Nedelja, 19.02.2017.

19:55

"Putovanje kroz vreme je moguće"

Izvor: Sputnjik

"Putovanje kroz vreme je moguæe" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

152 Komentari

Sortiraj po:

Bojan

pre 7 godina

@(mister No, 21. februar 2017 06:17)

Da ali osim Milankovića ovi su sve postigli u SAD. Da su kojim slučajem ostali i radili u Srbiji nikada ne bi postigli to što su postigli. Srbija tada nije imala finansijskih sredstava kao ni sluha za naučnike i njihova istraživanja a danas i manje nego tada. Tako da Tesla i Pupin nacionalno pripadaju Srbiji ali kao naučnici samo onima koji su ih finansirali.

mister No

pre 7 godina

@EU Citizen 
Covek je priznat naucnik koji se bavi naukom, a pritom nije zatucani mrzitelj bilo koje civilizacije. On je rekao ono sto je u teoriji tacno i odavno poznato. Pre cu verovati njemu nego nekom ko prezire sve sto dolazi iz Rusije, iako sam pripada narodu ciji je vrhunac naucnog dostignuca Yugo. Ipak je on doktor nauka u drzavi koja je jos pre 60 godina savladala putovanje svemirom. Bolje verovati njemu nego nekome ko mora da putuje po Evropi da bi nasao drustvo u kojem cak i takvi kao on mogu da sebi stvore uslove za zivot.
(ja, 20. februar 2017 04:44)

Sa politickim delom tvog komentara se slazem ali moram da te ispravim za ovaj deo da doticni pripada narodu cije je najvece naucno dostignuce Yugo. Podseticu da su ovom narodu pripadali ili pripadaju Tesla,Pupin,Milankovic,zatim neki od pionira robotike kao i veliki broj naucnika u Srbiji a i onih koji zive i rade u svetu i imaju zapazene uspehe u raznim oblastima,fizici,hemiji,biologiji,elektrotehnici,medicini itd.

Druga je stvar sto je vecina njih u Srbiji u nemilosti politike,za koju smo,nazalost,kao narod netalentovani pa se zbog toga ne isticemo velikim doprinosom svetskoj nauci kao drzava ali uopsteno,sklonost ka nauci u nasem narodu,nikad nije bila sporna.

gradinar

pre 7 godina

Možda će biti moguće putovati kroz vreme, ali svakako ne u materijalnom smislu.
Možda će naš duh, svest, intelekt (kako god da ga zovemo) jednog dana moći da zaviri u prošlost, da vidi šta se tačno događalo, ali bez uticaja na tu prošlost. Ali ne verujem u materijalno vraćanje, ne verujem ni u mogućnost putovanja u budućnost.
Mislim da će veliki napredak nauke desiti kada se naučnici budu više bavili "duhovnim" (nematerijalnim) stvarima. Kakve vremenske mašine kakvi bakrači...

Svarci

pre 7 godina

Zdravo svima, ja sam iz buducnosti, ovde sam da bih vam rekao da je putovanje u proslost moguce, u suprotnom kako bih bio ovde uopste?

Vozdra!

sempervivum

pre 7 godina

"Paradoks dede" i mehanizam „hronološke samoodbrane“ svemira od paradoksa...

Zamisli ovo...
Vratim se u prošlost da ubijem svoga dedu pre nego što je upoznao moju babu...
Kad ono - ništa. Tj. ja i dalje postojim, a hteo sam bezbolno da nestanem.
I onda se setim i konstatujem - pa moja baba je prevarila dedu!

jOvan

pre 7 godina

Naravno de ja putovanje kroz vreme moguce.
Sednes u fotelju, pustis um da misli gluposti 5 minuta
i proputovao si kroz vreme 5 minuta.

don

pre 7 godina

Savladaj svoja fizicka cula i slobodan si. To je ujedno i razlog zasto je Neo morao da oslepi da bi pobedio. Kada shvatis da kasika ne postoji mozes da je krivis kako god hoces.
(ako me secanje dobro sluzi prvi put koristim ovaj nickname,

Meditiraj pa "profitiraj" :)
Matrix je u filmu dobro objasnjen i ljudima je receno da zive u njemu, ali bukvalno. Samo nije i nacin kako ga savladati.
A mnogo je i onih s frazom: "ma to je samo film. Obican sci fi" :)

james emerson

pre 7 godina

Ako možda niste znali, materijalne čestice ne mogu postići brzinu svetlosti!!! Onda kakav neki budući supervasionski brod to može?
Pa ćemu onda ova silna polemika?
Izmišljotine to jest fantazije ovog naučnika nemaju smisla.

Dark Knight

pre 7 godina

Vreme postoji i to je dokazano. Uzmite dva blizanca, stavite jednog u svemirski brod da putuje brzinom približnom brzini svetlosti. Posle određenog vremena kada se taj brod vrati na zemlju za blizanca na zemlji je prošlo više vremena nego za blizanca na brodu (biološki je stariji). To je dokaz da vreme kao takvo postoji jedino je relativan njegov prolazak. To što mi kao ljudska vrsta koristimo određene mere za vreme koje neke druge vanzemaljske vrste ne znaju ne znači da vreme ne postoji već ga na različite načine opisujemo.

dominus

pre 7 godina

@ Joc@

Grešiš druže. Ako objektivno posmatraš, postoji samo sadašnjost ili ono što je trenutno. U suštini, ne postoji ni juče (prošlost) ni sutra (budućnost). Prošlost je u stvari samo deo našeg sećanja (za svakog čoveka posebno ili deo zajedničkog sećanja više osoba koje su proživeli). Tako da u ovom našem univerzumu (materijalnom), faktički je nemoguće putovanje kroz vreme. To možda mogu bića sa viših astralnih nivoa, ali ne i čovek kao deo materijalnog sveta.

alek

pre 7 godina

Svaki put kada se pogledate u ogledalo, vi vidite proslost, iskreno ta proslost se meri u nanosekundama, a to je ono vreme koje je potrebno svetlosti da pređe put od vaseg lica do ogledala i nazad do vasih ociju koje registruju odraz.

Slobec

pre 7 godina

Pojam "vremena" je jedan zastareo pojam, pokusaj uvodjenja konstante koja povezuje procese i pojave oko nas. Takav pojam je velika prepreka daljnjem shvatanju sveta oko nas (razvoj "nauke", fizike itd). Sama rec "putovanje kroz vreme" nas vodi na stranputicu u razmisljanju.

ako me secanje dobro sluzi prvi put koristim ovaj nickname

pre 7 godina

naučnik Andrej piše ko da je polaznig osnovne škole
materija se ne može kretati brže od brzine svetlosti, za svako dodatno ubrzanje ti treba sve veća i veća količina energije, raste po kvadratu
dakle, teoretski, za brzinu svetla ti treba beskonačno puno energije!
Taj deo je pokusima dokazan!!!
(sputnik zna sve, 19. februar 2017 20:20)

Da, samo sto po kvantnoj fizici materija ne postoji. Odnosno postoji samo dok je neko posmatra. Takodje eksperimentalno dokazano i dokazuje se uspesno u ponovljenim eksperimentima vec nekoliko decenija. Ako uspes da se spustis na kvantni nivo bukvalno je sve moguce. Kasika ne postoji. Vreme je vezano iskljucivo za materiju, ali materijalni univerzum je samo jedan sicusan, sicusan, sicusan, jako mali delic postojanja. Plus postoji samo virtuelno, odnosno vezan je za fizicka cula. Savladaj svoja fizicka cula i slobodan si. To je ujedno i razlog zasto je Neo morao da oslepi da bi pobedio. Kada shvatis da kasika ne postoji mozes da je krivis kako god hoces.

lemy L.

pre 7 godina

@Xdc
Otkud znas da nas ne posecuju. Zar je nemoguce ,kada razmislis,da fenomen NLO-a moze da bude bas to,. Mali je nas um da shvati sve to. I daleka istorija je 50% predpostavki. Velika vecina toga, pre vise desetina hilhada godina,je skup predpostavki,misterija,nerazjasnjenih slucajeva.... itd.itd.

all seeing eye

pre 7 godina

@Da je ikada u budućnosti izmišljen vremeplov koji može da ide u prošlost i budućnost, svi bi i u budućnosti i prošlosti znali da je vremeplovi izmišljen.
(jorge, 19. februar 2017 22:51

Da li pleme u amazonu, zna da je helikopter izmisljen?
Ljudi koji koriste putovanje kroz vreme mogu samo da se nasmeju na razna citiranja Ajnstajna na ovdasnjim komentarima. Samo vi verujte Ajnstajnu i drugim naucnim umovima a mi cemo da vladamo vama uz pomoc putovanja kroz vreme.

LaleGator

pre 7 godina

534

@LaleGator ali cekaj, ako se vratim u proslost i ubijem svog dedu, zar automatski ne ubijam svoje postojanje, samim tim ne mogu da se vratim u poslost da ubijem svog dedu jer ne postojim?
(leeloo, 20. februar 2017 07:47)

Da to sto si napisao je bilo potpuno tačno, dok se nije razvila kvantna mehanika!

Zbog tog paradoksa dede, naucnici su bili ubedjeni da je putovanje u proslost nemoguće!

Ali kvantna mehanika nam je otvorila "pandorinu kutiju", za nju skoro nista nije nemoguće!

Posto je moguć put kroz vreme
onda imamo nove teorije

Pa "nova" teorija kaze da ako se vratis u proslost i ubijes svog dedu, nastaje nova vremenska linija u kojoj ti zapravo nisi ubio svog dedu već dedu iz nove vremenske linije. Tako da tvoj deda je i dalje ziv ali niste vise u istoj vremenskoj liniji i nikada se vise neces movi vratiti!

Ovo su sve teorije, i teorija paradoksa i teorija nove vremenske linije kao i teorija beskrajno paralelnih univerzuma
imaju smisla u kvantnoj mehanici

A sta je od svega tačno
znaćemo kada budemo mogli "zvanično" da putujemo kroz vreme i testiramo teorije!

glupost (i pokvarenost) su beskonačni

pre 7 godina

pa to svi vide da može.
rumunija, bugarska, poljska, mađarska ... su skočile u budućnost.
a nebeski narod u prošlost.

Znan

pre 7 godina

O čemu ovaj čovek priča .Ajnstajnova teorija koja je inače prihvaćena kao osnov fizike vremena i prostora od strane svih svetskih fizičara kaže da je vreme relativno odnosno ne postoji jedno univerzalno vreme u svemiru vec je ono različito za svaki objekat koji se kreće u odnosu na drugi objekat koji stoji ili se krece različitom brzinom .Prostije rečeno odnos brzine kretanja dva tela se zove vreme npr. sekundare na satu i zemlje oko sunca.Ta razlika je vreme.I onda dođe čovek doktor i priča o putovanju kroz vreme.Koje vreme brate?Čije? Ko je ovde lud.

Bojan

pre 7 godina

Jedino što bih uradio u budućnosti je da nabavim onu knjižicu sa svim sportskim rezultatima iz filma povratak u budućnost, e onda ni lacio više ne bi bio problem.

Sima Kosmos iz dubokog svemira

pre 7 godina

Ali samo da se nekako reši putovanje brzinom svetlosti - sitnica. Ovo smo znali i bez ovog naučnika, ne vidim šta je on tu novo rekao. Umesto ove milion puta prežvakane teme više bih voleo da čujem njegove predloge, ako je već naučnik, da se "pobedi" brzina svetlosti. Dakle na koji način bi on "prevario" fiziku koja kaže da bi telo koje putuje brzinom svetlosti imalo dimenzije jednake nuli i beskonačnu masu, kao i to da bi bila potrebna beskonačna količina energije za ubrzanje tog tela do C.

nn

pre 7 godina

Kolika gomila besmilica na jednom mestu! Kakve gluposti!
Evo zasto nije moguce (i nece biti moguce nikada) putovanje kroz vreme: http://cosmology.com/PopovicConsciousTime.pdf

dule

pre 7 godina

Uopšte nije potreban svemirski brod i c brzina za putovanje unapred. Ja recimo redovno putujem unapred kroz vreme. Na primer, upravo sam proputovao par minuta unapred dok sam pročitao ovaj tekst i poslao ovaj komentar.

Branislav

pre 7 godina

Zašto bi putovali kroz vreme kad vreme ne postoji. Samo ljudi koriste vreme da bi objasnili svoju percepciju kosmosa. Tako da vreme kako ga mi poznajemo, koristimo samo mi, ako samo pogledate definiciju sekunde sve će vam biti jasno. Ukoliko se pomene pojam beskonačnosti, da li svemira ili čestica atoma, samo dođemo do blokade i prelazimo u teologiju ili filozofiju. Da su ljudi roboti, resetovali bi se svaki put kada bi razmišljali o tome, ovako moramo da objasnimo....ono što se nama objasniti ne može. Veliki prasak recimo(reset). Idem sad na posao da vučem kutije do 4, to će mi pomoći da razmišljam o vremenu do završetka posla.

leeloo

pre 7 godina

@LaleGator ali cekaj, ako se vratim u proslost i ubijem svog dedu, zar automatski ne ubijam svoje postojanje, samim tim ne mogu da se vratim u poslost da ubijem svog dedu jer ne postojim?

Mogli

pre 7 godina

Vreme nije fizicka dimenzija, vec je samo manifestacija kao posledica gravitacije, odnosno materije. Sluzi samo da bi se opisalo kretanje. A mi ga u nasim glavama formulisemo kao dimenziju kroz koju je kretanje moguce. Vreme sluzi samo kao opis za lakse snalazenje u prostoru i nista vise. Kretanje u proslost je moguce samo za cestice koje se krecu brze od svetlosti, a takve cestice ne postoje u nasem prostor vremenu.

40laki77

pre 7 godina

Миодраге, делим твоје мишљење. Такође тврдим да брзина светлости није максимална. Тако се мислило и за звук својевремено.

Dr.Nevolja

pre 7 godina

U fizici univerzuma je sve moguce, samo sto covek poznaje max. 1% od te fizike. Buducnost ce doneti covecanstvu nezamisliv tehnoloski napredak, ako se u medjuvremenu ne unistimo medjusobno…

Diiiivota

pre 7 godina

Eh kada bih samo mogao da se vratim deset godina unazad...Da opet poljubim jednu Sonju sa Novog Beograda...Uh, samo na pola sata u proslost. Buducnost me nesto preterano ne interesuje ...

ja

pre 7 godina

@EU Citizen
Covek je priznat naucnik koji se bavi naukom, a pritom nije zatucani mrzitelj bilo koje civilizacije. On je rekao ono sto je u teoriji tacno i odavno poznato. Pre cu verovati njemu nego nekom ko prezire sve sto dolazi iz Rusije, iako sam pripada narodu ciji je vrhunac naucnog dostignuca Yugo. Ipak je on doktor nauka u drzavi koja je jos pre 60 godina savladala putovanje svemirom. Bolje verovati njemu nego nekome ko mora da putuje po Evropi da bi nasao drustvo u kojem cak i takvi kao on mogu da sebi stvore uslove za zivot.

ja

pre 7 godina

@Potencijalac
Sta ti imas? Imas li neku diplomu? Gde? U SAD-u, Rusiji? Ili u Srbiji? Razlika je ogromna! Oni koji su njemu dali diplomu i doktorat znaju malo vise od tvojih profesora.

fjdiskma

pre 7 godina

Da je putovanje u prošlost moguće, već bi bilo ljudi koji su nam došli iz budućnosti (naša sadašnjost je njima prošlost), zar ne?

