Nedelja, 25.06.2017.

17:45

Svet uskoro ostaje bez jednog od najukusnijih sireva?

Izvor: B92

Svet uskoro ostaje bez jednog od najukusnijih sireva? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

guska koja je spasla Rim

pre 6 godina

@guska koja je spasila Rim: parmezan je rec koja vec dugo postoji u srpskom jeziku i odnosi se na parmigiano reggiano. (jelena, 26. jun 2017 13:25)

U srpskom ta rec "postoji" zato sto isto tako postoji i u drugim jezicima, iz kojih je i usla u srpski. I opet je falsifikat i samo falsifikat i samo zato te rec i postoji gde god postoji. Moze postojati samo dok Srbija ne udje u EU. Ako ikad udje, istog casa ce biti zabranjena. "Parmezan" se *ne* moze, NE SME, odnositi na parmigiano reggiano! Ako je "parmezan", onda *sigurno* nije parmigiano reggiano.

to divno stvorenje

pre 6 godina

e nije tacno, @jelena, mogu da ga zovem i vlada kamember, samo da mu recepturu ne razbijem. i francuzi menhetn zovu man'atan

jelena

pre 6 godina

@guska koja je spasila Rim: parmezan je rec koja vec dugo postoji u srpskom jeziku i odnosi se na parmigiano reggiano. A sustina je da se pravi od nepasterizovanog mleka. I nije kamember, nego kamamber..ili bar najblize izgovoru.

miodrag

pre 6 godina

Pokušaj da se zaštiti ime camember i geografsko poreklo kao što je zaštićeno kod parmigiano reggiano koji je sada u proseku duplo skuplji od sličnih sireva iz iste porodice (grana)

nisam ja, ja je

pre 6 godina

da li neki domaci sir poput recimo sjenickog koji ja licno obozavam, moze da se poredi uopste sa ovim stranim sirevima? (nikola, 26. jun 2017 03:20)

Od srbijanskih sireva, jedino homoljski (pravi homoljski, kupljen u Homolju, od seljaka i to Vlaha) moze imati pravo da se zove sir. Srbijanci i ne znaju sta je sir (ima Srba koji znaju). Istina, znaju za bolje - kajmak. Steta sto skoro niko drugi nema pojma sta je to.

guska koja je spasla Rim

pre 6 godina

Pa ovako i parmezan i grana padano se proizvode od nepasterizovanog mleka da bi sačuvali stare karakteristike. Ali zato na deklaraciji stoji... (mate, 25. jun 2017 18:13)

Pa ovako "parmezan", ako hoces, mozes praviti i od ilovace s kisnicom, ali - samo van EU. U EU ne mozes nikako! U EU je dozvoljen samo PARMIGIANO REGGIANO (za vukovce "parmiđano ređano"). Ako je "parmezan", onda je, po definiciji, falsifikat i samo falsfikat. A ako Talijanu samo pomenes "parmezan", gore si ga uvredio, nego da srbendi pred ocima mases zastavom nezavisnog Kosova ili "prirodne Albanije".

Rokfort

pre 6 godina

@ Kapitalizam ce unistiti sve sto postoji na ovom svetu.
(Mato Hemnet, 25. jun 2017 17:49) # Link komentara

Neko je jos napisao da nestaje srednja klasa. To znaci da cemo polako, kao u vreme Balzaka, moci da kupimo sir losije klase sa brzorastucim gljivicama. Pojedete pola veceras, zamotate i ujutro ponovo nadjete "ceo" sir.

Zoki

pre 6 godina

@EU Citizen - odličan komentar! Međutim pravi ljubitelji dobrog francuskog sira uvek će naći načina da dođu do njega. Što se tiče camemberta, toplo preporučujem proizvode zadruge Isigny Sainte-Mère.

Pravo da znate sve

pre 6 godina

Alo, strucnjaci za sve i svasta. Procitaste li vi ovo: "Razmere problema najbolje ilustruje podatak da je od spomenutih 360 miliona proizvedenih kolutova, danas autentično samo 4 miliona.". Prema tome stvar je vec odavno zavrsena. Zavrsili su je sami Francuzi i to bez pomoci EU. Prevagnuo je profit.

nikola

pre 6 godina

@EU Citizen mozete li mi reci, oprosticete sto se ne razumem, da li neki domaci sir poput recimo sjenickog koji ja licno obozavam, moze da se poredi uopste sa ovim stranim sirevima?

Boki

pre 6 godina

@EU Citizen:
Toliku knjigu si ispisao, a mrzelo te da originalni tekst čitaš dalje od naslova. Potpuno promašena tema, razlog nema veze s onim što si ti zaključio čitajući samo naslov: nisu u pitanju nikakve regulative, već želja za ubrzanjem procesa i hiperprodukcija.

Pipeline

pre 6 godina

To pasterizovano je zapravo mleko u prahu, čije je poreklo uglavnom severna Amerika. I ovo što kupujete po samoposlugama „sveže“ je to isto samo razmućeno. Ubijaju cenom Ameri.

achitwn

pre 6 godina

Posle placanja svih nameta I uspesne reforme,ostaje mi oko 500din dnevno tako da ne mogu ni obican margarin da kupim a kamoli sir...
(Sir sta to bese..., 25. jun 2017 18:15)
bit o je da si ti svetu rekao kako nemas para. zasto srbi vole da kukaju a da ih svi cuju. neka vrsta mazohizma? i ti prijatelju nisi nam rekao cime se ba is kad nemas para. kije ti je zanimanje i sta umes da radis sto je placeno?

Boki

pre 6 godina

Ovde u USA ga ima u svim marketima, prilično povoljna cena, i dosta je čest na trpezama. Predpostavljam da ako je negde veštački to je ovde, kao i sva ostala hrana. Ali, mogu vam reci da i takav nije loš, vrlo lepo predjelo, bilo pravo ili ne.

Sanja

pre 6 godina

@danguba
To se vec desava!
Stagod mislili o pristupacnim lancima, poput Lidla, ili nesto skupljim koji imaju svoju marku najjeftinijih proizvoda, cene su niske jer je u pitanju roba losijeg kvaliteta.

Kad nam u posetu dodju prijatelji i bukvalno kofere pune ovim jeftinim "sirevima", ne znam sta da im kazem. Jezike toliko razumeju da mogu da vide sta je sastav.

Sireve jedemo samo kad odemo na selo i kad kupujemo direktno od proizvodjaca koga poznajemo. Isto vazi i za meso. Doduse ovo smo radili i dok smo ziveli u Srbiji.
Istina je da je malih proizvodjaca sve manje, ali Francuska je velika pa ipak mogu da se nadju. Barem za sad.
Cenu se naduvane samo u specijalizovanim prodavnicama, i nikako ne garantujukvalitet. A to sto je kvalitetan proizvod skuplji samo govori o tome koliko je srednja klasa propala i koliko nas ekspoatisu. U stvari vecina nema para da jedem dobro i zdravo.

