Utorak, 29.11.2016.

10:00

Naučni rad preti da obori Ajnštajnovu teoriju relativnosti

Izvor: Guardian

Nauèni rad preti da obori Ajnštajnovu teoriju relativnosti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

100 Komentari

Sortiraj po:

ne treba biti naucnik da bi neke logicne stvari uocio

pre 7 godina

pa iz same jednacine relativiteta e=mc2 lepo se vidi da infinitezimalna promena energije moze dovesti do beskonacne promene brzine koja se izvodi iz formule ubrzanja. Sad ni meni nije jasno kako Ajnstajn to nije uocio, ali jednostavno je tako - brzina moze da zauzme beskonacnu vrednost tj. nije limitirana "brzinom svetlosti". Ta dodatna stimulaciju minornom energijom van sistema referencije doduse moze biti problem, ali ipak, to je granicna vrednost, tako da u hipotetickoj ravni ta minorna energija moze biti simulirana i cistom nulom.

Nikola

pre 7 godina

Teorija velikog praska je dosta problematična, za mene. Ja stalno postavljam pitanje šta je bilo pre velikog praska? Materija nije mogla nastati ni iz čega, tako da za mene kao običnog čoveka, svemir nema ni kraj ni početak već se sve vrti u krug a samim tim je i brzina svetlosti univerzalna konstanta.Voleo bi da neki naučnik objasni šta je bilo pre velikog praska, jer sadašnje teorije samo od toga počinju bez da objasne prethodni period odnosno vreme pre nastanka kosmosa. Nešto tu ne štima i u koliziji je.

Pre primene pročitati uputstvo

pre 7 godina

@(uvek sam vise voleo limese ...
nisam fizicar... i ne znam puno o tome... ali vodeci se logikom, i buduci da je u ovom univerzumu jedina konstanta zapravo sama promena, i da nista ne ostaje isto za uvek... dolazimo do toga de je svaka konstanta u svim pojavama u fizici u stvari samo odraz trenutnog neznanja... pa tako i sama konstantna brzina svetlosti...

Pa onda nemoj da koristiš ni konstante iz matematike ni i iz ostalih nauka. Onda nam ni nauka uopšte ne treba, sve si ti objasnio.

Pundit

pre 7 godina

I Tesla je osporavao brzinu svetlosti koju je odredio Ajnstajn.
(Profesor Okultis, 29. novembar 2016 11:41)
Ama, nije Tesla osporavao brzinu svetlosti već dogmu da je ta brzina najveća moguća i nekakva mistična granica.
Problem brzine svetlosti nije što je toliko brza, već zašto je toliko "spora"? Po Tesli, u zamišljenom vakuumu ne postoji ništa što bi svetlost usporavalo na 300 hiljada km/s. To čini eter.
Očigledno, nešto ne valja sa tim zamišljenim vakuumom. Vakuum nije samo bezvazdušni prostor kako laici najčešće zamišljaju, već i odsustvo svakog drugog polja, što u svemiru ne postoji jer postoji najmanje sveprisutno gravitaciono polje.
Ovaj rad se upravo bavi tim "idealnim vakuumom" u kom bi brzina svetlosti morala da bude mnogo veća, ali takav idealni vakuum ne postoji od nastanka svemira.

Quantum entanglement već sada obara ispravnost Ajnštajnove hipotezu o "dimenzionalnosti" vremena, odnosno potvrđuje da su svi stari filozofi bili u pravu tvrdeći da vreme ne postoji. Samim tim, brzina nije nikakva fizička pojava već statistička. Brzina svetlosti takođe.

Sick of it

pre 7 godina

"Nesto i to Svemir je nastalo u jednom trenutku! Vrlo dobro receno. Samo sto tad NIKO tamo nije bio da vidi i oseti koliko je taj trenutak dugacak! Sto bi rekao moj bivsi profesor srpskog jezika: Bujna Masta Lupa Svasta! Svemir nije morao da se napravi pre 15 milijardi svetolosnh godina! Mogao je da se napravi i pre 5,000 godina ili pravi se i dan danas samo sto mi to jasno ne vidimo!
(djuro, 29. novembar 2016 20:27) "

Pa dobro ti je rekao profesor. Samo nije hteo da te uvredi, pa je rekao Bujna masta.

Zeleni zmaj

pre 7 godina

Znaci profesor iz fizike da mi vrati moju ocenu kada sam rekao da Ajnstajnova teorija mozda nine tacna ali nije jos uvek osporena,covek mi zabio 2.
(vladicio, 29. novembar 2016 10:36)

Dobio si 2 jer si se pravio mnogo pametan.

:-)

pre 7 godina

covek je posmatranjem okoline oko sebe dosao do nekih zakljucaka. pojma nemamo sta je od cega nastalo, odakle I zasto. sve su pretpostavke. lepo je sto se trudimo. ne znamo ni kako smo mi nastali. istrazivanjem fosila dosli smo do zakljucka da smo nastali od amebe... po tome teorija da smo nastali po bibliji je skroz ok. nevezano za ovo, svemir se sastoji od mnogo planeta koje su sastavljene od nekog materijala. npr, odakle taj materijal prvobitno? nevezano kako se svemir formirao, odakle milioni tona stene na zemlji? od cega su nastale? big bang, a on od cega? ? ?...

djuro

pre 7 godina

Nesto i to Svemir je nastalo u jednom trenutku! Vrlo dobro receno. Samo sto tad NIKO tamo nije bio da vidi i oseti koliko je taj trenutak dugacak! Sto bi rekao moj bivsi profesor srpskog jezika: Bujna Masta Lupa Svasta! Svemir nije morao da se napravi pre 15 milijardi svetolosnh godina! Mogao je da se napravi i pre 5,000 godina ili pravi se i dan danas samo sto mi to jasno ne vidimo!

Vlada M

pre 7 godina

Tema fizičkih konstanti me već dugo zanima. Čitao sam pre par godina Magueijo-vu knjigu "Faster than the speed of light" gde je opisao i teoriju i probleme s kojima se sreo pokušavajući da je objavi kao rad. Probleme je po mom mišljenju imao jer mu je teorija šuplja. Istina je da bi nestalo potrebe za kosmičkom inflacijom da je se svetlost nekada kretala brže. Ali, mi ne znamo fundamentalne razloge ZAŠTO je brzina svetlosti baš c, pa stoga ne možemo pretpostaviti da c može biti veće a da pritom ostale fizičke konstante ostanu iste. Recimo postoji konstanta fine strukture koja je količnik naelektrisanja elektrona, brz. svetlosti i Plankove konstante, a za nju eksperimentalno znamo da se nije (značajno) menjala. Za druge uglavnom još ne znamo vezu. On je uporan i agresivan tip, pa ignoriše tu nelogičnost i gura tu priču i dalje po medijima kad ne može u časopisima da prođe recenzije. Za mnogo temeljniji rad i korisne informacije potražite tekstove ili youtube predavanja John Barrow-a, preporučujem.

Хајдук

pre 7 godina

Овде говоре као да је простор и време постојало пре великог праска. Уколико је простор и време настао под утицајем масе онда светлост није ни била бржа него сада јер није имала простор и време да би то могло да се мери. Е сада одакле толика маса на почетку ни из чега......када би то знали можда би се и на друга питања могло одговорити...

Veroljub

pre 7 godina

Po meni eksperimentalna nauka i posmatranje pojava imaju itekako smisla i izvodjenje teorija iz istih, a ne samo iz matematickih modela. Recimo meni je interesantan rad i zapazanja Haltona Arpa o uparenim kvazarima oko velikog broja galaksija i razlikama u tzv. "crvenom pomaku" izedju takvih kvazara i galaksija s kojima su "upareni".

M

pre 7 godina

"o cemu oni trucaju oni kao satro znaju kad je nastao svemir bolje vi nadjite lek za neke bolesti a tupite vise sa tim
(Mad Max, 29. novembar 2016 17:24)"

Zasto ti neverovatno obrazovani i nadareni covece ne pronadjes lek za makar jednu od tih nekih bolesti?
I od kad fizicari i astronomi trebaju da lece bolesti??
Sve nobelovac do nobelovca.

O sirenju svemira

pre 7 godina

Ako vidim jabuku u padu pre nego sto udari u zemlju ,jel realan zakljucak da ce jabuka zauvek nastaviti pad?

Sve se vrti u krug ,pocetak sredina kraj pocetak sredina kraj .....

Big bang , ekspanzija ,urusavanje ,Big bang ,ekspanzija ,urusavanje ...

Ne treba biti Ajnstajn pa to zakljuciti ,teorija hladne smrti svemira zbog beskonacnog sirenja istog je obicna glupost ,po meni.

M

pre 7 godina

"Nauka po nekad ima glupa objasnjenja.
(Leghorn, 29. novembar 2016 17:04)"

Nema nauka glupa objasnjenja, vec glupi ljudi ne mogu da razumeju.

all seeing eye

pre 7 godina

Iz akashic recorda univerzuma dolazi znanje, sva istorija je zapisana. Ovaj univerzum je zapocelo inteligentno bice. Ovaj univerzum je povezan sa jos 17 univerzuma portalima. Poceo je tako sto je ceo univerzum bio jedan solarni sistem. Zatim se inteligetnim vodjenim namerom sirenjem prostora taj solarni sistem pretvorio u galaksiju. Zatim posle nekog vremena se svaka zvezda u toj prvobitnoj galaksiji pretvorila u galaksiju i imamo danasnji izgled univerzuma. Sirenje je uzrokovano migraciom bica iz drugih univerzuma u ovaj univerzum, jer svako novo bice koje dodje prosiri waveform totalni potencijal i stvori se vise prostora. To nije samo 3D prostor nego bice moze da ima svoj neogranicen visedimenzioni prostor nezavisan od linearnog vremena.

banacanin

pre 7 godina

ako je bilo velikog praska morao bi da bude centar svemira e tu ne bi bilo nista jer bi se sve rasprsilo u svemir ili bi bilo puno materije kao ostaci eksplozije. gde je centar umni ljudi

jole

pre 7 godina

Ma ne znate da se siri, vec znate da se planete udaljavaju. To uopste ne mora da bude posledica sirenja. Nema dokaza da se univerzum siri. Ne moze se siriti nesto sto nema granice.

Neko ko se lozio na nauku dok nije porastao

pre 7 godina

....kao kad bi racunao koliki bi mi bili troskovi vozikanjem mojim avionom gde da ustedim, gde da se opustim, a pri tom nemam para ni za trotinet...

Smuleco

pre 7 godina

"Veliki prasak" kao i sve ostalo će da traje večno, jer je i vreme samo jedna od koordinata u 4D sistemu(11D), gde postoji, i zauvek traje, kao fiksni, tačno definisani momenat, svakog proteklog, sadašnjeg i budućeg trenutka, bez ikakvog upliva podele na "prošlost, sadašnjost i budućnost", kao kategorija, koje čovek koristi. Drugim rečima, vreme je fiksna dimenzija, jedna od koordinata "tačaka" u nekoj vrsti "mreže"."Tačaka" koje imaju, precizno i zauvek definisanane koordinate X,Y,Z... U skladu sa tim, Univerzum, iako dinamičan, postoji i traje u svakom svom, i najmanjem delu, kao večan i nepromenjliv sistem. Postoje samo beskrajno mali inkrementi dešavanja, koji su "apsolut".

AjnstAjn

pre 7 godina

Nista mi to nema smisla. Ne verujem u Veliki prasak a jos manje u sirenje svemira. Ljudskom umu se samo čini da može da dotakne rešenje za itanje koje postoji već hiljadama godina, ali je jednostavno ogranicen da bi sagledao pravu istinu.

kurs iz engleskog

pre 7 godina

Da li se I Sunce udaljava od nas? Da li se sve udaljava od nas ili od suncevog sistema? Zar gravitacija ne bi trebala da utice na masu da se privlaci? Zasto se mi ne priblizavamo Suncu ako nas privlaci? Zasto se Mesec ne primakne Zemlji ako ga zemlja privlaci? Zasto vece planete ne uticu na orbite manjih planeta? Zasto sve prosto kada moze komplikovano? Zasto su neke teorije prihvatljivije od nekih drugih kada se ni jedne ni druge ne mogu dokazati vec se veruje na rec ljudima koji su kao nesto izracunali...
Kavurma, cvarci, ovo, ono..

Djenka

pre 7 godina

Mi ne mozemo znati dali se kosmos siri jer ne poznajemo njegove granice. Ali znamo da se nama vidljive galaksije uglavnom udaljavaju. Na osnovu toga zakljucujemo da se i kosmos siri. Dokle god ne nadjem nacin da putujemo brze od svetlosti (ili da krivimo prostor-vreme i da pravimo precice) tu teoriju ne mozemo dokazati. Teorija da brzina svetslosti nije konstantna nije nova. I logicna je, svetslot se krece drugacijom brzinom kroz vodu a drugacijom kroz vakum. Gravitacija takodje utice na fotone, pa se postavlja pitanje kolika je bila brzina svetlosti u vreme velikog praska ako je sila gravitacije bila beskonacna (tesko za prihvatiti, beskonacnost je beskonacno neprihvatljiva). A ako je rani svemir bio "supa" prepuna materije ko kaze da se svetlost negde i kretala brze od materije? Mozda je materija bila brza pd svetlosti? I to sve pod uslovom da se veliki prasak zaista i desio. I da je svemir samo jedan. Bilo kako bilo meni je super tema da razbijam glavu o nju dok placam racune i poreze kako bi oni na vrhu mogli da nas i dalje jasu kao da im je tata dojahao na prvom fotonu i ostavio svemir u nasledje.

