Sreda, 24.02.2021.

14:50

"Potpisuje se kao 'čovek', pa 'katolik', pa 'Hrvat'" VIDEO

Izvor: B92

"Potpisuje se kao 'èovek', pa 'katolik', pa 'Hrvat'" VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

77 Komentari

Sortiraj po:

Stanoje Šarloatan od Šamroka

pre 3 godine

Kako se pojavi neka vest koja u sebi ima reč "Hrvat", pa makar vezana i za srpski film, eto susjeda iz bot brigade sa komentarima. Većina tih komentara (čast izuzecima) svodi se na ovo:

- da nije bilo kralja, ne bi bilo ni Ustaša

Jedini su imali banovinu sa nacionalnom predznakom, u granicama koje su čak i Tuđmanu bile vlažni san. Ako je kralj bio takav monstrum prema Hrvatima, zašto je onda deo Hrvata otišao u partizane, a deo završio u logoru zajedno sa Srbima? Dakle kralj je kriv što su se Hrvati ubijali međusobno u 2. sv. ratu?

- Beograd je bio očišćen od Jevreja

Zaboravili su samo "sitnicu" da je Beograd bio direktno pod nemačkom okupacijom, da Beograd nije dočekao Nemce cvećem kao Zagreb, već je bio surovo bombardovan zbog protesta 27. marta. Logor Staro Sajmište bio je pod upravom NDH. Dakle, njihovom logikom, Nemci su bombardovali Beograd, vršili masovna streljanja po Srbiji po sistemu 100 za jednog, sve to zbog toga što su Srbi (po hrvatskom tumačenju istorije) bili njihovi saveznici? Zanimljivo.

- film je propaganda jer nije prikazao je bilo Hrvata u logoru

U početku je bilo da je film propaganda jer uveličava broj žrtava, pa kad se ispostavilo da broj žrtava nije ni spomenut, sad su se uhvatili nespominjanja Hrvata u logoru. Da je spomenuo Hrvate, uhvatili bi se za boju uniformi, nešto bi već morali da pomenu da bi opravdali reč "propaganda"

Огњен

pre 3 godine

Не разумем Хрвате који се из петних жила труде да докажу како Јасеновац није био логор смрти, него радни логор, да није тачно да је било толико жртава, да је то "велико-српска пропаганде" итд. итд. Дакле упорно се труде да оправдају усташе и усташки покрет, уместо да се дистанцирају од њега. Што значи да и даље тако мисле, а богами се својски труде да то и покажу на свакој њиховој свечаности, по натписима на српским кућама и мало-мало неким графитима у сваком граду. Ништа се нису променили. И даље је та идеологија жива код њих тамо и даље раде са истим циљевима. На жалост.

Netijak

pre 3 godine

Četnici sarađivali sa ustašama? Majko mila koliko neke ljude nije sramota. Pusta želja boljševičkih potomaka da se to tako predstavi. Pa ti partizani su bili stecište ustaša po završetku rata. Tito ih sve preveo u partizane da bi prošli nekažnjeno.
Ja sam eto imao jednog dedu u partizanskom i jednog u ravnogorskom pokretu. Od obojice sam čuo samo najgore stvari o ustašama i komunistima. Hajde ti si susjed pa mi i nije čudno što lupaš ali je naša tragedija što pola ovih naših misli isto kao ti

Četnici i ustaše su surađivali tokon cilog rata u borbama kontra partizana. Jedan od najpoznatijih primjera je Sutjeska di su skupa s Nijemcima, Talijanima i Bugarima djelovali ustaše i četnici. Čak su u mon Splitu bili stacionirani četnici skupa s ustašama i nije bilo niti jednog incidenta među njima. Imaš sliku na internetu četnici na Peristilu. Koliko je ustaša prešlo kasnije u partizane, toliko je i četnika.
I uvati se malo čitanja i prikupljanja podataka, a ne samo dida mi je reka.

Bjelokosti

pre 3 godine

Jeste kontroverzno to što su katolički sveštenici pokrštavali Srpski narod, ali činjenica je da su tako mnogi životi spašeni i to ne možeš poreći!
(samo razmišljam, 24. februar 2021 17:15)

Razmisli zasto ti katolicki svestenici nisu odbili da prekrstavaju srpski narod. Posebno sto su znali da je to pokrstavanje bilo nasilno.
Nema opravdanja za to sto su uradili.

Hss

pre 3 godine

1939.godine su bili izbori u Hrvatskoj. 44% je glasalo za HSS i Maceka. Pavelic uopce nije bio u Hrvatskoj, niti je itko glasao za njega. To je povijesna cinjenica, koja se moze vrlo lako provjerit.

Prangija

pre 3 godine

A koliko od vas je imalo ovdi didu ili pradidu u četnicima koji su lipo surađivali s ustašama? Moj dida je bija u partizanima tako da bi tribali vi osjećat veću odgovornost od mene za jasenovac.
(Netijak, 24. februar 2021 20:25)

Četnici sarađivali sa ustašama? Majko mila koliko neke ljude nije sramota. Pusta želja boljševičkih potomaka da se to tako predstavi. Pa ti partizani su bili stecište ustaša po završetku rata. Tito ih sve preveo u partizane da bi prošli nekažnjeno.
Ja sam eto imao jednog dedu u partizanskom i jednog u ravnogorskom pokretu. Od obojice sam čuo samo najgore stvari o ustašama i komunistima. Hajde ti si susjed pa mi i nije čudno što lupaš ali je naša tragedija što pola ovih naših misli isto kao ti.

Netijak

pre 3 godine

A koliko od vas je imalo ovdi didu ili pradidu u četnicima koji su lipo surađivali s ustašama? Moj dida je bija u partizanima tako da bi tribali vi osjećat veću odgovornost od mene za jasenovac.

Mirko Kojotovski

pre 3 godine

Cesto prođem kroz Jasenovac i Gradinu.Svratim i u miru slusajuci ptice gledam Savu livade šumu i kontam kako je ovde zastrašujuca priroda.
Koliko god bio spokojan i opusten ulazi u tebe nesto sto te ucini uzrujanim.
Jasenovac gradic izgleda poput starih horor filmova.Oseca se to na svakom ćošku.Oronule fasade tugaljivi objekti prodavnice skromne prasnjave...Jednostavno osecas se ružno.
Onima koji zive tu nije im nikako lako a I kako da bude kad znas sta se tu desavalo pre par decenija.
Uf treba to videti i osetiti.
Sledece sto zelim da posetim su Pag Jadovno Golubinka Saranova jama Ravni dolac...
Stravična mesta koje bi svaki covek morao da poseti

Jovan

pre 3 godine

@Odnos srba prema hrvatima 1918 - 1941. Ponasanje kralja prema hrvatskom pitanju. Tu je uzrok svega.
(Todor, 24. februar 2021 18:18)

Sta su Srbi i Kralj tako strasno uradili Hrvatima od 1918-1940 sto opravdava genocid i koncentracione logore za srpsku decu?

Obi-Van

pre 3 godine

To mesto je bio sadistički satanisticki ritual Hrvata nad Srbima.
(Omsk, 24. februar 2021 17:19)
Moj je pradjed kao katolik i Hrvat, političar i narodni poslanik bío strašno mučen i još groznije ubijen u logoru da je nekoliko preživjelih svjedoka to sve zabilježilo i objavilo u knjigama. Znaci po nekima ja kao Hrvat nemam pravo reci da su i Hrvati bili žrtve u Jasenovcu? Ili ćete i mene svrstati kao “genetskog ustašu”? Zar ne vidite da teorija Srba kao jedinih žrtava u Jasenovcu ne drži vodu? Dajte neko objašnjenje? I predsjednika HSSa Dr. Mačeka kao i druge istaknute hrvatske političare koji nisu pristale uz ustaše, oni su internirali i pozatvarali jer su ostali vjerni kralju i Jugoslaviji. Dakle moj pradjed je nastradao ne zato sto su mislili da je komunista nego zato sto je bio pripadnik HSSa koji se nije želio odreći kralja i Jugoslavije. Nijemci su svim sredstvima htjeli da HSS pristane uz njih i kad je Macek to odbio, Musolini je dozvolio Pavelicu da sa nekoliko kamiona najvjernijih pristaša pređe granicubi uspostavi članstvu Zagrebu!

hm

pre 3 godine

Jeste. I zemlja ce da se zaustavi, ako se prestane pricati o tom filmu. Jedino Srbi i nesto malo Hrvati pricaju i nitko vise. Valjda je i snimljen da se skrene paznja sa daleko vecih problema. One iz proslosti ne mozes da promenis, ali ove od sutra, mozes, ali izgleda nikoga nije ni briga. Glavno da se opet prica o ustasama, cetnicima i partizanima...

Mali Alek

pre 3 godine

@Obi-Van Tvoj pradeda nije u Jasenovcu ubijen zato što je Hrvat, već zato što je bio za kralja i monarhiju, ili zato što je bio Jugosloven, ili zato što je bio Srbin katolik, ili zato što je bio Hrvat koji je bio protiv predaje Dalmacije Italiji, a one žene, deca i muškarci Srbi su ubijeni u Jasenovcu samo zato što su bili Srbi.

Jelena

pre 3 godine

Izvinjavam se sto malo skrecem sa teme,ovih dana procitah,da je ceo logor bio u potpunosti unisten i da su ljudi uzimali cigle i nosili ih kuci da bi napravili sebi nov dom.Zamisli situaciju kad sa tim ukradenim ciglama pravis sebi kucu pritom sve vreme ugradjujuci u njoj i sav uzas tog Jasenovca sa svakom uzidanom ciglom.Kakav horor....

NikolaBg

pre 3 godine

Srebrni
Upravo je Hrvatska revitalizovala zločine 2008. su oslobođeni zločinci. A većina ih je lepo živela. Deca od tih zlotvora su živa i dalje i imaju potomke, a oni su klali decu i njihove porodice i roditelje.

duledudule

pre 3 godine

Gledao sam film i bas je onako ocekivano tezak , ali da se ja pitam to nije ni 10 posto onoga sto su radili , plus to ne moze film da dočara kako treba , izgladnelu i bolesnu decu i logorase , pod broj 1 pa sve ostalo

Hammer

pre 3 godine

Čovjek ti je dobro rekao, a ti ne čitaš. Zvali su ga Fra Sotona jer je bio bivši franjevac. Čim je prešao u ustaše isključen je iz franjevačkog reda.

@(Baks, 24. februar 2021 16:42)


Odmah u startu si promasio i ne znas osnovne pojmove, FRA ne znaci franjevac nego brat.

@(bigeste, 24. februar 2021 17:29)




Blago meni, pa vi sami jedni druge demantujete, hahahaha, dajte se prvo usaglasite kad hoćete nešto masno da slažete, tako ćete delovati ozbiljnije, mada ćemo uvek znati da LAŽete.

Goran

pre 3 godine

@(Hammer, 24. februar 2021 16:06)

XXVI.
Iskaz Filipović-Majstorović Miroslava, jednoga
od najvećih ustaških krvoloka, komandanta
logora Jasenovac
Zemaljska je komisija, u zapisniku od 29. VI. 1945. br.
2006 preslušala kao svjedoka i spomenutog zločinca Filipovića
Majstorovića Miroslava, koji je nakon oslobođenja naše zemlje
uhvaćen i stavljen pred sud. Onaj dio njegovog iskaza, koji se
odnosi na »suđenje« tzv. pokretnog prijekog suda u Jasenovcu,
donijeli smo na drugome mjestu.
Ovdje donosimo važnije dijelove ostalog njegovog iskaza. I
istini, jer svi saslušani svjedoci, sami zatočenici, govore potpuno okolnosno i stvarno o daleko većem broju, naročito
o broju žrtava, koje je pobio sam zločinac Majstorović, ipak je i
on priznao i iskazao, da je vlastoručno pobio oko 100 žrtava, a
samo »prisustvovao« masovnim ubijanjima. Po njegovom
priznanju, samo za kratko vrijeme njegova upravljanja logorom
od konca mjeseca lipnja do konca mjeseca listopada 1942.,
dakle za vrijeme od sama 4 mjeseca, likvidirano je 20.000—
30.000 nevinih žrtava. On je u to vrijeme bio komandant
logora, ali i prije i kasnije vršio je razne službe u Jasenovcu i
St. Gradiški i ubijao ljude. Njegov iskaz glasi:
»Istina je, pošto mi je predočen iskaz Vjekoslava Servatzi u
koliko se odnosi na pokolj u okolnim selima Banja Luke, da
sam ja bio dušobrižnik II. P. T. B.

PRVI DEO, nastavak sledi ...

