Ponedeljak, 17.10.2016.

18:30

Na korak do beskonačne energije? Fuzijski reaktor srušio rekord

Izvor: Daily Mail

Na korak do beskonaène energije? Fuzijski reaktor srušio rekord IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

151 Komentari

Sortiraj po:

miro

pre 7 godina

(laleGator, 18. oktobar 2016 19:22)

Lale, naravno da nije nastala od dinosaurusa. Ali jeste od algi. Modrozelene alge rastu/nagomilavaju se brzinom od 3mm godišnje (manje više). U oblastima rasta gde je prisutno i veliko nagomilavanje materijala kao što su velike delte one bivaju zatrpane i zbog nedostatka kiseonika ne dolazi do klasičnog truljenja...pa tako 300-400 hiljada godina i eto. Na organsko poreklo ukazuje prisustvo kerogena. Sve ovo što napisah je uprošćeno a detaljnije vidi ako te zanima. Na primer:

http://www.ems.psu.edu/~pisupati/ACSOutreach/Petroleum_2.html

stoper4

pre 7 godina

Ови научници се много играју Бога. Уз то нису ни Православци, него ко зна какви кривоверници. Нека их, нека само, нек се играју деца, још мало, казна сваког стигне, па ће и њих. Казна, вечна казна... Зато се не играјте Бога, него верујте и плашите се, па ћете бити спасени.
(Православље Је Једина Истина, 17. oktobar 2016 22:56)

Vidim da ti nalupaše minuse ali ja sam ovaj tvoj komentar shvatio kao ironičan i komičan. Bar se nadam da sam u pravu :/

neutralni felsh

pre 7 godina

Najvise nafte nastaje na mestima gde se zemljine ploče podvlace jedna pod drugu i topi...
(laleGator, 18. oktobar 2016 19:22)


jao jao jao, sve si pobrkao :)

Victorinox

pre 7 godina

Treba reci i to da je najveci problem to sto se trosi vise energije da se ostvari ova fuzija nego sto ona sama proizvede.
Za sada je to neresivo....videcemo....
(hm, 17. oktobar 2016 20:34)

Drugim rečima, za sada još uvek ćar opšti sa vajdom. Šalu na stranu, ovo su značajni rezultati (drugar fizičar mi je potvrdio). Šteta što je obustavljen projekat Migma ćelija za kontrolisanu fuziju (davne sedamdesete i osamdesete), ideja naučnika našeg porekla, Bogdana Maglića. Radilo se o manjim uređajima koji bi mogli da imaju i modularnu strukturu. Čovek je imao neverovatan entuzijazam, imao sam prilike da slušam jedno njegovo predavanje. Doduše, imao je i neverovatan talenat da antagonizuje ljude od kojih je tražio grantove. Srbin, jbg.

laleGator

pre 7 godina

Ako Nafta nije fosilno gorivo šta je onda ? Da nije to bog gurao zapržku pod tepih ?
(miro, 18. oktobar 2016 15:04)
___________
ahahahahaha cool fora

ali nafta zaista nije nastala od dinosaurusa niti od bilo kakvih drugih fosila.
Niko nezna tacno kako nastaje
samo se zna da i dalje nastaje duboko ispod zemljine povrsine u magmatskim procesima!

Najvise nafte nastaje na mestima gde se zemljine ploče podvlace jedna pod drugu i topi...

Brdoviti Balkan

pre 7 godina

eeee da ste poslusali Nikolu koji nam je davao plan za beskonacnu struju dans se nebi mucili
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Pavle, 18. oktobar 2016 03:57)

Samo je glupost beskonacna....

miro

pre 7 godina

stvarajući na taj način “čistu” energiju zahvaljujući kojoj bi jednog dana fosilno gorivo moglo da izađe iz upotrebe." Ovo jednog dana je bas optimistično! Nema šta... A smešni su kada kažu da je nafta fosilno gorivo! Kakvi klovnovi, koga lažu oni? Pa nismo pali sa kruške svi.
(zeroPoint, 18. oktobar 2016 08:37)

Ako Nafta nije fosilno gorivo šta je onda ? Da nije to bog gurao zapržku pod tepih ?

Aleksandar

pre 7 godina

@(bora, 17. oktobar 2016 21:38)

Kliker ne na 25 nego na 100 miliona Kelvina ne bi mogao da osetiš na drugom kraju prosečne sobe ako se nalazi u apsolutnom vakuumu suspendovan u magnetnom polju - ako nema šta da nosi tu toplotnu energiju (a nema jer je apsolutni vakuum oko njega) jedini način da tako zagrejana materija deluje na tebe je putem zračenja (pre svega infracrvenog) a veličina klikera nije dovoljna da oslobodi ikakvo značajnije zračenje da ti to osetiš (nema dovoljno materije).

Potpuno isto kao zvučnik koji u Zemljinoj atmosferi može da napravi infrazvuk od par hiljada decibela (i time te oduva ili raznese u param-parčad) dok u Svemiru možeš da budeš na par metara od njega i da ništa ne osetiš.

srbenda

pre 7 godina

@naucnik;šta znaju ameri i englezi da naprave osim aviona, kamiona telefona,brodova (nosače ) androida..... i naravno fejsa,instagrama itdd.

naucnik

pre 7 godina

Umesto sto bacate novac na laboratorije i mucite se da lostignete pritisak i idealne uslove zasto jednostavno ne ubacite to u more na dubinu od nekih 10-20m i imate uslove pritiska potpuno besplatno brz utroska energije.
Vidi se da su britanski i americki naucnici. Nista bez laboratorije umesto da se koriste bezplatni prirodni izvori.
(Igor, 18. oktobar 2016 10:22)

A ovi Igror prvo da nauci prociat clanak u cjelini. Prostor mora biti zatvoren, da bi se dobila odgovarajuca temperatura. Ali je vazno podcjenjivato amere i engleze, dok se neki ocigledno muce sa citanjem.

Fizika i filologoja

pre 7 godina

(ne po hidrogenu, vec po vodoniku) .. Najsnaznija takva detonirana bomba je ruska bomba Car (Tzar) ..
(menjam nick, 17. oktobar 2016 19:01)

Kakva je razlika izmedju hidrogena i vodonika? Jel' to u nasem srpskom periodnom sistemu H od hodonik?
(hiavata, 17. oktobar 2016 19:20)
######
Zato što se kod nas, iz ko zna kojih razloga, vodonik peroksid H2O2 naziva hidrogen. Pitaj bilo koju ženu koja blajha (izbeljuje) kosu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Artemis Foul, 17. oktobar 2016 23:39) # Link komentara

Vodonik H2 je na srpskom i odatle je rec voda. Hidrogen, hidro itd.. Υδρό je grcka rec i isto znaci voda .. Pa tako hidrologija ili nauko o vodama je grka rec i na grckom se pise Υδρολογία i cita se idrolgia.
Poz iz grcke

poštovalac

pre 7 godina

"Samo mi je i dalje smešna činjenica da bi iskoristili svu toplotnu energiju dobijenu fuzijom, mi i dalje grejemo kotao sa vodom i pokrećemo turbinu/generator. No dobro, bolje i tako nego nikako. "

Vaše ideje me intrigiraju i želim da se pretplatim na Vaš bilten.

Igor

pre 7 godina

Umesto sto bacate novac na laboratorije i mucite se da lostignete pritisak i idealne uslove zasto jednostavno ne ubacite to u more na dubinu od nekih 10-20m i imate uslove pritiska potpuno besplatno brz utroska energije.
Vidi se da su britanski i americki naucnici. Nista bez laboratorije umesto da se koriste bezplatni prirodni izvori.

M

pre 7 godina

"ovim cete samo unistiti zivot na planeti upozorio vas je jos i Tesla.I tu nije nista cisto.
(Nele, 17. oktobar 2016 20:01)"

Kad su neki oblici egzistencije u pitanju, ne bi ni bila neka steta.

Nikola

pre 7 godina

Ma, da, sad će svi ti inžinjeri besplatno da naprave reaktor, građevinari besplatno da izgrade elektranu, radnici besplatno da naprave tramsformatore... i svi ostali da rade da ti ne bi plaćao struju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Artemis Foul, 17. oktobar 2016 23:57)

Zasto ovaj komentar ima 50 pluseva? Jel to ona stara srBska mud(r)ost plati pa klati? Sta neko moze da plati sa 20.ooo hiljada?

Да л' је сарказам ил' је иронија

pre 7 godina

Свака част Американцима и Енглезима, ово могу само најнапредније нације и највиши на еволуционој лествици међу њима-научници атеисти. Не дајте технологију никоме, поготово не Русима и Кини, ви заслужујете да владате светом, остали морају да се покоре.

pdb

pre 7 godina

Ako neko zna samo da objasni koja vrsta materijala može izdržati tu temperaturu? duplo jače od sunca. znamo bar toliko da ne postoji ništa što se u jezgru sunca nebi istopilo. mislim da nije realno a ni potrebna tolika temperatura. (batko, 17. oktobar 2016 22:49)

Ni jedna vrsta materijala ne moze izdrzati tu temperaturu, zato se plazma drzi dalje od zidova pomocu elektromagnetskog polja. Potrebna je sto veca temperatura, a oni koriste toliku jer verovatno smatraju da se njom postize dovoljno dobra fuzija. Veca temperatura znaci bolja fuzija, ali i veci utrosak energije za pokretanje reaktora, znaci verovatno su se nasli na nekoj zlatnoj sredini.

Racun

pre 7 godina

Sto se tice temperature, nije ona toliko strasna ako fisioni materijal "pobegne" ostetice sam reaktor i nista vise, zbog toga sto je kolicina materije, recimo masa, veoma mala pa je mala i kolicina toplote. Objasnjenje: Zar cigarete ima 800 stepeni, a i temperatura u obicnoj peci na drva je isto oko 800 stepeni, samo sto je kolicina materije razlicita, pa tako jedna cigareta ne moze zagrejati sobu, a ako "pobegne" moze da progori recimo stolnjak... Takodje, kolicina vodonikovih izotopa potrebna za dobijanje ogromne kolicine energije je veoma mala, pa se ne dovodi u pitanje kolicina vode u prirodi.

mikicar

pre 7 godina

Ako je tačno ovo što pritisak od 2 bara upoređuju sa pritiskom na 10m ispod vode onda je tačno i dobro prevedeno. Na svakih 10m dubine se pritisak povećava za 1 bar, tako da ronilac na 10m dubine oseća taj vodeni pritisak od 1bara plus vazdušni pritisak od 1 bara. Ukupno 2 bara.
Pretpostavljam da je fora u agregatnom stanju materije. Nije isto držati gas na 2 bara i držati plazmu na 2 bara. Osim toga nešto što ima 35 miliona stepeni ne možete jednostavno fizički kompresovati. Na tolikom pritisku verovatno može da se održi tim magnetnim poljem, toliko magnet drži.
Nije mi samo jasno kako su uspeli da stvore plazmu sa tako malim pritiskom.

The

pre 7 godina

Mnogo se igrate.. A za 1000 god niste uspeli ni epilepsiju da izlecite..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sasa, 17. oktobar 2016 21:11)

Epilepsija se tretira lekovima. Posto je oko 30% epilepsija farmakorezistentno, to se resava hirurskim putem.
Pretpostavljam da mislite na to da neki ljudi i pored terapije imaju epi napade.

Postoji vise razloga za to.

Prvo, nasi lekari, malo je neurologa koji su zaista upuceni u problematiku. Ima oko 50 vrsta epilepsija, ne racunajuci one koje pogadjaju intelektualno ometene ljude. Zato mnogi lekari daju lekove koristeci metod pokusaja i pogreska.

Drugo, sami pacijenti se cesto ne pridrzavaju rezima zivota (bez alkohola, opijata, dovoljno sna…)

A sto se tice fuzije… Zao mi je sto se to nece desiti za mog zivota.

only fools and horses

pre 7 godina

Ne pretvara se. Direktno u radijator.
(Toto-ko-tunjo-patentirajuci-smederevca-na-fuzioni-pogon, 18. oktobar 2016 06:33)

Jao vidite me, ja sam mnogo pametan, sve vrca pamet, toliko da mogu glupom ironijom da odgovaram na pitanja.
Ajde pametnjakoviću, reci, kako se iskorišćava tolika temperatura? Na koji način se pretvara u električnu energiju, ili bilo koju drugu energiju što mi možemo da koristimo?
Evo ja nemam predstavu. Ogromna je to temperatura, kako je uopšte zauzdati, ukrotiti?

zeroPoint

pre 7 godina

"stvarajući na taj način “čistu” energiju zahvaljujući kojoj bi jednog dana fosilno gorivo moglo da izađe iz upotrebe." Ovo jednog dana je bas optimistično! Nema šta... A smešni su kada kažu da je nafta fosilno gorivo! Kakvi klovnovi, koga lažu oni? Pa nismo pali sa kruške svi.

jokjuar

pre 7 godina

Bilo bi dobro da veći deo budžeta ide za ovakva istraživanja umesto za vojsku i ratne kampanje.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (biće bolje, 17. oktobar 2016 23:14)


Cenim vaš optimizam, ali ova energija će, mogu glavu na panj da stavim, biti upotrebljena upravo za vojsku i razne ratne kampanje. Nikome (ko ima moć da odlučuje) nije stalo da imamo jeftinu i čistu energiju. Profit i samo profit, ništa drugo nije bitno.

markooooOoOoOOOOOOOoOOoOOo

pre 7 godina

A kome se isplati da se to uvede u upotrebu za nas smrtnike? Mozda neko oruzije da se napravi. E to bi im se vec isplatilo.

bahati biciklista

pre 7 godina

Fuzija će jednog dana zameniti fosilna goriva??? Pa dan danas je korišćenje fosilnih goriva samo moranje jer te na to tera sistem koji od toga zarađuje. Veliki državni ugljokopi koji snabdevaju zastarele elektrane umesto da se konvertuju da pale otpad. Gde su vetroparkovi? Solarna energija? Gorivne ćelije? Moj komšija je morao da zaustavi vetro-turbinu jer su hteli da ga odrape za porez koji potpuno anulira vredbost tako proizvedene energije. Nedaju ti da se isključiš jer tako gube i mušteriju i što je daleko važnije kontrolu nad tobom. A što se kola tiče. Šta je oktanska vrednost benzina? Mera za njegovu pitenciju. A to je u stvari količina vodinika u njemu. Neće taj fuzioni reaktor ugledati svetlost dana dok god ima kapi nafte i grumena uglja. Pa ni tad. Izmisliće nešto drugo do čega sam možeš teško da dođeš.

Bex

pre 7 godina

Lepa vest svakako. Medjutim ako neko misli da ce tokamak resiti energetske probleme covecanstva grdno se vara. ITER ce kostati oko 10 milijardi EUR a cak nece biti sposoban da proizvodi struju. Proci ce mnogo vise vremena dok se ta tehnologija komercijalizuje nego dok se osvoji. I na kraju to ce moci da proizvodi 5-6 zemalja na svetu jer je veoma visoka tehnologija. Postoje pristupi koji su mnogo jednostavniji i jeftiniji od tokamaka ali oni koji imaju novce ne zele da investiraju u takva istrazivanja. Recimo DPF (Dense Plasma Focus) pristup je do sada prikupio 1000 puta manje novca od tokamaka.

Rade Božić

pre 7 godina

Postoji jedan fuzioni reaktor na Pešteru, sto ovaca- dvesta jaganjaca.
Daj ne mlatite praznu slamu - svet napreduje a mi u sredini 19 veka.
Uvek, bez greške nađemo najgora rešenja u svim oblastima realnog života - počev od politike, ekonomije itd.Bar smo dobar reper ostalim državama.Gledaj Srbiju pa sve radi suprotno.

Runzo Osnovac

pre 7 godina

Da li je moguće da ovde skoro NIKO, čast izuzecima, ne prepoznaje razliku između FISIJE (kad već toliko pominjete bombe) i FUZIJE? Nije gradivo za fakultet, a pominje se čak i pre srednje škole. E upravo to je razlog što ćemo u Srbiji verovatno i 2168. godine da se grejemo na drva i ugalj. Inače svaka čast ovim naučnicima jer ovo je, posle Nemaca, stvarno ogroman korak napred.

