Sreda, 18.07.2018.

21:58

Šta povezuje cara Dušana Silnog i kralja Milana Obrenovića?

Izvor: Mladen Milosavljeviæ

Šta povezuje cara Dušana Silnog i kralja Milana Obrenoviæa? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

Komša

pre 5 godina

@zi
Odgovaralo je to,pre svega Rusiji i zato je taj deo naše istorije tabu.
Garašanin je unapred upozoravao da i Rusja isto koliko i Austrija nipošto neće dozvoliti stvaranje jake slovenske države na Balkanu.Jer onda gube poziciju "zaštitnika Slovena" - što bi "štitio" nekog kome to nije potrebno.
Bugari su u vreme kada je Garašanin upozoravao na opasnost iz Rusije bili nacionalno razbijeni,njihova nacionalna ideja "zapuštena" i Srbi su,kao slibodni bili mnogo ispred njih Primer - u vreme pisanja Načertanija bugarski junak Kapetan Petko Vojvoda je tek rođen (inače veliki junak,čestit čovek kojem su se političari liše zahvalili,kako to već biva na ovim prostorima).
Garašanin je predvideo da će Rusi "udariti" na Carigrad kao i uvek - preko Basarabije i Bugarske i da će Bugare podići na noge i u tome je video opasnost po srpski nacionalni interes.
I tako i bi.Sudbina Šopa u Bugarskoj je direktna zasluga bratske nam Rusije.
Praktično su se bavili rasrbljavanjem koliko i Austrija.Pa čak i u sadejstvu (pregovori,tajne konvencije).
Ostalo se slažem - Dušan je kroz srpski etnički prostor prolazio kao kroz sir.On je imao problem sa gradovima u kojima su uglavnom bili Romeji ,eventualno Cincari.
Ove predele severne Grčke u koje naši turisti zalaze najčešće Grci su naselili svojim sunarodnicima koje je Turska protetala.Odatle i neka imena mesta ,kao Neos Marmaris itd.

Komša

pre 5 godina

@DEDA CVETKO
Ne bih ja žurio sa hvalospevima Obrenovićima niti bih Karađorđeviće okrivio baš za sve negativno u tom periodu.
I jedna i druga dinastija su imale i zasluga ali i svojih mračnih strana.
Kada su Obrenivići u pitsnju upadljiva je sklonost ka diktaturi,stavljanje svojih ličnih interesa (vlast) ispred nacionalnih , odricanje od Srba van matice ali možda još veći greh - gušenje slobode i demokratije.
U tome se naročito Miloš isticao jer je oslobođenje shvatio kao priliku da bude kalif umesto kalifa.
Naravno,Rusija,Austrija i Turska su igrale na tu kartu jer je lakše pregovarati sa autokratom nego sa narodom koji preko slobodnih institucija iskazuje svoju volju.Miloš je bio,današnjim rečnikom rečeno - faktor mira i stabilnosti koji je na terenu imao odrešene ruke.
Setimo se samo ruske histerije kada je donet Sretenjski Ustav - Obrenovići im se žalili a ovi podbunili i Austeiju i Tursku.
Uzmimo samo tajnu konvenciju - u trenutku potpisivanja za nju je znao Milan i još dva čoveka u Srbiji ?!
Da ne govorimo o tome da je u jednom trenutku,uplašen za sudbinu dinastije nudio Beču srpsku krunu u zamenu za bezbednost i materijalno obezbeđivanje u Austriji?!
Direktna pisledica gušenja sloboda,ignorisanja institucija stvaranih u vreme kneza Aleksandra (Petrovog oca) ,ignorisanje Francuske kao uzora (srpska,Karađorđeva revolucija je u istom duhu podignuta- sliboda,jednakost,bratstvo) je trajna neuređenost društva.

zi

pre 5 godina

Velika je laž i tabu tema da je Milan Obrenović izgubio rat sa Bugarima, jer da je izgubio plaćao bi ratnu odštetu, što se nikada nije desilo. Imao je velikih uspeha na potezu Vidina, jer je tu uglavnom bilo srpsko stanovništvo, ustvari ceo taj pojas do Sofije je bio naseljen Srbima. Uz posredovanje Austrougarske, a na štetu Srbije okončan je rat, jer Srbija nikako nije mogla da se širi prema istoku, prema jugu nije bio problem. Bugarska je tada bila razdvojena na kneževinu i Romaniju, pa je nekom odgovaralo da se ona ujedini. Velika je tabu tema takodje kada se kaže da je probao da "osvoji" taj deo današnje bugarske, jer se radilo pre svega o oslobođenju tamošnjih Srba. To je još jedna zajednička stvar sa carom Dušanom jer je on vodio ratove za oslobođenje Srba na područjima koje je osvajao u 90% slučajeva, ako ne verujete proverite da li su Grci ikad živeli pre velikog rata na tim prostorima, vrlo mali procenat. Grci koji danas žive tamo naselili su se posle velikog rata iz Turske, razmenom stanovništva. Naša istorija je prepuna tabu tema i na žalost postoje smernice u pogledu istorije koje nas i dan danas sputavaju i prave nam mnogo problema. Veliko je pitanje kako Srbija nije uključena u rešavanje makedonskog problema, kada je to oduvek bila naša teritorija, nemoguće je rešiti sva ta pitanja bez Srbije. medjutim Srbija je trenutno u vrlo lošem stanju u kojem su nas doveli političari, tako da se ništa ne pitamo.

DEDA CVETKO

pre 5 godina

Za ostalo se slažem, ali u prvoj rečenici niste u pravu.Milan Obrenović jeste bio boem, voleo provod (Pariz onog vremena ga je dobro zapamtio), i narod ga nije voleo, kao ni ostale Obrenoviće (a koga mi to pa volimo, i ko je nama dobar?), ali ostaje neoboriva činjenica da je podigao Srbiju na rang kraljevine, i da je prošio teritoriju za 4 okruga nakon rata s Turskom. Sem tog kratkog rata, koji je više bio odjek rusko-turskog rata, Srbija je imala period mira i razvoja, gradila institucije i iškolovala intelektualnu elitu. Za njegovu nesposobnost nema nijednog jedinog dokaza.I, uopšte, valjda je bar danas jasno da su Obrennovići gradili, a Karađorđevići razgrađivali, osim u kratkom periodu vladavine starog čiča Pere...Milan je vodio prorusku politiku, sve dok Rusija nije zaigrala na bugarsku kartu, i načinila projekat sanstefanske Bugarske, koji je i danas osnov ideje o Velikoj Bugarskoj. Tada se okrenuo Austriji, koja ga je i uvukla u rat sa Bugarima 1885. Mi smo taj rat izgubili, na žalost, i on ostaje mrlja, ali da smo ga dobili, slavili bismo ga kao i sve ostale pobede.
(budiboksnama, 19. jul 2018 10:42)

--

Bravo!!! Svaka cast, svaku potpisujem. Krajnje je vreme da se Milan Obrenovic (i ostatak dinastije) izbave iz celjusti revizionisticke karadjordjevicevsko-komunisticke istoriografije i da se covek konacno rehabilituje ne samo kao jedan od najvecih srpskih vladara, vec i kao UBEDLJIVO najveci srpski vladar 19. veka. Bez Milana, Srbija danas ne bi postojala.

Mladen

pre 5 godina

Drago mi je da je i ovaj tekst naišao na pretežno pozitivne komentare kao i prethodni, vezan za priču o Eugenu Savojskom i njegovom osvajanju Beograda. Želeo bih da napomenem da je cilj publikovanja ovakvih tekstova nastao, isključivo, iz moje želje da široj javnosti skrenem pažnju na neke manje poznate stvari iz naše prošlosti, bilo da je u pitanju istorija, etnologija ili štogod drugo. Uostalom, budući da sam etnolog po obrazovanju, očuvanje nacionalne kulture (pa makar i putem ovakvih tekstova) smatram svojom obavezom.
Proveo sam godine baveći se manje poznatim događajima, ličnostima i detaljima, vezanim za našu nacionalnu istoriju, proučavao narodna verovanja i dobar deo onoga što čini nematerijalnu kulturnu baštinu naroda sa ovih prostora, te ta zapažanja i zaključke želim da podelim sa onima koje ove teme interesuju.
Više o svemu ovde napisanom može se pročitati u mom romanu ''Kal juga''.
Takođe, očekujte još sličnih tekstova.
Veliki pozdrav i hvala na podršci,
Mladen Milosavljević
etnolog i pisac

Lemy Bond

pre 5 godina

ovakve istoriske tekstove trebate dodati ,kao feljton ili novi odelhak ,istorija Srbije. Danas klinci ne znaju ko je Radomir Putnik .. ..... i mnogi drugi ,sto je sramota....

