Nedelja, 10.12.2017.

17:26

Da li se genije rađa ili stvara?

Izvor: Priredila: Ana Virijeviæ

Da li se genije raða ili stvara? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

115 Komentari

Sortiraj po:

IQ 149

pre 6 godina

Mislim da je najbolje objasnjenje i odgovor na ovo pitanje - "Rad pobedjuje talenat svaki put kada talenat ne radi dovoljno." Licno, od malih nogu sam isao na skolska takmicenja, pobedjivao na regionalnim i republickim takmicenjima iz biologije, istorije, matematike, engleskog jezika, hemije, geografije, i u sportovima takodje. Nakon zavrsetka osnovne i srednje skole, upisao sam medicinu, i ne ide bas nesto posebno. Nekako sam izgubio elan uvidevsi da vecinu mojih kolega zanima samo finansijski aspekt i to socijalno uvazavanje kod ljudi kada kazes da posedujes prefiks Dr .

Joc@

pre 6 godina

Sticanje i odgajanje slobodnog, nesputanog, smelog i lepršavog DUHA je najvažnije. To je neophodni preduslov da čovek postane kreativan. Primer Ervina Šredingera: sasvim neočekivano i bez osnova pretpostavio je da je elektron talas, i podvrgao njegovo ponašanje poznatim talasnim jednačinama. I... pokazalo se odlično eksperimentalno poklapanje. Pronađena je jedna od najvažnijih jednačina atomske fizike. Ali, DA NIJE IMAO TAKAV DUH, u odlučnom trenutku ne bi mu palo na pamet da pretpostavi to što je pretpostavio.

Mare

pre 6 godina

U cemu je eazlika izmedju svodnika i ovih roditelja. dijete nema ni igru ni pravo izbora. zivi zivot koji mu je netalentovani rositelj postavio.

Jeti

pre 6 godina

Mnogi pominju Teslu. Teslin otac je bio obrazovan, Tesla je zavrsio univerzitet, govorio jezike, praksu sticao u najpropulzivnijoj industriji tog doba-americkoj, radio u prvon NAUCNOM institutu kod coveka koji je izmislio NAUCNE INSTITUTE, bio osposobjen da se osloni na kompletnu nauku.
Nije to sto je uradio doslo samo po sebi ni samo od sebe.
A opet, cini mi se, da nije poznavao Maksvelov rad koji je bio zaokruzen u njegovi vreme a cije bi ga poznavanje usmerilo i sprecilo da luta u delu karijere posle patentiranja sistema sa polifaznim strujama.

Lola

pre 6 godina

Leopold je isto radio s oba svoja deteta. Zašto Nanerl nije postigla genijalnost Volfganga?
Natavno da je rad presudan, ali je za izuzetnost potrebno još nešto, da li talenat, ili neki momenat sreće, ne znam.
Gledala sam jednom emisiju o 'stvaranju genija', prićali su i sa najstarijom sestrom Polgar, ali i sa roditeljima neke dece iz njenog okruženja koji su se trudili da od dece naprave šahovske genije, prateći iste metode. Ti klinci su bili natprosečni, ali ne i izuzetni.

slavuj

pre 6 godina

Ja bih da pjevam kao slavuj ali nema sanse. Nije mi dato. imam utisak da tvrdnjom da je to sve samo rad, autor zeli sebe da postavi na nivo genija i zakljuci da i on, a i svako to isto moze samo da se potrudio. e pa nije bas tako. Rad je bitan, ali odlucujuca cinjenica je da geniji vape za radom. Oni imaju potrbu da rade to u cemu su vec bogom dano genijalni. matematicar genije obozava brojeve. netalentovano dijete mozes muciti da savlada ali ne i da postane genijalac.

Minja

pre 6 godina

Dve stvari su potrebne. 1. Talenat sa kojim se radja. 2. Sreca da se rodi u takvim okolnostima koje omogucavaju da se talanat iskoristi.

Joc@

pre 6 godina

Vrlo mnogo u postanku velikih stvaralaca zavisi od njihovog stava prema okolini. Ko od malena prihvati stav radoznalosti, ushićenosti, fasciniranosti, udivljenosti, potrebe za saznavanjem, objašnjavanjem, odgovorima i razumevanjima, kao i stalnog preispitivanja, proveravanja i kontempliranja, taj je na dobrom putu. Takvi menjaju svet. Suprotnost ovome je letargičnost, nezainteresovanost, odustajanje od postavljanja pitanja i mirenje sa stanjem i okolnostima. Kakvom stavu će se dete opredeliti zavisi najviše od nekih sitnih, teško opažljivih upliva na malu psihu, nevezanih za vaspitanje. Vaspitanjem se taj stav najčešće i ne prepoznaje pa se nehotice ili stimuliše ili potiskuje. Otuda dva deteta od istih roditelja, sasvim različiti.

Gaga

pre 6 godina

Svi bi mi bili ta cudna bica koja zovu geniji.Nemamo svi uslove za to,neke stvari koje nas zanimaju od malih nogu nam nisu dostupne.A,zavisi i od konstitucije deteta.Neko ce znati bolje sa loptom,pa treba naci pravog trenera.Neko ce znati bolje sa slikanjem,opet treba naci ucitelja.
Neke stvari ne moze obican covek da stigne da isprati kod svog deteta,a deca imaju cudne ideje.To se zna.
Moze se dete terati za matematiku koliko hoces,a njemu to ne ide.Vise mu leze drustvene nauke,ali i to je trenutno.Opet treba detetu mnogo toga pruziti,sto je najveci uspeh roditelja da iskoluje dete.Da li ce ono biti genije ili ne zavisi od roditelja,a naravno i deteta koje sve upija,pa se jednostavno vide afiniteti.Mislim da se stvara.

Joc@

pre 6 godina

Ko je radio sa Nikolom Teslom?
@ (Natalija, 11. decembar 2017 03:15)

Teslin otac je bio pravoslavni sveštenik i vrlo obrazovan čovek. Učio je Teslu nezavisnom, slobodnom i kritičkom posmatranju i razmišljanju o pojavama oko nas. Ovakvog nekakvog roditelja ili rođaka, ili kasnije učitelja, imao je skoro svaki čovek koji se posvetio prirodnim naukama.

sale

pre 6 godina

Sve se postaje od malih nogu, ne može svako postati genijalac, ali mogu mnogi postati pametniji i bolji u svemu nego inače. Decu ne treba forsirati, ali već od godinu dana možete da ih učite mnoge stvari koje će kasnije mnogo lakše da savladju. Može se reći da su 90% dece genijalci, ali rad sa nijma u porodici i školi koji je na lošem nivou dovodi do toga da deca postaju zatupljena. Mi ih ustvari razmazimo, učimo ih nasilju, da psuju, da se vulgarno i nepristojno ponašaju, da ne pričamo o medijima kojim su izložena svakavim materijalima.

Komsija

pre 6 godina

Konacno da i kod nas pocne da se pise na ovu temu. U posednjih 20 godina bilo je dosta studija o problemu "genija" i problemu "eksperta". Ni delic toga nije prenet u ovom clanku, a vrlo je korisno to sve znati. Evo nekoliko korisnih misli:
1) Kada je u pitanju RAD (vezbanje), onda je bitno da to nije bilo kakav rad, vec SVRSISHODAN RAD/VEZBANJE (nemam bolji prevod za sada). To znaci da vam je trener (muzicaru, sportisti, itd) vec odlicna poznavala oblasti, da moze da proceni nivo vase sposobnosti i da vam zadaje vezbanja koja su tik iznad vase trenutnog nivo. Tako se svrsishodno vezba. Npr, da li bi Teodor von Burg osvoji 6 medalja na MMO da nije imao za trenera profesora sa Matematickog fakulteta koji je i sam bio na MMO.
2) Mocartov zivot je vise izucavan nego sto se ovde opisuje. Otac mu je bio vrstan muzicki pedagog i napisao je tada najpoznatiju knjigu za poducavanje dece violini. Prvo je radio na Mocartovoj starijoj sestri ali ona nije postala tako uspesna. Naucnici misle da je otac u stvari "pekao zanat" trenera na njoj. Kada se usavrsio, poceo je da poducava Mocarata. Mocartova dela (kompozicije) iz detinjstva nisu mnogo originalna, vec su mesavina drugih vec postojecih dela (kompozicija). Ocigledno je bio u procesu ucenja. Do prvog znacajnog i vrednog originalnog dela trebalo mu je oko 14 000 sati rada (~14 godina rada).
3) Naucnici koji se bave ovim problemom smatraju da obicno treba oko 10 000 sati SVRSISHODNOG VEZBANJA da bi se postigao svestski uspeh.

Marko

pre 6 godina

@ shohaku
Svako ko ima decu zna da to nije tacno. Imam dvoje dece, sad su vec punoletni, ali kada su imali 3 i 5 godina, isti zivotni uslovi, nikada decu nismo forsirali za bilo sta, potpuno slobodno vaspitanje jasno se videlo cak i u tom uzrastu da je starije dete totalni antisluhista a mladje je znalo da ponovi bez problema neku melodiju, jako rano je poceo pokazivati interes za melodiju, zvuk, tako da smo ga upisali u muzicku skolu na nagovor vaspitacica koje su primetile taj talenat. Sad osvaja medalje i to ce biti njegov zivotni poziv. Starije dete je super matematicar, logicar, ima dve lepe ruke i noge, isao je na sport ali ga totalno to ne zanima pa nismo nista forsirali. Znaci da se svi mi radjamo sa nekim predispozicijama, talentima . Da li cemo uspeh postici zavisi i od talenta i od rada ali i od srece cini mi se najvise u danasnje vreme. Mora vise toga da se poklopi. Zato ako neko postigne uspeh ne znaci da je jako talentovan ili da je bio vredan , i da neko nije talentovan ili nije bio vredan ako ne postigne veliki uspeh.

LepaMara

pre 6 godina

Prvo radja a onda stvara. Najpre talenat a onda zaista naporan rad, strast i trud. Zanimljivo je da nas narod tako malo veruje u "moc" ovog drugog, a ono sto je ziva istina je da ce vredniji u nekom momentu "pobediti" talentovanijeg od sebe.

Bogoje Panajotovic

pre 6 godina

Otkud ja i milijarde drugih mozemo znati sta je potrebno za stvaranje Turskog marsa, Male nocne muzike, Pete simfonije ... Nase je da uzivamo, ko sam ja da ocenjujem Mocarta ?!

vegetarijanac vanzemaljac

pre 6 godina

Radja se, ali se njime treba baviti. Mozart je imao oca muzicara koji ga je naucio od malih nogu osnove muzike. Kasnije je prevazisao oca. Sto ranije prepoznati talenat i poceti.

Yhtu

pre 6 godina

Stvara. Stavite dete Ajnstanjna i Marije Kiri u cetiri zida. Dajte mu samo da jede i pije. Dete ce posle samo par meseci postati retardirano, nesposobno da bilo sta radi. Nece znati ni da govori. I to zauvek...

Јордан

pre 6 godina

@Џони
"Али је утолико за још веће чуђење то да људи у данашњој Србији, иако су једнако свесни очајног стања у друштву и систему у којима су заточени, више не осећају никакву потребу за естетиком и стваралаштвом. Ако је генијалност производ бунта, да ли одсуство стваралаца у Србији симболизује чињеницу да смо ми ипак задовољни целим овим стањем, бар утолико што немамо видну амбицију да га преуредимо?"

Не слажем се са овим. Данашња Србија (а и шире) оличење је херметичног система негативне селекције. Талентовани, способни, стваралачки потентни људи засигурно би релативно брзо променили систем, а актуелна квази-елита нестала би са сцене и постала предмет историјско-социолошких анализа.

CATAPA

pre 6 godina

Pitanje "rad ili talenat" pokreće zanimljiv paradoks jer nema ni jednog autentičnog genija koji neće apsolutno favorizovati naporan rad i učenje. Ako su genijalci vrhunski autoriteti, onda bi tu diskusija trebalo da bude okončana. Ali i genijalci su ljudi, skloni da ono što imaju ne vrednuju valjano, pa tako uticaj talenta potcenjuju i nisu sposobni da sebe projektuju u intelektualno ili talentom hendikepirani um. Svima, pa tako i genijalcima precizno nedostaje samo ono što nemaju na raspolaganju; kada imaju sve, nedostaje im vreme.

Genijalnost je prosto fokus, posvećenost i ambicija, ali je potreban izuzetan talenat da se fokus zadrži i očuva, da se ne raspline pre nego što donese plodove. Nije moguće takav fokus držati dugo; najveći broj i autentičnih genija je taj status zaslužilo kao mladi ljudi, čak i ako su živeli relativno dugo. Ako je talenat isključivo presudan, postavlja se pitanje kako se onda talentovanost gubi? Pa, ne gubi se, mi samo "talentom" nazivamo taj period fanatične posvećenosti. Dok smo mladi, svi imamo tu iluziju da ćemo živeti "večno" i večno imati taj talenat za posvećenost. Kad ostarimo, steknemo novi talenat, talenat za cinizam. Cinizam i za sopstvenu mladost-ludost.

Aleksandra

pre 6 godina

Ceo život sam smatrana genijem; na psihološkom testu pre škole (a još sam krenula godinu ranije) su rekli da u karijeri dugoj 20 godina nisu videli tako pametno dete, u školi sam bez problema bila najbolja, imam doktorat u oblasti teorijske matematike i puno naučnih radova... ALI, otac me je forsirao da učim od kad znam za sebe. Nisam se igrala sa 3-4 godine, već sam radila matematiku. Jeste mi bilo zanimljivo, ali mislim da bi svakom detetu bilo zanimljivo ako se na pravi način predstavi. I onda kad sam krenula u školu naravno da sam smatrana za genija i da nisam ni morala da se trudim da budem najbolja. Tako da ipak mislim da je intenzivan rad u ranom detinjstvu ključ "genijalnosti". Sa mojom starijom sestrom otac nije pokušavao sličan eksperiment i ona je jedva osnovnu završila... E sad, treba ipak veći uzorak i detaljnije istraživanje da bi nešto moglo da se tvrdi.

ovan

pre 6 godina

Hitovi kakvi su Betovenova deveta simfonija sigurno nisu nastali kao plod Mocartovog lencarenja, tako da mozemo odmah u startu izbrisati genijalnost kao preduslov vrhunskog umetnickog stvaralastva.:-)

Bane.

pre 6 godina

Genije ako ne radi, on se ne stvara uglavnom. Ako stvara, postoji verovatnoća da uz veliki rad postane genije. Idealno je da imaš genetske predispozicije i da si od malena usmeren u tom pravcu. Status genije imaju osobe koje ne bih mogle da pariraju u odnosu na v.e. i pobedio bi ga digitron da bih bio "plastičan". Verovatno u ranije vreme. Šta će se smatrati genijalnošću u buduće vreme će biti svaka prednost u odnosu na visoku inteligenciju koja ima svest, sa svim nakupljenim znanjem i sopstvenom neprikosnovnom logikom, pamćenjem, uči sam, pamti sve,..biće pravi izazov da uspete da imate interakcije koje neče naučiti v.e. mora biti šifrovano modeliranje razmišljanja sa x intuitivnim faktorom kvantnih razmera da zaobidješ svaku logiku...dok v. e. ima ogromnu prednost u brzini učenja, uočavanje greške, logičkim razmišljanjem, pobedio najboljeg šahistu i najboljeg igrača gde se potencira više intuicija, složenija od šaha; go...Naravno da nije srednje ime intuicije i instinkta samo go igra..ali potrebno je uočiti nove forme ali biti svestan gde nemaš šansi jer svest je momentalno naša prednost...