Goran

pre 3 godine

»Za moje vrijeme po mom računu likvidirano je u logoru
Jasenovac 20—30 hiljada zatočenika. Posebno ističem, da je u
početku ljeta izvršena u Jasenovcu likvidacija logora Đakovo.
Tom je likvidacijom rukovodio Matijević Joso, ustaški poručnik.
72
Kod te likvidacije logora Đakovo računam, da je bilo oko 2—3
hiljade pobijeno Židovki i njihove djece.
Iz Jasenovca sam došao u logor Stara Gradiška коцсет
listopada 1942. — 27. III. 1943. Za gornje vrijeme događale su
se i u logoru Stara Gradiška masovne likvidacije, koje su se
obično vršile izvan logora, tako na pr. u Mlaci, Jablancu, a
otpremani su i u Jasenovac. Ovakovi veliki transporti za
likvidaciju vršili su se po nalogu Matković Ivice. Na ovaj način
otpremljeno je oko 2—3 hiljade ljudi.«
16. IV. 1945. vratio sam se u Jasenovac, gdje sam ostao do
konca. Znadem da su u to vrijeme bile vađene lješine zatočenika
iz Gradine i spaljivane, kako bi se zametnuo trag bivšim
zločinstvima. Ja nisam sudjelovao u likvidaciji zadnjih
zatočenika nego samo u ekshumaciji.«

Prikazali smo tako par desetina masovnih zločinstava, koje
su ustaše počinili u Jasenovcu u roku od 4 godine. Ponavljamo
da time nisu iscrpljena sva masovna zločinstva, i da nisu
navedeni oni bezbrojni zločini mučenja i ubijanja, koje su
ustaše izvršili na pojedincu ili na nekolicini zatočenika, pri
čemu treba da podvučemo, da su se ti zločini dnevno događali.

TRECI DEO, nastavak sledi ...

Goran

pre 3 godine

Ja sam kao takav jedne noći
sa bojnom II. P. T. B. pošao u akciju i to navodno samo radi
pretresa okolnih pravoslavnih sela, koji su bili sumnjivi zbog
četništva.« — »Ističem, da sam ja u tom kraju bio kapelan prije
NDH. Ja sam vidio, kako su ustaški vojnici vraćali se s pokolja
krvavi, poslije se je pričalo, da je tom prilikom pobijeno 2.000
ljudi.«
»U Jasenovcu sam bio kao ustaški časnik i upravitelj
logora od konca lipnja 1942. do kraja listopada 1942. Priznajem da sam lično kod javnih strijeljanja ubio oko stotinu zato-
čenika Jogora Jasenovac i Stara Gradiška. Isto tako priznajem
da su se za vrijeme moga upraviteljstva u logoru Jasenovac
vršila masovna ubijanja u Gradini, ali ja u tome nisam
sudjelovao i ako sam za ta masovna ubijanja znao. Ispravljam
se, da sam kod tih masovnih ubijstava prisustvovao, ali ih
nijesam izvršivao. Ta masovna ubijanja dopuštao sam kao
upravitelj, jer sam imao usmene naloge od Ljube Miloša, a još
više od Matković Ivice, a katkada i od Maksa Luburića. U
Gradini ubijalo se maljem, i to tako da bi žrtva morala sići u
iskopanu jamu, našto je slijedio udarac maljem po glavi
odostraga. Osim toga se ubijalo i strijeljanjem i klanjem. Kad
su se vršile likvidacije žena i djevojaka u Gradini znam, da su
se nad mlađima izvršila i silovanja. O tome je određivao
Matković Ivica, a silovanja su, koliko ja znam, vršili Cigani,
I to Cigani grobari. Ja nisam vršio silovanja.«

DRUGI DEO, nastavak sledi ...

Moler

pre 3 godine

Prva zemlja za vrijeme drugog svjetskog rata koja je bila JUDENFREI ! je bila SRBIJA..Time ste se sami hvalili.
(NOĆNA MORA, 24. februar 2021 15:51)
Vidis a jevreji ne misle tako, te su zajedno sa Srbijom pre neku godinu organizovali izlozbu o Jasenovcu u Ujedinjenim nacijama.....i tad ste kmecali......dzabe istina se zna, ova je samo zahvaljujuci srpskim komunistima pre svega, pa onda titu, bila “na leru”.

qw

pre 3 godine

Ha, ma važi. Koliko samo pokušavate da relativizujete sve pa to je neverovatno. Sveštenstvo je direktno vršilo najmonstruoznije zločine i kada bih naveo samo neke ne bi mi objavili komentar. Koga zanima neka pročita knjigu "ubice u božje ime" Francuskog autora pa će mu sve biti jasno.
(Gandor, 24. februar 2021 16:25)

A ti pročitataj presudu SPC 1995 u Francuskoj.

djedmedjed

pre 3 godine

Djordje, 24. februar 2021 17:45

E Đorđe majstore, baš si našao "vjerodostojnog" ! Taj Novak je bio raspop i orjunaš koji se odrekao katoličke vjere te se popravoslavio i primio od SPC nekoliko ordena "Reda Sv. Save". Toliko ih je zadužio svojim osvetničkim pisanjem protiv svog naroda da su mu i masonstvo oprostili. Taj Novak, kad je 1977. godine u Beogradu kao član SANU umro, CK SKH nije poslao ni telegram saučešća, a cijela ga se njegova familija odrekla - eto, toliko je vrijedio u "svojoj" postojbini ! Muljator i lažljivac na petu potenciju. Toliko da se zna.

Borky

pre 3 godine

Zadnjih 500 godina Srbe ubija ko god stigne. Šta li su oni bogu skrivili?
(kolac, 24. februar 2021 17:10

Previse smo drcni i ponosni. Umjesto da bacamo cvece i ljubimo dupeta okupatorima(velikim silama) mi se suprostavljamo svakom zlu.
Ako postoji nesto posle smrti siguran sam da puno bolje stojimo nego ovde u paklu zvanom Zemlja.

Goran

pre 3 godine

Prikazali smo tako par desetina masovnih zločinstava, koje
su ustaše počinili u Jasenovcu u roku od 4 godine. Ponavljamo
da time nisu iscrpljena sva masovna zločinstva, i da nisu
navedeni oni bezbrojni zločini mučenja i ubijanja, koje su
ustaše izvršili na pojedincu ili na nekolicini zatočenika, pri
čemu treba da podvučemo, da su se ti zločini dnevno događali.
Spomenuli smo u općem dijelu, da se broj jasenovačkih
žrtava kreće oko cifre od pola milijona, što znači, da je svaki
deseti stanovnik tzv. NDH ostavio svoje kosti u Jasenovcu.
Jasenovački zločini ne zaostaju ni malo za zločinima, koje
su nacisti počinili u Belzenu, Auschwitzu ili Majdaneku.
Jednako kao i sve ostale fašističke terorističke organizacije
i ustaška je teroristička organizacija stvorila kriminalni
mentalitet kod svojih članova, koji su ubijali iz »uvjerenja«,
svoga kriminalnog uvjerenja.
Notorno je, da su svi ustaški zločinci pristupili u ustašku
terorističku organizaciju d ob ro vo l jn o, da su znali za
kriminalne ciljeve te organizacije; da se ta organizacija služi
kriminalnim sredstvima, da se njena aktivnost sastoji baš u
počinjanju kriminalnih djela. Svaki dakle od njih, kad je
pristupao u tu organizaciju, znao je i morao znati, da će vršiti
zločine, organizovane, masovne zločine, znao je dakle za posljedice svoga pristupa u članstvo. Ne može se stoga služiti
izgovorom, da mu je počinjanje djela bilo naređeno, i prebacivati
odgovornost na naredbodavce.

Rusofil_IQ0

pre 3 godine

Gledao sam i ovaj nas i onaj za srebrnicu
1. nas je sve nabacano pre svega zverstva ustasa, price nema skoro nije to film vec eto vise neko dokazivanje necega!
2. film o aidi je film i nista vise, prica zene koja poksuava da spasi svoju porodicu i najvise se zamera UN koji joj nije pomogao dosta!, cak verujem da su desavnja itekako realno prikazana bez preduvavanja, masakara i prostackih sikaniranja kao sto radi film o dari!

humanista

pre 3 godine

O Jasenovcu treba ici samo cistom istinom, jeste ustase su radile to sto su radile i zasto bi sada neko ,,prekrajao istinu,, radi toga, da bude u filmu pogodna za gledanje.

Maxi

pre 3 godine

Samo bih porucio i jednima i drugima. Zivite zivot i uzivajte u njemu. Nemojte zivjeti u proslosti i odgajajte djecu u ljubavi a ne u mrznji.

5ar

pre 3 godine

Pretvorili ste jednu tragediju u medijsko jeftino prepucavanje onih koji nisu ni namirisali tu neopisivu bol, kao što je gubitak deteta, majke, sestre, oca.. Rat je pakao, ma kako se zvali, ma kom se Bogu molili ili ne. Tugu ne zanima religija. Sad svako sa tastaturom piše neke svoje mudrolije, a trebalo bi da ućuti, iz poštovanja, ako ima duše u njima. Jeste, to je film, ali o čemu? O klanju dece. Kako vas nije sram?
Svaki dan milion naslova, komentara, pljuvanja, besa, zla, dosta je više.

Netijak

pre 3 godine

takli ste se u crkvu, sad bi mogle kritike filma bit žešće, dvi stvari u hrvatskoj ne smiš dirat: crkvu i hdz, dva poslovna partnera

Armata

pre 3 godine

@cingcong Nema za vas leka osim Blajburga. Pola Beograda je bilo nemačka okupaciona zona a pola u NDH, Velika Hrvatska-NDH je i te kako bila država sa 300.000 vojnika i svim organima vlasti podržanim od hrvatskog naroda.

Reklamacija savesti

pre 3 godine

@aha ostatak Evrope ne priča o letovanjima već samo o koroni i opet o koroni. Kad nema korone opet se ne priča o letovanjima, prvo jer je nekulturno pričati o tome gde će ko (to je lična stvar), a drugo o letovanjima se ne priča, već kad dođe vreme da ideš, jednostavno bukiraš, platiš onlajn i to je to. Letovanje jbt, wow, šta tu ima da se "priča". Evropa o masakru u Jasenovcu ne priča jer o njemu ništa ne zna, ali polako saznaće. Jevreji su sami pričali svopju priču, i pričali, i pričali i rezultat znamo. Osim toga, ne vidim razlog na koji način te priča o ubijenim Srbima odvaja od letovanja i od lepog života? Osim ako nisi sebičnjak koji misli samo na sebe i kako će samo sebe da zadovolji umišljajući kako živi "kao sav normalan svet". Iz mog iskustva takvi kao ti samo i umišljaju i nikada ne dostignu nišžta posebno u životu, možda Grčka za 500e i to je to. Ne znam da li si znao da se na "letovanje" ne ide samo "leti", već i tokom zime recimo.

Djordje

pre 3 godine

@(qw, 24. februar 2021 15:34)

Predlozio bih da procitate Magnum Crimen, Viktora Novaka, bivseg katolickog svestenika. Sve je lepo dokumentovano i to se ne moze ignorisati.

Omsk

pre 3 godine

Šaljivali.su žive srpske devojčice i dečake u posebnim kavezima.

Ne može se bez traumatičnih i brutalnih scena ni blizu dočarati zlo Jasenovca.


To mesto je bio sadistički satanisticki ritual Hrvata nad Srbima.

Ljuba

pre 3 godine

O filmu "Dara iz Jasenovca" ne prestaje da se priča. Mučenje dece, ubistva,

A ostatak evrope prica o planovima za letovanje..

Ostatak Evrooe nije imao nekažnjen zločin kao Srbi u Jasenovcu! Ostatak Evrope je upravo nastavak onoga sto je Hitler zapoceo...

@cingcong

pre 3 godine

Pa ako su ih pokrštavali a alternativa je bila ustaška kama, to je valjda dobro djelo što su napravili u datoj situaciji. Vi bi da ih nisu pokrstili pa da ih ubiju? od dva loša izbora, izabrali su onaj koji im spašava život.

A i većina tih se nakon ratnog ludila vratila staroj vjeri, s nekim izuzecima male posvojene djece koja su ostala bez roditelja, a ne i svih njih.

U cijeloj Europi je bilo krvi do koljena tad. Židovi su u Beogradu temeljitije pobijeni nego u zg, muskimani u istočnoj Bosni. Ustaški zločini su bili najbrojniji, da, jer su imali kakvu-takvu državnu strukturu iza sebe.

a

pre 3 godine

Po velikom broju "susjeda" i antiSrba,koji se javljaju da oblate
film,jasno je,Dara je uspela.Katolička crkva je spasila Pavelića,
Luburića,....otvoreno i direktno.Tako da "vijernici iz sujedstva"
mogu da pišu kilometre poruka "nevinosti",nje nema.Merčep,Glavaš,
....se šetaju kao heroji,Tomson peva a hrvatska "peni u zanosu".
Koga vi ovde zaj....te "susjedi" ?

Marko

pre 3 godine

Zasto se prevodi nemackih izvestaja cuvaju u Arhivu Vojvodine ?

Zasto se nase vlasti i dalje igraju time, zasto to ne bi bilo odstampano i publikovano ?

Niko nama ne moze naneti zla koliko mi sami to uradimo sebi.

ipce

pre 3 godine

Kao što sam već pisao, ovo nije običan film. Nema prostora za priču o glumi i scenariju. To je zadnje na pameti kad se pogleda. Ko ima snage pričati o bilo čemu drugom osim sudbini te djece je bar malo i psihopata. Ima svako pravo na mišljenje ali probajte ovog puta da se dignete iz dnevne politike..

