Četvrtak, 21.08.2014.

22:31

Šta je danas (ne)moralno?

Izvor: Business Insider

Šta je danas (ne)moralno? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

Aranea

pre 8 godina

Po ovome se vidi da i dalje religija, vjera i tradicija vladaju planetom.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Android Jelly Bean, 21. avgust 2014 23:56)

Religija i politika su dve najveće greške učinjene čovečanstvom. Pogotovo religija. To što je ona jedan od faktora koji "vladaju planetom" je zapravo tužna činjenica.

Milan

pre 9 godina

Da su anketu pravili pre 50 godina seks pte braka bi bio visoko nemoralan koliko i afere izvan braka. Danas ja ne znam nikoga ko traži nevin-u/og za brak a za 50 godina vanbračni seks će imati isti status.

danilo

pre 9 godina

Ništa sa liste nije nemoralno po meni. Kockanje je nemoralno ako svojoj porodici prokockaš sve, alkohol ako si agresivan i maltletiraš ljude oko sebe, biti gay ako kriješ, oženiš ženu i varaš je, preljuba jeste nemoralna, abortus nije, mnogo je nemoralnije roditi dete koje neželiš, nevoditi računa o njemu...

lale

pre 9 godina

Danas je potpuno nemoralno biti pošten, kulturan, ljubazan, pomocagati slabijima... jos ako si musko i takav si, onda te okarakterisu kao slabica i retke su devojke koje bi bile sa tobom! A sa druge strane potpuno je normalno i cool biti sa kriminalcem (kao onaj sto je zgazio decka na mostu) pratiti pink, slusati savete cece i karleuse i slicni da ti budu uzori, potpuno je normalno i cool da momci budu vandali i iz ciste dosade maltretiraju devojke i unistavaju iz zabave bilo sta...

Andjela

pre 9 godina

Velika greška je što nije uzeta jedna od zemalja: švedska. Danska, Švajcarska,..., severne zemlje koje su postigle "raj na zemlji".

ferdinand

pre 9 godina

Hmmm, moral, vrlo kvarljiva i promenljiva "stvar". Npr, u Sparti je bio vrlo moralan cin da otac baci dete sa neke litice u ambis, ukoliko je dete rodjeno sa nekim deformitetom. A danas? Danas se pokusava sacuvati svaciji zivot. To sto nam se cini da je kriza morala, nije, samo je i on u tranziciji.

irony

pre 9 godina

super idejA za istrazivanje samo mislim da ovi kriterijumi ne mogu biti pokazatelji ne/morala! kako moze razvod biti nemoralan? ne razumijem. po meni nemoralno je ukrasti, ubiti, slagati, prevariti, ciniti nekome zlo... pa sto ne stavise i pitanje vezano za silovanje, tu bi sigurno bilo zanimljivih rezultata.

Joca 011

pre 9 godina

... Sve sta je "juce" (u proslost) bilo nemoralno je danas "moralno" a sta je bilo moralno danas je "nemoralno" SVE OBRNUTO doslo tako vreme nazalost...
@ (U.S.Albenia, 22. avgust 2014 01:33)

* * *

Potpuno si u pravu. Isto je odavno zapaženo u našem narodu:

''Најочитији знак да је једно друштво покварено и да пропада, јесте тај да онда све племенито постаје смешно: правда и љубав, патриотизам и хуманост, верност и чистота, милосрђе и искреност.''
... Божидар Кнежевић, (1862-1905), српски филозоф
.

Dare

pre 9 godina

Hm. Znači, u nekim zemljama nije moralno biti rođen kao homoseksualac, već je moralnije LAGATI da si hetero?! Mnoge stavke ovde nemaju veze s moralom, a mnoge koje imaju - nisu navedene.

lazy houseboy

pre 9 godina

@ (Dragan, 21. avgust 2014 22:46)

Da si se zaustavio na prvom delu recenice slozio bih se 100%, ovako je jasno da bi i ti rado nametnuo svoje drugom.

aha

pre 9 godina

Meni malo stvari, samo ove koje su zabranjene zakonom (ubistvo, kradja...), a i te ne sve. Od ovog sto je navedeno nista mi nije nemoralno. Mozda je problem u meni, ali cini mi se da nisam jedini, pa cak ni u manjini.

huh

pre 9 godina

Dragan izdominirao. Taman sam hteo nesto slicno da napisem.
Trebalo bi istrazivanje kod nas da se sprovede, tek onda bi bilo zanimljivo.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Posmatrajući ove tabele dolazi se do zaključka da su najnemoralnije države na svetu Francuska, Nemačka, Italija, SAD i druge države koje pokušavaju na silu, ostatku sveta da nametnu svoje vrednosti. Jedno je sasvim sigurno, do čega se dlolazi uporedjujući procente u ovim ispitivanjima. Ili smo ni odrasli na pogrešnim moralnim postulatima ili su se moralne norme promenile, pa se kurv..., koje neki zovu vanbračni seks, valjda zbog poetičnosti, potom, kockanje, alkohol i droga, u visoko razvijenim i visoko civilizovanim državama potpuno moralne radnje?! Da li treba da usaglasimo moralne norme sa našim ponašanjem?! Jer, ovako, ili imamo lažne norme, ili lažni moral?!

