Sreda, 18.05.2016.

09:20

Istraživanje svemira: Da li su ovo krajnji dometi čovečanstva?

Izvor: klix.ba

Istraživanje svemira: Da li su ovo krajnji dometi èoveèanstva? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

140 Komentari

Sortiraj po:

Zivke

pre 7 godina

Izvinte molim vas al dali bi neko mogao da mi objasni sa cime su izmerili precnik svemira da je 93 milijardi svetlonsnih godina?
(Pera iz Mosarina, 19. maj 2016 18:28)
@ A i za sve ostale.

Posroji nesto sto se zove Hablov zaokon i Hablova konstanta koji opisuju kako se svemir siri. Na osnovu Hablovog zakona je izracunato da se najudaljeniji objekat koji mezemo videti teleskopom udaljava od nas brzinom od 3,409 c. Vec su neki komentatori rekli o cemu se tu radi, naravno da se ta galaksija ne krece brzinom vecom od c vec se svemir siri konstantom od 3,409c na najudaljenijoj vidljivoj tacki sa koje je svetlost krenula ka nama pre skoro 13,7 milijardi godina. 13,7 milijardi x kostanta 3,409 = 46,7 milijardi svetlosnih godina sto predstavlja razdaljinu koju bi ste presli kada bi se sada teleportovali na najudaljeniji vidljivi objekat i ujedno se uzima za poluprecnik vidljivog svemira sto znaci da je precnik 93 milijarde svetlosnih godina.

Mozga ni u tragovima

pre 7 godina

Ako imas vise dece nego sto imas hrane i vode za njih, to je put u propast. Svaka zena treba da rodi samo jedno dete i svi problemi civilizacije bi bili reseni. Ne treba da se putuje u svemir i nastanjuju druge planete. Ni ovu svoju ne umemo da odrzavamo, ponasamo se prema njoj kao stetni mikroorganizmi. Umesto da promenimo ponasanje, mi bi da se prosirimo i na druga mesta i nastavimo da radimo pogresno. Imperijalisticka filozofija grupe koja sebe dozivljava kao vaznu, a nema veze s'mozgom.

Pera iz Mosarina

pre 7 godina

Izvinte molim vas al dali bi neko mogao da mi objasni sa cime su izmerili precnik svemira da je 93 milijardi svetlonsnih godina?

TOTALNI LAIK

pre 7 godina

Izvinite što se mešam ali...96% svemira čini crna materija. A naučnici se još spore da li u opšte postoji. E sad mi još ne znamo ni šta je ni da li postoji to što čini 96% svemira. Nemam dokaze ali nešto mi se čini da će se za par stotina godina čak i deca smejati današnjim učenjima. Ne tako davno svet je bio ravna ploča i ceo svemir se okretao oko nje. Zar ne? Pre samo 30 godina vrteli smo olovkom kasetu da uštedimo baterije kasetofona na ekskurziji, nije bilo mobilnog i za najmanje saznanje si morao da kopas i kopas po biblioteci. Da pročitaš nekoliko knjiga dok ne naiđeš na podatak koji te zanima. Danas ask Google. Samo je potreban jedan ili dvojica genija i po jedan veliki izum na polju energije ili ko zna vremenskih tunela? I možda uputimo neku letelicu pa makar i sa veštačkom inteligencijom već za 200 godina :-( širom naše galaksije. Možda tamo sretnemo inteligentnija bića od nas pa od njih naučimo kako da savladamo velike udaljenosti između galaksija za daleko kraće vreme?

Maestro

pre 7 godina

Ja mislim da ljudsku vrstu cekaju mnogo veci egzistencijalni problemi na zemlji u dosta skorom vremenskom periodu - sledecih par stotina godina. Tako da bih ja bio veoma zadovoljan ako ljudska rasa uspe da prezivi na zemlji 5,000-10,000 godina. Da ne pricamo dalje. Odlazak i nastanjivanje planete van suncevog sistema bi bio nevidjena premija. Verovatnoca nije na nasoj strani ali nije ni bila do sada...

Gandra_swe

pre 7 godina

Npr: "Šta je smisao svega?"
(Može to još tužnije, ali je i ovo dovoljno tužno!, 18. maj 2016 09:50)

Prijatelju, postavljas pogresno pitanje, sa postovanjem.
Slican primer bi bio "sta je smisao crvene boje"?
Da bi se to pitanje moglo postaviti, morali bi smo predpostaviti da je neko bice iza svega toga. Vernici to pitanje mogu postaviti, i ako nema smisla, ali ako verujes u to sto je dokazano. A ako zapravo pitas sta je smisao zivota, onda bih rekao da se to razlikuje. Nekome je da siri ljubav, nekome da siri mrznju, nekome da otvori pekaru a nekome da bude balerina.

Kontras

pre 7 godina

Ne postoje nikakva superjata galaksija. Svemir je mnogo manji nego sto nam se prezentuje i zvezde su daleko blize od onoga prezentuje heliocentristicka pseudo astronomija.

Udaljenost zvezda se meri uz pomoc Paralax i Red shift metode (crveni pomak) koje u sustini jesu ispravne, ali se zasnivaju na dogmatskim pretpostavkama da se Zemlja okrece oko Sunca i ostalim pretpostavkama cije opovrgavanje zahteva mnogo vise od jednog komentara. Narocito za Red shift metod merenja koji je kompleksniji.

Svemir je daleko manji nego sto se prezentuje, a Zemlja je apsolutno staticna u centru tog relativno malog svemira. Ceo svemir rotira oko Zemlje. Nikako obratno.

Zovite me Beskrajni :)

pre 7 godina

"Ograniceni smo svojim culima, da nema cula Univerzum bi nam se predstavio onakvim kakav zaista jeste - BESKONACAN".

Zamislite neki pra "organizam" na Zemlji u nasem 3 dimenzije(4D sa vremenom) univerzumu koji nije mogao da okusi okruzenje ili da ga pomirise, dodirne, cuje ili vidi. Kakvim se cini Univerzum tom bicu? Okruzenom beskonacnoscu :)

A kakav je Univerzum nekom "buducem" bicu koje mozda sestim ili sedmim culom dozivljava 5 dimenzija ili 6D ili 7D... Razumete poentu.

Zamislite Sebe koji dozivljava 7D. Kakav je taj Multiverzum? Gazis Vreme i dobacujes se Prostorom... Ali samo 7D. I dalje ogranicen, Univerzum zar ne?! :) Multimatematika Multiuniverzuma ukazuje da ima JOS! Mozda cak jos 11 dimenzija! :)
I tako do BESKONACNOSTI!

Pundit

pre 7 godina

U tom svetu vreme, prostor, gravitacija ne vladaju na isti nacin kao sto vladaju u kosmosu, vec se javljaju zakoni koji se kose sa zdravim razumom, npr. isti elektron moze postojati na dva mesta istovremeno.
(Bumbar, 18. maj 2016 19:35)
Brzina kvantne povezanosti ("quantum entanglement", zapetljanost mi se ne čini dobar prevod) je izračunata na najmanje 10000 puta bržu od svetlosne. Dakle, eksperimentalno najmanje toliko, a vrlo verovatno se radi o trenutnoj interakciji na daljinu. Sada već dokazano, na daljinu i od 100 kilometara.
Ako tome dodamo eksperimentalne dokaze iz najmanje tri izvora o postojanju Weyl fermiona, relativistički koncept je u gadnom sosu.
Ali religija je to, ispašće na kraju da je sve to Ajnštajn predvideo. Može i teorija praktično da padne i pokaže se besmislenom kakva je uvek i bila, ali prorok time postaje još veći.

ja

pre 7 godina

@hmm
Najstarija svetlost u svemiru jeste naucno, egzaktno potvrdjena na nekih 13.7 milijardi godina.
To znamo po tome sto kad pogledamo u svemir vidimo, kao najstariju, svetlost koja je pre toliko `nasih` zemaljskih, godina nastala i od tada putuje svemirom.
Divim se svim komentatorima koji su ovde uspeli da obore cak i Ajnstajna i njegovu teoriju da nista ne moze da se krece brze od svetlosti, te da nam dokazu ovde nekim, samo njima razumljivim teorijama, da se svemir siri brze od svetlosti?!?
Majstori, gde je to utvrdjeno i u kom naucnom casopisu objavljeno?? Pitam jer zelim da procitam nesto novo.
Takodje, mislim da je greska da je precnik svemira 93 milijarde godina. Toliko staru svetlost jos niko nije registrovao u svemiru ili bar polovinu te svetlosti pa da govorimo o poluprecniku.
Nauka je jako logicna, jednostavna i upravo zbog toga zanimljiva. Neki misle da ce, ako iznesu par nerazumljivih, nelogicnih, nepovezanih i sto je najgore, netacnih recenica, navesti druge da poveruju u nesto.
Zivela nauka. Nije kraj, jos mnogo toga nas ceka tamo negde ;)

dadara

pre 7 godina

@Bumbar

Nisi u pravu. Kvantna mehanika je nastala zajedno sa zakonima fizike. Pre toga nije bilo vremena, ni elementarnih cestica koje tvore kvantnu mehaniku i njene zakone. U pravu si da je postojala singularnost, ili singularitet, a oto nema veze sa kvantnom mehanikom. Kvantna mehanika nastaje sa Plankovim vremenom ili 10^-43 sekunde,od 10^-43s do 10^-35 urušava se ravnoteža materije i antimaterije u korist prve. Od 10^-35s do 10^-10 era hadrona i leptona, od 10^-10 sekundi do 1 sekunde era protona i neutrona, od 1 sekunde do 3 minuta prva stabilna jezgra. Posle 300 000 godina svemir se dovoljno ohladio i razdvojili su se materija i energija. Milijardu godina posle velikog praska nastaju prve zvezde, kvazari i protogalaksije. Nauka jos uvek ne sme da tvrdi sta se desilo izmedju nulte i 10^-43 sekunde. Kao i sta je bio taj atom iz kog je sve nastalo. To je taj singularitet, u tom napojmljivom delicu vremena, u kom nisu vazili zakoni fizike i koji je omogucio da se svemir rasiri brze od brzine svetlosti, da bi mu danas precnik bio 93 mlrd svetlosnih godina.

Pundit

pre 7 godina

nijedan "relativista" ne koristi izraz "metafizika", to si upravo izmislio
(neutralni felsh, 18. maj 2016 15:54)
Metafizika nije kombinacija čisto apstraktnih, već apstraktnih i realnih pojmova (ili fenomena). Vreme je čisto apstraktni pojam, dok je prostor realan. Hibrid "vremeprostor" je dakle metafizički pojam, a to što relativisti smatraju da nije, to je kao što i vernici smatraju da je Bog stvaran.
Da li i magneti sažimaju prostor, kad su već magnetna i gravitaciona privlačnost toliko slični fenomeni? Sprdaš se vrlo neukusno sa Teslom, a on je mnogo pre Ajnštajna shvatio da to nisu čak ni slični, već isti fenomeni. Ajnštajn to nije mogao da shvati zbog arhaičnog shvatanja materije. Materija i energija nisu ni u kakvoj relativističkoj korelaciji, već samo energija i postoji. Materija nisu nikakve sitne, sitne, sitne granulice kako relativisti smatraju ne odmakavši se od zaostalog shvatanja nedeljivog atoma.

Quantum entanglement (kvantna zapletenost) sada je već dokazano da je moguća na razdaljini od 100 kilometara i odvija se trenutno. Relativisti mogu samo da čupaju kose, ali sve više se dokazuje da je Teslino shvatanje materije i njene talasne strukture bilo ispravno, samo previše napredno.
Ajnštajn je bio veliki um utoliko što je jasno razumeo koliko je Tesla veći. To je čak pošteno i priznavao.

petar

pre 7 godina

@bane cenzura
To što si rekao odnosi se na Boga a ne na svemir. Jer Bog je Živi, Ličnost koja promišlja, Tvorac svega vidljivog i nevidljivog, bez početka i bez kraja. On je stvorio i večnost, Predvečni Bog. On je taj koji daje svemu postojanje, koji ni iz čega stvara, iz nebića priziva u biće...On je Taj koji svemu daje smisao i bez Koga sve ovo nema nikakvog smisla.

