Sreda, 03.03.2021.

16:30

Poslednji Balaševićev intervju: "Nisam srpski kantautor, već jugoslovenski"

Izvor: B92

Poslednji Balaševiæev intervju: "Nisam srpski kantautor, veæ jugoslovenski" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

230 Komentari

Sortiraj po:

chupavi

pre 3 godine

@ Fox Mulder, 05. mart 2021 10:10

A da li si svestan da je ovo sto se desava danas posledica onoga sto se desavalo u proslosti?

Nbc

pre 3 godine

Rebro
Ti nisi Srbin. Možda su ti roditelji Srbi ali si ti izrastao u nešto drugo. I Tesla je govorio ovako kao i ja, i Andrić. Ali šta se tebi ima objašnjavati.

chupavi

pre 3 godine

Najjace sto ovi sto su bezali iz Juge sada govore kako Juge konacno nema i kao im je zao. Nikada necu razumeti te ljude jer zasto su uopste odlazili iz te drzave kada je sve bilo tako lepo? Nekako mi je cela stvar licemerna bas zbog toga.

Djoletov stav o jugoslovenstvu i antisrpstvu je opet prica za sebe. Znate ono, dok su Srpskinje radjale Jugoslovene, sve ostale zene su radjale Slovence, Hrvate, Makedonce... Na kraju krajeva svi krive Srbe za raspad Juge, a jedino su se Srbi borili i ginuli da ona osptane ali i da bude stvorena tamo davno pre vise od 100 godina.

Inace Djoletove pesme sam slusao i uvek cu ih slusati jer su neponovljive, pune gorke i slatke istine o zivotu, ljubavi i ljudima.

Petar

pre 3 godine

Samoproklamovani kosmopolita koji promovise selektivnu toleranciju. Paradoksalan i supalj kao i svaka prica sa teritorije bivse Jugoslavije.

Kole

pre 3 godine

Da je Jugoslavija bila moguća nebi se u krvi raspala. Koliko su Srbi pogrešili što su stvarali Jugu, još su više pogrešili što su na silu pokušali da je sačuvaju 90ih. Balašević je rekao da nije hteo da uzme pušku u ruke kad se SFRJ raspadala, ali će je uzeti ako neko pokuša ponovo da je formira. Kad dođe do lomova i ratova sta god da uradiš pogrešićeš, ali ćeš najmanje pogrešiti ako staneš uz svoj narod. Srećom, Đoletov sin je veliki Srbin jer priroda uvek ispravi greške i zablude predhodnih generacija.

detektiv

pre 3 godine

Hrvat nikad nece reci nisam Hrvat ja sam Jugosloven. Jos nesto, rekao je za Hrvatske medije cititram, meni je majka Hrvatica a otac Pravoslavac i sta drugo da budem nego Jugosloven! Sto nije rekao meni je majka Katolkinja a otac Pravoslavac. Zasto to kazem, zato sto Hrvati rijetko kazu jesi li Srbin, to im je problem iz nekog razloga reci, vec kazu jesi li Pravoslavac. Previse se ulizivao hrvatima. P.S. cjenim antiratni stav ali ovo je nesto drugo.

Joca

pre 3 godine

(dal da mrzmi il ne mrzim, 4. mart 2021 18:42)

Ajde! I šta je bilo kad si se probudio?!
Daleko je bolji standard bio u ex-YU nego što je sada, bilo gde osim možda u Sloveniji. Džaba lažete dok ima nas koji pamtimo jedinu državu u istoriji u kojoj je običan Srbin (radnik, seljak, učitelj) imao ugled i dostojanstvo! A od raspada je prošlo TRIDESET godina. Zamislite gde bi bila Juga za 30 godina, da je samo 1-2% godišnje rasla. Za ovo što sad imamo - SVEMIRSKI BROD!

Fox Mulder

pre 3 godine

Kao i Đole i ja sam, na neki drugi način, jezdio po onoj staroj Jugoslaviji, obilazio mnoga mesta i letovališta, sretao dobre, normalne ljude i poneke loše, te sam i u vojsci dao zakletvu Titu. Jednostavno, rođen sam, odrastao i živeo dobar deo tog života u toj divnoj zemlji.

A sad kad vidim kakvi me tupavi, bahati, pokvareni i zli ljudi okružuju i ja sa zadovoljstvom kažem da sam Jugosloven. Ne želim da budem deo praznoglave horde brojača krvnih zrnaca, kvazi-vernika koji ne znaju ni šta je Jevanđelje, bandoglavih neznalica koji misle da sve znaju a dalje od svoje kasabe nisu otišli, gomile mamlaza koji misle da su znanja pokupljena sa Jutjuba i Fejsbuka ono pravo i znaju rijaliti morone bolje od istorije države za koju se busaju "junački" samo kada su u gomili...

Ja sam onu Srbiju iz Jugoslavije obožavao. Ova sada je samo lakrdija i sramota istorije jedne sjajne države.

Aco Srbine, Aco Srbine...

pre 3 godine

(Nbc, 4. mart 2021 22:04)

Iz tvog komentara zaključujem da si ti "PRAVI SRBIN", dok mi ostali to nismo!!?? E moj ti... kopiraš malog Marka "diplomatu". Ali sam siguran da ne znaš da aplaudiraš kao ok.

Bojan

pre 3 godine

Srbija je od Balaševića dobila 'ljubav' koju je zaslužila, isto tako danas nestaje brzinom od 80 hiljada stanovnika godišnje - po zasluzi.

Nemanja

pre 3 godine

Vojvodina je naseljena Srbima iz Makedonije, Kosova i juga Srbije koji su pod Arsenijem Čarnojevićem došli na ove prostore i Krajišnicima koji su došli nakon WW-2 a sada kao nemaju ništa sa Srbijancima, prečanima, kao Vojvođanin je posebna nacija nikli iz tikve bez korena, a koren im vodi preko cele Srbije i Balkana.
(Edgar, 04. mart 2021 18:03)

Šta ćeš, razlika nije nacionalna, nego civilizacijska.

NV

pre 3 godine

Na svaki pomen Balasevica u bilo kom tekstu suze same krenu.E moj DJOLE,ode ti a oni sa dna ostadose da nam kroje zivot.Slava nasem velikom Djoletu!

mahat

pre 3 godine

Interesatno je da vecina zaboravlja ili se pravi da je zaboravila da je on napisao "Racunajte na nas" specijalno za nastup kod Tita u Karadjordjevu. I da to sto je on napisao nije najgore u celoj prici, najgore je da se i sam Balasevic pravio kao da ta pesma ne postoji. Radi se o cistoj hipokriziji najverovatnije i tada kad je pisao i posle kad se pravio da je nema i svaki put kad bi nesto rekao na bilo koju politicku temu. Ja njemu jednostavno nista nisam verovao, sve sto je govorio izgledalo je kao da prica ono sto trenutni slusaoci zele da cuju (Tito u Karadjordjevu, sarajlije na onom koncertu...). Za pesme svaka cast, vanserijske su, ostalo mu nije trebalo.

Nbc

pre 3 godine

Stotinu komentara kako ga nismo razumjeli. Razumjeli smo mi njegove poteze jako dobro i zato ga pravi Srbi i nisu voljeli. Jer ni on nije volio nas. Znači da on nije bio kosmopolita. Kosmopolita je bio Tesla koji se ipak nije stidio svog porijekla.

Mantis

pre 3 godine

@Mantis
Ali njegova pesma nija Slavenska, nego Slovenska. Po nasem pravopisu su Sloveni, a ne Slaveni.
(sasha, 4. mart 2021 15:37)

Ja sam pisao o JUGOSLAVIJI!

Nikon Sevast

pre 3 godine

Bio sam na koncertu na dan pocetka sukoba u Sloveniji kada je Djole recitovao podrugljivu pesmicu "Ne daj se Janez". Da, Djole ne Bora Corba.

Edgar

pre 3 godine

Najbolji su mi Vijvođani, inače pun naziv je Srpska Vojvodina, koji uvek imaju nešto protiv Srba sa one strane Dunava.
Vojvodina je naseljena Srbima iz Makedonije, Kosova i juga Srbije koji su pod Arsenijem Čarnojevićem došli na ove prostore i Krajišnicima koji su došli nakon WW-2 a sada kao nemaju ništa sa Srbijancima, prečanima, kao Vojvođanin je posebna nacija nikli iz tikve bez korena, a koren im vodi preko cele Srbije i Balkana.

Vojvodina

pre 3 godine

Jugoslavija je bila zemlja građana.Ovo su sad nacionalne drzavice.Dalje cemo se deliti na regije,opstine,gradove,sela,ulice,plemena,porodice,pojedince,ćelije,atome...

dal da mrzmi il ne mrzim

pre 3 godine

Jugoslavije nema,mada sluge Titovog režima pokušavaju da je održe na aparatima.No da se vratimo na period dobrog života pod Titom 1970-1980. Bilo je klasnih razlika.Crveni su sve činili da se pokažu svetu kako je nama dobro i čak i bajno,ali mnogi su u Jugoslaviji platili i glavom da bi nas neki Nemac ili Britanac pohvalio.Sećam se vojske bili smo na nekom maršu i prolazimo pored jedne bolnice, i ja vidim neke ljude kako šetaju i pitam druga šta je ovo,a on kaže ovde su mladići koji su proglašeni ludim i tako se drže do svoje smrti....Daleko bila Jugoslavija.

Umetnicki teror(ista)

pre 3 godine

"Svaka cast na pesmama, ali sto reko Bora Chorba: dobar pevac, los chovek.
(Nenad, Skopje, 4. mart 2021 10:54)"

To isti onaj Corba koji je provocirao pesmom "E, Moj Druze Zagrebacki"?? Procitaj samo tekst pesme. Od tada ga ne postujem i ako sam iz Srbije.
Onaj Corba sto je zbog Kostunice pevao "o Cedi prasku", a posle se sam lecio od alkoholizma dok ovaj ostao sportista?

Ako je Corbi bio "los" covek sve mi je jasnije da je bio Djole bio veliki covek.

Joca

pre 3 godine

Slaba Srbija, jaka Jugoslavija ili može sve samo nek je na štetu Srbije i Srba.
(Bucki, 4. mart 2021 09:23)

Sad nema Jugoslavije, šta nam je izgovor što smo nikad slabiji, siromašniji i jadniji. Veliku srpsku državu nismo ni hteli, dali su nam je Crnogorci koji su poslednji pobegli od nas.

Joca

pre 3 godine

To je normalno svuda u svetu, al da odes da pevas onima koji su doprineli svemu tome i pri tom toliko se 'slizes' snjima da izjavis kako ustvari pricas njihov iskvareni jezik e to moj zeludac ne moze da svari.
(vld, 4. mart 2021 10:36)

Da bi razumeo tu šalu, moraš imati IQ preko 80... To je bilo namenjeno "braniteljima" koji su se okupljali i hteli da zabrane njegov koncert 2001. godine (prvi u HR posle rata) jer je Đole po njima "srbočetnik". Onda im je poručio da će jednog dana da ga slave kao NAJVEĆEG HRVATSKOG KANTAUTORA... jer on peva na svom maternjem hrvatskom, odnosno na njegovoj iskvarenoj varijanti - tzv. srpskom jeziku. To je lepa poruka šovinistima s obe strane.

Sima

pre 3 godine

mnogi mislili kao on, ali da "nisu imali mikrofon"

То и јесте трагедија Срба... Што су многи мислили као он...
(Јабучило, 4. mart 2021 09:23)

Kad bi se vi školovani šta pitali, odosmo mi svi u tri lepe! (parafraziram Mandu iz filma "Lepa sela...")

Peki

pre 3 godine

Patetičan i površan baš kako narod vole. Međutim govoriti za njega da je muzičar i pisac svetskog renomea je smešno.
(Blaster, 4. mart 2021 08:47)

Ajde! Patetičan i POVRŠAN... nađi mi stihove nekog drugog autora koji mogu komotno i bez muzike da se "slušaju" i da nađu mesto u knjigama poezije.

Mati, veje sneg, ni to me ne raduje više
Prošlo je zauvek, severac pustolinom briše
Čim dirne vode mirne, hvata se led
I ravno je... unedogled...

Joca

pre 3 godine

Svaka cast na pesmama, ali sto reko Bora Chorba: dobar pevac, los chovek.
(Nenad, Skopje, 4. mart 2021 10:54)

Nasuprot Balaševiću, Bora Čorba je prava "ljudina" - rugao se "bečkim konjušarima" a sad kad je frka, pobegao u Sloveniju da ga leče bečki konjušari. Prvu ženu je doveo do samoubistva, i vucara se sa nekim klinkama koje mogu skoro unuke da mu budu. Devedesetih se odao sramnom šovinizmu, tumarao je godinama unaokolo pijan, neoprane kose u nekoj mladićevskoj uniformi...

Joca

pre 3 godine

Čovek je 1991. godine spevao pesmu protiv Slovenaca "Laku noć Janezi" koja počinje stihovima:
---

Pa dobro, ima tu stihova koji su diskutabilni, pa i na granici rasizma, ali te 1991. godine ogromna većina je htela Jugoslaviju, i bili smo besni na Slovence jer je izgledalo da su oni ti koji je ruše. Oni su se i sami tako deklarisali.
A kasnije smo shvatili da smo mi poslednji ukapirali kuda plovi ovaj brod (svet) posle pada Berlinskog zida, i kako je možda bila greška što smo preglasali Slovence na poslednjem CKSKJ, odbili sve njihove predloge i praktično ih isterali iz sale, i iz Jugoslavije.

N.N.

pre 3 godine

mnogi mislili kao on, ali da "nisu imali mikrofon"

То и јесте трагедија Срба... Што су многи мислили као он...
(Јабучило, 4. mart 2021 09:23)

Ne, nego zato što mnoi NISU mislili kao on, ali su imali ne samo mikrofon, nego i nešto jače, pa su umislili da je konačno došao njihov trenutak!

Edgar

pre 3 godine

Mantis, praslovenski izvorni oblik je sa o, i zadržao se kod zapadnih Slovena, kod istočnih Slovena je došlo do prelaska iz o u a, i zato vi govorite Slaveni što je novijeg datuma a Srbi Sloveni, Jugoslavija i Jugosloven što je starije.
Dobro došao nikad nije kasno da saznaš nešto novo.
Inače Jugoslaviji su ime dali Srbi tako da je ispravnije Jugosloven, bez obzira na istoriju kako god okreneš Srbi su u pravu.

Antipolution fault

pre 3 godine

Citajuci komentare u kojima preovladava zatucanost shvatam zasto zivimo ovako kako zivimo i zasto smo na samom dnu Evrope. Onaj ko stvarno misli da Balasevic nije voleo Srbe i Srbiju ima veoma nizak IQ. A takvih je ovde na zalost mnogo. Balasevic se deklarisao kao Jugosloven, a Srbi su takodje bili i Jugosloveni. Da ne sirim sada pricu o tome da mu je vecinski rodbina srpska, da su mu prijatelji i komsije vecinom Srbi, da je neke pesme posvetio svom gradu, svojoj ulici itd... Ponavljam onaj ko to ne razume ima gore pomenuti deficit koji je ocigledno problem i na nacionalnom nivou cim nam se desavaju stvari koje nam se desavaju.

Blaster

pre 3 godine

Lala iz Banata, 04. mart 2021 11:28
Ima istine u tome što pišeš Lalo, ali me mani jugoslovenstva. Jasno je zašto je Đole forsirao tu priču. Isključivo zbog para! Red je da voliš i poštuješ državu u kojoj živiš a to je u njegovom slučaju Srbija na koju je on pljunuo mnogo puta. Kod mene ga to diskredituje kao čoveka i kraj priče. Muzika i tekstovi su mu pak teška uvlakačka patetika na nivou turske serije, tj. za široke narodne mase tako da nemam zašto da ga poštujem ni u tom delu. Žao mi ga je kao čoveka koji je mlad otišao baš kada je trebao da uživa sa svojom porodicom u plodovima svog rada. Svako dobro.

Бранко

pre 3 godine

“Сентименталност + наратив = литература”, Орхан Памук
Код Ђолета је било више овог првог..

novikorisnik

pre 3 godine

@Vlada
Došli su uglavnom oni sa dubokim džepom, koji su sve svoje što su mogli poneli i posle živeli na grbači Srba iz Srbije (u slamarici par desetina hiljada evra, a od Srbije muze socijalnu i svaku drugu pomoć, a i dalje žive tako) i ratni profiteri, čast izuzetcima, zato nam i ide ovako, a sve što je govorio je bilo usmereno upravo na tu sortu koja se na žalost jako dobro primila na ovim prostorima...

j1ggy

pre 3 godine

Jedno pitanje - ako sretnete nekog, zapocnete neku pricu sa njim / njom i shvatite da vam taj neko odgovara, da su vam mozgovi na istoj frenkvenciji.

Sta ce se desiti, ako cujete od nekog da je taj neko nor. Hrvat?

Da li to znaci da vise sa njim / njom necete razgovarati ili imati kontakt?

To je ta podela, koja nas UBI ovde, na ovim prostorima. Prvo se gleda koje si nacionalnosti i veroispovesti, pa onda kakav si covek. I tome se kraj ne nazire.

I zbog toga bih rado otisao odavde. Ne mogu ceo svoj vek da se zalecem na vetrenjace i da gubim pigmentaciju u kosi, zbog iste price, hiljadu puta ispricane....

velibor

pre 3 godine

. To je normalno svuda u svetu, al da odes da pevas onima koji su doprineli svemu tome i pri tom toliko se 'slizes' snjima da izjavis kako ustvari pricas njihov iskvareni jezik e to moj zeludac ne moze da svari.
(vld)

Pri tome mi nismo nisat doprineli svemu tome pa zato peva i nama? A vidis, ja mislim a i secanje mi dopire cak do onih 80tih-90tih da je ovde pocelo sa mitinzima "istine" i ostalim detonarima (nije da nije bilo i prije u celoj Jugi ali nista od toga ne bi bilo da detonatori ovde nisu bili uporni sve dok fitilj nije postao dovoljno tanak i doveo lidere pandane Milosevicu u drugim republikama)

Prota

pre 3 godine

Ako mi puste komentar imam jedno pitanje ustvari dva. Da li se u Novom sadu govori npr objasnIT ili objasnITI? I drugo da li kada vam neko dodje u kuću kao gost u ovom slučaju kao novinar intervjuista njegovim pričate dijalektom u nekoj meri radi toga što ste dobar domaćin ili šta je u pitanju?

Јабучило

pre 3 godine

mnogi mislili kao on, ali da "nisu imali mikrofon"

То и јесте трагедија Срба... Што су многи мислили као он...
(Јабучило, 4. mart 2021 09:23)
To i jeste tragedija Yugoslawie, što su mnogi mislili kao ti.
(Z, 04. mart 2021 10:38)

"Колико још треба да вас побијемо да схватите да нећемо с вама?" - Хрват Србину.

Sinisa

pre 3 godine

Jako interesantno.Ovi sto pljuju po Balasevicu uglavnom govore jekavicu,ili su im bar komentari tako napisani.
Ajde,pustite vi nas lepo da volimo to sto je nase,pa i Balasevica,a vi guslajte kome vam drago i ostavite nas na miru.

Somborac

pre 3 godine

svi smo to znali a najvise region...
srpstvo mu je bilo..mrsko
a i on nama srbima i pogotovo crnogorcima..i cijeloj republici srpskoj..pogotovo banjaluci na palama zvorniku trebinju
(fran zagreb, 4. mart 2021 10:48)

Osećanje je uzajamno, samo ste vi iz nekog razloga ti koji emigrirate u Vojvodinu gde znate da niste baš voljeni.
(Nemanja, 04. mart 2021 11:07)

Ko kaze da nisu?

posmatracica sa strane

pre 3 godine

Nije imao očigledno ništa protiv tog naroda koji je srbe isterao iz Hrvatske i BiH ali je zato imao protiv oteranih srba posto su mu smetali u NS sa svojim akcentom i obicajima. Znaci isti taj akcenat i obicaji su mu ok i ispravni ali samo kod nesrba ili samo ako nisu kod nas tj ako ne mora da ih slusa svaki dan. Znajuci mentalitet prosecnog novosadjanina, verovatno je ovo drugo a "onima" se uvlacio po potrebi. U svakom slucaju, sve nas je obojila njegova neverovatna, vanvremenska i neponovljiva ljubav prema svojoj ženi.

Mozda

pre 3 godine

Ja sam iz Banja Luke, nas je stalno nešto optuživao i spominjao, a naše žrtve nije gledao. Bili prozivani 3 dana što ga ne žalimo nakon sahrane. Pa valjda na to imamo pravo. Kod nas nikad nije prolazio lažni kosmopolitizam jer smo vidjeli u 2. svjetskom ratu, a posebno u poslednjem kakvi su to ljudi. Kada se probudite kao dijete i vidite kroz prozor stotine ljude i djece koji spavaju na ulici i leže sa nekim kesama nakon Oluje ne pada vam na pamet da vjerujete u ideju Jugoslovenstva.

Vatra

pre 3 godine

Vece trziste = vise para
(Koji hit, 04. mart 2021 11:47)

Ne veruj u idole, oni se samo prodaju dobro, lova je cilj.
To je pesmetina o surovoj stvarnisti.
Ta pesme je rekla vise nego sve balaseviceve pesme zajedno.

Edgar

pre 3 godine

Pun jeda i gorčine koja se provlači u njegovim pesmama, lokalac i ljubitelj Jugoslavije, protivnik promena naročito u Vojvodini, do smrti u stvari nesvestan da su promene neminovne i da Jugoslovenstvo upravo znači toleranciju prema promenama, prema drugima i širinu duha, a ne traženje dlake u jajetu i kritiku svega van svoga sokaka.
Šteta zbog pogrešnog pogleda na svet i uplitanja politike u neke pesme izgubio je mnogo, ali i mi.

Miiki

pre 3 godine

Bio je on veliki srbin
Jugoslaviju je stvorio kralj i to srpski
Nije voleo folirante i profitere
Zasto nije voleo dodjose ne znam, ali prve dodjose su napravili komunisti
Tako da mislim da je bio antikomunista
Malo jeste zbinjujuce ali ima srpstva i bez busanja u grudi i uzvikivanja parola da bi se dodvorilo vodji
Poltronstvo i profiterstvo se cesto krilo u nacionalizmu i to sa namerom. Tako su komunisti vladali i unistavali izvorno srpstvo poturajuci svoje sluge kao velike nacjonaliste da narodu ogade srpstvo
Posle se nastavilo

Mi Hrvat i Srbi

pre 3 godine

Mi Hrvati i vi Srbi bi morali, a ja vjerujem da bi i mogli se dogovoriti oko nekoliko osnovnih točaka i to bi značajno popravilo naše odnose i stabiliziralo regiju.
TOČKE:
1. Mi Hrvati i Srbi se međusobno priznajemo kao dva stara i autohtona naroda ovog dijela Europe i od sada pa nadalje nikada se više nećemo međusobno negirati.
2. Mi Hrvati i Srbi od sada pa nadalje nećemo imati nikakve međusobne teritorijalne pretenzije, na teritorije koje suvereno držimo.
3. Mi Hrvati i Srbi se smatramo bratskim narodima ali kako je i red, da svaki brat u svojoj kući živi.
4. Mi Hrvati i Srbi ćemo poticati svoje sunarodnjake koji žive na teritoriju kojim suvereno upravlja druga strana da u te države moraju doživljavati svojima, biti lojalni građani i da u tim državama moraju biti faktor stabilnosti i nit povezivanja naših naroda.
5. Mi Hrvati i Srbi iako govorimo jezicima koji su međusobno razumljivi i smatramo da ti jezici imaju zajedničku povijest, također naglašavamo da svaki jezik ima svoje specifičnosti te jedni drugima priznajemo pravo na svoj jezik i na imenovanje tog jezika.
6. Mi Hrvati i Srbi ćemo sve naše povijesne razmirice i različita interpretiranja povijesti ostaviti na stručne analize povijesti kao znanosti, a one dijelove oko kojih se ne možemo složiti ostavljamo potpuno suvereno pravo drugome da povijest interpretira kako smatra ispravnim.
7. Mi Hrvati i Srbi pojačat ćemo suradnju za konačno rješenje pitanja Bosne i Hercegovine.

