Ponedeljak, 15.09.2014.

12:01

Šta je lek protiv maloletničkog nasilja?

Izvor: Tanjug

Šta je lek protiv maloletnièkog nasilja? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Rodoljub

pre 9 godina

Ukinuti deciju demokratiju, uvesti red i disciplinu, vaspitati decu da se zna sta mioze a sta ne. VRatiti porodicu gde joj je mesto.

Nije ljubav roditelja prema detetu ako ga pusta da radi sta hoce zato sto nesto nemoze da mu priusti.
Vratiti merilo deteta na njegovu vrednost a ne na patike i farmerice

dejan

pre 9 godina

Na kanadskom rešenju/uverenju o državljanstvu stoji sledeći tekst na francuskom i engleskom (ne znam napamet pa citiram po sećanju):
"U ime premijera i vlade, čestitam Vam
na sticanju državljanstva Kanade. Ovim
činom stičete sve povlastice ali i
obaveze koje proističu iz vrednosti
na kojima zemlja počiva a to su demokratija,
sloboda i saosećajnost. Dobrodošli u
kanadsku porodicu."

Šta nije jasno?

miro split

pre 9 godina

Ljek za maloljetničko nasilje je milicisko nasilje.Namjerno san napisa milicisko jer su oni sa puno više umjetničkog dara lomili mlade huliganske kosti.

lila

pre 9 godina

Sve polazi iz kuce. Kulturni i inteligentni roditelji su danas retkost, odatle i povecan broj maloletnih delikvenata. Roditelji zmure nad tim i prebavuju odgovornost za svoju decu na dru

Rhyzm

pre 9 godina

Kako sta? Pa sto manje obaveza, sto manje kontrole, nikakvo kaznjavanje ne dolazi u obzir, trabunjanje "psihologa" kroz vaspitanje u nedogled, dostupnost svega po internetu, otudjivanje od porodice, podsticanje nasilja kroz raznorazna "decija prava" od raznih "demokratskih NVO" organizacija, taj model se vec primenjuje, pa mi nikako nije jasno kako je nasilje onda u porastu?!

Rhyzm

pre 9 godina

Dok su nas cuvali roditelji, bake i deke, koji svakako nisu bili "psiholozi" koji su sada jedino "merodavni" da pricaju o vaspitanju deteta, bila smo bolja i deca i kasnije ljudi.

Roditelj

pre 9 godina

Sve dok nastavnici ne obracaju paznju na maloletne nasilnike, nema nam pomoci. Svi se po skolama prave ludi, nece da ostaju ni pet minuta duze ne bi li resili problem. A kada odete u skolu da se zalite da vam je dete maltretirano, dobijete odgovor da vam je dete previse fino vaspitano i kilavo. Kada insistirate da se problem resi, resavaju ga tako sto vas prvo lazu da su obavestili nasilnikove roditelje, da su obavili razgovor sa nasilnikom i vrhunac je kada vam kazu da je vase dete trebalo da mu vrati istom merom. Kada posle vise godina vidite da nasilnik i dalje maltretira vase dete, da skola ne reaguje, e onda posaljete u skolu starije dete(sina) da nasilniku objasni neke stvari. I sve tako u krug. Sva sreca da imam sina koji je 7 godina stariji od mladjeg i da je mogao da zastiti brata ali tek kada smo posle visegodisnje borbe uvideli rasulo i propast u skoli cije je puno ime VASPITNO OBRAZOVNA USTANOVA.

Zabrinuti za mlade

pre 9 godina

Rešenje je ulaganje u mlade.
U sport, u vannastavne aktivnosti, izviđače, gorane i raznorazne omladinske akcije koje su namenjene njima.
I sve to BESPLATNO.
Smanjice se maloletničko nasilje, neće biti gluvarenja ispred zgrada i na ulucama (a samim time i huligana), imaćemo veliku bazu sportista, mladi će se učiti pravim vrednostima, izrastaće u zdravije društvo, biće manje pušača, alkoholičara i narkomanima među mladima...
Sve to vodi ka zdravijoj naciji, što znači manje bolesnika, pa će i samo zdravstvo da bude bolje i efikasnije.
Uvesti Zakon o finansiranju spotra kao početak, jer sportski klubovi i društva žive od laganja bogatih roditelja da su im deca super sportisti samo da bi plaćali članarine.
I još mnogo drugih načina finansiranja MLADIH

dusanmal

pre 9 godina

Porodica. Kraj price. Cak i iz zivotinjskog sveta imamo primer: brojni slucajevi "jednostavnog" premestanja slonova iz rezervata u Africi gde ih je bilo puno u one gde su nestali. U cilju pojednostavljivanja selili su samo odrasle zenke i mladunce... Ispostavilo se da je neizbezan rezultat nekoliko godina kasnije, kad mladunci poodrastu - besmisleno nasilje tih mladih slonova nad svojom vrstom, drugim vrstama i okolinom. Ukljucujuci namerno i besmisleno ubijanje. Rasplet?-Uvodjenje odraslih muzjaka (citati potpuna porodicna disciplina, ne samo jednostrana porodicna disciplina) je razresilo probleme u svim slucajevima.
Istorijski raspad porodice je glavni uzrok. Kao domine, drugi uslovi doprinose i prenose taj osnovni signal (manja verovatnoca dobrog sjkolovanja, veca verovatnoca loseg drustva, losih uticaja svih vrsta,...). Jedino resenje je funkcionalna porodica, prisustvo oba roditelja, aktivan uticaj oba roditelja na razvoj deteta.

Mile

pre 9 godina

@Mladen Mladenovic

Gomila zamena teza i losih analgija, ali...ocekivano.

Prvo, neumesno je porediti slucaj Kovacevica i pretucenog Nemca. Zasto - zasto sto je Kovacevic pretukao Amerikanca u SAD, a ovog Nemca je pretukao (kao gosta/turistu) neki nas siledzija u nasoj zemlji. Analogija bi bila na mestu da je Kovacevica neko pretukao u SAD. Ovaj Nemac je pretucen, a Kovacevic je bio onaj koji prebija - velika razlika. Drugim recima, pravdanjem Kovacevica pravdate ovog naseg krose-majstora.

Drugo, lepo ste to izracionisali, kao jadan Kovacevic ga je samo malo i lagano gurnuo, a ovaj se smotan sapleo i zavrsio u komi. To sto je ovaj izgledao kao onaj jadni Taton je, verovatno, kako ste rekli, "igra nesrecnih okolosti". I njega su samo malo gurnuli niz stepenice...

Trece, ako sam ja Vas dobro razumeo, to sto mu najavljivan linc (po Vama) opravdava konzula? Verovatno opravdavate i ovog Miliceva jer ga u novinama razvlace kao da je ubio Kenedija, pa je, eto, jadan, morao da skokne do Kine. Doduse, nije imao uticajne roditelje da mu izdejstvuju podrsku diplomatskih strukutura.

