Nedelja, 31.07.2016.

09:55

Ovako nešto se dešava jednom u sekstilion slučajeva (VIDEO)

Izvor: metro.co.uk

Ovako nešto se dešava jednom u sekstilion sluèajeva (VIDEO) IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

127 Komentari

Sortiraj po:

Rhyzm

pre 7 godina

@Naucnik

Dragi "naucnice" ti new age guru-i se uglavnom zalazu sa GMO proizvode, a ti slobodno decu hrani necim sto je dugo ispitivano, rigorozno kontrolisano i dokazano da ubija.

Trovach

pre 7 godina

Ponekad smo (ne znam zasto) ostavljali nekoliko kokica od brojlera kao nosilje. Iako im je nosivost velika, ne isplati se jer puno vise hrane pojedu od "normalnih" nosilja. Za njih je tipicno da nose krupna jaja. Sto je jaje krupnije veca je sansa da ce biti sa dva zumanca. To pogotovo vazi za izuzetno krupna jaja.

Ertz

pre 7 godina

To sa verovatnoćom je smešno. Verovatnoća je 1:1 kada imaš kokošku koja samo takva jaja nosi. I ne, nije GMO i nije zbog Černobila i bombardovanja, jer takvih kokošaka je bilo još mnogo pre tih katastrofa.

Naucnik

pre 7 godina

Da li bi ovi sto histerisu protiv GMO mogli da objasne sta je to uopste, i zasto ga se plase? Ako bi moglo bez youtube linkova, i raznih new age gurua. Molicu da se drzite biologije prilikom objasnjenja. Hvala!

Licno bi radije uzeo GMO jer znam da je godinama testiran, i prosao kroz rigorozne kontrole pre nego je pusten na trziste. Mirno spavam hraneci decu hranom koja nije "organska" dobijena mutacijama, gde su geni izmesani nasumice bez ikakve kontrole. Vise volim da je jedan gen namenski promenjen i podrobno ispitan.

Ne verujte prevaranatima koji vas plase sa svime sto stignu samo da vam uvale "prirodan" lek koji slucajno bas sa njihovog sajta mozete da kupite.

sale

pre 7 godina

Verovatnoca potpuno pogresno izracunata sa tendencijom da se bude zanimljiv. Mozda bi imalo smisla da je nasumicno isao po svetu pa od stotina miliona kokosijih jaja izvukao 12/12 dvozucnih. MEdjutim! Skoro svako od nas je nekada kupio jaje sa dva zumanca, sto znaci da je sansa da nadjete jaje kokoske koje nosi takva jaja prilicno velika. Sto znaci da su takve kokoske ceste. Ako kupujete od malih proizvodjaca velika je sansa da su sva jaja u pakovanju od iste ili nekoliko srodnih kokoski koje sve genetski mogu nositi takva jaja. Mislm da je to svima jasno, pa cak i onome ko zeli biti zanimljiv pa pravi nebulozne proracune.

Zoran

pre 7 godina

Oce to kad ga hrane uranijumom. Ovaj da je malo pametan dao bi jaja da neki dobar hemicar izanalizira a pare koje dobiju z aodstetu da podele.

Sole

pre 7 godina

10 na 36 , samo ako nemaš kojim slučajem kokošku koja daje dvožmanjke , kao što je bio slučaj sa seljakom od koga sam kupovao jaja dok nije prestao zbog zdravstvenih razloga da dolazi na pijacu.

...

pre 7 godina

(piter, 31. jul 2016 13:30) A mozda je priroda u pitanju. Dakle, sve sto je neuobicajeno, je posledica GMO. Da li su onda dve ili vise proizvedenih jajnih celija ili blizanci, trojke, cetvorke isto posledica GMO? Ne bi me zacudio pozitivan odgovor.

Hm

pre 7 godina

Ovo se i meni desilo kad sam živeo u Madjarskoj. Čak sam to jutro pre nego što sam razbio prvo jaje za kajganu sanjao da razbijam jaje koje ima dva žumanca. Sva su imala dva žumanca od tih 10 u kutiji. Toliko o genetskom razvoju.

svemir

pre 7 godina

"Koliko sekstliona je verovatnoća da se na ekranu pojave brojevi lotoa pre nego što su izvučeni iz bubnja?
(Anana, 31. jul 2016 12:26)"
Desilo se, i to u Srbiji.
KO se seca toga? jel neko odgovarao? Jel gradjani i dalje igraju loto?

RedMetox

pre 7 godina

pa onda bih ja mogao da napravim jos atraktivniji snimak,skoro sam kupio tablu jaja(30kom) svako je bilo dvozucno, cak mi je prodavac i rekao da je svako dvozucno.

fidel

pre 7 godina

Ma nije tačno!
Jaja se različito klasifikuju: B, A, S, SS, S+ ...
Ne znam da li SS ili S+ ali jedna od te dve klase označava jaja sa 2 žumanca. Ako kupiš paket te klase onda svako jaje u tom paketu ima 2 žumanca, ništa neobično!
Zanimljivo je kada ih skuvaš pa presečeš na pola, pa se vide žumanca kao "osmica" ...
Lično sam ih tako jeo, imam i fotke, samo ne znam kako da ih ovde okačim ...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Tata Prase, 31. jul 2016 10:16)

Oznake koje si naveo su oznake za velicinu i tezinu jaja. Obavesti se malo pre nego se izblamiras.

cz

pre 7 godina

Ne znam sta je ovde toliko cudno al moj cale je jednom donjeo sa pijace pakovanje jaja za koje mu je zena rekla da su sva sa dva zumanjca i bila su!!

Zvechanac

pre 7 godina

Nisam siguran kako je to bas moguce, al kod nas u blizini postoji farma tih nosilja i tu mozes da uzmes samo dvozujna ako hoces. Kapiram da je i on nasao tako negde i sad samo trazi paznju...

obzerver

pre 7 godina

Jaja se skeniraju kada se određuje u kojoj klasi će biti prodavana. Taj skener verovatno može da utvrdi i da li su jaja sa dva žumanca. Verovatno su ona stavljana na stranu pa se dogodilo da budu upakovana u jednu kutiju.

joca

pre 7 godina

Bila bi tolika sansa da su to nezavisni dogadjaji, tih 12 jaja, ali s obzirom da dolaze sa iste farme verovatno, gde je genetika koka slicna, daleko od tog procenta su sanse za ovako nesto.

Kecman

pre 7 godina

Sećam se kao klinac, moji su kupovali jaja sa farme jaja u Kruščiću, gde je barem jedno od 10 komada bilo sa duplim žumancetom, i to nam je bila normalna pojava. Baš sam nedavno to pominjao, pošto su mnogi u okolini tamo kupovali i videli to bezbroj puta, pitam se zašto toga danas više uopšte nema?

