Četvrtak, 18.08.2016.

12:45

Rešena enigma zvana "deža vi"

Izvor: B92

Rešena enigma zvana "deža vi" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

AntiBot

pre 7 godina

Vidim po komentarima da nisam jedina kojoj se DEJA VU osecaj gasio sa godinama. Steta. Bilo mi je interesantno i uzbudljivo dok se desavalo.

rakic stevan

pre 7 godina

То су те радње типа: научници сабрали два и два и дошли до невероватног открића.

Veliki brat

pre 7 godina

Evo, neka oni prvo objasne kako mozak pamti, tj. kako pojedini delovih nervnih ćelija funkcionišu kao memorijske lokacije?

Koliko nam treba nervnih ćelija da popamtimo sve što inače možemo da zapamtimo.
I šta znači kad nešto zapamtimo detaljnije, a nešto manje detaljno?


Lako je to pričati onako, ali neka konkretno navedu mehanizme i objasne šta se događa na nivou jedne ćelije.


Za sada, ne mogu da objasne ni koje tačno strukture u mozgu imaju funkciju memorije, a kamoli da objasne nešto drugo.

neutralni falsh je cro bot

pre 7 godina

dobro dosli u prvi princip modernih shrink-istrazivanja: zasto prosto kad moze komplikovano? naravno, pritom prva strada logika.
(neutralni felsh, 18. avgust 2016 20:39)

Ovo važi i za ostalu nauku koju zdušno braniš. Bez logike, bez dokaza, bez ičega. Dobrodošao u moderna NASA, CERN i ostala "istraživanja".

mlad organizam

pre 7 godina

Ja sam to sebi ovako objasnio, deja vu je posledica hiperprodukcije secanja i ogranicenosti nase memorije, dok smo mladi mi neselektivno memorisemo sve oko nas ali posto jednostavno nemamo kapaciteta da svaki dogadjaj zapamtimo dovoljno detaljno, mi gomilu slicnih manje bitnih dogadjaja (npr. kupovina zvaka na crvenoj trafici po kisnom vremenu) mapiramo/prevodimo na isti osecaj, sledeci put kad se nadjemo u situaciji gde postoje slicni simboli zvake, crvena boja, kisa, nama moze da se upali lampica da se to vec desilo.. Vremenom mozak uci da su takvi dogadjaji nebitni i prestaje da ih pamti i zato je redji deja vu kod odraslih..

Harun el Rašid

pre 7 godina

Malo bih to poopštio, mada mislim da sam doživljavao i dežavu kako je opisano. Mnogo puta mi se dešava da doživim dežavu u stilu: "hej, pa ja sam ovde već bio", samo što to nije ovaj ja, koji je rođen pre xy godina, u jednom gradu na jugoistoku Evrope, nego ko zna koja osoba, kao što "ovde" nije neko određeno mesto, nego "ovaj svet" ma šta to bilo, kao što "bio" ne označava samo prošlost, nego i budućnost, bezvremenost, večnost. Mlogo dobro stvar, kada me pukne, samo kažem sebi: boli te ... za sve.

all seeing eye

pre 7 godina

U toku sna se vidi buduci dogadjaj jer energetsko telo moze da sheta kroz vreme i zapamti nesto, zatim kad se taj dogadjaj iskusi u budnom stanju oseti se deja vu. Najzanimljivije je kad vise ljudi istovremeno ima deja vu. Toga ce biti sve vise jer smo u fazi global dream time ujedinjenja. To je nesto sto sistem kontrole ne zeli.

neutralni felsh

pre 7 godina

Ja sam čitao da je "deža vi" proces gde mozak (ne znam zbog čega) u mili sekundi registruje događaj pre očiju koje bi trebalo pre da pošalju signal mozgu i da zbog toga dolazi do tog stanja. Ovo sad pročitano po meni nema veze s vezom.
(banezi, 18. avgust 2016 18:09)


dobro dosli u prvi princip modernih shrink-istrazivanja: zasto prosto kad moze komplikovano? naravno, pritom prva strada logika.

Neko iz mase

pre 7 godina

Ja imam deža vi poslednjih 20 godina u nepravilnm razmacima 2-4 godine a najkraće bih ga opisao sa "živećeTE bolje za dve godine".

Cinique

pre 7 godina

Po meni deza vi nije nista drugo do fragmentarno secanje na iskustva iz proslih zivota.
(Reinkarnacija je cudo, vece od vaskrsenja, 18. avgust 2016 18:19)
Postoji i drugo objašnjenje da uopšte ne poznaješ takvo iskustvo i pogrešno ga identifikuješ. Kao kad slep "zamišlja boju vetra" kako opet mi koji nismo zamišljamo da mozak slepih osoba radi.
To što si ti opisao, kako si opisao, nema nikakve veze sa dežavi iskustvom.

Veliki brat

pre 7 godina

To je kao kad gledate film koji ste već ranije gledali, na početku samog filma ne možete da se setite detaljno svih scena, ali kako se koja scena odvija odmah se setite da ste je već videli.


A i ne kaže se nekad tek tako da neko živi život "kao na filmu".

nenad

pre 7 godina

Evo jos jednog iskustva . Licnog . Ne znam sta je ali sumljicav sam po pitanju da je to u mozgu pojedinca. Jer doziveo sam situaciju da dozivim deza vi ali istovremeno deza vi je dozivela i osoba koja mi je prisla, Sto znaci da su dve osobe doziveli isti deza vi u istom trenutku. Postavljam sebi pitanje : Ako je to u mom mozgu kako je istovetni deza vi dozivela i druga osoba

Reinkarnacija je cudo, vece od vaskrsenja

pre 7 godina

Deza vi sam doziveo vise puta u zivotu, ali najupecatljiviji je bio kada sam zajedno sa bratom (po prvi put sami, bez roditelja), putovao vozom za Maribor, gde smo po majci imali familiju, tetku i tecu i njihova dva sina blizanca, nasu bracu od tetke. Imao sam tada negde oko 14 godina. Putovali smo nocu i negde rano ujutro bili smo pred Mariborom. Gledam ona brda, planincine i sve mi se cini "ma ja sam ovo negde vec video". Kazem bratu, a on: "I meni se bre sve nekako cini poznato od negde". Pocetkom 80-ih odlazim u Sloveniju trbuhom za hlebom...ziveo i radio sam tamo 10 godina a da me osecaj da sam tamo vec ziveo nikada nije napustio. Vremenom sam "naisao" na Budizam i mislim da sam kroz Budizam nasao i odgovor na deza vi iskustva. Po meni deza vi nije nista drugo do fragmentarno secanje na iskustva iz proslih zivota.

banezi

pre 7 godina

Ja sam čitao da je "deža vi" proces gde mozak (ne znam zbog čega) u mili sekundi registruje događaj pre očiju koje bi trebalo pre da pošalju signal mozgu i da zbog toga dolazi do tog stanja. Ovo sad pročitano po meni nema veze s vezom.

nesta slike

pre 7 godina

kod mene je toga bilo dugo,dugo,svega i svacega,sve dok jednom nisam "svesno" pokusao uskocit u sliku da bih spasao jednu malu devojcicu

