Subota, 28.05.2016.

13:09

Kapitalan ulov Srbina u Italiji - 2,41m i 115kg

Izvor: B92

Kapitalan ulov Srbina u Italiji - 2,41m i 115kg IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

Victorinox

pre 7 godina

Jeste kapitalac, svaka čast, najveći kojeg sam uspeo da izvadim je bio oko 12 kila. Doduše, ne deluje mi baš da ovaj ima preko 100 kila, al’ ajde. Inače, već jednom komentarisah na sličnu temu, pa da utvrdimo gradivo: na severu Italije, a pogotovu u Španiji (Rio Ebro) ovakvih grdosija ima mnogo. Silurus glanis je autohtona vrsta u dunavskom slivu, kao i u rekama severne Evrope, Rusije i Sibira. Sedamdedsetih godina su introdukovani u reke na apeninskom i pirinejskom poluostrvu (velika greška), i pokazalo se da tu rastu mnogo brže, zbog toplije klime i praktično neprekidnog perioda hranjenja (nema perioda lagane hibernacije kao na severu, gde se reke zimi zamrzavaju). Vremenom su tamo postali prava napast jer nemaju prirodnih neprijatelja, pa pošto su opustošili lokalni riblji fond (pojeli autohtone vrste riba), nastavili su da gutaju sve živo, uključujući vodene ptice i sve što se nađe u reci; za domaćim pticama se zaleću i na obalu (videti snimak na Youtube). U emisiji "River monsters" snimanoj u Aziji Jeremy Wade navodi i napade na ljude, mada još uvek nepotvrđene. Prema tome, kada je Italija u pitanju, radi se o štetočini koja ozbiljno narušava ekosistem, i čudi me da do sada nisu angažovali profesionalne alase da krenu sa sistematskim izlovljavanjem. Ako alasa u Italiji nema, toplo preporučujem neke od majstora koje poznajem; čika Dade i ekipa bi im rešili problem.

Talijano

pre 7 godina

Zapravo je korisno što je izvaodio iz vode ovog soma jer je u Italiji potpuno zabranjeno pecanje na slatkim vodama, osim u slučaju kad se odobri "lov" na neku specifičnu vrstu koja ugroćava druge, kao na primer veliki somovi.
Rečni riblji fond je toliko propao da postoji vic (na severu Italije), zašto ribočuvar nosi onu veliku torbu preko ramena? -Da uveče popakuje svu ribu iz reke, odnose kući, pa vrati ujutru.
Naše rečno "bogatstvo", odnosno sreća što makar imamo nešto ribljeg fonda jer posledica činjenice da smo mala predindustrijska afrička država.

Trovach

pre 7 godina

Najcesce pecam na akukulaciji Misicevo (20 km od Subotice ka Somboru) i planiram ove godine da se malo vise posvetim somovima. Imam pribor, ali nemam iskustvo, jer najcesce pecam match tehnikom belu ribu.

Porta_Garibaldi

pre 7 godina

Zivim u Milanu, ovde nije kultura kao kod nas da svako radi sta pozeli i pecarosi vracaju nazad sve u reku, jezera.
Ne vidim ovde nista spektakularno, osim da je vratio nazad ribu u reku.
Necu biti iznenadjen ako ga organi reda posete i citamo u medijima kasnije.

Trovach

pre 7 godina

@operisan...Izuzetno cenim prave lovce koji na lov ne gledaju kao na puki izlov i "pucacinu", nego kao na "gazdovanje lovistem".

Trovach

pre 7 godina

@alobre...Ne razumem ljude koji imaju potrebu da laprdaju o necemu u sta se uopste ne razumeju. Som (Silurus glanis) je grabljivica i to skoro iskljuciva. Njegovi zubi su sitni, ali gusti poput cetke i pokusaj nekog veceg da prihvatis za donju usnu bez rukavice. Ostaces bez dobrog dela koze. Ako si ikada pecao, pa upecao deveriku "oljustenog" repnog peraja, to je siguran znak da je srecnica uspela da pobegne gladnom "brki".

operisan

pre 7 godina

pecarose volim, ali lovce prezirem. Iz vise razloga. U mom gradu lovci svi odreda su lokal muljatori, politicari sadasnji i bivsi, polukrimosi i kriminalci, jednom recju, losi ljudi. A i onih nekoliko normalnih ljudi , lovaca, ne mogu da shvatim. Pucati u zivotinju mi je neshvatljivo, osim ako se radi o ssmoodbrani.

jelena

pre 7 godina

Som nije autohtona riba italijanskih reka, donet je pre 40 godina i potpuno je unistio biodiverzitet u rekama, pa i jezerima. Nisam cula da ga iko jede, a kazna za vracanje u reku je 50 eura.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Ево, и ја сам пецарош, али чекам да прође 15.6. и мрест сома па да могу легално да идем у риболов на овим нашим Војвођанским великим водама (Тиса ,Дунав, Сава,стара Тиса, канал ДТД...)
...
И ја увек враћам велике грабљивице...Јер ето нпр сом- женка на средини корита реке (и то тамо где је најдубље) прави гнездо-рупу, и обавезно чува своје младе.,И баш због поштовања према младима увек вратим одраслог сома.

А што се тиче укуса сомовог меса, и филета од сома- могу само рећи фуј...Јер сом је сваштојед, па чак и стрвинар, и много је масан баш као и рибе биљоједи, јер ипак се хране и угљеним хидратима па су зато и млохави...

Али зато су ми рибе грабљивци екстра по укусу,па чак и шаран али онај рибњачки, јер га хране високопротеинским гранулама.

Trovach

pre 7 godina

@mup...Zasto bi trebalo satreti svakog sa kojim se ne slazes? Ja mnogo vise ribe vratim nego sto ponesem kuci (onoliko koliko mi treba), a poznajem puno takvih pecarosa. Doduse, znam i one koje vise smatram lopovima nego pecarosima. Sto se zdravstvene ispravnosti ovako matore ribe tice, treba samo pomisliti koliko otrova je proslo kroz nju i zadrzalo se u njoj, cak i da je zivela u najcistijoj reci. S druge strane, ovako velike ribe, pa jos u velikom broju, veliko su opterecenje po riblji fond cak i vecih reka.