Zagrepcanec

pre 7 godina

@(batko, 17. oktobar 2016 22:49): nije stvar u materijalu, već u velikom magnetskom polju koji plazmu drži na mjestu da temperatura "ne bi pobjegla" (glupi izraz ali kaj ćeš :P). doduše nisam baš upoznat s ovim fuzijskim reaktorom u Massachusettsu, ali njemački znanstvenici su prošle godine u Max Planck institutu držali na 1. testu 1/10 sek. fuzije i sada će ići dalje, sve do cca. 30 minuta zahvaljući novom Wendelstein 7-X fuzijskm reaktoru.

pogledaj više ovdje ako te zanima: http://www.ipp.mpg.de/w7x

Toto-ko-tunjo-patentirajuci-smederevca-na-fuzioni-pogon

pre 7 godina

Uf što bi veselo bilo da se desi neki kuršlus na toj temperaturi. Pa ode to do zemljinog jezgra. I dalje, u Kini bi izašlo.
Lupam malo, šalim se, ali stvarno je to temperatura koja uteruje strah u kosti.
A kako se koristi ta energija, mislim kako se ta temperatura pretvara u energiju koju možemo da koristimo?
 (only fools and horses, 17. oktobar 2016 19:59)

Ne pretvara se. Direktno u radijator.

drmr

pre 7 godina

Samo mi je i dalje smešna činjenica da bi iskoristili svu toplotnu energiju dobijenu fuzijom, mi i dalje grejemo kotao sa vodom i pokrećemo turbinu/generator. No dobro, bolje i tako nego nikako.
Druga stvar... Svi koji lupetaju ovde su završili osnovnu školu, u kojoj se u sedmom i osmom razredu uče osnovi hemije i fizike, znate one predmete za koje ste govorili, "ma šta će mi to u životu". A ako ste još završili i neku srednju školu, e onda ste sigurno slušali sve ovo o čemu se piše u tekstu. Problem je samo u tome, što ste tada molili profesora da vam da dvojku da ne ponavljate razred, a sad ste porasli i postali mudriji od svih tih ljudi i shvatili da je nauka nešto što treba zabraniti. Ako ste učili istoriju, verovatno se sećate da se to već jednom desilo pre nekoliko stotina godina i da se to doba, prevedeno sa engleskog, zvalo "mračno doba".

Vlada

pre 7 godina

Nije receno ono sto je najvaznije za fuzijske reaktore, a to je koliki je odnos ulozene i fuzijom dobijene energije, jer do sada je glavni problem to sto je ovaj odnos bio negativan.

Duke

pre 7 godina

Za koje vreme ce ovakvo nesto da bude komercijalno dostupno mi smrtnici ne mozemo ni da nagadjamo.

Ko prati ove teme svestan je zasebnih projekata i SAD, EU, Kine, Rusije, Japana i ogromnih sredstava koji se u to ulazu dugi niz godina. Zajednicko svima njima je sto manje vise niko nista znacajno neobjavljuje. Svi drze za sebe u nadi da ce im to obezbediti komparativnu prednost za njihove ekonomije 21. i 22. veka.

Ovakve objave o napredku su sporadicne i sture i prosto je nemoguce(da je nemoguce to bi i objavili)da se ovoliko dugo istrazuje a da se toliko malo zna o samim projektima. Mozda nam(nama stanovnicima van ovih supersila) je jedina nada da japanci dodju do resenja prvi. Jer ako bi to bili amerikanci, rusi, kinezi ili EU pa pretpostavite kako bi se ponasali da dobiju takvu moc sta bi trazili u zamenu za koriscenje te tehnologije.

Srbin

pre 7 godina

@Kakva je razlika izmedju hidrogena i vodonika? Jel' to u nasem srpskom periodnom sistemu H od hodonik?
(hiavata, 17. oktobar 2016 19:20)
Tkz hidrogen na srpskom je vodonik-peroksid (H2O2). Kosristi se u razblazenoj formi od 3% za dezinfekciju, 7-9-11 % kao dodatak farbe za kosu, 30% kao izbeljivac...i td.
Vodonik je prvi element u periodnom sistemu elemenata i na engleskom se zove hidrogen (hydrogen) obelezen je sa H.
Ne postoji "srpski" periodni sistem elemenata vec samo jedan jedini univerzalni poznat i kao Mendeljev periodni sistem elemenata.
Eto da znas.

moreplovac

pre 7 godina

Samo da ne naprave neki belaj dok sam ziv. Hocu da umrem prirodnom smrcu i da me sahrane ko srecnika a ne da budem kolateralna steta njihovih gluposti.

Uvek..

pre 7 godina

ali,uvek se osvrnem na reklamu u kojoj kazu da je srbija zemlja sa najvecim brojem strucnjaka po glavi stanovnika.od 80 komentara na ovu vest, bar 79 je onih koji su doktorirali fiziku,naucnu fantastiku,tragikomediju,filozofiju...i naravno,sexologiju...sve moj do mojega,i svi se u sve razumeju...svaka vam cast..uradite nesto za majku srbiju

Artemis Foul

pre 7 godina

Do skoro je Wolfram/Tungsten imao najvisu tacku topljenja od 3.422°C, ali u 2015. je otkriven novi super-materijal koji moze da podnese temperature do 4.126°C... Sta je to na ovoj planeti rezistentno temperaturi od pomenutih koliko miliona °C...?
(Mile ima pravo., 17. oktobar 2016 19:29)
####}
Ništa. Ali, (fizika za osnovnu školu) temperatura je u osnovi brzina kojom se atomi kreću i u međusobnim sudarima prenose energiju i odbijaju se jedni od drugih. Porastom pritiska rastojanje između atoma se smanjuje te su sudari češći i temperatura raste.
E, sad, ovde su u pitanju mikrogrami vodonika koje na okupu drži jako magnetno polje. Okolo njih je vakum tako da ne postoje drugi atomi koji bi mogli da prenesu energiju i samim tim temperaturu na zidove reaktora. Sam reaktor je od ultrajakih legura baš zbog vakuma da ne bi došlo do implozije.

T

pre 7 godina

Svi koji se brinu koliko je ovo bezbedno: kolicina vodonika koji je u reakciji se u reaktoru bukvalno meri gramima; tako da ako nesto krene po zlu, nece biti mnogo toga da izgori. To je potpuno drugacije u odnosu na postojece fisione reaktore - tamo je neophodno staviti veliku kolicinu radioaktivnog materijala, jer materijal bukvalno sam sebe pali. Ovde se gorivo dovodi sa strane, a "pale" ga visoka temperatura i pritisak. Kao sto bi automobilski motor bio jako opasan kada bi se motor nalazio usred rezervoara sa benzinom, a ovako nije (ili nije previse) jer mu se gorivo dozira u malim kolicinama.

uskok

pre 7 godina

Tohamak reaktor je torusnog oblika (kao krofna sa rupom) i unutar njega se nalazi fuziona plazma koja "lebdi" u magnetnom polju. Struja koja nastane iz ovog procesa je 100% čista i veoma jeftina, problem je što još uvek ne uspevaju da održe reakciju dovoljno dugo da bi bio upotrebljiv.

menjam nick

pre 7 godina

Posto vidim da mnogi ne razumeju, ili se prave da ne razumeju.. Ono ato mi nazivamo hidrogenom je zapravo vodonik peroksid (H2O2) .. Vodonik se na engleskom kaze/pise hydrogen.. Kod nas se ustalio naziv hidrogenska bomba, a kako je neko dole objasnio vec kako ona funkcionise (vezano je naravno za atome vodonika, a ne za rastvor hidrogena), necu sada ja opet pisati, rekao je covek sustinu.. Nadam se da je sada jasno..

beli medved

pre 7 godina

Pa ni u cemu Mile.
U magnetnom polju valjda a ne u solji za kafu ?

Idi begaj sad si ga jos i zbunio. Trazice covek magnetno polje a ono se ne vidi golim okom. Bolje da si osto kod solje za kafu.

Artemis Foul

pre 7 godina

ha kad bi neko dozvolio besplatnu neogranicenu energiju!
(rajko, 17. oktobar 2016 19:27)
####
Ma, da, sad će svi ti inžinjeri besplatno da naprave reaktor, građevinari besplatno da izgrade elektranu, radnici besplatno da naprave tramsformatore... i svi ostali da rade da ti ne bi plaćao struju.

Artemis Foul

pre 7 godina

(ne po hidrogenu, vec po vodoniku) .. Najsnaznija takva detonirana bomba je ruska bomba Car (Tzar) ..
(menjam nick, 17. oktobar 2016 19:01)

Kakva je razlika izmedju hidrogena i vodonika? Jel' to u nasem srpskom periodnom sistemu H od hodonik?
(hiavata, 17. oktobar 2016 19:20)
######
Zato što se kod nas, iz ko zna kojih razloga, vodonik peroksid H2O2 naziva hidrogen. Pitaj bilo koju ženu koja blajha (izbeljuje) kosu.

jimi

pre 7 godina

Eto, oni koji su isli u osnovnu skolu 90' mogki bi ponovo. Tada je izmerena najveca temperatura dobijena na Zemlji hemiskom reakcijom iznosila oko 60000c. ;)

321

pre 7 godina

Visoku temperaturu za fuziju će postići stotinama jakih lasera koncentrisanih u jednu tačku ali potreban visok pritisak za održivu fuziju se na Zemlji može obezbediti samo na dnu nekog okeana. Još kad bi imali odgovarajući materijal da se sagradi reaktor koji će izdržati taj pritisak na dnu...

Neke nuklearne podmornice idu i do 1000m ispod površine jer su pravljene od najkvalitetnije legure čelika i titanijuma, što je opet isuviše malo. Dna okeana mogu da dosegnu samo jako male i specijalno građene podmornice specifičnog oblika jer je pritisak nenormalno visok. Bila je emisija na discovery kanalu kada se Džejms Kameron spustio u takvoj podmornici na najdublju tačku na Zemlji (Marijanski rov).

chewbacca

pre 7 godina

@ Da se opkladimo da će manje komentara da bude na ovu vest nego na onu šta Đoković nosi oko vrata?
(Neko iz mase, 17. oktobar 2016 18:47)

hahahahahahahahahahahahaha

ćuti nemoj da ih navlačiš, inače će odmah komentari da bez krsta i mesa nema fuzije

Swarog

pre 7 godina

Da je veliki SSSR uspeo da napravi fuzionu elektricnu centralu mozda bi danas Amerika i Engleska bile zemlje proleterske :-). Jel neko gledao Lov na Crveni Oktobar? Ta podmornica ima fuzioni reaktor koji energiju reakcije direktno pretvara u strujanje vode u nekoj vrsti vodenog jet engine. A unuta atmosfera ko u klingonskom razaracu :-).

Православље Је Једина Истина

pre 7 godina

Ови научници се много играју Бога. Уз то нису ни Православци, него ко зна какви кривоверници. Нека их, нека само, нек се играју деца, још мало, казна сваког стигне, па ће и њих. Казна, вечна казна... Зато се не играјте Бога, него верујте и плашите се, па ћете бити спасени.

batko

pre 7 godina

Ako neko zna samo da objasni koja vrsta materijala može izdržati tu temperaturu?duplo jače od sunca. znamo bar toliko da ne postoji ništa što se u jezgru sunca nebi istopilo.
mislim da nije realno a ni potrebna tolika temperatura.

Stark

pre 7 godina

Cak i da ostavre postojanost fuzije duzi vremenski period i da je mogu kontrolisati, proci ce jos mnogo decenija pre nego sto se bude masovno proizvodila ta vrsa energije.

U vreme Tita bilo je i MIT-a

pre 7 godina

MIT fakultet za CIA propagandu.
Pritisak od 2 bara je stvorio temperaturu od 35 miliona celzijusa.
Da, da ova vest ce smanjiti cenu nafte za pola.
Budalastina

bora

pre 7 godina

Nisam tehničko lice,i ne razumem.Kako (u čemu) se kontroliše materija na 35.000.000 stepeni!?Pa kliker te temperature bi promenio klimu,stotinu kilometra u prečniku!

Alex

pre 7 godina

Samo neka oni prave fuziju u reaktorima veličine omanje kuće. Dok se ne svede na veličinu (u komentarima pomenute) šolje za kafu, proći će još mnogo nafte cevovodima...

Горан

pre 7 godina

Убеђен сам да ће до краја овог века бити направљена фузиона термоелектрана. Проблем на којем се сада ради је да је разлика утрошка и добитка енергије фузионог процеса још увек негативна. Другим речима више се енергије потроши стварањем фузије него што се добије од тог фузионог процеса.

vzdinac

pre 7 godina

Vec postoje bombe koje rade po principu fuzije.. I to dugo.. Kod nas poznatije kao hidrogenske bombe (ne po hidrogenu, vec po vodoniku) .. Najsnaznija takva detonirana bomba je ruska bomba Car (Tzar) ..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (menjam nick, 17. oktobar 2016 19:01)
Koliko ja znam, ta bomba nikad nije detonirana...ali, da, to je najjača bomba ikad napravljena.

A ovo pitanje gdje je bila plazma od 35M stupnjeva - u magnetskom polju.

Blazena Svetlost Nekomentarisanja

pre 7 godina

2 bara ? jel je ovo neka greska ?
(Marko, 17. oktobar 2016 18:48)

Nije greska. 2 bara je veoma velik pritisak za fuzionu masinu. Svaka fuziona masina mora pre svega da bude sposobna da nacini visok kvalitetan VAKUUM zbog cistoce reakcije, jer necistoce veoma smetaju. Po ubacivanju deuterijuma i tricijuma pritisak raste i u samom sredistu fuzionog pakla pritisak se blizi atmosferskom. Iako 2 bara zvuci smesno u odnosu na pritiske unutar Sunca, konstrukcija masine (magnetno polje, odrzanje plazme i nacin ulaganja energije) je takva da omogucava fuziju i na temperaturama koje premasuju one unutar Sunca.

Nikola

pre 7 godina

2 bara nije greska idu do 8 bara. Zato su ti reaktori i bezbedni u idnosu na nuklearne, samo nekome vise odgovara skupa nafta pa nas drze u 'mraku' godinama i koce progres.

Dragoljub

pre 7 godina

Odmah da se napravi bomba i proba da li može da pukne. Demokratija mora stići u svaki kutak planete.
(U Stanojka žena ko devojka, 17. oktobar 2016 18:36)

Tamo zivi jako puno Srba . Ne vidim da zure sa povratkom . Odgovori mi zasto Srbi masovno beze u tu zlu demokratiju ?

pdb

pre 7 godina

Jedan od najvecih problema fuzije je odrzavanje jakog magnetnog polja sa sto manje energije, tj. potrebno je da energiju koju proizvede sam reaktor iskoristi za svoje odrzavanje, a visak da se koristi za proizvodnju elektricne energije. Dakle, kao sto je neko vec rekao ovde, fuzija je ostvarena vec davno, ali nije samoodrziva na nacin koji sam opisao gore. Verovali ili ne, naucnici ovu duplu temperaturu Sunca postizu, kako kazu, "veoma jednostavno".

Hez

pre 7 godina

u cemu je bila plazma od 35 miliona stepeni?
(mile, 17. oktobar 2016 18:46)

Izgugluj Tokamak. U prostoru oblika torusa, gas je sabijen pod velikim pritiskom i nema dodira sa "zidovima". Elektromagnetno polje drzi svu materiju dalje od zida.

Ova tehnologija nije nista novo. Sovjetski naucnici Saharov i Tam su napravili (i krstili) prvi Tokamak 50ih godina. Problem sa ovim reaktorom je sto je potrebno vise energije da oni proizvedu tako jako em polje, i da toliko sabiju gas pod toliko velikim temperaturama, nego sto sam reaktor proizvodi energije. Efikasnost Tokmaka je oko 0.6 (za 1 jedinicu energije da 0.6 nazad), a da bi bio isplativ mora da bude vise od 1. I svuda u svetu eksperimentisu sa tim.

Ladislav

pre 7 godina

Pa , Mile , pitanje ti je kao da si pitao zašto strelom ne možeš pogoditi Sunce. Samo pitanje je na mestu , ali za shvatanje odgovora trebalo bi ti izvesno predznanje . Tako i ovde , zna se kako se obuzdava i održava plazma .... trebalo bi da pročitaš nešto od tog štiva pre nego što se uopšte upustiš u čitanje ovakvih vesti, i postaviš čudno pitanje . Sama vest o uspehu kontrole fusije je veličanstvena , pitanje je vremena kada će to postati rutina i samim tim iskorišćavanje resursa Meseca ( izotop helijuma ) .

Miskec

pre 7 godina

2 bara je pritisak u gumi na mom automobilu i nisam primetio da imam neke fuzije i energije u njemu!?!? Da se neko nije zeznuo u konverziji jedinica mere?

СТРАШНИ СУД

pre 7 godina

Ускоро: струја ће се ОБАВЕЗНО користити за све могуће намене и коштаће пет пута скупље него тренутно( важи за Србију и поједине земље).

starlight

pre 7 godina

Koju gustinu materije je potrebno postici da bi se zakrivili vreme-prostor, odnosno da bi zakrivljenje pocelo biti vidljivo golim okom ako znamo da razlicita gustina materije konzumira razlicitu kolicinu vreme-prostora?

Mogli

pre 7 godina

"Dobra" stvar kod fuzije je sto oslobadja cistu energiju, sa neznatnom kolicinom radioaktivnosti, dok fisija em sto unistava sve, njen radijus se pojacava zbog radioaktivnog zracenja. A i sama oslobodjena energija kod fuzije je jaca. Losa strana je to sto se veoma tesko kontrolise fuzija.