Zgembo

pre 7 godina

Postoji i drugo, po meni vjerovatnije objašnjenje ovog fenomena. Nervni impuls se na prekidima koji se dešavaju na sinapsama bukvalno dupla i mozak zapravo prima dva identična impulsa o istom doživljaju. Zbog brzine obrade informacije mozak ih detektuje kao potpuno različite doživljaje, a kao potvrda teoriji se često uzima i to da obično nismo svjesni kada je se desilo taj prvobitni doživljaj na koji nas ovaj sad podsjeća. Ovo naravno ne važi kada je basket sa Hrvatima u pitanju. :)

bog blagoslovio ladovinu

pre 7 godina

hm,mozda se to stvarno istog trena dogodilo u nekoj paralelnoj dimenziji a tebi recimo,otis'o dihtung ili slicno;)

Uhvatio me onaj Njemac

pre 7 godina

Dok sam bio mladji, tu do 19,20e god cesto sam imao ovaj osjecaj. Zadnjih 10ak god ne znam jesam li 2,3x dozivio... Oce to s' godinama... :)

DEDA CVETKO

pre 7 godina

Imao sam desetak ovakvih epizoda u svom zivotu, sve do jedne do 15. godine starosti (od tada nijedna). Sta god da je deja vu, verujem da ima neke veze sa rastom i maturacijom nervnog tkiva, cime se ova studija ne bavi.

Zoran

pre 7 godina

Negde sam citao jedno od mogucih objasnjenja ovog fenomena. Po njemu desava se da levo i desno oko nesto vide sa neom minimalnom razlikom u vremenu. U trenutku kada mozak dobije informaciju od oka na kome je kasnije zabelezen neki dogadjaj nastaje ovaj fenomen jer je mozak vec pre toga dobio informaciju od oka koje je prvo zabelezilo dogadjaj. Radi se milijarditim delovima sekunde ali mozak to belezi. Ovo bi moglo da mi deluje kao logicno objasnjenje.

dzonikg

pre 7 godina

Nisam naučnik ali moje mišljenje je deja vu je kad vam mozak nešto što vidite greškom direktno pošalje u dugotrajnu memoriju tj kompjuterski rečeno odmah smeti na hard disk pre nego što je prošlo kroz obradu kroz mozak i kratkotrajnu memoriju ili kompjuterski kroz RAM.
Tako da kad vam mozak to što ste videli obradi i smesti u memoriju vi dobijete osećaj da ste već to videli jer je to isto već koji millisekund smešteno neobradjeno ali vi ne možete nikad da se setite gde ste to ranije već videli jer vam je mozak to snimio neobradjeno bez dodatnih informacija.
Tako da vi u stvari niste već to doživeli već je dva puta ista informacija snimljena ali greškom je prvo otišla neobradjena

96sT0R

pre 7 godina

Prodajte vi ovo onima sto su uzeli plavu pilulu. Mi sa crvenom znamo tacno sta je.
Salu na stranu ja kao dete sam mislio zbog Deza Vi-ja da covek kad umre ponovo se radja i zivi zivot tacno onako kako ga je predhodno ziveo ali gubi pamcenja, a Deza Vi je kao da se ipak setis :D. Ali kako starim skoro i da nema Deza Vi tako da za godine mozda su u pravu :)

Mилан

pre 7 godina

Дежа ви је зато што ми француско U које се изговара као [y] преносимо као И. ОU се у француском изговара као У и тако га преносимо у српски. Сетите се да је Victor Hugo Виктор Иго, а не Уго у српском.

CATAPA

pre 7 godina

Objašnjenje fenomena je sasvim korektno, a to što nije mistično ili romantično pa se nekima ne dopada... i to je već viđeno.
Deža vi nema nikakve veze sa "pohranjenim" informacijama već samo sa "algoritmom" za selekciju bitnih informacija. Taj algoritam, filtar koji nam omogućuje neuporedivo lakše učenje nego drugim životinjama, je zapravo defektan, a ne evolucioni napredak kako se misli. Deža vi se javlja kod manje bitnih informacija kojima je mozak nepotrebno dodelio marker više važnosti, a zatim toj korekciji mora da dodeli viši tag kao relativno retkom događaju, samim tim za naš mozak važnom.
Deža vi ipak jeste greška, ali "sistemska" greška našeg mozga. Tako radi kad dobro radi.

pa ti vidi

pre 7 godina

Meh...ne svidja mi se njihova teorija.

Vise mi se svidja ona da smo negde, neeekad, jeednom, pogresili (doneli pogresnu odluku, rekli pogresnu stvar) i sada imamo priliku da je ispravimo. :D

disambiguation

pre 7 godina

"Već viđeno" (déjà vu) proizilizi iz kapaciteta pamćenja primitivnih primata i čini razliku između "innate and acquired immunity" ljudskog bića i njemu bliskih rođaka - majmuna.
Mi pamtimo sve tragedije života od postojanja prve ćelije naših tkiva, i ništa ne može da nas iznenadi jer sve je potsvesno "već viđeno".

U najbednijim slojevima filipinskog društva svaka druga trogodišnja devojčica ljubazna otvara vrata svoje kuće nepoznatom gostu, kaže "tuloy po kayo" (uđite, molim vas) i duševno poklanja malo hrane koju ima, jer ovim urođenim ponašanjem dete zna da će od svakog gosta dobiti više od očekivanja, a svi roditelji se kunu da nisu učili dete lukavo biti.

Blek

pre 7 godina

Moze li neko da mi objasni ovo bolje. Na koje ispravljanje secanja se misli? Na ono koje je upravo nastalo? Sta je greska u secanju? Kako te greske mozak ispravlja?

uredni neplatisa

pre 7 godina

"Frontalni delovi mozga vrše proveru sećanja i šalju signale u slučaju da se pojavila neka 'greška'.

Greska u Matrix-u!

James

pre 7 godina

Nista meni nije jasno ! Kako moze da bude provera secanja kada ti ZNAS sta ce se desiti u narednih par sekundi znaci situaciju koja se dogadja u sadasnjosti ili veoma bliskoj buducnosti ti se vec video
tj poznata ti je !?? kakvo secanje, secanje cega , necega sto se sada desava ??

Bozero

pre 7 godina

Ne mogu naucnici da izazovu efekat Deja vu-a vestacki. Deja vu je kontrola sinhronizacije vaseg uma sa vremenom u vasem zivotu. Kada se nadjete na mestu gde trebate biti u pravo vreme, mozak pusti signal Deja vu-a i ako ste ga svesni, test je prosao. Moze se desavati da Deja vu nemate i po nekoliko godina, ali se uglavnom javlja kod mladje populacija kada se osoba mentalno razvija i ti trenuci su ucestaliji. Manifestacije Deja vu-a su uzbudjenje i vrlo impresivan osecaj kao da imate sposobnost vidovitosti i nadprirodne moci i kontrolu nad dogadjajima pa cesto izazivaju "Wow, sta ovo bi!" "Kakav osecaj! Pa meni se ovo desilo" i slicni izlivi emocija koje uglavnom podelimo sa drugima ako smo u drustvu. Deja vu je znak da ste na pravom putu. A trenuci uvidjaja opasnosti pre nego sto se dogode, kao sto recimo ja osecam, to je neobjasnjiv fenomen. Uvek osetim nelagodu i zelju da napustim to mesto, nakon sto odem, izbija konflikt, neka tuca, nesreca, nezgoda itd. Ja uvek poslusam te znake i uradim tako. Praksa je pokazala da se tim znacima moze verovati kao i Deja vu osecaju.

