Subota, 28.05.2016.

10:16

Veliko otkriće: U atmosferi komete pronađene komponente života

Izvor: Space.com

Veliko otkriæe: U atmosferi komete pronaðene komponente života IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

zuul

pre 7 godina

@ Saul Goodman

Život i NAČIN DISTRIBUCIJE ŽIVOTA u svemiru su dve različite stvari.

Kometa ili meteor koja donela prve bakterije na Zemlju je najverovatnije došla iz nekog sistema i planete gde već postoji život u nekom obliku (najprimitivnijem ili inteligentnom - svejedno).

Ovde je osnovno pitanje kako je iz nežive materije u svemiru nastala kompleksna struktura kao što su lanci DNK, koji su dovoljno komplikovani i struktuirani i za najprostije organizme- bakterije, odnosno kako je nastao prvi genom.

Kako se distribuira u svemiru - za to postoje odavno logične teorije.
Kako je život evoluirao na Zemlji, i verovatno mnogim planetama, nauka je dokazala, ali kako je nastala klica života u svemiru to još nije i verovatno nikad i neće.

A tvoje teorije bi trebalo da predstaviš Nobelovom komitetu, možda nešto i zaradiš. Šteta da u ovoj zemlji vene takav naučni talenat.

vasilije knezevic

pre 7 godina

Komponente zivota.Naravno je da se u svim predjelima svemira pojavljuju
materijali koje mozemo svrstati u zajednicku korpu da podrzavaju zivot.
Da se zivot razvija neobhodna je klica koja nosi genetsku gradju.Uslovi
su neobhodni da se ta "klica"razvije i da postane sazrela jedinka koja ce,
dalje, proizvoditi klice {sjeme} i omuguciti neprestano ponavljanje.
vasilije knezevic 29 maja 2016

zuul

pre 7 godina

@ Panspermija umesto kreacionizma... Jedino logično objašnjenje kako je u stvari nastao život na Zemlji...
(Saul Goodman, 29. maj 2016 09:31)




A ko je donator sperme ?

BamblBi

pre 7 godina

@ Rio

Sve dolazi sa zvezde, tj. ostatka supernove, laicki receno. U jezgru zvezde nastaju svi poznati elementi, od najlakseg vodonika pa sve do najtezih, gvozdja, nikla... kako zvezda vremenom stari.

Joc@

pre 7 godina

@ ..“Sa svim organskim jedinjenjima, aminokiselinama i fosforom, možemo reći da kometa zaista sadrži sve što je potrebno za nastanak života – izuzev energije”...

Super čoveče (tj. ženo)! Ovo je nauka! Pošto mi na Zemlji imamo izobilno sva ova ''organska jedinjenja, aminokiseline, fosfor a i energiju'', a uz to raspolažemo i svim potrebnim naučnim znanjem, nikakv problem ne bi trebalo da nam predstavlja stvaranje jednog majušnog živog stvora. Nekog jednoćelijskog mikroba npr. Kada se to bude desilo, poverovaću da se život na zemlji samostvorio, sam od sebe, bez ikakve nečije nauke, uma, razuma ili pameti, kako tvrde evolucionisti.

Misha

pre 7 godina

“Sa svim organskim jedinjenjima, aminokiselinama i fosforom, možemo reći da kometa zaista sadrži sve što je potrebno za nastanak života – izuzev energije”

Pa evo, uzmi i napravi život od tih sastojaka u svojoj laboratoriji ako možeš. A ako ti kao svesno biše ne možeš namerno da ga napraviš život u svojoj laboratoriji, otkuda ima smisla da ja verujem u mit da je život mogao da nastane slučajno?

neutralni felsh

pre 7 godina

“Sa svim organskim jedinjenjima, aminokiselinama i fosforom, možemo reći da kometa zaista sadrži sve što je potrebno za nastanak života – izuzev energije” i izuzev života. Sve nabrojano je mrtvo... Kako je postalo živo? 
(protivotrov, 28. maj 2016 12:02) 



