Utorak, 10.01.2017.

08:10

Da li znate šta znači "OK"?

Izvor: Radiosarajevo.ba

Da li znate šta znaèi "OK"? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

168 Komentari

Sortiraj po:

nisam ja, ja je

pre 7 godina

Druga teorija kaze da su Englezi za vreme 100 godisnjeg rata (Pera, 10. januar 2017 09:10)

Teorija je besmislena, jer se do pre 30-40 godina znalo da je "OK" americko, a da je britansko "all right". Tada je vec citav Svet govorio "OK", ali su se Britanci jos drzali svoga "all right".

LENS

pre 7 godina

U tekstu pise da americka skracenica OK oznacava 'sve je u redu' a ovde se ljudi pobise da dokazu da to nije 'sve je u redu' nego da je '0 killed' hahahhahahahah pa ja ne verujem..

KG

pre 7 godina

Sve je to lepo, ali ORIGINALNO skracenica OK je iz Francuske, jos iz ranog srednjege veka. Ne severu se za "da" koristi(lo) "OUI" a na jugu "OK(et)". To su bila dva poprilicno razlicita dijalekta. Jedan se zvao "langue de OK" a drugi "langue de OUI".
Ko se seca filmova "Posetioci" setice se da Smrda Mudic stalno govori "OKET".
Sve ostale verzije sa "zero killed", "Oto Kraus", itd. su novije. ne kazem da su netacne, ali NISU originalne. Uostalom to i nije tako vazno. A ono sa grkicm "ola kala" je kretenizam. Lepo neko rece o onom Portorkalosu iz filma "Moja velika mrsna svadba" sto je SVE predstavljao kao grcke reci.

pipec

pre 7 godina

prilikom rata za nezavisnost od velike britanije,americki pobunjenici su se prilikom vracanja u bazu,na tabli na ulazi pisali naziv ili broj cete,a u nastavku 0 (broj-nula) i K - killed,sto bi znacilo da nisu imali gubitaka prilikom izvrsenja zadataka.

djera

pre 7 godina

Ja sam davno čitao da je tu oznaku stavljao čovek koji je radio u železnici,a bio je nepismen(delimično).Na vagone koji su bili uredu morao je kredom da piše all correct,ali je on pisao skraćenicu OK,jer nije znao da treba AC...E sad ovaj podatak sam pročitao baš davno,ali mislim da ima da se "progoogla" negde.Pozdrav svim teoretičarima :-)
(Neko Tamović, 10. januar 2017 13:40)

Bravo. To su nas ucili u skoli. Profesorka Engleskog, Skefica, sredina '80, O.S. Prva proleterska brigada, Dorcol.

Engleski je neuredjen jezik

pre 7 godina

Namerno pisanje pravopisno netačnih skraćenica, u ovom slučaju za "all correct" - korišćenje izraza "oll korrekt" - bilo je izuzetno moderno i "kul’" tih godina. Upravo se tada rodilo mnoštvo takvih skraćenica za koje može da se tvdi da su preteča današnjim OMG, LOL i sl.

Pogresno tumacenje! U to doba dolazilo je mnogo useljenika iz Evrope, obicnih ljudi, ali i naucnika, strucnjaka - i svi su oni morali prvo da nauce engleski jezik. Razlika u pisanju i izgovoru reci bila je veliki problem u savladjivanju engleskog jezika, i OK znaci da je neko od stampara, jos nevicnih engleskom jeziku, naveo u skracenici kako se te dve reci (all correct) IZGOVARAJU (Ol Korekt)! Uostalom, u engleskom ni do danas nije fiksirana vrednost pojedinih slova: npr. jedno I u reci direction neko izgovara kao dajreksn, neko kao direksn!? Jedna devojka je na americkoj tv pricala o svom bratu koji je bio u ratu u zemlji koju ona zove Ajrek - prepoznajete, ustvari je to Irak!?

физичар

pre 7 godina

0 key, или код нула, израз који у техничкој или војној комуникацији значи - без грешке, пошто су сви остали кодови шифре које одговарају различитим врстама грешака.
Ми смо у војсци у истом смислу користили израз стање редовно.
Слично у програмирању, фунција враћа нулу или код грешке. Ако је нула, нема грешке, стање је регуларно.

Lozac kotlare

pre 7 godina

Ovoliki broj komentara na pvu temu govori samo u kakvom drustvu mi danas zivimo. Sve znamo i u sve se razumemo, a toliko nezaposlenih i dokonih ljudi. Jezivo.

Milos

pre 7 godina

OK je stari grčki izraz Ολλα Καλα. Engleski prosvetitelji su u 16,17 veku usvojili stotine hiljada grčkih reči koje su nedostajale engleskom a kasnije su koristili grčke kovanice za pojmove moderne tehnologije kao što su telefon, ferry itd.

Beli

pre 7 godina

Ja mislim da grijesite OK potice od vremena rata sjevera i juga gdje su prilikom izvjestaja o ranjenim o poginulim koristili skracenice na primer 7 ranjeno 0 ciller tako i ostalo ok peicao mi Vinetu

Beli

pre 7 godina

Ja mislim da grijesite OK potice od vremena rata sjevera i juga gdje su prilikom izvjestaja o ranjenim o poginulim koristili skracenice na primer 7 ranjeno 0 ciller tako i ostalo ok peicao mi Vinetu

T

pre 7 godina

Teorija "all korrect" je iz 1839, prvi put u novinama je primecen izraz te godine. To je dakle 20+ godina pre gradjanskog rata, mnogo pre nego sto se rasirila zeleznica i upotreba nafte i 70 godina pre Fordove fabrike.

Tomislav Pejic

pre 7 godina

Kada u Americi nafta postaje komercijalna roba,problem je bio transport iste.U to vrijeme koriste se drvena burad.Burad sa inicijalima O.K.bila su najkvalitetnija.

Dragana

pre 7 godina

Čula sam da je to skraćenica od grčkog Ola Kala što znači da je sve dobro,sve je u redu.Možda nije istina ali mi deluje verovatno.

Zoro

pre 7 godina

I ja čuo da potiče iz rata i odnosi se na broj žrtava, ali ne kako neki ovde tvrde "zero killed" nego "ZERO CASUALTIES" (zirou kežltiz) gde je Casualty= gubitak u ljudstvu.

НИ

pre 7 godina

Ја скоро увек користим "у реду". Склон сам коришћењу наших речи, а противник сам усвајање ових данашњих "трендова"

aman zaman

pre 7 godina

ovo je poreklom od Čiroki indijanaca....kad bi glavešine imale neki dogovor najstariji među njima bi dogovor potvrdio sa ok.... ovo mnogi amerikanci ne znaju a kamoli drugi...

ckm

pre 7 godina

Pročitah u Politikinom Zabavniku, davno, da je O. K. nastalo u američkom građanskom ratu kad su konjički pukovi u povratku iz bitke, isticali napred tablu na kojoj je pisao broj ubijeni, npr, 17. K., kad vide da je 0. K.,onda je sve u redu pa je kao nastao tad izraz OK, kad je sve dobro.

Neko iz mase

pre 7 godina

"@Moja bivša, Olga, bila je takva Karakondžula da su se svi naprosto bojali da izgovore njeno ime. Tako, kad bi je ugledali svi bi samo rekli - O.K., i nestali glavom bez obzira!
(Spasao sam se!, 10. januar 2017 12:28)
Biće da još patiš za svojom Olgom kad je spominješ bez ikakvog razloga
(dark dog, 10. januar 2017 15:31)"

Kako bez razloga kad je spominje u kontekstu članka???

dark dog

pre 7 godina

@Moja bivša, Olga, bila je takva Karakondžula da su se svi naprosto bojali da izgovore njeno ime. Tako, kad bi je ugledali svi bi samo rekli - O.K., i nestali glavom bez obzira!
(Spasao sam se!, 10. januar 2017 12:28)
Biće da još patiš za svojom Olgom kad je spominješ bez ikakvog razloga

predrag

pre 7 godina

Skaćenica potiče od grčke reči "ola kala" - sve je dobro. Baš kao što i kaldrma potiče od grčkog a ne od turskog jezika i označava "kalos dromos" - dobar put.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

OK datira još iz stare Grčke. "Ola kala" ili "sve je dobro, sve je u redu".. Vekovima pre britanskih, američkih i kojekakvih "nula ubijenih"...

Мајор Курсула

pre 7 godina

Колико ме сећање из разних историјских књига служи ово ОК је било обележје у америчком цивилном рату за "0 Kills" или 0 погинулих .

Tokyo

pre 7 godina

Jednom sam o ovome čitao i zapamtio ovu verziju.
OK znači "O KILLED", tj. zero killed.
Nastao je u nekom od ratova, rekao bih da je u pitanju WW2, i ovim izrazom se potvrđivalo da je sve u borbi proteklo u redu. Nije bilo mrtvih, odnosno, nula mrtvih, pa otuda zero killed (OK). Meni ima smisla.
Posle se proširilo u celom svetu i postao je internacionalni izraz.

Zozo

pre 7 godina

Alo bre rođaci, ’de nađoste ovo -ola kala- (όλα καλά)?

Vi, kao onaj Kostas Portokalos, iz filma “Moja velika mrsna pravoslavna svadba”, što rešava sve boljke i bolesti Windex-om i koji za svaku moguću reč ima objašnjenje da dolazi iz grčkog.

Milan Bad Nauheim.de

pre 7 godina

Imao sam dedu koji je ziveo u USA i njegova prastara pisma koje je pisao. Pre WW2, niko nije koristio rec OK (nastala u WW2, po terminu zero 0 K-ill), vec su u svim izrazima upotrebljene dve reci i to All Right, koje se danas znatno manje i vrlo retko koriste.

Iznogud

pre 7 godina

@ wolf stepanovič
Zato sto su amerikanci agresivniji.
(Vlada, 10. januar 2017 10:48)

Srbi nekom da kazu da je agresivan - NOK (not all correct)

Don Giovanni

pre 7 godina

Meni ne izgleda nimalo verovatna priča "0 killed".

Kao prvo, ni američka, ni bilo koja druga vojska na svetu ne koristi reč i ne bi koristila "killed".

Zvanično, nijedna vojska na svetu ne "ubija" protivnika, već ga (samo) "uklanja", "eliminiše", "neutrališe", "izbacuje iz stroja", itd, itd., koristi se ceo jedan niz eufemizama za istu stvar (ubijanje), ali "ubijanje" je u vojsci ružna i zabranjena reč.

Takođe, nijedna vojska na svetu neće reći za svoje pripadnike da su "ubijeni", nego da su "ubijeni" ili nešto slično. Loše deluje na civile...

Kao drugo, čak i da je poreklo izraza OK američki građanski rat, ne izgleda mi da bi neko na pitanje "kako ste prošli u bici?" odgovorio sa "0 killed" da bi izrazio da je sve u redu. Šta je sa ranjenima? Oni se ne računaju?!

Neće biti, jer zbog stanja vojne medicine u to vreme, kad je otprilike sve što su znali (i mogli) je da ranjenicima seku ruke i noge testerom u živo, često je bolje prolazio onaj ko je odmah poginuo nego ranjenik kojeg su donosili hirurgu na sto!

