Sreda, 21.01.2015.

22:35

Kakve klimatske promene očekuju Srbiju

Izvor: Izvor: Tanjug

Kakve klimatske promene oèekuju Srbiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

bzvz

pre 9 godina

Sunce emituje na nasu planetu, za par minuta, vise energije nego sto je covecanstvo proizvelo u celoj istoriji. Tako da ova prica ne stoji. Takodje, biljke se hrane ugljen dioksidom. Ono sto je opasno je ekolosko zagadjenje, otpad, razne hemikalije, radijacija itd. Dakle, laz, nebriga, pohlepa i necistoca su problem.

Dr. Strangelove

pre 9 godina

Uobičajen šablon: ukaže se na opštu negativnu pojavu a onda se sprovodi kampanja koja je negira.

Primeri: duvan,DDT,olovo,talidomid,a sada i zagađenje.

Neka se ne uvredi naučnička sujeta mojim neukim i laičkim mišljenjem ali ne mogu da prihvatim da je ispuštanje hiljada tona CO2 i drugih otrova na dnevnoj bazi u atmosferu bezopasna pojava koja nema uticaja na klimu i biosferu.

O drugim vrstama zagađenja i planinama đubreta da ne govorim. A sve to zato da bi šaka bogatih ljudi bila još bogatija. Jasno da mi kao obični građani teško da možemo nešto da promenimo. Ali bar možemo raznim naučnicima da poručimo da im sve diplome ništa ne vrede kad ne vide dalje od svog nosa.

Fred

pre 9 godina

Milutin Milankovic. Procitajte njegov rad, cuven i usvojen u svetu od strane intelektualaca da globalno zagrevanje ne postoji, to je period koji cirkularno dolazi i koji se ponavlja
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (vojin, 21. januar 2015 23:47)

Ok, to stoji, bila je temperatura na Zemlji i mnogo toplija, i mnogo hladnija:
ALI, to ne znaci da kad izadjes iz kuce treba da se nadises smogcine, da ne mozes da vidis nebo od njega, da pijes vodu u koju se slivaju pesticidi i mineralna djubriva zbog nepravilne upotrebe, ostaci industrijskog procesa, zastarelih klanica, ne moramo da posecemo sve sume, kao sto su uradile komsije u Bosni (vest sa B92), ne moramo da istrebimo sve divlje biljne i zivotinjske vrste, jer nije nam to tata kupio za rodjendan pa da mozemo da radimo sta god hocemo sa tim...

Ok, globalno zagrevanje ne postoji zbog naseg uticaja, ali to sto mi nismo uticali na povecanje temperature, ne znaci da nece uticati na nas kad mnoge oblasti postanu nepogodne za poljoprivredu a populacija nastavi da raste i raste...

Milos

pre 9 godina

@Vojin
Deder, reci nam koji je to "cuveni rad" Milutina Milankovica u kom on uopste pominje antropogene klimatske promene? Mogao bi ti za pocetak da procitas taj rad koji preporucujes drugima, mozda? ;)
Niko ne spori Milankoviceve zakljucke o uticaju orbitalnih varijacija na Zemljinu klimu. Niko ne spori ni njegove kalendarske proracune (osim Srpske Pravoslavne Crkve koja ih je odbacila cak i kad su druge pravoslavne crkve bile spremne da usvoje Milankovicev kalendar). Ali Milankovicev rad o Zemljinoj klimi se ne bavi i ne kosi sa teorijama o antropogenim razlozima za klimatske promene.

EU Citizen

pre 9 godina

Većina današnjih klimatologa su plaćenici socijalističkih vlada koji navodne klimatske promene vide kao poslednju šansu da održe kontrolu nad velikim delovima društvenog proizovda koju su u dvadesetom veku prigrabili, i ne žale para da pothrane ovaj štetan mit. Ja, naravno, ne tvrdim da nikakvo globalno otopljavanje ili klimatske promene ne postoje ili da nema njudskog uticaja na njih, već samo ono što i veliki broj klimatologa i ostalih naučnika koji ne žele da žive u laži i kompromituju naučni integritet zbog mrvica sa stolova političkih kriminalaca, a to je da su se dosadašnji modeli koje su međunarodne institucije bliske tim demagozima kao što je IPC pokazale katastrofalno pogrešnim i nepreciznim, da već petnaest godina nikakvog značajnog otopljavanja nema, i da je potpuno suludu trošiti desetine milijardi i prouzrokovati stotine milijardi štete za ekonomiju u situaciji kada uopšte nije jasno ni da li se nešto dešava, a još mnogo manje koliki je stvaran uticaj ljudskih faktora na to. Dosta je bilo i laži psudoekspertskih plaćenika i potkradanja poreskih obveznika na osnovu tih laži.

Milka Popovic

pre 9 godina

Činjenica je da su klimatske promene u toku. Naravno, planeta je živ organizam. Isto je tako jasno da čovek treba da joj se približi tako što će trošiti energiju koja mu je tako lako dostupna. Sunce, vetar, geotermalna energija...Severne zemlje Evrope su se na vreme opametile nakon naftne krize sedamdesetih godina prošlog veka. Svaki stanovnik tih zemalja sa ponosom se hvali svojom štednjom. Te zemlje ne zavise ni od ruskog gasa niti od klimatskih promena...Edukujmo se i učimo od prirode umesto da se plašimo iste.

