Četvrtak, 21.08.2014.

16:05

Žene u brak ulaze s 30, a muškarci s 33 godine

Izvor: Tanjug

Žene u brak ulaze s 30, a muškarci s 33 godine IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

lud sto posto

pre 9 godina

(Sasa, 22. avgust 2014 15:16)
Svako ima pravo da bira svoj put i buducnost koju zeli,pa tako i ti.Sto se tice tvog komentara,samo cu reci da su tvoji roditelji bili tako sebicni kao ti,ti sada ne bi ni postojao ni pisao ovakve komentare.
Nije u zivotu ni u braku sve med i mleko,ima trzavica,ali mnogo vise lepih trenutaka.Iako sam ozenjen,imam vremena da odem sa drugarima na basket,pice,igram igrice na racunaru,isto kao i supruga sto ima svoju slobodu za izlaske i slobodne trenutke.Naravno da je sve to u manjim kolicinama nego ranije,ali kada zivis sa normalnom osobom,sve se moze postici.Poenta je u uzajamnom postovanju i toleranciji.Ne zalim ni za cim,jer sada kada dodjem kuci,ceka me moja radost najveca na svetu.Taj nevini,iskreni osmeh i ljubav jednog deteta,ne moze da zameni ni jedna igrica,novac,sex,spavanje,provod,niti bilo sta drugo na svetu.

Dunja

pre 9 godina

@sasa
Sve to sto si napisao odnosi se i na zene. Samo bih dodala kod zena jos mnogo stvari, neke od njih su(mada ih ima mnoooogo vise nego sto cu ja da dodam) i :ne moras da non stop spremas i cistis za nekim(muskarcem ,koji naravno kao da su posvadjani sa cistocom, narocito sa wc soljom,kupatilom,kuhinjom ),kad si sama dovoljno je srediti kucu jednom u 10 dana,jer naravno mnogo vise pazimo na to da ne sto ne zaprljamo, ne moramo da kuvamo svaki dan (kako bi naravno on napunio svoj stomak jer naravno kada je gladan on je nervozan ko ris,)vec samo kada ti se jede , a s obzirom da bi bile same bilo bi dovoljno 1-2 nedeljno,takodje i manje bi bilo usisavanja jer naravno nema muza koji bi rasipao mrvice po celoj kuci.Znate koja je to usteda vremena? Samim tim imale bi mnogo vise vremena za druzenje, sa sebe. Nema nikog da ti nabija nervozu, da te davi glupim pricama, da ti nabija komplekse pricama o nekim idealno gradjenim devojkama.Kako rece moja drugarica-nakon razvoda je pocela da zivi. Kaze,obaveze oko deteta su nista naspram obaveza prema odraslim (ali nazalost nezrelim) muskarcima.Vise je cistila oko muza nego oko deteta, takodje muz je mnogo vise izvoljevao oko hrane nego dete. Pa vi sad vidite???

Sasa

pre 9 godina

Ako si neozenjen:

1. Imas mnogo vise vremena za sve sto te interesuje
2. Mnogo manje radis, ne moras da prihvatas svaki posao, a mozes i ad budes nezaposlen, a da te za to ne optuzuju.
3. Ne moras da dizes kredit za veci stan ili kucu, tj. ne robijas nikome.
4. Ne moras da polazes racune nikom na temu "gde si bio, sta si radio, ko ti je ovo, to ti je ono"
5. Seks je mnogo cesci i sa razlicitim zenama. Pogotovo je dobar jer ne moras da ga obavljas i kad neces.
6. Spavas kad hoces, jedes sta hoces.
7. Ne moras da brines o tome kako se ona trenutno oseca i da li si opet za nesto kriv ili ne..
8. Ne moras da brines njenoj rodbini, pa nisi ni optuzen da je ne volis ako to ne radis.
9. Kad god se osetis usamljenim lezi da spavas, deluje!
10. ...

Dopisujte sami

Jasna

pre 9 godina

Citam neke muske komentare i mislim se : licemerje na kubni. Kao vi jadni, propadoste kada udjete u brak. A realnost je potpuno drugacija. Ako se objektivno meri kome se zivot vise menja ulaskom u brak i radjanjem dece, to je sigurno mnogo vise zenama nego muskarcima. Zene su mnogo pretpanije obavezama i razasute su na sto strana kada udju u brak.. E sad, to sto je vecina vas muskih uzasno neodgovorna i lenja ,pa vam smeta sto morate s vremena na vreme da podignete dupe sa fotelje i odvojite se od tv-a ili igrica na racunaru, ili to sto vise ne mozete svo svoje slobodno vreme da posvetite samo i iskljucivo sebi,jer naravno i zeni treba odmora nakon posla, ciscenja kuce, brige i igranja sa decom,to se vec zove INFANTILNOST. Totalna nezrelost i nesposobnost da se prihvate obaveze. Ako zena insistira na tome da nesto uradite , vama je to odmah smaranje i zanovetanje i naravno brak vam je odmah robija. Neverovatno!
To vam kazem ja, zena koja je u divnom braku vec 10 godina. Hvala Bogu pa imam normalnog muza, istina on je polu Srbin, polu Nemac, mozda je bas zato i tako divan i normalan. A sve ovo sto vidim po komsiluku,medju prijateljima, sve se svodi na isto- zene rmbace po celi dan, a muskarci se non stop zale -iako realno nemaju na sta. Dovoljno je samo da zena kaze muzu, ajde molim te idi ti po dete u vrtic dok ja spremim rucak i usisam, on se odmah hvata za glavu i u sebi misli kako je njegova sloboda ukinuta i kako mu je bolje bilo kada je bio slobodan. Infantilnost.

Plodovi visevekovnog turskog uticaja

pre 9 godina

Mladim muškarcima savet: znajte da su karte unapred nameštene protiv vas. Budite mudri: radite na sebi, stvarajte, obrazujte se, stičite iskustvo u brojnim neobaveznim vezama, ali se ne vezujte ni za jednu brakom do 40-e. Onda nađite mladu i patrijarhalno vaspitanu devojku iz provincije, koja će znati da vas poštuje i voli, kao i vi nju. Sve drugo je glupost.
(QWYX, 21. avgust 2014 21:05)

Tuzno je cuti da neko iznosi ovakvo misljenje a zivi u 21. veku.Sta cemo, to je taj uticaj turaka osmanlija, duboko ukorenjen u nasoj svesti. Nemam nista protiv muske ili zenske opredeljenosti da u brak ne ulazi, zbog ovih ili onih razloga, cak sam i sama slicnog opredeljenja,ali svaljivati svu krivicu na zene,zbog sopstvene neostvarenosti i zalagati se za uvodjenje serijatskog prava je samo dokaz sopstvene zaostalosti i gluposti.Jos samo fali da nas obuces u burke i budes 100% zadovoljan.
Savet mladim zenama:bezati kilometrima daleko od muskaraca koji su do svoje 40-te zeleli samo neobavezne veze a onda kad su shvatili da od tih povrsnih stvari nema nista, setili se da im treba i zena da im pegla i pere.I onda logicno,da ih moze zadovoljiti samo neka naivna i glupa iz provincije,koja ce u njih gledati k'o u Boga ali dok zaljubljenost ne prodje.Onda ce shvatiti s kim ima posla i varati ih sa strane, sto su realno i zasluzili.Obrazovanje i rad na sebi,kako ne bi postali zrtve nesrecnih i iskompleksiranih muskaraca.Na srecu,ima i normalnih,ali u manjini.:-)

Vojvođanin

pre 9 godina

Od slučaja do slučaja...Upoznali smo se kada sam imao 21, ona 19, živeli zajedno nevenčano 3 godine, venčali se ja 25, ona 23. Troje dece. Sad sam 44 i žao mi je što je nisam sreo ranije, žao mi je što nismo jedan drugom prva ljubav bili, žao uzalud propuštenih godina...
Onima koju će mi dodeliti "+" dalje ne moram pričati, a onima sa "-" nema svrhe bilo šta dalje pričati...

Killer on the loose

pre 9 godina

Da zasnujem porodicu medju korumpiranim politicarima,lopovima,tajkunima,derikozama,rezacima plata i penzija,krimosima,pevaljkama,ubicama,raspalom zdravstvu,unistenoj poljoprivredi,u zemlji gde je preci tenis i rostiljanje za 1 Maj,u zemlji gde jedem hranu iz uvoza,u zemlji gde ne znas sta ce biti za 24h,medju 800 000 nezaposlenih...Vazi,necu jednu da zasnujm nego 8 za pocetak

nezenja

pre 9 godina

@Rade
Pa to i jeste svrha braka, stvaranje porodice, institucije koja jedina moze brinuti o deci. Brak ne garantuje srecu i ljubav tokom zajednickog zivota, vec samo iznosi pretnje kojima se partneri ponekad i represivno, ucenama primoravaju da ostanu u braku i dele sve te OBAVEZE koje nemaju kad nisu u njemu.
Nema tu ni srece ni lepseg zivota,mozda samo lakseg kad se dele troskovi i poslovi.Brak i zajednice tog tipa su dakle izmisljeni zbog dece,gde se podrazumeva da ona i postoje,a gde ih nema pobrinuli su se da bude primenjiv i tada opet kao mera prinude da se ljudi organizuju u te celije drustva,iz socijalnih razloga. Ko ce da brine o pojedincu kad mu stvari u zivotu krenu lose? Drustvo to izbegava na taj nacin.
Ono sto je u svemu cinicno je stvaranje kojekakvih rituala, mitova i fama o braku i zajednickom zivotu (veridbe, vencanja, kicenja, obicaji, proslave...) u cilju bacanja prasine u oci za nesto sto ustari vise lici na robiju nego na lep zivot. Sa toliko ogranicavanja kretanja, razmisljanja i ponasanja u braku, "porodicna idila" za pojedinca vise lici na odradjivanje dozivotne robije, jer se za sve mora pitati i konsultovati onaj drugi iz sasvim nejasnih razloga i sa pozadinom tihe represije ocuvanja tog nacina zivota koji ustvari nikom ne odgovara.
Stvari su mozda i funkcionisale dok su zene u svemu imale podredjen polozaj.Sada su se emancipovale i odjednom vise nikom nije dobro, pogotovo zenama jer muskarci sad nece da se zene.A i zasto bi? Bolje ziveti nece.

Ana K.

pre 9 godina

Zasto su oni koji ne zele brak sebicni? Ne moze se generalizovati, ima i takvih i imaju pravo da budu sebicni, sta se to drugih tice, ima i onih istraumiranih od braka roditelja i ne zele ponovo da prodju kroz potencijalni pakao, ima i onih koji trenutno u zivotu ne zele dodatne obaveze, itd. i svi imaju pravo na svoj izbor. Citam neki kazu kako duboko u sebi svi zele da nekoga vole i nekome pripadaju, to je tacno, ali to sa brakom nema veze. Moze se voleti i biti u predivnoj vanbracnoj zajednici, a taj potpis na papiru niti je garant srece, niti pozrtvovanosti, niti zrelosti...

Ne verujem

pre 9 godina

Ја знам да нећу у догледно време имати решено стамбено питање нити ћу моћи у материјалном смислу да обезбедим детету све што могу родитељи на западу (или добростојећи у Србији), али то ме неће спречити да заснујем породицу (са надам се бар троје деце). Ни моји родитељи нису имали ништа кад су мене добили, па су се трудили и због мене и сестре се доста тога одрекли. И хвала им на томе.
Тако ћу и ја, није ми тешко. Само да ЈЕ нађем :)
(она се боји да има 30, 21. avgust 2014 22:37)

Nisi sposoban sebe da izdrzavas, a hoces troje dece??!?

Jedna Riđokosa

pre 9 godina

Kukavice kukaju, prave muškarčine se bore.
Sve žene ovog sveta su vam krive.
Samo jedno da vam kažem, žena vas je rodila i od žene ste dobili polovinu hromozoma, tako da budite zahvalni barem za nešto ženama.
Žena vas je hranila, menjala vam pelene, učila da hodate, da pričate i još mnogo toga.

Cipiripi

pre 9 godina

sta je, neka riba te nije volela? E, pa, iznenadjence, NISI JEDINI. Nema tog muskarca ili zene koji nisu doziveli, proziveli i PREZIVELI ljubavnu patnju. I posle toga odrasli, ozenili se, udali, nasli sebi momka, devojku koja ih zeli. Ajde, brisi suzice i odrasti. A to sto i jedni i drugi kukaju kako oni drugi ne valjaju-to je mamljenje empatije i dobijanje drustvenih lajkova od "sapatnika", tj mlacenje prazne slave. Ajd za promenu, VOLITE SE MALO, LJUDI :)!
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Slavko, 21. avgust 2014 21:45)

A ko ti kaze da ja nisam preziveo? Imao sam ja vise negativnih iskustava, i mogu ti reci da sam i sam zadovoljan na koji nacin sam podnosio neke odvratne poteze koje su bivse partnerke pravile jer im je tako dunulo.
I ponavljam, ono sto sam napisao, ne baziram samo na licnom primeru, gledam po citavom svom okruzenju, a uglavnom su i moji ortaci takvi da kada su u vezi stvarno se daju do kraja, pa opet bivaju iskorisceni.

maloicitao

pre 9 godina

Po ovim komentarima samo su muškarci nesrećni. Kao da ih je neko terao da se žene i prava decu a ustvari su dobrovoljno stupili u brak. Šta je sa ženama?(Jedna Riđokosa, 21. avgust 2014 20:05)

Ja sam Jeco samo nesrecan sto nisam jos nasao neku ridjokosu...inace sam na tvojoj strani :-) Vi iz redakcije ne budite ljubomorni nego pustite komentar :-)

Neko ko nece da se zeni

pre 9 godina

Vecini decaka zivotni san je da ucestvuju na auto trkama, budu piloti, astronauti ili slicno. S' druge strane vecini devojcica zivotni san je da se udaju. Stupanjem u brak zena ostvaruje svoje snove iz detinjstva, dok se muskarci odricu svih svojih snova. Jer jelte zena takve "budalastine" ne odobrava.

Opet ulaskom u brak, ako dodje do razvoda, u vecini slucajeva zena dobija stan, kola i mogucnost da zadrzi decu, dok muskarac ostaje sam i na ulici, uz obavezu placanja alimentacije.

Pa koji normalan muskarac svesno zeli da preuzme takav rizik?

Doslo je vreme kada se i muskarci okrecu sebi i svojim potrebama, a one vrlo retko ukljucuju brak i bracni zivot.

