Sreda, 26.11.2014.

22:00

Revolucionarno otkriće: Grafen propušta protone

Izvor: Tanjug

Revolucionarno otkriæe: Grafen propušta protone IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

Marija

pre 9 godina

Lepo je znati da proton, odnosno H+, jon ne posotoji zasebno, vec samo prikacen za molekul vode, u vidu H3O+ jona. Obrazujte malo narod, pisite i o osnovnim stvarima.

Leona

pre 9 godina

@ (doktor nauka, 27. novembar 2014 00:31)

C64? Fularen? Kristalna resetka u obliku fudbalske lopte?
Duboko se nadam da je Vas doktorat iz oblasti drustvenih nauka, tj da nemate veze sa obrazovanjem mladih ljudi u prirodnim naukama, ili, daleko bilo, da se novac poreskih obveznika trosi na Vas istrazivacki rad u prirodnim naukama.

Komentari su tuzni pogledu nivoa osnovne naucne nepismenosti koju otkrivaju, i to u sprezi sa velikom dozom samopouzdanja da se kritikuje nesto o cemu se nema pojma. Razumem da koncepti gorivnih celija i fotokatalitickog cepanja vode nisu bas u domenu opsteg obrazovanja, ali mozda bi valjalo nesto procitati i nauciti pre nesto sto se krene sa tup-tup.

Smuleco

pre 9 godina

@Vlada: budi precizniji: samo jedan najzastupljeniji izotop vodonika ima u jezgru proton. Druga dva izotopa deuterijum i tricijum imaju jedan, odnosno dva neutrona, pored jednog protona u jezgru.

nikola

pre 9 godina

Po komentarima bi se reklo da je kod nas svaki drugi čovek Nikola Tesla. Svi sve znaju. Evo ja priznajem da ne znam. Ne znam mnogo toga, a najmanje znam šta je bilo ko od vas izumeo ili kako je poboljšao život nekome u svojoj užoj ili široj okolini?

biće bolje

pre 9 godina

U svetu se prave revolucije dešavaju sa energetskom revolucijom, kako je svet izgledao pre Tesle i Edisona. Jeftina energija dostupna svima treba biti ultimativi cilj čovečanstva, inače svi ovi ratovi i trka u nauružanju se vode upravo zbog kontrole resursa i iskorišćavanje energije iz istih. Ovakva otkrića samo ulivaju nadu da će svet u budućnosti biti lepše mesto za život.

Kowalsky

pre 9 godina

@SSajko
Konačno glas razuma.
Jedino što će domaći pametnjakovići sad opet da kažu "šta ti znaš, čovek dobio Nobelovu nagradu" :D.
Nije problem u tom čoveku, nego u ovakvim senzacionalističkim tekstovima koji su naučno polupismeni.

milan-bgd

pre 9 godina

U clanku je opisano kako grafen propusta samo protone i cini pogodnu membranu za vodonicnu gorivnu celiju. Ali se NIGDE ne objasnjava kako se do tog vodonika dolazi. Kaze se "iz atmosfere", ali vodonika u atmosferi ima 0.000055% sto je zanemarljivo za komercijalne potrebe. Motor snage kakve ocekujemo za motorizovani pogon, trazi sigurno vise vodonika.
Vodene pare ima mnogo vise, ali treba razdvojiti kiseonik i vodonik i to NE elektrolizom jer je to energetski neisplativo. Sam grafen, sudeci po clanku, ne razlaze vodu na kiseonik i vodonik, cak i kad je prekriven katalitickim cesticama platine. Znaci nije rec o vodoniku iz vodene pare.
Dakle, kako do vodonika za gorivnu celiju? Molim strucno objasnjenje od nekog fizikohemicara, to je njihova oblast.

Kowalsky

pre 9 godina

@Vlada
Neki ovde su stvarno neverovatni, ili mnogo pod uticajem onih vesti o automobilu koji koristi vodu kao gorivo. Naravno da je vodonik sastavni deo vode i vodene pare i šta s tim? Prolazeći kroz grafen MOLEKUL vode će da se raspadne, a mi da dobijemo vodonik? Pa ne verujem. Za tako nešto je potrebno potrošiti najmanje onoliko energije koliko bismo posle dobili sagorevanjem tog vodonika. To je jedan od osnovnih principa u prirodi. Uopšte ne osporavam važnost ovog otkrića, ali sam hteo da kažem malopre da je ovaj deo sa filtrovanjem vodonika iz vazduha čisto novinarski dodatak i maštarija. Dakle grafen ima svetlu budućnost, ali je ovaj tekst napisan (verovatno prepisan, loše preveden) krajnje šarlatanski.
Naravno, odmah ovde mora nekome, čiji vam se komentar ne svidi, da se osporava obrazovanje i stručnost. I tačno sam znao i ujeo se za jezik čim sam napisao prethodni komentar.
A ubuduće ne bi bilo loše da se ovde prilažu i overene fotokopije diploma uz komentar ;)