zdravo, kolega antipoison, bas mi je drago sto te opet vidim ovde!
izvini, jesi li procitao onu knjigu o kojoj smo ti i ja pricali jednom ovde? podseti se, ukoliko si mozda zaboravio, u njoj imas neke odgovore na tvoje pitanje.
uostalom, vec si sam odgovorio na svoje pitanje: "izuzev energije" - energije za tzv. hemijsku sintezu u vreme prastare zemlje, sa atmosferom vecinom od azota, ugljen dioksida i vodonika, prekrivene velikim uzburkanim toplim okeanom i cesto, zajedno sa ostalim planetama, bombardovanom bas ovim kometama iz svemira, kao i asteroidima i ostalim krhotinama iz rane faze solarnog sistema (tokom stotina miliona godina, dok se medjuplanetni prostor polako cistio), bilo je dosta energije za hemijske reakcije: toplina iz geotermalnih ispusnih levkova po dnu okeana (relativno bezbednom od udara vecine prosecnih asteroida koji su pri povrsini zemlje pravili haos i lom - ali ipak preko potrebnih za dodatno hemijsko komesanje nase planete) u sadejstvu suncem i munjama, malo pomalo stvorili su uslove za fatalnu tzv. fikaciju ugljenika: prelaz ugljenika iz neorganskih u organske oblike, negde na toplom dnu okeana - od milijardi i milijardi kombinacija, jedna je najzad uspela: stvoren je primitivni mikro organizam (samoreprodukujuci, osnovna osobina zivot), anarerobni molekularni svojevrsni pra-virus, nakon cega su stotinama miliona godina nastajale otpornije i slozenije vrste medjusobnim ukrstanjem. metabolizam ovih organizama oslobadjao je kiseonik, u sve vecoj meri kako se zivot razvijao, sto je pogodovalo sledecoj generaciji jednocelijskih nosilaca zivota: stare prokariote smenjuju eukarioti, koji "disu" vec stvoreni kiseonik, element vise reaktivan i energijski jaci, za ubrzanje evolucije. ostalo je praistorija: zivot tokom milijardu godina pocinje zemlju da prilagodjava sebi, sto opet ubrzava evoluciju jednocelijskih organizama u visecelijske.
filozofski, svaki od njih je pravi heroj zivota, i hvala im u moje ime sto sada sedim u parku i kuckam ti ovo sa telefona. a hvala i zemlji sto me trpi ;) pozdrav!

...

pre 7 godina

Samo potvrda onoga oto se već znalo.Kometi sadrže ogransku materiju(NE ŽIVOT) i kometi su padali na zemlju..Inače, prošle godine je otkriveno postojanje organske materije u halo disku zvezde u nastajanju..Čini se da su procesi nastajanja organske materije savtavni deo nastanka nekog solarnog sistema i da je ogranska materija prisutna oko većine zvezda mlečnog puta..

SSUUUU

pre 7 godina

“Sa svim organskim jedinjenjima, aminokiselinama i fosforom, možemo reći da kometa zaista sadrži sve što je potrebno za nastanak života – izuzev energije” i izuzev života. Sve nabrojano je mrtvo... Kako je postalo živo?
(protivotrov, 28. maj 2016 12:02)

Gomila jedinjenja i izolovanih hemijskih procesa nije zivot. Za zivot je potreban DNK po kojem se preko koordinirane veze putem neuronske mreze sve to vezuje u celinu. Krajnji oblik multitaskinga!

DarkoWW

pre 7 godina

@Branko60: Ja da citiram Branka, pa ću da dodam da ova kometa i ima ulogu spermatozoida, odnosno potvrđuje teoriju Panspermije. Ova i ovakve komete prilikom pada u naš zemaljski okean dovodi do stvaranja, mutacije i mnogih drugih novih vrsta životinja, virusa, bakterija. Život na zemlji je tako i nastao, a pre nego što kažemo da je "Mrmot zamotao čokoladu u foliju" ja bih naveo da su posetioci sa drugih dela svemaira malo ubrzali razvitak ljudi igrajući se sa našim genetskim kodom, odnosno DNK.

YIFY

pre 7 godina

Ono što me zanima je: odakle složeno jedinjenje kao što je glicin na kometama? Teško da je tu nastao, pošto komete nemaju energiju, niti ima uslova za nastanak organskih jedinjenja u spoljnim djelovima sunčevog sistema, odakle komete dolaze.
(Rio, 28. maj 2016 11:01)

- Na osnovu cega tvrdis da nema uslova?!

Da si to napisao kao pretpostavku ne bih ti odgovarao, ali si napisao kao tvrdnju pa sam morao. Pozdrav.

protivotrov

pre 7 godina

“Sa svim organskim jedinjenjima, aminokiselinama i fosforom, možemo reći da kometa zaista sadrži sve što je potrebno za nastanak života – izuzev energije” i izuzev života. Sve nabrojano je mrtvo... Kako je postalo živo?