Mrva

pre 7 godina

Vracanje soma u reku, u ovom podrucju je kaznjeno novcanom kaznom od 250€... Som je tezak 117kg i dugacak 241cm, ima i dokaze.. Filete su odlicne (i sam ribolovac morao je da proba da bi se uverio, posto je cuo razne price da somovi ovolike razmere nisu dobri za jelo). Inace dno ove reke je kamen/pesak tako da som se ne moze osecati na mulj.
BISTRO

Domaćin

pre 7 godina

Bitno da vi "veliki ljubitelji prirode" mrzite lovce i ribolovce, a blage veze nemate o održanju ekosistema. Da je po vašem, danas ne bi bilo ribe ni u jednoj evropskoj većoj reci, a šume bi videli samo na razglednici!

steva

pre 7 godina

Somovi su biljojedi i nemaju zube. I da se desi da te ugroze apsolutno ništa ti se neće desiti, ni ogrebotina.
(alobre, 28. maj 2016 14:16)
Alobre,ako te neko pita somovi su svaštojedi i ja sam jednom pecajući iz čamaca,na Dunavu video kako Som jede crknutu mačku u vodi

-sugovac-

pre 7 godina

1.vratiti soma u ovoj reci je kazna od 250€
2.dno ove reke je kamen/pesak, nigde mulja nema
3.ko god kaze da ove grdosije nisu ukusne, neka dodje da proba filete (ni ja nisam verovao da su ukusne)
3.da se uverite u velicinu i u duzinu ove grdosije pisite na ovaj br na whats app +393803416868
BISTRO

krle

pre 7 godina

evo objavio sam na raznim forumima negovo ime i slike. ne daj bože da ga dohvate somđije iz italije,nemačke i francuske . pa morao da ubije tu zivotinju. što nije zaklao manji primerak.

Lošmi

pre 7 godina

Jana riba. Pecarose i lovce ne podnosim. Narocito bih lovce satro.
(mup, 28. maj 2016 13:54)

Pretpostavljam da jedeš samo povrće a da meso u životu nisi probao.

Mirko Kojotovski

pre 7 godina

Za one sto misle da lov i ribolov rade ubice ili već kako ih slično zovu evo vam primera.Somovi ubijaju ikru ubijaju ribe ubijaju floru i faunu reka i sa vremenom izumire sve.Moraju se zato držati na normalnom broju u reci ili jezerima.
Srne recimo u šumama Austrije pojedose kompletno zelenilo a da se to ne desi i šume nestanu moraju se odstreliti.Tako recimo u klancu Paznauental mora se godišnje odstreliti 700komada.Tacno toliko ni više bi manje.Te životinje nemaju naprijatelja pa ih onda čovek mora držati na broju.Inace se tako stvaraju posledice za prirodu

Eto, ja se javljam dobrovoljno

pre 7 godina

Jadna riba. Pecarose i lovce ne podnosim. Narocito bih lovce satro.
(mup, 28. maj 2016 13:54)

A da se ti i ja sretnemo, udruzimo se, sve anonimno, pa da krenemo u lov na lovce i ribolovce? Pa to bi bio dobar scenario za kult horor film. Film bi mogao da se nazove "Dok oni cekaju i vrebaju, neko ceka i vreba na njih..."

ten yard penalty

pre 7 godina

Somina je prestara i za jelo i za vraccanje u reku!...i josh plus davnashnja srpska sirotinjska filozofija-"zzderi sve,jer shteta da se baci"!....a vi koji ste kivni na choveka koji je normalan chovek i samo se bavi svojim hobijem-pravac 'Grad Romea&Julije' i sachekajte ga jutrom ranim kad krene na pecanje i pitajte ga ko fol "kako je,komshija?...na pecanje,a!?..E PA SRETNO!"(ovo poslednje je od kljuchnog znachaja ako hoccete da "smestite" ribolovcu...haha)

Lovac

pre 7 godina

E ovako, ako ovaj som ima dva i jos skoro pola metra, onda sam ja ulovio aligatora, od 12.5 m! Salim se malo, jesam lovac i to na gmizavce poput Lale-gatora, krokodila i kajmana! Tamo negde...daleko... Nebitno. Ali zasto ovaj ribolovac nije uzeo metar, pa po celoj duzini, pa slika uz osmeh. A ovako, uz duzno postovanje malo je, srpski receno, kraducnuo u merenju. Ali da ne budem nadzak, svaka mu CAST! Treba ovu alu izvuci. Respect!

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Како упецао и убио због филета кад је сад стање забране риболова на сомове због мреста које траје од 1.5. па до 15.6?

П:С.Сви риболовци знају ово за забрану,и знају за дозвољену дужину рибе приликом задржавања, али опет 90% њих ово не поштује, и зато (скоро па) и немамо рибе по нашим рекама.

Brufenko

pre 7 godina

kolka somina
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (shocked 12, 28. maj 2016 13:49)

A i riba je velika

sasa

pre 7 godina

ovo je zlocin...to isto kad bi ubio psa na sred ulice onako krvnicki jos i da ga mucis! u cemu je razlika izmedju ovoga i npr onog nesrecnog kuceta Mile kojoj su odsecene sapice...

čika Boky

pre 7 godina

@alobre
Veću glupost u životu nisam čuo!
Som u obe vilice ima niz u više redova sitnih zuba (kažu oko 300 komada). Ko ne zna da ga drži može dobiti vrlo neprijatne ogrebotine koje teško zarastaju, a vrlo često se dešava i infekcija na mestu povrede.
Pozdrav od čika Bokija

samuell

pre 7 godina

Bas ovakav starkelja ne moze da donese mnogo potomstva, i moze da donese mnogo vise stete ribljem fondu nego koristi, tako da ovakve kapitalne promerke ne treba vracati u vodu, a to ribolovci jako dobro znaju, i nemojte se cuditi kad vidite ovako nesto i pitati zasto nije vracen, postoji razlog i to jako dobar.

Jagodinac

pre 7 godina

Svi vi koji kritikujete coveka zato sto nije vratio ribu treba da znate da je na pomenutoj reci zabranjeno vracanje somova. Pozdrav sa Ebra

LJUBITELJ PRIRODE

pre 7 godina

NISTE NAPISALI NA STA GA JE ULOVIO. OMILJENI MAMAC KOD NADLEKO POZNATIH SRPSKIH RIBOLOVACA SU DINAMIT, STRUJA ..... A OD SMECA KOJE OSTAVE RIBOLOVCI ZA SOBOM NEMOZE SE PRICI RECI.

Smiluj mi se Gospodine!

pre 7 godina

Filete je mogao da kupi u prodavnici, a ovu jadnu zivotinju da vrati u reku.
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Vladan, 28. maj 2016 13:46)

Hahahahha, pobednički komentar! A da li se se možda nekada u svome životu zapitao kako se som, iseckan na filete, našao u prodavnici?!? xD Tragikomedije...

dr

pre 7 godina

Kompleksašima koji sebe nazivaju lovcima i ribolovcima bih poručio da, umesto što beže od svojih žena i leče komplekse ubijajući nedužne životinje, kao što je ova, bolje potraže stručnu pomoć i prestanu da ubijaju i muče druga bića, jer će sutra njihovi unuci da gladuju kad sva fauna na planetu bude pobijena iz čiste zlobe, problema sa potencijom i obesti.

Huan Pablo Don Fernando

pre 7 godina

@ivan-zato sto je velika stetocina i sto pojede svu ribu u toj reci u mincu,znam coveka iz teksta,kraljevcanin zivi u veroni, u somu su nasli i dva poveca sarana!!

