Ponedeljak, 11.12.2017.

15:50

Naučnici otkrili crnu rupu koja krije tajne o nastanku svemira

Izvor: Radiosarajevo.ba

Nauènici otkrili crnu rupu koja krije tajne o nastanku svemira IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Trovach

pre 6 godina

@let3...Ako te bas interesuje, maline su slabo rodile zbog suse i sve slabije ce radjati jer mladi i obrazovani beze iz ove nazovi drzave, a ostaju tradicionalisti, neposteni politicari, muljatori, ignoranti, optimisti, ili jednostavno prestari za odlazak.
Ako te nauka ne interesuje, nemoj citati, a o malinama se interesuj na drugom mestu.

M

pre 6 godina

Nešto mi nije jasno, ako neko zna da objasni.13 milijardi je sad udaljen, ali kad je krenulo to svetlo ka nama bilo je mnogo bliže nama pošto je kosmos bio mnogo manji pre 13 milijardi godina.
Kako sad to?
(i druge će zanimati, 11. decembar 2017 17:02)

Dotakli ste se jednog od najzanimljivijoh fenomena u svemiru. Iako je svemir nastao pre 13,8 milijardi godina, on nije tolike i dužine, već okvirno oko 46 milijardi svetlosnih godina gledano prema poluprečniku vidljivog dela univerzuma. Sasvim bi razumno pitanje bilo, kako je moguće da se prostor širi brže od brzine svetlosti? Odogovor je u tome što svojstvo svetlosti se ne preklapa sa sojstvom svemira koji ima ekponencijalno uvećanje rasta naspram brzine svetlosti koja je determinisana. Problem leži u loše koncipiranom članku koji nije naveo da 13,1 milijarda svetlosnih godina nije na kraju univerzuma, već grubo rečeno na jednoj trećini, a što je opet jako daleko za naše pojmove. Kvazari kao jako retka tela u svemiru pa podstiču radoznalost, jer se najbliži nalaze na daljini od 1 milijarde svetlosnih godina pa onda u većem broju što su dalji. To nedvosmisleno ukazuje na rane faze svemira, kao i rane faze procesa stvaranja galaksija.

13-14

pre 6 godina

"Međutim, ono što je najbitnije od svega, jeste da se radi o aktivnom kosmičkom fenomenu."

Ispravka: RADILO SE, jer se ovo što gledamo sada bilo aktivno pre 13mld godina. Do sada se crna rupa možda pretvorila u neki treći fenomen, a sve dok ne savladamo putovanje brzinom svetlosti (ili možda i brže od toga), nećemo ništa sa sigurnošću znati o pojavama u svemiru.

kningi

pre 6 godina

Nešto mi nije jasno, ako neko zna da objasni.13 milijardi je sad udaljen, ali kad je krenulo to svetlo ka nama bilo je mnogo bliže nama pošto je kosmos bio mnogo manji pre 13 milijardi godina.
Kako sad to?
(i druge će zanimati, 11. decembar 2017 17:02)

Ali mi nismo postojali pre 13 milijardi godina...

Vladimir Vukajlovic

pre 6 godina

Crna rupa nastaje inplozijom zvijezde... koliko vremena treba zvijezdi da ....nastane, razvije se, sazrene i ekspodira te da od nje nastane crna rupa? Znatno više od 680 miliona godina, naše Sunce je staro najmanje četiri mild.godina. Dakle zaključak... ako je ova crna rupa udaljena 13.1 mild.godina onda je svemir znatno stariji od 13.8 mild.godina... stariji najmanje 5-7 milijardi godina... Eto na brzinu, teoretisanje.

Shamgar

pre 6 godina

Sansa da je univerzum nastao slucjano ne postoji. “Da su protoni tezi 0,2% raspali bi se u neutrone nestabilne atome i nista ne bi postojalo” Stephen Hawking. Nas univerzum je toliko fino podesen da je taj veliki prasak kojom je navodno nastao morao da bude slucajno precizan 1/10⁶⁰ snage atoma. Ta sansa i preciznost moze da se poredi sa tim kao da balasirate na naostrenoj olovci 14 biliona godina. Ali nove kalkulacije napravile su jos veci problem, pokazale su da ako atoma u univerzumu ima 10⁸⁰ veliki prasak mora da bude fino podesen na 10¹²³ snage atoma. Ta preciznost je manja od jednog atoma u zrncu peska tacnije 10⁻⁴³ delica atoma. Da li stvarno zelite da verujete da je slucajni proces bez Tvorca nekako napravio univerzum koji je ovoliko fino podesen? Bog je tvorac svega zivog i nezivog.