Smeh je VRH RAZVOJA, ne rakete i CERN...!

pre 7 godina

"Čitav život je velika kosmička šala. To nije neki ozbiljan pojam - ako to prihvatiš ozbiljno izgubićeš smisao. To se može shvatiti samo kroz smeh.
Zar niste primetili da je čovek jedina životinja koja se smeje? Aristotel je rekao da je čovek razumna životinja. To ne mora biti istina, jer su mravi veoma razumni, a isto tako i pčele. Zapravo, pri usporedbi sa mravima, čovek izgleda veoma nerazumno. A i kompjuter je veoma razuman, i pri usporedbi sa njime, čovek izgleda veoma neracionalno.
Moja definicija čoveka je da je on životinja koja se smeje. Kompjuter se ne smeje, mravi se ne smeju, ni pčele se ne smeju; samo se čovek može smejati. To je najviši vrh razvoja, a kroz smeh se može stići do Boga, jer samo kroz najviše u tebi moguće je dospeti do beskraja. Smeh treba da bude most za to.
Čovek je krajnje slobodan. U tome je lepota čoveka, slava. Sloboda je neizmerni dar Boga. Ti si ostao NEPROGRAMIRAN, ti ne poseduješ detaljan nacrt. Ti treba da izgradiš sebe, treba da budeš sam svoj kreator. Stoga, sve zavisi od tebe: možeš postati Buda, Hrist a možeš postati i Adolf Hitler, Benito Musolini. Možeš postati ubica ili meditant.
Ukoliko radiš u životu ono što misliš da treba da radiš nećeš osećati dosadu."

Zašto sam ovo citirao? Nauka se odavno postavila isuviše ozbiljno, mrtvo i bez ikakve radosti ushićenja. Kakva je ovo vest po šurnajsti put o nekim banalnim otkrićima koje ne mogu više da izmame smeh i radost? Eto šta nauka radi – ubija smeh – ubija čovečnost!

kiza

pre 7 godina

Sve je potpuno logicno i uopste mi nije jasno zasto se astronomi uopste ne bave istrazivanjem istorije S sistema. imamo komete koje imaju vodu i gradivne elemente za zivot. pojas asteroida, zemlju koja ima ploce koje se pomeraju, pluton sa nelogicnom orbitom, oziljak na Marsu...

stiv

pre 7 godina

komete nemaju energiju, a kreću se milionima godina. drugo, aminokiseline stvaraju organska jedinjenja kada sa komete padnu u okean i počnu da se vezuju medjusobno i gle čuda posle više milijardi godina na neki evolutivni način nastaju biljke, zivotinje i ljudi.
pa ovo je bajka za neuke.

Rio

pre 7 godina

Ono što me zanima je: odakle složeno jedinjenje kao što je glicin na kometama? Teško da je tu nastao, pošto komete nemaju energiju, niti ima uslova za nastanak organskih jedinjenja u spoljnim djelovima sunčevog sistema, odakle komete dolaze.

Rio

pre 7 godina

Ono što me zanima je: odakle složeno jedinjenje kao što je glicin na kometama? Teško da je tu nastao, pošto komete nemaju energiju, niti ima uslova za nastanak organskih jedinjenja u spoljnim djelovima sunčevog sistema, odakle komete dolaze.

YIFY

pre 7 godina

Ono što me zanima je: odakle složeno jedinjenje kao što je glicin na kometama? Teško da je tu nastao, pošto komete nemaju energiju, niti ima uslova za nastanak organskih jedinjenja u spoljnim djelovima sunčevog sistema, odakle komete dolaze.
(Rio, 28. maj 2016 11:01)

- Na osnovu cega tvrdis da nema uslova?!

Da si to napisao kao pretpostavku ne bih ti odgovarao, ali si napisao kao tvrdnju pa sam morao. Pozdrav.