Bex

pre 7 godina

A inace fileti se uzgajaju na njivi!? Za ovakvog starkelja treba da se ubije 20-25 somova da bi se dobilo 55 kg fileta. Ne razumem vam filozofiju...

Dar

pre 7 godina

Vidim ima ribolovaca u komentarima, koji bas i ne razumeju neke stvari, sto me iskreno cudi. Ovako veliki primerci somova se ne vracaju u reku, jer predstavljaju opasnost po sve mlade ribe, pa cak i ostale, manje somove, jer nemaju prirodnih neprijatelja, pa se smatraju stetocinama.

fisherman's friend

pre 7 godina

Za sve neupucene, u Italiji je zabranjeno vracati soma u reku nakon ulova zbog toga sto je som skoro istrebio sve ostale riblje vrste u tamosnjim rekama.
A da ovaj som tezi 115 kg, nema sanse. Ribolovacka prica.

Loznicka mrez ekipa

pre 7 godina

Evo I na Drini malo pa malo "ulovi" se(doduse ne kapitalci) te somovi ,te ovo te sve zivo,na struju na mrezu itd.
Tako da su sad na primer ovde somovi kapitalci svi oni koje sportski ribolovci ulove a imaju preko 5 kg, a stuka preko 1kg itd.
I stvarno mi nije jasno sto ja placam dozvolu za pecanje da bih isao na Drini da mlatim zelenke I gledao kako se mrezari u po Bela Dana, a tkz cuvara nigde,cak ni na broj ih ne mozes dobiti ...

Budi muško

pre 7 godina

Što jedan Čovek reče, "Odavno sam prestao ribolovce da cenim po onom što iz vode izvade. Sad ih cenim po onom što u vodu vrate". Znači, nula.

Logen

pre 7 godina

Hm, da ne ulazim u price koje zanimaju samo strastvene ribare o tome zasto vise nema velikih somova na istoku evrope, vec u Italiji, Spaniji i francuskoj... moram da naglasim da je tragicno da je ovo ubijeno!!!!!!!! Ne samo da nije dobat ukus, vec je u Francuskoj meso ovih somova proglaseno nejestivim jer je upravo razlog njihovog procvata, tesko zagadjene rijeke na zapadu! Znaci ne samo da je ubio, nego ga je ubio ni za sto!

cobo

pre 7 godina

Razlika izmedju zapadnog sveta i Srba je u tome sto na zapadu pecarosi naprave par snimaka i soma puste a Srbin pravi odmah filete,Srbin je Srbin !

Dragan soprano

pre 7 godina

Gospodo,som posle nekih 50 kg vise nije reproduktivna vrsta jer je to ekvivalentno cc 50 godina starosti tako da takvi primerci samo jedu obilje ribe i ostalog zivog sveta i klasicne su stetocine cak i za svoju vrstu jer jedu male primerke.

Rade Republika Srpska

pre 7 godina

Vladane a od čega se prave te filete iz prodavnice?Moralisti bez trunke mozga samo da nešto izmorališu bez obzira koliku glupost lupili..

Jovan

pre 7 godina

Srpski bluz-kukom pa udri po mesistu.
Zato u Kraljevu, okolini, kao i u celoj Srbiji nema vise ribe, jer vecina gleda kako da popuni zamrzivac.
Srecom pa jos ima normalnog sveta, pa ovakve ribe u tom NORMALNOM svetu imaju priliku da dostignu svoj maksimum.

Jovan

pre 7 godina

"Filete je mogao da kupi u prodavnici, a ovu jadnu zivotinju da vrati u reku.
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (Vladan, 28. maj 2016 13:46) "
Samo bih da napomenem da su fileti u prodavnici isto od neke jadne životinje! ;)

Šmudla

pre 7 godina

Strastveni sam pecaroš. Čestitam kolegi na ulovu uz napomenu da ovakva životinja mnogo više vredi živa u vodi da donosi potomstvo. Za jelo ovako nešto matoro nije ništa posebno, sledeći put slikanje pa nazad u vodu a pastrmka u ribarnici nije toliko skupa a sigurno je ukusnija nego meso ovog nesrećnog starkelje. Bistro

Trovach

pre 7 godina

Pre nekoliko godina na istoj reci je jedan nas pecaros upecao soma od 125 kg i pri tom mu je od napora cak pukao kapilar u oku (mislim na pecarosa).

Catch and release

pre 7 godina

I naravno, pojeo ga.
Meso od tolikih i starih somova je nejestivo.
Trebao je da ga vrati u vodu zivog, kao pravi sportski ribolovac.

Vladimir

pre 7 godina

Savršeno. Super je ubijati posebno najveće primerke i stimulisati opstanak onih zakržljalih, pa će uskoro pecati akvarijumske ribe. Uopšte ne razumem poentu ove vesti.

Šmudla

pre 7 godina

Strastveni sam pecaroš. Čestitam kolegi na ulovu uz napomenu da ovakva životinja mnogo više vredi živa u vodi da donosi potomstvo. Za jelo ovako nešto matoro nije ništa posebno, sledeći put slikanje pa nazad u vodu a pastrmka u ribarnici nije toliko skupa a sigurno je ukusnija nego meso ovog nesrećnog starkelje. Bistro

Catch and release

pre 7 godina

I naravno, pojeo ga.
Meso od tolikih i starih somova je nejestivo.
Trebao je da ga vrati u vodu zivog, kao pravi sportski ribolovac.

Trovach

pre 7 godina

Pre nekoliko godina na istoj reci je jedan nas pecaros upecao soma od 125 kg i pri tom mu je od napora cak pukao kapilar u oku (mislim na pecarosa).

Smiluj mi se Gospodine!

pre 7 godina

Filete je mogao da kupi u prodavnici, a ovu jadnu zivotinju da vrati u reku.
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Vladan, 28. maj 2016 13:46)

Hahahahha, pobednički komentar! A da li se se možda nekada u svome životu zapitao kako se som, iseckan na filete, našao u prodavnici?!? xD Tragikomedije...

Dar

pre 7 godina

Vidim ima ribolovaca u komentarima, koji bas i ne razumeju neke stvari, sto me iskreno cudi. Ovako veliki primerci somova se ne vracaju u reku, jer predstavljaju opasnost po sve mlade ribe, pa cak i ostale, manje somove, jer nemaju prirodnih neprijatelja, pa se smatraju stetocinama.

Dragan soprano

pre 7 godina

Gospodo,som posle nekih 50 kg vise nije reproduktivna vrsta jer je to ekvivalentno cc 50 godina starosti tako da takvi primerci samo jedu obilje ribe i ostalog zivog sveta i klasicne su stetocine cak i za svoju vrstu jer jedu male primerke.

