Ponedeljak, 28.07.2014.

19:20

Dan kada se iznad Bele kuće vijorila srpska zastava

Izvor: Facebook.com/USEmbassySerbia

Dan kada se iznad Bele kuæe vijorila srpska zastava IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

109 Komentari

Sortiraj po:

Dunster

pre 9 godina

Do ubistva Kenedija Amerika je bila izvor demokratije i slobode. Pijadestal vrlina. Nakon toga, do dana današnjeg, izvor sukoba i dvostrukih standarda. Svet pati zbog toga ali ostaje nada u izbor novog Kenedija u Americi kad tad.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Srbija,posle Jugoslavija su imale dobre odnose sa SAD.Jugoslavija je imala status najpovlascenije nacije u trgovini sa Amerikom.To znaci da smo mogli izvoziti sve u SAD i na nasu robu je naplacivana carina po najnizoj osnovi a nekad je i nije bilo.Period najboljih odnosa je vreme od 1950 do dolaska Milosevica na vlast.Koliko je Amerika pomogla Jugoslaviji i Srbiji niko joj nije pomogao!Odnosi koji vladaju sad posledica su Miloseviceve politike,ali to znate?
(mujcinovic salih, 30. jul 2014 22:4
-------------
Shodno vašem komentaru zaključujem, koliko je Milošević bio veliki čovek i državnik?! Ako su odnosi izmedju SAD i Srbije, koji vladaju danas, posledica Miloševićeve a ne američke politike, onda Vi zaista imate veliko i visoko mišljenje, kako o Srbiji i Srbima tako i o gospodinu Miloševiću? On jeste bio veliki čovek ali, ipak, nije bio baš toliko moćan. Srbija jeste jedna od najstarijih država u regionu a Srbi "nebeski narod" ali, nismo baš toliko uticajni i moćni. Gospodine Mujčinoviću ne volimo da nas blatite i unižavate ali, nemojte ni ovoliko da nas "glorifikujtete". Ipak smo mi mali narod i mala država.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Srbija,posle Jugoslavija su imale dobre odnose sa SAD.Jugoslavija je imala status najpovlascenije nacije u trgovini sa Amerikom.To znaci da smo mogli izvoziti sve u SAD i na nasu robu je naplacivana carina po najnizoj osnovi a nekad je i nije bilo.Period najboljih odnosa je vreme od 1950 do dolaska Milosevica na vlast.Koliko je Amerika pomogla Jugoslaviji i Srbiji niko joj nije pomogao!Odnosi koji vladaju sad posledica su Miloseviceve politike,ali to znate?

monte-video

pre 9 godina

Gospodine Obama i svi predsednici svih drzava, treba da se stidite sta ste uradili od Srbije! Treba da se ponosite vasim Predsednikom Vilsonom koji je uvideo istinske prijatelje tada!

N2

pre 9 godina

Bilo vitesko doba, kada su se viteska dela cinila i kada su se prepoznavala. Danas svi ispred morala postavljaju pitanje "A gde sam tu ja?".

mare

pre 9 godina

imali su ameri i po kojeg dobrog predsednika, ali ih njihovi potomci sramote poslednjih 30 godina, sa ovim gmo, chemtrails, haarp, fb, google, android,i ostalim sredstvima za kontrolu i unistenje.

mare

pre 9 godina

Михајло Пупин је био кућни пријатељ Вудра Вилсона, који је у многоме утицао на стварање нових граница на балкану после 1. светског рата.

Вероватно је то један од разлога зашто је ово урадио амерички председник, знајући ко су Срби.
(Михајло Пупин, 28. jul 2014 20:20)


Tacno, zahvaljujuci Pupinu, Srbija je dobila Banat (jer je Pupin iz Idvora, te je Vilsonu objasnio da je to prirodno deo Srbije i da treba da bude deo Srbije, sto je americki predsednik, izuzetno postujuci Pupina, uvazio).

Block

pre 9 godina

Kad razmislim i dalje je neverovatno kako smo olako ispustili svoju povlascenu poziciju u svetu koju su generacije i generacije pre Milosevica (jrvavo) gradile. Sa Ameriikom Srbija bukvalno nikada nije imala ama ni jedan jedini problem. Simbolicno prvi McDonalds u istocnoj Evropi je otvoren u Beogradu, koji je bio odredjen kao glavni centar za ulazak zapadnog kapitala u ovaj deo sveta (nesto kao Prag, Budimpesta i Varsava zajedno). Jugoslavija je bila ozbiljna drzava sa 22 miliona ljudi i solidnom privredom. Medjutim mi smo izabrali Milosevica, koji je godinu dana odbijao da se sretne sa americkim ambasadorom Vorenom Cimermanom (!), a ovaj ga je pozivao (preklinjao) jedno 10 puta. Niko na svetu ne odbija sastanak sa USA ambasadorom. Za to vreme Tudjman kleci danima u Vasingtonu da bi se sastao sa bilo kime iz americke administracije, preko najjacih mogucih hrvatskih lobista i ne uspeva. Btw, Rusija je priznala Hrvatsku pre Amerike. Na kraju je Ujka Sem izabrao stranu i dalje znamo. Cak smo i kasnije mogli neke stvari da ispravimo ali nikad nismo imali pametne drzavnike. Ako izuzmemo najjace zemlje (od cega smo mi daleeeeko) niko u savremenoj istoriji nije ostvario ni jedan nacionalni interes ako je imao Vasington protiv sebe. Pitanje kako ce i Rusi na kraju proci. Da se razumem ne idealizujem Amere, ali niko normalan ih ne okrece protiv sebe, a mogli smo ih imati na svojoj strani.

Paja

pre 9 godina

Teško da bi ovo pismo bilo napisano da Mihajlo Pupin nije bio lični prijatelj Vudra Vilsona. Zahvaljujući upravo Mihajlu Pupinu predsednik Vilson je uticao, da po Trijanonskom sporazumu, Srbiji odnosno kraljevini SHS posle I svetskog rata pripadne veliki deo Banata.

opax

pre 9 godina

''Mada nadjačani nadmoćnijim silama, njihova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena. Brutalna sila nije uticala na njihovu snažnu odluku da žrtvuju sve za slobodu i nezavisnost.'' Небеска Србија.

bivsi idealista

pre 9 godina

Znate sta, citajuci ovo pitam se kako je moguce da smo toliko u medjuvremenu zastranili, kao da nismo isti narod. A onda se setim prica Radoja Domanovica i Branislava Nusica i shvatim da se ovde u sustini nista nije promenilo.

bice bolje...

pre 9 godina

Nekad su postojali barem ideali, sta danas imamo, samo novac kao jedino merilo vrednosti. Ne verujem da bi danas iko ginuo za Srbiju kao nekad, ali kako se ova drzava odnosi prema svom narodu mozda i ne zasluzuje postovanje. Mozda nismo trebali da se opiremo austrijancima kasnije nemcima jer bi mozda danas bili bogatija drzava mozda sa drugacijom kulturom ali bi se barem znao red.

spale

pre 9 godina

@ Darko

Na ovaj komentar dodao bih samo - zelim da neko napravi kvalitetnu emisiju sa analizama (socioloskim, ekonomskim, kulturoloskim...)kako jedno drustvo za nepunih 100 god. iz takve pozicije dolazi u ovakvu, danas.
Verujem da bi bilo poucno mladjima.

AlekS

pre 9 godina

[link]

Pravo pitanje i ono koje se mnogo više tiče nas je: Gde je nestala ova Srbija?!
(Darko, 28. jul 2014 21:33)

Ta Srbija je "ostala" gde je i bila i kakva je bila. Srbija ne mrda van svojih granica kao ni tada, ne bomabarduje druge, ne otima tudje resurse, ne otvara vojne baze pred tudjima pragovima, ne ubija milione ratovima i sankcijama ...

glupi kralj

pre 9 godina

Kralj Aleksandar je kriv,tolike muke je srpski narod proziveo i on umesto velike Srbije izabere Jugoslaviju.Zato smo danas tu gde jesmo.

wag the dog

pre 9 godina

Mozda razlog sto smo od takve pozicije dosli u ovu danasnju zaista lezi na S. Milosevicu i SANU, ali ne smemo zaboraviti ni felatio-happy predsednika, laganje pred kongresnom komisijom, impichment proces i pokusaj skretanja paznje sa unutrasnjih problema na "plemenitu" misiju u balknaskoj vuko*ebini...

