Petak, 24.02.2017.

14:27

Nemci ljuti što Rusi prave kopiju zgrade Rajhstaga kao "igračku"

Izvor: Beta

Nemci ljuti što Rusi prave kopiju zgrade Rajhstaga kao "igraèku" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

neutralni felsh

pre 7 godina

@(Huij, 24. februar 2017 20:59) 

Baš ste našli kome da spočitavate nepoznavanje istorije drugog svetskog rata. Po običaju smo dobili kratki pregled toka rata. Verujem da bi moglo i detaljnije kad bi bilo mesta i kad kolegu komentatora to ne bi mrzelo, pretpostavljam.
(verba volant, 25. februar 2017 14:54)


draga madam volant, mozda je bolje ne kvariti ljudima njihove voljene utiske, kad vec toliko zele da je imaju. okomice se na Vas isto kao i na mene ;)
veliki pozdrav, javljajte se cesce!

verba volant

pre 7 godina

@(Huij, 24. februar 2017 20:59)

Baš ste našli kome da spočitavate nepoznavanje istorije drugog svetskog rata. Po običaju smo dobili kratki pregled toka rata. Verujem da bi moglo i detaljnije kad bi bilo mesta i kad kolegu komentatora to ne bi mrzelo, pretpostavljam.

Aleksandar

pre 7 godina

@Раскољников
Zaboravio si na Rusko Nemacki pakt I dogovor o podeli istocne Evrope. Dok su Nemci osvajali Poljsku, Rusi su napali svoje manje susede. U tim godinama su Rusi bili najveci snadbevaci Nemacke sirovinama.

Раскољников

pre 7 godina

Ево да и ја дам свој коментар у вези историје 2.СР.

јесте, америка је преко ленд лиза помагала СССР када му је било најтеже, значи 1941/42. године, када је америка послала авионе, тенкове, камионе СССР, а све због тога јер су многе фабрике приликом напада нацистичке немачке биле у фази пресељења иза Урала у Сибир, како су немви напредовали према Москви. заборавио сам храну, јер је СССР остао без житница на окупираним теориторијама. То нико не спори.
Друга битна ствар је та да је на источном фронту било ангажовано око 85% немачких дивизија, остатак је био расут по европи, док је само један корпус и то чувени афрички ратовао у африци. Један корпус је тукао енгелзе ко волове у купусу, па и американце док их виши није издао и једнсотавно пустио да се немцима искрцају савезници иза леђа. И тада је Ромел иако се повлачио наносио иззетне губитке и Америма и Енглезима са много мање снага.
Монте Казино је чувена битка, моћни савезници су се тукли колико дана за тај манастир и Густав линију и уз какве губитке. Колико су ту немци имал иснага.
Нормандија, све дивизије биле су другог позива, елитне и даље у СССР и по искрцавању савезника, само један део елитних СС и вермахт јединица је пребачен у француску, док је највећи део остао у СССР.

преко 80% војних губитака немачкој нанели су совјети, остатак савезници.

И под најжешћим бомбардовањем Аемра швабе су правиле највише наоружања за своју машинерију војну...

srbijasine

pre 7 godina

Vidim svastra se pise, pa da razjasnim. Program se zvao Lend-Lease i Ruzvelt ga je smislio. Rusiji je ovim planom "pozajmljeno" 3.2 Milijarde dolara u avionima i ostaloj opremi, Britancima skoro 32 milijarde. Britanci nisu bili u mogucnosti nikome da pozajmljuju, tako da su Rusi dobili zajam samo od USA , bez kamate prvih 5 godina posle rata, dok je jedan deo vracen, jer su rusi dozvolili amerima da naprave privremeno svoje air-baze u sibiru.
Sto se tice 1-na 1 to je vec bilo kasno kad su nemci osvojili Francusku. Jedna manje poznata cinjenica je da Hitler nije imao nameru da napadne rusiju, vec da su se rusi spremali za napad na nemacku. Hitler je objavio rat i napao ruse zato sto je Staljimn suprotno dogovoru osvojio balticke zemlje ( estonija litva i letoniju), a dogovotr je bio samo da podele poljsku a da Staljin ne dira gore spomenute.

bizmark

pre 7 godina

Na žalost većina mladih u Evropi nije dovoljno upoznata sa strahotama Drugog svetskog rata.U Rusiji država mnogo sredstava i energije troši na to i siguran sam da ima efekata.Sa druge strane svet,a pogotovo Evropljane mora da brine porast broja i pripadnika neonacističkih grupa u Nemačkoj.Pri tom ne mislim na ove desničarske antimigranske,populističke stranke,već na ilegalne i veoma opasne neonacističke grupe,čije je delovanje nemačka tajna služba(BND)skoro dve decenije pratila,a o tome nije izveštavala bezbednosne i pravosudne organe,sve dok slučajno izveštaj nije dospeo kod nekih parlamentaraca,posle i u javnost.Toliko o civilnoj kontroli nemačkih tajnih službi,koju bi neki srpski bezbednosni stručnjaci prepisali za nas.Inače te grupe su odgovorne za ubistva desetine migranata,većinom Turaka,ali i nekoliko policajaca.

ruarse2803@ gmail. com

pre 7 godina

И Руси су били лјути кад Немци изненада напали!Сви и стар и млад!

СУ-100 није посуст'о

pre 7 godina

Nemci treba svaki dan da im se zahvaljuju sto su im dozvolili da postoje.
(KV-2, 24. februar 2017 17:39)

Да су Руси хтели да се свете, данас би уместо Немачке било вештачко језеро.