Boca kloca

pre 6 godina

Kad prosečna osoba procenjuje genija obično strada ovaj drugi. :) Mocart i Bah su nešto što se verovatno neće ponoviti... Dovoljno je bilo da je napisao samo Rekvijem i Figara

aleksis

pre 6 godina

Talenat je dar koji cuci u nama, koji ceka da bude otkriven,kao i svaki rudnik bogat zlatom podlozan je kopanju,neki kopaju plitko,a neki do duboko u dno,kome se kraja ne vidi...genijalnost cuci bas u tome,u slobodi da kopate beskarajno i da stvarate ono sto zamislite!

Знате ли ви уопште шта је геније?

pre 6 godina

Мали људи проучавају,не велике, него највеће, у болесној жељи да их копирају. Постаје дегутантно.

Djoksa

pre 6 godina

Rekao bih da je ovo pokušaj mediokriteta da termin genije objasnim nečim što je njemu blisko. Ali to je uzaludan pokušaj... Kao porediti ono što je sklepao čovek da bi u njemu leteo, avion i ptice kojima je priroda dala da lete. Mi letenje nikada nećemo spoznati na način na koji ga ptice doživljavaju. Mi možemo to samo da imitiramo u izvesnoj meri. Tako da prosečan čovek može kroz rad da unapredi svoj karakter i proširi svoje vidike, ali ne može da posmatra problem i vidi njegovo rešenje na način na koji to radi genije. Naposletku, uporedićemo Teslu i Edisona. Tesla nije imao podsticajno okruženje, nije ga imao ni Edison. Upornost je vodila i jednog i drugog ka uspehu. Ali dok je Tesla džinovskim skokovima preskakao probleme odmah shvatajući suštinu problema i njegovo rešenje, Edison je napredovao sitnim koracima često se vraćajući unazad. Da bi došao do svog najvećeg izuma električne sijalice trebalo mu je 10 000 pokušaja. Ako bi uspeh definisali upornošću i radom, onda su Tesla i Edison geniji. Ali niko nije lud da to kaže, jer su svi Edisonovi pronalasci prevaziđeni dok za dobar deo Tesline zaostavštine tek će nauka budućnosti integrisati u svakodnevnicu. Još nešto, otac sestara Polgar nije ništa dokazao. Njegove ćerke nisu čak ni postigle ciljeve koje su same sebi postavile, Judit Polgar je pobeđivala sve muške velemajstore ali nikad nije bila bolje plasirana od 8 mesta svetske rang liste. Međutim, baš u šahu imamo suprotan primer. Norvežanin Karlsen sa samo 23god je postao svetski šahovski šampion. Za razliku od Judit Polgar koja je upamtila nebrojeno mnogo partija pa igra mehanički, Karlsen igra inovativno sa nikad dotad viđenim kombinacijama. I ko je tu sad genije..?

VanDeTotal

pre 6 godina

Nema jednoznačnog odgovora. Samo naslovno pitanje koliko otvara mogućnost toliko i ne daje put za ekskluzivan odgovor. Kant je(pojednostavljeno) smatro da je genije posrednik između Boga i ljudi koji ima poseban dar. Nemoguće je ovde ulaziti u tančine. Sam Kant predstavlja retku pojavu, tzv poznog genija. Nasuprot tome, Lajbnic je čist primer pojave wunderkind, gde se često ono najuzvišenije u stvaralaštvu ostvaruje u maldoj dobi, a ostatak je doradjivanje i upotpunjavanje prvobitnih vizija. Jedan vid genija je I Niče, nasupot Hegelu, gde se vidi razlika prvorazrednog i drugorazrednog genija. Razlika onog koji objašnjava stvarnost i onog koji saživljavajući se opisuje. Veoma interesantne uvide o geniju ima i Šopenhauer. O prorodi stavralačkog akta, genijalnosti treba videti psihoanalizu, a ima i kod Junga. U nauci genije je, upravo, onaj koji vidi teškoću tamo gde niiko ne vidi problem.Ovo pokazuje genijalnost pitanja. Npr. mnpgi Frojdovi odgovori su netečni ali pitanja i prostranstva koja ona otvaraju jesu ono što je genijalno. To je neuhvatljivost genija. On, najčešće, ne zavisi ni od društva ni od vremena. Može da se rodi u sred pustinje, kao čudo. No, ukoliko (mi) zanemarimo naše potencijale ništa od njih i neće biti otkriveno. Jasno je da talenat i genije nisu isto. Razlikuju se po vrsti. Ako bi talenat bio nadarenost, genije bib bio božanski.

kvantna stvarnost

pre 6 godina

@ zoran stokic
bravo zoki,genij je povrsno shvacen i prihvacen pojam,u pitanju je genijalnost kao skup umova koja se moze manifestovati kroz pojedinca

I zidari naporno rade...

pre 6 godina

Kakav crni naporan rad da bi se komponovali Turski marš, Mala noćna muzika, Čarobna frula, Simfonija br. 40, Elvira Madigan, Figarova ženidba, Rekvijem... Ovde se radi o čistom i nepatvorenom geniju kakav se retko više rađa, bar što se muzike tiče.

Zoran

pre 6 godina

Genij se rađa, ili bolje reći rađa se dijete sa predispozicijama da postane genij. Ako se rodi u poticajnoj okolini i ako se s vanserijskim talentom kvalitetno radi taj talent će sigurno jednog dana biti genij. Bez talenta se ne moze postati genij. Talent je uvjet da bi se postalo genij ali bez rada ne će biti genijalnog uspjeha.

Westbrook

pre 6 godina

Dzordan,Federer,Mesi,Ronaldonjo - Bozji dar imaju i to je to
Ronaldo , Kari i ostali igraci - svojim radom su tu gde jesu, ali fali im to nesto sto ih razlikuje od gore navedenih
Vrhunski lekari , advokati, inzenjeri, cist rad je potreban tako da genije se radja a radom se nadogradi i to je to

VEJA

pre 6 godina

KAKAV JE GENIJE OVAJ STO JE IZJAVIO IZCESNU MISAO
JESTE ON JE NAPORNO RADIO OD RODJENJA
PA JE SA 4 GODINE SVIRAO KLAVIR A SA 12 NAPISAO OPERU
JA SA 4 NISAM ZNALA IME SVOJE
A SA 12 NISAM NI NOTE
LIK JE LJUBOMORAN NA NAJVECI DAR OVOM SVETU

Retka ptica

pre 6 godina

Naravno da je bio genije i upravo to je ono sto izdvaja od mnostva talentovanih i vrednih,kakav je recimo bio njegov otac i mnogi drugi. Da, genijalnost postoji, samo je retka

zoran stokic

pre 6 godina

Da bi se došlo do otkrića u bilo kojoj oblasti ljudske delatnosti, potreban je rad čitavih generacija, tokom vekova. Tu evoluciju internet nam danas trenutno daje kada je u pitanju, recimo, evolucija muzičkih ideja, a nažalost ne i naučnih. Ko, dakle, ima imalo smisla za muziku, uz pomoć interneta će se veoma brzo uveriti u netačnost uvreženog mišljenja da, maltene, niko i ništa ne prethodi velikom Mocartu, geniju sa apsolutnim muzičkim sluhom, maestru još od ranog detinjstva; da nije bilo niza prethodnika, sinova Johana Sebastijana Baha, posebno "londonskog Baha"(Johan Kristijan), zatim Vanhal, Ditersdorf, Andrea Luchesi, Dušek, Stamic, Gretri, Gosek, Sakini, Misliveček, Gluk, Salijeri, Hajdn..., pa i sam otac, Leopold Mocart (bio kompozitor) ne bi, potom, bilo ni njega.

Dakvuddabović

pre 6 godina

Odgovor na ovo pitanje je isto kao kada bismo pitali nekoga da li se lep čovek rađa ili napornim radom postaje lep. Odgovor je ovo prvo jer koliko god radili na sebi i imali plastičnih operacija nikada nećete postići onog ko se rodio lep, ili stekao to genetski. To isto važi i za genije..

mbođ

pre 6 godina

Niko da pomene kako se Mocart propio i u dugovima zavrsio u 37-oj godini u grupnoj grobnici sa prosjacima i beskucnicima, te mu se danas ni grob ne zna, iako je ostavio preko znanih 600 kompozicija.

Trovach

pre 6 godina

Malo je glupo poredjenje, jer uopste nije na istom nivou, ali moram navesti ovaj primer. Igrao sam folklor bas dugo (i sada povremeno kao veteran) i mogu reci da smo jedan moj drug i ja bas bili talentovani i dobri sluhisti, a jedan nas drug je u pocetku bio nikakav igrac, dve leve noge, antisluhista i antiritmicar, ali je uz mnogo vise truda nego nas dvojica dostigao isti nivo. Ono sto smo mi uspevali bez po muke, on je postizao sa mnogo vise truda. Na kraju je rezultat bio isti. Zato mislim da je talenat presudan, ali da veliki trud takodje moze doneti velike rezultate. Nekome odgovara jedan pristup, a drugome drugi.

Nizdis

pre 6 godina

Salvador Dali jednom je rekao da je ključ uspeha u životu 95% rada i upornosti sa jedne strane, i 5% talenta sa druge...
(Rđavom kupcu i dlaka smeta, 10. decembar 2017 20:18)

Apsolutno tacno. Muzicar sam, umetnik ne svadbarski muzikant. Imao sam u klasi momke koji su imali oogroman talenat, ali nisu uspeli da dostignu visinu koju zasluzuju talentom. Imao sam i momke koji su bili manje talentovani, ali su vezbali po dvadeset sati dnevno. Ovi drugi su mnogo uspesniji kasnije bili...

Mici

pre 6 godina

Svasta, onda bi i onaj ko nema uopste sluha napornim vezbanjem dobio sluh. Nema sanse... Moja majka fenomenalno pise i nikada me tome nije ucila, ja sam talenat nasledila od nje. Cela porodica ima taj talenat. Geni se prenose isto kao sto fizicki licimo na svoje roditelje, tako dobijamo i odredjene osobine. Naporan rad ima efekta ako vec imas talenat i bavis se mnogo onim sto volis. Uspeh u tom slucaju ne moze da izostane.

citaonica

pre 6 godina

Suludo je misliti da nije talenat glavni uzrok toga sto je neko uspeo da napise odlicnu operu sa 12 godina. Deca od 12 godina koja nisu talentovana nemaju pojam o muzici a kamoli komponovanju.

pope

pre 6 godina

ovde su uzrok i posledica izmesani. Da, radili su intenzivno sa njima od rodjenja, ali su se bavili vec tom delatnoscu (recimo muzika) sto ce reci da je ocigledan uticaj gena, tj. talenta. Ako roditelji nemaju gen za muziku pitanje je koliko ce naporan rad pomoci da se razviju U GENIJA (u solidnog muzicara, mozda)

das kybalion

pre 6 godina

@ Kraj_genija_alien_ai

macku o rep,ta tzv. vestacka inteligencija moze samo da raspolaze sa coveku vec poznatim znanjem,istini za volju,to malo struje,par zica i cipova je sigurno dovoljno da ona danas sutra izvede neke radnje i na svoju ruku,al' to ne znaci ujedno da one imaju smisla,,

Prof muzike

pre 6 godina

To uopšte nije tačno. Imao je muziku u glavi,apsolutan sluh. Dakle ne možete od netalentovanog deteta stvarati genija. Naravno da je Leopold njegov otac "izoštrio" taj zlatni mač. Dakle zlatni ne gvozdeni. Ali svakako da Mocart nije imao urodjeni talenat Leopold ne bi imao sa čim da radi. Federera i Mocarta je suvišno porediti. Zato što je muzičko stvaralaštvo kompozitora van svakog poredjenja. Ko se bavi klasičnom muzikom znaće i čemu govorim. Federera u Pelea svakako da.

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

Nešto drugačija verzija famozne nature versus nurture debate...
Potencijalno su svi ljudi geniuses (uz krajnje opravdan izuzetak ljudi s mentalnim i poremećajima u razvoju; mada se i među njima mogu javiti geniji tzv. idiot savants - savant syndrome). Doduše, okruženje umnogome utiče na to hoće li neko svoj potencijal i ostvariti. Pristup kvalitetnom obrazovanju, kvalitetnoj literaturi, učilima i slično, može dosta pomoći. Isaac Newton bi bio dobar primer za to. Ili Mozart. Ali - a radi se o jednom zaista bitnom ali - za razvoj genija, formalno obrazovanje nipošto nije presudno. Formal education does not a genius make... Michael Faraday, Terry Pratchett, Gottfried Leibniz, Srinivasa Ramanujan, Frank Lloyd Wright, Konstantin Tsiolkovsky i mnogi, mnogi drugi su ili u potpunosti bili bez formalnog obrazovanja, ili su bili bez formalnog obrazovanja relevantnog za ono čime su se bavili. Ovo bi, doduše, značilo da nature strana debate odnosi prevagu - tj. da se genije rađa - ali baš i nije tako. Previše je primera tzv. child prodigies koji nikada nisu realizovali svoj potencijal.
Valjalo bi se dotaći i najveće pretnje za razvoj genija - overly ambitious roditelja...

Da li se genije rađa ili stvara? Maybe a bit of both...

Slobodan

pre 6 godina

Interesantno je kako 99.8% prosečnih definiše genija, kao skup svega onoga što oni neće nikada biti jer se nisu rodili sa predispozicijama tj. nisu im zvezde bile naklonjene.
Tako ćete čuti viskoko školovanih i specijalizovanih stručnjaka (koji su i pored toga bili i ostali ograničeni) da je talenat samo mit i da ne postoji, dok oko njih žive genijalci kamuflirani kao obični ljudi koji nisu ostvarili velike poslovne ili materijalne uspe jer to nisu ni želeli, a to upravo ono kako "prosek" definiše ono što nema.
Osoba rođena kao talentovana, inteligentna i sl. obično traži najlakši put da uživa u životu i talentu sa minimalnim naprezanjem, izbegava potrebu za samo dokazivanjem jer je svestan sebe i smisla prolaznosti života, a samim time ne gradi velike karijere, zgrće pare i troši se na ovozemaljske kvazi gluposti. Radi ono što voli koliko i kako želi sa dovoljno truda i žara da bude tačno ono što i koliko želi da bude, a to "prosek" ne razume.
Tek po neko rođen sa darom i bez jasne samo svesti pod pritiskom okruženja pokaže svoje prave sposobnosti u punom sjaju, ali osim divljenja dobija neminovno prezir i ostaje sam i ne prihvačen od većine, a što je siguran put ka ličnoj nesreći.
Stoga ne procenjujte genijalce po svojim vizijama i merilima, jer ih nikada nećete moći ni delićem svoje svesti shvatiti na vašu žalost i njihovu sreću.

student

pre 6 godina

Ja za to uzimam primer košarkaša Karija. Čovek je rođen svakako sa talentom, ali 90% onoga što je on sada je čist rad, posvećenost, volja, želja i ambicija. Svako može uraditi u životu sve što poželi ako ima ovo gore iznad navedeno. Samo je bitno grubo prepoznati u čemu ste dobri. Ako imate talenta za crtanje npr. samo se fokusirajte na to i nebo je granica.

Zapad stvara frankejštajne, a istok RAĐA darovite!

pre 6 godina

Ako pitaš ideološki opsednute individue koje nažalost i imaju moć, onda se stvara!

Uzmeš samo šaku dolara i krkaš suplemente, razne hemije, elektrošokove i sl. i praviš svaršeno biće... a naravno dobiješ frankejštajna.

Ako pitaš proste ljude, nezagađene ambicijom i strastima oni će vam reći recimo: Rodi se nadahnuto dete i darovano dete, i bude stolar... i potom meriš epohu VREMENA, i ovog smrtnog života na deo pre Njega i posle Njega.

Tu je suštisnka razlika zapadnog i istočnog uma!