Jagodinac

pre 7 godina

Svi vi koji kritikujete coveka zato sto nije vratio ribu treba da znate da je na pomenutoj reci zabranjeno vracanje somova. Pozdrav sa Ebra

Brufenko

pre 7 godina

kolka somina
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (shocked 12, 28. maj 2016 13:49)

A i riba je velika

Lošmi

pre 7 godina

Jana riba. Pecarose i lovce ne podnosim. Narocito bih lovce satro.
(mup, 28. maj 2016 13:54)

Pretpostavljam da jedeš samo povrće a da meso u životu nisi probao.

Mirko Kojotovski

pre 7 godina

Za one sto misle da lov i ribolov rade ubice ili već kako ih slično zovu evo vam primera.Somovi ubijaju ikru ubijaju ribe ubijaju floru i faunu reka i sa vremenom izumire sve.Moraju se zato držati na normalnom broju u reci ili jezerima.
Srne recimo u šumama Austrije pojedose kompletno zelenilo a da se to ne desi i šume nestanu moraju se odstreliti.Tako recimo u klancu Paznauental mora se godišnje odstreliti 700komada.Tacno toliko ni više bi manje.Te životinje nemaju naprijatelja pa ih onda čovek mora držati na broju.Inace se tako stvaraju posledice za prirodu

fisherman's friend

pre 7 godina

Za sve neupucene, u Italiji je zabranjeno vracati soma u reku nakon ulova zbog toga sto je som skoro istrebio sve ostale riblje vrste u tamosnjim rekama.
A da ovaj som tezi 115 kg, nema sanse. Ribolovacka prica.

Huan Pablo Don Fernando

pre 7 godina

@ivan-zato sto je velika stetocina i sto pojede svu ribu u toj reci u mincu,znam coveka iz teksta,kraljevcanin zivi u veroni, u somu su nasli i dva poveca sarana!!

Rade Republika Srpska

pre 7 godina

Vladane a od čega se prave te filete iz prodavnice?Moralisti bez trunke mozga samo da nešto izmorališu bez obzira koliku glupost lupili..

Loznicka mrez ekipa

pre 7 godina

Evo I na Drini malo pa malo "ulovi" se(doduse ne kapitalci) te somovi ,te ovo te sve zivo,na struju na mrezu itd.
Tako da su sad na primer ovde somovi kapitalci svi oni koje sportski ribolovci ulove a imaju preko 5 kg, a stuka preko 1kg itd.
I stvarno mi nije jasno sto ja placam dozvolu za pecanje da bih isao na Drini da mlatim zelenke I gledao kako se mrezari u po Bela Dana, a tkz cuvara nigde,cak ni na broj ih ne mozes dobiti ...

Jovan

pre 7 godina

"Filete je mogao da kupi u prodavnici, a ovu jadnu zivotinju da vrati u reku.
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (Vladan, 28. maj 2016 13:46) "
Samo bih da napomenem da su fileti u prodavnici isto od neke jadne životinje! ;)

Eto, ja se javljam dobrovoljno

pre 7 godina

Jadna riba. Pecarose i lovce ne podnosim. Narocito bih lovce satro.
(mup, 28. maj 2016 13:54)

A da se ti i ja sretnemo, udruzimo se, sve anonimno, pa da krenemo u lov na lovce i ribolovce? Pa to bi bio dobar scenario za kult horor film. Film bi mogao da se nazove "Dok oni cekaju i vrebaju, neko ceka i vreba na njih..."

Bex

pre 7 godina

A inace fileti se uzgajaju na njivi!? Za ovakvog starkelja treba da se ubije 20-25 somova da bi se dobilo 55 kg fileta. Ne razumem vam filozofiju...

samuell

pre 7 godina

Bas ovakav starkelja ne moze da donese mnogo potomstva, i moze da donese mnogo vise stete ribljem fondu nego koristi, tako da ovakve kapitalne promerke ne treba vracati u vodu, a to ribolovci jako dobro znaju, i nemojte se cuditi kad vidite ovako nesto i pitati zasto nije vracen, postoji razlog i to jako dobar.

steva

pre 7 godina

Somovi su biljojedi i nemaju zube. I da se desi da te ugroze apsolutno ništa ti se neće desiti, ni ogrebotina.
(alobre, 28. maj 2016 14:16)
Alobre,ako te neko pita somovi su svaštojedi i ja sam jednom pecajući iz čamaca,na Dunavu video kako Som jede crknutu mačku u vodi

Mrva

pre 7 godina

Vracanje soma u reku, u ovom podrucju je kaznjeno novcanom kaznom od 250€... Som je tezak 117kg i dugacak 241cm, ima i dokaze.. Filete su odlicne (i sam ribolovac morao je da proba da bi se uverio, posto je cuo razne price da somovi ovolike razmere nisu dobri za jelo). Inace dno ove reke je kamen/pesak tako da som se ne moze osecati na mulj.
BISTRO

operisan

pre 7 godina

pecarose volim, ali lovce prezirem. Iz vise razloga. U mom gradu lovci svi odreda su lokal muljatori, politicari sadasnji i bivsi, polukrimosi i kriminalci, jednom recju, losi ljudi. A i onih nekoliko normalnih ljudi , lovaca, ne mogu da shvatim. Pucati u zivotinju mi je neshvatljivo, osim ako se radi o ssmoodbrani.

LJUBITELJ PRIRODE

pre 7 godina

NISTE NAPISALI NA STA GA JE ULOVIO. OMILJENI MAMAC KOD NADLEKO POZNATIH SRPSKIH RIBOLOVACA SU DINAMIT, STRUJA ..... A OD SMECA KOJE OSTAVE RIBOLOVCI ZA SOBOM NEMOZE SE PRICI RECI.

čika Boky

pre 7 godina

@alobre
Veću glupost u životu nisam čuo!
Som u obe vilice ima niz u više redova sitnih zuba (kažu oko 300 komada). Ko ne zna da ga drži može dobiti vrlo neprijatne ogrebotine koje teško zarastaju, a vrlo često se dešava i infekcija na mestu povrede.
Pozdrav od čika Bokija

-sugovac-

pre 7 godina

1.vratiti soma u ovoj reci je kazna od 250€
2.dno ove reke je kamen/pesak, nigde mulja nema
3.ko god kaze da ove grdosije nisu ukusne, neka dodje da proba filete (ni ja nisam verovao da su ukusne)
3.da se uverite u velicinu i u duzinu ove grdosije pisite na ovaj br na whats app +393803416868
BISTRO

jelena

pre 7 godina

Som nije autohtona riba italijanskih reka, donet je pre 40 godina i potpuno je unistio biodiverzitet u rekama, pa i jezerima. Nisam cula da ga iko jede, a kazna za vracanje u reku je 50 eura.

sasa

pre 7 godina

ovo je zlocin...to isto kad bi ubio psa na sred ulice onako krvnicki jos i da ga mucis! u cemu je razlika izmedju ovoga i npr onog nesrecnog kuceta Mile kojoj su odsecene sapice...