Nedeljko Subotić-Petković

pre 7 godina

Velika je razlika u onome čega se setimo da smo već jednom iskusili sa osobama u okruženju koji su nam poznati i onoga što po prvi put doživljavamo a imamo osećaj već viđenog. Ja verujem da se kod ljudi koji doživljavaju deja vu najčešće javlja ovaj drugi jer u suprotnom ih osobe u društvu opomenu da su to zajedno doživeli. Sada, moje mišljenje je da se ceo pojam vrti oko "već viđenog" a ne "već doživljenog". Recimo da čovek mašta ili sanja o jednom događaju na određenom mestu i(li) sa određenom osobom. Onda, kada se taj već doživljeni osećaj ponovi, samim tim se i fizički vidi očima. I inače kod mlađih se češće javlja a ne kod mladih jer se u tim trenucima to zamišljalo ili sanjalo.

aj' zdravo

pre 7 godina

nema procedure koja izaziva isti efekat kao deza vi,moze samo ono sto je stvarno vec vidjeno,a,deza vi nije vec vidjeno,nego upravo vidjeno;)

samuraj i ivantic

pre 7 godina

Dejavu

Stvarnost je bezvremena, odnosno sve što je ikada postojalo i što će ikada postojati ujedno je prisutno kao potencijal svega.
Naš um je mehanizam koji projektuje iluziju linearnog vremena na taj način što iz Celine, u kojoj jednovremeno ili bezvremeno postoji sve što je uopšte moguće da postoji, izvlači jedno po jedno iskustvo i tako kreira ovu trodimenzionu subjektivnu realnost u linearnom vremenu.
Ali ništa nije savršeno i povremeno se dešava da ta linearnost zakaže i procuri malo bezvremene realnosti u kojoj sve već postoji.
Kada se um suoči sa tom bezvremenom Celinom za trenutak, onda mu ta bezvremenost iz njegove vremenske perspektive izgleda kao da se već dogodilo ono što se događa kada je to procurilo.
Naime, um sve tumači u kategorijama vremenosti jer bi se inače pogubio.
Dakle nije se zaista i dogodilo ono što doživljavamo kao deja vu, već je to samo vremensko tumačenje bezvremenog prisustva svega u vremenu.

riba na suvom

pre 7 godina

Sadržina teksta je totalno nejasna i nepovezana. Imam osećaj da ovi "naučnici" nemaju pojma ni šta znači "deža vi". To je onaj osećaj kada se nađete u okruženju/situaciji koju ste već negde videli (najčešće u snu). E sad vi "naučnici" objasnite kako sam ja sanjao nešto što će se desiti tek za par meseci/godina. To vi meni recite.

NoName

pre 7 godina

Cik neka objasne deza vi ljudima za situacije koje se nikada nisu desile. Mali milion puta mi se tako nesto desilo. U to racunam i te stvarno vec vidjene situacije. Ali, definitivna potvrda za situacije koje nikada u zivotu nisam video, je proslogodisnje letovanje na Krfu. Iako nikada nisam bio u Grckoj, a kamoli na Krfu. Sa verenicom sam prolazio kroz centar Krfa i u jednoj ulicici nas poziva konobar (kako drugacije da prizove musterije). Sve sto smo pricali sa njim, provlacilo mi se kao da sam to vec video negde i sama ta prica. Na svaku scenu me cimala jeza, ali pozitivna.

1234

pre 7 godina

Ponovo pokusavaju da nadju smisao u slepoj ulici u koju su upali. Sve dok ne priznaju da postoje oblici materije i delovi stvarnosti koje jos nisu otkrili, a koja uticu na nas svakodnevno, nece naci odgovore na ova pitanja i sve sto im ostaje su ovakve besmislene egzibicije. Mi jos uvek znamo jako malo.

zanimljivo ili ne

pre 7 godina

Na prvi pogled izgleda kao zanimljiva informacija ali kada sam otvorio stranicu skapirao sam da zapravo nista zanimljivo niste napisali.

Bas bzvz sto se koristite ovim trikovima kao da ste niskobudzetni nedeljni list.

greska u Matriksu

pre 7 godina

Pa nisam siguran da je tako... Ako je u pitanju provera secanja, a secanje je zabelezena proslost, kako ja mogu da znam sta ce se uskoro desiti u necemu sto se upravo odvija, sto je cesta pojava kod dezavija?

car

pre 7 godina

"Ako je deža vi ispravljanje grešaka u našem sećanju, onda naučnici tvrde da nedoživljavanje deža vija može biti znak lošeg pamćenja.
Sa druge strane, može biti i znak da ljudi koje ne doživljavaju deža vi imaju bolje pamćenje, jer u sistemu nema potrebe za prevencijom od grešaka." Spektakularno zaključivanje, stvarno.

zanimljivo ili ne

pre 7 godina

Na prvi pogled izgleda kao zanimljiva informacija ali kada sam otvorio stranicu skapirao sam da zapravo nista zanimljivo niste napisali.

Bas bzvz sto se koristite ovim trikovima kao da ste niskobudzetni nedeljni list.

car

pre 7 godina

"Ako je deža vi ispravljanje grešaka u našem sećanju, onda naučnici tvrde da nedoživljavanje deža vija može biti znak lošeg pamćenja.
Sa druge strane, može biti i znak da ljudi koje ne doživljavaju deža vi imaju bolje pamćenje, jer u sistemu nema potrebe za prevencijom od grešaka." Spektakularno zaključivanje, stvarno.

riba na suvom

pre 7 godina

Sadržina teksta je totalno nejasna i nepovezana. Imam osećaj da ovi "naučnici" nemaju pojma ni šta znači "deža vi". To je onaj osećaj kada se nađete u okruženju/situaciji koju ste već negde videli (najčešće u snu). E sad vi "naučnici" objasnite kako sam ja sanjao nešto što će se desiti tek za par meseci/godina. To vi meni recite.

samuraj i ivantic

pre 7 godina

Dejavu

Stvarnost je bezvremena, odnosno sve što je ikada postojalo i što će ikada postojati ujedno je prisutno kao potencijal svega.
Naš um je mehanizam koji projektuje iluziju linearnog vremena na taj način što iz Celine, u kojoj jednovremeno ili bezvremeno postoji sve što je uopšte moguće da postoji, izvlači jedno po jedno iskustvo i tako kreira ovu trodimenzionu subjektivnu realnost u linearnom vremenu.
Ali ništa nije savršeno i povremeno se dešava da ta linearnost zakaže i procuri malo bezvremene realnosti u kojoj sve već postoji.
Kada se um suoči sa tom bezvremenom Celinom za trenutak, onda mu ta bezvremenost iz njegove vremenske perspektive izgleda kao da se već dogodilo ono što se događa kada je to procurilo.
Naime, um sve tumači u kategorijama vremenosti jer bi se inače pogubio.
Dakle nije se zaista i dogodilo ono što doživljavamo kao deja vu, već je to samo vremensko tumačenje bezvremenog prisustva svega u vremenu.

