Nedelja, 21.10.2018.

15:05

Dan sećanja na žrtve II svetskog rata: "Zbogom Mico. Ja danas pogiboh"

Izvor: B92

Dan seæanja na žrtve II svetskog rata: "Zbogom Mico. Ja danas pogiboh" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

153 Komentari

Sortiraj po:

lökjlkhg

pre 5 godina

A posle "oslobođenja" odosmo masovno na gastarbajt u mrski Deutschland, omiljeni auto nam je Mercedes, BMW, Audi a ne Lada
(Samo da primetim..., 22. oktobar 2018 10:16) Tako je to kad ucimo istoriju iz knjiga onih koji su nam bombardovali biblioteke,palili skole i rusili crkve.

lökjlkhg

pre 5 godina

Prestao sam da idem od kad dovode popove. Dođje ih po 20, preteruju.
(Kragujevcanin, 21. oktobar 2018 16:03)Nece valjda odze ili fratre da dovode?Streljani su Srbi,njih 3000 pa 20 popova na toliki broj streljanih i nije puno,koliko samo ima humki i grobnica.

borba te rodila

pre 5 godina

Ta priča kako da nisu dirani Nemački vojnici ne bi bilo streljanja, to je otprilie kao da su npr logoraši u Aušvicu ili Jasenovcu nekako digli pobunu i toj pobuni bili pobijeni i ti kažeš, eto, da se nisu bunili, ostali bi živi, možda.

fdsd

pre 5 godina

Ja zaista ne mogu da verujem da i ovu komemoraciju neki koriste za proturanje svoje tobožnje srebreničke istine, pa tako mozemo pročitati da na internetu ima more snimaka egzekucija civila u Srebrenici. Postoji samo jedan snimak streljanja nekoliko muškaraca snimljen daleko od Srebrenice kod Trnova,a egzekutori su pripadnici paravojne formacije Škorpioni. Haška sudska lakrdija nije uspela da nabavi čak ni forenzičke dokaze za svoju veliku srebreničku laž o genocidu već su poštenije haške sudije IZDVOJILE mišljenje iz presuda uz obrazloženje da forenzički dokazi govore da je većina stradala u borbi (izdvojeno mišljenje sudije Nyambe). Sporadičnih streljanja muškaraca koji su pokušavali proboj i bili zarobljeni je bilo, GENOCIDA NE, pa je svako poređenje sa velikim nacističkim zločinima bizarno.

Јабучило

pre 5 godina

Само да демантујем тврдње да је број од 7 хиљада накнадна комунистичка измишљотина.
Савременици (укључујући гласило Борба) проценили су број на између 5 и 12 хиљада. А податак о око 7 хиљада је упућен и Недићу. Тек се накнадно установило да је жртава, укључујући околна села, око 2800.

istina

pre 5 godina

Mnogo je mesta srpske tragedije, a Kragujevac je samo jedno. A oni koji pominju Srebrenicu u ovakvom kontekstu očito imaju nekakav morbidan odnos prema tim žrtvama. Što više to bolje. Oni bi želeli da su Srbi tu streljali žene i decu čak i ako nisu. Morbidno, zaista i licemerno, tim pre što se isti predstavlaju kao veliki humanisti i čovekoljubci.

Srboljub

pre 5 godina

"umesto nasa deca kada idu na ekskurzije treba da obilaze ovakva mesta i nauce nesto o istoriji Srba. a njih vodaju po Becovima i Budimpestama. sramota"
(perhan, 21. oktobar 2018 15:28)
"ajd, Perhane, ispeci pa reci: da ne odu na ekskurziju, kad bi /gde bi videli uređenu zemlju koja sme da se nazove "državom", a da joj se ne tepa kao u slučaju države Srbije?"
(Srboljub, 21. oktobar 2018 15:43)
@Srboljub
"Cuj. botu, spineru, dezurni autosovinisto ili sta li si, mogao si makar na ovu vest da nas postedis tog tvog standardnog prose$&$nja. Pro$&&vaj se slobodno na vesti u vezi Kosova, NATO-a, sto i redovno radis, koga zanima, ali na ovu vest si trebao da zacepis. Jasno?"
(patologija, 21. oktobar 2018 16:21)
@patologija:
Čuj, jedino što je jasno to je: nomen est omen.

vedran

pre 5 godina

A ovaj sto kaze bila odmazda prema muslimanima, znaci da si isti ko i njemci jer su i oni izvrsili odmazdu plus sto ti je vodja govorio 100 za 1, zalosno sto imas puno istomisljenika,nema ovdje mira, nazalost iako ja jos vjerujem u ljude, imam prijatelja i srba i hrvata i bosnjaka, hvala bogu...pozz...

vedran

pre 5 godina

Tatko...

Internet inace sluzi da istrazujes i nadjes ono sto te zanima, pogledas ali posto tebe ne zanima jer si ogranicen nasao je cika Vedran za tebe jedan klip a imas ih more. Evo jedan GENOCID U SREBRENICI samo ukucaj, klip od 5 min, ti kreni od druge minute, reci ces ovo nisu djeca nego vojnici iako nigdje nema unoformi. Ne umanjujem Kragujevac, strasno je sta se desilo samo mi nije jasno kako neko moze da podrzava ubijanje u Srebenici a place nad sudbinom Kragujevca. Nako usput, nisam musliman, vidis po imenu samo volim ljude i zao mi je sto takvi mozgovi preovladavaju na sve strane, izgleda bit ce jos Srebernica i Kragujevca u buducnosti, nazalost.

Hanibal

pre 5 godina

perhan@ Sta su to Becovi? Drugo, nije ni cudo gde smo kada zivimo u proslosti, decu treba voditi na ekskurzije, da vide kako se zivi u uredjenim zemljama. Stalno neke pretnje sukobima, zveckanje oruzijem, to zelis za decu u Srbiji? Da zivimo malo u sadasnjosti i za buducnost a ne vecito u proslosti, mozda bi se opametili ali nekome to ne odgovara.

Goran(ali pravi)

pre 5 godina

Zločin je bio užasan, nepojmljiv, a najgore je to što su logistiku preuzeli domaći (Ljotićevi i Nedićevi). Pominjanje Čeha i tvrdnja da nisu imali svoje Šumarice je netačno. Česi su ubili Heydricha i za to veoma skupo platili - više sela je uništeno, najpoznatije je Lidice,a ukupno oko 5000 ljudi je ubijeno tokom kampanje osvete. Nakon toga, 1944. i 1945. su izbili ustanci u Pragu, koji su pomogli Crvenoj Armiji.

Samo da primetim...

pre 5 godina

A posle "oslobođenja" odosmo masovno na gastarbajt u mrski Deutschland, omiljeni auto nam je Mercedes, BMW, Audi a ne Lada

Srboljub

pre 5 godina

umesto nasa deca kada idu na ekskurzije treba da obilaze ovakva mesta i nauce nesto o istoriji Srba. a njih vodaju po Becovima i Budimpestama. sramota
(perhan, 21. oktobar 2018 15:28)
ajd, Perhane, ispeci pa reci: da ne odu na ekskurziju, kad bi /gde bi videli uređenu zemlju koja sme da se nazove "državom", a da joj se ne tepa kao u slučaju države Srbije?
Srboljub
@Srboljub
Cuj. botu, spineru, dezurni autosovinisto ili sta li si, mogao si makar na ovu vest da nas postedis tog tvog standardnog prose$&$nja. Pro$&&vaj se slobodno na vesti u vezi Kosova, NATO-a, sto i redovno radis, koga zanima, ali na ovu vest si trebao da zacepis. Jasno?
(patologija, 21. oktobar 2018 16:21)
@patologija:
"nomen est omen."

mali radojica

pre 5 godina

Za Vas sto ovde iznosite dileme vezane za okrutnost okupatora,pa onda da li je neko izmasakrirao ranjene i vec mrtve vojnike Wermachta predlazem da odgledate dokumentarnu seriju "Anihilation - The Destruction of Europe's Jews" koja se moze naci na Youtubu. U njoj se vidi kako je Nacisticka Nemacka planski i smisljeno na osnovu nekakvih rasnih zakona odlucila da unisti jedan narod (Jevreje)jer su ih smatrali untermenchen(podljudskom vrstom). Taj isti plan imali su i za sve slovenske narode jednom kada budu resili pitanje Jevreja. Likvidirano je 3 miliona Poljaka preko 30 miliona Rusa(5 miliona su bili vojnici)i zasigurno bi i nas sve potamanili da je bilo po njihovom....Prema nekim narodima okupatorska vojska(a to su oni bili nedvosmisleno)je bila veoma okrutna(Jevreji,Rusi,Poljaci,Srbi,Grci,Romi),prema nekim narodima su bili ne bas mnogo okrutni(Francuzi,Danci,Norvezani,Holandjani,Cesi)a svi ostali,bukvalno svi ostali(prepoznace se ovde)koji nisu bili neutralni(Svajcarska,Svedska,Spanija i Portugal)bili su na strani Wermachta i aktivno su im pomagali i ucesvovali sa svojim snagama  od Gdanjska 1939 pa do Staljingrada 1943 kada su shvatili da je cela ta prica propala. Svaki od naroda koji se aktivno borio protiv nacisticke Nemacke danas na neki nacin trpi neku nepravdu..... i ovde ce se mnogi prepoznati. I molim Vas nemojte mi pricati te splacine od prica da su i drugi narodi na Balkanu ucestvovali u antifasistickoj borbi,jer to su bili samo Srbi i Grci...ostali..bogami nisu

Petar

pre 5 godina

Zasto najveci sin naroda i narodnosti nije dizao ustanak u svom zavicaju i oslobadjao ga tih naci ludaka?Najzalosnije je sto medju Srbima uvek mozes naci solidan broj nemislecih,avanturista i probisveta,kojima tutnes neku ideologiju u glavu i ovi to prihvate kao istinu.Taj procenat je kritacan u Srba i zato je uvek stradanje neizbezno.Mozemo li mi jednom da mislimo i radimo u nasu korist i korist ove zemlje?Ali nije se cuditi, mi smo izbrisali Milosa Velikog,ne obelezavamo 2. Srpski Ustanak, koji je uspeo,manje zrtava imao na našoj strani,..Cak su mu i ulicu u BG promenili u Kneza Milosa.

troll level 100

pre 5 godina

Prestao sam da idem od kad dovode popove. Dođje ih po 20, preteruju.
(Kragujevcanin, 21. oktobar 2018 16:03)

Prvo "popovi" dodju u 9h i služe liturgiju. Nemaju oni veze sa školskim časom koji počne oko 11h. Ti da hoćeš da dodjes došao bi u 11h i ne bi gledao koga sve tu ima.

веверица

pre 5 godina

ако се знало да ће немци за једног убијеног да стрељају 100, а за једног рањеног 50, зашто је неко толика стока (комунистичка), да нападне немце, па побегне у шуму и намести невин народ да страда.
да не буде забуне, комунисти нису почели "ноб" када је народ окупиран (иако само име тако сугерише). не, они су почели своје диверзије, тек када је хитлер напао друга стаљина, да би црвеној браћи дали мало одушка на источном фронту, наравно не марећи за цивилне жртве. комунисти су дакле сматрали да је стрељање српских цивила сасвим ок цена да се за узврат веже пар хиљада немачких војника и нешто наоружања за србију.
зверства немаца су добро позната. питам се да ли ће икада на ред доћи да се прича о зверствима партизана и њиховом лицемерју?

troll level 100

pre 5 godina

Vucicu, citas li ovo?Pozdravi tvoje Nazi prijatelje Nemce.A vi sto glasate za SNS, svratite malo do Sumarica.Nece vam skoditi malo istoriju da naucite.
(Brigate Rosse, 21. oktobar 2018 15:24)

Jel si bio ti u Srebrenici nekad? Jel si bio u Vukovaru? Kakve veze imaju sadašnji Nemci sa nacistima? Kakve ja veze imam sa zločinima koji su Srbi pre mene radili?

mali radojica

pre 5 godina

Za Vas sto ovde iznosite dileme vezane za okrutnost okupatora,pa onda da li je neko izmasakrirao ranjene i vec mrtve vojnike Wermachta predlazem da odgledate dokumentarnu seriju "Anihilation - The Destruction of Europe's Jews" koja se moze naci na Youtubu. U njoj se vidi kako je Nacisticka Nemacka planski i smisljeno na osnovu nekakvih rasnih zakona odlucila da unisti jedan narod (Jevreje)jer su ih smatrali untermenchen(podljudskom vrstom). Taj isti plan imali su i za sve slovenske narode jednom kada budu resili pitanje Jevreja. Likvidirano je 3 miliona Poljaka preko 30 miliona Rusa(5 miliona su bili vojnici)i zasigurno bi i nas sve potamanili da je bilo po njihovom....Prema nekim narodima okupatorska vojska(a to su oni bili nedvosmisleno)je bila veoma okrutna(Jevreji,Rusi,Poljaci,Srbi,Grci,Romi),prema nekim narodima su bili ne bas mnogo okrutni(Francuzi,Danci,Norvezani,Holandjani,Cesi)a svi ostali,bukvalno svi ostali(prepoznace se ovde)koji nisu bili neutralni(Svajcarska,Svedska,Spanija i Portugal)bili su na strani Wermachta i aktivno su im pomagali i ucesvovali sa svojim snagama od Gdanjska 1939 pa do Staljingrada 1943 kada su shvatili da je cela ta prica propala. Svaki od naroda koji se aktivno borio protiv nacisticke Nemacke danas na neki nacin trpi neku nepravdu..... i ovde ce se mnogi prepoznati. I molim Vas nemojte mi pricati te splacine od prica da su i drugi narodi na Balkanu ucestvovali u antifasistickoj borbi,jer to su bili samo Srbi i Grci...ostali..bogami nisu

Никола87

pre 5 godina

@Kragujevcanin

Што се тиче односа данашњих Немаца према нама, (по сведочанствима разних наших гастоса које сам слушао) они су мање-више онакви какви су били кроз цео 20. век – расизам, испод ког се крије типично ратничко уважавање непријатеља и фасцинација појединим особинама које Немци иначе не приписују ниједном другом балканском народу, (док неке од тих особинā, нпр. литерарни таленат који смо исказали у својој народној епској поезији, не приписују ниједном другом европском!). То је једна метафизичка амбивалентност германских народа, којом су се, конкретно à propos односа према Србима, поред Немаца и Аустријанаца одликовали кроз историју и Британци, Холанђани, Норвежани... И то једноставно треба уважити. Већина њих, због чега год, не може да нас воли, али су нам често стављали до знања да нас релативно високо вреднују у односу на остале Балканце, и тиме треба бити задовољан. Наравно, најдражи су ми Немци који нас отворено воле, и чија је пријатељска наклоност према нама јача од свих ратова и пропаганди. Они су у убедљивој мањини, али зато су и драгоценији.

miki

pre 5 godina

alex@
ako si ti povredio ili lisio zivota nekog muslimana. za to treba krivicno da odgovaras. ja nikome nisam nikakvo zlo ucinio a niti je neko iz moje okoline. tako da to MI zaboravis. a na pomisao streljanja dece .mene kao roditelju dva malisana nesto odmah presece u grudima i grlo mi se stegne. nemam rec za strasan i odvratan osecaj koji me obuzme. nije jos izmisljena rec koja bi docarala strahotu koja je zadesila te ljude. Nek im je vecna slava

Јабучило

pre 5 godina

Nemci su pobili na danasnji dan 2300 kragujevcana svih starosnih doba, a komunisti kasnije da bi prikrili svoje zlocine su od toga napravili MIT o navodno 7000, mahom dece. Komunisti su pobili DALEKO VISE Srba od Nemaca. To je cinjenica koja se krije decenijama, jer deca i unuci tih komunista su i danas na vlasti, vladaju Srbijom iz senke.
(mnogo je kume, 21. oktobar 2018 18:35)

Куме, ај мало олади. Извештај о 7.000 стрељаних датира од самог стрељања. Забележио га је локални прота. Недићу је, из другог извора, отишла вест од 7100 до 7300 жртава. "Борба" је писала о око 5.000, а четнички извештај иде и до 12.000.

Немачки извештај је око 2300 у Крагујевцу и око 500 у околним селима. Неколико Немаца је погинуло од отпора грађанства у дане масакра и тиме се објашњава тих 500 убијених више него што одмазда за 10 мртвих и 26 рањених Немаца налаже.

nnn

pre 5 godina

Ovaj sto kaze u Srebrenici vojnici ubijeni, brate imas klip na youtube gdje se djeca ubijaju,starci i zene...
(potop, 21. oktobar 2018 20:00)

Čak ni haška sudska lakrdija koja je poznata po montiranju dokaza i suludim optužbama nije stavljala na teret Srbima masovno ubijanje žena i dece u Srebrenici jer se dobro zna da su žene, deca i starci prebačeni autobusima na muslimansku teritoriju u Kladanj i Tuzlu, dok je muslimanska vojska sa nešto malo muških civila pokušavala oružani proboj.

I kad smo već kod youtube snimaka imaš snimak gde Ratko Mladić ulazi u autobuse sa muslimanskim civilima, želi im srećan put i podseća da oni srpsku decu nisu poštedeli,ali oni će njima ipak obezbediti normalan izlazak jer srpska vojska se razlikuje od muslimanskih dzelata koji su ubijali i srpsku decu.
https://www.youtube.com/watch?v=vVkW_cmWBNU
A ovo je priča o jednom srpskom dečaku koji je igrom slučaja ostao živ,a horde Nasera Orića su mu ubile oca, majku, sestru i brata:
https://www.youtube.com/watch?v=q_pe1LbCrps
A ovo je ispovest Hakije Meholjića jednog od lidera srebreničkih muslimana:
https://www.youtube.com/watch?v=T_Yg6PxpTTs

unracional people...

pre 5 godina

Jeste strašno, bolno, teško....

Ali...ratovali su Englezi protiv Francuza, a jedni i drugi protiv Nemaca....a danas saradjuju.

A mi Srbi, naučeni da srcem razmišljamo, mogli bismo da pogledamo kako su Česi bili deo Austrougarske do 1918., kako su BEZ USTANKA u II sv.ratu dočekali poraz Nemaca... Kako su bili pod ruskom čizmom,ali su doživeli raspad SSSR-a, eno ih u EU, nemaju svoje Šumarice, svog Gavrila Principa, ni svoj prelazak kroz Albaniju, svoje ostrvo Vido, a ni svoj Goli otok...
Srbi moji,zapamtite, nisu svi evtopski narodi podjednako stradali kroz vekove...Ne moramo da budemo na čelu svakog ratnog dzumbusa koji se desi na ovoj planeti...

A po komentarima vidim da većina ovde misli da je trebalo ratovati pa i po cenu 1:100. Znači, opet bismo.

Mile idiot 83%

pre 5 godina

A vođa otvara lokalne toalete, ne moze da stigne u Šumarice, a i da se ne zameri slučajno svojim prijateljima Nemcima.
A ove nevine žrtve idu na dušu komunista, jer su okupatori rekli šta će uraditi, ako im budu ubijali vojnike.

NG

pre 5 godina

Bio sam danas, kao i svake godine i mogu reci da je danas doslo najmanje ljudi i da je to velika sramota za Kragujevac i za sve moje sugradjane koji nisu mogli da izdvoje sat vremena i da dodju u Sumarice.

vreme za istinu

pre 5 godina

Decenijama lažirana istorija
- laž o 7.000 streljanih, kao da ni 2.300 nije previše
- laž o partizanskom napadu na Nemce na putu KG-G. MIlanovac
- laž o navodnom masakriranju nemačkih vojnika

Zasedu i napad na Nemce koji su krenuli u Milanovac u pomoć svom garnizonu postavili su zajednički partizani i četnici, komandovao je major Palošević, komandant četničkih jedinica Šuamdije. Na početku napada partizani se kukavički povlače, sve njihove jedinice osim jedne čete koja kasnije prelazi na stranu čoveka. Bila je to ozbiljna bitka sa poginulima i ranjenima na obe strane.

Poginuli Nemci nisu masakrirani na bilo koji način, postoje fotografije koje su napravili pedantni Nemci pre nego što su ih popakovali na kamione i odvezli sa poprišta bitke. Tu laž su plasirali Ljotićevci da bi nekako opravdali zločin u kome su učestvovali 21. X u Kragujevcu. Laži o broju poginulih i jedinicama koje su napale Nemce su komunistički. Nisu mogli da prihvate da se neko drugi borio i ubijao Nemce u Srbiji 1941.

Kragujevcanin

pre 5 godina

Kao Kragujevcanin koji je svake godine odlazio na Veliki skolski cas, nikad mi nije bilo jasno zasto su pobijeni ljudi i deca u Sumaricama. Nakon 90ih sam cuo pricu da je to odmazda za pobijene Nemce koje su partizani po prici i oskrnavili. Sad samo mogu da budem ljut i na jedne i na druge, na partizane jer su tako zrtvovali tudje zivote, a Nemce jer su hladnokrvno pobili neduzne ljude kao najveci neljudi. Iz prica moje babe i dede - saznao sam da su do tog zlocina Nemci igrali bilijar sa Srbima, a baba kaze cak da su uredno placali sve u prodavnici. Od tog trenutka sve je prestalo. Ne opravdavam naciste daleko bilo prokleti bili, ali ljut sam jer na kraju kao narod uvek izvucemo deblji kraj, niko nije prosao kao Srbi u okruzenju...

dno

pre 5 godina

Ciji su ovi botovi koji ovde relativizuju i oravdavaju ovaj zlocin nad Srbima? Neki levaci iz nekog nvo-a, neka strana sluzba ili su u pitanju primitivni sovinisti iz komsiluka? Pitam se koja li im je tarifa? Puno je sendvic...

sima strahota

pre 5 godina

Bas je lepo sto su se zrtvama poklonili predsednik drzave I premijerka. Ups pa oni nisu bili. Zli jezici kazu da zaobilaze KG zbog sina Radomira. Bas ne verujem, bice da su imali neka vazna drzavna posla. Koga nema bez njega se moze, a I to ide na njihov obraz (ako ga uopste I imaju). Inace veliki skolski cas je bio dirljivo velicanstven I vise nego dostojanstven.

ja

pre 5 godina

to sto vi srbi abolirate cetnicke zlocine i cetnike vbasa je sramota kao i sramota hrvata sto uzdizu ustase,hocete da ih predtavite neznam kao svece kao ovo sdu ono su.oni su fasisti i kukavice koji su ubijali svoj narod nakon rata nazalost to su radili i komuniosti u tom ratu nitko nije dobio i tada smo pokazali da smo narodi zeljni za krvlju,osvetom i moci.nazaloist strada sirotinja i nitko drugi.svaki rat je prljav i nema tu nicije pobjede

dejan petrovic

pre 5 godina

Citam sve ovo... svih 117 kometara do sada su ... ne znam sta da kazem. Partizani, cetnici ubili vojnike okupatore i pored obaveatenja 100 za jednog. Drzava kapitulirala a oni se prave pametni-naravno po ledjima neduznih. E SAD, NIKAKO NE MOGU DA SHVATIM NAROD KOJI UCI ISTORIJU OD DECE SUBNORA I BANDE ZLOCINACA. NEMCI SU UBILI 2700 KRAGUJEVCANA 1941. A "OSLOBODIOCI" 1945-46 U KAPISLANI U NASELJU PIVARA U KRAGUJEVCU STRELJALI 2000 SRBA (DOKTORA, TRGOVACA, PRAVNIKA I SVIH PISMENIH) ONI SU PREZIVELI NEMCE ALI NISU KOMINISTE. I NJIHOVA SU DECA PLAKALA ISTIM SUZAMA KAO I DECA MUCENIKA '41. ONO STO IH SPAJA JE DA SU MEDUZNI. BANDA JEDNA=BANDA DRUGA, NAROD STRELJAN. NEKA GORE U PAKLU.

blage_veze

pre 5 godina

Da, isti ono koji su prije 70ak godina pobili na milione, ubijali ih na najmonstruozniji nacin. Ajde da proglasimo i tu strijeljanu djecu za nekakve teroriste i da udjemo u EU, mozda i to bude uslov za pristup. Sram vas bilo!
(kaokakao, 21. oktobar 2018 19:16)

Zasto se onda uslo u drzavu sa hrvatima posle ndh i jasenovca? A? Mnogo vise su nas ustase pobile nego nemci. Pitaj malo tvoje komuniste. Po tvom rezonu, mi bi samo sa rumunima i grcima trebalo da surujemo jer su se svi ostali ogresili o nas, i u okruzenju, a i sire. Znas sta bi se onda desilo? Nestali bi sa planete. Ubijali su nemci i druge narode, ponajvise jevreje, pa opet Izrael i Nemacka saradjuju. Nemas ti blage veze o zivotu.