N4

pre 7 godina

Nema od ovoga jos dugo salemeta. Koliko sam i ja razumeo problem nije tesko izazvati reakciju nedo odrzati je i kontrolisati. Takodje koliko sam shvatio problem je i cinjenica da ne postoji efikasan materijal za reaktore zbog cega isti brzo stradaju. U ovom smislu se dosta govorilo o Helijumu 3 koga ima na mesecu pa se odjednom svi interesuju za obnavljanje misija na istom.

U Stanojka žena ko devojka

pre 7 godina

(U Stanojka žena ko devojka, 17. oktobar 2016 18:36)

Vec postoje bombe koje rade po principu fuzije.. I to dugo.. Kod nas poznatije kao hidrogenske bombe (ne po hidrogenu, vec po vodoniku) .. Najsnaznija takva detonirana bomba je ruska bomba Car (Tzar) ...

Cilj komentara nije bio da se narod pomlati na planeti, već da skrene pažnju na razmišljanje nekog ko je moćniji i od tebe i od mene (a voli da širi demokratiju) i koji na svaki pronalazak gleda kao na mogućnost da napravi nešto ubojito. I ne brini, znam ja da se čovek do sad već pobrinuo da napravi mnogo kutijica koje čovečanstvo mogu zbrisati jednim potezom.

neuspeliabortus

pre 7 godina

Fuzija je spajanje a Fisija razdvajanje jezgra atoma.

Za atomske bombe koristi se atomska fisija, cepanje atoma koji tom prilikom oslobadjaju ogromnu kolicinu energije i druge cestice. Hidrogenske bombe koriste koncept fisije-fuzije-fisije. Fisijom se cepa jezgro on oslobadja ogromnu kolicinu enegrije koja pokrece fuzije sto stvara mnogo jacu eksploziju (neuporedivo jacu) i sama snaga ponovo pokrece fisiju.

Fuzija je spajanje razlicitih atomskih jezgra elementa u jedno teze jezgro. Fuzija moze da se korisite da stvara enormnu kolicinu snage ali je takvu snagu do sad bilo nemoguce kontrolisati. Ovi ljudi to kontrolisu poput magnetnih plazmi koje mogu da drze reakciju (ogromna temperatura) i strukturu odvojeno (metal, zgrade itd). Za razliku od fisije za koju su potrebni teski elemneti, za fuziju se koristi na primer voda koja ne ostavlja nus produkte kao sto su nuklearni otpad/ugljen dioksid i slicno.

Ukratko ovi ljudi su uspeli da obuzdaju oslobadjanje energije atomske bombe unutar kutije.

Ovo je neverovatna vest ali mi se i dalje zanimamo budalastinama u Srbiji. Inace ovaj projekat je jedan od najvecih u istoriji covecanstva i ljudi koji rade na njemu su iz bukvalno celog sveta.

Dalibor

pre 7 godina

Hidrostatički pritisak od 2,05 bara ostvaruje vodeni stub visine približno 20,4 metara (prosečna gustina morske vode je 1025kg/m3).

kole

pre 7 godina

(Neko iz mase, 17. oktobar 2016 18:47)
pa sta da kucaju ljudi,od pre neki dan smo na korak od vecne mladosti,sad na korak od besplatne energije...svasta se izdesavalo od marta cekamo i vece plate...

hm

pre 7 godina

Treba reci i to da je najveci problem to sto se trosi vise energije da se ostvari ova fuzija nego sto ona sama proizvede.
Za sada je to neresivo....videcemo....

bucko lazmisljam

pre 7 godina

Tesla je koliko sam uspeo da nadjem u dostupnim dokumentima uspeo da napravi fusiju. Poznate su njegove kuglaste munje sa ogromnom energijom za koje je on tvrdio da su beskonacni izvor energije.
Bilo bi ovo revolucionarno otkrice, jer bi resilo svu energetsku potrebu planete za vise miluona godina. Drugo je pitanje materijala koji mogu da izdrze tu temperaturu i brzine hladjenja takvog reaktora. Sa 35 milona celzjusa svi okeani na planeti bi isparili za nekoliko sati kada bi se upotrebili za hladjenje reaktora. Proci ce mnogo vremena dok uspemo da kontrolisemo prirodu.

Nije sandžak nego Raška

pre 7 godina

Cena pokretanja procesa trenutno je skuplja od energije koja se dobije zauzvrat. Naučnici smatraju da će jednog dana osvojiti proces i da će reaktor sam sebe napajati a višak slati u mrežu. Iskreno, mislim da smo daleko koliko i od večnog života, otprilike 300-500 godinica.

only fools and horses

pre 7 godina

Uf što bi veselo bilo da se desi neki kuršlus na toj temperaturi. Pa ode to do zemljinog jezgra. I dalje, u Kini bi izašlo.
Lupam malo, šalim se, ali stvarno je to temperatura koja uteruje strah u kosti.
A kako se koristi ta energija, mislim kako se ta temperatura pretvara u energiju koju možemo da koristimo?

fizicar

pre 7 godina

Cisto da pojasnim onima, koji ne znaju. Nije problem ostvariti fuziju (termonuklearne bombe), problem je drzati je pod kontrolom.
(Markovic, 17. oktobar 2016 18:40)

sve ono na cemu fizika radi generacijama vi ste objasnili u dve reci. nije problem ostvariti fuziju! nego je drzati pod kontrolom! divno! :)))

Ja

pre 7 godina

@ (U Stanojka žena ko devojka, 17. oktobar 2016 18:36)

To o čemu ti pričaš se zove termonuklearna bomba i postoji već decenijama. Sada naučnici pokušavaju kontra stvar - da ono što je dokazano kao oružje stave pod kontrolu i da od toga naprave dobru stvar za celo čovečanstvo.

да да

pre 7 godina

Не људи/ч овечанство већ амерички и британски научници ... А коме ће они дозволити то да користи то је сасвим друга ствар.

nothing wrong with me

pre 7 godina

boga mi,
opasna trka.

Pre par meseci sam citao ovde na B92
da su Nemci uspesno zavrsili prvi test,

posle 2-3 dana Kinezi,

evo sada dva brata preko okeana.

Ko prvi uspe obogatice se enormno.

milos

pre 7 godina

Zanimljiva tema. Voleo bih da ste prilozili neki dokumentarni video uz ovaj clanak da se udje u detalje same fizije, a i nacina na koji naucnici pokusavaju da rekreiraju te procese...

Ce Gevara

pre 7 godina

Ovo je jako ozbiljna vest ... nije poenta u stvaranju fuzije ... nego u lancanoj reakciji!
Naucnici su uspeli da stvore fuziju ali nisu uspeli da odrze lancanu reakciju!E ova vest je o tome ... danas su uspeli da je odrze!

miki

pre 7 godina

a jel moze to da opali?
(eki, 17. oktobar 2016 18:43)

Ne moze. Fuzija se prirodno, sama od sebe "gasi" cim se poremeti neki od parametara, recimo magnetno polje ili temperatura. Bezbednost je jedna od velikih prednosti u odnosu na fisiju koja kao sto smo videli u Cernobilu ili Fukusimi moze da se otrgne kontroli i dovede do katastrofalnih posledica.

plazma

pre 7 godina

Cisto da pojasnim onima, koji ne znaju. Nije problem ostvariti fuziju (termonuklearne bombe), problem je drzati je pod kontrolom.
(@Markovic, 17. oktobar 2016 18:40)

Tacnije receno, drzati je pod kontrolom dovoljno dugo da stvorena energija bude veca od one koja je ulozena u samo stvaranje fuzije. Sunce
je "kontrolise" svojom enormnom gravitacijom, ali ovde na Zemlji se koriste mocni magneti i laseri. Medjutim i najminimalnija greska dovodi do toga da "izbegla" plazma osteti zidove reaktora.

mile dodik

pre 7 godina

Cisto me interesuje kao laika,jel to planiraju da koriste za xxx godina kod obicnih gradskih prevoza npr. automobila.Jos me interesuje sta bi se desilo da na koridoru deset dodje do lancanog saobracajnog udesa,dali to znaci da smo ga dzaba gradili 100 godina.

menjam nick

pre 7 godina

(U Stanojka žena ko devojka, 17. oktobar 2016 18:36)

Vec postoje bombe koje rade po principu fuzije.. I to dugo.. Kod nas poznatije kao hidrogenske bombe (ne po hidrogenu, vec po vodoniku) .. Najsnaznija takva detonirana bomba je ruska bomba Car (Tzar) ..

Mile ima pravo.

pre 7 godina

Do skoro je Wolfram/Tungsten imao najvisu tacku topljenja od 3.422°C, ali u 2015. je otkriven novi super-materijal koji moze da podnese temperature do 4.126°C... Sta je to na ovoj planeti rezistentno temperaturi od pomenutih koliko miliona °C...?

werty

pre 7 godina

Ovo sa pritiskom od 2 bara je pogresno. A ako nije onda svi mi u automobilima imamo po 4 do 5 fuzionih reaktora. 5 ako rezervna guma nije probusena.

Label

pre 7 godina

2.05 bara nije ptisak koji odgovara 10 m dubine u moru, tako da je verovatno neka greska. I da je pritisak ovde 205bari opet to nije neki pritisak da bi se naglasavao.

Ludi Milojko

pre 7 godina

(menjam nick, 17. oktobar 2016 19:01)
Fuzione (hidrogenske) bombe postoje i koristi se izotop vodonika, deuterijum, samo što se kao okidač koristi jezgo obično od plutoniuma koji prvi eksplodira i u prosesu fisije razvija ogromnu temperaturu i pritisak i tme započinje proces fuzije bombardujući atome deuterijuma oslobodjenim neutronima.Znači kod H bombe prvo dolazi do nulearne eksplozije, a posledica je fuzijska reakcija koja osobadja još veću energiju. Pošto se koristi fisijska eksplozija ove bombe takođe oslobadju radijaciju kao posledicu, samo u manjem obimu nego čista nuklearna fisijska bomba. Valjda je jasno da su procesi kod bombi nekontrolisani tj to je eksplozija koja traje se dok se sama ne završi. U tome je i ceo problem kod hladne fuzije jer za izazivanje kontrolisane reakcije fuzije treba da se stvore uslovi za koje se potroši više energije nego energije oslobodjene fuzijom....

Trovach

pre 7 godina

Mislim da smo jos dosta daleko od komercijalne primene nuklearne fuzije, a kada se to desi i ako budemo pametni, bice reseni svi energetski i ekoloski problemi. Samo, osecam da ce ljudi naci nacin da i ovo zakomplikuju i obezvrede.

IzPrikrajka

pre 7 godina

Odmah da se napravi bomba i proba da li može da pukne. Demokratija mora stići u svaki kutak planete.(U Stanojka žena ko devojka, 17. oktobar 2016 18:36)

Ono kad si neobrazovan ali volis da pametujes

hiavata

pre 7 godina

(ne po hidrogenu, vec po vodoniku) .. Najsnaznija takva detonirana bomba je ruska bomba Car (Tzar) ..
(menjam nick, 17. oktobar 2016 19:01)

Kakva je razlika izmedju hidrogena i vodonika? Jel' to u nasem srpskom periodnom sistemu H od hodonik?

ilija

pre 7 godina

Ima više rešenja fuzionih reaktora, tokamak je samo jedan od njih. Ima čak i privatnih inicijativa koji se bave razvojem fuzionog reaktora, u Francuskoj, Kanadi (moj omiljeni, olovo, klip-čekići..), SAD, VB...

marko

pre 7 godina

Ima tu još mnogo problema kinezi su uspeli najduže vremenski da održe fuziju mislim ok 15 sekundi.Pravi rezultati bi mogli da se ostvare kroz 30 godina a možda je sve na pogrešnom putu .Videćemo da li je perpetu mobile ostvariv da se više energije stvori nego da se uloži.

menjam nick

pre 7 godina

(U Stanojka žena ko devojka, 17. oktobar 2016 18:36)

Vec postoje bombe koje rade po principu fuzije.. I to dugo.. Kod nas poznatije kao hidrogenske bombe (ne po hidrogenu, vec po vodoniku) .. Najsnaznija takva detonirana bomba je ruska bomba Car (Tzar) ..

IzPrikrajka

pre 7 godina

Odmah da se napravi bomba i proba da li može da pukne. Demokratija mora stići u svaki kutak planete.(U Stanojka žena ko devojka, 17. oktobar 2016 18:36)

Ono kad si neobrazovan ali volis da pametujes

Ce Gevara

pre 7 godina

Ovo je jako ozbiljna vest ... nije poenta u stvaranju fuzije ... nego u lancanoj reakciji!
Naucnici su uspeli da stvore fuziju ali nisu uspeli da odrze lancanu reakciju!E ova vest je o tome ... danas su uspeli da je odrze!

fizicar

pre 7 godina

Cisto da pojasnim onima, koji ne znaju. Nije problem ostvariti fuziju (termonuklearne bombe), problem je drzati je pod kontrolom.
(Markovic, 17. oktobar 2016 18:40)

sve ono na cemu fizika radi generacijama vi ste objasnili u dve reci. nije problem ostvariti fuziju! nego je drzati pod kontrolom! divno! :)))

miki

pre 7 godina

a jel moze to da opali?
(eki, 17. oktobar 2016 18:43)

Ne moze. Fuzija se prirodno, sama od sebe "gasi" cim se poremeti neki od parametara, recimo magnetno polje ili temperatura. Bezbednost je jedna od velikih prednosti u odnosu na fisiju koja kao sto smo videli u Cernobilu ili Fukusimi moze da se otrgne kontroli i dovede do katastrofalnih posledica.

Trovach

pre 7 godina

Mislim da smo jos dosta daleko od komercijalne primene nuklearne fuzije, a kada se to desi i ako budemo pametni, bice reseni svi energetski i ekoloski problemi. Samo, osecam da ce ljudi naci nacin da i ovo zakomplikuju i obezvrede.

hiavata

pre 7 godina

(ne po hidrogenu, vec po vodoniku) .. Najsnaznija takva detonirana bomba je ruska bomba Car (Tzar) ..
(menjam nick, 17. oktobar 2016 19:01)

Kakva je razlika izmedju hidrogena i vodonika? Jel' to u nasem srpskom periodnom sistemu H od hodonik?

Runzo Osnovac

pre 7 godina

Da li je moguće da ovde skoro NIKO, čast izuzecima, ne prepoznaje razliku između FISIJE (kad već toliko pominjete bombe) i FUZIJE? Nije gradivo za fakultet, a pominje se čak i pre srednje škole. E upravo to je razlog što ćemo u Srbiji verovatno i 2168. godine da se grejemo na drva i ugalj. Inače svaka čast ovim naučnicima jer ovo je, posle Nemaca, stvarno ogroman korak napred.

Ludi Milojko

pre 7 godina

(menjam nick, 17. oktobar 2016 19:01)
Fuzione (hidrogenske) bombe postoje i koristi se izotop vodonika, deuterijum, samo što se kao okidač koristi jezgo obično od plutoniuma koji prvi eksplodira i u prosesu fisije razvija ogromnu temperaturu i pritisak i tme započinje proces fuzije bombardujući atome deuterijuma oslobodjenim neutronima.Znači kod H bombe prvo dolazi do nulearne eksplozije, a posledica je fuzijska reakcija koja osobadja još veću energiju. Pošto se koristi fisijska eksplozija ove bombe takođe oslobadju radijaciju kao posledicu, samo u manjem obimu nego čista nuklearna fisijska bomba. Valjda je jasno da su procesi kod bombi nekontrolisani tj to je eksplozija koja traje se dok se sama ne završi. U tome je i ceo problem kod hladne fuzije jer za izazivanje kontrolisane reakcije fuzije treba da se stvore uslovi za koje se potroši više energije nego energije oslobodjene fuzijom....

nothing wrong with me

pre 7 godina

boga mi,
opasna trka.

Pre par meseci sam citao ovde na B92
da su Nemci uspesno zavrsili prvi test,

posle 2-3 dana Kinezi,

evo sada dva brata preko okeana.

Ko prvi uspe obogatice se enormno.

Uvek..

pre 7 godina

ali,uvek se osvrnem na reklamu u kojoj kazu da je srbija zemlja sa najvecim brojem strucnjaka po glavi stanovnika.od 80 komentara na ovu vest, bar 79 je onih koji su doktorirali fiziku,naucnu fantastiku,tragikomediju,filozofiju...i naravno,sexologiju...sve moj do mojega,i svi se u sve razumeju...svaka vam cast..uradite nesto za majku srbiju

Nije sandžak nego Raška

pre 7 godina

Cena pokretanja procesa trenutno je skuplja od energije koja se dobije zauzvrat. Naučnici smatraju da će jednog dana osvojiti proces i da će reaktor sam sebe napajati a višak slati u mrežu. Iskreno, mislim da smo daleko koliko i od večnog života, otprilike 300-500 godinica.

Artemis Foul

pre 7 godina

ha kad bi neko dozvolio besplatnu neogranicenu energiju!
(rajko, 17. oktobar 2016 19:27)
####
Ma, da, sad će svi ti inžinjeri besplatno da naprave reaktor, građevinari besplatno da izgrade elektranu, radnici besplatno da naprave tramsformatore... i svi ostali da rade da ti ne bi plaćao struju.

