Petak, 23.06.2017.

17:43

Kanadski specijalac postigao naduži snajperski pogodak u istoriji

Izvor: thequint.com

Kanadski specijalac postigao naduži snajperski pogodak u istoriji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

84 Komentari

Sortiraj po:

Happy

pre 6 godina

"@Zivorade 

Koriolisov efekat je laz. Da postoji onda bi piloti morali da ga uzimaju u obzir. Avion leti mnogo sporije od metka. 
(Happy, 23. jun 2017 20:50) " 

Avion je upravljiva letelica, koja ima sopstveni pogon. 
Aviona ima raznih, od onih koji lete 150 km/h, do onih koji mogu lete preko 2000 km/h. 

Puščani projektil se kreće balsitički, bez sopstvenog pogona. 

O čemu ti pričaš????
(bgd, 23. jun 2017 23:31)"

@bgd

Vidi se da nisi razumeo moj komentar.
1. Pitaj pilote da li oni licno ili neki instrument u avionu neutralise Koriolisov efekat. Odgovor ce biti "Ne" ili "Nikad cuo da se to uzima u obzir"
2. Ako Koriolisov efekat postoji onda mora da bude izrazeniji kod sporijih objekata. To sto avioni imaju sopstveni pogon nema nikakve veze ako ne postoji nacin za "neutralisanje efekata". Ako nema Koriolisovog efekta za avione mema ni za metak.

Darko

pre 6 godina

Radi se o novom metku tj zrnu. Bez obzira na sve sreca je igrala veliku ulogu http://www.midwayusa.com/product/109635/hornady-a-max-bullets-50-bmg-510-diameter-750-grain-boat-tail-box-of-20
Pre par godina bio da upucam pusku u ataru radilo se o malo kalibarskoj pusci znaci veoma slabom metku. Zavrsio upucavanje stavili flase na 150m 1 pucanj pogodak sledecih 25 metaka svi smo promasili otprilike o tome se radi i kod ovog pogotka.

sax

pre 6 godina

efektivni domet oko 2000m, ja ipak sumnjam da je bas jos 1500m dalje pogodio bas on metu, ako jeste svaka cast, mozda je neki metak sa pojacanim barutnim punjenjem u granicama sigurnosti, u svakom slucaju na toj distanci zrno je izigravalo kamen na cilju :)

zz

pre 6 godina

ja sam bio na ratistu...meni je iskusni snajperista rekao,posto su oni bili na oko kilometar od nas,METU NA KILOMETAR MOZES POGODITI SAMO SLUCAJNO!bilo koji snajper da koristis,jer ima dosta uticaja sa strane za precizno nisanjenje,a on je imao dobro upucan snajper...a ovde se prica o 3.5 km pa vi sami presudite da li cete poverovati ili ne,ja kao iskusni ratni veteran kazem da nema sanse da ga je pogodio nisaneci,jedio slucajno.ali tu se postavlja pitanje:DA LI JE METAK IMAO POTREBNU ENERGIJU DA MOZE DA UBIJE?e u to se vec ne razumem,moje misljenje je da ne

lemy L.

pre 6 godina

mozda,ali iako je balisticja putanja metka lucna,ne verujem da je putanja toliko duga da metak pri izlaznoj btzini od oko 915m/s putuje 10 sekundi. Balisticka putanja bi onda morala da bude oko 8 i vise km. Mialim ipak,slozio bih se sa nekima ovde da je pogodak izveden na srecu.

THIS IS SPARTA

pre 6 godina

(Batalaka, 23. jun 2017 21:31)
(Veljko, 23. jun 2017 21:24)

To je brzina na izlasku zrna iz puske. Zrno vrmenom gubi energiju i brzinu.
(Nenad, 23. jun 2017 22:19) vam je lepo objasnio. Ajd uzdravlje.

X=iks

pre 6 godina

ma da,sigurno.ovaj je mogao pivo popiti dok metak stigne do njega.
(stric Stampas, 23. jun 2017 18:01)

Ma, imao je vremena i da se napije. Sta ces, kad nije imao Slavka, da mu vikne "pazi, metak!"

John

pre 6 godina

A brzina metka 800 m/s... ako je putovao deset sec.onda je meta bila udaljena 8 km....
(Batalaka, 23. jun 2017 21:31)

A metak se, inače, kreće u bezvazdušnom prostoru i nije izložen dejstvu nikakvih spoljašnjih uticaja...

Sad ozbiljno:
1. Kada se kaže "brzina metka" to je početna brzina po izlasku iz cevi.
2. Metak se ne kreće konstantnom brzinom.
3. Na metak u letu deluje mnogo toga - otpor vazduha, vetar, čak i temperatura i vlažnost vazduha...
4. Sve od nabrojanog ne ubrzava metak, već ga usporava.

Nego, ne mogu a da se ne zapitam, da li bi bilo ovoliko nevernih Toma da je vest glasila otprilike ovako: "Ruski specijalac ubio teroristu sa udaljenosti od skoro 4 kilometra"?

Cvorovic, Ilija

pre 6 godina

Ma da, kako da ne. Ovo da je neki Rus uradio, pa da poverujemo. Ovako, mrka kapa. Jedino ako je ovaj "Kanadjanin" ruskog porekla, onda je mozda ovo istina.

bgd

pre 6 godina

"@Zivorade

Koriolisov efekat je laz. Da postoji onda bi piloti morali da ga uzimaju u obzir. Avion leti mnogo sporije od metka.
(Happy, 23. jun 2017 20:50) "

Avion je upravljiva letelica, koja ima sopstveni pogon.
Aviona ima raznih, od onih koji lete 150 km/h, do onih koji mogu lete preko 2000 km/h.

Puščani projektil se kreće balsitički, bez sopstvenog pogona.

O čemu ti pričaš????

Dragoljub

pre 6 godina

Pogodio je sad i nikada više. Ili je pre toga ispucao desetak metaka (sa te udaljenosti teroristi ni ne moraju da ukapiraju da neko pica iz snajpera na njih).

