Utorak, 10.01.2017.

16:53

Ove kultne pesme zapravo skrivaju istinite priče

Izvor: express.hr

Ove kultne pesme zapravo skrivaju istinite prièe IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

86 Komentari

Sortiraj po:

istina

pre 7 godina

"Pada vlada" od Bajage i Saše Radulovića?
(Dijasporac, 11. januar 2017 00:31)
Ahahhaha,majstore,ovo je najistinitija i sudbinska pesma.

Aleksandar

pre 7 godina

Divlje Jagode - Labude kad rata ne bude
Jedna od njihovih najlepših i najdirljivijih pesama, tekst je napisao Fikret Kurtović. Inače, gitarista i vođa grupe Zele Lipovača ju je posvetio svojim prijateljima koji su poginuli u ratu.

Caletova keva

pre 7 godina

@KLM

Hvala što si ovu priču sa svadbe podelio sa drugima,
ljudi će od sada imati drugu emociju kada budu slušali ovu pesmu.

ATG

pre 7 godina

Volim ovakve vesti kada vest izvuce od komentatora ono najbolje. Stvarno ima komentara da umres od smeha. Vest sa najboljim komentarima ikad je bila o onom fudbaleru koji je dao 2000 golova za sezonu ili tako nesto, a na profilu slika Miki Mausa. Ako ima neko link neka prosledi(ili neka proslesi sama B92, cita ovo neko:). Tamo je svaki komentar da umres od smeha. Nikada ni jedna vest nije izvukla toliko dobrih komentara iz citalaca i svaki je bio duhovit.

Iskusan

pre 7 godina

Nisam ljubitelj rada i dela ali saznajte sta se krije iza Indirine - Zmaj ili tako nesto.
Kamen bi zaplakao. To je oprostajno pismo momku devojke na samrti.

Vladimir

pre 7 godina

Devojku koja se ubila da bi spasla svoju cast, iz pesme "Ona spava" je napalo 5 siledzija, a jedan od njih je danas odbornik vladajuce partije u Krusevcu. Mozda ima i neka pesma posvecena njemu?

optimist

pre 7 godina

(@misleci SrbinZanimljivo je na sta se moji zemljaci primaju, a pljuju jednog velikog modernog pesnika i nobelovca samo zato sto je Amerikanac.)
Nobelova nagrada je izgubila kredibelitet kada ju je dobio Barak Obama. Ne znam na koga misliš, možda je čovek i zaslužio, ali možda je i bilo boljih, a on je dobio jer je Amerikanac.

Fensi Milenko

pre 7 godina

Ja bih se osvrnuo na jedan muzički momenat u pesmi "Tu noć kad si se udavala". U poslednjem delu pesme, koji pocinje bez ritam sekcije, saksofonu se posle prvog takta pridruži bubanj i razvali me načisto. To mi je uvek delovalo kao kad se neko dugo obuzdava da ne zaplače, a onda se slomi i zarida i sve ode u ...

ZZMZ

pre 7 godina

"Pamtim to kap da je bilo danas, kad je babo Atif otiš'o od nas... U ruci mu piva, na reveru značka FK Sarajeva..."
Ali Đoka Balašević je legenda kada su u pitanju pesme inspirisane pravim događajima.

Jablane

pre 7 godina

Pesma "Jablane" od Lepe Brene iako muzika nije originalna ali tekst jeste...nema tuznije pesme,mozda od Esme "So maki sum se rodila"

nisam ja, ja je

pre 7 godina

Tu noć kad si se udavala mi je uvek delovala kao manje maštovita, manje umetnička, slabija verzija pesme Svirajte mi jesen stiže dunjo moja.
(gojimir debeljački, 10. januar 2017 20:23)

Dje je veza?
(nisam ja, ja je, 10. januar 2017 22:01)

# Link komentara
Preporučujem (+9)
Ne preporučujem (-15)

Ako se misli na Balasevicevu pesmu i ako ovi sto ne preporucuju vezu vide u temi, pa na temu "draga se udala" napisano je i snimljeno na hiljade i hiljade pesama. Sta mislite - da su to sve "verzije" jedne te iste pesme? A gde vidite neku drugu vezu?

KLM

pre 7 godina

A znam i za tu Plavu ciganku koju neko pomenu. Dakle, Raca Ciganin sa Baira u Valjevu, koji bese poznat i kao Raca Grad i Raca Lampek radio u Srbijanci Valjevo. Voleo mucenik da popije i jedne noci, kad je bio treca smena, prebaci jedno bure preko fabricke ograde, misleci da je u njemu industijska brlja. Na njegovu zalost, ispostavi se da je u buretu neka plava farba koju je uprava kupila da ofarba ogradu i kapiju za 7. juli...Em sto se zeznuo za rakiju, em sto je teglio bure bezveze cak na Bair...Elem, kad ga je otvorio i razocarao se opasno, gurne bure u neki cosak od avlije gde stajase dugo, dugo...Posle nekog vremena njegova najmladja cerka, dete ko dete, uspentra se na bure i upadne u farbu! Sva se ofaraba ko Strumfeta. Raca i zena mu Dijana pokusali sve da skinu farbu, strugali, kupali...Pa dobro nisu je bas kupali, al je Dijana par puta bas onako jako mokrom krpom protljala.Sve uzalud. Kad god je padala kisa, isteravali jadno dete napolje nadajuci se da ce dazd Gospodjni cudo da ucini,ali jok...I tako mala porasla, upisala skolu, i bese najlepsa u razredu. Mnogi su joj se udvarali, neki pisali i stihove, a neki stihovi dodjose i do Mileta Kitica. I ostalo je istorija...

Tostao

pre 7 godina

gotovo sve rok pesme imaju svoju istinitu priču..čudim se da ste zaboravili neke od Zabranjenog Pušenja.."Boško i Admira" ili "Pupoljak", recimo..mnogo tužne pesme

nisam ja, ja je

pre 7 godina

Tu noć kad si se udavala mi je uvek delovala kao manje maštovita, manje umetnička, slabija verzija pesme Svirajte mi jesen stiže dunjo moja.
(gojimir debeljački, 10. januar 2017 20:23)

Dje je veza?

