Utorak, 16.09.2014.

13:18

Rusija ozbiljna u nameri da odbaci Windows

Izvor: B92

Rusija ozbiljna u nameri da odbaci Windows IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

180 Komentari

Sortiraj po:

komunistički javni izdajnik

pre 9 godina

Ovo je za sve vas što mislite da nešto znate o jednom, drugom ili trećem sistemu iz vaše perspaktive malog Perice. Mora da vam se kaže i nešto četvrto, najvažnije od svega, a to je činjenica koje svi vi niste svesni, jer ste amateri. Kad budete imali firmu ili svoju veliku kompaniju, da sva ta pitanja onda za vas neće drugovi hobi-komjuteraši da vam važe i više nećete imati u životu takve dileme. Radi se o poverenju, radi se o kredibilitetu i pre svega o pravnoj odgovornosti iza koje stoji ozbiljna, odgovorna i moćna kompanija iz Redmonda i sve to neće i ne može da zameni ni jedna Linux ili Putin distribucija. A za vašu ličnu upotrebu i šetnju po internetu možete i dalje da koristite sve što želite, pored ostalog i PS i xBox sisteme na vašim televizorima. Sutra ćete to isto moći i sa vašim tosterom i frižiderom. Razumete li sad nešto?

mamago

pre 9 godina

Postrojenje HP Paradoks IV instalirano je u Institutu za fiziku, koštalo je oko milion dolara i centar je mreže superracunara čitavog regiona, koji je preko nas umrežen sa celim svetom. Operativni sistem je Scientific Linux. Ne, nije greska.

Citam blejace

pre 9 godina

'el ti stvarno pokusavas da poredis pravi maxlike moderatorski program sa Archicad-om? Tuga.
(Posmatrac, 18. septembar 2014 18:23)

Nije tebi bas lako. Kazi na cemu si, mozda i meni Painter zalici na Photoshop.

pera

pre 9 godina

Haha, jel me zezate? Samo ceti ri kopije Windowsa? A prosle godibe nekoliko komada vise??? Ili je greska u prevodu ili ivaj tekat nije bio vredan citanja.
I zar ne objaviste da se Minhen vraca na Windows?
U svim drzavnim sluzbama inace treba uvesto .odt format kao zvanican za dokumente (ako se dobro secam to je format za Open Office) zaposliti 3-4 coveka da ga razvijaju za nase potrebe i deliti ga privatnim firmama besplatno. Pa ko zeli, moze da predje na Linux, ko ne, neka ostane na Win-u. Takodje, narediti svim bankama da im softveri za e-banking rade na Linuxu ili neka budu WEB verzije.
Gomila manjih firmi vise ne bi bila u strahu od poreznika koji kobtrilisu licenece.
Ali ne. Bill Gates je prvi dosao kod Djindjica posle dolaska na vlast. Sigurno da bi nama bilo bolje. Samo zato. A mi papani, valjda i tu moramo da davihemo kicmu i samo placamo Zapadu. I placamo. I placamo...

Đole

pre 9 godina

Druže, ja kod kuće na ultrabook-u koristim isključivo Kali Linux (jer mi je struka vezana za security i administraciju sistema i mreža). To što ti kao "isfolirani Linux čistunac" ne kapiraš da kada ja kažem "Linux", tu podrazumevam jednu od barem 5-6 distroa kojima se aktivno služim (Slackware na firewallovima i Vyatta kao soft-ruteri) + Ubuntu, CentOS i (ponekada) Backbox, to je samo tvoj problem. Ne, nego treba tebi uvek da naglasim da znam da je Linux samo kernel a da se distro gradi oko njega...

Pored toga, na desktopu držim Windows zato što mi završava posao za tekuće stvari i kada jednostavno ne želim da se "cimam" (a i na poslu imam Win). Takođe, vidim da izgleda nemaš predstavu šta je Active Directory...AD NEMA kvalitetnu open source konkurenciju, pa TI troluj dalje i glumi eksperta koliko god hoćeš. Za razliku od tebe, ja znam o čemu govorim i imam više 12 godina radnog iskustva u enterprise okruženjima tako da nemoj molim te da pokušavaš da mi blefiraš.

Citam blejace

pre 9 godina

@rango, a ja tebi da kazem prijatelju da je program sposiban samo da projektuje vestinu. Moji projekti u blenderu tj archviz su daleko realisticniji, kompleksniji i bolji nego sto su ikada bili archicada i lumiona ikad. Kao sto rekoh. Ucestvujem na medjunarodnim konkursima i umem da uporedim rad svog biroa sa biroima ih zapadnih zemalja. Rezultatima sa prezadovoljan. Uostalom da bi koristio blender na visikom nivou potrebno je znanje koje ne mozes steci sa archicad-om i lumionom.
(Posmatrac, 17. septembar 2014 12:12)

Da, secam se. Kad nisi znao da koristis ArchiCAD da bi dobio to sto zelis, mogu da zamislim kakve tek rezultate postizes Blenderom :D
Za medjunarodne konkurse, jel'te.

1+1=10

pre 9 godina

Active Directory?

The Unix philosophy explains it well "Write programs that do one thing and do it well. Write programs to work together."

@(Đole, 17. septembar 2014 15:11), Линукс није оперативни систем. Што се тиче твог троловања, лепо пише да многима „савршенство“ једног програма за све намене не одговара, и да ће свој рад да организују старински, на Униксов начин.

Ivan

pre 9 godina

@(Libert, 17. septembar 2014 20:18) & (Đole, 17. septembar 2014 15:11)

Stvarno nema više smisla. Komplet NYSE radi na Linuxu. To što sekretarica upotrebljava Windows je moot point. Njoj lakše tako i što da ne. Ja nemam nikakav problem s tim. Moja mama je probala Linux i ne odgovara joj. Ima Win 7.

Što se Active Directory tiče. Ima alternativa i na Linux platformi. Samo treba znati.

A taj korporativni deo o kome pričate je više na Macu nego na Win ;)

Libert

pre 9 godina

I ja sam nekada mislio da je linux fantasticna alternativa windows-u. Onda sam odrastao i shvatio da ni jedna banka ili neka druga institucija u kome informacioni sistem igra znacajnu ulogu u poslovanju ne koristi linux.

Đole

pre 9 godina

@Ivan:

Slažem se ja da nema stvari koja je neizvodljiva, samo to košta da se razvije (isto kao što i Windows već dolazi sa brdo stvari koje su neophodne korporacijama). Takođe se slažem da svaki OS ima svoje mesto - pa ja prvi preporučujem i instaliram Linux svima kojima kompluter služi da se šetaju po internetu, pišu mejlove, posećuju socijalne mreže...

Ono gde se ne slažem sa Vama je da je sa Linuxom danas sve moguće. Recimo, direktorijumski servisi (najvažnija stvar u ogromnim kompanijama sa višestrukim stablima domena ili šuma) su na Windows-u ubedljivo najmoćniji i nema OpenSource alternative koja je na tom nivou (mogu se ljudi ne slagati sa ovim koliko hoće, to su čunjenice). Windows Server 2012R2 je ubedljivo najmoćniji OS današnjice, bez konkurencije. Jednostavno ne postoji OS koji može da uradi sve to što može Windows Server.

A to što Google ili Amazon "rade na Linuxu"...Pa koji deo im radi na Linuxu? Onaj korporativni je komplet na Windows platformi (slobodno proveri), a njihovi servisi namenjeni prodaji i interakciji sa korisnicima su (naravno) na Linuxu jer su pisali custom aplikacije za poslovanje i cloud.

Ovo je ekvivalentno onome kad kažu "Linux dominira na tržištu superračunara". Tačno, ali koliko je superračunara na planeti, a koliko desktop i laptop radnih stanica?

Posmatrac

pre 9 godina

@rango, a ja tebi da kazem prijatelju da je program sposiban samo da projektuje vestinu. Moji projekti u blenderu tj archviz su daleko realisticniji, kompleksniji i bolji nego sto su ikada bili archicada i lumiona ikad. Kao sto rekoh. Ucestvujem na medjunarodnim konkursima i umem da uporedim rad svog biroa sa biroima ih zapadnih zemalja. Rezultatima sa prezadovoljan. Uostalom da bi koristio blender na visikom nivou potrebno je znanje koje ne mozes steci sa archicad-om i lumionom.

Ivan

pre 9 godina

Evo linka : http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_adopters

i citata :

"The United States Department of Defense uses Linux - "the U.S. Army is “the” single largest install base for Red Hat Linux"[30] and the US Navy nuclear submarine fleet runs on Linux."

i još jedan,dva ili tri? :

"In June 2012 the US Navy signed a US$27,883,883 contract with Raytheon to install Linux ground control software for its fleet of vertical take-off and landing (VTOL) Northrup-Grumman MQ8B Fire Scout drones. The contract involves Naval Air Station Patuxent River, Maryland, which has already spent $5,175,075 in preparation for the Linux systems.

In April 2006, the US Federal Aviation Administration announced that it had completed a migration to Red Hat Enterprise Linux in one third of the scheduled time and saved 15 million dollars.

The US National Nuclear Security Administration operates the world's tenth fastest supercomputer, the IBM Roadrunner, which uses Red Hat Enterprise Linux along with Fedora as its operating systems."

Ups.....mora da su i ovi amerikanci prolupali pa upotrebljavaju Linux

Ivan

pre 9 godina

@(Đole, 17. septembar 2014 10:59)

Stvarno je više dosadno ovo prepričavati. Linux je samo jezgro. A na tom jezgru možeš sagraditi šta hoćeš. Problem je što se na početku već ograničite da je nešto neizvodljivo. Nema te stvari koja je neizvodljiva.

Ova večita debata Win vs Linux je bezvezna. Sve ima svoje mesto i sve prema potrebi.

A to isto o čemu vi pričate u drugom paragrafu bezbroj kompanija je sredila na Linuxu.
Američki department of defense je na Linuxu, FAA, US Post (shvatate vi li kakav je to sistem i šta sve tu treba) - eto sve to radi na Linuxu.

A ovi što pričaju kako Win u nekim server okruženjima zamenjuju Linux imaju verovatno neke veze sa MS - ili pružaju neku podršku ili razvijaju softver na Winsima i slično. Daleko je to od istine. Sve više i više je Linuxa oko nas. Pogodite šta je Android! Pa Linux, naravno.

Na čemu mislite da radi Google? Pa na Linuxu naravno. Na čemu je Amazon. Na čemu radi NYSE? Red Hat Linux naravno. Ovo su sve giganti.

Idemo dalje. CERN? Šta upotrebljavaju? Scientific Linux, naravno.

Ja potpuno razumem da je nekima lakše upotrebljavati Windows i standardne aplikacije ali odbaciti jedan ili drugi proizvod zato što je "meni lepše" je ignoranca.

EU Citizen

pre 9 godina

@dzonikg
Ne znam za druge ljude, ali ja ni u kom slučaju ne mrzim "Rusiju", naprotiv, verovatno sam pročitao više knjiga ruskih autora nego što ste videli u životu (barem sudeći po vašem načinu izražavanja :) ), veliki sam fan ruske klasične muzike, naročito klavirske ili ruskih slikara, ono što ja lično mrzim, nimalo patološki, već sasvim racionalno i logično, jer sam antifašista i antikomunista i pristalica građanskih sloboda i slobodnog tržišta, jeste ruski režim, koji je jedna zločinačka mafija i direktan idejni i personalni nastavljač boljševičkih bandita, koji su upropastili tu nesrećnu zemlju i plasirali se na drugo mesto, odmah iza Mao Cetunga i kineskih komunista a daleko ispred Hitlera na listi najvećih masovnih zločinaca svih vremena. Takođe su uvukli Srbiju u nekoliko ratova, više puta, od Sanstefanskog ugovora naovamo, joj zabili nož u leđa, doneli komunističku boleštinu, to jest ne "oslobođenje" već samo promenu okupatora, na tenkovima Crvene armije i usput opljačkali i silovali pola Srbije, držali pod surovom okupacijom i pljačkali pola veka celu istočnu i pola srednje Evrope, pomogli da Milošević dođe na vlast i održi je (čak i u doba Jeljcina, KGB-ovske strukture su ga podržavale), počini gnusne zločine i na kraju nas uvuče u rat sa celim civilizovanim svetom, šurovala s ubicama najvećeg reformatora i vizionara otkad postoji Srbija, itd, itd... Da bi se tako nešto volelo, treba biti srpski rusofil, odnosno frustrirani komunističko-fašistički fanatik.

Idaho

pre 9 godina

(dzonikg, 17. septembar 2014 09:27)

Imas patoloski problem jer zivis u proslosti i od crne magije.
A Rusija se mrzi iz isto tako puuno razloga.

Neko

pre 9 godina

Bre, da nije Srba ne bi se ni čulo za linux, svih 200 korisnika "udaraju" pluseve na komentare koji ga dižu u nebesa :)... Po odnosu plus/minis na komentare ispada da u Srbiji ima najmanje četiri puta više korisnika Linux-a. Jedan mali savjet svima, neka koristi svako po volji sistem koji hoće a novčanik pokazuje šta je isplativije.

Đole

pre 9 godina

Gospodo, ja radim sa obe platforme - i Windows i Linux. Radim u izuzetno kompleksnom okruženju u velikoj stranoj korporaciji. Stvar je u tome da su sa Linuxom neke stvari jednostavno - neizvodljive. Shvatate li da ako zasnujete ceo informacioni sistem na Microsoft platformi da od toga apsolutno nema bolje, kompatibilnije, sa boljom tehničkom podrškom, sa više eksperata za platformu.......

Windows Server "u srcu" svega, sa Windows klijentima, sa SQL Serverom kao sistemom za upravljanje bazama, sa System Center-om za update i inventarisanje softvera i automatski deployment operativnih sistema na stotine računara istovremeno, sa Exchange-om za mail i svaku drugu komunikaciju, sa ForeFront-om kao internim ruterom i firewall-om........ I to se sve integriše SAVRŠENO jedno sa drugim i imate "single signon" odnosno jedni kredencijali za sve. Imate cloud, virtualizaciju, alate za razvoj....sve u jednom sistemu i proizvodu.

Da li sada barem malo shvatate, Linux evangelisti, da Windows nije dominantan prosto zato što ljude mrzi da uče nove stvari, već zato što jednostavno radi. Kompanije hoće PROIZVODE a ne PROJEKTE, a to je razlika između Windows-a i Linux-a.

dzonikg

pre 9 godina

Nikad necu razumetu patolosku mrznju prema rusiji prilicnog broja komentatora na ovom sajtu ..ima ih na apsolutno svaku vest i u kojoj se pominje rusija.
MOg cukundedu u svom rodnom gradu nije ubio rus vec Austrijanac,rodjenog oca i rodjenog brata moje rodjene babe po majci nije streljao rus vec Nemac..moju kucu u srcu Kragujevca 1999 nije ostetio do nepopravljivosti (morali smo da je srusimo) ruska bomba vec americka ,mog druga koji je tad imao sam 19 godina i poginio u kolima u srcu srbije kad je bomba pala pored puta nije takodje nije ubila ruska bomba vec americka..mog rodjenog babu i dedu nije iz svog stana u centru pristine gde su ziveli ceo svoj zivot isterao Rus vec NATO ..deda je umro posle samo 15 dana od toga a baba posle 3 meseca.

Korisnik

pre 9 godina

Jedna ozbiljna državna institucija u Srbiji planira prelazak na Linux u svom kancelarijskom poslovanju. Naravno da neću napisati koja je to institucija. Ako oni uspešno budu sproveli migraciju sa Windows-a na Linux, to može predstavljati model za kompletnu državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije.

Gledač

pre 9 godina

@Milan
Nije Apple pokrao ništa od Xeroxa već je platio da ima pristup, promenio i usavršio toliko da su se i ljudi iz Xeroxa iznenadili i nisu uspeli da urade bolje kad su kasnije izbacili svoj proizvod. Znači ništa pokradeno već plaćeno. Sa tom odlukom šefova u Xeroxu mnogi se nisu slagali ali ipak tako je urađeno. Čak su i pokušali da sakriju deo ali je Džobs insistirao da se ispoštuje dogovor za koji je dao pare. To je bila samo osnova onog što je kasnije izašlo na čuđenje Xeroxa koji je bio siguran da je bolji i daleko ispred Apple po tome. Tada.

PODVNK

pre 9 godina

Glupava rasprava. Ko hoce nesto drugacije on ce preci na Linux ko nece nece. Samo da se zna ja sam posle 17 godina na win presao na linux mint i sve mi poslove zavrsava. Uz to ja sam za zapadne kapitaliste postao legalan korisniuk softwera i uzoran sam gradjanin koji postuje zakon.

Kole

pre 9 godina

Grad Minhen je kompletnu infrastrukturu prebacio na Linuks jos pre 15-ak godina. Nije nista cudno. Nemci su racionalni, to je prosto pitanje ustede, ali i otvorenosti programskog koda - veca bezbednost.

IT

pre 9 godina

Ne vidim razlog da drezavne institucije koriste Windows.Takvu strategiju bi i Srbija trebalo da sprovede. ...
(Dragan, 16. septembar 2014 21:31)

Mnogo veci problem lezi u tome sto je 99,99% softvera u drzavnoj upravi uradjeno Visual Studio alatima (VB, ASP, C#, ...), a oni su takodje MicroSoft-ovi, kao sto je njihov softver za razvijanje i odrzavanje baza podataka (SQL Server). Postoje alternative, ali pod uslovom da se ne proizvodi nikakav dodatni softver, samo za zamenu postojeceg alternativnim alatima bilo bi potrebno mnogo godina, uz velike troskove za nabavku tih alternativnih alata, obuku zaposlenih u IT sektorima drzavnih ustanova koji bi ih primenjivali u radu sa bazama, projektovanju i programiranju, za strucnu literaturu, itd. Mnogo skupo za******nje za ovako siromasnu drzavu.

brate rodjace

pre 9 godina

Hahhaaaa, kakav smo mi narod, pa to je cudo. Ovoliko zucna rasprava izmedju Win i Linux sistema, sevaju varnice, psovke, uvrede, pljuvacina... A clanak o smanjenju plata skoro da nije ni ispracen, o torturi gradskih vlasti na gradjane preko GSP, o privatnim uterivacima dugova koji pljackaju narod... Bitno je da smo mi zustri kada je u pitanju software. Super smo. Malo je off ali je bilo jace od mene.

meskalin

pre 9 godina

Nije problem u Linuxu niti u M$ licencama koje jesu skupe nego u ljudima koji ce da servisiraju tj Linux adminima kojih jednostavno nema dovoljno jer 95% su ljudi koji su vezani za M$ platformu.

Nakraju bezobzira na licencu sta plate firme ispadne ih skuplje da su na Linuxu zbog same tehnicke podrske koja je puno skuplja nego za Windows platformu ali ne zbog toga sta je to kompliciranije ili losije nego jednostavno nema dosta ljudi koji rade na Linux platformi profesionalno.

Danas MCSA/MCSE etc ima na svakom cosku da nadjes skoro ali Linux i da zna sta radi sa stazom huh, pa nece bas ici tako lako.

hm

pre 9 godina

Linux (ok, ovisi i o distribuciji) je iznimno kvalitetan OS. Jedini problem kod tog OS-a je što treba uložiti novac u obuku ljudi koji rade na njemu (osnovnu) i treba imati ljude koji će te sisteme održavati (nešto su skuplji jer ih je daleko manji broj u odnosu na one koji održavaju Windows platforme).

Zapravo, najveći problem Linuxa su piratski windowsi i office proizvodi. Ljudi ih godinama imaju kod kuće, godinama su predinstalrani u novim računalima i ljudima je poznat rad sa tim sustavom. A ljudi ko ljudi ne vole promjene...

Mare

pre 9 godina

1. OpenSource je otvoreni kod i to ne znači nužno istovremeno beaplatan.
2. Ono što je jednako važno a što niko nije do sada spomenuo je zapravo GPL licenca i to je ono što daje PRAVU SLOBODU.
3.Rusija ne samo da napušta Windows sada, već je to nameravala da uradi još za vreme prvog Putinovog mandata, ali nije se stiglo, bilo je dosta stvari za uraditi u drugim oblastima jer je Jeljcin izdajnik sve uništio, a došao je onda izdajnik Medvedev i kao jednu od prvih stvari brže bolje stopirao projekat i potpisao novi ugovor sa MS.
4.Zvanična distribucija koja će biti korišćena već postoji, živa i zdrava i zove se ROSA Linux, koliko se sećam ima KDE okruženje i derivat je Mandrive. Možete lako naći na netu.

Hvala na pažnji i doviđenja atlantisti.

radodeyan

pre 9 godina

Vec 8 godina sam u Rusiji , i nikada nisam cuo i procitao ni rec o ovome. O koka-koli, Mc Donaldsu i slicnim stvarima se stalno prica, ali o Windows-u ne. Morate znati da je piraterija vrlo razvijena u Rusiji. Ima mnogo trekera, gde se mogu skinuti najnovije verzije svih programa. Do pocetka krize, pricalo se i o nekoj borbi protiv piraterije.Cak su ljudi i kupovali licence, ali sada mislim da je to palo na najnizi nivo.Otuda i pad prodaje Windows-a. Tkodje da dodam da su Rusi veliki fanovi Apple tehnike.Recimo, u skoli gde uce moja deca, svi koriste Apple laptopove.Takodeje, Rus ce pre kupiti iphone, nego cipele ili farmerice.Tko da bojkotovanja Zapada u tom segmentu tesko da ce biti.

Adam Jensen

pre 9 godina

Prvo, s obzirom na to koliko je Windows inherentno nebezbedan (iz raznoraznih razloga), sve ozbiljne države se u principu lagano odriču Windows-a kao dominantnog operativnog sistema.

Međutim, najblaže rečeno su mi smešni komentari, očigledno "vrhunskih poznavaoca" materije koji pričaju kako je "Windows kanta" i "OS za domaćice". Savet takvima - ne blamirajte se, molim vas. Postoji DEBEO razlog zašto Microsoft-ov OS globalno dominira u korporativnim okruženjima, dok Linux u takvim situacijama možete zateći samo kao kakav internet-facing server (firewall ili web server) a čak i to sve ređe....Ali očigledno ste veći "pro" i "više cool" ako pljunete po Windows-u i Microsoftu jer vas to čini tako "alternativnim" i "svesnim". Na vašu žalost, ujedno vas čini i smešnim.

EU Citizen

pre 9 godina

Ništa protiv Linuksa, naprotiv, ali ovo je dokaz da i open-source softver može da posluži zatvaranju država i teroru nad njihovim stanovništvom, mislim da su mafije koje vladaju azijskim satrapijama rešile da se postepeno totalno zatvore, uključujući i Kinu, jer im je jasno da je ako i dalje ostanu deo slobodnog sveta, brz kraj monopola na vlast i besramnog pljačkanja i tlačenja vlastite populacije jako blizu. Doduše, ni ovo im neće pomoći, jer su zaostale i zatvaranje će ih dodatno hendikepirati u tom smislu, pa će zaostajati još brže, i na kraju (verovatno krvavo i nasilno, kako su i došli na vlast) propasti, ali će sve to, prirodno, mnogo koštati te države u vremenu kada je i godinu-dve zaostatka i stagnacije fatalno. Samo još jedan dokaz da je ne samo suluda orijentacija Nemačke na KGB-ovsku Putinovu Rusiju, u koju je pokušala da uvuče i celu EU, greška, već i onaj daleko veći projekat Amerike, ekonomska emancipacija postmaoističke Kine: redosled poteza je bio pogrešan, prvo se sklanjaju zločinačka udruženja s vlasti i vrši denacifikacija/deboljševizacija, a tek onda možete nešto solidno da gradite. Nažalost, ovakav razvoj događaja je loš i za Zapad, pošto će makar u nekoj meri ponovo ojačati oslabljene pozicije socijalističko-birokratske mafije u SAD i EU i njihovog nemoralnog i lopovskog sistema takođe zasnovanog na državnoj pljački i represiji, koji je, opet, naravno, u poređenju sa zločinačkim mafijama u Rusiji i Kini mila majka.

rango

pre 9 godina

@Posmatrac - ne znam da li si svjestan da blender ima komercijalnu licencu - kad se već foliraš sa pucanjem programa. Ja živim od arhitektonske vizualizacije, i realno Lumion, ArchiCad, blender su sranje programi kada je ArchiViz u pitanju. Bez maxa teško da se može napraviti ozbiljan posao - odnosno fotorealistican ArchiViz. Naravno, Max i Maya ne podržavaju Linux, kao ni Hudini - znaci u startu su osuđen na lošije programe sa kojima nećeš moći otići stepenicu gore. Treba li da napominjem da odlično poznajem Lumion, Blender, ArchiCad, Autocad i da znam sta pričam kada kažem da su ti programi sranje ako želiš dobar ArchiViz Render ili animaciju...

rango

pre 9 godina

@Dragan - Baš me nerviraju likovi kao ti koji misle da su it stručnjaci ako znaju instalirati linux i ako ga trenutno koriste! To možete svojim mamama i bakama prosipati, za njih vjerovatno i jeste IT stručnjaci, ali za ostale izgledate smiješno! :) Win se koristi ne zato što je jednostavan, američki ili zbog navike, već zbog softverske podrške - vidi se da nemate pojma koje sve programe koristi jedna gradska uprava. Takvi programi su sami po sebi jako skupi, a posebno mnogo bi kostalo njihovo prilagođavanje za linux.

predrag

pre 9 godina

Fenomenalno je to sto Win postaje sve neprihvatljiviji. Uostalom on je dugo bio nuzno zlo. Mislim da je vreme da nastanu alternativni OS koji nisu dizajnirani da spijuniraju ljude. Kupili su Skajp da bi napravili od njega spijuna. Aktivisti sa 4Chan su napravili TOX koji bi uskoro mogao potpuno da ga zameni. Dobre vesti se sire internetom. Da li neko voli Rusiju ili ne je nebitno, bitno je da se sahranjuje Microsoft. Sto pre- to bolje.

