Subota, 03.12.2016.

10:10

"Geography Now" o Makedoniji: Šta god rekli, neko će se naljutiti

Izvor: klix.ba

"Geography Now" o Makedoniji: Šta god rekli, neko æe se naljutiti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Zeleni zmaj

pre 7 godina

Ovi današnji "makedonci" (msm na južnu braću) samo trebaju da prestanu da se tripuju da su naslednici Aleksandra Makedonskog i shvate da su kao i mi plemena slovenskih naroda :)
(MilosTOP, 03. decembar 2016 11:12)

Pa mogu ti reci da gresis. Pre dolaska slovena na prostoru Helma tj. Balkana ziveli su mnogi narodi, ukljucujuci i anticke Makedonce. Sloveni kad su dosli, su bili dominantni u svakom smislu, kulturnom, obrazovnom, politickom, ratnickom. Vecina tih starih naroda je bila asimilovana i prakticno su nestali. Prihvatili su slovenski jezik, obicaje. Genetski gledano pitanje je da li mi danas imamo i 30% slovenskih gena. Mi smo miks Ilira, Tracana, Kelta, Dacana, Avara, Makedonaca... isvega sto je proslo preko ovih prostora za poslednjih 1300 godina. Sa cistokrvnim Slovenima nemamo veze, samo, kako ti kazes, tripujemo da smo njihovi potomci.

Zeleni zmaj

pre 7 godina

Sasvim je jasno da je makedonski jezik daleko blizi bugarskom nego srpskom...
(DEDA CVETKO, 03. decembar 2016 17:45)

U gramatickom smislu da, ali u leksickom je daleko blizi srpskom jeziku. Oni koriste nase reci, a bugarsku gramatiku. Oni se tesko razumeju sa bugarima, dok velika vecina Makedonaca bez problema prica srpski. Znam jer mi je zena Makedonka. Predivan narod u svakom smislu.

D

pre 7 godina

Mene zanima gde ce da izbegnu Makedonci kada im Albanci uzmu drzavu a to je 10-15 godina daleki ili manje. Verovatno kod svojih velikih prijatelja Hrvata i u Albaniju. Logicno je da odu u Bugarsku ali mi nesto govori...

Nikola

pre 7 godina

@na tarabi svasta pise
Nemoj da se izvaljujes molim te. Zasta postoji wikipedia, pa vidi ko su sve Helenski narodi. A to za ratovanje, pa niko nije ratovao kao sto su to radile Sparta i Atina. Ko od njih po tebi nije Grcki narod ??

Nikola

pre 7 godina

Meni je nekako djetinjasto ovako agresivno prisvajati Aleksandra Makedonskog. Ali sta da se radi. Nego su me zaintrigirali komentari od ovog snimka na youtube. Na to se svodi svijest zapadnih naroda. Napise neko da u skoli uci, i da se na primer u Njemackoj kaze Aleksandar Makedonski. I za njega je to savrsen dokaz da on nije Grk. Lol . Koliko sam se ismijao na takve komentare.

@Prasina , nisu bas zivljeli na prostoru danasnje Makedonije. Uglavnom juznije, danasnja Grcka gdje se regija takodje zove Makedonija. Imali su par osvajanja sjeverno, prema danasnjoj Albaniji i Makedoniji, ali su tu zivjeli Iliri, Tracani, Dacani i tako slicni tako da se nisu previse mijesali niti naseljavali na prostor danasnje drzave Makedonije.

I moram odgovoriti osobi koja je pisala o Koptima i slicnim. Znao sam za Kopte odavno, to su Egipatski pravoslavci(uglavnom, ima nesto malo Katolika) Jedan od najstarijih hriscansih naroda. Ali nebitno. Ne treba gledati ljude ni po vjeri ni po boji. Sad po cemu ti volis vise Makedonce od Grka i slicno ne zelim da znam. Meni je svejedno.

DEDA CVETKO

pre 7 godina

Sasvim je jasno da je makedonski jezik daleko blizi bugarskom nego srpskom, ali je takodje sasvim jasno svakome ko je ikada imao kontakt sa Makedoncima da su oni u antropoloskom, kulturnom, politickom, istorijskom i svakom drugom pogledu daleko blizi Srbima nego Bugarima. To ne znaci da ih Srbi ponovo zele kao juznu pokrajinu, naprotiv, te vrste drzavotvrotnog bratsva i jedinstva nagledali smo se za celu vecnost i ona nam nikada vise nece zatrebati, hvala na pitanju. Ali to znaci da duboke veze koje postoje izmedju dva bratska naroda treba odrzavati i sto vise navodnjavati. Licno me ne zanima da li je ajvar srpski ili makedonski, bilo je vreme ne tako davno kad je to bila jedna ista stvar. Ne vidim razloga zasto ajvar ne bi bio zajednicko zasticeno srpsko-makedonsko ime i poreklo. Osim, naravno, ako je bracu Makedonce blam da im se ime nadje u istoj recenici sa srpskim,sto je vec iz nekog drugog vica.

A to da Makedonci imaju nesto strasno veliko i zajednicko sa Hrvatima i Bosancima necu cak ni da se ponizavam da komentarisem.

Somborac

pre 7 godina

@Vlada
1. Ovo nije srpsko istraživanje niti mišljenje prosečnog Srbina, valjda si pročitao da je u pitanju youtube kanal ''Geography now'', a voditelj je Pol Barbato.
2. Prosečan Srbin uglavnom ima pozitivno mišljenje o Makedoncima, a tu frazu da su oni ''južni Srbi sa govornom manom'' ja sam viđao po raznoraznim portalima i forumima, uglavnom u nekim raspravama između Makedonaca i Srba, u kojima oni staju na stranu Hrvata i Albanaca, pa im onda neki Srbin iz revolta tako nešto napiše. Makedonija je priznala nezavisnost Kosova, podržala je ulazak istog tog Kosova u UNESCO (sa sve porušenim pravoslavnim crkvama i manastirima), dok je njima Srbija jedina susedna zemlja koja im ništa ne osporava i negira, niti ima pretenzije na njihovu teritoriju. Srbija je Makedoniji najblagonakloniji sused, a oni nas tretiraju kao da smo im najgori.
3. Pitaš se po čemu su nam Grci prijatelji? Možda zbog toga što smo kroz istoriju imali zajedničke neprijatelje i zajedno se borili protiv istih, što su '90-tih organizovali koncerte za prikupljanje humanitarne pomoći našoj zemlji, možda zato što su slali svoje dobrovoljce u Vojsku Republike Srpske, a srpsku decu koja su u ratu ostala bez jednog ili oba roditelja, iz područja zahvaćenih ratom, odvodili u Grčku...?!
4. Ko to od Srba smatra da su Rumuni ''niža rasa''?! Glupost neviđena!

Varangian

pre 7 godina

"...podsećajući da današnji Makedonci pričaju slovenskim jezikom koji najviše liči na bugarski..." Ne može se reći da liči na bugarski, kad se upravo radi o dijalektu bugarskog jezika.
"“Geography Now” je gledaocima predstavio i vedriju stranu Makedonije, pa je spomenut njen ajvar..." Makedonski ajvar? Svašta. Da je pomenuta ljutenica, još i nekako. Mada ni ljutenica nije nekakvo "makedonsko" jelo (zimnica, salata, namaz, kakogod), već bugarsko. Još jedan primer toga kako (BJR)Makedonci vole svojatati tuđe. A "ajvar" spremljen isključivo od paprika, nije ajvar. Na koncu, ajvar je tradicionalno srpsko jelo (zimnica, salata, namaz, kakogod). Bez obzira na tursko ime.

Η Μακεδονία είναι ελληνική.

@Ja sam, 3. decembar 2016 11:34
Treba li to ikoga iznenađivati? No, šta god oni tvrdili, neosporna činjenica je da je Mihajlo (ne Mihailo) Pupin bio Srbin. I to Srbin cincarskog porekla. Njegovi roditelji su imali cincarske, i to najverovatnije grčko-cincarske, korene. Činjenica da su se zvali Konstantin i Olimpijada, upućuje na to. Možda ga svojataju upravo zbog cincarskog porekla? Mada, nije mi jasno kakve veze (BJR)Makedonci imaju sa Cincarima/Armanjima, koji doduše jesu starosedelački narod na prostorima na kojima se prostirala, ili koje je kontrolisala, antička Μακεδονία - BJR Makedonija, najveći deo Albanije i delovi Trakije koji su danas u sastavu Bugarske. Cincari/Armanji su latinizirani potomci Ilira, Grka i Tračana koji su živeli na tim prostorima.

Dragan

pre 7 godina

Ovo je primer kako treba kompleksne stvari prikazivati. Uz dosta mere i uz dosta humora. Što se tiče Pupina, on nije ni Srbin ni Makedonac, on je Cincarin i po ocu i po majci, poreklom iz regiona Lnga iznad Ohrida (sa današnje albanske strane). Pretci (familija Kozi) su se doselili u 17.veku u region Drimkola pored Ohrida, selo Vevčani, gde im je familija Srbakoski ustupila tj. poklonila kućno i grobno mesto. I danas u tom selu žive njegovi pretci, familija Pupinoski.Postoji u centru sela i porodična kuća, može se i posetiti. Kasnije su se odselili u Vojvodinu, Idvor.

Drug Stari

pre 7 godina

@cika pera Jeste odlican i objektivan, ali ne mogu da ukapiram zasto mu treba 5 godina da snimi oko 195 klipova koji traju u proseku 5 minuta ....

David NS

pre 7 godina

''Barbato kao dve prijateljske zemlje Makedonije imenuje Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku zbog zajedničke, često teške istorije.''

Hm da, Hrvatska je imala posebno tešku istoriju, valjalo je organizovati one silne koncentracione logore smrti i iste puniti Srbima, nije to lak posao...
A Hrvatska je Makedoniji prijateljska zemlja isto koliko i Albanija...
Svi Albanci sa Kosova i iz Makedonije koji su išli da ratuju u Hrvatsku početkom '90-tih, po završetku rata Hrvatska im je dozvolila da se vrate svojim kućama sa tim oružjem koje im je dodeljeno u ratu, i time je indirektno učestvovala u pobuni i terorističkim aktivnostima Albanaca na Kosovu i u Makedoniji. Nezavisna država Hrvatska je u Drugom svetskom ratu svoje prve diplomatske odnose i saradnju uspostavila sa Bugarskom, i time podržala bugarsku okupaciju Makedonije...
Pravi prijatelji, nema šta!

nikola

pre 7 godina

Gledao... Pa... Ok kanal kad bi izbacili taj "humor". Na momente se javlja transfer blama sa većim protokom nego net koji imam.

Trovach

pre 7 godina

Skracenica i znacenje BJRM mi bas glupo deluje. Mozda bi bolje zvucao naziv Republika Slovenska Makedonija. Tada ne bi bilo nesporazuma sa Grcima, a pojam Makedonija bi bio vise preciziran kao geografski pojam. Nije ni ovo najsrecnije resenje.

