Petak, 25.07.2014.

12:08

Sunčeva oluja zamalo nas je vratila u 18. vek

Izvor: B92

Sunèeva oluja zamalo nas je vratila u 18. vek IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

Hmhm

pre 9 godina

@risus sardonicus. Druze, Turci su bili kod nas "na gajbi", a ne mi kod njih. Oni su oplodjavali nase zenke, a ne mi njihove. Logika ti nije bas jaca strana, pa prema tome nemoj na nju ni da se pozivas.
(Patriota, 26. jul 2014 02:39)

To nije tačno, jer bismo imali isto genetsko poreklo, a nemamo, što su pokazala genetička testiranja, dakle krajnje egzaktna disciplina, ništa pretpostavke:
‚‚Srbi u proseku imaju 30 odsto slovenskog gena, 21 odsto ilirskog, 18 odsto tevtonskog ili starogermanskog, a naši preci su i Kelti, Feničani, stari Grci, pa čak i vikinzi‚‚

Petar

pre 9 godina

Neko je pitao da li postoji odbrana od ovakvih dogadjaja. Generalno postoji, samo zahteva velika ulaganja u ojacavanje sistema za prenos struje. Ne mogu da nadjem tekst (koji je govorio bas o tome), ali za USA bi bilo potrebno oko 120 milijardi dolara, sto u odnosu na vojni budzet i nije neka cifra.

Android Jelly Bean

pre 9 godina

Odje je sunceva oluja od kad znam za sebe! :-) I da se desila nas to nebi nesto pogodilo znacajno. Mi smo unazad taman 2,3 vijeka...

Patriota

pre 9 godina

@risus sardonicus. Druze, Turci su bili kod nas "na gajbi", a ne mi kod njih. Oni su oplodjavali nase zenke, a ne mi njihove. Logika ti nije bas jaca strana, pa prema tome nemoj na nju ni da se pozivas.

Patriota

pre 9 godina

@Limanac. Na vas Limance, Detelinarce itd nisam ni mislio. Vas su pravili Nemci, a ove juzno od Kalimegdana turci. Pretpostavljam da imas Evropski, odnosno Austro-Ugarski pasos, pa onda kuliraj.

iKrem

pre 9 godina

(Im not driving anymore, 25. jul 2014 15:27)

Bez zezanja, jedna rec iz tvog komentara ga je totalno napravila apsurdnim:

"CISTOCA".

!!!!

A ostalo da ne nabrajam, ukljucujuci i to da su u Mocartu i Betovenu mogli da uzivaju samo isti onaj sloj koji danas kupuje privatne avione i ostrva.

A ostatak, oni koji nisu elita?

Pa oni su ti vec rekli sta misle o tom svom 18.veku. Rekli su 1786, 1789, 1848...

Nema tu...

pre 9 godina

Ljudi ajd da ustanovimo neki kodeks pisanja komentara i duzine istih... Ja necu da citam ove sto elaboriraju od velikog praska naovamo i hoce da nas oduseve svojim znanjem da svi pomislimo 'vau, ovaj mora da nesto komplikovano razmislja...'

Im not driving anymore

pre 9 godina

(Im not driving anymore, 25. jul 2014 15:27)

Ne poredis ti sine 21. vek sa 18., nego poredis 21. sa nekom apstrakcijom na temu "Kako mali Djokica iz dvadeset prvog veka zamislja osamnaesti".
(iKrem, 25. jul 2014 18:48)

Izvini Ikreme, necu vise. Vi sa direktnim iskustvom iz osamnaestog veka uvek sve pokvarite nama koji samo zamisljamo kako li je to bilo. Ali u pravu si, konkretno uvek pre apstrakcije, pozdravam. Pa...kako je zaista bilo? Bolje ili losije nego danas?

nenad

pre 9 godina

Znam da su najavljivali te godine da ce se to desiti I pratio sam I po nekim drugim sajtovima ovu temu.Sva sreca pa nije,sada ne bih ovo pisao,a I ne bih stigao da se oprostim od vecine.Stvarno smo za dlaku ovo izbegli iako tesko zivimo,bilo bi nam jos I teze.Pitanje je kada bi se oporavili I da li bi se uopste oporavili.Prvo sirotinja strada.

čovek

pre 9 godina

ovo nije nikakvo preterivanje već realno stanje ... svi sateliti bi u takvim okolnostima bili ili onesposobljeni ili unuišteni ... ceo GPS, mediji, tv mreža, internet i sl. bi krahirali ... reakcije u atmosferi i magnetosferi Zemlje ne bi završili za par minuta već bi zavisno od jačine udara, mogli da prilično potraju ... ostalo je više manje navedeno ...
###
raspravljati o nacijama i narodima je licemerno jer se svi hvataju za datum od koga bi da prate nešto, naravno datum je "proizvoljno" izabran od nekolicine odgovarajućih ... homo sapiens je stigao u evroaziju i tu se mešao i živeo paraleno sa drugim vrstama, podvrstama ili paralelnim granama homo populacije ... dakle homo sapines je dolazio na teritoriju koja je već bila naseljena hominidaima ... a neandretalce možemo da pratimo do njihovog nestanka pre cca 30.000 g. ... i uz sva mešanja i previranja, najverovatnije je da kulturološki potičemo iuz nekadašnje Mesopotamije ali raspredati priču o lokalnim moćnicima koji su selo i oklocu proglasavali za narode i davati im dentitet je nebulozno a i vidi se gde nas je na kraju odvelo ...

Zbogom tehnička civilizacijo

pre 9 godina

Ako je naučnik u pravu, tj. ako nije sklon pretjerivanju i nije kvazi naučnik, onda će se ovakva katastrofa sigurno dogoditi u narednih 100 godina.
U tom slučaju sve ovo što radimo, nema skoro nikakvog smisla.
Međutim, bilo bi interesantno da nauka kaže da li čovečanstvo ima neke šanse da se odbrani od ovakvih pojava.
Ovako, ispada da je neki naučnik hteo prečicom da postane poznat, šireći fatalističke vizije propasti sveta.

Matematičar

pre 9 godina

Po ovome ispada da je solarni oblak velicine par desetina metara(recimo da je ta letilica i 200 m u precniku, a nije sigurno)...
Kaže (Zmaj, 25. jul 2014 16:00)

Naravno da nije par desetina metara, ta letilica nije u orbiti Zemlje već kruži oko Sunca poprilično daleko od naše planete - ima više takvih satelita koji su namenjeni da istražuju Sunce sa raznih strana naše drage zvezdice i da nas upozoravaju na eventualne probleme.

Inače posle prošlih problema energetski sistemi su uglavnom svuda tako konfigurisani da neće dozvoliti da se ispad ili preopterećenje jednog segmenta prenese na druge, tako ni grafitne bombe, kojih se još sećamo, nisu izazvale ozbiljnije probleme. Najozbiljniji uticaj bi pretrpeli poluprovodnici, na žalost od njih nam zavisi jaaakooo mnogo, a imamo primere i iz našeg okruženja (bar mog bližeg komšiluka) - desilo se da je grom udario u blizini kuće u drvo ne izazvavši strujni udar kroz električnu mrežu, ali da su od jačine električnog polja stradali računari iako nisu bili uključeni (mada su moderni računari uvek uključeni, tj. pod naponom). Stradala je matična ploča, a delom i podaci na diskovima.
Nije teško (ni lepo) da zamislimo da ostanemo bez računara na duži period, pogotovu ako bismo ostali i bez fabrika poluprovodnika i čipova.

lemy

pre 9 godina

a koliko bi nam bilo potrebno vremena da se vratimo u normalu,posto smatram da ce samo elektricni sistem biti
pogodjen... SAMO......

bane

pre 9 godina

... Mi na ovim prostorima i nismo u stanju da sagledavamo posledice. Gradovi bi bili iseljeni. Nema struje, znači: nema vode (pumpe rade na struju), nema benzina, (benzinske pumpe rade na struju) nema hrane. Kako će dovesti hranu do grada? Ako nema hrane, nema vode, dolazi do otimanja, ubijanja. Gde će otići ovi iz gradova? Na selo? Dali će ih seljaci primiti? Kad bi uključili mozak samo pola sata dnevno, nama bi bilo mnogo boje!
(Miroslav, 25. jul 2014 16:01)

bravo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (neutralni felsh, 25. jul 2014 16:57)
brate sve ja kapiram ali kako nema struje ??????? tesla je izmislio struju kad je nije bilo uopste i ti sad meni napises nema struje :D meni nije jasno i ovi diletanti iz nase sto vicu kako bi zavrsili u 18 veku, pa kako rodjaci ???? nabavicemo svi konje ???? ili ce mo ipak za prvo vreme koristiti solarne panele i vetrenjace. budalastina

kosovar

pre 9 godina

Vi koji ste unutra znaci u srbiju normalno je da ne mozete da procenite stepen kultunog, naucnog, i cak gramatike i sintakse vasih sunarodnika ali ja se divim vi ste jedan narod kome je mesto izmedju naj obrazovanih u svetu. kosovar albanofon, nazalost mi smo na dno.

Pjer

pre 9 godina

(Patriota, 25. jul 2014 14:02)

Moj komentar neće imati mnogo veze sa Suncem, ali nije ni važno pošto mislim da je ova vest malo preterana.

Elem, svi vi koji govorite o "500 vekova pod Turcima" treba da znate par stvari:

1. Okupacija je trajala 350 god. cirka (1459-1804, ne baš 500.

2. Turaka je prilikom naseljavanja Male Azije bilo oko 200,000. Istovremeno je tu bilo 8 miliona Grka i Jermena. Turci su se stopili sa njima. Nešto kasnije, dubljim prodorom na Balkan tursku vojsku, administraciju, gradove sve više popunjava slovenski živalj. Dugo su čisti Srbi bili važna karika u komandnom lancu turske vojske.
3. Srbija je za vreme turske često bila potpuno ispražnjena. Za vreme Požarevačkog mira 1718 u Srbiji je bilo svega 4000 ljudi! Ostali su se razbežali pre toga. Turci sve i da su hteli, nisu imali koga da spopadaju i siluju.