Bane11

pre 6 godina

Definicija genija je kad iz ničega napraviš nešto sasvm novo nikada viđeno do tada. Mocart ne može da bude genije jer nije izmislio muziku, note, oktave vec ih je samo na genijalan način kombinovao i svaka mu čast na tome! Gete nije izmislio jezik, sliva, reči ali ih je genijalno kombinovao! Takođe diskutabilno je proglasiti da Vinčija, Teslu, Njutna, Anštajna da su genija mada su izmislili nešto što do tada nije postojalo, kombinujući poznato u sasvim nov proizvod! Za šah, fudbal, tenis, košarku kao i sport u opšte, ne bih ni komentarisao jer bi poređenje sa gore navedenim bilo krajnje bezobrazno i presmešno.

Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!

pre 6 godina

Džoni

prema tom Jungovom, Balkan bi bio prepun genijalaca, a na zalost,nije. Malo je Tesla, Pupina i Djokovica!

zone

pre 6 godina

Probajte, potrudite se i uložite sve svoje resurse da naučite vaše dete da svira sa 4 godine kao Mocart i da komponuje kao on. Nemoguće!!!! Nek je potekao u ne znam kakvoj umetnickoj i muzičkoj porodici. Drugo je postizanje izuzetnuh rezultata, ali za ingenioznost je potreban bozji dar, to ne moze da se nauci i da se postigne napornim radom, jer bi imali do sada po tom principu 100ak Mocarta, a realnost nas demantuje da ih nemamo, tako da teorija nije tačna. Ostali dati primeri govore u prilog temeljnom i upornom studioznom radu, ali nikako ne o talentovanim ljudima

Kim Tramp Sun

pre 6 godina

Treba prvo definisati sta je genije.
Poznajem coveka, ciji roditelji tvrde da je propricao sa godinu dana, da je citao i racunao sa 3 godine. Ona sada, kao zreo covek govori 3-4 jezika, clan je Mense, i kada se prica sa njim oseca se ta neka genijalnost, jednostvano, sve zna, sve pamti (i bitno i nebitno),u sve razueme, ucestovao je na kvizovim cak i pobedjivao.
Ali kad se pogleda njegov zivot, one je sasvim prosecan, zavrsio je ETF, zaposlio se, ozenio, ima decu, zivi kao vecina ostalih smrtnika.
Poenta je, da osim nesto novca sa kvizova, sto je uzeo na tu svoju genijalnost, on nicim nije zaduzio ni grad, ni drzavu, ni covenacnstvo da bi ga neko nazvao genijem.
Dakle, po meni genijalnost nije samo vrhunska inteligencija, dar ili talenat, takvih ima monogo na svetu, vec je potrebno da taj neko nadareni ucini nesto po cemu ce ga ceo svet pamtiti.

adem

pre 6 godina

Problem sa tom idejom je u prvi plan stavlja pozitivne dokaze, a skoro ignoriše negativne. Primer ovog psihologa je odličan, ali mi se nekako čini da postoji mnogo više očeva koji su pokušavali da od svoje dece naprave genijalce ali im to nije uspelo. Samo što za njih niko nije čuo.
(kile, 10. decembar 2017 20:34)
ne znam da li si u pravu, ja mislim da jesi, ali to je, mislim na ove koji su uspeli, zbog naseg interesovanja za uspeh, a ne za neuspeh. ima na hiljade ljudi koji su reskirali na berzi ili na bilo cemo, ali od tih hiljadu, ako je uspeo, jedan, onda mi citamo o tome, a ne o onih 999. konkretno ovde kod mene je jedan postao bogat jer je prodao stan nakon rata i upustio se u jedan biznis. sada je milioner, i za njega znamo svi. a koliko je njih prodalo stan zbog istog razloga i onda su propali, a mi ne cujemo za njih. mi citamo o nekom ko je dobio na lotou milion, a ne citamo o onih 10 miliona koji su igrali i nisu nista dobili.

Shokaku

pre 6 godina

Urodjeni talenat, odnosno njegovo nepostojanje, je samo izgovor i nista vise. Ja licno verujem da se covek ne radja ni sa cim. Njegov karakter, licnost, osobine i sve ostalo sto se precesto pripisuje sudbini u startu ne postoje. Zdrav covek je u startu beo papir po kojem roditelji, okolina i iskustva pisu i ostavljaju tragove u najranijem detinjstvu, do neke 6-7 godine. Problem pojedinca je sto u tom ranom, i apsolutno kljucnom periodu on ne moze da utice na vecinu stvari, ako uopste i moze na bilo sta. U trenutku kada postane potpuno svestan sebe on moze malo sta da promeni, jer su tada mnogi njegovi aspekti vec formirani i vrlo tesko se menjaju. Isto tako genijalnost smatram samo posledicom vise fantasticnih okolnosti na koje se uglavnom moglo,a ponekad i nije moglo uticati, koje su dovele do formiranja "talenta", odnosno skupa pozitivnih osobina koje pojedincu omogucavaju lakse snalazenje u bilo cemu. Svi mi na kraju zavrsimo kao talenti i anti-talenti za razne stvari u zavisnosti kakav nam je put bio, a ne zbog nekih polozaja zvezda... Poenta je da su sve stvari promenjive, roditelji nisu tu samo da naprave dete, vec da u kljucnom periodu razvitka deteta uticu sto je moguce vise na njegov put i formiranje kao licnost. Kasnije kad to dete odraste, ono ce preuzeti stvar u svoje ruke i dalje pisati po onom prethodno spomenutom "papiru" ali tu je sad vec svasta ispisano, i iako se uz dosta truda moze stosta prepraviti, ipak se malo stvari mogu potpuno obrisati i zameniti :)

pedja

pre 6 godina

To da je neko nesto poceo sa 4 godine je smesno. Naravno da je otac podrzao sina. Mnogo danasnje svetske muzike zasnovano na plagijatu delova ili fragmenata Mocartove muzike i muzike ostalih klasika.

Darko

pre 6 godina

Genije je onaj ciji se uticaj na covecanstvo meri ogromnim korakom koji je napravljen za njegova zivota i rada.Takvih je malo u ljudskoj istoriji i siguran sam da su takvi i rodjeni, a intelekt ih je nezadrzivo vodio, uz povoljne okolnosti (koje verovatno nisu slucajnost), da sve sto treba i ostvare. Povoljnre okolnosti i pojava genijalnosti su na filmu najuspesnije prikazani uvodjenjem crnih monolita u Odiseji 2001,kojima se pravi alegorija na bozanski i/ili vanzemaljski upliv u tok ljudske istorije.

Џони

pre 6 godina

К.Г. Јунг је писао да је основни услов за подстицање генијалних визијā фрустрација ружном и приземном стварношћу. За стваралаштво је потребно не само живети у песимистичном и ружном свету, већ и истински се идентификовати са његовим палим стањем, боловати због њега, гадити се сопствене перспективе у окружености таквом стварношћу. У тим условима, стваралац у себи побуђује трансцендентну визију лепог света, као противтежу. То је јако лепо дефинисао Фридрих Шилер:

“У ствари, мора нас наводити на размишљање то што човек готово у свакој историјској епоси у којој цветају уметности и влада укус налази да је човечанство пало”.

Можда се потребом за песимистичном стварношћу као нужном противтежом стваралаштва дâ објаснити зашто је српска епска народна поезија од стране немачких романтичара хваљена као једно од најузвишенијих културних наслеђа Европе: њу је стварао обичан народ, директно описујући своју угњетеност, беду и безнађе. Али је утолико за још веће чуђење то да људи у данашњој Србији, иако су једнако свесни очајног стања у друштву и систему у којима су заточени, више не осећају никакву потребу за естетиком и стваралаштвом. Ако је генијалност производ бунта, да ли одсуство стваралаца у Србији симболизује чињеницу да смо ми ипак задовољни целим овим стањем, бар утолико што немамо видну амбицију да га преуредимо?

hulk

pre 6 godina

Genije moze da se stvori samo u oblastima koje nisu dostupne, odnosno kojima se vecina ne bavi, poput ozbiljne muzike, tenisa, saha... Neka ti isti pokusaju da naprave vrhunskog fudbalera, kosarkasa, pisca, programera.... Garantujem da je tenis svima dostupan kao fudbal, od danasnjih prvih 100, tamo ne bi bilo vise od 20

bozanski dar

pre 6 godina

dovoljno je samo da ode neka vazna zica i eto odmah kratkog spoja,moze da se rodi a ne mora,nisu retki ni slucajevi gde su tipovi otkacili pod stare dane i napravili ozbiljnih problema;)

preko horizonta

pre 6 godina

@ Moje misljenje!
zavisi,na kojem polju,nekad je dovoljna "samo" duboka potreba
za nekom spoznajom,koja coveka navodi na pravi put,sve ostalo
je vec tu,samo treba imati otvoren um?

Kraj_genija_alien_ai

pre 6 godina

Za maksimalno 10 do 20 godina, imaćemo vanzemaljsku inteligenciju nedostižnu ljudskoj vrsti, u vidu veštačke inteligencije za različite sfere ljudske kreativnosti.

Veštačka inteligencija će da se nauči u roku od jednog sata svemu postojećem na ovoj planeti iz te oblasti i početi da prevazilazi sve ljudsko kreativno kreirano. Muzika, nauka, film, samo navedi šta. Kao avion i čovek.

Kako je nestao genije

Bane

pre 6 godina

Samo za umetnost potrebna je nadarenost, ali samo za vrhunsku umetnost. Za ovu nevrhunsku, ne treba. Za neumetnicka zanimanja potrebna je posvecenost. Stvar stvaralastva, stvar je koncentracije.

kile

pre 6 godina

Problem sa tom idejom je u prvi plan stavlja pozitivne dokaze, a skoro ignoriše negativne. Primer ovog psihologa je odličan, ali mi se nekako čini da postoji mnogo više očeva koji su pokušavali da od svoje dece naprave genijalce ali im to nije uspelo. Samo što za njih niko nije čuo.

Rđavom kupcu i dlaka smeta

pre 6 godina

Salvador Dali jednom je rekao da je ključ uspeha u životu 95% rada i upornosti sa jedne strane, i 5% talenta sa druge...

zoran

pre 6 godina

U tekstu sve objasnje znam npr.da Messijev otac kao i Peleov su samo o fudbalu pricali. Nista ih drugo nije zanimalo. E sad talenat...dete koje voli matematiku ivise je vezba. Nema onoga ko nesto ne voli a uporno to radi

jfk12

pre 6 godina

Ovo je potpuno tačno. Pročitajte The Talent Code, Danijela Kojla. Sve objašnjeno, sa naučnom podlogom. Šteta što ova knjiga nije prevedena kod nas. Genije se stvara, uz nekoliko bitnih uslova, ali se stvara

Џони

pre 6 godina

К.Г. Јунг је писао да је основни услов за подстицање генијалних визијā фрустрација ружном и приземном стварношћу. За стваралаштво је потребно не само живети у песимистичном и ружном свету, већ и истински се идентификовати са његовим палим стањем, боловати због њега, гадити се сопствене перспективе у окружености таквом стварношћу. У тим условима, стваралац у себи побуђује трансцендентну визију лепог света, као противтежу. То је јако лепо дефинисао Фридрих Шилер:

“У ствари, мора нас наводити на размишљање то што човек готово у свакој историјској епоси у којој цветају уметности и влада укус налази да је човечанство пало”.

Можда се потребом за песимистичном стварношћу као нужном противтежом стваралаштва дâ објаснити зашто је српска епска народна поезија од стране немачких романтичара хваљена као једно од најузвишенијих културних наслеђа Европе: њу је стварао обичан народ, директно описујући своју угњетеност, беду и безнађе. Али је утолико за још веће чуђење то да људи у данашњој Србији, иако су једнако свесни очајног стања у друштву и систему у којима су заточени, више не осећају никакву потребу за естетиком и стваралаштвом. Ако је генијалност производ бунта, да ли одсуство стваралаца у Србији симболизује чињеницу да смо ми ипак задовољни целим овим стањем, бар утолико што немамо видну амбицију да га преуредимо?

kile

pre 6 godina

Problem sa tom idejom je u prvi plan stavlja pozitivne dokaze, a skoro ignoriše negativne. Primer ovog psihologa je odličan, ali mi se nekako čini da postoji mnogo više očeva koji su pokušavali da od svoje dece naprave genijalce ali im to nije uspelo. Samo što za njih niko nije čuo.

Rđavom kupcu i dlaka smeta

pre 6 godina

Salvador Dali jednom je rekao da je ključ uspeha u životu 95% rada i upornosti sa jedne strane, i 5% talenta sa druge...

Kim Tramp Sun

pre 6 godina

Treba prvo definisati sta je genije.
Poznajem coveka, ciji roditelji tvrde da je propricao sa godinu dana, da je citao i racunao sa 3 godine. Ona sada, kao zreo covek govori 3-4 jezika, clan je Mense, i kada se prica sa njim oseca se ta neka genijalnost, jednostvano, sve zna, sve pamti (i bitno i nebitno),u sve razueme, ucestovao je na kvizovim cak i pobedjivao.
Ali kad se pogleda njegov zivot, one je sasvim prosecan, zavrsio je ETF, zaposlio se, ozenio, ima decu, zivi kao vecina ostalih smrtnika.
Poenta je, da osim nesto novca sa kvizova, sto je uzeo na tu svoju genijalnost, on nicim nije zaduzio ni grad, ni drzavu, ni covenacnstvo da bi ga neko nazvao genijem.
Dakle, po meni genijalnost nije samo vrhunska inteligencija, dar ili talenat, takvih ima monogo na svetu, vec je potrebno da taj neko nadareni ucini nesto po cemu ce ga ceo svet pamtiti.

Prof muzike

pre 6 godina

To uopšte nije tačno. Imao je muziku u glavi,apsolutan sluh. Dakle ne možete od netalentovanog deteta stvarati genija. Naravno da je Leopold njegov otac "izoštrio" taj zlatni mač. Dakle zlatni ne gvozdeni. Ali svakako da Mocart nije imao urodjeni talenat Leopold ne bi imao sa čim da radi. Federera i Mocarta je suvišno porediti. Zato što je muzičko stvaralaštvo kompozitora van svakog poredjenja. Ko se bavi klasičnom muzikom znaće i čemu govorim. Federera u Pelea svakako da.

adem

pre 6 godina

Problem sa tom idejom je u prvi plan stavlja pozitivne dokaze, a skoro ignoriše negativne. Primer ovog psihologa je odličan, ali mi se nekako čini da postoji mnogo više očeva koji su pokušavali da od svoje dece naprave genijalce ali im to nije uspelo. Samo što za njih niko nije čuo.
(kile, 10. decembar 2017 20:34)
ne znam da li si u pravu, ja mislim da jesi, ali to je, mislim na ove koji su uspeli, zbog naseg interesovanja za uspeh, a ne za neuspeh. ima na hiljade ljudi koji su reskirali na berzi ili na bilo cemo, ali od tih hiljadu, ako je uspeo, jedan, onda mi citamo o tome, a ne o onih 999. konkretno ovde kod mene je jedan postao bogat jer je prodao stan nakon rata i upustio se u jedan biznis. sada je milioner, i za njega znamo svi. a koliko je njih prodalo stan zbog istog razloga i onda su propali, a mi ne cujemo za njih. mi citamo o nekom ko je dobio na lotou milion, a ne citamo o onih 10 miliona koji su igrali i nisu nista dobili.

zone

pre 6 godina

Probajte, potrudite se i uložite sve svoje resurse da naučite vaše dete da svira sa 4 godine kao Mocart i da komponuje kao on. Nemoguće!!!! Nek je potekao u ne znam kakvoj umetnickoj i muzičkoj porodici. Drugo je postizanje izuzetnuh rezultata, ali za ingenioznost je potreban bozji dar, to ne moze da se nauci i da se postigne napornim radom, jer bi imali do sada po tom principu 100ak Mocarta, a realnost nas demantuje da ih nemamo, tako da teorija nije tačna. Ostali dati primeri govore u prilog temeljnom i upornom studioznom radu, ali nikako ne o talentovanim ljudima

zoran

pre 6 godina

U tekstu sve objasnje znam npr.da Messijev otac kao i Peleov su samo o fudbalu pricali. Nista ih drugo nije zanimalo. E sad talenat...dete koje voli matematiku ivise je vezba. Nema onoga ko nesto ne voli a uporno to radi

jfk12

pre 6 godina

Ovo je potpuno tačno. Pročitajte The Talent Code, Danijela Kojla. Sve objašnjeno, sa naučnom podlogom. Šteta što ova knjiga nije prevedena kod nas. Genije se stvara, uz nekoliko bitnih uslova, ali se stvara

Bane

pre 6 godina

Samo za umetnost potrebna je nadarenost, ali samo za vrhunsku umetnost. Za ovu nevrhunsku, ne treba. Za neumetnicka zanimanja potrebna je posvecenost. Stvar stvaralastva, stvar je koncentracije.

