Sreda, 17.09.2014.

16:45

Prve recenzije: iPhone 6 je najbolji smartfon na svetu

Izvor: Dnevnik.hr

Prve recenzije: iPhone 6 je najbolji smartfon na svetu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

285 Komentari

Sortiraj po:

Ljepi

pre 9 godina

Kao i većina naprednih poznavalaca ove vrste tehnike,iznosim svoje iskustvo u vezi pametnih telefona (od vremena P910).Odmah da se složim i sa nekim komentarima koji funkciju telefoniranja stavljaju u deseti plan,jer to mogu i svi mobilni uređaji iz 90-ih godina.Dakle,kod mene telefon radi sa 110% mogućnosti,i tu mojoj neutaženoj želji za mogućnostima,ne pomaže ni 16GB ROM-a i octacore jezgra.
Dalje,koristim sledeće aplikacije:kad ulazim u kuću, WIFI signal automatski smanjuje nivo tona na NORMAL,uveče u 23:00, profil se prebacuje u noćni režim rada i dozvoljava primanje poziva samo favoritima sa imenika.Kad sam u vožnji,tad druga aplikacija pali automatski SPEAKERPHONE,da mogu nesmetano pričati u vožnji,nakon 4 sekunde zvonjenja (rukovodi se promenama u CELL signalima antena provajdera).Potom,svaki FREE WIFI signal aktivira konekciju,bez mog uplitanja, a automatsko snimanje svih razgovora, naravno se podrazumeva.Nadogradnje su sve isključene,a neki tzv. interni risiveri unutar aplikacija su isključeni i google-ove reklame namaju tu šta da rade.Auto REMINDER me obaveštava svako malo na propušten poziv,ili SMS, a dosadne poruke provajdera (ili bilo koga) se i ne prikazuju na ekranu i automatski se brišu.Beckup poruka se,naravno,odvija lokalno svaki dan,a i tel. imenika.Takođe se i snimanje OS-a telefona odvija svakih 15 dana.Ima tu još mnogo toga,pa vas pitam,jeli to malo previše za jedan pametni uređaj koji uz to može i da telefonira?

m.l.

pre 9 godina

Meni je prva asocijacija na ovaj telefon silikoni! Preplavljen je net slika silikona i jabuke ispred. Dzaba im to, ali meni je ovaj nekad cool telefon postao seljacki. Sad ce neki ajfon fan da pomisli da nemam pare da ga kupim, da sam glupa i iskompleksirana jadnica u Srbiji, samo se vi tesite, ali to vam je tako kad dziberi pocnu nesto da koriste, pa vise nije in. Nadjite sebi neki drugi statusni simbol, jer se ovaj nesto ofucao.

Ske

pre 9 godina

@Ske ma kakav crni handoff. [link] Jel to beta verzija ili gotova stvar?
(Ceva, 19. septembar 2014 16:19)

Bitno je da umes da pljujes koliko je djubre i slicno a pojma nemas da je Yosemite jos uvek Beta i da Continuiry nece biti zvanicno dostupan u "stable" verzijama pre oktobra.
Za sad samo u nekim beta verzijama mozes da ga koristis.

Maks

pre 9 godina

@ (beba, 19. septembar 2014 19:53)

Definitivno nemam utisak da si ti "iOS developer", obzirom koliko ne poznaješ iOS i da pored toga što izgleda da nisi ni pregledao da li postoje aplikacije za ono što si nabrojao (jer si pisao da iPhone to "nema" iako aplikacije za to postoje), izgleda da ti čak ni Keynoteove o iOS-u ne pratiš jer si čak i za neke stvari koje je Apple pokazivao na Keynoteovima (da iOS ima ugrađenu podršku za to) ti pisao da iOS to "nema".

Za korišćenje iPhonea kao USB Flash memorije sam ti već odgovorio... već postoji aplikacija (na AppStore) koja može da se instalira na da omogući to. Lično smatram da je iz sigursnosnih razloga daleko bolje da podrazumevano ne bude namešteno da priključivanjem telefona na bilo koji računar imaš sve fajlove sa telefona "na izvolte", nego ako je nekom potrebno to, da instalira aplikaciju za to i da odredi folder koji hoće da koristi za to.

Za transfer fajlova preko WiFi uz iOS već dolazi AirDrop (od iOS 7 dolazi AirDrop i nikakav "jailbreak" nije potreban za AirDrop jer dolazi uz iOS), a postoje i 3rd party aplikacije za to.

A to što kažeš "ovim si dovoljno pokazao koliko poznajes android tako da ja moram malo da se smejem sad"... šta sam ja to u poruci upućenj tebi napisao da ti zaključiš da ja ne poznajem Android? Dao sam ti link da pogledaš kakvu će grafiku iOS da ima sa Metal i Unreal Engine 4 i ne znam šta je tu smešno, kad za Android ne postoji ni Metal API, niti Unreal Engine 4 podržava Android.

beba

pre 9 godina

Btw, ko je pominjao instaliranje aplikacija bez iTunesa? Pomenuo sam koriscenje uredjaja kao lako prenosivog storagea (ne kazem da je nesto posebno to u danasnje vreme bitno ali jednostavno telefon uvek imam uz sebe i u svakom momentu mogu sa bilo kog racunara prebaciti na bilo koji bilo sta BEZ iTunesa i bez ikakvog softvera ukoliko to situacija zahteva, a naravno nebrojeno puta sam bio u takvoj situaciji i sa iPhoneo bih mogao lepo da se slikam ali bukvalno...). Jedino, moram da priznam, nisa siguran kako iPhone stoji sa wireless file transfer aplikacijama, mada poznajuci iPhone ne bi trebalo da ima ista slicno (bar u ne jailbreak varijanti) ali ako postoji onda mu se i moze progledati kroz prste pomalo, na tu temu...

beba

pre 9 godina

@Maks
Onaj momenat kada neko iOS developeru pokazuje Metal :D...
Takodje, za potpunu kastomizaciju (potpunu ali do odredjenog nivoa (kompletna promena GUIa i home screena)) androida ti ne treba ni custom rom ni root telefona... I kakve veze ima sto je neko drugi napravio to kada imas izbor sto na iPhoneu nemas? I pritom, ako zelis i sposoban si mozes bukvalno da isprogramiras izgled i funkcionalnost kakvu hoces, a opet ni tu mogucnost nemas na iPhoneu. Ajd sto ja nisam znao da iPhone moze sve ono uz raznorazne kerefeke (iako sam iOS developer.. Ali sta ces, ne koristim applea za licnu upotrebu pa se ne bavim previse iPhoneom) ali ovim si dovoljno pokazao koliko poznajes android tako da ja moram malo da se smejem sad :D

Ceva

pre 9 godina

@Ske ma kakav crni handoff. http://m.imore.com/cant-get-continuity-calling-or-handoff-working-heres-fix Jel to beta verzija ili gotova stvar?

Maks

pre 9 godina

@ (novosadjan, 19. septembar 2014 10:53)

Koliko ti imaš godina?

Za ozbiljnu diskusiju "hahaha" i "nije nego" nisu validni argumenti.

Je l' si tražio benchmark kada je Raka pisao o tome koliko su PPC Macovi bili brzi?

Da citiram šta si napisao "Benchmark prika - benchmark! Mani se pismenog iz srpskog, ovo je matematika"

Znači, tražio si benchmark za poređenje performansi.... i dobio si benchmarkove performansi u praksi (u Photoshop i za video obradu)... i šta se dešava kad si dobio benchmarkove? Je l' ti sad više nisu bitni rezultati benchmarka odjednom?


Dao sam ti link za video snimak u kojem su poredili performanse G4 i Pentium 4 procesora pri istim zadacima u praksi (za video obradu i u Photoshopu) i koji je procesor imao kakve performase na tim testovima se vidi na snimku... ne vidim neki razlog zašto bi bilo bitno ko je radio test, kad je benchmark automatizovan (to jest, pustili su benchmarkove da rade isto na obe mašine)... i da su zvali Micu Trofrtaljku da pritisne dugme da počne test, ne vidim kako bi to uticalo na validnost testa.

Validan argument za ne priznavanje nekog benchmarka procesora bi bio ako bi neko mogao da navede neki validan razlog zašto test nije bio fer (na primer, ako bi jedna mašina imala više RAM memorije, ali to na tom testu nije bio slučaj, obzirom da se navodi da su mašine imale i istu količinu RAM) ili da su testirali nešto što se ne koristi u praksi (što opet nije slučaj jer su testirali performanse Photoshopa).

Proud To Be Croat

pre 9 godina

Imas Hondu i imas Ferrari. Nema potrebe sad nabrajati zasto je iFerrari bolji. Argument Androidima nikako ne moze da bude da i Honda ima 4 tocka i volan i brisace… Moj Ferrari stize sutra!(Svaki Petak Izuzetak, 18. septembar 2014 14:33) Ferari bolji od Honde?Ako je rec o brzini,nesumljivo da je bbolji u svakom pogledu,ali ako pricas o upotrebljivosti,Honda je svetlosnim godinama ispred neprakticnog,neudobnog,besmislenog i preskupog Ferarija!Zao mi je ali to je cinjenica.Svako ko je vozio neki ozbiljniji sportski auto po gradu,sigurno pamti koliko je to besomucno tesko i naporno,a ako ga je i provozao po ibarskoj,onda zna i koliko je sve to besmisleno.Isto je i u svetu telefona.Ajfon jeste dobar i brz,ali je ogranicen,kao Ferari koji si pomenuo.Sa druge strane imas Note 3,a jos malo i 4 koji su ti u klasi Rols Rojsa ili S5 ,koji je u klasi Mecedesa S .Ne treba ni pominjati G3 ,One 8 i sl...
(Surovi, 18. septembar 2014 16:02)
A ti si Ferrari u igrici probao pa znaš?

Ske

pre 9 godina

@Nikola,
Prvo, Ske svoje uređaje bez obzira na marku i tip u javnosti vadi na "stol" samo kada mu trebaju da uradi nešto produktivno, a u širem društvu je poznat kao jedan od onih što kada odu u kafić, ne bulje u telefon, niti svoj niti bilo ciji drugi.
Drugo, iRig je originalno napravljen za iOS i dugo dugo se cekalo na Android verziju... zar ti iRig ime ništa ne govori?
Ali dobro, to su sve aplikacije koje danas ili sutra mogu da iskoče na ovoj ili onoj platformi. Hajde da vidimo šta to zaista možeš sa iOS a ne možeš sa Androidom, jer to je bilo pitanje. Dakle stock verzija... Neke opcije iz "Continuity" paketa naprime, hand of.
Google trenutno radi na tome i pruža veoma limitiranu podršku za KitKat i Chrome OS
Očekuje se da će Android L imati mnogo bolju, tako da, čekaj još par meseci da izađe L a onda još jedno godinu dana da ga dobiješ i na svom uređaju, pa razmišljaj o prelasku na Chrome OS kako bi mogao da u stvari koristiš androidovu verziju Continuity-ja.

Ske

pre 9 godina

@dzoni
Split screen mode, nije isto sto i multitasking. Multitasking na iOS-u postoji odavno.
A sto se tice onih "milion" stvari koje na androidu mogu a ne mogu na iOS-u, hajde navedi barem jednu.

U medjuvremenu cu da ti odgvorim na neke "popularne" mogucnosti koje kao mozes na androidu a ne na iOS-u

- Adaptacija sistema personalnim potrebama.
Ok, da bi to uradio moras da rutujes telefon, verovatno i flesujes nekim custom romom kojeg NISI TI napravio. Kako je to personalizovano TVOJIM potrebama i kako je to drugacije od "jailbreak-a"?
Smesni ste kada krenete da se frljate tim glupostima oko "otvorenosti sistema" a ne znate ni gde mozete da procitate licencu pod kojom je Android objavljen. A pogotovo sto pomislite na onu zgradu gde se placa porez kada vam neko spomene SDK.

dzoni

pre 9 godina

@Jovan lekic
Mnogo smo zavidni..dobili ste widgete koje imam vec 5 godina na telefonu (mada su jos uvek u iOS8 daleko od androida po mogucnostima) ..jos samo da dobijete milion stvari koje mogu na androidu a ne mozes na iOSu i dobiceh i u iOSu broj 136..mozda nekad dobijete i multitasking i file menager sto sam imao na amigi koji su sam kupio 1989

novosadjan

pre 9 godina

(Maks, 18. septembar 2014 23:18)

hahaha, bas od Dzobsa direkt benchmark...nije nego. svaki ciga svoga konja hvali, pusti me marketinga leba ti. koje su to fore hahahah.

Galaktus

pre 9 godina

Ne ložite se dok vas deru ko ovce za velike novce! Kupujte telefon prema svojim potrebama i mogućnostima, a ne zbog sojki, hvalisanja u kafiću i statusa.

Aleksa

pre 9 godina

Ljudi, ko podize na iOS8 , preporucuje se da se radi preko iTunes-a > prvo uradi bekap , a zatim NE Update, nego pored na Restore iPhone , pa kad te pita za Update kazes yes. Tako ce se sistem instalirati potpuno cist kao iz folije, i time je eliminisan ostatak djubreta zaostalog iz iOS7. Zatim Restore Backup (ako bas morate) , ali bolje je vratiti iz bekapa samo kontakte, i podesavanja, a aplikacije natenane instalirati ponovo, da se otkloni svaka mogucnost gusenja sistema... tako nesto.

Aleksa

pre 9 godina

Postoje dve grupe ljudi koji kupuju ajfon, prva su oni cija plata je dovoljno velika da ajfon nije neki trosak za njih i telefon ne koriste za hvalisanje!!! Druga grupa su ovi cija plata nije ni polovina vrednosti telefona i oni njega kupunu radi hvalisanja i pritom su frustrirani jer i ako imaju ajfon popularnost im nije poraska pa hejtunu sve koji vole druge marke telefona
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (lale, 18. septembar 2014 18:06)

Isto tako postoje dve grupe ljudi koji kupuju android. Jedna koja kupuje za 1 dinar i slicno , i ne zna da instalira ni Facebook , da ne pominjem napredne aplikacije , i koji nisu svesni koliko im je telefon spor , iako ga 3 puta dnevno restartuju. Druga, koja kupuje bolje kvalitetne Android telefone (koji kostaju koliko i iPhone) i zna koliko gigaherca i memorije ima njihov telefon, igraju se sa widgetima i eventualno znaju da ubace cyanogen mod, i misle da je to vrh. I jedna i druga grupa (iz mog iskustva) imaju instalisano 15 - 20 aplikacija maksimalno. I jedna i druga grupa su na forumima i smaraju na svaku vest o Apple pljuvackim komentarima o necemu (na osnovu ove vesti samo) sto je probalo da koristi samo 2%. I jedna i druga grupa su iz nekog (meni nepoznatog) razloga, isfrustrirani.(cast izuzecima)

Swedenonline

pre 9 godina

Kupio sinu na studentski popust, vezan na mrezu 24 meseca po 48€ mesecno, 4,7" verziju sa 64 Gb, ulazi 3000 besplatnih minuta mesecno, 5000 SMS/MMS sve bez ogranicenja prema mrezama i 5Gb protoka.

http://www.studentkortet.se/comviq/

Veceras krenula akcija predkupovine, isporuka za 2 nedelje.

Ako racunam ovako, pretplata bi bila 30€ mesecno za ovaj paket tako da se telefon dobije za 24*18€ tj za 432€ a cena za cistu kupovinu bez mree je 780€.
Sve u svemu, mali ce biti srecan jer i nezna :D

Maks

pre 9 godina

@ (beba, 18. septembar 2014 17:35)

Sve što si napisao/la da možeš sa Android, a kao "ne može" sa iPhone može i sa iPhone.

Pretragom na Bing/Google možeš da proveriš.

Na primer, kucaj "iPhone as USB Drive" ili "SSH apps iPhone" ili "iPhone gamepad" ili "iPhone bluetooth keyboard" ili "Connect iPhone to TV"... što se povezivanja miša tiče, ne znam zašto bi neko telefon mišem hteo da koristi, ali imaš na YT i klipove u kojima ljudi pokazuju kako može da se priključi miš.

Aplikacije mogu da se instaliraju i bez povezivanja na računar sa iTunes (može direktno sa telefona da se uđe na AppStore).

A kad već pominješ igranje igrica... pogledaj koju grafiku će iOS da ima sa Metal API: http://www.youtube.com/watch?v=GZaQ--Xti-k


@ (novosadjan, 18. septembar 2014 16:31)

Tražio si od Bata Rake benchmark što je pisao o tome koliko su PPC Macovi bili brzi...

Ima snimak na YT kad je Jobs radio testove sa Photoshopom i još nekim programima na Macu sa G4 procesorom od 867MHz i PC-ju sa Pentium 4 procesorom na 1.7GHz: http://youtu.be/Roda_vL-QEQ?t=1h19m10s

Gledaj od 1:19:10 do 1:35:25, ako te samo to poređenje performansi zanima.

Našao sam ti i članak iz 1999 sa CNN, kada je USA proglasila PowerMac G4 za superkompjuter i Appleu zabranila izvoz u mnoge države na osnovu toga: http://edition.cnn.com/TECH/computing/9909/17/g4.ban.idg/

Tu zabranu izvoza je Apple iskoristio u promotivne svrhe i napravili su dobru reklamu: http://www.youtube.com/watch?v=7Eb1yih5kNY

Nikola

pre 9 godina

@Ske pogledaj prvi klip ispod klipa koji pokazuje "nešto što ni jedan Android ne može". Inače, jedini uslov za funkcionisanje ovog uređaja sa telefonom ili tabletom je 3.5mm džek na njima (i da ga nema uvek je moguće iseći kablove i prespojiti na, recimo, 2.5mm) i DJ-ing aplikacija (što Androidi ne fali sigurno, tako da ne vidim kakvu to magiju izvodi iOS koju Android ne može. Neki Androidi mogu da se spoje sa Web kamerama i prikazuju sliku u realnom vremenu (zamislite da tablet glumi parking kameru u autu), a ti se hvališeš što dva tableta istovremeno reprodukuju muziku i treći uređaj edituje izlazni zvuk, ne razumem. Ako si već kupio uređaj koji služi da se stavi na stol kad si u kafiću, da bi ga drugi videli, onda ga tako i koristi.

Jovan lekic

pre 9 godina

Lazu vas oni koji kazu da iPhone4 ne radi sa najnovijim sistemom iOS8. Radi kao RAKETA. Ne slusajte zavidne korisnike koji pucaju Od zlobe!

lale

pre 9 godina

Postoje dve grupe ljudi koji kupuju ajfon, prva su oni cija plata je dovoljno velika da ajfon nije neki trosak za njih i telefon ne koriste za hvalisanje!!! Druga grupa su ovi cija plata nije ni polovina vrednosti telefona i oni njega kupunu radi hvalisanja i pritom su frustrirani jer i ako imaju ajfon popularnost im nije poraska pa hejtunu sve koji vole druge marke telefona

Ske

pre 9 godina

@beba, ne lupetaj...

Ti ocito nisi odavno koristio iOS
Ovaj clanak je iz 2012 i opisuje kako da prikacis tastaturu i monitor/TV
http://www.techetron.com/3140/how-to-turn-your-iphone-into-a-workstation/

Ako hoces da se pravis pametan, evo ti i terminal
https://itunes.apple.com/us/app/server-auditor-ssh-shell-console/id549039908?mt=8

Za iTunes se slazem, mada postoje nacini da prebacujes fajlove i bez iTunes-a
https://itunes.apple.com/us/app/file-manager-free/id479295290?mt=8
Toliko o tvom znanju o iOS-u

I za kraj, nesto sto mozes sa iOS a ne mozes sa Androidom
http://www.youtube.com/watch?v=_1laECrN6no
Lik ovde koristi iPad, ali u pitanju je iOS

Ceva

pre 9 godina

Iphone 4s i ios 8 sporooooo http://arstechnica.com/apple/2014/09/ios-8-on-the-iphone-4s-performance-isnt-the-only-problem/ nego kako ste resili problem stalno aktivnog 3g signala? Vidim da ios 8 ima samo lte toggle a nema 3g. Jel to znaci da sa trenutnim stanjem pokrivenosti 3g signala baterija traje pola dana posto je doticni stalno aktivan? Samo ne pominjite jailbreak http://www.omizio.com/jailbreak/appbuyer-cuvajte-se-novog-malwarea-koji-napada-jailbreakane-uredaje/ pa i malware ste dobili. Pa cestitam.

SRBin bre

pre 9 godina

Uspešno uradio update, jutros, mog starog nikad boljeg 4s na ios 8, još se i rimuje ovaj br. Sve šlaka kako treba, uradio restore, sve je tu, cak mi je i pored aplikacija, tel. imenika, slika... vratio i raspored ikonica i pozadine koje sam koristio, kao da nisam ništa ni menjao, a sve to uz jutarnju kaficu na poslu.... Usput molio bih nekoga da mi objasni, kako je to iPhone, dosadan jednostavan, lak za korišćenje, pravljenj za debile, a iTunes, komplikovan, tezak, niko ne može da se snađe sa njim... a u sustini samo treba malo mucnuti glavom i sve je tako jednostavno i logicno...(cicvara, 18. septembar 2014 11:32)Pa super, ali koja je poenta kad ti je sad telefon usporen i koci non stop? Imao sam Iphone 4S i striktno sam se drzao IOS 6, dok je drug presao na sedmicu i skroz usporio svoj telefon. Mogu tek da zamislim kako tebi koci na IOS 8.
(Washington, 18. septembar 2014 14:40) Imao sam prilike da to vidim , posto je drugar kupio iPhone 4 , imao je problem da mu koci kad je presao na ios7 a u isto vreme sam i ja imao iPhone 4 i takodje instalirao ios7 i moj telefon je leteo , kasnije se ispostavilo da je njegov telefon nestrucno popravljan i da ga je takozvani iMajstor pokvario mislim on je idalje radio samo je imao bagove

Maks

pre 9 godina

Apple je pre neki dan zvanično postavio stranicu na svoj sajt gde može da se pročita "Privacy Policy" za razne njihove aplikacije i servise na jednom mestu: http://www.apple.com/privacy/privacy-built-in/

Takođe možete da pročitate šta je Tim Cook rekao o privatnosti na iOS-u na: http://www.apple.com/privacy/

Da ga citiram:

A few years ago, users of Internet services began to realize that when an online service is free, you’re not the customer. You’re the product. But at Apple, we believe a great customer experience shouldn’t come at the expense of your privacy.
Our business model is very straightforward: We sell great products. We don’t build a profile based on your email content or web browsing habits to sell to advertisers. We don’t “monetize” the information you store on your iPhone or in iCloud. And we don’t read your email or your messages to get information to market to you. Our software and services are designed to make our devices better. Plain and simple.

To je jedan od razloga zašto preferiram Apple.

beba

pre 9 godina

@error404 pazi, pitao si sta moze android sto ne moze iPhone i zato nemoj da odgovaras sa recima: kome to treba. Znaci, iphone ne mozes da prikacis na televizor i da prikacis tastaturu i mis na njega i da koristis telefo kao pc. Ili da nakacis dzojped na telefon i da odigras neku igru na velikom ekranu. Ne mozes da radis server administrator stvari (ne znam da li ti ssh i terminal znace nesto u zivotu) . Na kraju krajeva, ne mozes nista da uradis sa iPhonom preko kompjutera bez instaliranog iTunesa te ga ne mozes komotno koristiti kao prenosni storage... Ima jos toliko stvari koje ne mozes sa iPhonom, a mozes sa, sada vec vecinom android uredjaja ali je i samo jedna stvar dovoljna... A zasto je samo jedna stvar dovoljna? Zato sto sa iPhonom ne mozes da uradis NITI JEDNU stvar koju ne mozes sa android uredjajem. (zapravo, sada imaju jednu stvar - ne secam se da bilo koji android uredjaj trenutno moze da snima 240 fpsa, sto ce uskoro svakako moci ako bude potrebe, dok ce iPhone svoje nemogucnosti tesko nadoknaditi... ). Ako imas jos neko pitanje, tu sam...

novosadjan

pre 9 godina

(Bata Raka, 17. septembar 2014 22:02)

A jel? Mani se ti slova, nego pogledaj brojke. I zna se koji se racunari koriste u profesionalnim okruzenjima. Tu ne ubrajam vas koji "lomite", vi ste pro kao sto su blogeri pisci. Benchmark prika - benchmark! Mani se pismenog iz srpskog, ovo je matematika.

Ipedja

pre 9 godina

Vidim da je najveca muka cena iphone,vrlo je prosto i jednostavno,zivim u swiss gde 70% populacije koristi app-ove proizvode e sad ja koristim sunrise mrezu gde mesecno placam 120fr pretplatu a plata mi je 5600fr uzeo sam iphone za 1fr a mogo sam sa uzmem bilo koji android za istu cenu i za istu pretplatu,necu da ulazim u tematiku koji je tel bolji,samo zelim da objasnim kako se kupuju telefoni u EU

Surovi

pre 9 godina

Imas Hondu i imas Ferrari. Nema potrebe sad nabrajati zasto je iFerrari bolji. Argument Androidima nikako ne moze da bude da i Honda ima 4 tocka i volan i brisace… Moj Ferrari stize sutra!
(Svaki Petak Izuzetak, 18. septembar 2014 14:33)
Ferari bolji od Honde?

Ako je rec o brzini,nesumljivo da je bbolji u svakom pogledu,ali ako pricas o upotrebljivosti,Honda je svetlosnim godinama ispred neprakticnog,neudobnog,besmislenog i preskupog Ferarija!
Zao mi je ali to je cinjenica.Svako ko je vozio neki ozbiljniji sportski auto po gradu,sigurno pamti koliko je to besomucno tesko i naporno,a ako ga je i provozao po ibarskoj,onda zna i koliko je sve to besmisleno.
Isto je i u svetu telefona.Ajfon jeste dobar i brz,ali je ogranicen,kao Ferari koji si pomenuo.Sa druge strane imas Note 3,a jos malo i 4 koji su ti u klasi Rols Rojsa ili S5 ,koji je u klasi Mecedesa S .
Ne treba ni pominjati G3 ,One 8 i sl...

Maks

pre 9 godina

@ (Nikola, 18. septembar 2014 13:33)

Ako pod "PC" misliš na personalne računare generalno, u tom smislu bi i Apple II koji je izašao pre prvog IBM PC-ja bio "PC"... ali ako pod "PC" misliš isključivo na "IBM PC Compatible" platformu, u tom smislu ni jedan Mac nije "PC", bez obzira da li je reč o nekom Macu sa PPC ili Intel procesorom jer ne čini samo Intel procesor "IBM PC Compatible" platformu, niti su se Intel procesori prvi put pojavili na IBM PC (bilo je i pre IBM PC-ja i drugih platformi sa Intel procesorom).

Za "IBM PC Compatible" platformu se, na primer, podrazumeva da mora da ima "IBM PC Compatible" BIOS, koji je sam po sebi 8-bitan i da se računar bootuje u 8-bitni režim (i na novijim "IBM PC Compatible" računarima koji su imali 32-bitne i 64-bitne procesore se računar bootovao u 8-bitni režim, pa je posle bootloader bootovao OS i OS se prebacivao u 32-bitniti/64-bitni režim da bi zaobišao neka ograničenja IBM PC platforme), kao i kompatibilnost sa MS-DOS za IBM PC.

Računari koji umesto BIOS imaju EFI i ne podržavaju MS-DOS ne pripadaju "IBM PC Compatible" platformi.

Tehnologije poput PCIe, USB, Thunderbolt, DisplayPort, HDMI i slično su prihvatili i Apple i drugi proizvođači kao zamenu za starije standarde... tako da, na primer, PCIe kartice nisu neka izvorna "IBM PC" arhitektura (ranije je IBM PC platforma koristila "ISA Bus" konektore za memoriju, hard disk i kartice).

Ni mnoge današnje Windows mašine nisu više "IBM PC Compatible".

see what I did there?

pre 9 godina

Koliko vas pljuje po iPhone 6, a niko od vas ga u ruku nije uzeo! Kako ste tako sigurni da nije dobar?!
(Proka, 17. septembar 2014 20:52)

Koliko vas hvali iPhone 6, a niko od vas ga u ruku nije uzeo! kako ste tako sigurni da je dobar? :DDD

Ske

pre 9 godina

O cemu ti pises,sta tacno poredis tu dell vs apple ili win vs osx?Sigurno ne poredis pc vs mac,jer mac ne postoji vise,postoji samo pc.
(Nikola, 18. septembar 2014 13:33)

To se desi kada selektivno citas komentare.
Ne zelim ni da te udostojim odgovora na nebulozu o Macu

TinTin

pre 9 godina

Imam Nexus 5, pre toga Lumiu 520, pre toga Huawei G300, a pre toga BB Curve 8520, znaci telefoni razlicitih velicina i jos nisam iskusio problem da ne mogu koristiti fon jednom rukom zbog velicine istog... A imam male ruke. :)

Slobodan Marković

pre 9 godina

Hteo bih samo da "a priori pljuvačima" postavim par pitanja:
1. "Zatvoren sistem"? Pa šta? Ako je sistem pouzdan, zašto ga čačkati?
2. Trajanje baterije? Pa jeste li vi svi avanturisti, šumari, kamperi, plaćenici u legiji stranaca? Šta vam je teško da svako veče, pred spavanje stavite telefon na punjač? 24 ili manje trajanja baterije je više nego dovoljno, zašto je to element za upoređivanje kvaliteta uopšte?
3. Specifikacije - šta to uopšte znači? Snapdragom, Adreno, Krait? Bitno je da je telefon dovoljno brz, neosetljiv na viruse i naravno POUZDAN, što se ni zajedan Android ne može reći (imam OBA telefona, pa to kažem objektivno, Sony Xperia Z1 mo je posle "update" stalno bagovit, spor, i mulja i koči!
4. Kvalitet izrade, ipak je jako bitan, jer telefon treba da traje, da ne bude podložan oštećenjima, i n "poružni" posle par meseci
5. I tunes komplikovan? Pa koji vi to koeficijent inteligencije imate, a treba vam kao "otvoreni sistem" da ga "čačkate"? I tunes je jasan, logičan, pouzdan i šta god zlobnici rekli jednostavan za korišćenje
6. Zašto komentarisati, i davati svoje (neosnovano, uglavnom) mišljenje o iPhoneu, a nikada ga ni u ruci niste držali?
7. Niko ne pominje skoro totalnu imunost na viruse, koji bukvalno "razaraju" svaki Android OS?
8. Malo ko od dole potpisanih "pljuvača" ne pominje sigurnost, pouzdanost u radu i realnu brzinu, koja baš i ne zavisi sasvim od specifikacija procesora, nego njegovog efikasnog i direktnog korišćenja?

TOLIKO...

Washington

pre 9 godina

Uspešno uradio update, jutros, mog starog nikad boljeg 4s na ios 8, još se i rimuje ovaj br. Sve šlaka kako treba, uradio restore, sve je tu, cak mi je i pored aplikacija, tel. imenika, slika... vratio i raspored ikonica i pozadine koje sam koristio, kao da nisam ništa ni menjao, a sve to uz jutarnju kaficu na poslu....
Usput molio bih nekoga da mi objasni, kako je to iPhone, dosadan jednostavan, lak za korišćenje, pravljenj za debile, a iTunes, komplikovan, tezak, niko ne može da se snađe sa njim... a u sustini samo treba malo mucnuti glavom i sve je tako jednostavno i logicno...
(cicvara, 18. septembar 2014 11:32)

Pa super, ali koja je poenta kad ti je sad telefon usporen i koci non stop? Imao sam Iphone 4S i striktno sam se drzao IOS 6, dok je drug presao na sedmicu i skroz usporio svoj telefon. Mogu tek da zamislim kako tebi koci na IOS 8.

Svaki Petak Izuzetak

pre 9 godina

Vi koji ste probali i iPhone i neki od Androida, vasi komentari su smesni ako ne konstatujete da je iPhone naj. Niko od iPhone korisnika ne misli da pricate istinu da ste zaista oprobali iPhone ako vam je Android ipak izbor ili ste cak i neutralni. Mi znamo da vi to radite samo radi propagande i da sami sebi podilazite. iPhone ljudi su toliko sigurni u svoj kvalitet da tu nema dileme niti treba nesto da se objasnjava. Imas Hondu i imas Ferrari. Nema potrebe sad nabrajati zasto je iFerrari bolji. Argument Androidima nikako ne moze da bude da i Honda ima 4 tocka i volan i brisace… Moj Ferrari stize sutra!

Nikola

pre 9 godina

@(Ske, 18. septembar 2014 09:00)
O cemu ti pises,sta tacno poredis tu dell vs apple ili win vs osx?Sigurno ne poredis pc vs mac,jer mac ne postoji vise,postoji samo pc.

pr0gr4m3r

pre 9 godina

Svaka roba ima svoga kupca.
Ko ima tih 700E da da za ovo cudo, slobodno neka ih da.
Ko nema, zadovoljice se manje izvikanim, pristupacnijim a cesto i kvalitetnijim uredjajima.

Pozdrav svima normalnima.

alex

pre 9 godina

telefon jednostavno ne može da vredi toliko koliko apple prodaje iphone.ok,do pre dve-tri imali su kvalitet izrade bolji od konkurencije i operativni sistem koji je pravljen namenski za taj telefon ali ios kao ios na duže staze neće pobediti android.prisustvo androida se širi,sve je više televizora sa istim ugradjenim,sve je više media playera (još šporeti i frižideri fale :-)) i što je najbitnije sve je više kvalitetnih telefona i tableta čija cena je dva tri puta manja od apple-ovih proizvoda a ni u čemu apple nije bolji.politika cena nažalost još uvek prolazi na bogatim tržištima gde nekome nije bitno da li plaća 99 ili 299 USD uz ugovor na 24 rate.mislim da pravi igrač u celoj priči za godinu dve može biti windows jer osim zatvorenosti sistema za šta ga kritikuju (to se nekako apple-u progleda) nema nekih većih mana posebno u zadnje vreme kada su malo korigovali cene lumia telefona i počeli da izbacuju super jeftine win telefone.

SRBin bre

pre 9 godina

Jedva cekam da prodje 2 godine pa da i ja pazarim iPhone 6 a dotle cu da koristim iPhone 5 jbga kad nemam somica viska ili ako bude uz neki paket u telenoru onda bi mogao i ranije :-) a od toga za sada .!.

Aleksa

pre 9 godina

Ala se Apple otvorio, lova je napisala sve recenzije koje sam video do sada. I da stvar bude gora, stil pisanja im je gotovo identičan.
To mi govori da je uređaj prosečan, standardno kvalitetne izrade ali besmisleno skup za ono œto nudi, pa je potrebno stvoriti utisak kod kupca da kupuje nešto izvanredno, a ne preskupu i od postojećih na tržištu tehnički inferiorniju igračku.
Aferim.
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (Deda Pera, 18. septembar 2014 09:13)

Skup jeste... E sad , da nesto pratis oko marketinga i novinarstva, znao bi Apple nikad , ali NIKAD nije placao novinare , niti se trudio da gura , podmicuje, ili namece iPhone. Misli si ljudi (mozda ispravno ?) da dobar proizvod prodaje sam sebe . Evo ti primer (mozes naci na netu) . Kevin Spejsi prica - kada su poslali pismo raznim hardverskim firmama da li bi im obezbedili kompjutere i telefone za seriju HOUSE OF CARDS , ostali proizvodjaci su poslali predugovore sa uslovima i minutazama pojavljivanja u toku serije, a Apple im je posla BRDO KOMPJUTERA, AJPEDA i AJFONA, bez ikakvih ugovora. Tacka. Zakljucak - nesto u zivotu treba uraditi i elegantno.

Vlada

pre 9 godina

Nisu mi jasni fanovi jabuke kako dozvoljavaju da im neko ovako vredja inteligenciju. 100e razlika u ceni zbog najjeftinijeg dela u telefonu(flash memorija kosta oko 10 dolara da se napravi bez obzira na kapacitet). pa onda dolazi zdrav razum zasto ima model od 16gb a ne od 32 u ponudi kao osnovni model. Zato sto bi vecini 32 gb bilo dovoljno i ne bi iskesirali 100 dolara ekstra. Uzivajte u odnosu sa voljenom vam kompanijom, mazohisti.

Kardamon

pre 9 godina

Meni je bila cool ta ekskluzivnost iphone-a uparena sa odlicnom tehnikom a dostupna svima. Za vreme iphone 4 i obicni radnik na gadjevini i fancy lik u Londonu i milijardu dolara tezak ruski tajkun, svi su uzivali u identicnom uredjaju, jedan model koji je bio dostupan svima. Niti je radnik morao da stedi 5 godina da ga kupi niti je tajkun morao da ga optoci dijamantima da bi mu bio dovoljno luskuzan...

Aleksa

pre 9 godina

Neka , neka ..... samo pljujte , pljujte .... imam druga ima HTC M8 (dobila zena na poslu) , a nece da uzme moj iP5 u ruke (ja zaradio i kupio) ma ni da proba kako izgleda, samo sedi , i pljuje , pljuje .... kao fensi smensi....

Doci ce Vam (dace bog) sutra prekosutra u MTS i VIP , pa cete u kolonama stajati da isprobate ... jos ako bude pristojan paket za npr 20 hiljada sa par hiljada mesecno racunom .... Aaaaallll cete da ga kupujeteeee , NA KILO !!!

SRBin bre

pre 9 godina

Jedva cekam da prodje 2 godine pa da i ja pazarim iPhone 6 a dotle cu da koristim iPhone 5 jbga kad nemam somica viska ili ako bude uz neki paket u telenoru onda bi mogao i ranije :-) a od toga za sada .!.

Error404

pre 9 godina

kada pitate nekog zašto imaš Android? Zato brate što možeš da radiš ovo,radiš ono .....a kada pitate zašto imaš iPhone? Odgovor je ZATO ŠTO JE TO iPHONE BRATE?!?(Marjan, 17. septembar 2014 22:19)
Iskreno kazi sta android moze da radi a iphone ne?
Imam iphone 5s i galaxy s2, apple ne moze da se uporedi, daleko bolji i jednostavniji telefon!! Ne postoji sta ne moze da radi!!

cicvara

pre 9 godina

Uspešno uradio update, jutros, mog starog nikad boljeg 4s na ios 8, još se i rimuje ovaj br. Sve šlaka kako treba, uradio restore, sve je tu, cak mi je i pored aplikacija, tel. imenika, slika... vratio i raspored ikonica i pozadine koje sam koristio, kao da nisam ništa ni menjao, a sve to uz jutarnju kaficu na poslu....
Usput molio bih nekoga da mi objasni, kako je to iPhone, dosadan jednostavan, lak za korišćenje, pravljenj za debile, a iTunes, komplikovan, tezak, niko ne može da se snađe sa njim... a u sustini samo treba malo mucnuti glavom i sve je tako jednostavno i logicno...

zmitjkoe

pre 9 godina

Dosao mi iOS 8!!!!!!!!!! Mogu da zamislim kako izgleda na iPhone 6, na najboljem displeju u vasioni. Ovi su prekopirali moju recenziju od pre nedelju dana.

jakoslav

pre 9 godina

Gospodo sa droidima... vredjanje nekoga i nije bas neki argument da ste "bolji" vise lici da ostajete bez istih. Svasta se ovde moze procitati - od "sranje, kanta, smece, ovce, sekta".

Posebno mi je interesantno spominjanje takozvanih "naprednih korisnika, i IT strucnjaka" (sta? umete da flashujete custom ROM ili da se zakacite na remote desktop WOW!). Smartphone nije pravljen samo za IT poznavaoce nego i za obicne smrtnike.

Ko ste vi da korojite sta ce ko da kupi? Zapitajte se?

Kapiram da ovoliki hejt moze samo da se opravda strahom da neko drugi ima nesto bolje od tebe... sto je detinjasto.

PCK

pre 9 godina

Samo ovo. Kupite nexus, probajte pa pricajte o androidu, fluidnosti, resetovanju... Suncan dan danas. Idem slagati drva. Izadjite malo napolje...

Deda Pera

pre 9 godina

Ala se Apple otvorio, lova je napisala sve recenzije koje sam video do sada. I da stvar bude gora, stil pisanja im je gotovo identičan.
To mi govori da je uređaj prosečan, standardno kvalitetne izrade ali besmisleno skup za ono œto nudi, pa je potrebno stvoriti utisak kod kupca da kupuje nešto izvanredno, a ne preskupu i od postojećih na tržištu tehnički inferiorniju igračku.
Aferim.

Lale

pre 9 godina

(Bata Raka, 17. septembar 2014 22:02)

Nemoj ovoj deci koja su juce prohodala da rusis iluziju da je Apple nastao juce i da ljudi kupuju njihove kompjutere i uredjaje samo zato sto su fensi (a ustvari ne valjaju nista). Pricao ja komsiji, inace zadrtom "Apple fensi djubre" liku kako sam pre 20 godina kod drugara video Mekintos koji je razbijao tadasnje PC-jeve po performansama i kvalitetu, kako je mnostvo marketinskih studija 90-ih koristilo one G4/G5 Mekove itd, sa poentom da je Apple bila firma za respekt i pre iPod/iPhone ere. Dzaba, on se ne seca tih vremena, bio je mnogo mali. Ja sam uzeo iPhone 5s nakon visestrukih poseta Apple Storeu i probavanja telefona. Kad sam video kako sljaka, nisam ni pitao za procesor, memoriju i slicno jer telefon radi ko zmaj, sta god da su mu stavili unutra.

