Subota, 31.05.2014.

11:58

Džejmi Oliver: Ćevapi i ajvar idealni za Mundijal

Izvor: Izvor: B92, Jamie

Džejmi Oliver: Æevapi i ajvar idealni za Mundijal IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

blackdog

pre 9 godina

@:)
krajnje si nepristojan i nevaspitan. Za tvoju informaciju kod Klajna u Rečniku jezičkih nedoumica piše da snishodljiv
znači u prvom redu "koji gleda s visine, koji
udostojava (nekoga svojom pažnjom),
pokroviteljski". U novije vreme steklo je i
značenje "uslužan, smeran, ponizan". Mogao bi ti prvo da uzmes recnik u sake i da se obrazujes pre nego sto pocnes da vredjas i ponizavas druge.

:)

pre 9 godina

(blackdog, 31. maj 2014 21:48)

Snishodljiv je ponizan. To moj komentar sigurno nije bio. Poenta - recnik u ruke, jer knjiga koju je napisao neobrazovan i glup covek sigurno nije pomogla, a zavrsena cela srednja skola ipak nije dala svu pamet ovog sveta. A ne znam kako da pristojno objasnim osobu koja poveruje da je disleksija napala bas ceo Holivud, i ostale nicim izazvane lazne idole.

Milka

pre 9 godina

Vi sto pljujete po nama koji ne volimo "dragu nam" nacionalnu kuhinju malo proverite svoju krvnu sliku nekad. Mozda se neprijatno iznenadite. čvarci i slaninica nece odmah dovesti do bolesti srca i krvnih sudova ali u krajnjoj liniji nikog ne zaobidje ako preteruje sa merakom.

student

pre 9 godina

(blackdog, 31. maj 2014 23:20)

Iznosio sam generalne stavove u vezi sa kapitalizmom i trash osobama koje postaju domacice uz najnovije izdanje Olivera... ne znam zasto imas potrebu da se nadjes u tome? :) Ne poznajem ni ja tebe, ali svakako "znam sta sam hteo da kazem" na prvom mestu ;)

neka se zna

pre 9 godina

Najukusnije ćevape(na 'skara')smo jeli u Skoplju i Kumanovu, a izvorno ajvar, lutenica i pindžur su iz Makedonije. Tamo najbolje uspeva paprika i patlidžan i paradajz (da ne zaboravim i kočanski pirinač, susam, kikiriki, grožđe, ...).

New York Serb

pre 9 godina

Najbolji cevapi bez premca u staroj Jugoslaviji, pravili su se u restoranu Zlatibor u Zvecanu kod Mitrovice (kod Kome).
Uostalom, vlasnik je dobio najvece kulinarsko priznanje za rostilj, u SFRJ Jugoslaviji ( mozete misliti kakva je tad konkurencija bila).
Na zalost, tajni recept je odneo sa sobom u grob.

blackdog

pre 9 godina

@student
bravo druze, izvredja ti mene posteno :D ko bi rekao da moje simpatije prema Dzejmiju mogu da izazovu takvu salvu frustracija i gomilu sasvim nepotrebnih uvreda! Prvenstveno, ne poznajes me. O mom sistemu vrednosti nemas pojma, a koliko si daleko od istine tek to bi ti bilo urnebesno smesno sve da me cak i povrsno poznajes. No dobro, ocigledno sam ti danas dosla kao mentalna vreca za boks, pa ako si se lepo ispraznio onda si bar imao koristi od nase prepiske ;)
pozdrav od jedne "instant domacice" i "generalno trash" osobe :D

student

pre 9 godina

@(blackdog, 31. maj 2014 17:16)

Da, toliko slatko prica da je prosto neophodan jedan poveci kisobran, eventualno misici za plivanje ako esklaira hahah, mada... uvek mozemo da se uhvatimo cvrsto za neki od njegovih kuvara, oni su toliko lagani da skoro nikada ne potonu ;)

Poenta svega je da kapitalizam i te kako ima sluha za skorojevice, lencuge, ljude sa neukusom i pogresnim sistemom vrednosti, trash osobe generalno... u prevodu svako moze poboljsati svoju poziciju, pa i postati domacica preko noci ako poruci Olivera, a kapitalizam to omogucava uz razumnu naknadu naravno. Medjutim, neka iskustva je dobro steci na old-fashioned way, takva su najdragocenija, sve van toga je fejk :D

blackdog

pre 9 godina

@ :)
znaci moj "paternalisticki ton" Vam je privukao paznju pa ste se nasli prozvanim da odgovorite na moj komentar upucen nekom sasvim trecem? A Vas snishodljiv ton upucen meni je sasvim slucajan? Vidite, ja vise volim da koristim reci poznate sirem auditorijumu a i ne volim da u zagradama pisem objasnjenje ili definicije iz Vujaklije :) moj komentar uopste nije bio snishodljiv, ja sam napisala svoje licno misljenje o Dzimiju. Meni nije ni balav ni zvalav, vec izuzetno simpatican. Znam ja sta znaci "fejk" i "fejkira", odnosno znam da prevedem :) problem je u tome sto se te reci precesto koriste u pogresnom kontekstu, najcesce kao uzrecice, bez ikakvog reda i smisla. I osobe koje ih koriste su, uglavnom, krajnje izvestacene iliti fejk, da im ostanem dosledna :D pozdrav Vama, nadam se da Vam moj ton ovaj put nije bio previse paternalisticki :D

