Četvrtak, 11.05.2017.

20:10

Atak na burek: Gordon Ramzi uvredio omiljeni balkanski doručak

Izvor: B92

Atak na burek: Gordon Ramzi uvredio omiljeni balkanski doruèak IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

213 Komentari

Sortiraj po:

Dušan Radin

pre 4 godine

Daj bre,pa koga ta uobraženi folirant zamajava? Kad je on,i gde to probao jedan pravi burek sa sirom i jogurtom? Dok to ne uradi,nek ćuti,iovako je jadara.K'o i svi Anglosi.

Schone

pre 6 godina

Pa ovaj "burek" na slici i ne izgleda kao burek, bas lici na ... . Burek je uvek okrugao, precnika ca. 40-50cm i sece se po potrebi na 4/4, 3/3, ili 6/6...po zelji. Ovo na slici se obicno puni zeljem, spanacem ili koprivama, a generalno se zove "zeljanica". Ali, i ovo na slici izgleda bolje od onoga sto se vidi u pozadini ovog "majstora" kuhunje. Mora da su to neki njegovi "specijaliteti".
(Nikola, 12. maj 2017 18:20)

Momak, pojma nemas. Oblik bureka ili pite zavisi od nacina na koji se "savija" jufka a moze da se puni cime zelis (spanacem, krompirom, mesom, sirom itd.) i zavisno od toga dobija i svoj naziv. Ti si mozda navikao da jedes pitu od kupovnih jufki a sa njima ne mozes dobiti ovaj oblik.

dr.kadzija

pre 6 godina

Za utehu, njegov restoran u Qataru je pukao, a on se nesto exponirao u Qatar Airwaysu kao kuvar koji je pripremao neka jela za biznus klasu, gde je ponovo pukao, naduvani balon..

Nikola

pre 6 godina

Pa ovaj "burek" na slici i ne izgleda kao burek, bas lici na ... . Burek je uvek okrugao, precnika ca. 40-50cm i sece se po potrebi na 4/4, 3/3, ili 6/6...po zelji. Ovo na slici se obicno puni zeljem, spanacem ili koprivama, a generalno se zove "zeljanica". Ali, i ovo na slici izgleda bolje od onoga sto se vidi u pozadini ovog "majstora" kuhunje. Mora da su to neki njegovi "specijaliteti".

prolaznik

pre 6 godina

Igranka be zgranice. Svako zna šta u njegovom kraju znači burek. Za mene je burek onaj koji se seče na četvrtine ili osmine, može biti prazan, bez ikakvog fila, sa sirom, mesom, pečurkama, jabukama, spanaćem. Pravi se na masti. Ne može se porediti sa pitom sa sirom to jest gibanicom u kojoj obavezno mora biti jaja. Inače pre dve godine sam prvi put u pekari naišla na bosanski burek, tako su mi rekli. Sastojao se od uvijenih kora i bio prazan. Inače u članku piše komentar na burek ili pitu sirnicu. Pita može da se ovako uvije i mislim da je kuvar mislio samo na izgled. Inače nisam sigurna da ono što ne izgleda na oko nije ukusno. Neke bake same razvijaju kore i to je mnogo ukusnije od ovih koje kupujemo.
P.S. Princip je isti sve su ostalo nijanse!

Nemanja

pre 6 godina

Burek je samo s mesom ako si Bosanac - ako nisi, nisi ni dužan da se držiš njihove naučnoburečke terminologije. Pa nije kao da su ga oni izmislili pa da se pitaju.

Amerikanac

pre 6 godina

@glupost. Pre svega burek ili tacnije börek je poreklom iz Anatolije i pravi se sa SIROM nikakvo meso. Vodi poreklo cak iz istocnog Vizanta sa grckim nazivom PLACENTA. 
Nasa jela samo neke bljutave kase. Da nas Turci nisu okupirali nikada ne bi ni znali sta je bogata gastronomija. Dicimo se tudjim perjem.
(srpska posla, 12. maj 2017 01:10) 

Bravo za komentar. Mnogi ne znaju ali su tursci sve to preuzeli iz Vizantije.
Isto tako svetu ponosno prestavljaju Haga Sofiju kao delo svojih ruku.

glupost je neunistiva

pre 6 godina

Burek je samo sa sirom, sa mesom je pita mesnica, Patike su samo Adidas, sve ostalo su sportske cipele, samo je mercedes automobil, sve ostalo su vozila na 4 tocka. Bosanci su najveci smaraci sa svojom teorijom o jelu koje pritom nije njihovo, O.K. u Bosni je mozda samo sa mesom burek, u Srbiji je od pamtiveka burek sa sirom, burek sa mesom itd. Samo je burek pitac, sta je pitac?

esma

pre 6 godina

Burek jeste tursko jelo koje se spremalo od davnina i zato sam sigurna da spada u odlicnu hranu u skladu sa popisnim namirnicama (od kvalitetnog mesa do zelja,sira pecuraka,krompira,pirinca iako se neki protive7 kao i prema dnevnim potrebama i optimalnom unosu dnevnih kalorija prema dobi ,polu i aktivnosti. Takodje mnoge zablude i modernija shvatanja po pitanju ishrane dovode do odbacivanja tradicionalne hrane bez pavih razloga ,pa se slazem da bi jedan doba burek sa ,npr ,zeljem bio bolji doucak od barenih virsli u nekom prvoklasnom hotelu.POmodarstvo je opasno koliko i nacionalna zatucanost.

Coco Bill

pre 6 godina

@Komentator,
glupost. Pre svega burek ili tacnije börek je poreklom iz Anatolije i pravi se sa SIROM nikakvo meso. Vodi poreklo cak iz istocnog Vizanta sa grckim nazivom PLACENTA.
Nasa jela samo neke bljutave kase. Da nas Turci nisu okupirali nikada ne bi ni znali sta je bogata gastronomija. Dicimo se tudjim perjem.
(srpska posla, 12. maj 2017 01:10)

Pa u pravu ste !!! Samo sva ta jela koja su Turci doneli i oni su primili od Iranaca i Iračana. Tačnije sve to vodi poreklo iz bivše Persije.

djole

pre 6 godina

Ako je to ovo sa slike covek je upravu.I burek je sa mesom sve ostalo su pite.Ovo bibtrebala da bude savijaca ali izgleda da je ostala samo na pokusaju.I nebi trebali neki amateri da prezrntuju nasu kuhinju u svetu.U svom stanu neka rade sta hoce.

daj parče?

pre 6 godina

Normalna kolpita, nije možda baš najpažljivije savijena ali da podseća na to što on kaže... - ne podseća (barem mene ne).

Uzgred, tako nečemu ne bih ni dala medijski prostor, ma o kom kuvaru se radilo...

Hazard

pre 6 godina

Da li je burek samo sa mesom, sta je to sirnica itd. sve su to glupe rasprave.

Dakle, sirnica je bosanski izraz i u Srbiji ga izvorno nema a ako ga ima, doneli su ga iz Bosne.

U Srbiji je burek samo testo i zbog toga je potrebno reci sa cime je - prazan, sir ili meso.

Koji je pravi? Who cares...

EnaE

pre 6 godina

Inace ovo je fora na Twitteru da ljudi neka svoja bezveze jela tipa sunka izmedju dva parceta tosta ili neko zagoreli hleb slikaju i salju Remziju i on onda to prokomentarise u svom stilu.Ima i nekih koji salju fina jela koja su sami spremili,mislim da je jednog momka cak i pohvalio...Ali je fora upravo u tome da kritikuje.Roast me trend.

Драган Бранковић

pre 6 godina

Ја ово са слике не бих узео ни да је џабе. Проблем је што неке пекаре покушавају да буду у тренду тако што ће направити бурек који неће бити мастан. То је апсурдно. Ко не воли масно, не једе бурек и готово! Ни ја не једем јела која не волим и не очекујем да их неко прилагоди мом укусу.

да да

pre 6 godina

И није много погрешио ! Зна се шта је бурек, не оно на слици !!! Вруће, масно, хрскаво и са месом !!!

Pekar, lekar, apotekar

pre 6 godina

Burek nikad i nije bio sa mesom ili sirom ili gljivama ili ko zna kojim filom, jer je burek upravo naziv za samu splačinu, pravljenu od testa, ulja i fila. Stoga, kaže se burek OD mesa, burek OD sira itd. Burek sa sirom bi bio prazan burek , plus prilog sir.

Napaćeni brt

pre 6 godina

Ja njega mnogo gotivim, odgledao sam skoro sve njegove emisije... Ali voleo bih da vidim emisiju na Balkanu i sa hranom koju mi ovde jedemo skoro svakodnevno (burek, musaka, ćevapi, sarma...) Bas me zanima kako bi to prokomentarisao, ali mislim da bi bili pozitivni komentari.

rabo

pre 6 godina

Jeste Pero, odmah se vidi da si nacitan. Mora da zivis negde na zapadu, ocigledno je. I lepo je da nas takodje edukujes, nas koji nemamo ni pasos.

dobro je ali bogu hvala nece dugo

pre 6 godina

pa šta ste očekivali da kaže kratko jasno a da se čovek malo našali. ne treba mu pridavati neku veliku pažnju. procenite sami da se niste rodili na balkanu dal bi se slično poneli kao on.pita burek nebitno ko kako krsti je za nas svetinja služi se na slavi imendanu bajramu ako nas išta zbližava onda je to pita.

njihov sendvich

pre 6 godina

Trougao sendvich bez kore je bio za njihove NEZNE zube.Da li ste ikad culi da su zubi "nezni".To procitah u jednoj njihovoj knjizi poznatog pisca koga trenutno ne mogu da izdvojim.Ali o neznim zubima se u kuci stalno shalimo.Kako se smisli te budalastine.

nnidza

pre 6 godina

@Indijanac
U Srbiji se sprema turski stil bureka? Prijatelju, jesi li ti ikad jeo burek u Turskoj? Oni seku na komadiće u pravougaonim tepsijama, mi sečemo osminke. Drugačiji ukus, drugačija priprema... Grci takođe. Ovo liči na Grčku pitu, a mi je zovemo uvijača. Uvijale je i prababa i baba...

Meraklija

pre 6 godina

Prodjoh svet,zivim na zapadu,jedoh mnoge kuhinje i kazem vam,bolje od nase
retko ima.Mislim na nasu staru kuhinju,naravno i burek.A ove papazjanije koje ovaj i njemu slicni prave ne mogu da svrstam u dobre,nikako!

Provincijalka

pre 6 godina

Čovek koji sebe naziva kuvarom nikada ne bi smeo da za bilo koju hranu kaže tako nešto. Uobraženi i marketinški prenaduvani prosečni kuvarčić kome se posrećilo...

autoBOT

pre 6 godina

Toliko odgovora a tek 4-5 koji kapiraju sustinu - pitanje glasi: kako ti ovo izgleda?

a odgovor banalan i bukvalan: izgleda mi kao ogromno g***o

kakvo pitanje - takav i odgovor.

ali ne, mora Srbin da potegne sve do Henrija VIII ne bi li odbranio burek...

Petar

pre 6 godina

Najbolja hrana je na prostoru oko Mediterana do Indije,nekadasnji prostor Rimskog carstva i teritorija carstva Aleksandra Makedonskog. Severna Evropa, Rusija, Holandija, Nemacka, UK, USA, tu vecinom nema nista, bezukusno,nepostoji kuhinja. To se kuhinjom ne moze ni nazvati. A tek slatkisi, kolaci...Pa na Zapadu sem mafina, cupcake, makarona i cheesecake nema nista.

mmmmm

pre 6 godina

burek je sa MESOM, ostalo su pite sirnice, zeljanice, krompiruse itd... a pvaj kuvar kadabi jednom probao pravi burek promenio bi misljenje

made in great britain

pre 6 godina

"Sta se uzbudjujete kada to kaze covek koji dolazi iz zemlje bez ama bas nikakve kulinarske tradicije. Pa tamo je nacionalno jelo 'fish and chips' umotan u novine...
(Vik, 11. maj 2017 23:54)
A i taj fish and chips je porekla iz francuske.
Uostalom, sto se previse uzbudjujete? Kao da ne znate ko je Gordon. Zato vi odarite po njegovim radovima i jelima i stvar resena. BTW novina nema vise. Realno i kod nas se burek umotavao u novine.

Vlajko

pre 6 godina

Nije problem savako ima mogućnost da iskaže mišljenje a posebno kuvar koji je stručan. Međutim, dotični nikada neće moći da razvuče kore za burek sam, kao što radi većina domaćica na Balkanu. To bi za njega bila misaona imenica. Drugo, sir koji ide u burek je specifičan ma koliko to bio običan beli sir. On ima na raspolaganju i bolje i višestruko skuplje sireve ali nikada, ali nikada, neće moći da napravi to veliko g....o, a bio bi oduševljen kada bi ga probao. Komentarisao je sliku, bez degustacije.

paspalj chandler

pre 6 godina

(Komentator, 11. maj 2017 23:59)
Ovo je burek, Turci kazu burek a vi Bosanci mozete da izmisljate kolko ocete, burek je samo sa sirom, sa mesom je pita mesnica

hm

pre 6 godina

Evo za sve vas koji ne verujete da postoji burek sa sirom, ja vam potvrdjujem da sam jutros u pekari kupio bas burek sa sirom. I mogu vam reci da je bio odlican. Prijatno.

AnalfaBOTa

pre 6 godina

@Komentator - Najludji su mi ovi likovi iz Bosne koji uporno pokusavaju da "obrazuju" ljude da je burek samo sa mesom. Samo je kod vas "Burek" sa mesom, svuda ostalo je burek i sa sirom i spanacem i ostalim.

Sta turci zovu "burek"? Sve, kao i ostatak sveta. Samo u Bosni pogresno smatraju da je burek samo sa mesom, ali zato uporno dosadjuju svima ostalima.

'Ajde, ba, o'lad'te!

Nenad

pre 6 godina

Ovo je za turke burek. Oni ne prave burek nalik nasem. Mnogo je posniji zato sto ne koriste svinjsku mast kao mi. U sustini svaka pita sa sirom, mesom itd je za njih burek. Vidim po komentarima da vecina ni ne zna da je ovo na slici turski burek. Druga je stvar sto mi ovo zovemo pitom. Ipak smo mi od njih ovo iskopirali.

Slucajni prolaznik

pre 6 godina

Ovaj koji je postavio glupo pitanje, dobio je odgovor kakav i zasluzuje! Sa ovim odgovorom ne bih se ponosio, i trebalo bi zatvoriti njegovu radnju AKO GA IMA, zbog blamiranje bureka. A sto se tice proizvodnje bureka, trebalo BI uvesti licencu za pravo pravljenje bureka u pekarama. Najbolji su majstori bili ovi nasi Albanci! A sve drugo brate i jeste zalosno. Nisam nacionalista, samo je cinjenica to sto je. Mnogi otvaraju pekare bez veze, i losi su im peciva i hleb. Trebalo bi pokrenuti diskusiju i po ovome za dobrobit naseg drustva, da ne jedemo takozvani burek, nego pravi!!! Jer ume da nam pokvari dan los burek kojeg ima na svakom cosku!!!