Srbin Jagodinac

pre 9 godina

Druga strana zastava koja je bila istaknuta pored Bele Kuce (istocno krilo) je Francuska, na dan 15. Jula 1920 (Dan Bastilje), u znak Americko-Francuskog prijateljstva (izvor The New York Times).

neutralni felsh

pre 9 godina

Ovo govori kakvu smo dobru startnu poziciju imali krajem 80-ih mi srbi. Ali, onda smo izabrali Slobu, Miru i Voju da nam vode politiku 90-ih i svi znamo kako se to završilo. Prema tome, hvala precima na časnoj i slavnoj istoriji, a mi današnje generacije bi trebalo da se sakrijemo u mišiju rupu i da ćutimo. Na drugoj strani, hrvati koji su imali krajem 80-ih daleko lošiju startnu poziciju, pogledajte gde su sada. Ali, oni su imali resurse i to ljudske pa su danas daleko ispred nas.
(Petar, 28. jul 2014 22:47)

sve si rekao. amerika je sve do pocetaka devedesetih bila veliki saveznik srbije, i narocito jugoslavije. prost narod zaboravlja kako rade te glomazne "carske" administracije: po inerciji - ako smo vec imali status prijateljske nacije, i naklonost foreign officea u doba tita za celu jugu (usa su podrzale komunist rezim - to je presedan), to se kasnije nastavilo po inerciji. amerika nije zelela rat na balkanu, to im u doba posle rusenja zida i hladnog rata, uopste nije lezalo. za rat smo krivi licno mi, narodi juge koji su pristali da ih tiho huskaju lokalni hegemoni, zarad njihovih interesa. kome je odgovarala jaka reformisana jugoslavija? nikom od srednjih igraca tipa grcka madjarska i slicni, pa i tada povrsna nemacka vizura. zato su svaki od njih bodrili svoje nove "sticenike", raznim "all sverc" kanalima.
a srbija i usa? epilog smo osetili. srbija je eto dozvolila sebi da se svrsta u red poludrzava koje su se otvoreno vijno suprostavile americi, ko sevrna koreja, despotski irak i slicni. i ko je tu kriv? pocelo je kad osiljeni sloba na pocetku mandata 6 meseci nije hteo da zovne usa ambasadora na audijenciju. sve je zvao, njega nije. ej, u to doba trazenja podrske i lobiranja... to moze samo politicki diletant pun velikih praznih reci. a mi se ko nacija oduvek lozimo na takve. i posle kriv djavo? ne nego luda glava, adio pameti daj nam toljagu.

Dr

pre 9 godina

Sve se promenilo 1944 godine kada su Ameri izdali Cicu, a doveli komunisticki olos na vlast. Taj isti olos nam jos uvek pravi probleme u vezama sa Amerikom.

winston

pre 9 godina

Gde su nestale ove Sjedinjene Američke Države. U to vreme istinski poštovalac i prijatelj Srba i Srbije, poštovalac slobode i nezavisnosti svih zemalja i naroda ovog sveta. Gde su nestale?
(vlada, 28. jul 2014 19:39)
Oni su jos uvek tu, nego bili su neki vladari u Srbiju sto nisu bili dobri ljudi, kao Sloba, i SAD nije mogao vise da podrzava Srbe. Nisu se Amerikanci promenili, nego Srbi.

ivan

pre 9 godina

da nije bilo Tita i ''Velike Jugoslavije'' mozda bi mogli uticati na dalji tok istorije, ovako je sve bilo zapecaceno, nije kriv ni Slobo ni SPS, ne budite naivni. nije vazno ko je bio na vlasti tada, cilj razbijanja drzave bi se sproveo svakako. sto se tice amerike, bila je i bice glavni krivac za nase propadanje.

Silver Surfer

pre 9 godina

@ DEDA CVETKO

Krajnje neprimeren komentar.
A ako Vi mislite da se sve to sto ste napisali dogodilo ni iz cega, onda nije ni cudo sto se dogodilo a kao drustvo dalje od ovog nismo mogli da dobacimo.

Inace, zahvaljujuci Mihajlu Pupinu Vojvodina je postala deo Srbije. Ali, pretpostavljam da mnogi misle da je Vojvodina oduvek bila njen deo. A kako se Srbija odnosila prema Vojvodini mozda najbolje oslikava pokret nastao pocetkom 30-ih godina proslog veka ciji je slogan bio "Vojvodina Vojvodjanima". Medjutim, nama su drugi uvek krivi. A nase krivice nigde nema.

Tadasnje vreme i ovo danas ne mogu se nikako porediti. Ali, u svakom slucaju ovo je bio divan gest. Samo ovde o pravim stvarima ljudi mogu da cuju sasvim slucajno, dok se mitomaniji i istorijskim poluistinama, koje interpretiraju kojekakvi sarlatani i samoproklamovani strucnjaci, pridaje najvise paznje.

Krkobaba

pre 9 godina

@Kocka

Posle Kartera nema vise ni traga od ovakve USA. Inace poslednji veliki, a za mene najveci predsednik USA, ali i grandiozna licnost celoga slobodoljubivog sveta je Frenklin Delano Ruzvelt, biran cak 4 puta od strane naroda, iako nije uspeo da zavrsi svoj mandat zbog bolesti i iznenadne smrti. Da je bilo vise takvih USA Predsednika danas bi svet bio mnogo bolje mesto za zivot. Ali danasnji americki politicko-ekonomski estabilisment se ugledao na jednoga drugoga i mnogo goreg savremenika Ruzvelta, ciji naslednici danas marsiraju Evropom, sa podignutom rukom i uz blagoslov Vasingtona. To je posledica nezajazljive grabljivosti i neprezanju od najgorih sredstava da se dodje do laznog blagostanja. Makar i preko leseva neduznih. Danasnja USA i ondasnja USA imaju samo zajednicko ime.

separatista

pre 9 godina

Beograd nema ulicu takvog čoveka, ali ima Ruzveltovu. Ruzvelt je '44 bez ikakve potrebe sravnio Beograd sa zemljom i to na Uskrs. Tada je poginulo više građana nego 6. aprila '41

Marko

pre 9 godina

Danas slobodoljublje nije vise na ceni ni u Americi. Gledaju se jos samo strateski interesi, a oni su ocigledno u druzenju sa Nemackom i boga pitaj zasto tacno Izraelom i u vrsenju pritiska na Rusiju sto je vec jasno i logicno.

salice

pre 9 godina

@Petar
mi nikako nismo imali dobru startnu poziciju 80-tih, zar mislite da je npr. ustav iz 74. slucajno donesen? citajte Bzezinskog pa ce vam biti jasnije kakve su planove Ameri imali sa nama (i jos uvek ih imaju i.sprovode dosledno). uostalom setite se saveznickog bombardovanja srbije '45. tesko da je s takvom.pozicijom bilo koji srpski.politicar pocetkom 90-tih mogao da napravi nesto dobro po.nas. druga je stvar sto s danasnje tacke gledista izgleda bolje da smo odmah skinuli gace, ali ne zanosite se, ne bi nas ni tada postovali. u sad odavno nema vise politicara kao sto je vv.

salice

pre 9 godina

@ s.,
Nisu Milosevic i Sanu krivi za pogorsanje odnosa sa SAD, pre ce biti da su oni posledica americkih poteza: procitaj malo sta su Bzezinski i ostali ideolozi americke spoljne politike pisali o njihovim planovima za Balkan jos 10ak god pre Milosevica! Jacanje muslimanskog faktora na Balkanu i Evropi a na racun slabljenja Srba, razbijanje Srbije na nekoliko delova (sto je, cudna mi cuda, uslo i u Ustav iz '74) itd. Sto naravno ne opravdava SM za mnoge druge stvari.Valja se informisati, dosta te ideologije i povrsnog zakljucivanja a u korist nase stete.

nesa

pre 9 godina

Zahvaljujuci amerikancima koji su kasnije izdali svoja uverenja,na srpskim zrtvama stvorene si i izmišljene barem cetri naroda i drzava na ovim prostorima danas.

Bane

pre 9 godina

Kada je za vreme drugog svetskog rata americki vojnik srpskog porekla George Muslin boravio medju Drazinim cetnicima zabelezio je da Srbi o bogu i Americi govore u istom dahu. To je sve pocelo da se menja komunistickom okupacijom. Nazalost kada se komunizam rusio sirom Evrope mi smo sami izdali svoju proslost i tradiciju i umesto pro-zapadnih nacionalnih snaga izabrali smo anti-zapadnog komunistu. Ostatak price znamo. Da li smo ikada sa sobom rascistili zasto smo tako izabrali svoju propast?

Toplicanin Milan

pre 9 godina

Amerika!!! Zemlja slobodnih i dom hrabrih!!!
(NS, 28. jul 2014 20:43)
-------------
Da li Vi to ozbiljno ili ste samo sarkasticni?! Bas me nasmejaste. Zemlja slobodnih i dom hrabrih?!

Bane

pre 9 godina

Zapanjen sam da mnogi po prvi put cuju za ovo. 90ih sam ovo i druge primere, kao da smo medju prvima na Balkanu i istocnoj Evropi imali diplomatske odnose sa Amerikom, pokusavao objasniti ljudima.

Neverovatno

pre 9 godina

@ " Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovništva i vojnoj moći"
Da li se ovo odnosi samo na 1914. ili i na 1999.?"
(cat, 28. jul 2014 20:50)

Zar ti stvarno verujes da je NATO u Kumanovu potpisao kapitulaciju?

Petar

pre 9 godina

Ovo govori kakvu smo dobru startnu poziciju imali krajem 80-ih mi srbi. Ali, onda smo izabrali Slobu, Miru i Voju da nam vode politiku 90-ih i svi znamo kako se to završilo. Prema tome, hvala precima na časnoj i slavnoj istoriji, a mi današnje generacije bi trebalo da se sakrijemo u mišiju rupu i da ćutimo. Na drugoj strani, hrvati koji su imali krajem 80-ih daleko lošiju startnu poziciju, pogledajte gde su sada. Ali, oni su imali resurse i to ljudske pa su danas daleko ispred nas.

Max

pre 9 godina

Jos kad bi danasnja komunisticka tvore ina imala ikakve veze sa zemljom ciju su elitu komunisti rasterali a sad koriste ime nekada ugledne zemlje.