Neko ko je kao bajagi naucnik

pre 7 godina

20 I vise godina provedoh izucavajuci i pametujuci o nastanku svemira i znajuci vec tada uzaludnost ,tracenje vremena , nemogucnost shvatanja neceg sto je i bice nemoguce ni delicem razumeti a kamo li resiti.Ovim stvarima svako iole inteligentan se moze baviti i svako na ovoj planeti moze sa svim pravom da iznese svoju teoriju koja ce biti toliko tacna kao i ona nekog drugog smrtnika!Bolje je da sam sadio kupus barem bi imao neke koristi a i mogao bi se pohvaliti da sam nesto barem pametno uradio u svom zivotu.

protheus

pre 7 godina

Da vam prevedem laickim jezikom, sto je ovde dosta sturo objasnjeno .
Hoking se najvise uklapa u celoj prici ali su ovde zapravo pod znakom pitanja prvih 100 sekundi velukog praska koje premasuju brzinu od priblizno 2,7 brzina svetlosti. Dakle ispada da fotoni mogu putovati i 3 puta brze od brzine svetlosti u vakumu. E sada to nebi bilo cudno da istovremeno ne pobija "vreme" u samom prostoru. Odnosno vreme i prostor moraju biti savrseno sinhronizovani da bi se nazvali "prostorvreme".
Dakle nesto ne stima u samoj teoriji pa ce zato i ostati teorija iako je zapravo najjtacnija koju imamo.

jerkovic

pre 7 godina

Najveci genije svih vremena Nikola Tesla je svoje rekao o Ajnastajnu, i gravitaciji. Ko moze sumnjati u Teslinu pamet? Niko ko zna sta je covek dao ljudskoj populaciji. Samo jedan i jedini, istinski genije, neponovljiv, Srbin Nikola Tesla....

novi svetski isprdak

pre 7 godina

Taj covek je bio blizak preko neke svoje rodjake ili dobrog prijatelja familiji Rotsild ili Rokfeler, ne znam tacno, davno sam gledao dokumentarac koji govori o tome da samo mala grupa ljudi servira istinu kako bi se ekonomija i stil zivota kretao u zeljenom pravcu te male grupe ljudi.
Istrazite malo po internetu i nacicete informaciju.
Sve sto radimo u zivotu je nametnuta laz, shaticete to pre ili kasnije.
(novi svetski predak, 29. novembar 2016 14:29)

Davno sam i ja gledao dokumentarac po kome se, kada se ne pridrzava propisane terapije, coveku cini da je sve protiv njega.
Uzgred, na koju foru zakoni gravitacije po Ajnstajnu, koji su, kazes, nametnuti od ekonomsko-stilskih mocnika, uticu na moju kupovnu moc, radnu sposobnost ili mogucnost zaposlenja?

petar

pre 7 godina

To je I poenta I lepota nauke : nista nije zauvek tacno. Treba preispitivati teorije, I po potrebi postavljati nove. Samo tako cemo saznajati vise. :)
(baba, 29. novembar 2016 12:11)

I nikada nedoci do prave Istine.

Nedajmo da nam prodju zivoti slusajuci razne vesti koje nas samo "cesaju po usima", a da pravu Istinu nikada ne spoznamo.

Joc@

pre 7 godina

@ (Donglai Pei, 13:31)

Tako je. Sam Ajnštajn je bio najveći pristalica takvog stava.
Rekao je: ''Најлепша је судбина неке физичке теорије
ако утре пут за стварање једне општије теорије
у којој она и даље живи као гранични случај.''

svašta

pre 7 godina

Doplerov efekat ne dokazuje da se svemir, kosmos, vaseljena, univerzum širi, već da se galaksije udaljavaju jedna od druge. Da bi se nešto širilo, mora da ima svoje jasne granice, kao balon npr. a za svemir niko nikad nije dokazao da ima granice i da se kao takav širi.

бт

pre 7 godina

Наше знање о свемиру је практично ништавно а са њима и све ове теорије, укључујући и теорију великог праска. Пример: теорија је да је све настало из једног центра и онда се ширило (а и даље шири) зракасто у свим правцима од тог центра. Ако је тако, то би значило да се оне галаксије које су најудаљеније од тог "центра" налазе на самој граници свемира. Међу звездама таквих галаксија постојале би оне које су баш на граници свемира. И онда би "људи" који би постојали на планетама таквих звезда пола "дана" видели звездано небо а пола дана само црнило, јер тамо нема ничега. И они би послали свемирску станицу у то "ништа" и рекли како су јако моћни јер сами шире границе свемира. Чисто сумњам да такви "срећници" могу постојати.

Algorithm

pre 7 godina

Isto važi i za gravitaciju jer dve blage veze nema sa realnošću. Treba preispitati Tesline tvrdnje kada je rekao da ona ne postoji. Eventualno diskreditovati par zakona termodinamike. U suštini, celu nauku treba preispitati jer tadašnje teorije bazirane na tvrdnjama nekih staraca koji nemaju pojam o okruženju, veze nemaju sa vezom! Na internetu svakodnevno dolazimo da video klipova kako neki tvrde da su postigli nešto što se kosi sa zakonima fizike. Ipak ima tu nečeg, ne diže se galama bezveze oko toga. Tehnologija je danas dostupna svima, samim tim i širenje informacija koje za 15 minuta obiđu ceo svet!

S-NS

pre 7 godina

Dve stvari koje se skoro uvek preskaču.
Pri Velikom prasku, ako je postojao, gravitacija je ogromna pa samim tim i vreme osetno drugačije teče, pa i pređeni put u jedinici vremena.
Ako Svemir zamislimo kao balon koji se naduvava i širi onda je on bio mnogo manji u početku pa je svetlosti trebalo mnogo manje vremena da obiđe ceo tadašnji Svemir. Opet će nama iz ove vremenske distance Svemir izgleda isti u svim pravcima i kao da je se Veliki prasak istovremeno desio svuda.

Zoran

pre 7 godina

1. Све зависи.
2. Ништа није заувек.
3. Све је понекад.

----------

To i Milasin tvrdi: jeste, onako, malo, redje....

Vlada

pre 7 godina

@T Teorija je rec koju smo preuzeli iz engleskog jezika.
Englezi su pametni ljudi.
Englezi imaju recnik i on objasnjava sta znaci "Theory":
Pretpostavku ili sistem ideja koji nameravaju da dokazu nesto...
Probajte nije tesko, ako malo razumete engleski.

Darko

pre 7 godina

To bas ja htedoh da pitam gospodina/gospodju: odakle pretpostavka da se siri?
*******************

To nije nikakva pretpostavka već rezultat eksperimentalnog posmatranja. Radi se o tzv. crvenom pomaku koji je ustanovio američki astronom Edvin Habl još 30-tih godina. U kratkim crtama - ako se posmatraju udaljene galaksije njihov normalni svetlosni spektar je pomeren ka crvenom kraju što je nepobitan dokaz da se one udaljavaju od nas i da je brzina to veća što su ti objekti dalji. Ovo je fenomen koji se vidi u bilo kom pravcu svemira da se gleda. Ovo pak znači da se ceo svemir oko nas širi i da je, istom logikom, u prošlosti bio manji nego što je sada.

Kako mi IKADA mozemo da znamo da l' se on i dalje siri??
***************************

Uzmeš teleskop i odgovarajuću opremu za spektralnu analizu pa se sam uveriš. Evo ja sam baš to uradio prošle nedelje i, veruj mi na reč, i dalje se širi.

novi svetski predak

pre 7 godina

Taj covek je bio blizak preko neke svoje rodjake ili dobrog prijatelja familiji Rotsild ili Rokfeler, ne znam tacno, davno sam gledao dokumentarac koji govori o tome da samo mala grupa ljudi servira istinu kako bi se ekonomija i stil zivota kretao u zeljenom pravcu te male grupe ljudi.
Istrazite malo po internetu i nacicete informaciju.
Sve sto radimo u zivotu je nametnuta laz, shaticete to pre ili kasnije.

Jovan

pre 7 godina

Samo teorija je nokonzistentna, nije logicno da u neogranicenom svemiru postoje granicne vrednosti, jednostavno ne ide jedno sa drugim ..

Naucnik

pre 7 godina

@singer: Covecanstvo je zato i omanuo, sto je prestalo da veruje svojim culima kao ti. Verovati nekome a sumnjati u svoja cula je apsurd!

uvek sam vise voleo limese...

pre 7 godina

nisam fizicar... i ne znam puno o tome... ali vodeci se logikom, i buduci da je u ovom univerzumu jedina konstanta zapravo sama promena, i da nista ne ostaje isto za uvek... dolazimo do toga de je svaka konstanta u svim pojavama u fizici u stvari samo odraz trenutnog neznanja... pa tako i sama konstantna brzina svetlosti...

pretnja s praznom puskom

pre 7 godina

Pa dobro i naucnici su ljudi i skloni su greskama, ali umesto da objavljuju neosnovane pretpostavke zbog cega ne objavljuju dokazane rezultate.

Donglai Pei

pre 7 godina

Obicno nijedna opste prihvacena teorija (kao sto je i Ajnstajnova teorija relativnosti) ne biva u potpunosti oborena vec se samo, sa napretkom nauke,uvode ogranicenja njenog vazenja. Moglo bi se reci da nijedna teorija nije apsolutno tacna jer nikada necemo znati sve.

Alexandro

pre 7 godina

E=mc2 u sadasnjosti vazi za brzinu svetlosti c oko 300.000km/s. Moguce je da i kao sto ovi naucnici tvrde je u proslosti brzina bila veca, ali onda da bi jednacina opstala masa mora biti manja.

Endzi

pre 7 godina

Kao po obicaju, decije knjige su uvek inteligentnije od onih "za odrasle", pa tako u knjizi Devojcica sa Sestog Meseca postoji jedan citat:
"Mi, mala bica sivih mozgova,
toliko imamo da naucimo.
Mi, kratki zivoti bez neke svrhe,
treba da gledamo nebo i razmisljamo."
U istoj knjizi se moze pronaci i recenica:
"Vreme sluzi, ali ne postoji."
Something to think about.

baba

pre 7 godina

To je I poenta I lepota nauke : nista nije zauvek tacno. Treba preispitivati teorije, I po potrebi postavljati nove. Samo tako cemo saznajati vise. :)

singer

pre 7 godina

to deluje logicno i zdravorazumski. i atomi se brze krecu na vecim temperaturama. u trenutku VP uslovi su bili toliko ekstremno drugaciji da su vrlo verovatno vazili i drugaciji zakoni. pri danasnjoj brzini svetlosti prostor se zakrivljuje a vreme usporava. stvarnost je nesto sasvim drugo od onog sto nam nasa cula govore.

N

pre 7 godina

@ein hochstapler
Pre nego sto pogledate film proguglajte i citajte i tome kako je taj film napravljen i ceo skandal oko istog. Pogledajte i silne filmove o "ravnoj Zemlji". Na kraju se, u sustini, sve svodi na borbu vernika protiv ateista. To je filozofsko, metafizicko pitanje a ne pitanje astrofizike i fizike. Najsmesnije je sto se i jedna i druga strana upinju da ubede kako je njihovo misljenje jedino ispravno a niko niti ima dovoljno znanja, ni dokaza za sopstvene tvrdnje. Sve je u domenu teorije i slepog verovanja u iste.

karambol

pre 7 godina

@neutralni felsh

tesla je bio pronalazač i teoretska fizika bi ga samo ograničavala, naročito u tom dobu kad su se rušile predrasude.

tesla mladji

pre 7 godina

znaci ako svetlost usporava nekad se krecala brze sada sporije znaci i da proracuni o starosti svemira i velicini nisu tacni nego daje svemir mnogo mladji dosta veci dasu drugi daleki objekti mnogo dalji od nas izgleda da nista neznamo .

Nele

pre 7 godina

Alo, zakoni fizike u vecini svemira koji ne vidimo ni teleskopima ne vaze 100%.Dakle dok ne vidimo kraj svemira a to telesno necemo nikada postici.

Bakota

pre 7 godina

Cosmos:Space-Time Odyssey..odlicna emisija od 13 epizoda po 45 min koju potpisuje National Geogr. u sarasnji sa Neil DeGrasse Tysonom..vredi pogledati.