Bumbar

pre 7 godina

@ hypatija

Sasvim je irelevantno sta je bilo PRE velikog praska zato sto nije postojalo vreme i fizicki zakoni koji bi uticali na sve nas. Opet postoji teorija da je svemir 'ravan' u 4 dimenzije i da je zakrivljen u petoj, a da postoje beskonacno paralelnih univerzuma, zamisli to kao dva ravna carsava a materija pravi udubljenje u njima, a crne rupe povezanost izmedju njih. I kada se ta dva univerzuma priblize jedan drugom i sudare, nastaje 'veliki prasak', a energija od praska se prema Ajnstajnu pretvara u materiju, koju imamo danas.

Bumbar

pre 7 godina

@ Mare

Kao ljubitelj astronomije i teorijske fizike cu ti objasniti na prvo pitanje, ali drugo je sasvim irelevantno. Nigde u Svemiru ne postoji celokupno vreme, vreme je razlicito, u zavisnosti od posmatraca, i Svemir je star 13,8 mil. godina, to je broj od 9 cifara nula, sto znaci gore dole tvojih 20-30 godina je kao kap vode u okeanu. Prvo pitanje:
Svemir je prema teoriji velikog praska nastao pre 13,8 milijardi godina, i cinjenica da se siri govori da je nekada bio mali. Bio je velicine atoma, sa beskonacnom masom i gustinom. Kako je to moguce!? Tu stupa na snagu nauka koja se zove "kvantna mehanika" , koja opisuje svet kvantnih cestica od kojih smo svi sastavljeni. U tom svetu vreme, prostor, gravitacija ne vladaju na isti nacin kao sto vladaju u kosmosu, vec se javljaju zakoni koji se kose sa zdravim razumom, npr. isti elektron moze postojati na dva mesta istovremeno. Ne pitaj zasto je to tako, jer niko to ne zna sa apsolutnom sigurnoscu. E sad, ako posmatras singularnost iz tog ugla kvantne mehanike u kojem je sve moguce, zasto bi bilo nemoguce da od atoma nastane ovako nesto kao Svemir!? Nadam se da sam pomogao!

neutralni felsh

pre 7 godina

@Artemis Foul 

Jeste, u pravu si. Svaka cast na tom pojasnjenju. Stalno se stvara nov prostor, i to medjugalakticki prostor, te se zbog toga galaksije udaljavaju jedna od druge, i zbog cega ce se jednog dana ostvariti ovaj scenario opisan u clanku. Ali ne jos nekih 150 milijardi godina.
(Zagor, 18. maj 2016 16:19)


pa ne bas... minus je na kraju uvek jaci od plusa, pitaj sve-vladajucu entropiju ;)
koliko za sada znamo, ne stvara se nista, narocito ne prostor... ili bar ne u tolikoj meri da materijom nadoknadi sirenje.
zapravo, ekspanzijom vasiona postaje sve redja i redja. dok naposletku ne postane skoro potpuno retka, bez zvezda, bez planeta, konacno i bez crnih rupa, a na kraju i bez "opipljive" materije - bez ikakve medjucestice interakcije, cak i bez cestica.
naravno, kraj je ovde vrlo relativan termin, jer prema vazecom kosmoloskom modelu taj period neformalnog nistavila trajace beskonacno dugo. ovo se po toj teoriji zove "toplotna smrt vasione", jer ce taj potpuno mracni svemir daleke buducnosti svuda imati temperaturu apsolutne nule.

lalegator

pre 7 godina

Uvek podrzavam nauku i njene napore da shvatimo i objasnimo svet oko nas...

Ali ne volim kada se odredjene teorije predstavljaju kao činjenice, 100% dokazane a u isto vreme imaju gomilu rupa

To da se svemir siri nastajanjem novog prostora izmedju galaksija je cista teorija bazirana na pretpostavkam, koje mozda i jesu ili mozda nisu tacne!
Mi ni jednim nasim instrumentom nismo direktno primetili niti izmerili nastajanje novog prostora,

cinjenica jeste da se u svemiru sve kreće

Na osnovu crvenog pomaka kvazara mi smo ustanovili da se svemir siri, sto je veci crveni pomak to je veca brzina sirenja!

Nema sumnje da crveni pomak nastaje udaljavanjem objekta od posmatraca!

ALI ono sto nam prećutkuju jeste da taj crveni pomak veoma lako nastaje i zbog gravitacije!
Interesantno je da kvazari poseduju najmasivnije crne rupe koje stalno rastu (hranjenjem) a samim tim imaju najjacu gravitaciju koja isto raste srazmerno rastu mase crne rupe, pa je sasvim logicno da njihov crveni pomak nastaje zbog njihove gravitacije a ne zato sto se udaljavaju od nas, ovo dovodi u pitanje teoriju da se svemir sve brze siri!

Neki od kvazara imaju toliko veliki crveni pomak da ispada da se krecu brze od svetlosti ( sto je nemoguce)
Ovo su resili teorijom da se ne krecu kvazari vec se krece prostor zajedno sa njima pod dejstvom tamne energije koja stvara novu prostor, ali niko jos nije video tu tamnu energiju niti nastanak novog prostora!

Dakle kvazari se "ne krecu" vec se krece prostor, pa ako se ne krecu kako onda nastaje njihov crveni pomak u njihovom prostoru?

Sasvim je logicnije da njihov crveni pomak nastaje zbog gravitacije jer u svom centru imaju najmasivnije crne rupe
a samim tim se ne krecu brze od svetlosti

zozon

pre 7 godina

@(Duke, 18. maj 2016 15:11)
"Cak i da uzmemo da se prostor siri brze od svetlosti to neobjasnjava kako je svetlost udaljena 98 milijardi svetlosnih godina stigla do nas za 14 milijardi godina."

Ta SVETLOST nije nikad stigla niti ce ikad stici do nas. Granica vidljivog svemira je 13.6 milijardi svetlosnih godina i svetlost sa tih daljina stize do nas, zbog ogromnog crvenog pomaka, u obliku mikrotalasa. Fotoni sa te daljine dolaze iz perioda rekombinacije, kada je svemir bio star 380000 godina. Ako budemo mogli da detektujemo ne fotone nego neutrine ili gravitacione talase, moci cemo da zavirimo jos dublje u proslost svemira (i samim tim dalje). Prava velicina svemira nije poznata i predmet je teorijskih istrazivanja.

Mare

pre 7 godina

Imam dva pitanja.
1. Kako je moguce da je od jednog atoma ili ne znam cega, nastao veliki prasak i posle toga nastalo sve sto danas postoji?
2. Kad sam bio mali, pricali su da je svemir star 13.8 milij.god, i sada isto pricaju. Jel moguce da vreme stoji?
Podpitanje: kako sam ja onda ostario?

Zoran

pre 7 godina

Ako cete po Ajnstajnu, sve je ograniceno osim gluposti. Ako prihvatimo da nauka niej glupost i ona je ogranicena. I uopste niej bitno da li su ovo najveci dometi nauke. Buitno da je ogranicena.

brzi od vremena

pre 7 godina

Tesla je bio astronom i fizicar?
da nije mozda i fudbal igrao bolje od mesija? ;)
(neutralni felsh, 18. maj 2016 13:58)

Tesla je bre asistirao babici pri svom rodjenju!

kole

pre 7 godina

Naravno da je ovo trenutno vrhunac nase civilizacije.Izvalcimo maximum iz tehnologije od pre drugog svetskog rata i toliko.Tehnologija ide u pravcu da drzi ljude na zemlji u iluziji,kao u interstellar,samo sto se to ne radi na tako uocljiv nacin.Ne postoji nacin da posetimo drugu galaksiju ali cemo moci da uzivamo u neki vr kao da smo tamo.

Trovach

pre 7 godina

Rasprava se razvija u pogresnom smeru. Posto smo apsolvirali sta je to svetlosna godina, dajte da "resimo" problem iz teksta. Ako smo stvarno ograniceni (poznatim) fizickim zakonima, tesko da cemo putovati i do Andromede, a kamoli van nase galakticke grupe. Mozemo da "pozajmimo" nesto iz SF sektora, ali se bojim da se time necemo naputovati. Mozda bi nam kontrolisana fuzija omogucila putovanje do najblizih zvezda, pa bismo nasu galaksiju naselili, brzinom puza, za nekoliko miliona godina, ali ako ne uspemo nekako da "prevarimo" cika Ajnstajna, Mlecni put, ma kol'ko velik bio, ce ostati nas "zatvor".

Zagor

pre 7 godina

@Artemis Foul

Jeste, u pravu si. Svaka cast na tom pojasnjenju. Stalno se stvara nov prostor, i to medjugalakticki prostor, te se zbog toga galaksije udaljavaju jedna od druge, i zbog cega ce se jednog dana ostvariti ovaj scenario opisan u clanku. Ali ne jos nekih 150 milijardi godina.

Trovach

pre 7 godina

@Bulls eyes...Predlazem ti da odes na rubriku "super zena". Mozemo kolega @smuleco i ja da pomognemo, ali sada pricamo o nekim drugim stvarima.

Dadara

pre 7 godina

Vidim da mnoge buni starost svemira i njegov precnik. Sada cu pokusati da objasnim mojim recima onako kako sam ja to shvatio citajuci godinama ovakve tekstove. U ovom stanju svemira koji postoji 13.7 milijardi godina,po fizickim zakonima ne postoji mogucnost da se svemir siri brze od brzine svetlosti. Jednostavno,materija ne moze da se krece brzinom svetlosti. Mogu jedino fotoni svetlosti,koji nemaju masu,posto su ujedno i talasi i cestice. E sad, u nezamislivo kratkom delicu vremena nakon velikog praska (lupicu sad,ali je red velicine sekunda na minus 37-mu.) desilo se nesto sto zovu Plankovo vreme. U toj primordinalnoj supi subatomskih cestica jos uvek nisu postojali zakoni fizike. Zbog toga su kvantne cestice u tom nezamislivo kratkom delicu vremena uspele da se prosire kroz prostor brze od brzine svetlosti,i da onda tvore materiju tu gde su se zatekle. Zbog toga je moguce da je svemir star 13.7 milijardi god. a da mu je precnik 93. Zbog toga je sa ovim zakonima fizike svemir nesaglediv,posto sa onih krajeva na koje se svemir prosirio brze od brzine svetlosti, slika tj svetlost nikada nece moci da stigne do posmatraca.

neutralni felsh

pre 7 godina

Tako su navodno nastajali i nastali "vreme" i prostor, odnosno metafizički vremeprostor, kako relativisti vole da kažu da bi zvučali učeno. 

(Pundit, 18. maj 2016 12:16)


nijedan "relativista" ne koristi izraz "metafizika", to si upravo izmislio ;)

Duke

pre 7 godina

Klasicna fizika kaze ako se voz krece 100km/h i ja po tom vozu krenem da trcim u sistemu vezanom za brdo pokraj kojeg prolazimo ja cu imati brzinu 101km/h.

Ajnstajn kaze ako se moj voz krece brzinom svetlosti i ako ja trcim po njemu i dalje cu se kretati brzinom svetlosti-ne brze gledano sa obliznjeg brda.

Ljudi koji govore da svetlosna godina i godina mere razlicite fizicko velicine su u pravu. Samo u slucaju svetlosti u vaakumu se svodi na isto. Razdaljina koju svetlost predje u vaakumu za godinu dana je svetlosna godina. Stoga max razdaljina koju moze da predje za 14milijardi godina je 14 milijardi svetlosnih godina.

Cak i da uzmemo da se prostor siri brze od svetlosti to neobjasnjava kako je svetlost udaljena 98 milijardi svetlosnih godina stigla do nas za 14 milijardi godina.