Elektricar

pre 6 godina

Samo da ne uniste ovaj beli srpski sirac. Sta cemo posle mi i komsije u susednim zemljama da jedemo u bureku i banici? Nema nista bolje od srpskog bureka.

ajkula

pre 6 godina

Kao prvo, nije autohtoni proizvod, mešavina mleka i dodatni umetni ukusi.
Ima boljih sireva. Samo nas pirotski šije bar polovinu francuskih. Francuzi su odavno izgubili osećaj za ukus i sve se svodi na masovnu proizvodnju u cilju što veće zarade.

Grobar-España

pre 6 godina

Daleko je "Camembert" od najukusnijih svetskih sireva. Svaki spanski tvrdi sir je bolji od njega, u Srbiji ima bar 30 ukusnijih sireva, 10-15 italijanskih, jedno 20 francuskih... Bar sto se mog licnog ukusa tice. Isto je i sa francuskim crnim vinom, ja ovde u Spaniji popijem za 10 do 20 eura flasu vina koju u francuskoj moras da platis bar 50-60. A da ne govorim o spanskim vinima od 50 eura pa na gore. Vise marketinga nego kvaliteta u francuskim proizvodima. Za sampanjce im svaka cast, tu su svetlosnim godinama daleko od drugih. Sto se ostalih "gurmanluka" tice spanci su za njih majstori. Prosao sam celu Francusku i jeo i pio na 1000 mesta isto kao i u spaniji.

Cabernet Sauvignon

pre 6 godina

Ne vidim nikakav problem.

To što se napravi od pasterizovanog mleka NIJE po originalnoj recepturi i zato se može zvati kako god hoće - osim kamamber (camembert) jer je "Camembert" zaštićeno ime i kraj priče!

Siguran sam da su mali proizvođači te vrste sira u Francuskoj dobro organizovani u jake koperative koje neće dozvoliti da im velike korporacije otmu brend.

Ja pre vidim da će oni nastradati ako neki idiot eurokrata jednog dana smisli da je nepasterizovano mleko toliko strašno opasno po ljudsko zdravlje da se pre bilo kakve upotrebe mora obavezno pasterizovati!

St

pre 6 godina

Brie ili kamember ista stvar. Brie je malo stariji a ja mislim da je K kopija. Sta je da je, ove vrste sireva, koje ovde kupujemo nemaju veze sa originalom jer oba sira su nepasterizovana, samo se exportne kolicine pasterizuju da bi izdrzale put. Na zalost nikad nisam probao original a kako stvari idu uskoro ga nece ni biti...

Goksi

pre 6 godina

To nije veliki problem za francusku jer proizvodi oko 600 vrsta sira a izvoz ne neverovatno veliki. Opšte poznato; najači farmer na svetu USA , a seljak Francuska !!!!

Lazar Nis

pre 6 godina

Original nikada nece nestati, to je glupost. Zna se, industriski ce biti jeftin i svima dostupan, a tradicionalni preskup i za one sa malo dubljim dzepom.

Trovach

pre 6 godina

Nisam siguran da li sam ikad jeo pravi Kamember, ali i ovaj industrijski volim. Bila bi bas prava steta da zbog trulog profita nestane originalan proizvod.

Franco-Serbe, Paris

pre 6 godina

« … presno mleko će uskoro najverovatnije zameniti pasterizovane verzije, zbog kojih će sir imati “neautentičan” ukus »

Cekajte, AUTENTICNI kamamber (poreklom iz sela Camembert u Normandiji, 160km zapadno od Pariza) se proizvodi u Francuskoj SAMO OD PRESNOG mleka. Taj sir gubi ukus ako se drzi u hladnjaci i jede se normalno na ambijentnoj temperaturi (« chambré ») sto znaci da ne moze da se cuva dugo.

U anglo-saksonskim zemljama (Engleska, USA, Australija, NZ) proizvodjaci sira su primorani da upotrebljavaju samo pasterizovano mleko. Takav « kamamber » se cuva mnogo duze ali je daleko od ukusa originala.

Bio sa dva puta u Australiji (cerka mi zivi tamo) i carinici su posebno pazljivi da zadrze prehrambene proizvode cak i u minimalnim kolicinama. U Njujorku mozete naci originalni kamamber u nekim francuskim restoranima ali nema zvanicnog uvoza.

Clanak je ili pogresno preveden sa engleskog (vidim da je izvor portal news.com.au) ili je to propaganda australijskih proizvodjaca sira koji zele da plasiraju njihovu imitaciju tog cuvenog francuskog sira.

Vise informacija na Wikipediji (na francuskom) : https://fr.wikipedia.org/wiki/Camembert_(fromage)

Влада

pre 6 godina

Проозводиће се и даље за оне који ће желети да га купе и имати да га плате.

ludoje

pre 6 godina

Strašno..Monstruozno...,a obožavao sam ga sa Ariljskim Malinama...na lebac,zajedno,pola-pola...kad sam imao život koji je takođe propao...

Coa

pre 6 godina

kamamber je jedan od najukusnijih proizvoda na svetu... Svojevremeno, kasne 80-te sam probao domaci kamamber i domaci foagra... sa Pariske pijace.... nema dalje... Francuska kuhinja je najbolja na svetu. Tacka.

samo da kazem...

pre 6 godina

(@ Kapitalizam ce unistiti sve sto postoji na ovom svetu.) Nije stvar ni u kapitalizmu, ni socijalizmu, već u ljudskoj vrsti, kojoj nikad nije dosta, nikad nije zadovoljna onim što ima, već samo hoće više, više... nisu čak ni u pitanju materijalne stvari, ljudima nije dosta ni znanja, ni ljudi na planeti... trenutno je preko 7 milijardi, a na kraju krajeva treba sve te ljude i nahraniti...

viva

pre 6 godina

Ostace recept. Ko je zainteresovan pravice ga sam za svoje potrebe i potrebe sebi bliskih- kao sto je i bilo vekovima. Nece moci da se kupi, kao ni mnogi drugi delikatesi koji se jedu samo u domacinskim kucama.

audi 5cyl

pre 6 godina

Ovo nije ni blizu istine. Ako i dođe do promene, biće to samo kod velikih proizvođača. Dobar sir, nebitno kojoj vrsti da pripada, će se uvek moći naći u Fr. Tako i Camembert. I danas je slučaj za mnoge sireve da ukoliko želiš premijum ukus i kvalitet, moraćeš da platiš i premijum cenu, ali ćeš definitivno naći to što hoćeš. Ja dobijam ponekad i poštom sireve u malim količinama iz sitne industrije u Normandiji i sa jedne porodične farme u Pirinejima. I jedni i drugi ne mogu da naprave sira koliko mogu da prodaju. Ne mogu se Francuzima podvaliti mu*a za bubrege i uvek će za dobre stvari biti i tržišta, čak i ako je lagano nezakonito.