Nemanja

pre 7 godina

Nije vezano konkretno za ovu vest ali citao sam negde (ili gledao, ne secam se), kada su nemacki generali potpisivali predaju Rusima (tih dana), Rusi su im onako besni i sa naostrenim zubima rekli i porucili da kada sledeci put jurisaju na Moskvu od Nemacke ce ostati samo pepeo (u smislu sad ste dobro prosli). Posmatrati u svetlu da u tom trenutku se jos nije znalo za A bombu, mislilo se na "riljanje" artiljerijom i avijacijom (hardkor). Mi nemamo osecaj neke pobede nad Nemackom jer se realno nismo ni borili (Otpisani se ne racunaju), pa nam je ovo neshvatljivo, za Rusiju je to velika stvar.

neutralni felsh

pre 7 godina

@neutralni felsh 
Изгледа да ти историјске чињенице и подаци нису најјача страна, па тако не знаш до кад је трајао рат на Пацифику и кад је почела Барбароса? И да ти помогнем, други фронт је отворен само зато да СССР неби изашао на Атлантик.
(Huij, 24. februar 2017 20:59)


uh... barbarosa je pocela maja 41, rat na pacifiku avgusta 45. i? da bi nam ucitelj dao peticu treba da kalendarski navedemo datume u komentaru? ;)
sta ti zelis da kazes?
da, amerikanci nisu mogli da se posvete punom parom ratu u evropi, sve dok nisu poceli da potiskuju japan, tokom 43. - kad je rat precagnuo u njihovu korist, nakon midveja 42. i gvadalkanala. - zato su pomagali u materijalu, logistici, avijaciji. i britance i ruse.
cim su moglo, krenuli su: od severne afrike 42. zajedno sa britancima, zatim preko sicilije i juzne i srednje italije tokom '43. pa konacno normandije juna 44. i niza bitaka do ardena u zimu 44. i rajne 45.
za to vreme sovjeti trpe strasne udare, barbarosa u leto 41. moskva u zimu - tokom staljingrada 42. i kurska 43. vec su imali pomoc i sadejstvo sa zapadnim saveznicima... da ne tupim dalje, jer vidim da mnogi od selektivne ljubavi ne vide dalje od nosa. poenta je: nacisticku nemacku nijedna od sila nije mogla da pobedi sama. pusti ti majstore atlantik nego malo razmisli: sa sigurnim ledjima vermaht je mogao jos 20 godina da se rve sa rusima po stepama - a bez pomoci bi sovjeti tesko izdrzali prve tri godine rata protiv neometanih nemaca. isto vazi i za engleze ili amere ponaosob.
naciste je pobedilo sadejstvo - nesto o cemu balkanski narodi precesto nemaju pojma pa bas svuda vide skrivene namere. dakle, zajednicke greske (koketiranje sa hitlerom od strane svih, sve dok sve ponaosob hitler zaista nije napao) se ispravljaju samo zajednickim naporima.
jel sad malo jasnije?

Aramis

pre 7 godina

@sah 88: Odakle ti ta informacija da ne kazem bajka? Amerikanci i Englezi sve rusima dali da kao da Sovjetski savez nije imao prirodne resurse .

Konstantin

pre 7 godina

Rusija ima puno pravo na to jer je potpuno sama porazila treći rajh i njihove saveznike, osim što je nekih 3-4% ukupnih ratnih troškova sovjetskog saveza došlo kao pomoć od amerike i što su sa britancima započeli invaziju na Normandiju i otvorili zapadni front kad je Rusija već skoro ušla u Nemačku.

Huij

pre 7 godina

@neutralni felsh
Изгледа да ти историјске чињенице и подаци нису најјача страна, па тако не знаш до кад је трајао рат на Пацифику и кад је почела Барбароса? И да ти помогнем, други фронт је отворен само зато да СССР неби изашао на Атлантик.

disko nindža

pre 7 godina

Pa normalno je da su ljuti kada su 1 na 1 razvalili i rasturili SSSR-Rusiju. Potom su Staljin i Berija molili Cercila i Ruzvelta branite nas branite mi izgubismo. Onda su cele privrede SAD-a, VB, Kanade..... proizvodile naoruzanje i vojnu opremu za Ruse. Plus su dobijali neogranicene kolicine prirodnih resursa, prvenstveno naftu i celik.
(sah 88, 24. februar 2017 14:59)

da da a Evropu su oslobodili Ameri i Englezi posle iskrcavanja na Normandiju.
Mada znaju Nemci ko ih je i koliko istamburao.

Gare

pre 7 godina

U momentu iskrcavanja Amerikanaca i Britanaca na Normandiju 9/10 Nemačkih vojnih snaga je bilo angažovano na istočnom frontu.
To sve govori.

neutralni felsh

pre 7 godina

Inače za one koji ne znaju sve velike bitke II svjetslog rata u Evropi je vodio i dobio SSSR.Amera nije nigdje bilo do 1944 kad su odlučili da se malo uključe kako ne bi Rusi stigli na obale Atlantika.
(ps6, 24. februar 2017 15:32)


da se malo ukljuce i juna 44. naprave najveci desant u istoriji i otvore drugi front, da bi sovjeti mogli da sprovedu fatalnu operaciju "bagration" nad dezorijentisanim vermahtom? a u medjuvremenu bitke po severnoj africi, i iskrcavanje u siciliji 43. i pad italije u jeku kurske bitke, sto je delimicno uzrokovalo prelazak vermahta generalno u defanzivu? da ne spominjemo danonocno bombardovanje nemacke ratne industrije, za sta sovjetska avijacija nije bila u stanju tokom veceg dela rata, sve do zime 44.
jeste, trebalo je ranije otvoriti drugi front - ali englezi i francuzu su bili porazeni u evropi, dok se amerika grcevito borila sa japanom na pacifiku - sve to dok su sovjetski i rajh-ministri zajedno pili caj i uzivali u pogledu i ekonomskoj saradnji.
ovo ti sve pricam, a volim i poznajem rusiju verovatno vise nego ti.
ne znam koliko imas godina ali ovolika pristrasnost je vrlo problematicna.

neutralni felsh

pre 7 godina

@sah88 
Auu... znam da poraz boli, ali treba imati malo više dostojanstva i ne pričati takve gluposti. 

Jesu SAD isporučivale neke avione SSSR-u, ali to je bilo samo na početku rata. Sa druge strane Ford, IBM, General motors, banke itd. su do polovine rata bili u poslovnim odnosima sa Trećim Rajhom.
(Kavinsky, 24. februar 2017 17:49)


'43. su saradjivali sa trecim rajhom? svasta!
drugo, njihova saradnja je bila mnogo manjeg intenziteta nego saradnja sovjeta sa trecim rajhom.

only fools and horses

pre 7 godina

@sah 88
Da li ste svesni koliko Vam je glup komentar. Toliko, da će verujem, biti najgluplji komentar godine. Iako je tek februar.

