Subota, 19.01.2019.

21:50

Proslavljaćemo Božić 8. januara, a Svetog Nikolu 20. decembra?

Izvor: Nedeljnik

Proslavljaæemo Božiæ 8. januara, a Svetog Nikolu 20. decembra? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

254 Komentari

Sortiraj po:

Ljudska prava :)))

pre 5 godina

S obzirom na cinjenicu da su verska prava zagarantovana ustavom, nema te ustve, gnjide i komuniste (medju njima nadjite ateistu gde hocete) koji mogu da mi zabrane sta cu i kad cu da slavim. Jedan od takvih je napisao da muslimanski i katolicki praznici nisu i verski. Ooooo Bogo moj, koliko malicioznosti i gluposti u takvoj konstataciji! Dakle, drzavni nisu u drzavi koja je ustanovila verske praznike vecinskog svog naroda kao drzavne, ali postujucu ljudska prava, drzava je tim verskim grupama omogucila neradne dane, jer je to civilizovano i ljudski. Mislite o tome. Mislite makar malo.

opsss

pre 5 godina

Sam Bog projavljuje koji je kalendar dobar. Na veliku subotu, ALI SAMO PO JULIJANSKOM kalendaru javlja se u Jerusalimu čudesni blagodatni oganj. Nikada na vel. subotu po gregorijanskom kalendaru. A probali su Gregorijanci da ga prizovu pa ništa.

нормалнобззз

pre 5 godina

Ватикан је настао одвајањем од Хришћансва јер је пар алавих чикица хтелу сву моћ за себе.Побили су Маје,Инке итд.убијали православне хришћане у гасним коморама и логорима БАШ због тих разлика и сада зато што су православни хришћани видели на ТВ како католици славе своје празнике онда би и они такви да буду...НИЈЕ случајност што нам католичке земље покушавају да одузму културно и верско наслеђе на КиМ,што су нас етнички очистили са свих могућих простора..Верски ратови НИКАД нису престали..А пошто ће муслимани да буду већинска вера за 20-30 година у европи ови који би да буду као други из најбоље намере саветујем да пређу у Ислам.Пошто воле да буду већина.Да Србија није окупирана земља 13/14 јануар не би био радни дан.Комунизам је овде поред уништења вере уништио и здрав разум и ОДГОВОРНОСТ према сопственом постојању,хехе ови што би да мењају су ми исти као ови прелетачи у политичким странкама..Ко има да да више..

Mr. Gone

pre 5 godina

(dogeatdog, 20. januar 2019 14:58)
(Никола, 20. januar 2019 13:28)

Svi navedeni su slavili Bozic 25. decembra po Julijanskom kalendaru, ali se taj julijanski Bozic jos od prvog Bozica pomera prema prolecu, u vreme svetog Save oko 9 dana se pomakao, u nase doba 14. U buducnosti cemo da slavimo srpsku Novu Godinu zajedno sa Kinezima. Da li hocete pomicni Bozic kao simbol srpske tradicije?

Dkg

pre 5 godina

Svi slave Bozic 25.12. samo sto po kalendaru SPC 25.12. pada 07.01. Mi smo kao Srbija ali ne i crkva 1918 godine prebacili 13 dana unapred kako bi se izjednacili sa svetom. Po julijanskom kalendaru kad se podeli godina gubi se nekoliko minuta i na dvesta godina tu dolazimo da izgubimo jedan dan. Kada je rec o milanovicevom kalendaru on je najptecizniji. I njega su pruhvatile Grcka i Rumunska crkva. Jedno pitanje kad bi sutra vratili 13 dana unazad i ceo svet presao na 08.01 kad bi slavili bozoc pravoslavci. Pa 25.12.

Ноле

pre 5 godina

Имаћу 129 година и савршено ће ме болети уво ког дана ћу славим Божић. Светог Николу ионако не славим. Моја слава је Митровдан.

Tamaranina

pre 5 godina

SPC bi trebala da razmotri ono zašta se borila pre 100 godina, a to je da se uvede kalendar koji je napravio Milutin Milaković. Taj kalendar je najtačniji od svih kalendara i uvele su ga Grčka, Rumunija, Bugarska i još nekoliko pravoslavnih zemalja - a paradoksalno - naša SPC nije.

Momčilo

pre 5 godina

6119-e, Božić bi slavili 7.februara, negdje oko 14019 Božić i Uskrs bi bili istog dana, a pravoslavni Božić bi se poklopio sa katoličkim i padao 25. decembra ljeta Gospodnjeg 48919.

Powerslave

pre 5 godina

Strogo gledano, SPC slavi Božić i Novu godinu 25.12. odnosno 01.01... ali po Julijanskom kalendaru. Po Gregorijanskom, preciznijem, to su 07.01. i 14.01... za sada. 2100. će već biti 08.01 i 15.01.

Tako da zaista ne vidim šta je problem u tome da se slavi kad i ostatak hrišćanstva slavi, crkva ionako priznaje te datume kao ispravne, ali ne koristi ispravan kalendar.

Priča o tradiciji je besmislena jer za 81. godinu će crkva morati da pomeri Božić (i NG) dan unapred i onda će i sama prekršiti "tradiciju" ili će konačno morati da prizna da kalendar nije dobar ili će iz nekog inata, ne znam, početi da krši i Julijanski kalendar. Neću to dočekati, ali skoro da bih smeo da se kladim da će biti ovo treće.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

(Једна лепа молба, 20. januar 2019 11:06)

Dokle god se SPC ponasa kao drzavna crkva i utice na desavanja oko nas,imam pravo da pricam sta god hocu oko nje.

Vi se ne mozete dogovoriti oko bilo cega,jer ste izabrali najgluplje i najpokvarenije medju vama ,kao vase predstavnike u crkvi,a oni nisu za to da se bilo sta menja,jer im se na taj nacin uzdrmavaju pozicije.

Ja nemam nista protiv crkve,ali ne vidim cemu ta povlascenost i koji je razlog sto ne placaju PDV na prihode od imovine koja im je vracena?
Takodje,nije mi jasno zasto ne uvedu fiskalne kase i tarife za obrede koje vrse, kako bi drzavi mogli da plate poreze?
Licemerno je sto mnogi medju vama optuzuju jednog Djokovica kako ne placa porez (sto je debilizam) u Srbiji, ali podrzavate instituciju, koja to takodje ne cini!
Fuj!!!

истина се искривити не може

pre 5 godina

Нова ера се рачуна од Исусовог рођења, некоме је сметало очигледно да славимо Бога у прави дан , па су направили општи хаос са календаром и начином рачунања, чак су нашли и нашег несрећног Миланковића да нам буде мамац и да вођени тиме лакше пређемо на грегоријански који се само зове миланковићев, покатоличићете нас мало сутра!!!

bochini

pre 5 godina

SPC je prihvatila Milankovićev kalendar i odložila njegovu primjenu
zbog previranja u Ruskoj crkvi, dok se tamo ne sredi situacija. Pa tako prođe 100 godina...

Pera

pre 5 godina

Odakle vise ovolika opterecenost ovim pitanjem, nije mi jasno. Pa sta sto cemo da omasimo dan za 100god?? Necemo ni da ga omasimo, mi cemo samo da ga omasimo mereci prema nekim drugim kalendarima. Zvacemo ga i dalje 7 januar i gotova prica,idemo dalje. Sta su se svi uzbudili oko preciznosti necega na 28.000 godina...
(Antis, 20. januar 2019 11:06)

Ne 7 Januar, vec 25 Decembar.

Serbistan

pre 5 godina

Milankovicev, preradjeni julijanski, kalendar je pravi i mi treba da se ravnamo po njemu. Bozic ce se slaviti tada, kao i sada, 25. dec ali cemo biti uskladjeni sa svetom i kalendarom po kome zivimo i radimo. Sustina i znacaj praznika ce ostati nepromenjen. Crkva to zna, ali zbog podanickog odnosa sa RPC ne zeli to da uradi. SPC sve radi samo u sopstvenin interesu. Svestenici SPC su se odavno odvojili od religije i naroda, umesto da sluze Bogu, oni sluze crkvi kao kompaniji, ekonomsko profitabilnoj organizaciji. Muka me uhvati kada vidim popove pune egoizma kako se bave svim i svacim osim duhovnim prosvetljavanjem ljudi. Prosecan covek ne razume znacaj i sustinu religije i nema ko ni da ga uvede to. Nizak nivo morala, izgubljenost, razdor u narodu, iseljavanje... sve je to posledica loseg obrazovanja i nedostatka duhovnog ispunjenja. Nazalost, nece se to skoro promeniti i zato ce se srpski narod i dalje smanjivati i gubiti najbolje iz svake generacije.

Nevernik, slobodoumni

pre 5 godina

А зашто само неверници инсистирају да се мења календар који користи црква? Па зар вама није све једно? Зашто ви мени као вернику намећете кад ћу шта да славим?
(Никола, 20. januar 2019 01:57)

U principu si u pravu, ali ova drzava funkcionise po unapredjenom kalendaru i , slozices se, malo je sizofreno da verske praznike slavi po nekom drugom. Ili neka SPC prilagodi svoje kalendare svetovnim, ili da ti praznici ne budu drzavni, kao sto nisu jevrejski, muslimanski, katolicki... Uostalom ni Milankovic ti nije promenio datum bozica, jer je i dalje 25.12.

A tvoja pitanja mozes promeniti i u: Zasto ovi doktori insistiraju da ja imam samo sebe u glavi? Zar im nije svejedno koliko osoba zivi u mom telu? Zasto meni sizofrenicaru namecu koja osoba oni hoce da ja budem?

Drax

pre 5 godina

Do 2100 godine 80% stanovnistva ce biti ateisti sve je manje strpljenja za te bajke iz bronzanog doba.Ne odnose se na stvarni svet oko nas sve vise i vise.

какав безобразлук

pre 5 godina

Пази што су се атеисти, јеретици и слични, узрујали око НАШЕ прославе и НАШИХ празника?! Свога посла!

V. B

pre 5 godina

Neće! Vernici SPC će slaviti Božić 25-og decembra, kao što su to radili poslednjih vekova. Pre manje od jednog veka su političari doneli odluku da država pređe na Gregorijanski kalendar,a to ne može promeniti tradiciju koja je stara više od 1000 godina.

Јабучило

pre 5 godina

Прави Православац слави Бога а не идоле, и славиће по јулијанком календару док је жив.
(не продајем веру за вечеру, крштење за пече&#, 19. januar 2019 22:39)

Идеја календара је да буде усклађен са стварним годишњим добима и да што тачније мери време. Прелазак на Миланковићев календар не би значио подилажење било коме, јер СПЦ и даље Божић слави 25. децембра, а Нова година јој почиње 1. јануара. Тако пише у календару СПЦ.
Исто то је важило и када је папа Гргур реформисао календар, али је тад разлика, претпостављам, била око 11 дана. Али тад није било упоређивања грегоријанског и јулијанског - у окупираној Србији је важио хиџретски календар.
Применом Миланковићевог календара датуми би остали исти, само би се мерење времена ускладило са стварним кретањем планете.

demagog

pre 5 godina

A da se uskladimo sa ostatkom sveta?
(jj, 20. januar 2019 10:00)Možda da pređemo na kineski kalendar, pa da novu godinu slavimo u februaru? Kineski kalendar koristi gotovo isti broj ljudi kao i gregorijanski.

DisordeR

pre 5 godina

Iskreno se nadam da ce vera/religija do tada biti iskorenjene. Mada vise bih voleo da se to desi ljudima jer su oni najvece zlo na ovoj planeti.

dogeatdog

pre 5 godina

Друго, због чега би мењали део традиције. Традиција је по правилу нешто старо и карактеристично. Зар само код нас мора традиција да буде "модернизована"?  
(Никола, 20. januar 2019 09:33) 
Sta je tradicija? Koliko je stara? Sveti Sava je slavio Bozic 2. januara, car Dusan 4., Karadjordje 6...(Mr. Gone, 20. januar 2019 12:06)Svi pomenuti su Božić slavili 7 januara. Srbija je 1919-e, nakon stvaranja SHS, prešla na gregorijanski kalendar.

Realista

pre 5 godina

@Realista...
a zašto Crkva nije nastavila tradiciju da ubija ljude koji kažu da se zemlja okreće ili zašto prihvata druge naučne činjenice? Duhovnost i nauka su dva krila goluba koji predstavlja čovečanstvo. Ljudi bez religije ne mogu, ali ona mora pratiti realnost brze promene društva uslovljene razvojem nauke. Bilo koje od ova dva krila da stane, golub pada.

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (VUK, 20. januar 2019 09:36)


Realno, to i nije pitanje za pravoslavnu crkvu koja u svojoj tradiciji nema krstaške ratove, a ni inkviziciju koja je tvrdila da je zemlja ravna ploča.

Pako Alkaser

pre 5 godina

Zemlja Milankovica je Hrvatska,kao i Tesle.

#(Hrvatska u finalu 2018, 20. januar 2019 09:10)


Ne blamiraj se, u to vreme Kroacija nije ni postojala kao nezavisni politički subjekt, ali su i pored toga postojali Srbi poput Milankovića i Tesle.

nema problema

pre 5 godina

Za ove kao što je @jj, kojima je argument istine i modus ispravnog življenja "da se ponašamo kao većina"... Šta ako je ta većina na stranputici, ako slavi novac umesto Boga, ako joj je vlast, mast i slast načelo kome se klanjaju kao božanstvu? Šta ako se služi neoinkvizicijama, porobljavanjima, pedofilijama, licemerjem i farisejstvom? Ako to čini kao većina, pa hajdemo i mi tako? Ima li većeg duhovnog DNA od ovog?
(Bogomoljac, 20. januar 2019 11:56)
Ok onda zivite drugacije i "jedite korenje" ali bez kukanja. Koliko vas ostane u takvom rezervatu koji ce naravno biti sve manji

Никола

pre 5 godina

@(Mr. Gone, 20. januar 2019 12:06)

Сви су они славили Божић 25. јануара по јулијанском календару. Дакле традиција је празновање по јулијанском календару. Није много тешко да се разуме ко хоће.

А у време Светог Саве и цара Душана, СВИ хришћани су славили Божић и остале празнике истог дана јер:
Свети Сава 1175-1236ч
Цар Душан 1308-1355
а
грегоријански календар уведен 1582.

Ко што рекох, ништа није тешко кад се хоће.

Никола

pre 5 godina

А што ви сви који хоћете да се промени Православље једноставно не промените веру и славите кад шта и са ким год хоћете а нас вернике оставите на миру.
Бог је људима дао слободну вољу, радите шта хоћете али немоје мени да је ускраћујете.

baki

pre 5 godina

eh da mi je da dozivim kad se za jedno 7-8 hiljada godina poklope bozic i uskrs na isti dan po julijanskom kalendaru
Hristos se rodi-Vaistinu vaskrse :)

yugosvaba

pre 5 godina

ma mene cudi sto CPC i MPC jos nisu presli na Gregorijanski Kalendar... eto im idealne prilike da se totalno odvoje od SPC... a da vidimo sta ce napraviti i nova ukrajinska crkva..

na tarabi svasta pise

pre 5 godina

Tada nece biti vise ovog naroda, bar na ovim prostorima, a oni koji se iseljavaju verovatno su dovoljno pametni i da batale gluposti spc.

Mr. Gone

pre 5 godina

Друго, због чега би мењали део традиције. Традиција је по правилу нешто старо и карактеристично. Зар само код нас мора традиција да буде "модернизована"? 
(Никола, 20. januar 2019 09:33)

Sta je tradicija? Koliko je stara? Sveti Sava je slavio Bozic 2. januara, car Dusan 4., Karadjordje 6...

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Uglavnom u crkvena pravila se ne treba mešati, ako oni žele da nastave da baštine najstariji kalendar u skladu sa svojom tradicijim onda niko tu ne treba da se meša.
(Realista)

Zasto?

Ovako gledajuci,imamo potpuno sizofrenu situaciju da se ,navodni, Hrist rodio,umro i vaskrsao u vise razlicitih termina, sto je samo po sebi suludo.
DA stvar bude gora,Hricanske crkve se ne razlikuju po veri,vec po politici i uticaju,tako da svi veruju u iste gluposti,dok ih maticne crkve zavlace razlicitim tumacenjima kalendara.

Tradicije se menjaju ,ako su glupe i besmislene.
Ono sto zovemo "Srpska NG",nije nista drugo vec kalendarski kraj godine,po Julijanskom kalendaru i nema nikakve veze sa nama.

Ja sam za to da se prihvati moderan kalendar i da se ti glupavi praznici usklade sa svetom.
Cela Evropa slavi Bozic 25. tako da nema razloga zasto i mi to ne bi smo cinili.
meni je potpuno svejedno,jer nisam vernik,niti proslavaljam verske praznike,ali kako imam firmu koja poslije sa Eu ,savrseno bi mi odgovaralo ovo uskladjivanje,jer imam previse praznog hoda u januaru,zbog ovih verskih budalastina.

hmm

pre 5 godina

..због чега би мењали део традиције. Традиција је по правилу нешто старо и карактеристично. Зар само код нас мора традиција да буде "модернизована"?..
U nekim krajevima tradicije je bila i da se prinose ljudske žrtve. Kako civilizacija napreduje tako se nazadne tradicije odbacuju. Nekad smo se klanjali Perunu i maltene za svaku prirodnu pojavu koju nismo znali protumačiti imali zasebnog boga. Uskoro ćemo odbaciti i samu religiju, a nakon toga će umjetna inteligencija odbaciti nas kao nazadne :D

yugosvaba

pre 5 godina

Sta je tradicija? Koliko je stara? Sveti Sava je slavio Bozic 2. januara, car Dusan 4., Karadjordje 6...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mr. Gone, 20. januar 2019 12:06)

da se nisi malo preracunao? Do 1573 je bio samo jedan Kalendar(Julijanski), dakle prva dvojica su slavili Bozic 25.12 po tada jedinom i vazecem Kalendaru

Los Angeles

pre 5 godina

Tradicija je najgori kocnicar razvoja nacije. Treba biti zatucan da bi slepo pratio tradiciju. Valjda vam to daje osecaj pripadnosti, koliko god da je zatucano. Kad pogledas najtradicionalniji narodi su i najzatucaniji jer se ne menjaju, od talibana, tvrdih islamista, do africkih plemena i jevrejskih fanatika. Kad bi jedno 10 god ta tri dana godisnje ulozili na ucenje npr engleskog umesto u te pomodarske slave, do sad bi vec engleski progovorili. A ne ovako kad god treba da predstavim kolege iz Srbije moram da crvenim od bruke kako im je katastrofalan engleski, i to posle 12 god ucenja u skoli.

Antis

pre 5 godina

Odakle vise ovolika opterecenost ovim pitanjem, nije mi jasno. Pa sta sto cemo da omasimo dan za 100god?? Necemo ni da ga omasimo, mi cemo samo da ga omasimo mereci prema nekim drugim kalendarima. Zvacemo ga i dalje 7 januar i gotova prica,idemo dalje. Sta su se svi uzbudili oko preciznosti necega na 28.000 godina...

Hm

pre 5 godina

Koji pravoslavci? Svi su presli na novi, tacni, kalendar sem nas, Rusa i jerusalimske patrijarsije.
Kakvi smo zaostali tako i zivimo.
Sad smo mi u Evropi sto je bila Albanija. A oni furaju...

Snake

pre 5 godina

SPC je jedna zaostala institucija koja odbija vecinu normalnih ljudi svojom nazadnoscu i tvrdoglavoscu. Ne treba da se brinu oko kalendara jer za 20-30 godina bi e manjinska religija u Srbiji,ako ovako nastave.

Usamljeni vuk

pre 5 godina

Srbi poznati po svom cuvenom inatu. Gurace svoju stvar uprkos svetu. Valjda smo tu gde jesmo bas zbog tog inata. Uvek smo gurali uz brdo.

bobo

pre 5 godina

Ne razumem kako neki misle julianski kalendar je pogresan i skoro svi su presli na gregorianski i sad neki tvrde da je to pogresno zato sto je julianski prvi kalendar nema veze sto je pogresan... logika na nivo cimpanze.

M.Milanković.

pre 5 godina

Do god se u Srbiji,ne izjednači Crkveni kalendar,Vukova Glagoljica ne izjednači po pravu sa Ćirilicom,U Srbiji NAPREDKA NEMA.
Crkva je GLAVNI KOČNIČAR DRUŠTVA.
To ste mogli videti juče sa snimaka Plivanja za KRST ČASNI i HAOSA sa Cisternom na kojoj Stoji POP i maše grančicama.SRBIJA,tek treba da udje u Srednji vek(u vreme SFRJ,bila u 20 veku).

Једна лепа молба

pre 5 godina

Молим све невернике, атеисте, агностике, католике, протестанте, прозилетанте, дилетанте, комунисте, јеретике, сатанисте и све оне који НЕ припадају СПЦ - да не коментаришу теме које се њих не тичу. Људи, како ми Срби православци славимо наше верске празнике НИЈЕ ВАША СТВАР и не тиче вас се. Ми у СПЦ ћемо сами одлучити шта желимо и како желимо. Ваши непристојни и често неуљудни коментари нама не значе ништа. Схватите то. Ако сте толико луди и залудни идите па мењајте Јапанце да уместо левом страном возе десном, или терајте Немце да пређу на кинеско, заправо мандаринско писмо јер само милијарду људи користи то исто писмо. Убеђујте Американце да не бацају бомбе на туђу децу или се расправљајте са муслиманима да ипак могу да једу свињетину. Или Индусима причајте да је у реду јесте говедину. Идите исправљајте друге, нас се оставите, нисте ни пожљени ни добродошли са таквим понашањем.

Иначе, у Србији се користе четири верска календара: православни, католички, исламски и јеврејски. Пошто ова три не терате да мењају своје рачунање времена, молим вас лепо да одбијете од нас и лечите ваше фрустрације негде другде. Унапред хвала!

Bogomoljac

pre 5 godina

Za ove kao što je @jj, kojima je argument istine i modus ispravnog življenja "da se ponašamo kao većina"... Šta ako je ta većina na stranputici, ako slavi novac umesto Boga, ako joj je vlast, mast i slast načelo kome se klanjaju kao božanstvu? Šta ako se služi neoinkvizicijama, porobljavanjima, pedofilijama, licemerjem i farisejstvom? Ako to čini kao većina, pa hajdemo i mi tako? Ima li većeg duhovnog DNA od ovog?

Susjed

pre 5 godina

Da skratimo i da vam pojednostavim ovu raspravu: ne postoje dva Božića i dvije Nove godine. Vaša SPC ne želi napustiti NETOČAN kalendar. To je sve.

Dacha

pre 5 godina

Hrabri krojac proslavljanje Vaskrsa nema veze ni sa jednim kalendar pa prelaskom na Milankovucem nece Pravoslavno slaviti Vaskrs sa drugim hriscanima.
Potpuno je drugi nacin odredjivanja proslave Vaskrsa i on je ustanovljen na vaseljenskim saborima

R.P.F.

pre 5 godina

Slavljenje Bozica ima svoje korene u starim (paganskim) obicajima kojima se obelezavala zimska kratkodnevnica. Tada se obelezavao dan u godini nakon kojeg obdanica pocinje da raste a noc (tama) se skracuje i ciklus zivota se nastavlje. Prema tome, prirodni datum za obelezavanje Bozica je dan zimske kratkodnevnice a ne 25.12. po Gregorijanskom kalendaru, koji je takodje neprecizan i po kojem ce se datum obelezavanja Bozica takodje sve vise udaljavati od "prirodnog" datuma. Jedina razlika je sto je ovo udaljavanje znatno sporije nego u slucaju Gregorijanskog kalendara.

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

@Hrabri krojac, 20. januar 2019 09:50

"Nije poenta ko ce to da doceka vec je ovo objasnjenje da nasa crkva koristi pogresan kalendar odnosno da Hristovo rodjenje i vaskrsnuce slavimo na pogresan dan i to samo iz inata, ne znam kome."

Pogrešan dan? Hm, šta bi u ovom slučaju, uopšte bio tačan, ispravan dan? Ukoliko je Yeshua Nazarićanin (Nazarećanin) zaista postojao (ne mislim na sasvim realnu mogućnost da je novozavetni messiah Yeshua bio, pa, compound character - nekakav amalgam više ljudi koji su živeli i aktivno učestvovali u političkom životu Judeje u tom periodu), mogao je biti rođen samo tokom aprila, eventualno u poslednjoj nedelji marta, nikako u decembru (i po Julijanskom kalendaru datum njegovog rođenja je 25. decembar). Proslava Božića u decembru je primer nečega što se popularno zove "hijacked by Jesus" - toga kako je u početku rimska crkva, ah, preotela rimski praznik Saturnalia, a kasnije sa širenjem hrišćanstva među germanskim narodima, preotela i elemente praznika poznatog kao Yuletide. Dakle, pogrešan dan, kako god da okrenete. Glede vaskrsnuća - pa, lepa priča, ali doslovno verovati u istu!? Ali to je, valjda, u ljudskoj prirodi. Ima i još besmislenijih verovanja - poput onog da se stanoviti arapski trgovac doslovno uzneo na nebesa na ledjima krilatog konja sa ljudskim licem po imenu Al-Burāq...

@Aleksandar, 20. januar 2019 10:21

Nije li sam Milanković kalendar zvao "Revidiranim julijanskim"?

