Ponedeljak, 16.01.2017.

17:17

Zašto kraljevska porodica ne koristi svoje prezime?

Izvor: radiosarajevo

Zašto kraljevska porodica ne koristi svoje prezime? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

Oplenac

pre 7 godina

Sve dinastije u Evropi zajedno predstavljaju jednu veliku familiju i u njoj j ko koga stigne pa se pouzdano ne može utvrditi ko je čiji otac a samim tim i kome pripada koje prezime.

Arhivator

pre 7 godina

"Zašto kraljevska porodica ne koristi svoje prezime?"

Zato što su kraljevska porodica i može im se. Ako baš, baš moraju negde da stave prezime, očigledno je da mogu da stave šta 'oće - i Vindzor, i Mauntbaten-Vindzor, i Vels, i Jork...

Djordje Stanojevic

pre 7 godina

Englez ti je nacionalna odrednica kao npr Bosanac! To su Nemci ( Saksonci ) , Skandinavci i Gali ( Normani ) izmiksovani sa pecinskim ljudima zvanim Pikti tj danasnji Skoti.

Grxy

pre 7 godina

Ma mogu oni da budu princevi,grofovi,vojvode,kraljice koliko hoce ali zna se da je samo jedan CAR a to je:

Влади́мир Влади́мирович Пу́тин

Muderator 011

pre 7 godina

Tokom 1917. Dzordz je bio na prestolu 7 godina. Tako to biva kad ti google prevodi engleski perfekat

@(Bratislav Zdravkovic, 16. januar 2017 18:57)


Nikada od tog Guglea translejta covek nece postati hahahahahahaa

John

pre 7 godina

(bobisa, 16. januar 2017 23:04)

Ma nemoj mi reći. Kao što već rekoh, sve je dostupno na par klikova mišem.
Dakle: "The name derives from the elaborate medieval ceremony for appointing a knight, which involved BATHING(as a symbol of purification) as one of its elements. The knights so created were known as "Knights of the Bath"

A i grad se tako zove zbog kupatilaiz rimskog doba.

flashlightsandechoes

pre 7 godina

Dokle više malo transkripcija, malo naziv u originalu?! "Novi transkripcioni rečnik engleskih ličnih imena" Tvrtka Prćića je dostupan na internetu, edukujte se!

Starac Foco

pre 7 godina

Cela kraljevska familija je svapska jos od doba Hendla i "Muzike na vodi", a ova prica je luk i voda. Zanimljivije od svega je da kraljica ili kralj nemaju nikakvo skolovanje tokom odrastanja, malo se pise i cita, zenski i muski poslovi, i obavezno se trebi ustav. Mozda je to sad promenjeno, ali sumnjam posto imaju previse "obaveza".

John

pre 7 godina

(sead bgd, 16. januar 2017 21:13)

OK, Nemci, a šta su onda naši? Kinezi?
Kraljica Marija je bila Viktorijina praunuka.
Kraljica Aleksandra je bila Viktorijina čukununuka(pa joj Marija dođe i tetka, a ne samo svekrva), a takođe i praunuka kajzera Fridriha III.
Uostalom, sve evropske kraljevske porodice, kako bivše tako i sadašnje, u manjoj ili većoj meri vode poreklo iz Nemačke. Tamo je gotovo svaki veći grad imao po jednu plemićku porodicu i za ženidbu/udadbu to je svima bila prva adresa.
I španski Felipe, i belgijski Filip, i holandski Vilem-Aleksander, i svih troje vladara iz Skandinavije... A od bivših Grčka, Rumunija, Bugarska, Jugoslavija, čak i Francuska.
Verovatno samo princ Albert iz Monaka nema nikakve veze sa Nemcima.


(Equilibrium, 16. januar 2017 22:03)
Ništa spektakularno, sve je dostupno uz par klikova mišem.

bobisa

pre 7 godina

"Ne vidim šta je ono treća što Čarls nosi, ali verovatno je Order of the Bath (Red kupatila - prilično su kreativni sa nazivima...)"
Strucnjak, Bath je veoma stari grad u Engleskoj koji je poznat po antickom Rimskom kupatilu, nije to kreativnost u nazivu...