Dusko

pre 7 godina

Vreme je jedna najobicnija koordinata, bar tako to dozivljavaju elementarne cestice. A posto mi, Srbi, nismo mnogo pametniji od tih cestica ova diskusije je besmislena.

Pundit

pre 7 godina

Iz istog razloga se inace seluju GPS sateli ti jer vreme u orbiti brze tece nego na povrsini Zemlje.
(Majs, 19. februar 2017 20:27)
Zanimljivo, zar ne? Grubom računicom, neki sateliti su već cca 1,5 sekundi u budućnosti. A i dalje su tu. Mesec takođe, vidim ga. Znači imamo još fantastičniji virtuelni fenomen: neko telo je i tamo gde je otišlo, ali i tamo odakle je otišlo. Hm, jedno od ta dva ruši zakon o očuvanju mase jer bi očigledno bilo stvoreno iz ničega... kada bi to bilo tako.
Jasno, nije tako. Satovi žure ili kasne kretanjem, pa i to ne svi jednako. Što je i logično jer su na višem energetskom nivou, kao (!) da bi bili zagrejani iznad nominalne temperature. To nema nikakve veze sa "dilatacijom vremena" već sa mehanizmom satova. Mi, kao biološki satovi, sa velikim ubrzanjem ubrzano i "starimo" odnosno propadamo. Sve do nepopravljivog "kvarenja" pri prevelikom ubrzanju, odnosno gravitaciji.
Velika zabluda iz koje izrastaju druge je ta da satovi mere vreme. Ne, to su samo uređaji koji održavaju jednolikost kretanja, nekog kretanja ili oscilovanja, da li klatna, elektrona ili jona, svejedno je. Vreme postoji samo kao apstrakt u našem umu, i to zato da bi taj naš um dočarao i predvideo kretanje. To je atavizam iz vremena kada je predviđanje kretanja značilo razliku između lovca i lovine, da li ćemo mi jesti ili će nas.

Lana

pre 7 godina

"Princip prelaska u buduc?nost je jednostavan — neophodno je samo napraviti letelicu, odnosno letec?i aparat koji može da se krec?e brzinom svetlosti", da, ovo je, inače, vrlo jednostavno uraditi.

Kontras

pre 7 godina

Putovanje kroz vreme i u proslost i u buducnost je i teoretski i prakticno nemoguce. Ovaj nas univerzum ima vremenski kontinuum, ono sto je bilo vise NE POSTOJI osim na slikama, u nasim secanjima itd. Ono sto ce biti takodje jos uvek NE POSTOJI i nemoguce je otici u nesto sto jos uvek ne postoji. Svako putovanje kroz vreme u nasem univerzumu je paradoksalno i nemoguce.

Teorijska pseudonauka ce, naravno, i dalje davati tvrdnje o putovanju kroz vreme. Kako cete znati da su to pseodonaucne neistine? Nikada EKSPERIMENTALNO nece biti potvrdjene.

Jedino Bice koje moze da putuje kroz vreme i boravi u vecnosti je Bog i bica kojima On to omoguci. Vrlo je moguce da "izvan" ovog naseg univerzuma postoji neki drugi, nazovimo ga univerzum, u kojem su zakoni fizike drugaciji i u kojem je putovanje kroz vreme moguce. Takav univerzum je verovatno bez uzrocno-posledicnih veza kakvim ih znamo.

Bobi

pre 7 godina

Ako bi uspeli da putujemo u proslost
i tamo nacinimo krupnu promenu, ubijemo dedu, za nas automatski nastaje nova vremenska linija i vise ne bi mogli da se vratimo tamo odakle smo krenuli
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (LaleGator, 19. februar 2017 20:37)

Lepo je što si gledao Back to the future, ali i dalje nema odgovora šta se dešava sa svim ostalim ljudima i njihovim realnostima, a ne samo sa realnošću osobe koja je otišla u prošlost.

Mislim

pre 7 godina

Ja bi volio u proslost dvije ipo godine, tad mi plata bila veca nisam dugovao za vodu a nisam se plasio racuna za djubre i za struju sam manje dugovao . Najlijepse od svega , zena me vise slusala i manje vristala .

Peki

pre 7 godina

Nemate pojma. Zašto? Zato što ne čitate stručnu literaturu.
Heligen se vec vratio iz buducnosti (i to baš u nekoj vrsti letelice) i napao Zagora. Srećom, Duh Sa Sekirom je bio jači. Čiko se mnogo isprepadao a ni Zagoru nije bilo baš svejedno (jer je 250 epizoda pre toga mislio da ga se zauvek otresao).

Bato

pre 7 godina

Vreme jeste relativno,nekad ide brzo a nekad sporo.
Zato se sve lepo brzo završava ra ružno i loše dugo traje,e sad za povratak u prošlost i ili put u budućnost treba ti samo dobra droga i nema frke začas tr mašta odvede gde ti želiš...

nebojsanele

pre 7 godina

Vratiti se u proslost je nemoguce koliko god napredovao covek i tehnologija jer to ne zavisi od sposobnosti i znanja. E u buducnost tj. da covek koji je u toj masini moze da preskoci vreme od nekoliko decenija za par minuta ali se nikad ne moze vratiti nazad. I filmovi grese kada mesaju buducnost i ono sto se ne ponavlja tj. proslost.

anonymous on purpose

pre 7 godina

Za 1000 godina ljudi nece ni postojati ako se nastavi sa unistavanjem ove nase jadne jedine planete koju imamo, bolje bi im bilo da usavrsavaju alternativne i ekoloske izvore energije jer ovim tempom zagadjenja svima preti izumiranje.

Veliki brat

pre 7 godina

Kod svih tih "misaonih" eksperimenata previđaju jednu bitnu stvar - pretpostavljaju da je ceo Svemir baziran na uzročno-posledičnom principu i da promena uzroka menja i posledicu.

Međutim, zamislite da je ceo ovaj Svemir "simulacija" kao neke računarske igrice (npr. "Civilisation").
Ako pauzirate igricu ili restartujete nivo, šta se dešava sa svim likovima i događajima iz prethodnog "pokušaja"? Da li oni bivaju izbrisani ili memorisani? Da li se u igrici možete vratiti unazad ili ne?

Pa, vidite, ako bi krenuli sa "misaonim" eksperimentom na principu igrice, dolazimo do toga da je besmisleno da lik u igrici može da odlučuje da restartuje nivo (jedino ako izgubi poslednji "život" pa se igrica završi i onda mora ispočetka), već to radi onaj ko njime upravlja, tako da nemamo problema sa uzročno-posledičnim principom. Lik u igrici ne može restartovati nivo niti putovati napred-nazad u vremenu, osim ako igrica to predviđa i ima ugrađen princip po kome se rešava problem uticaja na događaje iz "prošlosti".

Ali, za onoga ko kontroliše igricu ili jednog lika u igrici "vreme" praktično ne postoji u samoj igrici, tj. to vreme je relativno i nema mnogo veze sa "njegovim vremenom", pa u tom vremenu u igrici može putovati napred-nazad kako hoće, ako mu igrica to dozvoljava.

Tako je i u ovom Svemiru - moramo izaći iz ovog 3D Svemira, ako je to moguće, i posmatrati ga iz neke više dimenzije da ne bi zavisili od lienarnog vremena.

Dusan

pre 7 godina

Da, ali ono sto ne govori niko jeste da nema povratka u proslost... prostom logikom fizike putovanje kroz vreme je samo racunanje formula u fizici, i koliko bi neko bio star ako bi putovao od tacke a do tacke b brzinom svetlosti, dakle nema tu vise matematike neke...

marko

pre 7 godina

Samo ako se vratimo u proslost i uradimo nesto sto nismo, kako se onda vracamo u sadasnjost i koju sadasnjost :) Nije filozofija, to je paradoks iz filmova i logicno je.

Sin Bludimir

pre 7 godina

Teorija o dilataciji vremena je nesto najpogresnije i najnaivnije sto je neko mogao da lupi i ne samo da ostane zjv vec i da dobije svetsku slavu.
Ovo pisem kao matematicar i neko ko je ceo zivot proveo sa "tehnologijama" i uceci, a ne kao pekar koji se jutros probudio.

Pundit

pre 7 godina

Kakva gomila besmislica!
Ali hajde da se igramo. Ako je za pozitivno vremensko ubrzanje (budućnost) potrebno ići brzinom bliskom svetlosnoj (usput, nije, ali kaže čovek), onda je za negativno vremensko ubrzanje (put u prošlost) potrebno samo ići negativnom istom brzinom! Eureka!
Nažalost ima tu jedan trivijalan problem da je negativna brzina (ne vektorski) besmislen pojam u fizici. U matematici je sasvim legitiman, ali to i jeste srž problema koji nastaju kada se matematički modeli (brzina, ubrzanje...) projektuju na fizičke fenomene.
Ovo se sigurno neće desiti za mog života jer bih se ja vratio da sebi objasnim kako sam u zabludi kada tvrdim da vreme ne postoji. Pošto nije ni bilo ko drugi došao iz budućnosti, vrlo je logićno zaključiti da vremeplov nikada neće ni biti napravljen. Ili tačnije, mogu i da ga naprave, ali nikada neće ni imati kroz šta da plovi. Vremeplov je smislena mašina koliko i jedrenjak na Mesecu gde nema vetra... a ni vode.

filozof

pre 7 godina

(sad me vidis,sad ne vidis, 19. februar 2017 20:15)

Naravno da postoje, sve je to izumeo Tesla, pa su ga zbog toga otrovali u hotelskoj sobi i uzeli mu nacrte za sve to!

M

pre 7 godina

Nisam siguran da je putovanje u prošlost fizički dopustivo? Koji je tu koncept? Jasno je da je za putovanje u budućnost potrebno kretati se brzinama bliskim brzini svetlosti.
Za prošlost ne znam šta bi bilo potrebno. Mislim da je nemoguće.

Lacerta

pre 7 godina

"Princip prelaska u budućnost je jednostavan — neophodno je samo napraviti letelicu, odnosno leteći aparat koji može da se kreće brzinom svetlosti."

Pa, što nam ne reče ranije da je tako jednostavno?!

Evo, samo da negde nađem papir i olovku i počinjem da projektujem tu letelicu!

X=iks

pre 7 godina

Vreme ne postoji, to je samo nasa konstrukcija, kao sto su svi koordinatni sistemi nase konstrukcije. Svaki mikro i makrosvemir ima svoju vlastitu dinamiku, koja odgovara jedino njemu samom, a interakcija razlicitih sistema, iz perspektive bilo kojeg od njih, stvar je pukog slucaja, ili intervencije vise sile (vec prema opredeljenju, do konacnog dokaza... koji mi se cini nemogucim).

ŠTAZI

pre 7 godina

Mi smo mala nacija ali čini se i najnaprednija. Mi malo-malo napravimo neki korak u prošlost. A prate nas balkanska braća. Ne treba tu silna nauka...na žalost. A što se ubistva dede tiče ne verujem da bi koji Srbin svoga dedu ubio, ali pet-šest tuđih verovatno svaki ima na spisku :-) To je hronološka samozaštita biće...

D10S

pre 7 godina

Problem je: Sto vece brzina = veca masa. Brzinom svetlosti mogu da lete samo 'stvari' koje nemaju masu. Kilo celika pri brzini svetlosti dostize beskonacnu masu.

Miki maus

pre 7 godina

Sbemir ne pravi puno razliku sa vremenom kao sto to rade ljudi. Ti kad putujes brzo, blizu c, odes u neku buducnost...ali to je to. Proslost je zapecacena, termodinamika, svaki kvark u svemiru , sve bi moralo da ode tacno kako je bilo, da bi to bila proslost, a ako je identicno, onda je to stvarnost..tj. sadasnjost..kako bi razlikovali. Put u proslost je Fon Deniken

LOL

pre 7 godina

Putovanje u prošlost je i te kako moguće...

Narodi balkana (bivše SFRJ) se svako malo vrate u '90te...i to bez ikakvih mašina, samo uz pomoć glasačkih listića.... uspeh je zagarantovan.

Blesimetar

pre 7 godina

Nikako ne kapiram tezu, a mozda mi neko moze pomoci! Po meni koristeci brzinu svetlosti dolazis u proslost... zasto, pa evo. Zamislite sebe da krecete sa jedne tacke i trcite... ubrzavanjem tolikim da recimo obidjete planetu i sada dolazi brzina svetlosti... zamislite koliko puta cete da preteknete sebe. Pa vi cete da se se vidite svaki put kada obidjete krug i to u nazad. Videcete se i kada jos niste ni posli na trcanje i tu zakocite i gde ste?

Bane

pre 7 godina

Ako je moguće..Zašto se nije niko još pojavio iz budućnosti....u drugoj dimenziji će se verovatno pojaviti...I te kako je bitno da se fokusiramo 200% na sadašnjost...svaki dan...jer neće biti budućnosti...

emill

pre 7 godina

U svakom slucaju smo svi mi "astronauti" na "Spaceship Earth" koji vec par miliona godina putuje kosmosom,svi smo zajedno ali ne shvatamo koliko smo unikatni. Treba da smo sad vec par stotina hiljada godina ispred. Svako od nas u nasoj "decijoj dusi" zna sta je dobro a sta je zlo.

Nepopravljivi sanjar

pre 7 godina

Kako bi lepo bilo otici samo 100 ili 200 godina u buducnost. Videti gde je svet stigao, da li vise nema gladnih, jesu li stigli do susednih solarnih sistema. Sta se sve otkrilo, u sta smo verovali i koji zakoni fizike su opstali kao da li je krenuo izvoz nasih mercedes autobusa ;) Ili otici u proslost i uzivo slusati Njegosa, Aristotela, Isusa...Gledati izgradnju piramida, ili u vreme kad su ljudi poceli da koriste vatru i pripitomljavaju vukove. Aj sad malo mastam :) Videti svet pre nego sto su ljudi poceli da ga menjaju...

Алекса

pre 7 godina

Сви стално путујемо кроз време, у будућност...парадокс деде је лако решив, у тренутку кад дођеш да убијеш деду нешто ће те спречити, зато што си се родио, и то што си ту се већ догодило и спречило те да убијеш деду.

jorge

pre 7 godina

Da je ikada u budućnosti izmišljen vremeplov koji može da ide u prošlost i budućnost, svi bi i u budućnosti i prošlosti znali da je vremeplovi izmišljen.

klisura

pre 7 godina

Brzina svljetnosti 300.000 km u secundi bogami tesko je napraviti neku vrstu raketu koja ima da putuje ovom brzinom sa ovom fizikom kojim mi poznajemo a sto se tice vracanje u proslost fakticki je nemoguce jel.proslost veq je otishlo a u putovanje u buducnosti opet nemoguce jel buducnost josh nije doshlo.tako da ??????.

pakito

pre 7 godina

kada kazu "putujemo" to bukvalno i misle,jer da bi smo otisli 10 godina u buducnost,npr,morali bi smo da letimo u letelici koja dostize brzinu svetlosti godinu dana na primer...