Domaćin

pre 7 godina

Bitno da vi "veliki ljubitelji prirode" mrzite lovce i ribolovce, a blage veze nemate o održanju ekosistema. Da je po vašem, danas ne bi bilo ribe ni u jednoj evropskoj većoj reci, a šume bi videli samo na razglednici!

dr

pre 7 godina

Kompleksašima koji sebe nazivaju lovcima i ribolovcima bih poručio da, umesto što beže od svojih žena i leče komplekse ubijajući nedužne životinje, kao što je ova, bolje potraže stručnu pomoć i prestanu da ubijaju i muče druga bića, jer će sutra njihovi unuci da gladuju kad sva fauna na planetu bude pobijena iz čiste zlobe, problema sa potencijom i obesti.

ten yard penalty

pre 7 godina

Somina je prestara i za jelo i za vraccanje u reku!...i josh plus davnashnja srpska sirotinjska filozofija-"zzderi sve,jer shteta da se baci"!....a vi koji ste kivni na choveka koji je normalan chovek i samo se bavi svojim hobijem-pravac 'Grad Romea&Julije' i sachekajte ga jutrom ranim kad krene na pecanje i pitajte ga ko fol "kako je,komshija?...na pecanje,a!?..E PA SRETNO!"(ovo poslednje je od kljuchnog znachaja ako hoccete da "smestite" ribolovcu...haha)

Trovach

pre 7 godina

@alobre...Ne razumem ljude koji imaju potrebu da laprdaju o necemu u sta se uopste ne razumeju. Som (Silurus glanis) je grabljivica i to skoro iskljuciva. Njegovi zubi su sitni, ali gusti poput cetke i pokusaj nekog veceg da prihvatis za donju usnu bez rukavice. Ostaces bez dobrog dela koze. Ako si ikada pecao, pa upecao deveriku "oljustenog" repnog peraja, to je siguran znak da je srecnica uspela da pobegne gladnom "brki".

Jovan

pre 7 godina

Srpski bluz-kukom pa udri po mesistu.
Zato u Kraljevu, okolini, kao i u celoj Srbiji nema vise ribe, jer vecina gleda kako da popuni zamrzivac.
Srecom pa jos ima normalnog sveta, pa ovakve ribe u tom NORMALNOM svetu imaju priliku da dostignu svoj maksimum.

Trovach

pre 7 godina

@mup...Zasto bi trebalo satreti svakog sa kojim se ne slazes? Ja mnogo vise ribe vratim nego sto ponesem kuci (onoliko koliko mi treba), a poznajem puno takvih pecarosa. Doduse, znam i one koje vise smatram lopovima nego pecarosima. Sto se zdravstvene ispravnosti ovako matore ribe tice, treba samo pomisliti koliko otrova je proslo kroz nju i zadrzalo se u njoj, cak i da je zivela u najcistijoj reci. S druge strane, ovako velike ribe, pa jos u velikom broju, veliko su opterecenje po riblji fond cak i vecih reka.

Vladimir

pre 7 godina

Savršeno. Super je ubijati posebno najveće primerke i stimulisati opstanak onih zakržljalih, pa će uskoro pecati akvarijumske ribe. Uopšte ne razumem poentu ove vesti.

Budi muško

pre 7 godina

Što jedan Čovek reče, "Odavno sam prestao ribolovce da cenim po onom što iz vode izvade. Sad ih cenim po onom što u vodu vrate". Znači, nula.

cobo

pre 7 godina

Razlika izmedju zapadnog sveta i Srba je u tome sto na zapadu pecarosi naprave par snimaka i soma puste a Srbin pravi odmah filete,Srbin je Srbin !

Logen

pre 7 godina

Hm, da ne ulazim u price koje zanimaju samo strastvene ribare o tome zasto vise nema velikih somova na istoku evrope, vec u Italiji, Spaniji i francuskoj... moram da naglasim da je tragicno da je ovo ubijeno!!!!!!!! Ne samo da nije dobat ukus, vec je u Francuskoj meso ovih somova proglaseno nejestivim jer je upravo razlog njihovog procvata, tesko zagadjene rijeke na zapadu! Znaci ne samo da je ubio, nego ga je ubio ni za sto!

Lovac

pre 7 godina

E ovako, ako ovaj som ima dva i jos skoro pola metra, onda sam ja ulovio aligatora, od 12.5 m! Salim se malo, jesam lovac i to na gmizavce poput Lale-gatora, krokodila i kajmana! Tamo negde...daleko... Nebitno. Ali zasto ovaj ribolovac nije uzeo metar, pa po celoj duzini, pa slika uz osmeh. A ovako, uz duzno postovanje malo je, srpski receno, kraducnuo u merenju. Ali da ne budem nadzak, svaka mu CAST! Treba ovu alu izvuci. Respect!

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Ево, и ја сам пецарош, али чекам да прође 15.6. и мрест сома па да могу легално да идем у риболов на овим нашим Војвођанским великим водама (Тиса ,Дунав, Сава,стара Тиса, канал ДТД...)
...
И ја увек враћам велике грабљивице...Јер ето нпр сом- женка на средини корита реке (и то тамо где је најдубље) прави гнездо-рупу, и обавезно чува своје младе.,И баш због поштовања према младима увек вратим одраслог сома.

А што се тиче укуса сомовог меса, и филета од сома- могу само рећи фуј...Јер сом је сваштојед, па чак и стрвинар, и много је масан баш као и рибе биљоједи, јер ипак се хране и угљеним хидратима па су зато и млохави...

Али зато су ми рибе грабљивци екстра по укусу,па чак и шаран али онај рибњачки, јер га хране високопротеинским гранулама.

Victorinox

pre 7 godina

Jeste kapitalac, svaka čast, najveći kojeg sam uspeo da izvadim je bio oko 12 kila. Doduše, ne deluje mi baš da ovaj ima preko 100 kila, al’ ajde. Inače, već jednom komentarisah na sličnu temu, pa da utvrdimo gradivo: na severu Italije, a pogotovu u Španiji (Rio Ebro) ovakvih grdosija ima mnogo. Silurus glanis je autohtona vrsta u dunavskom slivu, kao i u rekama severne Evrope, Rusije i Sibira. Sedamdedsetih godina su introdukovani u reke na apeninskom i pirinejskom poluostrvu (velika greška), i pokazalo se da tu rastu mnogo brže, zbog toplije klime i praktično neprekidnog perioda hranjenja (nema perioda lagane hibernacije kao na severu, gde se reke zimi zamrzavaju). Vremenom su tamo postali prava napast jer nemaju prirodnih neprijatelja, pa pošto su opustošili lokalni riblji fond (pojeli autohtone vrste riba), nastavili su da gutaju sve živo, uključujući vodene ptice i sve što se nađe u reci; za domaćim pticama se zaleću i na obalu (videti snimak na Youtube). U emisiji "River monsters" snimanoj u Aziji Jeremy Wade navodi i napade na ljude, mada još uvek nepotvrđene. Prema tome, kada je Italija u pitanju, radi se o štetočini koja ozbiljno narušava ekosistem, i čudi me da do sada nisu angažovali profesionalne alase da krenu sa sistematskim izlovljavanjem. Ako alasa u Italiji nema, toplo preporučujem neke od majstora koje poznajem; čika Dade i ekipa bi im rešili problem.