Darko

pre 9 godina

http://www.b92.net/zivot/komentari.php?nav_id=882040#k13360897


Pravo pitanje i ono koje se mnogo više tiče nas je: Gde je nestala ova Srbija?!

Bruck

pre 9 godina

Druga zastava je od Engleske (Ujedinjenog Kraljevstva) kada su za vreme rata za nezavisnost zauzeli Vashington . Tada su pre nego sto su spalili belu kucu stavili svoju zastavu na jarbol.

Nemac a Srbin

pre 9 godina

Jutros na SAT RTS u vestima: Svet danas slavi ovaj dan kao pocetak WWI.
Nemci ni u vestima ni u novinama ni u Teletextovima na svim programima ni
rec! Ili,imam jednu knjigu,nem. izdanje,o zrtvama u tom ratu,npr.srpski
vojnici pogunulih oko 42000,Vucic u Nisu govori 402 hiljade...
Mozete li pouzdane podatke da objavite,da konacno znamo istinu? Mnogo je
Srbin stradao,ali gde je istina? Koliko? Moj deda Zivojin i Deda Mihajlo
se vratili sa Krfa,na srecu,a mnogi,na nesrecu nisu.Slava im svima!

Boris

pre 9 godina

Interesantan clanak, nisam znao za ovo. Danasnja Srbija i srbi vise nisu ni ista drzava, sa 100 puta promenjenim granicama, niti isti narod, nazalost skrenuli smo sa pravog puta. Kad i gde niko ne zna tacno, a da li cemo se vratiti na staro makar deseti deo od recenog ...to niko ne zna.

my way

pre 9 godina

Како се не најежити на овако нешто?! Нека је вечна слава нашим херојским прецима и свим страдалима! Нека опросте ако могу својим вођама које су пљунуле на њихово дело и жртву зарад југословенских заблуда због којих смо данас ту где јесмо и нама самима што их нисмо достојни. Ова рушевина СФРЈ не заслужује часно историјско име, Србија, које носи. Проклета Југославијо, камо среће да те никад било није, те би Србин данас Србом био!

Mile

pre 9 godina

Hvala nasim precima,nadam se da ce danasnje generacije i one koje dolaze opravdati njihovu zrtvu koju su podneli za nas i odrzavati secanje na njih.Budimo dostojni nasih predaka i ucimo nasu decu da vole svoju zemlju i narod.

cat

pre 9 godina

" Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovništva i vojnoj moći"
Da li se ovo odnosi samo na 1914. ili i na 1999.?

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Ne zaboravite, nasa ce se zastava uvek vijoriti na zgradama zapadnih institucija, pod uslovom da smo, kao narod u tim ratovima izgubili trecinu aktivnog stanovnistva. I posle Drugog svetskog rata smo bili na "pravoj" strani, ali je prethodno po raznim logorima, jamama i vrtacama nestalo preko milion Srba. I u poslednjim sukobima na Balkanu, bili bismo miljenici zapada odnsno, na "pravoj" strani, samo da smo dozvolili da pogine jos milion Srba. Ne budite naivni Srbi su "pravilni i dobri" samo kada ginu i kada nestaju.

Михајло Пупин

pre 9 godina

Михајло Пупин је био кућни пријатељ Вудра Вилсона, који је у многоме утицао на стварање нових граница на балкану после 1. светског рата.

Вероватно је то један од разлога зашто је ово урадио амерички председник, знајући ко су Срби.

Uros

pre 9 godina

Strvarno neverovatna stvar, koliko je lepo biti Srbin i citati ovo! Cak su i ti Amerikanci prepoznali velicinu naseg naroda i koliko je dubok nas patriotizam !

8+554

pre 9 godina

Fenomenalan tekst predsednika Vilsona. Prvi put cujem za to da je nasa zastava bila podignuta iznad Bele Kuce, vise sam slusao da smo mi trn u oku amerikancima i drugim nacijama nego ovakve stvari. Svaka cast za B92 sto su objavili ovakav tekst.

DEDA CVETKO

pre 9 godina

Narodu Sjedinjenih Država:

U ponedeljak 24. marta navršilo se 18 godina od dana kada je odvažni srpski narod, pre nego da se izloži lukavom i nedostojnom progonu NATO zlikovaca, i to BEZ OBJAVE RATA bilo Sjedunjenih Drzava bilo Ujedinjenog Kraljvstva, bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od neprijatelja rešenog da ga uništi. Plemeniti je taj narod odgovorio. Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemalja STO (100) puta većim po broju stanovništva i vojnoj moći, i tek kada su 72 dana bili bombardovani i nakon što su Turska, Albanija, Saudijska Arabija i Al-Kaidini teroristi zajednicki pritekli u pomoć NATO snagama, bili su primorani da potpisu ponizavajuce primirje. Iako je njihova zemlja bila opustošena i njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen. Mada nadjačani nadmoćnijim silama, njihova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena. Brutalna sila NATO-a nije uticala na njihovu snažnu odluku da žrtvuju sve za slobodu i nezavisnost.

Primereno je da narod Sjedinjenih Američkih Država, privržen očiglednoj istini da je pravo naroda svih država, malih i velikih, da žive sopstvenim životom i da biraju svoje vlade, prisećajući se da su načela za koje se Srbija viteški borila i propatila ista ona načela za koja se zalažu narodi Republike Srpske, Krima, Donbasa, Juzne Osetije, Abhazije i Kurdistana.

24. Marta 2017. godine
u Vasingtonu,
Elizabet Voren
Predsenica SAD

vlada

pre 9 godina

Gde su nestale ove Sjedinjene Američke Države. U to vreme istinski poštovalac i prijatelj Srba i Srbije, poštovalac slobode i nezavisnosti svih zemalja i naroda ovog sveta. Gde su nestale?

Duke

pre 9 godina

I sta se promenilo posle 100 godina?
Germani i dalje imaju zelju da vladaju ovaj put ce prvo Evropu da bace na kolena a onda svet.
Samo su amerikanci promenili saveznike ostalo manje vise isto.

jojkic

pre 9 godina

Čekajte da patriotski bot-ovi razmisle, jer ovo pozitivno ili negativno.
Pardon njihovi programeri nek razmisle, ne verujem da će domaći bot-ovi moći da povežu ovako oprećne informacije :D , upašće u mrtvu petlju, i onda mora restart :P

marko

pre 9 godina

ne bih se mnogo ganuo sa tim americkim govorima...jer njihovi govori su uvek bili iz interesa, bas kao sto to sada rade sa narodom kosova...

Михајло Пупин

pre 9 godina

Михајло Пупин је био кућни пријатељ Вудра Вилсона, који је у многоме утицао на стварање нових граница на балкану после 1. светског рата.

Вероватно је то један од разлога зашто је ово урадио амерички председник, знајући ко су Срби.

Petar

pre 9 godina

Ovo govori kakvu smo dobru startnu poziciju imali krajem 80-ih mi srbi. Ali, onda smo izabrali Slobu, Miru i Voju da nam vode politiku 90-ih i svi znamo kako se to završilo. Prema tome, hvala precima na časnoj i slavnoj istoriji, a mi današnje generacije bi trebalo da se sakrijemo u mišiju rupu i da ćutimo. Na drugoj strani, hrvati koji su imali krajem 80-ih daleko lošiju startnu poziciju, pogledajte gde su sada. Ali, oni su imali resurse i to ljudske pa su danas daleko ispred nas.

vlada

pre 9 godina

Gde su nestale ove Sjedinjene Američke Države. U to vreme istinski poštovalac i prijatelj Srba i Srbije, poštovalac slobode i nezavisnosti svih zemalja i naroda ovog sveta. Gde su nestale?

jojkic

pre 9 godina

Čekajte da patriotski bot-ovi razmisle, jer ovo pozitivno ili negativno.
Pardon njihovi programeri nek razmisle, ne verujem da će domaći bot-ovi moći da povežu ovako oprećne informacije :D , upašće u mrtvu petlju, i onda mora restart :P

Bane

pre 9 godina

Zapanjen sam da mnogi po prvi put cuju za ovo. 90ih sam ovo i druge primere, kao da smo medju prvima na Balkanu i istocnoj Evropi imali diplomatske odnose sa Amerikom, pokusavao objasniti ljudima.

Neverovatno

pre 9 godina

@ " Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovništva i vojnoj moći"
Da li se ovo odnosi samo na 1914. ili i na 1999.?"
(cat, 28. jul 2014 20:50)

Zar ti stvarno verujes da je NATO u Kumanovu potpisao kapitulaciju?

8+554

pre 9 godina

Fenomenalan tekst predsednika Vilsona. Prvi put cujem za to da je nasa zastava bila podignuta iznad Bele Kuce, vise sam slusao da smo mi trn u oku amerikancima i drugim nacijama nego ovakve stvari. Svaka cast za B92 sto su objavili ovakav tekst.

Nemac a Srbin

pre 9 godina

Jutros na SAT RTS u vestima: Svet danas slavi ovaj dan kao pocetak WWI.
Nemci ni u vestima ni u novinama ni u Teletextovima na svim programima ni
rec! Ili,imam jednu knjigu,nem. izdanje,o zrtvama u tom ratu,npr.srpski
vojnici pogunulih oko 42000,Vucic u Nisu govori 402 hiljade...
Mozete li pouzdane podatke da objavite,da konacno znamo istinu? Mnogo je
Srbin stradao,ali gde je istina? Koliko? Moj deda Zivojin i Deda Mihajlo
se vratili sa Krfa,na srecu,a mnogi,na nesrecu nisu.Slava im svima!