Бојан

pre 3 godine

Управу је само што није јасно прецизирао да он није српски већ Југословенско комунистички са анти српским елементом у себи што доказује и опроштај да га више жале Хрвати и Бошњаци од срба.

draganGovor

pre 3 godine

Poslednji Balaševićev intervju: "Nisam srpski kantautor, već jugoslovenski"
~~~…~~
Pridjev od ~ "JugoslAvija" ispravno ~ jugoslAvenski i nikako drugačije.
(Mantis, 4. mart 2021 12:41)

To je hrvatski jezik, nastao od srpskog malim izmenama, da bi se zvao hrvatski.

posmatracica sa strane

pre 3 godine

E moj Djole. Novosadjanka sam, prirodno je Djole bojio moj zivot, komsijski ali sa pojacanim dejstvom. Puno njegovih pesama znam napamet, neke njegove stavove citiram, jedna njegova pesma (prica o Vasi Ladackom) je izvrsila ogroman uticaj na moj život. Ono sto mi se nikad nije svidjalo je utisak averzije ili otklona od svega sto je srpsko, a ono sto mi se uvek kao ljudskom bicu gadilo je odnos prema "dodjosima". Iako po njegovim "standardima" nisam "dodjos", "elitizam" takve vrste mi je jadan, malogradjanski i pre svega neljudski, narocito s obzirom na to sta je vecina tih ljudi prosla.

Banja Luka

pre 3 godine

@ nemanja. Nije mi jasno da li vi ne volite npr samo bracu Grbić,Bodirogu,Duška Trifunovića,Peru Zubca... ili sve prekodrinske Srbe koji su emigrirali i došli da vama unište toleranciju u Vojvodini ,u kojoj po tebi i tebi sličnima ima iste za sve,osim za Srbe dođoše.

Vlado

pre 3 godine

Rodjen je u Jugi i uvijek se tako osjecao.
Imam nas puno takvih.
Nista mi ne znaci nacionalnost.
Nego osobine i ljudska kvalitete.
Dobri i losi ljudi se razlikuju.
Mogu biti bilo koje nacije ili drzave.
Svrstavanje ljudi u torove kao ovce.

Nova sreća

pre 3 godine

jeste bio jugoslovenski, jedin su svi pobegli iz Jugoslavije, jedino Srbi ostali, tako da je Balašević kako god uzme srpski...

C i n i k

pre 3 godine

Pridjev od ~ "JugoslAvija" ispravno ~ jugoslAvenski i nikako drugačije.
(Mantis, 04. mart 2021 12:41)


Imate istu gramatiku kao srpsku ali nista vas nisu tamo po hr naucili, ni sta su pravila ni sta je gramatika, nastavljate da se prolupavate samo tako...

sara

pre 3 godine

Odreći se javno svoje nacionalnosti, da bi bio "voljen", je znak kompleksa i nezrelosti, isto kao i isticati non stop ljubav prema svojoj ženi, što je i normalno kod ljudi bez kompleksa!!!.

milan

pre 3 godine

Poslednji album je otpevao Velebit, Muru, Zadar i celo zagorje, i hrvatske specijalitete. Nije bio samo vojvodjanski pesnik nego i zagorski. Da je proživeo, utkao bi u pesme i Split i Jasenovac.
Bas volim Djoletove pesme, ali mi nisu baš jasni ovi stavovi, kao njegova publika je poseban soj ljudi svi smo dobri svi se volimo. Ima takvih ljudi i u Sumadiji, pa ih nije ni 5 % nije ispoštovao kao hrvate.

Vanja LFC

pre 3 godine

Djordje Balašević je bio jedinstvena duša.
Davno je rekao, kako mu je otac preneo....nemoj mrzeti ceo narod, mrzi jednog po jednog, pa dokle stigneš. Zaslepljeni mržnjom (i danas oni kojima je to posao) mogu samo da žale što nisu razumeli jednog Djordja kakav je on bio.
A nama, kojima je bio u Srcu i ostavio sve te pesme, knige i terao osmehe....u srcu će i ostati.
Večno.

Tako je

pre 3 godine

Sve je to šizofreno. Hrvati mrze Jugoslaviju a vole Srbina koji se izjašnjava kao Jugosloven. Hrvati mrze Srbe jer su ih kao maltretirali da budu Jugosloveni a želeli su da budu Hrvati a ne vole ni Jugoslovene koji su odjednom postali Srbi... Hrvati su dobrovoljno ušli u Jugoslaviju a mrzeli su Srbe što su ih naterali da budu u Jugoslaviji a nisu želeli da budu Jugosloveni. A Srbi su bili Jugosloveni jer im nije odgovaralo da budu Srbi u zemlji u kojoj ih ima najviše i za koju su dali mladost svoju 2 puta. I na kraju Srbi su želeli veliku Srbiju Jugoslovenstvom dok su Hrvati želeli veliku Hrvatsku Hrvatstvom. A Balašević je pričao o ljudstvu iz ugla čoveka koji je Jugosloven u zemlji koja ne proteruje Jugoslovene i zbog toga bio voljen u zemlji koja je istrebila Jugoslovene. Na posletku bio je veliki čovek i umetnik i to je jedino bitno. Ostalo su sitnice.

Mantis

pre 3 godine

Poslednji Balaševićev intervju: "Nisam srpski kantautor, već jugoslovenski"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pridjev od ~ "JugoslAvija" ispravno ~ jugoslAvenski i nikako drugačije.

Marko

pre 3 godine

Čovek je 100% nostalgija, jednostavno je takav. Iz svake reči koje kaže izvire čista nostalgija, tuga za prošlim vremenima i sve što ide uz to. Iako je genije, dok je bio živ mogao sam da poslušam jednu ili dve njegove pesme, više od toga vodi u depresiju i plač. Nije to za mene. Ponavljam, genije lirike i muzike ali samo ako volite i živite za "zlatnu prošlost".

SFRJ

pre 3 godine

Dakle ne valja kada se neko odriče srpstva u ime jugoslovenstva. Ali kada se veliki Jugosloveni tipa Kusturice i Karajlića preko noći transformišu u velike Srbe, onda je to OK!? Pretpostavljam da je kod njih u pitanju 'vraćanje korenima', a ne kao kod Balaševića 'podilaženje'.

Lala iz Banata

pre 3 godine

Lokalac, autonomaš, antidođoš, a ovamo je kao širio ideje jedinstva i tolerancije. Nikad nije shvatio da nijedan dođoš 90-tih, nije od dobra napustio zavičaj.
(Vlada, 4. mart 2021 08:46)

Brale, ako vam je bila tako sveta ta srpska zemlja, što je niste branili? Što ste pobegli? Mani me takvih patriota, dodješ kod mene sa punim ustima srpstva (izvini srBstva), a ja da idem da ti branim kuću. More... Proteran je pošten svet, a vi patriJote ste pobegli sa komšijskom stolarijom i veš mašinama.
Isto i svi one tvoje kolege patriote što im puna usta srpstva, lamentiraju nad praznom Srbijom, a svi odreda pobegli iz svojih sela i nabili se u Titove stanove po Beogradu i Novom Sadu. Dodaj tome i novoprobudjene Srbe (sve bivši Jugosloveni-pogledaj popise) iz Bosne, najpatriotskije od svih Srba u vasioni i najpravoslavnije od svih pravoslavnih, koji bi da umru za Republiku Srpsku..... iz Novog Sada.
Autonomiju nam nisi ti dao, patriJoto, već smo je sami zaradili krvlju i tako što smo ostali Srbi u Austrougarskom carstvu i 1848 je proglasili u Sremskim Karlovcima, a Hazburzi su to i priznali pod imenom Srpska Vojvodina i Tamiški Banat. 1918 smo sami izglasali u Novom Sadu ujedinjenje sa Srbijom.
I na kraju, Djole je bio Ambasador dobre volje UN, tako da to lokalac ti baš i ne prolazi.

Douglas Bader

pre 3 godine

Nije se Balasevic gadio svega sto je srpsko, gadio se anticivilizacije u Srba (kao i kod bilo kog drugog naroda). Svoju je komentarisao, tudje je ostavio drugima da komentarisu. On je jedan od najsvetlijih likova 90tih. A ako su vm se svidele 90te i mislite da imamo neke dobre tekovine iz njih...zaobidjite Balasevica. Sve veliki Srbin do Srbina, grebalo malter

Hmh

pre 3 godine

Danima se lozite na Balasevica oko njegove izjave u Zagrebu.
Da ne zelite mozda uvjerit sebe da mu je izjava lazna?
Svi znamo kad je neki narod dobio 1. rjecnik,kada velike knjizevnike,kada prezimena

ja

pre 3 godine

Lokalac, autonomaš, antidođoš, a ovamo je kao širio ideje jedinstva i tolerancije. Nikad nije shvatio da nijedan dođoš 90-tih, nije od dobra napustio zavičaj.
(Vlada, 4. mart 2021 08:46)

Niti su mnogi od tih "dodjosa" zeleli da se integrisu u drustvo. Ali mnogi od njih nemaju nista protiv toga sto je iz BGD stiglo naredjenje da ne smeju preci juzno Dunav. Komplikovana prica sa netolerantnim ljudima na obe strane.

DR

pre 3 godine

Upravo zato ga obozovaju svi normalni ljudi.
Od Varadara pa do Triglava.
Citav zivot se borio protiv nacionalizma i primitivizma.
Biti dobar covjek je najvrednija osobina.
A tu nema granica!

TnT

pre 3 godine

oni sto si izasli iz te jugoslavije su najvise voleli jugoslovenskog kantaautora
.zanimljivo
(kombat, 4. mart 2021 08:30)

Odlicna opservacija. Dokaz da niko nije apriori zeleo da ide iz Jugoslavije da smo bili normali vec niko nije zeleo sa nama ovakvi kakvi smo.

Covek je bio umetnik jedne zemlje koja u kojoj je rodjen u kojoj je ziveo i stvarao i koja je nestala, ali ce to zauvek biti jedan kulturni prostor. Svidelo se nekome ili ne. A ovi nekulturin imaju svoje banana drzavice da sa bave mitovima, magalomanijom, mrznjom, otkrivanjem "istorije" i zaverama. Nemoj da brines u vecini ste. Ogromnoj.

balsa crnogorski novi sad

pre 3 godine

Osećanje je uzajamno, samo ste vi iz nekog razloga ti koji emigrirate u Vojvodinu gde znate da niste baš voljeni.
(Nemanja, 04. mart 2021 11:07)

voljeni il ne mi smo se infiltrirali dobro u NS..za razliku od vas koji nas samo gledate i zavidite.Tu je i nasa dijaspora u Vrbasu Lovencu Kuli koja upotpunjuje sliku cjelosti i kompaktnosti.
ti se krijes iza jugoslovenstva i slicnih balasevicu.ja ponosito isticem crnogorsko porijeklo i pripadnost srpskom narodu.

bane

pre 3 godine

Dešavanje u Rusiji, na jednom projektu... Sedim tako u restoranu (nije šala), sa Bošnjakom i Hrvatom, mrljavimo neku picu, dva mnogo dobra lika. Zove žena na telefon da vidi šta radim. Ja joj kažem, naglas u slušalicu, ali i da ova dvojica čuju, ček da čuješ vic, sede Srbin, Bosanac i Hrvat, i ne mogu da pojedu jednu picu. Ovi umreše od smeha. Šta ću, rekoh, po nacionalnosti sam Balaševićevac, mnogo mi lepo da sedim s vama. Obojica potvrdiše.

33 33

pre 3 godine

Balaševiću i planeta bila mala a vi bi da ga svrstate isključivo u jednu državu ,jedan narod.

Balašević je bio Srbin,pevao o svojoj Krsnoj slavi kada je to trebalo...

Lala iz Banata

pre 3 godine

svi smo to znali a najvise region...
srpstvo mu je bilo..mrsko
a i on nama srbima i pogotovo crnogorcima..i cijeloj republici srpskoj..pogotovo banjaluci na palama zvorniku trebinju
(fran zagreb, 04. mart 2021 10:48)

Evo, nabroja ti najveće jugoslovene i komuniste u bivšoj nam državi. Za vreme Tita čupali brade popovima, a sada im treba tri ruke kada se krste. Sve velike patriote, u ratu najviše vole da se bore šleperom protiv tudjih vrata, prozora, televizora, veš mašina... Srpstvo im je najskuplje, celih 20€.
Ne vole Djoleta zato što ih je odmah provalio i nije se libio da im to kaže u lice.

Ilija

pre 3 godine

Molim se za spas duše onog Đorđa koji je, u teškim godinama, unosio smisao i vedrinu u svakodnevicu mnogih generacija", rekao je patrijarh.

Ljubav o kojoj je neumorno pevao, bila je sam sadržaj njegovog života, posvećenog supruzi Oliveri i njihovoj deci.

"I zbog te ljubavi, i zbog ove vedrine i smisla koji se nežno krio svuda po njegovim stihovima, ali i zbog ličnih susreta u kojima sam upoznao i javnosti nevidljive dimenzije njegove ličnosti, ja izražavam iskreno saučešće porodici Đorđa Balaševića. Molitvama uzvraćam na tu neograničenu količinu ljubavi, za sve lepo, blago i pitomo, poput bačke ravnice našeg Đoleta", reče patrijarh Porfirije u svom (skoro prvom) javnom obraćanju.

E al' nama ne treba ljubav. MRŽNJA je ono što nas hrani.

Mister X

pre 3 godine

Za sve ove JugoslAvene u komentarima, ekskluzivna i do. Srbija je stvorila Jugoslaviju, jedina je uz Crnu Goru državotvorna država na ovim prostorima i svi smo ponosni na to. Se

Chisho

pre 3 godine

Pa neka te onda zale Jugosloveni.
Koja je to patetika bila na njegovim koncertima sirim regiona... I od strane ovog kviska i od njegove publike. Ta publika je bila jugoslovenska ta dva sata na koncertu, a onda odmah kad izadju iz hale separatisti i srbomrzci koji su razj... li kvisku tu Jugoslaviju koju je do smrti "volio".
Volim i ja Jugoslaviju i rado je sd sjecam, ali sam ja za razliku od kviska shvatio da je ta Jugoslavija bila zajeb u koji smo samo mi Srbi ulozili i isto toliko i izgubili. To kviskovi sadasnji Jugosloveni su njenim raspadom dobili.

kaokakao

pre 3 godine

Ne znam odakle nam potreba da idealizujemo muzicare. Treba ih gledati kroz muziku i to je to. Ako mozemo da slusamo strane izvodjace i da volimo njihove pjesme, ne vidim koji je problem sto nam smeta ako se Balasevic ne izjasnjava kao srpski kantautor. On je zivio od muzike i veoma dobro je shvatao da ce sa tom jugoslovenskom nostalgijom uvijek imati pune dvorane u vecini bivse jugoslavije. Da se odredio kao srpski kantautor, ne bi bilo tako. Ono ko je stvarno bio i sta je mislio znaju samo njegovi najblizi, a takav slucaj je i kod vecine nas. Zivio je od muzike i sve je to soubiznis, on je toga bio itekako svjestan i uspjesan u tome. Volim njegove pjesme i to mi je dovoljno, kao sto volim i Olivera , kao sto volim i Riblju Corbu sa druge strane.

urke

pre 3 godine

mnogi mislili kao on, ali da "nisu imali mikrofon"

То и јесте трагедија Срба... Што су многи мислили као он...
(Јабучило, 4. mart 2021 09:23)
To i jeste tragedija Yugoslawie, što su mnogi mislili kao ti.

Da je srece Jugoslavija nikada ne bi postojala!

Shinbet

pre 3 godine

Najjaci su ovi sto govore kako im je blizi normalan Hrvat nego neki Srbin. Haha pa valjda se to podrazumijeva da je blizi neko normalan nego neko nenormalan. Samo, u Hrvatskoj je vaskrslo ustastvo 90ih. Nas narod se sukobio sa tom povampirenom ideologijom. I likovi poput Balasevica u fazonu : kad se raspada Jugoslavija neka se raspada po AVNOJ granicama, i uporno stajali na stranu neprijatelja. A sve neki Jugosloveni. Ne zna se ko je ludji na kraju dal jugosloveni dal AVNOJ ustase

ime

pre 3 godine

Kao covek- ja sam stanovnik sveta, kao Aurelije- ja sam Rimljanin.
Marko Aurelije

Komunizam nas je unistio. Tito je rekao Mestrovicu, prepricava njegov sin, da 50 godina od njegove smrti necemo znati ko smo. A za 100 cemo nestati.

To je to.

Zoro

pre 3 godine

Nisam nešto video da mrzi srbe, očigledno je da je čovek mislio na vlast ili ljude koji je predstavljaju od kojih se svima normalnim ljudima smučilo. To što je pokušao da se deklariše kao jugosloven je njegova privatna stvar, verovatno mu je bilo lepo u bivšoj zemlji. Lično je ne pamtim po mnogo lepim stvarima ali ako nismo mogli zajedno postoji i civilizovan način za rastanak a ne kao u doba srednjeg veka. Pozdrav svim dobrim ljudima ma gde bili!

Netijak

pre 3 godine

Jugoslavija se nije ni raspala. Pogledajte samo omjer vijesti iz Srbije i regije na b92, isto tako u drugin republikama. Ka da gledaš dnevnik u Jugi.

Srđan

pre 3 godine

Mi živimo u parčetu Jugoslavije koje je ostalo kada se sve odvojilo i osamostalilo - nije ni čudo šti smo toliko izfrustrirani... Samo tuđe greške vidimo - puno smo zatucani zato konstantno nazadujemo... Na žalost!

Nemanja

pre 3 godine

svi smo to znali a najvise region...
srpstvo mu je bilo..mrsko
a i on nama srbima i pogotovo crnogorcima..i cijeloj republici srpskoj..pogotovo banjaluci na palama zvorniku trebinju
(fran zagreb, 4. mart 2021 10:48)

Osećanje je uzajamno, samo ste vi iz nekog razloga ti koji emigrirate u Vojvodinu gde znate da niste baš voljeni.

Qwerty308

pre 3 godine

Pa dobro ovo je istina, svaki Novosadjanin je Srbin a svaki Srbin je Jugosloven. Isto tako je i svaki Hrvat Jugosloven. Samo ima ljudi kojima ta prosta matematika ide malo teze.

UF

pre 3 godine

Lokalac, autonomaš, antidođoš, a ovamo je kao širio ideje jedinstva i tolerancije. Nikad nije shvatio da nijedan dođoš 90-tih, nije od dobra napustio zavičaj.
(Vlada, 4. mart 2021 08:46)

Tacno tako i jos da dodam da nas u bliskoj ili daljoj buducnosti jedino mozda moze spasiti taj dolazak dodjosa, jer su oni Srbi koji naseljavaju Srbiju, inace nas je sve manje, a nasa tolerancija i ostali narodi i narodnosti samo gledaju kako ce da nas pojedu, pa ako ne zelimo da se Srbija uskoro svede samo na Beograd, hvala im sto su dosli svakako, i pord njihove muke!!!

Evil Dead

pre 3 godine

Divan textopisac, ali los covek i sitna dusa. Pevao o Titu, pa pljuvao i njega i JNA. Pljuvao je javno i drzavnu vlast kada smo branili Srbe na svim ratom zahvacenim teritorijama. Bili smo mu krivi i sto je rat poceo. Prvi je otisao u Hr i kudio svoje. Da si samo pisao bio bi najveci. Da si na to i pevao, ne bi to bilo lose. Mada ti si se i politikom bavio i pocepao sve ono dobro i najbolje. Sam si kriv Djole. Nisi talenat za politiku ni malo. Cak katastrofalan. To je bacilo senku na tvoje lepe textove.

boki

pre 3 godine

Da Djordje Balasevic jeste legenda ali manite me Jugoslavije,svi ostali su cuvali svoju naciju samo mi Srbi zapeli za Jugoslaviju,gde je sada neki Slovenac,Hrvat,Musliman koji kaze da je Jugosloven,to je izmisnjen narod,kralj Aleksandar je za sve kriv a posle naravno i komunisti,Jugosloven je nesto najgore sto se desilo u Srbiji posle I sv.rata!

Danilo

pre 3 godine

Svi normalni umetnici, kao i sportisti, jer govore "istim jezikom", ostali su iznad podela započetih razbijanjem Jugoslavije sa epilogom da se formiralo 6 političko-novobogataških oligarhija sa 95% ljudi koji žive gore i nesigurnije nego ranije,a nasedaju na nacionalističke platforme onih 5% koji na tome čuvaju vlast i privilegije. Ovamo, na drugoj strani, mladi ljudi koji ne smeju ni porodicu da stvaraju, jer ne znaju šta ih čeka. To je poruka Balaševića.

U sta smo se pretvorili

pre 3 godine

Prosto me bude sramota sto sam Srbin kad procitam komentare pojedinih.
Sreca pa ste u manjini, mozete milion puta da lupate botovske pluseve na svoju mrznju.

xxxx

pre 3 godine

Sad bi u stilu svojatanja Andrića Hrvati mogli reći da je Balašević Hrvat.
(ludi splico, 4. mart 2021 09:45
Samo sto se sam Andric deklarisao kao Srbin, a Balasevic kao Jugosloven

Nenad, Skopje

pre 3 godine

Zato vise postujem Olivera Dragojevica, koji nije voleo Srbe, ali je bio principijelan u tome, nego Balasevic zbog toga sto se stideo svog srpstva, prikazujuci to kao kosmopolitizam. Nisam srpski nego sam jugoslovenski kantautor, govorim srpski, koji je hrvatski sa govornom manom... Svaka cast na pesmama, ali sto reko Bora Chorba: dobar pevac, los chovek.

Nebojsa

pre 3 godine

Nije problem biti Jugosloven kao na primer Zdravko Colic on moze svuda odrzati koncert niko ga nece pljuvati. Balasevic nije Jugosloven on je pre svega anti-Srbin. Njemu smo mi krivi za sve a svi ostali su super. U Banjaluci nece da pravi koncert jer fali deo publike onaj koji je proteran a u Sarajevu i Zagrebu, Zadru i mnogim drugim mestima gde su Srbi proterani to nije problem. Najmanje je nastupao u Vojvodini mnogo vise u Bosni, Sloveniji, Hrvatskoj tako da je on njihova legenda nasa nije.

vld

pre 3 godine

Djole je legenda koja se retko radja al svi ti genijalci po pravilu su imali odstupajuce stavove u odnosu na vecinu njegovih sunarodnika. Zbog toga je stvorio podelu u svom narodu na one koji ga vole i one koji ga slusaju i postuju al bas nesto ne vole zbog nekih stavova. Ja mogu da razumem da ne voliš dodjoše pogotovo one koji drasticno odstupaju od svakodnevnice i mentaliteta tvog kraja. To je normalno svuda u svetu, al da odes da pevas onima koji su doprineli svemu tome i pri tom toliko se 'slizes' snjima da izjavis kako ustvari pricas njihov iskvareni jezik e to moj zeludac ne moze da svari.

joja

pre 3 godine

Bio je pravi simbol Novog Sada: pompezna i principijelna beskičmenost.

E sad - kako se na neiskvarenom hrvatskom kaže "pompezna i principijelna beskičmenost"?

Zoki

pre 3 godine

Bio je veliki umetnik ali imam utisak da se gadio svega sto je srpsko. Jugoslavija , Vojvodina, Austrougarska, Hrvatska, Istra, Sarajevo to je voleo. Treba biti pošten pa priznati. Ja volim ono čega se gadio, i njegove pesme, a ne volim ono što je on voleo sem Vojvodine.

nekad bilo a nekad se snilo

pre 3 godine

on je uvjek i govorio da je jugosloven koji prica maternjim hrvatskim jezikom....svako sa tim uvjerenjima se zalagao da vojvodina bude hrvatska...umro je neostvarene zelje ali ima srba koji ce krenuti njegovim stopama

Rakas

pre 3 godine

Bio i ostao kosmopolita, covek koji je voleo sve narode bivse nam drzave a i svi ti narodi su voleli njega !
(Jugoslovenska legenda, 04. mart 2021 09:01)
Kosmopolita voli i svoj.

Marko

pre 3 godine

Jugosloven ciji maternji jezik je bio hrvatski ali je jadan morao da govori srpskim, tj. kako je sam rekao, "iskvarenom verzijom hrvatskog jezika".

Muškarac40

pre 3 godine

Djordje Balasevic dobar pjevac, prije svega kantautor, medjutim Jugoslavija je bila vjestacka tvorevina osnovana u Brozovom Jajcu. Koliko god bila lijepa bivsa drzava, na kraju se krvlju raspala sa velikim brojem zrtava.
(dragoljub abramovic, 04. mart 2021 08:43)

Jugoslaviju nije osnovao Broz u Jajcu, već Karađorđević u Beogradu. A, sa njegovom smrću, umrla je i ideja o integralnom jugoslovenstvu.

milan

pre 3 godine

Čovek je poslednjih godina češće pravio koncerte u bivšim republikama nego u Srbiji. Malo se uvlačio njima a i generalno mislim da je nije voleo bas mnogo sto je pola srbin. Narocito nije podnosio srbe iz BiH. Na njegovu žalost deca su mu više od pola srbi. Ne mozes pobeći od sudbine... Jos mu sin i veliki pravoslavni vernik.

Nemanja

pre 3 godine

нисам немац, ја сам источни немац
(непостојећа земља, 4. mart 2021 08:11)

Samo u toj analogiji Nemačka i dalje postoji, ovde su u pitanju dve nepostojeće zemlje.

stranger

pre 3 godine

Jednog naseg u Nemackoj pita Nemac sta je po nacionalnosti. Kaze on “Jugosloven”. Nemac kaze “Znaci Srbin”. Otkud ti to, pita ga ovaj? “Da si Hrvat ti bi to rekao”- odgovori mu Nemac.

Lala

pre 3 godine

On je u prvom redu bio vojvodjanski i novosadski kantautor, a to sto je iz mesovitog srpsko-madjarsko-nemackog braka, srbin po nacionalnosti, voleo je jugu to je druga stvar. Da nema Vojvodine ne bi bilo ni Đoletovih pesama, a ziveo je u Novom Sadu

Bojan

pre 3 godine

То знамо. Има још доста Југословена. Али само међу Србима.
(СОССД.ГИХСБпмг.амин, 4. mart 2021 09:32)

Jugoslovena ima isključivo među Jugoslovenima.

Ostin A

pre 3 godine

Balašević je živeo 38 godina u SFR Jugoslaviji. Živeo je 14 godina u SR Jugoslaviji, Živeo je 1 godinu u Zajednici država Srbija i Crna Gora i 14 godina u Srbiji.

Balavci od 20,30 godina u komentarima mu sad zameraju što je najbolje i najlepše godine svačijeg života proveo u državi koja više ne postoji.

GameOver

pre 3 godine

Bezveze, i ja se kao mnogi nisam slagao sa politikom koja se vodila 90ih i sa ovom danasnjom naravno, ali to ne menja činjenicu da sam Srbin.

fran zagreb

pre 3 godine

svi smo to znali a najvise region...
srpstvo mu je bilo..mrsko
a i on nama srbima i pogotovo crnogorcima..i cijeloj republici srpskoj..pogotovo banjaluci na palama zvorniku trebinju

Z

pre 3 godine

mnogi mislili kao on, ali da "nisu imali mikrofon"

То и јесте трагедија Срба... Што су многи мислили као он...
(Јабучило, 4. mart 2021 09:23)
To i jeste tragedija Yugoslawie, što su mnogi mislili kao ti.

О покојницима све најбоље

pre 3 godine

Нисам га никада волео, ваљда зато што је мушко,а и ја сам мушко. Него, његове изјаве су често биле провокативне, ласцивне, иритантне, али увек све може да се тумачи на најгори или најбољи начин. Средина је ипак златна. Балашевић јесте био југословенски кантаутор, чак и када Југославије више није било. Југословенства су се гнушали и одрицали га се они који су Југославију и растурили - десничари, прикривени фашисти и остали који су желели сопствене републичице по сваку цену. И добили су их по сваку цену. Е сад шта су добили - то се већ види. Него, Балашевић ће остати упамћен као југословенски аутор, а они који Југославију тумаче као великосрпску хегемонију, то је већ за лечење, а не за дискусију.

Јабучило

pre 3 godine

mnogi mislili kao on, ali da "nisu imali mikrofon"

То и јесте трагедија Срба... Што су многи мислили као он...

Marshall

pre 3 godine

On nije priznavao nacije, nego da li je neko covek ili nije. To nije politika vec zdrav razum.
(zoran, 4. mart 2021 08:11)

Ako nije priznavao nacije, zasto je pred Hrvatima rekao da prica iskvarenu verziju hrvatskog jezika, srpski, i smejao se sa svima njima. Zasto kada zna sta to moze da prozrokuje? Uvukao im se pod kozu tom izjavom, sto mu je i bio cilj. Zasto mu je hrvatski bio maternji? Zato je rekao da je problem sto prica srpski? Nemojte da ste naivni, znao je on tacno sta radi. Ne kapiram samo kako kod te price postoje odgovori a kada Rita Ora i ostale podrze Kosovo kao republiku onda ne treba da slusamo vise njihovu muziku. Ja volim Balaseviceve pesme, da se razumemo, ali to sto se sa Hrvatima smejao podrugljivo srpskom jeziku mi je teska sramota za jednog Srbina.

charlie

pre 3 godine

Pa normalan čovek. Jel’ meni treba da je ( bio ) bliži Arkan i ovaj Belivuk nego normalan Hrvat, Slovenac, Nemac itd. Pa ne treba. Uvek i zauvek na prvom mestu ljudskost.

Драганче

pre 3 godine

Замислите да је нпр. Оливер Драгојевић за живота рекао да је југословенски, а не хрватски извођач - у било ком контексту. Мислите да би добио онакав испраћај пре коју годину? У сваком Србину чучи Југословен и чека да посрља у своју пропаст.

Dusan

pre 3 godine

Đorđe Balašević je bio i svačiji ali i samo naš. Kada kažem samo naš, mislim na nas Novosađane. Mi smo ga viđali kako igra fudbal sa drugarima na Limanu, kako šeta sa decom po Dunavskom parku, kako vozi bajs po Keju...Ali ono što je mnogo važnije, on je ugradio čitavo svoje stvaralaštvo u identitet našeg grada. Bio je sasvim sigurno jedan od najznačajnih građana Novog Sada kroz čitavu njegovu istoriju. U poslednje vreme je pisao dečiju poeziju kao i J.J. Zmaj i nadam se da će porodica sakupiti te zapise i objaviti ih, kako bi jednoga dana zauzeli mesto u čitankama naših prvačića. Mogu samo da zamislim koliko su predivni ti stihovi i koliko će obogatiti njihove dečije mašte. Nadam se da će Grad umeti da mu se oduži.

Dr Batkovski

pre 3 godine

obozavam ga i uticao je na sve nas. Ali neke stvari su suvisne od njega zbilja. Uporedite njegove stavove sa dinom merlinom. Bio je religiozni fanatik, pa radikalni nacionalista, pa umereni patriota a sad je proliberanli lgbt zagovornik. I kod balasa je slican trend. Malo je degutantno po meni toliko podredjivanje trendovima

Bane Banat

pre 3 godine

Za mene on nije ni jugoslovenski ni srpski pesnik. Balasevic je samo nas novosadski i vojvodjanski, postovan i voljen sirom sveta gde zive ljudi koji su ga raumeli.
(pipi, 4. mart 2021 08:08)
Upravo tako. Balašević je proizvod autentično vojvođanske kulture koju i neki drugi mogu da poštuju, mnogi, pogotovo brđani ne mogu ni da razumeju (kao ni mi njihovu), a neki i otvoreno mrze samo zato što postoji takva koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni mađarska i ne uklapa se ni u jednu tradicionalno nacionalističku fijoku.

Nas Vojvođane najbolje razumeju Jugosloveni koji su sada i sami postali apatridi, gde god da su. Objektivno, Vojvođani su i u Jugoslavijama bili apatridi, samo je okupacija bila blaža pa je Vojvođanima i jugoslovenstvo bilo prihvatljivije. Ali svi mi Vojvođani smo bili kao i naši vojvođanski Romi koji iz svojih kuća nisu mrdnuli, a putovali su kao nomadi kroz države koje su nam drugi pravili.