Ivan

pre 9 godina

@(Mare, 16. septembar 2014 20:11)

Dokle? Dokle ovakva ignoranca.

Vidim da sam ostario mnogo čim se ovako prepričava istorija. Ljudi blage veze nemaju, ne prave razliku između Windows i Linuxa pa x-window sistema. Microsoft nije izmislio GUI tako da ovo ko je bio prvi Microsoft ili Linux je bezvezna debata. Nijedan nije bio prvi.

Ljudisav 14.04

pre 9 godina

@Jesuit

Ne, navedeni pioniri Linuxa nisu u "Ruslandiji", ali ni Linux nije proizvod Amerike. Ne shvatam zasto uopste komentarisete nesto sto ne poznajete ni povrsno.
Finac napisao prvi red koda, prosledio u zajednicu i pocela masa da ga puni, doradjuje i unapredjuje.
Open Source podrazumeva besplatan pristup, koriscenje i modifikovanje softvera za svoje potrebe, tako da ne mozes ni u ludilu da ih zoves americkim (osim ako nije bio iskljucivo tim programera iz Amerike).
Kina ima Deepin, svoju distribuciju koju samostalno razvija (lep sistem, pogledaj na YT), Ubuntu razvija Canonical, registrovan u UK, a Linux Mint cine pretezno ljudi iz Francuske, Holandije i UK.NAveo sam ti 3 napopularnije distibucije Linuxa. Dakle, o kakvoj Amerlandiji govorimo? Verovatno samo kao lepo mesto za zivot, koje pruza dobre uslove za rad i razvoj novih ideja.
Djokovic je stanovnik Monaka, ali je mu je zastava pored imena srpska.
Da nije bilo Open Source projekata (Firefox, MySQL, PHP, LINUX, VLC, Apache, pa cak i Java i Android), danas bi slusao midi melodije sa neke cigla Nokie, a ne komentarisao ovu temu zahvaljujuci upravo tim projektima.

Futurama

pre 9 godina

@U can run but u can't hide
Vidi
http://www.mcst.ru/mikroprocessor-elbrus4s
Verzija na 1.3GHz izlazi ubrzo
Naravno imaju i čipset za ovaj procesor.
Zbog specifičnosti arhitekture performanse su dosta veće nego što takt sugeriše.
U svakom slučaju dovoljno za većinu office primena gde hoće da postignu bezbednost.
Mada mislim da HW računara nije toliko bitan (tj. kritičan za špijunažu) koliko mrežna infrastruktura. Ne znam kako stoje u tom segmentu.

lnx

pre 9 godina

@Cron

Znam ja dobro da se koristi na serverima i superkompjuterima. To su uglavnom sve strogo kontrolisana "izbetonirana" okruzenja. I frizider obavlja uvek jednu te istu funkciju :) Desktop je sasvim druga prica. Posto u kernel mora da se trpa sve zivo, odrzavati to cudoviste je postala nocna mora i samo je pitanje dana kada ce ispravljanje bagova postati nemoguca misija. Moderan OS ?!?! Ako mi ne verujes procitaj sam sta o tome kaze sam Linus:
http://www.tomshardware.com/news/Linux-Linus-Torvalds-kernel-too-complex-code,14495.html

iseljenik, a ne gastos

pre 9 godina

Koristim Linux vec 10 godina. Moj suprug, jedan od najboljih free lancer-programmer u Evropi, koristi Linux i dere pare. Koji je vas problem? Moze se bez Windows-a! Besplatno je, pregledno i lako!

Arhitekta

pre 9 godina

(Posmatrac, 16. septembar 2014 20:25)

E, pa, prijatelju, sa AutoCAD sam se bavio od 1994 do 1997 jos na staroj 286-ci i kasnije na 486-ci, na ArchiCAD sam presao 1997 kad se pojavila prva verzija za Windows, a sto se tice gotovih modela - pa lepo, koristim ih kad mi trebaju (a sto ne bih?), a ti kako hoces.
BTW, super zaradjujem pravljenjem i prodajom svojih modela u ArchiCAD-u, izmedju otalog, a ti pali se da si neko i nesto - bas me briga, tvoja stvar...

Toma

pre 9 godina

A rusi placaju Windows?!
(vojdodjanin poslednji mohikanac, 16. septembar 2014 20:18)

Pa lepo piše da su platili 7 licenci što je 4 puta manje nego prošle godine. Znaci ima 7 poštenih Rusa :)

zmitjkoe

pre 9 godina

Ko zna sta su ti Ameri turili u taj Windows? Pa oni znaju kad sam za kompjuter seo, i sta sam juce jeo (iako sam hasao u kujni). Svuda me zlotvori prate, spasavaj ako boga znas, ruski brate!!

(ako moze, vise bih cenio da me spase ruska pravoslavna sestra.)

Darth Neshko

pre 9 godina

Hahahaha. Umalo nisam umro od smeha, ne na vest naravno nega na more komentara, koji da se nisu ticali odnosa Linux - Windows, sa posebnim osvrtom na Rusiju i njenu eventualnu odluku da se polako oslobodi Microsofta, koji je jelte organ vlade SAD!! Da nije Rusija u naslovu, ne bi ovde bilo toliko komentara. E sada ozbiljno, ko kkaze da za OSX ne postoje ozbiljni programi? Pa Adobeovi alati obicno bolje rade na MAC-u nego na PC. Iako ovo pisem sa PC-a na kome radi Windows, ne znaci da obozavam cedo iz Redmonda, cak naprotiv, smetaju mi microsoftove igre sa interfejsom (citaj plocice i metro kod Win 8), razne dll i netFX zavrzlame. Virusi i raznorazni malwer. Adobe flash plugin koji jede memoriju. Hocete jos? Pa ima jos,Moj telefon koji inace radi na androidu, a koji ima duplo manje rama od kompa, radi brze! I to je kao dobar OS?!Za vasu informaciju, nije MS ukrao nista od XEORXA, on je to ukrao od Applea, a koji je to ukrao od XEROXA. Svi su tada krali, jedi od drugih, i tuzakali se. Inace, i Android, i vama tako dragi IOS, imaju zajednickog cukundedu, najstarijhi operativni sistem, UNIX, koji je nastao na Berkliju, davne 1969 godine. A windows je krpez krpeze, jer i dan danas u najnovijoj 8.1 se vuce kod iz CP/M-a. Na koji je pojavom windowsa NT, a koji inace je u jezgru Windowsa 8 nakalemljen deo koda iz Digitalovog VMS!, koji kao OS nije bio los..

Dragan

pre 9 godina

Ne vidim razlog da drezavne institucije koriste Windows.Takvu strategiju bi i Srbija trebalo da sprovede. Windows je inace obicna "kanta" kao operativni sistem i dobra je samo za one za koje je i pravljena-amricke domacice.

Posmatrac

pre 9 godina

@Arhitekta, vidis prijatelju to sto su tebi potrebni gotovi modeli koje importujes u svoj rad samo govore o nedostatku vestine kao arhitekte i dizajnera. Radio sam ja prijatelju i Archicad-u, i Autocad-u, i Maya-i i Cinemi4D i Lumion-u, i sta cemo sad? Ja sam pregazio archicad u prvoj godini fakulteta. Kao sto rekoh, nece tebe program pun gotovih modela staviti na trziste vec vestina, a cim pokusavas da se prepucavas sa mnom o tome koji je i zasto program bolji, mislim da te nema ni na trzistu a o vestini da ne govorim. Ako tebi odgovara da te sisaju i deru, slobodno nastavi. Ja sebe cenim i ljude oko sebe, ali takodje cenim i one koje stvaraju alate za koriscenje i dostavljaju ih ljudima besplatno. Moj se biro sastoji od 5 dizajnera, 2 gradjevinca, jednog nadzornika i jednog marketing eksperta. Svi su na linux-u, jer su mi ujedno i prijatelji sa fakulteta, kako arhitektonskog iz Beograda tako i iz Novog Pazara i Novog Sada.
Buducnost je u opensource-u. Upotreba linuxovih distroa mene nije sprecila da se ostvarim u karijeri i da ucestvujem u medjunarodnim konkursima (5 sa svojih 23 godine) vec mi je naprotiv pomogla. Zapoceo sam posao relativno besplatno i to unovcavam. Poznavanje rada u pravom modelatorskom programu ti omogucava da se bavis i drugim stvarima: takodje modelujemo likove za igrice, da u Blenderu, namestaj koji online prodajemo... ma idi begaj. Ne bih se menjao sa tobom i tvojim piratskim ili placenim softverom, nebitno, punim rupa i reklama...

Mare

pre 9 godina

A za ove koji lupetaju kada je nastao Win, a kada Linux, da se uvere da je nemoguce da je bilo sta u Linux-u prepisano iz Win preporucujem da pogledate film: Revolution OS

draganChe

pre 9 godina

mala dopuna. Vecina web servera ce za vrlo kratko vreme biti na windowsu. i sam sam se iznenadio ali to je tako. iis je mnogo sigurniji. open source koncept je ovde pokazao nedostatak

Linuksaš

pre 9 godina

Ne znam zašto mnogi pominju nekakav Adobe Photoshop. Ja se s GIMP-om osećam dovoljno moćno za sve što mi zatreba. Ujedno, programiranjem GIMP-a nastao je jedan lepi UI set interface-a: "GTK" koji je temelj GNOME desktopa i sastavni deo mnogih Linux okruženja. Prelepo za programiranje, brzo i čisto. I povrh toga GTK radi i na Windows kompjuterima dok Windows često nije kompatibilan ni sam sa sobom.

samo da primetim

pre 9 godina

Колико мржње сева у коментарима на једну обичну најаву најаве.
(Милош, 16. septembar 2014 18:39)

Pa šta drugo drugosrbijanci umeju osim da mrze. To im je jedini smisao života.

Ivan

pre 9 godina

@(kuci u lavoru, 16. septembar 2014 16:22)

Dve sekunde mi je trebalo da na google nađem koje to Italijanski gradovi(opštine) prelaze na Linux. O Italijanskim školama da ne pričamo.

Tako, da pre nego što nekome kažete da laže bilo bi dobro proveriti.

Milan

pre 9 godina

Kako god da okrenomo na kraju ce biti Windows.Jer ipak MAC i Linux su nista drugo nego 'prepisani' windows samo drugi programski jezik.
Nista drugo nego kradja od Windowsa interfejs koji je nastao 1995 pa i ranije.
(Ivan 81, 16. septembar 2014 18:56)

Tipičan srpski problem, ja sam najpametniji i sve počinje sa mnom. '95 si još bio osnovac? Istorija računarstva počinje sa tvojim ulaskom u pubertet?

U trenutku kad je Microsoft napravio Windows, Linux je radio na grafičkom okruženju koje je preuzeo sa Unixa (X window) a koje je napravljeno mnooogo pre Windowsa. Microsoft je za razliku od Linuxa ideje pokrao iz Xeroxa. Namerno kažem pokrao jer je Linux besplatan a Windows nije. Apple je u prvoj reinkarnaciji pokrao Xerox a u drugoj je implementirao verziju Jobsovog operativnog sistema razvijenog na bazi Unixa/Linuxa.

MilosMLD

pre 9 godina

a mozda oni uopste ne planiraju da koriste linux, mozda hoce da urede feeBSD, ipak su njegove licence jos slobodnije nego linuxove. to je razlog zasto je OSx zasnovan a BSD-u. besmisleno je koristiti microsoftova resenja pored sjajnih open source resenja

sale@bcn

pre 9 godina

Kako god da okrenomo na kraju ce biti Windows.Jer ipak MAC i Linux su nista drugo nego 'prepisani' windows samo drugi programski jezik.
Nista drugo nego kradja od Windowsa interfejs koji je nastao 1995 pa i ranije.
(Ivan 81, 16. septembar 2014 18:56)

Mozda si mlad a mozda i neznas kako je Windows nastao....Gates je kupio Dos(win podloga) za smesne pare $50,000,fakticki ukrao rad drugog programera,a sto se tice windowsa 1.0 bice da je on vise kopija Mac-os'a koji je prvi imao graficki sistem,Steve Jobs je podneo i tuzbu protiv Microsofta u vezi ovoga koja je na kraju odbijena.

Zoran

pre 9 godina

Problem sa Vindouzom je sto je napravljen da koristi za posao. Ostali uglavnom hvataju na lepotu, dizajn i ponesto znaju da urade od koristi, a Vindouz sve po malo.

max

pre 9 godina

Problem sa windowsom je u tome sto najverovatnije ima "namerne rupe" koje koje NSA zna i koristi za spijuniranje.Sve je pocelo kad je Snouden pobegao u Rusiju.Rusi cak stavise prave i svoj procesor, za vojne sisteme i administraciju.Inace nece terati narod da koristi linux, vec samo drzavne ustanove

Ivan

pre 9 godina

Najjači su mi ovi što se javljaju sa Android sistema i pljuju po Linuxu :)

Da li je vama jasno, da je Android u stvari Linux?

Da li je vama jasno da većina web servera radi na Linuxu?

Da li je vama jasno da su ovi iz Minhena demantovali bedan pokušaj diskreditacije Linuxa?

Svako će upotrebljavati ono što njemu odgovara ali količina neznanja - ignorance u komentarima je zaprepašćujuća. Koliko nam je znanje takav nam je i standard.

---poslato iz Debian 7 + Iceweasel

Zoran

pre 9 godina

Sto je najvaznije u pitanju je open source pa svako moze da vidi sta se krije "ispod haube". Kod windowsa to nije moguce.
(Deus, 16. septembar 2014 17:36)

Nisam znao da obicanom coveku nesto znaci:

RASDIALPARAMS rParam;
ZeroMemory(&rParam, sizeof(rParam));
rParam.dwSize = sizeof(RASDIALPARAMS);
lstrcpy(rParam.szEntryName, pComp->m_pVPN->m_strVPNName);

HRASCONN hRasConn = NULL;
const DWORD dw = RasDial(NULL, NULL, &rParam, NULL, NULL, &hRasConn);
if(dw == ERROR_SUCCESS)
{...

occam's razor

pre 9 godina

Majkrosoftu je trebalo 30 godina da od Windows-a napravi to što danas jeste. Nisu operativni sistem samo igrice i grafički programi. To su distribuirane baze podataka, sigurnosni protokoli, aktivni direktorijum kao distribuirani sistem koji objedinjuje na hiljade računara u jednu celinu sa strogo definisanim korisničkim pravima, poslovni paketi poput SAP-a bez kog je nemoguće ozbiljno raditi u jednom korporacijskom okruženju. Mnogo stvari treba da objedini jedan operativni sistem, kao i da pruži punu podršku zahtevima savremenih informatičkih sistema. Nije loš sistem Linux ali još je daleko od toga da može da zameni Windows. Rusija ima dobre programere ali verujem da većina njih radi za američke firme koje ih dobro plaćaju.

Phill

pre 9 godina

Probao sam Linux, malo vise od godinu ga koristio (mint, ubuntu i nesto kratko fedoru) ali sam se vratio na windows. Ko kaze da je linux los, taj nema pojma. Samo sto svako treba da koristi ono sto mu odgovara, ispostavilo se da meni windows odgovara.
Generalno, mislim da ima dosta prednosti ako neka veca zemlja resi da predje na linux, iz bezbedonosnih razloga i iz ekonomskih razloga, a najvise da bi doslo do razvoja softvera kog trenutno nema linux (photoshop, autocad....).

oki

pre 9 godina

svi govorite bravo, svaka cast a verovatno 90% vas ima windows na kompjuteru... videcemo kako ce vam biti kad i ovde budu uvodili linux ili ako microsoft bude propao

Jesuit

pre 9 godina

Linux nije Amjericki?! A gdje ono zivi Linus Torvalds i Ricard Stalman? Mozda u Russlandu?! Gdje se razvija Linux najvise, gdje je Fondacija Linux, odakle dolaze sve najdistribucije? Iz Amjerike bando sirbistanska iz Amjerike, ohohohohohhoho

Mare

pre 9 godina

Sto se Minhena tice, vrlo brzo je demantovana "patka" da odustaju od Linux-a: http://www.techrepublic.com/article/no-munich-isnt-about-to-ditch-free-software-and-move-back-to-windows/

Sto se tice lokalizacije, skoro svaka zemlja ima developere koji razvijaju neku linux distribuciju koju prevode na lokalni jezik. Jedna od boljih distribucija, ne samo u Rusiji vec uopste je ruski Pointlinux.

Za one neinformisane postoji i srpska distribucija, takodje mnoooogo dobra, stabilna, sa ODLICNOM BESPLATNOM PODRSKOM: TRIOS.

lnx

pre 9 godina

@(Heroj, 16. septembar 2014 15:18)

Linux 3 svetlosne godine ispred Windowsa ?!?
Prijatelju ti da se malo razumes operativne sisteme onda bi znao da je Linux iz tehnickog ugla preistorija. Cudoviste od monolitnog kernela tipa 70-tih godina proslog veka. Da nije bio besplatan nikada ne bi dostigao ni ovih jadnih 1od % desktop trzista koliko sada ima.

Arhitekta

pre 9 godina

Ja sam po profesiji arhitekta a brat mi je programer i web dizajner. Kada ja za svoj posao koji zahteva: 2D cad crtanje (Draftsight), 3D modelovanje (Blender), postprodukcija (Gimp) mogu da nadjem programe koji mi trebaju i koji mi rade posao bolje od bilo kojeg Windowsovog alata onda svako moze...(Posmatrac, 16. septembar 2014 16:09)

Kad tebi Draftsight bude odradio posao kao meni ArchiCad (imam licencu) i Blender kao Cinema4D (takodje imam licencu), onda se javi da razgovaramo.
Naravno, nije jeftino, ali ko radi pravim alatom, moze i da zaradi.

Ivan 81

pre 9 godina

Kako god da okrenomo na kraju ce biti Windows.Jer ipak MAC i Linux su nista drugo nego 'prepisani' windows samo drugi programski jezik.
Nista drugo nego kradja od Windowsa interfejs koji je nastao 1995 pa i ranije.

pocuca pozadinac

pre 9 godina

Jedini razlog zasto Linux jos uvek nije preuzeo tron desktop racunara je sto jos uvek nema pravu podrsku za igranje igrica i sto odredjeni popularni programi nemaju svoj port za njega (AutoCAD, Adobe). Ali ovakve odluke vlada velikih drzava ce sigrno ubrzati taj proces i naterati nVidiu, Autodesk, Adobe i ostale velike igrace da omoguce rad svojih proizvoda i na njemu.
(Janko, 16. septembar 2014 17:30)
Upravo tako. To je jedini razlog (profesionalni alati, nedostupni na Linux-u i/ili Mac OS-u). Mada ja mislim da ce pre cloud resiti to pitanje i stvari postaviti na svoje mesto nego vlade drzava.
Npr. mi u firmi imamo sve racunare na linuxu, jednom instaliran i podesen, i jedan specifican program koji bi platili isto i da je radjen za windows. A u browser-u se vrti MS Office Online (zbog kompatibilnosti sa saradnicima i klijentima ne koristimo Libre Office) i izadje nas 3x jeftinije od slicnog windows resenja

BCCA

pre 9 godina

Polovina vas zna samo kako da ukljuci racunar a nasli ste se pozvani da ostavljade komentare o tome da Rusi ne znaju sta rade.
Sto ne odete na neki sajt gde se diskutuje o kvantnoj fizici - mozete isto tako da se ukljucite u diskusiju.
Onome ko zna sta open source program znaci (sa svim prednostima koje to nosi), ko zna za nebrojene back door's u Windowsu koje redovni Windows security updates koliko zatvararju toliko i otvaraju (nove) i sta sve moze da se uradi kada se preuzme kontrola na stotinama hiljada racunara - tome ne treba nikakvo objasnjenje zasto su to Rusi odlucili
Nisu Rusi jedini - Francuska je za racunare u sistemu odbrane jos pre par godina napustila Windows

Derek Troter

pre 9 godina

Svaka čast, konačno neko da se suprostavi zapadnim silama. Znači Rusi prelaze sa Windows-a na Prozor, pa sa prozora na sims, pa sa simsa na ...Samo da je prizemlje, a ako nije.

programer

pre 9 godina

A održavanje svega toga košta x5 od Windowsa. Ima naš narod poslovicu:"Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji". Konsultantski sat Linux stručnjaka je vrlo, vrlo skup.

dzoni

pre 9 godina

@bojan
Kad neko ovako lupi pa ostane ziv..znas li ti uopste sta je open source..otvoren kod na kom rade dobrpvoljno ljudi iz celog sveta

mattko

pre 9 godina

Isto mu dodje da odluce da umesto guma na tockove automobila stavljaju limene obruce kao kod zapreznih kola. Radice sigurno ali sve aplikacije koje se koriste pisane su za Windows a ako su pisane za Linux svaki malo bolji haker moze da da ih prilagodi sebi.

VladimirXYZ

pre 9 godina

Super su mi ovi što ispljuju kako je Rusija nazadna zbog toga što prelazi sa Win na nešto drugo. Pa onda završe sa tim kako znaju da će njih sad neko popljuvati. To se dešava ne zato što je neko "obojen" već zato što ste mediokriteti.

Nemate nikakvog predznanja da komentarišete išta u ovoj sferi. UNIX je razvijen u SADu 70tih, LINUX je razvio čovjek iz FINSKE u 90tim na osnovu koda UNIXA, SOURCE CODE ili ti osnovni kod iz kojeg nastane izvršna datoteka (to vam je PROGRAM tipa .EXE fajla, je li) je slobodan za korištenje. U njemu je set instrukcija koji upravljaju procesorom i ostalim uređajima računara. PRIMARNIM FUNKCIJAMA! Samim tim ne može raditi kao špijunski OS jer u samom izvornom kodu možeš da pročitaš SVE šta on radi. Na osnovu toga, jezgre sistema (kernela) koji napraviš od tog koda, svako, Rusija, Kina, Srbija, neki pojedinac, može da nadogradi sistem, da napravi svoj OS, tj. da ga stvori tako što će napisati svoj softver koji ide uz to, ili koristiti opet već gotov kod, besplatan (koji je opet otvoren da se pregleda). Tako imaš kontrolu nad sistemom koji praviš i koristiš. PLUS da ne govorimo koliko taj sistem može biti specifičan i sigurniji na upade, jer ste ga sami dizajnirali.

To što ulazite u pljuvanje nečega o čemu ne znate ništa sa unaprijed definisanim stavom govori više o vama nego o nekome ko i podržava ovaj korak samo zato što je Rusija u pitanju.

p.s. ne radi vam skripta dobro (ne može do 1500 karaktera nego nešto manje)

Fukusima

pre 9 godina

Pa bas zato sto je otvoren kod, na osnovu njrga razvijaju svoje verzije. Inace problem nije politicki vec zato sto je Microsoft prekinuo podrsku XP-a, na taj nacin primoravajuci kupovine novih licenci. Medjutim i Kina i Rusija, ali jos poneko, su frustrirani problemom jer radi se o ogromnom broju racunara i problemima sa drugim software koga treba prebaciti na nove verzije windowsa. Microsoft za 15 godina moze da ukine podrsku za 7 i sta onda - treba da opet stanu citavi drzavi sistemi? Stvar je u Microsoftovoj poslovnoj nepouzdanosti, a ne zato sto su americka kompanija. Malo su se zaneli ukidajuci podrsku za XP, jer ako Kina i Rusija (licno znam da se u ruskim skolama informatika uci na ruskoj verziji linuxa od 2003.), to ce znatno ojacati podrsku Linuxu.