Smeh je VRH RAZVOJA, ne rakete i CERN...!

pre 7 godina

"Čitav život je velika kosmička šala. To nije neki ozbiljan pojam - ako to prihvatiš ozbiljno izgubićeš smisao. To se može shvatiti samo kroz smeh.
Zar niste primetili da je čovek jedina životinja koja se smeje? Aristotel je rekao da je čovek razumna životinja. To ne mora biti istina, jer su mravi veoma razumni, a isto tako i pčele. Zapravo, pri usporedbi sa mravima, čovek izgleda veoma nerazumno. A i kompjuter je veoma razuman, i pri usporedbi sa njime, čovek izgleda veoma neracionalno.
Moja definicija čoveka je da je on životinja koja se smeje. Kompjuter se ne smeje, mravi se ne smeju, ni pčele se ne smeju; samo se čovek može smejati. To je najviši vrh razvoja, a kroz smeh se može stići do Boga, jer samo kroz najviše u tebi moguće je dospeti do beskraja. Smeh treba da bude most za to.
Čovek je krajnje slobodan. U tome je lepota čoveka, slava. Sloboda je neizmerni dar Boga. Ti si ostao NEPROGRAMIRAN, ti ne poseduješ detaljan nacrt. Ti treba da izgradiš sebe, treba da budeš sam svoj kreator. Stoga, sve zavisi od tebe: možeš postati Buda, Hrist a možeš postati i Adolf Hitler, Benito Musolini. Možeš postati ubica ili meditant.
Ukoliko radiš u životu ono što misliš da treba da radiš nećeš osećati dosadu."

Zašto sam ovo citirao? Nauka se odavno postavila isuviše ozbiljno, mrtvo i bez ikakve radosti ushićenja. Kakva je ovo vest po šurnajsti put o nekim banalnim otkrićima koje ne mogu više da izmame smeh i radost? Eto šta nauka radi – ubija smeh – ubija čovečnost!

...

pre 7 godina

Samo potvrda onoga oto se već znalo.Kometi sadrže ogransku materiju(NE ŽIVOT) i kometi su padali na zemlju..Inače, prošle godine je otkriveno postojanje organske materije u halo disku zvezde u nastajanju..Čini se da su procesi nastajanja organske materije savtavni deo nastanka nekog solarnog sistema i da je ogranska materija prisutna oko većine zvezda mlečnog puta..

protivotrov

pre 7 godina

“Sa svim organskim jedinjenjima, aminokiselinama i fosforom, možemo reći da kometa zaista sadrži sve što je potrebno za nastanak života – izuzev energije” i izuzev života. Sve nabrojano je mrtvo... Kako je postalo živo?

neutralni felsh

pre 7 godina

“Sa svim organskim jedinjenjima, aminokiselinama i fosforom, možemo reći da kometa zaista sadrži sve što je potrebno za nastanak života – izuzev energije” i izuzev života. Sve nabrojano je mrtvo... Kako je postalo živo? 
(protivotrov, 28. maj 2016 12:02) 



zdravo, kolega antipoison, bas mi je drago sto te opet vidim ovde!
izvini, jesi li procitao onu knjigu o kojoj smo ti i ja pricali jednom ovde? podseti se, ukoliko si mozda zaboravio, u njoj imas neke odgovore na tvoje pitanje.
uostalom, vec si sam odgovorio na svoje pitanje: "izuzev energije" - energije za tzv. hemijsku sintezu u vreme prastare zemlje, sa atmosferom vecinom od azota, ugljen dioksida i vodonika, prekrivene velikim uzburkanim toplim okeanom i cesto, zajedno sa ostalim planetama, bombardovanom bas ovim kometama iz svemira, kao i asteroidima i ostalim krhotinama iz rane faze solarnog sistema (tokom stotina miliona godina, dok se medjuplanetni prostor polako cistio), bilo je dosta energije za hemijske reakcije: toplina iz geotermalnih ispusnih levkova po dnu okeana (relativno bezbednom od udara vecine prosecnih asteroida koji su pri povrsini zemlje pravili haos i lom - ali ipak preko potrebnih za dodatno hemijsko komesanje nase planete) u sadejstvu suncem i munjama, malo pomalo stvorili su uslove za fatalnu tzv. fikaciju ugljenika: prelaz ugljenika iz neorganskih u organske oblike, negde na toplom dnu okeana - od milijardi i milijardi kombinacija, jedna je najzad uspela: stvoren je primitivni mikro organizam (samoreprodukujuci, osnovna osobina zivot), anarerobni molekularni svojevrsni pra-virus, nakon cega su stotinama miliona godina nastajale otpornije i slozenije vrste medjusobnim ukrstanjem. metabolizam ovih organizama oslobadjao je kiseonik, u sve vecoj meri kako se zivot razvijao, sto je pogodovalo sledecoj generaciji jednocelijskih nosilaca zivota: stare prokariote smenjuju eukarioti, koji "disu" vec stvoreni kiseonik, element vise reaktivan i energijski jaci, za ubrzanje evolucije. ostalo je praistorija: zivot tokom milijardu godina pocinje zemlju da prilagodjava sebi, sto opet ubrzava evoluciju jednocelijskih organizama u visecelijske.
filozofski, svaki od njih je pravi heroj zivota, i hvala im u moje ime sto sada sedim u parku i kuckam ti ovo sa telefona. a hvala i zemlji sto me trpi ;) pozdrav!

