Utorak, 21.06.2016.

15:55

Naučnici na pragu otkrića vanzemaljskih megastruktura?

Izvor: Daily Mail

Nauènici na pragu otkriæa vanzemaljskih megastruktura? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

93 Komentari

Sortiraj po:

s.

pre 7 godina

(Moravsky, 22. jun 2016 17:48)

Zbog budalanja dežurnih šaljivdžija sam prestao da čitam komentare na ovakve tekstove.
Sramota me je.

Moravsky

pre 7 godina

"Kaze: Kada planeta kruži oko zvezde, intenzitet njene svetlosti obično se smanji.
A sta radi ostalo vreme kada ne kruzi oko zvezde? Ide u posetu drugim zvezdama?
(dragan, 21. jun 2016 18:59)

Znaš Dragane šta je jadno?..Ne to što si ti to napisao..nego što si dobio tolike pluseve..što znači da ima pojedinaca koji te podržavaju..

nego razmisli samo..nije teško..intezitet opada u pravcu u kome gledamo..tj paralelno sa planetom Zemljom..naravno da ta planeta sve vreme kruži,ali jednog momenta prolazi i kroz naš "vidokrug" i samim tim zaklanja matičnu zvezdu i manji je intezitet svetla te zvezde..eto ja laik pa to znam

Blazena Svetlost Nekomentarisanja

pre 7 godina

@swarog
@horizont

Obojica i jeste i niste u pravu. Stvar je u tome sto se avion iznad Podgorice ne nalazi na 10 km, nego tek uzlece, a visinu 10 km ne dostize nikad na putu za Beograd. Podgorica je od Brindizija (da kazemo najblizeg mesta na italijanskoj obali) udaljena 218 km, za tu daljinu horizonta potrebno je izdici se 3730 m. Ali avion koji leti prema Beogradu se, osim podizanja, i udaljava od italijanske obale.
Evo sad sam na flightradar24.com otpratio avion u 15:20 iz Podgorice za Beograd, najveca visina koju dostize je 7000 m, nekih 100 km od Podgorice, a onda krene da se spusta, recimo iznad Pozege je na 4600m. Iznad Kolasina je na 5000m i 60 km daleko od Podgorice, znaci 278 km od Brindizija, a na 5000 m daljina horizonta je 252 km. Ne moze se videti italijanska obala. Na tacki maksimalne visine daljina horizonta je 299 km a Brindizi je 318 km daleko... Ne moze se videti.
Ali, ono sto se mozda moze videti su brda u zaledju, koja su oko 400m visine, sto bi daljini horizonta dodalo jos nekih 70 km, pa bi se na kratko tokom leta mogla videti.

G

pre 7 godina

Ma kakvi vanzemaljci. To je Bozija kuca, ili Bogova kuca. Nisam bas siguran.
Taman kad su uslikali i videli povecane svetlosti, tad je Bog pozvao sve ostale bogove na zurku kod kuce i bilo je ludo i veselo. Ko je bio ispricace ;)

Low Key Lyesmith

pre 7 godina

@Oskar, 22. jun 2016 01:17
Ako bi - hipotetički - stvarno bilo reči o megastrukturi, veća verovatnoća je da je u pitanju Dyson ring. Ili možda swarm. Naglasak na onom možda... Dyson sphere koncept se doimlje suludim, ali ne treba zaboraviti da se pre svega radi o misaonom eksperimentu. No, ako bi negde tamo postojala napredna civilizacija (a verovatnoća da postoji je daleko veća nego da ne postoji, Fermi paradoks na stranu), i ako bi ista imala tehničke mogućnosti za takvo što, verovatno bi napravila nekakvu Dysonovu sferu. Najverovatnije Dyson ring, jer je najjednostavnija konstrukcija i svi elementi dele istu orbitu. Prsten bi naravno mogao iskoristiti samo fragment energije koju zvezda proizvede, ali bi i to bilo daleko više nego što bi se na bilo koji drugi način moglo proizvesti. Glede energije fuzije, zašto se bakćati time kada vaša planeta orbitira oko nečega što je u suštini ogromni fusion reactor? Zato lično mislim da Dyson sphere (i slične strukture) zapravo i ne deluje tako suludo. Mada čovečanstvo još uvek nije dovoljno tehnološki razvijeno, niti realno još uvek ima industrijski kapacitet za takvo što, već je postavilo kakve-takve osnove za potencijalnu izgradnju Dysonovog prstena. Stvari poput photovoltaic solarnih ćelija i satelita postoje već neko vreme. Glavne prepreke bi bile potreban broj istih i kako ih "parkirati" u orbiti oko Sunca.
@malakas, 22. jun 2016 08:13
Odlična opaska.

Swarog

pre 7 godina

Urbana legenda, od Crne Gore do italijanske obale ima nekih 200 km, nema sanse da mozes da vidis Italiju sa visine of 10 kilometara iz aviona koji leti za BG.

NoName

pre 7 godina

@srb.bg

Mogao bi za pocetak da naucis srpski jezik i gramatiku, vezano za jednacenje suglasnika po zvucnosti. A tek onda da naucis fiziku, hemiju, mehaniku, pa cak i astronomiju, da bi shvatio o cemu se ovde radi.
Da sam dobijao po 100 dinara za svaku glupost ove nacije, do sada bih kupio drzavljanstvo i kucu u Japanu. I jos bi ostalo love za sledeca 3 zivota, sve sa porodicom.

Lepi

pre 7 godina

Kada naučnici predpostavljaju to više nije nauka! I moja baba predpostavlja. Nauka služi da nešto dokaže uz čvrste argumente. Sve ostalo je LAŽ.
(srb.bg., 21. jun 2016 16:34)

Nijedan naucnik nikada nista ne tvrdi. Nauka se sastoji od uocavanja fenomena, preko teorija koje objasnjavaju uzorcno posledicnr veze, modelovanja problema i eksperimentalnog potvrdjivanja i ponovljivosti eksperimenta. Sto i dalje ne znaci da fenomen nije pogresno uocen, teorija pogresno postavljena, ili model neprikladan. Tesko je, jer nekad su teorije toliko dobre da objasnjavsju 99.9% slucajeva, ali ne sve. Kao npr teoroja evolucije. Objasnjava nastanak zivota od jednocelijskog organizma do najkomplekamijeg danas. Ali ne i prvi jednocelijski...

bukagija

pre 7 godina

Mi na nasoj zemlji generalno imamo puno teoreticara i zgubidana. Kad skrckaju te pare onda ce da izmisle nesto drugo i tako u krug.
Umesto toga predlazem da zasade po jedno drvo i da se angazuju oko spasavanja ove nase lepe planete.

beograđanin u vodi

pre 7 godina

Svim poklonicima teorije Ravne Zemlje kod nas, preopručujem jednostavan eksperiment. U Podgorici kupite kartu za avion sa sedištem 5A ili 6A i po vedrom danu krenite ka Beogradu. Gledajte levo od aviona i posmatrajte Italiju kako se pojavljuje. ;-)

Oskar

pre 7 godina

Daysonova sfera pretpostavlja megastrukture koje bi upijale energiju zvijezde. Meni ta teorija zvuči suludo pošto bi napredna civilizacija puno prije savladala energiju fuzije i još koječega, nego li mogla napraviti takvu megastrukturu van planeta u svrhu prikupljanja energije.
Jedino da nisu napravili takvu strukturu samo u svrhu signalizacije.

vladimir dj.

pre 7 godina

Za 100000 hiljada ne mogu ni dobar dvogled da kupe a ne da istrazuju zvezdu udaljenu 1480svetlosnih godina.!!!!!!a najsmesnije je sto kaze misterija bi mogla biti resena uskoro.

WoR

pre 7 godina

Kada naučnici predpostavljaju to više nije nauka! I moja baba predpostavlja. Nauka služi da nešto dokaže uz čvrste argumente. Sve ostalo je LAŽ.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (srb.bg., 21. jun 2016 16:34) # Link komentara
A kako mislis da se dolazi do cvrstih argumenata?

PS. Uzmi recnik pa pogledaj pod "HIPOTEZA"...

да да

pre 7 godina

Ко тражи тај и нађе само, можда није паметно да их толико тражимо ! Наћи ће они нас ! Ништа не брините, ако већ и нису.

aca

pre 7 godina

Svakako da će energija sunca u daljoj budućnosti biti jedina energija kojom bi se eventualno moglo koristiti ka mogućnost međuzvezdanog putovanja

Kek

pre 7 godina

Covek mora biti duboko religiozan da ne veruje u zivot van zemlje. Mislim u onom beskraju zvezda i planeta je malo verovatno da su se samo kod nas stvorili uslovi za zivot... Druga stvar je sto je vecina svemira van domasaja ljudke percepcije, a i ovo sto mozemo da vidimo je krajnje primitivno - mislim ono kao, objekat predje ispred zvezde, nama izadju neke brojke na osnovu merenja i mi kao znamo da li tu zivi nesto ili ne...krajnje nepouzdano.