nenad

pre 7 godina

Evo jos jednog iskustva . Licnog . Ne znam sta je ali sumljicav sam po pitanju da je to u mozgu pojedinca. Jer doziveo sam situaciju da dozivim deza vi ali istovremeno deza vi je dozivela i osoba koja mi je prisla, Sto znaci da su dve osobe doziveli isti deza vi u istom trenutku. Postavljam sebi pitanje : Ako je to u mom mozgu kako je istovetni deza vi dozivela i druga osoba

NoName

pre 7 godina

Cik neka objasne deza vi ljudima za situacije koje se nikada nisu desile. Mali milion puta mi se tako nesto desilo. U to racunam i te stvarno vec vidjene situacije. Ali, definitivna potvrda za situacije koje nikada u zivotu nisam video, je proslogodisnje letovanje na Krfu. Iako nikada nisam bio u Grckoj, a kamoli na Krfu. Sa verenicom sam prolazio kroz centar Krfa i u jednoj ulicici nas poziva konobar (kako drugacije da prizove musterije). Sve sto smo pricali sa njim, provlacilo mi se kao da sam to vec video negde i sama ta prica. Na svaku scenu me cimala jeza, ali pozitivna.

Neko iz mase

pre 7 godina

Ja imam deža vi poslednjih 20 godina u nepravilnm razmacima 2-4 godine a najkraće bih ga opisao sa "živećeTE bolje za dve godine".

1234

pre 7 godina

Ponovo pokusavaju da nadju smisao u slepoj ulici u koju su upali. Sve dok ne priznaju da postoje oblici materije i delovi stvarnosti koje jos nisu otkrili, a koja uticu na nas svakodnevno, nece naci odgovore na ova pitanja i sve sto im ostaje su ovakve besmislene egzibicije. Mi jos uvek znamo jako malo.

Bozero

pre 7 godina

Ne mogu naucnici da izazovu efekat Deja vu-a vestacki. Deja vu je kontrola sinhronizacije vaseg uma sa vremenom u vasem zivotu. Kada se nadjete na mestu gde trebate biti u pravo vreme, mozak pusti signal Deja vu-a i ako ste ga svesni, test je prosao. Moze se desavati da Deja vu nemate i po nekoliko godina, ali se uglavnom javlja kod mladje populacija kada se osoba mentalno razvija i ti trenuci su ucestaliji. Manifestacije Deja vu-a su uzbudjenje i vrlo impresivan osecaj kao da imate sposobnost vidovitosti i nadprirodne moci i kontrolu nad dogadjajima pa cesto izazivaju "Wow, sta ovo bi!" "Kakav osecaj! Pa meni se ovo desilo" i slicni izlivi emocija koje uglavnom podelimo sa drugima ako smo u drustvu. Deja vu je znak da ste na pravom putu. A trenuci uvidjaja opasnosti pre nego sto se dogode, kao sto recimo ja osecam, to je neobjasnjiv fenomen. Uvek osetim nelagodu i zelju da napustim to mesto, nakon sto odem, izbija konflikt, neka tuca, nesreca, nezgoda itd. Ja uvek poslusam te znake i uradim tako. Praksa je pokazala da se tim znacima moze verovati kao i Deja vu osecaju.

James

pre 7 godina

Nista meni nije jasno ! Kako moze da bude provera secanja kada ti ZNAS sta ce se desiti u narednih par sekundi znaci situaciju koja se dogadja u sadasnjosti ili veoma bliskoj buducnosti ti se vec video
tj poznata ti je !?? kakvo secanje, secanje cega , necega sto se sada desava ??

uredni neplatisa

pre 7 godina

"Frontalni delovi mozga vrše proveru sećanja i šalju signale u slučaju da se pojavila neka 'greška'.

Greska u Matrix-u!

banezi

pre 7 godina

Ja sam čitao da je "deža vi" proces gde mozak (ne znam zbog čega) u mili sekundi registruje događaj pre očiju koje bi trebalo pre da pošalju signal mozgu i da zbog toga dolazi do tog stanja. Ovo sad pročitano po meni nema veze s vezom.

Zgembo

pre 7 godina

Postoji i drugo, po meni vjerovatnije objašnjenje ovog fenomena. Nervni impuls se na prekidima koji se dešavaju na sinapsama bukvalno dupla i mozak zapravo prima dva identična impulsa o istom doživljaju. Zbog brzine obrade informacije mozak ih detektuje kao potpuno različite doživljaje, a kao potvrda teoriji se često uzima i to da obično nismo svjesni kada je se desilo taj prvobitni doživljaj na koji nas ovaj sad podsjeća. Ovo naravno ne važi kada je basket sa Hrvatima u pitanju. :)

bog blagoslovio ladovinu

pre 7 godina

hm,mozda se to stvarno istog trena dogodilo u nekoj paralelnoj dimenziji a tebi recimo,otis'o dihtung ili slicno;)

Reinkarnacija je cudo, vece od vaskrsenja

pre 7 godina

Deza vi sam doziveo vise puta u zivotu, ali najupecatljiviji je bio kada sam zajedno sa bratom (po prvi put sami, bez roditelja), putovao vozom za Maribor, gde smo po majci imali familiju, tetku i tecu i njihova dva sina blizanca, nasu bracu od tetke. Imao sam tada negde oko 14 godina. Putovali smo nocu i negde rano ujutro bili smo pred Mariborom. Gledam ona brda, planincine i sve mi se cini "ma ja sam ovo negde vec video". Kazem bratu, a on: "I meni se bre sve nekako cini poznato od negde". Pocetkom 80-ih odlazim u Sloveniju trbuhom za hlebom...ziveo i radio sam tamo 10 godina a da me osecaj da sam tamo vec ziveo nikada nije napustio. Vremenom sam "naisao" na Budizam i mislim da sam kroz Budizam nasao i odgovor na deza vi iskustva. Po meni deza vi nije nista drugo do fragmentarno secanje na iskustva iz proslih zivota.

pa ti vidi

pre 7 godina

Meh...ne svidja mi se njihova teorija.

Vise mi se svidja ona da smo negde, neeekad, jeednom, pogresili (doneli pogresnu odluku, rekli pogresnu stvar) i sada imamo priliku da je ispravimo. :D

dzonikg

pre 7 godina

Nisam naučnik ali moje mišljenje je deja vu je kad vam mozak nešto što vidite greškom direktno pošalje u dugotrajnu memoriju tj kompjuterski rečeno odmah smeti na hard disk pre nego što je prošlo kroz obradu kroz mozak i kratkotrajnu memoriju ili kompjuterski kroz RAM.
Tako da kad vam mozak to što ste videli obradi i smesti u memoriju vi dobijete osećaj da ste već to videli jer je to isto već koji millisekund smešteno neobradjeno ali vi ne možete nikad da se setite gde ste to ranije već videli jer vam je mozak to snimio neobradjeno bez dodatnih informacija.
Tako da vi u stvari niste već to doživeli već je dva puta ista informacija snimljena ali greškom je prvo otišla neobradjena

mlad organizam

pre 7 godina

Ja sam to sebi ovako objasnio, deja vu je posledica hiperprodukcije secanja i ogranicenosti nase memorije, dok smo mladi mi neselektivno memorisemo sve oko nas ali posto jednostavno nemamo kapaciteta da svaki dogadjaj zapamtimo dovoljno detaljno, mi gomilu slicnih manje bitnih dogadjaja (npr. kupovina zvaka na crvenoj trafici po kisnom vremenu) mapiramo/prevodimo na isti osecaj, sledeci put kad se nadjemo u situaciji gde postoje slicni simboli zvake, crvena boja, kisa, nama moze da se upali lampica da se to vec desilo.. Vremenom mozak uci da su takvi dogadjaji nebitni i prestaje da ih pamti i zato je redji deja vu kod odraslih..

greska u Matriksu

pre 7 godina

Pa nisam siguran da je tako... Ako je u pitanju provera secanja, a secanje je zabelezena proslost, kako ja mogu da znam sta ce se uskoro desiti u necemu sto se upravo odvija, sto je cesta pojava kod dezavija?