A što se tiče tog Rajhstaga, Nemce bi trebalo podsetiti da je njihovom zaslugom umrlo 30 miliona ljudi u SSSRu, od toga barem 20 miliona Rusa. Čini mi se da su počeli da zaboravljaju na svoje "zasluge".
Umesto da posle svega toga, svaki dan zahvaljuju Rusima što uopšte postoje, oni su kao nešto iznenađeni.

hiavata

pre 7 godina

Pa normalno je da su ljuti kada su 1 na 1 razvalili i rasturili SSSR-Rusiju. Potom su Staljin i Berija molili Cercila i Ruzvelta branite nas branite mi izgubismo. Onda su cele privrede SAD-a, VB, Kanade..... proizvodile naoruzanje i vojnu opremu za Ruse. Plus su dobijali neogranicene kolicine prirodnih resursa, prvenstveno naftu i celik.
(sah 88, 24. februar 2017 14:59)

Saveznici jesu snabdevali Rusiju u toku drugog svetskog rata ali je cifra odnosi na ukupan broj relativno mala. I nisu slali vojnu opremu vec sve zivo, lokomotive i vozove, kamione, sirovine.

maksim

pre 7 godina

(sah 88, 24. februar 2017 14:59)
Ruse je spasila njihova neimastina i nepostojanje infrastrukture na pregolemoj zemlji. Svabi su zaglibili u blatu i razvukli crtu opskrbe na neodrzivu razdaljinu

Kavinsky

pre 7 godina

@sah88
Auu... znam da poraz boli, ali treba imati malo više dostojanstva i ne pričati takve gluposti.

Jesu SAD isporučivale neke avione SSSR-u, ali to je bilo samo na početku rata. Sa druge strane Ford, IBM, General motors, banke itd. su do polovine rata bili u poslovnim odnosima sa Trećim Rajhom.

zoki

pre 7 godina

Pa normalno je da su ljuti kada su 1 na 1 razvalili i rasturili SSSR-Rusiju. Potom su Staljin i Berija molili Cercila i Ruzvelta branite nas branite mi izgubismo. Onda su cele privrede SAD-a, VB, Kanade..... proizvodile naoruzanje i vojnu opremu za Ruse. Plus su dobijali neogranicene kolicine prirodnih resursa, prvenstveno naftu i celik.
(sah 88, 24. februar 2017 14:59)

Interesantno.
Interesantno je zasto si osetio potrebu da napises ovo.

sah 88

pre 7 godina

Pa normalno je da su ljuti kada su 1 na 1 razvalili i rasturili SSSR-Rusiju. Potom su Staljin i Berija molili Cercila i Ruzvelta branite nas branite mi izgubismo. Onda su cele privrede SAD-a, VB, Kanade..... proizvodile naoruzanje i vojnu opremu za Ruse. Plus su dobijali neogranicene kolicine prirodnih resursa, prvenstveno naftu i celik.

ps6

pre 7 godina

Šta bi to Nijemci mogli izgraditi ? Možda neki koncentacioni logor ? Sve ratove su počeli , počinili neviđene zločine i na kraju dobili što su zaslužili.Inače za one koji ne znaju sve velike bitke II svjetslog rata u Evropi je vodio i dobio SSSR.Amera nije nigdje bilo do 1944 kad su odlučili da se malo uključe kako ne bi Rusi stigli na obale Atlantika.

mrak

pre 7 godina

Pa dobro, Nemci ne bi napravili repliku Kremlja pa ucili kako se jurisa na nju. Sta je tu iznenadjujuce?

Rusija, zajedno sa ostatkom bivseg Sovjetskog Saveza je porazila nacisticku Nemacku i ako zele imaju pravo da uce decu kako se jurisa na Rajhstag.
Zlu ne trebalo.

sah 88

pre 7 godina

Pa normalno je da su ljuti kada su 1 na 1 razvalili i rasturili SSSR-Rusiju. Potom su Staljin i Berija molili Cercila i Ruzvelta branite nas branite mi izgubismo. Onda su cele privrede SAD-a, VB, Kanade..... proizvodile naoruzanje i vojnu opremu za Ruse. Plus su dobijali neogranicene kolicine prirodnih resursa, prvenstveno naftu i celik.

Aleks

pre 7 godina

"Ideja replike zgrade nemačkog parlamenta je da deca iz organizacije Junarmija, programa u kojem dece školskog uzrasta uče vojne veštine i podstiče patriotizam, napadaju specifičnu lokaciju, a ne neki apstraktni cilj, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane."

Taman kazes da su najnize pali, oni te demantuju. E moji Rusi..

zoki

pre 7 godina

Pa normalno je da su ljuti kada su 1 na 1 razvalili i rasturili SSSR-Rusiju. Potom su Staljin i Berija molili Cercila i Ruzvelta branite nas branite mi izgubismo. Onda su cele privrede SAD-a, VB, Kanade..... proizvodile naoruzanje i vojnu opremu za Ruse. Plus su dobijali neogranicene kolicine prirodnih resursa, prvenstveno naftu i celik.
(sah 88, 24. februar 2017 14:59)

Interesantno.
Interesantno je zasto si osetio potrebu da napises ovo.

mrak

pre 7 godina

Pa dobro, Nemci ne bi napravili repliku Kremlja pa ucili kako se jurisa na nju. Sta je tu iznenadjujuce?

Rusija, zajedno sa ostatkom bivseg Sovjetskog Saveza je porazila nacisticku Nemacku i ako zele imaju pravo da uce decu kako se jurisa na Rajhstag.
Zlu ne trebalo.

ps6

pre 7 godina

Šta bi to Nijemci mogli izgraditi ? Možda neki koncentacioni logor ? Sve ratove su počeli , počinili neviđene zločine i na kraju dobili što su zaslužili.Inače za one koji ne znaju sve velike bitke II svjetslog rata u Evropi je vodio i dobio SSSR.Amera nije nigdje bilo do 1944 kad su odlučili da se malo uključe kako ne bi Rusi stigli na obale Atlantika.

only fools and horses

pre 7 godina

@sah 88
Da li ste svesni koliko Vam je glup komentar. Toliko, da će verujem, biti najgluplji komentar godine. Iako je tek februar.

A što se tiče tog Rajhstaga, Nemce bi trebalo podsetiti da je njihovom zaslugom umrlo 30 miliona ljudi u SSSRu, od toga barem 20 miliona Rusa. Čini mi se da su počeli da zaboravljaju na svoje "zasluge".
Umesto da posle svega toga, svaki dan zahvaljuju Rusima što uopšte postoje, oni su kao nešto iznenađeni.