Duke

pre 9 godina

@doktor nauka
Makar u potpisu stavi doktor cega.Fularen i grafen nisu isto.Ni blizu.Baci ti tu tvoju disertaciju.Grafen je vec 10god top tema u istrazivanju i sa svojim svojstvima izuzetno obecava.

kerberus

pre 9 godina

@Miodrag
U vazduhu ima u promenljivim kolicinama vodene pare, sto je visina veca to je kocentracija kiseonika manja, a vodonika veca.

Dan

pre 9 godina

Jeftino gorivo znaci vece guzve na putevima, i gubitke u budzetu, pa ako ovo zazivi treba ocekivati astronomske cene osiguranja i registracije vozila i svasta jos. Ne nadajte se boljitku dok ovakvi vladaju drzavama i planetom.

Miodrag

pre 9 godina

Grafen je stvarno neverovatan materijal, najbolji provodnik toplote i struje od svega do sad poznatog. Ali, jedno me buni. Vazduh je azot + kiseonik + ugljen dioksid. Gde je tu vodonik?

James Blish Lock

pre 9 godina

Artur Klark je zamislio jednu revolucionarnu i nadasve korisnu primenu grafena, ali ako već mora ultratanki kondom, onda... šta da kažem, svetu je valjda bitnije da se #"€be nego da osvaja nove visine :(

SSajko

pre 9 godina

Vodonika ima u vodenoj pari u vazduhu, naravno.
Problem je zakon odrzanja energije. Da bi se atom vodonika izvukao iz molekula vode treba uloziti tacno onoliko energije koliko se dobije u gorivoj celiji, kad se taj atom spaja sa kiseonikom da napravi istu tu vodu.
Podrska za grafen i sve sto se desava oko njega. Ovo bi mogla da bude velika stvar u poboljsanju efikasnosti gorivih celija - ako sam dobro shvatio detalje teksta.
Vodonik mora da se shvati samo kao prenosilac ili akumulator energije. Moze da bude interesantan u delu cuvanja viska energije od vetrenjaca ili solarnih (nuklearnih?) elektrana kad proizvodnja prevazilazi potrosnju.

ice9

pre 9 godina

E moj Milance tebi je verovatno hit vest kad Eru Ojdanic zaustavi milicija pijanog ili tako nesto, takva je cela Srbija, svaka cast naucnici.

smile

pre 9 godina

Gafen kao da ne potiče sa zemlje. Kao da su ga "maznuli" od nekih nesretnih vanzemaljaca koji su se slupali o zemlju.
Ova tehnologija i gafen definitivno obećavaju. Jedino je ružno to što će korist od toga prvo imati vojna industrija, ali to je već problem naše prirode.

stoper4

pre 9 godina

U jeee i sta sad...
(milan-če, 26. novembar 2014 22:40)

E crni milanče, da nije bilo ovakvih otkrića sad bi ti na dasci kucao taj komentar

bravo

pre 9 godina

E ovo je vest a ne da ne neko "ukrao" li u kartu i uplaćivao pare jer ne zna šta će s tim da radi. Da nema ovih ljudi, da nije Amerike, Japana, Nemačke, Rusije itd mi bi i dalje tucali kamen

stratus

pre 9 godina

pitanja za ovog "neprimljenog" hemičara:"ima li vodonika u vodi i ima li oblaka u "atmosferi" i jesu li oblaci od vodene pare mahom sastavljeni"?

anarchymeansfreedom

pre 9 godina

Da sam sklon teorijama zavere rekao bih sa je ovaj cusesni materijal koji je inace neopipljiv i nevidljiv i vadi se iz grafita a tek sad pre koju godinu otkriven, poklon od malih zelenih. Ali nisam, svaka cast na otkricu samo jos da vidimo da li ce proci kao i onaj kameni element, ne mogu sada da se setim imena, koji su otkrili pre 30 godina koji navodno moze da napaja auto 100 godina samo sa kamencicem velicine klikera, ili ce od ovog stvarno napraviti nesto korisno i naci nacin da bude dostupno i zameni naftu.