UltraBG

pre 7 godina

Kako li mu je ovo uspelo, da u jednoj godini bude sedam godina na vlasti: "Tokom 1917. godine, kralj Džordž V je bio na tronu sedam godina".
(Vreme u vremenu, 16. januar 2017 18:17)

To ti je kao kad je Dzej jednom izjavio ,,Pa, mogu i ja valjda jednom da budem pijan svaki dan."

sead bgd

pre 7 godina

Ах, шта све чине, само да се не би прочуло да су заправо Немци :).
Илити да цитирам Црну Гују у моменту када му Капетан Драга каже да је Енглез колико и краљица Викторија:"Аха, дакле, отац ти је био Немац, брат ти је Немац и муж ти је Немац".

John

pre 7 godina

A za šta konkretno su odlikovanja ?
(ateista, 16. januar 2017 19:39)

Ako misliš na ovo na slici što nose Čarls i Vilijem, to nisu odlikovanja (u pravom smislu reči), već oznake viteških redova. Ova dva što nose i jedan i drugi su Red podvezice i Red čička (čičak je simbol Škotske).
Ne vidim šta je ono treća što Čarls nosi, ali verovatno je Order of the Bath (Red kupatila - prilično su kreativni sa nazivima...)
Dve medalje što Vilijem nosi su medalja/spomenica za kraljičinu zlatnu i dijamantsku godišnjicu (50 i 60 godina na prestolu). Te dve ima i Čarls. I još prilično drugih.

"sluskinja 'onima'"

pre 7 godina

Kako god se prezivali, predstavljaju obicne parazite. Jedina funkcija da zabavljaju delove narodnih masa. Ko voli, nek uziva u njihovim praznim zivotima. Ostali nek uzivaju u svojim.
(SA, 16. januar 2017 18:25)

Eee moj druze, kada bi ti znao koju funkciju ima kraljica Elizabeta ne bi je nazvao parazitom, vec drugim, mnogo pogrdnijim nazivom!

晨, 辰

pre 7 godina

Nema pasoš, a niko na svetu valjda nije više putovao od nje. Nema vozačku dozvolu a vozi. Isto tako nema ni jedan drugi lični dokument. Jedini "dokumenti" na kome se nalazi njena slika je Britanska funta i poštanska marka. Čak šta više svaki lični dokument podanicima izdaje se u njeno ime. Ne može da joj se sudi ni za šta ni po kom osnovu. Može sutra da ustane i objavi rat bilo kome. I mi se naivno pitamo zašto ne koristi prezime!.

John

pre 7 godina

(konzervativac, 16. januar 2017 17:38)

To nisu bili Vindzori nego Hanoveri, Džordž I, II, III, IV, (tek treći je rođen u Engleskoj) sve do kraljice Viktorije. Sa kraljicom Viktorijom su postali dinastija Saks-Koburg-Gota ( po njenom mužu, princu Albertu). I kao što piše, Džordž V je promenio u Vindzor zbog antinemačkog raspoloženja u Britaniji za vreme I svetskog rata što je i razumljivo.
Iz istog razloga se nije koristilo Filipovo prezime. Mauntbaten mu je prezime po majci (u originalu na nemačkom: Batenberg). Prezime po ocu je još gore: Šlezvig-Holštajn-Zondenburg-Glukzburg. Tome treba dodati i da Čerčil nije mogao da smisli Filipovog strica, lorda Mauntbatena, pa je "savetovao" kraljicu šta da uradi.
Filip je tada rekao da se oseća kao ameba i da je jedini čovek u Engleskoj čija deca ne mogu da nose njegovo prezime.

(baba je nacista, 16. januar 2017 18:24)
Nije. To je njen stric, vojvoda od Vindzora (Edvard VIII), on je imao simpatije prema Hitleru.

zanimljivo

pre 7 godina

Secam se scene iz jednog filma. U nekoj britanskoj koloniji, mladi engleski oficir se zaljubi u devojku kojoj je otac Englez a majka iz lokalnog stanovnistva, a ona njemu kaze: ja imam vise engleske krvi nego tvoja kraljica.

mile ilić

pre 7 godina

Vozi mene jedan moj prijatelj, irac, pored jedne akademske zgrade na jugu Engleske. Kažem mu ja: Vidiš ovo ovde je donacija (Od Čarlsovog strica) pa se zove "Mauntbaten bilding". On će: Valjda, Batemberg bilding. Oni koji malo znaju nemački i engleski razumeće negodovanje irca. I Mauntbaten je samo prevod, skorašnji. NARAVOUČENIJE: Zvanično prezime Britanske Kraljice ima oko stotinu reči i obuhvata imena mnogih dinastija i prestola na koje ona polaže pravo. Otudu njen značaj i činjenica da ona nije samo ukras Britanije.