Nenad

pre 9 godina

Ovo je spin za rusofile koji su i onako teholoski nepismeni pa sve gutaju. Rusi su izgubili bitku jos sa Oktobarskom revolucijom i vise nikada nece moci da stignu Zapadni svet.

Janko

pre 9 godina

Jedini razlog zasto Linux jos uvek nije preuzeo tron desktop racunara je sto jos uvek nema pravu podrsku za igranje igrica i sto odredjeni popularni programi nemaju svoj port za njega (AutoCAD, Adobe). Ali ovakve odluke vlada velikih drzava ce sigrno ubrzati taj proces i naterati nVidiu, Autodesk, Adobe i ostale velike igrace da omoguce rad svojih proizvoda i na njemu.

Deus

pre 9 godina

Pa i Linux je američki. Ne razumem. U čemu je razlika osim u tome što je Linux tzv. open-source. Tih Linux OS ima dosta i mnogi se naplaćuju kao i Windows. Razumeo bih kad bi Kina ili Rusija rešile da razviju svoj OS.
(Bojan, 16. septembar 2014 16:01)
--
Linux nije americki. Poceci mu jesu tamo ali zapravo je linux sada pravi intenacionalni operativni sistem koji ne poznaje granice. Sto je najvaznije u pitanju je open source pa svako moze da vidi sta se krije "ispod haube". Kod windowsa to nije moguce.

dex

pre 9 godina

strasno koliko jedva upućenih ljudi nalazi da ima dovoljno znanja da komentariše. ukoliko kina rusija brazil i indija pomognu malo i doteraju linux i čak prilagode mobilnim uređajima neće biti kako windowsu. da podsetim neke ovde...linux je open source i besplatan oš

tetris

pre 9 godina

brate...nisam rusofil ali se sećam drugara koji je studirao matematiku da je naučio ruski, pitam ga zašto, on mi kaže ako hoćeš da stvarno znaš matematiku moraš da učiš iz ruskih knjiga.
elem, rusija je ekonomski inferiorna i verovatno će uvek biti u odnosu na zapad ali oni znaju da im stalna opasnost preti preko atlantika/pacifika (zavisnosti sa koje strane rusije gledate ;)). zemlja sa takvim naučnim institutima, vojnom industrijom i centralizovanom vlašću nije nimalo naivna u namerama. a što se tiče programiranja mislim da su u samom vrhu i realno bi bilo da vrlo brzo razviju sopstvene aplikacije za ove operativne sisteme a mislim da widows izbacuju samo u državnim ustanovama.

SkyDriver

pre 9 godina

Pa i Linux je američki. Ne razumem. U čemu je razlika osim u tome što je Linux tzv. open-source. Tih Linux OS ima dosta i mnogi se naplaćuju kao i Windows. Razumeo bih kad bi Kina ili Rusija rešile da razviju svoj OS.
(Bojan, 16. septembar 2014 16:01)

A zasto mislis da nisu napravili svoju distribuciju Linux-a ? To i nije tako tesko kako sto ti se cini, cak smo i mi studenti krajem 90-tih sami sklapali svoje distribucije. Danas je to jos lakse nego sto je bilo nekada davno. Ima mnogo vise alatki za te stvari.

see what I did there?

pre 9 godina

Zar nisu u Minhenu odustali od Linux-a jer je bio katastrofa?
(MamaMia, 16. septembar 2014 14:34)

Ma sta znaju Nemci, vidis da zive ko siromasi :)))

Pero

pre 9 godina

Ne samo to. Rusi su oduvek imali mnogo talentovanih inženjera i matematičara, pa je možda ovo prilika da konačno krenu u pravcu razvoja računarske tehnologije i softvera.
Njihova pamet i dovoljno uloženog novca mogli bi čuda da naprave za IT, ali i ogromne pare da donesu svojoj zemlji. Možda je vreme?

kuci u lavoru

pre 9 godina

Нема ту политике. Италијанске општине, немачки региони, међународна свемирска станица прелазе на Линкас јер је безбеднији, стабилнији, јефтинији.
(dragan, 16. septembar 2014 13:35)

Kao i obicno, u ovim prepucavanjima ljudi besramno lazu bez srama i stida: KOJE italijanske opstine koriste Linux?

Bojan

pre 9 godina

Pa i Linux je američki. Ne razumem. U čemu je razlika osim u tome što je Linux tzv. open-source. Tih Linux OS ima dosta i mnogi se naplaćuju kao i Windows. Razumeo bih kad bi Kina ili Rusija rešile da razviju svoj OS.

Posmatrac

pre 9 godina

@Nestranacka licnost, za tvoju informaciju linux tj kernel je izumeo Finac, Linus Tovarlds i linux nije osnovan jer on kao kompanija i ne postoji. linix je kernel burazeru, srce i dusa operativnog sistema.

Posmatrac

pre 9 godina

Ja sam po profesiji arhitekta a brat mi je programer i web dizajner. Kada ja za svoj posao koji zahteva: 2D cad crtanje (Draftsight), 3D modelovanje (Blender), postprodukcija (Gimp) mogu da nadjem programe koji mi trebaju i koji mi rade posao bolje od bilo kojeg Windowsovog alata onda svako moze. Takodje moj brat koristi Manjaro i njemu takodje radi posao s tim sto mu ne treba ni antivirus niti Hd defragmenter. Ko zna na koji nacin radi linux/kernel taj zna zasto je virus nemocan da utice na sistem. Takodje ljudi moji, ovi distori su dzabe koje zu razvili ljudi za druge ljude sa ciljem da omoguce svima da koroste racunar i da omoguce preduzecima da se integrisu u danasnji informaticki sistem bez placanja hiljade i hiljade eura za licence i sl. Blender je skroz besplatan prpgram za 3D modeling a najjeftinija licenca za 3Dsmax je oko 4000$. Moj biro operise bez troskova u tom smislu, a takodje i po pitanju Cad crtanja. Umesto da svi pohrle da koriste ovakav softver sa ovakvom politikom oni i dalje vole da ih kapitalisticka cizma gazi i da ih mrzi jer koriste piratsku verziju windowsa a ne onu za koju trebaju sa plate.

obavesten

pre 9 godina

Pa i Linux je američki. Ne razumem. U čemu je razlika osim u tome što je Linux tzv. open-source. Tih Linux OS ima dosta i mnogi se naplaćuju kao i Windows. Razumeo bih kad bi Kina ili Rusija rešile da razviju svoj OS.
(Bojan, 16. septembar 2014 16:01)

Ne,linux nije americki!
Postoje distribucije koje prave americke kompanije,ali u sustini svako ko poseduje znanje moze da napravi svoj linux.Kod linuxa je bitan kernel,a zatim se na njega dodaju okruzenja kao sto je KDI.
U sustini za velike administracije je linux daleko bolje resenje od windowsa zbog toga sto je moguce prilagoditi ga bukvalno bilo kojoj nameni.Cinjenica je da je podrska znacajno skuplja,ali prednosti koje donosi su goleme.
Najveca prednost linuxa je u implementaciji bezbednosnih resenja ,koja se mogu raditi namenski ,a zbog pristupa kodu ,moguce je podici je na znacajno visi nivo nego sto je to slucaj kod drugih os-va.Ono sto je najbitnije u celoj prici,sa linuxima se postize nezavisnost,jer iako licence nisu skupe za win,ipak je to os sa zatvorenim kodom u kome moze biti bezbroj bekdorova.Kod linuxa je to problem,jer ih je lakse otkriti,posto je pristup kodu slobodan.
Iako vise volim da radim u win-u,linux je ipak bolje resenje i ako ga KIna prihvati,bice to kljucni momenat na trzistu os-ova,jer sa njegovim sirenjem,postajace sve bolji,a kad fotoshop,cad i sl.softveri budu pravljeni za njega,preplavice trziste.

SkyDriver

pre 9 godina

Limux je osnovao Amerikanac, jedino ako misle da ga se rese iz bezbednosnih razloga onda je svakako za Windows dobra alternativa. Mozda naprave svoj distro, kao sto S. Koreja ima drzavni Red Star OS. Ja imam to na disku nisqm umeo da intaliram jer sve pise na koreanskom...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nestranacka licnost, 16. septembar 2014 15:44)


LiMux je mozda napravio amerikanac, ali LINUX je napravio FINAC, Linus torvalds. Druga stvar je to da je Linux open source sto znaci da svako moze da ga menja dodaje modifikuje. Pa samim tim i Rusi/Kinezi/Indijci vrlo lako mogu da dodaju u Linux ono sto njima treba.

Nestranacka licnost

pre 9 godina

Limux je osnovao Amerikanac, jedino ako misle da ga se rese iz bezbednosnih razloga onda je svakako za Windows dobra alternativa. Mozda naprave svoj distro, kao sto S. Koreja ima drzavni Red Star OS. Ja imam to na disku nisqm umeo da intaliram jer sve pise na koreanskom...

Xepoj

pre 9 godina

Linux je operativni sisem koji je 3 svetlosne godine ispred Windowsa ali je istina i da je Windows toliko ispred Linuxa sto se tice jednostavnosti upotrebe za siroke mase i gotovo da ne trazi nikakva predznanja za koriscenje,ali uz malo edukacije koriscenje Linuxa postaje prednost i mislim da ce u buducnosti potisnuti Windows iz velikog broja zemalja gde ne preovladjuje americki geostrateski interes Rusija,Brazil,Kina neke zemlje evrope i latinske amerike.

miss

pre 9 godina

Neka odbace i internet i neka žive kao u Severnoj Koreji.. Mada oni i sad žive slično... P. S sad će naši stručnjaci koji su ceo život proveli u Rusiji da me kritikuju..

Ugljesa

pre 9 godina

Gnu/Linux distribucije za velike informacione sisteme nisu obavezno besplatne. Tu se naplacuje i podrška. Takodje, najpoznatije distribucije podržavaju firme sa zapada. Ne znači da rusi nemaju svoje, to ne znam. Znam samo da ne mora da znači da je slobodan softver obavezno i besplatan softver.

srx

pre 9 godina

Svi odbrambeni sistemi i vojne agencije su koristile ruske OS i nikada nisu niti ce koristiti ista drugo. Dakle, da li ce Gazprom naruciti par stotina Windows licenci ili nece je samo polticka igra. Kina ne smije da koristi zapadne CAD/CAM sisteme a opet svaki put kad nesto narucuju salju nacrte sa piratske kopije Catia ili ProE.

Dobby the house elf

pre 9 godina

Ove vesti kao da su iz novih epizoda Monty Python-a! Sta je sledece: spageti od krompira i iPhone na navijanje? Ova cela Rusija je kao neki los eksperiment koji je posao naopako.
I da, znam vec komenare koji slede - ide zima, kako cete se grejati... (bla, bla)

jedva cekam bankrot

pre 9 godina

Glavno da smo mi potrcali da potpisemo sa celavim Balmerom dok je jos bio CEO...i to ni manje ni vise nego za promasenu 8-icu. A sad kompjuteri po drzavnoj upravi i JP rade 2-3x sporije

hadzija

pre 9 godina

за време СССРа, су користили свој оперативни систем. како се беше заврши ствар ?
антизападна хистерија ?

perishw

pre 9 godina

Ja godinama već koristim linux. Tu linux mora da malo promeni politiku i da se uozbilji i prilagodi softver poslovnom okruženju i postane kompatibilan sa ostatkom komercijalnih softvera. Ali ako ove države hoće da u potpunosti postanu nezavisne i ne kontrolisane od Amerike, moraju da napuste. pre svega GOOGLE, YAHOO, FACEBOOK-a, INSTAGRAMA...itd

linsta

pre 9 godina

linux u principu dosta raste u poslednje vreme ali i dalje jako sporo. SteamOS ce verovatno dodati barem 5% linuxu, ako neki veci igrac stane iza linuxa, stvari ce se promeniti...

čovek

pre 9 godina

Svaka zemlja može da angažuje stručnjake da modifikuju Linux za svoje potrebe. Imam utisak da će u dogledno vreme Windows biti besplatan

gradite rakete a ne windowse

pre 9 godina

praksa je pokazala da se treba prikloniti većini
nije uvijek moralno, ali je prkatično
nažalost, Rusi za sebe misle da su puno veća i utjecajna sila nego što u stvari jesu
propustili su trnutak povijesti kada su mogli biti glavi, Ameri su preuzeli primat
ovakvim ponašanjem samo sebi kompliciraju život umjesto da energiju troše na pametnije stvari

Raso

pre 9 godina

Super, nadam se da ce uspeti. Naravno Microsoft je amin ali nije dobro da svi vitalni podaci budu na dostup na takav nacin. Msm da je ovo razlog prelaska na Linux.

Bora

pre 9 godina

Poznato mi je da su neke veoma jake firme u Americi, a verovatno i drugde, već odavno razvile sopstvene operativne sisteme (ni Windows, ni Linux, već nešto sasvim treće). Mislim da su razlozi pre svega bezbednosne prirode - borba protiv industrijske špijunaže - ali ko zna šta još.

Skeletor

pre 9 godina

Probajte, svako moze i treba da proba. Retko ko uspe, pa se na kraju vrati na windzu, ali je veoma vazno probati jer je jedino to merodavan, tj lakmus test.

marica

pre 9 godina

Izgleda da se Minhen i nije baš usrećio Linux-om, ako se sudi prema naslovima na specijalizovanim informatičkim sajtovima u avgustu mesecu.

Linux-on-the-desktop pioneer Munich now considering a switch back to Windows

After a 10-year Linux migration, Munich considers switching back to Windows and Office

MilosMLD

pre 9 godina

to ce nadam se dovesti do ubrzanog razvoja software-a koji nedostaju linuxu. kao sto su autocad i adobe photoshop. za sve ostalo je linux vec sasvim sjajan, ukljucujuci i igrice.

Technology

pre 9 godina

Ovi su svi glupi. Jedni odbacuju Windows da bi presli na Linuks, drugi odbacuju Linuks da bi presli na Windows. Ne zna se ko gde udara. A oba sistema su realno krs. Windows smo znali da je krs i ranije, a Linuks je mnooogo izvikan.

mc

pre 9 godina

Svaka ozbiljna zemlja moze sebi da priusti linux derivat zasnovan na debianu.
Nasi su radili na cp6 koji je bio dosta dobar ali se izgubio interes i prestalo se sa radom. Kada smo mogli mi da sebi obezbedimo jedan besplatan i pouzcan OS koji bi mogli da koriste svi gradjani na srpskom, zasto ne bi mogli rusi

Zoran

pre 9 godina

Au, ozbiljan pad narudžbi: sa 28 komada na 7 komada. Siguran sam da odatle može da se izvuče neko saznanje, npr. da ruska vlada verovatno pre svega koristi piratski Windows ;)

Bora

pre 9 godina

Budalaštine, to je kao što će sa Mercedesa da pređu na Moskvić.Kakav Linux pa to nije nizašta.
Putin svim silama pokušava zemlju da vrati u kameno doba.

rango

pre 9 godina

Sve ove zabrane koje se provode uz silu i bez razumnog opravdanja samo će izazvati suprotan efekat. Jer kad Rusi zvanično zabrane win, on će postati nešto što će više od svega privlačiti pažnju mladih (posebno ako ga Microsoft uskoro ponudi po super povoljnoj cijeni). Rusije će se bavi u situaciji gdje će država koristiti Linux, i tu gubiti i novac i pamet na održavanje i prilagođavanje, a svi ostali građani će i dalje biti na win-u.

Ako žele smanjiti ovisnosti od Microsofta, onda neka počnu trošiti mnogo više na obrazovanje svog naroda i neka ulože u veliku grupu programera koja će početi razvijati Linux i ostale aplikacije za potrebe Linuxa u Rusiji. Dobar primjer je prevod, skoro svaka win aplikacija ima prevod na ruski, sa Linuxom je taj broj mnogo manji...

dragan

pre 9 godina

Нема ту политике. Италијанске општине, немачки региони, међународна свемирска станица прелазе на Линкас јер је безбеднији, стабилнији, јефтинији.

Vojvodjanin

pre 9 godina

E, pa gospodo, dokle god mislite da se tehnologija i tehnicki napredak resavaju politickim dekretom, dotle ste vi banana drzava, koliko god velika sila bili.

Ugljesa

pre 9 godina

Gnu/Linux distribucije za velike informacione sisteme nisu obavezno besplatne. Tu se naplacuje i podrška. Takodje, najpoznatije distribucije podržavaju firme sa zapada. Ne znači da rusi nemaju svoje, to ne znam. Znam samo da ne mora da znači da je slobodan softver obavezno i besplatan softver.

perishw

pre 9 godina

Ja godinama već koristim linux. Tu linux mora da malo promeni politiku i da se uozbilji i prilagodi softver poslovnom okruženju i postane kompatibilan sa ostatkom komercijalnih softvera. Ali ako ove države hoće da u potpunosti postanu nezavisne i ne kontrolisane od Amerike, moraju da napuste. pre svega GOOGLE, YAHOO, FACEBOOK-a, INSTAGRAMA...itd

VladimirXYZ

pre 9 godina

Super su mi ovi što ispljuju kako je Rusija nazadna zbog toga što prelazi sa Win na nešto drugo. Pa onda završe sa tim kako znaju da će njih sad neko popljuvati. To se dešava ne zato što je neko "obojen" već zato što ste mediokriteti.

Nemate nikakvog predznanja da komentarišete išta u ovoj sferi. UNIX je razvijen u SADu 70tih, LINUX je razvio čovjek iz FINSKE u 90tim na osnovu koda UNIXA, SOURCE CODE ili ti osnovni kod iz kojeg nastane izvršna datoteka (to vam je PROGRAM tipa .EXE fajla, je li) je slobodan za korištenje. U njemu je set instrukcija koji upravljaju procesorom i ostalim uređajima računara. PRIMARNIM FUNKCIJAMA! Samim tim ne može raditi kao špijunski OS jer u samom izvornom kodu možeš da pročitaš SVE šta on radi. Na osnovu toga, jezgre sistema (kernela) koji napraviš od tog koda, svako, Rusija, Kina, Srbija, neki pojedinac, može da nadogradi sistem, da napravi svoj OS, tj. da ga stvori tako što će napisati svoj softver koji ide uz to, ili koristiti opet već gotov kod, besplatan (koji je opet otvoren da se pregleda). Tako imaš kontrolu nad sistemom koji praviš i koristiš. PLUS da ne govorimo koliko taj sistem može biti specifičan i sigurniji na upade, jer ste ga sami dizajnirali.

To što ulazite u pljuvanje nečega o čemu ne znate ništa sa unaprijed definisanim stavom govori više o vama nego o nekome ko i podržava ovaj korak samo zato što je Rusija u pitanju.

p.s. ne radi vam skripta dobro (ne može do 1500 karaktera nego nešto manje)

Milan

pre 9 godina

Kako god da okrenomo na kraju ce biti Windows.Jer ipak MAC i Linux su nista drugo nego 'prepisani' windows samo drugi programski jezik.
Nista drugo nego kradja od Windowsa interfejs koji je nastao 1995 pa i ranije.
(Ivan 81, 16. septembar 2014 18:56)

Tipičan srpski problem, ja sam najpametniji i sve počinje sa mnom. '95 si još bio osnovac? Istorija računarstva počinje sa tvojim ulaskom u pubertet?

U trenutku kad je Microsoft napravio Windows, Linux je radio na grafičkom okruženju koje je preuzeo sa Unixa (X window) a koje je napravljeno mnooogo pre Windowsa. Microsoft je za razliku od Linuxa ideje pokrao iz Xeroxa. Namerno kažem pokrao jer je Linux besplatan a Windows nije. Apple je u prvoj reinkarnaciji pokrao Xerox a u drugoj je implementirao verziju Jobsovog operativnog sistema razvijenog na bazi Unixa/Linuxa.

jedva cekam bankrot

pre 9 godina

Glavno da smo mi potrcali da potpisemo sa celavim Balmerom dok je jos bio CEO...i to ni manje ni vise nego za promasenu 8-icu. A sad kompjuteri po drzavnoj upravi i JP rade 2-3x sporije

dragan

pre 9 godina

Нема ту политике. Италијанске општине, немачки региони, међународна свемирска станица прелазе на Линкас јер је безбеднији, стабилнији, јефтинији.

Dobby the house elf

pre 9 godina

Ove vesti kao da su iz novih epizoda Monty Python-a! Sta je sledece: spageti od krompira i iPhone na navijanje? Ova cela Rusija je kao neki los eksperiment koji je posao naopako.
I da, znam vec komenare koji slede - ide zima, kako cete se grejati... (bla, bla)

miss

pre 9 godina

Neka odbace i internet i neka žive kao u Severnoj Koreji.. Mada oni i sad žive slično... P. S sad će naši stručnjaci koji su ceo život proveli u Rusiji da me kritikuju..

Ivan

pre 9 godina

Najjači su mi ovi što se javljaju sa Android sistema i pljuju po Linuxu :)

Da li je vama jasno, da je Android u stvari Linux?

Da li je vama jasno da većina web servera radi na Linuxu?

Da li je vama jasno da su ovi iz Minhena demantovali bedan pokušaj diskreditacije Linuxa?

Svako će upotrebljavati ono što njemu odgovara ali količina neznanja - ignorance u komentarima je zaprepašćujuća. Koliko nam je znanje takav nam je i standard.

---poslato iz Debian 7 + Iceweasel

mc

pre 9 godina

Svaka ozbiljna zemlja moze sebi da priusti linux derivat zasnovan na debianu.
Nasi su radili na cp6 koji je bio dosta dobar ali se izgubio interes i prestalo se sa radom. Kada smo mogli mi da sebi obezbedimo jedan besplatan i pouzcan OS koji bi mogli da koriste svi gradjani na srpskom, zasto ne bi mogli rusi

Bojan

pre 9 godina

Pa i Linux je američki. Ne razumem. U čemu je razlika osim u tome što je Linux tzv. open-source. Tih Linux OS ima dosta i mnogi se naplaćuju kao i Windows. Razumeo bih kad bi Kina ili Rusija rešile da razviju svoj OS.

max

pre 9 godina

Problem sa windowsom je u tome sto najverovatnije ima "namerne rupe" koje koje NSA zna i koristi za spijuniranje.Sve je pocelo kad je Snouden pobegao u Rusiju.Rusi cak stavise prave i svoj procesor, za vojne sisteme i administraciju.Inace nece terati narod da koristi linux, vec samo drzavne ustanove

Vojvodjanin

pre 9 godina

E, pa gospodo, dokle god mislite da se tehnologija i tehnicki napredak resavaju politickim dekretom, dotle ste vi banana drzava, koliko god velika sila bili.

Xepoj

pre 9 godina

Linux je operativni sisem koji je 3 svetlosne godine ispred Windowsa ali je istina i da je Windows toliko ispred Linuxa sto se tice jednostavnosti upotrebe za siroke mase i gotovo da ne trazi nikakva predznanja za koriscenje,ali uz malo edukacije koriscenje Linuxa postaje prednost i mislim da ce u buducnosti potisnuti Windows iz velikog broja zemalja gde ne preovladjuje americki geostrateski interes Rusija,Brazil,Kina neke zemlje evrope i latinske amerike.

čovek

pre 9 godina

Svaka zemlja može da angažuje stručnjake da modifikuju Linux za svoje potrebe. Imam utisak da će u dogledno vreme Windows biti besplatan

Zoran

pre 9 godina

Au, ozbiljan pad narudžbi: sa 28 komada na 7 komada. Siguran sam da odatle može da se izvuče neko saznanje, npr. da ruska vlada verovatno pre svega koristi piratski Windows ;)

Deus

pre 9 godina

Pa i Linux je američki. Ne razumem. U čemu je razlika osim u tome što je Linux tzv. open-source. Tih Linux OS ima dosta i mnogi se naplaćuju kao i Windows. Razumeo bih kad bi Kina ili Rusija rešile da razviju svoj OS.
(Bojan, 16. septembar 2014 16:01)
--
Linux nije americki. Poceci mu jesu tamo ali zapravo je linux sada pravi intenacionalni operativni sistem koji ne poznaje granice. Sto je najvaznije u pitanju je open source pa svako moze da vidi sta se krije "ispod haube". Kod windowsa to nije moguce.