stiv

pre 7 godina

komete nemaju energiju, a kreću se milionima godina. drugo, aminokiseline stvaraju organska jedinjenja kada sa komete padnu u okean i počnu da se vezuju medjusobno i gle čuda posle više milijardi godina na neki evolutivni način nastaju biljke, zivotinje i ljudi.
pa ovo je bajka za neuke.

SSUUUU

pre 7 godina

“Sa svim organskim jedinjenjima, aminokiselinama i fosforom, možemo reći da kometa zaista sadrži sve što je potrebno za nastanak života – izuzev energije” i izuzev života. Sve nabrojano je mrtvo... Kako je postalo živo?
(protivotrov, 28. maj 2016 12:02)

Gomila jedinjenja i izolovanih hemijskih procesa nije zivot. Za zivot je potreban DNK po kojem se preko koordinirane veze putem neuronske mreze sve to vezuje u celinu. Krajnji oblik multitaskinga!

Misha

pre 7 godina

“Sa svim organskim jedinjenjima, aminokiselinama i fosforom, možemo reći da kometa zaista sadrži sve što je potrebno za nastanak života – izuzev energije”

Pa evo, uzmi i napravi život od tih sastojaka u svojoj laboratoriji ako možeš. A ako ti kao svesno biše ne možeš namerno da ga napraviš život u svojoj laboratoriji, otkuda ima smisla da ja verujem u mit da je život mogao da nastane slučajno?

kiza

pre 7 godina

Sve je potpuno logicno i uopste mi nije jasno zasto se astronomi uopste ne bave istrazivanjem istorije S sistema. imamo komete koje imaju vodu i gradivne elemente za zivot. pojas asteroida, zemlju koja ima ploce koje se pomeraju, pluton sa nelogicnom orbitom, oziljak na Marsu...

Joc@

pre 7 godina

@ ..“Sa svim organskim jedinjenjima, aminokiselinama i fosforom, možemo reći da kometa zaista sadrži sve što je potrebno za nastanak života – izuzev energije”...

Super čoveče (tj. ženo)! Ovo je nauka! Pošto mi na Zemlji imamo izobilno sva ova ''organska jedinjenja, aminokiseline, fosfor a i energiju'', a uz to raspolažemo i svim potrebnim naučnim znanjem, nikakv problem ne bi trebalo da nam predstavlja stvaranje jednog majušnog živog stvora. Nekog jednoćelijskog mikroba npr. Kada se to bude desilo, poverovaću da se život na zemlji samostvorio, sam od sebe, bez ikakve nečije nauke, uma, razuma ili pameti, kako tvrde evolucionisti.

BamblBi

pre 7 godina

@ Rio

Sve dolazi sa zvezde, tj. ostatka supernove, laicki receno. U jezgru zvezde nastaju svi poznati elementi, od najlakseg vodonika pa sve do najtezih, gvozdja, nikla... kako zvezda vremenom stari.

DarkoWW

pre 7 godina

@Branko60: Ja da citiram Branka, pa ću da dodam da ova kometa i ima ulogu spermatozoida, odnosno potvrđuje teoriju Panspermije. Ova i ovakve komete prilikom pada u naš zemaljski okean dovodi do stvaranja, mutacije i mnogih drugih novih vrsta životinja, virusa, bakterija. Život na zemlji je tako i nastao, a pre nego što kažemo da je "Mrmot zamotao čokoladu u foliju" ja bih naveo da su posetioci sa drugih dela svemaira malo ubrzali razvitak ljudi igrajući se sa našim genetskim kodom, odnosno DNK.

zuul

pre 7 godina

@ Panspermija umesto kreacionizma... Jedino logično objašnjenje kako je u stvari nastao život na Zemlji...
(Saul Goodman, 29. maj 2016 09:31)




A ko je donator sperme ?

zuul

pre 7 godina

@ Saul Goodman

Život i NAČIN DISTRIBUCIJE ŽIVOTA u svemiru su dve različite stvari.

