Subota, 08.02.2014.

19:43

Šta znate o paganizmu?

Izvor: Huffington Post

Šta znate o paganizmu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

vasilije knezevic

pre 10 godina

Nista.Obzirom da sam sve religije stavljao u zajednicku korpu porijekla i uticaja na covjecanstvo
paganizam je za mene predstavljao odsustvo bilo kakvog religioznog misljenja i aktivnosti.
Poslije citanja vaseg napisa morao sam promijeniti misljenje i posmatrati paganizam samo kao
jednu od religija u korjenitom izdanju i bakvardnosti.Znao sam da su stari Sloveni,pagani po
socijalnom opredjeljenju, imali vise bogova.Obzirom da se smatram Slovenom,mislio sam da
su ti bogovi bili napredni i vezani za prirodne pojave.Sada sam uvjeren da biti pagan moze da
znaci i biti praznovjeran.Onda hriscanstvo mora da gledam drugim ocima,ukoliko ga, uopste,
namjeravam gledati.Evolucija ljudske misli i rezonovanja prolazila je mnoge prepreke.Nadajmo
se da ce naucna misao zamijeniti svako kolebanje.
vasilije knezevic 23 feb. 2014

zoki

pre 10 godina

Sve su religije poganskog porekla sem jedne prave religije , nazvacemo je istina, pravu i prvu religiju su imali Adam i Eva a drugu religiju ili verovanje nametnuo je sam djavo i njegova religija je bila laz laz moze biti milijon puta laz ali istina nemoze biti laz zato trazite istinu i nacicete je. Tako je sotona uzrok poganstva i lazi....
(Mojsije, 8. februar 2014 22:48)

prvo sam pomislio da troluješ, ali vidim da si polupismen, tako da kapiram da si ozbiljan.. tužno.
imaš pristup internetu, iskoristi tu blagodet da, za početak, ovladaš pravopisom, a onda lagano možeš da pročitaš još po nešto osim biblije.
srdačan pozdrav!

Bojan

pre 10 godina

Interesantno je da su stari sloveni SVO ZNANJE prenosili USMENO sa kolena na koleno sto je davalo posebnu dimenziju zivotu. I nije tacno da su prinosili ljudske zrtve, to je izmisljotina hriscanskih misionara koji su lomili slovene skoro tri veka. Na kraju su ih na prevaru preobratili kalemeci hriscanske svece na slovenske bogove ( Perun bog munje je postao sv. Ilija itd.). Takodje je cudno da jevreji koji su izmislili hriscanstvo nikada nisu postali hriscani. Sto navodi na misao da je to religija pravljena za izvoz, pa ko se upeca, upeca.

Bojan

pre 10 godina

(k, 09. februar 2014 14:07)

Mitologija drevnih slovena, Spasoje Vasiljev
Prvo izdanje 1928, drugo 1986 a trece 1990.
Stari sloveni su inace komunicirali uglavnom usmeno i putem idola rezanih u hrastovini koje su hriscanski misionari spalili. Pa tako nema puno podataka iz predhriscanskog perioda ali je ipak ostalo dovoljno da znamo ko smo i odakle poticemo. Narodi koji su rezali idole u kamenu kao stari grci i egipcani imaju mnogo ocuvaniju istoriju.

Antropolog

pre 10 godina

@k

Poštovani,

raspitajte se na Filozofskom fakultetu, na katedri za antropologiju i etnologiju, to je primarna naučna grana koja se između ostalog bavi i mitologijom. Imate knjige u antikvarnicama, a knjige koje vam mogu pružiti detaljan uvid u slovensku religiju i mitologiju pripadaju autorima kao što su Tihomir Đordđević, Natko Nodilo, Dušan Baandić, Danijel Sinani, Jovan Erdeljanović.

k

pre 10 godina

pokusavala sam godinama da nadjem knjigu slovenske mitologije i jednostavno je NEMA. Dakle, kako da zainteresujem dete ili odraslog za to? preko wikipedije? sramota, ali kukamo kako je grcka mitologija odnela primat. imam tri knjige grcke mitologije, za sve uzraste. ako neko ima preporuku za slovensku, molim neka kaze.

Lala na kvadrat

pre 10 godina

Lepo je receno da je religija opijum za narod. Nikada nisam mogao da shvatim kako neko moze da veruje u postojanje Boga, a ne veruje u postojanje Deda Mraza, Terminatora, Hulka, Plavu princezu, Evokse i Alfa.
Ili razdvajanje sekti od hriscanstva npr. Zar vas harizmaticni bradonja u jednostavnoj odeci koji ide po zemlji i propoveda neke nebuloze ne podseca na vodju bilo koje druge sekte na svetu? I da li je on uopste postojao? Ako jeste, da li je koristio neke psihoaktivne supstance da mu se sve to javi ili je jednostavno imao "podstanare"? Kako to da niko, nikada nije video ili cuo Boga? Koja je uloga Boga u svemu tome? Da li neko ima koristi od njega? Ko je i zasto pisao Sveto pismo? Zasto "veliki" vernici najmanje znaju o istoriji razvoja religija? Mnogo je pitanja, a malo odgovora.

Techno

pre 10 godina

Srbi su i hrišćanstvo paganizovali do srži jer da se pridržavaš biblije kao "božije reči" smeo bi samo boga da slaviš I NIJEDNOG DRUGOG ČOVEKA , a naša pravoslavna crkva ima 365 mini božanstava pored "boga jedinoga" , odvratna paganska lopovska zaostavština davno prošlih vremena!

IstinoKazac

pre 10 godina

Ja sam Gospod tvoj, nemoj imati drugih bogova uza me.

Ne gradi sebi lik rezani niti kakvu sliku od onog sto je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi, ispod zemlje.

Nemoj im se klanjati niti im sluziti, jer ja sam Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grehe otacke na sinovima do treceg i cetvrtog koljena, onih koji mrze na mene.

A cinim milost na hiljadama onih koji me ljube i cuvaju zapovesti moje.

Sveto Pismo


Dakle, sve ostalo je satanizam.

jolly

pre 10 godina

Nosilac paganizna u savremenoj Srbiji je SPC. Taktika hriscanskih misionara bila je da olaksa balkanskim narodima obracenje u hriscanstvo tako sto ce imati sve na sta su navikli, samo sa hriscanskim imenima. I to je tako ostalo do danas. Ako neko zaista zeli da se informise o biblijskom hriscanstvu, ne bi trebalo da se raspituje u SPC vec u nekoj od protestantskih tradicija, jer protestanti u daleko vecoj meri zasnivaju svoja verovanja na Bibliji nego pravoslavci sa ovih prostora.

Vladislav II

pre 10 godina

@Realko

A da znate kako su tek Poljaci pokrsteni... Oni su danas bastion katolickog hriscansta, udarna pesnica prema istoku, kao i Hrvati, a pokrsteni su od strane pokrstenih nordijskih naroda koji su u jednom ratu upali na slovenske teritorije ko je hteo milom, a ko nije hteo - bio je zverski ubijen. SVI staroslovenski svestenici su bili ubijeni, a unistene su knjige i zapisi koji su pisani na slovenskim runama (koje su osnova onoga sto danas nazivamo cirilica i sa tim nemaju nikakve veze ni Cirilo ni Metodije) i od kojih su neki sacuvani po udaljenim ruskim manastirima i tek danas polako ugledaju svetlost dana. Znaci, ziveli su slovenski narodi i pre hriscanstva, imali su svoje crkve, velika i grandiozna zlatna svetilista, svoje drzave, ali to je sve sistematski unistavano i brisano, a jedan od nacina brisanja je prisilno uvodjenje hriscanstva.

Joca 011

pre 10 godina

Jedna od najtezih odluka u zivotu je vera u Boga zivoga, u Gospoda zivotvornoga, u Onoga koji nas prihvata kao slovesna bica s kojima moze razgovarati kao s ravnopravnima... To je upravo fantasticno. Paganizam je suprotno - nipodastavanje duha.
.

Andjela

pre 10 godina

Nasi preci su bili daleko blizi prirodi, a samim tim su i prepoznavali razlicitosti i postovali. Ne znam odakle se u jednom od komentara pojavila veza sa celom LGBT pricom, ali ko god je blizi prirodi duboko ce postovati razlicitost svake vrste, onako kako se priroda razvija, kako se deca radjaju, kako je svaki cvet lep za sebe.
Kad bi priroda bila linerana jednacina, zivot kao takav bi nestao momentalno. Zivot i dolazi iz te cudesne razlicitosti, iz ruke prirode koja se pruza na sve strane i napipava dalji put.

Poesbno Srbi su mnogo platili u krvi "prihvatanje" hriscanstva, ali se o tome nista ne pise. Toliko sela je nestalo koja nisu htela da prihvate "novu religiju". Imali smo carobne toteme, u svakom od njih koji su spaljivani. Na srecu, stvarno jedino na srecu, nasi preci su uspeli da utkaju to u sve hriscanse obicaje.
Cak i sam naziv "pravoslavlje" dolazi iz paganskog pravo vera, kako se nekada u starih Srba zvala mnogobozacka religija.

Meni su te sve price cudesne i prelepe, i treba ih, ako nista drugo, makar procitati.

http://www.starisloveni.com/

čovek

pre 10 godina

Uvek me iznenadi taj entuzijazam za paganizam, izmastani "romanticni" paganizam, gde se zaboravlja na to da se paganskim bogovima prinosi zrtva, ljudska zrtva.
Mastovit smo narod, to se vidi iz "istorijskh cinjenica" koje se iznose u komentarima, ali se isto tako vidi da pooodavno nismo uzeli u ruke bilo kakvu knjigu.
(besmislice i izmisljotine, 8. februar 2014 23:45)
###
od 4000+ bogova negde oko 200 je "tražilo" ljudsku žrtvu, ponekad ... tako da ono sa knjigom bi zaista mogao da primeniš na sebi ... religija je u 99% slučajeva pre monoteizma bila festivalskog tipa ... e sad Indijana Džons i hrišćanstvo ne dele takve ideje ali ...

savic

pre 10 godina

Paganstvo nije religija vec su to sve nehriscanske religije. Ovde se pominju druidi i oni su samo jedna od mnogih mnogobozackih religija koje su oznacene kao paganske. paganin je u prevodu "seljak" i kada je rim izmislio novu religiju za njihovo carstvo ( da bi pokoreno lokalno stanovnistvo zaboravilo svoje obicaje i prihvatilo rim kao svoju drzavu) u prvo vreme su samo stanovnici rimskih gradova (rimske glavesine i njihove porodice) morali da prihvate hriscanstvo a seljaci van utvrdjenja su ostali da upraznjavaju "paganske" rituale. slovenska religija kao i mitrizam i druge su isto oslovljavane od strane crkve kao paganske.

electric_mojo

pre 10 godina

To je ono od cega su nam ostali Bozic i Slava, a ostalo bi nam jos i vise da Nemanjici nisu ognjem i macem pokrscavali. Moze se dakle reci da Turci prekinuli sistematsko unijacenje Srba.

hvala ne treba

pre 10 godina

Kada se preko medija bude jos vise promovisalo dobicemo novu masu religiozno nepismenih ljudi ubedjenih putem stampe u ispravnost svojih "duhovnih" stavova. Dobicemo verovatno novi znacajan broj stanovnistva kojim je lako manipulisati. Nekada je tome sluzio komunizam mozda ce danas paganizam. Imali smo bezbroj kulturno istorijski provizorijuma izgleda se nadzire jos jedan od njih.

Posmatrač

pre 10 godina

U sekularnom višepartijskom sistemu (gde sada važi "sve je to isto") stvari će da se poprave kad vlast budu imali oni koji nisu ni u jednoj partiji, nisu politikanti i rukovode se znanjem i etikom.

U duhovnoj sferi će se desiti progres kad većina budu oni koji ne veruju ni u jednog boga, nisu religiozni i i rukovode se znanjem i etikom.