Ili, kad smo vec kod logike, Vas fantastican pravni silogizam:

Premisa - Nijedan Amerikanac za kriminal pocinjen u Srbiji nije odgovarao pred nasim sudom.
Zakljucak - Kom god od nasih optuzenih za krivicno delo u SAD oduzmu paso, ambasada da mu izda novi i omoguci beg.

Fantasticno, zaista.

Tanasko Rajic

pre 9 godina

@zekas
Bravo.Verovatnoca da ces dobiti batine za kamion cokolade je mala jer se u tom slucaju ako te uhvate daje reket.PORODICA je kljuc napredka celokupnog drustva to jest roditelji moraju biti manje sebicni i moraju shvatiti da su tu da deci daju ljubav a ne avioncice,barbike,kamioncice....

StaraGarda

pre 9 godina

Vojska, obavezna, dve godine za one koji ne pocnu da studiraju do 21ve, a ako prekinu studije odma odsluzenje. Prekid studija na dve godine ako se premasi 27ma godina, a nisu se zavrsile skolice. I naravno za one koji su zavrsili skolovanje pre 27me ista prica. A narko dilere sve uza zid, streljanje, pa u krec. Isto sa pedofilima, ubicama, silovateljima , nasilnike u samicu na po 2 godine, bez ikakve komunikacije sa spoljnim svetom, da ih hranimo na cevku i da vrse nuzdu u rupu, lopove na drustveno koristan rad u lancima. Komunizam u udzbenike.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Mladen Mladenovic
Ok. Da pretpostavimo da je bas tako kako ste vi opisali, dakle ni za jotu drugacije. Da pretpostavimo da je Kovacevic bio princ na belom konju koji je neku plemenitu gospu branio od nasrtaja zlog Dart Vejdera. Neka bude... Princ Kovacevic je bio gost u zemlji koja se zove SAD. Dakle, na tudjoj teritoriji, na kojoj vaze neki drugi zakoni i u koju je on dobrovoljno odlucio da ode. .. i, jos vaznije, zasto je pobegao iz SAD, pri tome uvlaceci u igru celo diplomatsko predstavnistvo i kompromitujuci celu zemlju....
(Mile)
-----
Ah, da, Vi biste prvo ovog siledziju izmerili,koliko je tezak na kilo, pa biste onda izracunali kako i kojom snagom cete ga udariti i pod kojim uglom ce on posle toga pasti?!Gospodine nemojte da se sprdate.To sto je on pao i tesko se povrdio je igra nesrecnih okolnosti a ne namere ovog mladog gospodina.Sta znaci u tudjoj drzavi?Znaci da je i ovaj skoro ubijeni Nemac u Beogradu trebao da izbegava sukobe sa domacim huliganima?On je jadnik to verovatno i pokusavao ali,sigurno nije mogao. Ali,on je Nemac zar ne,a to je nesto drugo? Njega stiti njegov ambasador i Nemacka a naseg bi sopstveni narod najradije razapeo.Pobegao je zato sto mu je u stampi najavljivan linc.Uostalom,da li se secate kada je MAKAR JEDAN AMERIKANAC,za kriminal pocinjen u Srbiji odgovarao pred nasim sudom? Da li mozete da nabrojite JEDAN SLUCAJ? Vas komentar ima logike jedino ako sebe svrstamu u kategoriju manje vrednih ljudi. Onda je Kovacevic zaista pogresio.

bre bre

pre 9 godina

Školske uniforme za početak kao odraz namere da se uvede red , a zatim i sve ostalo što treba. Bez te najjednostavnije stvari koja se može lako uraditi o drugim stvarima je bespotrebno naklapati.Ako to nisu sposobni da urade nisu sposobni ni za veće stvari

Mile

pre 9 godina

@Mladen Mladenovic

Ok. Da pretpostavimo da je bas tako kako ste vi opisali, dakle ni za jotu drugacije. Da pretpostavimo da je Kovacevic bio princ na belom konju koji je neku plemenitu gospu branio od nasrtaja zlog Dart Vejdera. Neka bude... Princ Kovacevic je bio gost u zemlji koja se zove SAD. Dakle, na tudjoj teritoriji, na kojoj vaze neki drugi zakoni i u koju je on dobrovoljno odlucio da ode. Niko ga nije terao, tj. Postavlja se pitanje - ako je vec odlucio da bude plemenit i brani plemenitu gospu zasto je skoro na mrtvo prebio zlog napasnika i, jos vaznije, zasto je pobegao iz SAD, pri tome uvlaceci u igru celo diplomatsko predstavnistvo i kompromitujuci celu zemlju. Otisao si u SAD, napravio si problem (po njihovom zakonu) - onda budi baja pa snosi posledice za svoje ponasanje. Da sam ja na njegovom mestu, da - gledao bih da istrpim uvrede i povucem se. Tudja zemlja, gost si, drugi zakoni... A ako bih bas bio sateran u cosak, sigurno ne bih ubio boga oca u napasniku. Samo...i taj napasnik je duplo manji od Kovacevica, tako da je pitanje ko je tu koga provocirao.

this is the end

pre 9 godina

Lek je jednostavan, ukinuti turbo folk idiote, rijaliti gluposti, i medije koji od sponzoruša dobijaju pare da ih svaki dan trpaju u novine i tako truju decu, da se promovišu istinske umetničke vrednosti na likovnoj, muzičkoj , književnoj, filmskoj sceni i td...da prekinete sa selebriti idiotima koji svakodnevno defiluju na medijima, i gde mlada deca ne vide ništa osim njih. Ne čudi da ne znaju ko je Branislav Nušić i sl. Za vrlo kratko vreme će im idoli biti, onda, književnici, pravi muzičari, rok i džez scene, istinske glumačke vrednosti, književnici i umetnici, a ne palanački džiberi.