Vizar

pre 9 godina

Recenzije su uglavnom diktirane i pristrasne. Strašne se pare "okreću" od kada su se pojavili smart telefoni. Americi je Apple izuzetno važan, to je jedna nevjerovatno moćna kompanija i u svom "rvanju" sa konkurencijom moraju da za svaku novinu odrade strašan marketing jer su polako počeli da smanjuju udio na tržištu. Ko može povjerovati da je iphone 6 najbolji telefon na svijetu? Po specifikaciji to nije. Da li on stabilno radi, to vjerovatno da. Najbolje da za te pare ne radi. Ajte molim vas, ovo trovanje uma sa brand telefonima i njihovim vrlinama kojima nas, potencijalne kupce bombarduju svakodnevno, stvarno postaje iritantno. Pogledajte samo dizajn telefona, znači izuzetno nemaštovito, nekako nedovršeno. Ne znam, stvar izbora ali ja ga neću kupiti sigurno niti mi pada na pamet da dajem toliko para.

wwwww

pre 9 godina

koristim iphon 5 ali koristim i htc m8. vrhunski aparati. nista lose o androidu necu da kazem, za neke stvari mnogo bolji od ios-a. oba su ko svajcarski satovi, sljakaju savrseno. uzecu i sesticu za koji dan. vec sam je narucio. e, sad, obzirom da sam srbin, odoh sad sam sa sobom da se iskrvim oko toga sta je bolje - htc ili iphon.

Ske

pre 9 godina

@vujke

Neko pametan je jednom rekao, citiram "Nikada nista lose o tebi nece reci bolji od tebe"
Zato nemoj preterano da se uzrujavas. Meni su smesno jadni ljudi koji karakterisu ostale po tome koji uredjaj koriste. Takvima cak ni sazaljenje ne treba dati.
Ja zivim i radim u okruzenju gde su Apple uredjaji veoma zastupljeni, i niko od tih ljudi u zivotu nije u bilo kom aspektu inferioran u odnosu na onog ko koristi Android.

@Bata Raka
Imam i ja slicnu situaciju. Dva ultrabook-a slicnih performansi, jedan isti zadatak.

1. Ja - Macbook Pro Late 2013 i7quad 2x8GB 512GB Flash SSD
2. Kolega - Dell XPS 15-9530 i7quad 2x8GB 512 mSATA SSD

Zadatak:
Obraditi 100GB mp3 fajlova, koristeci Traktor Pro 2. Dakle, skenirati svaki fajl, odrediti BPM, ukloniti necujne delove pre nego sto pesma pocne i nakon sto se zavrsi (dakle da pesma krene od 00:00 a ne od 00:09 npr jer za profesionalnog DJ-a, ovo je vrlo vazno) i jos mnogo drugih "default" filtera.

Rezultat? Mac zavrsio za oko sat vremena. PC? Vise od 2 sata! Sto znaci da je u proseku PC trosio skoro duplo vise vremena po fajlu.
Kada to svedes na jedan fajl, razlika je neprimetna jer se meri u sekundi ili dve i potpuno je nebitno.

Ali ajde dokazi ljudima kakve su zaista zveri Apple masine. Bilo telefoni ili racunari, nebitno je. Zalosno je sto ovde mnogi samo "prde" o njima, a nemaju ama bas nikakvih realnih iskustava u radu sa istim.

Hehe

pre 9 godina

kada pitate nekog zašto imaš Android? Zato brate što možeš da radiš ovo,radiš ono .....a kada pitate zašto imaš iPhone? Odgovor je ZATO ŠTO JE TO iPHONE BRATE?!?
(Marjan, 17. septembar 2014 22:19)

Brate pa to je jedini odgovor koji ti jasno stavlja do znanja da je to o cemu se govori zaista vrhunsko :)

surfer

pre 9 godina

"SVAKI CIGA SVOGA KONJA HVALI"KAKVA GLUPOST PROGLASITI UREDJAJ NAJBOLIM, A JOŠ SE NIJE POJAVIO U SIROKOJ UPOTREBI, A PO TEHNICKIM KAREKTERISTIKAMA POSTOJE VEĆ DVA ILI TRI UREDJA BOLJIH KAREKTERISTIKA. TO MOGU SAMO PREPOTENTNI AMERI.

fikoni

pre 9 godina

Posebno je zanimljiv bio komentar novinara Bloomberga koji je, hvaleći nove modele iPhonea, komentarisao kako korisnici sada imaju manje razloga da kupe pametni telefon koji radi na Androidu.

Posebno je glup komentar Bloomberga. Dok god je iphone skup, android ce da ima rast. Pa vise ima ljudi koji nemaju para za ovaj aparat, pa traze alternativu u jeftinijim androidima. Pa uzmite samo trziste Indije i Kine. Realno koliko ljudi tamo sebi moze da priusti i-phone.

raka85

pre 9 godina

citam komentare...
kada krenu ljudi ajfon najbolja izrada ovo ono...cemu poenta kada moras da ga umotas u plastiku da se ne bi izgrebao za 1 dan? dovoljno mu je 1 gb rama...kada bi se lagali. otvoris par tabova u safariju,par aplikacija i da vidis kako kada skaces iz aplikacije u aplikaciju kako ih ucitava iznova ponovo. baterija losa,nema sd,nema file menadzer. da ne nastavljam dalje. odlican je to tel da se ne lazemo,a daleko od najboljeg telefona. btw razlika u ceni izmedju 1gb rama i 2 je 2-3 evra. razlika u memoriji 32 i 64 je isto 2 3e,a likovi to naplacuju 150 evra. pametnom dosta.

Reformista

pre 9 godina

Hvale ga jer su navikli da to rade. Po meni Android (a cak i Windows Phone) nude vec mnogo bolje uredjaje. Appleu je trebao 3 godine da poveca ekran i ubaci NFC. Kakav uspeh.

dzo

pre 9 godina

A evo jos jedan od tzv najboljeg tel

Apple’s latest 64bit monster appears to perform pretty poorly, ranking 16th in the list, just below the LG Nexus 5, and only slightly ahead of the iPhone 5S.

Interestingly it is two Windows Phones which top the list, with the Nokia Lumia 1520 and Lumia Icon’s Adreno 330 processor doing a very good job, probably unencumbered by unnecessary transparency layers running in the background.

Of course the benchmark numbers simply join other “new” 2012 features like the 720P screen and NFC which Apple fans are happy to pay for.

dzo

pre 9 godina

Evo sad citam jednu od tih recenzija


As mentioned in the result, the iPhone 6 scores 21,204 points, which is only slightly better than its predecessor, the iPhone 5s, which scored 20,253.

The iPhone 6 houses Apple's latest A8 chip with a dual-core 1.4GHz Cyclone CPU and a so-far unknown GPU. However, rumours pointed out that the graphics processing unit used is the PowerVR GX6650, which happens to be the next generation of the one found in the iPhone 5s (PowerVR G6430).

To give you an idea of how good these benchmarks are, compare it with the quad-core Galaxy S5 with its 2.5 GHz Snapdragon 801 processor, which managed to register a 23,501 score.

Iliti u prevodu iphone 6 je samo neznatno brzi od iphone 5(jedino sto sad trosi manje bateriju.. A hvale ga jer je samo malo sporiji od galaxu S5 telefona koji sad kosta duplo manje od iphona

Karadamon

pre 9 godina

Meni je cena prevelika i nisam siguran da je ovaj format 6tice ok za mene jer imam malu ruku (format 5tice je perfektan) ali inace sam zavoljan apple uredjajima. E sad ostatak mog posta je pre my 2 cents sto se diskusije ovde tice. Koristim btw. jedan novi macbook pro i stari iphone4 kojim sam bio sve vreme mnogo zadovoljan i ako mu je relativno brzo crkao mikrofon. Razlozi za apple: dizajn, pdf reader bolji od bilo kog androida ako citate casopise u pdf formatu (der spiegel, the economist i tako dalje), browser radi super, tastatura je bolja od androida, one neke sitnice u interakciji sa korisnikom (recimo prilikom skrolovanja). Osim toga iphone software je mega stabilan. E sad, posto mi je nov iphone skup ja kupim Mororola Moto G za zaista male pare, dizajn je bezveze ali podnosljiv, telefon ima uporediv displey i hardware ali je vidno sporiji od 4 godine starog iphone-a, touch je manje kvalitetan, nekoliko (za mene) kjucnih aplikacija se ruse svakih pola sata i tel. se svakih par dana sam od sebe resetuje, nisam uopste znao da tako nesto moze da se desi. Eto, Moto G doduse nije flagship ali ima odlicne recenzije na amazonu! Ipak cu ga zadrzati jer nemam sad zelju da dajem 600 Eur za telefon niti da se obavezujem nekim visegodisnjim ugovorima.

raamen

pre 9 godina

А сад о самим телефонима.
1. Дизајн. Као неко ко се бави дизајном не могу да верујем шта је Jony Ive себи дозволио. Какве су оно беле штрафте по телефону, испупчена камера на тотално равним телефону, па још тотално ван пропорција? Клизав и заобљен телефон, функција следи форму? Веровали или не, Самсунгова филозофија према материјалима је искренија и доследнија (ако искључимо лажну кожу). Најновија вратоломија Јабуке да се обезбеди да антена ради на алуминијумском кућишту је једноставно усиљена. HTC и LG ту имају далеко боља решења. Све време не причам о укусу, причам о принципима који су некад Јабуци били важни и у које су се корисници клели.
2. Фрагментација! Две резолуције које нису скалабилне, што је приступ виђен код Андроида који се дуго борио да то помири и да програмерима олакша живот. Таман кад је то Android L елегантно решио са Material design-ом, Јабука је свом табору загорчала живот. Даље, фрагментација и по питању хардвера и софтвера, јер iOS нема све функције на свим телефонима, а исто важи и за хардвер (нпр. OIS). тога ће бити све више (нпр. Apple Watch)
3. Иако се не може порећи да Јабука прави одличне уређаје они се све више дизајном, функцијама и спецификацијама уклапају у шарени Андроид свет где су само један од могућих избора, никако универзално no-brainer решење. Сад продају само бренд, што се види и са најављеним сатом и са Apple Pay и са промоцијом U2. Apple постаје модна компанија јер је ту највећа додата вредност створена из магле (ништа лоше у томе, чак јако паметно и једино исправно од стране Кука) и тога треба бити свестан кад се купује. То је хибрид Zara-e и Louis Vuitton-a.

raamen

pre 9 godina

За гомилу негативних коментара треба кривити:
1. Лош текст
2. Главна референца Techcrunch који је наклоњен Apple откад је света и века. Ко оде на њихов сајт и прочита три текста на основу којих је написан и овај, видеће шта значи кад ти се Јабука увуче у главу, а њихови потези диктирају и твојим мишљењем. Конкретно, аутор "није веровао да ће му се икад свидети фаблет, док није пробао 6+" и "не може да се користи једном руком, али, знате шта, па то није ни тако битно". Mindf*ck.
3. Одсуство било каквог поређења са другим телефонима, све је поређење са претходним iPhone-има. 4. Коментатори углавном занемарују чињеницу да је наслов много тенденциознији од самог текста, јер се ипак наводе многе лоше стране нових телефона, истина, након што је острашћено и неоправдано проглашен "најбољим".

Joker

pre 9 godina

Jesam neko ko voli Android, i ne mrzim Apple (nemam razloga), ali najbolji telefon na svetu? Ma dajte... Sve ovo što je predstavljeno sa novim iPhone-om, u svetu Android telefona postoji već odavno. Uporedite ga sa HTC-om One, Sonyem Z3 ili Note-om 4. Po čemu je to bolji iPhone? Po iOS-u? Odavno je izbor OS-a stvar ukusa jer je Android uhvatio korak sa iOS-om po brzini i fluidnosti...

milos

pre 9 godina

jao ali komentari da nemam para da kupim iphone pa kupujem samsung koji kosta isto kao i iphone je smesna- svaki telefon kupujem u inostranstvu i cene su svuda iste u rangu tih najacih modela -razlike po 50ak eura ... ali necu da mi telefon ne moze nesto - a iphone ne moze mnogo - kada budu otvorili sistem da mogu da vidim foldere u svom tako pametnom telefonu i posaljem koji god ja zelim onda cu imati iphone telefon -

Za hajrudina

pre 9 godina

Bate, toliko ti i kostaju samsung s5 i ostali high tech telefoni. Ti uporedjujes cenu sa paketom sa punom cenom? U americi kupis iphone 6 za 200$-400$ max, zavisi koliko memorije (prevedenk u € oko 150-340€). Isto tako ako oces samsung za punu cenu iskesiraces 600-700€, slicno ko iphone. Ne uporedjuj babe i zabe!

busplusije

pre 9 godina

Imam lumiu 1320...dvesta evra koštala otključana. baterija sa uključenim Wi-Fi i stalnim jahanjem po internetu, telefoniranje m i sl traje tri dana :) Od softvera ima sve sto treba ...brz ko munja...dakle... dati 700 evra da bi imao jabukicu na poledjini...hvala ne. Ako mi ga poklone sa zahvalnošću bih prihvatio, sam da ga kupim ...teško.

ana

pre 9 godina

Najgluplji telefon svih vremena. Ima samo jedno dugme, jer njegovi korisnici ne bi mogli da se snadju sa dva, a ne daj Boze, sa tri dugmeta.

milos

pre 9 godina

ja imam macbook pro i dizajner sam zvuka... mnogo je bolje raditi na mac racunaru - ali se ne slazem da je iphone telefon sa boljim operativnjm sistemom - upravo iz razloga sto je sistem zatvoren i nista ne mozes - Android prosto sve dozvoljava - princip drag and drop i sve cita - ps. note 3 je babaroga za ove "protototipe "

Komentar poslat iz B92 Android aplikacije sa kineskog telefona od 180e

pre 9 godina

@.me
Au, rodjace, pa sta sve napisa ovde i osta ziv...
Za 1 se slazem, za 2 donekle, ali:
3. Ako stavim sd card u telefon, on postaje tezi i dzombastiji? Zbog kartice teske jedan gram, velicine 10x10x0,5 mm?! Da ne spominjem da ce kod nas ne visoka, nego astronomska cena IP6 biti za najsiromasniju verziju, a ne od 128 gb...
4. Apple radio dve ili tri godine da napravi ekran veci od 3,5 inca, ali su kradljivci ideje uspeli to da naprave prvi? Pa, da li si realan? To svakako ne ide u prilog Apple-u.
5. Ja na svom Androidu imam opciju da iskljucim NFC i da ga upalim po potrebi. Ne vidim nikakav problem u tome...
6. Apple pristojna hriscanska kompanija? Na stranu sav besmisao ove izjave, ali kakve to veze ima sa IP6 i njegovim kvalitetima u odnosu na Android, WP i BB modele?
I ako neko moze da mi objasni - ko, bre, daje tolike pare za koje se IP kod nas nabavlja za TELEFON?! Telefon koji ne radi nista vise od ostalih, a mozda cak i manje. Cak mi je i ta fluidnost rada i pouzdanost sistema upitna, osim ako ne uporedjujete IP sa nekim Androidom za dinar. Pre nekoliko meseci sam direktno iz Kine kupio krsten telefon njihovog brand proizvodjaca i za 180 eur dobio 8-core procesor, 2 gb rama, 32 gb memorije, 5 inca 720p ekran, 13 mp kameru... Telefon radi odlicno, jos prvog dana skinuo 50-60 aplikacija, nijednom do sad nije stucnuo, svaku komandu odradjuje trenutno, a o nekakvom blokiranju i vadjenju baterije ni govora. I o cemu mi onda pricamo ovde?

budimo realni!

pre 9 godina

Ne, ne, ne, ne, molim vas, ma to nije moguće. To su sve apple plaćenici i oni nemaju pojma ništa o telefonima i tehnologiji. Molim vas, dozvolite ekspertima iz Srbije, a pogotovo sa B92 foruma da vam objasne kako je Apple u stvari jedna firma koja nezaustavljivo stremi ka ponoru (evo već je 4. godina tome, ne znam samo kad će više da se sruše), kako njihovi proizvodi kaskaju za konkurencijom, kako je 1gb rama smešno, kako nemaju QDŽNJMBHD ekran, kako kopiraju tu neverovatno inovativnu kompaniju Samsung koja nam je dala izuzetne proizvode tokom svog postojanja, poput... erm... smart frižidera i zamrzivača! 

Nemojte se usuditi da kažete da iPhone valja jer, bože moj, eksperti iz Srbije znaju bolje. Jer kakav je to telefon kad ti ne možeš da promeniš bateriju. Pih, bezveze. Kakav je to telefon kad ti ne možeš da ubaciš sd karticu? Šta kažeš, dolazi sa 64 GB prostora, ma nema veze BRE, oni hoće svoje plastične kartice za 500 dinara da ubace, ne znaju ovi iz apple-a ništa. Na kraju, kakav je to telefon kad ti tu ne možeš nešto da prčkaš. drndaš, nameštaš, baguješ i kastomizuješ. Bože moj, svi smo mi hakeri zar ne, tako da je to potpuno glupo i nelogično od strane apple-a. Mislim, stvarno, vidi se da propadaju. Kraj im se bliži... /s

A sad ozbiljno. iPhone će uvek i zauvek ostati telefon broj jedan. Svako ko je jednom koristio taj uređaj zna o čemu pričam. Recenzije svakog novog modela to iznova potvrđuju. Mesta, nekoj valjanoj raspravi, nema. 

Veliki pozdrav!
(Davidović, 17. septembar 2014 17:05)

Ne znam da li si bio ironican ili ne, ali upravo si svojim komentarom dokazao da taj telefon koji si opisao, taj ajfon (ili kako se vec zove), ne treba da kosta vise od 70-80 evra. Koliko covek treba da bjde glup pa da kupi taj ajfon 6 pored zivog samsunga galaxy s2, ili pored ZTE skate, ili htc desire, ili alcatel one touch.mislim, ima jos puno boljih telefona od tog govanceta s jabukom koje jedino sluzi da ljudi pomisle kako si neko i nesto kad ga izvadis u kaficu i stavis na sto.

feridinand

pre 9 godina

Имам питање, ако израда кошта 200 долара, i нека буде и 200 долара зараде, зашта плаћам преосталих 500-600 долара? Кад ми на то питање неко одговори, а да има везе са здравим разумом, купујем "iPhone".

dadobh

pre 9 godina

a kakav je odlican dizajn u pitanju? pa isti je kao u samsung galaksi sa prednje strane i htc one sa zadnje strane,bas su napredovali

a lako je napraviti sistem koji nebaguje za jedan model telefona, sto nerade za druge kao android i wp pa da vide sta je tezak posao

it-evac, ali pravi

pre 9 godina

@vujke
Za razliku od tebe, ja sam IT-evac poodavno. Prvu liniju programskog koda sam napisao 87-e godine i od tada se stalno usavršavam. Jednom sam dao novac za drndoide (za mene i suprugu) i nikada više. Nemam bre više živaca za bambuse od programera koji neće, ali neće da se potrude da svoj proizvod prilagode krajnjem korisniku. Iznerviram se kada vidim nešto što je programer mogao elegantnije da reši samo da mu je doprlo do svesti ili da je barem konsultovao nekog za UX. O bagovima i curenju memorije na andriodima ne vredi trošiti reči.
Takođe, dobrano sam prostuditrao šta je ispod haube iOS, Windows 8 i Android telefona.
Porediti iPhone, WinPhone i Android je isto kao porediti Ferari, Audi i Kiu.

Slani

pre 9 godina

Verujem da je telefon odličan. Za te novce mora da bude dobar. Ako su resili problem baterije koja uz jače korisćenje traje pola dana onda ok. Mada ove priče da Android zakucava su mi postale malo smesne. Alcatel npr je izbacio nekoliko modela kvalitetne izrade i odličnih performansi i nema nikakvih problema tvrdim, a cena je pet puta manja.

Li Osvald

pre 9 godina

Ne razumrm se u telefone, samo me zanima da li su ovi ocenjivaci iz Kine, Koreje, Evrope ili iz SAD? To bi mi dosta znacilo u donosenju nekakvog sopstvenog suda.

aha

pre 9 godina

hahaha najbolji??? pa ljudi da li ste vi mozda culi za Sony Experia Z3 ili HTC One M8 ili Samsung S5... svaki od navedenih je po vecini specifikacija bolji od iPhona...

bice bolje

pre 9 godina

Razumem amere sto uzimaju epl ali ne kontam ljude odavde koji uzimaju epl. Prvo to je jedan zatvoren sistem ciji se servisi i aplikacije debelo placaju. A koliko god da je epl brzi ne moze da nadomesti tu raznovrsnost i otvorenost android platforme.

Vranac

pre 9 godina

Au Vranac, kakav ti tek mentalitet imas kad sve ono naprica. Neki inatni? Izvini, ali onda neces moci da iskusis savrsenstvo. Meni je jedino tesko da izaberem izmedju 6 i 6+.
(.me, 17. septembar 2014 21:46)

Vidiš, upravo o ovom pričam. Upravo ovo je reakcija koju sam očekivao. To je taj mentalitet koji sam pomenuo. Kao, bolji ste od svih.
Savršenstvo? Ja sam savršenstvo (što se telefona tiče) iskusio, za nepunih 300 evra. Ti očigledno nisi, jer još patiš za nekim novim modelom, koji verovatno nikad nećeš kupiti.

@jojo

pre 9 godina

Da si neki programer znao bi sam da ga jailbreakujes a ima jb za 7.1.2 prvo, drugo vecu glupost nisam cuo u vezi gps aplikacija igo my way, navigon by garmin, tom-tom, ali one kostaju a i ne moraju ;) reci ti meni jel programiras sa telefona, pravis sajtove? Ne bih rekao, tel i treba da ti sluzi za komunikaciju prvenstveno odatle im i ime, da slusas muziku tu ti je iphone takodje dominantan, ako je neki momenat a nemas fotoaparat pri ruci da zabelezis trenutak, pogledas mail, malo web surfa. Ako mi se gleda film necu sigurno da se becim na kojoj god dijagonali do 6" , fableti imaju blagu prednost ali i sam znas da to nije to. Tako da iPhone ispadne krajnje korektan telefon u najmanju ruku..

Oleg

pre 9 godina

Srbi u zemljuci Srbiji pricaju sami o cenama ovako: "Nasao taj i taj android za samo 100€ a radi isto kso iPhone 6 plus"! Koja perverzija i sopstveni zaludjuvanje?

Dusan P

pre 9 godina

Nisu mi jasni ljudi koji kupuju telefon zbog "naprednih" funkcija ?? Šta to znači ? Da li neko možda pravi muziku na iphonu ili androidu ? Da li projektuje zgradu ? Da li završava dizajn stranice za poznati časopis ?
Iphone kao i bilo koji android ili win phone nisu dovoljno dobri da bi ih čovek profesionalno koristio za posao tako o'ladite ljudi sa glupim raspravama !!

Marko

pre 9 godina

Ne razumem zašto se toliko potencira koji je najbolji telefon. Zašto se ne potencira frižider, televizor, patike, knjiga, bilo šta nego svaki dan samo telefon i udri o Apple i Samsungu. Jel to nešto tako važno da toliko mora da nam se servira? Obični proizvodi potrošačke elektronike. Kako ja da prestanem da kupujem stvari koje mi ni ne trebaju ako vi samo servirate besomučno i pravite od toga lifestyle i statusne simbole i ceo život pretvarate u jurnjavu za nebitnim predmetima.

Maks

pre 9 godina

@ (jo jo, 17. septembar 2014 20:55)

Koliko ti je star taj teks koji si kopirao, obzirom da u tom tekstu se pominje da iPhone 4S košta 600 evra i verzija iOS-a 5.1? Ta verzija iOS-a je iz marta 2012. godine... Još kažeš da si sa nekog foruma kopirao...

Da li je u vreme dok je iOS 5 bio aktuelan na AppStore bilo aplikacija za prebacivanje fajlova preko bluetootha koje ne zahtevaju jailbreak, to ne znam, ali danas ih ima... a od iOS 7 uz iOS dolazi i AirDrop funkcija za prebacivanje fajlova preko Wirelessa, koja je brža od bluetooth prebacivanja.

Što se GPS navigacije tiče, to je imao i iPhone 4S i bez jailbreaka... mada na Apple Maps nisu imali nazive ulica za gradove u Srbiji u vreme dok je iPhone 4S bio aktuelan... Danas na Apple Maps imaju nazive ulica i za mnoga sela u Srbiji (na primer, imaju nazive ulica i za selo "Gornje Brijanje").

Što se WiFi Hotspot funkcije na iPhone tiče, to je takođe imao i iPhone 4S... ta funkcija se zvala "Personal Hotspot" i nije bila ograničena samo na povezivanje preko Bluetootha kao što piše u tom tekstu koji si kopirao... evo našao sam ti članak iz 2011. u kojem možeš da pročitaš da je ta opcija postojala i pre iOS 5: http://ipod.about.com/od/iphonesoftwareterms/g/What-Is-Personal-Hotspot.htm

Možda je taj što je to pisao pokušavao da istovremeno bude i povezan na jednu Wireless mrežu i da napravi drugu Wireless mrežu u kojoj bi iPhone bio hotspot, što obično ni na desktopu nije izvodljivo bez dve Wireless kartice.

Darko

pre 9 godina

Kupite bilo koji telefon s androidom u cenovnom rangu iphone-a ili nesto jeftiniji pa cete videti sta je brzina i fluidnost. Ovi sto pisu da android baguje, koci i slicno su u rukama drzali neke telefoncice od 50-100 evra...

Ranzo

pre 9 godina

Ja trenutno koristim Galaxy S4, svoj stari iPhone 3GS sam dao ćaletu i radi mu i dalje na iOS 6 perfektno, baterija mu drži 2 dana (iako je telefon star sad već 3 i po godine), a jedina mana je što ne može da skine neke aplikacije koje su isključivo za 7. Istina je da mi je na Androidu lakše da obavim neke svakodnevne stvari (da kopiram muziku drag & drop iz Explorera, da promenim ringtone za 20 sekundi), ali isto tako je činjenica i da Android još uvek nije dostigao sofisticiranost i pouzdanost iOS. Čak i na jakom modelu kao što je S4 ima problema i kočenja, blokada, pucanja aplikacija i slično. Međutim, čovek nauči da živi s tim, kao što i na 3GS može da se preživi sa default zvonima koja su me iritirala, i bez muzike (iTunes ne mogu da smislim, bespotrebno je komplikovan). Kad mi S4 dosadi, što da se ne vratim na iPhone, eto možda baš na 6 plus, pašće mu cena do tada. Šta li se svađate šta je bolje, najbolji je alat kojim najbolje barataš. Inače za ovo što čovek reče, da je Mac oduvek drao PC za pripreme, štampu, obradu fotki - živ sam svedok. 1999. moj komša pusti radial blur u Photoshopu na plakatu 300 DPI i završi ga za 10 sekundi. Moj PC nije ni uspeo da završi operaciju, zabo je posle 2 sata, svega mi :)) a nije bila ni slaba mašina za to vreme, Celeron 300A o/c na 450 MHz i ne mogu da se setim koliko RAM memorije, ali više od komšijinog Mekice sigurno :)

Sta sve nece pisati

pre 9 godina

@jojo

nisi ti nikad uzeo iPhone 4s u ruke ili si tehnicki nepismen i ne znas da procitas uputstvo za upotrebu. Kao prvo koristio sam Sygic navigaciju na 4s koja se LEGALNO skida sa App Store ( doduse kosta 40e ali je redovno update-ovana , znaci uvek imas najsvezije moguce karte) . Kada sam presao na 5s jednostavno sam je preneo i radi istu stvar i dalje kao i na 4s.
Bluetooth - svuda pise da je iskljucivo namenjen za komunikaciju sa npr. carkit uredjajima i za nista vise. Kom se ovo ne svidja ima drugih telefona gde je prebacivanje fajlova moguce preko bleutooth-a.
Wifi hotspot - ako nisi do danas otkrio evo kako da ga ukljucis: postavke, peti red brojano od gore je ukljucivanje i iskljucivanje wifi hotspot-a.
Za neverovati je kako se ljudi usudjuju ovde svasta pisati.
Jos nesto , zasto se iPhone toliko kupuje , posebno na zapadu: svaka aplikacija po pravilu izlazi prvo na IOS platvormi pa posle toga na ostalima. Zao mi je sto se u srbiji ne mogu aplikacije skidati na legalan nacin, ali na primer koliko je ovo otislo daleko- skola u koju idu sin i cerka imaju aplikaciju gde direktno mogu da vidim da li su prisutni , sta trenutno uce u skoli koje su im ocene. Da ne govorim o gomili drugih aplikacija koje mozete da koristite ( podesavanje termostata u kuci zimi da kada krenete s posla ukljucite grejanje i da u kuci bude prijatno kada udjete) . To je uglavno SF za Srbiju.

Bata Raka

pre 9 godina

Deco, nemojte da se palite i da upoređujete stvari koje se ne porede. Gigabajti, Gigaherci, Amperčasovi, dual i quad korovi su jedna priča na papiru, a sasvim druga u praksi. Ako niste probali - ne pljujte! Ne koristim iPhone, ali imam 20 godina iskustva u korišćenju i Apple i PC računara. Daću vam primer iz davne ’96. godine. Lomio sam pola magazina na Mac-u. Drugu polovinu su lomila dva momka na, tada tek izašlim, pentium-ima. Momcima je trebalo duplo više vremena da završe svoju polovinu. U to vreme se mnogo više čekalo da računar odradi posao, nego da čovek obavi svoje. Grafički filmovi sa Mac-a su izlazili za jednu noć; sa PC-ja se isti broj fajlova ’filmovao’ 7 dana u dve smene. Oba PC računara su nominalno bila duplo jača od Mac-a (takt, RAM, video, HDD, sve...) Dakle, govorimo o ukupnom odnosu 4:1! Ovakva iskustva se ponavljaju već 18 godina. Ni jedan profesionalni print, audio ili video projekat se u svetu već godinama ne radi ni na čemu drugom, osim na Mac-u. Zato ću, čim mi se ukaže prilika, uzeti iPhone. Jednostavno znam kakve realne performanse dobijam za taj novac. Nemojte da se zanosite, ali stvaaaarno.

pendula

pre 9 godina

Moj NOTE 1 je kod mene skoro 3 godine i sad sam resio da ga menjam a pogodite za koji telefon? Pa naravno za NOTE 4.Kad sam pre neki dan drzao iphone 5 meni bilo smesno da gledam :) Smejurija od telefona a kosta boga oca ali postujem ljude koji ga gotive.Jbg svako ima svoj ukus i svako zna sta mu najvise lezi.

Marjan

pre 9 godina

Sranje od telefona......Android i Windows sistemi su dosta puta bolji.....kada pitate nekog zašto imaš Android? Zato brate što možeš da radiš ovo,radiš ono .....a kada pitate zašto imaš iPhone? Odgovor je ZATO ŠTO JE TO iPHONE BRATE?!?

robokap

pre 9 godina

E ovako da kazem i ja nesto na ovu temu. Izuzetno cenim apple kompaniju. Prave mocne masine od lapa do meka a do skoro i telefona... Sta hocu da kazem, koristim iphone 5s i prezadovoljan sam iskreno, medjutim kad sam video sta su uradili od iphone 6, moja reakcija je blaze receno razocaravajuca. Krenuli su da tonu i oni, ovo sto su napravili od iphone se totalno kosi sa svim onim sto ih je krasilo kao kompaniju. Iskreno ne vidim ama bas nijedan razlog da menjam svoj 5s za 6 jer mi je po izgledu moj telefon nebo za iphone 6. Ne lozim se na velike ekrane niti mi trebaju apdejtovacu ga na ios 8 koji ce savrseno da radi i na 5s i sacekacu narednu godinu da vidim da li ce se dozvati pameti i vratiti se na pravi kurs. Ako ekran nastavi da raste promenicu brend i gotovo, jer nisam lud a ni glup da placam nesto puno vise u odnosu na konkurenciju kada razlika tada nece ni postojati u odnosu na konkurenciju kao sto je postojala do sada. Ziveli svi!!!

mihajlo

pre 9 godina

Pravi naslov je najbolji na svetu ALI medju dosadasnjim iPhonima. Ovaj iz Bloomberga je bas relevantan tester, idi begaj, da je kojim slucajem imo deonice Comtradea reko bi da je najbolji njihov.

Kuzman

pre 9 godina

Iphone je iphone i uvek ce tako biti, a to sto nemate para da ga kupite pa kupujete samsunge, sonyje i onda pricate kako je android zakon, to nema veze sa logikon... Ko jednom kupi iphone taj ga ne mjenja!
(Milan, 17. septembar 2014 19:55)
Nije mu jasni sta ce ovde ovoliko placucih androidovaca sa skripecim kutijama jada oni imaju svoje stranuce. Daljte bre ljudi bezite odavde i uzivajte u bagovanju i zamrzivanju. IPhone he zakon!

šae bilo

pre 9 godina

Sa andridom imam jako loše iskustvo. Na više uredjaja. Recimo da sam medium level user. Nisam baš totalni laik, a nisam ni neki napredni ITjevac. Od kad koristim apple uredjaje - bukvalno sam progledala. Smiješno ih je i porediti, to su dva svijeta. Androidašima najtoplije preporučujem da probaju iPhone prije nego što ga pljunu. Znam da mi ne ginu silni minusi, ali...tako je kako je, android je naspram iOSa, jednostavno rečeno, smeće.

vujke

pre 9 godina

@jojo
Ne razumem zašto ovde svi potenciraju da su ljudi koji nisu napredni korisnici pozeri ili klinci. Šta kao biću pametniji ako nosim S5 nego iPhone. Farmaceut sam, nemam previše veze sa It svetom, sem one veze koju svi prodjemo menjanjem delova kompa i cackanja raznih programa. Meni jednostavno treba stabilan sistem, dobra kamera, i sve te osnovne funkcije, i kvalitet izrade. U životu volim lepe stvari, lepa kola, lepe devojke (doduše ovde je dosta bitno i ono unutra) pa tako i telefone. Sem HTC svi ostali Androidi su mi kao igračke, dok mi je izgled iPhone-a skroz privlačan. I eto sada ja ispadam pozer jer želim kvalitetan i lep telefon, nigde logike. Morate da shvatite da mnoge ljude koji se bave profesijama koje nisi bliske sa It sektorom, ne zanimaju otvoreni sistemi, rutovanje i slično, i malo je neprimereno sve ih nazivati pozerima.

novikorisnik

pre 9 godina

@jojo
To što je napisao programer Ivan nije tačno...ili je zastarelo...imam iPhone 5 i trenutno na njemu instalirane 3 navigacije, a nisam uradio jailbrake...doduše ne mogu da ažuriram aplikacije sada za odmah, moram da čekam kineze, ali šta može drastično da se promeni u srbiji ili nekoj drugoj zemlji od jednog do drugog ažuriranja...i da, danas sam skinu novi album U2 za dž...i to najlegalnije moguće..

Codar

pre 9 godina

Ako hoces da budes u trendu onda pljuj Apple. Neko cak rece da je njegov Note 2 bolji!Iphone 6 sa iOs 8 je fantastican telefon. E sad da li je najbolji?Kako za koga. Tu su i ostali kao sto je na primer Note 4. U pitanju je stvar ukusa. :))

DeSoke

pre 9 godina

DAVIDOVIC je objasnio ... a moje vidjenje je da je na ovoj temi od shurnajst komentara 90% sa androida ili simbiJana (sta trazite ovde uopste, ima vesti i o samsungu negde pa se tamo razvlacite)... btw, posedujem 5S i nisam siguran da cu ga menjati... bas dobra komadeshka hardwera, a i dobro lezi u ruci, a tek sto snima ... mozh se i javiti ako te neko nazove, a ima i poruke :P :) poz svima

SAŠA FRANKFURT

pre 9 godina

Ja danas bio u Apple Store Frankfurt, čisto da pitam jel imaju na lageru, imaju al nikad se nezna koliko će da ih prodaju prvog dana, uzimam 6-icu zlatnu, košta kao i svaki drugi iphone 699€. Nit se radi o nekom hiru i šta ti ja znam, iphone koristim godinama, imam paralelno i Android telefone HTC ONE, S5, ali mogu Android telefoni da budu dobri i super, ali nikad neće moći da ostvare npr. grafiku, display, funkcije kao iphone, i na kraju baguju tj. koče. Takvih problema nisam nikad imao sa ajfonom, inače nemam ništa protiv Androida, nek svako koristi šta voli, ukusi i potrebe su različiti

.me

pre 9 godina

Au Vranac, kakav ti tek mentalitet imas kad sve ono naprica. Neki inatni? Izvini, ali onda neces moci da iskusis savrsenstvo. Meni je jedino tesko da izaberem izmedju 6 i 6+.
A oni koji ne umeju da citaju engleski i ne razumeju po cemu je to iPhone najbolji, neka pogledaju slicice i kvalitet fotografija. Za to vam ne treba vise od srednje skole.
Sad jos malo edukacije, dopunska nastava:
1. Broj pixela nije najmerodavniji za kvalitet slike
2. Broj RAM-a nije najmerodavniji za brzinu i obimnost otvaranja funkcija, bitniji je OS koji zna kako efikasno da ga koristi.
3. Visoka cena podrazumeva otkljucan iPhone sa 128GB koji vi nemate na Androidu osim ako pridodate flash card, ali onda vam i telefon tezi i combastiji sa dodatcima.
4. Na vecem ekranu iPhona je Apple radio pre Andorida, ali su kradljivci ideje uspeli da to urade prvi.
5. NFC je hvala Bogu samo za placanje na iPhonu, a ostali neka svojim otvorenim sistemom i hakerima omoguci siri pristup. Bezbednost je bezbednost, a vi i dalje koristite Flash i NFC nasiroko.
5. Google je Americki, a Apple je pristojna hriscanska firma koja niti je dosla u sukob sa Kinom niti sa Rusijom.

Zoki kaze

pre 9 godina

Ja ne znam ko je ovde lud? O kakvom dizajnu vi pricate, pa svaka sledeća genaleracija je ista kao i predhodna. I kod Samsunga i kod Applea. Kolektivno zaglupljivanje....

Enes

pre 9 godina

Iphon je najskuplji telefon,ali nije najbolji sigurno ono što je dobro i kvalitetno se ne lansira u medije.Iphon kupuju osobe samo da se hvale jer je to skup telefon i marka,a više od pola stvari ne znaju da koriste.

Hulk

pre 9 godina

Svi ovi sto pljuju iPhone 6 jos ga nisu ni videli uzivo a kamoli probali. To sto pise na papiru sto se tice specifikacija je jedno a praksa je drugo!

doktor

pre 9 godina

Aple je ovim modelom samo potvrdio da se ukljucio u trku sa ostalim proizvodjacima i nista vise. Evolucija i nadogradnja prethodnog modela. Nikakva revolucija, niti je pametniji nego sto je bio.

jo jo

pre 9 godina

Samo cu da ubacim slucajno naleteli tekst na jednom forumu. Kako ovi koji hvale 6 i 6+ u nebesa sve znaju a jos ga nisu ni videli ni pipali. Kad pogledas njihove tekstove sve hvala do hvale a od konkretizma nista. PRAZNE RECI.
Za sve vas evo jedan pametan tekst o zagrizenoj jabuci.

Postao sam novi "ponosni" vlanik iPhone 4S. Pre toga sam citao ovdasnje komentare, kao sto su "ko jednom uzme iphone, nikad nece menjati", "iphone je najbolji telefon, nema mu ravnog", "ko lose prica o njemu, nije ga ni imao..". E, sad bih ja sve vas, koji to pricate, pitao - a, sta to iphone ima, sto drugi nemaju? Na ovo pitanje je mnogo lakse odgovoriti, nego na "sta iPhone NEMA, sto mnogi drugi za te pare IMAJU?"!! Ovaj telefon ima samo dve prednosti, u odnosu na konkurenciju (u njegovoj klasi): 1. kvalitetna zavrsna izrada (kuciste) - mada, i to je lomljivo, pa je diskutabilno 2. brz procesor (koji necete apsolutno iskoristiti na ovom telefonu) 3. LEPOTA 4. LEPOTA 5. LEPOTA 6... Zakljucak, ovaj telefon je za pozere, za hvalisanje, za pokazivanje... Sada ce mnogi "znalci" da me optuze, kako nemam pojma. Pre nego sto vam to dozvolim, predstavicu se: programer, vlasnik 3 uspesna web sajta, vlasnik firme sa 10 zaposlenih... Ovaj telefon se moze koristiti u svrhu slusanja muzike, gledanja filmova, fotografisanja, igranje igrica, citanje mail-ova, surfovanja internetom (ako sam propustio neku od drugih glupavih i manje korisnih radnji, izvinjavam se). Kod mene su osnovne potrebe telefona one, koje mi KORISTE, a ne za ubijanje dosade: 1. GPS (nemoguce je ubaciti gps navigaciju dok se ne jailbrake-uje, a OS 5.1, prema recima "iphone srbija" jos uvek nije moguce jailbrake-ovati) 2. Bluetooth file transfer (moguce uz dodatne aplikacije - opet potreban jailbrake) 3. WiFi hotspot (moguce povezivanje samo pomocu bluetooth-a) ... Druga aplikacija je STANDARD na svim telefonima, vrednosti preko 100eur. Treca aplikacija je standard na skoro svim HTC telefonima, na Samsungu moguce instalirati besplatno, na NOKIA telefonima uz sitnu doplatu, a moguce i besplatno, prva aplikacija je najkorisnija stvar na telefonu, a na svaki GPS enabled telefon je moguce instalirati, ili za 1000dinara, ili besplatno (ko ume). Sad ce opet da dodje neki pametan, i kaze "pa, kupi sebi gps navigaciju". Ja cu odgovoriti "kupit ti sebi portable dvd plejer, digitalni fotoaparat, laptop...pa ti nece trebati telefon sa tim funkcijama, nego ces moci da koristis telefon od 25eur za telefoniranje i sms". Za telefon, vrednosti 600eur, ovo je samo nasminkana kutija, sa dosta nepotrebnih aplikacija, te za klince i pozere. Dakle, ko koristi telefon za "zezanje" i pokazivanje, njemu ce ovaj telefon super leci, dok ce napredni korisnici opasno da se razocaraju, i nikada vise nece pomisliti na kompaniju "Apple", kada je rec o mobilnim telefonima. Ponavljam, telefon ima zaista brz procesor i OS, ali sta ce napredni korisnici imati od toga, ako ne dobijaju od telefona ono, sto im je potrebno? ? ivan

Zelenko

pre 9 godina

Ono sto je najlepse, ja cu i na mom starim IPHONU 4S moci da instaliram i najnoviji i najspektakarniji iOS8(Zelenko, 17. septembar 2014 16:52) .. Hoćeš, zaista je tako. Jedino nećeš imati:AirDropTouchIDHandoff for applications, though iPhone callforwarding to other devices works fineSupport for OpenGL ES 3.0 , the Metal graphics API,and 64-bit ARMv8 apps.. Biće sporiji nego sada (ne bukvalno baš sporiji, ali će faliti neki frejmovi prilikom tranzicija, pa će sporije delovati). I otvaraće apps za oko 0.5-1 sec duže nego na iOS 7.Faliće i nešto mesta na ekranu za neke stvari, ali je napravljeno da se ti delovi "kriju", tako da neće smetati previše. Svakako, iOS 8 stiže i na 4S..
(Psn, 17. septembar 2014 19:02)
HVALA ZA SAVET. Zadrzavam iPhone4S do nivembra imam garanciju, a posle uzimam iPhone6. Zadrzacu oba jer ih mnogo volim!