Krešimir

pre 7 godina

Zanimljivo. Ja sam davno od jedne Sarajke čuo da je Slobodan Bodo Kovačević imao neku djevojku koja ga je ostavila dok je s Indeksima bio na turneji po SSSRu, pobacila njihovo dijete i udala se za drugog. I to svi znali osim njega i tek na aerodromu u Sarajevu su mu konačno rekli i nije baš dobro podnio ... Tko bi tu uhvatio pravu istinu. Rajka Dujmića sam samo na TVu čuo u tri različita navrata čuo kako priča o tome kako je njegova "Milena" stvarna žena iz tog i tog grada (jednom hotelsko spremačica iz Herceg Novog, drugi put ne znam učiteljica iz Bitole ili što je već rekao)

Dule Dabić Gluvaja, selo Gornja Suvaja

pre 7 godina

@KLM

Kralju, koliko si me nasmejao hahahaha.

Što se tiče tužnih pesmi, Bolero - Jelena i Čola - Ona spava za 3 koplja iznad ostalih.

ku'iš

pre 7 godina

Magazin - Put Putujem
Govori o devojci koja boluje od leukemije i pise svom momku koji je u drugom gradu. Nincevic i ekipa su iskrojili ovo pismo i napravili savrsenu baladu. Glas Ljiljane Nikolovske iz tog perioda je nesto najlepse sto sam u zivotu cuo!

KLM

pre 7 godina

@Sale
Ta pesma, dakle "Caki, Cale, kupi mi sandale..." prica jednu tragicnu pricu koja se desila u valjevskom kraju. Dakle, dvoje mladih( Cale i doticna) su se mnogo voleli i trebali da se vencaju. Medjutim, mlada je imala neku gadnu infekciju na nogama fasovanu od retkog pranja istih, pa ja zamolila dragog da joj kupi sandale u kojima bi otisla do oltara (niko nista ne bi video jer je haljina bila do poda). Medjutim, mlada je imala golemu nogu (broj 43) tako da Cele nije uspeo da nadje broj (iako je eksplicitno zatrazila da ne budu male!) nego kupio neke prve koje je video na vasaru u Mionici. Tako da mlada nazalost obuje cipele i krene na svadbu. Sve bilo dobro do rucka. Za ruckom mladi dosade tesne cipele, pa ih ispod stola smakne, tj izuje se. Tada nastaje tragedija. Prvo se onesvesti stari svat, pa onda orkestar, a onda i konobari...Proliju vrucu corbu po svekrvi, koja vrisne i istrci ispred satre (to joj je spasilo zivot)Ostali gosti se podave od miomirisa mladinih nogu( osim recene svekrve koju nadjose kontuzovanu u kukuruzu), lokalna milicija obavi uvidjaj, sve se zataska po nalogu onih "odozgo" da se ne bi uznemiravala javnost...Ali pricu cuje lokalni umetnik i pretoci u pesmu. Naravno, posto je bilo vreme mraka i UDBE ne smede direkno da objasni o cemu je rec, nego ovako uvijeno...I eto pesma se primi u narod, i danas je svi pevaju. A retko ko zna kakva se strasna tajna krije iza umilnih stihova...

Dragance

pre 7 godina

@Bosanac

I ti si delimično upravu, odnosno, to je drugi deo priče. Kemal je u emisiji "Balkanskom ulicom" ispričao da pesma opisuje dva događaja. Prvi, pobačaj Pimpekove devojke koja je pobacila da bi otišla u Ameriku na studije (inače, to je ona "druga kojoj mora poć"), a drugi je upravo o toj devojci iz Trebinja, mada nisam siguran da je baš Trebinje bilo u pitanju. Elem, on je zapalio u njen grad i lutao gradom dok je nije zapazio u bašti jedne kafane: Stajala je na dnu bašte k'o najlepši cvjet..."

Nietzsche

pre 7 godina

Tu noc kad si se udavala... povrsno je napisano. Momak je bio bubnjar (ako se ne varam) i sreo je tu djevojku na svadbi gdje je bio pozvan da svira... Prakticno je svirao svojoj bivsoj djevojci. Neka me neko ispravi ako grijesi.

gojimir debeljački

pre 7 godina

Tu noć kad si se udavala mi je uvek delovala kao manje maštovita, manje umetnička, slabija verzija pesme Svirajte mi jesen stiže dunjo moja.

sarajevo.ba

pre 7 godina

Pjesma Selma od dugmeta.
Nadjite na Yt "Bebek pjeva Selmi".

Zanimljivije je da sami pogledate nego da vam prepricavam.
Uglavnom,Bebek uzivo pjeva Selmi zbog koje je napisana pjesma nakon 30+ godina.

realno

pre 7 godina

(Fuel-injected suicide machine, 10. januar 2017 19:20)
Bolero - Jelena. Pesma je o pevačevoj majci koja ga je dala u sirotište. Drugačije doživite pesmu kada znate pozadinu.
"Nismo svi iz ljubavi stigli na ovaj svijet.
Proplakan u času kad nema niko da te zavoli..."

Fuel-injected suicide machine, hvala ti za ovu informaciju, mada me je razbila totalno. Pesmu znam od kad je nastala, pevušio, ali nisam znao značenje, pozadinu. Sad kad sam ukapirao, razvaljuje:
"još postoje istine koje vole boljeti"
"jer ja sam tugu kvasio tuđim suzama"
"eh, da su anđeli nosili krila rodama"
"da su bar Bogovi imali malo vremena"

Nikola

pre 7 godina

"Ima neka tajna veza" od Dugmeta je jedna od najvećih ljubavnih balada u bivsoj državi. Ali tekstopisac, Duško Trifunovic ju je napisao, isfrustriran jer 3 godine nije mogao naći posao. Svi drugi su imali veze... 

Pesma govori o zatvorskim čuvaru i njegovom odnosu sa zatvorenicima. Znam da čudno zvuči ali o tome je reč, može da se nađe taj podatak na nekoliko mesta.

Milijan lokalni

pre 7 godina

Ona spava... radim pored zgrade sa cijeg prozora se bacila devojka Milica, odmah pored crkve u centru Kruševca. Strasna tragedija, devojka iz okoline sa sela, zaglavljena u gradu sa zverima. Cesto pomislim na sve to i ako nisam bio rodjen tad. Inace zgrada je jedna od najvisljih u gradu tzv. Rubinova kula, stara ogromna komunisticka zgrada. Sablasan i prelep pogled sa vrha te zgrade.

fef

pre 7 godina

Mnogi tekstovi Riblje Čorbe su proživljene.