Liči?

gandra

pre 10 godina

to je jedna od najvecih tajni istorije - to kako je jedna lokalna judeo-hriscanska zajednica nametnula svoju religiju velikom delu covecanstva - rimljani koji su vladali svetom nikada nisu nametali svoje bogove pokorenim narodima - sta je smisao ove najvece revolucije u istoriji - hriscanizacija sveta - nikako ne mogu da shvatim - a bavio sam se tim problemom dugo vremena - sigmund frojd u svojoj knjizici mojsije i monoteizam tvrdi da nikada drugi narodi nisu zaista iskreno prihvatili hriscanstvo i da su svi progoni jevreja tokom istorija vrsta podsvesne osvete za nametanje im njima tudje religije - koja im u sustini nije bliska - knjizica je inace pisana negde pred drugi svetski rat - u svakom slucaju cudno je to - praznujes svoje bogove hiljadama godina - onda dodje neki stranac i nametne ti drugu tebi stranu religiju - postoji neko neprirodno stanje u svemu tome - i verovatno je hriscanstvo kao takvo vise pokret, revolucija,ideologija nego li religija u smislu kojem su narodi religije dozivljavali pre pojave hriscanskog revolucionarno pokreta...

Jaa

pre 10 godina

Србија је била јака док је славила Перуна, доласком хришћанства побијена је трећина Срба да би јој се наметнула ова туђа слешачка вера!

desko777

pre 10 godina

Sta znamo o paganizmu... hihihi evo jedan zanimljiv podatak za citaoce...culi ste verovatno za VLAHE,vlsku muziku,vlasku magiju,imali se sigurno prilike da cujete o vlasima :) e pa mi smo pravoslavci zvanicno a koristimo paganske obrede i obicaje za koje i neznamo da se nazivaju paganizmom.....kao mali meni je sve to bilo glupo i primitivno ali zadnjih desetak godina od kada znam da su to paganski obredi sa oduseljenjem slusam starije iz porodice koje ih obavljaju u nadi da cu sve popamtiti :)
pozz

sarlo

pre 10 godina

odlican tekst, edukativan (ili informativan) pre svega. evo ja npr nisam znao mnogo o paganizmu sem da se vezuje za mnogobostvo i neku vrstu nesistematicne ili nekanonizovane religije. sto vise ocakvih tekstova, pa neka ga procita i 50 posetilaca eto neke koristi.

jovo

pre 10 godina

Mišljenja sam da je čovek kada je razvio maštu razvio i raligiju kao potrebu da sam sebi dade odgovore na sva dešavanja u prirodi i društvu koji mu nisu bili jasni.Na taj način je pobedio strahove ali i određene frustracije te dobio unutrašnji mir. Vremenom su neka verovanja bila jača i potiskivala ona slsbija. Dalje se prirodno stvar institucionizovala i razvijala pa su nastajals sekte i šire zajednice crkve te je logično takav proces išao u smeru širenja i rasta , preklapanja jedne religije sa drugom utapanja jedne u drugo ili prosto nametanja jedne drugoj , ali to je sasvim normalan proces evolucije.Taj proces je imao svoj pozitivan uticaj jer je pomagao ljudima da prebrode krize , ali je sam po sebi i stvarao krize.Stvar traje i traja će....

Hermes

pre 10 godina

@ svetovid

Grčka i rimska MITOLOGIJA se predaju u školama, a ne religija. Razlog je u tome što obe predstavljaju temelje evropske civilizacije i teško je razumeti bezbrojne reference u kulturi ako se ne poznaju makar osnove.
Isto tako, neko ne mora biti vernik, ali mora imati bar predstavu o osnovnim učenjima hrišćanstva ako želi da razume Dantea, Dostojevskog, Getea, Baha...

VV

pre 10 godina

od kada postoji coveka se plasi praznoce...njemu je oduvek bilo potrebno da veruje u nesto;zemlju,vodu,vile,carobne napitke,mnogobrojne bogove,Isusa,komunizam...svaka epoha je vukla za sobom mnoge obicaje od prethodne do dan danas...sve to je potpuno normalno posto su prelazi bili bolni i dugi...mnogi su se borili da zadrze staro ili ,kao hriscanstvo, da udju u novo...rimljani su i Isusa razapeli na krst ,sto je u to vreme bila kazna za sve osudjenike na smrt,a njegovi naslednici su taj krst,sa kog su ga skinuli iskoristili u novoj religiji koju su propagirali...neki smatraju da je bio rodjen u martu,aprilu ,ali 25decembar,dan rimskog boga Sunca,crkva je prihvatila kao njegov datum rodjenja,posto je trebalo nesto veselo da se desi u zimsom periodu,u kom je narod uvek padao u depresije...kod nas se u to vreme slave Slave ,iz istog razloga,sa mnogim paganskim obicajima...posle drugog svetskog rata ,nova mlada pokolenja se kunu u Tita,a posle njega ,tama,narod se vraca Bogu....
Ako sve to moze pomoci ljudima da budu bolji i veseliji,ja licno, nemam nista protiv

Realko

pre 10 godina

@Pagani znači nisu bezbožniic. Bilo bi dobro kad bi se više govrilo o tome kkao su pagani prešli na hrišćanstvo npr.

Dosla naredba od vizantijskog cara da se sav narod pokrsti. Nasli su Nemanjice da to urade za njih. Nemanjici su uglavnom koristili nasilne metode, koje bi danas slobodno mogli nazvati fasistickim. Zabranili su "paganizam" i proglasili hriscanstvo jedinom religijom. Svi koji nisu hteli da napuste staru i prime novu religiju su proganjani. Ili su ubijeni ili proterani, ali decu nisu dirali jer deci je lako usaditi u glavu novu religiju.

Danas svi veruju u bajke... kao Sloveni su s ljubavlju primili hriscanstvo i tako lako se odrekli visevekovne religije. Pa sto se danas ne prelazi na drugu religiju tako lako "s ljubavlju". Kako je moguce da danas na ovom podrucju niko nije "pagan" i da su svi hriscani. Jedini logicni odgovor je da je upotrebljena sila. Jer danas 1 na 10 000 ljudi tokom zivota promeni religiju.

Efendija

pre 10 godina

@Alex
Ali zato sebe mozes da ubedis da postoji Bog koji je stvorio coveka od blata i zenu od njegovog rebra i u svetog Petra? What's the difference?
Daleko veci broj ljudi je nekada verovao u paganska bozanstva nego sto danas veruje i Boga i Isusa.

DDD

pre 10 godina

Paganizam se ne moze svrstati u veru jer je sveobuhvatna kao naziv...
Pagani nisu narod vec su rimljani tim imenom nazivali skupine naroda....

Sasa

pre 10 godina

Gomila običaja kod pravoslavnih vernika je zapravo paganskog porekla. Čak su i neki svetci preuzeti iz paganizma. Naša tradicija koliko god da je pravoslavna ipak ima i dosta primesa paganizma. Ako nekoga zanima neka se malo pozabavi time. Verujem da niste znali da mnogo stvari koje možda i nesvesno radite su zapravo paganskog porekla :)

Slava

pre 10 godina

Знам све. Прочитао сам, макар о нашој Старој вери све што има. Одмах до крста носим коловрат.

Čveger

pre 10 godina

Rano hrišćanstvo je na našim prostorima bilo kompletno uzurpatorska religija. Slave, paganske. Sveštanje hrasta, paganski običaj. Dani tokom kojih bi se slavilo neko božanstvo je zamenjeno nekim svecem. Samo su prekrečili postojeće.

Ako vas interesuje više o slovenskoj mitologiji i običajima preporučujem Čajkanovića, a ako više volite lakšu literaturu sa ilustracijama tu su "Ale i bauci" od Peragraša i "Slovenska mitologija" od Gajića.

Милош

pre 10 godina

Zanimljivo je kako B92, borac za demokratiju i ravnopravnost, olako napravi grešku i prema nekim religijama se ponese krajnje nipodaštavajuće. Kao prvo, paganstvo nije religija. Paganstvo je opšti termin kojim se označavaju nehrišćanske, zapravo prethrišćanske religije, što uključuje i staroslovensku politeističku religiju. A drugo, savremena razvijena i demokratska civilizacija sve religije smatra ravnopravnim.
Ovome bih dodao i čiwenicu da su prethrišćanske religije u biti bile u mnogo većoj meri bliže čoveku, njemu su davale mogućnost upravljanja sopstvenim životom, što s modernim religijama (hrišćanstvo, isla i sl.) nije slučaj jer je upravljanje sopstvenim životom izmešteno izvan čoveka i dato bogu. Zbog toga moderne religije danas i jesu u krizi.

Arkona

pre 10 godina

Od pobrojanih aktivnosti neopagana, "ucesce u kampanji za promociju LGBT prava" je potpuna izmisljotina. To moze da bude svaciji licni cin, ali ne u okviru vere... Vecina paganskih kultova ima jasno postavljene muski i zenski princip, i u skladu sa tim su organizovane svetkovine i rituali. LGBT ideologija se u to ne uklapa ni mitoloski, ni konceptualno, ni religijski.

Proverite izvore pre nego sto preuzmete tekstove poput ovoga.

pero

pre 10 godina

Stari Sloveni su bili zatucani i neobrazovani i zato ih je bilo lako silom prevesti na hriscanstvo. Ali sto su razumjeli duhovnost i religiju....Bili su mnogo napredniji na tom polju nego danasnji Sloveni kojima ova religija nije prirodno stanje.

Vernik

pre 10 godina

Paganstvo znaci mnogobostvo, ako idete u crkvu onda malo sta znate, ali ako proucavate Bibliju - Boziju Rec mozete puno Toga saznati.
Naprimer Isus Hrist je pokazao kako treba se moliti u Mateju 6:9-13 kao
prvo svetiti Bozije Ime, kao drugo radovati se dolasku Bozijeg Kraljevstva i trece da se Bozija volja na zemlji sprovodi.
Svaki ozbiljniji Lexikon oznacava pod Jehova da je Bozije Ime.

srdjan

pre 10 godina

Prvo nije tacno da sav paganizam ne potice iz jednog izvora. Sva ta verovanja poticu jos iz drevnog Vavilona i kroz brojne varijacije se i danas pojavljuje. To je cist satanizam. Ma koliko ja voleo svoje pretke i divio se starim Slovenima i drevnim Srbima toliko mi je zao sto su njihove zablude bile velike, jer Perun, Zevs, Oziris, Mars itd nisu niko drugi nego Satana, Djavo ili kako vec zelite da ga nazovete. Ko se malo bolje razume u drevne religije i njihove nastanke zna o cemu pricam. Glavna laz kojom Satana zavodi ljude: svako od vas moze da bude Bog samo to morate da spoznate u sebi. Jer on ide na nasu sujetu i lazima nas uzdize da bi nas na kraju povukao sa sobom na dno

Nebojša

pre 10 godina

@dzigi

To je potpuno tačno, sem činjenice da Bogumili nisu bili pagani, već hrišćani koji su smatrali da im nije potreban posrednik između njih i Boga, tj. nisu priznavali crkvu (na zapadu su to bili Katari koji su još gore prošli). E, to se Stefanu Nemanji i njegovom crkvenom poglavaru Rastku nije svidelo, pa je Nemanja rešio da ih "prijateljski ubedi" da su u velikoj zabludi čudesnim asortimanom srednjovekovnih metoda. E, tako se postaje hrišćanski svetac, braćo, a ne okretanjem drugog obraza.

@dzigi, 8. februarbi 2014 22:09

pre 10 godina

Bogumili su Hriscani isto tako samo sa odredjenim razlikama u odnosu na katolicanstvo i to je bilo dovoljno da ih proglase za jeretike kao i mnoge druge poglede na Hriscanstvo koji nisu bili srodni katolickim...paganstvo je nesto isto tako sto su izmislili vatikanski tvorci "istine", sve prije Hriscanstva nazvali su paganstvom...Recimo u pravoslavlju ima dosta toga sto ima dodirne tacke sa mnogobostvom starih Slavena (Sv. Ilija, jedan od bogova starih Slavena, paljenje badnjaka, krsna Slava etc.) Mnogo toga u Hriscanstvu je bazirano na tim kako zovu paganskim religijama, kao sto je islam u dobroj mjeri izveden iz Hriscanstva sa raznim modifikacijama...U tome sto se naziva paganstvo ima mnogo zanimljivih stvari ali ima i cudnih i losih zavisno od naroda i njegove vizije religije u to doba...

Hromi

pre 10 godina

Vecina srpskih obicaja i verovanja su vezana za staru predhriscansku veru. Pa cak i obicaji koje danas koristimo u obelezavanju hriscanskih praznika.

Svi rituali vezani za Bozic su paganski.Badnjak, zito, vatra... Zadusnice su direktna veza sa jakim kultom mrtvih koje je usadjeno u srpsko bice i koja je direktna veza sa obozavanjem Dazboga, nasim vrhovnim bogom u staroj religiji. Naravno i ostavljanje hrane i pica kao i obedovanje na grobljima je ista veza.