sanja

pre 9 godina

U mojoj porodici smo svi bili razliciti kao deca iako smo vaspitani pod istim krovom!geni su cudo,zato kad roditelj primeti da je dete agresivno i da se ne ponaša kako treba,MORA da utiče i da ga vaspitava na vreme!iz mog iskustva na bilo kakav sport samo da nema vremena da se druži sa raznim..da bi kasnije svi mi uzivali ako je moguce u medaljama i sve se radovali a ne da gledamo tucu koju je izazvao nečije dete a sad vec huligan kako tuce nekoga i jos gore stranca i da se cela država stidi zbog takvog pojedinca! Roditelji ,vaspitavajte decu da ne bude sutra kasno.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Vracam se sa detetom iz parkica, a u basti kafica pored kojeg prolazimo, baskari se Miladin Kovacevic.
(Dina)
--
Izabrali ste pogresan primer.Ako hocete da budete iskreni,gospodin Kovacevic je mozda branio necije dete poput Vaseg od nasrtaja huligana i onih kojima je sila i sikaniranje slabijih svakodnevna "zabava".To sto se kod nas njegov cin predstavio kao cin razbojnika a ne jednog cestitog mladog i skolovanog coveka,druga je stvar.Mislim da je stvaranju tog klisea najvise posluzila cinjenica da je tukao Amerikanca.Da je u pitanju bio Srbin i greh gospodina Kovacevoica bi bio manji.Uostalom, zar ne treba da ste Vi obrazac na koji ce da se ugleda Vase dete a ne gospodin Kovacevic,koji "sedi zavaljen kaficu"?Opisite dogadjaj u kome se nasao gospodin Kovacevic svome detetu ali,bez "ukrasavanja" kakvim je taj slucaj predstravljen u nasoj javnosti i upitajte ga da li je ispravno postupio?Probajte,testirajte decu?Zaprepastice Vas njegov ili njen odgovor?Postavlja se pitanje da li ste Vi odnosno,da li smo mi,sa takvim shvatanjem,koje je ravno licemerstvu,dobar primer svojoj deci? Zaboravljate da su roditelji baza,osnov iz koje nicu nove generacije? Siguran sam da se bi se vecina dece stidela Vaseg suda o gospodinu Kovacevicu?Sta je trebao,da "hrabro" okrene glavu i prepusti devojku na milost i nemilost siledziji samo zato sto nije njegova devojka vec devojka njegovog prijatelja?Decu ne mozete prevariti a,pored propalih roditelja buducnost dece nije daleko od toga.

Lesa

pre 9 godina

Izgleda da prestupi mladih i uopšte asocijalno ponašanje postaje sve veći i ozbiljniji problem a sudeći po napisima u štampi.Doduše,ja nešto ne viđam toliku agresivnost mladih u mom okruženju.Ćak šta više,klinci u mom kraju su veoma pristojni.Radio sam pre 5 godina projekat baš sa onima koji su bili blizu kraja osnovne škole.Uopšte nisam primetio da je kod bilo koga postojala čak i naznaka asocijanog ponašanja a kroz radionice je prošlo skoro 250 đaka.Možda se danas situacija po tom pitanju pogoršala.Izgleda da je agresija kod mlađih prisutna više u njihovom okruženju.Agresivniji su jedni prema drugima.Socijalne razlike su sve veće pa time i međusobno podvajanje i nerazumevanje među njima."Pakuju" se u neke svoje "klanove" a što rade i odrasli pa imaju od koga da vide.Tu su i mediji a naročito video-igrice i ostali sadržaji na internetu.Modeli za identifikaciju su sve lošiji i sumnjiviji a forsiraju se i preko medija.Porodica je sve nefunkcionalnija a i škola se nije tu postavila baš najjasnije.Slažem se sa time da je ovde prevencija mnogo značajna.Mi odrasli treba da predpostavimo ponašanje u mladih i da omogućimo uspešnije regulisanje socijalnih odnosa u mladih.To treba da rade ne samo roditelji (jer je sve manje kompetentnih roditelja)već i sredina pa i neke struke.Praktično,nama nedostaju kontinuirani ciljani i stručno osmišljeni programi preventivnog delovanja od strane kompetentnih struka i ustanova.Dakle,programi.

Ana

pre 9 godina

Lek protiv maloletničkog nasilja biće pronađen kada to bude postala važna tema u ovom društvu. I dalje nije. Jedan od dokaza je, možda, činjenica da je vest o porazu/srebru košarkaša imala više od 1000 komentara, a ova tema je privukla nas nekoliko.

Dina

pre 9 godina

Vracam se sa detetom iz parkica, a u basti kafica pored kojeg prolazimo, baskari se Miladin Kovacevic. Primer za mlade narastaje.
Imam i drugaricu koja radi kao profesor u srednjoj skoli i trpi maloletnicko nasilje... I nikom nista. A posle se svi iscudjavaju kako smo dovde stigli.

dr Manhattan

pre 9 godina

Pa na primer, odlican lek bi bio da pohapse I osude na duzu robiju uzori omladine: mafiju, surove momke, nestašne navijače I fudbalere, kontraverzne biznismene, kradljivce političare, patriJote profitere ... Ima još puno ali mi se zamorila ruka. Šta mislite, koliko bi bilo delikvencije da su takvi na robiji?

zekas

pre 9 godina

batine,svojevremeno ko klinac,drpio sam cokolade eurokrem blok,capio me poslovodja i odro od batina pa zvao miliciju,u stanici su me drali ko vola celu noc,ujutro su zvali roditelje,koji su ponovili obe akcije plus sam morao da pojedem 10 eurokremblokova,rezultat svega,nikada vise nisam pojeo eurokrem blok,a krao sam citav kamion cokolade,kad me biju,bar znam zasto.

kakvi roditelji-takva deca!

pre 9 godina

Šta je lek protiv maloletničkog nasilja?

Vaspitani i inteligentni roditelji, kojih je na zalost sve manje u ovoj nasoj zemlji!

kakvi roditelji-takva deca!

pre 9 godina

Šta je lek protiv maloletničkog nasilja?

Vaspitani i inteligentni roditelji, kojih je na zalost sve manje u ovoj nasoj zemlji!

dr Manhattan

pre 9 godina

Pa na primer, odlican lek bi bio da pohapse I osude na duzu robiju uzori omladine: mafiju, surove momke, nestašne navijače I fudbalere, kontraverzne biznismene, kradljivce političare, patriJote profitere ... Ima još puno ali mi se zamorila ruka. Šta mislite, koliko bi bilo delikvencije da su takvi na robiji?

Dina

pre 9 godina

Vracam se sa detetom iz parkica, a u basti kafica pored kojeg prolazimo, baskari se Miladin Kovacevic. Primer za mlade narastaje.
Imam i drugaricu koja radi kao profesor u srednjoj skoli i trpi maloletnicko nasilje... I nikom nista. A posle se svi iscudjavaju kako smo dovde stigli.

Ana

pre 9 godina

Lek protiv maloletničkog nasilja biće pronađen kada to bude postala važna tema u ovom društvu. I dalje nije. Jedan od dokaza je, možda, činjenica da je vest o porazu/srebru košarkaša imala više od 1000 komentara, a ova tema je privukla nas nekoliko.

this is the end

pre 9 godina

Lek je jednostavan, ukinuti turbo folk idiote, rijaliti gluposti, i medije koji od sponzoruša dobijaju pare da ih svaki dan trpaju u novine i tako truju decu, da se promovišu istinske umetničke vrednosti na likovnoj, muzičkoj , književnoj, filmskoj sceni i td...da prekinete sa selebriti idiotima koji svakodnevno defiluju na medijima, i gde mlada deca ne vide ništa osim njih. Ne čudi da ne znaju ko je Branislav Nušić i sl. Za vrlo kratko vreme će im idoli biti, onda, književnici, pravi muzičari, rok i džez scene, istinske glumačke vrednosti, književnici i umetnici, a ne palanački džiberi.

zekas

pre 9 godina

batine,svojevremeno ko klinac,drpio sam cokolade eurokrem blok,capio me poslovodja i odro od batina pa zvao miliciju,u stanici su me drali ko vola celu noc,ujutro su zvali roditelje,koji su ponovili obe akcije plus sam morao da pojedem 10 eurokremblokova,rezultat svega,nikada vise nisam pojeo eurokrem blok,a krao sam citav kamion cokolade,kad me biju,bar znam zasto.