Posmatrac

pre 7 godina

Opet se samo cita bombastican naslov, a ne i clanak.
Elem, brzina svetlosti je produkt osobina naseg svemira. Od Plankove konstante pa nadalje. Na primer, da je Plankova konstanta drugacija, i nas svemir bi bio drugaciji, pa i brzina svetlosti.
Ovde se govori o svemiru u trenutku kada su osobine bile VEOMA DRUGACIJE nego sada.
I da, profesori fizike vam nece popraviti ocenu.

neutralni felsh

pre 7 godina

Znaci profesor iz fizike da mi vrati moju ocenu kada sam rekao da Ajnstajnova teorija mozda nine tacna ali nije jos uvek osporena,covek mi zabio 2. Ako obore,hocu retroaktivno da mi se upise 5-ica. Ko zna kakvih smo jos teorija nebuloznih ucili kao tacne. Te tako i ono koja je cestica najmanja,energetske nivoe i stosta,a onda dodje Cern u Svajcarskoj i napredna istrazivanja...dzaba skolo...
(vladicio, 29. novembar 2016 10:36)


gde zuris? tvoj profa je bio u pravu: ako vec kazes da neka vazeca teorija "mozda nije tacna ali jos uvek nije osporena", onda barem ukazi na nacin na neku drugu koja je ugrozava. lako je osporavati, ali tesko je dokazati svoje "suprotno stanoviste"... ovako si samo ispao buntovni tinejdzer koji juri kontre i izvestacene diskusije.
pusti ti cern i najsitnije strukture materije i energije, elementarna fizika ima vrlo konstantne zakone, dzaba se nadas da ce se ikada promeniti: nema tog zakona koji ce dokazati da nam zadnjica nije otpozadi. za milion godina cemo uciti njutnove i ajnstajnove postulate.

Joc@

pre 7 godina

Još uvek su, naš um i naši alati i instrumenti, skromnih dosega za tumačenje svih ''čudesa ispod nebesa''. Evo npr. u ovom tekstu se pominje nekoliko ograničavajućih termina vezanih isključivo za naše iskustvo u ovom svetu u kom se krećemo: ''svi uglovi svemira'', ''rani svemir'', ''gotovo u trenutku šireći se neverovatnom brzinom'', ''najudaljenije delove svemira'' i sl.
*
A, da se našalim, stavovi: ''mnogi naučnici smatraju inflaciju jednostavnim i elegantnim objašnjenjem porekla galaksija u svemiru”, i: ''uvek možete da izmenite neke njene delove kako bi se ona održavala”, podsećaju me na 1 Marfijev zakon (tzv. ''Grossmanovo pogrešno citiranje H.L.Menckena''): ''Сложени проблеми имају просте, лако разумљиве и нетачне одговоре''.
Dok nas tzv. ''Langsamovi аксиоми'' teše, tvrdeći da:
1. Све зависи.
2. Ништа није заувек.
3. Све је понекад.

Ein HochStapler

pre 7 godina

Samo pogledajte dokumentarni film iz 2014 "The Principle" i mnoge stvari će postati jasne.

P.S. Axis of evil is not actually evil.

jole

pre 7 godina

@Musmulica To bas ja htedoh da pitam gospodina/gospodju: odakle pretpostavka da se siri? Kako mi IKADA mozemo da znamo da l' se on i dalje siri??

sale

pre 7 godina

Ne može da je obori nikako. Nije ni Ajnštajnova teorija oborila Njutnovu. Može samo eventualno da je generalizuje tako da uvede modifikacije za neke posebne uslove, npr. za rani svemir.

Shaolin Punk

pre 7 godina

Teorija relativnosti je tacna, ima nebrojeno eksperimenata koji to dokazuju. Mozda, cak vjerovatno, nije potpuna, ali dio koji znamo je dobar. Sto se tice "matematickog dokazivanja umjesto eksperimenta" trenutno nismo na dovoljno visokom nivou tehnickog i tehnoloskog razvoja da izvedemo odgovarajuce eksperimente. Otuda samo "papirni" modeli.

žan

pre 7 godina

skoro svaka fizička 'kostanta' uopšte nije konstanta već se menja u vremenu i u zavisnosti kad je izmerena, bukvalno su veštački zacementirane kao konstante zahvaljujući dogovoru. Izguglajte malo...

dragan

pre 7 godina

"koja podrazumeva da je svemir nastao gotovo u trenutku šireći se neverovatnom"
A zasto ne da je nastao gotovo u trenutku, ali bez sirenja neverovatnom brzinom, nego da je nastao ovakav kakav jeste.

ten yard penalty

pre 7 godina

"Žoao Magejžu sa Imperijal koledža u Londonu i Niaješ Afšordi sa Univerziteta Vaterlo u Kanadi, smatraju da je brzina svetlosti prilikom rađanja svemira bila bliska beskonačnoj, kada je temperatura kosmosa dostizala neverovatnih deset hiljada kvadriliona stepeni Celzijusa."

"Bliska beskonachnoj"!?!???...a kolika je tachno "beskonachna brzina" izrazzeno u km/h!??...i 10.000 kvadriliona stepeni Celzijusa..."plus-minus par kvadriliona,gore-dole",a!??...kako nije 15 ili 23 hiljade,nego BASH TACHNO 10!???...merili neki termometrom!??...

VEMEA

pre 7 godina

Znaci profesor iz fizike da mi vrati moju ocenu kada sam rekao da Ajnstajnova teorija mozda nine tacna ali nije jos uvek osporena,covek mi zabio 2. Ako obore,hocu retroaktivno da mi se upise 5-ica. Ko zna kakvih smo jos teorija nebuloznih ucili kao tacne. Te tako i ono koja je cestica najmanja,energetske nivoe i stosta,a onda dodje Cern u Svajcarskoj i napredna istrazivanja...dzaba skolo...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (vladicio, 29. novembar 2016 10:36)


Takođe tražite da Vam profesor srpskog smanji ocenu retroaktivno, ako veću ocenu tražite od profesora IZ fizike...

vladicio

pre 7 godina

Znaci profesor iz fizike da mi vrati moju ocenu kada sam rekao da Ajnstajnova teorija mozda nine tacna ali nije jos uvek osporena,covek mi zabio 2. Ako obore,hocu retroaktivno da mi se upise 5-ica. Ko zna kakvih smo jos teorija nebuloznih ucili kao tacne. Te tako i ono koja je cestica najmanja,energetske nivoe i stosta,a onda dodje Cern u Svajcarskoj i napredna istrazivanja...dzaba skolo...

Mušmulica

pre 7 godina

(Tesla je bio u pravu a ne Ajnštajn, 29. novembar 2016 10:29)


A gde se svemir širi?

Nešto da bi se moglo širiti treba da postoji u nečemu što je veće.

Zoran Spasovski

pre 7 godina

"Naucnici danas misle dubinski umesto jasno. Jedan covek mora da bude racionalan da misli jasno, ali drugi moze da misli dubunski i da bude iracionalan"
"Naucnici se danas vise bave matematickim dokazivanjem umesto da vrse eksperimente"

Veliki i Najveci Nikola Tesla

Tesla je bio u pravu a ne Ajnštajn

pre 7 godina

Meni je sasvim logično ako se svemir širi da je ranije kao manji imao veću brzinu svetlosti i da će nastavkom širenja se ta brzina smanjivati. Evo dela mog zapažanja pre par meseci nakon gledanja na YouTubeu filma Human Brain And Quantum Physics:
...Distanca ima u odredjenom trenutku neki vektor koje je jednak suprotnom vektoru vremena , vektori se ponistavaju pa je suma nula. Distanca je suprotan vektor vremena. Sve sto postoji ima i svoj suprotan vektor. To je osnova i simetrije jer ako vektor distance raste mora i vektor vremena da bi se kad bi se sabrali uvek bili nula. Ako se vektor svemira siri onda mora i vektor vremena. Ali da li se siri ili je to zato sto ga mi posmatramo iz jedne tacke u kojoj vazi sadasnja brzina svetlosti? Da li to znaci da ce tako posmatrano u "buducnosti" brzina svetslosti biti manja nego danas ili suprotno geldano da li je bila brža u prošlosti? Da li u uvecanoj brzini svetlosti do velicine svemira i danas postoji singularija, tj jedna tacka u kojoj je vreme i prostor nula, a da je nas utisak samo iz jedne tacke delimicno ohladjenje energije i pretvorene u masu i usporene brzine i time uvecanog prostora i vremena...

neutralni felsh

pre 7 godina

"Naucnici se danas vise bave matematickim dokazivanjem umesto da vrse eksperimente" 

Veliki i Najveci Nikola Tesla
(Zoran Spasovski, 29. novembar 2016 10:25)


tesla je bio duduk za teorijsku fiziku. mozda je bas zato ovako bezobrazno omalovazavao tudji rad, koji nije razumeo. uostalom, nije veliko cudo sto je dobar deo zivota kao svojevrsni izopstenik, sa medijskom aurom "ludog naucnika", cemu je i sam doprineo mnogim senzacionalistickim i neskromnim izjavama.
vi teslu volite (i svuda trpate kao vegetu) samo zato sto je nase gore list. da nije potekao sa ovih prostora, verovatno bi redom pricali da je iluminat, laminat ili neko slicno tajno cudo.

VEMEA

pre 7 godina

Znaci profesor iz fizike da mi vrati moju ocenu kada sam rekao da Ajnstajnova teorija mozda nine tacna ali nije jos uvek osporena,covek mi zabio 2. Ako obore,hocu retroaktivno da mi se upise 5-ica. Ko zna kakvih smo jos teorija nebuloznih ucili kao tacne. Te tako i ono koja je cestica najmanja,energetske nivoe i stosta,a onda dodje Cern u Svajcarskoj i napredna istrazivanja...dzaba skolo...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (vladicio, 29. novembar 2016 10:36)


Takođe tražite da Vam profesor srpskog smanji ocenu retroaktivno, ako veću ocenu tražite od profesora IZ fizike...

neutralni felsh

pre 7 godina

"Naucnici se danas vise bave matematickim dokazivanjem umesto da vrse eksperimente" 

Veliki i Najveci Nikola Tesla
(Zoran Spasovski, 29. novembar 2016 10:25)


tesla je bio duduk za teorijsku fiziku. mozda je bas zato ovako bezobrazno omalovazavao tudji rad, koji nije razumeo. uostalom, nije veliko cudo sto je dobar deo zivota kao svojevrsni izopstenik, sa medijskom aurom "ludog naucnika", cemu je i sam doprineo mnogim senzacionalistickim i neskromnim izjavama.
vi teslu volite (i svuda trpate kao vegetu) samo zato sto je nase gore list. da nije potekao sa ovih prostora, verovatno bi redom pricali da je iluminat, laminat ili neko slicno tajno cudo.

Posmatrac

pre 7 godina

Opet se samo cita bombastican naslov, a ne i clanak.
Elem, brzina svetlosti je produkt osobina naseg svemira. Od Plankove konstante pa nadalje. Na primer, da je Plankova konstanta drugacija, i nas svemir bi bio drugaciji, pa i brzina svetlosti.
Ovde se govori o svemiru u trenutku kada su osobine bile VEOMA DRUGACIJE nego sada.
I da, profesori fizike vam nece popraviti ocenu.

Zoran Spasovski

pre 7 godina

"Naucnici danas misle dubinski umesto jasno. Jedan covek mora da bude racionalan da misli jasno, ali drugi moze da misli dubunski i da bude iracionalan"
"Naucnici se danas vise bave matematickim dokazivanjem umesto da vrse eksperimente"

Veliki i Najveci Nikola Tesla

vladicio

pre 7 godina

Znaci profesor iz fizike da mi vrati moju ocenu kada sam rekao da Ajnstajnova teorija mozda nine tacna ali nije jos uvek osporena,covek mi zabio 2. Ako obore,hocu retroaktivno da mi se upise 5-ica. Ko zna kakvih smo jos teorija nebuloznih ucili kao tacne. Te tako i ono koja je cestica najmanja,energetske nivoe i stosta,a onda dodje Cern u Svajcarskoj i napredna istrazivanja...dzaba skolo...

Shaolin Punk

pre 7 godina

Teorija relativnosti je tacna, ima nebrojeno eksperimenata koji to dokazuju. Mozda, cak vjerovatno, nije potpuna, ali dio koji znamo je dobar. Sto se tice "matematickog dokazivanja umjesto eksperimenta" trenutno nismo na dovoljno visokom nivou tehnickog i tehnoloskog razvoja da izvedemo odgovarajuce eksperimente. Otuda samo "papirni" modeli.

Darko

pre 7 godina

To bas ja htedoh da pitam gospodina/gospodju: odakle pretpostavka da se siri?
*******************

To nije nikakva pretpostavka već rezultat eksperimentalnog posmatranja. Radi se o tzv. crvenom pomaku koji je ustanovio američki astronom Edvin Habl još 30-tih godina. U kratkim crtama - ako se posmatraju udaljene galaksije njihov normalni svetlosni spektar je pomeren ka crvenom kraju što je nepobitan dokaz da se one udaljavaju od nas i da je brzina to veća što su ti objekti dalji. Ovo je fenomen koji se vidi u bilo kom pravcu svemira da se gleda. Ovo pak znači da se ceo svemir oko nas širi i da je, istom logikom, u prošlosti bio manji nego što je sada.