Kometa ili meteor koja donela prve bakterije na Zemlju je najverovatnije došla iz nekog sistema i planete gde već postoji život u nekom obliku (najprimitivnijem ili inteligentnom - svejedno).

Ovde je osnovno pitanje kako je iz nežive materije u svemiru nastala kompleksna struktura kao što su lanci DNK, koji su dovoljno komplikovani i struktuirani i za najprostije organizme- bakterije, odnosno kako je nastao prvi genom.

Kako se distribuira u svemiru - za to postoje odavno logične teorije.
Kako je život evoluirao na Zemlji, i verovatno mnogim planetama, nauka je dokazala, ali kako je nastala klica života u svemiru to još nije i verovatno nikad i neće.

A tvoje teorije bi trebalo da predstaviš Nobelovom komitetu, možda nešto i zaradiš. Šteta da u ovoj zemlji vene takav naučni talenat.

vasilije knezevic

pre 7 godina

Komponente zivota.Naravno je da se u svim predjelima svemira pojavljuju
materijali koje mozemo svrstati u zajednicku korpu da podrzavaju zivot.
Da se zivot razvija neobhodna je klica koja nosi genetsku gradju.Uslovi
su neobhodni da se ta "klica"razvije i da postane sazrela jedinka koja ce,
dalje, proizvoditi klice {sjeme} i omuguciti neprestano ponavljanje.
vasilije knezevic 29 maja 2016

Smeh je VRH RAZVOJA, ne rakete i CERN...!

pre 7 godina

"Čitav život je velika kosmička šala. To nije neki ozbiljan pojam - ako to prihvatiš ozbiljno izgubićeš smisao. To se može shvatiti samo kroz smeh.
Zar niste primetili da je čovek jedina životinja koja se smeje? Aristotel je rekao da je čovek razumna životinja. To ne mora biti istina, jer su mravi veoma razumni, a isto tako i pčele. Zapravo, pri usporedbi sa mravima, čovek izgleda veoma nerazumno. A i kompjuter je veoma razuman, i pri usporedbi sa njime, čovek izgleda veoma neracionalno.
Moja definicija čoveka je da je on životinja koja se smeje. Kompjuter se ne smeje, mravi se ne smeju, ni pčele se ne smeju; samo se čovek može smejati. To je najviši vrh razvoja, a kroz smeh se može stići do Boga, jer samo kroz najviše u tebi moguće je dospeti do beskraja. Smeh treba da bude most za to.
Čovek je krajnje slobodan. U tome je lepota čoveka, slava. Sloboda je neizmerni dar Boga. Ti si ostao NEPROGRAMIRAN, ti ne poseduješ detaljan nacrt. Ti treba da izgradiš sebe, treba da budeš sam svoj kreator. Stoga, sve zavisi od tebe: možeš postati Buda, Hrist a možeš postati i Adolf Hitler, Benito Musolini. Možeš postati ubica ili meditant.
Ukoliko radiš u životu ono što misliš da treba da radiš nećeš osećati dosadu."

Zašto sam ovo citirao? Nauka se odavno postavila isuviše ozbiljno, mrtvo i bez ikakve radosti ushićenja. Kakva je ovo vest po šurnajsti put o nekim banalnim otkrićima koje ne mogu više da izmame smeh i radost? Eto šta nauka radi – ubija smeh – ubija čovečnost!

stiv

pre 7 godina

komete nemaju energiju, a kreću se milionima godina. drugo, aminokiseline stvaraju organska jedinjenja kada sa komete padnu u okean i počnu da se vezuju medjusobno i gle čuda posle više milijardi godina na neki evolutivni način nastaju biljke, zivotinje i ljudi.
pa ovo je bajka za neuke.

Joc@

pre 7 godina

@ ..“Sa svim organskim jedinjenjima, aminokiselinama i fosforom, možemo reći da kometa zaista sadrži sve što je potrebno za nastanak života – izuzev energije”...