Probao i zaboravio

pre 6 godina

Kamember koji sam ja probao (zivim u Minhenu), ne znam da li je autentican. Ukus mu je neutralan, to jest, smeka na nista. Lepo zapakovano nista, kao i mnogo sto sta sto dolazi iz Francuske.

Nenad-EU

pre 6 godina

Kad menadžeri krenu da optimizuju poslovanje imamo hiperprodukciju i sunovrat kvaliteta na svim nivoima. 80% menadžera je višak iliti prave štetu da bi sebi zaradili plate i masne bonuse.

mate

pre 6 godina

Pa ovako i parmezan i grana padano se proizvode od nepasterizovanog mleka da bi sačuvali stare karakteristike. Ali zato na deklaraciji stoji da sir ne smeju da konzumiraju trudnice i imunokompromitovani jer proizvodnja ne može da garantuje da se neće naći Listeria monocytogenes u njemu.

Sir sta to bese...

pre 6 godina

Posle placanja svih nameta I uspesne reforme,ostaje mi oko 500din dnevno tako da ne mogu ni obican margarin da kupim a kamoli sir...

EU Citizen

pre 6 godina

@Mato Hemnet
Naprotiv, autentične sireve, nasuprot površnim informacijama u ovom članku ne uništava "kapitalizam", već upravo EU, dakle socijalizam i birokratija. Glavni razlog zašto je autentičan kamamber i slične sireve od nepasterizovanog mleka teško naći nisu mega-korporacije, ko voli dobar sir ionako ne kupuje President i Zanetti, :) već sulude evropske sanitarne regulacije, koje u većini zemalja potpuno zabranjuju proizvodnju sira od nepasterizovanog mleka, zbig navodnih zdravstvenih rizika, koji, da se razumemo, postoje, ali su u civlizovanim zemljama gde su veterinarski i proizbodni standardi visoki, zanemarljivi. Francuska se teško borila i izborila za dosta izuzetaka u tom pogledu, ali ima zemalja gde takvi izuzeci ne postoje pa nije moguće ni da se sirevi rađeni u tom stilu šire i zadobijaju nove pristalice. Kapitalizam, onaj pravi, u kome su male i srednje kompanije stvarno jednake pred zakonom i na tržištu sa velikima, a ne ova socijalistička i crony-korporatna nakarada, bi, naprotiv, pomogao većoj popularnosti autentičnih sireva, a oni najbolji se prave isključivo od nepasterizovanog mleka, jer bi tržište bilo jedino merilo, a ne idiotske regulacije birokrata. U svakom slučaju, ako stvarno volite pravi kamamber, reblošon ili neki sličan sir od nepasterizovanog mleka, u skoro svim većim evropskim gradovima, mada, nažalost, uglavnom ne i na jugoistoku Evrope, postoji više prodavnica delikatesa gde mogu da se kupe autentični francuski sirevi manjih proizvođača. Nešto su skuplji, naravno, ali svaki evro vredi, naročito uz vino, neodvojivog pratioca sira su nezamenljivi.

sir oliver

pre 6 godina

tesko da ce nestati! bez obzira sto ga ja ne volim, valjda genetski nenaviknut na taj jak ukus i miris, francuzi dosta postuju tradiciju, bar sto se tice sira i vina! od milion vrsta i jednog i drugog, nepogresivo biraju onaj pravi, autentican! ove ostale vrste su za turiste, imigrante, arape i afrofrancuze!

danguba

pre 6 godina

Nece ga nestati, vec ce orginalni, autenticni sir biti 5x skuplji od kopije. Dakle, obicna raja ce se zadovoljiti jeftinom kopijom, dok ce onaj 1% elite, koji diktira ovakve trendove na trzistu i kroji zakone, uzivati u orginalu.
Isto vrijedi i za ostale proizvode, povrce, voce, meso, pa i vodu...

ivan

pre 6 godina

Odgovor na zadnje pitanje:
Moci cemo, ali po drugacijoj ceni, znatno visoj.
Prirodno i autenticno uvek ce opstati, po kojoj ceni i ko ce moci da kupi, to je vec druga prica...

Istoricar

pre 6 godina

A posto su vecina potrosaca stoka koja ne razlikuje dve vrste sira, bice svejedno.... srecom uvek ce biti onih spremnih da plate za normalnu, ukusnu, hranu

Per

pre 6 godina

Odlican potez. Na ovaj nacin autenticna verzija ce imati vecu cenu. Smece ko hoce da jede, neka izvoli.
Dok ima kupaca, opstace I jedni I drugi.

danguba

pre 6 godina

Nece ga nestati, vec ce orginalni, autenticni sir biti 5x skuplji od kopije. Dakle, obicna raja ce se zadovoljiti jeftinom kopijom, dok ce onaj 1% elite, koji diktira ovakve trendove na trzistu i kroji zakone, uzivati u orginalu.
Isto vrijedi i za ostale proizvode, povrce, voce, meso, pa i vodu...

ludoje

pre 6 godina

Strašno..Monstruozno...,a obožavao sam ga sa Ariljskim Malinama...na lebac,zajedno,pola-pola...kad sam imao život koji je takođe propao...

Trovach

pre 6 godina

Nisam siguran da li sam ikad jeo pravi Kamember, ali i ovaj industrijski volim. Bila bi bas prava steta da zbog trulog profita nestane originalan proizvod.

Coa

pre 6 godina

kamamber je jedan od najukusnijih proizvoda na svetu... Svojevremeno, kasne 80-te sam probao domaci kamamber i domaci foagra... sa Pariske pijace.... nema dalje... Francuska kuhinja je najbolja na svetu. Tacka.

Влада

pre 6 godina

Проозводиће се и даље за оне који ће желети да га купе и имати да га плате.