Talijano

pre 7 godina

Zapravo je korisno što je izvaodio iz vode ovog soma jer je u Italiji potpuno zabranjeno pecanje na slatkim vodama, osim u slučaju kad se odobri "lov" na neku specifičnu vrstu koja ugroćava druge, kao na primer veliki somovi.
Rečni riblji fond je toliko propao da postoji vic (na severu Italije), zašto ribočuvar nosi onu veliku torbu preko ramena? -Da uveče popakuje svu ribu iz reke, odnose kući, pa vrati ujutru.
Naše rečno "bogatstvo", odnosno sreća što makar imamo nešto ribljeg fonda jer posledica činjenice da smo mala predindustrijska afrička država.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Како упецао и убио због филета кад је сад стање забране риболова на сомове због мреста које траје од 1.5. па до 15.6?

П:С.Сви риболовци знају ово за забрану,и знају за дозвољену дужину рибе приликом задржавања, али опет 90% њих ово не поштује, и зато (скоро па) и немамо рибе по нашим рекама.

Porta_Garibaldi

pre 7 godina

Zivim u Milanu, ovde nije kultura kao kod nas da svako radi sta pozeli i pecarosi vracaju nazad sve u reku, jezera.
Ne vidim ovde nista spektakularno, osim da je vratio nazad ribu u reku.
Necu biti iznenadjen ako ga organi reda posete i citamo u medijima kasnije.

krle

pre 7 godina

evo objavio sam na raznim forumima negovo ime i slike. ne daj bože da ga dohvate somđije iz italije,nemačke i francuske . pa morao da ubije tu zivotinju. što nije zaklao manji primerak.

Trovach

pre 7 godina

@operisan...Izuzetno cenim prave lovce koji na lov ne gledaju kao na puki izlov i "pucacinu", nego kao na "gazdovanje lovistem".

Trovach

pre 7 godina

Najcesce pecam na akukulaciji Misicevo (20 km od Subotice ka Somboru) i planiram ove godine da se malo vise posvetim somovima. Imam pribor, ali nemam iskustvo, jer najcesce pecam match tehnikom belu ribu.

sasa

pre 7 godina

ovo je zlocin...to isto kad bi ubio psa na sred ulice onako krvnicki jos i da ga mucis! u cemu je razlika izmedju ovoga i npr onog nesrecnog kuceta Mile kojoj su odsecene sapice...

dr

pre 7 godina

Kompleksašima koji sebe nazivaju lovcima i ribolovcima bih poručio da, umesto što beže od svojih žena i leče komplekse ubijajući nedužne životinje, kao što je ova, bolje potraže stručnu pomoć i prestanu da ubijaju i muče druga bića, jer će sutra njihovi unuci da gladuju kad sva fauna na planetu bude pobijena iz čiste zlobe, problema sa potencijom i obesti.

Catch and release

pre 7 godina

I naravno, pojeo ga.
Meso od tolikih i starih somova je nejestivo.
Trebao je da ga vrati u vodu zivog, kao pravi sportski ribolovac.

cobo

pre 7 godina

Razlika izmedju zapadnog sveta i Srba je u tome sto na zapadu pecarosi naprave par snimaka i soma puste a Srbin pravi odmah filete,Srbin je Srbin !

LJUBITELJ PRIRODE

pre 7 godina

NISTE NAPISALI NA STA GA JE ULOVIO. OMILJENI MAMAC KOD NADLEKO POZNATIH SRPSKIH RIBOLOVACA SU DINAMIT, STRUJA ..... A OD SMECA KOJE OSTAVE RIBOLOVCI ZA SOBOM NEMOZE SE PRICI RECI.

Šmudla

pre 7 godina

Strastveni sam pecaroš. Čestitam kolegi na ulovu uz napomenu da ovakva životinja mnogo više vredi živa u vodi da donosi potomstvo. Za jelo ovako nešto matoro nije ništa posebno, sledeći put slikanje pa nazad u vodu a pastrmka u ribarnici nije toliko skupa a sigurno je ukusnija nego meso ovog nesrećnog starkelje. Bistro

Budi muško

pre 7 godina

Što jedan Čovek reče, "Odavno sam prestao ribolovce da cenim po onom što iz vode izvade. Sad ih cenim po onom što u vodu vrate". Znači, nula.

Vladimir

pre 7 godina

Savršeno. Super je ubijati posebno najveće primerke i stimulisati opstanak onih zakržljalih, pa će uskoro pecati akvarijumske ribe. Uopšte ne razumem poentu ove vesti.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Како упецао и убио због филета кад је сад стање забране риболова на сомове због мреста које траје од 1.5. па до 15.6?

П:С.Сви риболовци знају ово за забрану,и знају за дозвољену дужину рибе приликом задржавања, али опет 90% њих ово не поштује, и зато (скоро па) и немамо рибе по нашим рекама.

Logen

pre 7 godina

Hm, da ne ulazim u price koje zanimaju samo strastvene ribare o tome zasto vise nema velikih somova na istoku evrope, vec u Italiji, Spaniji i francuskoj... moram da naglasim da je tragicno da je ovo ubijeno!!!!!!!! Ne samo da nije dobat ukus, vec je u Francuskoj meso ovih somova proglaseno nejestivim jer je upravo razlog njihovog procvata, tesko zagadjene rijeke na zapadu! Znaci ne samo da je ubio, nego ga je ubio ni za sto!

Smiluj mi se Gospodine!

pre 7 godina

Filete je mogao da kupi u prodavnici, a ovu jadnu zivotinju da vrati u reku.
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Vladan, 28. maj 2016 13:46)

Hahahahha, pobednički komentar! A da li se se možda nekada u svome životu zapitao kako se som, iseckan na filete, našao u prodavnici?!? xD Tragikomedije...

ten yard penalty

pre 7 godina

Somina je prestara i za jelo i za vraccanje u reku!...i josh plus davnashnja srpska sirotinjska filozofija-"zzderi sve,jer shteta da se baci"!....a vi koji ste kivni na choveka koji je normalan chovek i samo se bavi svojim hobijem-pravac 'Grad Romea&Julije' i sachekajte ga jutrom ranim kad krene na pecanje i pitajte ga ko fol "kako je,komshija?...na pecanje,a!?..E PA SRETNO!"(ovo poslednje je od kljuchnog znachaja ako hoccete da "smestite" ribolovcu...haha)

Mirko Kojotovski

pre 7 godina

Za one sto misle da lov i ribolov rade ubice ili već kako ih slično zovu evo vam primera.Somovi ubijaju ikru ubijaju ribe ubijaju floru i faunu reka i sa vremenom izumire sve.Moraju se zato držati na normalnom broju u reci ili jezerima.
Srne recimo u šumama Austrije pojedose kompletno zelenilo a da se to ne desi i šume nestanu moraju se odstreliti.Tako recimo u klancu Paznauental mora se godišnje odstreliti 700komada.Tacno toliko ni više bi manje.Te životinje nemaju naprijatelja pa ih onda čovek mora držati na broju.Inace se tako stvaraju posledice za prirodu

Lošmi

pre 7 godina

Jana riba. Pecarose i lovce ne podnosim. Narocito bih lovce satro.
(mup, 28. maj 2016 13:54)

Pretpostavljam da jedeš samo povrće a da meso u životu nisi probao.

krle

pre 7 godina

evo objavio sam na raznim forumima negovo ime i slike. ne daj bože da ga dohvate somđije iz italije,nemačke i francuske . pa morao da ubije tu zivotinju. što nije zaklao manji primerak.