Super čoveče (tj. ženo)! Ovo je nauka! Pošto mi na Zemlji imamo izobilno sva ova ''organska jedinjenja, aminokiseline, fosfor a i energiju'', a uz to raspolažemo i svim potrebnim naučnim znanjem, nikakv problem ne bi trebalo da nam predstavlja stvaranje jednog majušnog živog stvora. Nekog jednoćelijskog mikroba npr. Kada se to bude desilo, poverovaću da se život na zemlji samostvorio, sam od sebe, bez ikakve nečije nauke, uma, razuma ili pameti, kako tvrde evolucionisti.

protivotrov

pre 7 godina

“Sa svim organskim jedinjenjima, aminokiselinama i fosforom, možemo reći da kometa zaista sadrži sve što je potrebno za nastanak života – izuzev energije” i izuzev života. Sve nabrojano je mrtvo... Kako je postalo živo?

Misha

pre 7 godina

“Sa svim organskim jedinjenjima, aminokiselinama i fosforom, možemo reći da kometa zaista sadrži sve što je potrebno za nastanak života – izuzev energije”

Pa evo, uzmi i napravi život od tih sastojaka u svojoj laboratoriji ako možeš. A ako ti kao svesno biše ne možeš namerno da ga napraviš život u svojoj laboratoriji, otkuda ima smisla da ja verujem u mit da je život mogao da nastane slučajno?

YIFY

pre 7 godina

Ono što me zanima je: odakle složeno jedinjenje kao što je glicin na kometama? Teško da je tu nastao, pošto komete nemaju energiju, niti ima uslova za nastanak organskih jedinjenja u spoljnim djelovima sunčevog sistema, odakle komete dolaze.
(Rio, 28. maj 2016 11:01)

- Na osnovu cega tvrdis da nema uslova?!

Da si to napisao kao pretpostavku ne bih ti odgovarao, ali si napisao kao tvrdnju pa sam morao. Pozdrav.

neutralni felsh

pre 7 godina

“Sa svim organskim jedinjenjima, aminokiselinama i fosforom, možemo reći da kometa zaista sadrži sve što je potrebno za nastanak života – izuzev energije” i izuzev života. Sve nabrojano je mrtvo... Kako je postalo živo? 
(protivotrov, 28. maj 2016 12:02) 



zdravo, kolega antipoison, bas mi je drago sto te opet vidim ovde!
izvini, jesi li procitao onu knjigu o kojoj smo ti i ja pricali jednom ovde? podseti se, ukoliko si mozda zaboravio, u njoj imas neke odgovore na tvoje pitanje.
uostalom, vec si sam odgovorio na svoje pitanje: "izuzev energije" - energije za tzv. hemijsku sintezu u vreme prastare zemlje, sa atmosferom vecinom od azota, ugljen dioksida i vodonika, prekrivene velikim uzburkanim toplim okeanom i cesto, zajedno sa ostalim planetama, bombardovanom bas ovim kometama iz svemira, kao i asteroidima i ostalim krhotinama iz rane faze solarnog sistema (tokom stotina miliona godina, dok se medjuplanetni prostor polako cistio), bilo je dosta energije za hemijske reakcije: toplina iz geotermalnih ispusnih levkova po dnu okeana (relativno bezbednom od udara vecine prosecnih asteroida koji su pri povrsini zemlje pravili haos i lom - ali ipak preko potrebnih za dodatno hemijsko komesanje nase planete) u sadejstvu suncem i munjama, malo pomalo stvorili su uslove za fatalnu tzv. fikaciju ugljenika: prelaz ugljenika iz neorganskih u organske oblike, negde na toplom dnu okeana - od milijardi i milijardi kombinacija, jedna je najzad uspela: stvoren je primitivni mikro organizam (samoreprodukujuci, osnovna osobina zivot), anarerobni molekularni svojevrsni pra-virus, nakon cega su stotinama miliona godina nastajale otpornije i slozenije vrste medjusobnim ukrstanjem. metabolizam ovih organizama oslobadjao je kiseonik, u sve vecoj meri kako se zivot razvijao, sto je pogodovalo sledecoj generaciji jednocelijskih nosilaca zivota: stare prokariote smenjuju eukarioti, koji "disu" vec stvoreni kiseonik, element vise reaktivan i energijski jaci, za ubrzanje evolucije. ostalo je praistorija: zivot tokom milijardu godina pocinje zemlju da prilagodjava sebi, sto opet ubrzava evoluciju jednocelijskih organizama u visecelijske.
filozofski, svaki od njih je pravi heroj zivota, i hvala im u moje ime sto sada sedim u parku i kuckam ti ovo sa telefona. a hvala i zemlji sto me trpi ;) pozdrav!