Dacha

pre 5 godina

Aleksandar nisu samo SPC i RPC te koke idu po Julijanskom kalendaru, istrazite malo...
Zao mi je sto ljudi postavljaju tako tendenciozne komentare bez da su upuceni u tematiku!
Ja, lično, sam za prelazak na Milankovicev kalendar, ali se mora znati i istorijski aspekt kada je SPC ipak odlicila da ostane na starom kalendaru, ali i na atmosferu medju narodom danas... treba o toke pisati i govoriti sve vise, jer postoji velika grupa ljudi koja veruje da time izdaje svoj verski i nacionalni identitet... sto naravno nema veze sa kalendarom...

aleks

pre 5 godina

ovo pitanje je veoma ozbiljno i voleo bi da cujem i da se povede ozbillno pitanje sa ozbiljnim strucnjacima o ovoj temi.... i u SPC ima obostranih misljenja....

C i n i k

pre 5 godina

Glavni protagonista (pored foteljasa u Vladi koje Moskva obilato placa) nazadnosti i gluposti kao i pogubnog ruskog interesa u Srbiji je SPC Doo.
Da sutra Moskva naredi da ima da se siri vest po Srbiji da je Hrist ustvari bio ruja a ne Jevrej, to bi prvi prihvatili kao dogmu ovi iz Spc Doo a onda i neuk narod koji je toliko neuk i priprost da cak ni svojom glavom ne sme da razmisli...
Kakav sad "pravoslavni" i "katolicki" kalendar?!
Nevrovatno je dokle se doslo.
Rec je o nauci,i evangelisti i protestanti i vecina pravoslavaca obelezava datume shodno naucnom kalendaru po kojem ljudi na planeti zive i rade, prosto je.
SPC i ruska crkva su mimo sveta i zivota na planeti kad su u pitanju notorne stvari,ali kad su pitanju pare,zlatne poluge i skupa kola,da ne pisem i sverc droge, onda svakako priznaju i ovozemaljske blagodeti...
Toj i takvoj organizaciji neko uopste poklanja vreme i paznju ovde?!

dvocevka

pre 5 godina

držimo se julijanskog kalendara kao da je julie Cezar, koji ga je uspostavio, bio hrišćanin i pravoslavac...odustanimo od ovog kalendara, da svi hrišćani imaju jedan kalendar i da svi slavimo isti Božić, dosta je podele u hrišćanstvu(Miki, 20. januar 2019 02:01)

A papa Grgur je bio pravoslavac? Pa znam da bi Vi hteli da nam svima papa bude verski poglavar, ali teško da će se istorija duga 8 vekova uništiti. I ne koristi samo SPC julijanski kalendar, već i neke najstarije crkve, poput jerusalimske, koptske i gruzijske, koje su starije od grčke i vaseljenske crkve. Jermenska crkva Božić slavi 8-og januara.

hajd park

pre 5 godina

Dajte molim vas da razum prevlada i da Bozic slavimo ko sav normalan svet.
(Che, 20. januar 2019 07:45)

Normalan svet slavi verske praznike onako kako odredi crkva kojoj pripada. Npr taj tvoj "normalan svet" slavi Uskrs svake godine drugi datum pa niko ne pravi problem od toga. Niko ti ne brani da se uclanis u rimokatolicku ili neku protestantsku crkvu pa ces onda i ti moci da slavis Bozic istovremeno kao u holivudskim filmovima.

Pera

pre 5 godina

ovde je mnogo neistina u tekstu. Između ostalog pominje se da je Ruska pravoslavna crkva odbacila Milankovićev kalendar, što nikako nije tačno. Ova događanja oko prihcatanja su bila 1923. i 1924. u vreme kada su sveštenstvo i vernici Ruske crkve žestoko proganjani i masovno ubijani od strane komunističke vlasti Sovjeta. SPC je prihvatila (jer je od nje i krenuo predlog) ali je primena odložena, zbog iznenadne smrti Patrijarha Srpskog.

Petar

pre 5 godina

Au bre ljudi, rađate se, živite i umirete po jednom kalendaru a verske praznike slavite po drugom, za koji u startu znate da je netačan!? Zašto? Zato što je Julije Cezar bio veći Srbin od pape Grgura.

Bush

pre 5 godina

Imam osećaj koji je sa godinama sve veći da SPC kao i ostale koje slave po starom kalendaru to rade iz prkosa i ponosa. Pitanje: Šta ono beše greh a šta vrlina.

lune

pre 5 godina

Grci su uzeli julijanski kalendar zato što su od vatikana tražili da im vrati telo jednog svetca, onda ovi manipulatori rekli "može ali da pređete na julijanski". Grci prešli, ovi im nikad nisu dali telo.

Aleksandar

pre 5 godina

Srbija o budućnosti, pogotovo 'tako dalekoj', uopšte ne mora da brine. Do tad neće biti ni Srbije, ni SPC, ni ljudi koji insistiraju na korišćenju netačnog kalendara tako da ne berite brigu...

acomurija

pre 5 godina

E vidis, ja ne slavim ni Bozic ni Vaskrs, koji se seta po kalendaru kod staro i novokalendaraca.
Niti se uzdam u mrtve oca i majku, koji su mi udahnuli zivot, a pogotovo ne u mrtvaca koga su sa 33 godine vukli sokacima i raspinjali - a nije znao ni da postoje Srbi, Rusi, Francuzi, Nemci... Ujdurma, snajka, ujdurma. Ali - bez mene!
Tuga je koliko smo zakoracili u Srednji vek, tuzno je sto vlast pravi od republike DZAMAHIRIJU!

Aleksandar

pre 5 godina

Videh par ljudi pominje nekakav novo julijanski kalendar - nije to novo julijanski jer nema nikakve veze sa julijanskim. To je Milankovićev kalendar a Milanković nije bio Julije Cezar pa da se njegov predlog kalendara naziva 'julijanskim'.

Posebna je ironija to što je SPC tražila od Milankovića precizniji kalendar a onda se popišmanila i odbila ga jer RPC nije htela da ga prihvati. SPC je, nažalost, postala Srpska poltronska crkva, vazda vazal Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

sale

pre 5 godina

2313@ možda zato što je to "naše" pogrešno?... crkv samo treba da primeni kalendar koji je već usvojila bez čekanja da ga usvoje svi

Ja

pre 5 godina

Boze Boze, kako se ateisti brinu za post vernika i kako ce se on sprovoditi! Alo, ne zna se tacno ni datum kad se Isus rodio, datum bilo koji je proizvoljan, prema tome ne lupajte!

Objektivno

pre 5 godina

Uglavnom u crkvena pravila se ne treba mešati, ako oni žele da nastave da baštine najstariji kalendar u skladu sa svojom tradicijim onda niko tu ne treba da se meša.
(Realista)

Na zalost, neverujuci su uvek najglasniji da se crkveni kalendar promeni, uprkos tome sto se trude da ubede i sebe i druge da ih se crkva ne tice.

spiner

pre 5 godina

Ko nam je kriv kad SPC nece da predje na Gregorijanski ili Milankovicev kalendat.Jesmo zaostali i zadrti.Grcka Pravoslavna crkva je presla na novi kalendar i resila problem.(Vojvodjan, 20. januar 2019 08:05)

Zato je došlo do podela u grčkoj crkvi i na kraju je jedan broj građana nastavio da slavi po julijanskom kalendaru.

Nidje mozga na vidiku

pre 5 godina

A da se uskladimo sa ostatkom sveta?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jj, 20. januar 2019 10:00)

Misliš da slavimo božić po Kineskom kalendaru?

BSN

pre 5 godina

7 januar ili 25 decembar po katolicima je dan kada su pagani slavili Sunce. Isus je rodjen u prolece, a u cetvrtom veku je odluceno da se tog dana slavi Bozic, jer pagani nisu hteli da odustanu od svog rituala. (...) Takodje sramota je da mi Srbi ne postujemo Milankovicev kalendar, koji je ocigledno najprecizniji.
(crni_redstar, 19. januar 2019 23:40)

Isus je rodjen krajem septembra ili u oktobru. Prema Bibliji, Isus je zacet i rodjen 6 meseci posle svetog Jovana Krstitelja. A sveti Jovan je, prema Bibliji, rodjen u prolece, u vreme Pashe (to se zna na osnovu sluzbovanja njegovog oca Zaharija u Hramu, koje je bilo po redu ustanovljenom za njegovu postojbinu).

Sto se tice Milankovicevog kalendara, treba reci da se on u dan poklapa sa gregorijanskim do 2800. godine. Zato sto su oba delo ljudi koji se razumeju u astronomiju. Nije papa Grgur smislio korekciju Julijanskog kalendara nego ju je odobrio.

Aj da glasamo

pre 5 godina

Koliko ima Srba u inostranstvu? Ti ljudi uglavnom rade za pravoslavne praznike zbog kalendara koji naucno nije tacan. Ako želimo kao nacija da napredujemo moramo da se menjamo. Crkva treba da služi narodu. Ispade da narod služi crkvi...Onda bi ti ljudi provodili odmore u Srbiji itd. Setite se samo koliko su Srbi iz inostranstva pomagali i dalje pomažu Srbima u Srbiji.

Otac Datumije

pre 5 godina

Ovde se postavlja jedno jedino pitanje: kad pada 25. decembar? 25. decembra, 7. januara ili nekog treceg dana? Kome nije jasno, ne znam kako bih mu objasnio. Nema tu nikakve belosvetske vatikansko-masonske zavere protiv Srba.

prof fizike Andrej Antonijević

pre 5 godina

Smem da se kladim da 99% ovih koji pominju Milankovića nemaju pojma koju je promenu napravio! Isto kao botovi...
Bio bi red da u posebnom tekstu date nečiju analizu u čemu se sastojala promena kalendara u slučaju Milanković, a onda i crkveno tumačenje zašto crkva ne želi promenu. Ako se hoće ozbiljan nivo...

Hrvatska u finalu 2018

pre 5 godina

Srbija, zemlja velikog naucnika Milutina Milankovica se ne vodi zdravim razumom. Kao da su Grci manji pravoslavci od nas sto Bozic slave 25.12.
(nisam kriv, 19. januar 2019 22:20) # Link komentara

Zemlja Milankovica je Hrvatska,kao i Tesle.

Никола

pre 5 godina

Као прво, Божић је увек 25. децембра а Нова година 1. јануара. Питање је само по ком календару.
Друго, због чега би мењали део традиције. Традиција је по правилу нешто старо и карактеристично. Зар само код нас мора традиција да буде "модернизована"?
Треће, ми већ живимо по новом календару. Зашто је ово уопште битно световним људима?

MiIos

pre 5 godina

Vrhunac gluposti su ljudi koji tvrde da je "pravoslavnije slaviti Bozić 7.1. nego 25.12.", iako SVI slave 25.12. U crkvenom kalendaru piše 25.12.
Dakle svesno reći "Božić treba da bude SEDMOG JANUARA", može samo neko koga je baš briga za taj dan, nego ga "slavi" iz dnevno-političkih razloga

Hrabri krojac

pre 5 godina

Kome je namenjen ovaj tekst? 2100-tu ce docekati veoma mali broj vasih citalaca... osim ako medicina ne napravi cudo pa da prosecan ljudski vek bude 100 i vise godina.
(chicha, 19. januar 2019 22:14)

Nije poenta ko ce to da doceka vec je ovo objasnjenje da nasa crkva koristi pogresan kalendar odnosno da Hristovo rodjenje i vaskrsnuce slavimo na pogresan dan i to samo iz inata, ne znam kome.

VUK

pre 5 godina

@Realista...
a zašto Crkva nije nastavila tradiciju da ubija ljude koji kažu da se zemlja okreće ili zašto prihvata druge naučne činjenice? Duhovnost i nauka su dva krila goluba koji predstavlja čovečanstvo. Ljudi bez religije ne mogu, ali ona mora pratiti realnost brze promene društva uslovljene razvojem nauke. Bilo koje od ova dva krila da stane, golub pada.

Dusan

pre 5 godina

#Skolovan. Ne, predlog za usvajanje Milankovicevog kalendara je predala upravo SPC. A odluceno je da predjemo na njega ukoliko sve pravoslavne crkve predju.

Sozigen himself

pre 5 godina

Svi kalendari imaju istu osnovu. 01.01.4713 godine pre Hrista tj. položaj kada su 7 tada poznatih planeta bile u odnosu 120 stepeni.

V

pre 5 godina

Uskrs se racuna po ravnodnevici (plus pun mesec i jevrejska Pasha), tako da je usaglasen sa kretanjem Zemlje. Po julijanskom kalendaru ce se zbog toga jednog dana poklopiti Bozic i Uskrs...

Ali ni to nije dovoljan razlog da vecina 'vernika' u Srbiji prizna gresku julijanskog kalendarada, vec ce i na tu jednostavnu cinjenicu gledati kao na urotu protiv PRAVOSLAVNOG kalendara.

Никола

pre 5 godina

Са којим правом модернизацију цркве потенцирају углавном неверници? Шта вас се тиче, ја ако хоћу да славим Божић 8 јануара ви баш ништа не можете да урадите да то промените. Веровали ви или не али хвала Богу тако је :)

AVANGARD BOGA NE MOLI

pre 5 godina

Kinezi kažu: "neka cveta 1000 cvetova" i eno ih oni tako traju preko 5 hiljada godina, a od 50-ak su različitih plemena i svake godine ih je sve više i više pa čine 20-25% svetske populacije, jer se ne ubijaju i poštuju različitosti, a ovde bi vidim neki da nameću gregorijanski kalendar pravoslavcima koji ne dele to mišljenje, gospodo gledajte svoja posla ne pokrećite više te vatikanske krstaške ratove, živite u ozbiljnim vremenima, treći svetski rat bi vas sve resetovao na nulu zbog nebitnog 25. decembra,
mislite malo o tome i pre svega o svojoj deci.

bgd

pre 5 godina

Istina je da je naša crkva skrenula od pravoslavlja sledeći rusku crkvu. Kalendar je najbolji primer, samo mi i rusi (sa gruzijcima) slavimo Božić 7og... Mi smo veru dobili od Grka a ne od Rusa.

AnalfaBOTa

pre 5 godina

"kako SPC nije daleko odmakla u ovim razmišljanjima" - Нису они одмакли у било каквим нормалним размишљањима.

mozaks

pre 5 godina

samo dokaz da su kroz vekove najvece probleme (verski ratovi i ostale nedace..) uvek stvarali svestena lica a ne crkva kao ustanova, dom (kuca) bozja jer su se uvek. plasili da ne. izgube moc, vlast nad svojim stadom (poslusnim.narodom) zarad svojeg licnog blagostanja a ne sluzenju crkvi i bogu(nepoznatoj sili ili necemu sto je mozda se desilo i pripisalo u to vreme nepoznatom i dato mu ime bog..)

Bogomoljac

pre 5 godina

Za crkvene potrebe, julijanski kalendar je jedini ispravan. Sve hrišćanske veroispovesti bi trebalo da posluju po njemu, a za potrebe astronomske tačnosti uvedu Milankovićev kalendar.

Srb

pre 5 godina

Nažalost i crkvena lica su ovde političari koji gledaju samo svoju dobit kako bi, pre svega sebi samima omogućili lagodan život a to nije ono zbog čega se postaje i uči u Pravoslavlju na takav način življenja.

Tolo

pre 5 godina

Aj sto ce Bozic biti 8. januara, nego ce za 15 000 hiljada godina zima pocinjati u junu ako se bude racunalo po julijanskom kalendaru.

Iznerviranko

pre 5 godina

Milankovicev kalendar nisu prihvatili njegovi Srbi?!!! E koji smo mi narod... katastrofa. Zato nam je ovako dobro.
(Sasa, 19. januar 2019 22:09)

Milankovićev kalendar je SPC prihvatila, ali je odložila početak upotrebe na neodređeno.

rudar

pre 5 godina

Koliko znam pravoslavci slave 25.12. isto kada i katolici i svi oni koji su presli na Milankovicev kalendar. Mislim Milankovic je na zahtev SPC napravio kalendar a mi ga nismo prihvatili. Mislm da je to trrba da se desi, bice otpora, ali ako slavim 25.12. necu da to bude imaginarni po datum koji je Julije Cezar ustanovio.

Pera85

pre 5 godina

Nisam siguran da li će ljudi uopšte slaviti Božić do 2100. :(

U nadi da ce se slaviti samo kao tradicija (jer kakva god bila, svi narodi tradicije vuku i iz religija) i da crkva kao institucija ode na mesto koje zasluzuje (a to je muzej).
Ali sta pricati kada u skoli imamo veronauku kao obaveznu, a informatiku kao izbornu stvar

glupan

pre 5 godina

To ce sacekati nasu decu i unuke, a oni ce Bozic svakako slaviti 25.12. po Nemackama i Amerikama. A bot, sta briga bota kad je Bozic, on radi sta mu se kaze.

Vojvodjan

pre 5 godina

Ko nam je kriv kad SPC nece da predje na Gregorijanski ili Milankovicev kalendat.Jesmo zaostali i zadrti.Grcka Pravoslavna crkva je presla na novi kalendar i resila problem.Zivimo po Gregorijanskom kalendaru a praznike slavimo po Julijanskom-netacnom kalendaru.Bolesno.Pa svi znamo da je danas 20.januar a ne 7 januar.

Petar

pre 5 godina

Uopšte ne razumem zašto se pominje u tekstu "ukoliko se ne predje na gregorijanski", a imamo Milankovićev koga je SPC upravo zadužila da napravi kalendar. I koga briga da li je Milankovićev kalendar prihvatio Vatikan. Imamo svoj najtačniji kalendar na svetu. Ali inat i tvrdoglavost jednog dela našeg naroda je neshvatljiv.

Dragan

pre 5 godina

Zamislite ovog "izgubljenog" koji pise "mogli bi smo da proslavljamo" 2100, moze biti da ce ON da proslavlja. No, u stvarnosti tadasnji ce proslavljati i neka im je "Srecno".

ale

pre 5 godina

sreća neću biti živ tad. Za brata Srbina 7 januar je bog otac. ja umirem 2070,što znači 83 god. lepe godine za umiranje složićete se...

Majestyk

pre 5 godina

za crkvu je ipak mnogo važnija tradicija nego preciznost.
(Realista, 19. januar 2019 22:15)

Ma kakvi, crkva ima neke druge ciljeve.

Ljudima treba objasniti da Božić i sada slave 25. decembra, samo po potpuno netačnom, zastarelom kalendaru.

BSN

pre 5 godina

Julijanski kalendar zbog svoje nepreciznosti "klizi" prema proleću, otprilike 1 dan na svakih 100 godina. Ne može se slaviti Božić ZAUVEK 07.01. i isticati kako je to srpska tradicija. Sveti Sava ga je slavio 02.01. i isto je bio ubedjen da je to 25.12.
Ako se slavi po starom kalendaru, onda treba prihvatiti da Božić klizi i da će se slaviti 08.01., pa onda 09.01. itd... A ako se slavi FIKSNO 07.01. onda treba priznati da je to prema Gregorijanskom kalendaru, ali iz inata pomereno 14 dana kasnije. Rešenje: treba prihvatiti Milankovićev kalendar koji je i sama SPC predložila pa povukla na zahtev ruske PC. Kao da bi prihvatanje preciznijeg kalendara značilo popuštanje katolicima i unijaćenje itd...
Treba reći da kalendare predlažu kvalifikovani ljudi - astronomi i da kalendar nije stvar politike ni vere nego pravilnog merenja vremena. Julijanski kalendar je izum astronoma Sosigena, a gregorijanski astronoma Luidji Lilija. Glupo je zvati ga "katoličkim". Gregorijanski i Milankovićev kalendar će se poklapati u dan sve do 2800. godine!
Zamislite da Srbi koriste nepreciznu tablicu množenja samo iz inata prema ostatku sveta koji koristi preciznu, na šta bi to ličilo? Ili štap dužine 99 cm umesto jednog metra? U dalekoj budućnosti ćemo onda slaviti zeleni a ne beli Božić: 

- Tata, a zašto nosimo ovo lišće u kriostat? - upitaće mali StefanXY04 stavljajući Badnjak u gepek letećeg tanjira. 
- Zato, sine moj, - reče RadosavQŽ12, popravljajući šajkaču na skafanderu, - da bi ostao svež do proleća, kada mi Srbi, jedini u Vaseljeni, slavimo Božić. I neka galaktički Papa pukne od muke!

Goran

pre 5 godina

Pa šta s tim ? Proslavljaćemo onako kao što nam tradicija nalaže i kako su naši preci proslavljali od preuzimanja hrišćanstva , a ne onako kako nam drugi nameću...uostalom zašto ne napišete koju o tome ,koliko je zapravo i grigorijanski (papski) kalendar takođe nesavršen!

Rade

pre 5 godina

Samo da se zna da pravoslavne crkve ne slave po Gregorijanskom kalendaru nego po kalendaru Milutina Milankovića koji se poklapa sa njim ali je tačniji nego Gregorijanski... Inače Milanković je izradio taj kalendar na zahtev Vlade Kraljevine Jugoslavije ii SPC i prihvaćen je 1923 godine pred Vaseljenskom patrijaršijom i poznat je kao Novojulijanski kalendar ili Meletijin kalendar jer je tada Vaseljenski patrijarh bio Meletija IV. E sad iz kog razloga smo mi Rusi i još neki ostali pri starom Julijanskom kalendaru a druge pravoslavne crkve su prihvatile taj Novojulijanski kalenda koji vi pogrešno nazivate u tekstu Gregorijanskim, to je zavisilo od političko verskih dešavanja u tom periodu

xXx

pre 5 godina

Jedan od najvećih Srbina ikada,rame uz rame sa Teslom,Milutin Milanković napravi kalendar koji prihvati ceo razvijeni svet samo se Srbi odreknu tog kalendara i koriste tuđi

.....

pre 5 godina

Ja odavno Božić slavim 25.12 a pravoslavac sam.

To što srbende misle da gregorijanski kalendar "katolički" njihov problem

Sigurno je Julije Cezar bio veliki pravoslavac kad koristite njegov kalendar i dalje

Dusan

pre 5 godina

Steta je da se ovome ne posveti paznja u nasoj crkvi i ne prihvati Milankovicev kalendar.

Imali smo ljude koji su mislili sjajno svojom glavom.

Da li ih imamo i danas ?

U vreme imperatora Julija smisljen je za to vreme odlican kalendar, u vreme pape Gregorija napravljen je bolji, Milutin Milankovic osmislio je je najprecizniji do sada.

Otkud sada tolika inertnost i neodlucnost kod nas u nasoj crkvi ?

Da nam Bog pomogne da donesemo odluke, tamo gde nema valjanog ili bitnog razloga za odlaganje. Pravih i vecih problema imamo preko glave, odlaganjem samo nagomilavamo potpuno nepotrebne probleme - koji to zapravo i nisu.

nebojsa

pre 5 godina

Svega se pridr¿avamo po gregorijanskom kalendaru i ne razumem šta je tu još potrebno našoj crkvi da ga i ona prihvati? Mada bi onda bilo malo te¿e naći razliku prema hrvatima. “Morali” bi da slavimo zajedno Božić. Možda ih to plaši? Voleo bih da čujem bar jednom neko zvanično objasnjenje naše crkve. Molim Vas, oci naši prosvijeti te nas.

Vlada

pre 5 godina

Nije više ni lako proučiti hrišćanstvo kroz učenja i materijale SPC. Previše je tu srpstva, Kosova, svetog Save, krsnih slava, da bi se uopšte došlo do Hristovih učenja, a onda ne možeš da ih pročitaš na razumljivom srpskom. To je postala vera za sebe, sa posebnim učenjem i datumima praznika, kojoj bi mantra mogla biti Bog čuva Srbe. To bi bilo lepo popraviti, jer pravoslavlje je najlepše tumačenje hrišćanstva. Neće se to verovatno desiti.

Перица

pre 5 godina

А све је кренуло 1919.-те у Србији... Јер смо за због Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца почели да користимо Грегоријански календар.

korto

pre 5 godina

Tipicno srpski, inat po svaku cenu. E, nećemo tačan kalendar pa makar ga i nas čovek, Srbin napravio! A onda ćemo malo po “starom” a malo po “novom”, kako nam se ćefne. Samo da smo u inat i samo da se krka sto više.

Nemanja

pre 5 godina

Po Milankovicevom kalendaru, ne gregorijanskom. Najtacniji je, a sramota je da SPC nije odmah prihvatila i to svog naucnika, dok drugi jesu.

Boki

pre 5 godina

Svi Hrišćani slave Bozic 25 Decembra. Samo ne mogu da razumem kako smo došli u situaciju da je država prešla na tačniji kalendar a crkva nije. Nažalost to je sada teško menjati pošto se došlo u situaciju 'Srbi smo, nas Bozic je 7-og Januara'. Svaka promjena sada i u ovom ambijentu je nemoguća.

Banja Luka

pre 5 godina

Teoretski, ako covjecanstvo prezivi, za 20.000 godina cemo mi pravoslavci slaviti Bozic u maju. Jer na svakih 400 godina se Bozic pomjera za 3 dana. A koliko nasih samo ljudi govori, moj djed, moj pradjed, svi su slavili 7.januara, necu da prekidam tradiciju bla bla. Druze, htio ti ili ne htio, slavices ga uskoro 8.januara, a za 20.000 godina u maju. Da mi je vidjeti kako ce se onda tradicionalno ici po Badnjak i sl. :-)

I onda neko primijeti da Grci koji su takodje pravoslavci koriste Milankovicev kalendar koji je Srbin napravio, ali ga SPC ne koristi, već koristi zastarjeli, dokazano netacan, Julijanski kalendar i sa pravom se zapita da li su Srbi normalni.