breee

pre 9 godina

Svaka cast!stvarno uzbudljivo naucno otkrice!jaci od celika 100 puta,pritom rastegljiv do 20 posto a ultratanak da je cak proziraan!!zvucio kao nesto idealno sto se samo zamisliti moze,a ono je tu u stvarnosti,genijalno,da ne spominjem moc da propusta protone uz nano cestice platine na njemu!buducnost je vise nego uzbudljiva,samo napred naukoo!!!!

lud

pre 9 godina

Ja bih se odreko te nagrade, kada vidim ko je sve dobio. Precenje je. :-/
A ovim ljudima svaka cast, kada bi se manje ratovalo a vise ulagalo u tehnologiju gde bi nam kraj bio.

micko

pre 9 godina

I onda ce ovaj covek da nastavi da zivi svojim zivotom, dobice nesto para ali nista preterano a neku muljatori na berzama, lopovi bankari, i politicari obrcu milijarde...

bice bolje

pre 9 godina

Grafen materijal buducnosti, svemoguci i primenljiv u svakoj oblasti. Ako ista treba hitno menjati to je pogonsko gorivo, potrovase nas sa dizelom.

Tihomir

pre 9 godina

Ako je GRAFEN, a zašto nije GRAPHENE, onako, po Vuku, pa da nas svi razumeju? Oni koji "znaju" Englaski jezik, ali, eto, ne znaju i da ga čitaju, možda bi rekli GRAFIN, pa ih niko ne bi razumeo!

Šta će ti škola kad si pametan i, pri tom, novinar koji govori Engleski?

doktor nauka

pre 9 godina

Treba napomenuti da je grafen izotop ugljenika C64 ranije se zvao fularen zbog svoje kristalne resetke koja podseca na fudbalsku loptu.

sivo zlato

pre 9 godina

Malo je poznato da se ispod bosanskih piramida kao i na lokalitetu buduceg Beograda na vodi nalaze velike naslage mrkog grafeina.

pera

pre 9 godina

nije mi jasno. propusta elektrone, propusta protone... i sta sad, kakve to sad veze ima sa proizvodnjom struje? Struja-usmereno kretanje naelektrisanih cestica. Opet mi nije jasno kako struja moze da se dobije ako se sazna da je nesto propusno za protone?

Igor

pre 9 godina

@milan-če
Ne razumem zasto takav komentar, po meni odlicno otkrice, primenu ce naci na najmanje ocekivanom mestu. Ovaj rad je napredak, a ne nova slika soraja&co. Vazno je da znamo da pljujemo!

pomorac

pre 9 godina

Evo nasih strucnjaka i hemicara da daju svoj sud i pljunu po onome sto tvrdi neko ko je dobio Nobelovu nagradu za otkrice. Svi znaju bolje o grafenu od oniga.ko ga je otkrio, izolovao i ispitao. E jesmo prokleti svaka nam cast

Vlada

pre 9 godina

Dejane, neutron je nebitan jer atom H u jezgru ima samo proton.

Kowalsky, vodonika nema puno u atmosferi, ali ga ima 'kolko oćeš' u vodenoj pari.

Kowalsky

pre 9 godina

Još samo kad bi u našoj atmosferi bilo vodonika. Osim u tragovima. Ali dobro, da nisam hemičar, baš bih se primao na tekstove poput ovog, priznajem.

Kowalsky

pre 9 godina

Još samo kad bi u našoj atmosferi bilo vodonika. Osim u tragovima. Ali dobro, da nisam hemičar, baš bih se primao na tekstove poput ovog, priznajem.

pomorac

pre 9 godina

Evo nasih strucnjaka i hemicara da daju svoj sud i pljunu po onome sto tvrdi neko ko je dobio Nobelovu nagradu za otkrice. Svi znaju bolje o grafenu od oniga.ko ga je otkrio, izolovao i ispitao. E jesmo prokleti svaka nam cast

Vlada

pre 9 godina

Dejane, neutron je nebitan jer atom H u jezgru ima samo proton.

Kowalsky, vodonika nema puno u atmosferi, ali ga ima 'kolko oćeš' u vodenoj pari.

stoper4

pre 9 godina

U jeee i sta sad...
(milan-če, 26. novembar 2014 22:40)

E crni milanče, da nije bilo ovakvih otkrića sad bi ti na dasci kucao taj komentar

ice9

pre 9 godina

E moj Milance tebi je verovatno hit vest kad Eru Ojdanic zaustavi milicija pijanog ili tako nesto, takva je cela Srbija, svaka cast naucnici.