TrajanDjendjan

pre 9 godina

Da se ne lazemo, cim bude mogao da se uzme kod Telekoma, na 24 mesecne rate, ja ga uzimam. Skoro sam uzeo Htc One m8, rata tri soma dindzi, a 500 evrica i dalje u steku

Marinko

pre 9 godina

Koristio sam vise iPhone verzija, nekoliko Android flagship modela. Osnovna razlika je softver. Meni uz Apple laptop, logicno, mnogo vise odgovara Apple telefon. Ima jos par stvari koje me nerviraju kod Androida, aplikacije kasne, audio app ne postoje. Ima i iOS svoje mane. Iskreno, ako je moguce, uvek jailbreak-ujem iPhone. Apple ima svoje razloge, ali je telefon posle jb mnogo upotrebljiviji. iOS vs Android je stara Mac vs Windows prica, mogucnost izbora vs dizajn/stabilnost. Zelim 6+ ali ne po svaku cenu. Nisam pevaljka...

OLJA

pre 9 godina

Ono sto je najlepse, ja cu i na mom starim IPHONU 4S moci da instaliram i najnoviji i najspektakarniji iOS8
(Zelenko, 17. septembar 2014 16:52) ----- To cu bas i ja da uradim! IOS8 na mom iPhone4S. Kada ce to Samsung da uradi svojim jadnim korisnicima?

Vranac

pre 9 godina

Možda jeste najbolji. Možda niko ne može da im parira. Možda niko nikad neće napraviti telefon kao što je iPhone. Pa ipak, nikad ga neću kupiti, a razlog je mentalitet korisnika istog. Ne želim da budem takav. Žao mi je ako se neko oseća uvređenim, ali tako je kako je.

vuko

pre 9 godina

kad držiš iphone u rukama daje ti osečaj kompaktnosti,ništa ne pucka pod prstima...da o kvalitetu ne pričamo...stisneš na app i radi,bez pitanja i bagova... stvarno košta malo više ali nema nerviranja i gašenja,resetiranja,vađenja baterije i ostalog... neko voli popa neko popadiju... i dosta više o tom ratu pristalica...a najbolje u svemu je što drži cenu,tako da ne bacite puno para para kod iphona... ostali modeli danas 500€ sutra 120€... realno

Miki

pre 9 godina

Pocinju Apple placeni novinari da lazu narod pokusavajuci da ubede ovce da preplacuju prosecan Appleov hardver. Po cemu je to iPhone najbolji? Sta on to moze sto drugi telefoni ne mogu? Niti ima najbolji ekran, niti ima najjacu bateriju, niti ima najjaci procesor jer nosi Dual core na 1.4 GHZ , niti ima 3 GB RAM-a kao top end uredjaji vec samo 1 GB kao kinezi od 100 evra , nema ni bluetooth, nema ni izmenjivu bateriju, nema ni microsd card slot sto ima prakticno skoro svaki telefon unazad 10 godina. I po cemu je najbolji kad konkurentski uredjaji kao sto su Blackberry Z30, Sony Xperia Z2/Z3, LG G3, Samsung Note4 druge da ne navodim imaju i veci ekran, bolje rezolucije tj full HD, duplo jacu bateriju, 2-3 puta vise RAM memorije, neuporedivo brze procesore, bluetooth, microsd card slot i mnoge druge funkcije koje Apple uskracuje svojim korisnicima a trazi za svoj prosecan uredjaj 3-4 puta vise novca nego sto ti uredjaji slicnih karakteristika kostaju kod njihovih konkurenata.

Zato ja nikada necu posedovati Apple proizvode. Nemam para za bacanje.

Proka

pre 9 godina

@ Apple je najveća obmana u novijoj ljudskoj istoriji.
(iOVCA, 17. septembar 2014 19:19)

Da ga ima na nekoj mreži za dinar, verovatno bi promenio mišljenje

mali

pre 9 godina

Jedini razlog zbog kog je iphone uvek najskuplji telefon je taj sto je to APPLE i na njemu je realno gledano najstabilni mozda najbrzi softver.Uporediti android hardver i od iphone da budu iste jacine bilo bi smesno.jer iphone i sada ima,1gb rama dok svi ostali imaju 3gb i opet nisu brzi od njega nzm sta bi bilo da na iphone ima quad core i 3 gb rama.

Predrag

pre 9 godina

Apple je sam birao kome daje uređaje na test i recenziju tako da zaključak nije iznenađujući. Kada se telefoni nađu u prodaji, imaćemo pravu sliku... Do tada ovo je čist marketing.

mobile

pre 9 godina

dobar je sigurno al za klientelu sa dubljim dzepom, za model I phone6 od128GB 880€ a za najslabiji sa 16GB 678€ ...i ja bih voleo..he he...lele moj erixon baterija mu traje 3 dana kad ga koristim normalno i jos imam i rezernu bateriju od predhodnog fona tako da mogu cak na more da odem bez punjaca a nijedan model Iphona to nikada nece moci jer im baterija traje maksimalno 1 dan, erixona sam platio sam ga 3850 din. 2008g. i jos ima igricu super mario a Apple nepodrzava tu igricu...

nikola

pre 9 godina

svako hvali svoje voće.
pa makar ono bilo gorko.
Po meni je i6 kopija HTc-a
ona kamera koja viri jer su slepili uređaj u 7mm i baterija od 4h korišćenja.
imam5s lep i dosadan telefon.
s5 imam isto i baterija traje i traje i traje i traje i kamera i ekran i traje :D

telefon u od 1.000e i držati ga u plastičnim omotima da se ne ogrebe.
logika samsung a je napraviti telefon koji koristi čoveku. .logika appla ..napraviti apple da mu se čovek divi i želi da ga ima.
toliko

Psn

pre 9 godina

Ono sto je najlepse, ja cu i na mom starim IPHONU 4S moci da instaliram i najnoviji i najspektakarniji iOS8
(Zelenko, 17. septembar 2014 16:52) .. Hoćeš, zaista je tako. Jedino nećeš imati:
AirDrop
TouchID
Handoff for applications, though iPhone call
forwarding to other devices works fine
Support for OpenGL ES 3.0 , the Metal graphics API,
and 64-bit ARMv8 apps..
Biće sporiji nego sada (ne bukvalno baš sporiji, ali će faliti neki frejmovi prilikom tranzicija, pa će sporije delovati). I otvaraće apps za oko 0.5-1 sec duže nego na iOS 7.
Faliće i nešto mesta na ekranu za neke stvari, ali je napravljeno da se ti delovi "kriju", tako da neće smetati previše.
Svakako, iOS 8 stiže i na 4S..

plata 20k

pre 9 godina

Zapad vs Istok propaganda...,samo da napakoste Korejancima, 5G mrežu uveli već, glupost veka su ove recenzije, ovi Ameri ne znaju gde biju više, da su pohvalili novi Moto X pa da ih shvatim ozbiljno, ali Lenovo kupio Motorolu pa je sad i ona nepoželjna izgleda..doći će vam Žuti glave ,džaba se batrgate, ceo svet se okrenuo protiv njih i sad se vade na svim poljima...ako vas Ajfon ne i'čupa ništa neće...Nemačka isto tražila Googlu algoritam za pretragu?!, aha ali juče...daj bre...

Sasa

pre 9 godina

od dilera Itelefonima saznajem da mu je pola estrade vec uplatilo avans i ceka I6. FUj! NIKAD vise u mojoj ruci, a presao sam na android pre godinu dana (Z1) i ne nameravam da menjam).

veterinarBG

pre 9 godina

Jednom iPhone, zauvek iPhone. Ko ima iPhone zna o cemu govorim. iPhone the best.
Ajde sada androdasi (botovi) krenite sa minusima.
(Dzelezo, 17. septembar 2014 17:22)

Ja to isto kazem za Blackberry...A kad budem hteo konzolu za igrice,kupicu playstation...

Miloš

pre 9 godina

@Niki
Sve si lepo rekao, ali nisi u pravu što se tiče procesora i potrošnje. Nema veze da li je quad ili dual core, ali ako on ne ode u deep sleep, baterija će da ti odleti. Znam iz iskustva. Inače mi se sviđa izrada i kvalitet iPhone-a, ali ne mogu taj softver.

Milan

pre 9 godina

Iphone je iphone i uvek ce tako biti, a to sto nemate para da ga kupite pa kupujete samsunge, sonyje i onda pricate kako je android zakon, to nema veze sa logikon... Ko jednom kupi iphone taj ga ne mjenja!

Exodus

pre 9 godina

Axaaxxaa ;-) 1000eu za iphone 6 ma daj bre pa od cega je ne kontam !!!!A ovi sto pisu ove tekstove o velicini ekrana i trajanju baterije vidi ovako LG L 9 2300mpx baterija 4.7 ekran, izasaou pre 2 godine i sta je sad tu novo kod iphone majke ti ....Posto im je glavni akcenat veliki ekran i baterija, to im je najaci tehnoloski adut kojim loze ljude kako eto oni su sad napravili savrsen ekran a svi ostali koji to prave zadnje 2 godinu ne znaju kako to da naprave .Evo nek mi objasni neki korisnik apple sta to novi iphone ima od 1000eu, sto nema neki android ili wp premium telefon od 500 eu i zasto bi trebao da ga kupim jer kosta mnogo a malo nudi za te pare .

Mmmy

pre 9 godina

Od kada vise ne koristim onaj odpad od sistema, mislim na android kao da sam se preporodio. Deco stedite i jednog dana kupite sebi iphone, ako zelite smartphone a ne igracku.

Djapica

pre 9 godina

Kako svi znaju da iphone ne valja :) Niko ga jos nije ni video.

Ima jedan stvar koju sam primetio kada dodjem kuci u novi sad - a to je da mogu da koristim oko 30% stvari koje koristim u americi. Nikada nisam koristio ni jedan smartphone osim iphone i za sada ne mislim da to menjam. Inače, video sam novu sesticu i jedva cekam da stigne.

N2

pre 9 godina

Apple-ovci doziveli otkrovenje kada su videli veci ekran. Trebao im je neko reci da to vec odavno postoji. I kako Ip6 moze da bude najbolji kad je iste velicine kao i vodotporan gumiran S5, koji uz to ima 5.2 inca naspram 4.7 inca Ip6. A ovamo gidinama prica kako se vodilo posebno racuna o lakom rukovanju. To je samo jedan detalj, koji uz neprihvatljivo visoku cenu diskvalifikuje IP6 sa mesta najboljeg telefona. Da je IP6 najbolji Iphon, u to ne sumnjam.

Bole

pre 9 godina

Morat ću ga kupiti, samo da vidim da li je Iphone stvarno tako dobar, a onda ću da napravim Review. Ako mi se dopadne, zadrzacu ga, ako ne, onda ga prodajem.

Enes

pre 9 godina

BlackBerry je najbolji ima sve kvalitetno i sigurno,ako neko voli da se igra neka kupi iphon.
BlackBerry z10,z30,Q5,Q10,to su čuda od telefona.Politicari i kriminalci ga najviše koriste pogodite zašto.

beba

pre 9 godina

Znaci iphone je definitivno najbolji ali ni reci o tome sta je to tacno najbolje osim dizajna koji je subjektivna stvar i olaksanog koriscenja telefona jednom rukom sto je samo appleova fiks ideja (to da je logicno i normalno da se telefon koristi iskljucivo jednom rukom) koju forsiraju (i sto je najgore koja prolazi), dok je samsung sa noteom odavno pokazao kako se koristi veliki ekran i cemu uopste sluzi (i nisam na strani samsunga samo konstatujem cinjenicu). Nemam nista protiv, neka jeste najbolji, znam samo da cu ja ostati glup i opet ne kupiti najbolji telefon na svetu...

nikola

pre 9 godina

Dajte neku recenziju objektivnog korisnika, koji te '' napredne'' funkcije (dodatni red ikonica, health app itd... ) koristi vec dve godine :)

ja1

pre 9 godina

Nema inovacija, ali ima poboljsanja u odnosu na vec postojece koje je kod iphonea/androida. Mogao bi se sloziti, samo da ga jos isprobam sam.

dr.nikola

pre 9 godina

Ovo je meni toliko smesno da nema dalje...Apple platio istrazivanje i zamisli oni su najbolji sa specifikacijama galaxy S3 od pre 2,5 godine...mislim ali stvaroOo. Proizvodnja novog iP 6 kosta manje od 180$ a ovce se vec spremaju za sisanje...sve stoje u redu...

enterpreneur

pre 9 godina

"statusni simbol idolopoklonika." (burduš).
Dosadni ste više. Nit sam pozer niti se klanjam nekom (a najmanje nekoj korporaciji), koristim iphone jer je ozbiljna sprava, a rutovanje, cackanje sistema i ushicivanje sarenim vidzetima me ne zanima niti imam vremena za to.

suncheese

pre 9 godina

Ma sve je to lepo ali koliko to veselje košta? Nisam nikada koristio iPhone jer jednostavno nemam finansijske mogućnosti da ga kupim a na kraju posao mi završava i jedan LG aparat od 100+ evra. Svaka roba ima svog kupca ali realno koliki ljudi u Srbiji može sebi da priušti jedan iPhone i to nabavljen preko oglasa.

šega

pre 9 godina

s koliko $ su počašćeni ovi " neutralni" komentatori ;)
brate odes, probas u ruci x, y i z telefon pa vidis koji ti najvise lezi. (ako imas pare za bacanje).
price ovaj je bolji od onoga su za retardirane. svi vrhunski telefoni su tu negde.
ako bih birao odlucujuci kriterijum - bilo bi to trajanje baterije.
price android, ios, windows - pa to je isto kao da li su bolje crnke, plavuse ili ridje !!
stvar ukusa. (ili kompleksa)

the

pre 9 godina

po dizajnu je kopija One M8 a vodu ne moze da mu nosi po svemu ostalom...mozda nije najbrzi sada kad je izasao note4, ali je definitivno najlepsi i najkvalitetniji izradjen od svih...One M8

Nasmeja me clanak :)

pre 9 godina

Najbolji telefon hahahahahahahahahahaha. Hahahahahahaha :)))))))))))). I ja gotivim Epl ali najbolji, ma daj :)))) To da smo prespavali zadnjih 2 godine i probudili se na predstavljanju sestice pa da se i slozimo :) Po kvalitetu izdrade kucista su jedni od najboljih, po hardveru blizu najboljih, po mogucnostima sistema jako lose stoje (ogranicenost NFC-samo za epl pej, ogranicenost upotrebe blututa, ...). Tako da termin najbolji za ljude koji su videli, posedovali i koristili druge telefone stvarno ne stoji.

Evroskeptik

pre 9 godina

Ne znam za konfiguraciju, ali je dizajn na nivou Samsunga! I-phon sve vise odstupa od svoje jednostavnosti i minimalnog dizajna! Mislim da je davno izgubio trku u inovacijama i zivi iskljucivo od stare slave!

Alex

pre 9 godina

Neverovatno, da su ove recenzije pisane pre 5 godina pa da razumem ovakvo oduševljenje priznatih novinara iz sveta IT. Deluje potpuno suludo, učinilo mi se da nesto nije uredu.

niki

pre 9 godina

baterija na malom telefonu odlicna, baterija od 1800 mah na 4.7 incnom ekranu koji ima pozadinsko osvetljenje odlicna??? jel se ovi drogiraju kad su toliko zaslepljeni??? sad ce neko da se napravi pametan ali to je zato sto ima dual core a ne quad core, procesor ucestvuje u potrosnji baterije mozda 1%!!!! baterija je uzasno ocajna!!!! mada ovaj telefon ljudi i ovako koriste samo za pozivanje i pokazivanje!! a najaci su ovi sa 4s, kao to je telefon, telefon bez ekrana nije telefon!!! sto su i dokazali sami kad su izbacili ove modele od 4.7 i 5.5, ah pravo vreme, zamislite sta je onda bio note 2 pre dve godine???

Mishko

pre 9 godina

Dell Streak je imao sve ovo pre 4 godine, Galaxy Note pre 3 godine i sada je zbog tih stvari iPhone 6 najbolji smartfon na svetu? Jedan red ikonica više, mo'š misliti :-)

Smailovic Hajrudin

pre 9 godina

Neka je sve ovo tacno, ko sam ja da osporim. Ali pitam se telefon koji kosta od 650 US$ do 900 US$, dakle kod nas ce biti od 750 do 1200 Evra... koliko je broj ljudi kojim taj telefon zaista treba? Ako je telefon statusni simbol - uredu i to je neki razlog. Ali tehnicki, tehnoloski, prakticno - sta opravdava ove hvalospeve i ovakvu cenu? Imam LG telefon generacija kraj 2013. generacije, ne igram se na njemu - zato telefon ne sluzi, mada moze, radi savrseno, brzo, bez bagovanja, zatupljivanja, na Androidu 4.2.2. Baterija 3100 mAh, traje li traje. Imam ekran 5.5 inca, ofisni paket, igo primo, LG Smart World, SmartShare, DLNA i jos niz dzada bidza nekom potrebnih nekome ne i to za 165 Evra. Imao sam i sluzbeni Ip 4, radi normalno kao i svaki drugi ni gore, ali ni bolje. Evo kao nestrucno lice, neka mi neko objasni zasto bih dao 5-6x vise (!!!) novaca za Ip6 ili Ip6+? Ili za bilo koji telefon tog cenovnog ranga osim ako nije optocen zlatom i dijamantima, sto meni svakako ne treba. Da li mozda danasnje devojke padaju umesto na muskarce, na skupe telefone? Klinac mi ima LG G Pad 8.3 tablet za zezanje za 230 evra - masina rastura u svakom pogledu, oci bole. Sta je to vredno 1000 evra?

kosovski ciklus

pre 9 godina

meni ovo nije jasno uzeo sam lg l 70 nov za 14 500 5mgp , 1ggb rama, ne koci ne baguje baterija traje isto kao i na ovim premijum telefonima,dizajn tanak ,lep ,elegantan i zasto bih pobogu davao 500-600 evra za neki telefon kad i na ovom sve to mogu da radim? mislim da Samsung i Iphone svako vece pale svece u ime kompleksa ,jer ne vidim drugi razlog kipovine ovih uredjaja ukoliko nemas hiljadu evra platu pa aj da probam ,al i tad ne bih dao tolike pare jer ne vredi.

ice9

pre 9 godina

Svaki ciga svoga konja hvali, ne moze nikad jedan telefon da bude tooliko bolji od drugih jer nisu istali sisali motke, cist marketing kako bi se digla cena i napravio jos veci kult ovaca koje cekaju u redovima.

Zenon

pre 9 godina

Nemojte biti smesni, da dam 1100 eura (cena kod nas) za 'najlosiji' iphone 6 od 16gb, a mogu da kupim galaxy s5, lg g3 ili htc one 8 za 500 eura...

samo marketing

pre 9 godina

nisu uspeli da me ubede,mada ne sumnjam da su dobili pozamasnu svotu novca da reklamiraju apple. (sent from my lg g3) hehe,da li vidite kako je jadno kada se hvalite sa kojeg uredjaja je poslat komentar :)

Alex

pre 9 godina

Ja tek sada nemam razloga da kupim bilo koji iPhone. Da ne bih započeo rat platformi, reći ću samo da ima puno boljih telefona za manje novaca. Novi iPhone ima gomilu funkcija, ali većina od njih ne donose skoro nikakav kvalitet u korišćenju ugovora. One su tu, samo da bi bili na gomili i da se ima čime pohvaliti. Mislim da maše suštinu, ali očito je da će uvek postojati gomila ljudi koja će ovo želeti, iako neće moći da kažu iz kog konkretnog razloga.

misha

pre 9 godina

Vecina ovih recenzija rade ljudi koji nista drugo nisu koristili u zivotu osim iPhone-ova. U porededjenju sa 5s iPhone 6 im je sada najbolji na svetu. Kada izadje 7-ica, uporedice je sa 6-icom, i opet ce biti "najbolji na svetu"....

Nebojša

pre 9 godina

I onda neko tvrdi da samsung naručuje ovakve tekstove a šta je ovo ispada da je telefon bez ijedne mane najbolji uredjaj ikad stvoren izgleda su testove radili apple fanbojevi jer ja stvarno nevidim ništa u čemu je iphone ispred nekog adekvatnog konkurenta bilo na androidu ili wp-u šta to on može realno bolje njih a sa ovim promenjenim dizajnom nije čak više ni medju najlepšima a ovi i to hvale kao nešto neviđeno mada mene baš briga bio najgori ili najbolji ja i a i većina ljudi će pre kupiti android a iphone neka bude najbolji.

analiticar amater

pre 9 godina

Apple je najbolji na svetu, ali u laganju.
Najnoviji testovi su pokazali da A8 nije brzi u testovima od prethodne generacije
Apple je lazirao svoje zvanicne slike - slikama koje prikazuju bocni profil telefona nedostaje ispupcenje okvira objektiva.
Ni hardverski, ni softverski iPone nije najbolji, barem ne ozbiljnim IT profesionalcima i onima koji vode racuna o svojoj privatnosti i zele potpunu kontrolu nad svojim uredjajem.
Mozda jeste najbolji tinejdzerima i onim akoji nemaju nicim boljim da se iskazu, osim da izvade telefon, ali nekom ko ima i malo dubinskog it znanja, iPhone je vrlo probematicna i daleko od najbolje sprave.

DS

pre 9 godina

Bio sam pristalica Samsunga, Toshibe i slicnih proizvodjaca sa istoka. Kupio nov Toshiba lap top, medju boljim konfiguracijama koje su se mogle pronaci, platio ga gotovo 800e, da bi mi vec treci put crkla maticna ploca za par meseci. Servisna podrska ocajna. Imam Samsung S3..kupio ga novog kada je izasao. Telefon zabaguje jednom u pola sata. Staklo je samo od sebe puklo po pola. Usporio je do strasnih granica. Takodje servisna podrska ocajna. Na kameri imam neke tackice. Ne znam kakvi su iPhone telefoni, ne znam kakav je Apple uopste..ali znam da cu da rasprodam ovo sto sada imam i da ulozim u novi iMac i iPhone 6 na ugovor u inostranstvu..jer sam se mnogo razocarao u ove istocne proizvodjace, naravno...s obzirom da su sve to skupe poslovne igracke. A meni nije do igre.
Svi ovi izvestaji su debelo placena reklama..probao sam jedne..idem da probam druge, pa da sam donesem sud.

ToplaVoda

pre 9 godina

Kao vlasnik flagship android telefona(OneM8) mogu samo da pohvalim Apple za ovaj(ove) telefon(e). Konacno veci ekran i nova(sociva) kamera, mozda u nekoj buducnosti predjem na iOS, ali mozda...

nervozni kolibri

pre 9 godina

"On naglašava kako su u Appleu uspeli da naprave telefon sa velikim ekranom koji je i dalje jednostavno držati u ruci i upravljati s njim."

ne mogu da prestanem da se smejem!!! :-):-):-)

alal vam

pre 9 godina

Samo xperia z 1-2-3 su bolji od ovog naduvanog telefona. Mnogo ovaca ima na ovom svetu majko moja.Mnogo njih se i ne razume mnogo telefone,ali nije bitno važno da je iphone.
.

Nenad-EU

pre 9 godina

U Americi se telefoni svakako dele na iPhone i sve ostale tako da je pravilnije reći da je ovo najbolji iPhone na svetu. Daleko je on od najboljeg telefona.

QQ

pre 9 godina

Ovaj tekst ste objavili da bi imali 200 komentara maratonske rasprave izmedju besnih ljubitelja Androida i obozavatelja iOS-a. :)
A sad kokice...

and there is one more thing...

pre 9 godina

Jedino u Srbiji podrzavaju najkomercionalniju, fuserajsku, manipulativnu, kraducljivu Americku kompaniju Google. A plagijatora, koji su korumpirali Srpsko trziste (poput Samsunga) koliko hocete.

dnK

pre 9 godina

samo 1 GB RAM-a, dual core 1,4GHz, NFC se placa, nema radio, ne podrzava Javu, nema utor za memorijsku karticu, nema Direct WiFi, baterija se ne moze menjati, USB 2.0 (mesto 3.0), cena sa kojom se mogu kupiti skoro dva Galaxy S5, kamera samo 8 Mpx a sekundarna 1.2, za tu cenu... i on najbolji. Pa po cemu? Da je 150 Eura ja ga kupio ne bi! Smece sa dobrom reklamom. Stvarno ne razumem...

http://www.gsmarena.com/apple_iphone_6-6378.php

RE

pre 9 godina

Ma jok, nisu placeni tekstovi. Sto bi rekli na the verge-u "iPhone 6 je samo to, veci iPhone i nista vise". I da u pravu su jeste najbolji smartphone, ali najbolji od apple, ne od drugih proizvodjaca.

bole

pre 9 godina

ja citam recenzije na mnogim sajtovima i nigde nisam video da je ovaj bolji os drugih da ne kazem sa je na testu jedva malo jaci od 5s a 5s dosta iza S5, M8, G3... iPhone 6 i plus su u svakom pogledu prosek telefoni

Davidović

pre 9 godina

Ne, ne, ne, ne, molim vas, ma to nije moguće. To su sve apple plaćenici i oni nemaju pojma ništa o telefonima i tehnologiji. Molim vas, dozvolite ekspertima iz Srbije, a pogotovo sa B92 foruma da vam objasne kako je Apple u stvari jedna firma koja nezaustavljivo stremi ka ponoru (evo već je 4. godina tome, ne znam samo kad će više da se sruše), kako njihovi proizvodi kaskaju za konkurencijom, kako je 1gb rama smešno, kako nemaju QDŽNJMBHD ekran, kako kopiraju tu neverovatno inovativnu kompaniju Samsung koja nam je dala izuzetne proizvode tokom svog postojanja, poput... erm... smart frižidera i zamrzivača!

Nemojte se usuditi da kažete da iPhone valja jer, bože moj, eksperti iz Srbije znaju bolje. Jer kakav je to telefon kad ti ne možeš da promeniš bateriju. Pih, bezveze. Kakav je to telefon kad ti ne možeš da ubaciš sd karticu? Šta kažeš, dolazi sa 64 GB prostora, ma nema veze BRE, oni hoće svoje plastične kartice za 500 dinara da ubace, ne znaju ovi iz apple-a ništa. Na kraju, kakav je to telefon kad ti tu ne možeš nešto da prčkaš. drndaš, nameštaš, baguješ i kastomizuješ. Bože moj, svi smo mi hakeri zar ne, tako da je to potpuno glupo i nelogično od strane apple-a. Mislim, stvarno, vidi se da propadaju. Kraj im se bliži... /s

A sad ozbiljno. iPhone će uvek i zauvek ostati telefon broj jedan. Svako ko je jednom koristio taj uređaj zna o čemu pričam. Recenzije svakog novog modela to iznova potvrđuju. Mesta, nekoj valjanoj raspravi, nema.

Veliki pozdrav!

Cooper

pre 9 godina

Najbolji jeste, ali medju iPhone telefonima. Daleko ga iza ostavljaju i LG G2, LG G3, SAMSUNG S5, SONY Z2, MIUI, ONE...
I dalje je problem O.S. Android nudi mnogo vise...a tek romovi uf...

darza

pre 9 godina

Naslov kaze jedno a tekst drugo.
Sva poredjenja su sa predhodnim modelom i sve pohvale ticu se vceceg ekrana, za koji je Apple tvrdio da je nepotrban. A zadnji komentar je i najbolji gde se kaze "korisnici sada imaju manje razloga da kupe pametni telefon koji radi na Androidu".

misha

pre 9 godina

Vecina ovih recenzija rade ljudi koji nista drugo nisu koristili u zivotu osim iPhone-ova. U porededjenju sa 5s iPhone 6 im je sada najbolji na svetu. Kada izadje 7-ica, uporedice je sa 6-icom, i opet ce biti "najbolji na svetu"....

Nenad-EU

pre 9 godina

U Americi se telefoni svakako dele na iPhone i sve ostale tako da je pravilnije reći da je ovo najbolji iPhone na svetu. Daleko je on od najboljeg telefona.

Smailovic Hajrudin

pre 9 godina

Neka je sve ovo tacno, ko sam ja da osporim. Ali pitam se telefon koji kosta od 650 US$ do 900 US$, dakle kod nas ce biti od 750 do 1200 Evra... koliko je broj ljudi kojim taj telefon zaista treba? Ako je telefon statusni simbol - uredu i to je neki razlog. Ali tehnicki, tehnoloski, prakticno - sta opravdava ove hvalospeve i ovakvu cenu? Imam LG telefon generacija kraj 2013. generacije, ne igram se na njemu - zato telefon ne sluzi, mada moze, radi savrseno, brzo, bez bagovanja, zatupljivanja, na Androidu 4.2.2. Baterija 3100 mAh, traje li traje. Imam ekran 5.5 inca, ofisni paket, igo primo, LG Smart World, SmartShare, DLNA i jos niz dzada bidza nekom potrebnih nekome ne i to za 165 Evra. Imao sam i sluzbeni Ip 4, radi normalno kao i svaki drugi ni gore, ali ni bolje. Evo kao nestrucno lice, neka mi neko objasni zasto bih dao 5-6x vise (!!!) novaca za Ip6 ili Ip6+? Ili za bilo koji telefon tog cenovnog ranga osim ako nije optocen zlatom i dijamantima, sto meni svakako ne treba. Da li mozda danasnje devojke padaju umesto na muskarce, na skupe telefone? Klinac mi ima LG G Pad 8.3 tablet za zezanje za 230 evra - masina rastura u svakom pogledu, oci bole. Sta je to vredno 1000 evra?

Bata Raka

pre 9 godina

Deco, nemojte da se palite i da upoređujete stvari koje se ne porede. Gigabajti, Gigaherci, Amperčasovi, dual i quad korovi su jedna priča na papiru, a sasvim druga u praksi. Ako niste probali - ne pljujte! Ne koristim iPhone, ali imam 20 godina iskustva u korišćenju i Apple i PC računara. Daću vam primer iz davne ’96. godine. Lomio sam pola magazina na Mac-u. Drugu polovinu su lomila dva momka na, tada tek izašlim, pentium-ima. Momcima je trebalo duplo više vremena da završe svoju polovinu. U to vreme se mnogo više čekalo da računar odradi posao, nego da čovek obavi svoje. Grafički filmovi sa Mac-a su izlazili za jednu noć; sa PC-ja se isti broj fajlova ’filmovao’ 7 dana u dve smene. Oba PC računara su nominalno bila duplo jača od Mac-a (takt, RAM, video, HDD, sve...) Dakle, govorimo o ukupnom odnosu 4:1! Ovakva iskustva se ponavljaju već 18 godina. Ni jedan profesionalni print, audio ili video projekat se u svetu već godinama ne radi ni na čemu drugom, osim na Mac-u. Zato ću, čim mi se ukaže prilika, uzeti iPhone. Jednostavno znam kakve realne performanse dobijam za taj novac. Nemojte da se zanosite, ali stvaaaarno.

nervozni kolibri

pre 9 godina

"On naglašava kako su u Appleu uspeli da naprave telefon sa velikim ekranom koji je i dalje jednostavno držati u ruci i upravljati s njim."

ne mogu da prestanem da se smejem!!! :-):-):-)

beba

pre 9 godina

Znaci iphone je definitivno najbolji ali ni reci o tome sta je to tacno najbolje osim dizajna koji je subjektivna stvar i olaksanog koriscenja telefona jednom rukom sto je samo appleova fiks ideja (to da je logicno i normalno da se telefon koristi iskljucivo jednom rukom) koju forsiraju (i sto je najgore koja prolazi), dok je samsung sa noteom odavno pokazao kako se koristi veliki ekran i cemu uopste sluzi (i nisam na strani samsunga samo konstatujem cinjenicu). Nemam nista protiv, neka jeste najbolji, znam samo da cu ja ostati glup i opet ne kupiti najbolji telefon na svetu...

Davidović

pre 9 godina

Ne, ne, ne, ne, molim vas, ma to nije moguće. To su sve apple plaćenici i oni nemaju pojma ništa o telefonima i tehnologiji. Molim vas, dozvolite ekspertima iz Srbije, a pogotovo sa B92 foruma da vam objasne kako je Apple u stvari jedna firma koja nezaustavljivo stremi ka ponoru (evo već je 4. godina tome, ne znam samo kad će više da se sruše), kako njihovi proizvodi kaskaju za konkurencijom, kako je 1gb rama smešno, kako nemaju QDŽNJMBHD ekran, kako kopiraju tu neverovatno inovativnu kompaniju Samsung koja nam je dala izuzetne proizvode tokom svog postojanja, poput... erm... smart frižidera i zamrzivača!

Nemojte se usuditi da kažete da iPhone valja jer, bože moj, eksperti iz Srbije znaju bolje. Jer kakav je to telefon kad ti ne možeš da promeniš bateriju. Pih, bezveze. Kakav je to telefon kad ti ne možeš da ubaciš sd karticu? Šta kažeš, dolazi sa 64 GB prostora, ma nema veze BRE, oni hoće svoje plastične kartice za 500 dinara da ubace, ne znaju ovi iz apple-a ništa. Na kraju, kakav je to telefon kad ti tu ne možeš nešto da prčkaš. drndaš, nameštaš, baguješ i kastomizuješ. Bože moj, svi smo mi hakeri zar ne, tako da je to potpuno glupo i nelogično od strane apple-a. Mislim, stvarno, vidi se da propadaju. Kraj im se bliži... /s

A sad ozbiljno. iPhone će uvek i zauvek ostati telefon broj jedan. Svako ko je jednom koristio taj uređaj zna o čemu pričam. Recenzije svakog novog modela to iznova potvrđuju. Mesta, nekoj valjanoj raspravi, nema.

Veliki pozdrav!

Marjan

pre 9 godina

Sranje od telefona......Android i Windows sistemi su dosta puta bolji.....kada pitate nekog zašto imaš Android? Zato brate što možeš da radiš ovo,radiš ono .....a kada pitate zašto imaš iPhone? Odgovor je ZATO ŠTO JE TO iPHONE BRATE?!?

Nasmeja me clanak :)

pre 9 godina

Najbolji telefon hahahahahahahahahahaha. Hahahahahahaha :)))))))))))). I ja gotivim Epl ali najbolji, ma daj :)))) To da smo prespavali zadnjih 2 godine i probudili se na predstavljanju sestice pa da se i slozimo :) Po kvalitetu izdrade kucista su jedni od najboljih, po hardveru blizu najboljih, po mogucnostima sistema jako lose stoje (ogranicenost NFC-samo za epl pej, ogranicenost upotrebe blututa, ...). Tako da termin najbolji za ljude koji su videli, posedovali i koristili druge telefone stvarno ne stoji.

jo jo

pre 9 godina

Samo cu da ubacim slucajno naleteli tekst na jednom forumu. Kako ovi koji hvale 6 i 6+ u nebesa sve znaju a jos ga nisu ni videli ni pipali. Kad pogledas njihove tekstove sve hvala do hvale a od konkretizma nista. PRAZNE RECI.
Za sve vas evo jedan pametan tekst o zagrizenoj jabuci.

Postao sam novi "ponosni" vlanik iPhone 4S. Pre toga sam citao ovdasnje komentare, kao sto su "ko jednom uzme iphone, nikad nece menjati", "iphone je najbolji telefon, nema mu ravnog", "ko lose prica o njemu, nije ga ni imao..". E, sad bih ja sve vas, koji to pricate, pitao - a, sta to iphone ima, sto drugi nemaju? Na ovo pitanje je mnogo lakse odgovoriti, nego na "sta iPhone NEMA, sto mnogi drugi za te pare IMAJU?"!! Ovaj telefon ima samo dve prednosti, u odnosu na konkurenciju (u njegovoj klasi): 1. kvalitetna zavrsna izrada (kuciste) - mada, i to je lomljivo, pa je diskutabilno 2. brz procesor (koji necete apsolutno iskoristiti na ovom telefonu) 3. LEPOTA 4. LEPOTA 5. LEPOTA 6... Zakljucak, ovaj telefon je za pozere, za hvalisanje, za pokazivanje... Sada ce mnogi "znalci" da me optuze, kako nemam pojma. Pre nego sto vam to dozvolim, predstavicu se: programer, vlasnik 3 uspesna web sajta, vlasnik firme sa 10 zaposlenih... Ovaj telefon se moze koristiti u svrhu slusanja muzike, gledanja filmova, fotografisanja, igranje igrica, citanje mail-ova, surfovanja internetom (ako sam propustio neku od drugih glupavih i manje korisnih radnji, izvinjavam se). Kod mene su osnovne potrebe telefona one, koje mi KORISTE, a ne za ubijanje dosade: 1. GPS (nemoguce je ubaciti gps navigaciju dok se ne jailbrake-uje, a OS 5.1, prema recima "iphone srbija" jos uvek nije moguce jailbrake-ovati) 2. Bluetooth file transfer (moguce uz dodatne aplikacije - opet potreban jailbrake) 3. WiFi hotspot (moguce povezivanje samo pomocu bluetooth-a) ... Druga aplikacija je STANDARD na svim telefonima, vrednosti preko 100eur. Treca aplikacija je standard na skoro svim HTC telefonima, na Samsungu moguce instalirati besplatno, na NOKIA telefonima uz sitnu doplatu, a moguce i besplatno, prva aplikacija je najkorisnija stvar na telefonu, a na svaki GPS enabled telefon je moguce instalirati, ili za 1000dinara, ili besplatno (ko ume). Sad ce opet da dodje neki pametan, i kaze "pa, kupi sebi gps navigaciju". Ja cu odgovoriti "kupit ti sebi portable dvd plejer, digitalni fotoaparat, laptop...pa ti nece trebati telefon sa tim funkcijama, nego ces moci da koristis telefon od 25eur za telefoniranje i sms". Za telefon, vrednosti 600eur, ovo je samo nasminkana kutija, sa dosta nepotrebnih aplikacija, te za klince i pozere. Dakle, ko koristi telefon za "zezanje" i pokazivanje, njemu ce ovaj telefon super leci, dok ce napredni korisnici opasno da se razocaraju, i nikada vise nece pomisliti na kompaniju "Apple", kada je rec o mobilnim telefonima. Ponavljam, telefon ima zaista brz procesor i OS, ali sta ce napredni korisnici imati od toga, ako ne dobijaju od telefona ono, sto im je potrebno? ? ivan

dnK

pre 9 godina

samo 1 GB RAM-a, dual core 1,4GHz, NFC se placa, nema radio, ne podrzava Javu, nema utor za memorijsku karticu, nema Direct WiFi, baterija se ne moze menjati, USB 2.0 (mesto 3.0), cena sa kojom se mogu kupiti skoro dva Galaxy S5, kamera samo 8 Mpx a sekundarna 1.2, za tu cenu... i on najbolji. Pa po cemu? Da je 150 Eura ja ga kupio ne bi! Smece sa dobrom reklamom. Stvarno ne razumem...

http://www.gsmarena.com/apple_iphone_6-6378.php

niki

pre 9 godina

baterija na malom telefonu odlicna, baterija od 1800 mah na 4.7 incnom ekranu koji ima pozadinsko osvetljenje odlicna??? jel se ovi drogiraju kad su toliko zaslepljeni??? sad ce neko da se napravi pametan ali to je zato sto ima dual core a ne quad core, procesor ucestvuje u potrosnji baterije mozda 1%!!!! baterija je uzasno ocajna!!!! mada ovaj telefon ljudi i ovako koriste samo za pozivanje i pokazivanje!! a najaci su ovi sa 4s, kao to je telefon, telefon bez ekrana nije telefon!!! sto su i dokazali sami kad su izbacili ove modele od 4.7 i 5.5, ah pravo vreme, zamislite sta je onda bio note 2 pre dve godine???

vujke

pre 9 godina

@jojo
Ne razumem zašto ovde svi potenciraju da su ljudi koji nisu napredni korisnici pozeri ili klinci. Šta kao biću pametniji ako nosim S5 nego iPhone. Farmaceut sam, nemam previše veze sa It svetom, sem one veze koju svi prodjemo menjanjem delova kompa i cackanja raznih programa. Meni jednostavno treba stabilan sistem, dobra kamera, i sve te osnovne funkcije, i kvalitet izrade. U životu volim lepe stvari, lepa kola, lepe devojke (doduše ovde je dosta bitno i ono unutra) pa tako i telefone. Sem HTC svi ostali Androidi su mi kao igračke, dok mi je izgled iPhone-a skroz privlačan. I eto sada ja ispadam pozer jer želim kvalitetan i lep telefon, nigde logike. Morate da shvatite da mnoge ljude koji se bave profesijama koje nisi bliske sa It sektorom, ne zanimaju otvoreni sistemi, rutovanje i slično, i malo je neprimereno sve ih nazivati pozerima.

QQ

pre 9 godina

Ovaj tekst ste objavili da bi imali 200 komentara maratonske rasprave izmedju besnih ljubitelja Androida i obozavatelja iOS-a. :)
A sad kokice...

mihajlo

pre 9 godina

Pravi naslov je najbolji na svetu ALI medju dosadasnjim iPhonima. Ovaj iz Bloomberga je bas relevantan tester, idi begaj, da je kojim slucajem imo deonice Comtradea reko bi da je najbolji njihov.

Zenon

pre 9 godina

Nemojte biti smesni, da dam 1100 eura (cena kod nas) za 'najlosiji' iphone 6 od 16gb, a mogu da kupim galaxy s5, lg g3 ili htc one 8 za 500 eura...