X=iks

pre 7 godina

BiH i Hrvatska su prijateljske zemlje Makedonije - Srbija nije medju njima? Odakle mu to? (Jong Sung Jai Kai Chow, 3. decembar 2016 11:48)

Procitaj komentare, pa ponovi pitanje!

senad

pre 7 godina

Nema ni Aleksandar Makedonski nikave veze ni sa Grckom niti je bio Grk ko sto nema ni sa danasnjom Makedonijom obe drzave su ga presvojili Covek je bio Srbin samo je zakasnijo da proveri poteklo.

trojanski konjusar

pre 7 godina

"pa je spomenut njen ajvar, jezero Ohrid, opijum, raznovrsna arhitektura manastira i džamija i dobro raspoložen narod." Dobra ilustracija u par reci. Ja bih jos dodao "... i izuzetno vredan narod" Radio sam s ljudima mnogih nacionalnosti, veih radnika nisam video. I ne - Aleksandar nije bio Grk! (Da ostavimo po strani pitanje koliko su danasnji "Grci" - Grci... i mnoga druga; ovo je elementarna cinjenica.) I ne - Francuzi nemaju nista protiv imena Velike Britanije.

Nikola

pre 7 godina

Iako nisam lingvista po zanimanju, mislim da je makedonski jezik dijalekt bugarskog jezika. Bas kao sto su tzv. hrvatski i novonastali bosnjacki jezik, dijalekti srpskog jezika. U svakom slucaju, Makedonci su etnicki i jezicki vise u vezi sa Bugarima nego sa Srbima. Makedonija na zalost, tesko ce takva kakva je opstati kao samostalna drzava, zbog Albanaca. Trebala bi dobro da razmisli da udje u neku tesnu vezu sa Bugarskom (NATO), ili sa Srbijom. Ako bi usli u vezu sa nama, onda bi im patron sigurnosti pred albanskom posasti bila Rusija.

Marko

pre 7 godina

Sve do zavrsetka II svetskog rata ta republika nije ni postojala.Nego je bila juzna Srpska pokrajina.I kroz istoriju nikada nije bila niti jedna druga država izmedju Srba i Grka.Silom prilika je morala da dobije ime Makedonija kako bi smo kasnije imali vec pomenuti problem.Makedonija,ova koja sada postoji...nažalost to nije ona Makedonija koju Makedonci nažalost danas uce i grade istoriju kiteci se tidjim perjem.Po njima su i Aleksandar Makedonski kao i Marko Kralj kao i Cirilo i Metodije njihovi.Za prvu dvojicu većina zna.A za Cirila i Metodija ko nije znao,oni su Grci.Sto se tice jezika,to je mesavina srpskog u bugarskog.Kako su ga ranije zvali šopski.A taj jezik itekako je imao slicnosti sa jezikom Srba na jugu Srbije.
Ja stvarno mnogo volim Makedonce ili ti Južne Srbe kako ih od milošte zovemo.Ali jednostavno uče pogrešno Istoriju.Nametnuli su im da uce tudju istoriju i svojataju je.Nazalost...tu se gubi identitet jedne nacije.A oni su ili Srbi ili Bugari.

Volim Makedonce

pre 7 godina

Na putu u Grcku, da nema onog granicnog prelaza, ne bih ni osetio da sam u drugoj drzavi. Toliko mi je u Makedonije sve nekako milo...oni pejzazi, ljudi koji se trude na srpskom sa tobom da popricaju, ljudi koji su jako ljubazni. A zasto imam neki drugi osecaj kada ulazim u Hrvatsku, rekao bih i u Sloveniju? Da su nasi politicari pametni, radili bi na stvaranju konfederacije sa Makedonijom...Zajednicka policija, vojska i tajne sluzbe (imamo istog neprijatelja), sve ostalo svako da radi kako misli da je za njega dobro.

A da, jos da spomenem...Od sledece godine bicu cesti gost u Makedoniji, uglavnom na Ohridu...a videcu sta jos treba da se vidi.

Dalibor

pre 7 godina

I da znaete deka vo pravo se za hrvatska i bosna.do pred nekolku godini najveke se pocituvase srbija kaj nas no kako minuva vremeto toa se menuva.pricina e sto srbite ziveete vo svoj zamislen svet nesto kako video igra i ne gledate koj vi se vistinski prijateli.brzo zaboravivte sto bese vo 1999 i ne gledate deka za kratko vreme ke nemate nitu edna prijatelska drzava pokraj vas.

Sheeple

pre 7 godina

Uglavnom ljude koje znam vole Makedonce i Makedonce koje znam vole Srbe. Ali mi Srbi ne bi bili Srbi kad se ne bi mesali u stvari na koje ne mozemo da uticemo i koje nas ne ticu. Vrvtn smo zato tako voljeni na balkanu.

deki

pre 7 godina

Grcka danas i tada davno, nema veze jedno sa drugim. Aleksandar je slovenskog porekla tj. ljudi koji su tada ziveli na tom prostoru. Grci su ziveli u svojim gradovima na jugu... Ali vjerujte slobodno u školske falsifikate.

dules

pre 7 godina

1.procitajte samo dela Filipiki od Demostena i videceta kako on najveci Grk antickog doba govori o Makedoncima,kako ih omalovazava...

Anticki Makedonci nisu bili Grci

2.Procitajte malo i o graganskom ratu Grcku 1946-49 i proterivanje preko
200 000 Makedonskih deca bez roditelja...

3.stvaranje makedonskog identiteta je zapocelo kasnije od drugih balkanskih naroda(nema vrem zadano za formiranje posebnih nacija)...

4.Mi na Balkanu smo veoma slicni skoro isti i loso je da se delimo toliko ii da se mrzimo...

nik

pre 7 godina

Još jedan "neutralan" sajt spram Balkana :))) Samo bih skrenuo pažnju na isticanje izbora prijateljskih zemalja, te prećutkivanje bitnih "detalja" kako istorije, tako i geneze današnjeg mak. jezika. A vi novinari, umesto da date svoj komentar, kakav god, vi samo prenosite ovaj sadržaj kao agencijsku vest i tako postajete tuđi instrument. Tužno.

jj

pre 7 godina

@Zappa
U vecini se slazem sa komentarom, jedino sto mislim da je covek pomenuo bliskost sa BiH i Hrvatskom, kao i slicnost jezika sa Bugarskim, a da nas nije ni pomenuo ni u kakvom kontekstu, iskljucivo iz razloga sto je gorepomenute zemlje vec opisivao, dok do nas nije ni stigao (covek ide abecednim redom u opisu zemalja sveta). Pa da ljude koji ga redovno prate, a pojma nemaju o ovom regionu, malo lakse uputi na konto prethodnih opisa koje je radio... To mi je skroz ok.

Lenny

pre 7 godina

Vlada: prijatelju, za Rumune si ,,u krivu,,. Istorija kaze drugo: Rumuni, Vlasi, Srbi, Bosna i Hercegovina, delovi Hrvatske....
Kreni sa istorijom od propasti rimskog carstva na nasim podrucjima, pa do dolaska Turaka. Taj period je najznacajniji za odredjivanje porekla nas Srba. ( samo sto to nije toliko popularno) .

konzervativac

pre 7 godina

Imaju odlicne klipove.Ovo samo pokazuje koliko mogucnosti za zaradu pruza internet.Osnovali su youtube kanal na kom ce po abecedi opisati svaku zemlju a stigli su tek do slova F.Za to vreme su dobili stotine hiljada subskrajbera i zaradili stotine hiljada dolara kroz reklame gledanost itd.Svaka cast za ideju a ja se pitam kad bi neko kod nas ovako nesto smislio?

razocaran

pre 7 godina

ne kazem da ne postoji spor oko imena i identiteta, ali bas ga pretera u epizodi o Makedoniji. Toliko drugih zanimljivih stvar je moglo da se kaze o toj drzavi, kao i o svim drugim drzavama koje je uradio do sada, medjutim upropastio je skroz. pogledajte epizode o Bosni ili Hrvatskoj npr gde se moglo cuti dosta zanimljivih stvari iz neutralnog ugla, ili pak npr o bilo kojoj drugoj drzavi

.

pre 7 godina

Evo uktratko situacija oko imena posto vidim ovde u komentarima neki pojma nemaju, a dobijaju pluseve. Na prostoru Egejske Makedonije ziveli su Makedonci( sloveni) sve dok ih za vreme WW1 nisu Grci silom oterali i uzeli im imovinu i zemljiste( nesto slicno kao Oluja). Grci blokiraju Makedoniju svugde zato sto ako priznaju ime, proterani Egejski Makedonci imace pravo na imovinu i zemljiste na prostoru Egejske Makedonije. Tako da ne lozite se mnogo sve je politika..

NI

pre 7 godina

I da dodam, koliko god ja voleo Makedonce, smatram da Aleksandar Veliki moze da bude samo Grk, jer Sloveni, ono sto smo mi, Makedonci, Poljaci, Slovenci, nisu tad ni bili na Balkanu, pa mi nije jasna teorija kako on moze da bude Makedonac. Takodje, smatram da je ono u Skoplju kic i preterivanje. Medjutim, meni je to sve nebitno, bas zbog ljudi i gostoprimljivosti

чика Пера

pre 7 godina

odličan kanal. imaju video i o Hrvatskoj i BiH i prilično objektivno su informisali. Biće zanimljivo kad dođu do nas. To će biti za koju godinu, pošto idu pi abecedi.

Somborac

pre 7 godina

@Vlada
1. Ovo nije srpsko istraživanje niti mišljenje prosečnog Srbina, valjda si pročitao da je u pitanju youtube kanal ''Geography now'', a voditelj je Pol Barbato.
2. Prosečan Srbin uglavnom ima pozitivno mišljenje o Makedoncima, a tu frazu da su oni ''južni Srbi sa govornom manom'' ja sam viđao po raznoraznim portalima i forumima, uglavnom u nekim raspravama između Makedonaca i Srba, u kojima oni staju na stranu Hrvata i Albanaca, pa im onda neki Srbin iz revolta tako nešto napiše. Makedonija je priznala nezavisnost Kosova, podržala je ulazak istog tog Kosova u UNESCO (sa sve porušenim pravoslavnim crkvama i manastirima), dok je njima Srbija jedina susedna zemlja koja im ništa ne osporava i negira, niti ima pretenzije na njihovu teritoriju. Srbija je Makedoniji najblagonakloniji sused, a oni nas tretiraju kao da smo im najgori.
3. Pitaš se po čemu su nam Grci prijatelji? Možda zbog toga što smo kroz istoriju imali zajedničke neprijatelje i zajedno se borili protiv istih, što su '90-tih organizovali koncerte za prikupljanje humanitarne pomoći našoj zemlji, možda zato što su slali svoje dobrovoljce u Vojsku Republike Srpske, a srpsku decu koja su u ratu ostala bez jednog ili oba roditelja, iz područja zahvaćenih ratom, odvodili u Grčku...?!
4. Ko to od Srba smatra da su Rumuni ''niža rasa''?! Glupost neviđena!
Troll.