I zidari naporno rade...

pre 6 godina

Kakav crni naporan rad da bi se komponovali Turski marš, Mala noćna muzika, Čarobna frula, Simfonija br. 40, Elvira Madigan, Figarova ženidba, Rekvijem... Ovde se radi o čistom i nepatvorenom geniju kakav se retko više rađa, bar što se muzike tiče.

Zoran

pre 6 godina

Genij se rađa, ili bolje reći rađa se dijete sa predispozicijama da postane genij. Ako se rodi u poticajnoj okolini i ako se s vanserijskim talentom kvalitetno radi taj talent će sigurno jednog dana biti genij. Bez talenta se ne moze postati genij. Talent je uvjet da bi se postalo genij ali bez rada ne će biti genijalnog uspjeha.

pope

pre 6 godina

ovde su uzrok i posledica izmesani. Da, radili su intenzivno sa njima od rodjenja, ali su se bavili vec tom delatnoscu (recimo muzika) sto ce reci da je ocigledan uticaj gena, tj. talenta. Ako roditelji nemaju gen za muziku pitanje je koliko ce naporan rad pomoci da se razviju U GENIJA (u solidnog muzicara, mozda)

Slobodan

pre 6 godina

Interesantno je kako 99.8% prosečnih definiše genija, kao skup svega onoga što oni neće nikada biti jer se nisu rodili sa predispozicijama tj. nisu im zvezde bile naklonjene.
Tako ćete čuti viskoko školovanih i specijalizovanih stručnjaka (koji su i pored toga bili i ostali ograničeni) da je talenat samo mit i da ne postoji, dok oko njih žive genijalci kamuflirani kao obični ljudi koji nisu ostvarili velike poslovne ili materijalne uspe jer to nisu ni želeli, a to upravo ono kako "prosek" definiše ono što nema.
Osoba rođena kao talentovana, inteligentna i sl. obično traži najlakši put da uživa u životu i talentu sa minimalnim naprezanjem, izbegava potrebu za samo dokazivanjem jer je svestan sebe i smisla prolaznosti života, a samim time ne gradi velike karijere, zgrće pare i troši se na ovozemaljske kvazi gluposti. Radi ono što voli koliko i kako želi sa dovoljno truda i žara da bude tačno ono što i koliko želi da bude, a to "prosek" ne razume.
Tek po neko rođen sa darom i bez jasne samo svesti pod pritiskom okruženja pokaže svoje prave sposobnosti u punom sjaju, ali osim divljenja dobija neminovno prezir i ostaje sam i ne prihvačen od većine, a što je siguran put ka ličnoj nesreći.
Stoga ne procenjujte genijalce po svojim vizijama i merilima, jer ih nikada nećete moći ni delićem svoje svesti shvatiti na vašu žalost i njihovu sreću.

student

pre 6 godina

Ja za to uzimam primer košarkaša Karija. Čovek je rođen svakako sa talentom, ali 90% onoga što je on sada je čist rad, posvećenost, volja, želja i ambicija. Svako može uraditi u životu sve što poželi ako ima ovo gore iznad navedeno. Samo je bitno grubo prepoznati u čemu ste dobri. Ako imate talenta za crtanje npr. samo se fokusirajte na to i nebo je granica.

mbođ

pre 6 godina

Niko da pomene kako se Mocart propio i u dugovima zavrsio u 37-oj godini u grupnoj grobnici sa prosjacima i beskucnicima, te mu se danas ni grob ne zna, iako je ostavio preko znanih 600 kompozicija.

slavuj

pre 6 godina

Ja bih da pjevam kao slavuj ali nema sanse. Nije mi dato. imam utisak da tvrdnjom da je to sve samo rad, autor zeli sebe da postavi na nivo genija i zakljuci da i on, a i svako to isto moze samo da se potrudio. e pa nije bas tako. Rad je bitan, ali odlucujuca cinjenica je da geniji vape za radom. Oni imaju potrbu da rade to u cemu su vec bogom dano genijalni. matematicar genije obozava brojeve. netalentovano dijete mozes muciti da savlada ali ne i da postane genijalac.

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

Nešto drugačija verzija famozne nature versus nurture debate...
Potencijalno su svi ljudi geniuses (uz krajnje opravdan izuzetak ljudi s mentalnim i poremećajima u razvoju; mada se i među njima mogu javiti geniji tzv. idiot savants - savant syndrome). Doduše, okruženje umnogome utiče na to hoće li neko svoj potencijal i ostvariti. Pristup kvalitetnom obrazovanju, kvalitetnoj literaturi, učilima i slično, može dosta pomoći. Isaac Newton bi bio dobar primer za to. Ili Mozart. Ali - a radi se o jednom zaista bitnom ali - za razvoj genija, formalno obrazovanje nipošto nije presudno. Formal education does not a genius make... Michael Faraday, Terry Pratchett, Gottfried Leibniz, Srinivasa Ramanujan, Frank Lloyd Wright, Konstantin Tsiolkovsky i mnogi, mnogi drugi su ili u potpunosti bili bez formalnog obrazovanja, ili su bili bez formalnog obrazovanja relevantnog za ono čime su se bavili. Ovo bi, doduše, značilo da nature strana debate odnosi prevagu - tj. da se genije rađa - ali baš i nije tako. Previše je primera tzv. child prodigies koji nikada nisu realizovali svoj potencijal.
Valjalo bi se dotaći i najveće pretnje za razvoj genija - overly ambitious roditelja...

Da li se genije rađa ili stvara? Maybe a bit of both...

Dakvuddabović

pre 6 godina

Odgovor na ovo pitanje je isto kao kada bismo pitali nekoga da li se lep čovek rađa ili napornim radom postaje lep. Odgovor je ovo prvo jer koliko god radili na sebi i imali plastičnih operacija nikada nećete postići onog ko se rodio lep, ili stekao to genetski. To isto važi i za genije..

hulk

pre 6 godina

Genije moze da se stvori samo u oblastima koje nisu dostupne, odnosno kojima se vecina ne bavi, poput ozbiljne muzike, tenisa, saha... Neka ti isti pokusaju da naprave vrhunskog fudbalera, kosarkasa, pisca, programera.... Garantujem da je tenis svima dostupan kao fudbal, od danasnjih prvih 100, tamo ne bi bilo vise od 20

pedja

pre 6 godina

To da je neko nesto poceo sa 4 godine je smesno. Naravno da je otac podrzao sina. Mnogo danasnje svetske muzike zasnovano na plagijatu delova ili fragmenata Mocartove muzike i muzike ostalih klasika.

Darko

pre 6 godina

Genije je onaj ciji se uticaj na covecanstvo meri ogromnim korakom koji je napravljen za njegova zivota i rada.Takvih je malo u ljudskoj istoriji i siguran sam da su takvi i rodjeni, a intelekt ih je nezadrzivo vodio, uz povoljne okolnosti (koje verovatno nisu slucajnost), da sve sto treba i ostvare. Povoljnre okolnosti i pojava genijalnosti su na filmu najuspesnije prikazani uvodjenjem crnih monolita u Odiseji 2001,kojima se pravi alegorija na bozanski i/ili vanzemaljski upliv u tok ljudske istorije.

VEJA

pre 6 godina

KAKAV JE GENIJE OVAJ STO JE IZJAVIO IZCESNU MISAO
JESTE ON JE NAPORNO RADIO OD RODJENJA
PA JE SA 4 GODINE SVIRAO KLAVIR A SA 12 NAPISAO OPERU
JA SA 4 NISAM ZNALA IME SVOJE
A SA 12 NISAM NI NOTE
LIK JE LJUBOMORAN NA NAJVECI DAR OVOM SVETU

Joc@

pre 6 godina

Ko je radio sa Nikolom Teslom?
@ (Natalija, 11. decembar 2017 03:15)

Teslin otac je bio pravoslavni sveštenik i vrlo obrazovan čovek. Učio je Teslu nezavisnom, slobodnom i kritičkom posmatranju i razmišljanju o pojavama oko nas. Ovakvog nekakvog roditelja ili rođaka, ili kasnije učitelja, imao je skoro svaki čovek koji se posvetio prirodnim naukama.

bozanski dar

pre 6 godina

dovoljno je samo da ode neka vazna zica i eto odmah kratkog spoja,moze da se rodi a ne mora,nisu retki ni slucajevi gde su tipovi otkacili pod stare dane i napravili ozbiljnih problema;)

Mici

pre 6 godina

Svasta, onda bi i onaj ko nema uopste sluha napornim vezbanjem dobio sluh. Nema sanse... Moja majka fenomenalno pise i nikada me tome nije ucila, ja sam talenat nasledila od nje. Cela porodica ima taj talenat. Geni se prenose isto kao sto fizicki licimo na svoje roditelje, tako dobijamo i odredjene osobine. Naporan rad ima efekta ako vec imas talenat i bavis se mnogo onim sto volis. Uspeh u tom slucaju ne moze da izostane.

Joc@

pre 6 godina

Vrlo mnogo u postanku velikih stvaralaca zavisi od njihovog stava prema okolini. Ko od malena prihvati stav radoznalosti, ushićenosti, fasciniranosti, udivljenosti, potrebe za saznavanjem, objašnjavanjem, odgovorima i razumevanjima, kao i stalnog preispitivanja, proveravanja i kontempliranja, taj je na dobrom putu. Takvi menjaju svet. Suprotnost ovome je letargičnost, nezainteresovanost, odustajanje od postavljanja pitanja i mirenje sa stanjem i okolnostima. Kakvom stavu će se dete opredeliti zavisi najviše od nekih sitnih, teško opažljivih upliva na malu psihu, nevezanih za vaspitanje. Vaspitanjem se taj stav najčešće i ne prepoznaje pa se nehotice ili stimuliše ili potiskuje. Otuda dva deteta od istih roditelja, sasvim različiti.

Trovach

pre 6 godina

Malo je glupo poredjenje, jer uopste nije na istom nivou, ali moram navesti ovaj primer. Igrao sam folklor bas dugo (i sada povremeno kao veteran) i mogu reci da smo jedan moj drug i ja bas bili talentovani i dobri sluhisti, a jedan nas drug je u pocetku bio nikakav igrac, dve leve noge, antisluhista i antiritmicar, ali je uz mnogo vise truda nego nas dvojica dostigao isti nivo. Ono sto smo mi uspevali bez po muke, on je postizao sa mnogo vise truda. Na kraju je rezultat bio isti. Zato mislim da je talenat presudan, ali da veliki trud takodje moze doneti velike rezultate. Nekome odgovara jedan pristup, a drugome drugi.

Bogoje Panajotovic

pre 6 godina

Otkud ja i milijarde drugih mozemo znati sta je potrebno za stvaranje Turskog marsa, Male nocne muzike, Pete simfonije ... Nase je da uzivamo, ko sam ja da ocenjujem Mocarta ?!

Shokaku

pre 6 godina

Urodjeni talenat, odnosno njegovo nepostojanje, je samo izgovor i nista vise. Ja licno verujem da se covek ne radja ni sa cim. Njegov karakter, licnost, osobine i sve ostalo sto se precesto pripisuje sudbini u startu ne postoje. Zdrav covek je u startu beo papir po kojem roditelji, okolina i iskustva pisu i ostavljaju tragove u najranijem detinjstvu, do neke 6-7 godine. Problem pojedinca je sto u tom ranom, i apsolutno kljucnom periodu on ne moze da utice na vecinu stvari, ako uopste i moze na bilo sta. U trenutku kada postane potpuno svestan sebe on moze malo sta da promeni, jer su tada mnogi njegovi aspekti vec formirani i vrlo tesko se menjaju. Isto tako genijalnost smatram samo posledicom vise fantasticnih okolnosti na koje se uglavnom moglo,a ponekad i nije moglo uticati, koje su dovele do formiranja "talenta", odnosno skupa pozitivnih osobina koje pojedincu omogucavaju lakse snalazenje u bilo cemu. Svi mi na kraju zavrsimo kao talenti i anti-talenti za razne stvari u zavisnosti kakav nam je put bio, a ne zbog nekih polozaja zvezda... Poenta je da su sve stvari promenjive, roditelji nisu tu samo da naprave dete, vec da u kljucnom periodu razvitka deteta uticu sto je moguce vise na njegov put i formiranje kao licnost. Kasnije kad to dete odraste, ono ce preuzeti stvar u svoje ruke i dalje pisati po onom prethodno spomenutom "papiru" ali tu je sad vec svasta ispisano, i iako se uz dosta truda moze stosta prepraviti, ipak se malo stvari mogu potpuno obrisati i zameniti :)

Marko

pre 6 godina

@ shohaku
Svako ko ima decu zna da to nije tacno. Imam dvoje dece, sad su vec punoletni, ali kada su imali 3 i 5 godina, isti zivotni uslovi, nikada decu nismo forsirali za bilo sta, potpuno slobodno vaspitanje jasno se videlo cak i u tom uzrastu da je starije dete totalni antisluhista a mladje je znalo da ponovi bez problema neku melodiju, jako rano je poceo pokazivati interes za melodiju, zvuk, tako da smo ga upisali u muzicku skolu na nagovor vaspitacica koje su primetile taj talenat. Sad osvaja medalje i to ce biti njegov zivotni poziv. Starije dete je super matematicar, logicar, ima dve lepe ruke i noge, isao je na sport ali ga totalno to ne zanima pa nismo nista forsirali. Znaci da se svi mi radjamo sa nekim predispozicijama, talentima . Da li cemo uspeh postici zavisi i od talenta i od rada ali i od srece cini mi se najvise u danasnje vreme. Mora vise toga da se poklopi. Zato ako neko postigne uspeh ne znaci da je jako talentovan ili da je bio vredan , i da neko nije talentovan ili nije bio vredan ako ne postigne veliki uspeh.

citaonica

pre 6 godina

Suludo je misliti da nije talenat glavni uzrok toga sto je neko uspeo da napise odlicnu operu sa 12 godina. Deca od 12 godina koja nisu talentovana nemaju pojam o muzici a kamoli komponovanju.

vegetarijanac vanzemaljac

pre 6 godina

Radja se, ali se njime treba baviti. Mozart je imao oca muzicara koji ga je naucio od malih nogu osnove muzike. Kasnije je prevazisao oca. Sto ranije prepoznati talenat i poceti.

Nizdis

pre 6 godina

Salvador Dali jednom je rekao da je ključ uspeha u životu 95% rada i upornosti sa jedne strane, i 5% talenta sa druge...
(Rđavom kupcu i dlaka smeta, 10. decembar 2017 20:18)

Apsolutno tacno. Muzicar sam, umetnik ne svadbarski muzikant. Imao sam u klasi momke koji su imali oogroman talenat, ali nisu uspeli da dostignu visinu koju zasluzuju talentom. Imao sam i momke koji su bili manje talentovani, ali su vezbali po dvadeset sati dnevno. Ovi drugi su mnogo uspesniji kasnije bili...

