Utorak, 26.09.2017.

09:40

Odvojila se još jedna santa leda, nešto se neobično dešava /VIDEO

Izvor: Business Insider

Odvojila se još jedna santa leda, nešto se neobièno dešava /VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

ffws

pre 6 godina

"У Копенхагену 2009. је одржан самит о глобалном загревању, председавао му је Обама. Током самита, нека добра душа је хаковала и објавила 800мб мејлова у којима научници међусобно усклађују лажиране податке и отворено наводе колико су плаћени за то, а један од њих је и Џим Кук којег помињете. Ко не верује нека провери сам, довољно је да прогугла "climagate"."

Crvena haringa. Nije ni cudno sto si poceo da se koristis retorickim trikovima i logickim greskama - nemas dokaze. Lepo sam demonstrirao da postoji koncenzus, takodje sam demonstrirao da teret dokaza lezi na onima koji taj koncenzus izazivaju. Prestani da izbegavas svoj teret i predstavi dokaze. Nisam zainteresovan za glupe i nepotkrepljene teorije zavera.

Tkzv. "Climategate" je odavno raskrinkan. Devet razlicitih istraga i nista nije nadjeno. To je bilo 2011. godine. Suprotno onome sto si rekao, nema nikakvih dokaza da su podaci lazirani. Prestani da lazes. Znam da ti to nije strano.

"Мени је заиста жао кад видим колико људи имају кратко памћење."

Ironicno.

Moguce je demonstrirati da su nauka i dokazi iza globalnog zagrevanja netacni. Ucini to. Znam da ne mozes. Da mozes, ne bi uopste ovde pisao komentare, vec bi bio bogat covek.

zoran

pre 6 godina

Kada sipate vodu u casu i dodate par kocki leda. Kada se led istopi jer casa prelije ili ostane isti nivo vode.
(Aca, 26. septembar 2017 19:44)
Ti si,bato moj,nesto opasno pobrkao.Kada u casu vode stavis kocke leda i sipas vodu,kada se te kocke otope,nece preliti casu vode.Imas frizider,imas kocke leda,pa probaj sam.Ta santa leda se vec nalazi u moru,i kada se istopi,nece se desiti nista.Zato sto je ona vec u vodi.Razumes.Eto,probaj u casi.Prvo stavi kocke leda,pa tek onda sipaj vodu,videces i sam,a i usput naucices nesto.Druga je prica da je to led sa kopna,tada ce se podici nivo vode,to je sto si pomenuo,prvo si sipao vodu u casu pa dodao led.Naravno da ce se tada izliti voda.Ovde pricamo o santi koja je vec u vodi,led sa kopna koji nije u vodi,naravno da ce podici nivo vode.Nesto si ti pobrkao.

Bane.

pre 6 godina

Čitao sam komentare...u svakom slučaju nam predstoji da "blejemo" na mesec...I ako sam svestan da lično ne mogu uticati...pa čak i da se preselim..gde..kupiti zemlju po brdima..kao da će neko poštovati zakon i pravila..spremiti "ranac.."..jedina satisfakcija će biti ako se desi "nepredvidivo.." jeste da sam imao vremena da razmišljam o "opcijama.."..da se koliko toliko "spremim.." a zapravo..retko je ko zaista spreman kad se desi...ali mi je zanimljiv taj mentalitet "krdo ovaca" kada se desi..možda su dosada japanci najspremniji..i ako kod njih se takodje dešavaju havarije...podstači čovečanstvo da predupredi prioritetne dogadjaje i pored kolektivnog špijuniranja je nemoguća misija..i to me najviše fascinira u svemu...čemu uopšte svrha špijuniranja..famoznih simulacija..ako nemaju nikakvu svrhu..?..

ffws

pre 6 godina

"То да постоји научни концензус о глобалном загревању је глупост"

"The Scientific Consensus on Climate Change" by Naomi Oreskes (100%).
"Examining the Scientific Consensus on Climate Change" by Peter T. Doran et al. (97%).
"Expert credibility in climate change" by William R. L. Anderegg et al. (97%).
"Scientists’ Views about Attribution of Global Warming" by Bart Verheggen et al. (97%).
"Quantifying the consensus on anthropogenic global warming in the scientific literature", by John Cook (97%).

Ima ih jos, ali ove studije su sasvim dovoljne uspostavljanju cinjenice da koncenzus zaista postoji.

Navedi samo jednu, ali jednu studiju koja kaze suprotno. Znam da ne mozes, zato sto ne postoji.

"већина заиста умних људи 20. века, почев од нашег Миланковића, најављује ново ледено доба."

"The Myth of the 1970s Global Cooling Scientific Consensus" is a scientific paper posted in the American Meteorological Society Journal by Thomas C. Peterson (NOAA/National Climatic Data Center, Asheville, North Carolina), William M. Connolley (British Antarctic Survey, National Environment Research Council, Cambridge, United Kingdom) and John Fleck (Albuquerque Journal)."

Ova studija je proverila naucne papire 1970-ih i nasla da, uprkos trendu zahladjenja koje je trajalo 30 godina pre toga, naucni papiri koji su zagovarali globalno zagrevanje su nadmasili one papire koje zagovaraju zahladjenje u odnosu 6:1, a klimatologija nije bila ni priblizno napredna kao sto je danas.

Bane.

pre 6 godina

Impresioniran sam koliko zadnjih 20 godina se uvek neki "naučnici" uvek iznenade..? u šta više čovek da veruje kadw se danas sve lobira, pogotovo naučna istraživanja.svojim očima.. instinktu...pišem povodom svih tih pojava bar 2 godine..uzalud..ako nisu "prirodne" pojave prioritet prioriteta recite mi molim vas onda šta je..? Moć, atomske bombe, sujeta..? računam na zdrav razum jer sam optimista. O prirodi čini mi se da je mnogi naučnici ni dan danas ne razumeju. Šta tek očekivati od ostalih..? da vam neki Bane spočitava...žalosno..a izgleda da je baš tako...