Kako mi IKADA mozemo da znamo da l' se on i dalje siri??
***************************

Uzmeš teleskop i odgovarajuću opremu za spektralnu analizu pa se sam uveriš. Evo ja sam baš to uradio prošle nedelje i, veruj mi na reč, i dalje se širi.

neutralni felsh

pre 7 godina

Znaci profesor iz fizike da mi vrati moju ocenu kada sam rekao da Ajnstajnova teorija mozda nine tacna ali nije jos uvek osporena,covek mi zabio 2. Ako obore,hocu retroaktivno da mi se upise 5-ica. Ko zna kakvih smo jos teorija nebuloznih ucili kao tacne. Te tako i ono koja je cestica najmanja,energetske nivoe i stosta,a onda dodje Cern u Svajcarskoj i napredna istrazivanja...dzaba skolo...
(vladicio, 29. novembar 2016 10:36)


gde zuris? tvoj profa je bio u pravu: ako vec kazes da neka vazeca teorija "mozda nije tacna ali jos uvek nije osporena", onda barem ukazi na nacin na neku drugu koja je ugrozava. lako je osporavati, ali tesko je dokazati svoje "suprotno stanoviste"... ovako si samo ispao buntovni tinejdzer koji juri kontre i izvestacene diskusije.
pusti ti cern i najsitnije strukture materije i energije, elementarna fizika ima vrlo konstantne zakone, dzaba se nadas da ce se ikada promeniti: nema tog zakona koji ce dokazati da nam zadnjica nije otpozadi. za milion godina cemo uciti njutnove i ajnstajnove postulate.

sale

pre 7 godina

Ne može da je obori nikako. Nije ni Ajnštajnova teorija oborila Njutnovu. Može samo eventualno da je generalizuje tako da uvede modifikacije za neke posebne uslove, npr. za rani svemir.

Djenka

pre 7 godina

Mi ne mozemo znati dali se kosmos siri jer ne poznajemo njegove granice. Ali znamo da se nama vidljive galaksije uglavnom udaljavaju. Na osnovu toga zakljucujemo da se i kosmos siri. Dokle god ne nadjem nacin da putujemo brze od svetlosti (ili da krivimo prostor-vreme i da pravimo precice) tu teoriju ne mozemo dokazati. Teorija da brzina svetslosti nije konstantna nije nova. I logicna je, svetslot se krece drugacijom brzinom kroz vodu a drugacijom kroz vakum. Gravitacija takodje utice na fotone, pa se postavlja pitanje kolika je bila brzina svetlosti u vreme velikog praska ako je sila gravitacije bila beskonacna (tesko za prihvatiti, beskonacnost je beskonacno neprihvatljiva). A ako je rani svemir bio "supa" prepuna materije ko kaze da se svetlost negde i kretala brze od materije? Mozda je materija bila brza pd svetlosti? I to sve pod uslovom da se veliki prasak zaista i desio. I da je svemir samo jedan. Bilo kako bilo meni je super tema da razbijam glavu o nju dok placam racune i poreze kako bi oni na vrhu mogli da nas i dalje jasu kao da im je tata dojahao na prvom fotonu i ostavio svemir u nasledje.

Tesla je bio u pravu a ne Ajnštajn

pre 7 godina

Meni je sasvim logično ako se svemir širi da je ranije kao manji imao veću brzinu svetlosti i da će nastavkom širenja se ta brzina smanjivati. Evo dela mog zapažanja pre par meseci nakon gledanja na YouTubeu filma Human Brain And Quantum Physics:
...Distanca ima u odredjenom trenutku neki vektor koje je jednak suprotnom vektoru vremena , vektori se ponistavaju pa je suma nula. Distanca je suprotan vektor vremena. Sve sto postoji ima i svoj suprotan vektor. To je osnova i simetrije jer ako vektor distance raste mora i vektor vremena da bi se kad bi se sabrali uvek bili nula. Ako se vektor svemira siri onda mora i vektor vremena. Ali da li se siri ili je to zato sto ga mi posmatramo iz jedne tacke u kojoj vazi sadasnja brzina svetlosti? Da li to znaci da ce tako posmatrano u "buducnosti" brzina svetslosti biti manja nego danas ili suprotno geldano da li je bila brža u prošlosti? Da li u uvecanoj brzini svetlosti do velicine svemira i danas postoji singularija, tj jedna tacka u kojoj je vreme i prostor nula, a da je nas utisak samo iz jedne tacke delimicno ohladjenje energije i pretvorene u masu i usporene brzine i time uvecanog prostora i vremena...

karambol

pre 7 godina

@neutralni felsh

tesla je bio pronalazač i teoretska fizika bi ga samo ograničavala, naročito u tom dobu kad su se rušile predrasude.

žan

pre 7 godina

skoro svaka fizička 'kostanta' uopšte nije konstanta već se menja u vremenu i u zavisnosti kad je izmerena, bukvalno su veštački zacementirane kao konstante zahvaljujući dogovoru. Izguglajte malo...

novi svetski isprdak

pre 7 godina

Taj covek je bio blizak preko neke svoje rodjake ili dobrog prijatelja familiji Rotsild ili Rokfeler, ne znam tacno, davno sam gledao dokumentarac koji govori o tome da samo mala grupa ljudi servira istinu kako bi se ekonomija i stil zivota kretao u zeljenom pravcu te male grupe ljudi.
Istrazite malo po internetu i nacicete informaciju.
Sve sto radimo u zivotu je nametnuta laz, shaticete to pre ili kasnije.
(novi svetski predak, 29. novembar 2016 14:29)

Davno sam i ja gledao dokumentarac po kome se, kada se ne pridrzava propisane terapije, coveku cini da je sve protiv njega.
Uzgred, na koju foru zakoni gravitacije po Ajnstajnu, koji su, kazes, nametnuti od ekonomsko-stilskih mocnika, uticu na moju kupovnu moc, radnu sposobnost ili mogucnost zaposlenja?

baba

pre 7 godina

To je I poenta I lepota nauke : nista nije zauvek tacno. Treba preispitivati teorije, I po potrebi postavljati nove. Samo tako cemo saznajati vise. :)

Donglai Pei

pre 7 godina

Obicno nijedna opste prihvacena teorija (kao sto je i Ajnstajnova teorija relativnosti) ne biva u potpunosti oborena vec se samo, sa napretkom nauke,uvode ogranicenja njenog vazenja. Moglo bi se reci da nijedna teorija nije apsolutno tacna jer nikada necemo znati sve.

Mušmulica

pre 7 godina

(Tesla je bio u pravu a ne Ajnštajn, 29. novembar 2016 10:29)


A gde se svemir širi?

Nešto da bi se moglo širiti treba da postoji u nečemu što je veće.

singer

pre 7 godina

to deluje logicno i zdravorazumski. i atomi se brze krecu na vecim temperaturama. u trenutku VP uslovi su bili toliko ekstremno drugaciji da su vrlo verovatno vazili i drugaciji zakoni. pri danasnjoj brzini svetlosti prostor se zakrivljuje a vreme usporava. stvarnost je nesto sasvim drugo od onog sto nam nasa cula govore.

Endzi

pre 7 godina

Kao po obicaju, decije knjige su uvek inteligentnije od onih "za odrasle", pa tako u knjizi Devojcica sa Sestog Meseca postoji jedan citat:
"Mi, mala bica sivih mozgova,
toliko imamo da naucimo.
Mi, kratki zivoti bez neke svrhe,
treba da gledamo nebo i razmisljamo."
U istoj knjizi se moze pronaci i recenica:
"Vreme sluzi, ali ne postoji."
Something to think about.

Neko ko je kao bajagi naucnik

pre 7 godina

20 I vise godina provedoh izucavajuci i pametujuci o nastanku svemira i znajuci vec tada uzaludnost ,tracenje vremena , nemogucnost shvatanja neceg sto je i bice nemoguce ni delicem razumeti a kamo li resiti.Ovim stvarima svako iole inteligentan se moze baviti i svako na ovoj planeti moze sa svim pravom da iznese svoju teoriju koja ce biti toliko tacna kao i ona nekog drugog smrtnika!Bolje je da sam sadio kupus barem bi imao neke koristi a i mogao bi se pohvaliti da sam nesto barem pametno uradio u svom zivotu.

Bakota

pre 7 godina

Cosmos:Space-Time Odyssey..odlicna emisija od 13 epizoda po 45 min koju potpisuje National Geogr. u sarasnji sa Neil DeGrasse Tysonom..vredi pogledati.

M

pre 7 godina

"o cemu oni trucaju oni kao satro znaju kad je nastao svemir bolje vi nadjite lek za neke bolesti a tupite vise sa tim
(Mad Max, 29. novembar 2016 17:24)"

Zasto ti neverovatno obrazovani i nadareni covece ne pronadjes lek za makar jednu od tih nekih bolesti?
I od kad fizicari i astronomi trebaju da lece bolesti??
Sve nobelovac do nobelovca.

jerkovic

pre 7 godina

Najveci genije svih vremena Nikola Tesla je svoje rekao o Ajnastajnu, i gravitaciji. Ko moze sumnjati u Teslinu pamet? Niko ko zna sta je covek dao ljudskoj populaciji. Samo jedan i jedini, istinski genije, neponovljiv, Srbin Nikola Tesla....

Zeleni zmaj

pre 7 godina

Znaci profesor iz fizike da mi vrati moju ocenu kada sam rekao da Ajnstajnova teorija mozda nine tacna ali nije jos uvek osporena,covek mi zabio 2.
(vladicio, 29. novembar 2016 10:36)

Dobio si 2 jer si se pravio mnogo pametan.

novi svetski predak

pre 7 godina

Taj covek je bio blizak preko neke svoje rodjake ili dobrog prijatelja familiji Rotsild ili Rokfeler, ne znam tacno, davno sam gledao dokumentarac koji govori o tome da samo mala grupa ljudi servira istinu kako bi se ekonomija i stil zivota kretao u zeljenom pravcu te male grupe ljudi.
Istrazite malo po internetu i nacicete informaciju.
Sve sto radimo u zivotu je nametnuta laz, shaticete to pre ili kasnije.

M

pre 7 godina

"Nauka po nekad ima glupa objasnjenja.
(Leghorn, 29. novembar 2016 17:04)"

Nema nauka glupa objasnjenja, vec glupi ljudi ne mogu da razumeju.

Joc@

pre 7 godina

@ (Donglai Pei, 13:31)

Tako je. Sam Ajnštajn je bio najveći pristalica takvog stava.
Rekao je: ''Најлепша је судбина неке физичке теорије
ако утре пут за стварање једне општије теорије
у којој она и даље живи као гранични случај.''

Joc@

pre 7 godina

Još uvek su, naš um i naši alati i instrumenti, skromnih dosega za tumačenje svih ''čudesa ispod nebesa''. Evo npr. u ovom tekstu se pominje nekoliko ograničavajućih termina vezanih isključivo za naše iskustvo u ovom svetu u kom se krećemo: ''svi uglovi svemira'', ''rani svemir'', ''gotovo u trenutku šireći se neverovatnom brzinom'', ''najudaljenije delove svemira'' i sl.
*
A, da se našalim, stavovi: ''mnogi naučnici smatraju inflaciju jednostavnim i elegantnim objašnjenjem porekla galaksija u svemiru”, i: ''uvek možete da izmenite neke njene delove kako bi se ona održavala”, podsećaju me na 1 Marfijev zakon (tzv. ''Grossmanovo pogrešno citiranje H.L.Menckena''): ''Сложени проблеми имају просте, лако разумљиве и нетачне одговоре''.
Dok nas tzv. ''Langsamovi аксиоми'' teše, tvrdeći da:
1. Све зависи.
2. Ништа није заувек.
3. Све је понекад.

pretnja s praznom puskom

pre 7 godina

Pa dobro i naucnici su ljudi i skloni su greskama, ali umesto da objavljuju neosnovane pretpostavke zbog cega ne objavljuju dokazane rezultate.

Vlada

pre 7 godina

@T Teorija je rec koju smo preuzeli iz engleskog jezika.
Englezi su pametni ljudi.
Englezi imaju recnik i on objasnjava sta znaci "Theory":
Pretpostavku ili sistem ideja koji nameravaju da dokazu nesto...
Probajte nije tesko, ako malo razumete engleski.