U buducnosti ce sve manje i manje muskaraca da stupa u brak jer kao i zene, trudice se da ostvare svoje a ne snove nekog drugog.

xD

pre 9 godina

(Keti, 21. avgust 2014 17:05)

И променило се, новије генерације мушкараца невине и до 25-те!

udata

pre 9 godina

Ja sam puno razmišljala na ovu temu i donela zaključk za koji mislim na je zaista 100% tačan: žene su odgovorne za ovakvo stanje stvari. Dvoumila sam se par sekundi da li je "krive" prava reč, pa ipak napisala "odgovorne", da impliciram da stanje stvari ne valja ovakvo kakvo je - nema tu da li ovakvo stanje stvari valja ili ne valja, prosto tako je. A odgovornost stavljam na žene, da, samo ne toliko na udavače, nego na - majke. Majke sinova, doduše i kćerki. Da nema majki koje u 99% slučajeva pružaju savršenu logističku podršku za u datim okolnostima najoptimalniji i najudobniji život sinova, drugačije bi sinovi razmišljali (pa i kćeri). Ovako, logistička podrška koja se kulturološki očekuje od žene, manje košta i živaca i para kad je pruža mama, a ne supruga. Od zadovoljenja potreba ostaje još samo da se snađe za seks, a za to nije potrebno ulaziti u brak. Dakle, mame, mamike su te koje su odgovorne za ovakvo stanje. Da iza svakog muškarca, mladog ili starog, ne stoji logistička podrška mame/tetke/babe, da mora sam potpuno da vodi računa o sebi, od prljavih gaća do obrisane radne površine u kuhinji, morao bi da bira između toga hoće li to sve sam da nauči da radi i onda da stalno i radi, ili toga da se ženi. Logistika, dragi moji, je na prvom mestu u donošenju odluke o stupanju u brak, pa tek onda ljubav. Imam 43 godine, udata sam, sad dal srećno il nesrećno zavisi kako se gleda, mislim da vrlo dobro poznajem problematiku i znam o čemu pričam. ;) pozdrav

она се боји да има 30

pre 9 godina

Ја ипак мислим да нерешено стамбено питање не игра толики значај за ову тему, колико се иначе мисли. Сматрам да је главни разлог ипак себичност, тј. немање жеље да се одрекнемо било које привилегије зарад неког другог. Примера ради, ако будем имао породицу, нећу моћи да идем и на зимовање и на летовање или нпр. ако имам дете мораћу да пазим на њега, а то време иначе могу да искористим за себе.
(Мени лично је највећи проблем уласка у брак и даљег заснивања породице у Србији, наше здравство и школство, али то је већ друга тема.)

Оно што такође не треба занемарити је клима која се створила у друштву да је брак и заснивање породице ни мање ни више него робија. Мислим да је то већином због лоше материјалне ситуације где људи једва састављају крај са крајем, али и последица великог броја "лоших" бракова (Ово је нажалост јако честа појава. Људи се одлучују на брак или зато што су "закачили" или под притиском средине. У оба случаја, партнери не одговарају једно другом.)

Ја знам да нећу у догледно време имати решено стамбено питање нити ћу моћи у материјалном смислу да обезбедим детету све што могу родитељи на западу (или добростојећи у Србији), али то ме неће спречити да заснујем породицу (са надам се бар троје деце). Ни моји родитељи нису имали ништа кад су мене добили, па су се трудили и због мене и сестре се доста тога одрекли. И хвала им на томе.
Тако ћу и ја, није ми тешко. Само да ЈЕ нађем :)

paranoid asteroid

pre 9 godina

Ozenjeni Muskarci imaju oci zarobljenika...ili robijasa koji ceka izvrsenje smrtne kazne.

(Znalac, 21. avgust 2014 18:12)

_________________________________

hehe, zvucis kao da ti je neki sveze ozenjeni slomio srce ;)

rade

pre 9 godina

Čitam komentare i ne verujem. Koliko sebičnosti u svakom komentaru. Najteži posao je naći osobu, ali onda ide pravi deo. Treba da se ostave stari načini funkcionisanja i usvojiti novi (kao ustav). Stvari se menjaju i preuzima se odgovornost. Treba doneti decu na svet. U vreme kada nam nacija odumire, vi pričate o tome kako sa 40 godina se ponašate kao da vam je 20. Ne mora brak, ali bar deca mogu. Brak jeste, u neku ruku prevaziđen, ali sa druge strane, bar meni, znači da pred svima se vežete za jednu osobu. Za nekoga ko je dosta tražio, meni bi to bila sreća nikad veća.

Sanja

pre 9 godina

Ja imam 28 godina i dve godine sam u vezi. Pre nekoliko nedelja smo poceli da zivimo zajedno i to bez ikakvih velikih planova za buducnost. Meni se ovako svidja. Ja sam stvarno posvecena ovoj vezi, obozavam sto smo zajedno, ali volim i sto nisam "svezana" i u nekoj legalnoj obavezi. Vrlo sam zaljubljena, ovo je muskarac sa kojim mogu da zamislim da imam decu za koju godinu, ali ne znam da li bas zelim i da se udam. Sebicluk? Ne znam.

CJ

pre 9 godina

Ok tako, pa tada smo nekako najzreliji i za zajednicu i za podizanje dece, naravno ko hoce.Meni je zalosno kad vidim mlade od 20-tak kako se zene i udaju i onda ceo zivot rad, odgajanje dece, ogranicavanje...nema vise provoda,nista.Pusti to omladino, uzivaj u zivotu sto duze mozes, nije on bas dugacak kao sto mislite.

QWYX

pre 9 godina

"A zašto u Srbiji posle razvoda deca dodeljuju ženi ? Zar to nije diskriminacija ? Ej 80%, pa nemoguće da su bivši muževi nesposobni da se brinu o svojoj deci. U socijalnoj službi feminiskinje, sudija feminisktinja...zagarantovana diskriminacija u najavi.
(mare, 21. avgust 2014 17:20)"

E, da je samo to. Šta ćemo sa stotinama hiljada muškaraca u ovoj zemlji (statistički 10% populacije), koji odgajaju tuđu decu, a da to i ne znaju? Pa i kada saznaju, država ih natera da izdržavaju i tu ženu i decu (koja naravno nisu kriva). Tako po našim zakonima žena ima i pravo da te natera na brak i očinstvo namernom trudnoćom ili da ti (abortusom) uskrati očinstvo, a da ti nemaš pravo da je zaustaviš, pa čak ni da za to i saznaš.

Ma, pravoslavac sam i Srbin, ali ponekad pomislim da su bliskoistočne države potpuno u pravu, imaju mnogo bolji, prirodniji i razumno postavljen sistem. Neće još dugo moći ovako, i to na planetarnom nivou.

Mladim muškarcima savet: znajte da su karte unapred nameštene protiv vas. Budite mudri: radite na sebi, stvarajte, obrazujte se, stičite iskustvo u brojnim neobaveznim vezama, ali se ne vezujte ni za jednu brakom do 40-e. Onda nađite mladu i patrijarhalno vaspitanu devojku iz provincije, koja će znati da vas poštuje i voli, kao i vi nju. Sve drugo je glupost.

nica

pre 9 godina

Iskreno neshvatam taj negativan stav premazajednicibilo kog tipa.

svaki covek u prirodi ima potrebu za pripadnoscu od najranijih dana, pa tako i mi danas.

Zene se zale na muskarce , muskarci na zene i u krug, znaci u svima je problem,beyite od obaveza odrastanja. Svadja ce uvek biti imali 1 din ili 1000 000evra, bitno je da nadjete nekog ko ce Vam biti tu za vas uvek, tolerancija na prvommestu i rayumevanje.

Iskreno ubedjena sam da svi vi prizeljkujete da pronadjete nekog, ovakvi stavovi su samo odraz samoubedjivanja i ohrabrenja da je ovako bolje jer niste spremni nekom da se posvetite.

brak je uyajamno davanje,pomaganje,borba , sve...i lakse je jer je u dvoje

Poslednji mohikanac

pre 9 godina

Citam komentare i ne verujem. Par cinjenica:
Sa 50 neces se ozeniti.
Trenutno je veca traznja za muskarcima nego za zenama.
Sto bi tebe zena trpela dlakavog i matorog kad moze da ode do prve banke sperme i da bira kakvo hoce dete.
Geni su cudo! (dajem primer) znate li da srna prenosi genetski strah od nevidljive zice? A mi hocemo da se promenimo za 20 god.
Posle 45 sve teze ces ustajati, neko treba da ti i pomogne.
Svakom treba nesto u zivotu. Nekom auto, nekom stan , nekom soma eura, ali porodica nije potreba nego zivotno delo...

Keti

pre 9 godina

@Antiketi
Ala si ti nesrecan, covece, a da toga i nisi svestan. Ili si naisao na previse pogresnih devojaka ili si ih ucinio takvima., ha? Zaista sam bila rasterecena dok sam citala tvoj komentar i ni u jednoj recenici se nisam prepoznala. Srecom, ne zivim u takvom mentalnom naopakom svetu kakav si ti sebi napravio u glavi. Da mislim da je drugi pol tu samo da bi me maltretirao i jurio za materijalnim posledicama braka, zivela bih u konstantnom strahu i zivot bi mi prosao u bezanju od srece, intimnosti, bliskosti. Zao mi te je. Zvucis kao totalna kukavica. Usput, niko nije bespomocan u vezi ili braku. Ako zelis, postoje nacini da se matetijalno zastitis. Mada ti ja iskreno, preporucujem da prvo i najvaznije, zavolis tu osobu sa kojom si i das sve od sebe da tvoja veza/ brak uspe. Zapamti da se uvek zanje ono sto se seje. I zlo, a i dobro!

Unnamed

pre 9 godina

Hehehe... Brak... Smešno. Da zbog opranog i opeglanog kvadratnog metra tkanine trpim torturu čitavog života, ne pada mi na pamet. I još me dodatno nervira to što ljudi sebi daju za pravo da se mešaju u moj način života i da me ubeđuju da nisam u pravu, a sa druge strane mi zavide na slobodnom vremenu. Rođaci i prijatelji, ukoliko ste mazohiste, slobodno stupajte u brak, ne gušite ostale...

Da se razumemo, podržavam pravo žena na stav identičan mome. Nisu ni one dužne da trpe debelu mašinu za dezintegrisanje piva na kauču ispred TV-a do kraja života.

Nook

pre 9 godina

"Po ovim komentarima samo su muškarci nesrećni. Kao da ih je neko terao da se žene i prava decu a ustvari su dobrovoljno stupili u brak. Šta je sa ženama?
(Jedna Riđokosa, 21. avgust 2014 20:05)"

Vidiš, mnoge je nateralo društvo.

anonymous

pre 9 godina

par pravila koja bi ovu statistiku učinila besmislenom:
0 - brak bez dece je potpuno gubljenje vremena!
1 - malo popusti ona, malo popusti on, sačuvati sebe i podržavati drugu stranu, u suštini biti dobar tim
2 - volite se, ali ne previše, velike ljubavi su ili tragične ili idealizovane
3 - zamislite partnera u ulozi roditelja pre stupanja u brak
4 - pogledati tačku pod brojem nula

srećno :)

Slavko

pre 9 godina

@Cipiripi, sta je, neka riba te nije volela? E, pa, iznenadjence, NISI JEDINI. Nema tog muskarca ili zene koji nisu doziveli, proziveli i PREZIVELI ljubavnu patnju. I posle toga odrasli, ozenili se, udali, nasli sebi momka, devojku koja ih zeli. Ajde, brisi suzice i odrasti. A to sto i jedni i drugi kukaju kako oni drugi ne valjaju-to je mamljenje empatije i dobijanje drustvenih lajkova od "sapatnika", tj mlacenje prazne slave. Ajd za promenu, VOLITE SE MALO, LJUDI :)!

Gradjanin

pre 9 godina

@Vec nekoliko godina uzalud mastam o udaji i stvaranju porodice. Danasnji slobodni muskarci vecinom odbijaju ideju cak i zajednickig zivota. Skoro da padam u depresiju zbog toga. Zene, mislim da smo same sebi ucinile medvedju uslugu jer mnoge stvari dobijaju od nas na tacni, i bez braka ili zajednice: seks, posvecenost,vernost. Nesto mora da se menja...
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (Keti, 21. avgust 2014 17:05)

Keti, to ti poznajes takve. Poznajes muskarce sa losim stavom. Javi se... ;)

trambolina

pre 9 godina

@Tokyo,

Znaš kako, ima tu istine, ali i mnogo opštih mesta koja ne stoje. Ja, pre svega mislim da kasnije stupanje u brak dolazi sa povećanim mogućnostima jer ljudi žele više od života. Odnosno, ljudi više analiziraju sebe i spremniji su da se odupru pritisku ka stvaranju porodice. Moguće da se učitavam, ali uvek polazim od sebe i da ja npr. želim porodicu ništa i niko (nikakvi uslovi) me ne bi sprečili da je imam (na mnoge sam neverovatne žrtve bila spremna za stvari koje su mi bitne). Ali je ne želim. I nije mi jasno o kakvoj svi sebičnosti pričate jer mene odluke drugih ljudi ne interesuju, a ovako ispada da oni koji su se pooženili i poudavali nisu to učinili zarad sebe iz svojih sebičnih razloga nego zarad mene(drugih ljudi)?! To mi je teška glupost. I naravno da sa 30 godina nisi u mogućnosti da se prilagođavaš kao sa 20. Sa 20 nemaš pojma o životu i bitno ti je šta drugi misle i kako te vide. Sa 30 ti si već toliko dugo izmiren sa sobom, voliš sebe, imaš mnogo interesovanja, rituala, ugađaš sebi i naravno da nećeš ulaziti u zajednicu u kojoj će ti biti gore nego da si sam. A realno, kad pogledam 90% brakova, posebno one žene koje se raspadaju na šesnaest strana kristalno mi je jasno da takvim životom ne želim da živim. A i ne želim decu, a pretpostavljam da ih muškarci koji su meni zanimljivi žele tako da ni ne očekujem neku trajniju zajednicu sa partnerom. Eto ti lične priče, lišene društveno poželjne mantre o nemanju uslova.

bojan

pre 9 godina

Brak nije igracka , pa lako cemo. Ako hoces ozeni se , udaj se niko te ne tera. Jednostavno je , ili ces sa nekim da podelis nacin zivota ili ides u slobodne strelce, pa kako kome odgovara. Sve vise ljudi misli na trenutan zivot a ne na buducnost. A to da li ides sa ortacima na gameing ili pivo , to zavisi kako se postavis. Uostalom sony 3 je 180e sa 4 dzojstika i brdo igrica.

Hačaturijan

pre 9 godina

Današnje cure su uglavnom mentalno "udate" za svoje tate, koje su ih ubedile da su princeze, a zapravo su prazne i prilično bezvredne. Nemaju šta da nam ponude, pa se i ne ženimo. Trebalo je da slušaju bake, a ne tate i mame, ili laskave ženske emisije i časopise, pa bi bolju pesmu pevale.

Jedna Riđokosa

pre 9 godina

Po ovim komentarima samo su muškarci nesrećni. Kao da ih je neko terao da se žene i prava decu a ustvari su dobrovoljno stupili u brak. Šta je sa ženama?

rooster

pre 9 godina

Savremeni muškarac nema ama baš nikakvog podsticaja da se ženi. Nekadašnje "privilegije" muškaraca, koje i danas postoje u, moramo priznati, porodično zdravim i stabilnim društvima islamskog i azijskog sveta, su bile kompenzacije zbog neuporedivo težeg i kraćeg života. Danas su halapljivice uzurpirale tuđe i osim prolaznog sexa, kao tjelesne potrebe, ne bi trebalo da imamo neke veze s njima. To svaki zreo i iskusan muškarac zna.