Stefan

pre 9 godina

Bez iznenađenja. Razvijenije i progresivnije zemlje su otvorenije prema ljudskim slobodama, i obrnuto. Mislim (ovo je moj lični stav, ali ima drugih istraživanja koja tezu potvrđuju) da su ovi rezultati duboko povezani i sa prisustvom religije u društvu. U duboko konzervativno-religioznim društvima (kakva su danas najbrojnija u islamskom svetu) većina ovih tema su označene kao nemoralne dobrim delom jer dominantna religija iste proglašava takvim. U progresivnijim sekularnim društvima se polazi od prava pojedinca da odlučuje o svom životu u svojoj privatnoj sferi, a granica se postavlja na ugrožavanju prava drugih, ne na apsolutnim i često besmislenim pravilima koja propisuje religija. Čak je tu manje važno koja je religija u pitanju, već koliko je poštovana i zastupljena u društvu. To se jasno može videti i iz poređenja odgovora sa stepenom religioznosti jednog društva unutar iste religijske grupe. Još jedan dokaz da religija i ljudska prava i slobode ne idu zajedno.

Joca 011

pre 9 godina

Vidi se ono što je očekivano – da kriterijumi pojedinih naroda zavise od njegove istorije, kulturnih odrednica i dominantne religije. Npr. se vidi da su Francuzi najateističkiji narod Evrope, a da je Islamska vera najdirektivnija.
Neko je rekao (mislim Kant), da u slučaju dileme o zauzimanju stava po nekom pitanju čovek treba da se pita kakav bi stav po tome zauzeo neki ''viši um'' koji, naravno, on priznaje kao ''viši''.
Čak i kada čovek ne priznaje nikakav ''viši um'' iznad svog uma, ukoliko je pozitivno nastrojen prema svetu oko sebe, ne može ignorisati Hrišćansku zapovest: ''ljubi bližnjeg svoga kao samog sebe''. Niko, nijedna religija ili filozofski sistem ili jednostavno pogled na svet nema nešto tako moćno i veličanstveno uporedivo s ovim, s ljubavlju kao zapovesti.
* * *
Nemamo alternativu.
1 uman je rekao: ''Ili ćemo se voleti ili izumreti.''
.

Ivana Manojlovic

pre 9 godina

Interesantno je da na ovu vest postoji samo jedan komentar. Moral ocigledno nije relevantna tema za diskusiju u ovom drustvu, duboko moralno posrnulom. A to znaci i : misliti zlo i negativno o drugima a ne videti sebe samog; raditi zlo drugima a smatrati da drugi tebi to ne treba da rade; biti lenj i neodgovoran u svom sopstvenom zivotu; mrzeti druge jer nisu iste vere, boje koze, politicke pripadnosti, seksualne orijentacije, nacionalnosti, itd; mrzeti druge jer su bolji ( lepsi, vredniji, odgovorniji, obrazovaniji, uspesniji, imucniji...) od tebe. Svi su neverovatni strucnjaci za spoljnu politiku, avionske nesrece, forenziku, ekonomiju, sport, zdravstvo, poljoprivredu itd. - a rezultat zajednickog rada je ocigledan. To je nas zajednicki rezultat.

br

pre 9 godina

@dragan
niko tebi nista ne namece, do osobe same je da se odluci da li prihvata ono sto "vecina" u tim zemljama smatra normalnim. Ako neki nemac, francuz ili spanac kaze da je gay ok, on to ne kaze zato sto su mu rekli njegovi politicari, vec zato sto kao zivo bice tako misli. Jako prosto.
Sto se clanka tice, nema iznenadjenja. Istocne zemlje(kao i juzna amerika) su uvek zaostajale, imaju tu kvazi tradiciju zbog kojih milioni stradaju (zene, deca, gejevi).

kralj Uroš III

pre 9 godina

Šta je moralno, piše u Starom i Novom zavetu i nema da se određuju nove moralne vrednosti. bilo da je SAD ili EU, za sve važi isto

Nikki

pre 9 godina

Iz ovoga možemo zakljuciti da je svet jedno jako licemerno mesto sa naravno odredjenim razlikama u zavisnosti od stepena obrazovanja podrucija sa koga dolaze ljudi. Svako može da radi šta god pozeli dokle god ne ugrozava drugog. A ništa sa ove liste ne spada u tu kategoriju sem abortusa ali i to je diskutabilno.

reci glasno

pre 9 godina

Ako malo obratite pažnju, videćete da su iste stvari neprihvatljive istom paketu država, koje sve u većoj ili manjoj meri pripadaju istoj kulturi i religiji. Njima, recimo, odsecanje glava nije nemoralno, a nama ovde jeste.

kosovski ciklus

pre 9 godina

kockanje je licna stvar,kao i sex pre braka, razvod i prevara su vec ozbiljne stvari ,za prevaru nema opravdanja i ona je uvek nemoralna dok razovd u slucaju da je osoba zrtva ne moze da bude nemoral ... Laz ,prevara,kradja ce uvek biti nemoralni jer se suprotno jednostavno kosi sa normalnim principima.

bg

pre 9 godina

Vanbračne afere su nemoralne. Kockanje nije nemoralno ali je put u propast ( kao narkomanija, alkoholizam). Homoseksualnost je moralna. Abortusi su nemoralni jer je to legalno ubistvo. Seks pre braka je moralno, nije ovo srednji vek. Konzumacija alkohola je ok, ako je umereno. Razvod je normalan, kao i kontraxepcija.