N

pre 7 godina

@ein hochstapler
Pre nego sto pogledate film proguglajte i citajte i tome kako je taj film napravljen i ceo skandal oko istog. Pogledajte i silne filmove o "ravnoj Zemlji". Na kraju se, u sustini, sve svodi na borbu vernika protiv ateista. To je filozofsko, metafizicko pitanje a ne pitanje astrofizike i fizike. Najsmesnije je sto se i jedna i druga strana upinju da ubede kako je njihovo misljenje jedino ispravno a niko niti ima dovoljno znanja, ni dokaza za sopstvene tvrdnje. Sve je u domenu teorije i slepog verovanja u iste.

kurs iz engleskog

pre 7 godina

Da li se I Sunce udaljava od nas? Da li se sve udaljava od nas ili od suncevog sistema? Zar gravitacija ne bi trebala da utice na masu da se privlaci? Zasto se mi ne priblizavamo Suncu ako nas privlaci? Zasto se Mesec ne primakne Zemlji ako ga zemlja privlaci? Zasto vece planete ne uticu na orbite manjih planeta? Zasto sve prosto kada moze komplikovano? Zasto su neke teorije prihvatljivije od nekih drugih kada se ni jedne ni druge ne mogu dokazati vec se veruje na rec ljudima koji su kao nesto izracunali...
Kavurma, cvarci, ovo, ono..

protheus

pre 7 godina

Da vam prevedem laickim jezikom, sto je ovde dosta sturo objasnjeno .
Hoking se najvise uklapa u celoj prici ali su ovde zapravo pod znakom pitanja prvih 100 sekundi velukog praska koje premasuju brzinu od priblizno 2,7 brzina svetlosti. Dakle ispada da fotoni mogu putovati i 3 puta brze od brzine svetlosti u vakumu. E sada to nebi bilo cudno da istovremeno ne pobija "vreme" u samom prostoru. Odnosno vreme i prostor moraju biti savrseno sinhronizovani da bi se nazvali "prostorvreme".
Dakle nesto ne stima u samoj teoriji pa ce zato i ostati teorija iako je zapravo najjtacnija koju imamo.

Vlada M

pre 7 godina

Tema fizičkih konstanti me već dugo zanima. Čitao sam pre par godina Magueijo-vu knjigu "Faster than the speed of light" gde je opisao i teoriju i probleme s kojima se sreo pokušavajući da je objavi kao rad. Probleme je po mom mišljenju imao jer mu je teorija šuplja. Istina je da bi nestalo potrebe za kosmičkom inflacijom da je se svetlost nekada kretala brže. Ali, mi ne znamo fundamentalne razloge ZAŠTO je brzina svetlosti baš c, pa stoga ne možemo pretpostaviti da c može biti veće a da pritom ostale fizičke konstante ostanu iste. Recimo postoji konstanta fine strukture koja je količnik naelektrisanja elektrona, brz. svetlosti i Plankove konstante, a za nju eksperimentalno znamo da se nije (značajno) menjala. Za druge uglavnom još ne znamo vezu. On je uporan i agresivan tip, pa ignoriše tu nelogičnost i gura tu priču i dalje po medijima kad ne može u časopisima da prođe recenzije. Za mnogo temeljniji rad i korisne informacije potražite tekstove ili youtube predavanja John Barrow-a, preporučujem.

uvek sam vise voleo limese...

pre 7 godina

nisam fizicar... i ne znam puno o tome... ali vodeci se logikom, i buduci da je u ovom univerzumu jedina konstanta zapravo sama promena, i da nista ne ostaje isto za uvek... dolazimo do toga de je svaka konstanta u svim pojavama u fizici u stvari samo odraz trenutnog neznanja... pa tako i sama konstantna brzina svetlosti...

ten yard penalty

pre 7 godina

"Žoao Magejžu sa Imperijal koledža u Londonu i Niaješ Afšordi sa Univerziteta Vaterlo u Kanadi, smatraju da je brzina svetlosti prilikom rađanja svemira bila bliska beskonačnoj, kada je temperatura kosmosa dostizala neverovatnih deset hiljada kvadriliona stepeni Celzijusa."

"Bliska beskonachnoj"!?!???...a kolika je tachno "beskonachna brzina" izrazzeno u km/h!??...i 10.000 kvadriliona stepeni Celzijusa..."plus-minus par kvadriliona,gore-dole",a!??...kako nije 15 ili 23 hiljade,nego BASH TACHNO 10!???...merili neki termometrom!??...

Zoran

pre 7 godina

1. Све зависи.
2. Ништа није заувек.
3. Све је понекад.

----------

To i Milasin tvrdi: jeste, onako, malo, redje....

Хајдук

pre 7 godina

Овде говоре као да је простор и време постојало пре великог праска. Уколико је простор и време настао под утицајем масе онда светлост није ни била бржа него сада јер није имала простор и време да би то могло да се мери. Е сада одакле толика маса на почетку ни из чега......када би то знали можда би се и на друга питања могло одговорити...

Nele

pre 7 godina

Alo, zakoni fizike u vecini svemira koji ne vidimo ni teleskopima ne vaze 100%.Dakle dok ne vidimo kraj svemira a to telesno necemo nikada postici.

бт

pre 7 godina

Наше знање о свемиру је практично ништавно а са њима и све ове теорије, укључујући и теорију великог праска. Пример: теорија је да је све настало из једног центра и онда се ширило (а и даље шири) зракасто у свим правцима од тог центра. Ако је тако, то би значило да се оне галаксије које су најудаљеније од тог "центра" налазе на самој граници свемира. Међу звездама таквих галаксија постојале би оне које су баш на граници свемира. И онда би "људи" који би постојали на планетама таквих звезда пола "дана" видели звездано небо а пола дана само црнило, јер тамо нема ничега. И они би послали свемирску станицу у то "ништа" и рекли како су јако моћни јер сами шире границе свемира. Чисто сумњам да такви "срећници" могу постојати.

Smuleco

pre 7 godina

"Veliki prasak" kao i sve ostalo će da traje večno, jer je i vreme samo jedna od koordinata u 4D sistemu(11D), gde postoji, i zauvek traje, kao fiksni, tačno definisani momenat, svakog proteklog, sadašnjeg i budućeg trenutka, bez ikakvog upliva podele na "prošlost, sadašnjost i budućnost", kao kategorija, koje čovek koristi. Drugim rečima, vreme je fiksna dimenzija, jedna od koordinata "tačaka" u nekoj vrsti "mreže"."Tačaka" koje imaju, precizno i zauvek definisanane koordinate X,Y,Z... U skladu sa tim, Univerzum, iako dinamičan, postoji i traje u svakom svom, i najmanjem delu, kao večan i nepromenjliv sistem. Postoje samo beskrajno mali inkrementi dešavanja, koji su "apsolut".

S-NS

pre 7 godina

Dve stvari koje se skoro uvek preskaču.
Pri Velikom prasku, ako je postojao, gravitacija je ogromna pa samim tim i vreme osetno drugačije teče, pa i pređeni put u jedinici vremena.
Ako Svemir zamislimo kao balon koji se naduvava i širi onda je on bio mnogo manji u početku pa je svetlosti trebalo mnogo manje vremena da obiđe ceo tadašnji Svemir. Opet će nama iz ove vremenske distance Svemir izgleda isti u svim pravcima i kao da je se Veliki prasak istovremeno desio svuda.

Algorithm

pre 7 godina

Isto važi i za gravitaciju jer dve blage veze nema sa realnošću. Treba preispitati Tesline tvrdnje kada je rekao da ona ne postoji. Eventualno diskreditovati par zakona termodinamike. U suštini, celu nauku treba preispitati jer tadašnje teorije bazirane na tvrdnjama nekih staraca koji nemaju pojam o okruženju, veze nemaju sa vezom! Na internetu svakodnevno dolazimo da video klipova kako neki tvrde da su postigli nešto što se kosi sa zakonima fizike. Ipak ima tu nečeg, ne diže se galama bezveze oko toga. Tehnologija je danas dostupna svima, samim tim i širenje informacija koje za 15 minuta obiđu ceo svet!

svašta

pre 7 godina

Doplerov efekat ne dokazuje da se svemir, kosmos, vaseljena, univerzum širi, već da se galaksije udaljavaju jedna od druge. Da bi se nešto širilo, mora da ima svoje jasne granice, kao balon npr. a za svemir niko nikad nije dokazao da ima granice i da se kao takav širi.

AjnstAjn

pre 7 godina

Nista mi to nema smisla. Ne verujem u Veliki prasak a jos manje u sirenje svemira. Ljudskom umu se samo čini da može da dotakne rešenje za itanje koje postoji već hiljadama godina, ali je jednostavno ogranicen da bi sagledao pravu istinu.

:-)

pre 7 godina

covek je posmatranjem okoline oko sebe dosao do nekih zakljucaka. pojma nemamo sta je od cega nastalo, odakle I zasto. sve su pretpostavke. lepo je sto se trudimo. ne znamo ni kako smo mi nastali. istrazivanjem fosila dosli smo do zakljucka da smo nastali od amebe... po tome teorija da smo nastali po bibliji je skroz ok. nevezano za ovo, svemir se sastoji od mnogo planeta koje su sastavljene od nekog materijala. npr, odakle taj materijal prvobitno? nevezano kako se svemir formirao, odakle milioni tona stene na zemlji? od cega su nastale? big bang, a on od cega? ? ?...

Naucnik

pre 7 godina

@singer: Covecanstvo je zato i omanuo, sto je prestalo da veruje svojim culima kao ti. Verovati nekome a sumnjati u svoja cula je apsurd!

tesla mladji

pre 7 godina

znaci ako svetlost usporava nekad se krecala brze sada sporije znaci i da proracuni o starosti svemira i velicini nisu tacni nego daje svemir mnogo mladji dosta veci dasu drugi daleki objekti mnogo dalji od nas izgleda da nista neznamo .

Neko ko se lozio na nauku dok nije porastao

pre 7 godina

....kao kad bi racunao koliki bi mi bili troskovi vozikanjem mojim avionom gde da ustedim, gde da se opustim, a pri tom nemam para ni za trotinet...

Jovan

pre 7 godina

Samo teorija je nokonzistentna, nije logicno da u neogranicenom svemiru postoje granicne vrednosti, jednostavno ne ide jedno sa drugim ..

dragan

pre 7 godina

"koja podrazumeva da je svemir nastao gotovo u trenutku šireći se neverovatnom"
A zasto ne da je nastao gotovo u trenutku, ali bez sirenja neverovatnom brzinom, nego da je nastao ovakav kakav jeste.

jole

pre 7 godina

@Musmulica To bas ja htedoh da pitam gospodina/gospodju: odakle pretpostavka da se siri? Kako mi IKADA mozemo da znamo da l' se on i dalje siri??

Pundit

pre 7 godina

I Tesla je osporavao brzinu svetlosti koju je odredio Ajnstajn.
(Profesor Okultis, 29. novembar 2016 11:41)
Ama, nije Tesla osporavao brzinu svetlosti već dogmu da je ta brzina najveća moguća i nekakva mistična granica.
Problem brzine svetlosti nije što je toliko brza, već zašto je toliko "spora"? Po Tesli, u zamišljenom vakuumu ne postoji ništa što bi svetlost usporavalo na 300 hiljada km/s. To čini eter.
Očigledno, nešto ne valja sa tim zamišljenim vakuumom. Vakuum nije samo bezvazdušni prostor kako laici najčešće zamišljaju, već i odsustvo svakog drugog polja, što u svemiru ne postoji jer postoji najmanje sveprisutno gravitaciono polje.
Ovaj rad se upravo bavi tim "idealnim vakuumom" u kom bi brzina svetlosti morala da bude mnogo veća, ali takav idealni vakuum ne postoji od nastanka svemira.

Quantum entanglement već sada obara ispravnost Ajnštajnove hipotezu o "dimenzionalnosti" vremena, odnosno potvrđuje da su svi stari filozofi bili u pravu tvrdeći da vreme ne postoji. Samim tim, brzina nije nikakva fizička pojava već statistička. Brzina svetlosti takođe.

jole

pre 7 godina

Ma ne znate da se siri, vec znate da se planete udaljavaju. To uopste ne mora da bude posledica sirenja. Nema dokaza da se univerzum siri. Ne moze se siriti nesto sto nema granice.

Ein HochStapler

pre 7 godina

Samo pogledajte dokumentarni film iz 2014 "The Principle" i mnoge stvari će postati jasne.

P.S. Axis of evil is not actually evil.

petar

pre 7 godina

To je I poenta I lepota nauke : nista nije zauvek tacno. Treba preispitivati teorije, I po potrebi postavljati nove. Samo tako cemo saznajati vise. :)
(baba, 29. novembar 2016 12:11)

I nikada nedoci do prave Istine.

Nedajmo da nam prodju zivoti slusajuci razne vesti koje nas samo "cesaju po usima", a da pravu Istinu nikada ne spoznamo.

all seeing eye

pre 7 godina

Iz akashic recorda univerzuma dolazi znanje, sva istorija je zapisana. Ovaj univerzum je zapocelo inteligentno bice. Ovaj univerzum je povezan sa jos 17 univerzuma portalima. Poceo je tako sto je ceo univerzum bio jedan solarni sistem. Zatim se inteligetnim vodjenim namerom sirenjem prostora taj solarni sistem pretvorio u galaksiju. Zatim posle nekog vremena se svaka zvezda u toj prvobitnoj galaksiji pretvorila u galaksiju i imamo danasnji izgled univerzuma. Sirenje je uzrokovano migraciom bica iz drugih univerzuma u ovaj univerzum, jer svako novo bice koje dodje prosiri waveform totalni potencijal i stvori se vise prostora. To nije samo 3D prostor nego bice moze da ima svoj neogranicen visedimenzioni prostor nezavisan od linearnog vremena.