Старац Исаија

pre 6 godina

@ffws

Мени је заиста жао кад видим колико људи имају кратко памћење. У Копенхагену 2009. је одржан самит о глобалном загревању, председавао му је Обама. Током самита, нека добра душа је хаковала и објавила 800мб мејлова у којима научници међусобно усклађују лажиране податке и отворено наводе колико су плаћени за то, а један од њих је и Џим Кук којег помињете. Ко не верује нека провери сам, довољно је да прогугла "climagate". Било би лепо да мој одговор буде објављен, хвала.

JoBaH

pre 6 godina

Topljenje leda ne utice kako god na nivo vode. Ako je plutajuci komad, po zakonima fizike je vec uracunat u nivou vode, njegovo stanje je nebitno totalno.
(BlueMarvel, 26. septembar 2017 11:07)

nazad u skolu na casove fizike, pojma ti nemas....

wight

pre 6 godina

@ffws

Svaka cast za komentar. Samo argumentovano sa njima. Prosto je tuzno koliko je pluseva dobio. Nije mi jasno kako takve ljude puste iz osnovne skole, bez nekog elementarnog znanja.
A tek kad krenu sa: "Ja mislim..." pa bi svojim "strucnim" misljenjem da pobiju dokaze.

Predrag

pre 6 godina

"...ne postoji način da dešavanja na Antarktiku spreče, osim da gledaju kako se deo po deo odvaja od glečera."

Hajde sto je vecina ljudi pasivna i samo stoji i gleda kako sve propada. Ali ako su takvog pasivnog mentaliteta i naucnici, onda nam je stvarno odzvonilo. Bas bi oni trebali najcvrsce i najsnaznije stati u odbranu zivota na ovoj planeti. Organizovati se masovno i globalno i ponuditi resenja i boriti se za njihovo sprovodjenje.

Obrni, okreni, ali jedino pravo resenje ce morati biti ono sto je Nikola Tesla jos predlagao davne 1935., u svom intervjuu o buducnosti covecanstva za casopis "Liberty" - sistematsko posumljavanje i naucno upravljanje prirodnim resursima. Bez "naucnog upravljanja prirodnim resursima" ne postoji nikakvo trajno resenje. Sve dok multinacionalne kompanije upravljaju resursima na bazi profita i politicke ideologije, a ne nauka na bazi razuma i naucnih istina i cinjenica, prave promene ne moze biti.

Старац Исаија

pre 6 godina

Пре неких 13 хиљада година, лед дебљине 2км покривао је комплетну Северну Америку, јужно скоро до Неваде и Аризоне. Отопио се за непуних 20 година, изазивајући потапање приобаља свих континената. Вероватно је и тада човек био крив. То да постоји научни концензус о глобалном загревању је глупост, напротив, већина заиста умних људи 20. века, почев од нашег Миланковића, најављује ново ледено доба. Гледајте ко зарађује и ко гура причу о човековој кривици и утицају и све ће вам бити јасно.

andreas kisser

pre 6 godina

Donald Tramp se i dalje bavi, poput Zapada, sekundarnim stvarima, Kim Dzong Unom i licnim politickim egom.
(NeverSayNeverAgain, 26. septembar 2017 10:23)

a cime se bavi istok? mislim imajuci u vidu da su kina i indija mnogo veci zagadjivac od SAD! zanimljivo je da na svim listama najzagadjenijih reka prvih pet mesta drze reke iz indije i kine. u isto vreme, jedino se u evropi procenat zemljista ped sumom sve vise povecava. osim ako evropa nije zapad? meni je jasno da se preko ovih komentara ispoljavaju razne frustracije nekih pojedinaca, ali stvarno, zar je citaocima komentara toliko tesko da malo razmisle pre nego sto preporuce neki komentar!?

ffws

pre 6 godina

"Dešavalo se ovo 100 puta kroz istoriju planete"

Pre otkrica tektonskih ploca, desavali su se zemljotresi... Je l' to znaci da tektonske ploce ne postoje? Pre otkrica gravitacije, jabuke su padale sa drveca 10^xyz puta, je l' to znaci da gravitacija ne postoji?

To sto se desilo pre, ne umanjuje ozbiljnost sadasnje krize niti bi znacilo da ne moramo nista da uradimo.

Znamo tacno uzroke promena klime u proslosti i ti uzroci su direktno povezani sa nivoima CO2. Kada se nivo CO2 smanji, usledi zahladjenje, kada se nivo CO2 poveca, usledi zagrevanje... Je l' negiras i to?

"Mi zasigurno neznamo ni koliko sunce i njegova zračenja utiču na sve ovo"

Pise se "Sunce" i "ne znamo".

Tacno znamo koliko Sunce utice na klimatske promene i totalna proizvodnja energije Sunca se nije promenila otkako smo poceli da je merimo.

Cak i da se Zemlja pomerila blize Suncu, to bi objasnilo vrlo mali procenat zagrevanja, a nema dokaza za tako nesto.

"Ja mislim da mi nemamo dovoljno informacija da bi smo znali o čemu se zapravo radi"

Sto posto naucnika misli da se globalno zagrevanje desava, 97% misli, na osnovu empirijskih dokaza, testiranja, eksperimenata, posmatranja itd. da su prouzrokovane ljudskom aktivnoscu. Postoje hiljade i hiljade naucnih studija.