Fake

pre 7 godina

Najveca laz ikada jeste da svemir postoji. Pogledajte video:

https://youtu.be/8ItXCzyUt-A

u kome strucnjak SOFIA projekta priznaje da nikada nisu videli HABL teleskop kao ni Internacionalnu Svemirsku Stanicu, iako svojim teleskopom otkrivaju tajne svemira na XY milijardi svetlosnih godina.

FAKE FAKE FAKE

P.S. Ko postavi jednu jedinu sliku iz svemira a da to nije CGI moze da dobije $100.000. Proguglajte, nema je :-)

todos

pre 7 godina

Ako ima nesto to se desilo pre ko zna koliko hiljada godina. Pa mi Pluton vidimo u pikselima a morali smo da dodjemo kod njega na par hiljada kilometara da ga vidimo onako kako to treba. Kad bude instaliran novi teleskop u svemiru i onaj u Cileu, bice valjda nekih résultats.

radman

pre 7 godina

Drago mi je da vidim u komentarima da ima još Srba i građana Srbije koji se još koliko-toliko interesuju za nauku i žele da otkriju tajne svemira

K PAX

pre 7 godina

Moj jako dobar prijatelj koji zivi na relaciji Zemlja - Alfa Centauri mi prica kako smo najzaostalija civilizacija u galaksiji. Toliko energije i sredstava ulazemo u razvoj oruzja i ratove, a zaostajemo u medicini, istrazivanju Svemira itd. da smo najveca vuko...ina od civilizacije! Kaze mi i da se manemo corava posla poput istrazivanja dalekog svemira i da se za pocetak fokusiramo na Jupiterov mesec Evropu. Znaci, najveci smo papci BRE!

srednji vek u srbiji

pre 7 godina

Kada naučnici predpostavljaju to više nije nauka! I moja baba predpostavlja. Nauka služi da nešto dokaže uz čvrste argumente. Sve ostalo je LAŽ.
(srb.bg., 21. jun 2016 16:34)
A kako ces da dokazes ono sto nisi ni pretpostavio, zlato babino?

Samo im nemojte davati signale da nam dodju u posjetu
(Sale, 21. jun 2016 16:57)
Cuveno srpsko gostoprimstvo :D

Kaze: Kada planeta kruži oko zvezde, intenzitet njene svetlosti obično se smanji.
A sta radi ostalo vreme kada ne kruzi oko zvezde? Ide u posetu drugim zvezdama?
(dragan, 21. jun 2016 18:59)
Nobelovac, nekim planetama je potrebno godinu dana za rotaciju oko zvezde a nekim manje ili vise...

đura đurić

pre 7 godina

e moj toronto, pa teorija velikog praska je potekla upravo iz pontifikalne akademije. kud' ćeš bolji dokaz o teoriji zavere. tu teoriju su uz pomoć Hokinga svi prihvatili, što je još jedan dokaz da je peta univerzalna sila ljudska glupost. moš' mislit veliki prasak. drugi naziv za budalaštinu.

bice bolje

pre 7 godina

Ne znam sto je toliko tesko prihvatiti mogucnost da neka civilizacija tipa II ili III po Kardasevoj skali iskoriscava resurse zvezde, kolonizuje svemir i ko zna kakvu naprednu tehnologiju ima. Pa neka neko zamisli nas za 2000godina, sa tehnologijom koja nam daje neogranicene resurse

oni dolaze

pre 7 godina

To je vanzemaljska flota,sa stelarnnim meganosacem svemirskih brodova.
Stali su da natoce gorivo(TNG),pa nastavljaju ka zemlji.
Kad stignu u Srbiju,podicicemo tri MIG-a u njihovu cast,a na crvenom tepihu docekace ih predsednik uz pogacu i so.A kad se napiju ladne vode sa Morave,nastavice svoj put,u obilasku nase galaksije.
Nastavice se...

X

pre 7 godina

Sve češće nas obaveštavaju o ovoj i sličnim temama. Najviše bih želeo da ih za našeg života pronađu, ili da oni pronađu nas. Jeste da sledi haos na planeti nakon toga (možda i njihovoj) ali nama definitivno treba tako nešto. Da konačno padnu sve religije i sva društva čiji je temelj religija, u nadi da nakon toga sledi era zdravog razuma i izlivanje zdravih temelja. Tek tada bismo mogli sebe zvati civilizacijom.

nba finale

pre 7 godina

Nemojte takve tekstobe da pisete. To je previse za prosecnog srpskog citaoca. Sada ce da krenu teorije: da je zemlja ravna, da su zvezde ustvari jako male i gotovo na domak ruke, da ne pominjem da covek nikada nije bio na Mesecu, da je svemir ustvari hologram....
(Pera, 21. jun 2016 18:40)

Dobro majstore ajd daj neko logicnije resenje , svi mi znamo da su zvezde velike , planete naseljene zivim bicima raznih oblika a univerzum beskonacno kompleksan , visedimenzionalan i putovanje kroz vreme je moguce ... ali otkud sve to tu to je pitanje.... znaci to je ipak jedna iluzija nekih tamo nama apsolutno najasnih kreatura materijalnih ili ne nebitno .. ja to volim ta nazivam plesom svetlosti i tame , a vi ih nazovite nekim drugacijim imenima , sto nas ipak svodi samo na to sta je sad i kako se ophodimo prema postojanju brizno i paljivo ili drsko i bezobrazno ...

sasa

pre 7 godina

ako je proslo nesto duplo blize nego sto se ona nalazi , taj predmet moze biti duplo manji izgledace iste velicine.
daljina moze zavarati

Fox Mulder

pre 7 godina

Cekaj jesu to oni sto ce da nas izrokaju ili neki drugi, nije mi jasno?! :)
U kakvom mi vremenu zivimo pa ovo je spektakl. Dok su ljudi vikali "VANZEMALJCI!" ili "POSTOJI JOS JEDNA PLANETA U SUNCEVOM SISTEMU!", bili su proglasavani ludacima, a sad se prica odjednom okrenula! Nek posle neko kaze da su skeptici idioti sto sumnjaju u svaku vest koju cuju...toliko nas lazu svaki dan da vise covek ne moze da pretpostavi sta je "sledeca istina"

Blazena Svetlost Nekomentarisanja

pre 7 godina

U svom prvobitnom radu g-dja Bojadzijan je analizirala ovu zvezdu i odbacila sve moguce do sada nauci poznate mehanizme koji bi doveli do smanjenja sjaja. A otkrice je ucinjeno analizom snimaka "Keplera" (KIC znaci Kepler Input Catalogue) koji, kao sto je poznato, je ostecen i prebacen na druge zadatke, tako da se ne moze nastaviti posmatranje ove zvezde.
Da bi se nastavilo 24h osmatranje zemaljskom mrezom teleskopa, u ocekivanju novih promena u sjaju, potrebno je kupiti osmatracko vreme, bas kao sto se kupuje termin u nekom mocnom racunskom centru. Amaterska mreza za osmatranje promenljvih zvezda ne daje dovoljno precizne rezultate, a mocni teleskopi sirom sveta ne mogu da odvoje 24h svog vremena samo za ovo osmatranje. Zato ce biti ukljucena mreza 40-cm teleskopa sirom sveta koji bi po 2h svog vremena posvetili ovoj zvezdi, a posto ih ima dosta sirom sveta, osigurana je 24h pokrivenost. Termini do kraja godine kostace $100k.
Ova zvezda ne samo sto je imala dve kratkotrajne velike promene sjaja, nego se i njen sjaj za zadnjih stotinak godina smanjio za vise od 15%! Nauka za sada nema objasnjenje za ovakve promene koje su neocekivane za ovaj tip zvezde.
Ako je to vestacka struktura onda bi trebalo da orbitira oko zvezde. Za sada nema periodicnosti u promenama sjaja koje bi na to ukazivale, ali trebalo bi osmatrati mnogo duze vreme.

Djole

pre 7 godina

Zanimljiv podatak je da je ova zvezda udaljena 1500 svetlosnih godina od Zemlje, i ako se ispostavi da zaista postoji Dyson-ova sfera oko zvezde onda je sfera napravljena pre vise od 1500 godina, a to dalje povlaci da postoje civilizacije koje su desetine hiljada godina naprednije od nase civilizacije.

maka

pre 7 godina

Unapred se radujem komentarima svih "poznavalaca" ove materije. Verujem da ogromna vecina nece ni procitati ceo tekst, ali da ce pljuvati (jer su iz USA) naucnike, to sigurno. Ocekujem i veoma "umne i smesne" komentare. Sto bi rekli, tipicno srpske.
(Cica, 21. jun 2016 17:56)

Bas mi drago sto se ti radujes.

Medrano

pre 7 godina

Kako li ce ovo shvatiti neki nasi sugradjani koji jos uvek zastupaju teorije da je Zemlja ravna ploca i da covek nije bio na Mesecu?