Teniser

pre 6 godina

Živeo sam u engleskoj dve godine i smršao 16 kilograma stvarno je drama šta oni ljudi tamo jedu. Najbolja hrana im je indijska jer im je bila kolonija. Čak im je i riba odvratna nije kao jadranska, taj fish and chips se originalno pravi od bakalara koji je mekan kao pangasijus. Vrlo često i podvaljuju pangasijus umesto severno atlantskog bakalara jer niko od korisnika ne provaljuje razliku a cena je mnogo niza.

Antibot

pre 6 godina

Ovo nije burek.
Burek se u originalu pravi sa mesom, a burek sa sirom je poreklom iz Niša i pravi se sa zrelim usoljenim sirom i svinjkom mašću. A ovo na slici nije prošlo pored bureka.

Milan

pre 6 godina

Svi vi koji tvrdite da je burek smo sa mesom a sa sirom je sirnica, proverite na vikipediji, i engleskoj i turskoj. Burek ima mnogo razlicitih oblika na celom prostoru bivseg Turskog carstva a ta prica o sirnici postoji samo na centralnobosanskoj vikipediji.

Joca Kuvar

pre 6 godina

Ono sto prikazujete na slici nije srpski burek vec grcka 'pita', koja je loseg ukusa i jos losijeg izgleda. Zato je Prvi 'kuvar' sveta to lose ocenio. Drugi put pokazite spski burek koji moze da se 'jede i ocima'.

Teniser

pre 6 godina

U pekarstvu testo naziva po svom obliku a ne po tome čime je punjeno. Kifla je kifla bila ona sa sirom , džemom ili obična kifla. Tako je burek burek bilo kakav nadev da ima da li je sir ili meso ili nutela. A pita je pita da li sa mesom ili od krompira je pita. A te seljačke fore koje nisko intelektualni misle da su in da je burek sa mesom only treba izbegavati!

Bosanac

pre 6 godina

Malo mi počinju ići na neku stvar ovi moji zemljaci,koji uporno tvrde da je burek jedino s mesom.E dragi moji Bosanci,burek je jelo koje potiče iz turske,koje se i dan danas tamo pravi i Srbijanci su upravu kad kažu da je burek sa sirom i s mesom,sa špinatom ili krompirom.Sve je to burek.To što ste vi to prisvojilo kao nacionalno jelo ne znači da možete i drugima da solite pamet,ismijavajući pritom ispravan naziv za ovu vrstu jela...

Joca Kuvar

pre 6 godina

Ono sto prikazujete na slici nije srpski burek vec grcka 'pita', koja je loseg ukusa i jos losijeg izgleda. Zato je Prvi 'kuvar' sveta to lose ocenio. Drugi put pokazite spski burek koji moze da se 'jede i ocima'.

СрбинсонКрусо

pre 6 godina

Burek je sa sirom!
Pravio kolega Turcin i doneo na posao.
Doduse preliva ju ga sa ayran-om (vrsta jogurta)
(Petar, 11. maj 2017 23:39)
Браво, и нико нема некакво право на бурек, као ни да каже шта јесте и није бурек... праве га на целом полуострву.

ninepi

pre 6 godina

Burek je jedino sa mlevenim mesom! Naucite vise!
kaja, 11. maj 2017 21:43

To je tako u Bosni. Ovo je Srbija i tu je burek i sa sirom. Mozes ga naci u svakom gradu i u svakoj pekari i zove se burek sa sirom. Nauci vec jednom!

pravnik

pre 6 godina

Sta se primili, svaka hrana pre ili kasnije postane g**no :)

I dosta sa nametanjem toga burek/sirnica. Poslusajmo turke, kod njih je burek svasta :)
Ali ne, moraju bosanci da uce ceo svet da se kaze Beč a ne Wien :)

Јабучило

pre 6 godina

ako ima sir onda je pirnica, a ako je sa krompirom onda je kromica.
(pravi burek, 11. maj 2017 22:30)

А, не! Пирница је само са пиром, а кромица је искључиво са кромом :-)

kosta barac

pre 6 godina

....bezvredan komentar kratkovidog isfrustriranog zapadnjaka potpuno beznacajnog u ozbiljnim kulinarskim krugovima...samozvani hvalisavac histericne kose i pojave koji leci svoja ludila iz detinjstva...ne zasluzuje cak ni ovo kucanje....u svakom slucaju perfektan eksponat zapadne kulture....

Son Kemp

pre 6 godina

termin burek ima razlicita znacenja u Srbiji i Bosni.Niti je burek izmisljen u Srb niti u Bos pa da neko od njih ima ekskluzivno pravo da odredjuje ko je u pravu.U Srbiji se termin burek odnosi vise na tip testa (kora) i moze biti burek sa sirom, mesom i slicno.Termin pita u Srb se odnosi na drugaciji tip kora nego za burek.U Bosni se termin burek odnosi na jelo sa mesom.

evo i mene

pre 6 godina

Nemojte se ljutiti, svaka čast svakom, ali koga briga kako se zove jelo- burek, banica, potkovica...? Važno je da mnogi umeju to lepo da naprave, šta god da je unutra. Što se izgleda tiče, ako je od srca napravljeno zar je bitan oblik, forma, boja? Pozdrav i prijatan doručak svima!

burekdžija

pre 6 godina

Burek je u originalu turski, a oni ga jedu i sa sirom i zovu ga burek. Sad će ovi sirnica/burek ziloti da kažu da Turci ne znaju šta je burek.

Drugo, burek okrugao, kakav se jede u Srbiji je 1498. godine donet iz Turske u Niš, pa sad nastavite da tvrdite da, uz Turke, ni Srbi ne znaju šta je burek.

Ono što u Bosni zovu burekom jeste pita sa mesom. ;)

Uživajte u bureku (sa sirom), al' obavezno sa jogurtom. :)

gagi

pre 6 godina

Svi znaju da se u Sarajevu i sirom Bosne zove sirnica, i to je njihova stvar. Ovde se oduvek zvao burek, bilo cime da je punjen. Ostavite nas vise na miru sa vasim "ispravkama", mi cemo jesti burek sa sirom a vi vasu sirnicu. Remzi i onako ne bi imao pojma o cemu pricamo.

Pera

pre 6 godina

Hahaha kada beda od nas koji spagete jedemo sa hlebom pricamao da englezi ne znaju sta je dobra hrana. Ljudi 2017. je godina. Ono sto oni kuvaju i spremaju i kakve mogucnosti imaju mi ne mozemo ni da zamislimo (posebno stonse fensi jela tice). Ja sam kuvar i znam kolika smo seljana po tom pitanju.

Ne volim Remzija, ali da je opasan kuvar jeste. Dzejmi takodje kida, mada se on uhvatio italijanske kuhinje i ne pusta. A ENTONI BORDEN je primerak loseg kuvara. Poznavalac hrane, ukusa, kuhinje i ljubitelj pre svega. Ali da bi bio dobar kuvar moras imati nesto vise od teorijskog znanja. Za razliku od ove dvojice, Entoni (koji je najjaci lik od svih) ne voli posao kuvara. Voli sve oko toga, ali taj posao da radi ne voli. On je i najrealniji od svih. U svim emisijama prica ko su kuhinjski radnici, a ko fensi sefovi kuhinje.
Ko ne zna za roast me trend. Posaljes sliku (pocelo je slanjem svoje) i onda te ljudi zezaju (sv je dozvoljeno, takva je fora. I nista nije licno, dobra zabava). Ovo je isto to, samo sa hranom.
O ovima sto pricaju kako je engleskinkralj bio debeo, kako su englezi porobili pola planete da i ne govorim. Jedite mast i 'leba i mislite kako smo mi pre engleza jeli viljuskom
E da, ovaj burek je uvijen takonda podseca na...

којадин

pre 6 godina

"Сирница"? Где се користи тај израз? Пита са сиром, гибаница, пита савијача. Чуо сам да постоји реч "зељаница", али не "сирница", па иако није нелогичан назив, зато ми делује вештачки, као да су га сковали данашњи власници пекара, пардон "пеечењара"!!!! Нек јави ко зна да се у његовом крају користи тај израз, занима ме.

Jeja

pre 6 godina

@Komentator

Burek se pravi sa mascu? Verovatno ga tako prave i Turci, cije je jelo, ili recimo Albanci koji su po istom takodje poznati. To sto se tako pravi u Beogradu i pretpostavljam po nekjm gradovima u Srbiji ne znaci da to zaista tako i treba. Ko nije jeo burek kod Albanaca/Goranaca i dalje ne zna sta je burek jer jede samo kopije, u najcescem slucaju blede.
Sa druge strane, uciti sve nas ostale da je burek samo sa mesom, a da su ostalo pite i to samo iz razloga sto se u nekom kraju tako zove (i to samo u tom kraju) je takodje suludo. Ono sto oni nazivaju burekom, meni je samo obicna pita sa mesom, pa ih ne ubedjujem da to sa burekom veze nema

Indijanac

pre 6 godina

Ovo kino na slici je užasno loša kopija Bosanske pite sirnice, čak i uvredljiva.
Nema ništa zajedničko sa pravim Bosanskim burekom koji je isključivo pita s mesom i koji je po svemu sličan Grčkoj piti, nikako Turskoj.
Turski stil bureka se sprema u Srbiji i Makedoniji, u Bosni ne.

Stručnjaci/turisti koji zaista žele okusiti pravu pitu, mogu je naći u Sarajevu na SAMO TRI lokacije.
Pravljena po Bosanskom receptu od strane starih Bosanskih familija.

Osim TRI LOKACIJE u Sarajevu, pita se isključivo (iz bezbjednosno/zdravstvenih razloga) jede kući kod majke ili nane.

Brao

pre 6 godina

Burek je samo sa mesom, kažeš?
Slučajno me zanimalo pa sam dobrog prijatelja - Turčina iz Ankare pitao da mi pomogne.

Burek je, na turskom - pita. Kao takav je prazan. Može biti sa mesom, sirom, zeljem, cipelama ili šta god vam volja. Ali BUREK NIJE PITA SA MESOM. Stavite tačku na to za svagda i prestanite da pokušavate da budete veći Turci od Turaka.

Zoki

pre 6 godina

Vrhunski kuvari su estete i puno polažu na prezentaciju. U svakom malo boljem restoranu u Americi insistira se na tome. Da je Zlatan ispekao smrznuti burek koji može da se kupi u nekim američkim gradovima, dobio bi nešto što bolje izgleda od onoga što je fotografisao. Zato je i dobio takav odgovor. Prepucavanje burek/sirnica/sarajevska pita je nekada bilo zanimljivo, ali sada je postalo dosadno. Börek je tursko jelo i sve naše ukusne varijacije na zadanu temu su upravo to - varijacije. Zlatan je koristio turski naziv za jelo, jer je pod tim nazivom poznato u svetu.

Vader

pre 6 godina

@Komentator

Burek (Börek) potiče iz Turske i oni ga svakako ne prave sa svinjskom mašću. Takođe, nazivaju burekom i "pite sirnice". A uostalom, zašto je uopšte važno kako se zove? I još bolje pitanje, zašto se ja uporno trudim da urazumim druge ljude? :D

alt ctrl

pre 6 godina

Inace ovo je postala fora na internetu..gde ljudi spremaju (ne tako dobro) hranu i taguju Remzija.. A on narvno u svom fazonu replicira.. Sve je sala i tako treba shvatiti..

P76-ers

pre 6 godina

Burek je sa sirom! 
Pravio kolega Turcin i doneo na posao. 
Doduse preliva ju ga sa ayran-om (vrsta jogurta)

Ayran:
-Jogurt
-kisela voda
-so
Sve u blender, so po ukusu. Gustina ni gusto, ni retko. Poslužiti hladan.

srpska posla

pre 6 godina

@Komentator,
glupost. Pre svega burek ili tacnije börek je poreklom iz Anatolije i pravi se sa SIROM nikakvo meso. Vodi poreklo cak iz istocnog Vizanta sa grckim nazivom PLACENTA.
Nasa jela samo neke bljutave kase. Da nas Turci nisu okupirali nikada ne bi ni znali sta je bogata gastronomija. Dicimo se tudjim perjem.

ivan kanada

pre 6 godina

Obozavam domaci burek i pite. Nazalost mi stvaraju jaku gorusicu i ne mogu da ih jedem vise sa uzivanjem.
(blue, 11. maj 2017 21:23)

sledeći put kad vas davi kiselina uzmite kašiku/gutljaj(što više to bolje) belog sirćeta!! probajte ljudi, neće umrete, biće te mi zahvalni nakon 3 minuta pa sve do 3 meseca.. zavisi kako se hranite :)

Marko

pre 6 godina

Ono na slici i ne liči na burek.Posaljite vi njega u Niš,gde je napravljen prvi burek u Srbiji,gde i dan danas ljudi položi prste kada pojedu burek.Ako mi se i tada ne bude dopao...Možemo samo da mu pokazemo prst i pošaljemo ga u rodni kraj.

remax

pre 6 godina

Pravi engleski redneck iz prodžekata, prostačina za medalju. Zato se i loži na pohovane fazane u sosu od avokada.
A krišom jede burek sa sve papirom.

mup

pre 6 godina

Englezi nemaju bas neku kuhinju, ali su usvojili mnoga jela iz citavog sveta gde su drzali kolonije, a uvoz hrane sa svih meridijana vam zaista omogucava da se hranite veoma raznovrsno. Klasicni engleski dorucak sadrzi i pasulj, sto je za mene bio sok. Bar da je ukusan kao nas prebranac, nego sipaju iz "Hajnc"konzervi nekakav bezukusan i neslan. Engleski puding je nekakvo testo sa komadima mesa, najcesce ovcijeg, a ko se zuri, ili stedi nasece komadice jeftinih virsli u taj puding i zapece u rerni. Ja sam jeo dosta ribe jer je izbor odlican, a ako pratite akcije moze da se nadje dimljeni salmon po ceni koja je tri puta niza nego kod nas. Burek je siromasko jelo i mora da se proba. Slika tesko moze da ostavi neki jak utisak. Za burek treba zdrav i gladan covek koji radi nesto naporno.

Fergi

pre 6 godina

A zasto, ali stvarno zasto je to bitno? Da bi mogao da ocenis nesto sto nije kulinarski mejn strim moras malo i kulture i tradicije te zemlje da poznajes. Da, ova sirnica se ne nalazi u meniju restorana sa mishelinovim zvezdicama, i to je ok. Sta uopste Remzi zna o tome i da li to uopste spada u njegov opseg?