Marko

pre 7 godina

Ne.
To se desava svaki put kad kupite jaja, gde na kutiji pise:"Jaja sa dva zumanceta".Koliko puta sam kupio "S" klasu jaja, i sva su bila dvozuja.

Anana

pre 7 godina

Moja baka ima kokošku koja nosi isključivo takozvane "dvožučiće", odnosno jaja sa po dva žumanca. Ni jednom nije omanula. Takvi su joj geni. Velika je verovatnoća da su u ovom pakovanju jaja od jedne takve kokoške.

Srbin iz EU

pre 7 godina

Koja glupost ako su jaja kupljena u prodavnici. Prilikom selekcije jaja na traci se odvajaju ona "ne standardna" jaja (po izgledu, veličini, tvrdoći ljuske, ona sa po 2 žumanceta). Takva jaja se u prodavnicama po EU ne prodaju. Moja žena ih par puta kupila za pola cene od radnika sa trake. Svako od 30 jaja je bilo veliko i imalo je 2 žumanceta, tako da nije to čudo već selekcija pred distribucijom u trgovačke mreže.

video

pre 7 godina

to nije tačno . kada sam radio u prehrani i dođe šleper sa jajima odaberem SS klasu i izvadimo najveća jaja. od 360 koliko je pakovanje možda 2 ili 3 nisu imala 2 žumanceta. to zavisi od koka.

Čitalac

pre 7 godina

ovo naprosto nije tačno
student matematike bi trebao da prati tehnologiju u živinarstvu i video bi da antibiotica aditivi hormoni i koncetrati utiču na ovu pojavu. Ovo bi važilo da j e uzeo jaja od kokošaka iu dvorišta. Ovo u stvai pokazuje koliko smo zatrovani i koliko koke ćive u neprirodnim uslovima.

Brat Djura

pre 7 godina

Nije vam dobra racunica... Jaja se klasifikuju po tezini i ovo je klasa SS u kojoj se obicno nalaze dva zumanca.. Dok sam imao farmu koka nosilja skoro nepogresivo sam znao koje jaje ima dva zumanca. Nije ih bilo mnogo, ali ako neko ima farmu koka nosilja zna sta pricam..

exe

pre 7 godina

Da, u slucaju da zivimo u 18. veku. A u ovom slucaju kada su nauka i medicina neuporedivo napredovale, i ko zna sa cim spricaju te kokoske, ove brojke nemaju nikakvog smisla.I ocigledno je da je tom nekom bila namera da proizvede jaje sa dva zumanceta.

keza

pre 7 godina

Jel to zakljucio na osnovu aposteriorne ili apriorne verovatnoce, kako se sada uzgajaju koke, u buducnosti bice nesvakidasnje naci jedno zumance

Aleksandar

pre 7 godina

A da li je neko cuo za dvozucna jaja?Na pijaci ima da se kupi koliko hoces.Verovatno su upakovali sva dvozucna u kornet i to je to.Nije to nista tako neverovatno.

Moljac

pre 7 godina

Glupost. Događaji nisu nezavisni, budući da su od iste koke. A koka koja nosi jaje s dva žumanca uvek nosi jaja s dva žumanca. Dakle, verovatnoća je 1/1000. Ovaj student matematike i fizike nije dobar student matematike i fizike. Uočavanje korelacija je osnova sveg razmišljanja kad se određuje verovatnoća.

Timbuktu Setac

pre 7 godina

Nije tacno. Ako su kokoske hranjene GMO , mesavinom praha dobijenog od samlevenih zivotinja i punjene koktelom homona i antibiotika, sansa za ovako nesto je 100%. Takodje, sansa da i student pocne da nosi ovakva jaja ili da mu izrastu fluorescentna krila je takodje 100%, ako je jadnik, pojeo ova jaja. Smejte se ovome, jer mi jedemi virsle od crkotina, a u pljeskavicama meso od nepoznatih vrsta zivotinja. Prijatno. Sta mislite, odakle eksponencijalni rast tumora u Srbiji?

sasa

pre 7 godina

glupost,pre par godina kod mene u kraju su prodavali jaja sa dva zumanca,kupio sam ne 10,vec ne znam ni sam koliko ...ali da nisam snimao dok sam ih lupao i postavio na net..moj propust..

tesha

pre 7 godina

mozda je to verovatnoca za jaja u prirodi, a ovo su jaja od kokosaka koje se kljukaju raznim hormonima na farmama tako da sumnjam da je tolika slucajnost

Neva

pre 7 godina

Za verovatnoću ću im verovati na reč, ali meni se skoto desilo da u kornetu od 30 jaja kupljenih na banjičkoj pijaci bar njih 10, ako ne i više bude sa dva žumanca. Nisam pravila dramu, još manje uzela da slikam. Interesantno je videti, a deca su mislila da sam im pekla po dva jaja na oko.

Darkwood

pre 7 godina

Zar nije 10^(-36)?
Verovatnoća za jedno jaje je po definiciji 10^(-3), dakle za 12 jaja [10^(-3)]^(12) = 10^(-36), a ne 10^(-63).

Oko

pre 7 godina

Glupost. Kupio sam negde u Martu na pijaci jako krupna jaja. Isto tuce (12 komada) i sva su bila sa po dva žumanca. Ta njegova plus ova moja daju u zbiru broj Sunca u svemiru. A još ko zna koliko njih je imalo u svetu ovu situaciju.

Coa

pre 7 godina

Ovo se meni dogodilo, kupio jeftina jaja u nekoj prodavnici, zaboravio kojoj, i među 20 jaja bilo je 10 "duplih", tako da mislim da je do "suplemenata" i "veštačke hrane" više nego do "slučajnosti"

Tata Prase

pre 7 godina

Ma nije tačno!
Jaja se različito klasifikuju: B, A, S, SS, S+ ...
Ne znam da li SS ili S+ ali jedna od te dve klase označava jaja sa 2 žumanca. Ako kupiš paket te klase onda svako jaje u tom paketu ima 2 žumanca, ništa neobično!
Zanimljivo je kada ih skuvaš pa presečeš na pola, pa se vide žumanca kao "osmica" ...
Lično sam ih tako jeo, imam i fotke, samo ne znam kako da ih ovde okačim ...

Agent Smith

pre 7 godina

Pa moze da se vidi pod jakim svetlom koliko je zumanaca unutra. Mogao je da ode na privatnu farmu i da nadje i kupi 10 jaja sa po dva zumanca.