K

pre 9 godina

Zato sto je Bosna na Mundijalu ispade da su ajvar i ćevapi bosanski. Tražili su ponešto od svake reprezentacije. Maznuli od nas, valjda nisu ništa našli kod njih.

prase

pre 9 godina

Tako je. Prije utakmica igrači se trebaju najest ćevapa, ajvara i luka i ima da lete po terenu k'o avioni. Na ovim prostorima ovdje se oduvijek najbolje jelo. Đabe pare Švabi kad ne zna da živi. Kad Skandinavci ili Nijemci dođu na područje bivše Juge nažderu se roštilja i janjetine, odvale se od rakije ko mila majka. To kod njih nema i zato uživaju kad dođu ovdje. Koliko god da smo siromašni i bez para al za dobru hranu je oduvijek bilo. Najvažnija stvar u životi je dobra klopa, na drugom mjestu je nogomet, a na trećem sex.

aggiornamento

pre 9 godina

Cevapi i ajvar su ovde navedeni kao bosanski jer je ovo vezano za mundijal a kao sto je opste poznato Bosna ucestvuje a Srbija ne.

:)

pre 9 godina

(blackdog, 31. maj 2014 17:16)

Komentar na komentar mi je privukao paznju svojim paternalistickim tonom (to znaci s visoka, nadmeno).

U svoje ime cu da kazem da je Oliver nesimpatican i da deluje prljavo (i balavo i zvalavo, to verujem znate sta znaci). Izrazi "fejk" i "fejkovanje" se odnose na izvestacenost i lazno predstavljanje, sto i jeste karakteristicno za nastupe J. Olivera, usmene i pisane. Njegove knjige obiluju receptima za izuzetno kaloricna, duboko przene obroke (pored cinjenice da nema mnogo knjiga o kuvanju u kojima je sendvic jelo). Projekat J. Olivera o zdravoj hrani u skolskim kuhinjama bio je veliki promasaj, a mnogi su ga nazvali i prevarom. Oliveru licno doneo je mnogo novca, ali nista korisno nije ucinio za decu. Vecina poznatih i priznatih kuvara J. Olivera ni malo ne ceni.

Micika

pre 9 godina

Newa jede ste ko hoce pod kojim hoce imenom, ali neka se zna: ajvar nema veze sa bosnom i hercegovinom i poznat je tamo gotovo iskljucivo kao indusktrijski proizvod hrvatske podravke. cevapcici su internacionalno postali poznati ne kao bosanski proizvod, vec kao udarno jelo za strane turiste srednje klase na jadranu od 70-ih do danas, pri cemu su uvezeni u Hrvatsku kao leskovacki odn. srpski specijalitet, bas kao i ajvar. Zato se, i kao u Beogradu, serviraju na tanjiru ili posluzavniku, a ne u lepinji.

blackdog

pre 9 godina

@m da
tek sad je procitao svoju prvu knjigu jer covek boluje od disleksije a ne zato sto je neuk i lenj
@student
meni licno je Dzejmi presladak i presimpatican, svidja mi se njegov nacin kuvanja, nacin na koji prica, sa tolikom slascu govori o hrani da prosto pozelis da je skuvas na njegov nacin. Imam njegove kuvare i obozavam njegova jela. A sto volim izraze poput "fejk", "fejkuje". Verujem da ni sam ne znas sta si hteo da kazes time.

zoran

pre 9 godina

Jak mi je ovo kuvar...pre dve nedelje u njegovom restoranu, u Londonu, inspekcija anshla mishijeg izmeta za izvoz. Dechko je uspeo preko jakih veza njegove majke. On sa kuvanjem ideju nema...neurotichni pokreti i kuvanje ne idu zajedno. Daleko je on toga da to shvati. No, mediji su chudo, pa eto napravishe i od ovog neku "zvezdu".

cuti i placi onda

pre 9 godina

ispadose i cevapi i ajvar bosanski..svasta. ali tako je kad cutimo, ugledajmo se na zapadnjake kako se bore za svoje proizvode.
i ako je i jedno i drugo najboljeg ukusa i kvaliteta u Srbiji,(u rasponu od beogradskih, preko srbijanskih i leskovackih do pazarskih i severnokosovskih), najpostenije je da se racunaju kao balkanska kuhinja.
dzejmi treba sad da bude zasut protestima, da cevapi i ajvar nisu samo bosanski, nego opste balkanski, tako se to radi propaganda.

565

pre 9 godina

Jeo sam cevape u svim poznatim Sarajevskim cevabdzinicama, kad idem kroz Srbiju i svratim negdje bilo gdje bolji su cevapi 10 puta em su ukusniji em dijeluju svjezije em nemas problema nakon 20-30 minuta kada treba da ih svaris... Da ne spominjem leskovacki cevap i uopste rostilj... U citavom Sarajevu ima 3-4 cevabdzinice gdije su ok cevapi ovo ostalo je samo da se otrujes

Nikola

pre 9 godina

Oprostite...Ali LICEMERNO je ziveti u velikom, zagadjenom gradu i popovati o "zdravoj hrani" (sama ydrava hrana je prilicna prevara).
Ako neko zaista zeli ZDRAVU HRANU, zasto ne ode na vrh planine da gaji ovce i jede kefir na cistom vazduhu?
Nisam primetio da je iko od dusebriznika to ucinio.
Stvarno je besmisleno da neko izabere da zivi u zagadjenom gradu i odatle pridikuje o zdravlju, cistoci, prirodi...

Game

pre 9 godina

toliko @ ne znam sta to podrazumjevas pod " da se najede ljudski " ali sam siguran da je opet nezdravo.. uglavnom ova navedena hrana je nezdrava , a kako se hrane englezi , kinezi , azerbejdzanci stvarno ne znam.