да да

pre 7 godina

Није Македонија него БЈРМ !!! Друго, они вештачки опстају јер каубоји тско желе иначе би моментално била дезинзегрисана на албански део и какав год остатак !!!

podrška za Makedoniju

pre 7 godina

Sve je istina što je rekao. Makedoniji bi bilo najpametnije da izglasuje pripajanje Bugarskoj dok nije kasno, a kasno će bit kad Albanci budu većina na referendumu ili u parlamentu. Ako to Makedonci ne riješe brzo jasno je da će Makedonija postat dio velike Albanije. Makedonci su divan narod ali politički nisu promućurni. Autonomija unutar Bugarske bilo bi najbolje rješenje (odmah bi postali dio Unije, dio Nato-a, ako su im to politički ciljevi, mogli bi se ekonomski razvijati jer ne bi imali grčke blokade).

pepe

pre 7 godina

Decko pravi stvarno zanimljive klipove, mnogo toga sam novog naucio o narodima i drzavama. Posto ide po abecednom redu, Srbija ce tek za godinu - dve doci na red, al vredi pogledati svakako :)

oklagija

pre 7 godina

Da vas neko baci sa neba u Makedoniju vi ne bi znali ni gde ste ni kad ste. Toliko da se neko trudi kroz arhitekturu i forsiranje Aleksandra makedonskog da formira naciju u 21. veku deluje nestvarno.

mim

pre 7 godina

Mozda vi sa B92 mislite da je nama Makedonija prijateljska zemlja pa mi i ne objavite ovaj komentar ALI ja moram da kazem da meni nista nije jasno u vezi sa ovom zemljom i nacijom.
Prvo, u vreme kad su se stvarale nacije,ovi Makedonci nisu bili ni u planu. Drugo, jednu naciju i to kako ce ona na kraju da se grupise, da li u Slovene, Germane itd. odredjuje JEZIK i ISTORIJA. U vreme kad su nastajale nacije, niko nije imao pojma o genima, haplogrupama itd. Danas se i to moze, pa tako tzv. Makedonci su genetski najslicniji narodima ex Ju. Narodi ex Ju se genetski razlikuju i od ostalih Slovena, i od ostalih Balkanaca i od Turaka (Srbi, budite opusteni).
Prema tome, tzv. Makedonci su kao i Srbi, balkanski Sloveni i trebalo je na tome da grade svoj identitet, a ne da agresivno prisvajaju coveka koji nosi grcko ime.

na tarabi svasta pise

pre 7 godina

Stari Makedonci nisu ili Grci.
Aleksandar Makedonski je, kao i njegov otac, vodio ratove protiv Grka, i to uspesno.
Narod koji zivi u danasnjoj Republici Makedoniji (ili BJRM, kako ko voli) nema nikakve veze sa narodom, bolje reci plemenom Aleksandra Makedonskog.
Grci, kao nasa velika braca, ne priznaju tu drzavu zbog naziva, vec rade sledece:
- dok su bile vize nama su ih naplacivali 5 puta vise nego Makedoncima
- mi smo morali da cekamo pred konzulatom, Makedoncima su ih davali na granici
- anas vrlo rado uzimaju pare od brojnih makedonskih turista, i sami rado idu u Makedoniju.

Zakljucak: politicarima i jedne i druge drzave odgovara ova pata karta. Ljude niko ne pita nista.

neki čovek

pre 7 godina

da je bilo drugacije,odnosno da se nije pravila kraljevina jugoslavija,danas bi sigurno makedonija,bih,cg,cinile jednu drzavu odn.srbiju.jer mi smo oslobodili vardarsku makedoniju,vise od pola albanije(prvi balkanski rat).Posle 1.sv.rata bih i cg du se prikljucili kraljevini srbiji kao i srem banat backa.ja bih promenio ustav,ukinuo bih pokrajine,to nam ostalo jos iz titove juge do danas.

Sibirija

pre 7 godina

Pratim momka, dobre klipove izbacuje, ne mesa se u politiku i sve sto radi, radi u saradnji sa ljudima iz tih zemalja tako da uvek ima precizne informacije. Za Republiku Makedoniju je sam stvorio vise kontraverze nego sto je bilo potrebno ali sve na karikiran nacin i nikoga nije uvredio. Po komentarima na videu i reakcijama vidi se da je ispoštovao svačije mišljenje. Sve u svemu moja preporuka da zapratite njegov rad i naučite po nešto o svakoj zemlji. Pozdrav za redakciju koja je izbacila ovu vest :)

Jong Sung Jai Kai Chow

pre 7 godina

BiH i Hrvatska su prijateljske zemlje Makedonije - Srbija nije medju njima? Odakle mu to? Ja sam maltene siguran da bi u anketi velika vecina Makedonaca to rekla za Srbiju.

NI

pre 7 godina

Za mene je to Republika Makedonija bez ovog "bivsa jugoslovenska". Briga mene sto su oni priznali Kosovo, jer su to morali da urade (pitao bih vas kako biste reagovali kad ih imate pola miliona u drzavi, a i sami znamo kakvi su nekad Albanci), samo hocu da kazem da su to divni i prijatni ljudi gde si lepo docekan. Imam puno prijatelja u Makedoniji i nikad nisam imao neprijatnu situaciju. To sto ih mi Srbi omalovazavamo sto se tice jezika ili neceg drugog bez razloga, za to nemam komentar.
Pozdrav za sve Makedonce od Nislije!

Meister Jakob

pre 7 godina

Ne znam je li ste gledali seriju "The Closer" sa Kyrom Sedgwick, odlična serija.
Uglavnom u jednoj epizodi jedan od njenih detektiva je usporedio ex-YU narode sa bandama u Los Angelesu, nikako nisam mogao prokljuviti tu "sličnost", po čemu smo slični!

...

pre 7 godina

gledam coveka vec nekih godinu dana i stvarno je lik realan totalno. jedva cekam da dodje do nas, sto ce ovim tempom biti za jedno 2 godine xD

018

pre 7 godina

to je kad ti tamo neki amer pravi emisiju o tvojoj zemlji... ne pominje osnove a druge stvari su mu bitne. nije pomenuo da makedoniju cine u osnovi srbi koji su od uvek naseljavali maledoniju tek dok u moderno doba nije nastao narod sa istim imenom kao i oblast u kojoj zive. nego nema veze... da je samo to....

BG

pre 7 godina

Pa i jeste tačno, naljutiće se al zna se sta je istina Makedonija je slovenska zemlja na delu nekadašnjeh prostora prostora stare Makedonije inače odličan i veoma zanimljiv kanal.

MilosTOP

pre 7 godina

Ovi današnji "makedonci" (msm na južnu braću) samo trebaju da prestanu da se tripuju da su naslednici Aleksandra Makedonskog i shvate da su kao i mi plemena slovenskih naroda :)

Vlada

pre 7 godina

Bosna i Hrvatska najbliži Makedoniji i Makedoncima? E, moja Srbijo, šta si dočekla. Po kulturi, istoriji, demografskoj slici...po svemu, ovoj država bi trebalo da bude najbliža naša! Da imamo iskrenog i jakog partnera na južnim granicama naše zemlje. Čak i njihov jezik ovde porede sa bugarskim, ej! Pa, prosto neverovatno. Izgubili smo svaki kompas od komunista pa do danas. Prijatelje tražimo gde ih nema i ne može biti, a od sebe odbijamo one koji govore istim jezikom, ali su muslimani, prave isti ajvar, ali su Makedonci koje ni mi ne priznajemo, nego kažemo "Srbi sa govornom manom", odbijamo i one koji umesto hleba kažu kruh, krste se sa leva na desno i...to je jedina razlika. Prijatelji i braća nam Grci! Ej, Grci! Po čemu? Po veri? Pa, onda su nam braća i Kopti. I Ukrajinci. I Rumuni. A ovde 5% ljudi zna ko su Kopti, 95% mrzi Ukrajince jer je bivši KGB agent rekao da treba tako, a na Rumune gledamo kao na nižu rasu... Sve u svemu, jadno.

Zappa

pre 7 godina

Bliski sa BiH i Hrvatskom?Čudno zapažanje.Makedonija nije rešila svoje elementarno pitanje istorijske i biološke pripadnosti,prolaze kroz krizu identiteta zbog nametanja političkih elita da narod ubedi da su nešto što zapravo nisu,u Skoplju niču zgrade dorske i jonske arhitekture koje su građene pre 2 hiljade godina u drugim zemljama,a sam grad je postao najgora moguća ilustracija kiča i šunda.S druge strane podeljena država između dva naroda,a sve to trpe obični ljudi,zaista žalosno,a još žalosnija budućnost.

Zappa

pre 7 godina

Bliski sa BiH i Hrvatskom?Čudno zapažanje.Makedonija nije rešila svoje elementarno pitanje istorijske i biološke pripadnosti,prolaze kroz krizu identiteta zbog nametanja političkih elita da narod ubedi da su nešto što zapravo nisu,u Skoplju niču zgrade dorske i jonske arhitekture koje su građene pre 2 hiljade godina u drugim zemljama,a sam grad je postao najgora moguća ilustracija kiča i šunda.S druge strane podeljena država između dva naroda,a sve to trpe obični ljudi,zaista žalosno,a još žalosnija budućnost.

Vlada

pre 7 godina

Bosna i Hrvatska najbliži Makedoniji i Makedoncima? E, moja Srbijo, šta si dočekla. Po kulturi, istoriji, demografskoj slici...po svemu, ovoj država bi trebalo da bude najbliža naša! Da imamo iskrenog i jakog partnera na južnim granicama naše zemlje. Čak i njihov jezik ovde porede sa bugarskim, ej! Pa, prosto neverovatno. Izgubili smo svaki kompas od komunista pa do danas. Prijatelje tražimo gde ih nema i ne može biti, a od sebe odbijamo one koji govore istim jezikom, ali su muslimani, prave isti ajvar, ali su Makedonci koje ni mi ne priznajemo, nego kažemo "Srbi sa govornom manom", odbijamo i one koji umesto hleba kažu kruh, krste se sa leva na desno i...to je jedina razlika. Prijatelji i braća nam Grci! Ej, Grci! Po čemu? Po veri? Pa, onda su nam braća i Kopti. I Ukrajinci. I Rumuni. A ovde 5% ljudi zna ko su Kopti, 95% mrzi Ukrajince jer je bivši KGB agent rekao da treba tako, a na Rumune gledamo kao na nižu rasu... Sve u svemu, jadno.

oklagija

pre 7 godina

Da vas neko baci sa neba u Makedoniju vi ne bi znali ni gde ste ni kad ste. Toliko da se neko trudi kroz arhitekturu i forsiranje Aleksandra makedonskog da formira naciju u 21. veku deluje nestvarno.

Jong Sung Jai Kai Chow

pre 7 godina

BiH i Hrvatska su prijateljske zemlje Makedonije - Srbija nije medju njima? Odakle mu to? Ja sam maltene siguran da bi u anketi velika vecina Makedonaca to rekla za Srbiju.

nik

pre 7 godina

Još jedan "neutralan" sajt spram Balkana :))) Samo bih skrenuo pažnju na isticanje izbora prijateljskih zemalja, te prećutkivanje bitnih "detalja" kako istorije, tako i geneze današnjeg mak. jezika. A vi novinari, umesto da date svoj komentar, kakav god, vi samo prenosite ovaj sadržaj kao agencijsku vest i tako postajete tuđi instrument. Tužno.