Adriano_Galliani

pre 5 godina

A po komentarima vidim da većina ovde misli da je trebalo ratovati pa i po cenu 1:100. Znači, opet bismo.
(unracional people..., 21. oktobar 2018 21:06)

Većina ne misli već je naučna kako da misli.

Nama niko još nije rekao da smo izgubili sve ratove u 20. veku, eventualno Prvi Balkanski rat ipak jeste pobeda.

zorge

pre 5 godina

vazno je da je predsednik u backom jarku podiga spomen obelezje poginulim nemackim vojnocima cuvenim po zlu ss divizije princ eugen u drugom svetskom zanemarujuci danasnji obelezje njihovih zrtava ne samo u kragujevcu nego i kraljevu krusevcu loznici isirom cele srbije govor je zavrsio zivela nemacka zivela srbija

Detuš

pre 5 godina

Nisu Nemci znali šta hoće. Treći Rajh bio je kreacija jednog ludaka. Ali nisu ni Francuzi ni Englezi oslobodjeni krivice, jer su posle Prvog Svetskog rata kao pobednici sistematski kinjili Nemce držeći ih izolovane i takoreći u logoru i na kraju tim svojim nerazumnim postupcima doveli manijaka na vlast.Trebalo je sačekati novu najkrvaviju pobedu i dolazak Amerikanaca i Maršalov plan koji je ekonomski podigao Nemačku na noge i oslobodio je pošasti nacional-socijalizma.

potop

pre 5 godina

Ovaj sto kaze u Srebrenici vojnici ubijeni, brate imas klip na youtube gdje se djeca ubijaju,starci i zene, gdje su im ruke im vezane zicom, znaci pises laz i jos dobijas plus i zao mi je sto tvoj mozak tako razmislja kao i vecina Srba. Druga stvar, ove neduzne ljude ubili su neprijateljski vojnici druge drzave a u Srebrenici komsija ubijao, iz istog mjesta. Gledao sam film o Kragujevcu, cistacima cipela, plakao sam, tuzan dan za Srbiju i Kragujevac i zalosno sto nismo nista naucili nego se pocinio slican genocid krajem peoslog stoljeca.(vedran, 21. oktobar 2018 16:11)Prestanite da poredite zločine iz Drugog svetskog rata sa ratovima 90-ih.Srebrenica je rezultat osvete srpske vojske za zločine, koje je muslimanska vojska počinila nad Srbima u tom području. Muslimanska žrtve su dobile kakvu-takvu satisfakciju, jer skoro ceo državni i vojni vrh bosanskih Srba osuđen, dok to nije slučaj sa hiljadama srpskih žrtava u okolini Srebrenice.

Marinero

pre 5 godina

Nevjerojatna priča. Čovjek teško može probaviti ovakvo što bez gađenja. Pobiti tolike ljude kao čin odmazde. Strava!.. Pokoj duši svima nevino stradalima uz izraze duboke sućuti od susjeda.

Zoki

pre 5 godina

Ljotićevci i žandari jesu prikupljali taoce, ali nisu učestvovali u streljanju. Najveći zločin koji su ljotićevci počinili tokom oktobarske tragedije u Kragujevcu je što su po okolini grada hvatali Rome i menjali ih za Srbe koji su bili taoci.

Mirko

pre 5 godina

Večna slava neka je mučenicima koji pogibiše na taj dan, nedužni! A svima koji su za to dali doprinos, kao i egzekutorima, neka gore u paklu duše njihove i neka im seme nasledno pati zanavek! Smrt fašizmu, živela Srbija!

Nebo

pre 5 godina

Da, da nismo ubili tih 10 nemaca 3000 Srba bi bilo živo!Komunisti nisu marili za brojke a još manje za Srbe.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Željko, 21. oktobar 2018 15:56)
A da li si se zapitao šta su te fašiste koje indirektno ovim porukama branite radile u našoj zemlji? Takvom zlu je potreban uvek otpor a ne kukumavčenje i mirenje sa sudbinom.

raka

pre 5 godina

A ti bi trebalo da se stidiš svog neznanja. Prvi svetski rat je izbio jer ga je Austro Ugarska pripremala godinama gomilajući trupe na granici,a atentat na prestolonaslednika koji je došao u obilazak vojske na granici je samo iskorišćen kao povod za rat. Austrougarski zločini (zločini okupatorske vojske u Srbiji i zločini šuckora nad Srbima u Bosni) su preteča nacističkih i ustaških zločina i ne mogu se ničim opravdati baš kao ni streljanja u Kragujevcu.
(nnn, 21. oktobar 2018 16:27)

Atentat je bio u Sarajevu, a ne na granici. I ti nekom spočitavaš neznanje??

deobaiseoba

pre 5 godina

Citam ove komentare i polako mi postaje sve jasno, zasto smo ovde gde jesmo, i zasto nikuda vise i ne idemo, vec stagniramo. I nestajemo, polako. Ovde ljudi ne znaju kriticki i logicki da razmisljaju, vec samo emocijama, ako neko da drugacije vidjenje odmah mu se lepi etiketa izdajnika, autosiviniste, ljoticevca...Cetnici i partizani i dalje ratuju, iako su oba zvanicno bila protiv okupatora i podrzana od strane saveznika. Srbi se samo dele, na delije i grobare, na cetnike i partizane, na prvosrbijance i drugosrbijance, na patriote i autosoviniste, na rusofile, amerofile i natofile. Kako ne shvatate da mnogima odgovara takva podela, i u zemlji i van nje. Ovde bi neki vidim ratovali do poslednjeg srbina zarad nekih principa koji su odavno potroseni, bili i onda a kamoli danas. Pa jedna francuska u ono vreme je bila pregazena od strane vermahta i pruzala pasivan otpor tokom rata, samo su srbi ispali "pametni" i ratovali. E zato ce srbi na kraju da se svedu na pod jednu krusku i postace i ostace zaista "nebeski narod".

falkoon

pre 5 godina

Nema slobode ako nije suzama ucila da se smije!Sramota me je kad procitam komentar koji opravdava ovakve zlocine, sto Nemci nisu jurili partizane da ih ubiju kao odmazdu a ne nevine ljude? A da jurili su ih al su na kraju bezali kao misevi sa ustasama,cetnicima,ljoticevcima,nedicevcima,belogardejcima,handzarovcima,balistima i ostalim bandama u 50 nijansi izdaje.

Bez obzira na veru, naciju i sl.

pre 5 godina

@ Roque Santa Cruz

Pogano pricas, jer te se ne tice istina. Rugajuci se zrtvama jednih, omalovazavas SVE ZRTVE. Nevine!

горан

pre 5 godina

Комунистичка лаж је да су љотићевци учествовали у убијању свог народа. Највећи кривци су комунисти који су намерно нападали Немце иако су знали да ће бити освета. Свесвно су жтрвовали народ како би га окренули ка себи.

Juggernaut

pre 5 godina

Da nismo iskasapili one nemacke vojnike za koje smo bili upozoreni ne bi se streljanje desilo.
(456, 21. oktobar 2018 16:27)

Ah, hajde što smo mi glupi, nego i ti glupi Rusi... pogibe ih 20 miliona, a trebalo je samo da ne diraju nemačke vojnike. A šta misliš, kakvu sudbinu su Nemci namenili svim Slovenima u 3. Rajhu? Zar treba da ti se nacrta da su nacisti na ovaj ili onaj način hteli da fizički istrebe sve koji su niža rasa.

DejanKG

pre 5 godina

Bio sam danas, kao i skoro svake prethodne godine još od osnovne škole.
Nikad manje ljudi na komemoraciji, prava sramota! Ali to smo mi, nažalost...
Neka je večna slava mojim sugrađanima.

kaokakao

pre 5 godina

Procitas komentare pojedinih i bude ti muka. Vjerovatno glasaju za Cedu Jovanovica i slicne patriote. Jos okrivljuju Partizane za stradanje, jer su ubili nekoliko okupatorskih vojnika. I danas se izvrce istorija, velicaju se isti takvi, koji su htjeli saradnju sa okupatorom, koji bi da budemo neciji robovi. Pa, uspjelo vam je, evo nemci nas uce demokratiji, ljudskik pravima, sta smijemo a sta ne. Da, isti ono koji su prije 70ak godina pobili na milione, ubijali ih na najmonstruozniji nacin. Ajde da proglasimo i tu strijeljanu djecu za nekakve teroriste i da udjemo u EU, mozda i to bude uslov za pristup. Sram vas bilo!

vasilije

pre 5 godina

Kragujevcanin sa potpisom misli ili cak bolje receno tvrdi da ne bi bilo I sv.rata da nije G. Princip pucao u Frdinanda!!! Ti si dete, covece, toliko naivan i zelen ili si istoriju ucio sa Gugla ili cak sa satelitske tv. Austrija je po nagovoru Nemacke spremana za rat jos pre cetiri godine od izbijanja.

Realno

pre 5 godina

zanimljvo kako se uvek jave neki placenici pametnjakovici i izdajnici sopstvene zemlje da kazu kako su Srbi to isto radili muslimanima, siptarima i hrvatima...a zanimljivo isto je to da dobijaju pare to da napisu....ali laz nije vecna !

Brigate Rosse

pre 5 godina

@Amila
5% Nemaca nije nacisticki nastrojeno.To su oni koji glasaju za Linke.Ostali su kao i ovi sto su poubijali decu u Kragujevcu,a sakrili se iza "naredjenja". Lako je pucati u djake.Videli smo kako sa Nemcima treba.Pokazali su Rusi.Dva puta su zapocinjali dva svetska rata.Sada su miroljubivi,ali smem da se opkladim da ce i treci svetski zapoceti.Takvi su.

vasilije

pre 5 godina

Nema predsednika danas u Kg. pa i ne ide, sto jes' jes' ako otvara supermarket ne ide da bude u Kragujevcu.
Valjda da se ne zameri prijateljima.

Veliki dr mr

pre 5 godina

Bio je to strašan splet događaja. Retko se pominje divljaštvo, koje je neposredno pre pokolja, učinjeno nekolicini nemačkih vojnika. Te naše divljake nemci nisu uhvatili, ali su u znak odmazde, očito pogubljenog razuma, izveli iz škola i pobili nevinu decu. Nikako se i ničim ne može opravdati njihova okupacija, naš revolt, ni njihova osveta tj. zločin. Sve je to deo tužne priče o bolesti svesti jednog vremena.

Рајко

pre 5 godina

@realno
Требало би написати на који начин су комунисти оскрнавили лешеве немачких војника,иако се немачки,не нацистички,већ НЕМАЧКИ,злочини над невиним цивилима не могу ничим оправдати.
Такође се не може правдати америчко вађење Немаца из гроба,после завршетка Другог светског рата.

zex

pre 5 godina

Sve se zna ko je sta radio pred rat i posle rata! Nije staljin tek tako samo prosao severom srbije tj Jugoslavije a Trupe locirao u Pljskoj Češkoj Madjarskoj Bugarskoj ali ne i u Rumuniji. Juga se borila i Rumunski kralj takodje ali Poljaci su pred rat izigravali francusku a Staljin je onda usao i oslobodio Wars?n? sobaricu pa su na kraju kao i ustanak digli kad je STALJIN vec bio ti pa se on zaustavio i rekao: Možete sami? A 1940 niste mogli? Aj da vidim! Pa su Nemcu u krvi ugusili taj ustanan a Staljin je opet oslobodio Warshavu. A onda kao okupacija!? Nije im verovati

KG

pre 5 godina

Mojoj babi su tu streljani i otac i rodjeni brat (imao 17 godina i isao u gimnaziju) ..pukom srecom njen drugi brat izbegao smrt jer tad nije bio u Kragujevcu i kad se vratio otisao u partizane.
Na streljanje ih odvela dva srpska zandarma i slagali ih da treba nesto da se pomogne.
Moja baba dok je bila ziva je celog zivota isla na 21 oktobar..meni je krivo sto malo znam o tim ljudima i tom vremenu jer imao sam vremena da pitam babu koja je tad imala 16 godina i ostala sama sa majkom ceo drugi svetski rat da prezivljava ali svaki put bi rekao drugi put i na kraju baba mi umrla i krivo mi sto sam bio lenj i sad je kasno.

NN_lice

pre 5 godina

Nema nikakve sumnje da je zločin nad civilima u Kragujevcu, nad đacima, izvršen kao posledica ubistava nad 10 nemačkih vojnika i 26 ranjenih, od strane partizana, koji su znali unapred šta to znači i do čega može da dođe tim povodom.
Pucati iz zasede i goniti nemce, ubijati ih, a onda se kukavički, boljševički povući u šume i ostaviti goloruk narod na milost i nemilost okupatoru, može samo ostrašćena komunistička ideologija koja se vodi Lenjinovom sintagmom da cilj opravdava sredstvo.
Njima nisu bili važni ljudi, srbi, već ideologija komunističke internacionale. Oni su bili ti koji će za vreme tzv. "Užičke republike" ubijati seljake domaćine i lokalno stanovništvo, a nakon rata činiti zločine širom Srbije, uzurpirati tuđu imovinu, desetkovati srpske domaćine i intelektualce i širiti boljševičku i staljinističku diktaturu.

mnogo je kume

pre 5 godina

Nemci su pobili na danasnji dan 2300 kragujevcana svih starosnih doba, a komunisti kasnije da bi prikrili svoje zlocine su od toga napravili MIT o navodno 7000, mahom dece. Komunisti su pobili DALEKO VISE Srba od Nemaca. To je cinjenica koja se krije decenijama, jer deca i unuci tih komunista su i danas na vlasti, vladaju Srbijom iz senke.

Kragujevcanin

pre 5 godina

Samo da kazem da kad god je dolazila neka delegacija Nemaca da su isli u Sumarice da polazu cvece i niko ih od Kragujevcana nije napao. Secam se u skoli da su odmah nakon bombardovana 99-e dosle neke Nemice da posete Kragujevac, bile u Gimnaziji, donosile humanitarnu pomoc,i isle u Sumarice - . Ispred Rajhstaga u Berlinu ima ploca Kragujevac... Nemci su pobili taj narod ali nisam cuo da iko porice taj strasni zlocin. Nema potrebe da okrivljujemo sve Nemce ili jos gore nasu sirotinju koja je tamo otisla da zaradi za hleb.

Milan

pre 5 godina

Партизани су знали за наредбу 100-1 и 50-1 па су ипак направили заседу Немцима код Горњег Милановца. Знали су да потписују смртну казну за преко 3000 људи. Ово нема везе са тим ко је четник или партизановац, ово је историјска чињеница. Ко није био, треба да дође да обиђе Шумарице и музеј. Највеће страдање српског народа у последњих 200 година. Овде није погинула војска, овде су стрељани ви, ваш комшија, кум Пера, дечак из улице, ваш сестрић, ја, људи које виђате сваки дан у пекари...
(Крагујевчанин®, 21. oktobar 2018 15:31) Još jedan klasičan idiot koji zamenjuje teze! Kakav idiot treba da budeš da opravdavas ubijanje dece

dragiša petrović

pre 5 godina

A predsednik i premijekrka zaboravili na značaj ovog dana ...Ne pojavište se na ovom najvećem evropskom stratištu i skupu odakle se upšućuju poruke mira i ljubavi! Tužno i- neshvatljivo.Uvreda za Kragujevac koji to neće zaboraviti.

mladennn

pre 5 godina

Cinjenica je da Nemci nisu hteli da osvoje Evropu ne bi bilo ni rata ,ali eto hteli su da vladaju Evropom gazeci druge, nbt je dal je ubijeno tih 10 Nemaca, u Jasenovcu ,Ausvicu i drugim logorima nije ubijen nijedan Nemac pa je pobijeno hiljade i hiljade neduznih....

Mongoloid

pre 5 godina

Bio sam u ovom muzeju pre par godina... Ostala mi jedna poruka urezana u sećanje: "Deco, osvetite svoga oca". Čoveka kog su vodili, jedina stvar koja je napisao svojoj dvojici sinova. Neće se izbrisati, nikad, takva zlodela.

vitez koja

pre 5 godina

da austrougari nisu okupirali tudju zemlju franc bi bio ziv,da nemci nisu okupirali tudju teritoriju niko im nebu dirao vojnike koji su cinili mnoge zlocine.

Јабучило

pre 5 godina

Партизани су знали за наредбу 100-1 и 50-1 па су ипак направили заседу Немцима код Горњег Милановца. Знали су да потписују смртну казну за преко 3000 људи. Ово нема везе са тим ко је четник или партизановац, ово је историјска чињеница. Ко није био, треба да дође да обиђе Шумарице и музеј. Највеће страдање српског народа у последњих 200 година. Овде није погинула војска, овде су стрељани ви, ваш комшија, кум Пера, дечак из улице, ваш сестрић, ја, људи које виђате сваки дан у пекари...
(Крагујевчанин®, 21. oktobar 2018 15:31)

И? Знало се и да ће Турци палити, клати и набијати на колац, па је дигнут устанак.

Далеки одјек тог пркосног духа је и окупљање на мостовима током терористичке агресије НАТО-а.

Пристајање на окупацију није одлика Срба. Слобода је скупа. На крају, дејства су због немачких одмазди и пресељена у Босну. А тамо су и без посебног наређења сравњивана српска села са земљом и људи тамањени.

Milan

pre 5 godina

Danas imamo mnogo vise ljoticevaca koji cak podrzavaju ubistvo 3000 ljudi i kazu... da nismo ubuli tih 10 vojnika nikog nebi streljali.(vitez koja, 21. oktobar 2018 15:29)Cinjenica je da nisu pobijeni ti Nemci u Ljuljacima ne bi bilo streljanja.Da Gavrilo Princip nije izvsio atentat ne bi bilo stradanja stonina hiljada vojnika I nejaci preko Albanije,a ti se stidi svog razmisljanja patrioto
(Kragujevcanin, 21. oktobar 2018 15:45) ti si Kragujevcanin ko sto sam ja sa Aljaske! Smrt okupatoru!!!!!! Idiot koji podržava streljanje dece kao odmazdu!!!!!

Aleks

pre 5 godina

mislim da je ovo jedan od najvećih zločina učinjenih na našim prostorima.i dan danas se zapitam kakav to čovek može da bude koji strelja nenaoružane i nedužne ljude a pogotovo decu.to nije čovek,to čak nije ni životinja...
(sale009, 21. oktobar 2018 15:42)

Kakav čovek? Pa onaj čija slika je na tvojoj majici, koja se uzgred prodaje u svakom mestu u Srbiji.

mladennn

pre 5 godina

Da nismo ubili tih 10 Nemaca ne bi ni postojali danas,Nemacka bi vladala svetom,na celu sa Hitlerom i naslednicima...Za slobodu se treba boriti,pogotovo protiv takvih zveri koji ubijaju mucki nemocnu decu...Hvala Bogu pa smo dobili taj rat i istrebili ih iz Srbije...

NenadN

pre 5 godina

Svi vi koji na bilo koji način pravdate i relativizujete zločin nad nevinim civilima u Kragujevcu, stidite se! Ako je to moguće kod vas politikantske bagre?! Vi niste ljudi već politikanti!!
Smrt fašizmu i nacizmu, s koje god strane dolazio!
Večna slava deci i učiteljima. Vječnaja pamjat...

pero

pre 5 godina

Vjecna slava svim neduznim zrtvama Kragujevca. Vrlo komplikovana situacija. Ako Njemci kazu 100 za 1-og, sta su nasi trebali da rade? Da mirno posmatraju tudjina kako mu uzimaju zemlju. Pa nije ta generacija bila kao ova danas. Tesko je biti pametan. razumijem i partizana, ali i ove ljude sto kazu da nisu nista radili, Njemci nebi poubijali tolike ljude. Ali da nisu nista radili, i da nismo nista radili, dosao bi nam drugi osvajac (Rusi) pa bi opet trebali sutiti. Ako nista, bar smo 50 godina zivjeli kao pravi dostojanstveni ljudi. Slava zrtvama i slava partizanima.

C i n i k

pre 5 godina

Svake godine, od kako sam postao svestan tog zlocina u Sumaricama, bude mi tesko tog dana, zamislim taj ocaj i tugu,taj zlocin prema neduznoj deci i uciteljima,ali primetio sam da nemamo podataka ko je izvrsio i ko je naredio taj zlocin,imena,br.jedinice,domaci pomagaci i sl..? Jevreji bi to sigurno imali,jer i to je vazno da saznamo. U Jad Vasemu imate popis zlocinaca..

odgovor

pre 5 godina

Citat//A zasto su komunisti ubili tih 10 vojnika ako su znali naredbu?//

Da se niko nije borio protiv nacista i fasista, svi bi na kraju zavrsili uguseni ciklonom B.

I Jevreji, i Romi, i Srbi, i homoseksualci, i dusevni bolesnici, i svi Sloveni, i sve druge nazovi nize rase.

Pa i samozvani arijevci Nedic, Ljotic, Kalabic i Mihajlovic.

I Srbija bi bila Nemacka bez Srba, ne Svajcarska.
Eto zato.

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

@Крагујевчанин®, 21. oktobar 2018 15:31
Kragujevac i Prebilovci. Mada bi se Prebilovački masakr morao smatrati gorim zločinom, zbog brutalnosti i stepena divljaštva koje su počinioci pokazali. Kao i činjenice da su effing commies učinili sve da ga se zataška post-WWII, a da se počinioci koji su preživeli WWII ne procesuiraju, da ne budu izvedeni pred lice pravde. Što se Kragujevačkog masakra tiče, apsolutno treba ukazati, i ukazivati, na nezanemarljivu odgovornost komunista - Partizana - za isti.
Slava poginulima.

*Nadam se da će komentar biti objavljen u celosti.

Djuro

pre 5 godina

@ Danas imamo mnogo vise ljoticevaca koji cak podrzavaju ubistvo 3000 ljudi i kazu... da nismo ubuli tih 10 vojnika nikog nebi streljali.(vitez koja, 21. oktobar 2018 15:29)Cinjenica je da nisu pobijeni ti Nemci u Ljuljacima ne bi bilo streljanja.Da Gavrilo Princip nije izvsio atentat ne bi bilo stradanja stonina hiljada vojnika I nejaci preko Albanije,a ti se stidi svog razmisljanja patrioto
(Kragujevcanin, 21. oktobar 2018 15:45)





Kragujevčanin???? Možda Biserko kragujevčanin?