Komša

pre 5 godina

@Sir Giles
Kult Lazarev umnogome smeta otkrivanju prave srpske srednjevekivne istorije i umesto činjenica koje bi mogle da se utvrde (neke veoma lako) mi tumaramo u izmaglici i mitovima.
Vukašin i Uglješa nikako nisu mogli da ubiju Cara Uroša jer su oni poginuli u Septembru a on u Decembru iste godine.
Priča o tome kako su Mrnjavčevići ubili Uroša je navverovatnije deo političke kampanje za marginalizaciju legitimnog naslednika - mladog kralja Marka.
Narod je indirektno dao odgovor na te dvorske spletke pa imamo i u Srbji i u Bugarskoj narodne pesme o njemu.
Ako bi se vodili srednjevekovnim načinom razmišljanja ,Uroš je mogao da smeta ili Marku ili Milici (povezama sa Nemanjićima krvnim srodstvom i veoma ambiciozna). Marko ,i Mrnjavčevići uopšte su bili izopšteni od strane ostalog plemstva (Lazarevići kolovođe) a car ,bez realne vlasti bukvalno marioneta Lazarevića i Brankovića.
Po daljem toku događaja vidimo da su Lazarevići dobili još moći pisle Uroševe smrti,sa Brankivićima su dali krunu Tvrtku ali oni su se pitali i vladali ovde.
Marko je "turski vazal" i ootencira se na negativnoj slici o njemu a njegove poslednje reči prenosi Stefan Lazarević Koji je jahao pored njega ?! A on nije negativac.Zašto?
Kasnije,kada Milica ulazi u politički sukob sa Vukom Brankovići postaju "izdajnici".
Veliki uticaj te porodice na "istoriju".

budiboksnama

pre 5 godina

Neverovatno je da je najnesposobniji i najneomiljeniji srpski vladar u istoriji, kockar i alkoholicar (kralj Milan) dobio najlepsu ulicu u Beogradu. A golobradi Stojadin Mirkovic iz Valjeva koji je, i pored izricite naredbe, do kraja ostao sa herojem Milanom Tepicem nema ni neko sokace, o spomeniku da ne govorimo. Sve je o nama rekao Arcibald Rajs.
(Marko, 18. jul 2018 22:14) Za ostalo se slažem, ali u prvoj rečenici niste u pravu.Milan Obrenović jeste bio boem, voleo provod (Pariz onog vremena ga je dobro zapamtio), i narod ga nije voleo, kao ni ostale Obrenoviće (a koga mi to pa volimo, i ko je nama dobar?), ali ostaje neoboriva činjenica da je podigao Srbiju na rang kraljevine, i da je prošio teritoriju za 4 okruga nakon rata s Turskom. Sem tog kratkog rata, koji je više bio odjek rusko-turskog rata, Srbija je imala period mira i razvoja, gradila institucije i iškolovala intelektualnu elitu. Za njegovu nesposobnost nema nijednog jedinog dokaza.I, uopšte, valjda je bar danas jasno da su Obrennovići gradili, a Karađorđevići razgrađivali, osim u kratkom periodu vladavine starog čiča Pere...Milan je vodio prorusku politiku, sve dok Rusija nije zaigrala na bugarsku kartu, i načinila projekat sanstefanske Bugarske, koji je i danas osnov ideje o Velikoj Bugarskoj. Tada se okrenuo Austriji, koja ga je i uvukla u rat sa Bugarima 1885. Mi smo taj rat izgubili, na žalost, i on ostaje mrlja, ali da smo ga dobili, slavili bismo ga kao i sve ostale pobede.

Subotičanka

pre 5 godina

Tekst i komentari tobož upućenih čitalaca (ALEKSA, BOLID ...) sadrže niz NETAČNOSTI, a ona koja posebno pada u oči je tvrdnja da su Mrnjavčevići krivi za smrt cara Stefana Uroša V, poslednjeg Nemanjića - istorijska je činjenica da ih je Uroš "Nejaki" nadživeo, jer su Uglješa i Vukašin poginuli u bici na Marici u septembru 1371, dok se poslednji car srpski upokojio u DECEMBRU iste godine.
Dalje, žena kralja Milana Obrenovića, MARIJA KATARDŽI, nije bila princeza - plemkinja da, ali princeza NE ...

onajkomeneobjavljujetekomentare

pre 5 godina

a ja mislio sto su obojica CRNOGORCI.
(Salerno, 19. jul 2018 00:26)

ti da si mislio ti bi znao da crnogorci nisu ni postojali(ni sada u stvari ne postoje); a i sada vam je data mala državica da mislite da postojite

Petar

pre 5 godina

Koji bre Dusan? On nema nikakve veze sa sadasnjom Srbijom jer tad nisu ni postojale drzave. A sto se tice Karadjordjevica Milos je trebao sve da ih istrebi.

ja

pre 5 godina

@ (Marko, 18. jul 2018 22:14)

Nisam nikada bio za to da se po ljudima daju ulice ili se grade spomenici, bez neke veće istorijske distance, kako bi se objektivno sagledala njihova društvena uloga, tako da mi je potpuno razumljivo to što neko ko je učestvovao u ratovima za vreme raspada SFRJ nema takvu vrstu priznanja.

Ali reći da je kralj Milan bio ne nesposoban, već najnesposobniji srpski vladar, može samo neko ko apsolutno ne poznaje istoriju. Za Milanovo vreme, Srbija je dobila međunarodno priznanje i teritorijalno proširenje, uzdignuta je u rang kraljevine, izgrađena je prva pruga (Bg-Niš), otpočela elektrifikacija zemlje i udareni temelji industrijalizaciji (npr. kralj Milan je bio taj koji je napravio duvanske monopole u Nišu i Vranju, koji su i dan-danas ekonomski giganti u Srbiji). U njegovo vreme je donesen i najdemokratskiji ustav u istoriji srpske monarhije.

Imao je, naravno, i promašaja, ali smo imali moćne prijatelje koji su nas svesrdno podržavali, pa nismo trpeli posledice zbog toga (Srpsko-bugarski rat). Milan je oštro osudio Nevesinjsku pušku, ne zbog toga što je bio kukavica (na kraju krajeva, ratovao je protiv Turaka 1877/78 i izborio već pomenuto proširenje i međunarodno priznanje), već zato što je dobro shvatao odnos snaga na međunarodnom nivou.

I, naposletku, sećaš se pobedničke srpske armije iz Balkanskih i Prvog svetskog rata? E pa, tu vojsku je upravo kralj Milan stvorio.

Milan je, jednostavno, i pored svih svojih mana, verovatno najsposobniji i najznačajniji vladar kojeg je Srbija imala, posle pojedinih Nemanjića.

Teoreticar zavere

pre 5 godina

@
Pantelijo Srećkoviću živiš ponovo. Pre više od sto godina Ilarion Ruvarac je dokazao da je car Uroš umro mesec i po posle pogibije Mrnjavčevića i sad u knjizi o manje poznatim detaljima srpske istorije neko gura narodno predanje u prvi plan da bi izvlačio paralelu između Milana i Dušana. Jedina sličnost je što su imali nesposobne sinove i to bi bilo to.
(Sir Giles, 18. jul 2018 23:22)

Zapravo, ta stavka kao sličnost koju pominje uopšte nije beznačajna, samo ide u pogrešnom smeru. Za kralja Aleksandra je sve jednostavnije što se tiče zavere, za cara Uroša je malo drugačija priča. Narodno predanje je krivicu bacilo na Mrnjavčeviće. Znamo da se to kod nas radi obično kad mrtva usta ne govore ili kad nekog treba da napravimo svetim. Ko je u celoj priči najviše od toga imao koristi? Kome je Uroš do 1371.godine ukazivao najviše poverenja, iako ga je 2 godine ranije na bojnom polju ostavio na milost i nemilost Mrnjavčevićima? Ko je najviše profitirao od propasti Mrnjavčevića na Marici u septembru, a Uroš se iz izvora naprasno gubi decembra 1371.godine, da ne može da se dokuči pod kojim uslovima? Mislim da je i sam car Uroš uvideo od koga preti najveća opasnost, ali da je tad već bilo kasno. Inače, iz izvora se gubi baš po povratku iz tih zemalja oko Morave.

Za članak sve pohvale, retko dobar prilog na kakav se retko nailazi.

j

pre 5 godina

Dušan je bio Car ne kralj.Milan je sa austrijancima potpisao tajni
sporazum(kolaboracija),a Dušan je bio svoj na svome.Milan je svoj
položaj koristio za otimanje tuđih žena,Dušan je svoju odveo u
Hilandar(ženama zabranjen pristup na svetu goru).Dušan 2 metra,
Milan "metar i žilet".

Radomir Istoricar i Geograf

pre 5 godina

Cara Dusana Silnog i Kralja Milana Obrenovica nista ne povezuje. Car Dusan je bio vladar u Bugarskoj Imperiji a Kralj Milan je bio Vladar u drzavi Srbiji desetak vekova kasnije.

Milos

pre 5 godina

Bravo za tekst.Nazalost slazem se sa komentarima da nam nista nije sveto i da smo majstori da prekopamo i porusimo ono sto su nam stari ostavili.Otidjite u Nemacku videcete njihova groblja iz 1800 to i neke perfektno odrzavana, sa vidljivim natpisima i uvek u zelenilu.To puno govori o brizi i postovanju prema precima.

Tako je, povikaše seljaci

pre 5 godina

Tekst je dobrodosao i interesantan ali je paralela iz naslova nepostojeca i nasilno izvucena.. Tesko da ih bilo sta povezuje sem par statistickih slucajnosti. Dusan nije poslednji srpski kralj pre pada Srbije i Vukasin nije ubio njegovog sina Urosa.