Nenad

pre 6 godina

Pomalo poznajem oružje i balistiku i lično mislim da, ako je zaista uspeo da pogodi metu sa te razdaljine, najverovatnije mu je razbio glavu jer to zrno skoro da više nema energije (a ima 50 grama).

To zrno na cevi ima negde oko 15 kJ energije i brzine je oko 840 m/s dok već na 1.000 metara energija pada na 5 kJ, brzina na 490 m/s dok je pad zrna negde oko pola metra.
Na 2.000 metara razdaljine energija je oko 2 kJ, brzina oko 310 m/s a pad zrna u odnosu na horizontalnu ravan je već preko 45 metara.
Mogu samo da zamislim koji je gubitak performansi na 3.450 metara.

I inače za nekog dole informacija, to nije isti kalibar kao naša "crna strela". Ovo je .50 BMG (12.7x99mm) dok naša crna strela koristi sovjetsko-ruski 12.7x108mm

C i n i k

pre 6 godina

Daljina se meri laserom,nepogresivo. Moze da je meri pomocnik a moze i sam strelac.
To je odgovor za neupucene koji se u 21.veku pitaju kako je snajperista izmerio udaljenost...? I nasi snajperi imaju laserske nisane, nije to nikakva napredna tehnika pobogu..
Pored udaljenosti,brzine i pravca vetra, vazno je i kakvi su vremenski uslovi,da li je kisa,sneg,sunce, kao i to u kom delu se sveta nalazis, nije isto ako pucas na Ekvatoru i u Avganistanu..

Nikola

pre 6 godina

3.5 km???Nije da ne verujem,ali i ako je pogodio pogodio je uz dosta slucajnosti i srece.Tu vestima snajperiste nema uticaj.Cista sreca.Previse je varijabli u momentu ispaljivaja u pitanju da bi se ovo nazvalo vrhunskom vestinom.X puta opet da pokusa,tesko da bi pogodio.A taj kojeg je likvidirao je ocigledno neki teski baksuz.

Debeli Sava

pre 6 godina

Sve i da jeste tako kako piše na koju foru je naterao ovoga da se u jeku bitke ne pomera 10 sekundi? Hipnoza na daljinu ili urokljive oči?

-21grams

pre 6 godina

Variabli levo, variabli desno...5 metra levo, 5 metra desnom 20 metra ispod zemlje....pa kad ste takvi matematichari i Ajnstajni shto ne odete i pogodite to i gotova posla. Chovek pogodio jer je verovatno prvoklasni snajpesrista i shto mu se osmehnula variabla srece shto bi i on sam verovatno potvrdio. Ljubomornog li naroda?!?!

Veljko

pre 6 godina

rojektil je putovao 10 sekundi. Izbrojte do 10 i da li verujete da puščano zrno posle toliko vremena može biti precizno?Više verujem da je reč o navođenom proketilu.
(а, 23. jun 2017 19:48).…… putovao je oko 4 sekunde. Brzina je oko 840 m/s.

загор

pre 6 godina

"постигао погодак" :)
кад "она" страна погоди некога зрном или гелером у главу, то је онда свирепо убиство, а кад "ова" страна... то је онда "постигнут погодак". ВРХ!

Long shot club

pre 6 godina

Moj rekord u metalnu metu manje ptice je 880m. Upitanju je isto kalibar 50. koji je ovde u americi dozvoljen inace postoje redovna vikend takmicenja.

Mrkela

pre 6 godina

Pa na toj razdaljini je gadjao najmanje 50 puta dok ga nije pogodio jer je meta vjerovatno sjedila na stolici i nije ni cula pucanj :-)

deki

pre 6 godina

Jednostavno nije moguće jer domet te puške je 3.450 m. [link]
(m48, 23. jun 2017 18:23)

Piše ''efektivan'' domet, a domet je i veći. Ovaj podatak oko efektivnog dometa na Wikipediji je vjerovatno i izmijenjen upravo zbog ovog pogotka.

Shone

pre 6 godina

@Zivorad: Zivorade, ne pola metra, metar, nego 15, 20 metara i vise... Zna se koliko ima varijabli u takvom proracunu. Ukoliko je ovo istina, onda se jednostavno radi o velikoj "sreci" da se pogodi cilj. Sada se proizvode puske koje imaju softver koji sve elemente samostalno meri i proracunava, ti drzis oroz, a ona sama cak i odlucuje u kojem trenutku da ispali metak. Sa tom puskom svi mozemo da budemo vrhunski snajperisti.. Medjutim, ovde je ipak u pitanju lud sticaj okolnosti. Opkladio bih se u kucu (koju nemam, istini za volju) da nece moci da ponovi pogodak (ni on, ni ja, ni ti..) ako proba jos 1000 puta.

Inace, da mi lepo bacimo puske, pa malo da gledamo devojke, da se druzimo, jedemo, pijemo... Meni je to, nekako, privlacnije... Ae, u zdravlje.

Lala iz Banata

pre 6 godina

@Jovane...
... stručnjače, saglasan sam da je SA VISOKE ZGRADE eventualni POGODAK mogao imati efekta na pomenutoj daljini.
Međutim, meta je morala biti nepokretna jer je zrno letelo bar 9 sekundi. (Mrzi me da računam).
Uz sve uslove, da je pucao na tribine na popunjenom stadionu, verovatnoća pogotka ne bi bila veća od 50%. :)
Znači, ČISTA SLUČAJNOST.
PS: više od trideset godina posedujem nekoliko "dugih cevi", sa dozvolama, naravno i promenio sam dve optike do sada. Uzgred, bio sam u USA, prvo gledao a zatim se i oprobao u benč restu. Samo da sam to doživeo bilo bi dovoljno da prosudim koliko je, realno, pogodak na 3,5 km - nemoguća misija. :)

Dear Mr. President

pre 6 godina

Inspirativno. Ko i onaj američki snajperista koji je u Iraku pogodio 160 "meta". Majstori svog posla. Ako želite da u nakraćem roku nekom uništite i rasturite zemlju tako da u haosu na vrh isplivaju najbrutalniji i najfanatičniji elementi i da ljudi dižu jedni druge u vazduh po pijacama i crkvama, pomoć ovakvih momaka će vam puno značiti.
Znate, moderno doba, ratovi se vode po urbanim sredinama, snajperisti su vrlo bitni i tako to...

ja

pre 6 godina

@ (Zivorad, 23. jun 2017 18:32)

Sigurno više od toga. Kada sam čitao za prethodnog rekordera (uzgred, isto Kanađanin), mislim da je ciljao nekih 7 metara u stranu. Inače, prethodni rekorder je imao još luđi pogodak, pošto je, ako se ne varam, gađao iz helikoptera u pokretu.