Uhvatio me onaj Njemac

pre 7 godina

Dok sam bio mladji, tu do 19,20e god cesto sam imao ovaj osjecaj. Zadnjih 10ak god ne znam jesam li 2,3x dozivio... Oce to s' godinama... :)

DEDA CVETKO

pre 7 godina

Imao sam desetak ovakvih epizoda u svom zivotu, sve do jedne do 15. godine starosti (od tada nijedna). Sta god da je deja vu, verujem da ima neke veze sa rastom i maturacijom nervnog tkiva, cime se ova studija ne bavi.

aj' zdravo

pre 7 godina

nema procedure koja izaziva isti efekat kao deza vi,moze samo ono sto je stvarno vec vidjeno,a,deza vi nije vec vidjeno,nego upravo vidjeno;)

Nedeljko Subotić-Petković

pre 7 godina

Velika je razlika u onome čega se setimo da smo već jednom iskusili sa osobama u okruženju koji su nam poznati i onoga što po prvi put doživljavamo a imamo osećaj već viđenog. Ja verujem da se kod ljudi koji doživljavaju deja vu najčešće javlja ovaj drugi jer u suprotnom ih osobe u društvu opomenu da su to zajedno doživeli. Sada, moje mišljenje je da se ceo pojam vrti oko "već viđenog" a ne "već doživljenog". Recimo da čovek mašta ili sanja o jednom događaju na određenom mestu i(li) sa određenom osobom. Onda, kada se taj već doživljeni osećaj ponovi, samim tim se i fizički vidi očima. I inače kod mlađih se češće javlja a ne kod mladih jer se u tim trenucima to zamišljalo ili sanjalo.

Blek

pre 7 godina

Moze li neko da mi objasni ovo bolje. Na koje ispravljanje secanja se misli? Na ono koje je upravo nastalo? Sta je greska u secanju? Kako te greske mozak ispravlja?

disambiguation

pre 7 godina

"Već viđeno" (déjà vu) proizilizi iz kapaciteta pamćenja primitivnih primata i čini razliku između "innate and acquired immunity" ljudskog bića i njemu bliskih rođaka - majmuna.
Mi pamtimo sve tragedije života od postojanja prve ćelije naših tkiva, i ništa ne može da nas iznenadi jer sve je potsvesno "već viđeno".

U najbednijim slojevima filipinskog društva svaka druga trogodišnja devojčica ljubazna otvara vrata svoje kuće nepoznatom gostu, kaže "tuloy po kayo" (uđite, molim vas) i duševno poklanja malo hrane koju ima, jer ovim urođenim ponašanjem dete zna da će od svakog gosta dobiti više od očekivanja, a svi roditelji se kunu da nisu učili dete lukavo biti.

Zoran

pre 7 godina

Negde sam citao jedno od mogucih objasnjenja ovog fenomena. Po njemu desava se da levo i desno oko nesto vide sa neom minimalnom razlikom u vremenu. U trenutku kada mozak dobije informaciju od oka na kome je kasnije zabelezen neki dogadjaj nastaje ovaj fenomen jer je mozak vec pre toga dobio informaciju od oka koje je prvo zabelezilo dogadjaj. Radi se milijarditim delovima sekunde ali mozak to belezi. Ovo bi moglo da mi deluje kao logicno objasnjenje.

neutralni felsh

pre 7 godina

Ja sam čitao da je "deža vi" proces gde mozak (ne znam zbog čega) u mili sekundi registruje događaj pre očiju koje bi trebalo pre da pošalju signal mozgu i da zbog toga dolazi do tog stanja. Ovo sad pročitano po meni nema veze s vezom.
(banezi, 18. avgust 2016 18:09)


dobro dosli u prvi princip modernih shrink-istrazivanja: zasto prosto kad moze komplikovano? naravno, pritom prva strada logika.

all seeing eye

pre 7 godina

U toku sna se vidi buduci dogadjaj jer energetsko telo moze da sheta kroz vreme i zapamti nesto, zatim kad se taj dogadjaj iskusi u budnom stanju oseti se deja vu. Najzanimljivije je kad vise ljudi istovremeno ima deja vu. Toga ce biti sve vise jer smo u fazi global dream time ujedinjenja. To je nesto sto sistem kontrole ne zeli.

Harun el Rašid

pre 7 godina

Malo bih to poopštio, mada mislim da sam doživljavao i dežavu kako je opisano. Mnogo puta mi se dešava da doživim dežavu u stilu: "hej, pa ja sam ovde već bio", samo što to nije ovaj ja, koji je rođen pre xy godina, u jednom gradu na jugoistoku Evrope, nego ko zna koja osoba, kao što "ovde" nije neko određeno mesto, nego "ovaj svet" ma šta to bilo, kao što "bio" ne označava samo prošlost, nego i budućnost, bezvremenost, večnost. Mlogo dobro stvar, kada me pukne, samo kažem sebi: boli te ... za sve.

CATAPA

pre 7 godina

Objašnjenje fenomena je sasvim korektno, a to što nije mistično ili romantično pa se nekima ne dopada... i to je već viđeno.
Deža vi nema nikakve veze sa "pohranjenim" informacijama već samo sa "algoritmom" za selekciju bitnih informacija. Taj algoritam, filtar koji nam omogućuje neuporedivo lakše učenje nego drugim životinjama, je zapravo defektan, a ne evolucioni napredak kako se misli. Deža vi se javlja kod manje bitnih informacija kojima je mozak nepotrebno dodelio marker više važnosti, a zatim toj korekciji mora da dodeli viši tag kao relativno retkom događaju, samim tim za naš mozak važnom.
Deža vi ipak jeste greška, ali "sistemska" greška našeg mozga. Tako radi kad dobro radi.

Mилан

pre 7 godina

Дежа ви је зато што ми француско U које се изговара као [y] преносимо као И. ОU се у француском изговара као У и тако га преносимо у српски. Сетите се да је Victor Hugo Виктор Иго, а не Уго у српском.

Veliki brat

pre 7 godina

To je kao kad gledate film koji ste već ranije gledali, na početku samog filma ne možete da se setite detaljno svih scena, ali kako se koja scena odvija odmah se setite da ste je već videli.


A i ne kaže se nekad tek tako da neko živi život "kao na filmu".