EU Citizen

pre 6 godina

@Mato Hemnet
Naprotiv, autentične sireve, nasuprot površnim informacijama u ovom članku ne uništava "kapitalizam", već upravo EU, dakle socijalizam i birokratija. Glavni razlog zašto je autentičan kamamber i slične sireve od nepasterizovanog mleka teško naći nisu mega-korporacije, ko voli dobar sir ionako ne kupuje President i Zanetti, :) već sulude evropske sanitarne regulacije, koje u većini zemalja potpuno zabranjuju proizvodnju sira od nepasterizovanog mleka, zbig navodnih zdravstvenih rizika, koji, da se razumemo, postoje, ali su u civlizovanim zemljama gde su veterinarski i proizbodni standardi visoki, zanemarljivi. Francuska se teško borila i izborila za dosta izuzetaka u tom pogledu, ali ima zemalja gde takvi izuzeci ne postoje pa nije moguće ni da se sirevi rađeni u tom stilu šire i zadobijaju nove pristalice. Kapitalizam, onaj pravi, u kome su male i srednje kompanije stvarno jednake pred zakonom i na tržištu sa velikima, a ne ova socijalistička i crony-korporatna nakarada, bi, naprotiv, pomogao većoj popularnosti autentičnih sireva, a oni najbolji se prave isključivo od nepasterizovanog mleka, jer bi tržište bilo jedino merilo, a ne idiotske regulacije birokrata. U svakom slučaju, ako stvarno volite pravi kamamber, reblošon ili neki sličan sir od nepasterizovanog mleka, u skoro svim većim evropskim gradovima, mada, nažalost, uglavnom ne i na jugoistoku Evrope, postoji više prodavnica delikatesa gde mogu da se kupe autentični francuski sirevi manjih proizvođača. Nešto su skuplji, naravno, ali svaki evro vredi, naročito uz vino, neodvojivog pratioca sira su nezamenljivi.

St

pre 6 godina

Brie ili kamember ista stvar. Brie je malo stariji a ja mislim da je K kopija. Sta je da je, ove vrste sireva, koje ovde kupujemo nemaju veze sa originalom jer oba sira su nepasterizovana, samo se exportne kolicine pasterizuju da bi izdrzale put. Na zalost nikad nisam probao original a kako stvari idu uskoro ga nece ni biti...

viva

pre 6 godina

Ostace recept. Ko je zainteresovan pravice ga sam za svoje potrebe i potrebe sebi bliskih- kao sto je i bilo vekovima. Nece moci da se kupi, kao ni mnogi drugi delikatesi koji se jedu samo u domacinskim kucama.

ivan

pre 6 godina

Odgovor na zadnje pitanje:
Moci cemo, ali po drugacijoj ceni, znatno visoj.
Prirodno i autenticno uvek ce opstati, po kojoj ceni i ko ce moci da kupi, to je vec druga prica...

Goksi

pre 6 godina

To nije veliki problem za francusku jer proizvodi oko 600 vrsta sira a izvoz ne neverovatno veliki. Opšte poznato; najači farmer na svetu USA , a seljak Francuska !!!!

Nenad-EU

pre 6 godina

Kad menadžeri krenu da optimizuju poslovanje imamo hiperprodukciju i sunovrat kvaliteta na svim nivoima. 80% menadžera je višak iliti prave štetu da bi sebi zaradili plate i masne bonuse.

Sir sta to bese...

pre 6 godina

Posle placanja svih nameta I uspesne reforme,ostaje mi oko 500din dnevno tako da ne mogu ni obican margarin da kupim a kamoli sir...

sir oliver

pre 6 godina

tesko da ce nestati! bez obzira sto ga ja ne volim, valjda genetski nenaviknut na taj jak ukus i miris, francuzi dosta postuju tradiciju, bar sto se tice sira i vina! od milion vrsta i jednog i drugog, nepogresivo biraju onaj pravi, autentican! ove ostale vrste su za turiste, imigrante, arape i afrofrancuze!

mate

pre 6 godina

Pa ovako i parmezan i grana padano se proizvode od nepasterizovanog mleka da bi sačuvali stare karakteristike. Ali zato na deklaraciji stoji da sir ne smeju da konzumiraju trudnice i imunokompromitovani jer proizvodnja ne može da garantuje da se neće naći Listeria monocytogenes u njemu.

samo da kazem...

pre 6 godina

(@ Kapitalizam ce unistiti sve sto postoji na ovom svetu.) Nije stvar ni u kapitalizmu, ni socijalizmu, već u ljudskoj vrsti, kojoj nikad nije dosta, nikad nije zadovoljna onim što ima, već samo hoće više, više... nisu čak ni u pitanju materijalne stvari, ljudima nije dosta ni znanja, ni ljudi na planeti... trenutno je preko 7 milijardi, a na kraju krajeva treba sve te ljude i nahraniti...

ajkula

pre 6 godina

Kao prvo, nije autohtoni proizvod, mešavina mleka i dodatni umetni ukusi.
Ima boljih sireva. Samo nas pirotski šije bar polovinu francuskih. Francuzi su odavno izgubili osećaj za ukus i sve se svodi na masovnu proizvodnju u cilju što veće zarade.

Probao i zaboravio

pre 6 godina

Kamember koji sam ja probao (zivim u Minhenu), ne znam da li je autentican. Ukus mu je neutralan, to jest, smeka na nista. Lepo zapakovano nista, kao i mnogo sto sta sto dolazi iz Francuske.

Per

pre 6 godina

Odlican potez. Na ovaj nacin autenticna verzija ce imati vecu cenu. Smece ko hoce da jede, neka izvoli.
Dok ima kupaca, opstace I jedni I drugi.

Pravo da znate sve

pre 6 godina

Alo, strucnjaci za sve i svasta. Procitaste li vi ovo: "Razmere problema najbolje ilustruje podatak da je od spomenutih 360 miliona proizvedenih kolutova, danas autentično samo 4 miliona.". Prema tome stvar je vec odavno zavrsena. Zavrsili su je sami Francuzi i to bez pomoci EU. Prevagnuo je profit.

achitwn

pre 6 godina

Posle placanja svih nameta I uspesne reforme,ostaje mi oko 500din dnevno tako da ne mogu ni obican margarin da kupim a kamoli sir...
(Sir sta to bese..., 25. jun 2017 18:15)
bit o je da si ti svetu rekao kako nemas para. zasto srbi vole da kukaju a da ih svi cuju. neka vrsta mazohizma? i ti prijatelju nisi nam rekao cime se ba is kad nemas para. kije ti je zanimanje i sta umes da radis sto je placeno?

Boki

pre 6 godina

Ovde u USA ga ima u svim marketima, prilično povoljna cena, i dosta je čest na trpezama. Predpostavljam da ako je negde veštački to je ovde, kao i sva ostala hrana. Ali, mogu vam reci da i takav nije loš, vrlo lepo predjelo, bilo pravo ili ne.

audi 5cyl

pre 6 godina

Ovo nije ni blizu istine. Ako i dođe do promene, biće to samo kod velikih proizvođača. Dobar sir, nebitno kojoj vrsti da pripada, će se uvek moći naći u Fr. Tako i Camembert. I danas je slučaj za mnoge sireve da ukoliko želiš premijum ukus i kvalitet, moraćeš da platiš i premijum cenu, ali ćeš definitivno naći to što hoćeš. Ja dobijam ponekad i poštom sireve u malim količinama iz sitne industrije u Normandiji i sa jedne porodične farme u Pirinejima. I jedni i drugi ne mogu da naprave sira koliko mogu da prodaju. Ne mogu se Francuzima podvaliti mu*a za bubrege i uvek će za dobre stvari biti i tržišta, čak i ako je lagano nezakonito.