Saša

pre 5 godina

Izvikli su decu iz škoke, odveli i hladnokrvno streljali. "Na gotovs. Pali". Ni krive ni dužne su ih poubijali na komandu. Da se nikada ne zaboravi.

Gordana

pre 5 godina

Sutra bi trebalo u svim osnovnim i srednjim skolama kao i univerzitetima u Srbiji da se odrzi cas secanja na nastradale neduzne srpske civile.

sidji do reke

pre 5 godina

@željko

Srbija i srbi su bili osudjeni i bez komunista. Nemci su smatrali sve slovenske narode za Untermenschen i namenili im svima svrhu da budu robovi u svom 1000 godišnjem Rajhu. Da, streljanje 3000 ljudi je užasan zločin, ali je naivno kriviti partizane za to, a ne fašiste.

Takodje, zahvaljujući partizanima i Titu je Crvena Armija samo prošla kroz Jugoslaviju i nikad se nije vratila, za razliku od Poljske, Bugarske, Češke i ostalih država gde se zadržala preko 50 godina! A amerikanci su i dan danas stacionirani u Nemačkoj i drugim državama.

Reč SLOBODA nije samo reč, to je pojam! Evo dragi Željko, kad budeš sreo nekog Rusa pitaj ga "zašto ste vi izgubili 20M ljudi kad ste lepo mogli da budete okupirani od nemaca i bog da vas vidi". Baš me zanima šta će ti odgovoriti. I ne samo rus, već i francuz, britanac, poljak, čeh, amer itd.

Ko ne ceni SLOBODU i ne treba da je ima!

Pero

pre 5 godina

@DelijaForever ne nego ce ljudi ostati ovde da glasaju za tvog vucica i odrzavaju stanje koje odgovara njemu i njegovim navijacima... E moj delijo, ima li malo mozga u toj tvojoj mladoj glavi?! Lako je kad se obrazujes na tribinama i u rialiti medijima, zalices za godinama kada si mogao da se edukujes i kriticki pogledas oko sebe umesto da trazis krivce u onima sto su se sklonili od vucica, cele njegove bolumente, navijaca, mega trendovaca, pripadnika raznih klanova koji su nikli kao pecurke, polupismenih na bitnim pozicijama u svakoj "instituciji"...

vasi saveznici, ne nasi

pre 5 godina

@Amila_

Bombardovali su 1999. deca i unuci tih istih Nemaca koji su streljali po Srbiji 1941. Eto kako se Nemci suocavaju sa svojom prosloscu.

vedran

pre 5 godina

Ovaj sto kaze u Srebrenici vojnici ubijeni, brate imas klip na youtube gdje se djeca ubijaju,starci i zene, gdje su im ruke im vezane zicom, znaci pises laz i jos dobijas plus i zao mi je sto tvoj mozak tako razmislja kao i vecina Srba. Druga stvar, ove neduzne ljude ubili su neprijateljski vojnici druge drzave a u Srebrenici komsija ubijao, iz istog mjesta. Gledao sam film o Kragujevcu, cistacima cipela, plakao sam, tuzan dan za Srbiju i Kragujevac i zalosno sto nismo nista naucili nego se pocinio slican genocid krajem peoslog stoljeca.

RAUS

pre 5 godina

I onda ti isti Nemci imaju obraza da izdavaju nekakve naredbe u vezi Kosova? Sledeci put kada dodje neka nemacka delegacija da izrecituje naredbe, neka ih odvedu u Kragujevac. Nemci nemaju moralno pravo da bilo sta rade u vezi Kosova a narocito ne da potpomazu svoje saveznike Albance iz II svetskog rata i da ozavrsavaju ono sto je jos Hitler zapoceo a to je odvajanje Kosova od Srbije.

only fools and horses

pre 5 godina

Cinjenica je da nisu pobijeni ti Nemci u Ljuljacima ne bi bilo streljanja. 
Da Gavrilo Princip nije izvsio atentat ne bi bilo stradanja stonina hiljada vojnika I nejaci preko Albanije,a ti se stidi svog razmisljanja patrioto
(Kragujevcanin, 21. oktobar 2018 15:45)

Ne verujem da ste iz Kragujevca. Ako jeste, onda bi stvarno trebali da idete na terapiju. Nije niko otišao u Nemačku da ubija njihove vojnike nego okupatore ovde u Srbiji. I bez obzira na odgovornost onih koji su možda i znali a možda i nisu znali kako će se Nemci svetiti, u pitanju je strahovit zločin koji nema ama baš nikakvog opravdanja. Barem ne za normalne ljude čiji umovi nisu potpuno poremećeni.
A tek to za Principa tek nema ama baš nikakvu istorijsku osnovu.

Miloš

pre 5 godina

Nacizam je najveće zlo 20. veka. Užasna zverstva su počinjena od strane nacista i njihovih kolaboracionista širom Evrope. Danas ko se vodi ovom ideologijom može biti ili izrazito glup i neobrazovan ili mentalno poremećen čovek na koga okolina i društvo moraju posebnu pažnju obratiti.

Srle

pre 5 godina

Sto bi rekao Malkolm Iks, cijena slobode je smrt. Zalosno je sto mnogi ne cene zrtvu nase slobode, umesto toga zele da smo ostali nemacki podanici.

Aleks

pre 5 godina

Da, da nismo ubili tih 10 nemaca 3000 Srba bi bilo živo!Komunisti nisu marili za brojke a još manje za Srbe.
(Željko, 21. oktobar 2018 15:56)
I posle toliko godina došli drugi koji su marili za Srbe i koknuli 3x više muslimana.

Немања КГ

pre 5 godina

"Pucajte, ja i dalje držim čas!" је изговорио Милоје Павловић, професор и директор гимназије крагујевачке, могли сте се мало информисати макар због сећања на ту децу!

otrov

pre 5 godina

Hej, ovo nije istina, kakvi streljani djaci u Kragujevcu!? Nemci su nam najveci prijatelji, ako meni ne verujete, pitajte Vucka! Frau Merkl je ono sto je nekad bio Hile, samo svoju politiku drugacije sprovodi i drzi Evropu u saci. Njoj ni Ausvic ni Kragujevac nisu potrebni. Pitajte Grke kako je njihov problem resila. EU je cetvrti rajh, svidelo se vama ili ne.

navijac

pre 5 godina

@Cinjenica je da nisu pobijeni ti Nemci u Ljuljacima ne bi bilo streljanja.
Da Gavrilo Princip nije izvsio atentat ne bi bilo stradanja stonina hiljada vojnika I nejaci preko Albanije,a ti se stidi svog razmisljanja patrioto
(Kragujevcanin, 21. oktobar 2018 15:45)

To tvoje razmisljanje je u najmanju ruku skandalozno, ti krivis zrtve zato sto su se branile!? Po tvojoj logici neprijatelju se uvek treba povinovati, slabiji nema pravo da uzvrati jacem!? Mora da si u skoli bio maltretiran od siledzija, i cutao dok su ti lupali samare i ko zna sta jos.

Miki

pre 5 godina

Kad se dva zla sastanu, komunizam i fasizam, tada srbi stradaju.
Komunisti su znali za jasenovac i nikada nisu napali. Znali su i za naredbu 100 za jednog pa su ipak napali.
Komunisti dobro znaju zasto su radili to sto su radili
Samo jadan narod ispranog mozga posle 50 godina komunistickog terora nece nikada saznati

Beni Hil istorija

pre 5 godina

To su partizani iz Bosne. Upali i napravili masakr nad sanitetskom jedinicom, sekli im noseve, prste i cinili kojekakv beatijalnosti. Ne bi li isprovocirali Nemce da ucine ono sto su ucinili.

raznosacpice

pre 5 godina

Kad na tv cujem nekog ogranicenog... kako govori za Nemce, Amere i ostale pogane narode oni su nasi prijatelji, dodje mi da se intenzivno samoupucam. Svi su nasi prijatelji i ovi sto su nas uranijumom gadjali i decu ubijali..

ccc

pre 5 godina

Meni ovde najcudnije kako je moguce da Ljoticevci, cetnici i njima slicni ubijaju svoju decu i jos ostaju da saradjuju sa Nemcima tokom citavog rata, a znaju sta su ovi uradili!? Strasno!

nnn

pre 5 godina

Cinjenica je da nisu pobijeni ti Nemci u Ljuljacima ne bi bilo streljanja.
Da Gavrilo Princip nije izvsio atentat ne bi bilo stradanja stonina hiljada vojnika I nejaci preko Albanije,a ti se stidi svog razmisljanja patrioto
(Kragujevcanin, 21. oktobar 2018 15:45)

A ti bi trebalo da se stidiš svog neznanja. Prvi svetski rat je izbio jer ga je Austro Ugarska pripremala godinama gomilajući trupe na granici,a atentat na prestolonaslednika koji je došao u obilazak vojske na granici je samo iskorišćen kao povod za rat. Austrougarski zločini (zločini okupatorske vojske u Srbiji i zločini šuckora nad Srbima u Bosni) su preteča nacističkih i ustaških zločina i ne mogu se ničim opravdati baš kao ni streljanja u Kragujevcu.

Pera

pre 5 godina

Radomir Nikolić usred Kragujevca stavlja potpis na dokument da nemci GIZ "Ambero",nemačka nevladina organizacija koja pere nemačke pare odrede kako će da se ugasi Vojna fabrika u Kragujevcu i uvodi ih u Vojnotehnički Zavod jer u Kragujevcu nema eksperata za tu temu sa kojima bi delio posto. Pametnom dovoljno da zaključi šta mu je na umu !!!

patologija

pre 5 godina

@Srboljub

Cuj. botu, spineru, dezurni autosovinisto ili sta li si, mogao si makar na ovu vest da nas postedis tog tvog standardnog prose$&$nja. Pro$&&vaj se slobodno na vesti u vezi Kosova, NATO-a, sto i redovno radis, koga zanima, ali na ovu vest si trebao da zacepis. Jasno?

šile

pre 5 godina

Vucicu, citas li ovo?Pozdravi tvoje Nazi prijatelje Nemce.A vi sto glasate za SNS, svratite malo do Sumarica.Nece vam skoditi malo istoriju da naucite.
(Brigate Rosse, 21. oktobar 2018 15:24)

Šta misliš odakle mu ono 100 za 1 u skupštini?

ehhhh

pre 5 godina

Cinjenica je da nisu pobijeni ti Nemci u Ljuljacima ne bi bilo streljanja.
Da Gavrilo Princip nije izvsio atentat ne bi bilo stradanja stonina hiljada vojnika I nejaci preko Albanije,a ti se stidi svog razmisljanja patrioto
(Kragujevcanin, 21. oktobar 2018 15:45)

Da Nemci nisu krenuli da osvajaju svet i tudje zemlje ne bi ih niko ubijao, pa ne bi bilo ni tog streljanja. Pitanje koliko ces daleko da odes unazad, autosovinisto

kiklop

pre 5 godina

Ovo je trebalo biti pouka i poruka srpskom narodu kao i jasenovac,kakav su exodus dozivjeli,ali eto steta sto se bas iz srpskog naroda nadje isti takav krvolok pa pubija onoliko nenaoruzanih civila u srebrenici i ostavi veliku mrlju na srpski rod. Srbi treba da mu se odreknu i proglase zlocincem i genocidasem,jer okalja srpski rod..

eto

pre 5 godina

Da se razumemo, šta je ko radio i koja je razlika izmedju nacional socijalizma i pravog socijalizma odnosno komunizma i radničkog pokreta.

Srboljub

pre 5 godina

umesto nasa deca kada idu na ekskurzije treba da obilaze ovakva mesta i nauce nesto o istoriji Srba. a njih vodaju po Becovima i Budimpestama. sramota
(perhan, 21. oktobar 2018 15:28)
ajd, Perhane, ispeci pa reci: da ne odu na ekskurziju, kad bi /gde bi videli uređenu zemlju koja sme da se nazove "državom", a da joj se ne tepa kao u slučaju države Srbije?

suza

pre 5 godina

"Teško je poverovati da je ovakvo zverstvo ljudsko biće moglo da počini drugome. Nikada ih ne zaboravimo." I opet se desilo, tamo s druge strane reke. Jedan "Titov general", trebalo je za bolje znati.

Roque Santa Cruz

pre 5 godina

Tačan broj žrtava nikada neće biti precizno utvrđen, brojke se keću od dve i po hiljade do čak osam hiljada streljanih civila, učenika, dakle dece, žena i staraca i ovo je bio pravi pravcati genocid, a ne Srebrenica gde su streljani odrasli muškarci koji su učestvovali u borbama od čega su mnogi bili krvoločni zločinci.

perhan

pre 5 godina

umesto nasa deca kada idu na ekskurzije treba da obilaze ovakva mesta i nauce nesto o istoriji Srba. a njih vodaju po Becovima i Budimpestama. sramota

Amila_

pre 5 godina

@Brigate Rose, na tvoj komentar naprosto mora reagovati svaki priseban covjek! Nedopustivo je tako neprijateljski nastrojen biti prema njemackom narodu, koji danas cijelom covjecanstvu mogu sluziti kao svijetli primjer individualnog i kolektivnog suocavanja sa sramnim dijelom vlastite istorije.
I iako im danas jaca i desnica (a gdje u svijetu ne jaca?) njemacki narod je najvecim dijelom fenomenalan narod!

Smrt fasizmu, s koje god strane dolazio!

Vjecna slava djeci i uciteljima. Vjecnaja pamjat.

Kragujevcanin

pre 5 godina

Danas imamo mnogo vise ljoticevaca koji cak podrzavaju ubistvo 3000 ljudi i kazu... da nismo ubuli tih 10 vojnika nikog nebi streljali.
(vitez koja, 21. oktobar 2018 15:29)

Cinjenica je da nisu pobijeni ti Nemci u Ljuljacima ne bi bilo streljanja.
Da Gavrilo Princip nije izvsio atentat ne bi bilo stradanja stonina hiljada vojnika I nejaci preko Albanije,a ti se stidi svog razmisljanja patrioto

Brigate Rosse

pre 5 godina

Vucicu, citas li ovo?Pozdravi tvoje Nazi prijatelje Nemce.A vi sto glasate za SNS, svratite malo do Sumarica.Nece vam skoditi malo istoriju da naucite.

Никола87

pre 5 godina

Сваког 20. октобра увече, с почетком у 19 часова, у спомен-музеју "21. октобар" у Крагујевцу одржава се величанствена културноуметничка манифестација "Бдење", посвећена страдалницима који су 21. октобра 1941. у Шумарицама пали од чудовишне нацистичке руке. Ко пожели, нека дође!

Milos

pre 5 godina

Ovo je toliko tuzno da nemam adekvatne i dostojne reči da to opišem. Naš mili narod, običan narod, sta je sve proziveo, dobro da jos hodamo ovom zemljom.

Крагујевчанин®

pre 5 godina

Партизани су знали за наредбу 100-1 и 50-1 па су ипак направили заседу Немцима код Горњег Милановца. Знали су да потписују смртну казну за преко 3000 људи. Ово нема везе са тим ко је четник или партизановац, ово је историјска чињеница. Ко није био, треба да дође да обиђе Шумарице и музеј. Највеће страдање српског народа у последњих 200 година. Овде није погинула војска, овде су стрељани ви, ваш комшија, кум Пера, дечак из улице, ваш сестрић, ја, људи које виђате сваки дан у пекари...

sale009

pre 5 godina

mislim da je ovo jedan od najvećih zločina učinjenih na našim prostorima.i dan danas se zapitam kakav to čovek može da bude koji strelja nenaoružane i nedužne ljude a pogotovo decu.to nije čovek,to čak nije ni životinja...

Brigate Rosse

pre 5 godina

Vucicu, citas li ovo?Pozdravi tvoje Nazi prijatelje Nemce.A vi sto glasate za SNS, svratite malo do Sumarica.Nece vam skoditi malo istoriju da naucite.

Milos

pre 5 godina

Ovo je toliko tuzno da nemam adekvatne i dostojne reči da to opišem. Naš mili narod, običan narod, sta je sve proziveo, dobro da jos hodamo ovom zemljom.

Roque Santa Cruz

pre 5 godina

Tačan broj žrtava nikada neće biti precizno utvrđen, brojke se keću od dve i po hiljade do čak osam hiljada streljanih civila, učenika, dakle dece, žena i staraca i ovo je bio pravi pravcati genocid, a ne Srebrenica gde su streljani odrasli muškarci koji su učestvovali u borbama od čega su mnogi bili krvoločni zločinci.

sale009

pre 5 godina

mislim da je ovo jedan od najvećih zločina učinjenih na našim prostorima.i dan danas se zapitam kakav to čovek može da bude koji strelja nenaoružane i nedužne ljude a pogotovo decu.to nije čovek,to čak nije ni životinja...

perhan

pre 5 godina

umesto nasa deca kada idu na ekskurzije treba da obilaze ovakva mesta i nauce nesto o istoriji Srba. a njih vodaju po Becovima i Budimpestama. sramota

Никола87

pre 5 godina

Сваког 20. октобра увече, с почетком у 19 часова, у спомен-музеју "21. октобар" у Крагујевцу одржава се величанствена културноуметничка манифестација "Бдење", посвећена страдалницима који су 21. октобра 1941. у Шумарицама пали од чудовишне нацистичке руке. Ко пожели, нека дође!

Крагујевчанин®

pre 5 godina

Партизани су знали за наредбу 100-1 и 50-1 па су ипак направили заседу Немцима код Горњег Милановца. Знали су да потписују смртну казну за преко 3000 људи. Ово нема везе са тим ко је четник или партизановац, ово је историјска чињеница. Ко није био, треба да дође да обиђе Шумарице и музеј. Највеће страдање српског народа у последњих 200 година. Овде није погинула војска, овде су стрељани ви, ваш комшија, кум Пера, дечак из улице, ваш сестрић, ја, људи које виђате сваки дан у пекари...

sidji do reke

pre 5 godina

@željko

Srbija i srbi su bili osudjeni i bez komunista. Nemci su smatrali sve slovenske narode za Untermenschen i namenili im svima svrhu da budu robovi u svom 1000 godišnjem Rajhu. Da, streljanje 3000 ljudi je užasan zločin, ali je naivno kriviti partizane za to, a ne fašiste.

Takodje, zahvaljujući partizanima i Titu je Crvena Armija samo prošla kroz Jugoslaviju i nikad se nije vratila, za razliku od Poljske, Bugarske, Češke i ostalih država gde se zadržala preko 50 godina! A amerikanci su i dan danas stacionirani u Nemačkoj i drugim državama.

Reč SLOBODA nije samo reč, to je pojam! Evo dragi Željko, kad budeš sreo nekog Rusa pitaj ga "zašto ste vi izgubili 20M ljudi kad ste lepo mogli da budete okupirani od nemaca i bog da vas vidi". Baš me zanima šta će ti odgovoriti. I ne samo rus, već i francuz, britanac, poljak, čeh, amer itd.

Ko ne ceni SLOBODU i ne treba da je ima!

only fools and horses

pre 5 godina

Cinjenica je da nisu pobijeni ti Nemci u Ljuljacima ne bi bilo streljanja. 
Da Gavrilo Princip nije izvsio atentat ne bi bilo stradanja stonina hiljada vojnika I nejaci preko Albanije,a ti se stidi svog razmisljanja patrioto
(Kragujevcanin, 21. oktobar 2018 15:45)

Ne verujem da ste iz Kragujevca. Ako jeste, onda bi stvarno trebali da idete na terapiju. Nije niko otišao u Nemačku da ubija njihove vojnike nego okupatore ovde u Srbiji. I bez obzira na odgovornost onih koji su možda i znali a možda i nisu znali kako će se Nemci svetiti, u pitanju je strahovit zločin koji nema ama baš nikakvog opravdanja. Barem ne za normalne ljude čiji umovi nisu potpuno poremećeni.
A tek to za Principa tek nema ama baš nikakvu istorijsku osnovu.

Amila_

pre 5 godina

@Brigate Rose, na tvoj komentar naprosto mora reagovati svaki priseban covjek! Nedopustivo je tako neprijateljski nastrojen biti prema njemackom narodu, koji danas cijelom covjecanstvu mogu sluziti kao svijetli primjer individualnog i kolektivnog suocavanja sa sramnim dijelom vlastite istorije.
I iako im danas jaca i desnica (a gdje u svijetu ne jaca?) njemacki narod je najvecim dijelom fenomenalan narod!

Smrt fasizmu, s koje god strane dolazio!

Vjecna slava djeci i uciteljima. Vjecnaja pamjat.

Mongoloid

pre 5 godina

Bio sam u ovom muzeju pre par godina... Ostala mi jedna poruka urezana u sećanje: "Deco, osvetite svoga oca". Čoveka kog su vodili, jedina stvar koja je napisao svojoj dvojici sinova. Neće se izbrisati, nikad, takva zlodela.

ehhhh

pre 5 godina

Cinjenica je da nisu pobijeni ti Nemci u Ljuljacima ne bi bilo streljanja.
Da Gavrilo Princip nije izvsio atentat ne bi bilo stradanja stonina hiljada vojnika I nejaci preko Albanije,a ti se stidi svog razmisljanja patrioto
(Kragujevcanin, 21. oktobar 2018 15:45)

Da Nemci nisu krenuli da osvajaju svet i tudje zemlje ne bi ih niko ubijao, pa ne bi bilo ni tog streljanja. Pitanje koliko ces daleko da odes unazad, autosovinisto

Јабучило

pre 5 godina

Партизани су знали за наредбу 100-1 и 50-1 па су ипак направили заседу Немцима код Горњег Милановца. Знали су да потписују смртну казну за преко 3000 људи. Ово нема везе са тим ко је четник или партизановац, ово је историјска чињеница. Ко није био, треба да дође да обиђе Шумарице и музеј. Највеће страдање српског народа у последњих 200 година. Овде није погинула војска, овде су стрељани ви, ваш комшија, кум Пера, дечак из улице, ваш сестрић, ја, људи које виђате сваки дан у пекари...
(Крагујевчанин®, 21. oktobar 2018 15:31)

И? Знало се и да ће Турци палити, клати и набијати на колац, па је дигнут устанак.

Далеки одјек тог пркосног духа је и окупљање на мостовима током терористичке агресије НАТО-а.

Пристајање на окупацију није одлика Срба. Слобода је скупа. На крају, дејства су због немачких одмазди и пресељена у Босну. А тамо су и без посебног наређења сравњивана српска села са земљом и људи тамањени.

odgovor

pre 5 godina

Citat//A zasto su komunisti ubili tih 10 vojnika ako su znali naredbu?//

Da se niko nije borio protiv nacista i fasista, svi bi na kraju zavrsili uguseni ciklonom B.

I Jevreji, i Romi, i Srbi, i homoseksualci, i dusevni bolesnici, i svi Sloveni, i sve druge nazovi nize rase.

Pa i samozvani arijevci Nedic, Ljotic, Kalabic i Mihajlovic.

I Srbija bi bila Nemacka bez Srba, ne Svajcarska.
Eto zato.