Monika Seleš, Đorđe Balašević i ovaj Bane koji ovo piše pripadaju jednoj istoj kulturi, istoj naciji. To što se različito prezivamo nama nije važno, bolje se razumemo nego sa nekima sličnih prezimena. Nije ta nacionalnost ni bolja ni gora drugih nacija, samo je naša. Ne zovite nas "Srbima, Hrvatima, Mađarima...". To što vi ne znate šta smo, to je vaš problem. Mi znamo šta smo.

Mr Majestyk

pre 3 godine

Као музичар генијалан, као човек промашен случај (pera, 4. mart 2021 08:03)

Naprotiv. Sjajan čovek (mada malo osobenjak), odličan pesnik, i sasvim prosečan muzičar. Možda čak i ispodprosečan muzičar, ali - dovoljno dobar.

jasenovac mu je bas bio kul

pre 3 godine

Istoricar bez znanja i pesnik bez korena.

Odakle su dolazile pare, tu je sejao ljubav.Jugonostalgicar kojem su za sve bili krivi Srbi.Video je ono sto je hteo da vidi.

perakg

pre 3 godine

kad u naslovu teksta vidim da se radi o ceci, jeci...
ne otvaram ga i ne daj bože da ostavim komentar.

pa molim sve vas (zneate koji ste) da ostavite Doleta
na miru a svoje frustracije lečite na drugom mestu!

razlike između nas koji ga razumemo i vas su
nepomirljive, tako da džaba tupite o srpstvu
i ostalim patriotizmima!

upravo zbog vas i vaših mentalnih ortaka iz HR i BiH
sam jugosloven na kvadrat

Jugosloven

pre 3 godine

Od svih onih koji su u Jugoslaviji postali to što jesu, samo se loši ljudi nje stide. A mrze je oni koji su vaspitani da je mrze, ali to ke već druga, teža priča.

Bucki

pre 3 godine

Mi da bi prihvatili liberalan način života, treba prvo da isteramo svu nepravdu što smo preživeli i doživeli zadnjih par stotina godina, ovako samo možemo da guramo pod tapetu a osećaj nepravde će i dalje da tinja što nosi sa sobom ogorčenost, koji pojedini opet koriste za svoje neke ciljeve koji bacaju neki drugi pogled na nas kao narod.

Метафора

pre 3 godine

Док су хрватске мајке рађале Хрвате, српске мајке су рађале Југословене.

Milojko Prc

pre 3 godine

Ex Yu nostalgičarska patetika je ovih dana učinila da je najveći Balaševićev kvalitet bio što je Jugosloven.
Ima mnogo Jugoslovena, a njegovo delo je jedistveno.
Kad bi neko mogao da obriše sve njegove izjave, odnos prema njegovom stvaralaštvu bi bio mnogo bolji. Isto i sa ovom izjavom- lupetanje, koje treba zaboraviti. To je kao da je rekao da je Evropski stvaralac. 75% stvaralaštva je proveo nakon što je ideja jugoslovenstva doživela svoj sramotan i krvav kraj! Kraj! Sviđalo se nekome, ili ne.
On je bio stvaralac koji potiče iz multikulturalne sredine, i njegovo "jugoslovenstvo" više doživljavam kao usko lokalnu, novosadsku stvar. Nije sramota biti novosadski umetnik (mada mi se malo s*ere i od njihovog malograđanskog elitizma i kompleksa više vrednosti).

Јабучило

pre 3 godine

нисам немац, ја сам источни немац
(непостојећа земља, 04. mart 2021 08:11)

Србин? Лужички?

Negativni

pre 3 godine

Kada su ga pitali koliko je bilo teško održati političku iskrenost u karijeri, Balašević je rekao da je u jednom trenutku čak bilo i opasno i komplikovano za njegovu porodicu.
"Zadnjih godina nisam ništa govorio, ali ne zato što se bojim nego jer se sada već malo gadim"


Legenda!
(Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu, 04. mart 2021 08:08) Djole jeste legenda meni samo nije jasno zasto se pustaju komentari osoba koje koriste botove za pluseve?

Pufta

pre 3 godine

To su sve mali ljudi, Srbija ih izbacila da budu neko i nešto u toj Jugoslaviji, a onda sve zaboravili... Balašević, Oliver Dragojević, Rade Šerbedzija, Milan Štrljić... i mnogi drugi...ostale bivše republike su bile obična rupčaga za svet glume, muzike...

Srb

pre 3 godine

Ako pljujes po Srbiji pljujes i po Jugoslaviji. Jer su Srbi ti koji su stvorili jugoslaviju u I. ratu.
Za sve jugoslovne. Naucite istoriju bar malo.

Nko

pre 3 godine

O pravim srbima su pisali francuzi, amerikanci i cotav ?. Viorila se nasa zastava na vrhu bele kuce. To su srbi, cestiti i hrabri ljudi. Ponosan sam na nase poreklo i korjene. Srbi nisu oni koji ubijaju iz osvete niti muce ljude. O tome je i Gete pisao.
A svako ko je srbin i gadi se tog. Ne zameritr samo ne zna malo bolje istroju svog naroda.

Blaster

pre 3 godine

Uvek je gledao lepo svima da se uvuče. Jednostavno je za sebe i svoju porodicu radio. Bio je odličan u svom poslu zabavljača širokih narodnih masa. Patetičan i površan baš kako narod vole. Međutim govoriti za njega da je muzičar i pisac svetskog renomea je smešno.

dragoljub abramovic

pre 3 godine

Djordje Balasevic dobar pjevac, prije svega kantautor, medjutim Jugoslavija je bila vjestacka tvorevina osnovana u Brozovom Jajcu. Koliko god bila lijepa bivsa drzava, na kraju se krvlju raspala sa velikim brojem zrtava.

Rust

pre 3 godine

Čovek je 1991. godine spevao pesmu protiv Slovenaca "Laku noć Janezi" koja počinje stihovima:

Laku noć braćo Janezi
Shvatam vas, sve su to geni
Mame vas habsburški kavezi
Neko je rođen da šeni.

Par godina kasnije, uzeo je slovenačko drzavljanstvo.

Buzdovan

pre 3 godine

Balaševic i jos neki...su čist dokaz da je Srbija najvise izgubila u toj jugoslaviji,dok su po drugim drzavama stvarali nacije od Srba su pravili jugoslovene.

e zato smo tu gde jesmo.

Godina osam

pre 3 godine

Jasno je da je Djole jugoslovenski kantautor, jedino mi nije jasno zašto ne moze biti u isto vreme i srspki? Može li neko biti srpski fudbaler a istovremeno i Evropski? Svetski?
Djole je oduvek želeo da bude van nacionalnih okvira ali na pogrešan način. Ne postaje se svetski čovek negacijom onoga što jesi, nego nadgradnjom onoga što jesi.

Armata

pre 3 godine

Titoistički a ne jugoslovenski kantautor, svi ti koji su pristali da snime pesme koje veličaju Broza su kasnije gurani da postanu zvezde. Naročito je nakon smene Rankovića i pred izmene Ustava kojima su se od Srbije otimali Kosovo i Vojvodina bilo bitno naći Srbe koji će da kroz pesmu veličaju kult velikog vođe.

Nko

pre 3 godine

O pravim srbima su pisali francuzi, amerikanci i cotav ?. Viorila se nasa zastava na vrhu bele kuce. To su srbi, cestiti i hrabri ljudi. Ponosan sam na nase poreklo i korjene. Srbi nisu oni koji ubijaju iz osvete niti muce ljude. O tome je i Gete pisao.
A svako ko je srbin i gadi se tog. Ne zameritr samo ne zna malo bolje istroju svog naroda.

Jovan

pre 3 godine

Ne može biti jugoslovenski jer Jugoslavija ne postoji, uz dužno poštovanje ovo je bilo klasičo ulizivanje publici iz te države koja ne postoji.

Shinbet

pre 3 godine

Ono sto je zajednicko svim Jugoslovenima, a njih samo jos ima u Srbiji, a cesto mislim da ih je jedino i bilo u Srbiji, je to da su jako podrzavali secesionizam kod svih ostalih republika, i dalje podrzavaju, a danas bi nekako da mogu preimenovali Srbiju u Jugoslaviju. Ali samo ovu AVNOJ Srbiju. Zale za nekom bivsom drzavom a u isto vrijeme su odusevljeni nacionalizmima onih koji su je napustili. Cudna fela i cudan nacin razmisljanja.

Vlada

pre 3 godine

Lokalac, autonomaš, antidođoš, a ovamo je kao širio ideje jedinstva i tolerancije. Nikad nije shvatio da nijedan dođoš 90-tih, nije od dobra napustio zavičaj.

Ivan

pre 3 godine

Svi smo mi pre svega južni Sloveni pa tek onda Srbi, Hrvati i ostali. Religije su nas podelile i posvadjale, Abrahamske. Zaboravili smo na tradiciju, običaje, jezik, pismo, mitologiju starih Slovena, naših predaka, i danas imamo to što imamo, mržnju, podele, svadje, koljemo se i ubijamo, a oni koji su nas podelili vladaju nad svima nama. Oni se nisu odrekli ni jezika, ni pisma, tradicije, ni svoje mitologije, mislite o tome.

Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu

pre 3 godine

Kada su ga pitali koliko je bilo teško održati političku iskrenost u karijeri, Balašević je rekao da je u jednom trenutku čak bilo i opasno i komplikovano za njegovu porodicu.
"Zadnjih godina nisam ništa govorio, ali ne zato što se bojim nego jer se sada već malo gadim"


Legenda!

Bojan

pre 3 godine

Uz duzno postovanje pun mi je kofer svih ovakvih kome je Srbija za sve kriva, pa i za raspad njihove drage Jugoslavije. Da nije bilo Srba i Srbije ne bi bilo ni jedne od bivsih clanica Jugoslavije. Krvarili smo za sve redom i na kraju nam svako zabio po noz u ledje.

Koki

pre 3 godine

Predlažem da mu se u glavnom gradu Jugoslavije dodeli ulica ili trg i podigne spomenik.
Takođe, da jedan avion ili brod jugoslovenski ponese njegovo ime, kao i da se glavna muzička nagrada na Jugoslovenskom festivalu zabavne muzike nazove po njemu!

empty straw

pre 3 godine

Da je bio "srpski" kantautor ne bi bio omiljen u Jugoslaviji kao što je bio. To dovoljno govori o prirodi Jugoslavije. Što se njega tiče bio je vanserijski, bez obzira na nacionalno osećanje. Te mu stoga pokoj duši.

Neupucen

pre 3 godine

Ako se na ovim prostorima toliko volela Jugoslavija, sto smo se raskantali? Da se iza ovih izliva jugoslovenstva zapravo ne krije antisrpstvo?

zoran

pre 3 godine

Da se ne bi neke izjave izvlacile iz konteksta i da ovo ne zvuci kao neka politicka izjava trebalo bi gledati vise njegovih intervjuua i pratiti sta je radio. On nije rekao ni da je Jugoslavija trebalo da se raspadne, niti da nije, ali je rekao da kada su se vec narodi odlucili, onda je to trebalo bez krvi. Njegove granice su bile tamo gde su ga voleli, a to su granice bivse Jugoslavije. Smatrao je uvek da su mu blizi Hrvati, Makedonci, Bosanci...koji su normalni, koji nisu za mrznju...njegova publika, nego neki Srbin koji zagovara sve suprotno. On nije priznavao nacije, nego da li je neko covek ili nije. To nije politika vec zdrav razum.

Milan

pre 3 godine

Realno i jeste. Covek je veliku vecinu svojih pesama napisao u Jugoslaviji, drzo koncerte po njoj i zaradjivao novac, dobar novac od publike iste te zemlje.
I na kraju da kaze, ja sam srpski kantautor, a vama sam maznuo lovu na foru...to nije ljudski a ni srpski! Mozda bi to neki drugi uradio, ali pravi srbi imaju srce sa puno vrata, i mesta za sve.

pipi

pre 3 godine

Za mene on nije ni jugoslovenski ni srpski pesnik. Balasevic je samo nas novosadski i vojvodjanski, postovan i voljen sirom sveta gde zive ljudi koji su ga raumeli.

DjB

pre 3 godine

Vidim mnogi osuduju Balasevica koji je napisao „Samo da rata ne bude“ i „Regrutsku“. Samo te 2 pesme su dovoljne da nas zaduzi do kraja nasih malih zivota. On je bi borac za nas, male ljude, za razum, za mir. Treba li vise.

Neko ce se zapitati zasto je on najvise kritikovao svoje. Zasto druga strana nema takvim Balasevica. A ja cu reci da i druga strana ima svoje Balasevice. Samo ih treba cuti. Samo ih treba naci. I Hrvatska I Bosna imaju svoje disidente.

A ono sto se desavalo unazad nekoliko dana je fenomen bez presedana. Sarajlije u sred Sarajeva pevaju pesmu srpskih nacionalnih emocija „Ne lomite mi bagrenje“. Pa to ni najveci lunetik ne bi mogao pretpostavi da ce se ikada desiti.

Hvala ti veliki covece za sve tvoje pokusaje pomirenja. Ja ne zelim da mrzim ja zelim da zivim i da volim sve dobre ljude ovog sveta makar neki od njih bili i Bosanci i Hrvati. Sve dok su i oni ljudi. A ima ih takvim mnogo. Samo se nevide od mraka I strela zla kojima su zatrpani.

ja

pre 3 godine

Pa, objektivno, jeste u pravu, jer je sve svoje albume izdao u doba neke od Jugoslavija. Otkako je Srbija nezavisna država (2006), nije izdao nijednu pesmu...

Milos Radunkovic

pre 3 godine

Pročitao sam puno komentara posle njegove smrti. Ljude, ove naše, najviše interesuje da li je bio "izdajnik"? Oni koji tako misle, nalaze za To "dokaze", oni drugi sve suprotno tome. Pa gde je onda istina? Po nekoj logici stvari trebalo bi da bude nešto što sadrži od svega po malo, ali da li je To tako u ovom slučaju? Moje skromno mišljenje je da je bio veoma talentovan tekstopisac, i da su svi na prostoru bivše Jugoslavije našli po nešto što ih je dirnulo i u čemu su uživali. Ono "drugo", što se ne tiče njega kao muzičara, trebalo bi ostaviti po strani barem za neko vreme. A vreme, vreme će dati najtačniji odgovor, kao i uvek.

Linea

pre 3 godine

Rudan vole u Srbiji ne vole u Hr,Natašu Kandić vole na Kosovu i Hr ne vole u Srbiji,Miru Furlan volimo u Srbiji u Hr omražena.To su ta posla.U svemu osnova mržnja.Da je ljubav svi bi voleli svakoga.

Куп је битан

pre 3 godine

Наравно. Зато је и певао "Рачунајте на нас" и "Пинки је видео Тита маршала".

zoran

pre 3 godine

Da se ne bi neke izjave izvlacile iz konteksta i da ovo ne zvuci kao neka politicka izjava trebalo bi gledati vise njegovih intervjuua i pratiti sta je radio. On nije rekao ni da je Jugoslavija trebalo da se raspadne, niti da nije, ali je rekao da kada su se vec narodi odlucili, onda je to trebalo bez krvi. Njegove granice su bile tamo gde su ga voleli, a to su granice bivse Jugoslavije. Smatrao je uvek da su mu blizi Hrvati, Makedonci, Bosanci...koji su normalni, koji nisu za mrznju...njegova publika, nego neki Srbin koji zagovara sve suprotno. On nije priznavao nacije, nego da li je neko covek ili nije. To nije politika vec zdrav razum.

Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu

pre 3 godine

Kada su ga pitali koliko je bilo teško održati političku iskrenost u karijeri, Balašević je rekao da je u jednom trenutku čak bilo i opasno i komplikovano za njegovu porodicu.
"Zadnjih godina nisam ništa govorio, ali ne zato što se bojim nego jer se sada već malo gadim"


Legenda!

stranger

pre 3 godine

Jednog naseg u Nemackoj pita Nemac sta je po nacionalnosti. Kaze on “Jugosloven”. Nemac kaze “Znaci Srbin”. Otkud ti to, pita ga ovaj? “Da si Hrvat ti bi to rekao”- odgovori mu Nemac.

Bojan

pre 3 godine

Uz duzno postovanje pun mi je kofer svih ovakvih kome je Srbija za sve kriva, pa i za raspad njihove drage Jugoslavije. Da nije bilo Srba i Srbije ne bi bilo ni jedne od bivsih clanica Jugoslavije. Krvarili smo za sve redom i na kraju nam svako zabio po noz u ledje.

Lala iz Banata

pre 3 godine

svi smo to znali a najvise region...
srpstvo mu je bilo..mrsko
a i on nama srbima i pogotovo crnogorcima..i cijeloj republici srpskoj..pogotovo banjaluci na palama zvorniku trebinju
(fran zagreb, 04. mart 2021 10:48)

Evo, nabroja ti najveće jugoslovene i komuniste u bivšoj nam državi. Za vreme Tita čupali brade popovima, a sada im treba tri ruke kada se krste. Sve velike patriote, u ratu najviše vole da se bore šleperom protiv tudjih vrata, prozora, televizora, veš mašina... Srpstvo im je najskuplje, celih 20€.
Ne vole Djoleta zato što ih je odmah provalio i nije se libio da im to kaže u lice.

Vlada

pre 3 godine

Lokalac, autonomaš, antidođoš, a ovamo je kao širio ideje jedinstva i tolerancije. Nikad nije shvatio da nijedan dođoš 90-tih, nije od dobra napustio zavičaj.

Nenad, Skopje

pre 3 godine

Zato vise postujem Olivera Dragojevica, koji nije voleo Srbe, ali je bio principijelan u tome, nego Balasevic zbog toga sto se stideo svog srpstva, prikazujuci to kao kosmopolitizam. Nisam srpski nego sam jugoslovenski kantautor, govorim srpski, koji je hrvatski sa govornom manom... Svaka cast na pesmama, ali sto reko Bora Chorba: dobar pevac, los chovek.

Buzdovan

pre 3 godine

Balaševic i jos neki...su čist dokaz da je Srbija najvise izgubila u toj jugoslaviji,dok su po drugim drzavama stvarali nacije od Srba su pravili jugoslovene.

e zato smo tu gde jesmo.

Chisho

pre 3 godine

Pa neka te onda zale Jugosloveni.
Koja je to patetika bila na njegovim koncertima sirim regiona... I od strane ovog kviska i od njegove publike. Ta publika je bila jugoslovenska ta dva sata na koncertu, a onda odmah kad izadju iz hale separatisti i srbomrzci koji su razj... li kvisku tu Jugoslaviju koju je do smrti "volio".
Volim i ja Jugoslaviju i rado je sd sjecam, ali sam ja za razliku od kviska shvatio da je ta Jugoslavija bila zajeb u koji smo samo mi Srbi ulozili i isto toliko i izgubili. To kviskovi sadasnji Jugosloveni su njenim raspadom dobili.

Zoki

pre 3 godine

Bio je veliki umetnik ali imam utisak da se gadio svega sto je srpsko. Jugoslavija , Vojvodina, Austrougarska, Hrvatska, Istra, Sarajevo to je voleo. Treba biti pošten pa priznati. Ja volim ono čega se gadio, i njegove pesme, a ne volim ono što je on voleo sem Vojvodine.

pipi

pre 3 godine

Za mene on nije ni jugoslovenski ni srpski pesnik. Balasevic je samo nas novosadski i vojvodjanski, postovan i voljen sirom sveta gde zive ljudi koji su ga raumeli.

UF

pre 3 godine

Lokalac, autonomaš, antidođoš, a ovamo je kao širio ideje jedinstva i tolerancije. Nikad nije shvatio da nijedan dođoš 90-tih, nije od dobra napustio zavičaj.
(Vlada, 4. mart 2021 08:46)

Tacno tako i jos da dodam da nas u bliskoj ili daljoj buducnosti jedino mozda moze spasiti taj dolazak dodjosa, jer su oni Srbi koji naseljavaju Srbiju, inace nas je sve manje, a nasa tolerancija i ostali narodi i narodnosti samo gledaju kako ce da nas pojedu, pa ako ne zelimo da se Srbija uskoro svede samo na Beograd, hvala im sto su dosli svakako, i pord njihove muke!!!

Ostin A

pre 3 godine

Balašević je živeo 38 godina u SFR Jugoslaviji. Živeo je 14 godina u SR Jugoslaviji, Živeo je 1 godinu u Zajednici država Srbija i Crna Gora i 14 godina u Srbiji.

Balavci od 20,30 godina u komentarima mu sad zameraju što je najbolje i najlepše godine svačijeg života proveo u državi koja više ne postoji.

xxxx

pre 3 godine

Sad bi u stilu svojatanja Andrića Hrvati mogli reći da je Balašević Hrvat.
(ludi splico, 4. mart 2021 09:45
Samo sto se sam Andric deklarisao kao Srbin, a Balasevic kao Jugosloven

Godina osam

pre 3 godine

Jasno je da je Djole jugoslovenski kantautor, jedino mi nije jasno zašto ne moze biti u isto vreme i srspki? Može li neko biti srpski fudbaler a istovremeno i Evropski? Svetski?
Djole je oduvek želeo da bude van nacionalnih okvira ali na pogrešan način. Ne postaje se svetski čovek negacijom onoga što jesi, nego nadgradnjom onoga što jesi.

Rakas

pre 3 godine

Bio i ostao kosmopolita, covek koji je voleo sve narode bivse nam drzave a i svi ti narodi su voleli njega !
(Jugoslovenska legenda, 04. mart 2021 09:01)
Kosmopolita voli i svoj.

Јабучило

pre 3 godine

mnogi mislili kao on, ali da "nisu imali mikrofon"

То и јесте трагедија Срба... Што су многи мислили као он...

Muškarac40

pre 3 godine

Djordje Balasevic dobar pjevac, prije svega kantautor, medjutim Jugoslavija je bila vjestacka tvorevina osnovana u Brozovom Jajcu. Koliko god bila lijepa bivsa drzava, na kraju se krvlju raspala sa velikim brojem zrtava.
(dragoljub abramovic, 04. mart 2021 08:43)

Jugoslaviju nije osnovao Broz u Jajcu, već Karađorđević u Beogradu. A, sa njegovom smrću, umrla je i ideja o integralnom jugoslovenstvu.

urke

pre 3 godine

mnogi mislili kao on, ali da "nisu imali mikrofon"

То и јесте трагедија Срба... Што су многи мислили као он...
(Јабучило, 4. mart 2021 09:23)
To i jeste tragedija Yugoslawie, što su mnogi mislili kao ti.

Da je srece Jugoslavija nikada ne bi postojala!

fran zagreb

pre 3 godine

svi smo to znali a najvise region...
srpstvo mu je bilo..mrsko
a i on nama srbima i pogotovo crnogorcima..i cijeloj republici srpskoj..pogotovo banjaluci na palama zvorniku trebinju

Куп је битан

pre 3 godine

Наравно. Зато је и певао "Рачунајте на нас" и "Пинки је видео Тита маршала".

joja

pre 3 godine

Bio je pravi simbol Novog Sada: pompezna i principijelna beskičmenost.

E sad - kako se na neiskvarenom hrvatskom kaže "pompezna i principijelna beskičmenost"?

Ilija

pre 3 godine

Molim se za spas duše onog Đorđa koji je, u teškim godinama, unosio smisao i vedrinu u svakodnevicu mnogih generacija", rekao je patrijarh.

Ljubav o kojoj je neumorno pevao, bila je sam sadržaj njegovog života, posvećenog supruzi Oliveri i njihovoj deci.

"I zbog te ljubavi, i zbog ove vedrine i smisla koji se nežno krio svuda po njegovim stihovima, ali i zbog ličnih susreta u kojima sam upoznao i javnosti nevidljive dimenzije njegove ličnosti, ja izražavam iskreno saučešće porodici Đorđa Balaševića. Molitvama uzvraćam na tu neograničenu količinu ljubavi, za sve lepo, blago i pitomo, poput bačke ravnice našeg Đoleta", reče patrijarh Porfirije u svom (skoro prvom) javnom obraćanju.

E al' nama ne treba ljubav. MRŽNJA je ono što nas hrani.

Lala

pre 3 godine

On je u prvom redu bio vojvodjanski i novosadski kantautor, a to sto je iz mesovitog srpsko-madjarsko-nemackog braka, srbin po nacionalnosti, voleo je jugu to je druga stvar. Da nema Vojvodine ne bi bilo ni Đoletovih pesama, a ziveo je u Novom Sadu

milan

pre 3 godine

Čovek je poslednjih godina češće pravio koncerte u bivšim republikama nego u Srbiji. Malo se uvlačio njima a i generalno mislim da je nije voleo bas mnogo sto je pola srbin. Narocito nije podnosio srbe iz BiH. Na njegovu žalost deca su mu više od pola srbi. Ne mozes pobeći od sudbine... Jos mu sin i veliki pravoslavni vernik.

U sta smo se pretvorili

pre 3 godine

Prosto me bude sramota sto sam Srbin kad procitam komentare pojedinih.
Sreca pa ste u manjini, mozete milion puta da lupate botovske pluseve na svoju mrznju.

Јабучило

pre 3 godine

нисам немац, ја сам источни немац
(непостојећа земља, 04. mart 2021 08:11)

Србин? Лужички?

Joca

pre 3 godine

Svaka cast na pesmama, ali sto reko Bora Chorba: dobar pevac, los chovek.
(Nenad, Skopje, 4. mart 2021 10:54)

Nasuprot Balaševiću, Bora Čorba je prava "ljudina" - rugao se "bečkim konjušarima" a sad kad je frka, pobegao u Sloveniju da ga leče bečki konjušari. Prvu ženu je doveo do samoubistva, i vucara se sa nekim klinkama koje mogu skoro unuke da mu budu. Devedesetih se odao sramnom šovinizmu, tumarao je godinama unaokolo pijan, neoprane kose u nekoj mladićevskoj uniformi...

Rust

pre 3 godine

Čovek je 1991. godine spevao pesmu protiv Slovenaca "Laku noć Janezi" koja počinje stihovima:

Laku noć braćo Janezi
Shvatam vas, sve su to geni
Mame vas habsburški kavezi
Neko je rođen da šeni.

Par godina kasnije, uzeo je slovenačko drzavljanstvo.

Marshall

pre 3 godine

On nije priznavao nacije, nego da li je neko covek ili nije. To nije politika vec zdrav razum.
(zoran, 4. mart 2021 08:11)

Ako nije priznavao nacije, zasto je pred Hrvatima rekao da prica iskvarenu verziju hrvatskog jezika, srpski, i smejao se sa svima njima. Zasto kada zna sta to moze da prozrokuje? Uvukao im se pod kozu tom izjavom, sto mu je i bio cilj. Zasto mu je hrvatski bio maternji? Zato je rekao da je problem sto prica srpski? Nemojte da ste naivni, znao je on tacno sta radi. Ne kapiram samo kako kod te price postoje odgovori a kada Rita Ora i ostale podrze Kosovo kao republiku onda ne treba da slusamo vise njihovu muziku. Ja volim Balaseviceve pesme, da se razumemo, ali to sto se sa Hrvatima smejao podrugljivo srpskom jeziku mi je teska sramota za jednog Srbina.

vld

pre 3 godine

Djole je legenda koja se retko radja al svi ti genijalci po pravilu su imali odstupajuce stavove u odnosu na vecinu njegovih sunarodnika. Zbog toga je stvorio podelu u svom narodu na one koji ga vole i one koji ga slusaju i postuju al bas nesto ne vole zbog nekih stavova. Ja mogu da razumem da ne voliš dodjoše pogotovo one koji drasticno odstupaju od svakodnevnice i mentaliteta tvog kraja. To je normalno svuda u svetu, al da odes da pevas onima koji su doprineli svemu tome i pri tom toliko se 'slizes' snjima da izjavis kako ustvari pricas njihov iskvareni jezik e to moj zeludac ne moze da svari.

GameOver

pre 3 godine

Bezveze, i ja se kao mnogi nisam slagao sa politikom koja se vodila 90ih i sa ovom danasnjom naravno, ali to ne menja činjenicu da sam Srbin.

Nbc

pre 3 godine

Stotinu komentara kako ga nismo razumjeli. Razumjeli smo mi njegove poteze jako dobro i zato ga pravi Srbi i nisu voljeli. Jer ni on nije volio nas. Znači da on nije bio kosmopolita. Kosmopolita je bio Tesla koji se ipak nije stidio svog porijekla.

Метафора

pre 3 godine

Док су хрватске мајке рађале Хрвате, српске мајке су рађале Југословене.

Srđan

pre 3 godine

Mi živimo u parčetu Jugoslavije koje je ostalo kada se sve odvojilo i osamostalilo - nije ni čudo šti smo toliko izfrustrirani... Samo tuđe greške vidimo - puno smo zatucani zato konstantno nazadujemo... Na žalost!

charlie

pre 3 godine

Pa normalan čovek. Jel’ meni treba da je ( bio ) bliži Arkan i ovaj Belivuk nego normalan Hrvat, Slovenac, Nemac itd. Pa ne treba. Uvek i zauvek na prvom mestu ljudskost.

Bane Banat

pre 3 godine

Za mene on nije ni jugoslovenski ni srpski pesnik. Balasevic je samo nas novosadski i vojvodjanski, postovan i voljen sirom sveta gde zive ljudi koji su ga raumeli.
(pipi, 4. mart 2021 08:08)
Upravo tako. Balašević je proizvod autentično vojvođanske kulture koju i neki drugi mogu da poštuju, mnogi, pogotovo brđani ne mogu ni da razumeju (kao ni mi njihovu), a neki i otvoreno mrze samo zato što postoji takva koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni mađarska i ne uklapa se ni u jednu tradicionalno nacionalističku fijoku.

Nas Vojvođane najbolje razumeju Jugosloveni koji su sada i sami postali apatridi, gde god da su. Objektivno, Vojvođani su i u Jugoslavijama bili apatridi, samo je okupacija bila blaža pa je Vojvođanima i jugoslovenstvo bilo prihvatljivije. Ali svi mi Vojvođani smo bili kao i naši vojvođanski Romi koji iz svojih kuća nisu mrdnuli, a putovali su kao nomadi kroz države koje su nam drugi pravili.

Monika Seleš, Đorđe Balašević i ovaj Bane koji ovo piše pripadaju jednoj istoj kulturi, istoj naciji. To što se različito prezivamo nama nije važno, bolje se razumemo nego sa nekima sličnih prezimena. Nije ta nacionalnost ni bolja ni gora drugih nacija, samo je naša. Ne zovite nas "Srbima, Hrvatima, Mađarima...". To što vi ne znate šta smo, to je vaš problem. Mi znamo šta smo.

Nemanja

pre 3 godine

svi smo to znali a najvise region...
srpstvo mu je bilo..mrsko
a i on nama srbima i pogotovo crnogorcima..i cijeloj republici srpskoj..pogotovo banjaluci na palama zvorniku trebinju
(fran zagreb, 4. mart 2021 10:48)

Osećanje je uzajamno, samo ste vi iz nekog razloga ti koji emigrirate u Vojvodinu gde znate da niste baš voljeni.

Qwerty308

pre 3 godine

Pa dobro ovo je istina, svaki Novosadjanin je Srbin a svaki Srbin je Jugosloven. Isto tako je i svaki Hrvat Jugosloven. Samo ima ljudi kojima ta prosta matematika ide malo teze.

jasenovac mu je bas bio kul

pre 3 godine

Istoricar bez znanja i pesnik bez korena.

Odakle su dolazile pare, tu je sejao ljubav.Jugonostalgicar kojem su za sve bili krivi Srbi.Video je ono sto je hteo da vidi.

Neupucen

pre 3 godine