Onus dokaza lezi na onima koji izazivaju status kvo. U ovom slucaju, postoji nadmocan naucni koncenzus, ergo, onus dokaza lezi na onima koji ga izazivaju da predstave svoje dokaze u naucnim zurnalima. Znam da ih nemas.

neko tamo

pre 6 godina

zemlja je ravna a antarktik je ledeni zid oko nje. iza antarktika ima jos neistrazene zemlje a mozda neko i zivi tamo. mozda bas taj koji ne zeli da to saznamo. istrazite sami ?

Sofronije

pre 6 godina

Pa ako me secanje ne vara na Antaktiku ce sad prolece pa posle leto pa ce naucnici jos vise da se cude kad pocne da se sve raspada na sve strane malko mi jos malko priroda i to je to svidelo se to nama ili ne

Pera

pre 6 godina

@razna merila. Menheten ima 59km2 a Veliko ratno ostrvo ima 2,11km2 ili 30 puta manje. Santa velika kao 4 Menhetena ima 200km2 ili 100 V.R.Ostrva.

Nauka

pre 6 godina

Dešavalo se ovo 100 puta kroz istoriju planete. Mi zasigurno neznamo ni koliko sunce i njegova zračenja utiču na sve ovo. Ljudi koji kreiraju svijet i svijest ljudi kažu da je obican covjek krivac. Ja mislim da mi nemamo dovoljno informacija da bi smo znali o čemu se zapravo radi.
(ivan, 26. septembar 2017 10:44)

Nisi u pravu, imamo, u pitanju je ljudska aktivnost. Ne može prostije. Kapitalizam i ekologija prosto ne mogu zajedno, a da se ne razmontira ili jedno ili drugo. Mi smo spremni da branimo kapitalizam do poslednjeg čoveka. E pa to, poslednji čovek, će nam se i desiti. Bajka o neprekidnom rastu (koji je neophodan, jer je valuta štampana iz duga) ne može bez neprekidne eksploatacije resursa. A oni nisu beskonačni, kao što je ljudska glupost. Za sve one koji brinu da će se istovremeno uništiti život na zemlji: ne brinite. Ali mi nestajemo sigurno, a sa sobom, sva je prilika, vučemo i 90% trenutno živih vrsta koje se neće moći adaptirati (za viruse i bakterije ne brinem).

BlueMarvel

pre 6 godina

Topljenje leda ne utice kako god na nivo vode. Ako je plutajuci komad, po zakonima fizike je vec uracunat u nivou vode, njegovo stanje je nebitno totalno.

milojica

pre 6 godina

''... formirajući santu veličine četiri Menhetna...''. Znači veličine 13 Ratnih ostrva ili ti 18 Ada Ciganlija.
(razna merila, 26. septembar 2017 10:12)

Pa dobro, ali nam je mnogo blize poredjenje sa Menhetnom, posto svi zivimo u Njujorku...

irelandcalling

pre 6 godina

Mozda se budi neki vulkancic...izvori tople vode...realno, prirodan proces smene ledenih doba...a plus ljudski stetni uticaj...

ivan

pre 6 godina

Dešavalo se ovo 100 puta kroz istoriju planete. Mi zasigurno neznamo ni koliko sunce i njegova zračenja utiču na sve ovo. Ljudi koji kreiraju svijet i svijest ljudi kažu da je obican covjek krivac. Ja mislim da mi nemamo dovoljno informacija da bi smo znali o čemu se zapravo radi.

Realno

pre 6 godina

Ništa se neobično ne dešava. Imate sjajan dokumentarac "Chasing Coral" koji pokazuje kako izumiru korali zbog povećanja temperature mora. Kad se vidi koji su sve ekosistemi povezani sa tim, za svega 100-150 godina, realno je da ljudska populacija bude smanjena na minimum, zbog izumiranja biljaka i životinja. Samo naivan čovek može da pomisli da će to zaobići ovu planetu. Rešenja - nema. Jedina sreća mi je što tada neću biti živ.

Realno

pre 6 godina

Ništa se neobično ne dešava. Imate sjajan dokumentarac "Chasing Coral" koji pokazuje kako izumiru korali zbog povećanja temperature mora. Kad se vidi koji su sve ekosistemi povezani sa tim, za svega 100-150 godina, realno je da ljudska populacija bude smanjena na minimum, zbog izumiranja biljaka i životinja. Samo naivan čovek može da pomisli da će to zaobići ovu planetu. Rešenja - nema. Jedina sreća mi je što tada neću biti živ.

ivan

pre 6 godina

Dešavalo se ovo 100 puta kroz istoriju planete. Mi zasigurno neznamo ni koliko sunce i njegova zračenja utiču na sve ovo. Ljudi koji kreiraju svijet i svijest ljudi kažu da je obican covjek krivac. Ja mislim da mi nemamo dovoljno informacija da bi smo znali o čemu se zapravo radi.

andreas kisser

pre 6 godina

Donald Tramp se i dalje bavi, poput Zapada, sekundarnim stvarima, Kim Dzong Unom i licnim politickim egom.
(NeverSayNeverAgain, 26. septembar 2017 10:23)

a cime se bavi istok? mislim imajuci u vidu da su kina i indija mnogo veci zagadjivac od SAD! zanimljivo je da na svim listama najzagadjenijih reka prvih pet mesta drze reke iz indije i kine. u isto vreme, jedino se u evropi procenat zemljista ped sumom sve vise povecava. osim ako evropa nije zapad? meni je jasno da se preko ovih komentara ispoljavaju razne frustracije nekih pojedinaca, ali stvarno, zar je citaocima komentara toliko tesko da malo razmisle pre nego sto preporuce neki komentar!?