127.0.0.1

pre 6 godina

Pitanje za komentatore - ko po vama treba da istrazuje ovu temu? Vatrogasci? Policajci? Tehnolozi? A posto smatrate da su naucnici glupi, ko je onda pametan? Vi? Samo me interesuje sta vam daje pravo na cinizam (mada sumnjam da ste cinicni, pre bih rekao pokvareni egoisti) i da nekog nazivate glupim, nista vise.

Nenad Jovic

pre 6 godina

Da li stvarno verujete da oni znaju sta se desilo pre milijardu godina

Samo da neznaju sta nam radi nabliza ZVEZDA LUPETAJU PREPLACENI NAUCNICI KOJI ZURE U EKRAN I ZAMISLJAJU KAO DECA STA BI BILO KAD BI BILO .......

čovek

pre 6 godina

Nešto mi nije jasno, ako neko zna da objasni.13 milijardi je sad udaljen, ali kad je krenulo to svetlo ka nama bilo je mnogo bliže nama pošto je kosmos bio mnogo manji pre 13 milijardi godina.Kako sad to?
###
recimo da trcis maraton i to stalnom brzinom, cca 42km ali ti se duzina menja svkog sekunda tako da ti se povecava za 0.1% ili 1mm na 1m, to je za 1/1000. Znaci istrcao si 1m za 1s ali sad pred sobom imas 1,001m za koji ce ti trebati 1.001s, a iza sebe imas takodje 1.001m. Nakon toga j estaza opet za 0.1% duza pa ce ti trebati i 0.1% vise vremena. i tako dalje. Znaci krenuo si sa daljine od 42km. Pitanje za kalkulator ili Excel - na kojoj daljini je start kada protcis cilj. Sirenje prostora u kome se krece svetlost je slozenije ali aproksimacija je korektna. Tako je svetlost krenula sa tog objekta regularno, ali dok je putovala ka nama prostor se nadimao/sirio pa je ona presla mnogo duzi put nego sto je to bila prvobitna razdaljina. A za taj put joj je trebalo bas toliko vremena.
Kkoliku duzinu maratona nikada ne bi mogao da istrcis po navedebim kriterijumima jer bi se cilj stalno udaljavao od tebe? Ako to mozes izracunati, onda ces moci da izracunas i kada ce ovaj objekat nestati sa naseg neba :) uz neki faktor greske ali onda razumes i problem

život se vrti, oko smrti

pre 6 godina

Sve je moguce, ovo je samo jedno od mogucih pretpostavki.
Nikad zemljani saznati nece kako i kada je svemir nastao. Radi se o materiji kompleksnoj i nepojmljivoj ljudskom mozgu.
(domacin, 11. decembar 2017 21:07)

Svako ima pravo na pesimizam kao životno opredeljenje.
Lično, ne bih se ja tako lako predao.

Pogotovo ne bih tako olako postavljao granice sposobnostima ljudskog mozga, kojeg ionako vrlo malo poznajemo.

Ko se preda ili odustane, slobodno može pronači utočište u veri, tamo gde se pitanje svih pitanja ne postavlja.

Uvek će biti hrabrih koji će želeti da dosegnu dalje.

acafaca75

pre 6 godina

da li je u nekoj video igrici kreiran početak bilo čega pa onda tema igre bla bla . Sve je ovo kreacija virtualna nekoga ko je tako hteo znači početka nikad nije bilo a ni kraja jer nema početka i tako u krug

iskusni mravojed

pre 6 godina

A zasto je svemir morao nastati, sta ako je oduvek postojao ovakav kakav je i sto ne bi takav vecno i ostao? Ljudsko znanje o tome je prakticno nepostojece, samo predpostavke i naglabanja raznih teoreticera i profesora koji opravdavaju svoje plate i novac za "istrazivanja" uglavnom s budzeta

Astrokosmonaut

pre 6 godina

Sledeća vest: "Naučnici pronašli davno izgubljen srpski razum u singularitetu crne rupe udaljene 13 milijardi svemirskih godina".

domacin

pre 6 godina

Sve je moguce, ovo je samo jedno od mogucih pretpostavki.
Nikad zemljani saznati nece kako i kada je svemir nastao. Radi se o materiji kompleksnoj i nepojmljivoj ljudskom mozgu.

Lud,zbunjen,normalan,Mane&Nexus

pre 6 godina

Ako je svetlost putovala 13,1 milijardu godina do nas onda znači da je kvazar sa crnom rupom mase milijardu sunaca i ko zna koliko stotina milijardi zvezda postojala u tom vremenskom periodu,famoznih 600 miliona godina posle Big Benga.