Zato mi izgleda mnogo verovatnija priča o "All Corect", ili (ne)tačnije "Oll Korrect".

pokojni Bata Paskaljevic

pre 7 godina

@Oznaka za nula poginulih.
iz II svetskog rata iskrcavanje na Normandiju
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (djux, 10. januar 2017 12:47)

A u iskrcavanju na Normandiju je bilo nula poginulih hahahahahahah koji si ti kralj, hvala ti sto me ovako nasmeja od srca :))))

https://en.wikipedia.org/wiki/Normandy_landings#Aftermath

uskok

pre 7 godina

Kako sam ja čuo, OK potiče od 0 Killed, i potiče iz vremena USA građanskog rata. Navodno je na ulazu u vojni kamp kod Getisburga stajala tabla gde se zapisivao broj poginulih tog dana. Dan je bio ok, kada niko nije poginuo. nešto slično kao kad nekoga od starijih pitate kako je, a on vam odgovori B.O., što u staroj JNA terminologiji znači ''Bez opasnosti'', što će reći da je OK :-)

PRIČAM TI PRIČU

pre 7 godina

Još jedna teorija: Kada su kauboji odvajali krave govorili su "old cow" što bi značilo provereno, daje dosta mleka. OK

tako ti je to...

pre 7 godina

Da je u tekstu navedeno da skraćenica označava zero killed, većina komentara bi bila - ma kakav zero killed, All corect je u pitanju, garantujem!

Šta ti dečko radiš?

pre 7 godina

Meni je najsmešnije papagajstvo koje vlada u našem narodu bez ikakvog kritičkog stava.

Ovde izgleda vlada neko mišljenje da se ljudi iz rata vraćaju u nekim kolonama, da nose sa sobom neke teške terete, da su gladni, prljavi, iscrpljeni, i da im nije do priče, pa su na svu muku uzeli neku tablu, napisali na njoj OK, kako bi svi koji ih vide znali da su na svi na brojnom stanju...

Kakav bre "zero killed", kakvi bakrači?!

Današnje generacije odrastaju pod prevelikim i nadasve negativnim uticajem video igara i veruju da to što je neko sebi pustio malo maštu na volju pa upotrebio OK u značenju "0 killed", da je to stvarno tako i u realnosti? Ili da potiče iz nekakvih ratova? Ili što reče jedan od komentatora "upisivali na tablu posle povratka iz rata"?!

Preletac

pre 7 godina

OK je ustvari horizontalni vanzemaljcic koji kao simbol predstavlja njihovu klasicnu masovnu manipulaciju uz pomoc domacih zemaljskih izdajnika. Fraza i simbol su se odomacili, misija je u tom delu uspela a nama ostaje samo da se nadamo da je taj vanzemaljcic volje i namera kao sto je rasirenih ruku na simbolu OK

Djovani Elber

pre 7 godina

Sad ce prepametni korisnici interneta koji su izguglali da je "OK" u stvari skracenica za "zero killed" namerno da teraju inat cinjenici da se ovde radi o skracenici za "oll korrect".

Neko Tamović

pre 7 godina

Ja sam davno čitao da je tu oznaku stavljao čovek koji je radio u železnici,a bio je nepismen(delimično).Na vagone koji su bili uredu morao je kredom da piše all correct,ali je on pisao skraćenicu OK,jer nije znao da treba AC...E sad ovaj podatak sam pročitao baš davno,ali mislim da ima da se "progoogla" negde.Pozdrav svim teoretičarima :-)

Che

pre 7 godina

Nastalo od All correct...kao sto clanak i svi recnici kazu.Sve ostalo je izmisljeno kasnije, zbog slicnosti.

Za ove "0 Killed" teoreticare, prvi put upotrebljena u tom znacenju 1981. godine.

kobac

pre 7 godina

budale, nije tačno, OK je korišćeno kao oznaka za broj mrtvih posle bitke. kada bi se vraćali iz bitke (vojska) tabla sa oznakom 0 K je značila da nema poginulih...

Karim Abdul Dzabar

pre 7 godina

Prvi put čujem ovu verziju.
Koliko ja znam "OK" označavalo da nije bilo žrtava tokom putovanja američkih trgovačkih brodova u 19 veku tj skraćenica od "0 KILLED".

U 19 veku su mornari prilikom povratka u luku ispisivali velikim slovima "OK" na svojim brodovima kako bi pre ulaska u luku naznačili da je putovanje dobro prošlo.
To je ujedno predstavljalo i neki povod za slavlje pošto je između ostalog i piraterija imala sasvim drugi smisao tada.
(Riđobradi, 10. januar 2017 09:06)

To onda nije OK vec 0K zar ne? Uostalom, ovde se pise o skracenici OK ili OKAY..
Ko jos pise OK a misli na zrtve rata? Ne znam zasto se pravite pametni kad danas svako ima pristup guglu..

zagor

pre 7 godina

ima puno teorija, ali jedino nije tacna ona u koju vecina vas veruje, da potica od "zero (0) killed", jer je potvrdjeno da se izraz o.k. koristio i pre nego "0 killed"

Spasao sam se!

pre 7 godina

Moja bivša, Olga, bila je takva Karakondžula da su se svi naprosto bojali da izgovore njeno ime. Tako, kad bi je ugledali svi bi samo rekli - O.K., i nestali glavom bez obzira!

darius

pre 7 godina

simon, 10. januar 2017 09:41)

I ja sam tako čuo.Radim u autoindustriji i to svi moji šefovi znaju i pričaju.Oskar Kraus radio za Henry Forda.OK.

Heeeh

pre 7 godina

Ova teorija sa 0 killed mi malo ne pije vodu... U kojem to ratu, života vam, bude 0 poginuliuh? Pogotovo u građanskim ratovima, a i još da se TOLIKO često pisalo da je postala tako popularna?

Gradjanin

pre 7 godina

Pa da je od ``all correct`` bilo bi AC... Ja koliko znam, skracenica potice iz vremena gradjanskog rata u Amrici i znaci ``zero killed`` ili 0K, sto je oznacavalo da niko od vojnika nije poginuo i da su se svi vratili kuci...

GM

Patrick

pre 7 godina

OK akronim za " 0 killed " potice iz americkog grdjanskog rata izmedju federalnih i konfederalnih snaga. Naravno opisuje dobru situaciju na frontu. 

Bilo je posle jos puno verzija nekih... izmedju ostalih je i ova iz texta... koja je pomalo banalna.
(Lunatic, 10. januar 2017 10:13)

OK.

NaivniMarkic

pre 7 godina

Da dodam i ja moj skromni doprinos, ovog puta iz SFRJ:
u mašinstvu OK znači Okvir Ključa, što znači da deo "pasuje" dobro, tj. da je OK. :)

Lunatic

pre 7 godina

OK akronim za " 0 killed " potice iz americkog grdjanskog rata izmedju federalnih i konfederalnih snaga. Naravno opisuje dobru situaciju na frontu.

Bilo je posle jos puno verzija nekih... izmedju ostalih je i ova iz texta... koja je pomalo banalna.

TNT

pre 7 godina

Jos jedna teorija postoji, koju vidim da nije niko izneo u komentarima.Jeste malo svezijeg datuma ali je vezana za americki Zapad i 19.vek

Naime, kauboji su na korisitli OK kako bi rekli da je brojno stanje stoke u redu

OK = all cows

Дејан С. Михаиловић

pre 7 godina

Једна од верзија, а која ми се највише допада, је да је постојао неки О Киф (О'Кeefe) који је правио и продавао бурад. На свако направљено и проверено буре (да не пропушта) стављао је своје иницијале.

John

pre 7 godina

Iz Oxford Dictionary: Mid 19th century (originally US): probably an abbreviation of orl korrect, humorous form of all correct, popularized as a slogan during President Van Buren's re-election campaign of 1840 in the US; his nickname Old Kinderhook (derived from his birthplace) provided the initials.

Pera

pre 7 godina

Druga teorija kaze da su Englezi za vreme 100 godisnjeg rata po povratku nakon bitke ispisivali broj ubijenih na velikim komadima daske da bi bio vidljiv sa obale i sa velike udaljenosti. Pisali su tako da bi napisali broj ubijenih i slovo K za "killed". U jednoj od bitaka nisu imali zrtava tako da je pisalo 0 K.

Aco

pre 7 godina

Zanimljivo je ponekad procitati clanak sa proverenim I tacnim informacijama. Na ovom istom sajtu sam citao vec dva texta koju su istu tematiku potpuno pogresno obradili, ali ovaj text daje najpreciznije informacije, prema knjizi koja obradjuje slicne teme.

Serbissimo

pre 7 godina

Da ne biste nagadjali dalje, evo objasnjenja iz Oksford recnika:

A more likely explanation is that the term originated as an abbreviation of orl korrekt , a jokey misspelling of 'all correct' which was current in the US in the 1830s.

Ime

pre 7 godina

A ja sam pročitao negde da je OK skraćenica od "zero kills" tj. OK(ills), nula ubistava. Naime, neki vojni odred se vraćao brodom na pristanište i kako bi obavestili one što čekaju na pristaništu da je bez gubitaka.

wolf stepanovič

pre 7 godina

Pa kako to, baš čudno, s jedne strane mi i rusi i naša braća kinezi
smo tako pametni, dobri i imamo nadmoćnu kulturu, a nikako nešto naše
da se zakači za svet, nego sve moramo američko, koje mrzimo udruženim
snagama naših velikih kultura...

Možda i nije

pre 7 godina

Tu skraćenicu su Amerikanci prvi koristili u ratovaima za izveštavanje o broju poginulih 0 killed (nula poginulih, nula u porukama se čita kao O), pa su skratili na OK radi lakšeg slanja poruke, a zatim je ta skraćenica postala opšte prihvaćena za potvrdu da je nešto dobro.

Srđan

pre 7 godina

A gdje ste svi vi čuli za ovu "0 killed" teoriju?
Ja sam o porijeklu izraza OK prvi put čitao prije tridesetak godina u Politikinom zabavniku i od tada na još nekoliko mjesta i svuda se pominju iskvareni "all correct" i Old Kinderhook kao najvjerovatnije teorije. Nikad nigdje nisam naišao na tu 0 killed priču.

Наташа

pre 7 godina

Потиче од грчких лучких радника који су обележавали пакете са ОЛА КАЛА, одн. СВЕ У РЕДУ, они су углавном били јефтина радна снага која ради на бродовима и у лукама

dokonitroll

pre 7 godina

Mislio sam da je poteklo iz Americkog rata za nezavisnost 1775-1783. Bar je bio o tome neki dokumentarac, da su pisali posle napada u talasima na utvrdjenje ili gerilskih upada gde bi prosli bez zrtava. O(0=zero) K(kill) O.K....
Ali OK ako nije.:)

xhape

pre 7 godina

u knjigama Karl May-a, OK je skraćenica od dve latinske reči (ordo i još jedna) koja se pisala na železničkim vagonima da se označi da je teret u redu.

serdjo

pre 7 godina

ja imam informaciju da je skracenica nastala u Americkom gradjanskom ratu kada su se sifrovanim porukama slale telegrafske vesti, a O.K. znači 0 killed?! PS. što je u prevodu pozitivna vest!

