Utorak, 02.09.2014.

09:28

Hitlerove pomoćnice i zločini bez kazne

Izvor: Izvor: dw.de Autor: A. Jung-Grimm / dpa

Hitlerove pomoænice i zloèini bez kazne IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

alimpije

pre 9 godina

(naselje, 2. septembar 2014 16:31)
I ja se pitam kako li je biti takav covek, pisati komentare na temu o kojoj pojma nema. Na primer, koje su jedinice Sovjetske, znaci Sovjetske a ne Ruske oslobadjale Vojvodinu i kakav je bio sastav tih jedinica?

m

pre 9 godina

Lako je sada filozofirati, ali mi ne znamo kako bi se mi ponašali. Čovek je najveća zver na ovoj planeti i tačna je ona izreka daj čoveku vlast i videćeš kakav je. Nemci su trovani lažnom istorijom o superiornosti arijevske rase. To je bio falsifikat istorije kreiran od strane nacista. Takvo zlo se dešava kada onaj ko ne razume pokušava da tumači nauku. Mali je broj onih koji razumeju i koji se posvete potpuno nauci, a dosta je šarlatana koji tumače nauku po svojoj volji. Mi danas imamo problem da pojedini "istoričari" tvrde da su Srbi najstariji narod. Ako hoćete objašnjenje pitajte evolucionog biologa i genetičara o poreklu Srba, a ne istoričara. Srbi jesu star narod ali ima starijih, i Srbi nisu čistokrvni, baš suprotno toj tvrdnji Srbi su mešavina mnogih naroda i to nije nikakva mana već veoma korisno, to je nauka odavno dokazala, samo je nekima teško da to shvate. E tako kako su sada neki zaluđeni izmišljenom istorijom, ne samo kod nas ima tako glupih tumačenja u svakoj zemlji o čistoj rasi i ostalim glupostima, Nemci su bili još zaluđeniji jer je to bio zvanični režim koji je plasirao takve priče.

naselje

pre 9 godina

@
Kako znate da su silovali Rusi? Po govoru, izgledu uniforme, tipu naoruzanja?
(alimpije, 2. septembar 2014 12:33)

Je li moguce da si toliko bez obraza da zbog ideoloskog opredeljenja (rusofilstva) negiras groznu sudbinu i svedocanstva na stotine i hiljade silovanih zena u Vojvodini 1945? Kako li je biti takav covek, pitam se

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

@Mladen Mladenović
Mladene kućo stara ti si stvarno jedan naivac.Nisu ti žene baš tako bespomoćna stvorenja.Niko njih nije natira da obožavaju nacizam i čine zločine i nisu one isto šta i mala dica.
(miro split, 2. septembar 2014 12:36)
-------
Tačno je, žene nisu baš tako bespomoćne. Čak ih smatram jačim bićima od muškaraca ali po jednoj drugoj moći a ne po snazi. Ipak, sve ratove na ovom svetu su započinjali i vodili muškarci. Najveće svireposti u tim ratovima su počinjene od strane muškaraca. U Drugom svetskom ratu žene su samo sledile te, svoje muškarce i slušale njihove naredbe. Prema tome nije fer da sada, zbog svoje privrženosti mužu, ocu ili bratu, ispaštaju.

Milka

pre 9 godina

Da li je neki primetio da na drugoj slici, zena u sredini lici na Isidoru Bjelicu? Nista na racun gospodje Bjelice, jednostavno, cista asocijacija.

Milos

pre 9 godina

Kako znate da su silovali Rusi? Po govoru, izgledu uniforme, tipu naoruzanja?
(alimpije, 2. septembar 2014 12:33)

Postoje svedocenja sta su Rusi radili prijateljski nastrojenom stanovnistvu u Jugoslaviji, posebno Vojvodini i moze se zamisliti sta su radili u Nemackoj. Kolike razmere su poprimila silovanja i divljastvo u Nemaskoj od strane Rusa potvrdjuje i naredba zlocinca Staljina oficirima da pocnu da kaznjavaju takve slucajeve.

zo

pre 9 godina

I dan danas mi nije jasno ko je pobedio u drugom svetskom ratu. Nemacka je bila i ostala sila. Posto je bilo preko 50 milona zrtva nisam nigde procitao da je proglasena za genocidnom drzavom. Mozda gresim neka mi neko napise.