SA

pre 7 godina

Kako god se prezivali, predstavljaju obicne parazite. Jedina funkcija da zabavljaju delove narodnih masa. Ko voli, nek uziva u njihovim praznim zivotima. Ostali nek uzivaju u svojim.

nikola

pre 7 godina

Zaboravili ste da kažete da je Mountbatten isto nastalo 1917 kad su zbog rata sa Nemačkom promenili originalno Battenberg. Prakticno preveli na engleski - Berg u Mount, pa malo obrnuli.

Vreme u vremenu

pre 7 godina

Kako li mu je ovo uspelo, da u jednoj godini bude sedam godina na vlasti: "Tokom 1917. godine, kralj Džordž V je bio na tronu sedam godina".

OMGOMGOMG

pre 7 godina

Bio I sv rat, prezime im je gubilo na popularnosti, a bilo je čvrstih naznaka i da će početi da izaziva podozrenje. Kao kad se čokoladica prodaje loše, pa joj promene omot.

konzervativac

pre 7 godina

Poenta price je da ne koriste svoje pravo prezime Saks Koburg Gota zbog neprijateljstva Britanije sa zemljom iz koje poticu tokom dvadesetog veka.Inace zanimljivo je da Vindsori kad su dosli na vlast nisu govorili engleski 2 do tri generacije sto ih je na neki nacin izolovalo od britanske politike.Prvobitna mana se ispostavila kao plus jer tako izolovani oni nisu bili u mogucnosti da kao ranije engleske dinastije npr Tjudori zavedu apsolutisticku vlast i sami upravljaju zemljom.Ta njihova ogranicenja su Uk nacinili jednom od prvih demokratskih drzava a to je sprecilo scenario francuske revolucije kod Engleza,tako da su ostali jedna od retkih zemalja bez krvave burzoaske revolucije i nasilne smene aristokratije.

jobjob

pre 7 godina

mozda zato sto ova matora ne bi trebalo da nosi prezime Vindzor, s obzirom da je dinastija po muskoj liniji izumrla, vec bi trebala da nosi prezime svog muza koji nije engleske krvi, a mozda i zbog zakona po kojem monarsi ne nose prezime !

Dzoni

pre 7 godina

Vindzor je prezome koje je Elizabeta prihvatila sa krunom. Kao sto je prihvatila i preselenje u palatu. To je bio uslov. Njen suprug je tada izjavio da je za krunu zrtvovao prezime, dom i poziv.

Miki

pre 7 godina

Svako malo ovde u Londri naletim na Elizabetu, pozdravimo se on tipa "Ma gde si Miki..?!", "Cao Eli." a nikad nisam znao njeno prezime...hvala vam na informaciji :)

Vreme u vremenu

pre 7 godina

Kako li mu je ovo uspelo, da u jednoj godini bude sedam godina na vlasti: "Tokom 1917. godine, kralj Džordž V je bio na tronu sedam godina".

konzervativac

pre 7 godina

Poenta price je da ne koriste svoje pravo prezime Saks Koburg Gota zbog neprijateljstva Britanije sa zemljom iz koje poticu tokom dvadesetog veka.Inace zanimljivo je da Vindsori kad su dosli na vlast nisu govorili engleski 2 do tri generacije sto ih je na neki nacin izolovalo od britanske politike.Prvobitna mana se ispostavila kao plus jer tako izolovani oni nisu bili u mogucnosti da kao ranije engleske dinastije npr Tjudori zavedu apsolutisticku vlast i sami upravljaju zemljom.Ta njihova ogranicenja su Uk nacinili jednom od prvih demokratskih drzava a to je sprecilo scenario francuske revolucije kod Engleza,tako da su ostali jedna od retkih zemalja bez krvave burzoaske revolucije i nasilne smene aristokratije.