U.S.Albenia

pre 9 godina

Šta je danas (ne)moralno?

Sve staje "juce" (u proslost) bilo nemoralno je danas "moralno" a sta je bilo moralno danas je "nemoralno" SVE OBRNUTO doslo tako vreme nazalost.

Урош

pre 9 godina

неморално је наношење патње другим живим бићима, увек било, увек ће бити. Морал је неписани договор у људској заједници да се не ради оно што је шкодно по остале, тј. оно што нико не жели да њима други раде. Зато се и каже да је златно правило морала "не чини другоме оно што не желиш да други чине теби" (што је додуше мало превише поједностављено, као што је Ричард Бах напоменуо, мазохиста жели да му неко лупа шамаре и то га чини срећним док већина људи то не жели себи, стога је боље рећи да је лоше наносити патњу ако патњу дефинишемо као невољан бол/непријатност). Лоше је ако узмете и пребијете дете јер сте недужном, малом бићу нанели патњу али не и ако узмете и налијете се ракије јер је то ваше тело и никог другог се не тиче. Неће се други лоше осећати ако останете будни до 6 ујутру једне ноћи а сутра имате рано посао, то, колико год лоше било, није неморално. Управо зато се цео живот борим против оних који тврде да је неморално да се људи тетовирају, спавају са особама истог пола (које то и саме желе, дакле вољно бирају), опијање, дување траве и сл. јер је то оно што човек сам бира и сноси последице, он никога другог не дира и не малтретира као горе наведени лажни моралисти који желе друге да контролишу. Толико.

@Kaya_Divine

pre 9 godina

Umesto da Srbija čiji narod nije manje stariji od naroda Francuske, Nemačke i Italije deli iste vrednosti poput njih.
Ljudi ovde dele vrednosti needukovanih ljudi iz Gambije, Gane i Jordana.

Postoje elementi društva koji bi, da mogu, pobili sve homoeskualce, ženama zabranili abortuse čak i u slučaju silovanja - kao što se dešava u Irskoj, i svaku osobu koja nešto odvali o Isusu kamenovali.

xox

pre 9 godina

Nemoralno je nametati svoje moralne vrednosti drugima, upravo ono što US i EU rade.
(Dragan, 21. avgust 2014 22:46)

dočim talibansko-pravoslavno-iransko-mudžahedinska nevinašca nikome ne nameću svoj moral, je li tako...

IC XC NI KA

pre 9 godina

Covek se radja sa moralnim kodom i ono sto je oduvek bilo nemoralno i danas je nemoralno. Poslusajte samo sopstvenu savest.
Taj urodjeni moralni kod izgleda ovako i svima vam je poznat:
1. Ja sam Gospod Bog Tvoj; nemoj imati drugih bogova osim mene
2. Ne pravi sebi idola niti kakva lika, ne klanjaj im se i ne sluzi
3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svoga
4. Secaj se dana odmora; sest dana radi i svrsi sve svoje poslove, a sedmi dan posveti Gospodu Bogu tvojemu
5. Postuj oca svoga i majku svoju, da ti dobro bude i da dugo pozivis na zemlji
6. Ne ubij
7. Ne cini preljube
8. Ne kradi
9. Ne svedoci lažno na bliznjega svojega
10. Ne pozeli nista sto je tudje.

Plakaćete za 10 evra

pre 9 godina

Nemoralno je uvesti sankcije Rusiji, pa kad Rusija uzvrati, tražiti i da Srbija uvede sankcije Rusiji. Uz to što je nemoralno, i glupo je.

xox

pre 9 godina

Nemoralno je nametati svoje moralne vrednosti drugima, upravo ono što US i EU rade.
(Dragan, 21. avgust 2014 22:46)

dočim talibansko-pravoslavno-iransko-mudžahedinska nevinašca nikome ne nameću svoj moral, je li tako...

Dare

pre 9 godina

Hm. Znači, u nekim zemljama nije moralno biti rođen kao homoseksualac, već je moralnije LAGATI da si hetero?! Mnoge stavke ovde nemaju veze s moralom, a mnoge koje imaju - nisu navedene.

Урош

pre 9 godina

неморално је наношење патње другим живим бићима, увек било, увек ће бити. Морал је неписани договор у људској заједници да се не ради оно што је шкодно по остале, тј. оно што нико не жели да њима други раде. Зато се и каже да је златно правило морала "не чини другоме оно што не желиш да други чине теби" (што је додуше мало превише поједностављено, као што је Ричард Бах напоменуо, мазохиста жели да му неко лупа шамаре и то га чини срећним док већина људи то не жели себи, стога је боље рећи да је лоше наносити патњу ако патњу дефинишемо као невољан бол/непријатност). Лоше је ако узмете и пребијете дете јер сте недужном, малом бићу нанели патњу али не и ако узмете и налијете се ракије јер је то ваше тело и никог другог се не тиче. Неће се други лоше осећати ако останете будни до 6 ујутру једне ноћи а сутра имате рано посао, то, колико год лоше било, није неморално. Управо зато се цео живот борим против оних који тврде да је неморално да се људи тетовирају, спавају са особама истог пола (које то и саме желе, дакле вољно бирају), опијање, дување траве и сл. јер је то оно што човек сам бира и сноси последице, он никога другог не дира и не малтретира као горе наведени лажни моралисти који желе друге да контролишу. Толико.