Rokfort

pre 6 godina

@ Kapitalizam ce unistiti sve sto postoji na ovom svetu.
(Mato Hemnet, 25. jun 2017 17:49) # Link komentara

Neko je jos napisao da nestaje srednja klasa. To znaci da cemo polako, kao u vreme Balzaka, moci da kupimo sir losije klase sa brzorastucim gljivicama. Pojedete pola veceras, zamotate i ujutro ponovo nadjete "ceo" sir.

Lazar Nis

pre 6 godina

Original nikada nece nestati, to je glupost. Zna se, industriski ce biti jeftin i svima dostupan, a tradicionalni preskup i za one sa malo dubljim dzepom.

Sanja

pre 6 godina

@danguba
To se vec desava!
Stagod mislili o pristupacnim lancima, poput Lidla, ili nesto skupljim koji imaju svoju marku najjeftinijih proizvoda, cene su niske jer je u pitanju roba losijeg kvaliteta.

Kad nam u posetu dodju prijatelji i bukvalno kofere pune ovim jeftinim "sirevima", ne znam sta da im kazem. Jezike toliko razumeju da mogu da vide sta je sastav.

Sireve jedemo samo kad odemo na selo i kad kupujemo direktno od proizvodjaca koga poznajemo. Isto vazi i za meso. Doduse ovo smo radili i dok smo ziveli u Srbiji.
Istina je da je malih proizvodjaca sve manje, ali Francuska je velika pa ipak mogu da se nadju. Barem za sad.
Cenu se naduvane samo u specijalizovanim prodavnicama, i nikako ne garantujukvalitet. A to sto je kvalitetan proizvod skuplji samo govori o tome koliko je srednja klasa propala i koliko nas ekspoatisu. U stvari vecina nema para da jedem dobro i zdravo.

Franco-Serbe, Paris

pre 6 godina

« … presno mleko će uskoro najverovatnije zameniti pasterizovane verzije, zbog kojih će sir imati “neautentičan” ukus »

Cekajte, AUTENTICNI kamamber (poreklom iz sela Camembert u Normandiji, 160km zapadno od Pariza) se proizvodi u Francuskoj SAMO OD PRESNOG mleka. Taj sir gubi ukus ako se drzi u hladnjaci i jede se normalno na ambijentnoj temperaturi (« chambré ») sto znaci da ne moze da se cuva dugo.

U anglo-saksonskim zemljama (Engleska, USA, Australija, NZ) proizvodjaci sira su primorani da upotrebljavaju samo pasterizovano mleko. Takav « kamamber » se cuva mnogo duze ali je daleko od ukusa originala.

Bio sa dva puta u Australiji (cerka mi zivi tamo) i carinici su posebno pazljivi da zadrze prehrambene proizvode cak i u minimalnim kolicinama. U Njujorku mozete naci originalni kamamber u nekim francuskim restoranima ali nema zvanicnog uvoza.

Clanak je ili pogresno preveden sa engleskog (vidim da je izvor portal news.com.au) ili je to propaganda australijskih proizvodjaca sira koji zele da plasiraju njihovu imitaciju tog cuvenog francuskog sira.

Vise informacija na Wikipediji (na francuskom) : https://fr.wikipedia.org/wiki/Camembert_(fromage)

Cabernet Sauvignon

pre 6 godina

Ne vidim nikakav problem.

To što se napravi od pasterizovanog mleka NIJE po originalnoj recepturi i zato se može zvati kako god hoće - osim kamamber (camembert) jer je "Camembert" zaštićeno ime i kraj priče!

Siguran sam da su mali proizvođači te vrste sira u Francuskoj dobro organizovani u jake koperative koje neće dozvoliti da im velike korporacije otmu brend.

Ja pre vidim da će oni nastradati ako neki idiot eurokrata jednog dana smisli da je nepasterizovano mleko toliko strašno opasno po ljudsko zdravlje da se pre bilo kakve upotrebe mora obavezno pasterizovati!

Pipeline

pre 6 godina

To pasterizovano je zapravo mleko u prahu, čije je poreklo uglavnom severna Amerika. I ovo što kupujete po samoposlugama „sveže“ je to isto samo razmućeno. Ubijaju cenom Ameri.

Boki

pre 6 godina

@EU Citizen:
Toliku knjigu si ispisao, a mrzelo te da originalni tekst čitaš dalje od naslova. Potpuno promašena tema, razlog nema veze s onim što si ti zaključio čitajući samo naslov: nisu u pitanju nikakve regulative, već želja za ubrzanjem procesa i hiperprodukcija.

nikola

pre 6 godina

@EU Citizen mozete li mi reci, oprosticete sto se ne razumem, da li neki domaci sir poput recimo sjenickog koji ja licno obozavam, moze da se poredi uopste sa ovim stranim sirevima?

Grobar-España

pre 6 godina

Daleko je "Camembert" od najukusnijih svetskih sireva. Svaki spanski tvrdi sir je bolji od njega, u Srbiji ima bar 30 ukusnijih sireva, 10-15 italijanskih, jedno 20 francuskih... Bar sto se mog licnog ukusa tice. Isto je i sa francuskim crnim vinom, ja ovde u Spaniji popijem za 10 do 20 eura flasu vina koju u francuskoj moras da platis bar 50-60. A da ne govorim o spanskim vinima od 50 eura pa na gore. Vise marketinga nego kvaliteta u francuskim proizvodima. Za sampanjce im svaka cast, tu su svetlosnim godinama daleko od drugih. Sto se ostalih "gurmanluka" tice spanci su za njih majstori. Prosao sam celu Francusku i jeo i pio na 1000 mesta isto kao i u spaniji.

Elektricar

pre 6 godina

Samo da ne uniste ovaj beli srpski sirac. Sta cemo posle mi i komsije u susednim zemljama da jedemo u bureku i banici? Nema nista bolje od srpskog bureka.