Kavinsky

pre 7 godina

@sah88
Auu... znam da poraz boli, ali treba imati malo više dostojanstva i ne pričati takve gluposti.

Jesu SAD isporučivale neke avione SSSR-u, ali to je bilo samo na početku rata. Sa druge strane Ford, IBM, General motors, banke itd. su do polovine rata bili u poslovnim odnosima sa Trećim Rajhom.

hiavata

pre 7 godina

Pa normalno je da su ljuti kada su 1 na 1 razvalili i rasturili SSSR-Rusiju. Potom su Staljin i Berija molili Cercila i Ruzvelta branite nas branite mi izgubismo. Onda su cele privrede SAD-a, VB, Kanade..... proizvodile naoruzanje i vojnu opremu za Ruse. Plus su dobijali neogranicene kolicine prirodnih resursa, prvenstveno naftu i celik.
(sah 88, 24. februar 2017 14:59)

Saveznici jesu snabdevali Rusiju u toku drugog svetskog rata ali je cifra odnosi na ukupan broj relativno mala. I nisu slali vojnu opremu vec sve zivo, lokomotive i vozove, kamione, sirovine.

Aleks

pre 7 godina

"Ideja replike zgrade nemačkog parlamenta je da deca iz organizacije Junarmija, programa u kojem dece školskog uzrasta uče vojne veštine i podstiče patriotizam, napadaju specifičnu lokaciju, a ne neki apstraktni cilj, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane."

Taman kazes da su najnize pali, oni te demantuju. E moji Rusi..

Gare

pre 7 godina

U momentu iskrcavanja Amerikanaca i Britanaca na Normandiju 9/10 Nemačkih vojnih snaga je bilo angažovano na istočnom frontu.
To sve govori.

disko nindža

pre 7 godina

Pa normalno je da su ljuti kada su 1 na 1 razvalili i rasturili SSSR-Rusiju. Potom su Staljin i Berija molili Cercila i Ruzvelta branite nas branite mi izgubismo. Onda su cele privrede SAD-a, VB, Kanade..... proizvodile naoruzanje i vojnu opremu za Ruse. Plus su dobijali neogranicene kolicine prirodnih resursa, prvenstveno naftu i celik.
(sah 88, 24. februar 2017 14:59)

da da a Evropu su oslobodili Ameri i Englezi posle iskrcavanja na Normandiju.
Mada znaju Nemci ko ih je i koliko istamburao.

sah 88

pre 7 godina

Pa normalno je da su ljuti kada su 1 na 1 razvalili i rasturili SSSR-Rusiju. Potom su Staljin i Berija molili Cercila i Ruzvelta branite nas branite mi izgubismo. Onda su cele privrede SAD-a, VB, Kanade..... proizvodile naoruzanje i vojnu opremu za Ruse. Plus su dobijali neogranicene kolicine prirodnih resursa, prvenstveno naftu i celik.

neutralni felsh

pre 7 godina

Inače za one koji ne znaju sve velike bitke II svjetslog rata u Evropi je vodio i dobio SSSR.Amera nije nigdje bilo do 1944 kad su odlučili da se malo uključe kako ne bi Rusi stigli na obale Atlantika.
(ps6, 24. februar 2017 15:32)


da se malo ukljuce i juna 44. naprave najveci desant u istoriji i otvore drugi front, da bi sovjeti mogli da sprovedu fatalnu operaciju "bagration" nad dezorijentisanim vermahtom? a u medjuvremenu bitke po severnoj africi, i iskrcavanje u siciliji 43. i pad italije u jeku kurske bitke, sto je delimicno uzrokovalo prelazak vermahta generalno u defanzivu? da ne spominjemo danonocno bombardovanje nemacke ratne industrije, za sta sovjetska avijacija nije bila u stanju tokom veceg dela rata, sve do zime 44.
jeste, trebalo je ranije otvoriti drugi front - ali englezi i francuzu su bili porazeni u evropi, dok se amerika grcevito borila sa japanom na pacifiku - sve to dok su sovjetski i rajh-ministri zajedno pili caj i uzivali u pogledu i ekonomskoj saradnji.
ovo ti sve pricam, a volim i poznajem rusiju verovatno vise nego ti.
ne znam koliko imas godina ali ovolika pristrasnost je vrlo problematicna.

Huij

pre 7 godina

@neutralni felsh
Изгледа да ти историјске чињенице и подаци нису најјача страна, па тако не знаш до кад је трајао рат на Пацифику и кад је почела Барбароса? И да ти помогнем, други фронт је отворен само зато да СССР неби изашао на Атлантик.

Konstantin

pre 7 godina

Rusija ima puno pravo na to jer je potpuno sama porazila treći rajh i njihove saveznike, osim što je nekih 3-4% ukupnih ratnih troškova sovjetskog saveza došlo kao pomoć od amerike i što su sa britancima započeli invaziju na Normandiju i otvorili zapadni front kad je Rusija već skoro ušla u Nemačku.

maksim

pre 7 godina

(sah 88, 24. februar 2017 14:59)
Ruse je spasila njihova neimastina i nepostojanje infrastrukture na pregolemoj zemlji. Svabi su zaglibili u blatu i razvukli crtu opskrbe na neodrzivu razdaljinu

neutralni felsh

pre 7 godina

@sah88 
Auu... znam da poraz boli, ali treba imati malo više dostojanstva i ne pričati takve gluposti. 

Jesu SAD isporučivale neke avione SSSR-u, ali to je bilo samo na početku rata. Sa druge strane Ford, IBM, General motors, banke itd. su do polovine rata bili u poslovnim odnosima sa Trećim Rajhom.
(Kavinsky, 24. februar 2017 17:49)


'43. su saradjivali sa trecim rajhom? svasta!
drugo, njihova saradnja je bila mnogo manjeg intenziteta nego saradnja sovjeta sa trecim rajhom.

Aramis

pre 7 godina

@sah 88: Odakle ti ta informacija da ne kazem bajka? Amerikanci i Englezi sve rusima dali da kao da Sovjetski savez nije imao prirodne resurse .

