Utorak, 09.09.2014.

19:12

Apple predstavio iPhone 6, svoj prvi "fablet" i sat

Izvor: B92

Apple predstavio iPhone 6, svoj prvi "fablet" i sat IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

314 Komentari

Sortiraj po:

Snoopy

pre 9 godina

Korisni saveti i trikovi vezani za iPhone 6 i iPhone 6 Plus:
http://smart-phones-how-to.blogspot.com/2014/10/iphone-6-and-iphone-6-plus-tips-and.html

Aki

pre 9 godina

@pribil

Reci za Iphone da je proslost je kao da kazes za ragbi da je proslost u odnosu na fudbal, a mediji te varaju posto je ragbi na planeti zastupljeniji u odnosu na fudbal bar 2 puta vise. Isto i za kriket. Ni ni znas da postoji, a ima vise igraca u svetu nego kosarka i fudbal zajedno.

Tiberije

pre 9 godina

Za mene je Iphone 5 savrsen telefon a IPad 2 je savrsen Ipad tako da ih ne menjam dok ne riknu. Ali Apple TV je definitivno zreo za update jer već odavno kaska za Roku

zmitjkoe

pre 9 godina

Може ли неко молим вас да ми мало јасније објасни шта је тај "NFC"???
(Рема, 11. septembar 2014 01:54)

Da li sti nekad cuo za internet i google???

and one more thing

pre 9 godina

@Alien - kazes da NFC vec odavno imas na androidu.
Pa evo fakta.
“Before Tuesday’s event, news site NFC World pointed to 23 NFC-related patents that Apple has amassed since 2009, the year before Google introduced the first NFC-enabled Android phone, the Nexus S.”
http://www.theguardian.com/technology/2014/sep/09/apple-iphone-6-nfc-payment-system

Znaci ne mozete vi Androidi da nacujete sta Apple sprema pa da odjurite i to napravite traljavo i da vam ne funkcionise kako treba. Ali zato Apple kad napravi, onda ga napravi kako treba i efektivno. Zato i ne srlja. Tap to Pay.
Od ljubomore ne mozete da vidite da nije stvar u listanju elemenata, vec efikasnosti tih elemenata. Zato Apple prednjaci. Nema tu nabrajanja i trcanja pred rudu, pa daj sta das da mozes da izbacis kaobojagi prvi.
Imam i ja teniski reket kao i ti, ali tvoj je drveni, a moj od najboljeg karbon fibera.
Mozda je cak tvoj ficko imao tockove pre mog ferarija.
Zaboga.

Jap

pre 9 godina

Mocan fon, bez premca na trzistu. Po meni, najbitnija inovacija je ipak ApplePay, gde otisak prsta zamenjuje pin, sto ubrzava i pojednostavljuje citav proces transakcije. Svaka cast, ali bilo je nekako i logicno da se to tako biti. Sto se sata tice, ponovo sam zatecen, jer sam bio ubedjen da mi ta glupost netreba, ali kad sam ga video odmah sam ga pozeleo na svojoj ruci. Izgleda prelepo, a i svrsishodno, narocito kod pracenja nekih zivotnih funkcija. Sve pohvale ponovo.

LegacY

pre 9 godina

IPHONE 6 opasna zverka ciljna grupa prosirena sa vecim ekranom ima nas gomila koji smo to cekali .Dizajn elegantan izrada vrh.Cena zlo prodacu zenu ...

nikola87

pre 9 godina

@ktr: prvi put? Veca bi vest bila da im nisu pale akcije, jer ako se dobro secam akcije im padaju za svaku konferenciju jos od ip 4s-a.. Cak sta vise ovo je bio najmanji pad do sad.

Nokia fan

pre 9 godina

U čemu je ovaj manji iPhone bolji od npr. Nokia Lumia 920?
A već izašli 925 i 930.

Ako je samo do OS-a, to je stvar ličnog ukusa, o čemu se ne raspravlja. Ako je do kvaliteta hardvera, pa ionako sada svaki telefon traje 2 godine i onda se menja.

Ako pričamo o brzinama procesora i slično, lako je ugurati neku aždaju na preko 2GHz, ali treba onda ugurati i adekvatnu bateriju, inače će morati da se puni bar 2 puta dnevno.

Što se tiče rezolucije ekrana kod ovog manjeg, sasvim je OK za tu dijagonalu (pa Lumia 920 ima na 4.5" 1280x768, što je 'taman'), ja bih pre rekao da su preterali sa ovim većim, jer Full HD nema ni većina 7" tableta.
To je čist overkill, i samo će brže da cedi bateriju (pa monitori od 22" imaju tu rezoluciju, a ovamo manje od 6"...).


Kad se priča o količini radne memorije, sve zavisi od optimizovanosti OS-a i softvera. Npr. Symbian Anna i Belle su perfektno radili na N8 i njenih 256MB memorije i procesoru na 450MHz, pa se niko nije bunio niti je pljuvao da joj fali performansi.

A sad bi svi da im telefon bude jači i od desktop i od laptop računara koji imaju kod kuće!


Telefon treba za određenu ciljnu grupu da ima adekvatno izbalansirane karakteristike, a pošto Apple nema čitavu lepezu telefona kao npr. Samsung (koji ima koliko različitih Galaxy modela u rasponu od 200-800e?), onda mora karakteristike da prilagodi većini korisnika.
Šta vredi 8 jezgara na 2GHz, ako iscede bateriju za 5-6 sati intenzivnijeg korišćenja?

watch

pre 9 godina

@ktr
Pratis li i dalje stock market? Ode strelica nagore i to preko ono crte uoci jucerasnjeg Apple dogadjaja. Malo je bila umocila da bi se novi kupci privoleli. Upecena je velika riba, pomirite se sa cinjenicom. A i redovi ispred Apple prodavnica su sve veci.
A tek kad krene Apple Watch prodaja....

Che

pre 9 godina

Mene ne interesujue baš nešto koliko mAh ima neka baterija... više me zanima koliko drži u praksi... za taj manji iPhone 6 piše da baterija u standby drži 250 sati, 11 sati pri gledanju HD videa, do 50 sati za audio, do 11 sati WiFi surfovanja, do 10 LTE/3G surfovanja ili do 14 sati 3G razgovora... što mi takođe zvuči kao sasvim dovoljno za normalnu upotrebu telefona.
(Maks, 10. septembar 2014 12:31)

pa to i kazem, praksa.Jer u reklami uvek pise svasta, 32% jaca, 15% veca, 14% hladnija, 23% brze se puni bla bla bla...zanese te bajkama, a onda kupis i telefon se isprazni za 25 sati.
U praksi dobijes sasvim drugacije, realne rezultate.I to ne samo kad mi Kuk ili Li ili Hirai ili Balmer prosipaju procente, nego bilo ko servira pricu na prezentaciji i blog testovima.
U toj praksi hd video(720p) zavisi od kompresije, i obicno od 2 sata skine oko 20% baterije na tabletu(ako je 1080p i vise) , na telefonu oko 30-40%, lte/3g ce zavisiti od signala koji nije uvek i svugde idealan, dodaj jos sinhronizaciju, dodaj fotkanje, surf, muziku ako neko slusa na putu do posla/faksa/skole, dodaj ako neko pika igrice..pa kad to sve saberes u jednom ciklusu baterije od 100% do 10%, ne dobijes ni puna 3 sata sot sa ovakvom baterijom.Nekome ce to biti dovoljno da izvuce dan, dva, ali po komentarima koje cesto procitam ovde ili na nekom od foruma, nekima to nije dovoljno da potraje ni do kraja radnog vremena.

iOs

pre 9 godina

Iphone 6 i 6 plus izgledaju prelepo,kao i svaki prethodni iPhone,o tehničkim karakteristika dok ne vidimo uživo,ništa...ima telefona od drugih proizvođača koji odstupaju sa dizajnom npr.HTC One,ali iPhone je komad hardware-a koji je ispraćen stabilnim software-om,za koji mnogi kažu da je zatvoren,ok postoji Jailbreak pa kome se čačka neka izvoli,ali stabilnost mog starog iPhone-a 4 koji je pretrpan 95%,se ne može porediti sa novijim generacijama androida,govorim isključivo o stabilnosti...ne brzini-quad core,3-4 giga rama itd...Znači jedna stvar je jako bitna iOs se pravi za Apple-jedan jedini...i usavršava se svakim update-om do detalja i usmeren je samo nama "zaluđenicima"A Android jednostavno nemože da isprati toliko tržište uređaja raznoraznih proizvođača...Ja bih voleo da Android pruža i približno zadovoljstvo kao iOS ali ne vredi...Ovako ide redosled 1...2,3,4,5...Apple,pa par slobodnih mesta i onda ostali.
This message is dedicated to all "Task killers united forces"...please do not attack my comment with minuses!!!

ktr

pre 9 godina

oppaa, danas stize vrlo interesantna vest. Aple je prvi put od osnivanja zabelezio pad akcija nakon predstavljanja novih uredjaja. Nakon pocetnog skoka od 4,5% tokom predstavljanja, usledio je pad na 2.2%. evo i linka http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2750540/Are-Apple-customers-slaves-firm-Desire-789-iPhone-6-Plus-driven-habit-expert-claims.html?ito=social-twitter_mailonline

Mali

pre 9 godina

Njihov sat ce koštati oko 360 dolara a ja sam moj Oneplus one platio isto toliko.Vidoh danas sliku na netu covek prodaje fiat 700€ a iphone košta oko 1000 eto za te pare može i auto a bogami i solidan telefon npr Samsung S4.

pribil

pre 9 godina

iphone je proslost. Pokusava na misice da prati samsung, lg, htc, sony, i ostale. Sve je to prenaduvano i preskupo...Nokia je bila pravi inovator... Steta sto je zglajznula...

edi

pre 9 godina

Moja zena ima iphone 5s i ona je odusevljena dok se ja drzim S4. Osim sto telefon koristimo za sve vise stvari osnovno je da svako zeli da ga koliko toliko personalizuje. Na androidu je bukvalno sve dozvoljeno dok Iphon ima malo mesta da se bilo sta uradi. Prvo sto mi je zasmetalo ( i tu sam odustao od razmatranja prelaska na Iphone ) je da ne mozes videti da li je neko dobio poruku vec moras kupiti apk koja to radi.
Filozofija je izgleda napraviti prosecan telefon, uloziti u marketing, predstaviti ga kao Enterprise i onda ga prodavati rusima i kinezima kao statusni simbol jer verujem da ce tamo imati dosta uspeha. Ne zelim da pominjem one zombije u americi koji bi kupili i g...o da na njemu pise Iphone.

pera

pre 9 godina

Ljudi čini mi se da ste zaboravili činjenicu da i Samsung radi na optimizaciji softvera.. Svaki naredni Android je bolji i stabilniji, a i optimizovaniji... Pozz

MilosMLD

pre 9 godina

snaga procesora se ne meri gigahercima, tako se meri takt procesora. snaga se meri u flopsima. brojevi su nebitni potpuno. androidi su porpuno neoptimizovani i katastrofalni prema resursima. apple proizvodi su ok ali preskupi za noj ukus. za sada je windows phone za mene pravi izbor.

neko j u komentarima kukao kako mu se win ugusi i planira da kupi iMac, moja preporuka je da proba neki linux, preporodice mu masinu za dzabe :) a ima laganih i prelepih, moja preporuka je ElementaryOS ili Bodhi najlepsi su i sasvim lagani za instalaciju i upotrebu

Vlada

pre 9 godina

Polako, čekajte ljudi. Meni nešto samo nije jasno. Pričamo sad samo o ceni. Današnje cene sa mobilnog sveta: Samsung S5 715€-740€, iPhone 5S 515€-760€, Nokia Lumia 1520 584€-614€, LG G3 589€-631€, HTC ONE M8 757€-820€, Blackberry Z30 318€-339€...
Pa samo je Blackberry znatno jeftiniji od ostalih...
Tako da priče o ceni iPhone-a kod nas stvarno nemaju nikakvog osnova..

Tafkal

pre 9 godina

@EU Citizen: Ne zaboravi i Sony Xperia Z3. Apple vec 3 generacije kaska tehnoloski, jedino sto ima iza sebe je UI koji mogu da koriste i Aboridzini i ime.

Mavs

pre 9 godina

@dzonilg
Podrazumeva se da je procesor u MBA intelov, poenta je bila da se pokaze da nisu svi dvojezgarci jednaki, sto je valjda bilo jasno u kontekstu komentara.
Jednom za svagda, Apple dizajnira procesore za svoje iOS naprave, takodje projektuje specifikacije za bukvalno sve ostalo sto ide u njih. Ovaj A8 ce da upropasti ostale ARM procesore u singlethreaded benchmarkovima, i kada se to sabere sa Swift-om, Metal-om i cinjenicom da su aplikacije ionako optimizovane za dual-core, dobijamo ubedljivo najbrzi telefon na trzistu.
A Apple operativne sisteme pravi sam najkasnije od '82. Sistem koji ti navodis nikad nije postojao kao komercijalni proizvod, a naslednik klasicnog Mac OS-a koji je izasao '99 je OS X, koji je susta suprotnost od najgoreg sistema ikad...
I takodje je njihov proizvod, od kernela nagore.

Aleksa

pre 9 godina

KOliko ide daleko ta iskrivljena stvarnost koju im je usadio apple marketing mozes da vidis na primeru potpisnika Mavs koji mislis da apple u svojim laptovima pravi procesore koji su brzi od intela :D
Jednom za svagda APPLE NE PRAVI PROCESORE vec narucuje od Intela ,Samsunga i TCMa ..on samo kaze hocu procesor sa toliko bita da ima jezgra i toliko gigaherca ..apple ne pravi na iphonu apsolutni NISTA ..on samo vidi sta je trenutno dostupno od komponenti u dobavljvacima i od toga sastavi telefon i ubaci svoj OS..koji by the way isto nije komletno njihovo jer je core tj jezgro UNIX ..kao sto je androidu LINUX ..Apple je jednom probao da sam napravi OS iz pocetka 1999 godine i taj OS je izabran za najgori u OS u istoriji racunara...naravno brze bolje se vratili na stari UNIX.
(dzonilg, 10. septembar 2014 08:59)

Pominjes iskrivljenu stvarnost ? Pa, tvoj komentar je vrhunski dokaz takve stvarnosti. "Apple nista ne pravi" ... pa, tog "nista" su prodali 150 miliona Ajfona samo od pocetka ove godine !?
Mislim, logika ti je - mercedes ne pravi automobile, posto nema fabriku guma, plantaze kaucuka, i rudnik i livnicu za eksploataciju metala. A i, nije izmislio benzinski motor.
Mislim, ja razumem da MRZIS Apple, ali ... vidi... nemoj.

Maks

pre 9 godina

Za dobrim konjem prašina se diže, što bi rekala narodna poslovica... kako drugačije objasniti preko 260 komentara na ovu vest od sinoć? :)


@ (Miki, 10. septembar 2014 09:58)

Je l' to pokušavaš da se našališ ili se stvarno toliko ne razumeš u procesore da misliš da BlackBery Z10 sa 32-bitnim dual-core Krait procesorom na 1.5GHz jači od iPhone 6 sa Apple 8 procesorom na 1.4GHz? :D

Ako si pokušavao da se našališ, uspeo si da me nasmeješ jer mi to što si napisao zvuči možda kao kad bi neko napisao da misli da je 32-bitni CoreDuo na 2.2GHz jači nego Core i7 na 2.0GHz :D

Evo ti jedan test u kojem porede performanse raznih telefona... među njima su i iPhone 5 i taj BlackBerry Z10... http://www.youtube.com/watch?v=bsOQvBlRbjY

Na tom testu je taj BlackBerry Z10 bio sporiji i od iPhone 5, a iPhone 5S je bio znatno brži od svih telefona koje su testirali u tom klipu.



@ (Che, 10. septembar 2014 11:37)

To da li veći iPhone hoće ili neće da bude popularan ćemo videti kada počne prodaja... meni se lično sviđa veći iPhone jer ima više prostora na ekranu, a i imam ruke "ko lopate" što bi se reklo.

Mene ne interesujue baš nešto koliko mAh ima neka baterija... više me zanima koliko drži u praksi... za taj manji iPhone 6 piše da baterija u standby drži 250 sati, 11 sati pri gledanju HD videa, do 50 sati za audio, do 11 sati WiFi surfovanja, do 10 LTE/3G surfovanja ili do 14 sati 3G razgovora... što mi takođe zvuči kao sasvim dovoljno za normalnu upotrebu telefona.

Alex

pre 9 godina

Ja, kao korisnik (i prilican fan) iPhone, i kao korisnik Androida, ne mogu da shvatim kolicinu mrznje prema Apple koja se ovde ispoljava od Android fanova. Jedino mogu da predpostavim da je u pitanju kompleks mladjeg brata, i da nije u pitanju "grupa korisnika Androida" , nego pre - dijagnoza.

babaroga

pre 9 godina

Prema tome, ne mozete uporedjivati Apple procesor na kome mozete da rsadite samo ono sto je dozvoljeno i otvoren Android sistem ciji procesor mora da izdrzi sva maltretiranja i gomilu pozadinskih zadataka...
(Voja, 10. septembar 2014 00:17)

Pa kad vi sto nosite Android telefon morate da svakodnevno (citiram) izdrzite sva maltretiranja i primite (ups!) gomilu pozadinskih zadataka...

pera

pre 9 godina

androidaši mogu samo da sanjaju ovoliko komentara na vestima o svojim telefonima. zato svoje komplekse leče ove.
kad se ovoliko strasti (mržnje) uloži u nešto, to ipak nešto govori.
apple je postavio domaći zadatak, a bogami samsung je svojim botovima takođe dao zadatak za idu okolo i kukaju.

Che

pre 9 godina

@ (Che, 9. septembar 2014 20:15)

Šta fali bateriji koju novi iPhone ima?

U specifikacijama za iPhone 6 Plus (onaj sa većim ekranom) piše da u standby baterija može da traje do 384 sati (16 dana), do 14 sati pri gledanju HD video klipova, do 80 sati za audio, do 12 sati pri WiFi/LTE/3G surfovanja webom ili do 24 sati 3G rzgovora.

Evo, pa pročitaj: http://www.apple.com/iphone-6/technology/

To bi za veliku većinu korisnika trebalo da bude i više nego dovoljno... valjda možeš da ostaviš telefon da se puni noću i valjda ne provodiš više od 14 sati dnevno gledajući HD video klipove na telefonu... 

Postoje i eksterne baterije... mada, onima koji po ceo dan provode sa telefonom u rukama bih pre preporučio da naprave pauzu i da ne provode po ceo dan na YouTube i FaceBook... nije ni zdravo za oči da se po ceo dan gleda u nešto sa male razdaljine bez pauze.
(Maks, 09. septembar 2014 23:50)

pise i na tarabi drvo..
Pusti tu plus verziju, ona ima 2915mah, za nju nije toliki problem a i zbog velicine nece biti toliko popularan medju ajfon korisnicima, standardni ip6 ima 1800, petica s je imala 1570, pa jedva izgura dan i to sa 4" ekranom(to vazi za svakog proizvodjaca i njihove "specifikacije" ,idealni uslovi koje predstave na prezentaciji su jedno, a praksa pokaze nesto sasvim drugo)
A drugo, ljudima ne mozes zabraniti sta ce raditi s telefonom, a s obzirom da danas skoro svaki ima twiter, fb, viber, skajp, instagram, pinterest i ostala cuda, dok se to sve sinhronizuje, nema potrebe da se zuji puno u fon, samo ce se isprazniti.

dragan

pre 9 godina

sto kaze neko ispod, odradili su dobar posao...sto ih hejteri vise pljuju to bolje...necu uzet iP6 jer mi ne treba sad...ali sledece godine definitivno, kad se Swift malo odomaci, bice bolje i lakse raditi na njemu, tek ce se videt kakve ce sve aplikacije stici, nije lose vreme za developere, svakako :)...a ovu gomilu sto se raspricala ne znam kako samo imaju vremena i snage vise pricati jedno te isto...

Equilibrium

pre 9 godina

Niko ne pominje mjerač krvnog pritiska koji stoji na njihovom site-u. Pod uslovom da radi to bi značilo da potencijalno može spasiti mnoge živote.

Miki

pre 9 godina

Apple nastavlja da prodaje jučerašnje tehnologije po 4 puta jačim cenama od konkurencije. Moj Blackberry Z10 ima brzi procesor, duplo više rama i jaču bateriju nego "novi" iPhone 6 a košta 4 puta manje novca kao nov nego pomenuti. Zao mi je Apple fanova...

Jim Jefferies

pre 9 godina

Ovo, sa smartphone- ima je postalo dosadno. Da bog da crk'o rock'n'roll kad ga svako svira... ruku na srce, najmanje je Apple za to kriv.

Lana

pre 9 godina

Ovo na ajfon liči još samo po Home dugmetu, inače je kao kineska kopija, jednostavno im ne leže veliki telefoni. A što se tiče sata, stvarno ne vidim logiku davanja tolikih para kad mu se ne vidi jabuka. To ko i da nije Epl.

dzonilg

pre 9 godina

KOliko ide daleko ta iskrivljena stvarnost koju im je usadio apple marketing mozes da vidis na primeru potpisnika Mavs koji mislis da apple u svojim laptovima pravi procesore koji su brzi od intela :D
Jednom za svagda APPLE NE PRAVI PROCESORE vec narucuje od Intela ,Samsunga i TCMa ..on samo kaze hocu procesor sa toliko bita da ima jezgra i toliko gigaherca ..apple ne pravi na iphonu apsolutni NISTA ..on samo vidi sta je trenutno dostupno od komponenti u dobavljvacima i od toga sastavi telefon i ubaci svoj OS..koji by the way isto nije komletno njihovo jer je core tj jezgro UNIX ..kao sto je androidu LINUX ..Apple je jednom probao da sam napravi OS iz pocetka 1999 godine i taj OS je izabran za najgori u OS u istoriji racunara...naravno brze bolje se vratili na stari UNIX.

Zvizz

pre 9 godina

Kao duzi korisnik android uredjaja i wp pozdravljam ovom prilikom korisnike iphone .Oduvek mi se svidjao dizajn i izrada na iphonu .Mislim da je sve preko 4.7 preterano al ajde ,tako da konacno su mi privukli paznju sa vecom dijagonalom ekrana jer je 4.0 premalo .Ove godine ce se naglo povecati broj korisnika iphona to je sigurno.Zato sto ima korisnika androida koji su ovo vec duze vreme cekali od apple.

Djoshua

pre 9 godina

Haha, objasnila je ona slika i poredjenje sa Nexus 4. Nexus 4 je opcije koje je IP dobio danas imao pre 2 godine. Znaci 2016 ce nam Apple doneti bezicno punjenje, a do tada ce izaci jos jedan model cija ce optimizacija da radi na dual core i 1gb ram memorije kostati 500 eura.

Steva

pre 9 godina

Najveći fejl i neispunjenje očekivanja od kada postoji iPhone. Tek sada je iPhone na nivou Nexus 4, ali će ga ifans i dalje kupovati jer nisu bitne performanse, nego zalepljena jabuka na poleđini.

ZagriženiAppleovac

pre 9 godina

Meni je najgrđe od svega što svaka vest vezana za iPhone bude preplavljena komentarima (pljuvanjima) od strane nekih ogorčenih likova koji kao da su bili u vezi sa iPhone-om pa im je on polomio srce, a fazon prišli su mu najbliže dok je neki lik furao isti sto pored u kafiću. Kad otvorim tehnopolis nemam vremena, a kamoli želje da se bakćem i da čitam vesti vezane za samsung,htc,lg (čitaj pljujem po njima kao njihovi korisnici apple). Skladno mom nick-u mogu samo da pohvalim apple i da sa uživanjem kroz nekoliko nedelja čitam vesti tipa NAJPRODAVANIJI TELEFON IKADA..
Pozdrav

Dev

pre 9 godina

Samo 10% ljudi koji pišu komentare zapravo zna kako radi iOS, a kako Android; Šta je ObjectiveC, a šta Java; Šta je pisanje koda direktno za platformu, pa tako kod može da radi samo za tu platformu (iOS), ili pisanje za Javu (koja se ne veže za platformu), pa tako kod radi na svakom uređaju koji ima virtuelnu mašinu (Dalvik VM za Android), te stoga imamo mnogo različitih proizvođača Android telefona; Zašto iPhone radi bolje sa slabijim procesorom? Zato što se kod izvršava direktno na platformi, dok se na Android uređajima izvršava na virtuelnoj mašini koju pogoni procesor (dupli posao). Prednost Androida je skalabilnost i otvoren kod, a iPhone-a optimizacija i bezbednost. Ima tu još dosta toga.

Crnogorac

pre 9 godina

Obožavam tehnologiju, Apple proizvode koristim od 1998. i znam da su uvijek godinama ispred ostalih, iako danas pored OSX i iOS koristim i WIndows i Android uređaje, različite namjene.

Ali, NIKADA neću kupiti bilo koji smartwatch, bio on Appleov ili Samsungov, Motorolin ili čiji god. Zašto? Zato što je u pitanju TAGOVANJE ljudi, žigosanje kao da se radi o domaćim životinjama. Pokupiti informacije sa smartwatcha je TRIVIJALAN zadatak - taj sat ima podatke o tome šta kupujete, gdje se nalazite, šta u ovom trenutku gledate ili govorite, a pomoću senzora na poleđini koji prate pritisak i rad srca i kako psihički reagujete - šta vas plaši, uzbuđuje ili nervira. To je, ponavljam, trivijalno svakom hakeru, a kamo li vladi ili međunarodnoj korporaciji, organizaciji, sekti, čemu god.

Divno parče tehnologije, ali - ne, hvala. Držaću se svog relativno jeftinog radio-kontrolisanog CItizena. Ne treba mu ni punjenje ni mijenjanje baterija kao pametnim ili običnim satovima, ima Eco-Drive. Aplauz čarobnjacima iz Kupertina što su konkurenciju opet učinili smiješnom, ali - radije ne bih.

Rodoljub

pre 9 godina

Da li je iko primetio recenicu "druga generacija 64-bitnog" procesora za one sto se "razumeju" u brzinu procesora i frljaju se ovde gigahercima i hvaljenju procesora sa 88 jezgara ;-) drugo, "energetska efikasnost" - ovom telefonu ne treba baterija od 3000 mAh da bi radio duze u odnosu na sa bez potrebe nabudzenim procesorima koji uz to jedu bateriju. Trece, kamera - o se imalo razume u fotografiju i rezoluciju zna da je frljanje sa megapixelima prava glupost jer kao sto ovde vec neko napisa sa 13mpx mozes da pravis fotku za tapet...i 8 je puno.. Nije sve u mpx-elima ;-) 4. Filozofija i vizija softvera u odnosu na konkurenciju je i dalje daleko ispred.. 5. 6. 7... Mogu do ujutru ;-) ali shvatite bar jedno,nije sve u mpx, ghz, " , br.jezgara... I ko koga ovde kopira i ko kome zbog toga placa milijarde odavno je jasno.

Ana

pre 9 godina

Moj prvi pametni telefon je bio samsung, ok je radio jedno 6 meseci, posle godinu dana bukvalno sam morala da ga drzim na punjenju da bih npr citala b92 . Uglavnom, nije se iskazao ! Kad mi je istekao ugovor, razmisljala sam koji telefon da uzmem, lg g3 ili 5s, na kraju sam uzela 5c jer je bio u ponudi za 99 e za nove korisnike, inace cena se krece od 20- 25 e mesecno uz tarifni paket od 20e- priblizno! Ovo su cene u Sloveniji! Zasada sam veoma zadovoljna sa 5 c, vidi se da je kvalitetan telefon, ne steka internet i sl... Baterija sasvim solidna! Dopada mi se sto iphone ne gubi mnogi na ceni, polovan dobro ocuvan 4 s kosta oko 250 e, 5 s oko 400-500e. Ja ovaj samsung ne mogu da prodam ni za 20 e posle 2 godine- samo za reciklazu tj djubre je! Moj muz ima lg, model pre lg g3, ne znam tacno koji, evo posle 6 meseci vec mu telefon steka, ne prima sms- e tj odlepi sam od se sebe :) ukoliko se uskoro iphone pojavi u Srbiji uz mesecnu obavezu , kupite ga i necete se pokajati!

Steff

pre 9 godina

Sve mi se svidja sve je super, ali jedna stvar ne. Ledja novog iPhonea su ruzna, kao i ova kamera koja nije u ravni sa povrsinom uredjaja sa zadnje strane. To me toliko iritira da nemam reci. Koristim 5S, i odgovorno tvrdim da je lepsi od nove 6ice. Stvar ukusa? Mislim da ce se vecina sloziti da je IP6 pozadi izgubio prepoznatljivost iPhonea.

kak vas zavut

pre 9 godina

Iskreno zakleti sam fan samsunga, ali ovo mi sve super izgleda. Sto se tice kvaliteta uredjaja i materijala pri koriscenju se stvarno vidi koliko je ulozeno truda i vrhunskih sirovina. Ovaj uredjaj nije za svakoga definitivno, jer prvo njegova cijena je jako visoka (pricam za nas region). Takodje je jako bitno za nas narod to da cijena ovog uredjaja jako sporo "pada" sto opet nema smisla al ajde. Svi znamo da apple novim iOS uvijek starije uredjaje uspori. E sada ja mog galaxija (s3) mogu da budzim jos par godina sa novim softverima, raznim romovima mogu da ga napravim da izgleda kako god pozelite (pa i kao iOS) i to da radi super. Overklokovanje je nesto sto na iphonu mogu samo da sanjaju. Iskreno da mogu da priustim uvijek novi iphone kupio bih ga jer je aktuelna generacija uvijek medju top uredjajima ako ne sam vrh sto se brzine i pouzdanosti tice, ali posto nemam drzim se narodnog telefona tj. androida koji vam pruza BESKONACNE mogucnosti!!!

Vladica

pre 9 godina

"Retina HD displej koji krasi 4.7-inčne (1.334 x 750p)"
Kakve veze ima 1334x750 sa HD rezolucijom? Konkurencija je odavno stavila normalan Full HD na telefon. Plus mi manje od 2000mAh za telefon od 4.7 liči na dnevnu upotrebu električne utičnice.

Next

pre 9 godina

Kada je pretstavljen galaxy s5 mnogi su bili razočarani napretkom u odnosu na s4 ali petica je barem vodootporna a ovaj novi iphone nema niti jednu stvarno bitnu novinu osim većeg ekrana a to realno mnogima ni neće biti toliko bitno.

Planirano zastarevanje

pre 9 godina

Kako god, ja znam samo da moj Samsung galaxy s4 neću zameniti dokle god radi. I kad odlučim da kupim sledeći mob kupiću polovan! Dosta mi je vise,sve je ovo sada što štancuju na milione telefona čisto bacanje naših krvavo zarađenih para.

Chupa

pre 9 godina

Ljudi, hoce li mi neko, molim vas, objasniti sta je to na ovom telefonu toliko revolucionarno, kao sto pise u gomilu komentara ovde?
Nikad nisam pljuvao telefone i operativne sisteme jer smatram da svako treba da uzme ono sto mu odgovara i sto mu se svidja, ali ovo je stvarno prodavanje magle.
Jeste telefon odlican ali nista novo nije doneo sto drugi proizvodjaci vec godinama imaju. Da su barem stavili safirno staklo kao sto su najavljivali (i znam da su posle rekli da nece moci da pokriju celu proizvodnju) to bi stvarno bilo revolucionarno(i znatno skuplje sigurno) ali ovako nista specijalno.Inace telefon kao telefon je dobar ali nista specijanlo i zato ne razumem telu pompu oko toga.
A ovo sto ljudi pisu 1.4GHZ i 1 GB rama da je malo, to je greska. Ako je sistem dobro optimizovan nema ni potrebe za jacim, kao sto je slucaj sa Lumia telefonima koji nisu jaki ali i ne treba da budu jer je WP 8.1 odlicno optimizovan da radi i na 512 RAM. Inace sve ovo pricam i licnog iskustva jer sam koristio sva tri OS-a. Pozdrav

dadobh

pre 9 godina

i sta je ovde novo???
kamera starog modela,sistem koji je identican androidu,to sto ne baguje govori koliko je zatvoren sistem,dizajn star preko pet godina, o vodootpornosti i otpornosti na ogrebotine nista (sto je vec standard), nigdje k4 videa... nije mi jasno sta su predstavilí,a sat necu ni komentarisati

kada vidim iz svog blizeg okruzenja ko kupuje ove telefone sve mi je jasno

niki

pre 9 godina

zanimljivo da niko ne komentarise dizajn ovog telefona, dizajn je jako diskutabilan, to je isti onaj telefon sto su kinezi predstavljali pre 3 meseca, hardver je nebitna stvar na telefonu, pa s2 sa dual core procesorom na 1.2 ghz i giga rama i to starije generacije bez problema moze da gura i kit kat i 98 posto aplikacija, tako da je androidu potrebno mnogo resursa je cista glupost, sve u svemu, najobicniji moguci telefon, koji ce verovatno imati svoju klijentelu ali iskreno, nista nije bolji od bilo kog telefona ni iz srednjeg ranga iz android serije narocito ako gledate cenu, za 270 eura nov lg g2, i to nov, tri puta jeftiniji od ovog telefona, znaci kupite sebi, bratu i devojci tri vrhunska ako ne i bolja telefona po ceni jednog ili kupite sebi vrhunski tel i odete na more ili kupite sebi vrhunski tel i platite vrhunsku pretplatu za koriscenje telefona sa operaterom od 2500 dinara mesecno i to uplatite obe godine istovremeno, u mts uzmete onu od 5000 idobijete 50 posto popusta ???? pametnom dosta..