Miki

pre 5 godina

držimo se julijanskog kalendara kao da je julie Cezar, koji ga je uspostavio, bio hrišćanin i pravoslavac...odustanimo od ovog kalendara, da svi hrišćani imaju jedan kalendar i da svi slavimo isti Božić, dosta je podele u hrišćanstvu

Simo

pre 5 godina

Ko god je autor prednjega teksta načinio je ogromnu grešku u kašnjenju julijanskog kalendara za jedan dan za svakih 28.800 godina, preterano mnogo.
Tačna računica je da julijanski kalendar kasni jedan dan iza gregorijanskog kalendara za 128,18991 godina ili za: 128 godina, 69 dana, 7 sati, 36 minuta i 7 sekundi. Tačne proračune možete pronaći u članku ''Sunčani kalendar'' autora Simo Jelača.

Serbistan

pre 5 godina

Umesto da prihvatimo Milankovicev kalendar kao sav razuman svet mi slepo pratimo rusku crkvu, podanicki narod na svim nivoima. Pravoslavni Bozic je 25. decembra i tada treba da se slavi.

Huntelaar

pre 5 godina

Kazete proslavljacemo, koji to mi? Pa 90% nas i vise necemo da budemo zivi tada, a uglavnom ovi koji ce da budu, jos ne znaju ni da citaju :D

gigatrend

pre 5 godina

Nisam 100% siguran, ali mislim da je ovo već trebalo da se desi. Ali kome to u polupismenoj Srbiji objašnjavati. Kako bre da Božić nije 7. januara!?? A nije.

Giovanni

pre 5 godina

Dajte više SPC čemu toliko inaćenje svemu? Božić pada 25.12. i samo uskladite vaš kalendar sa trenutno važećim... To insistiranje na “različitosti” nas je toliko koštalo u tih 100 godina.

Никола

pre 5 godina

А зашто само неверници инсистирају да се мења календар који користи црква? Па зар вама није све једно? Зашто ви мени као вернику намећете кад ћу шта да славим?

vid

pre 5 godina

Ne treba da se prihvati Gregorijanski kalendar nego Milankovicev koji je precizniji.
Nazalost nije prihvacen od SPC 1926 kad je trebalo. Srbi su pre Prvog rata slavili Bozic 25-og decembra po svetovnom kalendaru (Politika iz tog doba) a i sada po Julijanskom Bozic je 25 decembra.

Milan

pre 5 godina

Nije napisano da je i SPC odbacila Milankovićev kalendar, verovatno zbog uticaja ruske crkve. Ovim bi trebalo naše sveštenstvo da se bavi, tj. da jasno kaže narodu da je izbor kalendara matematičko pitanje a ne pitanje pravoslavlja ili katoličanstva. Svakom preporučujem Milankovićevu knjigu Kroz vasionu i vekove, biće vam nakon nje jasno zašto i mi treba da pređemo na njegov tj. Gregorijanski kalendar kao i sav moderan svet.

Milka

pre 5 godina

Bilo bi najbolje kad bismo presli na zvanicni kalendar i Bozic proslavljali kad mu je vreme 25.12
Ovako se nasa crkva ponasa ko moja ujna kad nam pomere sat, ona svoj ne dira i stalno racuna koliko je sati po novom a koliko po starom!
Znaci nas Bozic je 25.12,a kad je to? Pa 25.12! Ne moze biti 25.12 sedmog janura niti osmog!

SOSSD.GIHSBpmg.amin

pre 5 godina

Не према грегоријанском него Миланковићевом ако треба да се мења.

Marin

pre 5 godina

Srpska crkva se NIKADA neće voditi po katoličkom kalendaru ni po zapadno- globalnom. Tako je na Svetoj Gori i u Rusiji. Razlozi?Pa ni taj i takav globalni kalendar nije tačan. I stalno se koriguje. Promena globalnog kalendara ne menja suštinu julijanskog a to je da julijanski kalendar kao ciklus od početka nije podneo nikakvu promenu. Osim toga priroda se i dalje "ponaša" po julijanskom kalendaru isto kao i pre dve hiljade godina. (Preobraženje prva prijatnija noć,Sretenje pauza zimskog sna sisara ostanak ili vraćanje u brlog zavisni od oblačnosti tog dana itd itd).

mrgud

pre 5 godina

SPC takodje treba da prihvati Milankovićev kalendar ali bi to u ovom trenutku verovatno vodilo do velikih podela u crkvi i narodu i iz tog razloga nažalost ne može da se sprovede.

Igor Biga

pre 5 godina

Koliko puta sam ovo objašnjavao raznim ljudima i shvatio da uglavnom nemaju pojma zašto postoji razlika u kalendarima. Tragično je što svi insistiraju na toj razlici, verujući da je naš Božić 7.1. a sveti Nikola 19.12. i tako dalje. Niko ne shvata da je i pravoslavni Božić 25.12., a sveti Nikola 6.12., samo što kod SPC ti datumi padaju 13 dana kasnije od svetovnog kalendara.

Nikako mi nije jasno zar ne bi bilo lakše da crkva koristi isti kalendar kao njeni vernici, koji po tom kalendaru žive, rade, putuju, planiraju, a po crkvenom kalendaru slave samo praznike. Ima li neko objašnjenje?

###

pre 5 godina

I kako posle "Srpska" Nova godina 13og januara kada je Srbin napravio najtacniji kalendar na svetu po kome je Nova 31og decembra? Nasi nacionalisti su glupi, neobrazovani mitomani.

sempervivum

pre 5 godina

Српска црква је прихватила Миланковићев календар, а да ли ради по њему?

Датуми које славимо по старом календару немају везе с везом... Бесмислено. То ми стварно није јасно.

pop

pre 5 godina

A mogli bi smo, kao sav normalan svet, recimo kaso Rumuni, pravoslavci, da slavimo Božić 25.12. i Sv. Nikolu 06.12.!
Treba samo malo volje i sluha.

VASKEZ

pre 5 godina

Ne zbunjujte narod. SPC ne treba da računa vrijeme po gregorijanskom kalendaru, jer na njega neće nikada preci zbog Pape i unijacenja, nego po Milankovicevom, koji je precizniji od gregorijanskog. Milankovicev predvidja ukidanje jednog dana 2100. godine, a ne gregorijanski, tako da će se 2100., i po gregorijanskom kasniti 1 dan, a po julijanskom 14 dana.

Iznerviranko

pre 5 godina

Gregorijanski kalendar koji danas svi koriste, ima dodatnu izmenu. Na svakih 6 meseci se dodaje (ili ne dodaje, zavisi od potrebe) jedna sekunda. Svi svetski satovi, serveri, sateliti se zatim sinhronišu. Milankovićev kalendar nema dinamičku adaptaciju, i zbog toga je danas Gregorijanski kalendar ipak najtačniji.

red wolf

pre 5 godina

Ми и тако живимо грегоријанском календару илити глобално прихваћеном, треба узети Миланковићев бар да се човек није трудио за џабе за нас. А што се тиче цркве то баш брига њима не верујем ама баш ништа, компромитовани су одавно.

ns

pre 5 godina

mislim da je prosecnom Srbinu (bar u Vojvodini) svejedno da li ce biti 6,7 ili 8 jer ionako ne znaju kad je tacno i sada a ne za sto godina. govorim iz iskustva

2313

pre 5 godina

Za potrebe crkvenih praznika julijanski kalendar je bolji. Dokaz za to je da pravoslavci koji su prihvatili gregorijanski kalendar slave Vaskrs po njemu, po julijanskom kalendaru. (Svi osim finske pravoslavne crkve, koja je u potpunosti prihvatila gregorijanski kalendar, i ona jedina slavi uskrs kada i papisti.) Zašto bi spc menjala kalendar koji joj služi bez greške? Po čemu bi trebalo da se držimo logike da je nešto bolje ako ga prihvata većina? Držimo do sebe i svoje Istine.

Minja

pre 5 godina

Eto, to je ta tragicna slika nase proslosti i sadasnjosti. Imali ste naucnike poput naseg Milankovica, kojisu revidirali kalendar i od pravoslavnih crkava takoreci sve prihvate sem ruske i, naravno, srpske i ukrajinske. Milankovicev kalendar je najprecizniji, ali nije to bilo dovoljno nasim jerarsima da ga prihvate, cekaju da to uradi neki ruski naucnik pa ce da ga uzdizu u zvezde, kao ovog KGBovca koji sad ugradjuje kamen u mozaik Hrama. Ironija istorije.

Marko

pre 5 godina

Na Božić 7. janura sam morao da radim, živim van Srbije. Zbog čega naša crkva ne prihvati kalendar koji je najprecizniji, kalendar našeg čoveka? Slavili bismo Božić kad i najveći broj hrišćana, svakako za nekolio desetina godina dolazi do promene datuma.

crni_redstar

pre 5 godina

7 januar ili 25 decembar po katolicima je dan kada su pagani slavili Sunce. Isus je rodjen u prolece, a u cetvrtom veku je odluceno da se tog dana slavi Bozic, jer pagani nisu hteli da odustanu od svog rituala. Badnjak, vatra i jos mnogi obicaji su ostali do danas. Sama crkva kaze da 7. odnosno 25. nije dan kada je rodjen Isus, tako da je nevazno sta ce se slaviti za 80 godina. Takodje sramota je da mi Srbi ne postujemo Milankovicev kalendar, koji je ocigledno najprecizniji.

Laki

pre 5 godina

Ja ću Svetog Nikolu i tada da slavim 19. jer tamo gde ću tada biti ovo sve je obična glupost. A sada i ovde je još jedno bezvezno spinovanje, eto kako je naša Pravoslavna crkva staromodna, zatucana, a vidi zapad i deo pravoslavnoj crkvi.

органски вентилатор

pre 5 godina

Бла бла бла ...неће се прећи на католички календар, колико год да за то агитујете.

Sve mangup do mangupa

pre 5 godina

Mislite da ce se ista proslavljati u Srbiji tada? Pa ovi nazadni teletabisi ima da je upropaste vec za par godina,da dokrajce do temelja

Кајзер Созе

pre 5 godina

Не по грегоријанском већ по реформисаном јулијанском календару.

zemunski trol

pre 5 godina

Svaka cast Milutinu, stvarno je bio vrhunski naucnik, doduse nezasluzeno "daleko malo" poznat u svetu. Ali ovde se ne radi ni o njemu pa cak ni o nasoj crkvi. Ovde smo problem mi kao narod. Zamislite da cak nasa crkva prihvati gregorijanski kalendar, to opet ne bi nista znacilo prosecnom domacinu koji bi bio u fazonu: "Sta bre oni meni da ja slavim Bozic pre Nove godine kao da sam neki tamo Amerikanac agresorski?!" ili "Nikoljdan 5-og da slavim?"

Predrasude, kolotecina, neznanje i strah od promena su usporivaci ovog drustva. Zao mi je sto Milankovic nije medju nama da da svoj sud o kalendaru i o letnjem/zimskom racunanju vremena. Ove godine Srbija mora da donese jako vaznu odluku, ako ne i najvazniju u poslednjih 100 godina, a to je kojoj cemo vremenskoj zoni pripasti i kako cemo planirati radne navike. Ne moze covek da radi od 09 do 17 a da ostane zdrav kako psihicki tako i fizicki. Radno vreme uvesti od 07 do 14 ili 08 pa do 15 najkasnije raditi. Svaki sat preko toga, placati duplo. Tako je, radno vreme od 7 sati dnevno ce odobrovoljiti naciju ma koliko nam los bio standard a nista manje necemo biti efikasni, naprotiv. Mozemo do sutra na ovu temu. Aj uzdravlje.

skolovan

pre 5 godina

Citah o tome kad su kralj Aleksandar i Milankovic otisli kod naseg patrijarha a ovaj ih iskulirao, toboze necemo mi da slavimo kako slave katolici. Tek se bila napravila SKraljevina SHS a nasi crkveni poglavari bili u tripu da se podilazi katolicima. Realno Hriscanstvo (komletno) odnosno njegovo svestenstvo unazadilo je covecanstvo nekih 1000 godina. Da se ovde ne uvrede religiozni, ni pricam o religiji kao problemu vec o ljudima koji vode istu.

Миле Контраш

pre 5 godina

Српска црква слави Божић 25. децембра, Нову годину 1. јануара, а Светог Николаја Мирликијског 6. децембра, ништа се неће променити, само ће се однос датума са Григоријанским календаром променити, ништа више

chicha

pre 5 godina

Kome je namenjen ovaj tekst? 2100-tu ce docekati veoma mali broj vasih citalaca... osim ako medicina ne napravi cudo pa da prosecan ljudski vek bude 100 i vise godina.

Realista

pre 5 godina

Koliko mogu da vidim po ovom tekstu ni Vatikan nije prihvatio Milankovićev kalendar samo ne znam zašto to niste naveli u tekstu ako ste već pobrojali sve druge. Uglavnom u crkvena pravila se ne treba mešati, ako oni žele da nastave da baštine najstariji kalendar u skladu sa svojom tradicijim onda niko tu ne treba da se meša, za crkvu je ipak mnogo važnija tradicija nego preciznost.

dragan

pre 5 godina

Dokle vise sa ovim kvazi reformatorima? Cuj SPC nije daleko odmakla ali eto hvala Bogu milome te imamo ovog pametnjakovica da nam ukaze na probleme i spasi nas od nas samih. Ne svidja vam se SPC? Pa eno toliko drugih religija,crkava i sekti,ateista,svega

Antusa

pre 5 godina

3 najsvetija mesta na svetu Rusija, Atos i Jerusalim (pravoslavci) slave 7 januara Bozic i u tom periodu se i jedino pojavljuje Blagodantni oganj. Te price o datumima po 1000 put nas ne zanimaju trla baba lan da joj prodje dan

room 1408

pre 5 godina

Tada na ovim prostorima neće biti ove države kakvu znamo. Bice druga nacija na ovim prostorima koja nema dodirnih tacaka sa Božićem i slavama..Tako da je svejedno...

Goran

pre 5 godina

Bilo bi dobro da se napravi prilog gde bismo direktno od SPC culi objasnjenje zasto jos nismo presli na Milankovicev kalendar. Isto tako, u clanku nedostaju podaci o tome kad je koji deo Srbije (i RS) presao na Gregorijanski kalendar, tj od kad je Bozic u Srbiji 7. januara (i gde i kada je bio 6. januara).

Melentije

pre 5 godina

Božić se uvek slavi 25. decembra, a Novu Godinu, u Srbiji znanu i kako mali božić, 1. januara.
Julijanski 25. decembar je gregorijanskki 7. januar, ali se datum ne razlikuje.

nisam kriv

pre 5 godina

Srbija, zemlja velikog naucnika Milutina Milankovica se ne vodi zdravim razumom. Kao da su Grci manji pravoslavci od nas sto Bozic slave 25.12.

Oki

pre 5 godina

Ljudi će i dalje slaviti kad oni to budu želeli. Praznici su ionako izgubili svoj originalni kolektivni duh koji je zamenjen veštačkim tako što se ljudi "okupljaju" po tržnim centrima na prazničnim popustima, gledanju gradske jelke, kič (bar u našem slučaju) novogodišnjim osvetljenjem i sličnom. Jedina dobra stvar, grupno lomljenje česnice je postala opšta pomama i tuča za zlatnikom, osim u nekim manjim varijantama. Praznici su postali isključivo porodična proslava tako da je meni barem potpuno nebitno kad će masa da slavi Božić itd.

HanSolo

pre 5 godina

Ni živimo u gregorijanskom kalendaru a slavimo praznike po julijanskom.. Zato nam sve I ide dobro.. Uvek nešto ekstra.. Nikad po najpametnijem.. I tu nema nikakve veze sa religijom kako se kod nas priča.. Gregorijanski je pravljen zato što je tačniji.. Ali mi to negledamo.. Žalosni smo..

Sasha ......

pre 5 godina

"Milankovicev kalendar odmah su prihvatile Grcka, Bugarska, Rumunska, Aleksandrijska, Carigradska i Antiohijska patrijarsija, a kasnije Kiparska, Poljska i mnoge druge.Milankovicev kalendar su odbacile jerusalimska, ruska, gruzinska crkva i grcki starokalendarci."

Zaboravili ste da spomenete da je Milankovicev kalendar odbacila i Srpska pravoslavna crkva, pa tako Srbi i dalje slave po julijanskom kalendaru koji je uveo Gaj Julije Cezar 45. godine pre nove ere....

pozdrav sa plejada

pre 5 godina

gresite zemljani,u celom univerzumu godina ima 364 dana,mesec na prelazu u novo godisnje doba 31 ostali 30 dana,nova godina je 1.aprila,sto je sasvim logicno jer tad se zivot ponovo budi,a to bozic,sv. nikola,bla,bla,to nema nema nigde,to ste vi sami izmislili kao i jos mnogo toga,,

Dod

pre 5 godina

Treba preći ne na gregorijanski kalendar, već na novi julijanski, koji ne samo što je precizniji od starog julijanskog i gregorijanskog kalendara, već je i delo našeg čoveka Milutina Milankovića. Pritom, na taj kalendar su već prešle grčka, kiparska, bugarska i rumunska pravoslavna crkva, tako da ne znam šta SPC čeka.

не продајем веру за вечеру, крштење за пече&#

pre 5 godina

Прави Православац слави Бога а не идоле, и славиће по јулијанком календару док је жив.

Данијел

pre 5 godina

Бог је вечан и за Њега је време релативно, најважније је да држиш до себе, тако да се календар неће мењати.

Boza

pre 5 godina

Necemo prebrojavati dane po gregorijanskom kalendaru, nego cemo preci na novo julijanski kalendar po M. Milankovicu. Kao sto su to ucinile druge pravoslavne crkve. Sto mislim da je i logicno i jedino ispravno resenje.

nisam kriv

pre 5 godina

Srbija, zemlja velikog naucnika Milutina Milankovica se ne vodi zdravim razumom. Kao da su Grci manji pravoslavci od nas sto Bozic slave 25.12.

skolovan

pre 5 godina

Citah o tome kad su kralj Aleksandar i Milankovic otisli kod naseg patrijarha a ovaj ih iskulirao, toboze necemo mi da slavimo kako slave katolici. Tek se bila napravila SKraljevina SHS a nasi crkveni poglavari bili u tripu da se podilazi katolicima. Realno Hriscanstvo (komletno) odnosno njegovo svestenstvo unazadilo je covecanstvo nekih 1000 godina. Da se ovde ne uvrede religiozni, ni pricam o religiji kao problemu vec o ljudima koji vode istu.

room 1408

pre 5 godina

Tada na ovim prostorima neće biti ove države kakvu znamo. Bice druga nacija na ovim prostorima koja nema dodirnih tacaka sa Božićem i slavama..Tako da je svejedno...

Aleksandar

pre 5 godina

Videh par ljudi pominje nekakav novo julijanski kalendar - nije to novo julijanski jer nema nikakve veze sa julijanskim. To je Milankovićev kalendar a Milanković nije bio Julije Cezar pa da se njegov predlog kalendara naziva 'julijanskim'.

Posebna je ironija to što je SPC tražila od Milankovića precizniji kalendar a onda se popišmanila i odbila ga jer RPC nije htela da ga prihvati. SPC je, nažalost, postala Srpska poltronska crkva, vazda vazal Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

chicha

pre 5 godina

Kome je namenjen ovaj tekst? 2100-tu ce docekati veoma mali broj vasih citalaca... osim ako medicina ne napravi cudo pa da prosecan ljudski vek bude 100 i vise godina.

BSN

pre 5 godina

Julijanski kalendar zbog svoje nepreciznosti "klizi" prema proleću, otprilike 1 dan na svakih 100 godina. Ne može se slaviti Božić ZAUVEK 07.01. i isticati kako je to srpska tradicija. Sveti Sava ga je slavio 02.01. i isto je bio ubedjen da je to 25.12.
Ako se slavi po starom kalendaru, onda treba prihvatiti da Božić klizi i da će se slaviti 08.01., pa onda 09.01. itd... A ako se slavi FIKSNO 07.01. onda treba priznati da je to prema Gregorijanskom kalendaru, ali iz inata pomereno 14 dana kasnije. Rešenje: treba prihvatiti Milankovićev kalendar koji je i sama SPC predložila pa povukla na zahtev ruske PC. Kao da bi prihvatanje preciznijeg kalendara značilo popuštanje katolicima i unijaćenje itd...
Treba reći da kalendare predlažu kvalifikovani ljudi - astronomi i da kalendar nije stvar politike ni vere nego pravilnog merenja vremena. Julijanski kalendar je izum astronoma Sosigena, a gregorijanski astronoma Luidji Lilija. Glupo je zvati ga "katoličkim". Gregorijanski i Milankovićev kalendar će se poklapati u dan sve do 2800. godine!
Zamislite da Srbi koriste nepreciznu tablicu množenja samo iz inata prema ostatku sveta koji koristi preciznu, na šta bi to ličilo? Ili štap dužine 99 cm umesto jednog metra? U dalekoj budućnosti ćemo onda slaviti zeleni a ne beli Božić: 

- Tata, a zašto nosimo ovo lišće u kriostat? - upitaće mali StefanXY04 stavljajući Badnjak u gepek letećeg tanjira. 
- Zato, sine moj, - reče RadosavQŽ12, popravljajući šajkaču na skafanderu, - da bi ostao svež do proleća, kada mi Srbi, jedini u Vaseljeni, slavimo Božić. I neka galaktički Papa pukne od muke!

Aj da glasamo

pre 5 godina

Koliko ima Srba u inostranstvu? Ti ljudi uglavnom rade za pravoslavne praznike zbog kalendara koji naucno nije tacan. Ako želimo kao nacija da napredujemo moramo da se menjamo. Crkva treba da služi narodu. Ispade da narod služi crkvi...Onda bi ti ljudi provodili odmore u Srbiji itd. Setite se samo koliko su Srbi iz inostranstva pomagali i dalje pomažu Srbima u Srbiji.

Aleksandar

pre 5 godina

Srbija o budućnosti, pogotovo 'tako dalekoj', uopšte ne mora da brine. Do tad neće biti ni Srbije, ni SPC, ni ljudi koji insistiraju na korišćenju netačnog kalendara tako da ne berite brigu...

Hrabri krojac

pre 5 godina

Kome je namenjen ovaj tekst? 2100-tu ce docekati veoma mali broj vasih citalaca... osim ako medicina ne napravi cudo pa da prosecan ljudski vek bude 100 i vise godina.
(chicha, 19. januar 2019 22:14)

Nije poenta ko ce to da doceka vec je ovo objasnjenje da nasa crkva koristi pogresan kalendar odnosno da Hristovo rodjenje i vaskrsnuce slavimo na pogresan dan i to samo iz inata, ne znam kome.

Mr. Gone

pre 5 godina

Друго, због чега би мењали део традиције. Традиција је по правилу нешто старо и карактеристично. Зар само код нас мора традиција да буде "модернизована"? 
(Никола, 20. januar 2019 09:33)

Sta je tradicija? Koliko je stara? Sveti Sava je slavio Bozic 2. januara, car Dusan 4., Karadjordje 6...

###

pre 5 godina

I kako posle "Srpska" Nova godina 13og januara kada je Srbin napravio najtacniji kalendar na svetu po kome je Nova 31og decembra? Nasi nacionalisti su glupi, neobrazovani mitomani.

MiIos

pre 5 godina

Vrhunac gluposti su ljudi koji tvrde da je "pravoslavnije slaviti Bozić 7.1. nego 25.12.", iako SVI slave 25.12. U crkvenom kalendaru piše 25.12.
Dakle svesno reći "Božić treba da bude SEDMOG JANUARA", može samo neko koga je baš briga za taj dan, nego ga "slavi" iz dnevno-političkih razloga

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Uglavnom u crkvena pravila se ne treba mešati, ako oni žele da nastave da baštine najstariji kalendar u skladu sa svojom tradicijim onda niko tu ne treba da se meša.
(Realista)

Zasto?

Ovako gledajuci,imamo potpuno sizofrenu situaciju da se ,navodni, Hrist rodio,umro i vaskrsao u vise razlicitih termina, sto je samo po sebi suludo.
DA stvar bude gora,Hricanske crkve se ne razlikuju po veri,vec po politici i uticaju,tako da svi veruju u iste gluposti,dok ih maticne crkve zavlace razlicitim tumacenjima kalendara.

Tradicije se menjaju ,ako su glupe i besmislene.
Ono sto zovemo "Srpska NG",nije nista drugo vec kalendarski kraj godine,po Julijanskom kalendaru i nema nikakve veze sa nama.

Ja sam za to da se prihvati moderan kalendar i da se ti glupavi praznici usklade sa svetom.
Cela Evropa slavi Bozic 25. tako da nema razloga zasto i mi to ne bi smo cinili.
meni je potpuno svejedno,jer nisam vernik,niti proslavaljam verske praznike,ali kako imam firmu koja poslije sa Eu ,savrseno bi mi odgovaralo ovo uskladjivanje,jer imam previse praznog hoda u januaru,zbog ovih verskih budalastina.

Realista

pre 5 godina

Koliko mogu da vidim po ovom tekstu ni Vatikan nije prihvatio Milankovićev kalendar samo ne znam zašto to niste naveli u tekstu ako ste već pobrojali sve druge. Uglavnom u crkvena pravila se ne treba mešati, ako oni žele da nastave da baštine najstariji kalendar u skladu sa svojom tradicijim onda niko tu ne treba da se meša, za crkvu je ipak mnogo važnija tradicija nego preciznost.

Igor Biga

pre 5 godina

Koliko puta sam ovo objašnjavao raznim ljudima i shvatio da uglavnom nemaju pojma zašto postoji razlika u kalendarima. Tragično je što svi insistiraju na toj razlici, verujući da je naš Božić 7.1. a sveti Nikola 19.12. i tako dalje. Niko ne shvata da je i pravoslavni Božić 25.12., a sveti Nikola 6.12., samo što kod SPC ti datumi padaju 13 dana kasnije od svetovnog kalendara.