Mile

pre 9 godina

@Mladen Mladenovic

Ok. Da pretpostavimo da je bas tako kako ste vi opisali, dakle ni za jotu drugacije. Da pretpostavimo da je Kovacevic bio princ na belom konju koji je neku plemenitu gospu branio od nasrtaja zlog Dart Vejdera. Neka bude... Princ Kovacevic je bio gost u zemlji koja se zove SAD. Dakle, na tudjoj teritoriji, na kojoj vaze neki drugi zakoni i u koju je on dobrovoljno odlucio da ode. Niko ga nije terao, tj. Postavlja se pitanje - ako je vec odlucio da bude plemenit i brani plemenitu gospu zasto je skoro na mrtvo prebio zlog napasnika i, jos vaznije, zasto je pobegao iz SAD, pri tome uvlaceci u igru celo diplomatsko predstavnistvo i kompromitujuci celu zemlju. Otisao si u SAD, napravio si problem (po njihovom zakonu) - onda budi baja pa snosi posledice za svoje ponasanje. Da sam ja na njegovom mestu, da - gledao bih da istrpim uvrede i povucem se. Tudja zemlja, gost si, drugi zakoni... A ako bih bas bio sateran u cosak, sigurno ne bih ubio boga oca u napasniku. Samo...i taj napasnik je duplo manji od Kovacevica, tako da je pitanje ko je tu koga provocirao.

sanja

pre 9 godina

U mojoj porodici smo svi bili razliciti kao deca iako smo vaspitani pod istim krovom!geni su cudo,zato kad roditelj primeti da je dete agresivno i da se ne ponaša kako treba,MORA da utiče i da ga vaspitava na vreme!iz mog iskustva na bilo kakav sport samo da nema vremena da se druži sa raznim..da bi kasnije svi mi uzivali ako je moguce u medaljama i sve se radovali a ne da gledamo tucu koju je izazvao nečije dete a sad vec huligan kako tuce nekoga i jos gore stranca i da se cela država stidi zbog takvog pojedinca! Roditelji ,vaspitavajte decu da ne bude sutra kasno.

Lesa

pre 9 godina

Izgleda da prestupi mladih i uopšte asocijalno ponašanje postaje sve veći i ozbiljniji problem a sudeći po napisima u štampi.Doduše,ja nešto ne viđam toliku agresivnost mladih u mom okruženju.Ćak šta više,klinci u mom kraju su veoma pristojni.Radio sam pre 5 godina projekat baš sa onima koji su bili blizu kraja osnovne škole.Uopšte nisam primetio da je kod bilo koga postojala čak i naznaka asocijanog ponašanja a kroz radionice je prošlo skoro 250 đaka.Možda se danas situacija po tom pitanju pogoršala.Izgleda da je agresija kod mlađih prisutna više u njihovom okruženju.Agresivniji su jedni prema drugima.Socijalne razlike su sve veće pa time i međusobno podvajanje i nerazumevanje među njima."Pakuju" se u neke svoje "klanove" a što rade i odrasli pa imaju od koga da vide.Tu su i mediji a naročito video-igrice i ostali sadržaji na internetu.Modeli za identifikaciju su sve lošiji i sumnjiviji a forsiraju se i preko medija.Porodica je sve nefunkcionalnija a i škola se nije tu postavila baš najjasnije.Slažem se sa time da je ovde prevencija mnogo značajna.Mi odrasli treba da predpostavimo ponašanje u mladih i da omogućimo uspešnije regulisanje socijalnih odnosa u mladih.To treba da rade ne samo roditelji (jer je sve manje kompetentnih roditelja)već i sredina pa i neke struke.Praktično,nama nedostaju kontinuirani ciljani i stručno osmišljeni programi preventivnog delovanja od strane kompetentnih struka i ustanova.Dakle,programi.

bre bre

pre 9 godina

Školske uniforme za početak kao odraz namere da se uvede red , a zatim i sve ostalo što treba. Bez te najjednostavnije stvari koja se može lako uraditi o drugim stvarima je bespotrebno naklapati.Ako to nisu sposobni da urade nisu sposobni ni za veće stvari

StaraGarda

pre 9 godina

Vojska, obavezna, dve godine za one koji ne pocnu da studiraju do 21ve, a ako prekinu studije odma odsluzenje. Prekid studija na dve godine ako se premasi 27ma godina, a nisu se zavrsile skolice. I naravno za one koji su zavrsili skolovanje pre 27me ista prica. A narko dilere sve uza zid, streljanje, pa u krec. Isto sa pedofilima, ubicama, silovateljima , nasilnike u samicu na po 2 godine, bez ikakve komunikacije sa spoljnim svetom, da ih hranimo na cevku i da vrse nuzdu u rupu, lopove na drustveno koristan rad u lancima. Komunizam u udzbenike.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Vracam se sa detetom iz parkica, a u basti kafica pored kojeg prolazimo, baskari se Miladin Kovacevic.
(Dina)
--
Izabrali ste pogresan primer.Ako hocete da budete iskreni,gospodin Kovacevic je mozda branio necije dete poput Vaseg od nasrtaja huligana i onih kojima je sila i sikaniranje slabijih svakodnevna "zabava".To sto se kod nas njegov cin predstavio kao cin razbojnika a ne jednog cestitog mladog i skolovanog coveka,druga je stvar.Mislim da je stvaranju tog klisea najvise posluzila cinjenica da je tukao Amerikanca.Da je u pitanju bio Srbin i greh gospodina Kovacevoica bi bio manji.Uostalom, zar ne treba da ste Vi obrazac na koji ce da se ugleda Vase dete a ne gospodin Kovacevic,koji "sedi zavaljen kaficu"?Opisite dogadjaj u kome se nasao gospodin Kovacevic svome detetu ali,bez "ukrasavanja" kakvim je taj slucaj predstravljen u nasoj javnosti i upitajte ga da li je ispravno postupio?Probajte,testirajte decu?Zaprepastice Vas njegov ili njen odgovor?Postavlja se pitanje da li ste Vi odnosno,da li smo mi,sa takvim shvatanjem,koje je ravno licemerstvu,dobar primer svojoj deci? Zaboravljate da su roditelji baza,osnov iz koje nicu nove generacije? Siguran sam da se bi se vecina dece stidela Vaseg suda o gospodinu Kovacevicu?Sta je trebao,da "hrabro" okrene glavu i prepusti devojku na milost i nemilost siledziji samo zato sto nije njegova devojka vec devojka njegovog prijatelja?Decu ne mozete prevariti a,pored propalih roditelja buducnost dece nije daleko od toga.