Ana K.

pre 9 godina

Eto ja imam 28 god, vec 7 god ne zivim sa roditeljima, a na brak ni ne pomisljam. Znam da mnoge devojke kukaju kako ne uspevaju da nadju momka za brak, kod mene je bas suprotan problem, svi zele da se zene. :/

AntiKeti

pre 9 godina

@Keti
Sestro, pokusaj da gledas na tu stvar ovako: Kao i ti i oni bi u brak da udju zbog sebe, a ne zbog tebe. Kapiras? I ti hoces da resis SVOJ problem, a ne NJEGOV (ako ga on uopste ima). A sigurno nisi bas luda od zelje da nekom peres, peglas i kuvas po ceo dan i to dozivotno, vec ti je u glavi da resis neku svoju srednjerocnu potrebu, najcesce neka egzistencijalna pitanja, tj. materijalna.
E vidis, toga je i on svestan. Znaju muskarci i da su bracna (i narocito poslebracna) pravila vise naklonjena zenama, pa ko ima tri ciste u glavi, kapira da je to investicija visokog rizika, jer ih vise kosta razvod i "porodicni" zivot nego da placaju prostitutke (kojih inace ima dovoljno, raznih vrsta), uz sve preskakanje obaveza, svakodnevnog smaranja i mentalne torture.
Nisu zene vise kao sto su bile, sada gledaju samo sebe i samo ih to i interersuje. Kafa, cigare, mobilni i izivljavaju se dok im ne prodje vreme, a onda bi da budu majke i verne ljube, pa ko nasedne. U tom si fazonu?
I nece ni bas sve zene da se vezuju, pogotovo ako imaju svoje pare, i tada ne pre 35 ili 40. Pre toga imaju price o emancipaciji i ravnopravnosti. Posle promene plocu pa isto, ko nasedne, bar dok joj ne napravi dete, i onda je slobodan, naravno ako placa alimentaciju i sve po redu.
Pa ako je vec tako, ko je onda lud da se zeni? Sigurno nece bolje ziveti ako je u braku.

Momir

pre 9 godina

Mene čak i ozbiljna veza ne privlači u 32-oj, a mislim da kad bih se oženio, momentalno bih pobegao od kuće i supruge negde usvet. Mada, u ovim godinama i nema zabavljanja kao u dvadesetim. Prošle godine sam upisao i 2. fakultet, samo da ne slušam roditelje, prijatelje, rodbinu i nanu, kako bi trebalo da se oženim, jer, eto, moram da učim i nemam vremena za brak, uz obavezna predavanja i vežbe. Od prijatelja i poznanika, nešto više od polovine njih su oženjeni, a polovina od oženjenih je u stabilnim bračnim odnosima, po nekoj mojoj subjektivnoj proceni. Razlozi za moju odbojnost prema braku su višestruki i svakako su dominantniji od volje, želje i motivacije za brakom. Samo kad pustim film kako bi protekao jedan jedini dan braka, dobijem ospice uz pojačano znojenje i mučninu u stomaku. Razlozi protiv, su uglavnom finansijske prirode i preovladava činjenica, da je formiranje porodice u ovakvoj državi, uz izostanak bilo kakvih pozitivnih predizspozicija za normalnu egzistenciju, kolektivno samoubojstvo u najavi. Napred Partizan.

Milos

pre 9 godina

Rekao sam kad mi se 15.-ta bivsa devojka uda,ja stajem na "ludi kamen" sa prvom,ali prvom devojkom na koju "naletim"!.Nek se kolo srece konacno okrene.Inace,"tek" sam na broju 13!

Milan

pre 9 godina

A i to su neki moderni kvazi brakovi, koji raspadju za nekoliko godina (ili meseci). Jedini brakovi sto "rade" su patriarhalni brakovi, kakve jos imaju u islamskom svetu i jos nekim krajevima. Ali mi ne zelimo takve brakove, jer zenama ne pustaju slobodu a muskarcima daju previse odgovornosti. Zato uzivajmo jos malo u ovome hedonizmu, mislim da nece dugo da potraje.

Djole

pre 9 godina

Nema to veze s ekonomijom nego s mentalitetom. Ko hoce da zivi u zajednici, pronaci ce nacina. Evo npr. Japanci imaju jaku ekonomiju ali su mladi ljudi opsednuti samim sobom i karijerom, uglavnom sami i ne pomisljaju ni na vezu a kamoli na brak i decu. Takvo vreme doslo.

Cipiripi

pre 9 godina

Zene, mislim da smo same sebi ucinile medvedju uslugu jer mnoge stvari dobijaju od nas na tacni, i bez braka ili zajednice: seks, posvecenost,vernost. Nesto mora da se menja...
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Keti, 21. avgust 2014 17:05)

Aha, kako da ne, sve same svetice medju nama.
Kakve nam vi usluge cinite, poludesmo od srece.
Dokle vise ova propaganda zenska, od davnina se zna da ono sto zena moze da uradi coveku, ne mogu ni zemljotresi, poplave i sve prirodne nepogode zajednu.
Taj bol u dusi koji zena moze da zada coveku ne moze ama bas nista drugo.
Da nisam to prosao pa i da se kaze da nagadjam, a i da jos nisam iskusio vasu "dobrotu" opet bih verovao onima koji jesu.
I da se razumemo, naravno da i medju muskarcima ima skotova samo takvih, ali stvarno je vise dojadilo to vase kukumavcenje.

Zoran

pre 9 godina

Ma kakav crni brak. Đenka je to najbolje definisao rekavši Kristini "Iskreno govoreći ja sam mislio da si ti žena modernih shvatanja, da si iznad tih malograđanskih gluposti kao što je brak".

Jedna Riđokosa

pre 9 godina

Po ovoj statistici prvi put se devojke udaju sa 28 godina a drugi put sa 30 godina starosti. Super! Imam još vremena i za prvi put i za drugi put.

Znalac

pre 9 godina

Ozenjeni Muskarci imaju oci zarobljenika...ili robijasa koji ceka izvrsenje smrtne kazne.

Zene ih potpuno REdresiraju,ne mozes vise da pricas sa njima ni o cemu,nemoguce ih je nagovoriti da dodju na basket,fudbal,bleju...sve sto ih je ranije interesovalo,sto im je bila strast,cemu su bili posveceni,sto im je bilo San...vise za njih ne postoji.Ugasli plam u ocima,izraz taoca...stalni njihov strah od Zene...kao da kujete neku zaveru a ne dogovarate neku musku sedeljku...ucutkivanje i menjanje teme("ONA ne voli to da cuje/o tome da se prica,znas..." "A jel'?Treba da nam da neki spisak dozvoljenih tema tvoja Boginja?" "Pssst...cuce te...")...kao zivi dronovi,zombiji sa kojima mozes da razgovaras samo o 4 teme,isisana iz njih inicijativa,akcija,radoznalost,testosteron,zelja za otporom,uvek pod NJENIM budnim okom(da mu ti kao Slobodan ne ukazes na njegovo ropstvo pa da i on pozeli Slobodu)...kakva tuga...prosto ne mozes da verujes da je to isti covek...gotov je,kukavac...

Schh..

pre 9 godina

Sveze ozenjen ja 29 ona 21 god. i mogu samo par saveta da ovde ostavim.
1. Obavezan poso .
2. Sve moras da trpis nju,njene i svoje.
3. Majka i zena verovatno nece biti u dobrom odnosu.
4.Zaboravi na mladalacki zivot i zezanje sa drustvom.
5. Jedina dobra stvar u celoj prici postajes ozbiljan svoj covek i imaces naslednike koji ce ti verovatno usi pojesti ali ko ga briga . Srecno !

mare

pre 9 godina

A zašto u Srbiji posle razvoda deca dodeljuju ženi ? Zar to nije diskriminacija ? Ej 80%, pa nemoguće da su bivši muževi nesposobni da se brinu o svojoj deci. U socijalnoj službi feminiskinje, sudija feminisktinja...zagarantovana diskriminacija u najavi.

lud sto posto

pre 9 godina

Brak je zajednica u kojem tolerancija igra najvazniju ulogu za njen opstanak,sto je danas mora se priznati sve manje zastupljeno,zato i dolazi do razvoda.Sa druge strane potrebno je ispuniti jos neke uslove,a to je pre svega reseno stambeno i finansijsko pitanje sto je kljuc za ulazak u brak kod velike vecine,jer ipak od ljubavi se ne moze ziveti.

Keti

pre 9 godina

Vec nekoliko godina uzalud mastam o udaji i stvaranju porodice. Danasnji slobodni muskarci vecinom odbijaju ideju cak i zajednickig zivota. Skoro da padam u depresiju zbog toga. Zene, mislim da smo same sebi ucinile medvedju uslugu jer mnoge stvari dobijaju od nas na tacni, i bez braka ili zajednice: seks, posvecenost,vernost. Nesto mora da se menja...

Zemlja nedođija

pre 9 godina

Ako nam država obezbesi pristojan žibot sa manjim nametima, možda se odlučimo za to ranije, a ovako - ko će da pčati venčanje?

Tokyo

pre 9 godina

Kasno osamostaljivanje usled nerešenog stambenog pitanja je, po mom skromnom mišljenju, glavni razlog za naslov ovog teksta.
Naravno, značajnu ulogu igraju i sebičnost (ne žele da se odreknu stečenih navika), ali i patološka fizičko-emotivna vezanost za roditelje (sindrom "niko ne kuva kao moja majka"). Svakako je lakše živeti u zajednici sa roditeljima, gde većinu kućnih obaveza završavaju "matorci", uz to sve te uvek čeka opeglano, spremljeno, zategnuto...zašto se mučiti sa partnerom/partnerkom obavljajući to isto?
Ali tako se ne ulazi u život, to je surogat onoga sa čim se svaki mlad čovek mora suočiti. Dakako, nedostaje tu i hrabrosti, pozitivne drskosti prema životnim iskušenjima i problemima.
Pre ulaska u brak valja živeti sa izabranicom/izabranikom, kako bismo se oboje bolje upoznali. Tek kad naučiš da živiš sa nečijim manama, znaj da se imaš čemu nadati.
Nažalost, u većini današnjih brakova JA je svaka druga reč kod oboje, a MI tek svaka deseta. I svi kao da su kod Ajnštajna i Hokinga studirali, pa pričaju o prostoru i vremenu. Znate onu frazu: "Treba mi prostor u vezi." Ili: "Treba mi vreme da radim na sebi." Za to šta oseća druga strana - ko te pita. Bitno je da ti imaš svoj prostor. I svoje vreme.
I nikako da se supružnici nauče da je ljubav DAVANJE, a ne UZIMANJE.
Pisao bih još na ovu temu, ali majka me zove na večeru...

Tokyo

pre 9 godina

Kasno osamostaljivanje usled nerešenog stambenog pitanja je, po mom skromnom mišljenju, glavni razlog za naslov ovog teksta.
Naravno, značajnu ulogu igraju i sebičnost (ne žele da se odreknu stečenih navika), ali i patološka fizičko-emotivna vezanost za roditelje (sindrom "niko ne kuva kao moja majka"). Svakako je lakše živeti u zajednici sa roditeljima, gde većinu kućnih obaveza završavaju "matorci", uz to sve te uvek čeka opeglano, spremljeno, zategnuto...zašto se mučiti sa partnerom/partnerkom obavljajući to isto?
Ali tako se ne ulazi u život, to je surogat onoga sa čim se svaki mlad čovek mora suočiti. Dakako, nedostaje tu i hrabrosti, pozitivne drskosti prema životnim iskušenjima i problemima.
Pre ulaska u brak valja živeti sa izabranicom/izabranikom, kako bismo se oboje bolje upoznali. Tek kad naučiš da živiš sa nečijim manama, znaj da se imaš čemu nadati.
Nažalost, u većini današnjih brakova JA je svaka druga reč kod oboje, a MI tek svaka deseta. I svi kao da su kod Ajnštajna i Hokinga studirali, pa pričaju o prostoru i vremenu. Znate onu frazu: "Treba mi prostor u vezi." Ili: "Treba mi vreme da radim na sebi." Za to šta oseća druga strana - ko te pita. Bitno je da ti imaš svoj prostor. I svoje vreme.
I nikako da se supružnici nauče da je ljubav DAVANJE, a ne UZIMANJE.
Pisao bih još na ovu temu, ali majka me zove na večeru...

lud sto posto

pre 9 godina

Brak je zajednica u kojem tolerancija igra najvazniju ulogu za njen opstanak,sto je danas mora se priznati sve manje zastupljeno,zato i dolazi do razvoda.Sa druge strane potrebno je ispuniti jos neke uslove,a to je pre svega reseno stambeno i finansijsko pitanje sto je kljuc za ulazak u brak kod velike vecine,jer ipak od ljubavi se ne moze ziveti.

Schh..

pre 9 godina

Sveze ozenjen ja 29 ona 21 god. i mogu samo par saveta da ovde ostavim.
1. Obavezan poso .
2. Sve moras da trpis nju,njene i svoje.
3. Majka i zena verovatno nece biti u dobrom odnosu.
4.Zaboravi na mladalacki zivot i zezanje sa drustvom.
5. Jedina dobra stvar u celoj prici postajes ozbiljan svoj covek i imaces naslednike koji ce ti verovatno usi pojesti ali ko ga briga . Srecno !

Jedna Riđokosa

pre 9 godina

Po ovoj statistici prvi put se devojke udaju sa 28 godina a drugi put sa 30 godina starosti. Super! Imam još vremena i za prvi put i za drugi put.

mare

pre 9 godina

A zašto u Srbiji posle razvoda deca dodeljuju ženi ? Zar to nije diskriminacija ? Ej 80%, pa nemoguće da su bivši muževi nesposobni da se brinu o svojoj deci. U socijalnoj službi feminiskinje, sudija feminisktinja...zagarantovana diskriminacija u najavi.

Cipiripi

pre 9 godina

Zene, mislim da smo same sebi ucinile medvedju uslugu jer mnoge stvari dobijaju od nas na tacni, i bez braka ili zajednice: seks, posvecenost,vernost. Nesto mora da se menja...
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Keti, 21. avgust 2014 17:05)

Aha, kako da ne, sve same svetice medju nama.
Kakve nam vi usluge cinite, poludesmo od srece.
Dokle vise ova propaganda zenska, od davnina se zna da ono sto zena moze da uradi coveku, ne mogu ni zemljotresi, poplave i sve prirodne nepogode zajednu.
Taj bol u dusi koji zena moze da zada coveku ne moze ama bas nista drugo.
Da nisam to prosao pa i da se kaze da nagadjam, a i da jos nisam iskusio vasu "dobrotu" opet bih verovao onima koji jesu.
I da se razumemo, naravno da i medju muskarcima ima skotova samo takvih, ali stvarno je vise dojadilo to vase kukumavcenje.

Zoran

pre 9 godina

Ma kakav crni brak. Đenka je to najbolje definisao rekavši Kristini "Iskreno govoreći ja sam mislio da si ti žena modernih shvatanja, da si iznad tih malograđanskih gluposti kao što je brak".

Keti

pre 9 godina

Vec nekoliko godina uzalud mastam o udaji i stvaranju porodice. Danasnji slobodni muskarci vecinom odbijaju ideju cak i zajednickig zivota. Skoro da padam u depresiju zbog toga. Zene, mislim da smo same sebi ucinile medvedju uslugu jer mnoge stvari dobijaju od nas na tacni, i bez braka ili zajednice: seks, posvecenost,vernost. Nesto mora da se menja...

Znalac

pre 9 godina

Ozenjeni Muskarci imaju oci zarobljenika...ili robijasa koji ceka izvrsenje smrtne kazne.