MS

pre 7 godina

Ja sam dobio 30 takvih jaja sa farme gde se sortiranje vrši pomoću svetla. Ta klasa jaja je označena sa Duplo S i ne ide u prodaju, poklanja se prijateljima.

tutgut

pre 7 godina

Ako smem da primetim kod njih su kutije sve vece, a kod nas sve manje. Oni imaju 12 jaja u kutiji, a kod nas smanjuju sa 10 na 8 i 6

kangrga

pre 7 godina

kakva glupost. kupio sam pakovanje od 30 jaja na pijaci i u pola od njih je bilo po 2 žumanca tako da ta pojava nije baš toliko retka...

marko

pre 7 godina

Pre pola godine mi se ovo isto desilo,kupio jaja gde uvek i kupujem,zena je sest jaja slomila sva su bila sa dva zumanceta,pozvala me zena da pogledam kada je spremala,ali nista cudno mi tu nije izgledalo,eh sad nisam je pitao i ona 4 sto su ostala da li su bila s dva zumanceta,od mogucig 10 koje sam kupio...

Baba Simana

pre 7 godina

Kakva glupost. Verovatno je skupljao ovakva jaja. Sigurno pod jakim svetlom može da se vidi da li ima dva žumanca. I sad je kao poznat, ima gledanost na You itd....

Yolk Master

pre 7 godina

Na farmama postoji test jajeta svetlom kako bi se videla unutrasnjost bez lomljenja. Jaja sa dva zumanca se posebno odvajaju i prodaju po vecim cenama...

brebaki

pre 7 godina

Na jednoj pijaci u Becu svake subote dolazi zena koja prodaje svoja, domaca jaja, pa tako postoji opcija da kupis celo pakovanje u kojima se nalaze "dvozucici" . Dosad smo uzimali desetak puta i nepogresivo su sva bila ovakva...

Mladen

pre 7 godina

na pijaci prodaje baba domaca jaja. kaze oces dvozuča? ona su ti dobra za kolace..cena ista..20 komada sva dvozuča. sta ti je to domace jaje a :)

Dejan Kostic

pre 7 godina

licno sam, pre par meseci, razbio 10 jaja i izbrojao 20 zumanca ali tu se ne radi o zakonu verovatnoce vec o hemiji. Ta sam bacio i vise nikad ne kupujem od tog proizvodjaca.

ikac

pre 7 godina

Po velicini jajeta se najcesce vidi da li ima dva zumanca. U radnji kod moje zgrade ima 6-7 vrsta jaja po velicini, ako uzmete najkrupnije desice vam se mozada da jedno od deset nije sa dva zumanceta, uglavnom jesu

goksa

pre 7 godina

Ne lupajte kad kokice pronesu prva jaja, kod vise od polovine su sa dva zumanca pa i vise, jaje je abnormalno vece od prosecnog i ljuska mu je kvrgava pa iskusni znalac moze svako prepoznati. Takva jaja donose uglavnom seljaci kao domaca na pijacama mada ih i oni odaberu za sebe.
Mislim da takva jaja nisu ni po standardima pa se i ne prodaju a i samo nosenje takvih jaja od kokoski nosilja je kratak pocetni period i to je jedna vrsta poremecaja kad da tako kazem gmo kokoske koje nose 365 dana u godini ne stignu da kalcifikuju svako zasebno vec bude i jaje u jajetu sa slabijom opnom.

jelena

pre 7 godina

pa i nije bas tako, ja kad god sam nasla 2 zumanca bilo je jos koje takvo jaje u pakovanju. a kad nema nema. to zavisi od kokoske ocigledno, posto kupujem na pijaci jaja pa je veca verovatnoca da su ta bila od iste kokoske

djordje

pre 7 godina

ovo u stvari uopste nije toliko cudno ili neocekivano...

Na zalost, sa danasnjm nacinom uzgajivanja jaja i pilica sve su vece sanse da jaje ima dva zumanceta. Otac od kolege je radio na farmi i preko 80% jaja je bilo takvih...

Vise je za brigu, da se zapitamo sta u stvari jedemo...

sysop

pre 7 godina

pravilnik o kvalitetu jaja inace kaze>
"3) da se prilikom prosvetljavanja jajeta žumance vidi kao senka nejasnih obrisa i da je pri naglom okretanju jajeta nepokretno ili neznatno pokretno..."

pazarac

pre 7 godina

Pa i nije baš. Jeste da je svako 1.000to jaje dvožučno, ali ovo je kupio jaja sa iste farme gde je mnogo zastupljeniji taj gen koji kokoškama kaže da nose dvožučna jaja.

RedMetox

pre 7 godina

pa onda bih ja mogao da napravim jos atraktivniji snimak,skoro sam kupio tablu jaja(30kom) svako je bilo dvozucno, cak mi je prodavac i rekao da je svako dvozucno.

brebaki

pre 7 godina

Na jednoj pijaci u Becu svake subote dolazi zena koja prodaje svoja, domaca jaja, pa tako postoji opcija da kupis celo pakovanje u kojima se nalaze "dvozucici" . Dosad smo uzimali desetak puta i nepogresivo su sva bila ovakva...

fidel

pre 7 godina

Ma nije tačno!
Jaja se različito klasifikuju: B, A, S, SS, S+ ...
Ne znam da li SS ili S+ ali jedna od te dve klase označava jaja sa 2 žumanca. Ako kupiš paket te klase onda svako jaje u tom paketu ima 2 žumanca, ništa neobično!
Zanimljivo je kada ih skuvaš pa presečeš na pola, pa se vide žumanca kao "osmica" ...
Lično sam ih tako jeo, imam i fotke, samo ne znam kako da ih ovde okačim ...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Tata Prase, 31. jul 2016 10:16)

Oznake koje si naveo su oznake za velicinu i tezinu jaja. Obavesti se malo pre nego se izblamiras.

Mladen

pre 7 godina

na pijaci prodaje baba domaca jaja. kaze oces dvozuča? ona su ti dobra za kolace..cena ista..20 komada sva dvozuča. sta ti je to domace jaje a :)

jelena

pre 7 godina

pa i nije bas tako, ja kad god sam nasla 2 zumanca bilo je jos koje takvo jaje u pakovanju. a kad nema nema. to zavisi od kokoske ocigledno, posto kupujem na pijaci jaja pa je veca verovatnoca da su ta bila od iste kokoske

Srbin iz EU

pre 7 godina

Koja glupost ako su jaja kupljena u prodavnici. Prilikom selekcije jaja na traci se odvajaju ona "ne standardna" jaja (po izgledu, veličini, tvrdoći ljuske, ona sa po 2 žumanceta). Takva jaja se u prodavnicama po EU ne prodaju. Moja žena ih par puta kupila za pola cene od radnika sa trake. Svako od 30 jaja je bilo veliko i imalo je 2 žumanceta, tako da nije to čudo već selekcija pred distribucijom u trgovačke mreže.