Ivan

pre 6 godina

"koriolisov efekat, vetar, vlaznost vazduha, nepomicna/ pomicna meta, sve ima uticaj. Na toj udaljenosti pretpostavljam da je pucao barem metar iznad tacke pogotka i bar pola metra ako ne i vise levo/desno od mete."

Call od duty:modern warfare, cernobil misija?

mamlaz

pre 6 godina

Gledajući sa tehničke strane, ako je to zaista uspeo, onda svaka čast. Na tolikoj razdaljini, pod pretpostavkom da je opremljen vrhunskom optikom i puškom, treba uzeti u obzir gomilu faktora kao što su treperenje vazduha, končanična paralaksa, lančanica, zakrivljenost površi, vremensku razliku u odnosu ispaljivanja i prispeća zrna, punjenje itd.

а

pre 6 godina

Projektil je putovao 10 sekundi. Izbrojte do 10 i da li verujete da puščano zrno posle toliko vremena može biti precizno?Više verujem da je reč o navođenom proketilu.

Unutrašnji krug

pre 6 godina

@(Anwalt, 23. jun 2017 18:11)

Postoji otpor ubijanju ljudi uopšte pa se "žrtva" unapred dehumanizuje kako bi egzekucija bila olakšana (meta,terorista...) i kako kod onog koji izvršava ne bi postojala moralna dilema. Jedan od primera su bili Nemački streljački vodovi u drugom svetskom ratu na području Ukraine jer su posle par dana odbijali da streljaju nevine ljude jer ne mogu da ubijaju bez razloga, pa je Himler do koga su stigle informacije naredio da se pre streljanja čitaju "presude" kako bi kaznenim ekspedivijama bilo lakše da nastave ubijanje nevinih ljudi.

stoka bez mozga

pre 6 godina

za sve vas koji ove islamiste/džihadiste smatrate ljudima i kritikujete snajperistu: kad se sledeći put jedan od njih raznese na nekom koncertu ili u tržnom centru, pa poubija majke i decu, idite posle toga, molim vas, pravo kod roditelja tog džihadiste, izjavite saučešće i recite im kakva im je ljudina bio sin.

maki

pre 6 godina

gledao sam dokumentarac gde komandosi isprobavaju neku snajpersku pusku, razdaljina bila oko 2 kilometra, meta okrugla na tabli 2 puta 2 metra, nisu mogli da pogode tablu, cak nisu ni znali gde je udario metak, tako da je ovo stvarno velika razdaljina, tu se meta jedva vidi cak i sa optikom, ako ga je stvarno pogodio, od teroriste je ostala samo fleka

Zivorad

pre 6 godina

koriolisov efekat, vetar, vlaznost vazduha, nepomicna/ pomicna meta, sve ima uticaj. Na toj udaljenosti pretpostavljam da je pucao barem metar iznad tacke pogotka i bar pola metra ako ne i vise levo/desno od mete. Malo neverovatno ali ako je tacno onda skidam kapu

Arch Enemy

pre 6 godina

Mislim da je ovo malo pretjerano,znam šta je Mcmilan TAC 50 sa ArmaSight opticom i koliko je to ubojito i strašno oružje ali je nemoguće čak i pri ,,idealnim uslovima" na tim daljinama ostvariti pun pogodak,inače ova puška je najviše uspješnih likvidacija imala na daljinama od 1100 do 1300 m a preko 3000 mislim hm!

Shone

pre 6 godina

@Zivorad: Zivorade, ne pola metra, metar, nego 15, 20 metara i vise... Zna se koliko ima varijabli u takvom proracunu. Ukoliko je ovo istina, onda se jednostavno radi o velikoj "sreci" da se pogodi cilj. Sada se proizvode puske koje imaju softver koji sve elemente samostalno meri i proracunava, ti drzis oroz, a ona sama cak i odlucuje u kojem trenutku da ispali metak. Sa tom puskom svi mozemo da budemo vrhunski snajperisti.. Medjutim, ovde je ipak u pitanju lud sticaj okolnosti. Opkladio bih se u kucu (koju nemam, istini za volju) da nece moci da ponovi pogodak (ni on, ni ja, ni ti..) ako proba jos 1000 puta.

Inace, da mi lepo bacimo puske, pa malo da gledamo devojke, da se druzimo, jedemo, pijemo... Meni je to, nekako, privlacnije... Ae, u zdravlje.

Zivorad

pre 6 godina

koriolisov efekat, vetar, vlaznost vazduha, nepomicna/ pomicna meta, sve ima uticaj. Na toj udaljenosti pretpostavljam da je pucao barem metar iznad tacke pogotka i bar pola metra ako ne i vise levo/desno od mete. Malo neverovatno ali ako je tacno onda skidam kapu

stoka bez mozga

pre 6 godina

za sve vas koji ove islamiste/džihadiste smatrate ljudima i kritikujete snajperistu: kad se sledeći put jedan od njih raznese na nekom koncertu ili u tržnom centru, pa poubija majke i decu, idite posle toga, molim vas, pravo kod roditelja tog džihadiste, izjavite saučešće i recite im kakva im je ljudina bio sin.