Kajana

pre 9 godina

@Game
U suštini i nije toliko nezdrava hrana. Ukoliko su ćevapi kvalitetno spremljeni i ispečeni na roštilju a ne ulju, uz ajvar (paprika, patlidžan, paradajz)je daleko hranljivija i zdravija kombinacija od čipsa, krilaca iz kantice, pice...

Pametnjaković

pre 9 godina

Idealno za ekonomiju i biznis farmakološke mafije i parazita iz zdravstvenog sistema. Kad se u meso stavljaju pojačivači ukusa, a tako bi i g**** bilo ukusno i idealno.

Toliko

pre 9 godina

@(Game, 31. maj 2014 12:42) Sa to "nezdrava", vise mi se smucilo. Prosecan englez zivi prosecno oko 78 god(duze nego prosecan Srbin 6-7god). Prosecno je gojazniji od nas i hrani se jos nezdravije nego mi. Manje stresa, uredjenije zdravstvo, bolja kontrola hrane. Prosecan Srbin u zivotu i ovako nema nista pa mu jos oduzmite i da jede ljudski, moze odmah da se obesi.

@nakaradna kuhinja

pre 9 godina

Ta "nakaradna kuhinja" kao što kažeš, donosi Balkanu, pa i tebi u džep dosta para od stranih turista koji vole nakaradne kuhinje. Stidim se nekog koji se stidi svoje nacionalne kuhinje.

A.M.

pre 9 godina

Pa da, ako se lepo spreme ćevapi nemoraju da budu mnogo masni pa mogu sa ajvarom da se jedu bez hleba. Brzo se vare tako da se ne prejedate a samim tim i ne brekcemo u sred leta na +40 stepeni. Sasvim sigurno je zdravije od klasičnih grickalica u svakom slučaju.

Nikola

pre 9 godina

cevapi, pljeskavice, pecenja... rostilj.
Ne hvala. Ni pod moras.
(nakaradna kuhinja, 31. maj 2014 12:48)

Jeste da nije zdravo, al' nema nista lepse od rostilja (mislim samo na mleveno meso posto pecenje ne volim), a jos u kombinaciji sa ajvarom I pavlakom ili kiselim mlekom, pa kako mozes da odolis?

student

pre 9 godina

Koliko se decko tripuje. Prvo, svu hranu koju on sprema bi trebalo da proveri sanitarna jer toliko balavi dok prica i sprema da je to haos. Drugo, svako bi bio svetski poznati kuvar da "izvadi" od svake kuhinje po nesto i "zalepi" u svoj kuvar, uz to nalepi, i dobar marketing i skupe snobovske namernice i zavrsio si stvar. Sad je on kao sastavio cevape i ajvar i to je hit molim te... Jednom je u nekoj emisiji spremao pecenu papriku najobicniju, toliko je balavio od srece sto je svetu "otkrio" nesto sto mi vidjamo svake jeseni na selima da mi je pripala muka... pa je u nekoj emisiji otisao u Afriku da ispadne human i spremio im najobicniju corbicu od povrca. Mnogo fejkuje, mnogo se tripuje i mnogo balavi

Dex Dejvid, dexdejvid2@gmail.com

pre 9 godina

Ova fotografija nema ama baš nikakve veze sa kulinarstvom, mnogo ima više veze sa gladi, ali kao mislim da je do sada najbolja fotografija inspirisana Mundijalom.Dok budete uz hladno pivce jeli čevape i ajvar, nikada nemojte zaboraviti naše poplavljene i svu kreativni i gladnu djecu svijeta.Tek onda će to biti pravi kulinarski i fudbalski Mundijal.Hvala http://www.reuters.com/news/pictures/slideshow?articleId=USRTR3RE9D#a=4

Toliko

pre 9 godina

@(Game, 31. maj 2014 12:42) Sa to "nezdrava", vise mi se smucilo. Prosecan englez zivi prosecno oko 78 god(duze nego prosecan Srbin 6-7god). Prosecno je gojazniji od nas i hrani se jos nezdravije nego mi. Manje stresa, uredjenije zdravstvo, bolja kontrola hrane. Prosecan Srbin u zivotu i ovako nema nista pa mu jos oduzmite i da jede ljudski, moze odmah da se obesi.

@nakaradna kuhinja

pre 9 godina

Ta "nakaradna kuhinja" kao što kažeš, donosi Balkanu, pa i tebi u džep dosta para od stranih turista koji vole nakaradne kuhinje. Stidim se nekog koji se stidi svoje nacionalne kuhinje.

Kajana

pre 9 godina

@Game
U suštini i nije toliko nezdrava hrana. Ukoliko su ćevapi kvalitetno spremljeni i ispečeni na roštilju a ne ulju, uz ajvar (paprika, patlidžan, paradajz)je daleko hranljivija i zdravija kombinacija od čipsa, krilaca iz kantice, pice...