Djoksa

pre 6 godina

Čitam komentare i sasvim mi je jasno kako se običan čovek osećao pre 100god kad su u njegovom prisustvu potanko raspravljali o Teslinim izumima. U njegovim ušima je sigurno odzvanjalo: "Bla, bla, bla.."... Nemojte pisati o nečemu ako se u to ne razumete. Samo dokazujete koliko ste "pametni"...

Zurkolomac

pre 6 godina

Ti "naucnici" nisu sigurni ni sta se desava na kilometar od Zemlje, a kamoli na rastojanju od 13 milijardi svetlosnih godina. Znaci 9,5 biliona kilometara pomnozite sa 13 milijardi. To su cifre koje su nezamislive i za naucnu fantastiku, a kamoli za Zemljane cija je tehnologoja za proucavanje svemira jos uvek u srednjem veku...

Objavite mi komentat

pre 6 godina

Kada počnu da lupaju i da se frljaju informacijama o necemu sto jedva poznaju... Kao znaju kad je nastao svemir, a jedva da su bili na mesecu...

čovek

pre 6 godina

pretpostavka je da se radi o crnoj rupi sa masom oko 800 miliona nase Sunca. Iako je postojanje takvog objekta neocekivano u ranoj fazi, ovo otkrice ima znacaja za nauku zbog totalno drugih informacija koje nisu toliko senzacionalisticke a radi se o % jonizovanog gasa koji je tada cinio svemir.

i druge će zanimati

pre 6 godina

Nešto mi nije jasno, ako neko zna da objasni.13 milijardi je sad udaljen, ali kad je krenulo to svetlo ka nama bilo je mnogo bliže nama pošto je kosmos bio mnogo manji pre 13 milijardi godina.
Kako sad to?

miroslav

pre 6 godina

Kvazari su faza u formiranju prvih galaksija, kada su se u središtu svake galaksije formirala crne rupe velikih masa.
Zato ih uočavamo, odnosno samo središte koji snažno sjaji, na velikim daljinama, odnosno u mladim galaksijama.

Emanuesses

pre 6 godina

"S obzirom na to da se supermasivna crna rupa o kojoj pričamo nalazi 13.1 milijardu svetlosnih godina udaljenosti od Zemlje, to znači da je svetlost koju snimamo do nas putovala 13.1 milijardu godina. "

Ne znaci. Ovo je hipoteza, pretpostavka.
Svetlost se nije uvek kretala istom brzinom.

Nexus

pre 6 godina

Kako li se taj kvazar mase milijarde masa sunca formirao za samo 600 miliona godina?!
(Lud,zbunjen,normalan,Mane, 11. decembar 2017 16:34)

Pa sada ima tu masu, nigde ne pise da je imao tu masu pre 13 miljardi godina. Crna rupa usisava pa na osnovu toga i raste.

letece pero

pre 6 godina

Divno otkrice istorije. Sta mislite sta se dogodilo u narednih 13,1 milijardu godina sa tom crnom rupom? Verovatno je presla na novi nivo druge dimenzije, a mi to necemo saznati. E bas mi krivo.

Cimbe Natombe

pre 6 godina

Tajnu nastanka niko za života neće otkriti. Samo nagađanja gde će neko jedno “potvrditi” a ostali prihvatiti do narednog talasa nagađanja.

i druge će zanimati

pre 6 godina

Nešto mi nije jasno, ako neko zna da objasni.13 milijardi je sad udaljen, ali kad je krenulo to svetlo ka nama bilo je mnogo bliže nama pošto je kosmos bio mnogo manji pre 13 milijardi godina.
Kako sad to?

Objavite mi komentat

pre 6 godina

Kada počnu da lupaju i da se frljaju informacijama o necemu sto jedva poznaju... Kao znaju kad je nastao svemir, a jedva da su bili na mesecu...

čovek

pre 6 godina

pretpostavka je da se radi o crnoj rupi sa masom oko 800 miliona nase Sunca. Iako je postojanje takvog objekta neocekivano u ranoj fazi, ovo otkrice ima znacaja za nauku zbog totalno drugih informacija koje nisu toliko senzacionalisticke a radi se o % jonizovanog gasa koji je tada cinio svemir.

Cimbe Natombe

pre 6 godina

Tajnu nastanka niko za života neće otkriti. Samo nagađanja gde će neko jedno “potvrditi” a ostali prihvatiti do narednog talasa nagađanja.

miroslav

pre 6 godina

Kvazari su faza u formiranju prvih galaksija, kada su se u središtu svake galaksije formirala crne rupe velikih masa.
Zato ih uočavamo, odnosno samo središte koji snažno sjaji, na velikim daljinama, odnosno u mladim galaksijama.

letece pero

pre 6 godina

Divno otkrice istorije. Sta mislite sta se dogodilo u narednih 13,1 milijardu godina sa tom crnom rupom? Verovatno je presla na novi nivo druge dimenzije, a mi to necemo saznati. E bas mi krivo.