晨, 辰

pre 7 godina

Nema pasoš, a niko na svetu valjda nije više putovao od nje. Nema vozačku dozvolu a vozi. Isto tako nema ni jedan drugi lični dokument. Jedini "dokumenti" na kome se nalazi njena slika je Britanska funta i poštanska marka. Čak šta više svaki lični dokument podanicima izdaje se u njeno ime. Ne može da joj se sudi ni za šta ni po kom osnovu. Može sutra da ustane i objavi rat bilo kome. I mi se naivno pitamo zašto ne koristi prezime!.

SA

pre 7 godina

Kako god se prezivali, predstavljaju obicne parazite. Jedina funkcija da zabavljaju delove narodnih masa. Ko voli, nek uziva u njihovim praznim zivotima. Ostali nek uzivaju u svojim.

Miki

pre 7 godina

Svako malo ovde u Londri naletim na Elizabetu, pozdravimo se on tipa "Ma gde si Miki..?!", "Cao Eli." a nikad nisam znao njeno prezime...hvala vam na informaciji :)

sead bgd

pre 7 godina

Ах, шта све чине, само да се не би прочуло да су заправо Немци :).
Илити да цитирам Црну Гују у моменту када му Капетан Драга каже да је Енглез колико и краљица Викторија:"Аха, дакле, отац ти је био Немац, брат ти је Немац и муж ти је Немац".

zanimljivo

pre 7 godina

Secam se scene iz jednog filma. U nekoj britanskoj koloniji, mladi engleski oficir se zaljubi u devojku kojoj je otac Englez a majka iz lokalnog stanovnistva, a ona njemu kaze: ja imam vise engleske krvi nego tvoja kraljica.

UltraBG

pre 7 godina

Kako li mu je ovo uspelo, da u jednoj godini bude sedam godina na vlasti: "Tokom 1917. godine, kralj Džordž V je bio na tronu sedam godina".
(Vreme u vremenu, 16. januar 2017 18:17)

To ti je kao kad je Dzej jednom izjavio ,,Pa, mogu i ja valjda jednom da budem pijan svaki dan."

Dzoni

pre 7 godina

Vindzor je prezome koje je Elizabeta prihvatila sa krunom. Kao sto je prihvatila i preselenje u palatu. To je bio uslov. Njen suprug je tada izjavio da je za krunu zrtvovao prezime, dom i poziv.

"sluskinja 'onima'"

pre 7 godina

Kako god se prezivali, predstavljaju obicne parazite. Jedina funkcija da zabavljaju delove narodnih masa. Ko voli, nek uziva u njihovim praznim zivotima. Ostali nek uzivaju u svojim.
(SA, 16. januar 2017 18:25)

Eee moj druze, kada bi ti znao koju funkciju ima kraljica Elizabeta ne bi je nazvao parazitom, vec drugim, mnogo pogrdnijim nazivom!

nikola

pre 7 godina

Zaboravili ste da kažete da je Mountbatten isto nastalo 1917 kad su zbog rata sa Nemačkom promenili originalno Battenberg. Prakticno preveli na engleski - Berg u Mount, pa malo obrnuli.

mile ilić

pre 7 godina

Vozi mene jedan moj prijatelj, irac, pored jedne akademske zgrade na jugu Engleske. Kažem mu ja: Vidiš ovo ovde je donacija (Od Čarlsovog strica) pa se zove "Mauntbaten bilding". On će: Valjda, Batemberg bilding. Oni koji malo znaju nemački i engleski razumeće negodovanje irca. I Mauntbaten je samo prevod, skorašnji. NARAVOUČENIJE: Zvanično prezime Britanske Kraljice ima oko stotinu reči i obuhvata imena mnogih dinastija i prestola na koje ona polaže pravo. Otudu njen značaj i činjenica da ona nije samo ukras Britanije.

OMGOMGOMG

pre 7 godina

Bio I sv rat, prezime im je gubilo na popularnosti, a bilo je čvrstih naznaka i da će početi da izaziva podozrenje. Kao kad se čokoladica prodaje loše, pa joj promene omot.