Proka

pre 9 godina

@ Apple je najveća obmana u novijoj ljudskoj istoriji.
(iOVCA, 17. septembar 2014 19:19)

Da ga ima na nekoj mreži za dinar, verovatno bi promenio mišljenje

Zoki kaze

pre 9 godina

Ja ne znam ko je ovde lud? O kakvom dizajnu vi pricate, pa svaka sledeća genaleracija je ista kao i predhodna. I kod Samsunga i kod Applea. Kolektivno zaglupljivanje....

Alex

pre 9 godina

Neverovatno, da su ove recenzije pisane pre 5 godina pa da razumem ovakvo oduševljenje priznatih novinara iz sveta IT. Deluje potpuno suludo, učinilo mi se da nesto nije uredu.

Alex

pre 9 godina

Ja tek sada nemam razloga da kupim bilo koji iPhone. Da ne bih započeo rat platformi, reći ću samo da ima puno boljih telefona za manje novaca. Novi iPhone ima gomilu funkcija, ali većina od njih ne donose skoro nikakav kvalitet u korišćenju ugovora. One su tu, samo da bi bili na gomili i da se ima čime pohvaliti. Mislim da maše suštinu, ali očito je da će uvek postojati gomila ljudi koja će ovo želeti, iako neće moći da kažu iz kog konkretnog razloga.

Miki

pre 9 godina

Pocinju Apple placeni novinari da lazu narod pokusavajuci da ubede ovce da preplacuju prosecan Appleov hardver. Po cemu je to iPhone najbolji? Sta on to moze sto drugi telefoni ne mogu? Niti ima najbolji ekran, niti ima najjacu bateriju, niti ima najjaci procesor jer nosi Dual core na 1.4 GHZ , niti ima 3 GB RAM-a kao top end uredjaji vec samo 1 GB kao kinezi od 100 evra , nema ni bluetooth, nema ni izmenjivu bateriju, nema ni microsd card slot sto ima prakticno skoro svaki telefon unazad 10 godina. I po cemu je najbolji kad konkurentski uredjaji kao sto su Blackberry Z30, Sony Xperia Z2/Z3, LG G3, Samsung Note4 druge da ne navodim imaju i veci ekran, bolje rezolucije tj full HD, duplo jacu bateriju, 2-3 puta vise RAM memorije, neuporedivo brze procesore, bluetooth, microsd card slot i mnoge druge funkcije koje Apple uskracuje svojim korisnicima a trazi za svoj prosecan uredjaj 3-4 puta vise novca nego sto ti uredjaji slicnih karakteristika kostaju kod njihovih konkurenata.

Zato ja nikada necu posedovati Apple proizvode. Nemam para za bacanje.

Cooper

pre 9 godina

Najbolji jeste, ali medju iPhone telefonima. Daleko ga iza ostavljaju i LG G2, LG G3, SAMSUNG S5, SONY Z2, MIUI, ONE...
I dalje je problem O.S. Android nudi mnogo vise...a tek romovi uf...

veterinarBG

pre 9 godina

Jednom iPhone, zauvek iPhone. Ko ima iPhone zna o cemu govorim. iPhone the best.
Ajde sada androdasi (botovi) krenite sa minusima.
(Dzelezo, 17. septembar 2014 17:22)

Ja to isto kazem za Blackberry...A kad budem hteo konzolu za igrice,kupicu playstation...

Mmmy

pre 9 godina

Od kada vise ne koristim onaj odpad od sistema, mislim na android kao da sam se preporodio. Deco stedite i jednog dana kupite sebi iphone, ako zelite smartphone a ne igracku.

bole

pre 9 godina

ja citam recenzije na mnogim sajtovima i nigde nisam video da je ovaj bolji os drugih da ne kazem sa je na testu jedva malo jaci od 5s a 5s dosta iza S5, M8, G3... iPhone 6 i plus su u svakom pogledu prosek telefoni

alal vam

pre 9 godina

Samo xperia z 1-2-3 su bolji od ovog naduvanog telefona. Mnogo ovaca ima na ovom svetu majko moja.Mnogo njih se i ne razume mnogo telefone,ali nije bitno važno da je iphone.
.

SAŠA FRANKFURT

pre 9 godina

Ja danas bio u Apple Store Frankfurt, čisto da pitam jel imaju na lageru, imaju al nikad se nezna koliko će da ih prodaju prvog dana, uzimam 6-icu zlatnu, košta kao i svaki drugi iphone 699€. Nit se radi o nekom hiru i šta ti ja znam, iphone koristim godinama, imam paralelno i Android telefone HTC ONE, S5, ali mogu Android telefoni da budu dobri i super, ali nikad neće moći da ostvare npr. grafiku, display, funkcije kao iphone, i na kraju baguju tj. koče. Takvih problema nisam nikad imao sa ajfonom, inače nemam ništa protiv Androida, nek svako koristi šta voli, ukusi i potrebe su različiti

DS

pre 9 godina

Bio sam pristalica Samsunga, Toshibe i slicnih proizvodjaca sa istoka. Kupio nov Toshiba lap top, medju boljim konfiguracijama koje su se mogle pronaci, platio ga gotovo 800e, da bi mi vec treci put crkla maticna ploca za par meseci. Servisna podrska ocajna. Imam Samsung S3..kupio ga novog kada je izasao. Telefon zabaguje jednom u pola sata. Staklo je samo od sebe puklo po pola. Usporio je do strasnih granica. Takodje servisna podrska ocajna. Na kameri imam neke tackice. Ne znam kakvi su iPhone telefoni, ne znam kakav je Apple uopste..ali znam da cu da rasprodam ovo sto sada imam i da ulozim u novi iMac i iPhone 6 na ugovor u inostranstvu..jer sam se mnogo razocarao u ove istocne proizvodjace, naravno...s obzirom da su sve to skupe poslovne igracke. A meni nije do igre.
Svi ovi izvestaji su debelo placena reklama..probao sam jedne..idem da probam druge, pa da sam donesem sud.

darza

pre 9 godina

Naslov kaze jedno a tekst drugo.
Sva poredjenja su sa predhodnim modelom i sve pohvale ticu se vceceg ekrana, za koji je Apple tvrdio da je nepotrban. A zadnji komentar je i najbolji gde se kaze "korisnici sada imaju manje razloga da kupe pametni telefon koji radi na Androidu".

Sasa

pre 9 godina

od dilera Itelefonima saznajem da mu je pola estrade vec uplatilo avans i ceka I6. FUj! NIKAD vise u mojoj ruci, a presao sam na android pre godinu dana (Z1) i ne nameravam da menjam).

Hulk

pre 9 godina

Svi ovi sto pljuju iPhone 6 jos ga nisu ni videli uzivo a kamoli probali. To sto pise na papiru sto se tice specifikacija je jedno a praksa je drugo!

analiticar amater

pre 9 godina

Apple je najbolji na svetu, ali u laganju.
Najnoviji testovi su pokazali da A8 nije brzi u testovima od prethodne generacije
Apple je lazirao svoje zvanicne slike - slikama koje prikazuju bocni profil telefona nedostaje ispupcenje okvira objektiva.
Ni hardverski, ni softverski iPone nije najbolji, barem ne ozbiljnim IT profesionalcima i onima koji vode racuna o svojoj privatnosti i zele potpunu kontrolu nad svojim uredjajem.
Mozda jeste najbolji tinejdzerima i onim akoji nemaju nicim boljim da se iskazu, osim da izvade telefon, ali nekom ko ima i malo dubinskog it znanja, iPhone je vrlo probematicna i daleko od najbolje sprave.

Predrag

pre 9 godina

Apple je sam birao kome daje uređaje na test i recenziju tako da zaključak nije iznenađujući. Kada se telefoni nađu u prodaji, imaćemo pravu sliku... Do tada ovo je čist marketing.

RE

pre 9 godina

Ma jok, nisu placeni tekstovi. Sto bi rekli na the verge-u "iPhone 6 je samo to, veci iPhone i nista vise". I da u pravu su jeste najbolji smartphone, ali najbolji od apple, ne od drugih proizvodjaca.

mali

pre 9 godina

Jedini razlog zbog kog je iphone uvek najskuplji telefon je taj sto je to APPLE i na njemu je realno gledano najstabilni mozda najbrzi softver.Uporediti android hardver i od iphone da budu iste jacine bilo bi smesno.jer iphone i sada ima,1gb rama dok svi ostali imaju 3gb i opet nisu brzi od njega nzm sta bi bilo da na iphone ima quad core i 3 gb rama.

Vranac

pre 9 godina

Možda jeste najbolji. Možda niko ne može da im parira. Možda niko nikad neće napraviti telefon kao što je iPhone. Pa ipak, nikad ga neću kupiti, a razlog je mentalitet korisnika istog. Ne želim da budem takav. Žao mi je ako se neko oseća uvređenim, ali tako je kako je.

Nebojša

pre 9 godina

I onda neko tvrdi da samsung naručuje ovakve tekstove a šta je ovo ispada da je telefon bez ijedne mane najbolji uredjaj ikad stvoren izgleda su testove radili apple fanbojevi jer ja stvarno nevidim ništa u čemu je iphone ispred nekog adekvatnog konkurenta bilo na androidu ili wp-u šta to on može realno bolje njih a sa ovim promenjenim dizajnom nije čak više ni medju najlepšima a ovi i to hvale kao nešto neviđeno mada mene baš briga bio najgori ili najbolji ja i a i većina ljudi će pre kupiti android a iphone neka bude najbolji.

samo marketing

pre 9 godina

nisu uspeli da me ubede,mada ne sumnjam da su dobili pozamasnu svotu novca da reklamiraju apple. (sent from my lg g3) hehe,da li vidite kako je jadno kada se hvalite sa kojeg uredjaja je poslat komentar :)

Djapica

pre 9 godina

Kako svi znaju da iphone ne valja :) Niko ga jos nije ni video.

Ima jedan stvar koju sam primetio kada dodjem kuci u novi sad - a to je da mogu da koristim oko 30% stvari koje koristim u americi. Nikada nisam koristio ni jedan smartphone osim iphone i za sada ne mislim da to menjam. Inače, video sam novu sesticu i jedva cekam da stigne.

nikola

pre 9 godina

svako hvali svoje voće.
pa makar ono bilo gorko.
Po meni je i6 kopija HTc-a
ona kamera koja viri jer su slepili uređaj u 7mm i baterija od 4h korišćenja.
imam5s lep i dosadan telefon.
s5 imam isto i baterija traje i traje i traje i traje i kamera i ekran i traje :D

telefon u od 1.000e i držati ga u plastičnim omotima da se ne ogrebe.
logika samsung a je napraviti telefon koji koristi čoveku. .logika appla ..napraviti apple da mu se čovek divi i želi da ga ima.
toliko

nikola

pre 9 godina

Dajte neku recenziju objektivnog korisnika, koji te '' napredne'' funkcije (dodatni red ikonica, health app itd... ) koristi vec dve godine :)

Mishko

pre 9 godina

Dell Streak je imao sve ovo pre 4 godine, Galaxy Note pre 3 godine i sada je zbog tih stvari iPhone 6 najbolji smartfon na svetu? Jedan red ikonica više, mo'š misliti :-)

.me

pre 9 godina

Au Vranac, kakav ti tek mentalitet imas kad sve ono naprica. Neki inatni? Izvini, ali onda neces moci da iskusis savrsenstvo. Meni je jedino tesko da izaberem izmedju 6 i 6+.
A oni koji ne umeju da citaju engleski i ne razumeju po cemu je to iPhone najbolji, neka pogledaju slicice i kvalitet fotografija. Za to vam ne treba vise od srednje skole.
Sad jos malo edukacije, dopunska nastava:
1. Broj pixela nije najmerodavniji za kvalitet slike
2. Broj RAM-a nije najmerodavniji za brzinu i obimnost otvaranja funkcija, bitniji je OS koji zna kako efikasno da ga koristi.
3. Visoka cena podrazumeva otkljucan iPhone sa 128GB koji vi nemate na Androidu osim ako pridodate flash card, ali onda vam i telefon tezi i combastiji sa dodatcima.
4. Na vecem ekranu iPhona je Apple radio pre Andorida, ali su kradljivci ideje uspeli da to urade prvi.
5. NFC je hvala Bogu samo za placanje na iPhonu, a ostali neka svojim otvorenim sistemom i hakerima omoguci siri pristup. Bezbednost je bezbednost, a vi i dalje koristite Flash i NFC nasiroko.
5. Google je Americki, a Apple je pristojna hriscanska firma koja niti je dosla u sukob sa Kinom niti sa Rusijom.

ToplaVoda

pre 9 godina

Kao vlasnik flagship android telefona(OneM8) mogu samo da pohvalim Apple za ovaj(ove) telefon(e). Konacno veci ekran i nova(sociva) kamera, mozda u nekoj buducnosti predjem na iOS, ali mozda...

Psn

pre 9 godina

Ono sto je najlepse, ja cu i na mom starim IPHONU 4S moci da instaliram i najnoviji i najspektakarniji iOS8
(Zelenko, 17. septembar 2014 16:52) .. Hoćeš, zaista je tako. Jedino nećeš imati:
AirDrop
TouchID
Handoff for applications, though iPhone call
forwarding to other devices works fine
Support for OpenGL ES 3.0 , the Metal graphics API,
and 64-bit ARMv8 apps..
Biće sporiji nego sada (ne bukvalno baš sporiji, ali će faliti neki frejmovi prilikom tranzicija, pa će sporije delovati). I otvaraće apps za oko 0.5-1 sec duže nego na iOS 7.
Faliće i nešto mesta na ekranu za neke stvari, ali je napravljeno da se ti delovi "kriju", tako da neće smetati previše.
Svakako, iOS 8 stiže i na 4S..

jakoslav

pre 9 godina

Gospodo sa droidima... vredjanje nekoga i nije bas neki argument da ste "bolji" vise lici da ostajete bez istih. Svasta se ovde moze procitati - od "sranje, kanta, smece, ovce, sekta".

Posebno mi je interesantno spominjanje takozvanih "naprednih korisnika, i IT strucnjaka" (sta? umete da flashujete custom ROM ili da se zakacite na remote desktop WOW!). Smartphone nije pravljen samo za IT poznavaoce nego i za obicne smrtnike.

Ko ste vi da korojite sta ce ko da kupi? Zapitajte se?

Kapiram da ovoliki hejt moze samo da se opravda strahom da neko drugi ima nesto bolje od tebe... sto je detinjasto.

Bole

pre 9 godina

Morat ću ga kupiti, samo da vidim da li je Iphone stvarno tako dobar, a onda ću da napravim Review. Ako mi se dopadne, zadrzacu ga, ako ne, onda ga prodajem.

doktor

pre 9 godina

Aple je ovim modelom samo potvrdio da se ukljucio u trku sa ostalim proizvodjacima i nista vise. Evolucija i nadogradnja prethodnog modela. Nikakva revolucija, niti je pametniji nego sto je bio.

and there is one more thing...

pre 9 godina

Jedino u Srbiji podrzavaju najkomercionalniju, fuserajsku, manipulativnu, kraducljivu Americku kompaniju Google. A plagijatora, koji su korumpirali Srpsko trziste (poput Samsunga) koliko hocete.

kosovski ciklus

pre 9 godina

meni ovo nije jasno uzeo sam lg l 70 nov za 14 500 5mgp , 1ggb rama, ne koci ne baguje baterija traje isto kao i na ovim premijum telefonima,dizajn tanak ,lep ,elegantan i zasto bih pobogu davao 500-600 evra za neki telefon kad i na ovom sve to mogu da radim? mislim da Samsung i Iphone svako vece pale svece u ime kompleksa ,jer ne vidim drugi razlog kipovine ovih uredjaja ukoliko nemas hiljadu evra platu pa aj da probam ,al i tad ne bih dao tolike pare jer ne vredi.

Evroskeptik

pre 9 godina

Ne znam za konfiguraciju, ali je dizajn na nivou Samsunga! I-phon sve vise odstupa od svoje jednostavnosti i minimalnog dizajna! Mislim da je davno izgubio trku u inovacijama i zivi iskljucivo od stare slave!

Marinko

pre 9 godina

Koristio sam vise iPhone verzija, nekoliko Android flagship modela. Osnovna razlika je softver. Meni uz Apple laptop, logicno, mnogo vise odgovara Apple telefon. Ima jos par stvari koje me nerviraju kod Androida, aplikacije kasne, audio app ne postoje. Ima i iOS svoje mane. Iskreno, ako je moguce, uvek jailbreak-ujem iPhone. Apple ima svoje razloge, ali je telefon posle jb mnogo upotrebljiviji. iOS vs Android je stara Mac vs Windows prica, mogucnost izbora vs dizajn/stabilnost. Zelim 6+ ali ne po svaku cenu. Nisam pevaljka...

ice9

pre 9 godina

Svaki ciga svoga konja hvali, ne moze nikad jedan telefon da bude tooliko bolji od drugih jer nisu istali sisali motke, cist marketing kako bi se digla cena i napravio jos veci kult ovaca koje cekaju u redovima.

plata 20k

pre 9 godina

Zapad vs Istok propaganda...,samo da napakoste Korejancima, 5G mrežu uveli već, glupost veka su ove recenzije, ovi Ameri ne znaju gde biju više, da su pohvalili novi Moto X pa da ih shvatim ozbiljno, ali Lenovo kupio Motorolu pa je sad i ona nepoželjna izgleda..doći će vam Žuti glave ,džaba se batrgate, ceo svet se okrenuo protiv njih i sad se vade na svim poljima...ako vas Ajfon ne i'čupa ništa neće...Nemačka isto tražila Googlu algoritam za pretragu?!, aha ali juče...daj bre...

novikorisnik

pre 9 godina

@jojo
To što je napisao programer Ivan nije tačno...ili je zastarelo...imam iPhone 5 i trenutno na njemu instalirane 3 navigacije, a nisam uradio jailbrake...doduše ne mogu da ažuriram aplikacije sada za odmah, moram da čekam kineze, ali šta može drastično da se promeni u srbiji ili nekoj drugoj zemlji od jednog do drugog ažuriranja...i da, danas sam skinu novi album U2 za dž...i to najlegalnije moguće..

dr.nikola

pre 9 godina

Ovo je meni toliko smesno da nema dalje...Apple platio istrazivanje i zamisli oni su najbolji sa specifikacijama galaxy S3 od pre 2,5 godine...mislim ali stvaroOo. Proizvodnja novog iP 6 kosta manje od 180$ a ovce se vec spremaju za sisanje...sve stoje u redu...

Lale

pre 9 godina

(Bata Raka, 17. septembar 2014 22:02)

Nemoj ovoj deci koja su juce prohodala da rusis iluziju da je Apple nastao juce i da ljudi kupuju njihove kompjutere i uredjaje samo zato sto su fensi (a ustvari ne valjaju nista). Pricao ja komsiji, inace zadrtom "Apple fensi djubre" liku kako sam pre 20 godina kod drugara video Mekintos koji je razbijao tadasnje PC-jeve po performansama i kvalitetu, kako je mnostvo marketinskih studija 90-ih koristilo one G4/G5 Mekove itd, sa poentom da je Apple bila firma za respekt i pre iPod/iPhone ere. Dzaba, on se ne seca tih vremena, bio je mnogo mali. Ja sam uzeo iPhone 5s nakon visestrukih poseta Apple Storeu i probavanja telefona. Kad sam video kako sljaka, nisam ni pitao za procesor, memoriju i slicno jer telefon radi ko zmaj, sta god da su mu stavili unutra.

cicvara

pre 9 godina

Uspešno uradio update, jutros, mog starog nikad boljeg 4s na ios 8, još se i rimuje ovaj br. Sve šlaka kako treba, uradio restore, sve je tu, cak mi je i pored aplikacija, tel. imenika, slika... vratio i raspored ikonica i pozadine koje sam koristio, kao da nisam ništa ni menjao, a sve to uz jutarnju kaficu na poslu....
Usput molio bih nekoga da mi objasni, kako je to iPhone, dosadan jednostavan, lak za korišćenje, pravljenj za debile, a iTunes, komplikovan, tezak, niko ne može da se snađe sa njim... a u sustini samo treba malo mucnuti glavom i sve je tako jednostavno i logicno...

lale

pre 9 godina

Postoje dve grupe ljudi koji kupuju ajfon, prva su oni cija plata je dovoljno velika da ajfon nije neki trosak za njih i telefon ne koriste za hvalisanje!!! Druga grupa su ovi cija plata nije ni polovina vrednosti telefona i oni njega kupunu radi hvalisanja i pritom su frustrirani jer i ako imaju ajfon popularnost im nije poraska pa hejtunu sve koji vole druge marke telefona

the

pre 9 godina

po dizajnu je kopija One M8 a vodu ne moze da mu nosi po svemu ostalom...mozda nije najbrzi sada kad je izasao note4, ali je definitivno najlepsi i najkvalitetniji izradjen od svih...One M8

raka85

pre 9 godina

citam komentare...
kada krenu ljudi ajfon najbolja izrada ovo ono...cemu poenta kada moras da ga umotas u plastiku da se ne bi izgrebao za 1 dan? dovoljno mu je 1 gb rama...kada bi se lagali. otvoris par tabova u safariju,par aplikacija i da vidis kako kada skaces iz aplikacije u aplikaciju kako ih ucitava iznova ponovo. baterija losa,nema sd,nema file menadzer. da ne nastavljam dalje. odlican je to tel da se ne lazemo,a daleko od najboljeg telefona. btw razlika u ceni izmedju 1gb rama i 2 je 2-3 evra. razlika u memoriji 32 i 64 je isto 2 3e,a likovi to naplacuju 150 evra. pametnom dosta.

šega

pre 9 godina

s koliko $ su počašćeni ovi " neutralni" komentatori ;)
brate odes, probas u ruci x, y i z telefon pa vidis koji ti najvise lezi. (ako imas pare za bacanje).
price ovaj je bolji od onoga su za retardirane. svi vrhunski telefoni su tu negde.
ako bih birao odlucujuci kriterijum - bilo bi to trajanje baterije.
price android, ios, windows - pa to je isto kao da li su bolje crnke, plavuse ili ridje !!
stvar ukusa. (ili kompleksa)

suncheese

pre 9 godina

Ma sve je to lepo ali koliko to veselje košta? Nisam nikada koristio iPhone jer jednostavno nemam finansijske mogućnosti da ga kupim a na kraju posao mi završava i jedan LG aparat od 100+ evra. Svaka roba ima svog kupca ali realno koliki ljudi u Srbiji može sebi da priušti jedan iPhone i to nabavljen preko oglasa.

OLJA

pre 9 godina

Ono sto je najlepse, ja cu i na mom starim IPHONU 4S moci da instaliram i najnoviji i najspektakarniji iOS8
(Zelenko, 17. septembar 2014 16:52) ----- To cu bas i ja da uradim! IOS8 na mom iPhone4S. Kada ce to Samsung da uradi svojim jadnim korisnicima?

see what I did there?

pre 9 godina

Koliko vas pljuje po iPhone 6, a niko od vas ga u ruku nije uzeo! Kako ste tako sigurni da nije dobar?!
(Proka, 17. septembar 2014 20:52)

Koliko vas hvali iPhone 6, a niko od vas ga u ruku nije uzeo! kako ste tako sigurni da je dobar? :DDD

PCK

pre 9 godina

Samo ovo. Kupite nexus, probajte pa pricajte o androidu, fluidnosti, resetovanju... Suncan dan danas. Idem slagati drva. Izadjite malo napolje...

Slobodan Marković

pre 9 godina

Hteo bih samo da "a priori pljuvačima" postavim par pitanja:
1. "Zatvoren sistem"? Pa šta? Ako je sistem pouzdan, zašto ga čačkati?
2. Trajanje baterije? Pa jeste li vi svi avanturisti, šumari, kamperi, plaćenici u legiji stranaca? Šta vam je teško da svako veče, pred spavanje stavite telefon na punjač? 24 ili manje trajanja baterije je više nego dovoljno, zašto je to element za upoređivanje kvaliteta uopšte?
3. Specifikacije - šta to uopšte znači? Snapdragom, Adreno, Krait? Bitno je da je telefon dovoljno brz, neosetljiv na viruse i naravno POUZDAN, što se ni zajedan Android ne može reći (imam OBA telefona, pa to kažem objektivno, Sony Xperia Z1 mo je posle "update" stalno bagovit, spor, i mulja i koči!
4. Kvalitet izrade, ipak je jako bitan, jer telefon treba da traje, da ne bude podložan oštećenjima, i n "poružni" posle par meseci
5. I tunes komplikovan? Pa koji vi to koeficijent inteligencije imate, a treba vam kao "otvoreni sistem" da ga "čačkate"? I tunes je jasan, logičan, pouzdan i šta god zlobnici rekli jednostavan za korišćenje
6. Zašto komentarisati, i davati svoje (neosnovano, uglavnom) mišljenje o iPhoneu, a nikada ga ni u ruci niste držali?
7. Niko ne pominje skoro totalnu imunost na viruse, koji bukvalno "razaraju" svaki Android OS?
8. Malo ko od dole potpisanih "pljuvača" ne pominje sigurnost, pouzdanost u radu i realnu brzinu, koja baš i ne zavisi sasvim od specifikacija procesora, nego njegovog efikasnog i direktnog korišćenja?

TOLIKO...

Milan

pre 9 godina

Iphone je iphone i uvek ce tako biti, a to sto nemate para da ga kupite pa kupujete samsunge, sonyje i onda pricate kako je android zakon, to nema veze sa logikon... Ko jednom kupi iphone taj ga ne mjenja!

Error404

pre 9 godina

kada pitate nekog zašto imaš Android? Zato brate što možeš da radiš ovo,radiš ono .....a kada pitate zašto imaš iPhone? Odgovor je ZATO ŠTO JE TO iPHONE BRATE?!?(Marjan, 17. septembar 2014 22:19)
Iskreno kazi sta android moze da radi a iphone ne?
Imam iphone 5s i galaxy s2, apple ne moze da se uporedi, daleko bolji i jednostavniji telefon!! Ne postoji sta ne moze da radi!!

Ipedja

pre 9 godina

Vidim da je najveca muka cena iphone,vrlo je prosto i jednostavno,zivim u swiss gde 70% populacije koristi app-ove proizvode e sad ja koristim sunrise mrezu gde mesecno placam 120fr pretplatu a plata mi je 5600fr uzeo sam iphone za 1fr a mogo sam sa uzmem bilo koji android za istu cenu i za istu pretplatu,necu da ulazim u tematiku koji je tel bolji,samo zelim da objasnim kako se kupuju telefoni u EU

Maks

pre 9 godina

Apple je pre neki dan zvanično postavio stranicu na svoj sajt gde može da se pročita "Privacy Policy" za razne njihove aplikacije i servise na jednom mestu: http://www.apple.com/privacy/privacy-built-in/

Takođe možete da pročitate šta je Tim Cook rekao o privatnosti na iOS-u na: http://www.apple.com/privacy/

Da ga citiram:

A few years ago, users of Internet services began to realize that when an online service is free, you’re not the customer. You’re the product. But at Apple, we believe a great customer experience shouldn’t come at the expense of your privacy.
Our business model is very straightforward: We sell great products. We don’t build a profile based on your email content or web browsing habits to sell to advertisers. We don’t “monetize” the information you store on your iPhone or in iCloud. And we don’t read your email or your messages to get information to market to you. Our software and services are designed to make our devices better. Plain and simple.

To je jedan od razloga zašto preferiram Apple.

enterpreneur

pre 9 godina

"statusni simbol idolopoklonika." (burduš).
Dosadni ste više. Nit sam pozer niti se klanjam nekom (a najmanje nekoj korporaciji), koristim iphone jer je ozbiljna sprava, a rutovanje, cackanje sistema i ushicivanje sarenim vidzetima me ne zanima niti imam vremena za to.

Enes

pre 9 godina

Iphon je najskuplji telefon,ali nije najbolji sigurno ono što je dobro i kvalitetno se ne lansira u medije.Iphon kupuju osobe samo da se hvale jer je to skup telefon i marka,a više od pola stvari ne znaju da koriste.

Codar

pre 9 godina

Ako hoces da budes u trendu onda pljuj Apple. Neko cak rece da je njegov Note 2 bolji!Iphone 6 sa iOs 8 je fantastican telefon. E sad da li je najbolji?Kako za koga. Tu su i ostali kao sto je na primer Note 4. U pitanju je stvar ukusa. :))

zmitjkoe

pre 9 godina

Dosao mi iOS 8!!!!!!!!!! Mogu da zamislim kako izgleda na iPhone 6, na najboljem displeju u vasioni. Ovi su prekopirali moju recenziju od pre nedelju dana.

Exodus

pre 9 godina

Axaaxxaa ;-) 1000eu za iphone 6 ma daj bre pa od cega je ne kontam !!!!A ovi sto pisu ove tekstove o velicini ekrana i trajanju baterije vidi ovako LG L 9 2300mpx baterija 4.7 ekran, izasaou pre 2 godine i sta je sad tu novo kod iphone majke ti ....Posto im je glavni akcenat veliki ekran i baterija, to im je najaci tehnoloski adut kojim loze ljude kako eto oni su sad napravili savrsen ekran a svi ostali koji to prave zadnje 2 godinu ne znaju kako to da naprave .Evo nek mi objasni neki korisnik apple sta to novi iphone ima od 1000eu, sto nema neki android ili wp premium telefon od 500 eu i zasto bi trebao da ga kupim jer kosta mnogo a malo nudi za te pare .

Miloš

pre 9 godina

@Niki
Sve si lepo rekao, ali nisi u pravu što se tiče procesora i potrošnje. Nema veze da li je quad ili dual core, ali ako on ne ode u deep sleep, baterija će da ti odleti. Znam iz iskustva. Inače mi se sviđa izrada i kvalitet iPhone-a, ali ne mogu taj softver.

Dusan P

pre 9 godina

Nisu mi jasni ljudi koji kupuju telefon zbog "naprednih" funkcija ?? Šta to znači ? Da li neko možda pravi muziku na iphonu ili androidu ? Da li projektuje zgradu ? Da li završava dizajn stranice za poznati časopis ?
Iphone kao i bilo koji android ili win phone nisu dovoljno dobri da bi ih čovek profesionalno koristio za posao tako o'ladite ljudi sa glupim raspravama !!

DeSoke

pre 9 godina

DAVIDOVIC je objasnio ... a moje vidjenje je da je na ovoj temi od shurnajst komentara 90% sa androida ili simbiJana (sta trazite ovde uopste, ima vesti i o samsungu negde pa se tamo razvlacite)... btw, posedujem 5S i nisam siguran da cu ga menjati... bas dobra komadeshka hardwera, a i dobro lezi u ruci, a tek sto snima ... mozh se i javiti ako te neko nazove, a ima i poruke :P :) poz svima

Ske

pre 9 godina

@vujke

Neko pametan je jednom rekao, citiram "Nikada nista lose o tebi nece reci bolji od tebe"
Zato nemoj preterano da se uzrujavas. Meni su smesno jadni ljudi koji karakterisu ostale po tome koji uredjaj koriste. Takvima cak ni sazaljenje ne treba dati.
Ja zivim i radim u okruzenju gde su Apple uredjaji veoma zastupljeni, i niko od tih ljudi u zivotu nije u bilo kom aspektu inferioran u odnosu na onog ko koristi Android.

@Bata Raka
Imam i ja slicnu situaciju. Dva ultrabook-a slicnih performansi, jedan isti zadatak.

1. Ja - Macbook Pro Late 2013 i7quad 2x8GB 512GB Flash SSD
2. Kolega - Dell XPS 15-9530 i7quad 2x8GB 512 mSATA SSD

Zadatak:
Obraditi 100GB mp3 fajlova, koristeci Traktor Pro 2. Dakle, skenirati svaki fajl, odrediti BPM, ukloniti necujne delove pre nego sto pesma pocne i nakon sto se zavrsi (dakle da pesma krene od 00:00 a ne od 00:09 npr jer za profesionalnog DJ-a, ovo je vrlo vazno) i jos mnogo drugih "default" filtera.

Rezultat? Mac zavrsio za oko sat vremena. PC? Vise od 2 sata! Sto znaci da je u proseku PC trosio skoro duplo vise vremena po fajlu.
Kada to svedes na jedan fajl, razlika je neprimetna jer se meri u sekundi ili dve i potpuno je nebitno.

Ali ajde dokazi ljudima kakve su zaista zveri Apple masine. Bilo telefoni ili racunari, nebitno je. Zalosno je sto ovde mnogi samo "prde" o njima, a nemaju ama bas nikakvih realnih iskustava u radu sa istim.

Hehe

pre 9 godina

kada pitate nekog zašto imaš Android? Zato brate što možeš da radiš ovo,radiš ono .....a kada pitate zašto imaš iPhone? Odgovor je ZATO ŠTO JE TO iPHONE BRATE?!?
(Marjan, 17. septembar 2014 22:19)

Brate pa to je jedini odgovor koji ti jasno stavlja do znanja da je to o cemu se govori zaista vrhunsko :)

N2

pre 9 godina

Apple-ovci doziveli otkrovenje kada su videli veci ekran. Trebao im je neko reci da to vec odavno postoji. I kako Ip6 moze da bude najbolji kad je iste velicine kao i vodotporan gumiran S5, koji uz to ima 5.2 inca naspram 4.7 inca Ip6. A ovamo gidinama prica kako se vodilo posebno racuna o lakom rukovanju. To je samo jedan detalj, koji uz neprihvatljivo visoku cenu diskvalifikuje IP6 sa mesta najboljeg telefona. Da je IP6 najbolji Iphon, u to ne sumnjam.

aha

pre 9 godina

hahaha najbolji??? pa ljudi da li ste vi mozda culi za Sony Experia Z3 ili HTC One M8 ili Samsung S5... svaki od navedenih je po vecini specifikacija bolji od iPhona...

SRBin bre

pre 9 godina

Uspešno uradio update, jutros, mog starog nikad boljeg 4s na ios 8, još se i rimuje ovaj br. Sve šlaka kako treba, uradio restore, sve je tu, cak mi je i pored aplikacija, tel. imenika, slika... vratio i raspored ikonica i pozadine koje sam koristio, kao da nisam ništa ni menjao, a sve to uz jutarnju kaficu na poslu.... Usput molio bih nekoga da mi objasni, kako je to iPhone, dosadan jednostavan, lak za korišćenje, pravljenj za debile, a iTunes, komplikovan, tezak, niko ne može da se snađe sa njim... a u sustini samo treba malo mucnuti glavom i sve je tako jednostavno i logicno...(cicvara, 18. septembar 2014 11:32)Pa super, ali koja je poenta kad ti je sad telefon usporen i koci non stop? Imao sam Iphone 4S i striktno sam se drzao IOS 6, dok je drug presao na sedmicu i skroz usporio svoj telefon. Mogu tek da zamislim kako tebi koci na IOS 8.
(Washington, 18. septembar 2014 14:40) Imao sam prilike da to vidim , posto je drugar kupio iPhone 4 , imao je problem da mu koci kad je presao na ios7 a u isto vreme sam i ja imao iPhone 4 i takodje instalirao ios7 i moj telefon je leteo , kasnije se ispostavilo da je njegov telefon nestrucno popravljan i da ga je takozvani iMajstor pokvario mislim on je idalje radio samo je imao bagove

vuko

pre 9 godina

kad držiš iphone u rukama daje ti osečaj kompaktnosti,ništa ne pucka pod prstima...da o kvalitetu ne pričamo...stisneš na app i radi,bez pitanja i bagova... stvarno košta malo više ali nema nerviranja i gašenja,resetiranja,vađenja baterije i ostalog... neko voli popa neko popadiju... i dosta više o tom ratu pristalica...a najbolje u svemu je što drži cenu,tako da ne bacite puno para para kod iphona... ostali modeli danas 500€ sutra 120€... realno

raamen

pre 9 godina

А сад о самим телефонима.
1. Дизајн. Као неко ко се бави дизајном не могу да верујем шта је Jony Ive себи дозволио. Какве су оно беле штрафте по телефону, испупчена камера на тотално равним телефону, па још тотално ван пропорција? Клизав и заобљен телефон, функција следи форму? Веровали или не, Самсунгова филозофија према материјалима је искренија и доследнија (ако искључимо лажну кожу). Најновија вратоломија Јабуке да се обезбеди да антена ради на алуминијумском кућишту је једноставно усиљена. HTC и LG ту имају далеко боља решења. Све време не причам о укусу, причам о принципима који су некад Јабуци били важни и у које су се корисници клели.
2. Фрагментација! Две резолуције које нису скалабилне, што је приступ виђен код Андроида који се дуго борио да то помири и да програмерима олакша живот. Таман кад је то Android L елегантно решио са Material design-ом, Јабука је свом табору загорчала живот. Даље, фрагментација и по питању хардвера и софтвера, јер iOS нема све функције на свим телефонима, а исто важи и за хардвер (нпр. OIS). тога ће бити све више (нпр. Apple Watch)
3. Иако се не може порећи да Јабука прави одличне уређаје они се све више дизајном, функцијама и спецификацијама уклапају у шарени Андроид свет где су само један од могућих избора, никако универзално no-brainer решење. Сад продају само бренд, што се види и са најављеним сатом и са Apple Pay и са промоцијом U2. Apple постаје модна компанија јер је ту највећа додата вредност створена из магле (ништа лоше у томе, чак јако паметно и једино исправно од стране Кука) и тога треба бити свестан кад се купује. То је хибрид Zara-e и Louis Vuitton-a.

Aleksa

pre 9 godina

Neka , neka ..... samo pljujte , pljujte .... imam druga ima HTC M8 (dobila zena na poslu) , a nece da uzme moj iP5 u ruke (ja zaradio i kupio) ma ni da proba kako izgleda, samo sedi , i pljuje , pljuje .... kao fensi smensi....

Doci ce Vam (dace bog) sutra prekosutra u MTS i VIP , pa cete u kolonama stajati da isprobate ... jos ako bude pristojan paket za npr 20 hiljada sa par hiljada mesecno racunom .... Aaaaallll cete da ga kupujeteeee , NA KILO !!!

mobile

pre 9 godina

dobar je sigurno al za klientelu sa dubljim dzepom, za model I phone6 od128GB 880€ a za najslabiji sa 16GB 678€ ...i ja bih voleo..he he...lele moj erixon baterija mu traje 3 dana kad ga koristim normalno i jos imam i rezernu bateriju od predhodnog fona tako da mogu cak na more da odem bez punjaca a nijedan model Iphona to nikada nece moci jer im baterija traje maksimalno 1 dan, erixona sam platio sam ga 3850 din. 2008g. i jos ima igricu super mario a Apple nepodrzava tu igricu...

Zelenko

pre 9 godina

Ono sto je najlepse, ja cu i na mom starim IPHONU 4S moci da instaliram i najnoviji i najspektakarniji iOS8(Zelenko, 17. septembar 2014 16:52) .. Hoćeš, zaista je tako. Jedino nećeš imati:AirDropTouchIDHandoff for applications, though iPhone callforwarding to other devices works fineSupport for OpenGL ES 3.0 , the Metal graphics API,and 64-bit ARMv8 apps.. Biće sporiji nego sada (ne bukvalno baš sporiji, ali će faliti neki frejmovi prilikom tranzicija, pa će sporije delovati). I otvaraće apps za oko 0.5-1 sec duže nego na iOS 7.Faliće i nešto mesta na ekranu za neke stvari, ali je napravljeno da se ti delovi "kriju", tako da neće smetati previše. Svakako, iOS 8 stiže i na 4S..
(Psn, 17. septembar 2014 19:02)
HVALA ZA SAVET. Zadrzavam iPhone4S do nivembra imam garanciju, a posle uzimam iPhone6. Zadrzacu oba jer ih mnogo volim!

surfer

pre 9 godina

"SVAKI CIGA SVOGA KONJA HVALI"KAKVA GLUPOST PROGLASITI UREDJAJ NAJBOLIM, A JOŠ SE NIJE POJAVIO U SIROKOJ UPOTREBI, A PO TEHNICKIM KAREKTERISTIKAMA POSTOJE VEĆ DVA ILI TRI UREDJA BOLJIH KAREKTERISTIKA. TO MOGU SAMO PREPOTENTNI AMERI.

wwwww

pre 9 godina

koristim iphon 5 ali koristim i htc m8. vrhunski aparati. nista lose o androidu necu da kazem, za neke stvari mnogo bolji od ios-a. oba su ko svajcarski satovi, sljakaju savrseno. uzecu i sesticu za koji dan. vec sam je narucio. e, sad, obzirom da sam srbin, odoh sad sam sa sobom da se iskrvim oko toga sta je bolje - htc ili iphon.

Vizar

pre 9 godina

Recenzije su uglavnom diktirane i pristrasne. Strašne se pare "okreću" od kada su se pojavili smart telefoni. Americi je Apple izuzetno važan, to je jedna nevjerovatno moćna kompanija i u svom "rvanju" sa konkurencijom moraju da za svaku novinu odrade strašan marketing jer su polako počeli da smanjuju udio na tržištu. Ko može povjerovati da je iphone 6 najbolji telefon na svijetu? Po specifikaciji to nije. Da li on stabilno radi, to vjerovatno da. Najbolje da za te pare ne radi. Ajte molim vas, ovo trovanje uma sa brand telefonima i njihovim vrlinama kojima nas, potencijalne kupce bombarduju svakodnevno, stvarno postaje iritantno. Pogledajte samo dizajn telefona, znači izuzetno nemaštovito, nekako nedovršeno. Ne znam, stvar izbora ali ja ga neću kupiti sigurno niti mi pada na pamet da dajem toliko para.

Vranac

pre 9 godina

Au Vranac, kakav ti tek mentalitet imas kad sve ono naprica. Neki inatni? Izvini, ali onda neces moci da iskusis savrsenstvo. Meni je jedino tesko da izaberem izmedju 6 i 6+.
(.me, 17. septembar 2014 21:46)

Vidiš, upravo o ovom pričam. Upravo ovo je reakcija koju sam očekivao. To je taj mentalitet koji sam pomenuo. Kao, bolji ste od svih.
Savršenstvo? Ja sam savršenstvo (što se telefona tiče) iskusio, za nepunih 300 evra. Ti očigledno nisi, jer još patiš za nekim novim modelom, koji verovatno nikad nećeš kupiti.