MilosTOP

pre 7 godina

Ovi današnji "makedonci" (msm na južnu braću) samo trebaju da prestanu da se tripuju da su naslednici Aleksandra Makedonskog i shvate da su kao i mi plemena slovenskih naroda :)

NI

pre 7 godina

Za mene je to Republika Makedonija bez ovog "bivsa jugoslovenska". Briga mene sto su oni priznali Kosovo, jer su to morali da urade (pitao bih vas kako biste reagovali kad ih imate pola miliona u drzavi, a i sami znamo kakvi su nekad Albanci), samo hocu da kazem da su to divni i prijatni ljudi gde si lepo docekan. Imam puno prijatelja u Makedoniji i nikad nisam imao neprijatnu situaciju. To sto ih mi Srbi omalovazavamo sto se tice jezika ili neceg drugog bez razloga, za to nemam komentar.
Pozdrav za sve Makedonce od Nislije!

mim

pre 7 godina

Mozda vi sa B92 mislite da je nama Makedonija prijateljska zemlja pa mi i ne objavite ovaj komentar ALI ja moram da kazem da meni nista nije jasno u vezi sa ovom zemljom i nacijom.
Prvo, u vreme kad su se stvarale nacije,ovi Makedonci nisu bili ni u planu. Drugo, jednu naciju i to kako ce ona na kraju da se grupise, da li u Slovene, Germane itd. odredjuje JEZIK i ISTORIJA. U vreme kad su nastajale nacije, niko nije imao pojma o genima, haplogrupama itd. Danas se i to moze, pa tako tzv. Makedonci su genetski najslicniji narodima ex Ju. Narodi ex Ju se genetski razlikuju i od ostalih Slovena, i od ostalih Balkanaca i od Turaka (Srbi, budite opusteni).
Prema tome, tzv. Makedonci su kao i Srbi, balkanski Sloveni i trebalo je na tome da grade svoj identitet, a ne da agresivno prisvajaju coveka koji nosi grcko ime.

neki čovek

pre 7 godina

da je bilo drugacije,odnosno da se nije pravila kraljevina jugoslavija,danas bi sigurno makedonija,bih,cg,cinile jednu drzavu odn.srbiju.jer mi smo oslobodili vardarsku makedoniju,vise od pola albanije(prvi balkanski rat).Posle 1.sv.rata bih i cg du se prikljucili kraljevini srbiji kao i srem banat backa.ja bih promenio ustav,ukinuo bih pokrajine,to nam ostalo jos iz titove juge do danas.

да да

pre 7 godina

Није Македонија него БЈРМ !!! Друго, они вештачки опстају јер каубоји тско желе иначе би моментално била дезинзегрисана на албански део и какав год остатак !!!

018

pre 7 godina

to je kad ti tamo neki amer pravi emisiju o tvojoj zemlji... ne pominje osnove a druge stvari su mu bitne. nije pomenuo da makedoniju cine u osnovi srbi koji su od uvek naseljavali maledoniju tek dok u moderno doba nije nastao narod sa istim imenom kao i oblast u kojoj zive. nego nema veze... da je samo to....

konzervativac

pre 7 godina

Imaju odlicne klipove.Ovo samo pokazuje koliko mogucnosti za zaradu pruza internet.Osnovali su youtube kanal na kom ce po abecedi opisati svaku zemlju a stigli su tek do slova F.Za to vreme su dobili stotine hiljada subskrajbera i zaradili stotine hiljada dolara kroz reklame gledanost itd.Svaka cast za ideju a ja se pitam kad bi neko kod nas ovako nesto smislio?

чика Пера

pre 7 godina

odličan kanal. imaju video i o Hrvatskoj i BiH i prilično objektivno su informisali. Biće zanimljivo kad dođu do nas. To će biti za koju godinu, pošto idu pi abecedi.

Sibirija

pre 7 godina

Pratim momka, dobre klipove izbacuje, ne mesa se u politiku i sve sto radi, radi u saradnji sa ljudima iz tih zemalja tako da uvek ima precizne informacije. Za Republiku Makedoniju je sam stvorio vise kontraverze nego sto je bilo potrebno ali sve na karikiran nacin i nikoga nije uvredio. Po komentarima na videu i reakcijama vidi se da je ispoštovao svačije mišljenje. Sve u svemu moja preporuka da zapratite njegov rad i naučite po nešto o svakoj zemlji. Pozdrav za redakciju koja je izbacila ovu vest :)

pepe

pre 7 godina

Decko pravi stvarno zanimljive klipove, mnogo toga sam novog naucio o narodima i drzavama. Posto ide po abecednom redu, Srbija ce tek za godinu - dve doci na red, al vredi pogledati svakako :)

...

pre 7 godina

gledam coveka vec nekih godinu dana i stvarno je lik realan totalno. jedva cekam da dodje do nas, sto ce ovim tempom biti za jedno 2 godine xD

DEDA CVETKO

pre 7 godina

Sasvim je jasno da je makedonski jezik daleko blizi bugarskom nego srpskom, ali je takodje sasvim jasno svakome ko je ikada imao kontakt sa Makedoncima da su oni u antropoloskom, kulturnom, politickom, istorijskom i svakom drugom pogledu daleko blizi Srbima nego Bugarima. To ne znaci da ih Srbi ponovo zele kao juznu pokrajinu, naprotiv, te vrste drzavotvrotnog bratsva i jedinstva nagledali smo se za celu vecnost i ona nam nikada vise nece zatrebati, hvala na pitanju. Ali to znaci da duboke veze koje postoje izmedju dva bratska naroda treba odrzavati i sto vise navodnjavati. Licno me ne zanima da li je ajvar srpski ili makedonski, bilo je vreme ne tako davno kad je to bila jedna ista stvar. Ne vidim razloga zasto ajvar ne bi bio zajednicko zasticeno srpsko-makedonsko ime i poreklo. Osim, naravno, ako je bracu Makedonce blam da im se ime nadje u istoj recenici sa srpskim,sto je vec iz nekog drugog vica.

A to da Makedonci imaju nesto strasno veliko i zajednicko sa Hrvatima i Bosancima necu cak ni da se ponizavam da komentarisem.

podrška za Makedoniju

pre 7 godina

Sve je istina što je rekao. Makedoniji bi bilo najpametnije da izglasuje pripajanje Bugarskoj dok nije kasno, a kasno će bit kad Albanci budu većina na referendumu ili u parlamentu. Ako to Makedonci ne riješe brzo jasno je da će Makedonija postat dio velike Albanije. Makedonci su divan narod ali politički nisu promućurni. Autonomija unutar Bugarske bilo bi najbolje rješenje (odmah bi postali dio Unije, dio Nato-a, ako su im to politički ciljevi, mogli bi se ekonomski razvijati jer ne bi imali grčke blokade).

Meister Jakob

pre 7 godina

Ne znam je li ste gledali seriju "The Closer" sa Kyrom Sedgwick, odlična serija.
Uglavnom u jednoj epizodi jedan od njenih detektiva je usporedio ex-YU narode sa bandama u Los Angelesu, nikako nisam mogao prokljuviti tu "sličnost", po čemu smo slični!

David NS

pre 7 godina

''Barbato kao dve prijateljske zemlje Makedonije imenuje Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku zbog zajedničke, često teške istorije.''

Hm da, Hrvatska je imala posebno tešku istoriju, valjalo je organizovati one silne koncentracione logore smrti i iste puniti Srbima, nije to lak posao...
A Hrvatska je Makedoniji prijateljska zemlja isto koliko i Albanija...
Svi Albanci sa Kosova i iz Makedonije koji su išli da ratuju u Hrvatsku početkom '90-tih, po završetku rata Hrvatska im je dozvolila da se vrate svojim kućama sa tim oružjem koje im je dodeljeno u ratu, i time je indirektno učestvovala u pobuni i terorističkim aktivnostima Albanaca na Kosovu i u Makedoniji. Nezavisna država Hrvatska je u Drugom svetskom ratu svoje prve diplomatske odnose i saradnju uspostavila sa Bugarskom, i time podržala bugarsku okupaciju Makedonije...
Pravi prijatelji, nema šta!

Sheeple

pre 7 godina

Uglavnom ljude koje znam vole Makedonce i Makedonce koje znam vole Srbe. Ali mi Srbi ne bi bili Srbi kad se ne bi mesali u stvari na koje ne mozemo da uticemo i koje nas ne ticu. Vrvtn smo zato tako voljeni na balkanu.

D

pre 7 godina

Mene zanima gde ce da izbegnu Makedonci kada im Albanci uzmu drzavu a to je 10-15 godina daleki ili manje. Verovatno kod svojih velikih prijatelja Hrvata i u Albaniju. Logicno je da odu u Bugarsku ali mi nesto govori...

Volim Makedonce

pre 7 godina

Na putu u Grcku, da nema onog granicnog prelaza, ne bih ni osetio da sam u drugoj drzavi. Toliko mi je u Makedonije sve nekako milo...oni pejzazi, ljudi koji se trude na srpskom sa tobom da popricaju, ljudi koji su jako ljubazni. A zasto imam neki drugi osecaj kada ulazim u Hrvatsku, rekao bih i u Sloveniju? Da su nasi politicari pametni, radili bi na stvaranju konfederacije sa Makedonijom...Zajednicka policija, vojska i tajne sluzbe (imamo istog neprijatelja), sve ostalo svako da radi kako misli da je za njega dobro.

A da, jos da spomenem...Od sledece godine bicu cesti gost u Makedoniji, uglavnom na Ohridu...a videcu sta jos treba da se vidi.

Somborac

pre 7 godina

@Vlada
1. Ovo nije srpsko istraživanje niti mišljenje prosečnog Srbina, valjda si pročitao da je u pitanju youtube kanal ''Geography now'', a voditelj je Pol Barbato.
2. Prosečan Srbin uglavnom ima pozitivno mišljenje o Makedoncima, a tu frazu da su oni ''južni Srbi sa govornom manom'' ja sam viđao po raznoraznim portalima i forumima, uglavnom u nekim raspravama između Makedonaca i Srba, u kojima oni staju na stranu Hrvata i Albanaca, pa im onda neki Srbin iz revolta tako nešto napiše. Makedonija je priznala nezavisnost Kosova, podržala je ulazak istog tog Kosova u UNESCO (sa sve porušenim pravoslavnim crkvama i manastirima), dok je njima Srbija jedina susedna zemlja koja im ništa ne osporava i negira, niti ima pretenzije na njihovu teritoriju. Srbija je Makedoniji najblagonakloniji sused, a oni nas tretiraju kao da smo im najgori.
3. Pitaš se po čemu su nam Grci prijatelji? Možda zbog toga što smo kroz istoriju imali zajedničke neprijatelje i zajedno se borili protiv istih, što su '90-tih organizovali koncerte za prikupljanje humanitarne pomoći našoj zemlji, možda zato što su slali svoje dobrovoljce u Vojsku Republike Srpske, a srpsku decu koja su u ratu ostala bez jednog ili oba roditelja, iz područja zahvaćenih ratom, odvodili u Grčku...?!
4. Ko to od Srba smatra da su Rumuni ''niža rasa''?! Glupost neviđena!

Somborac

pre 7 godina

@Vlada
1. Ovo nije srpsko istraživanje niti mišljenje prosečnog Srbina, valjda si pročitao da je u pitanju youtube kanal ''Geography now'', a voditelj je Pol Barbato.
2. Prosečan Srbin uglavnom ima pozitivno mišljenje o Makedoncima, a tu frazu da su oni ''južni Srbi sa govornom manom'' ja sam viđao po raznoraznim portalima i forumima, uglavnom u nekim raspravama između Makedonaca i Srba, u kojima oni staju na stranu Hrvata i Albanaca, pa im onda neki Srbin iz revolta tako nešto napiše. Makedonija je priznala nezavisnost Kosova, podržala je ulazak istog tog Kosova u UNESCO (sa sve porušenim pravoslavnim crkvama i manastirima), dok je njima Srbija jedina susedna zemlja koja im ništa ne osporava i negira, niti ima pretenzije na njihovu teritoriju. Srbija je Makedoniji najblagonakloniji sused, a oni nas tretiraju kao da smo im najgori.
3. Pitaš se po čemu su nam Grci prijatelji? Možda zbog toga što smo kroz istoriju imali zajedničke neprijatelje i zajedno se borili protiv istih, što su '90-tih organizovali koncerte za prikupljanje humanitarne pomoći našoj zemlji, možda zato što su slali svoje dobrovoljce u Vojsku Republike Srpske, a srpsku decu koja su u ratu ostala bez jednog ili oba roditelja, iz područja zahvaćenih ratom, odvodili u Grčku...?!
4. Ko to od Srba smatra da su Rumuni ''niža rasa''?! Glupost neviđena!
Troll.