DEDA CVETKO

pre 9 godina

Narodu Sjedinjenih Država:

U ponedeljak 24. marta navršilo se 18 godina od dana kada je odvažni srpski narod, pre nego da se izloži lukavom i nedostojnom progonu NATO zlikovaca, i to BEZ OBJAVE RATA bilo Sjedunjenih Drzava bilo Ujedinjenog Kraljvstva, bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od neprijatelja rešenog da ga uništi. Plemeniti je taj narod odgovorio. Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemalja STO (100) puta većim po broju stanovništva i vojnoj moći, i tek kada su 72 dana bili bombardovani i nakon što su Turska, Albanija, Saudijska Arabija i Al-Kaidini teroristi zajednicki pritekli u pomoć NATO snagama, bili su primorani da potpisu ponizavajuce primirje. Iako je njihova zemlja bila opustošena i njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen. Mada nadjačani nadmoćnijim silama, njihova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena. Brutalna sila NATO-a nije uticala na njihovu snažnu odluku da žrtvuju sve za slobodu i nezavisnost.

Primereno je da narod Sjedinjenih Američkih Država, privržen očiglednoj istini da je pravo naroda svih država, malih i velikih, da žive sopstvenim životom i da biraju svoje vlade, prisećajući se da su načela za koje se Srbija viteški borila i propatila ista ona načela za koja se zalažu narodi Republike Srpske, Krima, Donbasa, Juzne Osetije, Abhazije i Kurdistana.

24. Marta 2017. godine
u Vasingtonu,
Elizabet Voren
Predsenica SAD

Bane

pre 9 godina

Kada je za vreme drugog svetskog rata americki vojnik srpskog porekla George Muslin boravio medju Drazinim cetnicima zabelezio je da Srbi o bogu i Americi govore u istom dahu. To je sve pocelo da se menja komunistickom okupacijom. Nazalost kada se komunizam rusio sirom Evrope mi smo sami izdali svoju proslost i tradiciju i umesto pro-zapadnih nacionalnih snaga izabrali smo anti-zapadnog komunistu. Ostatak price znamo. Da li smo ikada sa sobom rascistili zasto smo tako izabrali svoju propast?

cat

pre 9 godina

" Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovništva i vojnoj moći"
Da li se ovo odnosi samo na 1914. ili i na 1999.?

my way

pre 9 godina

Како се не најежити на овако нешто?! Нека је вечна слава нашим херојским прецима и свим страдалима! Нека опросте ако могу својим вођама које су пљунуле на њихово дело и жртву зарад југословенских заблуда због којих смо данас ту где јесмо и нама самима што их нисмо достојни. Ова рушевина СФРЈ не заслужује часно историјско име, Србија, које носи. Проклета Југославијо, камо среће да те никад било није, те би Србин данас Србом био!

Darko

pre 9 godina

http://www.b92.net/zivot/komentari.php?nav_id=882040#k13360897


Pravo pitanje i ono koje se mnogo više tiče nas je: Gde je nestala ova Srbija?!

Toplicanin Milan

pre 9 godina

Amerika!!! Zemlja slobodnih i dom hrabrih!!!
(NS, 28. jul 2014 20:43)
-------------
Da li Vi to ozbiljno ili ste samo sarkasticni?! Bas me nasmejaste. Zemlja slobodnih i dom hrabrih?!

Mile

pre 9 godina

Hvala nasim precima,nadam se da ce danasnje generacije i one koje dolaze opravdati njihovu zrtvu koju su podneli za nas i odrzavati secanje na njih.Budimo dostojni nasih predaka i ucimo nasu decu da vole svoju zemlju i narod.

Boris

pre 9 godina

Interesantan clanak, nisam znao za ovo. Danasnja Srbija i srbi vise nisu ni ista drzava, sa 100 puta promenjenim granicama, niti isti narod, nazalost skrenuli smo sa pravog puta. Kad i gde niko ne zna tacno, a da li cemo se vratiti na staro makar deseti deo od recenog ...to niko ne zna.

Uros

pre 9 godina

Strvarno neverovatna stvar, koliko je lepo biti Srbin i citati ovo! Cak su i ti Amerikanci prepoznali velicinu naseg naroda i koliko je dubok nas patriotizam !

Duke

pre 9 godina

I sta se promenilo posle 100 godina?
Germani i dalje imaju zelju da vladaju ovaj put ce prvo Evropu da bace na kolena a onda svet.
Samo su amerikanci promenili saveznike ostalo manje vise isto.

Bruck

pre 9 godina

Druga zastava je od Engleske (Ujedinjenog Kraljevstva) kada su za vreme rata za nezavisnost zauzeli Vashington . Tada su pre nego sto su spalili belu kucu stavili svoju zastavu na jarbol.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Ne zaboravite, nasa ce se zastava uvek vijoriti na zgradama zapadnih institucija, pod uslovom da smo, kao narod u tim ratovima izgubili trecinu aktivnog stanovnistva. I posle Drugog svetskog rata smo bili na "pravoj" strani, ali je prethodno po raznim logorima, jamama i vrtacama nestalo preko milion Srba. I u poslednjim sukobima na Balkanu, bili bismo miljenici zapada odnsno, na "pravoj" strani, samo da smo dozvolili da pogine jos milion Srba. Ne budite naivni Srbi su "pravilni i dobri" samo kada ginu i kada nestaju.

Max

pre 9 godina

Jos kad bi danasnja komunisticka tvore ina imala ikakve veze sa zemljom ciju su elitu komunisti rasterali a sad koriste ime nekada ugledne zemlje.

Block

pre 9 godina

Kad razmislim i dalje je neverovatno kako smo olako ispustili svoju povlascenu poziciju u svetu koju su generacije i generacije pre Milosevica (jrvavo) gradile. Sa Ameriikom Srbija bukvalno nikada nije imala ama ni jedan jedini problem. Simbolicno prvi McDonalds u istocnoj Evropi je otvoren u Beogradu, koji je bio odredjen kao glavni centar za ulazak zapadnog kapitala u ovaj deo sveta (nesto kao Prag, Budimpesta i Varsava zajedno). Jugoslavija je bila ozbiljna drzava sa 22 miliona ljudi i solidnom privredom. Medjutim mi smo izabrali Milosevica, koji je godinu dana odbijao da se sretne sa americkim ambasadorom Vorenom Cimermanom (!), a ovaj ga je pozivao (preklinjao) jedno 10 puta. Niko na svetu ne odbija sastanak sa USA ambasadorom. Za to vreme Tudjman kleci danima u Vasingtonu da bi se sastao sa bilo kime iz americke administracije, preko najjacih mogucih hrvatskih lobista i ne uspeva. Btw, Rusija je priznala Hrvatsku pre Amerike. Na kraju je Ujka Sem izabrao stranu i dalje znamo. Cak smo i kasnije mogli neke stvari da ispravimo ali nikad nismo imali pametne drzavnike. Ako izuzmemo najjace zemlje (od cega smo mi daleeeeko) niko u savremenoj istoriji nije ostvario ni jedan nacionalni interes ako je imao Vasington protiv sebe. Pitanje kako ce i Rusi na kraju proci. Da se razumem ne idealizujem Amere, ali niko normalan ih ne okrece protiv sebe, a mogli smo ih imati na svojoj strani.

marko

pre 9 godina

ne bih se mnogo ganuo sa tim americkim govorima...jer njihovi govori su uvek bili iz interesa, bas kao sto to sada rade sa narodom kosova...

separatista

pre 9 godina

Beograd nema ulicu takvog čoveka, ali ima Ruzveltovu. Ruzvelt je '44 bez ikakve potrebe sravnio Beograd sa zemljom i to na Uskrs. Tada je poginulo više građana nego 6. aprila '41

glupi kralj

pre 9 godina

Kralj Aleksandar je kriv,tolike muke je srpski narod proziveo i on umesto velike Srbije izabere Jugoslaviju.Zato smo danas tu gde jesmo.

Paja

pre 9 godina

Teško da bi ovo pismo bilo napisano da Mihajlo Pupin nije bio lični prijatelj Vudra Vilsona. Zahvaljujući upravo Mihajlu Pupinu predsednik Vilson je uticao, da po Trijanonskom sporazumu, Srbiji odnosno kraljevini SHS posle I svetskog rata pripadne veliki deo Banata.

nesa

pre 9 godina

Zahvaljujuci amerikancima koji su kasnije izdali svoja uverenja,na srpskim zrtvama stvorene si i izmišljene barem cetri naroda i drzava na ovim prostorima danas.

bivsi idealista

pre 9 godina

Znate sta, citajuci ovo pitam se kako je moguce da smo toliko u medjuvremenu zastranili, kao da nismo isti narod. A onda se setim prica Radoja Domanovica i Branislava Nusica i shvatim da se ovde u sustini nista nije promenilo.

mare

pre 9 godina

Михајло Пупин је био кућни пријатељ Вудра Вилсона, који је у многоме утицао на стварање нових граница на балкану после 1. светског рата.