Zene ih potpuno REdresiraju,ne mozes vise da pricas sa njima ni o cemu,nemoguce ih je nagovoriti da dodju na basket,fudbal,bleju...sve sto ih je ranije interesovalo,sto im je bila strast,cemu su bili posveceni,sto im je bilo San...vise za njih ne postoji.Ugasli plam u ocima,izraz taoca...stalni njihov strah od Zene...kao da kujete neku zaveru a ne dogovarate neku musku sedeljku...ucutkivanje i menjanje teme("ONA ne voli to da cuje/o tome da se prica,znas..." "A jel'?Treba da nam da neki spisak dozvoljenih tema tvoja Boginja?" "Pssst...cuce te...")...kao zivi dronovi,zombiji sa kojima mozes da razgovaras samo o 4 teme,isisana iz njih inicijativa,akcija,radoznalost,testosteron,zelja za otporom,uvek pod NJENIM budnim okom(da mu ti kao Slobodan ne ukazes na njegovo ropstvo pa da i on pozeli Slobodu)...kakva tuga...prosto ne mozes da verujes da je to isti covek...gotov je,kukavac...

Zemlja nedođija

pre 9 godina

Ako nam država obezbesi pristojan žibot sa manjim nametima, možda se odlučimo za to ranije, a ovako - ko će da pčati venčanje?

Djole

pre 9 godina

Nema to veze s ekonomijom nego s mentalitetom. Ko hoce da zivi u zajednici, pronaci ce nacina. Evo npr. Japanci imaju jaku ekonomiju ali su mladi ljudi opsednuti samim sobom i karijerom, uglavnom sami i ne pomisljaju ni na vezu a kamoli na brak i decu. Takvo vreme doslo.

AntiKeti

pre 9 godina

@Keti
Sestro, pokusaj da gledas na tu stvar ovako: Kao i ti i oni bi u brak da udju zbog sebe, a ne zbog tebe. Kapiras? I ti hoces da resis SVOJ problem, a ne NJEGOV (ako ga on uopste ima). A sigurno nisi bas luda od zelje da nekom peres, peglas i kuvas po ceo dan i to dozivotno, vec ti je u glavi da resis neku svoju srednjerocnu potrebu, najcesce neka egzistencijalna pitanja, tj. materijalna.
E vidis, toga je i on svestan. Znaju muskarci i da su bracna (i narocito poslebracna) pravila vise naklonjena zenama, pa ko ima tri ciste u glavi, kapira da je to investicija visokog rizika, jer ih vise kosta razvod i "porodicni" zivot nego da placaju prostitutke (kojih inace ima dovoljno, raznih vrsta), uz sve preskakanje obaveza, svakodnevnog smaranja i mentalne torture.
Nisu zene vise kao sto su bile, sada gledaju samo sebe i samo ih to i interersuje. Kafa, cigare, mobilni i izivljavaju se dok im ne prodje vreme, a onda bi da budu majke i verne ljube, pa ko nasedne. U tom si fazonu?
I nece ni bas sve zene da se vezuju, pogotovo ako imaju svoje pare, i tada ne pre 35 ili 40. Pre toga imaju price o emancipaciji i ravnopravnosti. Posle promene plocu pa isto, ko nasedne, bar dok joj ne napravi dete, i onda je slobodan, naravno ako placa alimentaciju i sve po redu.
Pa ako je vec tako, ko je onda lud da se zeni? Sigurno nece bolje ziveti ako je u braku.

Momir

pre 9 godina

Mene čak i ozbiljna veza ne privlači u 32-oj, a mislim da kad bih se oženio, momentalno bih pobegao od kuće i supruge negde usvet. Mada, u ovim godinama i nema zabavljanja kao u dvadesetim. Prošle godine sam upisao i 2. fakultet, samo da ne slušam roditelje, prijatelje, rodbinu i nanu, kako bi trebalo da se oženim, jer, eto, moram da učim i nemam vremena za brak, uz obavezna predavanja i vežbe. Od prijatelja i poznanika, nešto više od polovine njih su oženjeni, a polovina od oženjenih je u stabilnim bračnim odnosima, po nekoj mojoj subjektivnoj proceni. Razlozi za moju odbojnost prema braku su višestruki i svakako su dominantniji od volje, želje i motivacije za brakom. Samo kad pustim film kako bi protekao jedan jedini dan braka, dobijem ospice uz pojačano znojenje i mučninu u stomaku. Razlozi protiv, su uglavnom finansijske prirode i preovladava činjenica, da je formiranje porodice u ovakvoj državi, uz izostanak bilo kakvih pozitivnih predizspozicija za normalnu egzistenciju, kolektivno samoubojstvo u najavi. Napred Partizan.

Jedna Riđokosa

pre 9 godina

Po ovim komentarima samo su muškarci nesrećni. Kao da ih je neko terao da se žene i prava decu a ustvari su dobrovoljno stupili u brak. Šta je sa ženama?

Ana K.

pre 9 godina

Eto ja imam 28 god, vec 7 god ne zivim sa roditeljima, a na brak ni ne pomisljam. Znam da mnoge devojke kukaju kako ne uspevaju da nadju momka za brak, kod mene je bas suprotan problem, svi zele da se zene. :/

Slavko

pre 9 godina

@Cipiripi, sta je, neka riba te nije volela? E, pa, iznenadjence, NISI JEDINI. Nema tog muskarca ili zene koji nisu doziveli, proziveli i PREZIVELI ljubavnu patnju. I posle toga odrasli, ozenili se, udali, nasli sebi momka, devojku koja ih zeli. Ajde, brisi suzice i odrasti. A to sto i jedni i drugi kukaju kako oni drugi ne valjaju-to je mamljenje empatije i dobijanje drustvenih lajkova od "sapatnika", tj mlacenje prazne slave. Ajd za promenu, VOLITE SE MALO, LJUDI :)!

Unnamed

pre 9 godina

Hehehe... Brak... Smešno. Da zbog opranog i opeglanog kvadratnog metra tkanine trpim torturu čitavog života, ne pada mi na pamet. I još me dodatno nervira to što ljudi sebi daju za pravo da se mešaju u moj način života i da me ubeđuju da nisam u pravu, a sa druge strane mi zavide na slobodnom vremenu. Rođaci i prijatelji, ukoliko ste mazohiste, slobodno stupajte u brak, ne gušite ostale...

Da se razumemo, podržavam pravo žena na stav identičan mome. Nisu ni one dužne da trpe debelu mašinu za dezintegrisanje piva na kauču ispred TV-a do kraja života.

nica

pre 9 godina

Iskreno neshvatam taj negativan stav premazajednicibilo kog tipa.

svaki covek u prirodi ima potrebu za pripadnoscu od najranijih dana, pa tako i mi danas.

Zene se zale na muskarce , muskarci na zene i u krug, znaci u svima je problem,beyite od obaveza odrastanja. Svadja ce uvek biti imali 1 din ili 1000 000evra, bitno je da nadjete nekog ko ce Vam biti tu za vas uvek, tolerancija na prvommestu i rayumevanje.

Iskreno ubedjena sam da svi vi prizeljkujete da pronadjete nekog, ovakvi stavovi su samo odraz samoubedjivanja i ohrabrenja da je ovako bolje jer niste spremni nekom da se posvetite.

brak je uyajamno davanje,pomaganje,borba , sve...i lakse je jer je u dvoje

Plodovi visevekovnog turskog uticaja

pre 9 godina

Mladim muškarcima savet: znajte da su karte unapred nameštene protiv vas. Budite mudri: radite na sebi, stvarajte, obrazujte se, stičite iskustvo u brojnim neobaveznim vezama, ali se ne vezujte ni za jednu brakom do 40-e. Onda nađite mladu i patrijarhalno vaspitanu devojku iz provincije, koja će znati da vas poštuje i voli, kao i vi nju. Sve drugo je glupost.
(QWYX, 21. avgust 2014 21:05)

Tuzno je cuti da neko iznosi ovakvo misljenje a zivi u 21. veku.Sta cemo, to je taj uticaj turaka osmanlija, duboko ukorenjen u nasoj svesti. Nemam nista protiv muske ili zenske opredeljenosti da u brak ne ulazi, zbog ovih ili onih razloga, cak sam i sama slicnog opredeljenja,ali svaljivati svu krivicu na zene,zbog sopstvene neostvarenosti i zalagati se za uvodjenje serijatskog prava je samo dokaz sopstvene zaostalosti i gluposti.Jos samo fali da nas obuces u burke i budes 100% zadovoljan.
Savet mladim zenama:bezati kilometrima daleko od muskaraca koji su do svoje 40-te zeleli samo neobavezne veze a onda kad su shvatili da od tih povrsnih stvari nema nista, setili se da im treba i zena da im pegla i pere.I onda logicno,da ih moze zadovoljiti samo neka naivna i glupa iz provincije,koja ce u njih gledati k'o u Boga ali dok zaljubljenost ne prodje.Onda ce shvatiti s kim ima posla i varati ih sa strane, sto su realno i zasluzili.Obrazovanje i rad na sebi,kako ne bi postali zrtve nesrecnih i iskompleksiranih muskaraca.Na srecu,ima i normalnih,ali u manjini.:-)

CJ

pre 9 godina

Ok tako, pa tada smo nekako najzreliji i za zajednicu i za podizanje dece, naravno ko hoce.Meni je zalosno kad vidim mlade od 20-tak kako se zene i udaju i onda ceo zivot rad, odgajanje dece, ogranicavanje...nema vise provoda,nista.Pusti to omladino, uzivaj u zivotu sto duze mozes, nije on bas dugacak kao sto mislite.

она се боји да има 30

pre 9 godina

Ја ипак мислим да нерешено стамбено питање не игра толики значај за ову тему, колико се иначе мисли. Сматрам да је главни разлог ипак себичност, тј. немање жеље да се одрекнемо било које привилегије зарад неког другог. Примера ради, ако будем имао породицу, нећу моћи да идем и на зимовање и на летовање или нпр. ако имам дете мораћу да пазим на њега, а то време иначе могу да искористим за себе.
(Мени лично је највећи проблем уласка у брак и даљег заснивања породице у Србији, наше здравство и школство, али то је већ друга тема.)

Оно што такође не треба занемарити је клима која се створила у друштву да је брак и заснивање породице ни мање ни више него робија. Мислим да је то већином због лоше материјалне ситуације где људи једва састављају крај са крајем, али и последица великог броја "лоших" бракова (Ово је нажалост јако честа појава. Људи се одлучују на брак или зато што су "закачили" или под притиском средине. У оба случаја, партнери не одговарају једно другом.)

Ја знам да нећу у догледно време имати решено стамбено питање нити ћу моћи у материјалном смислу да обезбедим детету све што могу родитељи на западу (или добростојећи у Србији), али то ме неће спречити да заснујем породицу (са надам се бар троје деце). Ни моји родитељи нису имали ништа кад су мене добили, па су се трудили и због мене и сестре се доста тога одрекли. И хвала им на томе.
Тако ћу и ја, није ми тешко. Само да ЈЕ нађем :)

Milan

pre 9 godina

A i to su neki moderni kvazi brakovi, koji raspadju za nekoliko godina (ili meseci). Jedini brakovi sto "rade" su patriarhalni brakovi, kakve jos imaju u islamskom svetu i jos nekim krajevima. Ali mi ne zelimo takve brakove, jer zenama ne pustaju slobodu a muskarcima daju previse odgovornosti. Zato uzivajmo jos malo u ovome hedonizmu, mislim da nece dugo da potraje.

paranoid asteroid

pre 9 godina

Ozenjeni Muskarci imaju oci zarobljenika...ili robijasa koji ceka izvrsenje smrtne kazne.

(Znalac, 21. avgust 2014 18:12)

_________________________________

hehe, zvucis kao da ti je neki sveze ozenjeni slomio srce ;)

Sanja

pre 9 godina

Ja imam 28 godina i dve godine sam u vezi. Pre nekoliko nedelja smo poceli da zivimo zajedno i to bez ikakvih velikih planova za buducnost. Meni se ovako svidja. Ja sam stvarno posvecena ovoj vezi, obozavam sto smo zajedno, ali volim i sto nisam "svezana" i u nekoj legalnoj obavezi. Vrlo sam zaljubljena, ovo je muskarac sa kojim mogu da zamislim da imam decu za koju godinu, ali ne znam da li bas zelim i da se udam. Sebicluk? Ne znam.

Jasna

pre 9 godina

Citam neke muske komentare i mislim se : licemerje na kubni. Kao vi jadni, propadoste kada udjete u brak. A realnost je potpuno drugacija. Ako se objektivno meri kome se zivot vise menja ulaskom u brak i radjanjem dece, to je sigurno mnogo vise zenama nego muskarcima. Zene su mnogo pretpanije obavezama i razasute su na sto strana kada udju u brak.. E sad, to sto je vecina vas muskih uzasno neodgovorna i lenja ,pa vam smeta sto morate s vremena na vreme da podignete dupe sa fotelje i odvojite se od tv-a ili igrica na racunaru, ili to sto vise ne mozete svo svoje slobodno vreme da posvetite samo i iskljucivo sebi,jer naravno i zeni treba odmora nakon posla, ciscenja kuce, brige i igranja sa decom,to se vec zove INFANTILNOST. Totalna nezrelost i nesposobnost da se prihvate obaveze. Ako zena insistira na tome da nesto uradite , vama je to odmah smaranje i zanovetanje i naravno brak vam je odmah robija. Neverovatno!
To vam kazem ja, zena koja je u divnom braku vec 10 godina. Hvala Bogu pa imam normalnog muza, istina on je polu Srbin, polu Nemac, mozda je bas zato i tako divan i normalan. A sve ovo sto vidim po komsiluku,medju prijateljima, sve se svodi na isto- zene rmbace po celi dan, a muskarci se non stop zale -iako realno nemaju na sta. Dovoljno je samo da zena kaze muzu, ajde molim te idi ti po dete u vrtic dok ja spremim rucak i usisam, on se odmah hvata za glavu i u sebi misli kako je njegova sloboda ukinuta i kako mu je bolje bilo kada je bio slobodan. Infantilnost.

trambolina

pre 9 godina

@Tokyo,

Znaš kako, ima tu istine, ali i mnogo opštih mesta koja ne stoje. Ja, pre svega mislim da kasnije stupanje u brak dolazi sa povećanim mogućnostima jer ljudi žele više od života. Odnosno, ljudi više analiziraju sebe i spremniji su da se odupru pritisku ka stvaranju porodice. Moguće da se učitavam, ali uvek polazim od sebe i da ja npr. želim porodicu ništa i niko (nikakvi uslovi) me ne bi sprečili da je imam (na mnoge sam neverovatne žrtve bila spremna za stvari koje su mi bitne). Ali je ne želim. I nije mi jasno o kakvoj svi sebičnosti pričate jer mene odluke drugih ljudi ne interesuju, a ovako ispada da oni koji su se pooženili i poudavali nisu to učinili zarad sebe iz svojih sebičnih razloga nego zarad mene(drugih ljudi)?! To mi je teška glupost. I naravno da sa 30 godina nisi u mogućnosti da se prilagođavaš kao sa 20. Sa 20 nemaš pojma o životu i bitno ti je šta drugi misle i kako te vide. Sa 30 ti si već toliko dugo izmiren sa sobom, voliš sebe, imaš mnogo interesovanja, rituala, ugađaš sebi i naravno da nećeš ulaziti u zajednicu u kojoj će ti biti gore nego da si sam. A realno, kad pogledam 90% brakova, posebno one žene koje se raspadaju na šesnaest strana kristalno mi je jasno da takvim životom ne želim da živim. A i ne želim decu, a pretpostavljam da ih muškarci koji su meni zanimljivi žele tako da ni ne očekujem neku trajniju zajednicu sa partnerom. Eto ti lične priče, lišene društveno poželjne mantre o nemanju uslova.

bojan

pre 9 godina

Brak nije igracka , pa lako cemo. Ako hoces ozeni se , udaj se niko te ne tera. Jednostavno je , ili ces sa nekim da podelis nacin zivota ili ides u slobodne strelce, pa kako kome odgovara. Sve vise ljudi misli na trenutan zivot a ne na buducnost. A to da li ides sa ortacima na gameing ili pivo , to zavisi kako se postavis. Uostalom sony 3 je 180e sa 4 dzojstika i brdo igrica.