Branko Von Beca

pre 5 godina

" Neverovatno je da je najnesposobniji i najneomiljeniji srpski vladar u istoriji, kockar i alkoholicar (kralj Milan) dobio najlepsu ulicu u Beogradu. A golobradi Stojadin Mirkovic iz Valjeva koji je, i pored izricite naredbe, do kraja ostao sa herojem Milanom Tepicem nema ni neko sokace, o spomeniku da ne govorimo. Sve je o nama rekao Arcibald Rajs.
(Marko, 18. jul 2018 22:14) "


Baš tako, a šta reći o Pašiću koji je svog sina sklonio u inosranstvo dok je tudje sinove slao na front, onaj isti koji je 07.12.1914 predsedavao narodnom skupštinom u Nišu koja tad donosi akt o ujedinjenju sa onima koji su u tom trenutku u austrougarskim uniformama klali i palili za vreme kolubarske bitke u mom kraju ....
"Vizionarski" akt o pravljenju od dželata brata, koji nam je posle u Jasenovcu, Jadovnu i oluji doneo propast.
A u odnosu na njega, gde je trg MILUNKE SAVIĆ, kojoj nije trebao uvidjajni tata, a ni tetka iz Kanade ili bolje rečeno "tetka Jula" sada iz Moskve, da je skloni sa fronta, da ne završi u nekoj Dobrovoljačkoj ulici, već se DOBROVOLJNO obukla u muško i otišla na front.
I posle rata od Francuza dobila medalju časti, a od nas srba metlu da bude čistačica i da čistii nered za onim istim razvratnim sinom cenjenog g. Pašića...

I ne samo STOJADIN MILINKOVIĆ, na koliko će mo mrtvih momaka sa Košara pristati da pljunemo ,jer nam, kako neko kaže, neće dati pare , da nam bude bolje.
Kakvi smo, još nam je i dobro.

Genije

pre 5 godina

E ovo je tekst. Hvala sto vise ne moram da citam o hrvatima, fudbalu, Tomsonu... Konacno nesto novo i intetesantno. Ovo bi deca u skoli trebala da citaju.

palanka

pre 5 godina

Kaze u tekstu oba sina kralja Petra zavrsila tragicno, jedan u ludnici a drugi u atentatu ubijen. Samo ne kazu da je ovaj iz atentata strpao svog brata u ludnicu (i uzurpirao mu presto a i princ Djordje je ubio svog slugu), iz koje su ga oslobodili (paradoks) Nemci i posle je mirno sa zenom doziveo starost u Beogradu gde je ziveo do 60. godina 20.veka.

Mas

pre 5 godina

Ne poštujemo, zamećemo, svoje sopstvene velikane. Tuđe da i ne spominjemo. Ništa tuđe, a ni naše, nije nam sveto. Kukamo kada nam drugi skrnave groblja i svetinje a ne vidimo šta mi radimo drugima a i sebi samima.

goran

pre 5 godina

Država gradila a Pera posvetio deci? Uzgred kako Obrenovići, zar nije "najveći" vojskovođa bionepismeni Karađorđe? Nigde se u novo kompanovanim vojnim knjigama ne spominju Obrenovići.

gmi bla

pre 5 godina

Kamo sreće da su poslušali gospođu Spaseniju. Na kraju i bi ona u pravu.

Ali šta ćeš tvrda i šuplja glava ne sluša dobronamerna upozorenja.

Šteta.

Tatum

pre 5 godina

Dajte više ovakvih tekstova! Bravo za redakciju! Čitajte ljudi, ali ne da biste potvrdili svoje stavove nego da biste svakoga dana naučili nešto novo... Sportski pozdrav!

DEDA CVETKO

pre 5 godina

Spaja ih jos nesto:

- Obojica su naprasno umrla u 47. godini.

- Obojica su nasledili prethodne vladare koji su ubijeni.

- Obojicu su nasledili nesposobni i maloletni sinovi posle kojih se dinastija ugasila.

- Obojicu su nadzivele supruge.

- Obojica su bili ozenjeni balkanskim princezama (Dusan Bugarkom, Milan Rumunkom).

- Obojica su ratovali sa Bugarima (Dusan uspesno, Milan neuspesno).

- Obojica su bili sinovi balkanskih princeza (Dusan Bugarke, Milan Rumunke)

- Obojica su Srbiji darivali "ustav": Dusan: zakonik, Milan: ustav iz 1888.

- Obojica su izgradila modernu drzavu Srbiju.

- Obojica su surovala sa Austrijom i/ili Ugarskom.

- Obojici su kosti dugo lezale izvan Srbije.

- Ni jednog ni drugog SPC nije proglasila za sveca.

Sir Giles

pre 5 godina

Pantelijo Srećkoviću živiš ponovo. Pre više od sto godina Ilarion Ruvarac je dokazao da je car Uroš umro mesec i po posle pogibije Mrnjavčevića i sad u knjizi o manje poznatim detaljima srpske istorije neko gura narodno predanje u prvi plan da bi izvlačio paralelu između Milana i Dušana. Jedina sličnost je što su imali nesposobne sinove i to bi bilo to.

Hiro

pre 5 godina

Zalostan je narod koji seta parkom podignutom na razvalinama grobova svojih najistaknutijih predaka...
Ciji je parlament na temeljima turskog groblja, a gradska skupstina iznad treceg groblja.

Marko

pre 5 godina

Neverovatno je da je najnesposobniji i najneomiljeniji srpski vladar u istoriji, kockar i alkoholicar (kralj Milan) dobio najlepsu ulicu u Beogradu. A golobradi Stojadin Mirkovic iz Valjeva koji je, i pored izricite naredbe, do kraja ostao sa herojem Milanom Tepicem nema ni neko sokace, o spomeniku da ne govorimo. Sve je o nama rekao Arcibald Rajs.

Cincinat

pre 5 godina

Car Uroš nije ubijen od strane Vukašina Mrnjavčevića. Kralj Vukašin je poginuo u Maričkoj bici u septembru 1371. dok je car Uroš umro u početkom decembra 1371.

istina

pre 5 godina

Car Dušan je najinteligentniji, najpošteniji i najorganizovaniji čovek koji je vodio i koji će da vodi srpsku državu dok postoji planeta zemlja. Njegova ideja širenja srpske države u kojoj su svi imali ista prava i način na koji je vladao sa skoro kompletnim današnjim prostorom grčke, bugarske albanije, srbije, crne gore, hrvatske i bosne u tom vremenskom periodu ostaće zapisan velikim i krupnim slovima u istoriji srpske drzave. A o prevodu i dopuni vizantijskog zakona poznatog kod nas po imenu Dušanov zakonik kao i nizu poteza koji su stotinama godina kasnije implementirana širom evrope da i ne pričamo.

DEDA CVETKO

pre 5 godina

Spaja ih jos nesto:

- Obojica su naprasno umrla u 47. godini.

- Obojica su nasledili prethodne vladare koji su ubijeni.

- Obojicu su nasledili nesposobni i maloletni sinovi posle kojih se dinastija ugasila.

- Obojicu su nadzivele supruge.

- Obojica su bili ozenjeni balkanskim princezama (Dusan Bugarkom, Milan Rumunkom).

- Obojica su ratovali sa Bugarima (Dusan uspesno, Milan neuspesno).

- Obojica su bili sinovi balkanskih princeza (Dusan Bugarke, Milan Rumunke)

- Obojica su Srbiji darivali "ustav": Dusan: zakonik, Milan: ustav iz 1888.

- Obojica su izgradila modernu drzavu Srbiju.

- Obojica su surovala sa Austrijom i/ili Ugarskom.

- Obojici su kosti dugo lezale izvan Srbije.

- Ni jednog ni drugog SPC nije proglasila za sveca.

Genije

pre 5 godina

E ovo je tekst. Hvala sto vise ne moram da citam o hrvatima, fudbalu, Tomsonu... Konacno nesto novo i intetesantno. Ovo bi deca u skoli trebala da citaju.

Marko

pre 5 godina

Neverovatno je da je najnesposobniji i najneomiljeniji srpski vladar u istoriji, kockar i alkoholicar (kralj Milan) dobio najlepsu ulicu u Beogradu. A golobradi Stojadin Mirkovic iz Valjeva koji je, i pored izricite naredbe, do kraja ostao sa herojem Milanom Tepicem nema ni neko sokace, o spomeniku da ne govorimo. Sve je o nama rekao Arcibald Rajs.

istina

pre 5 godina

Car Dušan je najinteligentniji, najpošteniji i najorganizovaniji čovek koji je vodio i koji će da vodi srpsku državu dok postoji planeta zemlja. Njegova ideja širenja srpske države u kojoj su svi imali ista prava i način na koji je vladao sa skoro kompletnim današnjim prostorom grčke, bugarske albanije, srbije, crne gore, hrvatske i bosne u tom vremenskom periodu ostaće zapisan velikim i krupnim slovima u istoriji srpske drzave. A o prevodu i dopuni vizantijskog zakona poznatog kod nas po imenu Dušanov zakonik kao i nizu poteza koji su stotinama godina kasnije implementirana širom evrope da i ne pričamo.

palanka

pre 5 godina

Kaze u tekstu oba sina kralja Petra zavrsila tragicno, jedan u ludnici a drugi u atentatu ubijen. Samo ne kazu da je ovaj iz atentata strpao svog brata u ludnicu (i uzurpirao mu presto a i princ Djordje je ubio svog slugu), iz koje su ga oslobodili (paradoks) Nemci i posle je mirno sa zenom doziveo starost u Beogradu gde je ziveo do 60. godina 20.veka.