Jedino ako su ovi prostori izmedju galaksija nekako energijski nabijeni pa kroz njih svetlost ide brze?

bane cenzura

pre 7 godina

Mislim da bi lakse bilo sve razumeti da zamislimo da ne postoji pocetak i kraj. Ni vremenski ni prostorno. Tu je problem nas mozak.Nas zivot ima kraj i pocetak. I mi sve tako i zamisljamo . Pogresno . Nema kraja ni pocetka.univerzum je postojao od uvek i uvek ce postojati i nema kraja ni pocetka prostorno ni vremenski.

Astrofizicar

pre 7 godina

Pokusacu da odgovorim na nedoumica oko brojki u tekstu, Pitanje kolika je starost svemira je odlicno, i potpuno na mestu, Dakle, svemir je zaista STAR 13.8 milijardi godina, sto znaci da je poluprecnik sfere na cijem obodu smo detektovali kosmicko pozadinsko zracenje (pogledajte slike koje je napravio teleskop Planck) zaista 13.8 mlrd godina (prva svetlost koju smo detektovali je ona neposredno nakon Velikog praska). MEDJUTIM, s obzirom da se svemir UBRZANO SIRI zbog dominirajuceg uticaja tamne energije (za to je dodeljena Nobelova nagrada pre par godina), cini da se iz tacaka koje je teleskop Planck snimio razvijaju razne strukture poput galaksija, jata i superjata galaksija. One se u sirecem svemiru udaljavaju BRZE OD SVETLOSTI, teorijski horizont vidljivog svemira (dakle celokupne materije koja je u njemu stvorena) je tako procenjen na poluprecnik od 46.5 milijardi sv. godina, sto znaci da je precnik te sfere pomenutih 93 milijarde sv. godina. Dakle, ta pojednostavimo: to je velicina sfere sa centrom u Zemlji, do cijeg oboda mozemo posmatrati objekte iz naseg Univerzuma, jer je zbog ekspanzije nekim dalekim izvorima jos uvek potrebno vreme da njihovo zracenje dospe do nas.

Bora

pre 7 godina

Ako je materija ogranicena tj. ima svoje dimenzije, kako je onda materijalni svemir bezgranican? Ako pretpostavimo da svemir ima kraja, šta je onda iza njega. Znaci umom ne mozemo shvatiti svemir, pa su ovakve rasprave besmislene.
Očigledno postoje još neke dimenzije u kojima je sve to logično, ali jos nismo njima ovladali.

biće bolje

pre 7 godina

Znači po Ajnštajnu ništa se u svemiru ne može kretati brže od svetlosti, jer bi to telo ili čestica onda imalo beskonačnu masu ili možda urušilo svemir, a sam svemir se širi brže od svetlosti, ovo je paradoks ili teorija relativiteta ne štima.

Dr.Prim.Mancic

pre 7 godina

Hajde da pokusam ja da vam laicki objasnim .
Ovaj tekst je dobar i brojke se slazu,medjutim mi kao civilizacija necemo postojati da prisustvujemo pogledu na super jato galaksija sa zemlje.
Zasto?
Iz jednostavnog razloga jer je u pitanju gotovo 3,4 milijardi zemaljskih godina . Dakle covek postoji 200 000 godina , dinarosaurusi su vladali zemljom pre 65 000 000 godina a ovde se radi o priblizno 3 400 000 000 godina ,dakle jos milijarda i 100 Miliona godina pa starost zemljine kugle . Mi to doziveti necemo kao i nase buduce generacije .
A sto se tice mogucnosti unistenja zivota na zemljinoj kugli to moze da bude i sada dok ovo citate a dogodilo se pre 4 godina od neke nama najblize zvezde (mi to ne mozemo znati) a kamo li asteroidi ,supervulkani,superzemljotresi . U dalekoj buducnosti imamo i sudar sa nama najblizom galaksijom Andrimedom pa unistenje zemlje od naseg sunca koje ce da raste itd. Pa pre svega gotovi smo ko civilizacija od samih zemaljskih politicara koji ce garant obistiniti bibliju i pricu o Nojevoj barci.

Konfuzije

pre 7 godina

u prvoj godini gimnazije sam pisao sastav koji se bavio otprilike : Sateliti oribitiraju oko planeta,planete oko zvezda. Zvezde cine sisteme kojih ima na milijarde koji su u medjusobnoj interakciji.U velikim sistemima vreme se racuna jedinicama koje nama ne znace mnogo jer su vece od nama svega poznatog. Slicno tome, covek je od organa u interakciji,organi od celija,celije od atoma,atomi od jezgra i elektrona koji gle cuda isto orbitiraju oko svog jezgra. Bavio sam se temom da jednim udarom dlana o dlan,sto je meni trajalo delic sekunde, gomila celija moje koze je nestalo sa svim elektronima koji tu kruze oko svojih jezgara. Meni je to trajalo kratko,ali na tom mikronivou - mozda je to bila citava istorija.Slicno tome mi posmatramo pojave u makro kosmosu, sudare planeta,zvezda,sasvezdja,nestajanje i nastajanje zivota... Razapatost coveka izmedju makro i mikro sveta, pogled u veliko nevidljivo i pogled u malo nevidljivo i gde traziti svoj smisao. Dobio sam dvojku,i to verovatno samo zato sto nisam imao pravopisne greske. A jako sam voleo profesorku do tog momenta. Ako nista drugo mislio sam da sam zasluzio vecu ocenu bar zato sto kao ucenik prvog razreda srednje skole nisam poceo pismeni sastav sa " Bio je lep i suncan dan...."

cinik

pre 7 godina

Prvo malo konvencija; jedna miljiarda godina = 1mg. jedna milijarda svetlosnih godina = 1msg. Prva jedinica 1mg je vremenska, druga 1msg je prostorna. Citaoci koji postavljaju pitanje oko velicine i starosti svemira, meni se cini da razumeju razliku izmedju ovih velicina, ali s razlogom se pitaju kako to da je velicina svemir 93msv a starost je samo 14mg. Ako je svetlost sa najudaljenijih objekata do nas putovala 14mg, onda je svetlos presla 14msg. Posto se svemir siri, jasno je da pomenuti objekat nije vise ni priblizno na mestu na kom je bio kada je svetlost krenula, i neka se svemir siri brze od brzine svetlosti, mozda moze da se proceni da je u trenutku u kom vrsimo posmatranje objekat na mnogo vecoj udaljenosti od 14msg, ali to ne znaci da mi vidimo 93msv u daljinu. Jednostavno mi mozemo da gledamo samo do horizonta dogadjaja a on je od nas udaljen 14msg. Mozda se moze proceniti da se svemir prosirio na 93msv, ali mi najdalje sto mozemo da vidimo je kako je isti izgledao pre 14mg i kako su izgledali objekti od kojih je svetlost krenula pre 14mg.

hypatija

pre 7 godina

Све је то ок. Али, неке ствари ми нису јасне. У чему се десио тај велики прасак ако га је уопште било и у чему се налази комплетан свемир ? Вероватно сам отужно глуп и надпросечно необразован, али постоје нека питања на која никада нигде нисам наишао ни на трачак почетка одговора. Зато мислим и да никада неће доћи до краја људских истраживања и открића, односно хоће уколикко сами себе уништимо

HeadsUp

pre 7 godina

Godina i svetlosna godina nemaju veze jedna sa drugom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (omg, 18. maj 2016 11:20)

@omg & all: Imaju, itekako. Svetlosna godina je, po definiciji, razdaljina koja se moze preci za godinu dana krecuci se brzinom svetlosti.

Zagor

pre 7 godina

Uzgred, ovaj scenario koji napominju gde nista van nase Lokalne Grupe necemo moci videti se nece desiti jos izmedju 100 i 150 milijardi godina, tako da ova fraza "nasa buduca pokoljenja" je i vise nego isprazna. Cak ni nase Sunce nece trajati toliko dugo.

neutralni felsh

pre 7 godina

Samo da se zna da je veliki Nikola Tesla jedini istinski naucni autoritet smatrao da ova sila ne postoji vec iskljicivo ,,elektromagnetna sila" koja je lako dokaziva, uopste Tesla je imao drugaciju koncepciju svemira i planete zemlja, koje je mnogo blize geocentricnom nego li heliocentricnom sistemu...
(rejnald, 18. maj 2016 10:52)



tesla je bio astronom i fizicar?
da nije mozda i fudbal igrao bolje od mesija? ;)

vardi

pre 7 godina

ako se nalazis unutar nekog sistema (svemira) nemoguce je prikupiti sve informacije o tom sistemu. za to je potrebno sagledavanje sistema (svemira) spolja. kao cetvorodimenzionalna bica (3 dimenzije prostora+vreme), trenutnim poimanjem stvarnosti nismo sposobni da se izmestimo fizicki ili mentalno van ovog sistema (svemira) i time ga posmatramo spolja. za to ce biti sposobna bica koja ce funkcionati na visim nivoima svesti pri cemu ce imati i drugacije poimanje stvarnosti. to ce biti petodimenzionalna bica za koje ce vreme biti obicna fizicka velicina kao sto je za nas prostor sa x,y,z koordinatama, bez ogranicenja da vreme mogu meriti samo u jednom pravcu kao nasa civilizacija. kao sto mi posmatramo i analiziramo fudbalsku loptu, pri cemu saznajemo sve informacije o toj lopti, tako ce petodimenzionalna bica posmatrati i analizirati nas kosmos i saznati sve o njemu :)

Ladislav

pre 7 godina

Ok , sve je jasno o čemu se danas razmišlja iako je predviđanje i mnogo bliže budućnosti uvek bio jalov posao ... Nego , nije mi jasno ( 3:07) da se početno širenje svermira odigralo takvom brzinom koju spiker spominje ; to bi značilo da se sve odvijalo mnooogo većom brzinom od brzine svetlosti ??!! Kako on reče više biliona kilometara u DELIĆU sekunde ...lol ...nešto ne štima !

dude

pre 7 godina

"Starost svemira se procenjuje na nesto manje od 14 milijardi godina - vidljivi deo svemira precnika 93 milijade svetlosnih godina"

Na prvi pogled izgleda nelogicno ali zabuna je zbog toga sto samo matrija (materijalni objekti) imaju ogranicenje brzine ali ne i prostor. Znaci prostor moze da se siri brze od brzine svetlosti i time "vuce" materiju, tako da materija nikad ne prelazi brzinu svetlosti (brzina u odnosu na druge materijalne objekte)

mister x

pre 7 godina

Ovde je neko od komentatora postavio zanimljivo pitanje u vezi sa staroscu svemira i vidljivim delom svemira, koji se mere u milijardama godina.
14 milijardi godina je procenjena starost svemira, a vidljivi deo svemira je procenjen na 93 milijarde svetlosnih godina.Ako je jedna svetlosna godina rastojanje koje svetlost predje za godinu dana, onda je vidljivi deo put koji svetlost predje za 93 milijarde godina.Ovde se ljudi sa pravom pitaju da li se eventualno potkrala greska u ovom clanku.

baba&deda

pre 7 godina

Covek pita kako dve babe da pojedu tri zabe. A genijalci se javljaju sa odgovorom: pa babe su babe a zabe su zabe, progugluj malo!

...

pre 7 godina

Ne vidimo dalje od 13,8 milijardi godina svetlosti jer je svemir toliko star..Kako se svemir ubrzano širi čista je procena da bi sad mogao biti oko 90 milijarde godina svetlosti..E sad, kako se je mogao toliko raširiti u tako malo vremena? Pa jer se prostor širi brže od brzine svetlosti.. Ponavljam mi vidimo samo onoliko daleko koliko je svemir star a to je oko 13,8 milijardi godina.

Artemis Foul

pre 7 godina

Mnogi su ovde dali približno tačno rešenje za prečnik od 93milijarde ali sa par fundametalnih grešaka. Prvo prostor se NE širi brže od svetlosti, tj ne širi se uopšte već se stalno stvara novi. Zato je galaksija koja je, kad je svetlost krenula sa nje, bila udaljena 14 milijardi s. god sada udaljena nekih 46 milijardi, a galalsija udaljena 1 milijardu pobegla samo 100.000 sv. godina.
Što je više prostora između to se više novog prostora stvara i zato nam se čini da se udaljenije galaksije udaljavaju mnogo brže od bližih.
Da se prostor širi brže od svetlosti mi bi svakog dana videli sve manje i manje od svemira.
Koga interesuje ima odlična knjiga na tu temu, Vasiona u ponoć.