СУ-100 није посуст'о

pre 7 godina

Nemci treba svaki dan da im se zahvaljuju sto su im dozvolili da postoje.
(KV-2, 24. februar 2017 17:39)

Да су Руси хтели да се свете, данас би уместо Немачке било вештачко језеро.

sah 88

pre 7 godina

Pa normalno je da su ljuti kada su 1 na 1 razvalili i rasturili SSSR-Rusiju. Potom su Staljin i Berija molili Cercila i Ruzvelta branite nas branite mi izgubismo. Onda su cele privrede SAD-a, VB, Kanade..... proizvodile naoruzanje i vojnu opremu za Ruse. Plus su dobijali neogranicene kolicine prirodnih resursa, prvenstveno naftu i celik.

Раскољников

pre 7 godina

Ево да и ја дам свој коментар у вези историје 2.СР.

јесте, америка је преко ленд лиза помагала СССР када му је било најтеже, значи 1941/42. године, када је америка послала авионе, тенкове, камионе СССР, а све због тога јер су многе фабрике приликом напада нацистичке немачке биле у фази пресељења иза Урала у Сибир, како су немви напредовали према Москви. заборавио сам храну, јер је СССР остао без житница на окупираним теориторијама. То нико не спори.
Друга битна ствар је та да је на источном фронту било ангажовано око 85% немачких дивизија, остатак је био расут по европи, док је само један корпус и то чувени афрички ратовао у африци. Један корпус је тукао енгелзе ко волове у купусу, па и американце док их виши није издао и једнсотавно пустио да се немцима искрцају савезници иза леђа. И тада је Ромел иако се повлачио наносио иззетне губитке и Америма и Енглезима са много мање снага.
Монте Казино је чувена битка, моћни савезници су се тукли колико дана за тај манастир и Густав линију и уз какве губитке. Колико су ту немци имал иснага.
Нормандија, све дивизије биле су другог позива, елитне и даље у СССР и по искрцавању савезника, само један део елитних СС и вермахт јединица је пребачен у француску, док је највећи део остао у СССР.

преко 80% војних губитака немачкој нанели су совјети, остатак савезници.

И под најжешћим бомбардовањем Аемра швабе су правиле највише наоружања за своју машинерију војну...

Nemanja

pre 7 godina

Nije vezano konkretno za ovu vest ali citao sam negde (ili gledao, ne secam se), kada su nemacki generali potpisivali predaju Rusima (tih dana), Rusi su im onako besni i sa naostrenim zubima rekli i porucili da kada sledeci put jurisaju na Moskvu od Nemacke ce ostati samo pepeo (u smislu sad ste dobro prosli). Posmatrati u svetlu da u tom trenutku se jos nije znalo za A bombu, mislilo se na "riljanje" artiljerijom i avijacijom (hardkor). Mi nemamo osecaj neke pobede nad Nemackom jer se realno nismo ni borili (Otpisani se ne racunaju), pa nam je ovo neshvatljivo, za Rusiju je to velika stvar.

ruarse2803@ gmail. com

pre 7 godina

И Руси су били лјути кад Немци изненада напали!Сви и стар и млад!

verba volant

pre 7 godina

@(Huij, 24. februar 2017 20:59)

Baš ste našli kome da spočitavate nepoznavanje istorije drugog svetskog rata. Po običaju smo dobili kratki pregled toka rata. Verujem da bi moglo i detaljnije kad bi bilo mesta i kad kolegu komentatora to ne bi mrzelo, pretpostavljam.

neutralni felsh

pre 7 godina

@neutralni felsh 
Изгледа да ти историјске чињенице и подаци нису најјача страна, па тако не знаш до кад је трајао рат на Пацифику и кад је почела Барбароса? И да ти помогнем, други фронт је отворен само зато да СССР неби изашао на Атлантик.
(Huij, 24. februar 2017 20:59)


uh... barbarosa je pocela maja 41, rat na pacifiku avgusta 45. i? da bi nam ucitelj dao peticu treba da kalendarski navedemo datume u komentaru? ;)
sta ti zelis da kazes?
da, amerikanci nisu mogli da se posvete punom parom ratu u evropi, sve dok nisu poceli da potiskuju japan, tokom 43. - kad je rat precagnuo u njihovu korist, nakon midveja 42. i gvadalkanala. - zato su pomagali u materijalu, logistici, avijaciji. i britance i ruse.
cim su moglo, krenuli su: od severne afrike 42. zajedno sa britancima, zatim preko sicilije i juzne i srednje italije tokom '43. pa konacno normandije juna 44. i niza bitaka do ardena u zimu 44. i rajne 45.
za to vreme sovjeti trpe strasne udare, barbarosa u leto 41. moskva u zimu - tokom staljingrada 42. i kurska 43. vec su imali pomoc i sadejstvo sa zapadnim saveznicima... da ne tupim dalje, jer vidim da mnogi od selektivne ljubavi ne vide dalje od nosa. poenta je: nacisticku nemacku nijedna od sila nije mogla da pobedi sama. pusti ti majstore atlantik nego malo razmisli: sa sigurnim ledjima vermaht je mogao jos 20 godina da se rve sa rusima po stepama - a bez pomoci bi sovjeti tesko izdrzali prve tri godine rata protiv neometanih nemaca. isto vazi i za engleze ili amere ponaosob.
naciste je pobedilo sadejstvo - nesto o cemu balkanski narodi precesto nemaju pojma pa bas svuda vide skrivene namere. dakle, zajednicke greske (koketiranje sa hitlerom od strane svih, sve dok sve ponaosob hitler zaista nije napao) se ispravljaju samo zajednickim naporima.
jel sad malo jasnije?

bizmark

pre 7 godina

Na žalost većina mladih u Evropi nije dovoljno upoznata sa strahotama Drugog svetskog rata.U Rusiji država mnogo sredstava i energije troši na to i siguran sam da ima efekata.Sa druge strane svet,a pogotovo Evropljane mora da brine porast broja i pripadnika neonacističkih grupa u Nemačkoj.Pri tom ne mislim na ove desničarske antimigranske,populističke stranke,već na ilegalne i veoma opasne neonacističke grupe,čije je delovanje nemačka tajna služba(BND)skoro dve decenije pratila,a o tome nije izveštavala bezbednosne i pravosudne organe,sve dok slučajno izveštaj nije dospeo kod nekih parlamentaraca,posle i u javnost.Toliko o civilnoj kontroli nemačkih tajnih službi,koju bi neki srpski bezbednosni stručnjaci prepisali za nas.Inače te grupe su odgovorne za ubistva desetine migranata,većinom Turaka,ali i nekoliko policajaca.

