Nedelja, 11.05.2014.

12:51

Koja je vaša omiljena hrana iz detinjstva?

Izvor: Tportal.hr

Koja je vaša omiljena hrana iz detinjstva? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

119 Komentari

Sortiraj po:

Šumadijo,ko bi tebe ostavio...

pre 9 godina

Moča od pečenja na ražnju i vruć hleb
Koh sa mlekom
Babina lisnata pogača(pravi se sa domaćom mašću)
Pogača ispod crepulje sa kakjmakom
Neka slovenačka mortadela u četvrt hleba.
Staro PKB-ovo čokoladno mleko u kombinaciji sa slanim doručkom.
Lepinje u bife-u 1.Maj (na mestu današnje Zlatne ruže) sa mirisom zadimljene kafane...
Ćevapi kod Peke u Stanovu...

moja list

pre 9 godina

djevrek sa prsutom i kajmakom ili samo djevrek
leba i kajmaka sa cvarcima valjevskim duvan
cevapcici - 10 s lukom
boemska torta
vanilice (sa orasima ne "klot")
sarma
sarmica od listine sa kiselim mlekom
ruska salata (piletina ne sunka)
supa juneca sa knedlama ili rezancima
jagnjeca sarmica sa kiselim mlekom
ribic u kajmak sosu
lepinja sa mocom od pecenja ispod saca sa mladim lukom
kolenica u kiselom kupusu "Domovina" (to vec kao student)
pica ispod Lipe "di mare" isto kao student
----
nema vise

zal za detinjstvom

pre 9 godina

Ahhh... jedem knedlde sa sljivama i citam tekst!
Ubedljivo najbolji dorucak,
Leto
Suva slanina, ovciji sir, paradajz i domaci hleb
Zima,
Peceni krompir (ceo), suhomesnati proizvodi iz domace pusnice, sir, crni luk.
Inace uzina je cesto bila kriska hleba sa mascu i alevom paprikom ili sa pekmezom...
Ali jogurt kao PKB-ov u trouglu ne postoji vise!

wer

pre 9 godina

leb mas' + aleva paprika
kobasice sa crvenog kioska
sham rolnice
cokolino
babin sirup od maline
let bombone (mandarina i banana)
babin kitnikez
shenokle
popara
przenice
pohovane tikvice

sve YU makrobiotika :)

wer

pre 9 godina

(da da, 12. maj 2014 17:30)

toooo, majstore.. sve potpisujem.
moja baba je pravila vrhunski kitnikez :) koji sam krao sa ormana, dok ze susio, a potom izvlacio debele batine

da da

pre 9 godina

Pohovan hleb iliti prženice redovno jedemo i dan danas. Hleb namazan mašću pa odozgo aleva paprika,mmmm. Toga sam se skoro setio i jeo sam dok nisam počeo da uhćem. A što se šnenokli tiče, domaće, kućevne odavno nisam jeo, ali sam ih jeo u jednom restoranu. Kakvi tiramisu,kakvi čiz kejk, ovo je poslastica !
Jedino jaja mućena sa šećerom nisam jeo baš davno, ali je i to bila poslastica 100 puta bolja nego kojekakve gricke iz supermarketa !!!
E, da ne zaboravimo pihtije, domaću kavurmu,čvarke,iznutricu i mozak. mmmmm

Asparagus

pre 9 godina

Jaja na oko sa slaninom i bela kafa, popara ili cicvara na mleku, ili kravajcici sa mladim kajmakom za dorucak; za uzinu buhtle, ili mekike,nekad pekarske krofne; za rucak pasirani spanac, grasak, gust pasulj; za veceru Petit beurre keks udrobljen u mleko, ili sendvic sa Pkb puterom i praskom sunkom ili sa zvijezda majonezom, i kuvanim jajetom, Alpsko mleko, nekad sa Benkom. Pravile su se knedle sa sljivama, cupavci, londonske stangle, koh i damen kapric. Najvise sam volela princes krofne i krempite, pored palacinki i danas ih pravimo.

Čeda

pre 9 godina

Ljudi tj lencuge o čemu pričate !!!!!!!!sta ste u životu naučili sem da se secate!!!!!????? Sta je problem sve to pripremiti i bez teksta sam!!!! ( ok je za proizvode koji se ne proizvode ,kinder lada, ......)

Aleksandra

pre 9 godina

Sve ovo i danas jedem i spremam svojoj deci i vole tu hranu posebno przenice i snenokle koje spremam svaki dugi dan i nikad im nije dosta, dodam malo neceg novog ali je osnova ista, pr. N przenice stavim kackavalj, cajnu i kecap, u mleko i griz dodam kakao, u snenokle stavim keks, - zaboravili ste i poparu, probajte i prijatno - inace nisam baka vec mama dva decaka od 10 i 5 godina :-)

Zmaj

pre 9 godina

Ajme, sve ste pogodili! Ovu hranu sam jeo kao dete. Przenicu retko pojedem danas i to uglavnom vikendom kad majka spremi. Virsle ne jedem jer tu nema mesa ili ga ima u tragovima. Knedle nisam godinama jeo. Snenokle takodje. Umuceno jaje je istorija, a nekad sam jeo cesto zumance sa secerom. Ex te proklete godine. Zaustavite Zemlju i okrenite je unazad. Hocu da se vratim u vreme kad sam bio dete.

Nikola S.

pre 9 godina

@Milica

Jeli mozda sir bio IMPERIJAL? Ja se sećam tog, u dve varijante-plavi i žuti poklopac, ali se ne secam razlike. A jeo sam ga sa slanim stapicima : )

Nenad

pre 9 godina

Kajmak (domaci) namazan na hleb i posuto secerom. Burek s jabukama i jogurt 0,3 (onaj trouglasti). Jaja umucena sa sunkom i mlad luk. Popara. Moce (neki zovu przenica). Kao klincu mi je "specijalitet" bio svinjski mozak sa jajima, sad mislim da nemam stomak za to :)

ja

pre 9 godina

Samo kad se setim mladosti, odem sa drustvom u grad i po povratku kuci svratimo u jednu pekaru gde je upravo ispecen vruc hleb a pekar nam presece hleb na pola i namaze sa masti mogla sam ladno pojesti ceo hleb.

Milica

pre 9 godina

Prženice sa džemom ili pkb krem sirom. Obožavala sam mali krem sir u beloj plastičnoj posudi sa žutim poklopcem. Jela sam ga uz sva moguća jela. Neverovatno. Nijedan krem sir mi nema takav ukus. Koh, salčići, C puding od jagode i čokolade i viršle sa senfom iz kioska. Mekike iz restorana Atina. Domaći sok od višanja i zove. Umućeno jaje i hleb potopljen u mleko i posut kakaom.

kavijar

pre 9 godina

generacija "isus na krstu",nas sestero brace i sestara jedno drugom od uva do uva,ko za onu stvar ja najstariji..cale radio sam,kuca jos nije gotova,a vi me pitate sta mi je bilo omiljeno jelo,..

joj bre

pre 9 godina

Čokolino, palačinke sa domaćim pekmezom od kajsija, pečeni krompir sa kajmakom, i sve što su ostali već naveli.
Voz za zemlju Osećanja je krenuo. Ću ćuuuuuuu!

modesty

pre 9 godina

Svega se ovoga rado secam (osim masti na hlebu, to nikada nisam mogla) i knedle su mi i dan danas, kao i tad, omiljeno jelo. Cak i pravim sladoled od sljiva, kisele pavlake i secera, koje imaju identican ukus knedlama.

damba

pre 9 godina

Ono čega se sećam je bilo divno kiselo mleko koje je moglo da se kupi u poslastičarnici sa kajmakom odozgo. Bilo je i kiselog mleka u teglicama od četvrt litra koje je isto bilo fantastično. Otac me je vodio kad primi platu u kafanu na ćevape pečene na ćumuru. Inače teško me je bilo naterati da jedem. Najradije pržena jaja i crni luk, sir i crni luk. A da bilo je i nekog roštilja sa krezlama. To su neke žlezde i divno je na roštilju, mislim da toga više nema, svinjska džigerica na roštilju.

ninepi

pre 9 godina

Mi iz provincije i danas jedemo neke od ovih 'poslastica', kao na primer przenice, ili griz, sutlijas. Na hleb ne mazemo mast, vec margarin. Ne zato sto smo nostalgicni za detinjstvom, vec sto nemamo para za bolju hranu. Kod nas u provinciji, plate nisu kao u Beogradu, znate. A mnogi cak sanjaju bilo kakve plate.
Mogao bih jos da dodam i pecen krompir i so, zatin poprzen luk sa paprikom i jajima, zatim przeno testo u ulju, takozvane mekike. Sirotinja.

Ado G2

pre 9 godina

slatka popara sa mlekom. bajat hleb na komadiće, toplo mleko, šećer (po želji kakao al to je luksuz bio). divno. ili hladna sa jogurtom. milina na leto za osveženje.

a kako to da više nema kamenih bombona????

Bgdmeni

pre 9 godina

U Beogradu: za dorucak slana palacinka (nesto kao kajgana), za veceru sendvici, ustipci, mekike, rezanci sa sirom, rezanci sa sirom i sunkom, palacinke, a ako se ne varam i ajvar se jeo na parcetu hleba sa puterom. virsle se jos jedu, ali debrecine su nestale. popara i kacamak ponekad. rucak: valjusci ili flekice, lepo si rekla, sa krompirum ili kupusom, sufnudle sa prezlama, grasak, cuspajz od tikvice, dinstana sargarepa, boranija (buranija), restovani krompir, becke iliti pohovane snicle, lovacke snicle, fasirane snicle, pastasuta, rinflajs sa belim i crvenim sosom, pileca corbica, musaka od krompira, od plavog patlidzana i od tikvica, djuvec, pilav... zatim i par sltkih stvari koje se prave i jedu mimo obroka: koh (stari dobri carski rashladjeni koh), sam od jagoda, holandske ruzice. I svasta jos nesto.