Riđobradi

pre 7 godina

Prvi put čujem ovu verziju.
Koliko ja znam "OK" označavalo da nije bilo žrtava tokom putovanja američkih trgovačkih brodova u 19 veku tj skraćenica od "0 KILLED".

U 19 veku su mornari prilikom povratka u luku ispisivali velikim slovima "OK" na svojim brodovima kako bi pre ulaska u luku naznačili da je putovanje dobro prošlo.
To je ujedno predstavljalo i neki povod za slavlje pošto je između ostalog i piraterija imala sasvim drugi smisao tada.

Het

pre 7 godina

Zar skraćenica OK ne potiče iz američkog građanskog rata? Vojnici jedinice koja se vraćala iz bitke i nije imala gubitaka, nosili su tablu na kojoj je pisalo OK, sto je značilo "0 killed"?!

simon

pre 7 godina

Nemac Otto Krauss. Automehanicar cijoj kontroli kvaliteta nije bilo ravna. Ono sto je on pregledao i odobrio u to se nije sumnjalo. Prekontrolisane stvari su se obelezavale inicijalima kontrolora ako su bile u redu. Vremenom se u redu pretvorilo u inicijale Otto Kraussa.

Vuk Stefanović Karadžić

pre 7 godina

Kamo sreće da je to "gramatički neispravno" pisanje uzelo većeg maha pa da se zeznu i usvoje da jedan glas ima jedno slovo. Sebi (a i celom svetu) bi olakšali učenje engleskih reči.

Vlastimir

pre 7 godina

Postoji više teorija, pored pomenute da je OK zapravo nepravilna skraćenica izraza "all correct", najviše pristalica imaju sledeće:
-pozajmljen grčki izraz όλα καλά (óla kalá), u značenju "sve je dobro"
-iskvareni izgovor fraze och aye ("o, da!")koju su koristili iseljenici iz Škotske
-Džozef Holovej u knjizi "Afričko poreklo američkog engleskog" (kakav šizofren naslov!) piše da je u pitanju izraz koji u nekim jezicima zapadne Afrike znači "zaista"
-u jeziku jednog indijanskog plemena (Choctaw, jugoistok SAD) identično zvuči izraz koji znači "tako je"
-jedna od najrasprostranjenijih je teorija da je OK zapravo skraćenica za "Old Kinderhook", mesto rođenja Martina Van Burena, demokratskog kandidata na izborima 1840. On je u kampanji dopisao ova dva slova pored svog imena, a kako mu je slogan bio da će sa njim sve biti u redu, taedašnji mediji su povezali ova dva pojma u vezu koja i danas traje.
Šta god bilo, ova "reč" (ako se tako može nazvati) je najčešće izgovorena i napisana od svih koje čovečanstvo koristi. Možda vam to ide na živce, ali ne možete pobeći od nje ni na Madagaskaru, ni u Hondurasu, ni u Albaniji...

nemanja

pre 7 godina

0 killed, izraz koji su borci za američku nezavisnost koristili kada ne bi bilo mrtvih u sukobu sa britancima. Kasnije skraćeno na Ok.

citalac

pre 7 godina

zar O.K. nije znacilo "zero killed" --> nula ubijenih, jos u vreme ratovanja kaubojaca i indijanaca, to su koristili kauboji kada obavestavaju o ishodu u borbi.. ?

Mikos

pre 7 godina

Za skraćenicu OK postoji takođe verovanje da ona proističe iz vojske, tačnije iz ratova. Oznaka 0K (zero killed = "0 killed" odnosno OK) se koristila prilikom prebrojavanja vojnika kada bi se utvrdilo da su svi vojnici na broju odnosno da niko nije poginuo.

Još jedna teorija

pre 7 godina

Ja sam čula i za teoriju da OK potiče iz rata kada su saborci jedni drugima pokazivali znak rukom (palace i kažiprst su formirali slovo O, odnosno broj 0), kako bi pokazali da nije bilo poginulih (0-Zero Killed).

OK

pre 7 godina

Ok su američki vojnici koristili u ratu kad su prijavljivali broj palih saboraca. 0 killed ili skraćeno OK. Otuda je OK sinonim za nešto dobro.

Mr.

pre 7 godina

All clear- koristili rudari prilikom miniranja. Da ne bi doslo do nesporazuma, glasno su izgovarali prva slova fonetski, dakle ne kako su napisana vec izgovor.
Inace danas upravo iz istih bezbednosnih razloga, piloti i kontrolori leta za bitne koordinate i sl. imaju za svako slovo po rec, tako da ne dodje do slucajnog nesporazuma.
Upravo OK prilikom glasnog izgovora (oou keej)
zvuci prilicno jasno, tako da je ova skracenica dugo koriscena sluzbeno, pa se vremenom prenela i na klasicnu konverzaciju.

Parachinac

pre 7 godina

Pa nije bilo cool, nego je na železnici radio neko sa naših prostora, a pri tom je bio engleski nepismen. Kada su mu rekli da označi da je sve u redu sa vagonima da bi voz mogao da nastavi dalje, on je, ne znajući da napiše kako treba, a plašeći se da mu se ne bi smejali posle ili izgubio posao, stavio skraćenu oznaku od onog kako je on čuo (ol korekt). I eto puta od neznanja do najpoznatije reči na svetu.
P.S. Priča koju forsiraju amerikanci je samo dobar scenario, marketing, kao i za sve ostalo, ali nije istinita

Vlada

pre 7 godina

Ја сам учен да је ово из америчког грађанског рата, да је објављивано као списак погинулих и да значи 0 Killed (нула погинулих).

mx.5

pre 7 godina

. . . ne znam kome da verujem, mada mi je više logična druga verzija koju sam čuo, korišćena je navodno tokom rata u Vijetnamu " 0 killed " ili skraćeno " OK ".

ja

pre 7 godina

Prvo, toliko je nejasno odakle je poreklo reči(?) OK, da je malo degutantno iznositi određenu tvrdnju kao najplauzibilniju. Drugo, ovo sa "oll korrect" je toliko nategnuto tumačenje da ni približno ne deluje kao plauzibilno. Meni, na primer, najlogičnije deluje objašnjenje da su vojne jedinice (sastavljene od civila) u američkom ratu za nezavisnost isticale barjake sa oznakom 0K (zero killed - bez poginulih), kako bi njihove porodice izdaleka mogle da vide da nije bilo žrtava, pa je to kasnije preraslo u OK. Ali, to ne mora nužno da bude tačno, iako deluje najlogičnije.

Mr. Bojangles

pre 7 godina

Ja znam za malo drugačiju verziju nastanka krilatice O.K: naime, pred kraj 19. veka u Kaliforniji je trebalo da budu održani neki lokalni izbori. E sada, jedan od kandidata je bio neki gospodin čiji su inicijali bili O.K. (Osvald Kavana na primer - ali, ne sećam se tačno).
Njegov slogan je bio, otprilike, glasajte za mnene i sve će da bude kako kaže Osvald Kavana - tj, sve će da bude O.K.
Ne znam da li je ovo tačno, ali to je ono što ja znam.

Profesionalac

pre 7 godina

Ja čuh sledeće:
U nekom dugogodišnjem ratu izmedju dva škotska(možda i irska)klana,vojnici po povratku iz bitke napišu broj poginulih na nekakvoj tabli u centru sela/grada...
Kada se svi vrate na broju i čitavi pisali bi 0 killed. Vremenom postalo O.K,kao znak da je nesto proslo bez problema.

Pera

pre 7 godina

Druga teorija kaze da su Englezi za vreme 100 godisnjeg rata po povratku nakon bitke ispisivali broj ubijenih na velikim komadima daske da bi bio vidljiv sa obale i sa velike udaljenosti. Pisali su tako da bi napisali broj ubijenih i slovo K za "killed". U jednoj od bitaka nisu imali zrtava tako da je pisalo 0 K.

Vlastimir

pre 7 godina

Postoji više teorija, pored pomenute da je OK zapravo nepravilna skraćenica izraza "all correct", najviše pristalica imaju sledeće:
-pozajmljen grčki izraz όλα καλά (óla kalá), u značenju "sve je dobro"
-iskvareni izgovor fraze och aye ("o, da!")koju su koristili iseljenici iz Škotske
-Džozef Holovej u knjizi "Afričko poreklo američkog engleskog" (kakav šizofren naslov!) piše da je u pitanju izraz koji u nekim jezicima zapadne Afrike znači "zaista"
-u jeziku jednog indijanskog plemena (Choctaw, jugoistok SAD) identično zvuči izraz koji znači "tako je"
-jedna od najrasprostranjenijih je teorija da je OK zapravo skraćenica za "Old Kinderhook", mesto rođenja Martina Van Burena, demokratskog kandidata na izborima 1840. On je u kampanji dopisao ova dva slova pored svog imena, a kako mu je slogan bio da će sa njim sve biti u redu, taedašnji mediji su povezali ova dva pojma u vezu koja i danas traje.
Šta god bilo, ova "reč" (ako se tako može nazvati) je najčešće izgovorena i napisana od svih koje čovečanstvo koristi. Možda vam to ide na živce, ali ne možete pobeći od nje ni na Madagaskaru, ni u Hondurasu, ni u Albaniji...

Riđobradi

pre 7 godina

Prvi put čujem ovu verziju.
Koliko ja znam "OK" označavalo da nije bilo žrtava tokom putovanja američkih trgovačkih brodova u 19 veku tj skraćenica od "0 KILLED".

U 19 veku su mornari prilikom povratka u luku ispisivali velikim slovima "OK" na svojim brodovima kako bi pre ulaska u luku naznačili da je putovanje dobro prošlo.
To je ujedno predstavljalo i neki povod za slavlje pošto je između ostalog i piraterija imala sasvim drugi smisao tada.

OK

pre 7 godina

Ok su američki vojnici koristili u ratu kad su prijavljivali broj palih saboraca. 0 killed ili skraćeno OK. Otuda je OK sinonim za nešto dobro.

serdjo

pre 7 godina

ja imam informaciju da je skracenica nastala u Americkom gradjanskom ratu kada su se sifrovanim porukama slale telegrafske vesti, a O.K. znači 0 killed?! PS. što je u prevodu pozitivna vest!

wolf stepanovič

pre 7 godina

Pa kako to, baš čudno, s jedne strane mi i rusi i naša braća kinezi
smo tako pametni, dobri i imamo nadmoćnu kulturu, a nikako nešto naše
da se zakači za svet, nego sve moramo američko, koje mrzimo udruženim
snagama naših velikih kultura...

Spasao sam se!

pre 7 godina

Moja bivša, Olga, bila je takva Karakondžula da su se svi naprosto bojali da izgovore njeno ime. Tako, kad bi je ugledali svi bi samo rekli - O.K., i nestali glavom bez obzira!

Lunatic

pre 7 godina

OK akronim za " 0 killed " potice iz americkog grdjanskog rata izmedju federalnih i konfederalnih snaga. Naravno opisuje dobru situaciju na frontu.