Sve u svemu, zalosno je kako se malo daje paznje nasoj mitologiji. Ljudi u Srbiji vise znaju o grckoj i egipatskoj mitologiji, nego o nasoj. Kad vec nema pametnih glava na celu ovog naroda koji ce nam pokazati na prave vrednosti, uzmimo onda sami knjige u ruke i obrazujmo se. Naravno i internet je uvek tu. :)

Aleksa

pre 10 godina

Dajte ljudi, pa cemu ove teme?
Pa ko je lud da se klanja drvetu, kamenu, prirodi i bilo cemu drugom sto je materija.
Imamo Sveto Pravosljavlje i ste ce nam drugo?
Pravoslavna Vera je novi stupanj covekove evolucije gde covek treba da evoulira od svoje prirode i uzdigne se na nematerijalne nivoe duhovnosti, tj. u duhovni svet.
To su nivoi koji se ne mogu objasniti onima koji ne rade na sebi, na sopsvetnom usavrsavanju u svemu a posebno u ljubavi koja je po Turgenjevu ona koja pokrece sve i kojom se odrzava zivot.
Ovaj paganizam zvuci i izgleda tako bedno i tako srozava covekovu licnost da nije vredan pomena.

Joca S

pre 10 godina

Srpski paganizam nije nestao samo je ugradjen u hriscanstvo,pogledajte obicaje SPC pa cete videti da tu ima vise paganskog nego li hriscanskog. Na svu srecu mi nismo zaboravili obicaje drevnih predaka makoliko se crkva trudila da izbrise te obicaje.

racionalista

pre 10 godina

Mene interesuje ko pravi te klasifikacije - religija ili sekta i po kom kriterijumu. Da li je u pitanju brojnost poklonika? Ako se ne varam, i hriscanstvo je nekad bilo sekta dok nije poprimilo ogromne razmere. U svetu u kojem su vecina drzava sekularne, ne vidim razlog da se pravi razlika izmedju religije i sekte. Odredjena grupa ljudi ima svoju tradiciju i svoja verovanja i po tom osnovu se medjusobno poistovecuju, sve su to razlicite religije, ne sekte.
A ovo u tekstu je zaista jako zanimljivo!

Владимир

pre 10 godina

Pagani Zonda C12, Pagani Zonda F, Pagani Zonda F Roadster, Pagani Zonda F Clubsport, Pagani Zonda R, Pagani Zonda Cinques, Pagani Zonda Tricolore, Pagani Huayra.

Jeste na to mislili, a?!

besmislice i izmisljotine

pre 10 godina

Uvek me iznenadi taj entuzijazam za paganizam, izmastani "romanticni" paganizam, gde se zaboravlja na to da se paganskim bogovima prinosi zrtva, ljudska zrtva.
Mastovit smo narod, to se vidi iz "istorijskh cinjenica" koje se iznose u komentarima, ali se isto tako vidi da pooodavno nismo uzeli u ruke bilo kakvu knjigu.

Djordjevic

pre 10 godina

Pokušavao sam jedno vreme da budem pagan, stara slovenska vera Rodnoverje i to... Ali ne ide, brate. Odrastao sam čovek, ne mogu sebe da ubedim da postoje vile, šumski duhovi, razni bogovi i slično. Trudio sam se, ali nema ta cela priča mnogo smisla.
(Alex, 8. februar 2014 21:47)
Nisam Pagan ali mislim da ni oni ne veruju da vile, bogovi i sumski duhovi postoje u materijalnom smislu. Pretpostavljam da se misli na astral. Nisi to verovatno dobro proucio. Ovaj svet je samo jedan sicusni deo postojanja po ucenju svih religija, ali po ucenju mnogih drevnih religija mi i za zivota mozemo da komuniciramo sa visim dimenzijama. Po nekim informacijama cak je i Isus to ucio i to je bilo deo ucenja ranih gnostickih Hriscana (ucili da znanje a ne vera spasava coveka, odatle i ime, gnoza je znanje), ali je na saboru u Nikeji pobedila ona struja koja je zagovarala otprilike ovo sto sada imamo od Hriscanstva, jer je to odgovaralo Rimljanima. Tako su oni zadrzali monopol na znanje, a mi dobili religiju koja nema bas previse smisla. Dok covek sve to proucava shvati da je toliko zapetljano, da mu trebaju neke natprirodne moci da bi sve to resio, ali jedno je sigurno i moze se prakticno dokazati - zivot posle smrti je realnost, dusa (svest) ne moze da umre. A sto se religija i sekti tice, to su toliko zapetljali da ostaje jedino samostalni istrazivacki rad i verovanje u dobrotu, jer ona bi trebalo da bude iznad svih sila i svih bogova.

Бојан Илић

pre 10 godina

Veruje se da vezivanje ruku prethodi hrišćanstvu, a sigurno je postojalo i za vreme Srednjeg veka. Tokom ceremonije par vezuje ruke trakama oko zglobova, što predstavlja njihovo ujedinjenje.
Sličan ritual obavlja se i u pravoslavnim obredima venčavanja.

Ишао неки ловац и наиђе на два голуба !
Оба су имала сломљено по једно крило!
Ловац им је спојио та два сломљена крила и голубови су заједно полетели!

dzigi

pre 10 godina

@građanka: Pagani nisu "prešli" u hrišćanstvo jer niko ne prelazi tek tako iz vere u veru. Ne znam da li si vernica ali da jesi, siguran sam da ne bi "prešla, uzela" recimo muslimansku ili katoličku veru. Hrišćanstvo je paganima bilo silom nametnuto, nasiljem ili ucenama, kupovinom... Jedan od primera je recimo uništenje bogumila od strane Stefana Nemanje.

Mojsije

pre 10 godina

Sve su religije poganskog porekla sem jedne prave religije , nazvacemo je istina, pravu i prvu religiju su imali Adam i Eva a drugu religiju ili verovanje nametnuo je sam djavo i njegova religija je bila laz laz moze biti milijon puta laz ali istina nemoze biti laz zato trazite istinu i nacicete je. Tako je sotona uzrok poganstva i lazi....

Mihalj

pre 10 godina

Da je srece da se vrati... Bilo bi totalno cool
(Nikola, 8. februar 2014 22:13)

Otkuda to sad vama ateistima odgovara paganizam? Čekaj, vama u stvari ne smeta religija kao takva, nego vam smeta Hrišćanstvo!

Andjela

pre 10 godina

Trebalo bi da znate da su nasi preci toliko toga "sakrili" u ove nove hriscansko - pravoslavne obicaje. Paljenje badnjaka je paganski obicaj, da se prizove mlado prolecno sunce. Vidovdan je praznik boga svevida. Samo pogledajte oko sebe, u Makedoniji imate Veles, to je takodje paganski bog, pa Triglav, takodje.. Gde god da se okrenete nasi preci su uspeli da prenesu nase stare slovenske price, koje su prelepe. Grcku mitologiju znamo svi, a znamo li o staroslovenskoj?

световид

pre 10 godina

Многи људи који данас верују и следе дух наших предака који су били многобожци ту реч "паган" сматра увредом. У сваком случају вера старих Словена се све више враћа и мени је драго због тога, јер је то била вера у природу, природне појаве, где се славио живот и где су сматрали да су људи потомци богова а не његови рабови тј робови.
Већина данашњих хришћанских верника често пљује по "паганима" због свог незнања и затуцаности, а у исто време у току Божића и Ускрса практикује тотално паганске обичаје које смо сачували из предхришћанског периода.
И велика је срамота што се у школама не учи митологија наших предака а уче се грчка и египатска митологија, па тако данас деца знају ко је Зевс, а не знају ко је Сварог, Перун, Сетовид итд...

Alex

pre 10 godina

Pokušavao sam jedno vreme da budem pagan, stara slovenska vera Rodnoverje i to... Ali ne ide, brate. Odrastao sam čovek, ne mogu sebe da ubedim da postoje vile, šumski duhovi, razni bogovi i slično. Trudio sam se, ali nema ta cela priča mnogo smisla.

Laki

pre 10 godina

Zar se ne kaže "paganstvo"?
Elem, naše pravoslavlje ima sasvim dovoljno preobraženih paganskih običaja da se sigurno ne mogu mnogo razlikovati od slovenskih sekti danas.

световид

pre 10 godina

Многи људи који данас верују и следе дух наших предака који су били многобожци ту реч "паган" сматра увредом. У сваком случају вера старих Словена се све више враћа и мени је драго због тога, јер је то била вера у природу, природне појаве, где се славио живот и где су сматрали да су људи потомци богова а не његови рабови тј робови.
Већина данашњих хришћанских верника често пљује по "паганима" због свог незнања и затуцаности, а у исто време у току Божића и Ускрса практикује тотално паганске обичаје које смо сачували из предхришћанског периода.
И велика је срамота што се у школама не учи митологија наших предака а уче се грчка и египатска митологија, па тако данас деца знају ко је Зевс, а не знају ко је Сварог, Перун, Сетовид итд...

dzigi

pre 10 godina

@građanka: Pagani nisu "prešli" u hrišćanstvo jer niko ne prelazi tek tako iz vere u veru. Ne znam da li si vernica ali da jesi, siguran sam da ne bi "prešla, uzela" recimo muslimansku ili katoličku veru. Hrišćanstvo je paganima bilo silom nametnuto, nasiljem ili ucenama, kupovinom... Jedan od primera je recimo uništenje bogumila od strane Stefana Nemanje.

Laki

pre 10 godina

Zar se ne kaže "paganstvo"?
Elem, naše pravoslavlje ima sasvim dovoljno preobraženih paganskih običaja da se sigurno ne mogu mnogo razlikovati od slovenskih sekti danas.

Alex

pre 10 godina

Pokušavao sam jedno vreme da budem pagan, stara slovenska vera Rodnoverje i to... Ali ne ide, brate. Odrastao sam čovek, ne mogu sebe da ubedim da postoje vile, šumski duhovi, razni bogovi i slično. Trudio sam se, ali nema ta cela priča mnogo smisla.

Andjela

pre 10 godina

Trebalo bi da znate da su nasi preci toliko toga "sakrili" u ove nove hriscansko - pravoslavne obicaje. Paljenje badnjaka je paganski obicaj, da se prizove mlado prolecno sunce. Vidovdan je praznik boga svevida. Samo pogledajte oko sebe, u Makedoniji imate Veles, to je takodje paganski bog, pa Triglav, takodje.. Gde god da se okrenete nasi preci su uspeli da prenesu nase stare slovenske price, koje su prelepe. Grcku mitologiju znamo svi, a znamo li o staroslovenskoj?

Nebojša

pre 10 godina

@dzigi

To je potpuno tačno, sem činjenice da Bogumili nisu bili pagani, već hrišćani koji su smatrali da im nije potreban posrednik između njih i Boga, tj. nisu priznavali crkvu (na zapadu su to bili Katari koji su još gore prošli). E, to se Stefanu Nemanji i njegovom crkvenom poglavaru Rastku nije svidelo, pa je Nemanja rešio da ih "prijateljski ubedi" da su u velikoj zabludi čudesnim asortimanom srednjovekovnih metoda. E, tako se postaje hrišćanski svetac, braćo, a ne okretanjem drugog obraza.

Jaa

pre 10 godina

Србија је била јака док је славила Перуна, доласком хришћанства побијена је трећина Срба да би јој се наметнула ова туђа слешачка вера!

Joca S

pre 10 godina

Srpski paganizam nije nestao samo je ugradjen u hriscanstvo,pogledajte obicaje SPC pa cete videti da tu ima vise paganskog nego li hriscanskog. Na svu srecu mi nismo zaboravili obicaje drevnih predaka makoliko se crkva trudila da izbrise te obicaje.