Vojvođanin

pre 9 godina

Od slučaja do slučaja...Upoznali smo se kada sam imao 21, ona 19, živeli zajedno nevenčano 3 godine, venčali se ja 25, ona 23. Troje dece. Sad sam 44 i žao mi je što je nisam sreo ranije, žao mi je što nismo jedan drugom prva ljubav bili, žao uzalud propuštenih godina...
Onima koju će mi dodeliti "+" dalje ne moram pričati, a onima sa "-" nema svrhe bilo šta dalje pričati...

xD

pre 9 godina

(Keti, 21. avgust 2014 17:05)

И променило се, новије генерације мушкараца невине и до 25-те!

QWYX

pre 9 godina

"A zašto u Srbiji posle razvoda deca dodeljuju ženi ? Zar to nije diskriminacija ? Ej 80%, pa nemoguće da su bivši muževi nesposobni da se brinu o svojoj deci. U socijalnoj službi feminiskinje, sudija feminisktinja...zagarantovana diskriminacija u najavi.
(mare, 21. avgust 2014 17:20)"

E, da je samo to. Šta ćemo sa stotinama hiljada muškaraca u ovoj zemlji (statistički 10% populacije), koji odgajaju tuđu decu, a da to i ne znaju? Pa i kada saznaju, država ih natera da izdržavaju i tu ženu i decu (koja naravno nisu kriva). Tako po našim zakonima žena ima i pravo da te natera na brak i očinstvo namernom trudnoćom ili da ti (abortusom) uskrati očinstvo, a da ti nemaš pravo da je zaustaviš, pa čak ni da za to i saznaš.

Ma, pravoslavac sam i Srbin, ali ponekad pomislim da su bliskoistočne države potpuno u pravu, imaju mnogo bolji, prirodniji i razumno postavljen sistem. Neće još dugo moći ovako, i to na planetarnom nivou.

Mladim muškarcima savet: znajte da su karte unapred nameštene protiv vas. Budite mudri: radite na sebi, stvarajte, obrazujte se, stičite iskustvo u brojnim neobaveznim vezama, ali se ne vezujte ni za jednu brakom do 40-e. Onda nađite mladu i patrijarhalno vaspitanu devojku iz provincije, koja će znati da vas poštuje i voli, kao i vi nju. Sve drugo je glupost.

Hačaturijan

pre 9 godina

Današnje cure su uglavnom mentalno "udate" za svoje tate, koje su ih ubedile da su princeze, a zapravo su prazne i prilično bezvredne. Nemaju šta da nam ponude, pa se i ne ženimo. Trebalo je da slušaju bake, a ne tate i mame, ili laskave ženske emisije i časopise, pa bi bolju pesmu pevale.

anonymous

pre 9 godina

par pravila koja bi ovu statistiku učinila besmislenom:
0 - brak bez dece je potpuno gubljenje vremena!
1 - malo popusti ona, malo popusti on, sačuvati sebe i podržavati drugu stranu, u suštini biti dobar tim
2 - volite se, ali ne previše, velike ljubavi su ili tragične ili idealizovane
3 - zamislite partnera u ulozi roditelja pre stupanja u brak
4 - pogledati tačku pod brojem nula

srećno :)

Keti

pre 9 godina

@Antiketi
Ala si ti nesrecan, covece, a da toga i nisi svestan. Ili si naisao na previse pogresnih devojaka ili si ih ucinio takvima., ha? Zaista sam bila rasterecena dok sam citala tvoj komentar i ni u jednoj recenici se nisam prepoznala. Srecom, ne zivim u takvom mentalnom naopakom svetu kakav si ti sebi napravio u glavi. Da mislim da je drugi pol tu samo da bi me maltretirao i jurio za materijalnim posledicama braka, zivela bih u konstantnom strahu i zivot bi mi prosao u bezanju od srece, intimnosti, bliskosti. Zao mi te je. Zvucis kao totalna kukavica. Usput, niko nije bespomocan u vezi ili braku. Ako zelis, postoje nacini da se matetijalno zastitis. Mada ti ja iskreno, preporucujem da prvo i najvaznije, zavolis tu osobu sa kojom si i das sve od sebe da tvoja veza/ brak uspe. Zapamti da se uvek zanje ono sto se seje. I zlo, a i dobro!

Jedna Riđokosa

pre 9 godina

Kukavice kukaju, prave muškarčine se bore.
Sve žene ovog sveta su vam krive.
Samo jedno da vam kažem, žena vas je rodila i od žene ste dobili polovinu hromozoma, tako da budite zahvalni barem za nešto ženama.
Žena vas je hranila, menjala vam pelene, učila da hodate, da pričate i još mnogo toga.

Nook

pre 9 godina

"Po ovim komentarima samo su muškarci nesrećni. Kao da ih je neko terao da se žene i prava decu a ustvari su dobrovoljno stupili u brak. Šta je sa ženama?
(Jedna Riđokosa, 21. avgust 2014 20:05)"

Vidiš, mnoge je nateralo društvo.

Poslednji mohikanac

pre 9 godina

Citam komentare i ne verujem. Par cinjenica:
Sa 50 neces se ozeniti.
Trenutno je veca traznja za muskarcima nego za zenama.
Sto bi tebe zena trpela dlakavog i matorog kad moze da ode do prve banke sperme i da bira kakvo hoce dete.
Geni su cudo! (dajem primer) znate li da srna prenosi genetski strah od nevidljive zice? A mi hocemo da se promenimo za 20 god.
Posle 45 sve teze ces ustajati, neko treba da ti i pomogne.
Svakom treba nesto u zivotu. Nekom auto, nekom stan , nekom soma eura, ali porodica nije potreba nego zivotno delo...

Ana K.

pre 9 godina

Zasto su oni koji ne zele brak sebicni? Ne moze se generalizovati, ima i takvih i imaju pravo da budu sebicni, sta se to drugih tice, ima i onih istraumiranih od braka roditelja i ne zele ponovo da prodju kroz potencijalni pakao, ima i onih koji trenutno u zivotu ne zele dodatne obaveze, itd. i svi imaju pravo na svoj izbor. Citam neki kazu kako duboko u sebi svi zele da nekoga vole i nekome pripadaju, to je tacno, ali to sa brakom nema veze. Moze se voleti i biti u predivnoj vanbracnoj zajednici, a taj potpis na papiru niti je garant srece, niti pozrtvovanosti, niti zrelosti...

Ne verujem

pre 9 godina

Ја знам да нећу у догледно време имати решено стамбено питање нити ћу моћи у материјалном смислу да обезбедим детету све што могу родитељи на западу (или добростојећи у Србији), али то ме неће спречити да заснујем породицу (са надам се бар троје деце). Ни моји родитељи нису имали ништа кад су мене добили, па су се трудили и због мене и сестре се доста тога одрекли. И хвала им на томе.
Тако ћу и ја, није ми тешко. Само да ЈЕ нађем :)
(она се боји да има 30, 21. avgust 2014 22:37)

Nisi sposoban sebe da izdrzavas, a hoces troje dece??!?

Gradjanin

pre 9 godina

@Vec nekoliko godina uzalud mastam o udaji i stvaranju porodice. Danasnji slobodni muskarci vecinom odbijaju ideju cak i zajednickig zivota. Skoro da padam u depresiju zbog toga. Zene, mislim da smo same sebi ucinile medvedju uslugu jer mnoge stvari dobijaju od nas na tacni, i bez braka ili zajednice: seks, posvecenost,vernost. Nesto mora da se menja...
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (Keti, 21. avgust 2014 17:05)

Keti, to ti poznajes takve. Poznajes muskarce sa losim stavom. Javi se... ;)

Killer on the loose

pre 9 godina

Da zasnujem porodicu medju korumpiranim politicarima,lopovima,tajkunima,derikozama,rezacima plata i penzija,krimosima,pevaljkama,ubicama,raspalom zdravstvu,unistenoj poljoprivredi,u zemlji gde je preci tenis i rostiljanje za 1 Maj,u zemlji gde jedem hranu iz uvoza,u zemlji gde ne znas sta ce biti za 24h,medju 800 000 nezaposlenih...Vazi,necu jednu da zasnujm nego 8 za pocetak

Sasa

pre 9 godina

Ako si neozenjen:

1. Imas mnogo vise vremena za sve sto te interesuje
2. Mnogo manje radis, ne moras da prihvatas svaki posao, a mozes i ad budes nezaposlen, a da te za to ne optuzuju.
3. Ne moras da dizes kredit za veci stan ili kucu, tj. ne robijas nikome.
4. Ne moras da polazes racune nikom na temu "gde si bio, sta si radio, ko ti je ovo, to ti je ono"
5. Seks je mnogo cesci i sa razlicitim zenama. Pogotovo je dobar jer ne moras da ga obavljas i kad neces.
6. Spavas kad hoces, jedes sta hoces.
7. Ne moras da brines o tome kako se ona trenutno oseca i da li si opet za nesto kriv ili ne..
8. Ne moras da brines njenoj rodbini, pa nisi ni optuzen da je ne volis ako to ne radis.
9. Kad god se osetis usamljenim lezi da spavas, deluje!
10. ...

Dopisujte sami

Milos

pre 9 godina

Rekao sam kad mi se 15.-ta bivsa devojka uda,ja stajem na "ludi kamen" sa prvom,ali prvom devojkom na koju "naletim"!.Nek se kolo srece konacno okrene.Inace,"tek" sam na broju 13!

Dunja

pre 9 godina

@sasa
Sve to sto si napisao odnosi se i na zene. Samo bih dodala kod zena jos mnogo stvari, neke od njih su(mada ih ima mnoooogo vise nego sto cu ja da dodam) i :ne moras da non stop spremas i cistis za nekim(muskarcem ,koji naravno kao da su posvadjani sa cistocom, narocito sa wc soljom,kupatilom,kuhinjom ),kad si sama dovoljno je srediti kucu jednom u 10 dana,jer naravno mnogo vise pazimo na to da ne sto ne zaprljamo, ne moramo da kuvamo svaki dan (kako bi naravno on napunio svoj stomak jer naravno kada je gladan on je nervozan ko ris,)vec samo kada ti se jede , a s obzirom da bi bile same bilo bi dovoljno 1-2 nedeljno,takodje i manje bi bilo usisavanja jer naravno nema muza koji bi rasipao mrvice po celoj kuci.Znate koja je to usteda vremena? Samim tim imale bi mnogo vise vremena za druzenje, sa sebe. Nema nikog da ti nabija nervozu, da te davi glupim pricama, da ti nabija komplekse pricama o nekim idealno gradjenim devojkama.Kako rece moja drugarica-nakon razvoda je pocela da zivi. Kaze,obaveze oko deteta su nista naspram obaveza prema odraslim (ali nazalost nezrelim) muskarcima.Vise je cistila oko muza nego oko deteta, takodje muz je mnogo vise izvoljevao oko hrane nego dete. Pa vi sad vidite???

rooster

pre 9 godina

Savremeni muškarac nema ama baš nikakvog podsticaja da se ženi. Nekadašnje "privilegije" muškaraca, koje i danas postoje u, moramo priznati, porodično zdravim i stabilnim društvima islamskog i azijskog sveta, su bile kompenzacije zbog neuporedivo težeg i kraćeg života. Danas su halapljivice uzurpirale tuđe i osim prolaznog sexa, kao tjelesne potrebe, ne bi trebalo da imamo neke veze s njima. To svaki zreo i iskusan muškarac zna.

maloicitao

pre 9 godina

Po ovim komentarima samo su muškarci nesrećni. Kao da ih je neko terao da se žene i prava decu a ustvari su dobrovoljno stupili u brak. Šta je sa ženama?(Jedna Riđokosa, 21. avgust 2014 20:05)

Ja sam Jeco samo nesrecan sto nisam jos nasao neku ridjokosu...inace sam na tvojoj strani :-) Vi iz redakcije ne budite ljubomorni nego pustite komentar :-)

Neko ko nece da se zeni

pre 9 godina

Vecini decaka zivotni san je da ucestvuju na auto trkama, budu piloti, astronauti ili slicno. S' druge strane vecini devojcica zivotni san je da se udaju. Stupanjem u brak zena ostvaruje svoje snove iz detinjstva, dok se muskarci odricu svih svojih snova. Jer jelte zena takve "budalastine" ne odobrava.

Opet ulaskom u brak, ako dodje do razvoda, u vecini slucajeva zena dobija stan, kola i mogucnost da zadrzi decu, dok muskarac ostaje sam i na ulici, uz obavezu placanja alimentacije.

Pa koji normalan muskarac svesno zeli da preuzme takav rizik?

Doslo je vreme kada se i muskarci okrecu sebi i svojim potrebama, a one vrlo retko ukljucuju brak i bracni zivot.