Anana

pre 7 godina

Moja baka ima kokošku koja nosi isključivo takozvane "dvožučiće", odnosno jaja sa po dva žumanca. Ni jednom nije omanula. Takvi su joj geni. Velika je verovatnoća da su u ovom pakovanju jaja od jedne takve kokoške.

Kecman

pre 7 godina

Sećam se kao klinac, moji su kupovali jaja sa farme jaja u Kruščiću, gde je barem jedno od 10 komada bilo sa duplim žumancetom, i to nam je bila normalna pojava. Baš sam nedavno to pominjao, pošto su mnogi u okolini tamo kupovali i videli to bezbroj puta, pitam se zašto toga danas više uopšte nema?

marko

pre 7 godina

Pre pola godine mi se ovo isto desilo,kupio jaja gde uvek i kupujem,zena je sest jaja slomila sva su bila sa dva zumanceta,pozvala me zena da pogledam kada je spremala,ali nista cudno mi tu nije izgledalo,eh sad nisam je pitao i ona 4 sto su ostala da li su bila s dva zumanceta,od mogucig 10 koje sam kupio...

joca

pre 7 godina

Bila bi tolika sansa da su to nezavisni dogadjaji, tih 12 jaja, ali s obzirom da dolaze sa iste farme verovatno, gde je genetika koka slicna, daleko od tog procenta su sanse za ovako nesto.

Tata Prase

pre 7 godina

Ma nije tačno!
Jaja se različito klasifikuju: B, A, S, SS, S+ ...
Ne znam da li SS ili S+ ali jedna od te dve klase označava jaja sa 2 žumanca. Ako kupiš paket te klase onda svako jaje u tom paketu ima 2 žumanca, ništa neobično!
Zanimljivo je kada ih skuvaš pa presečeš na pola, pa se vide žumanca kao "osmica" ...
Lično sam ih tako jeo, imam i fotke, samo ne znam kako da ih ovde okačim ...

cz

pre 7 godina

Ne znam sta je ovde toliko cudno al moj cale je jednom donjeo sa pijace pakovanje jaja za koje mu je zena rekla da su sva sa dva zumanjca i bila su!!

obzerver

pre 7 godina

Jaja se skeniraju kada se određuje u kojoj klasi će biti prodavana. Taj skener verovatno može da utvrdi i da li su jaja sa dva žumanca. Verovatno su ona stavljana na stranu pa se dogodilo da budu upakovana u jednu kutiju.

MS

pre 7 godina

Ja sam dobio 30 takvih jaja sa farme gde se sortiranje vrši pomoću svetla. Ta klasa jaja je označena sa Duplo S i ne ide u prodaju, poklanja se prijateljima.

kangrga

pre 7 godina

kakva glupost. kupio sam pakovanje od 30 jaja na pijaci i u pola od njih je bilo po 2 žumanca tako da ta pojava nije baš toliko retka...

ikac

pre 7 godina

Po velicini jajeta se najcesce vidi da li ima dva zumanca. U radnji kod moje zgrade ima 6-7 vrsta jaja po velicini, ako uzmete najkrupnije desice vam se mozada da jedno od deset nije sa dva zumanceta, uglavnom jesu

Zvechanac

pre 7 godina

Nisam siguran kako je to bas moguce, al kod nas u blizini postoji farma tih nosilja i tu mozes da uzmes samo dvozujna ako hoces. Kapiram da je i on nasao tako negde i sad samo trazi paznju...

Brat Djura

pre 7 godina

Nije vam dobra racunica... Jaja se klasifikuju po tezini i ovo je klasa SS u kojoj se obicno nalaze dva zumanca.. Dok sam imao farmu koka nosilja skoro nepogresivo sam znao koje jaje ima dva zumanca. Nije ih bilo mnogo, ali ako neko ima farmu koka nosilja zna sta pricam..

Marko

pre 7 godina

Ne.
To se desava svaki put kad kupite jaja, gde na kutiji pise:"Jaja sa dva zumanceta".Koliko puta sam kupio "S" klasu jaja, i sva su bila dvozuja.

tutgut

pre 7 godina

Ako smem da primetim kod njih su kutije sve vece, a kod nas sve manje. Oni imaju 12 jaja u kutiji, a kod nas smanjuju sa 10 na 8 i 6

Moljac

pre 7 godina

Glupost. Događaji nisu nezavisni, budući da su od iste koke. A koka koja nosi jaje s dva žumanca uvek nosi jaja s dva žumanca. Dakle, verovatnoća je 1/1000. Ovaj student matematike i fizike nije dobar student matematike i fizike. Uočavanje korelacija je osnova sveg razmišljanja kad se određuje verovatnoća.

sasa

pre 7 godina

glupost,pre par godina kod mene u kraju su prodavali jaja sa dva zumanca,kupio sam ne 10,vec ne znam ni sam koliko ...ali da nisam snimao dok sam ih lupao i postavio na net..moj propust..

Aleksandar

pre 7 godina

A da li je neko cuo za dvozucna jaja?Na pijaci ima da se kupi koliko hoces.Verovatno su upakovali sva dvozucna u kornet i to je to.Nije to nista tako neverovatno.

video

pre 7 godina

to nije tačno . kada sam radio u prehrani i dođe šleper sa jajima odaberem SS klasu i izvadimo najveća jaja. od 360 koliko je pakovanje možda 2 ili 3 nisu imala 2 žumanceta. to zavisi od koka.

Sole

pre 7 godina

10 na 36 , samo ako nemaš kojim slučajem kokošku koja daje dvožmanjke , kao što je bio slučaj sa seljakom od koga sam kupovao jaja dok nije prestao zbog zdravstvenih razloga da dolazi na pijacu.

Neva

pre 7 godina

Za verovatnoću ću im verovati na reč, ali meni se skoto desilo da u kornetu od 30 jaja kupljenih na banjičkoj pijaci bar njih 10, ako ne i više bude sa dva žumanca. Nisam pravila dramu, još manje uzela da slikam. Interesantno je videti, a deca su mislila da sam im pekla po dva jaja na oko.

Yolk Master

pre 7 godina

Na farmama postoji test jajeta svetlom kako bi se videla unutrasnjost bez lomljenja. Jaja sa dva zumanca se posebno odvajaju i prodaju po vecim cenama...