John

pre 7 godina

(konzervativac, 16. januar 2017 17:38)

To nisu bili Vindzori nego Hanoveri, Džordž I, II, III, IV, (tek treći je rođen u Engleskoj) sve do kraljice Viktorije. Sa kraljicom Viktorijom su postali dinastija Saks-Koburg-Gota ( po njenom mužu, princu Albertu). I kao što piše, Džordž V je promenio u Vindzor zbog antinemačkog raspoloženja u Britaniji za vreme I svetskog rata što je i razumljivo.
Iz istog razloga se nije koristilo Filipovo prezime. Mauntbaten mu je prezime po majci (u originalu na nemačkom: Batenberg). Prezime po ocu je još gore: Šlezvig-Holštajn-Zondenburg-Glukzburg. Tome treba dodati i da Čerčil nije mogao da smisli Filipovog strica, lorda Mauntbatena, pa je "savetovao" kraljicu šta da uradi.
Filip je tada rekao da se oseća kao ameba i da je jedini čovek u Engleskoj čija deca ne mogu da nose njegovo prezime.

(baba je nacista, 16. januar 2017 18:24)
Nije. To je njen stric, vojvoda od Vindzora (Edvard VIII), on je imao simpatije prema Hitleru.

John

pre 7 godina

A za šta konkretno su odlikovanja ?
(ateista, 16. januar 2017 19:39)

Ako misliš na ovo na slici što nose Čarls i Vilijem, to nisu odlikovanja (u pravom smislu reči), već oznake viteških redova. Ova dva što nose i jedan i drugi su Red podvezice i Red čička (čičak je simbol Škotske).
Ne vidim šta je ono treća što Čarls nosi, ali verovatno je Order of the Bath (Red kupatila - prilično su kreativni sa nazivima...)
Dve medalje što Vilijem nosi su medalja/spomenica za kraljičinu zlatnu i dijamantsku godišnjicu (50 i 60 godina na prestolu). Te dve ima i Čarls. I još prilično drugih.

jobjob

pre 7 godina

mozda zato sto ova matora ne bi trebalo da nosi prezime Vindzor, s obzirom da je dinastija po muskoj liniji izumrla, vec bi trebala da nosi prezime svog muza koji nije engleske krvi, a mozda i zbog zakona po kojem monarsi ne nose prezime !

bobisa

pre 7 godina

"Ne vidim šta je ono treća što Čarls nosi, ali verovatno je Order of the Bath (Red kupatila - prilično su kreativni sa nazivima...)"
Strucnjak, Bath je veoma stari grad u Engleskoj koji je poznat po antickom Rimskom kupatilu, nije to kreativnost u nazivu...

John

pre 7 godina

(sead bgd, 16. januar 2017 21:13)

OK, Nemci, a šta su onda naši? Kinezi?
Kraljica Marija je bila Viktorijina praunuka.
Kraljica Aleksandra je bila Viktorijina čukununuka(pa joj Marija dođe i tetka, a ne samo svekrva), a takođe i praunuka kajzera Fridriha III.
Uostalom, sve evropske kraljevske porodice, kako bivše tako i sadašnje, u manjoj ili većoj meri vode poreklo iz Nemačke. Tamo je gotovo svaki veći grad imao po jednu plemićku porodicu i za ženidbu/udadbu to je svima bila prva adresa.
I španski Felipe, i belgijski Filip, i holandski Vilem-Aleksander, i svih troje vladara iz Skandinavije... A od bivših Grčka, Rumunija, Bugarska, Jugoslavija, čak i Francuska.
Verovatno samo princ Albert iz Monaka nema nikakve veze sa Nemcima.


(Equilibrium, 16. januar 2017 22:03)
Ništa spektakularno, sve je dostupno uz par klikova mišem.

Starac Foco

pre 7 godina

Cela kraljevska familija je svapska jos od doba Hendla i "Muzike na vodi", a ova prica je luk i voda. Zanimljivije od svega je da kraljica ili kralj nemaju nikakvo skolovanje tokom odrastanja, malo se pise i cita, zenski i muski poslovi, i obavezno se trebi ustav. Mozda je to sad promenjeno, ali sumnjam posto imaju previse "obaveza".

Muderator 011

pre 7 godina

Tokom 1917. Dzordz je bio na prestolu 7 godina. Tako to biva kad ti google prevodi engleski perfekat

@(Bratislav Zdravkovic, 16. januar 2017 18:57)


Nikada od tog Guglea translejta covek nece postati hahahahahahaa

Grxy

pre 7 godina

Ma mogu oni da budu princevi,grofovi,vojvode,kraljice koliko hoce ali zna se da je samo jedan CAR a to je:

Влади́мир Влади́мирович Пу́тин

flashlightsandechoes

pre 7 godina

Dokle više malo transkripcija, malo naziv u originalu?! "Novi transkripcioni rečnik engleskih ličnih imena" Tvrtka Prćića je dostupan na internetu, edukujte se!