Toto-ko-tunjo-patentirajuci-smederevca-na-fuzioni-pogon

pre 7 godina

Uf što bi veselo bilo da se desi neki kuršlus na toj temperaturi. Pa ode to do zemljinog jezgra. I dalje, u Kini bi izašlo.
Lupam malo, šalim se, ali stvarno je to temperatura koja uteruje strah u kosti.
A kako se koristi ta energija, mislim kako se ta temperatura pretvara u energiju koju možemo da koristimo?
 (only fools and horses, 17. oktobar 2016 19:59)

Ne pretvara se. Direktno u radijator.

werty

pre 7 godina

Ovo sa pritiskom od 2 bara je pogresno. A ako nije onda svi mi u automobilima imamo po 4 do 5 fuzionih reaktora. 5 ako rezervna guma nije probusena.

chewbacca

pre 7 godina

@ Da se opkladimo da će manje komentara da bude na ovu vest nego na onu šta Đoković nosi oko vrata?
(Neko iz mase, 17. oktobar 2016 18:47)

hahahahahahahahahahahahaha

ćuti nemoj da ih navlačiš, inače će odmah komentari da bez krsta i mesa nema fuzije

uskok

pre 7 godina

Tohamak reaktor je torusnog oblika (kao krofna sa rupom) i unutar njega se nalazi fuziona plazma koja "lebdi" u magnetnom polju. Struja koja nastane iz ovog procesa je 100% čista i veoma jeftina, problem je što još uvek ne uspevaju da održe reakciju dovoljno dugo da bi bio upotrebljiv.

Mile ima pravo.

pre 7 godina

Do skoro je Wolfram/Tungsten imao najvisu tacku topljenja od 3.422°C, ali u 2015. je otkriven novi super-materijal koji moze da podnese temperature do 4.126°C... Sta je to na ovoj planeti rezistentno temperaturi od pomenutih koliko miliona °C...?

Artemis Foul

pre 7 godina

(ne po hidrogenu, vec po vodoniku) .. Najsnaznija takva detonirana bomba je ruska bomba Car (Tzar) ..
(menjam nick, 17. oktobar 2016 19:01)

Kakva je razlika izmedju hidrogena i vodonika? Jel' to u nasem srpskom periodnom sistemu H od hodonik?
(hiavata, 17. oktobar 2016 19:20)
######
Zato što se kod nas, iz ko zna kojih razloga, vodonik peroksid H2O2 naziva hidrogen. Pitaj bilo koju ženu koja blajha (izbeljuje) kosu.

U Stanojka žena ko devojka

pre 7 godina

(U Stanojka žena ko devojka, 17. oktobar 2016 18:36)

Vec postoje bombe koje rade po principu fuzije.. I to dugo.. Kod nas poznatije kao hidrogenske bombe (ne po hidrogenu, vec po vodoniku) .. Najsnaznija takva detonirana bomba je ruska bomba Car (Tzar) ...

Cilj komentara nije bio da se narod pomlati na planeti, već da skrene pažnju na razmišljanje nekog ko je moćniji i od tebe i od mene (a voli da širi demokratiju) i koji na svaki pronalazak gleda kao na mogućnost da napravi nešto ubojito. I ne brini, znam ja da se čovek do sad već pobrinuo da napravi mnogo kutijica koje čovečanstvo mogu zbrisati jednim potezom.

milos

pre 7 godina

Zanimljiva tema. Voleo bih da ste prilozili neki dokumentarni video uz ovaj clanak da se udje u detalje same fizije, a i nacina na koji naucnici pokusavaju da rekreiraju te procese...

marko

pre 7 godina

Ima tu još mnogo problema kinezi su uspeli najduže vremenski da održe fuziju mislim ok 15 sekundi.Pravi rezultati bi mogli da se ostvare kroz 30 godina a možda je sve na pogrešnom putu .Videćemo da li je perpetu mobile ostvariv da se više energije stvori nego da se uloži.

neuspeliabortus

pre 7 godina

Fuzija je spajanje a Fisija razdvajanje jezgra atoma.

Za atomske bombe koristi se atomska fisija, cepanje atoma koji tom prilikom oslobadjaju ogromnu kolicinu energije i druge cestice. Hidrogenske bombe koriste koncept fisije-fuzije-fisije. Fisijom se cepa jezgro on oslobadja ogromnu kolicinu enegrije koja pokrece fuzije sto stvara mnogo jacu eksploziju (neuporedivo jacu) i sama snaga ponovo pokrece fisiju.

Fuzija je spajanje razlicitih atomskih jezgra elementa u jedno teze jezgro. Fuzija moze da se korisite da stvara enormnu kolicinu snage ali je takvu snagu do sad bilo nemoguce kontrolisati. Ovi ljudi to kontrolisu poput magnetnih plazmi koje mogu da drze reakciju (ogromna temperatura) i strukturu odvojeno (metal, zgrade itd). Za razliku od fisije za koju su potrebni teski elemneti, za fuziju se koristi na primer voda koja ne ostavlja nus produkte kao sto su nuklearni otpad/ugljen dioksid i slicno.

Ukratko ovi ljudi su uspeli da obuzdaju oslobadjanje energije atomske bombe unutar kutije.

Ovo je neverovatna vest ali mi se i dalje zanimamo budalastinama u Srbiji. Inace ovaj projekat je jedan od najvecih u istoriji covecanstva i ljudi koji rade na njemu su iz bukvalno celog sveta.

Blazena Svetlost Nekomentarisanja

pre 7 godina

2 bara ? jel je ovo neka greska ?
(Marko, 17. oktobar 2016 18:48)

Nije greska. 2 bara je veoma velik pritisak za fuzionu masinu. Svaka fuziona masina mora pre svega da bude sposobna da nacini visok kvalitetan VAKUUM zbog cistoce reakcije, jer necistoce veoma smetaju. Po ubacivanju deuterijuma i tricijuma pritisak raste i u samom sredistu fuzionog pakla pritisak se blizi atmosferskom. Iako 2 bara zvuci smesno u odnosu na pritiske unutar Sunca, konstrukcija masine (magnetno polje, odrzanje plazme i nacin ulaganja energije) je takva da omogucava fuziju i na temperaturama koje premasuju one unutar Sunca.

ilija

pre 7 godina

Ima više rešenja fuzionih reaktora, tokamak je samo jedan od njih. Ima čak i privatnih inicijativa koji se bave razvojem fuzionog reaktora, u Francuskoj, Kanadi (moj omiljeni, olovo, klip-čekići..), SAD, VB...

M

pre 7 godina

"ovim cete samo unistiti zivot na planeti upozorio vas je jos i Tesla.I tu nije nista cisto.
(Nele, 17. oktobar 2016 20:01)"

Kad su neki oblici egzistencije u pitanju, ne bi ni bila neka steta.

menjam nick

pre 7 godina

Posto vidim da mnogi ne razumeju, ili se prave da ne razumeju.. Ono ato mi nazivamo hidrogenom je zapravo vodonik peroksid (H2O2) .. Vodonik se na engleskom kaze/pise hydrogen.. Kod nas se ustalio naziv hidrogenska bomba, a kako je neko dole objasnio vec kako ona funkcionise (vezano je naravno za atome vodonika, a ne za rastvor hidrogena), necu sada ja opet pisati, rekao je covek sustinu.. Nadam se da je sada jasno..

beli medved

pre 7 godina

Pa ni u cemu Mile.
U magnetnom polju valjda a ne u solji za kafu ?

Idi begaj sad si ga jos i zbunio. Trazice covek magnetno polje a ono se ne vidi golim okom. Bolje da si osto kod solje za kafu.

mile dodik

pre 7 godina

Cisto me interesuje kao laika,jel to planiraju da koriste za xxx godina kod obicnih gradskih prevoza npr. automobila.Jos me interesuje sta bi se desilo da na koridoru deset dodje do lancanog saobracajnog udesa,dali to znaci da smo ga dzaba gradili 100 godina.

Ja

pre 7 godina

@ (U Stanojka žena ko devojka, 17. oktobar 2016 18:36)

To o čemu ti pričaš se zove termonuklearna bomba i postoji već decenijama. Sada naučnici pokušavaju kontra stvar - da ono što je dokazano kao oružje stave pod kontrolu i da od toga naprave dobru stvar za celo čovečanstvo.

Dragoljub

pre 7 godina

Odmah da se napravi bomba i proba da li može da pukne. Demokratija mora stići u svaki kutak planete.
(U Stanojka žena ko devojka, 17. oktobar 2016 18:36)

Tamo zivi jako puno Srba . Ne vidim da zure sa povratkom . Odgovori mi zasto Srbi masovno beze u tu zlu demokratiju ?

only fools and horses

pre 7 godina

Uf što bi veselo bilo da se desi neki kuršlus na toj temperaturi. Pa ode to do zemljinog jezgra. I dalje, u Kini bi izašlo.
Lupam malo, šalim se, ali stvarno je to temperatura koja uteruje strah u kosti.
A kako se koristi ta energija, mislim kako se ta temperatura pretvara u energiju koju možemo da koristimo?

jokjuar

pre 7 godina

Bilo bi dobro da veći deo budžeta ide za ovakva istraživanja umesto za vojsku i ratne kampanje.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (biće bolje, 17. oktobar 2016 23:14)


Cenim vaš optimizam, ali ova energija će, mogu glavu na panj da stavim, biti upotrebljena upravo za vojsku i razne ratne kampanje. Nikome (ko ima moć da odlučuje) nije stalo da imamo jeftinu i čistu energiju. Profit i samo profit, ništa drugo nije bitno.

Brdoviti Balkan

pre 7 godina

eeee da ste poslusali Nikolu koji nam je davao plan za beskonacnu struju dans se nebi mucili
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Pavle, 18. oktobar 2016 03:57)

Samo je glupost beskonacna....

Hez

pre 7 godina

u cemu je bila plazma od 35 miliona stepeni?
(mile, 17. oktobar 2016 18:46)

Izgugluj Tokamak. U prostoru oblika torusa, gas je sabijen pod velikim pritiskom i nema dodira sa "zidovima". Elektromagnetno polje drzi svu materiju dalje od zida.

Ova tehnologija nije nista novo. Sovjetski naucnici Saharov i Tam su napravili (i krstili) prvi Tokamak 50ih godina. Problem sa ovim reaktorom je sto je potrebno vise energije da oni proizvedu tako jako em polje, i da toliko sabiju gas pod toliko velikim temperaturama, nego sto sam reaktor proizvodi energije. Efikasnost Tokmaka je oko 0.6 (za 1 jedinicu energije da 0.6 nazad), a da bi bio isplativ mora da bude vise od 1. I svuda u svetu eksperimentisu sa tim.

drmr

pre 7 godina

Samo mi je i dalje smešna činjenica da bi iskoristili svu toplotnu energiju dobijenu fuzijom, mi i dalje grejemo kotao sa vodom i pokrećemo turbinu/generator. No dobro, bolje i tako nego nikako.
Druga stvar... Svi koji lupetaju ovde su završili osnovnu školu, u kojoj se u sedmom i osmom razredu uče osnovi hemije i fizike, znate one predmete za koje ste govorili, "ma šta će mi to u životu". A ako ste još završili i neku srednju školu, e onda ste sigurno slušali sve ovo o čemu se piše u tekstu. Problem je samo u tome, što ste tada molili profesora da vam da dvojku da ne ponavljate razred, a sad ste porasli i postali mudriji od svih tih ljudi i shvatili da je nauka nešto što treba zabraniti. Ako ste učili istoriju, verovatno se sećate da se to već jednom desilo pre nekoliko stotina godina i da se to doba, prevedeno sa engleskog, zvalo "mračno doba".

pdb

pre 7 godina

Ako neko zna samo da objasni koja vrsta materijala može izdržati tu temperaturu? duplo jače od sunca. znamo bar toliko da ne postoji ništa što se u jezgru sunca nebi istopilo. mislim da nije realno a ni potrebna tolika temperatura. (batko, 17. oktobar 2016 22:49)

Ni jedna vrsta materijala ne moze izdrzati tu temperaturu, zato se plazma drzi dalje od zidova pomocu elektromagnetskog polja. Potrebna je sto veca temperatura, a oni koriste toliku jer verovatno smatraju da se njom postize dovoljno dobra fuzija. Veca temperatura znaci bolja fuzija, ali i veci utrosak energije za pokretanje reaktora, znaci verovatno su se nasli na nekoj zlatnoj sredini.

Racun

pre 7 godina

Sto se tice temperature, nije ona toliko strasna ako fisioni materijal "pobegne" ostetice sam reaktor i nista vise, zbog toga sto je kolicina materije, recimo masa, veoma mala pa je mala i kolicina toplote. Objasnjenje: Zar cigarete ima 800 stepeni, a i temperatura u obicnoj peci na drva je isto oko 800 stepeni, samo sto je kolicina materije razlicita, pa tako jedna cigareta ne moze zagrejati sobu, a ako "pobegne" moze da progori recimo stolnjak... Takodje, kolicina vodonikovih izotopa potrebna za dobijanje ogromne kolicine energije je veoma mala, pa se ne dovodi u pitanje kolicina vode u prirodi.

Горан

pre 7 godina

Убеђен сам да ће до краја овог века бити направљена фузиона термоелектрана. Проблем на којем се сада ради је да је разлика утрошка и добитка енергије фузионог процеса још увек негативна. Другим речима више се енергије потроши стварањем фузије него што се добије од тог фузионог процеса.

да да

pre 7 godina

Не људи/ч овечанство већ амерички и британски научници ... А коме ће они дозволити то да користи то је сасвим друга ствар.

Rade Božić

pre 7 godina

Postoji jedan fuzioni reaktor na Pešteru, sto ovaca- dvesta jaganjaca.
Daj ne mlatite praznu slamu - svet napreduje a mi u sredini 19 veka.
Uvek, bez greške nađemo najgora rešenja u svim oblastima realnog života - počev od politike, ekonomije itd.Bar smo dobar reper ostalim državama.Gledaj Srbiju pa sve radi suprotno.

miro

pre 7 godina

stvarajući na taj način “čistu” energiju zahvaljujući kojoj bi jednog dana fosilno gorivo moglo da izađe iz upotrebe." Ovo jednog dana je bas optimistično! Nema šta... A smešni su kada kažu da je nafta fosilno gorivo! Kakvi klovnovi, koga lažu oni? Pa nismo pali sa kruške svi.
(zeroPoint, 18. oktobar 2016 08:37)

Ako Nafta nije fosilno gorivo šta je onda ? Da nije to bog gurao zapržku pod tepih ?

Nikola

pre 7 godina

Ma, da, sad će svi ti inžinjeri besplatno da naprave reaktor, građevinari besplatno da izgrade elektranu, radnici besplatno da naprave tramsformatore... i svi ostali da rade da ti ne bi plaćao struju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Artemis Foul, 17. oktobar 2016 23:57)

Zasto ovaj komentar ima 50 pluseva? Jel to ona stara srBska mud(r)ost plati pa klati? Sta neko moze da plati sa 20.ooo hiljada?

mikicar

pre 7 godina

Ako je tačno ovo što pritisak od 2 bara upoređuju sa pritiskom na 10m ispod vode onda je tačno i dobro prevedeno. Na svakih 10m dubine se pritisak povećava za 1 bar, tako da ronilac na 10m dubine oseća taj vodeni pritisak od 1bara plus vazdušni pritisak od 1 bara. Ukupno 2 bara.
Pretpostavljam da je fora u agregatnom stanju materije. Nije isto držati gas na 2 bara i držati plazmu na 2 bara. Osim toga nešto što ima 35 miliona stepeni ne možete jednostavno fizički kompresovati. Na tolikom pritisku verovatno može da se održi tim magnetnim poljem, toliko magnet drži.
Nije mi samo jasno kako su uspeli da stvore plazmu sa tako malim pritiskom.

pdb

pre 7 godina

Jedan od najvecih problema fuzije je odrzavanje jakog magnetnog polja sa sto manje energije, tj. potrebno je da energiju koju proizvede sam reaktor iskoristi za svoje odrzavanje, a visak da se koristi za proizvodnju elektricne energije. Dakle, kao sto je neko vec rekao ovde, fuzija je ostvarena vec davno, ali nije samoodrziva na nacin koji sam opisao gore. Verovali ili ne, naucnici ovu duplu temperaturu Sunca postizu, kako kazu, "veoma jednostavno".

kole

pre 7 godina

(Neko iz mase, 17. oktobar 2016 18:47)
pa sta da kucaju ljudi,od pre neki dan smo na korak od vecne mladosti,sad na korak od besplatne energije...svasta se izdesavalo od marta cekamo i vece plate...

321

pre 7 godina

Visoku temperaturu za fuziju će postići stotinama jakih lasera koncentrisanih u jednu tačku ali potreban visok pritisak za održivu fuziju se na Zemlji može obezbediti samo na dnu nekog okeana. Još kad bi imali odgovarajući materijal da se sagradi reaktor koji će izdržati taj pritisak na dnu...