Bilo je posle jos puno verzija nekih... izmedju ostalih je i ova iz texta... koja je pomalo banalna.

zagor

pre 7 godina

ima puno teorija, ali jedino nije tacna ona u koju vecina vas veruje, da potica od "zero (0) killed", jer je potvrdjeno da se izraz o.k. koristio i pre nego "0 killed"

Ime

pre 7 godina

A ja sam pročitao negde da je OK skraćenica od "zero kills" tj. OK(ills), nula ubistava. Naime, neki vojni odred se vraćao brodom na pristanište i kako bi obavestili one što čekaju na pristaništu da je bez gubitaka.

Наташа

pre 7 godina

Потиче од грчких лучких радника који су обележавали пакете са ОЛА КАЛА, одн. СВЕ У РЕДУ, они су углавном били јефтина радна снага која ради на бродовима и у лукама

Vlada

pre 7 godina

Ја сам учен да је ово из америчког грађанског рата, да је објављивано као списак погинулих и да значи 0 Killed (нула погинулих).

ckm

pre 7 godina

Pročitah u Politikinom Zabavniku, davno, da je O. K. nastalo u američkom građanskom ratu kad su konjički pukovi u povratku iz bitke, isticali napred tablu na kojoj je pisao broj ubijeni, npr, 17. K., kad vide da je 0. K.,onda je sve u redu pa je kao nastao tad izraz OK, kad je sve dobro.

ja

pre 7 godina

Prvo, toliko je nejasno odakle je poreklo reči(?) OK, da je malo degutantno iznositi određenu tvrdnju kao najplauzibilniju. Drugo, ovo sa "oll korrect" je toliko nategnuto tumačenje da ni približno ne deluje kao plauzibilno. Meni, na primer, najlogičnije deluje objašnjenje da su vojne jedinice (sastavljene od civila) u američkom ratu za nezavisnost isticale barjake sa oznakom 0K (zero killed - bez poginulih), kako bi njihove porodice izdaleka mogle da vide da nije bilo žrtava, pa je to kasnije preraslo u OK. Ali, to ne mora nužno da bude tačno, iako deluje najlogičnije.

Mikos

pre 7 godina

Za skraćenicu OK postoji takođe verovanje da ona proističe iz vojske, tačnije iz ratova. Oznaka 0K (zero killed = "0 killed" odnosno OK) se koristila prilikom prebrojavanja vojnika kada bi se utvrdilo da su svi vojnici na broju odnosno da niko nije poginuo.

Mr. Bojangles

pre 7 godina

Ja znam za malo drugačiju verziju nastanka krilatice O.K: naime, pred kraj 19. veka u Kaliforniji je trebalo da budu održani neki lokalni izbori. E sada, jedan od kandidata je bio neki gospodin čiji su inicijali bili O.K. (Osvald Kavana na primer - ali, ne sećam se tačno).
Njegov slogan je bio, otprilike, glasajte za mnene i sve će da bude kako kaže Osvald Kavana - tj, sve će da bude O.K.
Ne znam da li je ovo tačno, ali to je ono što ja znam.

NaivniMarkic

pre 7 godina

Da dodam i ja moj skromni doprinos, ovog puta iz SFRJ:
u mašinstvu OK znači Okvir Ključa, što znači da deo "pasuje" dobro, tj. da je OK. :)

mx.5

pre 7 godina

. . . ne znam kome da verujem, mada mi je više logična druga verzija koju sam čuo, korišćena je navodno tokom rata u Vijetnamu " 0 killed " ili skraćeno " OK ".

Zozo

pre 7 godina

Alo bre rođaci, ’de nađoste ovo -ola kala- (όλα καλά)?

Vi, kao onaj Kostas Portokalos, iz filma “Moja velika mrsna pravoslavna svadba”, što rešava sve boljke i bolesti Windex-om i koji za svaku moguću reč ima objašnjenje da dolazi iz grčkog.

Profesionalac

pre 7 godina

Ja čuh sledeće:
U nekom dugogodišnjem ratu izmedju dva škotska(možda i irska)klana,vojnici po povratku iz bitke napišu broj poginulih na nekakvoj tabli u centru sela/grada...
Kada se svi vrate na broju i čitavi pisali bi 0 killed. Vremenom postalo O.K,kao znak da je nesto proslo bez problema.

Che

pre 7 godina

Nastalo od All correct...kao sto clanak i svi recnici kazu.Sve ostalo je izmisljeno kasnije, zbog slicnosti.

Za ove "0 Killed" teoreticare, prvi put upotrebljena u tom znacenju 1981. godine.

Дејан С. Михаиловић

pre 7 godina

Једна од верзија, а која ми се највише допада, је да је постојао неки О Киф (О'Кeefe) који је правио и продавао бурад. На свако направљено и проверено буре (да не пропушта) стављао је своје иницијале.

Vuk Stefanović Karadžić

pre 7 godina

Kamo sreće da je to "gramatički neispravno" pisanje uzelo većeg maha pa da se zeznu i usvoje da jedan glas ima jedno slovo. Sebi (a i celom svetu) bi olakšali učenje engleskih reči.

Neko iz mase

pre 7 godina

"@Moja bivša, Olga, bila je takva Karakondžula da su se svi naprosto bojali da izgovore njeno ime. Tako, kad bi je ugledali svi bi samo rekli - O.K., i nestali glavom bez obzira!
(Spasao sam se!, 10. januar 2017 12:28)
Biće da još patiš za svojom Olgom kad je spominješ bez ikakvog razloga
(dark dog, 10. januar 2017 15:31)"

Kako bez razloga kad je spominje u kontekstu članka???

Parachinac

pre 7 godina

Pa nije bilo cool, nego je na železnici radio neko sa naših prostora, a pri tom je bio engleski nepismen. Kada su mu rekli da označi da je sve u redu sa vagonima da bi voz mogao da nastavi dalje, on je, ne znajući da napiše kako treba, a plašeći se da mu se ne bi smejali posle ili izgubio posao, stavio skraćenu oznaku od onog kako je on čuo (ol korekt). I eto puta od neznanja do najpoznatije reči na svetu.
P.S. Priča koju forsiraju amerikanci je samo dobar scenario, marketing, kao i za sve ostalo, ali nije istinita

Heeeh

pre 7 godina

Ova teorija sa 0 killed mi malo ne pije vodu... U kojem to ratu, života vam, bude 0 poginuliuh? Pogotovo u građanskim ratovima, a i još da se TOLIKO često pisalo da je postala tako popularna?

TNT

pre 7 godina

Jos jedna teorija postoji, koju vidim da nije niko izneo u komentarima.Jeste malo svezijeg datuma ali je vezana za americki Zapad i 19.vek

Naime, kauboji su na korisitli OK kako bi rekli da je brojno stanje stoke u redu

OK = all cows

Mr.

pre 7 godina

All clear- koristili rudari prilikom miniranja. Da ne bi doslo do nesporazuma, glasno su izgovarali prva slova fonetski, dakle ne kako su napisana vec izgovor.
Inace danas upravo iz istih bezbednosnih razloga, piloti i kontrolori leta za bitne koordinate i sl. imaju za svako slovo po rec, tako da ne dodje do slucajnog nesporazuma.
Upravo OK prilikom glasnog izgovora (oou keej)
zvuci prilicno jasno, tako da je ova skracenica dugo koriscena sluzbeno, pa se vremenom prenela i na klasicnu konverzaciju.

Het

pre 7 godina

Zar skraćenica OK ne potiče iz američkog građanskog rata? Vojnici jedinice koja se vraćala iz bitke i nije imala gubitaka, nosili su tablu na kojoj je pisalo OK, sto je značilo "0 killed"?!

Lozac kotlare

pre 7 godina

Ovoliki broj komentara na pvu temu govori samo u kakvom drustvu mi danas zivimo. Sve znamo i u sve se razumemo, a toliko nezaposlenih i dokonih ljudi. Jezivo.

pokojni Bata Paskaljevic

pre 7 godina

@Oznaka za nula poginulih.
iz II svetskog rata iskrcavanje na Normandiju
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (djux, 10. januar 2017 12:47)

A u iskrcavanju na Normandiju je bilo nula poginulih hahahahahahah koji si ti kralj, hvala ti sto me ovako nasmeja od srca :))))

https://en.wikipedia.org/wiki/Normandy_landings#Aftermath

dokonitroll

pre 7 godina

Mislio sam da je poteklo iz Americkog rata za nezavisnost 1775-1783. Bar je bio o tome neki dokumentarac, da su pisali posle napada u talasima na utvrdjenje ili gerilskih upada gde bi prosli bez zrtava. O(0=zero) K(kill) O.K....
Ali OK ako nije.:)

Srđan

pre 7 godina

A gdje ste svi vi čuli za ovu "0 killed" teoriju?
Ja sam o porijeklu izraza OK prvi put čitao prije tridesetak godina u Politikinom zabavniku i od tada na još nekoliko mjesta i svuda se pominju iskvareni "all correct" i Old Kinderhook kao najvjerovatnije teorije. Nikad nigdje nisam naišao na tu 0 killed priču.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

OK datira još iz stare Grčke. "Ola kala" ili "sve je dobro, sve je u redu".. Vekovima pre britanskih, američkih i kojekakvih "nula ubijenih"...

Možda i nije

pre 7 godina

Tu skraćenicu su Amerikanci prvi koristili u ratovaima za izveštavanje o broju poginulih 0 killed (nula poginulih, nula u porukama se čita kao O), pa su skratili na OK radi lakšeg slanja poruke, a zatim je ta skraćenica postala opšte prihvaćena za potvrdu da je nešto dobro.

Aco

pre 7 godina

Zanimljivo je ponekad procitati clanak sa proverenim I tacnim informacijama. Na ovom istom sajtu sam citao vec dva texta koju su istu tematiku potpuno pogresno obradili, ali ovaj text daje najpreciznije informacije, prema knjizi koja obradjuje slicne teme.

John

pre 7 godina

Iz Oxford Dictionary: Mid 19th century (originally US): probably an abbreviation of orl korrect, humorous form of all correct, popularized as a slogan during President Van Buren's re-election campaign of 1840 in the US; his nickname Old Kinderhook (derived from his birthplace) provided the initials.

nemanja

pre 7 godina

0 killed, izraz koji su borci za američku nezavisnost koristili kada ne bi bilo mrtvih u sukobu sa britancima. Kasnije skraćeno na Ok.

Мајор Курсула

pre 7 godina

Колико ме сећање из разних историјских књига служи ово ОК је било обележје у америчком цивилном рату за "0 Kills" или 0 погинулих .

Zoro

pre 7 godina

I ja čuo da potiče iz rata i odnosi se na broj žrtava, ali ne kako neki ovde tvrde "zero killed" nego "ZERO CASUALTIES" (zirou kežltiz) gde je Casualty= gubitak u ljudstvu.