Emanuesses

pre 6 godina

"S obzirom na to da se supermasivna crna rupa o kojoj pričamo nalazi 13.1 milijardu svetlosnih godina udaljenosti od Zemlje, to znači da je svetlost koju snimamo do nas putovala 13.1 milijardu godina. "

Ne znaci. Ovo je hipoteza, pretpostavka.
Svetlost se nije uvek kretala istom brzinom.

Djoksa

pre 6 godina

Čitam komentare i sasvim mi je jasno kako se običan čovek osećao pre 100god kad su u njegovom prisustvu potanko raspravljali o Teslinim izumima. U njegovim ušima je sigurno odzvanjalo: "Bla, bla, bla.."... Nemojte pisati o nečemu ako se u to ne razumete. Samo dokazujete koliko ste "pametni"...

Nexus

pre 6 godina

Kako li se taj kvazar mase milijarde masa sunca formirao za samo 600 miliona godina?!
(Lud,zbunjen,normalan,Mane, 11. decembar 2017 16:34)

Pa sada ima tu masu, nigde ne pise da je imao tu masu pre 13 miljardi godina. Crna rupa usisava pa na osnovu toga i raste.

domacin

pre 6 godina

Sve je moguce, ovo je samo jedno od mogucih pretpostavki.
Nikad zemljani saznati nece kako i kada je svemir nastao. Radi se o materiji kompleksnoj i nepojmljivoj ljudskom mozgu.

Zurkolomac

pre 6 godina

Ti "naucnici" nisu sigurni ni sta se desava na kilometar od Zemlje, a kamoli na rastojanju od 13 milijardi svetlosnih godina. Znaci 9,5 biliona kilometara pomnozite sa 13 milijardi. To su cifre koje su nezamislive i za naucnu fantastiku, a kamoli za Zemljane cija je tehnologoja za proucavanje svemira jos uvek u srednjem veku...

Lud,zbunjen,normalan,Mane&Nexus

pre 6 godina

Ako je svetlost putovala 13,1 milijardu godina do nas onda znači da je kvazar sa crnom rupom mase milijardu sunaca i ko zna koliko stotina milijardi zvezda postojala u tom vremenskom periodu,famoznih 600 miliona godina posle Big Benga.

M

pre 6 godina

Nešto mi nije jasno, ako neko zna da objasni.13 milijardi je sad udaljen, ali kad je krenulo to svetlo ka nama bilo je mnogo bliže nama pošto je kosmos bio mnogo manji pre 13 milijardi godina.
Kako sad to?
(i druge će zanimati, 11. decembar 2017 17:02)

Dotakli ste se jednog od najzanimljivijoh fenomena u svemiru. Iako je svemir nastao pre 13,8 milijardi godina, on nije tolike i dužine, već okvirno oko 46 milijardi svetlosnih godina gledano prema poluprečniku vidljivog dela univerzuma. Sasvim bi razumno pitanje bilo, kako je moguće da se prostor širi brže od brzine svetlosti? Odogovor je u tome što svojstvo svetlosti se ne preklapa sa sojstvom svemira koji ima ekponencijalno uvećanje rasta naspram brzine svetlosti koja je determinisana. Problem leži u loše koncipiranom članku koji nije naveo da 13,1 milijarda svetlosnih godina nije na kraju univerzuma, već grubo rečeno na jednoj trećini, a što je opet jako daleko za naše pojmove. Kvazari kao jako retka tela u svemiru pa podstiču radoznalost, jer se najbliži nalaze na daljini od 1 milijarde svetlosnih godina pa onda u većem broju što su dalji. To nedvosmisleno ukazuje na rane faze svemira, kao i rane faze procesa stvaranja galaksija.

Shamgar

pre 6 godina

Sansa da je univerzum nastao slucjano ne postoji. “Da su protoni tezi 0,2% raspali bi se u neutrone nestabilne atome i nista ne bi postojalo” Stephen Hawking. Nas univerzum je toliko fino podesen da je taj veliki prasak kojom je navodno nastao morao da bude slucajno precizan 1/10⁶⁰ snage atoma. Ta sansa i preciznost moze da se poredi sa tim kao da balasirate na naostrenoj olovci 14 biliona godina. Ali nove kalkulacije napravile su jos veci problem, pokazale su da ako atoma u univerzumu ima 10⁸⁰ veliki prasak mora da bude fino podesen na 10¹²³ snage atoma. Ta preciznost je manja od jednog atoma u zrncu peska tacnije 10⁻⁴³ delica atoma. Da li stvarno zelite da verujete da je slucajni proces bez Tvorca nekako napravio univerzum koji je ovoliko fino podesen? Bog je tvorac svega zivog i nezivog.