Neke nuklearne podmornice idu i do 1000m ispod površine jer su pravljene od najkvalitetnije legure čelika i titanijuma, što je opet isuviše malo. Dna okeana mogu da dosegnu samo jako male i specijalno građene podmornice specifičnog oblika jer je pritisak nenormalno visok. Bila je emisija na discovery kanalu kada se Džejms Kameron spustio u takvoj podmornici na najdublju tačku na Zemlji (Marijanski rov).

The

pre 7 godina

Mnogo se igrate.. A za 1000 god niste uspeli ni epilepsiju da izlecite..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sasa, 17. oktobar 2016 21:11)

Epilepsija se tretira lekovima. Posto je oko 30% epilepsija farmakorezistentno, to se resava hirurskim putem.
Pretpostavljam da mislite na to da neki ljudi i pored terapije imaju epi napade.

Postoji vise razloga za to.

Prvo, nasi lekari, malo je neurologa koji su zaista upuceni u problematiku. Ima oko 50 vrsta epilepsija, ne racunajuci one koje pogadjaju intelektualno ometene ljude. Zato mnogi lekari daju lekove koristeci metod pokusaja i pogreska.

Drugo, sami pacijenti se cesto ne pridrzavaju rezima zivota (bez alkohola, opijata, dovoljno sna…)

A sto se tice fuzije… Zao mi je sto se to nece desiti za mog zivota.

stoper4

pre 7 godina

Ови научници се много играју Бога. Уз то нису ни Православци, него ко зна какви кривоверници. Нека их, нека само, нек се играју деца, још мало, казна сваког стигне, па ће и њих. Казна, вечна казна... Зато се не играјте Бога, него верујте и плашите се, па ћете бити спасени.
(Православље Је Једина Истина, 17. oktobar 2016 22:56)

Vidim da ti nalupaše minuse ali ja sam ovaj tvoj komentar shvatio kao ironičan i komičan. Bar se nadam da sam u pravu :/

Srbin

pre 7 godina

@Kakva je razlika izmedju hidrogena i vodonika? Jel' to u nasem srpskom periodnom sistemu H od hodonik?
(hiavata, 17. oktobar 2016 19:20)
Tkz hidrogen na srpskom je vodonik-peroksid (H2O2). Kosristi se u razblazenoj formi od 3% za dezinfekciju, 7-9-11 % kao dodatak farbe za kosu, 30% kao izbeljivac...i td.
Vodonik je prvi element u periodnom sistemu elemenata i na engleskom se zove hidrogen (hydrogen) obelezen je sa H.
Ne postoji "srpski" periodni sistem elemenata vec samo jedan jedini univerzalni poznat i kao Mendeljev periodni sistem elemenata.
Eto da znas.

bahati biciklista

pre 7 godina

Fuzija će jednog dana zameniti fosilna goriva??? Pa dan danas je korišćenje fosilnih goriva samo moranje jer te na to tera sistem koji od toga zarađuje. Veliki državni ugljokopi koji snabdevaju zastarele elektrane umesto da se konvertuju da pale otpad. Gde su vetroparkovi? Solarna energija? Gorivne ćelije? Moj komšija je morao da zaustavi vetro-turbinu jer su hteli da ga odrape za porez koji potpuno anulira vredbost tako proizvedene energije. Nedaju ti da se isključiš jer tako gube i mušteriju i što je daleko važnije kontrolu nad tobom. A što se kola tiče. Šta je oktanska vrednost benzina? Mera za njegovu pitenciju. A to je u stvari količina vodinika u njemu. Neće taj fuzioni reaktor ugledati svetlost dana dok god ima kapi nafte i grumena uglja. Pa ni tad. Izmisliće nešto drugo do čega sam možeš teško da dođeš.

naucnik

pre 7 godina

Umesto sto bacate novac na laboratorije i mucite se da lostignete pritisak i idealne uslove zasto jednostavno ne ubacite to u more na dubinu od nekih 10-20m i imate uslove pritiska potpuno besplatno brz utroska energije.
Vidi se da su britanski i americki naucnici. Nista bez laboratorije umesto da se koriste bezplatni prirodni izvori.
(Igor, 18. oktobar 2016 10:22)

A ovi Igror prvo da nauci prociat clanak u cjelini. Prostor mora biti zatvoren, da bi se dobila odgovarajuca temperatura. Ali je vazno podcjenjivato amere i engleze, dok se neki ocigledno muce sa citanjem.

plazma

pre 7 godina

Cisto da pojasnim onima, koji ne znaju. Nije problem ostvariti fuziju (termonuklearne bombe), problem je drzati je pod kontrolom.
(@Markovic, 17. oktobar 2016 18:40)

Tacnije receno, drzati je pod kontrolom dovoljno dugo da stvorena energija bude veca od one koja je ulozena u samo stvaranje fuzije. Sunce
je "kontrolise" svojom enormnom gravitacijom, ali ovde na Zemlji se koriste mocni magneti i laseri. Medjutim i najminimalnija greska dovodi do toga da "izbegla" plazma osteti zidove reaktora.

poštovalac

pre 7 godina

"Samo mi je i dalje smešna činjenica da bi iskoristili svu toplotnu energiju dobijenu fuzijom, mi i dalje grejemo kotao sa vodom i pokrećemo turbinu/generator. No dobro, bolje i tako nego nikako. "

Vaše ideje me intrigiraju i želim da se pretplatim na Vaš bilten.

Swarog

pre 7 godina

Da je veliki SSSR uspeo da napravi fuzionu elektricnu centralu mozda bi danas Amerika i Engleska bile zemlje proleterske :-). Jel neko gledao Lov na Crveni Oktobar? Ta podmornica ima fuzioni reaktor koji energiju reakcije direktno pretvara u strujanje vode u nekoj vrsti vodenog jet engine. A unuta atmosfera ko u klingonskom razaracu :-).

Artemis Foul

pre 7 godina

Do skoro je Wolfram/Tungsten imao najvisu tacku topljenja od 3.422°C, ali u 2015. je otkriven novi super-materijal koji moze da podnese temperature do 4.126°C... Sta je to na ovoj planeti rezistentno temperaturi od pomenutih koliko miliona °C...?
(Mile ima pravo., 17. oktobar 2016 19:29)
####}
Ništa. Ali, (fizika za osnovnu školu) temperatura je u osnovi brzina kojom se atomi kreću i u međusobnim sudarima prenose energiju i odbijaju se jedni od drugih. Porastom pritiska rastojanje između atoma se smanjuje te su sudari češći i temperatura raste.
E, sad, ovde su u pitanju mikrogrami vodonika koje na okupu drži jako magnetno polje. Okolo njih je vakum tako da ne postoje drugi atomi koji bi mogli da prenesu energiju i samim tim temperaturu na zidove reaktora. Sam reaktor je od ultrajakih legura baš zbog vakuma da ne bi došlo do implozije.

Vlada

pre 7 godina

Nije receno ono sto je najvaznije za fuzijske reaktore, a to je koliki je odnos ulozene i fuzijom dobijene energije, jer do sada je glavni problem to sto je ovaj odnos bio negativan.

srbenda

pre 7 godina

@naucnik;šta znaju ameri i englezi da naprave osim aviona, kamiona telefona,brodova (nosače ) androida..... i naravno fejsa,instagrama itdd.

Ladislav

pre 7 godina

Pa , Mile , pitanje ti je kao da si pitao zašto strelom ne možeš pogoditi Sunce. Samo pitanje je na mestu , ali za shvatanje odgovora trebalo bi ti izvesno predznanje . Tako i ovde , zna se kako se obuzdava i održava plazma .... trebalo bi da pročitaš nešto od tog štiva pre nego što se uopšte upustiš u čitanje ovakvih vesti, i postaviš čudno pitanje . Sama vest o uspehu kontrole fusije je veličanstvena , pitanje je vremena kada će to postati rutina i samim tim iskorišćavanje resursa Meseca ( izotop helijuma ) .

Zagrepcanec

pre 7 godina

@(batko, 17. oktobar 2016 22:49): nije stvar u materijalu, već u velikom magnetskom polju koji plazmu drži na mjestu da temperatura "ne bi pobjegla" (glupi izraz ali kaj ćeš :P). doduše nisam baš upoznat s ovim fuzijskim reaktorom u Massachusettsu, ali njemački znanstvenici su prošle godine u Max Planck institutu držali na 1. testu 1/10 sek. fuzije i sada će ići dalje, sve do cca. 30 minuta zahvaljući novom Wendelstein 7-X fuzijskm reaktoru.

pogledaj više ovdje ako te zanima: http://www.ipp.mpg.de/w7x

Aleksandar

pre 7 godina

@(bora, 17. oktobar 2016 21:38)

Kliker ne na 25 nego na 100 miliona Kelvina ne bi mogao da osetiš na drugom kraju prosečne sobe ako se nalazi u apsolutnom vakuumu suspendovan u magnetnom polju - ako nema šta da nosi tu toplotnu energiju (a nema jer je apsolutni vakuum oko njega) jedini način da tako zagrejana materija deluje na tebe je putem zračenja (pre svega infracrvenog) a veličina klikera nije dovoljna da oslobodi ikakvo značajnije zračenje da ti to osetiš (nema dovoljno materije).

Potpuno isto kao zvučnik koji u Zemljinoj atmosferi može da napravi infrazvuk od par hiljada decibela (i time te oduva ili raznese u param-parčad) dok u Svemiru možeš da budeš na par metara od njega i da ništa ne osetiš.

T

pre 7 godina

Svi koji se brinu koliko je ovo bezbedno: kolicina vodonika koji je u reakciji se u reaktoru bukvalno meri gramima; tako da ako nesto krene po zlu, nece biti mnogo toga da izgori. To je potpuno drugacije u odnosu na postojece fisione reaktore - tamo je neophodno staviti veliku kolicinu radioaktivnog materijala, jer materijal bukvalno sam sebe pali. Ovde se gorivo dovodi sa strane, a "pale" ga visoka temperatura i pritisak. Kao sto bi automobilski motor bio jako opasan kada bi se motor nalazio usred rezervoara sa benzinom, a ovako nije (ili nije previse) jer mu se gorivo dozira u malim kolicinama.

Да л' је сарказам ил' је иронија

pre 7 godina

Свака част Американцима и Енглезима, ово могу само најнапредније нације и највиши на еволуционој лествици међу њима-научници атеисти. Не дајте технологију никоме, поготово не Русима и Кини, ви заслужујете да владате светом, остали морају да се покоре.

Label

pre 7 godina

2.05 bara nije ptisak koji odgovara 10 m dubine u moru, tako da je verovatno neka greska. I da je pritisak ovde 205bari opet to nije neki pritisak da bi se naglasavao.

Stark

pre 7 godina

Cak i da ostavre postojanost fuzije duzi vremenski period i da je mogu kontrolisati, proci ce jos mnogo decenija pre nego sto se bude masovno proizvodila ta vrsa energije.

Fizika i filologoja

pre 7 godina

(ne po hidrogenu, vec po vodoniku) .. Najsnaznija takva detonirana bomba je ruska bomba Car (Tzar) ..
(menjam nick, 17. oktobar 2016 19:01)

Kakva je razlika izmedju hidrogena i vodonika? Jel' to u nasem srpskom periodnom sistemu H od hodonik?
(hiavata, 17. oktobar 2016 19:20)
######
Zato što se kod nas, iz ko zna kojih razloga, vodonik peroksid H2O2 naziva hidrogen. Pitaj bilo koju ženu koja blajha (izbeljuje) kosu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Artemis Foul, 17. oktobar 2016 23:39) # Link komentara

Vodonik H2 je na srpskom i odatle je rec voda. Hidrogen, hidro itd.. Υδρό je grcka rec i isto znaci voda .. Pa tako hidrologija ili nauko o vodama je grka rec i na grckom se pise Υδρολογία i cita se idrolgia.
Poz iz grcke

neutralni felsh

pre 7 godina

Najvise nafte nastaje na mestima gde se zemljine ploče podvlace jedna pod drugu i topi...
(laleGator, 18. oktobar 2016 19:22)


jao jao jao, sve si pobrkao :)

Mogli

pre 7 godina

"Dobra" stvar kod fuzije je sto oslobadja cistu energiju, sa neznatnom kolicinom radioaktivnosti, dok fisija em sto unistava sve, njen radijus se pojacava zbog radioaktivnog zracenja. A i sama oslobodjena energija kod fuzije je jaca. Losa strana je to sto se veoma tesko kontrolise fuzija.

Dalibor

pre 7 godina

Hidrostatički pritisak od 2,05 bara ostvaruje vodeni stub visine približno 20,4 metara (prosečna gustina morske vode je 1025kg/m3).

vzdinac

pre 7 godina

Vec postoje bombe koje rade po principu fuzije.. I to dugo.. Kod nas poznatije kao hidrogenske bombe (ne po hidrogenu, vec po vodoniku) .. Najsnaznija takva detonirana bomba je ruska bomba Car (Tzar) ..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (menjam nick, 17. oktobar 2016 19:01)
Koliko ja znam, ta bomba nikad nije detonirana...ali, da, to je najjača bomba ikad napravljena.

A ovo pitanje gdje je bila plazma od 35M stupnjeva - u magnetskom polju.

hm

pre 7 godina

Treba reci i to da je najveci problem to sto se trosi vise energije da se ostvari ova fuzija nego sto ona sama proizvede.
Za sada je to neresivo....videcemo....

jimi

pre 7 godina

Eto, oni koji su isli u osnovnu skolu 90' mogki bi ponovo. Tada je izmerena najveca temperatura dobijena na Zemlji hemiskom reakcijom iznosila oko 60000c. ;)

N4

pre 7 godina

Nema od ovoga jos dugo salemeta. Koliko sam i ja razumeo problem nije tesko izazvati reakciju nedo odrzati je i kontrolisati. Takodje koliko sam shvatio problem je i cinjenica da ne postoji efikasan materijal za reaktore zbog cega isti brzo stradaju. U ovom smislu se dosta govorilo o Helijumu 3 koga ima na mesecu pa se odjednom svi interesuju za obnavljanje misija na istom.

moreplovac

pre 7 godina

Samo da ne naprave neki belaj dok sam ziv. Hocu da umrem prirodnom smrcu i da me sahrane ko srecnika a ne da budem kolateralna steta njihovih gluposti.

Bex

pre 7 godina

Lepa vest svakako. Medjutim ako neko misli da ce tokamak resiti energetske probleme covecanstva grdno se vara. ITER ce kostati oko 10 milijardi EUR a cak nece biti sposoban da proizvodi struju. Proci ce mnogo vise vremena dok se ta tehnologija komercijalizuje nego dok se osvoji. I na kraju to ce moci da proizvodi 5-6 zemalja na svetu jer je veoma visoka tehnologija. Postoje pristupi koji su mnogo jednostavniji i jeftiniji od tokamaka ali oni koji imaju novce ne zele da investiraju u takva istrazivanja. Recimo DPF (Dense Plasma Focus) pristup je do sada prikupio 1000 puta manje novca od tokamaka.

Victorinox

pre 7 godina

Treba reci i to da je najveci problem to sto se trosi vise energije da se ostvari ova fuzija nego sto ona sama proizvede.
Za sada je to neresivo....videcemo....
(hm, 17. oktobar 2016 20:34)

Drugim rečima, za sada još uvek ćar opšti sa vajdom. Šalu na stranu, ovo su značajni rezultati (drugar fizičar mi je potvrdio). Šteta što je obustavljen projekat Migma ćelija za kontrolisanu fuziju (davne sedamdesete i osamdesete), ideja naučnika našeg porekla, Bogdana Maglića. Radilo se o manjim uređajima koji bi mogli da imaju i modularnu strukturu. Čovek je imao neverovatan entuzijazam, imao sam prilike da slušam jedno njegovo predavanje. Doduše, imao je i neverovatan talenat da antagonizuje ljude od kojih je tražio grantove. Srbin, jbg.

markooooOoOoOOOOOOOoOOoOOo

pre 7 godina

A kome se isplati da se to uvede u upotrebu za nas smrtnike? Mozda neko oruzije da se napravi. E to bi im se vec isplatilo.

miro

pre 7 godina

(laleGator, 18. oktobar 2016 19:22)

Lale, naravno da nije nastala od dinosaurusa. Ali jeste od algi. Modrozelene alge rastu/nagomilavaju se brzinom od 3mm godišnje (manje više). U oblastima rasta gde je prisutno i veliko nagomilavanje materijala kao što su velike delte one bivaju zatrpane i zbog nedostatka kiseonika ne dolazi do klasičnog truljenja...pa tako 300-400 hiljada godina i eto. Na organsko poreklo ukazuje prisustvo kerogena. Sve ovo što napisah je uprošćeno a detaljnije vidi ako te zanima. Na primer:

http://www.ems.psu.edu/~pisupati/ACSOutreach/Petroleum_2.html

СТРАШНИ СУД

pre 7 godina

Ускоро: струја ће се ОБАВЕЗНО користити за све могуће намене и коштаће пет пута скупље него тренутно( важи за Србију и поједине земље).