Ivan

pre 6 godina

"koriolisov efekat, vetar, vlaznost vazduha, nepomicna/ pomicna meta, sve ima uticaj. Na toj udaljenosti pretpostavljam da je pucao barem metar iznad tacke pogotka i bar pola metra ako ne i vise levo/desno od mete."

Call od duty:modern warfare, cernobil misija?

Unutrašnji krug

pre 6 godina

@(Anwalt, 23. jun 2017 18:11)

Postoji otpor ubijanju ljudi uopšte pa se "žrtva" unapred dehumanizuje kako bi egzekucija bila olakšana (meta,terorista...) i kako kod onog koji izvršava ne bi postojala moralna dilema. Jedan od primera su bili Nemački streljački vodovi u drugom svetskom ratu na području Ukraine jer su posle par dana odbijali da streljaju nevine ljude jer ne mogu da ubijaju bez razloga, pa je Himler do koga su stigle informacije naredio da se pre streljanja čitaju "presude" kako bi kaznenim ekspedivijama bilo lakše da nastave ubijanje nevinih ljudi.

maki

pre 6 godina

gledao sam dokumentarac gde komandosi isprobavaju neku snajpersku pusku, razdaljina bila oko 2 kilometra, meta okrugla na tabli 2 puta 2 metra, nisu mogli da pogode tablu, cak nisu ni znali gde je udario metak, tako da je ovo stvarno velika razdaljina, tu se meta jedva vidi cak i sa optikom, ako ga je stvarno pogodio, od teroriste je ostala samo fleka

deki

pre 6 godina

Jednostavno nije moguće jer domet te puške je 3.450 m. [link]
(m48, 23. jun 2017 18:23)

Piše ''efektivan'' domet, a domet je i veći. Ovaj podatak oko efektivnog dometa na Wikipediji je vjerovatno i izmijenjen upravo zbog ovog pogotka.

Long shot club

pre 6 godina

Moj rekord u metalnu metu manje ptice je 880m. Upitanju je isto kalibar 50. koji je ovde u americi dozvoljen inace postoje redovna vikend takmicenja.

Nikola

pre 6 godina

3.5 km???Nije da ne verujem,ali i ako je pogodio pogodio je uz dosta slucajnosti i srece.Tu vestima snajperiste nema uticaj.Cista sreca.Previse je varijabli u momentu ispaljivaja u pitanju da bi se ovo nazvalo vrhunskom vestinom.X puta opet da pokusa,tesko da bi pogodio.A taj kojeg je likvidirao je ocigledno neki teski baksuz.

загор

pre 6 godina

"постигао погодак" :)
кад "она" страна погоди некога зрном или гелером у главу, то је онда свирепо убиство, а кад "ова" страна... то је онда "постигнут погодак". ВРХ!

Arch Enemy

pre 6 godina

Mislim da je ovo malo pretjerano,znam šta je Mcmilan TAC 50 sa ArmaSight opticom i koliko je to ubojito i strašno oružje ali je nemoguće čak i pri ,,idealnim uslovima" na tim daljinama ostvariti pun pogodak,inače ova puška je najviše uspješnih likvidacija imala na daljinama od 1100 do 1300 m a preko 3000 mislim hm!

Nenad

pre 6 godina

Pomalo poznajem oružje i balistiku i lično mislim da, ako je zaista uspeo da pogodi metu sa te razdaljine, najverovatnije mu je razbio glavu jer to zrno skoro da više nema energije (a ima 50 grama).

To zrno na cevi ima negde oko 15 kJ energije i brzine je oko 840 m/s dok već na 1.000 metara energija pada na 5 kJ, brzina na 490 m/s dok je pad zrna negde oko pola metra.
Na 2.000 metara razdaljine energija je oko 2 kJ, brzina oko 310 m/s a pad zrna u odnosu na horizontalnu ravan je već preko 45 metara.
Mogu samo da zamislim koji je gubitak performansi na 3.450 metara.

I inače za nekog dole informacija, to nije isti kalibar kao naša "crna strela". Ovo je .50 BMG (12.7x99mm) dok naša crna strela koristi sovjetsko-ruski 12.7x108mm

Dear Mr. President

pre 6 godina

Inspirativno. Ko i onaj američki snajperista koji je u Iraku pogodio 160 "meta". Majstori svog posla. Ako želite da u nakraćem roku nekom uništite i rasturite zemlju tako da u haosu na vrh isplivaju najbrutalniji i najfanatičniji elementi i da ljudi dižu jedni druge u vazduh po pijacama i crkvama, pomoć ovakvih momaka će vam puno značiti.
Znate, moderno doba, ratovi se vode po urbanim sredinama, snajperisti su vrlo bitni i tako to...

C i n i k

pre 6 godina

Daljina se meri laserom,nepogresivo. Moze da je meri pomocnik a moze i sam strelac.
To je odgovor za neupucene koji se u 21.veku pitaju kako je snajperista izmerio udaljenost...? I nasi snajperi imaju laserske nisane, nije to nikakva napredna tehnika pobogu..
Pored udaljenosti,brzine i pravca vetra, vazno je i kakvi su vremenski uslovi,da li je kisa,sneg,sunce, kao i to u kom delu se sveta nalazis, nije isto ako pucas na Ekvatoru i u Avganistanu..

-21grams

pre 6 godina

Variabli levo, variabli desno...5 metra levo, 5 metra desnom 20 metra ispod zemlje....pa kad ste takvi matematichari i Ajnstajni shto ne odete i pogodite to i gotova posla. Chovek pogodio jer je verovatno prvoklasni snajpesrista i shto mu se osmehnula variabla srece shto bi i on sam verovatno potvrdio. Ljubomornog li naroda?!?!

Debeli Sava

pre 6 godina

Sve i da jeste tako kako piše na koju foru je naterao ovoga da se u jeku bitke ne pomera 10 sekundi? Hipnoza na daljinu ili urokljive oči?

а

pre 6 godina

Projektil je putovao 10 sekundi. Izbrojte do 10 i da li verujete da puščano zrno posle toliko vremena može biti precizno?Više verujem da je reč o navođenom proketilu.