Nikako mi nije jasno zar ne bi bilo lakše da crkva koristi isti kalendar kao njeni vernici, koji po tom kalendaru žive, rade, putuju, planiraju, a po crkvenom kalendaru slave samo praznike. Ima li neko objašnjenje?

Snake

pre 5 godina

SPC je jedna zaostala institucija koja odbija vecinu normalnih ljudi svojom nazadnoscu i tvrdoglavoscu. Ne treba da se brinu oko kalendara jer za 20-30 godina bi e manjinska religija u Srbiji,ako ovako nastave.

dragan

pre 5 godina

Dokle vise sa ovim kvazi reformatorima? Cuj SPC nije daleko odmakla ali eto hvala Bogu milome te imamo ovog pametnjakovica da nam ukaze na probleme i spasi nas od nas samih. Ne svidja vam se SPC? Pa eno toliko drugih religija,crkava i sekti,ateista,svega

prof fizike Andrej Antonijević

pre 5 godina

Smem da se kladim da 99% ovih koji pominju Milankovića nemaju pojma koju je promenu napravio! Isto kao botovi...
Bio bi red da u posebnom tekstu date nečiju analizu u čemu se sastojala promena kalendara u slučaju Milanković, a onda i crkveno tumačenje zašto crkva ne želi promenu. Ako se hoće ozbiljan nivo...

Hm

pre 5 godina

Koji pravoslavci? Svi su presli na novi, tacni, kalendar sem nas, Rusa i jerusalimske patrijarsije.
Kakvi smo zaostali tako i zivimo.
Sad smo mi u Evropi sto je bila Albanija. A oni furaju...

hajd park

pre 5 godina

Dajte molim vas da razum prevlada i da Bozic slavimo ko sav normalan svet.
(Che, 20. januar 2019 07:45)

Normalan svet slavi verske praznike onako kako odredi crkva kojoj pripada. Npr taj tvoj "normalan svet" slavi Uskrs svake godine drugi datum pa niko ne pravi problem od toga. Niko ti ne brani da se uclanis u rimokatolicku ili neku protestantsku crkvu pa ces onda i ti moci da slavis Bozic istovremeno kao u holivudskim filmovima.

M.Milanković.

pre 5 godina

Do god se u Srbiji,ne izjednači Crkveni kalendar,Vukova Glagoljica ne izjednači po pravu sa Ćirilicom,U Srbiji NAPREDKA NEMA.
Crkva je GLAVNI KOČNIČAR DRUŠTVA.
To ste mogli videti juče sa snimaka Plivanja za KRST ČASNI i HAOSA sa Cisternom na kojoj Stoji POP i maše grančicama.SRBIJA,tek treba da udje u Srednji vek(u vreme SFRJ,bila u 20 veku).

HanSolo

pre 5 godina

Ni živimo u gregorijanskom kalendaru a slavimo praznike po julijanskom.. Zato nam sve I ide dobro.. Uvek nešto ekstra.. Nikad po najpametnijem.. I tu nema nikakve veze sa religijom kako se kod nas priča.. Gregorijanski je pravljen zato što je tačniji.. Ali mi to negledamo.. Žalosni smo..

Usamljeni vuk

pre 5 godina

Srbi poznati po svom cuvenom inatu. Gurace svoju stvar uprkos svetu. Valjda smo tu gde jesmo bas zbog tog inata. Uvek smo gurali uz brdo.

na tarabi svasta pise

pre 5 godina

Tada nece biti vise ovog naroda, bar na ovim prostorima, a oni koji se iseljavaju verovatno su dovoljno pametni i da batale gluposti spc.

Majestyk

pre 5 godina

za crkvu je ipak mnogo važnija tradicija nego preciznost.
(Realista, 19. januar 2019 22:15)

Ma kakvi, crkva ima neke druge ciljeve.

Ljudima treba objasniti da Božić i sada slave 25. decembra, samo po potpuno netačnom, zastarelom kalendaru.

bgd

pre 5 godina

Istina je da je naša crkva skrenula od pravoslavlja sledeći rusku crkvu. Kalendar je najbolji primer, samo mi i rusi (sa gruzijcima) slavimo Božić 7og... Mi smo veru dobili od Grka a ne od Rusa.

.....

pre 5 godina

Ja odavno Božić slavim 25.12 a pravoslavac sam.

To što srbende misle da gregorijanski kalendar "katolički" njihov problem

Sigurno je Julije Cezar bio veliki pravoslavac kad koristite njegov kalendar i dalje

glupan

pre 5 godina

To ce sacekati nasu decu i unuke, a oni ce Bozic svakako slaviti 25.12. po Nemackama i Amerikama. A bot, sta briga bota kad je Bozic, on radi sta mu se kaze.

Dod

pre 5 godina

Treba preći ne na gregorijanski kalendar, već na novi julijanski, koji ne samo što je precizniji od starog julijanskog i gregorijanskog kalendara, već je i delo našeg čoveka Milutina Milankovića. Pritom, na taj kalendar su već prešle grčka, kiparska, bugarska i rumunska pravoslavna crkva, tako da ne znam šta SPC čeka.

Susjed

pre 5 godina

Da skratimo i da vam pojednostavim ovu raspravu: ne postoje dva Božića i dvije Nove godine. Vaša SPC ne želi napustiti NETOČAN kalendar. To je sve.

V

pre 5 godina

Uskrs se racuna po ravnodnevici (plus pun mesec i jevrejska Pasha), tako da je usaglasen sa kretanjem Zemlje. Po julijanskom kalendaru ce se zbog toga jednog dana poklopiti Bozic i Uskrs...

Ali ni to nije dovoljan razlog da vecina 'vernika' u Srbiji prizna gresku julijanskog kalendarada, vec ce i na tu jednostavnu cinjenicu gledati kao na urotu protiv PRAVOSLAVNOG kalendara.

Sasha ......

pre 5 godina

"Milankovicev kalendar odmah su prihvatile Grcka, Bugarska, Rumunska, Aleksandrijska, Carigradska i Antiohijska patrijarsija, a kasnije Kiparska, Poljska i mnoge druge.Milankovicev kalendar su odbacile jerusalimska, ruska, gruzinska crkva i grcki starokalendarci."

Zaboravili ste da spomenete da je Milankovicev kalendar odbacila i Srpska pravoslavna crkva, pa tako Srbi i dalje slave po julijanskom kalendaru koji je uveo Gaj Julije Cezar 45. godine pre nove ere....

Petar

pre 5 godina

Au bre ljudi, rađate se, živite i umirete po jednom kalendaru a verske praznike slavite po drugom, za koji u startu znate da je netačan!? Zašto? Zato što je Julije Cezar bio veći Srbin od pape Grgura.

Миле Контраш

pre 5 godina

Српска црква слави Божић 25. децембра, Нову годину 1. јануара, а Светог Николаја Мирликијског 6. децембра, ништа се неће променити, само ће се однос датума са Григоријанским календаром променити, ништа више

Sve mangup do mangupa

pre 5 godina

Mislite da ce se ista proslavljati u Srbiji tada? Pa ovi nazadni teletabisi ima da je upropaste vec za par godina,da dokrajce do temelja

BSN

pre 5 godina

7 januar ili 25 decembar po katolicima je dan kada su pagani slavili Sunce. Isus je rodjen u prolece, a u cetvrtom veku je odluceno da se tog dana slavi Bozic, jer pagani nisu hteli da odustanu od svog rituala. (...) Takodje sramota je da mi Srbi ne postujemo Milankovicev kalendar, koji je ocigledno najprecizniji.
(crni_redstar, 19. januar 2019 23:40)

Isus je rodjen krajem septembra ili u oktobru. Prema Bibliji, Isus je zacet i rodjen 6 meseci posle svetog Jovana Krstitelja. A sveti Jovan je, prema Bibliji, rodjen u prolece, u vreme Pashe (to se zna na osnovu sluzbovanja njegovog oca Zaharija u Hramu, koje je bilo po redu ustanovljenom za njegovu postojbinu).

Sto se tice Milankovicevog kalendara, treba reci da se on u dan poklapa sa gregorijanskim do 2800. godine. Zato sto su oba delo ljudi koji se razumeju u astronomiju. Nije papa Grgur smislio korekciju Julijanskog kalendara nego ju je odobrio.

AnalfaBOTa

pre 5 godina

"kako SPC nije daleko odmakla u ovim razmišljanjima" - Нису они одмакли у било каквим нормалним размишљањима.

Једна лепа молба

pre 5 godina

Молим све невернике, атеисте, агностике, католике, протестанте, прозилетанте, дилетанте, комунисте, јеретике, сатанисте и све оне који НЕ припадају СПЦ - да не коментаришу теме које се њих не тичу. Људи, како ми Срби православци славимо наше верске празнике НИЈЕ ВАША СТВАР и не тиче вас се. Ми у СПЦ ћемо сами одлучити шта желимо и како желимо. Ваши непристојни и често неуљудни коментари нама не значе ништа. Схватите то. Ако сте толико луди и залудни идите па мењајте Јапанце да уместо левом страном возе десном, или терајте Немце да пређу на кинеско, заправо мандаринско писмо јер само милијарду људи користи то исто писмо. Убеђујте Американце да не бацају бомбе на туђу децу или се расправљајте са муслиманима да ипак могу да једу свињетину. Или Индусима причајте да је у реду јесте говедину. Идите исправљајте друге, нас се оставите, нисте ни пожљени ни добродошли са таквим понашањем.

Иначе, у Србији се користе четири верска календара: православни, католички, исламски и јеврејски. Пошто ова три не терате да мењају своје рачунање времена, молим вас лепо да одбијете од нас и лечите ваше фрустрације негде другде. Унапред хвала!

Vojvodjan

pre 5 godina

Ko nam je kriv kad SPC nece da predje na Gregorijanski ili Milankovicev kalendat.Jesmo zaostali i zadrti.Grcka Pravoslavna crkva je presla na novi kalendar i resila problem.Zivimo po Gregorijanskom kalendaru a praznike slavimo po Julijanskom-netacnom kalendaru.Bolesno.Pa svi znamo da je danas 20.januar a ne 7 januar.

Boza

pre 5 godina

Necemo prebrojavati dane po gregorijanskom kalendaru, nego cemo preci na novo julijanski kalendar po M. Milankovicu. Kao sto su to ucinile druge pravoslavne crkve. Sto mislim da je i logicno i jedino ispravno resenje.

VUK

pre 5 godina

@Realista...
a zašto Crkva nije nastavila tradiciju da ubija ljude koji kažu da se zemlja okreće ili zašto prihvata druge naučne činjenice? Duhovnost i nauka su dva krila goluba koji predstavlja čovečanstvo. Ljudi bez religije ne mogu, ali ona mora pratiti realnost brze promene društva uslovljene razvojem nauke. Bilo koje od ova dva krila da stane, golub pada.

Miki

pre 5 godina

držimo se julijanskog kalendara kao da je julie Cezar, koji ga je uspostavio, bio hrišćanin i pravoslavac...odustanimo od ovog kalendara, da svi hrišćani imaju jedan kalendar i da svi slavimo isti Božić, dosta je podele u hrišćanstvu

Banja Luka

pre 5 godina

Teoretski, ako covjecanstvo prezivi, za 20.000 godina cemo mi pravoslavci slaviti Bozic u maju. Jer na svakih 400 godina se Bozic pomjera za 3 dana. A koliko nasih samo ljudi govori, moj djed, moj pradjed, svi su slavili 7.januara, necu da prekidam tradiciju bla bla. Druze, htio ti ili ne htio, slavices ga uskoro 8.januara, a za 20.000 godina u maju. Da mi je vidjeti kako ce se onda tradicionalno ici po Badnjak i sl. :-)

I onda neko primijeti da Grci koji su takodje pravoslavci koriste Milankovicev kalendar koji je Srbin napravio, ali ga SPC ne koristi, već koristi zastarjeli, dokazano netacan, Julijanski kalendar i sa pravom se zapita da li su Srbi normalni.

Minja

pre 5 godina

Eto, to je ta tragicna slika nase proslosti i sadasnjosti. Imali ste naucnike poput naseg Milankovica, kojisu revidirali kalendar i od pravoslavnih crkava takoreci sve prihvate sem ruske i, naravno, srpske i ukrajinske. Milankovicev kalendar je najprecizniji, ali nije to bilo dovoljno nasim jerarsima da ga prihvate, cekaju da to uradi neki ruski naucnik pa ce da ga uzdizu u zvezde, kao ovog KGBovca koji sad ugradjuje kamen u mozaik Hrama. Ironija istorije.

Dusan

pre 5 godina

#Skolovan. Ne, predlog za usvajanje Milankovicevog kalendara je predala upravo SPC. A odluceno je da predjemo na njega ukoliko sve pravoslavne crkve predju.

sale

pre 5 godina

2313@ možda zato što je to "naše" pogrešno?... crkv samo treba da primeni kalendar koji je već usvojila bez čekanja da ga usvoje svi

Serbistan

pre 5 godina

Umesto da prihvatimo Milankovicev kalendar kao sav razuman svet mi slepo pratimo rusku crkvu, podanicki narod na svim nivoima. Pravoslavni Bozic je 25. decembra i tada treba da se slavi.

rudar

pre 5 godina

Koliko znam pravoslavci slave 25.12. isto kada i katolici i svi oni koji su presli na Milankovicev kalendar. Mislim Milankovic je na zahtev SPC napravio kalendar a mi ga nismo prihvatili. Mislm da je to trrba da se desi, bice otpora, ali ako slavim 25.12. necu da to bude imaginarni po datum koji je Julije Cezar ustanovio.

Otac Datumije

pre 5 godina

Ovde se postavlja jedno jedino pitanje: kad pada 25. decembar? 25. decembra, 7. januara ili nekog treceg dana? Kome nije jasno, ne znam kako bih mu objasnio. Nema tu nikakve belosvetske vatikansko-masonske zavere protiv Srba.

C i n i k

pre 5 godina

Glavni protagonista (pored foteljasa u Vladi koje Moskva obilato placa) nazadnosti i gluposti kao i pogubnog ruskog interesa u Srbiji je SPC Doo.
Da sutra Moskva naredi da ima da se siri vest po Srbiji da je Hrist ustvari bio ruja a ne Jevrej, to bi prvi prihvatili kao dogmu ovi iz Spc Doo a onda i neuk narod koji je toliko neuk i priprost da cak ni svojom glavom ne sme da razmisli...
Kakav sad "pravoslavni" i "katolicki" kalendar?!
Nevrovatno je dokle se doslo.
Rec je o nauci,i evangelisti i protestanti i vecina pravoslavaca obelezava datume shodno naucnom kalendaru po kojem ljudi na planeti zive i rade, prosto je.
SPC i ruska crkva su mimo sveta i zivota na planeti kad su u pitanju notorne stvari,ali kad su pitanju pare,zlatne poluge i skupa kola,da ne pisem i sverc droge, onda svakako priznaju i ovozemaljske blagodeti...
Toj i takvoj organizaciji neko uopste poklanja vreme i paznju ovde?!

Bush

pre 5 godina

Imam osećaj koji je sa godinama sve veći da SPC kao i ostale koje slave po starom kalendaru to rade iz prkosa i ponosa. Pitanje: Šta ono beše greh a šta vrlina.

R.P.F.

pre 5 godina

Slavljenje Bozica ima svoje korene u starim (paganskim) obicajima kojima se obelezavala zimska kratkodnevnica. Tada se obelezavao dan u godini nakon kojeg obdanica pocinje da raste a noc (tama) se skracuje i ciklus zivota se nastavlje. Prema tome, prirodni datum za obelezavanje Bozica je dan zimske kratkodnevnice a ne 25.12. po Gregorijanskom kalendaru, koji je takodje neprecizan i po kojem ce se datum obelezavanja Bozica takodje sve vise udaljavati od "prirodnog" datuma. Jedina razlika je sto je ovo udaljavanje znatno sporije nego u slucaju Gregorijanskog kalendara.

Milka

pre 5 godina

Bilo bi najbolje kad bismo presli na zvanicni kalendar i Bozic proslavljali kad mu je vreme 25.12
Ovako se nasa crkva ponasa ko moja ujna kad nam pomere sat, ona svoj ne dira i stalno racuna koliko je sati po novom a koliko po starom!
Znaci nas Bozic je 25.12,a kad je to? Pa 25.12! Ne moze biti 25.12 sedmog janura niti osmog!

Iznerviranko

pre 5 godina

Milankovicev kalendar nisu prihvatili njegovi Srbi?!!! E koji smo mi narod... katastrofa. Zato nam je ovako dobro.
(Sasa, 19. januar 2019 22:09)

Milankovićev kalendar je SPC prihvatila, ali je odložila početak upotrebe na neodređeno.

zemunski trol

pre 5 godina

Svaka cast Milutinu, stvarno je bio vrhunski naucnik, doduse nezasluzeno "daleko malo" poznat u svetu. Ali ovde se ne radi ni o njemu pa cak ni o nasoj crkvi. Ovde smo problem mi kao narod. Zamislite da cak nasa crkva prihvati gregorijanski kalendar, to opet ne bi nista znacilo prosecnom domacinu koji bi bio u fazonu: "Sta bre oni meni da ja slavim Bozic pre Nove godine kao da sam neki tamo Amerikanac agresorski?!" ili "Nikoljdan 5-og da slavim?"

Predrasude, kolotecina, neznanje i strah od promena su usporivaci ovog drustva. Zao mi je sto Milankovic nije medju nama da da svoj sud o kalendaru i o letnjem/zimskom racunanju vremena. Ove godine Srbija mora da donese jako vaznu odluku, ako ne i najvazniju u poslednjih 100 godina, a to je kojoj cemo vremenskoj zoni pripasti i kako cemo planirati radne navike. Ne moze covek da radi od 09 do 17 a da ostane zdrav kako psihicki tako i fizicki. Radno vreme uvesti od 07 do 14 ili 08 pa do 15 najkasnije raditi. Svaki sat preko toga, placati duplo. Tako je, radno vreme od 7 sati dnevno ce odobrovoljiti naciju ma koliko nam los bio standard a nista manje necemo biti efikasni, naprotiv. Mozemo do sutra na ovu temu. Aj uzdravlje.

xXx

pre 5 godina

Jedan od najvećih Srbina ikada,rame uz rame sa Teslom,Milutin Milanković napravi kalendar koji prihvati ceo razvijeni svet samo se Srbi odreknu tog kalendara i koriste tuđi

Petar

pre 5 godina

Uopšte ne razumem zašto se pominje u tekstu "ukoliko se ne predje na gregorijanski", a imamo Milankovićev koga je SPC upravo zadužila da napravi kalendar. I koga briga da li je Milankovićev kalendar prihvatio Vatikan. Imamo svoj najtačniji kalendar na svetu. Ali inat i tvrdoglavost jednog dela našeg naroda je neshvatljiv.

yugosvaba

pre 5 godina

ma mene cudi sto CPC i MPC jos nisu presli na Gregorijanski Kalendar... eto im idealne prilike da se totalno odvoje od SPC... a da vidimo sta ce napraviti i nova ukrajinska crkva..

korto

pre 5 godina

Tipicno srpski, inat po svaku cenu. E, nećemo tačan kalendar pa makar ga i nas čovek, Srbin napravio! A onda ćemo malo po “starom” a malo po “novom”, kako nam se ćefne. Samo da smo u inat i samo da se krka sto više.

Tolo

pre 5 godina

Aj sto ce Bozic biti 8. januara, nego ce za 15 000 hiljada godina zima pocinjati u junu ako se bude racunalo po julijanskom kalendaru.

spiner

pre 5 godina

Ko nam je kriv kad SPC nece da predje na Gregorijanski ili Milankovicev kalendat.Jesmo zaostali i zadrti.Grcka Pravoslavna crkva je presla na novi kalendar i resila problem.(Vojvodjan, 20. januar 2019 08:05)

Zato je došlo do podela u grčkoj crkvi i na kraju je jedan broj građana nastavio da slavi po julijanskom kalendaru.

nebojsa

pre 5 godina

Svega se pridr¿avamo po gregorijanskom kalendaru i ne razumem šta je tu još potrebno našoj crkvi da ga i ona prihvati? Mada bi onda bilo malo te¿e naći razliku prema hrvatima. “Morali” bi da slavimo zajedno Božić. Možda ih to plaši? Voleo bih da čujem bar jednom neko zvanično objasnjenje naše crkve. Molim Vas, oci naši prosvijeti te nas.

Rade

pre 5 godina

Samo da se zna da pravoslavne crkve ne slave po Gregorijanskom kalendaru nego po kalendaru Milutina Milankovića koji se poklapa sa njim ali je tačniji nego Gregorijanski... Inače Milanković je izradio taj kalendar na zahtev Vlade Kraljevine Jugoslavije ii SPC i prihvaćen je 1923 godine pred Vaseljenskom patrijaršijom i poznat je kao Novojulijanski kalendar ili Meletijin kalendar jer je tada Vaseljenski patrijarh bio Meletija IV. E sad iz kog razloga smo mi Rusi i još neki ostali pri starom Julijanskom kalendaru a druge pravoslavne crkve su prihvatile taj Novojulijanski kalenda koji vi pogrešno nazivate u tekstu Gregorijanskim, to je zavisilo od političko verskih dešavanja u tom periodu

Никола

pre 5 godina

Као прво, Божић је увек 25. децембра а Нова година 1. јануара. Питање је само по ком календару.
Друго, због чега би мењали део традиције. Традиција је по правилу нешто старо и карактеристично. Зар само код нас мора традиција да буде "модернизована"?
Треће, ми већ живимо по новом календару. Зашто је ово уопште битно световним људима?

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

@Hrabri krojac, 20. januar 2019 09:50

"Nije poenta ko ce to da doceka vec je ovo objasnjenje da nasa crkva koristi pogresan kalendar odnosno da Hristovo rodjenje i vaskrsnuce slavimo na pogresan dan i to samo iz inata, ne znam kome."

Pogrešan dan? Hm, šta bi u ovom slučaju, uopšte bio tačan, ispravan dan? Ukoliko je Yeshua Nazarićanin (Nazarećanin) zaista postojao (ne mislim na sasvim realnu mogućnost da je novozavetni messiah Yeshua bio, pa, compound character - nekakav amalgam više ljudi koji su živeli i aktivno učestvovali u političkom životu Judeje u tom periodu), mogao je biti rođen samo tokom aprila, eventualno u poslednjoj nedelji marta, nikako u decembru (i po Julijanskom kalendaru datum njegovog rođenja je 25. decembar). Proslava Božića u decembru je primer nečega što se popularno zove "hijacked by Jesus" - toga kako je u početku rimska crkva, ah, preotela rimski praznik Saturnalia, a kasnije sa širenjem hrišćanstva među germanskim narodima, preotela i elemente praznika poznatog kao Yuletide. Dakle, pogrešan dan, kako god da okrenete. Glede vaskrsnuća - pa, lepa priča, ali doslovno verovati u istu!? Ali to je, valjda, u ljudskoj prirodi. Ima i još besmislenijih verovanja - poput onog da se stanoviti arapski trgovac doslovno uzneo na nebesa na ledjima krilatog konja sa ljudskim licem po imenu Al-Burāq...

@Aleksandar, 20. januar 2019 10:21

Nije li sam Milanković kalendar zvao "Revidiranim julijanskim"?

acomurija

pre 5 godina

E vidis, ja ne slavim ni Bozic ni Vaskrs, koji se seta po kalendaru kod staro i novokalendaraca.
Niti se uzdam u mrtve oca i majku, koji su mi udahnuli zivot, a pogotovo ne u mrtvaca koga su sa 33 godine vukli sokacima i raspinjali - a nije znao ni da postoje Srbi, Rusi, Francuzi, Nemci... Ujdurma, snajka, ujdurma. Ali - bez mene!
Tuga je koliko smo zakoracili u Srednji vek, tuzno je sto vlast pravi od republike DZAMAHIRIJU!

red wolf

pre 5 godina

Ми и тако живимо грегоријанском календару илити глобално прихваћеном, треба узети Миланковићев бар да се човек није трудио за џабе за нас. А што се тиче цркве то баш брига њима не верујем ама баш ништа, компромитовани су одавно.

Marko

pre 5 godina

Na Božić 7. janura sam morao da radim, živim van Srbije. Zbog čega naša crkva ne prihvati kalendar koji je najprecizniji, kalendar našeg čoveka? Slavili bismo Božić kad i najveći broj hrišćana, svakako za nekolio desetina godina dolazi do promene datuma.

Dacha

pre 5 godina

Aleksandar nisu samo SPC i RPC te koke idu po Julijanskom kalendaru, istrazite malo...
Zao mi je sto ljudi postavljaju tako tendenciozne komentare bez da su upuceni u tematiku!
Ja, lično, sam za prelazak na Milankovicev kalendar, ali se mora znati i istorijski aspekt kada je SPC ipak odlicila da ostane na starom kalendaru, ali i na atmosferu medju narodom danas... treba o toke pisati i govoriti sve vise, jer postoji velika grupa ljudi koja veruje da time izdaje svoj verski i nacionalni identitet... sto naravno nema veze sa kalendarom...

Dacha

pre 5 godina

Hrabri krojac proslavljanje Vaskrsa nema veze ni sa jednim kalendar pa prelaskom na Milankovucem nece Pravoslavno slaviti Vaskrs sa drugim hriscanima.
Potpuno je drugi nacin odredjivanja proslave Vaskrsa i on je ustanovljen na vaseljenskim saborima

Bogomoljac

pre 5 godina

Za ove kao što je @jj, kojima je argument istine i modus ispravnog življenja "da se ponašamo kao većina"... Šta ako je ta većina na stranputici, ako slavi novac umesto Boga, ako joj je vlast, mast i slast načelo kome se klanjaju kao božanstvu? Šta ako se služi neoinkvizicijama, porobljavanjima, pedofilijama, licemerjem i farisejstvom? Ako to čini kao većina, pa hajdemo i mi tako? Ima li većeg duhovnog DNA od ovog?