Npr. Neke su žene pratile vojnike ili Odlazak u grad,prvo mi padaju na pamet. I mnoge druge. Možda je Bora izgubio kompas u jednom trenutku karijere,ali te pesme će ostati,i učinile su Đorđevića jednog od najboljih tekstopisaca u jugo-rokenrolu.

B91 iz NS

pre 7 godina

Staaaa? A gde je ovde "Seksi biznismen" od Goge Sekulic?

Nisam ti ja nocas zena,
nije ovo krevet njen.
Ja sam tvoja ziva lutka,
Ti moj seksi biznisme.

Pa ovde imate i emociju i to da devojka ima problem da pronadje posao. Ma sve. Lepota je u oku posmatraca.

Ramones

pre 7 godina

Ima neka tajna veza" od Dugmeta je jedna od najvećih ljubavnih balada u bivsoj državi. Ali tekstopisac, Duško Trifunovic ju je napisao, isfrustriran jer 3 godine nije mogao naći posao. Svi drugi su imali veze...



Netacno,prica jeste istinita ali se odnosi na upravnika zatvora koji je tajnom vezom vezan za taj zatvor.Ispricano na knjizevnoj vecero vezanoj za Duska,koju je organizovao njegov veliki prijatelj i poznanik

Sale@

pre 7 godina

A 'Caki Caki Cale, kupi mi sandale...', čemu je ta pesma inspirisana pitam se!?
Ja to onako pitam usput!?
Ako ko zna, neka kaže.
Hvala unapred!

Fuel-injected suicide machine

pre 7 godina

Bolero - Jelena. Pesma je o pevačevoj majci koja ga je dala u sirotište. Drugačije doživite pesmu kada znate pozadinu.

"Nismo svi iz ljubavi stigli na ovaj svijet.

Proplakan u času kad nema niko da te zavoli..."

mama mila

pre 7 godina

Tu noc kad si se udavala...Pa to je pesma koja svakom muskarcu koji pati za nekom devojkom dusu vadi...Kad se na to nadoda alkohol ubitacna kombinacija
(Vladimir, 10. januar 2017 17:11)

da se nadovežem, bez obzira dal je udaja bila za drugog il za nas :)

Mile

pre 7 godina

Tu noc kad si se udavala...Pa to je pesma koja svakom muskarcu koji pati za nekom devojkom dusu vadi...Kad se na to nadoda alkohol ubitacna kombinacija
(Vladimir, 10. januar 2017 17:11)
Kako kazu, najteza je muska suza...

Svegaznalac

pre 7 godina

"Ima neka tajna veza" od Dugmeta je jedna od najvećih ljubavnih balada u bivsoj državi. Ali tekstopisac, Duško Trifunovic ju je napisao, isfrustriran jer 3 godine nije mogao naći posao. Svi drugi su imali veze...

Ima neka tajna veza
Za sve ljude zakon krut
Njome covjek sebe veze
Kada bira sebi put

očigledno

pre 7 godina

E ovo je muzika! Na zalost u danasnje vreme se izvodjaci pesama tek jedva pribliznog kvaliteta mogu izbrojati na prstima jedne ruke...
Jedni kazu da je u Jugi bilo dobro, drugi kazu da je bilo lose, a ja ne znam jer sam rodjen kada je sve propalo, ali znam da je makar imala puno fantasticnih pesama koje ce se slusati jos dugo...

Bosanac

pre 7 godina

Ovo sa “Bacila je sve niz rijeku“, nazalost nije tacno. Kemal Monteno se prisjetio jednog trenutka dok je bio zaljubljen u jednu djevojku iz Trebinja. Fadil je imao muziku ali nisu imali Tekst, a ploca je morala da izadje ubrzo. Tako da su se kasnije svi divili, Kemalu da je napisao tekst ove pjesme za 10 minuta. Pimpek se poslije toga samo nasao vezan svojom sudbinom u toj pjesmu, ali pjesma nije imala za cilj njega, nego je tako slucajno doslo. Ovo je kasnije postala legenda. A u toj prici su se nasli mnogi. Pozdrav

Vladimir

pre 7 godina

Tu noc kad si se udavala...Pa to je pesma koja svakom muskarcu koji pati za nekom devojkom dusu vadi...Kad se na to nadoda alkohol ubitacna kombinacija

mama mila

pre 7 godina

Tu noc kad si se udavala...Pa to je pesma koja svakom muskarcu koji pati za nekom devojkom dusu vadi...Kad se na to nadoda alkohol ubitacna kombinacija
(Vladimir, 10. januar 2017 17:11)

da se nadovežem, bez obzira dal je udaja bila za drugog il za nas :)

B91 iz NS

pre 7 godina

Staaaa? A gde je ovde "Seksi biznismen" od Goge Sekulic?

Nisam ti ja nocas zena,
nije ovo krevet njen.
Ja sam tvoja ziva lutka,
Ti moj seksi biznisme.

Pa ovde imate i emociju i to da devojka ima problem da pronadje posao. Ma sve. Lepota je u oku posmatraca.

KLM

pre 7 godina

@Sale
Ta pesma, dakle "Caki, Cale, kupi mi sandale..." prica jednu tragicnu pricu koja se desila u valjevskom kraju. Dakle, dvoje mladih( Cale i doticna) su se mnogo voleli i trebali da se vencaju. Medjutim, mlada je imala neku gadnu infekciju na nogama fasovanu od retkog pranja istih, pa ja zamolila dragog da joj kupi sandale u kojima bi otisla do oltara (niko nista ne bi video jer je haljina bila do poda). Medjutim, mlada je imala golemu nogu (broj 43) tako da Cele nije uspeo da nadje broj (iako je eksplicitno zatrazila da ne budu male!) nego kupio neke prve koje je video na vasaru u Mionici. Tako da mlada nazalost obuje cipele i krene na svadbu. Sve bilo dobro do rucka. Za ruckom mladi dosade tesne cipele, pa ih ispod stola smakne, tj izuje se. Tada nastaje tragedija. Prvo se onesvesti stari svat, pa onda orkestar, a onda i konobari...Proliju vrucu corbu po svekrvi, koja vrisne i istrci ispred satre (to joj je spasilo zivot)Ostali gosti se podave od miomirisa mladinih nogu( osim recene svekrve koju nadjose kontuzovanu u kukuruzu), lokalna milicija obavi uvidjaj, sve se zataska po nalogu onih "odozgo" da se ne bi uznemiravala javnost...Ali pricu cuje lokalni umetnik i pretoci u pesmu. Naravno, posto je bilo vreme mraka i UDBE ne smede direkno da objasni o cemu je rec, nego ovako uvijeno...I eto pesma se primi u narod, i danas je svi pevaju. A retko ko zna kakva se strasna tajna krije iza umilnih stihova...