Oko

pre 7 godina

Glupost. Kupio sam negde u Martu na pijaci jako krupna jaja. Isto tuce (12 komada) i sva su bila sa po dva žumanca. Ta njegova plus ova moja daju u zbiru broj Sunca u svemiru. A još ko zna koliko njih je imalo u svetu ovu situaciju.

Timbuktu Setac

pre 7 godina

Nije tacno. Ako su kokoske hranjene GMO , mesavinom praha dobijenog od samlevenih zivotinja i punjene koktelom homona i antibiotika, sansa za ovako nesto je 100%. Takodje, sansa da i student pocne da nosi ovakva jaja ili da mu izrastu fluorescentna krila je takodje 100%, ako je jadnik, pojeo ova jaja. Smejte se ovome, jer mi jedemi virsle od crkotina, a u pljeskavicama meso od nepoznatih vrsta zivotinja. Prijatno. Sta mislite, odakle eksponencijalni rast tumora u Srbiji?

...

pre 7 godina

(piter, 31. jul 2016 13:30) A mozda je priroda u pitanju. Dakle, sve sto je neuobicajeno, je posledica GMO. Da li su onda dve ili vise proizvedenih jajnih celija ili blizanci, trojke, cetvorke isto posledica GMO? Ne bi me zacudio pozitivan odgovor.

sysop

pre 7 godina

pravilnik o kvalitetu jaja inace kaze>
"3) da se prilikom prosvetljavanja jajeta žumance vidi kao senka nejasnih obrisa i da je pri naglom okretanju jajeta nepokretno ili neznatno pokretno..."

Čitalac

pre 7 godina

ovo naprosto nije tačno
student matematike bi trebao da prati tehnologiju u živinarstvu i video bi da antibiotica aditivi hormoni i koncetrati utiču na ovu pojavu. Ovo bi važilo da j e uzeo jaja od kokošaka iu dvorišta. Ovo u stvai pokazuje koliko smo zatrovani i koliko koke ćive u neprirodnim uslovima.

keza

pre 7 godina

Jel to zakljucio na osnovu aposteriorne ili apriorne verovatnoce, kako se sada uzgajaju koke, u buducnosti bice nesvakidasnje naci jedno zumance

sale

pre 7 godina

Verovatnoca potpuno pogresno izracunata sa tendencijom da se bude zanimljiv. Mozda bi imalo smisla da je nasumicno isao po svetu pa od stotina miliona kokosijih jaja izvukao 12/12 dvozucnih. MEdjutim! Skoro svako od nas je nekada kupio jaje sa dva zumanca, sto znaci da je sansa da nadjete jaje kokoske koje nosi takva jaja prilicno velika. Sto znaci da su takve kokoske ceste. Ako kupujete od malih proizvodjaca velika je sansa da su sva jaja u pakovanju od iste ili nekoliko srodnih kokoski koje sve genetski mogu nositi takva jaja. Mislm da je to svima jasno, pa cak i onome ko zeli biti zanimljiv pa pravi nebulozne proracune.

Baba Simana

pre 7 godina

Kakva glupost. Verovatno je skupljao ovakva jaja. Sigurno pod jakim svetlom može da se vidi da li ima dva žumanca. I sad je kao poznat, ima gledanost na You itd....

Agent Smith

pre 7 godina

Pa moze da se vidi pod jakim svetlom koliko je zumanaca unutra. Mogao je da ode na privatnu farmu i da nadje i kupi 10 jaja sa po dva zumanca.

goksa

pre 7 godina

Ne lupajte kad kokice pronesu prva jaja, kod vise od polovine su sa dva zumanca pa i vise, jaje je abnormalno vece od prosecnog i ljuska mu je kvrgava pa iskusni znalac moze svako prepoznati. Takva jaja donose uglavnom seljaci kao domaca na pijacama mada ih i oni odaberu za sebe.
Mislim da takva jaja nisu ni po standardima pa se i ne prodaju a i samo nosenje takvih jaja od kokoski nosilja je kratak pocetni period i to je jedna vrsta poremecaja kad da tako kazem gmo kokoske koje nose 365 dana u godini ne stignu da kalcifikuju svako zasebno vec bude i jaje u jajetu sa slabijom opnom.

Hm

pre 7 godina

Ovo se i meni desilo kad sam živeo u Madjarskoj. Čak sam to jutro pre nego što sam razbio prvo jaje za kajganu sanjao da razbijam jaje koje ima dva žumanca. Sva su imala dva žumanca od tih 10 u kutiji. Toliko o genetskom razvoju.

Ertz

pre 7 godina

To sa verovatnoćom je smešno. Verovatnoća je 1:1 kada imaš kokošku koja samo takva jaja nosi. I ne, nije GMO i nije zbog Černobila i bombardovanja, jer takvih kokošaka je bilo još mnogo pre tih katastrofa.

pazarac

pre 7 godina

Pa i nije baš. Jeste da je svako 1.000to jaje dvožučno, ali ovo je kupio jaja sa iste farme gde je mnogo zastupljeniji taj gen koji kokoškama kaže da nose dvožučna jaja.

svemir

pre 7 godina

"Koliko sekstliona je verovatnoća da se na ekranu pojave brojevi lotoa pre nego što su izvučeni iz bubnja?
(Anana, 31. jul 2016 12:26)"
Desilo se, i to u Srbiji.
KO se seca toga? jel neko odgovarao? Jel gradjani i dalje igraju loto?

Naucnik

pre 7 godina

Da li bi ovi sto histerisu protiv GMO mogli da objasne sta je to uopste, i zasto ga se plase? Ako bi moglo bez youtube linkova, i raznih new age gurua. Molicu da se drzite biologije prilikom objasnjenja. Hvala!

Licno bi radije uzeo GMO jer znam da je godinama testiran, i prosao kroz rigorozne kontrole pre nego je pusten na trziste. Mirno spavam hraneci decu hranom koja nije "organska" dobijena mutacijama, gde su geni izmesani nasumice bez ikakve kontrole. Vise volim da je jedan gen namenski promenjen i podrobno ispitan.

Ne verujte prevaranatima koji vas plase sa svime sto stignu samo da vam uvale "prirodan" lek koji slucajno bas sa njihovog sajta mozete da kupite.

djordje

pre 7 godina

ovo u stvari uopste nije toliko cudno ili neocekivano...

Na zalost, sa danasnjm nacinom uzgajivanja jaja i pilica sve su vece sanse da jaje ima dva zumanceta. Otac od kolege je radio na farmi i preko 80% jaja je bilo takvih...