да да

pre 7 godina

Захваљујући чика Хакзенберговом принципу неодређености, путовање кроз време НИКАДА неће бити могуће.

Miodrag

pre 7 godina

Moguće je ali u crtanom filmu. Ako letiš brže od svetlosti ne letiš brže od vremena. Samo ćeš videti svetlost koju su pretekao, kao što čuješ zvuk od kojeg si bio brži.

gavrilo

pre 7 godina

Putovanje kroz vreme je čovekovo življenje. Ljudski životi su poput tački utisnutoj u razapetoj niti od početka do kraja. Čovek svojim zivotom odnosno zivljenjem u jednoj ruci drži početak a u drugoj kraj vremena i vuče ka sebi početak i kraj.
Putovati kroz vreme znači vući početak i kraj ka sebi, trošiti vreme, potrošiti vreme!
U Bibliji je opisan dogadjaj putovanja kroz vreme, gde dečju jednom čovek odlazi u prošlost da bi promenio budućnost tj sadašnjost iz koje odlazi u prošlost.
To je ona priča kada Mojsije odlazi kod faraona i kada se dešavaju pošasti sve do one najgore, kada duh napušta prvorodjenu decu.
To je putovanje kroz vreme.

Joc@

pre 7 godina

Prošlost je ono jedino što postoji. Ona se uvek može očitati
i rekonstruisati u potpunosti i do detalja. Budućnost ne postoji,
jer tek treba da se dogodi. Pa i kada se to desi, to dešavanje,
koje sada nazivamo budućnost, odmah postaje prošlost.
Npr. već kada smo u predhodnoj rečenici pročitali
poslednje slovo (t), to naše čitanje postalo je prošlost.
Sadašnjost takođe ne postoji. Ona je samo tanka opna
između prošlosti i budućnosti. Ta ''opna'' se neprestano
i kontinuirano pomera kao front događaja. Tako,
putovati kroz vreme, onako kako ga mi shvatamo,
moguće je jedino kroz ono što postoji, a to je prošlost.

dragan

pre 7 godina

Znači li to da recimo ubiju Hitlera da drugog rata ne bi bilo a žrtve bi oživele,knige,slike,spomenici nestali ? Opasno je igrati se sa prirodom i očekivati da svemir sam reši problem.Ako odete u budućnost vi ste nestalu i kroz par godina mrtvi.Izgubili bi celu porodicu i u budućnosti sretnete unuka koji je duplo stariji od vas,živeli bi bez bilo čega da dokažete da ste živi.

Niko

pre 7 godina

Ako obelezimo sa T1 trenutak pocetka citanja mog komentara, a sa T2 trenutak zavrsetka citanja mog komentara, vi ste otputovali u buducnost za dT 😁

novikorisnik

pre 7 godina

putovanje u budućnost i prošlost ke već danas moguće ali samo nekoliko sati unapred odnosno unazad...sednete u avion i odete u Tokio i tamo je jutro narednog dana...sedite u avion i odete u LA, i tamo je jutro ali prethodnog dana...tako nešto...zar to nije putovanje kroz vreme?

Đoko

pre 7 godina

Svemirski brod koji se kreće brzinom svetlosti jeste vremeplov i kao takav je idealan za putovanje u duboki svemir jer s takvom letelicom možete biti u bilo kojoj točki svemira za treptaj oka. A to je tako jer je stvarno vreme putovanja nebitno jer imate vremeplov a tada potrebno vreme i razdaljinu "preskočite", kako to funkcionira je najbolje prikazano u SF seriji BSG iz 2004. godine gdje svemirski brodovi skaču na bilo koju koordinatu svemira u milisekundi. Zato ako želimo ikada osvojiti svemir trebamo u stvari vremeplov.

Šalabajzer bez pirinča

pre 7 godina

Pa naravno da je moguće,ja stalno putujem kroz vrijeme a vi !?
(Arch Enemy, 19. februar 2017 20:12)

I ja! Pre neko veče popijem ja 8-u rakiju posle dva piva i sve počne da se vrti. Vratio sam se u detinjstvo.

srBA

pre 7 godina

Letelica koja je ovde opisana ne prenosi čoveka u budućnost već samo usporava vreme u odnosu na zemaljsko vreme. Ali, ako bi nauka uspela da reintegriše pokojnog čoveka na osnovu njegovog DNK kompleksa, i da ga sada spoji s njegovom dušom, tada bi taj pokojni oživeo ovde u našem vremenu, i moglo bi se reći da je taj putovao kroz vreme.

dragan

pre 7 godina

Ali kako se uvek, i to uvek, kada je u pitanju povratak u proslost navodi ubistvo dede! Covek jednostavno ne moze da zamisli neki izum bez ubistva.

raci

pre 7 godina

to nije putovanje kroz vreme, samo usporavanje sopstvenog, koje svejedno potrosis u toj "letilici" dok ga drugi troze brze. sta dobijes na kraju, nista...

Potencijalac

pre 7 godina

Šta ima od minulog rada, naučnih, praktičnih? Pre nego ga citirate kao "eminentnog naučnika", koji dokazano vlada materijom.

sasa

pre 7 godina

Putovanje kroz vreme je nemoguce i nikada nece biti moguce jer je vreme izmisljen pojam da bi se racunali dogadjaji... Kad spalite sibicu ona vise ne postoji... Mozda bi bilo bolje da se naucnici late posla pa da naprave nove baterije a ne da lupaju gluposti..

Zoki kaze

pre 7 godina

Putovanje u prošlost je moguće bez menjanja toka istorije, odnosno mogli bismo teoretski da sagledamo proslost. Potrebno je da pobijemo par Ajnstajnovih teorija, napravimo svemirski brod brži od svetlosti, odemo dovoljno daleko od zemaljske kugle, tj. prestignemo svetlost proslosti. Kada ta svetlost proslosti dodje do nas potrebno je samo ocitati. Na taj način možemo da sagledamo ne samo što je juče bilo, već i doba dinosaurusa i nastanka zemaljske kugle. Potrebno je samo da se dovoljno przo i dovoljno daleko udaljimo i nekim super teleskopom pogledamo u zemlju/kosmos ili sta vec...

EU Citizen

pre 7 godina

Taman čovek pomisli da je Sputnjik usko specijalizovan za propagandne političke budalaštine, kad vas pukne ova "vest". Da bi neko mogao nekuda da putuje, to "negde" prvo mora da postoji, a nauka još uvek potpuno ne razume koncept vremena (da i ne govorimo o tome da s godinama bilo kakve linearne koncepcije vremena na kojima ovaj "naučnik" zasniva svoje neobavezne tlapnje sve više ustupaju pred ovom ili onom varijantom multiverznih teorija), i nije u stanju da tačno definiše šta su prošlost i budućnost u fizičkom smislu, odnosno da nedvosmisleno poveže našu subjektivnu percepciju protoka vremena sa fizičkom realnošću "ispod" nje, naročito u njenom najvažnijem, kvantnom aspektu, a kamoli da ozbiljno razmišlja o putovanju. Naravno, postoje neke naučno fundirane spekulacije, i u izvesnim scenarijima, odnosno, teorijskim slikama sveta, bilo bi matematički moguće (ali verovatno izuzetno teško tehnički izvodljivo) putovati kroz vreme (recimo, u nekim varijantama ajnštajnovskog univerzuma brza rotacija izuzetno velike mase bi pod određenim uslovima mogla da teoretski posluži kao "pogon" za putovanje u prošlost), ali ovaj lik priča o tome kao da se radi o novom avionskom motoru, navodno, sve nam je jasno, samo da inženjeri još malo čačkaju i zamaste ruke, i eto nas u prvim redovima gledalaca originalnih olimpijada :)) Kamo sreće da je fizički (ali, naravno, ne i poltiički :) ) svet onakav kakvim ga zamišljaju Sputnjik i njegovi vrli sagovornici :))

Majs

pre 7 godina

Realnija varijanta je da letelica umesto da juri brzinom svetlosti-da se krece oko nekog nebeskog tela velike mase. U tom slucaju vreme posadi u letelici ce sporije teci nego ljudima na Zemlji. Iz istog razloga se inace seluju GPS sateli ti jer vreme u orbiti brze tece nego na povrsini Zemlje.

sad me vidis,sad ne vidis

pre 7 godina

ko ce i dali ce putovati o tom - potom,ali vec postoje "masine" koje su brze od brzine svetlosti,samo ne znam cije su..slobodno vi lupajte minuse do mile volje,to je i jedino sto mozete;)

dragan

pre 7 godina

naravno da je moguće putobati u prošlost... kada neko iz kulturnih evropskih zemalja ili iz Japana doputuje u Srbiju kao da se vratio 500 godina u prošlost

sputnik zna sve

pre 7 godina

naučnik Andrej piše ko da je polaznig osnovne škole
materija se ne može kretati brže od brzine svetlosti, za svako dodatno ubrzanje ti treba sve veća i veća količina energije, raste po kvadratu
dakle, teoretski, za brzinu svetla ti treba beskonačno puno energije!
Taj deo je pokusima dokazan!!!

LaleGator

pre 7 godina

Paradox dede je odavno rešen!
Ako bi uspeli da putujemo u proslosr
i tamo nacinimo krupnu promenu, ubijemo dedu, za nas automatski nastaje nova vremenska linija i vise ne bi mogli da se vratimo tamo odakle smo krenuli

stefan cerak

pre 7 godina

Jednog dana, kad covek kolonizuje 1 od planeta iz nama znatog suncevog sistema i otkrije nove supstance, atome, energije i pocne da je koristi, bice veoma blizu vremeplova. Zamislite recimo kao Tesla sto je "ukrotio gromove", recimo neki novi Tesla "ukroti" neke nove energije sa neke druge planete...

dragan

pre 7 godina

naravno da je moguće putobati u prošlost... kada neko iz kulturnih evropskih zemalja ili iz Japana doputuje u Srbiju kao da se vratio 500 godina u prošlost

LaleGator

pre 7 godina

Paradox dede je odavno rešen!
Ako bi uspeli da putujemo u proslosr
i tamo nacinimo krupnu promenu, ubijemo dedu, za nas automatski nastaje nova vremenska linija i vise ne bi mogli da se vratimo tamo odakle smo krenuli

dragan

pre 7 godina

Ali kako se uvek, i to uvek, kada je u pitanju povratak u proslost navodi ubistvo dede! Covek jednostavno ne moze da zamisli neki izum bez ubistva.

Niko

pre 7 godina

Ako obelezimo sa T1 trenutak pocetka citanja mog komentara, a sa T2 trenutak zavrsetka citanja mog komentara, vi ste otputovali u buducnost za dT 😁

raci

pre 7 godina

to nije putovanje kroz vreme, samo usporavanje sopstvenog, koje svejedno potrosis u toj "letilici" dok ga drugi troze brze. sta dobijes na kraju, nista...

sad me vidis,sad ne vidis

pre 7 godina

ko ce i dali ce putovati o tom - potom,ali vec postoje "masine" koje su brze od brzine svetlosti,samo ne znam cije su..slobodno vi lupajte minuse do mile volje,to je i jedino sto mozete;)

sasa

pre 7 godina

Putovanje kroz vreme je nemoguce i nikada nece biti moguce jer je vreme izmisljen pojam da bi se racunali dogadjaji... Kad spalite sibicu ona vise ne postoji... Mozda bi bilo bolje da se naucnici late posla pa da naprave nove baterije a ne da lupaju gluposti..

sputnik zna sve

pre 7 godina

naučnik Andrej piše ko da je polaznig osnovne škole
materija se ne može kretati brže od brzine svetlosti, za svako dodatno ubrzanje ti treba sve veća i veća količina energije, raste po kvadratu
dakle, teoretski, za brzinu svetla ti treba beskonačno puno energije!
Taj deo je pokusima dokazan!!!

да да

pre 7 godina

Захваљујући чика Хакзенберговом принципу неодређености, путовање кроз време НИКАДА неће бити могуће.

EU Citizen

pre 7 godina

Taman čovek pomisli da je Sputnjik usko specijalizovan za propagandne političke budalaštine, kad vas pukne ova "vest". Da bi neko mogao nekuda da putuje, to "negde" prvo mora da postoji, a nauka još uvek potpuno ne razume koncept vremena (da i ne govorimo o tome da s godinama bilo kakve linearne koncepcije vremena na kojima ovaj "naučnik" zasniva svoje neobavezne tlapnje sve više ustupaju pred ovom ili onom varijantom multiverznih teorija), i nije u stanju da tačno definiše šta su prošlost i budućnost u fizičkom smislu, odnosno da nedvosmisleno poveže našu subjektivnu percepciju protoka vremena sa fizičkom realnošću "ispod" nje, naročito u njenom najvažnijem, kvantnom aspektu, a kamoli da ozbiljno razmišlja o putovanju. Naravno, postoje neke naučno fundirane spekulacije, i u izvesnim scenarijima, odnosno, teorijskim slikama sveta, bilo bi matematički moguće (ali verovatno izuzetno teško tehnički izvodljivo) putovati kroz vreme (recimo, u nekim varijantama ajnštajnovskog univerzuma brza rotacija izuzetno velike mase bi pod određenim uslovima mogla da teoretski posluži kao "pogon" za putovanje u prošlost), ali ovaj lik priča o tome kao da se radi o novom avionskom motoru, navodno, sve nam je jasno, samo da inženjeri još malo čačkaju i zamaste ruke, i eto nas u prvim redovima gledalaca originalnih olimpijada :)) Kamo sreće da je fizički (ali, naravno, ne i poltiički :) ) svet onakav kakvim ga zamišljaju Sputnjik i njegovi vrli sagovornici :))

Miodrag

pre 7 godina

Moguće je ali u crtanom filmu. Ako letiš brže od svetlosti ne letiš brže od vremena. Samo ćeš videti svetlost koju su pretekao, kao što čuješ zvuk od kojeg si bio brži.

Diiiivota

pre 7 godina

Eh kada bih samo mogao da se vratim deset godina unazad...Da opet poljubim jednu Sonju sa Novog Beograda...Uh, samo na pola sata u proslost. Buducnost me nesto preterano ne interesuje ...

stefan cerak

pre 7 godina

Jednog dana, kad covek kolonizuje 1 od planeta iz nama znatog suncevog sistema i otkrije nove supstance, atome, energije i pocne da je koristi, bice veoma blizu vremeplova. Zamislite recimo kao Tesla sto je "ukrotio gromove", recimo neki novi Tesla "ukroti" neke nove energije sa neke druge planete...