Mrkela

pre 6 godina

Pa na toj razdaljini je gadjao najmanje 50 puta dok ga nije pogodio jer je meta vjerovatno sjedila na stolici i nije ni cula pucanj :-)

Lala iz Banata

pre 6 godina

@Jovane...
... stručnjače, saglasan sam da je SA VISOKE ZGRADE eventualni POGODAK mogao imati efekta na pomenutoj daljini.
Međutim, meta je morala biti nepokretna jer je zrno letelo bar 9 sekundi. (Mrzi me da računam).
Uz sve uslove, da je pucao na tribine na popunjenom stadionu, verovatnoća pogotka ne bi bila veća od 50%. :)
Znači, ČISTA SLUČAJNOST.
PS: više od trideset godina posedujem nekoliko "dugih cevi", sa dozvolama, naravno i promenio sam dve optike do sada. Uzgred, bio sam u USA, prvo gledao a zatim se i oprobao u benč restu. Samo da sam to doživeo bilo bi dovoljno da prosudim koliko je, realno, pogodak na 3,5 km - nemoguća misija. :)

John

pre 6 godina

A brzina metka 800 m/s... ako je putovao deset sec.onda je meta bila udaljena 8 km....
(Batalaka, 23. jun 2017 21:31)

A metak se, inače, kreće u bezvazdušnom prostoru i nije izložen dejstvu nikakvih spoljašnjih uticaja...

Sad ozbiljno:
1. Kada se kaže "brzina metka" to je početna brzina po izlasku iz cevi.
2. Metak se ne kreće konstantnom brzinom.
3. Na metak u letu deluje mnogo toga - otpor vazduha, vetar, čak i temperatura i vlažnost vazduha...
4. Sve od nabrojanog ne ubrzava metak, već ga usporava.

Nego, ne mogu a da se ne zapitam, da li bi bilo ovoliko nevernih Toma da je vest glasila otprilike ovako: "Ruski specijalac ubio teroristu sa udaljenosti od skoro 4 kilometra"?

mamlaz

pre 6 godina

Gledajući sa tehničke strane, ako je to zaista uspeo, onda svaka čast. Na tolikoj razdaljini, pod pretpostavkom da je opremljen vrhunskom optikom i puškom, treba uzeti u obzir gomilu faktora kao što su treperenje vazduha, končanična paralaksa, lančanica, zakrivljenost površi, vremensku razliku u odnosu ispaljivanja i prispeća zrna, punjenje itd.

Veljko

pre 6 godina

rojektil je putovao 10 sekundi. Izbrojte do 10 i da li verujete da puščano zrno posle toliko vremena može biti precizno?Više verujem da je reč o navođenom proketilu.
(а, 23. jun 2017 19:48).…… putovao je oko 4 sekunde. Brzina je oko 840 m/s.

Dragoljub

pre 6 godina

Pogodio je sad i nikada više. Ili je pre toga ispucao desetak metaka (sa te udaljenosti teroristi ni ne moraju da ukapiraju da neko pica iz snajpera na njih).

bgd

pre 6 godina

"@Zivorade

Koriolisov efekat je laz. Da postoji onda bi piloti morali da ga uzimaju u obzir. Avion leti mnogo sporije od metka.
(Happy, 23. jun 2017 20:50) "

Avion je upravljiva letelica, koja ima sopstveni pogon.
Aviona ima raznih, od onih koji lete 150 km/h, do onih koji mogu lete preko 2000 km/h.

Puščani projektil se kreće balsitički, bez sopstvenog pogona.

O čemu ti pričaš????

ja

pre 6 godina

@ (Zivorad, 23. jun 2017 18:32)

Sigurno više od toga. Kada sam čitao za prethodnog rekordera (uzgred, isto Kanađanin), mislim da je ciljao nekih 7 metara u stranu. Inače, prethodni rekorder je imao još luđi pogodak, pošto je, ako se ne varam, gađao iz helikoptera u pokretu.

Cvorovic, Ilija

pre 6 godina

Ma da, kako da ne. Ovo da je neki Rus uradio, pa da poverujemo. Ovako, mrka kapa. Jedino ako je ovaj "Kanadjanin" ruskog porekla, onda je mozda ovo istina.

zz

pre 6 godina

ja sam bio na ratistu...meni je iskusni snajperista rekao,posto su oni bili na oko kilometar od nas,METU NA KILOMETAR MOZES POGODITI SAMO SLUCAJNO!bilo koji snajper da koristis,jer ima dosta uticaja sa strane za precizno nisanjenje,a on je imao dobro upucan snajper...a ovde se prica o 3.5 km pa vi sami presudite da li cete poverovati ili ne,ja kao iskusni ratni veteran kazem da nema sanse da ga je pogodio nisaneci,jedio slucajno.ali tu se postavlja pitanje:DA LI JE METAK IMAO POTREBNU ENERGIJU DA MOZE DA UBIJE?e u to se vec ne razumem,moje misljenje je da ne

sax

pre 6 godina

efektivni domet oko 2000m, ja ipak sumnjam da je bas jos 1500m dalje pogodio bas on metu, ako jeste svaka cast, mozda je neki metak sa pojacanim barutnim punjenjem u granicama sigurnosti, u svakom slucaju na toj distanci zrno je izigravalo kamen na cilju :)

X=iks

pre 6 godina

ma da,sigurno.ovaj je mogao pivo popiti dok metak stigne do njega.
(stric Stampas, 23. jun 2017 18:01)

Ma, imao je vremena i da se napije. Sta ces, kad nije imao Slavka, da mu vikne "pazi, metak!"