Danica,majka četvoro dece

pre 9 godina

Poravnali su racun sa Nemicama Rusi kad su usli u Berlin.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Marko, 2. septembar 2014 10:09)

Veoma ružno je to što te napisali,to o poravnavanju računa. Silovanje nema opravdanje NIKAD. Rusi su silovali redom gde god su došli tokom ofanzive na Zapad. O tome postoje mnoga svedočenja u Vojvodini npr.gde su napravili tračični rusvaj kada su ušli na teritoriju nekadašnje Jugoslavije.

alimpije

pre 9 godina

(Danica,majka četvoro dece, 2. septembar 2014 12:13)
Kako znate da su silovali Rusi? Po govoru, izgledu uniforme, tipu naoruzanja?

miro split

pre 9 godina

@Mladen Mladenović
Mladene kućo stara ti si stvarno jedan naivac.Nisu ti žene baš tako bespomoćna stvorenja.Niko njih nije natira da obožavaju nacizam i čine zločine i nisu one isto šta i mala dica.

Alexa

pre 9 godina

HItlerov projekat ekstremne eugenike počeo je daleko pre rata. On je ljude video kao podanike države, robote koje treba žrtvovati radi opšteg dobra, nikako kao građane (da li neko vidi sličnost sa Srbijom na prelazu vekova-20 na 21.?). Nehumano postupanje sa onima koji imaju posebne potrebe divljaštvo je kakvo će Nemci teže da speru sa svog imena nego genocid. Ipak, baš zbog ovoga, oni su najzdraviji narod u Evropi uprkos ogromnoj količini alkohola i hrani baziranoj na mesu i krompiru. Sa druge strane, gledam ovih dana National Geographic koji prikazuje neke gluposti tipa: nacisti su hteli da ožive praistorijska čudovišta da bi obezbedili supremaciju svoje rase... Ispade da su krivi za sve, što nikako nije dobro tvrditi jer jednostavno nije tačno. Time se umanjuje i vrednost onih strahota koje su stvarno radili, a njih nije malo. I samo da dodam da za razliku od sudova, EU, USA, Rusije i ostalih važnih globalnih činilaca ja mislim da kolektivna odgovornost postoji. Nemci su odgovorni za Hitlera, isto koliko i mi za Slobu. Jednostavno, ako se krivica individualizuje, ispašće da smo mi koji smo živeli u vreme Slobe krivi koliko i npr. Urugvajci za njegove zločine. To nije tačno: trebalo je da se borimo protiv njega jače i više! Ajde sad pljuvačina po meni i ovom tekstu!

Vladimir

pre 9 godina

Itekako su kolektivno platili Nemci i Nemice (uključujući starce i decu) za zločine u drugom svetskom ratu. Englezi i Amerikanci su ih danonoćno tri godine bombadovali, i to sva mesta (samo Drezden je imao 15.2.1945 imao 220 hiljada mrtvih od njihovih bombi). Uz to, tamo gde je ušla Crvena Armija nije ni jedna devojka "prošla nezapaženo", jarkovi su bili puni nemačkih mladića a satovi i zlatni predmeti su promenili vlasnike.
Berlin je 1939 imao 4,5 mil.stanovnika, 1945 samo 2,8 mil. a danas i pored velike imigracije ima tek 3,4 mil. stanovnika. Slično je sa ostalim gradovima. Počeli su rat, platili su cenu za to (7,5 mil. mrtvih, 6 mil. iseljenih, oduzeta teritorija veličine SFRJ a to što je ostalo podelili su pobednici na dve države koje su okupirali vojskom i morali su platiti 40 milijardi tadašnjih USD odštete, pa opet su se postavili na noge i najjača su ekonomija današnje Evrope.
Idemo dalje, budućnost je u saradnji.

Dijagnoza

pre 9 godina

@ jel vam krivo sto su nemci bili tako jedinstveni i sto su jos tada njihove zene bile jake kao Merkel sada?
(ledenjak, 2. septembar 2014 10:50),

momentalno promeniti terapiju sa posebnim akcentom na prestanak uzimanja tudjih lekova!

Vojnik

pre 9 godina

Prvo mislim da o ovome pisati i raspravljati u 2014 godini nema smisla, ako nema za cilj skretanje pažnje od aktuelnih dogadjanja... Drugo, po ovoj se ide na kolektivnu odgovornost. Postoji vojnik, i onaj koji izdaje naredjenja. Budalastina...vreme je za budjenje bre...