U buducnosti ce sve manje i manje muskaraca da stupa u brak jer kao i zene, trudice se da ostvare svoje a ne snove nekog drugog.

lud sto posto

pre 9 godina

(Sasa, 22. avgust 2014 15:16)
Svako ima pravo da bira svoj put i buducnost koju zeli,pa tako i ti.Sto se tice tvog komentara,samo cu reci da su tvoji roditelji bili tako sebicni kao ti,ti sada ne bi ni postojao ni pisao ovakve komentare.
Nije u zivotu ni u braku sve med i mleko,ima trzavica,ali mnogo vise lepih trenutaka.Iako sam ozenjen,imam vremena da odem sa drugarima na basket,pice,igram igrice na racunaru,isto kao i supruga sto ima svoju slobodu za izlaske i slobodne trenutke.Naravno da je sve to u manjim kolicinama nego ranije,ali kada zivis sa normalnom osobom,sve se moze postici.Poenta je u uzajamnom postovanju i toleranciji.Ne zalim ni za cim,jer sada kada dodjem kuci,ceka me moja radost najveca na svetu.Taj nevini,iskreni osmeh i ljubav jednog deteta,ne moze da zameni ni jedna igrica,novac,sex,spavanje,provod,niti bilo sta drugo na svetu.

rade

pre 9 godina

Čitam komentare i ne verujem. Koliko sebičnosti u svakom komentaru. Najteži posao je naći osobu, ali onda ide pravi deo. Treba da se ostave stari načini funkcionisanja i usvojiti novi (kao ustav). Stvari se menjaju i preuzima se odgovornost. Treba doneti decu na svet. U vreme kada nam nacija odumire, vi pričate o tome kako sa 40 godina se ponašate kao da vam je 20. Ne mora brak, ali bar deca mogu. Brak jeste, u neku ruku prevaziđen, ali sa druge strane, bar meni, znači da pred svima se vežete za jednu osobu. Za nekoga ko je dosta tražio, meni bi to bila sreća nikad veća.

nezenja

pre 9 godina

@Rade
Pa to i jeste svrha braka, stvaranje porodice, institucije koja jedina moze brinuti o deci. Brak ne garantuje srecu i ljubav tokom zajednickog zivota, vec samo iznosi pretnje kojima se partneri ponekad i represivno, ucenama primoravaju da ostanu u braku i dele sve te OBAVEZE koje nemaju kad nisu u njemu.
Nema tu ni srece ni lepseg zivota,mozda samo lakseg kad se dele troskovi i poslovi.Brak i zajednice tog tipa su dakle izmisljeni zbog dece,gde se podrazumeva da ona i postoje,a gde ih nema pobrinuli su se da bude primenjiv i tada opet kao mera prinude da se ljudi organizuju u te celije drustva,iz socijalnih razloga. Ko ce da brine o pojedincu kad mu stvari u zivotu krenu lose? Drustvo to izbegava na taj nacin.
Ono sto je u svemu cinicno je stvaranje kojekakvih rituala, mitova i fama o braku i zajednickom zivotu (veridbe, vencanja, kicenja, obicaji, proslave...) u cilju bacanja prasine u oci za nesto sto ustari vise lici na robiju nego na lep zivot. Sa toliko ogranicavanja kretanja, razmisljanja i ponasanja u braku, "porodicna idila" za pojedinca vise lici na odradjivanje dozivotne robije, jer se za sve mora pitati i konsultovati onaj drugi iz sasvim nejasnih razloga i sa pozadinom tihe represije ocuvanja tog nacina zivota koji ustvari nikom ne odgovara.
Stvari su mozda i funkcionisale dok su zene u svemu imale podredjen polozaj.Sada su se emancipovale i odjednom vise nikom nije dobro, pogotovo zenama jer muskarci sad nece da se zene.A i zasto bi? Bolje ziveti nece.

udata

pre 9 godina

Ja sam puno razmišljala na ovu temu i donela zaključk za koji mislim na je zaista 100% tačan: žene su odgovorne za ovakvo stanje stvari. Dvoumila sam se par sekundi da li je "krive" prava reč, pa ipak napisala "odgovorne", da impliciram da stanje stvari ne valja ovakvo kakvo je - nema tu da li ovakvo stanje stvari valja ili ne valja, prosto tako je. A odgovornost stavljam na žene, da, samo ne toliko na udavače, nego na - majke. Majke sinova, doduše i kćerki. Da nema majki koje u 99% slučajeva pružaju savršenu logističku podršku za u datim okolnostima najoptimalniji i najudobniji život sinova, drugačije bi sinovi razmišljali (pa i kćeri). Ovako, logistička podrška koja se kulturološki očekuje od žene, manje košta i živaca i para kad je pruža mama, a ne supruga. Od zadovoljenja potreba ostaje još samo da se snađe za seks, a za to nije potrebno ulaziti u brak. Dakle, mame, mamike su te koje su odgovorne za ovakvo stanje. Da iza svakog muškarca, mladog ili starog, ne stoji logistička podrška mame/tetke/babe, da mora sam potpuno da vodi računa o sebi, od prljavih gaća do obrisane radne površine u kuhinji, morao bi da bira između toga hoće li to sve sam da nauči da radi i onda da stalno i radi, ili toga da se ženi. Logistika, dragi moji, je na prvom mestu u donošenju odluke o stupanju u brak, pa tek onda ljubav. Imam 43 godine, udata sam, sad dal srećno il nesrećno zavisi kako se gleda, mislim da vrlo dobro poznajem problematiku i znam o čemu pričam. ;) pozdrav

Cipiripi

pre 9 godina

sta je, neka riba te nije volela? E, pa, iznenadjence, NISI JEDINI. Nema tog muskarca ili zene koji nisu doziveli, proziveli i PREZIVELI ljubavnu patnju. I posle toga odrasli, ozenili se, udali, nasli sebi momka, devojku koja ih zeli. Ajde, brisi suzice i odrasti. A to sto i jedni i drugi kukaju kako oni drugi ne valjaju-to je mamljenje empatije i dobijanje drustvenih lajkova od "sapatnika", tj mlacenje prazne slave. Ajd za promenu, VOLITE SE MALO, LJUDI :)!
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Slavko, 21. avgust 2014 21:45)

A ko ti kaze da ja nisam preziveo? Imao sam ja vise negativnih iskustava, i mogu ti reci da sam i sam zadovoljan na koji nacin sam podnosio neke odvratne poteze koje su bivse partnerke pravile jer im je tako dunulo.
I ponavljam, ono sto sam napisao, ne baziram samo na licnom primeru, gledam po citavom svom okruzenju, a uglavnom su i moji ortaci takvi da kada su u vezi stvarno se daju do kraja, pa opet bivaju iskorisceni.

Keti

pre 9 godina

Vec nekoliko godina uzalud mastam o udaji i stvaranju porodice. Danasnji slobodni muskarci vecinom odbijaju ideju cak i zajednickig zivota. Skoro da padam u depresiju zbog toga. Zene, mislim da smo same sebi ucinile medvedju uslugu jer mnoge stvari dobijaju od nas na tacni, i bez braka ili zajednice: seks, posvecenost,vernost. Nesto mora da se menja...

Milos

pre 9 godina

Rekao sam kad mi se 15.-ta bivsa devojka uda,ja stajem na "ludi kamen" sa prvom,ali prvom devojkom na koju "naletim"!.Nek se kolo srece konacno okrene.Inace,"tek" sam na broju 13!

Milan

pre 9 godina

A i to su neki moderni kvazi brakovi, koji raspadju za nekoliko godina (ili meseci). Jedini brakovi sto "rade" su patriarhalni brakovi, kakve jos imaju u islamskom svetu i jos nekim krajevima. Ali mi ne zelimo takve brakove, jer zenama ne pustaju slobodu a muskarcima daju previse odgovornosti. Zato uzivajmo jos malo u ovome hedonizmu, mislim da nece dugo da potraje.

Znalac

pre 9 godina

Ozenjeni Muskarci imaju oci zarobljenika...ili robijasa koji ceka izvrsenje smrtne kazne.

Zene ih potpuno REdresiraju,ne mozes vise da pricas sa njima ni o cemu,nemoguce ih je nagovoriti da dodju na basket,fudbal,bleju...sve sto ih je ranije interesovalo,sto im je bila strast,cemu su bili posveceni,sto im je bilo San...vise za njih ne postoji.Ugasli plam u ocima,izraz taoca...stalni njihov strah od Zene...kao da kujete neku zaveru a ne dogovarate neku musku sedeljku...ucutkivanje i menjanje teme("ONA ne voli to da cuje/o tome da se prica,znas..." "A jel'?Treba da nam da neki spisak dozvoljenih tema tvoja Boginja?" "Pssst...cuce te...")...kao zivi dronovi,zombiji sa kojima mozes da razgovaras samo o 4 teme,isisana iz njih inicijativa,akcija,radoznalost,testosteron,zelja za otporom,uvek pod NJENIM budnim okom(da mu ti kao Slobodan ne ukazes na njegovo ropstvo pa da i on pozeli Slobodu)...kakva tuga...prosto ne mozes da verujes da je to isti covek...gotov je,kukavac...

mare

pre 9 godina

A zašto u Srbiji posle razvoda deca dodeljuju ženi ? Zar to nije diskriminacija ? Ej 80%, pa nemoguće da su bivši muževi nesposobni da se brinu o svojoj deci. U socijalnoj službi feminiskinje, sudija feminisktinja...zagarantovana diskriminacija u najavi.

QWYX

pre 9 godina

"A zašto u Srbiji posle razvoda deca dodeljuju ženi ? Zar to nije diskriminacija ? Ej 80%, pa nemoguće da su bivši muževi nesposobni da se brinu o svojoj deci. U socijalnoj službi feminiskinje, sudija feminisktinja...zagarantovana diskriminacija u najavi.
(mare, 21. avgust 2014 17:20)"

E, da je samo to. Šta ćemo sa stotinama hiljada muškaraca u ovoj zemlji (statistički 10% populacije), koji odgajaju tuđu decu, a da to i ne znaju? Pa i kada saznaju, država ih natera da izdržavaju i tu ženu i decu (koja naravno nisu kriva). Tako po našim zakonima žena ima i pravo da te natera na brak i očinstvo namernom trudnoćom ili da ti (abortusom) uskrati očinstvo, a da ti nemaš pravo da je zaustaviš, pa čak ni da za to i saznaš.

Ma, pravoslavac sam i Srbin, ali ponekad pomislim da su bliskoistočne države potpuno u pravu, imaju mnogo bolji, prirodniji i razumno postavljen sistem. Neće još dugo moći ovako, i to na planetarnom nivou.

Mladim muškarcima savet: znajte da su karte unapred nameštene protiv vas. Budite mudri: radite na sebi, stvarajte, obrazujte se, stičite iskustvo u brojnim neobaveznim vezama, ali se ne vezujte ni za jednu brakom do 40-e. Onda nađite mladu i patrijarhalno vaspitanu devojku iz provincije, koja će znati da vas poštuje i voli, kao i vi nju. Sve drugo je glupost.

Cipiripi

pre 9 godina

Zene, mislim da smo same sebi ucinile medvedju uslugu jer mnoge stvari dobijaju od nas na tacni, i bez braka ili zajednice: seks, posvecenost,vernost. Nesto mora da se menja...
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Keti, 21. avgust 2014 17:05)

Aha, kako da ne, sve same svetice medju nama.
Kakve nam vi usluge cinite, poludesmo od srece.
Dokle vise ova propaganda zenska, od davnina se zna da ono sto zena moze da uradi coveku, ne mogu ni zemljotresi, poplave i sve prirodne nepogode zajednu.
Taj bol u dusi koji zena moze da zada coveku ne moze ama bas nista drugo.
Da nisam to prosao pa i da se kaze da nagadjam, a i da jos nisam iskusio vasu "dobrotu" opet bih verovao onima koji jesu.
I da se razumemo, naravno da i medju muskarcima ima skotova samo takvih, ali stvarno je vise dojadilo to vase kukumavcenje.

Momir

pre 9 godina

Mene čak i ozbiljna veza ne privlači u 32-oj, a mislim da kad bih se oženio, momentalno bih pobegao od kuće i supruge negde usvet. Mada, u ovim godinama i nema zabavljanja kao u dvadesetim. Prošle godine sam upisao i 2. fakultet, samo da ne slušam roditelje, prijatelje, rodbinu i nanu, kako bi trebalo da se oženim, jer, eto, moram da učim i nemam vremena za brak, uz obavezna predavanja i vežbe. Od prijatelja i poznanika, nešto više od polovine njih su oženjeni, a polovina od oženjenih je u stabilnim bračnim odnosima, po nekoj mojoj subjektivnoj proceni. Razlozi za moju odbojnost prema braku su višestruki i svakako su dominantniji od volje, želje i motivacije za brakom. Samo kad pustim film kako bi protekao jedan jedini dan braka, dobijem ospice uz pojačano znojenje i mučninu u stomaku. Razlozi protiv, su uglavnom finansijske prirode i preovladava činjenica, da je formiranje porodice u ovakvoj državi, uz izostanak bilo kakvih pozitivnih predizspozicija za normalnu egzistenciju, kolektivno samoubojstvo u najavi. Napred Partizan.

Schh..

pre 9 godina

Sveze ozenjen ja 29 ona 21 god. i mogu samo par saveta da ovde ostavim.
1. Obavezan poso .
2. Sve moras da trpis nju,njene i svoje.
3. Majka i zena verovatno nece biti u dobrom odnosu.
4.Zaboravi na mladalacki zivot i zezanje sa drustvom.
5. Jedina dobra stvar u celoj prici postajes ozbiljan svoj covek i imaces naslednike koji ce ti verovatno usi pojesti ali ko ga briga . Srecno !

rooster

pre 9 godina

Savremeni muškarac nema ama baš nikakvog podsticaja da se ženi. Nekadašnje "privilegije" muškaraca, koje i danas postoje u, moramo priznati, porodično zdravim i stabilnim društvima islamskog i azijskog sveta, su bile kompenzacije zbog neuporedivo težeg i kraćeg života. Danas su halapljivice uzurpirale tuđe i osim prolaznog sexa, kao tjelesne potrebe, ne bi trebalo da imamo neke veze s njima. To svaki zreo i iskusan muškarac zna.

AntiKeti

pre 9 godina

@Keti
Sestro, pokusaj da gledas na tu stvar ovako: Kao i ti i oni bi u brak da udju zbog sebe, a ne zbog tebe. Kapiras? I ti hoces da resis SVOJ problem, a ne NJEGOV (ako ga on uopste ima). A sigurno nisi bas luda od zelje da nekom peres, peglas i kuvas po ceo dan i to dozivotno, vec ti je u glavi da resis neku svoju srednjerocnu potrebu, najcesce neka egzistencijalna pitanja, tj. materijalna.
E vidis, toga je i on svestan. Znaju muskarci i da su bracna (i narocito poslebracna) pravila vise naklonjena zenama, pa ko ima tri ciste u glavi, kapira da je to investicija visokog rizika, jer ih vise kosta razvod i "porodicni" zivot nego da placaju prostitutke (kojih inace ima dovoljno, raznih vrsta), uz sve preskakanje obaveza, svakodnevnog smaranja i mentalne torture.
Nisu zene vise kao sto su bile, sada gledaju samo sebe i samo ih to i interersuje. Kafa, cigare, mobilni i izivljavaju se dok im ne prodje vreme, a onda bi da budu majke i verne ljube, pa ko nasedne. U tom si fazonu?
I nece ni bas sve zene da se vezuju, pogotovo ako imaju svoje pare, i tada ne pre 35 ili 40. Pre toga imaju price o emancipaciji i ravnopravnosti. Posle promene plocu pa isto, ko nasedne, bar dok joj ne napravi dete, i onda je slobodan, naravno ako placa alimentaciju i sve po redu.
Pa ako je vec tako, ko je onda lud da se zeni? Sigurno nece bolje ziveti ako je u braku.

Hačaturijan

pre 9 godina

Današnje cure su uglavnom mentalno "udate" za svoje tate, koje su ih ubedile da su princeze, a zapravo su prazne i prilično bezvredne. Nemaju šta da nam ponude, pa se i ne ženimo. Trebalo je da slušaju bake, a ne tate i mame, ili laskave ženske emisije i časopise, pa bi bolju pesmu pevale.

rade

pre 9 godina

Čitam komentare i ne verujem. Koliko sebičnosti u svakom komentaru. Najteži posao je naći osobu, ali onda ide pravi deo. Treba da se ostave stari načini funkcionisanja i usvojiti novi (kao ustav). Stvari se menjaju i preuzima se odgovornost. Treba doneti decu na svet. U vreme kada nam nacija odumire, vi pričate o tome kako sa 40 godina se ponašate kao da vam je 20. Ne mora brak, ali bar deca mogu. Brak jeste, u neku ruku prevaziđen, ali sa druge strane, bar meni, znači da pred svima se vežete za jednu osobu. Za nekoga ko je dosta tražio, meni bi to bila sreća nikad veća.