565

pre 9 godina

Jeo sam cevape u svim poznatim Sarajevskim cevabdzinicama, kad idem kroz Srbiju i svratim negdje bilo gdje bolji su cevapi 10 puta em su ukusniji em dijeluju svjezije em nemas problema nakon 20-30 minuta kada treba da ih svaris... Da ne spominjem leskovacki cevap i uopste rostilj... U citavom Sarajevu ima 3-4 cevabdzinice gdije su ok cevapi ovo ostalo je samo da se otrujes

Nikola

pre 9 godina

cevapi, pljeskavice, pecenja... rostilj.
Ne hvala. Ni pod moras.
(nakaradna kuhinja, 31. maj 2014 12:48)

Jeste da nije zdravo, al' nema nista lepse od rostilja (mislim samo na mleveno meso posto pecenje ne volim), a jos u kombinaciji sa ajvarom I pavlakom ili kiselim mlekom, pa kako mozes da odolis?

student

pre 9 godina

Koliko se decko tripuje. Prvo, svu hranu koju on sprema bi trebalo da proveri sanitarna jer toliko balavi dok prica i sprema da je to haos. Drugo, svako bi bio svetski poznati kuvar da "izvadi" od svake kuhinje po nesto i "zalepi" u svoj kuvar, uz to nalepi, i dobar marketing i skupe snobovske namernice i zavrsio si stvar. Sad je on kao sastavio cevape i ajvar i to je hit molim te... Jednom je u nekoj emisiji spremao pecenu papriku najobicniju, toliko je balavio od srece sto je svetu "otkrio" nesto sto mi vidjamo svake jeseni na selima da mi je pripala muka... pa je u nekoj emisiji otisao u Afriku da ispadne human i spremio im najobicniju corbicu od povrca. Mnogo fejkuje, mnogo se tripuje i mnogo balavi

Nikola

pre 9 godina

Oprostite...Ali LICEMERNO je ziveti u velikom, zagadjenom gradu i popovati o "zdravoj hrani" (sama ydrava hrana je prilicna prevara).
Ako neko zaista zeli ZDRAVU HRANU, zasto ne ode na vrh planine da gaji ovce i jede kefir na cistom vazduhu?
Nisam primetio da je iko od dusebriznika to ucinio.
Stvarno je besmisleno da neko izabere da zivi u zagadjenom gradu i odatle pridikuje o zdravlju, cistoci, prirodi...

A.M.

pre 9 godina

Pa da, ako se lepo spreme ćevapi nemoraju da budu mnogo masni pa mogu sa ajvarom da se jedu bez hleba. Brzo se vare tako da se ne prejedate a samim tim i ne brekcemo u sred leta na +40 stepeni. Sasvim sigurno je zdravije od klasičnih grickalica u svakom slučaju.

cuti i placi onda

pre 9 godina

ispadose i cevapi i ajvar bosanski..svasta. ali tako je kad cutimo, ugledajmo se na zapadnjake kako se bore za svoje proizvode.
i ako je i jedno i drugo najboljeg ukusa i kvaliteta u Srbiji,(u rasponu od beogradskih, preko srbijanskih i leskovackih do pazarskih i severnokosovskih), najpostenije je da se racunaju kao balkanska kuhinja.
dzejmi treba sad da bude zasut protestima, da cevapi i ajvar nisu samo bosanski, nego opste balkanski, tako se to radi propaganda.

aggiornamento

pre 9 godina

Cevapi i ajvar su ovde navedeni kao bosanski jer je ovo vezano za mundijal a kao sto je opste poznato Bosna ucestvuje a Srbija ne.

zoran

pre 9 godina

Jak mi je ovo kuvar...pre dve nedelje u njegovom restoranu, u Londonu, inspekcija anshla mishijeg izmeta za izvoz. Dechko je uspeo preko jakih veza njegove majke. On sa kuvanjem ideju nema...neurotichni pokreti i kuvanje ne idu zajedno. Daleko je on toga da to shvati. No, mediji su chudo, pa eto napravishe i od ovog neku "zvezdu".

Micika

pre 9 godina

Newa jede ste ko hoce pod kojim hoce imenom, ali neka se zna: ajvar nema veze sa bosnom i hercegovinom i poznat je tamo gotovo iskljucivo kao indusktrijski proizvod hrvatske podravke. cevapcici su internacionalno postali poznati ne kao bosanski proizvod, vec kao udarno jelo za strane turiste srednje klase na jadranu od 70-ih do danas, pri cemu su uvezeni u Hrvatsku kao leskovacki odn. srpski specijalitet, bas kao i ajvar. Zato se, i kao u Beogradu, serviraju na tanjiru ili posluzavniku, a ne u lepinji.

blackdog

pre 9 godina

@m da
tek sad je procitao svoju prvu knjigu jer covek boluje od disleksije a ne zato sto je neuk i lenj
@student
meni licno je Dzejmi presladak i presimpatican, svidja mi se njegov nacin kuvanja, nacin na koji prica, sa tolikom slascu govori o hrani da prosto pozelis da je skuvas na njegov nacin. Imam njegove kuvare i obozavam njegova jela. A sto volim izraze poput "fejk", "fejkuje". Verujem da ni sam ne znas sta si hteo da kazes time.

:)

pre 9 godina

(blackdog, 31. maj 2014 17:16)

Komentar na komentar mi je privukao paznju svojim paternalistickim tonom (to znaci s visoka, nadmeno).