Milan

pre 5 godina

Партизани су знали за наредбу 100-1 и 50-1 па су ипак направили заседу Немцима код Горњег Милановца. Знали су да потписују смртну казну за преко 3000 људи. Ово нема везе са тим ко је четник или партизановац, ово је историјска чињеница. Ко није био, треба да дође да обиђе Шумарице и музеј. Највеће страдање српског народа у последњих 200 година. Овде није погинула војска, овде су стрељани ви, ваш комшија, кум Пера, дечак из улице, ваш сестрић, ја, људи које виђате сваки дан у пекари...
(Крагујевчанин®, 21. oktobar 2018 15:31) Još jedan klasičan idiot koji zamenjuje teze! Kakav idiot treba da budeš da opravdavas ubijanje dece

nnn

pre 5 godina

Cinjenica je da nisu pobijeni ti Nemci u Ljuljacima ne bi bilo streljanja.
Da Gavrilo Princip nije izvsio atentat ne bi bilo stradanja stonina hiljada vojnika I nejaci preko Albanije,a ti se stidi svog razmisljanja patrioto
(Kragujevcanin, 21. oktobar 2018 15:45)

A ti bi trebalo da se stidiš svog neznanja. Prvi svetski rat je izbio jer ga je Austro Ugarska pripremala godinama gomilajući trupe na granici,a atentat na prestolonaslednika koji je došao u obilazak vojske na granici je samo iskorišćen kao povod za rat. Austrougarski zločini (zločini okupatorske vojske u Srbiji i zločini šuckora nad Srbima u Bosni) su preteča nacističkih i ustaških zločina i ne mogu se ničim opravdati baš kao ni streljanja u Kragujevcu.

NG

pre 5 godina

Bio sam danas, kao i svake godine i mogu reci da je danas doslo najmanje ljudi i da je to velika sramota za Kragujevac i za sve moje sugradjane koji nisu mogli da izdvoje sat vremena i da dodju u Sumarice.

Milan

pre 5 godina

Danas imamo mnogo vise ljoticevaca koji cak podrzavaju ubistvo 3000 ljudi i kazu... da nismo ubuli tih 10 vojnika nikog nebi streljali.(vitez koja, 21. oktobar 2018 15:29)Cinjenica je da nisu pobijeni ti Nemci u Ljuljacima ne bi bilo streljanja.Da Gavrilo Princip nije izvsio atentat ne bi bilo stradanja stonina hiljada vojnika I nejaci preko Albanije,a ti se stidi svog razmisljanja patrioto
(Kragujevcanin, 21. oktobar 2018 15:45) ti si Kragujevcanin ko sto sam ja sa Aljaske! Smrt okupatoru!!!!!! Idiot koji podržava streljanje dece kao odmazdu!!!!!

vasilije

pre 5 godina

Nema predsednika danas u Kg. pa i ne ide, sto jes' jes' ako otvara supermarket ne ide da bude u Kragujevcu.
Valjda da se ne zameri prijateljima.

KG

pre 5 godina

Mojoj babi su tu streljani i otac i rodjeni brat (imao 17 godina i isao u gimnaziju) ..pukom srecom njen drugi brat izbegao smrt jer tad nije bio u Kragujevcu i kad se vratio otisao u partizane.
Na streljanje ih odvela dva srpska zandarma i slagali ih da treba nesto da se pomogne.
Moja baba dok je bila ziva je celog zivota isla na 21 oktobar..meni je krivo sto malo znam o tim ljudima i tom vremenu jer imao sam vremena da pitam babu koja je tad imala 16 godina i ostala sama sa majkom ceo drugi svetski rat da prezivljava ali svaki put bi rekao drugi put i na kraju baba mi umrla i krivo mi sto sam bio lenj i sad je kasno.

Srboljub

pre 5 godina

umesto nasa deca kada idu na ekskurzije treba da obilaze ovakva mesta i nauce nesto o istoriji Srba. a njih vodaju po Becovima i Budimpestama. sramota
(perhan, 21. oktobar 2018 15:28)
ajd, Perhane, ispeci pa reci: da ne odu na ekskurziju, kad bi /gde bi videli uređenu zemlju koja sme da se nazove "državom", a da joj se ne tepa kao u slučaju države Srbije?

šile

pre 5 godina

Vucicu, citas li ovo?Pozdravi tvoje Nazi prijatelje Nemce.A vi sto glasate za SNS, svratite malo do Sumarica.Nece vam skoditi malo istoriju da naucite.
(Brigate Rosse, 21. oktobar 2018 15:24)

Šta misliš odakle mu ono 100 za 1 u skupštini?

DejanKG

pre 5 godina

Bio sam danas, kao i skoro svake prethodne godine još od osnovne škole.
Nikad manje ljudi na komemoraciji, prava sramota! Ali to smo mi, nažalost...
Neka je večna slava mojim sugrađanima.

Srle

pre 5 godina

Sto bi rekao Malkolm Iks, cijena slobode je smrt. Zalosno je sto mnogi ne cene zrtvu nase slobode, umesto toga zele da smo ostali nemacki podanici.

Gordana

pre 5 godina

Sutra bi trebalo u svim osnovnim i srednjim skolama kao i univerzitetima u Srbiji da se odrzi cas secanja na nastradale neduzne srpske civile.

raznosacpice

pre 5 godina

Kad na tv cujem nekog ogranicenog... kako govori za Nemce, Amere i ostale pogane narode oni su nasi prijatelji, dodje mi da se intenzivno samoupucam. Svi su nasi prijatelji i ovi sto su nas uranijumom gadjali i decu ubijali..

vasilije

pre 5 godina

Kragujevcanin sa potpisom misli ili cak bolje receno tvrdi da ne bi bilo I sv.rata da nije G. Princip pucao u Frdinanda!!! Ti si dete, covece, toliko naivan i zelen ili si istoriju ucio sa Gugla ili cak sa satelitske tv. Austrija je po nagovoru Nemacke spremana za rat jos pre cetiri godine od izbijanja.

falkoon

pre 5 godina

Nema slobode ako nije suzama ucila da se smije!Sramota me je kad procitam komentar koji opravdava ovakve zlocine, sto Nemci nisu jurili partizane da ih ubiju kao odmazdu a ne nevine ljude? A da jurili su ih al su na kraju bezali kao misevi sa ustasama,cetnicima,ljoticevcima,nedicevcima,belogardejcima,handzarovcima,balistima i ostalim bandama u 50 nijansi izdaje.

Kragujevcanin

pre 5 godina

Samo da kazem da kad god je dolazila neka delegacija Nemaca da su isli u Sumarice da polazu cvece i niko ih od Kragujevcana nije napao. Secam se u skoli da su odmah nakon bombardovana 99-e dosle neke Nemice da posete Kragujevac, bile u Gimnaziji, donosile humanitarnu pomoc,i isle u Sumarice - . Ispred Rajhstaga u Berlinu ima ploca Kragujevac... Nemci su pobili taj narod ali nisam cuo da iko porice taj strasni zlocin. Nema potrebe da okrivljujemo sve Nemce ili jos gore nasu sirotinju koja je tamo otisla da zaradi za hleb.

RAUS

pre 5 godina

I onda ti isti Nemci imaju obraza da izdavaju nekakve naredbe u vezi Kosova? Sledeci put kada dodje neka nemacka delegacija da izrecituje naredbe, neka ih odvedu u Kragujevac. Nemci nemaju moralno pravo da bilo sta rade u vezi Kosova a narocito ne da potpomazu svoje saveznike Albance iz II svetskog rata i da ozavrsavaju ono sto je jos Hitler zapoceo a to je odvajanje Kosova od Srbije.

Pera

pre 5 godina

Radomir Nikolić usred Kragujevca stavlja potpis na dokument da nemci GIZ "Ambero",nemačka nevladina organizacija koja pere nemačke pare odrede kako će da se ugasi Vojna fabrika u Kragujevcu i uvodi ih u Vojnotehnički Zavod jer u Kragujevcu nema eksperata za tu temu sa kojima bi delio posto. Pametnom dovoljno da zaključi šta mu je na umu !!!

otrov

pre 5 godina

Hej, ovo nije istina, kakvi streljani djaci u Kragujevcu!? Nemci su nam najveci prijatelji, ako meni ne verujete, pitajte Vucka! Frau Merkl je ono sto je nekad bio Hile, samo svoju politiku drugacije sprovodi i drzi Evropu u saci. Njoj ni Ausvic ni Kragujevac nisu potrebni. Pitajte Grke kako je njihov problem resila. EU je cetvrti rajh, svidelo se vama ili ne.

Marinero

pre 5 godina

Nevjerojatna priča. Čovjek teško može probaviti ovakvo što bez gađenja. Pobiti tolike ljude kao čin odmazde. Strava!.. Pokoj duši svima nevino stradalima uz izraze duboke sućuti od susjeda.

Juggernaut

pre 5 godina

Da nismo iskasapili one nemacke vojnike za koje smo bili upozoreni ne bi se streljanje desilo.
(456, 21. oktobar 2018 16:27)

Ah, hajde što smo mi glupi, nego i ti glupi Rusi... pogibe ih 20 miliona, a trebalo je samo da ne diraju nemačke vojnike. A šta misliš, kakvu sudbinu su Nemci namenili svim Slovenima u 3. Rajhu? Zar treba da ti se nacrta da su nacisti na ovaj ili onaj način hteli da fizički istrebe sve koji su niža rasa.

unracional people...

pre 5 godina

Jeste strašno, bolno, teško....

Ali...ratovali su Englezi protiv Francuza, a jedni i drugi protiv Nemaca....a danas saradjuju.

A mi Srbi, naučeni da srcem razmišljamo, mogli bismo da pogledamo kako su Česi bili deo Austrougarske do 1918., kako su BEZ USTANKA u II sv.ratu dočekali poraz Nemaca... Kako su bili pod ruskom čizmom,ali su doživeli raspad SSSR-a, eno ih u EU, nemaju svoje Šumarice, svog Gavrila Principa, ni svoj prelazak kroz Albaniju, svoje ostrvo Vido, a ni svoj Goli otok...
Srbi moji,zapamtite, nisu svi evtopski narodi podjednako stradali kroz vekove...Ne moramo da budemo na čelu svakog ratnog dzumbusa koji se desi na ovoj planeti...

A po komentarima vidim da većina ovde misli da je trebalo ratovati pa i po cenu 1:100. Znači, opet bismo.

kaokakao

pre 5 godina

Procitas komentare pojedinih i bude ti muka. Vjerovatno glasaju za Cedu Jovanovica i slicne patriote. Jos okrivljuju Partizane za stradanje, jer su ubili nekoliko okupatorskih vojnika. I danas se izvrce istorija, velicaju se isti takvi, koji su htjeli saradnju sa okupatorom, koji bi da budemo neciji robovi. Pa, uspjelo vam je, evo nemci nas uce demokratiji, ljudskik pravima, sta smijemo a sta ne. Da, isti ono koji su prije 70ak godina pobili na milione, ubijali ih na najmonstruozniji nacin. Ajde da proglasimo i tu strijeljanu djecu za nekakve teroriste i da udjemo u EU, mozda i to bude uslov za pristup. Sram vas bilo!

potop

pre 5 godina

Ovaj sto kaze u Srebrenici vojnici ubijeni, brate imas klip na youtube gdje se djeca ubijaju,starci i zene, gdje su im ruke im vezane zicom, znaci pises laz i jos dobijas plus i zao mi je sto tvoj mozak tako razmislja kao i vecina Srba. Druga stvar, ove neduzne ljude ubili su neprijateljski vojnici druge drzave a u Srebrenici komsija ubijao, iz istog mjesta. Gledao sam film o Kragujevcu, cistacima cipela, plakao sam, tuzan dan za Srbiju i Kragujevac i zalosno sto nismo nista naucili nego se pocinio slican genocid krajem peoslog stoljeca.(vedran, 21. oktobar 2018 16:11)Prestanite da poredite zločine iz Drugog svetskog rata sa ratovima 90-ih.Srebrenica je rezultat osvete srpske vojske za zločine, koje je muslimanska vojska počinila nad Srbima u tom području. Muslimanska žrtve su dobile kakvu-takvu satisfakciju, jer skoro ceo državni i vojni vrh bosanskih Srba osuđen, dok to nije slučaj sa hiljadama srpskih žrtava u okolini Srebrenice.

Mirko

pre 5 godina

Večna slava neka je mučenicima koji pogibiše na taj dan, nedužni! A svima koji su za to dali doprinos, kao i egzekutorima, neka gore u paklu duše njihove i neka im seme nasledno pati zanavek! Smrt fašizmu, živela Srbija!

suza

pre 5 godina

"Teško je poverovati da je ovakvo zverstvo ljudsko biće moglo da počini drugome. Nikada ih ne zaboravimo." I opet se desilo, tamo s druge strane reke. Jedan "Titov general", trebalo je za bolje znati.

dragiša petrović

pre 5 godina

A predsednik i premijekrka zaboravili na značaj ovog dana ...Ne pojavište se na ovom najvećem evropskom stratištu i skupu odakle se upšućuju poruke mira i ljubavi! Tužno i- neshvatljivo.Uvreda za Kragujevac koji to neće zaboraviti.

Kragujevcanin

pre 5 godina

Danas imamo mnogo vise ljoticevaca koji cak podrzavaju ubistvo 3000 ljudi i kazu... da nismo ubuli tih 10 vojnika nikog nebi streljali.
(vitez koja, 21. oktobar 2018 15:29)

Cinjenica je da nisu pobijeni ti Nemci u Ljuljacima ne bi bilo streljanja.
Da Gavrilo Princip nije izvsio atentat ne bi bilo stradanja stonina hiljada vojnika I nejaci preko Albanije,a ti se stidi svog razmisljanja patrioto

Saša

pre 5 godina

Izvikli su decu iz škoke, odveli i hladnokrvno streljali. "Na gotovs. Pali". Ni krive ni dužne su ih poubijali na komandu. Da se nikada ne zaboravi.

vedran

pre 5 godina

Ovaj sto kaze u Srebrenici vojnici ubijeni, brate imas klip na youtube gdje se djeca ubijaju,starci i zene, gdje su im ruke im vezane zicom, znaci pises laz i jos dobijas plus i zao mi je sto tvoj mozak tako razmislja kao i vecina Srba. Druga stvar, ove neduzne ljude ubili su neprijateljski vojnici druge drzave a u Srebrenici komsija ubijao, iz istog mjesta. Gledao sam film o Kragujevcu, cistacima cipela, plakao sam, tuzan dan za Srbiju i Kragujevac i zalosno sto nismo nista naucili nego se pocinio slican genocid krajem peoslog stoljeca.

pero

pre 5 godina

Vjecna slava svim neduznim zrtvama Kragujevca. Vrlo komplikovana situacija. Ako Njemci kazu 100 za 1-og, sta su nasi trebali da rade? Da mirno posmatraju tudjina kako mu uzimaju zemlju. Pa nije ta generacija bila kao ova danas. Tesko je biti pametan. razumijem i partizana, ali i ove ljude sto kazu da nisu nista radili, Njemci nebi poubijali tolike ljude. Ali da nisu nista radili, i da nismo nista radili, dosao bi nam drugi osvajac (Rusi) pa bi opet trebali sutiti. Ako nista, bar smo 50 godina zivjeli kao pravi dostojanstveni ljudi. Slava zrtvama i slava partizanima.

Nebo

pre 5 godina

Da, da nismo ubili tih 10 nemaca 3000 Srba bi bilo živo!Komunisti nisu marili za brojke a još manje za Srbe.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Željko, 21. oktobar 2018 15:56)
A da li si se zapitao šta su te fašiste koje indirektno ovim porukama branite radile u našoj zemlji? Takvom zlu je potreban uvek otpor a ne kukumavčenje i mirenje sa sudbinom.

Никола87

pre 5 godina

@Kragujevcanin

Што се тиче односа данашњих Немаца према нама, (по сведочанствима разних наших гастоса које сам слушао) они су мање-више онакви какви су били кроз цео 20. век – расизам, испод ког се крије типично ратничко уважавање непријатеља и фасцинација појединим особинама које Немци иначе не приписују ниједном другом балканском народу, (док неке од тих особинā, нпр. литерарни таленат који смо исказали у својој народној епској поезији, не приписују ниједном другом европском!). То је једна метафизичка амбивалентност германских народа, којом су се, конкретно à propos односа према Србима, поред Немаца и Аустријанаца одликовали кроз историју и Британци, Холанђани, Норвежани... И то једноставно треба уважити. Већина њих, због чега год, не може да нас воли, али су нам често стављали до знања да нас релативно високо вреднују у односу на остале Балканце, и тиме треба бити задовољан. Наравно, најдражи су ми Немци који нас отворено воле, и чија је пријатељска наклоност према нама јача од свих ратова и пропаганди. Они су у убедљивој мањини, али зато су и драгоценији.

Miki

pre 5 godina

Kad se dva zla sastanu, komunizam i fasizam, tada srbi stradaju.
Komunisti su znali za jasenovac i nikada nisu napali. Znali su i za naredbu 100 za jednog pa su ipak napali.
Komunisti dobro znaju zasto su radili to sto su radili
Samo jadan narod ispranog mozga posle 50 godina komunistickog terora nece nikada saznati

NenadN

pre 5 godina

Svi vi koji na bilo koji način pravdate i relativizujete zločin nad nevinim civilima u Kragujevcu, stidite se! Ako je to moguće kod vas politikantske bagre?! Vi niste ljudi već politikanti!!
Smrt fašizmu i nacizmu, s koje god strane dolazio!
Večna slava deci i učiteljima. Vječnaja pamjat...

kiklop

pre 5 godina

Ovo je trebalo biti pouka i poruka srpskom narodu kao i jasenovac,kakav su exodus dozivjeli,ali eto steta sto se bas iz srpskog naroda nadje isti takav krvolok pa pubija onoliko nenaoruzanih civila u srebrenici i ostavi veliku mrlju na srpski rod. Srbi treba da mu se odreknu i proglase zlocincem i genocidasem,jer okalja srpski rod..

mladennn

pre 5 godina

Da nismo ubili tih 10 Nemaca ne bi ni postojali danas,Nemacka bi vladala svetom,na celu sa Hitlerom i naslednicima...Za slobodu se treba boriti,pogotovo protiv takvih zveri koji ubijaju mucki nemocnu decu...Hvala Bogu pa smo dobili taj rat i istrebili ih iz Srbije...

mladennn

pre 5 godina

Cinjenica je da Nemci nisu hteli da osvoje Evropu ne bi bilo ni rata ,ali eto hteli su da vladaju Evropom gazeci druge, nbt je dal je ubijeno tih 10 Nemaca, u Jasenovcu ,Ausvicu i drugim logorima nije ubijen nijedan Nemac pa je pobijeno hiljade i hiljade neduznih....

Realno

pre 5 godina

zanimljvo kako se uvek jave neki placenici pametnjakovici i izdajnici sopstvene zemlje da kazu kako su Srbi to isto radili muslimanima, siptarima i hrvatima...a zanimljivo isto je to da dobijaju pare to da napisu....ali laz nije vecna !

navijac

pre 5 godina

@Cinjenica je da nisu pobijeni ti Nemci u Ljuljacima ne bi bilo streljanja.
Da Gavrilo Princip nije izvsio atentat ne bi bilo stradanja stonina hiljada vojnika I nejaci preko Albanije,a ti se stidi svog razmisljanja patrioto
(Kragujevcanin, 21. oktobar 2018 15:45)

To tvoje razmisljanje je u najmanju ruku skandalozno, ti krivis zrtve zato sto su se branile!? Po tvojoj logici neprijatelju se uvek treba povinovati, slabiji nema pravo da uzvrati jacem!? Mora da si u skoli bio maltretiran od siledzija, i cutao dok su ti lupali samare i ko zna sta jos.

горан

pre 5 godina

Комунистичка лаж је да су љотићевци учествовали у убијању свог народа. Највећи кривци су комунисти који су намерно нападали Немце иако су знали да ће бити освета. Свесвно су жтрвовали народ како би га окренули ка себи.

Djuro

pre 5 godina

@ Danas imamo mnogo vise ljoticevaca koji cak podrzavaju ubistvo 3000 ljudi i kazu... da nismo ubuli tih 10 vojnika nikog nebi streljali.(vitez koja, 21. oktobar 2018 15:29)Cinjenica je da nisu pobijeni ti Nemci u Ljuljacima ne bi bilo streljanja.Da Gavrilo Princip nije izvsio atentat ne bi bilo stradanja stonina hiljada vojnika I nejaci preko Albanije,a ti se stidi svog razmisljanja patrioto
(Kragujevcanin, 21. oktobar 2018 15:45)





Kragujevčanin???? Možda Biserko kragujevčanin?

vasi saveznici, ne nasi

pre 5 godina

@Amila_

Bombardovali su 1999. deca i unuci tih istih Nemaca koji su streljali po Srbiji 1941. Eto kako se Nemci suocavaju sa svojom prosloscu.

ccc

pre 5 godina

Meni ovde najcudnije kako je moguce da Ljoticevci, cetnici i njima slicni ubijaju svoju decu i jos ostaju da saradjuju sa Nemcima tokom citavog rata, a znaju sta su ovi uradili!? Strasno!

NN_lice

pre 5 godina

Nema nikakve sumnje da je zločin nad civilima u Kragujevcu, nad đacima, izvršen kao posledica ubistava nad 10 nemačkih vojnika i 26 ranjenih, od strane partizana, koji su znali unapred šta to znači i do čega može da dođe tim povodom.
Pucati iz zasede i goniti nemce, ubijati ih, a onda se kukavički, boljševički povući u šume i ostaviti goloruk narod na milost i nemilost okupatoru, može samo ostrašćena komunistička ideologija koja se vodi Lenjinovom sintagmom da cilj opravdava sredstvo.
Njima nisu bili važni ljudi, srbi, već ideologija komunističke internacionale. Oni su bili ti koji će za vreme tzv. "Užičke republike" ubijati seljake domaćine i lokalno stanovništvo, a nakon rata činiti zločine širom Srbije, uzurpirati tuđu imovinu, desetkovati srpske domaćine i intelektualce i širiti boljševičku i staljinističku diktaturu.

Bez obzira na veru, naciju i sl.

pre 5 godina

@ Roque Santa Cruz

Pogano pricas, jer te se ne tice istina. Rugajuci se zrtvama jednih, omalovazavas SVE ZRTVE. Nevine!

C i n i k

pre 5 godina

Svake godine, od kako sam postao svestan tog zlocina u Sumaricama, bude mi tesko tog dana, zamislim taj ocaj i tugu,taj zlocin prema neduznoj deci i uciteljima,ali primetio sam da nemamo podataka ko je izvrsio i ko je naredio taj zlocin,imena,br.jedinice,domaci pomagaci i sl..? Jevreji bi to sigurno imali,jer i to je vazno da saznamo. U Jad Vasemu imate popis zlocinaca..

mnogo je kume

pre 5 godina

Nemci su pobili na danasnji dan 2300 kragujevcana svih starosnih doba, a komunisti kasnije da bi prikrili svoje zlocine su od toga napravili MIT o navodno 7000, mahom dece. Komunisti su pobili DALEKO VISE Srba od Nemaca. To je cinjenica koja se krije decenijama, jer deca i unuci tih komunista su i danas na vlasti, vladaju Srbijom iz senke.

vitez koja

pre 5 godina

da austrougari nisu okupirali tudju zemlju franc bi bio ziv,da nemci nisu okupirali tudju teritoriju niko im nebu dirao vojnike koji su cinili mnoge zlocine.