Posmatrac

pre 9 godina

Ja sam po profesiji arhitekta a brat mi je programer i web dizajner. Kada ja za svoj posao koji zahteva: 2D cad crtanje (Draftsight), 3D modelovanje (Blender), postprodukcija (Gimp) mogu da nadjem programe koji mi trebaju i koji mi rade posao bolje od bilo kojeg Windowsovog alata onda svako moze. Takodje moj brat koristi Manjaro i njemu takodje radi posao s tim sto mu ne treba ni antivirus niti Hd defragmenter. Ko zna na koji nacin radi linux/kernel taj zna zasto je virus nemocan da utice na sistem. Takodje ljudi moji, ovi distori su dzabe koje zu razvili ljudi za druge ljude sa ciljem da omoguce svima da koroste racunar i da omoguce preduzecima da se integrisu u danasnji informaticki sistem bez placanja hiljade i hiljade eura za licence i sl. Blender je skroz besplatan prpgram za 3D modeling a najjeftinija licenca za 3Dsmax je oko 4000$. Moj biro operise bez troskova u tom smislu, a takodje i po pitanju Cad crtanja. Umesto da svi pohrle da koriste ovakav softver sa ovakvom politikom oni i dalje vole da ih kapitalisticka cizma gazi i da ih mrzi jer koriste piratsku verziju windowsa a ne onu za koju trebaju sa plate.

tetris

pre 9 godina

brate...nisam rusofil ali se sećam drugara koji je studirao matematiku da je naučio ruski, pitam ga zašto, on mi kaže ako hoćeš da stvarno znaš matematiku moraš da učiš iz ruskih knjiga.
elem, rusija je ekonomski inferiorna i verovatno će uvek biti u odnosu na zapad ali oni znaju da im stalna opasnost preti preko atlantika/pacifika (zavisnosti sa koje strane rusije gledate ;)). zemlja sa takvim naučnim institutima, vojnom industrijom i centralizovanom vlašću nije nimalo naivna u namerama. a što se tiče programiranja mislim da su u samom vrhu i realno bi bilo da vrlo brzo razviju sopstvene aplikacije za ove operativne sisteme a mislim da widows izbacuju samo u državnim ustanovama.

Ivan

pre 9 godina

@(kuci u lavoru, 16. septembar 2014 16:22)

Dve sekunde mi je trebalo da na google nađem koje to Italijanski gradovi(opštine) prelaze na Linux. O Italijanskim školama da ne pričamo.

Tako, da pre nego što nekome kažete da laže bilo bi dobro proveriti.

samo da primetim

pre 9 godina

Колико мржње сева у коментарима на једну обичну најаву најаве.
(Милош, 16. septembar 2014 18:39)

Pa šta drugo drugosrbijanci umeju osim da mrze. To im je jedini smisao života.

Dragan

pre 9 godina

Ne vidim razlog da drezavne institucije koriste Windows.Takvu strategiju bi i Srbija trebalo da sprovede. Windows je inace obicna "kanta" kao operativni sistem i dobra je samo za one za koje je i pravljena-amricke domacice.

SkyDriver

pre 9 godina

Limux je osnovao Amerikanac, jedino ako misle da ga se rese iz bezbednosnih razloga onda je svakako za Windows dobra alternativa. Mozda naprave svoj distro, kao sto S. Koreja ima drzavni Red Star OS. Ja imam to na disku nisqm umeo da intaliram jer sve pise na koreanskom...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nestranacka licnost, 16. septembar 2014 15:44)


LiMux je mozda napravio amerikanac, ali LINUX je napravio FINAC, Linus torvalds. Druga stvar je to da je Linux open source sto znaci da svako moze da ga menja dodaje modifikuje. Pa samim tim i Rusi/Kinezi/Indijci vrlo lako mogu da dodaju u Linux ono sto njima treba.

Fukusima

pre 9 godina

Pa bas zato sto je otvoren kod, na osnovu njrga razvijaju svoje verzije. Inace problem nije politicki vec zato sto je Microsoft prekinuo podrsku XP-a, na taj nacin primoravajuci kupovine novih licenci. Medjutim i Kina i Rusija, ali jos poneko, su frustrirani problemom jer radi se o ogromnom broju racunara i problemima sa drugim software koga treba prebaciti na nove verzije windowsa. Microsoft za 15 godina moze da ukine podrsku za 7 i sta onda - treba da opet stanu citavi drzavi sistemi? Stvar je u Microsoftovoj poslovnoj nepouzdanosti, a ne zato sto su americka kompanija. Malo su se zaneli ukidajuci podrsku za XP, jer ako Kina i Rusija (licno znam da se u ruskim skolama informatika uci na ruskoj verziji linuxa od 2003.), to ce znatno ojacati podrsku Linuxu.

BCCA

pre 9 godina

Polovina vas zna samo kako da ukljuci racunar a nasli ste se pozvani da ostavljade komentare o tome da Rusi ne znaju sta rade.
Sto ne odete na neki sajt gde se diskutuje o kvantnoj fizici - mozete isto tako da se ukljucite u diskusiju.
Onome ko zna sta open source program znaci (sa svim prednostima koje to nosi), ko zna za nebrojene back door's u Windowsu koje redovni Windows security updates koliko zatvararju toliko i otvaraju (nove) i sta sve moze da se uradi kada se preuzme kontrola na stotinama hiljada racunara - tome ne treba nikakvo objasnjenje zasto su to Rusi odlucili
Nisu Rusi jedini - Francuska je za racunare u sistemu odbrane jos pre par godina napustila Windows

Linuksaš

pre 9 godina

Ne znam zašto mnogi pominju nekakav Adobe Photoshop. Ja se s GIMP-om osećam dovoljno moćno za sve što mi zatreba. Ujedno, programiranjem GIMP-a nastao je jedan lepi UI set interface-a: "GTK" koji je temelj GNOME desktopa i sastavni deo mnogih Linux okruženja. Prelepo za programiranje, brzo i čisto. I povrh toga GTK radi i na Windows kompjuterima dok Windows često nije kompatibilan ni sam sa sobom.

sale@bcn

pre 9 godina

Kako god da okrenomo na kraju ce biti Windows.Jer ipak MAC i Linux su nista drugo nego 'prepisani' windows samo drugi programski jezik.
Nista drugo nego kradja od Windowsa interfejs koji je nastao 1995 pa i ranije.
(Ivan 81, 16. septembar 2014 18:56)

Mozda si mlad a mozda i neznas kako je Windows nastao....Gates je kupio Dos(win podloga) za smesne pare $50,000,fakticki ukrao rad drugog programera,a sto se tice windowsa 1.0 bice da je on vise kopija Mac-os'a koji je prvi imao graficki sistem,Steve Jobs je podneo i tuzbu protiv Microsofta u vezi ovoga koja je na kraju odbijena.

srx

pre 9 godina

Svi odbrambeni sistemi i vojne agencije su koristile ruske OS i nikada nisu niti ce koristiti ista drugo. Dakle, da li ce Gazprom naruciti par stotina Windows licenci ili nece je samo polticka igra. Kina ne smije da koristi zapadne CAD/CAM sisteme a opet svaki put kad nesto narucuju salju nacrte sa piratske kopije Catia ili ProE.

MilosMLD

pre 9 godina

a mozda oni uopste ne planiraju da koriste linux, mozda hoce da urede feeBSD, ipak su njegove licence jos slobodnije nego linuxove. to je razlog zasto je OSx zasnovan a BSD-u. besmisleno je koristiti microsoftova resenja pored sjajnih open source resenja

Jesuit

pre 9 godina

Linux nije Amjericki?! A gdje ono zivi Linus Torvalds i Ricard Stalman? Mozda u Russlandu?! Gdje se razvija Linux najvise, gdje je Fondacija Linux, odakle dolaze sve najdistribucije? Iz Amjerike bando sirbistanska iz Amjerike, ohohohohohhoho

pocuca pozadinac

pre 9 godina

Jedini razlog zasto Linux jos uvek nije preuzeo tron desktop racunara je sto jos uvek nema pravu podrsku za igranje igrica i sto odredjeni popularni programi nemaju svoj port za njega (AutoCAD, Adobe). Ali ovakve odluke vlada velikih drzava ce sigrno ubrzati taj proces i naterati nVidiu, Autodesk, Adobe i ostale velike igrace da omoguce rad svojih proizvoda i na njemu.
(Janko, 16. septembar 2014 17:30)
Upravo tako. To je jedini razlog (profesionalni alati, nedostupni na Linux-u i/ili Mac OS-u). Mada ja mislim da ce pre cloud resiti to pitanje i stvari postaviti na svoje mesto nego vlade drzava.
Npr. mi u firmi imamo sve racunare na linuxu, jednom instaliran i podesen, i jedan specifican program koji bi platili isto i da je radjen za windows. A u browser-u se vrti MS Office Online (zbog kompatibilnosti sa saradnicima i klijentima ne koristimo Libre Office) i izadje nas 3x jeftinije od slicnog windows resenja

Bora

pre 9 godina

Poznato mi je da su neke veoma jake firme u Americi, a verovatno i drugde, već odavno razvile sopstvene operativne sisteme (ni Windows, ni Linux, već nešto sasvim treće). Mislim da su razlozi pre svega bezbednosne prirode - borba protiv industrijske špijunaže - ali ko zna šta još.

linsta

pre 9 godina

linux u principu dosta raste u poslednje vreme ali i dalje jako sporo. SteamOS ce verovatno dodati barem 5% linuxu, ako neki veci igrac stane iza linuxa, stvari ce se promeniti...

Janko

pre 9 godina

Jedini razlog zasto Linux jos uvek nije preuzeo tron desktop racunara je sto jos uvek nema pravu podrsku za igranje igrica i sto odredjeni popularni programi nemaju svoj port za njega (AutoCAD, Adobe). Ali ovakve odluke vlada velikih drzava ce sigrno ubrzati taj proces i naterati nVidiu, Autodesk, Adobe i ostale velike igrace da omoguce rad svojih proizvoda i na njemu.

Phill

pre 9 godina

Probao sam Linux, malo vise od godinu ga koristio (mint, ubuntu i nesto kratko fedoru) ali sam se vratio na windows. Ko kaze da je linux los, taj nema pojma. Samo sto svako treba da koristi ono sto mu odgovara, ispostavilo se da meni windows odgovara.
Generalno, mislim da ima dosta prednosti ako neka veca zemlja resi da predje na linux, iz bezbedonosnih razloga i iz ekonomskih razloga, a najvise da bi doslo do razvoja softvera kog trenutno nema linux (photoshop, autocad....).

Posmatrac

pre 9 godina

@Arhitekta, vidis prijatelju to sto su tebi potrebni gotovi modeli koje importujes u svoj rad samo govore o nedostatku vestine kao arhitekte i dizajnera. Radio sam ja prijatelju i Archicad-u, i Autocad-u, i Maya-i i Cinemi4D i Lumion-u, i sta cemo sad? Ja sam pregazio archicad u prvoj godini fakulteta. Kao sto rekoh, nece tebe program pun gotovih modela staviti na trziste vec vestina, a cim pokusavas da se prepucavas sa mnom o tome koji je i zasto program bolji, mislim da te nema ni na trzistu a o vestini da ne govorim. Ako tebi odgovara da te sisaju i deru, slobodno nastavi. Ja sebe cenim i ljude oko sebe, ali takodje cenim i one koje stvaraju alate za koriscenje i dostavljaju ih ljudima besplatno. Moj se biro sastoji od 5 dizajnera, 2 gradjevinca, jednog nadzornika i jednog marketing eksperta. Svi su na linux-u, jer su mi ujedno i prijatelji sa fakulteta, kako arhitektonskog iz Beograda tako i iz Novog Pazara i Novog Sada.
Buducnost je u opensource-u. Upotreba linuxovih distroa mene nije sprecila da se ostvarim u karijeri i da ucestvujem u medjunarodnim konkursima (5 sa svojih 23 godine) vec mi je naprotiv pomogla. Zapoceo sam posao relativno besplatno i to unovcavam. Poznavanje rada u pravom modelatorskom programu ti omogucava da se bavis i drugim stvarima: takodje modelujemo likove za igrice, da u Blenderu, namestaj koji online prodajemo... ma idi begaj. Ne bih se menjao sa tobom i tvojim piratskim ili placenim softverom, nebitno, punim rupa i reklama...

Bora

pre 9 godina

Budalaštine, to je kao što će sa Mercedesa da pređu na Moskvić.Kakav Linux pa to nije nizašta.
Putin svim silama pokušava zemlju da vrati u kameno doba.

Nenad

pre 9 godina

Ovo je spin za rusofile koji su i onako teholoski nepismeni pa sve gutaju. Rusi su izgubili bitku jos sa Oktobarskom revolucijom i vise nikada nece moci da stignu Zapadni svet.

hadzija

pre 9 godina

за време СССРа, су користили свој оперативни систем. како се беше заврши ствар ?
антизападна хистерија ?

MilosMLD

pre 9 godina

to ce nadam se dovesti do ubrzanog razvoja software-a koji nedostaju linuxu. kao sto su autocad i adobe photoshop. za sve ostalo je linux vec sasvim sjajan, ukljucujuci i igrice.

Skeletor

pre 9 godina

Probajte, svako moze i treba da proba. Retko ko uspe, pa se na kraju vrati na windzu, ali je veoma vazno probati jer je jedino to merodavan, tj lakmus test.

Posmatrac

pre 9 godina

@Nestranacka licnost, za tvoju informaciju linux tj kernel je izumeo Finac, Linus Tovarlds i linux nije osnovan jer on kao kompanija i ne postoji. linix je kernel burazeru, srce i dusa operativnog sistema.

obavesten

pre 9 godina

Pa i Linux je američki. Ne razumem. U čemu je razlika osim u tome što je Linux tzv. open-source. Tih Linux OS ima dosta i mnogi se naplaćuju kao i Windows. Razumeo bih kad bi Kina ili Rusija rešile da razviju svoj OS.
(Bojan, 16. septembar 2014 16:01)

Ne,linux nije americki!
Postoje distribucije koje prave americke kompanije,ali u sustini svako ko poseduje znanje moze da napravi svoj linux.Kod linuxa je bitan kernel,a zatim se na njega dodaju okruzenja kao sto je KDI.
U sustini za velike administracije je linux daleko bolje resenje od windowsa zbog toga sto je moguce prilagoditi ga bukvalno bilo kojoj nameni.Cinjenica je da je podrska znacajno skuplja,ali prednosti koje donosi su goleme.
Najveca prednost linuxa je u implementaciji bezbednosnih resenja ,koja se mogu raditi namenski ,a zbog pristupa kodu ,moguce je podici je na znacajno visi nivo nego sto je to slucaj kod drugih os-va.Ono sto je najbitnije u celoj prici,sa linuxima se postize nezavisnost,jer iako licence nisu skupe za win,ipak je to os sa zatvorenim kodom u kome moze biti bezbroj bekdorova.Kod linuxa je to problem,jer ih je lakse otkriti,posto je pristup kodu slobodan.
Iako vise volim da radim u win-u,linux je ipak bolje resenje i ako ga KIna prihvati,bice to kljucni momenat na trzistu os-ova,jer sa njegovim sirenjem,postajace sve bolji,a kad fotoshop,cad i sl.softveri budu pravljeni za njega,preplavice trziste.

occam's razor

pre 9 godina

Majkrosoftu je trebalo 30 godina da od Windows-a napravi to što danas jeste. Nisu operativni sistem samo igrice i grafički programi. To su distribuirane baze podataka, sigurnosni protokoli, aktivni direktorijum kao distribuirani sistem koji objedinjuje na hiljade računara u jednu celinu sa strogo definisanim korisničkim pravima, poslovni paketi poput SAP-a bez kog je nemoguće ozbiljno raditi u jednom korporacijskom okruženju. Mnogo stvari treba da objedini jedan operativni sistem, kao i da pruži punu podršku zahtevima savremenih informatičkih sistema. Nije loš sistem Linux ali još je daleko od toga da može da zameni Windows. Rusija ima dobre programere ali verujem da većina njih radi za američke firme koje ih dobro plaćaju.

gradite rakete a ne windowse

pre 9 godina

praksa je pokazala da se treba prikloniti većini
nije uvijek moralno, ali je prkatično
nažalost, Rusi za sebe misle da su puno veća i utjecajna sila nego što u stvari jesu
propustili su trnutak povijesti kada su mogli biti glavi, Ameri su preuzeli primat
ovakvim ponašanjem samo sebi kompliciraju život umjesto da energiju troše na pametnije stvari

see what I did there?

pre 9 godina

Zar nisu u Minhenu odustali od Linux-a jer je bio katastrofa?
(MamaMia, 16. septembar 2014 14:34)

Ma sta znaju Nemci, vidis da zive ko siromasi :)))

programer

pre 9 godina

A održavanje svega toga košta x5 od Windowsa. Ima naš narod poslovicu:"Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji". Konsultantski sat Linux stručnjaka je vrlo, vrlo skup.

dex

pre 9 godina

strasno koliko jedva upućenih ljudi nalazi da ima dovoljno znanja da komentariše. ukoliko kina rusija brazil i indija pomognu malo i doteraju linux i čak prilagode mobilnim uređajima neće biti kako windowsu. da podsetim neke ovde...linux je open source i besplatan oš

Arhitekta

pre 9 godina

Ja sam po profesiji arhitekta a brat mi je programer i web dizajner. Kada ja za svoj posao koji zahteva: 2D cad crtanje (Draftsight), 3D modelovanje (Blender), postprodukcija (Gimp) mogu da nadjem programe koji mi trebaju i koji mi rade posao bolje od bilo kojeg Windowsovog alata onda svako moze...(Posmatrac, 16. septembar 2014 16:09)

Kad tebi Draftsight bude odradio posao kao meni ArchiCad (imam licencu) i Blender kao Cinema4D (takodje imam licencu), onda se javi da razgovaramo.
Naravno, nije jeftino, ali ko radi pravim alatom, moze i da zaradi.

rango

pre 9 godina

Sve ove zabrane koje se provode uz silu i bez razumnog opravdanja samo će izazvati suprotan efekat. Jer kad Rusi zvanično zabrane win, on će postati nešto što će više od svega privlačiti pažnju mladih (posebno ako ga Microsoft uskoro ponudi po super povoljnoj cijeni). Rusije će se bavi u situaciji gdje će država koristiti Linux, i tu gubiti i novac i pamet na održavanje i prilagođavanje, a svi ostali građani će i dalje biti na win-u.

Ako žele smanjiti ovisnosti od Microsofta, onda neka počnu trošiti mnogo više na obrazovanje svog naroda i neka ulože u veliku grupu programera koja će početi razvijati Linux i ostale aplikacije za potrebe Linuxa u Rusiji. Dobar primjer je prevod, skoro svaka win aplikacija ima prevod na ruski, sa Linuxom je taj broj mnogo manji...

marica

pre 9 godina

Izgleda da se Minhen i nije baš usrećio Linux-om, ako se sudi prema naslovima na specijalizovanim informatičkim sajtovima u avgustu mesecu.

Linux-on-the-desktop pioneer Munich now considering a switch back to Windows

After a 10-year Linux migration, Munich considers switching back to Windows and Office

Pero

pre 9 godina

Ne samo to. Rusi su oduvek imali mnogo talentovanih inženjera i matematičara, pa je možda ovo prilika da konačno krenu u pravcu razvoja računarske tehnologije i softvera.
Njihova pamet i dovoljno uloženog novca mogli bi čuda da naprave za IT, ali i ogromne pare da donesu svojoj zemlji. Možda je vreme?

dzoni

pre 9 godina

@bojan
Kad neko ovako lupi pa ostane ziv..znas li ti uopste sta je open source..otvoren kod na kom rade dobrpvoljno ljudi iz celog sveta

Zoran

pre 9 godina

Sto je najvaznije u pitanju je open source pa svako moze da vidi sta se krije "ispod haube". Kod windowsa to nije moguce.
(Deus, 16. septembar 2014 17:36)

Nisam znao da obicanom coveku nesto znaci:

RASDIALPARAMS rParam;
ZeroMemory(&rParam, sizeof(rParam));
rParam.dwSize = sizeof(RASDIALPARAMS);
lstrcpy(rParam.szEntryName, pComp->m_pVPN->m_strVPNName);

HRASCONN hRasConn = NULL;
const DWORD dw = RasDial(NULL, NULL, &rParam, NULL, NULL, &hRasConn);
if(dw == ERROR_SUCCESS)
{...

Raso

pre 9 godina

Super, nadam se da ce uspeti. Naravno Microsoft je amin ali nije dobro da svi vitalni podaci budu na dostup na takav nacin. Msm da je ovo razlog prelaska na Linux.

Mare

pre 9 godina

Sto se Minhena tice, vrlo brzo je demantovana "patka" da odustaju od Linux-a: http://www.techrepublic.com/article/no-munich-isnt-about-to-ditch-free-software-and-move-back-to-windows/

Sto se tice lokalizacije, skoro svaka zemlja ima developere koji razvijaju neku linux distribuciju koju prevode na lokalni jezik. Jedna od boljih distribucija, ne samo u Rusiji vec uopste je ruski Pointlinux.

Za one neinformisane postoji i srpska distribucija, takodje mnoooogo dobra, stabilna, sa ODLICNOM BESPLATNOM PODRSKOM: TRIOS.

SkyDriver

pre 9 godina

Pa i Linux je američki. Ne razumem. U čemu je razlika osim u tome što je Linux tzv. open-source. Tih Linux OS ima dosta i mnogi se naplaćuju kao i Windows. Razumeo bih kad bi Kina ili Rusija rešile da razviju svoj OS.
(Bojan, 16. septembar 2014 16:01)

A zasto mislis da nisu napravili svoju distribuciju Linux-a ? To i nije tako tesko kako sto ti se cini, cak smo i mi studenti krajem 90-tih sami sklapali svoje distribucije. Danas je to jos lakse nego sto je bilo nekada davno. Ima mnogo vise alatki za te stvari.

oki

pre 9 godina

svi govorite bravo, svaka cast a verovatno 90% vas ima windows na kompjuteru... videcemo kako ce vam biti kad i ovde budu uvodili linux ili ako microsoft bude propao

Mare

pre 9 godina

A za ove koji lupetaju kada je nastao Win, a kada Linux, da se uvere da je nemoguce da je bilo sta u Linux-u prepisano iz Win preporucujem da pogledate film: Revolution OS

Technology

pre 9 godina

Ovi su svi glupi. Jedni odbacuju Windows da bi presli na Linuks, drugi odbacuju Linuks da bi presli na Windows. Ne zna se ko gde udara. A oba sistema su realno krs. Windows smo znali da je krs i ranije, a Linuks je mnooogo izvikan.

Nestranacka licnost

pre 9 godina

Limux je osnovao Amerikanac, jedino ako misle da ga se rese iz bezbednosnih razloga onda je svakako za Windows dobra alternativa. Mozda naprave svoj distro, kao sto S. Koreja ima drzavni Red Star OS. Ja imam to na disku nisqm umeo da intaliram jer sve pise na koreanskom...

lnx

pre 9 godina

@(Heroj, 16. septembar 2014 15:18)

Linux 3 svetlosne godine ispred Windowsa ?!?
Prijatelju ti da se malo razumes operativne sisteme onda bi znao da je Linux iz tehnickog ugla preistorija. Cudoviste od monolitnog kernela tipa 70-tih godina proslog veka. Da nije bio besplatan nikada ne bi dostigao ni ovih jadnih 1od % desktop trzista koliko sada ima.

EU Citizen

pre 9 godina

@dzonikg
Ne znam za druge ljude, ali ja ni u kom slučaju ne mrzim "Rusiju", naprotiv, verovatno sam pročitao više knjiga ruskih autora nego što ste videli u životu (barem sudeći po vašem načinu izražavanja :) ), veliki sam fan ruske klasične muzike, naročito klavirske ili ruskih slikara, ono što ja lično mrzim, nimalo patološki, već sasvim racionalno i logično, jer sam antifašista i antikomunista i pristalica građanskih sloboda i slobodnog tržišta, jeste ruski režim, koji je jedna zločinačka mafija i direktan idejni i personalni nastavljač boljševičkih bandita, koji su upropastili tu nesrećnu zemlju i plasirali se na drugo mesto, odmah iza Mao Cetunga i kineskih komunista a daleko ispred Hitlera na listi najvećih masovnih zločinaca svih vremena. Takođe su uvukli Srbiju u nekoliko ratova, više puta, od Sanstefanskog ugovora naovamo, joj zabili nož u leđa, doneli komunističku boleštinu, to jest ne "oslobođenje" već samo promenu okupatora, na tenkovima Crvene armije i usput opljačkali i silovali pola Srbije, držali pod surovom okupacijom i pljačkali pola veka celu istočnu i pola srednje Evrope, pomogli da Milošević dođe na vlast i održi je (čak i u doba Jeljcina, KGB-ovske strukture su ga podržavale), počini gnusne zločine i na kraju nas uvuče u rat sa celim civilizovanim svetom, šurovala s ubicama najvećeg reformatora i vizionara otkad postoji Srbija, itd, itd... Da bi se tako nešto volelo, treba biti srpski rusofil, odnosno frustrirani komunističko-fašistički fanatik.