NS BOY

pre 7 godina

Ljudi ne mogu da prihvate cinjenicu da vanzemaljci ne postoje.
Sada ce se javiti neki kvazi strucnjak koji ce kazati, da je ne mogu prihvatiti zato sto to nije istina. :)

Odakle ovoliko Biserko-vica na b92.;)

Jovan Deretic

pre 7 godina

U pitanju je stara galaksija zvana Srbikum,iz koje je nastao sav zivot na planeti zemlji ods svi stanovnici planete su Srbi!za ovu tvrdnju postoje brojni naucni dokazi samo ih jos nisam nasao:)

navijac

pre 7 godina

@pre ili kasnije ce sve religijske lazi pasti u vodu I nikada od popova necemo cuti ko je stvorio boga.. ali je bitno da je bog stvorio sve..
(toronto, 21. jun 2016 17:48)

Sto 'volim' ove ateisticke komentare.. Sine sta ti imas protiv religije!? Ok je ako nisi vernik, ali ne moras da koristis svaku priliku da pljujes po religiji..

MikeLitorris

pre 7 godina

Najjeftiniji način da se signalizira inteligentan život je upravo taj. Bukvalno bilbord u orbiti planete. To je nešto što bi i mi mogli da učinimo, što dalje implicira da je, u trenutku posmatranja (uzmimo u obzir vreme potrebno svetlosti da dođe do nas) potencijalni vanzemaljski život bio na približno istom intelektualno-tehnološkom nivou kao i naša vrsta. Jedina stvar koji bih želeo da vidim za života je dokaz o postojanju života van naše planete.

ddejan90

pre 7 godina

E kukala nam majka kad nasi naucnici na Kickstarter-u moraju da prikupljaju pare da otkriju tajne galkasije, vanzemaljskog zivota i smisla zivota, a vamo se daju milioni da bi se pravili stadioni koji se vise ne koriste (Brazil SP), Kardasijani da prave sex snimke.
Da mi neko moze ispunit samo jednu zelju ja bih zelio da covecanstvo nestane sa lica zemlje. Ne zasluzujemo mi da postojimo.

Pera

pre 7 godina

Nemojte takve tekstobe da pisete. To je previse za prosecnog srpskog citaoca. Sada ce da krenu teorije: da je zemlja ravna, da su zvezde ustvari jako male i gotovo na domak ruke, da ne pominjem da covek nikada nije bio na Mesecu, da je svemir ustvari hologram....

Voja

pre 7 godina

Ne razumem toliku euforiju sa vanzemaljcima kada ima toliko logicnijih objasnjenja. Mozda im treba veci budzet. A i to mi ponasanje nije ni malo prikladno istrazivacima.

dragan

pre 7 godina

Kaze: Kada planeta kruži oko zvezde, intenzitet njene svetlosti obično se smanji.
A sta radi ostalo vreme kada ne kruzi oko zvezde? Ide u posetu drugim zvezdama?

EU Citizen

pre 7 godina

Gotovi Ringworld ili gradilište Orbitsvillea, pitanje je sad? :)) Šalu na stranu, bilo da je u pitanju manifestacija inteligencije ili prirodan fenomen, biće nešto veoma čudno, jer se ama baš nijedno standardno objašnjenje pojavama koje nisu infinitezimalne verovatnoće ne uklapa u dosadašnje opservacije :)

vanzemaljaca nema

pre 7 godina

Ako planeta koja kruzi oko te zvezde ima prsten, moze doci do tog efetka. Kao i prolazak klastera asteroida bas u trenutku merenja..

toronto

pre 7 godina

pre ili kasnije ce sve religijske lazi pasti u vodu I nikada od popova necemo cuti ko je stvorio boga.. ali je bitno da je bog stvorio sve..

Neko iz mase

pre 7 godina

Ne mora da bude jato komete. Razmak od dve godine koji je uočen se poklapa sa mogućom revolucijom neke planete oko te zvezde. Ako je došlo do sudara komete toliko velike da je bukvalno rasparčalo planetu na komade moguće je da sad taj oblak fragmenata planete i komete orbitira oko pomenute zvezde...

mehh

pre 7 godina

Inače, na ovom univerzitetu se osnovalo tajno društvo "Skull and bones" kojem pripadaju Džordž Buš, Keri i još mnogi drugi poznati ljudi u svetu, ne bi se ja sa ovim zezao, ali pre bi da dođe neko da uništi Zemlju, nego ovako da radimo kao robovi.

nothing wrong with me

pre 7 godina

kako uzbudljivo.

i uopste ne znas sta bi bilo bolje,
da budu vanzemaljci
ili da za sada ostanemo sami.

ali zamislite šok kad se jednog dana objavi vest da smo videli/culi vanzemaljce.

Cica

pre 7 godina

Unapred se radujem komentarima svih "poznavalaca" ove materije. Verujem da ogromna vecina nece ni procitati ceo tekst, ali da ce pljuvati (jer su iz USA) naucnike, to sigurno. Ocekujem i veoma "umne i smesne" komentare. Sto bi rekli, tipicno srpske.

nema spasa

pre 7 godina

Bojim se da ce nas ova znatizelja odvesti u nestanak.Malo smo znali ali se uzivalo u zemaljskim blagodetima,sad nam zinulo ... za svemirskim jer covek je najprokletije zivo bice sto koraca Zemljom i svega mu je malo.

srb.bg.

pre 7 godina

Kada naučnici predpostavljaju to više nije nauka! I moja baba predpostavlja. Nauka služi da nešto dokaže uz čvrste argumente. Sve ostalo je LAŽ.

show must go on

pre 7 godina

Pod kakvim je sve nemogucim i neverovatnim usluvima i sticaju izuzetno retkih, nemoguce malo verovatnih i cudnih okolnosti nastao zivot na Zemlji prosto je nemoguce da bilo gde na drugom mestu u svemiru postoju bilo kakav oblik zivota, pa taman da je, ne jedan, no milijarde drugih univerzuma i uostalom sta ce nam AVATARCI, Marsovci i ostala sva ta raja, dovoljno je sto smo sami sebi neprijatelji, inace Darvin je car i legenda!
Onima koji misle drugacije porucujem da slobodno mogu da nastave da gledaju Dosije "X" i ostale holivudske papazjanije, a da jos i ovo: SMESNI STE!

ddejan90

pre 7 godina

E kukala nam majka kad nasi naucnici na Kickstarter-u moraju da prikupljaju pare da otkriju tajne galkasije, vanzemaljskog zivota i smisla zivota, a vamo se daju milioni da bi se pravili stadioni koji se vise ne koriste (Brazil SP), Kardasijani da prave sex snimke.
Da mi neko moze ispunit samo jednu zelju ja bih zelio da covecanstvo nestane sa lica zemlje. Ne zasluzujemo mi da postojimo.

Pera

pre 7 godina

Nemojte takve tekstobe da pisete. To je previse za prosecnog srpskog citaoca. Sada ce da krenu teorije: da je zemlja ravna, da su zvezde ustvari jako male i gotovo na domak ruke, da ne pominjem da covek nikada nije bio na Mesecu, da je svemir ustvari hologram....

MikeLitorris

pre 7 godina

Najjeftiniji način da se signalizira inteligentan život je upravo taj. Bukvalno bilbord u orbiti planete. To je nešto što bi i mi mogli da učinimo, što dalje implicira da je, u trenutku posmatranja (uzmimo u obzir vreme potrebno svetlosti da dođe do nas) potencijalni vanzemaljski život bio na približno istom intelektualno-tehnološkom nivou kao i naša vrsta. Jedina stvar koji bih želeo da vidim za života je dokaz o postojanju života van naše planete.

Cica

pre 7 godina

Unapred se radujem komentarima svih "poznavalaca" ove materije. Verujem da ogromna vecina nece ni procitati ceo tekst, ali da ce pljuvati (jer su iz USA) naucnike, to sigurno. Ocekujem i veoma "umne i smesne" komentare. Sto bi rekli, tipicno srpske.

nothing wrong with me

pre 7 godina

kako uzbudljivo.

i uopste ne znas sta bi bilo bolje,
da budu vanzemaljci
ili da za sada ostanemo sami.

ali zamislite šok kad se jednog dana objavi vest da smo videli/culi vanzemaljce.

EU Citizen

pre 7 godina

Gotovi Ringworld ili gradilište Orbitsvillea, pitanje je sad? :)) Šalu na stranu, bilo da je u pitanju manifestacija inteligencije ili prirodan fenomen, biće nešto veoma čudno, jer se ama baš nijedno standardno objašnjenje pojavama koje nisu infinitezimalne verovatnoće ne uklapa u dosadašnje opservacije :)

dragan

pre 7 godina

Kaze: Kada planeta kruži oko zvezde, intenzitet njene svetlosti obično se smanji.
A sta radi ostalo vreme kada ne kruzi oko zvezde? Ide u posetu drugim zvezdama?

toronto

pre 7 godina

pre ili kasnije ce sve religijske lazi pasti u vodu I nikada od popova necemo cuti ko je stvorio boga.. ali je bitno da je bog stvorio sve..