Potencijalac

pre 7 godina

Šta ima od minulog rada, naučnih, praktičnih? Pre nego ga citirate kao "eminentnog naučnika", koji dokazano vlada materijom.

LOL

pre 7 godina

Putovanje u prošlost je i te kako moguće...

Narodi balkana (bivše SFRJ) se svako malo vrate u '90te...i to bez ikakvih mašina, samo uz pomoć glasačkih listića.... uspeh je zagarantovan.

glupost (i pokvarenost) su beskonačni

pre 7 godina

pa to svi vide da može.
rumunija, bugarska, poljska, mađarska ... su skočile u budućnost.
a nebeski narod u prošlost.

dragan

pre 7 godina

Znači li to da recimo ubiju Hitlera da drugog rata ne bi bilo a žrtve bi oživele,knige,slike,spomenici nestali ? Opasno je igrati se sa prirodom i očekivati da svemir sam reši problem.Ako odete u budućnost vi ste nestalu i kroz par godina mrtvi.Izgubili bi celu porodicu i u budućnosti sretnete unuka koji je duplo stariji od vas,živeli bi bez bilo čega da dokažete da ste živi.

Majs

pre 7 godina

Realnija varijanta je da letelica umesto da juri brzinom svetlosti-da se krece oko nekog nebeskog tela velike mase. U tom slucaju vreme posadi u letelici ce sporije teci nego ljudima na Zemlji. Iz istog razloga se inace seluju GPS sateli ti jer vreme u orbiti brze tece nego na povrsini Zemlje.

pakito

pre 7 godina

kada kazu "putujemo" to bukvalno i misle,jer da bi smo otisli 10 godina u buducnost,npr,morali bi smo da letimo u letelici koja dostize brzinu svetlosti godinu dana na primer...

fjdiskma

pre 7 godina

Da je putovanje u prošlost moguće, već bi bilo ljudi koji su nam došli iz budućnosti (naša sadašnjost je njima prošlost), zar ne?

Peki

pre 7 godina

Nemate pojma. Zašto? Zato što ne čitate stručnu literaturu.
Heligen se vec vratio iz buducnosti (i to baš u nekoj vrsti letelice) i napao Zagora. Srećom, Duh Sa Sekirom je bio jači. Čiko se mnogo isprepadao a ni Zagoru nije bilo baš svejedno (jer je 250 epizoda pre toga mislio da ga se zauvek otresao).

ja

pre 7 godina

@EU Citizen
Covek je priznat naucnik koji se bavi naukom, a pritom nije zatucani mrzitelj bilo koje civilizacije. On je rekao ono sto je u teoriji tacno i odavno poznato. Pre cu verovati njemu nego nekom ko prezire sve sto dolazi iz Rusije, iako sam pripada narodu ciji je vrhunac naucnog dostignuca Yugo. Ipak je on doktor nauka u drzavi koja je jos pre 60 godina savladala putovanje svemirom. Bolje verovati njemu nego nekome ko mora da putuje po Evropi da bi nasao drustvo u kojem cak i takvi kao on mogu da sebi stvore uslove za zivot.

leeloo

pre 7 godina

@LaleGator ali cekaj, ako se vratim u proslost i ubijem svog dedu, zar automatski ne ubijam svoje postojanje, samim tim ne mogu da se vratim u poslost da ubijem svog dedu jer ne postojim?

Mislim

pre 7 godina

Ja bi volio u proslost dvije ipo godine, tad mi plata bila veca nisam dugovao za vodu a nisam se plasio racuna za djubre i za struju sam manje dugovao . Najlijepse od svega , zena me vise slusala i manje vristala .

Nepopravljivi sanjar

pre 7 godina

Kako bi lepo bilo otici samo 100 ili 200 godina u buducnost. Videti gde je svet stigao, da li vise nema gladnih, jesu li stigli do susednih solarnih sistema. Sta se sve otkrilo, u sta smo verovali i koji zakoni fizike su opstali kao da li je krenuo izvoz nasih mercedes autobusa ;) Ili otici u proslost i uzivo slusati Njegosa, Aristotela, Isusa...Gledati izgradnju piramida, ili u vreme kad su ljudi poceli da koriste vatru i pripitomljavaju vukove. Aj sad malo mastam :) Videti svet pre nego sto su ljudi poceli da ga menjaju...

dule

pre 7 godina

Uopšte nije potreban svemirski brod i c brzina za putovanje unapred. Ja recimo redovno putujem unapred kroz vreme. Na primer, upravo sam proputovao par minuta unapred dok sam pročitao ovaj tekst i poslao ovaj komentar.

D10S

pre 7 godina

Problem je: Sto vece brzina = veca masa. Brzinom svetlosti mogu da lete samo 'stvari' koje nemaju masu. Kilo celika pri brzini svetlosti dostize beskonacnu masu.

klisura

pre 7 godina

Brzina svljetnosti 300.000 km u secundi bogami tesko je napraviti neku vrstu raketu koja ima da putuje ovom brzinom sa ovom fizikom kojim mi poznajemo a sto se tice vracanje u proslost fakticki je nemoguce jel.proslost veq je otishlo a u putovanje u buducnosti opet nemoguce jel buducnost josh nije doshlo.tako da ??????.

Dr.Nevolja

pre 7 godina

U fizici univerzuma je sve moguce, samo sto covek poznaje max. 1% od te fizike. Buducnost ce doneti covecanstvu nezamisliv tehnoloski napredak, ako se u medjuvremenu ne unistimo medjusobno…

Znan

pre 7 godina

O čemu ovaj čovek priča .Ajnstajnova teorija koja je inače prihvaćena kao osnov fizike vremena i prostora od strane svih svetskih fizičara kaže da je vreme relativno odnosno ne postoji jedno univerzalno vreme u svemiru vec je ono različito za svaki objekat koji se kreće u odnosu na drugi objekat koji stoji ili se krece različitom brzinom .Prostije rečeno odnos brzine kretanja dva tela se zove vreme npr. sekundare na satu i zemlje oko sunca.Ta razlika je vreme.I onda dođe čovek doktor i priča o putovanju kroz vreme.Koje vreme brate?Čije? Ko je ovde lud.

alek

pre 7 godina

Svaki put kada se pogledate u ogledalo, vi vidite proslost, iskreno ta proslost se meri u nanosekundama, a to je ono vreme koje je potrebno svetlosti da pređe put od vaseg lica do ogledala i nazad do vasih ociju koje registruju odraz.

LaleGator

pre 7 godina

534

@LaleGator ali cekaj, ako se vratim u proslost i ubijem svog dedu, zar automatski ne ubijam svoje postojanje, samim tim ne mogu da se vratim u poslost da ubijem svog dedu jer ne postojim?
(leeloo, 20. februar 2017 07:47)

Da to sto si napisao je bilo potpuno tačno, dok se nije razvila kvantna mehanika!

Zbog tog paradoksa dede, naucnici su bili ubedjeni da je putovanje u proslost nemoguće!

Ali kvantna mehanika nam je otvorila "pandorinu kutiju", za nju skoro nista nije nemoguće!

Posto je moguć put kroz vreme
onda imamo nove teorije

Pa "nova" teorija kaze da ako se vratis u proslost i ubijes svog dedu, nastaje nova vremenska linija u kojoj ti zapravo nisi ubio svog dedu već dedu iz nove vremenske linije. Tako da tvoj deda je i dalje ziv ali niste vise u istoj vremenskoj liniji i nikada se vise neces movi vratiti!

Ovo su sve teorije, i teorija paradoksa i teorija nove vremenske linije kao i teorija beskrajno paralelnih univerzuma
imaju smisla u kvantnoj mehanici

A sta je od svega tačno
znaćemo kada budemo mogli "zvanično" da putujemo kroz vreme i testiramo teorije!

Branislav

pre 7 godina

Zašto bi putovali kroz vreme kad vreme ne postoji. Samo ljudi koriste vreme da bi objasnili svoju percepciju kosmosa. Tako da vreme kako ga mi poznajemo, koristimo samo mi, ako samo pogledate definiciju sekunde sve će vam biti jasno. Ukoliko se pomene pojam beskonačnosti, da li svemira ili čestica atoma, samo dođemo do blokade i prelazimo u teologiju ili filozofiju. Da su ljudi roboti, resetovali bi se svaki put kada bi razmišljali o tome, ovako moramo da objasnimo....ono što se nama objasniti ne može. Veliki prasak recimo(reset). Idem sad na posao da vučem kutije do 4, to će mi pomoći da razmišljam o vremenu do završetka posla.

Bojan

pre 7 godina

Jedino što bih uradio u budućnosti je da nabavim onu knjižicu sa svim sportskim rezultatima iz filma povratak u budućnost, e onda ni lacio više ne bi bio problem.

jorge

pre 7 godina

Da je ikada u budućnosti izmišljen vremeplov koji može da ide u prošlost i budućnost, svi bi i u budućnosti i prošlosti znali da je vremeplovi izmišljen.

Bobi

pre 7 godina

Ako bi uspeli da putujemo u proslost
i tamo nacinimo krupnu promenu, ubijemo dedu, za nas automatski nastaje nova vremenska linija i vise ne bi mogli da se vratimo tamo odakle smo krenuli
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (LaleGator, 19. februar 2017 20:37)

Lepo je što si gledao Back to the future, ali i dalje nema odgovora šta se dešava sa svim ostalim ljudima i njihovim realnostima, a ne samo sa realnošću osobe koja je otišla u prošlost.

40laki77

pre 7 godina

Миодраге, делим твоје мишљење. Такође тврдим да брзина светлости није максимална. Тако се мислило и за звук својевремено.

Šalabajzer bez pirinča

pre 7 godina

Pa naravno da je moguće,ja stalno putujem kroz vrijeme a vi !?
(Arch Enemy, 19. februar 2017 20:12)

I ja! Pre neko veče popijem ja 8-u rakiju posle dva piva i sve počne da se vrti. Vratio sam se u detinjstvo.

emill

pre 7 godina

U svakom slucaju smo svi mi "astronauti" na "Spaceship Earth" koji vec par miliona godina putuje kosmosom,svi smo zajedno ali ne shvatamo koliko smo unikatni. Treba da smo sad vec par stotina hiljada godina ispred. Svako od nas u nasoj "decijoj dusi" zna sta je dobro a sta je zlo.

Bane

pre 7 godina

Ako je moguće..Zašto se nije niko još pojavio iz budućnosti....u drugoj dimenziji će se verovatno pojaviti...I te kako je bitno da se fokusiramo 200% na sadašnjost...svaki dan...jer neće biti budućnosti...

Алекса

pre 7 godina

Сви стално путујемо кроз време, у будућност...парадокс деде је лако решив, у тренутку кад дођеш да убијеш деду нешто ће те спречити, зато што си се родио, и то што си ту се већ догодило и спречило те да убијеш деду.

Veliki brat

pre 7 godina

Kod svih tih "misaonih" eksperimenata previđaju jednu bitnu stvar - pretpostavljaju da je ceo Svemir baziran na uzročno-posledičnom principu i da promena uzroka menja i posledicu.

Međutim, zamislite da je ceo ovaj Svemir "simulacija" kao neke računarske igrice (npr. "Civilisation").
Ako pauzirate igricu ili restartujete nivo, šta se dešava sa svim likovima i događajima iz prethodnog "pokušaja"? Da li oni bivaju izbrisani ili memorisani? Da li se u igrici možete vratiti unazad ili ne?

Pa, vidite, ako bi krenuli sa "misaonim" eksperimentom na principu igrice, dolazimo do toga da je besmisleno da lik u igrici može da odlučuje da restartuje nivo (jedino ako izgubi poslednji "život" pa se igrica završi i onda mora ispočetka), već to radi onaj ko njime upravlja, tako da nemamo problema sa uzročno-posledičnim principom. Lik u igrici ne može restartovati nivo niti putovati napred-nazad u vremenu, osim ako igrica to predviđa i ima ugrađen princip po kome se rešava problem uticaja na događaje iz "prošlosti".

Ali, za onoga ko kontroliše igricu ili jednog lika u igrici "vreme" praktično ne postoji u samoj igrici, tj. to vreme je relativno i nema mnogo veze sa "njegovim vremenom", pa u tom vremenu u igrici može putovati napred-nazad kako hoće, ako mu igrica to dozvoljava.

Tako je i u ovom Svemiru - moramo izaći iz ovog 3D Svemira, ako je to moguće, i posmatrati ga iz neke više dimenzije da ne bi zavisili od lienarnog vremena.

Dusko

pre 7 godina

Vreme je jedna najobicnija koordinata, bar tako to dozivljavaju elementarne cestice. A posto mi, Srbi, nismo mnogo pametniji od tih cestica ova diskusije je besmislena.

Sima Kosmos iz dubokog svemira

pre 7 godina

Ali samo da se nekako reši putovanje brzinom svetlosti - sitnica. Ovo smo znali i bez ovog naučnika, ne vidim šta je on tu novo rekao. Umesto ove milion puta prežvakane teme više bih voleo da čujem njegove predloge, ako je već naučnik, da se "pobedi" brzina svetlosti. Dakle na koji način bi on "prevario" fiziku koja kaže da bi telo koje putuje brzinom svetlosti imalo dimenzije jednake nuli i beskonačnu masu, kao i to da bi bila potrebna beskonačna količina energije za ubrzanje tog tela do C.

Slobec

pre 7 godina

Pojam "vremena" je jedan zastareo pojam, pokusaj uvodjenja konstante koja povezuje procese i pojave oko nas. Takav pojam je velika prepreka daljnjem shvatanju sveta oko nas (razvoj "nauke", fizike itd). Sama rec "putovanje kroz vreme" nas vodi na stranputicu u razmisljanju.

Pundit

pre 7 godina

Iz istog razloga se inace seluju GPS sateli ti jer vreme u orbiti brze tece nego na povrsini Zemlje.
(Majs, 19. februar 2017 20:27)
Zanimljivo, zar ne? Grubom računicom, neki sateliti su već cca 1,5 sekundi u budućnosti. A i dalje su tu. Mesec takođe, vidim ga. Znači imamo još fantastičniji virtuelni fenomen: neko telo je i tamo gde je otišlo, ali i tamo odakle je otišlo. Hm, jedno od ta dva ruši zakon o očuvanju mase jer bi očigledno bilo stvoreno iz ničega... kada bi to bilo tako.
Jasno, nije tako. Satovi žure ili kasne kretanjem, pa i to ne svi jednako. Što je i logično jer su na višem energetskom nivou, kao (!) da bi bili zagrejani iznad nominalne temperature. To nema nikakve veze sa "dilatacijom vremena" već sa mehanizmom satova. Mi, kao biološki satovi, sa velikim ubrzanjem ubrzano i "starimo" odnosno propadamo. Sve do nepopravljivog "kvarenja" pri prevelikom ubrzanju, odnosno gravitaciji.
Velika zabluda iz koje izrastaju druge je ta da satovi mere vreme. Ne, to su samo uređaji koji održavaju jednolikost kretanja, nekog kretanja ili oscilovanja, da li klatna, elektrona ili jona, svejedno je. Vreme postoji samo kao apstrakt u našem umu, i to zato da bi taj naš um dočarao i predvideo kretanje. To je atavizam iz vremena kada je predviđanje kretanja značilo razliku između lovca i lovine, da li ćemo mi jesti ili će nas.

dominus

pre 7 godina

@ Joc@

Grešiš druže. Ako objektivno posmatraš, postoji samo sadašnjost ili ono što je trenutno. U suštini, ne postoji ni juče (prošlost) ni sutra (budućnost). Prošlost je u stvari samo deo našeg sećanja (za svakog čoveka posebno ili deo zajedničkog sećanja više osoba koje su proživeli). Tako da u ovom našem univerzumu (materijalnom), faktički je nemoguće putovanje kroz vreme. To možda mogu bića sa viših astralnih nivoa, ali ne i čovek kao deo materijalnog sveta.

sempervivum

pre 7 godina

"Paradoks dede" i mehanizam „hronološke samoodbrane“ svemira od paradoksa...