život se vrti, oko smrti

pre 6 godina

Sve je moguce, ovo je samo jedno od mogucih pretpostavki.
Nikad zemljani saznati nece kako i kada je svemir nastao. Radi se o materiji kompleksnoj i nepojmljivoj ljudskom mozgu.
(domacin, 11. decembar 2017 21:07)

Svako ima pravo na pesimizam kao životno opredeljenje.
Lično, ne bih se ja tako lako predao.

Pogotovo ne bih tako olako postavljao granice sposobnostima ljudskog mozga, kojeg ionako vrlo malo poznajemo.

Ko se preda ili odustane, slobodno može pronači utočište u veri, tamo gde se pitanje svih pitanja ne postavlja.

Uvek će biti hrabrih koji će želeti da dosegnu dalje.

127.0.0.1

pre 6 godina

Pitanje za komentatore - ko po vama treba da istrazuje ovu temu? Vatrogasci? Policajci? Tehnolozi? A posto smatrate da su naucnici glupi, ko je onda pametan? Vi? Samo me interesuje sta vam daje pravo na cinizam (mada sumnjam da ste cinicni, pre bih rekao pokvareni egoisti) i da nekog nazivate glupim, nista vise.

čovek

pre 6 godina

Nešto mi nije jasno, ako neko zna da objasni.13 milijardi je sad udaljen, ali kad je krenulo to svetlo ka nama bilo je mnogo bliže nama pošto je kosmos bio mnogo manji pre 13 milijardi godina.Kako sad to?
###
recimo da trcis maraton i to stalnom brzinom, cca 42km ali ti se duzina menja svkog sekunda tako da ti se povecava za 0.1% ili 1mm na 1m, to je za 1/1000. Znaci istrcao si 1m za 1s ali sad pred sobom imas 1,001m za koji ce ti trebati 1.001s, a iza sebe imas takodje 1.001m. Nakon toga j estaza opet za 0.1% duza pa ce ti trebati i 0.1% vise vremena. i tako dalje. Znaci krenuo si sa daljine od 42km. Pitanje za kalkulator ili Excel - na kojoj daljini je start kada protcis cilj. Sirenje prostora u kome se krece svetlost je slozenije ali aproksimacija je korektna. Tako je svetlost krenula sa tog objekta regularno, ali dok je putovala ka nama prostor se nadimao/sirio pa je ona presla mnogo duzi put nego sto je to bila prvobitna razdaljina. A za taj put joj je trebalo bas toliko vremena.
Kkoliku duzinu maratona nikada ne bi mogao da istrcis po navedebim kriterijumima jer bi se cilj stalno udaljavao od tebe? Ako to mozes izracunati, onda ces moci da izracunas i kada ce ovaj objekat nestati sa naseg neba :) uz neki faktor greske ali onda razumes i problem

Trovach

pre 6 godina

@let3...Ako te bas interesuje, maline su slabo rodile zbog suse i sve slabije ce radjati jer mladi i obrazovani beze iz ove nazovi drzave, a ostaju tradicionalisti, neposteni politicari, muljatori, ignoranti, optimisti, ili jednostavno prestari za odlazak.
Ako te nauka ne interesuje, nemoj citati, a o malinama se interesuj na drugom mestu.

13-14

pre 6 godina

"Međutim, ono što je najbitnije od svega, jeste da se radi o aktivnom kosmičkom fenomenu."

Ispravka: RADILO SE, jer se ovo što gledamo sada bilo aktivno pre 13mld godina. Do sada se crna rupa možda pretvorila u neki treći fenomen, a sve dok ne savladamo putovanje brzinom svetlosti (ili možda i brže od toga), nećemo ništa sa sigurnošću znati o pojavama u svemiru.

iskusni mravojed

pre 6 godina

A zasto je svemir morao nastati, sta ako je oduvek postojao ovakav kakav je i sto ne bi takav vecno i ostao? Ljudsko znanje o tome je prakticno nepostojece, samo predpostavke i naglabanja raznih teoreticera i profesora koji opravdavaju svoje plate i novac za "istrazivanja" uglavnom s budzeta

acafaca75

pre 6 godina

da li je u nekoj video igrici kreiran početak bilo čega pa onda tema igre bla bla . Sve je ovo kreacija virtualna nekoga ko je tako hteo znači početka nikad nije bilo a ni kraja jer nema početka i tako u krug

Nenad Jovic

pre 6 godina

Da li stvarno verujete da oni znaju sta se desilo pre milijardu godina

Samo da neznaju sta nam radi nabliza ZVEZDA LUPETAJU PREPLACENI NAUCNICI KOJI ZURE U EKRAN I ZAMISLJAJU KAO DECA STA BI BILO KAD BI BILO .......