Nikola

pre 7 godina

2 bara nije greska idu do 8 bara. Zato su ti reaktori i bezbedni u idnosu na nuklearne, samo nekome vise odgovara skupa nafta pa nas drze u 'mraku' godinama i koce progres.

Православље Је Једина Истина

pre 7 godina

Ови научници се много играју Бога. Уз то нису ни Православци, него ко зна какви кривоверници. Нека их, нека само, нек се играју деца, још мало, казна сваког стигне, па ће и њих. Казна, вечна казна... Зато се не играјте Бога, него верујте и плашите се, па ћете бити спасени.

batko

pre 7 godina

Ako neko zna samo da objasni koja vrsta materijala može izdržati tu temperaturu?duplo jače od sunca. znamo bar toliko da ne postoji ništa što se u jezgru sunca nebi istopilo.
mislim da nije realno a ni potrebna tolika temperatura.

bucko lazmisljam

pre 7 godina

Tesla je koliko sam uspeo da nadjem u dostupnim dokumentima uspeo da napravi fusiju. Poznate su njegove kuglaste munje sa ogromnom energijom za koje je on tvrdio da su beskonacni izvor energije.
Bilo bi ovo revolucionarno otkrice, jer bi resilo svu energetsku potrebu planete za vise miluona godina. Drugo je pitanje materijala koji mogu da izdrze tu temperaturu i brzine hladjenja takvog reaktora. Sa 35 milona celzjusa svi okeani na planeti bi isparili za nekoliko sati kada bi se upotrebili za hladjenje reaktora. Proci ce mnogo vremena dok uspemo da kontrolisemo prirodu.

bora

pre 7 godina

Nisam tehničko lice,i ne razumem.Kako (u čemu) se kontroliše materija na 35.000.000 stepeni!?Pa kliker te temperature bi promenio klimu,stotinu kilometra u prečniku!

Duke

pre 7 godina

Za koje vreme ce ovakvo nesto da bude komercijalno dostupno mi smrtnici ne mozemo ni da nagadjamo.

Ko prati ove teme svestan je zasebnih projekata i SAD, EU, Kine, Rusije, Japana i ogromnih sredstava koji se u to ulazu dugi niz godina. Zajednicko svima njima je sto manje vise niko nista znacajno neobjavljuje. Svi drze za sebe u nadi da ce im to obezbediti komparativnu prednost za njihove ekonomije 21. i 22. veka.

Ovakve objave o napredku su sporadicne i sture i prosto je nemoguce(da je nemoguce to bi i objavili)da se ovoliko dugo istrazuje a da se toliko malo zna o samim projektima. Mozda nam(nama stanovnicima van ovih supersila) je jedina nada da japanci dodju do resenja prvi. Jer ako bi to bili amerikanci, rusi, kinezi ili EU pa pretpostavite kako bi se ponasali da dobiju takvu moc sta bi trazili u zamenu za koriscenje te tehnologije.

only fools and horses

pre 7 godina

Ne pretvara se. Direktno u radijator.
(Toto-ko-tunjo-patentirajuci-smederevca-na-fuzioni-pogon, 18. oktobar 2016 06:33)

Jao vidite me, ja sam mnogo pametan, sve vrca pamet, toliko da mogu glupom ironijom da odgovaram na pitanja.
Ajde pametnjakoviću, reci, kako se iskorišćava tolika temperatura? Na koji način se pretvara u električnu energiju, ili bilo koju drugu energiju što mi možemo da koristimo?
Evo ja nemam predstavu. Ogromna je to temperatura, kako je uopšte zauzdati, ukrotiti?

zeroPoint

pre 7 godina

"stvarajući na taj način “čistu” energiju zahvaljujući kojoj bi jednog dana fosilno gorivo moglo da izađe iz upotrebe." Ovo jednog dana je bas optimistično! Nema šta... A smešni su kada kažu da je nafta fosilno gorivo! Kakvi klovnovi, koga lažu oni? Pa nismo pali sa kruške svi.

U vreme Tita bilo je i MIT-a

pre 7 godina

MIT fakultet za CIA propagandu.
Pritisak od 2 bara je stvorio temperaturu od 35 miliona celzijusa.
Da, da ova vest ce smanjiti cenu nafte za pola.
Budalastina

Alex

pre 7 godina

Samo neka oni prave fuziju u reaktorima veličine omanje kuće. Dok se ne svede na veličinu (u komentarima pomenute) šolje za kafu, proći će još mnogo nafte cevovodima...

starlight

pre 7 godina

Koju gustinu materije je potrebno postici da bi se zakrivili vreme-prostor, odnosno da bi zakrivljenje pocelo biti vidljivo golim okom ako znamo da razlicita gustina materije konzumira razlicitu kolicinu vreme-prostora?

laleGator

pre 7 godina

Ako Nafta nije fosilno gorivo šta je onda ? Da nije to bog gurao zapržku pod tepih ?
(miro, 18. oktobar 2016 15:04)
___________
ahahahahaha cool fora

ali nafta zaista nije nastala od dinosaurusa niti od bilo kakvih drugih fosila.
Niko nezna tacno kako nastaje
samo se zna da i dalje nastaje duboko ispod zemljine povrsine u magmatskim procesima!

Najvise nafte nastaje na mestima gde se zemljine ploče podvlace jedna pod drugu i topi...

Miskec

pre 7 godina

2 bara je pritisak u gumi na mom automobilu i nisam primetio da imam neke fuzije i energije u njemu!?!? Da se neko nije zeznuo u konverziji jedinica mere?

Igor

pre 7 godina

Umesto sto bacate novac na laboratorije i mucite se da lostignete pritisak i idealne uslove zasto jednostavno ne ubacite to u more na dubinu od nekih 10-20m i imate uslove pritiska potpuno besplatno brz utroska energije.
Vidi se da su britanski i americki naucnici. Nista bez laboratorije umesto da se koriste bezplatni prirodni izvori.

Православље Је Једина Истина

pre 7 godina

Ови научници се много играју Бога. Уз то нису ни Православци, него ко зна какви кривоверници. Нека их, нека само, нек се играју деца, још мало, казна сваког стигне, па ће и њих. Казна, вечна казна... Зато се не играјте Бога, него верујте и плашите се, па ћете бити спасени.

Mile ima pravo.

pre 7 godina

Do skoro je Wolfram/Tungsten imao najvisu tacku topljenja od 3.422°C, ali u 2015. je otkriven novi super-materijal koji moze da podnese temperature do 4.126°C... Sta je to na ovoj planeti rezistentno temperaturi od pomenutih koliko miliona °C...?

IzPrikrajka

pre 7 godina

Odmah da se napravi bomba i proba da li može da pukne. Demokratija mora stići u svaki kutak planete.(U Stanojka žena ko devojka, 17. oktobar 2016 18:36)

Ono kad si neobrazovan ali volis da pametujes

moreplovac

pre 7 godina

Samo da ne naprave neki belaj dok sam ziv. Hocu da umrem prirodnom smrcu i da me sahrane ko srecnika a ne da budem kolateralna steta njihovih gluposti.

mile dodik

pre 7 godina

Cisto me interesuje kao laika,jel to planiraju da koriste za xxx godina kod obicnih gradskih prevoza npr. automobila.Jos me interesuje sta bi se desilo da na koridoru deset dodje do lancanog saobracajnog udesa,dali to znaci da smo ga dzaba gradili 100 godina.

only fools and horses

pre 7 godina

Uf što bi veselo bilo da se desi neki kuršlus na toj temperaturi. Pa ode to do zemljinog jezgra. I dalje, u Kini bi izašlo.
Lupam malo, šalim se, ali stvarno je to temperatura koja uteruje strah u kosti.
A kako se koristi ta energija, mislim kako se ta temperatura pretvara u energiju koju možemo da koristimo?

werty

pre 7 godina

Ovo sa pritiskom od 2 bara je pogresno. A ako nije onda svi mi u automobilima imamo po 4 do 5 fuzionih reaktora. 5 ako rezervna guma nije probusena.

menjam nick

pre 7 godina

(U Stanojka žena ko devojka, 17. oktobar 2016 18:36)

Vec postoje bombe koje rade po principu fuzije.. I to dugo.. Kod nas poznatije kao hidrogenske bombe (ne po hidrogenu, vec po vodoniku) .. Najsnaznija takva detonirana bomba je ruska bomba Car (Tzar) ..

Nije sandžak nego Raška

pre 7 godina

Cena pokretanja procesa trenutno je skuplja od energije koja se dobije zauzvrat. Naučnici smatraju da će jednog dana osvojiti proces i da će reaktor sam sebe napajati a višak slati u mrežu. Iskreno, mislim da smo daleko koliko i od večnog života, otprilike 300-500 godinica.

U vreme Tita bilo je i MIT-a

pre 7 godina

MIT fakultet za CIA propagandu.
Pritisak od 2 bara je stvorio temperaturu od 35 miliona celzijusa.
Da, da ova vest ce smanjiti cenu nafte za pola.
Budalastina

U Stanojka žena ko devojka

pre 7 godina

(U Stanojka žena ko devojka, 17. oktobar 2016 18:36)

Vec postoje bombe koje rade po principu fuzije.. I to dugo.. Kod nas poznatije kao hidrogenske bombe (ne po hidrogenu, vec po vodoniku) .. Najsnaznija takva detonirana bomba je ruska bomba Car (Tzar) ...

Cilj komentara nije bio da se narod pomlati na planeti, već da skrene pažnju na razmišljanje nekog ko je moćniji i od tebe i od mene (a voli da širi demokratiju) i koji na svaki pronalazak gleda kao na mogućnost da napravi nešto ubojito. I ne brini, znam ja da se čovek do sad već pobrinuo da napravi mnogo kutijica koje čovečanstvo mogu zbrisati jednim potezom.

да да

pre 7 godina

Не људи/ч овечанство већ амерички и британски научници ... А коме ће они дозволити то да користи то је сасвим друга ствар.

batko

pre 7 godina

Ako neko zna samo da objasni koja vrsta materijala može izdržati tu temperaturu?duplo jače od sunca. znamo bar toliko da ne postoji ništa što se u jezgru sunca nebi istopilo.
mislim da nije realno a ni potrebna tolika temperatura.

Да л' је сарказам ил' је иронија

pre 7 godina

Свака част Американцима и Енглезима, ово могу само најнапредније нације и највиши на еволуционој лествици међу њима-научници атеисти. Не дајте технологију никоме, поготово не Русима и Кини, ви заслужујете да владате светом, остали морају да се покоре.

hiavata

pre 7 godina

(ne po hidrogenu, vec po vodoniku) .. Najsnaznija takva detonirana bomba je ruska bomba Car (Tzar) ..
(menjam nick, 17. oktobar 2016 19:01)

Kakva je razlika izmedju hidrogena i vodonika? Jel' to u nasem srpskom periodnom sistemu H od hodonik?

Igor

pre 7 godina

Umesto sto bacate novac na laboratorije i mucite se da lostignete pritisak i idealne uslove zasto jednostavno ne ubacite to u more na dubinu od nekih 10-20m i imate uslove pritiska potpuno besplatno brz utroska energije.
Vidi se da su britanski i americki naucnici. Nista bez laboratorije umesto da se koriste bezplatni prirodni izvori.

Swarog

pre 7 godina

Da je veliki SSSR uspeo da napravi fuzionu elektricnu centralu mozda bi danas Amerika i Engleska bile zemlje proleterske :-). Jel neko gledao Lov na Crveni Oktobar? Ta podmornica ima fuzioni reaktor koji energiju reakcije direktno pretvara u strujanje vode u nekoj vrsti vodenog jet engine. A unuta atmosfera ko u klingonskom razaracu :-).

bucko lazmisljam

pre 7 godina

Tesla je koliko sam uspeo da nadjem u dostupnim dokumentima uspeo da napravi fusiju. Poznate su njegove kuglaste munje sa ogromnom energijom za koje je on tvrdio da su beskonacni izvor energije.
Bilo bi ovo revolucionarno otkrice, jer bi resilo svu energetsku potrebu planete za vise miluona godina. Drugo je pitanje materijala koji mogu da izdrze tu temperaturu i brzine hladjenja takvog reaktora. Sa 35 milona celzjusa svi okeani na planeti bi isparili za nekoliko sati kada bi se upotrebili za hladjenje reaktora. Proci ce mnogo vremena dok uspemo da kontrolisemo prirodu.

marko

pre 7 godina

Ima tu još mnogo problema kinezi su uspeli najduže vremenski da održe fuziju mislim ok 15 sekundi.Pravi rezultati bi mogli da se ostvare kroz 30 godina a možda je sve na pogrešnom putu .Videćemo da li je perpetu mobile ostvariv da se više energije stvori nego da se uloži.

Miskec

pre 7 godina

2 bara je pritisak u gumi na mom automobilu i nisam primetio da imam neke fuzije i energije u njemu!?!? Da se neko nije zeznuo u konverziji jedinica mere?

zeroPoint

pre 7 godina

"stvarajući na taj način “čistu” energiju zahvaljujući kojoj bi jednog dana fosilno gorivo moglo da izađe iz upotrebe." Ovo jednog dana je bas optimistično! Nema šta... A smešni su kada kažu da je nafta fosilno gorivo! Kakvi klovnovi, koga lažu oni? Pa nismo pali sa kruške svi.

bora

pre 7 godina

Nisam tehničko lice,i ne razumem.Kako (u čemu) se kontroliše materija na 35.000.000 stepeni!?Pa kliker te temperature bi promenio klimu,stotinu kilometra u prečniku!

laleGator

pre 7 godina

Ako Nafta nije fosilno gorivo šta je onda ? Da nije to bog gurao zapržku pod tepih ?
(miro, 18. oktobar 2016 15:04)
___________
ahahahahaha cool fora

ali nafta zaista nije nastala od dinosaurusa niti od bilo kakvih drugih fosila.
Niko nezna tacno kako nastaje
samo se zna da i dalje nastaje duboko ispod zemljine povrsine u magmatskim procesima!

Najvise nafte nastaje na mestima gde se zemljine ploče podvlace jedna pod drugu i topi...

Alex

pre 7 godina

Samo neka oni prave fuziju u reaktorima veličine omanje kuće. Dok se ne svede na veličinu (u komentarima pomenute) šolje za kafu, proći će još mnogo nafte cevovodima...

Nikola

pre 7 godina

Ma, da, sad će svi ti inžinjeri besplatno da naprave reaktor, građevinari besplatno da izgrade elektranu, radnici besplatno da naprave tramsformatore... i svi ostali da rade da ti ne bi plaćao struju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Artemis Foul, 17. oktobar 2016 23:57)

Zasto ovaj komentar ima 50 pluseva? Jel to ona stara srBska mud(r)ost plati pa klati? Sta neko moze da plati sa 20.ooo hiljada?

starlight

pre 7 godina

Koju gustinu materije je potrebno postici da bi se zakrivili vreme-prostor, odnosno da bi zakrivljenje pocelo biti vidljivo golim okom ako znamo da razlicita gustina materije konzumira razlicitu kolicinu vreme-prostora?

Dragoljub

pre 7 godina

Odmah da se napravi bomba i proba da li može da pukne. Demokratija mora stići u svaki kutak planete.
(U Stanojka žena ko devojka, 17. oktobar 2016 18:36)

Tamo zivi jako puno Srba . Ne vidim da zure sa povratkom . Odgovori mi zasto Srbi masovno beze u tu zlu demokratiju ?

321

pre 7 godina

Visoku temperaturu za fuziju će postići stotinama jakih lasera koncentrisanih u jednu tačku ali potreban visok pritisak za održivu fuziju se na Zemlji može obezbediti samo na dnu nekog okeana. Još kad bi imali odgovarajući materijal da se sagradi reaktor koji će izdržati taj pritisak na dnu...

Neke nuklearne podmornice idu i do 1000m ispod površine jer su pravljene od najkvalitetnije legure čelika i titanijuma, što je opet isuviše malo. Dna okeana mogu da dosegnu samo jako male i specijalno građene podmornice specifičnog oblika jer je pritisak nenormalno visok. Bila je emisija na discovery kanalu kada se Džejms Kameron spustio u takvoj podmornici na najdublju tačku na Zemlji (Marijanski rov).

Toto-ko-tunjo-patentirajuci-smederevca-na-fuzioni-pogon

pre 7 godina

Uf što bi veselo bilo da se desi neki kuršlus na toj temperaturi. Pa ode to do zemljinog jezgra. I dalje, u Kini bi izašlo.
Lupam malo, šalim se, ali stvarno je to temperatura koja uteruje strah u kosti.
A kako se koristi ta energija, mislim kako se ta temperatura pretvara u energiju koju možemo da koristimo?
 (only fools and horses, 17. oktobar 2016 19:59)

Ne pretvara se. Direktno u radijator.

Artemis Foul

pre 7 godina

ha kad bi neko dozvolio besplatnu neogranicenu energiju!
(rajko, 17. oktobar 2016 19:27)
####
Ma, da, sad će svi ti inžinjeri besplatno da naprave reaktor, građevinari besplatno da izgrade elektranu, radnici besplatno da naprave tramsformatore... i svi ostali da rade da ti ne bi plaćao struju.