Poslednji mohikanac

pre 9 godina

Citam komentare i ne verujem. Par cinjenica:
Sa 50 neces se ozeniti.
Trenutno je veca traznja za muskarcima nego za zenama.
Sto bi tebe zena trpela dlakavog i matorog kad moze da ode do prve banke sperme i da bira kakvo hoce dete.
Geni su cudo! (dajem primer) znate li da srna prenosi genetski strah od nevidljive zice? A mi hocemo da se promenimo za 20 god.
Posle 45 sve teze ces ustajati, neko treba da ti i pomogne.
Svakom treba nesto u zivotu. Nekom auto, nekom stan , nekom soma eura, ali porodica nije potreba nego zivotno delo...

Ana K.

pre 9 godina

Eto ja imam 28 god, vec 7 god ne zivim sa roditeljima, a na brak ni ne pomisljam. Znam da mnoge devojke kukaju kako ne uspevaju da nadju momka za brak, kod mene je bas suprotan problem, svi zele da se zene. :/

Sasa

pre 9 godina

Ako si neozenjen:

1. Imas mnogo vise vremena za sve sto te interesuje
2. Mnogo manje radis, ne moras da prihvatas svaki posao, a mozes i ad budes nezaposlen, a da te za to ne optuzuju.
3. Ne moras da dizes kredit za veci stan ili kucu, tj. ne robijas nikome.
4. Ne moras da polazes racune nikom na temu "gde si bio, sta si radio, ko ti je ovo, to ti je ono"
5. Seks je mnogo cesci i sa razlicitim zenama. Pogotovo je dobar jer ne moras da ga obavljas i kad neces.
6. Spavas kad hoces, jedes sta hoces.
7. Ne moras da brines o tome kako se ona trenutno oseca i da li si opet za nesto kriv ili ne..
8. Ne moras da brines njenoj rodbini, pa nisi ni optuzen da je ne volis ako to ne radis.
9. Kad god se osetis usamljenim lezi da spavas, deluje!
10. ...

Dopisujte sami

Jedna Riđokosa

pre 9 godina

Po ovim komentarima samo su muškarci nesrećni. Kao da ih je neko terao da se žene i prava decu a ustvari su dobrovoljno stupili u brak. Šta je sa ženama?

Zemlja nedođija

pre 9 godina

Ako nam država obezbesi pristojan žibot sa manjim nametima, možda se odlučimo za to ranije, a ovako - ko će da pčati venčanje?

CJ

pre 9 godina

Ok tako, pa tada smo nekako najzreliji i za zajednicu i za podizanje dece, naravno ko hoce.Meni je zalosno kad vidim mlade od 20-tak kako se zene i udaju i onda ceo zivot rad, odgajanje dece, ogranicavanje...nema vise provoda,nista.Pusti to omladino, uzivaj u zivotu sto duze mozes, nije on bas dugacak kao sto mislite.

anonymous

pre 9 godina

par pravila koja bi ovu statistiku učinila besmislenom:
0 - brak bez dece je potpuno gubljenje vremena!
1 - malo popusti ona, malo popusti on, sačuvati sebe i podržavati drugu stranu, u suštini biti dobar tim
2 - volite se, ali ne previše, velike ljubavi su ili tragične ili idealizovane
3 - zamislite partnera u ulozi roditelja pre stupanja u brak
4 - pogledati tačku pod brojem nula

srećno :)

Tokyo

pre 9 godina

Kasno osamostaljivanje usled nerešenog stambenog pitanja je, po mom skromnom mišljenju, glavni razlog za naslov ovog teksta.
Naravno, značajnu ulogu igraju i sebičnost (ne žele da se odreknu stečenih navika), ali i patološka fizičko-emotivna vezanost za roditelje (sindrom "niko ne kuva kao moja majka"). Svakako je lakše živeti u zajednici sa roditeljima, gde većinu kućnih obaveza završavaju "matorci", uz to sve te uvek čeka opeglano, spremljeno, zategnuto...zašto se mučiti sa partnerom/partnerkom obavljajući to isto?
Ali tako se ne ulazi u život, to je surogat onoga sa čim se svaki mlad čovek mora suočiti. Dakako, nedostaje tu i hrabrosti, pozitivne drskosti prema životnim iskušenjima i problemima.
Pre ulaska u brak valja živeti sa izabranicom/izabranikom, kako bismo se oboje bolje upoznali. Tek kad naučiš da živiš sa nečijim manama, znaj da se imaš čemu nadati.
Nažalost, u većini današnjih brakova JA je svaka druga reč kod oboje, a MI tek svaka deseta. I svi kao da su kod Ajnštajna i Hokinga studirali, pa pričaju o prostoru i vremenu. Znate onu frazu: "Treba mi prostor u vezi." Ili: "Treba mi vreme da radim na sebi." Za to šta oseća druga strana - ko te pita. Bitno je da ti imaš svoj prostor. I svoje vreme.
I nikako da se supružnici nauče da je ljubav DAVANJE, a ne UZIMANJE.
Pisao bih još na ovu temu, ali majka me zove na večeru...

Neko ko nece da se zeni

pre 9 godina

Vecini decaka zivotni san je da ucestvuju na auto trkama, budu piloti, astronauti ili slicno. S' druge strane vecini devojcica zivotni san je da se udaju. Stupanjem u brak zena ostvaruje svoje snove iz detinjstva, dok se muskarci odricu svih svojih snova. Jer jelte zena takve "budalastine" ne odobrava.

Opet ulaskom u brak, ako dodje do razvoda, u vecini slucajeva zena dobija stan, kola i mogucnost da zadrzi decu, dok muskarac ostaje sam i na ulici, uz obavezu placanja alimentacije.

Pa koji normalan muskarac svesno zeli da preuzme takav rizik?

Doslo je vreme kada se i muskarci okrecu sebi i svojim potrebama, a one vrlo retko ukljucuju brak i bracni zivot.

U buducnosti ce sve manje i manje muskaraca da stupa u brak jer kao i zene, trudice se da ostvare svoje a ne snove nekog drugog.

Zoran

pre 9 godina

Ma kakav crni brak. Đenka je to najbolje definisao rekavši Kristini "Iskreno govoreći ja sam mislio da si ti žena modernih shvatanja, da si iznad tih malograđanskih gluposti kao što je brak".

она се боји да има 30

pre 9 godina

Ја ипак мислим да нерешено стамбено питање не игра толики значај за ову тему, колико се иначе мисли. Сматрам да је главни разлог ипак себичност, тј. немање жеље да се одрекнемо било које привилегије зарад неког другог. Примера ради, ако будем имао породицу, нећу моћи да идем и на зимовање и на летовање или нпр. ако имам дете мораћу да пазим на њега, а то време иначе могу да искористим за себе.
(Мени лично је највећи проблем уласка у брак и даљег заснивања породице у Србији, наше здравство и школство, али то је већ друга тема.)

Оно што такође не треба занемарити је клима која се створила у друштву да је брак и заснивање породице ни мање ни више него робија. Мислим да је то већином због лоше материјалне ситуације где људи једва састављају крај са крајем, али и последица великог броја "лоших" бракова (Ово је нажалост јако честа појава. Људи се одлучују на брак или зато што су "закачили" или под притиском средине. У оба случаја, партнери не одговарају једно другом.)

Ја знам да нећу у догледно време имати решено стамбено питање нити ћу моћи у материјалном смислу да обезбедим детету све што могу родитељи на западу (или добростојећи у Србији), али то ме неће спречити да заснујем породицу (са надам се бар троје деце). Ни моји родитељи нису имали ништа кад су мене добили, па су се трудили и због мене и сестре се доста тога одрекли. И хвала им на томе.
Тако ћу и ја, није ми тешко. Само да ЈЕ нађем :)

Jedna Riđokosa

pre 9 godina

Po ovoj statistici prvi put se devojke udaju sa 28 godina a drugi put sa 30 godina starosti. Super! Imam još vremena i za prvi put i za drugi put.

udata

pre 9 godina

Ja sam puno razmišljala na ovu temu i donela zaključk za koji mislim na je zaista 100% tačan: žene su odgovorne za ovakvo stanje stvari. Dvoumila sam se par sekundi da li je "krive" prava reč, pa ipak napisala "odgovorne", da impliciram da stanje stvari ne valja ovakvo kakvo je - nema tu da li ovakvo stanje stvari valja ili ne valja, prosto tako je. A odgovornost stavljam na žene, da, samo ne toliko na udavače, nego na - majke. Majke sinova, doduše i kćerki. Da nema majki koje u 99% slučajeva pružaju savršenu logističku podršku za u datim okolnostima najoptimalniji i najudobniji život sinova, drugačije bi sinovi razmišljali (pa i kćeri). Ovako, logistička podrška koja se kulturološki očekuje od žene, manje košta i živaca i para kad je pruža mama, a ne supruga. Od zadovoljenja potreba ostaje još samo da se snađe za seks, a za to nije potrebno ulaziti u brak. Dakle, mame, mamike su te koje su odgovorne za ovakvo stanje. Da iza svakog muškarca, mladog ili starog, ne stoji logistička podrška mame/tetke/babe, da mora sam potpuno da vodi računa o sebi, od prljavih gaća do obrisane radne površine u kuhinji, morao bi da bira između toga hoće li to sve sam da nauči da radi i onda da stalno i radi, ili toga da se ženi. Logistika, dragi moji, je na prvom mestu u donošenju odluke o stupanju u brak, pa tek onda ljubav. Imam 43 godine, udata sam, sad dal srećno il nesrećno zavisi kako se gleda, mislim da vrlo dobro poznajem problematiku i znam o čemu pričam. ;) pozdrav

Keti

pre 9 godina

@Antiketi
Ala si ti nesrecan, covece, a da toga i nisi svestan. Ili si naisao na previse pogresnih devojaka ili si ih ucinio takvima., ha? Zaista sam bila rasterecena dok sam citala tvoj komentar i ni u jednoj recenici se nisam prepoznala. Srecom, ne zivim u takvom mentalnom naopakom svetu kakav si ti sebi napravio u glavi. Da mislim da je drugi pol tu samo da bi me maltretirao i jurio za materijalnim posledicama braka, zivela bih u konstantnom strahu i zivot bi mi prosao u bezanju od srece, intimnosti, bliskosti. Zao mi te je. Zvucis kao totalna kukavica. Usput, niko nije bespomocan u vezi ili braku. Ako zelis, postoje nacini da se matetijalno zastitis. Mada ti ja iskreno, preporucujem da prvo i najvaznije, zavolis tu osobu sa kojom si i das sve od sebe da tvoja veza/ brak uspe. Zapamti da se uvek zanje ono sto se seje. I zlo, a i dobro!

Jasna

pre 9 godina

Citam neke muske komentare i mislim se : licemerje na kubni. Kao vi jadni, propadoste kada udjete u brak. A realnost je potpuno drugacija. Ako se objektivno meri kome se zivot vise menja ulaskom u brak i radjanjem dece, to je sigurno mnogo vise zenama nego muskarcima. Zene su mnogo pretpanije obavezama i razasute su na sto strana kada udju u brak.. E sad, to sto je vecina vas muskih uzasno neodgovorna i lenja ,pa vam smeta sto morate s vremena na vreme da podignete dupe sa fotelje i odvojite se od tv-a ili igrica na racunaru, ili to sto vise ne mozete svo svoje slobodno vreme da posvetite samo i iskljucivo sebi,jer naravno i zeni treba odmora nakon posla, ciscenja kuce, brige i igranja sa decom,to se vec zove INFANTILNOST. Totalna nezrelost i nesposobnost da se prihvate obaveze. Ako zena insistira na tome da nesto uradite , vama je to odmah smaranje i zanovetanje i naravno brak vam je odmah robija. Neverovatno!
To vam kazem ja, zena koja je u divnom braku vec 10 godina. Hvala Bogu pa imam normalnog muza, istina on je polu Srbin, polu Nemac, mozda je bas zato i tako divan i normalan. A sve ovo sto vidim po komsiluku,medju prijateljima, sve se svodi na isto- zene rmbace po celi dan, a muskarci se non stop zale -iako realno nemaju na sta. Dovoljno je samo da zena kaze muzu, ajde molim te idi ti po dete u vrtic dok ja spremim rucak i usisam, on se odmah hvata za glavu i u sebi misli kako je njegova sloboda ukinuta i kako mu je bolje bilo kada je bio slobodan. Infantilnost.

Unnamed

pre 9 godina

Hehehe... Brak... Smešno. Da zbog opranog i opeglanog kvadratnog metra tkanine trpim torturu čitavog života, ne pada mi na pamet. I još me dodatno nervira to što ljudi sebi daju za pravo da se mešaju u moj način života i da me ubeđuju da nisam u pravu, a sa druge strane mi zavide na slobodnom vremenu. Rođaci i prijatelji, ukoliko ste mazohiste, slobodno stupajte u brak, ne gušite ostale...

Da se razumemo, podržavam pravo žena na stav identičan mome. Nisu ni one dužne da trpe debelu mašinu za dezintegrisanje piva na kauču ispred TV-a do kraja života.

Jedna Riđokosa

pre 9 godina

Kukavice kukaju, prave muškarčine se bore.
Sve žene ovog sveta su vam krive.
Samo jedno da vam kažem, žena vas je rodila i od žene ste dobili polovinu hromozoma, tako da budite zahvalni barem za nešto ženama.
Žena vas je hranila, menjala vam pelene, učila da hodate, da pričate i još mnogo toga.

nezenja

pre 9 godina

@Rade
Pa to i jeste svrha braka, stvaranje porodice, institucije koja jedina moze brinuti o deci. Brak ne garantuje srecu i ljubav tokom zajednickog zivota, vec samo iznosi pretnje kojima se partneri ponekad i represivno, ucenama primoravaju da ostanu u braku i dele sve te OBAVEZE koje nemaju kad nisu u njemu.
Nema tu ni srece ni lepseg zivota,mozda samo lakseg kad se dele troskovi i poslovi.Brak i zajednice tog tipa su dakle izmisljeni zbog dece,gde se podrazumeva da ona i postoje,a gde ih nema pobrinuli su se da bude primenjiv i tada opet kao mera prinude da se ljudi organizuju u te celije drustva,iz socijalnih razloga. Ko ce da brine o pojedincu kad mu stvari u zivotu krenu lose? Drustvo to izbegava na taj nacin.
Ono sto je u svemu cinicno je stvaranje kojekakvih rituala, mitova i fama o braku i zajednickom zivotu (veridbe, vencanja, kicenja, obicaji, proslave...) u cilju bacanja prasine u oci za nesto sto ustari vise lici na robiju nego na lep zivot. Sa toliko ogranicavanja kretanja, razmisljanja i ponasanja u braku, "porodicna idila" za pojedinca vise lici na odradjivanje dozivotne robije, jer se za sve mora pitati i konsultovati onaj drugi iz sasvim nejasnih razloga i sa pozadinom tihe represije ocuvanja tog nacina zivota koji ustvari nikom ne odgovara.
Stvari su mozda i funkcionisale dok su zene u svemu imale podredjen polozaj.Sada su se emancipovale i odjednom vise nikom nije dobro, pogotovo zenama jer muskarci sad nece da se zene.A i zasto bi? Bolje ziveti nece.