Serbissimo

pre 7 godina

Da ne biste nagadjali dalje, evo objasnjenja iz Oksford recnika:

A more likely explanation is that the term originated as an abbreviation of orl korrekt , a jokey misspelling of 'all correct' which was current in the US in the 1830s.

simon

pre 7 godina

Nemac Otto Krauss. Automehanicar cijoj kontroli kvaliteta nije bilo ravna. Ono sto je on pregledao i odobrio u to se nije sumnjalo. Prekontrolisane stvari su se obelezavale inicijalima kontrolora ako su bile u redu. Vremenom se u redu pretvorilo u inicijale Otto Kraussa.

dark dog

pre 7 godina

@Moja bivša, Olga, bila je takva Karakondžula da su se svi naprosto bojali da izgovore njeno ime. Tako, kad bi je ugledali svi bi samo rekli - O.K., i nestali glavom bez obzira!
(Spasao sam se!, 10. januar 2017 12:28)
Biće da još patiš za svojom Olgom kad je spominješ bez ikakvog razloga

НИ

pre 7 godina

Ја скоро увек користим "у реду". Склон сам коришћењу наших речи, а противник сам усвајање ових данашњих "трендова"

Još jedna teorija

pre 7 godina

Ja sam čula i za teoriju da OK potiče iz rata kada su saborci jedni drugima pokazivali znak rukom (palace i kažiprst su formirali slovo O, odnosno broj 0), kako bi pokazali da nije bilo poginulih (0-Zero Killed).

Karim Abdul Dzabar

pre 7 godina

Prvi put čujem ovu verziju.
Koliko ja znam "OK" označavalo da nije bilo žrtava tokom putovanja američkih trgovačkih brodova u 19 veku tj skraćenica od "0 KILLED".

U 19 veku su mornari prilikom povratka u luku ispisivali velikim slovima "OK" na svojim brodovima kako bi pre ulaska u luku naznačili da je putovanje dobro prošlo.
To je ujedno predstavljalo i neki povod za slavlje pošto je između ostalog i piraterija imala sasvim drugi smisao tada.
(Riđobradi, 10. januar 2017 09:06)

To onda nije OK vec 0K zar ne? Uostalom, ovde se pise o skracenici OK ili OKAY..
Ko jos pise OK a misli na zrtve rata? Ne znam zasto se pravite pametni kad danas svako ima pristup guglu..

predrag

pre 7 godina

Skaćenica potiče od grčke reči "ola kala" - sve je dobro. Baš kao što i kaldrma potiče od grčkog a ne od turskog jezika i označava "kalos dromos" - dobar put.

tako ti je to...

pre 7 godina

Da je u tekstu navedeno da skraćenica označava zero killed, većina komentara bi bila - ma kakav zero killed, All corect je u pitanju, garantujem!

Tokyo

pre 7 godina

Jednom sam o ovome čitao i zapamtio ovu verziju.
OK znači "O KILLED", tj. zero killed.
Nastao je u nekom od ratova, rekao bih da je u pitanju WW2, i ovim izrazom se potvrđivalo da je sve u borbi proteklo u redu. Nije bilo mrtvih, odnosno, nula mrtvih, pa otuda zero killed (OK). Meni ima smisla.
Posle se proširilo u celom svetu i postao je internacionalni izraz.

Dragana

pre 7 godina

Čula sam da je to skraćenica od grčkog Ola Kala što znači da je sve dobro,sve je u redu.Možda nije istina ali mi deluje verovatno.

физичар

pre 7 godina

0 key, или код нула, израз који у техничкој или војној комуникацији значи - без грешке, пошто су сви остали кодови шифре које одговарају различитим врстама грешака.
Ми смо у војсци у истом смислу користили израз стање редовно.
Слично у програмирању, фунција враћа нулу или код грешке. Ако је нула, нема грешке, стање је регуларно.

Milos

pre 7 godina

OK je stari grčki izraz Ολλα Καλα. Engleski prosvetitelji su u 16,17 veku usvojili stotine hiljada grčkih reči koje su nedostajale engleskom a kasnije su koristili grčke kovanice za pojmove moderne tehnologije kao što su telefon, ferry itd.

citalac

pre 7 godina

zar O.K. nije znacilo "zero killed" --> nula ubijenih, jos u vreme ratovanja kaubojaca i indijanaca, to su koristili kauboji kada obavestavaju o ishodu u borbi.. ?

Don Giovanni

pre 7 godina

Meni ne izgleda nimalo verovatna priča "0 killed".

Kao prvo, ni američka, ni bilo koja druga vojska na svetu ne koristi reč i ne bi koristila "killed".

Zvanično, nijedna vojska na svetu ne "ubija" protivnika, već ga (samo) "uklanja", "eliminiše", "neutrališe", "izbacuje iz stroja", itd, itd., koristi se ceo jedan niz eufemizama za istu stvar (ubijanje), ali "ubijanje" je u vojsci ružna i zabranjena reč.

Takođe, nijedna vojska na svetu neće reći za svoje pripadnike da su "ubijeni", nego da su "ubijeni" ili nešto slično. Loše deluje na civile...

Kao drugo, čak i da je poreklo izraza OK američki građanski rat, ne izgleda mi da bi neko na pitanje "kako ste prošli u bici?" odgovorio sa "0 killed" da bi izrazio da je sve u redu. Šta je sa ranjenima? Oni se ne računaju?!

Neće biti, jer zbog stanja vojne medicine u to vreme, kad je otprilike sve što su znali (i mogli) je da ranjenicima seku ruke i noge testerom u živo, često je bolje prolazio onaj ko je odmah poginuo nego ranjenik kojeg su donosili hirurgu na sto!

Zato mi izgleda mnogo verovatnija priča o "All Corect", ili (ne)tačnije "Oll Korrect".

xhape

pre 7 godina

u knjigama Karl May-a, OK je skraćenica od dve latinske reči (ordo i još jedna) koja se pisala na železničkim vagonima da se označi da je teret u redu.

Beli

pre 7 godina

Ja mislim da grijesite OK potice od vremena rata sjevera i juga gdje su prilikom izvjestaja o ranjenim o poginulim koristili skracenice na primer 7 ranjeno 0 ciller tako i ostalo ok peicao mi Vinetu

Neko Tamović

pre 7 godina

Ja sam davno čitao da je tu oznaku stavljao čovek koji je radio u železnici,a bio je nepismen(delimično).Na vagone koji su bili uredu morao je kredom da piše all correct,ali je on pisao skraćenicu OK,jer nije znao da treba AC...E sad ovaj podatak sam pročitao baš davno,ali mislim da ima da se "progoogla" negde.Pozdrav svim teoretičarima :-)

T

pre 7 godina

Teorija "all korrect" je iz 1839, prvi put u novinama je primecen izraz te godine. To je dakle 20+ godina pre gradjanskog rata, mnogo pre nego sto se rasirila zeleznica i upotreba nafte i 70 godina pre Fordove fabrike.

Engleski je neuredjen jezik

pre 7 godina

Namerno pisanje pravopisno netačnih skraćenica, u ovom slučaju za "all correct" - korišćenje izraza "oll korrekt" - bilo je izuzetno moderno i "kul’" tih godina. Upravo se tada rodilo mnoštvo takvih skraćenica za koje može da se tvdi da su preteča današnjim OMG, LOL i sl.

Pogresno tumacenje! U to doba dolazilo je mnogo useljenika iz Evrope, obicnih ljudi, ali i naucnika, strucnjaka - i svi su oni morali prvo da nauce engleski jezik. Razlika u pisanju i izgovoru reci bila je veliki problem u savladjivanju engleskog jezika, i OK znaci da je neko od stampara, jos nevicnih engleskom jeziku, naveo u skracenici kako se te dve reci (all correct) IZGOVARAJU (Ol Korekt)! Uostalom, u engleskom ni do danas nije fiksirana vrednost pojedinih slova: npr. jedno I u reci direction neko izgovara kao dajreksn, neko kao direksn!? Jedna devojka je na americkoj tv pricala o svom bratu koji je bio u ratu u zemlji koju ona zove Ajrek - prepoznajete, ustvari je to Irak!?

Patrick

pre 7 godina

OK akronim za " 0 killed " potice iz americkog grdjanskog rata izmedju federalnih i konfederalnih snaga. Naravno opisuje dobru situaciju na frontu. 

Bilo je posle jos puno verzija nekih... izmedju ostalih je i ova iz texta... koja je pomalo banalna.
(Lunatic, 10. januar 2017 10:13)

OK.

LENS

pre 7 godina

U tekstu pise da americka skracenica OK oznacava 'sve je u redu' a ovde se ljudi pobise da dokazu da to nije 'sve je u redu' nego da je '0 killed' hahahhahahahah pa ja ne verujem..

darius

pre 7 godina

simon, 10. januar 2017 09:41)

I ja sam tako čuo.Radim u autoindustriji i to svi moji šefovi znaju i pričaju.Oskar Kraus radio za Henry Forda.OK.

kobac

pre 7 godina

budale, nije tačno, OK je korišćeno kao oznaka za broj mrtvih posle bitke. kada bi se vraćali iz bitke (vojska) tabla sa oznakom 0 K je značila da nema poginulih...

aman zaman

pre 7 godina

ovo je poreklom od Čiroki indijanaca....kad bi glavešine imale neki dogovor najstariji među njima bi dogovor potvrdio sa ok.... ovo mnogi amerikanci ne znaju a kamoli drugi...

Djovani Elber

pre 7 godina

Sad ce prepametni korisnici interneta koji su izguglali da je "OK" u stvari skracenica za "zero killed" namerno da teraju inat cinjenici da se ovde radi o skracenici za "oll korrect".

uskok

pre 7 godina

Kako sam ja čuo, OK potiče od 0 Killed, i potiče iz vremena USA građanskog rata. Navodno je na ulazu u vojni kamp kod Getisburga stajala tabla gde se zapisivao broj poginulih tog dana. Dan je bio ok, kada niko nije poginuo. nešto slično kao kad nekoga od starijih pitate kako je, a on vam odgovori B.O., što u staroj JNA terminologiji znači ''Bez opasnosti'', što će reći da je OK :-)

Iznogud

pre 7 godina

@ wolf stepanovič
Zato sto su amerikanci agresivniji.
(Vlada, 10. januar 2017 10:48)

Srbi nekom da kazu da je agresivan - NOK (not all correct)

Gradjanin

pre 7 godina

Pa da je od ``all correct`` bilo bi AC... Ja koliko znam, skracenica potice iz vremena gradjanskog rata u Amrici i znaci ``zero killed`` ili 0K, sto je oznacavalo da niko od vojnika nije poginuo i da su se svi vratili kuci...

GM

Preletac

pre 7 godina

OK je ustvari horizontalni vanzemaljcic koji kao simbol predstavlja njihovu klasicnu masovnu manipulaciju uz pomoc domacih zemaljskih izdajnika. Fraza i simbol su se odomacili, misija je u tom delu uspela a nama ostaje samo da se nadamo da je taj vanzemaljcic volje i namera kao sto je rasirenih ruku na simbolu OK

Beli

pre 7 godina

Ja mislim da grijesite OK potice od vremena rata sjevera i juga gdje su prilikom izvjestaja o ranjenim o poginulim koristili skracenice na primer 7 ranjeno 0 ciller tako i ostalo ok peicao mi Vinetu

Šta ti dečko radiš?

pre 7 godina

Meni je najsmešnije papagajstvo koje vlada u našem narodu bez ikakvog kritičkog stava.