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Mislim da je ovo apsurd, mada ne tvrdim da i medju ženama nema monstruma ali, žene su bile prisiljene samo da slede muške "svinjarije" odnosno, da učestvuju u ratu. Insistirati na njihovoj odgovornosti i kažnjavanju je pokušaj da se stvari još više razvodne i apstrahuju do besmisla. Po toj logici treba kažnjavati i decu jer su i ona sledila /u većini slučaja/ svoje roditelje. Mislim da žene treba ostaviti na miru. Zar Generalni sekretar UN nije bio Kurt Valdhajm? Halo, gospodo, na čelo OUN dodje čovek, koji aktivno učestvovao u ubistvu srpske dece na Kozari?! Nacizam nije umro a nacisti su medju nama, oni i dalje vuku poteze. Ostavite žene na miru.

МиливојЕ

pre 9 godina

@Zoroida
Како те није срамота да у овај контекст убацујеш Милошевића !?
Какве везе Хитлерова (и немачка) непочинства имају са било чиме - чему то стално учитавање да су Срби исто што и - нацисти.
Доста више са тим будалаштинама.
То што су радили Хитлер (и његови, нацистички немачки следбеници) није самерљиво са ничим у историји.

dragan

pre 9 godina

У трећем рајху као и код нас жене су коришћене само за рађање .А то да би имали што више војника.

blackdog

pre 9 godina

Ilse Koch, takodje zena SS-ovca. Drala je i preparilala tetoviranu kozu romskih logorasa pa je od nje pravila rokovnike i koricila knjige. Prica se da je Hitler licno poslao dopis doticnoj da se smiri i da prestane da privlaci paznju na sebe. Da li je moguce da je takvo zlo postojalo u obliku coveka, pa jos zene za koje bi trebalo da su posebno brizne? Ove ubice i muciteljke dece koje su se izvukle, uzas jedan! Mucnina me obuzme kad pomislim na takve monstrume. Najstrasnije je sto one kao zene nisu morale nikoga da ubijaju ni muce. One su htele! I zato su mnooogooo gore od miliona nemackih vojnika koji su bili prinudjeni da u ime nacizma ubijaju jer nisu imali izbora. A izvukle su se nekaznjeno jer su zene...horor

Zoroida

pre 9 godina

Nema poravnavanja računa kad su zločini u pitanju. Ni sa jedne strane. Pogotovo što u tom "poravnavanju", odnosno osveti, najviše stradaju potpuno nevini dok se krivci i dželati na vreme izvuku.
Ovaj tekst je, međutim, zanimljiv zbog nečega drugog. Da li su i današnje žene sklone ovakvoj vrsti moralnog i političkog slepila? Koliko ih je igralo u kolu sa Miloševićem? Koliko ih je srbovalo i pozivalo na rat i osvetu? Moramo se čuvati od svakog kulta ličnosti i autoritarnosti koja uklanja svaku mogućnost kritike i sumnje. Kako danas, tako i sutra!

Cinjenice

pre 9 godina

Zlocinac nije bio samo A. Hitler vec i milioni gradjana tadasnje nemacke.
Prve zrtve su bili gradjani nemacke sa hendikepom, deca.
Zemlje sa najvecim brojem zrtava kroz rat: Sovjetski savez, Kina, Nemacka (Bivsa Jugoslavija na 10 mestu neslavne rangliste).

Zoroida

pre 9 godina

Nema poravnavanja računa kad su zločini u pitanju. Ni sa jedne strane. Pogotovo što u tom "poravnavanju", odnosno osveti, najviše stradaju potpuno nevini dok se krivci i dželati na vreme izvuku.
Ovaj tekst je, međutim, zanimljiv zbog nečega drugog. Da li su i današnje žene sklone ovakvoj vrsti moralnog i političkog slepila? Koliko ih je igralo u kolu sa Miloševićem? Koliko ih je srbovalo i pozivalo na rat i osvetu? Moramo se čuvati od svakog kulta ličnosti i autoritarnosti koja uklanja svaku mogućnost kritike i sumnje. Kako danas, tako i sutra!