Ludi Milojko

pre 7 godina

(menjam nick, 17. oktobar 2016 19:01)
Fuzione (hidrogenske) bombe postoje i koristi se izotop vodonika, deuterijum, samo što se kao okidač koristi jezgo obično od plutoniuma koji prvi eksplodira i u prosesu fisije razvija ogromnu temperaturu i pritisak i tme započinje proces fuzije bombardujući atome deuterijuma oslobodjenim neutronima.Znači kod H bombe prvo dolazi do nulearne eksplozije, a posledica je fuzijska reakcija koja osobadja još veću energiju. Pošto se koristi fisijska eksplozija ove bombe takođe oslobadju radijaciju kao posledicu, samo u manjem obimu nego čista nuklearna fisijska bomba. Valjda je jasno da su procesi kod bombi nekontrolisani tj to je eksplozija koja traje se dok se sama ne završi. U tome je i ceo problem kod hladne fuzije jer za izazivanje kontrolisane reakcije fuzije treba da se stvore uslovi za koje se potroši više energije nego energije oslobodjene fuzijom....

Uvek..

pre 7 godina

ali,uvek se osvrnem na reklamu u kojoj kazu da je srbija zemlja sa najvecim brojem strucnjaka po glavi stanovnika.od 80 komentara na ovu vest, bar 79 je onih koji su doktorirali fiziku,naucnu fantastiku,tragikomediju,filozofiju...i naravno,sexologiju...sve moj do mojega,i svi se u sve razumeju...svaka vam cast..uradite nesto za majku srbiju

Runzo Osnovac

pre 7 godina

Da li je moguće da ovde skoro NIKO, čast izuzecima, ne prepoznaje razliku između FISIJE (kad već toliko pominjete bombe) i FUZIJE? Nije gradivo za fakultet, a pominje se čak i pre srednje škole. E upravo to je razlog što ćemo u Srbiji verovatno i 2168. godine da se grejemo na drva i ugalj. Inače svaka čast ovim naučnicima jer ovo je, posle Nemaca, stvarno ogroman korak napred.

fizicar

pre 7 godina

Cisto da pojasnim onima, koji ne znaju. Nije problem ostvariti fuziju (termonuklearne bombe), problem je drzati je pod kontrolom.
(Markovic, 17. oktobar 2016 18:40)

sve ono na cemu fizika radi generacijama vi ste objasnili u dve reci. nije problem ostvariti fuziju! nego je drzati pod kontrolom! divno! :)))

only fools and horses

pre 7 godina

Ne pretvara se. Direktno u radijator.
(Toto-ko-tunjo-patentirajuci-smederevca-na-fuzioni-pogon, 18. oktobar 2016 06:33)

Jao vidite me, ja sam mnogo pametan, sve vrca pamet, toliko da mogu glupom ironijom da odgovaram na pitanja.
Ajde pametnjakoviću, reci, kako se iskorišćava tolika temperatura? Na koji način se pretvara u električnu energiju, ili bilo koju drugu energiju što mi možemo da koristimo?
Evo ja nemam predstavu. Ogromna je to temperatura, kako je uopšte zauzdati, ukrotiti?

СТРАШНИ СУД

pre 7 godina

Ускоро: струја ће се ОБАВЕЗНО користити за све могуће намене и коштаће пет пута скупље него тренутно( важи за Србију и поједине земље).

Nikola

pre 7 godina

2 bara nije greska idu do 8 bara. Zato su ti reaktori i bezbedni u idnosu na nuklearne, samo nekome vise odgovara skupa nafta pa nas drze u 'mraku' godinama i koce progres.

vzdinac

pre 7 godina

Vec postoje bombe koje rade po principu fuzije.. I to dugo.. Kod nas poznatije kao hidrogenske bombe (ne po hidrogenu, vec po vodoniku) .. Najsnaznija takva detonirana bomba je ruska bomba Car (Tzar) ..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (menjam nick, 17. oktobar 2016 19:01)
Koliko ja znam, ta bomba nikad nije detonirana...ali, da, to je najjača bomba ikad napravljena.

A ovo pitanje gdje je bila plazma od 35M stupnjeva - u magnetskom polju.

bahati biciklista

pre 7 godina

Fuzija će jednog dana zameniti fosilna goriva??? Pa dan danas je korišćenje fosilnih goriva samo moranje jer te na to tera sistem koji od toga zarađuje. Veliki državni ugljokopi koji snabdevaju zastarele elektrane umesto da se konvertuju da pale otpad. Gde su vetroparkovi? Solarna energija? Gorivne ćelije? Moj komšija je morao da zaustavi vetro-turbinu jer su hteli da ga odrape za porez koji potpuno anulira vredbost tako proizvedene energije. Nedaju ti da se isključiš jer tako gube i mušteriju i što je daleko važnije kontrolu nad tobom. A što se kola tiče. Šta je oktanska vrednost benzina? Mera za njegovu pitenciju. A to je u stvari količina vodinika u njemu. Neće taj fuzioni reaktor ugledati svetlost dana dok god ima kapi nafte i grumena uglja. Pa ni tad. Izmisliće nešto drugo do čega sam možeš teško da dođeš.

jokjuar

pre 7 godina

Bilo bi dobro da veći deo budžeta ide za ovakva istraživanja umesto za vojsku i ratne kampanje.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (biće bolje, 17. oktobar 2016 23:14)


Cenim vaš optimizam, ali ova energija će, mogu glavu na panj da stavim, biti upotrebljena upravo za vojsku i razne ratne kampanje. Nikome (ko ima moć da odlučuje) nije stalo da imamo jeftinu i čistu energiju. Profit i samo profit, ništa drugo nije bitno.

markooooOoOoOOOOOOOoOOoOOo

pre 7 godina

A kome se isplati da se to uvede u upotrebu za nas smrtnike? Mozda neko oruzije da se napravi. E to bi im se vec isplatilo.

milos

pre 7 godina

Zanimljiva tema. Voleo bih da ste prilozili neki dokumentarni video uz ovaj clanak da se udje u detalje same fizije, a i nacina na koji naucnici pokusavaju da rekreiraju te procese...

Label

pre 7 godina

2.05 bara nije ptisak koji odgovara 10 m dubine u moru, tako da je verovatno neka greska. I da je pritisak ovde 205bari opet to nije neki pritisak da bi se naglasavao.

Dalibor

pre 7 godina

Hidrostatički pritisak od 2,05 bara ostvaruje vodeni stub visine približno 20,4 metara (prosečna gustina morske vode je 1025kg/m3).

chewbacca

pre 7 godina

@ Da se opkladimo da će manje komentara da bude na ovu vest nego na onu šta Đoković nosi oko vrata?
(Neko iz mase, 17. oktobar 2016 18:47)

hahahahahahahahahahahahaha

ćuti nemoj da ih navlačiš, inače će odmah komentari da bez krsta i mesa nema fuzije

Ce Gevara

pre 7 godina

Ovo je jako ozbiljna vest ... nije poenta u stvaranju fuzije ... nego u lancanoj reakciji!
Naucnici su uspeli da stvore fuziju ali nisu uspeli da odrze lancanu reakciju!E ova vest je o tome ... danas su uspeli da je odrze!

Trovach

pre 7 godina

Mislim da smo jos dosta daleko od komercijalne primene nuklearne fuzije, a kada se to desi i ako budemo pametni, bice reseni svi energetski i ekoloski problemi. Samo, osecam da ce ljudi naci nacin da i ovo zakomplikuju i obezvrede.

ilija

pre 7 godina

Ima više rešenja fuzionih reaktora, tokamak je samo jedan od njih. Ima čak i privatnih inicijativa koji se bave razvojem fuzionog reaktora, u Francuskoj, Kanadi (moj omiljeni, olovo, klip-čekići..), SAD, VB...

drmr

pre 7 godina

Samo mi je i dalje smešna činjenica da bi iskoristili svu toplotnu energiju dobijenu fuzijom, mi i dalje grejemo kotao sa vodom i pokrećemo turbinu/generator. No dobro, bolje i tako nego nikako.
Druga stvar... Svi koji lupetaju ovde su završili osnovnu školu, u kojoj se u sedmom i osmom razredu uče osnovi hemije i fizike, znate one predmete za koje ste govorili, "ma šta će mi to u životu". A ako ste još završili i neku srednju školu, e onda ste sigurno slušali sve ovo o čemu se piše u tekstu. Problem je samo u tome, što ste tada molili profesora da vam da dvojku da ne ponavljate razred, a sad ste porasli i postali mudriji od svih tih ljudi i shvatili da je nauka nešto što treba zabraniti. Ako ste učili istoriju, verovatno se sećate da se to već jednom desilo pre nekoliko stotina godina i da se to doba, prevedeno sa engleskog, zvalo "mračno doba".

Racun

pre 7 godina

Sto se tice temperature, nije ona toliko strasna ako fisioni materijal "pobegne" ostetice sam reaktor i nista vise, zbog toga sto je kolicina materije, recimo masa, veoma mala pa je mala i kolicina toplote. Objasnjenje: Zar cigarete ima 800 stepeni, a i temperatura u obicnoj peci na drva je isto oko 800 stepeni, samo sto je kolicina materije razlicita, pa tako jedna cigareta ne moze zagrejati sobu, a ako "pobegne" moze da progori recimo stolnjak... Takodje, kolicina vodonikovih izotopa potrebna za dobijanje ogromne kolicine energije je veoma mala, pa se ne dovodi u pitanje kolicina vode u prirodi.

N4

pre 7 godina

Nema od ovoga jos dugo salemeta. Koliko sam i ja razumeo problem nije tesko izazvati reakciju nedo odrzati je i kontrolisati. Takodje koliko sam shvatio problem je i cinjenica da ne postoji efikasan materijal za reaktore zbog cega isti brzo stradaju. U ovom smislu se dosta govorilo o Helijumu 3 koga ima na mesecu pa se odjednom svi interesuju za obnavljanje misija na istom.

M

pre 7 godina

"ovim cete samo unistiti zivot na planeti upozorio vas je jos i Tesla.I tu nije nista cisto.
(Nele, 17. oktobar 2016 20:01)"

Kad su neki oblici egzistencije u pitanju, ne bi ni bila neka steta.

kole

pre 7 godina

(Neko iz mase, 17. oktobar 2016 18:47)
pa sta da kucaju ljudi,od pre neki dan smo na korak od vecne mladosti,sad na korak od besplatne energije...svasta se izdesavalo od marta cekamo i vece plate...

Duke

pre 7 godina

Za koje vreme ce ovakvo nesto da bude komercijalno dostupno mi smrtnici ne mozemo ni da nagadjamo.

Ko prati ove teme svestan je zasebnih projekata i SAD, EU, Kine, Rusije, Japana i ogromnih sredstava koji se u to ulazu dugi niz godina. Zajednicko svima njima je sto manje vise niko nista znacajno neobjavljuje. Svi drze za sebe u nadi da ce im to obezbediti komparativnu prednost za njihove ekonomije 21. i 22. veka.

Ovakve objave o napredku su sporadicne i sture i prosto je nemoguce(da je nemoguce to bi i objavili)da se ovoliko dugo istrazuje a da se toliko malo zna o samim projektima. Mozda nam(nama stanovnicima van ovih supersila) je jedina nada da japanci dodju do resenja prvi. Jer ako bi to bili amerikanci, rusi, kinezi ili EU pa pretpostavite kako bi se ponasali da dobiju takvu moc sta bi trazili u zamenu za koriscenje te tehnologije.

Bex

pre 7 godina

Lepa vest svakako. Medjutim ako neko misli da ce tokamak resiti energetske probleme covecanstva grdno se vara. ITER ce kostati oko 10 milijardi EUR a cak nece biti sposoban da proizvodi struju. Proci ce mnogo vise vremena dok se ta tehnologija komercijalizuje nego dok se osvoji. I na kraju to ce moci da proizvodi 5-6 zemalja na svetu jer je veoma visoka tehnologija. Postoje pristupi koji su mnogo jednostavniji i jeftiniji od tokamaka ali oni koji imaju novce ne zele da investiraju u takva istrazivanja. Recimo DPF (Dense Plasma Focus) pristup je do sada prikupio 1000 puta manje novca od tokamaka.

The

pre 7 godina

Mnogo se igrate.. A za 1000 god niste uspeli ni epilepsiju da izlecite..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sasa, 17. oktobar 2016 21:11)

Epilepsija se tretira lekovima. Posto je oko 30% epilepsija farmakorezistentno, to se resava hirurskim putem.
Pretpostavljam da mislite na to da neki ljudi i pored terapije imaju epi napade.

Postoji vise razloga za to.

Prvo, nasi lekari, malo je neurologa koji su zaista upuceni u problematiku. Ima oko 50 vrsta epilepsija, ne racunajuci one koje pogadjaju intelektualno ometene ljude. Zato mnogi lekari daju lekove koristeci metod pokusaja i pogreska.

Drugo, sami pacijenti se cesto ne pridrzavaju rezima zivota (bez alkohola, opijata, dovoljno sna…)

A sto se tice fuzije… Zao mi je sto se to nece desiti za mog zivota.

pdb

pre 7 godina

Ako neko zna samo da objasni koja vrsta materijala može izdržati tu temperaturu? duplo jače od sunca. znamo bar toliko da ne postoji ništa što se u jezgru sunca nebi istopilo. mislim da nije realno a ni potrebna tolika temperatura. (batko, 17. oktobar 2016 22:49)

Ni jedna vrsta materijala ne moze izdrzati tu temperaturu, zato se plazma drzi dalje od zidova pomocu elektromagnetskog polja. Potrebna je sto veca temperatura, a oni koriste toliku jer verovatno smatraju da se njom postize dovoljno dobra fuzija. Veca temperatura znaci bolja fuzija, ali i veci utrosak energije za pokretanje reaktora, znaci verovatno su se nasli na nekoj zlatnoj sredini.

mikicar

pre 7 godina

Ako je tačno ovo što pritisak od 2 bara upoređuju sa pritiskom na 10m ispod vode onda je tačno i dobro prevedeno. Na svakih 10m dubine se pritisak povećava za 1 bar, tako da ronilac na 10m dubine oseća taj vodeni pritisak od 1bara plus vazdušni pritisak od 1 bara. Ukupno 2 bara.
Pretpostavljam da je fora u agregatnom stanju materije. Nije isto držati gas na 2 bara i držati plazmu na 2 bara. Osim toga nešto što ima 35 miliona stepeni ne možete jednostavno fizički kompresovati. Na tolikom pritisku verovatno može da se održi tim magnetnim poljem, toliko magnet drži.
Nije mi samo jasno kako su uspeli da stvore plazmu sa tako malim pritiskom.

nothing wrong with me

pre 7 godina

boga mi,
opasna trka.

Pre par meseci sam citao ovde na B92
da su Nemci uspesno zavrsili prvi test,

posle 2-3 dana Kinezi,

evo sada dva brata preko okeana.

Ko prvi uspe obogatice se enormno.

miki

pre 7 godina

a jel moze to da opali?
(eki, 17. oktobar 2016 18:43)

Ne moze. Fuzija se prirodno, sama od sebe "gasi" cim se poremeti neki od parametara, recimo magnetno polje ili temperatura. Bezbednost je jedna od velikih prednosti u odnosu na fisiju koja kao sto smo videli u Cernobilu ili Fukusimi moze da se otrgne kontroli i dovede do katastrofalnih posledica.

Ladislav

pre 7 godina

Pa , Mile , pitanje ti je kao da si pitao zašto strelom ne možeš pogoditi Sunce. Samo pitanje je na mestu , ali za shvatanje odgovora trebalo bi ti izvesno predznanje . Tako i ovde , zna se kako se obuzdava i održava plazma .... trebalo bi da pročitaš nešto od tog štiva pre nego što se uopšte upustiš u čitanje ovakvih vesti, i postaviš čudno pitanje . Sama vest o uspehu kontrole fusije je veličanstvena , pitanje je vremena kada će to postati rutina i samim tim iskorišćavanje resursa Meseca ( izotop helijuma ) .

Горан

pre 7 godina

Убеђен сам да ће до краја овог века бити направљена фузиона термоелектрана. Проблем на којем се сада ради је да је разлика утрошка и добитка енергије фузионог процеса још увек негативна. Другим речима више се енергије потроши стварањем фузије него што се добије од тог фузионог процеса.

jimi

pre 7 godina

Eto, oni koji su isli u osnovnu skolu 90' mogki bi ponovo. Tada je izmerena najveca temperatura dobijena na Zemlji hemiskom reakcijom iznosila oko 60000c. ;)

Stark

pre 7 godina

Cak i da ostavre postojanost fuzije duzi vremenski period i da je mogu kontrolisati, proci ce jos mnogo decenija pre nego sto se bude masovno proizvodila ta vrsa energije.

srbenda

pre 7 godina

@naucnik;šta znaju ameri i englezi da naprave osim aviona, kamiona telefona,brodova (nosače ) androida..... i naravno fejsa,instagrama itdd.

miro

pre 7 godina

stvarajući na taj način “čistu” energiju zahvaljujući kojoj bi jednog dana fosilno gorivo moglo da izađe iz upotrebe." Ovo jednog dana je bas optimistično! Nema šta... A smešni su kada kažu da je nafta fosilno gorivo! Kakvi klovnovi, koga lažu oni? Pa nismo pali sa kruške svi.
(zeroPoint, 18. oktobar 2016 08:37)

Ako Nafta nije fosilno gorivo šta je onda ? Da nije to bog gurao zapržku pod tepih ?