Dragan

pre 7 godina

Ne mora da znači. Ulazeći u problematiku prostor-vreme mogu se dosegnuti različite stvari, npr. da prostor-vreme prestanemo da shvatamo kao protežnu stvar (tvar i praznina). Dobar put je problem spregnutih čestica, koje su uzrok fenomena "Spooky action at a distance" koje je anticipirao Bor. Mislim da je to naredno poglavlje u kvantnoj fizici. http://phys.org/news/2012-09-km-physicists-quantum-teleportation-distance.html

neutralni felsh

pre 7 godina

U duboku vodu idemo podmirnicama i ronilačkim odelom, u svemir skafanderima i svemirskim brodovima, kod državne administracije idemo nakljukani lekovima za smirenje.... Sve su to neprijateljska okruženja koja smo savladali vremenom, inteligencijom, iskustvom i tehnologijom a pričalo se svojevremeno da je to nemoguće.... Tako će biti i sa ovim problemom.
(MS, 18. maj 2016 10:55)


sharmantan komentar, ali sa izvesnim zabludama jer nije primenjiv na ovaj problem, koji je pak resiv samo krsenjima zakona fizike.

Da, ali

pre 7 godina

Sve je jasno ovo za godinu i svetlosnu godinu, i razliku medju ova dva pojma, ali ako svemir postoji 14 milijardi godina, a nastao je iz jedne tacke, kako se bilo sta toliko odaljilo jedno od drugog da je sada udaljenost 93 milijardi svetlosnih godina?
Po nekoj logici, dve najudaljenije tacke u svemiru mogu da budu na udaljenosti od 28 milijardi svetlosnih godina, ako su se sve vreme od postanka svemira udaljavale jedna od druge brzinom svetlosti. Stvarno bih voleo objasnjenje bez saveta da idem na google :)

Bumbar

pre 7 godina

@ Projekat Atlantida

Gospodo, brkate prostor i vreme iako je to sve povezano u Svemiru. Svemir je STAR 13,7 milijardi godina! To je vreme koje je trebalo svetlosti da dodje od najdalje galaksije koju vidimo do nas! Uzimajuci u obzir inflaciju, ta galaksija se ne nalazi vise tu, nego mnogo mnogo dalje, jer je mi vidimo kako je izgledala pre 13 mil. godina. A 96 milijardi je sam trenutni precnik svemira uzimajuci u obzir inflaciju i stalno sirenje.

Ne razumem

pre 7 godina

"Iako je velika, naša Lokalna grupa galaksija čini svega 0,00000000001 odsto vidljivog svemira, čiji je prečnik 93 milijarde svetlosnih godina..."

Ako se "zna" da je nastanak svemira Bing Bang za koji se takodje "zna" da se dogodio pre nekih trinaest i kusur milijardi godina, kako moze da precnik svemira iznosi devedeset tri milijarde godina znajuci da se ni jedna cestica u prostoru ne krece brze od svetlosti? Ako se veliki prasak dogodio u jednoj tacki kako se materija prosirile do preko tri puta vece udaljenosti pa cak i da je putovala brzinom svetlosti?

rex

pre 7 godina

Prvo hopni, pa reci skoč. Oo

Čekaj bre malo, nismo ni iz sopstvenog solarnog sistema mrdnuli a i pitanje je hoćemo li ikada i uspeti a oni razglabaju o inter galaktičkim putovanjima...

Inflacija

pre 7 godina

Moze li neko, sa znanjem iz ove materije, da mi objasni gresi li novinar ili ja nisam najbolje shvatio brojke.
Starost svemira se procenjuje na nesto manje od 14 milijardi godina. U pomenutom clanku tvrde da je vidljivi deo svemira precnika 93 milijade svetlosnih godina.
?????
(Hmm, 18. maj 2016 09:34)
Nauka kaže da se svemir u kratkom vremenskom roku, tokom takozvane inflacije (koja se desila u deliću sekunde nako velikog praska) proširio do veličine bliske onoj danas (još uvek se širi, ali jako sporije). Ovo je podržano posmatranjem kosmičkog pozadinskog mikrotalasnog zračenja (vidi vikipediju).

Ima li astro fizicara u Srbiji?

pre 7 godina

@ (Hmm, 18. maj 2016 09:34)
Moze li neko, sa znanjem iz ove materije, da mi objasni gresi li novinar ili ja nisam najbolje shvatio brojke.
Starost svemira se procenjuje na nesto manje od 14 milijardi godina. U pomenutom clanku tvrde da je vidljivi deo svemira precnika 93 milijade svetlosnih godina.
?????

Izgleda da (jos uvek) ne moze. Ali je zato dosta "znalaca" sto lupaju minuse, a nisu ni shvatili u cemu je problem odnosa izmedju brzine svetlosti i razdaljine o kojima se govori u clanku. Ako se nalazimo u centru sfere vidljivog svemira ciji je poluprecnik 46,5 milijarde svetlosnih godina (precnik 93) na koji nacin registrujemo tu svetlost ili zracnje sa oboda te sfere ako je ona/ono mogla postojati samo 14 milijardi godina i zbog zakona fizike koji danas poznajemo preci samo trecinu onoga sto "vidimo"?

pn

pre 7 godina

Hmm- Svetlosna godina je razdaljina koju svetlost pređe za godinu dana. Znači kada bi se kretali brzinom svetlosti(što je nemoguće) trebalo bi nam 93 milijarde godina da bi prešli prečnik vidljivog dela svemira. E sada 1 svetlosna godina iznosi 9,5*10^12 km, pa ti posle pomnoži to sa 93 milijarde... Neverovatno. Svaki put kada pomislim na sav taj prostor shvatim koliko smo mi zapravo mali i nebitni.

maja maja

pre 7 godina

Okrenite se ljudi sebi i u sebi ćete naći sve odgovore. Nema smisla, a ni vremena, "čačkati" izvan Zemlje. Životni vijek čovjeka je veoma kratak, a vjerovatno i postoji razlog zašto ne možemo dalje. Posvetite se lijepim odnosima prema drugim ljudima i nađite rješenja protiv virusa i karcinoma. I otkrili ste onda mnogo više za cijelo čovječanstvo, od gledanja u nebo.

Zli

pre 7 godina

Covek je stvarno cudna zivotinja, trebace desetine vekova samo da se istrazi bogatstvo u nasem najblizem komsiluku, necemo moci da klasifikujemo sve sto nadjemo u krugu od 1000 svetlosnih godina a ovi vec kukaju kako necemo videti druge galaksije. I da covek uspe da ode u drugu galaksiju nece naci nista bitno drugacije nego sto ima ovde, samo ce se smoriti i onda ce hteti da dodje do granice svemira i da preskoci u drugi svemir pa u treci i sedmi i sta onda? Sticice do 135536895498 svemira i sta onda? Nista, svemir kao i svaki drugi. Nema smisla, bavite se konkretnim stvarima i sredite ovu planetu za pocetak.

Hmm

pre 7 godina

@omg
Godina i svetlosna godina nemaju veze jedna sa drugom.

Imaju jos i kako! Jedno je vremenski period revolucije nase planete oko sunca, a drugo razdaljina koju svetlost predje za vreme tog istog vremenskog perioda? Veoma su povezani! Ako ne definisete prvu, druga je bezpredmetna! OMG x 3
Procitajte klomentar osobe potpisane sa imenom Petar, kojoj se zahvaljujem ovom prilikom, pa se nadam da cete shvatiti sta sam zeleo zapitati nekoga cije se skolovanje ili interes kretao u tom pravcu. Moj ocito nije, a Vas jos manje?
Hvala Petre! U medjuvremenu tu je i Zagor sa razumnim odgovorom. Hvala!

zzzz

pre 7 godina

(Marko, 18. maj 2016 10:32)

A kako Bog resava misteriju? I on je morao ni iz cega da stvori nesto. Ako nije postojao prostor gde je onda bio Bog? Kako je stvorio materiju ni iz cega? Bog ne daje odgovor na pitanje "kako?" vec "ko?". Ako ja kazem da je Marko napravio tortu dal ti to ista govori o tome kako se pravi torta? Ko je napravio tortu/svemir? Marko/Bog. Kako? Uzeo jaja, secer, slag... / ?!?!

Pundit

pre 7 godina

Starost svemira se procenjuje na nesto manje od 14 milijardi godina. U pomenutom clanku tvrde da je vidljivi deo svemira precnika 93 milijade svetlosnih godina.
?????
(Hmm, 18. maj 2016 09:34)
Šta je pitanje? Prvih par nanosekundi tokom primarne eksplozije, univerzum se širio mnogo brže od brzine svetlosti. I zvanična relativistička religija to usvaja. Tako su navodno nastajali i nastali "vreme" i prostor, odnosno metafizički vremeprostor, kako relativisti vole da kažu da bi zvučali učeno.

Istina se nešto razlikuje u tome da nikada nikakvo vreme nije ni nastalo, nije nikad, ni sada ne postoji. Relativisti su stvorili matematički model svemira, a pošto se svemir ne uklapa u taj model, izmislili su "tamnu materiju/energiju" u koju mogu da strpaju sve zablude svoje religije.

StefanL

pre 7 godina

Kosmos se pod uticajem tamne energije širi UBRZANO, kao da stalno dobija novu energiju! Brzina širenja može biti i mnogostruko veća od svetlosne, jer za nju ne važi ograničenje koje ima svetlost kad se kreće kroz kosmos, jer se ovde radi o širenju same strukture kosmosa. Takođe je još uvek nejasan i uticaj tamne mase. Ovo što mi vidimo kao "belu masu" je svega 4% od ukupnog energetsko-masenog bilansa kosmosa. Tamnu energiju je Tesla uvek propovedao i zvao je "energijom vakuuma", a Ajnštajn je takođe prvo mislio da postoji, ali je kasnije odustao od toga. U svakom slučaju, ako se kosmos ubrzano širi i to većom brzinom od svetlosne, jasno je da njegova najveći deo nikad nećemo upoznati, već samo onaj gde gde je gravitacija jača od tamne energije, a to su galaktička jata.

QA bot

pre 7 godina

Sirina 93milijarde svetlosnih godina a starost 14 milijardi. Da, moguce je i naravno da nista ne ide brze od svetlosti. Sam prostor se siri brzinom vecom od brzine svetlosti. Zamislite balon i na njegovoj povrsini 2 tacke. Iz jedne tacke do druge mrav krene brzinom 0.1m/s recimo. I ako je udaljenost 2 tacke 1 metar onda mravu treba 10 sekundi da doputuje do druge tacke. E sad ako neko pocne da naduvava balon razdaljina izmedju 2 tacke raste i iako mrav putuje konstantnom brzinom on nikad nece stici u drugu tacku jer se balon siri brzinom vecom od brzine mrava. Tako se i univerzum siri.

whocares

pre 7 godina

@Projekat Atlantida - Svemir se širi tako da neki delovi odmiču od drugih delova brže od brzine svetlosti. Naučnici misle da je ta neka tamna energija odgovorna za to.