Bla

pre 9 godina

Ajde lepo vi koji koristite samsunge, i ostale telefone da ne pljuju ovde apple. Koristi sta hoces i nemojte kuckati neke nebuloze. Svako ima svoj izbor i iskukirajte vise.

iWatch for iPhone

pre 9 godina

Ovaj Apple Watch oblik je idealan za svoju funkcionalnost. Nije sve to moglo na neki iznenadjujuci izgled, jer ne bi bilo dovoljno mesta. Licno vise volim glomaznije satove. Nekako su mi ocigledniji i upecatljiviji. Interface Apple Watch-a ce biti domaci zadatak za sve brendove. Tu ima toliko karakteristika da ce se retko ko i usuditi da kopira sve na jednom mestu. Za pocetak je i previse, a horizont mu nije granica gde se sa svim tim moze otici.

Treba mi novi iPhone, ali ce biti tesko odluciti se za koji od ova dva nova. Da su sve karakteristike iste i na 4,7 i na 5,5, bez dvojbe bih uzela 4,7. Petica je prevelika, teza i nezgrapnija. Ali s’ obzirom da je cena priblizna, a petica daje vise… mislim da cu uzeti peticu iako ne mislim da su se pretrgli sa upgradovanjem.

Jedinstveni Apple nastavlja svoju tradiciju ekosistema i kvaliteta. Neverovatno je da jedna kompanija sama pravi i telefone i hardver za satove i aplikacije i komjutere i operacione sisteme, da se povezuje sa bolnicama, avio prevoznicima, prodavnicama, kreditnim karticama… Mnogo je turda tu ulozeno, da bi moglo sve biti perfektno.

Divim im se vise nego bilo kome i zivim vreme u kojem pratim i imam vizuju kako ce tek nastupiti.

dzozey

pre 9 godina

"Ne kapiram zasto i dalje 8mpx?
(peca, 09. septembar 2014 19:37)".

Zato sto kvalitet fotografije ne zavisi od broja megapixela, a Apple-ova ciljna grupa nisu oni koji se loze na mpx, ghz, broj jezgara itd.
(nex, 9. septembar 2014 22:14)

A ko su ciljna grupa Apple-a? Nema logike u tome sto vi Apple-ovci pricate. Ljudi koji se loze na mpx, ghz, broj jezgara itd., su ljudi koji za to daju veliki novac. A ako Apple nema nista od toga, zapitaj se zasto vi dajete toliki novac. I jeste tacno da kvalitet fotografije ne zavisi od broja megapixela, ali to ne znaci da kamera iPhone 6 telefona moze da "prismrdi" kameri Nokia ili Samsung telefona. iPhone je dobar telefon, ali ne moze da kosta koliko i Note 4...to se kosi s pamecu.

Savanaman

pre 9 godina

Zar nije bitna optimizacija softtvera i hardvera plus treca strana (app),a ne GB, Ghz i ostalo. Ako je po toj filozoviji onda Samsung S5 Quad-core 2.5 GHz je iste brzine kao i Intel i7-2860QM... Nesto ne bih mogao da se slozim sa time.

dzozey

pre 9 godina

Za vlasnike androida: kad ćete da ukapirate da iOs-u ne treba server sa 500 jezgra i 1TB RAM-a da bi glatko radio...(Mrki, 09. septembar 2014 21:30)
To je sve lepo i tacno. Ali zasto onda kosta kao da ima 1TB ram-a? Ako OS koji zahteva slabiji hardware, da li to treba da znaci da proizvodjac treba da trazi za telefon kao konkurencija koja daje veci novac na hardware? Po mom misljenju, kupci su ti koji treba da uzivaju u jeftinijem telefonu, a ne da milijarderima donose jos milijardi..

Voja

pre 9 godina

@Moze da bidne, al ne mora da znaci... Upravo o tome sma ja i pricao... postoje procesori opste i procesori specijalne namene... Apple u svojim telefonima ima procesore opste namena, ali prakticno, posto je iOS vrlo zatvoren sistem, ponasa se kao procesor posebne namene... optimizovan za specificne programe, kodove i aplikacije... Prema tome, ne mozete uporedjivati Apple procesor na kome mozete da rsadite samo ono sto je dozvoljeno i otvoren Android sistem ciji procesor mora da izdrzi sva maltretiranja i gomilu pozadinskih zadataka... Ja znam da je ovo tesko objasniti prosecnom korisniku i da gomila njih ne razume kako Apple sisa svoje korisnike, ali i to je u redu... nisu oni jedini... ako zadovoljava njihove potrebe, neka kupuju... tako to funkcionise... ali nije u redu pricati o necemu sto ne razumeju... Apple, koji ima zadatak da mu procesor podrzi 10-tak proizvoda koji su prilicno autisticni u mogucnosti manipulacije sistemom i Android procesori, kojima se broj uredjaja i ne zna... Arhitektura ta dva procesora je vrlo razlicita i ne moze se porediti nesto sto radi na 1000 uredjaja i nesto sto radi na 10... jednostavno nije realno...

Nikola

pre 9 godina

Ko misli da su pikseli u kameri glavna stvar,taj je fotografski neobrazovan....Optika koju 6-ica ima je vrhunska,i to je najnovija tehnologija koja se koristi u profi foto aparatima tipa Nikon,itd...Eto vam i nokia sa 41 mp kamerom,pa su slike neuporedive sa 5s.A da ne govorim da nije potrebno 5 gb rama i neki nadrndani procesori da bi sve radilo kako treba,ali mi smo kao i Rusi,sve najvece da bude :)

HaliGali

pre 9 godina

Razocaran. Apple je prihvatio filozofiju Samsung-a sto veci uredjaj to jace tehnicke karakteristike. Treba nam lopata a ne ruka za te uradjaje. Jos je samo Sony ostao sa Z3 compact od telefona razumnih dimenzija.

Čisto da se zna

pre 9 godina

Za Apple-ovce: pogledajte malo preko plota, ima i konkurencija svašta da ponudi. IPhone jeste jedan od najboljih ali izkulirajte malo sa kompleksom superiornosti. Nit je kul, nit je opravdano.

Za Android-aše: I sam koristim Android još od G1, iz više razloga, ali stoji da je iPhone jedan od najboljih uređaja na tržištu iako nema najbolje specifikacije.

IPhone je članska karta za elitu samo gde ga nema u zvaničnoj prodaji (čitaj Srbija). U ostatku sveta košta ko i flagship bilo koje druge firme, pa kupi ko šta voli.

lg g2

pre 9 godina

ovi koji se kikocu na dual core i samo broje megaherce, megabajte i miliampere bolje da se pokriju usima, ubjedjen sam da takvi nisu koristili iphone duze od 10 minuta.

alek

pre 9 godina

haha placa se bez kartice. pa google je to uradio sa nexus 5 pre godinu dana. sve ide prwko nfc. pogledajte moto 360 pa cete videti sta je dizajn sata. sve ovo pise covek koji je imao iphone od broja 1 do broja 5 i to hronoloski kako su izlazili, a onda presao na nexus iz ciste znatizelje i ostao na njemu.

Maks

pre 9 godina

@ (Che, 9. septembar 2014 20:15)

Šta fali bateriji koju novi iPhone ima?

U specifikacijama za iPhone 6 Plus (onaj sa većim ekranom) piše da u standby baterija može da traje do 384 sati (16 dana), do 14 sati pri gledanju HD video klipova, do 80 sati za audio, do 12 sati pri WiFi/LTE/3G surfovanja webom ili do 24 sati 3G rzgovora.

Evo, pa pročitaj: http://www.apple.com/iphone-6/technology/

To bi za veliku većinu korisnika trebalo da bude i više nego dovoljno... valjda možeš da ostaviš telefon da se puni noću i valjda ne provodiš više od 14 sati dnevno gledajući HD video klipove na telefonu...

Postoje i eksterne baterije... mada, onima koji po ceo dan provode sa telefonom u rukama bih pre preporučio da naprave pauzu i da ne provode po ceo dan na YouTube i FaceBook... nije ni zdravo za oči da se po ceo dan gleda u nešto sa male razdaljine bez pauze.

Nebo

pre 9 godina

Smoril ste sa androidom i iOS-om.
Svaka roba ima svoje kupce bez obzira na konkurenciju,cenu, kvalitet i izgled iste.
Da li je recimo bilo koji VW auto bolji od Skode u istoj klasi ili gori od Audi modela pa da bude takva razlika u ceni?
Dok se vi prepucavate ciji je veci, i jedni i drugi trljaju ruke i grade imperije.
Bolje da vidimo kako cemo da prezivimo. Mislim da ovo nije jestivo.

Necrophagist

pre 9 godina

Kad se setim kada su pricali kako iphone 4 ima savrsenu velicinu ekrena, pa posle iphone 5 ima savrsenu velicinu ekrana. Pa onda svi pljuju samsung, htc... zbog velikih ekrana, i onda izbace 4.7 i 5.5 ma to je savrsena velicina ali samsung ili htc od 4.7 i 5.5 nije savrseno, ma to nije isto... NOTE 4 CE PREGAZITI OVO NJESRA.

pn

pre 9 godina

Razumem da kažete da na Iphone ne treba 4-8 jezgra procesor,2-3 giga rama ali da li vam ni baterija ne treba?Pa čoveče samo 1810 mAh baterija za telefon kome samo ekran "jede" ogroman deo baterije.Uz malčice zahtevnije korišćenje neće ni pola dana da izgura.

toza nebuloza

pre 9 godina

ekrani su im debakl! iphone 6 ima na 4.7 inca rezoluciju kao moj stari nexus 4 koji sam kupio za 250 dolara! A za ovaj veći, nek novi Epl diša prošeta do bilo koje radnje sa mobilnim da pogledaj ekran na LG G3...

alek

pre 9 godina

sto se tice procesora i brzine, nemojte da se podsmevate jer je to skroz drugacija arhitektura od snapdragona i exynosa. ali me ovo sve podseca na 2008 kada su predstavljali iphone 3g i divili se cudu od 3g mreze sa zakasnjenjem od 3 godine. revolucija je bila sa prvim iphonom jer su ljudi do tada znali samo za slajdere i ne secam se koje jos telefone, a sve ostalo je samo vrhunski marketing. i sam sam podlegao tom istom do prosle godine.

Saša

pre 9 godina

Za sve one koji sebe svrstavaju u tabor androida ili apple-a i upadaju u besmislene rasprave oko toga: brendovi postoje zbog nas kupaca, a ne mi zbog njih. Slow down, please!

Igor

pre 9 godina

Sacekacu da vidim sta zaista ima da ponudi ovaj telefon (koji ce vrv kostati u Srb 900E)
Na testovima ce se naci za najmanje 2 nedelje...
Inace slozio bih se sa doticnim gospodinom koji je rekao komentarisi uredjaj koji koristis ... :)
Ja sam vlasnik SG S5 licno nisam bio za taj fon ali uzeh, ni jednom mi nije zabagovao, a sta nema u njemu...O kameri od 16mpx necu da komentarisem ne zbog broj mpx-a vec zbog izuzetno kvalitetne slike, isto vazi vazi za FHD i 4K snimanje..
Skrener prsta postoji i S5 koji sluzi za mnogoooo sto sta...Samsung i drugi modeli( Sony Lg HTC huawei) su odavno izbacili ono sto je apple danas...
toliko....

Zile

pre 9 godina

Fablet mi je simpatican, skroz ok. Sat me ne zanima i uveren sam da ce puci, kao sto su pukli i digitronci sa memorijom, npr. Casio Databank serija.
Imam utisak da je napravljen jako veliki korak u odnosu na iPhone5, pa bi njemu i 4 i 4s trebala znacajno da padne cena, kad je vec ovaj tako jeftin. Kao da je Apple hteo da "ubije" sve prethodnike, ne razumem koncept prodaje koji su osmislili?

Zile

pre 9 godina

Fablet mi je simpatican, skroz ok. Sat me ne zanima i uveren sam da ce puci, kao sto su pukli i digitronci sa memorijom, npr. Casio Databank serija.
Imam utisak da je napravljen jako veliki korak u odnosu na iPhone5, pa bi njemu i 4 i 4s trebala znacajno da padne cena, kad je vec ovaj tako jeftin. Kao da je Apple hteo da "ubije" sve prethodnike, ne razumem koncept prodaje koji su osmislili?

Goran

pre 9 godina

U pitanju je druga generacija 64-bitnog čipa A7 predstavljenOG sa modelom iPhone 5S.

Generacija čipa predstavljenog, ne generacija čipa predstavljenim.

lg g2

pre 9 godina

krajnje je primitivno gledati samo broj jezgara i megaherca kada se porede snage procesora. sacekajte da se pojave prvi testovi...

beba

pre 9 godina

I dragi appleovci, koji cete model kupiti? Veci pristojni za preko 1000 dolara ili manji koji vise odgovara vasoj filozofiji ali sramotnih specifikacija? Strasno sta su predstavili...

stastoreko

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da neko još uvek poredi procesore po broju jezgara i nominalnoj brzini. Daleko je bitnija brzina u praksi. To mi zvuci kao kada neko stavi motor iz Bugatti Veyron-a u IMT-ov traktor i tvrdi da je to auto sa boljim voznim performansama od nekog Porsche-a, jer ima 1000 konjskih snaga.

zmitjkoe

pre 9 godina

Ovde izgleda pisu i predskolska deca, kao i deca sa posebnim potrebama, jer kako inace objasniti komentare. Cobani dosli da "sisaju ovce", gikovi dosli da mere ince ("iako su se kunuli u 3,5"), razocarani su "ocekivali mnogo vise"... bla, bla...

Svima vama, nemoj posle da bude nisam cito, Apple je upravo prikazao iPhone 6/6 Plus, tehnoloski najsavrseniji smartfon ikada, smartfon sa kojim Apple zapocinje novu revoluciju - placanje palcem, no paper, no plastic.

To niko od ameba nije ni zapazio, a Apple je upravo zapoceo da pravi svoju imperiju!!!

"Konkurencija" vise ne moze da prati Apple, jos nije stigla ni do iPhone 5s, mozda sledece godine.

Note 4, sa super usavrsenom olovcicom za digitalno blokce, i prvim UV senzorm na svetu (zgodno za plazu) nema sanse pored iPhone 6 Plus.

Kamera je savrsenstvo, jedino zbog nje bih presao na sesticu.

 Watch je ispao fantastican, najzad watch koji ima (jako puno) smisla. Svi ostali ce najzad vide cemu ta sprava moze sve da sluzi (kad je deo zaokruzenog ekosistema. Taktilna funkcija(levo/desno) na Maps bukvalno vodi coveka od tacke A, do tacke B, bez da gleda u mapu/fon/tablet/ Watch. Koliko to znaci slepima i starim? Cak je moguce platiti veceru  Watchem.

Apple rasturio do daske. Alone on the top!!!!

nex

pre 9 godina

"Ne kapiram zasto i dalje 8mpx?
(peca, 09. septembar 2014 19:37)".

Zato sto kvalitet fotografije ne zavisi od broja megapixela, a Apple-ova ciljna grupa nisu oni koji se loze na mpx, ghz, broj jezgara itd.

uredni neplatisa

pre 9 godina

iPhone je do sad uvek bio prepoznatljiv i jedinstven. Sa "kilometra" si mogao videti i prepoznati ako neko "fura" jabuku. Sa ovom 6-icom se nekako izgubila ta prepoznatljivost u dizajnu.

Cujem da ce iPhone korisnici u Srbiji da dobiju uz telefon postolje i zastavicu sa logom jabuke da zabodu na sto u kaficu - cisto da se zna, a uz zlatni dobiju jos dva para belih čarapa i šimike...

velikipoznavalac

pre 9 godina

Ljudi i dalje kupuju ovo djubre tako da se ne trebamo podsmevati Apple-u. Oni su samo kompanija koja zaradjuje brdo para. Samo se trebamo zabrinuti za osobe koje ce da kupe ovo.

Zarko

pre 9 godina

Mislim da je danas postalo jasno zasto je Apple ovoliko odugovlacio sa satom. Apple Watch je mnogo napredniji od bilo cega sto se nudi na trzistu i zapravo je jedini validan smartwatch. Google je pogresio sto nije sacekao bar jos godinu dve i razvio ozbiljniju spravu. Samo su imali inovativan dizajn i to je sve. Sada ce ponovo morati da jure Apple, ali mislim da ce ih u ovoj kategoriji tesko nadmasiti. iPhone je prosao prema ocekivanjima. Nema safirnog stakla i to je dobro jer bi cena otisla u nebo. Ovako model od 4.7 inca kosta kao 5s dok je ovaj veci 100$ skuplji.
Apple pay sistem je takodje sjajan i konacno je predstavljeno ono sto su ljudi trazili.
Sve u svemu, danas je bio veliki dan. Danas su zaziveli pametni satovi a potvrda stize pocetkom 2015. kada Apple Watch u prodaju i kada padnu prve recenzije.
Necu da se trudim da citam komentare. Verovatno je 99% hejtovanje droida, ali to je i normalno. Apple vas je ponovo pobedio. Svi u svetu se slazu i pomirite se sa time. Ajd uzdravlje.

Esp

pre 9 godina

Koliko ovde ima samo pacenika koji se ubiše objasnjavajuci zašto ne treba uzeti Apple. Pa sad mi dođje da ga kupim iako mi ne treba.
Živi i pusti druge da žive- sto bi Dzejms rekao.

Mr

pre 9 godina

Svojevremeno su amd desktop procesori imali oznake sa npr 2500+. To je značilo da su konkurentni Intel procesorima na toj frekvenciji, pa čak i u nekim situacijama malo brži (zato je ono plus). Naravno, ti isti amd procesori su radili na znatno nižim frekvencijama, što bi nas dovelo do zaključka da je njihova tadašnja arhitektura bila naprednija. Tada su oni koji su bili pri parama govorili Intel, Intel i samo Intel. Sada je to slučaj sa apple procesorima, oni na manjem taktu postižu zavidno veće performanse od konkurencije. Tadašnji kupci Intela su sadašnji kupci appla. Znači, na delu je SNOBIZAM. Applu svaka čast i sve najbolje.

zoran dj

pre 9 godina

Za vlasnike androida: kad ćete da ukapirate da iOs-u ne treba server sa 500 jezgra i 1TB RAM-a da bi glatko radio...(Mrki, 09. septembar 2014 21:30)

za tebe,
nokiji 3210 ne treba nikakav procesor da bi radila glatko.

marko

pre 9 godina

Na našu žalost, cena ovih telefona, kod nas, će biti mnogo veća nego u normalnom svetu.To znači da će mnogima biti samo pusta želja, a verovatno i meni.Ako se pojavi u MTS-u, a da je cena koliko toliko prihvatljiva, postoje šanse da se častim.Ne bih više da smaram sa ovim drndroidom.

Markec

pre 9 godina

Hahah kako su se uzbudili ovi robotici, aj sad idite malo reistalirajte romove, ispravljate bagove i klokujte procesore. Jos vi ne shvatate da Iphone sa pola snage procesora radi sve brze od vasih okta mega core telefona napucanih specifikacija koje nicemu ne sluze. Apple ponovo suvereno vlada, samo pratite prodaju ovih modela.

Pauly Ester

pre 9 godina

Eh nekad sam bio u stanju da cackam PC ceo dan samo da bi pokrenuo neku crackovanu igricu. Kad malo pocne da koci ja instaliram ponovo sistem, svaki put zadovoljan jer sam ga sredio bolje nego prethodni put. Sada imam laptop gde dve godine nisam reinstalirao sistem, i ladno popijem kafu dok se sistem ujutro ne podigne a kad imam klijente u birou uvek bas onda pocne da koci. OS se siri i neprestano i zauzima celu particiju. U Outlooku za pet email naloga svaki put kucam sifru jer sam vec gadno prosao sa virusima.
Ipad i iPhone odlicno rade posao, i ok kupio sam gomilu programa i platio za to po 5/10 dolara. Nista me nece spreciti da uzmem i iMac, i ne zanima me kakav procesor i koliko rama ima, samo zelim da radi ono sto treba da radi.

maki

pre 9 godina

koristim android, nisam ekspert, ali prateci desavanja, skontao sam da je optimizacija bitnija od napucavanja broja jezgara, apple je to najbolje odradio, dok kod androida je broj jezgara samo da je nesto novo, a sto se tice sisanja ovaca, u srbiji nas deru za sve telefone, kad bi kod nas bili ovakvi uslovi, iphone6 bi bio medju jeftinijim telefonima, mene jedino kod iphona nervira izgled sistema i to mi se ne svidja

Mavs

pre 9 godina

Novi ajfoni su ružniji od starih, a Motorola ima lepši sat! Podjednako beskoristan, doduše. Lajvstrim je bio komedija, nisam mogao da čujem gosn. Šilera od neke gospođe koja je pričala na kineskom... i to u slučajevima kada sam mogao da gledam strim, pošto je blokirao svakih 20 sekundi.
Moj utisak: ispostavilo se da je najveća revolucija posle prvog ajfona bio Galaxy Note kec.

@milos
Kako god okreneš obe šestice će se pojedinačno bolje prodati nego Note 4. A sudeći po prethodnim iskustvima, teško da će Note imati bolji ekran. (nije sve u rezoluciji, posebno na preko 300ppi, čitaj Anandtech) Ili kameru. Ili procesor (nije sve u gigahercima, Pentium 4 je na istom radnom taktu bio sporiji od Pentiuma 3, na primer). Na kraju krajeva, MacBook Air ima dual-core na 1.4GHz koji kompletno leši Intelove procesore starije generacije, da ne pominjem ARM. Mnogo androidaša gleda specifikacije tako što poredi par brojeva. Njima preporučujem da u komp stave P4 na 3.8GHz...
Dobri developeri (a dobar deo njih kompletno ignoriše android) će iskoristiti veći ekran veoma brzo, tako da će kvalitet aplikacija biti na sasvim drugom nivou u poređenju sa androidima od 5+ inča.

Maks

pre 9 godina

@ (ja sam, 9. septembar 2014 19:29)

Pogrešno si mislio onda...

Snaga procesora se uopšte ne izražava u gigahercima... to je samo frekvencija...

U nekim slučajevima više gigaherca može da znači brži procesor, ali to ako se porede dva modela procesora od istog proizvođača, iz iste generacije i iz iste serije, to jest ako se porede procesori koji imaju potpuno istu arhitekturu, imaju isti broj registara, istu količinu keš memorije na procesoru i koriste potpuno iste setove instrukcija, a da je razlika samo to na koliko GHz koji model procesora radi.

Ali pošto performanse ne zavise ni samo od gigaherca na papiru, ni samo od broja jezgara, ako se porede procesori koji imaju različitu arhitekturu, onda uopšte ne mora da znači da je neki procesor brži ako na papiru ima više gigaherca.

Evo ti jedan video u kojima rade razne testove performansi na iPhone 5S, iPhone 5C i Galaxy S4: http://www.youtube.com/watch?v=mhsQFKrNnNw

Obrati pažnju... na papiru i iPhone 5S i iPhone 5C imaju dva jezgra na 1.3GHz, ali je iPhone 5S otprilike duplo brži... na svim tim testovima je iPhone 5S imao bolje performanse i od tog Galaxy S4 telefona koji na papiru ima quad-core procesor na 1.9GHz.

Isto tako, dvojezgreni Core i5 Haswell na 1.3GHz (I5-4250U) iz 2013. godine, koji je namenjen ultrabookovima, bi bio i više nego duplo brži od nekog dvojezgrenog Core2Duo procesora na 2.2GHz iz 2007... tehnologija napreduje, tako da Haswell na 2.2GHz nije isto što i Core2Duo na 2.2GHz.

only fools and horses

pre 9 godina

Na kraju krajeva, MacBook Air ima dual-core na 1.4GHz koji kompletno leši Intelove procesore starije generacije, da ne pominjem ARM.
(Mavs, 09. septembar 2014 21:14)

Očigledno sam nešto propustio. Koje procesore koristi MacBook Air. Jeli to neki novi iProcessor koji se proizvodi u Kupertaunu?

Joker

pre 9 godina

E sada nakon celogodišnje ujdurme da sumiram moje ustiske iz 2014:
Samsung Galaxy S5 - totalni promašaj. Ništa specijalno u odnosu na S4. Opet plastičan sa onom ružnom pozadinom.
HTC One - Više me je oduševio E8 nego M8. Isto kao i S5, ništa posebno u odnosnu na prethodnika.
LG G3 - Overload. Preveliki, QHD ekran koji nikom ne treba. Imate na netu gomilu negativnih komentara tipa koči, pregreva se etc.
Sony Xperia Z2/Z3: U čemu je razlika između ova dva telefona? Ili bolje rečeno, u čemu se razlikuju Z, Z1, Z2 i Z3?
Apple iPhone: Konačno su priznali da prate trendove. Apple Watch za sada obećava. Više me je impresionirao od Android Wear satova i Samsung Gear serije.
Moto X: Jedini telefon koji me je oduševio ove godine. U odnosu na prethodni model, napravili su bar tri koraka unapred. I neće biti skup.
Samsung Galaxy Alpha: Super, ali biće skup.
Samsung Galaxy Note 4: OK. Nije ni promašaj, a nije ni neka revolucija
Samsung Galaxy Note Edge: Najveća glupost koju sam video ove godine.

Jashta

pre 9 godina

Moram priznati da ostali pametni satovi koji postoje trenutno na trzistu u odnosu na Apple-ov izgledaju tako kineski, da nenazem pijacarski.

N2

pre 9 godina

Resenje je sledece - sacekam jos jedno 6-7 meseci, da Note 3 pojeftini zbog novog N4, i onda ga pazarim za 350-400 jura i imam strava fon (quad core, 3 gig. rama) naredne 2-3 godine. Mislim da sada kada ima odlicnih telefona za 200€, spiskati na nesto 700-800€ je cista glupost. Sisanje ovaca od strane svih vodecih proizvodjaca. A sto se Iphona tice mislim da ama bas nista novo nisu doneli. Sve vec postoji. Dobro za njih da to sa prodajom nema nikakve veze.

EU Citizen

pre 9 godina

I čime sad da ovo što su predstavili konkuriše Note-u 4, LG G3, HTC-u M8 ili Huawei Ascend Mate 7, kad je po svenu inferiorno, osim marketingom, a marketing ovakve rupe teško može da popuni? Neto rezultat: prodaće dosta ovih tehnološki inferiornih i softverski rigidnih i dosadnih spravica, jer je ljudska glupost moćna sila, ali udeo Androida će opet malo porasti, i Apple će se još korak-dva približiti neminovnom padu, jer otkad je Vrhovni Prodavac Magle napustio ovaj svet, nema ko da im smišlja nove bajke za nove generacije ovaca, a na svetu ima barem sedam-osam firmi koje vrhunsku mobilnu tehnologiju umeju da naprave i spakuju mnogo bolje od njih.

antara

pre 9 godina

Malo su pozajmili u piksel od htc-a, nfc placanje(google wallet), famozni apple watch(android wear). Kako su pametno izradili htc sa nekim papirima i ugovorima.

analiticar amater

pre 9 godina

Note 4 edge je pokazao kako se savija ekran i pravi vrhunski fablet, motorola i lg su pokazali kako se pravi pametan sat.
najgore je kad nesto morate da pravite protivno svojim uverenjima, kao sto je apple morao da udje na trzisye fableta koje je samsung kreirao i tako se odrekao svoje idealne velicine....problem je samo sto prosecnom appleovom korisniku toliki ekran nije potreban jer ne zna sta ce sa njim.

Miskec

pre 9 godina

Ne razumem ljude koji uporedjuju dual core sa quad ili octa core na samsungovim ili drugim uredjajima.

A8 cip i generalno A cipovi su iskljucivo pravljeni po specifikaciji Applea iskljucivo za njihov software tj iOS i tolko su uskladjeni da iOS8 i igrice i sve na njemu radi identcino kao bilo koja aplikacija na andoridu na 8 jezgara, problem je u tome sto aplicjacija na androidu da bi radila normalno mora da ima 8 jezgara procesor ili ce da secka. Nije porblem napraviti procesor sa 8 jezgara problem je sto taj procesor trosi 4 puta vise baterije nego dual kore i zasto bi stavljali kada sve savrseno radi na dual koru. Napominjem to je procesor pravljen iskljucivo za potrebe applea i njihov software dok se android razvija nezavisno i normalno da mu treba 5 puta vise procesora da bi radio normalno.

Zato ta prica o tome kako nevalja jer je dual core je glupost, jer je kvalitet u tome da sve na njemu radi isto kao na andoridu sa 4 puta manje procesora i potrosnje baterije.

BTW sat je ruzan mnogo, lepsi je Gear 2

Alex

pre 9 godina

Ios je zatvoren os. Njemu bolje specifikacije i ne trebaju da bi radio savrseno. Kome njegov os odgovara bice mu i tel savrsen. Iphone 4 ima 512 rama pa radi bolje od mnogih androida i sa 1,5 giga istog, ali je zato supalj i dosadan. Ko sta hoce....

Dragan

pre 9 godina

Apple-u treba odati priznanje na sampionskom pishanju po svojoj armiji zombija koji ce bez pitanja pojesti sve sto im je servirano....kraj 2014-e a oni izbacuju telefon sa 1GB rama, kamerom od 8 megapiksela, i manjim ppi od 400 za sve modele osim najveceg (koji ima 401)...Ovaj A8 procesor je isto dual core, i ako je 25% jaci od A7 kao sto tvrde to znaci da je i dalje ispod 2GHz, sto opet znaci da nece moci da se poredi sa 1-2 godine starim Quad-Core snapdragonom koji vecina ozbiljnijih Androida uveliko fura.

Iskreno, meni je donekle drago sto mogu da pokupe silne pare koje ovaj telefon ne vredi od svojih zavisnika, posto uglavnom vlasnici tih telefona vole da zagadjuju vazduh svojim puvanjem u vezi ovih precenjenih igracki, tako da i zasluzuju da im Apple iscedi sve sto imaju.

joe

pre 9 godina

Oko iphone-a je godinama strpljivo i tendenciozno stvarana fama, tako da upakuju parce cigle i nazovu ga iphone 7s , masa ce ga kupovati. Oni ce i dalje da se bogate , a "korisnici" ce biti ubedjeni da imaju tehnolosko remek delo, a u stvari dobice uredj za klasu losiji od konkurencije ...menadzment za nobelovu nagradu.

Moze da bidne, al ne mora da znaci

pre 9 godina

@voja Slazem se sa tobom vojo, al samo donekle. Evo uzmimo npr. photoshop, pravi ga isti proizvodjac, samo sto na mekovima neki tezi zadatak uradi neuporedivo brze nego na pc-u. Hardver slican. Raspitaj se kod dizajnera, videces da je tacno. E sad tu dolazi ono drugo, optimizacija OS-a. Tu je apple ispred svih, jel pravi i hardver i softver, naravno da mu je lakse da OS optimizuje za 5 modela racunara i isto toliko telefona, nego sto moraju da rade win i android. Kao drugo, kod procesora nije vazna samo brzina, po meni je vaznija kes memorija. Kao sto je i kod rama bitan radni takt.... Tako da je sve to jako diskutabilno. Za telefone ne mogu da tvrdim, ali sto se tice racunara, moje 15+ godisne iskustvo me nekako uvek vuce da navijam za unix. Trenutno pod "sapom" mojih kolega i mene ima preko 500 racunara, oko 30 win servera i par unix servera i svi slicno razmisljamo. Ipak unix je unix.