Mas

pre 5 godina

Ne poštujemo, zamećemo, svoje sopstvene velikane. Tuđe da i ne spominjemo. Ništa tuđe, a ni naše, nije nam sveto. Kukamo kada nam drugi skrnave groblja i svetinje a ne vidimo šta mi radimo drugima a i sebi samima.

Hiro

pre 5 godina

Zalostan je narod koji seta parkom podignutom na razvalinama grobova svojih najistaknutijih predaka...
Ciji je parlament na temeljima turskog groblja, a gradska skupstina iznad treceg groblja.

Sir Giles

pre 5 godina

Pantelijo Srećkoviću živiš ponovo. Pre više od sto godina Ilarion Ruvarac je dokazao da je car Uroš umro mesec i po posle pogibije Mrnjavčevića i sad u knjizi o manje poznatim detaljima srpske istorije neko gura narodno predanje u prvi plan da bi izvlačio paralelu između Milana i Dušana. Jedina sličnost je što su imali nesposobne sinove i to bi bilo to.

Cincinat

pre 5 godina

Car Uroš nije ubijen od strane Vukašina Mrnjavčevića. Kralj Vukašin je poginuo u Maričkoj bici u septembru 1371. dok je car Uroš umro u početkom decembra 1371.

Tatum

pre 5 godina

Dajte više ovakvih tekstova! Bravo za redakciju! Čitajte ljudi, ali ne da biste potvrdili svoje stavove nego da biste svakoga dana naučili nešto novo... Sportski pozdrav!

gmi bla

pre 5 godina

Kamo sreće da su poslušali gospođu Spaseniju. Na kraju i bi ona u pravu.

Ali šta ćeš tvrda i šuplja glava ne sluša dobronamerna upozorenja.

Šteta.

Mladen

pre 5 godina

Drago mi je da je i ovaj tekst naišao na pretežno pozitivne komentare kao i prethodni, vezan za priču o Eugenu Savojskom i njegovom osvajanju Beograda. Želeo bih da napomenem da je cilj publikovanja ovakvih tekstova nastao, isključivo, iz moje želje da široj javnosti skrenem pažnju na neke manje poznate stvari iz naše prošlosti, bilo da je u pitanju istorija, etnologija ili štogod drugo. Uostalom, budući da sam etnolog po obrazovanju, očuvanje nacionalne kulture (pa makar i putem ovakvih tekstova) smatram svojom obavezom.
Proveo sam godine baveći se manje poznatim događajima, ličnostima i detaljima, vezanim za našu nacionalnu istoriju, proučavao narodna verovanja i dobar deo onoga što čini nematerijalnu kulturnu baštinu naroda sa ovih prostora, te ta zapažanja i zaključke želim da podelim sa onima koje ove teme interesuju.
Više o svemu ovde napisanom može se pročitati u mom romanu ''Kal juga''.
Takođe, očekujte još sličnih tekstova.
Veliki pozdrav i hvala na podršci,
Mladen Milosavljević
etnolog i pisac

Komša

pre 5 godina

@Sir Giles
Kult Lazarev umnogome smeta otkrivanju prave srpske srednjevekivne istorije i umesto činjenica koje bi mogle da se utvrde (neke veoma lako) mi tumaramo u izmaglici i mitovima.
Vukašin i Uglješa nikako nisu mogli da ubiju Cara Uroša jer su oni poginuli u Septembru a on u Decembru iste godine.
Priča o tome kako su Mrnjavčevići ubili Uroša je navverovatnije deo političke kampanje za marginalizaciju legitimnog naslednika - mladog kralja Marka.
Narod je indirektno dao odgovor na te dvorske spletke pa imamo i u Srbji i u Bugarskoj narodne pesme o njemu.
Ako bi se vodili srednjevekovnim načinom razmišljanja ,Uroš je mogao da smeta ili Marku ili Milici (povezama sa Nemanjićima krvnim srodstvom i veoma ambiciozna). Marko ,i Mrnjavčevići uopšte su bili izopšteni od strane ostalog plemstva (Lazarevići kolovođe) a car ,bez realne vlasti bukvalno marioneta Lazarevića i Brankovića.
Po daljem toku događaja vidimo da su Lazarevići dobili još moći pisle Uroševe smrti,sa Brankivićima su dali krunu Tvrtku ali oni su se pitali i vladali ovde.
Marko je "turski vazal" i ootencira se na negativnoj slici o njemu a njegove poslednje reči prenosi Stefan Lazarević Koji je jahao pored njega ?! A on nije negativac.Zašto?
Kasnije,kada Milica ulazi u politički sukob sa Vukom Brankovići postaju "izdajnici".
Veliki uticaj te porodice na "istoriju".

goran

pre 5 godina

Država gradila a Pera posvetio deci? Uzgred kako Obrenovići, zar nije "najveći" vojskovođa bionepismeni Karađorđe? Nigde se u novo kompanovanim vojnim knjigama ne spominju Obrenovići.

Branko Von Beca

pre 5 godina

" Neverovatno je da je najnesposobniji i najneomiljeniji srpski vladar u istoriji, kockar i alkoholicar (kralj Milan) dobio najlepsu ulicu u Beogradu. A golobradi Stojadin Mirkovic iz Valjeva koji je, i pored izricite naredbe, do kraja ostao sa herojem Milanom Tepicem nema ni neko sokace, o spomeniku da ne govorimo. Sve je o nama rekao Arcibald Rajs.
(Marko, 18. jul 2018 22:14) "


Baš tako, a šta reći o Pašiću koji je svog sina sklonio u inosranstvo dok je tudje sinove slao na front, onaj isti koji je 07.12.1914 predsedavao narodnom skupštinom u Nišu koja tad donosi akt o ujedinjenju sa onima koji su u tom trenutku u austrougarskim uniformama klali i palili za vreme kolubarske bitke u mom kraju ....
"Vizionarski" akt o pravljenju od dželata brata, koji nam je posle u Jasenovcu, Jadovnu i oluji doneo propast.
A u odnosu na njega, gde je trg MILUNKE SAVIĆ, kojoj nije trebao uvidjajni tata, a ni tetka iz Kanade ili bolje rečeno "tetka Jula" sada iz Moskve, da je skloni sa fronta, da ne završi u nekoj Dobrovoljačkoj ulici, već se DOBROVOLJNO obukla u muško i otišla na front.
I posle rata od Francuza dobila medalju časti, a od nas srba metlu da bude čistačica i da čistii nered za onim istim razvratnim sinom cenjenog g. Pašića...

I ne samo STOJADIN MILINKOVIĆ, na koliko će mo mrtvih momaka sa Košara pristati da pljunemo ,jer nam, kako neko kaže, neće dati pare , da nam bude bolje.
Kakvi smo, još nam je i dobro.

Teoreticar zavere

pre 5 godina

@
Pantelijo Srećkoviću živiš ponovo. Pre više od sto godina Ilarion Ruvarac je dokazao da je car Uroš umro mesec i po posle pogibije Mrnjavčevića i sad u knjizi o manje poznatim detaljima srpske istorije neko gura narodno predanje u prvi plan da bi izvlačio paralelu između Milana i Dušana. Jedina sličnost je što su imali nesposobne sinove i to bi bilo to.
(Sir Giles, 18. jul 2018 23:22)

Zapravo, ta stavka kao sličnost koju pominje uopšte nije beznačajna, samo ide u pogrešnom smeru. Za kralja Aleksandra je sve jednostavnije što se tiče zavere, za cara Uroša je malo drugačija priča. Narodno predanje je krivicu bacilo na Mrnjavčeviće. Znamo da se to kod nas radi obično kad mrtva usta ne govore ili kad nekog treba da napravimo svetim. Ko je u celoj priči najviše od toga imao koristi? Kome je Uroš do 1371.godine ukazivao najviše poverenja, iako ga je 2 godine ranije na bojnom polju ostavio na milost i nemilost Mrnjavčevićima? Ko je najviše profitirao od propasti Mrnjavčevića na Marici u septembru, a Uroš se iz izvora naprasno gubi decembra 1371.godine, da ne može da se dokuči pod kojim uslovima? Mislim da je i sam car Uroš uvideo od koga preti najveća opasnost, ali da je tad već bilo kasno. Inače, iz izvora se gubi baš po povratku iz tih zemalja oko Morave.

Za članak sve pohvale, retko dobar prilog na kakav se retko nailazi.

ja

pre 5 godina

@ (Marko, 18. jul 2018 22:14)

Nisam nikada bio za to da se po ljudima daju ulice ili se grade spomenici, bez neke veće istorijske distance, kako bi se objektivno sagledala njihova društvena uloga, tako da mi je potpuno razumljivo to što neko ko je učestvovao u ratovima za vreme raspada SFRJ nema takvu vrstu priznanja.

Ali reći da je kralj Milan bio ne nesposoban, već najnesposobniji srpski vladar, može samo neko ko apsolutno ne poznaje istoriju. Za Milanovo vreme, Srbija je dobila međunarodno priznanje i teritorijalno proširenje, uzdignuta je u rang kraljevine, izgrađena je prva pruga (Bg-Niš), otpočela elektrifikacija zemlje i udareni temelji industrijalizaciji (npr. kralj Milan je bio taj koji je napravio duvanske monopole u Nišu i Vranju, koji su i dan-danas ekonomski giganti u Srbiji). U njegovo vreme je donesen i najdemokratskiji ustav u istoriji srpske monarhije.