Reformista

pre 9 godina

Hvale ga jer su navikli da to rade. Po meni Android (a cak i Windows Phone) nude vec mnogo bolje uredjaje. Appleu je trebao 3 godine da poveca ekran i ubaci NFC. Kakav uspeh.

SRBin bre

pre 9 godina

Jedva cekam da prodje 2 godine pa da i ja pazarim iPhone 6 a dotle cu da koristim iPhone 5 jbga kad nemam somica viska ili ako bude uz neki paket u telenoru onda bi mogao i ranije :-) a od toga za sada .!.

Surovi

pre 9 godina

Imas Hondu i imas Ferrari. Nema potrebe sad nabrajati zasto je iFerrari bolji. Argument Androidima nikako ne moze da bude da i Honda ima 4 tocka i volan i brisace… Moj Ferrari stize sutra!
(Svaki Petak Izuzetak, 18. septembar 2014 14:33)
Ferari bolji od Honde?

Ako je rec o brzini,nesumljivo da je bbolji u svakom pogledu,ali ako pricas o upotrebljivosti,Honda je svetlosnim godinama ispred neprakticnog,neudobnog,besmislenog i preskupog Ferarija!
Zao mi je ali to je cinjenica.Svako ko je vozio neki ozbiljniji sportski auto po gradu,sigurno pamti koliko je to besomucno tesko i naporno,a ako ga je i provozao po ibarskoj,onda zna i koliko je sve to besmisleno.
Isto je i u svetu telefona.Ajfon jeste dobar i brz,ali je ogranicen,kao Ferari koji si pomenuo.Sa druge strane imas Note 3,a jos malo i 4 koji su ti u klasi Rols Rojsa ili S5 ,koji je u klasi Mecedesa S .
Ne treba ni pominjati G3 ,One 8 i sl...

Aleksa

pre 9 godina

Postoje dve grupe ljudi koji kupuju ajfon, prva su oni cija plata je dovoljno velika da ajfon nije neki trosak za njih i telefon ne koriste za hvalisanje!!! Druga grupa su ovi cija plata nije ni polovina vrednosti telefona i oni njega kupunu radi hvalisanja i pritom su frustrirani jer i ako imaju ajfon popularnost im nije poraska pa hejtunu sve koji vole druge marke telefona
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (lale, 18. septembar 2014 18:06)

Isto tako postoje dve grupe ljudi koji kupuju android. Jedna koja kupuje za 1 dinar i slicno , i ne zna da instalira ni Facebook , da ne pominjem napredne aplikacije , i koji nisu svesni koliko im je telefon spor , iako ga 3 puta dnevno restartuju. Druga, koja kupuje bolje kvalitetne Android telefone (koji kostaju koliko i iPhone) i zna koliko gigaherca i memorije ima njihov telefon, igraju se sa widgetima i eventualno znaju da ubace cyanogen mod, i misle da je to vrh. I jedna i druga grupa (iz mog iskustva) imaju instalisano 15 - 20 aplikacija maksimalno. I jedna i druga grupa su na forumima i smaraju na svaku vest o Apple pljuvackim komentarima o necemu (na osnovu ove vesti samo) sto je probalo da koristi samo 2%. I jedna i druga grupa su iz nekog (meni nepoznatog) razloga, isfrustrirani.(cast izuzecima)

Deda Pera

pre 9 godina

Ala se Apple otvorio, lova je napisala sve recenzije koje sam video do sada. I da stvar bude gora, stil pisanja im je gotovo identičan.
To mi govori da je uređaj prosečan, standardno kvalitetne izrade ali besmisleno skup za ono œto nudi, pa je potrebno stvoriti utisak kod kupca da kupuje nešto izvanredno, a ne preskupu i od postojećih na tržištu tehnički inferiorniju igračku.
Aferim.

beba

pre 9 godina

@error404 pazi, pitao si sta moze android sto ne moze iPhone i zato nemoj da odgovaras sa recima: kome to treba. Znaci, iphone ne mozes da prikacis na televizor i da prikacis tastaturu i mis na njega i da koristis telefo kao pc. Ili da nakacis dzojped na telefon i da odigras neku igru na velikom ekranu. Ne mozes da radis server administrator stvari (ne znam da li ti ssh i terminal znace nesto u zivotu) . Na kraju krajeva, ne mozes nista da uradis sa iPhonom preko kompjutera bez instaliranog iTunesa te ga ne mozes komotno koristiti kao prenosni storage... Ima jos toliko stvari koje ne mozes sa iPhonom, a mozes sa, sada vec vecinom android uredjaja ali je i samo jedna stvar dovoljna... A zasto je samo jedna stvar dovoljna? Zato sto sa iPhonom ne mozes da uradis NITI JEDNU stvar koju ne mozes sa android uredjajem. (zapravo, sada imaju jednu stvar - ne secam se da bilo koji android uredjaj trenutno moze da snima 240 fpsa, sto ce uskoro svakako moci ako bude potrebe, dok ce iPhone svoje nemogucnosti tesko nadoknaditi... ). Ako imas jos neko pitanje, tu sam...

Jovan lekic

pre 9 godina

Lazu vas oni koji kazu da iPhone4 ne radi sa najnovijim sistemom iOS8. Radi kao RAKETA. Ne slusajte zavidne korisnike koji pucaju Od zlobe!

TrajanDjendjan

pre 9 godina

Da se ne lazemo, cim bude mogao da se uzme kod Telekoma, na 24 mesecne rate, ja ga uzimam. Skoro sam uzeo Htc One m8, rata tri soma dindzi, a 500 evrica i dalje u steku

ja1

pre 9 godina

Nema inovacija, ali ima poboljsanja u odnosu na vec postojece koje je kod iphonea/androida. Mogao bi se sloziti, samo da ga jos isprobam sam.

Marko

pre 9 godina

Ne razumem zašto se toliko potencira koji je najbolji telefon. Zašto se ne potencira frižider, televizor, patike, knjiga, bilo šta nego svaki dan samo telefon i udri o Apple i Samsungu. Jel to nešto tako važno da toliko mora da nam se servira? Obični proizvodi potrošačke elektronike. Kako ja da prestanem da kupujem stvari koje mi ni ne trebaju ako vi samo servirate besomučno i pravite od toga lifestyle i statusne simbole i ceo život pretvarate u jurnjavu za nebitnim predmetima.

Za hajrudina

pre 9 godina

Bate, toliko ti i kostaju samsung s5 i ostali high tech telefoni. Ti uporedjujes cenu sa paketom sa punom cenom? U americi kupis iphone 6 za 200$-400$ max, zavisi koliko memorije (prevedenk u € oko 150-340€). Isto tako ako oces samsung za punu cenu iskesiraces 600-700€, slicno ko iphone. Ne uporedjuj babe i zabe!

Vlada

pre 9 godina

Nisu mi jasni fanovi jabuke kako dozvoljavaju da im neko ovako vredja inteligenciju. 100e razlika u ceni zbog najjeftinijeg dela u telefonu(flash memorija kosta oko 10 dolara da se napravi bez obzira na kapacitet). pa onda dolazi zdrav razum zasto ima model od 16gb a ne od 32 u ponudi kao osnovni model. Zato sto bi vecini 32 gb bilo dovoljno i ne bi iskesirali 100 dolara ekstra. Uzivajte u odnosu sa voljenom vam kompanijom, mazohisti.

Aleksa

pre 9 godina

Ala se Apple otvorio, lova je napisala sve recenzije koje sam video do sada. I da stvar bude gora, stil pisanja im je gotovo identičan.
To mi govori da je uređaj prosečan, standardno kvalitetne izrade ali besmisleno skup za ono œto nudi, pa je potrebno stvoriti utisak kod kupca da kupuje nešto izvanredno, a ne preskupu i od postojećih na tržištu tehnički inferiorniju igračku.
Aferim.
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (Deda Pera, 18. septembar 2014 09:13)

Skup jeste... E sad , da nesto pratis oko marketinga i novinarstva, znao bi Apple nikad , ali NIKAD nije placao novinare , niti se trudio da gura , podmicuje, ili namece iPhone. Misli si ljudi (mozda ispravno ?) da dobar proizvod prodaje sam sebe . Evo ti primer (mozes naci na netu) . Kevin Spejsi prica - kada su poslali pismo raznim hardverskim firmama da li bi im obezbedili kompjutere i telefone za seriju HOUSE OF CARDS , ostali proizvodjaci su poslali predugovore sa uslovima i minutazama pojavljivanja u toku serije, a Apple im je posla BRDO KOMPJUTERA, AJPEDA i AJFONA, bez ikakvih ugovora. Tacka. Zakljucak - nesto u zivotu treba uraditi i elegantno.

Svaki Petak Izuzetak

pre 9 godina

Vi koji ste probali i iPhone i neki od Androida, vasi komentari su smesni ako ne konstatujete da je iPhone naj. Niko od iPhone korisnika ne misli da pricate istinu da ste zaista oprobali iPhone ako vam je Android ipak izbor ili ste cak i neutralni. Mi znamo da vi to radite samo radi propagande i da sami sebi podilazite. iPhone ljudi su toliko sigurni u svoj kvalitet da tu nema dileme niti treba nesto da se objasnjava. Imas Hondu i imas Ferrari. Nema potrebe sad nabrajati zasto je iFerrari bolji. Argument Androidima nikako ne moze da bude da i Honda ima 4 tocka i volan i brisace… Moj Ferrari stize sutra!

Washington

pre 9 godina

Uspešno uradio update, jutros, mog starog nikad boljeg 4s na ios 8, još se i rimuje ovaj br. Sve šlaka kako treba, uradio restore, sve je tu, cak mi je i pored aplikacija, tel. imenika, slika... vratio i raspored ikonica i pozadine koje sam koristio, kao da nisam ništa ni menjao, a sve to uz jutarnju kaficu na poslu....
Usput molio bih nekoga da mi objasni, kako je to iPhone, dosadan jednostavan, lak za korišćenje, pravljenj za debile, a iTunes, komplikovan, tezak, niko ne može da se snađe sa njim... a u sustini samo treba malo mucnuti glavom i sve je tako jednostavno i logicno...
(cicvara, 18. septembar 2014 11:32)

Pa super, ali koja je poenta kad ti je sad telefon usporen i koci non stop? Imao sam Iphone 4S i striktno sam se drzao IOS 6, dok je drug presao na sedmicu i skroz usporio svoj telefon. Mogu tek da zamislim kako tebi koci na IOS 8.

Ske

pre 9 godina

@beba, ne lupetaj...

Ti ocito nisi odavno koristio iOS
Ovaj clanak je iz 2012 i opisuje kako da prikacis tastaturu i monitor/TV
http://www.techetron.com/3140/how-to-turn-your-iphone-into-a-workstation/

Ako hoces da se pravis pametan, evo ti i terminal
https://itunes.apple.com/us/app/server-auditor-ssh-shell-console/id549039908?mt=8

Za iTunes se slazem, mada postoje nacini da prebacujes fajlove i bez iTunes-a
https://itunes.apple.com/us/app/file-manager-free/id479295290?mt=8
Toliko o tvom znanju o iOS-u

I za kraj, nesto sto mozes sa iOS a ne mozes sa Androidom
http://www.youtube.com/watch?v=_1laECrN6no
Lik ovde koristi iPad, ali u pitanju je iOS

dzo

pre 9 godina

Evo sad citam jednu od tih recenzija


As mentioned in the result, the iPhone 6 scores 21,204 points, which is only slightly better than its predecessor, the iPhone 5s, which scored 20,253.

The iPhone 6 houses Apple's latest A8 chip with a dual-core 1.4GHz Cyclone CPU and a so-far unknown GPU. However, rumours pointed out that the graphics processing unit used is the PowerVR GX6650, which happens to be the next generation of the one found in the iPhone 5s (PowerVR G6430).

To give you an idea of how good these benchmarks are, compare it with the quad-core Galaxy S5 with its 2.5 GHz Snapdragon 801 processor, which managed to register a 23,501 score.

Iliti u prevodu iphone 6 je samo neznatno brzi od iphone 5(jedino sto sad trosi manje bateriju.. A hvale ga jer je samo malo sporiji od galaxu S5 telefona koji sad kosta duplo manje od iphona

Kardamon

pre 9 godina

Meni je bila cool ta ekskluzivnost iphone-a uparena sa odlicnom tehnikom a dostupna svima. Za vreme iphone 4 i obicni radnik na gadjevini i fancy lik u Londonu i milijardu dolara tezak ruski tajkun, svi su uzivali u identicnom uredjaju, jedan model koji je bio dostupan svima. Niti je radnik morao da stedi 5 godina da ga kupi niti je tajkun morao da ga optoci dijamantima da bi mu bio dovoljno luskuzan...

Maks

pre 9 godina

@ (Nikola, 18. septembar 2014 13:33)

Ako pod "PC" misliš na personalne računare generalno, u tom smislu bi i Apple II koji je izašao pre prvog IBM PC-ja bio "PC"... ali ako pod "PC" misliš isključivo na "IBM PC Compatible" platformu, u tom smislu ni jedan Mac nije "PC", bez obzira da li je reč o nekom Macu sa PPC ili Intel procesorom jer ne čini samo Intel procesor "IBM PC Compatible" platformu, niti su se Intel procesori prvi put pojavili na IBM PC (bilo je i pre IBM PC-ja i drugih platformi sa Intel procesorom).

Za "IBM PC Compatible" platformu se, na primer, podrazumeva da mora da ima "IBM PC Compatible" BIOS, koji je sam po sebi 8-bitan i da se računar bootuje u 8-bitni režim (i na novijim "IBM PC Compatible" računarima koji su imali 32-bitne i 64-bitne procesore se računar bootovao u 8-bitni režim, pa je posle bootloader bootovao OS i OS se prebacivao u 32-bitniti/64-bitni režim da bi zaobišao neka ograničenja IBM PC platforme), kao i kompatibilnost sa MS-DOS za IBM PC.

Računari koji umesto BIOS imaju EFI i ne podržavaju MS-DOS ne pripadaju "IBM PC Compatible" platformi.

Tehnologije poput PCIe, USB, Thunderbolt, DisplayPort, HDMI i slično su prihvatili i Apple i drugi proizvođači kao zamenu za starije standarde... tako da, na primer, PCIe kartice nisu neka izvorna "IBM PC" arhitektura (ranije je IBM PC platforma koristila "ISA Bus" konektore za memoriju, hard disk i kartice).

Ni mnoge današnje Windows mašine nisu više "IBM PC Compatible".

Enes

pre 9 godina

BlackBerry je najbolji ima sve kvalitetno i sigurno,ako neko voli da se igra neka kupi iphon.
BlackBerry z10,z30,Q5,Q10,to su čuda od telefona.Politicari i kriminalci ga najviše koriste pogodite zašto.

Sta sve nece pisati

pre 9 godina

@jojo

nisi ti nikad uzeo iPhone 4s u ruke ili si tehnicki nepismen i ne znas da procitas uputstvo za upotrebu. Kao prvo koristio sam Sygic navigaciju na 4s koja se LEGALNO skida sa App Store ( doduse kosta 40e ali je redovno update-ovana , znaci uvek imas najsvezije moguce karte) . Kada sam presao na 5s jednostavno sam je preneo i radi istu stvar i dalje kao i na 4s.
Bluetooth - svuda pise da je iskljucivo namenjen za komunikaciju sa npr. carkit uredjajima i za nista vise. Kom se ovo ne svidja ima drugih telefona gde je prebacivanje fajlova moguce preko bleutooth-a.
Wifi hotspot - ako nisi do danas otkrio evo kako da ga ukljucis: postavke, peti red brojano od gore je ukljucivanje i iskljucivanje wifi hotspot-a.
Za neverovati je kako se ljudi usudjuju ovde svasta pisati.
Jos nesto , zasto se iPhone toliko kupuje , posebno na zapadu: svaka aplikacija po pravilu izlazi prvo na IOS platvormi pa posle toga na ostalima. Zao mi je sto se u srbiji ne mogu aplikacije skidati na legalan nacin, ali na primer koliko je ovo otislo daleko- skola u koju idu sin i cerka imaju aplikaciju gde direktno mogu da vidim da li su prisutni , sta trenutno uce u skoli koje su im ocene. Da ne govorim o gomili drugih aplikacija koje mozete da koristite ( podesavanje termostata u kuci zimi da kada krenete s posla ukljucite grejanje i da u kuci bude prijatno kada udjete) . To je uglavno SF za Srbiju.

it-evac, ali pravi

pre 9 godina

@vujke
Za razliku od tebe, ja sam IT-evac poodavno. Prvu liniju programskog koda sam napisao 87-e godine i od tada se stalno usavršavam. Jednom sam dao novac za drndoide (za mene i suprugu) i nikada više. Nemam bre više živaca za bambuse od programera koji neće, ali neće da se potrude da svoj proizvod prilagode krajnjem korisniku. Iznerviram se kada vidim nešto što je programer mogao elegantnije da reši samo da mu je doprlo do svesti ili da je barem konsultovao nekog za UX. O bagovima i curenju memorije na andriodima ne vredi trošiti reči.
Takođe, dobrano sam prostuditrao šta je ispod haube iOS, Windows 8 i Android telefona.
Porediti iPhone, WinPhone i Android je isto kao porediti Ferari, Audi i Kiu.

feridinand

pre 9 godina

Имам питање, ако израда кошта 200 долара, i нека буде и 200 долара зараде, зашта плаћам преосталих 500-600 долара? Кад ми на то питање неко одговори, а да има везе са здравим разумом, купујем "iPhone".

busplusije

pre 9 godina

Imam lumiu 1320...dvesta evra koštala otključana. baterija sa uključenim Wi-Fi i stalnim jahanjem po internetu, telefoniranje m i sl traje tri dana :) Od softvera ima sve sto treba ...brz ko munja...dakle... dati 700 evra da bi imao jabukicu na poledjini...hvala ne. Ako mi ga poklone sa zahvalnošću bih prihvatio, sam da ga kupim ...teško.

fikoni

pre 9 godina

Posebno je zanimljiv bio komentar novinara Bloomberga koji je, hvaleći nove modele iPhonea, komentarisao kako korisnici sada imaju manje razloga da kupe pametni telefon koji radi na Androidu.

Posebno je glup komentar Bloomberga. Dok god je iphone skup, android ce da ima rast. Pa vise ima ljudi koji nemaju para za ovaj aparat, pa traze alternativu u jeftinijim androidima. Pa uzmite samo trziste Indije i Kine. Realno koliko ljudi tamo sebi moze da priusti i-phone.

pr0gr4m3r

pre 9 godina

Svaka roba ima svoga kupca.
Ko ima tih 700E da da za ovo cudo, slobodno neka ih da.
Ko nema, zadovoljice se manje izvikanim, pristupacnijim a cesto i kvalitetnijim uredjajima.

Pozdrav svima normalnima.

Ske

pre 9 godina

@dzoni
Split screen mode, nije isto sto i multitasking. Multitasking na iOS-u postoji odavno.
A sto se tice onih "milion" stvari koje na androidu mogu a ne mogu na iOS-u, hajde navedi barem jednu.

U medjuvremenu cu da ti odgvorim na neke "popularne" mogucnosti koje kao mozes na androidu a ne na iOS-u

- Adaptacija sistema personalnim potrebama.
Ok, da bi to uradio moras da rutujes telefon, verovatno i flesujes nekim custom romom kojeg NISI TI napravio. Kako je to personalizovano TVOJIM potrebama i kako je to drugacije od "jailbreak-a"?
Smesni ste kada krenete da se frljate tim glupostima oko "otvorenosti sistema" a ne znate ni gde mozete da procitate licencu pod kojom je Android objavljen. A pogotovo sto pomislite na onu zgradu gde se placa porez kada vam neko spomene SDK.

pendula

pre 9 godina

Moj NOTE 1 je kod mene skoro 3 godine i sad sam resio da ga menjam a pogodite za koji telefon? Pa naravno za NOTE 4.Kad sam pre neki dan drzao iphone 5 meni bilo smesno da gledam :) Smejurija od telefona a kosta boga oca ali postujem ljude koji ga gotive.Jbg svako ima svoj ukus i svako zna sta mu najvise lezi.

Komentar poslat iz B92 Android aplikacije sa kineskog telefona od 180e

pre 9 godina

@.me
Au, rodjace, pa sta sve napisa ovde i osta ziv...
Za 1 se slazem, za 2 donekle, ali:
3. Ako stavim sd card u telefon, on postaje tezi i dzombastiji? Zbog kartice teske jedan gram, velicine 10x10x0,5 mm?! Da ne spominjem da ce kod nas ne visoka, nego astronomska cena IP6 biti za najsiromasniju verziju, a ne od 128 gb...
4. Apple radio dve ili tri godine da napravi ekran veci od 3,5 inca, ali su kradljivci ideje uspeli to da naprave prvi? Pa, da li si realan? To svakako ne ide u prilog Apple-u.
5. Ja na svom Androidu imam opciju da iskljucim NFC i da ga upalim po potrebi. Ne vidim nikakav problem u tome...
6. Apple pristojna hriscanska kompanija? Na stranu sav besmisao ove izjave, ali kakve to veze ima sa IP6 i njegovim kvalitetima u odnosu na Android, WP i BB modele?
I ako neko moze da mi objasni - ko, bre, daje tolike pare za koje se IP kod nas nabavlja za TELEFON?! Telefon koji ne radi nista vise od ostalih, a mozda cak i manje. Cak mi je i ta fluidnost rada i pouzdanost sistema upitna, osim ako ne uporedjujete IP sa nekim Androidom za dinar. Pre nekoliko meseci sam direktno iz Kine kupio krsten telefon njihovog brand proizvodjaca i za 180 eur dobio 8-core procesor, 2 gb rama, 32 gb memorije, 5 inca 720p ekran, 13 mp kameru... Telefon radi odlicno, jos prvog dana skinuo 50-60 aplikacija, nijednom do sad nije stucnuo, svaku komandu odradjuje trenutno, a o nekakvom blokiranju i vadjenju baterije ni govora. I o cemu mi onda pricamo ovde?

milos

pre 9 godina

ja imam macbook pro i dizajner sam zvuka... mnogo je bolje raditi na mac racunaru - ali se ne slazem da je iphone telefon sa boljim operativnjm sistemom - upravo iz razloga sto je sistem zatvoren i nista ne mozes - Android prosto sve dozvoljava - princip drag and drop i sve cita - ps. note 3 je babaroga za ove "protototipe "

milos

pre 9 godina

jao ali komentari da nemam para da kupim iphone pa kupujem samsung koji kosta isto kao i iphone je smesna- svaki telefon kupujem u inostranstvu i cene su svuda iste u rangu tih najacih modela -razlike po 50ak eura ... ali necu da mi telefon ne moze nesto - a iphone ne moze mnogo - kada budu otvorili sistem da mogu da vidim foldere u svom tako pametnom telefonu i posaljem koji god ja zelim onda cu imati iphone telefon -

ana

pre 9 godina

Najgluplji telefon svih vremena. Ima samo jedno dugme, jer njegovi korisnici ne bi mogli da se snadju sa dva, a ne daj Boze, sa tri dugmeta.

raamen

pre 9 godina

За гомилу негативних коментара треба кривити:
1. Лош текст
2. Главна референца Techcrunch који је наклоњен Apple откад је света и века. Ко оде на њихов сајт и прочита три текста на основу којих је написан и овај, видеће шта значи кад ти се Јабука увуче у главу, а њихови потези диктирају и твојим мишљењем. Конкретно, аутор "није веровао да ће му се икад свидети фаблет, док није пробао 6+" и "не може да се користи једном руком, али, знате шта, па то није ни тако битно". Mindf*ck.
3. Одсуство било каквог поређења са другим телефонима, све је поређење са претходним iPhone-има. 4. Коментатори углавном занемарују чињеницу да је наслов много тенденциознији од самог текста, јер се ипак наводе многе лоше стране нових телефона, истина, након што је острашћено и неоправдано проглашен "најбољим".

Ske

pre 9 godina

O cemu ti pises,sta tacno poredis tu dell vs apple ili win vs osx?Sigurno ne poredis pc vs mac,jer mac ne postoji vise,postoji samo pc.
(Nikola, 18. septembar 2014 13:33)

To se desi kada selektivno citas komentare.
Ne zelim ni da te udostojim odgovora na nebulozu o Macu

TinTin

pre 9 godina

Imam Nexus 5, pre toga Lumiu 520, pre toga Huawei G300, a pre toga BB Curve 8520, znaci telefoni razlicitih velicina i jos nisam iskusio problem da ne mogu koristiti fon jednom rukom zbog velicine istog... A imam male ruke. :)

Galaktus

pre 9 godina

Ne ložite se dok vas deru ko ovce za velike novce! Kupujte telefon prema svojim potrebama i mogućnostima, a ne zbog sojki, hvalisanja u kafiću i statusa.

m.l.

pre 9 godina

Meni je prva asocijacija na ovaj telefon silikoni! Preplavljen je net slika silikona i jabuke ispred. Dzaba im to, ali meni je ovaj nekad cool telefon postao seljacki. Sad ce neki ajfon fan da pomisli da nemam pare da ga kupim, da sam glupa i iskompleksirana jadnica u Srbiji, samo se vi tesite, ali to vam je tako kad dziberi pocnu nesto da koriste, pa vise nije in. Nadjite sebi neki drugi statusni simbol, jer se ovaj nesto ofucao.

Ranzo

pre 9 godina

Ja trenutno koristim Galaxy S4, svoj stari iPhone 3GS sam dao ćaletu i radi mu i dalje na iOS 6 perfektno, baterija mu drži 2 dana (iako je telefon star sad već 3 i po godine), a jedina mana je što ne može da skine neke aplikacije koje su isključivo za 7. Istina je da mi je na Androidu lakše da obavim neke svakodnevne stvari (da kopiram muziku drag & drop iz Explorera, da promenim ringtone za 20 sekundi), ali isto tako je činjenica i da Android još uvek nije dostigao sofisticiranost i pouzdanost iOS. Čak i na jakom modelu kao što je S4 ima problema i kočenja, blokada, pucanja aplikacija i slično. Međutim, čovek nauči da živi s tim, kao što i na 3GS može da se preživi sa default zvonima koja su me iritirala, i bez muzike (iTunes ne mogu da smislim, bespotrebno je komplikovan). Kad mi S4 dosadi, što da se ne vratim na iPhone, eto možda baš na 6 plus, pašće mu cena do tada. Šta li se svađate šta je bolje, najbolji je alat kojim najbolje barataš. Inače za ovo što čovek reče, da je Mac oduvek drao PC za pripreme, štampu, obradu fotki - živ sam svedok. 1999. moj komša pusti radial blur u Photoshopu na plakatu 300 DPI i završi ga za 10 sekundi. Moj PC nije ni uspeo da završi operaciju, zabo je posle 2 sata, svega mi :)) a nije bila ni slaba mašina za to vreme, Celeron 300A o/c na 450 MHz i ne mogu da se setim koliko RAM memorije, ali više od komšijinog Mekice sigurno :)

Joker

pre 9 godina

Jesam neko ko voli Android, i ne mrzim Apple (nemam razloga), ali najbolji telefon na svetu? Ma dajte... Sve ovo što je predstavljeno sa novim iPhone-om, u svetu Android telefona postoji već odavno. Uporedite ga sa HTC-om One, Sonyem Z3 ili Note-om 4. Po čemu je to bolji iPhone? Po iOS-u? Odavno je izbor OS-a stvar ukusa jer je Android uhvatio korak sa iOS-om po brzini i fluidnosti...

dzo

pre 9 godina

A evo jos jedan od tzv najboljeg tel

Apple’s latest 64bit monster appears to perform pretty poorly, ranking 16th in the list, just below the LG Nexus 5, and only slightly ahead of the iPhone 5S.

Interestingly it is two Windows Phones which top the list, with the Nokia Lumia 1520 and Lumia Icon’s Adreno 330 processor doing a very good job, probably unencumbered by unnecessary transparency layers running in the background.

Of course the benchmark numbers simply join other “new” 2012 features like the 720P screen and NFC which Apple fans are happy to pay for.

dzoni

pre 9 godina

@Jovan lekic
Mnogo smo zavidni..dobili ste widgete koje imam vec 5 godina na telefonu (mada su jos uvek u iOS8 daleko od androida po mogucnostima) ..jos samo da dobijete milion stvari koje mogu na androidu a ne mozes na iOSu i dobiceh i u iOSu broj 136..mozda nekad dobijete i multitasking i file menager sto sam imao na amigi koji su sam kupio 1989

Darko

pre 9 godina

Kupite bilo koji telefon s androidom u cenovnom rangu iphone-a ili nesto jeftiniji pa cete videti sta je brzina i fluidnost. Ovi sto pisu da android baguje, koci i slicno su u rukama drzali neke telefoncice od 50-100 evra...

budimo realni!

pre 9 godina

Ne, ne, ne, ne, molim vas, ma to nije moguće. To su sve apple plaćenici i oni nemaju pojma ništa o telefonima i tehnologiji. Molim vas, dozvolite ekspertima iz Srbije, a pogotovo sa B92 foruma da vam objasne kako je Apple u stvari jedna firma koja nezaustavljivo stremi ka ponoru (evo već je 4. godina tome, ne znam samo kad će više da se sruše), kako njihovi proizvodi kaskaju za konkurencijom, kako je 1gb rama smešno, kako nemaju QDŽNJMBHD ekran, kako kopiraju tu neverovatno inovativnu kompaniju Samsung koja nam je dala izuzetne proizvode tokom svog postojanja, poput... erm... smart frižidera i zamrzivača! 

Nemojte se usuditi da kažete da iPhone valja jer, bože moj, eksperti iz Srbije znaju bolje. Jer kakav je to telefon kad ti ne možeš da promeniš bateriju. Pih, bezveze. Kakav je to telefon kad ti ne možeš da ubaciš sd karticu? Šta kažeš, dolazi sa 64 GB prostora, ma nema veze BRE, oni hoće svoje plastične kartice za 500 dinara da ubace, ne znaju ovi iz apple-a ništa. Na kraju, kakav je to telefon kad ti tu ne možeš nešto da prčkaš. drndaš, nameštaš, baguješ i kastomizuješ. Bože moj, svi smo mi hakeri zar ne, tako da je to potpuno glupo i nelogično od strane apple-a. Mislim, stvarno, vidi se da propadaju. Kraj im se bliži... /s

A sad ozbiljno. iPhone će uvek i zauvek ostati telefon broj jedan. Svako ko je jednom koristio taj uređaj zna o čemu pričam. Recenzije svakog novog modela to iznova potvrđuju. Mesta, nekoj valjanoj raspravi, nema. 

Veliki pozdrav!
(Davidović, 17. septembar 2014 17:05)

Ne znam da li si bio ironican ili ne, ali upravo si svojim komentarom dokazao da taj telefon koji si opisao, taj ajfon (ili kako se vec zove), ne treba da kosta vise od 70-80 evra. Koliko covek treba da bjde glup pa da kupi taj ajfon 6 pored zivog samsunga galaxy s2, ili pored ZTE skate, ili htc desire, ili alcatel one touch.mislim, ima jos puno boljih telefona od tog govanceta s jabukom koje jedino sluzi da ljudi pomisle kako si neko i nesto kad ga izvadis u kaficu i stavis na sto.

Maks

pre 9 godina

@ (jo jo, 17. septembar 2014 20:55)

Koliko ti je star taj teks koji si kopirao, obzirom da u tom tekstu se pominje da iPhone 4S košta 600 evra i verzija iOS-a 5.1? Ta verzija iOS-a je iz marta 2012. godine... Još kažeš da si sa nekog foruma kopirao...

Da li je u vreme dok je iOS 5 bio aktuelan na AppStore bilo aplikacija za prebacivanje fajlova preko bluetootha koje ne zahtevaju jailbreak, to ne znam, ali danas ih ima... a od iOS 7 uz iOS dolazi i AirDrop funkcija za prebacivanje fajlova preko Wirelessa, koja je brža od bluetooth prebacivanja.

Što se GPS navigacije tiče, to je imao i iPhone 4S i bez jailbreaka... mada na Apple Maps nisu imali nazive ulica za gradove u Srbiji u vreme dok je iPhone 4S bio aktuelan... Danas na Apple Maps imaju nazive ulica i za mnoga sela u Srbiji (na primer, imaju nazive ulica i za selo "Gornje Brijanje").

Što se WiFi Hotspot funkcije na iPhone tiče, to je takođe imao i iPhone 4S... ta funkcija se zvala "Personal Hotspot" i nije bila ograničena samo na povezivanje preko Bluetootha kao što piše u tom tekstu koji si kopirao... evo našao sam ti članak iz 2011. u kojem možeš da pročitaš da je ta opcija postojala i pre iOS 5: http://ipod.about.com/od/iphonesoftwareterms/g/What-Is-Personal-Hotspot.htm

Možda je taj što je to pisao pokušavao da istovremeno bude i povezan na jednu Wireless mrežu i da napravi drugu Wireless mrežu u kojoj bi iPhone bio hotspot, što obično ni na desktopu nije izvodljivo bez dve Wireless kartice.

Li Osvald

pre 9 godina

Ne razumrm se u telefone, samo me zanima da li su ovi ocenjivaci iz Kine, Koreje, Evrope ili iz SAD? To bi mi dosta znacilo u donosenju nekakvog sopstvenog suda.

alex

pre 9 godina

telefon jednostavno ne može da vredi toliko koliko apple prodaje iphone.ok,do pre dve-tri imali su kvalitet izrade bolji od konkurencije i operativni sistem koji je pravljen namenski za taj telefon ali ios kao ios na duže staze neće pobediti android.prisustvo androida se širi,sve je više televizora sa istim ugradjenim,sve je više media playera (još šporeti i frižideri fale :-)) i što je najbitnije sve je više kvalitetnih telefona i tableta čija cena je dva tri puta manja od apple-ovih proizvoda a ni u čemu apple nije bolji.politika cena nažalost još uvek prolazi na bogatim tržištima gde nekome nije bitno da li plaća 99 ili 299 USD uz ugovor na 24 rate.mislim da pravi igrač u celoj priči za godinu dve može biti windows jer osim zatvorenosti sistema za šta ga kritikuju (to se nekako apple-u progleda) nema nekih većih mana posebno u zadnje vreme kada su malo korigovali cene lumia telefona i počeli da izbacuju super jeftine win telefone.

šae bilo

pre 9 godina

Sa andridom imam jako loše iskustvo. Na više uredjaja. Recimo da sam medium level user. Nisam baš totalni laik, a nisam ni neki napredni ITjevac. Od kad koristim apple uredjaje - bukvalno sam progledala. Smiješno ih je i porediti, to su dva svijeta. Androidašima najtoplije preporučujem da probaju iPhone prije nego što ga pljunu. Znam da mi ne ginu silni minusi, ali...tako je kako je, android je naspram iOSa, jednostavno rečeno, smeće.

dadobh

pre 9 godina

a kakav je odlican dizajn u pitanju? pa isti je kao u samsung galaksi sa prednje strane i htc one sa zadnje strane,bas su napredovali

a lako je napraviti sistem koji nebaguje za jedan model telefona, sto nerade za druge kao android i wp pa da vide sta je tezak posao

Karadamon

pre 9 godina

Meni je cena prevelika i nisam siguran da je ovaj format 6tice ok za mene jer imam malu ruku (format 5tice je perfektan) ali inace sam zavoljan apple uredjajima. E sad ostatak mog posta je pre my 2 cents sto se diskusije ovde tice. Koristim btw. jedan novi macbook pro i stari iphone4 kojim sam bio sve vreme mnogo zadovoljan i ako mu je relativno brzo crkao mikrofon. Razlozi za apple: dizajn, pdf reader bolji od bilo kog androida ako citate casopise u pdf formatu (der spiegel, the economist i tako dalje), browser radi super, tastatura je bolja od androida, one neke sitnice u interakciji sa korisnikom (recimo prilikom skrolovanja). Osim toga iphone software je mega stabilan. E sad, posto mi je nov iphone skup ja kupim Mororola Moto G za zaista male pare, dizajn je bezveze ali podnosljiv, telefon ima uporediv displey i hardware ali je vidno sporiji od 4 godine starog iphone-a, touch je manje kvalitetan, nekoliko (za mene) kjucnih aplikacija se ruse svakih pola sata i tel. se svakih par dana sam od sebe resetuje, nisam uopste znao da tako nesto moze da se desi. Eto, Moto G doduse nije flagship ali ima odlicne recenzije na amazonu! Ipak cu ga zadrzati jer nemam sad zelju da dajem 600 Eur za telefon niti da se obavezujem nekim visegodisnjim ugovorima.

SRBin bre

pre 9 godina

Jedva cekam da prodje 2 godine pa da i ja pazarim iPhone 6 a dotle cu da koristim iPhone 5 jbga kad nemam somica viska ili ako bude uz neki paket u telenoru onda bi mogao i ranije :-) a od toga za sada .!.

Ceva

pre 9 godina

Iphone 4s i ios 8 sporooooo http://arstechnica.com/apple/2014/09/ios-8-on-the-iphone-4s-performance-isnt-the-only-problem/ nego kako ste resili problem stalno aktivnog 3g signala? Vidim da ios 8 ima samo lte toggle a nema 3g. Jel to znaci da sa trenutnim stanjem pokrivenosti 3g signala baterija traje pola dana posto je doticni stalno aktivan? Samo ne pominjite jailbreak http://www.omizio.com/jailbreak/appbuyer-cuvajte-se-novog-malwarea-koji-napada-jailbreakane-uredaje/ pa i malware ste dobili. Pa cestitam.

Nikola

pre 9 godina

@Ske pogledaj prvi klip ispod klipa koji pokazuje "nešto što ni jedan Android ne može". Inače, jedini uslov za funkcionisanje ovog uređaja sa telefonom ili tabletom je 3.5mm džek na njima (i da ga nema uvek je moguće iseći kablove i prespojiti na, recimo, 2.5mm) i DJ-ing aplikacija (što Androidi ne fali sigurno, tako da ne vidim kakvu to magiju izvodi iOS koju Android ne može. Neki Androidi mogu da se spoje sa Web kamerama i prikazuju sliku u realnom vremenu (zamislite da tablet glumi parking kameru u autu), a ti se hvališeš što dva tableta istovremeno reprodukuju muziku i treći uređaj edituje izlazni zvuk, ne razumem. Ako si već kupio uređaj koji služi da se stavi na stol kad si u kafiću, da bi ga drugi videli, onda ga tako i koristi.

Swedenonline

pre 9 godina

Kupio sinu na studentski popust, vezan na mrezu 24 meseca po 48€ mesecno, 4,7" verziju sa 64 Gb, ulazi 3000 besplatnih minuta mesecno, 5000 SMS/MMS sve bez ogranicenja prema mrezama i 5Gb protoka.

http://www.studentkortet.se/comviq/

Veceras krenula akcija predkupovine, isporuka za 2 nedelje.

Ako racunam ovako, pretplata bi bila 30€ mesecno za ovaj paket tako da se telefon dobije za 24*18€ tj za 432€ a cena za cistu kupovinu bez mree je 780€.
Sve u svemu, mali ce biti srecan jer i nezna :D

Ske

pre 9 godina

@Nikola,
Prvo, Ske svoje uređaje bez obzira na marku i tip u javnosti vadi na "stol" samo kada mu trebaju da uradi nešto produktivno, a u širem društvu je poznat kao jedan od onih što kada odu u kafić, ne bulje u telefon, niti svoj niti bilo ciji drugi.
Drugo, iRig je originalno napravljen za iOS i dugo dugo se cekalo na Android verziju... zar ti iRig ime ništa ne govori?
Ali dobro, to su sve aplikacije koje danas ili sutra mogu da iskoče na ovoj ili onoj platformi. Hajde da vidimo šta to zaista možeš sa iOS a ne možeš sa Androidom, jer to je bilo pitanje. Dakle stock verzija... Neke opcije iz "Continuity" paketa naprime, hand of.
Google trenutno radi na tome i pruža veoma limitiranu podršku za KitKat i Chrome OS
Očekuje se da će Android L imati mnogo bolju, tako da, čekaj još par meseci da izađe L a onda još jedno godinu dana da ga dobiješ i na svom uređaju, pa razmišljaj o prelasku na Chrome OS kako bi mogao da u stvari koristiš androidovu verziju Continuity-ja.

novosadjan

pre 9 godina

(Maks, 18. septembar 2014 23:18)

hahaha, bas od Dzobsa direkt benchmark...nije nego. svaki ciga svoga konja hvali, pusti me marketinga leba ti. koje su to fore hahahah.

Maks

pre 9 godina

@ (beba, 19. septembar 2014 19:53)

Definitivno nemam utisak da si ti "iOS developer", obzirom koliko ne poznaješ iOS i da pored toga što izgleda da nisi ni pregledao da li postoje aplikacije za ono što si nabrojao (jer si pisao da iPhone to "nema" iako aplikacije za to postoje), izgleda da ti čak ni Keynoteove o iOS-u ne pratiš jer si čak i za neke stvari koje je Apple pokazivao na Keynoteovima (da iOS ima ugrađenu podršku za to) ti pisao da iOS to "nema".

Za korišćenje iPhonea kao USB Flash memorije sam ti već odgovorio... već postoji aplikacija (na AppStore) koja može da se instalira na da omogući to. Lično smatram da je iz sigursnosnih razloga daleko bolje da podrazumevano ne bude namešteno da priključivanjem telefona na bilo koji računar imaš sve fajlove sa telefona "na izvolte", nego ako je nekom potrebno to, da instalira aplikaciju za to i da odredi folder koji hoće da koristi za to.

Za transfer fajlova preko WiFi uz iOS već dolazi AirDrop (od iOS 7 dolazi AirDrop i nikakav "jailbreak" nije potreban za AirDrop jer dolazi uz iOS), a postoje i 3rd party aplikacije za to.