Bojan

pre 10 godina

Interesantno je da su stari sloveni SVO ZNANJE prenosili USMENO sa kolena na koleno sto je davalo posebnu dimenziju zivotu. I nije tacno da su prinosili ljudske zrtve, to je izmisljotina hriscanskih misionara koji su lomili slovene skoro tri veka. Na kraju su ih na prevaru preobratili kalemeci hriscanske svece na slovenske bogove ( Perun bog munje je postao sv. Ilija itd.). Takodje je cudno da jevreji koji su izmislili hriscanstvo nikada nisu postali hriscani. Sto navodi na misao da je to religija pravljena za izvoz, pa ko se upeca, upeca.

racionalista

pre 10 godina

Mene interesuje ko pravi te klasifikacije - religija ili sekta i po kom kriterijumu. Da li je u pitanju brojnost poklonika? Ako se ne varam, i hriscanstvo je nekad bilo sekta dok nije poprimilo ogromne razmere. U svetu u kojem su vecina drzava sekularne, ne vidim razlog da se pravi razlika izmedju religije i sekte. Odredjena grupa ljudi ima svoju tradiciju i svoja verovanja i po tom osnovu se medjusobno poistovecuju, sve su to razlicite religije, ne sekte.
A ovo u tekstu je zaista jako zanimljivo!

Andjela

pre 10 godina

Nasi preci su bili daleko blizi prirodi, a samim tim su i prepoznavali razlicitosti i postovali. Ne znam odakle se u jednom od komentara pojavila veza sa celom LGBT pricom, ali ko god je blizi prirodi duboko ce postovati razlicitost svake vrste, onako kako se priroda razvija, kako se deca radjaju, kako je svaki cvet lep za sebe.
Kad bi priroda bila linerana jednacina, zivot kao takav bi nestao momentalno. Zivot i dolazi iz te cudesne razlicitosti, iz ruke prirode koja se pruza na sve strane i napipava dalji put.

Poesbno Srbi su mnogo platili u krvi "prihvatanje" hriscanstva, ali se o tome nista ne pise. Toliko sela je nestalo koja nisu htela da prihvate "novu religiju". Imali smo carobne toteme, u svakom od njih koji su spaljivani. Na srecu, stvarno jedino na srecu, nasi preci su uspeli da utkaju to u sve hriscanse obicaje.
Cak i sam naziv "pravoslavlje" dolazi iz paganskog pravo vera, kako se nekada u starih Srba zvala mnogobozacka religija.

Meni su te sve price cudesne i prelepe, i treba ih, ako nista drugo, makar procitati.

http://www.starisloveni.com/

Hromi

pre 10 godina

Vecina srpskih obicaja i verovanja su vezana za staru predhriscansku veru. Pa cak i obicaji koje danas koristimo u obelezavanju hriscanskih praznika.

Svi rituali vezani za Bozic su paganski.Badnjak, zito, vatra... Zadusnice su direktna veza sa jakim kultom mrtvih koje je usadjeno u srpsko bice i koja je direktna veza sa obozavanjem Dazboga, nasim vrhovnim bogom u staroj religiji. Naravno i ostavljanje hrane i pica kao i obedovanje na grobljima je ista veza.

Sve u svemu, zalosno je kako se malo daje paznje nasoj mitologiji. Ljudi u Srbiji vise znaju o grckoj i egipatskoj mitologiji, nego o nasoj. Kad vec nema pametnih glava na celu ovog naroda koji ce nam pokazati na prave vrednosti, uzmimo onda sami knjige u ruke i obrazujmo se. Naravno i internet je uvek tu. :)

Djordjevic

pre 10 godina

Pokušavao sam jedno vreme da budem pagan, stara slovenska vera Rodnoverje i to... Ali ne ide, brate. Odrastao sam čovek, ne mogu sebe da ubedim da postoje vile, šumski duhovi, razni bogovi i slično. Trudio sam se, ali nema ta cela priča mnogo smisla.
(Alex, 8. februar 2014 21:47)
Nisam Pagan ali mislim da ni oni ne veruju da vile, bogovi i sumski duhovi postoje u materijalnom smislu. Pretpostavljam da se misli na astral. Nisi to verovatno dobro proucio. Ovaj svet je samo jedan sicusni deo postojanja po ucenju svih religija, ali po ucenju mnogih drevnih religija mi i za zivota mozemo da komuniciramo sa visim dimenzijama. Po nekim informacijama cak je i Isus to ucio i to je bilo deo ucenja ranih gnostickih Hriscana (ucili da znanje a ne vera spasava coveka, odatle i ime, gnoza je znanje), ali je na saboru u Nikeji pobedila ona struja koja je zagovarala otprilike ovo sto sada imamo od Hriscanstva, jer je to odgovaralo Rimljanima. Tako su oni zadrzali monopol na znanje, a mi dobili religiju koja nema bas previse smisla. Dok covek sve to proucava shvati da je toliko zapetljano, da mu trebaju neke natprirodne moci da bi sve to resio, ali jedno je sigurno i moze se prakticno dokazati - zivot posle smrti je realnost, dusa (svest) ne moze da umre. A sto se religija i sekti tice, to su toliko zapetljali da ostaje jedino samostalni istrazivacki rad i verovanje u dobrotu, jer ona bi trebalo da bude iznad svih sila i svih bogova.

Vladislav II

pre 10 godina

@Realko

A da znate kako su tek Poljaci pokrsteni... Oni su danas bastion katolickog hriscansta, udarna pesnica prema istoku, kao i Hrvati, a pokrsteni su od strane pokrstenih nordijskih naroda koji su u jednom ratu upali na slovenske teritorije ko je hteo milom, a ko nije hteo - bio je zverski ubijen. SVI staroslovenski svestenici su bili ubijeni, a unistene su knjige i zapisi koji su pisani na slovenskim runama (koje su osnova onoga sto danas nazivamo cirilica i sa tim nemaju nikakve veze ni Cirilo ni Metodije) i od kojih su neki sacuvani po udaljenim ruskim manastirima i tek danas polako ugledaju svetlost dana. Znaci, ziveli su slovenski narodi i pre hriscanstva, imali su svoje crkve, velika i grandiozna zlatna svetilista, svoje drzave, ali to je sve sistematski unistavano i brisano, a jedan od nacina brisanja je prisilno uvodjenje hriscanstva.

gandra

pre 10 godina

to je jedna od najvecih tajni istorije - to kako je jedna lokalna judeo-hriscanska zajednica nametnula svoju religiju velikom delu covecanstva - rimljani koji su vladali svetom nikada nisu nametali svoje bogove pokorenim narodima - sta je smisao ove najvece revolucije u istoriji - hriscanizacija sveta - nikako ne mogu da shvatim - a bavio sam se tim problemom dugo vremena - sigmund frojd u svojoj knjizici mojsije i monoteizam tvrdi da nikada drugi narodi nisu zaista iskreno prihvatili hriscanstvo i da su svi progoni jevreja tokom istorija vrsta podsvesne osvete za nametanje im njima tudje religije - koja im u sustini nije bliska - knjizica je inace pisana negde pred drugi svetski rat - u svakom slucaju cudno je to - praznujes svoje bogove hiljadama godina - onda dodje neki stranac i nametne ti drugu tebi stranu religiju - postoji neko neprirodno stanje u svemu tome - i verovatno je hriscanstvo kao takvo vise pokret, revolucija,ideologija nego li religija u smislu kojem su narodi religije dozivljavali pre pojave hriscanskog revolucionarno pokreta...

Realko

pre 10 godina

@Pagani znači nisu bezbožniic. Bilo bi dobro kad bi se više govrilo o tome kkao su pagani prešli na hrišćanstvo npr.

Dosla naredba od vizantijskog cara da se sav narod pokrsti. Nasli su Nemanjice da to urade za njih. Nemanjici su uglavnom koristili nasilne metode, koje bi danas slobodno mogli nazvati fasistickim. Zabranili su "paganizam" i proglasili hriscanstvo jedinom religijom. Svi koji nisu hteli da napuste staru i prime novu religiju su proganjani. Ili su ubijeni ili proterani, ali decu nisu dirali jer deci je lako usaditi u glavu novu religiju.

Danas svi veruju u bajke... kao Sloveni su s ljubavlju primili hriscanstvo i tako lako se odrekli visevekovne religije. Pa sto se danas ne prelazi na drugu religiju tako lako "s ljubavlju". Kako je moguce da danas na ovom podrucju niko nije "pagan" i da su svi hriscani. Jedini logicni odgovor je da je upotrebljena sila. Jer danas 1 na 10 000 ljudi tokom zivota promeni religiju.

Милош

pre 10 godina

Zanimljivo je kako B92, borac za demokratiju i ravnopravnost, olako napravi grešku i prema nekim religijama se ponese krajnje nipodaštavajuće. Kao prvo, paganstvo nije religija. Paganstvo je opšti termin kojim se označavaju nehrišćanske, zapravo prethrišćanske religije, što uključuje i staroslovensku politeističku religiju. A drugo, savremena razvijena i demokratska civilizacija sve religije smatra ravnopravnim.
Ovome bih dodao i čiwenicu da su prethrišćanske religije u biti bile u mnogo većoj meri bliže čoveku, njemu su davale mogućnost upravljanja sopstvenim životom, što s modernim religijama (hrišćanstvo, isla i sl.) nije slučaj jer je upravljanje sopstvenim životom izmešteno izvan čoveka i dato bogu. Zbog toga moderne religije danas i jesu u krizi.

electric_mojo

pre 10 godina

To je ono od cega su nam ostali Bozic i Slava, a ostalo bi nam jos i vise da Nemanjici nisu ognjem i macem pokrscavali. Moze se dakle reci da Turci prekinuli sistematsko unijacenje Srba.

čovek

pre 10 godina

Uvek me iznenadi taj entuzijazam za paganizam, izmastani "romanticni" paganizam, gde se zaboravlja na to da se paganskim bogovima prinosi zrtva, ljudska zrtva.
Mastovit smo narod, to se vidi iz "istorijskh cinjenica" koje se iznose u komentarima, ali se isto tako vidi da pooodavno nismo uzeli u ruke bilo kakvu knjigu.
(besmislice i izmisljotine, 8. februar 2014 23:45)
###
od 4000+ bogova negde oko 200 je "tražilo" ljudsku žrtvu, ponekad ... tako da ono sa knjigom bi zaista mogao da primeniš na sebi ... religija je u 99% slučajeva pre monoteizma bila festivalskog tipa ... e sad Indijana Džons i hrišćanstvo ne dele takve ideje ali ...

Lala na kvadrat

pre 10 godina

Lepo je receno da je religija opijum za narod. Nikada nisam mogao da shvatim kako neko moze da veruje u postojanje Boga, a ne veruje u postojanje Deda Mraza, Terminatora, Hulka, Plavu princezu, Evokse i Alfa.
Ili razdvajanje sekti od hriscanstva npr. Zar vas harizmaticni bradonja u jednostavnoj odeci koji ide po zemlji i propoveda neke nebuloze ne podseca na vodju bilo koje druge sekte na svetu? I da li je on uopste postojao? Ako jeste, da li je koristio neke psihoaktivne supstance da mu se sve to javi ili je jednostavno imao "podstanare"? Kako to da niko, nikada nije video ili cuo Boga? Koja je uloga Boga u svemu tome? Da li neko ima koristi od njega? Ko je i zasto pisao Sveto pismo? Zasto "veliki" vernici najmanje znaju o istoriji razvoja religija? Mnogo je pitanja, a malo odgovora.

Sasa

pre 10 godina

Gomila običaja kod pravoslavnih vernika je zapravo paganskog porekla. Čak su i neki svetci preuzeti iz paganizma. Naša tradicija koliko god da je pravoslavna ipak ima i dosta primesa paganizma. Ako nekoga zanima neka se malo pozabavi time. Verujem da niste znali da mnogo stvari koje možda i nesvesno radite su zapravo paganskog porekla :)

Čveger

pre 10 godina

Rano hrišćanstvo je na našim prostorima bilo kompletno uzurpatorska religija. Slave, paganske. Sveštanje hrasta, paganski običaj. Dani tokom kojih bi se slavilo neko božanstvo je zamenjeno nekim svecem. Samo su prekrečili postojeće.