Sasa

pre 9 godina

To sto navode strucnjaci znaju i svi nestrucnjaci.Ono sto je bitno reci je sta mi trebamo da uradimo da bi ublazili klimatske promene i prirodne nepogode u Srbiji. Treba ubrzano posumljavati Srbiju i ocistiti sve vodene tokove(kanale i reke) cime cemo bar za 50 posto ublaziti nepogode.

Sascha

pre 9 godina

Slazem se da treba da se mnogo vise uradi na tu temu, ukljucujici sve ekoloske teme. Samo, problem je sto nije dovoljno smanjiti novo zagadjenje od strane fosilnih goriva,potrebna je disruptivna tehnologija koja ce i da ocisti atmosferu, i da promeni nacin kreiranja energije, itd. Koga zanima kako je Google pokusao da resi ovaj problem (i nije uspeo tada, jer je ispalo da je problem mnogo kompleksniji nego sto se mislilo), moze da procita divan clanak IEEE:
http://spectrum.ieee.org/energy/renewables/what-it-would-really-take-to-reverse-climate-change

Neli

pre 9 godina

@Vojin koliko postoji argumenata za toliko ima i protiv njegovog stanovista, ne shvatam zasto se ovde uvek trazi opravdanje za ne uciniti nista

Preddy Baer

pre 9 godina

Krajnje je vreme da se kanali za navodnjavanje ponovo osposobe, kako suse ne bi uticale na useve.

Takodje, treba pronaci alternativne metode za zastitu od grada.

I poceti odmah sa uredjivanjem obala reka protiv poplava.

Neli

pre 9 godina

@Vojin koliko postoji argumenata za toliko ima i protiv njegovog stanovista, ne shvatam zasto se ovde uvek trazi opravdanje za ne uciniti nista

ratar

pre 9 godina

U tekstu pise da ce se padavine u Srbiji u 21 veku smanjiti za 50℅ a poplave ce biti sve cesce.
Odkuda onda poplave?

Pre 50 godina Dunav se izlio u Vojvodini i potopio veliki deo iste, to je bila veca poplava od proslogodisnje majske, pa zemljotres u Skoplju, Podgorici, Banja Luci.Pre 15 godina jedna zima imala je temperature ispod -20 stepeni.
Dakle to se desava.
Kao sto se desilo i ledeno doba i njegov prestanak.
Klima na zemlji se menja oduvek nezavisno od coveka.
Ovakvim tvrdnjama iz clanka se samo spinuje strah kod ljudi.
A strah je opasniji od cunamija.

Pustite vi klimatske promene na miru

pre 9 godina

Kada će UN da plati štetu od polava u Obrenovcu? Ako hoće da se igraju sa chemtrails-ima i rasipaju to iz aviona u i oko Srbije treba da snose finansijske posledice takvih postupaka.

student

pre 9 godina

Kakve gluposti, neverovatno! Da se poveca temperatura za 4stepena a da se padavine smanje za 50% ?!

Molim vas, dnevno temperature variraju nekad i preko 20stepeni, nije problem u tome.. Problem je visak toplote koji ce se stvarati i koji ce se ispoljavati tipa na ekstremnije kise i obilnije padavine.. dakle padavine ce se povecati.

svejedno, ja licno ne verujem da ce se ista bitnije promeniti, mozda negde bude imalo veceg uticaja ali mislim da se globalno nista bitno nece menjati, sve su ovo price zbog finansijske prirode, kao i one sa gripom N1H1... kada su prodate vakcije vise nije bio tako razarajuc... molim vas, ne plasite ovaj narod vise!

nišlija

pre 9 godina

U 1h,na kraju januara,u sred zime,u Nišu sam sada proverio temperaturu na sajtu za vremensku prognozu RHMZ i temperatura je 10 stepena.Jel je to povećanje od samo 4 stepena i to za 100 godina,kog zezate BREEE!

Joca 011

pre 9 godina

U pozadini svega je lova. Hoće reći: ''Ko hoće da se spase od pošasti koju nam evo odgovorna nauka prezentira, treba da nam plati, a mi ćemo, časna reč, s tom lovom da vam organizujemo doček lepših vremena, i, videćete, bićete zadovoljni''.
.

Sojic

pre 9 godina

Mi moramo da se pripremamo vec sad za te promene.
Nemoze se cekati i onda kad se neka katastrofa desi tek onda da pocnemo, onda je vec kasno.