Zamisli ovo...
Vratim se u prošlost da ubijem svoga dedu pre nego što je upoznao moju babu...
Kad ono - ništa. Tj. ja i dalje postojim, a hteo sam bezbolno da nestanem.
I onda se setim i konstatujem - pa moja baba je prevarila dedu!

Joc@

pre 7 godina

Prošlost je ono jedino što postoji. Ona se uvek može očitati
i rekonstruisati u potpunosti i do detalja. Budućnost ne postoji,
jer tek treba da se dogodi. Pa i kada se to desi, to dešavanje,
koje sada nazivamo budućnost, odmah postaje prošlost.
Npr. već kada smo u predhodnoj rečenici pročitali
poslednje slovo (t), to naše čitanje postalo je prošlost.
Sadašnjost takođe ne postoji. Ona je samo tanka opna
između prošlosti i budućnosti. Ta ''opna'' se neprestano
i kontinuirano pomera kao front događaja. Tako,
putovati kroz vreme, onako kako ga mi shvatamo,
moguće je jedino kroz ono što postoji, a to je prošlost.

ako me secanje dobro sluzi prvi put koristim ovaj nickname

pre 7 godina

naučnik Andrej piše ko da je polaznig osnovne škole
materija se ne može kretati brže od brzine svetlosti, za svako dodatno ubrzanje ti treba sve veća i veća količina energije, raste po kvadratu
dakle, teoretski, za brzinu svetla ti treba beskonačno puno energije!
Taj deo je pokusima dokazan!!!
(sputnik zna sve, 19. februar 2017 20:20)

Da, samo sto po kvantnoj fizici materija ne postoji. Odnosno postoji samo dok je neko posmatra. Takodje eksperimentalno dokazano i dokazuje se uspesno u ponovljenim eksperimentima vec nekoliko decenija. Ako uspes da se spustis na kvantni nivo bukvalno je sve moguce. Kasika ne postoji. Vreme je vezano iskljucivo za materiju, ali materijalni univerzum je samo jedan sicusan, sicusan, sicusan, jako mali delic postojanja. Plus postoji samo virtuelno, odnosno vezan je za fizicka cula. Savladaj svoja fizicka cula i slobodan si. To je ujedno i razlog zasto je Neo morao da oslepi da bi pobedio. Kada shvatis da kasika ne postoji mozes da je krivis kako god hoces.

Miki maus

pre 7 godina

Sbemir ne pravi puno razliku sa vremenom kao sto to rade ljudi. Ti kad putujes brzo, blizu c, odes u neku buducnost...ali to je to. Proslost je zapecacena, termodinamika, svaki kvark u svemiru , sve bi moralo da ode tacno kako je bilo, da bi to bila proslost, a ako je identicno, onda je to stvarnost..tj. sadasnjost..kako bi razlikovali. Put u proslost je Fon Deniken

ja

pre 7 godina

@Potencijalac
Sta ti imas? Imas li neku diplomu? Gde? U SAD-u, Rusiji? Ili u Srbiji? Razlika je ogromna! Oni koji su njemu dali diplomu i doktorat znaju malo vise od tvojih profesora.

filozof

pre 7 godina

(sad me vidis,sad ne vidis, 19. februar 2017 20:15)

Naravno da postoje, sve je to izumeo Tesla, pa su ga zbog toga otrovali u hotelskoj sobi i uzeli mu nacrte za sve to!

novikorisnik

pre 7 godina

putovanje u budućnost i prošlost ke već danas moguće ali samo nekoliko sati unapred odnosno unazad...sednete u avion i odete u Tokio i tamo je jutro narednog dana...sedite u avion i odete u LA, i tamo je jutro ali prethodnog dana...tako nešto...zar to nije putovanje kroz vreme?

Lacerta

pre 7 godina

"Princip prelaska u budućnost je jednostavan — neophodno je samo napraviti letelicu, odnosno leteći aparat koji može da se kreće brzinom svetlosti."

Pa, što nam ne reče ranije da je tako jednostavno?!

Evo, samo da negde nađem papir i olovku i počinjem da projektujem tu letelicu!

marko

pre 7 godina

Samo ako se vratimo u proslost i uradimo nesto sto nismo, kako se onda vracamo u sadasnjost i koju sadasnjost :) Nije filozofija, to je paradoks iz filmova i logicno je.

nn

pre 7 godina

Kolika gomila besmilica na jednom mestu! Kakve gluposti!
Evo zasto nije moguce (i nece biti moguce nikada) putovanje kroz vreme: http://cosmology.com/PopovicConsciousTime.pdf

all seeing eye

pre 7 godina

@Da je ikada u budućnosti izmišljen vremeplov koji može da ide u prošlost i budućnost, svi bi i u budućnosti i prošlosti znali da je vremeplovi izmišljen.
(jorge, 19. februar 2017 22:51

Da li pleme u amazonu, zna da je helikopter izmisljen?
Ljudi koji koriste putovanje kroz vreme mogu samo da se nasmeju na razna citiranja Ajnstajna na ovdasnjim komentarima. Samo vi verujte Ajnstajnu i drugim naucnim umovima a mi cemo da vladamo vama uz pomoc putovanja kroz vreme.

lemy L.

pre 7 godina

@Xdc
Otkud znas da nas ne posecuju. Zar je nemoguce ,kada razmislis,da fenomen NLO-a moze da bude bas to,. Mali je nas um da shvati sve to. I daleka istorija je 50% predpostavki. Velika vecina toga, pre vise desetina hilhada godina,je skup predpostavki,misterija,nerazjasnjenih slucajeva.... itd.itd.

james emerson

pre 7 godina

Ako možda niste znali, materijalne čestice ne mogu postići brzinu svetlosti!!! Onda kakav neki budući supervasionski brod to može?
Pa ćemu onda ova silna polemika?
Izmišljotine to jest fantazije ovog naučnika nemaju smisla.

Pundit

pre 7 godina

Kakva gomila besmislica!
Ali hajde da se igramo. Ako je za pozitivno vremensko ubrzanje (budućnost) potrebno ići brzinom bliskom svetlosnoj (usput, nije, ali kaže čovek), onda je za negativno vremensko ubrzanje (put u prošlost) potrebno samo ići negativnom istom brzinom! Eureka!
Nažalost ima tu jedan trivijalan problem da je negativna brzina (ne vektorski) besmislen pojam u fizici. U matematici je sasvim legitiman, ali to i jeste srž problema koji nastaju kada se matematički modeli (brzina, ubrzanje...) projektuju na fizičke fenomene.
Ovo se sigurno neće desiti za mog života jer bih se ja vratio da sebi objasnim kako sam u zabludi kada tvrdim da vreme ne postoji. Pošto nije ni bilo ko drugi došao iz budućnosti, vrlo je logićno zaključiti da vremeplov nikada neće ni biti napravljen. Ili tačnije, mogu i da ga naprave, ali nikada neće ni imati kroz šta da plovi. Vremeplov je smislena mašina koliko i jedrenjak na Mesecu gde nema vetra... a ni vode.

Sin Bludimir

pre 7 godina

Teorija o dilataciji vremena je nesto najpogresnije i najnaivnije sto je neko mogao da lupi i ne samo da ostane zjv vec i da dobije svetsku slavu.
Ovo pisem kao matematicar i neko ko je ceo zivot proveo sa "tehnologijama" i uceci, a ne kao pekar koji se jutros probudio.

anonymous on purpose

pre 7 godina

Za 1000 godina ljudi nece ni postojati ako se nastavi sa unistavanjem ove nase jadne jedine planete koju imamo, bolje bi im bilo da usavrsavaju alternativne i ekoloske izvore energije jer ovim tempom zagadjenja svima preti izumiranje.

Lana

pre 7 godina

"Princip prelaska u buduc?nost je jednostavan — neophodno je samo napraviti letelicu, odnosno letec?i aparat koji može da se krec?e brzinom svetlosti", da, ovo je, inače, vrlo jednostavno uraditi.

Mogli

pre 7 godina

Vreme nije fizicka dimenzija, vec je samo manifestacija kao posledica gravitacije, odnosno materije. Sluzi samo da bi se opisalo kretanje. A mi ga u nasim glavama formulisemo kao dimenziju kroz koju je kretanje moguce. Vreme sluzi samo kao opis za lakse snalazenje u prostoru i nista vise. Kretanje u proslost je moguce samo za cestice koje se krecu brze od svetlosti, a takve cestice ne postoje u nasem prostor vremenu.

Kontras

pre 7 godina

Putovanje kroz vreme i u proslost i u buducnost je i teoretski i prakticno nemoguce. Ovaj nas univerzum ima vremenski kontinuum, ono sto je bilo vise NE POSTOJI osim na slikama, u nasim secanjima itd. Ono sto ce biti takodje jos uvek NE POSTOJI i nemoguce je otici u nesto sto jos uvek ne postoji. Svako putovanje kroz vreme u nasem univerzumu je paradoksalno i nemoguce.

Teorijska pseudonauka ce, naravno, i dalje davati tvrdnje o putovanju kroz vreme. Kako cete znati da su to pseodonaucne neistine? Nikada EKSPERIMENTALNO nece biti potvrdjene.

Jedino Bice koje moze da putuje kroz vreme i boravi u vecnosti je Bog i bica kojima On to omoguci. Vrlo je moguce da "izvan" ovog naseg univerzuma postoji neki drugi, nazovimo ga univerzum, u kojem su zakoni fizike drugaciji i u kojem je putovanje kroz vreme moguce. Takav univerzum je verovatno bez uzrocno-posledicnih veza kakvim ih znamo.

Svarci

pre 7 godina

Zdravo svima, ja sam iz buducnosti, ovde sam da bih vam rekao da je putovanje u proslost moguce, u suprotnom kako bih bio ovde uopste?

Vozdra!

mister No

pre 7 godina

@EU Citizen 
Covek je priznat naucnik koji se bavi naukom, a pritom nije zatucani mrzitelj bilo koje civilizacije. On je rekao ono sto je u teoriji tacno i odavno poznato. Pre cu verovati njemu nego nekom ko prezire sve sto dolazi iz Rusije, iako sam pripada narodu ciji je vrhunac naucnog dostignuca Yugo. Ipak je on doktor nauka u drzavi koja je jos pre 60 godina savladala putovanje svemirom. Bolje verovati njemu nego nekome ko mora da putuje po Evropi da bi nasao drustvo u kojem cak i takvi kao on mogu da sebi stvore uslove za zivot.
(ja, 20. februar 2017 04:44)

Sa politickim delom tvog komentara se slazem ali moram da te ispravim za ovaj deo da doticni pripada narodu cije je najvece naucno dostignuce Yugo. Podseticu da su ovom narodu pripadali ili pripadaju Tesla,Pupin,Milankovic,zatim neki od pionira robotike kao i veliki broj naucnika u Srbiji a i onih koji zive i rade u svetu i imaju zapazene uspehe u raznim oblastima,fizici,hemiji,biologiji,elektrotehnici,medicini itd.

Druga je stvar sto je vecina njih u Srbiji u nemilosti politike,za koju smo,nazalost,kao narod netalentovani pa se zbog toga ne isticemo velikim doprinosom svetskoj nauci kao drzava ali uopsteno,sklonost ka nauci u nasem narodu,nikad nije bila sporna.

Zoki kaze

pre 7 godina

Putovanje u prošlost je moguće bez menjanja toka istorije, odnosno mogli bismo teoretski da sagledamo proslost. Potrebno je da pobijemo par Ajnstajnovih teorija, napravimo svemirski brod brži od svetlosti, odemo dovoljno daleko od zemaljske kugle, tj. prestignemo svetlost proslosti. Kada ta svetlost proslosti dodje do nas potrebno je samo ocitati. Na taj način možemo da sagledamo ne samo što je juče bilo, već i doba dinosaurusa i nastanka zemaljske kugle. Potrebno je samo da se dovoljno przo i dovoljno daleko udaljimo i nekim super teleskopom pogledamo u zemlju/kosmos ili sta vec...

srBA

pre 7 godina

Letelica koja je ovde opisana ne prenosi čoveka u budućnost već samo usporava vreme u odnosu na zemaljsko vreme. Ali, ako bi nauka uspela da reintegriše pokojnog čoveka na osnovu njegovog DNK kompleksa, i da ga sada spoji s njegovom dušom, tada bi taj pokojni oživeo ovde u našem vremenu, i moglo bi se reći da je taj putovao kroz vreme.

ŠTAZI

pre 7 godina

Mi smo mala nacija ali čini se i najnaprednija. Mi malo-malo napravimo neki korak u prošlost. A prate nas balkanska braća. Ne treba tu silna nauka...na žalost. A što se ubistva dede tiče ne verujem da bi koji Srbin svoga dedu ubio, ali pet-šest tuđih verovatno svaki ima na spisku :-) To je hronološka samozaštita biće...

jOvan

pre 7 godina

Naravno de ja putovanje kroz vreme moguce.
Sednes u fotelju, pustis um da misli gluposti 5 minuta
i proputovao si kroz vreme 5 minuta.

gradinar

pre 7 godina

Možda će biti moguće putovati kroz vreme, ali svakako ne u materijalnom smislu.
Možda će naš duh, svest, intelekt (kako god da ga zovemo) jednog dana moći da zaviri u prošlost, da vidi šta se tačno događalo, ali bez uticaja na tu prošlost. Ali ne verujem u materijalno vraćanje, ne verujem ni u mogućnost putovanja u budućnost.
Mislim da će veliki napredak nauke desiti kada se naučnici budu više bavili "duhovnim" (nematerijalnim) stvarima. Kakve vremenske mašine kakvi bakrači...

Blesimetar

pre 7 godina

Nikako ne kapiram tezu, a mozda mi neko moze pomoci! Po meni koristeci brzinu svetlosti dolazis u proslost... zasto, pa evo. Zamislite sebe da krecete sa jedne tacke i trcite... ubrzavanjem tolikim da recimo obidjete planetu i sada dolazi brzina svetlosti... zamislite koliko puta cete da preteknete sebe. Pa vi cete da se se vidite svaki put kada obidjete krug i to u nazad. Videcete se i kada jos niste ni posli na trcanje i tu zakocite i gde ste?