Вероватно је то један од разлога зашто је ово урадио амерички председник, знајући ко су Срби.
(Михајло Пупин, 28. jul 2014 20:20)


Tacno, zahvaljujuci Pupinu, Srbija je dobila Banat (jer je Pupin iz Idvora, te je Vilsonu objasnio da je to prirodno deo Srbije i da treba da bude deo Srbije, sto je americki predsednik, izuzetno postujuci Pupina, uvazio).

monte-video

pre 9 godina

Gospodine Obama i svi predsednici svih drzava, treba da se stidite sta ste uradili od Srbije! Treba da se ponosite vasim Predsednikom Vilsonom koji je uvideo istinske prijatelje tada!

neutralni felsh

pre 9 godina

Ovo govori kakvu smo dobru startnu poziciju imali krajem 80-ih mi srbi. Ali, onda smo izabrali Slobu, Miru i Voju da nam vode politiku 90-ih i svi znamo kako se to završilo. Prema tome, hvala precima na časnoj i slavnoj istoriji, a mi današnje generacije bi trebalo da se sakrijemo u mišiju rupu i da ćutimo. Na drugoj strani, hrvati koji su imali krajem 80-ih daleko lošiju startnu poziciju, pogledajte gde su sada. Ali, oni su imali resurse i to ljudske pa su danas daleko ispred nas.
(Petar, 28. jul 2014 22:47)

sve si rekao. amerika je sve do pocetaka devedesetih bila veliki saveznik srbije, i narocito jugoslavije. prost narod zaboravlja kako rade te glomazne "carske" administracije: po inerciji - ako smo vec imali status prijateljske nacije, i naklonost foreign officea u doba tita za celu jugu (usa su podrzale komunist rezim - to je presedan), to se kasnije nastavilo po inerciji. amerika nije zelela rat na balkanu, to im u doba posle rusenja zida i hladnog rata, uopste nije lezalo. za rat smo krivi licno mi, narodi juge koji su pristali da ih tiho huskaju lokalni hegemoni, zarad njihovih interesa. kome je odgovarala jaka reformisana jugoslavija? nikom od srednjih igraca tipa grcka madjarska i slicni, pa i tada povrsna nemacka vizura. zato su svaki od njih bodrili svoje nove "sticenike", raznim "all sverc" kanalima.
a srbija i usa? epilog smo osetili. srbija je eto dozvolila sebi da se svrsta u red poludrzava koje su se otvoreno vijno suprostavile americi, ko sevrna koreja, despotski irak i slicni. i ko je tu kriv? pocelo je kad osiljeni sloba na pocetku mandata 6 meseci nije hteo da zovne usa ambasadora na audijenciju. sve je zvao, njega nije. ej, u to doba trazenja podrske i lobiranja... to moze samo politicki diletant pun velikih praznih reci. a mi se ko nacija oduvek lozimo na takve. i posle kriv djavo? ne nego luda glava, adio pameti daj nam toljagu.

salice

pre 9 godina

@Petar
mi nikako nismo imali dobru startnu poziciju 80-tih, zar mislite da je npr. ustav iz 74. slucajno donesen? citajte Bzezinskog pa ce vam biti jasnije kakve su planove Ameri imali sa nama (i jos uvek ih imaju i.sprovode dosledno). uostalom setite se saveznickog bombardovanja srbije '45. tesko da je s takvom.pozicijom bilo koji srpski.politicar pocetkom 90-tih mogao da napravi nesto dobro po.nas. druga je stvar sto s danasnje tacke gledista izgleda bolje da smo odmah skinuli gace, ali ne zanosite se, ne bi nas ni tada postovali. u sad odavno nema vise politicara kao sto je vv.

salice

pre 9 godina

@ s.,
Nisu Milosevic i Sanu krivi za pogorsanje odnosa sa SAD, pre ce biti da su oni posledica americkih poteza: procitaj malo sta su Bzezinski i ostali ideolozi americke spoljne politike pisali o njihovim planovima za Balkan jos 10ak god pre Milosevica! Jacanje muslimanskog faktora na Balkanu i Evropi a na racun slabljenja Srba, razbijanje Srbije na nekoliko delova (sto je, cudna mi cuda, uslo i u Ustav iz '74) itd. Sto naravno ne opravdava SM za mnoge druge stvari.Valja se informisati, dosta te ideologije i povrsnog zakljucivanja a u korist nase stete.

spale

pre 9 godina

@ Darko

Na ovaj komentar dodao bih samo - zelim da neko napravi kvalitetnu emisiju sa analizama (socioloskim, ekonomskim, kulturoloskim...)kako jedno drustvo za nepunih 100 god. iz takve pozicije dolazi u ovakvu, danas.
Verujem da bi bilo poucno mladjima.

N2

pre 9 godina

Bilo vitesko doba, kada su se viteska dela cinila i kada su se prepoznavala. Danas svi ispred morala postavljaju pitanje "A gde sam tu ja?".

Marko

pre 9 godina

Danas slobodoljublje nije vise na ceni ni u Americi. Gledaju se jos samo strateski interesi, a oni su ocigledno u druzenju sa Nemackom i boga pitaj zasto tacno Izraelom i u vrsenju pritiska na Rusiju sto je vec jasno i logicno.

Srbin Jagodinac

pre 9 godina

Druga strana zastava koja je bila istaknuta pored Bele Kuce (istocno krilo) je Francuska, na dan 15. Jula 1920 (Dan Bastilje), u znak Americko-Francuskog prijateljstva (izvor The New York Times).

bice bolje...

pre 9 godina

Nekad su postojali barem ideali, sta danas imamo, samo novac kao jedino merilo vrednosti. Ne verujem da bi danas iko ginuo za Srbiju kao nekad, ali kako se ova drzava odnosi prema svom narodu mozda i ne zasluzuje postovanje. Mozda nismo trebali da se opiremo austrijancima kasnije nemcima jer bi mozda danas bili bogatija drzava mozda sa drugacijom kulturom ali bi se barem znao red.

Silver Surfer

pre 9 godina

@ DEDA CVETKO

Krajnje neprimeren komentar.
A ako Vi mislite da se sve to sto ste napisali dogodilo ni iz cega, onda nije ni cudo sto se dogodilo a kao drustvo dalje od ovog nismo mogli da dobacimo.

Inace, zahvaljujuci Mihajlu Pupinu Vojvodina je postala deo Srbije. Ali, pretpostavljam da mnogi misle da je Vojvodina oduvek bila njen deo. A kako se Srbija odnosila prema Vojvodini mozda najbolje oslikava pokret nastao pocetkom 30-ih godina proslog veka ciji je slogan bio "Vojvodina Vojvodjanima". Medjutim, nama su drugi uvek krivi. A nase krivice nigde nema.

Tadasnje vreme i ovo danas ne mogu se nikako porediti. Ali, u svakom slucaju ovo je bio divan gest. Samo ovde o pravim stvarima ljudi mogu da cuju sasvim slucajno, dok se mitomaniji i istorijskim poluistinama, koje interpretiraju kojekakvi sarlatani i samoproklamovani strucnjaci, pridaje najvise paznje.

Dr

pre 9 godina

Sve se promenilo 1944 godine kada su Ameri izdali Cicu, a doveli komunisticki olos na vlast. Taj isti olos nam jos uvek pravi probleme u vezama sa Amerikom.

winston

pre 9 godina

Gde su nestale ove Sjedinjene Američke Države. U to vreme istinski poštovalac i prijatelj Srba i Srbije, poštovalac slobode i nezavisnosti svih zemalja i naroda ovog sveta. Gde su nestale?
(vlada, 28. jul 2014 19:39)
Oni su jos uvek tu, nego bili su neki vladari u Srbiju sto nisu bili dobri ljudi, kao Sloba, i SAD nije mogao vise da podrzava Srbe. Nisu se Amerikanci promenili, nego Srbi.

wag the dog

pre 9 godina

Mozda razlog sto smo od takve pozicije dosli u ovu danasnju zaista lezi na S. Milosevicu i SANU, ali ne smemo zaboraviti ni felatio-happy predsednika, laganje pred kongresnom komisijom, impichment proces i pokusaj skretanja paznje sa unutrasnjih problema na "plemenitu" misiju u balknaskoj vuko*ebini...

AlekS

pre 9 godina

[link]

Pravo pitanje i ono koje se mnogo više tiče nas je: Gde je nestala ova Srbija?!
(Darko, 28. jul 2014 21:33)

Ta Srbija je "ostala" gde je i bila i kakva je bila. Srbija ne mrda van svojih granica kao ni tada, ne bomabarduje druge, ne otima tudje resurse, ne otvara vojne baze pred tudjima pragovima, ne ubija milione ratovima i sankcijama ...

mare

pre 9 godina

imali su ameri i po kojeg dobrog predsednika, ali ih njihovi potomci sramote poslednjih 30 godina, sa ovim gmo, chemtrails, haarp, fb, google, android,i ostalim sredstvima za kontrolu i unistenje.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Srbija,posle Jugoslavija su imale dobre odnose sa SAD.Jugoslavija je imala status najpovlascenije nacije u trgovini sa Amerikom.To znaci da smo mogli izvoziti sve u SAD i na nasu robu je naplacivana carina po najnizoj osnovi a nekad je i nije bilo.Period najboljih odnosa je vreme od 1950 do dolaska Milosevica na vlast.Koliko je Amerika pomogla Jugoslaviji i Srbiji niko joj nije pomogao!Odnosi koji vladaju sad posledica su Miloseviceve politike,ali to znate?