Cris

pre 9 godina

ja evo sam u californiji LA uzivanje jos kad je zalazak sunca pa santa monika uh milina pesak, niko te ne smara knjiga, kesa iz meka uzivanje, klima je neverovatna samo kad je leto ume da bude pretoplo ali ovde vecinom idu polugoli zato devojke su vrh i opustene, crnkinje su takodje prelepe. letnje noci su nesto najlepse a kad nekad duva vetar a temperatura iznad 35 e to je vrh morate da osetite a za okean sta da kazem smesno ga je uporediti sa morem. Nostalgija ume nekad da uhvati ali kad dodjem nekad na 2 weekend u Sr. posle prvog se uzelim LA-a. naravno tu je i posao ali ima veoma dovoljno slobodnog vremena i nisi statican u americi kao kod nas a piletina je najveca droga kolilo je ukusna sa prelivima obavezno probajte ako idete nekad u USA. Sve najbolje prijatelji

zap

pre 9 godina

Zna se ko su najveći zagađivači na planeti, neka oni smanje. Srbija sa svojom propalom industrijom zagađuje okolinu kao Beograd u 15. veku.

boki

pre 9 godina

Ma kakve klimatske promene, drzava i strategija, kad gledam dnevnu vremensku prognozu na javnom servisu ili sajtu Hidmet sve mi je jasno, nema nam srece sa tim strucnjacima, sve promasaj...

vojin

pre 9 godina

Milutin Milankovic. Procitajte njegov rad, cuven i usvojen u svetu od strane intelektualaca da globalno zagrevanje ne postoji, to je period koji cirkularno dolazi i koji se ponavlja

dusanmal

pre 9 godina

Opet ove budalastine...
Kao naucnik u onih 67% koji se NE SLAZU sa ljudski-napravljenim svetskim zagrevanjem (da, 67%, ne 3%... Nadjite originalni rad iz kog je taj "madzionicarski broj") evo vam 3 naucne cinjenice (opet, proverite sami):
1) Poslednjih 200+ godina se Zemlja zagreva. Sa najnizeg nivoa temperatura u poslednjih 12000 godina. Od "Malog Ledenog Doba". I pored 200+ godina zagrevanja, jos uvek smo u 10% najnizih temperatura u poslednjih 12000 godina. Po studijama leda na Arktiku, Antartiku, Grenlandu. (U doba Nemanjica bili smo iznad srednjih temperatura za ovih 12000 godina, cisto da pomenem kako smo "preziveli").
2) Verujete NASA i MIT? 1985-1999 ERBS satelit je studirao energetski balans Zemlje bas u toku najbrzeg zagrevanja. Objavljeni rezultati: svih tih 15 godina je odnos energije vracene u svemir i dospele na Zemlju RASTAO. Za ljude bez srednjoskolske fizike: to apsolutno iskljucuje bilo kakav vid efekta staklene baste kao uzrok zagrevanja. Po definiciji taj odnos je morao da padne usled efekta staklene baste. Nema staklene baste->nema ljudskog uticaja CO2.
3) Verujete u CERN? 2011 CERN "Cloud Experiment". Dominantni uticaj na temperaturu/klimu Zemlje je proporcija cestica visoke energije koje padnu na nju. Ne totalna energija, vec kako dolazi. Razlog - oblaci/para u atmosferi su znacajno efikasniji u grejanju Zemlje kada energija dodje u vidu cestica vise energije. Taj efekat je u skaladu ca ERBS rezultatom pomenutomu (2).
Dosta ideoloske panike.

Svi pod jednu sljivu

pre 9 godina

Da da mi debatujemo o premeni klime, nemamo pametnija posla. Pa ako ovako nastavimo za 50g IMA da pocrkamo sto od siromastva a sto od pada nataliteta. A ove zemlje koje mogu da smanje zagadjenje one nisu potpisale ni jedan obavezajuci dogovor o smanjenji zagadjenja.

NGGPS

pre 9 godina

Da li modeli koji simuliraju klimatske promene imaju resen grid imprinting i ako ne, kakav uticaj to ima na tacnost procene povecanja temperature od 4C?

mare

pre 9 godina

dok amerika i kina ne krenu ka ekoloskim izvorima energije, dok se ne odreknu nafte, skriljaca i ostalih fosilnih goriva, nece biti boljitka za ovu zagadjenu planetu

mare

pre 9 godina

dok amerika i kina ne krenu ka ekoloskim izvorima energije, dok se ne odreknu nafte, skriljaca i ostalih fosilnih goriva, nece biti boljitka za ovu zagadjenu planetu

Svi pod jednu sljivu

pre 9 godina

Da da mi debatujemo o premeni klime, nemamo pametnija posla. Pa ako ovako nastavimo za 50g IMA da pocrkamo sto od siromastva a sto od pada nataliteta. A ove zemlje koje mogu da smanje zagadjenje one nisu potpisale ni jedan obavezajuci dogovor o smanjenji zagadjenja.

vojin

pre 9 godina

Milutin Milankovic. Procitajte njegov rad, cuven i usvojen u svetu od strane intelektualaca da globalno zagrevanje ne postoji, to je period koji cirkularno dolazi i koji se ponavlja