@Kaya_Divine

pre 9 godina

Umesto da Srbija čiji narod nije manje stariji od naroda Francuske, Nemačke i Italije deli iste vrednosti poput njih.
Ljudi ovde dele vrednosti needukovanih ljudi iz Gambije, Gane i Jordana.

Postoje elementi društva koji bi, da mogu, pobili sve homoeskualce, ženama zabranili abortuse čak i u slučaju silovanja - kao što se dešava u Irskoj, i svaku osobu koja nešto odvali o Isusu kamenovali.

lale

pre 9 godina

Danas je potpuno nemoralno biti pošten, kulturan, ljubazan, pomocagati slabijima... jos ako si musko i takav si, onda te okarakterisu kao slabica i retke su devojke koje bi bile sa tobom! A sa druge strane potpuno je normalno i cool biti sa kriminalcem (kao onaj sto je zgazio decka na mostu) pratiti pink, slusati savete cece i karleuse i slicni da ti budu uzori, potpuno je normalno i cool da momci budu vandali i iz ciste dosade maltretiraju devojke i unistavaju iz zabave bilo sta...

danilo

pre 9 godina

Ništa sa liste nije nemoralno po meni. Kockanje je nemoralno ako svojoj porodici prokockaš sve, alkohol ako si agresivan i maltletiraš ljude oko sebe, biti gay ako kriješ, oženiš ženu i varaš je, preljuba jeste nemoralna, abortus nije, mnogo je nemoralnije roditi dete koje neželiš, nevoditi računa o njemu...

Plakaćete za 10 evra

pre 9 godina

Nemoralno je uvesti sankcije Rusiji, pa kad Rusija uzvrati, tražiti i da Srbija uvede sankcije Rusiji. Uz to što je nemoralno, i glupo je.

br

pre 9 godina

@dragan
niko tebi nista ne namece, do osobe same je da se odluci da li prihvata ono sto "vecina" u tim zemljama smatra normalnim. Ako neki nemac, francuz ili spanac kaze da je gay ok, on to ne kaze zato sto su mu rekli njegovi politicari, vec zato sto kao zivo bice tako misli. Jako prosto.
Sto se clanka tice, nema iznenadjenja. Istocne zemlje(kao i juzna amerika) su uvek zaostajale, imaju tu kvazi tradiciju zbog kojih milioni stradaju (zene, deca, gejevi).

Joca 011

pre 9 godina

... Sve sta je "juce" (u proslost) bilo nemoralno je danas "moralno" a sta je bilo moralno danas je "nemoralno" SVE OBRNUTO doslo tako vreme nazalost...
@ (U.S.Albenia, 22. avgust 2014 01:33)

* * *

Potpuno si u pravu. Isto je odavno zapaženo u našem narodu:

''Најочитији знак да је једно друштво покварено и да пропада, јесте тај да онда све племенито постаје смешно: правда и љубав, патриотизам и хуманост, верност и чистота, милосрђе и искреност.''
... Божидар Кнежевић, (1862-1905), српски филозоф
.

Ivana Manojlovic

pre 9 godina

Interesantno je da na ovu vest postoji samo jedan komentar. Moral ocigledno nije relevantna tema za diskusiju u ovom drustvu, duboko moralno posrnulom. A to znaci i : misliti zlo i negativno o drugima a ne videti sebe samog; raditi zlo drugima a smatrati da drugi tebi to ne treba da rade; biti lenj i neodgovoran u svom sopstvenom zivotu; mrzeti druge jer nisu iste vere, boje koze, politicke pripadnosti, seksualne orijentacije, nacionalnosti, itd; mrzeti druge jer su bolji ( lepsi, vredniji, odgovorniji, obrazovaniji, uspesniji, imucniji...) od tebe. Svi su neverovatni strucnjaci za spoljnu politiku, avionske nesrece, forenziku, ekonomiju, sport, zdravstvo, poljoprivredu itd. - a rezultat zajednickog rada je ocigledan. To je nas zajednicki rezultat.

IC XC NI KA

pre 9 godina

Covek se radja sa moralnim kodom i ono sto je oduvek bilo nemoralno i danas je nemoralno. Poslusajte samo sopstvenu savest.
Taj urodjeni moralni kod izgleda ovako i svima vam je poznat:
1. Ja sam Gospod Bog Tvoj; nemoj imati drugih bogova osim mene
2. Ne pravi sebi idola niti kakva lika, ne klanjaj im se i ne sluzi
3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svoga
4. Secaj se dana odmora; sest dana radi i svrsi sve svoje poslove, a sedmi dan posveti Gospodu Bogu tvojemu
5. Postuj oca svoga i majku svoju, da ti dobro bude i da dugo pozivis na zemlji
6. Ne ubij
7. Ne cini preljube
8. Ne kradi
9. Ne svedoci lažno na bliznjega svojega
10. Ne pozeli nista sto je tudje.

Nikki

pre 9 godina

Iz ovoga možemo zakljuciti da je svet jedno jako licemerno mesto sa naravno odredjenim razlikama u zavisnosti od stepena obrazovanja podrucija sa koga dolaze ljudi. Svako može da radi šta god pozeli dokle god ne ugrozava drugog. A ništa sa ove liste ne spada u tu kategoriju sem abortusa ali i to je diskutabilno.