Putnik

pre 6 godina

Bio sam u Britaniji mnogo puta. Ti ljudi jedu najgoru hranu na svetu. Otkud sad njihovi kuvari najbolji na svetu, a pogotovo taj Remzi čije bljuvotine od jela sam gledao više puta na tv-u ili Džejmi Oliver, čija hrana izgleda kao da je nabacana lopatom na tanjir. Sirnica, burek, gibanica su stara arapska jela jer se sir na arapskom kaže gibn. Kao, uostalom , mnoge pametne stvari koje su zatucani i nepismeni krstaši doneli iz ratova, i kad islamskog fundamentalizma nije bilo. I algebra je na primer arapska reč i još mnogo toga drugog.

erazmo beogradski

pre 6 godina

Uobražen i prepotentan tip (da ne upotrebim njegovu reč za burek) - te se ne bih potresao oko njegovih izjava...Neka uživaju u blagodetima svoje EU hrane - mi ćemo i dalje jesti ovo naše "djubre" od hrane kojom se ti isti EUropljani dave kad dodju u Srbiju - jer ima i ukus i miris...

84789

pre 6 godina

Tip koji je ono napravio niti ume da mesi niti ume da slika. Ali možda ume da bije, saznaćemo. Inače razme se u kuvanje ko Britanci iz Haltona u arhikteturu.

JPR24

pre 6 godina

Ne vidim šta je pogrešno rekao?Jedan od najvećih kuvara ikada. Pogledajte neku njegovu emisiju i ne kukajte.
(Pablo, 11. maj 2017 22:08)
On, jedan od najvećih kuvara ikada ???? Buahaha, taj patak nije ni do pete Francuskim kuvarima...

andreas kisser

pre 6 godina

Budimo realni, svako bi isto pomislio kada bi pitu sa fotke video prvi put. :D A inače, Goron Remzi je fenserica, mnogo daje na značaju kada je izgled jela u pitanju. Snob je po tom pitanju. Kuva sve po pravilima. Dao bi levi testis za jednu Mišlenovu zvezdicu. Dok su Džejmi Oliver, a posebno Antoan Burden mnogo opušteniji u kuhinji. Džejmi ne juri Mišlenove zvezdice već voli praktična jela za spremanje koja su ukusna. Da spremi nešto jednostavno i ukusno od onoga što nađe u frižideru. AB voli sve što je ukusno, pa makar i imalo izgled g**no, i voli svaku vrstu domaće spremljene hrane koja je ukusna, zna to da ceni.
(brm, 11. maj 2017 21:09)

najpre, gordon vec ima tri mislenove zvezdice. drugo, sve si pogresno ukapirao, ne znam sta gledas? remzi od svih njih pravi ubedljivo najjednostavnija jela, i to je citava filozofija njegove kuhinje - sto jednostavnije i lepse na oko (za ovo drugo si u pravu). a za dzejmija se to bas i ne bi moglo reci. najzad, omalovazavati bilo kog od njih za kuvanje je tipa reci 'fetel je los vozac formule 1'

Vik

pre 6 godina

Sta se uzbudjujete kada to kaze covek koji dolazi iz zemlje bez ama bas nikakve kulinarske tradicije. Pa tamo je nacionalno jelo 'fish and chips' umotan u novine...

oker

pre 6 godina

ljudi ovo je fora na tviteru. svi mu salju slike svojih jela, a on ih komentarise na sta lice. potrazite na internetu malo tih slika I komentara, ima ih dobrih

Komentator

pre 6 godina

@Mikiveliki Blago nama pametnicama. Burek je samo sa mesom, sa sirom je sirnica, burek se ne pravi na ulju već sa mašću. Ovo na slici i nije burek, več pita sirnica. Dosta često se sve što liči naziva burekom, i ono dobro i loše.

Mrmac

pre 6 godina

Nekulturni Englezi.Kolonijalna sila koja je pokrala pola planete i izvrsila genocid nad mnogim neduznim narodima.Danas, kada se kupaju u tom svom bogatstvu, na ostale narode, pogotovo sa juga i istoka Evrope, gledaju kao na nizu rasu.To potvrdjuju ovakvi pojedinci kojima samo izleti ono sto vecina njih misli.

Mikiveliki

pre 6 godina

Ружно је што је дао такву изјаву, базирану на изгледу, али ипак непримерену. Што се тиче самог бурека, кога иначе волим и једем, треба такође бити искрен и рећи да се ради о нутриционо веома слабој намерници, чак штавише штетној, коју треба избегавати. Бело тесто натопљено уљем, где једино мало сира има неку вредност.

pravi burek

pre 6 godina

Ne smarajte vise. Burek je tursko jelo i turci ga spremaju i sa sirom i sa pecurkama i sa krompirom i sa povrcem. Kao da sad ucite italijane sta je pica, pa ako ima sir onda je pirnica, a ako je sa krompirom onda je kromica.

Mr. Jingles

pre 6 godina

Da liči - liči. Da se na fotografiji mogao naći lepši primerak - mogao je. Da je Šef probao burek... pa ne bi ga niko odvojio od tepsije tri dana najmanje! :-)

Omg

pre 6 godina

Da je napravio pravi burek verovatno ga ne bi asociralo na g**no. U srbiji takav oblik testa zovemo sarajevska pita sa sirom, mesom, krompirom , pečurkama...

Opet ovi

pre 6 godina

Burek je jedino sa mlevenim mesom! Naucite vise!
@(kaja, 11. maj 2017 21:43
A kada ćeš ti kajo da naučiš da se u pekarstvu testo naziva po svom obliku a ne po tome čime je punjeno. Kifla je kifla bila ona sa sirom , džemom ili obična kifla. Tako je burek burek bilo kakav nadev da ima da li je sir ili meso ili nutela. A pita je pita da li sa mesom ili od krompira je pita.

xd

pre 6 godina

Reći za nečiju hranu tako nešto je u najmanju ruku neukusno, da ne kažem idiotski.
(bruno, 11. maj 2017 21:11)

Heh, neukusno badum-tsss

Zvacu ga pele i pazicu ga i tepati mu, ako zelim

pre 6 godina

http://www.b92.net/zivot/komentari.php?nav_id=1259415#k23530000

Dobar dan, jedan burek sa sirom.

Draža

pre 6 godina

On je komentarisao "prezentaciju" odnosno izgled. Ukus nije mogao kad nije ni mogao da ga proba. A da izgleda kao giant turd, izgleda.

HanSolo

pre 6 godina

Pa u pravu je.. Ja kad sam se preselio u Srbiju pre 33 godina iz Švedska sam se naučio da srpski burek se pravi u tepsiji i meni je on najbolji.. Ovo je bosanski i stvarno liči na jedan "turd"..

sanjuro

pre 6 godina

ova pita izgled ocajno. Kora mora da bude zlatna, a ne jedva pecena. Nije napao burek kao pitu vec konkretno ovu odvratno napravljenu pitu.

L

pre 6 godina

Када су мерили оклоп Краља Хенрија осмог, измерили су струк од 132 цм и груди од 135 цм. Краљ Хенри осми, познат по томе што је волео зашећерено свињско печење, патио је од озбиљне гојазности, дијабетеса, гонореје и отворених рана на ногама. Па ипак британци налазе начина да буду поносни на тај део своје историје и своје пређашње начине. Балканска савијача/бурек је, чини ми се, далеко мање зло од некада традиционалних британских јела.
(Алекса, 11. maj 2017 21:05)
Šta si ti ubacio u priču o sprdnji na tviteru, majko moja. "Dok smo mi jeli zlatnim viljuškama oni su ždrali prstima" fazon.

a koje su boje te kantice i lopatice?

pre 6 godina

Pa dobro .. nije on vredjao ukus bureka, vec izgled. Lici na dzinovsko g**no, jer ga lik nije ukrasio grancicama persuna i ruzama od paradajza :D.

Bojan

pre 6 godina

Šta smo doživeli! Da Englezi budu najpoznatiji kuvari, ovaj, Džejmi, Najdžela....To je isto kao kada bi arapi bili stručnjaci za sneg i snežne lavine!

LOL

pre 6 godina

Za razliku od nas koji je obožavamo on je verovatno nije ni probao, otuda i takav komentar... kad malo bolje pogledam i izgleda kao da se krava pobalegala...

digital

pre 6 godina

Čovek koji se bavi tim poslom, nikako ne bi smeo da tako nesto kaze o hrani!
To je strasno reci, dok veliki deo planete gladuje.
Sram ga bilo!

brm

pre 6 godina

Budimo realni, svako bi isto pomislio kada bi pitu sa fotke video prvi put. :D A inače, Goron Remzi je fenserica, mnogo daje na značaju kada je izgled jela u pitanju. Snob je po tom pitanju. Kuva sve po pravilima. Dao bi levi testis za jednu Mišlenovu zvezdicu. Dok su Džejmi Oliver, a posebno Antoan Burden mnogo opušteniji u kuhinji. Džejmi ne juri Mišlenove zvezdice već voli praktična jela za spremanje koja su ukusna. Da spremi nešto jednostavno i ukusno od onoga što nađe u frižideru. AB voli sve što je ukusno, pa makar i imalo izgled g**no, i voli svaku vrstu domaće spremljene hrane koja je ukusna, zna to da ceni.

Алекса

pre 6 godina

Када су мерили оклоп Краља Хенрија осмог, измерили су струк од 132 цм и груди од 135 цм. Краљ Хенри осми, познат по томе што је волео зашећерено свињско печење, патио је од озбиљне гојазности, дијабетеса, гонореје и отворених рана на ногама. Па ипак британци налазе начина да буду поносни на тај део своје историје и своје пређашње начине. Балканска савијача/бурек је, чини ми се, далеко мање зло од некада традиционалних британских јела.

Јабучило

pre 6 godina

Бурек је масан и цакли се. Док загризеш, а мас' се слила до лакта.
А овај шаље нешто бледо...

paranoid

pre 6 godina

Od čovjeka kome je to struka, očekivao bih malo više poštovanja prema hrani. Svojevremeno bih za ružan komentar o hrani dobio od starog preko nosa...

nope

pre 6 godina

Ne pravite od ovoga neku vest. Ljudi koji mu šalju slike i očekuju od njega takve komentare, smeha radi. I ja se uvek smejem njegovim odgovorima :-)

AtamanCG

pre 6 godina

Našla se dva "stručnjaka" !
Sakanoviću, burek je ISKLJUČIVO sa mesom, sa sirom je sirnica.
A, Remzi nije shvatio, mislio je da ga pita da opiše sebe u dvije riječi.
Vjerovatno je pun hvale za ono smeće sa markerima iza njega na fotografiji.

Vik

pre 6 godina

Sta se uzbudjujete kada to kaze covek koji dolazi iz zemlje bez ama bas nikakve kulinarske tradicije. Pa tamo je nacionalno jelo 'fish and chips' umotan u novine...

Bojan

pre 6 godina

Šta smo doživeli! Da Englezi budu najpoznatiji kuvari, ovaj, Džejmi, Najdžela....To je isto kao kada bi arapi bili stručnjaci za sneg i snežne lavine!

Mikiveliki

pre 6 godina

Ружно је што је дао такву изјаву, базирану на изгледу, али ипак непримерену. Што се тиче самог бурека, кога иначе волим и једем, треба такође бити искрен и рећи да се ради о нутриционо веома слабој намерници, чак штавише штетној, коју треба избегавати. Бело тесто натопљено уљем, где једино мало сира има неку вредност.

digital

pre 6 godina

Čovek koji se bavi tim poslom, nikako ne bi smeo da tako nesto kaze o hrani!
To je strasno reci, dok veliki deo planete gladuje.
Sram ga bilo!

Алекса

pre 6 godina

Када су мерили оклоп Краља Хенрија осмог, измерили су струк од 132 цм и груди од 135 цм. Краљ Хенри осми, познат по томе што је волео зашећерено свињско печење, патио је од озбиљне гојазности, дијабетеса, гонореје и отворених рана на ногама. Па ипак британци налазе начина да буду поносни на тај део своје историје и своје пређашње начине. Балканска савијача/бурек је, чини ми се, далеко мање зло од некада традиционалних британских јела.

Mrmac

pre 6 godina

Nekulturni Englezi.Kolonijalna sila koja je pokrala pola planete i izvrsila genocid nad mnogim neduznim narodima.Danas, kada se kupaju u tom svom bogatstvu, na ostale narode, pogotovo sa juga i istoka Evrope, gledaju kao na nizu rasu.To potvrdjuju ovakvi pojedinci kojima samo izleti ono sto vecina njih misli.

paranoid

pre 6 godina

Od čovjeka kome je to struka, očekivao bih malo više poštovanja prema hrani. Svojevremeno bih za ružan komentar o hrani dobio od starog preko nosa...

Јабучило

pre 6 godina

Бурек је масан и цакли се. Док загризеш, а мас' се слила до лакта.
А овај шаље нешто бледо...

Opet ovi

pre 6 godina

Burek je jedino sa mlevenim mesom! Naucite vise!
@(kaja, 11. maj 2017 21:43
A kada ćeš ti kajo da naučiš da se u pekarstvu testo naziva po svom obliku a ne po tome čime je punjeno. Kifla je kifla bila ona sa sirom , džemom ili obična kifla. Tako je burek burek bilo kakav nadev da ima da li je sir ili meso ili nutela. A pita je pita da li sa mesom ili od krompira je pita.

Omg

pre 6 godina

Da je napravio pravi burek verovatno ga ne bi asociralo na g**no. U srbiji takav oblik testa zovemo sarajevska pita sa sirom, mesom, krompirom , pečurkama...

brm

pre 6 godina

Budimo realni, svako bi isto pomislio kada bi pitu sa fotke video prvi put. :D A inače, Goron Remzi je fenserica, mnogo daje na značaju kada je izgled jela u pitanju. Snob je po tom pitanju. Kuva sve po pravilima. Dao bi levi testis za jednu Mišlenovu zvezdicu. Dok su Džejmi Oliver, a posebno Antoan Burden mnogo opušteniji u kuhinji. Džejmi ne juri Mišlenove zvezdice već voli praktična jela za spremanje koja su ukusna. Da spremi nešto jednostavno i ukusno od onoga što nađe u frižideru. AB voli sve što je ukusno, pa makar i imalo izgled g**no, i voli svaku vrstu domaće spremljene hrane koja je ukusna, zna to da ceni.

pravi burek

pre 6 godina

Ne smarajte vise. Burek je tursko jelo i turci ga spremaju i sa sirom i sa pecurkama i sa krompirom i sa povrcem. Kao da sad ucite italijane sta je pica, pa ako ima sir onda je pirnica, a ako je sa krompirom onda je kromica.

Komentator

pre 6 godina

@Mikiveliki Blago nama pametnicama. Burek je samo sa mesom, sa sirom je sirnica, burek se ne pravi na ulju već sa mašću. Ovo na slici i nije burek, več pita sirnica. Dosta često se sve što liči naziva burekom, i ono dobro i loše.

a koje su boje te kantice i lopatice?

pre 6 godina

Pa dobro .. nije on vredjao ukus bureka, vec izgled. Lici na dzinovsko g**no, jer ga lik nije ukrasio grancicama persuna i ruzama od paradajza :D.

sanjuro

pre 6 godina

ova pita izgled ocajno. Kora mora da bude zlatna, a ne jedva pecena. Nije napao burek kao pitu vec konkretno ovu odvratno napravljenu pitu.

nope

pre 6 godina

Ne pravite od ovoga neku vest. Ljudi koji mu šalju slike i očekuju od njega takve komentare, smeha radi. I ja se uvek smejem njegovim odgovorima :-)

Brao

pre 6 godina

Burek je samo sa mesom, kažeš?
Slučajno me zanimalo pa sam dobrog prijatelja - Turčina iz Ankare pitao da mi pomogne.