@Marko - Ne razumem ovaj zaključak: Ne znamo odgovore na neka pitanja (jošuvek), dakle, postoji čika na nebu koji...šta god...kontrolise vreme... (nemoj mi zemeriti, ne sećam se baš veronauke iz škole :D)

Bumbar

pre 7 godina

@ Hmm

Godina i svetlosna godina nemaju veze jedna sa drugom. Naime sve sto vidimo na nebu teleskopima pripada vidljivom delu Svemira i zamisli taj vidljivi deo Svemira kao sferu, tj loptu. Sve sto je iza te sfere mi NE MOZEMO da vidimo! Zasto!? Pa Ajnstajn je rekao da ne moze nista KROZ PROSTOR da se krece brzinom svetlosti, ali to se ne odnosi na sam prostor. Prostor se siri vecom brzinom od svetlosti, sto znaci da neka zvezda van nase sfere kada ispusti foton prema nama, njega ce prostor nositi vecom brzinom od brzine svetlosti od nas iako on ide prema nama. E sad, zbog inflacije, vremenom i nasa sfera vidljivog Svemira raste, i bice trenutak u vremenu kada ce taj foton uci u vidljivi deo naseg Svemira. Precnik te nase sfere je upravo 96 milijardi SVETLOSNIH godina! A Svemir je star 14 milijardi godina!

inside tip

pre 7 godina

Za ove sa jeftinijim kartama, poenta teksta i klipa nije istrazivenje lokalne grupe vec istrazivanje ostalih lokalnih grupa. Dakle sve i da smo toliko napredni da mozemo da istrazimo nasu galaksiju i nasu lokalnu grupu, tesko da cemo ikad biti u mogucnosti da istrazimo bilo sta vise od toga bez obzira na razvoj tehnologije. Sto i nije tako strasno, jer su brojke koje se vezuju samo za nasu galaksiju dovoljno velike da zadovlje svu znatizelju covecanstva. Sto se tice ostatka vidljivog svemira, dok i ako mi ikad dodjemo do momenta da istrazujemo to, bice toliko daleko da se nece ni videti (detektovati)... Dakle putuj Vasiono, srecan put! :)

dr.doom

pre 7 godina

nijedna super inteligentna civilizacija ne moze da dominira u svojoj galaksiji zato sto je to ogroman prostor....od kada covek postoji kao inteligentno bice kada se to preracuna u vreme nastanka nase planete to je svega par sekundi,ako je i negde duboko u svmiru postojala neka inteligentna civilizacija ona je odavno "mrtva" kao sto ce jednoga dana biti i ova nasa...a nasa ce najkrace da traje s'obzirom kako se tamanimo izmedju sebe i zivotinjske vrste,unistavamo ekosistem i pravimo oruzja za masovno unistenje i smrtonosne laboratorijske viruse...ljudski rod jos ne moze da shvati koliko kratko zivi od svoga postojanja,mi smo BEZNACAJNI VREMENSKI PERIOD U UNIVERZUMU kojeg jednog dana nece biti

Maxa

pre 7 godina

Ovo je notorna glupost, i krajnje povrsno posmatranje na stvari iz sadasnje smrtnicke perspektive.

Ako se gleda toliko daleko u buducnost, Mlecni Put ce se svakako sudariti sa Andromeda galaksijom, tako da nece ni biti potrebe da putujemo.

Uostalom ona civilizacija koja je u stanju da putuje sa jednok kraja galaksije na drugi je em besmrtna, em ce imati tehnologiju da savija prostor i vreme.

neutralni felsh

pre 7 godina

Dok ne otkrijemo novi vrstu energije odnosno neki novi pogon koji ce omoguciti interplanetarna putovanja u nekim prihvatljivim vremenskim okvirima, moze samo da se teoretise!
(Kol, 18. maj 2016 09:33)


ovde se govori o medjugalaktickim prostranstvima, a za prevazilazenje tih razdaljina (i brzina) nema tog pogona i verovatno ga nece ni biti. medjuplanetna prostranstva unutar naseg sils
hoce da kazu: gledaj globalno, deluj lokalno, i teoretisi do mile volje. tako i mi: gledajmo vasionu, izucavajmo je, ali dalje od dela galaksije u kojoj smo mi verovatno nioada necemo maci, sto nam ne smeta da razmisljamo o daljinama koje danas mozemo da vidimo... i koje cemo, kako kaze tekst, u nezamislivo dalekoj buducnosti vidjati sve manje.

milan

pre 7 godina

Prečnik vidljivog svemira je 14 milijardi svetlosnih godina unaokolo oko nas; dakle 28 u prečniku. To ne znači da je svemir zaista toliki već mi možemo toliko da vidimo. Da li je 29 ili 96 milijardi to niko ne zna.

Aleksandar

pre 7 godina

@Hmm Tih 14 milijardi koje si pomenuo to je starost izrazena u godinama, a ovih 93 milijardi SVETLOSNIH godina je mera rastojanja tj. duzine kao sto us to kilometri, ali za svemir se koriste svetlosne godine zbog lakseg racunanja jer je jedna svetlosna godina = hiljadu milijardi kilometara....

Aleksandar

pre 7 godina

Moze li neko, sa znanjem iz ove materije, da mi objasni gresi li novinar ili ja nisam najbolje shvatio brojke.
Starost svemira se procenjuje na nesto manje od 14 milijardi godina. U pomenutom clanku tvrde da je vidljivi deo svemira precnika 93 milijade svetlosnih godina.
?????
(Hmm, 18. maj 2016 09:34)

to je zato sto je svetlosna godina jedinica za duzinu

Oenophile

pre 7 godina

Alkubjerov pogon. Ako ne znate o cemu se radi, izguglajte "Alcubierre Drive". Zasad, najizgledniji nacin da putujemo izmedju zvezda, a verovatno i galaksija.

goran

pre 7 godina

Mi sada dobijamo svetlost sa objekata koji su u pocetku, nakon Velikog praska bili udaljeni 14 milijardi S.G. Dobijamo je iz vremena oko 380 000 godina nakon Velikog praska. Medjutim, svemir se siri i to ubrzano poslednjih 7 milijardi godina. Samim tim objekti koji su tada bili na toj udaljenosti od 14 milijardi S.G. su mnogo dalje. Procena je da su sada na oko 90 milijardi S.G.

Voja

pre 7 godina

Novinar ne gresi,jer je samo preveo tudji tekst... Iako je svemir star 13.5 milijardi godina,njegov vidljivi precnik je oko 93 milijarde svetlosnih godina. Najjednostavnije objasnjenje je to da iako je brzina svetlosti najveca brzina kojom materija moze da se krece kroz prostor-vreme, sam prostor-vreme moze da se siri brzinom vecom od brzine svetlosti,jer to nije kretanje u smislu u kome ga mi predstavljamo. Zbog cuvene tamne energije,prostor-vreme se siri brzinom vecom od svetlosti i odatle ta razlika,najjednostavnije napisano i ne samo to,vec se to sirenje i dalje ubrzava.

Ana-bg

pre 7 godina

Pohvala za b92 ! Tesktovi su mi pomogli da saznam sta je Laniakea i kvantne fluktacije. Iako sam potpuni laik nauka o svemiru je vrlo interesantna i ovakvi tekstovi svakako pomazu nama koji se interesujemo.

comrade

pre 7 godina

Moze li neko, sa znanjem iz ove materije, da mi objasni gresi li novinar ili ja nisam najbolje shvatio brojke.
Starost svemira se procenjuje na nesto manje od 14 milijardi godina. U pomenutom clanku tvrde da je vidljivi deo svemira precnika 93 milijade svetlosnih godina.
?????
(Hmm, 18. maj 2016 09:34)

Prijatelju ne grese novinari, oni samo prenose brojke koje lupetaju naucnici. Naravno da nije logicno, tj nikako se ne uklapa racunica.

odbegli bot

pre 7 godina

Hmm, 93 mil. svetlosnih godina za period od 14 mil. godina je upravo zbog pocetne inflacije kosmosa. Efekat kada se prostor mnogo brze uvecao, od sirenja materije ogranicene brzinom svetlosti.

Stefan

pre 7 godina

Tacno, greska u kucanju, vidiljivi svemir je sirok 13.6 milijardi svetlosnih godina u svim pravcima od zemlje, jer je to najveca razdaljina koju je svetlost mogla preci od stvaranja sveta pre 13.6 milijardi godina i to nam daje uvid kako je svemir u to vreme izgledao.

Hulk

pre 7 godina

@Hmm Nije greska. Staros svemira je procenjena na 13.7 milijardi godina a precnik vidljivog dela svemira je oko 93 milijarde svetlosnih godina. Na prvi pogled jeste kontradiktorno, ali objasnjenje je sledece: svetlos kojoj je trebalo tih 13.7 milijardi godina da stigne do nas se nalazi sada na oko 46.5 milijardi svetlosnih godina udaljenosti zato sto se i sam prostor siri...tj kao da se stvara sve vise i vise prostora kako kosmos stari...

cobo

pre 7 godina

Krajnji domet covecanstva je zemlja.I da izmislimo najmodernije rakete i svemirske brodove ljudski organizam ne bi mogao te gravitacije i zracenja preziveti .Zato sedite tu gde ste !A virtualno i u fantaziji,granica nema .

mm

pre 7 godina

Moze li neko, sa znanjem iz ove materije, da mi objasni gresi li novinar ili ja nisam najbolje shvatio brojke.
Starost svemira se procenjuje na nesto manje od 14 milijardi godina. U pomenutom clanku tvrde da je vidljivi deo svemira precnika 93 milijade svetlosnih godina.
?????
(Hmm, 18. maj 2016 09:34)

"Svetlosna godina" je jedinica za rastojanje, a ne za vreme iako joj u nazivu stoji rec "godina". Dakle, svemir je star manje od 14 milijardi godina, a 93 milijarde svetlosnih godina, je rastojanje od jednog kraja svemira (koji mozemo da vidimo) do drugog kraja. Inace svetlosna godina je rastojanje koje svetlost na svom putu prodje za godinu dana, tj jednaka je negde oko 9,5 biliona kilometara.

Miloš

pre 7 godina

@hmmm godinom se meri vreme, svetlosnom godinom daljina tj. dužina , 1 godina je isto što i 8.784 časova a jedna svetlosna godina je isto što i 9.460.528.112.671.650 metara.

petar

pre 7 godina

@hmm
Razlog za to je što se brzina svetlosti odnosi na prostiranje KROZ prostor vreme. Zapravo to je najveća moguća brzina kojom bilo koje dve tačke mogu da 'komunicoraju', npr. da razmene naelektrisanje, momentum itd. Inače iz najpoznatije jednačine ikada (e=mc2) možeš da primetiš da mora postojati ograničenje brzine da bi postojala masa i univerzumu. Što se tiče širenja samog prostor-vremena, tu ne postoji ograničenje. Bukvalno se sam svemir širi, kao kada bi nekako mogao da se rasteže auto put dok se voziš po njemu. Iako ti imaš ograničenje brzine, sam auto put nema. Imaš super kanal na YouTubeu, pbs space time, vredi posetiti

Moravsky

pre 7 godina

"Moze li neko, sa znanjem iz ove materije, da mi objasni gresi li novinar ili ja nisam najbolje shvatio brojke.
Starost svemira se procenjuje na nesto manje od 14 milijardi godina. U pomenutom clanku tvrde da je vidljivi deo svemira precnika 93 milijade svetlosnih godina.
?????
(Hmm, 18. maj 2016 09:34)

šta ti tu nije jasno?..misliš da bi prečnik trebao da je oko 28 milijardi?..Stvar je u tome..što je brzina širenja veća od brzine svetlosti i plus ubrazava to širenje svakim sekundom..

kojan

pre 7 godina

svetlostna godina je daljina koju svetlost predje za jednu godinu. nadam se da sam pomogao. kad vec koristis internet proveri jedan sajt, google. svasta mozes da saznas tu. :)

Zagor

pre 7 godina

@hmm

Dotakli su se objasnjenja na tvoje pitanje u clanku, ali ne na najjasniji nacin, tako da nije cudo ako nekome ko ne poznaje materiju najbolje nije sve jasno.

Ukratko, nas svemir se siri sve brze i brze, brzinama vecim od brzine svetlosti, usled dejstva te takozvane "tamne energije", koja sacinjava oko 68% vidljivog svemira (o kojoj inace znamo jako malo, prakticno nista). Usled toga, svemir je daleko veci nego sto bi njegova starost (nekih 13.8 milijarde godina) to ukazivala. Pritom, tih 93 milijarde svetlosnih godina je precnik samo nama VIDLJIVOG svemira. Niko ne zna koje su prave dimenzije celog svemira, pa cak ni da li uopste ima granica).