srbijasine

pre 7 godina

Vidim svastra se pise, pa da razjasnim. Program se zvao Lend-Lease i Ruzvelt ga je smislio. Rusiji je ovim planom "pozajmljeno" 3.2 Milijarde dolara u avionima i ostaloj opremi, Britancima skoro 32 milijarde. Britanci nisu bili u mogucnosti nikome da pozajmljuju, tako da su Rusi dobili zajam samo od USA , bez kamate prvih 5 godina posle rata, dok je jedan deo vracen, jer su rusi dozvolili amerima da naprave privremeno svoje air-baze u sibiru.
Sto se tice 1-na 1 to je vec bilo kasno kad su nemci osvojili Francusku. Jedna manje poznata cinjenica je da Hitler nije imao nameru da napadne rusiju, vec da su se rusi spremali za napad na nemacku. Hitler je objavio rat i napao ruse zato sto je Staljimn suprotno dogovoru osvojio balticke zemlje ( estonija litva i letoniju), a dogovotr je bio samo da podele poljsku a da Staljin ne dira gore spomenute.

Aleksandar

pre 7 godina

@Раскољников
Zaboravio si na Rusko Nemacki pakt I dogovor o podeli istocne Evrope. Dok su Nemci osvajali Poljsku, Rusi su napali svoje manje susede. U tim godinama su Rusi bili najveci snadbevaci Nemacke sirovinama.

neutralni felsh

pre 7 godina

@(Huij, 24. februar 2017 20:59) 

Baš ste našli kome da spočitavate nepoznavanje istorije drugog svetskog rata. Po običaju smo dobili kratki pregled toka rata. Verujem da bi moglo i detaljnije kad bi bilo mesta i kad kolegu komentatora to ne bi mrzelo, pretpostavljam.
(verba volant, 25. februar 2017 14:54)


draga madam volant, mozda je bolje ne kvariti ljudima njihove voljene utiske, kad vec toliko zele da je imaju. okomice se na Vas isto kao i na mene ;)
veliki pozdrav, javljajte se cesce!

sah 88

pre 7 godina

Pa normalno je da su ljuti kada su 1 na 1 razvalili i rasturili SSSR-Rusiju. Potom su Staljin i Berija molili Cercila i Ruzvelta branite nas branite mi izgubismo. Onda su cele privrede SAD-a, VB, Kanade..... proizvodile naoruzanje i vojnu opremu za Ruse. Plus su dobijali neogranicene kolicine prirodnih resursa, prvenstveno naftu i celik.

Aleks

pre 7 godina

"Ideja replike zgrade nemačkog parlamenta je da deca iz organizacije Junarmija, programa u kojem dece školskog uzrasta uče vojne veštine i podstiče patriotizam, napadaju specifičnu lokaciju, a ne neki apstraktni cilj, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane."

Taman kazes da su najnize pali, oni te demantuju. E moji Rusi..

sah 88

pre 7 godina

Pa normalno je da su ljuti kada su 1 na 1 razvalili i rasturili SSSR-Rusiju. Potom su Staljin i Berija molili Cercila i Ruzvelta branite nas branite mi izgubismo. Onda su cele privrede SAD-a, VB, Kanade..... proizvodile naoruzanje i vojnu opremu za Ruse. Plus su dobijali neogranicene kolicine prirodnih resursa, prvenstveno naftu i celik.

neutralni felsh

pre 7 godina

Inače za one koji ne znaju sve velike bitke II svjetslog rata u Evropi je vodio i dobio SSSR.Amera nije nigdje bilo do 1944 kad su odlučili da se malo uključe kako ne bi Rusi stigli na obale Atlantika.
(ps6, 24. februar 2017 15:32)


da se malo ukljuce i juna 44. naprave najveci desant u istoriji i otvore drugi front, da bi sovjeti mogli da sprovedu fatalnu operaciju "bagration" nad dezorijentisanim vermahtom? a u medjuvremenu bitke po severnoj africi, i iskrcavanje u siciliji 43. i pad italije u jeku kurske bitke, sto je delimicno uzrokovalo prelazak vermahta generalno u defanzivu? da ne spominjemo danonocno bombardovanje nemacke ratne industrije, za sta sovjetska avijacija nije bila u stanju tokom veceg dela rata, sve do zime 44.
jeste, trebalo je ranije otvoriti drugi front - ali englezi i francuzu su bili porazeni u evropi, dok se amerika grcevito borila sa japanom na pacifiku - sve to dok su sovjetski i rajh-ministri zajedno pili caj i uzivali u pogledu i ekonomskoj saradnji.
ovo ti sve pricam, a volim i poznajem rusiju verovatno vise nego ti.
ne znam koliko imas godina ali ovolika pristrasnost je vrlo problematicna.

maksim

pre 7 godina

(sah 88, 24. februar 2017 14:59)
Ruse je spasila njihova neimastina i nepostojanje infrastrukture na pregolemoj zemlji. Svabi su zaglibili u blatu i razvukli crtu opskrbe na neodrzivu razdaljinu

neutralni felsh

pre 7 godina

@sah88 
Auu... znam da poraz boli, ali treba imati malo više dostojanstva i ne pričati takve gluposti. 

Jesu SAD isporučivale neke avione SSSR-u, ali to je bilo samo na početku rata. Sa druge strane Ford, IBM, General motors, banke itd. su do polovine rata bili u poslovnim odnosima sa Trećim Rajhom.
(Kavinsky, 24. februar 2017 17:49)


'43. su saradjivali sa trecim rajhom? svasta!
drugo, njihova saradnja je bila mnogo manjeg intenziteta nego saradnja sovjeta sa trecim rajhom.

only fools and horses

pre 7 godina

@sah 88
Da li ste svesni koliko Vam je glup komentar. Toliko, da će verujem, biti najgluplji komentar godine. Iako je tek februar.