Istoricar

pre 6 godina

A posto su vecina potrosaca stoka koja ne razlikuje dve vrste sira, bice svejedno.... srecom uvek ce biti onih spremnih da plate za normalnu, ukusnu, hranu

Zoki

pre 6 godina

@EU Citizen - odličan komentar! Međutim pravi ljubitelji dobrog francuskog sira uvek će naći načina da dođu do njega. Što se tiče camemberta, toplo preporučujem proizvode zadruge Isigny Sainte-Mère.

nisam ja, ja je

pre 6 godina

da li neki domaci sir poput recimo sjenickog koji ja licno obozavam, moze da se poredi uopste sa ovim stranim sirevima? (nikola, 26. jun 2017 03:20)

Od srbijanskih sireva, jedino homoljski (pravi homoljski, kupljen u Homolju, od seljaka i to Vlaha) moze imati pravo da se zove sir. Srbijanci i ne znaju sta je sir (ima Srba koji znaju). Istina, znaju za bolje - kajmak. Steta sto skoro niko drugi nema pojma sta je to.

guska koja je spasla Rim

pre 6 godina

Pa ovako i parmezan i grana padano se proizvode od nepasterizovanog mleka da bi sačuvali stare karakteristike. Ali zato na deklaraciji stoji... (mate, 25. jun 2017 18:13)

Pa ovako "parmezan", ako hoces, mozes praviti i od ilovace s kisnicom, ali - samo van EU. U EU ne mozes nikako! U EU je dozvoljen samo PARMIGIANO REGGIANO (za vukovce "parmiđano ređano"). Ako je "parmezan", onda je, po definiciji, falsifikat i samo falsfikat. A ako Talijanu samo pomenes "parmezan", gore si ga uvredio, nego da srbendi pred ocima mases zastavom nezavisnog Kosova ili "prirodne Albanije".

jelena

pre 6 godina

@guska koja je spasila Rim: parmezan je rec koja vec dugo postoji u srpskom jeziku i odnosi se na parmigiano reggiano. A sustina je da se pravi od nepasterizovanog mleka. I nije kamember, nego kamamber..ili bar najblize izgovoru.

miodrag

pre 6 godina

Pokušaj da se zaštiti ime camember i geografsko poreklo kao što je zaštićeno kod parmigiano reggiano koji je sada u proseku duplo skuplji od sličnih sireva iz iste porodice (grana)

to divno stvorenje

pre 6 godina

e nije tacno, @jelena, mogu da ga zovem i vlada kamember, samo da mu recepturu ne razbijem. i francuzi menhetn zovu man'atan

guska koja je spasla Rim

pre 6 godina

@guska koja je spasila Rim: parmezan je rec koja vec dugo postoji u srpskom jeziku i odnosi se na parmigiano reggiano. (jelena, 26. jun 2017 13:25)

U srpskom ta rec "postoji" zato sto isto tako postoji i u drugim jezicima, iz kojih je i usla u srpski. I opet je falsifikat i samo falsifikat i samo zato te rec i postoji gde god postoji. Moze postojati samo dok Srbija ne udje u EU. Ako ikad udje, istog casa ce biti zabranjena. "Parmezan" se *ne* moze, NE SME, odnositi na parmigiano reggiano! Ako je "parmezan", onda *sigurno* nije parmigiano reggiano.

ajkula

pre 6 godina

Kao prvo, nije autohtoni proizvod, mešavina mleka i dodatni umetni ukusi.
Ima boljih sireva. Samo nas pirotski šije bar polovinu francuskih. Francuzi su odavno izgubili osećaj za ukus i sve se svodi na masovnu proizvodnju u cilju što veće zarade.

Probao i zaboravio

pre 6 godina

Kamember koji sam ja probao (zivim u Minhenu), ne znam da li je autentican. Ukus mu je neutralan, to jest, smeka na nista. Lepo zapakovano nista, kao i mnogo sto sta sto dolazi iz Francuske.

EU Citizen

pre 6 godina

@Mato Hemnet
Naprotiv, autentične sireve, nasuprot površnim informacijama u ovom članku ne uništava "kapitalizam", već upravo EU, dakle socijalizam i birokratija. Glavni razlog zašto je autentičan kamamber i slične sireve od nepasterizovanog mleka teško naći nisu mega-korporacije, ko voli dobar sir ionako ne kupuje President i Zanetti, :) već sulude evropske sanitarne regulacije, koje u većini zemalja potpuno zabranjuju proizvodnju sira od nepasterizovanog mleka, zbig navodnih zdravstvenih rizika, koji, da se razumemo, postoje, ali su u civlizovanim zemljama gde su veterinarski i proizbodni standardi visoki, zanemarljivi. Francuska se teško borila i izborila za dosta izuzetaka u tom pogledu, ali ima zemalja gde takvi izuzeci ne postoje pa nije moguće ni da se sirevi rađeni u tom stilu šire i zadobijaju nove pristalice. Kapitalizam, onaj pravi, u kome su male i srednje kompanije stvarno jednake pred zakonom i na tržištu sa velikima, a ne ova socijalistička i crony-korporatna nakarada, bi, naprotiv, pomogao većoj popularnosti autentičnih sireva, a oni najbolji se prave isključivo od nepasterizovanog mleka, jer bi tržište bilo jedino merilo, a ne idiotske regulacije birokrata. U svakom slučaju, ako stvarno volite pravi kamamber, reblošon ili neki sličan sir od nepasterizovanog mleka, u skoro svim većim evropskim gradovima, mada, nažalost, uglavnom ne i na jugoistoku Evrope, postoji više prodavnica delikatesa gde mogu da se kupe autentični francuski sirevi manjih proizvođača. Nešto su skuplji, naravno, ali svaki evro vredi, naročito uz vino, neodvojivog pratioca sira su nezamenljivi.

Coa

pre 6 godina

kamamber je jedan od najukusnijih proizvoda na svetu... Svojevremeno, kasne 80-te sam probao domaci kamamber i domaci foagra... sa Pariske pijace.... nema dalje... Francuska kuhinja je najbolja na svetu. Tacka.

achitwn

pre 6 godina

Posle placanja svih nameta I uspesne reforme,ostaje mi oko 500din dnevno tako da ne mogu ni obican margarin da kupim a kamoli sir...
(Sir sta to bese..., 25. jun 2017 18:15)
bit o je da si ti svetu rekao kako nemas para. zasto srbi vole da kukaju a da ih svi cuju. neka vrsta mazohizma? i ti prijatelju nisi nam rekao cime se ba is kad nemas para. kije ti je zanimanje i sta umes da radis sto je placeno?

ludoje

pre 6 godina

Strašno..Monstruozno...,a obožavao sam ga sa Ariljskim Malinama...na lebac,zajedno,pola-pola...kad sam imao život koji je takođe propao...

St

pre 6 godina

Brie ili kamember ista stvar. Brie je malo stariji a ja mislim da je K kopija. Sta je da je, ove vrste sireva, koje ovde kupujemo nemaju veze sa originalom jer oba sira su nepasterizovana, samo se exportne kolicine pasterizuju da bi izdrzale put. Na zalost nikad nisam probao original a kako stvari idu uskoro ga nece ni biti...

Grobar-España

pre 6 godina

Daleko je "Camembert" od najukusnijih svetskih sireva. Svaki spanski tvrdi sir je bolji od njega, u Srbiji ima bar 30 ukusnijih sireva, 10-15 italijanskih, jedno 20 francuskih... Bar sto se mog licnog ukusa tice. Isto je i sa francuskim crnim vinom, ja ovde u Spaniji popijem za 10 do 20 eura flasu vina koju u francuskoj moras da platis bar 50-60. A da ne govorim o spanskim vinima od 50 eura pa na gore. Vise marketinga nego kvaliteta u francuskim proizvodima. Za sampanjce im svaka cast, tu su svetlosnim godinama daleko od drugih. Sto se ostalih "gurmanluka" tice spanci su za njih majstori. Prosao sam celu Francusku i jeo i pio na 1000 mesta isto kao i u spaniji.