Burek je, na turskom - pita. Kao takav je prazan. Može biti sa mesom, sirom, zeljem, cipelama ili šta god vam volja. Ali BUREK NIJE PITA SA MESOM. Stavite tačku na to za svagda i prestanite da pokušavate da budete veći Turci od Turaka.

oker

pre 6 godina

ljudi ovo je fora na tviteru. svi mu salju slike svojih jela, a on ih komentarise na sta lice. potrazite na internetu malo tih slika I komentara, ima ih dobrih

Pera

pre 6 godina

Hahaha kada beda od nas koji spagete jedemo sa hlebom pricamao da englezi ne znaju sta je dobra hrana. Ljudi 2017. je godina. Ono sto oni kuvaju i spremaju i kakve mogucnosti imaju mi ne mozemo ni da zamislimo (posebno stonse fensi jela tice). Ja sam kuvar i znam kolika smo seljana po tom pitanju.

Ne volim Remzija, ali da je opasan kuvar jeste. Dzejmi takodje kida, mada se on uhvatio italijanske kuhinje i ne pusta. A ENTONI BORDEN je primerak loseg kuvara. Poznavalac hrane, ukusa, kuhinje i ljubitelj pre svega. Ali da bi bio dobar kuvar moras imati nesto vise od teorijskog znanja. Za razliku od ove dvojice, Entoni (koji je najjaci lik od svih) ne voli posao kuvara. Voli sve oko toga, ali taj posao da radi ne voli. On je i najrealniji od svih. U svim emisijama prica ko su kuhinjski radnici, a ko fensi sefovi kuhinje.
Ko ne zna za roast me trend. Posaljes sliku (pocelo je slanjem svoje) i onda te ljudi zezaju (sv je dozvoljeno, takva je fora. I nista nije licno, dobra zabava). Ovo je isto to, samo sa hranom.
O ovima sto pricaju kako je engleskinkralj bio debeo, kako su englezi porobili pola planete da i ne govorim. Jedite mast i 'leba i mislite kako smo mi pre engleza jeli viljuskom
E da, ovaj burek je uvijen takonda podseca na...

LOL

pre 6 godina

Za razliku od nas koji je obožavamo on je verovatno nije ni probao, otuda i takav komentar... kad malo bolje pogledam i izgleda kao da se krava pobalegala...

andreas kisser

pre 6 godina

Budimo realni, svako bi isto pomislio kada bi pitu sa fotke video prvi put. :D A inače, Goron Remzi je fenserica, mnogo daje na značaju kada je izgled jela u pitanju. Snob je po tom pitanju. Kuva sve po pravilima. Dao bi levi testis za jednu Mišlenovu zvezdicu. Dok su Džejmi Oliver, a posebno Antoan Burden mnogo opušteniji u kuhinji. Džejmi ne juri Mišlenove zvezdice već voli praktična jela za spremanje koja su ukusna. Da spremi nešto jednostavno i ukusno od onoga što nađe u frižideru. AB voli sve što je ukusno, pa makar i imalo izgled g**no, i voli svaku vrstu domaće spremljene hrane koja je ukusna, zna to da ceni.
(brm, 11. maj 2017 21:09)

najpre, gordon vec ima tri mislenove zvezdice. drugo, sve si pogresno ukapirao, ne znam sta gledas? remzi od svih njih pravi ubedljivo najjednostavnija jela, i to je citava filozofija njegove kuhinje - sto jednostavnije i lepse na oko (za ovo drugo si u pravu). a za dzejmija se to bas i ne bi moglo reci. najzad, omalovazavati bilo kog od njih za kuvanje je tipa reci 'fetel je los vozac formule 1'

L

pre 6 godina

Када су мерили оклоп Краља Хенрија осмог, измерили су струк од 132 цм и груди од 135 цм. Краљ Хенри осми, познат по томе што је волео зашећерено свињско печење, патио је од озбиљне гојазности, дијабетеса, гонореје и отворених рана на ногама. Па ипак британци налазе начина да буду поносни на тај део своје историје и своје пређашње начине. Балканска савијача/бурек је, чини ми се, далеко мање зло од некада традиционалних британских јела.
(Алекса, 11. maj 2017 21:05)
Šta si ti ubacio u priču o sprdnji na tviteru, majko moja. "Dok smo mi jeli zlatnim viljuškama oni su ždrali prstima" fazon.

HanSolo

pre 6 godina

Pa u pravu je.. Ja kad sam se preselio u Srbiju pre 33 godina iz Švedska sam se naučio da srpski burek se pravi u tepsiji i meni je on najbolji.. Ovo je bosanski i stvarno liči na jedan "turd"..

Draža

pre 6 godina

On je komentarisao "prezentaciju" odnosno izgled. Ukus nije mogao kad nije ni mogao da ga proba. A da izgleda kao giant turd, izgleda.

Nemanja

pre 6 godina

Burek je samo s mesom ako si Bosanac - ako nisi, nisi ni dužan da se držiš njihove naučnoburečke terminologije. Pa nije kao da su ga oni izmislili pa da se pitaju.

Mr. Jingles

pre 6 godina

Da liči - liči. Da se na fotografiji mogao naći lepši primerak - mogao je. Da je Šef probao burek... pa ne bi ga niko odvojio od tepsije tri dana najmanje! :-)

AtamanCG

pre 6 godina

Našla se dva "stručnjaka" !
Sakanoviću, burek je ISKLJUČIVO sa mesom, sa sirom je sirnica.
A, Remzi nije shvatio, mislio je da ga pita da opiše sebe u dvije riječi.
Vjerovatno je pun hvale za ono smeće sa markerima iza njega na fotografiji.

којадин

pre 6 godina

"Сирница"? Где се користи тај израз? Пита са сиром, гибаница, пита савијача. Чуо сам да постоји реч "зељаница", али не "сирница", па иако није нелогичан назив, зато ми делује вештачки, као да су га сковали данашњи власници пекара, пардон "пеечењара"!!!! Нек јави ко зна да се у његовом крају користи тај израз, занима ме.

glupost je neunistiva

pre 6 godina

Burek je samo sa sirom, sa mesom je pita mesnica, Patike su samo Adidas, sve ostalo su sportske cipele, samo je mercedes automobil, sve ostalo su vozila na 4 tocka. Bosanci su najveci smaraci sa svojom teorijom o jelu koje pritom nije njihovo, O.K. u Bosni je mozda samo sa mesom burek, u Srbiji je od pamtiveka burek sa sirom, burek sa mesom itd. Samo je burek pitac, sta je pitac?

alt ctrl

pre 6 godina

Inace ovo je postala fora na internetu..gde ljudi spremaju (ne tako dobro) hranu i taguju Remzija.. A on narvno u svom fazonu replicira.. Sve je sala i tako treba shvatiti..

Indijanac

pre 6 godina

Ovo kino na slici je užasno loša kopija Bosanske pite sirnice, čak i uvredljiva.
Nema ništa zajedničko sa pravim Bosanskim burekom koji je isključivo pita s mesom i koji je po svemu sličan Grčkoj piti, nikako Turskoj.
Turski stil bureka se sprema u Srbiji i Makedoniji, u Bosni ne.

Stručnjaci/turisti koji zaista žele okusiti pravu pitu, mogu je naći u Sarajevu na SAMO TRI lokacije.
Pravljena po Bosanskom receptu od strane starih Bosanskih familija.

Osim TRI LOKACIJE u Sarajevu, pita se isključivo (iz bezbjednosno/zdravstvenih razloga) jede kući kod majke ili nane.

Zoki

pre 6 godina

Vrhunski kuvari su estete i puno polažu na prezentaciju. U svakom malo boljem restoranu u Americi insistira se na tome. Da je Zlatan ispekao smrznuti burek koji može da se kupi u nekim američkim gradovima, dobio bi nešto što bolje izgleda od onoga što je fotografisao. Zato je i dobio takav odgovor. Prepucavanje burek/sirnica/sarajevska pita je nekada bilo zanimljivo, ali sada je postalo dosadno. Börek je tursko jelo i sve naše ukusne varijacije na zadanu temu su upravo to - varijacije. Zlatan je koristio turski naziv za jelo, jer je pod tim nazivom poznato u svetu.

Amerikanac

pre 6 godina

@glupost. Pre svega burek ili tacnije börek je poreklom iz Anatolije i pravi se sa SIROM nikakvo meso. Vodi poreklo cak iz istocnog Vizanta sa grckim nazivom PLACENTA. 
Nasa jela samo neke bljutave kase. Da nas Turci nisu okupirali nikada ne bi ni znali sta je bogata gastronomija. Dicimo se tudjim perjem.
(srpska posla, 12. maj 2017 01:10) 

Bravo za komentar. Mnogi ne znaju ali su tursci sve to preuzeli iz Vizantije.
Isto tako svetu ponosno prestavljaju Haga Sofiju kao delo svojih ruku.

xd

pre 6 godina

Reći za nečiju hranu tako nešto je u najmanju ruku neukusno, da ne kažem idiotski.
(bruno, 11. maj 2017 21:11)

Heh, neukusno badum-tsss

Vader

pre 6 godina

@Komentator

Burek (Börek) potiče iz Turske i oni ga svakako ne prave sa svinjskom mašću. Takođe, nazivaju burekom i "pite sirnice". A uostalom, zašto je uopšte važno kako se zove? I još bolje pitanje, zašto se ja uporno trudim da urazumim druge ljude? :D

Coco Bill

pre 6 godina

@Komentator,
glupost. Pre svega burek ili tacnije börek je poreklom iz Anatolije i pravi se sa SIROM nikakvo meso. Vodi poreklo cak iz istocnog Vizanta sa grckim nazivom PLACENTA.
Nasa jela samo neke bljutave kase. Da nas Turci nisu okupirali nikada ne bi ni znali sta je bogata gastronomija. Dicimo se tudjim perjem.
(srpska posla, 12. maj 2017 01:10)

Pa u pravu ste !!! Samo sva ta jela koja su Turci doneli i oni su primili od Iranaca i Iračana. Tačnije sve to vodi poreklo iz bivše Persije.

remax

pre 6 godina

Pravi engleski redneck iz prodžekata, prostačina za medalju. Zato se i loži na pohovane fazane u sosu od avokada.
A krišom jede burek sa sve papirom.

prolaznik

pre 6 godina

Igranka be zgranice. Svako zna šta u njegovom kraju znači burek. Za mene je burek onaj koji se seče na četvrtine ili osmine, može biti prazan, bez ikakvog fila, sa sirom, mesom, pečurkama, jabukama, spanaćem. Pravi se na masti. Ne može se porediti sa pitom sa sirom to jest gibanicom u kojoj obavezno mora biti jaja. Inače pre dve godine sam prvi put u pekari naišla na bosanski burek, tako su mi rekli. Sastojao se od uvijenih kora i bio prazan. Inače u članku piše komentar na burek ili pitu sirnicu. Pita može da se ovako uvije i mislim da je kuvar mislio samo na izgled. Inače nisam sigurna da ono što ne izgleda na oko nije ukusno. Neke bake same razvijaju kore i to je mnogo ukusnije od ovih koje kupujemo.
P.S. Princip je isti sve su ostalo nijanse!

Zvacu ga pele i pazicu ga i tepati mu, ako zelim

pre 6 godina

http://www.b92.net/zivot/komentari.php?nav_id=1259415#k23530000

Dobar dan, jedan burek sa sirom.

srpska posla

pre 6 godina

@Komentator,
glupost. Pre svega burek ili tacnije börek je poreklom iz Anatolije i pravi se sa SIROM nikakvo meso. Vodi poreklo cak iz istocnog Vizanta sa grckim nazivom PLACENTA.
Nasa jela samo neke bljutave kase. Da nas Turci nisu okupirali nikada ne bi ni znali sta je bogata gastronomija. Dicimo se tudjim perjem.

Hazard

pre 6 godina

Da li je burek samo sa mesom, sta je to sirnica itd. sve su to glupe rasprave.

Dakle, sirnica je bosanski izraz i u Srbiji ga izvorno nema a ako ga ima, doneli su ga iz Bosne.

U Srbiji je burek samo testo i zbog toga je potrebno reci sa cime je - prazan, sir ili meso.

Koji je pravi? Who cares...

esma

pre 6 godina

Burek jeste tursko jelo koje se spremalo od davnina i zato sam sigurna da spada u odlicnu hranu u skladu sa popisnim namirnicama (od kvalitetnog mesa do zelja,sira pecuraka,krompira,pirinca iako se neki protive7 kao i prema dnevnim potrebama i optimalnom unosu dnevnih kalorija prema dobi ,polu i aktivnosti. Takodje mnoge zablude i modernija shvatanja po pitanju ishrane dovode do odbacivanja tradicionalne hrane bez pavih razloga ,pa se slazem da bi jedan doba burek sa ,npr ,zeljem bio bolji doucak od barenih virsli u nekom prvoklasnom hotelu.POmodarstvo je opasno koliko i nacionalna zatucanost.

P76-ers

pre 6 godina

Burek je sa sirom! 
Pravio kolega Turcin i doneo na posao. 
Doduse preliva ju ga sa ayran-om (vrsta jogurta)

Ayran:
-Jogurt
-kisela voda
-so
Sve u blender, so po ukusu. Gustina ni gusto, ni retko. Poslužiti hladan.

ninepi

pre 6 godina

Burek je jedino sa mlevenim mesom! Naucite vise!
kaja, 11. maj 2017 21:43

To je tako u Bosni. Ovo je Srbija i tu je burek i sa sirom. Mozes ga naci u svakom gradu i u svakoj pekari i zove se burek sa sirom. Nauci vec jednom!

Marko

pre 6 godina

Ono na slici i ne liči na burek.Posaljite vi njega u Niš,gde je napravljen prvi burek u Srbiji,gde i dan danas ljudi položi prste kada pojedu burek.Ako mi se i tada ne bude dopao...Možemo samo da mu pokazemo prst i pošaljemo ga u rodni kraj.