Roditelj

pre 9 godina

Sve dok nastavnici ne obracaju paznju na maloletne nasilnike, nema nam pomoci. Svi se po skolama prave ludi, nece da ostaju ni pet minuta duze ne bi li resili problem. A kada odete u skolu da se zalite da vam je dete maltretirano, dobijete odgovor da vam je dete previse fino vaspitano i kilavo. Kada insistirate da se problem resi, resavaju ga tako sto vas prvo lazu da su obavestili nasilnikove roditelje, da su obavili razgovor sa nasilnikom i vrhunac je kada vam kazu da je vase dete trebalo da mu vrati istom merom. Kada posle vise godina vidite da nasilnik i dalje maltretira vase dete, da skola ne reaguje, e onda posaljete u skolu starije dete(sina) da nasilniku objasni neke stvari. I sve tako u krug. Sva sreca da imam sina koji je 7 godina stariji od mladjeg i da je mogao da zastiti brata ali tek kada smo posle visegodisnje borbe uvideli rasulo i propast u skoli cije je puno ime VASPITNO OBRAZOVNA USTANOVA.

miro split

pre 9 godina

Ljek za maloljetničko nasilje je milicisko nasilje.Namjerno san napisa milicisko jer su oni sa puno više umjetničkog dara lomili mlade huliganske kosti.

Mile

pre 9 godina

@Mladen Mladenovic

Gomila zamena teza i losih analgija, ali...ocekivano.

Prvo, neumesno je porediti slucaj Kovacevica i pretucenog Nemca. Zasto - zasto sto je Kovacevic pretukao Amerikanca u SAD, a ovog Nemca je pretukao (kao gosta/turistu) neki nas siledzija u nasoj zemlji. Analogija bi bila na mestu da je Kovacevica neko pretukao u SAD. Ovaj Nemac je pretucen, a Kovacevic je bio onaj koji prebija - velika razlika. Drugim recima, pravdanjem Kovacevica pravdate ovog naseg krose-majstora.

Drugo, lepo ste to izracionisali, kao jadan Kovacevic ga je samo malo i lagano gurnuo, a ovaj se smotan sapleo i zavrsio u komi. To sto je ovaj izgledao kao onaj jadni Taton je, verovatno, kako ste rekli, "igra nesrecnih okolosti". I njega su samo malo gurnuli niz stepenice...

Trece, ako sam ja Vas dobro razumeo, to sto mu najavljivan linc (po Vama) opravdava konzula? Verovatno opravdavate i ovog Miliceva jer ga u novinama razvlace kao da je ubio Kenedija, pa je, eto, jadan, morao da skokne do Kine. Doduse, nije imao uticajne roditelje da mu izdejstvuju podrsku diplomatskih strukutura.

Ili, kad smo vec kod logike, Vas fantastican pravni silogizam:

Premisa - Nijedan Amerikanac za kriminal pocinjen u Srbiji nije odgovarao pred nasim sudom.
Zakljucak - Kom god od nasih optuzenih za krivicno delo u SAD oduzmu paso, ambasada da mu izda novi i omoguci beg.

Fantasticno, zaista.

Rhyzm

pre 9 godina

Kako sta? Pa sto manje obaveza, sto manje kontrole, nikakvo kaznjavanje ne dolazi u obzir, trabunjanje "psihologa" kroz vaspitanje u nedogled, dostupnost svega po internetu, otudjivanje od porodice, podsticanje nasilja kroz raznorazna "decija prava" od raznih "demokratskih NVO" organizacija, taj model se vec primenjuje, pa mi nikako nije jasno kako je nasilje onda u porastu?!

Rhyzm

pre 9 godina

Dok su nas cuvali roditelji, bake i deke, koji svakako nisu bili "psiholozi" koji su sada jedino "merodavni" da pricaju o vaspitanju deteta, bila smo bolja i deca i kasnije ljudi.

Rodoljub

pre 9 godina

Ukinuti deciju demokratiju, uvesti red i disciplinu, vaspitati decu da se zna sta mioze a sta ne. VRatiti porodicu gde joj je mesto.

Nije ljubav roditelja prema detetu ako ga pusta da radi sta hoce zato sto nesto nemoze da mu priusti.
Vratiti merilo deteta na njegovu vrednost a ne na patike i farmerice

Zabrinuti za mlade

pre 9 godina

Rešenje je ulaganje u mlade.
U sport, u vannastavne aktivnosti, izviđače, gorane i raznorazne omladinske akcije koje su namenjene njima.
I sve to BESPLATNO.
Smanjice se maloletničko nasilje, neće biti gluvarenja ispred zgrada i na ulucama (a samim time i huligana), imaćemo veliku bazu sportista, mladi će se učiti pravim vrednostima, izrastaće u zdravije društvo, biće manje pušača, alkoholičara i narkomanima među mladima...
Sve to vodi ka zdravijoj naciji, što znači manje bolesnika, pa će i samo zdravstvo da bude bolje i efikasnije.
Uvesti Zakon o finansiranju spotra kao početak, jer sportski klubovi i društva žive od laganja bogatih roditelja da su im deca super sportisti samo da bi plaćali članarine.
I još mnogo drugih načina finansiranja MLADIH

lila

pre 9 godina

Sve polazi iz kuce. Kulturni i inteligentni roditelji su danas retkost, odatle i povecan broj maloletnih delikvenata. Roditelji zmure nad tim i prebavuju odgovornost za svoju decu na dru

dejan

pre 9 godina

Na kanadskom rešenju/uverenju o državljanstvu stoji sledeći tekst na francuskom i engleskom (ne znam napamet pa citiram po sećanju):
"U ime premijera i vlade, čestitam Vam
na sticanju državljanstva Kanade. Ovim
činom stičete sve povlastice ali i
obaveze koje proističu iz vrednosti
na kojima zemlja počiva a to su demokratija,
sloboda i saosećajnost. Dobrodošli u
kanadsku porodicu."

Šta nije jasno?

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Mladen Mladenovic
Ok. Da pretpostavimo da je bas tako kako ste vi opisali, dakle ni za jotu drugacije. Da pretpostavimo da je Kovacevic bio princ na belom konju koji je neku plemenitu gospu branio od nasrtaja zlog Dart Vejdera. Neka bude... Princ Kovacevic je bio gost u zemlji koja se zove SAD. Dakle, na tudjoj teritoriji, na kojoj vaze neki drugi zakoni i u koju je on dobrovoljno odlucio da ode. .. i, jos vaznije, zasto je pobegao iz SAD, pri tome uvlaceci u igru celo diplomatsko predstavnistvo i kompromitujuci celu zemlju....
(Mile)
-----
Ah, da, Vi biste prvo ovog siledziju izmerili,koliko je tezak na kilo, pa biste onda izracunali kako i kojom snagom cete ga udariti i pod kojim uglom ce on posle toga pasti?!Gospodine nemojte da se sprdate.To sto je on pao i tesko se povrdio je igra nesrecnih okolnosti a ne namere ovog mladog gospodina.Sta znaci u tudjoj drzavi?Znaci da je i ovaj skoro ubijeni Nemac u Beogradu trebao da izbegava sukobe sa domacim huliganima?On je jadnik to verovatno i pokusavao ali,sigurno nije mogao. Ali,on je Nemac zar ne,a to je nesto drugo? Njega stiti njegov ambasador i Nemacka a naseg bi sopstveni narod najradije razapeo.Pobegao je zato sto mu je u stampi najavljivan linc.Uostalom,da li se secate kada je MAKAR JEDAN AMERIKANAC,za kriminal pocinjen u Srbiji odgovarao pred nasim sudom? Da li mozete da nabrojite JEDAN SLUCAJ? Vas komentar ima logike jedino ako sebe svrstamu u kategoriju manje vrednih ljudi. Onda je Kovacevic zaista pogresio.