Stefan

pre 9 godina

Bez iznenađenja. Razvijenije i progresivnije zemlje su otvorenije prema ljudskim slobodama, i obrnuto. Mislim (ovo je moj lični stav, ali ima drugih istraživanja koja tezu potvrđuju) da su ovi rezultati duboko povezani i sa prisustvom religije u društvu. U duboko konzervativno-religioznim društvima (kakva su danas najbrojnija u islamskom svetu) većina ovih tema su označene kao nemoralne dobrim delom jer dominantna religija iste proglašava takvim. U progresivnijim sekularnim društvima se polazi od prava pojedinca da odlučuje o svom životu u svojoj privatnoj sferi, a granica se postavlja na ugrožavanju prava drugih, ne na apsolutnim i često besmislenim pravilima koja propisuje religija. Čak je tu manje važno koja je religija u pitanju, već koliko je poštovana i zastupljena u društvu. To se jasno može videti i iz poređenja odgovora sa stepenom religioznosti jednog društva unutar iste religijske grupe. Još jedan dokaz da religija i ljudska prava i slobode ne idu zajedno.

Joca 011

pre 9 godina

Vidi se ono što je očekivano – da kriterijumi pojedinih naroda zavise od njegove istorije, kulturnih odrednica i dominantne religije. Npr. se vidi da su Francuzi najateističkiji narod Evrope, a da je Islamska vera najdirektivnija.
Neko je rekao (mislim Kant), da u slučaju dileme o zauzimanju stava po nekom pitanju čovek treba da se pita kakav bi stav po tome zauzeo neki ''viši um'' koji, naravno, on priznaje kao ''viši''.
Čak i kada čovek ne priznaje nikakav ''viši um'' iznad svog uma, ukoliko je pozitivno nastrojen prema svetu oko sebe, ne može ignorisati Hrišćansku zapovest: ''ljubi bližnjeg svoga kao samog sebe''. Niko, nijedna religija ili filozofski sistem ili jednostavno pogled na svet nema nešto tako moćno i veličanstveno uporedivo s ovim, s ljubavlju kao zapovesti.
* * *
Nemamo alternativu.
1 uman je rekao: ''Ili ćemo se voleti ili izumreti.''
.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Posmatrajući ove tabele dolazi se do zaključka da su najnemoralnije države na svetu Francuska, Nemačka, Italija, SAD i druge države koje pokušavaju na silu, ostatku sveta da nametnu svoje vrednosti. Jedno je sasvim sigurno, do čega se dlolazi uporedjujući procente u ovim ispitivanjima. Ili smo ni odrasli na pogrešnim moralnim postulatima ili su se moralne norme promenile, pa se kurv..., koje neki zovu vanbračni seks, valjda zbog poetičnosti, potom, kockanje, alkohol i droga, u visoko razvijenim i visoko civilizovanim državama potpuno moralne radnje?! Da li treba da usaglasimo moralne norme sa našim ponašanjem?! Jer, ovako, ili imamo lažne norme, ili lažni moral?!

irony

pre 9 godina

super idejA za istrazivanje samo mislim da ovi kriterijumi ne mogu biti pokazatelji ne/morala! kako moze razvod biti nemoralan? ne razumijem. po meni nemoralno je ukrasti, ubiti, slagati, prevariti, ciniti nekome zlo... pa sto ne stavise i pitanje vezano za silovanje, tu bi sigurno bilo zanimljivih rezultata.

kosovski ciklus

pre 9 godina

kockanje je licna stvar,kao i sex pre braka, razvod i prevara su vec ozbiljne stvari ,za prevaru nema opravdanja i ona je uvek nemoralna dok razovd u slucaju da je osoba zrtva ne moze da bude nemoral ... Laz ,prevara,kradja ce uvek biti nemoralni jer se suprotno jednostavno kosi sa normalnim principima.

bg

pre 9 godina

Vanbračne afere su nemoralne. Kockanje nije nemoralno ali je put u propast ( kao narkomanija, alkoholizam). Homoseksualnost je moralna. Abortusi su nemoralni jer je to legalno ubistvo. Seks pre braka je moralno, nije ovo srednji vek. Konzumacija alkohola je ok, ako je umereno. Razvod je normalan, kao i kontraxepcija.

ferdinand

pre 9 godina

Hmmm, moral, vrlo kvarljiva i promenljiva "stvar". Npr, u Sparti je bio vrlo moralan cin da otac baci dete sa neke litice u ambis, ukoliko je dete rodjeno sa nekim deformitetom. A danas? Danas se pokusava sacuvati svaciji zivot. To sto nam se cini da je kriza morala, nije, samo je i on u tranziciji.

lazy houseboy

pre 9 godina

@ (Dragan, 21. avgust 2014 22:46)

Da si se zaustavio na prvom delu recenice slozio bih se 100%, ovako je jasno da bi i ti rado nametnuo svoje drugom.

reci glasno

pre 9 godina

Ako malo obratite pažnju, videćete da su iste stvari neprihvatljive istom paketu država, koje sve u većoj ili manjoj meri pripadaju istoj kulturi i religiji. Njima, recimo, odsecanje glava nije nemoralno, a nama ovde jeste.

kralj Uroš III

pre 9 godina

Šta je moralno, piše u Starom i Novom zavetu i nema da se određuju nove moralne vrednosti. bilo da je SAD ili EU, za sve važi isto

Andjela

pre 9 godina

Velika greška je što nije uzeta jedna od zemalja: švedska. Danska, Švajcarska,..., severne zemlje koje su postigle "raj na zemlji".