Dunster

pre 9 godina

Do ubistva Kenedija Amerika je bila izvor demokratije i slobode. Pijadestal vrlina. Nakon toga, do dana današnjeg, izvor sukoba i dvostrukih standarda. Svet pati zbog toga ali ostaje nada u izbor novog Kenedija u Americi kad tad.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Srbija,posle Jugoslavija su imale dobre odnose sa SAD.Jugoslavija je imala status najpovlascenije nacije u trgovini sa Amerikom.To znaci da smo mogli izvoziti sve u SAD i na nasu robu je naplacivana carina po najnizoj osnovi a nekad je i nije bilo.Period najboljih odnosa je vreme od 1950 do dolaska Milosevica na vlast.Koliko je Amerika pomogla Jugoslaviji i Srbiji niko joj nije pomogao!Odnosi koji vladaju sad posledica su Miloseviceve politike,ali to znate?
(mujcinovic salih, 30. jul 2014 22:4
-------------
Shodno vašem komentaru zaključujem, koliko je Milošević bio veliki čovek i državnik?! Ako su odnosi izmedju SAD i Srbije, koji vladaju danas, posledica Miloševićeve a ne američke politike, onda Vi zaista imate veliko i visoko mišljenje, kako o Srbiji i Srbima tako i o gospodinu Miloševiću? On jeste bio veliki čovek ali, ipak, nije bio baš toliko moćan. Srbija jeste jedna od najstarijih država u regionu a Srbi "nebeski narod" ali, nismo baš toliko uticajni i moćni. Gospodine Mujčinoviću ne volimo da nas blatite i unižavate ali, nemojte ni ovoliko da nas "glorifikujtete". Ipak smo mi mali narod i mala država.

opax

pre 9 godina

''Mada nadjačani nadmoćnijim silama, njihova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena. Brutalna sila nije uticala na njihovu snažnu odluku da žrtvuju sve za slobodu i nezavisnost.'' Небеска Србија.

Krkobaba

pre 9 godina

@Kocka

Posle Kartera nema vise ni traga od ovakve USA. Inace poslednji veliki, a za mene najveci predsednik USA, ali i grandiozna licnost celoga slobodoljubivog sveta je Frenklin Delano Ruzvelt, biran cak 4 puta od strane naroda, iako nije uspeo da zavrsi svoj mandat zbog bolesti i iznenadne smrti. Da je bilo vise takvih USA Predsednika danas bi svet bio mnogo bolje mesto za zivot. Ali danasnji americki politicko-ekonomski estabilisment se ugledao na jednoga drugoga i mnogo goreg savremenika Ruzvelta, ciji naslednici danas marsiraju Evropom, sa podignutom rukom i uz blagoslov Vasingtona. To je posledica nezajazljive grabljivosti i neprezanju od najgorih sredstava da se dodje do laznog blagostanja. Makar i preko leseva neduznih. Danasnja USA i ondasnja USA imaju samo zajednicko ime.

ivan

pre 9 godina

da nije bilo Tita i ''Velike Jugoslavije'' mozda bi mogli uticati na dalji tok istorije, ovako je sve bilo zapecaceno, nije kriv ni Slobo ni SPS, ne budite naivni. nije vazno ko je bio na vlasti tada, cilj razbijanja drzave bi se sproveo svakako. sto se tice amerike, bila je i bice glavni krivac za nase propadanje.

DEDA CVETKO

pre 9 godina

Narodu Sjedinjenih Država:

U ponedeljak 24. marta navršilo se 18 godina od dana kada je odvažni srpski narod, pre nego da se izloži lukavom i nedostojnom progonu NATO zlikovaca, i to BEZ OBJAVE RATA bilo Sjedunjenih Drzava bilo Ujedinjenog Kraljvstva, bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od neprijatelja rešenog da ga uništi. Plemeniti je taj narod odgovorio. Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemalja STO (100) puta većim po broju stanovništva i vojnoj moći, i tek kada su 72 dana bili bombardovani i nakon što su Turska, Albanija, Saudijska Arabija i Al-Kaidini teroristi zajednicki pritekli u pomoć NATO snagama, bili su primorani da potpisu ponizavajuce primirje. Iako je njihova zemlja bila opustošena i njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen. Mada nadjačani nadmoćnijim silama, njihova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena. Brutalna sila NATO-a nije uticala na njihovu snažnu odluku da žrtvuju sve za slobodu i nezavisnost.

Primereno je da narod Sjedinjenih Američkih Država, privržen očiglednoj istini da je pravo naroda svih država, malih i velikih, da žive sopstvenim životom i da biraju svoje vlade, prisećajući se da su načela za koje se Srbija viteški borila i propatila ista ona načela za koja se zalažu narodi Republike Srpske, Krima, Donbasa, Juzne Osetije, Abhazije i Kurdistana.

24. Marta 2017. godine
u Vasingtonu,
Elizabet Voren
Predsenica SAD

Toplicanin Milan

pre 9 godina

Amerika!!! Zemlja slobodnih i dom hrabrih!!!
(NS, 28. jul 2014 20:43)
-------------
Da li Vi to ozbiljno ili ste samo sarkasticni?! Bas me nasmejaste. Zemlja slobodnih i dom hrabrih?!

cat

pre 9 godina

" Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovništva i vojnoj moći"
Da li se ovo odnosi samo na 1914. ili i na 1999.?

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Ne zaboravite, nasa ce se zastava uvek vijoriti na zgradama zapadnih institucija, pod uslovom da smo, kao narod u tim ratovima izgubili trecinu aktivnog stanovnistva. I posle Drugog svetskog rata smo bili na "pravoj" strani, ali je prethodno po raznim logorima, jamama i vrtacama nestalo preko milion Srba. I u poslednjim sukobima na Balkanu, bili bismo miljenici zapada odnsno, na "pravoj" strani, samo da smo dozvolili da pogine jos milion Srba. Ne budite naivni Srbi su "pravilni i dobri" samo kada ginu i kada nestaju.

Petar

pre 9 godina

Ovo govori kakvu smo dobru startnu poziciju imali krajem 80-ih mi srbi. Ali, onda smo izabrali Slobu, Miru i Voju da nam vode politiku 90-ih i svi znamo kako se to završilo. Prema tome, hvala precima na časnoj i slavnoj istoriji, a mi današnje generacije bi trebalo da se sakrijemo u mišiju rupu i da ćutimo. Na drugoj strani, hrvati koji su imali krajem 80-ih daleko lošiju startnu poziciju, pogledajte gde su sada. Ali, oni su imali resurse i to ljudske pa su danas daleko ispred nas.

marko

pre 9 godina

ne bih se mnogo ganuo sa tim americkim govorima...jer njihovi govori su uvek bili iz interesa, bas kao sto to sada rade sa narodom kosova...

vlada

pre 9 godina

Gde su nestale ove Sjedinjene Američke Države. U to vreme istinski poštovalac i prijatelj Srba i Srbije, poštovalac slobode i nezavisnosti svih zemalja i naroda ovog sveta. Gde su nestale?

Duke

pre 9 godina

I sta se promenilo posle 100 godina?
Germani i dalje imaju zelju da vladaju ovaj put ce prvo Evropu da bace na kolena a onda svet.
Samo su amerikanci promenili saveznike ostalo manje vise isto.

Bane

pre 9 godina

Kada je za vreme drugog svetskog rata americki vojnik srpskog porekla George Muslin boravio medju Drazinim cetnicima zabelezio je da Srbi o bogu i Americi govore u istom dahu. To je sve pocelo da se menja komunistickom okupacijom. Nazalost kada se komunizam rusio sirom Evrope mi smo sami izdali svoju proslost i tradiciju i umesto pro-zapadnih nacionalnih snaga izabrali smo anti-zapadnog komunistu. Ostatak price znamo. Da li smo ikada sa sobom rascistili zasto smo tako izabrali svoju propast?

Neverovatno

pre 9 godina

@ " Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovništva i vojnoj moći"
Da li se ovo odnosi samo na 1914. ili i na 1999.?"
(cat, 28. jul 2014 20:50)

Zar ti stvarno verujes da je NATO u Kumanovu potpisao kapitulaciju?

jojkic

pre 9 godina

Čekajte da patriotski bot-ovi razmisle, jer ovo pozitivno ili negativno.
Pardon njihovi programeri nek razmisle, ne verujem da će domaći bot-ovi moći da povežu ovako oprećne informacije :D , upašće u mrtvu petlju, i onda mora restart :P

my way

pre 9 godina

Како се не најежити на овако нешто?! Нека је вечна слава нашим херојским прецима и свим страдалима! Нека опросте ако могу својим вођама које су пљунуле на њихово дело и жртву зарад југословенских заблуда због којих смо данас ту где јесмо и нама самима што их нисмо достојни. Ова рушевина СФРЈ не заслужује часно историјско име, Србија, које носи. Проклета Југославијо, камо среће да те никад било није, те би Србин данас Србом био!

Max

pre 9 godina

Jos kad bi danasnja komunisticka tvore ina imala ikakve veze sa zemljom ciju su elitu komunisti rasterali a sad koriste ime nekada ugledne zemlje.

Uros

pre 9 godina

Strvarno neverovatna stvar, koliko je lepo biti Srbin i citati ovo! Cak su i ti Amerikanci prepoznali velicinu naseg naroda i koliko je dubok nas patriotizam !