Rango

pre 9 godina

imam 34 godine i omiljena jela u detinjstvu, a i danas ih rado jedem, su:
*hleb sa mašću posuto vegotom i paprikom. Još kada ima paradajza... Mmm
*knedle sa šljivama
*tačci sa orasima ili makom,
*kajmak od domaćeg mleka pošećeren i namazan na hleb,
*testo od hleba razvaljano tanko i ispečeno na plotni od šporeta na drva,
*beli luk u ulju sa solju u koji se umače hleb...
Ima toga još...

maki

pre 9 godina

przenice i paradajz iz flase.proja i jogurt
u kesi-niska mlekara.i przene troske bajatog hleba na masti pa posoljeno i posuto alevom paprikom.bela kafa s turskom kafom slatkaaaaa.kisela pita.....pecen krompir u ljusci...

da vidimo

pre 9 godina

Genberacija '65 - hleb beli, odozgo sta se nadje - kajmak kad bi deda isao na pijacu. Inace parizer, zimi ajvar i naravno neizosrtavni dzem, domaci od visnje, dunje ili kajsije, sve iz vocnjaka nase rodbine sa sela. Ponekad bi bila kajgana ili kuvano jaje, ponekad proja ili kacamak - jednom nedeljno obavezno! Rucak: pilav, pasulj, boranija, fasirane snicle, pire krompir, restovani krompir. Deserti: palacinke, knedle od sljiva, urmasice, snenokle ... Vecera je bila uvek lagana da tiba ne boli i da se ne budimo nocu, a uglavnom se sastojala od podgrejanih ostataka rucka.

Deda me je cesto vodio na pijacu. Znao je da je obidje celu da bi nasao dobro a jevtino. Umeo je da razlikuje nakupce i seljake, imao je neko sesto culo za to. Eh to su nbila vremena ...

da da

pre 9 godina

@zabamekana Moja baba je to zvala tancica, ja deci pravim i danas, ali lepsi je ukus na smederevcu. Kacamak jutros doruckovali, przenice juce. Pre par meseci dam im hleba i masti sa secerom, posle toga trazili jos 100puta. Bolje to nego pasteta. Sve spremam i danas osim mucenog jajeta i jos dosta nekih starih jela sto sam nasla u babinim receptima. Domaci sok od visnje, dzem od kajsije, ajvar... pravim u neogranicenim kolicinama. Tako da i mojoj deci 'ukus' detinstva ce biti isti kao meni.

M M

pre 9 godina

Rovita jaja, przenice, griz posut sa krash ekspresom preko, palacinke sa kinder ladom, popara, krofne sa dzemom, knedle sa sljivama, fasirane snicke sa pire spanacem, girice, dagnje......... Danas brancini, riba list, biftek, ramstek, piletine , cezar salate, krem brule i suflei!!!

jump

pre 9 godina

Posle se cudite sto idete kod zubara i boli vas glava i ostale svakojake bolesti, kad nas roditelji od malena hrane ovakvim glupostima. Navika.

Kareljin

pre 9 godina

Popara sa sirom i kajmakom, krompirici, pituljice sa dzemom i kada deda pece rakiju i ispod lampeka stavi krompira u zar a preko njih posle kada dodje mladi kajmak evo ide mi voda na usta. E deda deda...

Delija_KV

pre 9 godina

Tek ispecen hleb, sir, paradajz, jaja na oko i kobasice. To sam obozavao dok sam ziveo na selu. Ali mozda podjednako mi je bilo i obicna kriska domaceg hleba namazana sa dzemom od kajsija i solja mleka naravno. U sustini sve je bilo lepse na selu jel je sve bilo napravljeno u svom domacinstvu. Voleo bih da mogu da se vratim jos jednom u ta vremena dok su mi baba i deda bili zivi.

Don Quijote

pre 9 godina

Evo, citam ovaj tekst, citam ove komentare, a suze mi udaraju na oci, same, bez ikakvog spoljnog faktora:
- PKB trouglasti jogurt (nezamenljiv u bilo kojoj varijanti.
- leba, masti i aleve paprike
- jos bolje, kad baba mesi hleb pa ga pece u furuni, uvek napravi nekoliko lepinja. Te lepinje, vruce sa masti i alevom paprikom iznutra.
- przenice sa trouglastim PKB jogurtom.
- pogacice vruce sa trouglastim PKB jogurtom.
- virsle Gavrilovic sa trouglastim PKB jogurtom.
- virsle iz kioska (Trg Republike ili Zeleni venac) sa trouglastim PKB jogurtom.
- pihtije. Ovde gde zivim velike su vrucine i pihtija nema, 20 godina nisam jeo pihtije, one, sa mnogo belog luka unutra.
Imajuci u vidu da je kvalitet zivota obrnuto proporcionalan duzini perioda bez gore navedenih namirnica, nije cudo sto sebe smatram da zivim kao pas.
Pitanje:
da li postoji PKB jos uvek?
da li postoji trouglasti PKB jogurt jos uvek?

Bas lepa vremena

pre 9 godina

Savijacice. Pravila ih je strina od hlebnog testa sa dodatkom masti kad je jednom nedeljno pekla hleb i od nas prisutne dece, ne pamtim da su ikada stigle do spajza na drugoj strani dvorista!
Konkurencija je bio r7rekrompir sa crnim lukom i domacim kobasicama ispecen i zapecen u rerni!
Mozda su u pitanju bili seoski vazduh i danonocno jurcanje, ali da je prijalo, prijalo je!

Gordana Djuric

pre 9 godina

Majka Angelinini "kanapei" : Manje kriske hleba ( crnog I tvrdog)prepecene na plotni sporeta na drva, utrljani beli luk, namazano svinjskom mascu, posuto solju I ljutom alevom paprikom. Bese mi to I dorucak I vecera. Kao poslastica, isti hleb namazan pekmezom od sljiva, bez secera , sa uvrnutim ljuskama . te poslastice nikad nisam prestala da jedem, a jedu ih I moji unuci u dalekoj Kanadi.

Veliko dete

pre 9 godina

Pa ja većinu ovih stvari jedem i u kasnim tridesetim i podjednako uzivam u njima! Jel to znaci da sam ja i dalje dete ? :-)
BTW, umuceno jaje ima ime - zove se Zavajon.

mik

pre 9 godina

Evo ja bas pecem klincu i sebi pirinac sa sljivama, to mi omiljeno oduvek bilo kao poslastica a posluzi i kao vecera, i evo ja sad svake godine u jesen natrpam sljive u zamrzivac da imam zalihe za ovo jelo.

Arthas Menethil

pre 9 godina

Pokojni deda mi je bio pekar, tako da sve vrste peciva volim. Burek recimo do 8-9 godine nismo ni brat ni ja voleli, dok sada celi tocak mozemo pojesti odjednom :D.
Voleo sam palacinke, zatim princes krofne, razne torte (Svarcvald i Minjon narocito). Ustipke i pohovan hleb(tako se zove u juznom Banatu), obozavam :).

Doc Holiday

pre 9 godina

Generacija 70 i neke... Ujutro pre skole domace mleko sa Cokolinom u belom emajliranom loncetu od pola litre - uzina u skoli mi nije ni trebala. Posle skole , przeni krompirici i jaja na oko - kad ih je baka pravila imale su najlepsi ukus. ukus ljubavi.. vecera kuvano jelo, a pred spavanje opet Cokolino u loncetu...
Odlican desert je bio i kajmak sa ohladjenog mleka ( domaceg punomasnog naravno ) na hlebu posut secerom....
Cest dorucak vikendom je bio i zdenka sir ili madjarski camping siru u crevu sa domacom sunkom, paprikom, paradajzom

Prikolica

pre 9 godina

Jaooooo snenokle! Sad cu da iscimam gospodju mamu da ih napravi.
Sve ovo je i moja.generacija 91 jela. Ja licno nisam jeo mast na hleb. Danas klinci jedu.jugi jo kartice, smartfone, i genetski modifikovane racunare.

Миланче

pre 9 godina

@A fali mi i jedno pomalo čudno jelo koje se ranije spremalo u mojoj kući ali sada gaje teško pripremiti jer se sastojci retko nalaze - Juneći jezik u sosu od pavlake i krastavčića, paradjiza ili pohovan.

Ko nije probao juneći jezik (greska je jezik nazvati iznutricom)- ne zna šta je dobro meso!
(gurman stari ulicama luta, 11. maj 2014 13:12)

Пријатељу - 100% си у праву!

Јунећи језик је саврсенство које се тешко може речима описати. Толико укусно, меко........ ја сам своју децу (која су била прилично брљива) "навукао" на месо управо хранећи их јунећим језицима. нема дилеме - језик је један од најквалитетнијих комада меса... О исплативости да не говорим - 350 динара за КГ (један језике је око 1.3 кг) чистог меса... Од тога се добије фантастична супица, месо за сос и меса (уз сос или похованје + паста или кромпир) за два дана за четворочлану породицу!
И још два типа
-Језик што је већи и старији брже се кува
- Језик није изнутрица већ чисто месо коме се након кувања само скине кожа.


Пробајте, не будите гадљиви - бићете одушевљени.

slobodni strelac

pre 9 godina

Pa, sve pobrojano je deo i mog detinjstva, pre oko 5 decenija, uglavnom se jelo sveze a ne konzervirano, ili iz zamrzivaca, tj.zdravije. Zaboravili ste virsle sa senfom iz crvenog kioska u BG. I sadasnji klinci vole kad imam vremena da spremim strudle sa svim mogucim slatkim i slanim nadevima, kifle slatke i slane i jos stosta (region Srema), a palacinke sa domacim pekmezom... ma odrasla sam u 2-3 regiona SFRJ od varijante bez struje, ni ja ne mogu to zamisliti, ali sa sumskim jagodama koje mirisu na kilometar,kestenjem u izobilju i bistrim potocima sa kojih se i danas bez problema moze piti voda, nazalost tamo vise skor da nema ljudi. U stvari svako ima neku baku sa njenim specijalitetima. Moja princeza i njene drugarice ne mogu da odole princes krofnama, za koju deceniju ce one to spominjati kao omiljeni slatkis itd. Ma svaka generacija ima svoje nesto omiljeno.