Vladimir

pre 7 godina

Tu noc kad si se udavala...Pa to je pesma koja svakom muskarcu koji pati za nekom devojkom dusu vadi...Kad se na to nadoda alkohol ubitacna kombinacija

očigledno

pre 7 godina

E ovo je muzika! Na zalost u danasnje vreme se izvodjaci pesama tek jedva pribliznog kvaliteta mogu izbrojati na prstima jedne ruke...
Jedni kazu da je u Jugi bilo dobro, drugi kazu da je bilo lose, a ja ne znam jer sam rodjen kada je sve propalo, ali znam da je makar imala puno fantasticnih pesama koje ce se slusati jos dugo...

KLM

pre 7 godina

A znam i za tu Plavu ciganku koju neko pomenu. Dakle, Raca Ciganin sa Baira u Valjevu, koji bese poznat i kao Raca Grad i Raca Lampek radio u Srbijanci Valjevo. Voleo mucenik da popije i jedne noci, kad je bio treca smena, prebaci jedno bure preko fabricke ograde, misleci da je u njemu industijska brlja. Na njegovu zalost, ispostavi se da je u buretu neka plava farba koju je uprava kupila da ofarba ogradu i kapiju za 7. juli...Em sto se zeznuo za rakiju, em sto je teglio bure bezveze cak na Bair...Elem, kad ga je otvorio i razocarao se opasno, gurne bure u neki cosak od avlije gde stajase dugo, dugo...Posle nekog vremena njegova najmladja cerka, dete ko dete, uspentra se na bure i upadne u farbu! Sva se ofaraba ko Strumfeta. Raca i zena mu Dijana pokusali sve da skinu farbu, strugali, kupali...Pa dobro nisu je bas kupali, al je Dijana par puta bas onako jako mokrom krpom protljala.Sve uzalud. Kad god je padala kisa, isteravali jadno dete napolje nadajuci se da ce dazd Gospodjni cudo da ucini,ali jok...I tako mala porasla, upisala skolu, i bese najlepsa u razredu. Mnogi su joj se udvarali, neki pisali i stihove, a neki stihovi dodjose i do Mileta Kitica. I ostalo je istorija...

fef

pre 7 godina

Mnogi tekstovi Riblje Čorbe su proživljene.

Npr. Neke su žene pratile vojnike ili Odlazak u grad,prvo mi padaju na pamet. I mnoge druge. Možda je Bora izgubio kompas u jednom trenutku karijere,ali te pesme će ostati,i učinile su Đorđevića jednog od najboljih tekstopisaca u jugo-rokenrolu.

Svegaznalac

pre 7 godina

"Ima neka tajna veza" od Dugmeta je jedna od najvećih ljubavnih balada u bivsoj državi. Ali tekstopisac, Duško Trifunovic ju je napisao, isfrustriran jer 3 godine nije mogao naći posao. Svi drugi su imali veze...

Ima neka tajna veza
Za sve ljude zakon krut
Njome covjek sebe veze
Kada bira sebi put

Fuel-injected suicide machine

pre 7 godina

Bolero - Jelena. Pesma je o pevačevoj majci koja ga je dala u sirotište. Drugačije doživite pesmu kada znate pozadinu.

"Nismo svi iz ljubavi stigli na ovaj svijet.

Proplakan u času kad nema niko da te zavoli..."

Bosanac

pre 7 godina

Ovo sa “Bacila je sve niz rijeku“, nazalost nije tacno. Kemal Monteno se prisjetio jednog trenutka dok je bio zaljubljen u jednu djevojku iz Trebinja. Fadil je imao muziku ali nisu imali Tekst, a ploca je morala da izadje ubrzo. Tako da su se kasnije svi divili, Kemalu da je napisao tekst ove pjesme za 10 minuta. Pimpek se poslije toga samo nasao vezan svojom sudbinom u toj pjesmu, ali pjesma nije imala za cilj njega, nego je tako slucajno doslo. Ovo je kasnije postala legenda. A u toj prici su se nasli mnogi. Pozdrav

Milijan lokalni

pre 7 godina

Ona spava... radim pored zgrade sa cijeg prozora se bacila devojka Milica, odmah pored crkve u centru Kruševca. Strasna tragedija, devojka iz okoline sa sela, zaglavljena u gradu sa zverima. Cesto pomislim na sve to i ako nisam bio rodjen tad. Inace zgrada je jedna od najvisljih u gradu tzv. Rubinova kula, stara ogromna komunisticka zgrada. Sablasan i prelep pogled sa vrha te zgrade.

Mile

pre 7 godina

Tu noc kad si se udavala...Pa to je pesma koja svakom muskarcu koji pati za nekom devojkom dusu vadi...Kad se na to nadoda alkohol ubitacna kombinacija
(Vladimir, 10. januar 2017 17:11)
Kako kazu, najteza je muska suza...

realno

pre 7 godina

(Fuel-injected suicide machine, 10. januar 2017 19:20)
Bolero - Jelena. Pesma je o pevačevoj majci koja ga je dala u sirotište. Drugačije doživite pesmu kada znate pozadinu.
"Nismo svi iz ljubavi stigli na ovaj svijet.
Proplakan u času kad nema niko da te zavoli..."

Fuel-injected suicide machine, hvala ti za ovu informaciju, mada me je razbila totalno. Pesmu znam od kad je nastala, pevušio, ali nisam znao značenje, pozadinu. Sad kad sam ukapirao, razvaljuje:
"još postoje istine koje vole boljeti"
"jer ja sam tugu kvasio tuđim suzama"
"eh, da su anđeli nosili krila rodama"
"da su bar Bogovi imali malo vremena"

Sale@

pre 7 godina

A 'Caki Caki Cale, kupi mi sandale...', čemu je ta pesma inspirisana pitam se!?
Ja to onako pitam usput!?
Ako ko zna, neka kaže.
Hvala unapred!

gojimir debeljački

pre 7 godina

Tu noć kad si se udavala mi je uvek delovala kao manje maštovita, manje umetnička, slabija verzija pesme Svirajte mi jesen stiže dunjo moja.