X=iks

pre 7 godina

Vreme ne postoji, to je samo nasa konstrukcija, kao sto su svi koordinatni sistemi nase konstrukcije. Svaki mikro i makrosvemir ima svoju vlastitu dinamiku, koja odgovara jedino njemu samom, a interakcija razlicitih sistema, iz perspektive bilo kojeg od njih, stvar je pukog slucaja, ili intervencije vise sile (vec prema opredeljenju, do konacnog dokaza... koji mi se cini nemogucim).

Dark Knight

pre 7 godina

Vreme postoji i to je dokazano. Uzmite dva blizanca, stavite jednog u svemirski brod da putuje brzinom približnom brzini svetlosti. Posle određenog vremena kada se taj brod vrati na zemlju za blizanca na zemlji je prošlo više vremena nego za blizanca na brodu (biološki je stariji). To je dokaz da vreme kao takvo postoji jedino je relativan njegov prolazak. To što mi kao ljudska vrsta koristimo određene mere za vreme koje neke druge vanzemaljske vrste ne znaju ne znači da vreme ne postoji već ga na različite načine opisujemo.

don

pre 7 godina

Savladaj svoja fizicka cula i slobodan si. To je ujedno i razlog zasto je Neo morao da oslepi da bi pobedio. Kada shvatis da kasika ne postoji mozes da je krivis kako god hoces.
(ako me secanje dobro sluzi prvi put koristim ovaj nickname,

Meditiraj pa "profitiraj" :)
Matrix je u filmu dobro objasnjen i ljudima je receno da zive u njemu, ali bukvalno. Samo nije i nacin kako ga savladati.
A mnogo je i onih s frazom: "ma to je samo film. Obican sci fi" :)

gavrilo

pre 7 godina

Putovanje kroz vreme je čovekovo življenje. Ljudski životi su poput tački utisnutoj u razapetoj niti od početka do kraja. Čovek svojim zivotom odnosno zivljenjem u jednoj ruci drži početak a u drugoj kraj vremena i vuče ka sebi početak i kraj.
Putovati kroz vreme znači vući početak i kraj ka sebi, trošiti vreme, potrošiti vreme!
U Bibliji je opisan dogadjaj putovanja kroz vreme, gde dečju jednom čovek odlazi u prošlost da bi promenio budućnost tj sadašnjost iz koje odlazi u prošlost.
To je ona priča kada Mojsije odlazi kod faraona i kada se dešavaju pošasti sve do one najgore, kada duh napušta prvorodjenu decu.
To je putovanje kroz vreme.

M

pre 7 godina

Nisam siguran da je putovanje u prošlost fizički dopustivo? Koji je tu koncept? Jasno je da je za putovanje u budućnost potrebno kretati se brzinama bliskim brzini svetlosti.
Za prošlost ne znam šta bi bilo potrebno. Mislim da je nemoguće.

Đoko

pre 7 godina

Svemirski brod koji se kreće brzinom svetlosti jeste vremeplov i kao takav je idealan za putovanje u duboki svemir jer s takvom letelicom možete biti u bilo kojoj točki svemira za treptaj oka. A to je tako jer je stvarno vreme putovanja nebitno jer imate vremeplov a tada potrebno vreme i razdaljinu "preskočite", kako to funkcionira je najbolje prikazano u SF seriji BSG iz 2004. godine gdje svemirski brodovi skaču na bilo koju koordinatu svemira u milisekundi. Zato ako želimo ikada osvojiti svemir trebamo u stvari vremeplov.

Bojan

pre 7 godina

@(mister No, 21. februar 2017 06:17)

Da ali osim Milankovića ovi su sve postigli u SAD. Da su kojim slučajem ostali i radili u Srbiji nikada ne bi postigli to što su postigli. Srbija tada nije imala finansijskih sredstava kao ni sluha za naučnike i njihova istraživanja a danas i manje nego tada. Tako da Tesla i Pupin nacionalno pripadaju Srbiji ali kao naučnici samo onima koji su ih finansirali.

Dusan

pre 7 godina

Da, ali ono sto ne govori niko jeste da nema povratka u proslost... prostom logikom fizike putovanje kroz vreme je samo racunanje formula u fizici, i koliko bi neko bio star ako bi putovao od tacke a do tacke b brzinom svetlosti, dakle nema tu vise matematike neke...

nebojsanele

pre 7 godina

Vratiti se u proslost je nemoguce koliko god napredovao covek i tehnologija jer to ne zavisi od sposobnosti i znanja. E u buducnost tj. da covek koji je u toj masini moze da preskoci vreme od nekoliko decenija za par minuta ali se nikad ne moze vratiti nazad. I filmovi grese kada mesaju buducnost i ono sto se ne ponavlja tj. proslost.

Bato

pre 7 godina

Vreme jeste relativno,nekad ide brzo a nekad sporo.
Zato se sve lepo brzo završava ra ružno i loše dugo traje,e sad za povratak u prošlost i ili put u budućnost treba ti samo dobra droga i nema frke začas tr mašta odvede gde ti želiš...

sad me vidis,sad ne vidis

pre 7 godina

ko ce i dali ce putovati o tom - potom,ali vec postoje "masine" koje su brze od brzine svetlosti,samo ne znam cije su..slobodno vi lupajte minuse do mile volje,to je i jedino sto mozete;)

klisura

pre 7 godina

Brzina svljetnosti 300.000 km u secundi bogami tesko je napraviti neku vrstu raketu koja ima da putuje ovom brzinom sa ovom fizikom kojim mi poznajemo a sto se tice vracanje u proslost fakticki je nemoguce jel.proslost veq je otishlo a u putovanje u buducnosti opet nemoguce jel buducnost josh nije doshlo.tako da ??????.

EU Citizen

pre 7 godina

Taman čovek pomisli da je Sputnjik usko specijalizovan za propagandne političke budalaštine, kad vas pukne ova "vest". Da bi neko mogao nekuda da putuje, to "negde" prvo mora da postoji, a nauka još uvek potpuno ne razume koncept vremena (da i ne govorimo o tome da s godinama bilo kakve linearne koncepcije vremena na kojima ovaj "naučnik" zasniva svoje neobavezne tlapnje sve više ustupaju pred ovom ili onom varijantom multiverznih teorija), i nije u stanju da tačno definiše šta su prošlost i budućnost u fizičkom smislu, odnosno da nedvosmisleno poveže našu subjektivnu percepciju protoka vremena sa fizičkom realnošću "ispod" nje, naročito u njenom najvažnijem, kvantnom aspektu, a kamoli da ozbiljno razmišlja o putovanju. Naravno, postoje neke naučno fundirane spekulacije, i u izvesnim scenarijima, odnosno, teorijskim slikama sveta, bilo bi matematički moguće (ali verovatno izuzetno teško tehnički izvodljivo) putovati kroz vreme (recimo, u nekim varijantama ajnštajnovskog univerzuma brza rotacija izuzetno velike mase bi pod određenim uslovima mogla da teoretski posluži kao "pogon" za putovanje u prošlost), ali ovaj lik priča o tome kao da se radi o novom avionskom motoru, navodno, sve nam je jasno, samo da inženjeri još malo čačkaju i zamaste ruke, i eto nas u prvim redovima gledalaca originalnih olimpijada :)) Kamo sreće da je fizički (ali, naravno, ne i poltiički :) ) svet onakav kakvim ga zamišljaju Sputnjik i njegovi vrli sagovornici :))

stefan cerak

pre 7 godina

Jednog dana, kad covek kolonizuje 1 od planeta iz nama znatog suncevog sistema i otkrije nove supstance, atome, energije i pocne da je koristi, bice veoma blizu vremeplova. Zamislite recimo kao Tesla sto je "ukrotio gromove", recimo neki novi Tesla "ukroti" neke nove energije sa neke druge planete...

sasa

pre 7 godina

Putovanje kroz vreme je nemoguce i nikada nece biti moguce jer je vreme izmisljen pojam da bi se racunali dogadjaji... Kad spalite sibicu ona vise ne postoji... Mozda bi bilo bolje da se naucnici late posla pa da naprave nove baterije a ne da lupaju gluposti..

dragan

pre 7 godina

Znači li to da recimo ubiju Hitlera da drugog rata ne bi bilo a žrtve bi oživele,knige,slike,spomenici nestali ? Opasno je igrati se sa prirodom i očekivati da svemir sam reši problem.Ako odete u budućnost vi ste nestalu i kroz par godina mrtvi.Izgubili bi celu porodicu i u budućnosti sretnete unuka koji je duplo stariji od vas,živeli bi bez bilo čega da dokažete da ste živi.

dragan

pre 7 godina

naravno da je moguće putobati u prošlost... kada neko iz kulturnih evropskih zemalja ili iz Japana doputuje u Srbiju kao da se vratio 500 godina u prošlost

Miodrag

pre 7 godina

Moguće je ali u crtanom filmu. Ako letiš brže od svetlosti ne letiš brže od vremena. Samo ćeš videti svetlost koju su pretekao, kao što čuješ zvuk od kojeg si bio brži.

dragan

pre 7 godina

Ali kako se uvek, i to uvek, kada je u pitanju povratak u proslost navodi ubistvo dede! Covek jednostavno ne moze da zamisli neki izum bez ubistva.

raci

pre 7 godina

to nije putovanje kroz vreme, samo usporavanje sopstvenog, koje svejedno potrosis u toj "letilici" dok ga drugi troze brze. sta dobijes na kraju, nista...

sputnik zna sve

pre 7 godina

naučnik Andrej piše ko da je polaznig osnovne škole
materija se ne može kretati brže od brzine svetlosti, za svako dodatno ubrzanje ti treba sve veća i veća količina energije, raste po kvadratu
dakle, teoretski, za brzinu svetla ti treba beskonačno puno energije!
Taj deo je pokusima dokazan!!!

LaleGator

pre 7 godina

Paradox dede je odavno rešen!
Ako bi uspeli da putujemo u proslosr
i tamo nacinimo krupnu promenu, ubijemo dedu, za nas automatski nastaje nova vremenska linija i vise ne bi mogli da se vratimo tamo odakle smo krenuli

да да

pre 7 godina

Захваљујући чика Хакзенберговом принципу неодређености, путовање кроз време НИКАДА неће бити могуће.

all seeing eye

pre 7 godina

@Da je ikada u budućnosti izmišljen vremeplov koji može da ide u prošlost i budućnost, svi bi i u budućnosti i prošlosti znali da je vremeplovi izmišljen.
(jorge, 19. februar 2017 22:51

Da li pleme u amazonu, zna da je helikopter izmisljen?
Ljudi koji koriste putovanje kroz vreme mogu samo da se nasmeju na razna citiranja Ajnstajna na ovdasnjim komentarima. Samo vi verujte Ajnstajnu i drugim naucnim umovima a mi cemo da vladamo vama uz pomoc putovanja kroz vreme.

gavrilo

pre 7 godina

Putovanje kroz vreme je čovekovo življenje. Ljudski životi su poput tački utisnutoj u razapetoj niti od početka do kraja. Čovek svojim zivotom odnosno zivljenjem u jednoj ruci drži početak a u drugoj kraj vremena i vuče ka sebi početak i kraj.
Putovati kroz vreme znači vući početak i kraj ka sebi, trošiti vreme, potrošiti vreme!
U Bibliji je opisan dogadjaj putovanja kroz vreme, gde dečju jednom čovek odlazi u prošlost da bi promenio budućnost tj sadašnjost iz koje odlazi u prošlost.
To je ona priča kada Mojsije odlazi kod faraona i kada se dešavaju pošasti sve do one najgore, kada duh napušta prvorodjenu decu.
To je putovanje kroz vreme.

novikorisnik

pre 7 godina

putovanje u budućnost i prošlost ke već danas moguće ali samo nekoliko sati unapred odnosno unazad...sednete u avion i odete u Tokio i tamo je jutro narednog dana...sedite u avion i odete u LA, i tamo je jutro ali prethodnog dana...tako nešto...zar to nije putovanje kroz vreme?

Blesimetar

pre 7 godina

Nikako ne kapiram tezu, a mozda mi neko moze pomoci! Po meni koristeci brzinu svetlosti dolazis u proslost... zasto, pa evo. Zamislite sebe da krecete sa jedne tacke i trcite... ubrzavanjem tolikim da recimo obidjete planetu i sada dolazi brzina svetlosti... zamislite koliko puta cete da preteknete sebe. Pa vi cete da se se vidite svaki put kada obidjete krug i to u nazad. Videcete se i kada jos niste ni posli na trcanje i tu zakocite i gde ste?

ja

pre 7 godina

@EU Citizen
Covek je priznat naucnik koji se bavi naukom, a pritom nije zatucani mrzitelj bilo koje civilizacije. On je rekao ono sto je u teoriji tacno i odavno poznato. Pre cu verovati njemu nego nekom ko prezire sve sto dolazi iz Rusije, iako sam pripada narodu ciji je vrhunac naucnog dostignuca Yugo. Ipak je on doktor nauka u drzavi koja je jos pre 60 godina savladala putovanje svemirom. Bolje verovati njemu nego nekome ko mora da putuje po Evropi da bi nasao drustvo u kojem cak i takvi kao on mogu da sebi stvore uslove za zivot.

Niko

pre 7 godina

Ako obelezimo sa T1 trenutak pocetka citanja mog komentara, a sa T2 trenutak zavrsetka citanja mog komentara, vi ste otputovali u buducnost za dT 😁

filozof

pre 7 godina

(sad me vidis,sad ne vidis, 19. februar 2017 20:15)

Naravno da postoje, sve je to izumeo Tesla, pa su ga zbog toga otrovali u hotelskoj sobi i uzeli mu nacrte za sve to!

dule

pre 7 godina

Uopšte nije potreban svemirski brod i c brzina za putovanje unapred. Ja recimo redovno putujem unapred kroz vreme. Na primer, upravo sam proputovao par minuta unapred dok sam pročitao ovaj tekst i poslao ovaj komentar.

Joc@

pre 7 godina

Prošlost je ono jedino što postoji. Ona se uvek može očitati
i rekonstruisati u potpunosti i do detalja. Budućnost ne postoji,
jer tek treba da se dogodi. Pa i kada se to desi, to dešavanje,
koje sada nazivamo budućnost, odmah postaje prošlost.
Npr. već kada smo u predhodnoj rečenici pročitali
poslednje slovo (t), to naše čitanje postalo je prošlost.
Sadašnjost takođe ne postoji. Ona je samo tanka opna
između prošlosti i budućnosti. Ta ''opna'' se neprestano
i kontinuirano pomera kao front događaja. Tako,
putovati kroz vreme, onako kako ga mi shvatamo,
moguće je jedino kroz ono što postoji, a to je prošlost.

ja

pre 7 godina

@Potencijalac
Sta ti imas? Imas li neku diplomu? Gde? U SAD-u, Rusiji? Ili u Srbiji? Razlika je ogromna! Oni koji su njemu dali diplomu i doktorat znaju malo vise od tvojih profesora.