THIS IS SPARTA

pre 6 godina

(Batalaka, 23. jun 2017 21:31)
(Veljko, 23. jun 2017 21:24)

To je brzina na izlasku zrna iz puske. Zrno vrmenom gubi energiju i brzinu.
(Nenad, 23. jun 2017 22:19) vam je lepo objasnio. Ajd uzdravlje.

lemy L.

pre 6 godina

mozda,ali iako je balisticja putanja metka lucna,ne verujem da je putanja toliko duga da metak pri izlaznoj btzini od oko 915m/s putuje 10 sekundi. Balisticka putanja bi onda morala da bude oko 8 i vise km. Mialim ipak,slozio bih se sa nekima ovde da je pogodak izveden na srecu.

Darko

pre 6 godina

Radi se o novom metku tj zrnu. Bez obzira na sve sreca je igrala veliku ulogu http://www.midwayusa.com/product/109635/hornady-a-max-bullets-50-bmg-510-diameter-750-grain-boat-tail-box-of-20
Pre par godina bio da upucam pusku u ataru radilo se o malo kalibarskoj pusci znaci veoma slabom metku. Zavrsio upucavanje stavili flase na 150m 1 pucanj pogodak sledecih 25 metaka svi smo promasili otprilike o tome se radi i kod ovog pogotka.

Happy

pre 6 godina

"@Zivorade 

Koriolisov efekat je laz. Da postoji onda bi piloti morali da ga uzimaju u obzir. Avion leti mnogo sporije od metka. 
(Happy, 23. jun 2017 20:50) " 

Avion je upravljiva letelica, koja ima sopstveni pogon. 
Aviona ima raznih, od onih koji lete 150 km/h, do onih koji mogu lete preko 2000 km/h. 

Puščani projektil se kreće balsitički, bez sopstvenog pogona. 

O čemu ti pričaš????
(bgd, 23. jun 2017 23:31)"

@bgd

Vidi se da nisi razumeo moj komentar.
1. Pitaj pilote da li oni licno ili neki instrument u avionu neutralise Koriolisov efekat. Odgovor ce biti "Ne" ili "Nikad cuo da se to uzima u obzir"
2. Ako Koriolisov efekat postoji onda mora da bude izrazeniji kod sporijih objekata. To sto avioni imaju sopstveni pogon nema nikakve veze ako ne postoji nacin za "neutralisanje efekata". Ako nema Koriolisovog efekta za avione mema ni za metak.

а

pre 6 godina

Projektil je putovao 10 sekundi. Izbrojte do 10 i da li verujete da puščano zrno posle toliko vremena može biti precizno?Više verujem da je reč o navođenom proketilu.

stoka bez mozga

pre 6 godina

za sve vas koji ove islamiste/džihadiste smatrate ljudima i kritikujete snajperistu: kad se sledeći put jedan od njih raznese na nekom koncertu ili u tržnom centru, pa poubija majke i decu, idite posle toga, molim vas, pravo kod roditelja tog džihadiste, izjavite saučešće i recite im kakva im je ljudina bio sin.

Zivorad

pre 6 godina

koriolisov efekat, vetar, vlaznost vazduha, nepomicna/ pomicna meta, sve ima uticaj. Na toj udaljenosti pretpostavljam da je pucao barem metar iznad tacke pogotka i bar pola metra ako ne i vise levo/desno od mete. Malo neverovatno ali ako je tacno onda skidam kapu

Arch Enemy

pre 6 godina

Mislim da je ovo malo pretjerano,znam šta je Mcmilan TAC 50 sa ArmaSight opticom i koliko je to ubojito i strašno oružje ali je nemoguće čak i pri ,,idealnim uslovima" na tim daljinama ostvariti pun pogodak,inače ova puška je najviše uspješnih likvidacija imala na daljinama od 1100 do 1300 m a preko 3000 mislim hm!

-21grams

pre 6 godina

Variabli levo, variabli desno...5 metra levo, 5 metra desnom 20 metra ispod zemlje....pa kad ste takvi matematichari i Ajnstajni shto ne odete i pogodite to i gotova posla. Chovek pogodio jer je verovatno prvoklasni snajpesrista i shto mu se osmehnula variabla srece shto bi i on sam verovatno potvrdio. Ljubomornog li naroda?!?!

Cvorovic, Ilija

pre 6 godina

Ma da, kako da ne. Ovo da je neki Rus uradio, pa da poverujemo. Ovako, mrka kapa. Jedino ako je ovaj "Kanadjanin" ruskog porekla, onda je mozda ovo istina.

zz

pre 6 godina

ja sam bio na ratistu...meni je iskusni snajperista rekao,posto su oni bili na oko kilometar od nas,METU NA KILOMETAR MOZES POGODITI SAMO SLUCAJNO!bilo koji snajper da koristis,jer ima dosta uticaja sa strane za precizno nisanjenje,a on je imao dobro upucan snajper...a ovde se prica o 3.5 km pa vi sami presudite da li cete poverovati ili ne,ja kao iskusni ratni veteran kazem da nema sanse da ga je pogodio nisaneci,jedio slucajno.ali tu se postavlja pitanje:DA LI JE METAK IMAO POTREBNU ENERGIJU DA MOZE DA UBIJE?e u to se vec ne razumem,moje misljenje je da ne

Ivan

pre 6 godina

"koriolisov efekat, vetar, vlaznost vazduha, nepomicna/ pomicna meta, sve ima uticaj. Na toj udaljenosti pretpostavljam da je pucao barem metar iznad tacke pogotka i bar pola metra ako ne i vise levo/desno od mete."

Call od duty:modern warfare, cernobil misija?

Long shot club

pre 6 godina

Moj rekord u metalnu metu manje ptice je 880m. Upitanju je isto kalibar 50. koji je ovde u americi dozvoljen inace postoje redovna vikend takmicenja.