Ako vas interesuje više o slovenskoj mitologiji i običajima preporučujem Čajkanovića, a ako više volite lakšu literaturu sa ilustracijama tu su "Ale i bauci" od Peragraša i "Slovenska mitologija" od Gajića.

desko777

pre 10 godina

Sta znamo o paganizmu... hihihi evo jedan zanimljiv podatak za citaoce...culi ste verovatno za VLAHE,vlsku muziku,vlasku magiju,imali se sigurno prilike da cujete o vlasima :) e pa mi smo pravoslavci zvanicno a koristimo paganske obrede i obicaje za koje i neznamo da se nazivaju paganizmom.....kao mali meni je sve to bilo glupo i primitivno ali zadnjih desetak godina od kada znam da su to paganski obredi sa oduseljenjem slusam starije iz porodice koje ih obavljaju u nadi da cu sve popamtiti :)
pozz

Bojan

pre 10 godina

(k, 09. februar 2014 14:07)

Mitologija drevnih slovena, Spasoje Vasiljev
Prvo izdanje 1928, drugo 1986 a trece 1990.
Stari sloveni su inace komunicirali uglavnom usmeno i putem idola rezanih u hrastovini koje su hriscanski misionari spalili. Pa tako nema puno podataka iz predhriscanskog perioda ali je ipak ostalo dovoljno da znamo ko smo i odakle poticemo. Narodi koji su rezali idole u kamenu kao stari grci i egipcani imaju mnogo ocuvaniju istoriju.

Joca 011

pre 10 godina

Jedna od najtezih odluka u zivotu je vera u Boga zivoga, u Gospoda zivotvornoga, u Onoga koji nas prihvata kao slovesna bica s kojima moze razgovarati kao s ravnopravnima... To je upravo fantasticno. Paganizam je suprotno - nipodastavanje duha.
.

jolly

pre 10 godina

Nosilac paganizna u savremenoj Srbiji je SPC. Taktika hriscanskih misionara bila je da olaksa balkanskim narodima obracenje u hriscanstvo tako sto ce imati sve na sta su navikli, samo sa hriscanskim imenima. I to je tako ostalo do danas. Ako neko zaista zeli da se informise o biblijskom hriscanstvu, ne bi trebalo da se raspituje u SPC vec u nekoj od protestantskih tradicija, jer protestanti u daleko vecoj meri zasnivaju svoja verovanja na Bibliji nego pravoslavci sa ovih prostora.

Techno

pre 10 godina

Srbi su i hrišćanstvo paganizovali do srži jer da se pridržavaš biblije kao "božije reči" smeo bi samo boga da slaviš I NIJEDNOG DRUGOG ČOVEKA , a naša pravoslavna crkva ima 365 mini božanstava pored "boga jedinoga" , odvratna paganska lopovska zaostavština davno prošlih vremena!

Mihalj

pre 10 godina

Da je srece da se vrati... Bilo bi totalno cool
(Nikola, 8. februar 2014 22:13)

Otkuda to sad vama ateistima odgovara paganizam? Čekaj, vama u stvari ne smeta religija kao takva, nego vam smeta Hrišćanstvo!

Efendija

pre 10 godina

@Alex
Ali zato sebe mozes da ubedis da postoji Bog koji je stvorio coveka od blata i zenu od njegovog rebra i u svetog Petra? What's the difference?
Daleko veci broj ljudi je nekada verovao u paganska bozanstva nego sto danas veruje i Boga i Isusa.

zoki

pre 10 godina

Sve su religije poganskog porekla sem jedne prave religije , nazvacemo je istina, pravu i prvu religiju su imali Adam i Eva a drugu religiju ili verovanje nametnuo je sam djavo i njegova religija je bila laz laz moze biti milijon puta laz ali istina nemoze biti laz zato trazite istinu i nacicete je. Tako je sotona uzrok poganstva i lazi....
(Mojsije, 8. februar 2014 22:48)

prvo sam pomislio da troluješ, ali vidim da si polupismen, tako da kapiram da si ozbiljan.. tužno.
imaš pristup internetu, iskoristi tu blagodet da, za početak, ovladaš pravopisom, a onda lagano možeš da pročitaš još po nešto osim biblije.
srdačan pozdrav!

Arkona

pre 10 godina

Od pobrojanih aktivnosti neopagana, "ucesce u kampanji za promociju LGBT prava" je potpuna izmisljotina. To moze da bude svaciji licni cin, ali ne u okviru vere... Vecina paganskih kultova ima jasno postavljene muski i zenski princip, i u skladu sa tim su organizovane svetkovine i rituali. LGBT ideologija se u to ne uklapa ni mitoloski, ni konceptualno, ni religijski.

Proverite izvore pre nego sto preuzmete tekstove poput ovoga.

Владимир

pre 10 godina

Pagani Zonda C12, Pagani Zonda F, Pagani Zonda F Roadster, Pagani Zonda F Clubsport, Pagani Zonda R, Pagani Zonda Cinques, Pagani Zonda Tricolore, Pagani Huayra.

Jeste na to mislili, a?!

Hermes

pre 10 godina

@ svetovid

Grčka i rimska MITOLOGIJA se predaju u školama, a ne religija. Razlog je u tome što obe predstavljaju temelje evropske civilizacije i teško je razumeti bezbrojne reference u kulturi ako se ne poznaju makar osnove.
Isto tako, neko ne mora biti vernik, ali mora imati bar predstavu o osnovnim učenjima hrišćanstva ako želi da razume Dantea, Dostojevskog, Getea, Baha...

IstinoKazac

pre 10 godina

Ja sam Gospod tvoj, nemoj imati drugih bogova uza me.

Ne gradi sebi lik rezani niti kakvu sliku od onog sto je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi, ispod zemlje.

Nemoj im se klanjati niti im sluziti, jer ja sam Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grehe otacke na sinovima do treceg i cetvrtog koljena, onih koji mrze na mene.

A cinim milost na hiljadama onih koji me ljube i cuvaju zapovesti moje.

Sveto Pismo


Dakle, sve ostalo je satanizam.

pero

pre 10 godina

Stari Sloveni su bili zatucani i neobrazovani i zato ih je bilo lako silom prevesti na hriscanstvo. Ali sto su razumjeli duhovnost i religiju....Bili su mnogo napredniji na tom polju nego danasnji Sloveni kojima ova religija nije prirodno stanje.

@dzigi, 8. februarbi 2014 22:09

pre 10 godina

Bogumili su Hriscani isto tako samo sa odredjenim razlikama u odnosu na katolicanstvo i to je bilo dovoljno da ih proglase za jeretike kao i mnoge druge poglede na Hriscanstvo koji nisu bili srodni katolickim...paganstvo je nesto isto tako sto su izmislili vatikanski tvorci "istine", sve prije Hriscanstva nazvali su paganstvom...Recimo u pravoslavlju ima dosta toga sto ima dodirne tacke sa mnogobostvom starih Slavena (Sv. Ilija, jedan od bogova starih Slavena, paljenje badnjaka, krsna Slava etc.) Mnogo toga u Hriscanstvu je bazirano na tim kako zovu paganskim religijama, kao sto je islam u dobroj mjeri izveden iz Hriscanstva sa raznim modifikacijama...U tome sto se naziva paganstvo ima mnogo zanimljivih stvari ali ima i cudnih i losih zavisno od naroda i njegove vizije religije u to doba...

jovo

pre 10 godina

Mišljenja sam da je čovek kada je razvio maštu razvio i raligiju kao potrebu da sam sebi dade odgovore na sva dešavanja u prirodi i društvu koji mu nisu bili jasni.Na taj način je pobedio strahove ali i određene frustracije te dobio unutrašnji mir. Vremenom su neka verovanja bila jača i potiskivala ona slsbija. Dalje se prirodno stvar institucionizovala i razvijala pa su nastajals sekte i šire zajednice crkve te je logično takav proces išao u smeru širenja i rasta , preklapanja jedne religije sa drugom utapanja jedne u drugo ili prosto nametanja jedne drugoj , ali to je sasvim normalan proces evolucije.Taj proces je imao svoj pozitivan uticaj jer je pomagao ljudima da prebrode krize , ali je sam po sebi i stvarao krize.Stvar traje i traja će....

k

pre 10 godina

pokusavala sam godinama da nadjem knjigu slovenske mitologije i jednostavno je NEMA. Dakle, kako da zainteresujem dete ili odraslog za to? preko wikipedije? sramota, ali kukamo kako je grcka mitologija odnela primat. imam tri knjige grcke mitologije, za sve uzraste. ako neko ima preporuku za slovensku, molim neka kaze.

savic

pre 10 godina

Paganstvo nije religija vec su to sve nehriscanske religije. Ovde se pominju druidi i oni su samo jedna od mnogih mnogobozackih religija koje su oznacene kao paganske. paganin je u prevodu "seljak" i kada je rim izmislio novu religiju za njihovo carstvo ( da bi pokoreno lokalno stanovnistvo zaboravilo svoje obicaje i prihvatilo rim kao svoju drzavu) u prvo vreme su samo stanovnici rimskih gradova (rimske glavesine i njihove porodice) morali da prihvate hriscanstvo a seljaci van utvrdjenja su ostali da upraznjavaju "paganske" rituale. slovenska religija kao i mitrizam i druge su isto oslovljavane od strane crkve kao paganske.

Бојан Илић

pre 10 godina

Veruje se da vezivanje ruku prethodi hrišćanstvu, a sigurno je postojalo i za vreme Srednjeg veka. Tokom ceremonije par vezuje ruke trakama oko zglobova, što predstavlja njihovo ujedinjenje.
Sličan ritual obavlja se i u pravoslavnim obredima venčavanja.

Ишао неки ловац и наиђе на два голуба !
Оба су имала сломљено по једно крило!
Ловац им је спојио та два сломљена крила и голубови су заједно полетели!

besmislice i izmisljotine

pre 10 godina

Uvek me iznenadi taj entuzijazam za paganizam, izmastani "romanticni" paganizam, gde se zaboravlja na to da se paganskim bogovima prinosi zrtva, ljudska zrtva.
Mastovit smo narod, to se vidi iz "istorijskh cinjenica" koje se iznose u komentarima, ali se isto tako vidi da pooodavno nismo uzeli u ruke bilo kakvu knjigu.

Aleksa

pre 10 godina

Dajte ljudi, pa cemu ove teme?
Pa ko je lud da se klanja drvetu, kamenu, prirodi i bilo cemu drugom sto je materija.
Imamo Sveto Pravosljavlje i ste ce nam drugo?
Pravoslavna Vera je novi stupanj covekove evolucije gde covek treba da evoulira od svoje prirode i uzdigne se na nematerijalne nivoe duhovnosti, tj. u duhovni svet.
To su nivoi koji se ne mogu objasniti onima koji ne rade na sebi, na sopsvetnom usavrsavanju u svemu a posebno u ljubavi koja je po Turgenjevu ona koja pokrece sve i kojom se odrzava zivot.
Ovaj paganizam zvuci i izgleda tako bedno i tako srozava covekovu licnost da nije vredan pomena.

srdjan

pre 10 godina

Prvo nije tacno da sav paganizam ne potice iz jednog izvora. Sva ta verovanja poticu jos iz drevnog Vavilona i kroz brojne varijacije se i danas pojavljuje. To je cist satanizam. Ma koliko ja voleo svoje pretke i divio se starim Slovenima i drevnim Srbima toliko mi je zao sto su njihove zablude bile velike, jer Perun, Zevs, Oziris, Mars itd nisu niko drugi nego Satana, Djavo ili kako vec zelite da ga nazovete. Ko se malo bolje razume u drevne religije i njihove nastanke zna o cemu pricam. Glavna laz kojom Satana zavodi ljude: svako od vas moze da bude Bog samo to morate da spoznate u sebi. Jer on ide na nasu sujetu i lazima nas uzdize da bi nas na kraju povukao sa sobom na dno

DDD

pre 10 godina

Paganizam se ne moze svrstati u veru jer je sveobuhvatna kao naziv...
Pagani nisu narod vec su rimljani tim imenom nazivali skupine naroda....