Ske

pre 9 godina

Interesantno je citati vase komentare :)
Te nevalja ovo, te nevalja ono, ja to imam na XY telefonu odavno, te 1GB RAM, te ovca beeee...

Par meseci kasnije, ovo ce biti najprodavaniji i najpozeljniji telefon na svetu, sto dokazujete i sami svojim komentarima, jer da je stvarno toliko djubre kao sto pricate, ne bi imao 100 komentara i to vecinom sa robota, a konferencija se jedva zavrsila.

Hejteri ce da hejtuju, to nije nista novo. Ja penzionisem android koji me je godinama dobro sluzio, ali sada kada iPhone nudi vece ekrane, uzimam 5,5" (128GB, jer sam tako u mogucnosti) a vi pricajte sta hocete.

iPad user

pre 9 godina

Da budem iskren, sto se iPhona tice razocaran sam, to vise nije telefon, previse je veliki.
Sa druge strane Apple watch je fenomenalan.
Inace gledao sam uzivo steam.

Mavs

pre 9 godina

@dzoni
Taj GS3 je bio temeljno olešen od strane njegovog savremenika ajfon petice, koja je imala brži procesor (A6 i Exynos - nebo i zemlja), bolju kameru, bolji kvalitet izrade i bolji ekran.
Ljudi, "Moj Android" nije pouzdan izvor informacija...
Slažem se da su ovce za šišanje.

Nebojša

pre 9 godina

Za vlasnike androida: kad ćete da ukapirate da iOs-u ne treba server sa 500 jezgra i 1TB RAM-a da bi glatko radio... (Mrki, 09. septembar 2014 21:30)

Uredu ne treba mu ali isto tako ne treba da prodaju telefon po tolikoj ceni sa 8 mp je slabijim procesorom sa manje rama sa manjom rezolucijom itd. kada drugi za isto ili manje para nude napredniji i jači hardver nema veze dali mu treba ako toliko košta treba da ima jače sve pa čak i ako realno nema potrebe za tim.

1514AD

pre 9 godina

Dve stvari koje mi malo bodu oci. Zasto 6 nije dobio ekran sa istim ppi kao i 6 Plus, i zasto nije dobio OIS, a Plus jeste. Plus je za mene prevelik, pa je 6 jedina opcija ukoliko bih menjao 5S. Sto se mene tice, cekam sledecu godinu i 6S, mozda nas pocaste sa OIS i visim ppi. I ako moze bezicno punjenje kao na Watch-u, to bi bilo skroz kul.

pera

pre 9 godina

pitanej: zašto pratite šta radi apple kad ga toliko mrzite?
meni to više liči na dijagnozu.
mazohizam svoje vrste. i sad vam je lakše kad pljunete aplle i njegove korisnike koje nazivate ovcama. mene čudi b92 što dopušta ovakvu vrstu vređanja.
apple je opet zadao domaći zadatak jer da nije tako ne bi bilo ovoliko komentara ogorčenih androidaša.

pre 9 godina

иако сам андроид корисник,очекивао сам да ће задати домаћи задатак свима.али очигледно да све фирме гледају да што дуже продају исте производе а да иx представљају као нешто нобо.изглед сата ме је посебно разочарао јер сам очекивао правоугаони облик

samo urbano

pre 9 godina

lg g3 posedujem skoro 2 meseca. toliko dugo ga nisam isključio. za to vreme nikada nije ni štucnuo, kamoli ukocio ili zabagovao. istina je da se ponekad greje u gornjem delu ekrana i to pri igranju igrica. baterija standardno,ekran lep,a najbitnije je da sve radi glatko i skoro trenutno tako da ti savetujem da komentarišeš samo onaj uredjaj koji koristiš, a ne tamo neka rekla-kazala.

Jacksons Warehouse

pre 9 godina

19tog stiže u Englesku u prvo će doći na EE mrežu (čiji sam i ja korisnik) i jedino preko te mreže će moći wi fi pozivanje. E sad, to što ja neću menjati svoj Galaxy s5 to je druga prica :-)

goran

pre 9 godina

"...staklo se savija oko oboda kako bi se sastao sa aluminijumskim kućištem." => i kada padne na bоčnu ivici puca ekran. Ovi počeli kao auto-industrija, da više zarađuju od delova...

Mr. Moon

pre 9 godina

Kada ce korisnici mobilnih uredjaja skontati da su Android i iOS dve potpuno razlicite "filozofije", te da iste ne zahtevaju podjednake hardverske mogucnosti za maksimalne performanse.

Nisam iPhone zaludjenik, ali gotivim Apple proizvode (te posedujem neke od njih) iz vise razloga.

Zasto mislite da su svi ti ljudi na svetu koji se opredele za Apple budale? "Kad imaju Samsung/Sony/LG sa 3x vise RAM-a, 3x vise jezgara..." Ok, postoje naravno i budale koje kupuju Apple kao neki statusni simbol, ali verujte da je to samo u zemljama poput Srbije, gde imati neki njihov proizvod znaci da si spucao minimum jednu prosecnu platu.

optimizuj me

pre 9 godina

Dobro je govorio stari steva, raju ne treba slusat, nikad im ne mozes udovoljiti. Kad stave 3gb rama, sta ce nam, kad stave octa core i full hd Ekran-šta će nam to???
Kad ne stave onda zašto nema, ej, gde je kvad, gde je full hd ekran i kamera 21mpx

Vertigo

pre 9 godina

Da nije ovog budjavog dugmeta dole, smeo bih da se zakunem da je na slici Alcatel Idol 6030X...taj model je inače izašao prošle godine...

Dzontra

pre 9 godina

LG G3 i iPhone 6 najbolja 2 telefona 2014. godine! Pa vi birajte da li cete Android ili iOS. Tu je i par sjajnih Lumia za ljubitelje Windowsa.

Cacanin

pre 9 godina

Brdo android i win fanova na vestima o apple uredjajima, njihov broj raste iz dana u dan, ubedjuju nas kako bacamo svoje pare u etar, a uvek u stvari pokusavaju isto, da omalovazavaju. Razumeju se u jabuku, kao Marica u ... nikad im nece biti jasno kako apple sa 3 x manje rama i 4 x slabijim procesorom, ipak neke stvari bolje radi od androida i pc-a. Usput se pitaju, sto to ljudi sve vise i vise kupuju. Imam poruku za njih, pustite nas da zivimo u neznanju, neka budemo ovce, a vi pametni... Usput hvala im sto brinu o nama.

Marko

pre 9 godina

Ne kapiram pljuvanje Apple. Niko vas ne tera da upite, vidite, cak ni obratite paznju na iPhone. Oni su svoj telefon predstavili. Ko hoce neka uzme. Ja iskreno mogu da kazem da sam prezadovoljan iphone-om 4s i da je bolji od Android telefona koje sam koristio do sada(najbolji je bio Galaxy s3). Ne bih dao 1000 evra za telefon niti bilo koju slicnu cifru, ali sigurno necu pljuvati ljude koji daju. Njihove pare, njihova stvar. Iphone trendove i onako prate burzuji, a ne mi, radnicka klasa.

Nemanja

pre 9 godina

Prva stvar, Apple više ne postavlja standarde, kao što neki zaludjenici i ovde to tvrde. Standard velikog ekrana i smartwatch kao inovacija su odavno već postavljeni. Druga stvar, optimizacija, dizajn i marketing više ne mogu da popiju istu prodaju jer je konkurencija daleko jača nego pre i potrošači su sve zahtevniji. Treća stvar, kompanija koja se ne razvija i ne menja, pri tom se i drži istog recepta iz godine u godinu je osudjena na propadanje. Toliko.

aaaaa

pre 9 godina

pa realno, ko jos ocekuje da markentiska firma moze da napravi i ugradi bolji hardver od firme koja isti taj hardver proizvodi???? sve sve, i 8 mp kamera i giga rama i dual core na 1.4 ghz, sve je to ok, ali brate, 1810 mah baterija na telefonu sa ekranom od 4.7 inca i to sa lcd osvetljenjem koje trosi 25% vise energije od amoled ekrana jer amoled ne zahteva pozadinsko dodatno osvetljenje je porazavajuce, pa moja motorola je imala 1800 mah na 4.3 incnom ekranu i to pre 3 godine????? sramota!!

Nebojša

pre 9 godina

Postavljanje standarda, jos jedanput, samo onako kako to Apple ume da radi. Necu ga kupiti jer nije za mene, ali sve pohvale. Jedan je Apple. (Oversoul, 09. septembar 2014 19:42)

Samo da te pitam koji standard šta ovaj iphone ima što nema na primer nekoliko meseci star sony z2 ? jel ovaj iphone uopšte vodootporan.

Nebojša

pre 9 godina

Nedeljama slušamo kako stiže ubica androida i svih ostalih kako stiže kralj a ono ništa posebno da ne bude zabune ovo je sasvim pristojan uredjaj ali ništa bolji od ostalih sada ipak moram da pitam jel ekran idealan ? ili će i ovo biti poslužavnik kao što ste zvali ostale telefone veće dijagonale dok je iphone bio manji.

Voja

pre 9 godina

@da pojasnim.... sve sto si rekao nema veze sa zivotom... narocito ono za procesore, jer svako ko se iole razume, zna da na brzinu rada procesora utice optimizacija programa i specifican kod za single, dual ili multi core obradu... prema tome, nekome ce povecanje ekrana,kozmetika i nista vise uvek biti visoka lestvica, jer je obicni fanboy, a neko ce kupovati ono sto valja... Apple i dalje menja velicine ekrana i brojke uz ime, ali nekim zaludjenicima je i to dovoljno... treba i to razumeti...

Nikola

pre 9 godina

(Da pojasnim..., 9. septembar 2014 19:56)
Ne radi bolje nego je daleko prostiji pa manje zahteva,note3 je kompjuter zato mu i treba 3gb rama.
Mac ne postoji vec duze vreme,pc ga je razvalio i to je sad pc sa apple nalepnicom,a tvz hackintosh mozes i sam da napravis bar 5-6x jeftinije nego sto oni uvaljuju.

dzoni

pre 9 godina

iphone 6
1.4GHz dual-core A8 processor, 1GB of RAM i totalno nestandardna 1334 x 750 rezolucija ..zvuci kao galaxy s3 koji je izasao pre vise od 2.5 godina sa tim sto je galaxy s3 imao 1.4 ghz QUAD-CORE A9 procesor.
Ovce su za sisanje.

PC vs. Apple

pre 9 godina

Interesantno je da niko ne komentarise Apple Pay, novi nacin placanja. Sta je sledece, iCip sa upustvom kako ga ugraditi u ruku? Posto ce "naivno" shvatiti da je zapravo otisak prstiju lako iskopirati, te ce onda revolucionarno predstaviti iCip kao idealno resenje! Trazili ste revoluciju, i dali vam ljudi, samo ne onu na koju ste mislili.

ja sam

pre 9 godina

jedino sto iphone ima NOVO u odnosu na konkurenciju je 240fps video snimanje, mada bi to sony sigurno mogao da izvede na z3, a vrv i na z2

hih

pre 9 godina

koliko sam shvatio prosle godine je bio dostupan u 101 zemlji a ove u 115? da li sam u pravu? to znaci da onda zaista ima nade da ce biti i kod nas...

Apple die hard just got a stroke

pre 9 godina

Veliki sam "obožavalac" Apple uredjaja i posedujem pet njih. Onog dana kad sam kupio svoj prvi Apple uredjaj - iPhone 4S, sam shvatio ko je gde u tehnološkoj industriji. Medjutim stvari su krenule da se menjaju, današnji dogadjaj ovo potvrdjuje. iPhone 6 krši većinu Eplovih principa, Apple Watch je napravljen za veštački stvoreno tržište bespotrebnih stvari i jedini cilj mu je profit, što ni malo ne liči na Apple od pre par godina. Apple DNK koji je Steve Džobs toliko hvalio i poštovao je počeo da bledi. Njihovi prozivodi, poput danas pretstavljenog iPhona su veliki promašaj u svakom smislu te reči. Naravno da imaju neke prednosti ali imaju previše mana i falinki počev od izgleda do neočekivano loših karakteristika za današnje standarde i očekivanja. Po meni je iPhone 5S i dalje najbolji telefon u ovoh galaksiji i neću ga menjati dok zaista ne vidim nešto bolje od Epla ili pak možda i konkurencije što mi ne bi palo ni na pamet do pre godinu dana. Neko definitvno treba da iskopa Stiva Džobsa.

Kol

pre 9 godina

I prodavace se ko ludi iako ovaj od 4.7 inca ima losije specifikacije od Huawei Ascend P6 koji je izasao pre godinu dana, a o flagship modelima Sonija, HTC-a, Samsunga ne vredi ni praviti poredjenje!

axaxt

pre 9 godina

Biće ovo ista priča kao i sa peticom. Veći ekran, jači procesor, odlični rezultati na testovima ali ništa senzacionalno. Bez obzira na to Apple će opet prodati rekordan broj telefona jer ima ogromnu armiju fanova širom sveta, a od skoro su i na kineskom tržištu. Daleko od toga da ovaj telefon nije u top klasi- jedan je od najbržih( sa dual-core procesorom i 1gb rama i na tome svaka čast Apple-u), najbolji softver(u informatičkom pogledu je najbolji, a ne ulazim u raspravu kome se više sviđa Android a kome IOS), verovatno je i najlepši telefon. Jesam njihov fan, ali je moje mišljenje da je Apple ove godine malo podbacio pre svega u kameri, ali će se izvući na odličan hardver i zbog brutalnog marketinga i očekujem da dogodine poboljšaju vidno softver (kao sa Sirijem pre 3 godine.

Iscelitelj

pre 9 godina

Pokupovali opet svu elektroniku od Koreanaca i Japanaca i ugradili sve u limeni sanduk. I Galaxy S2 je bolji od ovog otpada, a da ne spominjem Note 3 i 4...

Opet.

pre 9 godina

Ljudi, ako vam se ne svidja, ne kupujte ga. Dojadili ste i tastaturi pljuvanjem necega sto ne mozete da priustite (ili mozete, ali niste "ovce"). Ja imam iphone 4s i vidim odlican razlog da kupim ovaj model od 4,7". To je i max velicina telefona koji bi hteo da imam. Ovaj veci je prevelik, sta ce mi tablet u dzepu? Nit se delim na samsungovca, nit na appleovca, potpuno mi svejedno. Uzimam telefon koji mi trenutno vise odgovara.
To medjusobno prepucavanje i pljuvanje je za vas idiote, ne znate ocigledno da je to odlican marketing i za apple i za samsung posto se samo o njima uglavnom zbog toga i prica. Odlicna reklama. Vrlo verovatno su se to potajno i dogovorili.
Uostalom nije poenta u jacini procesora, u megapikselima, velicini RAM-a itd. Zar vam treba telefon koji je savrseno funkcionalan, koji nikad ne baguje i savrseno, glatko i brzo radi, koji ima ceo ekosistem uredjaja koji su odlicno povezani jedni s drugim, koji kad padne ne pukne, ima lep dizajn i interfejs (kako kome, po meni su ga sj***li malo posle iOS 6) itd. Meni je licno pao na beton sa 2m visine tokom 3 god pa bar 20x i i dalje je citav ko da mu se nista nije desilo, a nemam zastitu. Onaj ko hoce da igra igrice pa gleda jacinu procesora i velicinu rama neka lepo kupi deskop racunar ili xbox/sony. Onaj ko hoce odlican telefon, ima dobar izbor izmedju vise razlicitih brendova, ja licno biram iphone.

djordjevic

pre 9 godina

Citam ovde rugaju se jedni ovome, drugi onome, ocekujete neke revolucionarne telefone...Ja ne znam sta hocete vise i od Samsunga i od Applea i od HTCa i od Google-a, itd...Vec svi maltene imamo telefone sa i previse dobrom rezolucijom i previse dobrom kamerom i previse brzim procesorom i sa dovoljno rama. Svi izgledaju sasvim zadovoljavajuce, svi su poprilicno tanki i nisu kabasti, a ionako dosta nas trpa zastite na telefone pa su i taj izgled i dimenzije samo donekle bitni.

Cinjenica je da je telefone postalo besmisleno menjati dok stari ne crkne i tako je vec par godina...Drugim recima, manje vise isto kao i laptopovi i desktop racunari. Promenis kad rikne ili kad bas vise ne moze dalje. Do tad, ili stedi pare ili trosi na pametnije stvari. E sad, ako imas pare za bacanje, bacas na sta hoces :).

Che

pre 9 godina

znaci pojacan takt procesora sa 1, 3 na celih 1, 4ghz, opet giga rama baterija blagi uzas, ekran na nivou premium telefona iz 2012, povecan na 4, 7", "revolucionarni" nfc, kopija htc-a s ledja...pa to bez ugovorne obaveze ne vredi ni 300$.xD
Dobro, rame uz rame sa Samsungom po prodaji magle.
Ne sumnjam da ce ovaca biti kao i ranije.
Jos jedan fail.

xim

pre 9 godina

Super. Kupicu iphone 5S i koristicu ga do kraja zivota! iphone 6 je toliko ruzan, lici mi na HTC, a cigla mi u dzepu ne treba! Jedino zbog cega je Apple po mom misljenju bio najbolji je dizajn i mali ekran! Sad je sr... kao svi Samsung i HTC itd... Nazalost iphone 5S je poslednji telefon ali pravi telefon.

edi

pre 9 godina

Za ove pare bi mogli i da daju nepromočivu futrolu da se ne pokvasi. ?
Za ovaj manji odgovara futrola od LG G2 jer izgleda da imaju iste dimenzije iako LG ima ekran od 5.2.

onokao

pre 9 godina

Koja krsina od telefona. Ne bih ga nikad vise kupio. Bar su ekran povecali a ostalo je krsina i ne moze ni da pridje recimo boljim Lumia ili Android telefonima.

optimizuj me

pre 9 godina

Obožavam komentare tipa samo 1gb rama i samo dual core na 1,4. Obožavam
Prešao sam na Android, ali mi je drago što Apple prati trendove. I što nije ušao u specs war, koji i nema smisla. Go apple

Nebojša

pre 9 godina

Ko je čitao komentare smitjkoea najvećeg fanboja mogao je pročitati da će apple i pored povećanja dijagonale displeja zadržati dosadašnju idealnu širinu iphonea a na ovoj slici se vidi da nisu jer su oba šira od petice.

snowman

pre 9 godina

@oki
To su cene uz ugovor od dve godine.
Inace telefoni uopste nisu toliko jeftiniji preko nego kod nas,al ljudi vole da preuvelicavaju.Ko ne veruje,nek proveri po stranim sajtovima,ali nek ne uporedjuje ovdasnje cene za kes i tamosnje uz ugovor.
Nek modeli su skuplji kod nas 10-ak %,dok je nekim cena identicna.Kineze ne racunam.Jeftiniji su drasticno samo ako uzmemo prosek plata u obzir...
Inace,sto se tice iPhone-a 6,nista revolucionarno.

ssaasa

pre 9 godina

zmitjkoe zar nije 4.5 inca idealna velicina i sve preko je retardirano? :) u svakom slucaju kako su najavljivali dogadjaj ocekivao sam bog zna sta, kad ono standardni update hardvera i neke funkciije ubacili sto kaskaju vec 2 godine za drugima i to je to.

milos

pre 9 godina

Kad sam cuo specifikacije mislio sam da su od ip4
4.7" 1334x750
8 mpix kamera
1080p video
1810 mAh
i na kraju samo dual core 1.4 GHz hahahahah
pa oni su pukli totalno a naravno cena ce biti kao Note 4 koji ga kida jedno 15x po svemu

тотем

pre 9 godina

@oki nisu pojeftinjeni. te cene su kao ucesce plus svaki mesec rata.
tako je i kod nas kod nasih operatera ko se odluci na 1 din. problem je sto ovde nije istaknuto da se o tome radi, a cene su uobicajeno visoke (barem u poredjenju sa nasim standardom) :)

oki

pre 9 godina

ne pratim appleove proizvode pa zato imam pitanje za ove koji prate... jel su i raniji ajfonovi kostali od 200$-400$ a to samo kod nas 600$-800$ ili je apple konacno odlucio da pojeftini svoje uredjaje?

Da pojasnim...

pre 9 godina

Dual core na 1.4 bolje radi od jacih procesora... Isto kao sto iMac sa slabijom konfiguracijom bolje radi od svakog PC-ja koji je zvanicno "jaci". A 8mp je sasvim dovoljno za normalne fotografije jer vise megapixela samo omogucava da se pravi foto-tapet a na uobicajenom formatu ne znaci bas nista... Letvica je ponovo podignuta VISOKO.

Zlatan_Ibrahimovic

pre 9 godina

Apple je zapoceo svoj put ka dole. Nisu ni korisnici ludi da kupuju dualcore i 1 GB RAMa, kada za iste i manje pare konkurencija nudi octacore i 3 gige rama. Inace, ovaj Plus model ce simfree kostati 1199 dolara! a manji je 750p ekran! Prosao je voz za Apple, zavrsice kao Nokia.

Psn

pre 9 godina

Videh i sliku - elegantno, mature.. Like it ;)
Samsung je sa Alpha, Note 4 i Note Edge, počeo da liči na ozbiljno.
A iPhone 6 i iPhone 6 Plus liče na - ozbiljno-ozbiljno.

ex apple fanboy

pre 9 godina

Očekivao sam više ali ni ovo nije za bacanje: dva revolucionarna telefona - jedan od 4.7 i drugi od 5.5 inča. Apple polako ide stopama Nokie...

djordjevic

pre 9 godina

Citam ovde rugaju se jedni ovome, drugi onome, ocekujete neke revolucionarne telefone...Ja ne znam sta hocete vise i od Samsunga i od Applea i od HTCa i od Google-a, itd...Vec svi maltene imamo telefone sa i previse dobrom rezolucijom i previse dobrom kamerom i previse brzim procesorom i sa dovoljno rama. Svi izgledaju sasvim zadovoljavajuce, svi su poprilicno tanki i nisu kabasti, a ionako dosta nas trpa zastite na telefone pa su i taj izgled i dimenzije samo donekle bitni.

Cinjenica je da je telefone postalo besmisleno menjati dok stari ne crkne i tako je vec par godina...Drugim recima, manje vise isto kao i laptopovi i desktop racunari. Promenis kad rikne ili kad bas vise ne moze dalje. Do tad, ili stedi pare ili trosi na pametnije stvari. E sad, ako imas pare za bacanje, bacas na sta hoces :).

uredni neplatisa

pre 9 godina

iPhone je do sad uvek bio prepoznatljiv i jedinstven. Sa "kilometra" si mogao videti i prepoznati ako neko "fura" jabuku. Sa ovom 6-icom se nekako izgubila ta prepoznatljivost u dizajnu.

Cujem da ce iPhone korisnici u Srbiji da dobiju uz telefon postolje i zastavicu sa logom jabuke da zabodu na sto u kaficu - cisto da se zna, a uz zlatni dobiju jos dva para belih čarapa i šimike...

milos

pre 9 godina

Kad sam cuo specifikacije mislio sam da su od ip4
4.7" 1334x750
8 mpix kamera
1080p video
1810 mAh
i na kraju samo dual core 1.4 GHz hahahahah
pa oni su pukli totalno a naravno cena ce biti kao Note 4 koji ga kida jedno 15x po svemu

Zlatan_Ibrahimovic

pre 9 godina

Apple je zapoceo svoj put ka dole. Nisu ni korisnici ludi da kupuju dualcore i 1 GB RAMa, kada za iste i manje pare konkurencija nudi octacore i 3 gige rama. Inace, ovaj Plus model ce simfree kostati 1199 dolara! a manji je 750p ekran! Prosao je voz za Apple, zavrsice kao Nokia.

ex apple fanboy

pre 9 godina

Očekivao sam više ali ni ovo nije za bacanje: dva revolucionarna telefona - jedan od 4.7 i drugi od 5.5 inča. Apple polako ide stopama Nokie...

zoran dj

pre 9 godina

Za vlasnike androida: kad ćete da ukapirate da iOs-u ne treba server sa 500 jezgra i 1TB RAM-a da bi glatko radio...(Mrki, 09. septembar 2014 21:30)

za tebe,
nokiji 3210 ne treba nikakav procesor da bi radila glatko.

Mr. Moon

pre 9 godina

Kada ce korisnici mobilnih uredjaja skontati da su Android i iOS dve potpuno razlicite "filozofije", te da iste ne zahtevaju podjednake hardverske mogucnosti za maksimalne performanse.

Nisam iPhone zaludjenik, ali gotivim Apple proizvode (te posedujem neke od njih) iz vise razloga.

Zasto mislite da su svi ti ljudi na svetu koji se opredele za Apple budale? "Kad imaju Samsung/Sony/LG sa 3x vise RAM-a, 3x vise jezgara..." Ok, postoje naravno i budale koje kupuju Apple kao neki statusni simbol, ali verujte da je to samo u zemljama poput Srbije, gde imati neki njihov proizvod znaci da si spucao minimum jednu prosecnu platu.

maki

pre 9 godina

koristim android, nisam ekspert, ali prateci desavanja, skontao sam da je optimizacija bitnija od napucavanja broja jezgara, apple je to najbolje odradio, dok kod androida je broj jezgara samo da je nesto novo, a sto se tice sisanja ovaca, u srbiji nas deru za sve telefone, kad bi kod nas bili ovakvi uslovi, iphone6 bi bio medju jeftinijim telefonima, mene jedino kod iphona nervira izgled sistema i to mi se ne svidja

nex

pre 9 godina

"Ne kapiram zasto i dalje 8mpx?
(peca, 09. septembar 2014 19:37)".

Zato sto kvalitet fotografije ne zavisi od broja megapixela, a Apple-ova ciljna grupa nisu oni koji se loze na mpx, ghz, broj jezgara itd.

ssaasa

pre 9 godina

zmitjkoe zar nije 4.5 inca idealna velicina i sve preko je retardirano? :) u svakom slucaju kako su najavljivali dogadjaj ocekivao sam bog zna sta, kad ono standardni update hardvera i neke funkciije ubacili sto kaskaju vec 2 godine za drugima i to je to.

Pauly Ester

pre 9 godina

Eh nekad sam bio u stanju da cackam PC ceo dan samo da bi pokrenuo neku crackovanu igricu. Kad malo pocne da koci ja instaliram ponovo sistem, svaki put zadovoljan jer sam ga sredio bolje nego prethodni put. Sada imam laptop gde dve godine nisam reinstalirao sistem, i ladno popijem kafu dok se sistem ujutro ne podigne a kad imam klijente u birou uvek bas onda pocne da koci. OS se siri i neprestano i zauzima celu particiju. U Outlooku za pet email naloga svaki put kucam sifru jer sam vec gadno prosao sa virusima.
Ipad i iPhone odlicno rade posao, i ok kupio sam gomilu programa i platio za to po 5/10 dolara. Nista me nece spreciti da uzmem i iMac, i ne zanima me kakav procesor i koliko rama ima, samo zelim da radi ono sto treba da radi.

Markec

pre 9 godina

Hahah kako su se uzbudili ovi robotici, aj sad idite malo reistalirajte romove, ispravljate bagove i klokujte procesore. Jos vi ne shvatate da Iphone sa pola snage procesora radi sve brze od vasih okta mega core telefona napucanih specifikacija koje nicemu ne sluze. Apple ponovo suvereno vlada, samo pratite prodaju ovih modela.

Maks

pre 9 godina

@ (ja sam, 9. septembar 2014 19:29)

Pogrešno si mislio onda...

Snaga procesora se uopšte ne izražava u gigahercima... to je samo frekvencija...

U nekim slučajevima više gigaherca može da znači brži procesor, ali to ako se porede dva modela procesora od istog proizvođača, iz iste generacije i iz iste serije, to jest ako se porede procesori koji imaju potpuno istu arhitekturu, imaju isti broj registara, istu količinu keš memorije na procesoru i koriste potpuno iste setove instrukcija, a da je razlika samo to na koliko GHz koji model procesora radi.

Ali pošto performanse ne zavise ni samo od gigaherca na papiru, ni samo od broja jezgara, ako se porede procesori koji imaju različitu arhitekturu, onda uopšte ne mora da znači da je neki procesor brži ako na papiru ima više gigaherca.

Evo ti jedan video u kojima rade razne testove performansi na iPhone 5S, iPhone 5C i Galaxy S4: http://www.youtube.com/watch?v=mhsQFKrNnNw

Obrati pažnju... na papiru i iPhone 5S i iPhone 5C imaju dva jezgra na 1.3GHz, ali je iPhone 5S otprilike duplo brži... na svim tim testovima je iPhone 5S imao bolje performanse i od tog Galaxy S4 telefona koji na papiru ima quad-core procesor na 1.9GHz.

Isto tako, dvojezgreni Core i5 Haswell na 1.3GHz (I5-4250U) iz 2013. godine, koji je namenjen ultrabookovima, bi bio i više nego duplo brži od nekog dvojezgrenog Core2Duo procesora na 2.2GHz iz 2007... tehnologija napreduje, tako da Haswell na 2.2GHz nije isto što i Core2Duo na 2.2GHz.

Da pojasnim...

pre 9 godina

Dual core na 1.4 bolje radi od jacih procesora... Isto kao sto iMac sa slabijom konfiguracijom bolje radi od svakog PC-ja koji je zvanicno "jaci". A 8mp je sasvim dovoljno za normalne fotografije jer vise megapixela samo omogucava da se pravi foto-tapet a na uobicajenom formatu ne znaci bas nista... Letvica je ponovo podignuta VISOKO.

zmitjkoe

pre 9 godina

Ovde izgleda pisu i predskolska deca, kao i deca sa posebnim potrebama, jer kako inace objasniti komentare. Cobani dosli da "sisaju ovce", gikovi dosli da mere ince ("iako su se kunuli u 3,5"), razocarani su "ocekivali mnogo vise"... bla, bla...

Svima vama, nemoj posle da bude nisam cito, Apple je upravo prikazao iPhone 6/6 Plus, tehnoloski najsavrseniji smartfon ikada, smartfon sa kojim Apple zapocinje novu revoluciju - placanje palcem, no paper, no plastic.

To niko od ameba nije ni zapazio, a Apple je upravo zapoceo da pravi svoju imperiju!!!

"Konkurencija" vise ne moze da prati Apple, jos nije stigla ni do iPhone 5s, mozda sledece godine.

Note 4, sa super usavrsenom olovcicom za digitalno blokce, i prvim UV senzorm na svetu (zgodno za plazu) nema sanse pored iPhone 6 Plus.

Kamera je savrsenstvo, jedino zbog nje bih presao na sesticu.

 Watch je ispao fantastican, najzad watch koji ima (jako puno) smisla. Svi ostali ce najzad vide cemu ta sprava moze sve da sluzi (kad je deo zaokruzenog ekosistema. Taktilna funkcija(levo/desno) na Maps bukvalno vodi coveka od tacke A, do tacke B, bez da gleda u mapu/fon/tablet/ Watch. Koliko to znaci slepima i starim? Cak je moguce platiti veceru  Watchem.

Apple rasturio do daske. Alone on the top!!!!

aaaaa

pre 9 godina

pa realno, ko jos ocekuje da markentiska firma moze da napravi i ugradi bolji hardver od firme koja isti taj hardver proizvodi???? sve sve, i 8 mp kamera i giga rama i dual core na 1.4 ghz, sve je to ok, ali brate, 1810 mah baterija na telefonu sa ekranom od 4.7 inca i to sa lcd osvetljenjem koje trosi 25% vise energije od amoled ekrana jer amoled ne zahteva pozadinsko dodatno osvetljenje je porazavajuce, pa moja motorola je imala 1800 mah na 4.3 incnom ekranu i to pre 3 godine????? sramota!!

Esp

pre 9 godina

Koliko ovde ima samo pacenika koji se ubiše objasnjavajuci zašto ne treba uzeti Apple. Pa sad mi dođje da ga kupim iako mi ne treba.
Živi i pusti druge da žive- sto bi Dzejms rekao.