Plodovi visevekovnog turskog uticaja

pre 9 godina

Mladim muškarcima savet: znajte da su karte unapred nameštene protiv vas. Budite mudri: radite na sebi, stvarajte, obrazujte se, stičite iskustvo u brojnim neobaveznim vezama, ali se ne vezujte ni za jednu brakom do 40-e. Onda nađite mladu i patrijarhalno vaspitanu devojku iz provincije, koja će znati da vas poštuje i voli, kao i vi nju. Sve drugo je glupost.
(QWYX, 21. avgust 2014 21:05)

Tuzno je cuti da neko iznosi ovakvo misljenje a zivi u 21. veku.Sta cemo, to je taj uticaj turaka osmanlija, duboko ukorenjen u nasoj svesti. Nemam nista protiv muske ili zenske opredeljenosti da u brak ne ulazi, zbog ovih ili onih razloga, cak sam i sama slicnog opredeljenja,ali svaljivati svu krivicu na zene,zbog sopstvene neostvarenosti i zalagati se za uvodjenje serijatskog prava je samo dokaz sopstvene zaostalosti i gluposti.Jos samo fali da nas obuces u burke i budes 100% zadovoljan.
Savet mladim zenama:bezati kilometrima daleko od muskaraca koji su do svoje 40-te zeleli samo neobavezne veze a onda kad su shvatili da od tih povrsnih stvari nema nista, setili se da im treba i zena da im pegla i pere.I onda logicno,da ih moze zadovoljiti samo neka naivna i glupa iz provincije,koja ce u njih gledati k'o u Boga ali dok zaljubljenost ne prodje.Onda ce shvatiti s kim ima posla i varati ih sa strane, sto su realno i zasluzili.Obrazovanje i rad na sebi,kako ne bi postali zrtve nesrecnih i iskompleksiranih muskaraca.Na srecu,ima i normalnih,ali u manjini.:-)

Sanja

pre 9 godina

Ja imam 28 godina i dve godine sam u vezi. Pre nekoliko nedelja smo poceli da zivimo zajedno i to bez ikakvih velikih planova za buducnost. Meni se ovako svidja. Ja sam stvarno posvecena ovoj vezi, obozavam sto smo zajedno, ali volim i sto nisam "svezana" i u nekoj legalnoj obavezi. Vrlo sam zaljubljena, ovo je muskarac sa kojim mogu da zamislim da imam decu za koju godinu, ali ne znam da li bas zelim i da se udam. Sebicluk? Ne znam.

maloicitao

pre 9 godina

Po ovim komentarima samo su muškarci nesrećni. Kao da ih je neko terao da se žene i prava decu a ustvari su dobrovoljno stupili u brak. Šta je sa ženama?(Jedna Riđokosa, 21. avgust 2014 20:05)

Ja sam Jeco samo nesrecan sto nisam jos nasao neku ridjokosu...inace sam na tvojoj strani :-) Vi iz redakcije ne budite ljubomorni nego pustite komentar :-)

Dunja

pre 9 godina

@sasa
Sve to sto si napisao odnosi se i na zene. Samo bih dodala kod zena jos mnogo stvari, neke od njih su(mada ih ima mnoooogo vise nego sto cu ja da dodam) i :ne moras da non stop spremas i cistis za nekim(muskarcem ,koji naravno kao da su posvadjani sa cistocom, narocito sa wc soljom,kupatilom,kuhinjom ),kad si sama dovoljno je srediti kucu jednom u 10 dana,jer naravno mnogo vise pazimo na to da ne sto ne zaprljamo, ne moramo da kuvamo svaki dan (kako bi naravno on napunio svoj stomak jer naravno kada je gladan on je nervozan ko ris,)vec samo kada ti se jede , a s obzirom da bi bile same bilo bi dovoljno 1-2 nedeljno,takodje i manje bi bilo usisavanja jer naravno nema muza koji bi rasipao mrvice po celoj kuci.Znate koja je to usteda vremena? Samim tim imale bi mnogo vise vremena za druzenje, sa sebe. Nema nikog da ti nabija nervozu, da te davi glupim pricama, da ti nabija komplekse pricama o nekim idealno gradjenim devojkama.Kako rece moja drugarica-nakon razvoda je pocela da zivi. Kaze,obaveze oko deteta su nista naspram obaveza prema odraslim (ali nazalost nezrelim) muskarcima.Vise je cistila oko muza nego oko deteta, takodje muz je mnogo vise izvoljevao oko hrane nego dete. Pa vi sad vidite???

lud sto posto

pre 9 godina

(Sasa, 22. avgust 2014 15:16)
Svako ima pravo da bira svoj put i buducnost koju zeli,pa tako i ti.Sto se tice tvog komentara,samo cu reci da su tvoji roditelji bili tako sebicni kao ti,ti sada ne bi ni postojao ni pisao ovakve komentare.
Nije u zivotu ni u braku sve med i mleko,ima trzavica,ali mnogo vise lepih trenutaka.Iako sam ozenjen,imam vremena da odem sa drugarima na basket,pice,igram igrice na racunaru,isto kao i supruga sto ima svoju slobodu za izlaske i slobodne trenutke.Naravno da je sve to u manjim kolicinama nego ranije,ali kada zivis sa normalnom osobom,sve se moze postici.Poenta je u uzajamnom postovanju i toleranciji.Ne zalim ni za cim,jer sada kada dodjem kuci,ceka me moja radost najveca na svetu.Taj nevini,iskreni osmeh i ljubav jednog deteta,ne moze da zameni ni jedna igrica,novac,sex,spavanje,provod,niti bilo sta drugo na svetu.

trambolina

pre 9 godina

@Tokyo,

Znaš kako, ima tu istine, ali i mnogo opštih mesta koja ne stoje. Ja, pre svega mislim da kasnije stupanje u brak dolazi sa povećanim mogućnostima jer ljudi žele više od života. Odnosno, ljudi više analiziraju sebe i spremniji su da se odupru pritisku ka stvaranju porodice. Moguće da se učitavam, ali uvek polazim od sebe i da ja npr. želim porodicu ništa i niko (nikakvi uslovi) me ne bi sprečili da je imam (na mnoge sam neverovatne žrtve bila spremna za stvari koje su mi bitne). Ali je ne želim. I nije mi jasno o kakvoj svi sebičnosti pričate jer mene odluke drugih ljudi ne interesuju, a ovako ispada da oni koji su se pooženili i poudavali nisu to učinili zarad sebe iz svojih sebičnih razloga nego zarad mene(drugih ljudi)?! To mi je teška glupost. I naravno da sa 30 godina nisi u mogućnosti da se prilagođavaš kao sa 20. Sa 20 nemaš pojma o životu i bitno ti je šta drugi misle i kako te vide. Sa 30 ti si već toliko dugo izmiren sa sobom, voliš sebe, imaš mnogo interesovanja, rituala, ugađaš sebi i naravno da nećeš ulaziti u zajednicu u kojoj će ti biti gore nego da si sam. A realno, kad pogledam 90% brakova, posebno one žene koje se raspadaju na šesnaest strana kristalno mi je jasno da takvim životom ne želim da živim. A i ne želim decu, a pretpostavljam da ih muškarci koji su meni zanimljivi žele tako da ni ne očekujem neku trajniju zajednicu sa partnerom. Eto ti lične priče, lišene društveno poželjne mantre o nemanju uslova.

Vojvođanin

pre 9 godina

Od slučaja do slučaja...Upoznali smo se kada sam imao 21, ona 19, živeli zajedno nevenčano 3 godine, venčali se ja 25, ona 23. Troje dece. Sad sam 44 i žao mi je što je nisam sreo ranije, žao mi je što nismo jedan drugom prva ljubav bili, žao uzalud propuštenih godina...
Onima koju će mi dodeliti "+" dalje ne moram pričati, a onima sa "-" nema svrhe bilo šta dalje pričati...

Cipiripi

pre 9 godina

sta je, neka riba te nije volela? E, pa, iznenadjence, NISI JEDINI. Nema tog muskarca ili zene koji nisu doziveli, proziveli i PREZIVELI ljubavnu patnju. I posle toga odrasli, ozenili se, udali, nasli sebi momka, devojku koja ih zeli. Ajde, brisi suzice i odrasti. A to sto i jedni i drugi kukaju kako oni drugi ne valjaju-to je mamljenje empatije i dobijanje drustvenih lajkova od "sapatnika", tj mlacenje prazne slave. Ajd za promenu, VOLITE SE MALO, LJUDI :)!
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Slavko, 21. avgust 2014 21:45)

A ko ti kaze da ja nisam preziveo? Imao sam ja vise negativnih iskustava, i mogu ti reci da sam i sam zadovoljan na koji nacin sam podnosio neke odvratne poteze koje su bivse partnerke pravile jer im je tako dunulo.
I ponavljam, ono sto sam napisao, ne baziram samo na licnom primeru, gledam po citavom svom okruzenju, a uglavnom su i moji ortaci takvi da kada su u vezi stvarno se daju do kraja, pa opet bivaju iskorisceni.

Djole

pre 9 godina

Nema to veze s ekonomijom nego s mentalitetom. Ko hoce da zivi u zajednici, pronaci ce nacina. Evo npr. Japanci imaju jaku ekonomiju ali su mladi ljudi opsednuti samim sobom i karijerom, uglavnom sami i ne pomisljaju ni na vezu a kamoli na brak i decu. Takvo vreme doslo.

Killer on the loose

pre 9 godina

Da zasnujem porodicu medju korumpiranim politicarima,lopovima,tajkunima,derikozama,rezacima plata i penzija,krimosima,pevaljkama,ubicama,raspalom zdravstvu,unistenoj poljoprivredi,u zemlji gde je preci tenis i rostiljanje za 1 Maj,u zemlji gde jedem hranu iz uvoza,u zemlji gde ne znas sta ce biti za 24h,medju 800 000 nezaposlenih...Vazi,necu jednu da zasnujm nego 8 za pocetak

Nook

pre 9 godina

"Po ovim komentarima samo su muškarci nesrećni. Kao da ih je neko terao da se žene i prava decu a ustvari su dobrovoljno stupili u brak. Šta je sa ženama?
(Jedna Riđokosa, 21. avgust 2014 20:05)"

Vidiš, mnoge je nateralo društvo.

lud sto posto

pre 9 godina

Brak je zajednica u kojem tolerancija igra najvazniju ulogu za njen opstanak,sto je danas mora se priznati sve manje zastupljeno,zato i dolazi do razvoda.Sa druge strane potrebno je ispuniti jos neke uslove,a to je pre svega reseno stambeno i finansijsko pitanje sto je kljuc za ulazak u brak kod velike vecine,jer ipak od ljubavi se ne moze ziveti.

Ne verujem

pre 9 godina

Ја знам да нећу у догледно време имати решено стамбено питање нити ћу моћи у материјалном смислу да обезбедим детету све што могу родитељи на западу (или добростојећи у Србији), али то ме неће спречити да заснујем породицу (са надам се бар троје деце). Ни моји родитељи нису имали ништа кад су мене добили, па су се трудили и због мене и сестре се доста тога одрекли. И хвала им на томе.
Тако ћу и ја, није ми тешко. Само да ЈЕ нађем :)
(она се боји да има 30, 21. avgust 2014 22:37)

Nisi sposoban sebe da izdrzavas, a hoces troje dece??!?

Gradjanin

pre 9 godina

@Vec nekoliko godina uzalud mastam o udaji i stvaranju porodice. Danasnji slobodni muskarci vecinom odbijaju ideju cak i zajednickig zivota. Skoro da padam u depresiju zbog toga. Zene, mislim da smo same sebi ucinile medvedju uslugu jer mnoge stvari dobijaju od nas na tacni, i bez braka ili zajednice: seks, posvecenost,vernost. Nesto mora da se menja...
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (Keti, 21. avgust 2014 17:05)

Keti, to ti poznajes takve. Poznajes muskarce sa losim stavom. Javi se... ;)

Slavko

pre 9 godina

@Cipiripi, sta je, neka riba te nije volela? E, pa, iznenadjence, NISI JEDINI. Nema tog muskarca ili zene koji nisu doziveli, proziveli i PREZIVELI ljubavnu patnju. I posle toga odrasli, ozenili se, udali, nasli sebi momka, devojku koja ih zeli. Ajde, brisi suzice i odrasti. A to sto i jedni i drugi kukaju kako oni drugi ne valjaju-to je mamljenje empatije i dobijanje drustvenih lajkova od "sapatnika", tj mlacenje prazne slave. Ajd za promenu, VOLITE SE MALO, LJUDI :)!

nica

pre 9 godina

Iskreno neshvatam taj negativan stav premazajednicibilo kog tipa.

svaki covek u prirodi ima potrebu za pripadnoscu od najranijih dana, pa tako i mi danas.

Zene se zale na muskarce , muskarci na zene i u krug, znaci u svima je problem,beyite od obaveza odrastanja. Svadja ce uvek biti imali 1 din ili 1000 000evra, bitno je da nadjete nekog ko ce Vam biti tu za vas uvek, tolerancija na prvommestu i rayumevanje.

Iskreno ubedjena sam da svi vi prizeljkujete da pronadjete nekog, ovakvi stavovi su samo odraz samoubedjivanja i ohrabrenja da je ovako bolje jer niste spremni nekom da se posvetite.

brak je uyajamno davanje,pomaganje,borba , sve...i lakse je jer je u dvoje

paranoid asteroid

pre 9 godina

Ozenjeni Muskarci imaju oci zarobljenika...ili robijasa koji ceka izvrsenje smrtne kazne.

(Znalac, 21. avgust 2014 18:12)

_________________________________

hehe, zvucis kao da ti je neki sveze ozenjeni slomio srce ;)

bojan

pre 9 godina

Brak nije igracka , pa lako cemo. Ako hoces ozeni se , udaj se niko te ne tera. Jednostavno je , ili ces sa nekim da podelis nacin zivota ili ides u slobodne strelce, pa kako kome odgovara. Sve vise ljudi misli na trenutan zivot a ne na buducnost. A to da li ides sa ortacima na gameing ili pivo , to zavisi kako se postavis. Uostalom sony 3 je 180e sa 4 dzojstika i brdo igrica.

xD

pre 9 godina

(Keti, 21. avgust 2014 17:05)

И променило се, новије генерације мушкараца невине и до 25-те!

Ana K.

pre 9 godina

Zasto su oni koji ne zele brak sebicni? Ne moze se generalizovati, ima i takvih i imaju pravo da budu sebicni, sta se to drugih tice, ima i onih istraumiranih od braka roditelja i ne zele ponovo da prodju kroz potencijalni pakao, ima i onih koji trenutno u zivotu ne zele dodatne obaveze, itd. i svi imaju pravo na svoj izbor. Citam neki kazu kako duboko u sebi svi zele da nekoga vole i nekome pripadaju, to je tacno, ali to sa brakom nema veze. Moze se voleti i biti u predivnoj vanbracnoj zajednici, a taj potpis na papiru niti je garant srece, niti pozrtvovanosti, niti zrelosti...