Lala iz Banata

pre 6 godina

@Jovane...
... stručnjače, saglasan sam da je SA VISOKE ZGRADE eventualni POGODAK mogao imati efekta na pomenutoj daljini.
Međutim, meta je morala biti nepokretna jer je zrno letelo bar 9 sekundi. (Mrzi me da računam).
Uz sve uslove, da je pucao na tribine na popunjenom stadionu, verovatnoća pogotka ne bi bila veća od 50%. :)
Znači, ČISTA SLUČAJNOST.
PS: više od trideset godina posedujem nekoliko "dugih cevi", sa dozvolama, naravno i promenio sam dve optike do sada. Uzgred, bio sam u USA, prvo gledao a zatim se i oprobao u benč restu. Samo da sam to doživeo bilo bi dovoljno da prosudim koliko je, realno, pogodak na 3,5 km - nemoguća misija. :)

Veljko

pre 6 godina

rojektil je putovao 10 sekundi. Izbrojte do 10 i da li verujete da puščano zrno posle toliko vremena može biti precizno?Više verujem da je reč o navođenom proketilu.
(а, 23. jun 2017 19:48).…… putovao je oko 4 sekunde. Brzina je oko 840 m/s.

Debeli Sava

pre 6 godina

Sve i da jeste tako kako piše na koju foru je naterao ovoga da se u jeku bitke ne pomera 10 sekundi? Hipnoza na daljinu ili urokljive oči?

maki

pre 6 godina

gledao sam dokumentarac gde komandosi isprobavaju neku snajpersku pusku, razdaljina bila oko 2 kilometra, meta okrugla na tabli 2 puta 2 metra, nisu mogli da pogode tablu, cak nisu ni znali gde je udario metak, tako da je ovo stvarno velika razdaljina, tu se meta jedva vidi cak i sa optikom, ako ga je stvarno pogodio, od teroriste je ostala samo fleka

Shone

pre 6 godina

@Zivorad: Zivorade, ne pola metra, metar, nego 15, 20 metara i vise... Zna se koliko ima varijabli u takvom proracunu. Ukoliko je ovo istina, onda se jednostavno radi o velikoj "sreci" da se pogodi cilj. Sada se proizvode puske koje imaju softver koji sve elemente samostalno meri i proracunava, ti drzis oroz, a ona sama cak i odlucuje u kojem trenutku da ispali metak. Sa tom puskom svi mozemo da budemo vrhunski snajperisti.. Medjutim, ovde je ipak u pitanju lud sticaj okolnosti. Opkladio bih se u kucu (koju nemam, istini za volju) da nece moci da ponovi pogodak (ni on, ni ja, ni ti..) ako proba jos 1000 puta.

Inace, da mi lepo bacimo puske, pa malo da gledamo devojke, da se druzimo, jedemo, pijemo... Meni je to, nekako, privlacnije... Ae, u zdravlje.

Dear Mr. President

pre 6 godina

Inspirativno. Ko i onaj američki snajperista koji je u Iraku pogodio 160 "meta". Majstori svog posla. Ako želite da u nakraćem roku nekom uništite i rasturite zemlju tako da u haosu na vrh isplivaju najbrutalniji i najfanatičniji elementi i da ljudi dižu jedni druge u vazduh po pijacama i crkvama, pomoć ovakvih momaka će vam puno značiti.
Znate, moderno doba, ratovi se vode po urbanim sredinama, snajperisti su vrlo bitni i tako to...

Nikola

pre 6 godina

3.5 km???Nije da ne verujem,ali i ako je pogodio pogodio je uz dosta slucajnosti i srece.Tu vestima snajperiste nema uticaj.Cista sreca.Previse je varijabli u momentu ispaljivaja u pitanju da bi se ovo nazvalo vrhunskom vestinom.X puta opet da pokusa,tesko da bi pogodio.A taj kojeg je likvidirao je ocigledno neki teski baksuz.

ja

pre 6 godina

@ (Zivorad, 23. jun 2017 18:32)

Sigurno više od toga. Kada sam čitao za prethodnog rekordera (uzgred, isto Kanađanin), mislim da je ciljao nekih 7 metara u stranu. Inače, prethodni rekorder je imao još luđi pogodak, pošto je, ako se ne varam, gađao iz helikoptera u pokretu.

sax

pre 6 godina

efektivni domet oko 2000m, ja ipak sumnjam da je bas jos 1500m dalje pogodio bas on metu, ako jeste svaka cast, mozda je neki metak sa pojacanim barutnim punjenjem u granicama sigurnosti, u svakom slucaju na toj distanci zrno je izigravalo kamen na cilju :)

deki

pre 6 godina

Jednostavno nije moguće jer domet te puške je 3.450 m. [link]
(m48, 23. jun 2017 18:23)

Piše ''efektivan'' domet, a domet je i veći. Ovaj podatak oko efektivnog dometa na Wikipediji je vjerovatno i izmijenjen upravo zbog ovog pogotka.

Dragoljub

pre 6 godina

Pogodio je sad i nikada više. Ili je pre toga ispucao desetak metaka (sa te udaljenosti teroristi ni ne moraju da ukapiraju da neko pica iz snajpera na njih).

Nenad

pre 6 godina

Pomalo poznajem oružje i balistiku i lično mislim da, ako je zaista uspeo da pogodi metu sa te razdaljine, najverovatnije mu je razbio glavu jer to zrno skoro da više nema energije (a ima 50 grama).

To zrno na cevi ima negde oko 15 kJ energije i brzine je oko 840 m/s dok već na 1.000 metara energija pada na 5 kJ, brzina na 490 m/s dok je pad zrna negde oko pola metra.
Na 2.000 metara razdaljine energija je oko 2 kJ, brzina oko 310 m/s a pad zrna u odnosu na horizontalnu ravan je već preko 45 metara.
Mogu samo da zamislim koji je gubitak performansi na 3.450 metara.

I inače za nekog dole informacija, to nije isti kalibar kao naša "crna strela". Ovo je .50 BMG (12.7x99mm) dok naša crna strela koristi sovjetsko-ruski 12.7x108mm

загор

pre 6 godina

"постигао погодак" :)
кад "она" страна погоди некога зрном или гелером у главу, то је онда свирепо убиство, а кад "ова" страна... то је онда "постигнут погодак". ВРХ!