VV

pre 10 godina

od kada postoji coveka se plasi praznoce...njemu je oduvek bilo potrebno da veruje u nesto;zemlju,vodu,vile,carobne napitke,mnogobrojne bogove,Isusa,komunizam...svaka epoha je vukla za sobom mnoge obicaje od prethodne do dan danas...sve to je potpuno normalno posto su prelazi bili bolni i dugi...mnogi su se borili da zadrze staro ili ,kao hriscanstvo, da udju u novo...rimljani su i Isusa razapeli na krst ,sto je u to vreme bila kazna za sve osudjenike na smrt,a njegovi naslednici su taj krst,sa kog su ga skinuli iskoristili u novoj religiji koju su propagirali...neki smatraju da je bio rodjen u martu,aprilu ,ali 25decembar,dan rimskog boga Sunca,crkva je prihvatila kao njegov datum rodjenja,posto je trebalo nesto veselo da se desi u zimsom periodu,u kom je narod uvek padao u depresije...kod nas se u to vreme slave Slave ,iz istog razloga,sa mnogim paganskim obicajima...posle drugog svetskog rata ,nova mlada pokolenja se kunu u Tita,a posle njega ,tama,narod se vraca Bogu....
Ako sve to moze pomoci ljudima da budu bolji i veseliji,ja licno, nemam nista protiv

Mojsije

pre 10 godina

Sve su religije poganskog porekla sem jedne prave religije , nazvacemo je istina, pravu i prvu religiju su imali Adam i Eva a drugu religiju ili verovanje nametnuo je sam djavo i njegova religija je bila laz laz moze biti milijon puta laz ali istina nemoze biti laz zato trazite istinu i nacicete je. Tako je sotona uzrok poganstva i lazi....

hvala ne treba

pre 10 godina

Kada se preko medija bude jos vise promovisalo dobicemo novu masu religiozno nepismenih ljudi ubedjenih putem stampe u ispravnost svojih "duhovnih" stavova. Dobicemo verovatno novi znacajan broj stanovnistva kojim je lako manipulisati. Nekada je tome sluzio komunizam mozda ce danas paganizam. Imali smo bezbroj kulturno istorijski provizorijuma izgleda se nadzire jos jedan od njih.

Slava

pre 10 godina

Знам све. Прочитао сам, макар о нашој Старој вери све што има. Одмах до крста носим коловрат.

Antropolog

pre 10 godina

@k

Poštovani,

raspitajte se na Filozofskom fakultetu, na katedri za antropologiju i etnologiju, to je primarna naučna grana koja se između ostalog bavi i mitologijom. Imate knjige u antikvarnicama, a knjige koje vam mogu pružiti detaljan uvid u slovensku religiju i mitologiju pripadaju autorima kao što su Tihomir Đordđević, Natko Nodilo, Dušan Baandić, Danijel Sinani, Jovan Erdeljanović.

sarlo

pre 10 godina

odlican tekst, edukativan (ili informativan) pre svega. evo ja npr nisam znao mnogo o paganizmu sem da se vezuje za mnogobostvo i neku vrstu nesistematicne ili nekanonizovane religije. sto vise ocakvih tekstova, pa neka ga procita i 50 posetilaca eto neke koristi.

vasilije knezevic

pre 10 godina

Nista.Obzirom da sam sve religije stavljao u zajednicku korpu porijekla i uticaja na covjecanstvo
paganizam je za mene predstavljao odsustvo bilo kakvog religioznog misljenja i aktivnosti.
Poslije citanja vaseg napisa morao sam promijeniti misljenje i posmatrati paganizam samo kao
jednu od religija u korjenitom izdanju i bakvardnosti.Znao sam da su stari Sloveni,pagani po
socijalnom opredjeljenju, imali vise bogova.Obzirom da se smatram Slovenom,mislio sam da
su ti bogovi bili napredni i vezani za prirodne pojave.Sada sam uvjeren da biti pagan moze da
znaci i biti praznovjeran.Onda hriscanstvo mora da gledam drugim ocima,ukoliko ga, uopste,
namjeravam gledati.Evolucija ljudske misli i rezonovanja prolazila je mnoge prepreke.Nadajmo
se da ce naucna misao zamijeniti svako kolebanje.
vasilije knezevic 23 feb. 2014

Posmatrač

pre 10 godina

U sekularnom višepartijskom sistemu (gde sada važi "sve je to isto") stvari će da se poprave kad vlast budu imali oni koji nisu ni u jednoj partiji, nisu politikanti i rukovode se znanjem i etikom.

U duhovnoj sferi će se desiti progres kad većina budu oni koji ne veruju ni u jednog boga, nisu religiozni i i rukovode se znanjem i etikom.

Liči?

Vernik

pre 10 godina

Paganstvo znaci mnogobostvo, ako idete u crkvu onda malo sta znate, ali ako proucavate Bibliju - Boziju Rec mozete puno Toga saznati.
Naprimer Isus Hrist je pokazao kako treba se moliti u Mateju 6:9-13 kao
prvo svetiti Bozije Ime, kao drugo radovati se dolasku Bozijeg Kraljevstva i trece da se Bozija volja na zemlji sprovodi.
Svaki ozbiljniji Lexikon oznacava pod Jehova da je Bozije Ime.

Alex

pre 10 godina

Pokušavao sam jedno vreme da budem pagan, stara slovenska vera Rodnoverje i to... Ali ne ide, brate. Odrastao sam čovek, ne mogu sebe da ubedim da postoje vile, šumski duhovi, razni bogovi i slično. Trudio sam se, ali nema ta cela priča mnogo smisla.

IstinoKazac

pre 10 godina

Ja sam Gospod tvoj, nemoj imati drugih bogova uza me.

Ne gradi sebi lik rezani niti kakvu sliku od onog sto je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi, ispod zemlje.

Nemoj im se klanjati niti im sluziti, jer ja sam Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grehe otacke na sinovima do treceg i cetvrtog koljena, onih koji mrze na mene.

A cinim milost na hiljadama onih koji me ljube i cuvaju zapovesti moje.

Sveto Pismo


Dakle, sve ostalo je satanizam.

Joca 011

pre 10 godina

Jedna od najtezih odluka u zivotu je vera u Boga zivoga, u Gospoda zivotvornoga, u Onoga koji nas prihvata kao slovesna bica s kojima moze razgovarati kao s ravnopravnima... To je upravo fantasticno. Paganizam je suprotno - nipodastavanje duha.
.

dzigi

pre 10 godina

@građanka: Pagani nisu "prešli" u hrišćanstvo jer niko ne prelazi tek tako iz vere u veru. Ne znam da li si vernica ali da jesi, siguran sam da ne bi "prešla, uzela" recimo muslimansku ili katoličku veru. Hrišćanstvo je paganima bilo silom nametnuto, nasiljem ili ucenama, kupovinom... Jedan od primera je recimo uništenje bogumila od strane Stefana Nemanje.

Mojsije

pre 10 godina

Sve su religije poganskog porekla sem jedne prave religije , nazvacemo je istina, pravu i prvu religiju su imali Adam i Eva a drugu religiju ili verovanje nametnuo je sam djavo i njegova religija je bila laz laz moze biti milijon puta laz ali istina nemoze biti laz zato trazite istinu i nacicete je. Tako je sotona uzrok poganstva i lazi....

Aleksa

pre 10 godina

Dajte ljudi, pa cemu ove teme?
Pa ko je lud da se klanja drvetu, kamenu, prirodi i bilo cemu drugom sto je materija.
Imamo Sveto Pravosljavlje i ste ce nam drugo?
Pravoslavna Vera je novi stupanj covekove evolucije gde covek treba da evoulira od svoje prirode i uzdigne se na nematerijalne nivoe duhovnosti, tj. u duhovni svet.
To su nivoi koji se ne mogu objasniti onima koji ne rade na sebi, na sopsvetnom usavrsavanju u svemu a posebno u ljubavi koja je po Turgenjevu ona koja pokrece sve i kojom se odrzava zivot.
Ovaj paganizam zvuci i izgleda tako bedno i tako srozava covekovu licnost da nije vredan pomena.

световид

pre 10 godina

Многи људи који данас верују и следе дух наших предака који су били многобожци ту реч "паган" сматра увредом. У сваком случају вера старих Словена се све више враћа и мени је драго због тога, јер је то била вера у природу, природне појаве, где се славио живот и где су сматрали да су људи потомци богова а не његови рабови тј робови.
Већина данашњих хришћанских верника често пљује по "паганима" због свог незнања и затуцаности, а у исто време у току Божића и Ускрса практикује тотално паганске обичаје које смо сачували из предхришћанског периода.
И велика је срамота што се у школама не учи митологија наших предака а уче се грчка и египатска митологија, па тако данас деца знају ко је Зевс, а не знају ко је Сварог, Перун, Сетовид итд...

Mihalj

pre 10 godina

Da je srece da se vrati... Bilo bi totalno cool
(Nikola, 8. februar 2014 22:13)

Otkuda to sad vama ateistima odgovara paganizam? Čekaj, vama u stvari ne smeta religija kao takva, nego vam smeta Hrišćanstvo!

srdjan

pre 10 godina

Prvo nije tacno da sav paganizam ne potice iz jednog izvora. Sva ta verovanja poticu jos iz drevnog Vavilona i kroz brojne varijacije se i danas pojavljuje. To je cist satanizam. Ma koliko ja voleo svoje pretke i divio se starim Slovenima i drevnim Srbima toliko mi je zao sto su njihove zablude bile velike, jer Perun, Zevs, Oziris, Mars itd nisu niko drugi nego Satana, Djavo ili kako vec zelite da ga nazovete. Ko se malo bolje razume u drevne religije i njihove nastanke zna o cemu pricam. Glavna laz kojom Satana zavodi ljude: svako od vas moze da bude Bog samo to morate da spoznate u sebi. Jer on ide na nasu sujetu i lazima nas uzdize da bi nas na kraju povukao sa sobom na dno

besmislice i izmisljotine

pre 10 godina

Uvek me iznenadi taj entuzijazam za paganizam, izmastani "romanticni" paganizam, gde se zaboravlja na to da se paganskim bogovima prinosi zrtva, ljudska zrtva.
Mastovit smo narod, to se vidi iz "istorijskh cinjenica" koje se iznose u komentarima, ali se isto tako vidi da pooodavno nismo uzeli u ruke bilo kakvu knjigu.

Techno

pre 10 godina

Srbi su i hrišćanstvo paganizovali do srži jer da se pridržavaš biblije kao "božije reči" smeo bi samo boga da slaviš I NIJEDNOG DRUGOG ČOVEKA , a naša pravoslavna crkva ima 365 mini božanstava pored "boga jedinoga" , odvratna paganska lopovska zaostavština davno prošlih vremena!

Vernik

pre 10 godina

Paganstvo znaci mnogobostvo, ako idete u crkvu onda malo sta znate, ali ako proucavate Bibliju - Boziju Rec mozete puno Toga saznati.
Naprimer Isus Hrist je pokazao kako treba se moliti u Mateju 6:9-13 kao
prvo svetiti Bozije Ime, kao drugo radovati se dolasku Bozijeg Kraljevstva i trece da se Bozija volja na zemlji sprovodi.
Svaki ozbiljniji Lexikon oznacava pod Jehova da je Bozije Ime.

hvala ne treba

pre 10 godina

Kada se preko medija bude jos vise promovisalo dobicemo novu masu religiozno nepismenih ljudi ubedjenih putem stampe u ispravnost svojih "duhovnih" stavova. Dobicemo verovatno novi znacajan broj stanovnistva kojim je lako manipulisati. Nekada je tome sluzio komunizam mozda ce danas paganizam. Imali smo bezbroj kulturno istorijski provizorijuma izgleda se nadzire jos jedan od njih.

Jaa

pre 10 godina

Србија је била јака док је славила Перуна, доласком хришћанства побијена је трећина Срба да би јој се наметнула ова туђа слешачка вера!

Lala na kvadrat

pre 10 godina

Lepo je receno da je religija opijum za narod. Nikada nisam mogao da shvatim kako neko moze da veruje u postojanje Boga, a ne veruje u postojanje Deda Mraza, Terminatora, Hulka, Plavu princezu, Evokse i Alfa.
Ili razdvajanje sekti od hriscanstva npr. Zar vas harizmaticni bradonja u jednostavnoj odeci koji ide po zemlji i propoveda neke nebuloze ne podseca na vodju bilo koje druge sekte na svetu? I da li je on uopste postojao? Ako jeste, da li je koristio neke psihoaktivne supstance da mu se sve to javi ili je jednostavno imao "podstanare"? Kako to da niko, nikada nije video ili cuo Boga? Koja je uloga Boga u svemu tome? Da li neko ima koristi od njega? Ko je i zasto pisao Sveto pismo? Zasto "veliki" vernici najmanje znaju o istoriji razvoja religija? Mnogo je pitanja, a malo odgovora.

Laki

pre 10 godina

Zar se ne kaže "paganstvo"?
Elem, naše pravoslavlje ima sasvim dovoljno preobraženih paganskih običaja da se sigurno ne mogu mnogo razlikovati od slovenskih sekti danas.