Tanasko Rajic

pre 9 godina

@zekas
Bravo.Verovatnoca da ces dobiti batine za kamion cokolade je mala jer se u tom slucaju ako te uhvate daje reket.PORODICA je kljuc napredka celokupnog drustva to jest roditelji moraju biti manje sebicni i moraju shvatiti da su tu da deci daju ljubav a ne avioncice,barbike,kamioncice....

dusanmal

pre 9 godina

Porodica. Kraj price. Cak i iz zivotinjskog sveta imamo primer: brojni slucajevi "jednostavnog" premestanja slonova iz rezervata u Africi gde ih je bilo puno u one gde su nestali. U cilju pojednostavljivanja selili su samo odrasle zenke i mladunce... Ispostavilo se da je neizbezan rezultat nekoliko godina kasnije, kad mladunci poodrastu - besmisleno nasilje tih mladih slonova nad svojom vrstom, drugim vrstama i okolinom. Ukljucujuci namerno i besmisleno ubijanje. Rasplet?-Uvodjenje odraslih muzjaka (citati potpuna porodicna disciplina, ne samo jednostrana porodicna disciplina) je razresilo probleme u svim slucajevima.
Istorijski raspad porodice je glavni uzrok. Kao domine, drugi uslovi doprinose i prenose taj osnovni signal (manja verovatnoca dobrog sjkolovanja, veca verovatnoca loseg drustva, losih uticaja svih vrsta,...). Jedino resenje je funkcionalna porodica, prisustvo oba roditelja, aktivan uticaj oba roditelja na razvoj deteta.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Vracam se sa detetom iz parkica, a u basti kafica pored kojeg prolazimo, baskari se Miladin Kovacevic.
(Dina)
--
Izabrali ste pogresan primer.Ako hocete da budete iskreni,gospodin Kovacevic je mozda branio necije dete poput Vaseg od nasrtaja huligana i onih kojima je sila i sikaniranje slabijih svakodnevna "zabava".To sto se kod nas njegov cin predstavio kao cin razbojnika a ne jednog cestitog mladog i skolovanog coveka,druga je stvar.Mislim da je stvaranju tog klisea najvise posluzila cinjenica da je tukao Amerikanca.Da je u pitanju bio Srbin i greh gospodina Kovacevoica bi bio manji.Uostalom, zar ne treba da ste Vi obrazac na koji ce da se ugleda Vase dete a ne gospodin Kovacevic,koji "sedi zavaljen kaficu"?Opisite dogadjaj u kome se nasao gospodin Kovacevic svome detetu ali,bez "ukrasavanja" kakvim je taj slucaj predstravljen u nasoj javnosti i upitajte ga da li je ispravno postupio?Probajte,testirajte decu?Zaprepastice Vas njegov ili njen odgovor?Postavlja se pitanje da li ste Vi odnosno,da li smo mi,sa takvim shvatanjem,koje je ravno licemerstvu,dobar primer svojoj deci? Zaboravljate da su roditelji baza,osnov iz koje nicu nove generacije? Siguran sam da se bi se vecina dece stidela Vaseg suda o gospodinu Kovacevicu?Sta je trebao,da "hrabro" okrene glavu i prepusti devojku na milost i nemilost siledziji samo zato sto nije njegova devojka vec devojka njegovog prijatelja?Decu ne mozete prevariti a,pored propalih roditelja buducnost dece nije daleko od toga.

zekas

pre 9 godina

batine,svojevremeno ko klinac,drpio sam cokolade eurokrem blok,capio me poslovodja i odro od batina pa zvao miliciju,u stanici su me drali ko vola celu noc,ujutro su zvali roditelje,koji su ponovili obe akcije plus sam morao da pojedem 10 eurokremblokova,rezultat svega,nikada vise nisam pojeo eurokrem blok,a krao sam citav kamion cokolade,kad me biju,bar znam zasto.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Mladen Mladenovic
Ok. Da pretpostavimo da je bas tako kako ste vi opisali, dakle ni za jotu drugacije. Da pretpostavimo da je Kovacevic bio princ na belom konju koji je neku plemenitu gospu branio od nasrtaja zlog Dart Vejdera. Neka bude... Princ Kovacevic je bio gost u zemlji koja se zove SAD. Dakle, na tudjoj teritoriji, na kojoj vaze neki drugi zakoni i u koju je on dobrovoljno odlucio da ode. .. i, jos vaznije, zasto je pobegao iz SAD, pri tome uvlaceci u igru celo diplomatsko predstavnistvo i kompromitujuci celu zemlju....
(Mile)
-----
Ah, da, Vi biste prvo ovog siledziju izmerili,koliko je tezak na kilo, pa biste onda izracunali kako i kojom snagom cete ga udariti i pod kojim uglom ce on posle toga pasti?!Gospodine nemojte da se sprdate.To sto je on pao i tesko se povrdio je igra nesrecnih okolnosti a ne namere ovog mladog gospodina.Sta znaci u tudjoj drzavi?Znaci da je i ovaj skoro ubijeni Nemac u Beogradu trebao da izbegava sukobe sa domacim huliganima?On je jadnik to verovatno i pokusavao ali,sigurno nije mogao. Ali,on je Nemac zar ne,a to je nesto drugo? Njega stiti njegov ambasador i Nemacka a naseg bi sopstveni narod najradije razapeo.Pobegao je zato sto mu je u stampi najavljivan linc.Uostalom,da li se secate kada je MAKAR JEDAN AMERIKANAC,za kriminal pocinjen u Srbiji odgovarao pred nasim sudom? Da li mozete da nabrojite JEDAN SLUCAJ? Vas komentar ima logike jedino ako sebe svrstamu u kategoriju manje vrednih ljudi. Onda je Kovacevic zaista pogresio.