Giovanni

pre 5 godina

Dajte više SPC čemu toliko inaćenje svemu? Božić pada 25.12. i samo uskladite vaš kalendar sa trenutno važećim... To insistiranje na “različitosti” nas je toliko koštalo u tih 100 godina.

gigatrend

pre 5 godina

Nisam 100% siguran, ali mislim da je ovo već trebalo da se desi. Ali kome to u polupismenoj Srbiji objašnjavati. Kako bre da Božić nije 7. januara!?? A nije.

Никола

pre 5 godina

Са којим правом модернизацију цркве потенцирају углавном неверници? Шта вас се тиче, ја ако хоћу да славим Божић 8 јануара ви баш ништа не можете да урадите да то промените. Веровали ви или не али хвала Богу тако је :)

Melentije

pre 5 godina

Božić se uvek slavi 25. decembra, a Novu Godinu, u Srbiji znanu i kako mali božić, 1. januara.
Julijanski 25. decembar je gregorijanskki 7. januar, ali se datum ne razlikuje.

Milan

pre 5 godina

Nije napisano da je i SPC odbacila Milankovićev kalendar, verovatno zbog uticaja ruske crkve. Ovim bi trebalo naše sveštenstvo da se bavi, tj. da jasno kaže narodu da je izbor kalendara matematičko pitanje a ne pitanje pravoslavlja ili katoličanstva. Svakom preporučujem Milankovićevu knjigu Kroz vasionu i vekove, biće vam nakon nje jasno zašto i mi treba da pređemo na njegov tj. Gregorijanski kalendar kao i sav moderan svet.

Vlada

pre 5 godina

Nije više ni lako proučiti hrišćanstvo kroz učenja i materijale SPC. Previše je tu srpstva, Kosova, svetog Save, krsnih slava, da bi se uopšte došlo do Hristovih učenja, a onda ne možeš da ih pročitaš na razumljivom srpskom. To je postala vera za sebe, sa posebnim učenjem i datumima praznika, kojoj bi mantra mogla biti Bog čuva Srbe. To bi bilo lepo popraviti, jer pravoslavlje je najlepše tumačenje hrišćanstva. Neće se to verovatno desiti.

Hrvatska u finalu 2018

pre 5 godina

Srbija, zemlja velikog naucnika Milutina Milankovica se ne vodi zdravim razumom. Kao da su Grci manji pravoslavci od nas sto Bozic slave 25.12.
(nisam kriv, 19. januar 2019 22:20) # Link komentara

Zemlja Milankovica je Hrvatska,kao i Tesle.

Goran

pre 5 godina

Bilo bi dobro da se napravi prilog gde bismo direktno od SPC culi objasnjenje zasto jos nismo presli na Milankovicev kalendar. Isto tako, u clanku nedostaju podaci o tome kad je koji deo Srbije (i RS) presao na Gregorijanski kalendar, tj od kad je Bozic u Srbiji 7. januara (i gde i kada je bio 6. januara).

pop

pre 5 godina

A mogli bi smo, kao sav normalan svet, recimo kaso Rumuni, pravoslavci, da slavimo Božić 25.12. i Sv. Nikolu 06.12.!
Treba samo malo volje i sluha.

Dusan

pre 5 godina

Steta je da se ovome ne posveti paznja u nasoj crkvi i ne prihvati Milankovicev kalendar.

Imali smo ljude koji su mislili sjajno svojom glavom.

Da li ih imamo i danas ?

U vreme imperatora Julija smisljen je za to vreme odlican kalendar, u vreme pape Gregorija napravljen je bolji, Milutin Milankovic osmislio je je najprecizniji do sada.

Otkud sada tolika inertnost i neodlucnost kod nas u nasoj crkvi ?

Da nam Bog pomogne da donesemo odluke, tamo gde nema valjanog ili bitnog razloga za odlaganje. Pravih i vecih problema imamo preko glave, odlaganjem samo nagomilavamo potpuno nepotrebne probleme - koji to zapravo i nisu.

Pera85

pre 5 godina

Nisam siguran da li će ljudi uopšte slaviti Božić do 2100. :(

U nadi da ce se slaviti samo kao tradicija (jer kakva god bila, svi narodi tradicije vuku i iz religija) i da crkva kao institucija ode na mesto koje zasluzuje (a to je muzej).
Ali sta pricati kada u skoli imamo veronauku kao obaveznu, a informatiku kao izbornu stvar

AVANGARD BOGA NE MOLI

pre 5 godina

Kinezi kažu: "neka cveta 1000 cvetova" i eno ih oni tako traju preko 5 hiljada godina, a od 50-ak su različitih plemena i svake godine ih je sve više i više pa čine 20-25% svetske populacije, jer se ne ubijaju i poštuju različitosti, a ovde bi vidim neki da nameću gregorijanski kalendar pravoslavcima koji ne dele to mišljenje, gospodo gledajte svoja posla ne pokrećite više te vatikanske krstaške ratove, živite u ozbiljnim vremenima, treći svetski rat bi vas sve resetovao na nulu zbog nebitnog 25. decembra,
mislite malo o tome i pre svega o svojoj deci.

Objektivno

pre 5 godina

Uglavnom u crkvena pravila se ne treba mešati, ako oni žele da nastave da baštine najstariji kalendar u skladu sa svojom tradicijim onda niko tu ne treba da se meša.
(Realista)

Na zalost, neverujuci su uvek najglasniji da se crkveni kalendar promeni, uprkos tome sto se trude da ubede i sebe i druge da ih se crkva ne tice.

crni_redstar

pre 5 godina

7 januar ili 25 decembar po katolicima je dan kada su pagani slavili Sunce. Isus je rodjen u prolece, a u cetvrtom veku je odluceno da se tog dana slavi Bozic, jer pagani nisu hteli da odustanu od svog rituala. Badnjak, vatra i jos mnogi obicaji su ostali do danas. Sama crkva kaze da 7. odnosno 25. nije dan kada je rodjen Isus, tako da je nevazno sta ce se slaviti za 80 godina. Takodje sramota je da mi Srbi ne postujemo Milankovicev kalendar, koji je ocigledno najprecizniji.

Nemanja

pre 5 godina

Po Milankovicevom kalendaru, ne gregorijanskom. Najtacniji je, a sramota je da SPC nije odmah prihvatila i to svog naucnika, dok drugi jesu.

bobo

pre 5 godina

Ne razumem kako neki misle julianski kalendar je pogresan i skoro svi su presli na gregorianski i sad neki tvrde da je to pogresno zato sto je julianski prvi kalendar nema veze sto je pogresan... logika na nivo cimpanze.

Antusa

pre 5 godina

3 najsvetija mesta na svetu Rusija, Atos i Jerusalim (pravoslavci) slave 7 januara Bozic i u tom periodu se i jedino pojavljuje Blagodantni oganj. Te price o datumima po 1000 put nas ne zanimaju trla baba lan da joj prodje dan

не продајем веру за вечеру, крштење за пече&#

pre 5 godina

Прави Православац слави Бога а не идоле, и славиће по јулијанком календару док је жив.

sempervivum

pre 5 godina

Српска црква је прихватила Миланковићев календар, а да ли ради по њему?

Датуми које славимо по старом календару немају везе с везом... Бесмислено. То ми стварно није јасно.

vid

pre 5 godina

Ne treba da se prihvati Gregorijanski kalendar nego Milankovicev koji je precizniji.
Nazalost nije prihvacen od SPC 1926 kad je trebalo. Srbi su pre Prvog rata slavili Bozic 25-og decembra po svetovnom kalendaru (Politika iz tog doba) a i sada po Julijanskom Bozic je 25 decembra.

SOSSD.GIHSBpmg.amin

pre 5 godina

Не према грегоријанском него Миланковићевом ако треба да се мења.

Boki

pre 5 godina

Svi Hrišćani slave Bozic 25 Decembra. Samo ne mogu da razumem kako smo došli u situaciju da je država prešla na tačniji kalendar a crkva nije. Nažalost to je sada teško menjati pošto se došlo u situaciju 'Srbi smo, nas Bozic je 7-og Januara'. Svaka promjena sada i u ovom ambijentu je nemoguća.

mozaks

pre 5 godina

samo dokaz da su kroz vekove najvece probleme (verski ratovi i ostale nedace..) uvek stvarali svestena lica a ne crkva kao ustanova, dom (kuca) bozja jer su se uvek. plasili da ne. izgube moc, vlast nad svojim stadom (poslusnim.narodom) zarad svojeg licnog blagostanja a ne sluzenju crkvi i bogu(nepoznatoj sili ili necemu sto je mozda se desilo i pripisalo u to vreme nepoznatom i dato mu ime bog..)

Кајзер Созе

pre 5 godina

Не по грегоријанском већ по реформисаном јулијанском календару.

Iznerviranko

pre 5 godina

Gregorijanski kalendar koji danas svi koriste, ima dodatnu izmenu. Na svakih 6 meseci se dodaje (ili ne dodaje, zavisi od potrebe) jedna sekunda. Svi svetski satovi, serveri, sateliti se zatim sinhronišu. Milankovićev kalendar nema dinamičku adaptaciju, i zbog toga je danas Gregorijanski kalendar ipak najtačniji.

ns

pre 5 godina

mislim da je prosecnom Srbinu (bar u Vojvodini) svejedno da li ce biti 6,7 ili 8 jer ionako ne znaju kad je tacno i sada a ne za sto godina. govorim iz iskustva

Sozigen himself

pre 5 godina

Svi kalendari imaju istu osnovu. 01.01.4713 godine pre Hrista tj. položaj kada su 7 tada poznatih planeta bile u odnosu 120 stepeni.

Serbistan

pre 5 godina

Milankovicev, preradjeni julijanski, kalendar je pravi i mi treba da se ravnamo po njemu. Bozic ce se slaviti tada, kao i sada, 25. dec ali cemo biti uskladjeni sa svetom i kalendarom po kome zivimo i radimo. Sustina i znacaj praznika ce ostati nepromenjen. Crkva to zna, ali zbog podanickog odnosa sa RPC ne zeli to da uradi. SPC sve radi samo u sopstvenin interesu. Svestenici SPC su se odavno odvojili od religije i naroda, umesto da sluze Bogu, oni sluze crkvi kao kompaniji, ekonomsko profitabilnoj organizaciji. Muka me uhvati kada vidim popove pune egoizma kako se bave svim i svacim osim duhovnim prosvetljavanjem ljudi. Prosecan covek ne razume znacaj i sustinu religije i nema ko ni da ga uvede to. Nizak nivo morala, izgubljenost, razdor u narodu, iseljavanje... sve je to posledica loseg obrazovanja i nedostatka duhovnog ispunjenja. Nazalost, nece se to skoro promeniti i zato ce se srpski narod i dalje smanjivati i gubiti najbolje iz svake generacije.

Mr. Gone

pre 5 godina

(dogeatdog, 20. januar 2019 14:58)
(Никола, 20. januar 2019 13:28)

Svi navedeni su slavili Bozic 25. decembra po Julijanskom kalendaru, ali se taj julijanski Bozic jos od prvog Bozica pomera prema prolecu, u vreme svetog Save oko 9 dana se pomakao, u nase doba 14. U buducnosti cemo da slavimo srpsku Novu Godinu zajedno sa Kinezima. Da li hocete pomicni Bozic kao simbol srpske tradicije?

opsss

pre 5 godina

Sam Bog projavljuje koji je kalendar dobar. Na veliku subotu, ALI SAMO PO JULIJANSKOM kalendaru javlja se u Jerusalimu čudesni blagodatni oganj. Nikada na vel. subotu po gregorijanskom kalendaru. A probali su Gregorijanci da ga prizovu pa ništa.

Srb

pre 5 godina

Nažalost i crkvena lica su ovde političari koji gledaju samo svoju dobit kako bi, pre svega sebi samima omogućili lagodan život a to nije ono zbog čega se postaje i uči u Pravoslavlju na takav način življenja.

Powerslave

pre 5 godina

Strogo gledano, SPC slavi Božić i Novu godinu 25.12. odnosno 01.01... ali po Julijanskom kalendaru. Po Gregorijanskom, preciznijem, to su 07.01. i 14.01... za sada. 2100. će već biti 08.01 i 15.01.

Tako da zaista ne vidim šta je problem u tome da se slavi kad i ostatak hrišćanstva slavi, crkva ionako priznaje te datume kao ispravne, ali ne koristi ispravan kalendar.

Priča o tradiciji je besmislena jer za 81. godinu će crkva morati da pomeri Božić (i NG) dan unapred i onda će i sama prekršiti "tradiciju" ili će konačno morati da prizna da kalendar nije dobar ili će iz nekog inata, ne znam, početi da krši i Julijanski kalendar. Neću to dočekati, ali skoro da bih smeo da se kladim da će biti ovo treće.

aleks

pre 5 godina

ovo pitanje je veoma ozbiljno i voleo bi da cujem i da se povede ozbillno pitanje sa ozbiljnim strucnjacima o ovoj temi.... i u SPC ima obostranih misljenja....

Pako Alkaser

pre 5 godina

Zemlja Milankovica je Hrvatska,kao i Tesle.

#(Hrvatska u finalu 2018, 20. januar 2019 09:10)


Ne blamiraj se, u to vreme Kroacija nije ni postojala kao nezavisni politički subjekt, ali su i pored toga postojali Srbi poput Milankovića i Tesle.

Pera

pre 5 godina

Odakle vise ovolika opterecenost ovim pitanjem, nije mi jasno. Pa sta sto cemo da omasimo dan za 100god?? Necemo ni da ga omasimo, mi cemo samo da ga omasimo mereci prema nekim drugim kalendarima. Zvacemo ga i dalje 7 januar i gotova prica,idemo dalje. Sta su se svi uzbudili oko preciznosti necega na 28.000 godina...
(Antis, 20. januar 2019 11:06)

Ne 7 Januar, vec 25 Decembar.

Никола

pre 5 godina

А зашто само неверници инсистирају да се мења календар који користи црква? Па зар вама није све једно? Зашто ви мени као вернику намећете кад ћу шта да славим?

Tamaranina

pre 5 godina

SPC bi trebala da razmotri ono zašta se borila pre 100 godina, a to je da se uvede kalendar koji je napravio Milutin Milaković. Taj kalendar je najtačniji od svih kalendara i uvele su ga Grčka, Rumunija, Bugarska i još nekoliko pravoslavnih zemalja - a paradoksalno - naša SPC nije.

Simo

pre 5 godina

Ko god je autor prednjega teksta načinio je ogromnu grešku u kašnjenju julijanskog kalendara za jedan dan za svakih 28.800 godina, preterano mnogo.
Tačna računica je da julijanski kalendar kasni jedan dan iza gregorijanskog kalendara za 128,18991 godina ili za: 128 godina, 69 dana, 7 sati, 36 minuta i 7 sekundi. Tačne proračune možete pronaći u članku ''Sunčani kalendar'' autora Simo Jelača.

2313

pre 5 godina

Za potrebe crkvenih praznika julijanski kalendar je bolji. Dokaz za to je da pravoslavci koji su prihvatili gregorijanski kalendar slave Vaskrs po njemu, po julijanskom kalendaru. (Svi osim finske pravoslavne crkve, koja je u potpunosti prihvatila gregorijanski kalendar, i ona jedina slavi uskrs kada i papisti.) Zašto bi spc menjala kalendar koji joj služi bez greške? Po čemu bi trebalo da se držimo logike da je nešto bolje ako ga prihvata većina? Držimo do sebe i svoje Istine.

Marin

pre 5 godina

Srpska crkva se NIKADA neće voditi po katoličkom kalendaru ni po zapadno- globalnom. Tako je na Svetoj Gori i u Rusiji. Razlozi?Pa ni taj i takav globalni kalendar nije tačan. I stalno se koriguje. Promena globalnog kalendara ne menja suštinu julijanskog a to je da julijanski kalendar kao ciklus od početka nije podneo nikakvu promenu. Osim toga priroda se i dalje "ponaša" po julijanskom kalendaru isto kao i pre dve hiljade godina. (Preobraženje prva prijatnija noć,Sretenje pauza zimskog sna sisara ostanak ili vraćanje u brlog zavisni od oblačnosti tog dana itd itd).

Bogomoljac

pre 5 godina

Za crkvene potrebe, julijanski kalendar je jedini ispravan. Sve hrišćanske veroispovesti bi trebalo da posluju po njemu, a za potrebe astronomske tačnosti uvedu Milankovićev kalendar.

Dragan

pre 5 godina

Zamislite ovog "izgubljenog" koji pise "mogli bi smo da proslavljamo" 2100, moze biti da ce ON da proslavlja. No, u stvarnosti tadasnji ce proslavljati i neka im je "Srecno".

Јабучило

pre 5 godina

Прави Православац слави Бога а не идоле, и славиће по јулијанком календару док је жив.
(не продајем веру за вечеру, крштење за пече&#, 19. januar 2019 22:39)

Идеја календара је да буде усклађен са стварним годишњим добима и да што тачније мери време. Прелазак на Миланковићев календар не би значио подилажење било коме, јер СПЦ и даље Божић слави 25. децембра, а Нова година јој почиње 1. јануара. Тако пише у календару СПЦ.
Исто то је важило и када је папа Гргур реформисао календар, али је тад разлика, претпостављам, била око 11 дана. Али тад није било упоређивања грегоријанског и јулијанског - у окупираној Србији је важио хиџретски календар.
Применом Миланковићевог календара датуми би остали исти, само би се мерење времена ускладило са стварним кретањем планете.

Данијел

pre 5 godina

Бог је вечан и за Њега је време релативно, најважније је да држиш до себе, тако да се календар неће мењати.

органски вентилатор

pre 5 godina

Бла бла бла ...неће се прећи на католички календар, колико год да за то агитујете.

Перица

pre 5 godina

А све је кренуло 1919.-те у Србији... Јер смо за због Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца почели да користимо Грегоријански календар.

Nidje mozga na vidiku

pre 5 godina

A da se uskladimo sa ostatkom sveta?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jj, 20. januar 2019 10:00)

Misliš da slavimo božić po Kineskom kalendaru?

какав безобразлук

pre 5 godina

Пази што су се атеисти, јеретици и слични, узрујали око НАШЕ прославе и НАШИХ празника?! Свога посла!

Pobesneo Maks

pre 5 godina

(Једна лепа молба, 20. januar 2019 11:06)

Dokle god se SPC ponasa kao drzavna crkva i utice na desavanja oko nas,imam pravo da pricam sta god hocu oko nje.

Vi se ne mozete dogovoriti oko bilo cega,jer ste izabrali najgluplje i najpokvarenije medju vama ,kao vase predstavnike u crkvi,a oni nisu za to da se bilo sta menja,jer im se na taj nacin uzdrmavaju pozicije.

Ja nemam nista protiv crkve,ali ne vidim cemu ta povlascenost i koji je razlog sto ne placaju PDV na prihode od imovine koja im je vracena?
Takodje,nije mi jasno zasto ne uvedu fiskalne kase i tarife za obrede koje vrse, kako bi drzavi mogli da plate poreze?
Licemerno je sto mnogi medju vama optuzuju jednog Djokovica kako ne placa porez (sto je debilizam) u Srbiji, ali podrzavate instituciju, koja to takodje ne cini!
Fuj!!!

нормалнобззз

pre 5 godina

Ватикан је настао одвајањем од Хришћансва јер је пар алавих чикица хтелу сву моћ за себе.Побили су Маје,Инке итд.убијали православне хришћане у гасним коморама и логорима БАШ због тих разлика и сада зато што су православни хришћани видели на ТВ како католици славе своје празнике онда би и они такви да буду...НИЈЕ случајност што нам католичке земље покушавају да одузму културно и верско наслеђе на КиМ,што су нас етнички очистили са свих могућих простора..Верски ратови НИКАД нису престали..А пошто ће муслимани да буду већинска вера за 20-30 година у европи ови који би да буду као други из најбоље намере саветујем да пређу у Ислам.Пошто воле да буду већина.Да Србија није окупирана земља 13/14 јануар не би био радни дан.Комунизам је овде поред уништења вере уништио и здрав разум и ОДГОВОРНОСТ према сопственом постојању,хехе ови што би да мењају су ми исти као ови прелетачи у политичким странкама..Ко има да да више..

Oki

pre 5 godina

Ljudi će i dalje slaviti kad oni to budu želeli. Praznici su ionako izgubili svoj originalni kolektivni duh koji je zamenjen veštačkim tako što se ljudi "okupljaju" po tržnim centrima na prazničnim popustima, gledanju gradske jelke, kič (bar u našem slučaju) novogodišnjim osvetljenjem i sličnom. Jedina dobra stvar, grupno lomljenje česnice je postala opšta pomama i tuča za zlatnikom, osim u nekim manjim varijantama. Praznici su postali isključivo porodična proslava tako da je meni barem potpuno nebitno kad će masa da slavi Božić itd.

VASKEZ

pre 5 godina

Ne zbunjujte narod. SPC ne treba da računa vrijeme po gregorijanskom kalendaru, jer na njega neće nikada preci zbog Pape i unijacenja, nego po Milankovicevom, koji je precizniji od gregorijanskog. Milankovicev predvidja ukidanje jednog dana 2100. godine, a ne gregorijanski, tako da će se 2100., i po gregorijanskom kasniti 1 dan, a po julijanskom 14 dana.

Laki

pre 5 godina

Ja ću Svetog Nikolu i tada da slavim 19. jer tamo gde ću tada biti ovo sve je obična glupost. A sada i ovde je još jedno bezvezno spinovanje, eto kako je naša Pravoslavna crkva staromodna, zatucana, a vidi zapad i deo pravoslavnoj crkvi.

ale

pre 5 godina

sreća neću biti živ tad. Za brata Srbina 7 januar je bog otac. ja umirem 2070,što znači 83 god. lepe godine za umiranje složićete se...

Nevernik, slobodoumni

pre 5 godina

А зашто само неверници инсистирају да се мења календар који користи црква? Па зар вама није све једно? Зашто ви мени као вернику намећете кад ћу шта да славим?
(Никола, 20. januar 2019 01:57)

U principu si u pravu, ali ova drzava funkcionise po unapredjenom kalendaru i , slozices se, malo je sizofreno da verske praznike slavi po nekom drugom. Ili neka SPC prilagodi svoje kalendare svetovnim, ili da ti praznici ne budu drzavni, kao sto nisu jevrejski, muslimanski, katolicki... Uostalom ni Milankovic ti nije promenio datum bozica, jer je i dalje 25.12.

A tvoja pitanja mozes promeniti i u: Zasto ovi doktori insistiraju da ja imam samo sebe u glavi? Zar im nije svejedno koliko osoba zivi u mom telu? Zasto meni sizofrenicaru namecu koja osoba oni hoce da ja budem?

lune

pre 5 godina

Grci su uzeli julijanski kalendar zato što su od vatikana tražili da im vrati telo jednog svetca, onda ovi manipulatori rekli "može ali da pređete na julijanski". Grci prešli, ovi im nikad nisu dali telo.

Realista

pre 5 godina

@Realista...
a zašto Crkva nije nastavila tradiciju da ubija ljude koji kažu da se zemlja okreće ili zašto prihvata druge naučne činjenice? Duhovnost i nauka su dva krila goluba koji predstavlja čovečanstvo. Ljudi bez religije ne mogu, ali ona mora pratiti realnost brze promene društva uslovljene razvojem nauke. Bilo koje od ova dva krila da stane, golub pada.

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (VUK, 20. januar 2019 09:36)


Realno, to i nije pitanje za pravoslavnu crkvu koja u svojoj tradiciji nema krstaške ratove, a ni inkviziciju koja je tvrdila da je zemlja ravna ploča.

bochini

pre 5 godina

SPC je prihvatila Milankovićev kalendar i odložila njegovu primjenu
zbog previranja u Ruskoj crkvi, dok se tamo ne sredi situacija. Pa tako prođe 100 godina...

Momčilo

pre 5 godina

6119-e, Božić bi slavili 7.februara, negdje oko 14019 Božić i Uskrs bi bili istog dana, a pravoslavni Božić bi se poklopio sa katoličkim i padao 25. decembra ljeta Gospodnjeg 48919.