čovek

pre 10 godina

Uvek me iznenadi taj entuzijazam za paganizam, izmastani "romanticni" paganizam, gde se zaboravlja na to da se paganskim bogovima prinosi zrtva, ljudska zrtva.
Mastovit smo narod, to se vidi iz "istorijskh cinjenica" koje se iznose u komentarima, ali se isto tako vidi da pooodavno nismo uzeli u ruke bilo kakvu knjigu.
(besmislice i izmisljotine, 8. februar 2014 23:45)
###
od 4000+ bogova negde oko 200 je "tražilo" ljudsku žrtvu, ponekad ... tako da ono sa knjigom bi zaista mogao da primeniš na sebi ... religija je u 99% slučajeva pre monoteizma bila festivalskog tipa ... e sad Indijana Džons i hrišćanstvo ne dele takve ideje ali ...

electric_mojo

pre 10 godina

To je ono od cega su nam ostali Bozic i Slava, a ostalo bi nam jos i vise da Nemanjici nisu ognjem i macem pokrscavali. Moze se dakle reci da Turci prekinuli sistematsko unijacenje Srba.

zoki

pre 10 godina

Sve su religije poganskog porekla sem jedne prave religije , nazvacemo je istina, pravu i prvu religiju su imali Adam i Eva a drugu religiju ili verovanje nametnuo je sam djavo i njegova religija je bila laz laz moze biti milijon puta laz ali istina nemoze biti laz zato trazite istinu i nacicete je. Tako je sotona uzrok poganstva i lazi....
(Mojsije, 8. februar 2014 22:48)

prvo sam pomislio da troluješ, ali vidim da si polupismen, tako da kapiram da si ozbiljan.. tužno.
imaš pristup internetu, iskoristi tu blagodet da, za početak, ovladaš pravopisom, a onda lagano možeš da pročitaš još po nešto osim biblije.
srdačan pozdrav!

Andjela

pre 10 godina

Nasi preci su bili daleko blizi prirodi, a samim tim su i prepoznavali razlicitosti i postovali. Ne znam odakle se u jednom od komentara pojavila veza sa celom LGBT pricom, ali ko god je blizi prirodi duboko ce postovati razlicitost svake vrste, onako kako se priroda razvija, kako se deca radjaju, kako je svaki cvet lep za sebe.
Kad bi priroda bila linerana jednacina, zivot kao takav bi nestao momentalno. Zivot i dolazi iz te cudesne razlicitosti, iz ruke prirode koja se pruza na sve strane i napipava dalji put.

Poesbno Srbi su mnogo platili u krvi "prihvatanje" hriscanstva, ali se o tome nista ne pise. Toliko sela je nestalo koja nisu htela da prihvate "novu religiju". Imali smo carobne toteme, u svakom od njih koji su spaljivani. Na srecu, stvarno jedino na srecu, nasi preci su uspeli da utkaju to u sve hriscanse obicaje.
Cak i sam naziv "pravoslavlje" dolazi iz paganskog pravo vera, kako se nekada u starih Srba zvala mnogobozacka religija.

Meni su te sve price cudesne i prelepe, i treba ih, ako nista drugo, makar procitati.

http://www.starisloveni.com/

pero

pre 10 godina

Stari Sloveni su bili zatucani i neobrazovani i zato ih je bilo lako silom prevesti na hriscanstvo. Ali sto su razumjeli duhovnost i religiju....Bili su mnogo napredniji na tom polju nego danasnji Sloveni kojima ova religija nije prirodno stanje.

jolly

pre 10 godina

Nosilac paganizna u savremenoj Srbiji je SPC. Taktika hriscanskih misionara bila je da olaksa balkanskim narodima obracenje u hriscanstvo tako sto ce imati sve na sta su navikli, samo sa hriscanskim imenima. I to je tako ostalo do danas. Ako neko zaista zeli da se informise o biblijskom hriscanstvu, ne bi trebalo da se raspituje u SPC vec u nekoj od protestantskih tradicija, jer protestanti u daleko vecoj meri zasnivaju svoja verovanja na Bibliji nego pravoslavci sa ovih prostora.

Vladislav II

pre 10 godina

@Realko

A da znate kako su tek Poljaci pokrsteni... Oni su danas bastion katolickog hriscansta, udarna pesnica prema istoku, kao i Hrvati, a pokrsteni su od strane pokrstenih nordijskih naroda koji su u jednom ratu upali na slovenske teritorije ko je hteo milom, a ko nije hteo - bio je zverski ubijen. SVI staroslovenski svestenici su bili ubijeni, a unistene su knjige i zapisi koji su pisani na slovenskim runama (koje su osnova onoga sto danas nazivamo cirilica i sa tim nemaju nikakve veze ni Cirilo ni Metodije) i od kojih su neki sacuvani po udaljenim ruskim manastirima i tek danas polako ugledaju svetlost dana. Znaci, ziveli su slovenski narodi i pre hriscanstva, imali su svoje crkve, velika i grandiozna zlatna svetilista, svoje drzave, ali to je sve sistematski unistavano i brisano, a jedan od nacina brisanja je prisilno uvodjenje hriscanstva.

Владимир

pre 10 godina

Pagani Zonda C12, Pagani Zonda F, Pagani Zonda F Roadster, Pagani Zonda F Clubsport, Pagani Zonda R, Pagani Zonda Cinques, Pagani Zonda Tricolore, Pagani Huayra.

Jeste na to mislili, a?!

racionalista

pre 10 godina

Mene interesuje ko pravi te klasifikacije - religija ili sekta i po kom kriterijumu. Da li je u pitanju brojnost poklonika? Ako se ne varam, i hriscanstvo je nekad bilo sekta dok nije poprimilo ogromne razmere. U svetu u kojem su vecina drzava sekularne, ne vidim razlog da se pravi razlika izmedju religije i sekte. Odredjena grupa ljudi ima svoju tradiciju i svoja verovanja i po tom osnovu se medjusobno poistovecuju, sve su to razlicite religije, ne sekte.
A ovo u tekstu je zaista jako zanimljivo!

Andjela

pre 10 godina

Trebalo bi da znate da su nasi preci toliko toga "sakrili" u ove nove hriscansko - pravoslavne obicaje. Paljenje badnjaka je paganski obicaj, da se prizove mlado prolecno sunce. Vidovdan je praznik boga svevida. Samo pogledajte oko sebe, u Makedoniji imate Veles, to je takodje paganski bog, pa Triglav, takodje.. Gde god da se okrenete nasi preci su uspeli da prenesu nase stare slovenske price, koje su prelepe. Grcku mitologiju znamo svi, a znamo li o staroslovenskoj?

Djordjevic

pre 10 godina

Pokušavao sam jedno vreme da budem pagan, stara slovenska vera Rodnoverje i to... Ali ne ide, brate. Odrastao sam čovek, ne mogu sebe da ubedim da postoje vile, šumski duhovi, razni bogovi i slično. Trudio sam se, ali nema ta cela priča mnogo smisla.
(Alex, 8. februar 2014 21:47)
Nisam Pagan ali mislim da ni oni ne veruju da vile, bogovi i sumski duhovi postoje u materijalnom smislu. Pretpostavljam da se misli na astral. Nisi to verovatno dobro proucio. Ovaj svet je samo jedan sicusni deo postojanja po ucenju svih religija, ali po ucenju mnogih drevnih religija mi i za zivota mozemo da komuniciramo sa visim dimenzijama. Po nekim informacijama cak je i Isus to ucio i to je bilo deo ucenja ranih gnostickih Hriscana (ucili da znanje a ne vera spasava coveka, odatle i ime, gnoza je znanje), ali je na saboru u Nikeji pobedila ona struja koja je zagovarala otprilike ovo sto sada imamo od Hriscanstva, jer je to odgovaralo Rimljanima. Tako su oni zadrzali monopol na znanje, a mi dobili religiju koja nema bas previse smisla. Dok covek sve to proucava shvati da je toliko zapetljano, da mu trebaju neke natprirodne moci da bi sve to resio, ali jedno je sigurno i moze se prakticno dokazati - zivot posle smrti je realnost, dusa (svest) ne moze da umre. A sto se religija i sekti tice, to su toliko zapetljali da ostaje jedino samostalni istrazivacki rad i verovanje u dobrotu, jer ona bi trebalo da bude iznad svih sila i svih bogova.

Realko

pre 10 godina

@Pagani znači nisu bezbožniic. Bilo bi dobro kad bi se više govrilo o tome kkao su pagani prešli na hrišćanstvo npr.

Dosla naredba od vizantijskog cara da se sav narod pokrsti. Nasli su Nemanjice da to urade za njih. Nemanjici su uglavnom koristili nasilne metode, koje bi danas slobodno mogli nazvati fasistickim. Zabranili su "paganizam" i proglasili hriscanstvo jedinom religijom. Svi koji nisu hteli da napuste staru i prime novu religiju su proganjani. Ili su ubijeni ili proterani, ali decu nisu dirali jer deci je lako usaditi u glavu novu religiju.

Danas svi veruju u bajke... kao Sloveni su s ljubavlju primili hriscanstvo i tako lako se odrekli visevekovne religije. Pa sto se danas ne prelazi na drugu religiju tako lako "s ljubavlju". Kako je moguce da danas na ovom podrucju niko nije "pagan" i da su svi hriscani. Jedini logicni odgovor je da je upotrebljena sila. Jer danas 1 na 10 000 ljudi tokom zivota promeni religiju.

Posmatrač

pre 10 godina

U sekularnom višepartijskom sistemu (gde sada važi "sve je to isto") stvari će da se poprave kad vlast budu imali oni koji nisu ni u jednoj partiji, nisu politikanti i rukovode se znanjem i etikom.

U duhovnoj sferi će se desiti progres kad većina budu oni koji ne veruju ni u jednog boga, nisu religiozni i i rukovode se znanjem i etikom.

Liči?

gandra

pre 10 godina

to je jedna od najvecih tajni istorije - to kako je jedna lokalna judeo-hriscanska zajednica nametnula svoju religiju velikom delu covecanstva - rimljani koji su vladali svetom nikada nisu nametali svoje bogove pokorenim narodima - sta je smisao ove najvece revolucije u istoriji - hriscanizacija sveta - nikako ne mogu da shvatim - a bavio sam se tim problemom dugo vremena - sigmund frojd u svojoj knjizici mojsije i monoteizam tvrdi da nikada drugi narodi nisu zaista iskreno prihvatili hriscanstvo i da su svi progoni jevreja tokom istorija vrsta podsvesne osvete za nametanje im njima tudje religije - koja im u sustini nije bliska - knjizica je inace pisana negde pred drugi svetski rat - u svakom slucaju cudno je to - praznujes svoje bogove hiljadama godina - onda dodje neki stranac i nametne ti drugu tebi stranu religiju - postoji neko neprirodno stanje u svemu tome - i verovatno je hriscanstvo kao takvo vise pokret, revolucija,ideologija nego li religija u smislu kojem su narodi religije dozivljavali pre pojave hriscanskog revolucionarno pokreta...

savic

pre 10 godina

Paganstvo nije religija vec su to sve nehriscanske religije. Ovde se pominju druidi i oni su samo jedna od mnogih mnogobozackih religija koje su oznacene kao paganske. paganin je u prevodu "seljak" i kada je rim izmislio novu religiju za njihovo carstvo ( da bi pokoreno lokalno stanovnistvo zaboravilo svoje obicaje i prihvatilo rim kao svoju drzavu) u prvo vreme su samo stanovnici rimskih gradova (rimske glavesine i njihove porodice) morali da prihvate hriscanstvo a seljaci van utvrdjenja su ostali da upraznjavaju "paganske" rituale. slovenska religija kao i mitrizam i druge su isto oslovljavane od strane crkve kao paganske.