Jazz

pre 7 godina

Ne brinite se,dragi ljubitelji kosmičkih putešestvija,još ima nade za boravak u izvanlokalnogalaktičkom prostoru! Vogoni upravo rade na intergalaktičkom autoputu koji bi trebalo da bude završen kroz narednih nekoliko godina (bar po njihovom nadležnom ministarstvu za dotični resor,oni su malo precizniji od ovih naših po tom pitanju procene,mada im nisu poslovi tog obima kao ovdašnji pa je i razumljivo). Jedini je problem što bi trebalo da prolazi kroz našu planetu...

ax

pre 7 godina

93 mlrd svetlosnih godina?

svemir je star 13,5 mlrd godina... tako kaze nauka.. kako su se dve zvezde ili galaksije udaljile 93 mlrd svetlosnih godina ako nista nije brze od svetlosti jer su na raspolaganju imale svega, maksimalno, 13,5 mlrd godina?

nesto tu ne stima

Projekat Atlantida

pre 7 godina

Kazu da je Svemir star 13.6 milijardi godina, a isto tako kazu da je precnik vidljivog svemira 96 milijardi svatlosnoh godina, sto je nemoguce, jer da je sve krenulo iz centra i da se siri u svim pravcima, za 13.6 milijardi godina nikako ne bi moglo da dostigne tih 93 milijarde svetlosnih godina pod pretpostavkom da nista ne moze da ide brze od svetlosti.

Alex

pre 7 godina

Da, u jednom trenutku će brzina širenja svemira, odnosno udaljavanja objekata biti veća od brzine svetlosti, i nećemo moći da vidimo ništa osim nase galaksije..

Marko

pre 7 godina

Prestacu da verujem da je bog ovo stvorio ako mi neko da odgovor na ova tri pitanja?

KAKO JE NASTAO PROSTOR?(naprimer uzmete veliku kutiju praznu ono unutra je prostor gde se napravio big beng I materije? a odakle je kutija?

ODAKLE SU SE STVORILE I KAKO MATERIJE ZA BIG BANG?

ZAŠTO VREME TEČE?

Loš prevod

pre 7 godina

Nešto ste loše preveli očigledno: "...čiji je prečnik 93 milijarde svetlosnih godina".

Svemir koga sada vidimo je velik 14,7 milijardi svetlosnih godina, a teoretski bi mogao da bude velik do 50 zbog ubrzanog širenja i svetlosti koja još nije stigla do nas. Taman posla da je lokalna grupa galaksija (na koje mislite - Kumovu Slamu i Andromedu?) 97 milijardi svetlosnih godina.

NIKI

pre 7 godina

DOBRO, I KADA SE VIDI TAJ PREOSTALI DEO POSLE TIH 0.0000000001 % STO VEC VIDIMO, STA JE POSLE TOGA ONDA? KOLIKO ZNAM SVEMIR NEMA GRANICE ILI IPAK IMA, STA JE ONDA POSLE TE GRANICE?? JEL SE UDARI U ZID KADA SE DODJE DO KRAJA?

Gazda Milutin

pre 7 godina

Sa ovakvom regresijom čovečanstva (od vakcina do ravne Zemlje) bićemo srećni da napustimo i planetu, kakvo crno napuštanje Mlečnog Puta.

EU Citizen

pre 7 godina

Sve ovo je savršeno tačno iz perspektive našeg sadašnjeg znanja o svetu i predstavama o putovanju kao fizičkoj translaciji materijalnih objekata. To znanje, u opsegu na koji se odnosi, verovatno odgovara istini, makar približno, ali paradigma naučnog razvoja je oduvek podrazumevala baš proširenje tog opsega na do tada nepoznate ekstremne i marginalne situacije koje su pružale nove uvide u dublje nivoe realnosti, pa me ne bi začudilo da nešto tako omogući neku vrstu putovanja izvan opsega Lokalne grupe i mnogo dalje. Ako preživimo tu transformaciju, mislim da će i priroda čoveka uskoro biti pre informativna nego materijalna, pa nije isključeno da ćemo u nekom trenutku moći da putujemo i brzinom svetlosti kao čestice bez mase koje nose samo energiju/informaciju, ili čak možda i brže, ako se pokaže da su, recimo, neki geometrijski trikovi sa prostorom koji su danas u nivou nedokazivih ali relativno solidno naučno fundiranih spekulacija ipak realni. Poznati svet se poslednjih vekova širio geometrijskom progresijom, odnosno njegove granice su se svakih nekoliko decenija pomerale za čitave redove veličine, pa je teško reći gde će to stati, realnost možda i nije jedinstvena i ograničena, već predstavlja nekakvu beskrajnu redukciju ili multiverzum, a čak i "prosti", četvorodimenzionalni svemir je gotovo sigurno u prostornom smislu beskrajan, s tim što je našoj percepciji, opet, samo po sadašnjem obimu saznanja, i teoretski dostupan samo njegov mali deo od pedesetak milijardi svetlosnih godina, ali teorije se, srećom, menjaju i nadograđuju :))

Black howk

pre 7 godina

Covek jedino kroz duhovnu ispunjenost dobija smisao egzistencije. Alat za to je komunikacija sa Tvorcem putem molitve.Ako smo iskreni u tome s vremenom svi mozaici univerzuma dolaze na svoje mesto.

rejnald

pre 7 godina

,,Gde ce pod dejstvom gravitacije nastati samo jedna galaksija, dok ce ostale grupe zauvek nestati iz naseg vidokruga"...

I sve ce to da uradi cuvena sila sila gravitacije, koja odrzava cio kosmos na okupu, spaja galaksije u jednu a druge odbacuje, ta mocna nevidljiva sila?
Koja drzi nase okeane i mora da se ne prospu na nasoj okruglo elipsoidnoj zemlji koja se stalno vrti, sve se vrti u kosmosu i ne staje, a gravitacija odrzava taj red?
Samo da se zna da je veliki Nikola Tesla jedini istinski naucni autoritet smatrao da ova sila ne postoji vec iskljicivo ,,elektromagnetna sila" koja je lako dokaziva, uopste Tesla je imao drugaciju koncepciju svemira i planete zemlja, koje je mnogo blize geocentricnom nego li heliocentricnom sistemu...

MS

pre 7 godina

U duboku vodu idemo podmirnicama i ronilačkim odelom, u svemir skafanderima i svemirskim brodovima, kod državne administracije idemo nakljukani lekovima za smirenje.... Sve su to neprijateljska okruženja koja smo savladali vremenom, inteligencijom, iskustvom i tehnologijom a pričalo se svojevremeno da je to nemoguće.... Tako će biti i sa ovim problemom.

Bumbar

pre 7 godina

Gledao sam emisiju u kojoj smatraju da je tamna energija u stvari peta osnovna sila a razlog zasto je ne vidimo je taj sto njeno dejstvo prestaje da deluje u blizini bilo kakve materije, pa je zato ne mozemo ni proucavati u galaksiji vec samo deluje u medjugalaktickom prostoru gde apsolutno ne postoji materija i ona je tu najjaca.

Kol

pre 7 godina

Dok ne otkrijemo novi vrstu energije odnosno neki novi pogon koji ce omoguciti interplanetarna putovanja u nekim prihvatljivim vremenskim okvirima, moze samo da se teoretise!

couch potato

pre 7 godina

koristicemo prostorno vremensku crvotocinu kod granicnog prelaza deep space nine, svercovati sve I svasta iz tih drugih grupa galaksija, videcete.

Hmm

pre 7 godina

Moze li neko, sa znanjem iz ove materije, da mi objasni gresi li novinar ili ja nisam najbolje shvatio brojke.
Starost svemira se procenjuje na nesto manje od 14 milijardi godina. U pomenutom clanku tvrde da je vidljivi deo svemira precnika 93 milijade svetlosnih godina.
?????

majstor

pre 7 godina

da. iako se radi o kosmickim vremsnskim skalama, ako neka civilizacija bude tada postojala svemir ce biti prilicno mracno i tamno mjesto jer ce ubrzano siri i nikakva tehnologija (cak i ona koju mi sada ne mozemo ni da zamislimo a kamoli ostvarimo) nece moci probiti zakone univerzuma a to je da se prostor izmedju galaksija (jata galaksija) siri (tj. stvara(, a za one dalje galaksije cak i brze od svjetlosti. PS: I ne to ne pobija Ajnstajna niti uzdize Teslu, Milevu ili ti nastavnika fizike iz Mrcajevaca koji tvrdi suprotno, jer po teoriji relativnosti nijedan objekat niti energija ne moze da se prostire brze od svjetlosti kroz prostorvrijeme (jos jednom ponavljam kroz prostorvrijeme), ali to ogranicenje ne vazi za prostorvrijeme.

couch potato

pre 7 godina

koristicemo prostorno vremensku crvotocinu kod granicnog prelaza deep space nine, svercovati sve I svasta iz tih drugih grupa galaksija, videcete.

Kol

pre 7 godina

Dok ne otkrijemo novi vrstu energije odnosno neki novi pogon koji ce omoguciti interplanetarna putovanja u nekim prihvatljivim vremenskim okvirima, moze samo da se teoretise!

Hmm

pre 7 godina

Moze li neko, sa znanjem iz ove materije, da mi objasni gresi li novinar ili ja nisam najbolje shvatio brojke.
Starost svemira se procenjuje na nesto manje od 14 milijardi godina. U pomenutom clanku tvrde da je vidljivi deo svemira precnika 93 milijade svetlosnih godina.
?????

MS

pre 7 godina

U duboku vodu idemo podmirnicama i ronilačkim odelom, u svemir skafanderima i svemirskim brodovima, kod državne administracije idemo nakljukani lekovima za smirenje.... Sve su to neprijateljska okruženja koja smo savladali vremenom, inteligencijom, iskustvom i tehnologijom a pričalo se svojevremeno da je to nemoguće.... Tako će biti i sa ovim problemom.

Gazda Milutin

pre 7 godina

Sa ovakvom regresijom čovečanstva (od vakcina do ravne Zemlje) bićemo srećni da napustimo i planetu, kakvo crno napuštanje Mlečnog Puta.

petar

pre 7 godina

@hmm
Razlog za to je što se brzina svetlosti odnosi na prostiranje KROZ prostor vreme. Zapravo to je najveća moguća brzina kojom bilo koje dve tačke mogu da 'komunicoraju', npr. da razmene naelektrisanje, momentum itd. Inače iz najpoznatije jednačine ikada (e=mc2) možeš da primetiš da mora postojati ograničenje brzine da bi postojala masa i univerzumu. Što se tiče širenja samog prostor-vremena, tu ne postoji ograničenje. Bukvalno se sam svemir širi, kao kada bi nekako mogao da se rasteže auto put dok se voziš po njemu. Iako ti imaš ograničenje brzine, sam auto put nema. Imaš super kanal na YouTubeu, pbs space time, vredi posetiti

Voja

pre 7 godina

Novinar ne gresi,jer je samo preveo tudji tekst... Iako je svemir star 13.5 milijardi godina,njegov vidljivi precnik je oko 93 milijarde svetlosnih godina. Najjednostavnije objasnjenje je to da iako je brzina svetlosti najveca brzina kojom materija moze da se krece kroz prostor-vreme, sam prostor-vreme moze da se siri brzinom vecom od brzine svetlosti,jer to nije kretanje u smislu u kome ga mi predstavljamo. Zbog cuvene tamne energije,prostor-vreme se siri brzinom vecom od svetlosti i odatle ta razlika,najjednostavnije napisano i ne samo to,vec se to sirenje i dalje ubrzava.