Cinjenice

pre 9 godina

Zlocinac nije bio samo A. Hitler vec i milioni gradjana tadasnje nemacke.
Prve zrtve su bili gradjani nemacke sa hendikepom, deca.
Zemlje sa najvecim brojem zrtava kroz rat: Sovjetski savez, Kina, Nemacka (Bivsa Jugoslavija na 10 mestu neslavne rangliste).

blackdog

pre 9 godina

Ilse Koch, takodje zena SS-ovca. Drala je i preparilala tetoviranu kozu romskih logorasa pa je od nje pravila rokovnike i koricila knjige. Prica se da je Hitler licno poslao dopis doticnoj da se smiri i da prestane da privlaci paznju na sebe. Da li je moguce da je takvo zlo postojalo u obliku coveka, pa jos zene za koje bi trebalo da su posebno brizne? Ove ubice i muciteljke dece koje su se izvukle, uzas jedan! Mucnina me obuzme kad pomislim na takve monstrume. Najstrasnije je sto one kao zene nisu morale nikoga da ubijaju ni muce. One su htele! I zato su mnooogooo gore od miliona nemackih vojnika koji su bili prinudjeni da u ime nacizma ubijaju jer nisu imali izbora. A izvukle su se nekaznjeno jer su zene...horor

МиливојЕ

pre 9 godina

@Zoroida
Како те није срамота да у овај контекст убацујеш Милошевића !?
Какве везе Хитлерова (и немачка) непочинства имају са било чиме - чему то стално учитавање да су Срби исто што и - нацисти.
Доста више са тим будалаштинама.
То што су радили Хитлер (и његови, нацистички немачки следбеници) није самерљиво са ничим у историји.

Dijagnoza

pre 9 godina

@ jel vam krivo sto su nemci bili tako jedinstveni i sto su jos tada njihove zene bile jake kao Merkel sada?
(ledenjak, 2. septembar 2014 10:50),

momentalno promeniti terapiju sa posebnim akcentom na prestanak uzimanja tudjih lekova!

Danica,majka četvoro dece

pre 9 godina

Poravnali su racun sa Nemicama Rusi kad su usli u Berlin.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Marko, 2. septembar 2014 10:09)

Veoma ružno je to što te napisali,to o poravnavanju računa. Silovanje nema opravdanje NIKAD. Rusi su silovali redom gde god su došli tokom ofanzive na Zapad. O tome postoje mnoga svedočenja u Vojvodini npr.gde su napravili tračični rusvaj kada su ušli na teritoriju nekadašnje Jugoslavije.

Alexa

pre 9 godina

HItlerov projekat ekstremne eugenike počeo je daleko pre rata. On je ljude video kao podanike države, robote koje treba žrtvovati radi opšteg dobra, nikako kao građane (da li neko vidi sličnost sa Srbijom na prelazu vekova-20 na 21.?). Nehumano postupanje sa onima koji imaju posebne potrebe divljaštvo je kakvo će Nemci teže da speru sa svog imena nego genocid. Ipak, baš zbog ovoga, oni su najzdraviji narod u Evropi uprkos ogromnoj količini alkohola i hrani baziranoj na mesu i krompiru. Sa druge strane, gledam ovih dana National Geographic koji prikazuje neke gluposti tipa: nacisti su hteli da ožive praistorijska čudovišta da bi obezbedili supremaciju svoje rase... Ispade da su krivi za sve, što nikako nije dobro tvrditi jer jednostavno nije tačno. Time se umanjuje i vrednost onih strahota koje su stvarno radili, a njih nije malo. I samo da dodam da za razliku od sudova, EU, USA, Rusije i ostalih važnih globalnih činilaca ja mislim da kolektivna odgovornost postoji. Nemci su odgovorni za Hitlera, isto koliko i mi za Slobu. Jednostavno, ako se krivica individualizuje, ispašće da smo mi koji smo živeli u vreme Slobe krivi koliko i npr. Urugvajci za njegove zločine. To nije tačno: trebalo je da se borimo protiv njega jače i više! Ajde sad pljuvačina po meni i ovom tekstu!

Vladimir

pre 9 godina

Itekako su kolektivno platili Nemci i Nemice (uključujući starce i decu) za zločine u drugom svetskom ratu. Englezi i Amerikanci su ih danonoćno tri godine bombadovali, i to sva mesta (samo Drezden je imao 15.2.1945 imao 220 hiljada mrtvih od njihovih bombi). Uz to, tamo gde je ušla Crvena Armija nije ni jedna devojka "prošla nezapaženo", jarkovi su bili puni nemačkih mladića a satovi i zlatni predmeti su promenili vlasnike.
Berlin je 1939 imao 4,5 mil.stanovnika, 1945 samo 2,8 mil. a danas i pored velike imigracije ima tek 3,4 mil. stanovnika. Slično je sa ostalim gradovima. Počeli su rat, platili su cenu za to (7,5 mil. mrtvih, 6 mil. iseljenih, oduzeta teritorija veličine SFRJ a to što je ostalo podelili su pobednici na dve države koje su okupirali vojskom i morali su platiti 40 milijardi tadašnjih USD odštete, pa opet su se postavili na noge i najjača su ekonomija današnje Evrope.
Idemo dalje, budućnost je u saradnji.