A to što kažeš "ovim si dovoljno pokazao koliko poznajes android tako da ja moram malo da se smejem sad"... šta sam ja to u poruci upućenj tebi napisao da ti zaključiš da ja ne poznajem Android? Dao sam ti link da pogledaš kakvu će grafiku iOS da ima sa Metal i Unreal Engine 4 i ne znam šta je tu smešno, kad za Android ne postoji ni Metal API, niti Unreal Engine 4 podržava Android.

Kuzman

pre 9 godina

Iphone je iphone i uvek ce tako biti, a to sto nemate para da ga kupite pa kupujete samsunge, sonyje i onda pricate kako je android zakon, to nema veze sa logikon... Ko jednom kupi iphone taj ga ne mjenja!
(Milan, 17. septembar 2014 19:55)
Nije mu jasni sta ce ovde ovoliko placucih androidovaca sa skripecim kutijama jada oni imaju svoje stranuce. Daljte bre ljudi bezite odavde i uzivajte u bagovanju i zamrzivanju. IPhone he zakon!

@jojo

pre 9 godina

Da si neki programer znao bi sam da ga jailbreakujes a ima jb za 7.1.2 prvo, drugo vecu glupost nisam cuo u vezi gps aplikacija igo my way, navigon by garmin, tom-tom, ali one kostaju a i ne moraju ;) reci ti meni jel programiras sa telefona, pravis sajtove? Ne bih rekao, tel i treba da ti sluzi za komunikaciju prvenstveno odatle im i ime, da slusas muziku tu ti je iphone takodje dominantan, ako je neki momenat a nemas fotoaparat pri ruci da zabelezis trenutak, pogledas mail, malo web surfa. Ako mi se gleda film necu sigurno da se becim na kojoj god dijagonali do 6" , fableti imaju blagu prednost ali i sam znas da to nije to. Tako da iPhone ispadne krajnje korektan telefon u najmanju ruku..

Nikola

pre 9 godina

@(Ske, 18. septembar 2014 09:00)
O cemu ti pises,sta tacno poredis tu dell vs apple ili win vs osx?Sigurno ne poredis pc vs mac,jer mac ne postoji vise,postoji samo pc.

Proud To Be Croat

pre 9 godina

Imas Hondu i imas Ferrari. Nema potrebe sad nabrajati zasto je iFerrari bolji. Argument Androidima nikako ne moze da bude da i Honda ima 4 tocka i volan i brisace… Moj Ferrari stize sutra!(Svaki Petak Izuzetak, 18. septembar 2014 14:33) Ferari bolji od Honde?Ako je rec o brzini,nesumljivo da je bbolji u svakom pogledu,ali ako pricas o upotrebljivosti,Honda je svetlosnim godinama ispred neprakticnog,neudobnog,besmislenog i preskupog Ferarija!Zao mi je ali to je cinjenica.Svako ko je vozio neki ozbiljniji sportski auto po gradu,sigurno pamti koliko je to besomucno tesko i naporno,a ako ga je i provozao po ibarskoj,onda zna i koliko je sve to besmisleno.Isto je i u svetu telefona.Ajfon jeste dobar i brz,ali je ogranicen,kao Ferari koji si pomenuo.Sa druge strane imas Note 3,a jos malo i 4 koji su ti u klasi Rols Rojsa ili S5 ,koji je u klasi Mecedesa S .Ne treba ni pominjati G3 ,One 8 i sl...
(Surovi, 18. septembar 2014 16:02)
A ti si Ferrari u igrici probao pa znaš?

robokap

pre 9 godina

E ovako da kazem i ja nesto na ovu temu. Izuzetno cenim apple kompaniju. Prave mocne masine od lapa do meka a do skoro i telefona... Sta hocu da kazem, koristim iphone 5s i prezadovoljan sam iskreno, medjutim kad sam video sta su uradili od iphone 6, moja reakcija je blaze receno razocaravajuca. Krenuli su da tonu i oni, ovo sto su napravili od iphone se totalno kosi sa svim onim sto ih je krasilo kao kompaniju. Iskreno ne vidim ama bas nijedan razlog da menjam svoj 5s za 6 jer mi je po izgledu moj telefon nebo za iphone 6. Ne lozim se na velike ekrane niti mi trebaju apdejtovacu ga na ios 8 koji ce savrseno da radi i na 5s i sacekacu narednu godinu da vidim da li ce se dozvati pameti i vratiti se na pravi kurs. Ako ekran nastavi da raste promenicu brend i gotovo, jer nisam lud a ni glup da placam nesto puno vise u odnosu na konkurenciju kada razlika tada nece ni postojati u odnosu na konkurenciju kao sto je postojala do sada. Ziveli svi!!!

bice bolje

pre 9 godina

Razumem amere sto uzimaju epl ali ne kontam ljude odavde koji uzimaju epl. Prvo to je jedan zatvoren sistem ciji se servisi i aplikacije debelo placaju. A koliko god da je epl brzi ne moze da nadomesti tu raznovrsnost i otvorenost android platforme.

Oleg

pre 9 godina

Srbi u zemljuci Srbiji pricaju sami o cenama ovako: "Nasao taj i taj android za samo 100€ a radi isto kso iPhone 6 plus"! Koja perverzija i sopstveni zaludjuvanje?

Ljepi

pre 9 godina

Kao i većina naprednih poznavalaca ove vrste tehnike,iznosim svoje iskustvo u vezi pametnih telefona (od vremena P910).Odmah da se složim i sa nekim komentarima koji funkciju telefoniranja stavljaju u deseti plan,jer to mogu i svi mobilni uređaji iz 90-ih godina.Dakle,kod mene telefon radi sa 110% mogućnosti,i tu mojoj neutaženoj želji za mogućnostima,ne pomaže ni 16GB ROM-a i octacore jezgra.
Dalje,koristim sledeće aplikacije:kad ulazim u kuću, WIFI signal automatski smanjuje nivo tona na NORMAL,uveče u 23:00, profil se prebacuje u noćni režim rada i dozvoljava primanje poziva samo favoritima sa imenika.Kad sam u vožnji,tad druga aplikacija pali automatski SPEAKERPHONE,da mogu nesmetano pričati u vožnji,nakon 4 sekunde zvonjenja (rukovodi se promenama u CELL signalima antena provajdera).Potom,svaki FREE WIFI signal aktivira konekciju,bez mog uplitanja, a automatsko snimanje svih razgovora, naravno se podrazumeva.Nadogradnje su sve isključene,a neki tzv. interni risiveri unutar aplikacija su isključeni i google-ove reklame namaju tu šta da rade.Auto REMINDER me obaveštava svako malo na propušten poziv,ili SMS, a dosadne poruke provajdera (ili bilo koga) se i ne prikazuju na ekranu i automatski se brišu.Beckup poruka se,naravno,odvija lokalno svaki dan,a i tel. imenika.Takođe se i snimanje OS-a telefona odvija svakih 15 dana.Ima tu još mnogo toga,pa vas pitam,jeli to malo previše za jedan pametni uređaj koji uz to može i da telefonira?

Slani

pre 9 godina

Verujem da je telefon odličan. Za te novce mora da bude dobar. Ako su resili problem baterije koja uz jače korisćenje traje pola dana onda ok. Mada ove priče da Android zakucava su mi postale malo smesne. Alcatel npr je izbacio nekoliko modela kvalitetne izrade i odličnih performansi i nema nikakvih problema tvrdim, a cena je pet puta manja.

Maks

pre 9 godina

@ (beba, 18. septembar 2014 17:35)

Sve što si napisao/la da možeš sa Android, a kao "ne može" sa iPhone može i sa iPhone.

Pretragom na Bing/Google možeš da proveriš.

Na primer, kucaj "iPhone as USB Drive" ili "SSH apps iPhone" ili "iPhone gamepad" ili "iPhone bluetooth keyboard" ili "Connect iPhone to TV"... što se povezivanja miša tiče, ne znam zašto bi neko telefon mišem hteo da koristi, ali imaš na YT i klipove u kojima ljudi pokazuju kako može da se priključi miš.

Aplikacije mogu da se instaliraju i bez povezivanja na računar sa iTunes (može direktno sa telefona da se uđe na AppStore).

A kad već pominješ igranje igrica... pogledaj koju grafiku će iOS da ima sa Metal API: http://www.youtube.com/watch?v=GZaQ--Xti-k


@ (novosadjan, 18. septembar 2014 16:31)

Tražio si od Bata Rake benchmark što je pisao o tome koliko su PPC Macovi bili brzi...

Ima snimak na YT kad je Jobs radio testove sa Photoshopom i još nekim programima na Macu sa G4 procesorom od 867MHz i PC-ju sa Pentium 4 procesorom na 1.7GHz: http://youtu.be/Roda_vL-QEQ?t=1h19m10s

Gledaj od 1:19:10 do 1:35:25, ako te samo to poređenje performansi zanima.

Našao sam ti i članak iz 1999 sa CNN, kada je USA proglasila PowerMac G4 za superkompjuter i Appleu zabranila izvoz u mnoge države na osnovu toga: http://edition.cnn.com/TECH/computing/9909/17/g4.ban.idg/

Tu zabranu izvoza je Apple iskoristio u promotivne svrhe i napravili su dobru reklamu: http://www.youtube.com/watch?v=7Eb1yih5kNY

Aleksa

pre 9 godina

Ljudi, ko podize na iOS8 , preporucuje se da se radi preko iTunes-a > prvo uradi bekap , a zatim NE Update, nego pored na Restore iPhone , pa kad te pita za Update kazes yes. Tako ce se sistem instalirati potpuno cist kao iz folije, i time je eliminisan ostatak djubreta zaostalog iz iOS7. Zatim Restore Backup (ako bas morate) , ali bolje je vratiti iz bekapa samo kontakte, i podesavanja, a aplikacije natenane instalirati ponovo, da se otkloni svaka mogucnost gusenja sistema... tako nesto.

Maks

pre 9 godina

@ (novosadjan, 19. septembar 2014 10:53)

Koliko ti imaš godina?

Za ozbiljnu diskusiju "hahaha" i "nije nego" nisu validni argumenti.

Je l' si tražio benchmark kada je Raka pisao o tome koliko su PPC Macovi bili brzi?

Da citiram šta si napisao "Benchmark prika - benchmark! Mani se pismenog iz srpskog, ovo je matematika"

Znači, tražio si benchmark za poređenje performansi.... i dobio si benchmarkove performansi u praksi (u Photoshop i za video obradu)... i šta se dešava kad si dobio benchmarkove? Je l' ti sad više nisu bitni rezultati benchmarka odjednom?


Dao sam ti link za video snimak u kojem su poredili performanse G4 i Pentium 4 procesora pri istim zadacima u praksi (za video obradu i u Photoshopu) i koji je procesor imao kakve performase na tim testovima se vidi na snimku... ne vidim neki razlog zašto bi bilo bitno ko je radio test, kad je benchmark automatizovan (to jest, pustili su benchmarkove da rade isto na obe mašine)... i da su zvali Micu Trofrtaljku da pritisne dugme da počne test, ne vidim kako bi to uticalo na validnost testa.

Validan argument za ne priznavanje nekog benchmarka procesora bi bio ako bi neko mogao da navede neki validan razlog zašto test nije bio fer (na primer, ako bi jedna mašina imala više RAM memorije, ali to na tom testu nije bio slučaj, obzirom da se navodi da su mašine imale i istu količinu RAM) ili da su testirali nešto što se ne koristi u praksi (što opet nije slučaj jer su testirali performanse Photoshopa).

beba

pre 9 godina

Btw, ko je pominjao instaliranje aplikacija bez iTunesa? Pomenuo sam koriscenje uredjaja kao lako prenosivog storagea (ne kazem da je nesto posebno to u danasnje vreme bitno ali jednostavno telefon uvek imam uz sebe i u svakom momentu mogu sa bilo kog racunara prebaciti na bilo koji bilo sta BEZ iTunesa i bez ikakvog softvera ukoliko to situacija zahteva, a naravno nebrojeno puta sam bio u takvoj situaciji i sa iPhoneo bih mogao lepo da se slikam ali bukvalno...). Jedino, moram da priznam, nisa siguran kako iPhone stoji sa wireless file transfer aplikacijama, mada poznajuci iPhone ne bi trebalo da ima ista slicno (bar u ne jailbreak varijanti) ali ako postoji onda mu se i moze progledati kroz prste pomalo, na tu temu...

Ske

pre 9 godina

@Ske ma kakav crni handoff. [link] Jel to beta verzija ili gotova stvar?
(Ceva, 19. septembar 2014 16:19)

Bitno je da umes da pljujes koliko je djubre i slicno a pojma nemas da je Yosemite jos uvek Beta i da Continuiry nece biti zvanicno dostupan u "stable" verzijama pre oktobra.
Za sad samo u nekim beta verzijama mozes da ga koristis.

novosadjan

pre 9 godina

(Bata Raka, 17. septembar 2014 22:02)

A jel? Mani se ti slova, nego pogledaj brojke. I zna se koji se racunari koriste u profesionalnim okruzenjima. Tu ne ubrajam vas koji "lomite", vi ste pro kao sto su blogeri pisci. Benchmark prika - benchmark! Mani se pismenog iz srpskog, ovo je matematika.

beba

pre 9 godina

@Maks
Onaj momenat kada neko iOS developeru pokazuje Metal :D...
Takodje, za potpunu kastomizaciju (potpunu ali do odredjenog nivoa (kompletna promena GUIa i home screena)) androida ti ne treba ni custom rom ni root telefona... I kakve veze ima sto je neko drugi napravio to kada imas izbor sto na iPhoneu nemas? I pritom, ako zelis i sposoban si mozes bukvalno da isprogramiras izgled i funkcionalnost kakvu hoces, a opet ni tu mogucnost nemas na iPhoneu. Ajd sto ja nisam znao da iPhone moze sve ono uz raznorazne kerefeke (iako sam iOS developer.. Ali sta ces, ne koristim applea za licnu upotrebu pa se ne bavim previse iPhoneom) ali ovim si dovoljno pokazao koliko poznajes android tako da ja moram malo da se smejem sad :D

Ceva

pre 9 godina

@Ske ma kakav crni handoff. http://m.imore.com/cant-get-continuity-calling-or-handoff-working-heres-fix Jel to beta verzija ili gotova stvar?

Marjan

pre 9 godina

Sranje od telefona......Android i Windows sistemi su dosta puta bolji.....kada pitate nekog zašto imaš Android? Zato brate što možeš da radiš ovo,radiš ono .....a kada pitate zašto imaš iPhone? Odgovor je ZATO ŠTO JE TO iPHONE BRATE?!?

Davidović

pre 9 godina

Ne, ne, ne, ne, molim vas, ma to nije moguće. To su sve apple plaćenici i oni nemaju pojma ništa o telefonima i tehnologiji. Molim vas, dozvolite ekspertima iz Srbije, a pogotovo sa B92 foruma da vam objasne kako je Apple u stvari jedna firma koja nezaustavljivo stremi ka ponoru (evo već je 4. godina tome, ne znam samo kad će više da se sruše), kako njihovi proizvodi kaskaju za konkurencijom, kako je 1gb rama smešno, kako nemaju QDŽNJMBHD ekran, kako kopiraju tu neverovatno inovativnu kompaniju Samsung koja nam je dala izuzetne proizvode tokom svog postojanja, poput... erm... smart frižidera i zamrzivača!

Nemojte se usuditi da kažete da iPhone valja jer, bože moj, eksperti iz Srbije znaju bolje. Jer kakav je to telefon kad ti ne možeš da promeniš bateriju. Pih, bezveze. Kakav je to telefon kad ti ne možeš da ubaciš sd karticu? Šta kažeš, dolazi sa 64 GB prostora, ma nema veze BRE, oni hoće svoje plastične kartice za 500 dinara da ubace, ne znaju ovi iz apple-a ništa. Na kraju, kakav je to telefon kad ti tu ne možeš nešto da prčkaš. drndaš, nameštaš, baguješ i kastomizuješ. Bože moj, svi smo mi hakeri zar ne, tako da je to potpuno glupo i nelogično od strane apple-a. Mislim, stvarno, vidi se da propadaju. Kraj im se bliži... /s

A sad ozbiljno. iPhone će uvek i zauvek ostati telefon broj jedan. Svako ko je jednom koristio taj uređaj zna o čemu pričam. Recenzije svakog novog modela to iznova potvrđuju. Mesta, nekoj valjanoj raspravi, nema.

Veliki pozdrav!

misha

pre 9 godina

Vecina ovih recenzija rade ljudi koji nista drugo nisu koristili u zivotu osim iPhone-ova. U porededjenju sa 5s iPhone 6 im je sada najbolji na svetu. Kada izadje 7-ica, uporedice je sa 6-icom, i opet ce biti "najbolji na svetu"....

.me

pre 9 godina

Au Vranac, kakav ti tek mentalitet imas kad sve ono naprica. Neki inatni? Izvini, ali onda neces moci da iskusis savrsenstvo. Meni je jedino tesko da izaberem izmedju 6 i 6+.
A oni koji ne umeju da citaju engleski i ne razumeju po cemu je to iPhone najbolji, neka pogledaju slicice i kvalitet fotografija. Za to vam ne treba vise od srednje skole.
Sad jos malo edukacije, dopunska nastava:
1. Broj pixela nije najmerodavniji za kvalitet slike
2. Broj RAM-a nije najmerodavniji za brzinu i obimnost otvaranja funkcija, bitniji je OS koji zna kako efikasno da ga koristi.
3. Visoka cena podrazumeva otkljucan iPhone sa 128GB koji vi nemate na Androidu osim ako pridodate flash card, ali onda vam i telefon tezi i combastiji sa dodatcima.
4. Na vecem ekranu iPhona je Apple radio pre Andorida, ali su kradljivci ideje uspeli da to urade prvi.
5. NFC je hvala Bogu samo za placanje na iPhonu, a ostali neka svojim otvorenim sistemom i hakerima omoguci siri pristup. Bezbednost je bezbednost, a vi i dalje koristite Flash i NFC nasiroko.
5. Google je Americki, a Apple je pristojna hriscanska firma koja niti je dosla u sukob sa Kinom niti sa Rusijom.

Bata Raka

pre 9 godina

Deco, nemojte da se palite i da upoređujete stvari koje se ne porede. Gigabajti, Gigaherci, Amperčasovi, dual i quad korovi su jedna priča na papiru, a sasvim druga u praksi. Ako niste probali - ne pljujte! Ne koristim iPhone, ali imam 20 godina iskustva u korišćenju i Apple i PC računara. Daću vam primer iz davne ’96. godine. Lomio sam pola magazina na Mac-u. Drugu polovinu su lomila dva momka na, tada tek izašlim, pentium-ima. Momcima je trebalo duplo više vremena da završe svoju polovinu. U to vreme se mnogo više čekalo da računar odradi posao, nego da čovek obavi svoje. Grafički filmovi sa Mac-a su izlazili za jednu noć; sa PC-ja se isti broj fajlova ’filmovao’ 7 dana u dve smene. Oba PC računara su nominalno bila duplo jača od Mac-a (takt, RAM, video, HDD, sve...) Dakle, govorimo o ukupnom odnosu 4:1! Ovakva iskustva se ponavljaju već 18 godina. Ni jedan profesionalni print, audio ili video projekat se u svetu već godinama ne radi ni na čemu drugom, osim na Mac-u. Zato ću, čim mi se ukaže prilika, uzeti iPhone. Jednostavno znam kakve realne performanse dobijam za taj novac. Nemojte da se zanosite, ali stvaaaarno.

Mmmy

pre 9 godina

Od kada vise ne koristim onaj odpad od sistema, mislim na android kao da sam se preporodio. Deco stedite i jednog dana kupite sebi iphone, ako zelite smartphone a ne igracku.

and there is one more thing...

pre 9 godina

Jedino u Srbiji podrzavaju najkomercionalniju, fuserajsku, manipulativnu, kraducljivu Americku kompaniju Google. A plagijatora, koji su korumpirali Srpsko trziste (poput Samsunga) koliko hocete.

Nenad-EU

pre 9 godina

U Americi se telefoni svakako dele na iPhone i sve ostale tako da je pravilnije reći da je ovo najbolji iPhone na svetu. Daleko je on od najboljeg telefona.

jo jo

pre 9 godina

Samo cu da ubacim slucajno naleteli tekst na jednom forumu. Kako ovi koji hvale 6 i 6+ u nebesa sve znaju a jos ga nisu ni videli ni pipali. Kad pogledas njihove tekstove sve hvala do hvale a od konkretizma nista. PRAZNE RECI.
Za sve vas evo jedan pametan tekst o zagrizenoj jabuci.

Postao sam novi "ponosni" vlanik iPhone 4S. Pre toga sam citao ovdasnje komentare, kao sto su "ko jednom uzme iphone, nikad nece menjati", "iphone je najbolji telefon, nema mu ravnog", "ko lose prica o njemu, nije ga ni imao..". E, sad bih ja sve vas, koji to pricate, pitao - a, sta to iphone ima, sto drugi nemaju? Na ovo pitanje je mnogo lakse odgovoriti, nego na "sta iPhone NEMA, sto mnogi drugi za te pare IMAJU?"!! Ovaj telefon ima samo dve prednosti, u odnosu na konkurenciju (u njegovoj klasi): 1. kvalitetna zavrsna izrada (kuciste) - mada, i to je lomljivo, pa je diskutabilno 2. brz procesor (koji necete apsolutno iskoristiti na ovom telefonu) 3. LEPOTA 4. LEPOTA 5. LEPOTA 6... Zakljucak, ovaj telefon je za pozere, za hvalisanje, za pokazivanje... Sada ce mnogi "znalci" da me optuze, kako nemam pojma. Pre nego sto vam to dozvolim, predstavicu se: programer, vlasnik 3 uspesna web sajta, vlasnik firme sa 10 zaposlenih... Ovaj telefon se moze koristiti u svrhu slusanja muzike, gledanja filmova, fotografisanja, igranje igrica, citanje mail-ova, surfovanja internetom (ako sam propustio neku od drugih glupavih i manje korisnih radnji, izvinjavam se). Kod mene su osnovne potrebe telefona one, koje mi KORISTE, a ne za ubijanje dosade: 1. GPS (nemoguce je ubaciti gps navigaciju dok se ne jailbrake-uje, a OS 5.1, prema recima "iphone srbija" jos uvek nije moguce jailbrake-ovati) 2. Bluetooth file transfer (moguce uz dodatne aplikacije - opet potreban jailbrake) 3. WiFi hotspot (moguce povezivanje samo pomocu bluetooth-a) ... Druga aplikacija je STANDARD na svim telefonima, vrednosti preko 100eur. Treca aplikacija je standard na skoro svim HTC telefonima, na Samsungu moguce instalirati besplatno, na NOKIA telefonima uz sitnu doplatu, a moguce i besplatno, prva aplikacija je najkorisnija stvar na telefonu, a na svaki GPS enabled telefon je moguce instalirati, ili za 1000dinara, ili besplatno (ko ume). Sad ce opet da dodje neki pametan, i kaze "pa, kupi sebi gps navigaciju". Ja cu odgovoriti "kupit ti sebi portable dvd plejer, digitalni fotoaparat, laptop...pa ti nece trebati telefon sa tim funkcijama, nego ces moci da koristis telefon od 25eur za telefoniranje i sms". Za telefon, vrednosti 600eur, ovo je samo nasminkana kutija, sa dosta nepotrebnih aplikacija, te za klince i pozere. Dakle, ko koristi telefon za "zezanje" i pokazivanje, njemu ce ovaj telefon super leci, dok ce napredni korisnici opasno da se razocaraju, i nikada vise nece pomisliti na kompaniju "Apple", kada je rec o mobilnim telefonima. Ponavljam, telefon ima zaista brz procesor i OS, ali sta ce napredni korisnici imati od toga, ako ne dobijaju od telefona ono, sto im je potrebno? ? ivan

SAŠA FRANKFURT

pre 9 godina

Ja danas bio u Apple Store Frankfurt, čisto da pitam jel imaju na lageru, imaju al nikad se nezna koliko će da ih prodaju prvog dana, uzimam 6-icu zlatnu, košta kao i svaki drugi iphone 699€. Nit se radi o nekom hiru i šta ti ja znam, iphone koristim godinama, imam paralelno i Android telefone HTC ONE, S5, ali mogu Android telefoni da budu dobri i super, ali nikad neće moći da ostvare npr. grafiku, display, funkcije kao iphone, i na kraju baguju tj. koče. Takvih problema nisam nikad imao sa ajfonom, inače nemam ništa protiv Androida, nek svako koristi šta voli, ukusi i potrebe su različiti

DS

pre 9 godina

Bio sam pristalica Samsunga, Toshibe i slicnih proizvodjaca sa istoka. Kupio nov Toshiba lap top, medju boljim konfiguracijama koje su se mogle pronaci, platio ga gotovo 800e, da bi mi vec treci put crkla maticna ploca za par meseci. Servisna podrska ocajna. Imam Samsung S3..kupio ga novog kada je izasao. Telefon zabaguje jednom u pola sata. Staklo je samo od sebe puklo po pola. Usporio je do strasnih granica. Takodje servisna podrska ocajna. Na kameri imam neke tackice. Ne znam kakvi su iPhone telefoni, ne znam kakav je Apple uopste..ali znam da cu da rasprodam ovo sto sada imam i da ulozim u novi iMac i iPhone 6 na ugovor u inostranstvu..jer sam se mnogo razocarao u ove istocne proizvodjace, naravno...s obzirom da su sve to skupe poslovne igracke. A meni nije do igre.
Svi ovi izvestaji su debelo placena reklama..probao sam jedne..idem da probam druge, pa da sam donesem sud.

Proka

pre 9 godina

@ Apple je najveća obmana u novijoj ljudskoj istoriji.
(iOVCA, 17. septembar 2014 19:19)

Da ga ima na nekoj mreži za dinar, verovatno bi promenio mišljenje

dnK

pre 9 godina

samo 1 GB RAM-a, dual core 1,4GHz, NFC se placa, nema radio, ne podrzava Javu, nema utor za memorijsku karticu, nema Direct WiFi, baterija se ne moze menjati, USB 2.0 (mesto 3.0), cena sa kojom se mogu kupiti skoro dva Galaxy S5, kamera samo 8 Mpx a sekundarna 1.2, za tu cenu... i on najbolji. Pa po cemu? Da je 150 Eura ja ga kupio ne bi! Smece sa dobrom reklamom. Stvarno ne razumem...

http://www.gsmarena.com/apple_iphone_6-6378.php

Smailovic Hajrudin

pre 9 godina

Neka je sve ovo tacno, ko sam ja da osporim. Ali pitam se telefon koji kosta od 650 US$ do 900 US$, dakle kod nas ce biti od 750 do 1200 Evra... koliko je broj ljudi kojim taj telefon zaista treba? Ako je telefon statusni simbol - uredu i to je neki razlog. Ali tehnicki, tehnoloski, prakticno - sta opravdava ove hvalospeve i ovakvu cenu? Imam LG telefon generacija kraj 2013. generacije, ne igram se na njemu - zato telefon ne sluzi, mada moze, radi savrseno, brzo, bez bagovanja, zatupljivanja, na Androidu 4.2.2. Baterija 3100 mAh, traje li traje. Imam ekran 5.5 inca, ofisni paket, igo primo, LG Smart World, SmartShare, DLNA i jos niz dzada bidza nekom potrebnih nekome ne i to za 165 Evra. Imao sam i sluzbeni Ip 4, radi normalno kao i svaki drugi ni gore, ali ni bolje. Evo kao nestrucno lice, neka mi neko objasni zasto bih dao 5-6x vise (!!!) novaca za Ip6 ili Ip6+? Ili za bilo koji telefon tog cenovnog ranga osim ako nije optocen zlatom i dijamantima, sto meni svakako ne treba. Da li mozda danasnje devojke padaju umesto na muskarce, na skupe telefone? Klinac mi ima LG G Pad 8.3 tablet za zezanje za 230 evra - masina rastura u svakom pogledu, oci bole. Sta je to vredno 1000 evra?

OLJA

pre 9 godina

Ono sto je najlepse, ja cu i na mom starim IPHONU 4S moci da instaliram i najnoviji i najspektakarniji iOS8
(Zelenko, 17. septembar 2014 16:52) ----- To cu bas i ja da uradim! IOS8 na mom iPhone4S. Kada ce to Samsung da uradi svojim jadnim korisnicima?

alal vam

pre 9 godina

Samo xperia z 1-2-3 su bolji od ovog naduvanog telefona. Mnogo ovaca ima na ovom svetu majko moja.Mnogo njih se i ne razume mnogo telefone,ali nije bitno važno da je iphone.
.

Milan

pre 9 godina

Iphone je iphone i uvek ce tako biti, a to sto nemate para da ga kupite pa kupujete samsunge, sonyje i onda pricate kako je android zakon, to nema veze sa logikon... Ko jednom kupi iphone taj ga ne mjenja!

Nasmeja me clanak :)

pre 9 godina

Najbolji telefon hahahahahahahahahahaha. Hahahahahahaha :)))))))))))). I ja gotivim Epl ali najbolji, ma daj :)))) To da smo prespavali zadnjih 2 godine i probudili se na predstavljanju sestice pa da se i slozimo :) Po kvalitetu izdrade kucista su jedni od najboljih, po hardveru blizu najboljih, po mogucnostima sistema jako lose stoje (ogranicenost NFC-samo za epl pej, ogranicenost upotrebe blututa, ...). Tako da termin najbolji za ljude koji su videli, posedovali i koristili druge telefone stvarno ne stoji.

niki

pre 9 godina

baterija na malom telefonu odlicna, baterija od 1800 mah na 4.7 incnom ekranu koji ima pozadinsko osvetljenje odlicna??? jel se ovi drogiraju kad su toliko zaslepljeni??? sad ce neko da se napravi pametan ali to je zato sto ima dual core a ne quad core, procesor ucestvuje u potrosnji baterije mozda 1%!!!! baterija je uzasno ocajna!!!! mada ovaj telefon ljudi i ovako koriste samo za pozivanje i pokazivanje!! a najaci su ovi sa 4s, kao to je telefon, telefon bez ekrana nije telefon!!! sto su i dokazali sami kad su izbacili ove modele od 4.7 i 5.5, ah pravo vreme, zamislite sta je onda bio note 2 pre dve godine???

vujke

pre 9 godina

@jojo
Ne razumem zašto ovde svi potenciraju da su ljudi koji nisu napredni korisnici pozeri ili klinci. Šta kao biću pametniji ako nosim S5 nego iPhone. Farmaceut sam, nemam previše veze sa It svetom, sem one veze koju svi prodjemo menjanjem delova kompa i cackanja raznih programa. Meni jednostavno treba stabilan sistem, dobra kamera, i sve te osnovne funkcije, i kvalitet izrade. U životu volim lepe stvari, lepa kola, lepe devojke (doduše ovde je dosta bitno i ono unutra) pa tako i telefone. Sem HTC svi ostali Androidi su mi kao igračke, dok mi je izgled iPhone-a skroz privlačan. I eto sada ja ispadam pozer jer želim kvalitetan i lep telefon, nigde logike. Morate da shvatite da mnoge ljude koji se bave profesijama koje nisi bliske sa It sektorom, ne zanimaju otvoreni sistemi, rutovanje i slično, i malo je neprimereno sve ih nazivati pozerima.

mihajlo

pre 9 godina

Pravi naslov je najbolji na svetu ALI medju dosadasnjim iPhonima. Ovaj iz Bloomberga je bas relevantan tester, idi begaj, da je kojim slucajem imo deonice Comtradea reko bi da je najbolji njihov.

Djapica

pre 9 godina

Kako svi znaju da iphone ne valja :) Niko ga jos nije ni video.

Ima jedan stvar koju sam primetio kada dodjem kuci u novi sad - a to je da mogu da koristim oko 30% stvari koje koristim u americi. Nikada nisam koristio ni jedan smartphone osim iphone i za sada ne mislim da to menjam. Inače, video sam novu sesticu i jedva cekam da stigne.

novikorisnik

pre 9 godina

@jojo
To što je napisao programer Ivan nije tačno...ili je zastarelo...imam iPhone 5 i trenutno na njemu instalirane 3 navigacije, a nisam uradio jailbrake...doduše ne mogu da ažuriram aplikacije sada za odmah, moram da čekam kineze, ali šta može drastično da se promeni u srbiji ili nekoj drugoj zemlji od jednog do drugog ažuriranja...i da, danas sam skinu novi album U2 za dž...i to najlegalnije moguće..

Error404

pre 9 godina

kada pitate nekog zašto imaš Android? Zato brate što možeš da radiš ovo,radiš ono .....a kada pitate zašto imaš iPhone? Odgovor je ZATO ŠTO JE TO iPHONE BRATE?!?(Marjan, 17. septembar 2014 22:19)
Iskreno kazi sta android moze da radi a iphone ne?
Imam iphone 5s i galaxy s2, apple ne moze da se uporedi, daleko bolji i jednostavniji telefon!! Ne postoji sta ne moze da radi!!

Alex

pre 9 godina

Ja tek sada nemam razloga da kupim bilo koji iPhone. Da ne bih započeo rat platformi, reći ću samo da ima puno boljih telefona za manje novaca. Novi iPhone ima gomilu funkcija, ali većina od njih ne donose skoro nikakav kvalitet u korišćenju ugovora. One su tu, samo da bi bili na gomili i da se ima čime pohvaliti. Mislim da maše suštinu, ali očito je da će uvek postojati gomila ljudi koja će ovo želeti, iako neće moći da kažu iz kog konkretnog razloga.

beba

pre 9 godina

Znaci iphone je definitivno najbolji ali ni reci o tome sta je to tacno najbolje osim dizajna koji je subjektivna stvar i olaksanog koriscenja telefona jednom rukom sto je samo appleova fiks ideja (to da je logicno i normalno da se telefon koristi iskljucivo jednom rukom) koju forsiraju (i sto je najgore koja prolazi), dok je samsung sa noteom odavno pokazao kako se koristi veliki ekran i cemu uopste sluzi (i nisam na strani samsunga samo konstatujem cinjenicu). Nemam nista protiv, neka jeste najbolji, znam samo da cu ja ostati glup i opet ne kupiti najbolji telefon na svetu...

mali

pre 9 godina

Jedini razlog zbog kog je iphone uvek najskuplji telefon je taj sto je to APPLE i na njemu je realno gledano najstabilni mozda najbrzi softver.Uporediti android hardver i od iphone da budu iste jacine bilo bi smesno.jer iphone i sada ima,1gb rama dok svi ostali imaju 3gb i opet nisu brzi od njega nzm sta bi bilo da na iphone ima quad core i 3 gb rama.

enterpreneur

pre 9 godina

"statusni simbol idolopoklonika." (burduš).
Dosadni ste više. Nit sam pozer niti se klanjam nekom (a najmanje nekoj korporaciji), koristim iphone jer je ozbiljna sprava, a rutovanje, cackanje sistema i ushicivanje sarenim vidzetima me ne zanima niti imam vremena za to.

vuko

pre 9 godina

kad držiš iphone u rukama daje ti osečaj kompaktnosti,ništa ne pucka pod prstima...da o kvalitetu ne pričamo...stisneš na app i radi,bez pitanja i bagova... stvarno košta malo više ali nema nerviranja i gašenja,resetiranja,vađenja baterije i ostalog... neko voli popa neko popadiju... i dosta više o tom ratu pristalica...a najbolje u svemu je što drži cenu,tako da ne bacite puno para para kod iphona... ostali modeli danas 500€ sutra 120€... realno

Vranac

pre 9 godina

Možda jeste najbolji. Možda niko ne može da im parira. Možda niko nikad neće napraviti telefon kao što je iPhone. Pa ipak, nikad ga neću kupiti, a razlog je mentalitet korisnika istog. Ne želim da budem takav. Žao mi je ako se neko oseća uvređenim, ali tako je kako je.

Miki

pre 9 godina

Pocinju Apple placeni novinari da lazu narod pokusavajuci da ubede ovce da preplacuju prosecan Appleov hardver. Po cemu je to iPhone najbolji? Sta on to moze sto drugi telefoni ne mogu? Niti ima najbolji ekran, niti ima najjacu bateriju, niti ima najjaci procesor jer nosi Dual core na 1.4 GHZ , niti ima 3 GB RAM-a kao top end uredjaji vec samo 1 GB kao kinezi od 100 evra , nema ni bluetooth, nema ni izmenjivu bateriju, nema ni microsd card slot sto ima prakticno skoro svaki telefon unazad 10 godina. I po cemu je najbolji kad konkurentski uredjaji kao sto su Blackberry Z30, Sony Xperia Z2/Z3, LG G3, Samsung Note4 druge da ne navodim imaju i veci ekran, bolje rezolucije tj full HD, duplo jacu bateriju, 2-3 puta vise RAM memorije, neuporedivo brze procesore, bluetooth, microsd card slot i mnoge druge funkcije koje Apple uskracuje svojim korisnicima a trazi za svoj prosecan uredjaj 3-4 puta vise novca nego sto ti uredjaji slicnih karakteristika kostaju kod njihovih konkurenata.

Zato ja nikada necu posedovati Apple proizvode. Nemam para za bacanje.

Zelenko

pre 9 godina

Ono sto je najlepse, ja cu i na mom starim IPHONU 4S moci da instaliram i najnoviji i najspektakarniji iOS8(Zelenko, 17. septembar 2014 16:52) .. Hoćeš, zaista je tako. Jedino nećeš imati:AirDropTouchIDHandoff for applications, though iPhone callforwarding to other devices works fineSupport for OpenGL ES 3.0 , the Metal graphics API,and 64-bit ARMv8 apps.. Biće sporiji nego sada (ne bukvalno baš sporiji, ali će faliti neki frejmovi prilikom tranzicija, pa će sporije delovati). I otvaraće apps za oko 0.5-1 sec duže nego na iOS 7.Faliće i nešto mesta na ekranu za neke stvari, ali je napravljeno da se ti delovi "kriju", tako da neće smetati previše. Svakako, iOS 8 stiže i na 4S..
(Psn, 17. septembar 2014 19:02)
HVALA ZA SAVET. Zadrzavam iPhone4S do nivembra imam garanciju, a posle uzimam iPhone6. Zadrzacu oba jer ih mnogo volim!

Hulk

pre 9 godina

Svi ovi sto pljuju iPhone 6 jos ga nisu ni videli uzivo a kamoli probali. To sto pise na papiru sto se tice specifikacija je jedno a praksa je drugo!

zmitjkoe

pre 9 godina

Dosao mi iOS 8!!!!!!!!!! Mogu da zamislim kako izgleda na iPhone 6, na najboljem displeju u vasioni. Ovi su prekopirali moju recenziju od pre nedelju dana.

Sasa

pre 9 godina

od dilera Itelefonima saznajem da mu je pola estrade vec uplatilo avans i ceka I6. FUj! NIKAD vise u mojoj ruci, a presao sam na android pre godinu dana (Z1) i ne nameravam da menjam).

Zenon

pre 9 godina

Nemojte biti smesni, da dam 1100 eura (cena kod nas) za 'najlosiji' iphone 6 od 16gb, a mogu da kupim galaxy s5, lg g3 ili htc one 8 za 500 eura...

Zoki kaze

pre 9 godina

Ja ne znam ko je ovde lud? O kakvom dizajnu vi pricate, pa svaka sledeća genaleracija je ista kao i predhodna. I kod Samsunga i kod Applea. Kolektivno zaglupljivanje....

Codar

pre 9 godina

Ako hoces da budes u trendu onda pljuj Apple. Neko cak rece da je njegov Note 2 bolji!Iphone 6 sa iOs 8 je fantastican telefon. E sad da li je najbolji?Kako za koga. Tu su i ostali kao sto je na primer Note 4. U pitanju je stvar ukusa. :))

Cooper

pre 9 godina

Najbolji jeste, ali medju iPhone telefonima. Daleko ga iza ostavljaju i LG G2, LG G3, SAMSUNG S5, SONY Z2, MIUI, ONE...
I dalje je problem O.S. Android nudi mnogo vise...a tek romovi uf...

DeSoke

pre 9 godina

DAVIDOVIC je objasnio ... a moje vidjenje je da je na ovoj temi od shurnajst komentara 90% sa androida ili simbiJana (sta trazite ovde uopste, ima vesti i o samsungu negde pa se tamo razvlacite)... btw, posedujem 5S i nisam siguran da cu ga menjati... bas dobra komadeshka hardwera, a i dobro lezi u ruci, a tek sto snima ... mozh se i javiti ako te neko nazove, a ima i poruke :P :) poz svima

Enes

pre 9 godina

Iphon je najskuplji telefon,ali nije najbolji sigurno ono što je dobro i kvalitetno se ne lansira u medije.Iphon kupuju osobe samo da se hvale jer je to skup telefon i marka,a više od pola stvari ne znaju da koriste.

TrajanDjendjan

pre 9 godina

Da se ne lazemo, cim bude mogao da se uzme kod Telekoma, na 24 mesecne rate, ja ga uzimam. Skoro sam uzeo Htc One m8, rata tri soma dindzi, a 500 evrica i dalje u steku

samo marketing

pre 9 godina

nisu uspeli da me ubede,mada ne sumnjam da su dobili pozamasnu svotu novca da reklamiraju apple. (sent from my lg g3) hehe,da li vidite kako je jadno kada se hvalite sa kojeg uredjaja je poslat komentar :)

analiticar amater

pre 9 godina

Apple je najbolji na svetu, ali u laganju.
Najnoviji testovi su pokazali da A8 nije brzi u testovima od prethodne generacije
Apple je lazirao svoje zvanicne slike - slikama koje prikazuju bocni profil telefona nedostaje ispupcenje okvira objektiva.
Ni hardverski, ni softverski iPone nije najbolji, barem ne ozbiljnim IT profesionalcima i onima koji vode racuna o svojoj privatnosti i zele potpunu kontrolu nad svojim uredjajem.
Mozda jeste najbolji tinejdzerima i onim akoji nemaju nicim boljim da se iskazu, osim da izvade telefon, ali nekom ko ima i malo dubinskog it znanja, iPhone je vrlo probematicna i daleko od najbolje sprave.