Cacanin

pre 9 godina

Brdo android i win fanova na vestima o apple uredjajima, njihov broj raste iz dana u dan, ubedjuju nas kako bacamo svoje pare u etar, a uvek u stvari pokusavaju isto, da omalovazavaju. Razumeju se u jabuku, kao Marica u ... nikad im nece biti jasno kako apple sa 3 x manje rama i 4 x slabijim procesorom, ipak neke stvari bolje radi od androida i pc-a. Usput se pitaju, sto to ljudi sve vise i vise kupuju. Imam poruku za njih, pustite nas da zivimo u neznanju, neka budemo ovce, a vi pametni... Usput hvala im sto brinu o nama.

goran

pre 9 godina

"...staklo se savija oko oboda kako bi se sastao sa aluminijumskim kućištem." => i kada padne na bоčnu ivici puca ekran. Ovi počeli kao auto-industrija, da više zarađuju od delova...

Dragan

pre 9 godina

Apple-u treba odati priznanje na sampionskom pishanju po svojoj armiji zombija koji ce bez pitanja pojesti sve sto im je servirano....kraj 2014-e a oni izbacuju telefon sa 1GB rama, kamerom od 8 megapiksela, i manjim ppi od 400 za sve modele osim najveceg (koji ima 401)...Ovaj A8 procesor je isto dual core, i ako je 25% jaci od A7 kao sto tvrde to znaci da je i dalje ispod 2GHz, sto opet znaci da nece moci da se poredi sa 1-2 godine starim Quad-Core snapdragonom koji vecina ozbiljnijih Androida uveliko fura.

Iskreno, meni je donekle drago sto mogu da pokupe silne pare koje ovaj telefon ne vredi od svojih zavisnika, posto uglavnom vlasnici tih telefona vole da zagadjuju vazduh svojim puvanjem u vezi ovih precenjenih igracki, tako da i zasluzuju da im Apple iscedi sve sto imaju.

Nebojša

pre 9 godina

Nedeljama slušamo kako stiže ubica androida i svih ostalih kako stiže kralj a ono ništa posebno da ne bude zabune ovo je sasvim pristojan uredjaj ali ništa bolji od ostalih sada ipak moram da pitam jel ekran idealan ? ili će i ovo biti poslužavnik kao što ste zvali ostale telefone veće dijagonale dok je iphone bio manji.

dzoni

pre 9 godina

iphone 6
1.4GHz dual-core A8 processor, 1GB of RAM i totalno nestandardna 1334 x 750 rezolucija ..zvuci kao galaxy s3 koji je izasao pre vise od 2.5 godina sa tim sto je galaxy s3 imao 1.4 ghz QUAD-CORE A9 procesor.
Ovce su za sisanje.

Vertigo

pre 9 godina

Da nije ovog budjavog dugmeta dole, smeo bih da se zakunem da je na slici Alcatel Idol 6030X...taj model je inače izašao prošle godine...

Marko

pre 9 godina

Ne kapiram pljuvanje Apple. Niko vas ne tera da upite, vidite, cak ni obratite paznju na iPhone. Oni su svoj telefon predstavili. Ko hoce neka uzme. Ja iskreno mogu da kazem da sam prezadovoljan iphone-om 4s i da je bolji od Android telefona koje sam koristio do sada(najbolji je bio Galaxy s3). Ne bih dao 1000 evra za telefon niti bilo koju slicnu cifru, ali sigurno necu pljuvati ljude koji daju. Njihove pare, njihova stvar. Iphone trendove i onako prate burzuji, a ne mi, radnicka klasa.

Nebojša

pre 9 godina

Postavljanje standarda, jos jedanput, samo onako kako to Apple ume da radi. Necu ga kupiti jer nije za mene, ali sve pohvale. Jedan je Apple. (Oversoul, 09. septembar 2014 19:42)

Samo da te pitam koji standard šta ovaj iphone ima što nema na primer nekoliko meseci star sony z2 ? jel ovaj iphone uopšte vodootporan.

Nebojša

pre 9 godina

Ko je čitao komentare smitjkoea najvećeg fanboja mogao je pročitati da će apple i pored povećanja dijagonale displeja zadržati dosadašnju idealnu širinu iphonea a na ovoj slici se vidi da nisu jer su oba šira od petice.

N2

pre 9 godina

Resenje je sledece - sacekam jos jedno 6-7 meseci, da Note 3 pojeftini zbog novog N4, i onda ga pazarim za 350-400 jura i imam strava fon (quad core, 3 gig. rama) naredne 2-3 godine. Mislim da sada kada ima odlicnih telefona za 200€, spiskati na nesto 700-800€ je cista glupost. Sisanje ovaca od strane svih vodecih proizvodjaca. A sto se Iphona tice mislim da ama bas nista novo nisu doneli. Sve vec postoji. Dobro za njih da to sa prodajom nema nikakve veze.

only fools and horses

pre 9 godina

Na kraju krajeva, MacBook Air ima dual-core na 1.4GHz koji kompletno leši Intelove procesore starije generacije, da ne pominjem ARM.
(Mavs, 09. septembar 2014 21:14)

Očigledno sam nešto propustio. Koje procesore koristi MacBook Air. Jeli to neki novi iProcessor koji se proizvodi u Kupertaunu?

marko

pre 9 godina

Na našu žalost, cena ovih telefona, kod nas, će biti mnogo veća nego u normalnom svetu.To znači da će mnogima biti samo pusta želja, a verovatno i meni.Ako se pojavi u MTS-u, a da je cena koliko toliko prihvatljiva, postoje šanse da se častim.Ne bih više da smaram sa ovim drndroidom.

Che

pre 9 godina

znaci pojacan takt procesora sa 1, 3 na celih 1, 4ghz, opet giga rama baterija blagi uzas, ekran na nivou premium telefona iz 2012, povecan na 4, 7", "revolucionarni" nfc, kopija htc-a s ledja...pa to bez ugovorne obaveze ne vredi ni 300$.xD
Dobro, rame uz rame sa Samsungom po prodaji magle.
Ne sumnjam da ce ovaca biti kao i ranije.
Jos jedan fail.

samo urbano

pre 9 godina

lg g3 posedujem skoro 2 meseca. toliko dugo ga nisam isključio. za to vreme nikada nije ni štucnuo, kamoli ukocio ili zabagovao. istina je da se ponekad greje u gornjem delu ekrana i to pri igranju igrica. baterija standardno,ekran lep,a najbitnije je da sve radi glatko i skoro trenutno tako da ti savetujem da komentarišeš samo onaj uredjaj koji koristiš, a ne tamo neka rekla-kazala.

EU Citizen

pre 9 godina

I čime sad da ovo što su predstavili konkuriše Note-u 4, LG G3, HTC-u M8 ili Huawei Ascend Mate 7, kad je po svenu inferiorno, osim marketingom, a marketing ovakve rupe teško može da popuni? Neto rezultat: prodaće dosta ovih tehnološki inferiornih i softverski rigidnih i dosadnih spravica, jer je ljudska glupost moćna sila, ali udeo Androida će opet malo porasti, i Apple će se još korak-dva približiti neminovnom padu, jer otkad je Vrhovni Prodavac Magle napustio ovaj svet, nema ko da im smišlja nove bajke za nove generacije ovaca, a na svetu ima barem sedam-osam firmi koje vrhunsku mobilnu tehnologiju umeju da naprave i spakuju mnogo bolje od njih.

pera

pre 9 godina

pitanej: zašto pratite šta radi apple kad ga toliko mrzite?
meni to više liči na dijagnozu.
mazohizam svoje vrste. i sad vam je lakše kad pljunete aplle i njegove korisnike koje nazivate ovcama. mene čudi b92 što dopušta ovakvu vrstu vređanja.
apple je opet zadao domaći zadatak jer da nije tako ne bi bilo ovoliko komentara ogorčenih androidaša.

Opet.

pre 9 godina

Ljudi, ako vam se ne svidja, ne kupujte ga. Dojadili ste i tastaturi pljuvanjem necega sto ne mozete da priustite (ili mozete, ali niste "ovce"). Ja imam iphone 4s i vidim odlican razlog da kupim ovaj model od 4,7". To je i max velicina telefona koji bi hteo da imam. Ovaj veci je prevelik, sta ce mi tablet u dzepu? Nit se delim na samsungovca, nit na appleovca, potpuno mi svejedno. Uzimam telefon koji mi trenutno vise odgovara.
To medjusobno prepucavanje i pljuvanje je za vas idiote, ne znate ocigledno da je to odlican marketing i za apple i za samsung posto se samo o njima uglavnom zbog toga i prica. Odlicna reklama. Vrlo verovatno su se to potajno i dogovorili.
Uostalom nije poenta u jacini procesora, u megapikselima, velicini RAM-a itd. Zar vam treba telefon koji je savrseno funkcionalan, koji nikad ne baguje i savrseno, glatko i brzo radi, koji ima ceo ekosistem uredjaja koji su odlicno povezani jedni s drugim, koji kad padne ne pukne, ima lep dizajn i interfejs (kako kome, po meni su ga sj***li malo posle iOS 6) itd. Meni je licno pao na beton sa 2m visine tokom 3 god pa bar 20x i i dalje je citav ko da mu se nista nije desilo, a nemam zastitu. Onaj ko hoce da igra igrice pa gleda jacinu procesora i velicinu rama neka lepo kupi deskop racunar ili xbox/sony. Onaj ko hoce odlican telefon, ima dobar izbor izmedju vise razlicitih brendova, ja licno biram iphone.

Psn

pre 9 godina

Videh i sliku - elegantno, mature.. Like it ;)
Samsung je sa Alpha, Note 4 i Note Edge, počeo da liči na ozbiljno.
A iPhone 6 i iPhone 6 Plus liče na - ozbiljno-ozbiljno.

Miki

pre 9 godina

Apple nastavlja da prodaje jučerašnje tehnologije po 4 puta jačim cenama od konkurencije. Moj Blackberry Z10 ima brzi procesor, duplo više rama i jaču bateriju nego "novi" iPhone 6 a košta 4 puta manje novca kao nov nego pomenuti. Zao mi je Apple fanova...

Joker

pre 9 godina

E sada nakon celogodišnje ujdurme da sumiram moje ustiske iz 2014:
Samsung Galaxy S5 - totalni promašaj. Ništa specijalno u odnosu na S4. Opet plastičan sa onom ružnom pozadinom.
HTC One - Više me je oduševio E8 nego M8. Isto kao i S5, ništa posebno u odnosnu na prethodnika.
LG G3 - Overload. Preveliki, QHD ekran koji nikom ne treba. Imate na netu gomilu negativnih komentara tipa koči, pregreva se etc.
Sony Xperia Z2/Z3: U čemu je razlika između ova dva telefona? Ili bolje rečeno, u čemu se razlikuju Z, Z1, Z2 i Z3?
Apple iPhone: Konačno su priznali da prate trendove. Apple Watch za sada obećava. Više me je impresionirao od Android Wear satova i Samsung Gear serije.
Moto X: Jedini telefon koji me je oduševio ove godine. U odnosu na prethodni model, napravili su bar tri koraka unapred. I neće biti skup.
Samsung Galaxy Alpha: Super, ali biće skup.
Samsung Galaxy Note 4: OK. Nije ni promašaj, a nije ni neka revolucija
Samsung Galaxy Note Edge: Najveća glupost koju sam video ove godine.

Alex

pre 9 godina

Ios je zatvoren os. Njemu bolje specifikacije i ne trebaju da bi radio savrseno. Kome njegov os odgovara bice mu i tel savrsen. Iphone 4 ima 512 rama pa radi bolje od mnogih androida i sa 1,5 giga istog, ali je zato supalj i dosadan. Ko sta hoce....

Mr

pre 9 godina

Svojevremeno su amd desktop procesori imali oznake sa npr 2500+. To je značilo da su konkurentni Intel procesorima na toj frekvenciji, pa čak i u nekim situacijama malo brži (zato je ono plus). Naravno, ti isti amd procesori su radili na znatno nižim frekvencijama, što bi nas dovelo do zaključka da je njihova tadašnja arhitektura bila naprednija. Tada su oni koji su bili pri parama govorili Intel, Intel i samo Intel. Sada je to slučaj sa apple procesorima, oni na manjem taktu postižu zavidno veće performanse od konkurencije. Tadašnji kupci Intela su sadašnji kupci appla. Znači, na delu je SNOBIZAM. Applu svaka čast i sve najbolje.

velikipoznavalac

pre 9 godina

Ljudi i dalje kupuju ovo djubre tako da se ne trebamo podsmevati Apple-u. Oni su samo kompanija koja zaradjuje brdo para. Samo se trebamo zabrinuti za osobe koje ce da kupe ovo.

Dev

pre 9 godina

Samo 10% ljudi koji pišu komentare zapravo zna kako radi iOS, a kako Android; Šta je ObjectiveC, a šta Java; Šta je pisanje koda direktno za platformu, pa tako kod može da radi samo za tu platformu (iOS), ili pisanje za Javu (koja se ne veže za platformu), pa tako kod radi na svakom uređaju koji ima virtuelnu mašinu (Dalvik VM za Android), te stoga imamo mnogo različitih proizvođača Android telefona; Zašto iPhone radi bolje sa slabijim procesorom? Zato što se kod izvršava direktno na platformi, dok se na Android uređajima izvršava na virtuelnoj mašini koju pogoni procesor (dupli posao). Prednost Androida je skalabilnost i otvoren kod, a iPhone-a optimizacija i bezbednost. Ima tu još dosta toga.

axaxt

pre 9 godina

Biće ovo ista priča kao i sa peticom. Veći ekran, jači procesor, odlični rezultati na testovima ali ništa senzacionalno. Bez obzira na to Apple će opet prodati rekordan broj telefona jer ima ogromnu armiju fanova širom sveta, a od skoro su i na kineskom tržištu. Daleko od toga da ovaj telefon nije u top klasi- jedan je od najbržih( sa dual-core procesorom i 1gb rama i na tome svaka čast Apple-u), najbolji softver(u informatičkom pogledu je najbolji, a ne ulazim u raspravu kome se više sviđa Android a kome IOS), verovatno je i najlepši telefon. Jesam njihov fan, ali je moje mišljenje da je Apple ove godine malo podbacio pre svega u kameri, ali će se izvući na odličan hardver i zbog brutalnog marketinga i očekujem da dogodine poboljšaju vidno softver (kao sa Sirijem pre 3 godine.

Miskec

pre 9 godina

Ne razumem ljude koji uporedjuju dual core sa quad ili octa core na samsungovim ili drugim uredjajima.

A8 cip i generalno A cipovi su iskljucivo pravljeni po specifikaciji Applea iskljucivo za njihov software tj iOS i tolko su uskladjeni da iOS8 i igrice i sve na njemu radi identcino kao bilo koja aplikacija na andoridu na 8 jezgara, problem je u tome sto aplicjacija na androidu da bi radila normalno mora da ima 8 jezgara procesor ili ce da secka. Nije porblem napraviti procesor sa 8 jezgara problem je sto taj procesor trosi 4 puta vise baterije nego dual kore i zasto bi stavljali kada sve savrseno radi na dual koru. Napominjem to je procesor pravljen iskljucivo za potrebe applea i njihov software dok se android razvija nezavisno i normalno da mu treba 5 puta vise procesora da bi radio normalno.

Zato ta prica o tome kako nevalja jer je dual core je glupost, jer je kvalitet u tome da sve na njemu radi isto kao na andoridu sa 4 puta manje procesora i potrosnje baterije.

BTW sat je ruzan mnogo, lepsi je Gear 2

Nikola

pre 9 godina

(Da pojasnim..., 9. septembar 2014 19:56)
Ne radi bolje nego je daleko prostiji pa manje zahteva,note3 je kompjuter zato mu i treba 3gb rama.
Mac ne postoji vec duze vreme,pc ga je razvalio i to je sad pc sa apple nalepnicom,a tvz hackintosh mozes i sam da napravis bar 5-6x jeftinije nego sto oni uvaljuju.

Ske

pre 9 godina

Interesantno je citati vase komentare :)
Te nevalja ovo, te nevalja ono, ja to imam na XY telefonu odavno, te 1GB RAM, te ovca beeee...

Par meseci kasnije, ovo ce biti najprodavaniji i najpozeljniji telefon na svetu, sto dokazujete i sami svojim komentarima, jer da je stvarno toliko djubre kao sto pricate, ne bi imao 100 komentara i to vecinom sa robota, a konferencija se jedva zavrsila.

Hejteri ce da hejtuju, to nije nista novo. Ja penzionisem android koji me je godinama dobro sluzio, ali sada kada iPhone nudi vece ekrane, uzimam 5,5" (128GB, jer sam tako u mogucnosti) a vi pricajte sta hocete.

Apple die hard just got a stroke

pre 9 godina

Veliki sam "obožavalac" Apple uredjaja i posedujem pet njih. Onog dana kad sam kupio svoj prvi Apple uredjaj - iPhone 4S, sam shvatio ko je gde u tehnološkoj industriji. Medjutim stvari su krenule da se menjaju, današnji dogadjaj ovo potvrdjuje. iPhone 6 krši većinu Eplovih principa, Apple Watch je napravljen za veštački stvoreno tržište bespotrebnih stvari i jedini cilj mu je profit, što ni malo ne liči na Apple od pre par godina. Apple DNK koji je Steve Džobs toliko hvalio i poštovao je počeo da bledi. Njihovi prozivodi, poput danas pretstavljenog iPhona su veliki promašaj u svakom smislu te reči. Naravno da imaju neke prednosti ali imaju previše mana i falinki počev od izgleda do neočekivano loših karakteristika za današnje standarde i očekivanja. Po meni je iPhone 5S i dalje najbolji telefon u ovoh galaksiji i neću ga menjati dok zaista ne vidim nešto bolje od Epla ili pak možda i konkurencije što mi ne bi palo ni na pamet do pre godinu dana. Neko definitvno treba da iskopa Stiva Džobsa.

PC vs. Apple

pre 9 godina

Interesantno je da niko ne komentarise Apple Pay, novi nacin placanja. Sta je sledece, iCip sa upustvom kako ga ugraditi u ruku? Posto ce "naivno" shvatiti da je zapravo otisak prstiju lako iskopirati, te ce onda revolucionarno predstaviti iCip kao idealno resenje! Trazili ste revoluciju, i dali vam ljudi, samo ne onu na koju ste mislili.

optimizuj me

pre 9 godina

Dobro je govorio stari steva, raju ne treba slusat, nikad im ne mozes udovoljiti. Kad stave 3gb rama, sta ce nam, kad stave octa core i full hd Ekran-šta će nam to???
Kad ne stave onda zašto nema, ej, gde je kvad, gde je full hd ekran i kamera 21mpx

Nemanja

pre 9 godina

Prva stvar, Apple više ne postavlja standarde, kao što neki zaludjenici i ovde to tvrde. Standard velikog ekrana i smartwatch kao inovacija su odavno već postavljeni. Druga stvar, optimizacija, dizajn i marketing više ne mogu da popiju istu prodaju jer je konkurencija daleko jača nego pre i potrošači su sve zahtevniji. Treća stvar, kompanija koja se ne razvija i ne menja, pri tom se i drži istog recepta iz godine u godinu je osudjena na propadanje. Toliko.

pre 9 godina

иако сам андроид корисник,очекивао сам да ће задати домаћи задатак свима.али очигледно да све фирме гледају да што дуже продају исте производе а да иx представљају као нешто нобо.изглед сата ме је посебно разочарао јер сам очекивао правоугаони облик

Nebojša

pre 9 godina

Za vlasnike androida: kad ćete da ukapirate da iOs-u ne treba server sa 500 jezgra i 1TB RAM-a da bi glatko radio... (Mrki, 09. septembar 2014 21:30)

Uredu ne treba mu ali isto tako ne treba da prodaju telefon po tolikoj ceni sa 8 mp je slabijim procesorom sa manje rama sa manjom rezolucijom itd. kada drugi za isto ili manje para nude napredniji i jači hardver nema veze dali mu treba ako toliko košta treba da ima jače sve pa čak i ako realno nema potrebe za tim.

Jashta

pre 9 godina

Moram priznati da ostali pametni satovi koji postoje trenutno na trzistu u odnosu na Apple-ov izgledaju tako kineski, da nenazem pijacarski.

edi

pre 9 godina

Za ove pare bi mogli i da daju nepromočivu futrolu da se ne pokvasi. ?
Za ovaj manji odgovara futrola od LG G2 jer izgleda da imaju iste dimenzije iako LG ima ekran od 5.2.

joe

pre 9 godina

Oko iphone-a je godinama strpljivo i tendenciozno stvarana fama, tako da upakuju parce cigle i nazovu ga iphone 7s , masa ce ga kupovati. Oni ce i dalje da se bogate , a "korisnici" ce biti ubedjeni da imaju tehnolosko remek delo, a u stvari dobice uredj za klasu losiji od konkurencije ...menadzment za nobelovu nagradu.

xim

pre 9 godina

Super. Kupicu iphone 5S i koristicu ga do kraja zivota! iphone 6 je toliko ruzan, lici mi na HTC, a cigla mi u dzepu ne treba! Jedino zbog cega je Apple po mom misljenju bio najbolji je dizajn i mali ekran! Sad je sr... kao svi Samsung i HTC itd... Nazalost iphone 5S je poslednji telefon ali pravi telefon.

Iscelitelj

pre 9 godina

Pokupovali opet svu elektroniku od Koreanaca i Japanaca i ugradili sve u limeni sanduk. I Galaxy S2 je bolji od ovog otpada, a da ne spominjem Note 3 i 4...

Vlada

pre 9 godina

Polako, čekajte ljudi. Meni nešto samo nije jasno. Pričamo sad samo o ceni. Današnje cene sa mobilnog sveta: Samsung S5 715€-740€, iPhone 5S 515€-760€, Nokia Lumia 1520 584€-614€, LG G3 589€-631€, HTC ONE M8 757€-820€, Blackberry Z30 318€-339€...
Pa samo je Blackberry znatno jeftiniji od ostalih...
Tako da priče o ceni iPhone-a kod nas stvarno nemaju nikakvog osnova..

тотем

pre 9 godina

@oki nisu pojeftinjeni. te cene su kao ucesce plus svaki mesec rata.
tako je i kod nas kod nasih operatera ko se odluci na 1 din. problem je sto ovde nije istaknuto da se o tome radi, a cene su uobicajeno visoke (barem u poredjenju sa nasim standardom) :)

Jacksons Warehouse

pre 9 godina

19tog stiže u Englesku u prvo će doći na EE mrežu (čiji sam i ja korisnik) i jedino preko te mreže će moći wi fi pozivanje. E sad, to što ja neću menjati svoj Galaxy s5 to je druga prica :-)

antara

pre 9 godina

Malo su pozajmili u piksel od htc-a, nfc placanje(google wallet), famozni apple watch(android wear). Kako su pametno izradili htc sa nekim papirima i ugovorima.

Lana

pre 9 godina

Ovo na ajfon liči još samo po Home dugmetu, inače je kao kineska kopija, jednostavno im ne leže veliki telefoni. A što se tiče sata, stvarno ne vidim logiku davanja tolikih para kad mu se ne vidi jabuka. To ko i da nije Epl.

Dzontra

pre 9 godina

LG G3 i iPhone 6 najbolja 2 telefona 2014. godine! Pa vi birajte da li cete Android ili iOS. Tu je i par sjajnih Lumia za ljubitelje Windowsa.

dzonilg

pre 9 godina

KOliko ide daleko ta iskrivljena stvarnost koju im je usadio apple marketing mozes da vidis na primeru potpisnika Mavs koji mislis da apple u svojim laptovima pravi procesore koji su brzi od intela :D
Jednom za svagda APPLE NE PRAVI PROCESORE vec narucuje od Intela ,Samsunga i TCMa ..on samo kaze hocu procesor sa toliko bita da ima jezgra i toliko gigaherca ..apple ne pravi na iphonu apsolutni NISTA ..on samo vidi sta je trenutno dostupno od komponenti u dobavljvacima i od toga sastavi telefon i ubaci svoj OS..koji by the way isto nije komletno njihovo jer je core tj jezgro UNIX ..kao sto je androidu LINUX ..Apple je jednom probao da sam napravi OS iz pocetka 1999 godine i taj OS je izabran za najgori u OS u istoriji racunara...naravno brze bolje se vratili na stari UNIX.

oki

pre 9 godina

ne pratim appleove proizvode pa zato imam pitanje za ove koji prate... jel su i raniji ajfonovi kostali od 200$-400$ a to samo kod nas 600$-800$ ili je apple konacno odlucio da pojeftini svoje uredjaje?

Voja

pre 9 godina

@da pojasnim.... sve sto si rekao nema veze sa zivotom... narocito ono za procesore, jer svako ko se iole razume, zna da na brzinu rada procesora utice optimizacija programa i specifican kod za single, dual ili multi core obradu... prema tome, nekome ce povecanje ekrana,kozmetika i nista vise uvek biti visoka lestvica, jer je obicni fanboy, a neko ce kupovati ono sto valja... Apple i dalje menja velicine ekrana i brojke uz ime, ali nekim zaludjenicima je i to dovoljno... treba i to razumeti...

Jim Jefferies

pre 9 godina

Ovo, sa smartphone- ima je postalo dosadno. Da bog da crk'o rock'n'roll kad ga svako svira... ruku na srce, najmanje je Apple za to kriv.

Chupa

pre 9 godina

Ljudi, hoce li mi neko, molim vas, objasniti sta je to na ovom telefonu toliko revolucionarno, kao sto pise u gomilu komentara ovde?
Nikad nisam pljuvao telefone i operativne sisteme jer smatram da svako treba da uzme ono sto mu odgovara i sto mu se svidja, ali ovo je stvarno prodavanje magle.
Jeste telefon odlican ali nista novo nije doneo sto drugi proizvodjaci vec godinama imaju. Da su barem stavili safirno staklo kao sto su najavljivali (i znam da su posle rekli da nece moci da pokriju celu proizvodnju) to bi stvarno bilo revolucionarno(i znatno skuplje sigurno) ali ovako nista specijalno.Inace telefon kao telefon je dobar ali nista specijanlo i zato ne razumem telu pompu oko toga.
A ovo sto ljudi pisu 1.4GHZ i 1 GB rama da je malo, to je greska. Ako je sistem dobro optimizovan nema ni potrebe za jacim, kao sto je slucaj sa Lumia telefonima koji nisu jaki ali i ne treba da budu jer je WP 8.1 odlicno optimizovan da radi i na 512 RAM. Inace sve ovo pricam i licnog iskustva jer sam koristio sva tri OS-a. Pozdrav

Steva

pre 9 godina

Najveći fejl i neispunjenje očekivanja od kada postoji iPhone. Tek sada je iPhone na nivou Nexus 4, ali će ga ifans i dalje kupovati jer nisu bitne performanse, nego zalepljena jabuka na poleđini.

analiticar amater

pre 9 godina

Note 4 edge je pokazao kako se savija ekran i pravi vrhunski fablet, motorola i lg su pokazali kako se pravi pametan sat.
najgore je kad nesto morate da pravite protivno svojim uverenjima, kao sto je apple morao da udje na trzisye fableta koje je samsung kreirao i tako se odrekao svoje idealne velicine....problem je samo sto prosecnom appleovom korisniku toliki ekran nije potreban jer ne zna sta ce sa njim.

ZagriženiAppleovac

pre 9 godina

Meni je najgrđe od svega što svaka vest vezana za iPhone bude preplavljena komentarima (pljuvanjima) od strane nekih ogorčenih likova koji kao da su bili u vezi sa iPhone-om pa im je on polomio srce, a fazon prišli su mu najbliže dok je neki lik furao isti sto pored u kafiću. Kad otvorim tehnopolis nemam vremena, a kamoli želje da se bakćem i da čitam vesti vezane za samsung,htc,lg (čitaj pljujem po njima kao njihovi korisnici apple). Skladno mom nick-u mogu samo da pohvalim apple i da sa uživanjem kroz nekoliko nedelja čitam vesti tipa NAJPRODAVANIJI TELEFON IKADA..
Pozdrav

ja sam

pre 9 godina

jedino sto iphone ima NOVO u odnosu na konkurenciju je 240fps video snimanje, mada bi to sony sigurno mogao da izvede na z3, a vrv i na z2

Kol

pre 9 godina

I prodavace se ko ludi iako ovaj od 4.7 inca ima losije specifikacije od Huawei Ascend P6 koji je izasao pre godinu dana, a o flagship modelima Sonija, HTC-a, Samsunga ne vredi ni praviti poredjenje!

Alex

pre 9 godina

Ja, kao korisnik (i prilican fan) iPhone, i kao korisnik Androida, ne mogu da shvatim kolicinu mrznje prema Apple koja se ovde ispoljava od Android fanova. Jedino mogu da predpostavim da je u pitanju kompleks mladjeg brata, i da nije u pitanju "grupa korisnika Androida" , nego pre - dijagnoza.

iOs

pre 9 godina

Iphone 6 i 6 plus izgledaju prelepo,kao i svaki prethodni iPhone,o tehničkim karakteristika dok ne vidimo uživo,ništa...ima telefona od drugih proizvođača koji odstupaju sa dizajnom npr.HTC One,ali iPhone je komad hardware-a koji je ispraćen stabilnim software-om,za koji mnogi kažu da je zatvoren,ok postoji Jailbreak pa kome se čačka neka izvoli,ali stabilnost mog starog iPhone-a 4 koji je pretrpan 95%,se ne može porediti sa novijim generacijama androida,govorim isključivo o stabilnosti...ne brzini-quad core,3-4 giga rama itd...Znači jedna stvar je jako bitna iOs se pravi za Apple-jedan jedini...i usavršava se svakim update-om do detalja i usmeren je samo nama "zaluđenicima"A Android jednostavno nemože da isprati toliko tržište uređaja raznoraznih proizvođača...Ja bih voleo da Android pruža i približno zadovoljstvo kao iOS ali ne vredi...Ovako ide redosled 1...2,3,4,5...Apple,pa par slobodnih mesta i onda ostali.
This message is dedicated to all "Task killers united forces"...please do not attack my comment with minuses!!!

optimizuj me

pre 9 godina

Obožavam komentare tipa samo 1gb rama i samo dual core na 1,4. Obožavam
Prešao sam na Android, ali mi je drago što Apple prati trendove. I što nije ušao u specs war, koji i nema smisla. Go apple

Crnogorac

pre 9 godina

Obožavam tehnologiju, Apple proizvode koristim od 1998. i znam da su uvijek godinama ispred ostalih, iako danas pored OSX i iOS koristim i WIndows i Android uređaje, različite namjene.

Ali, NIKADA neću kupiti bilo koji smartwatch, bio on Appleov ili Samsungov, Motorolin ili čiji god. Zašto? Zato što je u pitanju TAGOVANJE ljudi, žigosanje kao da se radi o domaćim životinjama. Pokupiti informacije sa smartwatcha je TRIVIJALAN zadatak - taj sat ima podatke o tome šta kupujete, gdje se nalazite, šta u ovom trenutku gledate ili govorite, a pomoću senzora na poleđini koji prate pritisak i rad srca i kako psihički reagujete - šta vas plaši, uzbuđuje ili nervira. To je, ponavljam, trivijalno svakom hakeru, a kamo li vladi ili međunarodnoj korporaciji, organizaciji, sekti, čemu god.

Divno parče tehnologije, ali - ne, hvala. Držaću se svog relativno jeftinog radio-kontrolisanog CItizena. Ne treba mu ni punjenje ni mijenjanje baterija kao pametnim ili običnim satovima, ima Eco-Drive. Aplauz čarobnjacima iz Kupertina što su konkurenciju opet učinili smiješnom, ali - radije ne bih.

edi

pre 9 godina

Moja zena ima iphone 5s i ona je odusevljena dok se ja drzim S4. Osim sto telefon koristimo za sve vise stvari osnovno je da svako zeli da ga koliko toliko personalizuje. Na androidu je bukvalno sve dozvoljeno dok Iphon ima malo mesta da se bilo sta uradi. Prvo sto mi je zasmetalo ( i tu sam odustao od razmatranja prelaska na Iphone ) je da ne mozes videti da li je neko dobio poruku vec moras kupiti apk koja to radi.
Filozofija je izgleda napraviti prosecan telefon, uloziti u marketing, predstaviti ga kao Enterprise i onda ga prodavati rusima i kinezima kao statusni simbol jer verujem da ce tamo imati dosta uspeha. Ne zelim da pominjem one zombije u americi koji bi kupili i g...o da na njemu pise Iphone.

snowman

pre 9 godina

@oki
To su cene uz ugovor od dve godine.
Inace telefoni uopste nisu toliko jeftiniji preko nego kod nas,al ljudi vole da preuvelicavaju.Ko ne veruje,nek proveri po stranim sajtovima,ali nek ne uporedjuje ovdasnje cene za kes i tamosnje uz ugovor.
Nek modeli su skuplji kod nas 10-ak %,dok je nekim cena identicna.Kineze ne racunam.Jeftiniji su drasticno samo ako uzmemo prosek plata u obzir...
Inace,sto se tice iPhone-a 6,nista revolucionarno.