Per

pre 6 godina

Odlican potez. Na ovaj nacin autenticna verzija ce imati vecu cenu. Smece ko hoce da jede, neka izvoli.
Dok ima kupaca, opstace I jedni I drugi.

Goksi

pre 6 godina

To nije veliki problem za francusku jer proizvodi oko 600 vrsta sira a izvoz ne neverovatno veliki. Opšte poznato; najači farmer na svetu USA , a seljak Francuska !!!!

Elektricar

pre 6 godina

Samo da ne uniste ovaj beli srpski sirac. Sta cemo posle mi i komsije u susednim zemljama da jedemo u bureku i banici? Nema nista bolje od srpskog bureka.

Pipeline

pre 6 godina

To pasterizovano je zapravo mleko u prahu, čije je poreklo uglavnom severna Amerika. I ovo što kupujete po samoposlugama „sveže“ je to isto samo razmućeno. Ubijaju cenom Ameri.

samo da kazem...

pre 6 godina

(@ Kapitalizam ce unistiti sve sto postoji na ovom svetu.) Nije stvar ni u kapitalizmu, ni socijalizmu, već u ljudskoj vrsti, kojoj nikad nije dosta, nikad nije zadovoljna onim što ima, već samo hoće više, više... nisu čak ni u pitanju materijalne stvari, ljudima nije dosta ni znanja, ni ljudi na planeti... trenutno je preko 7 milijardi, a na kraju krajeva treba sve te ljude i nahraniti...

Trovach

pre 6 godina

Nisam siguran da li sam ikad jeo pravi Kamember, ali i ovaj industrijski volim. Bila bi bas prava steta da zbog trulog profita nestane originalan proizvod.

Sir sta to bese...

pre 6 godina

Posle placanja svih nameta I uspesne reforme,ostaje mi oko 500din dnevno tako da ne mogu ni obican margarin da kupim a kamoli sir...

sir oliver

pre 6 godina

tesko da ce nestati! bez obzira sto ga ja ne volim, valjda genetski nenaviknut na taj jak ukus i miris, francuzi dosta postuju tradiciju, bar sto se tice sira i vina! od milion vrsta i jednog i drugog, nepogresivo biraju onaj pravi, autentican! ove ostale vrste su za turiste, imigrante, arape i afrofrancuze!

Nenad-EU

pre 6 godina

Kad menadžeri krenu da optimizuju poslovanje imamo hiperprodukciju i sunovrat kvaliteta na svim nivoima. 80% menadžera je višak iliti prave štetu da bi sebi zaradili plate i masne bonuse.

nikola

pre 6 godina

@EU Citizen mozete li mi reci, oprosticete sto se ne razumem, da li neki domaci sir poput recimo sjenickog koji ja licno obozavam, moze da se poredi uopste sa ovim stranim sirevima?

nisam ja, ja je

pre 6 godina

da li neki domaci sir poput recimo sjenickog koji ja licno obozavam, moze da se poredi uopste sa ovim stranim sirevima? (nikola, 26. jun 2017 03:20)

Od srbijanskih sireva, jedino homoljski (pravi homoljski, kupljen u Homolju, od seljaka i to Vlaha) moze imati pravo da se zove sir. Srbijanci i ne znaju sta je sir (ima Srba koji znaju). Istina, znaju za bolje - kajmak. Steta sto skoro niko drugi nema pojma sta je to.

Boki

pre 6 godina

Ovde u USA ga ima u svim marketima, prilično povoljna cena, i dosta je čest na trpezama. Predpostavljam da ako je negde veštački to je ovde, kao i sva ostala hrana. Ali, mogu vam reci da i takav nije loš, vrlo lepo predjelo, bilo pravo ili ne.

Влада

pre 6 godina

Проозводиће се и даље за оне који ће желети да га купе и имати да га плате.

guska koja je spasla Rim

pre 6 godina

Pa ovako i parmezan i grana padano se proizvode od nepasterizovanog mleka da bi sačuvali stare karakteristike. Ali zato na deklaraciji stoji... (mate, 25. jun 2017 18:13)

Pa ovako "parmezan", ako hoces, mozes praviti i od ilovace s kisnicom, ali - samo van EU. U EU ne mozes nikako! U EU je dozvoljen samo PARMIGIANO REGGIANO (za vukovce "parmiđano ređano"). Ako je "parmezan", onda je, po definiciji, falsifikat i samo falsfikat. A ako Talijanu samo pomenes "parmezan", gore si ga uvredio, nego da srbendi pred ocima mases zastavom nezavisnog Kosova ili "prirodne Albanije".

danguba

pre 6 godina

Nece ga nestati, vec ce orginalni, autenticni sir biti 5x skuplji od kopije. Dakle, obicna raja ce se zadovoljiti jeftinom kopijom, dok ce onaj 1% elite, koji diktira ovakve trendove na trzistu i kroji zakone, uzivati u orginalu.
Isto vrijedi i za ostale proizvode, povrce, voce, meso, pa i vodu...

Sanja

pre 6 godina

@danguba
To se vec desava!
Stagod mislili o pristupacnim lancima, poput Lidla, ili nesto skupljim koji imaju svoju marku najjeftinijih proizvoda, cene su niske jer je u pitanju roba losijeg kvaliteta.

Kad nam u posetu dodju prijatelji i bukvalno kofere pune ovim jeftinim "sirevima", ne znam sta da im kazem. Jezike toliko razumeju da mogu da vide sta je sastav.

Sireve jedemo samo kad odemo na selo i kad kupujemo direktno od proizvodjaca koga poznajemo. Isto vazi i za meso. Doduse ovo smo radili i dok smo ziveli u Srbiji.
Istina je da je malih proizvodjaca sve manje, ali Francuska je velika pa ipak mogu da se nadju. Barem za sad.
Cenu se naduvane samo u specijalizovanim prodavnicama, i nikako ne garantujukvalitet. A to sto je kvalitetan proizvod skuplji samo govori o tome koliko je srednja klasa propala i koliko nas ekspoatisu. U stvari vecina nema para da jedem dobro i zdravo.

Zoki

pre 6 godina

@EU Citizen - odličan komentar! Međutim pravi ljubitelji dobrog francuskog sira uvek će naći načina da dođu do njega. Što se tiče camemberta, toplo preporučujem proizvode zadruge Isigny Sainte-Mère.