Nauka

pre 6 godina

Dešavalo se ovo 100 puta kroz istoriju planete. Mi zasigurno neznamo ni koliko sunce i njegova zračenja utiču na sve ovo. Ljudi koji kreiraju svijet i svijest ljudi kažu da je obican covjek krivac. Ja mislim da mi nemamo dovoljno informacija da bi smo znali o čemu se zapravo radi.
(ivan, 26. septembar 2017 10:44)

Nisi u pravu, imamo, u pitanju je ljudska aktivnost. Ne može prostije. Kapitalizam i ekologija prosto ne mogu zajedno, a da se ne razmontira ili jedno ili drugo. Mi smo spremni da branimo kapitalizam do poslednjeg čoveka. E pa to, poslednji čovek, će nam se i desiti. Bajka o neprekidnom rastu (koji je neophodan, jer je valuta štampana iz duga) ne može bez neprekidne eksploatacije resursa. A oni nisu beskonačni, kao što je ljudska glupost. Za sve one koji brinu da će se istovremeno uništiti život na zemlji: ne brinite. Ali mi nestajemo sigurno, a sa sobom, sva je prilika, vučemo i 90% trenutno živih vrsta koje se neće moći adaptirati (za viruse i bakterije ne brinem).

ffws

pre 6 godina

"Dešavalo se ovo 100 puta kroz istoriju planete"

Pre otkrica tektonskih ploca, desavali su se zemljotresi... Je l' to znaci da tektonske ploce ne postoje? Pre otkrica gravitacije, jabuke su padale sa drveca 10^xyz puta, je l' to znaci da gravitacija ne postoji?

To sto se desilo pre, ne umanjuje ozbiljnost sadasnje krize niti bi znacilo da ne moramo nista da uradimo.

Znamo tacno uzroke promena klime u proslosti i ti uzroci su direktno povezani sa nivoima CO2. Kada se nivo CO2 smanji, usledi zahladjenje, kada se nivo CO2 poveca, usledi zagrevanje... Je l' negiras i to?

"Mi zasigurno neznamo ni koliko sunce i njegova zračenja utiču na sve ovo"

Pise se "Sunce" i "ne znamo".

Tacno znamo koliko Sunce utice na klimatske promene i totalna proizvodnja energije Sunca se nije promenila otkako smo poceli da je merimo.

Cak i da se Zemlja pomerila blize Suncu, to bi objasnilo vrlo mali procenat zagrevanja, a nema dokaza za tako nesto.

"Ja mislim da mi nemamo dovoljno informacija da bi smo znali o čemu se zapravo radi"

Sto posto naucnika misli da se globalno zagrevanje desava, 97% misli, na osnovu empirijskih dokaza, testiranja, eksperimenata, posmatranja itd. da su prouzrokovane ljudskom aktivnoscu. Postoje hiljade i hiljade naucnih studija.

Onus dokaza lezi na onima koji izazivaju status kvo. U ovom slucaju, postoji nadmocan naucni koncenzus, ergo, onus dokaza lezi na onima koji ga izazivaju da predstave svoje dokaze u naucnim zurnalima. Znam da ih nemas.

milojica

pre 6 godina

''... formirajući santu veličine četiri Menhetna...''. Znači veličine 13 Ratnih ostrva ili ti 18 Ada Ciganlija.
(razna merila, 26. septembar 2017 10:12)

Pa dobro, ali nam je mnogo blize poredjenje sa Menhetnom, posto svi zivimo u Njujorku...

BlueMarvel

pre 6 godina

Topljenje leda ne utice kako god na nivo vode. Ako je plutajuci komad, po zakonima fizike je vec uracunat u nivou vode, njegovo stanje je nebitno totalno.

Pera

pre 6 godina

@razna merila. Menheten ima 59km2 a Veliko ratno ostrvo ima 2,11km2 ili 30 puta manje. Santa velika kao 4 Menhetena ima 200km2 ili 100 V.R.Ostrva.

JoBaH

pre 6 godina

Topljenje leda ne utice kako god na nivo vode. Ako je plutajuci komad, po zakonima fizike je vec uracunat u nivou vode, njegovo stanje je nebitno totalno.
(BlueMarvel, 26. septembar 2017 11:07)

nazad u skolu na casove fizike, pojma ti nemas....

irelandcalling

pre 6 godina

Mozda se budi neki vulkancic...izvori tople vode...realno, prirodan proces smene ledenih doba...a plus ljudski stetni uticaj...

Старац Исаија

pre 6 godina

Пре неких 13 хиљада година, лед дебљине 2км покривао је комплетну Северну Америку, јужно скоро до Неваде и Аризоне. Отопио се за непуних 20 година, изазивајући потапање приобаља свих континената. Вероватно је и тада човек био крив. То да постоји научни концензус о глобалном загревању је глупост, напротив, већина заиста умних људи 20. века, почев од нашег Миланковића, најављује ново ледено доба. Гледајте ко зарађује и ко гура причу о човековој кривици и утицају и све ће вам бити јасно.

ffws

pre 6 godina

"То да постоји научни концензус о глобалном загревању је глупост"

"The Scientific Consensus on Climate Change" by Naomi Oreskes (100%).
"Examining the Scientific Consensus on Climate Change" by Peter T. Doran et al. (97%).
"Expert credibility in climate change" by William R. L. Anderegg et al. (97%).
"Scientists’ Views about Attribution of Global Warming" by Bart Verheggen et al. (97%).
"Quantifying the consensus on anthropogenic global warming in the scientific literature", by John Cook (97%).

Ima ih jos, ali ove studije su sasvim dovoljne uspostavljanju cinjenice da koncenzus zaista postoji.