Zvizz

pre 9 godina

Kao duzi korisnik android uredjaja i wp pozdravljam ovom prilikom korisnike iphone .Oduvek mi se svidjao dizajn i izrada na iphonu .Mislim da je sve preko 4.7 preterano al ajde ,tako da konacno su mi privukli paznju sa vecom dijagonalom ekrana jer je 4.0 premalo .Ove godine ce se naglo povecati broj korisnika iphona to je sigurno.Zato sto ima korisnika androida koji su ovo vec duze vreme cekali od apple.

Moze da bidne, al ne mora da znaci

pre 9 godina

@voja Slazem se sa tobom vojo, al samo donekle. Evo uzmimo npr. photoshop, pravi ga isti proizvodjac, samo sto na mekovima neki tezi zadatak uradi neuporedivo brze nego na pc-u. Hardver slican. Raspitaj se kod dizajnera, videces da je tacno. E sad tu dolazi ono drugo, optimizacija OS-a. Tu je apple ispred svih, jel pravi i hardver i softver, naravno da mu je lakse da OS optimizuje za 5 modela racunara i isto toliko telefona, nego sto moraju da rade win i android. Kao drugo, kod procesora nije vazna samo brzina, po meni je vaznija kes memorija. Kao sto je i kod rama bitan radni takt.... Tako da je sve to jako diskutabilno. Za telefone ne mogu da tvrdim, ali sto se tice racunara, moje 15+ godisne iskustvo me nekako uvek vuce da navijam za unix. Trenutno pod "sapom" mojih kolega i mene ima preko 500 racunara, oko 30 win servera i par unix servera i svi slicno razmisljamo. Ipak unix je unix.

Ana

pre 9 godina

Moj prvi pametni telefon je bio samsung, ok je radio jedno 6 meseci, posle godinu dana bukvalno sam morala da ga drzim na punjenju da bih npr citala b92 . Uglavnom, nije se iskazao ! Kad mi je istekao ugovor, razmisljala sam koji telefon da uzmem, lg g3 ili 5s, na kraju sam uzela 5c jer je bio u ponudi za 99 e za nove korisnike, inace cena se krece od 20- 25 e mesecno uz tarifni paket od 20e- priblizno! Ovo su cene u Sloveniji! Zasada sam veoma zadovoljna sa 5 c, vidi se da je kvalitetan telefon, ne steka internet i sl... Baterija sasvim solidna! Dopada mi se sto iphone ne gubi mnogi na ceni, polovan dobro ocuvan 4 s kosta oko 250 e, 5 s oko 400-500e. Ja ovaj samsung ne mogu da prodam ni za 20 e posle 2 godine- samo za reciklazu tj djubre je! Moj muz ima lg, model pre lg g3, ne znam tacno koji, evo posle 6 meseci vec mu telefon steka, ne prima sms- e tj odlepi sam od se sebe :) ukoliko se uskoro iphone pojavi u Srbiji uz mesecnu obavezu , kupite ga i necete se pokajati!

Mavs

pre 9 godina

Novi ajfoni su ružniji od starih, a Motorola ima lepši sat! Podjednako beskoristan, doduše. Lajvstrim je bio komedija, nisam mogao da čujem gosn. Šilera od neke gospođe koja je pričala na kineskom... i to u slučajevima kada sam mogao da gledam strim, pošto je blokirao svakih 20 sekundi.
Moj utisak: ispostavilo se da je najveća revolucija posle prvog ajfona bio Galaxy Note kec.

@milos
Kako god okreneš obe šestice će se pojedinačno bolje prodati nego Note 4. A sudeći po prethodnim iskustvima, teško da će Note imati bolji ekran. (nije sve u rezoluciji, posebno na preko 300ppi, čitaj Anandtech) Ili kameru. Ili procesor (nije sve u gigahercima, Pentium 4 je na istom radnom taktu bio sporiji od Pentiuma 3, na primer). Na kraju krajeva, MacBook Air ima dual-core na 1.4GHz koji kompletno leši Intelove procesore starije generacije, da ne pominjem ARM. Mnogo androidaša gleda specifikacije tako što poredi par brojeva. Njima preporučujem da u komp stave P4 na 3.8GHz...
Dobri developeri (a dobar deo njih kompletno ignoriše android) će iskoristiti veći ekran veoma brzo, tako da će kvalitet aplikacija biti na sasvim drugom nivou u poređenju sa androidima od 5+ inča.

dragan

pre 9 godina

sto kaze neko ispod, odradili su dobar posao...sto ih hejteri vise pljuju to bolje...necu uzet iP6 jer mi ne treba sad...ali sledece godine definitivno, kad se Swift malo odomaci, bice bolje i lakse raditi na njemu, tek ce se videt kakve ce sve aplikacije stici, nije lose vreme za developere, svakako :)...a ovu gomilu sto se raspricala ne znam kako samo imaju vremena i snage vise pricati jedno te isto...

Che

pre 9 godina

@ (Che, 9. septembar 2014 20:15)

Šta fali bateriji koju novi iPhone ima?

U specifikacijama za iPhone 6 Plus (onaj sa većim ekranom) piše da u standby baterija može da traje do 384 sati (16 dana), do 14 sati pri gledanju HD video klipova, do 80 sati za audio, do 12 sati pri WiFi/LTE/3G surfovanja webom ili do 24 sati 3G rzgovora.

Evo, pa pročitaj: http://www.apple.com/iphone-6/technology/

To bi za veliku većinu korisnika trebalo da bude i više nego dovoljno... valjda možeš da ostaviš telefon da se puni noću i valjda ne provodiš više od 14 sati dnevno gledajući HD video klipove na telefonu... 

Postoje i eksterne baterije... mada, onima koji po ceo dan provode sa telefonom u rukama bih pre preporučio da naprave pauzu i da ne provode po ceo dan na YouTube i FaceBook... nije ni zdravo za oči da se po ceo dan gleda u nešto sa male razdaljine bez pauze.
(Maks, 09. septembar 2014 23:50)

pise i na tarabi drvo..
Pusti tu plus verziju, ona ima 2915mah, za nju nije toliki problem a i zbog velicine nece biti toliko popularan medju ajfon korisnicima, standardni ip6 ima 1800, petica s je imala 1570, pa jedva izgura dan i to sa 4" ekranom(to vazi za svakog proizvodjaca i njihove "specifikacije" ,idealni uslovi koje predstave na prezentaciji su jedno, a praksa pokaze nesto sasvim drugo)
A drugo, ljudima ne mozes zabraniti sta ce raditi s telefonom, a s obzirom da danas skoro svaki ima twiter, fb, viber, skajp, instagram, pinterest i ostala cuda, dok se to sve sinhronizuje, nema potrebe da se zuji puno u fon, samo ce se isprazniti.

onokao

pre 9 godina

Koja krsina od telefona. Ne bih ga nikad vise kupio. Bar su ekran povecali a ostalo je krsina i ne moze ni da pridje recimo boljim Lumia ili Android telefonima.

Djoshua

pre 9 godina

Haha, objasnila je ona slika i poredjenje sa Nexus 4. Nexus 4 je opcije koje je IP dobio danas imao pre 2 godine. Znaci 2016 ce nam Apple doneti bezicno punjenje, a do tada ce izaci jos jedan model cija ce optimizacija da radi na dual core i 1gb ram memorije kostati 500 eura.

iPad user

pre 9 godina

Da budem iskren, sto se iPhona tice razocaran sam, to vise nije telefon, previse je veliki.
Sa druge strane Apple watch je fenomenalan.
Inace gledao sam uzivo steam.

niki

pre 9 godina

zanimljivo da niko ne komentarise dizajn ovog telefona, dizajn je jako diskutabilan, to je isti onaj telefon sto su kinezi predstavljali pre 3 meseca, hardver je nebitna stvar na telefonu, pa s2 sa dual core procesorom na 1.2 ghz i giga rama i to starije generacije bez problema moze da gura i kit kat i 98 posto aplikacija, tako da je androidu potrebno mnogo resursa je cista glupost, sve u svemu, najobicniji moguci telefon, koji ce verovatno imati svoju klijentelu ali iskreno, nista nije bolji od bilo kog telefona ni iz srednjeg ranga iz android serije narocito ako gledate cenu, za 270 eura nov lg g2, i to nov, tri puta jeftiniji od ovog telefona, znaci kupite sebi, bratu i devojci tri vrhunska ako ne i bolja telefona po ceni jednog ili kupite sebi vrhunski tel i odete na more ili kupite sebi vrhunski tel i platite vrhunsku pretplatu za koriscenje telefona sa operaterom od 2500 dinara mesecno i to uplatite obe godine istovremeno, u mts uzmete onu od 5000 idobijete 50 posto popusta ???? pametnom dosta..

Bla

pre 9 godina

Ajde lepo vi koji koristite samsunge, i ostale telefone da ne pljuju ovde apple. Koristi sta hoces i nemojte kuckati neke nebuloze. Svako ima svoj izbor i iskukirajte vise.

Steff

pre 9 godina

Sve mi se svidja sve je super, ali jedna stvar ne. Ledja novog iPhonea su ruzna, kao i ova kamera koja nije u ravni sa povrsinom uredjaja sa zadnje strane. To me toliko iritira da nemam reci. Koristim 5S, i odgovorno tvrdim da je lepsi od nove 6ice. Stvar ukusa? Mislim da ce se vecina sloziti da je IP6 pozadi izgubio prepoznatljivost iPhonea.

Rodoljub

pre 9 godina

Da li je iko primetio recenicu "druga generacija 64-bitnog" procesora za one sto se "razumeju" u brzinu procesora i frljaju se ovde gigahercima i hvaljenju procesora sa 88 jezgara ;-) drugo, "energetska efikasnost" - ovom telefonu ne treba baterija od 3000 mAh da bi radio duze u odnosu na sa bez potrebe nabudzenim procesorima koji uz to jedu bateriju. Trece, kamera - o se imalo razume u fotografiju i rezoluciju zna da je frljanje sa megapixelima prava glupost jer kao sto ovde vec neko napisa sa 13mpx mozes da pravis fotku za tapet...i 8 je puno.. Nije sve u mpx-elima ;-) 4. Filozofija i vizija softvera u odnosu na konkurenciju je i dalje daleko ispred.. 5. 6. 7... Mogu do ujutru ;-) ali shvatite bar jedno,nije sve u mpx, ghz, " , br.jezgara... I ko koga ovde kopira i ko kome zbog toga placa milijarde odavno je jasno.

Equilibrium

pre 9 godina

Niko ne pominje mjerač krvnog pritiska koji stoji na njihovom site-u. Pod uslovom da radi to bi značilo da potencijalno može spasiti mnoge živote.

pera

pre 9 godina

androidaši mogu samo da sanjaju ovoliko komentara na vestima o svojim telefonima. zato svoje komplekse leče ove.
kad se ovoliko strasti (mržnje) uloži u nešto, to ipak nešto govori.
apple je postavio domaći zadatak, a bogami samsung je svojim botovima takođe dao zadatak za idu okolo i kukaju.

hih

pre 9 godina

koliko sam shvatio prosle godine je bio dostupan u 101 zemlji a ove u 115? da li sam u pravu? to znaci da onda zaista ima nade da ce biti i kod nas...

Mavs

pre 9 godina

@dzoni
Taj GS3 je bio temeljno olešen od strane njegovog savremenika ajfon petice, koja je imala brži procesor (A6 i Exynos - nebo i zemlja), bolju kameru, bolji kvalitet izrade i bolji ekran.
Ljudi, "Moj Android" nije pouzdan izvor informacija...
Slažem se da su ovce za šišanje.

1514AD

pre 9 godina

Dve stvari koje mi malo bodu oci. Zasto 6 nije dobio ekran sa istim ppi kao i 6 Plus, i zasto nije dobio OIS, a Plus jeste. Plus je za mene prevelik, pa je 6 jedina opcija ukoliko bih menjao 5S. Sto se mene tice, cekam sledecu godinu i 6S, mozda nas pocaste sa OIS i visim ppi. I ako moze bezicno punjenje kao na Watch-u, to bi bilo skroz kul.

dadobh

pre 9 godina

i sta je ovde novo???
kamera starog modela,sistem koji je identican androidu,to sto ne baguje govori koliko je zatvoren sistem,dizajn star preko pet godina, o vodootpornosti i otpornosti na ogrebotine nista (sto je vec standard), nigdje k4 videa... nije mi jasno sta su predstavilí,a sat necu ni komentarisati

kada vidim iz svog blizeg okruzenja ko kupuje ove telefone sve mi je jasno

Planirano zastarevanje

pre 9 godina

Kako god, ja znam samo da moj Samsung galaxy s4 neću zameniti dokle god radi. I kad odlučim da kupim sledeći mob kupiću polovan! Dosta mi je vise,sve je ovo sada što štancuju na milione telefona čisto bacanje naših krvavo zarađenih para.

Aleksa

pre 9 godina

KOliko ide daleko ta iskrivljena stvarnost koju im je usadio apple marketing mozes da vidis na primeru potpisnika Mavs koji mislis da apple u svojim laptovima pravi procesore koji su brzi od intela :D
Jednom za svagda APPLE NE PRAVI PROCESORE vec narucuje od Intela ,Samsunga i TCMa ..on samo kaze hocu procesor sa toliko bita da ima jezgra i toliko gigaherca ..apple ne pravi na iphonu apsolutni NISTA ..on samo vidi sta je trenutno dostupno od komponenti u dobavljvacima i od toga sastavi telefon i ubaci svoj OS..koji by the way isto nije komletno njihovo jer je core tj jezgro UNIX ..kao sto je androidu LINUX ..Apple je jednom probao da sam napravi OS iz pocetka 1999 godine i taj OS je izabran za najgori u OS u istoriji racunara...naravno brze bolje se vratili na stari UNIX.
(dzonilg, 10. septembar 2014 08:59)

Pominjes iskrivljenu stvarnost ? Pa, tvoj komentar je vrhunski dokaz takve stvarnosti. "Apple nista ne pravi" ... pa, tog "nista" su prodali 150 miliona Ajfona samo od pocetka ove godine !?
Mislim, logika ti je - mercedes ne pravi automobile, posto nema fabriku guma, plantaze kaucuka, i rudnik i livnicu za eksploataciju metala. A i, nije izmislio benzinski motor.
Mislim, ja razumem da MRZIS Apple, ali ... vidi... nemoj.

Voja

pre 9 godina

@Moze da bidne, al ne mora da znaci... Upravo o tome sma ja i pricao... postoje procesori opste i procesori specijalne namene... Apple u svojim telefonima ima procesore opste namena, ali prakticno, posto je iOS vrlo zatvoren sistem, ponasa se kao procesor posebne namene... optimizovan za specificne programe, kodove i aplikacije... Prema tome, ne mozete uporedjivati Apple procesor na kome mozete da rsadite samo ono sto je dozvoljeno i otvoren Android sistem ciji procesor mora da izdrzi sva maltretiranja i gomilu pozadinskih zadataka... Ja znam da je ovo tesko objasniti prosecnom korisniku i da gomila njih ne razume kako Apple sisa svoje korisnike, ali i to je u redu... nisu oni jedini... ako zadovoljava njihove potrebe, neka kupuju... tako to funkcionise... ali nije u redu pricati o necemu sto ne razumeju... Apple, koji ima zadatak da mu procesor podrzi 10-tak proizvoda koji su prilicno autisticni u mogucnosti manipulacije sistemom i Android procesori, kojima se broj uredjaja i ne zna... Arhitektura ta dva procesora je vrlo razlicita i ne moze se porediti nesto sto radi na 1000 uredjaja i nesto sto radi na 10... jednostavno nije realno...

Nokia fan

pre 9 godina

U čemu je ovaj manji iPhone bolji od npr. Nokia Lumia 920?
A već izašli 925 i 930.

Ako je samo do OS-a, to je stvar ličnog ukusa, o čemu se ne raspravlja. Ako je do kvaliteta hardvera, pa ionako sada svaki telefon traje 2 godine i onda se menja.

Ako pričamo o brzinama procesora i slično, lako je ugurati neku aždaju na preko 2GHz, ali treba onda ugurati i adekvatnu bateriju, inače će morati da se puni bar 2 puta dnevno.

Što se tiče rezolucije ekrana kod ovog manjeg, sasvim je OK za tu dijagonalu (pa Lumia 920 ima na 4.5" 1280x768, što je 'taman'), ja bih pre rekao da su preterali sa ovim većim, jer Full HD nema ni većina 7" tableta.
To je čist overkill, i samo će brže da cedi bateriju (pa monitori od 22" imaju tu rezoluciju, a ovamo manje od 6"...).


Kad se priča o količini radne memorije, sve zavisi od optimizovanosti OS-a i softvera. Npr. Symbian Anna i Belle su perfektno radili na N8 i njenih 256MB memorije i procesoru na 450MHz, pa se niko nije bunio niti je pljuvao da joj fali performansi.

A sad bi svi da im telefon bude jači i od desktop i od laptop računara koji imaju kod kuće!


Telefon treba za određenu ciljnu grupu da ima adekvatno izbalansirane karakteristike, a pošto Apple nema čitavu lepezu telefona kao npr. Samsung (koji ima koliko različitih Galaxy modela u rasponu od 200-800e?), onda mora karakteristike da prilagodi većini korisnika.
Šta vredi 8 jezgara na 2GHz, ako iscede bateriju za 5-6 sati intenzivnijeg korišćenja?

Čisto da se zna

pre 9 godina

Za Apple-ovce: pogledajte malo preko plota, ima i konkurencija svašta da ponudi. IPhone jeste jedan od najboljih ali izkulirajte malo sa kompleksom superiornosti. Nit je kul, nit je opravdano.

Za Android-aše: I sam koristim Android još od G1, iz više razloga, ali stoji da je iPhone jedan od najboljih uređaja na tržištu iako nema najbolje specifikacije.

IPhone je članska karta za elitu samo gde ga nema u zvaničnoj prodaji (čitaj Srbija). U ostatku sveta košta ko i flagship bilo koje druge firme, pa kupi ko šta voli.

dzozey

pre 9 godina

Za vlasnike androida: kad ćete da ukapirate da iOs-u ne treba server sa 500 jezgra i 1TB RAM-a da bi glatko radio...(Mrki, 09. septembar 2014 21:30)
To je sve lepo i tacno. Ali zasto onda kosta kao da ima 1TB ram-a? Ako OS koji zahteva slabiji hardware, da li to treba da znaci da proizvodjac treba da trazi za telefon kao konkurencija koja daje veci novac na hardware? Po mom misljenju, kupci su ti koji treba da uzivaju u jeftinijem telefonu, a ne da milijarderima donose jos milijardi..

LegacY

pre 9 godina

IPHONE 6 opasna zverka ciljna grupa prosirena sa vecim ekranom ima nas gomila koji smo to cekali .Dizajn elegantan izrada vrh.Cena zlo prodacu zenu ...

dzozey

pre 9 godina

"Ne kapiram zasto i dalje 8mpx?
(peca, 09. septembar 2014 19:37)".

Zato sto kvalitet fotografije ne zavisi od broja megapixela, a Apple-ova ciljna grupa nisu oni koji se loze na mpx, ghz, broj jezgara itd.
(nex, 9. septembar 2014 22:14)

A ko su ciljna grupa Apple-a? Nema logike u tome sto vi Apple-ovci pricate. Ljudi koji se loze na mpx, ghz, broj jezgara itd., su ljudi koji za to daju veliki novac. A ako Apple nema nista od toga, zapitaj se zasto vi dajete toliki novac. I jeste tacno da kvalitet fotografije ne zavisi od broja megapixela, ali to ne znaci da kamera iPhone 6 telefona moze da "prismrdi" kameri Nokia ili Samsung telefona. iPhone je dobar telefon, ali ne moze da kosta koliko i Note 4...to se kosi s pamecu.

pribil

pre 9 godina

iphone je proslost. Pokusava na misice da prati samsung, lg, htc, sony, i ostale. Sve je to prenaduvano i preskupo...Nokia je bila pravi inovator... Steta sto je zglajznula...

Necrophagist

pre 9 godina

Kad se setim kada su pricali kako iphone 4 ima savrsenu velicinu ekrena, pa posle iphone 5 ima savrsenu velicinu ekrana. Pa onda svi pljuju samsung, htc... zbog velikih ekrana, i onda izbace 4.7 i 5.5 ma to je savrsena velicina ali samsung ili htc od 4.7 i 5.5 nije savrseno, ma to nije isto... NOTE 4 CE PREGAZITI OVO NJESRA.

Saša

pre 9 godina

Za sve one koji sebe svrstavaju u tabor androida ili apple-a i upadaju u besmislene rasprave oko toga: brendovi postoje zbog nas kupaca, a ne mi zbog njih. Slow down, please!

Vladica

pre 9 godina

"Retina HD displej koji krasi 4.7-inčne (1.334 x 750p)"
Kakve veze ima 1334x750 sa HD rezolucijom? Konkurencija je odavno stavila normalan Full HD na telefon. Plus mi manje od 2000mAh za telefon od 4.7 liči na dnevnu upotrebu električne utičnice.

Jap

pre 9 godina

Mocan fon, bez premca na trzistu. Po meni, najbitnija inovacija je ipak ApplePay, gde otisak prsta zamenjuje pin, sto ubrzava i pojednostavljuje citav proces transakcije. Svaka cast, ali bilo je nekako i logicno da se to tako biti. Sto se sata tice, ponovo sam zatecen, jer sam bio ubedjen da mi ta glupost netreba, ali kad sam ga video odmah sam ga pozeleo na svojoj ruci. Izgleda prelepo, a i svrsishodno, narocito kod pracenja nekih zivotnih funkcija. Sve pohvale ponovo.

and one more thing

pre 9 godina

@Alien - kazes da NFC vec odavno imas na androidu.
Pa evo fakta.
“Before Tuesday’s event, news site NFC World pointed to 23 NFC-related patents that Apple has amassed since 2009, the year before Google introduced the first NFC-enabled Android phone, the Nexus S.”
http://www.theguardian.com/technology/2014/sep/09/apple-iphone-6-nfc-payment-system

Znaci ne mozete vi Androidi da nacujete sta Apple sprema pa da odjurite i to napravite traljavo i da vam ne funkcionise kako treba. Ali zato Apple kad napravi, onda ga napravi kako treba i efektivno. Zato i ne srlja. Tap to Pay.
Od ljubomore ne mozete da vidite da nije stvar u listanju elemenata, vec efikasnosti tih elemenata. Zato Apple prednjaci. Nema tu nabrajanja i trcanja pred rudu, pa daj sta das da mozes da izbacis kaobojagi prvi.
Imam i ja teniski reket kao i ti, ali tvoj je drveni, a moj od najboljeg karbon fibera.
Mozda je cak tvoj ficko imao tockove pre mog ferarija.
Zaboga.

Next

pre 9 godina

Kada je pretstavljen galaxy s5 mnogi su bili razočarani napretkom u odnosu na s4 ali petica je barem vodootporna a ovaj novi iphone nema niti jednu stvarno bitnu novinu osim većeg ekrana a to realno mnogima ni neće biti toliko bitno.

pera

pre 9 godina

Ljudi čini mi se da ste zaboravili činjenicu da i Samsung radi na optimizaciji softvera.. Svaki naredni Android je bolji i stabilniji, a i optimizovaniji... Pozz

ktr

pre 9 godina

oppaa, danas stize vrlo interesantna vest. Aple je prvi put od osnivanja zabelezio pad akcija nakon predstavljanja novih uredjaja. Nakon pocetnog skoka od 4,5% tokom predstavljanja, usledio je pad na 2.2%. evo i linka http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2750540/Are-Apple-customers-slaves-firm-Desire-789-iPhone-6-Plus-driven-habit-expert-claims.html?ito=social-twitter_mailonline

Nebo

pre 9 godina

Smoril ste sa androidom i iOS-om.
Svaka roba ima svoje kupce bez obzira na konkurenciju,cenu, kvalitet i izgled iste.
Da li je recimo bilo koji VW auto bolji od Skode u istoj klasi ili gori od Audi modela pa da bude takva razlika u ceni?
Dok se vi prepucavate ciji je veci, i jedni i drugi trljaju ruke i grade imperije.
Bolje da vidimo kako cemo da prezivimo. Mislim da ovo nije jestivo.

toza nebuloza

pre 9 godina

ekrani su im debakl! iphone 6 ima na 4.7 inca rezoluciju kao moj stari nexus 4 koji sam kupio za 250 dolara! A za ovaj veći, nek novi Epl diša prošeta do bilo koje radnje sa mobilnim da pogledaj ekran na LG G3...

Tafkal

pre 9 godina

@EU Citizen: Ne zaboravi i Sony Xperia Z3. Apple vec 3 generacije kaska tehnoloski, jedino sto ima iza sebe je UI koji mogu da koriste i Aboridzini i ime.

babaroga

pre 9 godina

Prema tome, ne mozete uporedjivati Apple procesor na kome mozete da rsadite samo ono sto je dozvoljeno i otvoren Android sistem ciji procesor mora da izdrzi sva maltretiranja i gomilu pozadinskih zadataka...
(Voja, 10. septembar 2014 00:17)

Pa kad vi sto nosite Android telefon morate da svakodnevno (citiram) izdrzite sva maltretiranja i primite (ups!) gomilu pozadinskih zadataka...

Mali

pre 9 godina

Njihov sat ce koštati oko 360 dolara a ja sam moj Oneplus one platio isto toliko.Vidoh danas sliku na netu covek prodaje fiat 700€ a iphone košta oko 1000 eto za te pare može i auto a bogami i solidan telefon npr Samsung S4.

Che

pre 9 godina

Mene ne interesujue baš nešto koliko mAh ima neka baterija... više me zanima koliko drži u praksi... za taj manji iPhone 6 piše da baterija u standby drži 250 sati, 11 sati pri gledanju HD videa, do 50 sati za audio, do 11 sati WiFi surfovanja, do 10 LTE/3G surfovanja ili do 14 sati 3G razgovora... što mi takođe zvuči kao sasvim dovoljno za normalnu upotrebu telefona.
(Maks, 10. septembar 2014 12:31)

pa to i kazem, praksa.Jer u reklami uvek pise svasta, 32% jaca, 15% veca, 14% hladnija, 23% brze se puni bla bla bla...zanese te bajkama, a onda kupis i telefon se isprazni za 25 sati.
U praksi dobijes sasvim drugacije, realne rezultate.I to ne samo kad mi Kuk ili Li ili Hirai ili Balmer prosipaju procente, nego bilo ko servira pricu na prezentaciji i blog testovima.
U toj praksi hd video(720p) zavisi od kompresije, i obicno od 2 sata skine oko 20% baterije na tabletu(ako je 1080p i vise) , na telefonu oko 30-40%, lte/3g ce zavisiti od signala koji nije uvek i svugde idealan, dodaj jos sinhronizaciju, dodaj fotkanje, surf, muziku ako neko slusa na putu do posla/faksa/skole, dodaj ako neko pika igrice..pa kad to sve saberes u jednom ciklusu baterije od 100% do 10%, ne dobijes ni puna 3 sata sot sa ovakvom baterijom.Nekome ce to biti dovoljno da izvuce dan, dva, ali po komentarima koje cesto procitam ovde ili na nekom od foruma, nekima to nije dovoljno da potraje ni do kraja radnog vremena.

Nikola

pre 9 godina

Ko misli da su pikseli u kameri glavna stvar,taj je fotografski neobrazovan....Optika koju 6-ica ima je vrhunska,i to je najnovija tehnologija koja se koristi u profi foto aparatima tipa Nikon,itd...Eto vam i nokia sa 41 mp kamerom,pa su slike neuporedive sa 5s.A da ne govorim da nije potrebno 5 gb rama i neki nadrndani procesori da bi sve radilo kako treba,ali mi smo kao i Rusi,sve najvece da bude :)

Maks

pre 9 godina

Za dobrim konjem prašina se diže, što bi rekala narodna poslovica... kako drugačije objasniti preko 260 komentara na ovu vest od sinoć? :)


@ (Miki, 10. septembar 2014 09:58)

Je l' to pokušavaš da se našališ ili se stvarno toliko ne razumeš u procesore da misliš da BlackBery Z10 sa 32-bitnim dual-core Krait procesorom na 1.5GHz jači od iPhone 6 sa Apple 8 procesorom na 1.4GHz? :D

Ako si pokušavao da se našališ, uspeo si da me nasmeješ jer mi to što si napisao zvuči možda kao kad bi neko napisao da misli da je 32-bitni CoreDuo na 2.2GHz jači nego Core i7 na 2.0GHz :D

Evo ti jedan test u kojem porede performanse raznih telefona... među njima su i iPhone 5 i taj BlackBerry Z10... http://www.youtube.com/watch?v=bsOQvBlRbjY

Na tom testu je taj BlackBerry Z10 bio sporiji i od iPhone 5, a iPhone 5S je bio znatno brži od svih telefona koje su testirali u tom klipu.



@ (Che, 10. septembar 2014 11:37)

To da li veći iPhone hoće ili neće da bude popularan ćemo videti kada počne prodaja... meni se lično sviđa veći iPhone jer ima više prostora na ekranu, a i imam ruke "ko lopate" što bi se reklo.

Mene ne interesujue baš nešto koliko mAh ima neka baterija... više me zanima koliko drži u praksi... za taj manji iPhone 6 piše da baterija u standby drži 250 sati, 11 sati pri gledanju HD videa, do 50 sati za audio, do 11 sati WiFi surfovanja, do 10 LTE/3G surfovanja ili do 14 sati 3G razgovora... što mi takođe zvuči kao sasvim dovoljno za normalnu upotrebu telefona.

watch

pre 9 godina

@ktr
Pratis li i dalje stock market? Ode strelica nagore i to preko ono crte uoci jucerasnjeg Apple dogadjaja. Malo je bila umocila da bi se novi kupci privoleli. Upecena je velika riba, pomirite se sa cinjenicom. A i redovi ispred Apple prodavnica su sve veci.
A tek kad krene Apple Watch prodaja....

zmitjkoe

pre 9 godina

Може ли неко молим вас да ми мало јасније објасни шта је тај "NFC"???
(Рема, 11. septembar 2014 01:54)

Da li sti nekad cuo za internet i google???

kak vas zavut

pre 9 godina

Iskreno zakleti sam fan samsunga, ali ovo mi sve super izgleda. Sto se tice kvaliteta uredjaja i materijala pri koriscenju se stvarno vidi koliko je ulozeno truda i vrhunskih sirovina. Ovaj uredjaj nije za svakoga definitivno, jer prvo njegova cijena je jako visoka (pricam za nas region). Takodje je jako bitno za nas narod to da cijena ovog uredjaja jako sporo "pada" sto opet nema smisla al ajde. Svi znamo da apple novim iOS uvijek starije uredjaje uspori. E sada ja mog galaxija (s3) mogu da budzim jos par godina sa novim softverima, raznim romovima mogu da ga napravim da izgleda kako god pozelite (pa i kao iOS) i to da radi super. Overklokovanje je nesto sto na iphonu mogu samo da sanjaju. Iskreno da mogu da priustim uvijek novi iphone kupio bih ga jer je aktuelna generacija uvijek medju top uredjajima ako ne sam vrh sto se brzine i pouzdanosti tice, ali posto nemam drzim se narodnog telefona tj. androida koji vam pruza BESKONACNE mogucnosti!!!