Brigate Rosse

pre 5 godina

@Amila
5% Nemaca nije nacisticki nastrojeno.To su oni koji glasaju za Linke.Ostali su kao i ovi sto su poubijali decu u Kragujevcu,a sakrili se iza "naredjenja". Lako je pucati u djake.Videli smo kako sa Nemcima treba.Pokazali su Rusi.Dva puta su zapocinjali dva svetska rata.Sada su miroljubivi,ali smem da se opkladim da ce i treci svetski zapoceti.Takvi su.

Detuš

pre 5 godina

Nisu Nemci znali šta hoće. Treći Rajh bio je kreacija jednog ludaka. Ali nisu ni Francuzi ni Englezi oslobodjeni krivice, jer su posle Prvog Svetskog rata kao pobednici sistematski kinjili Nemce držeći ih izolovane i takoreći u logoru i na kraju tim svojim nerazumnim postupcima doveli manijaka na vlast.Trebalo je sačekati novu najkrvaviju pobedu i dolazak Amerikanaca i Maršalov plan koji je ekonomski podigao Nemačku na noge i oslobodio je pošasti nacional-socijalizma.

Aleks

pre 5 godina

mislim da je ovo jedan od najvećih zločina učinjenih na našim prostorima.i dan danas se zapitam kakav to čovek može da bude koji strelja nenaoružane i nedužne ljude a pogotovo decu.to nije čovek,to čak nije ni životinja...
(sale009, 21. oktobar 2018 15:42)

Kakav čovek? Pa onaj čija slika je na tvojoj majici, koja se uzgred prodaje u svakom mestu u Srbiji.

deobaiseoba

pre 5 godina

Citam ove komentare i polako mi postaje sve jasno, zasto smo ovde gde jesmo, i zasto nikuda vise i ne idemo, vec stagniramo. I nestajemo, polako. Ovde ljudi ne znaju kriticki i logicki da razmisljaju, vec samo emocijama, ako neko da drugacije vidjenje odmah mu se lepi etiketa izdajnika, autosiviniste, ljoticevca...Cetnici i partizani i dalje ratuju, iako su oba zvanicno bila protiv okupatora i podrzana od strane saveznika. Srbi se samo dele, na delije i grobare, na cetnike i partizane, na prvosrbijance i drugosrbijance, na patriote i autosoviniste, na rusofile, amerofile i natofile. Kako ne shvatate da mnogima odgovara takva podela, i u zemlji i van nje. Ovde bi neki vidim ratovali do poslednjeg srbina zarad nekih principa koji su odavno potroseni, bili i onda a kamoli danas. Pa jedna francuska u ono vreme je bila pregazena od strane vermahta i pruzala pasivan otpor tokom rata, samo su srbi ispali "pametni" i ratovali. E zato ce srbi na kraju da se svedu na pod jednu krusku i postace i ostace zaista "nebeski narod".

Miloš

pre 5 godina

Nacizam je najveće zlo 20. veka. Užasna zverstva su počinjena od strane nacista i njihovih kolaboracionista širom Evrope. Danas ko se vodi ovom ideologijom može biti ili izrazito glup i neobrazovan ili mentalno poremećen čovek na koga okolina i društvo moraju posebnu pažnju obratiti.

patologija

pre 5 godina

@Srboljub

Cuj. botu, spineru, dezurni autosovinisto ili sta li si, mogao si makar na ovu vest da nas postedis tog tvog standardnog prose$&$nja. Pro$&&vaj se slobodno na vesti u vezi Kosova, NATO-a, sto i redovno radis, koga zanima, ali na ovu vest si trebao da zacepis. Jasno?

Pero

pre 5 godina

@DelijaForever ne nego ce ljudi ostati ovde da glasaju za tvog vucica i odrzavaju stanje koje odgovara njemu i njegovim navijacima... E moj delijo, ima li malo mozga u toj tvojoj mladoj glavi?! Lako je kad se obrazujes na tribinama i u rialiti medijima, zalices za godinama kada si mogao da se edukujes i kriticki pogledas oko sebe umesto da trazis krivce u onima sto su se sklonili od vucica, cele njegove bolumente, navijaca, mega trendovaca, pripadnika raznih klanova koji su nikli kao pecurke, polupismenih na bitnim pozicijama u svakoj "instituciji"...

raka

pre 5 godina

A ti bi trebalo da se stidiš svog neznanja. Prvi svetski rat je izbio jer ga je Austro Ugarska pripremala godinama gomilajući trupe na granici,a atentat na prestolonaslednika koji je došao u obilazak vojske na granici je samo iskorišćen kao povod za rat. Austrougarski zločini (zločini okupatorske vojske u Srbiji i zločini šuckora nad Srbima u Bosni) su preteča nacističkih i ustaških zločina i ne mogu se ničim opravdati baš kao ni streljanja u Kragujevcu.
(nnn, 21. oktobar 2018 16:27)

Atentat je bio u Sarajevu, a ne na granici. I ti nekom spočitavaš neznanje??

Aleks

pre 5 godina

Da, da nismo ubili tih 10 nemaca 3000 Srba bi bilo živo!Komunisti nisu marili za brojke a još manje za Srbe.
(Željko, 21. oktobar 2018 15:56)
I posle toliko godina došli drugi koji su marili za Srbe i koknuli 3x više muslimana.

Zoki

pre 5 godina

Ljotićevci i žandari jesu prikupljali taoce, ali nisu učestvovali u streljanju. Najveći zločin koji su ljotićevci počinili tokom oktobarske tragedije u Kragujevcu je što su po okolini grada hvatali Rome i menjali ih za Srbe koji su bili taoci.

eto

pre 5 godina

Da se razumemo, šta je ko radio i koja je razlika izmedju nacional socijalizma i pravog socijalizma odnosno komunizma i radničkog pokreta.

mali radojica

pre 5 godina

Za Vas sto ovde iznosite dileme vezane za okrutnost okupatora,pa onda da li je neko izmasakrirao ranjene i vec mrtve vojnike Wermachta predlazem da odgledate dokumentarnu seriju "Anihilation - The Destruction of Europe's Jews" koja se moze naci na Youtubu. U njoj se vidi kako je Nacisticka Nemacka planski i smisljeno na osnovu nekakvih rasnih zakona odlucila da unisti jedan narod (Jevreje)jer su ih smatrali untermenchen(podljudskom vrstom). Taj isti plan imali su i za sve slovenske narode jednom kada budu resili pitanje Jevreja. Likvidirano je 3 miliona Poljaka preko 30 miliona Rusa(5 miliona su bili vojnici)i zasigurno bi i nas sve potamanili da je bilo po njihovom....Prema nekim narodima okupatorska vojska(a to su oni bili nedvosmisleno)je bila veoma okrutna(Jevreji,Rusi,Poljaci,Srbi,Grci,Romi),prema nekim narodima su bili ne bas mnogo okrutni(Francuzi,Danci,Norvezani,Holandjani,Cesi)a svi ostali,bukvalno svi ostali(prepoznace se ovde)koji nisu bili neutralni(Svajcarska,Svedska,Spanija i Portugal)bili su na strani Wermachta i aktivno su im pomagali i ucesvovali sa svojim snagama  od Gdanjska 1939 pa do Staljingrada 1943 kada su shvatili da je cela ta prica propala. Svaki od naroda koji se aktivno borio protiv nacisticke Nemacke danas na neki nacin trpi neku nepravdu..... i ovde ce se mnogi prepoznati. I molim Vas nemojte mi pricati te splacine od prica da su i drugi narodi na Balkanu ucestvovali u antifasistickoj borbi,jer to su bili samo Srbi i Grci...ostali..bogami nisu

Goran(ali pravi)

pre 5 godina

Zločin je bio užasan, nepojmljiv, a najgore je to što su logistiku preuzeli domaći (Ljotićevi i Nedićevi). Pominjanje Čeha i tvrdnja da nisu imali svoje Šumarice je netačno. Česi su ubili Heydricha i za to veoma skupo platili - više sela je uništeno, najpoznatije je Lidice,a ukupno oko 5000 ljudi je ubijeno tokom kampanje osvete. Nakon toga, 1944. i 1945. su izbili ustanci u Pragu, koji su pomogli Crvenoj Armiji.

Veliki dr mr

pre 5 godina

Bio je to strašan splet događaja. Retko se pominje divljaštvo, koje je neposredno pre pokolja, učinjeno nekolicini nemačkih vojnika. Te naše divljake nemci nisu uhvatili, ali su u znak odmazde, očito pogubljenog razuma, izveli iz škola i pobili nevinu decu. Nikako se i ničim ne može opravdati njihova okupacija, naš revolt, ni njihova osveta tj. zločin. Sve je to deo tužne priče o bolesti svesti jednog vremena.

Srboljub

pre 5 godina

"umesto nasa deca kada idu na ekskurzije treba da obilaze ovakva mesta i nauce nesto o istoriji Srba. a njih vodaju po Becovima i Budimpestama. sramota"
(perhan, 21. oktobar 2018 15:28)
"ajd, Perhane, ispeci pa reci: da ne odu na ekskurziju, kad bi /gde bi videli uređenu zemlju koja sme da se nazove "državom", a da joj se ne tepa kao u slučaju države Srbije?"
(Srboljub, 21. oktobar 2018 15:43)
@Srboljub
"Cuj. botu, spineru, dezurni autosovinisto ili sta li si, mogao si makar na ovu vest da nas postedis tog tvog standardnog prose$&$nja. Pro$&&vaj se slobodno na vesti u vezi Kosova, NATO-a, sto i redovno radis, koga zanima, ali na ovu vest si trebao da zacepis. Jasno?"
(patologija, 21. oktobar 2018 16:21)
@patologija:
Čuj, jedino što je jasno to je: nomen est omen.

istina

pre 5 godina

Mnogo je mesta srpske tragedije, a Kragujevac je samo jedno. A oni koji pominju Srebrenicu u ovakvom kontekstu očito imaju nekakav morbidan odnos prema tim žrtvama. Što više to bolje. Oni bi želeli da su Srbi tu streljali žene i decu čak i ako nisu. Morbidno, zaista i licemerno, tim pre što se isti predstavlaju kao veliki humanisti i čovekoljubci.

Petar

pre 5 godina

Zasto najveci sin naroda i narodnosti nije dizao ustanak u svom zavicaju i oslobadjao ga tih naci ludaka?Najzalosnije je sto medju Srbima uvek mozes naci solidan broj nemislecih,avanturista i probisveta,kojima tutnes neku ideologiju u glavu i ovi to prihvate kao istinu.Taj procenat je kritacan u Srba i zato je uvek stradanje neizbezno.Mozemo li mi jednom da mislimo i radimo u nasu korist i korist ove zemlje?Ali nije se cuditi, mi smo izbrisali Milosa Velikog,ne obelezavamo 2. Srpski Ustanak, koji je uspeo,manje zrtava imao na našoj strani,..Cak su mu i ulicu u BG promenili u Kneza Milosa.

Beni Hil istorija

pre 5 godina

To su partizani iz Bosne. Upali i napravili masakr nad sanitetskom jedinicom, sekli im noseve, prste i cinili kojekakv beatijalnosti. Ne bi li isprovocirali Nemce da ucine ono sto su ucinili.

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

@Крагујевчанин®, 21. oktobar 2018 15:31
Kragujevac i Prebilovci. Mada bi se Prebilovački masakr morao smatrati gorim zločinom, zbog brutalnosti i stepena divljaštva koje su počinioci pokazali. Kao i činjenice da su effing commies učinili sve da ga se zataška post-WWII, a da se počinioci koji su preživeli WWII ne procesuiraju, da ne budu izvedeni pred lice pravde. Što se Kragujevačkog masakra tiče, apsolutno treba ukazati, i ukazivati, na nezanemarljivu odgovornost komunista - Partizana - za isti.
Slava poginulima.

*Nadam se da će komentar biti objavljen u celosti.

dejan petrovic

pre 5 godina

Citam sve ovo... svih 117 kometara do sada su ... ne znam sta da kazem. Partizani, cetnici ubili vojnike okupatore i pored obaveatenja 100 za jednog. Drzava kapitulirala a oni se prave pametni-naravno po ledjima neduznih. E SAD, NIKAKO NE MOGU DA SHVATIM NAROD KOJI UCI ISTORIJU OD DECE SUBNORA I BANDE ZLOCINACA. NEMCI SU UBILI 2700 KRAGUJEVCANA 1941. A "OSLOBODIOCI" 1945-46 U KAPISLANI U NASELJU PIVARA U KRAGUJEVCU STRELJALI 2000 SRBA (DOKTORA, TRGOVACA, PRAVNIKA I SVIH PISMENIH) ONI SU PREZIVELI NEMCE ALI NISU KOMINISTE. I NJIHOVA SU DECA PLAKALA ISTIM SUZAMA KAO I DECA MUCENIKA '41. ONO STO IH SPAJA JE DA SU MEDUZNI. BANDA JEDNA=BANDA DRUGA, NAROD STRELJAN. NEKA GORE U PAKLU.

Samo da primetim...

pre 5 godina

A posle "oslobođenja" odosmo masovno na gastarbajt u mrski Deutschland, omiljeni auto nam je Mercedes, BMW, Audi a ne Lada

Рајко

pre 5 godina

@realno
Требало би написати на који начин су комунисти оскрнавили лешеве немачких војника,иако се немачки,не нацистички,већ НЕМАЧКИ,злочини над невиним цивилима не могу ничим оправдати.
Такође се не може правдати америчко вађење Немаца из гроба,после завршетка Другог светског рата.

troll level 100

pre 5 godina

Vucicu, citas li ovo?Pozdravi tvoje Nazi prijatelje Nemce.A vi sto glasate za SNS, svratite malo do Sumarica.Nece vam skoditi malo istoriju da naucite.
(Brigate Rosse, 21. oktobar 2018 15:24)

Jel si bio ti u Srebrenici nekad? Jel si bio u Vukovaru? Kakve veze imaju sadašnji Nemci sa nacistima? Kakve ja veze imam sa zločinima koji su Srbi pre mene radili?

vedran

pre 5 godina

A ovaj sto kaze bila odmazda prema muslimanima, znaci da si isti ko i njemci jer su i oni izvrsili odmazdu plus sto ti je vodja govorio 100 za 1, zalosno sto imas puno istomisljenika,nema ovdje mira, nazalost iako ja jos vjerujem u ljude, imam prijatelja i srba i hrvata i bosnjaka, hvala bogu...pozz...

Kragujevcanin

pre 5 godina

Kao Kragujevcanin koji je svake godine odlazio na Veliki skolski cas, nikad mi nije bilo jasno zasto su pobijeni ljudi i deca u Sumaricama. Nakon 90ih sam cuo pricu da je to odmazda za pobijene Nemce koje su partizani po prici i oskrnavili. Sad samo mogu da budem ljut i na jedne i na druge, na partizane jer su tako zrtvovali tudje zivote, a Nemce jer su hladnokrvno pobili neduzne ljude kao najveci neljudi. Iz prica moje babe i dede - saznao sam da su do tog zlocina Nemci igrali bilijar sa Srbima, a baba kaze cak da su uredno placali sve u prodavnici. Od tog trenutka sve je prestalo. Ne opravdavam naciste daleko bilo prokleti bili, ali ljut sam jer na kraju kao narod uvek izvucemo deblji kraj, niko nije prosao kao Srbi u okruzenju...

веверица

pre 5 godina

ако се знало да ће немци за једног убијеног да стрељају 100, а за једног рањеног 50, зашто је неко толика стока (комунистичка), да нападне немце, па побегне у шуму и намести невин народ да страда.
да не буде забуне, комунисти нису почели "ноб" када је народ окупиран (иако само име тако сугерише). не, они су почели своје диверзије, тек када је хитлер напао друга стаљина, да би црвеној браћи дали мало одушка на источном фронту, наравно не марећи за цивилне жртве. комунисти су дакле сматрали да је стрељање српских цивила сасвим ок цена да се за узврат веже пар хиљада немачких војника и нешто наоружања за србију.
зверства немаца су добро позната. питам се да ли ће икада на ред доћи да се прича о зверствима партизана и њиховом лицемерју?

troll level 100

pre 5 godina

Prestao sam da idem od kad dovode popove. Dođje ih po 20, preteruju.
(Kragujevcanin, 21. oktobar 2018 16:03)

Prvo "popovi" dodju u 9h i služe liturgiju. Nemaju oni veze sa školskim časom koji počne oko 11h. Ti da hoćeš da dodjes došao bi u 11h i ne bi gledao koga sve tu ima.

Hanibal

pre 5 godina

perhan@ Sta su to Becovi? Drugo, nije ni cudo gde smo kada zivimo u proslosti, decu treba voditi na ekskurzije, da vide kako se zivi u uredjenim zemljama. Stalno neke pretnje sukobima, zveckanje oruzijem, to zelis za decu u Srbiji? Da zivimo malo u sadasnjosti i za buducnost a ne vecito u proslosti, mozda bi se opametili ali nekome to ne odgovara.

Mile idiot 83%

pre 5 godina

A vođa otvara lokalne toalete, ne moze da stigne u Šumarice, a i da se ne zameri slučajno svojim prijateljima Nemcima.
A ove nevine žrtve idu na dušu komunista, jer su okupatori rekli šta će uraditi, ako im budu ubijali vojnike.

Srboljub

pre 5 godina

umesto nasa deca kada idu na ekskurzije treba da obilaze ovakva mesta i nauce nesto o istoriji Srba. a njih vodaju po Becovima i Budimpestama. sramota
(perhan, 21. oktobar 2018 15:28)
ajd, Perhane, ispeci pa reci: da ne odu na ekskurziju, kad bi /gde bi videli uređenu zemlju koja sme da se nazove "državom", a da joj se ne tepa kao u slučaju države Srbije?
Srboljub
@Srboljub
Cuj. botu, spineru, dezurni autosovinisto ili sta li si, mogao si makar na ovu vest da nas postedis tog tvog standardnog prose$&$nja. Pro$&&vaj se slobodno na vesti u vezi Kosova, NATO-a, sto i redovno radis, koga zanima, ali na ovu vest si trebao da zacepis. Jasno?
(patologija, 21. oktobar 2018 16:21)
@patologija:
"nomen est omen."

sima strahota

pre 5 godina

Bas je lepo sto su se zrtvama poklonili predsednik drzave I premijerka. Ups pa oni nisu bili. Zli jezici kazu da zaobilaze KG zbog sina Radomira. Bas ne verujem, bice da su imali neka vazna drzavna posla. Koga nema bez njega se moze, a I to ide na njihov obraz (ako ga uopste I imaju). Inace veliki skolski cas je bio dirljivo velicanstven I vise nego dostojanstven.

vreme za istinu

pre 5 godina

Decenijama lažirana istorija
- laž o 7.000 streljanih, kao da ni 2.300 nije previše
- laž o partizanskom napadu na Nemce na putu KG-G. MIlanovac
- laž o navodnom masakriranju nemačkih vojnika

Zasedu i napad na Nemce koji su krenuli u Milanovac u pomoć svom garnizonu postavili su zajednički partizani i četnici, komandovao je major Palošević, komandant četničkih jedinica Šuamdije. Na početku napada partizani se kukavički povlače, sve njihove jedinice osim jedne čete koja kasnije prelazi na stranu čoveka. Bila je to ozbiljna bitka sa poginulima i ranjenima na obe strane.

Poginuli Nemci nisu masakrirani na bilo koji način, postoje fotografije koje su napravili pedantni Nemci pre nego što su ih popakovali na kamione i odvezli sa poprišta bitke. Tu laž su plasirali Ljotićevci da bi nekako opravdali zločin u kome su učestvovali 21. X u Kragujevcu. Laži o broju poginulih i jedinicama koje su napale Nemce su komunistički. Nisu mogli da prihvate da se neko drugi borio i ubijao Nemce u Srbiji 1941.

nnn

pre 5 godina

Ovaj sto kaze u Srebrenici vojnici ubijeni, brate imas klip na youtube gdje se djeca ubijaju,starci i zene...
(potop, 21. oktobar 2018 20:00)

Čak ni haška sudska lakrdija koja je poznata po montiranju dokaza i suludim optužbama nije stavljala na teret Srbima masovno ubijanje žena i dece u Srebrenici jer se dobro zna da su žene, deca i starci prebačeni autobusima na muslimansku teritoriju u Kladanj i Tuzlu, dok je muslimanska vojska sa nešto malo muških civila pokušavala oružani proboj.

I kad smo već kod youtube snimaka imaš snimak gde Ratko Mladić ulazi u autobuse sa muslimanskim civilima, želi im srećan put i podseća da oni srpsku decu nisu poštedeli,ali oni će njima ipak obezbediti normalan izlazak jer srpska vojska se razlikuje od muslimanskih dzelata koji su ubijali i srpsku decu.
https://www.youtube.com/watch?v=vVkW_cmWBNU
A ovo je priča o jednom srpskom dečaku koji je igrom slučaja ostao živ,a horde Nasera Orića su mu ubile oca, majku, sestru i brata:
https://www.youtube.com/watch?v=q_pe1LbCrps
A ovo je ispovest Hakije Meholjića jednog od lidera srebreničkih muslimana:
https://www.youtube.com/watch?v=T_Yg6PxpTTs

mali radojica

pre 5 godina

Za Vas sto ovde iznosite dileme vezane za okrutnost okupatora,pa onda da li je neko izmasakrirao ranjene i vec mrtve vojnike Wermachta predlazem da odgledate dokumentarnu seriju "Anihilation - The Destruction of Europe's Jews" koja se moze naci na Youtubu. U njoj se vidi kako je Nacisticka Nemacka planski i smisljeno na osnovu nekakvih rasnih zakona odlucila da unisti jedan narod (Jevreje)jer su ih smatrali untermenchen(podljudskom vrstom). Taj isti plan imali su i za sve slovenske narode jednom kada budu resili pitanje Jevreja. Likvidirano je 3 miliona Poljaka preko 30 miliona Rusa(5 miliona su bili vojnici)i zasigurno bi i nas sve potamanili da je bilo po njihovom....Prema nekim narodima okupatorska vojska(a to su oni bili nedvosmisleno)je bila veoma okrutna(Jevreji,Rusi,Poljaci,Srbi,Grci,Romi),prema nekim narodima su bili ne bas mnogo okrutni(Francuzi,Danci,Norvezani,Holandjani,Cesi)a svi ostali,bukvalno svi ostali(prepoznace se ovde)koji nisu bili neutralni(Svajcarska,Svedska,Spanija i Portugal)bili su na strani Wermachta i aktivno su im pomagali i ucesvovali sa svojim snagama od Gdanjska 1939 pa do Staljingrada 1943 kada su shvatili da je cela ta prica propala. Svaki od naroda koji se aktivno borio protiv nacisticke Nemacke danas na neki nacin trpi neku nepravdu..... i ovde ce se mnogi prepoznati. I molim Vas nemojte mi pricati te splacine od prica da su i drugi narodi na Balkanu ucestvovali u antifasistickoj borbi,jer to su bili samo Srbi i Grci...ostali..bogami nisu

vedran

pre 5 godina

Tatko...