Derek Troter

pre 9 godina

Svaka čast, konačno neko da se suprostavi zapadnim silama. Znači Rusi prelaze sa Windows-a na Prozor, pa sa prozora na sims, pa sa simsa na ...Samo da je prizemlje, a ako nije.

draganChe

pre 9 godina

mala dopuna. Vecina web servera ce za vrlo kratko vreme biti na windowsu. i sam sam se iznenadio ali to je tako. iis je mnogo sigurniji. open source koncept je ovde pokazao nedostatak

kuci u lavoru

pre 9 godina

Нема ту политике. Италијанске општине, немачки региони, међународна свемирска станица прелазе на Линкас јер је безбеднији, стабилнији, јефтинији.
(dragan, 16. septembar 2014 13:35)

Kao i obicno, u ovim prepucavanjima ljudi besramno lazu bez srama i stida: KOJE italijanske opstine koriste Linux?

Ivan 81

pre 9 godina

Kako god da okrenomo na kraju ce biti Windows.Jer ipak MAC i Linux su nista drugo nego 'prepisani' windows samo drugi programski jezik.
Nista drugo nego kradja od Windowsa interfejs koji je nastao 1995 pa i ranije.

Ivan

pre 9 godina

Evo linka : http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_adopters

i citata :

"The United States Department of Defense uses Linux - "the U.S. Army is “the” single largest install base for Red Hat Linux"[30] and the US Navy nuclear submarine fleet runs on Linux."

i još jedan,dva ili tri? :

"In June 2012 the US Navy signed a US$27,883,883 contract with Raytheon to install Linux ground control software for its fleet of vertical take-off and landing (VTOL) Northrup-Grumman MQ8B Fire Scout drones. The contract involves Naval Air Station Patuxent River, Maryland, which has already spent $5,175,075 in preparation for the Linux systems.

In April 2006, the US Federal Aviation Administration announced that it had completed a migration to Red Hat Enterprise Linux in one third of the scheduled time and saved 15 million dollars.

The US National Nuclear Security Administration operates the world's tenth fastest supercomputer, the IBM Roadrunner, which uses Red Hat Enterprise Linux along with Fedora as its operating systems."

Ups.....mora da su i ovi amerikanci prolupali pa upotrebljavaju Linux

dzonikg

pre 9 godina

Nikad necu razumetu patolosku mrznju prema rusiji prilicnog broja komentatora na ovom sajtu ..ima ih na apsolutno svaku vest i u kojoj se pominje rusija.
MOg cukundedu u svom rodnom gradu nije ubio rus vec Austrijanac,rodjenog oca i rodjenog brata moje rodjene babe po majci nije streljao rus vec Nemac..moju kucu u srcu Kragujevca 1999 nije ostetio do nepopravljivosti (morali smo da je srusimo) ruska bomba vec americka ,mog druga koji je tad imao sam 19 godina i poginio u kolima u srcu srbije kad je bomba pala pored puta nije takodje nije ubila ruska bomba vec americka..mog rodjenog babu i dedu nije iz svog stana u centru pristine gde su ziveli ceo svoj zivot isterao Rus vec NATO ..deda je umro posle samo 15 dana od toga a baba posle 3 meseca.

brate rodjace

pre 9 godina

Hahhaaaa, kakav smo mi narod, pa to je cudo. Ovoliko zucna rasprava izmedju Win i Linux sistema, sevaju varnice, psovke, uvrede, pljuvacina... A clanak o smanjenju plata skoro da nije ni ispracen, o torturi gradskih vlasti na gradjane preko GSP, o privatnim uterivacima dugova koji pljackaju narod... Bitno je da smo mi zustri kada je u pitanju software. Super smo. Malo je off ali je bilo jace od mene.

Ivan

pre 9 godina

@(Đole, 17. septembar 2014 10:59)

Stvarno je više dosadno ovo prepričavati. Linux je samo jezgro. A na tom jezgru možeš sagraditi šta hoćeš. Problem je što se na početku već ograničite da je nešto neizvodljivo. Nema te stvari koja je neizvodljiva.

Ova večita debata Win vs Linux je bezvezna. Sve ima svoje mesto i sve prema potrebi.

A to isto o čemu vi pričate u drugom paragrafu bezbroj kompanija je sredila na Linuxu.
Američki department of defense je na Linuxu, FAA, US Post (shvatate vi li kakav je to sistem i šta sve tu treba) - eto sve to radi na Linuxu.

A ovi što pričaju kako Win u nekim server okruženjima zamenjuju Linux imaju verovatno neke veze sa MS - ili pružaju neku podršku ili razvijaju softver na Winsima i slično. Daleko je to od istine. Sve više i više je Linuxa oko nas. Pogodite šta je Android! Pa Linux, naravno.

Na čemu mislite da radi Google? Pa na Linuxu naravno. Na čemu je Amazon. Na čemu radi NYSE? Red Hat Linux naravno. Ovo su sve giganti.

Idemo dalje. CERN? Šta upotrebljavaju? Scientific Linux, naravno.

Ja potpuno razumem da je nekima lakše upotrebljavati Windows i standardne aplikacije ali odbaciti jedan ili drugi proizvod zato što je "meni lepše" je ignoranca.

mattko

pre 9 godina

Isto mu dodje da odluce da umesto guma na tockove automobila stavljaju limene obruce kao kod zapreznih kola. Radice sigurno ali sve aplikacije koje se koriste pisane su za Windows a ako su pisane za Linux svaki malo bolji haker moze da da ih prilagodi sebi.

Đole

pre 9 godina

@Ivan:

Slažem se ja da nema stvari koja je neizvodljiva, samo to košta da se razvije (isto kao što i Windows već dolazi sa brdo stvari koje su neophodne korporacijama). Takođe se slažem da svaki OS ima svoje mesto - pa ja prvi preporučujem i instaliram Linux svima kojima kompluter služi da se šetaju po internetu, pišu mejlove, posećuju socijalne mreže...

Ono gde se ne slažem sa Vama je da je sa Linuxom danas sve moguće. Recimo, direktorijumski servisi (najvažnija stvar u ogromnim kompanijama sa višestrukim stablima domena ili šuma) su na Windows-u ubedljivo najmoćniji i nema OpenSource alternative koja je na tom nivou (mogu se ljudi ne slagati sa ovim koliko hoće, to su čunjenice). Windows Server 2012R2 je ubedljivo najmoćniji OS današnjice, bez konkurencije. Jednostavno ne postoji OS koji može da uradi sve to što može Windows Server.

A to što Google ili Amazon "rade na Linuxu"...Pa koji deo im radi na Linuxu? Onaj korporativni je komplet na Windows platformi (slobodno proveri), a njihovi servisi namenjeni prodaji i interakciji sa korisnicima su (naravno) na Linuxu jer su pisali custom aplikacije za poslovanje i cloud.

Ovo je ekvivalentno onome kad kažu "Linux dominira na tržištu superračunara". Tačno, ali koliko je superračunara na planeti, a koliko desktop i laptop radnih stanica?

PODVNK

pre 9 godina

Glupava rasprava. Ko hoce nesto drugacije on ce preci na Linux ko nece nece. Samo da se zna ja sam posle 17 godina na win presao na linux mint i sve mi poslove zavrsava. Uz to ja sam za zapadne kapitaliste postao legalan korisniuk softwera i uzoran sam gradjanin koji postuje zakon.

Korisnik

pre 9 godina

Jedna ozbiljna državna institucija u Srbiji planira prelazak na Linux u svom kancelarijskom poslovanju. Naravno da neću napisati koja je to institucija. Ako oni uspešno budu sproveli migraciju sa Windows-a na Linux, to može predstavljati model za kompletnu državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije.

Đole

pre 9 godina

Gospodo, ja radim sa obe platforme - i Windows i Linux. Radim u izuzetno kompleksnom okruženju u velikoj stranoj korporaciji. Stvar je u tome da su sa Linuxom neke stvari jednostavno - neizvodljive. Shvatate li da ako zasnujete ceo informacioni sistem na Microsoft platformi da od toga apsolutno nema bolje, kompatibilnije, sa boljom tehničkom podrškom, sa više eksperata za platformu.......

Windows Server "u srcu" svega, sa Windows klijentima, sa SQL Serverom kao sistemom za upravljanje bazama, sa System Center-om za update i inventarisanje softvera i automatski deployment operativnih sistema na stotine računara istovremeno, sa Exchange-om za mail i svaku drugu komunikaciju, sa ForeFront-om kao internim ruterom i firewall-om........ I to se sve integriše SAVRŠENO jedno sa drugim i imate "single signon" odnosno jedni kredencijali za sve. Imate cloud, virtualizaciju, alate za razvoj....sve u jednom sistemu i proizvodu.

Da li sada barem malo shvatate, Linux evangelisti, da Windows nije dominantan prosto zato što ljude mrzi da uče nove stvari, već zato što jednostavno radi. Kompanije hoće PROIZVODE a ne PROJEKTE, a to je razlika između Windows-a i Linux-a.

Zoran

pre 9 godina

Problem sa Vindouzom je sto je napravljen da koristi za posao. Ostali uglavnom hvataju na lepotu, dizajn i ponesto znaju da urade od koristi, a Vindouz sve po malo.

radodeyan

pre 9 godina

Vec 8 godina sam u Rusiji , i nikada nisam cuo i procitao ni rec o ovome. O koka-koli, Mc Donaldsu i slicnim stvarima se stalno prica, ali o Windows-u ne. Morate znati da je piraterija vrlo razvijena u Rusiji. Ima mnogo trekera, gde se mogu skinuti najnovije verzije svih programa. Do pocetka krize, pricalo se i o nekoj borbi protiv piraterije.Cak su ljudi i kupovali licence, ali sada mislim da je to palo na najnizi nivo.Otuda i pad prodaje Windows-a. Tkodje da dodam da su Rusi veliki fanovi Apple tehnike.Recimo, u skoli gde uce moja deca, svi koriste Apple laptopove.Takodeje, Rus ce pre kupiti iphone, nego cipele ili farmerice.Tko da bojkotovanja Zapada u tom segmentu tesko da ce biti.

Kole

pre 9 godina

Grad Minhen je kompletnu infrastrukturu prebacio na Linuks jos pre 15-ak godina. Nije nista cudno. Nemci su racionalni, to je prosto pitanje ustede, ali i otvorenosti programskog koda - veca bezbednost.

Toma

pre 9 godina

A rusi placaju Windows?!
(vojdodjanin poslednji mohikanac, 16. septembar 2014 20:18)

Pa lepo piše da su platili 7 licenci što je 4 puta manje nego prošle godine. Znaci ima 7 poštenih Rusa :)

Đole

pre 9 godina

Druže, ja kod kuće na ultrabook-u koristim isključivo Kali Linux (jer mi je struka vezana za security i administraciju sistema i mreža). To što ti kao "isfolirani Linux čistunac" ne kapiraš da kada ja kažem "Linux", tu podrazumevam jednu od barem 5-6 distroa kojima se aktivno služim (Slackware na firewallovima i Vyatta kao soft-ruteri) + Ubuntu, CentOS i (ponekada) Backbox, to je samo tvoj problem. Ne, nego treba tebi uvek da naglasim da znam da je Linux samo kernel a da se distro gradi oko njega...

Pored toga, na desktopu držim Windows zato što mi završava posao za tekuće stvari i kada jednostavno ne želim da se "cimam" (a i na poslu imam Win). Takođe, vidim da izgleda nemaš predstavu šta je Active Directory...AD NEMA kvalitetnu open source konkurenciju, pa TI troluj dalje i glumi eksperta koliko god hoćeš. Za razliku od tebe, ja znam o čemu govorim i imam više 12 godina radnog iskustva u enterprise okruženjima tako da nemoj molim te da pokušavaš da mi blefiraš.

iseljenik, a ne gastos

pre 9 godina

Koristim Linux vec 10 godina. Moj suprug, jedan od najboljih free lancer-programmer u Evropi, koristi Linux i dere pare. Koji je vas problem? Moze se bez Windows-a! Besplatno je, pregledno i lako!

meskalin

pre 9 godina

Nije problem u Linuxu niti u M$ licencama koje jesu skupe nego u ljudima koji ce da servisiraju tj Linux adminima kojih jednostavno nema dovoljno jer 95% su ljudi koji su vezani za M$ platformu.

Nakraju bezobzira na licencu sta plate firme ispadne ih skuplje da su na Linuxu zbog same tehnicke podrske koja je puno skuplja nego za Windows platformu ali ne zbog toga sta je to kompliciranije ili losije nego jednostavno nema dosta ljudi koji rade na Linux platformi profesionalno.

Danas MCSA/MCSE etc ima na svakom cosku da nadjes skoro ali Linux i da zna sta radi sa stazom huh, pa nece bas ici tako lako.

hm

pre 9 godina

Linux (ok, ovisi i o distribuciji) je iznimno kvalitetan OS. Jedini problem kod tog OS-a je što treba uložiti novac u obuku ljudi koji rade na njemu (osnovnu) i treba imati ljude koji će te sisteme održavati (nešto su skuplji jer ih je daleko manji broj u odnosu na one koji održavaju Windows platforme).

Zapravo, najveći problem Linuxa su piratski windowsi i office proizvodi. Ljudi ih godinama imaju kod kuće, godinama su predinstalrani u novim računalima i ljudima je poznat rad sa tim sustavom. A ljudi ko ljudi ne vole promjene...

IT

pre 9 godina

Ne vidim razlog da drezavne institucije koriste Windows.Takvu strategiju bi i Srbija trebalo da sprovede. ...
(Dragan, 16. septembar 2014 21:31)

Mnogo veci problem lezi u tome sto je 99,99% softvera u drzavnoj upravi uradjeno Visual Studio alatima (VB, ASP, C#, ...), a oni su takodje MicroSoft-ovi, kao sto je njihov softver za razvijanje i odrzavanje baza podataka (SQL Server). Postoje alternative, ali pod uslovom da se ne proizvodi nikakav dodatni softver, samo za zamenu postojeceg alternativnim alatima bilo bi potrebno mnogo godina, uz velike troskove za nabavku tih alternativnih alata, obuku zaposlenih u IT sektorima drzavnih ustanova koji bi ih primenjivali u radu sa bazama, projektovanju i programiranju, za strucnu literaturu, itd. Mnogo skupo za******nje za ovako siromasnu drzavu.

Idaho

pre 9 godina

(dzonikg, 17. septembar 2014 09:27)

Imas patoloski problem jer zivis u proslosti i od crne magije.
A Rusija se mrzi iz isto tako puuno razloga.

Citam blejace

pre 9 godina

'el ti stvarno pokusavas da poredis pravi maxlike moderatorski program sa Archicad-om? Tuga.
(Posmatrac, 18. septembar 2014 18:23)

Nije tebi bas lako. Kazi na cemu si, mozda i meni Painter zalici na Photoshop.

Darth Neshko

pre 9 godina

Hahahaha. Umalo nisam umro od smeha, ne na vest naravno nega na more komentara, koji da se nisu ticali odnosa Linux - Windows, sa posebnim osvrtom na Rusiju i njenu eventualnu odluku da se polako oslobodi Microsofta, koji je jelte organ vlade SAD!! Da nije Rusija u naslovu, ne bi ovde bilo toliko komentara. E sada ozbiljno, ko kkaze da za OSX ne postoje ozbiljni programi? Pa Adobeovi alati obicno bolje rade na MAC-u nego na PC. Iako ovo pisem sa PC-a na kome radi Windows, ne znaci da obozavam cedo iz Redmonda, cak naprotiv, smetaju mi microsoftove igre sa interfejsom (citaj plocice i metro kod Win 8), razne dll i netFX zavrzlame. Virusi i raznorazni malwer. Adobe flash plugin koji jede memoriju. Hocete jos? Pa ima jos,Moj telefon koji inace radi na androidu, a koji ima duplo manje rama od kompa, radi brze! I to je kao dobar OS?!Za vasu informaciju, nije MS ukrao nista od XEORXA, on je to ukrao od Applea, a koji je to ukrao od XEROXA. Svi su tada krali, jedi od drugih, i tuzakali se. Inace, i Android, i vama tako dragi IOS, imaju zajednickog cukundedu, najstarijhi operativni sistem, UNIX, koji je nastao na Berkliju, davne 1969 godine. A windows je krpez krpeze, jer i dan danas u najnovijoj 8.1 se vuce kod iz CP/M-a. Na koji je pojavom windowsa NT, a koji inace je u jezgru Windowsa 8 nakalemljen deo koda iz Digitalovog VMS!, koji kao OS nije bio los..

Ljudisav 14.04

pre 9 godina

@Jesuit

Ne, navedeni pioniri Linuxa nisu u "Ruslandiji", ali ni Linux nije proizvod Amerike. Ne shvatam zasto uopste komentarisete nesto sto ne poznajete ni povrsno.
Finac napisao prvi red koda, prosledio u zajednicu i pocela masa da ga puni, doradjuje i unapredjuje.
Open Source podrazumeva besplatan pristup, koriscenje i modifikovanje softvera za svoje potrebe, tako da ne mozes ni u ludilu da ih zoves americkim (osim ako nije bio iskljucivo tim programera iz Amerike).
Kina ima Deepin, svoju distribuciju koju samostalno razvija (lep sistem, pogledaj na YT), Ubuntu razvija Canonical, registrovan u UK, a Linux Mint cine pretezno ljudi iz Francuske, Holandije i UK.NAveo sam ti 3 napopularnije distibucije Linuxa. Dakle, o kakvoj Amerlandiji govorimo? Verovatno samo kao lepo mesto za zivot, koje pruza dobre uslove za rad i razvoj novih ideja.
Djokovic je stanovnik Monaka, ali je mu je zastava pored imena srpska.
Da nije bilo Open Source projekata (Firefox, MySQL, PHP, LINUX, VLC, Apache, pa cak i Java i Android), danas bi slusao midi melodije sa neke cigla Nokie, a ne komentarisao ovu temu zahvaljujuci upravo tim projektima.

Neko

pre 9 godina

Bre, da nije Srba ne bi se ni čulo za linux, svih 200 korisnika "udaraju" pluseve na komentare koji ga dižu u nebesa :)... Po odnosu plus/minis na komentare ispada da u Srbiji ima najmanje četiri puta više korisnika Linux-a. Jedan mali savjet svima, neka koristi svako po volji sistem koji hoće a novčanik pokazuje šta je isplativije.

Libert

pre 9 godina

I ja sam nekada mislio da je linux fantasticna alternativa windows-u. Onda sam odrastao i shvatio da ni jedna banka ili neka druga institucija u kome informacioni sistem igra znacajnu ulogu u poslovanju ne koristi linux.

mamago

pre 9 godina

Postrojenje HP Paradoks IV instalirano je u Institutu za fiziku, koštalo je oko milion dolara i centar je mreže superracunara čitavog regiona, koji je preko nas umrežen sa celim svetom. Operativni sistem je Scientific Linux. Ne, nije greska.

Ivan

pre 9 godina

@(Mare, 16. septembar 2014 20:11)

Dokle? Dokle ovakva ignoranca.

Vidim da sam ostario mnogo čim se ovako prepričava istorija. Ljudi blage veze nemaju, ne prave razliku između Windows i Linuxa pa x-window sistema. Microsoft nije izmislio GUI tako da ovo ko je bio prvi Microsoft ili Linux je bezvezna debata. Nijedan nije bio prvi.

Adam Jensen

pre 9 godina

Prvo, s obzirom na to koliko je Windows inherentno nebezbedan (iz raznoraznih razloga), sve ozbiljne države se u principu lagano odriču Windows-a kao dominantnog operativnog sistema.

Međutim, najblaže rečeno su mi smešni komentari, očigledno "vrhunskih poznavaoca" materije koji pričaju kako je "Windows kanta" i "OS za domaćice". Savet takvima - ne blamirajte se, molim vas. Postoji DEBEO razlog zašto Microsoft-ov OS globalno dominira u korporativnim okruženjima, dok Linux u takvim situacijama možete zateći samo kao kakav internet-facing server (firewall ili web server) a čak i to sve ređe....Ali očigledno ste veći "pro" i "više cool" ako pljunete po Windows-u i Microsoftu jer vas to čini tako "alternativnim" i "svesnim". Na vašu žalost, ujedno vas čini i smešnim.

pera

pre 9 godina

Haha, jel me zezate? Samo ceti ri kopije Windowsa? A prosle godibe nekoliko komada vise??? Ili je greska u prevodu ili ivaj tekat nije bio vredan citanja.
I zar ne objaviste da se Minhen vraca na Windows?
U svim drzavnim sluzbama inace treba uvesto .odt format kao zvanican za dokumente (ako se dobro secam to je format za Open Office) zaposliti 3-4 coveka da ga razvijaju za nase potrebe i deliti ga privatnim firmama besplatno. Pa ko zeli, moze da predje na Linux, ko ne, neka ostane na Win-u. Takodje, narediti svim bankama da im softveri za e-banking rade na Linuxu ili neka budu WEB verzije.
Gomila manjih firmi vise ne bi bila u strahu od poreznika koji kobtrilisu licenece.
Ali ne. Bill Gates je prvi dosao kod Djindjica posle dolaska na vlast. Sigurno da bi nama bilo bolje. Samo zato. A mi papani, valjda i tu moramo da davihemo kicmu i samo placamo Zapadu. I placamo. I placamo...

Arhitekta

pre 9 godina

(Posmatrac, 16. septembar 2014 20:25)

E, pa, prijatelju, sa AutoCAD sam se bavio od 1994 do 1997 jos na staroj 286-ci i kasnije na 486-ci, na ArchiCAD sam presao 1997 kad se pojavila prva verzija za Windows, a sto se tice gotovih modela - pa lepo, koristim ih kad mi trebaju (a sto ne bih?), a ti kako hoces.
BTW, super zaradjujem pravljenjem i prodajom svojih modela u ArchiCAD-u, izmedju otalog, a ti pali se da si neko i nesto - bas me briga, tvoja stvar...

zmitjkoe

pre 9 godina

Ko zna sta su ti Ameri turili u taj Windows? Pa oni znaju kad sam za kompjuter seo, i sta sam juce jeo (iako sam hasao u kujni). Svuda me zlotvori prate, spasavaj ako boga znas, ruski brate!!

(ako moze, vise bih cenio da me spase ruska pravoslavna sestra.)

predrag

pre 9 godina

Fenomenalno je to sto Win postaje sve neprihvatljiviji. Uostalom on je dugo bio nuzno zlo. Mislim da je vreme da nastanu alternativni OS koji nisu dizajnirani da spijuniraju ljude. Kupili su Skajp da bi napravili od njega spijuna. Aktivisti sa 4Chan su napravili TOX koji bi uskoro mogao potpuno da ga zameni. Dobre vesti se sire internetom. Da li neko voli Rusiju ili ne je nebitno, bitno je da se sahranjuje Microsoft. Sto pre- to bolje.

EU Citizen

pre 9 godina

Ništa protiv Linuksa, naprotiv, ali ovo je dokaz da i open-source softver može da posluži zatvaranju država i teroru nad njihovim stanovništvom, mislim da su mafije koje vladaju azijskim satrapijama rešile da se postepeno totalno zatvore, uključujući i Kinu, jer im je jasno da je ako i dalje ostanu deo slobodnog sveta, brz kraj monopola na vlast i besramnog pljačkanja i tlačenja vlastite populacije jako blizu. Doduše, ni ovo im neće pomoći, jer su zaostale i zatvaranje će ih dodatno hendikepirati u tom smislu, pa će zaostajati još brže, i na kraju (verovatno krvavo i nasilno, kako su i došli na vlast) propasti, ali će sve to, prirodno, mnogo koštati te države u vremenu kada je i godinu-dve zaostatka i stagnacije fatalno. Samo još jedan dokaz da je ne samo suluda orijentacija Nemačke na KGB-ovsku Putinovu Rusiju, u koju je pokušala da uvuče i celu EU, greška, već i onaj daleko veći projekat Amerike, ekonomska emancipacija postmaoističke Kine: redosled poteza je bio pogrešan, prvo se sklanjaju zločinačka udruženja s vlasti i vrši denacifikacija/deboljševizacija, a tek onda možete nešto solidno da gradite. Nažalost, ovakav razvoj događaja je loš i za Zapad, pošto će makar u nekoj meri ponovo ojačati oslabljene pozicije socijalističko-birokratske mafije u SAD i EU i njihovog nemoralnog i lopovskog sistema takođe zasnovanog na državnoj pljački i represiji, koji je, opet, naravno, u poređenju sa zločinačkim mafijama u Rusiji i Kini mila majka.