miro split

pre 9 godina

@Mladen Mladenović
Mladene kućo stara ti si stvarno jedan naivac.Nisu ti žene baš tako bespomoćna stvorenja.Niko njih nije natira da obožavaju nacizam i čine zločine i nisu one isto šta i mala dica.

naselje

pre 9 godina

@
Kako znate da su silovali Rusi? Po govoru, izgledu uniforme, tipu naoruzanja?
(alimpije, 2. septembar 2014 12:33)

Je li moguce da si toliko bez obraza da zbog ideoloskog opredeljenja (rusofilstva) negiras groznu sudbinu i svedocanstva na stotine i hiljade silovanih zena u Vojvodini 1945? Kako li je biti takav covek, pitam se

Milos

pre 9 godina

Kako znate da su silovali Rusi? Po govoru, izgledu uniforme, tipu naoruzanja?
(alimpije, 2. septembar 2014 12:33)

Postoje svedocenja sta su Rusi radili prijateljski nastrojenom stanovnistvu u Jugoslaviji, posebno Vojvodini i moze se zamisliti sta su radili u Nemackoj. Kolike razmere su poprimila silovanja i divljastvo u Nemaskoj od strane Rusa potvrdjuje i naredba zlocinca Staljina oficirima da pocnu da kaznjavaju takve slucajeve.

m

pre 9 godina

Lako je sada filozofirati, ali mi ne znamo kako bi se mi ponašali. Čovek je najveća zver na ovoj planeti i tačna je ona izreka daj čoveku vlast i videćeš kakav je. Nemci su trovani lažnom istorijom o superiornosti arijevske rase. To je bio falsifikat istorije kreiran od strane nacista. Takvo zlo se dešava kada onaj ko ne razume pokušava da tumači nauku. Mali je broj onih koji razumeju i koji se posvete potpuno nauci, a dosta je šarlatana koji tumače nauku po svojoj volji. Mi danas imamo problem da pojedini "istoričari" tvrde da su Srbi najstariji narod. Ako hoćete objašnjenje pitajte evolucionog biologa i genetičara o poreklu Srba, a ne istoričara. Srbi jesu star narod ali ima starijih, i Srbi nisu čistokrvni, baš suprotno toj tvrdnji Srbi su mešavina mnogih naroda i to nije nikakva mana već veoma korisno, to je nauka odavno dokazala, samo je nekima teško da to shvate. E tako kako su sada neki zaluđeni izmišljenom istorijom, ne samo kod nas ima tako glupih tumačenja u svakoj zemlji o čistoj rasi i ostalim glupostima, Nemci su bili još zaluđeniji jer je to bio zvanični režim koji je plasirao takve priče.

Milka

pre 9 godina

Da li je neki primetio da na drugoj slici, zena u sredini lici na Isidoru Bjelicu? Nista na racun gospodje Bjelice, jednostavno, cista asocijacija.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Mislim da je ovo apsurd, mada ne tvrdim da i medju ženama nema monstruma ali, žene su bile prisiljene samo da slede muške "svinjarije" odnosno, da učestvuju u ratu. Insistirati na njihovoj odgovornosti i kažnjavanju je pokušaj da se stvari još više razvodne i apstrahuju do besmisla. Po toj logici treba kažnjavati i decu jer su i ona sledila /u većini slučaja/ svoje roditelje. Mislim da žene treba ostaviti na miru. Zar Generalni sekretar UN nije bio Kurt Valdhajm? Halo, gospodo, na čelo OUN dodje čovek, koji aktivno učestvovao u ubistvu srpske dece na Kozari?! Nacizam nije umro a nacisti su medju nama, oni i dalje vuku poteze. Ostavite žene na miru.

dragan

pre 9 godina

У трећем рајху као и код нас жене су коришћене само за рађање .А то да би имали што више војника.

zo

pre 9 godina

I dan danas mi nije jasno ko je pobedio u drugom svetskom ratu. Nemacka je bila i ostala sila. Posto je bilo preko 50 milona zrtva nisam nigde procitao da je proglasena za genocidnom drzavom. Mozda gresim neka mi neko napise.