Ako se na ovim prostorima toliko volela Jugoslavija, sto smo se raskantali? Da se iza ovih izliva jugoslovenstva zapravo ne krije antisrpstvo?

Srb

pre 3 godine

Ako pljujes po Srbiji pljujes i po Jugoslaviji. Jer su Srbi ti koji su stvorili jugoslaviju u I. ratu.
Za sve jugoslovne. Naucite istoriju bar malo.

Z

pre 3 godine

mnogi mislili kao on, ali da "nisu imali mikrofon"

То и јесте трагедија Срба... Што су многи мислили као он...
(Јабучило, 4. mart 2021 09:23)
To i jeste tragedija Yugoslawie, što su mnogi mislili kao ti.

Blaster

pre 3 godine

Uvek je gledao lepo svima da se uvuče. Jednostavno je za sebe i svoju porodicu radio. Bio je odličan u svom poslu zabavljača širokih narodnih masa. Patetičan i površan baš kako narod vole. Međutim govoriti za njega da je muzičar i pisac svetskog renomea je smešno.

Edgar

pre 3 godine

Najbolji su mi Vijvođani, inače pun naziv je Srpska Vojvodina, koji uvek imaju nešto protiv Srba sa one strane Dunava.
Vojvodina je naseljena Srbima iz Makedonije, Kosova i juga Srbije koji su pod Arsenijem Čarnojevićem došli na ove prostore i Krajišnicima koji su došli nakon WW-2 a sada kao nemaju ništa sa Srbijancima, prečanima, kao Vojvođanin je posebna nacija nikli iz tikve bez korena, a koren im vodi preko cele Srbije i Balkana.

Dusan

pre 3 godine

Đorđe Balašević je bio i svačiji ali i samo naš. Kada kažem samo naš, mislim na nas Novosađane. Mi smo ga viđali kako igra fudbal sa drugarima na Limanu, kako šeta sa decom po Dunavskom parku, kako vozi bajs po Keju...Ali ono što je mnogo važnije, on je ugradio čitavo svoje stvaralaštvo u identitet našeg grada. Bio je sasvim sigurno jedan od najznačajnih građana Novog Sada kroz čitavu njegovu istoriju. U poslednje vreme je pisao dečiju poeziju kao i J.J. Zmaj i nadam se da će porodica sakupiti te zapise i objaviti ih, kako bi jednoga dana zauzeli mesto u čitankama naših prvačića. Mogu samo da zamislim koliko su predivni ti stihovi i koliko će obogatiti njihove dečije mašte. Nadam se da će Grad umeti da mu se oduži.

Mozda

pre 3 godine

Ja sam iz Banja Luke, nas je stalno nešto optuživao i spominjao, a naše žrtve nije gledao. Bili prozivani 3 dana što ga ne žalimo nakon sahrane. Pa valjda na to imamo pravo. Kod nas nikad nije prolazio lažni kosmopolitizam jer smo vidjeli u 2. svjetskom ratu, a posebno u poslednjem kakvi su to ljudi. Kada se probudite kao dijete i vidite kroz prozor stotine ljude i djece koji spavaju na ulici i leže sa nekim kesama nakon Oluje ne pada vam na pamet da vjerujete u ideju Jugoslovenstva.

Joca

pre 3 godine

Slaba Srbija, jaka Jugoslavija ili može sve samo nek je na štetu Srbije i Srba.
(Bucki, 4. mart 2021 09:23)

Sad nema Jugoslavije, šta nam je izgovor što smo nikad slabiji, siromašniji i jadniji. Veliku srpsku državu nismo ni hteli, dali su nam je Crnogorci koji su poslednji pobegli od nas.

dragoljub abramovic

pre 3 godine

Djordje Balasevic dobar pjevac, prije svega kantautor, medjutim Jugoslavija je bila vjestacka tvorevina osnovana u Brozovom Jajcu. Koliko god bila lijepa bivsa drzava, na kraju se krvlju raspala sa velikim brojem zrtava.

Antipolution fault

pre 3 godine

Citajuci komentare u kojima preovladava zatucanost shvatam zasto zivimo ovako kako zivimo i zasto smo na samom dnu Evrope. Onaj ko stvarno misli da Balasevic nije voleo Srbe i Srbiju ima veoma nizak IQ. A takvih je ovde na zalost mnogo. Balasevic se deklarisao kao Jugosloven, a Srbi su takodje bili i Jugosloveni. Da ne sirim sada pricu o tome da mu je vecinski rodbina srpska, da su mu prijatelji i komsije vecinom Srbi, da je neke pesme posvetio svom gradu, svojoj ulici itd... Ponavljam onaj ko to ne razume ima gore pomenuti deficit koji je ocigledno problem i na nacionalnom nivou cim nam se desavaju stvari koje nam se desavaju.

Nikon Sevast

pre 3 godine

Bio sam na koncertu na dan pocetka sukoba u Sloveniji kada je Djole recitovao podrugljivu pesmicu "Ne daj se Janez". Da, Djole ne Bora Corba.

Linea

pre 3 godine

Rudan vole u Srbiji ne vole u Hr,Natašu Kandić vole na Kosovu i Hr ne vole u Srbiji,Miru Furlan volimo u Srbiji u Hr omražena.To su ta posla.U svemu osnova mržnja.Da je ljubav svi bi voleli svakoga.

Umetnicki teror(ista)

pre 3 godine

"Svaka cast na pesmama, ali sto reko Bora Chorba: dobar pevac, los chovek.
(Nenad, Skopje, 4. mart 2021 10:54)"

To isti onaj Corba koji je provocirao pesmom "E, Moj Druze Zagrebacki"?? Procitaj samo tekst pesme. Od tada ga ne postujem i ako sam iz Srbije.
Onaj Corba sto je zbog Kostunice pevao "o Cedi prasku", a posle se sam lecio od alkoholizma dok ovaj ostao sportista?

Ako je Corbi bio "los" covek sve mi je jasnije da je bio Djole bio veliki covek.

perakg

pre 3 godine

kad u naslovu teksta vidim da se radi o ceci, jeci...
ne otvaram ga i ne daj bože da ostavim komentar.

pa molim sve vas (zneate koji ste) da ostavite Doleta
na miru a svoje frustracije lečite na drugom mestu!

razlike između nas koji ga razumemo i vas su
nepomirljive, tako da džaba tupite o srpstvu
i ostalim patriotizmima!

upravo zbog vas i vaših mentalnih ortaka iz HR i BiH
sam jugosloven na kvadrat

Mr Majestyk

pre 3 godine

Као музичар генијалан, као човек промашен случај (pera, 4. mart 2021 08:03)

Naprotiv. Sjajan čovek (mada malo osobenjak), odličan pesnik, i sasvim prosečan muzičar. Možda čak i ispodprosečan muzičar, ali - dovoljno dobar.

Negativni

pre 3 godine

Kada su ga pitali koliko je bilo teško održati političku iskrenost u karijeri, Balašević je rekao da je u jednom trenutku čak bilo i opasno i komplikovano za njegovu porodicu.
"Zadnjih godina nisam ništa govorio, ali ne zato što se bojim nego jer se sada već malo gadim"


Legenda!
(Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu, 04. mart 2021 08:08) Djole jeste legenda meni samo nije jasno zasto se pustaju komentari osoba koje koriste botove za pluseve?

posmatracica sa strane

pre 3 godine

E moj Djole. Novosadjanka sam, prirodno je Djole bojio moj zivot, komsijski ali sa pojacanim dejstvom. Puno njegovih pesama znam napamet, neke njegove stavove citiram, jedna njegova pesma (prica o Vasi Ladackom) je izvrsila ogroman uticaj na moj život. Ono sto mi se nikad nije svidjalo je utisak averzije ili otklona od svega sto je srpsko, a ono sto mi se uvek kao ljudskom bicu gadilo je odnos prema "dodjosima". Iako po njegovim "standardima" nisam "dodjos", "elitizam" takve vrste mi je jadan, malogradjanski i pre svega neljudski, narocito s obzirom na to sta je vecina tih ljudi prosla.

Jovan

pre 3 godine

Ne može biti jugoslovenski jer Jugoslavija ne postoji, uz dužno poštovanje ovo je bilo klasičo ulizivanje publici iz te države koja ne postoji.

Ivan

pre 3 godine

Svi smo mi pre svega južni Sloveni pa tek onda Srbi, Hrvati i ostali. Religije su nas podelile i posvadjale, Abrahamske. Zaboravili smo na tradiciju, običaje, jezik, pismo, mitologiju starih Slovena, naših predaka, i danas imamo to što imamo, mržnju, podele, svadje, koljemo se i ubijamo, a oni koji su nas podelili vladaju nad svima nama. Oni se nisu odrekli ni jezika, ni pisma, tradicije, ni svoje mitologije, mislite o tome.

Dr Batkovski

pre 3 godine

obozavam ga i uticao je na sve nas. Ali neke stvari su suvisne od njega zbilja. Uporedite njegove stavove sa dinom merlinom. Bio je religiozni fanatik, pa radikalni nacionalista, pa umereni patriota a sad je proliberanli lgbt zagovornik. I kod balasa je slican trend. Malo je degutantno po meni toliko podredjivanje trendovima

Joca

pre 3 godine

To je normalno svuda u svetu, al da odes da pevas onima koji su doprineli svemu tome i pri tom toliko se 'slizes' snjima da izjavis kako ustvari pricas njihov iskvareni jezik e to moj zeludac ne moze da svari.
(vld, 4. mart 2021 10:36)

Da bi razumeo tu šalu, moraš imati IQ preko 80... To je bilo namenjeno "braniteljima" koji su se okupljali i hteli da zabrane njegov koncert 2001. godine (prvi u HR posle rata) jer je Đole po njima "srbočetnik". Onda im je poručio da će jednog dana da ga slave kao NAJVEĆEG HRVATSKOG KANTAUTORA... jer on peva na svom maternjem hrvatskom, odnosno na njegovoj iskvarenoj varijanti - tzv. srpskom jeziku. To je lepa poruka šovinistima s obe strane.

Јабучило

pre 3 godine

mnogi mislili kao on, ali da "nisu imali mikrofon"

То и јесте трагедија Срба... Што су многи мислили као он...
(Јабучило, 4. mart 2021 09:23)
To i jeste tragedija Yugoslawie, što su mnogi mislili kao ti.
(Z, 04. mart 2021 10:38)

"Колико још треба да вас побијемо да схватите да нећемо с вама?" - Хрват Србину.

Bojan

pre 3 godine

То знамо. Има још доста Југословена. Али само међу Србима.
(СОССД.ГИХСБпмг.амин, 4. mart 2021 09:32)

Jugoslovena ima isključivo među Jugoslovenima.

Vojvodina

pre 3 godine

Jugoslavija je bila zemlja građana.Ovo su sad nacionalne drzavice.Dalje cemo se deliti na regije,opstine,gradove,sela,ulice,plemena,porodice,pojedince,ćelije,atome...

j1ggy

pre 3 godine

Jedno pitanje - ako sretnete nekog, zapocnete neku pricu sa njim / njom i shvatite da vam taj neko odgovara, da su vam mozgovi na istoj frenkvenciji.

Sta ce se desiti, ako cujete od nekog da je taj neko nor. Hrvat?

Da li to znaci da vise sa njim / njom necete razgovarati ili imati kontakt?

To je ta podela, koja nas UBI ovde, na ovim prostorima. Prvo se gleda koje si nacionalnosti i veroispovesti, pa onda kakav si covek. I tome se kraj ne nazire.

I zbog toga bih rado otisao odavde. Ne mogu ceo svoj vek da se zalecem na vetrenjace i da gubim pigmentaciju u kosi, zbog iste price, hiljadu puta ispricane....

Joca

pre 3 godine

Čovek je 1991. godine spevao pesmu protiv Slovenaca "Laku noć Janezi" koja počinje stihovima:
---

Pa dobro, ima tu stihova koji su diskutabilni, pa i na granici rasizma, ali te 1991. godine ogromna većina je htela Jugoslaviju, i bili smo besni na Slovence jer je izgledalo da su oni ti koji je ruše. Oni su se i sami tako deklarisali.
A kasnije smo shvatili da smo mi poslednji ukapirali kuda plovi ovaj brod (svet) posle pada Berlinskog zida, i kako je možda bila greška što smo preglasali Slovence na poslednjem CKSKJ, odbili sve njihove predloge i praktično ih isterali iz sale, i iz Jugoslavije.

Peki

pre 3 godine

Patetičan i površan baš kako narod vole. Međutim govoriti za njega da je muzičar i pisac svetskog renomea je smešno.
(Blaster, 4. mart 2021 08:47)

Ajde! Patetičan i POVRŠAN... nađi mi stihove nekog drugog autora koji mogu komotno i bez muzike da se "slušaju" i da nađu mesto u knjigama poezije.

Mati, veje sneg, ni to me ne raduje više
Prošlo je zauvek, severac pustolinom briše
Čim dirne vode mirne, hvata se led
I ravno je... unedogled...

nekad bilo a nekad se snilo

pre 3 godine

on je uvjek i govorio da je jugosloven koji prica maternjim hrvatskim jezikom....svako sa tim uvjerenjima se zalagao da vojvodina bude hrvatska...umro je neostvarene zelje ali ima srba koji ce krenuti njegovim stopama

Somborac

pre 3 godine

svi smo to znali a najvise region...
srpstvo mu je bilo..mrsko
a i on nama srbima i pogotovo crnogorcima..i cijeloj republici srpskoj..pogotovo banjaluci na palama zvorniku trebinju
(fran zagreb, 4. mart 2021 10:48)

Osećanje je uzajamno, samo ste vi iz nekog razloga ti koji emigrirate u Vojvodinu gde znate da niste baš voljeni.
(Nemanja, 04. mart 2021 11:07)

Ko kaze da nisu?

Blaster

pre 3 godine

Lala iz Banata, 04. mart 2021 11:28
Ima istine u tome što pišeš Lalo, ali me mani jugoslovenstva. Jasno je zašto je Đole forsirao tu priču. Isključivo zbog para! Red je da voliš i poštuješ državu u kojoj živiš a to je u njegovom slučaju Srbija na koju je on pljunuo mnogo puta. Kod mene ga to diskredituje kao čoveka i kraj priče. Muzika i tekstovi su mu pak teška uvlakačka patetika na nivou turske serije, tj. za široke narodne mase tako da nemam zašto da ga poštujem ni u tom delu. Žao mi ga je kao čoveka koji je mlad otišao baš kada je trebao da uživa sa svojom porodicom u plodovima svog rada. Svako dobro.

dal da mrzmi il ne mrzim

pre 3 godine

Jugoslavije nema,mada sluge Titovog režima pokušavaju da je održe na aparatima.No da se vratimo na period dobrog života pod Titom 1970-1980. Bilo je klasnih razlika.Crveni su sve činili da se pokažu svetu kako je nama dobro i čak i bajno,ali mnogi su u Jugoslaviji platili i glavom da bi nas neki Nemac ili Britanac pohvalio.Sećam se vojske bili smo na nekom maršu i prolazimo pored jedne bolnice, i ja vidim neke ljude kako šetaju i pitam druga šta je ovo,a on kaže ovde su mladići koji su proglašeni ludim i tako se drže do svoje smrti....Daleko bila Jugoslavija.

Mi Hrvat i Srbi

pre 3 godine

Mi Hrvati i vi Srbi bi morali, a ja vjerujem da bi i mogli se dogovoriti oko nekoliko osnovnih točaka i to bi značajno popravilo naše odnose i stabiliziralo regiju.
TOČKE:
1. Mi Hrvati i Srbi se međusobno priznajemo kao dva stara i autohtona naroda ovog dijela Europe i od sada pa nadalje nikada se više nećemo međusobno negirati.
2. Mi Hrvati i Srbi od sada pa nadalje nećemo imati nikakve međusobne teritorijalne pretenzije, na teritorije koje suvereno držimo.
3. Mi Hrvati i Srbi se smatramo bratskim narodima ali kako je i red, da svaki brat u svojoj kući živi.
4. Mi Hrvati i Srbi ćemo poticati svoje sunarodnjake koji žive na teritoriju kojim suvereno upravlja druga strana da u te države moraju doživljavati svojima, biti lojalni građani i da u tim državama moraju biti faktor stabilnosti i nit povezivanja naših naroda.
5. Mi Hrvati i Srbi iako govorimo jezicima koji su međusobno razumljivi i smatramo da ti jezici imaju zajedničku povijest, također naglašavamo da svaki jezik ima svoje specifičnosti te jedni drugima priznajemo pravo na svoj jezik i na imenovanje tog jezika.
6. Mi Hrvati i Srbi ćemo sve naše povijesne razmirice i različita interpretiranja povijesti ostaviti na stručne analize povijesti kao znanosti, a one dijelove oko kojih se ne možemo složiti ostavljamo potpuno suvereno pravo drugome da povijest interpretira kako smatra ispravnim.
7. Mi Hrvati i Srbi pojačat ćemo suradnju za konačno rješenje pitanja Bosne i Hercegovine.

sara

pre 3 godine

Odreći se javno svoje nacionalnosti, da bi bio "voljen", je znak kompleksa i nezrelosti, isto kao i isticati non stop ljubav prema svojoj ženi, što je i normalno kod ljudi bez kompleksa!!!.

Banja Luka

pre 3 godine

@ nemanja. Nije mi jasno da li vi ne volite npr samo bracu Grbić,Bodirogu,Duška Trifunovića,Peru Zubca... ili sve prekodrinske Srbe koji su emigrirali i došli da vama unište toleranciju u Vojvodini ,u kojoj po tebi i tebi sličnima ima iste za sve,osim za Srbe dođoše.

ja

pre 3 godine

Pa, objektivno, jeste u pravu, jer je sve svoje albume izdao u doba neke od Jugoslavija. Otkako je Srbija nezavisna država (2006), nije izdao nijednu pesmu...

Mantis

pre 3 godine

Poslednji Balaševićev intervju: "Nisam srpski kantautor, već jugoslovenski"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pridjev od ~ "JugoslAvija" ispravno ~ jugoslAvenski i nikako drugačije.

Milos Radunkovic

pre 3 godine

Pročitao sam puno komentara posle njegove smrti. Ljude, ove naše, najviše interesuje da li je bio "izdajnik"? Oni koji tako misle, nalaze za To "dokaze", oni drugi sve suprotno tome. Pa gde je onda istina? Po nekoj logici stvari trebalo bi da bude nešto što sadrži od svega po malo, ali da li je To tako u ovom slučaju? Moje skromno mišljenje je da je bio veoma talentovan tekstopisac, i da su svi na prostoru bivše Jugoslavije našli po nešto što ih je dirnulo i u čemu su uživali. Ono "drugo", što se ne tiče njega kao muzičara, trebalo bi ostaviti po strani barem za neko vreme. A vreme, vreme će dati najtačniji odgovor, kao i uvek.

Lala iz Banata

pre 3 godine

Lokalac, autonomaš, antidođoš, a ovamo je kao širio ideje jedinstva i tolerancije. Nikad nije shvatio da nijedan dođoš 90-tih, nije od dobra napustio zavičaj.
(Vlada, 4. mart 2021 08:46)

Brale, ako vam je bila tako sveta ta srpska zemlja, što je niste branili? Što ste pobegli? Mani me takvih patriota, dodješ kod mene sa punim ustima srpstva (izvini srBstva), a ja da idem da ti branim kuću. More... Proteran je pošten svet, a vi patriJote ste pobegli sa komšijskom stolarijom i veš mašinama.
Isto i svi one tvoje kolege patriote što im puna usta srpstva, lamentiraju nad praznom Srbijom, a svi odreda pobegli iz svojih sela i nabili se u Titove stanove po Beogradu i Novom Sadu. Dodaj tome i novoprobudjene Srbe (sve bivši Jugosloveni-pogledaj popise) iz Bosne, najpatriotskije od svih Srba u vasioni i najpravoslavnije od svih pravoslavnih, koji bi da umru za Republiku Srpsku..... iz Novog Sada.
Autonomiju nam nisi ti dao, patriJoto, već smo je sami zaradili krvlju i tako što smo ostali Srbi u Austrougarskom carstvu i 1848 je proglasili u Sremskim Karlovcima, a Hazburzi su to i priznali pod imenom Srpska Vojvodina i Tamiški Banat. 1918 smo sami izglasali u Novom Sadu ujedinjenje sa Srbijom.
I na kraju, Djole je bio Ambasador dobre volje UN, tako da to lokalac ti baš i ne prolazi.

Sima

pre 3 godine

mnogi mislili kao on, ali da "nisu imali mikrofon"

То и јесте трагедија Срба... Што су многи мислили као он...
(Јабучило, 4. mart 2021 09:23)

Kad bi se vi školovani šta pitali, odosmo mi svi u tri lepe! (parafraziram Mandu iz filma "Lepa sela...")

Bucki

pre 3 godine

Mi da bi prihvatili liberalan način života, treba prvo da isteramo svu nepravdu što smo preživeli i doživeli zadnjih par stotina godina, ovako samo možemo da guramo pod tapetu a osećaj nepravde će i dalje da tinja što nosi sa sobom ogorčenost, koji pojedini opet koriste za svoje neke ciljeve koji bacaju neki drugi pogled na nas kao narod.

Sinisa

pre 3 godine

Jako interesantno.Ovi sto pljuju po Balasevicu uglavnom govore jekavicu,ili su im bar komentari tako napisani.
Ajde,pustite vi nas lepo da volimo to sto je nase,pa i Balasevica,a vi guslajte kome vam drago i ostavite nas na miru.

velibor

pre 3 godine

. To je normalno svuda u svetu, al da odes da pevas onima koji su doprineli svemu tome i pri tom toliko se 'slizes' snjima da izjavis kako ustvari pricas njihov iskvareni jezik e to moj zeludac ne moze da svari.
(vld)

Pri tome mi nismo nisat doprineli svemu tome pa zato peva i nama? A vidis, ja mislim a i secanje mi dopire cak do onih 80tih-90tih da je ovde pocelo sa mitinzima "istine" i ostalim detonarima (nije da nije bilo i prije u celoj Jugi ali nista od toga ne bi bilo da detonatori ovde nisu bili uporni sve dok fitilj nije postao dovoljno tanak i doveo lidere pandane Milosevicu u drugim republikama)

Edgar

pre 3 godine

Mantis, praslovenski izvorni oblik je sa o, i zadržao se kod zapadnih Slovena, kod istočnih Slovena je došlo do prelaska iz o u a, i zato vi govorite Slaveni što je novijeg datuma a Srbi Sloveni, Jugoslavija i Jugosloven što je starije.
Dobro došao nikad nije kasno da saznaš nešto novo.
Inače Jugoslaviji su ime dali Srbi tako da je ispravnije Jugosloven, bez obzira na istoriju kako god okreneš Srbi su u pravu.

Edgar

pre 3 godine

Pun jeda i gorčine koja se provlači u njegovim pesmama, lokalac i ljubitelj Jugoslavije, protivnik promena naročito u Vojvodini, do smrti u stvari nesvestan da su promene neminovne i da Jugoslovenstvo upravo znači toleranciju prema promenama, prema drugima i širinu duha, a ne traženje dlake u jajetu i kritiku svega van svoga sokaka.
Šteta zbog pogrešnog pogleda na svet i uplitanja politike u neke pesme izgubio je mnogo, ali i mi.

novikorisnik

pre 3 godine

@Vlada
Došli su uglavnom oni sa dubokim džepom, koji su sve svoje što su mogli poneli i posle živeli na grbači Srba iz Srbije (u slamarici par desetina hiljada evra, a od Srbije muze socijalnu i svaku drugu pomoć, a i dalje žive tako) i ratni profiteri, čast izuzetcima, zato nam i ide ovako, a sve što je govorio je bilo usmereno upravo na tu sortu koja se na žalost jako dobro primila na ovim prostorima...

DR

pre 3 godine

Upravo zato ga obozovaju svi normalni ljudi.
Od Varadara pa do Triglava.
Citav zivot se borio protiv nacionalizma i primitivizma.
Biti dobar covjek je najvrednija osobina.
A tu nema granica!

Vlado

pre 3 godine

Rodjen je u Jugi i uvijek se tako osjecao.
Imam nas puno takvih.
Nista mi ne znaci nacionalnost.
Nego osobine i ljudska kvalitete.
Dobri i losi ljudi se razlikuju.
Mogu biti bilo koje nacije ili drzave.
Svrstavanje ljudi u torove kao ovce.

detektiv

pre 3 godine

Hrvat nikad nece reci nisam Hrvat ja sam Jugosloven. Jos nesto, rekao je za Hrvatske medije cititram, meni je majka Hrvatica a otac Pravoslavac i sta drugo da budem nego Jugosloven! Sto nije rekao meni je majka Katolkinja a otac Pravoslavac. Zasto to kazem, zato sto Hrvati rijetko kazu jesi li Srbin, to im je problem iz nekog razloga reci, vec kazu jesi li Pravoslavac. Previse se ulizivao hrvatima. P.S. cjenim antiratni stav ali ovo je nesto drugo.

N.N.

pre 3 godine

mnogi mislili kao on, ali da "nisu imali mikrofon"

То и јесте трагедија Срба... Што су многи мислили као он...
(Јабучило, 4. mart 2021 09:23)

Ne, nego zato što mnoi NISU mislili kao on, ali su imali ne samo mikrofon, nego i nešto jače, pa su umislili da je konačno došao njihov trenutak!

Douglas Bader

pre 3 godine

Nije se Balasevic gadio svega sto je srpsko, gadio se anticivilizacije u Srba (kao i kod bilo kog drugog naroda). Svoju je komentarisao, tudje je ostavio drugima da komentarisu. On je jedan od najsvetlijih likova 90tih. A ako su vm se svidele 90te i mislite da imamo neke dobre tekovine iz njih...zaobidjite Balasevica. Sve veliki Srbin do Srbina, grebalo malter

C i n i k

pre 3 godine

Pridjev od ~ "JugoslAvija" ispravno ~ jugoslAvenski i nikako drugačije.
(Mantis, 04. mart 2021 12:41)


Imate istu gramatiku kao srpsku ali nista vas nisu tamo po hr naucili, ni sta su pravila ni sta je gramatika, nastavljate da se prolupavate samo tako...

Vanja LFC

pre 3 godine

Djordje Balašević je bio jedinstvena duša.
Davno je rekao, kako mu je otac preneo....nemoj mrzeti ceo narod, mrzi jednog po jednog, pa dokle stigneš. Zaslepljeni mržnjom (i danas oni kojima je to posao) mogu samo da žale što nisu razumeli jednog Djordja kakav je on bio.
A nama, kojima je bio u Srcu i ostavio sve te pesme, knige i terao osmehe....u srcu će i ostati.
Večno.

Бојан

pre 3 godine

Управу је само што није јасно прецизирао да он није српски већ Југословенско комунистички са анти српским елементом у себи што доказује и опроштај да га више жале Хрвати и Бошњаци од срба.

posmatracica sa strane

pre 3 godine

Nije imao očigledno ništa protiv tog naroda koji je srbe isterao iz Hrvatske i BiH ali je zato imao protiv oteranih srba posto su mu smetali u NS sa svojim akcentom i obicajima. Znaci isti taj akcenat i obicaji su mu ok i ispravni ali samo kod nesrba ili samo ako nisu kod nas tj ako ne mora da ih slusa svaki dan. Znajuci mentalitet prosecnog novosadjanina, verovatno je ovo drugo a "onima" se uvlacio po potrebi. U svakom slucaju, sve nas je obojila njegova neverovatna, vanvremenska i neponovljiva ljubav prema svojoj ženi.

mahat

pre 3 godine

Interesatno je da vecina zaboravlja ili se pravi da je zaboravila da je on napisao "Racunajte na nas" specijalno za nastup kod Tita u Karadjordjevu. I da to sto je on napisao nije najgore u celoj prici, najgore je da se i sam Balasevic pravio kao da ta pesma ne postoji. Radi se o cistoj hipokriziji najverovatnije i tada kad je pisao i posle kad se pravio da je nema i svaki put kad bi nesto rekao na bilo koju politicku temu. Ja njemu jednostavno nista nisam verovao, sve sto je govorio izgledalo je kao da prica ono sto trenutni slusaoci zele da cuju (Tito u Karadjordjevu, sarajlije na onom koncertu...). Za pesme svaka cast, vanserijske su, ostalo mu nije trebalo.

Nemanja

pre 3 godine

нисам немац, ја сам источни немац
(непостојећа земља, 4. mart 2021 08:11)

Samo u toj analogiji Nemačka i dalje postoji, ovde su u pitanju dve nepostojeće zemlje.

Miiki

pre 3 godine

Bio je on veliki srbin
Jugoslaviju je stvorio kralj i to srpski
Nije voleo folirante i profitere
Zasto nije voleo dodjose ne znam, ali prve dodjose su napravili komunisti
Tako da mislim da je bio antikomunista
Malo jeste zbinjujuce ali ima srpstva i bez busanja u grudi i uzvikivanja parola da bi se dodvorilo vodji
Poltronstvo i profiterstvo se cesto krilo u nacionalizmu i to sa namerom. Tako su komunisti vladali i unistavali izvorno srpstvo poturajuci svoje sluge kao velike nacjonaliste da narodu ogade srpstvo
Posle se nastavilo

SFRJ

pre 3 godine

Dakle ne valja kada se neko odriče srpstva u ime jugoslovenstva. Ali kada se veliki Jugosloveni tipa Kusturice i Karajlića preko noći transformišu u velike Srbe, onda je to OK!? Pretpostavljam da je kod njih u pitanju 'vraćanje korenima', a ne kao kod Balaševića 'podilaženje'.

TnT

pre 3 godine

oni sto si izasli iz te jugoslavije su najvise voleli jugoslovenskog kantaautora
.zanimljivo
(kombat, 4. mart 2021 08:30)

Odlicna opservacija. Dokaz da niko nije apriori zeleo da ide iz Jugoslavije da smo bili normali vec niko nije zeleo sa nama ovakvi kakvi smo.

Covek je bio umetnik jedne zemlje koja u kojoj je rodjen u kojoj je ziveo i stvarao i koja je nestala, ali ce to zauvek biti jedan kulturni prostor. Svidelo se nekome ili ne. A ovi nekulturin imaju svoje banana drzavice da sa bave mitovima, magalomanijom, mrznjom, otkrivanjem "istorije" i zaverama. Nemoj da brines u vecini ste. Ogromnoj.

Tako je

pre 3 godine

Sve je to šizofreno. Hrvati mrze Jugoslaviju a vole Srbina koji se izjašnjava kao Jugosloven. Hrvati mrze Srbe jer su ih kao maltretirali da budu Jugosloveni a želeli su da budu Hrvati a ne vole ni Jugoslovene koji su odjednom postali Srbi... Hrvati su dobrovoljno ušli u Jugoslaviju a mrzeli su Srbe što su ih naterali da budu u Jugoslaviji a nisu želeli da budu Jugosloveni. A Srbi su bili Jugosloveni jer im nije odgovaralo da budu Srbi u zemlji u kojoj ih ima najviše i za koju su dali mladost svoju 2 puta. I na kraju Srbi su želeli veliku Srbiju Jugoslovenstvom dok su Hrvati želeli veliku Hrvatsku Hrvatstvom. A Balašević je pričao o ljudstvu iz ugla čoveka koji je Jugosloven u zemlji koja ne proteruje Jugoslovene i zbog toga bio voljen u zemlji koja je istrebila Jugoslovene. Na posletku bio je veliki čovek i umetnik i to je jedino bitno. Ostalo su sitnice.

Mantis

pre 3 godine

@Mantis
Ali njegova pesma nija Slavenska, nego Slovenska. Po nasem pravopisu su Sloveni, a ne Slaveni.
(sasha, 4. mart 2021 15:37)

Ja sam pisao o JUGOSLAVIJI!

draganGovor

pre 3 godine

Poslednji Balaševićev intervju: "Nisam srpski kantautor, već jugoslovenski"
~~~…~~
Pridjev od ~ "JugoslAvija" ispravno ~ jugoslAvenski i nikako drugačije.
(Mantis, 4. mart 2021 12:41)