Igor

pre 9 godina

@milan-če
Ne razumem zasto takav komentar, po meni odlicno otkrice, primenu ce naci na najmanje ocekivanom mestu. Ovaj rad je napredak, a ne nova slika soraja&co. Vazno je da znamo da pljujemo!

sivo zlato

pre 9 godina

Malo je poznato da se ispod bosanskih piramida kao i na lokalitetu buduceg Beograda na vodi nalaze velike naslage mrkog grafeina.

breee

pre 9 godina

Svaka cast!stvarno uzbudljivo naucno otkrice!jaci od celika 100 puta,pritom rastegljiv do 20 posto a ultratanak da je cak proziraan!!zvucio kao nesto idealno sto se samo zamisliti moze,a ono je tu u stvarnosti,genijalno,da ne spominjem moc da propusta protone uz nano cestice platine na njemu!buducnost je vise nego uzbudljiva,samo napred naukoo!!!!

bravo

pre 9 godina

E ovo je vest a ne da ne neko "ukrao" li u kartu i uplaćivao pare jer ne zna šta će s tim da radi. Da nema ovih ljudi, da nije Amerike, Japana, Nemačke, Rusije itd mi bi i dalje tucali kamen

smile

pre 9 godina

Gafen kao da ne potiče sa zemlje. Kao da su ga "maznuli" od nekih nesretnih vanzemaljaca koji su se slupali o zemlju.
Ova tehnologija i gafen definitivno obećavaju. Jedino je ružno to što će korist od toga prvo imati vojna industrija, ali to je već problem naše prirode.

James Blish Lock

pre 9 godina

Artur Klark je zamislio jednu revolucionarnu i nadasve korisnu primenu grafena, ali ako već mora ultratanki kondom, onda... šta da kažem, svetu je valjda bitnije da se #"€be nego da osvaja nove visine :(

micko

pre 9 godina

I onda ce ovaj covek da nastavi da zivi svojim zivotom, dobice nesto para ali nista preterano a neku muljatori na berzama, lopovi bankari, i politicari obrcu milijarde...

bice bolje

pre 9 godina

Grafen materijal buducnosti, svemoguci i primenljiv u svakoj oblasti. Ako ista treba hitno menjati to je pogonsko gorivo, potrovase nas sa dizelom.

stratus

pre 9 godina

pitanja za ovog "neprimljenog" hemičara:"ima li vodonika u vodi i ima li oblaka u "atmosferi" i jesu li oblaci od vodene pare mahom sastavljeni"?

Dan

pre 9 godina

Jeftino gorivo znaci vece guzve na putevima, i gubitke u budzetu, pa ako ovo zazivi treba ocekivati astronomske cene osiguranja i registracije vozila i svasta jos. Ne nadajte se boljitku dok ovakvi vladaju drzavama i planetom.

kerberus

pre 9 godina

@Miodrag
U vazduhu ima u promenljivim kolicinama vodene pare, sto je visina veca to je kocentracija kiseonika manja, a vodonika veca.

Duke

pre 9 godina

@doktor nauka
Makar u potpisu stavi doktor cega.Fularen i grafen nisu isto.Ni blizu.Baci ti tu tvoju disertaciju.Grafen je vec 10god top tema u istrazivanju i sa svojim svojstvima izuzetno obecava.

biće bolje

pre 9 godina

U svetu se prave revolucije dešavaju sa energetskom revolucijom, kako je svet izgledao pre Tesle i Edisona. Jeftina energija dostupna svima treba biti ultimativi cilj čovečanstva, inače svi ovi ratovi i trka u nauružanju se vode upravo zbog kontrole resursa i iskorišćavanje energije iz istih. Ovakva otkrića samo ulivaju nadu da će svet u budućnosti biti lepše mesto za život.

doktor nauka

pre 9 godina

Treba napomenuti da je grafen izotop ugljenika C64 ranije se zvao fularen zbog svoje kristalne resetke koja podseca na fudbalsku loptu.

lud

pre 9 godina

Ja bih se odreko te nagrade, kada vidim ko je sve dobio. Precenje je. :-/
A ovim ljudima svaka cast, kada bi se manje ratovalo a vise ulagalo u tehnologiju gde bi nam kraj bio.