Jovan

pre 7 godina

Srpski bluz-kukom pa udri po mesistu.
Zato u Kraljevu, okolini, kao i u celoj Srbiji nema vise ribe, jer vecina gleda kako da popuni zamrzivac.
Srecom pa jos ima normalnog sveta, pa ovakve ribe u tom NORMALNOM svetu imaju priliku da dostignu svoj maksimum.

Brufenko

pre 7 godina

kolka somina
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (shocked 12, 28. maj 2016 13:49)

A i riba je velika

Lovac

pre 7 godina

E ovako, ako ovaj som ima dva i jos skoro pola metra, onda sam ja ulovio aligatora, od 12.5 m! Salim se malo, jesam lovac i to na gmizavce poput Lale-gatora, krokodila i kajmana! Tamo negde...daleko... Nebitno. Ali zasto ovaj ribolovac nije uzeo metar, pa po celoj duzini, pa slika uz osmeh. A ovako, uz duzno postovanje malo je, srpski receno, kraducnuo u merenju. Ali da ne budem nadzak, svaka mu CAST! Treba ovu alu izvuci. Respect!

Eto, ja se javljam dobrovoljno

pre 7 godina

Jadna riba. Pecarose i lovce ne podnosim. Narocito bih lovce satro.
(mup, 28. maj 2016 13:54)

A da se ti i ja sretnemo, udruzimo se, sve anonimno, pa da krenemo u lov na lovce i ribolovce? Pa to bi bio dobar scenario za kult horor film. Film bi mogao da se nazove "Dok oni cekaju i vrebaju, neko ceka i vreba na njih..."

Porta_Garibaldi

pre 7 godina

Zivim u Milanu, ovde nije kultura kao kod nas da svako radi sta pozeli i pecarosi vracaju nazad sve u reku, jezera.
Ne vidim ovde nista spektakularno, osim da je vratio nazad ribu u reku.
Necu biti iznenadjen ako ga organi reda posete i citamo u medijima kasnije.

Trovach

pre 7 godina

Pre nekoliko godina na istoj reci je jedan nas pecaros upecao soma od 125 kg i pri tom mu je od napora cak pukao kapilar u oku (mislim na pecarosa).

Dragan soprano

pre 7 godina

Gospodo,som posle nekih 50 kg vise nije reproduktivna vrsta jer je to ekvivalentno cc 50 godina starosti tako da takvi primerci samo jedu obilje ribe i ostalog zivog sveta i klasicne su stetocine cak i za svoju vrstu jer jedu male primerke.

Jovan

pre 7 godina

"Filete je mogao da kupi u prodavnici, a ovu jadnu zivotinju da vrati u reku.
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (Vladan, 28. maj 2016 13:46) "
Samo bih da napomenem da su fileti u prodavnici isto od neke jadne životinje! ;)

Domaćin

pre 7 godina

Bitno da vi "veliki ljubitelji prirode" mrzite lovce i ribolovce, a blage veze nemate o održanju ekosistema. Da je po vašem, danas ne bi bilo ribe ni u jednoj evropskoj većoj reci, a šume bi videli samo na razglednici!

fisherman's friend

pre 7 godina

Za sve neupucene, u Italiji je zabranjeno vracati soma u reku nakon ulova zbog toga sto je som skoro istrebio sve ostale riblje vrste u tamosnjim rekama.
A da ovaj som tezi 115 kg, nema sanse. Ribolovacka prica.

Jagodinac

pre 7 godina

Svi vi koji kritikujete coveka zato sto nije vratio ribu treba da znate da je na pomenutoj reci zabranjeno vracanje somova. Pozdrav sa Ebra

Dar

pre 7 godina

Vidim ima ribolovaca u komentarima, koji bas i ne razumeju neke stvari, sto me iskreno cudi. Ovako veliki primerci somova se ne vracaju u reku, jer predstavljaju opasnost po sve mlade ribe, pa cak i ostale, manje somove, jer nemaju prirodnih neprijatelja, pa se smatraju stetocinama.

Huan Pablo Don Fernando

pre 7 godina

@ivan-zato sto je velika stetocina i sto pojede svu ribu u toj reci u mincu,znam coveka iz teksta,kraljevcanin zivi u veroni, u somu su nasli i dva poveca sarana!!

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Ево, и ја сам пецарош, али чекам да прође 15.6. и мрест сома па да могу легално да идем у риболов на овим нашим Војвођанским великим водама (Тиса ,Дунав, Сава,стара Тиса, канал ДТД...)
...
И ја увек враћам велике грабљивице...Јер ето нпр сом- женка на средини корита реке (и то тамо где је најдубље) прави гнездо-рупу, и обавезно чува своје младе.,И баш због поштовања према младима увек вратим одраслог сома.

А што се тиче укуса сомовог меса, и филета од сома- могу само рећи фуј...Јер сом је сваштојед, па чак и стрвинар, и много је масан баш као и рибе биљоједи, јер ипак се хране и угљеним хидратима па су зато и млохави...

Али зато су ми рибе грабљивци екстра по укусу,па чак и шаран али онај рибњачки, јер га хране високопротеинским гранулама.

Rade Republika Srpska

pre 7 godina

Vladane a od čega se prave te filete iz prodavnice?Moralisti bez trunke mozga samo da nešto izmorališu bez obzira koliku glupost lupili..

Mrva

pre 7 godina

Vracanje soma u reku, u ovom podrucju je kaznjeno novcanom kaznom od 250€... Som je tezak 117kg i dugacak 241cm, ima i dokaze.. Filete su odlicne (i sam ribolovac morao je da proba da bi se uverio, posto je cuo razne price da somovi ovolike razmere nisu dobri za jelo). Inace dno ove reke je kamen/pesak tako da som se ne moze osecati na mulj.
BISTRO

jelena

pre 7 godina

Som nije autohtona riba italijanskih reka, donet je pre 40 godina i potpuno je unistio biodiverzitet u rekama, pa i jezerima. Nisam cula da ga iko jede, a kazna za vracanje u reku je 50 eura.