Internet inace sluzi da istrazujes i nadjes ono sto te zanima, pogledas ali posto tebe ne zanima jer si ogranicen nasao je cika Vedran za tebe jedan klip a imas ih more. Evo jedan GENOCID U SREBRENICI samo ukucaj, klip od 5 min, ti kreni od druge minute, reci ces ovo nisu djeca nego vojnici iako nigdje nema unoformi. Ne umanjujem Kragujevac, strasno je sta se desilo samo mi nije jasno kako neko moze da podrzava ubijanje u Srebenici a place nad sudbinom Kragujevca. Nako usput, nisam musliman, vidis po imenu samo volim ljude i zao mi je sto takvi mozgovi preovladavaju na sve strane, izgleda bit ce jos Srebernica i Kragujevca u buducnosti, nazalost.

zex

pre 5 godina

Sve se zna ko je sta radio pred rat i posle rata! Nije staljin tek tako samo prosao severom srbije tj Jugoslavije a Trupe locirao u Pljskoj Češkoj Madjarskoj Bugarskoj ali ne i u Rumuniji. Juga se borila i Rumunski kralj takodje ali Poljaci su pred rat izigravali francusku a Staljin je onda usao i oslobodio Wars?n? sobaricu pa su na kraju kao i ustanak digli kad je STALJIN vec bio ti pa se on zaustavio i rekao: Možete sami? A 1940 niste mogli? Aj da vidim! Pa su Nemcu u krvi ugusili taj ustanan a Staljin je opet oslobodio Warshavu. A onda kao okupacija!? Nije im verovati

zorge

pre 5 godina

vazno je da je predsednik u backom jarku podiga spomen obelezje poginulim nemackim vojnocima cuvenim po zlu ss divizije princ eugen u drugom svetskom zanemarujuci danasnji obelezje njihovih zrtava ne samo u kragujevcu nego i kraljevu krusevcu loznici isirom cele srbije govor je zavrsio zivela nemacka zivela srbija

ja

pre 5 godina

to sto vi srbi abolirate cetnicke zlocine i cetnike vbasa je sramota kao i sramota hrvata sto uzdizu ustase,hocete da ih predtavite neznam kao svece kao ovo sdu ono su.oni su fasisti i kukavice koji su ubijali svoj narod nakon rata nazalost to su radili i komuniosti u tom ratu nitko nije dobio i tada smo pokazali da smo narodi zeljni za krvlju,osvetom i moci.nazaloist strada sirotinja i nitko drugi.svaki rat je prljav i nema tu nicije pobjede

miki

pre 5 godina

alex@
ako si ti povredio ili lisio zivota nekog muslimana. za to treba krivicno da odgovaras. ja nikome nisam nikakvo zlo ucinio a niti je neko iz moje okoline. tako da to MI zaboravis. a na pomisao streljanja dece .mene kao roditelju dva malisana nesto odmah presece u grudima i grlo mi se stegne. nemam rec za strasan i odvratan osecaj koji me obuzme. nije jos izmisljena rec koja bi docarala strahotu koja je zadesila te ljude. Nek im je vecna slava

Јабучило

pre 5 godina

Само да демантујем тврдње да је број од 7 хиљада накнадна комунистичка измишљотина.
Савременици (укључујући гласило Борба) проценили су број на између 5 и 12 хиљада. А податак о око 7 хиљада је упућен и Недићу. Тек се накнадно установило да је жртава, укључујући околна села, око 2800.

Adriano_Galliani

pre 5 godina

A po komentarima vidim da većina ovde misli da je trebalo ratovati pa i po cenu 1:100. Znači, opet bismo.
(unracional people..., 21. oktobar 2018 21:06)

Većina ne misli već je naučna kako da misli.

Nama niko još nije rekao da smo izgubili sve ratove u 20. veku, eventualno Prvi Balkanski rat ipak jeste pobeda.

blage_veze

pre 5 godina

Da, isti ono koji su prije 70ak godina pobili na milione, ubijali ih na najmonstruozniji nacin. Ajde da proglasimo i tu strijeljanu djecu za nekakve teroriste i da udjemo u EU, mozda i to bude uslov za pristup. Sram vas bilo!
(kaokakao, 21. oktobar 2018 19:16)

Zasto se onda uslo u drzavu sa hrvatima posle ndh i jasenovca? A? Mnogo vise su nas ustase pobile nego nemci. Pitaj malo tvoje komuniste. Po tvom rezonu, mi bi samo sa rumunima i grcima trebalo da surujemo jer su se svi ostali ogresili o nas, i u okruzenju, a i sire. Znas sta bi se onda desilo? Nestali bi sa planete. Ubijali su nemci i druge narode, ponajvise jevreje, pa opet Izrael i Nemacka saradjuju. Nemas ti blage veze o zivotu.

Јабучило

pre 5 godina

Nemci su pobili na danasnji dan 2300 kragujevcana svih starosnih doba, a komunisti kasnije da bi prikrili svoje zlocine su od toga napravili MIT o navodno 7000, mahom dece. Komunisti su pobili DALEKO VISE Srba od Nemaca. To je cinjenica koja se krije decenijama, jer deca i unuci tih komunista su i danas na vlasti, vladaju Srbijom iz senke.
(mnogo je kume, 21. oktobar 2018 18:35)

Куме, ај мало олади. Извештај о 7.000 стрељаних датира од самог стрељања. Забележио га је локални прота. Недићу је, из другог извора, отишла вест од 7100 до 7300 жртава. "Борба" је писала о око 5.000, а четнички извештај иде и до 12.000.

Немачки извештај је око 2300 у Крагујевцу и око 500 у околним селима. Неколико Немаца је погинуло од отпора грађанства у дане масакра и тиме се објашњава тих 500 убијених више него што одмазда за 10 мртвих и 26 рањених Немаца налаже.

dno

pre 5 godina

Ciji su ovi botovi koji ovde relativizuju i oravdavaju ovaj zlocin nad Srbima? Neki levaci iz nekog nvo-a, neka strana sluzba ili su u pitanju primitivni sovinisti iz komsiluka? Pitam se koja li im je tarifa? Puno je sendvic...

borba te rodila

pre 5 godina

Ta priča kako da nisu dirani Nemački vojnici ne bi bilo streljanja, to je otprilie kao da su npr logoraši u Aušvicu ili Jasenovcu nekako digli pobunu i toj pobuni bili pobijeni i ti kažeš, eto, da se nisu bunili, ostali bi živi, možda.

lökjlkhg

pre 5 godina

A posle "oslobođenja" odosmo masovno na gastarbajt u mrski Deutschland, omiljeni auto nam je Mercedes, BMW, Audi a ne Lada
(Samo da primetim..., 22. oktobar 2018 10:16) Tako je to kad ucimo istoriju iz knjiga onih koji su nam bombardovali biblioteke,palili skole i rusili crkve.

fdsd

pre 5 godina

Ja zaista ne mogu da verujem da i ovu komemoraciju neki koriste za proturanje svoje tobožnje srebreničke istine, pa tako mozemo pročitati da na internetu ima more snimaka egzekucija civila u Srebrenici. Postoji samo jedan snimak streljanja nekoliko muškaraca snimljen daleko od Srebrenice kod Trnova,a egzekutori su pripadnici paravojne formacije Škorpioni. Haška sudska lakrdija nije uspela da nabavi čak ni forenzičke dokaze za svoju veliku srebreničku laž o genocidu već su poštenije haške sudije IZDVOJILE mišljenje iz presuda uz obrazloženje da forenzički dokazi govore da je većina stradala u borbi (izdvojeno mišljenje sudije Nyambe). Sporadičnih streljanja muškaraca koji su pokušavali proboj i bili zarobljeni je bilo, GENOCIDA NE, pa je svako poređenje sa velikim nacističkim zločinima bizarno.

Немања КГ

pre 5 godina

"Pucajte, ja i dalje držim čas!" је изговорио Милоје Павловић, професор и директор гимназије крагујевачке, могли сте се мало информисати макар због сећања на ту децу!

lökjlkhg

pre 5 godina

Prestao sam da idem od kad dovode popove. Dođje ih po 20, preteruju.
(Kragujevcanin, 21. oktobar 2018 16:03)Nece valjda odze ili fratre da dovode?Streljani su Srbi,njih 3000 pa 20 popova na toliki broj streljanih i nije puno,koliko samo ima humki i grobnica.

Kragujevcanin

pre 5 godina

Danas imamo mnogo vise ljoticevaca koji cak podrzavaju ubistvo 3000 ljudi i kazu... da nismo ubuli tih 10 vojnika nikog nebi streljali.
(vitez koja, 21. oktobar 2018 15:29)

Cinjenica je da nisu pobijeni ti Nemci u Ljuljacima ne bi bilo streljanja.
Da Gavrilo Princip nije izvsio atentat ne bi bilo stradanja stonina hiljada vojnika I nejaci preko Albanije,a ti se stidi svog razmisljanja patrioto

Roque Santa Cruz

pre 5 godina

Tačan broj žrtava nikada neće biti precizno utvrđen, brojke se keću od dve i po hiljade do čak osam hiljada streljanih civila, učenika, dakle dece, žena i staraca i ovo je bio pravi pravcati genocid, a ne Srebrenica gde su streljani odrasli muškarci koji su učestvovali u borbama od čega su mnogi bili krvoločni zločinci.

горан

pre 5 godina

Комунистичка лаж је да су љотићевци учествовали у убијању свог народа. Највећи кривци су комунисти који су намерно нападали Немце иако су знали да ће бити освета. Свесвно су жтрвовали народ како би га окренули ка себи.

Крагујевчанин®

pre 5 godina

Партизани су знали за наредбу 100-1 и 50-1 па су ипак направили заседу Немцима код Горњег Милановца. Знали су да потписују смртну казну за преко 3000 људи. Ово нема везе са тим ко је четник или партизановац, ово је историјска чињеница. Ко није био, треба да дође да обиђе Шумарице и музеј. Највеће страдање српског народа у последњих 200 година. Овде није погинула војска, овде су стрељани ви, ваш комшија, кум Пера, дечак из улице, ваш сестрић, ја, људи које виђате сваки дан у пекари...

Miki

pre 5 godina

Kad se dva zla sastanu, komunizam i fasizam, tada srbi stradaju.
Komunisti su znali za jasenovac i nikada nisu napali. Znali su i za naredbu 100 za jednog pa su ipak napali.
Komunisti dobro znaju zasto su radili to sto su radili
Samo jadan narod ispranog mozga posle 50 godina komunistickog terora nece nikada saznati

vedran

pre 5 godina

Ovaj sto kaze u Srebrenici vojnici ubijeni, brate imas klip na youtube gdje se djeca ubijaju,starci i zene, gdje su im ruke im vezane zicom, znaci pises laz i jos dobijas plus i zao mi je sto tvoj mozak tako razmislja kao i vecina Srba. Druga stvar, ove neduzne ljude ubili su neprijateljski vojnici druge drzave a u Srebrenici komsija ubijao, iz istog mjesta. Gledao sam film o Kragujevcu, cistacima cipela, plakao sam, tuzan dan za Srbiju i Kragujevac i zalosno sto nismo nista naucili nego se pocinio slican genocid krajem peoslog stoljeca.

perhan

pre 5 godina

umesto nasa deca kada idu na ekskurzije treba da obilaze ovakva mesta i nauce nesto o istoriji Srba. a njih vodaju po Becovima i Budimpestama. sramota

Aleks

pre 5 godina

mislim da je ovo jedan od najvećih zločina učinjenih na našim prostorima.i dan danas se zapitam kakav to čovek može da bude koji strelja nenaoružane i nedužne ljude a pogotovo decu.to nije čovek,to čak nije ni životinja...
(sale009, 21. oktobar 2018 15:42)

Kakav čovek? Pa onaj čija slika je na tvojoj majici, koja se uzgred prodaje u svakom mestu u Srbiji.

NN_lice

pre 5 godina

Nema nikakve sumnje da je zločin nad civilima u Kragujevcu, nad đacima, izvršen kao posledica ubistava nad 10 nemačkih vojnika i 26 ranjenih, od strane partizana, koji su znali unapred šta to znači i do čega može da dođe tim povodom.
Pucati iz zasede i goniti nemce, ubijati ih, a onda se kukavički, boljševički povući u šume i ostaviti goloruk narod na milost i nemilost okupatoru, može samo ostrašćena komunistička ideologija koja se vodi Lenjinovom sintagmom da cilj opravdava sredstvo.
Njima nisu bili važni ljudi, srbi, već ideologija komunističke internacionale. Oni su bili ti koji će za vreme tzv. "Užičke republike" ubijati seljake domaćine i lokalno stanovništvo, a nakon rata činiti zločine širom Srbije, uzurpirati tuđu imovinu, desetkovati srpske domaćine i intelektualce i širiti boljševičku i staljinističku diktaturu.

mnogo je kume

pre 5 godina

Nemci su pobili na danasnji dan 2300 kragujevcana svih starosnih doba, a komunisti kasnije da bi prikrili svoje zlocine su od toga napravili MIT o navodno 7000, mahom dece. Komunisti su pobili DALEKO VISE Srba od Nemaca. To je cinjenica koja se krije decenijama, jer deca i unuci tih komunista su i danas na vlasti, vladaju Srbijom iz senke.

Brigate Rosse

pre 5 godina

Vucicu, citas li ovo?Pozdravi tvoje Nazi prijatelje Nemce.A vi sto glasate za SNS, svratite malo do Sumarica.Nece vam skoditi malo istoriju da naucite.

eto

pre 5 godina

Da se razumemo, šta je ko radio i koja je razlika izmedju nacional socijalizma i pravog socijalizma odnosno komunizma i radničkog pokreta.

Veliki dr mr

pre 5 godina

Bio je to strašan splet događaja. Retko se pominje divljaštvo, koje je neposredno pre pokolja, učinjeno nekolicini nemačkih vojnika. Te naše divljake nemci nisu uhvatili, ali su u znak odmazde, očito pogubljenog razuma, izveli iz škola i pobili nevinu decu. Nikako se i ničim ne može opravdati njihova okupacija, naš revolt, ni njihova osveta tj. zločin. Sve je to deo tužne priče o bolesti svesti jednog vremena.

Srboljub

pre 5 godina

umesto nasa deca kada idu na ekskurzije treba da obilaze ovakva mesta i nauce nesto o istoriji Srba. a njih vodaju po Becovima i Budimpestama. sramota
(perhan, 21. oktobar 2018 15:28)
ajd, Perhane, ispeci pa reci: da ne odu na ekskurziju, kad bi /gde bi videli uređenu zemlju koja sme da se nazove "državom", a da joj se ne tepa kao u slučaju države Srbije?

raka

pre 5 godina

A ti bi trebalo da se stidiš svog neznanja. Prvi svetski rat je izbio jer ga je Austro Ugarska pripremala godinama gomilajući trupe na granici,a atentat na prestolonaslednika koji je došao u obilazak vojske na granici je samo iskorišćen kao povod za rat. Austrougarski zločini (zločini okupatorske vojske u Srbiji i zločini šuckora nad Srbima u Bosni) su preteča nacističkih i ustaških zločina i ne mogu se ničim opravdati baš kao ni streljanja u Kragujevcu.
(nnn, 21. oktobar 2018 16:27)

Atentat je bio u Sarajevu, a ne na granici. I ti nekom spočitavaš neznanje??

Amila_

pre 5 godina

@Brigate Rose, na tvoj komentar naprosto mora reagovati svaki priseban covjek! Nedopustivo je tako neprijateljski nastrojen biti prema njemackom narodu, koji danas cijelom covjecanstvu mogu sluziti kao svijetli primjer individualnog i kolektivnog suocavanja sa sramnim dijelom vlastite istorije.
I iako im danas jaca i desnica (a gdje u svijetu ne jaca?) njemacki narod je najvecim dijelom fenomenalan narod!

Smrt fasizmu, s koje god strane dolazio!

Vjecna slava djeci i uciteljima. Vjecnaja pamjat.

kiklop

pre 5 godina

Ovo je trebalo biti pouka i poruka srpskom narodu kao i jasenovac,kakav su exodus dozivjeli,ali eto steta sto se bas iz srpskog naroda nadje isti takav krvolok pa pubija onoliko nenaoruzanih civila u srebrenici i ostavi veliku mrlju na srpski rod. Srbi treba da mu se odreknu i proglase zlocincem i genocidasem,jer okalja srpski rod..

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

@Крагујевчанин®, 21. oktobar 2018 15:31
Kragujevac i Prebilovci. Mada bi se Prebilovački masakr morao smatrati gorim zločinom, zbog brutalnosti i stepena divljaštva koje su počinioci pokazali. Kao i činjenice da su effing commies učinili sve da ga se zataška post-WWII, a da se počinioci koji su preživeli WWII ne procesuiraju, da ne budu izvedeni pred lice pravde. Što se Kragujevačkog masakra tiče, apsolutno treba ukazati, i ukazivati, na nezanemarljivu odgovornost komunista - Partizana - za isti.
Slava poginulima.

*Nadam se da će komentar biti objavljen u celosti.

Zoki

pre 5 godina

Ljotićevci i žandari jesu prikupljali taoce, ali nisu učestvovali u streljanju. Najveći zločin koji su ljotićevci počinili tokom oktobarske tragedije u Kragujevcu je što su po okolini grada hvatali Rome i menjali ih za Srbe koji su bili taoci.

Рајко

pre 5 godina

@realno
Требало би написати на који начин су комунисти оскрнавили лешеве немачких војника,иако се немачки,не нацистички,већ НЕМАЧКИ,злочини над невиним цивилима не могу ничим оправдати.
Такође се не може правдати америчко вађење Немаца из гроба,после завршетка Другог светског рата.

Milan

pre 5 godina

Партизани су знали за наредбу 100-1 и 50-1 па су ипак направили заседу Немцима код Горњег Милановца. Знали су да потписују смртну казну за преко 3000 људи. Ово нема везе са тим ко је четник или партизановац, ово је историјска чињеница. Ко није био, треба да дође да обиђе Шумарице и музеј. Највеће страдање српског народа у последњих 200 година. Овде није погинула војска, овде су стрељани ви, ваш комшија, кум Пера, дечак из улице, ваш сестрић, ја, људи које виђате сваки дан у пекари...
(Крагујевчанин®, 21. oktobar 2018 15:31) Još jedan klasičan idiot koji zamenjuje teze! Kakav idiot treba da budeš da opravdavas ubijanje dece

Beni Hil istorija

pre 5 godina

To su partizani iz Bosne. Upali i napravili masakr nad sanitetskom jedinicom, sekli im noseve, prste i cinili kojekakv beatijalnosti. Ne bi li isprovocirali Nemce da ucine ono sto su ucinili.

unracional people...

pre 5 godina

Jeste strašno, bolno, teško....

Ali...ratovali su Englezi protiv Francuza, a jedni i drugi protiv Nemaca....a danas saradjuju.

A mi Srbi, naučeni da srcem razmišljamo, mogli bismo da pogledamo kako su Česi bili deo Austrougarske do 1918., kako su BEZ USTANKA u II sv.ratu dočekali poraz Nemaca... Kako su bili pod ruskom čizmom,ali su doživeli raspad SSSR-a, eno ih u EU, nemaju svoje Šumarice, svog Gavrila Principa, ni svoj prelazak kroz Albaniju, svoje ostrvo Vido, a ni svoj Goli otok...
Srbi moji,zapamtite, nisu svi evtopski narodi podjednako stradali kroz vekove...Ne moramo da budemo na čelu svakog ratnog dzumbusa koji se desi na ovoj planeti...

A po komentarima vidim da većina ovde misli da je trebalo ratovati pa i po cenu 1:100. Znači, opet bismo.

suza

pre 5 godina

"Teško je poverovati da je ovakvo zverstvo ljudsko biće moglo da počini drugome. Nikada ih ne zaboravimo." I opet se desilo, tamo s druge strane reke. Jedan "Titov general", trebalo je za bolje znati.

odgovor

pre 5 godina

Citat//A zasto su komunisti ubili tih 10 vojnika ako su znali naredbu?//

Da se niko nije borio protiv nacista i fasista, svi bi na kraju zavrsili uguseni ciklonom B.

I Jevreji, i Romi, i Srbi, i homoseksualci, i dusevni bolesnici, i svi Sloveni, i sve druge nazovi nize rase.

Pa i samozvani arijevci Nedic, Ljotic, Kalabic i Mihajlovic.

I Srbija bi bila Nemacka bez Srba, ne Svajcarska.
Eto zato.

Aleks

pre 5 godina

Da, da nismo ubili tih 10 nemaca 3000 Srba bi bilo živo!Komunisti nisu marili za brojke a još manje za Srbe.
(Željko, 21. oktobar 2018 15:56)
I posle toliko godina došli drugi koji su marili za Srbe i koknuli 3x više muslimana.

potop

pre 5 godina

Ovaj sto kaze u Srebrenici vojnici ubijeni, brate imas klip na youtube gdje se djeca ubijaju,starci i zene, gdje su im ruke im vezane zicom, znaci pises laz i jos dobijas plus i zao mi je sto tvoj mozak tako razmislja kao i vecina Srba. Druga stvar, ove neduzne ljude ubili su neprijateljski vojnici druge drzave a u Srebrenici komsija ubijao, iz istog mjesta. Gledao sam film o Kragujevcu, cistacima cipela, plakao sam, tuzan dan za Srbiju i Kragujevac i zalosno sto nismo nista naucili nego se pocinio slican genocid krajem peoslog stoljeca.(vedran, 21. oktobar 2018 16:11)Prestanite da poredite zločine iz Drugog svetskog rata sa ratovima 90-ih.Srebrenica je rezultat osvete srpske vojske za zločine, koje je muslimanska vojska počinila nad Srbima u tom području. Muslimanska žrtve su dobile kakvu-takvu satisfakciju, jer skoro ceo državni i vojni vrh bosanskih Srba osuđen, dok to nije slučaj sa hiljadama srpskih žrtava u okolini Srebrenice.

Јабучило

pre 5 godina

Партизани су знали за наредбу 100-1 и 50-1 па су ипак направили заседу Немцима код Горњег Милановца. Знали су да потписују смртну казну за преко 3000 људи. Ово нема везе са тим ко је четник или партизановац, ово је историјска чињеница. Ко није био, треба да дође да обиђе Шумарице и музеј. Највеће страдање српског народа у последњих 200 година. Овде није погинула војска, овде су стрељани ви, ваш комшија, кум Пера, дечак из улице, ваш сестрић, ја, људи које виђате сваки дан у пекари...
(Крагујевчанин®, 21. oktobar 2018 15:31)

И? Знало се и да ће Турци палити, клати и набијати на колац, па је дигнут устанак.

Далеки одјек тог пркосног духа је и окупљање на мостовима током терористичке агресије НАТО-а.

Пристајање на окупацију није одлика Срба. Слобода је скупа. На крају, дејства су због немачких одмазди и пресељена у Босну. А тамо су и без посебног наређења сравњивана српска села са земљом и људи тамањени.

deobaiseoba

pre 5 godina

Citam ove komentare i polako mi postaje sve jasno, zasto smo ovde gde jesmo, i zasto nikuda vise i ne idemo, vec stagniramo. I nestajemo, polako. Ovde ljudi ne znaju kriticki i logicki da razmisljaju, vec samo emocijama, ako neko da drugacije vidjenje odmah mu se lepi etiketa izdajnika, autosiviniste, ljoticevca...Cetnici i partizani i dalje ratuju, iako su oba zvanicno bila protiv okupatora i podrzana od strane saveznika. Srbi se samo dele, na delije i grobare, na cetnike i partizane, na prvosrbijance i drugosrbijance, na patriote i autosoviniste, na rusofile, amerofile i natofile. Kako ne shvatate da mnogima odgovara takva podela, i u zemlji i van nje. Ovde bi neki vidim ratovali do poslednjeg srbina zarad nekih principa koji su odavno potroseni, bili i onda a kamoli danas. Pa jedna francuska u ono vreme je bila pregazena od strane vermahta i pruzala pasivan otpor tokom rata, samo su srbi ispali "pametni" i ratovali. E zato ce srbi na kraju da se svedu na pod jednu krusku i postace i ostace zaista "nebeski narod".

raznosacpice

pre 5 godina

Kad na tv cujem nekog ogranicenog... kako govori za Nemce, Amere i ostale pogane narode oni su nasi prijatelji, dodje mi da se intenzivno samoupucam. Svi su nasi prijatelji i ovi sto su nas uranijumom gadjali i decu ubijali..