96sT0R

pre 7 godina

Prodajte vi ovo onima sto su uzeli plavu pilulu. Mi sa crvenom znamo tacno sta je.
Salu na stranu ja kao dete sam mislio zbog Deza Vi-ja da covek kad umre ponovo se radja i zivi zivot tacno onako kako ga je predhodno ziveo ali gubi pamcenja, a Deza Vi je kao da se ipak setis :D. Ali kako starim skoro i da nema Deza Vi tako da za godine mozda su u pravu :)

Cinique

pre 7 godina

Po meni deza vi nije nista drugo do fragmentarno secanje na iskustva iz proslih zivota.
(Reinkarnacija je cudo, vece od vaskrsenja, 18. avgust 2016 18:19)
Postoji i drugo objašnjenje da uopšte ne poznaješ takvo iskustvo i pogrešno ga identifikuješ. Kao kad slep "zamišlja boju vetra" kako opet mi koji nismo zamišljamo da mozak slepih osoba radi.
To što si ti opisao, kako si opisao, nema nikakve veze sa dežavi iskustvom.

nesta slike

pre 7 godina

kod mene je toga bilo dugo,dugo,svega i svacega,sve dok jednom nisam "svesno" pokusao uskocit u sliku da bih spasao jednu malu devojcicu

AntiBot

pre 7 godina

Vidim po komentarima da nisam jedina kojoj se DEJA VU osecaj gasio sa godinama. Steta. Bilo mi je interesantno i uzbudljivo dok se desavalo.

Veliki brat

pre 7 godina

Evo, neka oni prvo objasne kako mozak pamti, tj. kako pojedini delovih nervnih ćelija funkcionišu kao memorijske lokacije?

Koliko nam treba nervnih ćelija da popamtimo sve što inače možemo da zapamtimo.
I šta znači kad nešto zapamtimo detaljnije, a nešto manje detaljno?


Lako je to pričati onako, ali neka konkretno navedu mehanizme i objasne šta se događa na nivou jedne ćelije.


Za sada, ne mogu da objasne ni koje tačno strukture u mozgu imaju funkciju memorije, a kamoli da objasne nešto drugo.

rakic stevan

pre 7 godina

То су те радње типа: научници сабрали два и два и дошли до невероватног открића.

neutralni falsh je cro bot

pre 7 godina

dobro dosli u prvi princip modernih shrink-istrazivanja: zasto prosto kad moze komplikovano? naravno, pritom prva strada logika.
(neutralni felsh, 18. avgust 2016 20:39)

Ovo važi i za ostalu nauku koju zdušno braniš. Bez logike, bez dokaza, bez ičega. Dobrodošao u moderna NASA, CERN i ostala "istraživanja".

Reinkarnacija je cudo, vece od vaskrsenja

pre 7 godina

Deza vi sam doziveo vise puta u zivotu, ali najupecatljiviji je bio kada sam zajedno sa bratom (po prvi put sami, bez roditelja), putovao vozom za Maribor, gde smo po majci imali familiju, tetku i tecu i njihova dva sina blizanca, nasu bracu od tetke. Imao sam tada negde oko 14 godina. Putovali smo nocu i negde rano ujutro bili smo pred Mariborom. Gledam ona brda, planincine i sve mi se cini "ma ja sam ovo negde vec video". Kazem bratu, a on: "I meni se bre sve nekako cini poznato od negde". Pocetkom 80-ih odlazim u Sloveniju trbuhom za hlebom...ziveo i radio sam tamo 10 godina a da me osecaj da sam tamo vec ziveo nikada nije napustio. Vremenom sam "naisao" na Budizam i mislim da sam kroz Budizam nasao i odgovor na deza vi iskustva. Po meni deza vi nije nista drugo do fragmentarno secanje na iskustva iz proslih zivota.

disambiguation

pre 7 godina

"Već viđeno" (déjà vu) proizilizi iz kapaciteta pamćenja primitivnih primata i čini razliku između "innate and acquired immunity" ljudskog bića i njemu bliskih rođaka - majmuna.
Mi pamtimo sve tragedije života od postojanja prve ćelije naših tkiva, i ništa ne može da nas iznenadi jer sve je potsvesno "već viđeno".

U najbednijim slojevima filipinskog društva svaka druga trogodišnja devojčica ljubazna otvara vrata svoje kuće nepoznatom gostu, kaže "tuloy po kayo" (uđite, molim vas) i duševno poklanja malo hrane koju ima, jer ovim urođenim ponašanjem dete zna da će od svakog gosta dobiti više od očekivanja, a svi roditelji se kunu da nisu učili dete lukavo biti.

samuraj i ivantic

pre 7 godina

Dejavu

Stvarnost je bezvremena, odnosno sve što je ikada postojalo i što će ikada postojati ujedno je prisutno kao potencijal svega.
Naš um je mehanizam koji projektuje iluziju linearnog vremena na taj način što iz Celine, u kojoj jednovremeno ili bezvremeno postoji sve što je uopšte moguće da postoji, izvlači jedno po jedno iskustvo i tako kreira ovu trodimenzionu subjektivnu realnost u linearnom vremenu.
Ali ništa nije savršeno i povremeno se dešava da ta linearnost zakaže i procuri malo bezvremene realnosti u kojoj sve već postoji.
Kada se um suoči sa tom bezvremenom Celinom za trenutak, onda mu ta bezvremenost iz njegove vremenske perspektive izgleda kao da se već dogodilo ono što se događa kada je to procurilo.
Naime, um sve tumači u kategorijama vremenosti jer bi se inače pogubio.
Dakle nije se zaista i dogodilo ono što doživljavamo kao deja vu, već je to samo vremensko tumačenje bezvremenog prisustva svega u vremenu.

Veliki brat

pre 7 godina

To je kao kad gledate film koji ste već ranije gledali, na početku samog filma ne možete da se setite detaljno svih scena, ali kako se koja scena odvija odmah se setite da ste je već videli.


A i ne kaže se nekad tek tako da neko živi život "kao na filmu".

riba na suvom

pre 7 godina

Sadržina teksta je totalno nejasna i nepovezana. Imam osećaj da ovi "naučnici" nemaju pojma ni šta znači "deža vi". To je onaj osećaj kada se nađete u okruženju/situaciji koju ste već negde videli (najčešće u snu). E sad vi "naučnici" objasnite kako sam ja sanjao nešto što će se desiti tek za par meseci/godina. To vi meni recite.

aj' zdravo

pre 7 godina

nema procedure koja izaziva isti efekat kao deza vi,moze samo ono sto je stvarno vec vidjeno,a,deza vi nije vec vidjeno,nego upravo vidjeno;)

all seeing eye

pre 7 godina

U toku sna se vidi buduci dogadjaj jer energetsko telo moze da sheta kroz vreme i zapamti nesto, zatim kad se taj dogadjaj iskusi u budnom stanju oseti se deja vu. Najzanimljivije je kad vise ljudi istovremeno ima deja vu. Toga ce biti sve vise jer smo u fazi global dream time ujedinjenja. To je nesto sto sistem kontrole ne zeli.