Ramones

pre 7 godina

Ima neka tajna veza" od Dugmeta je jedna od najvećih ljubavnih balada u bivsoj državi. Ali tekstopisac, Duško Trifunovic ju je napisao, isfrustriran jer 3 godine nije mogao naći posao. Svi drugi su imali veze...



Netacno,prica jeste istinita ali se odnosi na upravnika zatvora koji je tajnom vezom vezan za taj zatvor.Ispricano na knjizevnoj vecero vezanoj za Duska,koju je organizovao njegov veliki prijatelj i poznanik

Nikola

pre 7 godina

"Ima neka tajna veza" od Dugmeta je jedna od najvećih ljubavnih balada u bivsoj državi. Ali tekstopisac, Duško Trifunovic ju je napisao, isfrustriran jer 3 godine nije mogao naći posao. Svi drugi su imali veze... 

Pesma govori o zatvorskim čuvaru i njegovom odnosu sa zatvorenicima. Znam da čudno zvuči ali o tome je reč, može da se nađe taj podatak na nekoliko mesta.

sarajevo.ba

pre 7 godina

Pjesma Selma od dugmeta.
Nadjite na Yt "Bebek pjeva Selmi".

Zanimljivije je da sami pogledate nego da vam prepricavam.
Uglavnom,Bebek uzivo pjeva Selmi zbog koje je napisana pjesma nakon 30+ godina.

Vladimir

pre 7 godina

Devojku koja se ubila da bi spasla svoju cast, iz pesme "Ona spava" je napalo 5 siledzija, a jedan od njih je danas odbornik vladajuce partije u Krusevcu. Mozda ima i neka pesma posvecena njemu?

Dragance

pre 7 godina

@Bosanac

I ti si delimično upravu, odnosno, to je drugi deo priče. Kemal je u emisiji "Balkanskom ulicom" ispričao da pesma opisuje dva događaja. Prvi, pobačaj Pimpekove devojke koja je pobacila da bi otišla u Ameriku na studije (inače, to je ona "druga kojoj mora poć"), a drugi je upravo o toj devojci iz Trebinja, mada nisam siguran da je baš Trebinje bilo u pitanju. Elem, on je zapalio u njen grad i lutao gradom dok je nije zapazio u bašti jedne kafane: Stajala je na dnu bašte k'o najlepši cvjet..."

Nietzsche

pre 7 godina

Tu noc kad si se udavala... povrsno je napisano. Momak je bio bubnjar (ako se ne varam) i sreo je tu djevojku na svadbi gdje je bio pozvan da svira... Prakticno je svirao svojoj bivsoj djevojci. Neka me neko ispravi ako grijesi.

ku'iš

pre 7 godina

Magazin - Put Putujem
Govori o devojci koja boluje od leukemije i pise svom momku koji je u drugom gradu. Nincevic i ekipa su iskrojili ovo pismo i napravili savrsenu baladu. Glas Ljiljane Nikolovske iz tog perioda je nesto najlepse sto sam u zivotu cuo!

Dule Dabić Gluvaja, selo Gornja Suvaja

pre 7 godina

@KLM

Kralju, koliko si me nasmejao hahahaha.

Što se tiče tužnih pesmi, Bolero - Jelena i Čola - Ona spava za 3 koplja iznad ostalih.

Krešimir

pre 7 godina

Zanimljivo. Ja sam davno od jedne Sarajke čuo da je Slobodan Bodo Kovačević imao neku djevojku koja ga je ostavila dok je s Indeksima bio na turneji po SSSRu, pobacila njihovo dijete i udala se za drugog. I to svi znali osim njega i tek na aerodromu u Sarajevu su mu konačno rekli i nije baš dobro podnio ... Tko bi tu uhvatio pravu istinu. Rajka Dujmića sam samo na TVu čuo u tri različita navrata čuo kako priča o tome kako je njegova "Milena" stvarna žena iz tog i tog grada (jednom hotelsko spremačica iz Herceg Novog, drugi put ne znam učiteljica iz Bitole ili što je već rekao)

Tostao

pre 7 godina

gotovo sve rok pesme imaju svoju istinitu priču..čudim se da ste zaboravili neke od Zabranjenog Pušenja.."Boško i Admira" ili "Pupoljak", recimo..mnogo tužne pesme

ZZMZ

pre 7 godina

"Pamtim to kap da je bilo danas, kad je babo Atif otiš'o od nas... U ruci mu piva, na reveru značka FK Sarajeva..."
Ali Đoka Balašević je legenda kada su u pitanju pesme inspirisane pravim događajima.

nisam ja, ja je

pre 7 godina

Tu noć kad si se udavala mi je uvek delovala kao manje maštovita, manje umetnička, slabija verzija pesme Svirajte mi jesen stiže dunjo moja.
(gojimir debeljački, 10. januar 2017 20:23)

Dje je veza?

Fensi Milenko

pre 7 godina

Ja bih se osvrnuo na jedan muzički momenat u pesmi "Tu noć kad si se udavala". U poslednjem delu pesme, koji pocinje bez ritam sekcije, saksofonu se posle prvog takta pridruži bubanj i razvali me načisto. To mi je uvek delovalo kao kad se neko dugo obuzdava da ne zaplače, a onda se slomi i zarida i sve ode u ...

istina

pre 7 godina

"Pada vlada" od Bajage i Saše Radulovića?
(Dijasporac, 11. januar 2017 00:31)
Ahahhaha,majstore,ovo je najistinitija i sudbinska pesma.

Caletova keva

pre 7 godina

@KLM

Hvala što si ovu priču sa svadbe podelio sa drugima,
ljudi će od sada imati drugu emociju kada budu slušali ovu pesmu.

Aleksandar

pre 7 godina

Divlje Jagode - Labude kad rata ne bude
Jedna od njihovih najlepših i najdirljivijih pesama, tekst je napisao Fikret Kurtović. Inače, gitarista i vođa grupe Zele Lipovača ju je posvetio svojim prijateljima koji su poginuli u ratu.