Ljudska prava :)))

pre 5 godina

S obzirom na cinjenicu da su verska prava zagarantovana ustavom, nema te ustve, gnjide i komuniste (medju njima nadjite ateistu gde hocete) koji mogu da mi zabrane sta cu i kad cu da slavim. Jedan od takvih je napisao da muslimanski i katolicki praznici nisu i verski. Ooooo Bogo moj, koliko malicioznosti i gluposti u takvoj konstataciji! Dakle, drzavni nisu u drzavi koja je ustanovila verske praznike vecinskog svog naroda kao drzavne, ali postujucu ljudska prava, drzava je tim verskim grupama omogucila neradne dane, jer je to civilizovano i ljudski. Mislite o tome. Mislite makar malo.

pozdrav sa plejada

pre 5 godina

gresite zemljani,u celom univerzumu godina ima 364 dana,mesec na prelazu u novo godisnje doba 31 ostali 30 dana,nova godina je 1.aprila,sto je sasvim logicno jer tad se zivot ponovo budi,a to bozic,sv. nikola,bla,bla,to nema nema nigde,to ste vi sami izmislili kao i jos mnogo toga,,

Huntelaar

pre 5 godina

Kazete proslavljacemo, koji to mi? Pa 90% nas i vise necemo da budemo zivi tada, a uglavnom ovi koji ce da budu, jos ne znaju ni da citaju :D

dvocevka

pre 5 godina

držimo se julijanskog kalendara kao da je julie Cezar, koji ga je uspostavio, bio hrišćanin i pravoslavac...odustanimo od ovog kalendara, da svi hrišćani imaju jedan kalendar i da svi slavimo isti Božić, dosta je podele u hrišćanstvu(Miki, 20. januar 2019 02:01)

A papa Grgur je bio pravoslavac? Pa znam da bi Vi hteli da nam svima papa bude verski poglavar, ali teško da će se istorija duga 8 vekova uništiti. I ne koristi samo SPC julijanski kalendar, već i neke najstarije crkve, poput jerusalimske, koptske i gruzijske, koje su starije od grčke i vaseljenske crkve. Jermenska crkva Božić slavi 8-og januara.

nema problema

pre 5 godina

Za ove kao što je @jj, kojima je argument istine i modus ispravnog življenja "da se ponašamo kao većina"... Šta ako je ta većina na stranputici, ako slavi novac umesto Boga, ako joj je vlast, mast i slast načelo kome se klanjaju kao božanstvu? Šta ako se služi neoinkvizicijama, porobljavanjima, pedofilijama, licemerjem i farisejstvom? Ako to čini kao većina, pa hajdemo i mi tako? Ima li većeg duhovnog DNA od ovog?
(Bogomoljac, 20. januar 2019 11:56)
Ok onda zivite drugacije i "jedite korenje" ali bez kukanja. Koliko vas ostane u takvom rezervatu koji ce naravno biti sve manji

demagog

pre 5 godina

A da se uskladimo sa ostatkom sveta?
(jj, 20. januar 2019 10:00)Možda da pređemo na kineski kalendar, pa da novu godinu slavimo u februaru? Kineski kalendar koristi gotovo isti broj ljudi kao i gregorijanski.

mrgud

pre 5 godina

SPC takodje treba da prihvati Milankovićev kalendar ali bi to u ovom trenutku verovatno vodilo do velikih podela u crkvi i narodu i iz tog razloga nažalost ne može da se sprovede.

Goran

pre 5 godina

Pa šta s tim ? Proslavljaćemo onako kao što nam tradicija nalaže i kako su naši preci proslavljali od preuzimanja hrišćanstva , a ne onako kako nam drugi nameću...uostalom zašto ne napišete koju o tome ,koliko je zapravo i grigorijanski (papski) kalendar takođe nesavršen!

Antis

pre 5 godina

Odakle vise ovolika opterecenost ovim pitanjem, nije mi jasno. Pa sta sto cemo da omasimo dan za 100god?? Necemo ni da ga omasimo, mi cemo samo da ga omasimo mereci prema nekim drugim kalendarima. Zvacemo ga i dalje 7 januar i gotova prica,idemo dalje. Sta su se svi uzbudili oko preciznosti necega na 28.000 godina...

baki

pre 5 godina

eh da mi je da dozivim kad se za jedno 7-8 hiljada godina poklope bozic i uskrs na isti dan po julijanskom kalendaru
Hristos se rodi-Vaistinu vaskrse :)

Никола

pre 5 godina

А што ви сви који хоћете да се промени Православље једноставно не промените веру и славите кад шта и са ким год хоћете а нас вернике оставите на миру.
Бог је људима дао слободну вољу, радите шта хоћете али немоје мени да је ускраћујете.

Pera

pre 5 godina

ovde je mnogo neistina u tekstu. Između ostalog pominje se da je Ruska pravoslavna crkva odbacila Milankovićev kalendar, što nikako nije tačno. Ova događanja oko prihcatanja su bila 1923. i 1924. u vreme kada su sveštenstvo i vernici Ruske crkve žestoko proganjani i masovno ubijani od strane komunističke vlasti Sovjeta. SPC je prihvatila (jer je od nje i krenuo predlog) ali je primena odložena, zbog iznenadne smrti Patrijarha Srpskog.

Никола

pre 5 godina

@(Mr. Gone, 20. januar 2019 12:06)

Сви су они славили Божић 25. јануара по јулијанском календару. Дакле традиција је празновање по јулијанском календару. Није много тешко да се разуме ко хоће.

А у време Светог Саве и цара Душана, СВИ хришћани су славили Божић и остале празнике истог дана јер:
Свети Сава 1175-1236ч
Цар Душан 1308-1355
а
грегоријански календар уведен 1582.

Ко што рекох, ништа није тешко кад се хоће.

Dkg

pre 5 godina

Svi slave Bozic 25.12. samo sto po kalendaru SPC 25.12. pada 07.01. Mi smo kao Srbija ali ne i crkva 1918 godine prebacili 13 dana unapred kako bi se izjednacili sa svetom. Po julijanskom kalendaru kad se podeli godina gubi se nekoliko minuta i na dvesta godina tu dolazimo da izgubimo jedan dan. Kada je rec o milanovicevom kalendaru on je najptecizniji. I njega su pruhvatile Grcka i Rumunska crkva. Jedno pitanje kad bi sutra vratili 13 dana unazad i ceo svet presao na 08.01 kad bi slavili bozoc pravoslavci. Pa 25.12.

Ja

pre 5 godina

Boze Boze, kako se ateisti brinu za post vernika i kako ce se on sprovoditi! Alo, ne zna se tacno ni datum kad se Isus rodio, datum bilo koji je proizvoljan, prema tome ne lupajte!

V. B

pre 5 godina

Neće! Vernici SPC će slaviti Božić 25-og decembra, kao što su to radili poslednjih vekova. Pre manje od jednog veka su političari doneli odluku da država pređe na Gregorijanski kalendar,a to ne može promeniti tradiciju koja je stara više od 1000 godina.

истина се искривити не може

pre 5 godina

Нова ера се рачуна од Исусовог рођења, некоме је сметало очигледно да славимо Бога у прави дан , па су направили општи хаос са календаром и начином рачунања, чак су нашли и нашег несрећног Миланковића да нам буде мамац и да вођени тиме лакше пређемо на грегоријански који се само зове миланковићев, покатоличићете нас мало сутра!!!

hmm

pre 5 godina

..због чега би мењали део традиције. Традиција је по правилу нешто старо и карактеристично. Зар само код нас мора традиција да буде "модернизована"?..
U nekim krajevima tradicije je bila i da se prinose ljudske žrtve. Kako civilizacija napreduje tako se nazadne tradicije odbacuju. Nekad smo se klanjali Perunu i maltene za svaku prirodnu pojavu koju nismo znali protumačiti imali zasebnog boga. Uskoro ćemo odbaciti i samu religiju, a nakon toga će umjetna inteligencija odbaciti nas kao nazadne :D

Drax

pre 5 godina

Do 2100 godine 80% stanovnistva ce biti ateisti sve je manje strpljenja za te bajke iz bronzanog doba.Ne odnose se na stvarni svet oko nas sve vise i vise.

Los Angeles

pre 5 godina

Tradicija je najgori kocnicar razvoja nacije. Treba biti zatucan da bi slepo pratio tradiciju. Valjda vam to daje osecaj pripadnosti, koliko god da je zatucano. Kad pogledas najtradicionalniji narodi su i najzatucaniji jer se ne menjaju, od talibana, tvrdih islamista, do africkih plemena i jevrejskih fanatika. Kad bi jedno 10 god ta tri dana godisnje ulozili na ucenje npr engleskog umesto u te pomodarske slave, do sad bi vec engleski progovorili. A ne ovako kad god treba da predstavim kolege iz Srbije moram da crvenim od bruke kako im je katastrofalan engleski, i to posle 12 god ucenja u skoli.

yugosvaba

pre 5 godina

Sta je tradicija? Koliko je stara? Sveti Sava je slavio Bozic 2. januara, car Dusan 4., Karadjordje 6...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mr. Gone, 20. januar 2019 12:06)

da se nisi malo preracunao? Do 1573 je bio samo jedan Kalendar(Julijanski), dakle prva dvojica su slavili Bozic 25.12 po tada jedinom i vazecem Kalendaru

dogeatdog

pre 5 godina

Друго, због чега би мењали део традиције. Традиција је по правилу нешто старо и карактеристично. Зар само код нас мора традиција да буде "модернизована"?  
(Никола, 20. januar 2019 09:33) 
Sta je tradicija? Koliko je stara? Sveti Sava je slavio Bozic 2. januara, car Dusan 4., Karadjordje 6...(Mr. Gone, 20. januar 2019 12:06)Svi pomenuti su Božić slavili 7 januara. Srbija je 1919-e, nakon stvaranja SHS, prešla na gregorijanski kalendar.

Ноле

pre 5 godina

Имаћу 129 година и савршено ће ме болети уво ког дана ћу славим Божић. Светог Николу ионако не славим. Моја слава је Митровдан.

DisordeR

pre 5 godina

Iskreno se nadam da ce vera/religija do tada biti iskorenjene. Mada vise bih voleo da se to desi ljudima jer su oni najvece zlo na ovoj planeti.

dragan

pre 5 godina

Dokle vise sa ovim kvazi reformatorima? Cuj SPC nije daleko odmakla ali eto hvala Bogu milome te imamo ovog pametnjakovica da nam ukaze na probleme i spasi nas od nas samih. Ne svidja vam se SPC? Pa eno toliko drugih religija,crkava i sekti,ateista,svega

Realista

pre 5 godina

Koliko mogu da vidim po ovom tekstu ni Vatikan nije prihvatio Milankovićev kalendar samo ne znam zašto to niste naveli u tekstu ako ste već pobrojali sve druge. Uglavnom u crkvena pravila se ne treba mešati, ako oni žele da nastave da baštine najstariji kalendar u skladu sa svojom tradicijim onda niko tu ne treba da se meša, za crkvu je ipak mnogo važnija tradicija nego preciznost.

hajd park

pre 5 godina

Dajte molim vas da razum prevlada i da Bozic slavimo ko sav normalan svet.
(Che, 20. januar 2019 07:45)

Normalan svet slavi verske praznike onako kako odredi crkva kojoj pripada. Npr taj tvoj "normalan svet" slavi Uskrs svake godine drugi datum pa niko ne pravi problem od toga. Niko ti ne brani da se uclanis u rimokatolicku ili neku protestantsku crkvu pa ces onda i ti moci da slavis Bozic istovremeno kao u holivudskim filmovima.

Antusa

pre 5 godina

3 najsvetija mesta na svetu Rusija, Atos i Jerusalim (pravoslavci) slave 7 januara Bozic i u tom periodu se i jedino pojavljuje Blagodantni oganj. Te price o datumima po 1000 put nas ne zanimaju trla baba lan da joj prodje dan

не продајем веру за вечеру, крштење за пече&#

pre 5 godina

Прави Православац слави Бога а не идоле, и славиће по јулијанком календару док је жив.

chicha

pre 5 godina

Kome je namenjen ovaj tekst? 2100-tu ce docekati veoma mali broj vasih citalaca... osim ako medicina ne napravi cudo pa da prosecan ljudski vek bude 100 i vise godina.

Једна лепа молба

pre 5 godina

Молим све невернике, атеисте, агностике, католике, протестанте, прозилетанте, дилетанте, комунисте, јеретике, сатанисте и све оне који НЕ припадају СПЦ - да не коментаришу теме које се њих не тичу. Људи, како ми Срби православци славимо наше верске празнике НИЈЕ ВАША СТВАР и не тиче вас се. Ми у СПЦ ћемо сами одлучити шта желимо и како желимо. Ваши непристојни и често неуљудни коментари нама не значе ништа. Схватите то. Ако сте толико луди и залудни идите па мењајте Јапанце да уместо левом страном возе десном, или терајте Немце да пређу на кинеско, заправо мандаринско писмо јер само милијарду људи користи то исто писмо. Убеђујте Американце да не бацају бомбе на туђу децу или се расправљајте са муслиманима да ипак могу да једу свињетину. Или Индусима причајте да је у реду јесте говедину. Идите исправљајте друге, нас се оставите, нисте ни пожљени ни добродошли са таквим понашањем.

Иначе, у Србији се користе четири верска календара: православни, католички, исламски и јеврејски. Пошто ова три не терате да мењају своје рачунање времена, молим вас лепо да одбијете од нас и лечите ваше фрустрације негде другде. Унапред хвала!

Hrvatska u finalu 2018

pre 5 godina

Srbija, zemlja velikog naucnika Milutina Milankovica se ne vodi zdravim razumom. Kao da su Grci manji pravoslavci od nas sto Bozic slave 25.12.
(nisam kriv, 19. januar 2019 22:20) # Link komentara

Zemlja Milankovica je Hrvatska,kao i Tesle.

spiner

pre 5 godina

Ko nam je kriv kad SPC nece da predje na Gregorijanski ili Milankovicev kalendat.Jesmo zaostali i zadrti.Grcka Pravoslavna crkva je presla na novi kalendar i resila problem.(Vojvodjan, 20. januar 2019 08:05)

Zato je došlo do podela u grčkoj crkvi i na kraju je jedan broj građana nastavio da slavi po julijanskom kalendaru.

skolovan

pre 5 godina

Citah o tome kad su kralj Aleksandar i Milankovic otisli kod naseg patrijarha a ovaj ih iskulirao, toboze necemo mi da slavimo kako slave katolici. Tek se bila napravila SKraljevina SHS a nasi crkveni poglavari bili u tripu da se podilazi katolicima. Realno Hriscanstvo (komletno) odnosno njegovo svestenstvo unazadilo je covecanstvo nekih 1000 godina. Da se ovde ne uvrede religiozni, ni pricam o religiji kao problemu vec o ljudima koji vode istu.

Bogomoljac

pre 5 godina

Za ove kao što je @jj, kojima je argument istine i modus ispravnog življenja "da se ponašamo kao većina"... Šta ako je ta većina na stranputici, ako slavi novac umesto Boga, ako joj je vlast, mast i slast načelo kome se klanjaju kao božanstvu? Šta ako se služi neoinkvizicijama, porobljavanjima, pedofilijama, licemerjem i farisejstvom? Ako to čini kao većina, pa hajdemo i mi tako? Ima li većeg duhovnog DNA od ovog?

Никола

pre 5 godina

Са којим правом модернизацију цркве потенцирају углавном неверници? Шта вас се тиче, ја ако хоћу да славим Божић 8 јануара ви баш ништа не можете да урадите да то промените. Веровали ви или не али хвала Богу тако је :)

2313

pre 5 godina

Za potrebe crkvenih praznika julijanski kalendar je bolji. Dokaz za to je da pravoslavci koji su prihvatili gregorijanski kalendar slave Vaskrs po njemu, po julijanskom kalendaru. (Svi osim finske pravoslavne crkve, koja je u potpunosti prihvatila gregorijanski kalendar, i ona jedina slavi uskrs kada i papisti.) Zašto bi spc menjala kalendar koji joj služi bez greške? Po čemu bi trebalo da se držimo logike da je nešto bolje ako ga prihvata većina? Držimo do sebe i svoje Istine.

Marin

pre 5 godina

Srpska crkva se NIKADA neće voditi po katoličkom kalendaru ni po zapadno- globalnom. Tako je na Svetoj Gori i u Rusiji. Razlozi?Pa ni taj i takav globalni kalendar nije tačan. I stalno se koriguje. Promena globalnog kalendara ne menja suštinu julijanskog a to je da julijanski kalendar kao ciklus od početka nije podneo nikakvu promenu. Osim toga priroda se i dalje "ponaša" po julijanskom kalendaru isto kao i pre dve hiljade godina. (Preobraženje prva prijatnija noć,Sretenje pauza zimskog sna sisara ostanak ili vraćanje u brlog zavisni od oblačnosti tog dana itd itd).

Objektivno

pre 5 godina

Uglavnom u crkvena pravila se ne treba mešati, ako oni žele da nastave da baštine najstariji kalendar u skladu sa svojom tradicijim onda niko tu ne treba da se meša.
(Realista)

Na zalost, neverujuci su uvek najglasniji da se crkveni kalendar promeni, uprkos tome sto se trude da ubede i sebe i druge da ih se crkva ne tice.

nisam kriv

pre 5 godina

Srbija, zemlja velikog naucnika Milutina Milankovica se ne vodi zdravim razumom. Kao da su Grci manji pravoslavci od nas sto Bozic slave 25.12.

room 1408

pre 5 godina

Tada na ovim prostorima neće biti ove države kakvu znamo. Bice druga nacija na ovim prostorima koja nema dodirnih tacaka sa Božićem i slavama..Tako da je svejedno...

lune

pre 5 godina

Grci su uzeli julijanski kalendar zato što su od vatikana tražili da im vrati telo jednog svetca, onda ovi manipulatori rekli "može ali da pređete na julijanski". Grci prešli, ovi im nikad nisu dali telo.

Bogomoljac

pre 5 godina

Za crkvene potrebe, julijanski kalendar je jedini ispravan. Sve hrišćanske veroispovesti bi trebalo da posluju po njemu, a za potrebe astronomske tačnosti uvedu Milankovićev kalendar.

AVANGARD BOGA NE MOLI

pre 5 godina

Kinezi kažu: "neka cveta 1000 cvetova" i eno ih oni tako traju preko 5 hiljada godina, a od 50-ak su različitih plemena i svake godine ih je sve više i više pa čine 20-25% svetske populacije, jer se ne ubijaju i poštuju različitosti, a ovde bi vidim neki da nameću gregorijanski kalendar pravoslavcima koji ne dele to mišljenje, gospodo gledajte svoja posla ne pokrećite više te vatikanske krstaške ratove, živite u ozbiljnim vremenima, treći svetski rat bi vas sve resetovao na nulu zbog nebitnog 25. decembra,
mislite malo o tome i pre svega o svojoj deci.

Antis

pre 5 godina

Odakle vise ovolika opterecenost ovim pitanjem, nije mi jasno. Pa sta sto cemo da omasimo dan za 100god?? Necemo ni da ga omasimo, mi cemo samo da ga omasimo mereci prema nekim drugim kalendarima. Zvacemo ga i dalje 7 januar i gotova prica,idemo dalje. Sta su se svi uzbudili oko preciznosti necega na 28.000 godina...

Данијел

pre 5 godina

Бог је вечан и за Њега је време релативно, најважније је да држиш до себе, тако да се календар неће мењати.

органски вентилатор

pre 5 godina

Бла бла бла ...неће се прећи на католички календар, колико год да за то агитујете.

dvocevka

pre 5 godina

držimo se julijanskog kalendara kao da je julie Cezar, koji ga je uspostavio, bio hrišćanin i pravoslavac...odustanimo od ovog kalendara, da svi hrišćani imaju jedan kalendar i da svi slavimo isti Božić, dosta je podele u hrišćanstvu(Miki, 20. januar 2019 02:01)

A papa Grgur je bio pravoslavac? Pa znam da bi Vi hteli da nam svima papa bude verski poglavar, ali teško da će se istorija duga 8 vekova uništiti. I ne koristi samo SPC julijanski kalendar, već i neke najstarije crkve, poput jerusalimske, koptske i gruzijske, koje su starije od grčke i vaseljenske crkve. Jermenska crkva Božić slavi 8-og januara.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Uglavnom u crkvena pravila se ne treba mešati, ako oni žele da nastave da baštine najstariji kalendar u skladu sa svojom tradicijim onda niko tu ne treba da se meša.
(Realista)

Zasto?

Ovako gledajuci,imamo potpuno sizofrenu situaciju da se ,navodni, Hrist rodio,umro i vaskrsao u vise razlicitih termina, sto je samo po sebi suludo.
DA stvar bude gora,Hricanske crkve se ne razlikuju po veri,vec po politici i uticaju,tako da svi veruju u iste gluposti,dok ih maticne crkve zavlace razlicitim tumacenjima kalendara.

Tradicije se menjaju ,ako su glupe i besmislene.
Ono sto zovemo "Srpska NG",nije nista drugo vec kalendarski kraj godine,po Julijanskom kalendaru i nema nikakve veze sa nama.

Ja sam za to da se prihvati moderan kalendar i da se ti glupavi praznici usklade sa svetom.
Cela Evropa slavi Bozic 25. tako da nema razloga zasto i mi to ne bi smo cinili.
meni je potpuno svejedno,jer nisam vernik,niti proslavaljam verske praznike,ali kako imam firmu koja poslije sa Eu ,savrseno bi mi odgovaralo ovo uskladjivanje,jer imam previse praznog hoda u januaru,zbog ovih verskih budalastina.

Никола

pre 5 godina

Као прво, Божић је увек 25. децембра а Нова година 1. јануара. Питање је само по ком календару.
Друго, због чега би мењали део традиције. Традиција је по правилу нешто старо и карактеристично. Зар само код нас мора традиција да буде "модернизована"?
Треће, ми већ живимо по новом календару. Зашто је ово уопште битно световним људима?

Перица

pre 5 godina

А све је кренуло 1919.-те у Србији... Јер смо за због Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца почели да користимо Грегоријански календар.

Snake

pre 5 godina

SPC je jedna zaostala institucija koja odbija vecinu normalnih ljudi svojom nazadnoscu i tvrdoglavoscu. Ne treba da se brinu oko kalendara jer za 20-30 godina bi e manjinska religija u Srbiji,ako ovako nastave.

Никола

pre 5 godina

А зашто само неверници инсистирају да се мења календар који користи црква? Па зар вама није све једно? Зашто ви мени као вернику намећете кад ћу шта да славим?

Aleksandar

pre 5 godina

Videh par ljudi pominje nekakav novo julijanski kalendar - nije to novo julijanski jer nema nikakve veze sa julijanskim. To je Milankovićev kalendar a Milanković nije bio Julije Cezar pa da se njegov predlog kalendara naziva 'julijanskim'.

Posebna je ironija to što je SPC tražila od Milankovića precizniji kalendar a onda se popišmanila i odbila ga jer RPC nije htela da ga prihvati. SPC je, nažalost, postala Srpska poltronska crkva, vazda vazal Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

pozdrav sa plejada

pre 5 godina

gresite zemljani,u celom univerzumu godina ima 364 dana,mesec na prelazu u novo godisnje doba 31 ostali 30 dana,nova godina je 1.aprila,sto je sasvim logicno jer tad se zivot ponovo budi,a to bozic,sv. nikola,bla,bla,to nema nema nigde,to ste vi sami izmislili kao i jos mnogo toga,,

ale

pre 5 godina

sreća neću biti živ tad. Za brata Srbina 7 januar je bog otac. ja umirem 2070,što znači 83 god. lepe godine za umiranje složićete se...

Laki

pre 5 godina

Ja ću Svetog Nikolu i tada da slavim 19. jer tamo gde ću tada biti ovo sve je obična glupost. A sada i ovde je još jedno bezvezno spinovanje, eto kako je naša Pravoslavna crkva staromodna, zatucana, a vidi zapad i deo pravoslavnoj crkvi.

Goran

pre 5 godina

Pa šta s tim ? Proslavljaćemo onako kao što nam tradicija nalaže i kako su naši preci proslavljali od preuzimanja hrišćanstva , a ne onako kako nam drugi nameću...uostalom zašto ne napišete koju o tome ,koliko je zapravo i grigorijanski (papski) kalendar takođe nesavršen!

Ja

pre 5 godina

Boze Boze, kako se ateisti brinu za post vernika i kako ce se on sprovoditi! Alo, ne zna se tacno ni datum kad se Isus rodio, datum bilo koji je proizvoljan, prema tome ne lupajte!

acomurija

pre 5 godina

E vidis, ja ne slavim ni Bozic ni Vaskrs, koji se seta po kalendaru kod staro i novokalendaraca.
Niti se uzdam u mrtve oca i majku, koji su mi udahnuli zivot, a pogotovo ne u mrtvaca koga su sa 33 godine vukli sokacima i raspinjali - a nije znao ni da postoje Srbi, Rusi, Francuzi, Nemci... Ujdurma, snajka, ujdurma. Ali - bez mene!
Tuga je koliko smo zakoracili u Srednji vek, tuzno je sto vlast pravi od republike DZAMAHIRIJU!

yugosvaba

pre 5 godina

ma mene cudi sto CPC i MPC jos nisu presli na Gregorijanski Kalendar... eto im idealne prilike da se totalno odvoje od SPC... a da vidimo sta ce napraviti i nova ukrajinska crkva..

Nidje mozga na vidiku

pre 5 godina

A da se uskladimo sa ostatkom sveta?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jj, 20. januar 2019 10:00)

Misliš da slavimo božić po Kineskom kalendaru?

na tarabi svasta pise

pre 5 godina

Tada nece biti vise ovog naroda, bar na ovim prostorima, a oni koji se iseljavaju verovatno su dovoljno pametni i da batale gluposti spc.

Aj da glasamo

pre 5 godina

Koliko ima Srba u inostranstvu? Ti ljudi uglavnom rade za pravoslavne praznike zbog kalendara koji naucno nije tacan. Ako želimo kao nacija da napredujemo moramo da se menjamo. Crkva treba da služi narodu. Ispade da narod služi crkvi...Onda bi ti ljudi provodili odmore u Srbiji itd. Setite se samo koliko su Srbi iz inostranstva pomagali i dalje pomažu Srbima u Srbiji.

M.Milanković.

pre 5 godina

Do god se u Srbiji,ne izjednači Crkveni kalendar,Vukova Glagoljica ne izjednači po pravu sa Ćirilicom,U Srbiji NAPREDKA NEMA.
Crkva je GLAVNI KOČNIČAR DRUŠTVA.
To ste mogli videti juče sa snimaka Plivanja za KRST ČASNI i HAOSA sa Cisternom na kojoj Stoji POP i maše grančicama.SRBIJA,tek treba da udje u Srednji vek(u vreme SFRJ,bila u 20 veku).

Susjed

pre 5 godina

Da skratimo i da vam pojednostavim ovu raspravu: ne postoje dva Božića i dvije Nove godine. Vaša SPC ne želi napustiti NETOČAN kalendar. To je sve.