Navedi samo jednu, ali jednu studiju koja kaze suprotno. Znam da ne mozes, zato sto ne postoji.

"већина заиста умних људи 20. века, почев од нашег Миланковића, најављује ново ледено доба."

"The Myth of the 1970s Global Cooling Scientific Consensus" is a scientific paper posted in the American Meteorological Society Journal by Thomas C. Peterson (NOAA/National Climatic Data Center, Asheville, North Carolina), William M. Connolley (British Antarctic Survey, National Environment Research Council, Cambridge, United Kingdom) and John Fleck (Albuquerque Journal)."

Ova studija je proverila naucne papire 1970-ih i nasla da, uprkos trendu zahladjenja koje je trajalo 30 godina pre toga, naucni papiri koji su zagovarali globalno zagrevanje su nadmasili one papire koje zagovaraju zahladjenje u odnosu 6:1, a klimatologija nije bila ni priblizno napredna kao sto je danas.

Sofronije

pre 6 godina

Pa ako me secanje ne vara na Antaktiku ce sad prolece pa posle leto pa ce naucnici jos vise da se cude kad pocne da se sve raspada na sve strane malko mi jos malko priroda i to je to svidelo se to nama ili ne

neko tamo

pre 6 godina

zemlja je ravna a antarktik je ledeni zid oko nje. iza antarktika ima jos neistrazene zemlje a mozda neko i zivi tamo. mozda bas taj koji ne zeli da to saznamo. istrazite sami ?

wight

pre 6 godina

@ffws

Svaka cast za komentar. Samo argumentovano sa njima. Prosto je tuzno koliko je pluseva dobio. Nije mi jasno kako takve ljude puste iz osnovne skole, bez nekog elementarnog znanja.
A tek kad krenu sa: "Ja mislim..." pa bi svojim "strucnim" misljenjem da pobiju dokaze.

Predrag

pre 6 godina

"...ne postoji način da dešavanja na Antarktiku spreče, osim da gledaju kako se deo po deo odvaja od glečera."

Hajde sto je vecina ljudi pasivna i samo stoji i gleda kako sve propada. Ali ako su takvog pasivnog mentaliteta i naucnici, onda nam je stvarno odzvonilo. Bas bi oni trebali najcvrsce i najsnaznije stati u odbranu zivota na ovoj planeti. Organizovati se masovno i globalno i ponuditi resenja i boriti se za njihovo sprovodjenje.

Obrni, okreni, ali jedino pravo resenje ce morati biti ono sto je Nikola Tesla jos predlagao davne 1935., u svom intervjuu o buducnosti covecanstva za casopis "Liberty" - sistematsko posumljavanje i naucno upravljanje prirodnim resursima. Bez "naucnog upravljanja prirodnim resursima" ne postoji nikakvo trajno resenje. Sve dok multinacionalne kompanije upravljaju resursima na bazi profita i politicke ideologije, a ne nauka na bazi razuma i naucnih istina i cinjenica, prave promene ne moze biti.

Старац Исаија

pre 6 godina

@ffws

Мени је заиста жао кад видим колико људи имају кратко памћење. У Копенхагену 2009. је одржан самит о глобалном загревању, председавао му је Обама. Током самита, нека добра душа је хаковала и објавила 800мб мејлова у којима научници међусобно усклађују лажиране податке и отворено наводе колико су плаћени за то, а један од њих је и Џим Кук којег помињете. Ко не верује нека провери сам, довољно је да прогугла "climagate". Било би лепо да мој одговор буде објављен, хвала.

Bane.

pre 6 godina

Impresioniran sam koliko zadnjih 20 godina se uvek neki "naučnici" uvek iznenade..? u šta više čovek da veruje kadw se danas sve lobira, pogotovo naučna istraživanja.svojim očima.. instinktu...pišem povodom svih tih pojava bar 2 godine..uzalud..ako nisu "prirodne" pojave prioritet prioriteta recite mi molim vas onda šta je..? Moć, atomske bombe, sujeta..? računam na zdrav razum jer sam optimista. O prirodi čini mi se da je mnogi naučnici ni dan danas ne razumeju. Šta tek očekivati od ostalih..? da vam neki Bane spočitava...žalosno..a izgleda da je baš tako...

zoran

pre 6 godina

Kada sipate vodu u casu i dodate par kocki leda. Kada se led istopi jer casa prelije ili ostane isti nivo vode.
(Aca, 26. septembar 2017 19:44)
Ti si,bato moj,nesto opasno pobrkao.Kada u casu vode stavis kocke leda i sipas vodu,kada se te kocke otope,nece preliti casu vode.Imas frizider,imas kocke leda,pa probaj sam.Ta santa leda se vec nalazi u moru,i kada se istopi,nece se desiti nista.Zato sto je ona vec u vodi.Razumes.Eto,probaj u casi.Prvo stavi kocke leda,pa tek onda sipaj vodu,videces i sam,a i usput naucices nesto.Druga je prica da je to led sa kopna,tada ce se podici nivo vode,to je sto si pomenuo,prvo si sipao vodu u casu pa dodao led.Naravno da ce se tada izliti voda.Ovde pricamo o santi koja je vec u vodi,led sa kopna koji nije u vodi,naravno da ce podici nivo vode.Nesto si ti pobrkao.

ffws

pre 6 godina

"У Копенхагену 2009. је одржан самит о глобалном загревању, председавао му је Обама. Током самита, нека добра душа је хаковала и објавила 800мб мејлова у којима научници међусобно усклађују лажиране податке и отворено наводе колико су плаћени за то, а један од њих је и Џим Кук којег помињете. Ко не верује нека провери сам, довољно је да прогугла "climagate"."