Ovde izgleda vlada neko mišljenje da se ljudi iz rata vraćaju u nekim kolonama, da nose sa sobom neke teške terete, da su gladni, prljavi, iscrpljeni, i da im nije do priče, pa su na svu muku uzeli neku tablu, napisali na njoj OK, kako bi svi koji ih vide znali da su na svi na brojnom stanju...

Kakav bre "zero killed", kakvi bakrači?!

Današnje generacije odrastaju pod prevelikim i nadasve negativnim uticajem video igara i veruju da to što je neko sebi pustio malo maštu na volju pa upotrebio OK u značenju "0 killed", da je to stvarno tako i u realnosti? Ili da potiče iz nekakvih ratova? Ili što reče jedan od komentatora "upisivali na tablu posle povratka iz rata"?!

Tomislav Pejic

pre 7 godina

Kada u Americi nafta postaje komercijalna roba,problem je bio transport iste.U to vrijeme koriste se drvena burad.Burad sa inicijalima O.K.bila su najkvalitetnija.

PRIČAM TI PRIČU

pre 7 godina

Još jedna teorija: Kada su kauboji odvajali krave govorili su "old cow" što bi značilo provereno, daje dosta mleka. OK

djera

pre 7 godina

Ja sam davno čitao da je tu oznaku stavljao čovek koji je radio u železnici,a bio je nepismen(delimično).Na vagone koji su bili uredu morao je kredom da piše all correct,ali je on pisao skraćenicu OK,jer nije znao da treba AC...E sad ovaj podatak sam pročitao baš davno,ali mislim da ima da se "progoogla" negde.Pozdrav svim teoretičarima :-)
(Neko Tamović, 10. januar 2017 13:40)

Bravo. To su nas ucili u skoli. Profesorka Engleskog, Skefica, sredina '80, O.S. Prva proleterska brigada, Dorcol.

pipec

pre 7 godina

prilikom rata za nezavisnost od velike britanije,americki pobunjenici su se prilikom vracanja u bazu,na tabli na ulazi pisali naziv ili broj cete,a u nastavku 0 (broj-nula) i K - killed,sto bi znacilo da nisu imali gubitaka prilikom izvrsenja zadataka.

nisam ja, ja je

pre 7 godina

Druga teorija kaze da su Englezi za vreme 100 godisnjeg rata (Pera, 10. januar 2017 09:10)

Teorija je besmislena, jer se do pre 30-40 godina znalo da je "OK" americko, a da je britansko "all right". Tada je vec citav Svet govorio "OK", ali su se Britanci jos drzali svoga "all right".

Milan Bad Nauheim.de

pre 7 godina

Imao sam dedu koji je ziveo u USA i njegova prastara pisma koje je pisao. Pre WW2, niko nije koristio rec OK (nastala u WW2, po terminu zero 0 K-ill), vec su u svim izrazima upotrebljene dve reci i to All Right, koje se danas znatno manje i vrlo retko koriste.

KG

pre 7 godina

Sve je to lepo, ali ORIGINALNO skracenica OK je iz Francuske, jos iz ranog srednjege veka. Ne severu se za "da" koristi(lo) "OUI" a na jugu "OK(et)". To su bila dva poprilicno razlicita dijalekta. Jedan se zvao "langue de OK" a drugi "langue de OUI".
Ko se seca filmova "Posetioci" setice se da Smrda Mudic stalno govori "OKET".
Sve ostale verzije sa "zero killed", "Oto Kraus", itd. su novije. ne kazem da su netacne, ali NISU originalne. Uostalom to i nije tako vazno. A ono sa grkicm "ola kala" je kretenizam. Lepo neko rece o onom Portorkalosu iz filma "Moja velika mrsna svadba" sto je SVE predstavljao kao grcke reci.

wolf stepanovič

pre 7 godina

Pa kako to, baš čudno, s jedne strane mi i rusi i naša braća kinezi
smo tako pametni, dobri i imamo nadmoćnu kulturu, a nikako nešto naše
da se zakači za svet, nego sve moramo američko, koje mrzimo udruženim
snagama naših velikih kultura...

mx.5

pre 7 godina

. . . ne znam kome da verujem, mada mi je više logična druga verzija koju sam čuo, korišćena je navodno tokom rata u Vijetnamu " 0 killed " ili skraćeno " OK ".

kobac

pre 7 godina

budale, nije tačno, OK je korišćeno kao oznaka za broj mrtvih posle bitke. kada bi se vraćali iz bitke (vojska) tabla sa oznakom 0 K je značila da nema poginulih...

Pera

pre 7 godina

Druga teorija kaze da su Englezi za vreme 100 godisnjeg rata po povratku nakon bitke ispisivali broj ubijenih na velikim komadima daske da bi bio vidljiv sa obale i sa velike udaljenosti. Pisali su tako da bi napisali broj ubijenih i slovo K za "killed". U jednoj od bitaka nisu imali zrtava tako da je pisalo 0 K.

dark dog

pre 7 godina

@Moja bivša, Olga, bila je takva Karakondžula da su se svi naprosto bojali da izgovore njeno ime. Tako, kad bi je ugledali svi bi samo rekli - O.K., i nestali glavom bez obzira!
(Spasao sam se!, 10. januar 2017 12:28)
Biće da još patiš za svojom Olgom kad je spominješ bez ikakvog razloga

ja

pre 7 godina

Prvo, toliko je nejasno odakle je poreklo reči(?) OK, da je malo degutantno iznositi određenu tvrdnju kao najplauzibilniju. Drugo, ovo sa "oll korrect" je toliko nategnuto tumačenje da ni približno ne deluje kao plauzibilno. Meni, na primer, najlogičnije deluje objašnjenje da su vojne jedinice (sastavljene od civila) u američkom ratu za nezavisnost isticale barjake sa oznakom 0K (zero killed - bez poginulih), kako bi njihove porodice izdaleka mogle da vide da nije bilo žrtava, pa je to kasnije preraslo u OK. Ali, to ne mora nužno da bude tačno, iako deluje najlogičnije.

Riđobradi

pre 7 godina

Prvi put čujem ovu verziju.
Koliko ja znam "OK" označavalo da nije bilo žrtava tokom putovanja američkih trgovačkih brodova u 19 veku tj skraćenica od "0 KILLED".

U 19 veku su mornari prilikom povratka u luku ispisivali velikim slovima "OK" na svojim brodovima kako bi pre ulaska u luku naznačili da je putovanje dobro prošlo.
To je ujedno predstavljalo i neki povod za slavlje pošto je između ostalog i piraterija imala sasvim drugi smisao tada.

Karim Abdul Dzabar

pre 7 godina

Prvi put čujem ovu verziju.
Koliko ja znam "OK" označavalo da nije bilo žrtava tokom putovanja američkih trgovačkih brodova u 19 veku tj skraćenica od "0 KILLED".

U 19 veku su mornari prilikom povratka u luku ispisivali velikim slovima "OK" na svojim brodovima kako bi pre ulaska u luku naznačili da je putovanje dobro prošlo.
To je ujedno predstavljalo i neki povod za slavlje pošto je između ostalog i piraterija imala sasvim drugi smisao tada.
(Riđobradi, 10. januar 2017 09:06)

To onda nije OK vec 0K zar ne? Uostalom, ovde se pise o skracenici OK ili OKAY..
Ko jos pise OK a misli na zrtve rata? Ne znam zasto se pravite pametni kad danas svako ima pristup guglu..

НИ

pre 7 godina

Ја скоро увек користим "у реду". Склон сам коришћењу наших речи, а противник сам усвајање ових данашњих "трендова"

TNT

pre 7 godina

Jos jedna teorija postoji, koju vidim da nije niko izneo u komentarima.Jeste malo svezijeg datuma ali je vezana za americki Zapad i 19.vek

Naime, kauboji su na korisitli OK kako bi rekli da je brojno stanje stoke u redu

OK = all cows

Srđan

pre 7 godina

A gdje ste svi vi čuli za ovu "0 killed" teoriju?
Ja sam o porijeklu izraza OK prvi put čitao prije tridesetak godina u Politikinom zabavniku i od tada na još nekoliko mjesta i svuda se pominju iskvareni "all correct" i Old Kinderhook kao najvjerovatnije teorije. Nikad nigdje nisam naišao na tu 0 killed priču.

Vuk Stefanović Karadžić

pre 7 godina

Kamo sreće da je to "gramatički neispravno" pisanje uzelo većeg maha pa da se zeznu i usvoje da jedan glas ima jedno slovo. Sebi (a i celom svetu) bi olakšali učenje engleskih reči.

Parachinac

pre 7 godina

Pa nije bilo cool, nego je na železnici radio neko sa naših prostora, a pri tom je bio engleski nepismen. Kada su mu rekli da označi da je sve u redu sa vagonima da bi voz mogao da nastavi dalje, on je, ne znajući da napiše kako treba, a plašeći se da mu se ne bi smejali posle ili izgubio posao, stavio skraćenu oznaku od onog kako je on čuo (ol korekt). I eto puta od neznanja do najpoznatije reči na svetu.
P.S. Priča koju forsiraju amerikanci je samo dobar scenario, marketing, kao i za sve ostalo, ali nije istinita

citalac

pre 7 godina

zar O.K. nije znacilo "zero killed" --> nula ubijenih, jos u vreme ratovanja kaubojaca i indijanaca, to su koristili kauboji kada obavestavaju o ishodu u borbi.. ?

darius

pre 7 godina

simon, 10. januar 2017 09:41)

I ja sam tako čuo.Radim u autoindustriji i to svi moji šefovi znaju i pričaju.Oskar Kraus radio za Henry Forda.OK.

Gradjanin

pre 7 godina

Pa da je od ``all correct`` bilo bi AC... Ja koliko znam, skracenica potice iz vremena gradjanskog rata u Amrici i znaci ``zero killed`` ili 0K, sto je oznacavalo da niko od vojnika nije poginuo i da su se svi vratili kuci...

GM

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

OK datira još iz stare Grčke. "Ola kala" ili "sve je dobro, sve je u redu".. Vekovima pre britanskih, američkih i kojekakvih "nula ubijenih"...

OK

pre 7 godina

Ok su američki vojnici koristili u ratu kad su prijavljivali broj palih saboraca. 0 killed ili skraćeno OK. Otuda je OK sinonim za nešto dobro.

serdjo

pre 7 godina

ja imam informaciju da je skracenica nastala u Americkom gradjanskom ratu kada su se sifrovanim porukama slale telegrafske vesti, a O.K. znači 0 killed?! PS. što je u prevodu pozitivna vest!

Patrick

pre 7 godina

OK akronim za " 0 killed " potice iz americkog grdjanskog rata izmedju federalnih i konfederalnih snaga. Naravno opisuje dobru situaciju na frontu. 

Bilo je posle jos puno verzija nekih... izmedju ostalih je i ova iz texta... koja je pomalo banalna.
(Lunatic, 10. januar 2017 10:13)

OK.