dusanmal

pre 9 godina

Opet ove budalastine...
Kao naucnik u onih 67% koji se NE SLAZU sa ljudski-napravljenim svetskim zagrevanjem (da, 67%, ne 3%... Nadjite originalni rad iz kog je taj "madzionicarski broj") evo vam 3 naucne cinjenice (opet, proverite sami):
1) Poslednjih 200+ godina se Zemlja zagreva. Sa najnizeg nivoa temperatura u poslednjih 12000 godina. Od "Malog Ledenog Doba". I pored 200+ godina zagrevanja, jos uvek smo u 10% najnizih temperatura u poslednjih 12000 godina. Po studijama leda na Arktiku, Antartiku, Grenlandu. (U doba Nemanjica bili smo iznad srednjih temperatura za ovih 12000 godina, cisto da pomenem kako smo "preziveli").
2) Verujete NASA i MIT? 1985-1999 ERBS satelit je studirao energetski balans Zemlje bas u toku najbrzeg zagrevanja. Objavljeni rezultati: svih tih 15 godina je odnos energije vracene u svemir i dospele na Zemlju RASTAO. Za ljude bez srednjoskolske fizike: to apsolutno iskljucuje bilo kakav vid efekta staklene baste kao uzrok zagrevanja. Po definiciji taj odnos je morao da padne usled efekta staklene baste. Nema staklene baste->nema ljudskog uticaja CO2.
3) Verujete u CERN? 2011 CERN "Cloud Experiment". Dominantni uticaj na temperaturu/klimu Zemlje je proporcija cestica visoke energije koje padnu na nju. Ne totalna energija, vec kako dolazi. Razlog - oblaci/para u atmosferi su znacajno efikasniji u grejanju Zemlje kada energija dodje u vidu cestica vise energije. Taj efekat je u skaladu ca ERBS rezultatom pomenutomu (2).
Dosta ideoloske panike.

NGGPS

pre 9 godina

Da li modeli koji simuliraju klimatske promene imaju resen grid imprinting i ako ne, kakav uticaj to ima na tacnost procene povecanja temperature od 4C?

bzvz

pre 9 godina

Sunce emituje na nasu planetu, za par minuta, vise energije nego sto je covecanstvo proizvelo u celoj istoriji. Tako da ova prica ne stoji. Takodje, biljke se hrane ugljen dioksidom. Ono sto je opasno je ekolosko zagadjenje, otpad, razne hemikalije, radijacija itd. Dakle, laz, nebriga, pohlepa i necistoca su problem.

Preddy Baer

pre 9 godina

Krajnje je vreme da se kanali za navodnjavanje ponovo osposobe, kako suse ne bi uticale na useve.

Takodje, treba pronaci alternativne metode za zastitu od grada.

I poceti odmah sa uredjivanjem obala reka protiv poplava.

EU Citizen

pre 9 godina

Većina današnjih klimatologa su plaćenici socijalističkih vlada koji navodne klimatske promene vide kao poslednju šansu da održe kontrolu nad velikim delovima društvenog proizovda koju su u dvadesetom veku prigrabili, i ne žale para da pothrane ovaj štetan mit. Ja, naravno, ne tvrdim da nikakvo globalno otopljavanje ili klimatske promene ne postoje ili da nema njudskog uticaja na njih, već samo ono što i veliki broj klimatologa i ostalih naučnika koji ne žele da žive u laži i kompromituju naučni integritet zbog mrvica sa stolova političkih kriminalaca, a to je da su se dosadašnji modeli koje su međunarodne institucije bliske tim demagozima kao što je IPC pokazale katastrofalno pogrešnim i nepreciznim, da već petnaest godina nikakvog značajnog otopljavanja nema, i da je potpuno suludu trošiti desetine milijardi i prouzrokovati stotine milijardi štete za ekonomiju u situaciji kada uopšte nije jasno ni da li se nešto dešava, a još mnogo manje koliki je stvaran uticaj ljudskih faktora na to. Dosta je bilo i laži psudoekspertskih plaćenika i potkradanja poreskih obveznika na osnovu tih laži.

Sasa

pre 9 godina

To sto navode strucnjaci znaju i svi nestrucnjaci.Ono sto je bitno reci je sta mi trebamo da uradimo da bi ublazili klimatske promene i prirodne nepogode u Srbiji. Treba ubrzano posumljavati Srbiju i ocistiti sve vodene tokove(kanale i reke) cime cemo bar za 50 posto ublaziti nepogode.

ratar

pre 9 godina

U tekstu pise da ce se padavine u Srbiji u 21 veku smanjiti za 50℅ a poplave ce biti sve cesce.
Odkuda onda poplave?

Pre 50 godina Dunav se izlio u Vojvodini i potopio veliki deo iste, to je bila veca poplava od proslogodisnje majske, pa zemljotres u Skoplju, Podgorici, Banja Luci.Pre 15 godina jedna zima imala je temperature ispod -20 stepeni.
Dakle to se desava.
Kao sto se desilo i ledeno doba i njegov prestanak.
Klima na zemlji se menja oduvek nezavisno od coveka.
Ovakvim tvrdnjama iz clanka se samo spinuje strah kod ljudi.
A strah je opasniji od cunamija.

Fred

pre 9 godina

Milutin Milankovic. Procitajte njegov rad, cuven i usvojen u svetu od strane intelektualaca da globalno zagrevanje ne postoji, to je period koji cirkularno dolazi i koji se ponavlja
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (vojin, 21. januar 2015 23:47)

Ok, to stoji, bila je temperatura na Zemlji i mnogo toplija, i mnogo hladnija:
ALI, to ne znaci da kad izadjes iz kuce treba da se nadises smogcine, da ne mozes da vidis nebo od njega, da pijes vodu u koju se slivaju pesticidi i mineralna djubriva zbog nepravilne upotrebe, ostaci industrijskog procesa, zastarelih klanica, ne moramo da posecemo sve sume, kao sto su uradile komsije u Bosni (vest sa B92), ne moramo da istrebimo sve divlje biljne i zivotinjske vrste, jer nije nam to tata kupio za rodjendan pa da mozemo da radimo sta god hocemo sa tim...