.

pre 7 godina

Evo uktratko situacija oko imena posto vidim ovde u komentarima neki pojma nemaju, a dobijaju pluseve. Na prostoru Egejske Makedonije ziveli su Makedonci( sloveni) sve dok ih za vreme WW1 nisu Grci silom oterali i uzeli im imovinu i zemljiste( nesto slicno kao Oluja). Grci blokiraju Makedoniju svugde zato sto ako priznaju ime, proterani Egejski Makedonci imace pravo na imovinu i zemljiste na prostoru Egejske Makedonije. Tako da ne lozite se mnogo sve je politika..

NI

pre 7 godina

I da dodam, koliko god ja voleo Makedonce, smatram da Aleksandar Veliki moze da bude samo Grk, jer Sloveni, ono sto smo mi, Makedonci, Poljaci, Slovenci, nisu tad ni bili na Balkanu, pa mi nije jasna teorija kako on moze da bude Makedonac. Takodje, smatram da je ono u Skoplju kic i preterivanje. Medjutim, meni je to sve nebitno, bas zbog ljudi i gostoprimljivosti

Trovach

pre 7 godina

Skracenica i znacenje BJRM mi bas glupo deluje. Mozda bi bolje zvucao naziv Republika Slovenska Makedonija. Tada ne bi bilo nesporazuma sa Grcima, a pojam Makedonija bi bio vise preciziran kao geografski pojam. Nije ni ovo najsrecnije resenje.

dules

pre 7 godina

1.procitajte samo dela Filipiki od Demostena i videceta kako on najveci Grk antickog doba govori o Makedoncima,kako ih omalovazava...

Anticki Makedonci nisu bili Grci

2.Procitajte malo i o graganskom ratu Grcku 1946-49 i proterivanje preko
200 000 Makedonskih deca bez roditelja...

3.stvaranje makedonskog identiteta je zapocelo kasnije od drugih balkanskih naroda(nema vrem zadano za formiranje posebnih nacija)...

4.Mi na Balkanu smo veoma slicni skoro isti i loso je da se delimo toliko ii da se mrzimo...

Marko

pre 7 godina

Sve do zavrsetka II svetskog rata ta republika nije ni postojala.Nego je bila juzna Srpska pokrajina.I kroz istoriju nikada nije bila niti jedna druga država izmedju Srba i Grka.Silom prilika je morala da dobije ime Makedonija kako bi smo kasnije imali vec pomenuti problem.Makedonija,ova koja sada postoji...nažalost to nije ona Makedonija koju Makedonci nažalost danas uce i grade istoriju kiteci se tidjim perjem.Po njima su i Aleksandar Makedonski kao i Marko Kralj kao i Cirilo i Metodije njihovi.Za prvu dvojicu većina zna.A za Cirila i Metodija ko nije znao,oni su Grci.Sto se tice jezika,to je mesavina srpskog u bugarskog.Kako su ga ranije zvali šopski.A taj jezik itekako je imao slicnosti sa jezikom Srba na jugu Srbije.
Ja stvarno mnogo volim Makedonce ili ti Južne Srbe kako ih od milošte zovemo.Ali jednostavno uče pogrešno Istoriju.Nametnuli su im da uce tudju istoriju i svojataju je.Nazalost...tu se gubi identitet jedne nacije.A oni su ili Srbi ili Bugari.

Dalibor

pre 7 godina

I da znaete deka vo pravo se za hrvatska i bosna.do pred nekolku godini najveke se pocituvase srbija kaj nas no kako minuva vremeto toa se menuva.pricina e sto srbite ziveete vo svoj zamislen svet nesto kako video igra i ne gledate koj vi se vistinski prijateli.brzo zaboravivte sto bese vo 1999 i ne gledate deka za kratko vreme ke nemate nitu edna prijatelska drzava pokraj vas.

X=iks

pre 7 godina

BiH i Hrvatska su prijateljske zemlje Makedonije - Srbija nije medju njima? Odakle mu to? (Jong Sung Jai Kai Chow, 3. decembar 2016 11:48)

Procitaj komentare, pa ponovi pitanje!

Dragan

pre 7 godina

Ovo je primer kako treba kompleksne stvari prikazivati. Uz dosta mere i uz dosta humora. Što se tiče Pupina, on nije ni Srbin ni Makedonac, on je Cincarin i po ocu i po majci, poreklom iz regiona Lnga iznad Ohrida (sa današnje albanske strane). Pretci (familija Kozi) su se doselili u 17.veku u region Drimkola pored Ohrida, selo Vevčani, gde im je familija Srbakoski ustupila tj. poklonila kućno i grobno mesto. I danas u tom selu žive njegovi pretci, familija Pupinoski.Postoji u centru sela i porodična kuća, može se i posetiti. Kasnije su se odselili u Vojvodinu, Idvor.

razocaran

pre 7 godina

ne kazem da ne postoji spor oko imena i identiteta, ali bas ga pretera u epizodi o Makedoniji. Toliko drugih zanimljivih stvar je moglo da se kaze o toj drzavi, kao i o svim drugim drzavama koje je uradio do sada, medjutim upropastio je skroz. pogledajte epizode o Bosni ili Hrvatskoj npr gde se moglo cuti dosta zanimljivih stvari iz neutralnog ugla, ili pak npr o bilo kojoj drugoj drzavi

jj

pre 7 godina

@Zappa
U vecini se slazem sa komentarom, jedino sto mislim da je covek pomenuo bliskost sa BiH i Hrvatskom, kao i slicnost jezika sa Bugarskim, a da nas nije ni pomenuo ni u kakvom kontekstu, iskljucivo iz razloga sto je gorepomenute zemlje vec opisivao, dok do nas nije ni stigao (covek ide abecednim redom u opisu zemalja sveta). Pa da ljude koji ga redovno prate, a pojma nemaju o ovom regionu, malo lakse uputi na konto prethodnih opisa koje je radio... To mi je skroz ok.

Nikola

pre 7 godina

@na tarabi svasta pise
Nemoj da se izvaljujes molim te. Zasta postoji wikipedia, pa vidi ko su sve Helenski narodi. A to za ratovanje, pa niko nije ratovao kao sto su to radile Sparta i Atina. Ko od njih po tebi nije Grcki narod ??

Zeleni zmaj

pre 7 godina

Sasvim je jasno da je makedonski jezik daleko blizi bugarskom nego srpskom...
(DEDA CVETKO, 03. decembar 2016 17:45)

U gramatickom smislu da, ali u leksickom je daleko blizi srpskom jeziku. Oni koriste nase reci, a bugarsku gramatiku. Oni se tesko razumeju sa bugarima, dok velika vecina Makedonaca bez problema prica srpski. Znam jer mi je zena Makedonka. Predivan narod u svakom smislu.

Lenny

pre 7 godina

Vlada: prijatelju, za Rumune si ,,u krivu,,. Istorija kaze drugo: Rumuni, Vlasi, Srbi, Bosna i Hercegovina, delovi Hrvatske....
Kreni sa istorijom od propasti rimskog carstva na nasim podrucjima, pa do dolaska Turaka. Taj period je najznacajniji za odredjivanje porekla nas Srba. ( samo sto to nije toliko popularno) .

deki

pre 7 godina

Grcka danas i tada davno, nema veze jedno sa drugim. Aleksandar je slovenskog porekla tj. ljudi koji su tada ziveli na tom prostoru. Grci su ziveli u svojim gradovima na jugu... Ali vjerujte slobodno u školske falsifikate.

senad

pre 7 godina

Nema ni Aleksandar Makedonski nikave veze ni sa Grckom niti je bio Grk ko sto nema ni sa danasnjom Makedonijom obe drzave su ga presvojili Covek je bio Srbin samo je zakasnijo da proveri poteklo.

trojanski konjusar

pre 7 godina

"pa je spomenut njen ajvar, jezero Ohrid, opijum, raznovrsna arhitektura manastira i džamija i dobro raspoložen narod." Dobra ilustracija u par reci. Ja bih jos dodao "... i izuzetno vredan narod" Radio sam s ljudima mnogih nacionalnosti, veih radnika nisam video. I ne - Aleksandar nije bio Grk! (Da ostavimo po strani pitanje koliko su danasnji "Grci" - Grci... i mnoga druga; ovo je elementarna cinjenica.) I ne - Francuzi nemaju nista protiv imena Velike Britanije.

Varangian

pre 7 godina

"...podsećajući da današnji Makedonci pričaju slovenskim jezikom koji najviše liči na bugarski..." Ne može se reći da liči na bugarski, kad se upravo radi o dijalektu bugarskog jezika.
"“Geography Now” je gledaocima predstavio i vedriju stranu Makedonije, pa je spomenut njen ajvar..." Makedonski ajvar? Svašta. Da je pomenuta ljutenica, još i nekako. Mada ni ljutenica nije nekakvo "makedonsko" jelo (zimnica, salata, namaz, kakogod), već bugarsko. Još jedan primer toga kako (BJR)Makedonci vole svojatati tuđe. A "ajvar" spremljen isključivo od paprika, nije ajvar. Na koncu, ajvar je tradicionalno srpsko jelo (zimnica, salata, namaz, kakogod). Bez obzira na tursko ime.

Η Μακεδονία είναι ελληνική.

@Ja sam, 3. decembar 2016 11:34
Treba li to ikoga iznenađivati? No, šta god oni tvrdili, neosporna činjenica je da je Mihajlo (ne Mihailo) Pupin bio Srbin. I to Srbin cincarskog porekla. Njegovi roditelji su imali cincarske, i to najverovatnije grčko-cincarske, korene. Činjenica da su se zvali Konstantin i Olimpijada, upućuje na to. Možda ga svojataju upravo zbog cincarskog porekla? Mada, nije mi jasno kakve veze (BJR)Makedonci imaju sa Cincarima/Armanjima, koji doduše jesu starosedelački narod na prostorima na kojima se prostirala, ili koje je kontrolisala, antička Μακεδονία - BJR Makedonija, najveći deo Albanije i delovi Trakije koji su danas u sastavu Bugarske. Cincari/Armanji su latinizirani potomci Ilira, Grka i Tračana koji su živeli na tim prostorima.

Zeleni zmaj

pre 7 godina

Ovi današnji "makedonci" (msm na južnu braću) samo trebaju da prestanu da se tripuju da su naslednici Aleksandra Makedonskog i shvate da su kao i mi plemena slovenskih naroda :)
(MilosTOP, 03. decembar 2016 11:12)

Pa mogu ti reci da gresis. Pre dolaska slovena na prostoru Helma tj. Balkana ziveli su mnogi narodi, ukljucujuci i anticke Makedonce. Sloveni kad su dosli, su bili dominantni u svakom smislu, kulturnom, obrazovnom, politickom, ratnickom. Vecina tih starih naroda je bila asimilovana i prakticno su nestali. Prihvatili su slovenski jezik, obicaje. Genetski gledano pitanje je da li mi danas imamo i 30% slovenskih gena. Mi smo miks Ilira, Tracana, Kelta, Dacana, Avara, Makedonaca... isvega sto je proslo preko ovih prostora za poslednjih 1300 godina. Sa cistokrvnim Slovenima nemamo veze, samo, kako ti kazes, tripujemo da smo njihovi potomci.