Bojan

pre 10 godina

Interesantno je da su stari sloveni SVO ZNANJE prenosili USMENO sa kolena na koleno sto je davalo posebnu dimenziju zivotu. I nije tacno da su prinosili ljudske zrtve, to je izmisljotina hriscanskih misionara koji su lomili slovene skoro tri veka. Na kraju su ih na prevaru preobratili kalemeci hriscanske svece na slovenske bogove ( Perun bog munje je postao sv. Ilija itd.). Takodje je cudno da jevreji koji su izmislili hriscanstvo nikada nisu postali hriscani. Sto navodi na misao da je to religija pravljena za izvoz, pa ko se upeca, upeca.

vasilije knezevic

pre 10 godina

Nista.Obzirom da sam sve religije stavljao u zajednicku korpu porijekla i uticaja na covjecanstvo
paganizam je za mene predstavljao odsustvo bilo kakvog religioznog misljenja i aktivnosti.
Poslije citanja vaseg napisa morao sam promijeniti misljenje i posmatrati paganizam samo kao
jednu od religija u korjenitom izdanju i bakvardnosti.Znao sam da su stari Sloveni,pagani po
socijalnom opredjeljenju, imali vise bogova.Obzirom da se smatram Slovenom,mislio sam da
su ti bogovi bili napredni i vezani za prirodne pojave.Sada sam uvjeren da biti pagan moze da
znaci i biti praznovjeran.Onda hriscanstvo mora da gledam drugim ocima,ukoliko ga, uopste,
namjeravam gledati.Evolucija ljudske misli i rezonovanja prolazila je mnoge prepreke.Nadajmo
se da ce naucna misao zamijeniti svako kolebanje.
vasilije knezevic 23 feb. 2014

Joca S

pre 10 godina

Srpski paganizam nije nestao samo je ugradjen u hriscanstvo,pogledajte obicaje SPC pa cete videti da tu ima vise paganskog nego li hriscanskog. Na svu srecu mi nismo zaboravili obicaje drevnih predaka makoliko se crkva trudila da izbrise te obicaje.

k

pre 10 godina

pokusavala sam godinama da nadjem knjigu slovenske mitologije i jednostavno je NEMA. Dakle, kako da zainteresujem dete ili odraslog za to? preko wikipedije? sramota, ali kukamo kako je grcka mitologija odnela primat. imam tri knjige grcke mitologije, za sve uzraste. ako neko ima preporuku za slovensku, molim neka kaze.

Bojan

pre 10 godina

(k, 09. februar 2014 14:07)

Mitologija drevnih slovena, Spasoje Vasiljev
Prvo izdanje 1928, drugo 1986 a trece 1990.
Stari sloveni su inace komunicirali uglavnom usmeno i putem idola rezanih u hrastovini koje su hriscanski misionari spalili. Pa tako nema puno podataka iz predhriscanskog perioda ali je ipak ostalo dovoljno da znamo ko smo i odakle poticemo. Narodi koji su rezali idole u kamenu kao stari grci i egipcani imaju mnogo ocuvaniju istoriju.

Arkona

pre 10 godina

Od pobrojanih aktivnosti neopagana, "ucesce u kampanji za promociju LGBT prava" je potpuna izmisljotina. To moze da bude svaciji licni cin, ali ne u okviru vere... Vecina paganskih kultova ima jasno postavljene muski i zenski princip, i u skladu sa tim su organizovane svetkovine i rituali. LGBT ideologija se u to ne uklapa ni mitoloski, ni konceptualno, ni religijski.

Proverite izvore pre nego sto preuzmete tekstove poput ovoga.

Efendija

pre 10 godina

@Alex
Ali zato sebe mozes da ubedis da postoji Bog koji je stvorio coveka od blata i zenu od njegovog rebra i u svetog Petra? What's the difference?
Daleko veci broj ljudi je nekada verovao u paganska bozanstva nego sto danas veruje i Boga i Isusa.

Hermes

pre 10 godina

@ svetovid

Grčka i rimska MITOLOGIJA se predaju u školama, a ne religija. Razlog je u tome što obe predstavljaju temelje evropske civilizacije i teško je razumeti bezbrojne reference u kulturi ako se ne poznaju makar osnove.
Isto tako, neko ne mora biti vernik, ali mora imati bar predstavu o osnovnim učenjima hrišćanstva ako želi da razume Dantea, Dostojevskog, Getea, Baha...

Милош

pre 10 godina

Zanimljivo je kako B92, borac za demokratiju i ravnopravnost, olako napravi grešku i prema nekim religijama se ponese krajnje nipodaštavajuće. Kao prvo, paganstvo nije religija. Paganstvo je opšti termin kojim se označavaju nehrišćanske, zapravo prethrišćanske religije, što uključuje i staroslovensku politeističku religiju. A drugo, savremena razvijena i demokratska civilizacija sve religije smatra ravnopravnim.
Ovome bih dodao i čiwenicu da su prethrišćanske religije u biti bile u mnogo većoj meri bliže čoveku, njemu su davale mogućnost upravljanja sopstvenim životom, što s modernim religijama (hrišćanstvo, isla i sl.) nije slučaj jer je upravljanje sopstvenim životom izmešteno izvan čoveka i dato bogu. Zbog toga moderne religije danas i jesu u krizi.

Slava

pre 10 godina

Знам све. Прочитао сам, макар о нашој Старој вери све што има. Одмах до крста носим коловрат.

sarlo

pre 10 godina

odlican tekst, edukativan (ili informativan) pre svega. evo ja npr nisam znao mnogo o paganizmu sem da se vezuje za mnogobostvo i neku vrstu nesistematicne ili nekanonizovane religije. sto vise ocakvih tekstova, pa neka ga procita i 50 posetilaca eto neke koristi.

desko777

pre 10 godina

Sta znamo o paganizmu... hihihi evo jedan zanimljiv podatak za citaoce...culi ste verovatno za VLAHE,vlsku muziku,vlasku magiju,imali se sigurno prilike da cujete o vlasima :) e pa mi smo pravoslavci zvanicno a koristimo paganske obrede i obicaje za koje i neznamo da se nazivaju paganizmom.....kao mali meni je sve to bilo glupo i primitivno ali zadnjih desetak godina od kada znam da su to paganski obredi sa oduseljenjem slusam starije iz porodice koje ih obavljaju u nadi da cu sve popamtiti :)
pozz

Hromi

pre 10 godina

Vecina srpskih obicaja i verovanja su vezana za staru predhriscansku veru. Pa cak i obicaji koje danas koristimo u obelezavanju hriscanskih praznika.

Svi rituali vezani za Bozic su paganski.Badnjak, zito, vatra... Zadusnice su direktna veza sa jakim kultom mrtvih koje je usadjeno u srpsko bice i koja je direktna veza sa obozavanjem Dazboga, nasim vrhovnim bogom u staroj religiji. Naravno i ostavljanje hrane i pica kao i obedovanje na grobljima je ista veza.

Sve u svemu, zalosno je kako se malo daje paznje nasoj mitologiji. Ljudi u Srbiji vise znaju o grckoj i egipatskoj mitologiji, nego o nasoj. Kad vec nema pametnih glava na celu ovog naroda koji ce nam pokazati na prave vrednosti, uzmimo onda sami knjige u ruke i obrazujmo se. Naravno i internet je uvek tu. :)

Nebojša

pre 10 godina

@dzigi

To je potpuno tačno, sem činjenice da Bogumili nisu bili pagani, već hrišćani koji su smatrali da im nije potreban posrednik između njih i Boga, tj. nisu priznavali crkvu (na zapadu su to bili Katari koji su još gore prošli). E, to se Stefanu Nemanji i njegovom crkvenom poglavaru Rastku nije svidelo, pa je Nemanja rešio da ih "prijateljski ubedi" da su u velikoj zabludi čudesnim asortimanom srednjovekovnih metoda. E, tako se postaje hrišćanski svetac, braćo, a ne okretanjem drugog obraza.

Čveger

pre 10 godina

Rano hrišćanstvo je na našim prostorima bilo kompletno uzurpatorska religija. Slave, paganske. Sveštanje hrasta, paganski običaj. Dani tokom kojih bi se slavilo neko božanstvo je zamenjeno nekim svecem. Samo su prekrečili postojeće.

Ako vas interesuje više o slovenskoj mitologiji i običajima preporučujem Čajkanovića, a ako više volite lakšu literaturu sa ilustracijama tu su "Ale i bauci" od Peragraša i "Slovenska mitologija" od Gajića.

jovo

pre 10 godina

Mišljenja sam da je čovek kada je razvio maštu razvio i raligiju kao potrebu da sam sebi dade odgovore na sva dešavanja u prirodi i društvu koji mu nisu bili jasni.Na taj način je pobedio strahove ali i određene frustracije te dobio unutrašnji mir. Vremenom su neka verovanja bila jača i potiskivala ona slsbija. Dalje se prirodno stvar institucionizovala i razvijala pa su nastajals sekte i šire zajednice crkve te je logično takav proces išao u smeru širenja i rasta , preklapanja jedne religije sa drugom utapanja jedne u drugo ili prosto nametanja jedne drugoj , ali to je sasvim normalan proces evolucije.Taj proces je imao svoj pozitivan uticaj jer je pomagao ljudima da prebrode krize , ali je sam po sebi i stvarao krize.Stvar traje i traja će....

@dzigi, 8. februarbi 2014 22:09

pre 10 godina

Bogumili su Hriscani isto tako samo sa odredjenim razlikama u odnosu na katolicanstvo i to je bilo dovoljno da ih proglase za jeretike kao i mnoge druge poglede na Hriscanstvo koji nisu bili srodni katolickim...paganstvo je nesto isto tako sto su izmislili vatikanski tvorci "istine", sve prije Hriscanstva nazvali su paganstvom...Recimo u pravoslavlju ima dosta toga sto ima dodirne tacke sa mnogobostvom starih Slavena (Sv. Ilija, jedan od bogova starih Slavena, paljenje badnjaka, krsna Slava etc.) Mnogo toga u Hriscanstvu je bazirano na tim kako zovu paganskim religijama, kao sto je islam u dobroj mjeri izveden iz Hriscanstva sa raznim modifikacijama...U tome sto se naziva paganstvo ima mnogo zanimljivih stvari ali ima i cudnih i losih zavisno od naroda i njegove vizije religije u to doba...

Sasa

pre 10 godina

Gomila običaja kod pravoslavnih vernika je zapravo paganskog porekla. Čak su i neki svetci preuzeti iz paganizma. Naša tradicija koliko god da je pravoslavna ipak ima i dosta primesa paganizma. Ako nekoga zanima neka se malo pozabavi time. Verujem da niste znali da mnogo stvari koje možda i nesvesno radite su zapravo paganskog porekla :)

DDD

pre 10 godina

Paganizam se ne moze svrstati u veru jer je sveobuhvatna kao naziv...
Pagani nisu narod vec su rimljani tim imenom nazivali skupine naroda....

VV

pre 10 godina

od kada postoji coveka se plasi praznoce...njemu je oduvek bilo potrebno da veruje u nesto;zemlju,vodu,vile,carobne napitke,mnogobrojne bogove,Isusa,komunizam...svaka epoha je vukla za sobom mnoge obicaje od prethodne do dan danas...sve to je potpuno normalno posto su prelazi bili bolni i dugi...mnogi su se borili da zadrze staro ili ,kao hriscanstvo, da udju u novo...rimljani su i Isusa razapeli na krst ,sto je u to vreme bila kazna za sve osudjenike na smrt,a njegovi naslednici su taj krst,sa kog su ga skinuli iskoristili u novoj religiji koju su propagirali...neki smatraju da je bio rodjen u martu,aprilu ,ali 25decembar,dan rimskog boga Sunca,crkva je prihvatila kao njegov datum rodjenja,posto je trebalo nesto veselo da se desi u zimsom periodu,u kom je narod uvek padao u depresije...kod nas se u to vreme slave Slave ,iz istog razloga,sa mnogim paganskim obicajima...posle drugog svetskog rata ,nova mlada pokolenja se kunu u Tita,a posle njega ,tama,narod se vraca Bogu....
Ako sve to moze pomoci ljudima da budu bolji i veseliji,ja licno, nemam nista protiv

Antropolog

pre 10 godina

@k

Poštovani,

raspitajte se na Filozofskom fakultetu, na katedri za antropologiju i etnologiju, to je primarna naučna grana koja se između ostalog bavi i mitologijom. Imate knjige u antikvarnicama, a knjige koje vam mogu pružiti detaljan uvid u slovensku religiju i mitologiju pripadaju autorima kao što su Tihomir Đordđević, Natko Nodilo, Dušan Baandić, Danijel Sinani, Jovan Erdeljanović.

Бојан Илић

pre 10 godina

Veruje se da vezivanje ruku prethodi hrišćanstvu, a sigurno je postojalo i za vreme Srednjeg veka. Tokom ceremonije par vezuje ruke trakama oko zglobova, što predstavlja njihovo ujedinjenje.
Sličan ritual obavlja se i u pravoslavnim obredima venčavanja.

Ишао неки ловац и наиђе на два голуба !
Оба су имала сломљено по једно крило!
Ловац им је спојио та два сломљена крила и голубови су заједно полетели!