Turska je dugo bila napredna i sređena zemlja, nisu tek tako silovali okolo. Trebao im je mir u zaleđini dok osvajaju Budim, Beč...

Da sumiram - Turci su nastali od "originalnih" Turaka, Grka, Jermena, Srba, Bugara, Arapa... Sve i da neko od nas ima "turske krvi" to i nije baš krv onih konjanika iz azijskih stepa (originalni Turci). Uostalom, svi smo potpuno izmešani i pričati o čistoj naciji je potpuno besmisleno.

Molim administratora da objavi ovu poruku obrazovnog karaktera! Hvala! :)

iKrem

pre 9 godina

(Im not driving anymore, 25. jul 2014 15:27)

Ne poredis ti sine 21. vek sa 18., nego poredis 21. sa nekom apstrakcijom na temu "Kako mali Djokica iz dvadeset prvog veka zamislja osamnaesti".

Miroslav

pre 9 godina

Komentari na ovakve teme najbolje pokazuju stanje u društvu. Neznanje i rezigniranost. Neka se desi i katastrofa, samo da se nešto dešava. Izpolitizovanim i teoretičarima zavere moram da kažem da ovo nije politika, već egzaktna nauka i nema rasprave o odavno poznatim činjenicama. Obnovite lekcije iz fizike. Dolazi do solarnih oluja, naročito kada se menjaju polovi na suncu. To se dešavalo i ranije, samo što ranije nismo imali tehnologiju koja je bila ranjiva. Posledice po zemju bi bile katastrofalne. Mi na ovim prostorima i nismo u stanju da sagledavamo posledice. Gradovi bi bili iseljeni. Nema struje, znači: nema vode (pumpe rade na struju), nema benzina, (benzinske pumpe rade na struju) nema hrane. Kako će dovesti hranu do grada? Ako nema hrane, nema vode, dolazi do otimanja, ubijanja. Gde će otići ovi iz gradova? Na selo? Dali će ih seljaci primiti? Kad bi uključili mozak samo pola sata dnevno, nama bi bilo mnogo boje!

my way

pre 9 godina

Komentari na ovakve teme najbolje pokazuju stanje u društvu. Neznanje i rezigniranost. Neka se desi i katastrofa, samo da se nešto dešava. Izpolitizovanim i teoretičarima zavere moram da kažem da ovo nije politika, već egzaktna nauka i nema rasprave o odavno poznatim činjenicama. Obnovite lekcije iz fizike. Dolazi do solarnih oluja, naročito kada se menjaju polovi na suncu. To se dešavalo i ranije, samo što ranije nismo imali tehnologiju koja je bila ranjiva. Posledice po zemju bi bile katastrofalne. Mi na ovim prostorima i nismo u stanju da sagledavamo posledice. Gradovi bi bili iseljeni. Nema struje, znači: nema vode (pumpe rade na struju), nema benzina, (benzinske pumpe rade na struju) nema hrane. Kako će dovesti hranu do grada? Ako nema hrane, nema vode, dolazi do otimanja, ubijanja. Gde će otići ovi iz gradova? Na selo? Dali će ih seljaci primiti? Kad bi uključili mozak samo pola sata dnevno, nama bi bilo mnogo boje!
(Miroslav, 25. jul 2014 16:01)

Ти толико користиш мозак, а није ти пало на ум да се људи шале и да коментари говоре о смислу за хумор, а не о незнању?

neutralni felsh

pre 9 godina

... Mi na ovim prostorima i nismo u stanju da sagledavamo posledice. Gradovi bi bili iseljeni. Nema struje, znači: nema vode (pumpe rade na struju), nema benzina, (benzinske pumpe rade na struju) nema hrane. Kako će dovesti hranu do grada? Ako nema hrane, nema vode, dolazi do otimanja, ubijanja. Gde će otići ovi iz gradova? Na selo? Dali će ih seljaci primiti? Kad bi uključili mozak samo pola sata dnevno, nama bi bilo mnogo boje!
(Miroslav, 25. jul 2014 16:01)

bravo.

neutralni felsh

pre 9 godina

Juce sam na ovom sajtu procitala jako dobar komentar: da ce na kraju ispasti da malezijski putnicki avion nije pao zbog ljudske greske nego zbog uticaja sunca. (I da su kao i ova druga dva aviona pala iz svemirskih razloga.)
(brainwash, 25. jul 2014 15:48)

pa nije bas tako... pre ce biti da je takav komentar napisan iskljucivo zbog prejakog uticaja sunca na glavu onog koji ga je napisao ;)

Zmaj

pre 9 godina

Smesan tekst. Npr. ovo: "Na sreću, umesto u Zemlju, olujni solarni oblak udario je u letelicu STEREO-A, posmatračnicu koja je gotovo savršeno opremljena za merenja parametara takvih događaja”, dodao je Baker."

Po ovome ispada da je solarni oblak velicine par desetina metara(recimo da je ta letilica i 200 m u precniku, a nije sigurno). Kakvu bi on stetu naneo Zemlji koja ima precnih na hiljade kilometara? Glupost. Opet, on kaze da je solarni oblak udario u letilicu koja je opremljena za merenje takvih dogadjaja. Pa kakve veze taj udar ima sa cinjenicom sto je opremljena za merenje tih parametara? I moj mercedes je bezbedan za voznju i ima vazdusne jastuke, ali ako udari u zid brzinom od 100 km/h razbice se. Toliko nebulozna recenica da je to prosto neverovatno...

dudara

pre 9 godina

Ljudi ne dramite.I nije tačno da se o ovome nije pisalo.Sjećam se da sam 2009 (bilo ljeto),o ovome čitao na index.hr,pod naslovom smak svijeta 2012.Ukucajte,možda i nađete.Sigurno se još o tome pisalo,ali pošto se ovde radi o naučnoj mogućnosti apokalipse,niko se sa time i ne bavi.No bitno je da se o 21 decembru 2012 i babi Vangi pisalo pet godina i svi su sve znali napamet.

Nomralno da bi posljedica na 21 vijek bila veća nego na 19 jer smo više zavisni od struje.U 22 vijeku će biti još veća opasnost i tako dalje i dalje.

Jos veci patriota

pre 9 godina

@Patriota: "Mi se vezujemo za Rusiju, jer verujemo da Srbi vode poreklo od Rusa. To je tacno, ali Srbi iz 10 veka, jer posle toga dolaze Turci i ostaju 500 godina."

Srbi nikako ne vode poreklo od rusa, to je teorija koji su forsirali nemacki (nacisticki) kvazi-naucnici iz 30-ih godina 20-tog veka, jer su zeleli da dokazu kako su sloveni azijati a da su samo germani autohtoni evropljani. Ovu nakaznu teoriju oberucke su prihvatili komunisticki zlikovci i zlocinci u jugoslaviji nakon 2. s.r. jer im je odgovaralo da "jugosloveni" i rusi budu "braca".

rusi su azijati koji su genetski izmesani sa nordijskim narodima (vikinzima) koji su medju azijatskim varvarima prvi i osnovali drzavu, kijevsku rusiju - vidi ovde: http://sh.wikipedia.org/wiki/Kijevska_Rusija
kao takvi, rusi sa Srbima nikakve blage veze nemaju, zato sto su Srbi autohtoni Evropski narod, koji potice od naroda Vincanske kulture (tribali, iliri i kelti), sto potvrdjuju i najtacnija genetska istrazivanja i dnk analize.

prvi Srpski Kralj - Stefan Prvovencani - bio je krunisan od strane Pape Honorija III, tako da nikakve veze nema ni sa te strane sa azijatskim narodima istoka. A zahvaljujuci Hriscanskoj veri, Srbi su uprkos Turskoj okupaciji, zadrzali nacionalni identitet Evropskog naroda (sve do pomenutog dolaska komuno-staljinisticke horde na vlast 1945-te).

Hvala na objavljivanju komentara, samo zelim da se lazi iskorene i da se zna istina.

Dzoni

pre 9 godina

Price za malu decu..ako se desi ima 2 dana vremena da nas upozore..samo izvuces iz struje..a nestanak struje bi bio samo na "modernim" elektranama koje zavise od elektronike i to na nekoliko dana dok bi ove nase komunisticke radile bez problema ..a onaj drugi deo planete zemlje gde bi tad bila noc ne bi ni znao sem preko vesti da se desila solarna erupcija tako bi kod njih i dalje bio 21 vek.

brainwash

pre 9 godina

Juce sam na ovom sajtu procitala jako dobar komentar: da ce na kraju ispasti da malezijski putnicki avion nije pao zbog ljudske greske nego zbog uticaja sunca. (I da su kao i ova druga dva aviona pala iz svemirskih razloga.)

vajni eksperti

pre 9 godina

Pre oko 2 godine sam na TV gledao emisiju na ovu temu. Ako sam dobro razumeo, posto se u struju ne razumem, dovoljno je da se solarna oluja na vreme primeti i da elektrodistribucija privremeno obustavi isporuku struje, a posle samo ukljuci. Meni kao laiku deluje logicno, ali verovatno postoji neka zackoljica.
(Trovach, 25. jul 2014 13:05)
Upravo tako, nema zackoljica

Steta , kako bi se Planeta malo povratila, Ljudi bi prestali da se ubijaju makar na kratko. Stvarno steta, kako bi nam prijala pauza .
('99, 25. jul 2014 13:11)
Bas suprotno, ljudi bi iskoristili haos da se poubijaju

Im not driving anymore

pre 9 godina

...Ovo ne bi bio privremen nestanak struje jer bi bila unistena kompletna mreza.
(Trovach, 25. jul 2014 14:19)

Ako bih izbacio bolnice iz tvog komentara sve ostalo je kul. Bolnice, nuklearke i cinjenica da nam mnogo toga radi na struju i da zivot realno ne bi bio vracen u 18. vek, nego nekoliko miliona godina unazad od silnih nuklearnih zagadjenja i eksplozija, ali da toga nema...povratak u 18. vek bih privatio sad, odmah, sad, juce, odmah, sto pre, juce, sad, odmah, sad !!! Najcivilizovanije doba su bili kraj 17. i 18. vek, pocetak 19., najbogatija kultura je tada cvetala, muzika, arhitektura, odmerenost, priroda, romantika, cistoca...zivelo se sporije, ali lepse. Da su ljudi samo bili malo organizovaniji bio bi to raj na Zemlji...a onda je dosla industrijska revolucija. Umesto Mocarta i Betovena imas Lejdigagu, umesto slatkih romanticnih trenutka i vitestva imas porno kulturu, raskalasne imitacije zivih bica sa plasticnim grudima i istetovirane volove sa dzipovima i prangijama, umesto price sa prijateljima pored vatre predvece imas vece sa tv-om i grand paradom, umesto igranja nekog sporta sa prijateljima ispred kuce imas odlaske na stadione i nerviranje zasto neki ekstremno placen IQ4 nije dodao nego sutnuo loptu. Umesto savrsene hrane imas plastiku i otrove. Mrzi me da nabrajam dalje, nemam nedelju dana slobodnog vremena.