Vojnik

pre 9 godina

Prvo mislim da o ovome pisati i raspravljati u 2014 godini nema smisla, ako nema za cilj skretanje pažnje od aktuelnih dogadjanja... Drugo, po ovoj se ide na kolektivnu odgovornost. Postoji vojnik, i onaj koji izdaje naredjenja. Budalastina...vreme je za budjenje bre...

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

@Mladen Mladenović
Mladene kućo stara ti si stvarno jedan naivac.Nisu ti žene baš tako bespomoćna stvorenja.Niko njih nije natira da obožavaju nacizam i čine zločine i nisu one isto šta i mala dica.
(miro split, 2. septembar 2014 12:36)
-------
Tačno je, žene nisu baš tako bespomoćne. Čak ih smatram jačim bićima od muškaraca ali po jednoj drugoj moći a ne po snazi. Ipak, sve ratove na ovom svetu su započinjali i vodili muškarci. Najveće svireposti u tim ratovima su počinjene od strane muškaraca. U Drugom svetskom ratu žene su samo sledile te, svoje muškarce i slušale njihove naredbe. Prema tome nije fer da sada, zbog svoje privrženosti mužu, ocu ili bratu, ispaštaju.

alimpije

pre 9 godina

(Danica,majka četvoro dece, 2. septembar 2014 12:13)
Kako znate da su silovali Rusi? Po govoru, izgledu uniforme, tipu naoruzanja?

alimpije

pre 9 godina

(naselje, 2. septembar 2014 16:31)
I ja se pitam kako li je biti takav covek, pisati komentare na temu o kojoj pojma nema. Na primer, koje su jedinice Sovjetske, znaci Sovjetske a ne Ruske oslobadjale Vojvodinu i kakav je bio sastav tih jedinica?

Zoroida

pre 9 godina

Nema poravnavanja računa kad su zločini u pitanju. Ni sa jedne strane. Pogotovo što u tom "poravnavanju", odnosno osveti, najviše stradaju potpuno nevini dok se krivci i dželati na vreme izvuku.
Ovaj tekst je, međutim, zanimljiv zbog nečega drugog. Da li su i današnje žene sklone ovakvoj vrsti moralnog i političkog slepila? Koliko ih je igralo u kolu sa Miloševićem? Koliko ih je srbovalo i pozivalo na rat i osvetu? Moramo se čuvati od svakog kulta ličnosti i autoritarnosti koja uklanja svaku mogućnost kritike i sumnje. Kako danas, tako i sutra!

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Mislim da je ovo apsurd, mada ne tvrdim da i medju ženama nema monstruma ali, žene su bile prisiljene samo da slede muške "svinjarije" odnosno, da učestvuju u ratu. Insistirati na njihovoj odgovornosti i kažnjavanju je pokušaj da se stvari još više razvodne i apstrahuju do besmisla. Po toj logici treba kažnjavati i decu jer su i ona sledila /u većini slučaja/ svoje roditelje. Mislim da žene treba ostaviti na miru. Zar Generalni sekretar UN nije bio Kurt Valdhajm? Halo, gospodo, na čelo OUN dodje čovek, koji aktivno učestvovao u ubistvu srpske dece na Kozari?! Nacizam nije umro a nacisti su medju nama, oni i dalje vuku poteze. Ostavite žene na miru.

Alexa

pre 9 godina

HItlerov projekat ekstremne eugenike počeo je daleko pre rata. On je ljude video kao podanike države, robote koje treba žrtvovati radi opšteg dobra, nikako kao građane (da li neko vidi sličnost sa Srbijom na prelazu vekova-20 na 21.?). Nehumano postupanje sa onima koji imaju posebne potrebe divljaštvo je kakvo će Nemci teže da speru sa svog imena nego genocid. Ipak, baš zbog ovoga, oni su najzdraviji narod u Evropi uprkos ogromnoj količini alkohola i hrani baziranoj na mesu i krompiru. Sa druge strane, gledam ovih dana National Geographic koji prikazuje neke gluposti tipa: nacisti su hteli da ožive praistorijska čudovišta da bi obezbedili supremaciju svoje rase... Ispade da su krivi za sve, što nikako nije dobro tvrditi jer jednostavno nije tačno. Time se umanjuje i vrednost onih strahota koje su stvarno radili, a njih nije malo. I samo da dodam da za razliku od sudova, EU, USA, Rusije i ostalih važnih globalnih činilaca ja mislim da kolektivna odgovornost postoji. Nemci su odgovorni za Hitlera, isto koliko i mi za Slobu. Jednostavno, ako se krivica individualizuje, ispašće da smo mi koji smo živeli u vreme Slobe krivi koliko i npr. Urugvajci za njegove zločine. To nije tačno: trebalo je da se borimo protiv njega jače i više! Ajde sad pljuvačina po meni i ovom tekstu!

dragan

pre 9 godina

У трећем рајху као и код нас жене су коришћене само за рађање .А то да би имали што више војника.

alimpije

pre 9 godina

(Danica,majka četvoro dece, 2. septembar 2014 12:13)
Kako znate da su silovali Rusi? Po govoru, izgledu uniforme, tipu naoruzanja?