Mr. Bojangles

pre 7 godina

Ja znam za malo drugačiju verziju nastanka krilatice O.K: naime, pred kraj 19. veka u Kaliforniji je trebalo da budu održani neki lokalni izbori. E sada, jedan od kandidata je bio neki gospodin čiji su inicijali bili O.K. (Osvald Kavana na primer - ali, ne sećam se tačno).
Njegov slogan je bio, otprilike, glasajte za mnene i sve će da bude kako kaže Osvald Kavana - tj, sve će da bude O.K.
Ne znam da li je ovo tačno, ali to je ono što ja znam.

Don Giovanni

pre 7 godina

Meni ne izgleda nimalo verovatna priča "0 killed".

Kao prvo, ni američka, ni bilo koja druga vojska na svetu ne koristi reč i ne bi koristila "killed".

Zvanično, nijedna vojska na svetu ne "ubija" protivnika, već ga (samo) "uklanja", "eliminiše", "neutrališe", "izbacuje iz stroja", itd, itd., koristi se ceo jedan niz eufemizama za istu stvar (ubijanje), ali "ubijanje" je u vojsci ružna i zabranjena reč.

Takođe, nijedna vojska na svetu neće reći za svoje pripadnike da su "ubijeni", nego da su "ubijeni" ili nešto slično. Loše deluje na civile...

Kao drugo, čak i da je poreklo izraza OK američki građanski rat, ne izgleda mi da bi neko na pitanje "kako ste prošli u bici?" odgovorio sa "0 killed" da bi izrazio da je sve u redu. Šta je sa ranjenima? Oni se ne računaju?!

Neće biti, jer zbog stanja vojne medicine u to vreme, kad je otprilike sve što su znali (i mogli) je da ranjenicima seku ruke i noge testerom u živo, često je bolje prolazio onaj ko je odmah poginuo nego ranjenik kojeg su donosili hirurgu na sto!

Zato mi izgleda mnogo verovatnija priča o "All Corect", ili (ne)tačnije "Oll Korrect".

Milos

pre 7 godina

OK je stari grčki izraz Ολλα Καλα. Engleski prosvetitelji su u 16,17 veku usvojili stotine hiljada grčkih reči koje su nedostajale engleskom a kasnije su koristili grčke kovanice za pojmove moderne tehnologije kao što su telefon, ferry itd.

Het

pre 7 godina

Zar skraćenica OK ne potiče iz američkog građanskog rata? Vojnici jedinice koja se vraćala iz bitke i nije imala gubitaka, nosili su tablu na kojoj je pisalo OK, sto je značilo "0 killed"?!

simon

pre 7 godina

Nemac Otto Krauss. Automehanicar cijoj kontroli kvaliteta nije bilo ravna. Ono sto je on pregledao i odobrio u to se nije sumnjalo. Prekontrolisane stvari su se obelezavale inicijalima kontrolora ako su bile u redu. Vremenom se u redu pretvorilo u inicijale Otto Kraussa.

nemanja

pre 7 godina

0 killed, izraz koji su borci za američku nezavisnost koristili kada ne bi bilo mrtvih u sukobu sa britancima. Kasnije skraćeno na Ok.

Наташа

pre 7 godina

Потиче од грчких лучких радника који су обележавали пакете са ОЛА КАЛА, одн. СВЕ У РЕДУ, они су углавном били јефтина радна снага која ради на бродовима и у лукама

Ime

pre 7 godina

A ja sam pročitao negde da je OK skraćenica od "zero kills" tj. OK(ills), nula ubistava. Naime, neki vojni odred se vraćao brodom na pristanište i kako bi obavestili one što čekaju na pristaništu da je bez gubitaka.

Dragana

pre 7 godina

Čula sam da je to skraćenica od grčkog Ola Kala što znači da je sve dobro,sve je u redu.Možda nije istina ali mi deluje verovatno.

Možda i nije

pre 7 godina

Tu skraćenicu su Amerikanci prvi koristili u ratovaima za izveštavanje o broju poginulih 0 killed (nula poginulih, nula u porukama se čita kao O), pa su skratili na OK radi lakšeg slanja poruke, a zatim je ta skraćenica postala opšte prihvaćena za potvrdu da je nešto dobro.

John

pre 7 godina

Iz Oxford Dictionary: Mid 19th century (originally US): probably an abbreviation of orl korrect, humorous form of all correct, popularized as a slogan during President Van Buren's re-election campaign of 1840 in the US; his nickname Old Kinderhook (derived from his birthplace) provided the initials.

Vlastimir

pre 7 godina

Postoji više teorija, pored pomenute da je OK zapravo nepravilna skraćenica izraza "all correct", najviše pristalica imaju sledeće:
-pozajmljen grčki izraz όλα καλά (óla kalá), u značenju "sve je dobro"
-iskvareni izgovor fraze och aye ("o, da!")koju su koristili iseljenici iz Škotske
-Džozef Holovej u knjizi "Afričko poreklo američkog engleskog" (kakav šizofren naslov!) piše da je u pitanju izraz koji u nekim jezicima zapadne Afrike znači "zaista"
-u jeziku jednog indijanskog plemena (Choctaw, jugoistok SAD) identično zvuči izraz koji znači "tako je"
-jedna od najrasprostranjenijih je teorija da je OK zapravo skraćenica za "Old Kinderhook", mesto rođenja Martina Van Burena, demokratskog kandidata na izborima 1840. On je u kampanji dopisao ova dva slova pored svog imena, a kako mu je slogan bio da će sa njim sve biti u redu, taedašnji mediji su povezali ova dva pojma u vezu koja i danas traje.
Šta god bilo, ova "reč" (ako se tako može nazvati) je najčešće izgovorena i napisana od svih koje čovečanstvo koristi. Možda vam to ide na živce, ali ne možete pobeći od nje ni na Madagaskaru, ni u Hondurasu, ni u Albaniji...

Lunatic

pre 7 godina

OK akronim za " 0 killed " potice iz americkog grdjanskog rata izmedju federalnih i konfederalnih snaga. Naravno opisuje dobru situaciju na frontu.

Bilo je posle jos puno verzija nekih... izmedju ostalih je i ova iz texta... koja je pomalo banalna.

Дејан С. Михаиловић

pre 7 godina

Једна од верзија, а која ми се највише допада, је да је постојао неки О Киф (О'Кeefe) који је правио и продавао бурад. На свако направљено и проверено буре (да не пропушта) стављао је своје иницијале.

Zoro

pre 7 godina

I ja čuo da potiče iz rata i odnosi se na broj žrtava, ali ne kako neki ovde tvrde "zero killed" nego "ZERO CASUALTIES" (zirou kežltiz) gde je Casualty= gubitak u ljudstvu.

Vlada

pre 7 godina

Ја сам учен да је ово из америчког грађанског рата, да је објављивано као списак погинулих и да значи 0 Killed (нула погинулих).

Još jedna teorija

pre 7 godina

Ja sam čula i za teoriju da OK potiče iz rata kada su saborci jedni drugima pokazivali znak rukom (palace i kažiprst su formirali slovo O, odnosno broj 0), kako bi pokazali da nije bilo poginulih (0-Zero Killed).

zagor

pre 7 godina

ima puno teorija, ali jedino nije tacna ona u koju vecina vas veruje, da potica od "zero (0) killed", jer je potvrdjeno da se izraz o.k. koristio i pre nego "0 killed"

Šta ti dečko radiš?

pre 7 godina

Meni je najsmešnije papagajstvo koje vlada u našem narodu bez ikakvog kritičkog stava.

Ovde izgleda vlada neko mišljenje da se ljudi iz rata vraćaju u nekim kolonama, da nose sa sobom neke teške terete, da su gladni, prljavi, iscrpljeni, i da im nije do priče, pa su na svu muku uzeli neku tablu, napisali na njoj OK, kako bi svi koji ih vide znali da su na svi na brojnom stanju...

Kakav bre "zero killed", kakvi bakrači?!

Današnje generacije odrastaju pod prevelikim i nadasve negativnim uticajem video igara i veruju da to što je neko sebi pustio malo maštu na volju pa upotrebio OK u značenju "0 killed", da je to stvarno tako i u realnosti? Ili da potiče iz nekakvih ratova? Ili što reče jedan od komentatora "upisivali na tablu posle povratka iz rata"?!

Tomislav Pejic

pre 7 godina

Kada u Americi nafta postaje komercijalna roba,problem je bio transport iste.U to vrijeme koriste se drvena burad.Burad sa inicijalima O.K.bila su najkvalitetnija.

Che

pre 7 godina

Nastalo od All correct...kao sto clanak i svi recnici kazu.Sve ostalo je izmisljeno kasnije, zbog slicnosti.

Za ove "0 Killed" teoreticare, prvi put upotrebljena u tom znacenju 1981. godine.

Profesionalac

pre 7 godina

Ja čuh sledeće:
U nekom dugogodišnjem ratu izmedju dva škotska(možda i irska)klana,vojnici po povratku iz bitke napišu broj poginulih na nekakvoj tabli u centru sela/grada...
Kada se svi vrate na broju i čitavi pisali bi 0 killed. Vremenom postalo O.K,kao znak da je nesto proslo bez problema.

dokonitroll

pre 7 godina

Mislio sam da je poteklo iz Americkog rata za nezavisnost 1775-1783. Bar je bio o tome neki dokumentarac, da su pisali posle napada u talasima na utvrdjenje ili gerilskih upada gde bi prosli bez zrtava. O(0=zero) K(kill) O.K....
Ali OK ako nije.:)

Iznogud

pre 7 godina

@ wolf stepanovič
Zato sto su amerikanci agresivniji.
(Vlada, 10. januar 2017 10:48)

Srbi nekom da kazu da je agresivan - NOK (not all correct)

Lozac kotlare

pre 7 godina

Ovoliki broj komentara na pvu temu govori samo u kakvom drustvu mi danas zivimo. Sve znamo i u sve se razumemo, a toliko nezaposlenih i dokonih ljudi. Jezivo.

Mikos

pre 7 godina

Za skraćenicu OK postoji takođe verovanje da ona proističe iz vojske, tačnije iz ratova. Oznaka 0K (zero killed = "0 killed" odnosno OK) se koristila prilikom prebrojavanja vojnika kada bi se utvrdilo da su svi vojnici na broju odnosno da niko nije poginuo.

predrag

pre 7 godina

Skaćenica potiče od grčke reči "ola kala" - sve je dobro. Baš kao što i kaldrma potiče od grčkog a ne od turskog jezika i označava "kalos dromos" - dobar put.

Мајор Курсула

pre 7 godina

Колико ме сећање из разних историјских књига служи ово ОК је било обележје у америчком цивилном рату за "0 Kills" или 0 погинулих .

Beli

pre 7 godina

Ja mislim da grijesite OK potice od vremena rata sjevera i juga gdje su prilikom izvjestaja o ranjenim o poginulim koristili skracenice na primer 7 ranjeno 0 ciller tako i ostalo ok peicao mi Vinetu

Serbissimo

pre 7 godina

Da ne biste nagadjali dalje, evo objasnjenja iz Oksford recnika:

A more likely explanation is that the term originated as an abbreviation of orl korrekt , a jokey misspelling of 'all correct' which was current in the US in the 1830s.