Crvena haringa. Nije ni cudno sto si poceo da se koristis retorickim trikovima i logickim greskama - nemas dokaze. Lepo sam demonstrirao da postoji koncenzus, takodje sam demonstrirao da teret dokaza lezi na onima koji taj koncenzus izazivaju. Prestani da izbegavas svoj teret i predstavi dokaze. Nisam zainteresovan za glupe i nepotkrepljene teorije zavera.

Tkzv. "Climategate" je odavno raskrinkan. Devet razlicitih istraga i nista nije nadjeno. To je bilo 2011. godine. Suprotno onome sto si rekao, nema nikakvih dokaza da su podaci lazirani. Prestani da lazes. Znam da ti to nije strano.

"Мени је заиста жао кад видим колико људи имају кратко памћење."

Ironicno.

Moguce je demonstrirati da su nauka i dokazi iza globalnog zagrevanja netacni. Ucini to. Znam da ne mozes. Da mozes, ne bi uopste ovde pisao komentare, vec bi bio bogat covek.

Bane.

pre 6 godina

Čitao sam komentare...u svakom slučaju nam predstoji da "blejemo" na mesec...I ako sam svestan da lično ne mogu uticati...pa čak i da se preselim..gde..kupiti zemlju po brdima..kao da će neko poštovati zakon i pravila..spremiti "ranac.."..jedina satisfakcija će biti ako se desi "nepredvidivo.." jeste da sam imao vremena da razmišljam o "opcijama.."..da se koliko toliko "spremim.." a zapravo..retko je ko zaista spreman kad se desi...ali mi je zanimljiv taj mentalitet "krdo ovaca" kada se desi..možda su dosada japanci najspremniji..i ako kod njih se takodje dešavaju havarije...podstači čovečanstvo da predupredi prioritetne dogadjaje i pored kolektivnog špijuniranja je nemoguća misija..i to me najviše fascinira u svemu...čemu uopšte svrha špijuniranja..famoznih simulacija..ako nemaju nikakvu svrhu..?..

ivan

pre 6 godina

Dešavalo se ovo 100 puta kroz istoriju planete. Mi zasigurno neznamo ni koliko sunce i njegova zračenja utiču na sve ovo. Ljudi koji kreiraju svijet i svijest ljudi kažu da je obican covjek krivac. Ja mislim da mi nemamo dovoljno informacija da bi smo znali o čemu se zapravo radi.

neko tamo

pre 6 godina

zemlja je ravna a antarktik je ledeni zid oko nje. iza antarktika ima jos neistrazene zemlje a mozda neko i zivi tamo. mozda bas taj koji ne zeli da to saznamo. istrazite sami ?

Realno

pre 6 godina

Ništa se neobično ne dešava. Imate sjajan dokumentarac "Chasing Coral" koji pokazuje kako izumiru korali zbog povećanja temperature mora. Kad se vidi koji su sve ekosistemi povezani sa tim, za svega 100-150 godina, realno je da ljudska populacija bude smanjena na minimum, zbog izumiranja biljaka i životinja. Samo naivan čovek može da pomisli da će to zaobići ovu planetu. Rešenja - nema. Jedina sreća mi je što tada neću biti živ.

Старац Исаија

pre 6 godina

Пре неких 13 хиљада година, лед дебљине 2км покривао је комплетну Северну Америку, јужно скоро до Неваде и Аризоне. Отопио се за непуних 20 година, изазивајући потапање приобаља свих континената. Вероватно је и тада човек био крив. То да постоји научни концензус о глобалном загревању је глупост, напротив, већина заиста умних људи 20. века, почев од нашег Миланковића, најављује ново ледено доба. Гледајте ко зарађује и ко гура причу о човековој кривици и утицају и све ће вам бити јасно.

BlueMarvel

pre 6 godina

Topljenje leda ne utice kako god na nivo vode. Ako je plutajuci komad, po zakonima fizike je vec uracunat u nivou vode, njegovo stanje je nebitno totalno.

ffws

pre 6 godina

"Dešavalo se ovo 100 puta kroz istoriju planete"

Pre otkrica tektonskih ploca, desavali su se zemljotresi... Je l' to znaci da tektonske ploce ne postoje? Pre otkrica gravitacije, jabuke su padale sa drveca 10^xyz puta, je l' to znaci da gravitacija ne postoji?

To sto se desilo pre, ne umanjuje ozbiljnost sadasnje krize niti bi znacilo da ne moramo nista da uradimo.

Znamo tacno uzroke promena klime u proslosti i ti uzroci su direktno povezani sa nivoima CO2. Kada se nivo CO2 smanji, usledi zahladjenje, kada se nivo CO2 poveca, usledi zagrevanje... Je l' negiras i to?

"Mi zasigurno neznamo ni koliko sunce i njegova zračenja utiču na sve ovo"

Pise se "Sunce" i "ne znamo".

Tacno znamo koliko Sunce utice na klimatske promene i totalna proizvodnja energije Sunca se nije promenila otkako smo poceli da je merimo.

Cak i da se Zemlja pomerila blize Suncu, to bi objasnilo vrlo mali procenat zagrevanja, a nema dokaza za tako nesto.

"Ja mislim da mi nemamo dovoljno informacija da bi smo znali o čemu se zapravo radi"

Sto posto naucnika misli da se globalno zagrevanje desava, 97% misli, na osnovu empirijskih dokaza, testiranja, eksperimenata, posmatranja itd. da su prouzrokovane ljudskom aktivnoscu. Postoje hiljade i hiljade naucnih studija.

Onus dokaza lezi na onima koji izazivaju status kvo. U ovom slucaju, postoji nadmocan naucni koncenzus, ergo, onus dokaza lezi na onima koji ga izazivaju da predstave svoje dokaze u naucnim zurnalima. Znam da ih nemas.