Hrundi Bakshi

pre 3 godine

Prva zemlja za vrijeme drugog svjetskog rata koja je bila JUDENFREI ! je bila SRBIJA..Time ste se sami hvalili.
(NOĆNA MORA, 24. februar 2021 15:51)

Pa naravno kad su ih ustase i svabe sve pocistili

Рабаџија

pre 3 godine

Tanak je film, tanak...
(Mr Majestyk, 24. februar 2021 15:44)

Слажем се. Ово је само увод односно лимунада у односу на оно што се много монструозније дешавало и што није снимљено . ( такмичење ко ће више заклати Срба , прављење сапуна од људи, и убијање деце , вађење из утробе мајки тди тд

bigeste

pre 3 godine

Miroslav Filipović Majstorović je imao nadimak "Fra Sotona", ono "FRA" mu je upravo po tome što je bio katolički FRA-njevac; inače je taj Filipović bio upravnik logora Jasenovca neka 4 meseca, nakon rata je procesuiran i tokom suđenja je priznao da je svojeručno pogubio negde oko 100-tinak osoba, a da je za vreme njegovog mandatovanja u pomenutom logoru stradalo između 20 i 30 hiljada ljudi, dakle on je ovo izjavio po sopstvenom priznanju na suđenju gde nije imao interes da iznosi velike brojke što će reći da su ove brojke bile nejminimalniji mogući gubici u logoru.
(Hammer, 24. februar 2021 16:06)

Odmah u startu si promasio i ne znas osnovne pojmove, FRA ne znaci franjevac nego brat.

samo razmišljam

pre 3 godine

cingcongdingdong

Jeste kontroverzno to što su katolički sveštenici pokrštavali Srpski narod, ali činjenica je da su tako mnogi životi spašeni i to ne možeš poreći!

Hammer

pre 3 godine

Te standardne optužbe da je NDH bila katolička država, ali riječ je ipak o mitovima. Kao primjer se obično spominje ime nekadašnjeg franjevca i ustaškog časnika Miroslava Filipovića Majstorovića. Dotični je zaista bio u Jasenovcu, ali treba znati da tada nije bio franjevac. Naime, ranije je pratio jednu ustašku postrojbu koja je počinila zločin zbog čega je suspendiran i izbačen iz franjevačkog reda. Potom je došao u Jasenovac. Crkva je jasno pokazala što misli o njegovim postupcima.

@(qw, 24. februar 2021 15:34)



Miroslav Filipović Majstorović je imao nadimak "Fra Sotona", ono "FRA" mu je upravo po tome što je bio katolički FRA-njevac; inače je taj Filipović bio upravnik logora Jasenovca neka 4 meseca, nakon rata je procesuiran i tokom suđenja je priznao da je svojeručno pogubio negde oko 100-tinak osoba, a da je za vreme njegovog mandatovanja u pomenutom logoru stradalo između 20 i 30 hiljada ljudi, dakle on je ovo izjavio po sopstvenom priznanju na suđenju gde nije imao interes da iznosi velike brojke što će reći da su ove brojke bile nejminimalniji mogući gubici u logoru.

cingcongdingdong

pre 3 godine

@Te standardne optužbe da je NDH bila katolička država, ali riječ je ipak o mitovima. Kao primjer se obično spominje ime nekadašnjeg franjevca i ustaškog časnika Miroslava Filipovića Majstorovića. Dotični je zaista bio u Jasenovcu, ali treba znati da tada nije bio franjevac. Naime, ranije je pratio jednu ustašku postrojbu koja je počinila zločin zbog čega je suspendiran i izbačen iz franjevačkog reda. Potom je došao u Jasenovac. Crkva je jasno pokazala što misli o njegovim postupcima.
(qw, 24. februar 2021 15:34)
Ne slazem se sa Vama, imamo slucajeve gde je katolicki kler pokrstavao pravoslavne Srbe u zamenu za spasavanje golog zivota, tj kama im je bila pod grlom dok su ,,prekrizeni".

Gandor

pre 3 godine

Naime, ranije je pratio jednu ustašku postrojbu koja je počinila zločin zbog čega je suspendiran i izbačen iz franjevačkog reda. Potom je došao u Jasenovac. Crkva je jasno pokazala što misli o njegovim postupcima.
(qw, 24. februar 2021 15:34)

Ha, ma važi. Koliko samo pokušavate da relativizujete sve pa to je neverovatno. Sveštenstvo je direktno vršilo najmonstruoznije zločine i kada bih naveo samo neke ne bi mi objavili komentar. Koga zanima neka pročita knjigu "ubice u božje ime" Francuskog autora pa će mu sve biti jasno.

zigi

pre 3 godine

Zašto nam ovaj film van Srbije smatraju neuvjerljivim, a onaj o Srebrenici mogao bi biti i u konkurenciji za Oskara.
Opet smo nešto zabrljali a da toga nismo svjesni. Ili to bosanci bolje rade?

Zurkolomac

pre 3 godine

Ustaske sotone jos nisu kaznjene za njihova uzasna patoloska zlodela. Sve ih nestrpljivo iscekuje sam Lucifer u 9. krugu pakla, a za njih se gradi polako i novi 10. krug...

Baks

pre 3 godine

(Hammer, 24. februar 2021 16:06)

Čovjek ti je dobro rekao, a ti ne čitaš. Zvali su ga Fra Sotona jer je bio bivši franjevac. Čim je prešao u ustaše isključen je iz franjevačkog reda.

ultrasrbin

pre 3 godine

qw, 24. februar 2021 15:34

Kao sto je pokazala i sta misli o Stepincu ili kao sto je Hrvatska omogucila Sakicima da umru slobodni sa penzijom.

Srebrni

pre 3 godine

Mislim da zločine treba individualizovati, I na takav način ih i tretirati, i eventualno kažnjavati, gde je moguće. Bacati ljagu na ceo narod zbog idiota nikad nije bilo svrsishodno niti konstruktivno.

A da je bilo zločina, monstruoznih i drugačijih, bilo je...

Beli

pre 3 godine

Film je ništa, nema Pavelića sa stonom lampom od dečje lobanje, nemacpomena o 700.000 i vuše hiljada poklanih Srba u Jasenovcu, nema drobilice za koske, nema peći za spaljivanje živih, posebno žive dece... Slabo je ovo, a sem toga nikog ne interesuje. Ko misli da je film dobar inda najbolje da se kopija filma pokloni svakoj ambasadi i konsulatu u Srbiji, i svim ambasadama da se podele kopije da mogu da poklanjaju kome treba.

qw

pre 3 godine

Te standardne optužbe da je NDH bila katolička država, ali riječ je ipak o mitovima. Kao primjer se obično spominje ime nekadašnjeg franjevca i ustaškog časnika Miroslava Filipovića Majstorovića. Dotični je zaista bio u Jasenovcu, ali treba znati da tada nije bio franjevac. Naime, ranije je pratio jednu ustašku postrojbu koja je počinila zločin zbog čega je suspendiran i izbačen iz franjevačkog reda. Potom je došao u Jasenovac. Crkva je jasno pokazala što misli o njegovim postupcima.

Mile

pre 3 godine

Ljudi niko ne spori zlocine i o tome treba da se prica i snima, nego film je jako lose uradjen, to je jedini problem. Trebalo je puno ozbiljniji film napraviti na ovu temu.

dragan

pre 3 godine

Samo to, ništa izopštenje, osuda, ništa da je Katolička crkva "skočila" da
brani, stane ispred koljača, patoloških ubica, izopačenih krvoloka, hrišćana-kršćana i jadnog naroda, da kaže prvo nas, pa onda njih: Srbe,Jevreje, Rome..... Stvarno, u najmanju ruku, da se normalan čovek upita, da li je to jedino što su uradili za žrtve i budeća žrtve ili su mogli nezamisivo više.

Mile

pre 3 godine

Tanak je film, tanak...
(Mr Majestyk, 24. februar 2021 15:44)

Ma skroz je tanak. Mizernu kvalitetu filma ne moze ni srpska propaganda kamuflirati.

mare

pre 3 godine

vidi se da je lepo placeno da se "ne prestaje sa pricom oko filma". ali, film je u sustini bezveze. prica je plitka, likovi ne razradjeni. Pogledajte npr. Zivot je lep, pogledajte Sindlerovu list, koliko su jake poruke tih filmova, koliko su jaki karakteri, prica, struktura... koliko dubine. "Dara" od svega sto je mogla da prikaze, prikazuje dva sata mucenja. Ako ste zeljni toga, imate gomilu dokumentarnih emisija, i pravih snimaka iz npr. Ausvica.

www

pre 3 godine

Sve i da je istinita priča Dara više vam nitko u svijetu ne vjeruje. A razlog je 1964. godina kada je Savezni zavod za statistiku pokrenuo općenito istraživanje žrtava Drugog svjetskog rata na području Jugoslavije. Priča je vezana za pokušaj dobivanja reparacije od Njemačke. Taj sveobuhvatni popis je na veliko zaprepaštenje vlasti srušio mit o 1,7 milijuna žrtava na području Jugoslavije. Za područje Jasenovca, uključujući i Staru Gradišku, dobiven je broj od 59 tisuća žrtava. To je izazvalo šok, s obzirom da se najčešće spominjalo 700 tisuća žrtava. Zbog svega su vlasti onemogućile objavljivanje rezultata popisa i on je ostao nepoznat javnosti sve do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća. A vi i dalje o 700.000 žrtava samo u Jasenovcu, a vrlo dobro se zna da je u Jugoslaviji za vrijeme rata ubijeno i umrlo od prirodne smrti 1.000.000 ljudi.

mild

pre 3 godine

Moram da pohvalim fantasticnu glumu Igora Djordjevica.Kakav glumac neverovatno i jos kakav izazov glumiti jednog od najvecih zlocinaca u istoriji ovog prostora.

mild

pre 3 godine

Moram da pohvalim fantasticnu glumu Igora Djordjevica.Kakav glumac neverovatno i jos kakav izazov glumiti jednog od najvecih zlocinaca u istoriji ovog prostora.

cingcongdingdong

pre 3 godine

@Te standardne optužbe da je NDH bila katolička država, ali riječ je ipak o mitovima. Kao primjer se obično spominje ime nekadašnjeg franjevca i ustaškog časnika Miroslava Filipovića Majstorovića. Dotični je zaista bio u Jasenovcu, ali treba znati da tada nije bio franjevac. Naime, ranije je pratio jednu ustašku postrojbu koja je počinila zločin zbog čega je suspendiran i izbačen iz franjevačkog reda. Potom je došao u Jasenovac. Crkva je jasno pokazala što misli o njegovim postupcima.
(qw, 24. februar 2021 15:34)
Ne slazem se sa Vama, imamo slucajeve gde je katolicki kler pokrstavao pravoslavne Srbe u zamenu za spasavanje golog zivota, tj kama im je bila pod grlom dok su ,,prekrizeni".

Hammer

pre 3 godine

Te standardne optužbe da je NDH bila katolička država, ali riječ je ipak o mitovima. Kao primjer se obično spominje ime nekadašnjeg franjevca i ustaškog časnika Miroslava Filipovića Majstorovića. Dotični je zaista bio u Jasenovcu, ali treba znati da tada nije bio franjevac. Naime, ranije je pratio jednu ustašku postrojbu koja je počinila zločin zbog čega je suspendiran i izbačen iz franjevačkog reda. Potom je došao u Jasenovac. Crkva je jasno pokazala što misli o njegovim postupcima.

@(qw, 24. februar 2021 15:34)



Miroslav Filipović Majstorović je imao nadimak "Fra Sotona", ono "FRA" mu je upravo po tome što je bio katolički FRA-njevac; inače je taj Filipović bio upravnik logora Jasenovca neka 4 meseca, nakon rata je procesuiran i tokom suđenja je priznao da je svojeručno pogubio negde oko 100-tinak osoba, a da je za vreme njegovog mandatovanja u pomenutom logoru stradalo između 20 i 30 hiljada ljudi, dakle on je ovo izjavio po sopstvenom priznanju na suđenju gde nije imao interes da iznosi velike brojke što će reći da su ove brojke bile nejminimalniji mogući gubici u logoru.

qw

pre 3 godine

Te standardne optužbe da je NDH bila katolička država, ali riječ je ipak o mitovima. Kao primjer se obično spominje ime nekadašnjeg franjevca i ustaškog časnika Miroslava Filipovića Majstorovića. Dotični je zaista bio u Jasenovcu, ali treba znati da tada nije bio franjevac. Naime, ranije je pratio jednu ustašku postrojbu koja je počinila zločin zbog čega je suspendiran i izbačen iz franjevačkog reda. Potom je došao u Jasenovac. Crkva je jasno pokazala što misli o njegovim postupcima.

mare

pre 3 godine

vidi se da je lepo placeno da se "ne prestaje sa pricom oko filma". ali, film je u sustini bezveze. prica je plitka, likovi ne razradjeni. Pogledajte npr. Zivot je lep, pogledajte Sindlerovu list, koliko su jake poruke tih filmova, koliko su jaki karakteri, prica, struktura... koliko dubine. "Dara" od svega sto je mogla da prikaze, prikazuje dva sata mucenja. Ako ste zeljni toga, imate gomilu dokumentarnih emisija, i pravih snimaka iz npr. Ausvica.

a

pre 3 godine

Po velikom broju "susjeda" i antiSrba,koji se javljaju da oblate
film,jasno je,Dara je uspela.Katolička crkva je spasila Pavelića,
Luburića,....otvoreno i direktno.Tako da "vijernici iz sujedstva"
mogu da pišu kilometre poruka "nevinosti",nje nema.Merčep,Glavaš,
....se šetaju kao heroji,Tomson peva a hrvatska "peni u zanosu".
Koga vi ovde zaj....te "susjedi" ?

ultrasrbin

pre 3 godine

qw, 24. februar 2021 15:34

Kao sto je pokazala i sta misli o Stepincu ili kao sto je Hrvatska omogucila Sakicima da umru slobodni sa penzijom.