Brdoviti Balkan

pre 7 godina

eeee da ste poslusali Nikolu koji nam je davao plan za beskonacnu struju dans se nebi mucili
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Pavle, 18. oktobar 2016 03:57)

Samo je glupost beskonacna....

beli medved

pre 7 godina

Pa ni u cemu Mile.
U magnetnom polju valjda a ne u solji za kafu ?

Idi begaj sad si ga jos i zbunio. Trazice covek magnetno polje a ono se ne vidi golim okom. Bolje da si osto kod solje za kafu.

Vlada

pre 7 godina

Nije receno ono sto je najvaznije za fuzijske reaktore, a to je koliki je odnos ulozene i fuzijom dobijene energije, jer do sada je glavni problem to sto je ovaj odnos bio negativan.

Rade Božić

pre 7 godina

Postoji jedan fuzioni reaktor na Pešteru, sto ovaca- dvesta jaganjaca.
Daj ne mlatite praznu slamu - svet napreduje a mi u sredini 19 veka.
Uvek, bez greške nađemo najgora rešenja u svim oblastima realnog života - počev od politike, ekonomije itd.Bar smo dobar reper ostalim državama.Gledaj Srbiju pa sve radi suprotno.

Aleksandar

pre 7 godina

@(bora, 17. oktobar 2016 21:38)

Kliker ne na 25 nego na 100 miliona Kelvina ne bi mogao da osetiš na drugom kraju prosečne sobe ako se nalazi u apsolutnom vakuumu suspendovan u magnetnom polju - ako nema šta da nosi tu toplotnu energiju (a nema jer je apsolutni vakuum oko njega) jedini način da tako zagrejana materija deluje na tebe je putem zračenja (pre svega infracrvenog) a veličina klikera nije dovoljna da oslobodi ikakvo značajnije zračenje da ti to osetiš (nema dovoljno materije).

Potpuno isto kao zvučnik koji u Zemljinoj atmosferi može da napravi infrazvuk od par hiljada decibela (i time te oduva ili raznese u param-parčad) dok u Svemiru možeš da budeš na par metara od njega i da ništa ne osetiš.

stoper4

pre 7 godina

Ови научници се много играју Бога. Уз то нису ни Православци, него ко зна какви кривоверници. Нека их, нека само, нек се играју деца, још мало, казна сваког стигне, па ће и њих. Казна, вечна казна... Зато се не играјте Бога, него верујте и плашите се, па ћете бити спасени.
(Православље Је Једина Истина, 17. oktobar 2016 22:56)

Vidim da ti nalupaše minuse ali ja sam ovaj tvoj komentar shvatio kao ironičan i komičan. Bar se nadam da sam u pravu :/

neuspeliabortus

pre 7 godina

Fuzija je spajanje a Fisija razdvajanje jezgra atoma.

Za atomske bombe koristi se atomska fisija, cepanje atoma koji tom prilikom oslobadjaju ogromnu kolicinu energije i druge cestice. Hidrogenske bombe koriste koncept fisije-fuzije-fisije. Fisijom se cepa jezgro on oslobadja ogromnu kolicinu enegrije koja pokrece fuzije sto stvara mnogo jacu eksploziju (neuporedivo jacu) i sama snaga ponovo pokrece fisiju.

Fuzija je spajanje razlicitih atomskih jezgra elementa u jedno teze jezgro. Fuzija moze da se korisite da stvara enormnu kolicinu snage ali je takvu snagu do sad bilo nemoguce kontrolisati. Ovi ljudi to kontrolisu poput magnetnih plazmi koje mogu da drze reakciju (ogromna temperatura) i strukturu odvojeno (metal, zgrade itd). Za razliku od fisije za koju su potrebni teski elemneti, za fuziju se koristi na primer voda koja ne ostavlja nus produkte kao sto su nuklearni otpad/ugljen dioksid i slicno.

Ukratko ovi ljudi su uspeli da obuzdaju oslobadjanje energije atomske bombe unutar kutije.

Ovo je neverovatna vest ali mi se i dalje zanimamo budalastinama u Srbiji. Inace ovaj projekat je jedan od najvecih u istoriji covecanstva i ljudi koji rade na njemu su iz bukvalno celog sveta.

Mogli

pre 7 godina

"Dobra" stvar kod fuzije je sto oslobadja cistu energiju, sa neznatnom kolicinom radioaktivnosti, dok fisija em sto unistava sve, njen radijus se pojacava zbog radioaktivnog zracenja. A i sama oslobodjena energija kod fuzije je jaca. Losa strana je to sto se veoma tesko kontrolise fuzija.

hm

pre 7 godina

Treba reci i to da je najveci problem to sto se trosi vise energije da se ostvari ova fuzija nego sto ona sama proizvede.
Za sada je to neresivo....videcemo....

menjam nick

pre 7 godina

Posto vidim da mnogi ne razumeju, ili se prave da ne razumeju.. Ono ato mi nazivamo hidrogenom je zapravo vodonik peroksid (H2O2) .. Vodonik se na engleskom kaze/pise hydrogen.. Kod nas se ustalio naziv hidrogenska bomba, a kako je neko dole objasnio vec kako ona funkcionise (vezano je naravno za atome vodonika, a ne za rastvor hidrogena), necu sada ja opet pisati, rekao je covek sustinu.. Nadam se da je sada jasno..

Artemis Foul

pre 7 godina

(ne po hidrogenu, vec po vodoniku) .. Najsnaznija takva detonirana bomba je ruska bomba Car (Tzar) ..
(menjam nick, 17. oktobar 2016 19:01)

Kakva je razlika izmedju hidrogena i vodonika? Jel' to u nasem srpskom periodnom sistemu H od hodonik?
(hiavata, 17. oktobar 2016 19:20)
######
Zato što se kod nas, iz ko zna kojih razloga, vodonik peroksid H2O2 naziva hidrogen. Pitaj bilo koju ženu koja blajha (izbeljuje) kosu.

Artemis Foul

pre 7 godina

Do skoro je Wolfram/Tungsten imao najvisu tacku topljenja od 3.422°C, ali u 2015. je otkriven novi super-materijal koji moze da podnese temperature do 4.126°C... Sta je to na ovoj planeti rezistentno temperaturi od pomenutih koliko miliona °C...?
(Mile ima pravo., 17. oktobar 2016 19:29)
####}
Ništa. Ali, (fizika za osnovnu školu) temperatura je u osnovi brzina kojom se atomi kreću i u međusobnim sudarima prenose energiju i odbijaju se jedni od drugih. Porastom pritiska rastojanje između atoma se smanjuje te su sudari češći i temperatura raste.
E, sad, ovde su u pitanju mikrogrami vodonika koje na okupu drži jako magnetno polje. Okolo njih je vakum tako da ne postoje drugi atomi koji bi mogli da prenesu energiju i samim tim temperaturu na zidove reaktora. Sam reaktor je od ultrajakih legura baš zbog vakuma da ne bi došlo do implozije.

naucnik

pre 7 godina

Umesto sto bacate novac na laboratorije i mucite se da lostignete pritisak i idealne uslove zasto jednostavno ne ubacite to u more na dubinu od nekih 10-20m i imate uslove pritiska potpuno besplatno brz utroska energije.
Vidi se da su britanski i americki naucnici. Nista bez laboratorije umesto da se koriste bezplatni prirodni izvori.
(Igor, 18. oktobar 2016 10:22)

A ovi Igror prvo da nauci prociat clanak u cjelini. Prostor mora biti zatvoren, da bi se dobila odgovarajuca temperatura. Ali je vazno podcjenjivato amere i engleze, dok se neki ocigledno muce sa citanjem.

Fizika i filologoja

pre 7 godina

(ne po hidrogenu, vec po vodoniku) .. Najsnaznija takva detonirana bomba je ruska bomba Car (Tzar) ..
(menjam nick, 17. oktobar 2016 19:01)

Kakva je razlika izmedju hidrogena i vodonika? Jel' to u nasem srpskom periodnom sistemu H od hodonik?
(hiavata, 17. oktobar 2016 19:20)
######
Zato što se kod nas, iz ko zna kojih razloga, vodonik peroksid H2O2 naziva hidrogen. Pitaj bilo koju ženu koja blajha (izbeljuje) kosu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Artemis Foul, 17. oktobar 2016 23:39) # Link komentara

Vodonik H2 je na srpskom i odatle je rec voda. Hidrogen, hidro itd.. Υδρό je grcka rec i isto znaci voda .. Pa tako hidrologija ili nauko o vodama je grka rec i na grckom se pise Υδρολογία i cita se idrolgia.
Poz iz grcke

miro

pre 7 godina

(laleGator, 18. oktobar 2016 19:22)

Lale, naravno da nije nastala od dinosaurusa. Ali jeste od algi. Modrozelene alge rastu/nagomilavaju se brzinom od 3mm godišnje (manje više). U oblastima rasta gde je prisutno i veliko nagomilavanje materijala kao što su velike delte one bivaju zatrpane i zbog nedostatka kiseonika ne dolazi do klasičnog truljenja...pa tako 300-400 hiljada godina i eto. Na organsko poreklo ukazuje prisustvo kerogena. Sve ovo što napisah je uprošćeno a detaljnije vidi ako te zanima. Na primer:

http://www.ems.psu.edu/~pisupati/ACSOutreach/Petroleum_2.html

Ja

pre 7 godina

@ (U Stanojka žena ko devojka, 17. oktobar 2016 18:36)

To o čemu ti pričaš se zove termonuklearna bomba i postoji već decenijama. Sada naučnici pokušavaju kontra stvar - da ono što je dokazano kao oružje stave pod kontrolu i da od toga naprave dobru stvar za celo čovečanstvo.

plazma

pre 7 godina

Cisto da pojasnim onima, koji ne znaju. Nije problem ostvariti fuziju (termonuklearne bombe), problem je drzati je pod kontrolom.
(@Markovic, 17. oktobar 2016 18:40)

Tacnije receno, drzati je pod kontrolom dovoljno dugo da stvorena energija bude veca od one koja je ulozena u samo stvaranje fuzije. Sunce
je "kontrolise" svojom enormnom gravitacijom, ali ovde na Zemlji se koriste mocni magneti i laseri. Medjutim i najminimalnija greska dovodi do toga da "izbegla" plazma osteti zidove reaktora.

pdb

pre 7 godina

Jedan od najvecih problema fuzije je odrzavanje jakog magnetnog polja sa sto manje energije, tj. potrebno je da energiju koju proizvede sam reaktor iskoristi za svoje odrzavanje, a visak da se koristi za proizvodnju elektricne energije. Dakle, kao sto je neko vec rekao ovde, fuzija je ostvarena vec davno, ali nije samoodrziva na nacin koji sam opisao gore. Verovali ili ne, naucnici ovu duplu temperaturu Sunca postizu, kako kazu, "veoma jednostavno".

Blazena Svetlost Nekomentarisanja

pre 7 godina

2 bara ? jel je ovo neka greska ?
(Marko, 17. oktobar 2016 18:48)

Nije greska. 2 bara je veoma velik pritisak za fuzionu masinu. Svaka fuziona masina mora pre svega da bude sposobna da nacini visok kvalitetan VAKUUM zbog cistoce reakcije, jer necistoce veoma smetaju. Po ubacivanju deuterijuma i tricijuma pritisak raste i u samom sredistu fuzionog pakla pritisak se blizi atmosferskom. Iako 2 bara zvuci smesno u odnosu na pritiske unutar Sunca, konstrukcija masine (magnetno polje, odrzanje plazme i nacin ulaganja energije) je takva da omogucava fuziju i na temperaturama koje premasuju one unutar Sunca.

uskok

pre 7 godina

Tohamak reaktor je torusnog oblika (kao krofna sa rupom) i unutar njega se nalazi fuziona plazma koja "lebdi" u magnetnom polju. Struja koja nastane iz ovog procesa je 100% čista i veoma jeftina, problem je što još uvek ne uspevaju da održe reakciju dovoljno dugo da bi bio upotrebljiv.

T

pre 7 godina

Svi koji se brinu koliko je ovo bezbedno: kolicina vodonika koji je u reakciji se u reaktoru bukvalno meri gramima; tako da ako nesto krene po zlu, nece biti mnogo toga da izgori. To je potpuno drugacije u odnosu na postojece fisione reaktore - tamo je neophodno staviti veliku kolicinu radioaktivnog materijala, jer materijal bukvalno sam sebe pali. Ovde se gorivo dovodi sa strane, a "pale" ga visoka temperatura i pritisak. Kao sto bi automobilski motor bio jako opasan kada bi se motor nalazio usred rezervoara sa benzinom, a ovako nije (ili nije previse) jer mu se gorivo dozira u malim kolicinama.

Srbin

pre 7 godina

@Kakva je razlika izmedju hidrogena i vodonika? Jel' to u nasem srpskom periodnom sistemu H od hodonik?
(hiavata, 17. oktobar 2016 19:20)
Tkz hidrogen na srpskom je vodonik-peroksid (H2O2). Kosristi se u razblazenoj formi od 3% za dezinfekciju, 7-9-11 % kao dodatak farbe za kosu, 30% kao izbeljivac...i td.
Vodonik je prvi element u periodnom sistemu elemenata i na engleskom se zove hidrogen (hydrogen) obelezen je sa H.
Ne postoji "srpski" periodni sistem elemenata vec samo jedan jedini univerzalni poznat i kao Mendeljev periodni sistem elemenata.
Eto da znas.

Zagrepcanec

pre 7 godina

@(batko, 17. oktobar 2016 22:49): nije stvar u materijalu, već u velikom magnetskom polju koji plazmu drži na mjestu da temperatura "ne bi pobjegla" (glupi izraz ali kaj ćeš :P). doduše nisam baš upoznat s ovim fuzijskim reaktorom u Massachusettsu, ali njemački znanstvenici su prošle godine u Max Planck institutu držali na 1. testu 1/10 sek. fuzije i sada će ići dalje, sve do cca. 30 minuta zahvaljući novom Wendelstein 7-X fuzijskm reaktoru.

pogledaj više ovdje ako te zanima: http://www.ipp.mpg.de/w7x

Hez

pre 7 godina

u cemu je bila plazma od 35 miliona stepeni?
(mile, 17. oktobar 2016 18:46)

Izgugluj Tokamak. U prostoru oblika torusa, gas je sabijen pod velikim pritiskom i nema dodira sa "zidovima". Elektromagnetno polje drzi svu materiju dalje od zida.

Ova tehnologija nije nista novo. Sovjetski naucnici Saharov i Tam su napravili (i krstili) prvi Tokamak 50ih godina. Problem sa ovim reaktorom je sto je potrebno vise energije da oni proizvedu tako jako em polje, i da toliko sabiju gas pod toliko velikim temperaturama, nego sto sam reaktor proizvodi energije. Efikasnost Tokmaka je oko 0.6 (za 1 jedinicu energije da 0.6 nazad), a da bi bio isplativ mora da bude vise od 1. I svuda u svetu eksperimentisu sa tim.

poštovalac

pre 7 godina

"Samo mi je i dalje smešna činjenica da bi iskoristili svu toplotnu energiju dobijenu fuzijom, mi i dalje grejemo kotao sa vodom i pokrećemo turbinu/generator. No dobro, bolje i tako nego nikako. "

Vaše ideje me intrigiraju i želim da se pretplatim na Vaš bilten.

Victorinox

pre 7 godina

Treba reci i to da je najveci problem to sto se trosi vise energije da se ostvari ova fuzija nego sto ona sama proizvede.
Za sada je to neresivo....videcemo....
(hm, 17. oktobar 2016 20:34)

Drugim rečima, za sada još uvek ćar opšti sa vajdom. Šalu na stranu, ovo su značajni rezultati (drugar fizičar mi je potvrdio). Šteta što je obustavljen projekat Migma ćelija za kontrolisanu fuziju (davne sedamdesete i osamdesete), ideja naučnika našeg porekla, Bogdana Maglića. Radilo se o manjim uređajima koji bi mogli da imaju i modularnu strukturu. Čovek je imao neverovatan entuzijazam, imao sam prilike da slušam jedno njegovo predavanje. Doduše, imao je i neverovatan talenat da antagonizuje ljude od kojih je tražio grantove. Srbin, jbg.

neutralni felsh

pre 7 godina

Najvise nafte nastaje na mestima gde se zemljine ploče podvlace jedna pod drugu i topi...
(laleGator, 18. oktobar 2016 19:22)


jao jao jao, sve si pobrkao :)