Imao je, naravno, i promašaja, ali smo imali moćne prijatelje koji su nas svesrdno podržavali, pa nismo trpeli posledice zbog toga (Srpsko-bugarski rat). Milan je oštro osudio Nevesinjsku pušku, ne zbog toga što je bio kukavica (na kraju krajeva, ratovao je protiv Turaka 1877/78 i izborio već pomenuto proširenje i međunarodno priznanje), već zato što je dobro shvatao odnos snaga na međunarodnom nivou.

I, naposletku, sećaš se pobedničke srpske armije iz Balkanskih i Prvog svetskog rata? E pa, tu vojsku je upravo kralj Milan stvorio.

Milan je, jednostavno, i pored svih svojih mana, verovatno najsposobniji i najznačajniji vladar kojeg je Srbija imala, posle pojedinih Nemanjića.

onajkomeneobjavljujetekomentare

pre 5 godina

a ja mislio sto su obojica CRNOGORCI.
(Salerno, 19. jul 2018 00:26)

ti da si mislio ti bi znao da crnogorci nisu ni postojali(ni sada u stvari ne postoje); a i sada vam je data mala državica da mislite da postojite

Lemy Bond

pre 5 godina

ovakve istoriske tekstove trebate dodati ,kao feljton ili novi odelhak ,istorija Srbije. Danas klinci ne znaju ko je Radomir Putnik .. ..... i mnogi drugi ,sto je sramota....

Tako je, povikaše seljaci

pre 5 godina

Tekst je dobrodosao i interesantan ali je paralela iz naslova nepostojeca i nasilno izvucena.. Tesko da ih bilo sta povezuje sem par statistickih slucajnosti. Dusan nije poslednji srpski kralj pre pada Srbije i Vukasin nije ubio njegovog sina Urosa.

budiboksnama

pre 5 godina

Neverovatno je da je najnesposobniji i najneomiljeniji srpski vladar u istoriji, kockar i alkoholicar (kralj Milan) dobio najlepsu ulicu u Beogradu. A golobradi Stojadin Mirkovic iz Valjeva koji je, i pored izricite naredbe, do kraja ostao sa herojem Milanom Tepicem nema ni neko sokace, o spomeniku da ne govorimo. Sve je o nama rekao Arcibald Rajs.
(Marko, 18. jul 2018 22:14) Za ostalo se slažem, ali u prvoj rečenici niste u pravu.Milan Obrenović jeste bio boem, voleo provod (Pariz onog vremena ga je dobro zapamtio), i narod ga nije voleo, kao ni ostale Obrenoviće (a koga mi to pa volimo, i ko je nama dobar?), ali ostaje neoboriva činjenica da je podigao Srbiju na rang kraljevine, i da je prošio teritoriju za 4 okruga nakon rata s Turskom. Sem tog kratkog rata, koji je više bio odjek rusko-turskog rata, Srbija je imala period mira i razvoja, gradila institucije i iškolovala intelektualnu elitu. Za njegovu nesposobnost nema nijednog jedinog dokaza.I, uopšte, valjda je bar danas jasno da su Obrennovići gradili, a Karađorđevići razgrađivali, osim u kratkom periodu vladavine starog čiča Pere...Milan je vodio prorusku politiku, sve dok Rusija nije zaigrala na bugarsku kartu, i načinila projekat sanstefanske Bugarske, koji je i danas osnov ideje o Velikoj Bugarskoj. Tada se okrenuo Austriji, koja ga je i uvukla u rat sa Bugarima 1885. Mi smo taj rat izgubili, na žalost, i on ostaje mrlja, ali da smo ga dobili, slavili bismo ga kao i sve ostale pobede.

Subotičanka

pre 5 godina

Tekst i komentari tobož upućenih čitalaca (ALEKSA, BOLID ...) sadrže niz NETAČNOSTI, a ona koja posebno pada u oči je tvrdnja da su Mrnjavčevići krivi za smrt cara Stefana Uroša V, poslednjeg Nemanjića - istorijska je činjenica da ih je Uroš "Nejaki" nadživeo, jer su Uglješa i Vukašin poginuli u bici na Marici u septembru 1371, dok se poslednji car srpski upokojio u DECEMBRU iste godine.
Dalje, žena kralja Milana Obrenovića, MARIJA KATARDŽI, nije bila princeza - plemkinja da, ali princeza NE ...

DEDA CVETKO

pre 5 godina

Za ostalo se slažem, ali u prvoj rečenici niste u pravu.Milan Obrenović jeste bio boem, voleo provod (Pariz onog vremena ga je dobro zapamtio), i narod ga nije voleo, kao ni ostale Obrenoviće (a koga mi to pa volimo, i ko je nama dobar?), ali ostaje neoboriva činjenica da je podigao Srbiju na rang kraljevine, i da je prošio teritoriju za 4 okruga nakon rata s Turskom. Sem tog kratkog rata, koji je više bio odjek rusko-turskog rata, Srbija je imala period mira i razvoja, gradila institucije i iškolovala intelektualnu elitu. Za njegovu nesposobnost nema nijednog jedinog dokaza.I, uopšte, valjda je bar danas jasno da su Obrennovići gradili, a Karađorđevići razgrađivali, osim u kratkom periodu vladavine starog čiča Pere...Milan je vodio prorusku politiku, sve dok Rusija nije zaigrala na bugarsku kartu, i načinila projekat sanstefanske Bugarske, koji je i danas osnov ideje o Velikoj Bugarskoj. Tada se okrenuo Austriji, koja ga je i uvukla u rat sa Bugarima 1885. Mi smo taj rat izgubili, na žalost, i on ostaje mrlja, ali da smo ga dobili, slavili bismo ga kao i sve ostale pobede.
(budiboksnama, 19. jul 2018 10:42)

--

Bravo!!! Svaka cast, svaku potpisujem. Krajnje je vreme da se Milan Obrenovic (i ostatak dinastije) izbave iz celjusti revizionisticke karadjordjevicevsko-komunisticke istoriografije i da se covek konacno rehabilituje ne samo kao jedan od najvecih srpskih vladara, vec i kao UBEDLJIVO najveci srpski vladar 19. veka. Bez Milana, Srbija danas ne bi postojala.

Milos

pre 5 godina

Bravo za tekst.Nazalost slazem se sa komentarima da nam nista nije sveto i da smo majstori da prekopamo i porusimo ono sto su nam stari ostavili.Otidjite u Nemacku videcete njihova groblja iz 1800 to i neke perfektno odrzavana, sa vidljivim natpisima i uvek u zelenilu.To puno govori o brizi i postovanju prema precima.

Petar

pre 5 godina

Koji bre Dusan? On nema nikakve veze sa sadasnjom Srbijom jer tad nisu ni postojale drzave. A sto se tice Karadjordjevica Milos je trebao sve da ih istrebi.

zi

pre 5 godina

Velika je laž i tabu tema da je Milan Obrenović izgubio rat sa Bugarima, jer da je izgubio plaćao bi ratnu odštetu, što se nikada nije desilo. Imao je velikih uspeha na potezu Vidina, jer je tu uglavnom bilo srpsko stanovništvo, ustvari ceo taj pojas do Sofije je bio naseljen Srbima. Uz posredovanje Austrougarske, a na štetu Srbije okončan je rat, jer Srbija nikako nije mogla da se širi prema istoku, prema jugu nije bio problem. Bugarska je tada bila razdvojena na kneževinu i Romaniju, pa je nekom odgovaralo da se ona ujedini. Velika je tabu tema takodje kada se kaže da je probao da "osvoji" taj deo današnje bugarske, jer se radilo pre svega o oslobođenju tamošnjih Srba. To je još jedna zajednička stvar sa carom Dušanom jer je on vodio ratove za oslobođenje Srba na područjima koje je osvajao u 90% slučajeva, ako ne verujete proverite da li su Grci ikad živeli pre velikog rata na tim prostorima, vrlo mali procenat. Grci koji danas žive tamo naselili su se posle velikog rata iz Turske, razmenom stanovništva. Naša istorija je prepuna tabu tema i na žalost postoje smernice u pogledu istorije koje nas i dan danas sputavaju i prave nam mnogo problema. Veliko je pitanje kako Srbija nije uključena u rešavanje makedonskog problema, kada je to oduvek bila naša teritorija, nemoguće je rešiti sva ta pitanja bez Srbije. medjutim Srbija je trenutno u vrlo lošem stanju u kojem su nas doveli političari, tako da se ništa ne pitamo.