Zurkolomac

pre 3 godine

Ustaske sotone jos nisu kaznjene za njihova uzasna patoloska zlodela. Sve ih nestrpljivo iscekuje sam Lucifer u 9. krugu pakla, a za njih se gradi polako i novi 10. krug...

Mile

pre 3 godine

Ljudi niko ne spori zlocine i o tome treba da se prica i snima, nego film je jako lose uradjen, to je jedini problem. Trebalo je puno ozbiljniji film napraviti na ovu temu.

Mile

pre 3 godine

Tanak je film, tanak...
(Mr Majestyk, 24. februar 2021 15:44)

Ma skroz je tanak. Mizernu kvalitetu filma ne moze ni srpska propaganda kamuflirati.

Marko

pre 3 godine

Zasto se prevodi nemackih izvestaja cuvaju u Arhivu Vojvodine ?

Zasto se nase vlasti i dalje igraju time, zasto to ne bi bilo odstampano i publikovano ?

Niko nama ne moze naneti zla koliko mi sami to uradimo sebi.

Omsk

pre 3 godine

Šaljivali.su žive srpske devojčice i dečake u posebnim kavezima.

Ne može se bez traumatičnih i brutalnih scena ni blizu dočarati zlo Jasenovca.


To mesto je bio sadistički satanisticki ritual Hrvata nad Srbima.

@cingcong

pre 3 godine

Pa ako su ih pokrštavali a alternativa je bila ustaška kama, to je valjda dobro djelo što su napravili u datoj situaciji. Vi bi da ih nisu pokrstili pa da ih ubiju? od dva loša izbora, izabrali su onaj koji im spašava život.

A i većina tih se nakon ratnog ludila vratila staroj vjeri, s nekim izuzecima male posvojene djece koja su ostala bez roditelja, a ne i svih njih.

U cijeloj Europi je bilo krvi do koljena tad. Židovi su u Beogradu temeljitije pobijeni nego u zg, muskimani u istočnoj Bosni. Ustaški zločini su bili najbrojniji, da, jer su imali kakvu-takvu državnu strukturu iza sebe.

Obi-Van

pre 3 godine

To mesto je bio sadistički satanisticki ritual Hrvata nad Srbima.
(Omsk, 24. februar 2021 17:19)
Moj je pradjed kao katolik i Hrvat, političar i narodni poslanik bío strašno mučen i još groznije ubijen u logoru da je nekoliko preživjelih svjedoka to sve zabilježilo i objavilo u knjigama. Znaci po nekima ja kao Hrvat nemam pravo reci da su i Hrvati bili žrtve u Jasenovcu? Ili ćete i mene svrstati kao “genetskog ustašu”? Zar ne vidite da teorija Srba kao jedinih žrtava u Jasenovcu ne drži vodu? Dajte neko objašnjenje? I predsjednika HSSa Dr. Mačeka kao i druge istaknute hrvatske političare koji nisu pristale uz ustaše, oni su internirali i pozatvarali jer su ostali vjerni kralju i Jugoslaviji. Dakle moj pradjed je nastradao ne zato sto su mislili da je komunista nego zato sto je bio pripadnik HSSa koji se nije želio odreći kralja i Jugoslavije. Nijemci su svim sredstvima htjeli da HSS pristane uz njih i kad je Macek to odbio, Musolini je dozvolio Pavelicu da sa nekoliko kamiona najvjernijih pristaša pređe granicubi uspostavi članstvu Zagrebu!

Jovan

pre 3 godine

@Odnos srba prema hrvatima 1918 - 1941. Ponasanje kralja prema hrvatskom pitanju. Tu je uzrok svega.
(Todor, 24. februar 2021 18:18)

Sta su Srbi i Kralj tako strasno uradili Hrvatima od 1918-1940 sto opravdava genocid i koncentracione logore za srpsku decu?

Beli

pre 3 godine

Film je ništa, nema Pavelića sa stonom lampom od dečje lobanje, nemacpomena o 700.000 i vuše hiljada poklanih Srba u Jasenovcu, nema drobilice za koske, nema peći za spaljivanje živih, posebno žive dece... Slabo je ovo, a sem toga nikog ne interesuje. Ko misli da je film dobar inda najbolje da se kopija filma pokloni svakoj ambasadi i konsulatu u Srbiji, i svim ambasadama da se podele kopije da mogu da poklanjaju kome treba.

Рабаџија

pre 3 godine

Tanak je film, tanak...
(Mr Majestyk, 24. februar 2021 15:44)

Слажем се. Ово је само увод односно лимунада у односу на оно што се много монструозније дешавало и што није снимљено . ( такмичење ко ће више заклати Срба , прављење сапуна од људи, и убијање деце , вађење из утробе мајки тди тд

Mali Alek

pre 3 godine

@Obi-Van Tvoj pradeda nije u Jasenovcu ubijen zato što je Hrvat, već zato što je bio za kralja i monarhiju, ili zato što je bio Jugosloven, ili zato što je bio Srbin katolik, ili zato što je bio Hrvat koji je bio protiv predaje Dalmacije Italiji, a one žene, deca i muškarci Srbi su ubijeni u Jasenovcu samo zato što su bili Srbi.

Ljuba

pre 3 godine

O filmu "Dara iz Jasenovca" ne prestaje da se priča. Mučenje dece, ubistva,

A ostatak evrope prica o planovima za letovanje..

Ostatak Evrooe nije imao nekažnjen zločin kao Srbi u Jasenovcu! Ostatak Evrope je upravo nastavak onoga sto je Hitler zapoceo...

Hrundi Bakshi

pre 3 godine

Prva zemlja za vrijeme drugog svjetskog rata koja je bila JUDENFREI ! je bila SRBIJA..Time ste se sami hvalili.
(NOĆNA MORA, 24. februar 2021 15:51)

Pa naravno kad su ih ustase i svabe sve pocistili

Djordje

pre 3 godine

@(qw, 24. februar 2021 15:34)

Predlozio bih da procitate Magnum Crimen, Viktora Novaka, bivseg katolickog svestenika. Sve je lepo dokumentovano i to se ne moze ignorisati.

NikolaBg

pre 3 godine

Srebrni
Upravo je Hrvatska revitalizovala zločine 2008. su oslobođeni zločinci. A većina ih je lepo živela. Deca od tih zlotvora su živa i dalje i imaju potomke, a oni su klali decu i njihove porodice i roditelje.

Borky

pre 3 godine

Zadnjih 500 godina Srbe ubija ko god stigne. Šta li su oni bogu skrivili?
(kolac, 24. februar 2021 17:10

Previse smo drcni i ponosni. Umjesto da bacamo cvece i ljubimo dupeta okupatorima(velikim silama) mi se suprostavljamo svakom zlu.
Ako postoji nesto posle smrti siguran sam da puno bolje stojimo nego ovde u paklu zvanom Zemlja.

Stanoje Šarloatan od Šamroka

pre 3 godine

Kako se pojavi neka vest koja u sebi ima reč "Hrvat", pa makar vezana i za srpski film, eto susjeda iz bot brigade sa komentarima. Većina tih komentara (čast izuzecima) svodi se na ovo:

- da nije bilo kralja, ne bi bilo ni Ustaša

Jedini su imali banovinu sa nacionalnom predznakom, u granicama koje su čak i Tuđmanu bile vlažni san. Ako je kralj bio takav monstrum prema Hrvatima, zašto je onda deo Hrvata otišao u partizane, a deo završio u logoru zajedno sa Srbima? Dakle kralj je kriv što su se Hrvati ubijali međusobno u 2. sv. ratu?

- Beograd je bio očišćen od Jevreja

Zaboravili su samo "sitnicu" da je Beograd bio direktno pod nemačkom okupacijom, da Beograd nije dočekao Nemce cvećem kao Zagreb, već je bio surovo bombardovan zbog protesta 27. marta. Logor Staro Sajmište bio je pod upravom NDH. Dakle, njihovom logikom, Nemci su bombardovali Beograd, vršili masovna streljanja po Srbiji po sistemu 100 za jednog, sve to zbog toga što su Srbi (po hrvatskom tumačenju istorije) bili njihovi saveznici? Zanimljivo.

- film je propaganda jer nije prikazao je bilo Hrvata u logoru

U početku je bilo da je film propaganda jer uveličava broj žrtava, pa kad se ispostavilo da broj žrtava nije ni spomenut, sad su se uhvatili nespominjanja Hrvata u logoru. Da je spomenuo Hrvate, uhvatili bi se za boju uniformi, nešto bi već morali da pomenu da bi opravdali reč "propaganda"

dragan

pre 3 godine

Samo to, ništa izopštenje, osuda, ništa da je Katolička crkva "skočila" da
brani, stane ispred koljača, patoloških ubica, izopačenih krvoloka, hrišćana-kršćana i jadnog naroda, da kaže prvo nas, pa onda njih: Srbe,Jevreje, Rome..... Stvarno, u najmanju ruku, da se normalan čovek upita, da li je to jedino što su uradili za žrtve i budeća žrtve ili su mogli nezamisivo više.

www

pre 3 godine

Sve i da je istinita priča Dara više vam nitko u svijetu ne vjeruje. A razlog je 1964. godina kada je Savezni zavod za statistiku pokrenuo općenito istraživanje žrtava Drugog svjetskog rata na području Jugoslavije. Priča je vezana za pokušaj dobivanja reparacije od Njemačke. Taj sveobuhvatni popis je na veliko zaprepaštenje vlasti srušio mit o 1,7 milijuna žrtava na području Jugoslavije. Za područje Jasenovca, uključujući i Staru Gradišku, dobiven je broj od 59 tisuća žrtava. To je izazvalo šok, s obzirom da se najčešće spominjalo 700 tisuća žrtava. Zbog svega su vlasti onemogućile objavljivanje rezultata popisa i on je ostao nepoznat javnosti sve do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća. A vi i dalje o 700.000 žrtava samo u Jasenovcu, a vrlo dobro se zna da je u Jugoslaviji za vrijeme rata ubijeno i umrlo od prirodne smrti 1.000.000 ljudi.

Gandor

pre 3 godine

Naime, ranije je pratio jednu ustašku postrojbu koja je počinila zločin zbog čega je suspendiran i izbačen iz franjevačkog reda. Potom je došao u Jasenovac. Crkva je jasno pokazala što misli o njegovim postupcima.
(qw, 24. februar 2021 15:34)

Ha, ma važi. Koliko samo pokušavate da relativizujete sve pa to je neverovatno. Sveštenstvo je direktno vršilo najmonstruoznije zločine i kada bih naveo samo neke ne bi mi objavili komentar. Koga zanima neka pročita knjigu "ubice u božje ime" Francuskog autora pa će mu sve biti jasno.

Moler

pre 3 godine

Prva zemlja za vrijeme drugog svjetskog rata koja je bila JUDENFREI ! je bila SRBIJA..Time ste se sami hvalili.
(NOĆNA MORA, 24. februar 2021 15:51)
Vidis a jevreji ne misle tako, te su zajedno sa Srbijom pre neku godinu organizovali izlozbu o Jasenovcu u Ujedinjenim nacijama.....i tad ste kmecali......dzabe istina se zna, ova je samo zahvaljujuci srpskim komunistima pre svega, pa onda titu, bila “na leru”.

samo razmišljam

pre 3 godine

cingcongdingdong

Jeste kontroverzno to što su katolički sveštenici pokrštavali Srpski narod, ali činjenica je da su tako mnogi životi spašeni i to ne možeš poreći!

Baks

pre 3 godine

(Hammer, 24. februar 2021 16:06)

Čovjek ti je dobro rekao, a ti ne čitaš. Zvali su ga Fra Sotona jer je bio bivši franjevac. Čim je prešao u ustaše isključen je iz franjevačkog reda.

Mirko Kojotovski

pre 3 godine

Cesto prođem kroz Jasenovac i Gradinu.Svratim i u miru slusajuci ptice gledam Savu livade šumu i kontam kako je ovde zastrašujuca priroda.
Koliko god bio spokojan i opusten ulazi u tebe nesto sto te ucini uzrujanim.
Jasenovac gradic izgleda poput starih horor filmova.Oseca se to na svakom ćošku.Oronule fasade tugaljivi objekti prodavnice skromne prasnjave...Jednostavno osecas se ružno.
Onima koji zive tu nije im nikako lako a I kako da bude kad znas sta se tu desavalo pre par decenija.
Uf treba to videti i osetiti.
Sledece sto zelim da posetim su Pag Jadovno Golubinka Saranova jama Ravni dolac...
Stravična mesta koje bi svaki covek morao da poseti

zigi

pre 3 godine

Zašto nam ovaj film van Srbije smatraju neuvjerljivim, a onaj o Srebrenici mogao bi biti i u konkurenciji za Oskara.
Opet smo nešto zabrljali a da toga nismo svjesni. Ili to bosanci bolje rade?

duledudule

pre 3 godine

Gledao sam film i bas je onako ocekivano tezak , ali da se ja pitam to nije ni 10 posto onoga sto su radili , plus to ne moze film da dočara kako treba , izgladnelu i bolesnu decu i logorase , pod broj 1 pa sve ostalo

Armata

pre 3 godine

@cingcong Nema za vas leka osim Blajburga. Pola Beograda je bilo nemačka okupaciona zona a pola u NDH, Velika Hrvatska-NDH je i te kako bila država sa 300.000 vojnika i svim organima vlasti podržanim od hrvatskog naroda.