SSajko

pre 9 godina

Vodonika ima u vodenoj pari u vazduhu, naravno.
Problem je zakon odrzanja energije. Da bi se atom vodonika izvukao iz molekula vode treba uloziti tacno onoliko energije koliko se dobije u gorivoj celiji, kad se taj atom spaja sa kiseonikom da napravi istu tu vodu.
Podrska za grafen i sve sto se desava oko njega. Ovo bi mogla da bude velika stvar u poboljsanju efikasnosti gorivih celija - ako sam dobro shvatio detalje teksta.
Vodonik mora da se shvati samo kao prenosilac ili akumulator energije. Moze da bude interesantan u delu cuvanja viska energije od vetrenjaca ili solarnih (nuklearnih?) elektrana kad proizvodnja prevazilazi potrosnju.

anarchymeansfreedom

pre 9 godina

Da sam sklon teorijama zavere rekao bih sa je ovaj cusesni materijal koji je inace neopipljiv i nevidljiv i vadi se iz grafita a tek sad pre koju godinu otkriven, poklon od malih zelenih. Ali nisam, svaka cast na otkricu samo jos da vidimo da li ce proci kao i onaj kameni element, ne mogu sada da se setim imena, koji su otkrili pre 30 godina koji navodno moze da napaja auto 100 godina samo sa kamencicem velicine klikera, ili ce od ovog stvarno napraviti nesto korisno i naci nacin da bude dostupno i zameni naftu.

milan-bgd

pre 9 godina

U clanku je opisano kako grafen propusta samo protone i cini pogodnu membranu za vodonicnu gorivnu celiju. Ali se NIGDE ne objasnjava kako se do tog vodonika dolazi. Kaze se "iz atmosfere", ali vodonika u atmosferi ima 0.000055% sto je zanemarljivo za komercijalne potrebe. Motor snage kakve ocekujemo za motorizovani pogon, trazi sigurno vise vodonika.
Vodene pare ima mnogo vise, ali treba razdvojiti kiseonik i vodonik i to NE elektrolizom jer je to energetski neisplativo. Sam grafen, sudeci po clanku, ne razlaze vodu na kiseonik i vodonik, cak i kad je prekriven katalitickim cesticama platine. Znaci nije rec o vodoniku iz vodene pare.
Dakle, kako do vodonika za gorivnu celiju? Molim strucno objasnjenje od nekog fizikohemicara, to je njihova oblast.

Kowalsky

pre 9 godina

@SSajko
Konačno glas razuma.
Jedino što će domaći pametnjakovići sad opet da kažu "šta ti znaš, čovek dobio Nobelovu nagradu" :D.
Nije problem u tom čoveku, nego u ovakvim senzacionalističkim tekstovima koji su naučno polupismeni.

nikola

pre 9 godina

Po komentarima bi se reklo da je kod nas svaki drugi čovek Nikola Tesla. Svi sve znaju. Evo ja priznajem da ne znam. Ne znam mnogo toga, a najmanje znam šta je bilo ko od vas izumeo ili kako je poboljšao život nekome u svojoj užoj ili široj okolini?

pera

pre 9 godina

nije mi jasno. propusta elektrone, propusta protone... i sta sad, kakve to sad veze ima sa proizvodnjom struje? Struja-usmereno kretanje naelektrisanih cestica. Opet mi nije jasno kako struja moze da se dobije ako se sazna da je nesto propusno za protone?

Tihomir

pre 9 godina

Ako je GRAFEN, a zašto nije GRAPHENE, onako, po Vuku, pa da nas svi razumeju? Oni koji "znaju" Englaski jezik, ali, eto, ne znaju i da ga čitaju, možda bi rekli GRAFIN, pa ih niko ne bi razumeo!

Šta će ti škola kad si pametan i, pri tom, novinar koji govori Engleski?

Miodrag

pre 9 godina

Grafen je stvarno neverovatan materijal, najbolji provodnik toplote i struje od svega do sad poznatog. Ali, jedno me buni. Vazduh je azot + kiseonik + ugljen dioksid. Gde je tu vodonik?

Kowalsky

pre 9 godina

@Vlada
Neki ovde su stvarno neverovatni, ili mnogo pod uticajem onih vesti o automobilu koji koristi vodu kao gorivo. Naravno da je vodonik sastavni deo vode i vodene pare i šta s tim? Prolazeći kroz grafen MOLEKUL vode će da se raspadne, a mi da dobijemo vodonik? Pa ne verujem. Za tako nešto je potrebno potrošiti najmanje onoliko energije koliko bismo posle dobili sagorevanjem tog vodonika. To je jedan od osnovnih principa u prirodi. Uopšte ne osporavam važnost ovog otkrića, ali sam hteo da kažem malopre da je ovaj deo sa filtrovanjem vodonika iz vazduha čisto novinarski dodatak i maštarija. Dakle grafen ima svetlu budućnost, ali je ovaj tekst napisan (verovatno prepisan, loše preveden) krajnje šarlatanski.
Naravno, odmah ovde mora nekome, čiji vam se komentar ne svidi, da se osporava obrazovanje i stručnost. I tačno sam znao i ujeo se za jezik čim sam napisao prethodni komentar.
A ubuduće ne bi bilo loše da se ovde prilažu i overene fotokopije diploma uz komentar ;)

Leona

pre 9 godina

@ (doktor nauka, 27. novembar 2014 00:31)

C64? Fularen? Kristalna resetka u obliku fudbalske lopte?
Duboko se nadam da je Vas doktorat iz oblasti drustvenih nauka, tj da nemate veze sa obrazovanjem mladih ljudi u prirodnim naukama, ili, daleko bilo, da se novac poreskih obveznika trosi na Vas istrazivacki rad u prirodnim naukama.