Neko iz mase

pre 7 godina

Ne mora da bude jato komete. Razmak od dve godine koji je uočen se poklapa sa mogućom revolucijom neke planete oko te zvezde. Ako je došlo do sudara komete toliko velike da je bukvalno rasparčalo planetu na komade moguće je da sad taj oblak fragmenata planete i komete orbitira oko pomenute zvezde...

srb.bg.

pre 7 godina

Kada naučnici predpostavljaju to više nije nauka! I moja baba predpostavlja. Nauka služi da nešto dokaže uz čvrste argumente. Sve ostalo je LAŽ.

radman

pre 7 godina

Drago mi je da vidim u komentarima da ima još Srba i građana Srbije koji se još koliko-toliko interesuju za nauku i žele da otkriju tajne svemira

mehh

pre 7 godina

Inače, na ovom univerzitetu se osnovalo tajno društvo "Skull and bones" kojem pripadaju Džordž Buš, Keri i još mnogi drugi poznati ljudi u svetu, ne bi se ja sa ovim zezao, ali pre bi da dođe neko da uništi Zemlju, nego ovako da radimo kao robovi.

oni dolaze

pre 7 godina

To je vanzemaljska flota,sa stelarnnim meganosacem svemirskih brodova.
Stali su da natoce gorivo(TNG),pa nastavljaju ka zemlji.
Kad stignu u Srbiju,podicicemo tri MIG-a u njihovu cast,a na crvenom tepihu docekace ih predsednik uz pogacu i so.A kad se napiju ladne vode sa Morave,nastavice svoj put,u obilasku nase galaksije.
Nastavice se...

vanzemaljaca nema

pre 7 godina

Ako planeta koja kruzi oko te zvezde ima prsten, moze doci do tog efetka. Kao i prolazak klastera asteroida bas u trenutku merenja..

K PAX

pre 7 godina

Moj jako dobar prijatelj koji zivi na relaciji Zemlja - Alfa Centauri mi prica kako smo najzaostalija civilizacija u galaksiji. Toliko energije i sredstava ulazemo u razvoj oruzja i ratove, a zaostajemo u medicini, istrazivanju Svemira itd. da smo najveca vuko...ina od civilizacije! Kaze mi i da se manemo corava posla poput istrazivanja dalekog svemira i da se za pocetak fokusiramo na Jupiterov mesec Evropu. Znaci, najveci smo papci BRE!

Blazena Svetlost Nekomentarisanja

pre 7 godina

U svom prvobitnom radu g-dja Bojadzijan je analizirala ovu zvezdu i odbacila sve moguce do sada nauci poznate mehanizme koji bi doveli do smanjenja sjaja. A otkrice je ucinjeno analizom snimaka "Keplera" (KIC znaci Kepler Input Catalogue) koji, kao sto je poznato, je ostecen i prebacen na druge zadatke, tako da se ne moze nastaviti posmatranje ove zvezde.
Da bi se nastavilo 24h osmatranje zemaljskom mrezom teleskopa, u ocekivanju novih promena u sjaju, potrebno je kupiti osmatracko vreme, bas kao sto se kupuje termin u nekom mocnom racunskom centru. Amaterska mreza za osmatranje promenljvih zvezda ne daje dovoljno precizne rezultate, a mocni teleskopi sirom sveta ne mogu da odvoje 24h svog vremena samo za ovo osmatranje. Zato ce biti ukljucena mreza 40-cm teleskopa sirom sveta koji bi po 2h svog vremena posvetili ovoj zvezdi, a posto ih ima dosta sirom sveta, osigurana je 24h pokrivenost. Termini do kraja godine kostace $100k.
Ova zvezda ne samo sto je imala dve kratkotrajne velike promene sjaja, nego se i njen sjaj za zadnjih stotinak godina smanjio za vise od 15%! Nauka za sada nema objasnjenje za ovakve promene koje su neocekivane za ovaj tip zvezde.
Ako je to vestacka struktura onda bi trebalo da orbitira oko zvezde. Za sada nema periodicnosti u promenama sjaja koje bi na to ukazivale, ali trebalo bi osmatrati mnogo duze vreme.

Djole

pre 7 godina

Zanimljiv podatak je da je ova zvezda udaljena 1500 svetlosnih godina od Zemlje, i ako se ispostavi da zaista postoji Dyson-ova sfera oko zvezde onda je sfera napravljena pre vise od 1500 godina, a to dalje povlaci da postoje civilizacije koje su desetine hiljada godina naprednije od nase civilizacije.

bice bolje

pre 7 godina

Ne znam sto je toliko tesko prihvatiti mogucnost da neka civilizacija tipa II ili III po Kardasevoj skali iskoriscava resurse zvezde, kolonizuje svemir i ko zna kakvu naprednu tehnologiju ima. Pa neka neko zamisli nas za 2000godina, sa tehnologijom koja nam daje neogranicene resurse

да да

pre 7 godina

Ко тражи тај и нађе само, можда није паметно да их толико тражимо ! Наћи ће они нас ! Ништа не брините, ако већ и нису.

Voja

pre 7 godina

Ne razumem toliku euforiju sa vanzemaljcima kada ima toliko logicnijih objasnjenja. Mozda im treba veci budzet. A i to mi ponasanje nije ni malo prikladno istrazivacima.

NoName

pre 7 godina

@srb.bg

Mogao bi za pocetak da naucis srpski jezik i gramatiku, vezano za jednacenje suglasnika po zvucnosti. A tek onda da naucis fiziku, hemiju, mehaniku, pa cak i astronomiju, da bi shvatio o cemu se ovde radi.
Da sam dobijao po 100 dinara za svaku glupost ove nacije, do sada bih kupio drzavljanstvo i kucu u Japanu. I jos bi ostalo love za sledeca 3 zivota, sve sa porodicom.

X

pre 7 godina

Sve češće nas obaveštavaju o ovoj i sličnim temama. Najviše bih želeo da ih za našeg života pronađu, ili da oni pronađu nas. Jeste da sledi haos na planeti nakon toga (možda i njihovoj) ali nama definitivno treba tako nešto. Da konačno padnu sve religije i sva društva čiji je temelj religija, u nadi da nakon toga sledi era zdravog razuma i izlivanje zdravih temelja. Tek tada bismo mogli sebe zvati civilizacijom.

Kek

pre 7 godina

Covek mora biti duboko religiozan da ne veruje u zivot van zemlje. Mislim u onom beskraju zvezda i planeta je malo verovatno da su se samo kod nas stvorili uslovi za zivot... Druga stvar je sto je vecina svemira van domasaja ljudke percepcije, a i ovo sto mozemo da vidimo je krajnje primitivno - mislim ono kao, objekat predje ispred zvezde, nama izadju neke brojke na osnovu merenja i mi kao znamo da li tu zivi nesto ili ne...krajnje nepouzdano.

nema spasa

pre 7 godina

Bojim se da ce nas ova znatizelja odvesti u nestanak.Malo smo znali ali se uzivalo u zemaljskim blagodetima,sad nam zinulo ... za svemirskim jer covek je najprokletije zivo bice sto koraca Zemljom i svega mu je malo.

show must go on

pre 7 godina

Pod kakvim je sve nemogucim i neverovatnim usluvima i sticaju izuzetno retkih, nemoguce malo verovatnih i cudnih okolnosti nastao zivot na Zemlji prosto je nemoguce da bilo gde na drugom mestu u svemiru postoju bilo kakav oblik zivota, pa taman da je, ne jedan, no milijarde drugih univerzuma i uostalom sta ce nam AVATARCI, Marsovci i ostala sva ta raja, dovoljno je sto smo sami sebi neprijatelji, inace Darvin je car i legenda!
Onima koji misle drugacije porucujem da slobodno mogu da nastave da gledaju Dosije "X" i ostale holivudske papazjanije, a da jos i ovo: SMESNI STE!

srednji vek u srbiji

pre 7 godina

Kada naučnici predpostavljaju to više nije nauka! I moja baba predpostavlja. Nauka služi da nešto dokaže uz čvrste argumente. Sve ostalo je LAŽ.
(srb.bg., 21. jun 2016 16:34)
A kako ces da dokazes ono sto nisi ni pretpostavio, zlato babino?

Samo im nemojte davati signale da nam dodju u posjetu
(Sale, 21. jun 2016 16:57)
Cuveno srpsko gostoprimstvo :D

Kaze: Kada planeta kruži oko zvezde, intenzitet njene svetlosti obično se smanji.
A sta radi ostalo vreme kada ne kruzi oko zvezde? Ide u posetu drugim zvezdama?
(dragan, 21. jun 2016 18:59)
Nobelovac, nekim planetama je potrebno godinu dana za rotaciju oko zvezde a nekim manje ili vise...