Unutrašnji krug

pre 6 godina

@(Anwalt, 23. jun 2017 18:11)

Postoji otpor ubijanju ljudi uopšte pa se "žrtva" unapred dehumanizuje kako bi egzekucija bila olakšana (meta,terorista...) i kako kod onog koji izvršava ne bi postojala moralna dilema. Jedan od primera su bili Nemački streljački vodovi u drugom svetskom ratu na području Ukraine jer su posle par dana odbijali da streljaju nevine ljude jer ne mogu da ubijaju bez razloga, pa je Himler do koga su stigle informacije naredio da se pre streljanja čitaju "presude" kako bi kaznenim ekspedivijama bilo lakše da nastave ubijanje nevinih ljudi.

Mrkela

pre 6 godina

Pa na toj razdaljini je gadjao najmanje 50 puta dok ga nije pogodio jer je meta vjerovatno sjedila na stolici i nije ni cula pucanj :-)

C i n i k

pre 6 godina

Daljina se meri laserom,nepogresivo. Moze da je meri pomocnik a moze i sam strelac.
To je odgovor za neupucene koji se u 21.veku pitaju kako je snajperista izmerio udaljenost...? I nasi snajperi imaju laserske nisane, nije to nikakva napredna tehnika pobogu..
Pored udaljenosti,brzine i pravca vetra, vazno je i kakvi su vremenski uslovi,da li je kisa,sneg,sunce, kao i to u kom delu se sveta nalazis, nije isto ako pucas na Ekvatoru i u Avganistanu..

John

pre 6 godina

A brzina metka 800 m/s... ako je putovao deset sec.onda je meta bila udaljena 8 km....
(Batalaka, 23. jun 2017 21:31)

A metak se, inače, kreće u bezvazdušnom prostoru i nije izložen dejstvu nikakvih spoljašnjih uticaja...

Sad ozbiljno:
1. Kada se kaže "brzina metka" to je početna brzina po izlasku iz cevi.
2. Metak se ne kreće konstantnom brzinom.
3. Na metak u letu deluje mnogo toga - otpor vazduha, vetar, čak i temperatura i vlažnost vazduha...
4. Sve od nabrojanog ne ubrzava metak, već ga usporava.

Nego, ne mogu a da se ne zapitam, da li bi bilo ovoliko nevernih Toma da je vest glasila otprilike ovako: "Ruski specijalac ubio teroristu sa udaljenosti od skoro 4 kilometra"?

X=iks

pre 6 godina

ma da,sigurno.ovaj je mogao pivo popiti dok metak stigne do njega.
(stric Stampas, 23. jun 2017 18:01)

Ma, imao je vremena i da se napije. Sta ces, kad nije imao Slavka, da mu vikne "pazi, metak!"

lemy L.

pre 6 godina

mozda,ali iako je balisticja putanja metka lucna,ne verujem da je putanja toliko duga da metak pri izlaznoj btzini od oko 915m/s putuje 10 sekundi. Balisticka putanja bi onda morala da bude oko 8 i vise km. Mialim ipak,slozio bih se sa nekima ovde da je pogodak izveden na srecu.

bgd

pre 6 godina

"@Zivorade

Koriolisov efekat je laz. Da postoji onda bi piloti morali da ga uzimaju u obzir. Avion leti mnogo sporije od metka.
(Happy, 23. jun 2017 20:50) "

Avion je upravljiva letelica, koja ima sopstveni pogon.
Aviona ima raznih, od onih koji lete 150 km/h, do onih koji mogu lete preko 2000 km/h.

Puščani projektil se kreće balsitički, bez sopstvenog pogona.

O čemu ti pričaš????

Darko

pre 6 godina

Radi se o novom metku tj zrnu. Bez obzira na sve sreca je igrala veliku ulogu http://www.midwayusa.com/product/109635/hornady-a-max-bullets-50-bmg-510-diameter-750-grain-boat-tail-box-of-20
Pre par godina bio da upucam pusku u ataru radilo se o malo kalibarskoj pusci znaci veoma slabom metku. Zavrsio upucavanje stavili flase na 150m 1 pucanj pogodak sledecih 25 metaka svi smo promasili otprilike o tome se radi i kod ovog pogotka.

mamlaz

pre 6 godina

Gledajući sa tehničke strane, ako je to zaista uspeo, onda svaka čast. Na tolikoj razdaljini, pod pretpostavkom da je opremljen vrhunskom optikom i puškom, treba uzeti u obzir gomilu faktora kao što su treperenje vazduha, končanična paralaksa, lančanica, zakrivljenost površi, vremensku razliku u odnosu ispaljivanja i prispeća zrna, punjenje itd.

THIS IS SPARTA

pre 6 godina

(Batalaka, 23. jun 2017 21:31)
(Veljko, 23. jun 2017 21:24)

To je brzina na izlasku zrna iz puske. Zrno vrmenom gubi energiju i brzinu.
(Nenad, 23. jun 2017 22:19) vam je lepo objasnio. Ajd uzdravlje.

Happy

pre 6 godina

"@Zivorade 

Koriolisov efekat je laz. Da postoji onda bi piloti morali da ga uzimaju u obzir. Avion leti mnogo sporije od metka. 
(Happy, 23. jun 2017 20:50) " 

Avion je upravljiva letelica, koja ima sopstveni pogon. 
Aviona ima raznih, od onih koji lete 150 km/h, do onih koji mogu lete preko 2000 km/h. 

Puščani projektil se kreće balsitički, bez sopstvenog pogona. 

O čemu ti pričaš????
(bgd, 23. jun 2017 23:31)"

@bgd

Vidi se da nisi razumeo moj komentar.
1. Pitaj pilote da li oni licno ili neki instrument u avionu neutralise Koriolisov efekat. Odgovor ce biti "Ne" ili "Nikad cuo da se to uzima u obzir"
2. Ako Koriolisov efekat postoji onda mora da bude izrazeniji kod sporijih objekata. To sto avioni imaju sopstveni pogon nema nikakve veze ako ne postoji nacin za "neutralisanje efekata". Ako nema Koriolisovog efekta za avione mema ni za metak.