Andjela

pre 9 godina

Ja i danas obozavam przenice. Jedino sto bas i nemam priliku da ih jedem jer u kuci uglavnom jedemo tonus hleb. Ali zato kad god ima obicnog hleba vrlo rado pravim przenice.

Petar

pre 9 godina

Rodjen 1973 u srpskoj provinciji. Umuceno jaje je stvarno bilo omiljeni desert. Dodao bih i salcice i koh. Naravno przenice,popara, kacamak. Pita od jabuka ili tikava od razvucenih kora. Gibanica. Domace krofne i ustipci. Divna vremena.

vesele 80-te

pre 9 godina

feferone
salata od belog luka
kukuruzni skrob
rakija - šljiva, loza .....
Pa kad zasednemo ja i deda, ih...Na kraju sebi natoči u čašicu a meni u čep od flaše lol....

Nikola S.

pre 9 godina

Skoro nista od pobrojanog, a polovinu nisam podnosio.

Najomiljenija hrana su mi bila obicna pržena jaja. Delikates!

A viršle iz kioska, sa razbodnjenim senfom i "trouglastim" jogurtom.

Radule-Botina

pre 9 godina

Sveža slana kriva kifla, kupljena rano ujutro u pekari i od nje napravljen sendvič (margarin, šunkarica, rendani sir) za put na rekreativnu nastavu... Umotana u 1001 papirnu salvetu i dooobro ispresovana do prve pauze na nekoj benzinskoj... :')
PS: A od klasike: Nasuvo sa krompirom (testenina i ona fora sa zaprškom od dinstanog luka i mlevene paprike), Kiseli kupus sa njokama od krompira i Barat-file (džačići od testa punjeni džemom od šljiva, kao slatki ravioli) - naravno sve to je pravila Baka... :)

Mia

pre 9 godina

Sto mi je bilo omiljeno u detinjstvu ja jedem I dalje. Przenija (jaja I sir izmuceno pa przeno), dzem I mleko, pire od spanaca, przenice...

Ja

pre 9 godina

Bio je popularan i kačamak, koji u slatkoj varijanti (sa pošećerenim mlekom) nisam mogla da smislim, a bogme i koh. Ono što sam volela i u slanoj i u slatkoj varijanti bili su uštipci, odnosno mekike. I jedan od čestih doručaka u školi i vrtićima bio je i "sendvič" sa napravljenim ribljim namazom sa sirom, koji su deca uglavnom mrzela. :)

Velimir Ćurgus Kazimir

pre 9 godina

Postoji i popara, kombinacija starog hleba iscekanog na parčiće, preliven vrelom vodom, poklopljeno, potom sa malo istopljene vrele mast, i na kraju sa belim mladim sirom (može i sremski, mada je to luksuzno). U kombinaciji sa mladim ili običnim crnim lukom, to je apsolutno divno.
Takođe prepodučujem: jaja pržena na domaćoj masti, potpuno drugi ukus.

aca

pre 9 godina

ja i svojoj deci danas dajem da ovo jedu i njima se svidja, tako da ne vidim zasto ne bi to jeli kad nije lose, naravno samo u ogranicenim kolicinama.

Popara

pre 9 godina

Popara, popara, popara, popara, popara. :)

Bajat hleb u krupne kocke, u šerpu malo zejtina da se zagreje, pa staviš hleb, preliješ čašom vode, malo poklopiš da se popari, malo još promuvaš, so, biber, ko voli da se luksuzira razbije na kraju i jedno jaje da sve sve bolje poveže, preko dobar beli zreli izmrvljeni sir.

Uf.

pero

pre 9 godina

Piroge, makaroni sa podravka gulašom, EVA riblja pašteta s povrćem, ajvar... čokoladne kviki kokice, Zagi čokoladica, mornarski sendvič, kompot od kajsija, sladoled od jagoda i belanaca... :)

gurman stari ulicama luta

pre 9 godina

Ćufte u paradajz sosu!!!!

Decenijama sam osećao da mi nešto fali ali nisam uspevao da sagledam šta je to...sve dok jednog dana nisam prošao pored neke birtije i video tablu na kojoj piše "Ćufte u paradajz sosu"


Shvatio sam šta mi je nedostajalo svih ovih godina...Prave ćufte (ne one u kojima ima prezle, hleba.... to se zove faširana šnicla).


sada redovno sebe častim tim jelom i pstao sam pravi ekspert za pripremu... a i deca su oduševljena!


A fali mi i jedno pomalo čudno jelo koje se ranije spremalo u mojoj kući ali sada gaje teško pripremiti jer se sastojci retko nalaze - Juneći jezik u sosu od pavlake i krastavčića, paradjiza ili pohovan.

Ko nije probao juneći jezik (greska je jezik nazvati iznutricom)- ne zna šta je dobro meso!

Mmmm.

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da je ovo članak sa TPORTAL.HR.
Kada nema kolača, umućeno žumanjce. (Nikad salmonela, ešerihija.)
Knedle obožavam. I danas ih povremeno pravim. Kupovne imaju više brašna a manje krompira, a treba obrnuto.
I još:
Mileram iz mlekare sa pijace Zeleni venac.
Mladi kajmak od seljanke. (Ima ga i danas, istog kvaliteta.)
Nikad parizer.
Pite od bundeve, jabuka (kožare) ili višanja sa domaćim tankim korama koje je mama razvlačila preko velikog stola.

Popara

pre 9 godina

Popara, popara, popara, popara, popara. :)

Bajat hleb u krupne kocke, u šerpu malo zejtina da se zagreje, pa staviš hleb, preliješ čašom vode, malo poklopiš da se popari, malo još promuvaš, so, biber, ko voli da se luksuzira razbije na kraju i jedno jaje da sve sve bolje poveže, preko dobar beli zreli izmrvljeni sir.

Uf.

Maja

pre 9 godina

Pa nije baš da pre 30 godina nije bilo ničega. Jeli su se sendviči sa pkb puterom, praškom šunkom i slovenačkim ementalerom, pržila se jaja, jeo cornflakes (doduše jedan jedini je postojao). Griz, koh, sutlijaš za večeru, to i moje dete danas jede... Domaća pašteta od džigerice ili sardine, rovita jaja (to jedino ne jedemo više, strah me salmonele).

Petar

pre 9 godina

Rodjen 1973 u srpskoj provinciji. Umuceno jaje je stvarno bilo omiljeni desert. Dodao bih i salcice i koh. Naravno przenice,popara, kacamak. Pita od jabuka ili tikava od razvucenih kora. Gibanica. Domace krofne i ustipci. Divna vremena.

Velimir Ćurgus Kazimir

pre 9 godina

Postoji i popara, kombinacija starog hleba iscekanog na parčiće, preliven vrelom vodom, poklopljeno, potom sa malo istopljene vrele mast, i na kraju sa belim mladim sirom (može i sremski, mada je to luksuzno). U kombinaciji sa mladim ili običnim crnim lukom, to je apsolutno divno.
Takođe prepodučujem: jaja pržena na domaćoj masti, potpuno drugi ukus.

Maja

pre 9 godina

Pa nije baš da pre 30 godina nije bilo ničega. Jeli su se sendviči sa pkb puterom, praškom šunkom i slovenačkim ementalerom, pržila se jaja, jeo cornflakes (doduše jedan jedini je postojao). Griz, koh, sutlijaš za večeru, to i moje dete danas jede... Domaća pašteta od džigerice ili sardine, rovita jaja (to jedino ne jedemo više, strah me salmonele).

Don Quijote

pre 9 godina

Evo, citam ovaj tekst, citam ove komentare, a suze mi udaraju na oci, same, bez ikakvog spoljnog faktora:
- PKB trouglasti jogurt (nezamenljiv u bilo kojoj varijanti.
- leba, masti i aleve paprike
- jos bolje, kad baba mesi hleb pa ga pece u furuni, uvek napravi nekoliko lepinja. Te lepinje, vruce sa masti i alevom paprikom iznutra.
- przenice sa trouglastim PKB jogurtom.
- pogacice vruce sa trouglastim PKB jogurtom.
- virsle Gavrilovic sa trouglastim PKB jogurtom.
- virsle iz kioska (Trg Republike ili Zeleni venac) sa trouglastim PKB jogurtom.
- pihtije. Ovde gde zivim velike su vrucine i pihtija nema, 20 godina nisam jeo pihtije, one, sa mnogo belog luka unutra.
Imajuci u vidu da je kvalitet zivota obrnuto proporcionalan duzini perioda bez gore navedenih namirnica, nije cudo sto sebe smatram da zivim kao pas.
Pitanje:
da li postoji PKB jos uvek?
da li postoji trouglasti PKB jogurt jos uvek?

Popara

pre 9 godina

Popara, popara, popara, popara, popara. :)

Bajat hleb u krupne kocke, u šerpu malo zejtina da se zagreje, pa staviš hleb, preliješ čašom vode, malo poklopiš da se popari, malo još promuvaš, so, biber, ko voli da se luksuzira razbije na kraju i jedno jaje da sve sve bolje poveže, preko dobar beli zreli izmrvljeni sir.

Uf.

Mmmm.