Astrokosmonaut

pre 6 godina

Sledeća vest: "Naučnici pronašli davno izgubljen srpski razum u singularitetu crne rupe udaljene 13 milijardi svemirskih godina".

kningi

pre 6 godina

Nešto mi nije jasno, ako neko zna da objasni.13 milijardi je sad udaljen, ali kad je krenulo to svetlo ka nama bilo je mnogo bliže nama pošto je kosmos bio mnogo manji pre 13 milijardi godina.
Kako sad to?
(i druge će zanimati, 11. decembar 2017 17:02)

Ali mi nismo postojali pre 13 milijardi godina...

Vladimir Vukajlovic

pre 6 godina

Crna rupa nastaje inplozijom zvijezde... koliko vremena treba zvijezdi da ....nastane, razvije se, sazrene i ekspodira te da od nje nastane crna rupa? Znatno više od 680 miliona godina, naše Sunce je staro najmanje četiri mild.godina. Dakle zaključak... ako je ova crna rupa udaljena 13.1 mild.godina onda je svemir znatno stariji od 13.8 mild.godina... stariji najmanje 5-7 milijardi godina... Eto na brzinu, teoretisanje.

Objavite mi komentat

pre 6 godina

Kada počnu da lupaju i da se frljaju informacijama o necemu sto jedva poznaju... Kao znaju kad je nastao svemir, a jedva da su bili na mesecu...

Nexus

pre 6 godina

Kako li se taj kvazar mase milijarde masa sunca formirao za samo 600 miliona godina?!
(Lud,zbunjen,normalan,Mane, 11. decembar 2017 16:34)

Pa sada ima tu masu, nigde ne pise da je imao tu masu pre 13 miljardi godina. Crna rupa usisava pa na osnovu toga i raste.

Emanuesses

pre 6 godina

"S obzirom na to da se supermasivna crna rupa o kojoj pričamo nalazi 13.1 milijardu svetlosnih godina udaljenosti od Zemlje, to znači da je svetlost koju snimamo do nas putovala 13.1 milijardu godina. "

Ne znaci. Ovo je hipoteza, pretpostavka.
Svetlost se nije uvek kretala istom brzinom.

Cimbe Natombe

pre 6 godina

Tajnu nastanka niko za života neće otkriti. Samo nagađanja gde će neko jedno “potvrditi” a ostali prihvatiti do narednog talasa nagađanja.

Zurkolomac

pre 6 godina

Ti "naucnici" nisu sigurni ni sta se desava na kilometar od Zemlje, a kamoli na rastojanju od 13 milijardi svetlosnih godina. Znaci 9,5 biliona kilometara pomnozite sa 13 milijardi. To su cifre koje su nezamislive i za naucnu fantastiku, a kamoli za Zemljane cija je tehnologoja za proucavanje svemira jos uvek u srednjem veku...

i druge će zanimati

pre 6 godina

Nešto mi nije jasno, ako neko zna da objasni.13 milijardi je sad udaljen, ali kad je krenulo to svetlo ka nama bilo je mnogo bliže nama pošto je kosmos bio mnogo manji pre 13 milijardi godina.
Kako sad to?

letece pero

pre 6 godina

Divno otkrice istorije. Sta mislite sta se dogodilo u narednih 13,1 milijardu godina sa tom crnom rupom? Verovatno je presla na novi nivo druge dimenzije, a mi to necemo saznati. E bas mi krivo.

domacin

pre 6 godina

Sve je moguce, ovo je samo jedno od mogucih pretpostavki.
Nikad zemljani saznati nece kako i kada je svemir nastao. Radi se o materiji kompleksnoj i nepojmljivoj ljudskom mozgu.

čovek

pre 6 godina

pretpostavka je da se radi o crnoj rupi sa masom oko 800 miliona nase Sunca. Iako je postojanje takvog objekta neocekivano u ranoj fazi, ovo otkrice ima znacaja za nauku zbog totalno drugih informacija koje nisu toliko senzacionalisticke a radi se o % jonizovanog gasa koji je tada cinio svemir.