Iskusan

pre 7 godina

Nisam ljubitelj rada i dela ali saznajte sta se krije iza Indirine - Zmaj ili tako nesto.
Kamen bi zaplakao. To je oprostajno pismo momku devojke na samrti.

optimist

pre 7 godina

(@misleci SrbinZanimljivo je na sta se moji zemljaci primaju, a pljuju jednog velikog modernog pesnika i nobelovca samo zato sto je Amerikanac.)
Nobelova nagrada je izgubila kredibelitet kada ju je dobio Barak Obama. Ne znam na koga misliš, možda je čovek i zaslužio, ali možda je i bilo boljih, a on je dobio jer je Amerikanac.

nisam ja, ja je

pre 7 godina

Tu noć kad si se udavala mi je uvek delovala kao manje maštovita, manje umetnička, slabija verzija pesme Svirajte mi jesen stiže dunjo moja.
(gojimir debeljački, 10. januar 2017 20:23)

Dje je veza?
(nisam ja, ja je, 10. januar 2017 22:01)

# Link komentara
Preporučujem (+9)
Ne preporučujem (-15)

Ako se misli na Balasevicevu pesmu i ako ovi sto ne preporucuju vezu vide u temi, pa na temu "draga se udala" napisano je i snimljeno na hiljade i hiljade pesama. Sta mislite - da su to sve "verzije" jedne te iste pesme? A gde vidite neku drugu vezu?

ATG

pre 7 godina

Volim ovakve vesti kada vest izvuce od komentatora ono najbolje. Stvarno ima komentara da umres od smeha. Vest sa najboljim komentarima ikad je bila o onom fudbaleru koji je dao 2000 golova za sezonu ili tako nesto, a na profilu slika Miki Mausa. Ako ima neko link neka prosledi(ili neka proslesi sama B92, cita ovo neko:). Tamo je svaki komentar da umres od smeha. Nikada ni jedna vest nije izvukla toliko dobrih komentara iz citalaca i svaki je bio duhovit.

Jablane

pre 7 godina

Pesma "Jablane" od Lepe Brene iako muzika nije originalna ali tekst jeste...nema tuznije pesme,mozda od Esme "So maki sum se rodila"

nisam ja, ja je

pre 7 godina

Tu noć kad si se udavala mi je uvek delovala kao manje maštovita, manje umetnička, slabija verzija pesme Svirajte mi jesen stiže dunjo moja.
(gojimir debeljački, 10. januar 2017 20:23)

Dje je veza?

Vladimir

pre 7 godina

Tu noc kad si se udavala...Pa to je pesma koja svakom muskarcu koji pati za nekom devojkom dusu vadi...Kad se na to nadoda alkohol ubitacna kombinacija

gojimir debeljački

pre 7 godina

Tu noć kad si se udavala mi je uvek delovala kao manje maštovita, manje umetnička, slabija verzija pesme Svirajte mi jesen stiže dunjo moja.

KLM

pre 7 godina

@Sale
Ta pesma, dakle "Caki, Cale, kupi mi sandale..." prica jednu tragicnu pricu koja se desila u valjevskom kraju. Dakle, dvoje mladih( Cale i doticna) su se mnogo voleli i trebali da se vencaju. Medjutim, mlada je imala neku gadnu infekciju na nogama fasovanu od retkog pranja istih, pa ja zamolila dragog da joj kupi sandale u kojima bi otisla do oltara (niko nista ne bi video jer je haljina bila do poda). Medjutim, mlada je imala golemu nogu (broj 43) tako da Cele nije uspeo da nadje broj (iako je eksplicitno zatrazila da ne budu male!) nego kupio neke prve koje je video na vasaru u Mionici. Tako da mlada nazalost obuje cipele i krene na svadbu. Sve bilo dobro do rucka. Za ruckom mladi dosade tesne cipele, pa ih ispod stola smakne, tj izuje se. Tada nastaje tragedija. Prvo se onesvesti stari svat, pa onda orkestar, a onda i konobari...Proliju vrucu corbu po svekrvi, koja vrisne i istrci ispred satre (to joj je spasilo zivot)Ostali gosti se podave od miomirisa mladinih nogu( osim recene svekrve koju nadjose kontuzovanu u kukuruzu), lokalna milicija obavi uvidjaj, sve se zataska po nalogu onih "odozgo" da se ne bi uznemiravala javnost...Ali pricu cuje lokalni umetnik i pretoci u pesmu. Naravno, posto je bilo vreme mraka i UDBE ne smede direkno da objasni o cemu je rec, nego ovako uvijeno...I eto pesma se primi u narod, i danas je svi pevaju. A retko ko zna kakva se strasna tajna krije iza umilnih stihova...

Svegaznalac

pre 7 godina

"Ima neka tajna veza" od Dugmeta je jedna od najvećih ljubavnih balada u bivsoj državi. Ali tekstopisac, Duško Trifunovic ju je napisao, isfrustriran jer 3 godine nije mogao naći posao. Svi drugi su imali veze...

Ima neka tajna veza
Za sve ljude zakon krut
Njome covjek sebe veze
Kada bira sebi put

mama mila

pre 7 godina

Tu noc kad si se udavala...Pa to je pesma koja svakom muskarcu koji pati za nekom devojkom dusu vadi...Kad se na to nadoda alkohol ubitacna kombinacija
(Vladimir, 10. januar 2017 17:11)

da se nadovežem, bez obzira dal je udaja bila za drugog il za nas :)

Mile

pre 7 godina

Tu noc kad si se udavala...Pa to je pesma koja svakom muskarcu koji pati za nekom devojkom dusu vadi...Kad se na to nadoda alkohol ubitacna kombinacija
(Vladimir, 10. januar 2017 17:11)
Kako kazu, najteza je muska suza...

B91 iz NS

pre 7 godina

Staaaa? A gde je ovde "Seksi biznismen" od Goge Sekulic?

Nisam ti ja nocas zena,
nije ovo krevet njen.
Ja sam tvoja ziva lutka,
Ti moj seksi biznisme.

Pa ovde imate i emociju i to da devojka ima problem da pronadje posao. Ma sve. Lepota je u oku posmatraca.