Komša

pre 5 godina

@DEDA CVETKO
Ne bih ja žurio sa hvalospevima Obrenovićima niti bih Karađorđeviće okrivio baš za sve negativno u tom periodu.
I jedna i druga dinastija su imale i zasluga ali i svojih mračnih strana.
Kada su Obrenivići u pitsnju upadljiva je sklonost ka diktaturi,stavljanje svojih ličnih interesa (vlast) ispred nacionalnih , odricanje od Srba van matice ali možda još veći greh - gušenje slobode i demokratije.
U tome se naročito Miloš isticao jer je oslobođenje shvatio kao priliku da bude kalif umesto kalifa.
Naravno,Rusija,Austrija i Turska su igrale na tu kartu jer je lakše pregovarati sa autokratom nego sa narodom koji preko slobodnih institucija iskazuje svoju volju.Miloš je bio,današnjim rečnikom rečeno - faktor mira i stabilnosti koji je na terenu imao odrešene ruke.
Setimo se samo ruske histerije kada je donet Sretenjski Ustav - Obrenovići im se žalili a ovi podbunili i Austeiju i Tursku.
Uzmimo samo tajnu konvenciju - u trenutku potpisivanja za nju je znao Milan i još dva čoveka u Srbiji ?!
Da ne govorimo o tome da je u jednom trenutku,uplašen za sudbinu dinastije nudio Beču srpsku krunu u zamenu za bezbednost i materijalno obezbeđivanje u Austriji?!
Direktna pisledica gušenja sloboda,ignorisanja institucija stvaranih u vreme kneza Aleksandra (Petrovog oca) ,ignorisanje Francuske kao uzora (srpska,Karađorđeva revolucija je u istom duhu podignuta- sliboda,jednakost,bratstvo) je trajna neuređenost društva.

j

pre 5 godina

Dušan je bio Car ne kralj.Milan je sa austrijancima potpisao tajni
sporazum(kolaboracija),a Dušan je bio svoj na svome.Milan je svoj
položaj koristio za otimanje tuđih žena,Dušan je svoju odveo u
Hilandar(ženama zabranjen pristup na svetu goru).Dušan 2 metra,
Milan "metar i žilet".

Komša

pre 5 godina

@zi
Odgovaralo je to,pre svega Rusiji i zato je taj deo naše istorije tabu.
Garašanin je unapred upozoravao da i Rusja isto koliko i Austrija nipošto neće dozvoliti stvaranje jake slovenske države na Balkanu.Jer onda gube poziciju "zaštitnika Slovena" - što bi "štitio" nekog kome to nije potrebno.
Bugari su u vreme kada je Garašanin upozoravao na opasnost iz Rusije bili nacionalno razbijeni,njihova nacionalna ideja "zapuštena" i Srbi su,kao slibodni bili mnogo ispred njih Primer - u vreme pisanja Načertanija bugarski junak Kapetan Petko Vojvoda je tek rođen (inače veliki junak,čestit čovek kojem su se političari liše zahvalili,kako to već biva na ovim prostorima).
Garašanin je predvideo da će Rusi "udariti" na Carigrad kao i uvek - preko Basarabije i Bugarske i da će Bugare podići na noge i u tome je video opasnost po srpski nacionalni interes.
I tako i bi.Sudbina Šopa u Bugarskoj je direktna zasluga bratske nam Rusije.
Praktično su se bavili rasrbljavanjem koliko i Austrija.Pa čak i u sadejstvu (pregovori,tajne konvencije).
Ostalo se slažem - Dušan je kroz srpski etnički prostor prolazio kao kroz sir.On je imao problem sa gradovima u kojima su uglavnom bili Romeji ,eventualno Cincari.
Ove predele severne Grčke u koje naši turisti zalaze najčešće Grci su naselili svojim sunarodnicima koje je Turska protetala.Odatle i neka imena mesta ,kao Neos Marmaris itd.

Radomir Istoricar i Geograf

pre 5 godina

Cara Dusana Silnog i Kralja Milana Obrenovica nista ne povezuje. Car Dusan je bio vladar u Bugarskoj Imperiji a Kralj Milan je bio Vladar u drzavi Srbiji desetak vekova kasnije.

goran

pre 5 godina

Država gradila a Pera posvetio deci? Uzgred kako Obrenovići, zar nije "najveći" vojskovođa bionepismeni Karađorđe? Nigde se u novo kompanovanim vojnim knjigama ne spominju Obrenovići.

Marko

pre 5 godina

Neverovatno je da je najnesposobniji i najneomiljeniji srpski vladar u istoriji, kockar i alkoholicar (kralj Milan) dobio najlepsu ulicu u Beogradu. A golobradi Stojadin Mirkovic iz Valjeva koji je, i pored izricite naredbe, do kraja ostao sa herojem Milanom Tepicem nema ni neko sokace, o spomeniku da ne govorimo. Sve je o nama rekao Arcibald Rajs.

Radomir Istoricar i Geograf

pre 5 godina

Cara Dusana Silnog i Kralja Milana Obrenovica nista ne povezuje. Car Dusan je bio vladar u Bugarskoj Imperiji a Kralj Milan je bio Vladar u drzavi Srbiji desetak vekova kasnije.

istina

pre 5 godina

Car Dušan je najinteligentniji, najpošteniji i najorganizovaniji čovek koji je vodio i koji će da vodi srpsku državu dok postoji planeta zemlja. Njegova ideja širenja srpske države u kojoj su svi imali ista prava i način na koji je vladao sa skoro kompletnim današnjim prostorom grčke, bugarske albanije, srbije, crne gore, hrvatske i bosne u tom vremenskom periodu ostaće zapisan velikim i krupnim slovima u istoriji srpske drzave. A o prevodu i dopuni vizantijskog zakona poznatog kod nas po imenu Dušanov zakonik kao i nizu poteza koji su stotinama godina kasnije implementirana širom evrope da i ne pričamo.

j

pre 5 godina

Dušan je bio Car ne kralj.Milan je sa austrijancima potpisao tajni
sporazum(kolaboracija),a Dušan je bio svoj na svome.Milan je svoj
položaj koristio za otimanje tuđih žena,Dušan je svoju odveo u
Hilandar(ženama zabranjen pristup na svetu goru).Dušan 2 metra,
Milan "metar i žilet".

Petar

pre 5 godina

Koji bre Dusan? On nema nikakve veze sa sadasnjom Srbijom jer tad nisu ni postojale drzave. A sto se tice Karadjordjevica Milos je trebao sve da ih istrebi.

Hiro

pre 5 godina

Zalostan je narod koji seta parkom podignutom na razvalinama grobova svojih najistaknutijih predaka...
Ciji je parlament na temeljima turskog groblja, a gradska skupstina iznad treceg groblja.

Sir Giles

pre 5 godina

Pantelijo Srećkoviću živiš ponovo. Pre više od sto godina Ilarion Ruvarac je dokazao da je car Uroš umro mesec i po posle pogibije Mrnjavčevića i sad u knjizi o manje poznatim detaljima srpske istorije neko gura narodno predanje u prvi plan da bi izvlačio paralelu između Milana i Dušana. Jedina sličnost je što su imali nesposobne sinove i to bi bilo to.

gmi bla

pre 5 godina

Kamo sreće da su poslušali gospođu Spaseniju. Na kraju i bi ona u pravu.

Ali šta ćeš tvrda i šuplja glava ne sluša dobronamerna upozorenja.

Šteta.

palanka

pre 5 godina

Kaze u tekstu oba sina kralja Petra zavrsila tragicno, jedan u ludnici a drugi u atentatu ubijen. Samo ne kazu da je ovaj iz atentata strpao svog brata u ludnicu (i uzurpirao mu presto a i princ Djordje je ubio svog slugu), iz koje su ga oslobodili (paradoks) Nemci i posle je mirno sa zenom doziveo starost u Beogradu gde je ziveo do 60. godina 20.veka.

Genije

pre 5 godina

E ovo je tekst. Hvala sto vise ne moram da citam o hrvatima, fudbalu, Tomsonu... Konacno nesto novo i intetesantno. Ovo bi deca u skoli trebala da citaju.

DEDA CVETKO

pre 5 godina

Spaja ih jos nesto:

- Obojica su naprasno umrla u 47. godini.

- Obojica su nasledili prethodne vladare koji su ubijeni.

- Obojicu su nasledili nesposobni i maloletni sinovi posle kojih se dinastija ugasila.

- Obojicu su nadzivele supruge.

- Obojica su bili ozenjeni balkanskim princezama (Dusan Bugarkom, Milan Rumunkom).

- Obojica su ratovali sa Bugarima (Dusan uspesno, Milan neuspesno).

- Obojica su bili sinovi balkanskih princeza (Dusan Bugarke, Milan Rumunke)

- Obojica su Srbiji darivali "ustav": Dusan: zakonik, Milan: ustav iz 1888.

- Obojica su izgradila modernu drzavu Srbiju.

- Obojica su surovala sa Austrijom i/ili Ugarskom.

- Obojici su kosti dugo lezale izvan Srbije.

- Ni jednog ni drugog SPC nije proglasila za sveca.

Tatum

pre 5 godina

Dajte više ovakvih tekstova! Bravo za redakciju! Čitajte ljudi, ali ne da biste potvrdili svoje stavove nego da biste svakoga dana naučili nešto novo... Sportski pozdrav!

ja

pre 5 godina

@ (Marko, 18. jul 2018 22:14)

Nisam nikada bio za to da se po ljudima daju ulice ili se grade spomenici, bez neke veće istorijske distance, kako bi se objektivno sagledala njihova društvena uloga, tako da mi je potpuno razumljivo to što neko ko je učestvovao u ratovima za vreme raspada SFRJ nema takvu vrstu priznanja.

Ali reći da je kralj Milan bio ne nesposoban, već najnesposobniji srpski vladar, može samo neko ko apsolutno ne poznaje istoriju. Za Milanovo vreme, Srbija je dobila međunarodno priznanje i teritorijalno proširenje, uzdignuta je u rang kraljevine, izgrađena je prva pruga (Bg-Niš), otpočela elektrifikacija zemlje i udareni temelji industrijalizaciji (npr. kralj Milan je bio taj koji je napravio duvanske monopole u Nišu i Vranju, koji su i dan-danas ekonomski giganti u Srbiji). U njegovo vreme je donesen i najdemokratskiji ustav u istoriji srpske monarhije.