Vise je za brigu, da se zapitamo sta u stvari jedemo...

Dejan Kostic

pre 7 godina

licno sam, pre par meseci, razbio 10 jaja i izbrojao 20 zumanca ali tu se ne radi o zakonu verovatnoce vec o hemiji. Ta sam bacio i vise nikad ne kupujem od tog proizvodjaca.

exe

pre 7 godina

Da, u slucaju da zivimo u 18. veku. A u ovom slucaju kada su nauka i medicina neuporedivo napredovale, i ko zna sa cim spricaju te kokoske, ove brojke nemaju nikakvog smisla.I ocigledno je da je tom nekom bila namera da proizvede jaje sa dva zumanceta.

Coa

pre 7 godina

Ovo se meni dogodilo, kupio jeftina jaja u nekoj prodavnici, zaboravio kojoj, i među 20 jaja bilo je 10 "duplih", tako da mislim da je do "suplemenata" i "veštačke hrane" više nego do "slučajnosti"

tesha

pre 7 godina

mozda je to verovatnoca za jaja u prirodi, a ovo su jaja od kokosaka koje se kljukaju raznim hormonima na farmama tako da sumnjam da je tolika slucajnost

Trovach

pre 7 godina

Ponekad smo (ne znam zasto) ostavljali nekoliko kokica od brojlera kao nosilje. Iako im je nosivost velika, ne isplati se jer puno vise hrane pojedu od "normalnih" nosilja. Za njih je tipicno da nose krupna jaja. Sto je jaje krupnije veca je sansa da ce biti sa dva zumanca. To pogotovo vazi za izuzetno krupna jaja.

Darkwood

pre 7 godina

Zar nije 10^(-36)?
Verovatnoća za jedno jaje je po definiciji 10^(-3), dakle za 12 jaja [10^(-3)]^(12) = 10^(-36), a ne 10^(-63).

Zoran

pre 7 godina

Oce to kad ga hrane uranijumom. Ovaj da je malo pametan dao bi jaja da neki dobar hemicar izanalizira a pare koje dobiju z aodstetu da podele.

Rhyzm

pre 7 godina

@Naucnik

Dragi "naucnice" ti new age guru-i se uglavnom zalazu sa GMO proizvode, a ti slobodno decu hrani necim sto je dugo ispitivano, rigorozno kontrolisano i dokazano da ubija.

fidel

pre 7 godina

Ma nije tačno!
Jaja se različito klasifikuju: B, A, S, SS, S+ ...
Ne znam da li SS ili S+ ali jedna od te dve klase označava jaja sa 2 žumanca. Ako kupiš paket te klase onda svako jaje u tom paketu ima 2 žumanca, ništa neobično!
Zanimljivo je kada ih skuvaš pa presečeš na pola, pa se vide žumanca kao "osmica" ...
Lično sam ih tako jeo, imam i fotke, samo ne znam kako da ih ovde okačim ...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Tata Prase, 31. jul 2016 10:16)

Oznake koje si naveo su oznake za velicinu i tezinu jaja. Obavesti se malo pre nego se izblamiras.

Baba Simana

pre 7 godina

Kakva glupost. Verovatno je skupljao ovakva jaja. Sigurno pod jakim svetlom može da se vidi da li ima dva žumanca. I sad je kao poznat, ima gledanost na You itd....

Tata Prase

pre 7 godina

Ma nije tačno!
Jaja se različito klasifikuju: B, A, S, SS, S+ ...
Ne znam da li SS ili S+ ali jedna od te dve klase označava jaja sa 2 žumanca. Ako kupiš paket te klase onda svako jaje u tom paketu ima 2 žumanca, ništa neobično!
Zanimljivo je kada ih skuvaš pa presečeš na pola, pa se vide žumanca kao "osmica" ...
Lično sam ih tako jeo, imam i fotke, samo ne znam kako da ih ovde okačim ...

Timbuktu Setac

pre 7 godina

Nije tacno. Ako su kokoske hranjene GMO , mesavinom praha dobijenog od samlevenih zivotinja i punjene koktelom homona i antibiotika, sansa za ovako nesto je 100%. Takodje, sansa da i student pocne da nosi ovakva jaja ili da mu izrastu fluorescentna krila je takodje 100%, ako je jadnik, pojeo ova jaja. Smejte se ovome, jer mi jedemi virsle od crkotina, a u pljeskavicama meso od nepoznatih vrsta zivotinja. Prijatno. Sta mislite, odakle eksponencijalni rast tumora u Srbiji?

Dejan Kostic

pre 7 godina

licno sam, pre par meseci, razbio 10 jaja i izbrojao 20 zumanca ali tu se ne radi o zakonu verovatnoce vec o hemiji. Ta sam bacio i vise nikad ne kupujem od tog proizvodjaca.

Zoran

pre 7 godina

Oce to kad ga hrane uranijumom. Ovaj da je malo pametan dao bi jaja da neki dobar hemicar izanalizira a pare koje dobiju z aodstetu da podele.

RedMetox

pre 7 godina

pa onda bih ja mogao da napravim jos atraktivniji snimak,skoro sam kupio tablu jaja(30kom) svako je bilo dvozucno, cak mi je prodavac i rekao da je svako dvozucno.

exe

pre 7 godina

Da, u slucaju da zivimo u 18. veku. A u ovom slucaju kada su nauka i medicina neuporedivo napredovale, i ko zna sa cim spricaju te kokoske, ove brojke nemaju nikakvog smisla.I ocigledno je da je tom nekom bila namera da proizvede jaje sa dva zumanceta.

Srbin iz EU

pre 7 godina

Koja glupost ako su jaja kupljena u prodavnici. Prilikom selekcije jaja na traci se odvajaju ona "ne standardna" jaja (po izgledu, veličini, tvrdoći ljuske, ona sa po 2 žumanceta). Takva jaja se u prodavnicama po EU ne prodaju. Moja žena ih par puta kupila za pola cene od radnika sa trake. Svako od 30 jaja je bilo veliko i imalo je 2 žumanceta, tako da nije to čudo već selekcija pred distribucijom u trgovačke mreže.

Čitalac

pre 7 godina

ovo naprosto nije tačno
student matematike bi trebao da prati tehnologiju u živinarstvu i video bi da antibiotica aditivi hormoni i koncetrati utiču na ovu pojavu. Ovo bi važilo da j e uzeo jaja od kokošaka iu dvorišta. Ovo u stvai pokazuje koliko smo zatrovani i koliko koke ćive u neprirodnim uslovima.

tesha

pre 7 godina

mozda je to verovatnoca za jaja u prirodi, a ovo su jaja od kokosaka koje se kljukaju raznim hormonima na farmama tako da sumnjam da je tolika slucajnost

Marko

pre 7 godina

Ne.
To se desava svaki put kad kupite jaja, gde na kutiji pise:"Jaja sa dva zumanceta".Koliko puta sam kupio "S" klasu jaja, i sva su bila dvozuja.