Komentari su tuzni pogledu nivoa osnovne naucne nepismenosti koju otkrivaju, i to u sprezi sa velikom dozom samopouzdanja da se kritikuje nesto o cemu se nema pojma. Razumem da koncepti gorivnih celija i fotokatalitickog cepanja vode nisu bas u domenu opsteg obrazovanja, ali mozda bi valjalo nesto procitati i nauciti pre nesto sto se krene sa tup-tup.

Smuleco

pre 9 godina

@Vlada: budi precizniji: samo jedan najzastupljeniji izotop vodonika ima u jezgru proton. Druga dva izotopa deuterijum i tricijum imaju jedan, odnosno dva neutrona, pored jednog protona u jezgru.

Marija

pre 9 godina

Lepo je znati da proton, odnosno H+, jon ne posotoji zasebno, vec samo prikacen za molekul vode, u vidu H3O+ jona. Obrazujte malo narod, pisite i o osnovnim stvarima.

Kowalsky

pre 9 godina

Još samo kad bi u našoj atmosferi bilo vodonika. Osim u tragovima. Ali dobro, da nisam hemičar, baš bih se primao na tekstove poput ovog, priznajem.

pera

pre 9 godina

nije mi jasno. propusta elektrone, propusta protone... i sta sad, kakve to sad veze ima sa proizvodnjom struje? Struja-usmereno kretanje naelektrisanih cestica. Opet mi nije jasno kako struja moze da se dobije ako se sazna da je nesto propusno za protone?

Miodrag

pre 9 godina

Grafen je stvarno neverovatan materijal, najbolji provodnik toplote i struje od svega do sad poznatog. Ali, jedno me buni. Vazduh je azot + kiseonik + ugljen dioksid. Gde je tu vodonik?

Dan

pre 9 godina

Jeftino gorivo znaci vece guzve na putevima, i gubitke u budzetu, pa ako ovo zazivi treba ocekivati astronomske cene osiguranja i registracije vozila i svasta jos. Ne nadajte se boljitku dok ovakvi vladaju drzavama i planetom.

doktor nauka

pre 9 godina

Treba napomenuti da je grafen izotop ugljenika C64 ranije se zvao fularen zbog svoje kristalne resetke koja podseca na fudbalsku loptu.

Tihomir

pre 9 godina

Ako je GRAFEN, a zašto nije GRAPHENE, onako, po Vuku, pa da nas svi razumeju? Oni koji "znaju" Englaski jezik, ali, eto, ne znaju i da ga čitaju, možda bi rekli GRAFIN, pa ih niko ne bi razumeo!

Šta će ti škola kad si pametan i, pri tom, novinar koji govori Engleski?

James Blish Lock

pre 9 godina

Artur Klark je zamislio jednu revolucionarnu i nadasve korisnu primenu grafena, ali ako već mora ultratanki kondom, onda... šta da kažem, svetu je valjda bitnije da se #"€be nego da osvaja nove visine :(

lud

pre 9 godina

Ja bih se odreko te nagrade, kada vidim ko je sve dobio. Precenje je. :-/
A ovim ljudima svaka cast, kada bi se manje ratovalo a vise ulagalo u tehnologiju gde bi nam kraj bio.

anarchymeansfreedom

pre 9 godina

Da sam sklon teorijama zavere rekao bih sa je ovaj cusesni materijal koji je inace neopipljiv i nevidljiv i vadi se iz grafita a tek sad pre koju godinu otkriven, poklon od malih zelenih. Ali nisam, svaka cast na otkricu samo jos da vidimo da li ce proci kao i onaj kameni element, ne mogu sada da se setim imena, koji su otkrili pre 30 godina koji navodno moze da napaja auto 100 godina samo sa kamencicem velicine klikera, ili ce od ovog stvarno napraviti nesto korisno i naci nacin da bude dostupno i zameni naftu.