Djoksa

pre 6 godina

Čitam komentare i sasvim mi je jasno kako se običan čovek osećao pre 100god kad su u njegovom prisustvu potanko raspravljali o Teslinim izumima. U njegovim ušima je sigurno odzvanjalo: "Bla, bla, bla.."... Nemojte pisati o nečemu ako se u to ne razumete. Samo dokazujete koliko ste "pametni"...

Vladimir Vukajlovic

pre 6 godina

Crna rupa nastaje inplozijom zvijezde... koliko vremena treba zvijezdi da ....nastane, razvije se, sazrene i ekspodira te da od nje nastane crna rupa? Znatno više od 680 miliona godina, naše Sunce je staro najmanje četiri mild.godina. Dakle zaključak... ako je ova crna rupa udaljena 13.1 mild.godina onda je svemir znatno stariji od 13.8 mild.godina... stariji najmanje 5-7 milijardi godina... Eto na brzinu, teoretisanje.

Nenad Jovic

pre 6 godina

Da li stvarno verujete da oni znaju sta se desilo pre milijardu godina

Samo da neznaju sta nam radi nabliza ZVEZDA LUPETAJU PREPLACENI NAUCNICI KOJI ZURE U EKRAN I ZAMISLJAJU KAO DECA STA BI BILO KAD BI BILO .......

iskusni mravojed

pre 6 godina

A zasto je svemir morao nastati, sta ako je oduvek postojao ovakav kakav je i sto ne bi takav vecno i ostao? Ljudsko znanje o tome je prakticno nepostojece, samo predpostavke i naglabanja raznih teoreticera i profesora koji opravdavaju svoje plate i novac za "istrazivanja" uglavnom s budzeta

127.0.0.1

pre 6 godina

Pitanje za komentatore - ko po vama treba da istrazuje ovu temu? Vatrogasci? Policajci? Tehnolozi? A posto smatrate da su naucnici glupi, ko je onda pametan? Vi? Samo me interesuje sta vam daje pravo na cinizam (mada sumnjam da ste cinicni, pre bih rekao pokvareni egoisti) i da nekog nazivate glupim, nista vise.

Shamgar

pre 6 godina

Sansa da je univerzum nastao slucjano ne postoji. “Da su protoni tezi 0,2% raspali bi se u neutrone nestabilne atome i nista ne bi postojalo” Stephen Hawking. Nas univerzum je toliko fino podesen da je taj veliki prasak kojom je navodno nastao morao da bude slucajno precizan 1/10⁶⁰ snage atoma. Ta sansa i preciznost moze da se poredi sa tim kao da balasirate na naostrenoj olovci 14 biliona godina. Ali nove kalkulacije napravile su jos veci problem, pokazale su da ako atoma u univerzumu ima 10⁸⁰ veliki prasak mora da bude fino podesen na 10¹²³ snage atoma. Ta preciznost je manja od jednog atoma u zrncu peska tacnije 10⁻⁴³ delica atoma. Da li stvarno zelite da verujete da je slucajni proces bez Tvorca nekako napravio univerzum koji je ovoliko fino podesen? Bog je tvorac svega zivog i nezivog.

miroslav

pre 6 godina

Kvazari su faza u formiranju prvih galaksija, kada su se u središtu svake galaksije formirala crne rupe velikih masa.
Zato ih uočavamo, odnosno samo središte koji snažno sjaji, na velikim daljinama, odnosno u mladim galaksijama.

13-14

pre 6 godina

"Međutim, ono što je najbitnije od svega, jeste da se radi o aktivnom kosmičkom fenomenu."

Ispravka: RADILO SE, jer se ovo što gledamo sada bilo aktivno pre 13mld godina. Do sada se crna rupa možda pretvorila u neki treći fenomen, a sve dok ne savladamo putovanje brzinom svetlosti (ili možda i brže od toga), nećemo ništa sa sigurnošću znati o pojavama u svemiru.

M

pre 6 godina

Nešto mi nije jasno, ako neko zna da objasni.13 milijardi je sad udaljen, ali kad je krenulo to svetlo ka nama bilo je mnogo bliže nama pošto je kosmos bio mnogo manji pre 13 milijardi godina.
Kako sad to?
(i druge će zanimati, 11. decembar 2017 17:02)

Dotakli ste se jednog od najzanimljivijoh fenomena u svemiru. Iako je svemir nastao pre 13,8 milijardi godina, on nije tolike i dužine, već okvirno oko 46 milijardi svetlosnih godina gledano prema poluprečniku vidljivog dela univerzuma. Sasvim bi razumno pitanje bilo, kako je moguće da se prostor širi brže od brzine svetlosti? Odogovor je u tome što svojstvo svetlosti se ne preklapa sa sojstvom svemira koji ima ekponencijalno uvećanje rasta naspram brzine svetlosti koja je determinisana. Problem leži u loše koncipiranom članku koji nije naveo da 13,1 milijarda svetlosnih godina nije na kraju univerzuma, već grubo rečeno na jednoj trećini, a što je opet jako daleko za naše pojmove. Kvazari kao jako retka tela u svemiru pa podstiču radoznalost, jer se najbliži nalaze na daljini od 1 milijarde svetlosnih godina pa onda u većem broju što su dalji. To nedvosmisleno ukazuje na rane faze svemira, kao i rane faze procesa stvaranja galaksija.