Trovach

pre 9 godina

Ovima sto prizeljkuju katastrofu zelim da kazem da bi u tom slucaju sve bilo dovedeno u pitanje. Totalni nestanak struje bi ugrozio cak i proizvodju hrane, njen transport (ne ide sve na benzin), cuvanje... Takodje, ni medicinska oprema ne radi bez struje (a vi ili neko vas upravo na aparatu). Ovo ne bi bio privremen nestanak struje jer bi bila unistena kompletna mreza.

блабла

pre 9 godina

Невезано за текст. Колико ли је само дезинформација у медијима. ))): А странци то другачије раде. Они лепо узму фотоапарат и сликају за своје потребе. Па можеш ти да причаш до сутра. )))): хахаха

Limanac

pre 9 godina

Ako bi se na vreme uočila snažna erupcija sunca, šteta bi mogla enormno da se smanji, jednostavnim isključivanjem elektroenergetskog sistema u pogođenim oblastima. Eventualna šteta jedino ne bi mogla da se spreči na geostacionarnim satelitima koji nemaju gde da se "sklone".
@Patriota
Samo jedno ću ti reći, pošto vidim da ne poznaješ istoriju: Više ima danas Turaka sa srpskim poreklom nego obrnuto. Još u 15 veku su kompletna stanovništva osvojenih pokrajina slali u Malu Aziju, gde su se asimilovali sa okolnim Turcima(stanovništvo osvojenog Beograda je prebačeno u Istanbul). Drugi talas je bio u 19 i početkom 20 veka kada su islamizovani Srbi poistovećujući se sa okupatorom po veri, takođe otišli u današnju Tursku (Šantićeva pesma "Ostajte ovde" govori o tome).

haos

pre 9 godina

Čekaj bre, ista takva oluja u devetnaestom veku nije uspela da vrati civilizaciju u osamnaesti, ali bi iz dvadesetprvog vratila tamo bez problema?
(medjutim, 25. jul 2014 13:20)

Zato sto je u 19. veku jedina tehnologija na koju je solarna oluja uticala bio telegraf. Sredinom 19. veka nije bilo struje. A sad pokusaj da zamislis sta bi se desilo danas, u 21. veku, da cela planeta ostane bez struje makar na nekoliko dana.

vajni eksperti

pre 9 godina

Cudo u Srbiju nije udarilo. Kako nas sve hoce bas je cudo...
(Ja, 25. jul 2014 13:02)
Pa ne bi bilo nikakvog efekta, mi smo iovako u 18. veku. Jedino bi klinci primetili da se nesto desilo - ne bi im radio Facebook

Patriota

pre 9 godina

Mi i onako zivimo u 10. veku. Mentalitet "vecine" je i dalje zatucan. Da je to cinjenica - i mi sami potvrdjujemo. Mi se vezujemo za Rusiju, jer verujemo da Srbi vode poreklo od Rusa. To je tacno, ali Srbi iz 10 veka, jer posle toga dolaze Turci i ostaju 500 godina. Koliko je bilo mesanih brakova? Nemoj te mi reci da Turci nisu "vodili ljubav" sa domorotkinjama 500 godina (?!). Ako je to tacno - to je onda slucaj za medicinu a ne istoriju. 500 godina bez "vodjenja ljubavi" bi predstavljalo vrhunac aseksualizma i apstinencije.

bole

pre 9 godina

Super je što su 2 godine kasnije objavili da smo bili pred istrebljenje :) realno je super što će preživeti samo ameri, nemci i japanci. ostali i onako samo smetaju

Joca 011

pre 9 godina

ŠBBKBB.
Po ovom principu nikad mira, nikad spokojstva.
Ovo i jeste cilj, da se ljudi osećaju ustrašeni i nesigurni, i,
kada su tako dobro pripremljeni i preparirani, upravo su postali
odličan materijal da prime svakakve laži, i da se njima lepo vlada.
Ovo je oprobani recept odkad je ljudi. Nedajte se braćo Srbi.
.

Изногуд

pre 9 godina

Ееееее, да се десило, само би им са смешком рекли:"добродошли у средњи век".

Trovach

pre 9 godina

Pre oko 2 godine sam na TV gledao emisiju na ovu temu. Ako sam dobro razumeo, posto se u struju ne razumem, dovoljno je da se solarna oluja na vreme primeti i da elektrodistribucija privremeno obustavi isporuku struje, a posle samo ukljuci. Meni kao laiku deluje logicno, ali verovatno postoji neka zackoljica.

medjutim

pre 9 godina

Čekaj bre, ista takva oluja u devetnaestom veku nije uspela da vrati civilizaciju u osamnaesti, ali bi iz dvadesetprvog vratila tamo bez problema?

uroš

pre 9 godina

Što nas ne pogodi!? Obnovila bi se priroda!!! Morali bi da stanemo i razmislimo u kom pravcu se krećemo i da stvari bi postavili drugačije.

brze promene

pre 9 godina

Ja kad sam rođen 1722. godine i nije bilo tako loše.. ovo vaše vreme je baš čudno.. stalno kad se vratim osećam neke promene.. ovaj vaš svet se prebrzo menja

ukratko

pre 9 godina

Izgleda je doslo vreme da se rodi neki novi Tesla pa da pripomogne ovim "naucnicima" da pogode ponesto unapred tako sto ce ovladati uzrocno-posledicnim vezama, a ne da izigravaju igrace sportske prognoze.

vajni eksperti

pre 9 godina

Cudo u Srbiju nije udarilo. Kako nas sve hoce bas je cudo...
(Ja, 25. jul 2014 13:02)
Pa ne bi bilo nikakvog efekta, mi smo iovako u 18. veku. Jedino bi klinci primetili da se nesto desilo - ne bi im radio Facebook

brze promene

pre 9 godina

Ja kad sam rođen 1722. godine i nije bilo tako loše.. ovo vaše vreme je baš čudno.. stalno kad se vratim osećam neke promene.. ovaj vaš svet se prebrzo menja

uroš

pre 9 godina

Što nas ne pogodi!? Obnovila bi se priroda!!! Morali bi da stanemo i razmislimo u kom pravcu se krećemo i da stvari bi postavili drugačije.

Trovach

pre 9 godina

Ovima sto prizeljkuju katastrofu zelim da kazem da bi u tom slucaju sve bilo dovedeno u pitanje. Totalni nestanak struje bi ugrozio cak i proizvodju hrane, njen transport (ne ide sve na benzin), cuvanje... Takodje, ni medicinska oprema ne radi bez struje (a vi ili neko vas upravo na aparatu). Ovo ne bi bio privremen nestanak struje jer bi bila unistena kompletna mreza.

Miroslav

pre 9 godina

Komentari na ovakve teme najbolje pokazuju stanje u društvu. Neznanje i rezigniranost. Neka se desi i katastrofa, samo da se nešto dešava. Izpolitizovanim i teoretičarima zavere moram da kažem da ovo nije politika, već egzaktna nauka i nema rasprave o odavno poznatim činjenicama. Obnovite lekcije iz fizike. Dolazi do solarnih oluja, naročito kada se menjaju polovi na suncu. To se dešavalo i ranije, samo što ranije nismo imali tehnologiju koja je bila ranjiva. Posledice po zemju bi bile katastrofalne. Mi na ovim prostorima i nismo u stanju da sagledavamo posledice. Gradovi bi bili iseljeni. Nema struje, znači: nema vode (pumpe rade na struju), nema benzina, (benzinske pumpe rade na struju) nema hrane. Kako će dovesti hranu do grada? Ako nema hrane, nema vode, dolazi do otimanja, ubijanja. Gde će otići ovi iz gradova? Na selo? Dali će ih seljaci primiti? Kad bi uključili mozak samo pola sata dnevno, nama bi bilo mnogo boje!

vajni eksperti

pre 9 godina

Pre oko 2 godine sam na TV gledao emisiju na ovu temu. Ako sam dobro razumeo, posto se u struju ne razumem, dovoljno je da se solarna oluja na vreme primeti i da elektrodistribucija privremeno obustavi isporuku struje, a posle samo ukljuci. Meni kao laiku deluje logicno, ali verovatno postoji neka zackoljica.
(Trovach, 25. jul 2014 13:05)
Upravo tako, nema zackoljica

Steta , kako bi se Planeta malo povratila, Ljudi bi prestali da se ubijaju makar na kratko. Stvarno steta, kako bi nam prijala pauza .
('99, 25. jul 2014 13:11)
Bas suprotno, ljudi bi iskoristili haos da se poubijaju

Patriota

pre 9 godina

Mi i onako zivimo u 10. veku. Mentalitet "vecine" je i dalje zatucan. Da je to cinjenica - i mi sami potvrdjujemo. Mi se vezujemo za Rusiju, jer verujemo da Srbi vode poreklo od Rusa. To je tacno, ali Srbi iz 10 veka, jer posle toga dolaze Turci i ostaju 500 godina. Koliko je bilo mesanih brakova? Nemoj te mi reci da Turci nisu "vodili ljubav" sa domorotkinjama 500 godina (?!). Ako je to tacno - to je onda slucaj za medicinu a ne istoriju. 500 godina bez "vodjenja ljubavi" bi predstavljalo vrhunac aseksualizma i apstinencije.