Srebrni

pre 3 godine

Mislim da zločine treba individualizovati, I na takav način ih i tretirati, i eventualno kažnjavati, gde je moguće. Bacati ljagu na ceo narod zbog idiota nikad nije bilo svrsishodno niti konstruktivno.

A da je bilo zločina, monstruoznih i drugačijih, bilo je...

Огњен

pre 3 godine

Не разумем Хрвате који се из петних жила труде да докажу како Јасеновац није био логор смрти, него радни логор, да није тачно да је било толико жртава, да је то "велико-српска пропаганде" итд. итд. Дакле упорно се труде да оправдају усташе и усташки покрет, уместо да се дистанцирају од њега. Што значи да и даље тако мисле, а богами се својски труде да то и покажу на свакој њиховој свечаности, по натписима на српским кућама и мало-мало неким графитима у сваком граду. Ништа се нису променили. И даље је та идеологија жива код њих тамо и даље раде са истим циљевима. На жалост.

Jelena

pre 3 godine

Izvinjavam se sto malo skrecem sa teme,ovih dana procitah,da je ceo logor bio u potpunosti unisten i da su ljudi uzimali cigle i nosili ih kuci da bi napravili sebi nov dom.Zamisli situaciju kad sa tim ukradenim ciglama pravis sebi kucu pritom sve vreme ugradjujuci u njoj i sav uzas tog Jasenovca sa svakom uzidanom ciglom.Kakav horor....

Prangija

pre 3 godine

A koliko od vas je imalo ovdi didu ili pradidu u četnicima koji su lipo surađivali s ustašama? Moj dida je bija u partizanima tako da bi tribali vi osjećat veću odgovornost od mene za jasenovac.
(Netijak, 24. februar 2021 20:25)

Četnici sarađivali sa ustašama? Majko mila koliko neke ljude nije sramota. Pusta želja boljševičkih potomaka da se to tako predstavi. Pa ti partizani su bili stecište ustaša po završetku rata. Tito ih sve preveo u partizane da bi prošli nekažnjeno.
Ja sam eto imao jednog dedu u partizanskom i jednog u ravnogorskom pokretu. Od obojice sam čuo samo najgore stvari o ustašama i komunistima. Hajde ti si susjed pa mi i nije čudno što lupaš ali je naša tragedija što pola ovih naših misli isto kao ti.

Maxi

pre 3 godine

Samo bih porucio i jednima i drugima. Zivite zivot i uzivajte u njemu. Nemojte zivjeti u proslosti i odgajajte djecu u ljubavi a ne u mrznji.

Hss

pre 3 godine

1939.godine su bili izbori u Hrvatskoj. 44% je glasalo za HSS i Maceka. Pavelic uopce nije bio u Hrvatskoj, niti je itko glasao za njega. To je povijesna cinjenica, koja se moze vrlo lako provjerit.

Netijak

pre 3 godine

Četnici sarađivali sa ustašama? Majko mila koliko neke ljude nije sramota. Pusta želja boljševičkih potomaka da se to tako predstavi. Pa ti partizani su bili stecište ustaša po završetku rata. Tito ih sve preveo u partizane da bi prošli nekažnjeno.
Ja sam eto imao jednog dedu u partizanskom i jednog u ravnogorskom pokretu. Od obojice sam čuo samo najgore stvari o ustašama i komunistima. Hajde ti si susjed pa mi i nije čudno što lupaš ali je naša tragedija što pola ovih naših misli isto kao ti

Četnici i ustaše su surađivali tokon cilog rata u borbama kontra partizana. Jedan od najpoznatijih primjera je Sutjeska di su skupa s Nijemcima, Talijanima i Bugarima djelovali ustaše i četnici. Čak su u mon Splitu bili stacionirani četnici skupa s ustašama i nije bilo niti jednog incidenta među njima. Imaš sliku na internetu četnici na Peristilu. Koliko je ustaša prešlo kasnije u partizane, toliko je i četnika.
I uvati se malo čitanja i prikupljanja podataka, a ne samo dida mi je reka.

Bjelokosti

pre 3 godine

Jeste kontroverzno to što su katolički sveštenici pokrštavali Srpski narod, ali činjenica je da su tako mnogi životi spašeni i to ne možeš poreći!
(samo razmišljam, 24. februar 2021 17:15)

Razmisli zasto ti katolicki svestenici nisu odbili da prekrstavaju srpski narod. Posebno sto su znali da je to pokrstavanje bilo nasilno.
Nema opravdanja za to sto su uradili.

bigeste

pre 3 godine

Miroslav Filipović Majstorović je imao nadimak "Fra Sotona", ono "FRA" mu je upravo po tome što je bio katolički FRA-njevac; inače je taj Filipović bio upravnik logora Jasenovca neka 4 meseca, nakon rata je procesuiran i tokom suđenja je priznao da je svojeručno pogubio negde oko 100-tinak osoba, a da je za vreme njegovog mandatovanja u pomenutom logoru stradalo između 20 i 30 hiljada ljudi, dakle on je ovo izjavio po sopstvenom priznanju na suđenju gde nije imao interes da iznosi velike brojke što će reći da su ove brojke bile nejminimalniji mogući gubici u logoru.
(Hammer, 24. februar 2021 16:06)

Odmah u startu si promasio i ne znas osnovne pojmove, FRA ne znaci franjevac nego brat.

Netijak

pre 3 godine

A koliko od vas je imalo ovdi didu ili pradidu u četnicima koji su lipo surađivali s ustašama? Moj dida je bija u partizanima tako da bi tribali vi osjećat veću odgovornost od mene za jasenovac.

Netijak

pre 3 godine

takli ste se u crkvu, sad bi mogle kritike filma bit žešće, dvi stvari u hrvatskoj ne smiš dirat: crkvu i hdz, dva poslovna partnera

ipce

pre 3 godine

Kao što sam već pisao, ovo nije običan film. Nema prostora za priču o glumi i scenariju. To je zadnje na pameti kad se pogleda. Ko ima snage pričati o bilo čemu drugom osim sudbini te djece je bar malo i psihopata. Ima svako pravo na mišljenje ali probajte ovog puta da se dignete iz dnevne politike..

hm

pre 3 godine

Jeste. I zemlja ce da se zaustavi, ako se prestane pricati o tom filmu. Jedino Srbi i nesto malo Hrvati pricaju i nitko vise. Valjda je i snimljen da se skrene paznja sa daleko vecih problema. One iz proslosti ne mozes da promenis, ali ove od sutra, mozes, ali izgleda nikoga nije ni briga. Glavno da se opet prica o ustasama, cetnicima i partizanima...

humanista

pre 3 godine

O Jasenovcu treba ici samo cistom istinom, jeste ustase su radile to sto su radile i zasto bi sada neko ,,prekrajao istinu,, radi toga, da bude u filmu pogodna za gledanje.

Goran

pre 3 godine

Prikazali smo tako par desetina masovnih zločinstava, koje
su ustaše počinili u Jasenovcu u roku od 4 godine. Ponavljamo
da time nisu iscrpljena sva masovna zločinstva, i da nisu
navedeni oni bezbrojni zločini mučenja i ubijanja, koje su
ustaše izvršili na pojedincu ili na nekolicini zatočenika, pri
čemu treba da podvučemo, da su se ti zločini dnevno događali.
Spomenuli smo u općem dijelu, da se broj jasenovačkih
žrtava kreće oko cifre od pola milijona, što znači, da je svaki
deseti stanovnik tzv. NDH ostavio svoje kosti u Jasenovcu.
Jasenovački zločini ne zaostaju ni malo za zločinima, koje
su nacisti počinili u Belzenu, Auschwitzu ili Majdaneku.
Jednako kao i sve ostale fašističke terorističke organizacije
i ustaška je teroristička organizacija stvorila kriminalni
mentalitet kod svojih članova, koji su ubijali iz »uvjerenja«,
svoga kriminalnog uvjerenja.
Notorno je, da su svi ustaški zločinci pristupili u ustašku
terorističku organizaciju d ob ro vo l jn o, da su znali za
kriminalne ciljeve te organizacije; da se ta organizacija služi
kriminalnim sredstvima, da se njena aktivnost sastoji baš u
počinjanju kriminalnih djela. Svaki dakle od njih, kad je
pristupao u tu organizaciju, znao je i morao znati, da će vršiti
zločine, organizovane, masovne zločine, znao je dakle za posljedice svoga pristupa u članstvo. Ne može se stoga služiti
izgovorom, da mu je počinjanje djela bilo naređeno, i prebacivati
odgovornost na naredbodavce.

Goran

pre 3 godine

@(Hammer, 24. februar 2021 16:06)

XXVI.
Iskaz Filipović-Majstorović Miroslava, jednoga
od najvećih ustaških krvoloka, komandanta
logora Jasenovac
Zemaljska je komisija, u zapisniku od 29. VI. 1945. br.
2006 preslušala kao svjedoka i spomenutog zločinca Filipovića
Majstorovića Miroslava, koji je nakon oslobođenja naše zemlje
uhvaćen i stavljen pred sud. Onaj dio njegovog iskaza, koji se
odnosi na »suđenje« tzv. pokretnog prijekog suda u Jasenovcu,
donijeli smo na drugome mjestu.
Ovdje donosimo važnije dijelove ostalog njegovog iskaza. I
istini, jer svi saslušani svjedoci, sami zatočenici, govore potpuno okolnosno i stvarno o daleko većem broju, naročito
o broju žrtava, koje je pobio sam zločinac Majstorović, ipak je i
on priznao i iskazao, da je vlastoručno pobio oko 100 žrtava, a
samo »prisustvovao« masovnim ubijanjima. Po njegovom
priznanju, samo za kratko vrijeme njegova upravljanja logorom
od konca mjeseca lipnja do konca mjeseca listopada 1942.,
dakle za vrijeme od sama 4 mjeseca, likvidirano je 20.000—
30.000 nevinih žrtava. On je u to vrijeme bio komandant
logora, ali i prije i kasnije vršio je razne službe u Jasenovcu i
St. Gradiški i ubijao ljude. Njegov iskaz glasi:
»Istina je, pošto mi je predočen iskaz Vjekoslava Servatzi u
koliko se odnosi na pokolj u okolnim selima Banja Luke, da
sam ja bio dušobrižnik II. P. T. B.

PRVI DEO, nastavak sledi ...

Goran

pre 3 godine

Ja sam kao takav jedne noći
sa bojnom II. P. T. B. pošao u akciju i to navodno samo radi
pretresa okolnih pravoslavnih sela, koji su bili sumnjivi zbog
četništva.« — »Ističem, da sam ja u tom kraju bio kapelan prije
NDH. Ja sam vidio, kako su ustaški vojnici vraćali se s pokolja
krvavi, poslije se je pričalo, da je tom prilikom pobijeno 2.000
ljudi.«
»U Jasenovcu sam bio kao ustaški časnik i upravitelj
logora od konca lipnja 1942. do kraja listopada 1942. Priznajem da sam lično kod javnih strijeljanja ubio oko stotinu zato-
čenika Jogora Jasenovac i Stara Gradiška. Isto tako priznajem
da su se za vrijeme moga upraviteljstva u logoru Jasenovac
vršila masovna ubijanja u Gradini, ali ja u tome nisam
sudjelovao i ako sam za ta masovna ubijanja znao. Ispravljam
se, da sam kod tih masovnih ubijstava prisustvovao, ali ih
nijesam izvršivao. Ta masovna ubijanja dopuštao sam kao
upravitelj, jer sam imao usmene naloge od Ljube Miloša, a još
više od Matković Ivice, a katkada i od Maksa Luburića. U
Gradini ubijalo se maljem, i to tako da bi žrtva morala sići u
iskopanu jamu, našto je slijedio udarac maljem po glavi
odostraga. Osim toga se ubijalo i strijeljanjem i klanjem. Kad
su se vršile likvidacije žena i djevojaka u Gradini znam, da su
se nad mlađima izvršila i silovanja. O tome je određivao
Matković Ivica, a silovanja su, koliko ja znam, vršili Cigani,
I to Cigani grobari. Ja nisam vršio silovanja.«

DRUGI DEO, nastavak sledi ...

Rusofil_IQ0

pre 3 godine

Gledao sam i ovaj nas i onaj za srebrnicu
1. nas je sve nabacano pre svega zverstva ustasa, price nema skoro nije to film vec eto vise neko dokazivanje necega!
2. film o aidi je film i nista vise, prica zene koja poksuava da spasi svoju porodicu i najvise se zamera UN koji joj nije pomogao dosta!, cak verujem da su desavnja itekako realno prikazana bez preduvavanja, masakara i prostackih sikaniranja kao sto radi film o dari!

5ar

pre 3 godine

Pretvorili ste jednu tragediju u medijsko jeftino prepucavanje onih koji nisu ni namirisali tu neopisivu bol, kao što je gubitak deteta, majke, sestre, oca.. Rat je pakao, ma kako se zvali, ma kom se Bogu molili ili ne. Tugu ne zanima religija. Sad svako sa tastaturom piše neke svoje mudrolije, a trebalo bi da ućuti, iz poštovanja, ako ima duše u njima. Jeste, to je film, ali o čemu? O klanju dece. Kako vas nije sram?
Svaki dan milion naslova, komentara, pljuvanja, besa, zla, dosta je više.