U.S.Albenia

pre 9 godina

Šta je danas (ne)moralno?

Sve staje "juce" (u proslost) bilo nemoralno je danas "moralno" a sta je bilo moralno danas je "nemoralno" SVE OBRNUTO doslo tako vreme nazalost.

aha

pre 9 godina

Meni malo stvari, samo ove koje su zabranjene zakonom (ubistvo, kradja...), a i te ne sve. Od ovog sto je navedeno nista mi nije nemoralno. Mozda je problem u meni, ali cini mi se da nisam jedini, pa cak ni u manjini.

Milan

pre 9 godina

Da su anketu pravili pre 50 godina seks pte braka bi bio visoko nemoralan koliko i afere izvan braka. Danas ja ne znam nikoga ko traži nevin-u/og za brak a za 50 godina vanbračni seks će imati isti status.

huh

pre 9 godina

Dragan izdominirao. Taman sam hteo nesto slicno da napisem.
Trebalo bi istrazivanje kod nas da se sprovede, tek onda bi bilo zanimljivo.

Aranea

pre 8 godina

Po ovome se vidi da i dalje religija, vjera i tradicija vladaju planetom.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Android Jelly Bean, 21. avgust 2014 23:56)

Religija i politika su dve najveće greške učinjene čovečanstvom. Pogotovo religija. To što je ona jedan od faktora koji "vladaju planetom" je zapravo tužna činjenica.

IC XC NI KA

pre 9 godina

Covek se radja sa moralnim kodom i ono sto je oduvek bilo nemoralno i danas je nemoralno. Poslusajte samo sopstvenu savest.
Taj urodjeni moralni kod izgleda ovako i svima vam je poznat:
1. Ja sam Gospod Bog Tvoj; nemoj imati drugih bogova osim mene
2. Ne pravi sebi idola niti kakva lika, ne klanjaj im se i ne sluzi
3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svoga
4. Secaj se dana odmora; sest dana radi i svrsi sve svoje poslove, a sedmi dan posveti Gospodu Bogu tvojemu
5. Postuj oca svoga i majku svoju, da ti dobro bude i da dugo pozivis na zemlji
6. Ne ubij
7. Ne cini preljube
8. Ne kradi
9. Ne svedoci lažno na bliznjega svojega
10. Ne pozeli nista sto je tudje.

kralj Uroš III

pre 9 godina

Šta je moralno, piše u Starom i Novom zavetu i nema da se određuju nove moralne vrednosti. bilo da je SAD ili EU, za sve važi isto

xox

pre 9 godina

Nemoralno je nametati svoje moralne vrednosti drugima, upravo ono što US i EU rade.
(Dragan, 21. avgust 2014 22:46)

dočim talibansko-pravoslavno-iransko-mudžahedinska nevinašca nikome ne nameću svoj moral, je li tako...

bg

pre 9 godina

Vanbračne afere su nemoralne. Kockanje nije nemoralno ali je put u propast ( kao narkomanija, alkoholizam). Homoseksualnost je moralna. Abortusi su nemoralni jer je to legalno ubistvo. Seks pre braka je moralno, nije ovo srednji vek. Konzumacija alkohola je ok, ako je umereno. Razvod je normalan, kao i kontraxepcija.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Posmatrajući ove tabele dolazi se do zaključka da su najnemoralnije države na svetu Francuska, Nemačka, Italija, SAD i druge države koje pokušavaju na silu, ostatku sveta da nametnu svoje vrednosti. Jedno je sasvim sigurno, do čega se dlolazi uporedjujući procente u ovim ispitivanjima. Ili smo ni odrasli na pogrešnim moralnim postulatima ili su se moralne norme promenile, pa se kurv..., koje neki zovu vanbračni seks, valjda zbog poetičnosti, potom, kockanje, alkohol i droga, u visoko razvijenim i visoko civilizovanim državama potpuno moralne radnje?! Da li treba da usaglasimo moralne norme sa našim ponašanjem?! Jer, ovako, ili imamo lažne norme, ili lažni moral?!

@Kaya_Divine

pre 9 godina

Umesto da Srbija čiji narod nije manje stariji od naroda Francuske, Nemačke i Italije deli iste vrednosti poput njih.
Ljudi ovde dele vrednosti needukovanih ljudi iz Gambije, Gane i Jordana.

Postoje elementi društva koji bi, da mogu, pobili sve homoeskualce, ženama zabranili abortuse čak i u slučaju silovanja - kao što se dešava u Irskoj, i svaku osobu koja nešto odvali o Isusu kamenovali.