U svoje ime cu da kazem da je Oliver nesimpatican i da deluje prljavo (i balavo i zvalavo, to verujem znate sta znaci). Izrazi "fejk" i "fejkovanje" se odnose na izvestacenost i lazno predstavljanje, sto i jeste karakteristicno za nastupe J. Olivera, usmene i pisane. Njegove knjige obiluju receptima za izuzetno kaloricna, duboko przene obroke (pored cinjenice da nema mnogo knjiga o kuvanju u kojima je sendvic jelo). Projekat J. Olivera o zdravoj hrani u skolskim kuhinjama bio je veliki promasaj, a mnogi su ga nazvali i prevarom. Oliveru licno doneo je mnogo novca, ali nista korisno nije ucinio za decu. Vecina poznatih i priznatih kuvara J. Olivera ni malo ne ceni.

prase

pre 9 godina

Tako je. Prije utakmica igrači se trebaju najest ćevapa, ajvara i luka i ima da lete po terenu k'o avioni. Na ovim prostorima ovdje se oduvijek najbolje jelo. Đabe pare Švabi kad ne zna da živi. Kad Skandinavci ili Nijemci dođu na područje bivše Juge nažderu se roštilja i janjetine, odvale se od rakije ko mila majka. To kod njih nema i zato uživaju kad dođu ovdje. Koliko god da smo siromašni i bez para al za dobru hranu je oduvijek bilo. Najvažnija stvar u životi je dobra klopa, na drugom mjestu je nogomet, a na trećem sex.

Pametnjaković

pre 9 godina

Idealno za ekonomiju i biznis farmakološke mafije i parazita iz zdravstvenog sistema. Kad se u meso stavljaju pojačivači ukusa, a tako bi i g**** bilo ukusno i idealno.

blackdog

pre 9 godina

@ :)
znaci moj "paternalisticki ton" Vam je privukao paznju pa ste se nasli prozvanim da odgovorite na moj komentar upucen nekom sasvim trecem? A Vas snishodljiv ton upucen meni je sasvim slucajan? Vidite, ja vise volim da koristim reci poznate sirem auditorijumu a i ne volim da u zagradama pisem objasnjenje ili definicije iz Vujaklije :) moj komentar uopste nije bio snishodljiv, ja sam napisala svoje licno misljenje o Dzimiju. Meni nije ni balav ni zvalav, vec izuzetno simpatican. Znam ja sta znaci "fejk" i "fejkira", odnosno znam da prevedem :) problem je u tome sto se te reci precesto koriste u pogresnom kontekstu, najcesce kao uzrecice, bez ikakvog reda i smisla. I osobe koje ih koriste su, uglavnom, krajnje izvestacene iliti fejk, da im ostanem dosledna :D pozdrav Vama, nadam se da Vam moj ton ovaj put nije bio previse paternalisticki :D

K

pre 9 godina

Zato sto je Bosna na Mundijalu ispade da su ajvar i ćevapi bosanski. Tražili su ponešto od svake reprezentacije. Maznuli od nas, valjda nisu ništa našli kod njih.

student

pre 9 godina

@(blackdog, 31. maj 2014 17:16)

Da, toliko slatko prica da je prosto neophodan jedan poveci kisobran, eventualno misici za plivanje ako esklaira hahah, mada... uvek mozemo da se uhvatimo cvrsto za neki od njegovih kuvara, oni su toliko lagani da skoro nikada ne potonu ;)

Poenta svega je da kapitalizam i te kako ima sluha za skorojevice, lencuge, ljude sa neukusom i pogresnim sistemom vrednosti, trash osobe generalno... u prevodu svako moze poboljsati svoju poziciju, pa i postati domacica preko noci ako poruci Olivera, a kapitalizam to omogucava uz razumnu naknadu naravno. Medjutim, neka iskustva je dobro steci na old-fashioned way, takva su najdragocenija, sve van toga je fejk :D

neka se zna

pre 9 godina

Najukusnije ćevape(na 'skara')smo jeli u Skoplju i Kumanovu, a izvorno ajvar, lutenica i pindžur su iz Makedonije. Tamo najbolje uspeva paprika i patlidžan i paradajz (da ne zaboravim i kočanski pirinač, susam, kikiriki, grožđe, ...).

Dex Dejvid, dexdejvid2@gmail.com

pre 9 godina

Ova fotografija nema ama baš nikakve veze sa kulinarstvom, mnogo ima više veze sa gladi, ali kao mislim da je do sada najbolja fotografija inspirisana Mundijalom.Dok budete uz hladno pivce jeli čevape i ajvar, nikada nemojte zaboraviti naše poplavljene i svu kreativni i gladnu djecu svijeta.Tek onda će to biti pravi kulinarski i fudbalski Mundijal.Hvala http://www.reuters.com/news/pictures/slideshow?articleId=USRTR3RE9D#a=4

blackdog

pre 9 godina

@student
bravo druze, izvredja ti mene posteno :D ko bi rekao da moje simpatije prema Dzejmiju mogu da izazovu takvu salvu frustracija i gomilu sasvim nepotrebnih uvreda! Prvenstveno, ne poznajes me. O mom sistemu vrednosti nemas pojma, a koliko si daleko od istine tek to bi ti bilo urnebesno smesno sve da me cak i povrsno poznajes. No dobro, ocigledno sam ti danas dosla kao mentalna vreca za boks, pa ako si se lepo ispraznio onda si bar imao koristi od nase prepiske ;)
pozdrav od jedne "instant domacice" i "generalno trash" osobe :D

New York Serb

pre 9 godina

Najbolji cevapi bez premca u staroj Jugoslaviji, pravili su se u restoranu Zlatibor u Zvecanu kod Mitrovice (kod Kome).
Uostalom, vlasnik je dobio najvece kulinarsko priznanje za rostilj, u SFRJ Jugoslaviji ( mozete misliti kakva je tad konkurencija bila).
Na zalost, tajni recept je odneo sa sobom u grob.

Game

pre 9 godina

toliko @ ne znam sta to podrazumjevas pod " da se najede ljudski " ali sam siguran da je opet nezdravo.. uglavnom ova navedena hrana je nezdrava , a kako se hrane englezi , kinezi , azerbejdzanci stvarno ne znam.