Coa

pre 7 godina

Ovo se meni dogodilo, kupio jeftina jaja u nekoj prodavnici, zaboravio kojoj, i među 20 jaja bilo je 10 "duplih", tako da mislim da je do "suplemenata" i "veštačke hrane" više nego do "slučajnosti"

kangrga

pre 7 godina

kakva glupost. kupio sam pakovanje od 30 jaja na pijaci i u pola od njih je bilo po 2 žumanca tako da ta pojava nije baš toliko retka...

Mladen

pre 7 godina

na pijaci prodaje baba domaca jaja. kaze oces dvozuča? ona su ti dobra za kolace..cena ista..20 komada sva dvozuča. sta ti je to domace jaje a :)

brebaki

pre 7 godina

Na jednoj pijaci u Becu svake subote dolazi zena koja prodaje svoja, domaca jaja, pa tako postoji opcija da kupis celo pakovanje u kojima se nalaze "dvozucici" . Dosad smo uzimali desetak puta i nepogresivo su sva bila ovakva...

djordje

pre 7 godina

ovo u stvari uopste nije toliko cudno ili neocekivano...

Na zalost, sa danasnjm nacinom uzgajivanja jaja i pilica sve su vece sanse da jaje ima dva zumanceta. Otac od kolege je radio na farmi i preko 80% jaja je bilo takvih...

Vise je za brigu, da se zapitamo sta u stvari jedemo...

goksa

pre 7 godina

Ne lupajte kad kokice pronesu prva jaja, kod vise od polovine su sa dva zumanca pa i vise, jaje je abnormalno vece od prosecnog i ljuska mu je kvrgava pa iskusni znalac moze svako prepoznati. Takva jaja donose uglavnom seljaci kao domaca na pijacama mada ih i oni odaberu za sebe.
Mislim da takva jaja nisu ni po standardima pa se i ne prodaju a i samo nosenje takvih jaja od kokoski nosilja je kratak pocetni period i to je jedna vrsta poremecaja kad da tako kazem gmo kokoske koje nose 365 dana u godini ne stignu da kalcifikuju svako zasebno vec bude i jaje u jajetu sa slabijom opnom.

ikac

pre 7 godina

Po velicini jajeta se najcesce vidi da li ima dva zumanca. U radnji kod moje zgrade ima 6-7 vrsta jaja po velicini, ako uzmete najkrupnije desice vam se mozada da jedno od deset nije sa dva zumanceta, uglavnom jesu

MS

pre 7 godina

Ja sam dobio 30 takvih jaja sa farme gde se sortiranje vrši pomoću svetla. Ta klasa jaja je označena sa Duplo S i ne ide u prodaju, poklanja se prijateljima.

obzerver

pre 7 godina

Jaja se skeniraju kada se određuje u kojoj klasi će biti prodavana. Taj skener verovatno može da utvrdi i da li su jaja sa dva žumanca. Verovatno su ona stavljana na stranu pa se dogodilo da budu upakovana u jednu kutiju.

Naucnik

pre 7 godina

Da li bi ovi sto histerisu protiv GMO mogli da objasne sta je to uopste, i zasto ga se plase? Ako bi moglo bez youtube linkova, i raznih new age gurua. Molicu da se drzite biologije prilikom objasnjenja. Hvala!

Licno bi radije uzeo GMO jer znam da je godinama testiran, i prosao kroz rigorozne kontrole pre nego je pusten na trziste. Mirno spavam hraneci decu hranom koja nije "organska" dobijena mutacijama, gde su geni izmesani nasumice bez ikakve kontrole. Vise volim da je jedan gen namenski promenjen i podrobno ispitan.

Ne verujte prevaranatima koji vas plase sa svime sto stignu samo da vam uvale "prirodan" lek koji slucajno bas sa njihovog sajta mozete da kupite.

jelena

pre 7 godina

pa i nije bas tako, ja kad god sam nasla 2 zumanca bilo je jos koje takvo jaje u pakovanju. a kad nema nema. to zavisi od kokoske ocigledno, posto kupujem na pijaci jaja pa je veca verovatnoca da su ta bila od iste kokoske

Darkwood

pre 7 godina

Zar nije 10^(-36)?
Verovatnoća za jedno jaje je po definiciji 10^(-3), dakle za 12 jaja [10^(-3)]^(12) = 10^(-36), a ne 10^(-63).

Zvechanac

pre 7 godina

Nisam siguran kako je to bas moguce, al kod nas u blizini postoji farma tih nosilja i tu mozes da uzmes samo dvozujna ako hoces. Kapiram da je i on nasao tako negde i sad samo trazi paznju...

joca

pre 7 godina

Bila bi tolika sansa da su to nezavisni dogadjaji, tih 12 jaja, ali s obzirom da dolaze sa iste farme verovatno, gde je genetika koka slicna, daleko od tog procenta su sanse za ovako nesto.

marko

pre 7 godina

Pre pola godine mi se ovo isto desilo,kupio jaja gde uvek i kupujem,zena je sest jaja slomila sva su bila sa dva zumanceta,pozvala me zena da pogledam kada je spremala,ali nista cudno mi tu nije izgledalo,eh sad nisam je pitao i ona 4 sto su ostala da li su bila s dva zumanceta,od mogucig 10 koje sam kupio...

Agent Smith

pre 7 godina

Pa moze da se vidi pod jakim svetlom koliko je zumanaca unutra. Mogao je da ode na privatnu farmu i da nadje i kupi 10 jaja sa po dva zumanca.

tutgut

pre 7 godina

Ako smem da primetim kod njih su kutije sve vece, a kod nas sve manje. Oni imaju 12 jaja u kutiji, a kod nas smanjuju sa 10 na 8 i 6

pazarac

pre 7 godina

Pa i nije baš. Jeste da je svako 1.000to jaje dvožučno, ali ovo je kupio jaja sa iste farme gde je mnogo zastupljeniji taj gen koji kokoškama kaže da nose dvožučna jaja.