Hm

pre 5 godina

Koji pravoslavci? Svi su presli na novi, tacni, kalendar sem nas, Rusa i jerusalimske patrijarsije.
Kakvi smo zaostali tako i zivimo.
Sad smo mi u Evropi sto je bila Albanija. A oni furaju...

Hrabri krojac

pre 5 godina

Kome je namenjen ovaj tekst? 2100-tu ce docekati veoma mali broj vasih citalaca... osim ako medicina ne napravi cudo pa da prosecan ljudski vek bude 100 i vise godina.
(chicha, 19. januar 2019 22:14)

Nije poenta ko ce to da doceka vec je ovo objasnjenje da nasa crkva koristi pogresan kalendar odnosno da Hristovo rodjenje i vaskrsnuce slavimo na pogresan dan i to samo iz inata, ne znam kome.

AnalfaBOTa

pre 5 godina

"kako SPC nije daleko odmakla u ovim razmišljanjima" - Нису они одмакли у било каквим нормалним размишљањима.

BSN

pre 5 godina

Julijanski kalendar zbog svoje nepreciznosti "klizi" prema proleću, otprilike 1 dan na svakih 100 godina. Ne može se slaviti Božić ZAUVEK 07.01. i isticati kako je to srpska tradicija. Sveti Sava ga je slavio 02.01. i isto je bio ubedjen da je to 25.12.
Ako se slavi po starom kalendaru, onda treba prihvatiti da Božić klizi i da će se slaviti 08.01., pa onda 09.01. itd... A ako se slavi FIKSNO 07.01. onda treba priznati da je to prema Gregorijanskom kalendaru, ali iz inata pomereno 14 dana kasnije. Rešenje: treba prihvatiti Milankovićev kalendar koji je i sama SPC predložila pa povukla na zahtev ruske PC. Kao da bi prihvatanje preciznijeg kalendara značilo popuštanje katolicima i unijaćenje itd...
Treba reći da kalendare predlažu kvalifikovani ljudi - astronomi i da kalendar nije stvar politike ni vere nego pravilnog merenja vremena. Julijanski kalendar je izum astronoma Sosigena, a gregorijanski astronoma Luidji Lilija. Glupo je zvati ga "katoličkim". Gregorijanski i Milankovićev kalendar će se poklapati u dan sve do 2800. godine!
Zamislite da Srbi koriste nepreciznu tablicu množenja samo iz inata prema ostatku sveta koji koristi preciznu, na šta bi to ličilo? Ili štap dužine 99 cm umesto jednog metra? U dalekoj budućnosti ćemo onda slaviti zeleni a ne beli Božić: 

- Tata, a zašto nosimo ovo lišće u kriostat? - upitaće mali StefanXY04 stavljajući Badnjak u gepek letećeg tanjira. 
- Zato, sine moj, - reče RadosavQŽ12, popravljajući šajkaču na skafanderu, - da bi ostao svež do proleća, kada mi Srbi, jedini u Vaseljeni, slavimo Božić. I neka galaktički Papa pukne od muke!

bgd

pre 5 godina

Istina je da je naša crkva skrenula od pravoslavlja sledeći rusku crkvu. Kalendar je najbolji primer, samo mi i rusi (sa gruzijcima) slavimo Božić 7og... Mi smo veru dobili od Grka a ne od Rusa.

VUK

pre 5 godina

@Realista...
a zašto Crkva nije nastavila tradiciju da ubija ljude koji kažu da se zemlja okreće ili zašto prihvata druge naučne činjenice? Duhovnost i nauka su dva krila goluba koji predstavlja čovečanstvo. Ljudi bez religije ne mogu, ali ona mora pratiti realnost brze promene društva uslovljene razvojem nauke. Bilo koje od ova dva krila da stane, golub pada.

Pera

pre 5 godina

ovde je mnogo neistina u tekstu. Između ostalog pominje se da je Ruska pravoslavna crkva odbacila Milankovićev kalendar, što nikako nije tačno. Ova događanja oko prihcatanja su bila 1923. i 1924. u vreme kada su sveštenstvo i vernici Ruske crkve žestoko proganjani i masovno ubijani od strane komunističke vlasti Sovjeta. SPC je prihvatila (jer je od nje i krenuo predlog) ali je primena odložena, zbog iznenadne smrti Patrijarha Srpskog.

nebojsa

pre 5 godina

Svega se pridr¿avamo po gregorijanskom kalendaru i ne razumem šta je tu još potrebno našoj crkvi da ga i ona prihvati? Mada bi onda bilo malo te¿e naći razliku prema hrvatima. “Morali” bi da slavimo zajedno Božić. Možda ih to plaši? Voleo bih da čujem bar jednom neko zvanično objasnjenje naše crkve. Molim Vas, oci naši prosvijeti te nas.

Aleksandar

pre 5 godina

Srbija o budućnosti, pogotovo 'tako dalekoj', uopšte ne mora da brine. Do tad neće biti ni Srbije, ni SPC, ni ljudi koji insistiraju na korišćenju netačnog kalendara tako da ne berite brigu...

Mr. Gone

pre 5 godina

Друго, због чега би мењали део традиције. Традиција је по правилу нешто старо и карактеристично. Зар само код нас мора традиција да буде "модернизована"? 
(Никола, 20. januar 2019 09:33)

Sta je tradicija? Koliko je stara? Sveti Sava je slavio Bozic 2. januara, car Dusan 4., Karadjordje 6...

opsss

pre 5 godina

Sam Bog projavljuje koji je kalendar dobar. Na veliku subotu, ALI SAMO PO JULIJANSKOM kalendaru javlja se u Jerusalimu čudesni blagodatni oganj. Nikada na vel. subotu po gregorijanskom kalendaru. A probali su Gregorijanci da ga prizovu pa ništa.

VASKEZ

pre 5 godina

Ne zbunjujte narod. SPC ne treba da računa vrijeme po gregorijanskom kalendaru, jer na njega neće nikada preci zbog Pape i unijacenja, nego po Milankovicevom, koji je precizniji od gregorijanskog. Milankovicev predvidja ukidanje jednog dana 2100. godine, a ne gregorijanski, tako da će se 2100., i po gregorijanskom kasniti 1 dan, a po julijanskom 14 dana.

mrgud

pre 5 godina

SPC takodje treba da prihvati Milankovićev kalendar ali bi to u ovom trenutku verovatno vodilo do velikih podela u crkvi i narodu i iz tog razloga nažalost ne može da se sprovede.

dogeatdog

pre 5 godina

Друго, због чега би мењали део традиције. Традиција је по правилу нешто старо и карактеристично. Зар само код нас мора традиција да буде "модернизована"?  
(Никола, 20. januar 2019 09:33) 
Sta je tradicija? Koliko je stara? Sveti Sava je slavio Bozic 2. januara, car Dusan 4., Karadjordje 6...(Mr. Gone, 20. januar 2019 12:06)Svi pomenuti su Božić slavili 7 januara. Srbija je 1919-e, nakon stvaranja SHS, prešla na gregorijanski kalendar.

нормалнобззз

pre 5 godina

Ватикан је настао одвајањем од Хришћансва јер је пар алавих чикица хтелу сву моћ за себе.Побили су Маје,Инке итд.убијали православне хришћане у гасним коморама и логорима БАШ због тих разлика и сада зато што су православни хришћани видели на ТВ како католици славе своје празнике онда би и они такви да буду...НИЈЕ случајност што нам католичке земље покушавају да одузму културно и верско наслеђе на КиМ,што су нас етнички очистили са свих могућих простора..Верски ратови НИКАД нису престали..А пошто ће муслимани да буду већинска вера за 20-30 година у европи ови који би да буду као други из најбоље намере саветујем да пређу у Ислам.Пошто воле да буду већина.Да Србија није окупирана земља 13/14 јануар не би био радни дан.Комунизам је овде поред уништења вере уништио и здрав разум и ОДГОВОРНОСТ према сопственом постојању,хехе ови што би да мењају су ми исти као ови прелетачи у политичким странкама..Ко има да да више..

Vlada

pre 5 godina

Nije više ni lako proučiti hrišćanstvo kroz učenja i materijale SPC. Previše je tu srpstva, Kosova, svetog Save, krsnih slava, da bi se uopšte došlo do Hristovih učenja, a onda ne možeš da ih pročitaš na razumljivom srpskom. To je postala vera za sebe, sa posebnim učenjem i datumima praznika, kojoj bi mantra mogla biti Bog čuva Srbe. To bi bilo lepo popraviti, jer pravoslavlje je najlepše tumačenje hrišćanstva. Neće se to verovatno desiti.

Vojvodjan

pre 5 godina

Ko nam je kriv kad SPC nece da predje na Gregorijanski ili Milankovicev kalendat.Jesmo zaostali i zadrti.Grcka Pravoslavna crkva je presla na novi kalendar i resila problem.Zivimo po Gregorijanskom kalendaru a praznike slavimo po Julijanskom-netacnom kalendaru.Bolesno.Pa svi znamo da je danas 20.januar a ne 7 januar.

Usamljeni vuk

pre 5 godina

Srbi poznati po svom cuvenom inatu. Gurace svoju stvar uprkos svetu. Valjda smo tu gde jesmo bas zbog tog inata. Uvek smo gurali uz brdo.

Ljudska prava :)))

pre 5 godina

S obzirom na cinjenicu da su verska prava zagarantovana ustavom, nema te ustve, gnjide i komuniste (medju njima nadjite ateistu gde hocete) koji mogu da mi zabrane sta cu i kad cu da slavim. Jedan od takvih je napisao da muslimanski i katolicki praznici nisu i verski. Ooooo Bogo moj, koliko malicioznosti i gluposti u takvoj konstataciji! Dakle, drzavni nisu u drzavi koja je ustanovila verske praznike vecinskog svog naroda kao drzavne, ali postujucu ljudska prava, drzava je tim verskim grupama omogucila neradne dane, jer je to civilizovano i ljudski. Mislite o tome. Mislite makar malo.

Dod

pre 5 godina

Treba preći ne na gregorijanski kalendar, već na novi julijanski, koji ne samo što je precizniji od starog julijanskog i gregorijanskog kalendara, već je i delo našeg čoveka Milutina Milankovića. Pritom, na taj kalendar su već prešle grčka, kiparska, bugarska i rumunska pravoslavna crkva, tako da ne znam šta SPC čeka.

HanSolo

pre 5 godina

Ni živimo u gregorijanskom kalendaru a slavimo praznike po julijanskom.. Zato nam sve I ide dobro.. Uvek nešto ekstra.. Nikad po najpametnijem.. I tu nema nikakve veze sa religijom kako se kod nas priča.. Gregorijanski je pravljen zato što je tačniji.. Ali mi to negledamo.. Žalosni smo..

Iznerviranko

pre 5 godina

Milankovicev kalendar nisu prihvatili njegovi Srbi?!!! E koji smo mi narod... katastrofa. Zato nam je ovako dobro.
(Sasa, 19. januar 2019 22:09)

Milankovićev kalendar je SPC prihvatila, ali je odložila početak upotrebe na neodređeno.

V

pre 5 godina

Uskrs se racuna po ravnodnevici (plus pun mesec i jevrejska Pasha), tako da je usaglasen sa kretanjem Zemlje. Po julijanskom kalendaru ce se zbog toga jednog dana poklopiti Bozic i Uskrs...

Ali ni to nije dovoljan razlog da vecina 'vernika' u Srbiji prizna gresku julijanskog kalendarada, vec ce i na tu jednostavnu cinjenicu gledati kao na urotu protiv PRAVOSLAVNOG kalendara.

R.P.F.

pre 5 godina

Slavljenje Bozica ima svoje korene u starim (paganskim) obicajima kojima se obelezavala zimska kratkodnevnica. Tada se obelezavao dan u godini nakon kojeg obdanica pocinje da raste a noc (tama) se skracuje i ciklus zivota se nastavlje. Prema tome, prirodni datum za obelezavanje Bozica je dan zimske kratkodnevnice a ne 25.12. po Gregorijanskom kalendaru, koji je takodje neprecizan i po kojem ce se datum obelezavanja Bozica takodje sve vise udaljavati od "prirodnog" datuma. Jedina razlika je sto je ovo udaljavanje znatno sporije nego u slucaju Gregorijanskog kalendara.

zemunski trol

pre 5 godina

Svaka cast Milutinu, stvarno je bio vrhunski naucnik, doduse nezasluzeno "daleko malo" poznat u svetu. Ali ovde se ne radi ni o njemu pa cak ni o nasoj crkvi. Ovde smo problem mi kao narod. Zamislite da cak nasa crkva prihvati gregorijanski kalendar, to opet ne bi nista znacilo prosecnom domacinu koji bi bio u fazonu: "Sta bre oni meni da ja slavim Bozic pre Nove godine kao da sam neki tamo Amerikanac agresorski?!" ili "Nikoljdan 5-og da slavim?"

Predrasude, kolotecina, neznanje i strah od promena su usporivaci ovog drustva. Zao mi je sto Milankovic nije medju nama da da svoj sud o kalendaru i o letnjem/zimskom racunanju vremena. Ove godine Srbija mora da donese jako vaznu odluku, ako ne i najvazniju u poslednjih 100 godina, a to je kojoj cemo vremenskoj zoni pripasti i kako cemo planirati radne navike. Ne moze covek da radi od 09 do 17 a da ostane zdrav kako psihicki tako i fizicki. Radno vreme uvesti od 07 do 14 ili 08 pa do 15 najkasnije raditi. Svaki sat preko toga, placati duplo. Tako je, radno vreme od 7 sati dnevno ce odobrovoljiti naciju ma koliko nam los bio standard a nista manje necemo biti efikasni, naprotiv. Mozemo do sutra na ovu temu. Aj uzdravlje.

Boza

pre 5 godina

Necemo prebrojavati dane po gregorijanskom kalendaru, nego cemo preci na novo julijanski kalendar po M. Milankovicu. Kao sto su to ucinile druge pravoslavne crkve. Sto mislim da je i logicno i jedino ispravno resenje.

Boki

pre 5 godina

Svi Hrišćani slave Bozic 25 Decembra. Samo ne mogu da razumem kako smo došli u situaciju da je država prešla na tačniji kalendar a crkva nije. Nažalost to je sada teško menjati pošto se došlo u situaciju 'Srbi smo, nas Bozic je 7-og Januara'. Svaka promjena sada i u ovom ambijentu je nemoguća.

sale

pre 5 godina

2313@ možda zato što je to "naše" pogrešno?... crkv samo treba da primeni kalendar koji je već usvojila bez čekanja da ga usvoje svi

истина се искривити не може

pre 5 godina

Нова ера се рачуна од Исусовог рођења, некоме је сметало очигледно да славимо Бога у прави дан , па су направили општи хаос са календаром и начином рачунања, чак су нашли и нашег несрећног Миланковића да нам буде мамац и да вођени тиме лакше пређемо на грегоријански који се само зове миланковићев, покатоличићете нас мало сутра!!!

pop

pre 5 godina

A mogli bi smo, kao sav normalan svet, recimo kaso Rumuni, pravoslavci, da slavimo Božić 25.12. i Sv. Nikolu 06.12.!
Treba samo malo volje i sluha.

Miki

pre 5 godina

držimo se julijanskog kalendara kao da je julie Cezar, koji ga je uspostavio, bio hrišćanin i pravoslavac...odustanimo od ovog kalendara, da svi hrišćani imaju jedan kalendar i da svi slavimo isti Božić, dosta je podele u hrišćanstvu

Serbistan

pre 5 godina

Umesto da prihvatimo Milankovicev kalendar kao sav razuman svet mi slepo pratimo rusku crkvu, podanicki narod na svim nivoima. Pravoslavni Bozic je 25. decembra i tada treba da se slavi.

какав безобразлук

pre 5 godina

Пази што су се атеисти, јеретици и слични, узрујали око НАШЕ прославе и НАШИХ празника?! Свога посла!

Миле Контраш

pre 5 godina

Српска црква слави Божић 25. децембра, Нову годину 1. јануара, а Светог Николаја Мирликијског 6. децембра, ништа се неће променити, само ће се однос датума са Григоријанским календаром променити, ништа више

###

pre 5 godina

I kako posle "Srpska" Nova godina 13og januara kada je Srbin napravio najtacniji kalendar na svetu po kome je Nova 31og decembra? Nasi nacionalisti su glupi, neobrazovani mitomani.

Milka

pre 5 godina

Bilo bi najbolje kad bismo presli na zvanicni kalendar i Bozic proslavljali kad mu je vreme 25.12
Ovako se nasa crkva ponasa ko moja ujna kad nam pomere sat, ona svoj ne dira i stalno racuna koliko je sati po novom a koliko po starom!
Znaci nas Bozic je 25.12,a kad je to? Pa 25.12! Ne moze biti 25.12 sedmog janura niti osmog!

Milan

pre 5 godina

Nije napisano da je i SPC odbacila Milankovićev kalendar, verovatno zbog uticaja ruske crkve. Ovim bi trebalo naše sveštenstvo da se bavi, tj. da jasno kaže narodu da je izbor kalendara matematičko pitanje a ne pitanje pravoslavlja ili katoličanstva. Svakom preporučujem Milankovićevu knjigu Kroz vasionu i vekove, biće vam nakon nje jasno zašto i mi treba da pređemo na njegov tj. Gregorijanski kalendar kao i sav moderan svet.

Huntelaar

pre 5 godina

Kazete proslavljacemo, koji to mi? Pa 90% nas i vise necemo da budemo zivi tada, a uglavnom ovi koji ce da budu, jos ne znaju ni da citaju :D

.....

pre 5 godina

Ja odavno Božić slavim 25.12 a pravoslavac sam.

To što srbende misle da gregorijanski kalendar "katolički" njihov problem

Sigurno je Julije Cezar bio veliki pravoslavac kad koristite njegov kalendar i dalje

C i n i k

pre 5 godina

Glavni protagonista (pored foteljasa u Vladi koje Moskva obilato placa) nazadnosti i gluposti kao i pogubnog ruskog interesa u Srbiji je SPC Doo.
Da sutra Moskva naredi da ima da se siri vest po Srbiji da je Hrist ustvari bio ruja a ne Jevrej, to bi prvi prihvatili kao dogmu ovi iz Spc Doo a onda i neuk narod koji je toliko neuk i priprost da cak ni svojom glavom ne sme da razmisli...
Kakav sad "pravoslavni" i "katolicki" kalendar?!
Nevrovatno je dokle se doslo.
Rec je o nauci,i evangelisti i protestanti i vecina pravoslavaca obelezava datume shodno naucnom kalendaru po kojem ljudi na planeti zive i rade, prosto je.
SPC i ruska crkva su mimo sveta i zivota na planeti kad su u pitanju notorne stvari,ali kad su pitanju pare,zlatne poluge i skupa kola,da ne pisem i sverc droge, onda svakako priznaju i ovozemaljske blagodeti...
Toj i takvoj organizaciji neko uopste poklanja vreme i paznju ovde?!

Dacha

pre 5 godina

Aleksandar nisu samo SPC i RPC te koke idu po Julijanskom kalendaru, istrazite malo...
Zao mi je sto ljudi postavljaju tako tendenciozne komentare bez da su upuceni u tematiku!
Ja, lično, sam za prelazak na Milankovicev kalendar, ali se mora znati i istorijski aspekt kada je SPC ipak odlicila da ostane na starom kalendaru, ali i na atmosferu medju narodom danas... treba o toke pisati i govoriti sve vise, jer postoji velika grupa ljudi koja veruje da time izdaje svoj verski i nacionalni identitet... sto naravno nema veze sa kalendarom...

Dacha

pre 5 godina

Hrabri krojac proslavljanje Vaskrsa nema veze ni sa jednim kalendar pa prelaskom na Milankovucem nece Pravoslavno slaviti Vaskrs sa drugim hriscanima.
Potpuno je drugi nacin odredjivanja proslave Vaskrsa i on je ustanovljen na vaseljenskim saborima

V. B

pre 5 godina

Neće! Vernici SPC će slaviti Božić 25-og decembra, kao što su to radili poslednjih vekova. Pre manje od jednog veka su političari doneli odluku da država pređe na Gregorijanski kalendar,a to ne može promeniti tradiciju koja je stara više od 1000 godina.

Oki

pre 5 godina

Ljudi će i dalje slaviti kad oni to budu želeli. Praznici su ionako izgubili svoj originalni kolektivni duh koji je zamenjen veštačkim tako što se ljudi "okupljaju" po tržnim centrima na prazničnim popustima, gledanju gradske jelke, kič (bar u našem slučaju) novogodišnjim osvetljenjem i sličnom. Jedina dobra stvar, grupno lomljenje česnice je postala opšta pomama i tuča za zlatnikom, osim u nekim manjim varijantama. Praznici su postali isključivo porodična proslava tako da je meni barem potpuno nebitno kad će masa da slavi Božić itd.

Marko

pre 5 godina

Na Božić 7. janura sam morao da radim, živim van Srbije. Zbog čega naša crkva ne prihvati kalendar koji je najprecizniji, kalendar našeg čoveka? Slavili bismo Božić kad i najveći broj hrišćana, svakako za nekolio desetina godina dolazi do promene datuma.

Dusan

pre 5 godina

Steta je da se ovome ne posveti paznja u nasoj crkvi i ne prihvati Milankovicev kalendar.

Imali smo ljude koji su mislili sjajno svojom glavom.

Da li ih imamo i danas ?

U vreme imperatora Julija smisljen je za to vreme odlican kalendar, u vreme pape Gregorija napravljen je bolji, Milutin Milankovic osmislio je je najprecizniji do sada.

Otkud sada tolika inertnost i neodlucnost kod nas u nasoj crkvi ?

Da nam Bog pomogne da donesemo odluke, tamo gde nema valjanog ili bitnog razloga za odlaganje. Pravih i vecih problema imamo preko glave, odlaganjem samo nagomilavamo potpuno nepotrebne probleme - koji to zapravo i nisu.

Petar

pre 5 godina

Uopšte ne razumem zašto se pominje u tekstu "ukoliko se ne predje na gregorijanski", a imamo Milankovićev koga je SPC upravo zadužila da napravi kalendar. I koga briga da li je Milankovićev kalendar prihvatio Vatikan. Imamo svoj najtačniji kalendar na svetu. Ali inat i tvrdoglavost jednog dela našeg naroda je neshvatljiv.

prof fizike Andrej Antonijević

pre 5 godina

Smem da se kladim da 99% ovih koji pominju Milankovića nemaju pojma koju je promenu napravio! Isto kao botovi...
Bio bi red da u posebnom tekstu date nečiju analizu u čemu se sastojala promena kalendara u slučaju Milanković, a onda i crkveno tumačenje zašto crkva ne želi promenu. Ako se hoće ozbiljan nivo...

Bush

pre 5 godina

Imam osećaj koji je sa godinama sve veći da SPC kao i ostale koje slave po starom kalendaru to rade iz prkosa i ponosa. Pitanje: Šta ono beše greh a šta vrlina.

bobo

pre 5 godina

Ne razumem kako neki misle julianski kalendar je pogresan i skoro svi su presli na gregorianski i sad neki tvrde da je to pogresno zato sto je julianski prvi kalendar nema veze sto je pogresan... logika na nivo cimpanze.

aleks

pre 5 godina

ovo pitanje je veoma ozbiljno i voleo bi da cujem i da se povede ozbillno pitanje sa ozbiljnim strucnjacima o ovoj temi.... i u SPC ima obostranih misljenja....

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

@Hrabri krojac, 20. januar 2019 09:50

"Nije poenta ko ce to da doceka vec je ovo objasnjenje da nasa crkva koristi pogresan kalendar odnosno da Hristovo rodjenje i vaskrsnuce slavimo na pogresan dan i to samo iz inata, ne znam kome."

Pogrešan dan? Hm, šta bi u ovom slučaju, uopšte bio tačan, ispravan dan? Ukoliko je Yeshua Nazarićanin (Nazarećanin) zaista postojao (ne mislim na sasvim realnu mogućnost da je novozavetni messiah Yeshua bio, pa, compound character - nekakav amalgam više ljudi koji su živeli i aktivno učestvovali u političkom životu Judeje u tom periodu), mogao je biti rođen samo tokom aprila, eventualno u poslednjoj nedelji marta, nikako u decembru (i po Julijanskom kalendaru datum njegovog rođenja je 25. decembar). Proslava Božića u decembru je primer nečega što se popularno zove "hijacked by Jesus" - toga kako je u početku rimska crkva, ah, preotela rimski praznik Saturnalia, a kasnije sa širenjem hrišćanstva među germanskim narodima, preotela i elemente praznika poznatog kao Yuletide. Dakle, pogrešan dan, kako god da okrenete. Glede vaskrsnuća - pa, lepa priča, ali doslovno verovati u istu!? Ali to je, valjda, u ljudskoj prirodi. Ima i još besmislenijih verovanja - poput onog da se stanoviti arapski trgovac doslovno uzneo na nebesa na ledjima krilatog konja sa ljudskim licem po imenu Al-Burāq...

@Aleksandar, 20. januar 2019 10:21

Nije li sam Milanković kalendar zvao "Revidiranim julijanskim"?

Mr. Gone

pre 5 godina

(dogeatdog, 20. januar 2019 14:58)
(Никола, 20. januar 2019 13:28)

Svi navedeni su slavili Bozic 25. decembra po Julijanskom kalendaru, ali se taj julijanski Bozic jos od prvog Bozica pomera prema prolecu, u vreme svetog Save oko 9 dana se pomakao, u nase doba 14. U buducnosti cemo da slavimo srpsku Novu Godinu zajedno sa Kinezima. Da li hocete pomicni Bozic kao simbol srpske tradicije?

Кајзер Созе

pre 5 godina

Не по грегоријанском већ по реформисаном јулијанском календару.