Mavs

pre 9 godina

@dzonilg
Podrazumeva se da je procesor u MBA intelov, poenta je bila da se pokaze da nisu svi dvojezgarci jednaki, sto je valjda bilo jasno u kontekstu komentara.
Jednom za svagda, Apple dizajnira procesore za svoje iOS naprave, takodje projektuje specifikacije za bukvalno sve ostalo sto ide u njih. Ovaj A8 ce da upropasti ostale ARM procesore u singlethreaded benchmarkovima, i kada se to sabere sa Swift-om, Metal-om i cinjenicom da su aplikacije ionako optimizovane za dual-core, dobijamo ubedljivo najbrzi telefon na trzistu.
A Apple operativne sisteme pravi sam najkasnije od '82. Sistem koji ti navodis nikad nije postojao kao komercijalni proizvod, a naslednik klasicnog Mac OS-a koji je izasao '99 je OS X, koji je susta suprotnost od najgoreg sistema ikad...
I takodje je njihov proizvod, od kernela nagore.

MilosMLD

pre 9 godina

snaga procesora se ne meri gigahercima, tako se meri takt procesora. snaga se meri u flopsima. brojevi su nebitni potpuno. androidi su porpuno neoptimizovani i katastrofalni prema resursima. apple proizvodi su ok ali preskupi za noj ukus. za sada je windows phone za mene pravi izbor.

neko j u komentarima kukao kako mu se win ugusi i planira da kupi iMac, moja preporuka je da proba neki linux, preporodice mu masinu za dzabe :) a ima laganih i prelepih, moja preporuka je ElementaryOS ili Bodhi najlepsi su i sasvim lagani za instalaciju i upotrebu

Igor

pre 9 godina

Sacekacu da vidim sta zaista ima da ponudi ovaj telefon (koji ce vrv kostati u Srb 900E)
Na testovima ce se naci za najmanje 2 nedelje...
Inace slozio bih se sa doticnim gospodinom koji je rekao komentarisi uredjaj koji koristis ... :)
Ja sam vlasnik SG S5 licno nisam bio za taj fon ali uzeh, ni jednom mi nije zabagovao, a sta nema u njemu...O kameri od 16mpx necu da komentarisem ne zbog broj mpx-a vec zbog izuzetno kvalitetne slike, isto vazi vazi za FHD i 4K snimanje..
Skrener prsta postoji i S5 koji sluzi za mnogoooo sto sta...Samsung i drugi modeli( Sony Lg HTC huawei) su odavno izbacili ono sto je apple danas...
toliko....

beba

pre 9 godina

I dragi appleovci, koji cete model kupiti? Veci pristojni za preko 1000 dolara ili manji koji vise odgovara vasoj filozofiji ali sramotnih specifikacija? Strasno sta su predstavili...

pn

pre 9 godina

Razumem da kažete da na Iphone ne treba 4-8 jezgra procesor,2-3 giga rama ali da li vam ni baterija ne treba?Pa čoveče samo 1810 mAh baterija za telefon kome samo ekran "jede" ogroman deo baterije.Uz malčice zahtevnije korišćenje neće ni pola dana da izgura.

Savanaman

pre 9 godina

Zar nije bitna optimizacija softtvera i hardvera plus treca strana (app),a ne GB, Ghz i ostalo. Ako je po toj filozoviji onda Samsung S5 Quad-core 2.5 GHz je iste brzine kao i Intel i7-2860QM... Nesto ne bih mogao da se slozim sa time.

iWatch for iPhone

pre 9 godina

Ovaj Apple Watch oblik je idealan za svoju funkcionalnost. Nije sve to moglo na neki iznenadjujuci izgled, jer ne bi bilo dovoljno mesta. Licno vise volim glomaznije satove. Nekako su mi ocigledniji i upecatljiviji. Interface Apple Watch-a ce biti domaci zadatak za sve brendove. Tu ima toliko karakteristika da ce se retko ko i usuditi da kopira sve na jednom mestu. Za pocetak je i previse, a horizont mu nije granica gde se sa svim tim moze otici.

Treba mi novi iPhone, ali ce biti tesko odluciti se za koji od ova dva nova. Da su sve karakteristike iste i na 4,7 i na 5,5, bez dvojbe bih uzela 4,7. Petica je prevelika, teza i nezgrapnija. Ali s’ obzirom da je cena priblizna, a petica daje vise… mislim da cu uzeti peticu iako ne mislim da su se pretrgli sa upgradovanjem.

Jedinstveni Apple nastavlja svoju tradiciju ekosistema i kvaliteta. Neverovatno je da jedna kompanija sama pravi i telefone i hardver za satove i aplikacije i komjutere i operacione sisteme, da se povezuje sa bolnicama, avio prevoznicima, prodavnicama, kreditnim karticama… Mnogo je turda tu ulozeno, da bi moglo sve biti perfektno.

Divim im se vise nego bilo kome i zivim vreme u kojem pratim i imam vizuju kako ce tek nastupiti.

alek

pre 9 godina

haha placa se bez kartice. pa google je to uradio sa nexus 5 pre godinu dana. sve ide prwko nfc. pogledajte moto 360 pa cete videti sta je dizajn sata. sve ovo pise covek koji je imao iphone od broja 1 do broja 5 i to hronoloski kako su izlazili, a onda presao na nexus iz ciste znatizelje i ostao na njemu.

HaliGali

pre 9 godina

Razocaran. Apple je prihvatio filozofiju Samsung-a sto veci uredjaj to jace tehnicke karakteristike. Treba nam lopata a ne ruka za te uradjaje. Jos je samo Sony ostao sa Z3 compact od telefona razumnih dimenzija.

Zarko

pre 9 godina

Mislim da je danas postalo jasno zasto je Apple ovoliko odugovlacio sa satom. Apple Watch je mnogo napredniji od bilo cega sto se nudi na trzistu i zapravo je jedini validan smartwatch. Google je pogresio sto nije sacekao bar jos godinu dve i razvio ozbiljniju spravu. Samo su imali inovativan dizajn i to je sve. Sada ce ponovo morati da jure Apple, ali mislim da ce ih u ovoj kategoriji tesko nadmasiti. iPhone je prosao prema ocekivanjima. Nema safirnog stakla i to je dobro jer bi cena otisla u nebo. Ovako model od 4.7 inca kosta kao 5s dok je ovaj veci 100$ skuplji.
Apple pay sistem je takodje sjajan i konacno je predstavljeno ono sto su ljudi trazili.
Sve u svemu, danas je bio veliki dan. Danas su zaziveli pametni satovi a potvrda stize pocetkom 2015. kada Apple Watch u prodaju i kada padnu prve recenzije.
Necu da se trudim da citam komentare. Verovatno je 99% hejtovanje droida, ali to je i normalno. Apple vas je ponovo pobedio. Svi u svetu se slazu i pomirite se sa time. Ajd uzdravlje.

alek

pre 9 godina

sto se tice procesora i brzine, nemojte da se podsmevate jer je to skroz drugacija arhitektura od snapdragona i exynosa. ali me ovo sve podseca na 2008 kada su predstavljali iphone 3g i divili se cudu od 3g mreze sa zakasnjenjem od 3 godine. revolucija je bila sa prvim iphonom jer su ljudi do tada znali samo za slajdere i ne secam se koje jos telefone, a sve ostalo je samo vrhunski marketing. i sam sam podlegao tom istom do prosle godine.

stastoreko

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da neko još uvek poredi procesore po broju jezgara i nominalnoj brzini. Daleko je bitnija brzina u praksi. To mi zvuci kao kada neko stavi motor iz Bugatti Veyron-a u IMT-ov traktor i tvrdi da je to auto sa boljim voznim performansama od nekog Porsche-a, jer ima 1000 konjskih snaga.

Tiberije

pre 9 godina

Za mene je Iphone 5 savrsen telefon a IPad 2 je savrsen Ipad tako da ih ne menjam dok ne riknu. Ali Apple TV je definitivno zreo za update jer već odavno kaska za Roku

Maks

pre 9 godina

@ (Che, 9. septembar 2014 20:15)

Šta fali bateriji koju novi iPhone ima?

U specifikacijama za iPhone 6 Plus (onaj sa većim ekranom) piše da u standby baterija može da traje do 384 sati (16 dana), do 14 sati pri gledanju HD video klipova, do 80 sati za audio, do 12 sati pri WiFi/LTE/3G surfovanja webom ili do 24 sati 3G rzgovora.

Evo, pa pročitaj: http://www.apple.com/iphone-6/technology/

To bi za veliku većinu korisnika trebalo da bude i više nego dovoljno... valjda možeš da ostaviš telefon da se puni noću i valjda ne provodiš više od 14 sati dnevno gledajući HD video klipove na telefonu...

Postoje i eksterne baterije... mada, onima koji po ceo dan provode sa telefonom u rukama bih pre preporučio da naprave pauzu i da ne provode po ceo dan na YouTube i FaceBook... nije ni zdravo za oči da se po ceo dan gleda u nešto sa male razdaljine bez pauze.

lg g2

pre 9 godina

ovi koji se kikocu na dual core i samo broje megaherce, megabajte i miliampere bolje da se pokriju usima, ubjedjen sam da takvi nisu koristili iphone duze od 10 minuta.

nikola87

pre 9 godina

@ktr: prvi put? Veca bi vest bila da im nisu pale akcije, jer ako se dobro secam akcije im padaju za svaku konferenciju jos od ip 4s-a.. Cak sta vise ovo je bio najmanji pad do sad.

Goran

pre 9 godina

U pitanju je druga generacija 64-bitnog čipa A7 predstavljenOG sa modelom iPhone 5S.

Generacija čipa predstavljenog, ne generacija čipa predstavljenim.

lg g2

pre 9 godina

krajnje je primitivno gledati samo broj jezgara i megaherca kada se porede snage procesora. sacekajte da se pojave prvi testovi...

Zile

pre 9 godina

Fablet mi je simpatican, skroz ok. Sat me ne zanima i uveren sam da ce puci, kao sto su pukli i digitronci sa memorijom, npr. Casio Databank serija.
Imam utisak da je napravljen jako veliki korak u odnosu na iPhone5, pa bi njemu i 4 i 4s trebala znacajno da padne cena, kad je vec ovaj tako jeftin. Kao da je Apple hteo da "ubije" sve prethodnike, ne razumem koncept prodaje koji su osmislili?

Zile

pre 9 godina

Fablet mi je simpatican, skroz ok. Sat me ne zanima i uveren sam da ce puci, kao sto su pukli i digitronci sa memorijom, npr. Casio Databank serija.
Imam utisak da je napravljen jako veliki korak u odnosu na iPhone5, pa bi njemu i 4 i 4s trebala znacajno da padne cena, kad je vec ovaj tako jeftin. Kao da je Apple hteo da "ubije" sve prethodnike, ne razumem koncept prodaje koji su osmislili?

Aki

pre 9 godina

@pribil

Reci za Iphone da je proslost je kao da kazes za ragbi da je proslost u odnosu na fudbal, a mediji te varaju posto je ragbi na planeti zastupljeniji u odnosu na fudbal bar 2 puta vise. Isto i za kriket. Ni ni znas da postoji, a ima vise igraca u svetu nego kosarka i fudbal zajedno.

Snoopy

pre 9 godina

Korisni saveti i trikovi vezani za iPhone 6 i iPhone 6 Plus:
http://smart-phones-how-to.blogspot.com/2014/10/iphone-6-and-iphone-6-plus-tips-and.html

milos

pre 9 godina

Kad sam cuo specifikacije mislio sam da su od ip4
4.7" 1334x750
8 mpix kamera
1080p video
1810 mAh
i na kraju samo dual core 1.4 GHz hahahahah
pa oni su pukli totalno a naravno cena ce biti kao Note 4 koji ga kida jedno 15x po svemu

Da pojasnim...

pre 9 godina

Dual core na 1.4 bolje radi od jacih procesora... Isto kao sto iMac sa slabijom konfiguracijom bolje radi od svakog PC-ja koji je zvanicno "jaci". A 8mp je sasvim dovoljno za normalne fotografije jer vise megapixela samo omogucava da se pravi foto-tapet a na uobicajenom formatu ne znaci bas nista... Letvica je ponovo podignuta VISOKO.

Zlatan_Ibrahimovic

pre 9 godina

Apple je zapoceo svoj put ka dole. Nisu ni korisnici ludi da kupuju dualcore i 1 GB RAMa, kada za iste i manje pare konkurencija nudi octacore i 3 gige rama. Inace, ovaj Plus model ce simfree kostati 1199 dolara! a manji je 750p ekran! Prosao je voz za Apple, zavrsice kao Nokia.

zmitjkoe

pre 9 godina

Ovde izgleda pisu i predskolska deca, kao i deca sa posebnim potrebama, jer kako inace objasniti komentare. Cobani dosli da "sisaju ovce", gikovi dosli da mere ince ("iako su se kunuli u 3,5"), razocarani su "ocekivali mnogo vise"... bla, bla...

Svima vama, nemoj posle da bude nisam cito, Apple je upravo prikazao iPhone 6/6 Plus, tehnoloski najsavrseniji smartfon ikada, smartfon sa kojim Apple zapocinje novu revoluciju - placanje palcem, no paper, no plastic.

To niko od ameba nije ni zapazio, a Apple je upravo zapoceo da pravi svoju imperiju!!!

"Konkurencija" vise ne moze da prati Apple, jos nije stigla ni do iPhone 5s, mozda sledece godine.

Note 4, sa super usavrsenom olovcicom za digitalno blokce, i prvim UV senzorm na svetu (zgodno za plazu) nema sanse pored iPhone 6 Plus.

Kamera je savrsenstvo, jedino zbog nje bih presao na sesticu.

 Watch je ispao fantastican, najzad watch koji ima (jako puno) smisla. Svi ostali ce najzad vide cemu ta sprava moze sve da sluzi (kad je deo zaokruzenog ekosistema. Taktilna funkcija(levo/desno) na Maps bukvalno vodi coveka od tacke A, do tacke B, bez da gleda u mapu/fon/tablet/ Watch. Koliko to znaci slepima i starim? Cak je moguce platiti veceru  Watchem.

Apple rasturio do daske. Alone on the top!!!!

Markec

pre 9 godina

Hahah kako su se uzbudili ovi robotici, aj sad idite malo reistalirajte romove, ispravljate bagove i klokujte procesore. Jos vi ne shvatate da Iphone sa pola snage procesora radi sve brze od vasih okta mega core telefona napucanih specifikacija koje nicemu ne sluze. Apple ponovo suvereno vlada, samo pratite prodaju ovih modela.

uredni neplatisa

pre 9 godina

iPhone je do sad uvek bio prepoznatljiv i jedinstven. Sa "kilometra" si mogao videti i prepoznati ako neko "fura" jabuku. Sa ovom 6-icom se nekako izgubila ta prepoznatljivost u dizajnu.

Cujem da ce iPhone korisnici u Srbiji da dobiju uz telefon postolje i zastavicu sa logom jabuke da zabodu na sto u kaficu - cisto da se zna, a uz zlatni dobiju jos dva para belih čarapa i šimike...

oki

pre 9 godina

ne pratim appleove proizvode pa zato imam pitanje za ove koji prate... jel su i raniji ajfonovi kostali od 200$-400$ a to samo kod nas 600$-800$ ili je apple konacno odlucio da pojeftini svoje uredjaje?

Dragan

pre 9 godina

Apple-u treba odati priznanje na sampionskom pishanju po svojoj armiji zombija koji ce bez pitanja pojesti sve sto im je servirano....kraj 2014-e a oni izbacuju telefon sa 1GB rama, kamerom od 8 megapiksela, i manjim ppi od 400 za sve modele osim najveceg (koji ima 401)...Ovaj A8 procesor je isto dual core, i ako je 25% jaci od A7 kao sto tvrde to znaci da je i dalje ispod 2GHz, sto opet znaci da nece moci da se poredi sa 1-2 godine starim Quad-Core snapdragonom koji vecina ozbiljnijih Androida uveliko fura.

Iskreno, meni je donekle drago sto mogu da pokupe silne pare koje ovaj telefon ne vredi od svojih zavisnika, posto uglavnom vlasnici tih telefona vole da zagadjuju vazduh svojim puvanjem u vezi ovih precenjenih igracki, tako da i zasluzuju da im Apple iscedi sve sto imaju.

ex apple fanboy

pre 9 godina

Očekivao sam više ali ni ovo nije za bacanje: dva revolucionarna telefona - jedan od 4.7 i drugi od 5.5 inča. Apple polako ide stopama Nokie...

zoran dj

pre 9 godina

Za vlasnike androida: kad ćete da ukapirate da iOs-u ne treba server sa 500 jezgra i 1TB RAM-a da bi glatko radio...(Mrki, 09. septembar 2014 21:30)

za tebe,
nokiji 3210 ne treba nikakav procesor da bi radila glatko.

Psn

pre 9 godina

Videh i sliku - elegantno, mature.. Like it ;)
Samsung je sa Alpha, Note 4 i Note Edge, počeo da liči na ozbiljno.
A iPhone 6 i iPhone 6 Plus liče na - ozbiljno-ozbiljno.

velikipoznavalac

pre 9 godina

Ljudi i dalje kupuju ovo djubre tako da se ne trebamo podsmevati Apple-u. Oni su samo kompanija koja zaradjuje brdo para. Samo se trebamo zabrinuti za osobe koje ce da kupe ovo.

Cacanin

pre 9 godina

Brdo android i win fanova na vestima o apple uredjajima, njihov broj raste iz dana u dan, ubedjuju nas kako bacamo svoje pare u etar, a uvek u stvari pokusavaju isto, da omalovazavaju. Razumeju se u jabuku, kao Marica u ... nikad im nece biti jasno kako apple sa 3 x manje rama i 4 x slabijim procesorom, ipak neke stvari bolje radi od androida i pc-a. Usput se pitaju, sto to ljudi sve vise i vise kupuju. Imam poruku za njih, pustite nas da zivimo u neznanju, neka budemo ovce, a vi pametni... Usput hvala im sto brinu o nama.

Nikola

pre 9 godina

(Da pojasnim..., 9. septembar 2014 19:56)
Ne radi bolje nego je daleko prostiji pa manje zahteva,note3 je kompjuter zato mu i treba 3gb rama.
Mac ne postoji vec duze vreme,pc ga je razvalio i to je sad pc sa apple nalepnicom,a tvz hackintosh mozes i sam da napravis bar 5-6x jeftinije nego sto oni uvaljuju.

Dzontra

pre 9 godina

LG G3 i iPhone 6 najbolja 2 telefona 2014. godine! Pa vi birajte da li cete Android ili iOS. Tu je i par sjajnih Lumia za ljubitelje Windowsa.

EU Citizen

pre 9 godina

I čime sad da ovo što su predstavili konkuriše Note-u 4, LG G3, HTC-u M8 ili Huawei Ascend Mate 7, kad je po svenu inferiorno, osim marketingom, a marketing ovakve rupe teško može da popuni? Neto rezultat: prodaće dosta ovih tehnološki inferiornih i softverski rigidnih i dosadnih spravica, jer je ljudska glupost moćna sila, ali udeo Androida će opet malo porasti, i Apple će se još korak-dva približiti neminovnom padu, jer otkad je Vrhovni Prodavac Magle napustio ovaj svet, nema ko da im smišlja nove bajke za nove generacije ovaca, a na svetu ima barem sedam-osam firmi koje vrhunsku mobilnu tehnologiju umeju da naprave i spakuju mnogo bolje od njih.

Miki

pre 9 godina

Apple nastavlja da prodaje jučerašnje tehnologije po 4 puta jačim cenama od konkurencije. Moj Blackberry Z10 ima brzi procesor, duplo više rama i jaču bateriju nego "novi" iPhone 6 a košta 4 puta manje novca kao nov nego pomenuti. Zao mi je Apple fanova...

dzoni

pre 9 godina

iphone 6
1.4GHz dual-core A8 processor, 1GB of RAM i totalno nestandardna 1334 x 750 rezolucija ..zvuci kao galaxy s3 koji je izasao pre vise od 2.5 godina sa tim sto je galaxy s3 imao 1.4 ghz QUAD-CORE A9 procesor.
Ovce su za sisanje.

Pauly Ester

pre 9 godina

Eh nekad sam bio u stanju da cackam PC ceo dan samo da bi pokrenuo neku crackovanu igricu. Kad malo pocne da koci ja instaliram ponovo sistem, svaki put zadovoljan jer sam ga sredio bolje nego prethodni put. Sada imam laptop gde dve godine nisam reinstalirao sistem, i ladno popijem kafu dok se sistem ujutro ne podigne a kad imam klijente u birou uvek bas onda pocne da koci. OS se siri i neprestano i zauzima celu particiju. U Outlooku za pet email naloga svaki put kucam sifru jer sam vec gadno prosao sa virusima.
Ipad i iPhone odlicno rade posao, i ok kupio sam gomilu programa i platio za to po 5/10 dolara. Nista me nece spreciti da uzmem i iMac, i ne zanima me kakav procesor i koliko rama ima, samo zelim da radi ono sto treba da radi.

Joker

pre 9 godina

E sada nakon celogodišnje ujdurme da sumiram moje ustiske iz 2014:
Samsung Galaxy S5 - totalni promašaj. Ništa specijalno u odnosu na S4. Opet plastičan sa onom ružnom pozadinom.
HTC One - Više me je oduševio E8 nego M8. Isto kao i S5, ništa posebno u odnosnu na prethodnika.
LG G3 - Overload. Preveliki, QHD ekran koji nikom ne treba. Imate na netu gomilu negativnih komentara tipa koči, pregreva se etc.
Sony Xperia Z2/Z3: U čemu je razlika između ova dva telefona? Ili bolje rečeno, u čemu se razlikuju Z, Z1, Z2 i Z3?
Apple iPhone: Konačno su priznali da prate trendove. Apple Watch za sada obećava. Više me je impresionirao od Android Wear satova i Samsung Gear serije.
Moto X: Jedini telefon koji me je oduševio ove godine. U odnosu na prethodni model, napravili su bar tri koraka unapred. I neće biti skup.
Samsung Galaxy Alpha: Super, ali biće skup.
Samsung Galaxy Note 4: OK. Nije ni promašaj, a nije ni neka revolucija
Samsung Galaxy Note Edge: Najveća glupost koju sam video ove godine.

aaaaa

pre 9 godina

pa realno, ko jos ocekuje da markentiska firma moze da napravi i ugradi bolji hardver od firme koja isti taj hardver proizvodi???? sve sve, i 8 mp kamera i giga rama i dual core na 1.4 ghz, sve je to ok, ali brate, 1810 mah baterija na telefonu sa ekranom od 4.7 inca i to sa lcd osvetljenjem koje trosi 25% vise energije od amoled ekrana jer amoled ne zahteva pozadinsko dodatno osvetljenje je porazavajuce, pa moja motorola je imala 1800 mah na 4.3 incnom ekranu i to pre 3 godine????? sramota!!

Nebojša

pre 9 godina

Za vlasnike androida: kad ćete da ukapirate da iOs-u ne treba server sa 500 jezgra i 1TB RAM-a da bi glatko radio... (Mrki, 09. septembar 2014 21:30)

Uredu ne treba mu ali isto tako ne treba da prodaju telefon po tolikoj ceni sa 8 mp je slabijim procesorom sa manje rama sa manjom rezolucijom itd. kada drugi za isto ili manje para nude napredniji i jači hardver nema veze dali mu treba ako toliko košta treba da ima jače sve pa čak i ako realno nema potrebe za tim.

Ske

pre 9 godina

Interesantno je citati vase komentare :)
Te nevalja ovo, te nevalja ono, ja to imam na XY telefonu odavno, te 1GB RAM, te ovca beeee...

Par meseci kasnije, ovo ce biti najprodavaniji i najpozeljniji telefon na svetu, sto dokazujete i sami svojim komentarima, jer da je stvarno toliko djubre kao sto pricate, ne bi imao 100 komentara i to vecinom sa robota, a konferencija se jedva zavrsila.

Hejteri ce da hejtuju, to nije nista novo. Ja penzionisem android koji me je godinama dobro sluzio, ali sada kada iPhone nudi vece ekrane, uzimam 5,5" (128GB, jer sam tako u mogucnosti) a vi pricajte sta hocete.

Jashta

pre 9 godina

Moram priznati da ostali pametni satovi koji postoje trenutno na trzistu u odnosu na Apple-ov izgledaju tako kineski, da nenazem pijacarski.

PC vs. Apple

pre 9 godina

Interesantno je da niko ne komentarise Apple Pay, novi nacin placanja. Sta je sledece, iCip sa upustvom kako ga ugraditi u ruku? Posto ce "naivno" shvatiti da je zapravo otisak prstiju lako iskopirati, te ce onda revolucionarno predstaviti iCip kao idealno resenje! Trazili ste revoluciju, i dali vam ljudi, samo ne onu na koju ste mislili.

Mavs

pre 9 godina

Novi ajfoni su ružniji od starih, a Motorola ima lepši sat! Podjednako beskoristan, doduše. Lajvstrim je bio komedija, nisam mogao da čujem gosn. Šilera od neke gospođe koja je pričala na kineskom... i to u slučajevima kada sam mogao da gledam strim, pošto je blokirao svakih 20 sekundi.
Moj utisak: ispostavilo se da je najveća revolucija posle prvog ajfona bio Galaxy Note kec.

@milos
Kako god okreneš obe šestice će se pojedinačno bolje prodati nego Note 4. A sudeći po prethodnim iskustvima, teško da će Note imati bolji ekran. (nije sve u rezoluciji, posebno na preko 300ppi, čitaj Anandtech) Ili kameru. Ili procesor (nije sve u gigahercima, Pentium 4 je na istom radnom taktu bio sporiji od Pentiuma 3, na primer). Na kraju krajeva, MacBook Air ima dual-core na 1.4GHz koji kompletno leši Intelove procesore starije generacije, da ne pominjem ARM. Mnogo androidaša gleda specifikacije tako što poredi par brojeva. Njima preporučujem da u komp stave P4 na 3.8GHz...
Dobri developeri (a dobar deo njih kompletno ignoriše android) će iskoristiti veći ekran veoma brzo, tako da će kvalitet aplikacija biti na sasvim drugom nivou u poređenju sa androidima od 5+ inča.

N2

pre 9 godina

Resenje je sledece - sacekam jos jedno 6-7 meseci, da Note 3 pojeftini zbog novog N4, i onda ga pazarim za 350-400 jura i imam strava fon (quad core, 3 gig. rama) naredne 2-3 godine. Mislim da sada kada ima odlicnih telefona za 200€, spiskati na nesto 700-800€ je cista glupost. Sisanje ovaca od strane svih vodecih proizvodjaca. A sto se Iphona tice mislim da ama bas nista novo nisu doneli. Sve vec postoji. Dobro za njih da to sa prodajom nema nikakve veze.

nex

pre 9 godina

"Ne kapiram zasto i dalje 8mpx?
(peca, 09. septembar 2014 19:37)".

Zato sto kvalitet fotografije ne zavisi od broja megapixela, a Apple-ova ciljna grupa nisu oni koji se loze na mpx, ghz, broj jezgara itd.

edi

pre 9 godina

Moja zena ima iphone 5s i ona je odusevljena dok se ja drzim S4. Osim sto telefon koristimo za sve vise stvari osnovno je da svako zeli da ga koliko toliko personalizuje. Na androidu je bukvalno sve dozvoljeno dok Iphon ima malo mesta da se bilo sta uradi. Prvo sto mi je zasmetalo ( i tu sam odustao od razmatranja prelaska na Iphone ) je da ne mozes videti da li je neko dobio poruku vec moras kupiti apk koja to radi.
Filozofija je izgleda napraviti prosecan telefon, uloziti u marketing, predstaviti ga kao Enterprise i onda ga prodavati rusima i kinezima kao statusni simbol jer verujem da ce tamo imati dosta uspeha. Ne zelim da pominjem one zombije u americi koji bi kupili i g...o da na njemu pise Iphone.

Mr

pre 9 godina

Svojevremeno su amd desktop procesori imali oznake sa npr 2500+. To je značilo da su konkurentni Intel procesorima na toj frekvenciji, pa čak i u nekim situacijama malo brži (zato je ono plus). Naravno, ti isti amd procesori su radili na znatno nižim frekvencijama, što bi nas dovelo do zaključka da je njihova tadašnja arhitektura bila naprednija. Tada su oni koji su bili pri parama govorili Intel, Intel i samo Intel. Sada je to slučaj sa apple procesorima, oni na manjem taktu postižu zavidno veće performanse od konkurencije. Tadašnji kupci Intela su sadašnji kupci appla. Znači, na delu je SNOBIZAM. Applu svaka čast i sve najbolje.

xim

pre 9 godina

Super. Kupicu iphone 5S i koristicu ga do kraja zivota! iphone 6 je toliko ruzan, lici mi na HTC, a cigla mi u dzepu ne treba! Jedino zbog cega je Apple po mom misljenju bio najbolji je dizajn i mali ekran! Sad je sr... kao svi Samsung i HTC itd... Nazalost iphone 5S je poslednji telefon ali pravi telefon.

ssaasa

pre 9 godina

zmitjkoe zar nije 4.5 inca idealna velicina i sve preko je retardirano? :) u svakom slucaju kako su najavljivali dogadjaj ocekivao sam bog zna sta, kad ono standardni update hardvera i neke funkciije ubacili sto kaskaju vec 2 godine za drugima i to je to.

Marko

pre 9 godina

Ne kapiram pljuvanje Apple. Niko vas ne tera da upite, vidite, cak ni obratite paznju na iPhone. Oni su svoj telefon predstavili. Ko hoce neka uzme. Ja iskreno mogu da kazem da sam prezadovoljan iphone-om 4s i da je bolji od Android telefona koje sam koristio do sada(najbolji je bio Galaxy s3). Ne bih dao 1000 evra za telefon niti bilo koju slicnu cifru, ali sigurno necu pljuvati ljude koji daju. Njihove pare, njihova stvar. Iphone trendove i onako prate burzuji, a ne mi, radnicka klasa.

Mr. Moon

pre 9 godina

Kada ce korisnici mobilnih uredjaja skontati da su Android i iOS dve potpuno razlicite "filozofije", te da iste ne zahtevaju podjednake hardverske mogucnosti za maksimalne performanse.

Nisam iPhone zaludjenik, ali gotivim Apple proizvode (te posedujem neke od njih) iz vise razloga.

Zasto mislite da su svi ti ljudi na svetu koji se opredele za Apple budale? "Kad imaju Samsung/Sony/LG sa 3x vise RAM-a, 3x vise jezgara..." Ok, postoje naravno i budale koje kupuju Apple kao neki statusni simbol, ali verujte da je to samo u zemljama poput Srbije, gde imati neki njihov proizvod znaci da si spucao minimum jednu prosecnu platu.

Iscelitelj

pre 9 godina

Pokupovali opet svu elektroniku od Koreanaca i Japanaca i ugradili sve u limeni sanduk. I Galaxy S2 je bolji od ovog otpada, a da ne spominjem Note 3 i 4...