Vojnik

pre 9 godina

Prvo mislim da o ovome pisati i raspravljati u 2014 godini nema smisla, ako nema za cilj skretanje pažnje od aktuelnih dogadjanja... Drugo, po ovoj se ide na kolektivnu odgovornost. Postoji vojnik, i onaj koji izdaje naredjenja. Budalastina...vreme je za budjenje bre...

Danica,majka četvoro dece

pre 9 godina

Poravnali su racun sa Nemicama Rusi kad su usli u Berlin.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Marko, 2. septembar 2014 10:09)

Veoma ružno je to što te napisali,to o poravnavanju računa. Silovanje nema opravdanje NIKAD. Rusi su silovali redom gde god su došli tokom ofanzive na Zapad. O tome postoje mnoga svedočenja u Vojvodini npr.gde su napravili tračični rusvaj kada su ušli na teritoriju nekadašnje Jugoslavije.

МиливојЕ

pre 9 godina

@Zoroida
Како те није срамота да у овај контекст убацујеш Милошевића !?
Какве везе Хитлерова (и немачка) непочинства имају са било чиме - чему то стално учитавање да су Срби исто што и - нацисти.
Доста више са тим будалаштинама.
То што су радили Хитлер (и његови, нацистички немачки следбеници) није самерљиво са ничим у историји.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

@Mladen Mladenović
Mladene kućo stara ti si stvarno jedan naivac.Nisu ti žene baš tako bespomoćna stvorenja.Niko njih nije natira da obožavaju nacizam i čine zločine i nisu one isto šta i mala dica.
(miro split, 2. septembar 2014 12:36)
-------
Tačno je, žene nisu baš tako bespomoćne. Čak ih smatram jačim bićima od muškaraca ali po jednoj drugoj moći a ne po snazi. Ipak, sve ratove na ovom svetu su započinjali i vodili muškarci. Najveće svireposti u tim ratovima su počinjene od strane muškaraca. U Drugom svetskom ratu žene su samo sledile te, svoje muškarce i slušale njihove naredbe. Prema tome nije fer da sada, zbog svoje privrženosti mužu, ocu ili bratu, ispaštaju.

Dijagnoza

pre 9 godina

@ jel vam krivo sto su nemci bili tako jedinstveni i sto su jos tada njihove zene bile jake kao Merkel sada?
(ledenjak, 2. septembar 2014 10:50),

momentalno promeniti terapiju sa posebnim akcentom na prestanak uzimanja tudjih lekova!

Cinjenice

pre 9 godina

Zlocinac nije bio samo A. Hitler vec i milioni gradjana tadasnje nemacke.
Prve zrtve su bili gradjani nemacke sa hendikepom, deca.
Zemlje sa najvecim brojem zrtava kroz rat: Sovjetski savez, Kina, Nemacka (Bivsa Jugoslavija na 10 mestu neslavne rangliste).

blackdog

pre 9 godina

Ilse Koch, takodje zena SS-ovca. Drala je i preparilala tetoviranu kozu romskih logorasa pa je od nje pravila rokovnike i koricila knjige. Prica se da je Hitler licno poslao dopis doticnoj da se smiri i da prestane da privlaci paznju na sebe. Da li je moguce da je takvo zlo postojalo u obliku coveka, pa jos zene za koje bi trebalo da su posebno brizne? Ove ubice i muciteljke dece koje su se izvukle, uzas jedan! Mucnina me obuzme kad pomislim na takve monstrume. Najstrasnije je sto one kao zene nisu morale nikoga da ubijaju ni muce. One su htele! I zato su mnooogooo gore od miliona nemackih vojnika koji su bili prinudjeni da u ime nacizma ubijaju jer nisu imali izbora. A izvukle su se nekaznjeno jer su zene...horor

naselje

pre 9 godina

@
Kako znate da su silovali Rusi? Po govoru, izgledu uniforme, tipu naoruzanja?
(alimpije, 2. septembar 2014 12:33)