Zozo

pre 7 godina

Alo bre rođaci, ’de nađoste ovo -ola kala- (όλα καλά)?

Vi, kao onaj Kostas Portokalos, iz filma “Moja velika mrsna pravoslavna svadba”, što rešava sve boljke i bolesti Windex-om i koji za svaku moguću reč ima objašnjenje da dolazi iz grčkog.

физичар

pre 7 godina

0 key, или код нула, израз који у техничкој или војној комуникацији значи - без грешке, пошто су сви остали кодови шифре које одговарају различитим врстама грешака.
Ми смо у војсци у истом смислу користили израз стање редовно.
Слично у програмирању, фунција враћа нулу или код грешке. Ако је нула, нема грешке, стање је регуларно.

Engleski je neuredjen jezik

pre 7 godina

Namerno pisanje pravopisno netačnih skraćenica, u ovom slučaju za "all correct" - korišćenje izraza "oll korrekt" - bilo je izuzetno moderno i "kul’" tih godina. Upravo se tada rodilo mnoštvo takvih skraćenica za koje može da se tvdi da su preteča današnjim OMG, LOL i sl.

Pogresno tumacenje! U to doba dolazilo je mnogo useljenika iz Evrope, obicnih ljudi, ali i naucnika, strucnjaka - i svi su oni morali prvo da nauce engleski jezik. Razlika u pisanju i izgovoru reci bila je veliki problem u savladjivanju engleskog jezika, i OK znaci da je neko od stampara, jos nevicnih engleskom jeziku, naveo u skracenici kako se te dve reci (all correct) IZGOVARAJU (Ol Korekt)! Uostalom, u engleskom ni do danas nije fiksirana vrednost pojedinih slova: npr. jedno I u reci direction neko izgovara kao dajreksn, neko kao direksn!? Jedna devojka je na americkoj tv pricala o svom bratu koji je bio u ratu u zemlji koju ona zove Ajrek - prepoznajete, ustvari je to Irak!?

Mr.

pre 7 godina

All clear- koristili rudari prilikom miniranja. Da ne bi doslo do nesporazuma, glasno su izgovarali prva slova fonetski, dakle ne kako su napisana vec izgovor.
Inace danas upravo iz istih bezbednosnih razloga, piloti i kontrolori leta za bitne koordinate i sl. imaju za svako slovo po rec, tako da ne dodje do slucajnog nesporazuma.
Upravo OK prilikom glasnog izgovora (oou keej)
zvuci prilicno jasno, tako da je ova skracenica dugo koriscena sluzbeno, pa se vremenom prenela i na klasicnu konverzaciju.

Aco

pre 7 godina

Zanimljivo je ponekad procitati clanak sa proverenim I tacnim informacijama. Na ovom istom sajtu sam citao vec dva texta koju su istu tematiku potpuno pogresno obradili, ali ovaj text daje najpreciznije informacije, prema knjizi koja obradjuje slicne teme.

Spasao sam se!

pre 7 godina

Moja bivša, Olga, bila je takva Karakondžula da su se svi naprosto bojali da izgovore njeno ime. Tako, kad bi je ugledali svi bi samo rekli - O.K., i nestali glavom bez obzira!

Djovani Elber

pre 7 godina

Sad ce prepametni korisnici interneta koji su izguglali da je "OK" u stvari skracenica za "zero killed" namerno da teraju inat cinjenici da se ovde radi o skracenici za "oll korrect".

Tokyo

pre 7 godina

Jednom sam o ovome čitao i zapamtio ovu verziju.
OK znači "O KILLED", tj. zero killed.
Nastao je u nekom od ratova, rekao bih da je u pitanju WW2, i ovim izrazom se potvrđivalo da je sve u borbi proteklo u redu. Nije bilo mrtvih, odnosno, nula mrtvih, pa otuda zero killed (OK). Meni ima smisla.
Posle se proširilo u celom svetu i postao je internacionalni izraz.

aman zaman

pre 7 godina

ovo je poreklom od Čiroki indijanaca....kad bi glavešine imale neki dogovor najstariji među njima bi dogovor potvrdio sa ok.... ovo mnogi amerikanci ne znaju a kamoli drugi...

Beli

pre 7 godina

Ja mislim da grijesite OK potice od vremena rata sjevera i juga gdje su prilikom izvjestaja o ranjenim o poginulim koristili skracenice na primer 7 ranjeno 0 ciller tako i ostalo ok peicao mi Vinetu

Heeeh

pre 7 godina

Ova teorija sa 0 killed mi malo ne pije vodu... U kojem to ratu, života vam, bude 0 poginuliuh? Pogotovo u građanskim ratovima, a i još da se TOLIKO često pisalo da je postala tako popularna?

Milan Bad Nauheim.de

pre 7 godina

Imao sam dedu koji je ziveo u USA i njegova prastara pisma koje je pisao. Pre WW2, niko nije koristio rec OK (nastala u WW2, po terminu zero 0 K-ill), vec su u svim izrazima upotrebljene dve reci i to All Right, koje se danas znatno manje i vrlo retko koriste.

uskok

pre 7 godina

Kako sam ja čuo, OK potiče od 0 Killed, i potiče iz vremena USA građanskog rata. Navodno je na ulazu u vojni kamp kod Getisburga stajala tabla gde se zapisivao broj poginulih tog dana. Dan je bio ok, kada niko nije poginuo. nešto slično kao kad nekoga od starijih pitate kako je, a on vam odgovori B.O., što u staroj JNA terminologiji znači ''Bez opasnosti'', što će reći da je OK :-)

ckm

pre 7 godina

Pročitah u Politikinom Zabavniku, davno, da je O. K. nastalo u američkom građanskom ratu kad su konjički pukovi u povratku iz bitke, isticali napred tablu na kojoj je pisao broj ubijeni, npr, 17. K., kad vide da je 0. K.,onda je sve u redu pa je kao nastao tad izraz OK, kad je sve dobro.

Neko iz mase

pre 7 godina

"@Moja bivša, Olga, bila je takva Karakondžula da su se svi naprosto bojali da izgovore njeno ime. Tako, kad bi je ugledali svi bi samo rekli - O.K., i nestali glavom bez obzira!
(Spasao sam se!, 10. januar 2017 12:28)
Biće da još patiš za svojom Olgom kad je spominješ bez ikakvog razloga
(dark dog, 10. januar 2017 15:31)"

Kako bez razloga kad je spominje u kontekstu članka???

NaivniMarkic

pre 7 godina

Da dodam i ja moj skromni doprinos, ovog puta iz SFRJ:
u mašinstvu OK znači Okvir Ključa, što znači da deo "pasuje" dobro, tj. da je OK. :)

xhape

pre 7 godina

u knjigama Karl May-a, OK je skraćenica od dve latinske reči (ordo i još jedna) koja se pisala na železničkim vagonima da se označi da je teret u redu.

tako ti je to...

pre 7 godina

Da je u tekstu navedeno da skraćenica označava zero killed, većina komentara bi bila - ma kakav zero killed, All corect je u pitanju, garantujem!

pokojni Bata Paskaljevic

pre 7 godina

@Oznaka za nula poginulih.
iz II svetskog rata iskrcavanje na Normandiju
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (djux, 10. januar 2017 12:47)

A u iskrcavanju na Normandiju je bilo nula poginulih hahahahahahah koji si ti kralj, hvala ti sto me ovako nasmeja od srca :))))

https://en.wikipedia.org/wiki/Normandy_landings#Aftermath

T

pre 7 godina

Teorija "all korrect" je iz 1839, prvi put u novinama je primecen izraz te godine. To je dakle 20+ godina pre gradjanskog rata, mnogo pre nego sto se rasirila zeleznica i upotreba nafte i 70 godina pre Fordove fabrike.

pipec

pre 7 godina

prilikom rata za nezavisnost od velike britanije,americki pobunjenici su se prilikom vracanja u bazu,na tabli na ulazi pisali naziv ili broj cete,a u nastavku 0 (broj-nula) i K - killed,sto bi znacilo da nisu imali gubitaka prilikom izvrsenja zadataka.

PRIČAM TI PRIČU

pre 7 godina

Još jedna teorija: Kada su kauboji odvajali krave govorili su "old cow" što bi značilo provereno, daje dosta mleka. OK

djera

pre 7 godina

Ja sam davno čitao da je tu oznaku stavljao čovek koji je radio u železnici,a bio je nepismen(delimično).Na vagone koji su bili uredu morao je kredom da piše all correct,ali je on pisao skraćenicu OK,jer nije znao da treba AC...E sad ovaj podatak sam pročitao baš davno,ali mislim da ima da se "progoogla" negde.Pozdrav svim teoretičarima :-)
(Neko Tamović, 10. januar 2017 13:40)

Bravo. To su nas ucili u skoli. Profesorka Engleskog, Skefica, sredina '80, O.S. Prva proleterska brigada, Dorcol.

Preletac

pre 7 godina

OK je ustvari horizontalni vanzemaljcic koji kao simbol predstavlja njihovu klasicnu masovnu manipulaciju uz pomoc domacih zemaljskih izdajnika. Fraza i simbol su se odomacili, misija je u tom delu uspela a nama ostaje samo da se nadamo da je taj vanzemaljcic volje i namera kao sto je rasirenih ruku na simbolu OK

KG

pre 7 godina

Sve je to lepo, ali ORIGINALNO skracenica OK je iz Francuske, jos iz ranog srednjege veka. Ne severu se za "da" koristi(lo) "OUI" a na jugu "OK(et)". To su bila dva poprilicno razlicita dijalekta. Jedan se zvao "langue de OK" a drugi "langue de OUI".
Ko se seca filmova "Posetioci" setice se da Smrda Mudic stalno govori "OKET".
Sve ostale verzije sa "zero killed", "Oto Kraus", itd. su novije. ne kazem da su netacne, ali NISU originalne. Uostalom to i nije tako vazno. A ono sa grkicm "ola kala" je kretenizam. Lepo neko rece o onom Portorkalosu iz filma "Moja velika mrsna svadba" sto je SVE predstavljao kao grcke reci.

LENS

pre 7 godina

U tekstu pise da americka skracenica OK oznacava 'sve je u redu' a ovde se ljudi pobise da dokazu da to nije 'sve je u redu' nego da je '0 killed' hahahhahahahah pa ja ne verujem..

nisam ja, ja je

pre 7 godina

Druga teorija kaze da su Englezi za vreme 100 godisnjeg rata (Pera, 10. januar 2017 09:10)

Teorija je besmislena, jer se do pre 30-40 godina znalo da je "OK" americko, a da je britansko "all right". Tada je vec citav Svet govorio "OK", ali su se Britanci jos drzali svoga "all right".

Neko Tamović

pre 7 godina

Ja sam davno čitao da je tu oznaku stavljao čovek koji je radio u železnici,a bio je nepismen(delimično).Na vagone koji su bili uredu morao je kredom da piše all correct,ali je on pisao skraćenicu OK,jer nije znao da treba AC...E sad ovaj podatak sam pročitao baš davno,ali mislim da ima da se "progoogla" negde.Pozdrav svim teoretičarima :-)