pomorac

pre 9 godina

Evo nasih strucnjaka i hemicara da daju svoj sud i pljunu po onome sto tvrdi neko ko je dobio Nobelovu nagradu za otkrice. Svi znaju bolje o grafenu od oniga.ko ga je otkrio, izolovao i ispitao. E jesmo prokleti svaka nam cast

ice9

pre 9 godina

E moj Milance tebi je verovatno hit vest kad Eru Ojdanic zaustavi milicija pijanog ili tako nesto, takva je cela Srbija, svaka cast naucnici.

sivo zlato

pre 9 godina

Malo je poznato da se ispod bosanskih piramida kao i na lokalitetu buduceg Beograda na vodi nalaze velike naslage mrkog grafeina.

micko

pre 9 godina

I onda ce ovaj covek da nastavi da zivi svojim zivotom, dobice nesto para ali nista preterano a neku muljatori na berzama, lopovi bankari, i politicari obrcu milijarde...

smile

pre 9 godina

Gafen kao da ne potiče sa zemlje. Kao da su ga "maznuli" od nekih nesretnih vanzemaljaca koji su se slupali o zemlju.
Ova tehnologija i gafen definitivno obećavaju. Jedino je ružno to što će korist od toga prvo imati vojna industrija, ali to je već problem naše prirode.

milan-bgd

pre 9 godina

U clanku je opisano kako grafen propusta samo protone i cini pogodnu membranu za vodonicnu gorivnu celiju. Ali se NIGDE ne objasnjava kako se do tog vodonika dolazi. Kaze se "iz atmosfere", ali vodonika u atmosferi ima 0.000055% sto je zanemarljivo za komercijalne potrebe. Motor snage kakve ocekujemo za motorizovani pogon, trazi sigurno vise vodonika.
Vodene pare ima mnogo vise, ali treba razdvojiti kiseonik i vodonik i to NE elektrolizom jer je to energetski neisplativo. Sam grafen, sudeci po clanku, ne razlaze vodu na kiseonik i vodonik, cak i kad je prekriven katalitickim cesticama platine. Znaci nije rec o vodoniku iz vodene pare.
Dakle, kako do vodonika za gorivnu celiju? Molim strucno objasnjenje od nekog fizikohemicara, to je njihova oblast.

Vlada

pre 9 godina

Dejane, neutron je nebitan jer atom H u jezgru ima samo proton.

Kowalsky, vodonika nema puno u atmosferi, ali ga ima 'kolko oćeš' u vodenoj pari.

stoper4

pre 9 godina

U jeee i sta sad...
(milan-če, 26. novembar 2014 22:40)

E crni milanče, da nije bilo ovakvih otkrića sad bi ti na dasci kucao taj komentar

Kowalsky

pre 9 godina

@SSajko
Konačno glas razuma.
Jedino što će domaći pametnjakovići sad opet da kažu "šta ti znaš, čovek dobio Nobelovu nagradu" :D.
Nije problem u tom čoveku, nego u ovakvim senzacionalističkim tekstovima koji su naučno polupismeni.

bravo

pre 9 godina

E ovo je vest a ne da ne neko "ukrao" li u kartu i uplaćivao pare jer ne zna šta će s tim da radi. Da nema ovih ljudi, da nije Amerike, Japana, Nemačke, Rusije itd mi bi i dalje tucali kamen

stratus

pre 9 godina

pitanja za ovog "neprimljenog" hemičara:"ima li vodonika u vodi i ima li oblaka u "atmosferi" i jesu li oblaci od vodene pare mahom sastavljeni"?

kerberus

pre 9 godina

@Miodrag
U vazduhu ima u promenljivim kolicinama vodene pare, sto je visina veca to je kocentracija kiseonika manja, a vodonika veca.

Duke

pre 9 godina

@doktor nauka
Makar u potpisu stavi doktor cega.Fularen i grafen nisu isto.Ni blizu.Baci ti tu tvoju disertaciju.Grafen je vec 10god top tema u istrazivanju i sa svojim svojstvima izuzetno obecava.