Drug Stari

pre 7 godina

@cika pera Jeste odlican i objektivan, ali ne mogu da ukapiram zasto mu treba 5 godina da snimi oko 195 klipova koji traju u proseku 5 minuta ....

BG

pre 7 godina

Pa i jeste tačno, naljutiće se al zna se sta je istina Makedonija je slovenska zemlja na delu nekadašnjeh prostora prostora stare Makedonije inače odličan i veoma zanimljiv kanal.

Nikola

pre 7 godina

Meni je nekako djetinjasto ovako agresivno prisvajati Aleksandra Makedonskog. Ali sta da se radi. Nego su me zaintrigirali komentari od ovog snimka na youtube. Na to se svodi svijest zapadnih naroda. Napise neko da u skoli uci, i da se na primer u Njemackoj kaze Aleksandar Makedonski. I za njega je to savrsen dokaz da on nije Grk. Lol . Koliko sam se ismijao na takve komentare.

@Prasina , nisu bas zivljeli na prostoru danasnje Makedonije. Uglavnom juznije, danasnja Grcka gdje se regija takodje zove Makedonija. Imali su par osvajanja sjeverno, prema danasnjoj Albaniji i Makedoniji, ali su tu zivjeli Iliri, Tracani, Dacani i tako slicni tako da se nisu previse mijesali niti naseljavali na prostor danasnje drzave Makedonije.

I moram odgovoriti osobi koja je pisala o Koptima i slicnim. Znao sam za Kopte odavno, to su Egipatski pravoslavci(uglavnom, ima nesto malo Katolika) Jedan od najstarijih hriscansih naroda. Ali nebitno. Ne treba gledati ljude ni po vjeri ni po boji. Sad po cemu ti volis vise Makedonce od Grka i slicno ne zelim da znam. Meni je svejedno.

Nikola

pre 7 godina

Iako nisam lingvista po zanimanju, mislim da je makedonski jezik dijalekt bugarskog jezika. Bas kao sto su tzv. hrvatski i novonastali bosnjacki jezik, dijalekti srpskog jezika. U svakom slucaju, Makedonci su etnicki i jezicki vise u vezi sa Bugarima nego sa Srbima. Makedonija na zalost, tesko ce takva kakva je opstati kao samostalna drzava, zbog Albanaca. Trebala bi dobro da razmisli da udje u neku tesnu vezu sa Bugarskom (NATO), ili sa Srbijom. Ako bi usli u vezu sa nama, onda bi im patron sigurnosti pred albanskom posasti bila Rusija.

nikola

pre 7 godina

Gledao... Pa... Ok kanal kad bi izbacili taj "humor". Na momente se javlja transfer blama sa većim protokom nego net koji imam.

na tarabi svasta pise

pre 7 godina

Stari Makedonci nisu ili Grci.
Aleksandar Makedonski je, kao i njegov otac, vodio ratove protiv Grka, i to uspesno.
Narod koji zivi u danasnjoj Republici Makedoniji (ili BJRM, kako ko voli) nema nikakve veze sa narodom, bolje reci plemenom Aleksandra Makedonskog.
Grci, kao nasa velika braca, ne priznaju tu drzavu zbog naziva, vec rade sledece:
- dok su bile vize nama su ih naplacivali 5 puta vise nego Makedoncima
- mi smo morali da cekamo pred konzulatom, Makedoncima su ih davali na granici
- anas vrlo rado uzimaju pare od brojnih makedonskih turista, i sami rado idu u Makedoniju.

Zakljucak: politicarima i jedne i druge drzave odgovara ova pata karta. Ljude niko ne pita nista.

podrška za Makedoniju

pre 7 godina

Sve je istina što je rekao. Makedoniji bi bilo najpametnije da izglasuje pripajanje Bugarskoj dok nije kasno, a kasno će bit kad Albanci budu većina na referendumu ili u parlamentu. Ako to Makedonci ne riješe brzo jasno je da će Makedonija postat dio velike Albanije. Makedonci su divan narod ali politički nisu promućurni. Autonomija unutar Bugarske bilo bi najbolje rješenje (odmah bi postali dio Unije, dio Nato-a, ako su im to politički ciljevi, mogli bi se ekonomski razvijati jer ne bi imali grčke blokade).

Vlada

pre 7 godina

Bosna i Hrvatska najbliži Makedoniji i Makedoncima? E, moja Srbijo, šta si dočekla. Po kulturi, istoriji, demografskoj slici...po svemu, ovoj država bi trebalo da bude najbliža naša! Da imamo iskrenog i jakog partnera na južnim granicama naše zemlje. Čak i njihov jezik ovde porede sa bugarskim, ej! Pa, prosto neverovatno. Izgubili smo svaki kompas od komunista pa do danas. Prijatelje tražimo gde ih nema i ne može biti, a od sebe odbijamo one koji govore istim jezikom, ali su muslimani, prave isti ajvar, ali su Makedonci koje ni mi ne priznajemo, nego kažemo "Srbi sa govornom manom", odbijamo i one koji umesto hleba kažu kruh, krste se sa leva na desno i...to je jedina razlika. Prijatelji i braća nam Grci! Ej, Grci! Po čemu? Po veri? Pa, onda su nam braća i Kopti. I Ukrajinci. I Rumuni. A ovde 5% ljudi zna ko su Kopti, 95% mrzi Ukrajince jer je bivši KGB agent rekao da treba tako, a na Rumune gledamo kao na nižu rasu... Sve u svemu, jadno.

NI

pre 7 godina

Za mene je to Republika Makedonija bez ovog "bivsa jugoslovenska". Briga mene sto su oni priznali Kosovo, jer su to morali da urade (pitao bih vas kako biste reagovali kad ih imate pola miliona u drzavi, a i sami znamo kakvi su nekad Albanci), samo hocu da kazem da su to divni i prijatni ljudi gde si lepo docekan. Imam puno prijatelja u Makedoniji i nikad nisam imao neprijatnu situaciju. To sto ih mi Srbi omalovazavamo sto se tice jezika ili neceg drugog bez razloga, za to nemam komentar.
Pozdrav za sve Makedonce od Nislije!

да да

pre 7 godina

Није Македонија него БЈРМ !!! Друго, они вештачки опстају јер каубоји тско желе иначе би моментално била дезинзегрисана на албански део и какав год остатак !!!

018

pre 7 godina

to je kad ti tamo neki amer pravi emisiju o tvojoj zemlji... ne pominje osnove a druge stvari su mu bitne. nije pomenuo da makedoniju cine u osnovi srbi koji su od uvek naseljavali maledoniju tek dok u moderno doba nije nastao narod sa istim imenom kao i oblast u kojoj zive. nego nema veze... da je samo to....

neki čovek

pre 7 godina

da je bilo drugacije,odnosno da se nije pravila kraljevina jugoslavija,danas bi sigurno makedonija,bih,cg,cinile jednu drzavu odn.srbiju.jer mi smo oslobodili vardarsku makedoniju,vise od pola albanije(prvi balkanski rat).Posle 1.sv.rata bih i cg du se prikljucili kraljevini srbiji kao i srem banat backa.ja bih promenio ustav,ukinuo bih pokrajine,to nam ostalo jos iz titove juge do danas.

Jong Sung Jai Kai Chow

pre 7 godina

BiH i Hrvatska su prijateljske zemlje Makedonije - Srbija nije medju njima? Odakle mu to? Ja sam maltene siguran da bi u anketi velika vecina Makedonaca to rekla za Srbiju.

Dalibor

pre 7 godina

I da znaete deka vo pravo se za hrvatska i bosna.do pred nekolku godini najveke se pocituvase srbija kaj nas no kako minuva vremeto toa se menuva.pricina e sto srbite ziveete vo svoj zamislen svet nesto kako video igra i ne gledate koj vi se vistinski prijateli.brzo zaboravivte sto bese vo 1999 i ne gledate deka za kratko vreme ke nemate nitu edna prijatelska drzava pokraj vas.

mim

pre 7 godina

Mozda vi sa B92 mislite da je nama Makedonija prijateljska zemlja pa mi i ne objavite ovaj komentar ALI ja moram da kazem da meni nista nije jasno u vezi sa ovom zemljom i nacijom.
Prvo, u vreme kad su se stvarale nacije,ovi Makedonci nisu bili ni u planu. Drugo, jednu naciju i to kako ce ona na kraju da se grupise, da li u Slovene, Germane itd. odredjuje JEZIK i ISTORIJA. U vreme kad su nastajale nacije, niko nije imao pojma o genima, haplogrupama itd. Danas se i to moze, pa tako tzv. Makedonci su genetski najslicniji narodima ex Ju. Narodi ex Ju se genetski razlikuju i od ostalih Slovena, i od ostalih Balkanaca i od Turaka (Srbi, budite opusteni).
Prema tome, tzv. Makedonci su kao i Srbi, balkanski Sloveni i trebalo je na tome da grade svoj identitet, a ne da agresivno prisvajaju coveka koji nosi grcko ime.

nik

pre 7 godina

Još jedan "neutralan" sajt spram Balkana :))) Samo bih skrenuo pažnju na isticanje izbora prijateljskih zemalja, te prećutkivanje bitnih "detalja" kako istorije, tako i geneze današnjeg mak. jezika. A vi novinari, umesto da date svoj komentar, kakav god, vi samo prenosite ovaj sadržaj kao agencijsku vest i tako postajete tuđi instrument. Tužno.

deki

pre 7 godina

Grcka danas i tada davno, nema veze jedno sa drugim. Aleksandar je slovenskog porekla tj. ljudi koji su tada ziveli na tom prostoru. Grci su ziveli u svojim gradovima na jugu... Ali vjerujte slobodno u školske falsifikate.

MilosTOP

pre 7 godina

Ovi današnji "makedonci" (msm na južnu braću) samo trebaju da prestanu da se tripuju da su naslednici Aleksandra Makedonskog i shvate da su kao i mi plemena slovenskih naroda :)

Zappa

pre 7 godina

Bliski sa BiH i Hrvatskom?Čudno zapažanje.Makedonija nije rešila svoje elementarno pitanje istorijske i biološke pripadnosti,prolaze kroz krizu identiteta zbog nametanja političkih elita da narod ubedi da su nešto što zapravo nisu,u Skoplju niču zgrade dorske i jonske arhitekture koje su građene pre 2 hiljade godina u drugim zemljama,a sam grad je postao najgora moguća ilustracija kiča i šunda.S druge strane podeljena država između dva naroda,a sve to trpe obični ljudi,zaista žalosno,a još žalosnija budućnost.

чика Пера

pre 7 godina

odličan kanal. imaju video i o Hrvatskoj i BiH i prilično objektivno su informisali. Biće zanimljivo kad dođu do nas. To će biti za koju godinu, pošto idu pi abecedi.