:)

pre 9 godina

(blackdog, 31. maj 2014 21:48)

Snishodljiv je ponizan. To moj komentar sigurno nije bio. Poenta - recnik u ruke, jer knjiga koju je napisao neobrazovan i glup covek sigurno nije pomogla, a zavrsena cela srednja skola ipak nije dala svu pamet ovog sveta. A ne znam kako da pristojno objasnim osobu koja poveruje da je disleksija napala bas ceo Holivud, i ostale nicim izazvane lazne idole.

Milka

pre 9 godina

Vi sto pljujete po nama koji ne volimo "dragu nam" nacionalnu kuhinju malo proverite svoju krvnu sliku nekad. Mozda se neprijatno iznenadite. čvarci i slaninica nece odmah dovesti do bolesti srca i krvnih sudova ali u krajnjoj liniji nikog ne zaobidje ako preteruje sa merakom.

blackdog

pre 9 godina

@:)
krajnje si nepristojan i nevaspitan. Za tvoju informaciju kod Klajna u Rečniku jezičkih nedoumica piše da snishodljiv
znači u prvom redu "koji gleda s visine, koji
udostojava (nekoga svojom pažnjom),
pokroviteljski". U novije vreme steklo je i
značenje "uslužan, smeran, ponizan". Mogao bi ti prvo da uzmes recnik u sake i da se obrazujes pre nego sto pocnes da vredjas i ponizavas druge.

student

pre 9 godina

(blackdog, 31. maj 2014 23:20)

Iznosio sam generalne stavove u vezi sa kapitalizmom i trash osobama koje postaju domacice uz najnovije izdanje Olivera... ne znam zasto imas potrebu da se nadjes u tome? :) Ne poznajem ni ja tebe, ali svakako "znam sta sam hteo da kazem" na prvom mestu ;)

student

pre 9 godina

Koliko se decko tripuje. Prvo, svu hranu koju on sprema bi trebalo da proveri sanitarna jer toliko balavi dok prica i sprema da je to haos. Drugo, svako bi bio svetski poznati kuvar da "izvadi" od svake kuhinje po nesto i "zalepi" u svoj kuvar, uz to nalepi, i dobar marketing i skupe snobovske namernice i zavrsio si stvar. Sad je on kao sastavio cevape i ajvar i to je hit molim te... Jednom je u nekoj emisiji spremao pecenu papriku najobicniju, toliko je balavio od srece sto je svetu "otkrio" nesto sto mi vidjamo svake jeseni na selima da mi je pripala muka... pa je u nekoj emisiji otisao u Afriku da ispadne human i spremio im najobicniju corbicu od povrca. Mnogo fejkuje, mnogo se tripuje i mnogo balavi

zoran

pre 9 godina

Jak mi je ovo kuvar...pre dve nedelje u njegovom restoranu, u Londonu, inspekcija anshla mishijeg izmeta za izvoz. Dechko je uspeo preko jakih veza njegove majke. On sa kuvanjem ideju nema...neurotichni pokreti i kuvanje ne idu zajedno. Daleko je on toga da to shvati. No, mediji su chudo, pa eto napravishe i od ovog neku "zvezdu".

565

pre 9 godina

Jeo sam cevape u svim poznatim Sarajevskim cevabdzinicama, kad idem kroz Srbiju i svratim negdje bilo gdje bolji su cevapi 10 puta em su ukusniji em dijeluju svjezije em nemas problema nakon 20-30 minuta kada treba da ih svaris... Da ne spominjem leskovacki cevap i uopste rostilj... U citavom Sarajevu ima 3-4 cevabdzinice gdije su ok cevapi ovo ostalo je samo da se otrujes

Pametnjaković

pre 9 godina

Idealno za ekonomiju i biznis farmakološke mafije i parazita iz zdravstvenog sistema. Kad se u meso stavljaju pojačivači ukusa, a tako bi i g**** bilo ukusno i idealno.

cuti i placi onda

pre 9 godina

ispadose i cevapi i ajvar bosanski..svasta. ali tako je kad cutimo, ugledajmo se na zapadnjake kako se bore za svoje proizvode.
i ako je i jedno i drugo najboljeg ukusa i kvaliteta u Srbiji,(u rasponu od beogradskih, preko srbijanskih i leskovackih do pazarskih i severnokosovskih), najpostenije je da se racunaju kao balkanska kuhinja.
dzejmi treba sad da bude zasut protestima, da cevapi i ajvar nisu samo bosanski, nego opste balkanski, tako se to radi propaganda.

Dex Dejvid, dexdejvid2@gmail.com

pre 9 godina

Ova fotografija nema ama baš nikakve veze sa kulinarstvom, mnogo ima više veze sa gladi, ali kao mislim da je do sada najbolja fotografija inspirisana Mundijalom.Dok budete uz hladno pivce jeli čevape i ajvar, nikada nemojte zaboraviti naše poplavljene i svu kreativni i gladnu djecu svijeta.Tek onda će to biti pravi kulinarski i fudbalski Mundijal.Hvala http://www.reuters.com/news/pictures/slideshow?articleId=USRTR3RE9D#a=4

Game

pre 9 godina

toliko @ ne znam sta to podrazumjevas pod " da se najede ljudski " ali sam siguran da je opet nezdravo.. uglavnom ova navedena hrana je nezdrava , a kako se hrane englezi , kinezi , azerbejdzanci stvarno ne znam.