Imao je, naravno, i promašaja, ali smo imali moćne prijatelje koji su nas svesrdno podržavali, pa nismo trpeli posledice zbog toga (Srpsko-bugarski rat). Milan je oštro osudio Nevesinjsku pušku, ne zbog toga što je bio kukavica (na kraju krajeva, ratovao je protiv Turaka 1877/78 i izborio već pomenuto proširenje i međunarodno priznanje), već zato što je dobro shvatao odnos snaga na međunarodnom nivou.

I, naposletku, sećaš se pobedničke srpske armije iz Balkanskih i Prvog svetskog rata? E pa, tu vojsku je upravo kralj Milan stvorio.

Milan je, jednostavno, i pored svih svojih mana, verovatno najsposobniji i najznačajniji vladar kojeg je Srbija imala, posle pojedinih Nemanjića.

budiboksnama

pre 5 godina

Neverovatno je da je najnesposobniji i najneomiljeniji srpski vladar u istoriji, kockar i alkoholicar (kralj Milan) dobio najlepsu ulicu u Beogradu. A golobradi Stojadin Mirkovic iz Valjeva koji je, i pored izricite naredbe, do kraja ostao sa herojem Milanom Tepicem nema ni neko sokace, o spomeniku da ne govorimo. Sve je o nama rekao Arcibald Rajs.
(Marko, 18. jul 2018 22:14) Za ostalo se slažem, ali u prvoj rečenici niste u pravu.Milan Obrenović jeste bio boem, voleo provod (Pariz onog vremena ga je dobro zapamtio), i narod ga nije voleo, kao ni ostale Obrenoviće (a koga mi to pa volimo, i ko je nama dobar?), ali ostaje neoboriva činjenica da je podigao Srbiju na rang kraljevine, i da je prošio teritoriju za 4 okruga nakon rata s Turskom. Sem tog kratkog rata, koji je više bio odjek rusko-turskog rata, Srbija je imala period mira i razvoja, gradila institucije i iškolovala intelektualnu elitu. Za njegovu nesposobnost nema nijednog jedinog dokaza.I, uopšte, valjda je bar danas jasno da su Obrennovići gradili, a Karađorđevići razgrađivali, osim u kratkom periodu vladavine starog čiča Pere...Milan je vodio prorusku politiku, sve dok Rusija nije zaigrala na bugarsku kartu, i načinila projekat sanstefanske Bugarske, koji je i danas osnov ideje o Velikoj Bugarskoj. Tada se okrenuo Austriji, koja ga je i uvukla u rat sa Bugarima 1885. Mi smo taj rat izgubili, na žalost, i on ostaje mrlja, ali da smo ga dobili, slavili bismo ga kao i sve ostale pobede.

zi

pre 5 godina

Velika je laž i tabu tema da je Milan Obrenović izgubio rat sa Bugarima, jer da je izgubio plaćao bi ratnu odštetu, što se nikada nije desilo. Imao je velikih uspeha na potezu Vidina, jer je tu uglavnom bilo srpsko stanovništvo, ustvari ceo taj pojas do Sofije je bio naseljen Srbima. Uz posredovanje Austrougarske, a na štetu Srbije okončan je rat, jer Srbija nikako nije mogla da se širi prema istoku, prema jugu nije bio problem. Bugarska je tada bila razdvojena na kneževinu i Romaniju, pa je nekom odgovaralo da se ona ujedini. Velika je tabu tema takodje kada se kaže da je probao da "osvoji" taj deo današnje bugarske, jer se radilo pre svega o oslobođenju tamošnjih Srba. To je još jedna zajednička stvar sa carom Dušanom jer je on vodio ratove za oslobođenje Srba na područjima koje je osvajao u 90% slučajeva, ako ne verujete proverite da li su Grci ikad živeli pre velikog rata na tim prostorima, vrlo mali procenat. Grci koji danas žive tamo naselili su se posle velikog rata iz Turske, razmenom stanovništva. Naša istorija je prepuna tabu tema i na žalost postoje smernice u pogledu istorije koje nas i dan danas sputavaju i prave nam mnogo problema. Veliko je pitanje kako Srbija nije uključena u rešavanje makedonskog problema, kada je to oduvek bila naša teritorija, nemoguće je rešiti sva ta pitanja bez Srbije. medjutim Srbija je trenutno u vrlo lošem stanju u kojem su nas doveli političari, tako da se ništa ne pitamo.

Mas

pre 5 godina

Ne poštujemo, zamećemo, svoje sopstvene velikane. Tuđe da i ne spominjemo. Ništa tuđe, a ni naše, nije nam sveto. Kukamo kada nam drugi skrnave groblja i svetinje a ne vidimo šta mi radimo drugima a i sebi samima.

Milos

pre 5 godina

Bravo za tekst.Nazalost slazem se sa komentarima da nam nista nije sveto i da smo majstori da prekopamo i porusimo ono sto su nam stari ostavili.Otidjite u Nemacku videcete njihova groblja iz 1800 to i neke perfektno odrzavana, sa vidljivim natpisima i uvek u zelenilu.To puno govori o brizi i postovanju prema precima.

onajkomeneobjavljujetekomentare

pre 5 godina

a ja mislio sto su obojica CRNOGORCI.
(Salerno, 19. jul 2018 00:26)

ti da si mislio ti bi znao da crnogorci nisu ni postojali(ni sada u stvari ne postoje); a i sada vam je data mala državica da mislite da postojite

Mladen

pre 5 godina

Drago mi je da je i ovaj tekst naišao na pretežno pozitivne komentare kao i prethodni, vezan za priču o Eugenu Savojskom i njegovom osvajanju Beograda. Želeo bih da napomenem da je cilj publikovanja ovakvih tekstova nastao, isključivo, iz moje želje da široj javnosti skrenem pažnju na neke manje poznate stvari iz naše prošlosti, bilo da je u pitanju istorija, etnologija ili štogod drugo. Uostalom, budući da sam etnolog po obrazovanju, očuvanje nacionalne kulture (pa makar i putem ovakvih tekstova) smatram svojom obavezom.
Proveo sam godine baveći se manje poznatim događajima, ličnostima i detaljima, vezanim za našu nacionalnu istoriju, proučavao narodna verovanja i dobar deo onoga što čini nematerijalnu kulturnu baštinu naroda sa ovih prostora, te ta zapažanja i zaključke želim da podelim sa onima koje ove teme interesuju.
Više o svemu ovde napisanom može se pročitati u mom romanu ''Kal juga''.
Takođe, očekujte još sličnih tekstova.
Veliki pozdrav i hvala na podršci,
Mladen Milosavljević
etnolog i pisac

DEDA CVETKO

pre 5 godina

Za ostalo se slažem, ali u prvoj rečenici niste u pravu.Milan Obrenović jeste bio boem, voleo provod (Pariz onog vremena ga je dobro zapamtio), i narod ga nije voleo, kao ni ostale Obrenoviće (a koga mi to pa volimo, i ko je nama dobar?), ali ostaje neoboriva činjenica da je podigao Srbiju na rang kraljevine, i da je prošio teritoriju za 4 okruga nakon rata s Turskom. Sem tog kratkog rata, koji je više bio odjek rusko-turskog rata, Srbija je imala period mira i razvoja, gradila institucije i iškolovala intelektualnu elitu. Za njegovu nesposobnost nema nijednog jedinog dokaza.I, uopšte, valjda je bar danas jasno da su Obrennovići gradili, a Karađorđevići razgrađivali, osim u kratkom periodu vladavine starog čiča Pere...Milan je vodio prorusku politiku, sve dok Rusija nije zaigrala na bugarsku kartu, i načinila projekat sanstefanske Bugarske, koji je i danas osnov ideje o Velikoj Bugarskoj. Tada se okrenuo Austriji, koja ga je i uvukla u rat sa Bugarima 1885. Mi smo taj rat izgubili, na žalost, i on ostaje mrlja, ali da smo ga dobili, slavili bismo ga kao i sve ostale pobede.
(budiboksnama, 19. jul 2018 10:42)

--

Bravo!!! Svaka cast, svaku potpisujem. Krajnje je vreme da se Milan Obrenovic (i ostatak dinastije) izbave iz celjusti revizionisticke karadjordjevicevsko-komunisticke istoriografije i da se covek konacno rehabilituje ne samo kao jedan od najvecih srpskih vladara, vec i kao UBEDLJIVO najveci srpski vladar 19. veka. Bez Milana, Srbija danas ne bi postojala.

Cincinat

pre 5 godina

Car Uroš nije ubijen od strane Vukašina Mrnjavčevića. Kralj Vukašin je poginuo u Maričkoj bici u septembru 1371. dok je car Uroš umro u početkom decembra 1371.