Gledač

pre 9 godina

@Milan
Nije Apple pokrao ništa od Xeroxa već je platio da ima pristup, promenio i usavršio toliko da su se i ljudi iz Xeroxa iznenadili i nisu uspeli da urade bolje kad su kasnije izbacili svoj proizvod. Znači ništa pokradeno već plaćeno. Sa tom odlukom šefova u Xeroxu mnogi se nisu slagali ali ipak tako je urađeno. Čak su i pokušali da sakriju deo ali je Džobs insistirao da se ispoštuje dogovor za koji je dao pare. To je bila samo osnova onog što je kasnije izašlo na čuđenje Xeroxa koji je bio siguran da je bolji i daleko ispred Apple po tome. Tada.

Posmatrac

pre 9 godina

@rango, a ja tebi da kazem prijatelju da je program sposiban samo da projektuje vestinu. Moji projekti u blenderu tj archviz su daleko realisticniji, kompleksniji i bolji nego sto su ikada bili archicada i lumiona ikad. Kao sto rekoh. Ucestvujem na medjunarodnim konkursima i umem da uporedim rad svog biroa sa biroima ih zapadnih zemalja. Rezultatima sa prezadovoljan. Uostalom da bi koristio blender na visikom nivou potrebno je znanje koje ne mozes steci sa archicad-om i lumionom.

Ivan

pre 9 godina

@(Libert, 17. septembar 2014 20:18) & (Đole, 17. septembar 2014 15:11)

Stvarno nema više smisla. Komplet NYSE radi na Linuxu. To što sekretarica upotrebljava Windows je moot point. Njoj lakše tako i što da ne. Ja nemam nikakav problem s tim. Moja mama je probala Linux i ne odgovara joj. Ima Win 7.

Što se Active Directory tiče. Ima alternativa i na Linux platformi. Samo treba znati.

A taj korporativni deo o kome pričate je više na Macu nego na Win ;)

rango

pre 9 godina

@Dragan - Baš me nerviraju likovi kao ti koji misle da su it stručnjaci ako znaju instalirati linux i ako ga trenutno koriste! To možete svojim mamama i bakama prosipati, za njih vjerovatno i jeste IT stručnjaci, ali za ostale izgledate smiješno! :) Win se koristi ne zato što je jednostavan, američki ili zbog navike, već zbog softverske podrške - vidi se da nemate pojma koje sve programe koristi jedna gradska uprava. Takvi programi su sami po sebi jako skupi, a posebno mnogo bi kostalo njihovo prilagođavanje za linux.

rango

pre 9 godina

@Posmatrac - ne znam da li si svjestan da blender ima komercijalnu licencu - kad se već foliraš sa pucanjem programa. Ja živim od arhitektonske vizualizacije, i realno Lumion, ArchiCad, blender su sranje programi kada je ArchiViz u pitanju. Bez maxa teško da se može napraviti ozbiljan posao - odnosno fotorealistican ArchiViz. Naravno, Max i Maya ne podržavaju Linux, kao ni Hudini - znaci u startu su osuđen na lošije programe sa kojima nećeš moći otići stepenicu gore. Treba li da napominjem da odlično poznajem Lumion, Blender, ArchiCad, Autocad i da znam sta pričam kada kažem da su ti programi sranje ako želiš dobar ArchiViz Render ili animaciju...

Mare

pre 9 godina

1. OpenSource je otvoreni kod i to ne znači nužno istovremeno beaplatan.
2. Ono što je jednako važno a što niko nije do sada spomenuo je zapravo GPL licenca i to je ono što daje PRAVU SLOBODU.
3.Rusija ne samo da napušta Windows sada, već je to nameravala da uradi još za vreme prvog Putinovog mandata, ali nije se stiglo, bilo je dosta stvari za uraditi u drugim oblastima jer je Jeljcin izdajnik sve uništio, a došao je onda izdajnik Medvedev i kao jednu od prvih stvari brže bolje stopirao projekat i potpisao novi ugovor sa MS.
4.Zvanična distribucija koja će biti korišćena već postoji, živa i zdrava i zove se ROSA Linux, koliko se sećam ima KDE okruženje i derivat je Mandrive. Možete lako naći na netu.

Hvala na pažnji i doviđenja atlantisti.

1+1=10

pre 9 godina

Active Directory?

The Unix philosophy explains it well "Write programs that do one thing and do it well. Write programs to work together."

@(Đole, 17. septembar 2014 15:11), Линукс није оперативни систем. Што се тиче твог троловања, лепо пише да многима „савршенство“ једног програма за све намене не одговара, и да ће свој рад да организују старински, на Униксов начин.

komunistički javni izdajnik

pre 9 godina

Ovo je za sve vas što mislite da nešto znate o jednom, drugom ili trećem sistemu iz vaše perspaktive malog Perice. Mora da vam se kaže i nešto četvrto, najvažnije od svega, a to je činjenica koje svi vi niste svesni, jer ste amateri. Kad budete imali firmu ili svoju veliku kompaniju, da sva ta pitanja onda za vas neće drugovi hobi-komjuteraši da vam važe i više nećete imati u životu takve dileme. Radi se o poverenju, radi se o kredibilitetu i pre svega o pravnoj odgovornosti iza koje stoji ozbiljna, odgovorna i moćna kompanija iz Redmonda i sve to neće i ne može da zameni ni jedna Linux ili Putin distribucija. A za vašu ličnu upotrebu i šetnju po internetu možete i dalje da koristite sve što želite, pored ostalog i PS i xBox sisteme na vašim televizorima. Sutra ćete to isto moći i sa vašim tosterom i frižiderom. Razumete li sad nešto?

Citam blejace

pre 9 godina

@rango, a ja tebi da kazem prijatelju da je program sposiban samo da projektuje vestinu. Moji projekti u blenderu tj archviz su daleko realisticniji, kompleksniji i bolji nego sto su ikada bili archicada i lumiona ikad. Kao sto rekoh. Ucestvujem na medjunarodnim konkursima i umem da uporedim rad svog biroa sa biroima ih zapadnih zemalja. Rezultatima sa prezadovoljan. Uostalom da bi koristio blender na visikom nivou potrebno je znanje koje ne mozes steci sa archicad-om i lumionom.
(Posmatrac, 17. septembar 2014 12:12)

Da, secam se. Kad nisi znao da koristis ArchiCAD da bi dobio to sto zelis, mogu da zamislim kakve tek rezultate postizes Blenderom :D
Za medjunarodne konkurse, jel'te.

lnx

pre 9 godina

@Cron

Znam ja dobro da se koristi na serverima i superkompjuterima. To su uglavnom sve strogo kontrolisana "izbetonirana" okruzenja. I frizider obavlja uvek jednu te istu funkciju :) Desktop je sasvim druga prica. Posto u kernel mora da se trpa sve zivo, odrzavati to cudoviste je postala nocna mora i samo je pitanje dana kada ce ispravljanje bagova postati nemoguca misija. Moderan OS ?!?! Ako mi ne verujes procitaj sam sta o tome kaze sam Linus:
http://www.tomshardware.com/news/Linux-Linus-Torvalds-kernel-too-complex-code,14495.html

Futurama

pre 9 godina

@U can run but u can't hide
Vidi
http://www.mcst.ru/mikroprocessor-elbrus4s
Verzija na 1.3GHz izlazi ubrzo
Naravno imaju i čipset za ovaj procesor.
Zbog specifičnosti arhitekture performanse su dosta veće nego što takt sugeriše.
U svakom slučaju dovoljno za većinu office primena gde hoće da postignu bezbednost.
Mada mislim da HW računara nije toliko bitan (tj. kritičan za špijunažu) koliko mrežna infrastruktura. Ne znam kako stoje u tom segmentu.

miss

pre 9 godina

Neka odbace i internet i neka žive kao u Severnoj Koreji.. Mada oni i sad žive slično... P. S sad će naši stručnjaci koji su ceo život proveli u Rusiji da me kritikuju..

Bojan

pre 9 godina

Pa i Linux je američki. Ne razumem. U čemu je razlika osim u tome što je Linux tzv. open-source. Tih Linux OS ima dosta i mnogi se naplaćuju kao i Windows. Razumeo bih kad bi Kina ili Rusija rešile da razviju svoj OS.

Bora

pre 9 godina

Budalaštine, to je kao što će sa Mercedesa da pređu na Moskvić.Kakav Linux pa to nije nizašta.
Putin svim silama pokušava zemlju da vrati u kameno doba.

Dobby the house elf

pre 9 godina

Ove vesti kao da su iz novih epizoda Monty Python-a! Sta je sledece: spageti od krompira i iPhone na navijanje? Ova cela Rusija je kao neki los eksperiment koji je posao naopako.
I da, znam vec komenare koji slede - ide zima, kako cete se grejati... (bla, bla)

Ivan 81

pre 9 godina

Kako god da okrenomo na kraju ce biti Windows.Jer ipak MAC i Linux su nista drugo nego 'prepisani' windows samo drugi programski jezik.
Nista drugo nego kradja od Windowsa interfejs koji je nastao 1995 pa i ranije.

Vojvodjanin

pre 9 godina

E, pa gospodo, dokle god mislite da se tehnologija i tehnicki napredak resavaju politickim dekretom, dotle ste vi banana drzava, koliko god velika sila bili.

Nenad

pre 9 godina

Ovo je spin za rusofile koji su i onako teholoski nepismeni pa sve gutaju. Rusi su izgubili bitku jos sa Oktobarskom revolucijom i vise nikada nece moci da stignu Zapadni svet.

Nestranacka licnost

pre 9 godina

Limux je osnovao Amerikanac, jedino ako misle da ga se rese iz bezbednosnih razloga onda je svakako za Windows dobra alternativa. Mozda naprave svoj distro, kao sto S. Koreja ima drzavni Red Star OS. Ja imam to na disku nisqm umeo da intaliram jer sve pise na koreanskom...

gradite rakete a ne windowse

pre 9 godina

praksa je pokazala da se treba prikloniti većini
nije uvijek moralno, ali je prkatično
nažalost, Rusi za sebe misle da su puno veća i utjecajna sila nego što u stvari jesu
propustili su trnutak povijesti kada su mogli biti glavi, Ameri su preuzeli primat
ovakvim ponašanjem samo sebi kompliciraju život umjesto da energiju troše na pametnije stvari

Dragan

pre 9 godina

Ne vidim razlog da drezavne institucije koriste Windows.Takvu strategiju bi i Srbija trebalo da sprovede. Windows je inace obicna "kanta" kao operativni sistem i dobra je samo za one za koje je i pravljena-amricke domacice.

Jesuit

pre 9 godina

Linux nije Amjericki?! A gdje ono zivi Linus Torvalds i Ricard Stalman? Mozda u Russlandu?! Gdje se razvija Linux najvise, gdje je Fondacija Linux, odakle dolaze sve najdistribucije? Iz Amjerike bando sirbistanska iz Amjerike, ohohohohohhoho

marica

pre 9 godina

Izgleda da se Minhen i nije baš usrećio Linux-om, ako se sudi prema naslovima na specijalizovanim informatičkim sajtovima u avgustu mesecu.

Linux-on-the-desktop pioneer Munich now considering a switch back to Windows

After a 10-year Linux migration, Munich considers switching back to Windows and Office

hadzija

pre 9 godina

за време СССРа, су користили свој оперативни систем. како се беше заврши ствар ?
антизападна хистерија ?

lnx

pre 9 godina

@(Heroj, 16. septembar 2014 15:18)

Linux 3 svetlosne godine ispred Windowsa ?!?
Prijatelju ti da se malo razumes operativne sisteme onda bi znao da je Linux iz tehnickog ugla preistorija. Cudoviste od monolitnog kernela tipa 70-tih godina proslog veka. Da nije bio besplatan nikada ne bi dostigao ni ovih jadnih 1od % desktop trzista koliko sada ima.

Zoran

pre 9 godina

Problem sa Vindouzom je sto je napravljen da koristi za posao. Ostali uglavnom hvataju na lepotu, dizajn i ponesto znaju da urade od koristi, a Vindouz sve po malo.

mattko

pre 9 godina

Isto mu dodje da odluce da umesto guma na tockove automobila stavljaju limene obruce kao kod zapreznih kola. Radice sigurno ali sve aplikacije koje se koriste pisane su za Windows a ako su pisane za Linux svaki malo bolji haker moze da da ih prilagodi sebi.

programer

pre 9 godina

A održavanje svega toga košta x5 od Windowsa. Ima naš narod poslovicu:"Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji". Konsultantski sat Linux stručnjaka je vrlo, vrlo skup.

Derek Troter

pre 9 godina

Svaka čast, konačno neko da se suprostavi zapadnim silama. Znači Rusi prelaze sa Windows-a na Prozor, pa sa prozora na sims, pa sa simsa na ...Samo da je prizemlje, a ako nije.

Technology

pre 9 godina

Ovi su svi glupi. Jedni odbacuju Windows da bi presli na Linuks, drugi odbacuju Linuks da bi presli na Windows. Ne zna se ko gde udara. A oba sistema su realno krs. Windows smo znali da je krs i ranije, a Linuks je mnooogo izvikan.

draganChe

pre 9 godina

mala dopuna. Vecina web servera ce za vrlo kratko vreme biti na windowsu. i sam sam se iznenadio ali to je tako. iis je mnogo sigurniji. open source koncept je ovde pokazao nedostatak

rango

pre 9 godina

Sve ove zabrane koje se provode uz silu i bez razumnog opravdanja samo će izazvati suprotan efekat. Jer kad Rusi zvanično zabrane win, on će postati nešto što će više od svega privlačiti pažnju mladih (posebno ako ga Microsoft uskoro ponudi po super povoljnoj cijeni). Rusije će se bavi u situaciji gdje će država koristiti Linux, i tu gubiti i novac i pamet na održavanje i prilagođavanje, a svi ostali građani će i dalje biti na win-u.

Ako žele smanjiti ovisnosti od Microsofta, onda neka počnu trošiti mnogo više na obrazovanje svog naroda i neka ulože u veliku grupu programera koja će početi razvijati Linux i ostale aplikacije za potrebe Linuxa u Rusiji. Dobar primjer je prevod, skoro svaka win aplikacija ima prevod na ruski, sa Linuxom je taj broj mnogo manji...

jedva cekam bankrot

pre 9 godina

Glavno da smo mi potrcali da potpisemo sa celavim Balmerom dok je jos bio CEO...i to ni manje ni vise nego za promasenu 8-icu. A sad kompjuteri po drzavnoj upravi i JP rade 2-3x sporije

Zoran

pre 9 godina

Sto je najvaznije u pitanju je open source pa svako moze da vidi sta se krije "ispod haube". Kod windowsa to nije moguce.
(Deus, 16. septembar 2014 17:36)

Nisam znao da obicanom coveku nesto znaci:

RASDIALPARAMS rParam;
ZeroMemory(&rParam, sizeof(rParam));
rParam.dwSize = sizeof(RASDIALPARAMS);
lstrcpy(rParam.szEntryName, pComp->m_pVPN->m_strVPNName);

HRASCONN hRasConn = NULL;
const DWORD dw = RasDial(NULL, NULL, &rParam, NULL, NULL, &hRasConn);
if(dw == ERROR_SUCCESS)
{...

Xepoj

pre 9 godina

Linux je operativni sisem koji je 3 svetlosne godine ispred Windowsa ali je istina i da je Windows toliko ispred Linuxa sto se tice jednostavnosti upotrebe za siroke mase i gotovo da ne trazi nikakva predznanja za koriscenje,ali uz malo edukacije koriscenje Linuxa postaje prednost i mislim da ce u buducnosti potisnuti Windows iz velikog broja zemalja gde ne preovladjuje americki geostrateski interes Rusija,Brazil,Kina neke zemlje evrope i latinske amerike.

kuci u lavoru

pre 9 godina

Нема ту политике. Италијанске општине, немачки региони, међународна свемирска станица прелазе на Линкас јер је безбеднији, стабилнији, јефтинији.
(dragan, 16. septembar 2014 13:35)

Kao i obicno, u ovim prepucavanjima ljudi besramno lazu bez srama i stida: KOJE italijanske opstine koriste Linux?

Posmatrac

pre 9 godina

@Arhitekta, vidis prijatelju to sto su tebi potrebni gotovi modeli koje importujes u svoj rad samo govore o nedostatku vestine kao arhitekte i dizajnera. Radio sam ja prijatelju i Archicad-u, i Autocad-u, i Maya-i i Cinemi4D i Lumion-u, i sta cemo sad? Ja sam pregazio archicad u prvoj godini fakulteta. Kao sto rekoh, nece tebe program pun gotovih modela staviti na trziste vec vestina, a cim pokusavas da se prepucavas sa mnom o tome koji je i zasto program bolji, mislim da te nema ni na trzistu a o vestini da ne govorim. Ako tebi odgovara da te sisaju i deru, slobodno nastavi. Ja sebe cenim i ljude oko sebe, ali takodje cenim i one koje stvaraju alate za koriscenje i dostavljaju ih ljudima besplatno. Moj se biro sastoji od 5 dizajnera, 2 gradjevinca, jednog nadzornika i jednog marketing eksperta. Svi su na linux-u, jer su mi ujedno i prijatelji sa fakulteta, kako arhitektonskog iz Beograda tako i iz Novog Pazara i Novog Sada.
Buducnost je u opensource-u. Upotreba linuxovih distroa mene nije sprecila da se ostvarim u karijeri i da ucestvujem u medjunarodnim konkursima (5 sa svojih 23 godine) vec mi je naprotiv pomogla. Zapoceo sam posao relativno besplatno i to unovcavam. Poznavanje rada u pravom modelatorskom programu ti omogucava da se bavis i drugim stvarima: takodje modelujemo likove za igrice, da u Blenderu, namestaj koji online prodajemo... ma idi begaj. Ne bih se menjao sa tobom i tvojim piratskim ili placenim softverom, nebitno, punim rupa i reklama...

Arhitekta

pre 9 godina

Ja sam po profesiji arhitekta a brat mi je programer i web dizajner. Kada ja za svoj posao koji zahteva: 2D cad crtanje (Draftsight), 3D modelovanje (Blender), postprodukcija (Gimp) mogu da nadjem programe koji mi trebaju i koji mi rade posao bolje od bilo kojeg Windowsovog alata onda svako moze...(Posmatrac, 16. septembar 2014 16:09)

Kad tebi Draftsight bude odradio posao kao meni ArchiCad (imam licencu) i Blender kao Cinema4D (takodje imam licencu), onda se javi da razgovaramo.
Naravno, nije jeftino, ali ko radi pravim alatom, moze i da zaradi.

dragan

pre 9 godina

Нема ту политике. Италијанске општине, немачки региони, међународна свемирска станица прелазе на Линкас јер је безбеднији, стабилнији, јефтинији.

samo da primetim

pre 9 godina

Колико мржње сева у коментарима на једну обичну најаву најаве.
(Милош, 16. septembar 2014 18:39)

Pa šta drugo drugosrbijanci umeju osim da mrze. To im je jedini smisao života.

Milan

pre 9 godina

Kako god da okrenomo na kraju ce biti Windows.Jer ipak MAC i Linux su nista drugo nego 'prepisani' windows samo drugi programski jezik.
Nista drugo nego kradja od Windowsa interfejs koji je nastao 1995 pa i ranije.
(Ivan 81, 16. septembar 2014 18:56)

Tipičan srpski problem, ja sam najpametniji i sve počinje sa mnom. '95 si još bio osnovac? Istorija računarstva počinje sa tvojim ulaskom u pubertet?

U trenutku kad je Microsoft napravio Windows, Linux je radio na grafičkom okruženju koje je preuzeo sa Unixa (X window) a koje je napravljeno mnooogo pre Windowsa. Microsoft je za razliku od Linuxa ideje pokrao iz Xeroxa. Namerno kažem pokrao jer je Linux besplatan a Windows nije. Apple je u prvoj reinkarnaciji pokrao Xerox a u drugoj je implementirao verziju Jobsovog operativnog sistema razvijenog na bazi Unixa/Linuxa.

Zoran

pre 9 godina

Au, ozbiljan pad narudžbi: sa 28 komada na 7 komada. Siguran sam da odatle može da se izvuče neko saznanje, npr. da ruska vlada verovatno pre svega koristi piratski Windows ;)

perishw

pre 9 godina

Ja godinama već koristim linux. Tu linux mora da malo promeni politiku i da se uozbilji i prilagodi softver poslovnom okruženju i postane kompatibilan sa ostatkom komercijalnih softvera. Ali ako ove države hoće da u potpunosti postanu nezavisne i ne kontrolisane od Amerike, moraju da napuste. pre svega GOOGLE, YAHOO, FACEBOOK-a, INSTAGRAMA...itd

tetris

pre 9 godina

brate...nisam rusofil ali se sećam drugara koji je studirao matematiku da je naučio ruski, pitam ga zašto, on mi kaže ako hoćeš da stvarno znaš matematiku moraš da učiš iz ruskih knjiga.
elem, rusija je ekonomski inferiorna i verovatno će uvek biti u odnosu na zapad ali oni znaju da im stalna opasnost preti preko atlantika/pacifika (zavisnosti sa koje strane rusije gledate ;)). zemlja sa takvim naučnim institutima, vojnom industrijom i centralizovanom vlašću nije nimalo naivna u namerama. a što se tiče programiranja mislim da su u samom vrhu i realno bi bilo da vrlo brzo razviju sopstvene aplikacije za ove operativne sisteme a mislim da widows izbacuju samo u državnim ustanovama.

dex

pre 9 godina

strasno koliko jedva upućenih ljudi nalazi da ima dovoljno znanja da komentariše. ukoliko kina rusija brazil i indija pomognu malo i doteraju linux i čak prilagode mobilnim uređajima neće biti kako windowsu. da podsetim neke ovde...linux je open source i besplatan oš

oki

pre 9 godina

svi govorite bravo, svaka cast a verovatno 90% vas ima windows na kompjuteru... videcemo kako ce vam biti kad i ovde budu uvodili linux ili ako microsoft bude propao

occam's razor

pre 9 godina

Majkrosoftu je trebalo 30 godina da od Windows-a napravi to što danas jeste. Nisu operativni sistem samo igrice i grafički programi. To su distribuirane baze podataka, sigurnosni protokoli, aktivni direktorijum kao distribuirani sistem koji objedinjuje na hiljade računara u jednu celinu sa strogo definisanim korisničkim pravima, poslovni paketi poput SAP-a bez kog je nemoguće ozbiljno raditi u jednom korporacijskom okruženju. Mnogo stvari treba da objedini jedan operativni sistem, kao i da pruži punu podršku zahtevima savremenih informatičkih sistema. Nije loš sistem Linux ali još je daleko od toga da može da zameni Windows. Rusija ima dobre programere ali verujem da većina njih radi za američke firme koje ih dobro plaćaju.

Linuksaš

pre 9 godina

Ne znam zašto mnogi pominju nekakav Adobe Photoshop. Ja se s GIMP-om osećam dovoljno moćno za sve što mi zatreba. Ujedno, programiranjem GIMP-a nastao je jedan lepi UI set interface-a: "GTK" koji je temelj GNOME desktopa i sastavni deo mnogih Linux okruženja. Prelepo za programiranje, brzo i čisto. I povrh toga GTK radi i na Windows kompjuterima dok Windows često nije kompatibilan ni sam sa sobom.