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da je ovo članak sa TPORTAL.HR.
Kada nema kolača, umućeno žumanjce. (Nikad salmonela, ešerihija.)
Knedle obožavam. I danas ih povremeno pravim. Kupovne imaju više brašna a manje krompira, a treba obrnuto.
I još:
Mileram iz mlekare sa pijace Zeleni venac.
Mladi kajmak od seljanke. (Ima ga i danas, istog kvaliteta.)
Nikad parizer.
Pite od bundeve, jabuka (kožare) ili višanja sa domaćim tankim korama koje je mama razvlačila preko velikog stola.

Миланче

pre 9 godina

@A fali mi i jedno pomalo čudno jelo koje se ranije spremalo u mojoj kući ali sada gaje teško pripremiti jer se sastojci retko nalaze - Juneći jezik u sosu od pavlake i krastavčića, paradjiza ili pohovan.

Ko nije probao juneći jezik (greska je jezik nazvati iznutricom)- ne zna šta je dobro meso!
(gurman stari ulicama luta, 11. maj 2014 13:12)

Пријатељу - 100% си у праву!

Јунећи језик је саврсенство које се тешко може речима описати. Толико укусно, меко........ ја сам своју децу (која су била прилично брљива) "навукао" на месо управо хранећи их јунећим језицима. нема дилеме - језик је један од најквалитетнијих комада меса... О исплативости да не говорим - 350 динара за КГ (један језике је око 1.3 кг) чистог меса... Од тога се добије фантастична супица, месо за сос и меса (уз сос или похованје + паста или кромпир) за два дана за четворочлану породицу!
И још два типа
-Језик што је већи и старији брже се кува
- Језик није изнутрица већ чисто месо коме се након кувања само скине кожа.


Пробајте, не будите гадљиви - бићете одушевљени.

aca

pre 9 godina

ja i svojoj deci danas dajem da ovo jedu i njima se svidja, tako da ne vidim zasto ne bi to jeli kad nije lose, naravno samo u ogranicenim kolicinama.

Radule-Botina

pre 9 godina

Sveža slana kriva kifla, kupljena rano ujutro u pekari i od nje napravljen sendvič (margarin, šunkarica, rendani sir) za put na rekreativnu nastavu... Umotana u 1001 papirnu salvetu i dooobro ispresovana do prve pauze na nekoj benzinskoj... :')
PS: A od klasike: Nasuvo sa krompirom (testenina i ona fora sa zaprškom od dinstanog luka i mlevene paprike), Kiseli kupus sa njokama od krompira i Barat-file (džačići od testa punjeni džemom od šljiva, kao slatki ravioli) - naravno sve to je pravila Baka... :)

da da

pre 9 godina

@zabamekana Moja baba je to zvala tancica, ja deci pravim i danas, ali lepsi je ukus na smederevcu. Kacamak jutros doruckovali, przenice juce. Pre par meseci dam im hleba i masti sa secerom, posle toga trazili jos 100puta. Bolje to nego pasteta. Sve spremam i danas osim mucenog jajeta i jos dosta nekih starih jela sto sam nasla u babinim receptima. Domaci sok od visnje, dzem od kajsije, ajvar... pravim u neogranicenim kolicinama. Tako da i mojoj deci 'ukus' detinstva ce biti isti kao meni.

da vidimo

pre 9 godina

Genberacija '65 - hleb beli, odozgo sta se nadje - kajmak kad bi deda isao na pijacu. Inace parizer, zimi ajvar i naravno neizosrtavni dzem, domaci od visnje, dunje ili kajsije, sve iz vocnjaka nase rodbine sa sela. Ponekad bi bila kajgana ili kuvano jaje, ponekad proja ili kacamak - jednom nedeljno obavezno! Rucak: pilav, pasulj, boranija, fasirane snicle, pire krompir, restovani krompir. Deserti: palacinke, knedle od sljiva, urmasice, snenokle ... Vecera je bila uvek lagana da tiba ne boli i da se ne budimo nocu, a uglavnom se sastojala od podgrejanih ostataka rucka.

Deda me je cesto vodio na pijacu. Znao je da je obidje celu da bi nasao dobro a jevtino. Umeo je da razlikuje nakupce i seljake, imao je neko sesto culo za to. Eh to su nbila vremena ...

Delija_KV

pre 9 godina

Tek ispecen hleb, sir, paradajz, jaja na oko i kobasice. To sam obozavao dok sam ziveo na selu. Ali mozda podjednako mi je bilo i obicna kriska domaceg hleba namazana sa dzemom od kajsija i solja mleka naravno. U sustini sve je bilo lepse na selu jel je sve bilo napravljeno u svom domacinstvu. Voleo bih da mogu da se vratim jos jednom u ta vremena dok su mi baba i deda bili zivi.

Popara

pre 9 godina

Popara, popara, popara, popara, popara. :)

Bajat hleb u krupne kocke, u šerpu malo zejtina da se zagreje, pa staviš hleb, preliješ čašom vode, malo poklopiš da se popari, malo još promuvaš, so, biber, ko voli da se luksuzira razbije na kraju i jedno jaje da sve sve bolje poveže, preko dobar beli zreli izmrvljeni sir.

Uf.

gurman stari ulicama luta

pre 9 godina

Ćufte u paradajz sosu!!!!

Decenijama sam osećao da mi nešto fali ali nisam uspevao da sagledam šta je to...sve dok jednog dana nisam prošao pored neke birtije i video tablu na kojoj piše "Ćufte u paradajz sosu"


Shvatio sam šta mi je nedostajalo svih ovih godina...Prave ćufte (ne one u kojima ima prezle, hleba.... to se zove faširana šnicla).


sada redovno sebe častim tim jelom i pstao sam pravi ekspert za pripremu... a i deca su oduševljena!


A fali mi i jedno pomalo čudno jelo koje se ranije spremalo u mojoj kući ali sada gaje teško pripremiti jer se sastojci retko nalaze - Juneći jezik u sosu od pavlake i krastavčića, paradjiza ili pohovan.

Ko nije probao juneći jezik (greska je jezik nazvati iznutricom)- ne zna šta je dobro meso!

slobodni strelac

pre 9 godina

Pa, sve pobrojano je deo i mog detinjstva, pre oko 5 decenija, uglavnom se jelo sveze a ne konzervirano, ili iz zamrzivaca, tj.zdravije. Zaboravili ste virsle sa senfom iz crvenog kioska u BG. I sadasnji klinci vole kad imam vremena da spremim strudle sa svim mogucim slatkim i slanim nadevima, kifle slatke i slane i jos stosta (region Srema), a palacinke sa domacim pekmezom... ma odrasla sam u 2-3 regiona SFRJ od varijante bez struje, ni ja ne mogu to zamisliti, ali sa sumskim jagodama koje mirisu na kilometar,kestenjem u izobilju i bistrim potocima sa kojih se i danas bez problema moze piti voda, nazalost tamo vise skor da nema ljudi. U stvari svako ima neku baku sa njenim specijalitetima. Moja princeza i njene drugarice ne mogu da odole princes krofnama, za koju deceniju ce one to spominjati kao omiljeni slatkis itd. Ma svaka generacija ima svoje nesto omiljeno.

Prikolica

pre 9 godina

Jaooooo snenokle! Sad cu da iscimam gospodju mamu da ih napravi.
Sve ovo je i moja.generacija 91 jela. Ja licno nisam jeo mast na hleb. Danas klinci jedu.jugi jo kartice, smartfone, i genetski modifikovane racunare.

Gordana Djuric

pre 9 godina

Majka Angelinini "kanapei" : Manje kriske hleba ( crnog I tvrdog)prepecene na plotni sporeta na drva, utrljani beli luk, namazano svinjskom mascu, posuto solju I ljutom alevom paprikom. Bese mi to I dorucak I vecera. Kao poslastica, isti hleb namazan pekmezom od sljiva, bez secera , sa uvrnutim ljuskama . te poslastice nikad nisam prestala da jedem, a jedu ih I moji unuci u dalekoj Kanadi.

Mia

pre 9 godina

Sto mi je bilo omiljeno u detinjstvu ja jedem I dalje. Przenija (jaja I sir izmuceno pa przeno), dzem I mleko, pire od spanaca, przenice...

Nikola S.

pre 9 godina

Skoro nista od pobrojanog, a polovinu nisam podnosio.

Najomiljenija hrana su mi bila obicna pržena jaja. Delikates!

A viršle iz kioska, sa razbodnjenim senfom i "trouglastim" jogurtom.

Andjela

pre 9 godina

Ja i danas obozavam przenice. Jedino sto bas i nemam priliku da ih jedem jer u kuci uglavnom jedemo tonus hleb. Ali zato kad god ima obicnog hleba vrlo rado pravim przenice.

Doc Holiday

pre 9 godina

Generacija 70 i neke... Ujutro pre skole domace mleko sa Cokolinom u belom emajliranom loncetu od pola litre - uzina u skoli mi nije ni trebala. Posle skole , przeni krompirici i jaja na oko - kad ih je baka pravila imale su najlepsi ukus. ukus ljubavi.. vecera kuvano jelo, a pred spavanje opet Cokolino u loncetu...
Odlican desert je bio i kajmak sa ohladjenog mleka ( domaceg punomasnog naravno ) na hlebu posut secerom....
Cest dorucak vikendom je bio i zdenka sir ili madjarski camping siru u crevu sa domacom sunkom, paprikom, paradajzom

Zmaj

pre 9 godina

Ajme, sve ste pogodili! Ovu hranu sam jeo kao dete. Przenicu retko pojedem danas i to uglavnom vikendom kad majka spremi. Virsle ne jedem jer tu nema mesa ili ga ima u tragovima. Knedle nisam godinama jeo. Snenokle takodje. Umuceno jaje je istorija, a nekad sam jeo cesto zumance sa secerom. Ex te proklete godine. Zaustavite Zemlju i okrenite je unazad. Hocu da se vratim u vreme kad sam bio dete.