To je hrvatski jezik, nastao od srpskog malim izmenama, da bi se zvao hrvatski.

Prota

pre 3 godine

Ako mi puste komentar imam jedno pitanje ustvari dva. Da li se u Novom sadu govori npr objasnIT ili objasnITI? I drugo da li kada vam neko dodje u kuću kao gost u ovom slučaju kao novinar intervjuista njegovim pričate dijalektom u nekoj meri radi toga što ste dobar domaćin ili šta je u pitanju?

Petar

pre 3 godine

Samoproklamovani kosmopolita koji promovise selektivnu toleranciju. Paradoksalan i supalj kao i svaka prica sa teritorije bivse Jugoslavije.

chupavi

pre 3 godine

Najjace sto ovi sto su bezali iz Juge sada govore kako Juge konacno nema i kao im je zao. Nikada necu razumeti te ljude jer zasto su uopste odlazili iz te drzave kada je sve bilo tako lepo? Nekako mi je cela stvar licemerna bas zbog toga.

Djoletov stav o jugoslovenstvu i antisrpstvu je opet prica za sebe. Znate ono, dok su Srpskinje radjale Jugoslovene, sve ostale zene su radjale Slovence, Hrvate, Makedonce... Na kraju krajeva svi krive Srbe za raspad Juge, a jedino su se Srbi borili i ginuli da ona osptane ali i da bude stvorena tamo davno pre vise od 100 godina.

Inace Djoletove pesme sam slusao i uvek cu ih slusati jer su neponovljive, pune gorke i slatke istine o zivotu, ljubavi i ljudima.

DjB

pre 3 godine

Vidim mnogi osuduju Balasevica koji je napisao „Samo da rata ne bude“ i „Regrutsku“. Samo te 2 pesme su dovoljne da nas zaduzi do kraja nasih malih zivota. On je bi borac za nas, male ljude, za razum, za mir. Treba li vise.

Neko ce se zapitati zasto je on najvise kritikovao svoje. Zasto druga strana nema takvim Balasevica. A ja cu reci da i druga strana ima svoje Balasevice. Samo ih treba cuti. Samo ih treba naci. I Hrvatska I Bosna imaju svoje disidente.

A ono sto se desavalo unazad nekoliko dana je fenomen bez presedana. Sarajlije u sred Sarajeva pevaju pesmu srpskih nacionalnih emocija „Ne lomite mi bagrenje“. Pa to ni najveci lunetik ne bi mogao pretpostavi da ce se ikada desiti.

Hvala ti veliki covece za sve tvoje pokusaje pomirenja. Ja ne zelim da mrzim ja zelim da zivim i da volim sve dobre ljude ovog sveta makar neki od njih bili i Bosanci i Hrvati. Sve dok su i oni ljudi. A ima ih takvim mnogo. Samo se nevide od mraka I strela zla kojima su zatrpani.

Vatra

pre 3 godine

Vece trziste = vise para
(Koji hit, 04. mart 2021 11:47)

Ne veruj u idole, oni se samo prodaju dobro, lova je cilj.
To je pesmetina o surovoj stvarnisti.
Ta pesme je rekla vise nego sve balaseviceve pesme zajedno.

Shinbet

pre 3 godine

Ono sto je zajednicko svim Jugoslovenima, a njih samo jos ima u Srbiji, a cesto mislim da ih je jedino i bilo u Srbiji, je to da su jako podrzavali secesionizam kod svih ostalih republika, i dalje podrzavaju, a danas bi nekako da mogu preimenovali Srbiju u Jugoslaviju. Ali samo ovu AVNOJ Srbiju. Zale za nekom bivsom drzavom a u isto vrijeme su odusevljeni nacionalizmima onih koji su je napustili. Cudna fela i cudan nacin razmisljanja.

Zoro

pre 3 godine

Nisam nešto video da mrzi srbe, očigledno je da je čovek mislio na vlast ili ljude koji je predstavljaju od kojih se svima normalnim ljudima smučilo. To što je pokušao da se deklariše kao jugosloven je njegova privatna stvar, verovatno mu je bilo lepo u bivšoj zemlji. Lično je ne pamtim po mnogo lepim stvarima ali ako nismo mogli zajedno postoji i civilizovan način za rastanak a ne kao u doba srednjeg veka. Pozdrav svim dobrim ljudima ma gde bili!

Fox Mulder

pre 3 godine

Kao i Đole i ja sam, na neki drugi način, jezdio po onoj staroj Jugoslaviji, obilazio mnoga mesta i letovališta, sretao dobre, normalne ljude i poneke loše, te sam i u vojsci dao zakletvu Titu. Jednostavno, rođen sam, odrastao i živeo dobar deo tog života u toj divnoj zemlji.

A sad kad vidim kakvi me tupavi, bahati, pokvareni i zli ljudi okružuju i ja sa zadovoljstvom kažem da sam Jugosloven. Ne želim da budem deo praznoglave horde brojača krvnih zrnaca, kvazi-vernika koji ne znaju ni šta je Jevanđelje, bandoglavih neznalica koji misle da sve znaju a dalje od svoje kasabe nisu otišli, gomile mamlaza koji misle da su znanja pokupljena sa Jutjuba i Fejsbuka ono pravo i znaju rijaliti morone bolje od istorije države za koju se busaju "junački" samo kada su u gomili...

Ja sam onu Srbiju iz Jugoslavije obožavao. Ova sada je samo lakrdija i sramota istorije jedne sjajne države.

kaokakao

pre 3 godine

Ne znam odakle nam potreba da idealizujemo muzicare. Treba ih gledati kroz muziku i to je to. Ako mozemo da slusamo strane izvodjace i da volimo njihove pjesme, ne vidim koji je problem sto nam smeta ako se Balasevic ne izjasnjava kao srpski kantautor. On je zivio od muzike i veoma dobro je shvatao da ce sa tom jugoslovenskom nostalgijom uvijek imati pune dvorane u vecini bivse jugoslavije. Da se odredio kao srpski kantautor, ne bi bilo tako. Ono ko je stvarno bio i sta je mislio znaju samo njegovi najblizi, a takav slucaj je i kod vecine nas. Zivio je od muzike i sve je to soubiznis, on je toga bio itekako svjestan i uspjesan u tome. Volim njegove pjesme i to mi je dovoljno, kao sto volim i Olivera , kao sto volim i Riblju Corbu sa druge strane.

Shinbet

pre 3 godine

Najjaci su ovi sto govore kako im je blizi normalan Hrvat nego neki Srbin. Haha pa valjda se to podrazumijeva da je blizi neko normalan nego neko nenormalan. Samo, u Hrvatskoj je vaskrslo ustastvo 90ih. Nas narod se sukobio sa tom povampirenom ideologijom. I likovi poput Balasevica u fazonu : kad se raspada Jugoslavija neka se raspada po AVNOJ granicama, i uporno stajali na stranu neprijatelja. A sve neki Jugosloveni. Ne zna se ko je ludji na kraju dal jugosloveni dal AVNOJ ustase

Armata

pre 3 godine

Titoistički a ne jugoslovenski kantautor, svi ti koji su pristali da snime pesme koje veličaju Broza su kasnije gurani da postanu zvezde. Naročito je nakon smene Rankovića i pred izmene Ustava kojima su se od Srbije otimali Kosovo i Vojvodina bilo bitno naći Srbe koji će da kroz pesmu veličaju kult velikog vođe.

boki

pre 3 godine

Da Djordje Balasevic jeste legenda ali manite me Jugoslavije,svi ostali su cuvali svoju naciju samo mi Srbi zapeli za Jugoslaviju,gde je sada neki Slovenac,Hrvat,Musliman koji kaze da je Jugosloven,to je izmisnjen narod,kralj Aleksandar je za sve kriv a posle naravno i komunisti,Jugosloven je nesto najgore sto se desilo u Srbiji posle I sv.rata!

milan

pre 3 godine

Poslednji album je otpevao Velebit, Muru, Zadar i celo zagorje, i hrvatske specijalitete. Nije bio samo vojvodjanski pesnik nego i zagorski. Da je proživeo, utkao bi u pesme i Split i Jasenovac.
Bas volim Djoletove pesme, ali mi nisu baš jasni ovi stavovi, kao njegova publika je poseban soj ljudi svi smo dobri svi se volimo. Ima takvih ljudi i u Sumadiji, pa ih nije ni 5 % nije ispoštovao kao hrvate.

Joca

pre 3 godine

(dal da mrzmi il ne mrzim, 4. mart 2021 18:42)

Ajde! I šta je bilo kad si se probudio?!
Daleko je bolji standard bio u ex-YU nego što je sada, bilo gde osim možda u Sloveniji. Džaba lažete dok ima nas koji pamtimo jedinu državu u istoriji u kojoj je običan Srbin (radnik, seljak, učitelj) imao ugled i dostojanstvo! A od raspada je prošlo TRIDESET godina. Zamislite gde bi bila Juga za 30 godina, da je samo 1-2% godišnje rasla. Za ovo što sad imamo - SVEMIRSKI BROD!

Kole

pre 3 godine

Da je Jugoslavija bila moguća nebi se u krvi raspala. Koliko su Srbi pogrešili što su stvarali Jugu, još su više pogrešili što su na silu pokušali da je sačuvaju 90ih. Balašević je rekao da nije hteo da uzme pušku u ruke kad se SFRJ raspadala, ali će je uzeti ako neko pokuša ponovo da je formira. Kad dođe do lomova i ratova sta god da uradiš pogrešićeš, ali ćeš najmanje pogrešiti ako staneš uz svoj narod. Srećom, Đoletov sin je veliki Srbin jer priroda uvek ispravi greške i zablude predhodnih generacija.

Nebojsa

pre 3 godine

Nije problem biti Jugosloven kao na primer Zdravko Colic on moze svuda odrzati koncert niko ga nece pljuvati. Balasevic nije Jugosloven on je pre svega anti-Srbin. Njemu smo mi krivi za sve a svi ostali su super. U Banjaluci nece da pravi koncert jer fali deo publike onaj koji je proteran a u Sarajevu i Zagrebu, Zadru i mnogim drugim mestima gde su Srbi proterani to nije problem. Najmanje je nastupao u Vojvodini mnogo vise u Bosni, Sloveniji, Hrvatskoj tako da je on njihova legenda nasa nije.

Marko

pre 3 godine

Čovek je 100% nostalgija, jednostavno je takav. Iz svake reči koje kaže izvire čista nostalgija, tuga za prošlim vremenima i sve što ide uz to. Iako je genije, dok je bio živ mogao sam da poslušam jednu ili dve njegove pesme, više od toga vodi u depresiju i plač. Nije to za mene. Ponavljam, genije lirike i muzike ali samo ako volite i živite za "zlatnu prošlost".

bane

pre 3 godine

Dešavanje u Rusiji, na jednom projektu... Sedim tako u restoranu (nije šala), sa Bošnjakom i Hrvatom, mrljavimo neku picu, dva mnogo dobra lika. Zove žena na telefon da vidi šta radim. Ja joj kažem, naglas u slušalicu, ali i da ova dvojica čuju, ček da čuješ vic, sede Srbin, Bosanac i Hrvat, i ne mogu da pojedu jednu picu. Ovi umreše od smeha. Šta ću, rekoh, po nacionalnosti sam Balaševićevac, mnogo mi lepo da sedim s vama. Obojica potvrdiše.

balsa crnogorski novi sad

pre 3 godine

Osećanje je uzajamno, samo ste vi iz nekog razloga ti koji emigrirate u Vojvodinu gde znate da niste baš voljeni.
(Nemanja, 04. mart 2021 11:07)

voljeni il ne mi smo se infiltrirali dobro u NS..za razliku od vas koji nas samo gledate i zavidite.Tu je i nasa dijaspora u Vrbasu Lovencu Kuli koja upotpunjuje sliku cjelosti i kompaktnosti.
ti se krijes iza jugoslovenstva i slicnih balasevicu.ja ponosito isticem crnogorsko porijeklo i pripadnost srpskom narodu.

Бранко

pre 3 godine

“Сентименталност + наратив = литература”, Орхан Памук
Код Ђолета је било више овог првог..

Koki

pre 3 godine

Predlažem da mu se u glavnom gradu Jugoslavije dodeli ulica ili trg i podigne spomenik.
Takođe, da jedan avion ili brod jugoslovenski ponese njegovo ime, kao i da se glavna muzička nagrada na Jugoslovenskom festivalu zabavne muzike nazove po njemu!

Драганче

pre 3 godine

Замислите да је нпр. Оливер Драгојевић за живота рекао да је југословенски, а не хрватски извођач - у било ком контексту. Мислите да би добио онакав испраћај пре коју годину? У сваком Србину чучи Југословен и чека да посрља у своју пропаст.