Majs

pre 7 godina

Realnija varijanta je da letelica umesto da juri brzinom svetlosti-da se krece oko nekog nebeskog tela velike mase. U tom slucaju vreme posadi u letelici ce sporije teci nego ljudima na Zemlji. Iz istog razloga se inace seluju GPS sateli ti jer vreme u orbiti brze tece nego na povrsini Zemlje.

Kontras

pre 7 godina

Putovanje kroz vreme i u proslost i u buducnost je i teoretski i prakticno nemoguce. Ovaj nas univerzum ima vremenski kontinuum, ono sto je bilo vise NE POSTOJI osim na slikama, u nasim secanjima itd. Ono sto ce biti takodje jos uvek NE POSTOJI i nemoguce je otici u nesto sto jos uvek ne postoji. Svako putovanje kroz vreme u nasem univerzumu je paradoksalno i nemoguce.

Teorijska pseudonauka ce, naravno, i dalje davati tvrdnje o putovanju kroz vreme. Kako cete znati da su to pseodonaucne neistine? Nikada EKSPERIMENTALNO nece biti potvrdjene.

Jedino Bice koje moze da putuje kroz vreme i boravi u vecnosti je Bog i bica kojima On to omoguci. Vrlo je moguce da "izvan" ovog naseg univerzuma postoji neki drugi, nazovimo ga univerzum, u kojem su zakoni fizike drugaciji i u kojem je putovanje kroz vreme moguce. Takav univerzum je verovatno bez uzrocno-posledicnih veza kakvim ih znamo.

40laki77

pre 7 godina

Миодраге, делим твоје мишљење. Такође тврдим да брзина светлости није максимална. Тако се мислило и за звук својевремено.

Potencijalac

pre 7 godina

Šta ima od minulog rada, naučnih, praktičnih? Pre nego ga citirate kao "eminentnog naučnika", koji dokazano vlada materijom.

Sin Bludimir

pre 7 godina

Teorija o dilataciji vremena je nesto najpogresnije i najnaivnije sto je neko mogao da lupi i ne samo da ostane zjv vec i da dobije svetsku slavu.
Ovo pisem kao matematicar i neko ko je ceo zivot proveo sa "tehnologijama" i uceci, a ne kao pekar koji se jutros probudio.

Алекса

pre 7 godina

Сви стално путујемо кроз време, у будућност...парадокс деде је лако решив, у тренутку кад дођеш да убијеш деду нешто ће те спречити, зато што си се родио, и то што си ту се већ догодило и спречило те да убијеш деду.

LOL

pre 7 godina

Putovanje u prošlost je i te kako moguće...

Narodi balkana (bivše SFRJ) se svako malo vrate u '90te...i to bez ikakvih mašina, samo uz pomoć glasačkih listića.... uspeh je zagarantovan.

Diiiivota

pre 7 godina

Eh kada bih samo mogao da se vratim deset godina unazad...Da opet poljubim jednu Sonju sa Novog Beograda...Uh, samo na pola sata u proslost. Buducnost me nesto preterano ne interesuje ...

Miki maus

pre 7 godina

Sbemir ne pravi puno razliku sa vremenom kao sto to rade ljudi. Ti kad putujes brzo, blizu c, odes u neku buducnost...ali to je to. Proslost je zapecacena, termodinamika, svaki kvark u svemiru , sve bi moralo da ode tacno kako je bilo, da bi to bila proslost, a ako je identicno, onda je to stvarnost..tj. sadasnjost..kako bi razlikovali. Put u proslost je Fon Deniken

Pundit

pre 7 godina

Kakva gomila besmislica!
Ali hajde da se igramo. Ako je za pozitivno vremensko ubrzanje (budućnost) potrebno ići brzinom bliskom svetlosnoj (usput, nije, ali kaže čovek), onda je za negativno vremensko ubrzanje (put u prošlost) potrebno samo ići negativnom istom brzinom! Eureka!
Nažalost ima tu jedan trivijalan problem da je negativna brzina (ne vektorski) besmislen pojam u fizici. U matematici je sasvim legitiman, ali to i jeste srž problema koji nastaju kada se matematički modeli (brzina, ubrzanje...) projektuju na fizičke fenomene.
Ovo se sigurno neće desiti za mog života jer bih se ja vratio da sebi objasnim kako sam u zabludi kada tvrdim da vreme ne postoji. Pošto nije ni bilo ko drugi došao iz budućnosti, vrlo je logićno zaključiti da vremeplov nikada neće ni biti napravljen. Ili tačnije, mogu i da ga naprave, ali nikada neće ni imati kroz šta da plovi. Vremeplov je smislena mašina koliko i jedrenjak na Mesecu gde nema vetra... a ni vode.

nn

pre 7 godina

Kolika gomila besmilica na jednom mestu! Kakve gluposti!
Evo zasto nije moguce (i nece biti moguce nikada) putovanje kroz vreme: http://cosmology.com/PopovicConsciousTime.pdf

dominus

pre 7 godina

@ Joc@

Grešiš druže. Ako objektivno posmatraš, postoji samo sadašnjost ili ono što je trenutno. U suštini, ne postoji ni juče (prošlost) ni sutra (budućnost). Prošlost je u stvari samo deo našeg sećanja (za svakog čoveka posebno ili deo zajedničkog sećanja više osoba koje su proživeli). Tako da u ovom našem univerzumu (materijalnom), faktički je nemoguće putovanje kroz vreme. To možda mogu bića sa viših astralnih nivoa, ali ne i čovek kao deo materijalnog sveta.

Đoko

pre 7 godina

Svemirski brod koji se kreće brzinom svetlosti jeste vremeplov i kao takav je idealan za putovanje u duboki svemir jer s takvom letelicom možete biti u bilo kojoj točki svemira za treptaj oka. A to je tako jer je stvarno vreme putovanja nebitno jer imate vremeplov a tada potrebno vreme i razdaljinu "preskočite", kako to funkcionira je najbolje prikazano u SF seriji BSG iz 2004. godine gdje svemirski brodovi skaču na bilo koju koordinatu svemira u milisekundi. Zato ako želimo ikada osvojiti svemir trebamo u stvari vremeplov.

D10S

pre 7 godina

Problem je: Sto vece brzina = veca masa. Brzinom svetlosti mogu da lete samo 'stvari' koje nemaju masu. Kilo celika pri brzini svetlosti dostize beskonacnu masu.

Peki

pre 7 godina

Nemate pojma. Zašto? Zato što ne čitate stručnu literaturu.
Heligen se vec vratio iz buducnosti (i to baš u nekoj vrsti letelice) i napao Zagora. Srećom, Duh Sa Sekirom je bio jači. Čiko se mnogo isprepadao a ni Zagoru nije bilo baš svejedno (jer je 250 epizoda pre toga mislio da ga se zauvek otresao).

glupost (i pokvarenost) su beskonačni

pre 7 godina

pa to svi vide da može.
rumunija, bugarska, poljska, mađarska ... su skočile u budućnost.
a nebeski narod u prošlost.

jOvan

pre 7 godina

Naravno de ja putovanje kroz vreme moguce.
Sednes u fotelju, pustis um da misli gluposti 5 minuta
i proputovao si kroz vreme 5 minuta.

pakito

pre 7 godina

kada kazu "putujemo" to bukvalno i misle,jer da bi smo otisli 10 godina u buducnost,npr,morali bi smo da letimo u letelici koja dostize brzinu svetlosti godinu dana na primer...

X=iks

pre 7 godina

Vreme ne postoji, to je samo nasa konstrukcija, kao sto su svi koordinatni sistemi nase konstrukcije. Svaki mikro i makrosvemir ima svoju vlastitu dinamiku, koja odgovara jedino njemu samom, a interakcija razlicitih sistema, iz perspektive bilo kojeg od njih, stvar je pukog slucaja, ili intervencije vise sile (vec prema opredeljenju, do konacnog dokaza... koji mi se cini nemogucim).

M

pre 7 godina

Nisam siguran da je putovanje u prošlost fizički dopustivo? Koji je tu koncept? Jasno je da je za putovanje u budućnost potrebno kretati se brzinama bliskim brzini svetlosti.
Za prošlost ne znam šta bi bilo potrebno. Mislim da je nemoguće.

anonymous on purpose

pre 7 godina

Za 1000 godina ljudi nece ni postojati ako se nastavi sa unistavanjem ove nase jadne jedine planete koju imamo, bolje bi im bilo da usavrsavaju alternativne i ekoloske izvore energije jer ovim tempom zagadjenja svima preti izumiranje.

Mislim

pre 7 godina

Ja bi volio u proslost dvije ipo godine, tad mi plata bila veca nisam dugovao za vodu a nisam se plasio racuna za djubre i za struju sam manje dugovao . Najlijepse od svega , zena me vise slusala i manje vristala .

Pundit

pre 7 godina

Iz istog razloga se inace seluju GPS sateli ti jer vreme u orbiti brze tece nego na povrsini Zemlje.
(Majs, 19. februar 2017 20:27)
Zanimljivo, zar ne? Grubom računicom, neki sateliti su već cca 1,5 sekundi u budućnosti. A i dalje su tu. Mesec takođe, vidim ga. Znači imamo još fantastičniji virtuelni fenomen: neko telo je i tamo gde je otišlo, ali i tamo odakle je otišlo. Hm, jedno od ta dva ruši zakon o očuvanju mase jer bi očigledno bilo stvoreno iz ničega... kada bi to bilo tako.
Jasno, nije tako. Satovi žure ili kasne kretanjem, pa i to ne svi jednako. Što je i logično jer su na višem energetskom nivou, kao (!) da bi bili zagrejani iznad nominalne temperature. To nema nikakve veze sa "dilatacijom vremena" već sa mehanizmom satova. Mi, kao biološki satovi, sa velikim ubrzanjem ubrzano i "starimo" odnosno propadamo. Sve do nepopravljivog "kvarenja" pri prevelikom ubrzanju, odnosno gravitaciji.
Velika zabluda iz koje izrastaju druge je ta da satovi mere vreme. Ne, to su samo uređaji koji održavaju jednolikost kretanja, nekog kretanja ili oscilovanja, da li klatna, elektrona ili jona, svejedno je. Vreme postoji samo kao apstrakt u našem umu, i to zato da bi taj naš um dočarao i predvideo kretanje. To je atavizam iz vremena kada je predviđanje kretanja značilo razliku između lovca i lovine, da li ćemo mi jesti ili će nas.

Dusko

pre 7 godina

Vreme je jedna najobicnija koordinata, bar tako to dozivljavaju elementarne cestice. A posto mi, Srbi, nismo mnogo pametniji od tih cestica ova diskusije je besmislena.

Znan

pre 7 godina

O čemu ovaj čovek priča .Ajnstajnova teorija koja je inače prihvaćena kao osnov fizike vremena i prostora od strane svih svetskih fizičara kaže da je vreme relativno odnosno ne postoji jedno univerzalno vreme u svemiru vec je ono različito za svaki objekat koji se kreće u odnosu na drugi objekat koji stoji ili se krece različitom brzinom .Prostije rečeno odnos brzine kretanja dva tela se zove vreme npr. sekundare na satu i zemlje oko sunca.Ta razlika je vreme.I onda dođe čovek doktor i priča o putovanju kroz vreme.Koje vreme brate?Čije? Ko je ovde lud.

ako me secanje dobro sluzi prvi put koristim ovaj nickname

pre 7 godina

naučnik Andrej piše ko da je polaznig osnovne škole
materija se ne može kretati brže od brzine svetlosti, za svako dodatno ubrzanje ti treba sve veća i veća količina energije, raste po kvadratu
dakle, teoretski, za brzinu svetla ti treba beskonačno puno energije!
Taj deo je pokusima dokazan!!!
(sputnik zna sve, 19. februar 2017 20:20)

Da, samo sto po kvantnoj fizici materija ne postoji. Odnosno postoji samo dok je neko posmatra. Takodje eksperimentalno dokazano i dokazuje se uspesno u ponovljenim eksperimentima vec nekoliko decenija. Ako uspes da se spustis na kvantni nivo bukvalno je sve moguce. Kasika ne postoji. Vreme je vezano iskljucivo za materiju, ali materijalni univerzum je samo jedan sicusan, sicusan, sicusan, jako mali delic postojanja. Plus postoji samo virtuelno, odnosno vezan je za fizicka cula. Savladaj svoja fizicka cula i slobodan si. To je ujedno i razlog zasto je Neo morao da oslepi da bi pobedio. Kada shvatis da kasika ne postoji mozes da je krivis kako god hoces.

Dark Knight

pre 7 godina

Vreme postoji i to je dokazano. Uzmite dva blizanca, stavite jednog u svemirski brod da putuje brzinom približnom brzini svetlosti. Posle određenog vremena kada se taj brod vrati na zemlju za blizanca na zemlji je prošlo više vremena nego za blizanca na brodu (biološki je stariji). To je dokaz da vreme kao takvo postoji jedino je relativan njegov prolazak. To što mi kao ljudska vrsta koristimo određene mere za vreme koje neke druge vanzemaljske vrste ne znaju ne znači da vreme ne postoji već ga na različite načine opisujemo.

james emerson

pre 7 godina

Ako možda niste znali, materijalne čestice ne mogu postići brzinu svetlosti!!! Onda kakav neki budući supervasionski brod to može?
Pa ćemu onda ova silna polemika?
Izmišljotine to jest fantazije ovog naučnika nemaju smisla.

don

pre 7 godina

Savladaj svoja fizicka cula i slobodan si. To je ujedno i razlog zasto je Neo morao da oslepi da bi pobedio. Kada shvatis da kasika ne postoji mozes da je krivis kako god hoces.
(ako me secanje dobro sluzi prvi put koristim ovaj nickname,

Meditiraj pa "profitiraj" :)
Matrix je u filmu dobro objasnjen i ljudima je receno da zive u njemu, ali bukvalno. Samo nije i nacin kako ga savladati.
A mnogo je i onih s frazom: "ma to je samo film. Obican sci fi" :)

gradinar

pre 7 godina

Možda će biti moguće putovati kroz vreme, ali svakako ne u materijalnom smislu.
Možda će naš duh, svest, intelekt (kako god da ga zovemo) jednog dana moći da zaviri u prošlost, da vidi šta se tačno događalo, ali bez uticaja na tu prošlost. Ali ne verujem u materijalno vraćanje, ne verujem ni u mogućnost putovanja u budućnost.
Mislim da će veliki napredak nauke desiti kada se naučnici budu više bavili "duhovnim" (nematerijalnim) stvarima. Kakve vremenske mašine kakvi bakrači...