Старац Исаија

pre 6 godina

@ffws

Мени је заиста жао кад видим колико људи имају кратко памћење. У Копенхагену 2009. је одржан самит о глобалном загревању, председавао му је Обама. Током самита, нека добра душа је хаковала и објавила 800мб мејлова у којима научници међусобно усклађују лажиране податке и отворено наводе колико су плаћени за то, а један од њих је и Џим Кук којег помињете. Ко не верује нека провери сам, довољно је да прогугла "climagate". Било би лепо да мој одговор буде објављен, хвала.

JoBaH

pre 6 godina

Topljenje leda ne utice kako god na nivo vode. Ako je plutajuci komad, po zakonima fizike je vec uracunat u nivou vode, njegovo stanje je nebitno totalno.
(BlueMarvel, 26. septembar 2017 11:07)

nazad u skolu na casove fizike, pojma ti nemas....

ffws

pre 6 godina

"То да постоји научни концензус о глобалном загревању је глупост"

"The Scientific Consensus on Climate Change" by Naomi Oreskes (100%).
"Examining the Scientific Consensus on Climate Change" by Peter T. Doran et al. (97%).
"Expert credibility in climate change" by William R. L. Anderegg et al. (97%).
"Scientists’ Views about Attribution of Global Warming" by Bart Verheggen et al. (97%).
"Quantifying the consensus on anthropogenic global warming in the scientific literature", by John Cook (97%).

Ima ih jos, ali ove studije su sasvim dovoljne uspostavljanju cinjenice da koncenzus zaista postoji.

Navedi samo jednu, ali jednu studiju koja kaze suprotno. Znam da ne mozes, zato sto ne postoji.

"већина заиста умних људи 20. века, почев од нашег Миланковића, најављује ново ледено доба."

"The Myth of the 1970s Global Cooling Scientific Consensus" is a scientific paper posted in the American Meteorological Society Journal by Thomas C. Peterson (NOAA/National Climatic Data Center, Asheville, North Carolina), William M. Connolley (British Antarctic Survey, National Environment Research Council, Cambridge, United Kingdom) and John Fleck (Albuquerque Journal)."

Ova studija je proverila naucne papire 1970-ih i nasla da, uprkos trendu zahladjenja koje je trajalo 30 godina pre toga, naucni papiri koji su zagovarali globalno zagrevanje su nadmasili one papire koje zagovaraju zahladjenje u odnosu 6:1, a klimatologija nije bila ni priblizno napredna kao sto je danas.

Bane.

pre 6 godina

Impresioniran sam koliko zadnjih 20 godina se uvek neki "naučnici" uvek iznenade..? u šta više čovek da veruje kadw se danas sve lobira, pogotovo naučna istraživanja.svojim očima.. instinktu...pišem povodom svih tih pojava bar 2 godine..uzalud..ako nisu "prirodne" pojave prioritet prioriteta recite mi molim vas onda šta je..? Moć, atomske bombe, sujeta..? računam na zdrav razum jer sam optimista. O prirodi čini mi se da je mnogi naučnici ni dan danas ne razumeju. Šta tek očekivati od ostalih..? da vam neki Bane spočitava...žalosno..a izgleda da je baš tako...

Bane.

pre 6 godina

Čitao sam komentare...u svakom slučaju nam predstoji da "blejemo" na mesec...I ako sam svestan da lično ne mogu uticati...pa čak i da se preselim..gde..kupiti zemlju po brdima..kao da će neko poštovati zakon i pravila..spremiti "ranac.."..jedina satisfakcija će biti ako se desi "nepredvidivo.." jeste da sam imao vremena da razmišljam o "opcijama.."..da se koliko toliko "spremim.." a zapravo..retko je ko zaista spreman kad se desi...ali mi je zanimljiv taj mentalitet "krdo ovaca" kada se desi..možda su dosada japanci najspremniji..i ako kod njih se takodje dešavaju havarije...podstači čovečanstvo da predupredi prioritetne dogadjaje i pored kolektivnog špijuniranja je nemoguća misija..i to me najviše fascinira u svemu...čemu uopšte svrha špijuniranja..famoznih simulacija..ako nemaju nikakvu svrhu..?..

wight

pre 6 godina

@ffws

Svaka cast za komentar. Samo argumentovano sa njima. Prosto je tuzno koliko je pluseva dobio. Nije mi jasno kako takve ljude puste iz osnovne skole, bez nekog elementarnog znanja.
A tek kad krenu sa: "Ja mislim..." pa bi svojim "strucnim" misljenjem da pobiju dokaze.

Nauka

pre 6 godina

Dešavalo se ovo 100 puta kroz istoriju planete. Mi zasigurno neznamo ni koliko sunce i njegova zračenja utiču na sve ovo. Ljudi koji kreiraju svijet i svijest ljudi kažu da je obican covjek krivac. Ja mislim da mi nemamo dovoljno informacija da bi smo znali o čemu se zapravo radi.
(ivan, 26. septembar 2017 10:44)

Nisi u pravu, imamo, u pitanju je ljudska aktivnost. Ne može prostije. Kapitalizam i ekologija prosto ne mogu zajedno, a da se ne razmontira ili jedno ili drugo. Mi smo spremni da branimo kapitalizam do poslednjeg čoveka. E pa to, poslednji čovek, će nam se i desiti. Bajka o neprekidnom rastu (koji je neophodan, jer je valuta štampana iz duga) ne može bez neprekidne eksploatacije resursa. A oni nisu beskonačni, kao što je ljudska glupost. Za sve one koji brinu da će se istovremeno uništiti život na zemlji: ne brinite. Ali mi nestajemo sigurno, a sa sobom, sva je prilika, vučemo i 90% trenutno živih vrsta koje se neće moći adaptirati (za viruse i bakterije ne brinem).