Aleksandar

pre 7 godina

Moze li neko, sa znanjem iz ove materije, da mi objasni gresi li novinar ili ja nisam najbolje shvatio brojke.
Starost svemira se procenjuje na nesto manje od 14 milijardi godina. U pomenutom clanku tvrde da je vidljivi deo svemira precnika 93 milijade svetlosnih godina.
?????
(Hmm, 18. maj 2016 09:34)

to je zato sto je svetlosna godina jedinica za duzinu

Ana-bg

pre 7 godina

Pohvala za b92 ! Tesktovi su mi pomogli da saznam sta je Laniakea i kvantne fluktacije. Iako sam potpuni laik nauka o svemiru je vrlo interesantna i ovakvi tekstovi svakako pomazu nama koji se interesujemo.

kojan

pre 7 godina

svetlostna godina je daljina koju svetlost predje za jednu godinu. nadam se da sam pomogao. kad vec koristis internet proveri jedan sajt, google. svasta mozes da saznas tu. :)

Zagor

pre 7 godina

@hmm

Dotakli su se objasnjenja na tvoje pitanje u clanku, ali ne na najjasniji nacin, tako da nije cudo ako nekome ko ne poznaje materiju najbolje nije sve jasno.

Ukratko, nas svemir se siri sve brze i brze, brzinama vecim od brzine svetlosti, usled dejstva te takozvane "tamne energije", koja sacinjava oko 68% vidljivog svemira (o kojoj inace znamo jako malo, prakticno nista). Usled toga, svemir je daleko veci nego sto bi njegova starost (nekih 13.8 milijarde godina) to ukazivala. Pritom, tih 93 milijarde svetlosnih godina je precnik samo nama VIDLJIVOG svemira. Niko ne zna koje su prave dimenzije celog svemira, pa cak ni da li uopste ima granica).

Bumbar

pre 7 godina

Gledao sam emisiju u kojoj smatraju da je tamna energija u stvari peta osnovna sila a razlog zasto je ne vidimo je taj sto njeno dejstvo prestaje da deluje u blizini bilo kakve materije, pa je zato ne mozemo ni proucavati u galaksiji vec samo deluje u medjugalaktickom prostoru gde apsolutno ne postoji materija i ona je tu najjaca.

Maxa

pre 7 godina

Ovo je notorna glupost, i krajnje povrsno posmatranje na stvari iz sadasnje smrtnicke perspektive.

Ako se gleda toliko daleko u buducnost, Mlecni Put ce se svakako sudariti sa Andromeda galaksijom, tako da nece ni biti potrebe da putujemo.

Uostalom ona civilizacija koja je u stanju da putuje sa jednok kraja galaksije na drugi je em besmrtna, em ce imati tehnologiju da savija prostor i vreme.

Miloš

pre 7 godina

@hmmm godinom se meri vreme, svetlosnom godinom daljina tj. dužina , 1 godina je isto što i 8.784 časova a jedna svetlosna godina je isto što i 9.460.528.112.671.650 metara.

majstor

pre 7 godina

da. iako se radi o kosmickim vremsnskim skalama, ako neka civilizacija bude tada postojala svemir ce biti prilicno mracno i tamno mjesto jer ce ubrzano siri i nikakva tehnologija (cak i ona koju mi sada ne mozemo ni da zamislimo a kamoli ostvarimo) nece moci probiti zakone univerzuma a to je da se prostor izmedju galaksija (jata galaksija) siri (tj. stvara(, a za one dalje galaksije cak i brze od svjetlosti. PS: I ne to ne pobija Ajnstajna niti uzdize Teslu, Milevu ili ti nastavnika fizike iz Mrcajevaca koji tvrdi suprotno, jer po teoriji relativnosti nijedan objekat niti energija ne moze da se prostire brze od svjetlosti kroz prostorvrijeme (jos jednom ponavljam kroz prostorvrijeme), ali to ogranicenje ne vazi za prostorvrijeme.

Black howk

pre 7 godina

Covek jedino kroz duhovnu ispunjenost dobija smisao egzistencije. Alat za to je komunikacija sa Tvorcem putem molitve.Ako smo iskreni u tome s vremenom svi mozaici univerzuma dolaze na svoje mesto.

Alex

pre 7 godina

Da, u jednom trenutku će brzina širenja svemira, odnosno udaljavanja objekata biti veća od brzine svetlosti, i nećemo moći da vidimo ništa osim nase galaksije..

Marko

pre 7 godina

Prestacu da verujem da je bog ovo stvorio ako mi neko da odgovor na ova tri pitanja?

KAKO JE NASTAO PROSTOR?(naprimer uzmete veliku kutiju praznu ono unutra je prostor gde se napravio big beng I materije? a odakle je kutija?

ODAKLE SU SE STVORILE I KAKO MATERIJE ZA BIG BANG?

ZAŠTO VREME TEČE?

neutralni felsh

pre 7 godina

Samo da se zna da je veliki Nikola Tesla jedini istinski naucni autoritet smatrao da ova sila ne postoji vec iskljicivo ,,elektromagnetna sila" koja je lako dokaziva, uopste Tesla je imao drugaciju koncepciju svemira i planete zemlja, koje je mnogo blize geocentricnom nego li heliocentricnom sistemu...
(rejnald, 18. maj 2016 10:52)



tesla je bio astronom i fizicar?
da nije mozda i fudbal igrao bolje od mesija? ;)

NIKI

pre 7 godina

DOBRO, I KADA SE VIDI TAJ PREOSTALI DEO POSLE TIH 0.0000000001 % STO VEC VIDIMO, STA JE POSLE TOGA ONDA? KOLIKO ZNAM SVEMIR NEMA GRANICE ILI IPAK IMA, STA JE ONDA POSLE TE GRANICE?? JEL SE UDARI U ZID KADA SE DODJE DO KRAJA?

EU Citizen

pre 7 godina

Sve ovo je savršeno tačno iz perspektive našeg sadašnjeg znanja o svetu i predstavama o putovanju kao fizičkoj translaciji materijalnih objekata. To znanje, u opsegu na koji se odnosi, verovatno odgovara istini, makar približno, ali paradigma naučnog razvoja je oduvek podrazumevala baš proširenje tog opsega na do tada nepoznate ekstremne i marginalne situacije koje su pružale nove uvide u dublje nivoe realnosti, pa me ne bi začudilo da nešto tako omogući neku vrstu putovanja izvan opsega Lokalne grupe i mnogo dalje. Ako preživimo tu transformaciju, mislim da će i priroda čoveka uskoro biti pre informativna nego materijalna, pa nije isključeno da ćemo u nekom trenutku moći da putujemo i brzinom svetlosti kao čestice bez mase koje nose samo energiju/informaciju, ili čak možda i brže, ako se pokaže da su, recimo, neki geometrijski trikovi sa prostorom koji su danas u nivou nedokazivih ali relativno solidno naučno fundiranih spekulacija ipak realni. Poznati svet se poslednjih vekova širio geometrijskom progresijom, odnosno njegove granice su se svakih nekoliko decenija pomerale za čitave redove veličine, pa je teško reći gde će to stati, realnost možda i nije jedinstvena i ograničena, već predstavlja nekakvu beskrajnu redukciju ili multiverzum, a čak i "prosti", četvorodimenzionalni svemir je gotovo sigurno u prostornom smislu beskrajan, s tim što je našoj percepciji, opet, samo po sadašnjem obimu saznanja, i teoretski dostupan samo njegov mali deo od pedesetak milijardi svetlosnih godina, ali teorije se, srećom, menjaju i nadograđuju :))

Konfuzije

pre 7 godina

u prvoj godini gimnazije sam pisao sastav koji se bavio otprilike : Sateliti oribitiraju oko planeta,planete oko zvezda. Zvezde cine sisteme kojih ima na milijarde koji su u medjusobnoj interakciji.U velikim sistemima vreme se racuna jedinicama koje nama ne znace mnogo jer su vece od nama svega poznatog. Slicno tome, covek je od organa u interakciji,organi od celija,celije od atoma,atomi od jezgra i elektrona koji gle cuda isto orbitiraju oko svog jezgra. Bavio sam se temom da jednim udarom dlana o dlan,sto je meni trajalo delic sekunde, gomila celija moje koze je nestalo sa svim elektronima koji tu kruze oko svojih jezgara. Meni je to trajalo kratko,ali na tom mikronivou - mozda je to bila citava istorija.Slicno tome mi posmatramo pojave u makro kosmosu, sudare planeta,zvezda,sasvezdja,nestajanje i nastajanje zivota... Razapatost coveka izmedju makro i mikro sveta, pogled u veliko nevidljivo i pogled u malo nevidljivo i gde traziti svoj smisao. Dobio sam dvojku,i to verovatno samo zato sto nisam imao pravopisne greske. A jako sam voleo profesorku do tog momenta. Ako nista drugo mislio sam da sam zasluzio vecu ocenu bar zato sto kao ucenik prvog razreda srednje skole nisam poceo pismeni sastav sa " Bio je lep i suncan dan...."

brzi od vremena

pre 7 godina

Tesla je bio astronom i fizicar?
da nije mozda i fudbal igrao bolje od mesija? ;)
(neutralni felsh, 18. maj 2016 13:58)

Tesla je bre asistirao babici pri svom rodjenju!

HeadsUp

pre 7 godina

Godina i svetlosna godina nemaju veze jedna sa drugom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (omg, 18. maj 2016 11:20)

@omg & all: Imaju, itekako. Svetlosna godina je, po definiciji, razdaljina koja se moze preci za godinu dana krecuci se brzinom svetlosti.

Moravsky

pre 7 godina

"Moze li neko, sa znanjem iz ove materije, da mi objasni gresi li novinar ili ja nisam najbolje shvatio brojke.
Starost svemira se procenjuje na nesto manje od 14 milijardi godina. U pomenutom clanku tvrde da je vidljivi deo svemira precnika 93 milijade svetlosnih godina.
?????
(Hmm, 18. maj 2016 09:34)

šta ti tu nije jasno?..misliš da bi prečnik trebao da je oko 28 milijardi?..Stvar je u tome..što je brzina širenja veća od brzine svetlosti i plus ubrazava to širenje svakim sekundom..

cobo

pre 7 godina

Krajnji domet covecanstva je zemlja.I da izmislimo najmodernije rakete i svemirske brodove ljudski organizam ne bi mogao te gravitacije i zracenja preziveti .Zato sedite tu gde ste !A virtualno i u fantaziji,granica nema .

ax

pre 7 godina

93 mlrd svetlosnih godina?

svemir je star 13,5 mlrd godina... tako kaze nauka.. kako su se dve zvezde ili galaksije udaljile 93 mlrd svetlosnih godina ako nista nije brze od svetlosti jer su na raspolaganju imale svega, maksimalno, 13,5 mlrd godina?

nesto tu ne stima

Zagor

pre 7 godina

Uzgred, ovaj scenario koji napominju gde nista van nase Lokalne Grupe necemo moci videti se nece desiti jos izmedju 100 i 150 milijardi godina, tako da ova fraza "nasa buduca pokoljenja" je i vise nego isprazna. Cak ni nase Sunce nece trajati toliko dugo.

petar

pre 7 godina

@bane cenzura
To što si rekao odnosi se na Boga a ne na svemir. Jer Bog je Živi, Ličnost koja promišlja, Tvorac svega vidljivog i nevidljivog, bez početka i bez kraja. On je stvorio i večnost, Predvečni Bog. On je taj koji daje svemu postojanje, koji ni iz čega stvara, iz nebića priziva u biće...On je Taj koji svemu daje smisao i bez Koga sve ovo nema nikakvog smisla.

Projekat Atlantida

pre 7 godina

Kazu da je Svemir star 13.6 milijardi godina, a isto tako kazu da je precnik vidljivog svemira 96 milijardi svatlosnoh godina, sto je nemoguce, jer da je sve krenulo iz centra i da se siri u svim pravcima, za 13.6 milijardi godina nikako ne bi moglo da dostigne tih 93 milijarde svetlosnih godina pod pretpostavkom da nista ne moze da ide brze od svetlosti.