ZagriženiAppleovac

pre 9 godina

Meni je najgrđe od svega što svaka vest vezana za iPhone bude preplavljena komentarima (pljuvanjima) od strane nekih ogorčenih likova koji kao da su bili u vezi sa iPhone-om pa im je on polomio srce, a fazon prišli su mu najbliže dok je neki lik furao isti sto pored u kafiću. Kad otvorim tehnopolis nemam vremena, a kamoli želje da se bakćem i da čitam vesti vezane za samsung,htc,lg (čitaj pljujem po njima kao njihovi korisnici apple). Skladno mom nick-u mogu samo da pohvalim apple i da sa uživanjem kroz nekoliko nedelja čitam vesti tipa NAJPRODAVANIJI TELEFON IKADA..
Pozdrav

Che

pre 9 godina

znaci pojacan takt procesora sa 1, 3 na celih 1, 4ghz, opet giga rama baterija blagi uzas, ekran na nivou premium telefona iz 2012, povecan na 4, 7", "revolucionarni" nfc, kopija htc-a s ledja...pa to bez ugovorne obaveze ne vredi ni 300$.xD
Dobro, rame uz rame sa Samsungom po prodaji magle.
Ne sumnjam da ce ovaca biti kao i ranije.
Jos jedan fail.

axaxt

pre 9 godina

Biće ovo ista priča kao i sa peticom. Veći ekran, jači procesor, odlični rezultati na testovima ali ništa senzacionalno. Bez obzira na to Apple će opet prodati rekordan broj telefona jer ima ogromnu armiju fanova širom sveta, a od skoro su i na kineskom tržištu. Daleko od toga da ovaj telefon nije u top klasi- jedan je od najbržih( sa dual-core procesorom i 1gb rama i na tome svaka čast Apple-u), najbolji softver(u informatičkom pogledu je najbolji, a ne ulazim u raspravu kome se više sviđa Android a kome IOS), verovatno je i najlepši telefon. Jesam njihov fan, ali je moje mišljenje da je Apple ove godine malo podbacio pre svega u kameri, ali će se izvući na odličan hardver i zbog brutalnog marketinga i očekujem da dogodine poboljšaju vidno softver (kao sa Sirijem pre 3 godine.

onokao

pre 9 godina

Koja krsina od telefona. Ne bih ga nikad vise kupio. Bar su ekran povecali a ostalo je krsina i ne moze ni da pridje recimo boljim Lumia ili Android telefonima.

iOs

pre 9 godina

Iphone 6 i 6 plus izgledaju prelepo,kao i svaki prethodni iPhone,o tehničkim karakteristika dok ne vidimo uživo,ništa...ima telefona od drugih proizvođača koji odstupaju sa dizajnom npr.HTC One,ali iPhone je komad hardware-a koji je ispraćen stabilnim software-om,za koji mnogi kažu da je zatvoren,ok postoji Jailbreak pa kome se čačka neka izvoli,ali stabilnost mog starog iPhone-a 4 koji je pretrpan 95%,se ne može porediti sa novijim generacijama androida,govorim isključivo o stabilnosti...ne brzini-quad core,3-4 giga rama itd...Znači jedna stvar je jako bitna iOs se pravi za Apple-jedan jedini...i usavršava se svakim update-om do detalja i usmeren je samo nama "zaluđenicima"A Android jednostavno nemože da isprati toliko tržište uređaja raznoraznih proizvođača...Ja bih voleo da Android pruža i približno zadovoljstvo kao iOS ali ne vredi...Ovako ide redosled 1...2,3,4,5...Apple,pa par slobodnih mesta i onda ostali.
This message is dedicated to all "Task killers united forces"...please do not attack my comment with minuses!!!

pera

pre 9 godina

pitanej: zašto pratite šta radi apple kad ga toliko mrzite?
meni to više liči na dijagnozu.
mazohizam svoje vrste. i sad vam je lakše kad pljunete aplle i njegove korisnike koje nazivate ovcama. mene čudi b92 što dopušta ovakvu vrstu vređanja.
apple je opet zadao domaći zadatak jer da nije tako ne bi bilo ovoliko komentara ogorčenih androidaša.

Nebojša

pre 9 godina

Postavljanje standarda, jos jedanput, samo onako kako to Apple ume da radi. Necu ga kupiti jer nije za mene, ali sve pohvale. Jedan je Apple. (Oversoul, 09. septembar 2014 19:42)

Samo da te pitam koji standard šta ovaj iphone ima što nema na primer nekoliko meseci star sony z2 ? jel ovaj iphone uopšte vodootporan.

joe

pre 9 godina

Oko iphone-a je godinama strpljivo i tendenciozno stvarana fama, tako da upakuju parce cigle i nazovu ga iphone 7s , masa ce ga kupovati. Oni ce i dalje da se bogate , a "korisnici" ce biti ubedjeni da imaju tehnolosko remek delo, a u stvari dobice uredj za klasu losiji od konkurencije ...menadzment za nobelovu nagradu.

Ana

pre 9 godina

Moj prvi pametni telefon je bio samsung, ok je radio jedno 6 meseci, posle godinu dana bukvalno sam morala da ga drzim na punjenju da bih npr citala b92 . Uglavnom, nije se iskazao ! Kad mi je istekao ugovor, razmisljala sam koji telefon da uzmem, lg g3 ili 5s, na kraju sam uzela 5c jer je bio u ponudi za 99 e za nove korisnike, inace cena se krece od 20- 25 e mesecno uz tarifni paket od 20e- priblizno! Ovo su cene u Sloveniji! Zasada sam veoma zadovoljna sa 5 c, vidi se da je kvalitetan telefon, ne steka internet i sl... Baterija sasvim solidna! Dopada mi se sto iphone ne gubi mnogi na ceni, polovan dobro ocuvan 4 s kosta oko 250 e, 5 s oko 400-500e. Ja ovaj samsung ne mogu da prodam ni za 20 e posle 2 godine- samo za reciklazu tj djubre je! Moj muz ima lg, model pre lg g3, ne znam tacno koji, evo posle 6 meseci vec mu telefon steka, ne prima sms- e tj odlepi sam od se sebe :) ukoliko se uskoro iphone pojavi u Srbiji uz mesecnu obavezu , kupite ga i necete se pokajati!

pera

pre 9 godina

Ljudi čini mi se da ste zaboravili činjenicu da i Samsung radi na optimizaciji softvera.. Svaki naredni Android je bolji i stabilniji, a i optimizovaniji... Pozz

dzonilg

pre 9 godina

KOliko ide daleko ta iskrivljena stvarnost koju im je usadio apple marketing mozes da vidis na primeru potpisnika Mavs koji mislis da apple u svojim laptovima pravi procesore koji su brzi od intela :D
Jednom za svagda APPLE NE PRAVI PROCESORE vec narucuje od Intela ,Samsunga i TCMa ..on samo kaze hocu procesor sa toliko bita da ima jezgra i toliko gigaherca ..apple ne pravi na iphonu apsolutni NISTA ..on samo vidi sta je trenutno dostupno od komponenti u dobavljvacima i od toga sastavi telefon i ubaci svoj OS..koji by the way isto nije komletno njihovo jer je core tj jezgro UNIX ..kao sto je androidu LINUX ..Apple je jednom probao da sam napravi OS iz pocetka 1999 godine i taj OS je izabran za najgori u OS u istoriji racunara...naravno brze bolje se vratili na stari UNIX.

Mavs

pre 9 godina

@dzoni
Taj GS3 je bio temeljno olešen od strane njegovog savremenika ajfon petice, koja je imala brži procesor (A6 i Exynos - nebo i zemlja), bolju kameru, bolji kvalitet izrade i bolji ekran.
Ljudi, "Moj Android" nije pouzdan izvor informacija...
Slažem se da su ovce za šišanje.

maki

pre 9 godina

koristim android, nisam ekspert, ali prateci desavanja, skontao sam da je optimizacija bitnija od napucavanja broja jezgara, apple je to najbolje odradio, dok kod androida je broj jezgara samo da je nesto novo, a sto se tice sisanja ovaca, u srbiji nas deru za sve telefone, kad bi kod nas bili ovakvi uslovi, iphone6 bi bio medju jeftinijim telefonima, mene jedino kod iphona nervira izgled sistema i to mi se ne svidja

antara

pre 9 godina

Malo su pozajmili u piksel od htc-a, nfc placanje(google wallet), famozni apple watch(android wear). Kako su pametno izradili htc sa nekim papirima i ugovorima.

Esp

pre 9 godina

Koliko ovde ima samo pacenika koji se ubiše objasnjavajuci zašto ne treba uzeti Apple. Pa sad mi dođje da ga kupim iako mi ne treba.
Živi i pusti druge da žive- sto bi Dzejms rekao.

marko

pre 9 godina

Na našu žalost, cena ovih telefona, kod nas, će biti mnogo veća nego u normalnom svetu.To znači da će mnogima biti samo pusta želja, a verovatno i meni.Ako se pojavi u MTS-u, a da je cena koliko toliko prihvatljiva, postoje šanse da se častim.Ne bih više da smaram sa ovim drndroidom.

Next

pre 9 godina

Kada je pretstavljen galaxy s5 mnogi su bili razočarani napretkom u odnosu na s4 ali petica je barem vodootporna a ovaj novi iphone nema niti jednu stvarno bitnu novinu osim većeg ekrana a to realno mnogima ni neće biti toliko bitno.

edi

pre 9 godina

Za ove pare bi mogli i da daju nepromočivu futrolu da se ne pokvasi. ?
Za ovaj manji odgovara futrola od LG G2 jer izgleda da imaju iste dimenzije iako LG ima ekran od 5.2.

Miskec

pre 9 godina

Ne razumem ljude koji uporedjuju dual core sa quad ili octa core na samsungovim ili drugim uredjajima.

A8 cip i generalno A cipovi su iskljucivo pravljeni po specifikaciji Applea iskljucivo za njihov software tj iOS i tolko su uskladjeni da iOS8 i igrice i sve na njemu radi identcino kao bilo koja aplikacija na andoridu na 8 jezgara, problem je u tome sto aplicjacija na androidu da bi radila normalno mora da ima 8 jezgara procesor ili ce da secka. Nije porblem napraviti procesor sa 8 jezgara problem je sto taj procesor trosi 4 puta vise baterije nego dual kore i zasto bi stavljali kada sve savrseno radi na dual koru. Napominjem to je procesor pravljen iskljucivo za potrebe applea i njihov software dok se android razvija nezavisno i normalno da mu treba 5 puta vise procesora da bi radio normalno.

Zato ta prica o tome kako nevalja jer je dual core je glupost, jer je kvalitet u tome da sve na njemu radi isto kao na andoridu sa 4 puta manje procesora i potrosnje baterije.

BTW sat je ruzan mnogo, lepsi je Gear 2

Maks

pre 9 godina

@ (ja sam, 9. septembar 2014 19:29)

Pogrešno si mislio onda...

Snaga procesora se uopšte ne izražava u gigahercima... to je samo frekvencija...

U nekim slučajevima više gigaherca može da znači brži procesor, ali to ako se porede dva modela procesora od istog proizvođača, iz iste generacije i iz iste serije, to jest ako se porede procesori koji imaju potpuno istu arhitekturu, imaju isti broj registara, istu količinu keš memorije na procesoru i koriste potpuno iste setove instrukcija, a da je razlika samo to na koliko GHz koji model procesora radi.

Ali pošto performanse ne zavise ni samo od gigaherca na papiru, ni samo od broja jezgara, ako se porede procesori koji imaju različitu arhitekturu, onda uopšte ne mora da znači da je neki procesor brži ako na papiru ima više gigaherca.

Evo ti jedan video u kojima rade razne testove performansi na iPhone 5S, iPhone 5C i Galaxy S4: http://www.youtube.com/watch?v=mhsQFKrNnNw

Obrati pažnju... na papiru i iPhone 5S i iPhone 5C imaju dva jezgra na 1.3GHz, ali je iPhone 5S otprilike duplo brži... na svim tim testovima je iPhone 5S imao bolje performanse i od tog Galaxy S4 telefona koji na papiru ima quad-core procesor na 1.9GHz.

Isto tako, dvojezgreni Core i5 Haswell na 1.3GHz (I5-4250U) iz 2013. godine, koji je namenjen ultrabookovima, bi bio i više nego duplo brži od nekog dvojezgrenog Core2Duo procesora na 2.2GHz iz 2007... tehnologija napreduje, tako da Haswell na 2.2GHz nije isto što i Core2Duo na 2.2GHz.

optimizuj me

pre 9 godina

Obožavam komentare tipa samo 1gb rama i samo dual core na 1,4. Obožavam
Prešao sam na Android, ali mi je drago što Apple prati trendove. I što nije ušao u specs war, koji i nema smisla. Go apple

Opet.

pre 9 godina

Ljudi, ako vam se ne svidja, ne kupujte ga. Dojadili ste i tastaturi pljuvanjem necega sto ne mozete da priustite (ili mozete, ali niste "ovce"). Ja imam iphone 4s i vidim odlican razlog da kupim ovaj model od 4,7". To je i max velicina telefona koji bi hteo da imam. Ovaj veci je prevelik, sta ce mi tablet u dzepu? Nit se delim na samsungovca, nit na appleovca, potpuno mi svejedno. Uzimam telefon koji mi trenutno vise odgovara.
To medjusobno prepucavanje i pljuvanje je za vas idiote, ne znate ocigledno da je to odlican marketing i za apple i za samsung posto se samo o njima uglavnom zbog toga i prica. Odlicna reklama. Vrlo verovatno su se to potajno i dogovorili.
Uostalom nije poenta u jacini procesora, u megapikselima, velicini RAM-a itd. Zar vam treba telefon koji je savrseno funkcionalan, koji nikad ne baguje i savrseno, glatko i brzo radi, koji ima ceo ekosistem uredjaja koji su odlicno povezani jedni s drugim, koji kad padne ne pukne, ima lep dizajn i interfejs (kako kome, po meni su ga sj***li malo posle iOS 6) itd. Meni je licno pao na beton sa 2m visine tokom 3 god pa bar 20x i i dalje je citav ko da mu se nista nije desilo, a nemam zastitu. Onaj ko hoce da igra igrice pa gleda jacinu procesora i velicinu rama neka lepo kupi deskop racunar ili xbox/sony. Onaj ko hoce odlican telefon, ima dobar izbor izmedju vise razlicitih brendova, ja licno biram iphone.

iWatch for iPhone

pre 9 godina

Ovaj Apple Watch oblik je idealan za svoju funkcionalnost. Nije sve to moglo na neki iznenadjujuci izgled, jer ne bi bilo dovoljno mesta. Licno vise volim glomaznije satove. Nekako su mi ocigledniji i upecatljiviji. Interface Apple Watch-a ce biti domaci zadatak za sve brendove. Tu ima toliko karakteristika da ce se retko ko i usuditi da kopira sve na jednom mestu. Za pocetak je i previse, a horizont mu nije granica gde se sa svim tim moze otici.

Treba mi novi iPhone, ali ce biti tesko odluciti se za koji od ova dva nova. Da su sve karakteristike iste i na 4,7 i na 5,5, bez dvojbe bih uzela 4,7. Petica je prevelika, teza i nezgrapnija. Ali s’ obzirom da je cena priblizna, a petica daje vise… mislim da cu uzeti peticu iako ne mislim da su se pretrgli sa upgradovanjem.

Jedinstveni Apple nastavlja svoju tradiciju ekosistema i kvaliteta. Neverovatno je da jedna kompanija sama pravi i telefone i hardver za satove i aplikacije i komjutere i operacione sisteme, da se povezuje sa bolnicama, avio prevoznicima, prodavnicama, kreditnim karticama… Mnogo je turda tu ulozeno, da bi moglo sve biti perfektno.

Divim im se vise nego bilo kome i zivim vreme u kojem pratim i imam vizuju kako ce tek nastupiti.

Rodoljub

pre 9 godina

Da li je iko primetio recenicu "druga generacija 64-bitnog" procesora za one sto se "razumeju" u brzinu procesora i frljaju se ovde gigahercima i hvaljenju procesora sa 88 jezgara ;-) drugo, "energetska efikasnost" - ovom telefonu ne treba baterija od 3000 mAh da bi radio duze u odnosu na sa bez potrebe nabudzenim procesorima koji uz to jedu bateriju. Trece, kamera - o se imalo razume u fotografiju i rezoluciju zna da je frljanje sa megapixelima prava glupost jer kao sto ovde vec neko napisa sa 13mpx mozes da pravis fotku za tapet...i 8 je puno.. Nije sve u mpx-elima ;-) 4. Filozofija i vizija softvera u odnosu na konkurenciju je i dalje daleko ispred.. 5. 6. 7... Mogu do ujutru ;-) ali shvatite bar jedno,nije sve u mpx, ghz, " , br.jezgara... I ko koga ovde kopira i ko kome zbog toga placa milijarde odavno je jasno.

Vertigo

pre 9 godina

Da nije ovog budjavog dugmeta dole, smeo bih da se zakunem da je na slici Alcatel Idol 6030X...taj model je inače izašao prošle godine...

ja sam

pre 9 godina

jedino sto iphone ima NOVO u odnosu na konkurenciju je 240fps video snimanje, mada bi to sony sigurno mogao da izvede na z3, a vrv i na z2

dragan

pre 9 godina

sto kaze neko ispod, odradili su dobar posao...sto ih hejteri vise pljuju to bolje...necu uzet iP6 jer mi ne treba sad...ali sledece godine definitivno, kad se Swift malo odomaci, bice bolje i lakse raditi na njemu, tek ce se videt kakve ce sve aplikacije stici, nije lose vreme za developere, svakako :)...a ovu gomilu sto se raspricala ne znam kako samo imaju vremena i snage vise pricati jedno te isto...

Voja

pre 9 godina

@da pojasnim.... sve sto si rekao nema veze sa zivotom... narocito ono za procesore, jer svako ko se iole razume, zna da na brzinu rada procesora utice optimizacija programa i specifican kod za single, dual ili multi core obradu... prema tome, nekome ce povecanje ekrana,kozmetika i nista vise uvek biti visoka lestvica, jer je obicni fanboy, a neko ce kupovati ono sto valja... Apple i dalje menja velicine ekrana i brojke uz ime, ali nekim zaludjenicima je i to dovoljno... treba i to razumeti...

goran

pre 9 godina

"...staklo se savija oko oboda kako bi se sastao sa aluminijumskim kućištem." => i kada padne na bоčnu ivici puca ekran. Ovi počeli kao auto-industrija, da više zarađuju od delova...

pribil

pre 9 godina

iphone je proslost. Pokusava na misice da prati samsung, lg, htc, sony, i ostale. Sve je to prenaduvano i preskupo...Nokia je bila pravi inovator... Steta sto je zglajznula...

iPad user

pre 9 godina

Da budem iskren, sto se iPhona tice razocaran sam, to vise nije telefon, previse je veliki.
Sa druge strane Apple watch je fenomenalan.
Inace gledao sam uzivo steam.

kak vas zavut

pre 9 godina

Iskreno zakleti sam fan samsunga, ali ovo mi sve super izgleda. Sto se tice kvaliteta uredjaja i materijala pri koriscenju se stvarno vidi koliko je ulozeno truda i vrhunskih sirovina. Ovaj uredjaj nije za svakoga definitivno, jer prvo njegova cijena je jako visoka (pricam za nas region). Takodje je jako bitno za nas narod to da cijena ovog uredjaja jako sporo "pada" sto opet nema smisla al ajde. Svi znamo da apple novim iOS uvijek starije uredjaje uspori. E sada ja mog galaxija (s3) mogu da budzim jos par godina sa novim softverima, raznim romovima mogu da ga napravim da izgleda kako god pozelite (pa i kao iOS) i to da radi super. Overklokovanje je nesto sto na iphonu mogu samo da sanjaju. Iskreno da mogu da priustim uvijek novi iphone kupio bih ga jer je aktuelna generacija uvijek medju top uredjajima ako ne sam vrh sto se brzine i pouzdanosti tice, ali posto nemam drzim se narodnog telefona tj. androida koji vam pruza BESKONACNE mogucnosti!!!

Steva

pre 9 godina

Najveći fejl i neispunjenje očekivanja od kada postoji iPhone. Tek sada je iPhone na nivou Nexus 4, ali će ga ifans i dalje kupovati jer nisu bitne performanse, nego zalepljena jabuka na poleđini.

pera

pre 9 godina

androidaši mogu samo da sanjaju ovoliko komentara na vestima o svojim telefonima. zato svoje komplekse leče ove.
kad se ovoliko strasti (mržnje) uloži u nešto, to ipak nešto govori.
apple je postavio domaći zadatak, a bogami samsung je svojim botovima takođe dao zadatak za idu okolo i kukaju.

only fools and horses

pre 9 godina

Na kraju krajeva, MacBook Air ima dual-core na 1.4GHz koji kompletno leši Intelove procesore starije generacije, da ne pominjem ARM.
(Mavs, 09. septembar 2014 21:14)

Očigledno sam nešto propustio. Koje procesore koristi MacBook Air. Jeli to neki novi iProcessor koji se proizvodi u Kupertaunu?

Crnogorac

pre 9 godina

Obožavam tehnologiju, Apple proizvode koristim od 1998. i znam da su uvijek godinama ispred ostalih, iako danas pored OSX i iOS koristim i WIndows i Android uređaje, različite namjene.

Ali, NIKADA neću kupiti bilo koji smartwatch, bio on Appleov ili Samsungov, Motorolin ili čiji god. Zašto? Zato što je u pitanju TAGOVANJE ljudi, žigosanje kao da se radi o domaćim životinjama. Pokupiti informacije sa smartwatcha je TRIVIJALAN zadatak - taj sat ima podatke o tome šta kupujete, gdje se nalazite, šta u ovom trenutku gledate ili govorite, a pomoću senzora na poleđini koji prate pritisak i rad srca i kako psihički reagujete - šta vas plaši, uzbuđuje ili nervira. To je, ponavljam, trivijalno svakom hakeru, a kamo li vladi ili međunarodnoj korporaciji, organizaciji, sekti, čemu god.

Divno parče tehnologije, ali - ne, hvala. Držaću se svog relativno jeftinog radio-kontrolisanog CItizena. Ne treba mu ni punjenje ni mijenjanje baterija kao pametnim ili običnim satovima, ima Eco-Drive. Aplauz čarobnjacima iz Kupertina što su konkurenciju opet učinili smiješnom, ali - radije ne bih.

Che

pre 9 godina

@ (Che, 9. septembar 2014 20:15)

Šta fali bateriji koju novi iPhone ima?

U specifikacijama za iPhone 6 Plus (onaj sa većim ekranom) piše da u standby baterija može da traje do 384 sati (16 dana), do 14 sati pri gledanju HD video klipova, do 80 sati za audio, do 12 sati pri WiFi/LTE/3G surfovanja webom ili do 24 sati 3G rzgovora.

Evo, pa pročitaj: http://www.apple.com/iphone-6/technology/

To bi za veliku većinu korisnika trebalo da bude i više nego dovoljno... valjda možeš da ostaviš telefon da se puni noću i valjda ne provodiš više od 14 sati dnevno gledajući HD video klipove na telefonu... 

Postoje i eksterne baterije... mada, onima koji po ceo dan provode sa telefonom u rukama bih pre preporučio da naprave pauzu i da ne provode po ceo dan na YouTube i FaceBook... nije ni zdravo za oči da se po ceo dan gleda u nešto sa male razdaljine bez pauze.
(Maks, 09. septembar 2014 23:50)

pise i na tarabi drvo..
Pusti tu plus verziju, ona ima 2915mah, za nju nije toliki problem a i zbog velicine nece biti toliko popularan medju ajfon korisnicima, standardni ip6 ima 1800, petica s je imala 1570, pa jedva izgura dan i to sa 4" ekranom(to vazi za svakog proizvodjaca i njihove "specifikacije" ,idealni uslovi koje predstave na prezentaciji su jedno, a praksa pokaze nesto sasvim drugo)
A drugo, ljudima ne mozes zabraniti sta ce raditi s telefonom, a s obzirom da danas skoro svaki ima twiter, fb, viber, skajp, instagram, pinterest i ostala cuda, dok se to sve sinhronizuje, nema potrebe da se zuji puno u fon, samo ce se isprazniti.

Nebojša

pre 9 godina

Nedeljama slušamo kako stiže ubica androida i svih ostalih kako stiže kralj a ono ništa posebno da ne bude zabune ovo je sasvim pristojan uredjaj ali ništa bolji od ostalih sada ipak moram da pitam jel ekran idealan ? ili će i ovo biti poslužavnik kao što ste zvali ostale telefone veće dijagonale dok je iphone bio manji.

Apple die hard just got a stroke

pre 9 godina

Veliki sam "obožavalac" Apple uredjaja i posedujem pet njih. Onog dana kad sam kupio svoj prvi Apple uredjaj - iPhone 4S, sam shvatio ko je gde u tehnološkoj industriji. Medjutim stvari su krenule da se menjaju, današnji dogadjaj ovo potvrdjuje. iPhone 6 krši većinu Eplovih principa, Apple Watch je napravljen za veštački stvoreno tržište bespotrebnih stvari i jedini cilj mu je profit, što ni malo ne liči na Apple od pre par godina. Apple DNK koji je Steve Džobs toliko hvalio i poštovao je počeo da bledi. Njihovi prozivodi, poput danas pretstavljenog iPhona su veliki promašaj u svakom smislu te reči. Naravno da imaju neke prednosti ali imaju previše mana i falinki počev od izgleda do neočekivano loših karakteristika za današnje standarde i očekivanja. Po meni je iPhone 5S i dalje najbolji telefon u ovoh galaksiji i neću ga menjati dok zaista ne vidim nešto bolje od Epla ili pak možda i konkurencije što mi ne bi palo ni na pamet do pre godinu dana. Neko definitvno treba da iskopa Stiva Džobsa.

Alex

pre 9 godina

Ios je zatvoren os. Njemu bolje specifikacije i ne trebaju da bi radio savrseno. Kome njegov os odgovara bice mu i tel savrsen. Iphone 4 ima 512 rama pa radi bolje od mnogih androida i sa 1,5 giga istog, ali je zato supalj i dosadan. Ko sta hoce....

Bla

pre 9 godina

Ajde lepo vi koji koristite samsunge, i ostale telefone da ne pljuju ovde apple. Koristi sta hoces i nemojte kuckati neke nebuloze. Svako ima svoj izbor i iskukirajte vise.

Jacksons Warehouse

pre 9 godina

19tog stiže u Englesku u prvo će doći na EE mrežu (čiji sam i ja korisnik) i jedino preko te mreže će moći wi fi pozivanje. E sad, to što ja neću menjati svoj Galaxy s5 to je druga prica :-)

Zarko

pre 9 godina

Mislim da je danas postalo jasno zasto je Apple ovoliko odugovlacio sa satom. Apple Watch je mnogo napredniji od bilo cega sto se nudi na trzistu i zapravo je jedini validan smartwatch. Google je pogresio sto nije sacekao bar jos godinu dve i razvio ozbiljniju spravu. Samo su imali inovativan dizajn i to je sve. Sada ce ponovo morati da jure Apple, ali mislim da ce ih u ovoj kategoriji tesko nadmasiti. iPhone je prosao prema ocekivanjima. Nema safirnog stakla i to je dobro jer bi cena otisla u nebo. Ovako model od 4.7 inca kosta kao 5s dok je ovaj veci 100$ skuplji.
Apple pay sistem je takodje sjajan i konacno je predstavljeno ono sto su ljudi trazili.
Sve u svemu, danas je bio veliki dan. Danas su zaziveli pametni satovi a potvrda stize pocetkom 2015. kada Apple Watch u prodaju i kada padnu prve recenzije.
Necu da se trudim da citam komentare. Verovatno je 99% hejtovanje droida, ali to je i normalno. Apple vas je ponovo pobedio. Svi u svetu se slazu i pomirite se sa time. Ajd uzdravlje.

Equilibrium

pre 9 godina

Niko ne pominje mjerač krvnog pritiska koji stoji na njihovom site-u. Pod uslovom da radi to bi značilo da potencijalno može spasiti mnoge živote.

Tafkal

pre 9 godina

@EU Citizen: Ne zaboravi i Sony Xperia Z3. Apple vec 3 generacije kaska tehnoloski, jedino sto ima iza sebe je UI koji mogu da koriste i Aboridzini i ime.

analiticar amater

pre 9 godina

Note 4 edge je pokazao kako se savija ekran i pravi vrhunski fablet, motorola i lg su pokazali kako se pravi pametan sat.
najgore je kad nesto morate da pravite protivno svojim uverenjima, kao sto je apple morao da udje na trzisye fableta koje je samsung kreirao i tako se odrekao svoje idealne velicine....problem je samo sto prosecnom appleovom korisniku toliki ekran nije potreban jer ne zna sta ce sa njim.

Necrophagist

pre 9 godina

Kad se setim kada su pricali kako iphone 4 ima savrsenu velicinu ekrena, pa posle iphone 5 ima savrsenu velicinu ekrana. Pa onda svi pljuju samsung, htc... zbog velikih ekrana, i onda izbace 4.7 i 5.5 ma to je savrsena velicina ali samsung ili htc od 4.7 i 5.5 nije savrseno, ma to nije isto... NOTE 4 CE PREGAZITI OVO NJESRA.

Nikola

pre 9 godina

Ko misli da su pikseli u kameri glavna stvar,taj je fotografski neobrazovan....Optika koju 6-ica ima je vrhunska,i to je najnovija tehnologija koja se koristi u profi foto aparatima tipa Nikon,itd...Eto vam i nokia sa 41 mp kamerom,pa su slike neuporedive sa 5s.A da ne govorim da nije potrebno 5 gb rama i neki nadrndani procesori da bi sve radilo kako treba,ali mi smo kao i Rusi,sve najvece da bude :)

dadobh

pre 9 godina

i sta je ovde novo???
kamera starog modela,sistem koji je identican androidu,to sto ne baguje govori koliko je zatvoren sistem,dizajn star preko pet godina, o vodootpornosti i otpornosti na ogrebotine nista (sto je vec standard), nigdje k4 videa... nije mi jasno sta su predstavilí,a sat necu ni komentarisati

kada vidim iz svog blizeg okruzenja ko kupuje ove telefone sve mi je jasno

Aleksa

pre 9 godina

KOliko ide daleko ta iskrivljena stvarnost koju im je usadio apple marketing mozes da vidis na primeru potpisnika Mavs koji mislis da apple u svojim laptovima pravi procesore koji su brzi od intela :D
Jednom za svagda APPLE NE PRAVI PROCESORE vec narucuje od Intela ,Samsunga i TCMa ..on samo kaze hocu procesor sa toliko bita da ima jezgra i toliko gigaherca ..apple ne pravi na iphonu apsolutni NISTA ..on samo vidi sta je trenutno dostupno od komponenti u dobavljvacima i od toga sastavi telefon i ubaci svoj OS..koji by the way isto nije komletno njihovo jer je core tj jezgro UNIX ..kao sto je androidu LINUX ..Apple je jednom probao da sam napravi OS iz pocetka 1999 godine i taj OS je izabran za najgori u OS u istoriji racunara...naravno brze bolje se vratili na stari UNIX.
(dzonilg, 10. septembar 2014 08:59)

Pominjes iskrivljenu stvarnost ? Pa, tvoj komentar je vrhunski dokaz takve stvarnosti. "Apple nista ne pravi" ... pa, tog "nista" su prodali 150 miliona Ajfona samo od pocetka ove godine !?
Mislim, logika ti je - mercedes ne pravi automobile, posto nema fabriku guma, plantaze kaucuka, i rudnik i livnicu za eksploataciju metala. A i, nije izmislio benzinski motor.
Mislim, ja razumem da MRZIS Apple, ali ... vidi... nemoj.

ktr

pre 9 godina

oppaa, danas stize vrlo interesantna vest. Aple je prvi put od osnivanja zabelezio pad akcija nakon predstavljanja novih uredjaja. Nakon pocetnog skoka od 4,5% tokom predstavljanja, usledio je pad na 2.2%. evo i linka http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2750540/Are-Apple-customers-slaves-firm-Desire-789-iPhone-6-Plus-driven-habit-expert-claims.html?ito=social-twitter_mailonline

snowman

pre 9 godina

@oki
To su cene uz ugovor od dve godine.
Inace telefoni uopste nisu toliko jeftiniji preko nego kod nas,al ljudi vole da preuvelicavaju.Ko ne veruje,nek proveri po stranim sajtovima,ali nek ne uporedjuje ovdasnje cene za kes i tamosnje uz ugovor.
Nek modeli su skuplji kod nas 10-ak %,dok je nekim cena identicna.Kineze ne racunam.Jeftiniji su drasticno samo ako uzmemo prosek plata u obzir...
Inace,sto se tice iPhone-a 6,nista revolucionarno.

djordjevic

pre 9 godina

Citam ovde rugaju se jedni ovome, drugi onome, ocekujete neke revolucionarne telefone...Ja ne znam sta hocete vise i od Samsunga i od Applea i od HTCa i od Google-a, itd...Vec svi maltene imamo telefone sa i previse dobrom rezolucijom i previse dobrom kamerom i previse brzim procesorom i sa dovoljno rama. Svi izgledaju sasvim zadovoljavajuce, svi su poprilicno tanki i nisu kabasti, a ionako dosta nas trpa zastite na telefone pa su i taj izgled i dimenzije samo donekle bitni.

Cinjenica je da je telefone postalo besmisleno menjati dok stari ne crkne i tako je vec par godina...Drugim recima, manje vise isto kao i laptopovi i desktop racunari. Promenis kad rikne ili kad bas vise ne moze dalje. Do tad, ili stedi pare ili trosi na pametnije stvari. E sad, ako imas pare za bacanje, bacas na sta hoces :).

hih

pre 9 godina

koliko sam shvatio prosle godine je bio dostupan u 101 zemlji a ove u 115? da li sam u pravu? to znaci da onda zaista ima nade da ce biti i kod nas...