A što se tiče tog Rajhstaga, Nemce bi trebalo podsetiti da je njihovom zaslugom umrlo 30 miliona ljudi u SSSRu, od toga barem 20 miliona Rusa. Čini mi se da su počeli da zaboravljaju na svoje "zasluge".
Umesto da posle svega toga, svaki dan zahvaljuju Rusima što uopšte postoje, oni su kao nešto iznenađeni.

ps6

pre 7 godina

Šta bi to Nijemci mogli izgraditi ? Možda neki koncentacioni logor ? Sve ratove su počeli , počinili neviđene zločine i na kraju dobili što su zaslužili.Inače za one koji ne znaju sve velike bitke II svjetslog rata u Evropi je vodio i dobio SSSR.Amera nije nigdje bilo do 1944 kad su odlučili da se malo uključe kako ne bi Rusi stigli na obale Atlantika.

mrak

pre 7 godina

Pa dobro, Nemci ne bi napravili repliku Kremlja pa ucili kako se jurisa na nju. Sta je tu iznenadjujuce?

Rusija, zajedno sa ostatkom bivseg Sovjetskog Saveza je porazila nacisticku Nemacku i ako zele imaju pravo da uce decu kako se jurisa na Rajhstag.
Zlu ne trebalo.

Kavinsky

pre 7 godina

@sah88
Auu... znam da poraz boli, ali treba imati malo više dostojanstva i ne pričati takve gluposti.

Jesu SAD isporučivale neke avione SSSR-u, ali to je bilo samo na početku rata. Sa druge strane Ford, IBM, General motors, banke itd. su do polovine rata bili u poslovnim odnosima sa Trećim Rajhom.

zoki

pre 7 godina

Pa normalno je da su ljuti kada su 1 na 1 razvalili i rasturili SSSR-Rusiju. Potom su Staljin i Berija molili Cercila i Ruzvelta branite nas branite mi izgubismo. Onda su cele privrede SAD-a, VB, Kanade..... proizvodile naoruzanje i vojnu opremu za Ruse. Plus su dobijali neogranicene kolicine prirodnih resursa, prvenstveno naftu i celik.
(sah 88, 24. februar 2017 14:59)

Interesantno.
Interesantno je zasto si osetio potrebu da napises ovo.

Nemanja

pre 7 godina

Nije vezano konkretno za ovu vest ali citao sam negde (ili gledao, ne secam se), kada su nemacki generali potpisivali predaju Rusima (tih dana), Rusi su im onako besni i sa naostrenim zubima rekli i porucili da kada sledeci put jurisaju na Moskvu od Nemacke ce ostati samo pepeo (u smislu sad ste dobro prosli). Posmatrati u svetlu da u tom trenutku se jos nije znalo za A bombu, mislilo se na "riljanje" artiljerijom i avijacijom (hardkor). Mi nemamo osecaj neke pobede nad Nemackom jer se realno nismo ni borili (Otpisani se ne racunaju), pa nam je ovo neshvatljivo, za Rusiju je to velika stvar.

hiavata

pre 7 godina

Pa normalno je da su ljuti kada su 1 na 1 razvalili i rasturili SSSR-Rusiju. Potom su Staljin i Berija molili Cercila i Ruzvelta branite nas branite mi izgubismo. Onda su cele privrede SAD-a, VB, Kanade..... proizvodile naoruzanje i vojnu opremu za Ruse. Plus su dobijali neogranicene kolicine prirodnih resursa, prvenstveno naftu i celik.
(sah 88, 24. februar 2017 14:59)

Saveznici jesu snabdevali Rusiju u toku drugog svetskog rata ali je cifra odnosi na ukupan broj relativno mala. I nisu slali vojnu opremu vec sve zivo, lokomotive i vozove, kamione, sirovine.

Huij

pre 7 godina

@neutralni felsh
Изгледа да ти историјске чињенице и подаци нису најјача страна, па тако не знаш до кад је трајао рат на Пацифику и кад је почела Барбароса? И да ти помогнем, други фронт је отворен само зато да СССР неби изашао на Атлантик.

Konstantin

pre 7 godina

Rusija ima puno pravo na to jer je potpuno sama porazila treći rajh i njihove saveznike, osim što je nekih 3-4% ukupnih ratnih troškova sovjetskog saveza došlo kao pomoć od amerike i što su sa britancima započeli invaziju na Normandiju i otvorili zapadni front kad je Rusija već skoro ušla u Nemačku.

Aramis

pre 7 godina

@sah 88: Odakle ti ta informacija da ne kazem bajka? Amerikanci i Englezi sve rusima dali da kao da Sovjetski savez nije imao prirodne resurse .

Gare

pre 7 godina

U momentu iskrcavanja Amerikanaca i Britanaca na Normandiju 9/10 Nemačkih vojnih snaga je bilo angažovano na istočnom frontu.
To sve govori.

disko nindža

pre 7 godina

Pa normalno je da su ljuti kada su 1 na 1 razvalili i rasturili SSSR-Rusiju. Potom su Staljin i Berija molili Cercila i Ruzvelta branite nas branite mi izgubismo. Onda su cele privrede SAD-a, VB, Kanade..... proizvodile naoruzanje i vojnu opremu za Ruse. Plus su dobijali neogranicene kolicine prirodnih resursa, prvenstveno naftu i celik.
(sah 88, 24. februar 2017 14:59)

da da a Evropu su oslobodili Ameri i Englezi posle iskrcavanja na Normandiju.
Mada znaju Nemci ko ih je i koliko istamburao.

srbijasine

pre 7 godina

Vidim svastra se pise, pa da razjasnim. Program se zvao Lend-Lease i Ruzvelt ga je smislio. Rusiji je ovim planom "pozajmljeno" 3.2 Milijarde dolara u avionima i ostaloj opremi, Britancima skoro 32 milijarde. Britanci nisu bili u mogucnosti nikome da pozajmljuju, tako da su Rusi dobili zajam samo od USA , bez kamate prvih 5 godina posle rata, dok je jedan deo vracen, jer su rusi dozvolili amerima da naprave privremeno svoje air-baze u sibiru.
Sto se tice 1-na 1 to je vec bilo kasno kad su nemci osvojili Francusku. Jedna manje poznata cinjenica je da Hitler nije imao nameru da napadne rusiju, vec da su se rusi spremali za napad na nemacku. Hitler je objavio rat i napao ruse zato sto je Staljimn suprotno dogovoru osvojio balticke zemlje ( estonija litva i letoniju), a dogovotr je bio samo da podele poljsku a da Staljin ne dira gore spomenute.