Evil Dead

pre 3 godine

Divan textopisac, ali los covek i sitna dusa. Pevao o Titu, pa pljuvao i njega i JNA. Pljuvao je javno i drzavnu vlast kada smo branili Srbe na svim ratom zahvacenim teritorijama. Bili smo mu krivi i sto je rat poceo. Prvi je otisao u Hr i kudio svoje. Da si samo pisao bio bi najveci. Da si na to i pevao, ne bi to bilo lose. Mada ti si se i politikom bavio i pocepao sve ono dobro i najbolje. Sam si kriv Djole. Nisi talenat za politiku ni malo. Cak katastrofalan. To je bacilo senku na tvoje lepe textove.

Mister X

pre 3 godine

Za sve ove JugoslAvene u komentarima, ekskluzivna i do. Srbija je stvorila Jugoslaviju, jedina je uz Crnu Goru državotvorna država na ovim prostorima i svi smo ponosni na to. Se

33 33

pre 3 godine

Balaševiću i planeta bila mala a vi bi da ga svrstate isključivo u jednu državu ,jedan narod.

Balašević je bio Srbin,pevao o svojoj Krsnoj slavi kada je to trebalo...

NV

pre 3 godine

Na svaki pomen Balasevica u bilo kom tekstu suze same krenu.E moj DJOLE,ode ti a oni sa dna ostadose da nam kroje zivot.Slava nasem velikom Djoletu!

Bojan

pre 3 godine

Srbija je od Balaševića dobila 'ljubav' koju je zaslužila, isto tako danas nestaje brzinom od 80 hiljada stanovnika godišnje - po zasluzi.

Milan

pre 3 godine

Realno i jeste. Covek je veliku vecinu svojih pesama napisao u Jugoslaviji, drzo koncerte po njoj i zaradjivao novac, dobar novac od publike iste te zemlje.
I na kraju da kaze, ja sam srpski kantautor, a vama sam maznuo lovu na foru...to nije ljudski a ni srpski! Mozda bi to neki drugi uradio, ali pravi srbi imaju srce sa puno vrata, i mesta za sve.

empty straw

pre 3 godine

Da je bio "srpski" kantautor ne bi bio omiljen u Jugoslaviji kao što je bio. To dovoljno govori o prirodi Jugoslavije. Što se njega tiče bio je vanserijski, bez obzira na nacionalno osećanje. Te mu stoga pokoj duši.

Danilo

pre 3 godine

Svi normalni umetnici, kao i sportisti, jer govore "istim jezikom", ostali su iznad podela započetih razbijanjem Jugoslavije sa epilogom da se formiralo 6 političko-novobogataških oligarhija sa 95% ljudi koji žive gore i nesigurnije nego ranije,a nasedaju na nacionalističke platforme onih 5% koji na tome čuvaju vlast i privilegije. Ovamo, na drugoj strani, mladi ljudi koji ne smeju ni porodicu da stvaraju, jer ne znaju šta ih čeka. To je poruka Balaševića.

Nbc

pre 3 godine

Rebro
Ti nisi Srbin. Možda su ti roditelji Srbi ali si ti izrastao u nešto drugo. I Tesla je govorio ovako kao i ja, i Andrić. Ali šta se tebi ima objašnjavati.

ja

pre 3 godine

Lokalac, autonomaš, antidođoš, a ovamo je kao širio ideje jedinstva i tolerancije. Nikad nije shvatio da nijedan dođoš 90-tih, nije od dobra napustio zavičaj.
(Vlada, 4. mart 2021 08:46)

Niti su mnogi od tih "dodjosa" zeleli da se integrisu u drustvo. Ali mnogi od njih nemaju nista protiv toga sto je iz BGD stiglo naredjenje da ne smeju preci juzno Dunav. Komplikovana prica sa netolerantnim ljudima na obe strane.

Hmh

pre 3 godine

Danima se lozite na Balasevica oko njegove izjave u Zagrebu.
Da ne zelite mozda uvjerit sebe da mu je izjava lazna?
Svi znamo kad je neki narod dobio 1. rjecnik,kada velike knjizevnike,kada prezimena

Nova sreća

pre 3 godine

jeste bio jugoslovenski, jedin su svi pobegli iz Jugoslavije, jedino Srbi ostali, tako da je Balašević kako god uzme srpski...

Nemanja

pre 3 godine

Vojvodina je naseljena Srbima iz Makedonije, Kosova i juga Srbije koji su pod Arsenijem Čarnojevićem došli na ove prostore i Krajišnicima koji su došli nakon WW-2 a sada kao nemaju ništa sa Srbijancima, prečanima, kao Vojvođanin je posebna nacija nikli iz tikve bez korena, a koren im vodi preko cele Srbije i Balkana.
(Edgar, 04. mart 2021 18:03)

Šta ćeš, razlika nije nacionalna, nego civilizacijska.

Marko

pre 3 godine

Jugosloven ciji maternji jezik je bio hrvatski ali je jadan morao da govori srpskim, tj. kako je sam rekao, "iskvarenom verzijom hrvatskog jezika".

ime

pre 3 godine

Kao covek- ja sam stanovnik sveta, kao Aurelije- ja sam Rimljanin.
Marko Aurelije

Komunizam nas je unistio. Tito je rekao Mestrovicu, prepricava njegov sin, da 50 godina od njegove smrti necemo znati ko smo. A za 100 cemo nestati.

To je to.

Netijak

pre 3 godine

Jugoslavija se nije ni raspala. Pogledajte samo omjer vijesti iz Srbije i regije na b92, isto tako u drugin republikama. Ka da gledaš dnevnik u Jugi.

chupavi

pre 3 godine

@ Fox Mulder, 05. mart 2021 10:10

A da li si svestan da je ovo sto se desava danas posledica onoga sto se desavalo u proslosti?

Milojko Prc

pre 3 godine

Ex Yu nostalgičarska patetika je ovih dana učinila da je najveći Balaševićev kvalitet bio što je Jugosloven.
Ima mnogo Jugoslovena, a njegovo delo je jedistveno.
Kad bi neko mogao da obriše sve njegove izjave, odnos prema njegovom stvaralaštvu bi bio mnogo bolji. Isto i sa ovom izjavom- lupetanje, koje treba zaboraviti. To je kao da je rekao da je Evropski stvaralac. 75% stvaralaštva je proveo nakon što je ideja jugoslovenstva doživela svoj sramotan i krvav kraj! Kraj! Sviđalo se nekome, ili ne.
On je bio stvaralac koji potiče iz multikulturalne sredine, i njegovo "jugoslovenstvo" više doživljavam kao usko lokalnu, novosadsku stvar. Nije sramota biti novosadski umetnik (mada mi se malo s*ere i od njihovog malograđanskog elitizma i kompleksa više vrednosti).

Pufta

pre 3 godine

To su sve mali ljudi, Srbija ih izbacila da budu neko i nešto u toj Jugoslaviji, a onda sve zaboravili... Balašević, Oliver Dragojević, Rade Šerbedzija, Milan Štrljić... i mnogi drugi...ostale bivše republike su bile obična rupčaga za svet glume, muzike...

Aco Srbine, Aco Srbine...

pre 3 godine

(Nbc, 4. mart 2021 22:04)

Iz tvog komentara zaključujem da si ti "PRAVI SRBIN", dok mi ostali to nismo!!?? E moj ti... kopiraš malog Marka "diplomatu". Ali sam siguran da ne znaš da aplaudiraš kao ok.

Nko

pre 3 godine

O pravim srbima su pisali francuzi, amerikanci i cotav ?. Viorila se nasa zastava na vrhu bele kuce. To su srbi, cestiti i hrabri ljudi. Ponosan sam na nase poreklo i korjene. Srbi nisu oni koji ubijaju iz osvete niti muce ljude. O tome je i Gete pisao.
A svako ko je srbin i gadi se tog. Ne zameritr samo ne zna malo bolje istroju svog naroda.

Nko

pre 3 godine

O pravim srbima su pisali francuzi, amerikanci i cotav ?. Viorila se nasa zastava na vrhu bele kuce. To su srbi, cestiti i hrabri ljudi. Ponosan sam na nase poreklo i korjene. Srbi nisu oni koji ubijaju iz osvete niti muce ljude. O tome je i Gete pisao.
A svako ko je srbin i gadi se tog. Ne zameritr samo ne zna malo bolje istroju svog naroda.

Jugosloven

pre 3 godine

Od svih onih koji su u Jugoslaviji postali to što jesu, samo se loši ljudi nje stide. A mrze je oni koji su vaspitani da je mrze, ali to ke već druga, teža priča.

О покојницима све најбоље

pre 3 godine

Нисам га никада волео, ваљда зато што је мушко,а и ја сам мушко. Него, његове изјаве су често биле провокативне, ласцивне, иритантне, али увек све може да се тумачи на најгори или најбољи начин. Средина је ипак златна. Балашевић јесте био југословенски кантаутор, чак и када Југославије више није било. Југословенства су се гнушали и одрицали га се они који су Југославију и растурили - десничари, прикривени фашисти и остали који су желели сопствене републичице по сваку цену. И добили су их по сваку цену. Е сад шта су добили - то се већ види. Него, Балашевић ће остати упамћен као југословенски аутор, а они који Југославију тумаче као великосрпску хегемонију, то је већ за лечење, а не за дискусију.

pipi

pre 3 godine

Za mene on nije ni jugoslovenski ni srpski pesnik. Balasevic je samo nas novosadski i vojvodjanski, postovan i voljen sirom sveta gde zive ljudi koji su ga raumeli.

zoran

pre 3 godine

Da se ne bi neke izjave izvlacile iz konteksta i da ovo ne zvuci kao neka politicka izjava trebalo bi gledati vise njegovih intervjuua i pratiti sta je radio. On nije rekao ni da je Jugoslavija trebalo da se raspadne, niti da nije, ali je rekao da kada su se vec narodi odlucili, onda je to trebalo bez krvi. Njegove granice su bile tamo gde su ga voleli, a to su granice bivse Jugoslavije. Smatrao je uvek da su mu blizi Hrvati, Makedonci, Bosanci...koji su normalni, koji nisu za mrznju...njegova publika, nego neki Srbin koji zagovara sve suprotno. On nije priznavao nacije, nego da li je neko covek ili nije. To nije politika vec zdrav razum.

Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu

pre 3 godine

Kada su ga pitali koliko je bilo teško održati političku iskrenost u karijeri, Balašević je rekao da je u jednom trenutku čak bilo i opasno i komplikovano za njegovu porodicu.
"Zadnjih godina nisam ništa govorio, ali ne zato što se bojim nego jer se sada već malo gadim"


Legenda!

Ostin A

pre 3 godine

Balašević je živeo 38 godina u SFR Jugoslaviji. Živeo je 14 godina u SR Jugoslaviji, Živeo je 1 godinu u Zajednici država Srbija i Crna Gora i 14 godina u Srbiji.

Balavci od 20,30 godina u komentarima mu sad zameraju što je najbolje i najlepše godine svačijeg života proveo u državi koja više ne postoji.

Nenad, Skopje

pre 3 godine

Zato vise postujem Olivera Dragojevica, koji nije voleo Srbe, ali je bio principijelan u tome, nego Balasevic zbog toga sto se stideo svog srpstva, prikazujuci to kao kosmopolitizam. Nisam srpski nego sam jugoslovenski kantautor, govorim srpski, koji je hrvatski sa govornom manom... Svaka cast na pesmama, ali sto reko Bora Chorba: dobar pevac, los chovek.

Mantis

pre 3 godine

Poslednji Balaševićev intervju: "Nisam srpski kantautor, već jugoslovenski"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pridjev od ~ "JugoslAvija" ispravno ~ jugoslAvenski i nikako drugačije.

Bojan

pre 3 godine

Uz duzno postovanje pun mi je kofer svih ovakvih kome je Srbija za sve kriva, pa i za raspad njihove drage Jugoslavije. Da nije bilo Srba i Srbije ne bi bilo ni jedne od bivsih clanica Jugoslavije. Krvarili smo za sve redom i na kraju nam svako zabio po noz u ledje.

Lala iz Banata

pre 3 godine

svi smo to znali a najvise region...
srpstvo mu je bilo..mrsko
a i on nama srbima i pogotovo crnogorcima..i cijeloj republici srpskoj..pogotovo banjaluci na palama zvorniku trebinju
(fran zagreb, 04. mart 2021 10:48)

Evo, nabroja ti najveće jugoslovene i komuniste u bivšoj nam državi. Za vreme Tita čupali brade popovima, a sada im treba tri ruke kada se krste. Sve velike patriote, u ratu najviše vole da se bore šleperom protiv tudjih vrata, prozora, televizora, veš mašina... Srpstvo im je najskuplje, celih 20€.
Ne vole Djoleta zato što ih je odmah provalio i nije se libio da im to kaže u lice.

Qwerty308

pre 3 godine

Pa dobro ovo je istina, svaki Novosadjanin je Srbin a svaki Srbin je Jugosloven. Isto tako je i svaki Hrvat Jugosloven. Samo ima ljudi kojima ta prosta matematika ide malo teze.

Zoki

pre 3 godine

Bio je veliki umetnik ali imam utisak da se gadio svega sto je srpsko. Jugoslavija , Vojvodina, Austrougarska, Hrvatska, Istra, Sarajevo to je voleo. Treba biti pošten pa priznati. Ja volim ono čega se gadio, i njegove pesme, a ne volim ono što je on voleo sem Vojvodine.

Chisho

pre 3 godine

Pa neka te onda zale Jugosloveni.
Koja je to patetika bila na njegovim koncertima sirim regiona... I od strane ovog kviska i od njegove publike. Ta publika je bila jugoslovenska ta dva sata na koncertu, a onda odmah kad izadju iz hale separatisti i srbomrzci koji su razj... li kvisku tu Jugoslaviju koju je do smrti "volio".
Volim i ja Jugoslaviju i rado je sd sjecam, ali sam ja za razliku od kviska shvatio da je ta Jugoslavija bila zajeb u koji smo samo mi Srbi ulozili i isto toliko i izgubili. To kviskovi sadasnji Jugosloveni su njenim raspadom dobili.

Vlada

pre 3 godine

Lokalac, autonomaš, antidođoš, a ovamo je kao širio ideje jedinstva i tolerancije. Nikad nije shvatio da nijedan dođoš 90-tih, nije od dobra napustio zavičaj.

U sta smo se pretvorili

pre 3 godine

Prosto me bude sramota sto sam Srbin kad procitam komentare pojedinih.
Sreca pa ste u manjini, mozete milion puta da lupate botovske pluseve na svoju mrznju.

fran zagreb

pre 3 godine

svi smo to znali a najvise region...
srpstvo mu je bilo..mrsko
a i on nama srbima i pogotovo crnogorcima..i cijeloj republici srpskoj..pogotovo banjaluci na palama zvorniku trebinju

Bane Banat

pre 3 godine

Za mene on nije ni jugoslovenski ni srpski pesnik. Balasevic je samo nas novosadski i vojvodjanski, postovan i voljen sirom sveta gde zive ljudi koji su ga raumeli.
(pipi, 4. mart 2021 08:08)
Upravo tako. Balašević je proizvod autentično vojvođanske kulture koju i neki drugi mogu da poštuju, mnogi, pogotovo brđani ne mogu ni da razumeju (kao ni mi njihovu), a neki i otvoreno mrze samo zato što postoji takva koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni mađarska i ne uklapa se ni u jednu tradicionalno nacionalističku fijoku.

Nas Vojvođane najbolje razumeju Jugosloveni koji su sada i sami postali apatridi, gde god da su. Objektivno, Vojvođani su i u Jugoslavijama bili apatridi, samo je okupacija bila blaža pa je Vojvođanima i jugoslovenstvo bilo prihvatljivije. Ali svi mi Vojvođani smo bili kao i naši vojvođanski Romi koji iz svojih kuća nisu mrdnuli, a putovali su kao nomadi kroz države koje su nam drugi pravili.

Monika Seleš, Đorđe Balašević i ovaj Bane koji ovo piše pripadaju jednoj istoj kulturi, istoj naciji. To što se različito prezivamo nama nije važno, bolje se razumemo nego sa nekima sličnih prezimena. Nije ta nacionalnost ni bolja ni gora drugih nacija, samo je naša. Ne zovite nas "Srbima, Hrvatima, Mađarima...". To što vi ne znate šta smo, to je vaš problem. Mi znamo šta smo.

Nemanja

pre 3 godine

svi smo to znali a najvise region...
srpstvo mu je bilo..mrsko
a i on nama srbima i pogotovo crnogorcima..i cijeloj republici srpskoj..pogotovo banjaluci na palama zvorniku trebinju
(fran zagreb, 4. mart 2021 10:48)

Osećanje je uzajamno, samo ste vi iz nekog razloga ti koji emigrirate u Vojvodinu gde znate da niste baš voljeni.

Јабучило

pre 3 godine

mnogi mislili kao on, ali da "nisu imali mikrofon"

То и јесте трагедија Срба... Што су многи мислили као он...

dragoljub abramovic

pre 3 godine

Djordje Balasevic dobar pjevac, prije svega kantautor, medjutim Jugoslavija je bila vjestacka tvorevina osnovana u Brozovom Jajcu. Koliko god bila lijepa bivsa drzava, na kraju se krvlju raspala sa velikim brojem zrtava.

vld

pre 3 godine

Djole je legenda koja se retko radja al svi ti genijalci po pravilu su imali odstupajuce stavove u odnosu na vecinu njegovih sunarodnika. Zbog toga je stvorio podelu u svom narodu na one koji ga vole i one koji ga slusaju i postuju al bas nesto ne vole zbog nekih stavova. Ja mogu da razumem da ne voliš dodjoše pogotovo one koji drasticno odstupaju od svakodnevnice i mentaliteta tvog kraja. To je normalno svuda u svetu, al da odes da pevas onima koji su doprineli svemu tome i pri tom toliko se 'slizes' snjima da izjavis kako ustvari pricas njihov iskvareni jezik e to moj zeludac ne moze da svari.

Buzdovan

pre 3 godine

Balaševic i jos neki...su čist dokaz da je Srbija najvise izgubila u toj jugoslaviji,dok su po drugim drzavama stvarali nacije od Srba su pravili jugoslovene.

e zato smo tu gde jesmo.

Srđan

pre 3 godine

Mi živimo u parčetu Jugoslavije koje je ostalo kada se sve odvojilo i osamostalilo - nije ni čudo šti smo toliko izfrustrirani... Samo tuđe greške vidimo - puno smo zatucani zato konstantno nazadujemo... Na žalost!

UF

pre 3 godine

Lokalac, autonomaš, antidođoš, a ovamo je kao širio ideje jedinstva i tolerancije. Nikad nije shvatio da nijedan dođoš 90-tih, nije od dobra napustio zavičaj.
(Vlada, 4. mart 2021 08:46)

Tacno tako i jos da dodam da nas u bliskoj ili daljoj buducnosti jedino mozda moze spasiti taj dolazak dodjosa, jer su oni Srbi koji naseljavaju Srbiju, inace nas je sve manje, a nasa tolerancija i ostali narodi i narodnosti samo gledaju kako ce da nas pojedu, pa ako ne zelimo da se Srbija uskoro svede samo na Beograd, hvala im sto su dosli svakako, i pord njihove muke!!!

Z

pre 3 godine

mnogi mislili kao on, ali da "nisu imali mikrofon"

То и јесте трагедија Срба... Што су многи мислили као он...
(Јабучило, 4. mart 2021 09:23)
To i jeste tragedija Yugoslawie, što su mnogi mislili kao ti.

nekad bilo a nekad se snilo

pre 3 godine

on je uvjek i govorio da je jugosloven koji prica maternjim hrvatskim jezikom....svako sa tim uvjerenjima se zalagao da vojvodina bude hrvatska...umro je neostvarene zelje ali ima srba koji ce krenuti njegovim stopama

joja

pre 3 godine

Bio je pravi simbol Novog Sada: pompezna i principijelna beskičmenost.

E sad - kako se na neiskvarenom hrvatskom kaže "pompezna i principijelna beskičmenost"?

Rakas

pre 3 godine

Bio i ostao kosmopolita, covek koji je voleo sve narode bivse nam drzave a i svi ti narodi su voleli njega !
(Jugoslovenska legenda, 04. mart 2021 09:01)
Kosmopolita voli i svoj.

Godina osam

pre 3 godine

Jasno je da je Djole jugoslovenski kantautor, jedino mi nije jasno zašto ne moze biti u isto vreme i srspki? Može li neko biti srpski fudbaler a istovremeno i Evropski? Svetski?
Djole je oduvek želeo da bude van nacionalnih okvira ali na pogrešan način. Ne postaje se svetski čovek negacijom onoga što jesi, nego nadgradnjom onoga što jesi.

Lala

pre 3 godine

On je u prvom redu bio vojvodjanski i novosadski kantautor, a to sto je iz mesovitog srpsko-madjarsko-nemackog braka, srbin po nacionalnosti, voleo je jugu to je druga stvar. Da nema Vojvodine ne bi bilo ni Đoletovih pesama, a ziveo je u Novom Sadu

perakg

pre 3 godine

kad u naslovu teksta vidim da se radi o ceci, jeci...
ne otvaram ga i ne daj bože da ostavim komentar.

pa molim sve vas (zneate koji ste) da ostavite Doleta
na miru a svoje frustracije lečite na drugom mestu!

razlike između nas koji ga razumemo i vas su
nepomirljive, tako da džaba tupite o srpstvu
i ostalim patriotizmima!

upravo zbog vas i vaših mentalnih ortaka iz HR i BiH
sam jugosloven na kvadrat

Ilija

pre 3 godine

Molim se za spas duše onog Đorđa koji je, u teškim godinama, unosio smisao i vedrinu u svakodnevicu mnogih generacija", rekao je patrijarh.

Ljubav o kojoj je neumorno pevao, bila je sam sadržaj njegovog života, posvećenog supruzi Oliveri i njihovoj deci.

"I zbog te ljubavi, i zbog ove vedrine i smisla koji se nežno krio svuda po njegovim stihovima, ali i zbog ličnih susreta u kojima sam upoznao i javnosti nevidljive dimenzije njegove ličnosti, ja izražavam iskreno saučešće porodici Đorđa Balaševića. Molitvama uzvraćam na tu neograničenu količinu ljubavi, za sve lepo, blago i pitomo, poput bačke ravnice našeg Đoleta", reče patrijarh Porfirije u svom (skoro prvom) javnom obraćanju.

E al' nama ne treba ljubav. MRŽNJA je ono što nas hrani.

Joca

pre 3 godine

Slaba Srbija, jaka Jugoslavija ili može sve samo nek je na štetu Srbije i Srba.
(Bucki, 4. mart 2021 09:23)

Sad nema Jugoslavije, šta nam je izgovor što smo nikad slabiji, siromašniji i jadniji. Veliku srpsku državu nismo ni hteli, dali su nam je Crnogorci koji su poslednji pobegli od nas.

urke

pre 3 godine

mnogi mislili kao on, ali da "nisu imali mikrofon"

То и јесте трагедија Срба... Што су многи мислили као он...
(Јабучило, 4. mart 2021 09:23)
To i jeste tragedija Yugoslawie, što su mnogi mislili kao ti.

Da je srece Jugoslavija nikada ne bi postojala!

Nbc

pre 3 godine

Stotinu komentara kako ga nismo razumjeli. Razumjeli smo mi njegove poteze jako dobro i zato ga pravi Srbi i nisu voljeli. Jer ni on nije volio nas. Znači da on nije bio kosmopolita. Kosmopolita je bio Tesla koji se ipak nije stidio svog porijekla.

stranger

pre 3 godine

Jednog naseg u Nemackoj pita Nemac sta je po nacionalnosti. Kaze on “Jugosloven”. Nemac kaze “Znaci Srbin”. Otkud ti to, pita ga ovaj? “Da si Hrvat ti bi to rekao”- odgovori mu Nemac.

Blaster

pre 3 godine

Uvek je gledao lepo svima da se uvuče. Jednostavno je za sebe i svoju porodicu radio. Bio je odličan u svom poslu zabavljača širokih narodnih masa. Patetičan i površan baš kako narod vole. Međutim govoriti za njega da je muzičar i pisac svetskog renomea je smešno.

Bojan

pre 3 godine

То знамо. Има још доста Југословена. Али само међу Србима.
(СОССД.ГИХСБпмг.амин, 4. mart 2021 09:32)

Jugoslovena ima isključivo među Jugoslovenima.

Joca

pre 3 godine

To je normalno svuda u svetu, al da odes da pevas onima koji su doprineli svemu tome i pri tom toliko se 'slizes' snjima da izjavis kako ustvari pricas njihov iskvareni jezik e to moj zeludac ne moze da svari.
(vld, 4. mart 2021 10:36)

Da bi razumeo tu šalu, moraš imati IQ preko 80... To je bilo namenjeno "braniteljima" koji su se okupljali i hteli da zabrane njegov koncert 2001. godine (prvi u HR posle rata) jer je Đole po njima "srbočetnik". Onda im je poručio da će jednog dana da ga slave kao NAJVEĆEG HRVATSKOG KANTAUTORA... jer on peva na svom maternjem hrvatskom, odnosno na njegovoj iskvarenoj varijanti - tzv. srpskom jeziku. To je lepa poruka šovinistima s obe strane.

jasenovac mu je bas bio kul

pre 3 godine

Istoricar bez znanja i pesnik bez korena.

Odakle su dolazile pare, tu je sejao ljubav.Jugonostalgicar kojem su za sve bili krivi Srbi.Video je ono sto je hteo da vidi.

Marshall

pre 3 godine

On nije priznavao nacije, nego da li je neko covek ili nije. To nije politika vec zdrav razum.
(zoran, 4. mart 2021 08:11)

Ako nije priznavao nacije, zasto je pred Hrvatima rekao da prica iskvarenu verziju hrvatskog jezika, srpski, i smejao se sa svima njima. Zasto kada zna sta to moze da prozrokuje? Uvukao im se pod kozu tom izjavom, sto mu je i bio cilj. Zasto mu je hrvatski bio maternji? Zato je rekao da je problem sto prica srpski? Nemojte da ste naivni, znao je on tacno sta radi. Ne kapiram samo kako kod te price postoje odgovori a kada Rita Ora i ostale podrze Kosovo kao republiku onda ne treba da slusamo vise njihovu muziku. Ja volim Balaseviceve pesme, da se razumemo, ali to sto se sa Hrvatima smejao podrugljivo srpskom jeziku mi je teska sramota za jednog Srbina.

charlie

pre 3 godine

Pa normalan čovek. Jel’ meni treba da je ( bio ) bliži Arkan i ovaj Belivuk nego normalan Hrvat, Slovenac, Nemac itd. Pa ne treba. Uvek i zauvek na prvom mestu ljudskost.