Ok, globalno zagrevanje ne postoji zbog naseg uticaja, ali to sto mi nismo uticali na povecanje temperature, ne znaci da nece uticati na nas kad mnoge oblasti postanu nepogodne za poljoprivredu a populacija nastavi da raste i raste...

Joca 011

pre 9 godina

U pozadini svega je lova. Hoće reći: ''Ko hoće da se spase od pošasti koju nam evo odgovorna nauka prezentira, treba da nam plati, a mi ćemo, časna reč, s tom lovom da vam organizujemo doček lepših vremena, i, videćete, bićete zadovoljni''.
.

student

pre 9 godina

Kakve gluposti, neverovatno! Da se poveca temperatura za 4stepena a da se padavine smanje za 50% ?!

Molim vas, dnevno temperature variraju nekad i preko 20stepeni, nije problem u tome.. Problem je visak toplote koji ce se stvarati i koji ce se ispoljavati tipa na ekstremnije kise i obilnije padavine.. dakle padavine ce se povecati.

svejedno, ja licno ne verujem da ce se ista bitnije promeniti, mozda negde bude imalo veceg uticaja ali mislim da se globalno nista bitno nece menjati, sve su ovo price zbog finansijske prirode, kao i one sa gripom N1H1... kada su prodate vakcije vise nije bio tako razarajuc... molim vas, ne plasite ovaj narod vise!

Milka Popovic

pre 9 godina

Činjenica je da su klimatske promene u toku. Naravno, planeta je živ organizam. Isto je tako jasno da čovek treba da joj se približi tako što će trošiti energiju koja mu je tako lako dostupna. Sunce, vetar, geotermalna energija...Severne zemlje Evrope su se na vreme opametile nakon naftne krize sedamdesetih godina prošlog veka. Svaki stanovnik tih zemalja sa ponosom se hvali svojom štednjom. Te zemlje ne zavise ni od ruskog gasa niti od klimatskih promena...Edukujmo se i učimo od prirode umesto da se plašimo iste.

Milos

pre 9 godina

@Vojin
Deder, reci nam koji je to "cuveni rad" Milutina Milankovica u kom on uopste pominje antropogene klimatske promene? Mogao bi ti za pocetak da procitas taj rad koji preporucujes drugima, mozda? ;)
Niko ne spori Milankoviceve zakljucke o uticaju orbitalnih varijacija na Zemljinu klimu. Niko ne spori ni njegove kalendarske proracune (osim Srpske Pravoslavne Crkve koja ih je odbacila cak i kad su druge pravoslavne crkve bile spremne da usvoje Milankovicev kalendar). Ali Milankovicev rad o Zemljinoj klimi se ne bavi i ne kosi sa teorijama o antropogenim razlozima za klimatske promene.

Cris

pre 9 godina

ja evo sam u californiji LA uzivanje jos kad je zalazak sunca pa santa monika uh milina pesak, niko te ne smara knjiga, kesa iz meka uzivanje, klima je neverovatna samo kad je leto ume da bude pretoplo ali ovde vecinom idu polugoli zato devojke su vrh i opustene, crnkinje su takodje prelepe. letnje noci su nesto najlepse a kad nekad duva vetar a temperatura iznad 35 e to je vrh morate da osetite a za okean sta da kazem smesno ga je uporediti sa morem. Nostalgija ume nekad da uhvati ali kad dodjem nekad na 2 weekend u Sr. posle prvog se uzelim LA-a. naravno tu je i posao ali ima veoma dovoljno slobodnog vremena i nisi statican u americi kao kod nas a piletina je najveca droga kolilo je ukusna sa prelivima obavezno probajte ako idete nekad u USA. Sve najbolje prijatelji

Sascha

pre 9 godina

Slazem se da treba da se mnogo vise uradi na tu temu, ukljucujici sve ekoloske teme. Samo, problem je sto nije dovoljno smanjiti novo zagadjenje od strane fosilnih goriva,potrebna je disruptivna tehnologija koja ce i da ocisti atmosferu, i da promeni nacin kreiranja energije, itd. Koga zanima kako je Google pokusao da resi ovaj problem (i nije uspeo tada, jer je ispalo da je problem mnogo kompleksniji nego sto se mislilo), moze da procita divan clanak IEEE:
http://spectrum.ieee.org/energy/renewables/what-it-would-really-take-to-reverse-climate-change

zap

pre 9 godina

Zna se ko su najveći zagađivači na planeti, neka oni smanje. Srbija sa svojom propalom industrijom zagađuje okolinu kao Beograd u 15. veku.

Pustite vi klimatske promene na miru

pre 9 godina

Kada će UN da plati štetu od polava u Obrenovcu? Ako hoće da se igraju sa chemtrails-ima i rasipaju to iz aviona u i oko Srbije treba da snose finansijske posledice takvih postupaka.

Neli

pre 9 godina

@Vojin koliko postoji argumenata za toliko ima i protiv njegovog stanovista, ne shvatam zasto se ovde uvek trazi opravdanje za ne uciniti nista

Dr. Strangelove

pre 9 godina

Uobičajen šablon: ukaže se na opštu negativnu pojavu a onda se sprovodi kampanja koja je negira.