Lepi

pre 7 godina

Kada naučnici predpostavljaju to više nije nauka! I moja baba predpostavlja. Nauka služi da nešto dokaže uz čvrste argumente. Sve ostalo je LAŽ.
(srb.bg., 21. jun 2016 16:34)

Nijedan naucnik nikada nista ne tvrdi. Nauka se sastoji od uocavanja fenomena, preko teorija koje objasnjavaju uzorcno posledicnr veze, modelovanja problema i eksperimentalnog potvrdjivanja i ponovljivosti eksperimenta. Sto i dalje ne znaci da fenomen nije pogresno uocen, teorija pogresno postavljena, ili model neprikladan. Tesko je, jer nekad su teorije toliko dobre da objasnjavsju 99.9% slucajeva, ali ne sve. Kao npr teoroja evolucije. Objasnjava nastanak zivota od jednocelijskog organizma do najkomplekamijeg danas. Ali ne i prvi jednocelijski...

beograđanin u vodi

pre 7 godina

Svim poklonicima teorije Ravne Zemlje kod nas, preopručujem jednostavan eksperiment. U Podgorici kupite kartu za avion sa sedištem 5A ili 6A i po vedrom danu krenite ka Beogradu. Gledajte levo od aviona i posmatrajte Italiju kako se pojavljuje. ;-)

Medrano

pre 7 godina

Kako li ce ovo shvatiti neki nasi sugradjani koji jos uvek zastupaju teorije da je Zemlja ravna ploca i da covek nije bio na Mesecu?

Jovan Deretic

pre 7 godina

U pitanju je stara galaksija zvana Srbikum,iz koje je nastao sav zivot na planeti zemlji ods svi stanovnici planete su Srbi!za ovu tvrdnju postoje brojni naucni dokazi samo ih jos nisam nasao:)

aca

pre 7 godina

Svakako da će energija sunca u daljoj budućnosti biti jedina energija kojom bi se eventualno moglo koristiti ka mogućnost međuzvezdanog putovanja

WoR

pre 7 godina

Kada naučnici predpostavljaju to više nije nauka! I moja baba predpostavlja. Nauka služi da nešto dokaže uz čvrste argumente. Sve ostalo je LAŽ.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (srb.bg., 21. jun 2016 16:34) # Link komentara
A kako mislis da se dolazi do cvrstih argumenata?

PS. Uzmi recnik pa pogledaj pod "HIPOTEZA"...

navijac

pre 7 godina

@pre ili kasnije ce sve religijske lazi pasti u vodu I nikada od popova necemo cuti ko je stvorio boga.. ali je bitno da je bog stvorio sve..
(toronto, 21. jun 2016 17:48)

Sto 'volim' ove ateisticke komentare.. Sine sta ti imas protiv religije!? Ok je ako nisi vernik, ali ne moras da koristis svaku priliku da pljujes po religiji..

maka

pre 7 godina

Unapred se radujem komentarima svih "poznavalaca" ove materije. Verujem da ogromna vecina nece ni procitati ceo tekst, ali da ce pljuvati (jer su iz USA) naucnike, to sigurno. Ocekujem i veoma "umne i smesne" komentare. Sto bi rekli, tipicno srpske.
(Cica, 21. jun 2016 17:56)

Bas mi drago sto se ti radujes.

đura đurić

pre 7 godina

e moj toronto, pa teorija velikog praska je potekla upravo iz pontifikalne akademije. kud' ćeš bolji dokaz o teoriji zavere. tu teoriju su uz pomoć Hokinga svi prihvatili, što je još jedan dokaz da je peta univerzalna sila ljudska glupost. moš' mislit veliki prasak. drugi naziv za budalaštinu.

todos

pre 7 godina

Ako ima nesto to se desilo pre ko zna koliko hiljada godina. Pa mi Pluton vidimo u pikselima a morali smo da dodjemo kod njega na par hiljada kilometara da ga vidimo onako kako to treba. Kad bude instaliran novi teleskop u svemiru i onaj u Cileu, bice valjda nekih résultats.

Moravsky

pre 7 godina

"Kaze: Kada planeta kruži oko zvezde, intenzitet njene svetlosti obično se smanji.
A sta radi ostalo vreme kada ne kruzi oko zvezde? Ide u posetu drugim zvezdama?
(dragan, 21. jun 2016 18:59)

Znaš Dragane šta je jadno?..Ne to što si ti to napisao..nego što si dobio tolike pluseve..što znači da ima pojedinaca koji te podržavaju..

nego razmisli samo..nije teško..intezitet opada u pravcu u kome gledamo..tj paralelno sa planetom Zemljom..naravno da ta planeta sve vreme kruži,ali jednog momenta prolazi i kroz naš "vidokrug" i samim tim zaklanja matičnu zvezdu i manji je intezitet svetla te zvezde..eto ja laik pa to znam

Blazena Svetlost Nekomentarisanja

pre 7 godina

@swarog
@horizont

Obojica i jeste i niste u pravu. Stvar je u tome sto se avion iznad Podgorice ne nalazi na 10 km, nego tek uzlece, a visinu 10 km ne dostize nikad na putu za Beograd. Podgorica je od Brindizija (da kazemo najblizeg mesta na italijanskoj obali) udaljena 218 km, za tu daljinu horizonta potrebno je izdici se 3730 m. Ali avion koji leti prema Beogradu se, osim podizanja, i udaljava od italijanske obale.
Evo sad sam na flightradar24.com otpratio avion u 15:20 iz Podgorice za Beograd, najveca visina koju dostize je 7000 m, nekih 100 km od Podgorice, a onda krene da se spusta, recimo iznad Pozege je na 4600m. Iznad Kolasina je na 5000m i 60 km daleko od Podgorice, znaci 278 km od Brindizija, a na 5000 m daljina horizonta je 252 km. Ne moze se videti italijanska obala. Na tacki maksimalne visine daljina horizonta je 299 km a Brindizi je 318 km daleko... Ne moze se videti.
Ali, ono sto se mozda moze videti su brda u zaledju, koja su oko 400m visine, sto bi daljini horizonta dodalo jos nekih 70 km, pa bi se na kratko tokom leta mogla videti.

Oskar

pre 7 godina

Daysonova sfera pretpostavlja megastrukture koje bi upijale energiju zvijezde. Meni ta teorija zvuči suludo pošto bi napredna civilizacija puno prije savladala energiju fuzije i još koječega, nego li mogla napraviti takvu megastrukturu van planeta u svrhu prikupljanja energije.
Jedino da nisu napravili takvu strukturu samo u svrhu signalizacije.

Low Key Lyesmith

pre 7 godina

@Oskar, 22. jun 2016 01:17
Ako bi - hipotetički - stvarno bilo reči o megastrukturi, veća verovatnoća je da je u pitanju Dyson ring. Ili možda swarm. Naglasak na onom možda... Dyson sphere koncept se doimlje suludim, ali ne treba zaboraviti da se pre svega radi o misaonom eksperimentu. No, ako bi negde tamo postojala napredna civilizacija (a verovatnoća da postoji je daleko veća nego da ne postoji, Fermi paradoks na stranu), i ako bi ista imala tehničke mogućnosti za takvo što, verovatno bi napravila nekakvu Dysonovu sferu. Najverovatnije Dyson ring, jer je najjednostavnija konstrukcija i svi elementi dele istu orbitu. Prsten bi naravno mogao iskoristiti samo fragment energije koju zvezda proizvede, ali bi i to bilo daleko više nego što bi se na bilo koji drugi način moglo proizvesti. Glede energije fuzije, zašto se bakćati time kada vaša planeta orbitira oko nečega što je u suštini ogromni fusion reactor? Zato lično mislim da Dyson sphere (i slične strukture) zapravo i ne deluje tako suludo. Mada čovečanstvo još uvek nije dovoljno tehnološki razvijeno, niti realno još uvek ima industrijski kapacitet za takvo što, već je postavilo kakve-takve osnove za potencijalnu izgradnju Dysonovog prstena. Stvari poput photovoltaic solarnih ćelija i satelita postoje već neko vreme. Glavne prepreke bi bile potreban broj istih i kako ih "parkirati" u orbiti oko Sunca.
@malakas, 22. jun 2016 08:13
Odlična opaska.

Fake

pre 7 godina

Najveca laz ikada jeste da svemir postoji. Pogledajte video:

https://youtu.be/8ItXCzyUt-A

u kome strucnjak SOFIA projekta priznaje da nikada nisu videli HABL teleskop kao ni Internacionalnu Svemirsku Stanicu, iako svojim teleskopom otkrivaju tajne svemira na XY milijardi svetlosnih godina.