Joca 011

pre 9 godina

ŠBBKBB.
Po ovom principu nikad mira, nikad spokojstva.
Ovo i jeste cilj, da se ljudi osećaju ustrašeni i nesigurni, i,
kada su tako dobro pripremljeni i preparirani, upravo su postali
odličan materijal da prime svakakve laži, i da se njima lepo vlada.
Ovo je oprobani recept odkad je ljudi. Nedajte se braćo Srbi.
.

Trovach

pre 9 godina

Pre oko 2 godine sam na TV gledao emisiju na ovu temu. Ako sam dobro razumeo, posto se u struju ne razumem, dovoljno je da se solarna oluja na vreme primeti i da elektrodistribucija privremeno obustavi isporuku struje, a posle samo ukljuci. Meni kao laiku deluje logicno, ali verovatno postoji neka zackoljica.

medjutim

pre 9 godina

Čekaj bre, ista takva oluja u devetnaestom veku nije uspela da vrati civilizaciju u osamnaesti, ali bi iz dvadesetprvog vratila tamo bez problema?

Jos veci patriota

pre 9 godina

@Patriota: "Mi se vezujemo za Rusiju, jer verujemo da Srbi vode poreklo od Rusa. To je tacno, ali Srbi iz 10 veka, jer posle toga dolaze Turci i ostaju 500 godina."

Srbi nikako ne vode poreklo od rusa, to je teorija koji su forsirali nemacki (nacisticki) kvazi-naucnici iz 30-ih godina 20-tog veka, jer su zeleli da dokazu kako su sloveni azijati a da su samo germani autohtoni evropljani. Ovu nakaznu teoriju oberucke su prihvatili komunisticki zlikovci i zlocinci u jugoslaviji nakon 2. s.r. jer im je odgovaralo da "jugosloveni" i rusi budu "braca".

rusi su azijati koji su genetski izmesani sa nordijskim narodima (vikinzima) koji su medju azijatskim varvarima prvi i osnovali drzavu, kijevsku rusiju - vidi ovde: http://sh.wikipedia.org/wiki/Kijevska_Rusija
kao takvi, rusi sa Srbima nikakve blage veze nemaju, zato sto su Srbi autohtoni Evropski narod, koji potice od naroda Vincanske kulture (tribali, iliri i kelti), sto potvrdjuju i najtacnija genetska istrazivanja i dnk analize.

prvi Srpski Kralj - Stefan Prvovencani - bio je krunisan od strane Pape Honorija III, tako da nikakve veze nema ni sa te strane sa azijatskim narodima istoka. A zahvaljujuci Hriscanskoj veri, Srbi su uprkos Turskoj okupaciji, zadrzali nacionalni identitet Evropskog naroda (sve do pomenutog dolaska komuno-staljinisticke horde na vlast 1945-te).

Hvala na objavljivanju komentara, samo zelim da se lazi iskorene i da se zna istina.

bole

pre 9 godina

Super je što su 2 godine kasnije objavili da smo bili pred istrebljenje :) realno je super što će preživeti samo ameri, nemci i japanci. ostali i onako samo smetaju

haos

pre 9 godina

Čekaj bre, ista takva oluja u devetnaestom veku nije uspela da vrati civilizaciju u osamnaesti, ali bi iz dvadesetprvog vratila tamo bez problema?
(medjutim, 25. jul 2014 13:20)

Zato sto je u 19. veku jedina tehnologija na koju je solarna oluja uticala bio telegraf. Sredinom 19. veka nije bilo struje. A sad pokusaj da zamislis sta bi se desilo danas, u 21. veku, da cela planeta ostane bez struje makar na nekoliko dana.

Im not driving anymore

pre 9 godina

...Ovo ne bi bio privremen nestanak struje jer bi bila unistena kompletna mreza.
(Trovach, 25. jul 2014 14:19)

Ako bih izbacio bolnice iz tvog komentara sve ostalo je kul. Bolnice, nuklearke i cinjenica da nam mnogo toga radi na struju i da zivot realno ne bi bio vracen u 18. vek, nego nekoliko miliona godina unazad od silnih nuklearnih zagadjenja i eksplozija, ali da toga nema...povratak u 18. vek bih privatio sad, odmah, sad, juce, odmah, sto pre, juce, sad, odmah, sad !!! Najcivilizovanije doba su bili kraj 17. i 18. vek, pocetak 19., najbogatija kultura je tada cvetala, muzika, arhitektura, odmerenost, priroda, romantika, cistoca...zivelo se sporije, ali lepse. Da su ljudi samo bili malo organizovaniji bio bi to raj na Zemlji...a onda je dosla industrijska revolucija. Umesto Mocarta i Betovena imas Lejdigagu, umesto slatkih romanticnih trenutka i vitestva imas porno kulturu, raskalasne imitacije zivih bica sa plasticnim grudima i istetovirane volove sa dzipovima i prangijama, umesto price sa prijateljima pored vatre predvece imas vece sa tv-om i grand paradom, umesto igranja nekog sporta sa prijateljima ispred kuce imas odlaske na stadione i nerviranje zasto neki ekstremno placen IQ4 nije dodao nego sutnuo loptu. Umesto savrsene hrane imas plastiku i otrove. Mrzi me da nabrajam dalje, nemam nedelju dana slobodnog vremena.

Pjer

pre 9 godina

(Patriota, 25. jul 2014 14:02)

Moj komentar neće imati mnogo veze sa Suncem, ali nije ni važno pošto mislim da je ova vest malo preterana.

Elem, svi vi koji govorite o "500 vekova pod Turcima" treba da znate par stvari:

1. Okupacija je trajala 350 god. cirka (1459-1804, ne baš 500.

2. Turaka je prilikom naseljavanja Male Azije bilo oko 200,000. Istovremeno je tu bilo 8 miliona Grka i Jermena. Turci su se stopili sa njima. Nešto kasnije, dubljim prodorom na Balkan tursku vojsku, administraciju, gradove sve više popunjava slovenski živalj. Dugo su čisti Srbi bili važna karika u komandnom lancu turske vojske.
3. Srbija je za vreme turske često bila potpuno ispražnjena. Za vreme Požarevačkog mira 1718 u Srbiji je bilo svega 4000 ljudi! Ostali su se razbežali pre toga. Turci sve i da su hteli, nisu imali koga da spopadaju i siluju.

Turska je dugo bila napredna i sređena zemlja, nisu tek tako silovali okolo. Trebao im je mir u zaleđini dok osvajaju Budim, Beč...

Da sumiram - Turci su nastali od "originalnih" Turaka, Grka, Jermena, Srba, Bugara, Arapa... Sve i da neko od nas ima "turske krvi" to i nije baš krv onih konjanika iz azijskih stepa (originalni Turci). Uostalom, svi smo potpuno izmešani i pričati o čistoj naciji je potpuno besmisleno.

Molim administratora da objavi ovu poruku obrazovnog karaktera! Hvala! :)

Изногуд

pre 9 godina

Ееееее, да се десило, само би им са смешком рекли:"добродошли у средњи век".

ukratko

pre 9 godina

Izgleda je doslo vreme da se rodi neki novi Tesla pa da pripomogne ovim "naucnicima" da pogode ponesto unapred tako sto ce ovladati uzrocno-posledicnim vezama, a ne da izigravaju igrace sportske prognoze.

Zmaj

pre 9 godina

Smesan tekst. Npr. ovo: "Na sreću, umesto u Zemlju, olujni solarni oblak udario je u letelicu STEREO-A, posmatračnicu koja je gotovo savršeno opremljena za merenja parametara takvih događaja”, dodao je Baker."

Po ovome ispada da je solarni oblak velicine par desetina metara(recimo da je ta letilica i 200 m u precniku, a nije sigurno). Kakvu bi on stetu naneo Zemlji koja ima precnih na hiljade kilometara? Glupost. Opet, on kaze da je solarni oblak udario u letilicu koja je opremljena za merenje takvih dogadjaja. Pa kakve veze taj udar ima sa cinjenicom sto je opremljena za merenje tih parametara? I moj mercedes je bezbedan za voznju i ima vazdusne jastuke, ali ako udari u zid brzinom od 100 km/h razbice se. Toliko nebulozna recenica da je to prosto neverovatno...

Limanac

pre 9 godina

Ako bi se na vreme uočila snažna erupcija sunca, šteta bi mogla enormno da se smanji, jednostavnim isključivanjem elektroenergetskog sistema u pogođenim oblastima. Eventualna šteta jedino ne bi mogla da se spreči na geostacionarnim satelitima koji nemaju gde da se "sklone".
@Patriota
Samo jedno ću ti reći, pošto vidim da ne poznaješ istoriju: Više ima danas Turaka sa srpskim poreklom nego obrnuto. Još u 15 veku su kompletna stanovništva osvojenih pokrajina slali u Malu Aziju, gde su se asimilovali sa okolnim Turcima(stanovništvo osvojenog Beograda je prebačeno u Istanbul). Drugi talas je bio u 19 i početkom 20 veka kada su islamizovani Srbi poistovećujući se sa okupatorom po veri, takođe otišli u današnju Tursku (Šantićeva pesma "Ostajte ovde" govori o tome).

dudara

pre 9 godina

Ljudi ne dramite.I nije tačno da se o ovome nije pisalo.Sjećam se da sam 2009 (bilo ljeto),o ovome čitao na index.hr,pod naslovom smak svijeta 2012.Ukucajte,možda i nađete.Sigurno se još o tome pisalo,ali pošto se ovde radi o naučnoj mogućnosti apokalipse,niko se sa time i ne bavi.No bitno je da se o 21 decembru 2012 i babi Vangi pisalo pet godina i svi su sve znali napamet.