Nebo

pre 5 godina

Da, da nismo ubili tih 10 nemaca 3000 Srba bi bilo živo!Komunisti nisu marili za brojke a još manje za Srbe.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Željko, 21. oktobar 2018 15:56)
A da li si se zapitao šta su te fašiste koje indirektno ovim porukama branite radile u našoj zemlji? Takvom zlu je potreban uvek otpor a ne kukumavčenje i mirenje sa sudbinom.

Realno

pre 5 godina

zanimljvo kako se uvek jave neki placenici pametnjakovici i izdajnici sopstvene zemlje da kazu kako su Srbi to isto radili muslimanima, siptarima i hrvatima...a zanimljivo isto je to da dobijaju pare to da napisu....ali laz nije vecna !

otrov

pre 5 godina

Hej, ovo nije istina, kakvi streljani djaci u Kragujevcu!? Nemci su nam najveci prijatelji, ako meni ne verujete, pitajte Vucka! Frau Merkl je ono sto je nekad bio Hile, samo svoju politiku drugacije sprovodi i drzi Evropu u saci. Njoj ni Ausvic ni Kragujevac nisu potrebni. Pitajte Grke kako je njihov problem resila. EU je cetvrti rajh, svidelo se vama ili ne.

Milan

pre 5 godina

Danas imamo mnogo vise ljoticevaca koji cak podrzavaju ubistvo 3000 ljudi i kazu... da nismo ubuli tih 10 vojnika nikog nebi streljali.(vitez koja, 21. oktobar 2018 15:29)Cinjenica je da nisu pobijeni ti Nemci u Ljuljacima ne bi bilo streljanja.Da Gavrilo Princip nije izvsio atentat ne bi bilo stradanja stonina hiljada vojnika I nejaci preko Albanije,a ti se stidi svog razmisljanja patrioto
(Kragujevcanin, 21. oktobar 2018 15:45) ti si Kragujevcanin ko sto sam ja sa Aljaske! Smrt okupatoru!!!!!! Idiot koji podržava streljanje dece kao odmazdu!!!!!

kaokakao

pre 5 godina

Procitas komentare pojedinih i bude ti muka. Vjerovatno glasaju za Cedu Jovanovica i slicne patriote. Jos okrivljuju Partizane za stradanje, jer su ubili nekoliko okupatorskih vojnika. I danas se izvrce istorija, velicaju se isti takvi, koji su htjeli saradnju sa okupatorom, koji bi da budemo neciji robovi. Pa, uspjelo vam je, evo nemci nas uce demokratiji, ljudskik pravima, sta smijemo a sta ne. Da, isti ono koji su prije 70ak godina pobili na milione, ubijali ih na najmonstruozniji nacin. Ajde da proglasimo i tu strijeljanu djecu za nekakve teroriste i da udjemo u EU, mozda i to bude uslov za pristup. Sram vas bilo!

RAUS

pre 5 godina

I onda ti isti Nemci imaju obraza da izdavaju nekakve naredbe u vezi Kosova? Sledeci put kada dodje neka nemacka delegacija da izrecituje naredbe, neka ih odvedu u Kragujevac. Nemci nemaju moralno pravo da bilo sta rade u vezi Kosova a narocito ne da potpomazu svoje saveznike Albance iz II svetskog rata i da ozavrsavaju ono sto je jos Hitler zapoceo a to je odvajanje Kosova od Srbije.

zex

pre 5 godina

Sve se zna ko je sta radio pred rat i posle rata! Nije staljin tek tako samo prosao severom srbije tj Jugoslavije a Trupe locirao u Pljskoj Češkoj Madjarskoj Bugarskoj ali ne i u Rumuniji. Juga se borila i Rumunski kralj takodje ali Poljaci su pred rat izigravali francusku a Staljin je onda usao i oslobodio Wars?n? sobaricu pa su na kraju kao i ustanak digli kad je STALJIN vec bio ti pa se on zaustavio i rekao: Možete sami? A 1940 niste mogli? Aj da vidim! Pa su Nemcu u krvi ugusili taj ustanan a Staljin je opet oslobodio Warshavu. A onda kao okupacija!? Nije im verovati

Brigate Rosse

pre 5 godina

@Amila
5% Nemaca nije nacisticki nastrojeno.To su oni koji glasaju za Linke.Ostali su kao i ovi sto su poubijali decu u Kragujevcu,a sakrili se iza "naredjenja". Lako je pucati u djake.Videli smo kako sa Nemcima treba.Pokazali su Rusi.Dva puta su zapocinjali dva svetska rata.Sada su miroljubivi,ali smem da se opkladim da ce i treci svetski zapoceti.Takvi su.

nnn

pre 5 godina

Cinjenica je da nisu pobijeni ti Nemci u Ljuljacima ne bi bilo streljanja.
Da Gavrilo Princip nije izvsio atentat ne bi bilo stradanja stonina hiljada vojnika I nejaci preko Albanije,a ti se stidi svog razmisljanja patrioto
(Kragujevcanin, 21. oktobar 2018 15:45)

A ti bi trebalo da se stidiš svog neznanja. Prvi svetski rat je izbio jer ga je Austro Ugarska pripremala godinama gomilajući trupe na granici,a atentat na prestolonaslednika koji je došao u obilazak vojske na granici je samo iskorišćen kao povod za rat. Austrougarski zločini (zločini okupatorske vojske u Srbiji i zločini šuckora nad Srbima u Bosni) su preteča nacističkih i ustaških zločina i ne mogu se ničim opravdati baš kao ni streljanja u Kragujevcu.

Detuš

pre 5 godina

Nisu Nemci znali šta hoće. Treći Rajh bio je kreacija jednog ludaka. Ali nisu ni Francuzi ni Englezi oslobodjeni krivice, jer su posle Prvog Svetskog rata kao pobednici sistematski kinjili Nemce držeći ih izolovane i takoreći u logoru i na kraju tim svojim nerazumnim postupcima doveli manijaka na vlast.Trebalo je sačekati novu najkrvaviju pobedu i dolazak Amerikanaca i Maršalov plan koji je ekonomski podigao Nemačku na noge i oslobodio je pošasti nacional-socijalizma.

sidji do reke

pre 5 godina

@željko

Srbija i srbi su bili osudjeni i bez komunista. Nemci su smatrali sve slovenske narode za Untermenschen i namenili im svima svrhu da budu robovi u svom 1000 godišnjem Rajhu. Da, streljanje 3000 ljudi je užasan zločin, ali je naivno kriviti partizane za to, a ne fašiste.

Takodje, zahvaljujući partizanima i Titu je Crvena Armija samo prošla kroz Jugoslaviju i nikad se nije vratila, za razliku od Poljske, Bugarske, Češke i ostalih država gde se zadržala preko 50 godina! A amerikanci su i dan danas stacionirani u Nemačkoj i drugim državama.

Reč SLOBODA nije samo reč, to je pojam! Evo dragi Željko, kad budeš sreo nekog Rusa pitaj ga "zašto ste vi izgubili 20M ljudi kad ste lepo mogli da budete okupirani od nemaca i bog da vas vidi". Baš me zanima šta će ti odgovoriti. I ne samo rus, već i francuz, britanac, poljak, čeh, amer itd.

Ko ne ceni SLOBODU i ne treba da je ima!

only fools and horses

pre 5 godina

Cinjenica je da nisu pobijeni ti Nemci u Ljuljacima ne bi bilo streljanja. 
Da Gavrilo Princip nije izvsio atentat ne bi bilo stradanja stonina hiljada vojnika I nejaci preko Albanije,a ti se stidi svog razmisljanja patrioto
(Kragujevcanin, 21. oktobar 2018 15:45)

Ne verujem da ste iz Kragujevca. Ako jeste, onda bi stvarno trebali da idete na terapiju. Nije niko otišao u Nemačku da ubija njihove vojnike nego okupatore ovde u Srbiji. I bez obzira na odgovornost onih koji su možda i znali a možda i nisu znali kako će se Nemci svetiti, u pitanju je strahovit zločin koji nema ama baš nikakvog opravdanja. Barem ne za normalne ljude čiji umovi nisu potpuno poremećeni.
A tek to za Principa tek nema ama baš nikakvu istorijsku osnovu.

falkoon

pre 5 godina

Nema slobode ako nije suzama ucila da se smije!Sramota me je kad procitam komentar koji opravdava ovakve zlocine, sto Nemci nisu jurili partizane da ih ubiju kao odmazdu a ne nevine ljude? A da jurili su ih al su na kraju bezali kao misevi sa ustasama,cetnicima,ljoticevcima,nedicevcima,belogardejcima,handzarovcima,balistima i ostalim bandama u 50 nijansi izdaje.

ehhhh

pre 5 godina

Cinjenica je da nisu pobijeni ti Nemci u Ljuljacima ne bi bilo streljanja.
Da Gavrilo Princip nije izvsio atentat ne bi bilo stradanja stonina hiljada vojnika I nejaci preko Albanije,a ti se stidi svog razmisljanja patrioto
(Kragujevcanin, 21. oktobar 2018 15:45)

Da Nemci nisu krenuli da osvajaju svet i tudje zemlje ne bi ih niko ubijao, pa ne bi bilo ni tog streljanja. Pitanje koliko ces daleko da odes unazad, autosovinisto

Samo da primetim...

pre 5 godina

A posle "oslobođenja" odosmo masovno na gastarbajt u mrski Deutschland, omiljeni auto nam je Mercedes, BMW, Audi a ne Lada

Никола87

pre 5 godina

@Kragujevcanin

Што се тиче односа данашњих Немаца према нама, (по сведочанствима разних наших гастоса које сам слушао) они су мање-више онакви какви су били кроз цео 20. век – расизам, испод ког се крије типично ратничко уважавање непријатеља и фасцинација појединим особинама које Немци иначе не приписују ниједном другом балканском народу, (док неке од тих особинā, нпр. литерарни таленат који смо исказали у својој народној епској поезији, не приписују ниједном другом европском!). То је једна метафизичка амбивалентност германских народа, којом су се, конкретно à propos односа према Србима, поред Немаца и Аустријанаца одликовали кроз историју и Британци, Холанђани, Норвежани... И то једноставно треба уважити. Већина њих, због чега год, не може да нас воли, али су нам често стављали до знања да нас релативно високо вреднују у односу на остале Балканце, и тиме треба бити задовољан. Наравно, најдражи су ми Немци који нас отворено воле, и чија је пријатељска наклоност према нама јача од свих ратова и пропаганди. Они су у убедљивој мањини, али зато су и драгоценији.

vasi saveznici, ne nasi

pre 5 godina

@Amila_

Bombardovali su 1999. deca i unuci tih istih Nemaca koji su streljali po Srbiji 1941. Eto kako se Nemci suocavaju sa svojom prosloscu.

Juggernaut

pre 5 godina

Da nismo iskasapili one nemacke vojnike za koje smo bili upozoreni ne bi se streljanje desilo.
(456, 21. oktobar 2018 16:27)

Ah, hajde što smo mi glupi, nego i ti glupi Rusi... pogibe ih 20 miliona, a trebalo je samo da ne diraju nemačke vojnike. A šta misliš, kakvu sudbinu su Nemci namenili svim Slovenima u 3. Rajhu? Zar treba da ti se nacrta da su nacisti na ovaj ili onaj način hteli da fizički istrebe sve koji su niža rasa.

Milos

pre 5 godina

Ovo je toliko tuzno da nemam adekvatne i dostojne reči da to opišem. Naš mili narod, običan narod, sta je sve proziveo, dobro da jos hodamo ovom zemljom.

Pera

pre 5 godina

Radomir Nikolić usred Kragujevca stavlja potpis na dokument da nemci GIZ "Ambero",nemačka nevladina organizacija koja pere nemačke pare odrede kako će da se ugasi Vojna fabrika u Kragujevcu i uvodi ih u Vojnotehnički Zavod jer u Kragujevcu nema eksperata za tu temu sa kojima bi delio posto. Pametnom dovoljno da zaključi šta mu je na umu !!!

vasilije

pre 5 godina

Kragujevcanin sa potpisom misli ili cak bolje receno tvrdi da ne bi bilo I sv.rata da nije G. Princip pucao u Frdinanda!!! Ti si dete, covece, toliko naivan i zelen ili si istoriju ucio sa Gugla ili cak sa satelitske tv. Austrija je po nagovoru Nemacke spremana za rat jos pre cetiri godine od izbijanja.

веверица

pre 5 godina

ако се знало да ће немци за једног убијеног да стрељају 100, а за једног рањеног 50, зашто је неко толика стока (комунистичка), да нападне немце, па побегне у шуму и намести невин народ да страда.
да не буде забуне, комунисти нису почели "ноб" када је народ окупиран (иако само име тако сугерише). не, они су почели своје диверзије, тек када је хитлер напао друга стаљина, да би црвеној браћи дали мало одушка на источном фронту, наравно не марећи за цивилне жртве. комунисти су дакле сматрали да је стрељање српских цивила сасвим ок цена да се за узврат веже пар хиљада немачких војника и нешто наоружања за србију.
зверства немаца су добро позната. питам се да ли ће икада на ред доћи да се прича о зверствима партизана и њиховом лицемерју?

Srle

pre 5 godina

Sto bi rekao Malkolm Iks, cijena slobode je smrt. Zalosno je sto mnogi ne cene zrtvu nase slobode, umesto toga zele da smo ostali nemacki podanici.

Djuro

pre 5 godina

@ Danas imamo mnogo vise ljoticevaca koji cak podrzavaju ubistvo 3000 ljudi i kazu... da nismo ubuli tih 10 vojnika nikog nebi streljali.(vitez koja, 21. oktobar 2018 15:29)Cinjenica je da nisu pobijeni ti Nemci u Ljuljacima ne bi bilo streljanja.Da Gavrilo Princip nije izvsio atentat ne bi bilo stradanja stonina hiljada vojnika I nejaci preko Albanije,a ti se stidi svog razmisljanja patrioto
(Kragujevcanin, 21. oktobar 2018 15:45)





Kragujevčanin???? Možda Biserko kragujevčanin?

mladennn

pre 5 godina

Da nismo ubili tih 10 Nemaca ne bi ni postojali danas,Nemacka bi vladala svetom,na celu sa Hitlerom i naslednicima...Za slobodu se treba boriti,pogotovo protiv takvih zveri koji ubijaju mucki nemocnu decu...Hvala Bogu pa smo dobili taj rat i istrebili ih iz Srbije...

vedran

pre 5 godina

Tatko...

Internet inace sluzi da istrazujes i nadjes ono sto te zanima, pogledas ali posto tebe ne zanima jer si ogranicen nasao je cika Vedran za tebe jedan klip a imas ih more. Evo jedan GENOCID U SREBRENICI samo ukucaj, klip od 5 min, ti kreni od druge minute, reci ces ovo nisu djeca nego vojnici iako nigdje nema unoformi. Ne umanjujem Kragujevac, strasno je sta se desilo samo mi nije jasno kako neko moze da podrzava ubijanje u Srebenici a place nad sudbinom Kragujevca. Nako usput, nisam musliman, vidis po imenu samo volim ljude i zao mi je sto takvi mozgovi preovladavaju na sve strane, izgleda bit ce jos Srebernica i Kragujevca u buducnosti, nazalost.

pero

pre 5 godina

Vjecna slava svim neduznim zrtvama Kragujevca. Vrlo komplikovana situacija. Ako Njemci kazu 100 za 1-og, sta su nasi trebali da rade? Da mirno posmatraju tudjina kako mu uzimaju zemlju. Pa nije ta generacija bila kao ova danas. Tesko je biti pametan. razumijem i partizana, ali i ove ljude sto kazu da nisu nista radili, Njemci nebi poubijali tolike ljude. Ali da nisu nista radili, i da nismo nista radili, dosao bi nam drugi osvajac (Rusi) pa bi opet trebali sutiti. Ako nista, bar smo 50 godina zivjeli kao pravi dostojanstveni ljudi. Slava zrtvama i slava partizanima.

Petar

pre 5 godina

Zasto najveci sin naroda i narodnosti nije dizao ustanak u svom zavicaju i oslobadjao ga tih naci ludaka?Najzalosnije je sto medju Srbima uvek mozes naci solidan broj nemislecih,avanturista i probisveta,kojima tutnes neku ideologiju u glavu i ovi to prihvate kao istinu.Taj procenat je kritacan u Srba i zato je uvek stradanje neizbezno.Mozemo li mi jednom da mislimo i radimo u nasu korist i korist ove zemlje?Ali nije se cuditi, mi smo izbrisali Milosa Velikog,ne obelezavamo 2. Srpski Ustanak, koji je uspeo,manje zrtava imao na našoj strani,..Cak su mu i ulicu u BG promenili u Kneza Milosa.

patologija

pre 5 godina

@Srboljub

Cuj. botu, spineru, dezurni autosovinisto ili sta li si, mogao si makar na ovu vest da nas postedis tog tvog standardnog prose$&$nja. Pro$&&vaj se slobodno na vesti u vezi Kosova, NATO-a, sto i redovno radis, koga zanima, ali na ovu vest si trebao da zacepis. Jasno?

ccc

pre 5 godina

Meni ovde najcudnije kako je moguce da Ljoticevci, cetnici i njima slicni ubijaju svoju decu i jos ostaju da saradjuju sa Nemcima tokom citavog rata, a znaju sta su ovi uradili!? Strasno!

Adriano_Galliani

pre 5 godina

A po komentarima vidim da većina ovde misli da je trebalo ratovati pa i po cenu 1:100. Znači, opet bismo.
(unracional people..., 21. oktobar 2018 21:06)

Većina ne misli već je naučna kako da misli.

Nama niko još nije rekao da smo izgubili sve ratove u 20. veku, eventualno Prvi Balkanski rat ipak jeste pobeda.

istina

pre 5 godina

Mnogo je mesta srpske tragedije, a Kragujevac je samo jedno. A oni koji pominju Srebrenicu u ovakvom kontekstu očito imaju nekakav morbidan odnos prema tim žrtvama. Što više to bolje. Oni bi želeli da su Srbi tu streljali žene i decu čak i ako nisu. Morbidno, zaista i licemerno, tim pre što se isti predstavlaju kao veliki humanisti i čovekoljubci.

šile

pre 5 godina

Vucicu, citas li ovo?Pozdravi tvoje Nazi prijatelje Nemce.A vi sto glasate za SNS, svratite malo do Sumarica.Nece vam skoditi malo istoriju da naucite.
(Brigate Rosse, 21. oktobar 2018 15:24)

Šta misliš odakle mu ono 100 za 1 u skupštini?

Mongoloid

pre 5 godina

Bio sam u ovom muzeju pre par godina... Ostala mi jedna poruka urezana u sećanje: "Deco, osvetite svoga oca". Čoveka kog su vodili, jedina stvar koja je napisao svojoj dvojici sinova. Neće se izbrisati, nikad, takva zlodela.

Bez obzira na veru, naciju i sl.

pre 5 godina

@ Roque Santa Cruz

Pogano pricas, jer te se ne tice istina. Rugajuci se zrtvama jednih, omalovazavas SVE ZRTVE. Nevine!

dejan petrovic

pre 5 godina

Citam sve ovo... svih 117 kometara do sada su ... ne znam sta da kazem. Partizani, cetnici ubili vojnike okupatore i pored obaveatenja 100 za jednog. Drzava kapitulirala a oni se prave pametni-naravno po ledjima neduznih. E SAD, NIKAKO NE MOGU DA SHVATIM NAROD KOJI UCI ISTORIJU OD DECE SUBNORA I BANDE ZLOCINACA. NEMCI SU UBILI 2700 KRAGUJEVCANA 1941. A "OSLOBODIOCI" 1945-46 U KAPISLANI U NASELJU PIVARA U KRAGUJEVCU STRELJALI 2000 SRBA (DOKTORA, TRGOVACA, PRAVNIKA I SVIH PISMENIH) ONI SU PREZIVELI NEMCE ALI NISU KOMINISTE. I NJIHOVA SU DECA PLAKALA ISTIM SUZAMA KAO I DECA MUCENIKA '41. ONO STO IH SPAJA JE DA SU MEDUZNI. BANDA JEDNA=BANDA DRUGA, NAROD STRELJAN. NEKA GORE U PAKLU.

troll level 100

pre 5 godina

Vucicu, citas li ovo?Pozdravi tvoje Nazi prijatelje Nemce.A vi sto glasate za SNS, svratite malo do Sumarica.Nece vam skoditi malo istoriju da naucite.
(Brigate Rosse, 21. oktobar 2018 15:24)

Jel si bio ti u Srebrenici nekad? Jel si bio u Vukovaru? Kakve veze imaju sadašnji Nemci sa nacistima? Kakve ja veze imam sa zločinima koji su Srbi pre mene radili?

mali radojica

pre 5 godina

Za Vas sto ovde iznosite dileme vezane za okrutnost okupatora,pa onda da li je neko izmasakrirao ranjene i vec mrtve vojnike Wermachta predlazem da odgledate dokumentarnu seriju "Anihilation - The Destruction of Europe's Jews" koja se moze naci na Youtubu. U njoj se vidi kako je Nacisticka Nemacka planski i smisljeno na osnovu nekakvih rasnih zakona odlucila da unisti jedan narod (Jevreje)jer su ih smatrali untermenchen(podljudskom vrstom). Taj isti plan imali su i za sve slovenske narode jednom kada budu resili pitanje Jevreja. Likvidirano je 3 miliona Poljaka preko 30 miliona Rusa(5 miliona su bili vojnici)i zasigurno bi i nas sve potamanili da je bilo po njihovom....Prema nekim narodima okupatorska vojska(a to su oni bili nedvosmisleno)je bila veoma okrutna(Jevreji,Rusi,Poljaci,Srbi,Grci,Romi),prema nekim narodima su bili ne bas mnogo okrutni(Francuzi,Danci,Norvezani,Holandjani,Cesi)a svi ostali,bukvalno svi ostali(prepoznace se ovde)koji nisu bili neutralni(Svajcarska,Svedska,Spanija i Portugal)bili su na strani Wermachta i aktivno su im pomagali i ucesvovali sa svojim snagama  od Gdanjska 1939 pa do Staljingrada 1943 kada su shvatili da je cela ta prica propala. Svaki od naroda koji se aktivno borio protiv nacisticke Nemacke danas na neki nacin trpi neku nepravdu..... i ovde ce se mnogi prepoznati. I molim Vas nemojte mi pricati te splacine od prica da su i drugi narodi na Balkanu ucestvovali u antifasistickoj borbi,jer to su bili samo Srbi i Grci...ostali..bogami nisu

Kragujevcanin

pre 5 godina

Samo da kazem da kad god je dolazila neka delegacija Nemaca da su isli u Sumarice da polazu cvece i niko ih od Kragujevcana nije napao. Secam se u skoli da su odmah nakon bombardovana 99-e dosle neke Nemice da posete Kragujevac, bile u Gimnaziji, donosile humanitarnu pomoc,i isle u Sumarice - . Ispred Rajhstaga u Berlinu ima ploca Kragujevac... Nemci su pobili taj narod ali nisam cuo da iko porice taj strasni zlocin. Nema potrebe da okrivljujemo sve Nemce ili jos gore nasu sirotinju koja je tamo otisla da zaradi za hleb.

vreme za istinu

pre 5 godina

Decenijama lažirana istorija
- laž o 7.000 streljanih, kao da ni 2.300 nije previše
- laž o partizanskom napadu na Nemce na putu KG-G. MIlanovac
- laž o navodnom masakriranju nemačkih vojnika

Zasedu i napad na Nemce koji su krenuli u Milanovac u pomoć svom garnizonu postavili su zajednički partizani i četnici, komandovao je major Palošević, komandant četničkih jedinica Šuamdije. Na početku napada partizani se kukavički povlače, sve njihove jedinice osim jedne čete koja kasnije prelazi na stranu čoveka. Bila je to ozbiljna bitka sa poginulima i ranjenima na obe strane.