Trovach

pre 7 godina

@operisan...Izuzetno cenim prave lovce koji na lov ne gledaju kao na puki izlov i "pucacinu", nego kao na "gazdovanje lovistem".

Loznicka mrez ekipa

pre 7 godina

Evo I na Drini malo pa malo "ulovi" se(doduse ne kapitalci) te somovi ,te ovo te sve zivo,na struju na mrezu itd.
Tako da su sad na primer ovde somovi kapitalci svi oni koje sportski ribolovci ulove a imaju preko 5 kg, a stuka preko 1kg itd.
I stvarno mi nije jasno sto ja placam dozvolu za pecanje da bih isao na Drini da mlatim zelenke I gledao kako se mrezari u po Bela Dana, a tkz cuvara nigde,cak ni na broj ih ne mozes dobiti ...

Bex

pre 7 godina

A inace fileti se uzgajaju na njivi!? Za ovakvog starkelja treba da se ubije 20-25 somova da bi se dobilo 55 kg fileta. Ne razumem vam filozofiju...

čika Boky

pre 7 godina

@alobre
Veću glupost u životu nisam čuo!
Som u obe vilice ima niz u više redova sitnih zuba (kažu oko 300 komada). Ko ne zna da ga drži može dobiti vrlo neprijatne ogrebotine koje teško zarastaju, a vrlo često se dešava i infekcija na mestu povrede.
Pozdrav od čika Bokija

Trovach

pre 7 godina

@mup...Zasto bi trebalo satreti svakog sa kojim se ne slazes? Ja mnogo vise ribe vratim nego sto ponesem kuci (onoliko koliko mi treba), a poznajem puno takvih pecarosa. Doduse, znam i one koje vise smatram lopovima nego pecarosima. Sto se zdravstvene ispravnosti ovako matore ribe tice, treba samo pomisliti koliko otrova je proslo kroz nju i zadrzalo se u njoj, cak i da je zivela u najcistijoj reci. S druge strane, ovako velike ribe, pa jos u velikom broju, veliko su opterecenje po riblji fond cak i vecih reka.

operisan

pre 7 godina

pecarose volim, ali lovce prezirem. Iz vise razloga. U mom gradu lovci svi odreda su lokal muljatori, politicari sadasnji i bivsi, polukrimosi i kriminalci, jednom recju, losi ljudi. A i onih nekoliko normalnih ljudi , lovaca, ne mogu da shvatim. Pucati u zivotinju mi je neshvatljivo, osim ako se radi o ssmoodbrani.

samuell

pre 7 godina

Bas ovakav starkelja ne moze da donese mnogo potomstva, i moze da donese mnogo vise stete ribljem fondu nego koristi, tako da ovakve kapitalne promerke ne treba vracati u vodu, a to ribolovci jako dobro znaju, i nemojte se cuditi kad vidite ovako nesto i pitati zasto nije vracen, postoji razlog i to jako dobar.

-sugovac-

pre 7 godina

1.vratiti soma u ovoj reci je kazna od 250€
2.dno ove reke je kamen/pesak, nigde mulja nema
3.ko god kaze da ove grdosije nisu ukusne, neka dodje da proba filete (ni ja nisam verovao da su ukusne)
3.da se uverite u velicinu i u duzinu ove grdosije pisite na ovaj br na whats app +393803416868
BISTRO

Talijano

pre 7 godina

Zapravo je korisno što je izvaodio iz vode ovog soma jer je u Italiji potpuno zabranjeno pecanje na slatkim vodama, osim u slučaju kad se odobri "lov" na neku specifičnu vrstu koja ugroćava druge, kao na primer veliki somovi.
Rečni riblji fond je toliko propao da postoji vic (na severu Italije), zašto ribočuvar nosi onu veliku torbu preko ramena? -Da uveče popakuje svu ribu iz reke, odnose kući, pa vrati ujutru.
Naše rečno "bogatstvo", odnosno sreća što makar imamo nešto ribljeg fonda jer posledica činjenice da smo mala predindustrijska afrička država.

Trovach

pre 7 godina

Najcesce pecam na akukulaciji Misicevo (20 km od Subotice ka Somboru) i planiram ove godine da se malo vise posvetim somovima. Imam pribor, ali nemam iskustvo, jer najcesce pecam match tehnikom belu ribu.

Victorinox

pre 7 godina

Jeste kapitalac, svaka čast, najveći kojeg sam uspeo da izvadim je bio oko 12 kila. Doduše, ne deluje mi baš da ovaj ima preko 100 kila, al’ ajde. Inače, već jednom komentarisah na sličnu temu, pa da utvrdimo gradivo: na severu Italije, a pogotovu u Španiji (Rio Ebro) ovakvih grdosija ima mnogo. Silurus glanis je autohtona vrsta u dunavskom slivu, kao i u rekama severne Evrope, Rusije i Sibira. Sedamdedsetih godina su introdukovani u reke na apeninskom i pirinejskom poluostrvu (velika greška), i pokazalo se da tu rastu mnogo brže, zbog toplije klime i praktično neprekidnog perioda hranjenja (nema perioda lagane hibernacije kao na severu, gde se reke zimi zamrzavaju). Vremenom su tamo postali prava napast jer nemaju prirodnih neprijatelja, pa pošto su opustošili lokalni riblji fond (pojeli autohtone vrste riba), nastavili su da gutaju sve živo, uključujući vodene ptice i sve što se nađe u reci; za domaćim pticama se zaleću i na obalu (videti snimak na Youtube). U emisiji "River monsters" snimanoj u Aziji Jeremy Wade navodi i napade na ljude, mada još uvek nepotvrđene. Prema tome, kada je Italija u pitanju, radi se o štetočini koja ozbiljno narušava ekosistem, i čudi me da do sada nisu angažovali profesionalne alase da krenu sa sistematskim izlovljavanjem. Ako alasa u Italiji nema, toplo preporučujem neke od majstora koje poznajem; čika Dade i ekipa bi im rešili problem.

steva

pre 7 godina

Somovi su biljojedi i nemaju zube. I da se desi da te ugroze apsolutno ništa ti se neće desiti, ni ogrebotina.
(alobre, 28. maj 2016 14:16)
Alobre,ako te neko pita somovi su svaštojedi i ja sam jednom pecajući iz čamaca,na Dunavu video kako Som jede crknutu mačku u vodi

Trovach

pre 7 godina

@alobre...Ne razumem ljude koji imaju potrebu da laprdaju o necemu u sta se uopste ne razumeju. Som (Silurus glanis) je grabljivica i to skoro iskljuciva. Njegovi zubi su sitni, ali gusti poput cetke i pokusaj nekog veceg da prihvatis za donju usnu bez rukavice. Ostaces bez dobrog dela koze. Ako si ikada pecao, pa upecao deveriku "oljustenog" repnog peraja, to je siguran znak da je srecnica uspela da pobegne gladnom "brki".