Nomralno da bi posljedica na 21 vijek bila veća nego na 19 jer smo više zavisni od struje.U 22 vijeku će biti još veća opasnost i tako dalje i dalje.

brainwash

pre 9 godina

Juce sam na ovom sajtu procitala jako dobar komentar: da ce na kraju ispasti da malezijski putnicki avion nije pao zbog ljudske greske nego zbog uticaja sunca. (I da su kao i ova druga dva aviona pala iz svemirskih razloga.)

my way

pre 9 godina

Komentari na ovakve teme najbolje pokazuju stanje u društvu. Neznanje i rezigniranost. Neka se desi i katastrofa, samo da se nešto dešava. Izpolitizovanim i teoretičarima zavere moram da kažem da ovo nije politika, već egzaktna nauka i nema rasprave o odavno poznatim činjenicama. Obnovite lekcije iz fizike. Dolazi do solarnih oluja, naročito kada se menjaju polovi na suncu. To se dešavalo i ranije, samo što ranije nismo imali tehnologiju koja je bila ranjiva. Posledice po zemju bi bile katastrofalne. Mi na ovim prostorima i nismo u stanju da sagledavamo posledice. Gradovi bi bili iseljeni. Nema struje, znači: nema vode (pumpe rade na struju), nema benzina, (benzinske pumpe rade na struju) nema hrane. Kako će dovesti hranu do grada? Ako nema hrane, nema vode, dolazi do otimanja, ubijanja. Gde će otići ovi iz gradova? Na selo? Dali će ih seljaci primiti? Kad bi uključili mozak samo pola sata dnevno, nama bi bilo mnogo boje!
(Miroslav, 25. jul 2014 16:01)

Ти толико користиш мозак, а није ти пало на ум да се људи шале и да коментари говоре о смислу за хумор, а не о незнању?

neutralni felsh

pre 9 godina

Juce sam na ovom sajtu procitala jako dobar komentar: da ce na kraju ispasti da malezijski putnicki avion nije pao zbog ljudske greske nego zbog uticaja sunca. (I da su kao i ova druga dva aviona pala iz svemirskih razloga.)
(brainwash, 25. jul 2014 15:48)

pa nije bas tako... pre ce biti da je takav komentar napisan iskljucivo zbog prejakog uticaja sunca na glavu onog koji ga je napisao ;)

Matematičar

pre 9 godina

Po ovome ispada da je solarni oblak velicine par desetina metara(recimo da je ta letilica i 200 m u precniku, a nije sigurno)...
Kaže (Zmaj, 25. jul 2014 16:00)

Naravno da nije par desetina metara, ta letilica nije u orbiti Zemlje već kruži oko Sunca poprilično daleko od naše planete - ima više takvih satelita koji su namenjeni da istražuju Sunce sa raznih strana naše drage zvezdice i da nas upozoravaju na eventualne probleme.

Inače posle prošlih problema energetski sistemi su uglavnom svuda tako konfigurisani da neće dozvoliti da se ispad ili preopterećenje jednog segmenta prenese na druge, tako ni grafitne bombe, kojih se još sećamo, nisu izazvale ozbiljnije probleme. Najozbiljniji uticaj bi pretrpeli poluprovodnici, na žalost od njih nam zavisi jaaakooo mnogo, a imamo primere i iz našeg okruženja (bar mog bližeg komšiluka) - desilo se da je grom udario u blizini kuće u drvo ne izazvavši strujni udar kroz električnu mrežu, ali da su od jačine električnog polja stradali računari iako nisu bili uključeni (mada su moderni računari uvek uključeni, tj. pod naponom). Stradala je matična ploča, a delom i podaci na diskovima.
Nije teško (ni lepo) da zamislimo da ostanemo bez računara na duži period, pogotovu ako bismo ostali i bez fabrika poluprovodnika i čipova.

iKrem

pre 9 godina

(Im not driving anymore, 25. jul 2014 15:27)

Ne poredis ti sine 21. vek sa 18., nego poredis 21. sa nekom apstrakcijom na temu "Kako mali Djokica iz dvadeset prvog veka zamislja osamnaesti".

neutralni felsh

pre 9 godina

... Mi na ovim prostorima i nismo u stanju da sagledavamo posledice. Gradovi bi bili iseljeni. Nema struje, znači: nema vode (pumpe rade na struju), nema benzina, (benzinske pumpe rade na struju) nema hrane. Kako će dovesti hranu do grada? Ako nema hrane, nema vode, dolazi do otimanja, ubijanja. Gde će otići ovi iz gradova? Na selo? Dali će ih seljaci primiti? Kad bi uključili mozak samo pola sata dnevno, nama bi bilo mnogo boje!
(Miroslav, 25. jul 2014 16:01)

bravo.

Im not driving anymore

pre 9 godina

(Im not driving anymore, 25. jul 2014 15:27)

Ne poredis ti sine 21. vek sa 18., nego poredis 21. sa nekom apstrakcijom na temu "Kako mali Djokica iz dvadeset prvog veka zamislja osamnaesti".
(iKrem, 25. jul 2014 18:48)

Izvini Ikreme, necu vise. Vi sa direktnim iskustvom iz osamnaestog veka uvek sve pokvarite nama koji samo zamisljamo kako li je to bilo. Ali u pravu si, konkretno uvek pre apstrakcije, pozdravam. Pa...kako je zaista bilo? Bolje ili losije nego danas?

блабла

pre 9 godina

Невезано за текст. Колико ли је само дезинформација у медијима. ))): А странци то другачије раде. Они лепо узму фотоапарат и сликају за своје потребе. Па можеш ти да причаш до сутра. )))): хахаха

nenad

pre 9 godina

Znam da su najavljivali te godine da ce se to desiti I pratio sam I po nekim drugim sajtovima ovu temu.Sva sreca pa nije,sada ne bih ovo pisao,a I ne bih stigao da se oprostim od vecine.Stvarno smo za dlaku ovo izbegli iako tesko zivimo,bilo bi nam jos I teze.Pitanje je kada bi se oporavili I da li bi se uopste oporavili.Prvo sirotinja strada.

Dzoni

pre 9 godina

Price za malu decu..ako se desi ima 2 dana vremena da nas upozore..samo izvuces iz struje..a nestanak struje bi bio samo na "modernim" elektranama koje zavise od elektronike i to na nekoliko dana dok bi ove nase komunisticke radile bez problema ..a onaj drugi deo planete zemlje gde bi tad bila noc ne bi ni znao sem preko vesti da se desila solarna erupcija tako bi kod njih i dalje bio 21 vek.

iKrem

pre 9 godina

(Im not driving anymore, 25. jul 2014 15:27)

Bez zezanja, jedna rec iz tvog komentara ga je totalno napravila apsurdnim:

"CISTOCA".

!!!!

A ostalo da ne nabrajam, ukljucujuci i to da su u Mocartu i Betovenu mogli da uzivaju samo isti onaj sloj koji danas kupuje privatne avione i ostrva.

A ostatak, oni koji nisu elita?

Pa oni su ti vec rekli sta misle o tom svom 18.veku. Rekli su 1786, 1789, 1848...

čovek

pre 9 godina

ovo nije nikakvo preterivanje već realno stanje ... svi sateliti bi u takvim okolnostima bili ili onesposobljeni ili unuišteni ... ceo GPS, mediji, tv mreža, internet i sl. bi krahirali ... reakcije u atmosferi i magnetosferi Zemlje ne bi završili za par minuta već bi zavisno od jačine udara, mogli da prilično potraju ... ostalo je više manje navedeno ...
###
raspravljati o nacijama i narodima je licemerno jer se svi hvataju za datum od koga bi da prate nešto, naravno datum je "proizvoljno" izabran od nekolicine odgovarajućih ... homo sapiens je stigao u evroaziju i tu se mešao i živeo paraleno sa drugim vrstama, podvrstama ili paralelnim granama homo populacije ... dakle homo sapines je dolazio na teritoriju koja je već bila naseljena hominidaima ... a neandretalce možemo da pratimo do njihovog nestanka pre cca 30.000 g. ... i uz sva mešanja i previranja, najverovatnije je da kulturološki potičemo iuz nekadašnje Mesopotamije ali raspredati priču o lokalnim moćnicima koji su selo i oklocu proglasavali za narode i davati im dentitet je nebulozno a i vidi se gde nas je na kraju odvelo ...

lemy

pre 9 godina

a koliko bi nam bilo potrebno vremena da se vratimo u normalu,posto smatram da ce samo elektricni sistem biti
pogodjen... SAMO......

kosovar

pre 9 godina

Vi koji ste unutra znaci u srbiju normalno je da ne mozete da procenite stepen kultunog, naucnog, i cak gramatike i sintakse vasih sunarodnika ali ja se divim vi ste jedan narod kome je mesto izmedju naj obrazovanih u svetu. kosovar albanofon, nazalost mi smo na dno.

Zbogom tehnička civilizacijo

pre 9 godina

Ako je naučnik u pravu, tj. ako nije sklon pretjerivanju i nije kvazi naučnik, onda će se ovakva katastrofa sigurno dogoditi u narednih 100 godina.
U tom slučaju sve ovo što radimo, nema skoro nikakvog smisla.
Međutim, bilo bi interesantno da nauka kaže da li čovečanstvo ima neke šanse da se odbrani od ovakvih pojava.
Ovako, ispada da je neki naučnik hteo prečicom da postane poznat, šireći fatalističke vizije propasti sveta.