Istoricar

pre 6 godina

A posto su vecina potrosaca stoka koja ne razlikuje dve vrste sira, bice svejedno.... srecom uvek ce biti onih spremnih da plate za normalnu, ukusnu, hranu

jelena

pre 6 godina

@guska koja je spasila Rim: parmezan je rec koja vec dugo postoji u srpskom jeziku i odnosi se na parmigiano reggiano. A sustina je da se pravi od nepasterizovanog mleka. I nije kamember, nego kamamber..ili bar najblize izgovoru.

mate

pre 6 godina

Pa ovako i parmezan i grana padano se proizvode od nepasterizovanog mleka da bi sačuvali stare karakteristike. Ali zato na deklaraciji stoji da sir ne smeju da konzumiraju trudnice i imunokompromitovani jer proizvodnja ne može da garantuje da se neće naći Listeria monocytogenes u njemu.

viva

pre 6 godina

Ostace recept. Ko je zainteresovan pravice ga sam za svoje potrebe i potrebe sebi bliskih- kao sto je i bilo vekovima. Nece moci da se kupi, kao ni mnogi drugi delikatesi koji se jedu samo u domacinskim kucama.

Cabernet Sauvignon

pre 6 godina

Ne vidim nikakav problem.

To što se napravi od pasterizovanog mleka NIJE po originalnoj recepturi i zato se može zvati kako god hoće - osim kamamber (camembert) jer je "Camembert" zaštićeno ime i kraj priče!

Siguran sam da su mali proizvođači te vrste sira u Francuskoj dobro organizovani u jake koperative koje neće dozvoliti da im velike korporacije otmu brend.

Ja pre vidim da će oni nastradati ako neki idiot eurokrata jednog dana smisli da je nepasterizovano mleko toliko strašno opasno po ljudsko zdravlje da se pre bilo kakve upotrebe mora obavezno pasterizovati!

Boki

pre 6 godina

@EU Citizen:
Toliku knjigu si ispisao, a mrzelo te da originalni tekst čitaš dalje od naslova. Potpuno promašena tema, razlog nema veze s onim što si ti zaključio čitajući samo naslov: nisu u pitanju nikakve regulative, već želja za ubrzanjem procesa i hiperprodukcija.

miodrag

pre 6 godina

Pokušaj da se zaštiti ime camember i geografsko poreklo kao što je zaštićeno kod parmigiano reggiano koji je sada u proseku duplo skuplji od sličnih sireva iz iste porodice (grana)

guska koja je spasla Rim

pre 6 godina

@guska koja je spasila Rim: parmezan je rec koja vec dugo postoji u srpskom jeziku i odnosi se na parmigiano reggiano. (jelena, 26. jun 2017 13:25)

U srpskom ta rec "postoji" zato sto isto tako postoji i u drugim jezicima, iz kojih je i usla u srpski. I opet je falsifikat i samo falsifikat i samo zato te rec i postoji gde god postoji. Moze postojati samo dok Srbija ne udje u EU. Ako ikad udje, istog casa ce biti zabranjena. "Parmezan" se *ne* moze, NE SME, odnositi na parmigiano reggiano! Ako je "parmezan", onda *sigurno* nije parmigiano reggiano.

ivan

pre 6 godina

Odgovor na zadnje pitanje:
Moci cemo, ali po drugacijoj ceni, znatno visoj.
Prirodno i autenticno uvek ce opstati, po kojoj ceni i ko ce moci da kupi, to je vec druga prica...

audi 5cyl

pre 6 godina

Ovo nije ni blizu istine. Ako i dođe do promene, biće to samo kod velikih proizvođača. Dobar sir, nebitno kojoj vrsti da pripada, će se uvek moći naći u Fr. Tako i Camembert. I danas je slučaj za mnoge sireve da ukoliko želiš premijum ukus i kvalitet, moraćeš da platiš i premijum cenu, ali ćeš definitivno naći to što hoćeš. Ja dobijam ponekad i poštom sireve u malim količinama iz sitne industrije u Normandiji i sa jedne porodične farme u Pirinejima. I jedni i drugi ne mogu da naprave sira koliko mogu da prodaju. Ne mogu se Francuzima podvaliti mu*a za bubrege i uvek će za dobre stvari biti i tržišta, čak i ako je lagano nezakonito.

Pravo da znate sve

pre 6 godina

Alo, strucnjaci za sve i svasta. Procitaste li vi ovo: "Razmere problema najbolje ilustruje podatak da je od spomenutih 360 miliona proizvedenih kolutova, danas autentično samo 4 miliona.". Prema tome stvar je vec odavno zavrsena. Zavrsili su je sami Francuzi i to bez pomoci EU. Prevagnuo je profit.

Rokfort

pre 6 godina

@ Kapitalizam ce unistiti sve sto postoji na ovom svetu.
(Mato Hemnet, 25. jun 2017 17:49) # Link komentara

Neko je jos napisao da nestaje srednja klasa. To znaci da cemo polako, kao u vreme Balzaka, moci da kupimo sir losije klase sa brzorastucim gljivicama. Pojedete pola veceras, zamotate i ujutro ponovo nadjete "ceo" sir.

to divno stvorenje

pre 6 godina

e nije tacno, @jelena, mogu da ga zovem i vlada kamember, samo da mu recepturu ne razbijem. i francuzi menhetn zovu man'atan

Franco-Serbe, Paris

pre 6 godina

« … presno mleko će uskoro najverovatnije zameniti pasterizovane verzije, zbog kojih će sir imati “neautentičan” ukus »

Cekajte, AUTENTICNI kamamber (poreklom iz sela Camembert u Normandiji, 160km zapadno od Pariza) se proizvodi u Francuskoj SAMO OD PRESNOG mleka. Taj sir gubi ukus ako se drzi u hladnjaci i jede se normalno na ambijentnoj temperaturi (« chambré ») sto znaci da ne moze da se cuva dugo.

U anglo-saksonskim zemljama (Engleska, USA, Australija, NZ) proizvodjaci sira su primorani da upotrebljavaju samo pasterizovano mleko. Takav « kamamber » se cuva mnogo duze ali je daleko od ukusa originala.

Bio sa dva puta u Australiji (cerka mi zivi tamo) i carinici su posebno pazljivi da zadrze prehrambene proizvode cak i u minimalnim kolicinama. U Njujorku mozete naci originalni kamamber u nekim francuskim restoranima ali nema zvanicnog uvoza.

Clanak je ili pogresno preveden sa engleskog (vidim da je izvor portal news.com.au) ili je to propaganda australijskih proizvodjaca sira koji zele da plasiraju njihovu imitaciju tog cuvenog francuskog sira.

Vise informacija na Wikipediji (na francuskom) : https://fr.wikipedia.org/wiki/Camembert_(fromage)

Lazar Nis

pre 6 godina

Original nikada nece nestati, to je glupost. Zna se, industriski ce biti jeftin i svima dostupan, a tradicionalni preskup i za one sa malo dubljim dzepom.