Arhivator

pre 7 godina

"Zašto kraljevska porodica ne koristi svoje prezime?"

Zato što su kraljevska porodica i može im se. Ako baš, baš moraju negde da stave prezime, očigledno je da mogu da stave šta 'oće - i Vindzor, i Mauntbaten-Vindzor, i Vels, i Jork...

Djordje Stanojevic

pre 7 godina

Englez ti je nacionalna odrednica kao npr Bosanac! To su Nemci ( Saksonci ) , Skandinavci i Gali ( Normani ) izmiksovani sa pecinskim ljudima zvanim Pikti tj danasnji Skoti.

John

pre 7 godina

(bobisa, 16. januar 2017 23:04)

Ma nemoj mi reći. Kao što već rekoh, sve je dostupno na par klikova mišem.
Dakle: "The name derives from the elaborate medieval ceremony for appointing a knight, which involved BATHING(as a symbol of purification) as one of its elements. The knights so created were known as "Knights of the Bath"

A i grad se tako zove zbog kupatilaiz rimskog doba.

Oplenac

pre 7 godina

Sve dinastije u Evropi zajedno predstavljaju jednu veliku familiju i u njoj j ko koga stigne pa se pouzdano ne može utvrditi ko je čiji otac a samim tim i kome pripada koje prezime.

SA

pre 7 godina

Kako god se prezivali, predstavljaju obicne parazite. Jedina funkcija da zabavljaju delove narodnih masa. Ko voli, nek uziva u njihovim praznim zivotima. Ostali nek uzivaju u svojim.

jobjob

pre 7 godina

mozda zato sto ova matora ne bi trebalo da nosi prezime Vindzor, s obzirom da je dinastija po muskoj liniji izumrla, vec bi trebala da nosi prezime svog muza koji nije engleske krvi, a mozda i zbog zakona po kojem monarsi ne nose prezime !

Starac Foco

pre 7 godina

Cela kraljevska familija je svapska jos od doba Hendla i "Muzike na vodi", a ova prica je luk i voda. Zanimljivije od svega je da kraljica ili kralj nemaju nikakvo skolovanje tokom odrastanja, malo se pise i cita, zenski i muski poslovi, i obavezno se trebi ustav. Mozda je to sad promenjeno, ali sumnjam posto imaju previse "obaveza".

"sluskinja 'onima'"

pre 7 godina

Kako god se prezivali, predstavljaju obicne parazite. Jedina funkcija da zabavljaju delove narodnih masa. Ko voli, nek uziva u njihovim praznim zivotima. Ostali nek uzivaju u svojim.
(SA, 16. januar 2017 18:25)

Eee moj druze, kada bi ti znao koju funkciju ima kraljica Elizabeta ne bi je nazvao parazitom, vec drugim, mnogo pogrdnijim nazivom!

Miki

pre 7 godina

Svako malo ovde u Londri naletim na Elizabetu, pozdravimo se on tipa "Ma gde si Miki..?!", "Cao Eli." a nikad nisam znao njeno prezime...hvala vam na informaciji :)

晨, 辰

pre 7 godina

Nema pasoš, a niko na svetu valjda nije više putovao od nje. Nema vozačku dozvolu a vozi. Isto tako nema ni jedan drugi lični dokument. Jedini "dokumenti" na kome se nalazi njena slika je Britanska funta i poštanska marka. Čak šta više svaki lični dokument podanicima izdaje se u njeno ime. Ne može da joj se sudi ni za šta ni po kom osnovu. Može sutra da ustane i objavi rat bilo kome. I mi se naivno pitamo zašto ne koristi prezime!.

konzervativac

pre 7 godina

Poenta price je da ne koriste svoje pravo prezime Saks Koburg Gota zbog neprijateljstva Britanije sa zemljom iz koje poticu tokom dvadesetog veka.Inace zanimljivo je da Vindsori kad su dosli na vlast nisu govorili engleski 2 do tri generacije sto ih je na neki nacin izolovalo od britanske politike.Prvobitna mana se ispostavila kao plus jer tako izolovani oni nisu bili u mogucnosti da kao ranije engleske dinastije npr Tjudori zavedu apsolutisticku vlast i sami upravljaju zemljom.Ta njihova ogranicenja su Uk nacinili jednom od prvih demokratskih drzava a to je sprecilo scenario francuske revolucije kod Engleza,tako da su ostali jedna od retkih zemalja bez krvave burzoaske revolucije i nasilne smene aristokratije.