Umetnicki teror(ista)

pre 3 godine

"Svaka cast na pesmama, ali sto reko Bora Chorba: dobar pevac, los chovek.
(Nenad, Skopje, 4. mart 2021 10:54)"

To isti onaj Corba koji je provocirao pesmom "E, Moj Druze Zagrebacki"?? Procitaj samo tekst pesme. Od tada ga ne postujem i ako sam iz Srbije.
Onaj Corba sto je zbog Kostunice pevao "o Cedi prasku", a posle se sam lecio od alkoholizma dok ovaj ostao sportista?

Ako je Corbi bio "los" covek sve mi je jasnije da je bio Djole bio veliki covek.

Antipolution fault

pre 3 godine

Citajuci komentare u kojima preovladava zatucanost shvatam zasto zivimo ovako kako zivimo i zasto smo na samom dnu Evrope. Onaj ko stvarno misli da Balasevic nije voleo Srbe i Srbiju ima veoma nizak IQ. A takvih je ovde na zalost mnogo. Balasevic se deklarisao kao Jugosloven, a Srbi su takodje bili i Jugosloveni. Da ne sirim sada pricu o tome da mu je vecinski rodbina srpska, da su mu prijatelji i komsije vecinom Srbi, da je neke pesme posvetio svom gradu, svojoj ulici itd... Ponavljam onaj ko to ne razume ima gore pomenuti deficit koji je ocigledno problem i na nacionalnom nivou cim nam se desavaju stvari koje nam se desavaju.

Negativni

pre 3 godine

Kada su ga pitali koliko je bilo teško održati političku iskrenost u karijeri, Balašević je rekao da je u jednom trenutku čak bilo i opasno i komplikovano za njegovu porodicu.
"Zadnjih godina nisam ništa govorio, ali ne zato što se bojim nego jer se sada već malo gadim"


Legenda!
(Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu, 04. mart 2021 08:08) Djole jeste legenda meni samo nije jasno zasto se pustaju komentari osoba koje koriste botove za pluseve?

milan

pre 3 godine

Čovek je poslednjih godina češće pravio koncerte u bivšim republikama nego u Srbiji. Malo se uvlačio njima a i generalno mislim da je nije voleo bas mnogo sto je pola srbin. Narocito nije podnosio srbe iz BiH. Na njegovu žalost deca su mu više od pola srbi. Ne mozes pobeći od sudbine... Jos mu sin i veliki pravoslavni vernik.

Dusan

pre 3 godine

Đorđe Balašević je bio i svačiji ali i samo naš. Kada kažem samo naš, mislim na nas Novosađane. Mi smo ga viđali kako igra fudbal sa drugarima na Limanu, kako šeta sa decom po Dunavskom parku, kako vozi bajs po Keju...Ali ono što je mnogo važnije, on je ugradio čitavo svoje stvaralaštvo u identitet našeg grada. Bio je sasvim sigurno jedan od najznačajnih građana Novog Sada kroz čitavu njegovu istoriju. U poslednje vreme je pisao dečiju poeziju kao i J.J. Zmaj i nadam se da će porodica sakupiti te zapise i objaviti ih, kako bi jednoga dana zauzeli mesto u čitankama naših prvačića. Mogu samo da zamislim koliko su predivni ti stihovi i koliko će obogatiti njihove dečije mašte. Nadam se da će Grad umeti da mu se oduži.

Sinisa

pre 3 godine

Jako interesantno.Ovi sto pljuju po Balasevicu uglavnom govore jekavicu,ili su im bar komentari tako napisani.
Ajde,pustite vi nas lepo da volimo to sto je nase,pa i Balasevica,a vi guslajte kome vam drago i ostavite nas na miru.

Neupucen

pre 3 godine

Ako se na ovim prostorima toliko volela Jugoslavija, sto smo se raskantali? Da se iza ovih izliva jugoslovenstva zapravo ne krije antisrpstvo?

Mr Majestyk

pre 3 godine

Као музичар генијалан, као човек промашен случај (pera, 4. mart 2021 08:03)

Naprotiv. Sjajan čovek (mada malo osobenjak), odličan pesnik, i sasvim prosečan muzičar. Možda čak i ispodprosečan muzičar, ali - dovoljno dobar.

Jovan

pre 3 godine

Ne može biti jugoslovenski jer Jugoslavija ne postoji, uz dužno poštovanje ovo je bilo klasičo ulizivanje publici iz te države koja ne postoji.

dal da mrzmi il ne mrzim

pre 3 godine

Jugoslavije nema,mada sluge Titovog režima pokušavaju da je održe na aparatima.No da se vratimo na period dobrog života pod Titom 1970-1980. Bilo je klasnih razlika.Crveni su sve činili da se pokažu svetu kako je nama dobro i čak i bajno,ali mnogi su u Jugoslaviji platili i glavom da bi nas neki Nemac ili Britanac pohvalio.Sećam se vojske bili smo na nekom maršu i prolazimo pored jedne bolnice, i ja vidim neke ljude kako šetaju i pitam druga šta je ovo,a on kaže ovde su mladići koji su proglašeni ludim i tako se drže do svoje smrti....Daleko bila Jugoslavija.

Метафора

pre 3 godine

Док су хрватске мајке рађале Хрвате, српске мајке су рађале Југословене.

Mozda

pre 3 godine

Ja sam iz Banja Luke, nas je stalno nešto optuživao i spominjao, a naše žrtve nije gledao. Bili prozivani 3 dana što ga ne žalimo nakon sahrane. Pa valjda na to imamo pravo. Kod nas nikad nije prolazio lažni kosmopolitizam jer smo vidjeli u 2. svjetskom ratu, a posebno u poslednjem kakvi su to ljudi. Kada se probudite kao dijete i vidite kroz prozor stotine ljude i djece koji spavaju na ulici i leže sa nekim kesama nakon Oluje ne pada vam na pamet da vjerujete u ideju Jugoslovenstva.

Vojvodina

pre 3 godine

Jugoslavija je bila zemlja građana.Ovo su sad nacionalne drzavice.Dalje cemo se deliti na regije,opstine,gradove,sela,ulice,plemena,porodice,pojedince,ćelije,atome...

xxxx

pre 3 godine

Sad bi u stilu svojatanja Andrića Hrvati mogli reći da je Balašević Hrvat.
(ludi splico, 4. mart 2021 09:45
Samo sto se sam Andric deklarisao kao Srbin, a Balasevic kao Jugosloven

Lala iz Banata

pre 3 godine

Lokalac, autonomaš, antidođoš, a ovamo je kao širio ideje jedinstva i tolerancije. Nikad nije shvatio da nijedan dođoš 90-tih, nije od dobra napustio zavičaj.
(Vlada, 4. mart 2021 08:46)

Brale, ako vam je bila tako sveta ta srpska zemlja, što je niste branili? Što ste pobegli? Mani me takvih patriota, dodješ kod mene sa punim ustima srpstva (izvini srBstva), a ja da idem da ti branim kuću. More... Proteran je pošten svet, a vi patriJote ste pobegli sa komšijskom stolarijom i veš mašinama.
Isto i svi one tvoje kolege patriote što im puna usta srpstva, lamentiraju nad praznom Srbijom, a svi odreda pobegli iz svojih sela i nabili se u Titove stanove po Beogradu i Novom Sadu. Dodaj tome i novoprobudjene Srbe (sve bivši Jugosloveni-pogledaj popise) iz Bosne, najpatriotskije od svih Srba u vasioni i najpravoslavnije od svih pravoslavnih, koji bi da umru za Republiku Srpsku..... iz Novog Sada.
Autonomiju nam nisi ti dao, patriJoto, već smo je sami zaradili krvlju i tako što smo ostali Srbi u Austrougarskom carstvu i 1848 je proglasili u Sremskim Karlovcima, a Hazburzi su to i priznali pod imenom Srpska Vojvodina i Tamiški Banat. 1918 smo sami izglasali u Novom Sadu ujedinjenje sa Srbijom.
I na kraju, Djole je bio Ambasador dobre volje UN, tako da to lokalac ti baš i ne prolazi.

Blaster

pre 3 godine

Lala iz Banata, 04. mart 2021 11:28
Ima istine u tome što pišeš Lalo, ali me mani jugoslovenstva. Jasno je zašto je Đole forsirao tu priču. Isključivo zbog para! Red je da voliš i poštuješ državu u kojoj živiš a to je u njegovom slučaju Srbija na koju je on pljunuo mnogo puta. Kod mene ga to diskredituje kao čoveka i kraj priče. Muzika i tekstovi su mu pak teška uvlakačka patetika na nivou turske serije, tj. za široke narodne mase tako da nemam zašto da ga poštujem ni u tom delu. Žao mi ga je kao čoveka koji je mlad otišao baš kada je trebao da uživa sa svojom porodicom u plodovima svog rada. Svako dobro.

Куп је битан

pre 3 godine

Наравно. Зато је и певао "Рачунајте на нас" и "Пинки је видео Тита маршала".

Ivan

pre 3 godine

Svi smo mi pre svega južni Sloveni pa tek onda Srbi, Hrvati i ostali. Religije su nas podelile i posvadjale, Abrahamske. Zaboravili smo na tradiciju, običaje, jezik, pismo, mitologiju starih Slovena, naših predaka, i danas imamo to što imamo, mržnju, podele, svadje, koljemo se i ubijamo, a oni koji su nas podelili vladaju nad svima nama. Oni se nisu odrekli ni jezika, ni pisma, tradicije, ni svoje mitologije, mislite o tome.

Edgar

pre 3 godine

Najbolji su mi Vijvođani, inače pun naziv je Srpska Vojvodina, koji uvek imaju nešto protiv Srba sa one strane Dunava.
Vojvodina je naseljena Srbima iz Makedonije, Kosova i juga Srbije koji su pod Arsenijem Čarnojevićem došli na ove prostore i Krajišnicima koji su došli nakon WW-2 a sada kao nemaju ništa sa Srbijancima, prečanima, kao Vojvođanin je posebna nacija nikli iz tikve bez korena, a koren im vodi preko cele Srbije i Balkana.

Dr Batkovski

pre 3 godine

obozavam ga i uticao je na sve nas. Ali neke stvari su suvisne od njega zbilja. Uporedite njegove stavove sa dinom merlinom. Bio je religiozni fanatik, pa radikalni nacionalista, pa umereni patriota a sad je proliberanli lgbt zagovornik. I kod balasa je slican trend. Malo je degutantno po meni toliko podredjivanje trendovima

Srb

pre 3 godine

Ako pljujes po Srbiji pljujes i po Jugoslaviji. Jer su Srbi ti koji su stvorili jugoslaviju u I. ratu.
Za sve jugoslovne. Naucite istoriju bar malo.

Joca

pre 3 godine

Svaka cast na pesmama, ali sto reko Bora Chorba: dobar pevac, los chovek.
(Nenad, Skopje, 4. mart 2021 10:54)

Nasuprot Balaševiću, Bora Čorba je prava "ljudina" - rugao se "bečkim konjušarima" a sad kad je frka, pobegao u Sloveniju da ga leče bečki konjušari. Prvu ženu je doveo do samoubistva, i vucara se sa nekim klinkama koje mogu skoro unuke da mu budu. Devedesetih se odao sramnom šovinizmu, tumarao je godinama unaokolo pijan, neoprane kose u nekoj mladićevskoj uniformi...

Mi Hrvat i Srbi

pre 3 godine

Mi Hrvati i vi Srbi bi morali, a ja vjerujem da bi i mogli se dogovoriti oko nekoliko osnovnih točaka i to bi značajno popravilo naše odnose i stabiliziralo regiju.
TOČKE:
1. Mi Hrvati i Srbi se međusobno priznajemo kao dva stara i autohtona naroda ovog dijela Europe i od sada pa nadalje nikada se više nećemo međusobno negirati.
2. Mi Hrvati i Srbi od sada pa nadalje nećemo imati nikakve međusobne teritorijalne pretenzije, na teritorije koje suvereno držimo.
3. Mi Hrvati i Srbi se smatramo bratskim narodima ali kako je i red, da svaki brat u svojoj kući živi.
4. Mi Hrvati i Srbi ćemo poticati svoje sunarodnjake koji žive na teritoriju kojim suvereno upravlja druga strana da u te države moraju doživljavati svojima, biti lojalni građani i da u tim državama moraju biti faktor stabilnosti i nit povezivanja naših naroda.
5. Mi Hrvati i Srbi iako govorimo jezicima koji su međusobno razumljivi i smatramo da ti jezici imaju zajedničku povijest, također naglašavamo da svaki jezik ima svoje specifičnosti te jedni drugima priznajemo pravo na svoj jezik i na imenovanje tog jezika.
6. Mi Hrvati i Srbi ćemo sve naše povijesne razmirice i različita interpretiranja povijesti ostaviti na stručne analize povijesti kao znanosti, a one dijelove oko kojih se ne možemo složiti ostavljamo potpuno suvereno pravo drugome da povijest interpretira kako smatra ispravnim.
7. Mi Hrvati i Srbi pojačat ćemo suradnju za konačno rješenje pitanja Bosne i Hercegovine.

Muškarac40

pre 3 godine

Djordje Balasevic dobar pjevac, prije svega kantautor, medjutim Jugoslavija je bila vjestacka tvorevina osnovana u Brozovom Jajcu. Koliko god bila lijepa bivsa drzava, na kraju se krvlju raspala sa velikim brojem zrtava.
(dragoljub abramovic, 04. mart 2021 08:43)

Jugoslaviju nije osnovao Broz u Jajcu, već Karađorđević u Beogradu. A, sa njegovom smrću, umrla je i ideja o integralnom jugoslovenstvu.

Linea

pre 3 godine

Rudan vole u Srbiji ne vole u Hr,Natašu Kandić vole na Kosovu i Hr ne vole u Srbiji,Miru Furlan volimo u Srbiji u Hr omražena.To su ta posla.U svemu osnova mržnja.Da je ljubav svi bi voleli svakoga.

Јабучило

pre 3 godine

нисам немац, ја сам источни немац
(непостојећа земља, 04. mart 2021 08:11)

Србин? Лужички?

Miiki

pre 3 godine

Bio je on veliki srbin
Jugoslaviju je stvorio kralj i to srpski
Nije voleo folirante i profitere
Zasto nije voleo dodjose ne znam, ali prve dodjose su napravili komunisti
Tako da mislim da je bio antikomunista
Malo jeste zbinjujuce ali ima srpstva i bez busanja u grudi i uzvikivanja parola da bi se dodvorilo vodji
Poltronstvo i profiterstvo se cesto krilo u nacionalizmu i to sa namerom. Tako su komunisti vladali i unistavali izvorno srpstvo poturajuci svoje sluge kao velike nacjonaliste da narodu ogade srpstvo
Posle se nastavilo

Јабучило

pre 3 godine

mnogi mislili kao on, ali da "nisu imali mikrofon"

То и јесте трагедија Срба... Што су многи мислили као он...
(Јабучило, 4. mart 2021 09:23)
To i jeste tragedija Yugoslawie, što su mnogi mislili kao ti.
(Z, 04. mart 2021 10:38)

"Колико још треба да вас побијемо да схватите да нећемо с вама?" - Хрват Србину.

N.N.

pre 3 godine

mnogi mislili kao on, ali da "nisu imali mikrofon"

То и јесте трагедија Срба... Што су многи мислили као он...
(Јабучило, 4. mart 2021 09:23)

Ne, nego zato što mnoi NISU mislili kao on, ali su imali ne samo mikrofon, nego i nešto jače, pa su umislili da je konačno došao njihov trenutak!

Rust

pre 3 godine

Čovek je 1991. godine spevao pesmu protiv Slovenaca "Laku noć Janezi" koja počinje stihovima:

Laku noć braćo Janezi
Shvatam vas, sve su to geni
Mame vas habsburški kavezi
Neko je rođen da šeni.

Par godina kasnije, uzeo je slovenačko drzavljanstvo.

GameOver

pre 3 godine

Bezveze, i ja se kao mnogi nisam slagao sa politikom koja se vodila 90ih i sa ovom danasnjom naravno, ali to ne menja činjenicu da sam Srbin.

Sima

pre 3 godine

mnogi mislili kao on, ali da "nisu imali mikrofon"

То и јесте трагедија Срба... Што су многи мислили као он...
(Јабучило, 4. mart 2021 09:23)

Kad bi se vi školovani šta pitali, odosmo mi svi u tri lepe! (parafraziram Mandu iz filma "Lepa sela...")

ja

pre 3 godine

Pa, objektivno, jeste u pravu, jer je sve svoje albume izdao u doba neke od Jugoslavija. Otkako je Srbija nezavisna država (2006), nije izdao nijednu pesmu...

Milos Radunkovic

pre 3 godine

Pročitao sam puno komentara posle njegove smrti. Ljude, ove naše, najviše interesuje da li je bio "izdajnik"? Oni koji tako misle, nalaze za To "dokaze", oni drugi sve suprotno tome. Pa gde je onda istina? Po nekoj logici stvari trebalo bi da bude nešto što sadrži od svega po malo, ali da li je To tako u ovom slučaju? Moje skromno mišljenje je da je bio veoma talentovan tekstopisac, i da su svi na prostoru bivše Jugoslavije našli po nešto što ih je dirnulo i u čemu su uživali. Ono "drugo", što se ne tiče njega kao muzičara, trebalo bi ostaviti po strani barem za neko vreme. A vreme, vreme će dati najtačniji odgovor, kao i uvek.

velibor

pre 3 godine

. To je normalno svuda u svetu, al da odes da pevas onima koji su doprineli svemu tome i pri tom toliko se 'slizes' snjima da izjavis kako ustvari pricas njihov iskvareni jezik e to moj zeludac ne moze da svari.
(vld)

Pri tome mi nismo nisat doprineli svemu tome pa zato peva i nama? A vidis, ja mislim a i secanje mi dopire cak do onih 80tih-90tih da je ovde pocelo sa mitinzima "istine" i ostalim detonarima (nije da nije bilo i prije u celoj Jugi ali nista od toga ne bi bilo da detonatori ovde nisu bili uporni sve dok fitilj nije postao dovoljno tanak i doveo lidere pandane Milosevicu u drugim republikama)

Joca

pre 3 godine

Čovek je 1991. godine spevao pesmu protiv Slovenaca "Laku noć Janezi" koja počinje stihovima:
---

Pa dobro, ima tu stihova koji su diskutabilni, pa i na granici rasizma, ali te 1991. godine ogromna većina je htela Jugoslaviju, i bili smo besni na Slovence jer je izgledalo da su oni ti koji je ruše. Oni su se i sami tako deklarisali.
A kasnije smo shvatili da smo mi poslednji ukapirali kuda plovi ovaj brod (svet) posle pada Berlinskog zida, i kako je možda bila greška što smo preglasali Slovence na poslednjem CKSKJ, odbili sve njihove predloge i praktično ih isterali iz sale, i iz Jugoslavije.

Peki

pre 3 godine

Patetičan i površan baš kako narod vole. Međutim govoriti za njega da je muzičar i pisac svetskog renomea je smešno.
(Blaster, 4. mart 2021 08:47)

Ajde! Patetičan i POVRŠAN... nađi mi stihove nekog drugog autora koji mogu komotno i bez muzike da se "slušaju" i da nađu mesto u knjigama poezije.

Mati, veje sneg, ni to me ne raduje više
Prošlo je zauvek, severac pustolinom briše
Čim dirne vode mirne, hvata se led
I ravno je... unedogled...

Edgar

pre 3 godine

Mantis, praslovenski izvorni oblik je sa o, i zadržao se kod zapadnih Slovena, kod istočnih Slovena je došlo do prelaska iz o u a, i zato vi govorite Slaveni što je novijeg datuma a Srbi Sloveni, Jugoslavija i Jugosloven što je starije.
Dobro došao nikad nije kasno da saznaš nešto novo.
Inače Jugoslaviji su ime dali Srbi tako da je ispravnije Jugosloven, bez obzira na istoriju kako god okreneš Srbi su u pravu.

novikorisnik

pre 3 godine

@Vlada
Došli su uglavnom oni sa dubokim džepom, koji su sve svoje što su mogli poneli i posle živeli na grbači Srba iz Srbije (u slamarici par desetina hiljada evra, a od Srbije muze socijalnu i svaku drugu pomoć, a i dalje žive tako) i ratni profiteri, čast izuzetcima, zato nam i ide ovako, a sve što je govorio je bilo usmereno upravo na tu sortu koja se na žalost jako dobro primila na ovim prostorima...

j1ggy

pre 3 godine

Jedno pitanje - ako sretnete nekog, zapocnete neku pricu sa njim / njom i shvatite da vam taj neko odgovara, da su vam mozgovi na istoj frenkvenciji.

Sta ce se desiti, ako cujete od nekog da je taj neko nor. Hrvat?

Da li to znaci da vise sa njim / njom necete razgovarati ili imati kontakt?

To je ta podela, koja nas UBI ovde, na ovim prostorima. Prvo se gleda koje si nacionalnosti i veroispovesti, pa onda kakav si covek. I tome se kraj ne nazire.

I zbog toga bih rado otisao odavde. Ne mogu ceo svoj vek da se zalecem na vetrenjace i da gubim pigmentaciju u kosi, zbog iste price, hiljadu puta ispricane....

Vanja LFC

pre 3 godine

Djordje Balašević je bio jedinstvena duša.
Davno je rekao, kako mu je otac preneo....nemoj mrzeti ceo narod, mrzi jednog po jednog, pa dokle stigneš. Zaslepljeni mržnjom (i danas oni kojima je to posao) mogu samo da žale što nisu razumeli jednog Djordja kakav je on bio.
A nama, kojima je bio u Srcu i ostavio sve te pesme, knige i terao osmehe....u srcu će i ostati.
Večno.

Tako je

pre 3 godine

Sve je to šizofreno. Hrvati mrze Jugoslaviju a vole Srbina koji se izjašnjava kao Jugosloven. Hrvati mrze Srbe jer su ih kao maltretirali da budu Jugosloveni a želeli su da budu Hrvati a ne vole ni Jugoslovene koji su odjednom postali Srbi... Hrvati su dobrovoljno ušli u Jugoslaviju a mrzeli su Srbe što su ih naterali da budu u Jugoslaviji a nisu želeli da budu Jugosloveni. A Srbi su bili Jugosloveni jer im nije odgovaralo da budu Srbi u zemlji u kojoj ih ima najviše i za koju su dali mladost svoju 2 puta. I na kraju Srbi su želeli veliku Srbiju Jugoslovenstvom dok su Hrvati želeli veliku Hrvatsku Hrvatstvom. A Balašević je pričao o ljudstvu iz ugla čoveka koji je Jugosloven u zemlji koja ne proteruje Jugoslovene i zbog toga bio voljen u zemlji koja je istrebila Jugoslovene. Na posletku bio je veliki čovek i umetnik i to je jedino bitno. Ostalo su sitnice.

posmatracica sa strane

pre 3 godine

E moj Djole. Novosadjanka sam, prirodno je Djole bojio moj zivot, komsijski ali sa pojacanim dejstvom. Puno njegovih pesama znam napamet, neke njegove stavove citiram, jedna njegova pesma (prica o Vasi Ladackom) je izvrsila ogroman uticaj na moj život. Ono sto mi se nikad nije svidjalo je utisak averzije ili otklona od svega sto je srpsko, a ono sto mi se uvek kao ljudskom bicu gadilo je odnos prema "dodjosima". Iako po njegovim "standardima" nisam "dodjos", "elitizam" takve vrste mi je jadan, malogradjanski i pre svega neljudski, narocito s obzirom na to sta je vecina tih ljudi prosla.

Nikon Sevast

pre 3 godine

Bio sam na koncertu na dan pocetka sukoba u Sloveniji kada je Djole recitovao podrugljivu pesmicu "Ne daj se Janez". Da, Djole ne Bora Corba.

Mantis

pre 3 godine

@Mantis
Ali njegova pesma nija Slavenska, nego Slovenska. Po nasem pravopisu su Sloveni, a ne Slaveni.
(sasha, 4. mart 2021 15:37)

Ja sam pisao o JUGOSLAVIJI!

Evil Dead

pre 3 godine

Divan textopisac, ali los covek i sitna dusa. Pevao o Titu, pa pljuvao i njega i JNA. Pljuvao je javno i drzavnu vlast kada smo branili Srbe na svim ratom zahvacenim teritorijama. Bili smo mu krivi i sto je rat poceo. Prvi je otisao u Hr i kudio svoje. Da si samo pisao bio bi najveci. Da si na to i pevao, ne bi to bilo lose. Mada ti si se i politikom bavio i pocepao sve ono dobro i najbolje. Sam si kriv Djole. Nisi talenat za politiku ni malo. Cak katastrofalan. To je bacilo senku na tvoje lepe textove.

Douglas Bader

pre 3 godine

Nije se Balasevic gadio svega sto je srpsko, gadio se anticivilizacije u Srba (kao i kod bilo kog drugog naroda). Svoju je komentarisao, tudje je ostavio drugima da komentarisu. On je jedan od najsvetlijih likova 90tih. A ako su vm se svidele 90te i mislite da imamo neke dobre tekovine iz njih...zaobidjite Balasevica. Sve veliki Srbin do Srbina, grebalo malter

posmatracica sa strane

pre 3 godine

Nije imao očigledno ništa protiv tog naroda koji je srbe isterao iz Hrvatske i BiH ali je zato imao protiv oteranih srba posto su mu smetali u NS sa svojim akcentom i obicajima. Znaci isti taj akcenat i obicaji su mu ok i ispravni ali samo kod nesrba ili samo ako nisu kod nas tj ako ne mora da ih slusa svaki dan. Znajuci mentalitet prosecnog novosadjanina, verovatno je ovo drugo a "onima" se uvlacio po potrebi. U svakom slucaju, sve nas je obojila njegova neverovatna, vanvremenska i neponovljiva ljubav prema svojoj ženi.

Edgar

pre 3 godine

Pun jeda i gorčine koja se provlači u njegovim pesmama, lokalac i ljubitelj Jugoslavije, protivnik promena naročito u Vojvodini, do smrti u stvari nesvestan da su promene neminovne i da Jugoslovenstvo upravo znači toleranciju prema promenama, prema drugima i širinu duha, a ne traženje dlake u jajetu i kritiku svega van svoga sokaka.
Šteta zbog pogrešnog pogleda na svet i uplitanja politike u neke pesme izgubio je mnogo, ali i mi.