Mare

pre 6 godina

U cemu je eazlika izmedju svodnika i ovih roditelja. dijete nema ni igru ni pravo izbora. zivi zivot koji mu je netalentovani rositelj postavio.

Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!

pre 6 godina

Džoni

prema tom Jungovom, Balkan bi bio prepun genijalaca, a na zalost,nije. Malo je Tesla, Pupina i Djokovica!

Komsija

pre 6 godina

Konacno da i kod nas pocne da se pise na ovu temu. U posednjih 20 godina bilo je dosta studija o problemu "genija" i problemu "eksperta". Ni delic toga nije prenet u ovom clanku, a vrlo je korisno to sve znati. Evo nekoliko korisnih misli:
1) Kada je u pitanju RAD (vezbanje), onda je bitno da to nije bilo kakav rad, vec SVRSISHODAN RAD/VEZBANJE (nemam bolji prevod za sada). To znaci da vam je trener (muzicaru, sportisti, itd) vec odlicna poznavala oblasti, da moze da proceni nivo vase sposobnosti i da vam zadaje vezbanja koja su tik iznad vase trenutnog nivo. Tako se svrsishodno vezba. Npr, da li bi Teodor von Burg osvoji 6 medalja na MMO da nije imao za trenera profesora sa Matematickog fakulteta koji je i sam bio na MMO.
2) Mocartov zivot je vise izucavan nego sto se ovde opisuje. Otac mu je bio vrstan muzicki pedagog i napisao je tada najpoznatiju knjigu za poducavanje dece violini. Prvo je radio na Mocartovoj starijoj sestri ali ona nije postala tako uspesna. Naucnici misle da je otac u stvari "pekao zanat" trenera na njoj. Kada se usavrsio, poceo je da poducava Mocarata. Mocartova dela (kompozicije) iz detinjstva nisu mnogo originalna, vec su mesavina drugih vec postojecih dela (kompozicija). Ocigledno je bio u procesu ucenja. Do prvog znacajnog i vrednog originalnog dela trebalo mu je oko 14 000 sati rada (~14 godina rada).
3) Naucnici koji se bave ovim problemom smatraju da obicno treba oko 10 000 sati SVRSISHODNOG VEZBANJA da bi se postigao svestski uspeh.

preko horizonta

pre 6 godina

@ Moje misljenje!
zavisi,na kojem polju,nekad je dovoljna "samo" duboka potreba
za nekom spoznajom,koja coveka navodi na pravi put,sve ostalo
je vec tu,samo treba imati otvoren um?

Westbrook

pre 6 godina

Dzordan,Federer,Mesi,Ronaldonjo - Bozji dar imaju i to je to
Ronaldo , Kari i ostali igraci - svojim radom su tu gde jesu, ali fali im to nesto sto ih razlikuje od gore navedenih
Vrhunski lekari , advokati, inzenjeri, cist rad je potreban tako da genije se radja a radom se nadogradi i to je to

LepaMara

pre 6 godina

Prvo radja a onda stvara. Najpre talenat a onda zaista naporan rad, strast i trud. Zanimljivo je da nas narod tako malo veruje u "moc" ovog drugog, a ono sto je ziva istina je da ce vredniji u nekom momentu "pobediti" talentovanijeg od sebe.

Jeti

pre 6 godina

Mnogi pominju Teslu. Teslin otac je bio obrazovan, Tesla je zavrsio univerzitet, govorio jezike, praksu sticao u najpropulzivnijoj industriji tog doba-americkoj, radio u prvon NAUCNOM institutu kod coveka koji je izmislio NAUCNE INSTITUTE, bio osposobjen da se osloni na kompletnu nauku.
Nije to sto je uradio doslo samo po sebi ni samo od sebe.
A opet, cini mi se, da nije poznavao Maksvelov rad koji je bio zaokruzen u njegovi vreme a cije bi ga poznavanje usmerilo i sprecilo da luta u delu karijere posle patentiranja sistema sa polifaznim strujama.

Retka ptica

pre 6 godina

Naravno da je bio genije i upravo to je ono sto izdvaja od mnostva talentovanih i vrednih,kakav je recimo bio njegov otac i mnogi drugi. Da, genijalnost postoji, samo je retka

Zapad stvara frankejštajne, a istok RAĐA darovite!

pre 6 godina

Ako pitaš ideološki opsednute individue koje nažalost i imaju moć, onda se stvara!

Uzmeš samo šaku dolara i krkaš suplemente, razne hemije, elektrošokove i sl. i praviš svaršeno biće... a naravno dobiješ frankejštajna.

Ako pitaš proste ljude, nezagađene ambicijom i strastima oni će vam reći recimo: Rodi se nadahnuto dete i darovano dete, i bude stolar... i potom meriš epohu VREMENA, i ovog smrtnog života na deo pre Njega i posle Njega.

Tu je suštisnka razlika zapadnog i istočnog uma!

Kraj_genija_alien_ai

pre 6 godina

Za maksimalno 10 do 20 godina, imaćemo vanzemaljsku inteligenciju nedostižnu ljudskoj vrsti, u vidu veštačke inteligencije za različite sfere ljudske kreativnosti.

Veštačka inteligencija će da se nauči u roku od jednog sata svemu postojećem na ovoj planeti iz te oblasti i početi da prevazilazi sve ljudsko kreativno kreirano. Muzika, nauka, film, samo navedi šta. Kao avion i čovek.

Kako je nestao genije

Bane11

pre 6 godina

Definicija genija je kad iz ničega napraviš nešto sasvm novo nikada viđeno do tada. Mocart ne može da bude genije jer nije izmislio muziku, note, oktave vec ih je samo na genijalan način kombinovao i svaka mu čast na tome! Gete nije izmislio jezik, sliva, reči ali ih je genijalno kombinovao! Takođe diskutabilno je proglasiti da Vinčija, Teslu, Njutna, Anštajna da su genija mada su izmislili nešto što do tada nije postojalo, kombinujući poznato u sasvim nov proizvod! Za šah, fudbal, tenis, košarku kao i sport u opšte, ne bih ni komentarisao jer bi poređenje sa gore navedenim bilo krajnje bezobrazno i presmešno.

Јордан

pre 6 godina

@Џони
"Али је утолико за још веће чуђење то да људи у данашњој Србији, иако су једнако свесни очајног стања у друштву и систему у којима су заточени, више не осећају никакву потребу за естетиком и стваралаштвом. Ако је генијалност производ бунта, да ли одсуство стваралаца у Србији симболизује чињеницу да смо ми ипак задовољни целим овим стањем, бар утолико што немамо видну амбицију да га преуредимо?"

Не слажем се са овим. Данашња Србија (а и шире) оличење је херметичног система негативне селекције. Талентовани, способни, стваралачки потентни људи засигурно би релативно брзо променили систем, а актуелна квази-елита нестала би са сцене и постала предмет историјско-социолошких анализа.

sale

pre 6 godina

Sve se postaje od malih nogu, ne može svako postati genijalac, ali mogu mnogi postati pametniji i bolji u svemu nego inače. Decu ne treba forsirati, ali već od godinu dana možete da ih učite mnoge stvari koje će kasnije mnogo lakše da savladju. Može se reći da su 90% dece genijalci, ali rad sa nijma u porodici i školi koji je na lošem nivou dovodi do toga da deca postaju zatupljena. Mi ih ustvari razmazimo, učimo ih nasilju, da psuju, da se vulgarno i nepristojno ponašaju, da ne pričamo o medijima kojim su izložena svakavim materijalima.

IQ 149

pre 6 godina

Mislim da je najbolje objasnjenje i odgovor na ovo pitanje - "Rad pobedjuje talenat svaki put kada talenat ne radi dovoljno." Licno, od malih nogu sam isao na skolska takmicenja, pobedjivao na regionalnim i republickim takmicenjima iz biologije, istorije, matematike, engleskog jezika, hemije, geografije, i u sportovima takodje. Nakon zavrsetka osnovne i srednje skole, upisao sam medicinu, i ne ide bas nesto posebno. Nekako sam izgubio elan uvidevsi da vecinu mojih kolega zanima samo finansijski aspekt i to socijalno uvazavanje kod ljudi kada kazes da posedujes prefiks Dr .

das kybalion

pre 6 godina

@ Kraj_genija_alien_ai

macku o rep,ta tzv. vestacka inteligencija moze samo da raspolaze sa coveku vec poznatim znanjem,istini za volju,to malo struje,par zica i cipova je sigurno dovoljno da ona danas sutra izvede neke radnje i na svoju ruku,al' to ne znaci ujedno da one imaju smisla,,

Знате ли ви уопште шта је геније?

pre 6 godina

Мали људи проучавају,не велике, него највеће, у болесној жељи да их копирају. Постаје дегутантно.

Aleksandra

pre 6 godina

Ceo život sam smatrana genijem; na psihološkom testu pre škole (a još sam krenula godinu ranije) su rekli da u karijeri dugoj 20 godina nisu videli tako pametno dete, u školi sam bez problema bila najbolja, imam doktorat u oblasti teorijske matematike i puno naučnih radova... ALI, otac me je forsirao da učim od kad znam za sebe. Nisam se igrala sa 3-4 godine, već sam radila matematiku. Jeste mi bilo zanimljivo, ali mislim da bi svakom detetu bilo zanimljivo ako se na pravi način predstavi. I onda kad sam krenula u školu naravno da sam smatrana za genija i da nisam ni morala da se trudim da budem najbolja. Tako da ipak mislim da je intenzivan rad u ranom detinjstvu ključ "genijalnosti". Sa mojom starijom sestrom otac nije pokušavao sličan eksperiment i ona je jedva osnovnu završila... E sad, treba ipak veći uzorak i detaljnije istraživanje da bi nešto moglo da se tvrdi.

zoran stokic

pre 6 godina

Da bi se došlo do otkrića u bilo kojoj oblasti ljudske delatnosti, potreban je rad čitavih generacija, tokom vekova. Tu evoluciju internet nam danas trenutno daje kada je u pitanju, recimo, evolucija muzičkih ideja, a nažalost ne i naučnih. Ko, dakle, ima imalo smisla za muziku, uz pomoć interneta će se veoma brzo uveriti u netačnost uvreženog mišljenja da, maltene, niko i ništa ne prethodi velikom Mocartu, geniju sa apsolutnim muzičkim sluhom, maestru još od ranog detinjstva; da nije bilo niza prethodnika, sinova Johana Sebastijana Baha, posebno "londonskog Baha"(Johan Kristijan), zatim Vanhal, Ditersdorf, Andrea Luchesi, Dušek, Stamic, Gretri, Gosek, Sakini, Misliveček, Gluk, Salijeri, Hajdn..., pa i sam otac, Leopold Mocart (bio kompozitor) ne bi, potom, bilo ni njega.

Boca kloca

pre 6 godina

Kad prosečna osoba procenjuje genija obično strada ovaj drugi. :) Mocart i Bah su nešto što se verovatno neće ponoviti... Dovoljno je bilo da je napisao samo Rekvijem i Figara

Djoksa

pre 6 godina

Rekao bih da je ovo pokušaj mediokriteta da termin genije objasnim nečim što je njemu blisko. Ali to je uzaludan pokušaj... Kao porediti ono što je sklepao čovek da bi u njemu leteo, avion i ptice kojima je priroda dala da lete. Mi letenje nikada nećemo spoznati na način na koji ga ptice doživljavaju. Mi možemo to samo da imitiramo u izvesnoj meri. Tako da prosečan čovek može kroz rad da unapredi svoj karakter i proširi svoje vidike, ali ne može da posmatra problem i vidi njegovo rešenje na način na koji to radi genije. Naposletku, uporedićemo Teslu i Edisona. Tesla nije imao podsticajno okruženje, nije ga imao ni Edison. Upornost je vodila i jednog i drugog ka uspehu. Ali dok je Tesla džinovskim skokovima preskakao probleme odmah shvatajući suštinu problema i njegovo rešenje, Edison je napredovao sitnim koracima često se vraćajući unazad. Da bi došao do svog najvećeg izuma električne sijalice trebalo mu je 10 000 pokušaja. Ako bi uspeh definisali upornošću i radom, onda su Tesla i Edison geniji. Ali niko nije lud da to kaže, jer su svi Edisonovi pronalasci prevaziđeni dok za dobar deo Tesline zaostavštine tek će nauka budućnosti integrisati u svakodnevnicu. Još nešto, otac sestara Polgar nije ništa dokazao. Njegove ćerke nisu čak ni postigle ciljeve koje su same sebi postavile, Judit Polgar je pobeđivala sve muške velemajstore ali nikad nije bila bolje plasirana od 8 mesta svetske rang liste. Međutim, baš u šahu imamo suprotan primer. Norvežanin Karlsen sa samo 23god je postao svetski šahovski šampion. Za razliku od Judit Polgar koja je upamtila nebrojeno mnogo partija pa igra mehanički, Karlsen igra inovativno sa nikad dotad viđenim kombinacijama. I ko je tu sad genije..?

Minja

pre 6 godina

Dve stvari su potrebne. 1. Talenat sa kojim se radja. 2. Sreca da se rodi u takvim okolnostima koje omogucavaju da se talanat iskoristi.

Joc@

pre 6 godina

Sticanje i odgajanje slobodnog, nesputanog, smelog i lepršavog DUHA je najvažnije. To je neophodni preduslov da čovek postane kreativan. Primer Ervina Šredingera: sasvim neočekivano i bez osnova pretpostavio je da je elektron talas, i podvrgao njegovo ponašanje poznatim talasnim jednačinama. I... pokazalo se odlično eksperimentalno poklapanje. Pronađena je jedna od najvažnijih jednačina atomske fizike. Ali, DA NIJE IMAO TAKAV DUH, u odlučnom trenutku ne bi mu palo na pamet da pretpostavi to što je pretpostavio.

Yhtu

pre 6 godina

Stvara. Stavite dete Ajnstanjna i Marije Kiri u cetiri zida. Dajte mu samo da jede i pije. Dete ce posle samo par meseci postati retardirano, nesposobno da bilo sta radi. Nece znati ni da govori. I to zauvek...

aleksis

pre 6 godina

Talenat je dar koji cuci u nama, koji ceka da bude otkriven,kao i svaki rudnik bogat zlatom podlozan je kopanju,neki kopaju plitko,a neki do duboko u dno,kome se kraja ne vidi...genijalnost cuci bas u tome,u slobodi da kopate beskarajno i da stvarate ono sto zamislite!

Lola

pre 6 godina

Leopold je isto radio s oba svoja deteta. Zašto Nanerl nije postigla genijalnost Volfganga?
Natavno da je rad presudan, ali je za izuzetnost potrebno još nešto, da li talenat, ili neki momenat sreće, ne znam.
Gledala sam jednom emisiju o 'stvaranju genija', prićali su i sa najstarijom sestrom Polgar, ali i sa roditeljima neke dece iz njenog okruženja koji su se trudili da od dece naprave šahovske genije, prateći iste metode. Ti klinci su bili natprosečni, ali ne i izuzetni.

Gaga

pre 6 godina

Svi bi mi bili ta cudna bica koja zovu geniji.Nemamo svi uslove za to,neke stvari koje nas zanimaju od malih nogu nam nisu dostupne.A,zavisi i od konstitucije deteta.Neko ce znati bolje sa loptom,pa treba naci pravog trenera.Neko ce znati bolje sa slikanjem,opet treba naci ucitelja.
Neke stvari ne moze obican covek da stigne da isprati kod svog deteta,a deca imaju cudne ideje.To se zna.
Moze se dete terati za matematiku koliko hoces,a njemu to ne ide.Vise mu leze drustvene nauke,ali i to je trenutno.Opet treba detetu mnogo toga pruziti,sto je najveci uspeh roditelja da iskoluje dete.Da li ce ono biti genije ili ne zavisi od roditelja,a naravno i deteta koje sve upija,pa se jednostavno vide afiniteti.Mislim da se stvara.