Goran

pre 3 godine

»Za moje vrijeme po mom računu likvidirano je u logoru
Jasenovac 20—30 hiljada zatočenika. Posebno ističem, da je u
početku ljeta izvršena u Jasenovcu likvidacija logora Đakovo.
Tom je likvidacijom rukovodio Matijević Joso, ustaški poručnik.
72
Kod te likvidacije logora Đakovo računam, da je bilo oko 2—3
hiljade pobijeno Židovki i njihove djece.
Iz Jasenovca sam došao u logor Stara Gradiška коцсет
listopada 1942. — 27. III. 1943. Za gornje vrijeme događale su
se i u logoru Stara Gradiška masovne likvidacije, koje su se
obično vršile izvan logora, tako na pr. u Mlaci, Jablancu, a
otpremani su i u Jasenovac. Ovakovi veliki transporti za
likvidaciju vršili su se po nalogu Matković Ivice. Na ovaj način
otpremljeno je oko 2—3 hiljade ljudi.«
16. IV. 1945. vratio sam se u Jasenovac, gdje sam ostao do
konca. Znadem da su u to vrijeme bile vađene lješine zatočenika
iz Gradine i spaljivane, kako bi se zametnuo trag bivšim
zločinstvima. Ja nisam sudjelovao u likvidaciji zadnjih
zatočenika nego samo u ekshumaciji.«

Prikazali smo tako par desetina masovnih zločinstava, koje
su ustaše počinili u Jasenovcu u roku od 4 godine. Ponavljamo
da time nisu iscrpljena sva masovna zločinstva, i da nisu
navedeni oni bezbrojni zločini mučenja i ubijanja, koje su
ustaše izvršili na pojedincu ili na nekolicini zatočenika, pri
čemu treba da podvučemo, da su se ti zločini dnevno događali.

TRECI DEO, nastavak sledi ...

Reklamacija savesti

pre 3 godine

@aha ostatak Evrope ne priča o letovanjima već samo o koroni i opet o koroni. Kad nema korone opet se ne priča o letovanjima, prvo jer je nekulturno pričati o tome gde će ko (to je lična stvar), a drugo o letovanjima se ne priča, već kad dođe vreme da ideš, jednostavno bukiraš, platiš onlajn i to je to. Letovanje jbt, wow, šta tu ima da se "priča". Evropa o masakru u Jasenovcu ne priča jer o njemu ništa ne zna, ali polako saznaće. Jevreji su sami pričali svopju priču, i pričali, i pričali i rezultat znamo. Osim toga, ne vidim razlog na koji način te priča o ubijenim Srbima odvaja od letovanja i od lepog života? Osim ako nisi sebičnjak koji misli samo na sebe i kako će samo sebe da zadovolji umišljajući kako živi "kao sav normalan svet". Iz mog iskustva takvi kao ti samo i umišljaju i nikada ne dostignu nišžta posebno u životu, možda Grčka za 500e i to je to. Ne znam da li si znao da se na "letovanje" ne ide samo "leti", već i tokom zime recimo.

Hammer

pre 3 godine

Čovjek ti je dobro rekao, a ti ne čitaš. Zvali su ga Fra Sotona jer je bio bivši franjevac. Čim je prešao u ustaše isključen je iz franjevačkog reda.

@(Baks, 24. februar 2021 16:42)


Odmah u startu si promasio i ne znas osnovne pojmove, FRA ne znaci franjevac nego brat.

@(bigeste, 24. februar 2021 17:29)




Blago meni, pa vi sami jedni druge demantujete, hahahaha, dajte se prvo usaglasite kad hoćete nešto masno da slažete, tako ćete delovati ozbiljnije, mada ćemo uvek znati da LAŽete.

djedmedjed

pre 3 godine

Djordje, 24. februar 2021 17:45

E Đorđe majstore, baš si našao "vjerodostojnog" ! Taj Novak je bio raspop i orjunaš koji se odrekao katoličke vjere te se popravoslavio i primio od SPC nekoliko ordena "Reda Sv. Save". Toliko ih je zadužio svojim osvetničkim pisanjem protiv svog naroda da su mu i masonstvo oprostili. Taj Novak, kad je 1977. godine u Beogradu kao član SANU umro, CK SKH nije poslao ni telegram saučešća, a cijela ga se njegova familija odrekla - eto, toliko je vrijedio u "svojoj" postojbini ! Muljator i lažljivac na petu potenciju. Toliko da se zna.

qw

pre 3 godine

Ha, ma važi. Koliko samo pokušavate da relativizujete sve pa to je neverovatno. Sveštenstvo je direktno vršilo najmonstruoznije zločine i kada bih naveo samo neke ne bi mi objavili komentar. Koga zanima neka pročita knjigu "ubice u božje ime" Francuskog autora pa će mu sve biti jasno.
(Gandor, 24. februar 2021 16:25)

A ti pročitataj presudu SPC 1995 u Francuskoj.

qw

pre 3 godine

Te standardne optužbe da je NDH bila katolička država, ali riječ je ipak o mitovima. Kao primjer se obično spominje ime nekadašnjeg franjevca i ustaškog časnika Miroslava Filipovića Majstorovića. Dotični je zaista bio u Jasenovcu, ali treba znati da tada nije bio franjevac. Naime, ranije je pratio jednu ustašku postrojbu koja je počinila zločin zbog čega je suspendiran i izbačen iz franjevačkog reda. Potom je došao u Jasenovac. Crkva je jasno pokazala što misli o njegovim postupcima.

Mile

pre 3 godine

Tanak je film, tanak...
(Mr Majestyk, 24. februar 2021 15:44)

Ma skroz je tanak. Mizernu kvalitetu filma ne moze ni srpska propaganda kamuflirati.

mare

pre 3 godine

vidi se da je lepo placeno da se "ne prestaje sa pricom oko filma". ali, film je u sustini bezveze. prica je plitka, likovi ne razradjeni. Pogledajte npr. Zivot je lep, pogledajte Sindlerovu list, koliko su jake poruke tih filmova, koliko su jaki karakteri, prica, struktura... koliko dubine. "Dara" od svega sto je mogla da prikaze, prikazuje dva sata mucenja. Ako ste zeljni toga, imate gomilu dokumentarnih emisija, i pravih snimaka iz npr. Ausvica.

Beli

pre 3 godine

Film je ništa, nema Pavelića sa stonom lampom od dečje lobanje, nemacpomena o 700.000 i vuše hiljada poklanih Srba u Jasenovcu, nema drobilice za koske, nema peći za spaljivanje živih, posebno žive dece... Slabo je ovo, a sem toga nikog ne interesuje. Ko misli da je film dobar inda najbolje da se kopija filma pokloni svakoj ambasadi i konsulatu u Srbiji, i svim ambasadama da se podele kopije da mogu da poklanjaju kome treba.

www

pre 3 godine

Sve i da je istinita priča Dara više vam nitko u svijetu ne vjeruje. A razlog je 1964. godina kada je Savezni zavod za statistiku pokrenuo općenito istraživanje žrtava Drugog svjetskog rata na području Jugoslavije. Priča je vezana za pokušaj dobivanja reparacije od Njemačke. Taj sveobuhvatni popis je na veliko zaprepaštenje vlasti srušio mit o 1,7 milijuna žrtava na području Jugoslavije. Za područje Jasenovca, uključujući i Staru Gradišku, dobiven je broj od 59 tisuća žrtava. To je izazvalo šok, s obzirom da se najčešće spominjalo 700 tisuća žrtava. Zbog svega su vlasti onemogućile objavljivanje rezultata popisa i on je ostao nepoznat javnosti sve do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća. A vi i dalje o 700.000 žrtava samo u Jasenovcu, a vrlo dobro se zna da je u Jugoslaviji za vrijeme rata ubijeno i umrlo od prirodne smrti 1.000.000 ljudi.

a

pre 3 godine

Po velikom broju "susjeda" i antiSrba,koji se javljaju da oblate
film,jasno je,Dara je uspela.Katolička crkva je spasila Pavelića,
Luburića,....otvoreno i direktno.Tako da "vijernici iz sujedstva"
mogu da pišu kilometre poruka "nevinosti",nje nema.Merčep,Glavaš,
....se šetaju kao heroji,Tomson peva a hrvatska "peni u zanosu".
Koga vi ovde zaj....te "susjedi" ?

Ljuba

pre 3 godine

O filmu "Dara iz Jasenovca" ne prestaje da se priča. Mučenje dece, ubistva,

A ostatak evrope prica o planovima za letovanje..

Ostatak Evrooe nije imao nekažnjen zločin kao Srbi u Jasenovcu! Ostatak Evrope je upravo nastavak onoga sto je Hitler zapoceo...

@cingcong

pre 3 godine

Pa ako su ih pokrštavali a alternativa je bila ustaška kama, to je valjda dobro djelo što su napravili u datoj situaciji. Vi bi da ih nisu pokrstili pa da ih ubiju? od dva loša izbora, izabrali su onaj koji im spašava život.

A i većina tih se nakon ratnog ludila vratila staroj vjeri, s nekim izuzecima male posvojene djece koja su ostala bez roditelja, a ne i svih njih.

U cijeloj Europi je bilo krvi do koljena tad. Židovi su u Beogradu temeljitije pobijeni nego u zg, muskimani u istočnoj Bosni. Ustaški zločini su bili najbrojniji, da, jer su imali kakvu-takvu državnu strukturu iza sebe.

mild

pre 3 godine

Moram da pohvalim fantasticnu glumu Igora Djordjevica.Kakav glumac neverovatno i jos kakav izazov glumiti jednog od najvecih zlocinaca u istoriji ovog prostora.

Zurkolomac

pre 3 godine

Ustaske sotone jos nisu kaznjene za njihova uzasna patoloska zlodela. Sve ih nestrpljivo iscekuje sam Lucifer u 9. krugu pakla, a za njih se gradi polako i novi 10. krug...

bigeste

pre 3 godine

Miroslav Filipović Majstorović je imao nadimak "Fra Sotona", ono "FRA" mu je upravo po tome što je bio katolički FRA-njevac; inače je taj Filipović bio upravnik logora Jasenovca neka 4 meseca, nakon rata je procesuiran i tokom suđenja je priznao da je svojeručno pogubio negde oko 100-tinak osoba, a da je za vreme njegovog mandatovanja u pomenutom logoru stradalo između 20 i 30 hiljada ljudi, dakle on je ovo izjavio po sopstvenom priznanju na suđenju gde nije imao interes da iznosi velike brojke što će reći da su ove brojke bile nejminimalniji mogući gubici u logoru.
(Hammer, 24. februar 2021 16:06)

Odmah u startu si promasio i ne znas osnovne pojmove, FRA ne znaci franjevac nego brat.

cingcongdingdong

pre 3 godine

@Te standardne optužbe da je NDH bila katolička država, ali riječ je ipak o mitovima. Kao primjer se obično spominje ime nekadašnjeg franjevca i ustaškog časnika Miroslava Filipovića Majstorovića. Dotični je zaista bio u Jasenovcu, ali treba znati da tada nije bio franjevac. Naime, ranije je pratio jednu ustašku postrojbu koja je počinila zločin zbog čega je suspendiran i izbačen iz franjevačkog reda. Potom je došao u Jasenovac. Crkva je jasno pokazala što misli o njegovim postupcima.
(qw, 24. februar 2021 15:34)
Ne slazem se sa Vama, imamo slucajeve gde je katolicki kler pokrstavao pravoslavne Srbe u zamenu za spasavanje golog zivota, tj kama im je bila pod grlom dok su ,,prekrizeni".

Hrundi Bakshi

pre 3 godine

Prva zemlja za vrijeme drugog svjetskog rata koja je bila JUDENFREI ! je bila SRBIJA..Time ste se sami hvalili.
(NOĆNA MORA, 24. februar 2021 15:51)

Pa naravno kad su ih ustase i svabe sve pocistili

Omsk

pre 3 godine

Šaljivali.su žive srpske devojčice i dečake u posebnim kavezima.

Ne može se bez traumatičnih i brutalnih scena ni blizu dočarati zlo Jasenovca.


To mesto je bio sadistički satanisticki ritual Hrvata nad Srbima.

Netijak

pre 3 godine

A koliko od vas je imalo ovdi didu ili pradidu u četnicima koji su lipo surađivali s ustašama? Moj dida je bija u partizanima tako da bi tribali vi osjećat veću odgovornost od mene za jasenovac.

ultrasrbin

pre 3 godine

qw, 24. februar 2021 15:34

Kao sto je pokazala i sta misli o Stepincu ili kao sto je Hrvatska omogucila Sakicima da umru slobodni sa penzijom.

Hammer

pre 3 godine

Te standardne optužbe da je NDH bila katolička država, ali riječ je ipak o mitovima. Kao primjer se obično spominje ime nekadašnjeg franjevca i ustaškog časnika Miroslava Filipovića Majstorovića. Dotični je zaista bio u Jasenovcu, ali treba znati da tada nije bio franjevac. Naime, ranije je pratio jednu ustašku postrojbu koja je počinila zločin zbog čega je suspendiran i izbačen iz franjevačkog reda. Potom je došao u Jasenovac. Crkva je jasno pokazala što misli o njegovim postupcima.

@(qw, 24. februar 2021 15:34)



Miroslav Filipović Majstorović je imao nadimak "Fra Sotona", ono "FRA" mu je upravo po tome što je bio katolički FRA-njevac; inače je taj Filipović bio upravnik logora Jasenovca neka 4 meseca, nakon rata je procesuiran i tokom suđenja je priznao da je svojeručno pogubio negde oko 100-tinak osoba, a da je za vreme njegovog mandatovanja u pomenutom logoru stradalo između 20 i 30 hiljada ljudi, dakle on je ovo izjavio po sopstvenom priznanju na suđenju gde nije imao interes da iznosi velike brojke što će reći da su ove brojke bile nejminimalniji mogući gubici u logoru.