Svaki Petak Izuzetak

pre 9 godina

Vi koji ste probali i iPhone i neki od Androida, vasi komentari su smesni ako ne konstatujete da je iPhone naj. Niko od iPhone korisnika ne misli da pricate istinu da ste zaista oprobali iPhone ako vam je Android ipak izbor ili ste cak i neutralni. Mi znamo da vi to radite samo radi propagande i da sami sebi podilazite. iPhone ljudi su toliko sigurni u svoj kvalitet da tu nema dileme niti treba nesto da se objasnjava. Imas Hondu i imas Ferrari. Nema potrebe sad nabrajati zasto je iFerrari bolji. Argument Androidima nikako ne moze da bude da i Honda ima 4 tocka i volan i brisace… Moj Ferrari stize sutra!

Alex

pre 9 godina

Neverovatno, da su ove recenzije pisane pre 5 godina pa da razumem ovakvo oduševljenje priznatih novinara iz sveta IT. Deluje potpuno suludo, učinilo mi se da nesto nije uredu.

beba

pre 9 godina

@error404 pazi, pitao si sta moze android sto ne moze iPhone i zato nemoj da odgovaras sa recima: kome to treba. Znaci, iphone ne mozes da prikacis na televizor i da prikacis tastaturu i mis na njega i da koristis telefo kao pc. Ili da nakacis dzojped na telefon i da odigras neku igru na velikom ekranu. Ne mozes da radis server administrator stvari (ne znam da li ti ssh i terminal znace nesto u zivotu) . Na kraju krajeva, ne mozes nista da uradis sa iPhonom preko kompjutera bez instaliranog iTunesa te ga ne mozes komotno koristiti kao prenosni storage... Ima jos toliko stvari koje ne mozes sa iPhonom, a mozes sa, sada vec vecinom android uredjaja ali je i samo jedna stvar dovoljna... A zasto je samo jedna stvar dovoljna? Zato sto sa iPhonom ne mozes da uradis NITI JEDNU stvar koju ne mozes sa android uredjajem. (zapravo, sada imaju jednu stvar - ne secam se da bilo koji android uredjaj trenutno moze da snima 240 fpsa, sto ce uskoro svakako moci ako bude potrebe, dok ce iPhone svoje nemogucnosti tesko nadoknaditi... ). Ako imas jos neko pitanje, tu sam...

RE

pre 9 godina

Ma jok, nisu placeni tekstovi. Sto bi rekli na the verge-u "iPhone 6 je samo to, veci iPhone i nista vise". I da u pravu su jeste najbolji smartphone, ali najbolji od apple, ne od drugih proizvodjaca.

ana

pre 9 godina

Najgluplji telefon svih vremena. Ima samo jedno dugme, jer njegovi korisnici ne bi mogli da se snadju sa dva, a ne daj Boze, sa tri dugmeta.

Ceva

pre 9 godina

Iphone 4s i ios 8 sporooooo http://arstechnica.com/apple/2014/09/ios-8-on-the-iphone-4s-performance-isnt-the-only-problem/ nego kako ste resili problem stalno aktivnog 3g signala? Vidim da ios 8 ima samo lte toggle a nema 3g. Jel to znaci da sa trenutnim stanjem pokrivenosti 3g signala baterija traje pola dana posto je doticni stalno aktivan? Samo ne pominjite jailbreak http://www.omizio.com/jailbreak/appbuyer-cuvajte-se-novog-malwarea-koji-napada-jailbreakane-uredaje/ pa i malware ste dobili. Pa cestitam.

Nebojša

pre 9 godina

I onda neko tvrdi da samsung naručuje ovakve tekstove a šta je ovo ispada da je telefon bez ijedne mane najbolji uredjaj ikad stvoren izgleda su testove radili apple fanbojevi jer ja stvarno nevidim ništa u čemu je iphone ispred nekog adekvatnog konkurenta bilo na androidu ili wp-u šta to on može realno bolje njih a sa ovim promenjenim dizajnom nije čak više ni medju najlepšima a ovi i to hvale kao nešto neviđeno mada mene baš briga bio najgori ili najbolji ja i a i većina ljudi će pre kupiti android a iphone neka bude najbolji.

nervozni kolibri

pre 9 godina

"On naglašava kako su u Appleu uspeli da naprave telefon sa velikim ekranom koji je i dalje jednostavno držati u ruci i upravljati s njim."

ne mogu da prestanem da se smejem!!! :-):-):-)

Enes

pre 9 godina

BlackBerry je najbolji ima sve kvalitetno i sigurno,ako neko voli da se igra neka kupi iphon.
BlackBerry z10,z30,Q5,Q10,to su čuda od telefona.Politicari i kriminalci ga najviše koriste pogodite zašto.

Hehe

pre 9 godina

kada pitate nekog zašto imaš Android? Zato brate što možeš da radiš ovo,radiš ono .....a kada pitate zašto imaš iPhone? Odgovor je ZATO ŠTO JE TO iPHONE BRATE?!?
(Marjan, 17. septembar 2014 22:19)

Brate pa to je jedini odgovor koji ti jasno stavlja do znanja da je to o cemu se govori zaista vrhunsko :)

cicvara

pre 9 godina

Uspešno uradio update, jutros, mog starog nikad boljeg 4s na ios 8, još se i rimuje ovaj br. Sve šlaka kako treba, uradio restore, sve je tu, cak mi je i pored aplikacija, tel. imenika, slika... vratio i raspored ikonica i pozadine koje sam koristio, kao da nisam ništa ni menjao, a sve to uz jutarnju kaficu na poslu....
Usput molio bih nekoga da mi objasni, kako je to iPhone, dosadan jednostavan, lak za korišćenje, pravljenj za debile, a iTunes, komplikovan, tezak, niko ne može da se snađe sa njim... a u sustini samo treba malo mucnuti glavom i sve je tako jednostavno i logicno...

nikola

pre 9 godina

Dajte neku recenziju objektivnog korisnika, koji te '' napredne'' funkcije (dodatni red ikonica, health app itd... ) koristi vec dve godine :)

lale

pre 9 godina

Postoje dve grupe ljudi koji kupuju ajfon, prva su oni cija plata je dovoljno velika da ajfon nije neki trosak za njih i telefon ne koriste za hvalisanje!!! Druga grupa su ovi cija plata nije ni polovina vrednosti telefona i oni njega kupunu radi hvalisanja i pritom su frustrirani jer i ako imaju ajfon popularnost im nije poraska pa hejtunu sve koji vole druge marke telefona

ToplaVoda

pre 9 godina

Kao vlasnik flagship android telefona(OneM8) mogu samo da pohvalim Apple za ovaj(ove) telefon(e). Konacno veci ekran i nova(sociva) kamera, mozda u nekoj buducnosti predjem na iOS, ali mozda...

bole

pre 9 godina

ja citam recenzije na mnogim sajtovima i nigde nisam video da je ovaj bolji os drugih da ne kazem sa je na testu jedva malo jaci od 5s a 5s dosta iza S5, M8, G3... iPhone 6 i plus su u svakom pogledu prosek telefoni

Exodus

pre 9 godina

Axaaxxaa ;-) 1000eu za iphone 6 ma daj bre pa od cega je ne kontam !!!!A ovi sto pisu ove tekstove o velicini ekrana i trajanju baterije vidi ovako LG L 9 2300mpx baterija 4.7 ekran, izasaou pre 2 godine i sta je sad tu novo kod iphone majke ti ....Posto im je glavni akcenat veliki ekran i baterija, to im je najaci tehnoloski adut kojim loze ljude kako eto oni su sad napravili savrsen ekran a svi ostali koji to prave zadnje 2 godinu ne znaju kako to da naprave .Evo nek mi objasni neki korisnik apple sta to novi iphone ima od 1000eu, sto nema neki android ili wp premium telefon od 500 eu i zasto bi trebao da ga kupim jer kosta mnogo a malo nudi za te pare .

Deda Pera

pre 9 godina

Ala se Apple otvorio, lova je napisala sve recenzije koje sam video do sada. I da stvar bude gora, stil pisanja im je gotovo identičan.
To mi govori da je uređaj prosečan, standardno kvalitetne izrade ali besmisleno skup za ono œto nudi, pa je potrebno stvoriti utisak kod kupca da kupuje nešto izvanredno, a ne preskupu i od postojećih na tržištu tehnički inferiorniju igračku.
Aferim.

Washington

pre 9 godina

Uspešno uradio update, jutros, mog starog nikad boljeg 4s na ios 8, još se i rimuje ovaj br. Sve šlaka kako treba, uradio restore, sve je tu, cak mi je i pored aplikacija, tel. imenika, slika... vratio i raspored ikonica i pozadine koje sam koristio, kao da nisam ništa ni menjao, a sve to uz jutarnju kaficu na poslu....
Usput molio bih nekoga da mi objasni, kako je to iPhone, dosadan jednostavan, lak za korišćenje, pravljenj za debile, a iTunes, komplikovan, tezak, niko ne može da se snađe sa njim... a u sustini samo treba malo mucnuti glavom i sve je tako jednostavno i logicno...
(cicvara, 18. septembar 2014 11:32)

Pa super, ali koja je poenta kad ti je sad telefon usporen i koci non stop? Imao sam Iphone 4S i striktno sam se drzao IOS 6, dok je drug presao na sedmicu i skroz usporio svoj telefon. Mogu tek da zamislim kako tebi koci na IOS 8.

Surovi

pre 9 godina

Imas Hondu i imas Ferrari. Nema potrebe sad nabrajati zasto je iFerrari bolji. Argument Androidima nikako ne moze da bude da i Honda ima 4 tocka i volan i brisace… Moj Ferrari stize sutra!
(Svaki Petak Izuzetak, 18. septembar 2014 14:33)
Ferari bolji od Honde?

Ako je rec o brzini,nesumljivo da je bbolji u svakom pogledu,ali ako pricas o upotrebljivosti,Honda je svetlosnim godinama ispred neprakticnog,neudobnog,besmislenog i preskupog Ferarija!
Zao mi je ali to je cinjenica.Svako ko je vozio neki ozbiljniji sportski auto po gradu,sigurno pamti koliko je to besomucno tesko i naporno,a ako ga je i provozao po ibarskoj,onda zna i koliko je sve to besmisleno.
Isto je i u svetu telefona.Ajfon jeste dobar i brz,ali je ogranicen,kao Ferari koji si pomenuo.Sa druge strane imas Note 3,a jos malo i 4 koji su ti u klasi Rols Rojsa ili S5 ,koji je u klasi Mecedesa S .
Ne treba ni pominjati G3 ,One 8 i sl...

jakoslav

pre 9 godina

Gospodo sa droidima... vredjanje nekoga i nije bas neki argument da ste "bolji" vise lici da ostajete bez istih. Svasta se ovde moze procitati - od "sranje, kanta, smece, ovce, sekta".

Posebno mi je interesantno spominjanje takozvanih "naprednih korisnika, i IT strucnjaka" (sta? umete da flashujete custom ROM ili da se zakacite na remote desktop WOW!). Smartphone nije pravljen samo za IT poznavaoce nego i za obicne smrtnike.

Ko ste vi da korojite sta ce ko da kupi? Zapitajte se?

Kapiram da ovoliki hejt moze samo da se opravda strahom da neko drugi ima nesto bolje od tebe... sto je detinjasto.

Slobodan Marković

pre 9 godina

Hteo bih samo da "a priori pljuvačima" postavim par pitanja:
1. "Zatvoren sistem"? Pa šta? Ako je sistem pouzdan, zašto ga čačkati?
2. Trajanje baterije? Pa jeste li vi svi avanturisti, šumari, kamperi, plaćenici u legiji stranaca? Šta vam je teško da svako veče, pred spavanje stavite telefon na punjač? 24 ili manje trajanja baterije je više nego dovoljno, zašto je to element za upoređivanje kvaliteta uopšte?
3. Specifikacije - šta to uopšte znači? Snapdragom, Adreno, Krait? Bitno je da je telefon dovoljno brz, neosetljiv na viruse i naravno POUZDAN, što se ni zajedan Android ne može reći (imam OBA telefona, pa to kažem objektivno, Sony Xperia Z1 mo je posle "update" stalno bagovit, spor, i mulja i koči!
4. Kvalitet izrade, ipak je jako bitan, jer telefon treba da traje, da ne bude podložan oštećenjima, i n "poružni" posle par meseci
5. I tunes komplikovan? Pa koji vi to koeficijent inteligencije imate, a treba vam kao "otvoreni sistem" da ga "čačkate"? I tunes je jasan, logičan, pouzdan i šta god zlobnici rekli jednostavan za korišćenje
6. Zašto komentarisati, i davati svoje (neosnovano, uglavnom) mišljenje o iPhoneu, a nikada ga ni u ruci niste držali?
7. Niko ne pominje skoro totalnu imunost na viruse, koji bukvalno "razaraju" svaki Android OS?
8. Malo ko od dole potpisanih "pljuvača" ne pominje sigurnost, pouzdanost u radu i realnu brzinu, koja baš i ne zavisi sasvim od specifikacija procesora, nego njegovog efikasnog i direktnog korišćenja?

TOLIKO...

veterinarBG

pre 9 godina

Jednom iPhone, zauvek iPhone. Ko ima iPhone zna o cemu govorim. iPhone the best.
Ajde sada androdasi (botovi) krenite sa minusima.
(Dzelezo, 17. septembar 2014 17:22)

Ja to isto kazem za Blackberry...A kad budem hteo konzolu za igrice,kupicu playstation...

Marinko

pre 9 godina

Koristio sam vise iPhone verzija, nekoliko Android flagship modela. Osnovna razlika je softver. Meni uz Apple laptop, logicno, mnogo vise odgovara Apple telefon. Ima jos par stvari koje me nerviraju kod Androida, aplikacije kasne, audio app ne postoje. Ima i iOS svoje mane. Iskreno, ako je moguce, uvek jailbreak-ujem iPhone. Apple ima svoje razloge, ali je telefon posle jb mnogo upotrebljiviji. iOS vs Android je stara Mac vs Windows prica, mogucnost izbora vs dizajn/stabilnost. Zelim 6+ ali ne po svaku cenu. Nisam pevaljka...

Vlada

pre 9 godina

Nisu mi jasni fanovi jabuke kako dozvoljavaju da im neko ovako vredja inteligenciju. 100e razlika u ceni zbog najjeftinijeg dela u telefonu(flash memorija kosta oko 10 dolara da se napravi bez obzira na kapacitet). pa onda dolazi zdrav razum zasto ima model od 16gb a ne od 32 u ponudi kao osnovni model. Zato sto bi vecini 32 gb bilo dovoljno i ne bi iskesirali 100 dolara ekstra. Uzivajte u odnosu sa voljenom vam kompanijom, mazohisti.

Evroskeptik

pre 9 godina

Ne znam za konfiguraciju, ali je dizajn na nivou Samsunga! I-phon sve vise odstupa od svoje jednostavnosti i minimalnog dizajna! Mislim da je davno izgubio trku u inovacijama i zivi iskljucivo od stare slave!

mobile

pre 9 godina

dobar je sigurno al za klientelu sa dubljim dzepom, za model I phone6 od128GB 880€ a za najslabiji sa 16GB 678€ ...i ja bih voleo..he he...lele moj erixon baterija mu traje 3 dana kad ga koristim normalno i jos imam i rezernu bateriju od predhodnog fona tako da mogu cak na more da odem bez punjaca a nijedan model Iphona to nikada nece moci jer im baterija traje maksimalno 1 dan, erixona sam platio sam ga 3850 din. 2008g. i jos ima igricu super mario a Apple nepodrzava tu igricu...

surfer

pre 9 godina

"SVAKI CIGA SVOGA KONJA HVALI"KAKVA GLUPOST PROGLASITI UREDJAJ NAJBOLIM, A JOŠ SE NIJE POJAVIO U SIROKOJ UPOTREBI, A PO TEHNICKIM KAREKTERISTIKAMA POSTOJE VEĆ DVA ILI TRI UREDJA BOLJIH KAREKTERISTIKA. TO MOGU SAMO PREPOTENTNI AMERI.

Lale

pre 9 godina

(Bata Raka, 17. septembar 2014 22:02)

Nemoj ovoj deci koja su juce prohodala da rusis iluziju da je Apple nastao juce i da ljudi kupuju njihove kompjutere i uredjaje samo zato sto su fensi (a ustvari ne valjaju nista). Pricao ja komsiji, inace zadrtom "Apple fensi djubre" liku kako sam pre 20 godina kod drugara video Mekintos koji je razbijao tadasnje PC-jeve po performansama i kvalitetu, kako je mnostvo marketinskih studija 90-ih koristilo one G4/G5 Mekove itd, sa poentom da je Apple bila firma za respekt i pre iPod/iPhone ere. Dzaba, on se ne seca tih vremena, bio je mnogo mali. Ja sam uzeo iPhone 5s nakon visestrukih poseta Apple Storeu i probavanja telefona. Kad sam video kako sljaka, nisam ni pitao za procesor, memoriju i slicno jer telefon radi ko zmaj, sta god da su mu stavili unutra.

Aleksa

pre 9 godina

Ala se Apple otvorio, lova je napisala sve recenzije koje sam video do sada. I da stvar bude gora, stil pisanja im je gotovo identičan.
To mi govori da je uređaj prosečan, standardno kvalitetne izrade ali besmisleno skup za ono œto nudi, pa je potrebno stvoriti utisak kod kupca da kupuje nešto izvanredno, a ne preskupu i od postojećih na tržištu tehnički inferiorniju igračku.
Aferim.
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (Deda Pera, 18. septembar 2014 09:13)

Skup jeste... E sad , da nesto pratis oko marketinga i novinarstva, znao bi Apple nikad , ali NIKAD nije placao novinare , niti se trudio da gura , podmicuje, ili namece iPhone. Misli si ljudi (mozda ispravno ?) da dobar proizvod prodaje sam sebe . Evo ti primer (mozes naci na netu) . Kevin Spejsi prica - kada su poslali pismo raznim hardverskim firmama da li bi im obezbedili kompjutere i telefone za seriju HOUSE OF CARDS , ostali proizvodjaci su poslali predugovore sa uslovima i minutazama pojavljivanja u toku serije, a Apple im je posla BRDO KOMPJUTERA, AJPEDA i AJFONA, bez ikakvih ugovora. Tacka. Zakljucak - nesto u zivotu treba uraditi i elegantno.

dr.nikola

pre 9 godina

Ovo je meni toliko smesno da nema dalje...Apple platio istrazivanje i zamisli oni su najbolji sa specifikacijama galaxy S3 od pre 2,5 godine...mislim ali stvaroOo. Proizvodnja novog iP 6 kosta manje od 180$ a ovce se vec spremaju za sisanje...sve stoje u redu...

nikola

pre 9 godina

svako hvali svoje voće.
pa makar ono bilo gorko.
Po meni je i6 kopija HTc-a
ona kamera koja viri jer su slepili uređaj u 7mm i baterija od 4h korišćenja.
imam5s lep i dosadan telefon.
s5 imam isto i baterija traje i traje i traje i traje i kamera i ekran i traje :D

telefon u od 1.000e i držati ga u plastičnim omotima da se ne ogrebe.
logika samsung a je napraviti telefon koji koristi čoveku. .logika appla ..napraviti apple da mu se čovek divi i želi da ga ima.
toliko

Vizar

pre 9 godina

Recenzije su uglavnom diktirane i pristrasne. Strašne se pare "okreću" od kada su se pojavili smart telefoni. Americi je Apple izuzetno važan, to je jedna nevjerovatno moćna kompanija i u svom "rvanju" sa konkurencijom moraju da za svaku novinu odrade strašan marketing jer su polako počeli da smanjuju udio na tržištu. Ko može povjerovati da je iphone 6 najbolji telefon na svijetu? Po specifikaciji to nije. Da li on stabilno radi, to vjerovatno da. Najbolje da za te pare ne radi. Ajte molim vas, ovo trovanje uma sa brand telefonima i njihovim vrlinama kojima nas, potencijalne kupce bombarduju svakodnevno, stvarno postaje iritantno. Pogledajte samo dizajn telefona, znači izuzetno nemaštovito, nekako nedovršeno. Ne znam, stvar izbora ali ja ga neću kupiti sigurno niti mi pada na pamet da dajem toliko para.

Aleksa

pre 9 godina

Neka , neka ..... samo pljujte , pljujte .... imam druga ima HTC M8 (dobila zena na poslu) , a nece da uzme moj iP5 u ruke (ja zaradio i kupio) ma ni da proba kako izgleda, samo sedi , i pljuje , pljuje .... kao fensi smensi....

Doci ce Vam (dace bog) sutra prekosutra u MTS i VIP , pa cete u kolonama stajati da isprobate ... jos ako bude pristojan paket za npr 20 hiljada sa par hiljada mesecno racunom .... Aaaaallll cete da ga kupujeteeee , NA KILO !!!

m.l.

pre 9 godina

Meni je prva asocijacija na ovaj telefon silikoni! Preplavljen je net slika silikona i jabuke ispred. Dzaba im to, ali meni je ovaj nekad cool telefon postao seljacki. Sad ce neki ajfon fan da pomisli da nemam pare da ga kupim, da sam glupa i iskompleksirana jadnica u Srbiji, samo se vi tesite, ali to vam je tako kad dziberi pocnu nesto da koriste, pa vise nije in. Nadjite sebi neki drugi statusni simbol, jer se ovaj nesto ofucao.

Mishko

pre 9 godina

Dell Streak je imao sve ovo pre 4 godine, Galaxy Note pre 3 godine i sada je zbog tih stvari iPhone 6 najbolji smartfon na svetu? Jedan red ikonica više, mo'š misliti :-)

N2

pre 9 godina

Apple-ovci doziveli otkrovenje kada su videli veci ekran. Trebao im je neko reci da to vec odavno postoji. I kako Ip6 moze da bude najbolji kad je iste velicine kao i vodotporan gumiran S5, koji uz to ima 5.2 inca naspram 4.7 inca Ip6. A ovamo gidinama prica kako se vodilo posebno racuna o lakom rukovanju. To je samo jedan detalj, koji uz neprihvatljivo visoku cenu diskvalifikuje IP6 sa mesta najboljeg telefona. Da je IP6 najbolji Iphon, u to ne sumnjam.

fikoni

pre 9 godina

Posebno je zanimljiv bio komentar novinara Bloomberga koji je, hvaleći nove modele iPhonea, komentarisao kako korisnici sada imaju manje razloga da kupe pametni telefon koji radi na Androidu.

Posebno je glup komentar Bloomberga. Dok god je iphone skup, android ce da ima rast. Pa vise ima ljudi koji nemaju para za ovaj aparat, pa traze alternativu u jeftinijim androidima. Pa uzmite samo trziste Indije i Kine. Realno koliko ljudi tamo sebi moze da priusti i-phone.

novosadjan

pre 9 godina

(Bata Raka, 17. septembar 2014 22:02)

A jel? Mani se ti slova, nego pogledaj brojke. I zna se koji se racunari koriste u profesionalnim okruzenjima. Tu ne ubrajam vas koji "lomite", vi ste pro kao sto su blogeri pisci. Benchmark prika - benchmark! Mani se pismenog iz srpskog, ovo je matematika.

Jovan lekic

pre 9 godina

Lazu vas oni koji kazu da iPhone4 ne radi sa najnovijim sistemom iOS8. Radi kao RAKETA. Ne slusajte zavidne korisnike koji pucaju Od zlobe!

beba

pre 9 godina

@Maks
Onaj momenat kada neko iOS developeru pokazuje Metal :D...
Takodje, za potpunu kastomizaciju (potpunu ali do odredjenog nivoa (kompletna promena GUIa i home screena)) androida ti ne treba ni custom rom ni root telefona... I kakve veze ima sto je neko drugi napravio to kada imas izbor sto na iPhoneu nemas? I pritom, ako zelis i sposoban si mozes bukvalno da isprogramiras izgled i funkcionalnost kakvu hoces, a opet ni tu mogucnost nemas na iPhoneu. Ajd sto ja nisam znao da iPhone moze sve ono uz raznorazne kerefeke (iako sam iOS developer.. Ali sta ces, ne koristim applea za licnu upotrebu pa se ne bavim previse iPhoneom) ali ovim si dovoljno pokazao koliko poznajes android tako da ja moram malo da se smejem sad :D

darza

pre 9 godina

Naslov kaze jedno a tekst drugo.
Sva poredjenja su sa predhodnim modelom i sve pohvale ticu se vceceg ekrana, za koji je Apple tvrdio da je nepotrban. A zadnji komentar je i najbolji gde se kaze "korisnici sada imaju manje razloga da kupe pametni telefon koji radi na Androidu".

kosovski ciklus

pre 9 godina

meni ovo nije jasno uzeo sam lg l 70 nov za 14 500 5mgp , 1ggb rama, ne koci ne baguje baterija traje isto kao i na ovim premijum telefonima,dizajn tanak ,lep ,elegantan i zasto bih pobogu davao 500-600 evra za neki telefon kad i na ovom sve to mogu da radim? mislim da Samsung i Iphone svako vece pale svece u ime kompleksa ,jer ne vidim drugi razlog kipovine ovih uredjaja ukoliko nemas hiljadu evra platu pa aj da probam ,al i tad ne bih dao tolike pare jer ne vredi.

the

pre 9 godina

po dizajnu je kopija One M8 a vodu ne moze da mu nosi po svemu ostalom...mozda nije najbrzi sada kad je izasao note4, ali je definitivno najlepsi i najkvalitetniji izradjen od svih...One M8

plata 20k

pre 9 godina

Zapad vs Istok propaganda...,samo da napakoste Korejancima, 5G mrežu uveli već, glupost veka su ove recenzije, ovi Ameri ne znaju gde biju više, da su pohvalili novi Moto X pa da ih shvatim ozbiljno, ali Lenovo kupio Motorolu pa je sad i ona nepoželjna izgleda..doći će vam Žuti glave ,džaba se batrgate, ceo svet se okrenuo protiv njih i sad se vade na svim poljima...ako vas Ajfon ne i'čupa ništa neće...Nemačka isto tražila Googlu algoritam za pretragu?!, aha ali juče...daj bre...

Kuzman

pre 9 godina

Iphone je iphone i uvek ce tako biti, a to sto nemate para da ga kupite pa kupujete samsunge, sonyje i onda pricate kako je android zakon, to nema veze sa logikon... Ko jednom kupi iphone taj ga ne mjenja!
(Milan, 17. septembar 2014 19:55)
Nije mu jasni sta ce ovde ovoliko placucih androidovaca sa skripecim kutijama jada oni imaju svoje stranuce. Daljte bre ljudi bezite odavde i uzivajte u bagovanju i zamrzivanju. IPhone he zakon!

busplusije

pre 9 godina

Imam lumiu 1320...dvesta evra koštala otključana. baterija sa uključenim Wi-Fi i stalnim jahanjem po internetu, telefoniranje m i sl traje tri dana :) Od softvera ima sve sto treba ...brz ko munja...dakle... dati 700 evra da bi imao jabukicu na poledjini...hvala ne. Ako mi ga poklone sa zahvalnošću bih prihvatio, sam da ga kupim ...teško.

Reformista

pre 9 godina

Hvale ga jer su navikli da to rade. Po meni Android (a cak i Windows Phone) nude vec mnogo bolje uredjaje. Appleu je trebao 3 godine da poveca ekran i ubaci NFC. Kakav uspeh.

raka85

pre 9 godina

citam komentare...
kada krenu ljudi ajfon najbolja izrada ovo ono...cemu poenta kada moras da ga umotas u plastiku da se ne bi izgrebao za 1 dan? dovoljno mu je 1 gb rama...kada bi se lagali. otvoris par tabova u safariju,par aplikacija i da vidis kako kada skaces iz aplikacije u aplikaciju kako ih ucitava iznova ponovo. baterija losa,nema sd,nema file menadzer. da ne nastavljam dalje. odlican je to tel da se ne lazemo,a daleko od najboljeg telefona. btw razlika u ceni izmedju 1gb rama i 2 je 2-3 evra. razlika u memoriji 32 i 64 je isto 2 3e,a likovi to naplacuju 150 evra. pametnom dosta.

PCK

pre 9 godina

Samo ovo. Kupite nexus, probajte pa pricajte o androidu, fluidnosti, resetovanju... Suncan dan danas. Idem slagati drva. Izadjite malo napolje...

pr0gr4m3r

pre 9 godina

Svaka roba ima svoga kupca.
Ko ima tih 700E da da za ovo cudo, slobodno neka ih da.
Ko nema, zadovoljice se manje izvikanim, pristupacnijim a cesto i kvalitetnijim uredjajima.

Pozdrav svima normalnima.

Ske

pre 9 godina

@beba, ne lupetaj...

Ti ocito nisi odavno koristio iOS
Ovaj clanak je iz 2012 i opisuje kako da prikacis tastaturu i monitor/TV
http://www.techetron.com/3140/how-to-turn-your-iphone-into-a-workstation/

Ako hoces da se pravis pametan, evo ti i terminal
https://itunes.apple.com/us/app/server-auditor-ssh-shell-console/id549039908?mt=8

Za iTunes se slazem, mada postoje nacini da prebacujes fajlove i bez iTunes-a
https://itunes.apple.com/us/app/file-manager-free/id479295290?mt=8
Toliko o tvom znanju o iOS-u

I za kraj, nesto sto mozes sa iOS a ne mozes sa Androidom
http://www.youtube.com/watch?v=_1laECrN6no
Lik ovde koristi iPad, ali u pitanju je iOS

dzoni

pre 9 godina

@Jovan lekic
Mnogo smo zavidni..dobili ste widgete koje imam vec 5 godina na telefonu (mada su jos uvek u iOS8 daleko od androida po mogucnostima) ..jos samo da dobijete milion stvari koje mogu na androidu a ne mozes na iOSu i dobiceh i u iOSu broj 136..mozda nekad dobijete i multitasking i file menager sto sam imao na amigi koji su sam kupio 1989

doktor

pre 9 godina

Aple je ovim modelom samo potvrdio da se ukljucio u trku sa ostalim proizvodjacima i nista vise. Evolucija i nadogradnja prethodnog modela. Nikakva revolucija, niti je pametniji nego sto je bio.

Sta sve nece pisati

pre 9 godina

@jojo

nisi ti nikad uzeo iPhone 4s u ruke ili si tehnicki nepismen i ne znas da procitas uputstvo za upotrebu. Kao prvo koristio sam Sygic navigaciju na 4s koja se LEGALNO skida sa App Store ( doduse kosta 40e ali je redovno update-ovana , znaci uvek imas najsvezije moguce karte) . Kada sam presao na 5s jednostavno sam je preneo i radi istu stvar i dalje kao i na 4s.
Bluetooth - svuda pise da je iskljucivo namenjen za komunikaciju sa npr. carkit uredjajima i za nista vise. Kom se ovo ne svidja ima drugih telefona gde je prebacivanje fajlova moguce preko bleutooth-a.
Wifi hotspot - ako nisi do danas otkrio evo kako da ga ukljucis: postavke, peti red brojano od gore je ukljucivanje i iskljucivanje wifi hotspot-a.
Za neverovati je kako se ljudi usudjuju ovde svasta pisati.
Jos nesto , zasto se iPhone toliko kupuje , posebno na zapadu: svaka aplikacija po pravilu izlazi prvo na IOS platvormi pa posle toga na ostalima. Zao mi je sto se u srbiji ne mogu aplikacije skidati na legalan nacin, ali na primer koliko je ovo otislo daleko- skola u koju idu sin i cerka imaju aplikaciju gde direktno mogu da vidim da li su prisutni , sta trenutno uce u skoli koje su im ocene. Da ne govorim o gomili drugih aplikacija koje mozete da koristite ( podesavanje termostata u kuci zimi da kada krenete s posla ukljucite grejanje i da u kuci bude prijatno kada udjete) . To je uglavno SF za Srbiju.

bice bolje

pre 9 godina

Razumem amere sto uzimaju epl ali ne kontam ljude odavde koji uzimaju epl. Prvo to je jedan zatvoren sistem ciji se servisi i aplikacije debelo placaju. A koliko god da je epl brzi ne moze da nadomesti tu raznovrsnost i otvorenost android platforme.

Komentar poslat iz B92 Android aplikacije sa kineskog telefona od 180e

pre 9 godina

@.me
Au, rodjace, pa sta sve napisa ovde i osta ziv...
Za 1 se slazem, za 2 donekle, ali:
3. Ako stavim sd card u telefon, on postaje tezi i dzombastiji? Zbog kartice teske jedan gram, velicine 10x10x0,5 mm?! Da ne spominjem da ce kod nas ne visoka, nego astronomska cena IP6 biti za najsiromasniju verziju, a ne od 128 gb...
4. Apple radio dve ili tri godine da napravi ekran veci od 3,5 inca, ali su kradljivci ideje uspeli to da naprave prvi? Pa, da li si realan? To svakako ne ide u prilog Apple-u.
5. Ja na svom Androidu imam opciju da iskljucim NFC i da ga upalim po potrebi. Ne vidim nikakav problem u tome...
6. Apple pristojna hriscanska kompanija? Na stranu sav besmisao ove izjave, ali kakve to veze ima sa IP6 i njegovim kvalitetima u odnosu na Android, WP i BB modele?
I ako neko moze da mi objasni - ko, bre, daje tolike pare za koje se IP kod nas nabavlja za TELEFON?! Telefon koji ne radi nista vise od ostalih, a mozda cak i manje. Cak mi je i ta fluidnost rada i pouzdanost sistema upitna, osim ako ne uporedjujete IP sa nekim Androidom za dinar. Pre nekoliko meseci sam direktno iz Kine kupio krsten telefon njihovog brand proizvodjaca i za 180 eur dobio 8-core procesor, 2 gb rama, 32 gb memorije, 5 inca 720p ekran, 13 mp kameru... Telefon radi odlicno, jos prvog dana skinuo 50-60 aplikacija, nijednom do sad nije stucnuo, svaku komandu odradjuje trenutno, a o nekakvom blokiranju i vadjenju baterije ni govora. I o cemu mi onda pricamo ovde?

raamen

pre 9 godina

А сад о самим телефонима.
1. Дизајн. Као неко ко се бави дизајном не могу да верујем шта је Jony Ive себи дозволио. Какве су оно беле штрафте по телефону, испупчена камера на тотално равним телефону, па још тотално ван пропорција? Клизав и заобљен телефон, функција следи форму? Веровали или не, Самсунгова филозофија према материјалима је искренија и доследнија (ако искључимо лажну кожу). Најновија вратоломија Јабуке да се обезбеди да антена ради на алуминијумском кућишту је једноставно усиљена. HTC и LG ту имају далеко боља решења. Све време не причам о укусу, причам о принципима који су некад Јабуци били важни и у које су се корисници клели.
2. Фрагментација! Две резолуције које нису скалабилне, што је приступ виђен код Андроида који се дуго борио да то помири и да програмерима олакша живот. Таман кад је то Android L елегантно решио са Material design-ом, Јабука је свом табору загорчала живот. Даље, фрагментација и по питању хардвера и софтвера, јер iOS нема све функције на свим телефонима, а исто важи и за хардвер (нпр. OIS). тога ће бити све више (нпр. Apple Watch)
3. Иако се не може порећи да Јабука прави одличне уређаје они се све више дизајном, функцијама и спецификацијама уклапају у шарени Андроид свет где су само један од могућих избора, никако универзално no-brainer решење. Сад продају само бренд, што се види и са најављеним сатом и са Apple Pay и са промоцијом U2. Apple постаје модна компанија јер је ту највећа додата вредност створена из магле (ништа лоше у томе, чак јако паметно и једино исправно од стране Кука) и тога треба бити свестан кад се купује. То је хибрид Zara-e и Louis Vuitton-a.

Ske

pre 9 godina

@vujke

Neko pametan je jednom rekao, citiram "Nikada nista lose o tebi nece reci bolji od tebe"
Zato nemoj preterano da se uzrujavas. Meni su smesno jadni ljudi koji karakterisu ostale po tome koji uredjaj koriste. Takvima cak ni sazaljenje ne treba dati.
Ja zivim i radim u okruzenju gde su Apple uredjaji veoma zastupljeni, i niko od tih ljudi u zivotu nije u bilo kom aspektu inferioran u odnosu na onog ko koristi Android.

@Bata Raka
Imam i ja slicnu situaciju. Dva ultrabook-a slicnih performansi, jedan isti zadatak.

1. Ja - Macbook Pro Late 2013 i7quad 2x8GB 512GB Flash SSD
2. Kolega - Dell XPS 15-9530 i7quad 2x8GB 512 mSATA SSD

Zadatak:
Obraditi 100GB mp3 fajlova, koristeci Traktor Pro 2. Dakle, skenirati svaki fajl, odrediti BPM, ukloniti necujne delove pre nego sto pesma pocne i nakon sto se zavrsi (dakle da pesma krene od 00:00 a ne od 00:09 npr jer za profesionalnog DJ-a, ovo je vrlo vazno) i jos mnogo drugih "default" filtera.

Rezultat? Mac zavrsio za oko sat vremena. PC? Vise od 2 sata! Sto znaci da je u proseku PC trosio skoro duplo vise vremena po fajlu.
Kada to svedes na jedan fajl, razlika je neprimetna jer se meri u sekundi ili dve i potpuno je nebitno.

Ali ajde dokazi ljudima kakve su zaista zveri Apple masine. Bilo telefoni ili racunari, nebitno je. Zalosno je sto ovde mnogi samo "prde" o njima, a nemaju ama bas nikakvih realnih iskustava u radu sa istim.

alex

pre 9 godina

telefon jednostavno ne može da vredi toliko koliko apple prodaje iphone.ok,do pre dve-tri imali su kvalitet izrade bolji od konkurencije i operativni sistem koji je pravljen namenski za taj telefon ali ios kao ios na duže staze neće pobediti android.prisustvo androida se širi,sve je više televizora sa istim ugradjenim,sve je više media playera (još šporeti i frižideri fale :-)) i što je najbitnije sve je više kvalitetnih telefona i tableta čija cena je dva tri puta manja od apple-ovih proizvoda a ni u čemu apple nije bolji.politika cena nažalost još uvek prolazi na bogatim tržištima gde nekome nije bitno da li plaća 99 ili 299 USD uz ugovor na 24 rate.mislim da pravi igrač u celoj priči za godinu dve može biti windows jer osim zatvorenosti sistema za šta ga kritikuju (to se nekako apple-u progleda) nema nekih većih mana posebno u zadnje vreme kada su malo korigovali cene lumia telefona i počeli da izbacuju super jeftine win telefone.

Maks

pre 9 godina

Apple je pre neki dan zvanično postavio stranicu na svoj sajt gde može da se pročita "Privacy Policy" za razne njihove aplikacije i servise na jednom mestu: http://www.apple.com/privacy/privacy-built-in/

Takođe možete da pročitate šta je Tim Cook rekao o privatnosti na iOS-u na: http://www.apple.com/privacy/

Da ga citiram:

A few years ago, users of Internet services began to realize that when an online service is free, you’re not the customer. You’re the product. But at Apple, we believe a great customer experience shouldn’t come at the expense of your privacy.
Our business model is very straightforward: We sell great products. We don’t build a profile based on your email content or web browsing habits to sell to advertisers. We don’t “monetize” the information you store on your iPhone or in iCloud. And we don’t read your email or your messages to get information to market to you. Our software and services are designed to make our devices better. Plain and simple.

To je jedan od razloga zašto preferiram Apple.

Aleksa

pre 9 godina

Postoje dve grupe ljudi koji kupuju ajfon, prva su oni cija plata je dovoljno velika da ajfon nije neki trosak za njih i telefon ne koriste za hvalisanje!!! Druga grupa su ovi cija plata nije ni polovina vrednosti telefona i oni njega kupunu radi hvalisanja i pritom su frustrirani jer i ako imaju ajfon popularnost im nije poraska pa hejtunu sve koji vole druge marke telefona
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (lale, 18. septembar 2014 18:06)

Isto tako postoje dve grupe ljudi koji kupuju android. Jedna koja kupuje za 1 dinar i slicno , i ne zna da instalira ni Facebook , da ne pominjem napredne aplikacije , i koji nisu svesni koliko im je telefon spor , iako ga 3 puta dnevno restartuju. Druga, koja kupuje bolje kvalitetne Android telefone (koji kostaju koliko i iPhone) i zna koliko gigaherca i memorije ima njihov telefon, igraju se sa widgetima i eventualno znaju da ubace cyanogen mod, i misle da je to vrh. I jedna i druga grupa (iz mog iskustva) imaju instalisano 15 - 20 aplikacija maksimalno. I jedna i druga grupa su na forumima i smaraju na svaku vest o Apple pljuvackim komentarima o necemu (na osnovu ove vesti samo) sto je probalo da koristi samo 2%. I jedna i druga grupa su iz nekog (meni nepoznatog) razloga, isfrustrirani.(cast izuzecima)

ja1

pre 9 godina

Nema inovacija, ali ima poboljsanja u odnosu na vec postojece koje je kod iphonea/androida. Mogao bi se sloziti, samo da ga jos isprobam sam.

šega

pre 9 godina

s koliko $ su počašćeni ovi " neutralni" komentatori ;)
brate odes, probas u ruci x, y i z telefon pa vidis koji ti najvise lezi. (ako imas pare za bacanje).
price ovaj je bolji od onoga su za retardirane. svi vrhunski telefoni su tu negde.
ako bih birao odlucujuci kriterijum - bilo bi to trajanje baterije.
price android, ios, windows - pa to je isto kao da li su bolje crnke, plavuse ili ridje !!
stvar ukusa. (ili kompleksa)

ice9

pre 9 godina

Svaki ciga svoga konja hvali, ne moze nikad jedan telefon da bude tooliko bolji od drugih jer nisu istali sisali motke, cist marketing kako bi se digla cena i napravio jos veci kult ovaca koje cekaju u redovima.