Bozero

pre 7 godina

Ne mogu naucnici da izazovu efekat Deja vu-a vestacki. Deja vu je kontrola sinhronizacije vaseg uma sa vremenom u vasem zivotu. Kada se nadjete na mestu gde trebate biti u pravo vreme, mozak pusti signal Deja vu-a i ako ste ga svesni, test je prosao. Moze se desavati da Deja vu nemate i po nekoliko godina, ali se uglavnom javlja kod mladje populacija kada se osoba mentalno razvija i ti trenuci su ucestaliji. Manifestacije Deja vu-a su uzbudjenje i vrlo impresivan osecaj kao da imate sposobnost vidovitosti i nadprirodne moci i kontrolu nad dogadjajima pa cesto izazivaju "Wow, sta ovo bi!" "Kakav osecaj! Pa meni se ovo desilo" i slicni izlivi emocija koje uglavnom podelimo sa drugima ako smo u drustvu. Deja vu je znak da ste na pravom putu. A trenuci uvidjaja opasnosti pre nego sto se dogode, kao sto recimo ja osecam, to je neobjasnjiv fenomen. Uvek osetim nelagodu i zelju da napustim to mesto, nakon sto odem, izbija konflikt, neka tuca, nesreca, nezgoda itd. Ja uvek poslusam te znake i uradim tako. Praksa je pokazala da se tim znacima moze verovati kao i Deja vu osecaju.

James

pre 7 godina

Nista meni nije jasno ! Kako moze da bude provera secanja kada ti ZNAS sta ce se desiti u narednih par sekundi znaci situaciju koja se dogadja u sadasnjosti ili veoma bliskoj buducnosti ti se vec video
tj poznata ti je !?? kakvo secanje, secanje cega , necega sto se sada desava ??

nenad

pre 7 godina

Evo jos jednog iskustva . Licnog . Ne znam sta je ali sumljicav sam po pitanju da je to u mozgu pojedinca. Jer doziveo sam situaciju da dozivim deza vi ali istovremeno deza vi je dozivela i osoba koja mi je prisla, Sto znaci da su dve osobe doziveli isti deza vi u istom trenutku. Postavljam sebi pitanje : Ako je to u mom mozgu kako je istovetni deza vi dozivela i druga osoba

banezi

pre 7 godina

Ja sam čitao da je "deža vi" proces gde mozak (ne znam zbog čega) u mili sekundi registruje događaj pre očiju koje bi trebalo pre da pošalju signal mozgu i da zbog toga dolazi do tog stanja. Ovo sad pročitano po meni nema veze s vezom.

DEDA CVETKO

pre 7 godina

Imao sam desetak ovakvih epizoda u svom zivotu, sve do jedne do 15. godine starosti (od tada nijedna). Sta god da je deja vu, verujem da ima neke veze sa rastom i maturacijom nervnog tkiva, cime se ova studija ne bavi.

Nedeljko Subotić-Petković

pre 7 godina

Velika je razlika u onome čega se setimo da smo već jednom iskusili sa osobama u okruženju koji su nam poznati i onoga što po prvi put doživljavamo a imamo osećaj već viđenog. Ja verujem da se kod ljudi koji doživljavaju deja vu najčešće javlja ovaj drugi jer u suprotnom ih osobe u društvu opomenu da su to zajedno doživeli. Sada, moje mišljenje je da se ceo pojam vrti oko "već viđenog" a ne "već doživljenog". Recimo da čovek mašta ili sanja o jednom događaju na određenom mestu i(li) sa određenom osobom. Onda, kada se taj već doživljeni osećaj ponovi, samim tim se i fizički vidi očima. I inače kod mlađih se češće javlja a ne kod mladih jer se u tim trenucima to zamišljalo ili sanjalo.

pa ti vidi

pre 7 godina

Meh...ne svidja mi se njihova teorija.

Vise mi se svidja ona da smo negde, neeekad, jeednom, pogresili (doneli pogresnu odluku, rekli pogresnu stvar) i sada imamo priliku da je ispravimo. :D

car

pre 7 godina

"Ako je deža vi ispravljanje grešaka u našem sećanju, onda naučnici tvrde da nedoživljavanje deža vija može biti znak lošeg pamćenja.
Sa druge strane, može biti i znak da ljudi koje ne doživljavaju deža vi imaju bolje pamćenje, jer u sistemu nema potrebe za prevencijom od grešaka." Spektakularno zaključivanje, stvarno.

NoName

pre 7 godina

Cik neka objasne deza vi ljudima za situacije koje se nikada nisu desile. Mali milion puta mi se tako nesto desilo. U to racunam i te stvarno vec vidjene situacije. Ali, definitivna potvrda za situacije koje nikada u zivotu nisam video, je proslogodisnje letovanje na Krfu. Iako nikada nisam bio u Grckoj, a kamoli na Krfu. Sa verenicom sam prolazio kroz centar Krfa i u jednoj ulicici nas poziva konobar (kako drugacije da prizove musterije). Sve sto smo pricali sa njim, provlacilo mi se kao da sam to vec video negde i sama ta prica. Na svaku scenu me cimala jeza, ali pozitivna.

1234

pre 7 godina

Ponovo pokusavaju da nadju smisao u slepoj ulici u koju su upali. Sve dok ne priznaju da postoje oblici materije i delovi stvarnosti koje jos nisu otkrili, a koja uticu na nas svakodnevno, nece naci odgovore na ova pitanja i sve sto im ostaje su ovakve besmislene egzibicije. Mi jos uvek znamo jako malo.

greska u Matriksu

pre 7 godina

Pa nisam siguran da je tako... Ako je u pitanju provera secanja, a secanje je zabelezena proslost, kako ja mogu da znam sta ce se uskoro desiti u necemu sto se upravo odvija, sto je cesta pojava kod dezavija?

uredni neplatisa

pre 7 godina

"Frontalni delovi mozga vrše proveru sećanja i šalju signale u slučaju da se pojavila neka 'greška'.

Greska u Matrix-u!

zanimljivo ili ne

pre 7 godina

Na prvi pogled izgleda kao zanimljiva informacija ali kada sam otvorio stranicu skapirao sam da zapravo nista zanimljivo niste napisali.

Bas bzvz sto se koristite ovim trikovima kao da ste niskobudzetni nedeljni list.

dzonikg

pre 7 godina

Nisam naučnik ali moje mišljenje je deja vu je kad vam mozak nešto što vidite greškom direktno pošalje u dugotrajnu memoriju tj kompjuterski rečeno odmah smeti na hard disk pre nego što je prošlo kroz obradu kroz mozak i kratkotrajnu memoriju ili kompjuterski kroz RAM.
Tako da kad vam mozak to što ste videli obradi i smesti u memoriju vi dobijete osećaj da ste već to videli jer je to isto već koji millisekund smešteno neobradjeno ali vi ne možete nikad da se setite gde ste to ranije već videli jer vam je mozak to snimio neobradjeno bez dodatnih informacija.
Tako da vi u stvari niste već to doživeli već je dva puta ista informacija snimljena ali greškom je prvo otišla neobradjena

Neko iz mase

pre 7 godina

Ja imam deža vi poslednjih 20 godina u nepravilnm razmacima 2-4 godine a najkraće bih ga opisao sa "živećeTE bolje za dve godine".

Harun el Rašid

pre 7 godina

Malo bih to poopštio, mada mislim da sam doživljavao i dežavu kako je opisano. Mnogo puta mi se dešava da doživim dežavu u stilu: "hej, pa ja sam ovde već bio", samo što to nije ovaj ja, koji je rođen pre xy godina, u jednom gradu na jugoistoku Evrope, nego ko zna koja osoba, kao što "ovde" nije neko određeno mesto, nego "ovaj svet" ma šta to bilo, kao što "bio" ne označava samo prošlost, nego i budućnost, bezvremenost, večnost. Mlogo dobro stvar, kada me pukne, samo kažem sebi: boli te ... za sve.