FAKE FAKE FAKE

P.S. Ko postavi jednu jedinu sliku iz svemira a da to nije CGI moze da dobije $100.000. Proguglajte, nema je :-)

vladimir dj.

pre 7 godina

Za 100000 hiljada ne mogu ni dobar dvogled da kupe a ne da istrazuju zvezdu udaljenu 1480svetlosnih godina.!!!!!!a najsmesnije je sto kaze misterija bi mogla biti resena uskoro.

nba finale

pre 7 godina

Nemojte takve tekstobe da pisete. To je previse za prosecnog srpskog citaoca. Sada ce da krenu teorije: da je zemlja ravna, da su zvezde ustvari jako male i gotovo na domak ruke, da ne pominjem da covek nikada nije bio na Mesecu, da je svemir ustvari hologram....
(Pera, 21. jun 2016 18:40)

Dobro majstore ajd daj neko logicnije resenje , svi mi znamo da su zvezde velike , planete naseljene zivim bicima raznih oblika a univerzum beskonacno kompleksan , visedimenzionalan i putovanje kroz vreme je moguce ... ali otkud sve to tu to je pitanje.... znaci to je ipak jedna iluzija nekih tamo nama apsolutno najasnih kreatura materijalnih ili ne nebitno .. ja to volim ta nazivam plesom svetlosti i tame , a vi ih nazovite nekim drugacijim imenima , sto nas ipak svodi samo na to sta je sad i kako se ophodimo prema postojanju brizno i paljivo ili drsko i bezobrazno ...

bukagija

pre 7 godina

Mi na nasoj zemlji generalno imamo puno teoreticara i zgubidana. Kad skrckaju te pare onda ce da izmisle nesto drugo i tako u krug.
Umesto toga predlazem da zasade po jedno drvo i da se angazuju oko spasavanja ove nase lepe planete.

s.

pre 7 godina

(Moravsky, 22. jun 2016 17:48)

Zbog budalanja dežurnih šaljivdžija sam prestao da čitam komentare na ovakve tekstove.
Sramota me je.

NS BOY

pre 7 godina

Ljudi ne mogu da prihvate cinjenicu da vanzemaljci ne postoje.
Sada ce se javiti neki kvazi strucnjak koji ce kazati, da je ne mogu prihvatiti zato sto to nije istina. :)

Odakle ovoliko Biserko-vica na b92.;)

Swarog

pre 7 godina

Urbana legenda, od Crne Gore do italijanske obale ima nekih 200 km, nema sanse da mozes da vidis Italiju sa visine of 10 kilometara iz aviona koji leti za BG.

G

pre 7 godina

Ma kakvi vanzemaljci. To je Bozija kuca, ili Bogova kuca. Nisam bas siguran.
Taman kad su uslikali i videli povecane svetlosti, tad je Bog pozvao sve ostale bogove na zurku kod kuce i bilo je ludo i veselo. Ko je bio ispricace ;)

sasa

pre 7 godina

ako je proslo nesto duplo blize nego sto se ona nalazi , taj predmet moze biti duplo manji izgledace iste velicine.
daljina moze zavarati

Fox Mulder

pre 7 godina

Cekaj jesu to oni sto ce da nas izrokaju ili neki drugi, nije mi jasno?! :)
U kakvom mi vremenu zivimo pa ovo je spektakl. Dok su ljudi vikali "VANZEMALJCI!" ili "POSTOJI JOS JEDNA PLANETA U SUNCEVOM SISTEMU!", bili su proglasavani ludacima, a sad se prica odjednom okrenula! Nek posle neko kaze da su skeptici idioti sto sumnjaju u svaku vest koju cuju...toliko nas lazu svaki dan da vise covek ne moze da pretpostavi sta je "sledeca istina"

show must go on

pre 7 godina

Pod kakvim je sve nemogucim i neverovatnim usluvima i sticaju izuzetno retkih, nemoguce malo verovatnih i cudnih okolnosti nastao zivot na Zemlji prosto je nemoguce da bilo gde na drugom mestu u svemiru postoju bilo kakav oblik zivota, pa taman da je, ne jedan, no milijarde drugih univerzuma i uostalom sta ce nam AVATARCI, Marsovci i ostala sva ta raja, dovoljno je sto smo sami sebi neprijatelji, inace Darvin je car i legenda!
Onima koji misle drugacije porucujem da slobodno mogu da nastave da gledaju Dosije "X" i ostale holivudske papazjanije, a da jos i ovo: SMESNI STE!

dragan

pre 7 godina

Kaze: Kada planeta kruži oko zvezde, intenzitet njene svetlosti obično se smanji.
A sta radi ostalo vreme kada ne kruzi oko zvezde? Ide u posetu drugim zvezdama?

srb.bg.

pre 7 godina

Kada naučnici predpostavljaju to više nije nauka! I moja baba predpostavlja. Nauka služi da nešto dokaže uz čvrste argumente. Sve ostalo je LAŽ.

toronto

pre 7 godina

pre ili kasnije ce sve religijske lazi pasti u vodu I nikada od popova necemo cuti ko je stvorio boga.. ali je bitno da je bog stvorio sve..

nema spasa

pre 7 godina

Bojim se da ce nas ova znatizelja odvesti u nestanak.Malo smo znali ali se uzivalo u zemaljskim blagodetima,sad nam zinulo ... za svemirskim jer covek je najprokletije zivo bice sto koraca Zemljom i svega mu je malo.

mehh

pre 7 godina

Inače, na ovom univerzitetu se osnovalo tajno društvo "Skull and bones" kojem pripadaju Džordž Buš, Keri i još mnogi drugi poznati ljudi u svetu, ne bi se ja sa ovim zezao, ali pre bi da dođe neko da uništi Zemlju, nego ovako da radimo kao robovi.

Pera

pre 7 godina

Nemojte takve tekstobe da pisete. To je previse za prosecnog srpskog citaoca. Sada ce da krenu teorije: da je zemlja ravna, da su zvezde ustvari jako male i gotovo na domak ruke, da ne pominjem da covek nikada nije bio na Mesecu, da je svemir ustvari hologram....

Voja

pre 7 godina

Ne razumem toliku euforiju sa vanzemaljcima kada ima toliko logicnijih objasnjenja. Mozda im treba veci budzet. A i to mi ponasanje nije ni malo prikladno istrazivacima.

Cica

pre 7 godina

Unapred se radujem komentarima svih "poznavalaca" ove materije. Verujem da ogromna vecina nece ni procitati ceo tekst, ali da ce pljuvati (jer su iz USA) naucnike, to sigurno. Ocekujem i veoma "umne i smesne" komentare. Sto bi rekli, tipicno srpske.

ddejan90

pre 7 godina

E kukala nam majka kad nasi naucnici na Kickstarter-u moraju da prikupljaju pare da otkriju tajne galkasije, vanzemaljskog zivota i smisla zivota, a vamo se daju milioni da bi se pravili stadioni koji se vise ne koriste (Brazil SP), Kardasijani da prave sex snimke.
Da mi neko moze ispunit samo jednu zelju ja bih zelio da covecanstvo nestane sa lica zemlje. Ne zasluzujemo mi da postojimo.

Fake

pre 7 godina

Najveca laz ikada jeste da svemir postoji. Pogledajte video:

https://youtu.be/8ItXCzyUt-A

u kome strucnjak SOFIA projekta priznaje da nikada nisu videli HABL teleskop kao ni Internacionalnu Svemirsku Stanicu, iako svojim teleskopom otkrivaju tajne svemira na XY milijardi svetlosnih godina.

FAKE FAKE FAKE

P.S. Ko postavi jednu jedinu sliku iz svemira a da to nije CGI moze da dobije $100.000. Proguglajte, nema je :-)

vanzemaljaca nema

pre 7 godina

Ako planeta koja kruzi oko te zvezde ima prsten, moze doci do tog efetka. Kao i prolazak klastera asteroida bas u trenutku merenja..

đura đurić

pre 7 godina

e moj toronto, pa teorija velikog praska je potekla upravo iz pontifikalne akademije. kud' ćeš bolji dokaz o teoriji zavere. tu teoriju su uz pomoć Hokinga svi prihvatili, što je još jedan dokaz da je peta univerzalna sila ljudska glupost. moš' mislit veliki prasak. drugi naziv za budalaštinu.

Neko iz mase

pre 7 godina

Ne mora da bude jato komete. Razmak od dve godine koji je uočen se poklapa sa mogućom revolucijom neke planete oko te zvezde. Ako je došlo do sudara komete toliko velike da je bukvalno rasparčalo planetu na komade moguće je da sad taj oblak fragmenata planete i komete orbitira oko pomenute zvezde...

MikeLitorris

pre 7 godina

Najjeftiniji način da se signalizira inteligentan život je upravo taj. Bukvalno bilbord u orbiti planete. To je nešto što bi i mi mogli da učinimo, što dalje implicira da je, u trenutku posmatranja (uzmimo u obzir vreme potrebno svetlosti da dođe do nas) potencijalni vanzemaljski život bio na približno istom intelektualno-tehnološkom nivou kao i naša vrsta. Jedina stvar koji bih želeo da vidim za života je dokaz o postojanju života van naše planete.