Plakaćete za 10 evra

pre 9 godina

Nemoralno je uvesti sankcije Rusiji, pa kad Rusija uzvrati, tražiti i da Srbija uvede sankcije Rusiji. Uz to što je nemoralno, i glupo je.

br

pre 9 godina

@dragan
niko tebi nista ne namece, do osobe same je da se odluci da li prihvata ono sto "vecina" u tim zemljama smatra normalnim. Ako neki nemac, francuz ili spanac kaze da je gay ok, on to ne kaze zato sto su mu rekli njegovi politicari, vec zato sto kao zivo bice tako misli. Jako prosto.
Sto se clanka tice, nema iznenadjenja. Istocne zemlje(kao i juzna amerika) su uvek zaostajale, imaju tu kvazi tradiciju zbog kojih milioni stradaju (zene, deca, gejevi).

Dare

pre 9 godina

Hm. Znači, u nekim zemljama nije moralno biti rođen kao homoseksualac, već je moralnije LAGATI da si hetero?! Mnoge stavke ovde nemaju veze s moralom, a mnoge koje imaju - nisu navedene.

Milan

pre 9 godina

Da su anketu pravili pre 50 godina seks pte braka bi bio visoko nemoralan koliko i afere izvan braka. Danas ja ne znam nikoga ko traži nevin-u/og za brak a za 50 godina vanbračni seks će imati isti status.

aha

pre 9 godina

Meni malo stvari, samo ove koje su zabranjene zakonom (ubistvo, kradja...), a i te ne sve. Od ovog sto je navedeno nista mi nije nemoralno. Mozda je problem u meni, ali cini mi se da nisam jedini, pa cak ni u manjini.

lale

pre 9 godina

Danas je potpuno nemoralno biti pošten, kulturan, ljubazan, pomocagati slabijima... jos ako si musko i takav si, onda te okarakterisu kao slabica i retke su devojke koje bi bile sa tobom! A sa druge strane potpuno je normalno i cool biti sa kriminalcem (kao onaj sto je zgazio decka na mostu) pratiti pink, slusati savete cece i karleuse i slicni da ti budu uzori, potpuno je normalno i cool da momci budu vandali i iz ciste dosade maltretiraju devojke i unistavaju iz zabave bilo sta...

U.S.Albenia

pre 9 godina

Šta je danas (ne)moralno?

Sve staje "juce" (u proslost) bilo nemoralno je danas "moralno" a sta je bilo moralno danas je "nemoralno" SVE OBRNUTO doslo tako vreme nazalost.

Joca 011

pre 9 godina

... Sve sta je "juce" (u proslost) bilo nemoralno je danas "moralno" a sta je bilo moralno danas je "nemoralno" SVE OBRNUTO doslo tako vreme nazalost...
@ (U.S.Albenia, 22. avgust 2014 01:33)

* * *

Potpuno si u pravu. Isto je odavno zapaženo u našem narodu:

''Најочитији знак да је једно друштво покварено и да пропада, јесте тај да онда све племенито постаје смешно: правда и љубав, патриотизам и хуманост, верност и чистота, милосрђе и искреност.''
... Божидар Кнежевић, (1862-1905), српски филозоф
.

Andjela

pre 9 godina

Velika greška je što nije uzeta jedna od zemalja: švedska. Danska, Švajcarska,..., severne zemlje koje su postigle "raj na zemlji".

ferdinand

pre 9 godina

Hmmm, moral, vrlo kvarljiva i promenljiva "stvar". Npr, u Sparti je bio vrlo moralan cin da otac baci dete sa neke litice u ambis, ukoliko je dete rodjeno sa nekim deformitetom. A danas? Danas se pokusava sacuvati svaciji zivot. To sto nam se cini da je kriza morala, nije, samo je i on u tranziciji.

Урош

pre 9 godina

неморално је наношење патње другим живим бићима, увек било, увек ће бити. Морал је неписани договор у људској заједници да се не ради оно што је шкодно по остале, тј. оно што нико не жели да њима други раде. Зато се и каже да је златно правило морала "не чини другоме оно што не желиш да други чине теби" (што је додуше мало превише поједностављено, као што је Ричард Бах напоменуо, мазохиста жели да му неко лупа шамаре и то га чини срећним док већина људи то не жели себи, стога је боље рећи да је лоше наносити патњу ако патњу дефинишемо као невољан бол/непријатност). Лоше је ако узмете и пребијете дете јер сте недужном, малом бићу нанели патњу али не и ако узмете и налијете се ракије јер је то ваше тело и никог другог се не тиче. Неће се други лоше осећати ако останете будни до 6 ујутру једне ноћи а сутра имате рано посао, то, колико год лоше било, није неморално. Управо зато се цео живот борим против оних који тврде да је неморално да се људи тетовирају, спавају са особама истог пола (које то и саме желе, дакле вољно бирају), опијање, дување траве и сл. јер је то оно што човек сам бира и сноси последице, он никога другог не дира и не малтретира као горе наведени лажни моралисти који желе друге да контролишу. Толико.

huh

pre 9 godina

Dragan izdominirao. Taman sam hteo nesto slicno da napisem.
Trebalo bi istrazivanje kod nas da se sprovede, tek onda bi bilo zanimljivo.

danilo

pre 9 godina

Ništa sa liste nije nemoralno po meni. Kockanje je nemoralno ako svojoj porodici prokockaš sve, alkohol ako si agresivan i maltletiraš ljude oko sebe, biti gay ako kriješ, oženiš ženu i varaš je, preljuba jeste nemoralna, abortus nije, mnogo je nemoralnije roditi dete koje neželiš, nevoditi računa o njemu...

kosovski ciklus

pre 9 godina

kockanje je licna stvar,kao i sex pre braka, razvod i prevara su vec ozbiljne stvari ,za prevaru nema opravdanja i ona je uvek nemoralna dok razovd u slucaju da je osoba zrtva ne moze da bude nemoral ... Laz ,prevara,kradja ce uvek biti nemoralni jer se suprotno jednostavno kosi sa normalnim principima.