Nikola

pre 6 godina

Pa ovaj "burek" na slici i ne izgleda kao burek, bas lici na ... . Burek je uvek okrugao, precnika ca. 40-50cm i sece se po potrebi na 4/4, 3/3, ili 6/6...po zelji. Ovo na slici se obicno puni zeljem, spanacem ili koprivama, a generalno se zove "zeljanica". Ali, i ovo na slici izgleda bolje od onoga sto se vidi u pozadini ovog "majstora" kuhunje. Mora da su to neki njegovi "specijaliteti".

erazmo beogradski

pre 6 godina

Uobražen i prepotentan tip (da ne upotrebim njegovu reč za burek) - te se ne bih potresao oko njegovih izjava...Neka uživaju u blagodetima svoje EU hrane - mi ćemo i dalje jesti ovo naše "djubre" od hrane kojom se ti isti EUropljani dave kad dodju u Srbiju - jer ima i ukus i miris...

hm

pre 6 godina

Evo za sve vas koji ne verujete da postoji burek sa sirom, ja vam potvrdjujem da sam jutros u pekari kupio bas burek sa sirom. I mogu vam reci da je bio odlican. Prijatno.

mup

pre 6 godina

Englezi nemaju bas neku kuhinju, ali su usvojili mnoga jela iz citavog sveta gde su drzali kolonije, a uvoz hrane sa svih meridijana vam zaista omogucava da se hranite veoma raznovrsno. Klasicni engleski dorucak sadrzi i pasulj, sto je za mene bio sok. Bar da je ukusan kao nas prebranac, nego sipaju iz "Hajnc"konzervi nekakav bezukusan i neslan. Engleski puding je nekakvo testo sa komadima mesa, najcesce ovcijeg, a ko se zuri, ili stedi nasece komadice jeftinih virsli u taj puding i zapece u rerni. Ja sam jeo dosta ribe jer je izbor odlican, a ako pratite akcije moze da se nadje dimljeni salmon po ceni koja je tri puta niza nego kod nas. Burek je siromasko jelo i mora da se proba. Slika tesko moze da ostavi neki jak utisak. Za burek treba zdrav i gladan covek koji radi nesto naporno.

Putnik

pre 6 godina

Bio sam u Britaniji mnogo puta. Ti ljudi jedu najgoru hranu na svetu. Otkud sad njihovi kuvari najbolji na svetu, a pogotovo taj Remzi čije bljuvotine od jela sam gledao više puta na tv-u ili Džejmi Oliver, čija hrana izgleda kao da je nabacana lopatom na tanjir. Sirnica, burek, gibanica su stara arapska jela jer se sir na arapskom kaže gibn. Kao, uostalom , mnoge pametne stvari koje su zatucani i nepismeni krstaši doneli iz ratova, i kad islamskog fundamentalizma nije bilo. I algebra je na primer arapska reč i još mnogo toga drugog.

AnalfaBOTa

pre 6 godina

@Komentator - Najludji su mi ovi likovi iz Bosne koji uporno pokusavaju da "obrazuju" ljude da je burek samo sa mesom. Samo je kod vas "Burek" sa mesom, svuda ostalo je burek i sa sirom i spanacem i ostalim.

Sta turci zovu "burek"? Sve, kao i ostatak sveta. Samo u Bosni pogresno smatraju da je burek samo sa mesom, ali zato uporno dosadjuju svima ostalima.

'Ajde, ba, o'lad'te!

84789

pre 6 godina

Tip koji je ono napravio niti ume da mesi niti ume da slika. Ali možda ume da bije, saznaćemo. Inače razme se u kuvanje ko Britanci iz Haltona u arhikteturu.

ivan kanada

pre 6 godina

Obozavam domaci burek i pite. Nazalost mi stvaraju jaku gorusicu i ne mogu da ih jedem vise sa uzivanjem.
(blue, 11. maj 2017 21:23)

sledeći put kad vas davi kiselina uzmite kašiku/gutljaj(što više to bolje) belog sirćeta!! probajte ljudi, neće umrete, biće te mi zahvalni nakon 3 minuta pa sve do 3 meseca.. zavisi kako se hranite :)

gagi

pre 6 godina

Svi znaju da se u Sarajevu i sirom Bosne zove sirnica, i to je njihova stvar. Ovde se oduvek zvao burek, bilo cime da je punjen. Ostavite nas vise na miru sa vasim "ispravkama", mi cemo jesti burek sa sirom a vi vasu sirnicu. Remzi i onako ne bi imao pojma o cemu pricamo.

Bosanac

pre 6 godina

Malo mi počinju ići na neku stvar ovi moji zemljaci,koji uporno tvrde da je burek jedino s mesom.E dragi moji Bosanci,burek je jelo koje potiče iz turske,koje se i dan danas tamo pravi i Srbijanci su upravu kad kažu da je burek sa sirom i s mesom,sa špinatom ili krompirom.Sve je to burek.To što ste vi to prisvojilo kao nacionalno jelo ne znači da možete i drugima da solite pamet,ismijavajući pritom ispravan naziv za ovu vrstu jela...

EnaE

pre 6 godina

Inace ovo je fora na Twitteru da ljudi neka svoja bezveze jela tipa sunka izmedju dva parceta tosta ili neko zagoreli hleb slikaju i salju Remziju i on onda to prokomentarise u svom stilu.Ima i nekih koji salju fina jela koja su sami spremili,mislim da je jednog momka cak i pohvalio...Ali je fora upravo u tome da kritikuje.Roast me trend.

JPR24

pre 6 godina

Ne vidim šta je pogrešno rekao?Jedan od najvećih kuvara ikada. Pogledajte neku njegovu emisiju i ne kukajte.
(Pablo, 11. maj 2017 22:08)
On, jedan od najvećih kuvara ikada ???? Buahaha, taj patak nije ni do pete Francuskim kuvarima...

burekdžija

pre 6 godina

Burek je u originalu turski, a oni ga jedu i sa sirom i zovu ga burek. Sad će ovi sirnica/burek ziloti da kažu da Turci ne znaju šta je burek.

Drugo, burek okrugao, kakav se jede u Srbiji je 1498. godine donet iz Turske u Niš, pa sad nastavite da tvrdite da, uz Turke, ni Srbi ne znaju šta je burek.

Ono što u Bosni zovu burekom jeste pita sa mesom. ;)

Uživajte u bureku (sa sirom), al' obavezno sa jogurtom. :)

Драган Бранковић

pre 6 godina

Ја ово са слике не бих узео ни да је џабе. Проблем је што неке пекаре покушавају да буду у тренду тако што ће направити бурек који неће бити мастан. То је апсурдно. Ко не воли масно, не једе бурек и готово! Ни ја не једем јела која не волим и не очекујем да их неко прилагоди мом укусу.

nnidza

pre 6 godina

@Indijanac
U Srbiji se sprema turski stil bureka? Prijatelju, jesi li ti ikad jeo burek u Turskoj? Oni seku na komadiće u pravougaonim tepsijama, mi sečemo osminke. Drugačiji ukus, drugačija priprema... Grci takođe. Ovo liči na Grčku pitu, a mi je zovemo uvijača. Uvijale je i prababa i baba...

daj parče?

pre 6 godina

Normalna kolpita, nije možda baš najpažljivije savijena ali da podseća na to što on kaže... - ne podseća (barem mene ne).

Uzgred, tako nečemu ne bih ni dala medijski prostor, ma o kom kuvaru se radilo...

paspalj chandler

pre 6 godina

(Komentator, 11. maj 2017 23:59)
Ovo je burek, Turci kazu burek a vi Bosanci mozete da izmisljate kolko ocete, burek je samo sa sirom, sa mesom je pita mesnica

made in great britain

pre 6 godina

"Sta se uzbudjujete kada to kaze covek koji dolazi iz zemlje bez ama bas nikakve kulinarske tradicije. Pa tamo je nacionalno jelo 'fish and chips' umotan u novine...
(Vik, 11. maj 2017 23:54)
A i taj fish and chips je porekla iz francuske.
Uostalom, sto se previse uzbudjujete? Kao da ne znate ko je Gordon. Zato vi odarite po njegovim radovima i jelima i stvar resena. BTW novina nema vise. Realno i kod nas se burek umotavao u novine.

Milan

pre 6 godina

Svi vi koji tvrdite da je burek smo sa mesom a sa sirom je sirnica, proverite na vikipediji, i engleskoj i turskoj. Burek ima mnogo razlicitih oblika na celom prostoru bivseg Turskog carstva a ta prica o sirnici postoji samo na centralnobosanskoj vikipediji.

autoBOT

pre 6 godina

Toliko odgovora a tek 4-5 koji kapiraju sustinu - pitanje glasi: kako ti ovo izgleda?

a odgovor banalan i bukvalan: izgleda mi kao ogromno g***o

kakvo pitanje - takav i odgovor.

ali ne, mora Srbin da potegne sve do Henrija VIII ne bi li odbranio burek...

Petar

pre 6 godina

Najbolja hrana je na prostoru oko Mediterana do Indije,nekadasnji prostor Rimskog carstva i teritorija carstva Aleksandra Makedonskog. Severna Evropa, Rusija, Holandija, Nemacka, UK, USA, tu vecinom nema nista, bezukusno,nepostoji kuhinja. To se kuhinjom ne moze ni nazvati. A tek slatkisi, kolaci...Pa na Zapadu sem mafina, cupcake, makarona i cheesecake nema nista.

да да

pre 6 godina

И није много погрешио ! Зна се шта је бурек, не оно на слици !!! Вруће, масно, хрскаво и са месом !!!

Teniser

pre 6 godina

U pekarstvu testo naziva po svom obliku a ne po tome čime je punjeno. Kifla je kifla bila ona sa sirom , džemom ili obična kifla. Tako je burek burek bilo kakav nadev da ima da li je sir ili meso ili nutela. A pita je pita da li sa mesom ili od krompira je pita. A te seljačke fore koje nisko intelektualni misle da su in da je burek sa mesom only treba izbegavati!

Provincijalka

pre 6 godina

Čovek koji sebe naziva kuvarom nikada ne bi smeo da za bilo koju hranu kaže tako nešto. Uobraženi i marketinški prenaduvani prosečni kuvarčić kome se posrećilo...

Vlajko

pre 6 godina

Nije problem savako ima mogućnost da iskaže mišljenje a posebno kuvar koji je stručan. Međutim, dotični nikada neće moći da razvuče kore za burek sam, kao što radi većina domaćica na Balkanu. To bi za njega bila misaona imenica. Drugo, sir koji ide u burek je specifičan ma koliko to bio običan beli sir. On ima na raspolaganju i bolje i višestruko skuplje sireve ali nikada, ali nikada, neće moći da napravi to veliko g....o, a bio bi oduševljen kada bi ga probao. Komentarisao je sliku, bez degustacije.

djole

pre 6 godina

Ako je to ovo sa slike covek je upravu.I burek je sa mesom sve ostalo su pite.Ovo bibtrebala da bude savijaca ali izgleda da je ostala samo na pokusaju.I nebi trebali neki amateri da prezrntuju nasu kuhinju u svetu.U svom stanu neka rade sta hoce.

dr.kadzija

pre 6 godina

Za utehu, njegov restoran u Qataru je pukao, a on se nesto exponirao u Qatar Airwaysu kao kuvar koji je pripremao neka jela za biznus klasu, gde je ponovo pukao, naduvani balon..

Fergi

pre 6 godina

A zasto, ali stvarno zasto je to bitno? Da bi mogao da ocenis nesto sto nije kulinarski mejn strim moras malo i kulture i tradicije te zemlje da poznajes. Da, ova sirnica se ne nalazi u meniju restorana sa mishelinovim zvezdicama, i to je ok. Sta uopste Remzi zna o tome i da li to uopste spada u njegov opseg?

Teniser

pre 6 godina

Živeo sam u engleskoj dve godine i smršao 16 kilograma stvarno je drama šta oni ljudi tamo jedu. Najbolja hrana im je indijska jer im je bila kolonija. Čak im je i riba odvratna nije kao jadranska, taj fish and chips se originalno pravi od bakalara koji je mekan kao pangasijus. Vrlo često i podvaljuju pangasijus umesto severno atlantskog bakalara jer niko od korisnika ne provaljuje razliku a cena je mnogo niza.

pravnik

pre 6 godina

Sta se primili, svaka hrana pre ili kasnije postane g**no :)

I dosta sa nametanjem toga burek/sirnica. Poslusajmo turke, kod njih je burek svasta :)
Ali ne, moraju bosanci da uce ceo svet da se kaze Beč a ne Wien :)

Napaćeni brt

pre 6 godina

Ja njega mnogo gotivim, odgledao sam skoro sve njegove emisije... Ali voleo bih da vidim emisiju na Balkanu i sa hranom koju mi ovde jedemo skoro svakodnevno (burek, musaka, ćevapi, sarma...) Bas me zanima kako bi to prokomentarisao, ali mislim da bi bili pozitivni komentari.

Nenad

pre 6 godina

Ovo je za turke burek. Oni ne prave burek nalik nasem. Mnogo je posniji zato sto ne koriste svinjsku mast kao mi. U sustini svaka pita sa sirom, mesom itd je za njih burek. Vidim po komentarima da vecina ni ne zna da je ovo na slici turski burek. Druga je stvar sto mi ovo zovemo pitom. Ipak smo mi od njih ovo iskopirali.

Meraklija

pre 6 godina

Prodjoh svet,zivim na zapadu,jedoh mnoge kuhinje i kazem vam,bolje od nase
retko ima.Mislim na nasu staru kuhinju,naravno i burek.A ove papazjanije koje ovaj i njemu slicni prave ne mogu da svrstam u dobre,nikako!

njihov sendvich

pre 6 godina

Trougao sendvich bez kore je bio za njihove NEZNE zube.Da li ste ikad culi da su zubi "nezni".To procitah u jednoj njihovoj knjizi poznatog pisca koga trenutno ne mogu da izdvojim.Ali o neznim zubima se u kuci stalno shalimo.Kako se smisli te budalastine.

Son Kemp

pre 6 godina

termin burek ima razlicita znacenja u Srbiji i Bosni.Niti je burek izmisljen u Srb niti u Bos pa da neko od njih ima ekskluzivno pravo da odredjuje ko je u pravu.U Srbiji se termin burek odnosi vise na tip testa (kora) i moze biti burek sa sirom, mesom i slicno.Termin pita u Srb se odnosi na drugaciji tip kora nego za burek.U Bosni se termin burek odnosi na jelo sa mesom.

rabo

pre 6 godina

Jeste Pero, odmah se vidi da si nacitan. Mora da zivis negde na zapadu, ocigledno je. I lepo je da nas takodje edukujes, nas koji nemamo ni pasos.

Jeja

pre 6 godina

@Komentator

Burek se pravi sa mascu? Verovatno ga tako prave i Turci, cije je jelo, ili recimo Albanci koji su po istom takodje poznati. To sto se tako pravi u Beogradu i pretpostavljam po nekjm gradovima u Srbiji ne znaci da to zaista tako i treba. Ko nije jeo burek kod Albanaca/Goranaca i dalje ne zna sta je burek jer jede samo kopije, u najcescem slucaju blede.
Sa druge strane, uciti sve nas ostale da je burek samo sa mesom, a da su ostalo pite i to samo iz razloga sto se u nekom kraju tako zove (i to samo u tom kraju) je takodje suludo. Ono sto oni nazivaju burekom, meni je samo obicna pita sa mesom, pa ih ne ubedjujem da to sa burekom veze nema

СрбинсонКрусо

pre 6 godina

Burek je sa sirom!
Pravio kolega Turcin i doneo na posao.
Doduse preliva ju ga sa ayran-om (vrsta jogurta)
(Petar, 11. maj 2017 23:39)
Браво, и нико нема некакво право на бурек, као ни да каже шта јесте и није бурек... праве га на целом полуострву.

evo i mene

pre 6 godina

Nemojte se ljutiti, svaka čast svakom, ali koga briga kako se zove jelo- burek, banica, potkovica...? Važno je da mnogi umeju to lepo da naprave, šta god da je unutra. Što se izgleda tiče, ako je od srca napravljeno zar je bitan oblik, forma, boja? Pozdrav i prijatan doručak svima!

kosta barac

pre 6 godina

....bezvredan komentar kratkovidog isfrustriranog zapadnjaka potpuno beznacajnog u ozbiljnim kulinarskim krugovima...samozvani hvalisavac histericne kose i pojave koji leci svoja ludila iz detinjstva...ne zasluzuje cak ni ovo kucanje....u svakom slucaju perfektan eksponat zapadne kulture....