Posmatrac

pre 9 godina

Ja sam po profesiji arhitekta a brat mi je programer i web dizajner. Kada ja za svoj posao koji zahteva: 2D cad crtanje (Draftsight), 3D modelovanje (Blender), postprodukcija (Gimp) mogu da nadjem programe koji mi trebaju i koji mi rade posao bolje od bilo kojeg Windowsovog alata onda svako moze. Takodje moj brat koristi Manjaro i njemu takodje radi posao s tim sto mu ne treba ni antivirus niti Hd defragmenter. Ko zna na koji nacin radi linux/kernel taj zna zasto je virus nemocan da utice na sistem. Takodje ljudi moji, ovi distori su dzabe koje zu razvili ljudi za druge ljude sa ciljem da omoguce svima da koroste racunar i da omoguce preduzecima da se integrisu u danasnji informaticki sistem bez placanja hiljade i hiljade eura za licence i sl. Blender je skroz besplatan prpgram za 3D modeling a najjeftinija licenca za 3Dsmax je oko 4000$. Moj biro operise bez troskova u tom smislu, a takodje i po pitanju Cad crtanja. Umesto da svi pohrle da koriste ovakav softver sa ovakvom politikom oni i dalje vole da ih kapitalisticka cizma gazi i da ih mrzi jer koriste piratsku verziju windowsa a ne onu za koju trebaju sa plate.

Đole

pre 9 godina

Gospodo, ja radim sa obe platforme - i Windows i Linux. Radim u izuzetno kompleksnom okruženju u velikoj stranoj korporaciji. Stvar je u tome da su sa Linuxom neke stvari jednostavno - neizvodljive. Shvatate li da ako zasnujete ceo informacioni sistem na Microsoft platformi da od toga apsolutno nema bolje, kompatibilnije, sa boljom tehničkom podrškom, sa više eksperata za platformu.......

Windows Server "u srcu" svega, sa Windows klijentima, sa SQL Serverom kao sistemom za upravljanje bazama, sa System Center-om za update i inventarisanje softvera i automatski deployment operativnih sistema na stotine računara istovremeno, sa Exchange-om za mail i svaku drugu komunikaciju, sa ForeFront-om kao internim ruterom i firewall-om........ I to se sve integriše SAVRŠENO jedno sa drugim i imate "single signon" odnosno jedni kredencijali za sve. Imate cloud, virtualizaciju, alate za razvoj....sve u jednom sistemu i proizvodu.

Da li sada barem malo shvatate, Linux evangelisti, da Windows nije dominantan prosto zato što ljude mrzi da uče nove stvari, već zato što jednostavno radi. Kompanije hoće PROIZVODE a ne PROJEKTE, a to je razlika između Windows-a i Linux-a.

Skeletor

pre 9 godina

Probajte, svako moze i treba da proba. Retko ko uspe, pa se na kraju vrati na windzu, ali je veoma vazno probati jer je jedino to merodavan, tj lakmus test.

see what I did there?

pre 9 godina

Zar nisu u Minhenu odustali od Linux-a jer je bio katastrofa?
(MamaMia, 16. septembar 2014 14:34)

Ma sta znaju Nemci, vidis da zive ko siromasi :)))

VladimirXYZ

pre 9 godina

Super su mi ovi što ispljuju kako je Rusija nazadna zbog toga što prelazi sa Win na nešto drugo. Pa onda završe sa tim kako znaju da će njih sad neko popljuvati. To se dešava ne zato što je neko "obojen" već zato što ste mediokriteti.

Nemate nikakvog predznanja da komentarišete išta u ovoj sferi. UNIX je razvijen u SADu 70tih, LINUX je razvio čovjek iz FINSKE u 90tim na osnovu koda UNIXA, SOURCE CODE ili ti osnovni kod iz kojeg nastane izvršna datoteka (to vam je PROGRAM tipa .EXE fajla, je li) je slobodan za korištenje. U njemu je set instrukcija koji upravljaju procesorom i ostalim uređajima računara. PRIMARNIM FUNKCIJAMA! Samim tim ne može raditi kao špijunski OS jer u samom izvornom kodu možeš da pročitaš SVE šta on radi. Na osnovu toga, jezgre sistema (kernela) koji napraviš od tog koda, svako, Rusija, Kina, Srbija, neki pojedinac, može da nadogradi sistem, da napravi svoj OS, tj. da ga stvori tako što će napisati svoj softver koji ide uz to, ili koristiti opet već gotov kod, besplatan (koji je opet otvoren da se pregleda). Tako imaš kontrolu nad sistemom koji praviš i koristiš. PLUS da ne govorimo koliko taj sistem može biti specifičan i sigurniji na upade, jer ste ga sami dizajnirali.

To što ulazite u pljuvanje nečega o čemu ne znate ništa sa unaprijed definisanim stavom govori više o vama nego o nekome ko i podržava ovaj korak samo zato što je Rusija u pitanju.

p.s. ne radi vam skripta dobro (ne može do 1500 karaktera nego nešto manje)

MilosMLD

pre 9 godina

to ce nadam se dovesti do ubrzanog razvoja software-a koji nedostaju linuxu. kao sto su autocad i adobe photoshop. za sve ostalo je linux vec sasvim sjajan, ukljucujuci i igrice.

Ugljesa

pre 9 godina

Gnu/Linux distribucije za velike informacione sisteme nisu obavezno besplatne. Tu se naplacuje i podrška. Takodje, najpoznatije distribucije podržavaju firme sa zapada. Ne znači da rusi nemaju svoje, to ne znam. Znam samo da ne mora da znači da je slobodan softver obavezno i besplatan softver.

Ivan

pre 9 godina

Najjači su mi ovi što se javljaju sa Android sistema i pljuju po Linuxu :)

Da li je vama jasno, da je Android u stvari Linux?

Da li je vama jasno da većina web servera radi na Linuxu?

Da li je vama jasno da su ovi iz Minhena demantovali bedan pokušaj diskreditacije Linuxa?

Svako će upotrebljavati ono što njemu odgovara ali količina neznanja - ignorance u komentarima je zaprepašćujuća. Koliko nam je znanje takav nam je i standard.

---poslato iz Debian 7 + Iceweasel

dzonikg

pre 9 godina

Nikad necu razumetu patolosku mrznju prema rusiji prilicnog broja komentatora na ovom sajtu ..ima ih na apsolutno svaku vest i u kojoj se pominje rusija.
MOg cukundedu u svom rodnom gradu nije ubio rus vec Austrijanac,rodjenog oca i rodjenog brata moje rodjene babe po majci nije streljao rus vec Nemac..moju kucu u srcu Kragujevca 1999 nije ostetio do nepopravljivosti (morali smo da je srusimo) ruska bomba vec americka ,mog druga koji je tad imao sam 19 godina i poginio u kolima u srcu srbije kad je bomba pala pored puta nije takodje nije ubila ruska bomba vec americka..mog rodjenog babu i dedu nije iz svog stana u centru pristine gde su ziveli ceo svoj zivot isterao Rus vec NATO ..deda je umro posle samo 15 dana od toga a baba posle 3 meseca.

Deus

pre 9 godina

Pa i Linux je američki. Ne razumem. U čemu je razlika osim u tome što je Linux tzv. open-source. Tih Linux OS ima dosta i mnogi se naplaćuju kao i Windows. Razumeo bih kad bi Kina ili Rusija rešile da razviju svoj OS.
(Bojan, 16. septembar 2014 16:01)
--
Linux nije americki. Poceci mu jesu tamo ali zapravo je linux sada pravi intenacionalni operativni sistem koji ne poznaje granice. Sto je najvaznije u pitanju je open source pa svako moze da vidi sta se krije "ispod haube". Kod windowsa to nije moguce.

sale@bcn

pre 9 godina

Kako god da okrenomo na kraju ce biti Windows.Jer ipak MAC i Linux su nista drugo nego 'prepisani' windows samo drugi programski jezik.
Nista drugo nego kradja od Windowsa interfejs koji je nastao 1995 pa i ranije.
(Ivan 81, 16. septembar 2014 18:56)

Mozda si mlad a mozda i neznas kako je Windows nastao....Gates je kupio Dos(win podloga) za smesne pare $50,000,fakticki ukrao rad drugog programera,a sto se tice windowsa 1.0 bice da je on vise kopija Mac-os'a koji je prvi imao graficki sistem,Steve Jobs je podneo i tuzbu protiv Microsofta u vezi ovoga koja je na kraju odbijena.

BCCA

pre 9 godina

Polovina vas zna samo kako da ukljuci racunar a nasli ste se pozvani da ostavljade komentare o tome da Rusi ne znaju sta rade.
Sto ne odete na neki sajt gde se diskutuje o kvantnoj fizici - mozete isto tako da se ukljucite u diskusiju.
Onome ko zna sta open source program znaci (sa svim prednostima koje to nosi), ko zna za nebrojene back door's u Windowsu koje redovni Windows security updates koliko zatvararju toliko i otvaraju (nove) i sta sve moze da se uradi kada se preuzme kontrola na stotinama hiljada racunara - tome ne treba nikakvo objasnjenje zasto su to Rusi odlucili
Nisu Rusi jedini - Francuska je za racunare u sistemu odbrane jos pre par godina napustila Windows

max

pre 9 godina

Problem sa windowsom je u tome sto najverovatnije ima "namerne rupe" koje koje NSA zna i koristi za spijuniranje.Sve je pocelo kad je Snouden pobegao u Rusiju.Rusi cak stavise prave i svoj procesor, za vojne sisteme i administraciju.Inace nece terati narod da koristi linux, vec samo drzavne ustanove

Libert

pre 9 godina

I ja sam nekada mislio da je linux fantasticna alternativa windows-u. Onda sam odrastao i shvatio da ni jedna banka ili neka druga institucija u kome informacioni sistem igra znacajnu ulogu u poslovanju ne koristi linux.

Bora

pre 9 godina

Poznato mi je da su neke veoma jake firme u Americi, a verovatno i drugde, već odavno razvile sopstvene operativne sisteme (ni Windows, ni Linux, već nešto sasvim treće). Mislim da su razlozi pre svega bezbednosne prirode - borba protiv industrijske špijunaže - ali ko zna šta još.

čovek

pre 9 godina

Svaka zemlja može da angažuje stručnjake da modifikuju Linux za svoje potrebe. Imam utisak da će u dogledno vreme Windows biti besplatan

EU Citizen

pre 9 godina

@dzonikg
Ne znam za druge ljude, ali ja ni u kom slučaju ne mrzim "Rusiju", naprotiv, verovatno sam pročitao više knjiga ruskih autora nego što ste videli u životu (barem sudeći po vašem načinu izražavanja :) ), veliki sam fan ruske klasične muzike, naročito klavirske ili ruskih slikara, ono što ja lično mrzim, nimalo patološki, već sasvim racionalno i logično, jer sam antifašista i antikomunista i pristalica građanskih sloboda i slobodnog tržišta, jeste ruski režim, koji je jedna zločinačka mafija i direktan idejni i personalni nastavljač boljševičkih bandita, koji su upropastili tu nesrećnu zemlju i plasirali se na drugo mesto, odmah iza Mao Cetunga i kineskih komunista a daleko ispred Hitlera na listi najvećih masovnih zločinaca svih vremena. Takođe su uvukli Srbiju u nekoliko ratova, više puta, od Sanstefanskog ugovora naovamo, joj zabili nož u leđa, doneli komunističku boleštinu, to jest ne "oslobođenje" već samo promenu okupatora, na tenkovima Crvene armije i usput opljačkali i silovali pola Srbije, držali pod surovom okupacijom i pljačkali pola veka celu istočnu i pola srednje Evrope, pomogli da Milošević dođe na vlast i održi je (čak i u doba Jeljcina, KGB-ovske strukture su ga podržavale), počini gnusne zločine i na kraju nas uvuče u rat sa celim civilizovanim svetom, šurovala s ubicama najvećeg reformatora i vizionara otkad postoji Srbija, itd, itd... Da bi se tako nešto volelo, treba biti srpski rusofil, odnosno frustrirani komunističko-fašistički fanatik.

mc

pre 9 godina

Svaka ozbiljna zemlja moze sebi da priusti linux derivat zasnovan na debianu.
Nasi su radili na cp6 koji je bio dosta dobar ali se izgubio interes i prestalo se sa radom. Kada smo mogli mi da sebi obezbedimo jedan besplatan i pouzcan OS koji bi mogli da koriste svi gradjani na srpskom, zasto ne bi mogli rusi

Pero

pre 9 godina

Ne samo to. Rusi su oduvek imali mnogo talentovanih inženjera i matematičara, pa je možda ovo prilika da konačno krenu u pravcu razvoja računarske tehnologije i softvera.
Njihova pamet i dovoljno uloženog novca mogli bi čuda da naprave za IT, ali i ogromne pare da donesu svojoj zemlji. Možda je vreme?

Mare

pre 9 godina

Sto se Minhena tice, vrlo brzo je demantovana "patka" da odustaju od Linux-a: http://www.techrepublic.com/article/no-munich-isnt-about-to-ditch-free-software-and-move-back-to-windows/

Sto se tice lokalizacije, skoro svaka zemlja ima developere koji razvijaju neku linux distribuciju koju prevode na lokalni jezik. Jedna od boljih distribucija, ne samo u Rusiji vec uopste je ruski Pointlinux.

Za one neinformisane postoji i srpska distribucija, takodje mnoooogo dobra, stabilna, sa ODLICNOM BESPLATNOM PODRSKOM: TRIOS.

Raso

pre 9 godina

Super, nadam se da ce uspeti. Naravno Microsoft je amin ali nije dobro da svi vitalni podaci budu na dostup na takav nacin. Msm da je ovo razlog prelaska na Linux.

obavesten

pre 9 godina

Pa i Linux je američki. Ne razumem. U čemu je razlika osim u tome što je Linux tzv. open-source. Tih Linux OS ima dosta i mnogi se naplaćuju kao i Windows. Razumeo bih kad bi Kina ili Rusija rešile da razviju svoj OS.
(Bojan, 16. septembar 2014 16:01)

Ne,linux nije americki!
Postoje distribucije koje prave americke kompanije,ali u sustini svako ko poseduje znanje moze da napravi svoj linux.Kod linuxa je bitan kernel,a zatim se na njega dodaju okruzenja kao sto je KDI.
U sustini za velike administracije je linux daleko bolje resenje od windowsa zbog toga sto je moguce prilagoditi ga bukvalno bilo kojoj nameni.Cinjenica je da je podrska znacajno skuplja,ali prednosti koje donosi su goleme.
Najveca prednost linuxa je u implementaciji bezbednosnih resenja ,koja se mogu raditi namenski ,a zbog pristupa kodu ,moguce je podici je na znacajno visi nivo nego sto je to slucaj kod drugih os-va.Ono sto je najbitnije u celoj prici,sa linuxima se postize nezavisnost,jer iako licence nisu skupe za win,ipak je to os sa zatvorenim kodom u kome moze biti bezbroj bekdorova.Kod linuxa je to problem,jer ih je lakse otkriti,posto je pristup kodu slobodan.
Iako vise volim da radim u win-u,linux je ipak bolje resenje i ako ga KIna prihvati,bice to kljucni momenat na trzistu os-ova,jer sa njegovim sirenjem,postajace sve bolji,a kad fotoshop,cad i sl.softveri budu pravljeni za njega,preplavice trziste.

Janko

pre 9 godina

Jedini razlog zasto Linux jos uvek nije preuzeo tron desktop racunara je sto jos uvek nema pravu podrsku za igranje igrica i sto odredjeni popularni programi nemaju svoj port za njega (AutoCAD, Adobe). Ali ovakve odluke vlada velikih drzava ce sigrno ubrzati taj proces i naterati nVidiu, Autodesk, Adobe i ostale velike igrace da omoguce rad svojih proizvoda i na njemu.

Fukusima

pre 9 godina

Pa bas zato sto je otvoren kod, na osnovu njrga razvijaju svoje verzije. Inace problem nije politicki vec zato sto je Microsoft prekinuo podrsku XP-a, na taj nacin primoravajuci kupovine novih licenci. Medjutim i Kina i Rusija, ali jos poneko, su frustrirani problemom jer radi se o ogromnom broju racunara i problemima sa drugim software koga treba prebaciti na nove verzije windowsa. Microsoft za 15 godina moze da ukine podrsku za 7 i sta onda - treba da opet stanu citavi drzavi sistemi? Stvar je u Microsoftovoj poslovnoj nepouzdanosti, a ne zato sto su americka kompanija. Malo su se zaneli ukidajuci podrsku za XP, jer ako Kina i Rusija (licno znam da se u ruskim skolama informatika uci na ruskoj verziji linuxa od 2003.), to ce znatno ojacati podrsku Linuxu.

pocuca pozadinac

pre 9 godina

Jedini razlog zasto Linux jos uvek nije preuzeo tron desktop racunara je sto jos uvek nema pravu podrsku za igranje igrica i sto odredjeni popularni programi nemaju svoj port za njega (AutoCAD, Adobe). Ali ovakve odluke vlada velikih drzava ce sigrno ubrzati taj proces i naterati nVidiu, Autodesk, Adobe i ostale velike igrace da omoguce rad svojih proizvoda i na njemu.
(Janko, 16. septembar 2014 17:30)
Upravo tako. To je jedini razlog (profesionalni alati, nedostupni na Linux-u i/ili Mac OS-u). Mada ja mislim da ce pre cloud resiti to pitanje i stvari postaviti na svoje mesto nego vlade drzava.
Npr. mi u firmi imamo sve racunare na linuxu, jednom instaliran i podesen, i jedan specifican program koji bi platili isto i da je radjen za windows. A u browser-u se vrti MS Office Online (zbog kompatibilnosti sa saradnicima i klijentima ne koristimo Libre Office) i izadje nas 3x jeftinije od slicnog windows resenja

Mare

pre 9 godina

A za ove koji lupetaju kada je nastao Win, a kada Linux, da se uvere da je nemoguce da je bilo sta u Linux-u prepisano iz Win preporucujem da pogledate film: Revolution OS

linsta

pre 9 godina

linux u principu dosta raste u poslednje vreme ali i dalje jako sporo. SteamOS ce verovatno dodati barem 5% linuxu, ako neki veci igrac stane iza linuxa, stvari ce se promeniti...

iseljenik, a ne gastos

pre 9 godina

Koristim Linux vec 10 godina. Moj suprug, jedan od najboljih free lancer-programmer u Evropi, koristi Linux i dere pare. Koji je vas problem? Moze se bez Windows-a! Besplatno je, pregledno i lako!

predrag

pre 9 godina

Fenomenalno je to sto Win postaje sve neprihvatljiviji. Uostalom on je dugo bio nuzno zlo. Mislim da je vreme da nastanu alternativni OS koji nisu dizajnirani da spijuniraju ljude. Kupili su Skajp da bi napravili od njega spijuna. Aktivisti sa 4Chan su napravili TOX koji bi uskoro mogao potpuno da ga zameni. Dobre vesti se sire internetom. Da li neko voli Rusiju ili ne je nebitno, bitno je da se sahranjuje Microsoft. Sto pre- to bolje.

EU Citizen

pre 9 godina

Ništa protiv Linuksa, naprotiv, ali ovo je dokaz da i open-source softver može da posluži zatvaranju država i teroru nad njihovim stanovništvom, mislim da su mafije koje vladaju azijskim satrapijama rešile da se postepeno totalno zatvore, uključujući i Kinu, jer im je jasno da je ako i dalje ostanu deo slobodnog sveta, brz kraj monopola na vlast i besramnog pljačkanja i tlačenja vlastite populacije jako blizu. Doduše, ni ovo im neće pomoći, jer su zaostale i zatvaranje će ih dodatno hendikepirati u tom smislu, pa će zaostajati još brže, i na kraju (verovatno krvavo i nasilno, kako su i došli na vlast) propasti, ali će sve to, prirodno, mnogo koštati te države u vremenu kada je i godinu-dve zaostatka i stagnacije fatalno. Samo još jedan dokaz da je ne samo suluda orijentacija Nemačke na KGB-ovsku Putinovu Rusiju, u koju je pokušala da uvuče i celu EU, greška, već i onaj daleko veći projekat Amerike, ekonomska emancipacija postmaoističke Kine: redosled poteza je bio pogrešan, prvo se sklanjaju zločinačka udruženja s vlasti i vrši denacifikacija/deboljševizacija, a tek onda možete nešto solidno da gradite. Nažalost, ovakav razvoj događaja je loš i za Zapad, pošto će makar u nekoj meri ponovo ojačati oslabljene pozicije socijalističko-birokratske mafije u SAD i EU i njihovog nemoralnog i lopovskog sistema takođe zasnovanog na državnoj pljački i represiji, koji je, opet, naravno, u poređenju sa zločinačkim mafijama u Rusiji i Kini mila majka.

Korisnik

pre 9 godina

Jedna ozbiljna državna institucija u Srbiji planira prelazak na Linux u svom kancelarijskom poslovanju. Naravno da neću napisati koja je to institucija. Ako oni uspešno budu sproveli migraciju sa Windows-a na Linux, to može predstavljati model za kompletnu državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije.

komunistički javni izdajnik

pre 9 godina

Ovo je za sve vas što mislite da nešto znate o jednom, drugom ili trećem sistemu iz vaše perspaktive malog Perice. Mora da vam se kaže i nešto četvrto, najvažnije od svega, a to je činjenica koje svi vi niste svesni, jer ste amateri. Kad budete imali firmu ili svoju veliku kompaniju, da sva ta pitanja onda za vas neće drugovi hobi-komjuteraši da vam važe i više nećete imati u životu takve dileme. Radi se o poverenju, radi se o kredibilitetu i pre svega o pravnoj odgovornosti iza koje stoji ozbiljna, odgovorna i moćna kompanija iz Redmonda i sve to neće i ne može da zameni ni jedna Linux ili Putin distribucija. A za vašu ličnu upotrebu i šetnju po internetu možete i dalje da koristite sve što želite, pored ostalog i PS i xBox sisteme na vašim televizorima. Sutra ćete to isto moći i sa vašim tosterom i frižiderom. Razumete li sad nešto?

srx

pre 9 godina

Svi odbrambeni sistemi i vojne agencije su koristile ruske OS i nikada nisu niti ce koristiti ista drugo. Dakle, da li ce Gazprom naruciti par stotina Windows licenci ili nece je samo polticka igra. Kina ne smije da koristi zapadne CAD/CAM sisteme a opet svaki put kad nesto narucuju salju nacrte sa piratske kopije Catia ili ProE.

Posmatrac

pre 9 godina

@Nestranacka licnost, za tvoju informaciju linux tj kernel je izumeo Finac, Linus Tovarlds i linux nije osnovan jer on kao kompanija i ne postoji. linix je kernel burazeru, srce i dusa operativnog sistema.

Phill

pre 9 godina

Probao sam Linux, malo vise od godinu ga koristio (mint, ubuntu i nesto kratko fedoru) ali sam se vratio na windows. Ko kaze da je linux los, taj nema pojma. Samo sto svako treba da koristi ono sto mu odgovara, ispostavilo se da meni windows odgovara.
Generalno, mislim da ima dosta prednosti ako neka veca zemlja resi da predje na linux, iz bezbedonosnih razloga i iz ekonomskih razloga, a najvise da bi doslo do razvoja softvera kog trenutno nema linux (photoshop, autocad....).

MilosMLD

pre 9 godina

a mozda oni uopste ne planiraju da koriste linux, mozda hoce da urede feeBSD, ipak su njegove licence jos slobodnije nego linuxove. to je razlog zasto je OSx zasnovan a BSD-u. besmisleno je koristiti microsoftova resenja pored sjajnih open source resenja

Ivan

pre 9 godina

@(kuci u lavoru, 16. septembar 2014 16:22)

Dve sekunde mi je trebalo da na google nađem koje to Italijanski gradovi(opštine) prelaze na Linux. O Italijanskim školama da ne pričamo.

Tako, da pre nego što nekome kažete da laže bilo bi dobro proveriti.

rango

pre 9 godina

@Dragan - Baš me nerviraju likovi kao ti koji misle da su it stručnjaci ako znaju instalirati linux i ako ga trenutno koriste! To možete svojim mamama i bakama prosipati, za njih vjerovatno i jeste IT stručnjaci, ali za ostale izgledate smiješno! :) Win se koristi ne zato što je jednostavan, američki ili zbog navike, već zbog softverske podrške - vidi se da nemate pojma koje sve programe koristi jedna gradska uprava. Takvi programi su sami po sebi jako skupi, a posebno mnogo bi kostalo njihovo prilagođavanje za linux.

Neko

pre 9 godina

Bre, da nije Srba ne bi se ni čulo za linux, svih 200 korisnika "udaraju" pluseve na komentare koji ga dižu u nebesa :)... Po odnosu plus/minis na komentare ispada da u Srbiji ima najmanje četiri puta više korisnika Linux-a. Jedan mali savjet svima, neka koristi svako po volji sistem koji hoće a novčanik pokazuje šta je isplativije.

1+1=10

pre 9 godina

Active Directory?