KLM

pre 7 godina

A znam i za tu Plavu ciganku koju neko pomenu. Dakle, Raca Ciganin sa Baira u Valjevu, koji bese poznat i kao Raca Grad i Raca Lampek radio u Srbijanci Valjevo. Voleo mucenik da popije i jedne noci, kad je bio treca smena, prebaci jedno bure preko fabricke ograde, misleci da je u njemu industijska brlja. Na njegovu zalost, ispostavi se da je u buretu neka plava farba koju je uprava kupila da ofarba ogradu i kapiju za 7. juli...Em sto se zeznuo za rakiju, em sto je teglio bure bezveze cak na Bair...Elem, kad ga je otvorio i razocarao se opasno, gurne bure u neki cosak od avlije gde stajase dugo, dugo...Posle nekog vremena njegova najmladja cerka, dete ko dete, uspentra se na bure i upadne u farbu! Sva se ofaraba ko Strumfeta. Raca i zena mu Dijana pokusali sve da skinu farbu, strugali, kupali...Pa dobro nisu je bas kupali, al je Dijana par puta bas onako jako mokrom krpom protljala.Sve uzalud. Kad god je padala kisa, isteravali jadno dete napolje nadajuci se da ce dazd Gospodjni cudo da ucini,ali jok...I tako mala porasla, upisala skolu, i bese najlepsa u razredu. Mnogi su joj se udvarali, neki pisali i stihove, a neki stihovi dodjose i do Mileta Kitica. I ostalo je istorija...

Sale@

pre 7 godina

A 'Caki Caki Cale, kupi mi sandale...', čemu je ta pesma inspirisana pitam se!?
Ja to onako pitam usput!?
Ako ko zna, neka kaže.
Hvala unapred!

očigledno

pre 7 godina

E ovo je muzika! Na zalost u danasnje vreme se izvodjaci pesama tek jedva pribliznog kvaliteta mogu izbrojati na prstima jedne ruke...
Jedni kazu da je u Jugi bilo dobro, drugi kazu da je bilo lose, a ja ne znam jer sam rodjen kada je sve propalo, ali znam da je makar imala puno fantasticnih pesama koje ce se slusati jos dugo...

Bosanac

pre 7 godina

Ovo sa “Bacila je sve niz rijeku“, nazalost nije tacno. Kemal Monteno se prisjetio jednog trenutka dok je bio zaljubljen u jednu djevojku iz Trebinja. Fadil je imao muziku ali nisu imali Tekst, a ploca je morala da izadje ubrzo. Tako da su se kasnije svi divili, Kemalu da je napisao tekst ove pjesme za 10 minuta. Pimpek se poslije toga samo nasao vezan svojom sudbinom u toj pjesmu, ali pjesma nije imala za cilj njega, nego je tako slucajno doslo. Ovo je kasnije postala legenda. A u toj prici su se nasli mnogi. Pozdrav

Jablane

pre 7 godina

Pesma "Jablane" od Lepe Brene iako muzika nije originalna ali tekst jeste...nema tuznije pesme,mozda od Esme "So maki sum se rodila"

Nietzsche

pre 7 godina

Tu noc kad si se udavala... povrsno je napisano. Momak je bio bubnjar (ako se ne varam) i sreo je tu djevojku na svadbi gdje je bio pozvan da svira... Prakticno je svirao svojoj bivsoj djevojci. Neka me neko ispravi ako grijesi.

Nikola

pre 7 godina

"Ima neka tajna veza" od Dugmeta je jedna od najvećih ljubavnih balada u bivsoj državi. Ali tekstopisac, Duško Trifunovic ju je napisao, isfrustriran jer 3 godine nije mogao naći posao. Svi drugi su imali veze... 

Pesma govori o zatvorskim čuvaru i njegovom odnosu sa zatvorenicima. Znam da čudno zvuči ali o tome je reč, može da se nađe taj podatak na nekoliko mesta.

Iskusan

pre 7 godina

Nisam ljubitelj rada i dela ali saznajte sta se krije iza Indirine - Zmaj ili tako nesto.
Kamen bi zaplakao. To je oprostajno pismo momku devojke na samrti.

ku'iš

pre 7 godina

Magazin - Put Putujem
Govori o devojci koja boluje od leukemije i pise svom momku koji je u drugom gradu. Nincevic i ekipa su iskrojili ovo pismo i napravili savrsenu baladu. Glas Ljiljane Nikolovske iz tog perioda je nesto najlepse sto sam u zivotu cuo!

Dule Dabić Gluvaja, selo Gornja Suvaja

pre 7 godina

@KLM

Kralju, koliko si me nasmejao hahahaha.

Što se tiče tužnih pesmi, Bolero - Jelena i Čola - Ona spava za 3 koplja iznad ostalih.

ZZMZ

pre 7 godina

"Pamtim to kap da je bilo danas, kad je babo Atif otiš'o od nas... U ruci mu piva, na reveru značka FK Sarajeva..."
Ali Đoka Balašević je legenda kada su u pitanju pesme inspirisane pravim događajima.

Dragance

pre 7 godina

@Bosanac

I ti si delimično upravu, odnosno, to je drugi deo priče. Kemal je u emisiji "Balkanskom ulicom" ispričao da pesma opisuje dva događaja. Prvi, pobačaj Pimpekove devojke koja je pobacila da bi otišla u Ameriku na studije (inače, to je ona "druga kojoj mora poć"), a drugi je upravo o toj devojci iz Trebinja, mada nisam siguran da je baš Trebinje bilo u pitanju. Elem, on je zapalio u njen grad i lutao gradom dok je nije zapazio u bašti jedne kafane: Stajala je na dnu bašte k'o najlepši cvjet..."

nisam ja, ja je

pre 7 godina

Tu noć kad si se udavala mi je uvek delovala kao manje maštovita, manje umetnička, slabija verzija pesme Svirajte mi jesen stiže dunjo moja.
(gojimir debeljački, 10. januar 2017 20:23)

Dje je veza?
(nisam ja, ja je, 10. januar 2017 22:01)

# Link komentara
Preporučujem (+9)
Ne preporučujem (-15)

Ako se misli na Balasevicevu pesmu i ako ovi sto ne preporucuju vezu vide u temi, pa na temu "draga se udala" napisano je i snimljeno na hiljade i hiljade pesama. Sta mislite - da su to sve "verzije" jedne te iste pesme? A gde vidite neku drugu vezu?

fef

pre 7 godina

Mnogi tekstovi Riblje Čorbe su proživljene.