Patriota

pre 9 godina

@risus sardonicus. Druze, Turci su bili kod nas "na gajbi", a ne mi kod njih. Oni su oplodjavali nase zenke, a ne mi njihove. Logika ti nije bas jaca strana, pa prema tome nemoj na nju ni da se pozivas.

Petar

pre 9 godina

Neko je pitao da li postoji odbrana od ovakvih dogadjaja. Generalno postoji, samo zahteva velika ulaganja u ojacavanje sistema za prenos struje. Ne mogu da nadjem tekst (koji je govorio bas o tome), ali za USA bi bilo potrebno oko 120 milijardi dolara, sto u odnosu na vojni budzet i nije neka cifra.

bane

pre 9 godina

... Mi na ovim prostorima i nismo u stanju da sagledavamo posledice. Gradovi bi bili iseljeni. Nema struje, znači: nema vode (pumpe rade na struju), nema benzina, (benzinske pumpe rade na struju) nema hrane. Kako će dovesti hranu do grada? Ako nema hrane, nema vode, dolazi do otimanja, ubijanja. Gde će otići ovi iz gradova? Na selo? Dali će ih seljaci primiti? Kad bi uključili mozak samo pola sata dnevno, nama bi bilo mnogo boje!
(Miroslav, 25. jul 2014 16:01)

bravo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (neutralni felsh, 25. jul 2014 16:57)
brate sve ja kapiram ali kako nema struje ??????? tesla je izmislio struju kad je nije bilo uopste i ti sad meni napises nema struje :D meni nije jasno i ovi diletanti iz nase sto vicu kako bi zavrsili u 18 veku, pa kako rodjaci ???? nabavicemo svi konje ???? ili ce mo ipak za prvo vreme koristiti solarne panele i vetrenjace. budalastina

Nema tu...

pre 9 godina

Ljudi ajd da ustanovimo neki kodeks pisanja komentara i duzine istih... Ja necu da citam ove sto elaboriraju od velikog praska naovamo i hoce da nas oduseve svojim znanjem da svi pomislimo 'vau, ovaj mora da nesto komplikovano razmislja...'

Android Jelly Bean

pre 9 godina

Odje je sunceva oluja od kad znam za sebe! :-) I da se desila nas to nebi nesto pogodilo znacajno. Mi smo unazad taman 2,3 vijeka...

Patriota

pre 9 godina

@Limanac. Na vas Limance, Detelinarce itd nisam ni mislio. Vas su pravili Nemci, a ove juzno od Kalimegdana turci. Pretpostavljam da imas Evropski, odnosno Austro-Ugarski pasos, pa onda kuliraj.

Hmhm

pre 9 godina

@risus sardonicus. Druze, Turci su bili kod nas "na gajbi", a ne mi kod njih. Oni su oplodjavali nase zenke, a ne mi njihove. Logika ti nije bas jaca strana, pa prema tome nemoj na nju ni da se pozivas.
(Patriota, 26. jul 2014 02:39)

To nije tačno, jer bismo imali isto genetsko poreklo, a nemamo, što su pokazala genetička testiranja, dakle krajnje egzaktna disciplina, ništa pretpostavke:
‚‚Srbi u proseku imaju 30 odsto slovenskog gena, 21 odsto ilirskog, 18 odsto tevtonskog ili starogermanskog, a naši preci su i Kelti, Feničani, stari Grci, pa čak i vikinzi‚‚

Patriota

pre 9 godina

Mi i onako zivimo u 10. veku. Mentalitet "vecine" je i dalje zatucan. Da je to cinjenica - i mi sami potvrdjujemo. Mi se vezujemo za Rusiju, jer verujemo da Srbi vode poreklo od Rusa. To je tacno, ali Srbi iz 10 veka, jer posle toga dolaze Turci i ostaju 500 godina. Koliko je bilo mesanih brakova? Nemoj te mi reci da Turci nisu "vodili ljubav" sa domorotkinjama 500 godina (?!). Ako je to tacno - to je onda slucaj za medicinu a ne istoriju. 500 godina bez "vodjenja ljubavi" bi predstavljalo vrhunac aseksualizma i apstinencije.

Zmaj

pre 9 godina

Smesan tekst. Npr. ovo: "Na sreću, umesto u Zemlju, olujni solarni oblak udario je u letelicu STEREO-A, posmatračnicu koja je gotovo savršeno opremljena za merenja parametara takvih događaja”, dodao je Baker."

Po ovome ispada da je solarni oblak velicine par desetina metara(recimo da je ta letilica i 200 m u precniku, a nije sigurno). Kakvu bi on stetu naneo Zemlji koja ima precnih na hiljade kilometara? Glupost. Opet, on kaze da je solarni oblak udario u letilicu koja je opremljena za merenje takvih dogadjaja. Pa kakve veze taj udar ima sa cinjenicom sto je opremljena za merenje tih parametara? I moj mercedes je bezbedan za voznju i ima vazdusne jastuke, ali ako udari u zid brzinom od 100 km/h razbice se. Toliko nebulozna recenica da je to prosto neverovatno...

ukratko

pre 9 godina

Izgleda je doslo vreme da se rodi neki novi Tesla pa da pripomogne ovim "naucnicima" da pogode ponesto unapred tako sto ce ovladati uzrocno-posledicnim vezama, a ne da izigravaju igrace sportske prognoze.

medjutim

pre 9 godina

Čekaj bre, ista takva oluja u devetnaestom veku nije uspela da vrati civilizaciju u osamnaesti, ali bi iz dvadesetprvog vratila tamo bez problema?

uroš

pre 9 godina

Što nas ne pogodi!? Obnovila bi se priroda!!! Morali bi da stanemo i razmislimo u kom pravcu se krećemo i da stvari bi postavili drugačije.

Im not driving anymore

pre 9 godina

...Ovo ne bi bio privremen nestanak struje jer bi bila unistena kompletna mreza.
(Trovach, 25. jul 2014 14:19)

Ako bih izbacio bolnice iz tvog komentara sve ostalo je kul. Bolnice, nuklearke i cinjenica da nam mnogo toga radi na struju i da zivot realno ne bi bio vracen u 18. vek, nego nekoliko miliona godina unazad od silnih nuklearnih zagadjenja i eksplozija, ali da toga nema...povratak u 18. vek bih privatio sad, odmah, sad, juce, odmah, sto pre, juce, sad, odmah, sad !!! Najcivilizovanije doba su bili kraj 17. i 18. vek, pocetak 19., najbogatija kultura je tada cvetala, muzika, arhitektura, odmerenost, priroda, romantika, cistoca...zivelo se sporije, ali lepse. Da su ljudi samo bili malo organizovaniji bio bi to raj na Zemlji...a onda je dosla industrijska revolucija. Umesto Mocarta i Betovena imas Lejdigagu, umesto slatkih romanticnih trenutka i vitestva imas porno kulturu, raskalasne imitacije zivih bica sa plasticnim grudima i istetovirane volove sa dzipovima i prangijama, umesto price sa prijateljima pored vatre predvece imas vece sa tv-om i grand paradom, umesto igranja nekog sporta sa prijateljima ispred kuce imas odlaske na stadione i nerviranje zasto neki ekstremno placen IQ4 nije dodao nego sutnuo loptu. Umesto savrsene hrane imas plastiku i otrove. Mrzi me da nabrajam dalje, nemam nedelju dana slobodnog vremena.

brze promene

pre 9 godina

Ja kad sam rođen 1722. godine i nije bilo tako loše.. ovo vaše vreme je baš čudno.. stalno kad se vratim osećam neke promene.. ovaj vaš svet se prebrzo menja

Dzoni

pre 9 godina

Price za malu decu..ako se desi ima 2 dana vremena da nas upozore..samo izvuces iz struje..a nestanak struje bi bio samo na "modernim" elektranama koje zavise od elektronike i to na nekoliko dana dok bi ove nase komunisticke radile bez problema ..a onaj drugi deo planete zemlje gde bi tad bila noc ne bi ni znao sem preko vesti da se desila solarna erupcija tako bi kod njih i dalje bio 21 vek.

Joca 011

pre 9 godina

ŠBBKBB.
Po ovom principu nikad mira, nikad spokojstva.
Ovo i jeste cilj, da se ljudi osećaju ustrašeni i nesigurni, i,
kada su tako dobro pripremljeni i preparirani, upravo su postali
odličan materijal da prime svakakve laži, i da se njima lepo vlada.
Ovo je oprobani recept odkad je ljudi. Nedajte se braćo Srbi.
.

Jos veci patriota

pre 9 godina

@Patriota: "Mi se vezujemo za Rusiju, jer verujemo da Srbi vode poreklo od Rusa. To je tacno, ali Srbi iz 10 veka, jer posle toga dolaze Turci i ostaju 500 godina."

Srbi nikako ne vode poreklo od rusa, to je teorija koji su forsirali nemacki (nacisticki) kvazi-naucnici iz 30-ih godina 20-tog veka, jer su zeleli da dokazu kako su sloveni azijati a da su samo germani autohtoni evropljani. Ovu nakaznu teoriju oberucke su prihvatili komunisticki zlikovci i zlocinci u jugoslaviji nakon 2. s.r. jer im je odgovaralo da "jugosloveni" i rusi budu "braca".

rusi su azijati koji su genetski izmesani sa nordijskim narodima (vikinzima) koji su medju azijatskim varvarima prvi i osnovali drzavu, kijevsku rusiju - vidi ovde: http://sh.wikipedia.org/wiki/Kijevska_Rusija
kao takvi, rusi sa Srbima nikakve blage veze nemaju, zato sto su Srbi autohtoni Evropski narod, koji potice od naroda Vincanske kulture (tribali, iliri i kelti), sto potvrdjuju i najtacnija genetska istrazivanja i dnk analize.

prvi Srpski Kralj - Stefan Prvovencani - bio je krunisan od strane Pape Honorija III, tako da nikakve veze nema ni sa te strane sa azijatskim narodima istoka. A zahvaljujuci Hriscanskoj veri, Srbi su uprkos Turskoj okupaciji, zadrzali nacionalni identitet Evropskog naroda (sve do pomenutog dolaska komuno-staljinisticke horde na vlast 1945-te).