Poginuli Nemci nisu masakrirani na bilo koji način, postoje fotografije koje su napravili pedantni Nemci pre nego što su ih popakovali na kamione i odvezli sa poprišta bitke. Tu laž su plasirali Ljotićevci da bi nekako opravdali zločin u kome su učestvovali 21. X u Kragujevcu. Laži o broju poginulih i jedinicama koje su napale Nemce su komunistički. Nisu mogli da prihvate da se neko drugi borio i ubijao Nemce u Srbiji 1941.

sale009

pre 5 godina

mislim da je ovo jedan od najvećih zločina učinjenih na našim prostorima.i dan danas se zapitam kakav to čovek može da bude koji strelja nenaoružane i nedužne ljude a pogotovo decu.to nije čovek,to čak nije ni životinja...

Никола87

pre 5 godina

Сваког 20. октобра увече, с почетком у 19 часова, у спомен-музеју "21. октобар" у Крагујевцу одржава се величанствена културноуметничка манифестација "Бдење", посвећена страдалницима који су 21. октобра 1941. у Шумарицама пали од чудовишне нацистичке руке. Ко пожели, нека дође!

C i n i k

pre 5 godina

Svake godine, od kako sam postao svestan tog zlocina u Sumaricama, bude mi tesko tog dana, zamislim taj ocaj i tugu,taj zlocin prema neduznoj deci i uciteljima,ali primetio sam da nemamo podataka ko je izvrsio i ko je naredio taj zlocin,imena,br.jedinice,domaci pomagaci i sl..? Jevreji bi to sigurno imali,jer i to je vazno da saznamo. U Jad Vasemu imate popis zlocinaca..

vasilije

pre 5 godina

Nema predsednika danas u Kg. pa i ne ide, sto jes' jes' ako otvara supermarket ne ide da bude u Kragujevcu.
Valjda da se ne zameri prijateljima.

ja

pre 5 godina

to sto vi srbi abolirate cetnicke zlocine i cetnike vbasa je sramota kao i sramota hrvata sto uzdizu ustase,hocete da ih predtavite neznam kao svece kao ovo sdu ono su.oni su fasisti i kukavice koji su ubijali svoj narod nakon rata nazalost to su radili i komuniosti u tom ratu nitko nije dobio i tada smo pokazali da smo narodi zeljni za krvlju,osvetom i moci.nazaloist strada sirotinja i nitko drugi.svaki rat je prljav i nema tu nicije pobjede

Gordana

pre 5 godina

Sutra bi trebalo u svim osnovnim i srednjim skolama kao i univerzitetima u Srbiji da se odrzi cas secanja na nastradale neduzne srpske civile.

Mirko

pre 5 godina

Večna slava neka je mučenicima koji pogibiše na taj dan, nedužni! A svima koji su za to dali doprinos, kao i egzekutorima, neka gore u paklu duše njihove i neka im seme nasledno pati zanavek! Smrt fašizmu, živela Srbija!

Pero

pre 5 godina

@DelijaForever ne nego ce ljudi ostati ovde da glasaju za tvog vucica i odrzavaju stanje koje odgovara njemu i njegovim navijacima... E moj delijo, ima li malo mozga u toj tvojoj mladoj glavi?! Lako je kad se obrazujes na tribinama i u rialiti medijima, zalices za godinama kada si mogao da se edukujes i kriticki pogledas oko sebe umesto da trazis krivce u onima sto su se sklonili od vucica, cele njegove bolumente, navijaca, mega trendovaca, pripadnika raznih klanova koji su nikli kao pecurke, polupismenih na bitnim pozicijama u svakoj "instituciji"...

mladennn

pre 5 godina

Cinjenica je da Nemci nisu hteli da osvoje Evropu ne bi bilo ni rata ,ali eto hteli su da vladaju Evropom gazeci druge, nbt je dal je ubijeno tih 10 Nemaca, u Jasenovcu ,Ausvicu i drugim logorima nije ubijen nijedan Nemac pa je pobijeno hiljade i hiljade neduznih....

nnn

pre 5 godina

Ovaj sto kaze u Srebrenici vojnici ubijeni, brate imas klip na youtube gdje se djeca ubijaju,starci i zene...
(potop, 21. oktobar 2018 20:00)

Čak ni haška sudska lakrdija koja je poznata po montiranju dokaza i suludim optužbama nije stavljala na teret Srbima masovno ubijanje žena i dece u Srebrenici jer se dobro zna da su žene, deca i starci prebačeni autobusima na muslimansku teritoriju u Kladanj i Tuzlu, dok je muslimanska vojska sa nešto malo muških civila pokušavala oružani proboj.

I kad smo već kod youtube snimaka imaš snimak gde Ratko Mladić ulazi u autobuse sa muslimanskim civilima, želi im srećan put i podseća da oni srpsku decu nisu poštedeli,ali oni će njima ipak obezbediti normalan izlazak jer srpska vojska se razlikuje od muslimanskih dzelata koji su ubijali i srpsku decu.
https://www.youtube.com/watch?v=vVkW_cmWBNU
A ovo je priča o jednom srpskom dečaku koji je igrom slučaja ostao živ,a horde Nasera Orića su mu ubile oca, majku, sestru i brata:
https://www.youtube.com/watch?v=q_pe1LbCrps
A ovo je ispovest Hakije Meholjića jednog od lidera srebreničkih muslimana:
https://www.youtube.com/watch?v=T_Yg6PxpTTs

mali radojica

pre 5 godina

Za Vas sto ovde iznosite dileme vezane za okrutnost okupatora,pa onda da li je neko izmasakrirao ranjene i vec mrtve vojnike Wermachta predlazem da odgledate dokumentarnu seriju "Anihilation - The Destruction of Europe's Jews" koja se moze naci na Youtubu. U njoj se vidi kako je Nacisticka Nemacka planski i smisljeno na osnovu nekakvih rasnih zakona odlucila da unisti jedan narod (Jevreje)jer su ih smatrali untermenchen(podljudskom vrstom). Taj isti plan imali su i za sve slovenske narode jednom kada budu resili pitanje Jevreja. Likvidirano je 3 miliona Poljaka preko 30 miliona Rusa(5 miliona su bili vojnici)i zasigurno bi i nas sve potamanili da je bilo po njihovom....Prema nekim narodima okupatorska vojska(a to su oni bili nedvosmisleno)je bila veoma okrutna(Jevreji,Rusi,Poljaci,Srbi,Grci,Romi),prema nekim narodima su bili ne bas mnogo okrutni(Francuzi,Danci,Norvezani,Holandjani,Cesi)a svi ostali,bukvalno svi ostali(prepoznace se ovde)koji nisu bili neutralni(Svajcarska,Svedska,Spanija i Portugal)bili su na strani Wermachta i aktivno su im pomagali i ucesvovali sa svojim snagama od Gdanjska 1939 pa do Staljingrada 1943 kada su shvatili da je cela ta prica propala. Svaki od naroda koji se aktivno borio protiv nacisticke Nemacke danas na neki nacin trpi neku nepravdu..... i ovde ce se mnogi prepoznati. I molim Vas nemojte mi pricati te splacine od prica da su i drugi narodi na Balkanu ucestvovali u antifasistickoj borbi,jer to su bili samo Srbi i Grci...ostali..bogami nisu

DejanKG

pre 5 godina

Bio sam danas, kao i skoro svake prethodne godine još od osnovne škole.
Nikad manje ljudi na komemoraciji, prava sramota! Ali to smo mi, nažalost...
Neka je večna slava mojim sugrađanima.

blage_veze

pre 5 godina

Da, isti ono koji su prije 70ak godina pobili na milione, ubijali ih na najmonstruozniji nacin. Ajde da proglasimo i tu strijeljanu djecu za nekakve teroriste i da udjemo u EU, mozda i to bude uslov za pristup. Sram vas bilo!
(kaokakao, 21. oktobar 2018 19:16)

Zasto se onda uslo u drzavu sa hrvatima posle ndh i jasenovca? A? Mnogo vise su nas ustase pobile nego nemci. Pitaj malo tvoje komuniste. Po tvom rezonu, mi bi samo sa rumunima i grcima trebalo da surujemo jer su se svi ostali ogresili o nas, i u okruzenju, a i sire. Znas sta bi se onda desilo? Nestali bi sa planete. Ubijali su nemci i druge narode, ponajvise jevreje, pa opet Izrael i Nemacka saradjuju. Nemas ti blage veze o zivotu.

troll level 100

pre 5 godina

Prestao sam da idem od kad dovode popove. Dođje ih po 20, preteruju.
(Kragujevcanin, 21. oktobar 2018 16:03)

Prvo "popovi" dodju u 9h i služe liturgiju. Nemaju oni veze sa školskim časom koji počne oko 11h. Ti da hoćeš da dodjes došao bi u 11h i ne bi gledao koga sve tu ima.

Hanibal

pre 5 godina

perhan@ Sta su to Becovi? Drugo, nije ni cudo gde smo kada zivimo u proslosti, decu treba voditi na ekskurzije, da vide kako se zivi u uredjenim zemljama. Stalno neke pretnje sukobima, zveckanje oruzijem, to zelis za decu u Srbiji? Da zivimo malo u sadasnjosti i za buducnost a ne vecito u proslosti, mozda bi se opametili ali nekome to ne odgovara.

vedran

pre 5 godina

A ovaj sto kaze bila odmazda prema muslimanima, znaci da si isti ko i njemci jer su i oni izvrsili odmazdu plus sto ti je vodja govorio 100 za 1, zalosno sto imas puno istomisljenika,nema ovdje mira, nazalost iako ja jos vjerujem u ljude, imam prijatelja i srba i hrvata i bosnjaka, hvala bogu...pozz...

lökjlkhg

pre 5 godina

Prestao sam da idem od kad dovode popove. Dođje ih po 20, preteruju.
(Kragujevcanin, 21. oktobar 2018 16:03)Nece valjda odze ili fratre da dovode?Streljani su Srbi,njih 3000 pa 20 popova na toliki broj streljanih i nije puno,koliko samo ima humki i grobnica.

Miloš

pre 5 godina

Nacizam je najveće zlo 20. veka. Užasna zverstva su počinjena od strane nacista i njihovih kolaboracionista širom Evrope. Danas ko se vodi ovom ideologijom može biti ili izrazito glup i neobrazovan ili mentalno poremećen čovek na koga okolina i društvo moraju posebnu pažnju obratiti.

navijac

pre 5 godina

@Cinjenica je da nisu pobijeni ti Nemci u Ljuljacima ne bi bilo streljanja.
Da Gavrilo Princip nije izvsio atentat ne bi bilo stradanja stonina hiljada vojnika I nejaci preko Albanije,a ti se stidi svog razmisljanja patrioto
(Kragujevcanin, 21. oktobar 2018 15:45)

To tvoje razmisljanje je u najmanju ruku skandalozno, ti krivis zrtve zato sto su se branile!? Po tvojoj logici neprijatelju se uvek treba povinovati, slabiji nema pravo da uzvrati jacem!? Mora da si u skoli bio maltretiran od siledzija, i cutao dok su ti lupali samare i ko zna sta jos.

dragiša petrović

pre 5 godina

A predsednik i premijekrka zaboravili na značaj ovog dana ...Ne pojavište se na ovom najvećem evropskom stratištu i skupu odakle se upšućuju poruke mira i ljubavi! Tužno i- neshvatljivo.Uvreda za Kragujevac koji to neće zaboraviti.

Kragujevcanin

pre 5 godina

Kao Kragujevcanin koji je svake godine odlazio na Veliki skolski cas, nikad mi nije bilo jasno zasto su pobijeni ljudi i deca u Sumaricama. Nakon 90ih sam cuo pricu da je to odmazda za pobijene Nemce koje su partizani po prici i oskrnavili. Sad samo mogu da budem ljut i na jedne i na druge, na partizane jer su tako zrtvovali tudje zivote, a Nemce jer su hladnokrvno pobili neduzne ljude kao najveci neljudi. Iz prica moje babe i dede - saznao sam da su do tog zlocina Nemci igrali bilijar sa Srbima, a baba kaze cak da su uredno placali sve u prodavnici. Od tog trenutka sve je prestalo. Ne opravdavam naciste daleko bilo prokleti bili, ali ljut sam jer na kraju kao narod uvek izvucemo deblji kraj, niko nije prosao kao Srbi u okruzenju...

vitez koja

pre 5 godina

da austrougari nisu okupirali tudju zemlju franc bi bio ziv,da nemci nisu okupirali tudju teritoriju niko im nebu dirao vojnike koji su cinili mnoge zlocine.

KG

pre 5 godina

Mojoj babi su tu streljani i otac i rodjeni brat (imao 17 godina i isao u gimnaziju) ..pukom srecom njen drugi brat izbegao smrt jer tad nije bio u Kragujevcu i kad se vratio otisao u partizane.
Na streljanje ih odvela dva srpska zandarma i slagali ih da treba nesto da se pomogne.
Moja baba dok je bila ziva je celog zivota isla na 21 oktobar..meni je krivo sto malo znam o tim ljudima i tom vremenu jer imao sam vremena da pitam babu koja je tad imala 16 godina i ostala sama sa majkom ceo drugi svetski rat da prezivljava ali svaki put bi rekao drugi put i na kraju baba mi umrla i krivo mi sto sam bio lenj i sad je kasno.

NG

pre 5 godina

Bio sam danas, kao i svake godine i mogu reci da je danas doslo najmanje ljudi i da je to velika sramota za Kragujevac i za sve moje sugradjane koji nisu mogli da izdvoje sat vremena i da dodju u Sumarice.

dno

pre 5 godina

Ciji su ovi botovi koji ovde relativizuju i oravdavaju ovaj zlocin nad Srbima? Neki levaci iz nekog nvo-a, neka strana sluzba ili su u pitanju primitivni sovinisti iz komsiluka? Pitam se koja li im je tarifa? Puno je sendvic...

Mile idiot 83%

pre 5 godina

A vođa otvara lokalne toalete, ne moze da stigne u Šumarice, a i da se ne zameri slučajno svojim prijateljima Nemcima.
A ove nevine žrtve idu na dušu komunista, jer su okupatori rekli šta će uraditi, ako im budu ubijali vojnike.

Srboljub

pre 5 godina

umesto nasa deca kada idu na ekskurzije treba da obilaze ovakva mesta i nauce nesto o istoriji Srba. a njih vodaju po Becovima i Budimpestama. sramota
(perhan, 21. oktobar 2018 15:28)
ajd, Perhane, ispeci pa reci: da ne odu na ekskurziju, kad bi /gde bi videli uređenu zemlju koja sme da se nazove "državom", a da joj se ne tepa kao u slučaju države Srbije?
Srboljub
@Srboljub
Cuj. botu, spineru, dezurni autosovinisto ili sta li si, mogao si makar na ovu vest da nas postedis tog tvog standardnog prose$&$nja. Pro$&&vaj se slobodno na vesti u vezi Kosova, NATO-a, sto i redovno radis, koga zanima, ali na ovu vest si trebao da zacepis. Jasno?
(patologija, 21. oktobar 2018 16:21)
@patologija:
"nomen est omen."

Goran(ali pravi)

pre 5 godina

Zločin je bio užasan, nepojmljiv, a najgore je to što su logistiku preuzeli domaći (Ljotićevi i Nedićevi). Pominjanje Čeha i tvrdnja da nisu imali svoje Šumarice je netačno. Česi su ubili Heydricha i za to veoma skupo platili - više sela je uništeno, najpoznatije je Lidice,a ukupno oko 5000 ljudi je ubijeno tokom kampanje osvete. Nakon toga, 1944. i 1945. su izbili ustanci u Pragu, koji su pomogli Crvenoj Armiji.

Srboljub

pre 5 godina

"umesto nasa deca kada idu na ekskurzije treba da obilaze ovakva mesta i nauce nesto o istoriji Srba. a njih vodaju po Becovima i Budimpestama. sramota"
(perhan, 21. oktobar 2018 15:28)
"ajd, Perhane, ispeci pa reci: da ne odu na ekskurziju, kad bi /gde bi videli uređenu zemlju koja sme da se nazove "državom", a da joj se ne tepa kao u slučaju države Srbije?"
(Srboljub, 21. oktobar 2018 15:43)
@Srboljub
"Cuj. botu, spineru, dezurni autosovinisto ili sta li si, mogao si makar na ovu vest da nas postedis tog tvog standardnog prose$&$nja. Pro$&&vaj se slobodno na vesti u vezi Kosova, NATO-a, sto i redovno radis, koga zanima, ali na ovu vest si trebao da zacepis. Jasno?"
(patologija, 21. oktobar 2018 16:21)
@patologija:
Čuj, jedino što je jasno to je: nomen est omen.

fdsd

pre 5 godina

Ja zaista ne mogu da verujem da i ovu komemoraciju neki koriste za proturanje svoje tobožnje srebreničke istine, pa tako mozemo pročitati da na internetu ima more snimaka egzekucija civila u Srebrenici. Postoji samo jedan snimak streljanja nekoliko muškaraca snimljen daleko od Srebrenice kod Trnova,a egzekutori su pripadnici paravojne formacije Škorpioni. Haška sudska lakrdija nije uspela da nabavi čak ni forenzičke dokaze za svoju veliku srebreničku laž o genocidu već su poštenije haške sudije IZDVOJILE mišljenje iz presuda uz obrazloženje da forenzički dokazi govore da je većina stradala u borbi (izdvojeno mišljenje sudije Nyambe). Sporadičnih streljanja muškaraca koji su pokušavali proboj i bili zarobljeni je bilo, GENOCIDA NE, pa je svako poređenje sa velikim nacističkim zločinima bizarno.

NenadN

pre 5 godina

Svi vi koji na bilo koji način pravdate i relativizujete zločin nad nevinim civilima u Kragujevcu, stidite se! Ako je to moguće kod vas politikantske bagre?! Vi niste ljudi već politikanti!!
Smrt fašizmu i nacizmu, s koje god strane dolazio!
Večna slava deci i učiteljima. Vječnaja pamjat...

Saša

pre 5 godina

Izvikli su decu iz škoke, odveli i hladnokrvno streljali. "Na gotovs. Pali". Ni krive ni dužne su ih poubijali na komandu. Da se nikada ne zaboravi.

Marinero

pre 5 godina

Nevjerojatna priča. Čovjek teško može probaviti ovakvo što bez gađenja. Pobiti tolike ljude kao čin odmazde. Strava!.. Pokoj duši svima nevino stradalima uz izraze duboke sućuti od susjeda.

zorge

pre 5 godina

vazno je da je predsednik u backom jarku podiga spomen obelezje poginulim nemackim vojnocima cuvenim po zlu ss divizije princ eugen u drugom svetskom zanemarujuci danasnji obelezje njihovih zrtava ne samo u kragujevcu nego i kraljevu krusevcu loznici isirom cele srbije govor je zavrsio zivela nemacka zivela srbija

Јабучило

pre 5 godina

Nemci su pobili na danasnji dan 2300 kragujevcana svih starosnih doba, a komunisti kasnije da bi prikrili svoje zlocine su od toga napravili MIT o navodno 7000, mahom dece. Komunisti su pobili DALEKO VISE Srba od Nemaca. To je cinjenica koja se krije decenijama, jer deca i unuci tih komunista su i danas na vlasti, vladaju Srbijom iz senke.
(mnogo je kume, 21. oktobar 2018 18:35)

Куме, ај мало олади. Извештај о 7.000 стрељаних датира од самог стрељања. Забележио га је локални прота. Недићу је, из другог извора, отишла вест од 7100 до 7300 жртава. "Борба" је писала о око 5.000, а четнички извештај иде и до 12.000.

Немачки извештај је око 2300 у Крагујевцу и око 500 у околним селима. Неколико Немаца је погинуло од отпора грађанства у дане масакра и тиме се објашњава тих 500 убијених више него што одмазда за 10 мртвих и 26 рањених Немаца налаже.

Јабучило

pre 5 godina

Само да демантујем тврдње да је број од 7 хиљада накнадна комунистичка измишљотина.
Савременици (укључујући гласило Борба) проценили су број на између 5 и 12 хиљада. А податак о око 7 хиљада је упућен и Недићу. Тек се накнадно установило да је жртава, укључујући околна села, око 2800.

lökjlkhg

pre 5 godina

A posle "oslobođenja" odosmo masovno na gastarbajt u mrski Deutschland, omiljeni auto nam je Mercedes, BMW, Audi a ne Lada
(Samo da primetim..., 22. oktobar 2018 10:16) Tako je to kad ucimo istoriju iz knjiga onih koji su nam bombardovali biblioteke,palili skole i rusili crkve.

Немања КГ

pre 5 godina

"Pucajte, ja i dalje držim čas!" је изговорио Милоје Павловић, професор и директор гимназије крагујевачке, могли сте се мало информисати макар због сећања на ту децу!

sima strahota

pre 5 godina

Bas je lepo sto su se zrtvama poklonili predsednik drzave I premijerka. Ups pa oni nisu bili. Zli jezici kazu da zaobilaze KG zbog sina Radomira. Bas ne verujem, bice da su imali neka vazna drzavna posla. Koga nema bez njega se moze, a I to ide na njihov obraz (ako ga uopste I imaju). Inace veliki skolski cas je bio dirljivo velicanstven I vise nego dostojanstven.

miki

pre 5 godina

alex@
ako si ti povredio ili lisio zivota nekog muslimana. za to treba krivicno da odgovaras. ja nikome nisam nikakvo zlo ucinio a niti je neko iz moje okoline. tako da to MI zaboravis. a na pomisao streljanja dece .mene kao roditelju dva malisana nesto odmah presece u grudima i grlo mi se stegne. nemam rec za strasan i odvratan osecaj koji me obuzme. nije jos izmisljena rec koja bi docarala strahotu koja je zadesila te ljude. Nek im je vecna slava

borba te rodila

pre 5 godina

Ta priča kako da nisu dirani Nemački vojnici ne bi bilo streljanja, to je otprilie kao da su npr logoraši u Aušvicu ili Jasenovcu nekako digli pobunu i toj pobuni bili pobijeni i ti kažeš, eto, da se nisu bunili, ostali bi živi, možda.