EU Citizen

pre 7 godina

Gotovi Ringworld ili gradilište Orbitsvillea, pitanje je sad? :)) Šalu na stranu, bilo da je u pitanju manifestacija inteligencije ili prirodan fenomen, biće nešto veoma čudno, jer se ama baš nijedno standardno objašnjenje pojavama koje nisu infinitezimalne verovatnoće ne uklapa u dosadašnje opservacije :)

NS BOY

pre 7 godina

Ljudi ne mogu da prihvate cinjenicu da vanzemaljci ne postoje.
Sada ce se javiti neki kvazi strucnjak koji ce kazati, da je ne mogu prihvatiti zato sto to nije istina. :)

Odakle ovoliko Biserko-vica na b92.;)

bukagija

pre 7 godina

Mi na nasoj zemlji generalno imamo puno teoreticara i zgubidana. Kad skrckaju te pare onda ce da izmisle nesto drugo i tako u krug.
Umesto toga predlazem da zasade po jedno drvo i da se angazuju oko spasavanja ove nase lepe planete.

Fox Mulder

pre 7 godina

Cekaj jesu to oni sto ce da nas izrokaju ili neki drugi, nije mi jasno?! :)
U kakvom mi vremenu zivimo pa ovo je spektakl. Dok su ljudi vikali "VANZEMALJCI!" ili "POSTOJI JOS JEDNA PLANETA U SUNCEVOM SISTEMU!", bili su proglasavani ludacima, a sad se prica odjednom okrenula! Nek posle neko kaze da su skeptici idioti sto sumnjaju u svaku vest koju cuju...toliko nas lazu svaki dan da vise covek ne moze da pretpostavi sta je "sledeca istina"

X

pre 7 godina

Sve češće nas obaveštavaju o ovoj i sličnim temama. Najviše bih želeo da ih za našeg života pronađu, ili da oni pronađu nas. Jeste da sledi haos na planeti nakon toga (možda i njihovoj) ali nama definitivno treba tako nešto. Da konačno padnu sve religije i sva društva čiji je temelj religija, u nadi da nakon toga sledi era zdravog razuma i izlivanje zdravih temelja. Tek tada bismo mogli sebe zvati civilizacijom.

vladimir dj.

pre 7 godina

Za 100000 hiljada ne mogu ni dobar dvogled da kupe a ne da istrazuju zvezdu udaljenu 1480svetlosnih godina.!!!!!!a najsmesnije je sto kaze misterija bi mogla biti resena uskoro.

navijac

pre 7 godina

@pre ili kasnije ce sve religijske lazi pasti u vodu I nikada od popova necemo cuti ko je stvorio boga.. ali je bitno da je bog stvorio sve..
(toronto, 21. jun 2016 17:48)

Sto 'volim' ove ateisticke komentare.. Sine sta ti imas protiv religije!? Ok je ako nisi vernik, ali ne moras da koristis svaku priliku da pljujes po religiji..

G

pre 7 godina

Ma kakvi vanzemaljci. To je Bozija kuca, ili Bogova kuca. Nisam bas siguran.
Taman kad su uslikali i videli povecane svetlosti, tad je Bog pozvao sve ostale bogove na zurku kod kuce i bilo je ludo i veselo. Ko je bio ispricace ;)

nba finale

pre 7 godina

Nemojte takve tekstobe da pisete. To je previse za prosecnog srpskog citaoca. Sada ce da krenu teorije: da je zemlja ravna, da su zvezde ustvari jako male i gotovo na domak ruke, da ne pominjem da covek nikada nije bio na Mesecu, da je svemir ustvari hologram....
(Pera, 21. jun 2016 18:40)

Dobro majstore ajd daj neko logicnije resenje , svi mi znamo da su zvezde velike , planete naseljene zivim bicima raznih oblika a univerzum beskonacno kompleksan , visedimenzionalan i putovanje kroz vreme je moguce ... ali otkud sve to tu to je pitanje.... znaci to je ipak jedna iluzija nekih tamo nama apsolutno najasnih kreatura materijalnih ili ne nebitno .. ja to volim ta nazivam plesom svetlosti i tame , a vi ih nazovite nekim drugacijim imenima , sto nas ipak svodi samo na to sta je sad i kako se ophodimo prema postojanju brizno i paljivo ili drsko i bezobrazno ...

maka

pre 7 godina

Unapred se radujem komentarima svih "poznavalaca" ove materije. Verujem da ogromna vecina nece ni procitati ceo tekst, ali da ce pljuvati (jer su iz USA) naucnike, to sigurno. Ocekujem i veoma "umne i smesne" komentare. Sto bi rekli, tipicno srpske.
(Cica, 21. jun 2016 17:56)

Bas mi drago sto se ti radujes.

Kek

pre 7 godina

Covek mora biti duboko religiozan da ne veruje u zivot van zemlje. Mislim u onom beskraju zvezda i planeta je malo verovatno da su se samo kod nas stvorili uslovi za zivot... Druga stvar je sto je vecina svemira van domasaja ljudke percepcije, a i ovo sto mozemo da vidimo je krajnje primitivno - mislim ono kao, objekat predje ispred zvezde, nama izadju neke brojke na osnovu merenja i mi kao znamo da li tu zivi nesto ili ne...krajnje nepouzdano.

nothing wrong with me

pre 7 godina

kako uzbudljivo.

i uopste ne znas sta bi bilo bolje,
da budu vanzemaljci
ili da za sada ostanemo sami.

ali zamislite šok kad se jednog dana objavi vest da smo videli/culi vanzemaljce.

Swarog

pre 7 godina

Urbana legenda, od Crne Gore do italijanske obale ima nekih 200 km, nema sanse da mozes da vidis Italiju sa visine of 10 kilometara iz aviona koji leti za BG.

sasa

pre 7 godina

ako je proslo nesto duplo blize nego sto se ona nalazi , taj predmet moze biti duplo manji izgledace iste velicine.
daljina moze zavarati

да да

pre 7 godina

Ко тражи тај и нађе само, можда није паметно да их толико тражимо ! Наћи ће они нас ! Ништа не брините, ако већ и нису.

Jovan Deretic

pre 7 godina

U pitanju je stara galaksija zvana Srbikum,iz koje je nastao sav zivot na planeti zemlji ods svi stanovnici planete su Srbi!za ovu tvrdnju postoje brojni naucni dokazi samo ih jos nisam nasao:)

NoName

pre 7 godina

@srb.bg

Mogao bi za pocetak da naucis srpski jezik i gramatiku, vezano za jednacenje suglasnika po zvucnosti. A tek onda da naucis fiziku, hemiju, mehaniku, pa cak i astronomiju, da bi shvatio o cemu se ovde radi.
Da sam dobijao po 100 dinara za svaku glupost ove nacije, do sada bih kupio drzavljanstvo i kucu u Japanu. I jos bi ostalo love za sledeca 3 zivota, sve sa porodicom.

Medrano

pre 7 godina

Kako li ce ovo shvatiti neki nasi sugradjani koji jos uvek zastupaju teorije da je Zemlja ravna ploca i da covek nije bio na Mesecu?

K PAX

pre 7 godina

Moj jako dobar prijatelj koji zivi na relaciji Zemlja - Alfa Centauri mi prica kako smo najzaostalija civilizacija u galaksiji. Toliko energije i sredstava ulazemo u razvoj oruzja i ratove, a zaostajemo u medicini, istrazivanju Svemira itd. da smo najveca vuko...ina od civilizacije! Kaze mi i da se manemo corava posla poput istrazivanja dalekog svemira i da se za pocetak fokusiramo na Jupiterov mesec Evropu. Znaci, najveci smo papci BRE!

aca

pre 7 godina

Svakako da će energija sunca u daljoj budućnosti biti jedina energija kojom bi se eventualno moglo koristiti ka mogućnost međuzvezdanog putovanja

oni dolaze

pre 7 godina

To je vanzemaljska flota,sa stelarnnim meganosacem svemirskih brodova.
Stali su da natoce gorivo(TNG),pa nastavljaju ka zemlji.
Kad stignu u Srbiju,podicicemo tri MIG-a u njihovu cast,a na crvenom tepihu docekace ih predsednik uz pogacu i so.A kad se napiju ladne vode sa Morave,nastavice svoj put,u obilasku nase galaksije.
Nastavice se...

todos

pre 7 godina

Ako ima nesto to se desilo pre ko zna koliko hiljada godina. Pa mi Pluton vidimo u pikselima a morali smo da dodjemo kod njega na par hiljada kilometara da ga vidimo onako kako to treba. Kad bude instaliran novi teleskop u svemiru i onaj u Cileu, bice valjda nekih résultats.

srednji vek u srbiji

pre 7 godina

Kada naučnici predpostavljaju to više nije nauka! I moja baba predpostavlja. Nauka služi da nešto dokaže uz čvrste argumente. Sve ostalo je LAŽ.
(srb.bg., 21. jun 2016 16:34)
A kako ces da dokazes ono sto nisi ni pretpostavio, zlato babino?