neutralni felsh

pre 7 godina

@neutralni felsh 
Изгледа да ти историјске чињенице и подаци нису најјача страна, па тако не знаш до кад је трајао рат на Пацифику и кад је почела Барбароса? И да ти помогнем, други фронт је отворен само зато да СССР неби изашао на Атлантик.
(Huij, 24. februar 2017 20:59)


uh... barbarosa je pocela maja 41, rat na pacifiku avgusta 45. i? da bi nam ucitelj dao peticu treba da kalendarski navedemo datume u komentaru? ;)
sta ti zelis da kazes?
da, amerikanci nisu mogli da se posvete punom parom ratu u evropi, sve dok nisu poceli da potiskuju japan, tokom 43. - kad je rat precagnuo u njihovu korist, nakon midveja 42. i gvadalkanala. - zato su pomagali u materijalu, logistici, avijaciji. i britance i ruse.
cim su moglo, krenuli su: od severne afrike 42. zajedno sa britancima, zatim preko sicilije i juzne i srednje italije tokom '43. pa konacno normandije juna 44. i niza bitaka do ardena u zimu 44. i rajne 45.
za to vreme sovjeti trpe strasne udare, barbarosa u leto 41. moskva u zimu - tokom staljingrada 42. i kurska 43. vec su imali pomoc i sadejstvo sa zapadnim saveznicima... da ne tupim dalje, jer vidim da mnogi od selektivne ljubavi ne vide dalje od nosa. poenta je: nacisticku nemacku nijedna od sila nije mogla da pobedi sama. pusti ti majstore atlantik nego malo razmisli: sa sigurnim ledjima vermaht je mogao jos 20 godina da se rve sa rusima po stepama - a bez pomoci bi sovjeti tesko izdrzali prve tri godine rata protiv neometanih nemaca. isto vazi i za engleze ili amere ponaosob.
naciste je pobedilo sadejstvo - nesto o cemu balkanski narodi precesto nemaju pojma pa bas svuda vide skrivene namere. dakle, zajednicke greske (koketiranje sa hitlerom od strane svih, sve dok sve ponaosob hitler zaista nije napao) se ispravljaju samo zajednickim naporima.
jel sad malo jasnije?

СУ-100 није посуст'о

pre 7 godina

Nemci treba svaki dan da im se zahvaljuju sto su im dozvolili da postoje.
(KV-2, 24. februar 2017 17:39)

Да су Руси хтели да се свете, данас би уместо Немачке било вештачко језеро.

Раскољников

pre 7 godina

Ево да и ја дам свој коментар у вези историје 2.СР.

јесте, америка је преко ленд лиза помагала СССР када му је било најтеже, значи 1941/42. године, када је америка послала авионе, тенкове, камионе СССР, а све због тога јер су многе фабрике приликом напада нацистичке немачке биле у фази пресељења иза Урала у Сибир, како су немви напредовали према Москви. заборавио сам храну, јер је СССР остао без житница на окупираним теориторијама. То нико не спори.
Друга битна ствар је та да је на источном фронту било ангажовано око 85% немачких дивизија, остатак је био расут по европи, док је само један корпус и то чувени афрички ратовао у африци. Један корпус је тукао енгелзе ко волове у купусу, па и американце док их виши није издао и једнсотавно пустио да се немцима искрцају савезници иза леђа. И тада је Ромел иако се повлачио наносио иззетне губитке и Америма и Енглезима са много мање снага.
Монте Казино је чувена битка, моћни савезници су се тукли колико дана за тај манастир и Густав линију и уз какве губитке. Колико су ту немци имал иснага.
Нормандија, све дивизије биле су другог позива, елитне и даље у СССР и по искрцавању савезника, само један део елитних СС и вермахт јединица је пребачен у француску, док је највећи део остао у СССР.

преко 80% војних губитака немачкој нанели су совјети, остатак савезници.

И под најжешћим бомбардовањем Аемра швабе су правиле највише наоружања за своју машинерију војну...

ruarse2803@ gmail. com

pre 7 godina

И Руси су били лјути кад Немци изненада напали!Сви и стар и млад!

bizmark

pre 7 godina

Na žalost većina mladih u Evropi nije dovoljno upoznata sa strahotama Drugog svetskog rata.U Rusiji država mnogo sredstava i energije troši na to i siguran sam da ima efekata.Sa druge strane svet,a pogotovo Evropljane mora da brine porast broja i pripadnika neonacističkih grupa u Nemačkoj.Pri tom ne mislim na ove desničarske antimigranske,populističke stranke,već na ilegalne i veoma opasne neonacističke grupe,čije je delovanje nemačka tajna služba(BND)skoro dve decenije pratila,a o tome nije izveštavala bezbednosne i pravosudne organe,sve dok slučajno izveštaj nije dospeo kod nekih parlamentaraca,posle i u javnost.Toliko o civilnoj kontroli nemačkih tajnih službi,koju bi neki srpski bezbednosni stručnjaci prepisali za nas.Inače te grupe su odgovorne za ubistva desetine migranata,većinom Turaka,ali i nekoliko policajaca.

Aleksandar

pre 7 godina

@Раскољников
Zaboravio si na Rusko Nemacki pakt I dogovor o podeli istocne Evrope. Dok su Nemci osvajali Poljsku, Rusi su napali svoje manje susede. U tim godinama su Rusi bili najveci snadbevaci Nemacke sirovinama.

neutralni felsh

pre 7 godina

@(Huij, 24. februar 2017 20:59) 

Baš ste našli kome da spočitavate nepoznavanje istorije drugog svetskog rata. Po običaju smo dobili kratki pregled toka rata. Verujem da bi moglo i detaljnije kad bi bilo mesta i kad kolegu komentatora to ne bi mrzelo, pretpostavljam.
(verba volant, 25. februar 2017 14:54)


draga madam volant, mozda je bolje ne kvariti ljudima njihove voljene utiske, kad vec toliko zele da je imaju. okomice se na Vas isto kao i na mene ;)
veliki pozdrav, javljajte se cesce!

verba volant

pre 7 godina

@(Huij, 24. februar 2017 20:59)

Baš ste našli kome da spočitavate nepoznavanje istorije drugog svetskog rata. Po običaju smo dobili kratki pregled toka rata. Verujem da bi moglo i detaljnije kad bi bilo mesta i kad kolegu komentatora to ne bi mrzelo, pretpostavljam.