Rio

pre 7 godina

Ono što me zanima je: odakle složeno jedinjenje kao što je glicin na kometama? Teško da je tu nastao, pošto komete nemaju energiju, niti ima uslova za nastanak organskih jedinjenja u spoljnim djelovima sunčevog sistema, odakle komete dolaze.

kiza

pre 7 godina

Sve je potpuno logicno i uopste mi nije jasno zasto se astronomi uopste ne bave istrazivanjem istorije S sistema. imamo komete koje imaju vodu i gradivne elemente za zivot. pojas asteroida, zemlju koja ima ploce koje se pomeraju, pluton sa nelogicnom orbitom, oziljak na Marsu...

SSUUUU

pre 7 godina

“Sa svim organskim jedinjenjima, aminokiselinama i fosforom, možemo reći da kometa zaista sadrži sve što je potrebno za nastanak života – izuzev energije” i izuzev života. Sve nabrojano je mrtvo... Kako je postalo živo?
(protivotrov, 28. maj 2016 12:02)

Gomila jedinjenja i izolovanih hemijskih procesa nije zivot. Za zivot je potreban DNK po kojem se preko koordinirane veze putem neuronske mreze sve to vezuje u celinu. Krajnji oblik multitaskinga!

DarkoWW

pre 7 godina

@Branko60: Ja da citiram Branka, pa ću da dodam da ova kometa i ima ulogu spermatozoida, odnosno potvrđuje teoriju Panspermije. Ova i ovakve komete prilikom pada u naš zemaljski okean dovodi do stvaranja, mutacije i mnogih drugih novih vrsta životinja, virusa, bakterija. Život na zemlji je tako i nastao, a pre nego što kažemo da je "Mrmot zamotao čokoladu u foliju" ja bih naveo da su posetioci sa drugih dela svemaira malo ubrzali razvitak ljudi igrajući se sa našim genetskim kodom, odnosno DNK.

zuul

pre 7 godina

@ Panspermija umesto kreacionizma... Jedino logično objašnjenje kako je u stvari nastao život na Zemlji...
(Saul Goodman, 29. maj 2016 09:31)




A ko je donator sperme ?

...

pre 7 godina

Samo potvrda onoga oto se već znalo.Kometi sadrže ogransku materiju(NE ŽIVOT) i kometi su padali na zemlju..Inače, prošle godine je otkriveno postojanje organske materije u halo disku zvezde u nastajanju..Čini se da su procesi nastajanja organske materije savtavni deo nastanka nekog solarnog sistema i da je ogranska materija prisutna oko većine zvezda mlečnog puta..

vasilije knezevic

pre 7 godina

Komponente zivota.Naravno je da se u svim predjelima svemira pojavljuju
materijali koje mozemo svrstati u zajednicku korpu da podrzavaju zivot.
Da se zivot razvija neobhodna je klica koja nosi genetsku gradju.Uslovi
su neobhodni da se ta "klica"razvije i da postane sazrela jedinka koja ce,
dalje, proizvoditi klice {sjeme} i omuguciti neprestano ponavljanje.
vasilije knezevic 29 maja 2016

BamblBi

pre 7 godina

@ Rio

Sve dolazi sa zvezde, tj. ostatka supernove, laicki receno. U jezgru zvezde nastaju svi poznati elementi, od najlakseg vodonika pa sve do najtezih, gvozdja, nikla... kako zvezda vremenom stari.

zuul

pre 7 godina

@ Saul Goodman

Život i NAČIN DISTRIBUCIJE ŽIVOTA u svemiru su dve različite stvari.

Kometa ili meteor koja donela prve bakterije na Zemlju je najverovatnije došla iz nekog sistema i planete gde već postoji život u nekom obliku (najprimitivnijem ili inteligentnom - svejedno).

Ovde je osnovno pitanje kako je iz nežive materije u svemiru nastala kompleksna struktura kao što su lanci DNK, koji su dovoljno komplikovani i struktuirani i za najprostije organizme- bakterije, odnosno kako je nastao prvi genom.

Kako se distribuira u svemiru - za to postoje odavno logične teorije.
Kako je život evoluirao na Zemlji, i verovatno mnogim planetama, nauka je dokazala, ali kako je nastala klica života u svemiru to još nije i verovatno nikad i neće.

A tvoje teorije bi trebalo da predstaviš Nobelovom komitetu, možda nešto i zaradiš. Šteta da u ovoj zemlji vene takav naučni talenat.