sead bgd

pre 7 godina

Ах, шта све чине, само да се не би прочуло да су заправо Немци :).
Илити да цитирам Црну Гују у моменту када му Капетан Драга каже да је Енглез колико и краљица Викторија:"Аха, дакле, отац ти је био Немац, брат ти је Немац и муж ти је Немац".

mile ilić

pre 7 godina

Vozi mene jedan moj prijatelj, irac, pored jedne akademske zgrade na jugu Engleske. Kažem mu ja: Vidiš ovo ovde je donacija (Od Čarlsovog strica) pa se zove "Mauntbaten bilding". On će: Valjda, Batemberg bilding. Oni koji malo znaju nemački i engleski razumeće negodovanje irca. I Mauntbaten je samo prevod, skorašnji. NARAVOUČENIJE: Zvanično prezime Britanske Kraljice ima oko stotinu reči i obuhvata imena mnogih dinastija i prestola na koje ona polaže pravo. Otudu njen značaj i činjenica da ona nije samo ukras Britanije.

Vreme u vremenu

pre 7 godina

Kako li mu je ovo uspelo, da u jednoj godini bude sedam godina na vlasti: "Tokom 1917. godine, kralj Džordž V je bio na tronu sedam godina".

Grxy

pre 7 godina

Ma mogu oni da budu princevi,grofovi,vojvode,kraljice koliko hoce ali zna se da je samo jedan CAR a to je:

Влади́мир Влади́мирович Пу́тин

zanimljivo

pre 7 godina

Secam se scene iz jednog filma. U nekoj britanskoj koloniji, mladi engleski oficir se zaljubi u devojku kojoj je otac Englez a majka iz lokalnog stanovnistva, a ona njemu kaze: ja imam vise engleske krvi nego tvoja kraljica.

John

pre 7 godina

(konzervativac, 16. januar 2017 17:38)

To nisu bili Vindzori nego Hanoveri, Džordž I, II, III, IV, (tek treći je rođen u Engleskoj) sve do kraljice Viktorije. Sa kraljicom Viktorijom su postali dinastija Saks-Koburg-Gota ( po njenom mužu, princu Albertu). I kao što piše, Džordž V je promenio u Vindzor zbog antinemačkog raspoloženja u Britaniji za vreme I svetskog rata što je i razumljivo.
Iz istog razloga se nije koristilo Filipovo prezime. Mauntbaten mu je prezime po majci (u originalu na nemačkom: Batenberg). Prezime po ocu je još gore: Šlezvig-Holštajn-Zondenburg-Glukzburg. Tome treba dodati i da Čerčil nije mogao da smisli Filipovog strica, lorda Mauntbatena, pa je "savetovao" kraljicu šta da uradi.
Filip je tada rekao da se oseća kao ameba i da je jedini čovek u Engleskoj čija deca ne mogu da nose njegovo prezime.

(baba je nacista, 16. januar 2017 18:24)
Nije. To je njen stric, vojvoda od Vindzora (Edvard VIII), on je imao simpatije prema Hitleru.

John

pre 7 godina

(sead bgd, 16. januar 2017 21:13)

OK, Nemci, a šta su onda naši? Kinezi?
Kraljica Marija je bila Viktorijina praunuka.
Kraljica Aleksandra je bila Viktorijina čukununuka(pa joj Marija dođe i tetka, a ne samo svekrva), a takođe i praunuka kajzera Fridriha III.
Uostalom, sve evropske kraljevske porodice, kako bivše tako i sadašnje, u manjoj ili većoj meri vode poreklo iz Nemačke. Tamo je gotovo svaki veći grad imao po jednu plemićku porodicu i za ženidbu/udadbu to je svima bila prva adresa.
I španski Felipe, i belgijski Filip, i holandski Vilem-Aleksander, i svih troje vladara iz Skandinavije... A od bivših Grčka, Rumunija, Bugarska, Jugoslavija, čak i Francuska.
Verovatno samo princ Albert iz Monaka nema nikakve veze sa Nemcima.