Primeri: duvan,DDT,olovo,talidomid,a sada i zagađenje.

Neka se ne uvredi naučnička sujeta mojim neukim i laičkim mišljenjem ali ne mogu da prihvatim da je ispuštanje hiljada tona CO2 i drugih otrova na dnevnoj bazi u atmosferu bezopasna pojava koja nema uticaja na klimu i biosferu.

O drugim vrstama zagađenja i planinama đubreta da ne govorim. A sve to zato da bi šaka bogatih ljudi bila još bogatija. Jasno da mi kao obični građani teško da možemo nešto da promenimo. Ali bar možemo raznim naučnicima da poručimo da im sve diplome ništa ne vrede kad ne vide dalje od svog nosa.

Sojic

pre 9 godina

Mi moramo da se pripremamo vec sad za te promene.
Nemoze se cekati i onda kad se neka katastrofa desi tek onda da pocnemo, onda je vec kasno.

Neli

pre 9 godina

@Vojin koliko postoji argumenata za toliko ima i protiv njegovog stanovista, ne shvatam zasto se ovde uvek trazi opravdanje za ne uciniti nista

boki

pre 9 godina

Ma kakve klimatske promene, drzava i strategija, kad gledam dnevnu vremensku prognozu na javnom servisu ili sajtu Hidmet sve mi je jasno, nema nam srece sa tim strucnjacima, sve promasaj...

nišlija

pre 9 godina

U 1h,na kraju januara,u sred zime,u Nišu sam sada proverio temperaturu na sajtu za vremensku prognozu RHMZ i temperatura je 10 stepena.Jel je to povećanje od samo 4 stepena i to za 100 godina,kog zezate BREEE!

dusanmal

pre 9 godina

Opet ove budalastine...
Kao naucnik u onih 67% koji se NE SLAZU sa ljudski-napravljenim svetskim zagrevanjem (da, 67%, ne 3%... Nadjite originalni rad iz kog je taj "madzionicarski broj") evo vam 3 naucne cinjenice (opet, proverite sami):
1) Poslednjih 200+ godina se Zemlja zagreva. Sa najnizeg nivoa temperatura u poslednjih 12000 godina. Od "Malog Ledenog Doba". I pored 200+ godina zagrevanja, jos uvek smo u 10% najnizih temperatura u poslednjih 12000 godina. Po studijama leda na Arktiku, Antartiku, Grenlandu. (U doba Nemanjica bili smo iznad srednjih temperatura za ovih 12000 godina, cisto da pomenem kako smo "preziveli").
2) Verujete NASA i MIT? 1985-1999 ERBS satelit je studirao energetski balans Zemlje bas u toku najbrzeg zagrevanja. Objavljeni rezultati: svih tih 15 godina je odnos energije vracene u svemir i dospele na Zemlju RASTAO. Za ljude bez srednjoskolske fizike: to apsolutno iskljucuje bilo kakav vid efekta staklene baste kao uzrok zagrevanja. Po definiciji taj odnos je morao da padne usled efekta staklene baste. Nema staklene baste->nema ljudskog uticaja CO2.
3) Verujete u CERN? 2011 CERN "Cloud Experiment". Dominantni uticaj na temperaturu/klimu Zemlje je proporcija cestica visoke energije koje padnu na nju. Ne totalna energija, vec kako dolazi. Razlog - oblaci/para u atmosferi su znacajno efikasniji u grejanju Zemlje kada energija dodje u vidu cestica vise energije. Taj efekat je u skaladu ca ERBS rezultatom pomenutomu (2).
Dosta ideoloske panike.

vojin

pre 9 godina

Milutin Milankovic. Procitajte njegov rad, cuven i usvojen u svetu od strane intelektualaca da globalno zagrevanje ne postoji, to je period koji cirkularno dolazi i koji se ponavlja

EU Citizen

pre 9 godina

Većina današnjih klimatologa su plaćenici socijalističkih vlada koji navodne klimatske promene vide kao poslednju šansu da održe kontrolu nad velikim delovima društvenog proizovda koju su u dvadesetom veku prigrabili, i ne žale para da pothrane ovaj štetan mit. Ja, naravno, ne tvrdim da nikakvo globalno otopljavanje ili klimatske promene ne postoje ili da nema njudskog uticaja na njih, već samo ono što i veliki broj klimatologa i ostalih naučnika koji ne žele da žive u laži i kompromituju naučni integritet zbog mrvica sa stolova političkih kriminalaca, a to je da su se dosadašnji modeli koje su međunarodne institucije bliske tim demagozima kao što je IPC pokazale katastrofalno pogrešnim i nepreciznim, da već petnaest godina nikakvog značajnog otopljavanja nema, i da je potpuno suludu trošiti desetine milijardi i prouzrokovati stotine milijardi štete za ekonomiju u situaciji kada uopšte nije jasno ni da li se nešto dešava, a još mnogo manje koliki je stvaran uticaj ljudskih faktora na to. Dosta je bilo i laži psudoekspertskih plaćenika i potkradanja poreskih obveznika na osnovu tih laži.