8+554

pre 9 godina

Fenomenalan tekst predsednika Vilsona. Prvi put cujem za to da je nasa zastava bila podignuta iznad Bele Kuce, vise sam slusao da smo mi trn u oku amerikancima i drugim nacijama nego ovakve stvari. Svaka cast za B92 sto su objavili ovakav tekst.

nesa

pre 9 godina

Zahvaljujuci amerikancima koji su kasnije izdali svoja uverenja,na srpskim zrtvama stvorene si i izmišljene barem cetri naroda i drzava na ovim prostorima danas.

salice

pre 9 godina

@ s.,
Nisu Milosevic i Sanu krivi za pogorsanje odnosa sa SAD, pre ce biti da su oni posledica americkih poteza: procitaj malo sta su Bzezinski i ostali ideolozi americke spoljne politike pisali o njihovim planovima za Balkan jos 10ak god pre Milosevica! Jacanje muslimanskog faktora na Balkanu i Evropi a na racun slabljenja Srba, razbijanje Srbije na nekoliko delova (sto je, cudna mi cuda, uslo i u Ustav iz '74) itd. Sto naravno ne opravdava SM za mnoge druge stvari.Valja se informisati, dosta te ideologije i povrsnog zakljucivanja a u korist nase stete.

Nemac a Srbin

pre 9 godina

Jutros na SAT RTS u vestima: Svet danas slavi ovaj dan kao pocetak WWI.
Nemci ni u vestima ni u novinama ni u Teletextovima na svim programima ni
rec! Ili,imam jednu knjigu,nem. izdanje,o zrtvama u tom ratu,npr.srpski
vojnici pogunulih oko 42000,Vucic u Nisu govori 402 hiljade...
Mozete li pouzdane podatke da objavite,da konacno znamo istinu? Mnogo je
Srbin stradao,ali gde je istina? Koliko? Moj deda Zivojin i Deda Mihajlo
se vratili sa Krfa,na srecu,a mnogi,na nesrecu nisu.Slava im svima!

AlekS

pre 9 godina

[link]

Pravo pitanje i ono koje se mnogo više tiče nas je: Gde je nestala ova Srbija?!
(Darko, 28. jul 2014 21:33)

Ta Srbija je "ostala" gde je i bila i kakva je bila. Srbija ne mrda van svojih granica kao ni tada, ne bomabarduje druge, ne otima tudje resurse, ne otvara vojne baze pred tudjima pragovima, ne ubija milione ratovima i sankcijama ...

Boris

pre 9 godina

Interesantan clanak, nisam znao za ovo. Danasnja Srbija i srbi vise nisu ni ista drzava, sa 100 puta promenjenim granicama, niti isti narod, nazalost skrenuli smo sa pravog puta. Kad i gde niko ne zna tacno, a da li cemo se vratiti na staro makar deseti deo od recenog ...to niko ne zna.

salice

pre 9 godina

@Petar
mi nikako nismo imali dobru startnu poziciju 80-tih, zar mislite da je npr. ustav iz 74. slucajno donesen? citajte Bzezinskog pa ce vam biti jasnije kakve su planove Ameri imali sa nama (i jos uvek ih imaju i.sprovode dosledno). uostalom setite se saveznickog bombardovanja srbije '45. tesko da je s takvom.pozicijom bilo koji srpski.politicar pocetkom 90-tih mogao da napravi nesto dobro po.nas. druga je stvar sto s danasnje tacke gledista izgleda bolje da smo odmah skinuli gace, ali ne zanosite se, ne bi nas ni tada postovali. u sad odavno nema vise politicara kao sto je vv.

ivan

pre 9 godina

da nije bilo Tita i ''Velike Jugoslavije'' mozda bi mogli uticati na dalji tok istorije, ovako je sve bilo zapecaceno, nije kriv ni Slobo ni SPS, ne budite naivni. nije vazno ko je bio na vlasti tada, cilj razbijanja drzave bi se sproveo svakako. sto se tice amerike, bila je i bice glavni krivac za nase propadanje.

mare

pre 9 godina

imali su ameri i po kojeg dobrog predsednika, ali ih njihovi potomci sramote poslednjih 30 godina, sa ovim gmo, chemtrails, haarp, fb, google, android,i ostalim sredstvima za kontrolu i unistenje.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Srbija,posle Jugoslavija su imale dobre odnose sa SAD.Jugoslavija je imala status najpovlascenije nacije u trgovini sa Amerikom.To znaci da smo mogli izvoziti sve u SAD i na nasu robu je naplacivana carina po najnizoj osnovi a nekad je i nije bilo.Period najboljih odnosa je vreme od 1950 do dolaska Milosevica na vlast.Koliko je Amerika pomogla Jugoslaviji i Srbiji niko joj nije pomogao!Odnosi koji vladaju sad posledica su Miloseviceve politike,ali to znate?
(mujcinovic salih, 30. jul 2014 22:4
-------------
Shodno vašem komentaru zaključujem, koliko je Milošević bio veliki čovek i državnik?! Ako su odnosi izmedju SAD i Srbije, koji vladaju danas, posledica Miloševićeve a ne američke politike, onda Vi zaista imate veliko i visoko mišljenje, kako o Srbiji i Srbima tako i o gospodinu Miloševiću? On jeste bio veliki čovek ali, ipak, nije bio baš toliko moćan. Srbija jeste jedna od najstarijih država u regionu a Srbi "nebeski narod" ali, nismo baš toliko uticajni i moćni. Gospodine Mujčinoviću ne volimo da nas blatite i unižavate ali, nemojte ni ovoliko da nas "glorifikujtete". Ipak smo mi mali narod i mala država.

Михајло Пупин

pre 9 godina

Михајло Пупин је био кућни пријатељ Вудра Вилсона, који је у многоме утицао на стварање нових граница на балкану после 1. светског рата.

Вероватно је то један од разлога зашто је ово урадио амерички председник, знајући ко су Срби.

Bruck

pre 9 godina

Druga zastava je od Engleske (Ujedinjenog Kraljevstva) kada su za vreme rata za nezavisnost zauzeli Vashington . Tada su pre nego sto su spalili belu kucu stavili svoju zastavu na jarbol.

winston

pre 9 godina

Gde su nestale ove Sjedinjene Američke Države. U to vreme istinski poštovalac i prijatelj Srba i Srbije, poštovalac slobode i nezavisnosti svih zemalja i naroda ovog sveta. Gde su nestale?
(vlada, 28. jul 2014 19:39)
Oni su jos uvek tu, nego bili su neki vladari u Srbiju sto nisu bili dobri ljudi, kao Sloba, i SAD nije mogao vise da podrzava Srbe. Nisu se Amerikanci promenili, nego Srbi.

monte-video

pre 9 godina

Gospodine Obama i svi predsednici svih drzava, treba da se stidite sta ste uradili od Srbije! Treba da se ponosite vasim Predsednikom Vilsonom koji je uvideo istinske prijatelje tada!

Bane

pre 9 godina

Zapanjen sam da mnogi po prvi put cuju za ovo. 90ih sam ovo i druge primere, kao da smo medju prvima na Balkanu i istocnoj Evropi imali diplomatske odnose sa Amerikom, pokusavao objasniti ljudima.

separatista

pre 9 godina

Beograd nema ulicu takvog čoveka, ali ima Ruzveltovu. Ruzvelt je '44 bez ikakve potrebe sravnio Beograd sa zemljom i to na Uskrs. Tada je poginulo više građana nego 6. aprila '41

opax

pre 9 godina

''Mada nadjačani nadmoćnijim silama, njihova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena. Brutalna sila nije uticala na njihovu snažnu odluku da žrtvuju sve za slobodu i nezavisnost.'' Небеска Србија.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Srbija,posle Jugoslavija su imale dobre odnose sa SAD.Jugoslavija je imala status najpovlascenije nacije u trgovini sa Amerikom.To znaci da smo mogli izvoziti sve u SAD i na nasu robu je naplacivana carina po najnizoj osnovi a nekad je i nije bilo.Period najboljih odnosa je vreme od 1950 do dolaska Milosevica na vlast.Koliko je Amerika pomogla Jugoslaviji i Srbiji niko joj nije pomogao!Odnosi koji vladaju sad posledica su Miloseviceve politike,ali to znate?

Darko

pre 9 godina

http://www.b92.net/zivot/komentari.php?nav_id=882040#k13360897


Pravo pitanje i ono koje se mnogo više tiče nas je: Gde je nestala ova Srbija?!

Marko

pre 9 godina

Danas slobodoljublje nije vise na ceni ni u Americi. Gledaju se jos samo strateski interesi, a oni su ocigledno u druzenju sa Nemackom i boga pitaj zasto tacno Izraelom i u vrsenju pritiska na Rusiju sto je vec jasno i logicno.