Veliko dete

pre 9 godina

Pa ja većinu ovih stvari jedem i u kasnim tridesetim i podjednako uzivam u njima! Jel to znaci da sam ja i dalje dete ? :-)
BTW, umuceno jaje ima ime - zove se Zavajon.

Ja

pre 9 godina

Bio je popularan i kačamak, koji u slatkoj varijanti (sa pošećerenim mlekom) nisam mogla da smislim, a bogme i koh. Ono što sam volela i u slanoj i u slatkoj varijanti bili su uštipci, odnosno mekike. I jedan od čestih doručaka u školi i vrtićima bio je i "sendvič" sa napravljenim ribljim namazom sa sirom, koji su deca uglavnom mrzela. :)

Kareljin

pre 9 godina

Popara sa sirom i kajmakom, krompirici, pituljice sa dzemom i kada deda pece rakiju i ispod lampeka stavi krompira u zar a preko njih posle kada dodje mladi kajmak evo ide mi voda na usta. E deda deda...

Bgdmeni

pre 9 godina

U Beogradu: za dorucak slana palacinka (nesto kao kajgana), za veceru sendvici, ustipci, mekike, rezanci sa sirom, rezanci sa sirom i sunkom, palacinke, a ako se ne varam i ajvar se jeo na parcetu hleba sa puterom. virsle se jos jedu, ali debrecine su nestale. popara i kacamak ponekad. rucak: valjusci ili flekice, lepo si rekla, sa krompirum ili kupusom, sufnudle sa prezlama, grasak, cuspajz od tikvice, dinstana sargarepa, boranija (buranija), restovani krompir, becke iliti pohovane snicle, lovacke snicle, fasirane snicle, pastasuta, rinflajs sa belim i crvenim sosom, pileca corbica, musaka od krompira, od plavog patlidzana i od tikvica, djuvec, pilav... zatim i par sltkih stvari koje se prave i jedu mimo obroka: koh (stari dobri carski rashladjeni koh), sam od jagoda, holandske ruzice. I svasta jos nesto.

vesele 80-te

pre 9 godina

feferone
salata od belog luka
kukuruzni skrob
rakija - šljiva, loza .....
Pa kad zasednemo ja i deda, ih...Na kraju sebi natoči u čašicu a meni u čep od flaše lol....

Arthas Menethil

pre 9 godina

Pokojni deda mi je bio pekar, tako da sve vrste peciva volim. Burek recimo do 8-9 godine nismo ni brat ni ja voleli, dok sada celi tocak mozemo pojesti odjednom :D.
Voleo sam palacinke, zatim princes krofne, razne torte (Svarcvald i Minjon narocito). Ustipke i pohovan hleb(tako se zove u juznom Banatu), obozavam :).

Rango

pre 9 godina

imam 34 godine i omiljena jela u detinjstvu, a i danas ih rado jedem, su:
*hleb sa mašću posuto vegotom i paprikom. Još kada ima paradajza... Mmm
*knedle sa šljivama
*tačci sa orasima ili makom,
*kajmak od domaćeg mleka pošećeren i namazan na hleb,
*testo od hleba razvaljano tanko i ispečeno na plotni od šporeta na drva,
*beli luk u ulju sa solju u koji se umače hleb...
Ima toga još...

ninepi

pre 9 godina

Mi iz provincije i danas jedemo neke od ovih 'poslastica', kao na primer przenice, ili griz, sutlijas. Na hleb ne mazemo mast, vec margarin. Ne zato sto smo nostalgicni za detinjstvom, vec sto nemamo para za bolju hranu. Kod nas u provinciji, plate nisu kao u Beogradu, znate. A mnogi cak sanjaju bilo kakve plate.
Mogao bih jos da dodam i pecen krompir i so, zatin poprzen luk sa paprikom i jajima, zatim przeno testo u ulju, takozvane mekike. Sirotinja.

joj bre

pre 9 godina

Čokolino, palačinke sa domaćim pekmezom od kajsija, pečeni krompir sa kajmakom, i sve što su ostali već naveli.
Voz za zemlju Osećanja je krenuo. Ću ćuuuuuuu!

M M

pre 9 godina

Rovita jaja, przenice, griz posut sa krash ekspresom preko, palacinke sa kinder ladom, popara, krofne sa dzemom, knedle sa sljivama, fasirane snicke sa pire spanacem, girice, dagnje......... Danas brancini, riba list, biftek, ramstek, piletine , cezar salate, krem brule i suflei!!!

maki

pre 9 godina

przenice i paradajz iz flase.proja i jogurt
u kesi-niska mlekara.i przene troske bajatog hleba na masti pa posoljeno i posuto alevom paprikom.bela kafa s turskom kafom slatkaaaaa.kisela pita.....pecen krompir u ljusci...

Milica

pre 9 godina

Prženice sa džemom ili pkb krem sirom. Obožavala sam mali krem sir u beloj plastičnoj posudi sa žutim poklopcem. Jela sam ga uz sva moguća jela. Neverovatno. Nijedan krem sir mi nema takav ukus. Koh, salčići, C puding od jagode i čokolade i viršle sa senfom iz kioska. Mekike iz restorana Atina. Domaći sok od višanja i zove. Umućeno jaje i hleb potopljen u mleko i posut kakaom.

pero

pre 9 godina

Piroge, makaroni sa podravka gulašom, EVA riblja pašteta s povrćem, ajvar... čokoladne kviki kokice, Zagi čokoladica, mornarski sendvič, kompot od kajsija, sladoled od jagoda i belanaca... :)

Ado G2

pre 9 godina

slatka popara sa mlekom. bajat hleb na komadiće, toplo mleko, šećer (po želji kakao al to je luksuz bio). divno. ili hladna sa jogurtom. milina na leto za osveženje.

a kako to da više nema kamenih bombona????

Bas lepa vremena

pre 9 godina

Savijacice. Pravila ih je strina od hlebnog testa sa dodatkom masti kad je jednom nedeljno pekla hleb i od nas prisutne dece, ne pamtim da su ikada stigle do spajza na drugoj strani dvorista!
Konkurencija je bio r7rekrompir sa crnim lukom i domacim kobasicama ispecen i zapecen u rerni!
Mozda su u pitanju bili seoski vazduh i danonocno jurcanje, ali da je prijalo, prijalo je!

Aleksandra

pre 9 godina

Sve ovo i danas jedem i spremam svojoj deci i vole tu hranu posebno przenice i snenokle koje spremam svaki dugi dan i nikad im nije dosta, dodam malo neceg novog ali je osnova ista, pr. N przenice stavim kackavalj, cajnu i kecap, u mleko i griz dodam kakao, u snenokle stavim keks, - zaboravili ste i poparu, probajte i prijatno - inace nisam baka vec mama dva decaka od 10 i 5 godina :-)

ja

pre 9 godina

Samo kad se setim mladosti, odem sa drustvom u grad i po povratku kuci svratimo u jednu pekaru gde je upravo ispecen vruc hleb a pekar nam presece hleb na pola i namaze sa masti mogla sam ladno pojesti ceo hleb.

mik

pre 9 godina

Evo ja bas pecem klincu i sebi pirinac sa sljivama, to mi omiljeno oduvek bilo kao poslastica a posluzi i kao vecera, i evo ja sad svake godine u jesen natrpam sljive u zamrzivac da imam zalihe za ovo jelo.

modesty

pre 9 godina

Svega se ovoga rado secam (osim masti na hlebu, to nikada nisam mogla) i knedle su mi i dan danas, kao i tad, omiljeno jelo. Cak i pravim sladoled od sljiva, kisele pavlake i secera, koje imaju identican ukus knedlama.

damba

pre 9 godina

Ono čega se sećam je bilo divno kiselo mleko koje je moglo da se kupi u poslastičarnici sa kajmakom odozgo. Bilo je i kiselog mleka u teglicama od četvrt litra koje je isto bilo fantastično. Otac me je vodio kad primi platu u kafanu na ćevape pečene na ćumuru. Inače teško me je bilo naterati da jedem. Najradije pržena jaja i crni luk, sir i crni luk. A da bilo je i nekog roštilja sa krezlama. To su neke žlezde i divno je na roštilju, mislim da toga više nema, svinjska džigerica na roštilju.

jump

pre 9 godina

Posle se cudite sto idete kod zubara i boli vas glava i ostale svakojake bolesti, kad nas roditelji od malena hrane ovakvim glupostima. Navika.

Čeda

pre 9 godina

Ljudi tj lencuge o čemu pričate !!!!!!!!sta ste u životu naučili sem da se secate!!!!!????? Sta je problem sve to pripremiti i bez teksta sam!!!! ( ok je za proizvode koji se ne proizvode ,kinder lada, ......)

wer

pre 9 godina

leb mas' + aleva paprika
kobasice sa crvenog kioska
sham rolnice
cokolino
babin sirup od maline
let bombone (mandarina i banana)
babin kitnikez
shenokle
popara
przenice
pohovane tikvice

sve YU makrobiotika :)

kavijar

pre 9 godina

generacija "isus na krstu",nas sestero brace i sestara jedno drugom od uva do uva,ko za onu stvar ja najstariji..cale radio sam,kuca jos nije gotova,a vi me pitate sta mi je bilo omiljeno jelo,..