Lud,zbunjen,normalan,Mane&Nexus

pre 6 godina

Ako je svetlost putovala 13,1 milijardu godina do nas onda znači da je kvazar sa crnom rupom mase milijardu sunaca i ko zna koliko stotina milijardi zvezda postojala u tom vremenskom periodu,famoznih 600 miliona godina posle Big Benga.

acafaca75

pre 6 godina

da li je u nekoj video igrici kreiran početak bilo čega pa onda tema igre bla bla . Sve je ovo kreacija virtualna nekoga ko je tako hteo znači početka nikad nije bilo a ni kraja jer nema početka i tako u krug

kningi

pre 6 godina

Nešto mi nije jasno, ako neko zna da objasni.13 milijardi je sad udaljen, ali kad je krenulo to svetlo ka nama bilo je mnogo bliže nama pošto je kosmos bio mnogo manji pre 13 milijardi godina.
Kako sad to?
(i druge će zanimati, 11. decembar 2017 17:02)

Ali mi nismo postojali pre 13 milijardi godina...

život se vrti, oko smrti

pre 6 godina

Sve je moguce, ovo je samo jedno od mogucih pretpostavki.
Nikad zemljani saznati nece kako i kada je svemir nastao. Radi se o materiji kompleksnoj i nepojmljivoj ljudskom mozgu.
(domacin, 11. decembar 2017 21:07)

Svako ima pravo na pesimizam kao životno opredeljenje.
Lično, ne bih se ja tako lako predao.

Pogotovo ne bih tako olako postavljao granice sposobnostima ljudskog mozga, kojeg ionako vrlo malo poznajemo.

Ko se preda ili odustane, slobodno može pronači utočište u veri, tamo gde se pitanje svih pitanja ne postavlja.

Uvek će biti hrabrih koji će želeti da dosegnu dalje.

Trovach

pre 6 godina

@let3...Ako te bas interesuje, maline su slabo rodile zbog suse i sve slabije ce radjati jer mladi i obrazovani beze iz ove nazovi drzave, a ostaju tradicionalisti, neposteni politicari, muljatori, ignoranti, optimisti, ili jednostavno prestari za odlazak.
Ako te nauka ne interesuje, nemoj citati, a o malinama se interesuj na drugom mestu.

Astrokosmonaut

pre 6 godina

Sledeća vest: "Naučnici pronašli davno izgubljen srpski razum u singularitetu crne rupe udaljene 13 milijardi svemirskih godina".

čovek

pre 6 godina

Nešto mi nije jasno, ako neko zna da objasni.13 milijardi je sad udaljen, ali kad je krenulo to svetlo ka nama bilo je mnogo bliže nama pošto je kosmos bio mnogo manji pre 13 milijardi godina.Kako sad to?
###
recimo da trcis maraton i to stalnom brzinom, cca 42km ali ti se duzina menja svkog sekunda tako da ti se povecava za 0.1% ili 1mm na 1m, to je za 1/1000. Znaci istrcao si 1m za 1s ali sad pred sobom imas 1,001m za koji ce ti trebati 1.001s, a iza sebe imas takodje 1.001m. Nakon toga j estaza opet za 0.1% duza pa ce ti trebati i 0.1% vise vremena. i tako dalje. Znaci krenuo si sa daljine od 42km. Pitanje za kalkulator ili Excel - na kojoj daljini je start kada protcis cilj. Sirenje prostora u kome se krece svetlost je slozenije ali aproksimacija je korektna. Tako je svetlost krenula sa tog objekta regularno, ali dok je putovala ka nama prostor se nadimao/sirio pa je ona presla mnogo duzi put nego sto je to bila prvobitna razdaljina. A za taj put joj je trebalo bas toliko vremena.
Kkoliku duzinu maratona nikada ne bi mogao da istrcis po navedebim kriterijumima jer bi se cilj stalno udaljavao od tebe? Ako to mozes izracunati, onda ces moci da izracunas i kada ce ovaj objekat nestati sa naseg neba :) uz neki faktor greske ali onda razumes i problem