Јабучило

pre 6 godina

ako ima sir onda je pirnica, a ako je sa krompirom onda je kromica.
(pravi burek, 11. maj 2017 22:30)

А, не! Пирница је само са пиром, а кромица је искључиво са кромом :-)

Joca Kuvar

pre 6 godina

Ono sto prikazujete na slici nije srpski burek vec grcka 'pita', koja je loseg ukusa i jos losijeg izgleda. Zato je Prvi 'kuvar' sveta to lose ocenio. Drugi put pokazite spski burek koji moze da se 'jede i ocima'.

Pekar, lekar, apotekar

pre 6 godina

Burek nikad i nije bio sa mesom ili sirom ili gljivama ili ko zna kojim filom, jer je burek upravo naziv za samu splačinu, pravljenu od testa, ulja i fila. Stoga, kaže se burek OD mesa, burek OD sira itd. Burek sa sirom bi bio prazan burek , plus prilog sir.

Dušan Radin

pre 4 godine

Daj bre,pa koga ta uobraženi folirant zamajava? Kad je on,i gde to probao jedan pravi burek sa sirom i jogurtom? Dok to ne uradi,nek ćuti,iovako je jadara.K'o i svi Anglosi.

Antibot

pre 6 godina

Ovo nije burek.
Burek se u originalu pravi sa mesom, a burek sa sirom je poreklom iz Niša i pravi se sa zrelim usoljenim sirom i svinjkom mašću. A ovo na slici nije prošlo pored bureka.

Slucajni prolaznik

pre 6 godina

Ovaj koji je postavio glupo pitanje, dobio je odgovor kakav i zasluzuje! Sa ovim odgovorom ne bih se ponosio, i trebalo bi zatvoriti njegovu radnju AKO GA IMA, zbog blamiranje bureka. A sto se tice proizvodnje bureka, trebalo BI uvesti licencu za pravo pravljenje bureka u pekarama. Najbolji su majstori bili ovi nasi Albanci! A sve drugo brate i jeste zalosno. Nisam nacionalista, samo je cinjenica to sto je. Mnogi otvaraju pekare bez veze, i losi su im peciva i hleb. Trebalo bi pokrenuti diskusiju i po ovome za dobrobit naseg drustva, da ne jedemo takozvani burek, nego pravi!!! Jer ume da nam pokvari dan los burek kojeg ima na svakom cosku!!!

Joca Kuvar

pre 6 godina

Ono sto prikazujete na slici nije srpski burek vec grcka 'pita', koja je loseg ukusa i jos losijeg izgleda. Zato je Prvi 'kuvar' sveta to lose ocenio. Drugi put pokazite spski burek koji moze da se 'jede i ocima'.

mmmmm

pre 6 godina

burek je sa MESOM, ostalo su pite sirnice, zeljanice, krompiruse itd... a pvaj kuvar kadabi jednom probao pravi burek promenio bi misljenje

dobro je ali bogu hvala nece dugo

pre 6 godina

pa šta ste očekivali da kaže kratko jasno a da se čovek malo našali. ne treba mu pridavati neku veliku pažnju. procenite sami da se niste rodili na balkanu dal bi se slično poneli kao on.pita burek nebitno ko kako krsti je za nas svetinja služi se na slavi imendanu bajramu ako nas išta zbližava onda je to pita.

Schone

pre 6 godina

Pa ovaj "burek" na slici i ne izgleda kao burek, bas lici na ... . Burek je uvek okrugao, precnika ca. 40-50cm i sece se po potrebi na 4/4, 3/3, ili 6/6...po zelji. Ovo na slici se obicno puni zeljem, spanacem ili koprivama, a generalno se zove "zeljanica". Ali, i ovo na slici izgleda bolje od onoga sto se vidi u pozadini ovog "majstora" kuhunje. Mora da su to neki njegovi "specijaliteti".
(Nikola, 12. maj 2017 18:20)

Momak, pojma nemas. Oblik bureka ili pite zavisi od nacina na koji se "savija" jufka a moze da se puni cime zelis (spanacem, krompirom, mesom, sirom itd.) i zavisno od toga dobija i svoj naziv. Ti si mozda navikao da jedes pitu od kupovnih jufki a sa njima ne mozes dobiti ovaj oblik.

Komentator

pre 6 godina

@Mikiveliki Blago nama pametnicama. Burek je samo sa mesom, sa sirom je sirnica, burek se ne pravi na ulju već sa mašću. Ovo na slici i nije burek, več pita sirnica. Dosta često se sve što liči naziva burekom, i ono dobro i loše.

AtamanCG

pre 6 godina

Našla se dva "stručnjaka" !
Sakanoviću, burek je ISKLJUČIVO sa mesom, sa sirom je sirnica.
A, Remzi nije shvatio, mislio je da ga pita da opiše sebe u dvije riječi.
Vjerovatno je pun hvale za ono smeće sa markerima iza njega na fotografiji.

Vik

pre 6 godina

Sta se uzbudjujete kada to kaze covek koji dolazi iz zemlje bez ama bas nikakve kulinarske tradicije. Pa tamo je nacionalno jelo 'fish and chips' umotan u novine...

Mikiveliki

pre 6 godina

Ружно је што је дао такву изјаву, базирану на изгледу, али ипак непримерену. Што се тиче самог бурека, кога иначе волим и једем, треба такође бити искрен и рећи да се ради о нутриционо веома слабој намерници, чак штавише штетној, коју треба избегавати. Бело тесто натопљено уљем, где једино мало сира има неку вредност.

којадин

pre 6 godina

"Сирница"? Где се користи тај израз? Пита са сиром, гибаница, пита савијача. Чуо сам да постоји реч "зељаница", али не "сирница", па иако није нелогичан назив, зато ми делује вештачки, као да су га сковали данашњи власници пекара, пардон "пеечењара"!!!! Нек јави ко зна да се у његовом крају користи тај израз, занима ме.

Mrmac

pre 6 godina

Nekulturni Englezi.Kolonijalna sila koja je pokrala pola planete i izvrsila genocid nad mnogim neduznim narodima.Danas, kada se kupaju u tom svom bogatstvu, na ostale narode, pogotovo sa juga i istoka Evrope, gledaju kao na nizu rasu.To potvrdjuju ovakvi pojedinci kojima samo izleti ono sto vecina njih misli.

Pera

pre 6 godina

Hahaha kada beda od nas koji spagete jedemo sa hlebom pricamao da englezi ne znaju sta je dobra hrana. Ljudi 2017. je godina. Ono sto oni kuvaju i spremaju i kakve mogucnosti imaju mi ne mozemo ni da zamislimo (posebno stonse fensi jela tice). Ja sam kuvar i znam kolika smo seljana po tom pitanju.

Ne volim Remzija, ali da je opasan kuvar jeste. Dzejmi takodje kida, mada se on uhvatio italijanske kuhinje i ne pusta. A ENTONI BORDEN je primerak loseg kuvara. Poznavalac hrane, ukusa, kuhinje i ljubitelj pre svega. Ali da bi bio dobar kuvar moras imati nesto vise od teorijskog znanja. Za razliku od ove dvojice, Entoni (koji je najjaci lik od svih) ne voli posao kuvara. Voli sve oko toga, ali taj posao da radi ne voli. On je i najrealniji od svih. U svim emisijama prica ko su kuhinjski radnici, a ko fensi sefovi kuhinje.
Ko ne zna za roast me trend. Posaljes sliku (pocelo je slanjem svoje) i onda te ljudi zezaju (sv je dozvoljeno, takva je fora. I nista nije licno, dobra zabava). Ovo je isto to, samo sa hranom.
O ovima sto pricaju kako je engleskinkralj bio debeo, kako su englezi porobili pola planete da i ne govorim. Jedite mast i 'leba i mislite kako smo mi pre engleza jeli viljuskom
E da, ovaj burek je uvijen takonda podseca na...

Bojan

pre 6 godina

Šta smo doživeli! Da Englezi budu najpoznatiji kuvari, ovaj, Džejmi, Najdžela....To je isto kao kada bi arapi bili stručnjaci za sneg i snežne lavine!

digital

pre 6 godina

Čovek koji se bavi tim poslom, nikako ne bi smeo da tako nesto kaze o hrani!
To je strasno reci, dok veliki deo planete gladuje.
Sram ga bilo!

Алекса

pre 6 godina

Када су мерили оклоп Краља Хенрија осмог, измерили су струк од 132 цм и груди од 135 цм. Краљ Хенри осми, познат по томе што је волео зашећерено свињско печење, патио је од озбиљне гојазности, дијабетеса, гонореје и отворених рана на ногама. Па ипак британци налазе начина да буду поносни на тај део своје историје и своје пређашње начине. Балканска савијача/бурек је, чини ми се, далеко мање зло од некада традиционалних британских јела.

Indijanac

pre 6 godina

Ovo kino na slici je užasno loša kopija Bosanske pite sirnice, čak i uvredljiva.
Nema ništa zajedničko sa pravim Bosanskim burekom koji je isključivo pita s mesom i koji je po svemu sličan Grčkoj piti, nikako Turskoj.
Turski stil bureka se sprema u Srbiji i Makedoniji, u Bosni ne.

Stručnjaci/turisti koji zaista žele okusiti pravu pitu, mogu je naći u Sarajevu na SAMO TRI lokacije.
Pravljena po Bosanskom receptu od strane starih Bosanskih familija.

Osim TRI LOKACIJE u Sarajevu, pita se isključivo (iz bezbjednosno/zdravstvenih razloga) jede kući kod majke ili nane.

andreas kisser

pre 6 godina

Budimo realni, svako bi isto pomislio kada bi pitu sa fotke video prvi put. :D A inače, Goron Remzi je fenserica, mnogo daje na značaju kada je izgled jela u pitanju. Snob je po tom pitanju. Kuva sve po pravilima. Dao bi levi testis za jednu Mišlenovu zvezdicu. Dok su Džejmi Oliver, a posebno Antoan Burden mnogo opušteniji u kuhinji. Džejmi ne juri Mišlenove zvezdice već voli praktična jela za spremanje koja su ukusna. Da spremi nešto jednostavno i ukusno od onoga što nađe u frižideru. AB voli sve što je ukusno, pa makar i imalo izgled g**no, i voli svaku vrstu domaće spremljene hrane koja je ukusna, zna to da ceni.
(brm, 11. maj 2017 21:09)

najpre, gordon vec ima tri mislenove zvezdice. drugo, sve si pogresno ukapirao, ne znam sta gledas? remzi od svih njih pravi ubedljivo najjednostavnija jela, i to je citava filozofija njegove kuhinje - sto jednostavnije i lepse na oko (za ovo drugo si u pravu). a za dzejmija se to bas i ne bi moglo reci. najzad, omalovazavati bilo kog od njih za kuvanje je tipa reci 'fetel je los vozac formule 1'

Omg

pre 6 godina

Da je napravio pravi burek verovatno ga ne bi asociralo na g**no. U srbiji takav oblik testa zovemo sarajevska pita sa sirom, mesom, krompirom , pečurkama...

djole

pre 6 godina

Ako je to ovo sa slike covek je upravu.I burek je sa mesom sve ostalo su pite.Ovo bibtrebala da bude savijaca ali izgleda da je ostala samo na pokusaju.I nebi trebali neki amateri da prezrntuju nasu kuhinju u svetu.U svom stanu neka rade sta hoce.

remax

pre 6 godina

Pravi engleski redneck iz prodžekata, prostačina za medalju. Zato se i loži na pohovane fazane u sosu od avokada.
A krišom jede burek sa sve papirom.

Pekar, lekar, apotekar

pre 6 godina

Burek nikad i nije bio sa mesom ili sirom ili gljivama ili ko zna kojim filom, jer je burek upravo naziv za samu splačinu, pravljenu od testa, ulja i fila. Stoga, kaže se burek OD mesa, burek OD sira itd. Burek sa sirom bi bio prazan burek , plus prilog sir.

Јабучило

pre 6 godina

Бурек је масан и цакли се. Док загризеш, а мас' се слила до лакта.
А овај шаље нешто бледо...

Opet ovi

pre 6 godina

Burek je jedino sa mlevenim mesom! Naucite vise!
@(kaja, 11. maj 2017 21:43
A kada ćeš ti kajo da naučiš da se u pekarstvu testo naziva po svom obliku a ne po tome čime je punjeno. Kifla je kifla bila ona sa sirom , džemom ili obična kifla. Tako je burek burek bilo kakav nadev da ima da li je sir ili meso ili nutela. A pita je pita da li sa mesom ili od krompira je pita.

erazmo beogradski

pre 6 godina

Uobražen i prepotentan tip (da ne upotrebim njegovu reč za burek) - te se ne bih potresao oko njegovih izjava...Neka uživaju u blagodetima svoje EU hrane - mi ćemo i dalje jesti ovo naše "djubre" od hrane kojom se ti isti EUropljani dave kad dodju u Srbiju - jer ima i ukus i miris...

Putnik

pre 6 godina

Bio sam u Britaniji mnogo puta. Ti ljudi jedu najgoru hranu na svetu. Otkud sad njihovi kuvari najbolji na svetu, a pogotovo taj Remzi čije bljuvotine od jela sam gledao više puta na tv-u ili Džejmi Oliver, čija hrana izgleda kao da je nabacana lopatom na tanjir. Sirnica, burek, gibanica su stara arapska jela jer se sir na arapskom kaže gibn. Kao, uostalom , mnoge pametne stvari koje su zatucani i nepismeni krstaši doneli iz ratova, i kad islamskog fundamentalizma nije bilo. I algebra je na primer arapska reč i još mnogo toga drugog.

paranoid

pre 6 godina

Od čovjeka kome je to struka, očekivao bih malo više poštovanja prema hrani. Svojevremeno bih za ružan komentar o hrani dobio od starog preko nosa...

HanSolo

pre 6 godina

Pa u pravu je.. Ja kad sam se preselio u Srbiju pre 33 godina iz Švedska sam se naučio da srpski burek se pravi u tepsiji i meni je on najbolji.. Ovo je bosanski i stvarno liči na jedan "turd"..