Svi pod jednu sljivu

pre 9 godina

Da da mi debatujemo o premeni klime, nemamo pametnija posla. Pa ako ovako nastavimo za 50g IMA da pocrkamo sto od siromastva a sto od pada nataliteta. A ove zemlje koje mogu da smanje zagadjenje one nisu potpisale ni jedan obavezajuci dogovor o smanjenji zagadjenja.

Milos

pre 9 godina

@Vojin
Deder, reci nam koji je to "cuveni rad" Milutina Milankovica u kom on uopste pominje antropogene klimatske promene? Mogao bi ti za pocetak da procitas taj rad koji preporucujes drugima, mozda? ;)
Niko ne spori Milankoviceve zakljucke o uticaju orbitalnih varijacija na Zemljinu klimu. Niko ne spori ni njegove kalendarske proracune (osim Srpske Pravoslavne Crkve koja ih je odbacila cak i kad su druge pravoslavne crkve bile spremne da usvoje Milankovicev kalendar). Ali Milankovicev rad o Zemljinoj klimi se ne bavi i ne kosi sa teorijama o antropogenim razlozima za klimatske promene.

mare

pre 9 godina

dok amerika i kina ne krenu ka ekoloskim izvorima energije, dok se ne odreknu nafte, skriljaca i ostalih fosilnih goriva, nece biti boljitka za ovu zagadjenu planetu

ratar

pre 9 godina

U tekstu pise da ce se padavine u Srbiji u 21 veku smanjiti za 50℅ a poplave ce biti sve cesce.
Odkuda onda poplave?

Pre 50 godina Dunav se izlio u Vojvodini i potopio veliki deo iste, to je bila veca poplava od proslogodisnje majske, pa zemljotres u Skoplju, Podgorici, Banja Luci.Pre 15 godina jedna zima imala je temperature ispod -20 stepeni.
Dakle to se desava.
Kao sto se desilo i ledeno doba i njegov prestanak.
Klima na zemlji se menja oduvek nezavisno od coveka.
Ovakvim tvrdnjama iz clanka se samo spinuje strah kod ljudi.
A strah je opasniji od cunamija.

Pustite vi klimatske promene na miru

pre 9 godina

Kada će UN da plati štetu od polava u Obrenovcu? Ako hoće da se igraju sa chemtrails-ima i rasipaju to iz aviona u i oko Srbije treba da snose finansijske posledice takvih postupaka.

student

pre 9 godina

Kakve gluposti, neverovatno! Da se poveca temperatura za 4stepena a da se padavine smanje za 50% ?!

Molim vas, dnevno temperature variraju nekad i preko 20stepeni, nije problem u tome.. Problem je visak toplote koji ce se stvarati i koji ce se ispoljavati tipa na ekstremnije kise i obilnije padavine.. dakle padavine ce se povecati.

svejedno, ja licno ne verujem da ce se ista bitnije promeniti, mozda negde bude imalo veceg uticaja ali mislim da se globalno nista bitno nece menjati, sve su ovo price zbog finansijske prirode, kao i one sa gripom N1H1... kada su prodate vakcije vise nije bio tako razarajuc... molim vas, ne plasite ovaj narod vise!

Neli

pre 9 godina

@Vojin koliko postoji argumenata za toliko ima i protiv njegovog stanovista, ne shvatam zasto se ovde uvek trazi opravdanje za ne uciniti nista

Neli

pre 9 godina

@Vojin koliko postoji argumenata za toliko ima i protiv njegovog stanovista, ne shvatam zasto se ovde uvek trazi opravdanje za ne uciniti nista

Cris

pre 9 godina

ja evo sam u californiji LA uzivanje jos kad je zalazak sunca pa santa monika uh milina pesak, niko te ne smara knjiga, kesa iz meka uzivanje, klima je neverovatna samo kad je leto ume da bude pretoplo ali ovde vecinom idu polugoli zato devojke su vrh i opustene, crnkinje su takodje prelepe. letnje noci su nesto najlepse a kad nekad duva vetar a temperatura iznad 35 e to je vrh morate da osetite a za okean sta da kazem smesno ga je uporediti sa morem. Nostalgija ume nekad da uhvati ali kad dodjem nekad na 2 weekend u Sr. posle prvog se uzelim LA-a. naravno tu je i posao ali ima veoma dovoljno slobodnog vremena i nisi statican u americi kao kod nas a piletina je najveca droga kolilo je ukusna sa prelivima obavezno probajte ako idete nekad u USA. Sve najbolje prijatelji

nišlija

pre 9 godina

U 1h,na kraju januara,u sred zime,u Nišu sam sada proverio temperaturu na sajtu za vremensku prognozu RHMZ i temperatura je 10 stepena.Jel je to povećanje od samo 4 stepena i to za 100 godina,kog zezate BREEE!

zap

pre 9 godina

Zna se ko su najveći zagađivači na planeti, neka oni smanje. Srbija sa svojom propalom industrijom zagađuje okolinu kao Beograd u 15. veku.

Joca 011

pre 9 godina

U pozadini svega je lova. Hoće reći: ''Ko hoće da se spase od pošasti koju nam evo odgovorna nauka prezentira, treba da nam plati, a mi ćemo, časna reč, s tom lovom da vam organizujemo doček lepših vremena, i, videćete, bićete zadovoljni''.
.