Nikola

pre 7 godina

Iako nisam lingvista po zanimanju, mislim da je makedonski jezik dijalekt bugarskog jezika. Bas kao sto su tzv. hrvatski i novonastali bosnjacki jezik, dijalekti srpskog jezika. U svakom slucaju, Makedonci su etnicki i jezicki vise u vezi sa Bugarima nego sa Srbima. Makedonija na zalost, tesko ce takva kakva je opstati kao samostalna drzava, zbog Albanaca. Trebala bi dobro da razmisli da udje u neku tesnu vezu sa Bugarskom (NATO), ili sa Srbijom. Ako bi usli u vezu sa nama, onda bi im patron sigurnosti pred albanskom posasti bila Rusija.

.

pre 7 godina

Evo uktratko situacija oko imena posto vidim ovde u komentarima neki pojma nemaju, a dobijaju pluseve. Na prostoru Egejske Makedonije ziveli su Makedonci( sloveni) sve dok ih za vreme WW1 nisu Grci silom oterali i uzeli im imovinu i zemljiste( nesto slicno kao Oluja). Grci blokiraju Makedoniju svugde zato sto ako priznaju ime, proterani Egejski Makedonci imace pravo na imovinu i zemljiste na prostoru Egejske Makedonije. Tako da ne lozite se mnogo sve je politika..

Meister Jakob

pre 7 godina

Ne znam je li ste gledali seriju "The Closer" sa Kyrom Sedgwick, odlična serija.
Uglavnom u jednoj epizodi jedan od njenih detektiva je usporedio ex-YU narode sa bandama u Los Angelesu, nikako nisam mogao prokljuviti tu "sličnost", po čemu smo slični!

Sibirija

pre 7 godina

Pratim momka, dobre klipove izbacuje, ne mesa se u politiku i sve sto radi, radi u saradnji sa ljudima iz tih zemalja tako da uvek ima precizne informacije. Za Republiku Makedoniju je sam stvorio vise kontraverze nego sto je bilo potrebno ali sve na karikiran nacin i nikoga nije uvredio. Po komentarima na videu i reakcijama vidi se da je ispoštovao svačije mišljenje. Sve u svemu moja preporuka da zapratite njegov rad i naučite po nešto o svakoj zemlji. Pozdrav za redakciju koja je izbacila ovu vest :)

Marko

pre 7 godina

Sve do zavrsetka II svetskog rata ta republika nije ni postojala.Nego je bila juzna Srpska pokrajina.I kroz istoriju nikada nije bila niti jedna druga država izmedju Srba i Grka.Silom prilika je morala da dobije ime Makedonija kako bi smo kasnije imali vec pomenuti problem.Makedonija,ova koja sada postoji...nažalost to nije ona Makedonija koju Makedonci nažalost danas uce i grade istoriju kiteci se tidjim perjem.Po njima su i Aleksandar Makedonski kao i Marko Kralj kao i Cirilo i Metodije njihovi.Za prvu dvojicu većina zna.A za Cirila i Metodija ko nije znao,oni su Grci.Sto se tice jezika,to je mesavina srpskog u bugarskog.Kako su ga ranije zvali šopski.A taj jezik itekako je imao slicnosti sa jezikom Srba na jugu Srbije.
Ja stvarno mnogo volim Makedonce ili ti Južne Srbe kako ih od milošte zovemo.Ali jednostavno uče pogrešno Istoriju.Nametnuli su im da uce tudju istoriju i svojataju je.Nazalost...tu se gubi identitet jedne nacije.A oni su ili Srbi ili Bugari.

pepe

pre 7 godina

Decko pravi stvarno zanimljive klipove, mnogo toga sam novog naucio o narodima i drzavama. Posto ide po abecednom redu, Srbija ce tek za godinu - dve doci na red, al vredi pogledati svakako :)

...

pre 7 godina

gledam coveka vec nekih godinu dana i stvarno je lik realan totalno. jedva cekam da dodje do nas, sto ce ovim tempom biti za jedno 2 godine xD

D

pre 7 godina

Mene zanima gde ce da izbegnu Makedonci kada im Albanci uzmu drzavu a to je 10-15 godina daleki ili manje. Verovatno kod svojih velikih prijatelja Hrvata i u Albaniju. Logicno je da odu u Bugarsku ali mi nesto govori...

oklagija

pre 7 godina

Da vas neko baci sa neba u Makedoniju vi ne bi znali ni gde ste ni kad ste. Toliko da se neko trudi kroz arhitekturu i forsiranje Aleksandra makedonskog da formira naciju u 21. veku deluje nestvarno.

Somborac

pre 7 godina

@Vlada
1. Ovo nije srpsko istraživanje niti mišljenje prosečnog Srbina, valjda si pročitao da je u pitanju youtube kanal ''Geography now'', a voditelj je Pol Barbato.
2. Prosečan Srbin uglavnom ima pozitivno mišljenje o Makedoncima, a tu frazu da su oni ''južni Srbi sa govornom manom'' ja sam viđao po raznoraznim portalima i forumima, uglavnom u nekim raspravama između Makedonaca i Srba, u kojima oni staju na stranu Hrvata i Albanaca, pa im onda neki Srbin iz revolta tako nešto napiše. Makedonija je priznala nezavisnost Kosova, podržala je ulazak istog tog Kosova u UNESCO (sa sve porušenim pravoslavnim crkvama i manastirima), dok je njima Srbija jedina susedna zemlja koja im ništa ne osporava i negira, niti ima pretenzije na njihovu teritoriju. Srbija je Makedoniji najblagonakloniji sused, a oni nas tretiraju kao da smo im najgori.
3. Pitaš se po čemu su nam Grci prijatelji? Možda zbog toga što smo kroz istoriju imali zajedničke neprijatelje i zajedno se borili protiv istih, što su '90-tih organizovali koncerte za prikupljanje humanitarne pomoći našoj zemlji, možda zato što su slali svoje dobrovoljce u Vojsku Republike Srpske, a srpsku decu koja su u ratu ostala bez jednog ili oba roditelja, iz područja zahvaćenih ratom, odvodili u Grčku...?!
4. Ko to od Srba smatra da su Rumuni ''niža rasa''?! Glupost neviđena!
Troll.

konzervativac

pre 7 godina

Imaju odlicne klipove.Ovo samo pokazuje koliko mogucnosti za zaradu pruza internet.Osnovali su youtube kanal na kom ce po abecedi opisati svaku zemlju a stigli su tek do slova F.Za to vreme su dobili stotine hiljada subskrajbera i zaradili stotine hiljada dolara kroz reklame gledanost itd.Svaka cast za ideju a ja se pitam kad bi neko kod nas ovako nesto smislio?

senad

pre 7 godina

Nema ni Aleksandar Makedonski nikave veze ni sa Grckom niti je bio Grk ko sto nema ni sa danasnjom Makedonijom obe drzave su ga presvojili Covek je bio Srbin samo je zakasnijo da proveri poteklo.

X=iks

pre 7 godina

BiH i Hrvatska su prijateljske zemlje Makedonije - Srbija nije medju njima? Odakle mu to? (Jong Sung Jai Kai Chow, 3. decembar 2016 11:48)

Procitaj komentare, pa ponovi pitanje!

Varangian

pre 7 godina

"...podsećajući da današnji Makedonci pričaju slovenskim jezikom koji najviše liči na bugarski..." Ne može se reći da liči na bugarski, kad se upravo radi o dijalektu bugarskog jezika.
"“Geography Now” je gledaocima predstavio i vedriju stranu Makedonije, pa je spomenut njen ajvar..." Makedonski ajvar? Svašta. Da je pomenuta ljutenica, još i nekako. Mada ni ljutenica nije nekakvo "makedonsko" jelo (zimnica, salata, namaz, kakogod), već bugarsko. Još jedan primer toga kako (BJR)Makedonci vole svojatati tuđe. A "ajvar" spremljen isključivo od paprika, nije ajvar. Na koncu, ajvar je tradicionalno srpsko jelo (zimnica, salata, namaz, kakogod). Bez obzira na tursko ime.

Η Μακεδονία είναι ελληνική.

@Ja sam, 3. decembar 2016 11:34
Treba li to ikoga iznenađivati? No, šta god oni tvrdili, neosporna činjenica je da je Mihajlo (ne Mihailo) Pupin bio Srbin. I to Srbin cincarskog porekla. Njegovi roditelji su imali cincarske, i to najverovatnije grčko-cincarske, korene. Činjenica da su se zvali Konstantin i Olimpijada, upućuje na to. Možda ga svojataju upravo zbog cincarskog porekla? Mada, nije mi jasno kakve veze (BJR)Makedonci imaju sa Cincarima/Armanjima, koji doduše jesu starosedelački narod na prostorima na kojima se prostirala, ili koje je kontrolisala, antička Μακεδονία - BJR Makedonija, najveći deo Albanije i delovi Trakije koji su danas u sastavu Bugarske. Cincari/Armanji su latinizirani potomci Ilira, Grka i Tračana koji su živeli na tim prostorima.

trojanski konjusar

pre 7 godina

"pa je spomenut njen ajvar, jezero Ohrid, opijum, raznovrsna arhitektura manastira i džamija i dobro raspoložen narod." Dobra ilustracija u par reci. Ja bih jos dodao "... i izuzetno vredan narod" Radio sam s ljudima mnogih nacionalnosti, veih radnika nisam video. I ne - Aleksandar nije bio Grk! (Da ostavimo po strani pitanje koliko su danasnji "Grci" - Grci... i mnoga druga; ovo je elementarna cinjenica.) I ne - Francuzi nemaju nista protiv imena Velike Britanije.

David NS

pre 7 godina

''Barbato kao dve prijateljske zemlje Makedonije imenuje Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku zbog zajedničke, često teške istorije.''

Hm da, Hrvatska je imala posebno tešku istoriju, valjalo je organizovati one silne koncentracione logore smrti i iste puniti Srbima, nije to lak posao...
A Hrvatska je Makedoniji prijateljska zemlja isto koliko i Albanija...
Svi Albanci sa Kosova i iz Makedonije koji su išli da ratuju u Hrvatsku početkom '90-tih, po završetku rata Hrvatska im je dozvolila da se vrate svojim kućama sa tim oružjem koje im je dodeljeno u ratu, i time je indirektno učestvovala u pobuni i terorističkim aktivnostima Albanaca na Kosovu i u Makedoniji. Nezavisna država Hrvatska je u Drugom svetskom ratu svoje prve diplomatske odnose i saradnju uspostavila sa Bugarskom, i time podržala bugarsku okupaciju Makedonije...
Pravi prijatelji, nema šta!

Somborac

pre 7 godina

@Vlada
1. Ovo nije srpsko istraživanje niti mišljenje prosečnog Srbina, valjda si pročitao da je u pitanju youtube kanal ''Geography now'', a voditelj je Pol Barbato.
2. Prosečan Srbin uglavnom ima pozitivno mišljenje o Makedoncima, a tu frazu da su oni ''južni Srbi sa govornom manom'' ja sam viđao po raznoraznim portalima i forumima, uglavnom u nekim raspravama između Makedonaca i Srba, u kojima oni staju na stranu Hrvata i Albanaca, pa im onda neki Srbin iz revolta tako nešto napiše. Makedonija je priznala nezavisnost Kosova, podržala je ulazak istog tog Kosova u UNESCO (sa sve porušenim pravoslavnim crkvama i manastirima), dok je njima Srbija jedina susedna zemlja koja im ništa ne osporava i negira, niti ima pretenzije na njihovu teritoriju. Srbija je Makedoniji najblagonakloniji sused, a oni nas tretiraju kao da smo im najgori.
3. Pitaš se po čemu su nam Grci prijatelji? Možda zbog toga što smo kroz istoriju imali zajedničke neprijatelje i zajedno se borili protiv istih, što su '90-tih organizovali koncerte za prikupljanje humanitarne pomoći našoj zemlji, možda zato što su slali svoje dobrovoljce u Vojsku Republike Srpske, a srpsku decu koja su u ratu ostala bez jednog ili oba roditelja, iz područja zahvaćenih ratom, odvodili u Grčku...?!
4. Ko to od Srba smatra da su Rumuni ''niža rasa''?! Glupost neviđena!