Zoki kaze

pre 7 godina

Putovanje u prošlost je moguće bez menjanja toka istorije, odnosno mogli bismo teoretski da sagledamo proslost. Potrebno je da pobijemo par Ajnstajnovih teorija, napravimo svemirski brod brži od svetlosti, odemo dovoljno daleko od zemaljske kugle, tj. prestignemo svetlost proslosti. Kada ta svetlost proslosti dodje do nas potrebno je samo ocitati. Na taj način možemo da sagledamo ne samo što je juče bilo, već i doba dinosaurusa i nastanka zemaljske kugle. Potrebno je samo da se dovoljno przo i dovoljno daleko udaljimo i nekim super teleskopom pogledamo u zemlju/kosmos ili sta vec...

Šalabajzer bez pirinča

pre 7 godina

Pa naravno da je moguće,ja stalno putujem kroz vrijeme a vi !?
(Arch Enemy, 19. februar 2017 20:12)

I ja! Pre neko veče popijem ja 8-u rakiju posle dva piva i sve počne da se vrti. Vratio sam se u detinjstvo.

Nepopravljivi sanjar

pre 7 godina

Kako bi lepo bilo otici samo 100 ili 200 godina u buducnost. Videti gde je svet stigao, da li vise nema gladnih, jesu li stigli do susednih solarnih sistema. Sta se sve otkrilo, u sta smo verovali i koji zakoni fizike su opstali kao da li je krenuo izvoz nasih mercedes autobusa ;) Ili otici u proslost i uzivo slusati Njegosa, Aristotela, Isusa...Gledati izgradnju piramida, ili u vreme kad su ljudi poceli da koriste vatru i pripitomljavaju vukove. Aj sad malo mastam :) Videti svet pre nego sto su ljudi poceli da ga menjaju...

nebojsanele

pre 7 godina

Vratiti se u proslost je nemoguce koliko god napredovao covek i tehnologija jer to ne zavisi od sposobnosti i znanja. E u buducnost tj. da covek koji je u toj masini moze da preskoci vreme od nekoliko decenija za par minuta ali se nikad ne moze vratiti nazad. I filmovi grese kada mesaju buducnost i ono sto se ne ponavlja tj. proslost.

Veliki brat

pre 7 godina

Kod svih tih "misaonih" eksperimenata previđaju jednu bitnu stvar - pretpostavljaju da je ceo Svemir baziran na uzročno-posledičnom principu i da promena uzroka menja i posledicu.

Međutim, zamislite da je ceo ovaj Svemir "simulacija" kao neke računarske igrice (npr. "Civilisation").
Ako pauzirate igricu ili restartujete nivo, šta se dešava sa svim likovima i događajima iz prethodnog "pokušaja"? Da li oni bivaju izbrisani ili memorisani? Da li se u igrici možete vratiti unazad ili ne?

Pa, vidite, ako bi krenuli sa "misaonim" eksperimentom na principu igrice, dolazimo do toga da je besmisleno da lik u igrici može da odlučuje da restartuje nivo (jedino ako izgubi poslednji "život" pa se igrica završi i onda mora ispočetka), već to radi onaj ko njime upravlja, tako da nemamo problema sa uzročno-posledičnim principom. Lik u igrici ne može restartovati nivo niti putovati napred-nazad u vremenu, osim ako igrica to predviđa i ima ugrađen princip po kome se rešava problem uticaja na događaje iz "prošlosti".

Ali, za onoga ko kontroliše igricu ili jednog lika u igrici "vreme" praktično ne postoji u samoj igrici, tj. to vreme je relativno i nema mnogo veze sa "njegovim vremenom", pa u tom vremenu u igrici može putovati napred-nazad kako hoće, ako mu igrica to dozvoljava.

Tako je i u ovom Svemiru - moramo izaći iz ovog 3D Svemira, ako je to moguće, i posmatrati ga iz neke više dimenzije da ne bi zavisili od lienarnog vremena.

leeloo

pre 7 godina

@LaleGator ali cekaj, ako se vratim u proslost i ubijem svog dedu, zar automatski ne ubijam svoje postojanje, samim tim ne mogu da se vratim u poslost da ubijem svog dedu jer ne postojim?

Slobec

pre 7 godina

Pojam "vremena" je jedan zastareo pojam, pokusaj uvodjenja konstante koja povezuje procese i pojave oko nas. Takav pojam je velika prepreka daljnjem shvatanju sveta oko nas (razvoj "nauke", fizike itd). Sama rec "putovanje kroz vreme" nas vodi na stranputicu u razmisljanju.

sempervivum

pre 7 godina

"Paradoks dede" i mehanizam „hronološke samoodbrane“ svemira od paradoksa...

Zamisli ovo...
Vratim se u prošlost da ubijem svoga dedu pre nego što je upoznao moju babu...
Kad ono - ništa. Tj. ja i dalje postojim, a hteo sam bezbolno da nestanem.
I onda se setim i konstatujem - pa moja baba je prevarila dedu!

srBA

pre 7 godina

Letelica koja je ovde opisana ne prenosi čoveka u budućnost već samo usporava vreme u odnosu na zemaljsko vreme. Ali, ako bi nauka uspela da reintegriše pokojnog čoveka na osnovu njegovog DNK kompleksa, i da ga sada spoji s njegovom dušom, tada bi taj pokojni oživeo ovde u našem vremenu, i moglo bi se reći da je taj putovao kroz vreme.

emill

pre 7 godina

U svakom slucaju smo svi mi "astronauti" na "Spaceship Earth" koji vec par miliona godina putuje kosmosom,svi smo zajedno ali ne shvatamo koliko smo unikatni. Treba da smo sad vec par stotina hiljada godina ispred. Svako od nas u nasoj "decijoj dusi" zna sta je dobro a sta je zlo.

jorge

pre 7 godina

Da je ikada u budućnosti izmišljen vremeplov koji može da ide u prošlost i budućnost, svi bi i u budućnosti i prošlosti znali da je vremeplovi izmišljen.

ŠTAZI

pre 7 godina

Mi smo mala nacija ali čini se i najnaprednija. Mi malo-malo napravimo neki korak u prošlost. A prate nas balkanska braća. Ne treba tu silna nauka...na žalost. A što se ubistva dede tiče ne verujem da bi koji Srbin svoga dedu ubio, ali pet-šest tuđih verovatno svaki ima na spisku :-) To je hronološka samozaštita biće...

marko

pre 7 godina

Samo ako se vratimo u proslost i uradimo nesto sto nismo, kako se onda vracamo u sadasnjost i koju sadasnjost :) Nije filozofija, to je paradoks iz filmova i logicno je.

Bato

pre 7 godina

Vreme jeste relativno,nekad ide brzo a nekad sporo.
Zato se sve lepo brzo završava ra ružno i loše dugo traje,e sad za povratak u prošlost i ili put u budućnost treba ti samo dobra droga i nema frke začas tr mašta odvede gde ti želiš...

Bobi

pre 7 godina

Ako bi uspeli da putujemo u proslost
i tamo nacinimo krupnu promenu, ubijemo dedu, za nas automatski nastaje nova vremenska linija i vise ne bi mogli da se vratimo tamo odakle smo krenuli
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (LaleGator, 19. februar 2017 20:37)

Lepo je što si gledao Back to the future, ali i dalje nema odgovora šta se dešava sa svim ostalim ljudima i njihovim realnostima, a ne samo sa realnošću osobe koja je otišla u prošlost.

Dr.Nevolja

pre 7 godina

U fizici univerzuma je sve moguce, samo sto covek poznaje max. 1% od te fizike. Buducnost ce doneti covecanstvu nezamisliv tehnoloski napredak, ako se u medjuvremenu ne unistimo medjusobno…

Mogli

pre 7 godina

Vreme nije fizicka dimenzija, vec je samo manifestacija kao posledica gravitacije, odnosno materije. Sluzi samo da bi se opisalo kretanje. A mi ga u nasim glavama formulisemo kao dimenziju kroz koju je kretanje moguce. Vreme sluzi samo kao opis za lakse snalazenje u prostoru i nista vise. Kretanje u proslost je moguce samo za cestice koje se krecu brze od svetlosti, a takve cestice ne postoje u nasem prostor vremenu.

Branislav

pre 7 godina

Zašto bi putovali kroz vreme kad vreme ne postoji. Samo ljudi koriste vreme da bi objasnili svoju percepciju kosmosa. Tako da vreme kako ga mi poznajemo, koristimo samo mi, ako samo pogledate definiciju sekunde sve će vam biti jasno. Ukoliko se pomene pojam beskonačnosti, da li svemira ili čestica atoma, samo dođemo do blokade i prelazimo u teologiju ili filozofiju. Da su ljudi roboti, resetovali bi se svaki put kada bi razmišljali o tome, ovako moramo da objasnimo....ono što se nama objasniti ne može. Veliki prasak recimo(reset). Idem sad na posao da vučem kutije do 4, to će mi pomoći da razmišljam o vremenu do završetka posla.

Bojan

pre 7 godina

Jedino što bih uradio u budućnosti je da nabavim onu knjižicu sa svim sportskim rezultatima iz filma povratak u budućnost, e onda ni lacio više ne bi bio problem.

LaleGator

pre 7 godina

534

@LaleGator ali cekaj, ako se vratim u proslost i ubijem svog dedu, zar automatski ne ubijam svoje postojanje, samim tim ne mogu da se vratim u poslost da ubijem svog dedu jer ne postojim?
(leeloo, 20. februar 2017 07:47)

Da to sto si napisao je bilo potpuno tačno, dok se nije razvila kvantna mehanika!

Zbog tog paradoksa dede, naucnici su bili ubedjeni da je putovanje u proslost nemoguće!

Ali kvantna mehanika nam je otvorila "pandorinu kutiju", za nju skoro nista nije nemoguće!

Posto je moguć put kroz vreme
onda imamo nove teorije

Pa "nova" teorija kaze da ako se vratis u proslost i ubijes svog dedu, nastaje nova vremenska linija u kojoj ti zapravo nisi ubio svog dedu već dedu iz nove vremenske linije. Tako da tvoj deda je i dalje ziv ali niste vise u istoj vremenskoj liniji i nikada se vise neces movi vratiti!

Ovo su sve teorije, i teorija paradoksa i teorija nove vremenske linije kao i teorija beskrajno paralelnih univerzuma
imaju smisla u kvantnoj mehanici

A sta je od svega tačno
znaćemo kada budemo mogli "zvanično" da putujemo kroz vreme i testiramo teorije!

lemy L.

pre 7 godina

@Xdc
Otkud znas da nas ne posecuju. Zar je nemoguce ,kada razmislis,da fenomen NLO-a moze da bude bas to,. Mali je nas um da shvati sve to. I daleka istorija je 50% predpostavki. Velika vecina toga, pre vise desetina hilhada godina,je skup predpostavki,misterija,nerazjasnjenih slucajeva.... itd.itd.

Svarci

pre 7 godina

Zdravo svima, ja sam iz buducnosti, ovde sam da bih vam rekao da je putovanje u proslost moguce, u suprotnom kako bih bio ovde uopste?

Vozdra!

Bane

pre 7 godina

Ako je moguće..Zašto se nije niko još pojavio iz budućnosti....u drugoj dimenziji će se verovatno pojaviti...I te kako je bitno da se fokusiramo 200% na sadašnjost...svaki dan...jer neće biti budućnosti...

fjdiskma

pre 7 godina

Da je putovanje u prošlost moguće, već bi bilo ljudi koji su nam došli iz budućnosti (naša sadašnjost je njima prošlost), zar ne?

Sima Kosmos iz dubokog svemira

pre 7 godina

Ali samo da se nekako reši putovanje brzinom svetlosti - sitnica. Ovo smo znali i bez ovog naučnika, ne vidim šta je on tu novo rekao. Umesto ove milion puta prežvakane teme više bih voleo da čujem njegove predloge, ako je već naučnik, da se "pobedi" brzina svetlosti. Dakle na koji način bi on "prevario" fiziku koja kaže da bi telo koje putuje brzinom svetlosti imalo dimenzije jednake nuli i beskonačnu masu, kao i to da bi bila potrebna beskonačna količina energije za ubrzanje tog tela do C.

Bojan

pre 7 godina

@(mister No, 21. februar 2017 06:17)

Da ali osim Milankovića ovi su sve postigli u SAD. Da su kojim slučajem ostali i radili u Srbiji nikada ne bi postigli to što su postigli. Srbija tada nije imala finansijskih sredstava kao ni sluha za naučnike i njihova istraživanja a danas i manje nego tada. Tako da Tesla i Pupin nacionalno pripadaju Srbiji ali kao naučnici samo onima koji su ih finansirali.

Lacerta

pre 7 godina

"Princip prelaska u budućnost je jednostavan — neophodno je samo napraviti letelicu, odnosno leteći aparat koji može da se kreće brzinom svetlosti."

Pa, što nam ne reče ranije da je tako jednostavno?!

Evo, samo da negde nađem papir i olovku i počinjem da projektujem tu letelicu!

Dusan

pre 7 godina

Da, ali ono sto ne govori niko jeste da nema povratka u proslost... prostom logikom fizike putovanje kroz vreme je samo racunanje formula u fizici, i koliko bi neko bio star ako bi putovao od tacke a do tacke b brzinom svetlosti, dakle nema tu vise matematike neke...

Lana

pre 7 godina

"Princip prelaska u buduc?nost je jednostavan — neophodno je samo napraviti letelicu, odnosno letec?i aparat koji može da se krec?e brzinom svetlosti", da, ovo je, inače, vrlo jednostavno uraditi.

alek

pre 7 godina

Svaki put kada se pogledate u ogledalo, vi vidite proslost, iskreno ta proslost se meri u nanosekundama, a to je ono vreme koje je potrebno svetlosti da pređe put od vaseg lica do ogledala i nazad do vasih ociju koje registruju odraz.

mister No

pre 7 godina

@EU Citizen 
Covek je priznat naucnik koji se bavi naukom, a pritom nije zatucani mrzitelj bilo koje civilizacije. On je rekao ono sto je u teoriji tacno i odavno poznato. Pre cu verovati njemu nego nekom ko prezire sve sto dolazi iz Rusije, iako sam pripada narodu ciji je vrhunac naucnog dostignuca Yugo. Ipak je on doktor nauka u drzavi koja je jos pre 60 godina savladala putovanje svemirom. Bolje verovati njemu nego nekome ko mora da putuje po Evropi da bi nasao drustvo u kojem cak i takvi kao on mogu da sebi stvore uslove za zivot.
(ja, 20. februar 2017 04:44)

Sa politickim delom tvog komentara se slazem ali moram da te ispravim za ovaj deo da doticni pripada narodu cije je najvece naucno dostignuce Yugo. Podseticu da su ovom narodu pripadali ili pripadaju Tesla,Pupin,Milankovic,zatim neki od pionira robotike kao i veliki broj naucnika u Srbiji a i onih koji zive i rade u svetu i imaju zapazene uspehe u raznim oblastima,fizici,hemiji,biologiji,elektrotehnici,medicini itd.

Druga je stvar sto je vecina njih u Srbiji u nemilosti politike,za koju smo,nazalost,kao narod netalentovani pa se zbog toga ne isticemo velikim doprinosom svetskoj nauci kao drzava ali uopsteno,sklonost ka nauci u nasem narodu,nikad nije bila sporna.