CATAPA

pre 6 godina

Pitanje "rad ili talenat" pokreće zanimljiv paradoks jer nema ni jednog autentičnog genija koji neće apsolutno favorizovati naporan rad i učenje. Ako su genijalci vrhunski autoriteti, onda bi tu diskusija trebalo da bude okončana. Ali i genijalci su ljudi, skloni da ono što imaju ne vrednuju valjano, pa tako uticaj talenta potcenjuju i nisu sposobni da sebe projektuju u intelektualno ili talentom hendikepirani um. Svima, pa tako i genijalcima precizno nedostaje samo ono što nemaju na raspolaganju; kada imaju sve, nedostaje im vreme.

Genijalnost je prosto fokus, posvećenost i ambicija, ali je potreban izuzetan talenat da se fokus zadrži i očuva, da se ne raspline pre nego što donese plodove. Nije moguće takav fokus držati dugo; najveći broj i autentičnih genija je taj status zaslužilo kao mladi ljudi, čak i ako su živeli relativno dugo. Ako je talenat isključivo presudan, postavlja se pitanje kako se onda talentovanost gubi? Pa, ne gubi se, mi samo "talentom" nazivamo taj period fanatične posvećenosti. Dok smo mladi, svi imamo tu iluziju da ćemo živeti "večno" i večno imati taj talenat za posvećenost. Kad ostarimo, steknemo novi talenat, talenat za cinizam. Cinizam i za sopstvenu mladost-ludost.

VanDeTotal

pre 6 godina

Nema jednoznačnog odgovora. Samo naslovno pitanje koliko otvara mogućnost toliko i ne daje put za ekskluzivan odgovor. Kant je(pojednostavljeno) smatro da je genije posrednik između Boga i ljudi koji ima poseban dar. Nemoguće je ovde ulaziti u tančine. Sam Kant predstavlja retku pojavu, tzv poznog genija. Nasuprot tome, Lajbnic je čist primer pojave wunderkind, gde se često ono najuzvišenije u stvaralaštvu ostvaruje u maldoj dobi, a ostatak je doradjivanje i upotpunjavanje prvobitnih vizija. Jedan vid genija je I Niče, nasupot Hegelu, gde se vidi razlika prvorazrednog i drugorazrednog genija. Razlika onog koji objašnjava stvarnost i onog koji saživljavajući se opisuje. Veoma interesantne uvide o geniju ima i Šopenhauer. O prorodi stavralačkog akta, genijalnosti treba videti psihoanalizu, a ima i kod Junga. U nauci genije je, upravo, onaj koji vidi teškoću tamo gde niiko ne vidi problem.Ovo pokazuje genijalnost pitanja. Npr. mnpgi Frojdovi odgovori su netečni ali pitanja i prostranstva koja ona otvaraju jesu ono što je genijalno. To je neuhvatljivost genija. On, najčešće, ne zavisi ni od društva ni od vremena. Može da se rodi u sred pustinje, kao čudo. No, ukoliko (mi) zanemarimo naše potencijale ništa od njih i neće biti otkriveno. Jasno je da talenat i genije nisu isto. Razlikuju se po vrsti. Ako bi talenat bio nadarenost, genije bib bio božanski.

kvantna stvarnost

pre 6 godina

@ zoran stokic
bravo zoki,genij je povrsno shvacen i prihvacen pojam,u pitanju je genijalnost kao skup umova koja se moze manifestovati kroz pojedinca

ovan

pre 6 godina

Hitovi kakvi su Betovenova deveta simfonija sigurno nisu nastali kao plod Mocartovog lencarenja, tako da mozemo odmah u startu izbrisati genijalnost kao preduslov vrhunskog umetnickog stvaralastva.:-)

Bane.

pre 6 godina

Genije ako ne radi, on se ne stvara uglavnom. Ako stvara, postoji verovatnoća da uz veliki rad postane genije. Idealno je da imaš genetske predispozicije i da si od malena usmeren u tom pravcu. Status genije imaju osobe koje ne bih mogle da pariraju u odnosu na v.e. i pobedio bi ga digitron da bih bio "plastičan". Verovatno u ranije vreme. Šta će se smatrati genijalnošću u buduće vreme će biti svaka prednost u odnosu na visoku inteligenciju koja ima svest, sa svim nakupljenim znanjem i sopstvenom neprikosnovnom logikom, pamćenjem, uči sam, pamti sve,..biće pravi izazov da uspete da imate interakcije koje neče naučiti v.e. mora biti šifrovano modeliranje razmišljanja sa x intuitivnim faktorom kvantnih razmera da zaobidješ svaku logiku...dok v. e. ima ogromnu prednost u brzini učenja, uočavanje greške, logičkim razmišljanjem, pobedio najboljeg šahistu i najboljeg igrača gde se potencira više intuicija, složenija od šaha; go...Naravno da nije srednje ime intuicije i instinkta samo go igra..ali potrebno je uočiti nove forme ali biti svestan gde nemaš šansi jer svest je momentalno naša prednost...

Bane11

pre 6 godina

Definicija genija je kad iz ničega napraviš nešto sasvm novo nikada viđeno do tada. Mocart ne može da bude genije jer nije izmislio muziku, note, oktave vec ih je samo na genijalan način kombinovao i svaka mu čast na tome! Gete nije izmislio jezik, sliva, reči ali ih je genijalno kombinovao! Takođe diskutabilno je proglasiti da Vinčija, Teslu, Njutna, Anštajna da su genija mada su izmislili nešto što do tada nije postojalo, kombinujući poznato u sasvim nov proizvod! Za šah, fudbal, tenis, košarku kao i sport u opšte, ne bih ni komentarisao jer bi poređenje sa gore navedenim bilo krajnje bezobrazno i presmešno.

Shokaku

pre 6 godina

Urodjeni talenat, odnosno njegovo nepostojanje, je samo izgovor i nista vise. Ja licno verujem da se covek ne radja ni sa cim. Njegov karakter, licnost, osobine i sve ostalo sto se precesto pripisuje sudbini u startu ne postoje. Zdrav covek je u startu beo papir po kojem roditelji, okolina i iskustva pisu i ostavljaju tragove u najranijem detinjstvu, do neke 6-7 godine. Problem pojedinca je sto u tom ranom, i apsolutno kljucnom periodu on ne moze da utice na vecinu stvari, ako uopste i moze na bilo sta. U trenutku kada postane potpuno svestan sebe on moze malo sta da promeni, jer su tada mnogi njegovi aspekti vec formirani i vrlo tesko se menjaju. Isto tako genijalnost smatram samo posledicom vise fantasticnih okolnosti na koje se uglavnom moglo,a ponekad i nije moglo uticati, koje su dovele do formiranja "talenta", odnosno skupa pozitivnih osobina koje pojedincu omogucavaju lakse snalazenje u bilo cemu. Svi mi na kraju zavrsimo kao talenti i anti-talenti za razne stvari u zavisnosti kakav nam je put bio, a ne zbog nekih polozaja zvezda... Poenta je da su sve stvari promenjive, roditelji nisu tu samo da naprave dete, vec da u kljucnom periodu razvitka deteta uticu sto je moguce vise na njegov put i formiranje kao licnost. Kasnije kad to dete odraste, ono ce preuzeti stvar u svoje ruke i dalje pisati po onom prethodno spomenutom "papiru" ali tu je sad vec svasta ispisano, i iako se uz dosta truda moze stosta prepraviti, ipak se malo stvari mogu potpuno obrisati i zameniti :)

Kraj_genija_alien_ai

pre 6 godina

Za maksimalno 10 do 20 godina, imaćemo vanzemaljsku inteligenciju nedostižnu ljudskoj vrsti, u vidu veštačke inteligencije za različite sfere ljudske kreativnosti.

Veštačka inteligencija će da se nauči u roku od jednog sata svemu postojećem na ovoj planeti iz te oblasti i početi da prevazilazi sve ljudsko kreativno kreirano. Muzika, nauka, film, samo navedi šta. Kao avion i čovek.

Kako je nestao genije

Zapad stvara frankejštajne, a istok RAĐA darovite!

pre 6 godina

Ako pitaš ideološki opsednute individue koje nažalost i imaju moć, onda se stvara!

Uzmeš samo šaku dolara i krkaš suplemente, razne hemije, elektrošokove i sl. i praviš svaršeno biće... a naravno dobiješ frankejštajna.

Ako pitaš proste ljude, nezagađene ambicijom i strastima oni će vam reći recimo: Rodi se nadahnuto dete i darovano dete, i bude stolar... i potom meriš epohu VREMENA, i ovog smrtnog života na deo pre Njega i posle Njega.

Tu je suštisnka razlika zapadnog i istočnog uma!

hulk

pre 6 godina

Genije moze da se stvori samo u oblastima koje nisu dostupne, odnosno kojima se vecina ne bavi, poput ozbiljne muzike, tenisa, saha... Neka ti isti pokusaju da naprave vrhunskog fudbalera, kosarkasa, pisca, programera.... Garantujem da je tenis svima dostupan kao fudbal, od danasnjih prvih 100, tamo ne bi bilo vise od 20

jfk12

pre 6 godina

Ovo je potpuno tačno. Pročitajte The Talent Code, Danijela Kojla. Sve objašnjeno, sa naučnom podlogom. Šteta što ova knjiga nije prevedena kod nas. Genije se stvara, uz nekoliko bitnih uslova, ali se stvara

Westbrook

pre 6 godina

Dzordan,Federer,Mesi,Ronaldonjo - Bozji dar imaju i to je to
Ronaldo , Kari i ostali igraci - svojim radom su tu gde jesu, ali fali im to nesto sto ih razlikuje od gore navedenih
Vrhunski lekari , advokati, inzenjeri, cist rad je potreban tako da genije se radja a radom se nadogradi i to je to

Rđavom kupcu i dlaka smeta

pre 6 godina

Salvador Dali jednom je rekao da je ključ uspeha u životu 95% rada i upornosti sa jedne strane, i 5% talenta sa druge...

Kim Tramp Sun

pre 6 godina

Treba prvo definisati sta je genije.
Poznajem coveka, ciji roditelji tvrde da je propricao sa godinu dana, da je citao i racunao sa 3 godine. Ona sada, kao zreo covek govori 3-4 jezika, clan je Mense, i kada se prica sa njim oseca se ta neka genijalnost, jednostvano, sve zna, sve pamti (i bitno i nebitno),u sve razueme, ucestovao je na kvizovim cak i pobedjivao.
Ali kad se pogleda njegov zivot, one je sasvim prosecan, zavrsio je ETF, zaposlio se, ozenio, ima decu, zivi kao vecina ostalih smrtnika.
Poenta je, da osim nesto novca sa kvizova, sto je uzeo na tu svoju genijalnost, on nicim nije zaduzio ni grad, ni drzavu, ni covenacnstvo da bi ga neko nazvao genijem.
Dakle, po meni genijalnost nije samo vrhunska inteligencija, dar ili talenat, takvih ima monogo na svetu, vec je potrebno da taj neko nadareni ucini nesto po cemu ce ga ceo svet pamtiti.

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

Nešto drugačija verzija famozne nature versus nurture debate...
Potencijalno su svi ljudi geniuses (uz krajnje opravdan izuzetak ljudi s mentalnim i poremećajima u razvoju; mada se i među njima mogu javiti geniji tzv. idiot savants - savant syndrome). Doduše, okruženje umnogome utiče na to hoće li neko svoj potencijal i ostvariti. Pristup kvalitetnom obrazovanju, kvalitetnoj literaturi, učilima i slično, može dosta pomoći. Isaac Newton bi bio dobar primer za to. Ili Mozart. Ali - a radi se o jednom zaista bitnom ali - za razvoj genija, formalno obrazovanje nipošto nije presudno. Formal education does not a genius make... Michael Faraday, Terry Pratchett, Gottfried Leibniz, Srinivasa Ramanujan, Frank Lloyd Wright, Konstantin Tsiolkovsky i mnogi, mnogi drugi su ili u potpunosti bili bez formalnog obrazovanja, ili su bili bez formalnog obrazovanja relevantnog za ono čime su se bavili. Ovo bi, doduše, značilo da nature strana debate odnosi prevagu - tj. da se genije rađa - ali baš i nije tako. Previše je primera tzv. child prodigies koji nikada nisu realizovali svoj potencijal.
Valjalo bi se dotaći i najveće pretnje za razvoj genija - overly ambitious roditelja...

Da li se genije rađa ili stvara? Maybe a bit of both...

student

pre 6 godina

Ja za to uzimam primer košarkaša Karija. Čovek je rođen svakako sa talentom, ali 90% onoga što je on sada je čist rad, posvećenost, volja, želja i ambicija. Svako može uraditi u životu sve što poželi ako ima ovo gore iznad navedeno. Samo je bitno grubo prepoznati u čemu ste dobri. Ako imate talenta za crtanje npr. samo se fokusirajte na to i nebo je granica.

Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!

pre 6 godina

Džoni

prema tom Jungovom, Balkan bi bio prepun genijalaca, a na zalost,nije. Malo je Tesla, Pupina i Djokovica!

I zidari naporno rade...

pre 6 godina

Kakav crni naporan rad da bi se komponovali Turski marš, Mala noćna muzika, Čarobna frula, Simfonija br. 40, Elvira Madigan, Figarova ženidba, Rekvijem... Ovde se radi o čistom i nepatvorenom geniju kakav se retko više rađa, bar što se muzike tiče.

Mare

pre 6 godina

U cemu je eazlika izmedju svodnika i ovih roditelja. dijete nema ni igru ni pravo izbora. zivi zivot koji mu je netalentovani rositelj postavio.

Yhtu

pre 6 godina

Stvara. Stavite dete Ajnstanjna i Marije Kiri u cetiri zida. Dajte mu samo da jede i pije. Dete ce posle samo par meseci postati retardirano, nesposobno da bilo sta radi. Nece znati ni da govori. I to zauvek...

Bane

pre 6 godina

Samo za umetnost potrebna je nadarenost, ali samo za vrhunsku umetnost. Za ovu nevrhunsku, ne treba. Za neumetnicka zanimanja potrebna je posvecenost. Stvar stvaralastva, stvar je koncentracije.

Џони

pre 6 godina

К.Г. Јунг је писао да је основни услов за подстицање генијалних визијā фрустрација ружном и приземном стварношћу. За стваралаштво је потребно не само живети у песимистичном и ружном свету, већ и истински се идентификовати са његовим палим стањем, боловати због њега, гадити се сопствене перспективе у окружености таквом стварношћу. У тим условима, стваралац у себи побуђује трансцендентну визију лепог света, као противтежу. То је јако лепо дефинисао Фридрих Шилер:

“У ствари, мора нас наводити на размишљање то што човек готово у свакој историјској епоси у којој цветају уметности и влада укус налази да је човечанство пало”.