irelandcalling

pre 6 godina

Mozda se budi neki vulkancic...izvori tople vode...realno, prirodan proces smene ledenih doba...a plus ljudski stetni uticaj...

andreas kisser

pre 6 godina

Donald Tramp se i dalje bavi, poput Zapada, sekundarnim stvarima, Kim Dzong Unom i licnim politickim egom.
(NeverSayNeverAgain, 26. septembar 2017 10:23)

a cime se bavi istok? mislim imajuci u vidu da su kina i indija mnogo veci zagadjivac od SAD! zanimljivo je da na svim listama najzagadjenijih reka prvih pet mesta drze reke iz indije i kine. u isto vreme, jedino se u evropi procenat zemljista ped sumom sve vise povecava. osim ako evropa nije zapad? meni je jasno da se preko ovih komentara ispoljavaju razne frustracije nekih pojedinaca, ali stvarno, zar je citaocima komentara toliko tesko da malo razmisle pre nego sto preporuce neki komentar!?

ffws

pre 6 godina

"У Копенхагену 2009. је одржан самит о глобалном загревању, председавао му је Обама. Током самита, нека добра душа је хаковала и објавила 800мб мејлова у којима научници међусобно усклађују лажиране податке и отворено наводе колико су плаћени за то, а један од њих је и Џим Кук којег помињете. Ко не верује нека провери сам, довољно је да прогугла "climagate"."

Crvena haringa. Nije ni cudno sto si poceo da se koristis retorickim trikovima i logickim greskama - nemas dokaze. Lepo sam demonstrirao da postoji koncenzus, takodje sam demonstrirao da teret dokaza lezi na onima koji taj koncenzus izazivaju. Prestani da izbegavas svoj teret i predstavi dokaze. Nisam zainteresovan za glupe i nepotkrepljene teorije zavera.

Tkzv. "Climategate" je odavno raskrinkan. Devet razlicitih istraga i nista nije nadjeno. To je bilo 2011. godine. Suprotno onome sto si rekao, nema nikakvih dokaza da su podaci lazirani. Prestani da lazes. Znam da ti to nije strano.

"Мени је заиста жао кад видим колико људи имају кратко памћење."

Ironicno.

Moguce je demonstrirati da su nauka i dokazi iza globalnog zagrevanja netacni. Ucini to. Znam da ne mozes. Da mozes, ne bi uopste ovde pisao komentare, vec bi bio bogat covek.

milojica

pre 6 godina

''... formirajući santu veličine četiri Menhetna...''. Znači veličine 13 Ratnih ostrva ili ti 18 Ada Ciganlija.
(razna merila, 26. septembar 2017 10:12)

Pa dobro, ali nam je mnogo blize poredjenje sa Menhetnom, posto svi zivimo u Njujorku...

Sofronije

pre 6 godina

Pa ako me secanje ne vara na Antaktiku ce sad prolece pa posle leto pa ce naucnici jos vise da se cude kad pocne da se sve raspada na sve strane malko mi jos malko priroda i to je to svidelo se to nama ili ne

Predrag

pre 6 godina

"...ne postoji način da dešavanja na Antarktiku spreče, osim da gledaju kako se deo po deo odvaja od glečera."

Hajde sto je vecina ljudi pasivna i samo stoji i gleda kako sve propada. Ali ako su takvog pasivnog mentaliteta i naucnici, onda nam je stvarno odzvonilo. Bas bi oni trebali najcvrsce i najsnaznije stati u odbranu zivota na ovoj planeti. Organizovati se masovno i globalno i ponuditi resenja i boriti se za njihovo sprovodjenje.

Obrni, okreni, ali jedino pravo resenje ce morati biti ono sto je Nikola Tesla jos predlagao davne 1935., u svom intervjuu o buducnosti covecanstva za casopis "Liberty" - sistematsko posumljavanje i naucno upravljanje prirodnim resursima. Bez "naucnog upravljanja prirodnim resursima" ne postoji nikakvo trajno resenje. Sve dok multinacionalne kompanije upravljaju resursima na bazi profita i politicke ideologije, a ne nauka na bazi razuma i naucnih istina i cinjenica, prave promene ne moze biti.

Pera

pre 6 godina

@razna merila. Menheten ima 59km2 a Veliko ratno ostrvo ima 2,11km2 ili 30 puta manje. Santa velika kao 4 Menhetena ima 200km2 ili 100 V.R.Ostrva.

zoran

pre 6 godina

Kada sipate vodu u casu i dodate par kocki leda. Kada se led istopi jer casa prelije ili ostane isti nivo vode.
(Aca, 26. septembar 2017 19:44)
Ti si,bato moj,nesto opasno pobrkao.Kada u casu vode stavis kocke leda i sipas vodu,kada se te kocke otope,nece preliti casu vode.Imas frizider,imas kocke leda,pa probaj sam.Ta santa leda se vec nalazi u moru,i kada se istopi,nece se desiti nista.Zato sto je ona vec u vodi.Razumes.Eto,probaj u casi.Prvo stavi kocke leda,pa tek onda sipaj vodu,videces i sam,a i usput naucices nesto.Druga je prica da je to led sa kopna,tada ce se podici nivo vode,to je sto si pomenuo,prvo si sipao vodu u casu pa dodao led.Naravno da ce se tada izliti voda.Ovde pricamo o santi koja je vec u vodi,led sa kopna koji nije u vodi,naravno da ce podici nivo vode.Nesto si ti pobrkao.