Je li moguce da si toliko bez obraza da zbog ideoloskog opredeljenja (rusofilstva) negiras groznu sudbinu i svedocanstva na stotine i hiljade silovanih zena u Vojvodini 1945? Kako li je biti takav covek, pitam se

Vladimir

pre 9 godina

Itekako su kolektivno platili Nemci i Nemice (uključujući starce i decu) za zločine u drugom svetskom ratu. Englezi i Amerikanci su ih danonoćno tri godine bombadovali, i to sva mesta (samo Drezden je imao 15.2.1945 imao 220 hiljada mrtvih od njihovih bombi). Uz to, tamo gde je ušla Crvena Armija nije ni jedna devojka "prošla nezapaženo", jarkovi su bili puni nemačkih mladića a satovi i zlatni predmeti su promenili vlasnike.
Berlin je 1939 imao 4,5 mil.stanovnika, 1945 samo 2,8 mil. a danas i pored velike imigracije ima tek 3,4 mil. stanovnika. Slično je sa ostalim gradovima. Počeli su rat, platili su cenu za to (7,5 mil. mrtvih, 6 mil. iseljenih, oduzeta teritorija veličine SFRJ a to što je ostalo podelili su pobednici na dve države koje su okupirali vojskom i morali su platiti 40 milijardi tadašnjih USD odštete, pa opet su se postavili na noge i najjača su ekonomija današnje Evrope.
Idemo dalje, budućnost je u saradnji.

zo

pre 9 godina

I dan danas mi nije jasno ko je pobedio u drugom svetskom ratu. Nemacka je bila i ostala sila. Posto je bilo preko 50 milona zrtva nisam nigde procitao da je proglasena za genocidnom drzavom. Mozda gresim neka mi neko napise.

Milos

pre 9 godina

Kako znate da su silovali Rusi? Po govoru, izgledu uniforme, tipu naoruzanja?
(alimpije, 2. septembar 2014 12:33)

Postoje svedocenja sta su Rusi radili prijateljski nastrojenom stanovnistvu u Jugoslaviji, posebno Vojvodini i moze se zamisliti sta su radili u Nemackoj. Kolike razmere su poprimila silovanja i divljastvo u Nemaskoj od strane Rusa potvrdjuje i naredba zlocinca Staljina oficirima da pocnu da kaznjavaju takve slucajeve.

alimpije

pre 9 godina

(naselje, 2. septembar 2014 16:31)
I ja se pitam kako li je biti takav covek, pisati komentare na temu o kojoj pojma nema. Na primer, koje su jedinice Sovjetske, znaci Sovjetske a ne Ruske oslobadjale Vojvodinu i kakav je bio sastav tih jedinica?

miro split

pre 9 godina

@Mladen Mladenović
Mladene kućo stara ti si stvarno jedan naivac.Nisu ti žene baš tako bespomoćna stvorenja.Niko njih nije natira da obožavaju nacizam i čine zločine i nisu one isto šta i mala dica.

m

pre 9 godina

Lako je sada filozofirati, ali mi ne znamo kako bi se mi ponašali. Čovek je najveća zver na ovoj planeti i tačna je ona izreka daj čoveku vlast i videćeš kakav je. Nemci su trovani lažnom istorijom o superiornosti arijevske rase. To je bio falsifikat istorije kreiran od strane nacista. Takvo zlo se dešava kada onaj ko ne razume pokušava da tumači nauku. Mali je broj onih koji razumeju i koji se posvete potpuno nauci, a dosta je šarlatana koji tumače nauku po svojoj volji. Mi danas imamo problem da pojedini "istoričari" tvrde da su Srbi najstariji narod. Ako hoćete objašnjenje pitajte evolucionog biologa i genetičara o poreklu Srba, a ne istoričara. Srbi jesu star narod ali ima starijih, i Srbi nisu čistokrvni, baš suprotno toj tvrdnji Srbi su mešavina mnogih naroda i to nije nikakva mana već veoma korisno, to je nauka odavno dokazala, samo je nekima teško da to shvate. E tako kako su sada neki zaluđeni izmišljenom istorijom, ne samo kod nas ima tako glupih tumačenja u svakoj zemlji o čistoj rasi i ostalim glupostima, Nemci su bili još zaluđeniji jer je to bio zvanični režim koji je plasirao takve priče.

Milka

pre 9 godina

Da li je neki primetio da na drugoj slici, zena u sredini lici na Isidoru Bjelicu? Nista na racun gospodje Bjelice, jednostavno, cista asocijacija.