Veroljub

pre 7 godina

Po meni eksperimentalna nauka i posmatranje pojava imaju itekako smisla i izvodjenje teorija iz istih, a ne samo iz matematickih modela. Recimo meni je interesantan rad i zapazanja Haltona Arpa o uparenim kvazarima oko velikog broja galaksija i razlikama u tzv. "crvenom pomaku" izedju takvih kvazara i galaksija s kojima su "upareni".

O sirenju svemira

pre 7 godina

Ako vidim jabuku u padu pre nego sto udari u zemlju ,jel realan zakljucak da ce jabuka zauvek nastaviti pad?

Sve se vrti u krug ,pocetak sredina kraj pocetak sredina kraj .....

Big bang , ekspanzija ,urusavanje ,Big bang ,ekspanzija ,urusavanje ...

Ne treba biti Ajnstajn pa to zakljuciti ,teorija hladne smrti svemira zbog beskonacnog sirenja istog je obicna glupost ,po meni.

djuro

pre 7 godina

Nesto i to Svemir je nastalo u jednom trenutku! Vrlo dobro receno. Samo sto tad NIKO tamo nije bio da vidi i oseti koliko je taj trenutak dugacak! Sto bi rekao moj bivsi profesor srpskog jezika: Bujna Masta Lupa Svasta! Svemir nije morao da se napravi pre 15 milijardi svetolosnh godina! Mogao je da se napravi i pre 5,000 godina ili pravi se i dan danas samo sto mi to jasno ne vidimo!

Sick of it

pre 7 godina

"Nesto i to Svemir je nastalo u jednom trenutku! Vrlo dobro receno. Samo sto tad NIKO tamo nije bio da vidi i oseti koliko je taj trenutak dugacak! Sto bi rekao moj bivsi profesor srpskog jezika: Bujna Masta Lupa Svasta! Svemir nije morao da se napravi pre 15 milijardi svetolosnh godina! Mogao je da se napravi i pre 5,000 godina ili pravi se i dan danas samo sto mi to jasno ne vidimo!
(djuro, 29. novembar 2016 20:27) "

Pa dobro ti je rekao profesor. Samo nije hteo da te uvredi, pa je rekao Bujna masta.

banacanin

pre 7 godina

ako je bilo velikog praska morao bi da bude centar svemira e tu ne bi bilo nista jer bi se sve rasprsilo u svemir ili bi bilo puno materije kao ostaci eksplozije. gde je centar umni ljudi

Alexandro

pre 7 godina

E=mc2 u sadasnjosti vazi za brzinu svetlosti c oko 300.000km/s. Moguce je da i kao sto ovi naucnici tvrde je u proslosti brzina bila veca, ali onda da bi jednacina opstala masa mora biti manja.

Nikola

pre 7 godina

Teorija velikog praska je dosta problematična, za mene. Ja stalno postavljam pitanje šta je bilo pre velikog praska? Materija nije mogla nastati ni iz čega, tako da za mene kao običnog čoveka, svemir nema ni kraj ni početak već se sve vrti u krug a samim tim je i brzina svetlosti univerzalna konstanta.Voleo bi da neki naučnik objasni šta je bilo pre velikog praska, jer sadašnje teorije samo od toga počinju bez da objasne prethodni period odnosno vreme pre nastanka kosmosa. Nešto tu ne štima i u koliziji je.

Pre primene pročitati uputstvo

pre 7 godina

@(uvek sam vise voleo limese ...
nisam fizicar... i ne znam puno o tome... ali vodeci se logikom, i buduci da je u ovom univerzumu jedina konstanta zapravo sama promena, i da nista ne ostaje isto za uvek... dolazimo do toga de je svaka konstanta u svim pojavama u fizici u stvari samo odraz trenutnog neznanja... pa tako i sama konstantna brzina svetlosti...

Pa onda nemoj da koristiš ni konstante iz matematike ni i iz ostalih nauka. Onda nam ni nauka uopšte ne treba, sve si ti objasnio.

ne treba biti naucnik da bi neke logicne stvari uocio

pre 7 godina

pa iz same jednacine relativiteta e=mc2 lepo se vidi da infinitezimalna promena energije moze dovesti do beskonacne promene brzine koja se izvodi iz formule ubrzanja. Sad ni meni nije jasno kako Ajnstajn to nije uocio, ali jednostavno je tako - brzina moze da zauzme beskonacnu vrednost tj. nije limitirana "brzinom svetlosti". Ta dodatna stimulaciju minornom energijom van sistema referencije doduse moze biti problem, ali ipak, to je granicna vrednost, tako da u hipotetickoj ravni ta minorna energija moze biti simulirana i cistom nulom.

vladicio

pre 7 godina

Znaci profesor iz fizike da mi vrati moju ocenu kada sam rekao da Ajnstajnova teorija mozda nine tacna ali nije jos uvek osporena,covek mi zabio 2. Ako obore,hocu retroaktivno da mi se upise 5-ica. Ko zna kakvih smo jos teorija nebuloznih ucili kao tacne. Te tako i ono koja je cestica najmanja,energetske nivoe i stosta,a onda dodje Cern u Svajcarskoj i napredna istrazivanja...dzaba skolo...

neutralni felsh

pre 7 godina

"Naucnici se danas vise bave matematickim dokazivanjem umesto da vrse eksperimente" 

Veliki i Najveci Nikola Tesla
(Zoran Spasovski, 29. novembar 2016 10:25)


tesla je bio duduk za teorijsku fiziku. mozda je bas zato ovako bezobrazno omalovazavao tudji rad, koji nije razumeo. uostalom, nije veliko cudo sto je dobar deo zivota kao svojevrsni izopstenik, sa medijskom aurom "ludog naucnika", cemu je i sam doprineo mnogim senzacionalistickim i neskromnim izjavama.
vi teslu volite (i svuda trpate kao vegetu) samo zato sto je nase gore list. da nije potekao sa ovih prostora, verovatno bi redom pricali da je iluminat, laminat ili neko slicno tajno cudo.

Zoran Spasovski

pre 7 godina

"Naucnici danas misle dubinski umesto jasno. Jedan covek mora da bude racionalan da misli jasno, ali drugi moze da misli dubunski i da bude iracionalan"
"Naucnici se danas vise bave matematickim dokazivanjem umesto da vrse eksperimente"

Veliki i Najveci Nikola Tesla

Mušmulica

pre 7 godina

(Tesla je bio u pravu a ne Ajnštajn, 29. novembar 2016 10:29)


A gde se svemir širi?

Nešto da bi se moglo širiti treba da postoji u nečemu što je veće.

Tesla je bio u pravu a ne Ajnštajn

pre 7 godina

Meni je sasvim logično ako se svemir širi da je ranije kao manji imao veću brzinu svetlosti i da će nastavkom širenja se ta brzina smanjivati. Evo dela mog zapažanja pre par meseci nakon gledanja na YouTubeu filma Human Brain And Quantum Physics:
...Distanca ima u odredjenom trenutku neki vektor koje je jednak suprotnom vektoru vremena , vektori se ponistavaju pa je suma nula. Distanca je suprotan vektor vremena. Sve sto postoji ima i svoj suprotan vektor. To je osnova i simetrije jer ako vektor distance raste mora i vektor vremena da bi se kad bi se sabrali uvek bili nula. Ako se vektor svemira siri onda mora i vektor vremena. Ali da li se siri ili je to zato sto ga mi posmatramo iz jedne tacke u kojoj vazi sadasnja brzina svetlosti? Da li to znaci da ce tako posmatrano u "buducnosti" brzina svetslosti biti manja nego danas ili suprotno geldano da li je bila brža u prošlosti? Da li u uvecanoj brzini svetlosti do velicine svemira i danas postoji singularija, tj jedna tacka u kojoj je vreme i prostor nula, a da je nas utisak samo iz jedne tacke delimicno ohladjenje energije i pretvorene u masu i usporene brzine i time uvecanog prostora i vremena...

jerkovic

pre 7 godina

Najveci genije svih vremena Nikola Tesla je svoje rekao o Ajnastajnu, i gravitaciji. Ko moze sumnjati u Teslinu pamet? Niko ko zna sta je covek dao ljudskoj populaciji. Samo jedan i jedini, istinski genije, neponovljiv, Srbin Nikola Tesla....

kurs iz engleskog

pre 7 godina

Da li se I Sunce udaljava od nas? Da li se sve udaljava od nas ili od suncevog sistema? Zar gravitacija ne bi trebala da utice na masu da se privlaci? Zasto se mi ne priblizavamo Suncu ako nas privlaci? Zasto se Mesec ne primakne Zemlji ako ga zemlja privlaci? Zasto vece planete ne uticu na orbite manjih planeta? Zasto sve prosto kada moze komplikovano? Zasto su neke teorije prihvatljivije od nekih drugih kada se ni jedne ni druge ne mogu dokazati vec se veruje na rec ljudima koji su kao nesto izracunali...
Kavurma, cvarci, ovo, ono..

Ein HochStapler

pre 7 godina

Samo pogledajte dokumentarni film iz 2014 "The Principle" i mnoge stvari će postati jasne.

P.S. Axis of evil is not actually evil.

novi svetski predak

pre 7 godina

Taj covek je bio blizak preko neke svoje rodjake ili dobrog prijatelja familiji Rotsild ili Rokfeler, ne znam tacno, davno sam gledao dokumentarac koji govori o tome da samo mala grupa ljudi servira istinu kako bi se ekonomija i stil zivota kretao u zeljenom pravcu te male grupe ljudi.
Istrazite malo po internetu i nacicete informaciju.
Sve sto radimo u zivotu je nametnuta laz, shaticete to pre ili kasnije.

Algorithm

pre 7 godina

Isto važi i za gravitaciju jer dve blage veze nema sa realnošću. Treba preispitati Tesline tvrdnje kada je rekao da ona ne postoji. Eventualno diskreditovati par zakona termodinamike. U suštini, celu nauku treba preispitati jer tadašnje teorije bazirane na tvrdnjama nekih staraca koji nemaju pojam o okruženju, veze nemaju sa vezom! Na internetu svakodnevno dolazimo da video klipova kako neki tvrde da su postigli nešto što se kosi sa zakonima fizike. Ipak ima tu nečeg, ne diže se galama bezveze oko toga. Tehnologija je danas dostupna svima, samim tim i širenje informacija koje za 15 minuta obiđu ceo svet!

all seeing eye

pre 7 godina

Iz akashic recorda univerzuma dolazi znanje, sva istorija je zapisana. Ovaj univerzum je zapocelo inteligentno bice. Ovaj univerzum je povezan sa jos 17 univerzuma portalima. Poceo je tako sto je ceo univerzum bio jedan solarni sistem. Zatim se inteligetnim vodjenim namerom sirenjem prostora taj solarni sistem pretvorio u galaksiju. Zatim posle nekog vremena se svaka zvezda u toj prvobitnoj galaksiji pretvorila u galaksiju i imamo danasnji izgled univerzuma. Sirenje je uzrokovano migraciom bica iz drugih univerzuma u ovaj univerzum, jer svako novo bice koje dodje prosiri waveform totalni potencijal i stvori se vise prostora. To nije samo 3D prostor nego bice moze da ima svoj neogranicen visedimenzioni prostor nezavisan od linearnog vremena.

jole

pre 7 godina

@Musmulica To bas ja htedoh da pitam gospodina/gospodju: odakle pretpostavka da se siri? Kako mi IKADA mozemo da znamo da l' se on i dalje siri??

VEMEA

pre 7 godina

Znaci profesor iz fizike da mi vrati moju ocenu kada sam rekao da Ajnstajnova teorija mozda nine tacna ali nije jos uvek osporena,covek mi zabio 2. Ako obore,hocu retroaktivno da mi se upise 5-ica. Ko zna kakvih smo jos teorija nebuloznih ucili kao tacne. Te tako i ono koja je cestica najmanja,energetske nivoe i stosta,a onda dodje Cern u Svajcarskoj i napredna istrazivanja...dzaba skolo...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (vladicio, 29. novembar 2016 10:36)


Takođe tražite da Vam profesor srpskog smanji ocenu retroaktivno, ako veću ocenu tražite od profesora IZ fizike...

žan

pre 7 godina

skoro svaka fizička 'kostanta' uopšte nije konstanta već se menja u vremenu i u zavisnosti kad je izmerena, bukvalno su veštački zacementirane kao konstante zahvaljujući dogovoru. Izguglajte malo...

ten yard penalty

pre 7 godina

"Žoao Magejžu sa Imperijal koledža u Londonu i Niaješ Afšordi sa Univerziteta Vaterlo u Kanadi, smatraju da je brzina svetlosti prilikom rađanja svemira bila bliska beskonačnoj, kada je temperatura kosmosa dostizala neverovatnih deset hiljada kvadriliona stepeni Celzijusa."

"Bliska beskonachnoj"!?!???...a kolika je tachno "beskonachna brzina" izrazzeno u km/h!??...i 10.000 kvadriliona stepeni Celzijusa..."plus-minus par kvadriliona,gore-dole",a!??...kako nije 15 ili 23 hiljade,nego BASH TACHNO 10!???...merili neki termometrom!??...