The Unix philosophy explains it well "Write programs that do one thing and do it well. Write programs to work together."

@(Đole, 17. septembar 2014 15:11), Линукс није оперативни систем. Што се тиче твог троловања, лепо пише да многима „савршенство“ једног програма за све намене не одговара, и да ће свој рад да организују старински, на Униксов начин.

SkyDriver

pre 9 godina

Pa i Linux je američki. Ne razumem. U čemu je razlika osim u tome što je Linux tzv. open-source. Tih Linux OS ima dosta i mnogi se naplaćuju kao i Windows. Razumeo bih kad bi Kina ili Rusija rešile da razviju svoj OS.
(Bojan, 16. septembar 2014 16:01)

A zasto mislis da nisu napravili svoju distribuciju Linux-a ? To i nije tako tesko kako sto ti se cini, cak smo i mi studenti krajem 90-tih sami sklapali svoje distribucije. Danas je to jos lakse nego sto je bilo nekada davno. Ima mnogo vise alatki za te stvari.

SkyDriver

pre 9 godina

Limux je osnovao Amerikanac, jedino ako misle da ga se rese iz bezbednosnih razloga onda je svakako za Windows dobra alternativa. Mozda naprave svoj distro, kao sto S. Koreja ima drzavni Red Star OS. Ja imam to na disku nisqm umeo da intaliram jer sve pise na koreanskom...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nestranacka licnost, 16. septembar 2014 15:44)


LiMux je mozda napravio amerikanac, ali LINUX je napravio FINAC, Linus torvalds. Druga stvar je to da je Linux open source sto znaci da svako moze da ga menja dodaje modifikuje. Pa samim tim i Rusi/Kinezi/Indijci vrlo lako mogu da dodaju u Linux ono sto njima treba.

Adam Jensen

pre 9 godina

Prvo, s obzirom na to koliko je Windows inherentno nebezbedan (iz raznoraznih razloga), sve ozbiljne države se u principu lagano odriču Windows-a kao dominantnog operativnog sistema.

Međutim, najblaže rečeno su mi smešni komentari, očigledno "vrhunskih poznavaoca" materije koji pričaju kako je "Windows kanta" i "OS za domaćice". Savet takvima - ne blamirajte se, molim vas. Postoji DEBEO razlog zašto Microsoft-ov OS globalno dominira u korporativnim okruženjima, dok Linux u takvim situacijama možete zateći samo kao kakav internet-facing server (firewall ili web server) a čak i to sve ređe....Ali očigledno ste veći "pro" i "više cool" ako pljunete po Windows-u i Microsoftu jer vas to čini tako "alternativnim" i "svesnim". Na vašu žalost, ujedno vas čini i smešnim.

Ivan

pre 9 godina

@(Đole, 17. septembar 2014 10:59)

Stvarno je više dosadno ovo prepričavati. Linux je samo jezgro. A na tom jezgru možeš sagraditi šta hoćeš. Problem je što se na početku već ograničite da je nešto neizvodljivo. Nema te stvari koja je neizvodljiva.

Ova večita debata Win vs Linux je bezvezna. Sve ima svoje mesto i sve prema potrebi.

A to isto o čemu vi pričate u drugom paragrafu bezbroj kompanija je sredila na Linuxu.
Američki department of defense je na Linuxu, FAA, US Post (shvatate vi li kakav je to sistem i šta sve tu treba) - eto sve to radi na Linuxu.

A ovi što pričaju kako Win u nekim server okruženjima zamenjuju Linux imaju verovatno neke veze sa MS - ili pružaju neku podršku ili razvijaju softver na Winsima i slično. Daleko je to od istine. Sve više i više je Linuxa oko nas. Pogodite šta je Android! Pa Linux, naravno.

Na čemu mislite da radi Google? Pa na Linuxu naravno. Na čemu je Amazon. Na čemu radi NYSE? Red Hat Linux naravno. Ovo su sve giganti.

Idemo dalje. CERN? Šta upotrebljavaju? Scientific Linux, naravno.

Ja potpuno razumem da je nekima lakše upotrebljavati Windows i standardne aplikacije ali odbaciti jedan ili drugi proizvod zato što je "meni lepše" je ignoranca.

dzoni

pre 9 godina

@bojan
Kad neko ovako lupi pa ostane ziv..znas li ti uopste sta je open source..otvoren kod na kom rade dobrpvoljno ljudi iz celog sveta

lnx

pre 9 godina

@Cron

Znam ja dobro da se koristi na serverima i superkompjuterima. To su uglavnom sve strogo kontrolisana "izbetonirana" okruzenja. I frizider obavlja uvek jednu te istu funkciju :) Desktop je sasvim druga prica. Posto u kernel mora da se trpa sve zivo, odrzavati to cudoviste je postala nocna mora i samo je pitanje dana kada ce ispravljanje bagova postati nemoguca misija. Moderan OS ?!?! Ako mi ne verujes procitaj sam sta o tome kaze sam Linus:
http://www.tomshardware.com/news/Linux-Linus-Torvalds-kernel-too-complex-code,14495.html

Đole

pre 9 godina

@Ivan:

Slažem se ja da nema stvari koja je neizvodljiva, samo to košta da se razvije (isto kao što i Windows već dolazi sa brdo stvari koje su neophodne korporacijama). Takođe se slažem da svaki OS ima svoje mesto - pa ja prvi preporučujem i instaliram Linux svima kojima kompluter služi da se šetaju po internetu, pišu mejlove, posećuju socijalne mreže...

Ono gde se ne slažem sa Vama je da je sa Linuxom danas sve moguće. Recimo, direktorijumski servisi (najvažnija stvar u ogromnim kompanijama sa višestrukim stablima domena ili šuma) su na Windows-u ubedljivo najmoćniji i nema OpenSource alternative koja je na tom nivou (mogu se ljudi ne slagati sa ovim koliko hoće, to su čunjenice). Windows Server 2012R2 je ubedljivo najmoćniji OS današnjice, bez konkurencije. Jednostavno ne postoji OS koji može da uradi sve to što može Windows Server.

A to što Google ili Amazon "rade na Linuxu"...Pa koji deo im radi na Linuxu? Onaj korporativni je komplet na Windows platformi (slobodno proveri), a njihovi servisi namenjeni prodaji i interakciji sa korisnicima su (naravno) na Linuxu jer su pisali custom aplikacije za poslovanje i cloud.

Ovo je ekvivalentno onome kad kažu "Linux dominira na tržištu superračunara". Tačno, ali koliko je superračunara na planeti, a koliko desktop i laptop radnih stanica?

Đole

pre 9 godina

Druže, ja kod kuće na ultrabook-u koristim isključivo Kali Linux (jer mi je struka vezana za security i administraciju sistema i mreža). To što ti kao "isfolirani Linux čistunac" ne kapiraš da kada ja kažem "Linux", tu podrazumevam jednu od barem 5-6 distroa kojima se aktivno služim (Slackware na firewallovima i Vyatta kao soft-ruteri) + Ubuntu, CentOS i (ponekada) Backbox, to je samo tvoj problem. Ne, nego treba tebi uvek da naglasim da znam da je Linux samo kernel a da se distro gradi oko njega...

Pored toga, na desktopu držim Windows zato što mi završava posao za tekuće stvari i kada jednostavno ne želim da se "cimam" (a i na poslu imam Win). Takođe, vidim da izgleda nemaš predstavu šta je Active Directory...AD NEMA kvalitetnu open source konkurenciju, pa TI troluj dalje i glumi eksperta koliko god hoćeš. Za razliku od tebe, ja znam o čemu govorim i imam više 12 godina radnog iskustva u enterprise okruženjima tako da nemoj molim te da pokušavaš da mi blefiraš.

Arhitekta

pre 9 godina

(Posmatrac, 16. septembar 2014 20:25)

E, pa, prijatelju, sa AutoCAD sam se bavio od 1994 do 1997 jos na staroj 286-ci i kasnije na 486-ci, na ArchiCAD sam presao 1997 kad se pojavila prva verzija za Windows, a sto se tice gotovih modela - pa lepo, koristim ih kad mi trebaju (a sto ne bih?), a ti kako hoces.
BTW, super zaradjujem pravljenjem i prodajom svojih modela u ArchiCAD-u, izmedju otalog, a ti pali se da si neko i nesto - bas me briga, tvoja stvar...

Ljudisav 14.04

pre 9 godina

@Jesuit

Ne, navedeni pioniri Linuxa nisu u "Ruslandiji", ali ni Linux nije proizvod Amerike. Ne shvatam zasto uopste komentarisete nesto sto ne poznajete ni povrsno.
Finac napisao prvi red koda, prosledio u zajednicu i pocela masa da ga puni, doradjuje i unapredjuje.
Open Source podrazumeva besplatan pristup, koriscenje i modifikovanje softvera za svoje potrebe, tako da ne mozes ni u ludilu da ih zoves americkim (osim ako nije bio iskljucivo tim programera iz Amerike).
Kina ima Deepin, svoju distribuciju koju samostalno razvija (lep sistem, pogledaj na YT), Ubuntu razvija Canonical, registrovan u UK, a Linux Mint cine pretezno ljudi iz Francuske, Holandije i UK.NAveo sam ti 3 napopularnije distibucije Linuxa. Dakle, o kakvoj Amerlandiji govorimo? Verovatno samo kao lepo mesto za zivot, koje pruza dobre uslove za rad i razvoj novih ideja.
Djokovic je stanovnik Monaka, ali je mu je zastava pored imena srpska.
Da nije bilo Open Source projekata (Firefox, MySQL, PHP, LINUX, VLC, Apache, pa cak i Java i Android), danas bi slusao midi melodije sa neke cigla Nokie, a ne komentarisao ovu temu zahvaljujuci upravo tim projektima.

Mare

pre 9 godina

1. OpenSource je otvoreni kod i to ne znači nužno istovremeno beaplatan.
2. Ono što je jednako važno a što niko nije do sada spomenuo je zapravo GPL licenca i to je ono što daje PRAVU SLOBODU.
3.Rusija ne samo da napušta Windows sada, već je to nameravala da uradi još za vreme prvog Putinovog mandata, ali nije se stiglo, bilo je dosta stvari za uraditi u drugim oblastima jer je Jeljcin izdajnik sve uništio, a došao je onda izdajnik Medvedev i kao jednu od prvih stvari brže bolje stopirao projekat i potpisao novi ugovor sa MS.
4.Zvanična distribucija koja će biti korišćena već postoji, živa i zdrava i zove se ROSA Linux, koliko se sećam ima KDE okruženje i derivat je Mandrive. Možete lako naći na netu.

Hvala na pažnji i doviđenja atlantisti.

Kole

pre 9 godina

Grad Minhen je kompletnu infrastrukturu prebacio na Linuks jos pre 15-ak godina. Nije nista cudno. Nemci su racionalni, to je prosto pitanje ustede, ali i otvorenosti programskog koda - veca bezbednost.

Posmatrac

pre 9 godina

@rango, a ja tebi da kazem prijatelju da je program sposiban samo da projektuje vestinu. Moji projekti u blenderu tj archviz su daleko realisticniji, kompleksniji i bolji nego sto su ikada bili archicada i lumiona ikad. Kao sto rekoh. Ucestvujem na medjunarodnim konkursima i umem da uporedim rad svog biroa sa biroima ih zapadnih zemalja. Rezultatima sa prezadovoljan. Uostalom da bi koristio blender na visikom nivou potrebno je znanje koje ne mozes steci sa archicad-om i lumionom.

Ivan

pre 9 godina

Evo linka : http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_adopters

i citata :

"The United States Department of Defense uses Linux - "the U.S. Army is “the” single largest install base for Red Hat Linux"[30] and the US Navy nuclear submarine fleet runs on Linux."

i još jedan,dva ili tri? :

"In June 2012 the US Navy signed a US$27,883,883 contract with Raytheon to install Linux ground control software for its fleet of vertical take-off and landing (VTOL) Northrup-Grumman MQ8B Fire Scout drones. The contract involves Naval Air Station Patuxent River, Maryland, which has already spent $5,175,075 in preparation for the Linux systems.

In April 2006, the US Federal Aviation Administration announced that it had completed a migration to Red Hat Enterprise Linux in one third of the scheduled time and saved 15 million dollars.

The US National Nuclear Security Administration operates the world's tenth fastest supercomputer, the IBM Roadrunner, which uses Red Hat Enterprise Linux along with Fedora as its operating systems."

Ups.....mora da su i ovi amerikanci prolupali pa upotrebljavaju Linux

Citam blejace

pre 9 godina

@rango, a ja tebi da kazem prijatelju da je program sposiban samo da projektuje vestinu. Moji projekti u blenderu tj archviz su daleko realisticniji, kompleksniji i bolji nego sto su ikada bili archicada i lumiona ikad. Kao sto rekoh. Ucestvujem na medjunarodnim konkursima i umem da uporedim rad svog biroa sa biroima ih zapadnih zemalja. Rezultatima sa prezadovoljan. Uostalom da bi koristio blender na visikom nivou potrebno je znanje koje ne mozes steci sa archicad-om i lumionom.
(Posmatrac, 17. septembar 2014 12:12)

Da, secam se. Kad nisi znao da koristis ArchiCAD da bi dobio to sto zelis, mogu da zamislim kakve tek rezultate postizes Blenderom :D
Za medjunarodne konkurse, jel'te.

pera

pre 9 godina

Haha, jel me zezate? Samo ceti ri kopije Windowsa? A prosle godibe nekoliko komada vise??? Ili je greska u prevodu ili ivaj tekat nije bio vredan citanja.
I zar ne objaviste da se Minhen vraca na Windows?
U svim drzavnim sluzbama inace treba uvesto .odt format kao zvanican za dokumente (ako se dobro secam to je format za Open Office) zaposliti 3-4 coveka da ga razvijaju za nase potrebe i deliti ga privatnim firmama besplatno. Pa ko zeli, moze da predje na Linux, ko ne, neka ostane na Win-u. Takodje, narediti svim bankama da im softveri za e-banking rade na Linuxu ili neka budu WEB verzije.
Gomila manjih firmi vise ne bi bila u strahu od poreznika koji kobtrilisu licenece.
Ali ne. Bill Gates je prvi dosao kod Djindjica posle dolaska na vlast. Sigurno da bi nama bilo bolje. Samo zato. A mi papani, valjda i tu moramo da davihemo kicmu i samo placamo Zapadu. I placamo. I placamo...

Darth Neshko

pre 9 godina

Hahahaha. Umalo nisam umro od smeha, ne na vest naravno nega na more komentara, koji da se nisu ticali odnosa Linux - Windows, sa posebnim osvrtom na Rusiju i njenu eventualnu odluku da se polako oslobodi Microsofta, koji je jelte organ vlade SAD!! Da nije Rusija u naslovu, ne bi ovde bilo toliko komentara. E sada ozbiljno, ko kkaze da za OSX ne postoje ozbiljni programi? Pa Adobeovi alati obicno bolje rade na MAC-u nego na PC. Iako ovo pisem sa PC-a na kome radi Windows, ne znaci da obozavam cedo iz Redmonda, cak naprotiv, smetaju mi microsoftove igre sa interfejsom (citaj plocice i metro kod Win 8), razne dll i netFX zavrzlame. Virusi i raznorazni malwer. Adobe flash plugin koji jede memoriju. Hocete jos? Pa ima jos,Moj telefon koji inace radi na androidu, a koji ima duplo manje rama od kompa, radi brze! I to je kao dobar OS?!Za vasu informaciju, nije MS ukrao nista od XEORXA, on je to ukrao od Applea, a koji je to ukrao od XEROXA. Svi su tada krali, jedi od drugih, i tuzakali se. Inace, i Android, i vama tako dragi IOS, imaju zajednickog cukundedu, najstarijhi operativni sistem, UNIX, koji je nastao na Berkliju, davne 1969 godine. A windows je krpez krpeze, jer i dan danas u najnovijoj 8.1 se vuce kod iz CP/M-a. Na koji je pojavom windowsa NT, a koji inace je u jezgru Windowsa 8 nakalemljen deo koda iz Digitalovog VMS!, koji kao OS nije bio los..

Ivan

pre 9 godina

@(Mare, 16. septembar 2014 20:11)

Dokle? Dokle ovakva ignoranca.

Vidim da sam ostario mnogo čim se ovako prepričava istorija. Ljudi blage veze nemaju, ne prave razliku između Windows i Linuxa pa x-window sistema. Microsoft nije izmislio GUI tako da ovo ko je bio prvi Microsoft ili Linux je bezvezna debata. Nijedan nije bio prvi.

Futurama

pre 9 godina

@U can run but u can't hide
Vidi
http://www.mcst.ru/mikroprocessor-elbrus4s
Verzija na 1.3GHz izlazi ubrzo
Naravno imaju i čipset za ovaj procesor.
Zbog specifičnosti arhitekture performanse su dosta veće nego što takt sugeriše.
U svakom slučaju dovoljno za većinu office primena gde hoće da postignu bezbednost.
Mada mislim da HW računara nije toliko bitan (tj. kritičan za špijunažu) koliko mrežna infrastruktura. Ne znam kako stoje u tom segmentu.

rango

pre 9 godina

@Posmatrac - ne znam da li si svjestan da blender ima komercijalnu licencu - kad se već foliraš sa pucanjem programa. Ja živim od arhitektonske vizualizacije, i realno Lumion, ArchiCad, blender su sranje programi kada je ArchiViz u pitanju. Bez maxa teško da se može napraviti ozbiljan posao - odnosno fotorealistican ArchiViz. Naravno, Max i Maya ne podržavaju Linux, kao ni Hudini - znaci u startu su osuđen na lošije programe sa kojima nećeš moći otići stepenicu gore. Treba li da napominjem da odlično poznajem Lumion, Blender, ArchiCad, Autocad i da znam sta pričam kada kažem da su ti programi sranje ako želiš dobar ArchiViz Render ili animaciju...

hm

pre 9 godina

Linux (ok, ovisi i o distribuciji) je iznimno kvalitetan OS. Jedini problem kod tog OS-a je što treba uložiti novac u obuku ljudi koji rade na njemu (osnovnu) i treba imati ljude koji će te sisteme održavati (nešto su skuplji jer ih je daleko manji broj u odnosu na one koji održavaju Windows platforme).

Zapravo, najveći problem Linuxa su piratski windowsi i office proizvodi. Ljudi ih godinama imaju kod kuće, godinama su predinstalrani u novim računalima i ljudima je poznat rad sa tim sustavom. A ljudi ko ljudi ne vole promjene...

IT

pre 9 godina

Ne vidim razlog da drezavne institucije koriste Windows.Takvu strategiju bi i Srbija trebalo da sprovede. ...
(Dragan, 16. septembar 2014 21:31)

Mnogo veci problem lezi u tome sto je 99,99% softvera u drzavnoj upravi uradjeno Visual Studio alatima (VB, ASP, C#, ...), a oni su takodje MicroSoft-ovi, kao sto je njihov softver za razvijanje i odrzavanje baza podataka (SQL Server). Postoje alternative, ali pod uslovom da se ne proizvodi nikakav dodatni softver, samo za zamenu postojeceg alternativnim alatima bilo bi potrebno mnogo godina, uz velike troskove za nabavku tih alternativnih alata, obuku zaposlenih u IT sektorima drzavnih ustanova koji bi ih primenjivali u radu sa bazama, projektovanju i programiranju, za strucnu literaturu, itd. Mnogo skupo za******nje za ovako siromasnu drzavu.

brate rodjace

pre 9 godina

Hahhaaaa, kakav smo mi narod, pa to je cudo. Ovoliko zucna rasprava izmedju Win i Linux sistema, sevaju varnice, psovke, uvrede, pljuvacina... A clanak o smanjenju plata skoro da nije ni ispracen, o torturi gradskih vlasti na gradjane preko GSP, o privatnim uterivacima dugova koji pljackaju narod... Bitno je da smo mi zustri kada je u pitanju software. Super smo. Malo je off ali je bilo jace od mene.

PODVNK

pre 9 godina

Glupava rasprava. Ko hoce nesto drugacije on ce preci na Linux ko nece nece. Samo da se zna ja sam posle 17 godina na win presao na linux mint i sve mi poslove zavrsava. Uz to ja sam za zapadne kapitaliste postao legalan korisniuk softwera i uzoran sam gradjanin koji postuje zakon.

Gledač

pre 9 godina

@Milan
Nije Apple pokrao ništa od Xeroxa već je platio da ima pristup, promenio i usavršio toliko da su se i ljudi iz Xeroxa iznenadili i nisu uspeli da urade bolje kad su kasnije izbacili svoj proizvod. Znači ništa pokradeno već plaćeno. Sa tom odlukom šefova u Xeroxu mnogi se nisu slagali ali ipak tako je urađeno. Čak su i pokušali da sakriju deo ali je Džobs insistirao da se ispoštuje dogovor za koji je dao pare. To je bila samo osnova onog što je kasnije izašlo na čuđenje Xeroxa koji je bio siguran da je bolji i daleko ispred Apple po tome. Tada.

zmitjkoe

pre 9 godina

Ko zna sta su ti Ameri turili u taj Windows? Pa oni znaju kad sam za kompjuter seo, i sta sam juce jeo (iako sam hasao u kujni). Svuda me zlotvori prate, spasavaj ako boga znas, ruski brate!!

(ako moze, vise bih cenio da me spase ruska pravoslavna sestra.)

meskalin

pre 9 godina

Nije problem u Linuxu niti u M$ licencama koje jesu skupe nego u ljudima koji ce da servisiraju tj Linux adminima kojih jednostavno nema dovoljno jer 95% su ljudi koji su vezani za M$ platformu.

Nakraju bezobzira na licencu sta plate firme ispadne ih skuplje da su na Linuxu zbog same tehnicke podrske koja je puno skuplja nego za Windows platformu ali ne zbog toga sta je to kompliciranije ili losije nego jednostavno nema dosta ljudi koji rade na Linux platformi profesionalno.

Danas MCSA/MCSE etc ima na svakom cosku da nadjes skoro ali Linux i da zna sta radi sa stazom huh, pa nece bas ici tako lako.

Idaho

pre 9 godina

(dzonikg, 17. septembar 2014 09:27)

Imas patoloski problem jer zivis u proslosti i od crne magije.
A Rusija se mrzi iz isto tako puuno razloga.

Ivan

pre 9 godina

@(Libert, 17. septembar 2014 20:18) & (Đole, 17. septembar 2014 15:11)

Stvarno nema više smisla. Komplet NYSE radi na Linuxu. To što sekretarica upotrebljava Windows je moot point. Njoj lakše tako i što da ne. Ja nemam nikakav problem s tim. Moja mama je probala Linux i ne odgovara joj. Ima Win 7.

Što se Active Directory tiče. Ima alternativa i na Linux platformi. Samo treba znati.

A taj korporativni deo o kome pričate je više na Macu nego na Win ;)

mamago

pre 9 godina

Postrojenje HP Paradoks IV instalirano je u Institutu za fiziku, koštalo je oko milion dolara i centar je mreže superracunara čitavog regiona, koji je preko nas umrežen sa celim svetom. Operativni sistem je Scientific Linux. Ne, nije greska.

Toma

pre 9 godina

A rusi placaju Windows?!
(vojdodjanin poslednji mohikanac, 16. septembar 2014 20:18)

Pa lepo piše da su platili 7 licenci što je 4 puta manje nego prošle godine. Znaci ima 7 poštenih Rusa :)

radodeyan

pre 9 godina

Vec 8 godina sam u Rusiji , i nikada nisam cuo i procitao ni rec o ovome. O koka-koli, Mc Donaldsu i slicnim stvarima se stalno prica, ali o Windows-u ne. Morate znati da je piraterija vrlo razvijena u Rusiji. Ima mnogo trekera, gde se mogu skinuti najnovije verzije svih programa. Do pocetka krize, pricalo se i o nekoj borbi protiv piraterije.Cak su ljudi i kupovali licence, ali sada mislim da je to palo na najnizi nivo.Otuda i pad prodaje Windows-a. Tkodje da dodam da su Rusi veliki fanovi Apple tehnike.Recimo, u skoli gde uce moja deca, svi koriste Apple laptopove.Takodeje, Rus ce pre kupiti iphone, nego cipele ili farmerice.Tko da bojkotovanja Zapada u tom segmentu tesko da ce biti.

Citam blejace

pre 9 godina

'el ti stvarno pokusavas da poredis pravi maxlike moderatorski program sa Archicad-om? Tuga.
(Posmatrac, 18. septembar 2014 18:23)

Nije tebi bas lako. Kazi na cemu si, mozda i meni Painter zalici na Photoshop.