JPR24

pre 6 godina

Ne vidim šta je pogrešno rekao?Jedan od najvećih kuvara ikada. Pogledajte neku njegovu emisiju i ne kukajte.
(Pablo, 11. maj 2017 22:08)
On, jedan od najvećih kuvara ikada ???? Buahaha, taj patak nije ni do pete Francuskim kuvarima...

mmmmm

pre 6 godina

burek je sa MESOM, ostalo su pite sirnice, zeljanice, krompiruse itd... a pvaj kuvar kadabi jednom probao pravi burek promenio bi misljenje

a koje su boje te kantice i lopatice?

pre 6 godina

Pa dobro .. nije on vredjao ukus bureka, vec izgled. Lici na dzinovsko g**no, jer ga lik nije ukrasio grancicama persuna i ruzama od paradajza :D.

srpska posla

pre 6 godina

@Komentator,
glupost. Pre svega burek ili tacnije börek je poreklom iz Anatolije i pravi se sa SIROM nikakvo meso. Vodi poreklo cak iz istocnog Vizanta sa grckim nazivom PLACENTA.
Nasa jela samo neke bljutave kase. Da nas Turci nisu okupirali nikada ne bi ni znali sta je bogata gastronomija. Dicimo se tudjim perjem.

да да

pre 6 godina

И није много погрешио ! Зна се шта је бурек, не оно на слици !!! Вруће, масно, хрскаво и са месом !!!

Brao

pre 6 godina

Burek je samo sa mesom, kažeš?
Slučajno me zanimalo pa sam dobrog prijatelja - Turčina iz Ankare pitao da mi pomogne.

Burek je, na turskom - pita. Kao takav je prazan. Može biti sa mesom, sirom, zeljem, cipelama ili šta god vam volja. Ali BUREK NIJE PITA SA MESOM. Stavite tačku na to za svagda i prestanite da pokušavate da budete veći Turci od Turaka.

LOL

pre 6 godina

Za razliku od nas koji je obožavamo on je verovatno nije ni probao, otuda i takav komentar... kad malo bolje pogledam i izgleda kao da se krava pobalegala...

pravi burek

pre 6 godina

Ne smarajte vise. Burek je tursko jelo i turci ga spremaju i sa sirom i sa pecurkama i sa krompirom i sa povrcem. Kao da sad ucite italijane sta je pica, pa ako ima sir onda je pirnica, a ako je sa krompirom onda je kromica.

Marko

pre 6 godina

Ono na slici i ne liči na burek.Posaljite vi njega u Niš,gde je napravljen prvi burek u Srbiji,gde i dan danas ljudi položi prste kada pojedu burek.Ako mi se i tada ne bude dopao...Možemo samo da mu pokazemo prst i pošaljemo ga u rodni kraj.

nope

pre 6 godina

Ne pravite od ovoga neku vest. Ljudi koji mu šalju slike i očekuju od njega takve komentare, smeha radi. I ja se uvek smejem njegovim odgovorima :-)

L

pre 6 godina

Када су мерили оклоп Краља Хенрија осмог, измерили су струк од 132 цм и груди од 135 цм. Краљ Хенри осми, познат по томе што је волео зашећерено свињско печење, патио је од озбиљне гојазности, дијабетеса, гонореје и отворених рана на ногама. Па ипак британци налазе начина да буду поносни на тај део своје историје и своје пређашње начине. Балканска савијача/бурек је, чини ми се, далеко мање зло од некада традиционалних британских јела.
(Алекса, 11. maj 2017 21:05)
Šta si ti ubacio u priču o sprdnji na tviteru, majko moja. "Dok smo mi jeli zlatnim viljuškama oni su ždrali prstima" fazon.

brm

pre 6 godina

Budimo realni, svako bi isto pomislio kada bi pitu sa fotke video prvi put. :D A inače, Goron Remzi je fenserica, mnogo daje na značaju kada je izgled jela u pitanju. Snob je po tom pitanju. Kuva sve po pravilima. Dao bi levi testis za jednu Mišlenovu zvezdicu. Dok su Džejmi Oliver, a posebno Antoan Burden mnogo opušteniji u kuhinji. Džejmi ne juri Mišlenove zvezdice već voli praktična jela za spremanje koja su ukusna. Da spremi nešto jednostavno i ukusno od onoga što nađe u frižideru. AB voli sve što je ukusno, pa makar i imalo izgled g**no, i voli svaku vrstu domaće spremljene hrane koja je ukusna, zna to da ceni.

Fergi

pre 6 godina

A zasto, ali stvarno zasto je to bitno? Da bi mogao da ocenis nesto sto nije kulinarski mejn strim moras malo i kulture i tradicije te zemlje da poznajes. Da, ova sirnica se ne nalazi u meniju restorana sa mishelinovim zvezdicama, i to je ok. Sta uopste Remzi zna o tome i da li to uopste spada u njegov opseg?

Antibot

pre 6 godina

Ovo nije burek.
Burek se u originalu pravi sa mesom, a burek sa sirom je poreklom iz Niša i pravi se sa zrelim usoljenim sirom i svinjkom mašću. A ovo na slici nije prošlo pored bureka.

oker

pre 6 godina

ljudi ovo je fora na tviteru. svi mu salju slike svojih jela, a on ih komentarise na sta lice. potrazite na internetu malo tih slika I komentara, ima ih dobrih

glupost je neunistiva

pre 6 godina

Burek je samo sa sirom, sa mesom je pita mesnica, Patike su samo Adidas, sve ostalo su sportske cipele, samo je mercedes automobil, sve ostalo su vozila na 4 tocka. Bosanci su najveci smaraci sa svojom teorijom o jelu koje pritom nije njihovo, O.K. u Bosni je mozda samo sa mesom burek, u Srbiji je od pamtiveka burek sa sirom, burek sa mesom itd. Samo je burek pitac, sta je pitac?

mup

pre 6 godina

Englezi nemaju bas neku kuhinju, ali su usvojili mnoga jela iz citavog sveta gde su drzali kolonije, a uvoz hrane sa svih meridijana vam zaista omogucava da se hranite veoma raznovrsno. Klasicni engleski dorucak sadrzi i pasulj, sto je za mene bio sok. Bar da je ukusan kao nas prebranac, nego sipaju iz "Hajnc"konzervi nekakav bezukusan i neslan. Engleski puding je nekakvo testo sa komadima mesa, najcesce ovcijeg, a ko se zuri, ili stedi nasece komadice jeftinih virsli u taj puding i zapece u rerni. Ja sam jeo dosta ribe jer je izbor odlican, a ako pratite akcije moze da se nadje dimljeni salmon po ceni koja je tri puta niza nego kod nas. Burek je siromasko jelo i mora da se proba. Slika tesko moze da ostavi neki jak utisak. Za burek treba zdrav i gladan covek koji radi nesto naporno.

Meraklija

pre 6 godina

Prodjoh svet,zivim na zapadu,jedoh mnoge kuhinje i kazem vam,bolje od nase
retko ima.Mislim na nasu staru kuhinju,naravno i burek.A ove papazjanije koje ovaj i njemu slicni prave ne mogu da svrstam u dobre,nikako!

prolaznik

pre 6 godina

Igranka be zgranice. Svako zna šta u njegovom kraju znači burek. Za mene je burek onaj koji se seče na četvrtine ili osmine, može biti prazan, bez ikakvog fila, sa sirom, mesom, pečurkama, jabukama, spanaćem. Pravi se na masti. Ne može se porediti sa pitom sa sirom to jest gibanicom u kojoj obavezno mora biti jaja. Inače pre dve godine sam prvi put u pekari naišla na bosanski burek, tako su mi rekli. Sastojao se od uvijenih kora i bio prazan. Inače u članku piše komentar na burek ili pitu sirnicu. Pita može da se ovako uvije i mislim da je kuvar mislio samo na izgled. Inače nisam sigurna da ono što ne izgleda na oko nije ukusno. Neke bake same razvijaju kore i to je mnogo ukusnije od ovih koje kupujemo.
P.S. Princip je isti sve su ostalo nijanse!

Nikola

pre 6 godina

Pa ovaj "burek" na slici i ne izgleda kao burek, bas lici na ... . Burek je uvek okrugao, precnika ca. 40-50cm i sece se po potrebi na 4/4, 3/3, ili 6/6...po zelji. Ovo na slici se obicno puni zeljem, spanacem ili koprivama, a generalno se zove "zeljanica". Ali, i ovo na slici izgleda bolje od onoga sto se vidi u pozadini ovog "majstora" kuhunje. Mora da su to neki njegovi "specijaliteti".

Petar

pre 6 godina

Najbolja hrana je na prostoru oko Mediterana do Indije,nekadasnji prostor Rimskog carstva i teritorija carstva Aleksandra Makedonskog. Severna Evropa, Rusija, Holandija, Nemacka, UK, USA, tu vecinom nema nista, bezukusno,nepostoji kuhinja. To se kuhinjom ne moze ni nazvati. A tek slatkisi, kolaci...Pa na Zapadu sem mafina, cupcake, makarona i cheesecake nema nista.

xd

pre 6 godina

Reći za nečiju hranu tako nešto je u najmanju ruku neukusno, da ne kažem idiotski.
(bruno, 11. maj 2017 21:11)

Heh, neukusno badum-tsss

Draža

pre 6 godina

On je komentarisao "prezentaciju" odnosno izgled. Ukus nije mogao kad nije ni mogao da ga proba. A da izgleda kao giant turd, izgleda.

alt ctrl

pre 6 godina

Inace ovo je postala fora na internetu..gde ljudi spremaju (ne tako dobro) hranu i taguju Remzija.. A on narvno u svom fazonu replicira.. Sve je sala i tako treba shvatiti..

Mr. Jingles

pre 6 godina

Da liči - liči. Da se na fotografiji mogao naći lepši primerak - mogao je. Da je Šef probao burek... pa ne bi ga niko odvojio od tepsije tri dana najmanje! :-)

esma

pre 6 godina

Burek jeste tursko jelo koje se spremalo od davnina i zato sam sigurna da spada u odlicnu hranu u skladu sa popisnim namirnicama (od kvalitetnog mesa do zelja,sira pecuraka,krompira,pirinca iako se neki protive7 kao i prema dnevnim potrebama i optimalnom unosu dnevnih kalorija prema dobi ,polu i aktivnosti. Takodje mnoge zablude i modernija shvatanja po pitanju ishrane dovode do odbacivanja tradicionalne hrane bez pavih razloga ,pa se slazem da bi jedan doba burek sa ,npr ,zeljem bio bolji doucak od barenih virsli u nekom prvoklasnom hotelu.POmodarstvo je opasno koliko i nacionalna zatucanost.

Nemanja

pre 6 godina

Burek je samo s mesom ako si Bosanac - ako nisi, nisi ni dužan da se držiš njihove naučnoburečke terminologije. Pa nije kao da su ga oni izmislili pa da se pitaju.

sanjuro

pre 6 godina

ova pita izgled ocajno. Kora mora da bude zlatna, a ne jedva pecena. Nije napao burek kao pitu vec konkretno ovu odvratno napravljenu pitu.

ivan kanada

pre 6 godina

Obozavam domaci burek i pite. Nazalost mi stvaraju jaku gorusicu i ne mogu da ih jedem vise sa uzivanjem.
(blue, 11. maj 2017 21:23)

sledeći put kad vas davi kiselina uzmite kašiku/gutljaj(što više to bolje) belog sirćeta!! probajte ljudi, neće umrete, biće te mi zahvalni nakon 3 minuta pa sve do 3 meseca.. zavisi kako se hranite :)

AnalfaBOTa

pre 6 godina

@Komentator - Najludji su mi ovi likovi iz Bosne koji uporno pokusavaju da "obrazuju" ljude da je burek samo sa mesom. Samo je kod vas "Burek" sa mesom, svuda ostalo je burek i sa sirom i spanacem i ostalim.

Sta turci zovu "burek"? Sve, kao i ostatak sveta. Samo u Bosni pogresno smatraju da je burek samo sa mesom, ali zato uporno dosadjuju svima ostalima.

'Ajde, ba, o'lad'te!

dobro je ali bogu hvala nece dugo

pre 6 godina

pa šta ste očekivali da kaže kratko jasno a da se čovek malo našali. ne treba mu pridavati neku veliku pažnju. procenite sami da se niste rodili na balkanu dal bi se slično poneli kao on.pita burek nebitno ko kako krsti je za nas svetinja služi se na slavi imendanu bajramu ako nas išta zbližava onda je to pita.

Драган Бранковић

pre 6 godina

Ја ово са слике не бих узео ни да је џабе. Проблем је што неке пекаре покушавају да буду у тренду тако што ће направити бурек који неће бити мастан. То је апсурдно. Ко не воли масно, не једе бурек и готово! Ни ја не једем јела која не волим и не очекујем да их неко прилагоди мом укусу.

84789

pre 6 godina

Tip koji je ono napravio niti ume da mesi niti ume da slika. Ali možda ume da bije, saznaćemo. Inače razme se u kuvanje ko Britanci iz Haltona u arhikteturu.

Vader

pre 6 godina

@Komentator

Burek (Börek) potiče iz Turske i oni ga svakako ne prave sa svinjskom mašću. Takođe, nazivaju burekom i "pite sirnice". A uostalom, zašto je uopšte važno kako se zove? I još bolje pitanje, zašto se ja uporno trudim da urazumim druge ljude? :D

Napaćeni brt

pre 6 godina

Ja njega mnogo gotivim, odgledao sam skoro sve njegove emisije... Ali voleo bih da vidim emisiju na Balkanu i sa hranom koju mi ovde jedemo skoro svakodnevno (burek, musaka, ćevapi, sarma...) Bas me zanima kako bi to prokomentarisao, ali mislim da bi bili pozitivni komentari.

P76-ers

pre 6 godina

Burek je sa sirom! 
Pravio kolega Turcin i doneo na posao. 
Doduse preliva ju ga sa ayran-om (vrsta jogurta)

Ayran:
-Jogurt
-kisela voda
-so
Sve u blender, so po ukusu. Gustina ni gusto, ni retko. Poslužiti hladan.

Joca Kuvar

pre 6 godina

Ono sto prikazujete na slici nije srpski burek vec grcka 'pita', koja je loseg ukusa i jos losijeg izgleda. Zato je Prvi 'kuvar' sveta to lose ocenio. Drugi put pokazite spski burek koji moze da se 'jede i ocima'.

Joca Kuvar

pre 6 godina

Ono sto prikazujete na slici nije srpski burek vec grcka 'pita', koja je loseg ukusa i jos losijeg izgleda. Zato je Prvi 'kuvar' sveta to lose ocenio. Drugi put pokazite spski burek koji moze da se 'jede i ocima'.

EnaE

pre 6 godina

Inace ovo je fora na Twitteru da ljudi neka svoja bezveze jela tipa sunka izmedju dva parceta tosta ili neko zagoreli hleb slikaju i salju Remziju i on onda to prokomentarise u svom stilu.Ima i nekih koji salju fina jela koja su sami spremili,mislim da je jednog momka cak i pohvalio...Ali je fora upravo u tome da kritikuje.Roast me trend.