Mилан

pre 7 godina

Дежа ви је зато што ми француско U које се изговара као [y] преносимо као И. ОU се у француском изговара као У и тако га преносимо у српски. Сетите се да је Victor Hugo Виктор Иго, а не Уго у српском.

Zgembo

pre 7 godina

Postoji i drugo, po meni vjerovatnije objašnjenje ovog fenomena. Nervni impuls se na prekidima koji se dešavaju na sinapsama bukvalno dupla i mozak zapravo prima dva identična impulsa o istom doživljaju. Zbog brzine obrade informacije mozak ih detektuje kao potpuno različite doživljaje, a kao potvrda teoriji se često uzima i to da obično nismo svjesni kada je se desilo taj prvobitni doživljaj na koji nas ovaj sad podsjeća. Ovo naravno ne važi kada je basket sa Hrvatima u pitanju. :)

mlad organizam

pre 7 godina

Ja sam to sebi ovako objasnio, deja vu je posledica hiperprodukcije secanja i ogranicenosti nase memorije, dok smo mladi mi neselektivno memorisemo sve oko nas ali posto jednostavno nemamo kapaciteta da svaki dogadjaj zapamtimo dovoljno detaljno, mi gomilu slicnih manje bitnih dogadjaja (npr. kupovina zvaka na crvenoj trafici po kisnom vremenu) mapiramo/prevodimo na isti osecaj, sledeci put kad se nadjemo u situaciji gde postoje slicni simboli zvake, crvena boja, kisa, nama moze da se upali lampica da se to vec desilo.. Vremenom mozak uci da su takvi dogadjaji nebitni i prestaje da ih pamti i zato je redji deja vu kod odraslih..

Blek

pre 7 godina

Moze li neko da mi objasni ovo bolje. Na koje ispravljanje secanja se misli? Na ono koje je upravo nastalo? Sta je greska u secanju? Kako te greske mozak ispravlja?

96sT0R

pre 7 godina

Prodajte vi ovo onima sto su uzeli plavu pilulu. Mi sa crvenom znamo tacno sta je.
Salu na stranu ja kao dete sam mislio zbog Deza Vi-ja da covek kad umre ponovo se radja i zivi zivot tacno onako kako ga je predhodno ziveo ali gubi pamcenja, a Deza Vi je kao da se ipak setis :D. Ali kako starim skoro i da nema Deza Vi tako da za godine mozda su u pravu :)

Uhvatio me onaj Njemac

pre 7 godina

Dok sam bio mladji, tu do 19,20e god cesto sam imao ovaj osjecaj. Zadnjih 10ak god ne znam jesam li 2,3x dozivio... Oce to s' godinama... :)

bog blagoslovio ladovinu

pre 7 godina

hm,mozda se to stvarno istog trena dogodilo u nekoj paralelnoj dimenziji a tebi recimo,otis'o dihtung ili slicno;)

Veliki brat

pre 7 godina

Evo, neka oni prvo objasne kako mozak pamti, tj. kako pojedini delovih nervnih ćelija funkcionišu kao memorijske lokacije?

Koliko nam treba nervnih ćelija da popamtimo sve što inače možemo da zapamtimo.
I šta znači kad nešto zapamtimo detaljnije, a nešto manje detaljno?


Lako je to pričati onako, ali neka konkretno navedu mehanizme i objasne šta se događa na nivou jedne ćelije.


Za sada, ne mogu da objasne ni koje tačno strukture u mozgu imaju funkciju memorije, a kamoli da objasne nešto drugo.

Zoran

pre 7 godina

Negde sam citao jedno od mogucih objasnjenja ovog fenomena. Po njemu desava se da levo i desno oko nesto vide sa neom minimalnom razlikom u vremenu. U trenutku kada mozak dobije informaciju od oka na kome je kasnije zabelezen neki dogadjaj nastaje ovaj fenomen jer je mozak vec pre toga dobio informaciju od oka koje je prvo zabelezilo dogadjaj. Radi se milijarditim delovima sekunde ali mozak to belezi. Ovo bi moglo da mi deluje kao logicno objasnjenje.

neutralni felsh

pre 7 godina

Ja sam čitao da je "deža vi" proces gde mozak (ne znam zbog čega) u mili sekundi registruje događaj pre očiju koje bi trebalo pre da pošalju signal mozgu i da zbog toga dolazi do tog stanja. Ovo sad pročitano po meni nema veze s vezom.
(banezi, 18. avgust 2016 18:09)


dobro dosli u prvi princip modernih shrink-istrazivanja: zasto prosto kad moze komplikovano? naravno, pritom prva strada logika.

CATAPA

pre 7 godina

Objašnjenje fenomena je sasvim korektno, a to što nije mistično ili romantično pa se nekima ne dopada... i to je već viđeno.
Deža vi nema nikakve veze sa "pohranjenim" informacijama već samo sa "algoritmom" za selekciju bitnih informacija. Taj algoritam, filtar koji nam omogućuje neuporedivo lakše učenje nego drugim životinjama, je zapravo defektan, a ne evolucioni napredak kako se misli. Deža vi se javlja kod manje bitnih informacija kojima je mozak nepotrebno dodelio marker više važnosti, a zatim toj korekciji mora da dodeli viši tag kao relativno retkom događaju, samim tim za naš mozak važnom.
Deža vi ipak jeste greška, ali "sistemska" greška našeg mozga. Tako radi kad dobro radi.

Cinique

pre 7 godina

Po meni deza vi nije nista drugo do fragmentarno secanje na iskustva iz proslih zivota.
(Reinkarnacija je cudo, vece od vaskrsenja, 18. avgust 2016 18:19)
Postoji i drugo objašnjenje da uopšte ne poznaješ takvo iskustvo i pogrešno ga identifikuješ. Kao kad slep "zamišlja boju vetra" kako opet mi koji nismo zamišljamo da mozak slepih osoba radi.
To što si ti opisao, kako si opisao, nema nikakve veze sa dežavi iskustvom.

rakic stevan

pre 7 godina

То су те радње типа: научници сабрали два и два и дошли до невероватног открића.

nesta slike

pre 7 godina

kod mene je toga bilo dugo,dugo,svega i svacega,sve dok jednom nisam "svesno" pokusao uskocit u sliku da bih spasao jednu malu devojcicu

neutralni falsh je cro bot

pre 7 godina

dobro dosli u prvi princip modernih shrink-istrazivanja: zasto prosto kad moze komplikovano? naravno, pritom prva strada logika.
(neutralni felsh, 18. avgust 2016 20:39)

Ovo važi i za ostalu nauku koju zdušno braniš. Bez logike, bez dokaza, bez ičega. Dobrodošao u moderna NASA, CERN i ostala "istraživanja".

AntiBot

pre 7 godina

Vidim po komentarima da nisam jedina kojoj se DEJA VU osecaj gasio sa godinama. Steta. Bilo mi je interesantno i uzbudljivo dok se desavalo.