Samo im nemojte davati signale da nam dodju u posjetu
(Sale, 21. jun 2016 16:57)
Cuveno srpsko gostoprimstvo :D

Kaze: Kada planeta kruži oko zvezde, intenzitet njene svetlosti obično se smanji.
A sta radi ostalo vreme kada ne kruzi oko zvezde? Ide u posetu drugim zvezdama?
(dragan, 21. jun 2016 18:59)
Nobelovac, nekim planetama je potrebno godinu dana za rotaciju oko zvezde a nekim manje ili vise...

radman

pre 7 godina

Drago mi je da vidim u komentarima da ima još Srba i građana Srbije koji se još koliko-toliko interesuju za nauku i žele da otkriju tajne svemira

beograđanin u vodi

pre 7 godina

Svim poklonicima teorije Ravne Zemlje kod nas, preopručujem jednostavan eksperiment. U Podgorici kupite kartu za avion sa sedištem 5A ili 6A i po vedrom danu krenite ka Beogradu. Gledajte levo od aviona i posmatrajte Italiju kako se pojavljuje. ;-)

Blazena Svetlost Nekomentarisanja

pre 7 godina

U svom prvobitnom radu g-dja Bojadzijan je analizirala ovu zvezdu i odbacila sve moguce do sada nauci poznate mehanizme koji bi doveli do smanjenja sjaja. A otkrice je ucinjeno analizom snimaka "Keplera" (KIC znaci Kepler Input Catalogue) koji, kao sto je poznato, je ostecen i prebacen na druge zadatke, tako da se ne moze nastaviti posmatranje ove zvezde.
Da bi se nastavilo 24h osmatranje zemaljskom mrezom teleskopa, u ocekivanju novih promena u sjaju, potrebno je kupiti osmatracko vreme, bas kao sto se kupuje termin u nekom mocnom racunskom centru. Amaterska mreza za osmatranje promenljvih zvezda ne daje dovoljno precizne rezultate, a mocni teleskopi sirom sveta ne mogu da odvoje 24h svog vremena samo za ovo osmatranje. Zato ce biti ukljucena mreza 40-cm teleskopa sirom sveta koji bi po 2h svog vremena posvetili ovoj zvezdi, a posto ih ima dosta sirom sveta, osigurana je 24h pokrivenost. Termini do kraja godine kostace $100k.
Ova zvezda ne samo sto je imala dve kratkotrajne velike promene sjaja, nego se i njen sjaj za zadnjih stotinak godina smanjio za vise od 15%! Nauka za sada nema objasnjenje za ovakve promene koje su neocekivane za ovaj tip zvezde.
Ako je to vestacka struktura onda bi trebalo da orbitira oko zvezde. Za sada nema periodicnosti u promenama sjaja koje bi na to ukazivale, ali trebalo bi osmatrati mnogo duze vreme.

Djole

pre 7 godina

Zanimljiv podatak je da je ova zvezda udaljena 1500 svetlosnih godina od Zemlje, i ako se ispostavi da zaista postoji Dyson-ova sfera oko zvezde onda je sfera napravljena pre vise od 1500 godina, a to dalje povlaci da postoje civilizacije koje su desetine hiljada godina naprednije od nase civilizacije.

bice bolje

pre 7 godina

Ne znam sto je toliko tesko prihvatiti mogucnost da neka civilizacija tipa II ili III po Kardasevoj skali iskoriscava resurse zvezde, kolonizuje svemir i ko zna kakvu naprednu tehnologiju ima. Pa neka neko zamisli nas za 2000godina, sa tehnologijom koja nam daje neogranicene resurse

Oskar

pre 7 godina

Daysonova sfera pretpostavlja megastrukture koje bi upijale energiju zvijezde. Meni ta teorija zvuči suludo pošto bi napredna civilizacija puno prije savladala energiju fuzije i još koječega, nego li mogla napraviti takvu megastrukturu van planeta u svrhu prikupljanja energije.
Jedino da nisu napravili takvu strukturu samo u svrhu signalizacije.

Lepi

pre 7 godina

Kada naučnici predpostavljaju to više nije nauka! I moja baba predpostavlja. Nauka služi da nešto dokaže uz čvrste argumente. Sve ostalo je LAŽ.
(srb.bg., 21. jun 2016 16:34)

Nijedan naucnik nikada nista ne tvrdi. Nauka se sastoji od uocavanja fenomena, preko teorija koje objasnjavaju uzorcno posledicnr veze, modelovanja problema i eksperimentalnog potvrdjivanja i ponovljivosti eksperimenta. Sto i dalje ne znaci da fenomen nije pogresno uocen, teorija pogresno postavljena, ili model neprikladan. Tesko je, jer nekad su teorije toliko dobre da objasnjavsju 99.9% slucajeva, ali ne sve. Kao npr teoroja evolucije. Objasnjava nastanak zivota od jednocelijskog organizma do najkomplekamijeg danas. Ali ne i prvi jednocelijski...

Low Key Lyesmith

pre 7 godina

@Oskar, 22. jun 2016 01:17
Ako bi - hipotetički - stvarno bilo reči o megastrukturi, veća verovatnoća je da je u pitanju Dyson ring. Ili možda swarm. Naglasak na onom možda... Dyson sphere koncept se doimlje suludim, ali ne treba zaboraviti da se pre svega radi o misaonom eksperimentu. No, ako bi negde tamo postojala napredna civilizacija (a verovatnoća da postoji je daleko veća nego da ne postoji, Fermi paradoks na stranu), i ako bi ista imala tehničke mogućnosti za takvo što, verovatno bi napravila nekakvu Dysonovu sferu. Najverovatnije Dyson ring, jer je najjednostavnija konstrukcija i svi elementi dele istu orbitu. Prsten bi naravno mogao iskoristiti samo fragment energije koju zvezda proizvede, ali bi i to bilo daleko više nego što bi se na bilo koji drugi način moglo proizvesti. Glede energije fuzije, zašto se bakćati time kada vaša planeta orbitira oko nečega što je u suštini ogromni fusion reactor? Zato lično mislim da Dyson sphere (i slične strukture) zapravo i ne deluje tako suludo. Mada čovečanstvo još uvek nije dovoljno tehnološki razvijeno, niti realno još uvek ima industrijski kapacitet za takvo što, već je postavilo kakve-takve osnove za potencijalnu izgradnju Dysonovog prstena. Stvari poput photovoltaic solarnih ćelija i satelita postoje već neko vreme. Glavne prepreke bi bile potreban broj istih i kako ih "parkirati" u orbiti oko Sunca.
@malakas, 22. jun 2016 08:13
Odlična opaska.

WoR

pre 7 godina

Kada naučnici predpostavljaju to više nije nauka! I moja baba predpostavlja. Nauka služi da nešto dokaže uz čvrste argumente. Sve ostalo je LAŽ.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (srb.bg., 21. jun 2016 16:34) # Link komentara
A kako mislis da se dolazi do cvrstih argumenata?

PS. Uzmi recnik pa pogledaj pod "HIPOTEZA"...

Blazena Svetlost Nekomentarisanja

pre 7 godina

@swarog
@horizont

Obojica i jeste i niste u pravu. Stvar je u tome sto se avion iznad Podgorice ne nalazi na 10 km, nego tek uzlece, a visinu 10 km ne dostize nikad na putu za Beograd. Podgorica je od Brindizija (da kazemo najblizeg mesta na italijanskoj obali) udaljena 218 km, za tu daljinu horizonta potrebno je izdici se 3730 m. Ali avion koji leti prema Beogradu se, osim podizanja, i udaljava od italijanske obale.
Evo sad sam na flightradar24.com otpratio avion u 15:20 iz Podgorice za Beograd, najveca visina koju dostize je 7000 m, nekih 100 km od Podgorice, a onda krene da se spusta, recimo iznad Pozege je na 4600m. Iznad Kolasina je na 5000m i 60 km daleko od Podgorice, znaci 278 km od Brindizija, a na 5000 m daljina horizonta je 252 km. Ne moze se videti italijanska obala. Na tacki maksimalne visine daljina horizonta je 299 km a Brindizi je 318 km daleko... Ne moze se videti.
Ali, ono sto se mozda moze videti su brda u zaledju, koja su oko 400m visine, sto bi daljini horizonta dodalo jos nekih 70 km, pa bi se na kratko tokom leta mogla videti.

Moravsky

pre 7 godina

"Kaze: Kada planeta kruži oko zvezde, intenzitet njene svetlosti obično se smanji.
A sta radi ostalo vreme kada ne kruzi oko zvezde? Ide u posetu drugim zvezdama?
(dragan, 21. jun 2016 18:59)

Znaš Dragane šta je jadno?..Ne to što si ti to napisao..nego što si dobio tolike pluseve..što znači da ima pojedinaca koji te podržavaju..

nego razmisli samo..nije teško..intezitet opada u pravcu u kome gledamo..tj paralelno sa planetom Zemljom..naravno da ta planeta sve vreme kruži,ali jednog momenta prolazi i kroz naš "vidokrug" i samim tim zaklanja matičnu zvezdu i manji je intezitet svetla te zvezde..eto ja laik pa to znam

s.

pre 7 godina

(Moravsky, 22. jun 2016 17:48)

Zbog budalanja dežurnih šaljivdžija sam prestao da čitam komentare na ovakve tekstove.
Sramota me je.