Psn

pre 9 godina

Ono sto je najlepse, ja cu i na mom starim IPHONU 4S moci da instaliram i najnoviji i najspektakarniji iOS8
(Zelenko, 17. septembar 2014 16:52) .. Hoćeš, zaista je tako. Jedino nećeš imati:
AirDrop
TouchID
Handoff for applications, though iPhone call
forwarding to other devices works fine
Support for OpenGL ES 3.0 , the Metal graphics API,
and 64-bit ARMv8 apps..
Biće sporiji nego sada (ne bukvalno baš sporiji, ali će faliti neki frejmovi prilikom tranzicija, pa će sporije delovati). I otvaraće apps za oko 0.5-1 sec duže nego na iOS 7.
Faliće i nešto mesta na ekranu za neke stvari, ali je napravljeno da se ti delovi "kriju", tako da neće smetati previše.
Svakako, iOS 8 stiže i na 4S..

šae bilo

pre 9 godina

Sa andridom imam jako loše iskustvo. Na više uredjaja. Recimo da sam medium level user. Nisam baš totalni laik, a nisam ni neki napredni ITjevac. Od kad koristim apple uredjaje - bukvalno sam progledala. Smiješno ih je i porediti, to su dva svijeta. Androidašima najtoplije preporučujem da probaju iPhone prije nego što ga pljunu. Znam da mi ne ginu silni minusi, ali...tako je kako je, android je naspram iOSa, jednostavno rečeno, smeće.

Vranac

pre 9 godina

Au Vranac, kakav ti tek mentalitet imas kad sve ono naprica. Neki inatni? Izvini, ali onda neces moci da iskusis savrsenstvo. Meni je jedino tesko da izaberem izmedju 6 i 6+.
(.me, 17. septembar 2014 21:46)

Vidiš, upravo o ovom pričam. Upravo ovo je reakcija koju sam očekivao. To je taj mentalitet koji sam pomenuo. Kao, bolji ste od svih.
Savršenstvo? Ja sam savršenstvo (što se telefona tiče) iskusio, za nepunih 300 evra. Ti očigledno nisi, jer još patiš za nekim novim modelom, koji verovatno nikad nećeš kupiti.

budimo realni!

pre 9 godina

Ne, ne, ne, ne, molim vas, ma to nije moguće. To su sve apple plaćenici i oni nemaju pojma ništa o telefonima i tehnologiji. Molim vas, dozvolite ekspertima iz Srbije, a pogotovo sa B92 foruma da vam objasne kako je Apple u stvari jedna firma koja nezaustavljivo stremi ka ponoru (evo već je 4. godina tome, ne znam samo kad će više da se sruše), kako njihovi proizvodi kaskaju za konkurencijom, kako je 1gb rama smešno, kako nemaju QDŽNJMBHD ekran, kako kopiraju tu neverovatno inovativnu kompaniju Samsung koja nam je dala izuzetne proizvode tokom svog postojanja, poput... erm... smart frižidera i zamrzivača! 

Nemojte se usuditi da kažete da iPhone valja jer, bože moj, eksperti iz Srbije znaju bolje. Jer kakav je to telefon kad ti ne možeš da promeniš bateriju. Pih, bezveze. Kakav je to telefon kad ti ne možeš da ubaciš sd karticu? Šta kažeš, dolazi sa 64 GB prostora, ma nema veze BRE, oni hoće svoje plastične kartice za 500 dinara da ubace, ne znaju ovi iz apple-a ništa. Na kraju, kakav je to telefon kad ti tu ne možeš nešto da prčkaš. drndaš, nameštaš, baguješ i kastomizuješ. Bože moj, svi smo mi hakeri zar ne, tako da je to potpuno glupo i nelogično od strane apple-a. Mislim, stvarno, vidi se da propadaju. Kraj im se bliži... /s

A sad ozbiljno. iPhone će uvek i zauvek ostati telefon broj jedan. Svako ko je jednom koristio taj uređaj zna o čemu pričam. Recenzije svakog novog modela to iznova potvrđuju. Mesta, nekoj valjanoj raspravi, nema. 

Veliki pozdrav!
(Davidović, 17. septembar 2014 17:05)

Ne znam da li si bio ironican ili ne, ali upravo si svojim komentarom dokazao da taj telefon koji si opisao, taj ajfon (ili kako se vec zove), ne treba da kosta vise od 70-80 evra. Koliko covek treba da bjde glup pa da kupi taj ajfon 6 pored zivog samsunga galaxy s2, ili pored ZTE skate, ili htc desire, ili alcatel one touch.mislim, ima jos puno boljih telefona od tog govanceta s jabukom koje jedino sluzi da ljudi pomisle kako si neko i nesto kad ga izvadis u kaficu i stavis na sto.

dzo

pre 9 godina

A evo jos jedan od tzv najboljeg tel

Apple’s latest 64bit monster appears to perform pretty poorly, ranking 16th in the list, just below the LG Nexus 5, and only slightly ahead of the iPhone 5S.

Interestingly it is two Windows Phones which top the list, with the Nokia Lumia 1520 and Lumia Icon’s Adreno 330 processor doing a very good job, probably unencumbered by unnecessary transparency layers running in the background.

Of course the benchmark numbers simply join other “new” 2012 features like the 720P screen and NFC which Apple fans are happy to pay for.

SRBin bre

pre 9 godina

Jedva cekam da prodje 2 godine pa da i ja pazarim iPhone 6 a dotle cu da koristim iPhone 5 jbga kad nemam somica viska ili ako bude uz neki paket u telenoru onda bi mogao i ranije :-) a od toga za sada .!.

novosadjan

pre 9 godina

(Maks, 18. septembar 2014 23:18)

hahaha, bas od Dzobsa direkt benchmark...nije nego. svaki ciga svoga konja hvali, pusti me marketinga leba ti. koje su to fore hahahah.

QQ

pre 9 godina

Ovaj tekst ste objavili da bi imali 200 komentara maratonske rasprave izmedju besnih ljubitelja Androida i obozavatelja iOS-a. :)
A sad kokice...

Oleg

pre 9 godina

Srbi u zemljuci Srbiji pricaju sami o cenama ovako: "Nasao taj i taj android za samo 100€ a radi isto kso iPhone 6 plus"! Koja perverzija i sopstveni zaludjuvanje?

Nikola

pre 9 godina

@(Ske, 18. septembar 2014 09:00)
O cemu ti pises,sta tacno poredis tu dell vs apple ili win vs osx?Sigurno ne poredis pc vs mac,jer mac ne postoji vise,postoji samo pc.

see what I did there?

pre 9 godina

Koliko vas pljuje po iPhone 6, a niko od vas ga u ruku nije uzeo! Kako ste tako sigurni da nije dobar?!
(Proka, 17. septembar 2014 20:52)

Koliko vas hvali iPhone 6, a niko od vas ga u ruku nije uzeo! kako ste tako sigurni da je dobar? :DDD

SRBin bre

pre 9 godina

Uspešno uradio update, jutros, mog starog nikad boljeg 4s na ios 8, još se i rimuje ovaj br. Sve šlaka kako treba, uradio restore, sve je tu, cak mi je i pored aplikacija, tel. imenika, slika... vratio i raspored ikonica i pozadine koje sam koristio, kao da nisam ništa ni menjao, a sve to uz jutarnju kaficu na poslu.... Usput molio bih nekoga da mi objasni, kako je to iPhone, dosadan jednostavan, lak za korišćenje, pravljenj za debile, a iTunes, komplikovan, tezak, niko ne može da se snađe sa njim... a u sustini samo treba malo mucnuti glavom i sve je tako jednostavno i logicno...(cicvara, 18. septembar 2014 11:32)Pa super, ali koja je poenta kad ti je sad telefon usporen i koci non stop? Imao sam Iphone 4S i striktno sam se drzao IOS 6, dok je drug presao na sedmicu i skroz usporio svoj telefon. Mogu tek da zamislim kako tebi koci na IOS 8.
(Washington, 18. septembar 2014 14:40) Imao sam prilike da to vidim , posto je drugar kupio iPhone 4 , imao je problem da mu koci kad je presao na ios7 a u isto vreme sam i ja imao iPhone 4 i takodje instalirao ios7 i moj telefon je leteo , kasnije se ispostavilo da je njegov telefon nestrucno popravljan i da ga je takozvani iMajstor pokvario mislim on je idalje radio samo je imao bagove

Maks

pre 9 godina

@ (beba, 18. septembar 2014 17:35)

Sve što si napisao/la da možeš sa Android, a kao "ne može" sa iPhone može i sa iPhone.

Pretragom na Bing/Google možeš da proveriš.

Na primer, kucaj "iPhone as USB Drive" ili "SSH apps iPhone" ili "iPhone gamepad" ili "iPhone bluetooth keyboard" ili "Connect iPhone to TV"... što se povezivanja miša tiče, ne znam zašto bi neko telefon mišem hteo da koristi, ali imaš na YT i klipove u kojima ljudi pokazuju kako može da se priključi miš.

Aplikacije mogu da se instaliraju i bez povezivanja na računar sa iTunes (može direktno sa telefona da se uđe na AppStore).

A kad već pominješ igranje igrica... pogledaj koju grafiku će iOS da ima sa Metal API: http://www.youtube.com/watch?v=GZaQ--Xti-k


@ (novosadjan, 18. septembar 2014 16:31)

Tražio si od Bata Rake benchmark što je pisao o tome koliko su PPC Macovi bili brzi...

Ima snimak na YT kad je Jobs radio testove sa Photoshopom i još nekim programima na Macu sa G4 procesorom od 867MHz i PC-ju sa Pentium 4 procesorom na 1.7GHz: http://youtu.be/Roda_vL-QEQ?t=1h19m10s

Gledaj od 1:19:10 do 1:35:25, ako te samo to poređenje performansi zanima.

Našao sam ti i članak iz 1999 sa CNN, kada je USA proglasila PowerMac G4 za superkompjuter i Appleu zabranila izvoz u mnoge države na osnovu toga: http://edition.cnn.com/TECH/computing/9909/17/g4.ban.idg/

Tu zabranu izvoza je Apple iskoristio u promotivne svrhe i napravili su dobru reklamu: http://www.youtube.com/watch?v=7Eb1yih5kNY

Ske

pre 9 godina

@dzoni
Split screen mode, nije isto sto i multitasking. Multitasking na iOS-u postoji odavno.
A sto se tice onih "milion" stvari koje na androidu mogu a ne mogu na iOS-u, hajde navedi barem jednu.

U medjuvremenu cu da ti odgvorim na neke "popularne" mogucnosti koje kao mozes na androidu a ne na iOS-u

- Adaptacija sistema personalnim potrebama.
Ok, da bi to uradio moras da rutujes telefon, verovatno i flesujes nekim custom romom kojeg NISI TI napravio. Kako je to personalizovano TVOJIM potrebama i kako je to drugacije od "jailbreak-a"?
Smesni ste kada krenete da se frljate tim glupostima oko "otvorenosti sistema" a ne znate ni gde mozete da procitate licencu pod kojom je Android objavljen. A pogotovo sto pomislite na onu zgradu gde se placa porez kada vam neko spomene SDK.

beba

pre 9 godina

Btw, ko je pominjao instaliranje aplikacija bez iTunesa? Pomenuo sam koriscenje uredjaja kao lako prenosivog storagea (ne kazem da je nesto posebno to u danasnje vreme bitno ali jednostavno telefon uvek imam uz sebe i u svakom momentu mogu sa bilo kog racunara prebaciti na bilo koji bilo sta BEZ iTunesa i bez ikakvog softvera ukoliko to situacija zahteva, a naravno nebrojeno puta sam bio u takvoj situaciji i sa iPhoneo bih mogao lepo da se slikam ali bukvalno...). Jedino, moram da priznam, nisa siguran kako iPhone stoji sa wireless file transfer aplikacijama, mada poznajuci iPhone ne bi trebalo da ima ista slicno (bar u ne jailbreak varijanti) ali ako postoji onda mu se i moze progledati kroz prste pomalo, na tu temu...

pendula

pre 9 godina

Moj NOTE 1 je kod mene skoro 3 godine i sad sam resio da ga menjam a pogodite za koji telefon? Pa naravno za NOTE 4.Kad sam pre neki dan drzao iphone 5 meni bilo smesno da gledam :) Smejurija od telefona a kosta boga oca ali postujem ljude koji ga gotive.Jbg svako ima svoj ukus i svako zna sta mu najvise lezi.

Ranzo

pre 9 godina

Ja trenutno koristim Galaxy S4, svoj stari iPhone 3GS sam dao ćaletu i radi mu i dalje na iOS 6 perfektno, baterija mu drži 2 dana (iako je telefon star sad već 3 i po godine), a jedina mana je što ne može da skine neke aplikacije koje su isključivo za 7. Istina je da mi je na Androidu lakše da obavim neke svakodnevne stvari (da kopiram muziku drag & drop iz Explorera, da promenim ringtone za 20 sekundi), ali isto tako je činjenica i da Android još uvek nije dostigao sofisticiranost i pouzdanost iOS. Čak i na jakom modelu kao što je S4 ima problema i kočenja, blokada, pucanja aplikacija i slično. Međutim, čovek nauči da živi s tim, kao što i na 3GS može da se preživi sa default zvonima koja su me iritirala, i bez muzike (iTunes ne mogu da smislim, bespotrebno je komplikovan). Kad mi S4 dosadi, što da se ne vratim na iPhone, eto možda baš na 6 plus, pašće mu cena do tada. Šta li se svađate šta je bolje, najbolji je alat kojim najbolje barataš. Inače za ovo što čovek reče, da je Mac oduvek drao PC za pripreme, štampu, obradu fotki - živ sam svedok. 1999. moj komša pusti radial blur u Photoshopu na plakatu 300 DPI i završi ga za 10 sekundi. Moj PC nije ni uspeo da završi operaciju, zabo je posle 2 sata, svega mi :)) a nije bila ni slaba mašina za to vreme, Celeron 300A o/c na 450 MHz i ne mogu da se setim koliko RAM memorije, ali više od komšijinog Mekice sigurno :)

it-evac, ali pravi

pre 9 godina

@vujke
Za razliku od tebe, ja sam IT-evac poodavno. Prvu liniju programskog koda sam napisao 87-e godine i od tada se stalno usavršavam. Jednom sam dao novac za drndoide (za mene i suprugu) i nikada više. Nemam bre više živaca za bambuse od programera koji neće, ali neće da se potrude da svoj proizvod prilagode krajnjem korisniku. Iznerviram se kada vidim nešto što je programer mogao elegantnije da reši samo da mu je doprlo do svesti ili da je barem konsultovao nekog za UX. O bagovima i curenju memorije na andriodima ne vredi trošiti reči.
Takođe, dobrano sam prostuditrao šta je ispod haube iOS, Windows 8 i Android telefona.
Porediti iPhone, WinPhone i Android je isto kao porediti Ferari, Audi i Kiu.

feridinand

pre 9 godina

Имам питање, ако израда кошта 200 долара, i нека буде и 200 долара зараде, зашта плаћам преосталих 500-600 долара? Кад ми на то питање неко одговори, а да има везе са здравим разумом, купујем "iPhone".

milos

pre 9 godina

ja imam macbook pro i dizajner sam zvuka... mnogo je bolje raditi na mac racunaru - ali se ne slazem da je iphone telefon sa boljim operativnjm sistemom - upravo iz razloga sto je sistem zatvoren i nista ne mozes - Android prosto sve dozvoljava - princip drag and drop i sve cita - ps. note 3 je babaroga za ove "protototipe "

Joker

pre 9 godina

Jesam neko ko voli Android, i ne mrzim Apple (nemam razloga), ali najbolji telefon na svetu? Ma dajte... Sve ovo što je predstavljeno sa novim iPhone-om, u svetu Android telefona postoji već odavno. Uporedite ga sa HTC-om One, Sonyem Z3 ili Note-om 4. Po čemu je to bolji iPhone? Po iOS-u? Odavno je izbor OS-a stvar ukusa jer je Android uhvatio korak sa iOS-om po brzini i fluidnosti...

suncheese

pre 9 godina

Ma sve je to lepo ali koliko to veselje košta? Nisam nikada koristio iPhone jer jednostavno nemam finansijske mogućnosti da ga kupim a na kraju posao mi završava i jedan LG aparat od 100+ evra. Svaka roba ima svog kupca ali realno koliki ljudi u Srbiji može sebi da priušti jedan iPhone i to nabavljen preko oglasa.

Miloš

pre 9 godina

@Niki
Sve si lepo rekao, ali nisi u pravu što se tiče procesora i potrošnje. Nema veze da li je quad ili dual core, ali ako on ne ode u deep sleep, baterija će da ti odleti. Znam iz iskustva. Inače mi se sviđa izrada i kvalitet iPhone-a, ali ne mogu taj softver.

@jojo

pre 9 godina

Da si neki programer znao bi sam da ga jailbreakujes a ima jb za 7.1.2 prvo, drugo vecu glupost nisam cuo u vezi gps aplikacija igo my way, navigon by garmin, tom-tom, ali one kostaju a i ne moraju ;) reci ti meni jel programiras sa telefona, pravis sajtove? Ne bih rekao, tel i treba da ti sluzi za komunikaciju prvenstveno odatle im i ime, da slusas muziku tu ti je iphone takodje dominantan, ako je neki momenat a nemas fotoaparat pri ruci da zabelezis trenutak, pogledas mail, malo web surfa. Ako mi se gleda film necu sigurno da se becim na kojoj god dijagonali do 6" , fableti imaju blagu prednost ali i sam znas da to nije to. Tako da iPhone ispadne krajnje korektan telefon u najmanju ruku..

aha

pre 9 godina

hahaha najbolji??? pa ljudi da li ste vi mozda culi za Sony Experia Z3 ili HTC One M8 ili Samsung S5... svaki od navedenih je po vecini specifikacija bolji od iPhona...

Dusan P

pre 9 godina

Nisu mi jasni ljudi koji kupuju telefon zbog "naprednih" funkcija ?? Šta to znači ? Da li neko možda pravi muziku na iphonu ili androidu ? Da li projektuje zgradu ? Da li završava dizajn stranice za poznati časopis ?
Iphone kao i bilo koji android ili win phone nisu dovoljno dobri da bi ih čovek profesionalno koristio za posao tako o'ladite ljudi sa glupim raspravama !!

Slani

pre 9 godina

Verujem da je telefon odličan. Za te novce mora da bude dobar. Ako su resili problem baterije koja uz jače korisćenje traje pola dana onda ok. Mada ove priče da Android zakucava su mi postale malo smesne. Alcatel npr je izbacio nekoliko modela kvalitetne izrade i odličnih performansi i nema nikakvih problema tvrdim, a cena je pet puta manja.

milos

pre 9 godina

jao ali komentari da nemam para da kupim iphone pa kupujem samsung koji kosta isto kao i iphone je smesna- svaki telefon kupujem u inostranstvu i cene su svuda iste u rangu tih najacih modela -razlike po 50ak eura ... ali necu da mi telefon ne moze nesto - a iphone ne moze mnogo - kada budu otvorili sistem da mogu da vidim foldere u svom tako pametnom telefonu i posaljem koji god ja zelim onda cu imati iphone telefon -

raamen

pre 9 godina

За гомилу негативних коментара треба кривити:
1. Лош текст
2. Главна референца Techcrunch који је наклоњен Apple откад је света и века. Ко оде на њихов сајт и прочита три текста на основу којих је написан и овај, видеће шта значи кад ти се Јабука увуче у главу, а њихови потези диктирају и твојим мишљењем. Конкретно, аутор "није веровао да ће му се икад свидети фаблет, док није пробао 6+" и "не може да се користи једном руком, али, знате шта, па то није ни тако битно". Mindf*ck.
3. Одсуство било каквог поређења са другим телефонима, све је поређење са претходним iPhone-има. 4. Коментатори углавном занемарују чињеницу да је наслов много тенденциознији од самог текста, јер се ипак наводе многе лоше стране нових телефона, истина, након што је острашћено и неоправдано проглашен "најбољим".

Karadamon

pre 9 godina

Meni je cena prevelika i nisam siguran da je ovaj format 6tice ok za mene jer imam malu ruku (format 5tice je perfektan) ali inace sam zavoljan apple uredjajima. E sad ostatak mog posta je pre my 2 cents sto se diskusije ovde tice. Koristim btw. jedan novi macbook pro i stari iphone4 kojim sam bio sve vreme mnogo zadovoljan i ako mu je relativno brzo crkao mikrofon. Razlozi za apple: dizajn, pdf reader bolji od bilo kog androida ako citate casopise u pdf formatu (der spiegel, the economist i tako dalje), browser radi super, tastatura je bolja od androida, one neke sitnice u interakciji sa korisnikom (recimo prilikom skrolovanja). Osim toga iphone software je mega stabilan. E sad, posto mi je nov iphone skup ja kupim Mororola Moto G za zaista male pare, dizajn je bezveze ali podnosljiv, telefon ima uporediv displey i hardware ali je vidno sporiji od 4 godine starog iphone-a, touch je manje kvalitetan, nekoliko (za mene) kjucnih aplikacija se ruse svakih pola sata i tel. se svakih par dana sam od sebe resetuje, nisam uopste znao da tako nesto moze da se desi. Eto, Moto G doduse nije flagship ali ima odlicne recenzije na amazonu! Ipak cu ga zadrzati jer nemam sad zelju da dajem 600 Eur za telefon niti da se obavezujem nekim visegodisnjim ugovorima.

dzo

pre 9 godina

Evo sad citam jednu od tih recenzija


As mentioned in the result, the iPhone 6 scores 21,204 points, which is only slightly better than its predecessor, the iPhone 5s, which scored 20,253.

The iPhone 6 houses Apple's latest A8 chip with a dual-core 1.4GHz Cyclone CPU and a so-far unknown GPU. However, rumours pointed out that the graphics processing unit used is the PowerVR GX6650, which happens to be the next generation of the one found in the iPhone 5s (PowerVR G6430).

To give you an idea of how good these benchmarks are, compare it with the quad-core Galaxy S5 with its 2.5 GHz Snapdragon 801 processor, which managed to register a 23,501 score.

Iliti u prevodu iphone 6 je samo neznatno brzi od iphone 5(jedino sto sad trosi manje bateriju.. A hvale ga jer je samo malo sporiji od galaxu S5 telefona koji sad kosta duplo manje od iphona

SRBin bre

pre 9 godina

Jedva cekam da prodje 2 godine pa da i ja pazarim iPhone 6 a dotle cu da koristim iPhone 5 jbga kad nemam somica viska ili ako bude uz neki paket u telenoru onda bi mogao i ranije :-) a od toga za sada .!.

Ske

pre 9 godina

O cemu ti pises,sta tacno poredis tu dell vs apple ili win vs osx?Sigurno ne poredis pc vs mac,jer mac ne postoji vise,postoji samo pc.
(Nikola, 18. septembar 2014 13:33)

To se desi kada selektivno citas komentare.
Ne zelim ni da te udostojim odgovora na nebulozu o Macu

TinTin

pre 9 godina

Imam Nexus 5, pre toga Lumiu 520, pre toga Huawei G300, a pre toga BB Curve 8520, znaci telefoni razlicitih velicina i jos nisam iskusio problem da ne mogu koristiti fon jednom rukom zbog velicine istog... A imam male ruke. :)

Swedenonline

pre 9 godina

Kupio sinu na studentski popust, vezan na mrezu 24 meseca po 48€ mesecno, 4,7" verziju sa 64 Gb, ulazi 3000 besplatnih minuta mesecno, 5000 SMS/MMS sve bez ogranicenja prema mrezama i 5Gb protoka.

http://www.studentkortet.se/comviq/

Veceras krenula akcija predkupovine, isporuka za 2 nedelje.

Ako racunam ovako, pretplata bi bila 30€ mesecno za ovaj paket tako da se telefon dobije za 24*18€ tj za 432€ a cena za cistu kupovinu bez mree je 780€.
Sve u svemu, mali ce biti srecan jer i nezna :D

Ske

pre 9 godina

@Nikola,
Prvo, Ske svoje uređaje bez obzira na marku i tip u javnosti vadi na "stol" samo kada mu trebaju da uradi nešto produktivno, a u širem društvu je poznat kao jedan od onih što kada odu u kafić, ne bulje u telefon, niti svoj niti bilo ciji drugi.
Drugo, iRig je originalno napravljen za iOS i dugo dugo se cekalo na Android verziju... zar ti iRig ime ništa ne govori?
Ali dobro, to su sve aplikacije koje danas ili sutra mogu da iskoče na ovoj ili onoj platformi. Hajde da vidimo šta to zaista možeš sa iOS a ne možeš sa Androidom, jer to je bilo pitanje. Dakle stock verzija... Neke opcije iz "Continuity" paketa naprime, hand of.
Google trenutno radi na tome i pruža veoma limitiranu podršku za KitKat i Chrome OS
Očekuje se da će Android L imati mnogo bolju, tako da, čekaj još par meseci da izađe L a onda još jedno godinu dana da ga dobiješ i na svom uređaju, pa razmišljaj o prelasku na Chrome OS kako bi mogao da u stvari koristiš androidovu verziju Continuity-ja.

Proud To Be Croat

pre 9 godina

Imas Hondu i imas Ferrari. Nema potrebe sad nabrajati zasto je iFerrari bolji. Argument Androidima nikako ne moze da bude da i Honda ima 4 tocka i volan i brisace… Moj Ferrari stize sutra!(Svaki Petak Izuzetak, 18. septembar 2014 14:33) Ferari bolji od Honde?Ako je rec o brzini,nesumljivo da je bbolji u svakom pogledu,ali ako pricas o upotrebljivosti,Honda je svetlosnim godinama ispred neprakticnog,neudobnog,besmislenog i preskupog Ferarija!Zao mi je ali to je cinjenica.Svako ko je vozio neki ozbiljniji sportski auto po gradu,sigurno pamti koliko je to besomucno tesko i naporno,a ako ga je i provozao po ibarskoj,onda zna i koliko je sve to besmisleno.Isto je i u svetu telefona.Ajfon jeste dobar i brz,ali je ogranicen,kao Ferari koji si pomenuo.Sa druge strane imas Note 3,a jos malo i 4 koji su ti u klasi Rols Rojsa ili S5 ,koji je u klasi Mecedesa S .Ne treba ni pominjati G3 ,One 8 i sl...
(Surovi, 18. septembar 2014 16:02)
A ti si Ferrari u igrici probao pa znaš?

Maks

pre 9 godina

@ (beba, 19. septembar 2014 19:53)

Definitivno nemam utisak da si ti "iOS developer", obzirom koliko ne poznaješ iOS i da pored toga što izgleda da nisi ni pregledao da li postoje aplikacije za ono što si nabrojao (jer si pisao da iPhone to "nema" iako aplikacije za to postoje), izgleda da ti čak ni Keynoteove o iOS-u ne pratiš jer si čak i za neke stvari koje je Apple pokazivao na Keynoteovima (da iOS ima ugrađenu podršku za to) ti pisao da iOS to "nema".

Za korišćenje iPhonea kao USB Flash memorije sam ti već odgovorio... već postoji aplikacija (na AppStore) koja može da se instalira na da omogući to. Lično smatram da je iz sigursnosnih razloga daleko bolje da podrazumevano ne bude namešteno da priključivanjem telefona na bilo koji računar imaš sve fajlove sa telefona "na izvolte", nego ako je nekom potrebno to, da instalira aplikaciju za to i da odredi folder koji hoće da koristi za to.

Za transfer fajlova preko WiFi uz iOS već dolazi AirDrop (od iOS 7 dolazi AirDrop i nikakav "jailbreak" nije potreban za AirDrop jer dolazi uz iOS), a postoje i 3rd party aplikacije za to.

A to što kažeš "ovim si dovoljno pokazao koliko poznajes android tako da ja moram malo da se smejem sad"... šta sam ja to u poruci upućenj tebi napisao da ti zaključiš da ja ne poznajem Android? Dao sam ti link da pogledaš kakvu će grafiku iOS da ima sa Metal i Unreal Engine 4 i ne znam šta je tu smešno, kad za Android ne postoji ni Metal API, niti Unreal Engine 4 podržava Android.

Predrag

pre 9 godina

Apple je sam birao kome daje uređaje na test i recenziju tako da zaključak nije iznenađujući. Kada se telefoni nađu u prodaji, imaćemo pravu sliku... Do tada ovo je čist marketing.

Bole

pre 9 godina

Morat ću ga kupiti, samo da vidim da li je Iphone stvarno tako dobar, a onda ću da napravim Review. Ako mi se dopadne, zadrzacu ga, ako ne, onda ga prodajem.

Darko

pre 9 godina

Kupite bilo koji telefon s androidom u cenovnom rangu iphone-a ili nesto jeftiniji pa cete videti sta je brzina i fluidnost. Ovi sto pisu da android baguje, koci i slicno su u rukama drzali neke telefoncice od 50-100 evra...

Li Osvald

pre 9 godina

Ne razumrm se u telefone, samo me zanima da li su ovi ocenjivaci iz Kine, Koreje, Evrope ili iz SAD? To bi mi dosta znacilo u donosenju nekakvog sopstvenog suda.

dadobh

pre 9 godina

a kakav je odlican dizajn u pitanju? pa isti je kao u samsung galaksi sa prednje strane i htc one sa zadnje strane,bas su napredovali

a lako je napraviti sistem koji nebaguje za jedan model telefona, sto nerade za druge kao android i wp pa da vide sta je tezak posao

wwwww

pre 9 godina

koristim iphon 5 ali koristim i htc m8. vrhunski aparati. nista lose o androidu necu da kazem, za neke stvari mnogo bolji od ios-a. oba su ko svajcarski satovi, sljakaju savrseno. uzecu i sesticu za koji dan. vec sam je narucio. e, sad, obzirom da sam srbin, odoh sad sam sa sobom da se iskrvim oko toga sta je bolje - htc ili iphon.

Kardamon

pre 9 godina

Meni je bila cool ta ekskluzivnost iphone-a uparena sa odlicnom tehnikom a dostupna svima. Za vreme iphone 4 i obicni radnik na gadjevini i fancy lik u Londonu i milijardu dolara tezak ruski tajkun, svi su uzivali u identicnom uredjaju, jedan model koji je bio dostupan svima. Niti je radnik morao da stedi 5 godina da ga kupi niti je tajkun morao da ga optoci dijamantima da bi mu bio dovoljno luskuzan...

Nikola

pre 9 godina

@Ske pogledaj prvi klip ispod klipa koji pokazuje "nešto što ni jedan Android ne može". Inače, jedini uslov za funkcionisanje ovog uređaja sa telefonom ili tabletom je 3.5mm džek na njima (i da ga nema uvek je moguće iseći kablove i prespojiti na, recimo, 2.5mm) i DJ-ing aplikacija (što Androidi ne fali sigurno, tako da ne vidim kakvu to magiju izvodi iOS koju Android ne može. Neki Androidi mogu da se spoje sa Web kamerama i prikazuju sliku u realnom vremenu (zamislite da tablet glumi parking kameru u autu), a ti se hvališeš što dva tableta istovremeno reprodukuju muziku i treći uređaj edituje izlazni zvuk, ne razumem. Ako si već kupio uređaj koji služi da se stavi na stol kad si u kafiću, da bi ga drugi videli, onda ga tako i koristi.

Galaktus

pre 9 godina

Ne ložite se dok vas deru ko ovce za velike novce! Kupujte telefon prema svojim potrebama i mogućnostima, a ne zbog sojki, hvalisanja u kafiću i statusa.

Aleksa

pre 9 godina

Ljudi, ko podize na iOS8 , preporucuje se da se radi preko iTunes-a > prvo uradi bekap , a zatim NE Update, nego pored na Restore iPhone , pa kad te pita za Update kazes yes. Tako ce se sistem instalirati potpuno cist kao iz folije, i time je eliminisan ostatak djubreta zaostalog iz iOS7. Zatim Restore Backup (ako bas morate) , ali bolje je vratiti iz bekapa samo kontakte, i podesavanja, a aplikacije natenane instalirati ponovo, da se otkloni svaka mogucnost gusenja sistema... tako nesto.

Maks

pre 9 godina

@ (novosadjan, 19. septembar 2014 10:53)

Koliko ti imaš godina?

Za ozbiljnu diskusiju "hahaha" i "nije nego" nisu validni argumenti.

Je l' si tražio benchmark kada je Raka pisao o tome koliko su PPC Macovi bili brzi?

Da citiram šta si napisao "Benchmark prika - benchmark! Mani se pismenog iz srpskog, ovo je matematika"

Znači, tražio si benchmark za poređenje performansi.... i dobio si benchmarkove performansi u praksi (u Photoshop i za video obradu)... i šta se dešava kad si dobio benchmarkove? Je l' ti sad više nisu bitni rezultati benchmarka odjednom?


Dao sam ti link za video snimak u kojem su poredili performanse G4 i Pentium 4 procesora pri istim zadacima u praksi (za video obradu i u Photoshopu) i koji je procesor imao kakve performase na tim testovima se vidi na snimku... ne vidim neki razlog zašto bi bilo bitno ko je radio test, kad je benchmark automatizovan (to jest, pustili su benchmarkove da rade isto na obe mašine)... i da su zvali Micu Trofrtaljku da pritisne dugme da počne test, ne vidim kako bi to uticalo na validnost testa.

Validan argument za ne priznavanje nekog benchmarka procesora bi bio ako bi neko mogao da navede neki validan razlog zašto test nije bio fer (na primer, ako bi jedna mašina imala više RAM memorije, ali to na tom testu nije bio slučaj, obzirom da se navodi da su mašine imale i istu količinu RAM) ili da su testirali nešto što se ne koristi u praksi (što opet nije slučaj jer su testirali performanse Photoshopa).

robokap

pre 9 godina

E ovako da kazem i ja nesto na ovu temu. Izuzetno cenim apple kompaniju. Prave mocne masine od lapa do meka a do skoro i telefona... Sta hocu da kazem, koristim iphone 5s i prezadovoljan sam iskreno, medjutim kad sam video sta su uradili od iphone 6, moja reakcija je blaze receno razocaravajuca. Krenuli su da tonu i oni, ovo sto su napravili od iphone se totalno kosi sa svim onim sto ih je krasilo kao kompaniju. Iskreno ne vidim ama bas nijedan razlog da menjam svoj 5s za 6 jer mi je po izgledu moj telefon nebo za iphone 6. Ne lozim se na velike ekrane niti mi trebaju apdejtovacu ga na ios 8 koji ce savrseno da radi i na 5s i sacekacu narednu godinu da vidim da li ce se dozvati pameti i vratiti se na pravi kurs. Ako ekran nastavi da raste promenicu brend i gotovo, jer nisam lud a ni glup da placam nesto puno vise u odnosu na konkurenciju kada razlika tada nece ni postojati u odnosu na konkurenciju kao sto je postojala do sada. Ziveli svi!!!

Marko

pre 9 godina

Ne razumem zašto se toliko potencira koji je najbolji telefon. Zašto se ne potencira frižider, televizor, patike, knjiga, bilo šta nego svaki dan samo telefon i udri o Apple i Samsungu. Jel to nešto tako važno da toliko mora da nam se servira? Obični proizvodi potrošačke elektronike. Kako ja da prestanem da kupujem stvari koje mi ni ne trebaju ako vi samo servirate besomučno i pravite od toga lifestyle i statusne simbole i ceo život pretvarate u jurnjavu za nebitnim predmetima.

Maks

pre 9 godina

@ (jo jo, 17. septembar 2014 20:55)

Koliko ti je star taj teks koji si kopirao, obzirom da u tom tekstu se pominje da iPhone 4S košta 600 evra i verzija iOS-a 5.1? Ta verzija iOS-a je iz marta 2012. godine... Još kažeš da si sa nekog foruma kopirao...

Da li je u vreme dok je iOS 5 bio aktuelan na AppStore bilo aplikacija za prebacivanje fajlova preko bluetootha koje ne zahtevaju jailbreak, to ne znam, ali danas ih ima... a od iOS 7 uz iOS dolazi i AirDrop funkcija za prebacivanje fajlova preko Wirelessa, koja je brža od bluetooth prebacivanja.

Što se GPS navigacije tiče, to je imao i iPhone 4S i bez jailbreaka... mada na Apple Maps nisu imali nazive ulica za gradove u Srbiji u vreme dok je iPhone 4S bio aktuelan... Danas na Apple Maps imaju nazive ulica i za mnoga sela u Srbiji (na primer, imaju nazive ulica i za selo "Gornje Brijanje").

Što se WiFi Hotspot funkcije na iPhone tiče, to je takođe imao i iPhone 4S... ta funkcija se zvala "Personal Hotspot" i nije bila ograničena samo na povezivanje preko Bluetootha kao što piše u tom tekstu koji si kopirao... evo našao sam ti članak iz 2011. u kojem možeš da pročitaš da je ta opcija postojala i pre iOS 5: http://ipod.about.com/od/iphonesoftwareterms/g/What-Is-Personal-Hotspot.htm

Možda je taj što je to pisao pokušavao da istovremeno bude i povezan na jednu Wireless mrežu i da napravi drugu Wireless mrežu u kojoj bi iPhone bio hotspot, što obično ni na desktopu nije izvodljivo bez dve Wireless kartice.

Za hajrudina

pre 9 godina

Bate, toliko ti i kostaju samsung s5 i ostali high tech telefoni. Ti uporedjujes cenu sa paketom sa punom cenom? U americi kupis iphone 6 za 200$-400$ max, zavisi koliko memorije (prevedenk u € oko 150-340€). Isto tako ako oces samsung za punu cenu iskesiraces 600-700€, slicno ko iphone. Ne uporedjuj babe i zabe!

Maks

pre 9 godina

@ (Nikola, 18. septembar 2014 13:33)

Ako pod "PC" misliš na personalne računare generalno, u tom smislu bi i Apple II koji je izašao pre prvog IBM PC-ja bio "PC"... ali ako pod "PC" misliš isključivo na "IBM PC Compatible" platformu, u tom smislu ni jedan Mac nije "PC", bez obzira da li je reč o nekom Macu sa PPC ili Intel procesorom jer ne čini samo Intel procesor "IBM PC Compatible" platformu, niti su se Intel procesori prvi put pojavili na IBM PC (bilo je i pre IBM PC-ja i drugih platformi sa Intel procesorom).

Za "IBM PC Compatible" platformu se, na primer, podrazumeva da mora da ima "IBM PC Compatible" BIOS, koji je sam po sebi 8-bitan i da se računar bootuje u 8-bitni režim (i na novijim "IBM PC Compatible" računarima koji su imali 32-bitne i 64-bitne procesore se računar bootovao u 8-bitni režim, pa je posle bootloader bootovao OS i OS se prebacivao u 32-bitniti/64-bitni režim da bi zaobišao neka ograničenja IBM PC platforme), kao i kompatibilnost sa MS-DOS za IBM PC.

Računari koji umesto BIOS imaju EFI i ne podržavaju MS-DOS ne pripadaju "IBM PC Compatible" platformi.

Tehnologije poput PCIe, USB, Thunderbolt, DisplayPort, HDMI i slično su prihvatili i Apple i drugi proizvođači kao zamenu za starije standarde... tako da, na primer, PCIe kartice nisu neka izvorna "IBM PC" arhitektura (ranije je IBM PC platforma koristila "ISA Bus" konektore za memoriju, hard disk i kartice).

Ni mnoge današnje Windows mašine nisu više "IBM PC Compatible".

Ipedja

pre 9 godina

Vidim da je najveca muka cena iphone,vrlo je prosto i jednostavno,zivim u swiss gde 70% populacije koristi app-ove proizvode e sad ja koristim sunrise mrezu gde mesecno placam 120fr pretplatu a plata mi je 5600fr uzeo sam iphone za 1fr a mogo sam sa uzmem bilo koji android za istu cenu i za istu pretplatu,necu da ulazim u tematiku koji je tel bolji,samo zelim da objasnim kako se kupuju telefoni u EU

Ceva

pre 9 godina

@Ske ma kakav crni handoff. http://m.imore.com/cant-get-continuity-calling-or-handoff-working-heres-fix Jel to beta verzija ili gotova stvar?

Ske

pre 9 godina

@Ske ma kakav crni handoff. [link] Jel to beta verzija ili gotova stvar?
(Ceva, 19. septembar 2014 16:19)

Bitno je da umes da pljujes koliko je djubre i slicno a pojma nemas da je Yosemite jos uvek Beta i da Continuiry nece biti zvanicno dostupan u "stable" verzijama pre oktobra.
Za sad samo u nekim beta verzijama mozes da ga koristis.

Ljepi

pre 9 godina

Kao i većina naprednih poznavalaca ove vrste tehnike,iznosim svoje iskustvo u vezi pametnih telefona (od vremena P910).Odmah da se složim i sa nekim komentarima koji funkciju telefoniranja stavljaju u deseti plan,jer to mogu i svi mobilni uređaji iz 90-ih godina.Dakle,kod mene telefon radi sa 110% mogućnosti,i tu mojoj neutaženoj želji za mogućnostima,ne pomaže ni 16GB ROM-a i octacore jezgra.
Dalje,koristim sledeće aplikacije:kad ulazim u kuću, WIFI signal automatski smanjuje nivo tona na NORMAL,uveče u 23:00, profil se prebacuje u noćni režim rada i dozvoljava primanje poziva samo favoritima sa imenika.Kad sam u vožnji,tad druga aplikacija pali automatski SPEAKERPHONE,da mogu nesmetano pričati u vožnji,nakon 4 sekunde zvonjenja (rukovodi se promenama u CELL signalima antena provajdera).Potom,svaki FREE WIFI signal aktivira konekciju,bez mog uplitanja, a automatsko snimanje svih razgovora, naravno se podrazumeva.Nadogradnje su sve isključene,a neki tzv. interni risiveri unutar aplikacija su isključeni i google-ove reklame namaju tu šta da rade.Auto REMINDER me obaveštava svako malo na propušten poziv,ili SMS, a dosadne poruke provajdera (ili bilo koga) se i ne prikazuju na ekranu i automatski se brišu.Beckup poruka se,naravno,odvija lokalno svaki dan,a i tel. imenika.Takođe se i snimanje OS-a telefona odvija svakih 15 dana.Ima tu još mnogo toga,pa vas pitam,jeli to malo previše za jedan pametni uređaj koji uz to može i da telefonira?