Igor

pre 9 godina

@milan-če
Ne razumem zasto takav komentar, po meni odlicno otkrice, primenu ce naci na najmanje ocekivanom mestu. Ovaj rad je napredak, a ne nova slika soraja&co. Vazno je da znamo da pljujemo!

biće bolje

pre 9 godina

U svetu se prave revolucije dešavaju sa energetskom revolucijom, kako je svet izgledao pre Tesle i Edisona. Jeftina energija dostupna svima treba biti ultimativi cilj čovečanstva, inače svi ovi ratovi i trka u nauružanju se vode upravo zbog kontrole resursa i iskorišćavanje energije iz istih. Ovakva otkrića samo ulivaju nadu da će svet u budućnosti biti lepše mesto za život.

bice bolje

pre 9 godina

Grafen materijal buducnosti, svemoguci i primenljiv u svakoj oblasti. Ako ista treba hitno menjati to je pogonsko gorivo, potrovase nas sa dizelom.

breee

pre 9 godina

Svaka cast!stvarno uzbudljivo naucno otkrice!jaci od celika 100 puta,pritom rastegljiv do 20 posto a ultratanak da je cak proziraan!!zvucio kao nesto idealno sto se samo zamisliti moze,a ono je tu u stvarnosti,genijalno,da ne spominjem moc da propusta protone uz nano cestice platine na njemu!buducnost je vise nego uzbudljiva,samo napred naukoo!!!!

SSajko

pre 9 godina

Vodonika ima u vodenoj pari u vazduhu, naravno.
Problem je zakon odrzanja energije. Da bi se atom vodonika izvukao iz molekula vode treba uloziti tacno onoliko energije koliko se dobije u gorivoj celiji, kad se taj atom spaja sa kiseonikom da napravi istu tu vodu.
Podrska za grafen i sve sto se desava oko njega. Ovo bi mogla da bude velika stvar u poboljsanju efikasnosti gorivih celija - ako sam dobro shvatio detalje teksta.
Vodonik mora da se shvati samo kao prenosilac ili akumulator energije. Moze da bude interesantan u delu cuvanja viska energije od vetrenjaca ili solarnih (nuklearnih?) elektrana kad proizvodnja prevazilazi potrosnju.

Kowalsky

pre 9 godina

@Vlada
Neki ovde su stvarno neverovatni, ili mnogo pod uticajem onih vesti o automobilu koji koristi vodu kao gorivo. Naravno da je vodonik sastavni deo vode i vodene pare i šta s tim? Prolazeći kroz grafen MOLEKUL vode će da se raspadne, a mi da dobijemo vodonik? Pa ne verujem. Za tako nešto je potrebno potrošiti najmanje onoliko energije koliko bismo posle dobili sagorevanjem tog vodonika. To je jedan od osnovnih principa u prirodi. Uopšte ne osporavam važnost ovog otkrića, ali sam hteo da kažem malopre da je ovaj deo sa filtrovanjem vodonika iz vazduha čisto novinarski dodatak i maštarija. Dakle grafen ima svetlu budućnost, ali je ovaj tekst napisan (verovatno prepisan, loše preveden) krajnje šarlatanski.
Naravno, odmah ovde mora nekome, čiji vam se komentar ne svidi, da se osporava obrazovanje i stručnost. I tačno sam znao i ujeo se za jezik čim sam napisao prethodni komentar.
A ubuduće ne bi bilo loše da se ovde prilažu i overene fotokopije diploma uz komentar ;)

Smuleco

pre 9 godina

@Vlada: budi precizniji: samo jedan najzastupljeniji izotop vodonika ima u jezgru proton. Druga dva izotopa deuterijum i tricijum imaju jedan, odnosno dva neutrona, pored jednog protona u jezgru.

Leona

pre 9 godina

@ (doktor nauka, 27. novembar 2014 00:31)

C64? Fularen? Kristalna resetka u obliku fudbalske lopte?
Duboko se nadam da je Vas doktorat iz oblasti drustvenih nauka, tj da nemate veze sa obrazovanjem mladih ljudi u prirodnim naukama, ili, daleko bilo, da se novac poreskih obveznika trosi na Vas istrazivacki rad u prirodnim naukama.

Komentari su tuzni pogledu nivoa osnovne naucne nepismenosti koju otkrivaju, i to u sprezi sa velikom dozom samopouzdanja da se kritikuje nesto o cemu se nema pojma. Razumem da koncepti gorivnih celija i fotokatalitickog cepanja vode nisu bas u domenu opsteg obrazovanja, ali mozda bi valjalo nesto procitati i nauciti pre nesto sto se krene sa tup-tup.

nikola

pre 9 godina

Po komentarima bi se reklo da je kod nas svaki drugi čovek Nikola Tesla. Svi sve znaju. Evo ja priznajem da ne znam. Ne znam mnogo toga, a najmanje znam šta je bilo ko od vas izumeo ili kako je poboljšao život nekome u svojoj užoj ili široj okolini?

Marija

pre 9 godina

Lepo je znati da proton, odnosno H+, jon ne posotoji zasebno, vec samo prikacen za molekul vode, u vidu H3O+ jona. Obrazujte malo narod, pisite i o osnovnim stvarima.