Vladica

pre 9 godina

"Retina HD displej koji krasi 4.7-inčne (1.334 x 750p)"
Kakve veze ima 1334x750 sa HD rezolucijom? Konkurencija je odavno stavila normalan Full HD na telefon. Plus mi manje od 2000mAh za telefon od 4.7 liči na dnevnu upotrebu električne utičnice.

Djoshua

pre 9 godina

Haha, objasnila je ona slika i poredjenje sa Nexus 4. Nexus 4 je opcije koje je IP dobio danas imao pre 2 godine. Znaci 2016 ce nam Apple doneti bezicno punjenje, a do tada ce izaci jos jedan model cija ce optimizacija da radi na dual core i 1gb ram memorije kostati 500 eura.

Alex

pre 9 godina

Ja, kao korisnik (i prilican fan) iPhone, i kao korisnik Androida, ne mogu da shvatim kolicinu mrznje prema Apple koja se ovde ispoljava od Android fanova. Jedino mogu da predpostavim da je u pitanju kompleks mladjeg brata, i da nije u pitanju "grupa korisnika Androida" , nego pre - dijagnoza.

тотем

pre 9 godina

@oki nisu pojeftinjeni. te cene su kao ucesce plus svaki mesec rata.
tako je i kod nas kod nasih operatera ko se odluci na 1 din. problem je sto ovde nije istaknuto da se o tome radi, a cene su uobicajeno visoke (barem u poredjenju sa nasim standardom) :)

Nebojša

pre 9 godina

Ko je čitao komentare smitjkoea najvećeg fanboja mogao je pročitati da će apple i pored povećanja dijagonale displeja zadržati dosadašnju idealnu širinu iphonea a na ovoj slici se vidi da nisu jer su oba šira od petice.

Kol

pre 9 godina

I prodavace se ko ludi iako ovaj od 4.7 inca ima losije specifikacije od Huawei Ascend P6 koji je izasao pre godinu dana, a o flagship modelima Sonija, HTC-a, Samsunga ne vredi ni praviti poredjenje!

Nemanja

pre 9 godina

Prva stvar, Apple više ne postavlja standarde, kao što neki zaludjenici i ovde to tvrde. Standard velikog ekrana i smartwatch kao inovacija su odavno već postavljeni. Druga stvar, optimizacija, dizajn i marketing više ne mogu da popiju istu prodaju jer je konkurencija daleko jača nego pre i potrošači su sve zahtevniji. Treća stvar, kompanija koja se ne razvija i ne menja, pri tom se i drži istog recepta iz godine u godinu je osudjena na propadanje. Toliko.

pre 9 godina

иако сам андроид корисник,очекивао сам да ће задати домаћи задатак свима.али очигледно да све фирме гледају да што дуже продају исте производе а да иx представљају као нешто нобо.изглед сата ме је посебно разочарао јер сам очекивао правоугаони облик

alek

pre 9 godina

haha placa se bez kartice. pa google je to uradio sa nexus 5 pre godinu dana. sve ide prwko nfc. pogledajte moto 360 pa cete videti sta je dizajn sata. sve ovo pise covek koji je imao iphone od broja 1 do broja 5 i to hronoloski kako su izlazili, a onda presao na nexus iz ciste znatizelje i ostao na njemu.

beba

pre 9 godina

I dragi appleovci, koji cete model kupiti? Veci pristojni za preko 1000 dolara ili manji koji vise odgovara vasoj filozofiji ali sramotnih specifikacija? Strasno sta su predstavili...

dzozey

pre 9 godina

"Ne kapiram zasto i dalje 8mpx?
(peca, 09. septembar 2014 19:37)".

Zato sto kvalitet fotografije ne zavisi od broja megapixela, a Apple-ova ciljna grupa nisu oni koji se loze na mpx, ghz, broj jezgara itd.
(nex, 9. septembar 2014 22:14)

A ko su ciljna grupa Apple-a? Nema logike u tome sto vi Apple-ovci pricate. Ljudi koji se loze na mpx, ghz, broj jezgara itd., su ljudi koji za to daju veliki novac. A ako Apple nema nista od toga, zapitaj se zasto vi dajete toliki novac. I jeste tacno da kvalitet fotografije ne zavisi od broja megapixela, ali to ne znaci da kamera iPhone 6 telefona moze da "prismrdi" kameri Nokia ili Samsung telefona. iPhone je dobar telefon, ali ne moze da kosta koliko i Note 4...to se kosi s pamecu.

Lana

pre 9 godina

Ovo na ajfon liči još samo po Home dugmetu, inače je kao kineska kopija, jednostavno im ne leže veliki telefoni. A što se tiče sata, stvarno ne vidim logiku davanja tolikih para kad mu se ne vidi jabuka. To ko i da nije Epl.

Mavs

pre 9 godina

@dzonilg
Podrazumeva se da je procesor u MBA intelov, poenta je bila da se pokaze da nisu svi dvojezgarci jednaki, sto je valjda bilo jasno u kontekstu komentara.
Jednom za svagda, Apple dizajnira procesore za svoje iOS naprave, takodje projektuje specifikacije za bukvalno sve ostalo sto ide u njih. Ovaj A8 ce da upropasti ostale ARM procesore u singlethreaded benchmarkovima, i kada se to sabere sa Swift-om, Metal-om i cinjenicom da su aplikacije ionako optimizovane za dual-core, dobijamo ubedljivo najbrzi telefon na trzistu.
A Apple operativne sisteme pravi sam najkasnije od '82. Sistem koji ti navodis nikad nije postojao kao komercijalni proizvod, a naslednik klasicnog Mac OS-a koji je izasao '99 je OS X, koji je susta suprotnost od najgoreg sistema ikad...
I takodje je njihov proizvod, od kernela nagore.

Mali

pre 9 godina

Njihov sat ce koštati oko 360 dolara a ja sam moj Oneplus one platio isto toliko.Vidoh danas sliku na netu covek prodaje fiat 700€ a iphone košta oko 1000 eto za te pare može i auto a bogami i solidan telefon npr Samsung S4.

1514AD

pre 9 godina

Dve stvari koje mi malo bodu oci. Zasto 6 nije dobio ekran sa istim ppi kao i 6 Plus, i zasto nije dobio OIS, a Plus jeste. Plus je za mene prevelik, pa je 6 jedina opcija ukoliko bih menjao 5S. Sto se mene tice, cekam sledecu godinu i 6S, mozda nas pocaste sa OIS i visim ppi. I ako moze bezicno punjenje kao na Watch-u, to bi bilo skroz kul.

samo urbano

pre 9 godina

lg g3 posedujem skoro 2 meseca. toliko dugo ga nisam isključio. za to vreme nikada nije ni štucnuo, kamoli ukocio ili zabagovao. istina je da se ponekad greje u gornjem delu ekrana i to pri igranju igrica. baterija standardno,ekran lep,a najbitnije je da sve radi glatko i skoro trenutno tako da ti savetujem da komentarišeš samo onaj uredjaj koji koristiš, a ne tamo neka rekla-kazala.

Zvizz

pre 9 godina

Kao duzi korisnik android uredjaja i wp pozdravljam ovom prilikom korisnike iphone .Oduvek mi se svidjao dizajn i izrada na iphonu .Mislim da je sve preko 4.7 preterano al ajde ,tako da konacno su mi privukli paznju sa vecom dijagonalom ekrana jer je 4.0 premalo .Ove godine ce se naglo povecati broj korisnika iphona to je sigurno.Zato sto ima korisnika androida koji su ovo vec duze vreme cekali od apple.

Nokia fan

pre 9 godina

U čemu je ovaj manji iPhone bolji od npr. Nokia Lumia 920?
A već izašli 925 i 930.

Ako je samo do OS-a, to je stvar ličnog ukusa, o čemu se ne raspravlja. Ako je do kvaliteta hardvera, pa ionako sada svaki telefon traje 2 godine i onda se menja.

Ako pričamo o brzinama procesora i slično, lako je ugurati neku aždaju na preko 2GHz, ali treba onda ugurati i adekvatnu bateriju, inače će morati da se puni bar 2 puta dnevno.

Što se tiče rezolucije ekrana kod ovog manjeg, sasvim je OK za tu dijagonalu (pa Lumia 920 ima na 4.5" 1280x768, što je 'taman'), ja bih pre rekao da su preterali sa ovim većim, jer Full HD nema ni većina 7" tableta.
To je čist overkill, i samo će brže da cedi bateriju (pa monitori od 22" imaju tu rezoluciju, a ovamo manje od 6"...).


Kad se priča o količini radne memorije, sve zavisi od optimizovanosti OS-a i softvera. Npr. Symbian Anna i Belle su perfektno radili na N8 i njenih 256MB memorije i procesoru na 450MHz, pa se niko nije bunio niti je pljuvao da joj fali performansi.

A sad bi svi da im telefon bude jači i od desktop i od laptop računara koji imaju kod kuće!


Telefon treba za određenu ciljnu grupu da ima adekvatno izbalansirane karakteristike, a pošto Apple nema čitavu lepezu telefona kao npr. Samsung (koji ima koliko različitih Galaxy modela u rasponu od 200-800e?), onda mora karakteristike da prilagodi većini korisnika.
Šta vredi 8 jezgara na 2GHz, ako iscede bateriju za 5-6 sati intenzivnijeg korišćenja?

and one more thing

pre 9 godina

@Alien - kazes da NFC vec odavno imas na androidu.
Pa evo fakta.
“Before Tuesday’s event, news site NFC World pointed to 23 NFC-related patents that Apple has amassed since 2009, the year before Google introduced the first NFC-enabled Android phone, the Nexus S.”
http://www.theguardian.com/technology/2014/sep/09/apple-iphone-6-nfc-payment-system

Znaci ne mozete vi Androidi da nacujete sta Apple sprema pa da odjurite i to napravite traljavo i da vam ne funkcionise kako treba. Ali zato Apple kad napravi, onda ga napravi kako treba i efektivno. Zato i ne srlja. Tap to Pay.
Od ljubomore ne mozete da vidite da nije stvar u listanju elemenata, vec efikasnosti tih elemenata. Zato Apple prednjaci. Nema tu nabrajanja i trcanja pred rudu, pa daj sta das da mozes da izbacis kaobojagi prvi.
Imam i ja teniski reket kao i ti, ali tvoj je drveni, a moj od najboljeg karbon fibera.
Mozda je cak tvoj ficko imao tockove pre mog ferarija.
Zaboga.

toza nebuloza

pre 9 godina

ekrani su im debakl! iphone 6 ima na 4.7 inca rezoluciju kao moj stari nexus 4 koji sam kupio za 250 dolara! A za ovaj veći, nek novi Epl diša prošeta do bilo koje radnje sa mobilnim da pogledaj ekran na LG G3...

niki

pre 9 godina

zanimljivo da niko ne komentarise dizajn ovog telefona, dizajn je jako diskutabilan, to je isti onaj telefon sto su kinezi predstavljali pre 3 meseca, hardver je nebitna stvar na telefonu, pa s2 sa dual core procesorom na 1.2 ghz i giga rama i to starije generacije bez problema moze da gura i kit kat i 98 posto aplikacija, tako da je androidu potrebno mnogo resursa je cista glupost, sve u svemu, najobicniji moguci telefon, koji ce verovatno imati svoju klijentelu ali iskreno, nista nije bolji od bilo kog telefona ni iz srednjeg ranga iz android serije narocito ako gledate cenu, za 270 eura nov lg g2, i to nov, tri puta jeftiniji od ovog telefona, znaci kupite sebi, bratu i devojci tri vrhunska ako ne i bolja telefona po ceni jednog ili kupite sebi vrhunski tel i odete na more ili kupite sebi vrhunski tel i platite vrhunsku pretplatu za koriscenje telefona sa operaterom od 2500 dinara mesecno i to uplatite obe godine istovremeno, u mts uzmete onu od 5000 idobijete 50 posto popusta ???? pametnom dosta..

babaroga

pre 9 godina

Prema tome, ne mozete uporedjivati Apple procesor na kome mozete da rsadite samo ono sto je dozvoljeno i otvoren Android sistem ciji procesor mora da izdrzi sva maltretiranja i gomilu pozadinskih zadataka...
(Voja, 10. septembar 2014 00:17)

Pa kad vi sto nosite Android telefon morate da svakodnevno (citiram) izdrzite sva maltretiranja i primite (ups!) gomilu pozadinskih zadataka...

lg g2

pre 9 godina

ovi koji se kikocu na dual core i samo broje megaherce, megabajte i miliampere bolje da se pokriju usima, ubjedjen sam da takvi nisu koristili iphone duze od 10 minuta.

lg g2

pre 9 godina

krajnje je primitivno gledati samo broj jezgara i megaherca kada se porede snage procesora. sacekajte da se pojave prvi testovi...

watch

pre 9 godina

@ktr
Pratis li i dalje stock market? Ode strelica nagore i to preko ono crte uoci jucerasnjeg Apple dogadjaja. Malo je bila umocila da bi se novi kupci privoleli. Upecena je velika riba, pomirite se sa cinjenicom. A i redovi ispred Apple prodavnica su sve veci.
A tek kad krene Apple Watch prodaja....

zmitjkoe

pre 9 godina

Може ли неко молим вас да ми мало јасније објасни шта је тај "NFC"???
(Рема, 11. septembar 2014 01:54)

Da li sti nekad cuo za internet i google???

Moze da bidne, al ne mora da znaci

pre 9 godina

@voja Slazem se sa tobom vojo, al samo donekle. Evo uzmimo npr. photoshop, pravi ga isti proizvodjac, samo sto na mekovima neki tezi zadatak uradi neuporedivo brze nego na pc-u. Hardver slican. Raspitaj se kod dizajnera, videces da je tacno. E sad tu dolazi ono drugo, optimizacija OS-a. Tu je apple ispred svih, jel pravi i hardver i softver, naravno da mu je lakse da OS optimizuje za 5 modela racunara i isto toliko telefona, nego sto moraju da rade win i android. Kao drugo, kod procesora nije vazna samo brzina, po meni je vaznija kes memorija. Kao sto je i kod rama bitan radni takt.... Tako da je sve to jako diskutabilno. Za telefone ne mogu da tvrdim, ali sto se tice racunara, moje 15+ godisne iskustvo me nekako uvek vuce da navijam za unix. Trenutno pod "sapom" mojih kolega i mene ima preko 500 racunara, oko 30 win servera i par unix servera i svi slicno razmisljamo. Ipak unix je unix.

Zile

pre 9 godina

Fablet mi je simpatican, skroz ok. Sat me ne zanima i uveren sam da ce puci, kao sto su pukli i digitronci sa memorijom, npr. Casio Databank serija.
Imam utisak da je napravljen jako veliki korak u odnosu na iPhone5, pa bi njemu i 4 i 4s trebala znacajno da padne cena, kad je vec ovaj tako jeftin. Kao da je Apple hteo da "ubije" sve prethodnike, ne razumem koncept prodaje koji su osmislili?

Voja

pre 9 godina

@Moze da bidne, al ne mora da znaci... Upravo o tome sma ja i pricao... postoje procesori opste i procesori specijalne namene... Apple u svojim telefonima ima procesore opste namena, ali prakticno, posto je iOS vrlo zatvoren sistem, ponasa se kao procesor posebne namene... optimizovan za specificne programe, kodove i aplikacije... Prema tome, ne mozete uporedjivati Apple procesor na kome mozete da rsadite samo ono sto je dozvoljeno i otvoren Android sistem ciji procesor mora da izdrzi sva maltretiranja i gomilu pozadinskih zadataka... Ja znam da je ovo tesko objasniti prosecnom korisniku i da gomila njih ne razume kako Apple sisa svoje korisnike, ali i to je u redu... nisu oni jedini... ako zadovoljava njihove potrebe, neka kupuju... tako to funkcionise... ali nije u redu pricati o necemu sto ne razumeju... Apple, koji ima zadatak da mu procesor podrzi 10-tak proizvoda koji su prilicno autisticni u mogucnosti manipulacije sistemom i Android procesori, kojima se broj uredjaja i ne zna... Arhitektura ta dva procesora je vrlo razlicita i ne moze se porediti nesto sto radi na 1000 uredjaja i nesto sto radi na 10... jednostavno nije realno...

Dev

pre 9 godina

Samo 10% ljudi koji pišu komentare zapravo zna kako radi iOS, a kako Android; Šta je ObjectiveC, a šta Java; Šta je pisanje koda direktno za platformu, pa tako kod može da radi samo za tu platformu (iOS), ili pisanje za Javu (koja se ne veže za platformu), pa tako kod radi na svakom uređaju koji ima virtuelnu mašinu (Dalvik VM za Android), te stoga imamo mnogo različitih proizvođača Android telefona; Zašto iPhone radi bolje sa slabijim procesorom? Zato što se kod izvršava direktno na platformi, dok se na Android uređajima izvršava na virtuelnoj mašini koju pogoni procesor (dupli posao). Prednost Androida je skalabilnost i otvoren kod, a iPhone-a optimizacija i bezbednost. Ima tu još dosta toga.

optimizuj me

pre 9 godina

Dobro je govorio stari steva, raju ne treba slusat, nikad im ne mozes udovoljiti. Kad stave 3gb rama, sta ce nam, kad stave octa core i full hd Ekran-šta će nam to???
Kad ne stave onda zašto nema, ej, gde je kvad, gde je full hd ekran i kamera 21mpx

HaliGali

pre 9 godina

Razocaran. Apple je prihvatio filozofiju Samsung-a sto veci uredjaj to jace tehnicke karakteristike. Treba nam lopata a ne ruka za te uradjaje. Jos je samo Sony ostao sa Z3 compact od telefona razumnih dimenzija.

Maks

pre 9 godina

@ (Che, 9. septembar 2014 20:15)

Šta fali bateriji koju novi iPhone ima?

U specifikacijama za iPhone 6 Plus (onaj sa većim ekranom) piše da u standby baterija može da traje do 384 sati (16 dana), do 14 sati pri gledanju HD video klipova, do 80 sati za audio, do 12 sati pri WiFi/LTE/3G surfovanja webom ili do 24 sati 3G rzgovora.

Evo, pa pročitaj: http://www.apple.com/iphone-6/technology/

To bi za veliku većinu korisnika trebalo da bude i više nego dovoljno... valjda možeš da ostaviš telefon da se puni noću i valjda ne provodiš više od 14 sati dnevno gledajući HD video klipove na telefonu...

Postoje i eksterne baterije... mada, onima koji po ceo dan provode sa telefonom u rukama bih pre preporučio da naprave pauzu i da ne provode po ceo dan na YouTube i FaceBook... nije ni zdravo za oči da se po ceo dan gleda u nešto sa male razdaljine bez pauze.

dzozey

pre 9 godina

Za vlasnike androida: kad ćete da ukapirate da iOs-u ne treba server sa 500 jezgra i 1TB RAM-a da bi glatko radio...(Mrki, 09. septembar 2014 21:30)
To je sve lepo i tacno. Ali zasto onda kosta kao da ima 1TB ram-a? Ako OS koji zahteva slabiji hardware, da li to treba da znaci da proizvodjac treba da trazi za telefon kao konkurencija koja daje veci novac na hardware? Po mom misljenju, kupci su ti koji treba da uzivaju u jeftinijem telefonu, a ne da milijarderima donose jos milijardi..

Savanaman

pre 9 godina

Zar nije bitna optimizacija softtvera i hardvera plus treca strana (app),a ne GB, Ghz i ostalo. Ako je po toj filozoviji onda Samsung S5 Quad-core 2.5 GHz je iste brzine kao i Intel i7-2860QM... Nesto ne bih mogao da se slozim sa time.

Steff

pre 9 godina

Sve mi se svidja sve je super, ali jedna stvar ne. Ledja novog iPhonea su ruzna, kao i ova kamera koja nije u ravni sa povrsinom uredjaja sa zadnje strane. To me toliko iritira da nemam reci. Koristim 5S, i odgovorno tvrdim da je lepsi od nove 6ice. Stvar ukusa? Mislim da ce se vecina sloziti da je IP6 pozadi izgubio prepoznatljivost iPhonea.

Planirano zastarevanje

pre 9 godina

Kako god, ja znam samo da moj Samsung galaxy s4 neću zameniti dokle god radi. I kad odlučim da kupim sledeći mob kupiću polovan! Dosta mi je vise,sve je ovo sada što štancuju na milione telefona čisto bacanje naših krvavo zarađenih para.

Chupa

pre 9 godina

Ljudi, hoce li mi neko, molim vas, objasniti sta je to na ovom telefonu toliko revolucionarno, kao sto pise u gomilu komentara ovde?
Nikad nisam pljuvao telefone i operativne sisteme jer smatram da svako treba da uzme ono sto mu odgovara i sto mu se svidja, ali ovo je stvarno prodavanje magle.
Jeste telefon odlican ali nista novo nije doneo sto drugi proizvodjaci vec godinama imaju. Da su barem stavili safirno staklo kao sto su najavljivali (i znam da su posle rekli da nece moci da pokriju celu proizvodnju) to bi stvarno bilo revolucionarno(i znatno skuplje sigurno) ali ovako nista specijalno.Inace telefon kao telefon je dobar ali nista specijanlo i zato ne razumem telu pompu oko toga.
A ovo sto ljudi pisu 1.4GHZ i 1 GB rama da je malo, to je greska. Ako je sistem dobro optimizovan nema ni potrebe za jacim, kao sto je slucaj sa Lumia telefonima koji nisu jaki ali i ne treba da budu jer je WP 8.1 odlicno optimizovan da radi i na 512 RAM. Inace sve ovo pricam i licnog iskustva jer sam koristio sva tri OS-a. Pozdrav

Jim Jefferies

pre 9 godina

Ovo, sa smartphone- ima je postalo dosadno. Da bog da crk'o rock'n'roll kad ga svako svira... ruku na srce, najmanje je Apple za to kriv.

Maks

pre 9 godina

Za dobrim konjem prašina se diže, što bi rekala narodna poslovica... kako drugačije objasniti preko 260 komentara na ovu vest od sinoć? :)


@ (Miki, 10. septembar 2014 09:58)

Je l' to pokušavaš da se našališ ili se stvarno toliko ne razumeš u procesore da misliš da BlackBery Z10 sa 32-bitnim dual-core Krait procesorom na 1.5GHz jači od iPhone 6 sa Apple 8 procesorom na 1.4GHz? :D

Ako si pokušavao da se našališ, uspeo si da me nasmeješ jer mi to što si napisao zvuči možda kao kad bi neko napisao da misli da je 32-bitni CoreDuo na 2.2GHz jači nego Core i7 na 2.0GHz :D

Evo ti jedan test u kojem porede performanse raznih telefona... među njima su i iPhone 5 i taj BlackBerry Z10... http://www.youtube.com/watch?v=bsOQvBlRbjY

Na tom testu je taj BlackBerry Z10 bio sporiji i od iPhone 5, a iPhone 5S je bio znatno brži od svih telefona koje su testirali u tom klipu.



@ (Che, 10. septembar 2014 11:37)

To da li veći iPhone hoće ili neće da bude popularan ćemo videti kada počne prodaja... meni se lično sviđa veći iPhone jer ima više prostora na ekranu, a i imam ruke "ko lopate" što bi se reklo.

Mene ne interesujue baš nešto koliko mAh ima neka baterija... više me zanima koliko drži u praksi... za taj manji iPhone 6 piše da baterija u standby drži 250 sati, 11 sati pri gledanju HD videa, do 50 sati za audio, do 11 sati WiFi surfovanja, do 10 LTE/3G surfovanja ili do 14 sati 3G razgovora... što mi takođe zvuči kao sasvim dovoljno za normalnu upotrebu telefona.

Vlada

pre 9 godina

Polako, čekajte ljudi. Meni nešto samo nije jasno. Pričamo sad samo o ceni. Današnje cene sa mobilnog sveta: Samsung S5 715€-740€, iPhone 5S 515€-760€, Nokia Lumia 1520 584€-614€, LG G3 589€-631€, HTC ONE M8 757€-820€, Blackberry Z30 318€-339€...
Pa samo je Blackberry znatno jeftiniji od ostalih...
Tako da priče o ceni iPhone-a kod nas stvarno nemaju nikakvog osnova..

Zile

pre 9 godina

Fablet mi je simpatican, skroz ok. Sat me ne zanima i uveren sam da ce puci, kao sto su pukli i digitronci sa memorijom, npr. Casio Databank serija.
Imam utisak da je napravljen jako veliki korak u odnosu na iPhone5, pa bi njemu i 4 i 4s trebala znacajno da padne cena, kad je vec ovaj tako jeftin. Kao da je Apple hteo da "ubije" sve prethodnike, ne razumem koncept prodaje koji su osmislili?

pn

pre 9 godina

Razumem da kažete da na Iphone ne treba 4-8 jezgra procesor,2-3 giga rama ali da li vam ni baterija ne treba?Pa čoveče samo 1810 mAh baterija za telefon kome samo ekran "jede" ogroman deo baterije.Uz malčice zahtevnije korišćenje neće ni pola dana da izgura.

LegacY

pre 9 godina

IPHONE 6 opasna zverka ciljna grupa prosirena sa vecim ekranom ima nas gomila koji smo to cekali .Dizajn elegantan izrada vrh.Cena zlo prodacu zenu ...

Jap

pre 9 godina

Mocan fon, bez premca na trzistu. Po meni, najbitnija inovacija je ipak ApplePay, gde otisak prsta zamenjuje pin, sto ubrzava i pojednostavljuje citav proces transakcije. Svaka cast, ali bilo je nekako i logicno da se to tako biti. Sto se sata tice, ponovo sam zatecen, jer sam bio ubedjen da mi ta glupost netreba, ali kad sam ga video odmah sam ga pozeleo na svojoj ruci. Izgleda prelepo, a i svrsishodno, narocito kod pracenja nekih zivotnih funkcija. Sve pohvale ponovo.

Igor

pre 9 godina

Sacekacu da vidim sta zaista ima da ponudi ovaj telefon (koji ce vrv kostati u Srb 900E)
Na testovima ce se naci za najmanje 2 nedelje...
Inace slozio bih se sa doticnim gospodinom koji je rekao komentarisi uredjaj koji koristis ... :)
Ja sam vlasnik SG S5 licno nisam bio za taj fon ali uzeh, ni jednom mi nije zabagovao, a sta nema u njemu...O kameri od 16mpx necu da komentarisem ne zbog broj mpx-a vec zbog izuzetno kvalitetne slike, isto vazi vazi za FHD i 4K snimanje..
Skrener prsta postoji i S5 koji sluzi za mnogoooo sto sta...Samsung i drugi modeli( Sony Lg HTC huawei) su odavno izbacili ono sto je apple danas...
toliko....

stastoreko

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da neko još uvek poredi procesore po broju jezgara i nominalnoj brzini. Daleko je bitnija brzina u praksi. To mi zvuci kao kada neko stavi motor iz Bugatti Veyron-a u IMT-ov traktor i tvrdi da je to auto sa boljim voznim performansama od nekog Porsche-a, jer ima 1000 konjskih snaga.

alek

pre 9 godina

sto se tice procesora i brzine, nemojte da se podsmevate jer je to skroz drugacija arhitektura od snapdragona i exynosa. ali me ovo sve podseca na 2008 kada su predstavljali iphone 3g i divili se cudu od 3g mreze sa zakasnjenjem od 3 godine. revolucija je bila sa prvim iphonom jer su ljudi do tada znali samo za slajdere i ne secam se koje jos telefone, a sve ostalo je samo vrhunski marketing. i sam sam podlegao tom istom do prosle godine.

Čisto da se zna

pre 9 godina

Za Apple-ovce: pogledajte malo preko plota, ima i konkurencija svašta da ponudi. IPhone jeste jedan od najboljih ali izkulirajte malo sa kompleksom superiornosti. Nit je kul, nit je opravdano.

Za Android-aše: I sam koristim Android još od G1, iz više razloga, ali stoji da je iPhone jedan od najboljih uređaja na tržištu iako nema najbolje specifikacije.

IPhone je članska karta za elitu samo gde ga nema u zvaničnoj prodaji (čitaj Srbija). U ostatku sveta košta ko i flagship bilo koje druge firme, pa kupi ko šta voli.

Goran

pre 9 godina

U pitanju je druga generacija 64-bitnog čipa A7 predstavljenOG sa modelom iPhone 5S.

Generacija čipa predstavljenog, ne generacija čipa predstavljenim.

MilosMLD

pre 9 godina

snaga procesora se ne meri gigahercima, tako se meri takt procesora. snaga se meri u flopsima. brojevi su nebitni potpuno. androidi su porpuno neoptimizovani i katastrofalni prema resursima. apple proizvodi su ok ali preskupi za noj ukus. za sada je windows phone za mene pravi izbor.

neko j u komentarima kukao kako mu se win ugusi i planira da kupi iMac, moja preporuka je da proba neki linux, preporodice mu masinu za dzabe :) a ima laganih i prelepih, moja preporuka je ElementaryOS ili Bodhi najlepsi su i sasvim lagani za instalaciju i upotrebu

Che

pre 9 godina

Mene ne interesujue baš nešto koliko mAh ima neka baterija... više me zanima koliko drži u praksi... za taj manji iPhone 6 piše da baterija u standby drži 250 sati, 11 sati pri gledanju HD videa, do 50 sati za audio, do 11 sati WiFi surfovanja, do 10 LTE/3G surfovanja ili do 14 sati 3G razgovora... što mi takođe zvuči kao sasvim dovoljno za normalnu upotrebu telefona.
(Maks, 10. septembar 2014 12:31)

pa to i kazem, praksa.Jer u reklami uvek pise svasta, 32% jaca, 15% veca, 14% hladnija, 23% brze se puni bla bla bla...zanese te bajkama, a onda kupis i telefon se isprazni za 25 sati.
U praksi dobijes sasvim drugacije, realne rezultate.I to ne samo kad mi Kuk ili Li ili Hirai ili Balmer prosipaju procente, nego bilo ko servira pricu na prezentaciji i blog testovima.
U toj praksi hd video(720p) zavisi od kompresije, i obicno od 2 sata skine oko 20% baterije na tabletu(ako je 1080p i vise) , na telefonu oko 30-40%, lte/3g ce zavisiti od signala koji nije uvek i svugde idealan, dodaj jos sinhronizaciju, dodaj fotkanje, surf, muziku ako neko slusa na putu do posla/faksa/skole, dodaj ako neko pika igrice..pa kad to sve saberes u jednom ciklusu baterije od 100% do 10%, ne dobijes ni puna 3 sata sot sa ovakvom baterijom.Nekome ce to biti dovoljno da izvuce dan, dva, ali po komentarima koje cesto procitam ovde ili na nekom od foruma, nekima to nije dovoljno da potraje ni do kraja radnog vremena.

Aki

pre 9 godina

@pribil

Reci za Iphone da je proslost je kao da kazes za ragbi da je proslost u odnosu na fudbal, a mediji te varaju posto je ragbi na planeti zastupljeniji u odnosu na fudbal bar 2 puta vise. Isto i za kriket. Ni ni znas da postoji, a ima vise igraca u svetu nego kosarka i fudbal zajedno.

Nebo

pre 9 godina

Smoril ste sa androidom i iOS-om.
Svaka roba ima svoje kupce bez obzira na konkurenciju,cenu, kvalitet i izgled iste.
Da li je recimo bilo koji VW auto bolji od Skode u istoj klasi ili gori od Audi modela pa da bude takva razlika u ceni?
Dok se vi prepucavate ciji je veci, i jedni i drugi trljaju ruke i grade imperije.
Bolje da vidimo kako cemo da prezivimo. Mislim da ovo nije jestivo.

Saša

pre 9 godina

Za sve one koji sebe svrstavaju u tabor androida ili apple-a i upadaju u besmislene rasprave oko toga: brendovi postoje zbog nas kupaca, a ne mi zbog njih. Slow down, please!

nikola87

pre 9 godina

@ktr: prvi put? Veca bi vest bila da im nisu pale akcije, jer ako se dobro secam akcije im padaju za svaku konferenciju jos od ip 4s-a.. Cak sta vise ovo je bio najmanji pad do sad.

Tiberije

pre 9 godina

Za mene je Iphone 5 savrsen telefon a IPad 2 je savrsen Ipad tako da ih ne menjam dok ne riknu. Ali Apple TV je definitivno zreo za update jer već odavno kaska za Roku

Snoopy

pre 9 godina

Korisni saveti i trikovi vezani za iPhone 6 i iPhone 6 Plus:
http://smart-phones-how-to.blogspot.com/2014/10/iphone-6-and-iphone-6-plus-tips-and.html