Nenad

pre 9 godina

Kajmak (domaci) namazan na hleb i posuto secerom. Burek s jabukama i jogurt 0,3 (onaj trouglasti). Jaja umucena sa sunkom i mlad luk. Popara. Moce (neki zovu przenica). Kao klincu mi je "specijalitet" bio svinjski mozak sa jajima, sad mislim da nemam stomak za to :)

da da

pre 9 godina

Pohovan hleb iliti prženice redovno jedemo i dan danas. Hleb namazan mašću pa odozgo aleva paprika,mmmm. Toga sam se skoro setio i jeo sam dok nisam počeo da uhćem. A što se šnenokli tiče, domaće, kućevne odavno nisam jeo, ali sam ih jeo u jednom restoranu. Kakvi tiramisu,kakvi čiz kejk, ovo je poslastica !
Jedino jaja mućena sa šećerom nisam jeo baš davno, ali je i to bila poslastica 100 puta bolja nego kojekakve gricke iz supermarketa !!!
E, da ne zaboravimo pihtije, domaću kavurmu,čvarke,iznutricu i mozak. mmmmm

Nikola S.

pre 9 godina

@Milica

Jeli mozda sir bio IMPERIJAL? Ja se sećam tog, u dve varijante-plavi i žuti poklopac, ali se ne secam razlike. A jeo sam ga sa slanim stapicima : )

Asparagus

pre 9 godina

Jaja na oko sa slaninom i bela kafa, popara ili cicvara na mleku, ili kravajcici sa mladim kajmakom za dorucak; za uzinu buhtle, ili mekike,nekad pekarske krofne; za rucak pasirani spanac, grasak, gust pasulj; za veceru Petit beurre keks udrobljen u mleko, ili sendvic sa Pkb puterom i praskom sunkom ili sa zvijezda majonezom, i kuvanim jajetom, Alpsko mleko, nekad sa Benkom. Pravile su se knedle sa sljivama, cupavci, londonske stangle, koh i damen kapric. Najvise sam volela princes krofne i krempite, pored palacinki i danas ih pravimo.

wer

pre 9 godina

(da da, 12. maj 2014 17:30)

toooo, majstore.. sve potpisujem.
moja baba je pravila vrhunski kitnikez :) koji sam krao sa ormana, dok ze susio, a potom izvlacio debele batine

zal za detinjstvom

pre 9 godina

Ahhh... jedem knedlde sa sljivama i citam tekst!
Ubedljivo najbolji dorucak,
Leto
Suva slanina, ovciji sir, paradajz i domaci hleb
Zima,
Peceni krompir (ceo), suhomesnati proizvodi iz domace pusnice, sir, crni luk.
Inace uzina je cesto bila kriska hleba sa mascu i alevom paprikom ili sa pekmezom...
Ali jogurt kao PKB-ov u trouglu ne postoji vise!

Šumadijo,ko bi tebe ostavio...

pre 9 godina

Moča od pečenja na ražnju i vruć hleb
Koh sa mlekom
Babina lisnata pogača(pravi se sa domaćom mašću)
Pogača ispod crepulje sa kakjmakom
Neka slovenačka mortadela u četvrt hleba.
Staro PKB-ovo čokoladno mleko u kombinaciji sa slanim doručkom.
Lepinje u bife-u 1.Maj (na mestu današnje Zlatne ruže) sa mirisom zadimljene kafane...
Ćevapi kod Peke u Stanovu...

moja list

pre 9 godina

djevrek sa prsutom i kajmakom ili samo djevrek
leba i kajmaka sa cvarcima valjevskim duvan
cevapcici - 10 s lukom
boemska torta
vanilice (sa orasima ne "klot")
sarma
sarmica od listine sa kiselim mlekom
ruska salata (piletina ne sunka)
supa juneca sa knedlama ili rezancima
jagnjeca sarmica sa kiselim mlekom
ribic u kajmak sosu
lepinja sa mocom od pecenja ispod saca sa mladim lukom
kolenica u kiselom kupusu "Domovina" (to vec kao student)
pica ispod Lipe "di mare" isto kao student
----
nema vise

jump

pre 9 godina

Posle se cudite sto idete kod zubara i boli vas glava i ostale svakojake bolesti, kad nas roditelji od malena hrane ovakvim glupostima. Navika.

ninepi

pre 9 godina

Mi iz provincije i danas jedemo neke od ovih 'poslastica', kao na primer przenice, ili griz, sutlijas. Na hleb ne mazemo mast, vec margarin. Ne zato sto smo nostalgicni za detinjstvom, vec sto nemamo para za bolju hranu. Kod nas u provinciji, plate nisu kao u Beogradu, znate. A mnogi cak sanjaju bilo kakve plate.
Mogao bih jos da dodam i pecen krompir i so, zatin poprzen luk sa paprikom i jajima, zatim przeno testo u ulju, takozvane mekike. Sirotinja.

kavijar

pre 9 godina

generacija "isus na krstu",nas sestero brace i sestara jedno drugom od uva do uva,ko za onu stvar ja najstariji..cale radio sam,kuca jos nije gotova,a vi me pitate sta mi je bilo omiljeno jelo,..

Prikolica

pre 9 godina

Jaooooo snenokle! Sad cu da iscimam gospodju mamu da ih napravi.
Sve ovo je i moja.generacija 91 jela. Ja licno nisam jeo mast na hleb. Danas klinci jedu.jugi jo kartice, smartfone, i genetski modifikovane racunare.

Popara

pre 9 godina

Popara, popara, popara, popara, popara. :)

Bajat hleb u krupne kocke, u šerpu malo zejtina da se zagreje, pa staviš hleb, preliješ čašom vode, malo poklopiš da se popari, malo još promuvaš, so, biber, ko voli da se luksuzira razbije na kraju i jedno jaje da sve sve bolje poveže, preko dobar beli zreli izmrvljeni sir.

Uf.

Nikola S.

pre 9 godina

Skoro nista od pobrojanog, a polovinu nisam podnosio.

Najomiljenija hrana su mi bila obicna pržena jaja. Delikates!

A viršle iz kioska, sa razbodnjenim senfom i "trouglastim" jogurtom.

Popara

pre 9 godina

Popara, popara, popara, popara, popara. :)

Bajat hleb u krupne kocke, u šerpu malo zejtina da se zagreje, pa staviš hleb, preliješ čašom vode, malo poklopiš da se popari, malo još promuvaš, so, biber, ko voli da se luksuzira razbije na kraju i jedno jaje da sve sve bolje poveže, preko dobar beli zreli izmrvljeni sir.

Uf.

Ja

pre 9 godina

Bio je popularan i kačamak, koji u slatkoj varijanti (sa pošećerenim mlekom) nisam mogla da smislim, a bogme i koh. Ono što sam volela i u slanoj i u slatkoj varijanti bili su uštipci, odnosno mekike. I jedan od čestih doručaka u školi i vrtićima bio je i "sendvič" sa napravljenim ribljim namazom sa sirom, koji su deca uglavnom mrzela. :)

Čeda

pre 9 godina

Ljudi tj lencuge o čemu pričate !!!!!!!!sta ste u životu naučili sem da se secate!!!!!????? Sta je problem sve to pripremiti i bez teksta sam!!!! ( ok je za proizvode koji se ne proizvode ,kinder lada, ......)

pero

pre 9 godina

Piroge, makaroni sa podravka gulašom, EVA riblja pašteta s povrćem, ajvar... čokoladne kviki kokice, Zagi čokoladica, mornarski sendvič, kompot od kajsija, sladoled od jagoda i belanaca... :)

gurman stari ulicama luta

pre 9 godina

Ćufte u paradajz sosu!!!!

Decenijama sam osećao da mi nešto fali ali nisam uspevao da sagledam šta je to...sve dok jednog dana nisam prošao pored neke birtije i video tablu na kojoj piše "Ćufte u paradajz sosu"


Shvatio sam šta mi je nedostajalo svih ovih godina...Prave ćufte (ne one u kojima ima prezle, hleba.... to se zove faširana šnicla).


sada redovno sebe častim tim jelom i pstao sam pravi ekspert za pripremu... a i deca su oduševljena!


A fali mi i jedno pomalo čudno jelo koje se ranije spremalo u mojoj kući ali sada gaje teško pripremiti jer se sastojci retko nalaze - Juneći jezik u sosu od pavlake i krastavčića, paradjiza ili pohovan.

Ko nije probao juneći jezik (greska je jezik nazvati iznutricom)- ne zna šta je dobro meso!

Velimir Ćurgus Kazimir

pre 9 godina

Postoji i popara, kombinacija starog hleba iscekanog na parčiće, preliven vrelom vodom, poklopljeno, potom sa malo istopljene vrele mast, i na kraju sa belim mladim sirom (može i sremski, mada je to luksuzno). U kombinaciji sa mladim ili običnim crnim lukom, to je apsolutno divno.
Takođe prepodučujem: jaja pržena na domaćoj masti, potpuno drugi ukus.

Maja

pre 9 godina

Pa nije baš da pre 30 godina nije bilo ničega. Jeli su se sendviči sa pkb puterom, praškom šunkom i slovenačkim ementalerom, pržila se jaja, jeo cornflakes (doduše jedan jedini je postojao). Griz, koh, sutlijaš za večeru, to i moje dete danas jede... Domaća pašteta od džigerice ili sardine, rovita jaja (to jedino ne jedemo više, strah me salmonele).

Mmmm.

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da je ovo članak sa TPORTAL.HR.
Kada nema kolača, umućeno žumanjce. (Nikad salmonela, ešerihija.)
Knedle obožavam. I danas ih povremeno pravim. Kupovne imaju više brašna a manje krompira, a treba obrnuto.
I još:
Mileram iz mlekare sa pijace Zeleni venac.
Mladi kajmak od seljanke. (Ima ga i danas, istog kvaliteta.)
Nikad parizer.
Pite od bundeve, jabuka (kožare) ili višanja sa domaćim tankim korama koje je mama razvlačila preko velikog stola.