Micika

pre 9 godina

Newa jede ste ko hoce pod kojim hoce imenom, ali neka se zna: ajvar nema veze sa bosnom i hercegovinom i poznat je tamo gotovo iskljucivo kao indusktrijski proizvod hrvatske podravke. cevapcici su internacionalno postali poznati ne kao bosanski proizvod, vec kao udarno jelo za strane turiste srednje klase na jadranu od 70-ih do danas, pri cemu su uvezeni u Hrvatsku kao leskovacki odn. srpski specijalitet, bas kao i ajvar. Zato se, i kao u Beogradu, serviraju na tanjiru ili posluzavniku, a ne u lepinji.

prase

pre 9 godina

Tako je. Prije utakmica igrači se trebaju najest ćevapa, ajvara i luka i ima da lete po terenu k'o avioni. Na ovim prostorima ovdje se oduvijek najbolje jelo. Đabe pare Švabi kad ne zna da živi. Kad Skandinavci ili Nijemci dođu na područje bivše Juge nažderu se roštilja i janjetine, odvale se od rakije ko mila majka. To kod njih nema i zato uživaju kad dođu ovdje. Koliko god da smo siromašni i bez para al za dobru hranu je oduvijek bilo. Najvažnija stvar u životi je dobra klopa, na drugom mjestu je nogomet, a na trećem sex.

Nikola

pre 9 godina

Oprostite...Ali LICEMERNO je ziveti u velikom, zagadjenom gradu i popovati o "zdravoj hrani" (sama ydrava hrana je prilicna prevara).
Ako neko zaista zeli ZDRAVU HRANU, zasto ne ode na vrh planine da gaji ovce i jede kefir na cistom vazduhu?
Nisam primetio da je iko od dusebriznika to ucinio.
Stvarno je besmisleno da neko izabere da zivi u zagadjenom gradu i odatle pridikuje o zdravlju, cistoci, prirodi...

blackdog

pre 9 godina

@m da
tek sad je procitao svoju prvu knjigu jer covek boluje od disleksije a ne zato sto je neuk i lenj
@student
meni licno je Dzejmi presladak i presimpatican, svidja mi se njegov nacin kuvanja, nacin na koji prica, sa tolikom slascu govori o hrani da prosto pozelis da je skuvas na njegov nacin. Imam njegove kuvare i obozavam njegova jela. A sto volim izraze poput "fejk", "fejkuje". Verujem da ni sam ne znas sta si hteo da kazes time.

:)

pre 9 godina

(blackdog, 31. maj 2014 17:16)

Komentar na komentar mi je privukao paznju svojim paternalistickim tonom (to znaci s visoka, nadmeno).

U svoje ime cu da kazem da je Oliver nesimpatican i da deluje prljavo (i balavo i zvalavo, to verujem znate sta znaci). Izrazi "fejk" i "fejkovanje" se odnose na izvestacenost i lazno predstavljanje, sto i jeste karakteristicno za nastupe J. Olivera, usmene i pisane. Njegove knjige obiluju receptima za izuzetno kaloricna, duboko przene obroke (pored cinjenice da nema mnogo knjiga o kuvanju u kojima je sendvic jelo). Projekat J. Olivera o zdravoj hrani u skolskim kuhinjama bio je veliki promasaj, a mnogi su ga nazvali i prevarom. Oliveru licno doneo je mnogo novca, ali nista korisno nije ucinio za decu. Vecina poznatih i priznatih kuvara J. Olivera ni malo ne ceni.

student

pre 9 godina

@(blackdog, 31. maj 2014 17:16)

Da, toliko slatko prica da je prosto neophodan jedan poveci kisobran, eventualno misici za plivanje ako esklaira hahah, mada... uvek mozemo da se uhvatimo cvrsto za neki od njegovih kuvara, oni su toliko lagani da skoro nikada ne potonu ;)

Poenta svega je da kapitalizam i te kako ima sluha za skorojevice, lencuge, ljude sa neukusom i pogresnim sistemom vrednosti, trash osobe generalno... u prevodu svako moze poboljsati svoju poziciju, pa i postati domacica preko noci ako poruci Olivera, a kapitalizam to omogucava uz razumnu naknadu naravno. Medjutim, neka iskustva je dobro steci na old-fashioned way, takva su najdragocenija, sve van toga je fejk :D

Nikola

pre 9 godina

cevapi, pljeskavice, pecenja... rostilj.
Ne hvala. Ni pod moras.
(nakaradna kuhinja, 31. maj 2014 12:48)

Jeste da nije zdravo, al' nema nista lepse od rostilja (mislim samo na mleveno meso posto pecenje ne volim), a jos u kombinaciji sa ajvarom I pavlakom ili kiselim mlekom, pa kako mozes da odolis?

Toliko

pre 9 godina

@(Game, 31. maj 2014 12:42) Sa to "nezdrava", vise mi se smucilo. Prosecan englez zivi prosecno oko 78 god(duze nego prosecan Srbin 6-7god). Prosecno je gojazniji od nas i hrani se jos nezdravije nego mi. Manje stresa, uredjenije zdravstvo, bolja kontrola hrane. Prosecan Srbin u zivotu i ovako nema nista pa mu jos oduzmite i da jede ljudski, moze odmah da se obesi.

@nakaradna kuhinja

pre 9 godina

Ta "nakaradna kuhinja" kao što kažeš, donosi Balkanu, pa i tebi u džep dosta para od stranih turista koji vole nakaradne kuhinje. Stidim se nekog koji se stidi svoje nacionalne kuhinje.