Mile

pre 3 godine

Ljudi niko ne spori zlocine i o tome treba da se prica i snima, nego film je jako lose uradjen, to je jedini problem. Trebalo je puno ozbiljniji film napraviti na ovu temu.

Gandor

pre 3 godine

Naime, ranije je pratio jednu ustašku postrojbu koja je počinila zločin zbog čega je suspendiran i izbačen iz franjevačkog reda. Potom je došao u Jasenovac. Crkva je jasno pokazala što misli o njegovim postupcima.
(qw, 24. februar 2021 15:34)

Ha, ma važi. Koliko samo pokušavate da relativizujete sve pa to je neverovatno. Sveštenstvo je direktno vršilo najmonstruoznije zločine i kada bih naveo samo neke ne bi mi objavili komentar. Koga zanima neka pročita knjigu "ubice u božje ime" Francuskog autora pa će mu sve biti jasno.

Borky

pre 3 godine

Zadnjih 500 godina Srbe ubija ko god stigne. Šta li su oni bogu skrivili?
(kolac, 24. februar 2021 17:10

Previse smo drcni i ponosni. Umjesto da bacamo cvece i ljubimo dupeta okupatorima(velikim silama) mi se suprostavljamo svakom zlu.
Ako postoji nesto posle smrti siguran sam da puno bolje stojimo nego ovde u paklu zvanom Zemlja.

Prangija

pre 3 godine

A koliko od vas je imalo ovdi didu ili pradidu u četnicima koji su lipo surađivali s ustašama? Moj dida je bija u partizanima tako da bi tribali vi osjećat veću odgovornost od mene za jasenovac.
(Netijak, 24. februar 2021 20:25)

Četnici sarađivali sa ustašama? Majko mila koliko neke ljude nije sramota. Pusta želja boljševičkih potomaka da se to tako predstavi. Pa ti partizani su bili stecište ustaša po završetku rata. Tito ih sve preveo u partizane da bi prošli nekažnjeno.
Ja sam eto imao jednog dedu u partizanskom i jednog u ravnogorskom pokretu. Od obojice sam čuo samo najgore stvari o ustašama i komunistima. Hajde ti si susjed pa mi i nije čudno što lupaš ali je naša tragedija što pola ovih naših misli isto kao ti.

hm

pre 3 godine

Jeste. I zemlja ce da se zaustavi, ako se prestane pricati o tom filmu. Jedino Srbi i nesto malo Hrvati pricaju i nitko vise. Valjda je i snimljen da se skrene paznja sa daleko vecih problema. One iz proslosti ne mozes da promenis, ali ove od sutra, mozes, ali izgleda nikoga nije ni briga. Glavno da se opet prica o ustasama, cetnicima i partizanima...

ipce

pre 3 godine

Kao što sam već pisao, ovo nije običan film. Nema prostora za priču o glumi i scenariju. To je zadnje na pameti kad se pogleda. Ko ima snage pričati o bilo čemu drugom osim sudbini te djece je bar malo i psihopata. Ima svako pravo na mišljenje ali probajte ovog puta da se dignete iz dnevne politike..

samo razmišljam

pre 3 godine

cingcongdingdong

Jeste kontroverzno to što su katolički sveštenici pokrštavali Srpski narod, ali činjenica je da su tako mnogi životi spašeni i to ne možeš poreći!

Djordje

pre 3 godine

@(qw, 24. februar 2021 15:34)

Predlozio bih da procitate Magnum Crimen, Viktora Novaka, bivseg katolickog svestenika. Sve je lepo dokumentovano i to se ne moze ignorisati.

zigi

pre 3 godine

Zašto nam ovaj film van Srbije smatraju neuvjerljivim, a onaj o Srebrenici mogao bi biti i u konkurenciji za Oskara.
Opet smo nešto zabrljali a da toga nismo svjesni. Ili to bosanci bolje rade?

djedmedjed

pre 3 godine

Djordje, 24. februar 2021 17:45

E Đorđe majstore, baš si našao "vjerodostojnog" ! Taj Novak je bio raspop i orjunaš koji se odrekao katoličke vjere te se popravoslavio i primio od SPC nekoliko ordena "Reda Sv. Save". Toliko ih je zadužio svojim osvetničkim pisanjem protiv svog naroda da su mu i masonstvo oprostili. Taj Novak, kad je 1977. godine u Beogradu kao član SANU umro, CK SKH nije poslao ni telegram saučešća, a cijela ga se njegova familija odrekla - eto, toliko je vrijedio u "svojoj" postojbini ! Muljator i lažljivac na petu potenciju. Toliko da se zna.

Netijak

pre 3 godine

Četnici sarađivali sa ustašama? Majko mila koliko neke ljude nije sramota. Pusta želja boljševičkih potomaka da se to tako predstavi. Pa ti partizani su bili stecište ustaša po završetku rata. Tito ih sve preveo u partizane da bi prošli nekažnjeno.
Ja sam eto imao jednog dedu u partizanskom i jednog u ravnogorskom pokretu. Od obojice sam čuo samo najgore stvari o ustašama i komunistima. Hajde ti si susjed pa mi i nije čudno što lupaš ali je naša tragedija što pola ovih naših misli isto kao ti

Četnici i ustaše su surađivali tokon cilog rata u borbama kontra partizana. Jedan od najpoznatijih primjera je Sutjeska di su skupa s Nijemcima, Talijanima i Bugarima djelovali ustaše i četnici. Čak su u mon Splitu bili stacionirani četnici skupa s ustašama i nije bilo niti jednog incidenta među njima. Imaš sliku na internetu četnici na Peristilu. Koliko je ustaša prešlo kasnije u partizane, toliko je i četnika.
I uvati se malo čitanja i prikupljanja podataka, a ne samo dida mi je reka.

dragan

pre 3 godine

Samo to, ništa izopštenje, osuda, ništa da je Katolička crkva "skočila" da
brani, stane ispred koljača, patoloških ubica, izopačenih krvoloka, hrišćana-kršćana i jadnog naroda, da kaže prvo nas, pa onda njih: Srbe,Jevreje, Rome..... Stvarno, u najmanju ruku, da se normalan čovek upita, da li je to jedino što su uradili za žrtve i budeća žrtve ili su mogli nezamisivo više.

NikolaBg

pre 3 godine

Srebrni
Upravo je Hrvatska revitalizovala zločine 2008. su oslobođeni zločinci. A većina ih je lepo živela. Deca od tih zlotvora su živa i dalje i imaju potomke, a oni su klali decu i njihove porodice i roditelje.

Baks

pre 3 godine

(Hammer, 24. februar 2021 16:06)

Čovjek ti je dobro rekao, a ti ne čitaš. Zvali su ga Fra Sotona jer je bio bivši franjevac. Čim je prešao u ustaše isključen je iz franjevačkog reda.

Rusofil_IQ0

pre 3 godine

Gledao sam i ovaj nas i onaj za srebrnicu
1. nas je sve nabacano pre svega zverstva ustasa, price nema skoro nije to film vec eto vise neko dokazivanje necega!
2. film o aidi je film i nista vise, prica zene koja poksuava da spasi svoju porodicu i najvise se zamera UN koji joj nije pomogao dosta!, cak verujem da su desavnja itekako realno prikazana bez preduvavanja, masakara i prostackih sikaniranja kao sto radi film o dari!

Stanoje Šarloatan od Šamroka

pre 3 godine

Kako se pojavi neka vest koja u sebi ima reč "Hrvat", pa makar vezana i za srpski film, eto susjeda iz bot brigade sa komentarima. Većina tih komentara (čast izuzecima) svodi se na ovo:

- da nije bilo kralja, ne bi bilo ni Ustaša

Jedini su imali banovinu sa nacionalnom predznakom, u granicama koje su čak i Tuđmanu bile vlažni san. Ako je kralj bio takav monstrum prema Hrvatima, zašto je onda deo Hrvata otišao u partizane, a deo završio u logoru zajedno sa Srbima? Dakle kralj je kriv što su se Hrvati ubijali međusobno u 2. sv. ratu?

- Beograd je bio očišćen od Jevreja

Zaboravili su samo "sitnicu" da je Beograd bio direktno pod nemačkom okupacijom, da Beograd nije dočekao Nemce cvećem kao Zagreb, već je bio surovo bombardovan zbog protesta 27. marta. Logor Staro Sajmište bio je pod upravom NDH. Dakle, njihovom logikom, Nemci su bombardovali Beograd, vršili masovna streljanja po Srbiji po sistemu 100 za jednog, sve to zbog toga što su Srbi (po hrvatskom tumačenju istorije) bili njihovi saveznici? Zanimljivo.

- film je propaganda jer nije prikazao je bilo Hrvata u logoru

U početku je bilo da je film propaganda jer uveličava broj žrtava, pa kad se ispostavilo da broj žrtava nije ni spomenut, sad su se uhvatili nespominjanja Hrvata u logoru. Da je spomenuo Hrvate, uhvatili bi se za boju uniformi, nešto bi već morali da pomenu da bi opravdali reč "propaganda"

Armata

pre 3 godine

@cingcong Nema za vas leka osim Blajburga. Pola Beograda je bilo nemačka okupaciona zona a pola u NDH, Velika Hrvatska-NDH je i te kako bila država sa 300.000 vojnika i svim organima vlasti podržanim od hrvatskog naroda.

Hammer

pre 3 godine

Čovjek ti je dobro rekao, a ti ne čitaš. Zvali su ga Fra Sotona jer je bio bivši franjevac. Čim je prešao u ustaše isključen je iz franjevačkog reda.

@(Baks, 24. februar 2021 16:42)


Odmah u startu si promasio i ne znas osnovne pojmove, FRA ne znaci franjevac nego brat.

@(bigeste, 24. februar 2021 17:29)




Blago meni, pa vi sami jedni druge demantujete, hahahaha, dajte se prvo usaglasite kad hoćete nešto masno da slažete, tako ćete delovati ozbiljnije, mada ćemo uvek znati da LAŽete.

Mali Alek

pre 3 godine

@Obi-Van Tvoj pradeda nije u Jasenovcu ubijen zato što je Hrvat, već zato što je bio za kralja i monarhiju, ili zato što je bio Jugosloven, ili zato što je bio Srbin katolik, ili zato što je bio Hrvat koji je bio protiv predaje Dalmacije Italiji, a one žene, deca i muškarci Srbi su ubijeni u Jasenovcu samo zato što su bili Srbi.

Jovan

pre 3 godine

@Odnos srba prema hrvatima 1918 - 1941. Ponasanje kralja prema hrvatskom pitanju. Tu je uzrok svega.
(Todor, 24. februar 2021 18:18)

Sta su Srbi i Kralj tako strasno uradili Hrvatima od 1918-1940 sto opravdava genocid i koncentracione logore za srpsku decu?

Рабаџија

pre 3 godine

Tanak je film, tanak...
(Mr Majestyk, 24. februar 2021 15:44)

Слажем се. Ово је само увод односно лимунада у односу на оно што се много монструозније дешавало и што није снимљено . ( такмичење ко ће више заклати Срба , прављење сапуна од људи, и убијање деце , вађење из утробе мајки тди тд

Hss

pre 3 godine

1939.godine su bili izbori u Hrvatskoj. 44% je glasalo za HSS i Maceka. Pavelic uopce nije bio u Hrvatskoj, niti je itko glasao za njega. To je povijesna cinjenica, koja se moze vrlo lako provjerit.

qw

pre 3 godine

Ha, ma važi. Koliko samo pokušavate da relativizujete sve pa to je neverovatno. Sveštenstvo je direktno vršilo najmonstruoznije zločine i kada bih naveo samo neke ne bi mi objavili komentar. Koga zanima neka pročita knjigu "ubice u božje ime" Francuskog autora pa će mu sve biti jasno.
(Gandor, 24. februar 2021 16:25)

A ti pročitataj presudu SPC 1995 u Francuskoj.

Maxi

pre 3 godine

Samo bih porucio i jednima i drugima. Zivite zivot i uzivajte u njemu. Nemojte zivjeti u proslosti i odgajajte djecu u ljubavi a ne u mrznji.

Obi-Van

pre 3 godine

To mesto je bio sadistički satanisticki ritual Hrvata nad Srbima.
(Omsk, 24. februar 2021 17:19)
Moj je pradjed kao katolik i Hrvat, političar i narodni poslanik bío strašno mučen i još groznije ubijen u logoru da je nekoliko preživjelih svjedoka to sve zabilježilo i objavilo u knjigama. Znaci po nekima ja kao Hrvat nemam pravo reci da su i Hrvati bili žrtve u Jasenovcu? Ili ćete i mene svrstati kao “genetskog ustašu”? Zar ne vidite da teorija Srba kao jedinih žrtava u Jasenovcu ne drži vodu? Dajte neko objašnjenje? I predsjednika HSSa Dr. Mačeka kao i druge istaknute hrvatske političare koji nisu pristale uz ustaše, oni su internirali i pozatvarali jer su ostali vjerni kralju i Jugoslaviji. Dakle moj pradjed je nastradao ne zato sto su mislili da je komunista nego zato sto je bio pripadnik HSSa koji se nije želio odreći kralja i Jugoslavije. Nijemci su svim sredstvima htjeli da HSS pristane uz njih i kad je Macek to odbio, Musolini je dozvolio Pavelicu da sa nekoliko kamiona najvjernijih pristaša pređe granicubi uspostavi članstvu Zagrebu!