Amerikanac

pre 6 godina

@glupost. Pre svega burek ili tacnije börek je poreklom iz Anatolije i pravi se sa SIROM nikakvo meso. Vodi poreklo cak iz istocnog Vizanta sa grckim nazivom PLACENTA. 
Nasa jela samo neke bljutave kase. Da nas Turci nisu okupirali nikada ne bi ni znali sta je bogata gastronomija. Dicimo se tudjim perjem.
(srpska posla, 12. maj 2017 01:10) 

Bravo za komentar. Mnogi ne znaju ali su tursci sve to preuzeli iz Vizantije.
Isto tako svetu ponosno prestavljaju Haga Sofiju kao delo svojih ruku.

Schone

pre 6 godina

Pa ovaj "burek" na slici i ne izgleda kao burek, bas lici na ... . Burek je uvek okrugao, precnika ca. 40-50cm i sece se po potrebi na 4/4, 3/3, ili 6/6...po zelji. Ovo na slici se obicno puni zeljem, spanacem ili koprivama, a generalno se zove "zeljanica". Ali, i ovo na slici izgleda bolje od onoga sto se vidi u pozadini ovog "majstora" kuhunje. Mora da su to neki njegovi "specijaliteti".
(Nikola, 12. maj 2017 18:20)

Momak, pojma nemas. Oblik bureka ili pite zavisi od nacina na koji se "savija" jufka a moze da se puni cime zelis (spanacem, krompirom, mesom, sirom itd.) i zavisno od toga dobija i svoj naziv. Ti si mozda navikao da jedes pitu od kupovnih jufki a sa njima ne mozes dobiti ovaj oblik.

Zvacu ga pele i pazicu ga i tepati mu, ako zelim

pre 6 godina

http://www.b92.net/zivot/komentari.php?nav_id=1259415#k23530000

Dobar dan, jedan burek sa sirom.

ninepi

pre 6 godina

Burek je jedino sa mlevenim mesom! Naucite vise!
kaja, 11. maj 2017 21:43

To je tako u Bosni. Ovo je Srbija i tu je burek i sa sirom. Mozes ga naci u svakom gradu i u svakoj pekari i zove se burek sa sirom. Nauci vec jednom!

Nenad

pre 6 godina

Ovo je za turke burek. Oni ne prave burek nalik nasem. Mnogo je posniji zato sto ne koriste svinjsku mast kao mi. U sustini svaka pita sa sirom, mesom itd je za njih burek. Vidim po komentarima da vecina ni ne zna da je ovo na slici turski burek. Druga je stvar sto mi ovo zovemo pitom. Ipak smo mi od njih ovo iskopirali.

Teniser

pre 6 godina

U pekarstvu testo naziva po svom obliku a ne po tome čime je punjeno. Kifla je kifla bila ona sa sirom , džemom ili obična kifla. Tako je burek burek bilo kakav nadev da ima da li je sir ili meso ili nutela. A pita je pita da li sa mesom ili od krompira je pita. A te seljačke fore koje nisko intelektualni misle da su in da je burek sa mesom only treba izbegavati!

Bosanac

pre 6 godina

Malo mi počinju ići na neku stvar ovi moji zemljaci,koji uporno tvrde da je burek jedino s mesom.E dragi moji Bosanci,burek je jelo koje potiče iz turske,koje se i dan danas tamo pravi i Srbijanci su upravu kad kažu da je burek sa sirom i s mesom,sa špinatom ili krompirom.Sve je to burek.To što ste vi to prisvojilo kao nacionalno jelo ne znači da možete i drugima da solite pamet,ismijavajući pritom ispravan naziv za ovu vrstu jela...

paspalj chandler

pre 6 godina

(Komentator, 11. maj 2017 23:59)
Ovo je burek, Turci kazu burek a vi Bosanci mozete da izmisljate kolko ocete, burek je samo sa sirom, sa mesom je pita mesnica

njihov sendvich

pre 6 godina

Trougao sendvich bez kore je bio za njihove NEZNE zube.Da li ste ikad culi da su zubi "nezni".To procitah u jednoj njihovoj knjizi poznatog pisca koga trenutno ne mogu da izdvojim.Ali o neznim zubima se u kuci stalno shalimo.Kako se smisli te budalastine.

Jeja

pre 6 godina

@Komentator

Burek se pravi sa mascu? Verovatno ga tako prave i Turci, cije je jelo, ili recimo Albanci koji su po istom takodje poznati. To sto se tako pravi u Beogradu i pretpostavljam po nekjm gradovima u Srbiji ne znaci da to zaista tako i treba. Ko nije jeo burek kod Albanaca/Goranaca i dalje ne zna sta je burek jer jede samo kopije, u najcescem slucaju blede.
Sa druge strane, uciti sve nas ostale da je burek samo sa mesom, a da su ostalo pite i to samo iz razloga sto se u nekom kraju tako zove (i to samo u tom kraju) je takodje suludo. Ono sto oni nazivaju burekom, meni je samo obicna pita sa mesom, pa ih ne ubedjujem da to sa burekom veze nema

kosta barac

pre 6 godina

....bezvredan komentar kratkovidog isfrustriranog zapadnjaka potpuno beznacajnog u ozbiljnim kulinarskim krugovima...samozvani hvalisavac histericne kose i pojave koji leci svoja ludila iz detinjstva...ne zasluzuje cak ni ovo kucanje....u svakom slucaju perfektan eksponat zapadne kulture....

burekdžija

pre 6 godina

Burek je u originalu turski, a oni ga jedu i sa sirom i zovu ga burek. Sad će ovi sirnica/burek ziloti da kažu da Turci ne znaju šta je burek.

Drugo, burek okrugao, kakav se jede u Srbiji je 1498. godine donet iz Turske u Niš, pa sad nastavite da tvrdite da, uz Turke, ni Srbi ne znaju šta je burek.

Ono što u Bosni zovu burekom jeste pita sa mesom. ;)

Uživajte u bureku (sa sirom), al' obavezno sa jogurtom. :)

gagi

pre 6 godina

Svi znaju da se u Sarajevu i sirom Bosne zove sirnica, i to je njihova stvar. Ovde se oduvek zvao burek, bilo cime da je punjen. Ostavite nas vise na miru sa vasim "ispravkama", mi cemo jesti burek sa sirom a vi vasu sirnicu. Remzi i onako ne bi imao pojma o cemu pricamo.

Milan

pre 6 godina

Svi vi koji tvrdite da je burek smo sa mesom a sa sirom je sirnica, proverite na vikipediji, i engleskoj i turskoj. Burek ima mnogo razlicitih oblika na celom prostoru bivseg Turskog carstva a ta prica o sirnici postoji samo na centralnobosanskoj vikipediji.

Teniser

pre 6 godina

Živeo sam u engleskoj dve godine i smršao 16 kilograma stvarno je drama šta oni ljudi tamo jedu. Najbolja hrana im je indijska jer im je bila kolonija. Čak im je i riba odvratna nije kao jadranska, taj fish and chips se originalno pravi od bakalara koji je mekan kao pangasijus. Vrlo često i podvaljuju pangasijus umesto severno atlantskog bakalara jer niko od korisnika ne provaljuje razliku a cena je mnogo niza.

Provincijalka

pre 6 godina

Čovek koji sebe naziva kuvarom nikada ne bi smeo da za bilo koju hranu kaže tako nešto. Uobraženi i marketinški prenaduvani prosečni kuvarčić kome se posrećilo...

nnidza

pre 6 godina

@Indijanac
U Srbiji se sprema turski stil bureka? Prijatelju, jesi li ti ikad jeo burek u Turskoj? Oni seku na komadiće u pravougaonim tepsijama, mi sečemo osminke. Drugačiji ukus, drugačija priprema... Grci takođe. Ovo liči na Grčku pitu, a mi je zovemo uvijača. Uvijale je i prababa i baba...

rabo

pre 6 godina

Jeste Pero, odmah se vidi da si nacitan. Mora da zivis negde na zapadu, ocigledno je. I lepo je da nas takodje edukujes, nas koji nemamo ni pasos.

Hazard

pre 6 godina

Da li je burek samo sa mesom, sta je to sirnica itd. sve su to glupe rasprave.

Dakle, sirnica je bosanski izraz i u Srbiji ga izvorno nema a ako ga ima, doneli su ga iz Bosne.

U Srbiji je burek samo testo i zbog toga je potrebno reci sa cime je - prazan, sir ili meso.

Koji je pravi? Who cares...

daj parče?

pre 6 godina

Normalna kolpita, nije možda baš najpažljivije savijena ali da podseća na to što on kaže... - ne podseća (barem mene ne).

Uzgred, tako nečemu ne bih ni dala medijski prostor, ma o kom kuvaru se radilo...

СрбинсонКрусо

pre 6 godina

Burek je sa sirom!
Pravio kolega Turcin i doneo na posao.
Doduse preliva ju ga sa ayran-om (vrsta jogurta)
(Petar, 11. maj 2017 23:39)
Браво, и нико нема некакво право на бурек, као ни да каже шта јесте и није бурек... праве га на целом полуострву.

Slucajni prolaznik

pre 6 godina

Ovaj koji je postavio glupo pitanje, dobio je odgovor kakav i zasluzuje! Sa ovim odgovorom ne bih se ponosio, i trebalo bi zatvoriti njegovu radnju AKO GA IMA, zbog blamiranje bureka. A sto se tice proizvodnje bureka, trebalo BI uvesti licencu za pravo pravljenje bureka u pekarama. Najbolji su majstori bili ovi nasi Albanci! A sve drugo brate i jeste zalosno. Nisam nacionalista, samo je cinjenica to sto je. Mnogi otvaraju pekare bez veze, i losi su im peciva i hleb. Trebalo bi pokrenuti diskusiju i po ovome za dobrobit naseg drustva, da ne jedemo takozvani burek, nego pravi!!! Jer ume da nam pokvari dan los burek kojeg ima na svakom cosku!!!

Vlajko

pre 6 godina

Nije problem savako ima mogućnost da iskaže mišljenje a posebno kuvar koji je stručan. Međutim, dotični nikada neće moći da razvuče kore za burek sam, kao što radi većina domaćica na Balkanu. To bi za njega bila misaona imenica. Drugo, sir koji ide u burek je specifičan ma koliko to bio običan beli sir. On ima na raspolaganju i bolje i višestruko skuplje sireve ali nikada, ali nikada, neće moći da napravi to veliko g....o, a bio bi oduševljen kada bi ga probao. Komentarisao je sliku, bez degustacije.

autoBOT

pre 6 godina

Toliko odgovora a tek 4-5 koji kapiraju sustinu - pitanje glasi: kako ti ovo izgleda?

a odgovor banalan i bukvalan: izgleda mi kao ogromno g***o

kakvo pitanje - takav i odgovor.

ali ne, mora Srbin da potegne sve do Henrija VIII ne bi li odbranio burek...

hm

pre 6 godina

Evo za sve vas koji ne verujete da postoji burek sa sirom, ja vam potvrdjujem da sam jutros u pekari kupio bas burek sa sirom. I mogu vam reci da je bio odlican. Prijatno.

made in great britain

pre 6 godina

"Sta se uzbudjujete kada to kaze covek koji dolazi iz zemlje bez ama bas nikakve kulinarske tradicije. Pa tamo je nacionalno jelo 'fish and chips' umotan u novine...
(Vik, 11. maj 2017 23:54)
A i taj fish and chips je porekla iz francuske.
Uostalom, sto se previse uzbudjujete? Kao da ne znate ko je Gordon. Zato vi odarite po njegovim radovima i jelima i stvar resena. BTW novina nema vise. Realno i kod nas se burek umotavao u novine.

Coco Bill

pre 6 godina

@Komentator,
glupost. Pre svega burek ili tacnije börek je poreklom iz Anatolije i pravi se sa SIROM nikakvo meso. Vodi poreklo cak iz istocnog Vizanta sa grckim nazivom PLACENTA.
Nasa jela samo neke bljutave kase. Da nas Turci nisu okupirali nikada ne bi ni znali sta je bogata gastronomija. Dicimo se tudjim perjem.
(srpska posla, 12. maj 2017 01:10)

Pa u pravu ste !!! Samo sva ta jela koja su Turci doneli i oni su primili od Iranaca i Iračana. Tačnije sve to vodi poreklo iz bivše Persije.

Dušan Radin

pre 4 godine

Daj bre,pa koga ta uobraženi folirant zamajava? Kad je on,i gde to probao jedan pravi burek sa sirom i jogurtom? Dok to ne uradi,nek ćuti,iovako je jadara.K'o i svi Anglosi.

Zoki

pre 6 godina

Vrhunski kuvari su estete i puno polažu na prezentaciju. U svakom malo boljem restoranu u Americi insistira se na tome. Da je Zlatan ispekao smrznuti burek koji može da se kupi u nekim američkim gradovima, dobio bi nešto što bolje izgleda od onoga što je fotografisao. Zato je i dobio takav odgovor. Prepucavanje burek/sirnica/sarajevska pita je nekada bilo zanimljivo, ali sada je postalo dosadno. Börek je tursko jelo i sve naše ukusne varijacije na zadanu temu su upravo to - varijacije. Zlatan je koristio turski naziv za jelo, jer je pod tim nazivom poznato u svetu.

pravnik

pre 6 godina

Sta se primili, svaka hrana pre ili kasnije postane g**no :)

I dosta sa nametanjem toga burek/sirnica. Poslusajmo turke, kod njih je burek svasta :)
Ali ne, moraju bosanci da uce ceo svet da se kaze Beč a ne Wien :)

Son Kemp

pre 6 godina

termin burek ima razlicita znacenja u Srbiji i Bosni.Niti je burek izmisljen u Srb niti u Bos pa da neko od njih ima ekskluzivno pravo da odredjuje ko je u pravu.U Srbiji se termin burek odnosi vise na tip testa (kora) i moze biti burek sa sirom, mesom i slicno.Termin pita u Srb se odnosi na drugaciji tip kora nego za burek.U Bosni se termin burek odnosi na jelo sa mesom.

Јабучило

pre 6 godina

ako ima sir onda je pirnica, a ako je sa krompirom onda je kromica.
(pravi burek, 11. maj 2017 22:30)

А, не! Пирница је само са пиром, а кромица је искључиво са кромом :-)

evo i mene

pre 6 godina

Nemojte se ljutiti, svaka čast svakom, ali koga briga kako se zove jelo- burek, banica, potkovica...? Važno je da mnogi umeju to lepo da naprave, šta god da je unutra. Što se izgleda tiče, ako je od srca napravljeno zar je bitan oblik, forma, boja? Pozdrav i prijatan doručak svima!

dr.kadzija

pre 6 godina

Za utehu, njegov restoran u Qataru je pukao, a on se nesto exponirao u Qatar Airwaysu kao kuvar koji je pripremao neka jela za biznus klasu, gde je ponovo pukao, naduvani balon..