N

pre 7 godina

@ein hochstapler
Pre nego sto pogledate film proguglajte i citajte i tome kako je taj film napravljen i ceo skandal oko istog. Pogledajte i silne filmove o "ravnoj Zemlji". Na kraju se, u sustini, sve svodi na borbu vernika protiv ateista. To je filozofsko, metafizicko pitanje a ne pitanje astrofizike i fizike. Najsmesnije je sto se i jedna i druga strana upinju da ubede kako je njihovo misljenje jedino ispravno a niko niti ima dovoljno znanja, ni dokaza za sopstvene tvrdnje. Sve je u domenu teorije i slepog verovanja u iste.

tesla mladji

pre 7 godina

znaci ako svetlost usporava nekad se krecala brze sada sporije znaci i da proracuni o starosti svemira i velicini nisu tacni nego daje svemir mnogo mladji dosta veci dasu drugi daleki objekti mnogo dalji od nas izgleda da nista neznamo .

Nele

pre 7 godina

Alo, zakoni fizike u vecini svemira koji ne vidimo ni teleskopima ne vaze 100%.Dakle dok ne vidimo kraj svemira a to telesno necemo nikada postici.

бт

pre 7 godina

Наше знање о свемиру је практично ништавно а са њима и све ове теорије, укључујући и теорију великог праска. Пример: теорија је да је све настало из једног центра и онда се ширило (а и даље шири) зракасто у свим правцима од тог центра. Ако је тако, то би значило да се оне галаксије које су најудаљеније од тог "центра" налазе на самој граници свемира. Међу звездама таквих галаксија постојале би оне које су баш на граници свемира. И онда би "људи" који би постојали на планетама таквих звезда пола "дана" видели звездано небо а пола дана само црнило, јер тамо нема ничега. И они би послали свемирску станицу у то "ништа" и рекли како су јако моћни јер сами шире границе свемира. Чисто сумњам да такви "срећници" могу постојати.

AjnstAjn

pre 7 godina

Nista mi to nema smisla. Ne verujem u Veliki prasak a jos manje u sirenje svemira. Ljudskom umu se samo čini da može da dotakne rešenje za itanje koje postoji već hiljadama godina, ali je jednostavno ogranicen da bi sagledao pravu istinu.

pretnja s praznom puskom

pre 7 godina

Pa dobro i naucnici su ljudi i skloni su greskama, ali umesto da objavljuju neosnovane pretpostavke zbog cega ne objavljuju dokazane rezultate.

karambol

pre 7 godina

@neutralni felsh

tesla je bio pronalazač i teoretska fizika bi ga samo ograničavala, naročito u tom dobu kad su se rušile predrasude.

Shaolin Punk

pre 7 godina

Teorija relativnosti je tacna, ima nebrojeno eksperimenata koji to dokazuju. Mozda, cak vjerovatno, nije potpuna, ali dio koji znamo je dobar. Sto se tice "matematickog dokazivanja umjesto eksperimenta" trenutno nismo na dovoljno visokom nivou tehnickog i tehnoloskog razvoja da izvedemo odgovarajuce eksperimente. Otuda samo "papirni" modeli.

Vlada

pre 7 godina

@T Teorija je rec koju smo preuzeli iz engleskog jezika.
Englezi su pametni ljudi.
Englezi imaju recnik i on objasnjava sta znaci "Theory":
Pretpostavku ili sistem ideja koji nameravaju da dokazu nesto...
Probajte nije tesko, ako malo razumete engleski.

petar

pre 7 godina

To je I poenta I lepota nauke : nista nije zauvek tacno. Treba preispitivati teorije, I po potrebi postavljati nove. Samo tako cemo saznajati vise. :)
(baba, 29. novembar 2016 12:11)

I nikada nedoci do prave Istine.

Nedajmo da nam prodju zivoti slusajuci razne vesti koje nas samo "cesaju po usima", a da pravu Istinu nikada ne spoznamo.

jole

pre 7 godina

Ma ne znate da se siri, vec znate da se planete udaljavaju. To uopste ne mora da bude posledica sirenja. Nema dokaza da se univerzum siri. Ne moze se siriti nesto sto nema granice.

dragan

pre 7 godina

"koja podrazumeva da je svemir nastao gotovo u trenutku šireći se neverovatnom"
A zasto ne da je nastao gotovo u trenutku, ali bez sirenja neverovatnom brzinom, nego da je nastao ovakav kakav jeste.

djuro

pre 7 godina

Nesto i to Svemir je nastalo u jednom trenutku! Vrlo dobro receno. Samo sto tad NIKO tamo nije bio da vidi i oseti koliko je taj trenutak dugacak! Sto bi rekao moj bivsi profesor srpskog jezika: Bujna Masta Lupa Svasta! Svemir nije morao da se napravi pre 15 milijardi svetolosnh godina! Mogao je da se napravi i pre 5,000 godina ili pravi se i dan danas samo sto mi to jasno ne vidimo!

Neko ko je kao bajagi naucnik

pre 7 godina

20 I vise godina provedoh izucavajuci i pametujuci o nastanku svemira i znajuci vec tada uzaludnost ,tracenje vremena , nemogucnost shvatanja neceg sto je i bice nemoguce ni delicem razumeti a kamo li resiti.Ovim stvarima svako iole inteligentan se moze baviti i svako na ovoj planeti moze sa svim pravom da iznese svoju teoriju koja ce biti toliko tacna kao i ona nekog drugog smrtnika!Bolje je da sam sadio kupus barem bi imao neke koristi a i mogao bi se pohvaliti da sam nesto barem pametno uradio u svom zivotu.

neutralni felsh

pre 7 godina

Znaci profesor iz fizike da mi vrati moju ocenu kada sam rekao da Ajnstajnova teorija mozda nine tacna ali nije jos uvek osporena,covek mi zabio 2. Ako obore,hocu retroaktivno da mi se upise 5-ica. Ko zna kakvih smo jos teorija nebuloznih ucili kao tacne. Te tako i ono koja je cestica najmanja,energetske nivoe i stosta,a onda dodje Cern u Svajcarskoj i napredna istrazivanja...dzaba skolo...
(vladicio, 29. novembar 2016 10:36)


gde zuris? tvoj profa je bio u pravu: ako vec kazes da neka vazeca teorija "mozda nije tacna ali jos uvek nije osporena", onda barem ukazi na nacin na neku drugu koja je ugrozava. lako je osporavati, ali tesko je dokazati svoje "suprotno stanoviste"... ovako si samo ispao buntovni tinejdzer koji juri kontre i izvestacene diskusije.
pusti ti cern i najsitnije strukture materije i energije, elementarna fizika ima vrlo konstantne zakone, dzaba se nadas da ce se ikada promeniti: nema tog zakona koji ce dokazati da nam zadnjica nije otpozadi. za milion godina cemo uciti njutnove i ajnstajnove postulate.

novi svetski isprdak

pre 7 godina

Taj covek je bio blizak preko neke svoje rodjake ili dobrog prijatelja familiji Rotsild ili Rokfeler, ne znam tacno, davno sam gledao dokumentarac koji govori o tome da samo mala grupa ljudi servira istinu kako bi se ekonomija i stil zivota kretao u zeljenom pravcu te male grupe ljudi.
Istrazite malo po internetu i nacicete informaciju.
Sve sto radimo u zivotu je nametnuta laz, shaticete to pre ili kasnije.
(novi svetski predak, 29. novembar 2016 14:29)

Davno sam i ja gledao dokumentarac po kome se, kada se ne pridrzava propisane terapije, coveku cini da je sve protiv njega.
Uzgred, na koju foru zakoni gravitacije po Ajnstajnu, koji su, kazes, nametnuti od ekonomsko-stilskih mocnika, uticu na moju kupovnu moc, radnu sposobnost ili mogucnost zaposlenja?

Neko ko se lozio na nauku dok nije porastao

pre 7 godina

....kao kad bi racunao koliki bi mi bili troskovi vozikanjem mojim avionom gde da ustedim, gde da se opustim, a pri tom nemam para ni za trotinet...

svašta

pre 7 godina

Doplerov efekat ne dokazuje da se svemir, kosmos, vaseljena, univerzum širi, već da se galaksije udaljavaju jedna od druge. Da bi se nešto širilo, mora da ima svoje jasne granice, kao balon npr. a za svemir niko nikad nije dokazao da ima granice i da se kao takav širi.

:-)

pre 7 godina

covek je posmatranjem okoline oko sebe dosao do nekih zakljucaka. pojma nemamo sta je od cega nastalo, odakle I zasto. sve su pretpostavke. lepo je sto se trudimo. ne znamo ni kako smo mi nastali. istrazivanjem fosila dosli smo do zakljucka da smo nastali od amebe... po tome teorija da smo nastali po bibliji je skroz ok. nevezano za ovo, svemir se sastoji od mnogo planeta koje su sastavljene od nekog materijala. npr, odakle taj materijal prvobitno? nevezano kako se svemir formirao, odakle milioni tona stene na zemlji? od cega su nastale? big bang, a on od cega? ? ?...

Alexandro

pre 7 godina

E=mc2 u sadasnjosti vazi za brzinu svetlosti c oko 300.000km/s. Moguce je da i kao sto ovi naucnici tvrde je u proslosti brzina bila veca, ali onda da bi jednacina opstala masa mora biti manja.

Bakota

pre 7 godina

Cosmos:Space-Time Odyssey..odlicna emisija od 13 epizoda po 45 min koju potpisuje National Geogr. u sarasnji sa Neil DeGrasse Tysonom..vredi pogledati.

banacanin

pre 7 godina

ako je bilo velikog praska morao bi da bude centar svemira e tu ne bi bilo nista jer bi se sve rasprsilo u svemir ili bi bilo puno materije kao ostaci eksplozije. gde je centar umni ljudi

Joc@

pre 7 godina

Još uvek su, naš um i naši alati i instrumenti, skromnih dosega za tumačenje svih ''čudesa ispod nebesa''. Evo npr. u ovom tekstu se pominje nekoliko ograničavajućih termina vezanih isključivo za naše iskustvo u ovom svetu u kom se krećemo: ''svi uglovi svemira'', ''rani svemir'', ''gotovo u trenutku šireći se neverovatnom brzinom'', ''najudaljenije delove svemira'' i sl.
*
A, da se našalim, stavovi: ''mnogi naučnici smatraju inflaciju jednostavnim i elegantnim objašnjenjem porekla galaksija u svemiru”, i: ''uvek možete da izmenite neke njene delove kako bi se ona održavala”, podsećaju me na 1 Marfijev zakon (tzv. ''Grossmanovo pogrešno citiranje H.L.Menckena''): ''Сложени проблеми имају просте, лако разумљиве и нетачне одговоре''.
Dok nas tzv. ''Langsamovi аксиоми'' teše, tvrdeći da:
1. Све зависи.
2. Ништа није заувек.
3. Све је понекад.

M

pre 7 godina

"Nauka po nekad ima glupa objasnjenja.
(Leghorn, 29. novembar 2016 17:04)"

Nema nauka glupa objasnjenja, vec glupi ljudi ne mogu da razumeju.

O sirenju svemira

pre 7 godina

Ako vidim jabuku u padu pre nego sto udari u zemlju ,jel realan zakljucak da ce jabuka zauvek nastaviti pad?

Sve se vrti u krug ,pocetak sredina kraj pocetak sredina kraj .....

Big bang , ekspanzija ,urusavanje ,Big bang ,ekspanzija ,urusavanje ...

Ne treba biti Ajnstajn pa to zakljuciti ,teorija hladne smrti svemira zbog beskonacnog sirenja istog je obicna glupost ,po meni.

sale

pre 7 godina

Ne može da je obori nikako. Nije ni Ajnštajnova teorija oborila Njutnovu. Može samo eventualno da je generalizuje tako da uvede modifikacije za neke posebne uslove, npr. za rani svemir.

S-NS

pre 7 godina

Dve stvari koje se skoro uvek preskaču.
Pri Velikom prasku, ako je postojao, gravitacija je ogromna pa samim tim i vreme osetno drugačije teče, pa i pređeni put u jedinici vremena.
Ako Svemir zamislimo kao balon koji se naduvava i širi onda je on bio mnogo manji u početku pa je svetlosti trebalo mnogo manje vremena da obiđe ceo tadašnji Svemir. Opet će nama iz ove vremenske distance Svemir izgleda isti u svim pravcima i kao da je se Veliki prasak istovremeno desio svuda.

Djenka

pre 7 godina

Mi ne mozemo znati dali se kosmos siri jer ne poznajemo njegove granice. Ali znamo da se nama vidljive galaksije uglavnom udaljavaju. Na osnovu toga zakljucujemo da se i kosmos siri. Dokle god ne nadjem nacin da putujemo brze od svetlosti (ili da krivimo prostor-vreme i da pravimo precice) tu teoriju ne mozemo dokazati. Teorija da brzina svetslosti nije konstantna nije nova. I logicna je, svetslot se krece drugacijom brzinom kroz vodu a drugacijom kroz vakum. Gravitacija takodje utice na fotone, pa se postavlja pitanje kolika je bila brzina svetlosti u vreme velikog praska ako je sila gravitacije bila beskonacna (tesko za prihvatiti, beskonacnost je beskonacno neprihvatljiva). A ako je rani svemir bio "supa" prepuna materije ko kaze da se svetlost negde i kretala brze od materije? Mozda je materija bila brza pd svetlosti? I to sve pod uslovom da se veliki prasak zaista i desio. I da je svemir samo jedan. Bilo kako bilo meni je super tema da razbijam glavu o nju dok placam racune i poreze kako bi oni na vrhu mogli da nas i dalje jasu kao da im je tata dojahao na prvom fotonu i ostavio svemir u nasledje.