StaraGarda

pre 9 godina

Vojska, obavezna, dve godine za one koji ne pocnu da studiraju do 21ve, a ako prekinu studije odma odsluzenje. Prekid studija na dve godine ako se premasi 27ma godina, a nisu se zavrsile skolice. I naravno za one koji su zavrsili skolovanje pre 27me ista prica. A narko dilere sve uza zid, streljanje, pa u krec. Isto sa pedofilima, ubicama, silovateljima , nasilnike u samicu na po 2 godine, bez ikakve komunikacije sa spoljnim svetom, da ih hranimo na cevku i da vrse nuzdu u rupu, lopove na drustveno koristan rad u lancima. Komunizam u udzbenike.

bre bre

pre 9 godina

Školske uniforme za početak kao odraz namere da se uvede red , a zatim i sve ostalo što treba. Bez te najjednostavnije stvari koja se može lako uraditi o drugim stvarima je bespotrebno naklapati.Ako to nisu sposobni da urade nisu sposobni ni za veće stvari

Dina

pre 9 godina

Vracam se sa detetom iz parkica, a u basti kafica pored kojeg prolazimo, baskari se Miladin Kovacevic. Primer za mlade narastaje.
Imam i drugaricu koja radi kao profesor u srednjoj skoli i trpi maloletnicko nasilje... I nikom nista. A posle se svi iscudjavaju kako smo dovde stigli.

kakvi roditelji-takva deca!

pre 9 godina

Šta je lek protiv maloletničkog nasilja?

Vaspitani i inteligentni roditelji, kojih je na zalost sve manje u ovoj nasoj zemlji!

dr Manhattan

pre 9 godina

Pa na primer, odlican lek bi bio da pohapse I osude na duzu robiju uzori omladine: mafiju, surove momke, nestašne navijače I fudbalere, kontraverzne biznismene, kradljivce političare, patriJote profitere ... Ima još puno ali mi se zamorila ruka. Šta mislite, koliko bi bilo delikvencije da su takvi na robiji?

Roditelj

pre 9 godina

Sve dok nastavnici ne obracaju paznju na maloletne nasilnike, nema nam pomoci. Svi se po skolama prave ludi, nece da ostaju ni pet minuta duze ne bi li resili problem. A kada odete u skolu da se zalite da vam je dete maltretirano, dobijete odgovor da vam je dete previse fino vaspitano i kilavo. Kada insistirate da se problem resi, resavaju ga tako sto vas prvo lazu da su obavestili nasilnikove roditelje, da su obavili razgovor sa nasilnikom i vrhunac je kada vam kazu da je vase dete trebalo da mu vrati istom merom. Kada posle vise godina vidite da nasilnik i dalje maltretira vase dete, da skola ne reaguje, e onda posaljete u skolu starije dete(sina) da nasilniku objasni neke stvari. I sve tako u krug. Sva sreca da imam sina koji je 7 godina stariji od mladjeg i da je mogao da zastiti brata ali tek kada smo posle visegodisnje borbe uvideli rasulo i propast u skoli cije je puno ime VASPITNO OBRAZOVNA USTANOVA.

Ana

pre 9 godina

Lek protiv maloletničkog nasilja biće pronađen kada to bude postala važna tema u ovom društvu. I dalje nije. Jedan od dokaza je, možda, činjenica da je vest o porazu/srebru košarkaša imala više od 1000 komentara, a ova tema je privukla nas nekoliko.

Lesa

pre 9 godina

Izgleda da prestupi mladih i uopšte asocijalno ponašanje postaje sve veći i ozbiljniji problem a sudeći po napisima u štampi.Doduše,ja nešto ne viđam toliku agresivnost mladih u mom okruženju.Ćak šta više,klinci u mom kraju su veoma pristojni.Radio sam pre 5 godina projekat baš sa onima koji su bili blizu kraja osnovne škole.Uopšte nisam primetio da je kod bilo koga postojala čak i naznaka asocijanog ponašanja a kroz radionice je prošlo skoro 250 đaka.Možda se danas situacija po tom pitanju pogoršala.Izgleda da je agresija kod mlađih prisutna više u njihovom okruženju.Agresivniji su jedni prema drugima.Socijalne razlike su sve veće pa time i međusobno podvajanje i nerazumevanje među njima."Pakuju" se u neke svoje "klanove" a što rade i odrasli pa imaju od koga da vide.Tu su i mediji a naročito video-igrice i ostali sadržaji na internetu.Modeli za identifikaciju su sve lošiji i sumnjiviji a forsiraju se i preko medija.Porodica je sve nefunkcionalnija a i škola se nije tu postavila baš najjasnije.Slažem se sa time da je ovde prevencija mnogo značajna.Mi odrasli treba da predpostavimo ponašanje u mladih i da omogućimo uspešnije regulisanje socijalnih odnosa u mladih.To treba da rade ne samo roditelji (jer je sve manje kompetentnih roditelja)već i sredina pa i neke struke.Praktično,nama nedostaju kontinuirani ciljani i stručno osmišljeni programi preventivnog delovanja od strane kompetentnih struka i ustanova.Dakle,programi.

sanja

pre 9 godina

U mojoj porodici smo svi bili razliciti kao deca iako smo vaspitani pod istim krovom!geni su cudo,zato kad roditelj primeti da je dete agresivno i da se ne ponaša kako treba,MORA da utiče i da ga vaspitava na vreme!iz mog iskustva na bilo kakav sport samo da nema vremena da se druži sa raznim..da bi kasnije svi mi uzivali ako je moguce u medaljama i sve se radovali a ne da gledamo tucu koju je izazvao nečije dete a sad vec huligan kako tuce nekoga i jos gore stranca i da se cela država stidi zbog takvog pojedinca! Roditelji ,vaspitavajte decu da ne bude sutra kasno.

this is the end

pre 9 godina

Lek je jednostavan, ukinuti turbo folk idiote, rijaliti gluposti, i medije koji od sponzoruša dobijaju pare da ih svaki dan trpaju u novine i tako truju decu, da se promovišu istinske umetničke vrednosti na likovnoj, muzičkoj , književnoj, filmskoj sceni i td...da prekinete sa selebriti idiotima koji svakodnevno defiluju na medijima, i gde mlada deca ne vide ništa osim njih. Ne čudi da ne znaju ko je Branislav Nušić i sl. Za vrlo kratko vreme će im idoli biti, onda, književnici, pravi muzičari, rok i džez scene, istinske glumačke vrednosti, književnici i umetnici, a ne palanački džiberi.