Petar

pre 9 godina

Rodjen 1973 u srpskoj provinciji. Umuceno jaje je stvarno bilo omiljeni desert. Dodao bih i salcice i koh. Naravno przenice,popara, kacamak. Pita od jabuka ili tikava od razvucenih kora. Gibanica. Domace krofne i ustipci. Divna vremena.

vesele 80-te

pre 9 godina

feferone
salata od belog luka
kukuruzni skrob
rakija - šljiva, loza .....
Pa kad zasednemo ja i deda, ih...Na kraju sebi natoči u čašicu a meni u čep od flaše lol....

slobodni strelac

pre 9 godina

Pa, sve pobrojano je deo i mog detinjstva, pre oko 5 decenija, uglavnom se jelo sveze a ne konzervirano, ili iz zamrzivaca, tj.zdravije. Zaboravili ste virsle sa senfom iz crvenog kioska u BG. I sadasnji klinci vole kad imam vremena da spremim strudle sa svim mogucim slatkim i slanim nadevima, kifle slatke i slane i jos stosta (region Srema), a palacinke sa domacim pekmezom... ma odrasla sam u 2-3 regiona SFRJ od varijante bez struje, ni ja ne mogu to zamisliti, ali sa sumskim jagodama koje mirisu na kilometar,kestenjem u izobilju i bistrim potocima sa kojih se i danas bez problema moze piti voda, nazalost tamo vise skor da nema ljudi. U stvari svako ima neku baku sa njenim specijalitetima. Moja princeza i njene drugarice ne mogu da odole princes krofnama, za koju deceniju ce one to spominjati kao omiljeni slatkis itd. Ma svaka generacija ima svoje nesto omiljeno.

Миланче

pre 9 godina

@A fali mi i jedno pomalo čudno jelo koje se ranije spremalo u mojoj kući ali sada gaje teško pripremiti jer se sastojci retko nalaze - Juneći jezik u sosu od pavlake i krastavčića, paradjiza ili pohovan.

Ko nije probao juneći jezik (greska je jezik nazvati iznutricom)- ne zna šta je dobro meso!
(gurman stari ulicama luta, 11. maj 2014 13:12)

Пријатељу - 100% си у праву!

Јунећи језик је саврсенство које се тешко може речима описати. Толико укусно, меко........ ја сам своју децу (која су била прилично брљива) "навукао" на месо управо хранећи их јунећим језицима. нема дилеме - језик је један од најквалитетнијих комада меса... О исплативости да не говорим - 350 динара за КГ (један језике је око 1.3 кг) чистог меса... Од тога се добије фантастична супица, месо за сос и меса (уз сос или похованје + паста или кромпир) за два дана за четворочлану породицу!
И још два типа
-Језик што је већи и старији брже се кува
- Језик није изнутрица већ чисто месо коме се након кувања само скине кожа.


Пробајте, не будите гадљиви - бићете одушевљени.

Veliko dete

pre 9 godina

Pa ja većinu ovih stvari jedem i u kasnim tridesetim i podjednako uzivam u njima! Jel to znaci da sam ja i dalje dete ? :-)
BTW, umuceno jaje ima ime - zove se Zavajon.

M M

pre 9 godina

Rovita jaja, przenice, griz posut sa krash ekspresom preko, palacinke sa kinder ladom, popara, krofne sa dzemom, knedle sa sljivama, fasirane snicke sa pire spanacem, girice, dagnje......... Danas brancini, riba list, biftek, ramstek, piletine , cezar salate, krem brule i suflei!!!

wer

pre 9 godina

leb mas' + aleva paprika
kobasice sa crvenog kioska
sham rolnice
cokolino
babin sirup od maline
let bombone (mandarina i banana)
babin kitnikez
shenokle
popara
przenice
pohovane tikvice

sve YU makrobiotika :)

Andjela

pre 9 godina

Ja i danas obozavam przenice. Jedino sto bas i nemam priliku da ih jedem jer u kuci uglavnom jedemo tonus hleb. Ali zato kad god ima obicnog hleba vrlo rado pravim przenice.

Radule-Botina

pre 9 godina

Sveža slana kriva kifla, kupljena rano ujutro u pekari i od nje napravljen sendvič (margarin, šunkarica, rendani sir) za put na rekreativnu nastavu... Umotana u 1001 papirnu salvetu i dooobro ispresovana do prve pauze na nekoj benzinskoj... :')
PS: A od klasike: Nasuvo sa krompirom (testenina i ona fora sa zaprškom od dinstanog luka i mlevene paprike), Kiseli kupus sa njokama od krompira i Barat-file (džačići od testa punjeni džemom od šljiva, kao slatki ravioli) - naravno sve to je pravila Baka... :)

Mia

pre 9 godina

Sto mi je bilo omiljeno u detinjstvu ja jedem I dalje. Przenija (jaja I sir izmuceno pa przeno), dzem I mleko, pire od spanaca, przenice...

da da

pre 9 godina

@zabamekana Moja baba je to zvala tancica, ja deci pravim i danas, ali lepsi je ukus na smederevcu. Kacamak jutros doruckovali, przenice juce. Pre par meseci dam im hleba i masti sa secerom, posle toga trazili jos 100puta. Bolje to nego pasteta. Sve spremam i danas osim mucenog jajeta i jos dosta nekih starih jela sto sam nasla u babinim receptima. Domaci sok od visnje, dzem od kajsije, ajvar... pravim u neogranicenim kolicinama. Tako da i mojoj deci 'ukus' detinstva ce biti isti kao meni.

Bgdmeni

pre 9 godina

U Beogradu: za dorucak slana palacinka (nesto kao kajgana), za veceru sendvici, ustipci, mekike, rezanci sa sirom, rezanci sa sirom i sunkom, palacinke, a ako se ne varam i ajvar se jeo na parcetu hleba sa puterom. virsle se jos jedu, ali debrecine su nestale. popara i kacamak ponekad. rucak: valjusci ili flekice, lepo si rekla, sa krompirum ili kupusom, sufnudle sa prezlama, grasak, cuspajz od tikvice, dinstana sargarepa, boranija (buranija), restovani krompir, becke iliti pohovane snicle, lovacke snicle, fasirane snicle, pastasuta, rinflajs sa belim i crvenim sosom, pileca corbica, musaka od krompira, od plavog patlidzana i od tikvica, djuvec, pilav... zatim i par sltkih stvari koje se prave i jedu mimo obroka: koh (stari dobri carski rashladjeni koh), sam od jagoda, holandske ruzice. I svasta jos nesto.

modesty

pre 9 godina

Svega se ovoga rado secam (osim masti na hlebu, to nikada nisam mogla) i knedle su mi i dan danas, kao i tad, omiljeno jelo. Cak i pravim sladoled od sljiva, kisele pavlake i secera, koje imaju identican ukus knedlama.

Milica

pre 9 godina

Prženice sa džemom ili pkb krem sirom. Obožavala sam mali krem sir u beloj plastičnoj posudi sa žutim poklopcem. Jela sam ga uz sva moguća jela. Neverovatno. Nijedan krem sir mi nema takav ukus. Koh, salčići, C puding od jagode i čokolade i viršle sa senfom iz kioska. Mekike iz restorana Atina. Domaći sok od višanja i zove. Umućeno jaje i hleb potopljen u mleko i posut kakaom.

Nenad

pre 9 godina

Kajmak (domaci) namazan na hleb i posuto secerom. Burek s jabukama i jogurt 0,3 (onaj trouglasti). Jaja umucena sa sunkom i mlad luk. Popara. Moce (neki zovu przenica). Kao klincu mi je "specijalitet" bio svinjski mozak sa jajima, sad mislim da nemam stomak za to :)

Zmaj

pre 9 godina

Ajme, sve ste pogodili! Ovu hranu sam jeo kao dete. Przenicu retko pojedem danas i to uglavnom vikendom kad majka spremi. Virsle ne jedem jer tu nema mesa ili ga ima u tragovima. Knedle nisam godinama jeo. Snenokle takodje. Umuceno jaje je istorija, a nekad sam jeo cesto zumance sa secerom. Ex te proklete godine. Zaustavite Zemlju i okrenite je unazad. Hocu da se vratim u vreme kad sam bio dete.

aca

pre 9 godina

ja i svojoj deci danas dajem da ovo jedu i njima se svidja, tako da ne vidim zasto ne bi to jeli kad nije lose, naravno samo u ogranicenim kolicinama.

Doc Holiday

pre 9 godina

Generacija 70 i neke... Ujutro pre skole domace mleko sa Cokolinom u belom emajliranom loncetu od pola litre - uzina u skoli mi nije ni trebala. Posle skole , przeni krompirici i jaja na oko - kad ih je baka pravila imale su najlepsi ukus. ukus ljubavi.. vecera kuvano jelo, a pred spavanje opet Cokolino u loncetu...
Odlican desert je bio i kajmak sa ohladjenog mleka ( domaceg punomasnog naravno ) na hlebu posut secerom....
Cest dorucak vikendom je bio i zdenka sir ili madjarski camping siru u crevu sa domacom sunkom, paprikom, paradajzom

Gordana Djuric

pre 9 godina

Majka Angelinini "kanapei" : Manje kriske hleba ( crnog I tvrdog)prepecene na plotni sporeta na drva, utrljani beli luk, namazano svinjskom mascu, posuto solju I ljutom alevom paprikom. Bese mi to I dorucak I vecera. Kao poslastica, isti hleb namazan pekmezom od sljiva, bez secera , sa uvrnutim ljuskama . te poslastice nikad nisam prestala da jedem, a jedu ih I moji unuci u dalekoj Kanadi.

mik

pre 9 godina

Evo ja bas pecem klincu i sebi pirinac sa sljivama, to mi omiljeno oduvek bilo kao poslastica a posluzi i kao vecera, i evo ja sad svake godine u jesen natrpam sljive u zamrzivac da imam zalihe za ovo jelo.

Bas lepa vremena

pre 9 godina

Savijacice. Pravila ih je strina od hlebnog testa sa dodatkom masti kad je jednom nedeljno pekla hleb i od nas prisutne dece, ne pamtim da su ikada stigle do spajza na drugoj strani dvorista!
Konkurencija je bio r7rekrompir sa crnim lukom i domacim kobasicama ispecen i zapecen u rerni!
Mozda su u pitanju bili seoski vazduh i danonocno jurcanje, ali da je prijalo, prijalo je!