Sojic

pre 9 godina

Mi moramo da se pripremamo vec sad za te promene.
Nemoze se cekati i onda kad se neka katastrofa desi tek onda da pocnemo, onda je vec kasno.

Sasa

pre 9 godina

To sto navode strucnjaci znaju i svi nestrucnjaci.Ono sto je bitno reci je sta mi trebamo da uradimo da bi ublazili klimatske promene i prirodne nepogode u Srbiji. Treba ubrzano posumljavati Srbiju i ocistiti sve vodene tokove(kanale i reke) cime cemo bar za 50 posto ublaziti nepogode.

NGGPS

pre 9 godina

Da li modeli koji simuliraju klimatske promene imaju resen grid imprinting i ako ne, kakav uticaj to ima na tacnost procene povecanja temperature od 4C?

boki

pre 9 godina

Ma kakve klimatske promene, drzava i strategija, kad gledam dnevnu vremensku prognozu na javnom servisu ili sajtu Hidmet sve mi je jasno, nema nam srece sa tim strucnjacima, sve promasaj...

Sascha

pre 9 godina

Slazem se da treba da se mnogo vise uradi na tu temu, ukljucujici sve ekoloske teme. Samo, problem je sto nije dovoljno smanjiti novo zagadjenje od strane fosilnih goriva,potrebna je disruptivna tehnologija koja ce i da ocisti atmosferu, i da promeni nacin kreiranja energije, itd. Koga zanima kako je Google pokusao da resi ovaj problem (i nije uspeo tada, jer je ispalo da je problem mnogo kompleksniji nego sto se mislilo), moze da procita divan clanak IEEE:
http://spectrum.ieee.org/energy/renewables/what-it-would-really-take-to-reverse-climate-change

Milka Popovic

pre 9 godina

Činjenica je da su klimatske promene u toku. Naravno, planeta je živ organizam. Isto je tako jasno da čovek treba da joj se približi tako što će trošiti energiju koja mu je tako lako dostupna. Sunce, vetar, geotermalna energija...Severne zemlje Evrope su se na vreme opametile nakon naftne krize sedamdesetih godina prošlog veka. Svaki stanovnik tih zemalja sa ponosom se hvali svojom štednjom. Te zemlje ne zavise ni od ruskog gasa niti od klimatskih promena...Edukujmo se i učimo od prirode umesto da se plašimo iste.

Fred

pre 9 godina

Milutin Milankovic. Procitajte njegov rad, cuven i usvojen u svetu od strane intelektualaca da globalno zagrevanje ne postoji, to je period koji cirkularno dolazi i koji se ponavlja
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (vojin, 21. januar 2015 23:47)

Ok, to stoji, bila je temperatura na Zemlji i mnogo toplija, i mnogo hladnija:
ALI, to ne znaci da kad izadjes iz kuce treba da se nadises smogcine, da ne mozes da vidis nebo od njega, da pijes vodu u koju se slivaju pesticidi i mineralna djubriva zbog nepravilne upotrebe, ostaci industrijskog procesa, zastarelih klanica, ne moramo da posecemo sve sume, kao sto su uradile komsije u Bosni (vest sa B92), ne moramo da istrebimo sve divlje biljne i zivotinjske vrste, jer nije nam to tata kupio za rodjendan pa da mozemo da radimo sta god hocemo sa tim...

Ok, globalno zagrevanje ne postoji zbog naseg uticaja, ali to sto mi nismo uticali na povecanje temperature, ne znaci da nece uticati na nas kad mnoge oblasti postanu nepogodne za poljoprivredu a populacija nastavi da raste i raste...

bzvz

pre 9 godina

Sunce emituje na nasu planetu, za par minuta, vise energije nego sto je covecanstvo proizvelo u celoj istoriji. Tako da ova prica ne stoji. Takodje, biljke se hrane ugljen dioksidom. Ono sto je opasno je ekolosko zagadjenje, otpad, razne hemikalije, radijacija itd. Dakle, laz, nebriga, pohlepa i necistoca su problem.

Dr. Strangelove

pre 9 godina

Uobičajen šablon: ukaže se na opštu negativnu pojavu a onda se sprovodi kampanja koja je negira.

Primeri: duvan,DDT,olovo,talidomid,a sada i zagađenje.

Neka se ne uvredi naučnička sujeta mojim neukim i laičkim mišljenjem ali ne mogu da prihvatim da je ispuštanje hiljada tona CO2 i drugih otrova na dnevnoj bazi u atmosferu bezopasna pojava koja nema uticaja na klimu i biosferu.

O drugim vrstama zagađenja i planinama đubreta da ne govorim. A sve to zato da bi šaka bogatih ljudi bila još bogatija. Jasno da mi kao obični građani teško da možemo nešto da promenimo. Ali bar možemo raznim naučnicima da poručimo da im sve diplome ništa ne vrede kad ne vide dalje od svog nosa.

Preddy Baer

pre 9 godina

Krajnje je vreme da se kanali za navodnjavanje ponovo osposobe, kako suse ne bi uticale na useve.

Takodje, treba pronaci alternativne metode za zastitu od grada.

I poceti odmah sa uredjivanjem obala reka protiv poplava.