Branko Von Beca

pre 5 godina

" Neverovatno je da je najnesposobniji i najneomiljeniji srpski vladar u istoriji, kockar i alkoholicar (kralj Milan) dobio najlepsu ulicu u Beogradu. A golobradi Stojadin Mirkovic iz Valjeva koji je, i pored izricite naredbe, do kraja ostao sa herojem Milanom Tepicem nema ni neko sokace, o spomeniku da ne govorimo. Sve je o nama rekao Arcibald Rajs.
(Marko, 18. jul 2018 22:14) "


Baš tako, a šta reći o Pašiću koji je svog sina sklonio u inosranstvo dok je tudje sinove slao na front, onaj isti koji je 07.12.1914 predsedavao narodnom skupštinom u Nišu koja tad donosi akt o ujedinjenju sa onima koji su u tom trenutku u austrougarskim uniformama klali i palili za vreme kolubarske bitke u mom kraju ....
"Vizionarski" akt o pravljenju od dželata brata, koji nam je posle u Jasenovcu, Jadovnu i oluji doneo propast.
A u odnosu na njega, gde je trg MILUNKE SAVIĆ, kojoj nije trebao uvidjajni tata, a ni tetka iz Kanade ili bolje rečeno "tetka Jula" sada iz Moskve, da je skloni sa fronta, da ne završi u nekoj Dobrovoljačkoj ulici, već se DOBROVOLJNO obukla u muško i otišla na front.
I posle rata od Francuza dobila medalju časti, a od nas srba metlu da bude čistačica i da čistii nered za onim istim razvratnim sinom cenjenog g. Pašića...

I ne samo STOJADIN MILINKOVIĆ, na koliko će mo mrtvih momaka sa Košara pristati da pljunemo ,jer nam, kako neko kaže, neće dati pare , da nam bude bolje.
Kakvi smo, još nam je i dobro.

Komša

pre 5 godina

@Sir Giles
Kult Lazarev umnogome smeta otkrivanju prave srpske srednjevekivne istorije i umesto činjenica koje bi mogle da se utvrde (neke veoma lako) mi tumaramo u izmaglici i mitovima.
Vukašin i Uglješa nikako nisu mogli da ubiju Cara Uroša jer su oni poginuli u Septembru a on u Decembru iste godine.
Priča o tome kako su Mrnjavčevići ubili Uroša je navverovatnije deo političke kampanje za marginalizaciju legitimnog naslednika - mladog kralja Marka.
Narod je indirektno dao odgovor na te dvorske spletke pa imamo i u Srbji i u Bugarskoj narodne pesme o njemu.
Ako bi se vodili srednjevekovnim načinom razmišljanja ,Uroš je mogao da smeta ili Marku ili Milici (povezama sa Nemanjićima krvnim srodstvom i veoma ambiciozna). Marko ,i Mrnjavčevići uopšte su bili izopšteni od strane ostalog plemstva (Lazarevići kolovođe) a car ,bez realne vlasti bukvalno marioneta Lazarevića i Brankovića.
Po daljem toku događaja vidimo da su Lazarevići dobili još moći pisle Uroševe smrti,sa Brankivićima su dali krunu Tvrtku ali oni su se pitali i vladali ovde.
Marko je "turski vazal" i ootencira se na negativnoj slici o njemu a njegove poslednje reči prenosi Stefan Lazarević Koji je jahao pored njega ?! A on nije negativac.Zašto?
Kasnije,kada Milica ulazi u politički sukob sa Vukom Brankovići postaju "izdajnici".
Veliki uticaj te porodice na "istoriju".

Lemy Bond

pre 5 godina

ovakve istoriske tekstove trebate dodati ,kao feljton ili novi odelhak ,istorija Srbije. Danas klinci ne znaju ko je Radomir Putnik .. ..... i mnogi drugi ,sto je sramota....

Komša

pre 5 godina

@DEDA CVETKO
Ne bih ja žurio sa hvalospevima Obrenovićima niti bih Karađorđeviće okrivio baš za sve negativno u tom periodu.
I jedna i druga dinastija su imale i zasluga ali i svojih mračnih strana.
Kada su Obrenivići u pitsnju upadljiva je sklonost ka diktaturi,stavljanje svojih ličnih interesa (vlast) ispred nacionalnih , odricanje od Srba van matice ali možda još veći greh - gušenje slobode i demokratije.
U tome se naročito Miloš isticao jer je oslobođenje shvatio kao priliku da bude kalif umesto kalifa.
Naravno,Rusija,Austrija i Turska su igrale na tu kartu jer je lakše pregovarati sa autokratom nego sa narodom koji preko slobodnih institucija iskazuje svoju volju.Miloš je bio,današnjim rečnikom rečeno - faktor mira i stabilnosti koji je na terenu imao odrešene ruke.
Setimo se samo ruske histerije kada je donet Sretenjski Ustav - Obrenovići im se žalili a ovi podbunili i Austeiju i Tursku.
Uzmimo samo tajnu konvenciju - u trenutku potpisivanja za nju je znao Milan i još dva čoveka u Srbiji ?!
Da ne govorimo o tome da je u jednom trenutku,uplašen za sudbinu dinastije nudio Beču srpsku krunu u zamenu za bezbednost i materijalno obezbeđivanje u Austriji?!
Direktna pisledica gušenja sloboda,ignorisanja institucija stvaranih u vreme kneza Aleksandra (Petrovog oca) ,ignorisanje Francuske kao uzora (srpska,Karađorđeva revolucija je u istom duhu podignuta- sliboda,jednakost,bratstvo) je trajna neuređenost društva.

Tako je, povikaše seljaci

pre 5 godina

Tekst je dobrodosao i interesantan ali je paralela iz naslova nepostojeca i nasilno izvucena.. Tesko da ih bilo sta povezuje sem par statistickih slucajnosti. Dusan nije poslednji srpski kralj pre pada Srbije i Vukasin nije ubio njegovog sina Urosa.

Teoreticar zavere

pre 5 godina

@
Pantelijo Srećkoviću živiš ponovo. Pre više od sto godina Ilarion Ruvarac je dokazao da je car Uroš umro mesec i po posle pogibije Mrnjavčevića i sad u knjizi o manje poznatim detaljima srpske istorije neko gura narodno predanje u prvi plan da bi izvlačio paralelu između Milana i Dušana. Jedina sličnost je što su imali nesposobne sinove i to bi bilo to.
(Sir Giles, 18. jul 2018 23:22)

Zapravo, ta stavka kao sličnost koju pominje uopšte nije beznačajna, samo ide u pogrešnom smeru. Za kralja Aleksandra je sve jednostavnije što se tiče zavere, za cara Uroša je malo drugačija priča. Narodno predanje je krivicu bacilo na Mrnjavčeviće. Znamo da se to kod nas radi obično kad mrtva usta ne govore ili kad nekog treba da napravimo svetim. Ko je u celoj priči najviše od toga imao koristi? Kome je Uroš do 1371.godine ukazivao najviše poverenja, iako ga je 2 godine ranije na bojnom polju ostavio na milost i nemilost Mrnjavčevićima? Ko je najviše profitirao od propasti Mrnjavčevića na Marici u septembru, a Uroš se iz izvora naprasno gubi decembra 1371.godine, da ne može da se dokuči pod kojim uslovima? Mislim da je i sam car Uroš uvideo od koga preti najveća opasnost, ali da je tad već bilo kasno. Inače, iz izvora se gubi baš po povratku iz tih zemalja oko Morave.

Za članak sve pohvale, retko dobar prilog na kakav se retko nailazi.

Subotičanka

pre 5 godina

Tekst i komentari tobož upućenih čitalaca (ALEKSA, BOLID ...) sadrže niz NETAČNOSTI, a ona koja posebno pada u oči je tvrdnja da su Mrnjavčevići krivi za smrt cara Stefana Uroša V, poslednjeg Nemanjića - istorijska je činjenica da ih je Uroš "Nejaki" nadživeo, jer su Uglješa i Vukašin poginuli u bici na Marici u septembru 1371, dok se poslednji car srpski upokojio u DECEMBRU iste godine.
Dalje, žena kralja Milana Obrenovića, MARIJA KATARDŽI, nije bila princeza - plemkinja da, ali princeza NE ...

Komša

pre 5 godina

@zi
Odgovaralo je to,pre svega Rusiji i zato je taj deo naše istorije tabu.
Garašanin je unapred upozoravao da i Rusja isto koliko i Austrija nipošto neće dozvoliti stvaranje jake slovenske države na Balkanu.Jer onda gube poziciju "zaštitnika Slovena" - što bi "štitio" nekog kome to nije potrebno.
Bugari su u vreme kada je Garašanin upozoravao na opasnost iz Rusije bili nacionalno razbijeni,njihova nacionalna ideja "zapuštena" i Srbi su,kao slibodni bili mnogo ispred njih Primer - u vreme pisanja Načertanija bugarski junak Kapetan Petko Vojvoda je tek rođen (inače veliki junak,čestit čovek kojem su se političari liše zahvalili,kako to već biva na ovim prostorima).
Garašanin je predvideo da će Rusi "udariti" na Carigrad kao i uvek - preko Basarabije i Bugarske i da će Bugare podići na noge i u tome je video opasnost po srpski nacionalni interes.
I tako i bi.Sudbina Šopa u Bugarskoj je direktna zasluga bratske nam Rusije.
Praktično su se bavili rasrbljavanjem koliko i Austrija.Pa čak i u sadejstvu (pregovori,tajne konvencije).
Ostalo se slažem - Dušan je kroz srpski etnički prostor prolazio kao kroz sir.On je imao problem sa gradovima u kojima su uglavnom bili Romeji ,eventualno Cincari.
Ove predele severne Grčke u koje naši turisti zalaze najčešće Grci su naselili svojim sunarodnicima koje je Turska protetala.Odatle i neka imena mesta ,kao Neos Marmaris itd.