Darko

pre 7 godina

To bas ja htedoh da pitam gospodina/gospodju: odakle pretpostavka da se siri?
*******************

To nije nikakva pretpostavka već rezultat eksperimentalnog posmatranja. Radi se o tzv. crvenom pomaku koji je ustanovio američki astronom Edvin Habl još 30-tih godina. U kratkim crtama - ako se posmatraju udaljene galaksije njihov normalni svetlosni spektar je pomeren ka crvenom kraju što je nepobitan dokaz da se one udaljavaju od nas i da je brzina to veća što su ti objekti dalji. Ovo je fenomen koji se vidi u bilo kom pravcu svemira da se gleda. Ovo pak znači da se ceo svemir oko nas širi i da je, istom logikom, u prošlosti bio manji nego što je sada.

Kako mi IKADA mozemo da znamo da l' se on i dalje siri??
***************************

Uzmeš teleskop i odgovarajuću opremu za spektralnu analizu pa se sam uveriš. Evo ja sam baš to uradio prošle nedelje i, veruj mi na reč, i dalje se širi.

uvek sam vise voleo limese...

pre 7 godina

nisam fizicar... i ne znam puno o tome... ali vodeci se logikom, i buduci da je u ovom univerzumu jedina konstanta zapravo sama promena, i da nista ne ostaje isto za uvek... dolazimo do toga de je svaka konstanta u svim pojavama u fizici u stvari samo odraz trenutnog neznanja... pa tako i sama konstantna brzina svetlosti...

Smuleco

pre 7 godina

"Veliki prasak" kao i sve ostalo će da traje večno, jer je i vreme samo jedna od koordinata u 4D sistemu(11D), gde postoji, i zauvek traje, kao fiksni, tačno definisani momenat, svakog proteklog, sadašnjeg i budućeg trenutka, bez ikakvog upliva podele na "prošlost, sadašnjost i budućnost", kao kategorija, koje čovek koristi. Drugim rečima, vreme je fiksna dimenzija, jedna od koordinata "tačaka" u nekoj vrsti "mreže"."Tačaka" koje imaju, precizno i zauvek definisanane koordinate X,Y,Z... U skladu sa tim, Univerzum, iako dinamičan, postoji i traje u svakom svom, i najmanjem delu, kao večan i nepromenjliv sistem. Postoje samo beskrajno mali inkrementi dešavanja, koji su "apsolut".

M

pre 7 godina

"o cemu oni trucaju oni kao satro znaju kad je nastao svemir bolje vi nadjite lek za neke bolesti a tupite vise sa tim
(Mad Max, 29. novembar 2016 17:24)"

Zasto ti neverovatno obrazovani i nadareni covece ne pronadjes lek za makar jednu od tih nekih bolesti?
I od kad fizicari i astronomi trebaju da lece bolesti??
Sve nobelovac do nobelovca.

baba

pre 7 godina

To je I poenta I lepota nauke : nista nije zauvek tacno. Treba preispitivati teorije, I po potrebi postavljati nove. Samo tako cemo saznajati vise. :)

singer

pre 7 godina

to deluje logicno i zdravorazumski. i atomi se brze krecu na vecim temperaturama. u trenutku VP uslovi su bili toliko ekstremno drugaciji da su vrlo verovatno vazili i drugaciji zakoni. pri danasnjoj brzini svetlosti prostor se zakrivljuje a vreme usporava. stvarnost je nesto sasvim drugo od onog sto nam nasa cula govore.

Endzi

pre 7 godina

Kao po obicaju, decije knjige su uvek inteligentnije od onih "za odrasle", pa tako u knjizi Devojcica sa Sestog Meseca postoji jedan citat:
"Mi, mala bica sivih mozgova,
toliko imamo da naucimo.
Mi, kratki zivoti bez neke svrhe,
treba da gledamo nebo i razmisljamo."
U istoj knjizi se moze pronaci i recenica:
"Vreme sluzi, ali ne postoji."
Something to think about.

Naucnik

pre 7 godina

@singer: Covecanstvo je zato i omanuo, sto je prestalo da veruje svojim culima kao ti. Verovati nekome a sumnjati u svoja cula je apsurd!

Jovan

pre 7 godina

Samo teorija je nokonzistentna, nije logicno da u neogranicenom svemiru postoje granicne vrednosti, jednostavno ne ide jedno sa drugim ..

Posmatrac

pre 7 godina

Opet se samo cita bombastican naslov, a ne i clanak.
Elem, brzina svetlosti je produkt osobina naseg svemira. Od Plankove konstante pa nadalje. Na primer, da je Plankova konstanta drugacija, i nas svemir bi bio drugaciji, pa i brzina svetlosti.
Ovde se govori o svemiru u trenutku kada su osobine bile VEOMA DRUGACIJE nego sada.
I da, profesori fizike vam nece popraviti ocenu.

Zoran

pre 7 godina

1. Све зависи.
2. Ништа није заувек.
3. Све је понекад.

----------

To i Milasin tvrdi: jeste, onako, malo, redje....

Pundit

pre 7 godina

I Tesla je osporavao brzinu svetlosti koju je odredio Ajnstajn.
(Profesor Okultis, 29. novembar 2016 11:41)
Ama, nije Tesla osporavao brzinu svetlosti već dogmu da je ta brzina najveća moguća i nekakva mistična granica.
Problem brzine svetlosti nije što je toliko brza, već zašto je toliko "spora"? Po Tesli, u zamišljenom vakuumu ne postoji ništa što bi svetlost usporavalo na 300 hiljada km/s. To čini eter.
Očigledno, nešto ne valja sa tim zamišljenim vakuumom. Vakuum nije samo bezvazdušni prostor kako laici najčešće zamišljaju, već i odsustvo svakog drugog polja, što u svemiru ne postoji jer postoji najmanje sveprisutno gravitaciono polje.
Ovaj rad se upravo bavi tim "idealnim vakuumom" u kom bi brzina svetlosti morala da bude mnogo veća, ali takav idealni vakuum ne postoji od nastanka svemira.

Quantum entanglement već sada obara ispravnost Ajnštajnove hipotezu o "dimenzionalnosti" vremena, odnosno potvrđuje da su svi stari filozofi bili u pravu tvrdeći da vreme ne postoji. Samim tim, brzina nije nikakva fizička pojava već statistička. Brzina svetlosti takođe.

ne treba biti naucnik da bi neke logicne stvari uocio

pre 7 godina

pa iz same jednacine relativiteta e=mc2 lepo se vidi da infinitezimalna promena energije moze dovesti do beskonacne promene brzine koja se izvodi iz formule ubrzanja. Sad ni meni nije jasno kako Ajnstajn to nije uocio, ali jednostavno je tako - brzina moze da zauzme beskonacnu vrednost tj. nije limitirana "brzinom svetlosti". Ta dodatna stimulaciju minornom energijom van sistema referencije doduse moze biti problem, ali ipak, to je granicna vrednost, tako da u hipotetickoj ravni ta minorna energija moze biti simulirana i cistom nulom.

Donglai Pei

pre 7 godina

Obicno nijedna opste prihvacena teorija (kao sto je i Ajnstajnova teorija relativnosti) ne biva u potpunosti oborena vec se samo, sa napretkom nauke,uvode ogranicenja njenog vazenja. Moglo bi se reci da nijedna teorija nije apsolutno tacna jer nikada necemo znati sve.

protheus

pre 7 godina

Da vam prevedem laickim jezikom, sto je ovde dosta sturo objasnjeno .
Hoking se najvise uklapa u celoj prici ali su ovde zapravo pod znakom pitanja prvih 100 sekundi velukog praska koje premasuju brzinu od priblizno 2,7 brzina svetlosti. Dakle ispada da fotoni mogu putovati i 3 puta brze od brzine svetlosti u vakumu. E sada to nebi bilo cudno da istovremeno ne pobija "vreme" u samom prostoru. Odnosno vreme i prostor moraju biti savrseno sinhronizovani da bi se nazvali "prostorvreme".
Dakle nesto ne stima u samoj teoriji pa ce zato i ostati teorija iako je zapravo najjtacnija koju imamo.

Zeleni zmaj

pre 7 godina

Znaci profesor iz fizike da mi vrati moju ocenu kada sam rekao da Ajnstajnova teorija mozda nine tacna ali nije jos uvek osporena,covek mi zabio 2.
(vladicio, 29. novembar 2016 10:36)

Dobio si 2 jer si se pravio mnogo pametan.

Sick of it

pre 7 godina

"Nesto i to Svemir je nastalo u jednom trenutku! Vrlo dobro receno. Samo sto tad NIKO tamo nije bio da vidi i oseti koliko je taj trenutak dugacak! Sto bi rekao moj bivsi profesor srpskog jezika: Bujna Masta Lupa Svasta! Svemir nije morao da se napravi pre 15 milijardi svetolosnh godina! Mogao je da se napravi i pre 5,000 godina ili pravi se i dan danas samo sto mi to jasno ne vidimo!
(djuro, 29. novembar 2016 20:27) "

Pa dobro ti je rekao profesor. Samo nije hteo da te uvredi, pa je rekao Bujna masta.

Pre primene pročitati uputstvo

pre 7 godina

@(uvek sam vise voleo limese ...
nisam fizicar... i ne znam puno o tome... ali vodeci se logikom, i buduci da je u ovom univerzumu jedina konstanta zapravo sama promena, i da nista ne ostaje isto za uvek... dolazimo do toga de je svaka konstanta u svim pojavama u fizici u stvari samo odraz trenutnog neznanja... pa tako i sama konstantna brzina svetlosti...

Pa onda nemoj da koristiš ni konstante iz matematike ni i iz ostalih nauka. Onda nam ni nauka uopšte ne treba, sve si ti objasnio.

Veroljub

pre 7 godina

Po meni eksperimentalna nauka i posmatranje pojava imaju itekako smisla i izvodjenje teorija iz istih, a ne samo iz matematickih modela. Recimo meni je interesantan rad i zapazanja Haltona Arpa o uparenim kvazarima oko velikog broja galaksija i razlikama u tzv. "crvenom pomaku" izedju takvih kvazara i galaksija s kojima su "upareni".

Vlada M

pre 7 godina

Tema fizičkih konstanti me već dugo zanima. Čitao sam pre par godina Magueijo-vu knjigu "Faster than the speed of light" gde je opisao i teoriju i probleme s kojima se sreo pokušavajući da je objavi kao rad. Probleme je po mom mišljenju imao jer mu je teorija šuplja. Istina je da bi nestalo potrebe za kosmičkom inflacijom da je se svetlost nekada kretala brže. Ali, mi ne znamo fundamentalne razloge ZAŠTO je brzina svetlosti baš c, pa stoga ne možemo pretpostaviti da c može biti veće a da pritom ostale fizičke konstante ostanu iste. Recimo postoji konstanta fine strukture koja je količnik naelektrisanja elektrona, brz. svetlosti i Plankove konstante, a za nju eksperimentalno znamo da se nije (značajno) menjala. Za druge uglavnom još ne znamo vezu. On je uporan i agresivan tip, pa ignoriše tu nelogičnost i gura tu priču i dalje po medijima kad ne može u časopisima da prođe recenzije. Za mnogo temeljniji rad i korisne informacije potražite tekstove ili youtube predavanja John Barrow-a, preporučujem.

Nikola

pre 7 godina

Teorija velikog praska je dosta problematična, za mene. Ja stalno postavljam pitanje šta je bilo pre velikog praska? Materija nije mogla nastati ni iz čega, tako da za mene kao običnog čoveka, svemir nema ni kraj ni početak već se sve vrti u krug a samim tim je i brzina svetlosti univerzalna konstanta.Voleo bi da neki naučnik objasni šta je bilo pre velikog praska, jer sadašnje teorije samo od toga počinju bez da objasne prethodni period odnosno vreme pre nastanka kosmosa. Nešto tu ne štima i u koliziji je.

Joc@

pre 7 godina

@ (Donglai Pei, 13:31)

Tako je. Sam Ajnštajn je bio najveći pristalica takvog stava.
Rekao je: ''Најлепша је судбина неке физичке теорије
ако утре пут за стварање једне општије теорије
у којој она и даље живи као гранични случај.''

Хајдук

pre 7 godina

Овде говоре као да је простор и време постојало пре великог праска. Уколико је простор и време настао под утицајем масе онда светлост није ни била бржа него сада јер није имала простор и време да би то могло да се мери. Е сада одакле толика маса на почетку ни из чега......када би то знали можда би се и на друга питања могло одговорити...