Moler

pre 3 godine

Prva zemlja za vrijeme drugog svjetskog rata koja je bila JUDENFREI ! je bila SRBIJA..Time ste se sami hvalili.
(NOĆNA MORA, 24. februar 2021 15:51)
Vidis a jevreji ne misle tako, te su zajedno sa Srbijom pre neku godinu organizovali izlozbu o Jasenovcu u Ujedinjenim nacijama.....i tad ste kmecali......dzabe istina se zna, ova je samo zahvaljujuci srpskim komunistima pre svega, pa onda titu, bila “na leru”.

Marko

pre 3 godine

Zasto se prevodi nemackih izvestaja cuvaju u Arhivu Vojvodine ?

Zasto se nase vlasti i dalje igraju time, zasto to ne bi bilo odstampano i publikovano ?

Niko nama ne moze naneti zla koliko mi sami to uradimo sebi.

Jelena

pre 3 godine

Izvinjavam se sto malo skrecem sa teme,ovih dana procitah,da je ceo logor bio u potpunosti unisten i da su ljudi uzimali cigle i nosili ih kuci da bi napravili sebi nov dom.Zamisli situaciju kad sa tim ukradenim ciglama pravis sebi kucu pritom sve vreme ugradjujuci u njoj i sav uzas tog Jasenovca sa svakom uzidanom ciglom.Kakav horor....

Netijak

pre 3 godine

takli ste se u crkvu, sad bi mogle kritike filma bit žešće, dvi stvari u hrvatskoj ne smiš dirat: crkvu i hdz, dva poslovna partnera

duledudule

pre 3 godine

Gledao sam film i bas je onako ocekivano tezak , ali da se ja pitam to nije ni 10 posto onoga sto su radili , plus to ne moze film da dočara kako treba , izgladnelu i bolesnu decu i logorase , pod broj 1 pa sve ostalo

Mirko Kojotovski

pre 3 godine

Cesto prođem kroz Jasenovac i Gradinu.Svratim i u miru slusajuci ptice gledam Savu livade šumu i kontam kako je ovde zastrašujuca priroda.
Koliko god bio spokojan i opusten ulazi u tebe nesto sto te ucini uzrujanim.
Jasenovac gradic izgleda poput starih horor filmova.Oseca se to na svakom ćošku.Oronule fasade tugaljivi objekti prodavnice skromne prasnjave...Jednostavno osecas se ružno.
Onima koji zive tu nije im nikako lako a I kako da bude kad znas sta se tu desavalo pre par decenija.
Uf treba to videti i osetiti.
Sledece sto zelim da posetim su Pag Jadovno Golubinka Saranova jama Ravni dolac...
Stravična mesta koje bi svaki covek morao da poseti

Bjelokosti

pre 3 godine

Jeste kontroverzno to što su katolički sveštenici pokrštavali Srpski narod, ali činjenica je da su tako mnogi životi spašeni i to ne možeš poreći!
(samo razmišljam, 24. februar 2021 17:15)

Razmisli zasto ti katolicki svestenici nisu odbili da prekrstavaju srpski narod. Posebno sto su znali da je to pokrstavanje bilo nasilno.
Nema opravdanja za to sto su uradili.

Srebrni

pre 3 godine

Mislim da zločine treba individualizovati, I na takav način ih i tretirati, i eventualno kažnjavati, gde je moguće. Bacati ljagu na ceo narod zbog idiota nikad nije bilo svrsishodno niti konstruktivno.

A da je bilo zločina, monstruoznih i drugačijih, bilo je...

Reklamacija savesti

pre 3 godine

@aha ostatak Evrope ne priča o letovanjima već samo o koroni i opet o koroni. Kad nema korone opet se ne priča o letovanjima, prvo jer je nekulturno pričati o tome gde će ko (to je lična stvar), a drugo o letovanjima se ne priča, već kad dođe vreme da ideš, jednostavno bukiraš, platiš onlajn i to je to. Letovanje jbt, wow, šta tu ima da se "priča". Evropa o masakru u Jasenovcu ne priča jer o njemu ništa ne zna, ali polako saznaće. Jevreji su sami pričali svopju priču, i pričali, i pričali i rezultat znamo. Osim toga, ne vidim razlog na koji način te priča o ubijenim Srbima odvaja od letovanja i od lepog života? Osim ako nisi sebičnjak koji misli samo na sebe i kako će samo sebe da zadovolji umišljajući kako živi "kao sav normalan svet". Iz mog iskustva takvi kao ti samo i umišljaju i nikada ne dostignu nišžta posebno u životu, možda Grčka za 500e i to je to. Ne znam da li si znao da se na "letovanje" ne ide samo "leti", već i tokom zime recimo.

5ar

pre 3 godine

Pretvorili ste jednu tragediju u medijsko jeftino prepucavanje onih koji nisu ni namirisali tu neopisivu bol, kao što je gubitak deteta, majke, sestre, oca.. Rat je pakao, ma kako se zvali, ma kom se Bogu molili ili ne. Tugu ne zanima religija. Sad svako sa tastaturom piše neke svoje mudrolije, a trebalo bi da ućuti, iz poštovanja, ako ima duše u njima. Jeste, to je film, ali o čemu? O klanju dece. Kako vas nije sram?
Svaki dan milion naslova, komentara, pljuvanja, besa, zla, dosta je više.

Goran

pre 3 godine

@(Hammer, 24. februar 2021 16:06)

XXVI.
Iskaz Filipović-Majstorović Miroslava, jednoga
od najvećih ustaških krvoloka, komandanta
logora Jasenovac
Zemaljska je komisija, u zapisniku od 29. VI. 1945. br.
2006 preslušala kao svjedoka i spomenutog zločinca Filipovića
Majstorovića Miroslava, koji je nakon oslobođenja naše zemlje
uhvaćen i stavljen pred sud. Onaj dio njegovog iskaza, koji se
odnosi na »suđenje« tzv. pokretnog prijekog suda u Jasenovcu,
donijeli smo na drugome mjestu.
Ovdje donosimo važnije dijelove ostalog njegovog iskaza. I
istini, jer svi saslušani svjedoci, sami zatočenici, govore potpuno okolnosno i stvarno o daleko većem broju, naročito
o broju žrtava, koje je pobio sam zločinac Majstorović, ipak je i
on priznao i iskazao, da je vlastoručno pobio oko 100 žrtava, a
samo »prisustvovao« masovnim ubijanjima. Po njegovom
priznanju, samo za kratko vrijeme njegova upravljanja logorom
od konca mjeseca lipnja do konca mjeseca listopada 1942.,
dakle za vrijeme od sama 4 mjeseca, likvidirano je 20.000—
30.000 nevinih žrtava. On je u to vrijeme bio komandant
logora, ali i prije i kasnije vršio je razne službe u Jasenovcu i
St. Gradiški i ubijao ljude. Njegov iskaz glasi:
»Istina je, pošto mi je predočen iskaz Vjekoslava Servatzi u
koliko se odnosi na pokolj u okolnim selima Banja Luke, da
sam ja bio dušobrižnik II. P. T. B.

PRVI DEO, nastavak sledi ...

Goran

pre 3 godine

Ja sam kao takav jedne noći
sa bojnom II. P. T. B. pošao u akciju i to navodno samo radi
pretresa okolnih pravoslavnih sela, koji su bili sumnjivi zbog
četništva.« — »Ističem, da sam ja u tom kraju bio kapelan prije
NDH. Ja sam vidio, kako su ustaški vojnici vraćali se s pokolja
krvavi, poslije se je pričalo, da je tom prilikom pobijeno 2.000
ljudi.«
»U Jasenovcu sam bio kao ustaški časnik i upravitelj
logora od konca lipnja 1942. do kraja listopada 1942. Priznajem da sam lično kod javnih strijeljanja ubio oko stotinu zato-
čenika Jogora Jasenovac i Stara Gradiška. Isto tako priznajem
da su se za vrijeme moga upraviteljstva u logoru Jasenovac
vršila masovna ubijanja u Gradini, ali ja u tome nisam
sudjelovao i ako sam za ta masovna ubijanja znao. Ispravljam
se, da sam kod tih masovnih ubijstava prisustvovao, ali ih
nijesam izvršivao. Ta masovna ubijanja dopuštao sam kao
upravitelj, jer sam imao usmene naloge od Ljube Miloša, a još
više od Matković Ivice, a katkada i od Maksa Luburića. U
Gradini ubijalo se maljem, i to tako da bi žrtva morala sići u
iskopanu jamu, našto je slijedio udarac maljem po glavi
odostraga. Osim toga se ubijalo i strijeljanjem i klanjem. Kad
su se vršile likvidacije žena i djevojaka u Gradini znam, da su
se nad mlađima izvršila i silovanja. O tome je određivao
Matković Ivica, a silovanja su, koliko ja znam, vršili Cigani,
I to Cigani grobari. Ja nisam vršio silovanja.«

DRUGI DEO, nastavak sledi ...

Goran

pre 3 godine

»Za moje vrijeme po mom računu likvidirano je u logoru
Jasenovac 20—30 hiljada zatočenika. Posebno ističem, da je u
početku ljeta izvršena u Jasenovcu likvidacija logora Đakovo.
Tom je likvidacijom rukovodio Matijević Joso, ustaški poručnik.
72
Kod te likvidacije logora Đakovo računam, da je bilo oko 2—3
hiljade pobijeno Židovki i njihove djece.
Iz Jasenovca sam došao u logor Stara Gradiška коцсет
listopada 1942. — 27. III. 1943. Za gornje vrijeme događale su
se i u logoru Stara Gradiška masovne likvidacije, koje su se
obično vršile izvan logora, tako na pr. u Mlaci, Jablancu, a
otpremani su i u Jasenovac. Ovakovi veliki transporti za
likvidaciju vršili su se po nalogu Matković Ivice. Na ovaj način
otpremljeno je oko 2—3 hiljade ljudi.«
16. IV. 1945. vratio sam se u Jasenovac, gdje sam ostao do
konca. Znadem da su u to vrijeme bile vađene lješine zatočenika
iz Gradine i spaljivane, kako bi se zametnuo trag bivšim
zločinstvima. Ja nisam sudjelovao u likvidaciji zadnjih
zatočenika nego samo u ekshumaciji.«

Prikazali smo tako par desetina masovnih zločinstava, koje
su ustaše počinili u Jasenovcu u roku od 4 godine. Ponavljamo
da time nisu iscrpljena sva masovna zločinstva, i da nisu
navedeni oni bezbrojni zločini mučenja i ubijanja, koje su
ustaše izvršili na pojedincu ili na nekolicini zatočenika, pri
čemu treba da podvučemo, da su se ti zločini dnevno događali.

TRECI DEO, nastavak sledi ...

Goran

pre 3 godine

Prikazali smo tako par desetina masovnih zločinstava, koje
su ustaše počinili u Jasenovcu u roku od 4 godine. Ponavljamo
da time nisu iscrpljena sva masovna zločinstva, i da nisu
navedeni oni bezbrojni zločini mučenja i ubijanja, koje su
ustaše izvršili na pojedincu ili na nekolicini zatočenika, pri
čemu treba da podvučemo, da su se ti zločini dnevno događali.
Spomenuli smo u općem dijelu, da se broj jasenovačkih
žrtava kreće oko cifre od pola milijona, što znači, da je svaki
deseti stanovnik tzv. NDH ostavio svoje kosti u Jasenovcu.
Jasenovački zločini ne zaostaju ni malo za zločinima, koje
su nacisti počinili u Belzenu, Auschwitzu ili Majdaneku.
Jednako kao i sve ostale fašističke terorističke organizacije
i ustaška je teroristička organizacija stvorila kriminalni
mentalitet kod svojih članova, koji su ubijali iz »uvjerenja«,
svoga kriminalnog uvjerenja.
Notorno je, da su svi ustaški zločinci pristupili u ustašku
terorističku organizaciju d ob ro vo l jn o, da su znali za
kriminalne ciljeve te organizacije; da se ta organizacija služi
kriminalnim sredstvima, da se njena aktivnost sastoji baš u
počinjanju kriminalnih djela. Svaki dakle od njih, kad je
pristupao u tu organizaciju, znao je i morao znati, da će vršiti
zločine, organizovane, masovne zločine, znao je dakle za posljedice svoga pristupa u članstvo. Ne može se stoga služiti
izgovorom, da mu je počinjanje djela bilo naređeno, i prebacivati
odgovornost na naredbodavce.

humanista

pre 3 godine

O Jasenovcu treba ici samo cistom istinom, jeste ustase su radile to sto su radile i zasto bi sada neko ,,prekrajao istinu,, radi toga, da bude u filmu pogodna za gledanje.

Огњен

pre 3 godine

Не разумем Хрвате који се из петних жила труде да докажу како Јасеновац није био логор смрти, него радни логор, да није тачно да је било толико жртава, да је то "велико-српска пропаганде" итд. итд. Дакле упорно се труде да оправдају усташе и усташки покрет, уместо да се дистанцирају од њега. Што значи да и даље тако мисле, а богами се својски труде да то и покажу на свакој њиховој свечаности, по натписима на српским кућама и мало-мало неким графитима у сваком граду. Ништа се нису променили. И даље је та идеологија жива код њих тамо и даље раде са истим циљевима. На жалост.