DR

pre 3 godine

Upravo zato ga obozovaju svi normalni ljudi.
Od Varadara pa do Triglava.
Citav zivot se borio protiv nacionalizma i primitivizma.
Biti dobar covjek je najvrednija osobina.
A tu nema granica!

draganGovor

pre 3 godine

Poslednji Balaševićev intervju: "Nisam srpski kantautor, već jugoslovenski"
~~~…~~
Pridjev od ~ "JugoslAvija" ispravno ~ jugoslAvenski i nikako drugačije.
(Mantis, 4. mart 2021 12:41)

To je hrvatski jezik, nastao od srpskog malim izmenama, da bi se zvao hrvatski.

Vatra

pre 3 godine

Vece trziste = vise para
(Koji hit, 04. mart 2021 11:47)

Ne veruj u idole, oni se samo prodaju dobro, lova je cilj.
To je pesmetina o surovoj stvarnisti.
Ta pesme je rekla vise nego sve balaseviceve pesme zajedno.

Armata

pre 3 godine

Titoistički a ne jugoslovenski kantautor, svi ti koji su pristali da snime pesme koje veličaju Broza su kasnije gurani da postanu zvezde. Naročito je nakon smene Rankovića i pred izmene Ustava kojima su se od Srbije otimali Kosovo i Vojvodina bilo bitno naći Srbe koji će da kroz pesmu veličaju kult velikog vođe.

Bucki

pre 3 godine

Mi da bi prihvatili liberalan način života, treba prvo da isteramo svu nepravdu što smo preživeli i doživeli zadnjih par stotina godina, ovako samo možemo da guramo pod tapetu a osećaj nepravde će i dalje da tinja što nosi sa sobom ogorčenost, koji pojedini opet koriste za svoje neke ciljeve koji bacaju neki drugi pogled na nas kao narod.

Shinbet

pre 3 godine

Najjaci su ovi sto govore kako im je blizi normalan Hrvat nego neki Srbin. Haha pa valjda se to podrazumijeva da je blizi neko normalan nego neko nenormalan. Samo, u Hrvatskoj je vaskrslo ustastvo 90ih. Nas narod se sukobio sa tom povampirenom ideologijom. I likovi poput Balasevica u fazonu : kad se raspada Jugoslavija neka se raspada po AVNOJ granicama, i uporno stajali na stranu neprijatelja. A sve neki Jugosloveni. Ne zna se ko je ludji na kraju dal jugosloveni dal AVNOJ ustase

balsa crnogorski novi sad

pre 3 godine

Osećanje je uzajamno, samo ste vi iz nekog razloga ti koji emigrirate u Vojvodinu gde znate da niste baš voljeni.
(Nemanja, 04. mart 2021 11:07)

voljeni il ne mi smo se infiltrirali dobro u NS..za razliku od vas koji nas samo gledate i zavidite.Tu je i nasa dijaspora u Vrbasu Lovencu Kuli koja upotpunjuje sliku cjelosti i kompaktnosti.
ti se krijes iza jugoslovenstva i slicnih balasevicu.ja ponosito isticem crnogorsko porijeklo i pripadnost srpskom narodu.

SFRJ

pre 3 godine

Dakle ne valja kada se neko odriče srpstva u ime jugoslovenstva. Ali kada se veliki Jugosloveni tipa Kusturice i Karajlića preko noći transformišu u velike Srbe, onda je to OK!? Pretpostavljam da je kod njih u pitanju 'vraćanje korenima', a ne kao kod Balaševića 'podilaženje'.

milan

pre 3 godine

Poslednji album je otpevao Velebit, Muru, Zadar i celo zagorje, i hrvatske specijalitete. Nije bio samo vojvodjanski pesnik nego i zagorski. Da je proživeo, utkao bi u pesme i Split i Jasenovac.
Bas volim Djoletove pesme, ali mi nisu baš jasni ovi stavovi, kao njegova publika je poseban soj ljudi svi smo dobri svi se volimo. Ima takvih ljudi i u Sumadiji, pa ih nije ni 5 % nije ispoštovao kao hrvate.

Бојан

pre 3 godine

Управу је само што није јасно прецизирао да он није српски већ Југословенско комунистички са анти српским елементом у себи што доказује и опроштај да га више жале Хрвати и Бошњаци од срба.

sara

pre 3 godine

Odreći se javno svoje nacionalnosti, da bi bio "voljen", je znak kompleksa i nezrelosti, isto kao i isticati non stop ljubav prema svojoj ženi, što je i normalno kod ljudi bez kompleksa!!!.

Prota

pre 3 godine

Ako mi puste komentar imam jedno pitanje ustvari dva. Da li se u Novom sadu govori npr objasnIT ili objasnITI? I drugo da li kada vam neko dodje u kuću kao gost u ovom slučaju kao novinar intervjuista njegovim pričate dijalektom u nekoj meri radi toga što ste dobar domaćin ili šta je u pitanju?

Milan

pre 3 godine

Realno i jeste. Covek je veliku vecinu svojih pesama napisao u Jugoslaviji, drzo koncerte po njoj i zaradjivao novac, dobar novac od publike iste te zemlje.
I na kraju da kaze, ja sam srpski kantautor, a vama sam maznuo lovu na foru...to nije ljudski a ni srpski! Mozda bi to neki drugi uradio, ali pravi srbi imaju srce sa puno vrata, i mesta za sve.

DjB

pre 3 godine

Vidim mnogi osuduju Balasevica koji je napisao „Samo da rata ne bude“ i „Regrutsku“. Samo te 2 pesme su dovoljne da nas zaduzi do kraja nasih malih zivota. On je bi borac za nas, male ljude, za razum, za mir. Treba li vise.

Neko ce se zapitati zasto je on najvise kritikovao svoje. Zasto druga strana nema takvim Balasevica. A ja cu reci da i druga strana ima svoje Balasevice. Samo ih treba cuti. Samo ih treba naci. I Hrvatska I Bosna imaju svoje disidente.

A ono sto se desavalo unazad nekoliko dana je fenomen bez presedana. Sarajlije u sred Sarajeva pevaju pesmu srpskih nacionalnih emocija „Ne lomite mi bagrenje“. Pa to ni najveci lunetik ne bi mogao pretpostavi da ce se ikada desiti.

Hvala ti veliki covece za sve tvoje pokusaje pomirenja. Ja ne zelim da mrzim ja zelim da zivim i da volim sve dobre ljude ovog sveta makar neki od njih bili i Bosanci i Hrvati. Sve dok su i oni ljudi. A ima ih takvim mnogo. Samo se nevide od mraka I strela zla kojima su zatrpani.

Nebojsa

pre 3 godine

Nije problem biti Jugosloven kao na primer Zdravko Colic on moze svuda odrzati koncert niko ga nece pljuvati. Balasevic nije Jugosloven on je pre svega anti-Srbin. Njemu smo mi krivi za sve a svi ostali su super. U Banjaluci nece da pravi koncert jer fali deo publike onaj koji je proteran a u Sarajevu i Zagrebu, Zadru i mnogim drugim mestima gde su Srbi proterani to nije problem. Najmanje je nastupao u Vojvodini mnogo vise u Bosni, Sloveniji, Hrvatskoj tako da je on njihova legenda nasa nije.

TnT

pre 3 godine

oni sto si izasli iz te jugoslavije su najvise voleli jugoslovenskog kantaautora
.zanimljivo
(kombat, 4. mart 2021 08:30)

Odlicna opservacija. Dokaz da niko nije apriori zeleo da ide iz Jugoslavije da smo bili normali vec niko nije zeleo sa nama ovakvi kakvi smo.

Covek je bio umetnik jedne zemlje koja u kojoj je rodjen u kojoj je ziveo i stvarao i koja je nestala, ali ce to zauvek biti jedan kulturni prostor. Svidelo se nekome ili ne. A ovi nekulturin imaju svoje banana drzavice da sa bave mitovima, magalomanijom, mrznjom, otkrivanjem "istorije" i zaverama. Nemoj da brines u vecini ste. Ogromnoj.

Vlado

pre 3 godine

Rodjen je u Jugi i uvijek se tako osjecao.
Imam nas puno takvih.
Nista mi ne znaci nacionalnost.
Nego osobine i ljudska kvalitete.
Dobri i losi ljudi se razlikuju.
Mogu biti bilo koje nacije ili drzave.
Svrstavanje ljudi u torove kao ovce.

Nko

pre 3 godine

O pravim srbima su pisali francuzi, amerikanci i cotav ?. Viorila se nasa zastava na vrhu bele kuce. To su srbi, cestiti i hrabri ljudi. Ponosan sam na nase poreklo i korjene. Srbi nisu oni koji ubijaju iz osvete niti muce ljude. O tome je i Gete pisao.
A svako ko je srbin i gadi se tog. Ne zameritr samo ne zna malo bolje istroju svog naroda.

Nko

pre 3 godine

O pravim srbima su pisali francuzi, amerikanci i cotav ?. Viorila se nasa zastava na vrhu bele kuce. To su srbi, cestiti i hrabri ljudi. Ponosan sam na nase poreklo i korjene. Srbi nisu oni koji ubijaju iz osvete niti muce ljude. O tome je i Gete pisao.
A svako ko je srbin i gadi se tog. Ne zameritr samo ne zna malo bolje istroju svog naroda.

Nemanja

pre 3 godine

нисам немац, ја сам источни немац
(непостојећа земља, 4. mart 2021 08:11)

Samo u toj analogiji Nemačka i dalje postoji, ovde su u pitanju dve nepostojeće zemlje.

33 33

pre 3 godine

Balaševiću i planeta bila mala a vi bi da ga svrstate isključivo u jednu državu ,jedan narod.

Balašević je bio Srbin,pevao o svojoj Krsnoj slavi kada je to trebalo...

C i n i k

pre 3 godine

Pridjev od ~ "JugoslAvija" ispravno ~ jugoslAvenski i nikako drugačije.
(Mantis, 04. mart 2021 12:41)


Imate istu gramatiku kao srpsku ali nista vas nisu tamo po hr naucili, ni sta su pravila ni sta je gramatika, nastavljate da se prolupavate samo tako...

Banja Luka

pre 3 godine

@ nemanja. Nije mi jasno da li vi ne volite npr samo bracu Grbić,Bodirogu,Duška Trifunovića,Peru Zubca... ili sve prekodrinske Srbe koji su emigrirali i došli da vama unište toleranciju u Vojvodini ,u kojoj po tebi i tebi sličnima ima iste za sve,osim za Srbe dođoše.

Somborac

pre 3 godine

svi smo to znali a najvise region...
srpstvo mu je bilo..mrsko
a i on nama srbima i pogotovo crnogorcima..i cijeloj republici srpskoj..pogotovo banjaluci na palama zvorniku trebinju
(fran zagreb, 4. mart 2021 10:48)

Osećanje je uzajamno, samo ste vi iz nekog razloga ti koji emigrirate u Vojvodinu gde znate da niste baš voljeni.
(Nemanja, 04. mart 2021 11:07)

Ko kaze da nisu?

empty straw

pre 3 godine

Da je bio "srpski" kantautor ne bi bio omiljen u Jugoslaviji kao što je bio. To dovoljno govori o prirodi Jugoslavije. Što se njega tiče bio je vanserijski, bez obzira na nacionalno osećanje. Te mu stoga pokoj duši.

Pufta

pre 3 godine

To su sve mali ljudi, Srbija ih izbacila da budu neko i nešto u toj Jugoslaviji, a onda sve zaboravili... Balašević, Oliver Dragojević, Rade Šerbedzija, Milan Štrljić... i mnogi drugi...ostale bivše republike su bile obična rupčaga za svet glume, muzike...

Mister X

pre 3 godine

Za sve ove JugoslAvene u komentarima, ekskluzivna i do. Srbija je stvorila Jugoslaviju, jedina je uz Crnu Goru državotvorna država na ovim prostorima i svi smo ponosni na to. Se

Petar

pre 3 godine

Samoproklamovani kosmopolita koji promovise selektivnu toleranciju. Paradoksalan i supalj kao i svaka prica sa teritorije bivse Jugoslavije.

Shinbet

pre 3 godine

Ono sto je zajednicko svim Jugoslovenima, a njih samo jos ima u Srbiji, a cesto mislim da ih je jedino i bilo u Srbiji, je to da su jako podrzavali secesionizam kod svih ostalih republika, i dalje podrzavaju, a danas bi nekako da mogu preimenovali Srbiju u Jugoslaviju. Ali samo ovu AVNOJ Srbiju. Zale za nekom bivsom drzavom a u isto vrijeme su odusevljeni nacionalizmima onih koji su je napustili. Cudna fela i cudan nacin razmisljanja.

Koki

pre 3 godine

Predlažem da mu se u glavnom gradu Jugoslavije dodeli ulica ili trg i podigne spomenik.
Takođe, da jedan avion ili brod jugoslovenski ponese njegovo ime, kao i da se glavna muzička nagrada na Jugoslovenskom festivalu zabavne muzike nazove po njemu!

ja

pre 3 godine

Lokalac, autonomaš, antidođoš, a ovamo je kao širio ideje jedinstva i tolerancije. Nikad nije shvatio da nijedan dođoš 90-tih, nije od dobra napustio zavičaj.
(Vlada, 4. mart 2021 08:46)

Niti su mnogi od tih "dodjosa" zeleli da se integrisu u drustvo. Ali mnogi od njih nemaju nista protiv toga sto je iz BGD stiglo naredjenje da ne smeju preci juzno Dunav. Komplikovana prica sa netolerantnim ljudima na obe strane.

Hmh

pre 3 godine

Danima se lozite na Balasevica oko njegove izjave u Zagrebu.
Da ne zelite mozda uvjerit sebe da mu je izjava lazna?
Svi znamo kad je neki narod dobio 1. rjecnik,kada velike knjizevnike,kada prezimena

Nova sreća

pre 3 godine

jeste bio jugoslovenski, jedin su svi pobegli iz Jugoslavije, jedino Srbi ostali, tako da je Balašević kako god uzme srpski...

Бранко

pre 3 godine

“Сентименталност + наратив = литература”, Орхан Памук
Код Ђолета је било више овог првог..

Bojan

pre 3 godine

Srbija je od Balaševića dobila 'ljubav' koju je zaslužila, isto tako danas nestaje brzinom od 80 hiljada stanovnika godišnje - po zasluzi.

Fox Mulder

pre 3 godine

Kao i Đole i ja sam, na neki drugi način, jezdio po onoj staroj Jugoslaviji, obilazio mnoga mesta i letovališta, sretao dobre, normalne ljude i poneke loše, te sam i u vojsci dao zakletvu Titu. Jednostavno, rođen sam, odrastao i živeo dobar deo tog života u toj divnoj zemlji.

A sad kad vidim kakvi me tupavi, bahati, pokvareni i zli ljudi okružuju i ja sa zadovoljstvom kažem da sam Jugosloven. Ne želim da budem deo praznoglave horde brojača krvnih zrnaca, kvazi-vernika koji ne znaju ni šta je Jevanđelje, bandoglavih neznalica koji misle da sve znaju a dalje od svoje kasabe nisu otišli, gomile mamlaza koji misle da su znanja pokupljena sa Jutjuba i Fejsbuka ono pravo i znaju rijaliti morone bolje od istorije države za koju se busaju "junački" samo kada su u gomili...

Ja sam onu Srbiju iz Jugoslavije obožavao. Ova sada je samo lakrdija i sramota istorije jedne sjajne države.

Netijak

pre 3 godine

Jugoslavija se nije ni raspala. Pogledajte samo omjer vijesti iz Srbije i regije na b92, isto tako u drugin republikama. Ka da gledaš dnevnik u Jugi.

boki

pre 3 godine

Da Djordje Balasevic jeste legenda ali manite me Jugoslavije,svi ostali su cuvali svoju naciju samo mi Srbi zapeli za Jugoslaviju,gde je sada neki Slovenac,Hrvat,Musliman koji kaze da je Jugosloven,to je izmisnjen narod,kralj Aleksandar je za sve kriv a posle naravno i komunisti,Jugosloven je nesto najgore sto se desilo u Srbiji posle I sv.rata!

Marko

pre 3 godine

Čovek je 100% nostalgija, jednostavno je takav. Iz svake reči koje kaže izvire čista nostalgija, tuga za prošlim vremenima i sve što ide uz to. Iako je genije, dok je bio živ mogao sam da poslušam jednu ili dve njegove pesme, više od toga vodi u depresiju i plač. Nije to za mene. Ponavljam, genije lirike i muzike ali samo ako volite i živite za "zlatnu prošlost".

Драганче

pre 3 godine

Замислите да је нпр. Оливер Драгојевић за живота рекао да је југословенски, а не хрватски извођач - у било ком контексту. Мислите да би добио онакав испраћај пре коју годину? У сваком Србину чучи Југословен и чека да посрља у своју пропаст.

Marko

pre 3 godine

Jugosloven ciji maternji jezik je bio hrvatski ali je jadan morao da govori srpskim, tj. kako je sam rekao, "iskvarenom verzijom hrvatskog jezika".

bane

pre 3 godine

Dešavanje u Rusiji, na jednom projektu... Sedim tako u restoranu (nije šala), sa Bošnjakom i Hrvatom, mrljavimo neku picu, dva mnogo dobra lika. Zove žena na telefon da vidi šta radim. Ja joj kažem, naglas u slušalicu, ali i da ova dvojica čuju, ček da čuješ vic, sede Srbin, Bosanac i Hrvat, i ne mogu da pojedu jednu picu. Ovi umreše od smeha. Šta ću, rekoh, po nacionalnosti sam Balaševićevac, mnogo mi lepo da sedim s vama. Obojica potvrdiše.

ime

pre 3 godine

Kao covek- ja sam stanovnik sveta, kao Aurelije- ja sam Rimljanin.
Marko Aurelije

Komunizam nas je unistio. Tito je rekao Mestrovicu, prepricava njegov sin, da 50 godina od njegove smrti necemo znati ko smo. A za 100 cemo nestati.

To je to.

Nemanja

pre 3 godine

Vojvodina je naseljena Srbima iz Makedonije, Kosova i juga Srbije koji su pod Arsenijem Čarnojevićem došli na ove prostore i Krajišnicima koji su došli nakon WW-2 a sada kao nemaju ništa sa Srbijancima, prečanima, kao Vojvođanin je posebna nacija nikli iz tikve bez korena, a koren im vodi preko cele Srbije i Balkana.
(Edgar, 04. mart 2021 18:03)

Šta ćeš, razlika nije nacionalna, nego civilizacijska.

Kole

pre 3 godine

Da je Jugoslavija bila moguća nebi se u krvi raspala. Koliko su Srbi pogrešili što su stvarali Jugu, još su više pogrešili što su na silu pokušali da je sačuvaju 90ih. Balašević je rekao da nije hteo da uzme pušku u ruke kad se SFRJ raspadala, ali će je uzeti ako neko pokuša ponovo da je formira. Kad dođe do lomova i ratova sta god da uradiš pogrešićeš, ali ćeš najmanje pogrešiti ako staneš uz svoj narod. Srećom, Đoletov sin je veliki Srbin jer priroda uvek ispravi greške i zablude predhodnih generacija.

Jugosloven

pre 3 godine

Od svih onih koji su u Jugoslaviji postali to što jesu, samo se loši ljudi nje stide. A mrze je oni koji su vaspitani da je mrze, ali to ke već druga, teža priča.

Danilo

pre 3 godine

Svi normalni umetnici, kao i sportisti, jer govore "istim jezikom", ostali su iznad podela započetih razbijanjem Jugoslavije sa epilogom da se formiralo 6 političko-novobogataških oligarhija sa 95% ljudi koji žive gore i nesigurnije nego ranije,a nasedaju na nacionalističke platforme onih 5% koji na tome čuvaju vlast i privilegije. Ovamo, na drugoj strani, mladi ljudi koji ne smeju ni porodicu da stvaraju, jer ne znaju šta ih čeka. To je poruka Balaševića.

Nbc

pre 3 godine

Rebro
Ti nisi Srbin. Možda su ti roditelji Srbi ali si ti izrastao u nešto drugo. I Tesla je govorio ovako kao i ja, i Andrić. Ali šta se tebi ima objašnjavati.

Milojko Prc

pre 3 godine

Ex Yu nostalgičarska patetika je ovih dana učinila da je najveći Balaševićev kvalitet bio što je Jugosloven.
Ima mnogo Jugoslovena, a njegovo delo je jedistveno.
Kad bi neko mogao da obriše sve njegove izjave, odnos prema njegovom stvaralaštvu bi bio mnogo bolji. Isto i sa ovom izjavom- lupetanje, koje treba zaboraviti. To je kao da je rekao da je Evropski stvaralac. 75% stvaralaštva je proveo nakon što je ideja jugoslovenstva doživela svoj sramotan i krvav kraj! Kraj! Sviđalo se nekome, ili ne.
On je bio stvaralac koji potiče iz multikulturalne sredine, i njegovo "jugoslovenstvo" više doživljavam kao usko lokalnu, novosadsku stvar. Nije sramota biti novosadski umetnik (mada mi se malo s*ere i od njihovog malograđanskog elitizma i kompleksa više vrednosti).

О покојницима све најбоље

pre 3 godine

Нисам га никада волео, ваљда зато што је мушко,а и ја сам мушко. Него, његове изјаве су често биле провокативне, ласцивне, иритантне, али увек све може да се тумачи на најгори или најбољи начин. Средина је ипак златна. Балашевић јесте био југословенски кантаутор, чак и када Југославије више није било. Југословенства су се гнушали и одрицали га се они који су Југославију и растурили - десничари, прикривени фашисти и остали који су желели сопствене републичице по сваку цену. И добили су их по сваку цену. Е сад шта су добили - то се већ види. Него, Балашевић ће остати упамћен као југословенски аутор, а они који Југославију тумаче као великосрпску хегемонију, то је већ за лечење, а не за дискусију.

Zoro

pre 3 godine

Nisam nešto video da mrzi srbe, očigledno je da je čovek mislio na vlast ili ljude koji je predstavljaju od kojih se svima normalnim ljudima smučilo. To što je pokušao da se deklariše kao jugosloven je njegova privatna stvar, verovatno mu je bilo lepo u bivšoj zemlji. Lično je ne pamtim po mnogo lepim stvarima ali ako nismo mogli zajedno postoji i civilizovan način za rastanak a ne kao u doba srednjeg veka. Pozdrav svim dobrim ljudima ma gde bili!

detektiv

pre 3 godine

Hrvat nikad nece reci nisam Hrvat ja sam Jugosloven. Jos nesto, rekao je za Hrvatske medije cititram, meni je majka Hrvatica a otac Pravoslavac i sta drugo da budem nego Jugosloven! Sto nije rekao meni je majka Katolkinja a otac Pravoslavac. Zasto to kazem, zato sto Hrvati rijetko kazu jesi li Srbin, to im je problem iz nekog razloga reci, vec kazu jesi li Pravoslavac. Previse se ulizivao hrvatima. P.S. cjenim antiratni stav ali ovo je nesto drugo.

chupavi

pre 3 godine

Najjace sto ovi sto su bezali iz Juge sada govore kako Juge konacno nema i kao im je zao. Nikada necu razumeti te ljude jer zasto su uopste odlazili iz te drzave kada je sve bilo tako lepo? Nekako mi je cela stvar licemerna bas zbog toga.

Djoletov stav o jugoslovenstvu i antisrpstvu je opet prica za sebe. Znate ono, dok su Srpskinje radjale Jugoslovene, sve ostale zene su radjale Slovence, Hrvate, Makedonce... Na kraju krajeva svi krive Srbe za raspad Juge, a jedino su se Srbi borili i ginuli da ona osptane ali i da bude stvorena tamo davno pre vise od 100 godina.

Inace Djoletove pesme sam slusao i uvek cu ih slusati jer su neponovljive, pune gorke i slatke istine o zivotu, ljubavi i ljudima.

kaokakao

pre 3 godine

Ne znam odakle nam potreba da idealizujemo muzicare. Treba ih gledati kroz muziku i to je to. Ako mozemo da slusamo strane izvodjace i da volimo njihove pjesme, ne vidim koji je problem sto nam smeta ako se Balasevic ne izjasnjava kao srpski kantautor. On je zivio od muzike i veoma dobro je shvatao da ce sa tom jugoslovenskom nostalgijom uvijek imati pune dvorane u vecini bivse jugoslavije. Da se odredio kao srpski kantautor, ne bi bilo tako. Ono ko je stvarno bio i sta je mislio znaju samo njegovi najblizi, a takav slucaj je i kod vecine nas. Zivio je od muzike i sve je to soubiznis, on je toga bio itekako svjestan i uspjesan u tome. Volim njegove pjesme i to mi je dovoljno, kao sto volim i Olivera , kao sto volim i Riblju Corbu sa druge strane.

NV

pre 3 godine

Na svaki pomen Balasevica u bilo kom tekstu suze same krenu.E moj DJOLE,ode ti a oni sa dna ostadose da nam kroje zivot.Slava nasem velikom Djoletu!

Joca

pre 3 godine

(dal da mrzmi il ne mrzim, 4. mart 2021 18:42)

Ajde! I šta je bilo kad si se probudio?!
Daleko je bolji standard bio u ex-YU nego što je sada, bilo gde osim možda u Sloveniji. Džaba lažete dok ima nas koji pamtimo jedinu državu u istoriji u kojoj je običan Srbin (radnik, seljak, učitelj) imao ugled i dostojanstvo! A od raspada je prošlo TRIDESET godina. Zamislite gde bi bila Juga za 30 godina, da je samo 1-2% godišnje rasla. Za ovo što sad imamo - SVEMIRSKI BROD!

mahat

pre 3 godine

Interesatno je da vecina zaboravlja ili se pravi da je zaboravila da je on napisao "Racunajte na nas" specijalno za nastup kod Tita u Karadjordjevu. I da to sto je on napisao nije najgore u celoj prici, najgore je da se i sam Balasevic pravio kao da ta pesma ne postoji. Radi se o cistoj hipokriziji najverovatnije i tada kad je pisao i posle kad se pravio da je nema i svaki put kad bi nesto rekao na bilo koju politicku temu. Ja njemu jednostavno nista nisam verovao, sve sto je govorio izgledalo je kao da prica ono sto trenutni slusaoci zele da cuju (Tito u Karadjordjevu, sarajlije na onom koncertu...). Za pesme svaka cast, vanserijske su, ostalo mu nije trebalo.

chupavi

pre 3 godine

@ Fox Mulder, 05. mart 2021 10:10

A da li si svestan da je ovo sto se desava danas posledica onoga sto se desavalo u proslosti?

Aco Srbine, Aco Srbine...

pre 3 godine

(Nbc, 4. mart 2021 22:04)

Iz tvog komentara zaključujem da si ti "PRAVI SRBIN", dok mi ostali to nismo!!?? E moj ti... kopiraš malog Marka "diplomatu". Ali sam siguran da ne znaš da aplaudiraš kao ok.