Arthas Menethil

pre 9 godina

Pokojni deda mi je bio pekar, tako da sve vrste peciva volim. Burek recimo do 8-9 godine nismo ni brat ni ja voleli, dok sada celi tocak mozemo pojesti odjednom :D.
Voleo sam palacinke, zatim princes krofne, razne torte (Svarcvald i Minjon narocito). Ustipke i pohovan hleb(tako se zove u juznom Banatu), obozavam :).

Delija_KV

pre 9 godina

Tek ispecen hleb, sir, paradajz, jaja na oko i kobasice. To sam obozavao dok sam ziveo na selu. Ali mozda podjednako mi je bilo i obicna kriska domaceg hleba namazana sa dzemom od kajsija i solja mleka naravno. U sustini sve je bilo lepse na selu jel je sve bilo napravljeno u svom domacinstvu. Voleo bih da mogu da se vratim jos jednom u ta vremena dok su mi baba i deda bili zivi.

Don Quijote

pre 9 godina

Evo, citam ovaj tekst, citam ove komentare, a suze mi udaraju na oci, same, bez ikakvog spoljnog faktora:
- PKB trouglasti jogurt (nezamenljiv u bilo kojoj varijanti.
- leba, masti i aleve paprike
- jos bolje, kad baba mesi hleb pa ga pece u furuni, uvek napravi nekoliko lepinja. Te lepinje, vruce sa masti i alevom paprikom iznutra.
- przenice sa trouglastim PKB jogurtom.
- pogacice vruce sa trouglastim PKB jogurtom.
- virsle Gavrilovic sa trouglastim PKB jogurtom.
- virsle iz kioska (Trg Republike ili Zeleni venac) sa trouglastim PKB jogurtom.
- pihtije. Ovde gde zivim velike su vrucine i pihtija nema, 20 godina nisam jeo pihtije, one, sa mnogo belog luka unutra.
Imajuci u vidu da je kvalitet zivota obrnuto proporcionalan duzini perioda bez gore navedenih namirnica, nije cudo sto sebe smatram da zivim kao pas.
Pitanje:
da li postoji PKB jos uvek?
da li postoji trouglasti PKB jogurt jos uvek?

Kareljin

pre 9 godina

Popara sa sirom i kajmakom, krompirici, pituljice sa dzemom i kada deda pece rakiju i ispod lampeka stavi krompira u zar a preko njih posle kada dodje mladi kajmak evo ide mi voda na usta. E deda deda...

Rango

pre 9 godina

imam 34 godine i omiljena jela u detinjstvu, a i danas ih rado jedem, su:
*hleb sa mašću posuto vegotom i paprikom. Još kada ima paradajza... Mmm
*knedle sa šljivama
*tačci sa orasima ili makom,
*kajmak od domaćeg mleka pošećeren i namazan na hleb,
*testo od hleba razvaljano tanko i ispečeno na plotni od šporeta na drva,
*beli luk u ulju sa solju u koji se umače hleb...
Ima toga još...

maki

pre 9 godina

przenice i paradajz iz flase.proja i jogurt
u kesi-niska mlekara.i przene troske bajatog hleba na masti pa posoljeno i posuto alevom paprikom.bela kafa s turskom kafom slatkaaaaa.kisela pita.....pecen krompir u ljusci...

da vidimo

pre 9 godina

Genberacija '65 - hleb beli, odozgo sta se nadje - kajmak kad bi deda isao na pijacu. Inace parizer, zimi ajvar i naravno neizosrtavni dzem, domaci od visnje, dunje ili kajsije, sve iz vocnjaka nase rodbine sa sela. Ponekad bi bila kajgana ili kuvano jaje, ponekad proja ili kacamak - jednom nedeljno obavezno! Rucak: pilav, pasulj, boranija, fasirane snicle, pire krompir, restovani krompir. Deserti: palacinke, knedle od sljiva, urmasice, snenokle ... Vecera je bila uvek lagana da tiba ne boli i da se ne budimo nocu, a uglavnom se sastojala od podgrejanih ostataka rucka.

Deda me je cesto vodio na pijacu. Znao je da je obidje celu da bi nasao dobro a jevtino. Umeo je da razlikuje nakupce i seljake, imao je neko sesto culo za to. Eh to su nbila vremena ...

joj bre

pre 9 godina

Čokolino, palačinke sa domaćim pekmezom od kajsija, pečeni krompir sa kajmakom, i sve što su ostali već naveli.
Voz za zemlju Osećanja je krenuo. Ću ćuuuuuuu!

damba

pre 9 godina

Ono čega se sećam je bilo divno kiselo mleko koje je moglo da se kupi u poslastičarnici sa kajmakom odozgo. Bilo je i kiselog mleka u teglicama od četvrt litra koje je isto bilo fantastično. Otac me je vodio kad primi platu u kafanu na ćevape pečene na ćumuru. Inače teško me je bilo naterati da jedem. Najradije pržena jaja i crni luk, sir i crni luk. A da bilo je i nekog roštilja sa krezlama. To su neke žlezde i divno je na roštilju, mislim da toga više nema, svinjska džigerica na roštilju.

Ado G2

pre 9 godina

slatka popara sa mlekom. bajat hleb na komadiće, toplo mleko, šećer (po želji kakao al to je luksuz bio). divno. ili hladna sa jogurtom. milina na leto za osveženje.

a kako to da više nema kamenih bombona????

ja

pre 9 godina

Samo kad se setim mladosti, odem sa drustvom u grad i po povratku kuci svratimo u jednu pekaru gde je upravo ispecen vruc hleb a pekar nam presece hleb na pola i namaze sa masti mogla sam ladno pojesti ceo hleb.

Nikola S.

pre 9 godina

@Milica

Jeli mozda sir bio IMPERIJAL? Ja se sećam tog, u dve varijante-plavi i žuti poklopac, ali se ne secam razlike. A jeo sam ga sa slanim stapicima : )

Aleksandra

pre 9 godina

Sve ovo i danas jedem i spremam svojoj deci i vole tu hranu posebno przenice i snenokle koje spremam svaki dugi dan i nikad im nije dosta, dodam malo neceg novog ali je osnova ista, pr. N przenice stavim kackavalj, cajnu i kecap, u mleko i griz dodam kakao, u snenokle stavim keks, - zaboravili ste i poparu, probajte i prijatno - inace nisam baka vec mama dva decaka od 10 i 5 godina :-)

Asparagus

pre 9 godina

Jaja na oko sa slaninom i bela kafa, popara ili cicvara na mleku, ili kravajcici sa mladim kajmakom za dorucak; za uzinu buhtle, ili mekike,nekad pekarske krofne; za rucak pasirani spanac, grasak, gust pasulj; za veceru Petit beurre keks udrobljen u mleko, ili sendvic sa Pkb puterom i praskom sunkom ili sa zvijezda majonezom, i kuvanim jajetom, Alpsko mleko, nekad sa Benkom. Pravile su se knedle sa sljivama, cupavci, londonske stangle, koh i damen kapric. Najvise sam volela princes krofne i krempite, pored palacinki i danas ih pravimo.

da da

pre 9 godina

Pohovan hleb iliti prženice redovno jedemo i dan danas. Hleb namazan mašću pa odozgo aleva paprika,mmmm. Toga sam se skoro setio i jeo sam dok nisam počeo da uhćem. A što se šnenokli tiče, domaće, kućevne odavno nisam jeo, ali sam ih jeo u jednom restoranu. Kakvi tiramisu,kakvi čiz kejk, ovo je poslastica !
Jedino jaja mućena sa šećerom nisam jeo baš davno, ali je i to bila poslastica 100 puta bolja nego kojekakve gricke iz supermarketa !!!
E, da ne zaboravimo pihtije, domaću kavurmu,čvarke,iznutricu i mozak. mmmmm

wer

pre 9 godina

(da da, 12. maj 2014 17:30)

toooo, majstore.. sve potpisujem.
moja baba je pravila vrhunski kitnikez :) koji sam krao sa ormana, dok ze susio, a potom izvlacio debele batine

zal za detinjstvom

pre 9 godina

Ahhh... jedem knedlde sa sljivama i citam tekst!
Ubedljivo najbolji dorucak,
Leto
Suva slanina, ovciji sir, paradajz i domaci hleb
Zima,
Peceni krompir (ceo), suhomesnati proizvodi iz domace pusnice, sir, crni luk.
Inace uzina je cesto bila kriska hleba sa mascu i alevom paprikom ili sa pekmezom...
Ali jogurt kao PKB-ov u trouglu ne postoji vise!

moja list

pre 9 godina

djevrek sa prsutom i kajmakom ili samo djevrek
leba i kajmaka sa cvarcima valjevskim duvan
cevapcici - 10 s lukom
boemska torta
vanilice (sa orasima ne "klot")
sarma
sarmica od listine sa kiselim mlekom
ruska salata (piletina ne sunka)
supa juneca sa knedlama ili rezancima
jagnjeca sarmica sa kiselim mlekom
ribic u kajmak sosu
lepinja sa mocom od pecenja ispod saca sa mladim lukom
kolenica u kiselom kupusu "Domovina" (to vec kao student)
pica ispod Lipe "di mare" isto kao student
----
nema vise

Šumadijo,ko bi tebe ostavio...

pre 9 godina

Moča od pečenja na ražnju i vruć hleb
Koh sa mlekom
Babina lisnata pogača(pravi se sa domaćom mašću)
Pogača ispod crepulje sa kakjmakom
Neka slovenačka mortadela u četvrt hleba.
Staro PKB-ovo čokoladno mleko u kombinaciji sa slanim doručkom.
Lepinje u bife-u 1.Maj (na mestu današnje Zlatne ruže) sa mirisom zadimljene kafane...
Ćevapi kod Peke u Stanovu...