Moljac

pre 7 godina

Glupost. Događaji nisu nezavisni, budući da su od iste koke. A koka koja nosi jaje s dva žumanca uvek nosi jaja s dva žumanca. Dakle, verovatnoća je 1/1000. Ovaj student matematike i fizike nije dobar student matematike i fizike. Uočavanje korelacija je osnova sveg razmišljanja kad se određuje verovatnoća.

video

pre 7 godina

to nije tačno . kada sam radio u prehrani i dođe šleper sa jajima odaberem SS klasu i izvadimo najveća jaja. od 360 koliko je pakovanje možda 2 ili 3 nisu imala 2 žumanceta. to zavisi od koka.

Kecman

pre 7 godina

Sećam se kao klinac, moji su kupovali jaja sa farme jaja u Kruščiću, gde je barem jedno od 10 komada bilo sa duplim žumancetom, i to nam je bila normalna pojava. Baš sam nedavno to pominjao, pošto su mnogi u okolini tamo kupovali i videli to bezbroj puta, pitam se zašto toga danas više uopšte nema?

svemir

pre 7 godina

"Koliko sekstliona je verovatnoća da se na ekranu pojave brojevi lotoa pre nego što su izvučeni iz bubnja?
(Anana, 31. jul 2016 12:26)"
Desilo se, i to u Srbiji.
KO se seca toga? jel neko odgovarao? Jel gradjani i dalje igraju loto?

Rhyzm

pre 7 godina

@Naucnik

Dragi "naucnice" ti new age guru-i se uglavnom zalazu sa GMO proizvode, a ti slobodno decu hrani necim sto je dugo ispitivano, rigorozno kontrolisano i dokazano da ubija.

Yolk Master

pre 7 godina

Na farmama postoji test jajeta svetlom kako bi se videla unutrasnjost bez lomljenja. Jaja sa dva zumanca se posebno odvajaju i prodaju po vecim cenama...

Oko

pre 7 godina

Glupost. Kupio sam negde u Martu na pijaci jako krupna jaja. Isto tuce (12 komada) i sva su bila sa po dva žumanca. Ta njegova plus ova moja daju u zbiru broj Sunca u svemiru. A još ko zna koliko njih je imalo u svetu ovu situaciju.

keza

pre 7 godina

Jel to zakljucio na osnovu aposteriorne ili apriorne verovatnoce, kako se sada uzgajaju koke, u buducnosti bice nesvakidasnje naci jedno zumance

sasa

pre 7 godina

glupost,pre par godina kod mene u kraju su prodavali jaja sa dva zumanca,kupio sam ne 10,vec ne znam ni sam koliko ...ali da nisam snimao dok sam ih lupao i postavio na net..moj propust..

Neva

pre 7 godina

Za verovatnoću ću im verovati na reč, ali meni se skoto desilo da u kornetu od 30 jaja kupljenih na banjičkoj pijaci bar njih 10, ako ne i više bude sa dva žumanca. Nisam pravila dramu, još manje uzela da slikam. Interesantno je videti, a deca su mislila da sam im pekla po dva jaja na oko.

cz

pre 7 godina

Ne znam sta je ovde toliko cudno al moj cale je jednom donjeo sa pijace pakovanje jaja za koje mu je zena rekla da su sva sa dva zumanjca i bila su!!

Anana

pre 7 godina

Moja baka ima kokošku koja nosi isključivo takozvane "dvožučiće", odnosno jaja sa po dva žumanca. Ni jednom nije omanula. Takvi su joj geni. Velika je verovatnoća da su u ovom pakovanju jaja od jedne takve kokoške.

Hm

pre 7 godina

Ovo se i meni desilo kad sam živeo u Madjarskoj. Čak sam to jutro pre nego što sam razbio prvo jaje za kajganu sanjao da razbijam jaje koje ima dva žumanca. Sva su imala dva žumanca od tih 10 u kutiji. Toliko o genetskom razvoju.

...

pre 7 godina

(piter, 31. jul 2016 13:30) A mozda je priroda u pitanju. Dakle, sve sto je neuobicajeno, je posledica GMO. Da li su onda dve ili vise proizvedenih jajnih celija ili blizanci, trojke, cetvorke isto posledica GMO? Ne bi me zacudio pozitivan odgovor.

sysop

pre 7 godina

pravilnik o kvalitetu jaja inace kaze>
"3) da se prilikom prosvetljavanja jajeta žumance vidi kao senka nejasnih obrisa i da je pri naglom okretanju jajeta nepokretno ili neznatno pokretno..."

Aleksandar

pre 7 godina

A da li je neko cuo za dvozucna jaja?Na pijaci ima da se kupi koliko hoces.Verovatno su upakovali sva dvozucna u kornet i to je to.Nije to nista tako neverovatno.

Brat Djura

pre 7 godina

Nije vam dobra racunica... Jaja se klasifikuju po tezini i ovo je klasa SS u kojoj se obicno nalaze dva zumanca.. Dok sam imao farmu koka nosilja skoro nepogresivo sam znao koje jaje ima dva zumanca. Nije ih bilo mnogo, ali ako neko ima farmu koka nosilja zna sta pricam..

Sole

pre 7 godina

10 na 36 , samo ako nemaš kojim slučajem kokošku koja daje dvožmanjke , kao što je bio slučaj sa seljakom od koga sam kupovao jaja dok nije prestao zbog zdravstvenih razloga da dolazi na pijacu.

Trovach

pre 7 godina

Ponekad smo (ne znam zasto) ostavljali nekoliko kokica od brojlera kao nosilje. Iako im je nosivost velika, ne isplati se jer puno vise hrane pojedu od "normalnih" nosilja. Za njih je tipicno da nose krupna jaja. Sto je jaje krupnije veca je sansa da ce biti sa dva zumanca. To pogotovo vazi za izuzetno krupna jaja.

sale

pre 7 godina

Verovatnoca potpuno pogresno izracunata sa tendencijom da se bude zanimljiv. Mozda bi imalo smisla da je nasumicno isao po svetu pa od stotina miliona kokosijih jaja izvukao 12/12 dvozucnih. MEdjutim! Skoro svako od nas je nekada kupio jaje sa dva zumanca, sto znaci da je sansa da nadjete jaje kokoske koje nosi takva jaja prilicno velika. Sto znaci da su takve kokoske ceste. Ako kupujete od malih proizvodjaca velika je sansa da su sva jaja u pakovanju od iste ili nekoliko srodnih kokoski koje sve genetski mogu nositi takva jaja. Mislm da je to svima jasno, pa cak i onome ko zeli biti zanimljiv pa pravi nebulozne proracune.

Ertz

pre 7 godina

To sa verovatnoćom je smešno. Verovatnoća je 1:1 kada imaš kokošku koja samo takva jaja nosi. I ne, nije GMO i nije zbog Černobila i bombardovanja, jer takvih kokošaka je bilo još mnogo pre tih katastrofa.