Hvala na objavljivanju komentara, samo zelim da se lazi iskorene i da se zna istina.

bole

pre 9 godina

Super je što su 2 godine kasnije objavili da smo bili pred istrebljenje :) realno je super što će preživeti samo ameri, nemci i japanci. ostali i onako samo smetaju

bane

pre 9 godina

... Mi na ovim prostorima i nismo u stanju da sagledavamo posledice. Gradovi bi bili iseljeni. Nema struje, znači: nema vode (pumpe rade na struju), nema benzina, (benzinske pumpe rade na struju) nema hrane. Kako će dovesti hranu do grada? Ako nema hrane, nema vode, dolazi do otimanja, ubijanja. Gde će otići ovi iz gradova? Na selo? Dali će ih seljaci primiti? Kad bi uključili mozak samo pola sata dnevno, nama bi bilo mnogo boje!
(Miroslav, 25. jul 2014 16:01)

bravo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (neutralni felsh, 25. jul 2014 16:57)
brate sve ja kapiram ali kako nema struje ??????? tesla je izmislio struju kad je nije bilo uopste i ti sad meni napises nema struje :D meni nije jasno i ovi diletanti iz nase sto vicu kako bi zavrsili u 18 veku, pa kako rodjaci ???? nabavicemo svi konje ???? ili ce mo ipak za prvo vreme koristiti solarne panele i vetrenjace. budalastina

brainwash

pre 9 godina

Juce sam na ovom sajtu procitala jako dobar komentar: da ce na kraju ispasti da malezijski putnicki avion nije pao zbog ljudske greske nego zbog uticaja sunca. (I da su kao i ova druga dva aviona pala iz svemirskih razloga.)

Miroslav

pre 9 godina

Komentari na ovakve teme najbolje pokazuju stanje u društvu. Neznanje i rezigniranost. Neka se desi i katastrofa, samo da se nešto dešava. Izpolitizovanim i teoretičarima zavere moram da kažem da ovo nije politika, već egzaktna nauka i nema rasprave o odavno poznatim činjenicama. Obnovite lekcije iz fizike. Dolazi do solarnih oluja, naročito kada se menjaju polovi na suncu. To se dešavalo i ranije, samo što ranije nismo imali tehnologiju koja je bila ranjiva. Posledice po zemju bi bile katastrofalne. Mi na ovim prostorima i nismo u stanju da sagledavamo posledice. Gradovi bi bili iseljeni. Nema struje, znači: nema vode (pumpe rade na struju), nema benzina, (benzinske pumpe rade na struju) nema hrane. Kako će dovesti hranu do grada? Ako nema hrane, nema vode, dolazi do otimanja, ubijanja. Gde će otići ovi iz gradova? Na selo? Dali će ih seljaci primiti? Kad bi uključili mozak samo pola sata dnevno, nama bi bilo mnogo boje!

Trovach

pre 9 godina

Pre oko 2 godine sam na TV gledao emisiju na ovu temu. Ako sam dobro razumeo, posto se u struju ne razumem, dovoljno je da se solarna oluja na vreme primeti i da elektrodistribucija privremeno obustavi isporuku struje, a posle samo ukljuci. Meni kao laiku deluje logicno, ali verovatno postoji neka zackoljica.

vajni eksperti

pre 9 godina

Cudo u Srbiju nije udarilo. Kako nas sve hoce bas je cudo...
(Ja, 25. jul 2014 13:02)
Pa ne bi bilo nikakvog efekta, mi smo iovako u 18. veku. Jedino bi klinci primetili da se nesto desilo - ne bi im radio Facebook

Patriota

pre 9 godina

@risus sardonicus. Druze, Turci su bili kod nas "na gajbi", a ne mi kod njih. Oni su oplodjavali nase zenke, a ne mi njihove. Logika ti nije bas jaca strana, pa prema tome nemoj na nju ni da se pozivas.

čovek

pre 9 godina

ovo nije nikakvo preterivanje već realno stanje ... svi sateliti bi u takvim okolnostima bili ili onesposobljeni ili unuišteni ... ceo GPS, mediji, tv mreža, internet i sl. bi krahirali ... reakcije u atmosferi i magnetosferi Zemlje ne bi završili za par minuta već bi zavisno od jačine udara, mogli da prilično potraju ... ostalo je više manje navedeno ...
###
raspravljati o nacijama i narodima je licemerno jer se svi hvataju za datum od koga bi da prate nešto, naravno datum je "proizvoljno" izabran od nekolicine odgovarajućih ... homo sapiens je stigao u evroaziju i tu se mešao i živeo paraleno sa drugim vrstama, podvrstama ili paralelnim granama homo populacije ... dakle homo sapines je dolazio na teritoriju koja je već bila naseljena hominidaima ... a neandretalce možemo da pratimo do njihovog nestanka pre cca 30.000 g. ... i uz sva mešanja i previranja, najverovatnije je da kulturološki potičemo iuz nekadašnje Mesopotamije ali raspredati priču o lokalnim moćnicima koji su selo i oklocu proglasavali za narode i davati im dentitet je nebulozno a i vidi se gde nas je na kraju odvelo ...

Trovach

pre 9 godina

Ovima sto prizeljkuju katastrofu zelim da kazem da bi u tom slucaju sve bilo dovedeno u pitanje. Totalni nestanak struje bi ugrozio cak i proizvodju hrane, njen transport (ne ide sve na benzin), cuvanje... Takodje, ni medicinska oprema ne radi bez struje (a vi ili neko vas upravo na aparatu). Ovo ne bi bio privremen nestanak struje jer bi bila unistena kompletna mreza.

my way

pre 9 godina

Komentari na ovakve teme najbolje pokazuju stanje u društvu. Neznanje i rezigniranost. Neka se desi i katastrofa, samo da se nešto dešava. Izpolitizovanim i teoretičarima zavere moram da kažem da ovo nije politika, već egzaktna nauka i nema rasprave o odavno poznatim činjenicama. Obnovite lekcije iz fizike. Dolazi do solarnih oluja, naročito kada se menjaju polovi na suncu. To se dešavalo i ranije, samo što ranije nismo imali tehnologiju koja je bila ranjiva. Posledice po zemju bi bile katastrofalne. Mi na ovim prostorima i nismo u stanju da sagledavamo posledice. Gradovi bi bili iseljeni. Nema struje, znači: nema vode (pumpe rade na struju), nema benzina, (benzinske pumpe rade na struju) nema hrane. Kako će dovesti hranu do grada? Ako nema hrane, nema vode, dolazi do otimanja, ubijanja. Gde će otići ovi iz gradova? Na selo? Dali će ih seljaci primiti? Kad bi uključili mozak samo pola sata dnevno, nama bi bilo mnogo boje!
(Miroslav, 25. jul 2014 16:01)

Ти толико користиш мозак, а није ти пало на ум да се људи шале и да коментари говоре о смислу за хумор, а не о незнању?

neutralni felsh

pre 9 godina

Juce sam na ovom sajtu procitala jako dobar komentar: da ce na kraju ispasti da malezijski putnicki avion nije pao zbog ljudske greske nego zbog uticaja sunca. (I da su kao i ova druga dva aviona pala iz svemirskih razloga.)
(brainwash, 25. jul 2014 15:48)

pa nije bas tako... pre ce biti da je takav komentar napisan iskljucivo zbog prejakog uticaja sunca na glavu onog koji ga je napisao ;)

kosovar

pre 9 godina

Vi koji ste unutra znaci u srbiju normalno je da ne mozete da procenite stepen kultunog, naucnog, i cak gramatike i sintakse vasih sunarodnika ali ja se divim vi ste jedan narod kome je mesto izmedju naj obrazovanih u svetu. kosovar albanofon, nazalost mi smo na dno.

Im not driving anymore

pre 9 godina

(Im not driving anymore, 25. jul 2014 15:27)

Ne poredis ti sine 21. vek sa 18., nego poredis 21. sa nekom apstrakcijom na temu "Kako mali Djokica iz dvadeset prvog veka zamislja osamnaesti".
(iKrem, 25. jul 2014 18:48)

Izvini Ikreme, necu vise. Vi sa direktnim iskustvom iz osamnaestog veka uvek sve pokvarite nama koji samo zamisljamo kako li je to bilo. Ali u pravu si, konkretno uvek pre apstrakcije, pozdravam. Pa...kako je zaista bilo? Bolje ili losije nego danas?

Pjer

pre 9 godina

(Patriota, 25. jul 2014 14:02)

Moj komentar neće imati mnogo veze sa Suncem, ali nije ni važno pošto mislim da je ova vest malo preterana.

Elem, svi vi koji govorite o "500 vekova pod Turcima" treba da znate par stvari:

1. Okupacija je trajala 350 god. cirka (1459-1804, ne baš 500.

2. Turaka je prilikom naseljavanja Male Azije bilo oko 200,000. Istovremeno je tu bilo 8 miliona Grka i Jermena. Turci su se stopili sa njima. Nešto kasnije, dubljim prodorom na Balkan tursku vojsku, administraciju, gradove sve više popunjava slovenski živalj. Dugo su čisti Srbi bili važna karika u komandnom lancu turske vojske.
3. Srbija je za vreme turske često bila potpuno ispražnjena. Za vreme Požarevačkog mira 1718 u Srbiji je bilo svega 4000 ljudi! Ostali su se razbežali pre toga. Turci sve i da su hteli, nisu imali koga da spopadaju i siluju.

Turska je dugo bila napredna i sređena zemlja, nisu tek tako silovali okolo. Trebao im je mir u zaleđini dok osvajaju Budim, Beč...