Minja

pre 5 godina

Eto, to je ta tragicna slika nase proslosti i sadasnjosti. Imali ste naucnike poput naseg Milankovica, kojisu revidirali kalendar i od pravoslavnih crkava takoreci sve prihvate sem ruske i, naravno, srpske i ukrajinske. Milankovicev kalendar je najprecizniji, ali nije to bilo dovoljno nasim jerarsima da ga prihvate, cekaju da to uradi neki ruski naucnik pa ce da ga uzdizu u zvezde, kao ovog KGBovca koji sad ugradjuje kamen u mozaik Hrama. Ironija istorije.

crni_redstar

pre 5 godina

7 januar ili 25 decembar po katolicima je dan kada su pagani slavili Sunce. Isus je rodjen u prolece, a u cetvrtom veku je odluceno da se tog dana slavi Bozic, jer pagani nisu hteli da odustanu od svog rituala. Badnjak, vatra i jos mnogi obicaji su ostali do danas. Sama crkva kaze da 7. odnosno 25. nije dan kada je rodjen Isus, tako da je nevazno sta ce se slaviti za 80 godina. Takodje sramota je da mi Srbi ne postujemo Milankovicev kalendar, koji je ocigledno najprecizniji.

SOSSD.GIHSBpmg.amin

pre 5 godina

Не према грегоријанском него Миланковићевом ако треба да се мења.

Giovanni

pre 5 godina

Dajte više SPC čemu toliko inaćenje svemu? Božić pada 25.12. i samo uskladite vaš kalendar sa trenutno važećim... To insistiranje na “različitosti” nas je toliko koštalo u tih 100 godina.

Banja Luka

pre 5 godina

Teoretski, ako covjecanstvo prezivi, za 20.000 godina cemo mi pravoslavci slaviti Bozic u maju. Jer na svakih 400 godina se Bozic pomjera za 3 dana. A koliko nasih samo ljudi govori, moj djed, moj pradjed, svi su slavili 7.januara, necu da prekidam tradiciju bla bla. Druze, htio ti ili ne htio, slavices ga uskoro 8.januara, a za 20.000 godina u maju. Da mi je vidjeti kako ce se onda tradicionalno ici po Badnjak i sl. :-)

I onda neko primijeti da Grci koji su takodje pravoslavci koriste Milankovicev kalendar koji je Srbin napravio, ali ga SPC ne koristi, već koristi zastarjeli, dokazano netacan, Julijanski kalendar i sa pravom se zapita da li su Srbi normalni.

glupan

pre 5 godina

To ce sacekati nasu decu i unuke, a oni ce Bozic svakako slaviti 25.12. po Nemackama i Amerikama. A bot, sta briga bota kad je Bozic, on radi sta mu se kaze.

mozaks

pre 5 godina

samo dokaz da su kroz vekove najvece probleme (verski ratovi i ostale nedace..) uvek stvarali svestena lica a ne crkva kao ustanova, dom (kuca) bozja jer su se uvek. plasili da ne. izgube moc, vlast nad svojim stadom (poslusnim.narodom) zarad svojeg licnog blagostanja a ne sluzenju crkvi i bogu(nepoznatoj sili ili necemu sto je mozda se desilo i pripisalo u to vreme nepoznatom i dato mu ime bog..)

nema problema

pre 5 godina

Za ove kao što je @jj, kojima je argument istine i modus ispravnog življenja "da se ponašamo kao većina"... Šta ako je ta većina na stranputici, ako slavi novac umesto Boga, ako joj je vlast, mast i slast načelo kome se klanjaju kao božanstvu? Šta ako se služi neoinkvizicijama, porobljavanjima, pedofilijama, licemerjem i farisejstvom? Ako to čini kao većina, pa hajdemo i mi tako? Ima li većeg duhovnog DNA od ovog?
(Bogomoljac, 20. januar 2019 11:56)
Ok onda zivite drugacije i "jedite korenje" ali bez kukanja. Koliko vas ostane u takvom rezervatu koji ce naravno biti sve manji

Nevernik, slobodoumni

pre 5 godina

А зашто само неверници инсистирају да се мења календар који користи црква? Па зар вама није све једно? Зашто ви мени као вернику намећете кад ћу шта да славим?
(Никола, 20. januar 2019 01:57)

U principu si u pravu, ali ova drzava funkcionise po unapredjenom kalendaru i , slozices se, malo je sizofreno da verske praznike slavi po nekom drugom. Ili neka SPC prilagodi svoje kalendare svetovnim, ili da ti praznici ne budu drzavni, kao sto nisu jevrejski, muslimanski, katolicki... Uostalom ni Milankovic ti nije promenio datum bozica, jer je i dalje 25.12.

A tvoja pitanja mozes promeniti i u: Zasto ovi doktori insistiraju da ja imam samo sebe u glavi? Zar im nije svejedno koliko osoba zivi u mom telu? Zasto meni sizofrenicaru namecu koja osoba oni hoce da ja budem?

Goran

pre 5 godina

Bilo bi dobro da se napravi prilog gde bismo direktno od SPC culi objasnjenje zasto jos nismo presli na Milankovicev kalendar. Isto tako, u clanku nedostaju podaci o tome kad je koji deo Srbije (i RS) presao na Gregorijanski kalendar, tj od kad je Bozic u Srbiji 7. januara (i gde i kada je bio 6. januara).

Iznerviranko

pre 5 godina

Gregorijanski kalendar koji danas svi koriste, ima dodatnu izmenu. Na svakih 6 meseci se dodaje (ili ne dodaje, zavisi od potrebe) jedna sekunda. Svi svetski satovi, serveri, sateliti se zatim sinhronišu. Milankovićev kalendar nema dinamičku adaptaciju, i zbog toga je danas Gregorijanski kalendar ipak najtačniji.

gigatrend

pre 5 godina

Nisam 100% siguran, ali mislim da je ovo već trebalo da se desi. Ali kome to u polupismenoj Srbiji objašnjavati. Kako bre da Božić nije 7. januara!?? A nije.

Simo

pre 5 godina

Ko god je autor prednjega teksta načinio je ogromnu grešku u kašnjenju julijanskog kalendara za jedan dan za svakih 28.800 godina, preterano mnogo.
Tačna računica je da julijanski kalendar kasni jedan dan iza gregorijanskog kalendara za 128,18991 godina ili za: 128 godina, 69 dana, 7 sati, 36 minuta i 7 sekundi. Tačne proračune možete pronaći u članku ''Sunčani kalendar'' autora Simo Jelača.

Nemanja

pre 5 godina

Po Milankovicevom kalendaru, ne gregorijanskom. Najtacniji je, a sramota je da SPC nije odmah prihvatila i to svog naucnika, dok drugi jesu.

korto

pre 5 godina

Tipicno srpski, inat po svaku cenu. E, nećemo tačan kalendar pa makar ga i nas čovek, Srbin napravio! A onda ćemo malo po “starom” a malo po “novom”, kako nam se ćefne. Samo da smo u inat i samo da se krka sto više.

Rade

pre 5 godina

Samo da se zna da pravoslavne crkve ne slave po Gregorijanskom kalendaru nego po kalendaru Milutina Milankovića koji se poklapa sa njim ali je tačniji nego Gregorijanski... Inače Milanković je izradio taj kalendar na zahtev Vlade Kraljevine Jugoslavije ii SPC i prihvaćen je 1923 godine pred Vaseljenskom patrijaršijom i poznat je kao Novojulijanski kalendar ili Meletijin kalendar jer je tada Vaseljenski patrijarh bio Meletija IV. E sad iz kog razloga smo mi Rusi i još neki ostali pri starom Julijanskom kalendaru a druge pravoslavne crkve su prihvatile taj Novojulijanski kalenda koji vi pogrešno nazivate u tekstu Gregorijanskim, to je zavisilo od političko verskih dešavanja u tom periodu

Pera85

pre 5 godina

Nisam siguran da li će ljudi uopšte slaviti Božić do 2100. :(

U nadi da ce se slaviti samo kao tradicija (jer kakva god bila, svi narodi tradicije vuku i iz religija) i da crkva kao institucija ode na mesto koje zasluzuje (a to je muzej).
Ali sta pricati kada u skoli imamo veronauku kao obaveznu, a informatiku kao izbornu stvar

Sozigen himself

pre 5 godina

Svi kalendari imaju istu osnovu. 01.01.4713 godine pre Hrista tj. položaj kada su 7 tada poznatih planeta bile u odnosu 120 stepeni.

MiIos

pre 5 godina

Vrhunac gluposti su ljudi koji tvrde da je "pravoslavnije slaviti Bozić 7.1. nego 25.12.", iako SVI slave 25.12. U crkvenom kalendaru piše 25.12.
Dakle svesno reći "Božić treba da bude SEDMOG JANUARA", može samo neko koga je baš briga za taj dan, nego ga "slavi" iz dnevno-političkih razloga

Los Angeles

pre 5 godina

Tradicija je najgori kocnicar razvoja nacije. Treba biti zatucan da bi slepo pratio tradiciju. Valjda vam to daje osecaj pripadnosti, koliko god da je zatucano. Kad pogledas najtradicionalniji narodi su i najzatucaniji jer se ne menjaju, od talibana, tvrdih islamista, do africkih plemena i jevrejskih fanatika. Kad bi jedno 10 god ta tri dana godisnje ulozili na ucenje npr engleskog umesto u te pomodarske slave, do sad bi vec engleski progovorili. A ne ovako kad god treba da predstavim kolege iz Srbije moram da crvenim od bruke kako im je katastrofalan engleski, i to posle 12 god ucenja u skoli.

demagog

pre 5 godina

A da se uskladimo sa ostatkom sveta?
(jj, 20. januar 2019 10:00)Možda da pređemo na kineski kalendar, pa da novu godinu slavimo u februaru? Kineski kalendar koristi gotovo isti broj ljudi kao i gregorijanski.

Serbistan

pre 5 godina

Milankovicev, preradjeni julijanski, kalendar je pravi i mi treba da se ravnamo po njemu. Bozic ce se slaviti tada, kao i sada, 25. dec ali cemo biti uskladjeni sa svetom i kalendarom po kome zivimo i radimo. Sustina i znacaj praznika ce ostati nepromenjen. Crkva to zna, ali zbog podanickog odnosa sa RPC ne zeli to da uradi. SPC sve radi samo u sopstvenin interesu. Svestenici SPC su se odavno odvojili od religije i naroda, umesto da sluze Bogu, oni sluze crkvi kao kompaniji, ekonomsko profitabilnoj organizaciji. Muka me uhvati kada vidim popove pune egoizma kako se bave svim i svacim osim duhovnim prosvetljavanjem ljudi. Prosecan covek ne razume znacaj i sustinu religije i nema ko ni da ga uvede to. Nizak nivo morala, izgubljenost, razdor u narodu, iseljavanje... sve je to posledica loseg obrazovanja i nedostatka duhovnog ispunjenja. Nazalost, nece se to skoro promeniti i zato ce se srpski narod i dalje smanjivati i gubiti najbolje iz svake generacije.

Igor Biga

pre 5 godina

Koliko puta sam ovo objašnjavao raznim ljudima i shvatio da uglavnom nemaju pojma zašto postoji razlika u kalendarima. Tragično je što svi insistiraju na toj razlici, verujući da je naš Božić 7.1. a sveti Nikola 19.12. i tako dalje. Niko ne shvata da je i pravoslavni Božić 25.12., a sveti Nikola 6.12., samo što kod SPC ti datumi padaju 13 dana kasnije od svetovnog kalendara.

Nikako mi nije jasno zar ne bi bilo lakše da crkva koristi isti kalendar kao njeni vernici, koji po tom kalendaru žive, rade, putuju, planiraju, a po crkvenom kalendaru slave samo praznike. Ima li neko objašnjenje?

sempervivum

pre 5 godina

Српска црква је прихватила Миланковићев календар, а да ли ради по њему?

Датуми које славимо по старом календару немају везе с везом... Бесмислено. То ми стварно није јасно.

red wolf

pre 5 godina

Ми и тако живимо грегоријанском календару илити глобално прихваћеном, треба узети Миланковићев бар да се човек није трудио за џабе за нас. А што се тиче цркве то баш брига њима не верујем ама баш ништа, компромитовани су одавно.

vid

pre 5 godina

Ne treba da se prihvati Gregorijanski kalendar nego Milankovicev koji je precizniji.
Nazalost nije prihvacen od SPC 1926 kad je trebalo. Srbi su pre Prvog rata slavili Bozic 25-og decembra po svetovnom kalendaru (Politika iz tog doba) a i sada po Julijanskom Bozic je 25 decembra.

xXx

pre 5 godina

Jedan od najvećih Srbina ikada,rame uz rame sa Teslom,Milutin Milanković napravi kalendar koji prihvati ceo razvijeni svet samo se Srbi odreknu tog kalendara i koriste tuđi

rudar

pre 5 godina

Koliko znam pravoslavci slave 25.12. isto kada i katolici i svi oni koji su presli na Milankovicev kalendar. Mislim Milankovic je na zahtev SPC napravio kalendar a mi ga nismo prihvatili. Mislm da je to trrba da se desi, bice otpora, ali ako slavim 25.12. necu da to bude imaginarni po datum koji je Julije Cezar ustanovio.

Majestyk

pre 5 godina

za crkvu je ipak mnogo važnija tradicija nego preciznost.
(Realista, 19. januar 2019 22:15)

Ma kakvi, crkva ima neke druge ciljeve.

Ljudima treba objasniti da Božić i sada slave 25. decembra, samo po potpuno netačnom, zastarelom kalendaru.

Јабучило

pre 5 godina

Прави Православац слави Бога а не идоле, и славиће по јулијанком календару док је жив.
(не продајем веру за вечеру, крштење за пече&#, 19. januar 2019 22:39)

Идеја календара је да буде усклађен са стварним годишњим добима и да што тачније мери време. Прелазак на Миланковићев календар не би значио подилажење било коме, јер СПЦ и даље Божић слави 25. децембра, а Нова година јој почиње 1. јануара. Тако пише у календару СПЦ.
Исто то је важило и када је папа Гргур реформисао календар, али је тад разлика, претпостављам, била око 11 дана. Али тад није било упоређивања грегоријанског и јулијанског - у окупираној Србији је важио хиџретски календар.
Применом Миланковићевог календара датуми би остали исти, само би се мерење времена ускладило са стварним кретањем планете.

Ноле

pre 5 godina

Имаћу 129 година и савршено ће ме болети уво ког дана ћу славим Божић. Светог Николу ионако не славим. Моја слава је Митровдан.

Sasha ......

pre 5 godina

"Milankovicev kalendar odmah su prihvatile Grcka, Bugarska, Rumunska, Aleksandrijska, Carigradska i Antiohijska patrijarsija, a kasnije Kiparska, Poljska i mnoge druge.Milankovicev kalendar su odbacile jerusalimska, ruska, gruzinska crkva i grcki starokalendarci."

Zaboravili ste da spomenete da je Milankovicev kalendar odbacila i Srpska pravoslavna crkva, pa tako Srbi i dalje slave po julijanskom kalendaru koji je uveo Gaj Julije Cezar 45. godine pre nove ere....

Melentije

pre 5 godina

Božić se uvek slavi 25. decembra, a Novu Godinu, u Srbiji znanu i kako mali božić, 1. januara.
Julijanski 25. decembar je gregorijanskki 7. januar, ali se datum ne razlikuje.

BSN

pre 5 godina

7 januar ili 25 decembar po katolicima je dan kada su pagani slavili Sunce. Isus je rodjen u prolece, a u cetvrtom veku je odluceno da se tog dana slavi Bozic, jer pagani nisu hteli da odustanu od svog rituala. (...) Takodje sramota je da mi Srbi ne postujemo Milankovicev kalendar, koji je ocigledno najprecizniji.
(crni_redstar, 19. januar 2019 23:40)

Isus je rodjen krajem septembra ili u oktobru. Prema Bibliji, Isus je zacet i rodjen 6 meseci posle svetog Jovana Krstitelja. A sveti Jovan je, prema Bibliji, rodjen u prolece, u vreme Pashe (to se zna na osnovu sluzbovanja njegovog oca Zaharija u Hramu, koje je bilo po redu ustanovljenom za njegovu postojbinu).

Sto se tice Milankovicevog kalendara, treba reci da se on u dan poklapa sa gregorijanskim do 2800. godine. Zato sto su oba delo ljudi koji se razumeju u astronomiju. Nije papa Grgur smislio korekciju Julijanskog kalendara nego ju je odobrio.

Никола

pre 5 godina

А што ви сви који хоћете да се промени Православље једноставно не промените веру и славите кад шта и са ким год хоћете а нас вернике оставите на миру.
Бог је људима дао слободну вољу, радите шта хоћете али немоје мени да је ускраћујете.

Drax

pre 5 godina

Do 2100 godine 80% stanovnistva ce biti ateisti sve je manje strpljenja za te bajke iz bronzanog doba.Ne odnose se na stvarni svet oko nas sve vise i vise.

Dragan

pre 5 godina

Zamislite ovog "izgubljenog" koji pise "mogli bi smo da proslavljamo" 2100, moze biti da ce ON da proslavlja. No, u stvarnosti tadasnji ce proslavljati i neka im je "Srecno".

hmm

pre 5 godina

..због чега би мењали део традиције. Традиција је по правилу нешто старо и карактеристично. Зар само код нас мора традиција да буде "модернизована"?..
U nekim krajevima tradicije je bila i da se prinose ljudske žrtve. Kako civilizacija napreduje tako se nazadne tradicije odbacuju. Nekad smo se klanjali Perunu i maltene za svaku prirodnu pojavu koju nismo znali protumačiti imali zasebnog boga. Uskoro ćemo odbaciti i samu religiju, a nakon toga će umjetna inteligencija odbaciti nas kao nazadne :D

Никола

pre 5 godina

@(Mr. Gone, 20. januar 2019 12:06)

Сви су они славили Божић 25. јануара по јулијанском календару. Дакле традиција је празновање по јулијанском календару. Није много тешко да се разуме ко хоће.

А у време Светог Саве и цара Душана, СВИ хришћани су славили Божић и остале празнике истог дана јер:
Свети Сава 1175-1236ч
Цар Душан 1308-1355
а
грегоријански календар уведен 1582.

Ко што рекох, ништа није тешко кад се хоће.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

(Једна лепа молба, 20. januar 2019 11:06)

Dokle god se SPC ponasa kao drzavna crkva i utice na desavanja oko nas,imam pravo da pricam sta god hocu oko nje.

Vi se ne mozete dogovoriti oko bilo cega,jer ste izabrali najgluplje i najpokvarenije medju vama ,kao vase predstavnike u crkvi,a oni nisu za to da se bilo sta menja,jer im se na taj nacin uzdrmavaju pozicije.

Ja nemam nista protiv crkve,ali ne vidim cemu ta povlascenost i koji je razlog sto ne placaju PDV na prihode od imovine koja im je vracena?
Takodje,nije mi jasno zasto ne uvedu fiskalne kase i tarife za obrede koje vrse, kako bi drzavi mogli da plate poreze?
Licemerno je sto mnogi medju vama optuzuju jednog Djokovica kako ne placa porez (sto je debilizam) u Srbiji, ali podrzavate instituciju, koja to takodje ne cini!
Fuj!!!

Powerslave

pre 5 godina

Strogo gledano, SPC slavi Božić i Novu godinu 25.12. odnosno 01.01... ali po Julijanskom kalendaru. Po Gregorijanskom, preciznijem, to su 07.01. i 14.01... za sada. 2100. će već biti 08.01 i 15.01.

Tako da zaista ne vidim šta je problem u tome da se slavi kad i ostatak hrišćanstva slavi, crkva ionako priznaje te datume kao ispravne, ali ne koristi ispravan kalendar.

Priča o tradiciji je besmislena jer za 81. godinu će crkva morati da pomeri Božić (i NG) dan unapred i onda će i sama prekršiti "tradiciju" ili će konačno morati da prizna da kalendar nije dobar ili će iz nekog inata, ne znam, početi da krši i Julijanski kalendar. Neću to dočekati, ali skoro da bih smeo da se kladim da će biti ovo treće.

Tamaranina

pre 5 godina

SPC bi trebala da razmotri ono zašta se borila pre 100 godina, a to je da se uvede kalendar koji je napravio Milutin Milaković. Taj kalendar je najtačniji od svih kalendara i uvele su ga Grčka, Rumunija, Bugarska i još nekoliko pravoslavnih zemalja - a paradoksalno - naša SPC nije.

Sve mangup do mangupa

pre 5 godina

Mislite da ce se ista proslavljati u Srbiji tada? Pa ovi nazadni teletabisi ima da je upropaste vec za par godina,da dokrajce do temelja

Petar

pre 5 godina

Au bre ljudi, rađate se, živite i umirete po jednom kalendaru a verske praznike slavite po drugom, za koji u startu znate da je netačan!? Zašto? Zato što je Julije Cezar bio veći Srbin od pape Grgura.

Otac Datumije

pre 5 godina

Ovde se postavlja jedno jedino pitanje: kad pada 25. decembar? 25. decembra, 7. januara ili nekog treceg dana? Kome nije jasno, ne znam kako bih mu objasnio. Nema tu nikakve belosvetske vatikansko-masonske zavere protiv Srba.

baki

pre 5 godina

eh da mi je da dozivim kad se za jedno 7-8 hiljada godina poklope bozic i uskrs na isti dan po julijanskom kalendaru
Hristos se rodi-Vaistinu vaskrse :)

Pera

pre 5 godina

Odakle vise ovolika opterecenost ovim pitanjem, nije mi jasno. Pa sta sto cemo da omasimo dan za 100god?? Necemo ni da ga omasimo, mi cemo samo da ga omasimo mereci prema nekim drugim kalendarima. Zvacemo ga i dalje 7 januar i gotova prica,idemo dalje. Sta su se svi uzbudili oko preciznosti necega na 28.000 godina...
(Antis, 20. januar 2019 11:06)

Ne 7 Januar, vec 25 Decembar.

bochini

pre 5 godina

SPC je prihvatila Milankovićev kalendar i odložila njegovu primjenu
zbog previranja u Ruskoj crkvi, dok se tamo ne sredi situacija. Pa tako prođe 100 godina...

ns

pre 5 godina

mislim da je prosecnom Srbinu (bar u Vojvodini) svejedno da li ce biti 6,7 ili 8 jer ionako ne znaju kad je tacno i sada a ne za sto godina. govorim iz iskustva

Tolo

pre 5 godina

Aj sto ce Bozic biti 8. januara, nego ce za 15 000 hiljada godina zima pocinjati u junu ako se bude racunalo po julijanskom kalendaru.

yugosvaba

pre 5 godina

Sta je tradicija? Koliko je stara? Sveti Sava je slavio Bozic 2. januara, car Dusan 4., Karadjordje 6...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mr. Gone, 20. januar 2019 12:06)

da se nisi malo preracunao? Do 1573 je bio samo jedan Kalendar(Julijanski), dakle prva dvojica su slavili Bozic 25.12 po tada jedinom i vazecem Kalendaru

Realista

pre 5 godina

@Realista...
a zašto Crkva nije nastavila tradiciju da ubija ljude koji kažu da se zemlja okreće ili zašto prihvata druge naučne činjenice? Duhovnost i nauka su dva krila goluba koji predstavlja čovečanstvo. Ljudi bez religije ne mogu, ali ona mora pratiti realnost brze promene društva uslovljene razvojem nauke. Bilo koje od ova dva krila da stane, golub pada.

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (VUK, 20. januar 2019 09:36)


Realno, to i nije pitanje za pravoslavnu crkvu koja u svojoj tradiciji nema krstaške ratove, a ni inkviziciju koja je tvrdila da je zemlja ravna ploča.

Momčilo

pre 5 godina

6119-e, Božić bi slavili 7.februara, negdje oko 14019 Božić i Uskrs bi bili istog dana, a pravoslavni Božić bi se poklopio sa katoličkim i padao 25. decembra ljeta Gospodnjeg 48919.

Dkg

pre 5 godina

Svi slave Bozic 25.12. samo sto po kalendaru SPC 25.12. pada 07.01. Mi smo kao Srbija ali ne i crkva 1918 godine prebacili 13 dana unapred kako bi se izjednacili sa svetom. Po julijanskom kalendaru kad se podeli godina gubi se nekoliko minuta i na dvesta godina tu dolazimo da izgubimo jedan dan. Kada je rec o milanovicevom kalendaru on je najptecizniji. I njega su pruhvatile Grcka i Rumunska crkva. Jedno pitanje kad bi sutra vratili 13 dana unazad i ceo svet presao na 08.01 kad bi slavili bozoc pravoslavci. Pa 25.12.

Dusan

pre 5 godina

#Skolovan. Ne, predlog za usvajanje Milankovicevog kalendara je predala upravo SPC. A odluceno je da predjemo na njega ukoliko sve pravoslavne crkve predju.

Pako Alkaser

pre 5 godina

Zemlja Milankovica je Hrvatska,kao i Tesle.

#(Hrvatska u finalu 2018, 20. januar 2019 09:10)


Ne blamiraj se, u to vreme Kroacija nije ni postojala kao nezavisni politički subjekt, ali su i pored toga postojali Srbi poput Milankovića i Tesle.

Srb

pre 5 godina

Nažalost i crkvena lica su ovde političari koji gledaju samo svoju dobit kako bi, pre svega sebi samima omogućili lagodan život a to nije ono zbog čega se postaje i uči u Pravoslavlju na takav način življenja.

DisordeR

pre 5 godina

Iskreno se nadam da ce vera/religija do tada biti iskorenjene. Mada vise bih voleo da se to desi ljudima jer su oni najvece zlo na ovoj planeti.