Можда се потребом за песимистичном стварношћу као нужном противтежом стваралаштва дâ објаснити зашто је српска епска народна поезија од стране немачких романтичара хваљена као једно од најузвишенијих културних наслеђа Европе: њу је стварао обичан народ, директно описујући своју угњетеност, беду и безнађе. Али је утолико за још веће чуђење то да људи у данашњој Србији, иако су једнако свесни очајног стања у друштву и систему у којима су заточени, више не осећају никакву потребу за естетиком и стваралаштвом. Ако је генијалност производ бунта, да ли одсуство стваралаца у Србији симболизује чињеницу да смо ми ипак задовољни целим овим стањем, бар утолико што немамо видну амбицију да га преуредимо?

das kybalion

pre 6 godina

@ Kraj_genija_alien_ai

macku o rep,ta tzv. vestacka inteligencija moze samo da raspolaze sa coveku vec poznatim znanjem,istini za volju,to malo struje,par zica i cipova je sigurno dovoljno da ona danas sutra izvede neke radnje i na svoju ruku,al' to ne znaci ujedno da one imaju smisla,,

pedja

pre 6 godina

To da je neko nesto poceo sa 4 godine je smesno. Naravno da je otac podrzao sina. Mnogo danasnje svetske muzike zasnovano na plagijatu delova ili fragmenata Mocartove muzike i muzike ostalih klasika.

bozanski dar

pre 6 godina

dovoljno je samo da ode neka vazna zica i eto odmah kratkog spoja,moze da se rodi a ne mora,nisu retki ni slucajevi gde su tipovi otkacili pod stare dane i napravili ozbiljnih problema;)

Prof muzike

pre 6 godina

To uopšte nije tačno. Imao je muziku u glavi,apsolutan sluh. Dakle ne možete od netalentovanog deteta stvarati genija. Naravno da je Leopold njegov otac "izoštrio" taj zlatni mač. Dakle zlatni ne gvozdeni. Ali svakako da Mocart nije imao urodjeni talenat Leopold ne bi imao sa čim da radi. Federera i Mocarta je suvišno porediti. Zato što je muzičko stvaralaštvo kompozitora van svakog poredjenja. Ko se bavi klasičnom muzikom znaće i čemu govorim. Federera u Pelea svakako da.

kile

pre 6 godina

Problem sa tom idejom je u prvi plan stavlja pozitivne dokaze, a skoro ignoriše negativne. Primer ovog psihologa je odličan, ali mi se nekako čini da postoji mnogo više očeva koji su pokušavali da od svoje dece naprave genijalce ali im to nije uspelo. Samo što za njih niko nije čuo.

zone

pre 6 godina

Probajte, potrudite se i uložite sve svoje resurse da naučite vaše dete da svira sa 4 godine kao Mocart i da komponuje kao on. Nemoguće!!!! Nek je potekao u ne znam kakvoj umetnickoj i muzičkoj porodici. Drugo je postizanje izuzetnuh rezultata, ali za ingenioznost je potreban bozji dar, to ne moze da se nauci i da se postigne napornim radom, jer bi imali do sada po tom principu 100ak Mocarta, a realnost nas demantuje da ih nemamo, tako da teorija nije tačna. Ostali dati primeri govore u prilog temeljnom i upornom studioznom radu, ali nikako ne o talentovanim ljudima

pope

pre 6 godina

ovde su uzrok i posledica izmesani. Da, radili su intenzivno sa njima od rodjenja, ali su se bavili vec tom delatnoscu (recimo muzika) sto ce reci da je ocigledan uticaj gena, tj. talenta. Ako roditelji nemaju gen za muziku pitanje je koliko ce naporan rad pomoci da se razviju U GENIJA (u solidnog muzicara, mozda)

Dakvuddabović

pre 6 godina

Odgovor na ovo pitanje je isto kao kada bismo pitali nekoga da li se lep čovek rađa ili napornim radom postaje lep. Odgovor je ovo prvo jer koliko god radili na sebi i imali plastičnih operacija nikada nećete postići onog ko se rodio lep, ili stekao to genetski. To isto važi i za genije..

Aleksandra

pre 6 godina

Ceo život sam smatrana genijem; na psihološkom testu pre škole (a još sam krenula godinu ranije) su rekli da u karijeri dugoj 20 godina nisu videli tako pametno dete, u školi sam bez problema bila najbolja, imam doktorat u oblasti teorijske matematike i puno naučnih radova... ALI, otac me je forsirao da učim od kad znam za sebe. Nisam se igrala sa 3-4 godine, već sam radila matematiku. Jeste mi bilo zanimljivo, ali mislim da bi svakom detetu bilo zanimljivo ako se na pravi način predstavi. I onda kad sam krenula u školu naravno da sam smatrana za genija i da nisam ni morala da se trudim da budem najbolja. Tako da ipak mislim da je intenzivan rad u ranom detinjstvu ključ "genijalnosti". Sa mojom starijom sestrom otac nije pokušavao sličan eksperiment i ona je jedva osnovnu završila... E sad, treba ipak veći uzorak i detaljnije istraživanje da bi nešto moglo da se tvrdi.

Jeti

pre 6 godina

Mnogi pominju Teslu. Teslin otac je bio obrazovan, Tesla je zavrsio univerzitet, govorio jezike, praksu sticao u najpropulzivnijoj industriji tog doba-americkoj, radio u prvon NAUCNOM institutu kod coveka koji je izmislio NAUCNE INSTITUTE, bio osposobjen da se osloni na kompletnu nauku.
Nije to sto je uradio doslo samo po sebi ni samo od sebe.
A opet, cini mi se, da nije poznavao Maksvelov rad koji je bio zaokruzen u njegovi vreme a cije bi ga poznavanje usmerilo i sprecilo da luta u delu karijere posle patentiranja sistema sa polifaznim strujama.

Darko

pre 6 godina

Genije je onaj ciji se uticaj na covecanstvo meri ogromnim korakom koji je napravljen za njegova zivota i rada.Takvih je malo u ljudskoj istoriji i siguran sam da su takvi i rodjeni, a intelekt ih je nezadrzivo vodio, uz povoljne okolnosti (koje verovatno nisu slucajnost), da sve sto treba i ostvare. Povoljnre okolnosti i pojava genijalnosti su na filmu najuspesnije prikazani uvodjenjem crnih monolita u Odiseji 2001,kojima se pravi alegorija na bozanski i/ili vanzemaljski upliv u tok ljudske istorije.

mbođ

pre 6 godina

Niko da pomene kako se Mocart propio i u dugovima zavrsio u 37-oj godini u grupnoj grobnici sa prosjacima i beskucnicima, te mu se danas ni grob ne zna, iako je ostavio preko znanih 600 kompozicija.

ovan

pre 6 godina

Hitovi kakvi su Betovenova deveta simfonija sigurno nisu nastali kao plod Mocartovog lencarenja, tako da mozemo odmah u startu izbrisati genijalnost kao preduslov vrhunskog umetnickog stvaralastva.:-)

Slobodan

pre 6 godina

Interesantno je kako 99.8% prosečnih definiše genija, kao skup svega onoga što oni neće nikada biti jer se nisu rodili sa predispozicijama tj. nisu im zvezde bile naklonjene.
Tako ćete čuti viskoko školovanih i specijalizovanih stručnjaka (koji su i pored toga bili i ostali ograničeni) da je talenat samo mit i da ne postoji, dok oko njih žive genijalci kamuflirani kao obični ljudi koji nisu ostvarili velike poslovne ili materijalne uspe jer to nisu ni želeli, a to upravo ono kako "prosek" definiše ono što nema.
Osoba rođena kao talentovana, inteligentna i sl. obično traži najlakši put da uživa u životu i talentu sa minimalnim naprezanjem, izbegava potrebu za samo dokazivanjem jer je svestan sebe i smisla prolaznosti života, a samim time ne gradi velike karijere, zgrće pare i troši se na ovozemaljske kvazi gluposti. Radi ono što voli koliko i kako želi sa dovoljno truda i žara da bude tačno ono što i koliko želi da bude, a to "prosek" ne razume.
Tek po neko rođen sa darom i bez jasne samo svesti pod pritiskom okruženja pokaže svoje prave sposobnosti u punom sjaju, ali osim divljenja dobija neminovno prezir i ostaje sam i ne prihvačen od većine, a što je siguran put ka ličnoj nesreći.
Stoga ne procenjujte genijalce po svojim vizijama i merilima, jer ih nikada nećete moći ni delićem svoje svesti shvatiti na vašu žalost i njihovu sreću.

Nizdis

pre 6 godina

Salvador Dali jednom je rekao da je ključ uspeha u životu 95% rada i upornosti sa jedne strane, i 5% talenta sa druge...
(Rđavom kupcu i dlaka smeta, 10. decembar 2017 20:18)

Apsolutno tacno. Muzicar sam, umetnik ne svadbarski muzikant. Imao sam u klasi momke koji su imali oogroman talenat, ali nisu uspeli da dostignu visinu koju zasluzuju talentom. Imao sam i momke koji su bili manje talentovani, ali su vezbali po dvadeset sati dnevno. Ovi drugi su mnogo uspesniji kasnije bili...

zoran stokic

pre 6 godina

Da bi se došlo do otkrića u bilo kojoj oblasti ljudske delatnosti, potreban je rad čitavih generacija, tokom vekova. Tu evoluciju internet nam danas trenutno daje kada je u pitanju, recimo, evolucija muzičkih ideja, a nažalost ne i naučnih. Ko, dakle, ima imalo smisla za muziku, uz pomoć interneta će se veoma brzo uveriti u netačnost uvreženog mišljenja da, maltene, niko i ništa ne prethodi velikom Mocartu, geniju sa apsolutnim muzičkim sluhom, maestru još od ranog detinjstva; da nije bilo niza prethodnika, sinova Johana Sebastijana Baha, posebno "londonskog Baha"(Johan Kristijan), zatim Vanhal, Ditersdorf, Andrea Luchesi, Dušek, Stamic, Gretri, Gosek, Sakini, Misliveček, Gluk, Salijeri, Hajdn..., pa i sam otac, Leopold Mocart (bio kompozitor) ne bi, potom, bilo ni njega.

VEJA

pre 6 godina

KAKAV JE GENIJE OVAJ STO JE IZJAVIO IZCESNU MISAO
JESTE ON JE NAPORNO RADIO OD RODJENJA
PA JE SA 4 GODINE SVIRAO KLAVIR A SA 12 NAPISAO OPERU
JA SA 4 NISAM ZNALA IME SVOJE
A SA 12 NISAM NI NOTE
LIK JE LJUBOMORAN NA NAJVECI DAR OVOM SVETU

zoran

pre 6 godina

U tekstu sve objasnje znam npr.da Messijev otac kao i Peleov su samo o fudbalu pricali. Nista ih drugo nije zanimalo. E sad talenat...dete koje voli matematiku ivise je vezba. Nema onoga ko nesto ne voli a uporno to radi

Trovach

pre 6 godina

Malo je glupo poredjenje, jer uopste nije na istom nivou, ali moram navesti ovaj primer. Igrao sam folklor bas dugo (i sada povremeno kao veteran) i mogu reci da smo jedan moj drug i ja bas bili talentovani i dobri sluhisti, a jedan nas drug je u pocetku bio nikakav igrac, dve leve noge, antisluhista i antiritmicar, ali je uz mnogo vise truda nego nas dvojica dostigao isti nivo. Ono sto smo mi uspevali bez po muke, on je postizao sa mnogo vise truda. Na kraju je rezultat bio isti. Zato mislim da je talenat presudan, ali da veliki trud takodje moze doneti velike rezultate. Nekome odgovara jedan pristup, a drugome drugi.

Zoran

pre 6 godina

Genij se rađa, ili bolje reći rađa se dijete sa predispozicijama da postane genij. Ako se rodi u poticajnoj okolini i ako se s vanserijskim talentom kvalitetno radi taj talent će sigurno jednog dana biti genij. Bez talenta se ne moze postati genij. Talent je uvjet da bi se postalo genij ali bez rada ne će biti genijalnog uspjeha.

Joc@

pre 6 godina

Ko je radio sa Nikolom Teslom?
@ (Natalija, 11. decembar 2017 03:15)

Teslin otac je bio pravoslavni sveštenik i vrlo obrazovan čovek. Učio je Teslu nezavisnom, slobodnom i kritičkom posmatranju i razmišljanju o pojavama oko nas. Ovakvog nekakvog roditelja ili rođaka, ili kasnije učitelja, imao je skoro svaki čovek koji se posvetio prirodnim naukama.

slavuj

pre 6 godina

Ja bih da pjevam kao slavuj ali nema sanse. Nije mi dato. imam utisak da tvrdnjom da je to sve samo rad, autor zeli sebe da postavi na nivo genija i zakljuci da i on, a i svako to isto moze samo da se potrudio. e pa nije bas tako. Rad je bitan, ali odlucujuca cinjenica je da geniji vape za radom. Oni imaju potrbu da rade to u cemu su vec bogom dano genijalni. matematicar genije obozava brojeve. netalentovano dijete mozes muciti da savlada ali ne i da postane genijalac.

IQ 149

pre 6 godina

Mislim da je najbolje objasnjenje i odgovor na ovo pitanje - "Rad pobedjuje talenat svaki put kada talenat ne radi dovoljno." Licno, od malih nogu sam isao na skolska takmicenja, pobedjivao na regionalnim i republickim takmicenjima iz biologije, istorije, matematike, engleskog jezika, hemije, geografije, i u sportovima takodje. Nakon zavrsetka osnovne i srednje skole, upisao sam medicinu, i ne ide bas nesto posebno. Nekako sam izgubio elan uvidevsi da vecinu mojih kolega zanima samo finansijski aspekt i to socijalno uvazavanje kod ljudi kada kazes da posedujes prefiks Dr .

Mici

pre 6 godina

Svasta, onda bi i onaj ko nema uopste sluha napornim vezbanjem dobio sluh. Nema sanse... Moja majka fenomenalno pise i nikada me tome nije ucila, ja sam talenat nasledila od nje. Cela porodica ima taj talenat. Geni se prenose isto kao sto fizicki licimo na svoje roditelje, tako dobijamo i odredjene osobine. Naporan rad ima efekta ako vec imas talenat i bavis se mnogo onim sto volis. Uspeh u tom slucaju ne moze da izostane.

Retka ptica

pre 6 godina

Naravno da je bio genije i upravo to je ono sto izdvaja od mnostva talentovanih i vrednih,kakav je recimo bio njegov otac i mnogi drugi. Da, genijalnost postoji, samo je retka

Djoksa

pre 6 godina

Rekao bih da je ovo pokušaj mediokriteta da termin genije objasnim nečim što je njemu blisko. Ali to je uzaludan pokušaj... Kao porediti ono što je sklepao čovek da bi u njemu leteo, avion i ptice kojima je priroda dala da lete. Mi letenje nikada nećemo spoznati na način na koji ga ptice doživljavaju. Mi možemo to samo da imitiramo u izvesnoj meri. Tako da prosečan čovek može kroz rad da unapredi svoj karakter i proširi svoje vidike, ali ne može da posmatra problem i vidi njegovo rešenje na način na koji to radi genije. Naposletku, uporedićemo Teslu i Edisona. Tesla nije imao podsticajno okruženje, nije ga imao ni Edison. Upornost je vodila i jednog i drugog ka uspehu. Ali dok je Tesla džinovskim skokovima preskakao probleme odmah shvatajući suštinu problema i njegovo rešenje, Edison je napredovao sitnim koracima često se vraćajući unazad. Da bi došao do svog najvećeg izuma električne sijalice trebalo mu je 10 000 pokušaja. Ako bi uspeh definisali upornošću i radom, onda su Tesla i Edison geniji. Ali niko nije lud da to kaže, jer su svi Edisonovi pronalasci prevaziđeni dok za dobar deo Tesline zaostavštine tek će nauka budućnosti integrisati u svakodnevnicu. Još nešto, otac sestara Polgar nije ništa dokazao. Njegove ćerke nisu čak ni postigle ciljeve koje su same sebi postavile, Judit Polgar je pobeđivala sve muške velemajstore ali nikad nije bila bolje plasirana od 8 mesta svetske rang liste. Međutim, baš u šahu imamo suprotan primer. Norvežanin Karlsen sa samo 23god je postao svetski šahovski šampion. Za razliku od Judit Polgar koja je upamtila nebrojeno mnogo partija pa igra mehanički, Karlsen igra inovativno sa nikad dotad viđenim kombinacijama. I ko je tu sad genije..?