DEDA CVETKO

pre 7 godina

Sasvim je jasno da je makedonski jezik daleko blizi bugarskom nego srpskom, ali je takodje sasvim jasno svakome ko je ikada imao kontakt sa Makedoncima da su oni u antropoloskom, kulturnom, politickom, istorijskom i svakom drugom pogledu daleko blizi Srbima nego Bugarima. To ne znaci da ih Srbi ponovo zele kao juznu pokrajinu, naprotiv, te vrste drzavotvrotnog bratsva i jedinstva nagledali smo se za celu vecnost i ona nam nikada vise nece zatrebati, hvala na pitanju. Ali to znaci da duboke veze koje postoje izmedju dva bratska naroda treba odrzavati i sto vise navodnjavati. Licno me ne zanima da li je ajvar srpski ili makedonski, bilo je vreme ne tako davno kad je to bila jedna ista stvar. Ne vidim razloga zasto ajvar ne bi bio zajednicko zasticeno srpsko-makedonsko ime i poreklo. Osim, naravno, ako je bracu Makedonce blam da im se ime nadje u istoj recenici sa srpskim,sto je vec iz nekog drugog vica.

A to da Makedonci imaju nesto strasno veliko i zajednicko sa Hrvatima i Bosancima necu cak ni da se ponizavam da komentarisem.

Sheeple

pre 7 godina

Uglavnom ljude koje znam vole Makedonce i Makedonce koje znam vole Srbe. Ali mi Srbi ne bi bili Srbi kad se ne bi mesali u stvari na koje ne mozemo da uticemo i koje nas ne ticu. Vrvtn smo zato tako voljeni na balkanu.

dules

pre 7 godina

1.procitajte samo dela Filipiki od Demostena i videceta kako on najveci Grk antickog doba govori o Makedoncima,kako ih omalovazava...

Anticki Makedonci nisu bili Grci

2.Procitajte malo i o graganskom ratu Grcku 1946-49 i proterivanje preko
200 000 Makedonskih deca bez roditelja...

3.stvaranje makedonskog identiteta je zapocelo kasnije od drugih balkanskih naroda(nema vrem zadano za formiranje posebnih nacija)...

4.Mi na Balkanu smo veoma slicni skoro isti i loso je da se delimo toliko ii da se mrzimo...

NI

pre 7 godina

I da dodam, koliko god ja voleo Makedonce, smatram da Aleksandar Veliki moze da bude samo Grk, jer Sloveni, ono sto smo mi, Makedonci, Poljaci, Slovenci, nisu tad ni bili na Balkanu, pa mi nije jasna teorija kako on moze da bude Makedonac. Takodje, smatram da je ono u Skoplju kic i preterivanje. Medjutim, meni je to sve nebitno, bas zbog ljudi i gostoprimljivosti

Volim Makedonce

pre 7 godina

Na putu u Grcku, da nema onog granicnog prelaza, ne bih ni osetio da sam u drugoj drzavi. Toliko mi je u Makedonije sve nekako milo...oni pejzazi, ljudi koji se trude na srpskom sa tobom da popricaju, ljudi koji su jako ljubazni. A zasto imam neki drugi osecaj kada ulazim u Hrvatsku, rekao bih i u Sloveniju? Da su nasi politicari pametni, radili bi na stvaranju konfederacije sa Makedonijom...Zajednicka policija, vojska i tajne sluzbe (imamo istog neprijatelja), sve ostalo svako da radi kako misli da je za njega dobro.

A da, jos da spomenem...Od sledece godine bicu cesti gost u Makedoniji, uglavnom na Ohridu...a videcu sta jos treba da se vidi.

Zeleni zmaj

pre 7 godina

Ovi današnji "makedonci" (msm na južnu braću) samo trebaju da prestanu da se tripuju da su naslednici Aleksandra Makedonskog i shvate da su kao i mi plemena slovenskih naroda :)
(MilosTOP, 03. decembar 2016 11:12)

Pa mogu ti reci da gresis. Pre dolaska slovena na prostoru Helma tj. Balkana ziveli su mnogi narodi, ukljucujuci i anticke Makedonce. Sloveni kad su dosli, su bili dominantni u svakom smislu, kulturnom, obrazovnom, politickom, ratnickom. Vecina tih starih naroda je bila asimilovana i prakticno su nestali. Prihvatili su slovenski jezik, obicaje. Genetski gledano pitanje je da li mi danas imamo i 30% slovenskih gena. Mi smo miks Ilira, Tracana, Kelta, Dacana, Avara, Makedonaca... isvega sto je proslo preko ovih prostora za poslednjih 1300 godina. Sa cistokrvnim Slovenima nemamo veze, samo, kako ti kazes, tripujemo da smo njihovi potomci.

Zeleni zmaj

pre 7 godina

Sasvim je jasno da je makedonski jezik daleko blizi bugarskom nego srpskom...
(DEDA CVETKO, 03. decembar 2016 17:45)

U gramatickom smislu da, ali u leksickom je daleko blizi srpskom jeziku. Oni koriste nase reci, a bugarsku gramatiku. Oni se tesko razumeju sa bugarima, dok velika vecina Makedonaca bez problema prica srpski. Znam jer mi je zena Makedonka. Predivan narod u svakom smislu.

na tarabi svasta pise

pre 7 godina

Stari Makedonci nisu ili Grci.
Aleksandar Makedonski je, kao i njegov otac, vodio ratove protiv Grka, i to uspesno.
Narod koji zivi u danasnjoj Republici Makedoniji (ili BJRM, kako ko voli) nema nikakve veze sa narodom, bolje reci plemenom Aleksandra Makedonskog.
Grci, kao nasa velika braca, ne priznaju tu drzavu zbog naziva, vec rade sledece:
- dok su bile vize nama su ih naplacivali 5 puta vise nego Makedoncima
- mi smo morali da cekamo pred konzulatom, Makedoncima su ih davali na granici
- anas vrlo rado uzimaju pare od brojnih makedonskih turista, i sami rado idu u Makedoniju.

Zakljucak: politicarima i jedne i druge drzave odgovara ova pata karta. Ljude niko ne pita nista.

Lenny

pre 7 godina

Vlada: prijatelju, za Rumune si ,,u krivu,,. Istorija kaze drugo: Rumuni, Vlasi, Srbi, Bosna i Hercegovina, delovi Hrvatske....
Kreni sa istorijom od propasti rimskog carstva na nasim podrucjima, pa do dolaska Turaka. Taj period je najznacajniji za odredjivanje porekla nas Srba. ( samo sto to nije toliko popularno) .

Nikola

pre 7 godina

@na tarabi svasta pise
Nemoj da se izvaljujes molim te. Zasta postoji wikipedia, pa vidi ko su sve Helenski narodi. A to za ratovanje, pa niko nije ratovao kao sto su to radile Sparta i Atina. Ko od njih po tebi nije Grcki narod ??

jj

pre 7 godina

@Zappa
U vecini se slazem sa komentarom, jedino sto mislim da je covek pomenuo bliskost sa BiH i Hrvatskom, kao i slicnost jezika sa Bugarskim, a da nas nije ni pomenuo ni u kakvom kontekstu, iskljucivo iz razloga sto je gorepomenute zemlje vec opisivao, dok do nas nije ni stigao (covek ide abecednim redom u opisu zemalja sveta). Pa da ljude koji ga redovno prate, a pojma nemaju o ovom regionu, malo lakse uputi na konto prethodnih opisa koje je radio... To mi je skroz ok.

Trovach

pre 7 godina

Skracenica i znacenje BJRM mi bas glupo deluje. Mozda bi bolje zvucao naziv Republika Slovenska Makedonija. Tada ne bi bilo nesporazuma sa Grcima, a pojam Makedonija bi bio vise preciziran kao geografski pojam. Nije ni ovo najsrecnije resenje.

Drug Stari

pre 7 godina

@cika pera Jeste odlican i objektivan, ali ne mogu da ukapiram zasto mu treba 5 godina da snimi oko 195 klipova koji traju u proseku 5 minuta ....

BG

pre 7 godina

Pa i jeste tačno, naljutiće se al zna se sta je istina Makedonija je slovenska zemlja na delu nekadašnjeh prostora prostora stare Makedonije inače odličan i veoma zanimljiv kanal.

razocaran

pre 7 godina

ne kazem da ne postoji spor oko imena i identiteta, ali bas ga pretera u epizodi o Makedoniji. Toliko drugih zanimljivih stvar je moglo da se kaze o toj drzavi, kao i o svim drugim drzavama koje je uradio do sada, medjutim upropastio je skroz. pogledajte epizode o Bosni ili Hrvatskoj npr gde se moglo cuti dosta zanimljivih stvari iz neutralnog ugla, ili pak npr o bilo kojoj drugoj drzavi

nikola

pre 7 godina

Gledao... Pa... Ok kanal kad bi izbacili taj "humor". Na momente se javlja transfer blama sa većim protokom nego net koji imam.

Dragan

pre 7 godina

Ovo je primer kako treba kompleksne stvari prikazivati. Uz dosta mere i uz dosta humora. Što se tiče Pupina, on nije ni Srbin ni Makedonac, on je Cincarin i po ocu i po majci, poreklom iz regiona Lnga iznad Ohrida (sa današnje albanske strane). Pretci (familija Kozi) su se doselili u 17.veku u region Drimkola pored Ohrida, selo Vevčani, gde im je familija Srbakoski ustupila tj. poklonila kućno i grobno mesto. I danas u tom selu žive njegovi pretci, familija Pupinoski.Postoji u centru sela i porodična kuća, može se i posetiti. Kasnije su se odselili u Vojvodinu, Idvor.

Nikola

pre 7 godina

Meni je nekako djetinjasto ovako agresivno prisvajati Aleksandra Makedonskog. Ali sta da se radi. Nego su me zaintrigirali komentari od ovog snimka na youtube. Na to se svodi svijest zapadnih naroda. Napise neko da u skoli uci, i da se na primer u Njemackoj kaze Aleksandar Makedonski. I za njega je to savrsen dokaz da on nije Grk. Lol . Koliko sam se ismijao na takve komentare.

@Prasina , nisu bas zivljeli na prostoru danasnje Makedonije. Uglavnom juznije, danasnja Grcka gdje se regija takodje zove Makedonija. Imali su par osvajanja sjeverno, prema danasnjoj Albaniji i Makedoniji, ali su tu zivjeli Iliri, Tracani, Dacani i tako slicni tako da se nisu previse mijesali niti naseljavali na prostor danasnje drzave Makedonije.

I moram odgovoriti osobi koja je pisala o Koptima i slicnim. Znao sam za Kopte odavno, to su Egipatski pravoslavci(uglavnom, ima nesto malo Katolika) Jedan od najstarijih hriscansih naroda. Ali nebitno. Ne treba gledati ljude ni po vjeri ni po boji. Sad po cemu ti volis vise Makedonce od Grka i slicno ne zelim da znam. Meni je svejedno.