(Equilibrium, 16. januar 2017 22:03)
Ništa spektakularno, sve je dostupno uz par klikova mišem.

Dzoni

pre 7 godina

Vindzor je prezome koje je Elizabeta prihvatila sa krunom. Kao sto je prihvatila i preselenje u palatu. To je bio uslov. Njen suprug je tada izjavio da je za krunu zrtvovao prezime, dom i poziv.

John

pre 7 godina

A za šta konkretno su odlikovanja ?
(ateista, 16. januar 2017 19:39)

Ako misliš na ovo na slici što nose Čarls i Vilijem, to nisu odlikovanja (u pravom smislu reči), već oznake viteških redova. Ova dva što nose i jedan i drugi su Red podvezice i Red čička (čičak je simbol Škotske).
Ne vidim šta je ono treća što Čarls nosi, ali verovatno je Order of the Bath (Red kupatila - prilično su kreativni sa nazivima...)
Dve medalje što Vilijem nosi su medalja/spomenica za kraljičinu zlatnu i dijamantsku godišnjicu (50 i 60 godina na prestolu). Te dve ima i Čarls. I još prilično drugih.

bobisa

pre 7 godina

"Ne vidim šta je ono treća što Čarls nosi, ali verovatno je Order of the Bath (Red kupatila - prilično su kreativni sa nazivima...)"
Strucnjak, Bath je veoma stari grad u Engleskoj koji je poznat po antickom Rimskom kupatilu, nije to kreativnost u nazivu...

OMGOMGOMG

pre 7 godina

Bio I sv rat, prezime im je gubilo na popularnosti, a bilo je čvrstih naznaka i da će početi da izaziva podozrenje. Kao kad se čokoladica prodaje loše, pa joj promene omot.

UltraBG

pre 7 godina

Kako li mu je ovo uspelo, da u jednoj godini bude sedam godina na vlasti: "Tokom 1917. godine, kralj Džordž V je bio na tronu sedam godina".
(Vreme u vremenu, 16. januar 2017 18:17)

To ti je kao kad je Dzej jednom izjavio ,,Pa, mogu i ja valjda jednom da budem pijan svaki dan."

nikola

pre 7 godina

Zaboravili ste da kažete da je Mountbatten isto nastalo 1917 kad su zbog rata sa Nemačkom promenili originalno Battenberg. Prakticno preveli na engleski - Berg u Mount, pa malo obrnuli.

John

pre 7 godina

(bobisa, 16. januar 2017 23:04)

Ma nemoj mi reći. Kao što već rekoh, sve je dostupno na par klikova mišem.
Dakle: "The name derives from the elaborate medieval ceremony for appointing a knight, which involved BATHING(as a symbol of purification) as one of its elements. The knights so created were known as "Knights of the Bath"

A i grad se tako zove zbog kupatilaiz rimskog doba.

Djordje Stanojevic

pre 7 godina

Englez ti je nacionalna odrednica kao npr Bosanac! To su Nemci ( Saksonci ) , Skandinavci i Gali ( Normani ) izmiksovani sa pecinskim ljudima zvanim Pikti tj danasnji Skoti.

flashlightsandechoes

pre 7 godina

Dokle više malo transkripcija, malo naziv u originalu?! "Novi transkripcioni rečnik engleskih ličnih imena" Tvrtka Prćića je dostupan na internetu, edukujte se!

Muderator 011

pre 7 godina

Tokom 1917. Dzordz je bio na prestolu 7 godina. Tako to biva kad ti google prevodi engleski perfekat

@(Bratislav Zdravkovic, 16. januar 2017 18:57)


Nikada od tog Guglea translejta covek nece postati hahahahahahaa

Arhivator

pre 7 godina

"Zašto kraljevska porodica ne koristi svoje prezime?"

Zato što su kraljevska porodica i može im se. Ako baš, baš moraju negde da stave prezime, očigledno je da mogu da stave šta 'oće - i Vindzor, i Mauntbaten-Vindzor, i Vels, i Jork...

Oplenac

pre 7 godina

Sve dinastije u Evropi zajedno predstavljaju jednu veliku familiju i u njoj j ko koga stigne pa se pouzdano ne može utvrditi ko je čiji otac a samim tim i kome pripada koje prezime.