Bane.

pre 6 godina

Genije ako ne radi, on se ne stvara uglavnom. Ako stvara, postoji verovatnoća da uz veliki rad postane genije. Idealno je da imaš genetske predispozicije i da si od malena usmeren u tom pravcu. Status genije imaju osobe koje ne bih mogle da pariraju u odnosu na v.e. i pobedio bi ga digitron da bih bio "plastičan". Verovatno u ranije vreme. Šta će se smatrati genijalnošću u buduće vreme će biti svaka prednost u odnosu na visoku inteligenciju koja ima svest, sa svim nakupljenim znanjem i sopstvenom neprikosnovnom logikom, pamćenjem, uči sam, pamti sve,..biće pravi izazov da uspete da imate interakcije koje neče naučiti v.e. mora biti šifrovano modeliranje razmišljanja sa x intuitivnim faktorom kvantnih razmera da zaobidješ svaku logiku...dok v. e. ima ogromnu prednost u brzini učenja, uočavanje greške, logičkim razmišljanjem, pobedio najboljeg šahistu i najboljeg igrača gde se potencira više intuicija, složenija od šaha; go...Naravno da nije srednje ime intuicije i instinkta samo go igra..ali potrebno je uočiti nove forme ali biti svestan gde nemaš šansi jer svest je momentalno naša prednost...

preko horizonta

pre 6 godina

@ Moje misljenje!
zavisi,na kojem polju,nekad je dovoljna "samo" duboka potreba
za nekom spoznajom,koja coveka navodi na pravi put,sve ostalo
je vec tu,samo treba imati otvoren um?

citaonica

pre 6 godina

Suludo je misliti da nije talenat glavni uzrok toga sto je neko uspeo da napise odlicnu operu sa 12 godina. Deca od 12 godina koja nisu talentovana nemaju pojam o muzici a kamoli komponovanju.

Знате ли ви уопште шта је геније?

pre 6 godina

Мали људи проучавају,не велике, него највеће, у болесној жељи да их копирају. Постаје дегутантно.

Bogoje Panajotovic

pre 6 godina

Otkud ja i milijarde drugih mozemo znati sta je potrebno za stvaranje Turskog marsa, Male nocne muzike, Pete simfonije ... Nase je da uzivamo, ko sam ja da ocenjujem Mocarta ?!

Marko

pre 6 godina

@ shohaku
Svako ko ima decu zna da to nije tacno. Imam dvoje dece, sad su vec punoletni, ali kada su imali 3 i 5 godina, isti zivotni uslovi, nikada decu nismo forsirali za bilo sta, potpuno slobodno vaspitanje jasno se videlo cak i u tom uzrastu da je starije dete totalni antisluhista a mladje je znalo da ponovi bez problema neku melodiju, jako rano je poceo pokazivati interes za melodiju, zvuk, tako da smo ga upisali u muzicku skolu na nagovor vaspitacica koje su primetile taj talenat. Sad osvaja medalje i to ce biti njegov zivotni poziv. Starije dete je super matematicar, logicar, ima dve lepe ruke i noge, isao je na sport ali ga totalno to ne zanima pa nismo nista forsirali. Znaci da se svi mi radjamo sa nekim predispozicijama, talentima . Da li cemo uspeh postici zavisi i od talenta i od rada ali i od srece cini mi se najvise u danasnje vreme. Mora vise toga da se poklopi. Zato ako neko postigne uspeh ne znaci da je jako talentovan ili da je bio vredan , i da neko nije talentovan ili nije bio vredan ako ne postigne veliki uspeh.

kvantna stvarnost

pre 6 godina

@ zoran stokic
bravo zoki,genij je povrsno shvacen i prihvacen pojam,u pitanju je genijalnost kao skup umova koja se moze manifestovati kroz pojedinca

Komsija

pre 6 godina

Konacno da i kod nas pocne da se pise na ovu temu. U posednjih 20 godina bilo je dosta studija o problemu "genija" i problemu "eksperta". Ni delic toga nije prenet u ovom clanku, a vrlo je korisno to sve znati. Evo nekoliko korisnih misli:
1) Kada je u pitanju RAD (vezbanje), onda je bitno da to nije bilo kakav rad, vec SVRSISHODAN RAD/VEZBANJE (nemam bolji prevod za sada). To znaci da vam je trener (muzicaru, sportisti, itd) vec odlicna poznavala oblasti, da moze da proceni nivo vase sposobnosti i da vam zadaje vezbanja koja su tik iznad vase trenutnog nivo. Tako se svrsishodno vezba. Npr, da li bi Teodor von Burg osvoji 6 medalja na MMO da nije imao za trenera profesora sa Matematickog fakulteta koji je i sam bio na MMO.
2) Mocartov zivot je vise izucavan nego sto se ovde opisuje. Otac mu je bio vrstan muzicki pedagog i napisao je tada najpoznatiju knjigu za poducavanje dece violini. Prvo je radio na Mocartovoj starijoj sestri ali ona nije postala tako uspesna. Naucnici misle da je otac u stvari "pekao zanat" trenera na njoj. Kada se usavrsio, poceo je da poducava Mocarata. Mocartova dela (kompozicije) iz detinjstva nisu mnogo originalna, vec su mesavina drugih vec postojecih dela (kompozicija). Ocigledno je bio u procesu ucenja. Do prvog znacajnog i vrednog originalnog dela trebalo mu je oko 14 000 sati rada (~14 godina rada).
3) Naucnici koji se bave ovim problemom smatraju da obicno treba oko 10 000 sati SVRSISHODNOG VEZBANJA da bi se postigao svestski uspeh.

Joc@

pre 6 godina

Vrlo mnogo u postanku velikih stvaralaca zavisi od njihovog stava prema okolini. Ko od malena prihvati stav radoznalosti, ushićenosti, fasciniranosti, udivljenosti, potrebe za saznavanjem, objašnjavanjem, odgovorima i razumevanjima, kao i stalnog preispitivanja, proveravanja i kontempliranja, taj je na dobrom putu. Takvi menjaju svet. Suprotnost ovome je letargičnost, nezainteresovanost, odustajanje od postavljanja pitanja i mirenje sa stanjem i okolnostima. Kakvom stavu će se dete opredeliti zavisi najviše od nekih sitnih, teško opažljivih upliva na malu psihu, nevezanih za vaspitanje. Vaspitanjem se taj stav najčešće i ne prepoznaje pa se nehotice ili stimuliše ili potiskuje. Otuda dva deteta od istih roditelja, sasvim različiti.

adem

pre 6 godina

Problem sa tom idejom je u prvi plan stavlja pozitivne dokaze, a skoro ignoriše negativne. Primer ovog psihologa je odličan, ali mi se nekako čini da postoji mnogo više očeva koji su pokušavali da od svoje dece naprave genijalce ali im to nije uspelo. Samo što za njih niko nije čuo.
(kile, 10. decembar 2017 20:34)
ne znam da li si u pravu, ja mislim da jesi, ali to je, mislim na ove koji su uspeli, zbog naseg interesovanja za uspeh, a ne za neuspeh. ima na hiljade ljudi koji su reskirali na berzi ili na bilo cemo, ali od tih hiljadu, ako je uspeo, jedan, onda mi citamo o tome, a ne o onih 999. konkretno ovde kod mene je jedan postao bogat jer je prodao stan nakon rata i upustio se u jedan biznis. sada je milioner, i za njega znamo svi. a koliko je njih prodalo stan zbog istog razloga i onda su propali, a mi ne cujemo za njih. mi citamo o nekom ko je dobio na lotou milion, a ne citamo o onih 10 miliona koji su igrali i nisu nista dobili.

VanDeTotal

pre 6 godina

Nema jednoznačnog odgovora. Samo naslovno pitanje koliko otvara mogućnost toliko i ne daje put za ekskluzivan odgovor. Kant je(pojednostavljeno) smatro da je genije posrednik između Boga i ljudi koji ima poseban dar. Nemoguće je ovde ulaziti u tančine. Sam Kant predstavlja retku pojavu, tzv poznog genija. Nasuprot tome, Lajbnic je čist primer pojave wunderkind, gde se često ono najuzvišenije u stvaralaštvu ostvaruje u maldoj dobi, a ostatak je doradjivanje i upotpunjavanje prvobitnih vizija. Jedan vid genija je I Niče, nasupot Hegelu, gde se vidi razlika prvorazrednog i drugorazrednog genija. Razlika onog koji objašnjava stvarnost i onog koji saživljavajući se opisuje. Veoma interesantne uvide o geniju ima i Šopenhauer. O prorodi stavralačkog akta, genijalnosti treba videti psihoanalizu, a ima i kod Junga. U nauci genije je, upravo, onaj koji vidi teškoću tamo gde niiko ne vidi problem.Ovo pokazuje genijalnost pitanja. Npr. mnpgi Frojdovi odgovori su netečni ali pitanja i prostranstva koja ona otvaraju jesu ono što je genijalno. To je neuhvatljivost genija. On, najčešće, ne zavisi ni od društva ni od vremena. Može da se rodi u sred pustinje, kao čudo. No, ukoliko (mi) zanemarimo naše potencijale ništa od njih i neće biti otkriveno. Jasno je da talenat i genije nisu isto. Razlikuju se po vrsti. Ako bi talenat bio nadarenost, genije bib bio božanski.

CATAPA

pre 6 godina

Pitanje "rad ili talenat" pokreće zanimljiv paradoks jer nema ni jednog autentičnog genija koji neće apsolutno favorizovati naporan rad i učenje. Ako su genijalci vrhunski autoriteti, onda bi tu diskusija trebalo da bude okončana. Ali i genijalci su ljudi, skloni da ono što imaju ne vrednuju valjano, pa tako uticaj talenta potcenjuju i nisu sposobni da sebe projektuju u intelektualno ili talentom hendikepirani um. Svima, pa tako i genijalcima precizno nedostaje samo ono što nemaju na raspolaganju; kada imaju sve, nedostaje im vreme.

Genijalnost je prosto fokus, posvećenost i ambicija, ali je potreban izuzetan talenat da se fokus zadrži i očuva, da se ne raspline pre nego što donese plodove. Nije moguće takav fokus držati dugo; najveći broj i autentičnih genija je taj status zaslužilo kao mladi ljudi, čak i ako su živeli relativno dugo. Ako je talenat isključivo presudan, postavlja se pitanje kako se onda talentovanost gubi? Pa, ne gubi se, mi samo "talentom" nazivamo taj period fanatične posvećenosti. Dok smo mladi, svi imamo tu iluziju da ćemo živeti "večno" i večno imati taj talenat za posvećenost. Kad ostarimo, steknemo novi talenat, talenat za cinizam. Cinizam i za sopstvenu mladost-ludost.

vegetarijanac vanzemaljac

pre 6 godina

Radja se, ali se njime treba baviti. Mozart je imao oca muzicara koji ga je naucio od malih nogu osnove muzike. Kasnije je prevazisao oca. Sto ranije prepoznati talenat i poceti.

Boca kloca

pre 6 godina

Kad prosečna osoba procenjuje genija obično strada ovaj drugi. :) Mocart i Bah su nešto što se verovatno neće ponoviti... Dovoljno je bilo da je napisao samo Rekvijem i Figara

aleksis

pre 6 godina

Talenat je dar koji cuci u nama, koji ceka da bude otkriven,kao i svaki rudnik bogat zlatom podlozan je kopanju,neki kopaju plitko,a neki do duboko u dno,kome se kraja ne vidi...genijalnost cuci bas u tome,u slobodi da kopate beskarajno i da stvarate ono sto zamislite!

Јордан

pre 6 godina

@Џони
"Али је утолико за још веће чуђење то да људи у данашњој Србији, иако су једнако свесни очајног стања у друштву и систему у којима су заточени, више не осећају никакву потребу за естетиком и стваралаштвом. Ако је генијалност производ бунта, да ли одсуство стваралаца у Србији симболизује чињеницу да смо ми ипак задовољни целим овим стањем, бар утолико што немамо видну амбицију да га преуредимо?"

Не слажем се са овим. Данашња Србија (а и шире) оличење је херметичног система негативне селекције. Талентовани, способни, стваралачки потентни људи засигурно би релативно брзо променили систем, а актуелна квази-елита нестала би са сцене и постала предмет историјско-социолошких анализа.

LepaMara

pre 6 godina

Prvo radja a onda stvara. Najpre talenat a onda zaista naporan rad, strast i trud. Zanimljivo je da nas narod tako malo veruje u "moc" ovog drugog, a ono sto je ziva istina je da ce vredniji u nekom momentu "pobediti" talentovanijeg od sebe.

sale

pre 6 godina

Sve se postaje od malih nogu, ne može svako postati genijalac, ali mogu mnogi postati pametniji i bolji u svemu nego inače. Decu ne treba forsirati, ali već od godinu dana možete da ih učite mnoge stvari koje će kasnije mnogo lakše da savladju. Može se reći da su 90% dece genijalci, ali rad sa nijma u porodici i školi koji je na lošem nivou dovodi do toga da deca postaju zatupljena. Mi ih ustvari razmazimo, učimo ih nasilju, da psuju, da se vulgarno i nepristojno ponašaju, da ne pričamo o medijima kojim su izložena svakavim materijalima.

Lola

pre 6 godina

Leopold je isto radio s oba svoja deteta. Zašto Nanerl nije postigla genijalnost Volfganga?
Natavno da je rad presudan, ali je za izuzetnost potrebno još nešto, da li talenat, ili neki momenat sreće, ne znam.
Gledala sam jednom emisiju o 'stvaranju genija', prićali su i sa najstarijom sestrom Polgar, ali i sa roditeljima neke dece iz njenog okruženja koji su se trudili da od dece naprave šahovske genije, prateći iste metode. Ti klinci su bili natprosečni, ali ne i izuzetni.

Minja

pre 6 godina

Dve stvari su potrebne. 1. Talenat sa kojim se radja. 2. Sreca da se rodi u takvim okolnostima koje omogucavaju da se talanat iskoristi.

Gaga

pre 6 godina

Svi bi mi bili ta cudna bica koja zovu geniji.Nemamo svi uslove za to,neke stvari koje nas zanimaju od malih nogu nam nisu dostupne.A,zavisi i od konstitucije deteta.Neko ce znati bolje sa loptom,pa treba naci pravog trenera.Neko ce znati bolje sa slikanjem,opet treba naci ucitelja.
Neke stvari ne moze obican covek da stigne da isprati kod svog deteta,a deca imaju cudne ideje.To se zna.
Moze se dete terati za matematiku koliko hoces,a njemu to ne ide.Vise mu leze drustvene nauke,ali i to je trenutno.Opet treba detetu mnogo toga pruziti,sto je najveci uspeh roditelja da iskoluje dete.Da li ce ono biti genije ili ne zavisi od roditelja,a naravno i deteta koje sve upija,pa se jednostavno vide afiniteti.Mislim da se stvara.

Joc@

pre 6 godina

Sticanje i odgajanje slobodnog, nesputanog, smelog i lepršavog DUHA je najvažnije. To je neophodni preduslov da čovek postane kreativan. Primer Ervina Šredingera: sasvim neočekivano i bez osnova pretpostavio je da je elektron talas, i podvrgao njegovo ponašanje poznatim talasnim jednačinama. I... pokazalo se odlično eksperimentalno poklapanje. Pronađena je jedna od najvažnijih jednačina atomske fizike. Ali, DA NIJE IMAO TAKAV DUH, u odlučnom trenutku ne bi mu palo na pamet da pretpostavi to što je pretpostavio.