K

pre 9 godina

Zato sto je Bosna na Mundijalu ispade da su ajvar i ćevapi bosanski. Tražili su ponešto od svake reprezentacije. Maznuli od nas, valjda nisu ništa našli kod njih.

:)

pre 9 godina

(blackdog, 31. maj 2014 21:48)

Snishodljiv je ponizan. To moj komentar sigurno nije bio. Poenta - recnik u ruke, jer knjiga koju je napisao neobrazovan i glup covek sigurno nije pomogla, a zavrsena cela srednja skola ipak nije dala svu pamet ovog sveta. A ne znam kako da pristojno objasnim osobu koja poveruje da je disleksija napala bas ceo Holivud, i ostale nicim izazvane lazne idole.

A.M.

pre 9 godina

Pa da, ako se lepo spreme ćevapi nemoraju da budu mnogo masni pa mogu sa ajvarom da se jedu bez hleba. Brzo se vare tako da se ne prejedate a samim tim i ne brekcemo u sred leta na +40 stepeni. Sasvim sigurno je zdravije od klasičnih grickalica u svakom slučaju.

aggiornamento

pre 9 godina

Cevapi i ajvar su ovde navedeni kao bosanski jer je ovo vezano za mundijal a kao sto je opste poznato Bosna ucestvuje a Srbija ne.

blackdog

pre 9 godina

@ :)
znaci moj "paternalisticki ton" Vam je privukao paznju pa ste se nasli prozvanim da odgovorite na moj komentar upucen nekom sasvim trecem? A Vas snishodljiv ton upucen meni je sasvim slucajan? Vidite, ja vise volim da koristim reci poznate sirem auditorijumu a i ne volim da u zagradama pisem objasnjenje ili definicije iz Vujaklije :) moj komentar uopste nije bio snishodljiv, ja sam napisala svoje licno misljenje o Dzimiju. Meni nije ni balav ni zvalav, vec izuzetno simpatican. Znam ja sta znaci "fejk" i "fejkira", odnosno znam da prevedem :) problem je u tome sto se te reci precesto koriste u pogresnom kontekstu, najcesce kao uzrecice, bez ikakvog reda i smisla. I osobe koje ih koriste su, uglavnom, krajnje izvestacene iliti fejk, da im ostanem dosledna :D pozdrav Vama, nadam se da Vam moj ton ovaj put nije bio previse paternalisticki :D

blackdog

pre 9 godina

@student
bravo druze, izvredja ti mene posteno :D ko bi rekao da moje simpatije prema Dzejmiju mogu da izazovu takvu salvu frustracija i gomilu sasvim nepotrebnih uvreda! Prvenstveno, ne poznajes me. O mom sistemu vrednosti nemas pojma, a koliko si daleko od istine tek to bi ti bilo urnebesno smesno sve da me cak i povrsno poznajes. No dobro, ocigledno sam ti danas dosla kao mentalna vreca za boks, pa ako si se lepo ispraznio onda si bar imao koristi od nase prepiske ;)
pozdrav od jedne "instant domacice" i "generalno trash" osobe :D

blackdog

pre 9 godina

@:)
krajnje si nepristojan i nevaspitan. Za tvoju informaciju kod Klajna u Rečniku jezičkih nedoumica piše da snishodljiv
znači u prvom redu "koji gleda s visine, koji
udostojava (nekoga svojom pažnjom),
pokroviteljski". U novije vreme steklo je i
značenje "uslužan, smeran, ponizan". Mogao bi ti prvo da uzmes recnik u sake i da se obrazujes pre nego sto pocnes da vredjas i ponizavas druge.

Kajana

pre 9 godina

@Game
U suštini i nije toliko nezdrava hrana. Ukoliko su ćevapi kvalitetno spremljeni i ispečeni na roštilju a ne ulju, uz ajvar (paprika, patlidžan, paradajz)je daleko hranljivija i zdravija kombinacija od čipsa, krilaca iz kantice, pice...

Milka

pre 9 godina

Vi sto pljujete po nama koji ne volimo "dragu nam" nacionalnu kuhinju malo proverite svoju krvnu sliku nekad. Mozda se neprijatno iznenadite. čvarci i slaninica nece odmah dovesti do bolesti srca i krvnih sudova ali u krajnjoj liniji nikog ne zaobidje ako preteruje sa merakom.

neka se zna

pre 9 godina

Najukusnije ćevape(na 'skara')smo jeli u Skoplju i Kumanovu, a izvorno ajvar, lutenica i pindžur su iz Makedonije. Tamo najbolje uspeva paprika i patlidžan i paradajz (da ne zaboravim i kočanski pirinač, susam, kikiriki, grožđe, ...).

New York Serb

pre 9 godina

Najbolji cevapi bez premca u staroj Jugoslaviji, pravili su se u restoranu Zlatibor u Zvecanu kod Mitrovice (kod Kome).
Uostalom, vlasnik je dobio najvece kulinarsko priznanje za rostilj, u SFRJ Jugoslaviji ( mozete misliti kakva je tad konkurencija bila).
Na zalost, tajni recept je odneo sa sobom u grob.

student

pre 9 godina

(blackdog, 31. maj 2014 23:20)

Iznosio sam generalne stavove u vezi sa kapitalizmom i trash osobama koje postaju domacice uz najnovije izdanje Olivera... ne znam zasto imas potrebu da se nadjes u tome? :) Ne poznajem ni ja tebe, ali svakako "znam sta sam hteo da kazem" na prvom mestu ;)