Stefan

pre 9 godina

Bez iznenađenja. Razvijenije i progresivnije zemlje su otvorenije prema ljudskim slobodama, i obrnuto. Mislim (ovo je moj lični stav, ali ima drugih istraživanja koja tezu potvrđuju) da su ovi rezultati duboko povezani i sa prisustvom religije u društvu. U duboko konzervativno-religioznim društvima (kakva su danas najbrojnija u islamskom svetu) većina ovih tema su označene kao nemoralne dobrim delom jer dominantna religija iste proglašava takvim. U progresivnijim sekularnim društvima se polazi od prava pojedinca da odlučuje o svom životu u svojoj privatnoj sferi, a granica se postavlja na ugrožavanju prava drugih, ne na apsolutnim i često besmislenim pravilima koja propisuje religija. Čak je tu manje važno koja je religija u pitanju, već koliko je poštovana i zastupljena u društvu. To se jasno može videti i iz poređenja odgovora sa stepenom religioznosti jednog društva unutar iste religijske grupe. Još jedan dokaz da religija i ljudska prava i slobode ne idu zajedno.

Aranea

pre 8 godina

Po ovome se vidi da i dalje religija, vjera i tradicija vladaju planetom.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Android Jelly Bean, 21. avgust 2014 23:56)

Religija i politika su dve najveće greške učinjene čovečanstvom. Pogotovo religija. To što je ona jedan od faktora koji "vladaju planetom" je zapravo tužna činjenica.

Ivana Manojlovic

pre 9 godina

Interesantno je da na ovu vest postoji samo jedan komentar. Moral ocigledno nije relevantna tema za diskusiju u ovom drustvu, duboko moralno posrnulom. A to znaci i : misliti zlo i negativno o drugima a ne videti sebe samog; raditi zlo drugima a smatrati da drugi tebi to ne treba da rade; biti lenj i neodgovoran u svom sopstvenom zivotu; mrzeti druge jer nisu iste vere, boje koze, politicke pripadnosti, seksualne orijentacije, nacionalnosti, itd; mrzeti druge jer su bolji ( lepsi, vredniji, odgovorniji, obrazovaniji, uspesniji, imucniji...) od tebe. Svi su neverovatni strucnjaci za spoljnu politiku, avionske nesrece, forenziku, ekonomiju, sport, zdravstvo, poljoprivredu itd. - a rezultat zajednickog rada je ocigledan. To je nas zajednicki rezultat.

reci glasno

pre 9 godina

Ako malo obratite pažnju, videćete da su iste stvari neprihvatljive istom paketu država, koje sve u većoj ili manjoj meri pripadaju istoj kulturi i religiji. Njima, recimo, odsecanje glava nije nemoralno, a nama ovde jeste.

Joca 011

pre 9 godina

Vidi se ono što je očekivano – da kriterijumi pojedinih naroda zavise od njegove istorije, kulturnih odrednica i dominantne religije. Npr. se vidi da su Francuzi najateističkiji narod Evrope, a da je Islamska vera najdirektivnija.
Neko je rekao (mislim Kant), da u slučaju dileme o zauzimanju stava po nekom pitanju čovek treba da se pita kakav bi stav po tome zauzeo neki ''viši um'' koji, naravno, on priznaje kao ''viši''.
Čak i kada čovek ne priznaje nikakav ''viši um'' iznad svog uma, ukoliko je pozitivno nastrojen prema svetu oko sebe, ne može ignorisati Hrišćansku zapovest: ''ljubi bližnjeg svoga kao samog sebe''. Niko, nijedna religija ili filozofski sistem ili jednostavno pogled na svet nema nešto tako moćno i veličanstveno uporedivo s ovim, s ljubavlju kao zapovesti.
* * *
Nemamo alternativu.
1 uman je rekao: ''Ili ćemo se voleti ili izumreti.''
.

Nikki

pre 9 godina

Iz ovoga možemo zakljuciti da je svet jedno jako licemerno mesto sa naravno odredjenim razlikama u zavisnosti od stepena obrazovanja podrucija sa koga dolaze ljudi. Svako može da radi šta god pozeli dokle god ne ugrozava drugog. A ništa sa ove liste ne spada u tu kategoriju sem abortusa ali i to je diskutabilno.

lazy houseboy

pre 9 godina

@ (Dragan, 21. avgust 2014 22:46)

Da si se zaustavio na prvom delu recenice slozio bih se 100%, ovako je jasno da bi i ti rado nametnuo svoje drugom.

irony

pre 9 godina

super idejA za istrazivanje samo mislim da ovi kriterijumi ne mogu biti pokazatelji ne/morala! kako moze razvod biti nemoralan? ne razumijem. po meni nemoralno je ukrasti, ubiti, slagati, prevariti, ciniti nekome zlo... pa sto ne stavise i pitanje vezano za silovanje, tu bi sigurno bilo zanimljivih rezultata.