Mile

pre 9 godina

@Mladen Mladenovic

Ok. Da pretpostavimo da je bas tako kako ste vi opisali, dakle ni za jotu drugacije. Da pretpostavimo da je Kovacevic bio princ na belom konju koji je neku plemenitu gospu branio od nasrtaja zlog Dart Vejdera. Neka bude... Princ Kovacevic je bio gost u zemlji koja se zove SAD. Dakle, na tudjoj teritoriji, na kojoj vaze neki drugi zakoni i u koju je on dobrovoljno odlucio da ode. Niko ga nije terao, tj. Postavlja se pitanje - ako je vec odlucio da bude plemenit i brani plemenitu gospu zasto je skoro na mrtvo prebio zlog napasnika i, jos vaznije, zasto je pobegao iz SAD, pri tome uvlaceci u igru celo diplomatsko predstavnistvo i kompromitujuci celu zemlju. Otisao si u SAD, napravio si problem (po njihovom zakonu) - onda budi baja pa snosi posledice za svoje ponasanje. Da sam ja na njegovom mestu, da - gledao bih da istrpim uvrede i povucem se. Tudja zemlja, gost si, drugi zakoni... A ako bih bas bio sateran u cosak, sigurno ne bih ubio boga oca u napasniku. Samo...i taj napasnik je duplo manji od Kovacevica, tako da je pitanje ko je tu koga provocirao.

dusanmal

pre 9 godina

Porodica. Kraj price. Cak i iz zivotinjskog sveta imamo primer: brojni slucajevi "jednostavnog" premestanja slonova iz rezervata u Africi gde ih je bilo puno u one gde su nestali. U cilju pojednostavljivanja selili su samo odrasle zenke i mladunce... Ispostavilo se da je neizbezan rezultat nekoliko godina kasnije, kad mladunci poodrastu - besmisleno nasilje tih mladih slonova nad svojom vrstom, drugim vrstama i okolinom. Ukljucujuci namerno i besmisleno ubijanje. Rasplet?-Uvodjenje odraslih muzjaka (citati potpuna porodicna disciplina, ne samo jednostrana porodicna disciplina) je razresilo probleme u svim slucajevima.
Istorijski raspad porodice je glavni uzrok. Kao domine, drugi uslovi doprinose i prenose taj osnovni signal (manja verovatnoca dobrog sjkolovanja, veca verovatnoca loseg drustva, losih uticaja svih vrsta,...). Jedino resenje je funkcionalna porodica, prisustvo oba roditelja, aktivan uticaj oba roditelja na razvoj deteta.

Rhyzm

pre 9 godina

Kako sta? Pa sto manje obaveza, sto manje kontrole, nikakvo kaznjavanje ne dolazi u obzir, trabunjanje "psihologa" kroz vaspitanje u nedogled, dostupnost svega po internetu, otudjivanje od porodice, podsticanje nasilja kroz raznorazna "decija prava" od raznih "demokratskih NVO" organizacija, taj model se vec primenjuje, pa mi nikako nije jasno kako je nasilje onda u porastu?!

Tanasko Rajic

pre 9 godina

@zekas
Bravo.Verovatnoca da ces dobiti batine za kamion cokolade je mala jer se u tom slucaju ako te uhvate daje reket.PORODICA je kljuc napredka celokupnog drustva to jest roditelji moraju biti manje sebicni i moraju shvatiti da su tu da deci daju ljubav a ne avioncice,barbike,kamioncice....

Mile

pre 9 godina

@Mladen Mladenovic

Gomila zamena teza i losih analgija, ali...ocekivano.

Prvo, neumesno je porediti slucaj Kovacevica i pretucenog Nemca. Zasto - zasto sto je Kovacevic pretukao Amerikanca u SAD, a ovog Nemca je pretukao (kao gosta/turistu) neki nas siledzija u nasoj zemlji. Analogija bi bila na mestu da je Kovacevica neko pretukao u SAD. Ovaj Nemac je pretucen, a Kovacevic je bio onaj koji prebija - velika razlika. Drugim recima, pravdanjem Kovacevica pravdate ovog naseg krose-majstora.

Drugo, lepo ste to izracionisali, kao jadan Kovacevic ga je samo malo i lagano gurnuo, a ovaj se smotan sapleo i zavrsio u komi. To sto je ovaj izgledao kao onaj jadni Taton je, verovatno, kako ste rekli, "igra nesrecnih okolosti". I njega su samo malo gurnuli niz stepenice...

Trece, ako sam ja Vas dobro razumeo, to sto mu najavljivan linc (po Vama) opravdava konzula? Verovatno opravdavate i ovog Miliceva jer ga u novinama razvlace kao da je ubio Kenedija, pa je, eto, jadan, morao da skokne do Kine. Doduse, nije imao uticajne roditelje da mu izdejstvuju podrsku diplomatskih strukutura.

Ili, kad smo vec kod logike, Vas fantastican pravni silogizam:

Premisa - Nijedan Amerikanac za kriminal pocinjen u Srbiji nije odgovarao pred nasim sudom.
Zakljucak - Kom god od nasih optuzenih za krivicno delo u SAD oduzmu paso, ambasada da mu izda novi i omoguci beg.

Fantasticno, zaista.

Zabrinuti za mlade

pre 9 godina

Rešenje je ulaganje u mlade.
U sport, u vannastavne aktivnosti, izviđače, gorane i raznorazne omladinske akcije koje su namenjene njima.
I sve to BESPLATNO.
Smanjice se maloletničko nasilje, neće biti gluvarenja ispred zgrada i na ulucama (a samim time i huligana), imaćemo veliku bazu sportista, mladi će se učiti pravim vrednostima, izrastaće u zdravije društvo, biće manje pušača, alkoholičara i narkomanima među mladima...
Sve to vodi ka zdravijoj naciji, što znači manje bolesnika, pa će i samo zdravstvo da bude bolje i efikasnije.
Uvesti Zakon o finansiranju spotra kao početak, jer sportski klubovi i društva žive od laganja bogatih roditelja da su im deca super sportisti samo da bi plaćali članarine.
I još mnogo drugih načina finansiranja MLADIH

Rhyzm

pre 9 godina

Dok su nas cuvali roditelji, bake i deke, koji svakako nisu bili "psiholozi" koji su sada jedino "merodavni" da pricaju o vaspitanju deteta, bila smo bolja i deca i kasnije ljudi.

lila

pre 9 godina

Sve polazi iz kuce. Kulturni i inteligentni roditelji su danas retkost, odatle i povecan broj maloletnih delikvenata. Roditelji zmure nad tim i prebavuju odgovornost za svoju decu na dru

miro split

pre 9 godina

Ljek za maloljetničko nasilje je milicisko nasilje.Namjerno san napisa milicisko jer su oni sa puno više umjetničkog dara lomili mlade huliganske kosti.

dejan

pre 9 godina

Na kanadskom rešenju/uverenju o državljanstvu stoji sledeći tekst na francuskom i engleskom (ne znam napamet pa citiram po sećanju):
"U ime premijera i vlade, čestitam Vam
na sticanju državljanstva Kanade. Ovim
činom stičete sve povlastice ali i
obaveze koje proističu iz vrednosti
na kojima zemlja počiva a to su demokratija,
sloboda i saosećajnost. Dobrodošli u
kanadsku porodicu."

Šta nije jasno?

Rodoljub

pre 9 godina

Ukinuti deciju demokratiju, uvesti red i disciplinu, vaspitati decu da se zna sta mioze a sta ne. VRatiti porodicu gde joj je mesto.

Nije ljubav roditelja prema detetu ako ga pusta da radi sta hoce zato sto nesto nemoze da mu priusti.
Vratiti merilo deteta na njegovu vrednost a ne na patike i farmerice