Npr. Neke su žene pratile vojnike ili Odlazak u grad,prvo mi padaju na pamet. I mnoge druge. Možda je Bora izgubio kompas u jednom trenutku karijere,ali te pesme će ostati,i učinile su Đorđevića jednog od najboljih tekstopisaca u jugo-rokenrolu.

sarajevo.ba

pre 7 godina

Pjesma Selma od dugmeta.
Nadjite na Yt "Bebek pjeva Selmi".

Zanimljivije je da sami pogledate nego da vam prepricavam.
Uglavnom,Bebek uzivo pjeva Selmi zbog koje je napisana pjesma nakon 30+ godina.

realno

pre 7 godina

(Fuel-injected suicide machine, 10. januar 2017 19:20)
Bolero - Jelena. Pesma je o pevačevoj majci koja ga je dala u sirotište. Drugačije doživite pesmu kada znate pozadinu.
"Nismo svi iz ljubavi stigli na ovaj svijet.
Proplakan u času kad nema niko da te zavoli..."

Fuel-injected suicide machine, hvala ti za ovu informaciju, mada me je razbila totalno. Pesmu znam od kad je nastala, pevušio, ali nisam znao značenje, pozadinu. Sad kad sam ukapirao, razvaljuje:
"još postoje istine koje vole boljeti"
"jer ja sam tugu kvasio tuđim suzama"
"eh, da su anđeli nosili krila rodama"
"da su bar Bogovi imali malo vremena"

Krešimir

pre 7 godina

Zanimljivo. Ja sam davno od jedne Sarajke čuo da je Slobodan Bodo Kovačević imao neku djevojku koja ga je ostavila dok je s Indeksima bio na turneji po SSSRu, pobacila njihovo dijete i udala se za drugog. I to svi znali osim njega i tek na aerodromu u Sarajevu su mu konačno rekli i nije baš dobro podnio ... Tko bi tu uhvatio pravu istinu. Rajka Dujmića sam samo na TVu čuo u tri različita navrata čuo kako priča o tome kako je njegova "Milena" stvarna žena iz tog i tog grada (jednom hotelsko spremačica iz Herceg Novog, drugi put ne znam učiteljica iz Bitole ili što je već rekao)

Tostao

pre 7 godina

gotovo sve rok pesme imaju svoju istinitu priču..čudim se da ste zaboravili neke od Zabranjenog Pušenja.."Boško i Admira" ili "Pupoljak", recimo..mnogo tužne pesme

Fuel-injected suicide machine

pre 7 godina

Bolero - Jelena. Pesma je o pevačevoj majci koja ga je dala u sirotište. Drugačije doživite pesmu kada znate pozadinu.

"Nismo svi iz ljubavi stigli na ovaj svijet.

Proplakan u času kad nema niko da te zavoli..."

Ramones

pre 7 godina

Ima neka tajna veza" od Dugmeta je jedna od najvećih ljubavnih balada u bivsoj državi. Ali tekstopisac, Duško Trifunovic ju je napisao, isfrustriran jer 3 godine nije mogao naći posao. Svi drugi su imali veze...



Netacno,prica jeste istinita ali se odnosi na upravnika zatvora koji je tajnom vezom vezan za taj zatvor.Ispricano na knjizevnoj vecero vezanoj za Duska,koju je organizovao njegov veliki prijatelj i poznanik

Milijan lokalni

pre 7 godina

Ona spava... radim pored zgrade sa cijeg prozora se bacila devojka Milica, odmah pored crkve u centru Kruševca. Strasna tragedija, devojka iz okoline sa sela, zaglavljena u gradu sa zverima. Cesto pomislim na sve to i ako nisam bio rodjen tad. Inace zgrada je jedna od najvisljih u gradu tzv. Rubinova kula, stara ogromna komunisticka zgrada. Sablasan i prelep pogled sa vrha te zgrade.

Fensi Milenko

pre 7 godina

Ja bih se osvrnuo na jedan muzički momenat u pesmi "Tu noć kad si se udavala". U poslednjem delu pesme, koji pocinje bez ritam sekcije, saksofonu se posle prvog takta pridruži bubanj i razvali me načisto. To mi je uvek delovalo kao kad se neko dugo obuzdava da ne zaplače, a onda se slomi i zarida i sve ode u ...

optimist

pre 7 godina

(@misleci SrbinZanimljivo je na sta se moji zemljaci primaju, a pljuju jednog velikog modernog pesnika i nobelovca samo zato sto je Amerikanac.)
Nobelova nagrada je izgubila kredibelitet kada ju je dobio Barak Obama. Ne znam na koga misliš, možda je čovek i zaslužio, ali možda je i bilo boljih, a on je dobio jer je Amerikanac.

ATG

pre 7 godina

Volim ovakve vesti kada vest izvuce od komentatora ono najbolje. Stvarno ima komentara da umres od smeha. Vest sa najboljim komentarima ikad je bila o onom fudbaleru koji je dao 2000 golova za sezonu ili tako nesto, a na profilu slika Miki Mausa. Ako ima neko link neka prosledi(ili neka proslesi sama B92, cita ovo neko:). Tamo je svaki komentar da umres od smeha. Nikada ni jedna vest nije izvukla toliko dobrih komentara iz citalaca i svaki je bio duhovit.

Caletova keva

pre 7 godina

@KLM

Hvala što si ovu priču sa svadbe podelio sa drugima,
ljudi će od sada imati drugu emociju kada budu slušali ovu pesmu.

Aleksandar

pre 7 godina

Divlje Jagode - Labude kad rata ne bude
Jedna od njihovih najlepših i najdirljivijih pesama, tekst je napisao Fikret Kurtović. Inače, gitarista i vođa grupe Zele Lipovača ju je posvetio svojim prijateljima koji su poginuli u ratu.

istina

pre 7 godina

"Pada vlada" od Bajage i Saše Radulovića?
(Dijasporac, 11. januar 2017 00:31)
Ahahhaha,majstore,ovo je najistinitija i sudbinska pesma.

Vladimir

pre 7 godina

Devojku koja se ubila da bi spasla svoju cast, iz pesme "Ona spava" je napalo 5 siledzija, a jedan od njih je danas odbornik vladajuce partije u Krusevcu. Mozda ima i neka pesma posvecena njemu?