Block

pre 9 godina

Kad razmislim i dalje je neverovatno kako smo olako ispustili svoju povlascenu poziciju u svetu koju su generacije i generacije pre Milosevica (jrvavo) gradile. Sa Ameriikom Srbija bukvalno nikada nije imala ama ni jedan jedini problem. Simbolicno prvi McDonalds u istocnoj Evropi je otvoren u Beogradu, koji je bio odredjen kao glavni centar za ulazak zapadnog kapitala u ovaj deo sveta (nesto kao Prag, Budimpesta i Varsava zajedno). Jugoslavija je bila ozbiljna drzava sa 22 miliona ljudi i solidnom privredom. Medjutim mi smo izabrali Milosevica, koji je godinu dana odbijao da se sretne sa americkim ambasadorom Vorenom Cimermanom (!), a ovaj ga je pozivao (preklinjao) jedno 10 puta. Niko na svetu ne odbija sastanak sa USA ambasadorom. Za to vreme Tudjman kleci danima u Vasingtonu da bi se sastao sa bilo kime iz americke administracije, preko najjacih mogucih hrvatskih lobista i ne uspeva. Btw, Rusija je priznala Hrvatsku pre Amerike. Na kraju je Ujka Sem izabrao stranu i dalje znamo. Cak smo i kasnije mogli neke stvari da ispravimo ali nikad nismo imali pametne drzavnike. Ako izuzmemo najjace zemlje (od cega smo mi daleeeeko) niko u savremenoj istoriji nije ostvario ni jedan nacionalni interes ako je imao Vasington protiv sebe. Pitanje kako ce i Rusi na kraju proci. Da se razumem ne idealizujem Amere, ali niko normalan ih ne okrece protiv sebe, a mogli smo ih imati na svojoj strani.

Dunster

pre 9 godina

Do ubistva Kenedija Amerika je bila izvor demokratije i slobode. Pijadestal vrlina. Nakon toga, do dana današnjeg, izvor sukoba i dvostrukih standarda. Svet pati zbog toga ali ostaje nada u izbor novog Kenedija u Americi kad tad.

Mile

pre 9 godina

Hvala nasim precima,nadam se da ce danasnje generacije i one koje dolaze opravdati njihovu zrtvu koju su podneli za nas i odrzavati secanje na njih.Budimo dostojni nasih predaka i ucimo nasu decu da vole svoju zemlju i narod.

Dr

pre 9 godina

Sve se promenilo 1944 godine kada su Ameri izdali Cicu, a doveli komunisticki olos na vlast. Taj isti olos nam jos uvek pravi probleme u vezama sa Amerikom.

neutralni felsh

pre 9 godina

Ovo govori kakvu smo dobru startnu poziciju imali krajem 80-ih mi srbi. Ali, onda smo izabrali Slobu, Miru i Voju da nam vode politiku 90-ih i svi znamo kako se to završilo. Prema tome, hvala precima na časnoj i slavnoj istoriji, a mi današnje generacije bi trebalo da se sakrijemo u mišiju rupu i da ćutimo. Na drugoj strani, hrvati koji su imali krajem 80-ih daleko lošiju startnu poziciju, pogledajte gde su sada. Ali, oni su imali resurse i to ljudske pa su danas daleko ispred nas.
(Petar, 28. jul 2014 22:47)

sve si rekao. amerika je sve do pocetaka devedesetih bila veliki saveznik srbije, i narocito jugoslavije. prost narod zaboravlja kako rade te glomazne "carske" administracije: po inerciji - ako smo vec imali status prijateljske nacije, i naklonost foreign officea u doba tita za celu jugu (usa su podrzale komunist rezim - to je presedan), to se kasnije nastavilo po inerciji. amerika nije zelela rat na balkanu, to im u doba posle rusenja zida i hladnog rata, uopste nije lezalo. za rat smo krivi licno mi, narodi juge koji su pristali da ih tiho huskaju lokalni hegemoni, zarad njihovih interesa. kome je odgovarala jaka reformisana jugoslavija? nikom od srednjih igraca tipa grcka madjarska i slicni, pa i tada povrsna nemacka vizura. zato su svaki od njih bodrili svoje nove "sticenike", raznim "all sverc" kanalima.
a srbija i usa? epilog smo osetili. srbija je eto dozvolila sebi da se svrsta u red poludrzava koje su se otvoreno vijno suprostavile americi, ko sevrna koreja, despotski irak i slicni. i ko je tu kriv? pocelo je kad osiljeni sloba na pocetku mandata 6 meseci nije hteo da zovne usa ambasadora na audijenciju. sve je zvao, njega nije. ej, u to doba trazenja podrske i lobiranja... to moze samo politicki diletant pun velikih praznih reci. a mi se ko nacija oduvek lozimo na takve. i posle kriv djavo? ne nego luda glava, adio pameti daj nam toljagu.

Krkobaba

pre 9 godina

@Kocka

Posle Kartera nema vise ni traga od ovakve USA. Inace poslednji veliki, a za mene najveci predsednik USA, ali i grandiozna licnost celoga slobodoljubivog sveta je Frenklin Delano Ruzvelt, biran cak 4 puta od strane naroda, iako nije uspeo da zavrsi svoj mandat zbog bolesti i iznenadne smrti. Da je bilo vise takvih USA Predsednika danas bi svet bio mnogo bolje mesto za zivot. Ali danasnji americki politicko-ekonomski estabilisment se ugledao na jednoga drugoga i mnogo goreg savremenika Ruzvelta, ciji naslednici danas marsiraju Evropom, sa podignutom rukom i uz blagoslov Vasingtona. To je posledica nezajazljive grabljivosti i neprezanju od najgorih sredstava da se dodje do laznog blagostanja. Makar i preko leseva neduznih. Danasnja USA i ondasnja USA imaju samo zajednicko ime.

glupi kralj

pre 9 godina

Kralj Aleksandar je kriv,tolike muke je srpski narod proziveo i on umesto velike Srbije izabere Jugoslaviju.Zato smo danas tu gde jesmo.

Silver Surfer

pre 9 godina

@ DEDA CVETKO

Krajnje neprimeren komentar.
A ako Vi mislite da se sve to sto ste napisali dogodilo ni iz cega, onda nije ni cudo sto se dogodilo a kao drustvo dalje od ovog nismo mogli da dobacimo.

Inace, zahvaljujuci Mihajlu Pupinu Vojvodina je postala deo Srbije. Ali, pretpostavljam da mnogi misle da je Vojvodina oduvek bila njen deo. A kako se Srbija odnosila prema Vojvodini mozda najbolje oslikava pokret nastao pocetkom 30-ih godina proslog veka ciji je slogan bio "Vojvodina Vojvodjanima". Medjutim, nama su drugi uvek krivi. A nase krivice nigde nema.

Tadasnje vreme i ovo danas ne mogu se nikako porediti. Ali, u svakom slucaju ovo je bio divan gest. Samo ovde o pravim stvarima ljudi mogu da cuju sasvim slucajno, dok se mitomaniji i istorijskim poluistinama, koje interpretiraju kojekakvi sarlatani i samoproklamovani strucnjaci, pridaje najvise paznje.

wag the dog

pre 9 godina

Mozda razlog sto smo od takve pozicije dosli u ovu danasnju zaista lezi na S. Milosevicu i SANU, ali ne smemo zaboraviti ni felatio-happy predsednika, laganje pred kongresnom komisijom, impichment proces i pokusaj skretanja paznje sa unutrasnjih problema na "plemenitu" misiju u balknaskoj vuko*ebini...

spale

pre 9 godina

@ Darko

Na ovaj komentar dodao bih samo - zelim da neko napravi kvalitetnu emisiju sa analizama (socioloskim, ekonomskim, kulturoloskim...)kako jedno drustvo za nepunih 100 god. iz takve pozicije dolazi u ovakvu, danas.
Verujem da bi bilo poucno mladjima.

bice bolje...

pre 9 godina

Nekad su postojali barem ideali, sta danas imamo, samo novac kao jedino merilo vrednosti. Ne verujem da bi danas iko ginuo za Srbiju kao nekad, ali kako se ova drzava odnosi prema svom narodu mozda i ne zasluzuje postovanje. Mozda nismo trebali da se opiremo austrijancima kasnije nemcima jer bi mozda danas bili bogatija drzava mozda sa drugacijom kulturom ali bi se barem znao red.

Paja

pre 9 godina

Teško da bi ovo pismo bilo napisano da Mihajlo Pupin nije bio lični prijatelj Vudra Vilsona. Zahvaljujući upravo Mihajlu Pupinu predsednik Vilson je uticao, da po Trijanonskom sporazumu, Srbiji odnosno kraljevini SHS posle I svetskog rata pripadne veliki deo Banata.

N2

pre 9 godina

Bilo vitesko doba, kada su se viteska dela cinila i kada su se prepoznavala. Danas svi ispred morala postavljaju pitanje "A gde sam tu ja?".

Srbin Jagodinac

pre 9 godina

Druga strana zastava koja je bila istaknuta pored Bele Kuce (istocno krilo) je Francuska, na dan 15. Jula 1920 (Dan Bastilje), u znak Americko-Francuskog prijateljstva (izvor The New York Times).

bivsi idealista

pre 9 godina

Znate sta, citajuci ovo pitam se kako je moguce da smo toliko u medjuvremenu zastranili, kao da nismo isti narod. A onda se setim prica Radoja Domanovica i Branislava Nusica i shvatim da se ovde u sustini nista nije promenilo.

mare

pre 9 godina

Михајло Пупин је био кућни пријатељ Вудра Вилсона, који је у многоме утицао на стварање нових граница на балкану после 1. светског рата.

Вероватно је то један од разлога зашто је ово урадио амерички председник, знајући ко су Срби.
(Михајло Пупин, 28. jul 2014 20:20)


Tacno, zahvaljujuci Pupinu, Srbija je dobila Banat (jer je Pupin iz Idvora, te je Vilsonu objasnio da je to prirodno deo Srbije i da treba da bude deo Srbije, sto je americki predsednik, izuzetno postujuci Pupina, uvazio).