Da sumiram - Turci su nastali od "originalnih" Turaka, Grka, Jermena, Srba, Bugara, Arapa... Sve i da neko od nas ima "turske krvi" to i nije baš krv onih konjanika iz azijskih stepa (originalni Turci). Uostalom, svi smo potpuno izmešani i pričati o čistoj naciji je potpuno besmisleno.

Molim administratora da objavi ovu poruku obrazovnog karaktera! Hvala! :)

Zbogom tehnička civilizacijo

pre 9 godina

Ako je naučnik u pravu, tj. ako nije sklon pretjerivanju i nije kvazi naučnik, onda će se ovakva katastrofa sigurno dogoditi u narednih 100 godina.
U tom slučaju sve ovo što radimo, nema skoro nikakvog smisla.
Međutim, bilo bi interesantno da nauka kaže da li čovečanstvo ima neke šanse da se odbrani od ovakvih pojava.
Ovako, ispada da je neki naučnik hteo prečicom da postane poznat, šireći fatalističke vizije propasti sveta.

Limanac

pre 9 godina

Ako bi se na vreme uočila snažna erupcija sunca, šteta bi mogla enormno da se smanji, jednostavnim isključivanjem elektroenergetskog sistema u pogođenim oblastima. Eventualna šteta jedino ne bi mogla da se spreči na geostacionarnim satelitima koji nemaju gde da se "sklone".
@Patriota
Samo jedno ću ti reći, pošto vidim da ne poznaješ istoriju: Više ima danas Turaka sa srpskim poreklom nego obrnuto. Još u 15 veku su kompletna stanovništva osvojenih pokrajina slali u Malu Aziju, gde su se asimilovali sa okolnim Turcima(stanovništvo osvojenog Beograda je prebačeno u Istanbul). Drugi talas je bio u 19 i početkom 20 veka kada su islamizovani Srbi poistovećujući se sa okupatorom po veri, takođe otišli u današnju Tursku (Šantićeva pesma "Ostajte ovde" govori o tome).

Изногуд

pre 9 godina

Ееееее, да се десило, само би им са смешком рекли:"добродошли у средњи век".

neutralni felsh

pre 9 godina

... Mi na ovim prostorima i nismo u stanju da sagledavamo posledice. Gradovi bi bili iseljeni. Nema struje, znači: nema vode (pumpe rade na struju), nema benzina, (benzinske pumpe rade na struju) nema hrane. Kako će dovesti hranu do grada? Ako nema hrane, nema vode, dolazi do otimanja, ubijanja. Gde će otići ovi iz gradova? Na selo? Dali će ih seljaci primiti? Kad bi uključili mozak samo pola sata dnevno, nama bi bilo mnogo boje!
(Miroslav, 25. jul 2014 16:01)

bravo.

Nema tu...

pre 9 godina

Ljudi ajd da ustanovimo neki kodeks pisanja komentara i duzine istih... Ja necu da citam ove sto elaboriraju od velikog praska naovamo i hoce da nas oduseve svojim znanjem da svi pomislimo 'vau, ovaj mora da nesto komplikovano razmislja...'

Patriota

pre 9 godina

@Limanac. Na vas Limance, Detelinarce itd nisam ni mislio. Vas su pravili Nemci, a ove juzno od Kalimegdana turci. Pretpostavljam da imas Evropski, odnosno Austro-Ugarski pasos, pa onda kuliraj.

блабла

pre 9 godina

Невезано за текст. Колико ли је само дезинформација у медијима. ))): А странци то другачије раде. Они лепо узму фотоапарат и сликају за своје потребе. Па можеш ти да причаш до сутра. )))): хахаха

dudara

pre 9 godina

Ljudi ne dramite.I nije tačno da se o ovome nije pisalo.Sjećam se da sam 2009 (bilo ljeto),o ovome čitao na index.hr,pod naslovom smak svijeta 2012.Ukucajte,možda i nađete.Sigurno se još o tome pisalo,ali pošto se ovde radi o naučnoj mogućnosti apokalipse,niko se sa time i ne bavi.No bitno je da se o 21 decembru 2012 i babi Vangi pisalo pet godina i svi su sve znali napamet.

Nomralno da bi posljedica na 21 vijek bila veća nego na 19 jer smo više zavisni od struje.U 22 vijeku će biti još veća opasnost i tako dalje i dalje.

vajni eksperti

pre 9 godina

Pre oko 2 godine sam na TV gledao emisiju na ovu temu. Ako sam dobro razumeo, posto se u struju ne razumem, dovoljno je da se solarna oluja na vreme primeti i da elektrodistribucija privremeno obustavi isporuku struje, a posle samo ukljuci. Meni kao laiku deluje logicno, ali verovatno postoji neka zackoljica.
(Trovach, 25. jul 2014 13:05)
Upravo tako, nema zackoljica

Steta , kako bi se Planeta malo povratila, Ljudi bi prestali da se ubijaju makar na kratko. Stvarno steta, kako bi nam prijala pauza .
('99, 25. jul 2014 13:11)
Bas suprotno, ljudi bi iskoristili haos da se poubijaju

iKrem

pre 9 godina

(Im not driving anymore, 25. jul 2014 15:27)

Ne poredis ti sine 21. vek sa 18., nego poredis 21. sa nekom apstrakcijom na temu "Kako mali Djokica iz dvadeset prvog veka zamislja osamnaesti".

lemy

pre 9 godina

a koliko bi nam bilo potrebno vremena da se vratimo u normalu,posto smatram da ce samo elektricni sistem biti
pogodjen... SAMO......

iKrem

pre 9 godina

(Im not driving anymore, 25. jul 2014 15:27)

Bez zezanja, jedna rec iz tvog komentara ga je totalno napravila apsurdnim:

"CISTOCA".

!!!!

A ostalo da ne nabrajam, ukljucujuci i to da su u Mocartu i Betovenu mogli da uzivaju samo isti onaj sloj koji danas kupuje privatne avione i ostrva.

A ostatak, oni koji nisu elita?

Pa oni su ti vec rekli sta misle o tom svom 18.veku. Rekli su 1786, 1789, 1848...

Hmhm

pre 9 godina

@risus sardonicus. Druze, Turci su bili kod nas "na gajbi", a ne mi kod njih. Oni su oplodjavali nase zenke, a ne mi njihove. Logika ti nije bas jaca strana, pa prema tome nemoj na nju ni da se pozivas.
(Patriota, 26. jul 2014 02:39)

To nije tačno, jer bismo imali isto genetsko poreklo, a nemamo, što su pokazala genetička testiranja, dakle krajnje egzaktna disciplina, ništa pretpostavke:
‚‚Srbi u proseku imaju 30 odsto slovenskog gena, 21 odsto ilirskog, 18 odsto tevtonskog ili starogermanskog, a naši preci su i Kelti, Feničani, stari Grci, pa čak i vikinzi‚‚

haos

pre 9 godina

Čekaj bre, ista takva oluja u devetnaestom veku nije uspela da vrati civilizaciju u osamnaesti, ali bi iz dvadesetprvog vratila tamo bez problema?
(medjutim, 25. jul 2014 13:20)

Zato sto je u 19. veku jedina tehnologija na koju je solarna oluja uticala bio telegraf. Sredinom 19. veka nije bilo struje. A sad pokusaj da zamislis sta bi se desilo danas, u 21. veku, da cela planeta ostane bez struje makar na nekoliko dana.

Matematičar

pre 9 godina

Po ovome ispada da je solarni oblak velicine par desetina metara(recimo da je ta letilica i 200 m u precniku, a nije sigurno)...
Kaže (Zmaj, 25. jul 2014 16:00)

Naravno da nije par desetina metara, ta letilica nije u orbiti Zemlje već kruži oko Sunca poprilično daleko od naše planete - ima više takvih satelita koji su namenjeni da istražuju Sunce sa raznih strana naše drage zvezdice i da nas upozoravaju na eventualne probleme.

Inače posle prošlih problema energetski sistemi su uglavnom svuda tako konfigurisani da neće dozvoliti da se ispad ili preopterećenje jednog segmenta prenese na druge, tako ni grafitne bombe, kojih se još sećamo, nisu izazvale ozbiljnije probleme. Najozbiljniji uticaj bi pretrpeli poluprovodnici, na žalost od njih nam zavisi jaaakooo mnogo, a imamo primere i iz našeg okruženja (bar mog bližeg komšiluka) - desilo se da je grom udario u blizini kuće u drvo ne izazvavši strujni udar kroz električnu mrežu, ali da su od jačine električnog polja stradali računari iako nisu bili uključeni (mada su moderni računari uvek uključeni, tj. pod naponom). Stradala je matična ploča, a delom i podaci na diskovima.
Nije teško (ni lepo) da zamislimo da ostanemo bez računara na duži period, pogotovu ako bismo ostali i bez fabrika poluprovodnika i čipova.

nenad

pre 9 godina

Znam da su najavljivali te godine da ce se to desiti I pratio sam I po nekim drugim sajtovima ovu temu.Sva sreca pa nije,sada ne bih ovo pisao,a I ne bih stigao da se oprostim od vecine.Stvarno smo za dlaku ovo izbegli iako tesko zivimo,bilo bi nam jos I teze.Pitanje je kada bi se oporavili I da li bi se uopste oporavili.Prvo sirotinja strada.

Android Jelly Bean

pre 9 godina

Odje je sunceva oluja od kad znam za sebe! :-) I da se desila nas to nebi nesto pogodilo znacajno. Mi smo unazad taman 2,3 vijeka...

Petar

pre 9 godina

Neko je pitao da li postoji odbrana od ovakvih dogadjaja. Generalno postoji, samo zahteva velika ulaganja u ojacavanje sistema za prenos struje. Ne mogu da nadjem tekst (koji je govorio bas o tome), ali za USA bi bilo potrebno oko 120 milijardi dolara, sto u odnosu na vojni budzet i nije neka cifra.