Maestro

pre 7 godina

Ja mislim da ljudsku vrstu cekaju mnogo veci egzistencijalni problemi na zemlji u dosta skorom vremenskom periodu - sledecih par stotina godina. Tako da bih ja bio veoma zadovoljan ako ljudska rasa uspe da prezivi na zemlji 5,000-10,000 godina. Da ne pricamo dalje. Odlazak i nastanjivanje planete van suncevog sistema bi bio nevidjena premija. Verovatnoca nije na nasoj strani ali nije ni bila do sada...

mister x

pre 7 godina

Ovde je neko od komentatora postavio zanimljivo pitanje u vezi sa staroscu svemira i vidljivim delom svemira, koji se mere u milijardama godina.
14 milijardi godina je procenjena starost svemira, a vidljivi deo svemira je procenjen na 93 milijarde svetlosnih godina.Ako je jedna svetlosna godina rastojanje koje svetlost predje za godinu dana, onda je vidljivi deo put koji svetlost predje za 93 milijarde godina.Ovde se ljudi sa pravom pitaju da li se eventualno potkrala greska u ovom clanku.

lalegator

pre 7 godina

Uvek podrzavam nauku i njene napore da shvatimo i objasnimo svet oko nas...

Ali ne volim kada se odredjene teorije predstavljaju kao činjenice, 100% dokazane a u isto vreme imaju gomilu rupa

To da se svemir siri nastajanjem novog prostora izmedju galaksija je cista teorija bazirana na pretpostavkam, koje mozda i jesu ili mozda nisu tacne!
Mi ni jednim nasim instrumentom nismo direktno primetili niti izmerili nastajanje novog prostora,

cinjenica jeste da se u svemiru sve kreće

Na osnovu crvenog pomaka kvazara mi smo ustanovili da se svemir siri, sto je veci crveni pomak to je veca brzina sirenja!

Nema sumnje da crveni pomak nastaje udaljavanjem objekta od posmatraca!

ALI ono sto nam prećutkuju jeste da taj crveni pomak veoma lako nastaje i zbog gravitacije!
Interesantno je da kvazari poseduju najmasivnije crne rupe koje stalno rastu (hranjenjem) a samim tim imaju najjacu gravitaciju koja isto raste srazmerno rastu mase crne rupe, pa je sasvim logicno da njihov crveni pomak nastaje zbog njihove gravitacije a ne zato sto se udaljavaju od nas, ovo dovodi u pitanje teoriju da se svemir sve brze siri!

Neki od kvazara imaju toliko veliki crveni pomak da ispada da se krecu brze od svetlosti ( sto je nemoguce)
Ovo su resili teorijom da se ne krecu kvazari vec se krece prostor zajedno sa njima pod dejstvom tamne energije koja stvara novu prostor, ali niko jos nije video tu tamnu energiju niti nastanak novog prostora!

Dakle kvazari se "ne krecu" vec se krece prostor, pa ako se ne krecu kako onda nastaje njihov crveni pomak u njihovom prostoru?

Sasvim je logicnije da njihov crveni pomak nastaje zbog gravitacije jer u svom centru imaju najmasivnije crne rupe
a samim tim se ne krecu brze od svetlosti

Aleksandar

pre 7 godina

@Hmm Tih 14 milijardi koje si pomenuo to je starost izrazena u godinama, a ovih 93 milijardi SVETLOSNIH godina je mera rastojanja tj. duzine kao sto us to kilometri, ali za svemir se koriste svetlosne godine zbog lakseg racunanja jer je jedna svetlosna godina = hiljadu milijardi kilometara....

Artemis Foul

pre 7 godina

Mnogi su ovde dali približno tačno rešenje za prečnik od 93milijarde ali sa par fundametalnih grešaka. Prvo prostor se NE širi brže od svetlosti, tj ne širi se uopšte već se stalno stvara novi. Zato je galaksija koja je, kad je svetlost krenula sa nje, bila udaljena 14 milijardi s. god sada udaljena nekih 46 milijardi, a galalsija udaljena 1 milijardu pobegla samo 100.000 sv. godina.
Što je više prostora između to se više novog prostora stvara i zato nam se čini da se udaljenije galaksije udaljavaju mnogo brže od bližih.
Da se prostor širi brže od svetlosti mi bi svakog dana videli sve manje i manje od svemira.
Koga interesuje ima odlična knjiga na tu temu, Vasiona u ponoć.

neutralni felsh

pre 7 godina

Tako su navodno nastajali i nastali "vreme" i prostor, odnosno metafizički vremeprostor, kako relativisti vole da kažu da bi zvučali učeno. 

(Pundit, 18. maj 2016 12:16)


nijedan "relativista" ne koristi izraz "metafizika", to si upravo izmislio ;)

Loš prevod

pre 7 godina

Nešto ste loše preveli očigledno: "...čiji je prečnik 93 milijarde svetlosnih godina".

Svemir koga sada vidimo je velik 14,7 milijardi svetlosnih godina, a teoretski bi mogao da bude velik do 50 zbog ubrzanog širenja i svetlosti koja još nije stigla do nas. Taman posla da je lokalna grupa galaksija (na koje mislite - Kumovu Slamu i Andromedu?) 97 milijardi svetlosnih godina.

vardi

pre 7 godina

ako se nalazis unutar nekog sistema (svemira) nemoguce je prikupiti sve informacije o tom sistemu. za to je potrebno sagledavanje sistema (svemira) spolja. kao cetvorodimenzionalna bica (3 dimenzije prostora+vreme), trenutnim poimanjem stvarnosti nismo sposobni da se izmestimo fizicki ili mentalno van ovog sistema (svemira) i time ga posmatramo spolja. za to ce biti sposobna bica koja ce funkcionati na visim nivoima svesti pri cemu ce imati i drugacije poimanje stvarnosti. to ce biti petodimenzionalna bica za koje ce vreme biti obicna fizicka velicina kao sto je za nas prostor sa x,y,z koordinatama, bez ogranicenja da vreme mogu meriti samo u jednom pravcu kao nasa civilizacija. kao sto mi posmatramo i analiziramo fudbalsku loptu, pri cemu saznajemo sve informacije o toj lopti, tako ce petodimenzionalna bica posmatrati i analizirati nas kosmos i saznati sve o njemu :)

bane cenzura

pre 7 godina

Mislim da bi lakse bilo sve razumeti da zamislimo da ne postoji pocetak i kraj. Ni vremenski ni prostorno. Tu je problem nas mozak.Nas zivot ima kraj i pocetak. I mi sve tako i zamisljamo . Pogresno . Nema kraja ni pocetka.univerzum je postojao od uvek i uvek ce postojati i nema kraja ni pocetka prostorno ni vremenski.

neutralni felsh

pre 7 godina

@Artemis Foul 

Jeste, u pravu si. Svaka cast na tom pojasnjenju. Stalno se stvara nov prostor, i to medjugalakticki prostor, te se zbog toga galaksije udaljavaju jedna od druge, i zbog cega ce se jednog dana ostvariti ovaj scenario opisan u clanku. Ali ne jos nekih 150 milijardi godina.
(Zagor, 18. maj 2016 16:19)


pa ne bas... minus je na kraju uvek jaci od plusa, pitaj sve-vladajucu entropiju ;)
koliko za sada znamo, ne stvara se nista, narocito ne prostor... ili bar ne u tolikoj meri da materijom nadoknadi sirenje.
zapravo, ekspanzijom vasiona postaje sve redja i redja. dok naposletku ne postane skoro potpuno retka, bez zvezda, bez planeta, konacno i bez crnih rupa, a na kraju i bez "opipljive" materije - bez ikakve medjucestice interakcije, cak i bez cestica.
naravno, kraj je ovde vrlo relativan termin, jer prema vazecom kosmoloskom modelu taj period neformalnog nistavila trajace beskonacno dugo. ovo se po toj teoriji zove "toplotna smrt vasione", jer ce taj potpuno mracni svemir daleke buducnosti svuda imati temperaturu apsolutne nule.

TOTALNI LAIK

pre 7 godina

Izvinite što se mešam ali...96% svemira čini crna materija. A naučnici se još spore da li u opšte postoji. E sad mi još ne znamo ni šta je ni da li postoji to što čini 96% svemira. Nemam dokaze ali nešto mi se čini da će se za par stotina godina čak i deca smejati današnjim učenjima. Ne tako davno svet je bio ravna ploča i ceo svemir se okretao oko nje. Zar ne? Pre samo 30 godina vrteli smo olovkom kasetu da uštedimo baterije kasetofona na ekskurziji, nije bilo mobilnog i za najmanje saznanje si morao da kopas i kopas po biblioteci. Da pročitaš nekoliko knjiga dok ne naiđeš na podatak koji te zanima. Danas ask Google. Samo je potreban jedan ili dvojica genija i po jedan veliki izum na polju energije ili ko zna vremenskih tunela? I možda uputimo neku letelicu pa makar i sa veštačkom inteligencijom već za 200 godina :-( širom naše galaksije. Možda tamo sretnemo inteligentnija bića od nas pa od njih naučimo kako da savladamo velike udaljenosti između galaksija za daleko kraće vreme?

Zli

pre 7 godina

Covek je stvarno cudna zivotinja, trebace desetine vekova samo da se istrazi bogatstvo u nasem najblizem komsiluku, necemo moci da klasifikujemo sve sto nadjemo u krugu od 1000 svetlosnih godina a ovi vec kukaju kako necemo videti druge galaksije. I da covek uspe da ode u drugu galaksiju nece naci nista bitno drugacije nego sto ima ovde, samo ce se smoriti i onda ce hteti da dodje do granice svemira i da preskoci u drugi svemir pa u treci i sedmi i sta onda? Sticice do 135536895498 svemira i sta onda? Nista, svemir kao i svaki drugi. Nema smisla, bavite se konkretnim stvarima i sredite ovu planetu za pocetak.

Dr.Prim.Mancic

pre 7 godina

Hajde da pokusam ja da vam laicki objasnim .
Ovaj tekst je dobar i brojke se slazu,medjutim mi kao civilizacija necemo postojati da prisustvujemo pogledu na super jato galaksija sa zemlje.
Zasto?
Iz jednostavnog razloga jer je u pitanju gotovo 3,4 milijardi zemaljskih godina . Dakle covek postoji 200 000 godina , dinarosaurusi su vladali zemljom pre 65 000 000 godina a ovde se radi o priblizno 3 400 000 000 godina ,dakle jos milijarda i 100 Miliona godina pa starost zemljine kugle . Mi to doziveti necemo kao i nase buduce generacije .
A sto se tice mogucnosti unistenja zivota na zemljinoj kugli to moze da bude i sada dok ovo citate a dogodilo se pre 4 godina od neke nama najblize zvezde (mi to ne mozemo znati) a kamo li asteroidi ,supervulkani,superzemljotresi . U dalekoj buducnosti imamo i sudar sa nama najblizom galaksijom Andrimedom pa unistenje zemlje od naseg sunca koje ce da raste itd. Pa pre svega gotovi smo ko civilizacija od samih zemaljskih politicara koji ce garant obistiniti bibliju i pricu o Nojevoj barci.

Duke

pre 7 godina

Klasicna fizika kaze ako se voz krece 100km/h i ja po tom vozu krenem da trcim u sistemu vezanom za brdo pokraj kojeg prolazimo ja cu imati brzinu 101km/h.

Ajnstajn kaze ako se moj voz krece brzinom svetlosti i ako ja trcim po njemu i dalje cu se kretati brzinom svetlosti-ne brze gledano sa obliznjeg brda.

Ljudi koji govore da svetlosna godina i godina mere razlicite fizicko velicine su u pravu. Samo u slucaju svetlosti u vaakumu se svodi na isto. Razdaljina koju svetlost predje u vaakumu za godinu dana je svetlosna godina. Stoga max razdaljina koju moze da predje za 14milijardi godina je 14 milijardi svetlosnih godina.

Cak i da uzmemo da se prostor siri brze od svetlosti to neobjasnjava kako je svetlost udaljena 98 milijardi svetlosnih godina stigla do nas za 14 milijardi godina.

Jedino ako su ovi prostori izmedju galaksija nekako energijski nabijeni pa kroz njih svetlost ide brze?

Bumbar

pre 7 godina

@ Projekat Atlantida

Gospodo, brkate prostor i vreme iako je to sve povezano u Svemiru. Svemir je STAR 13,7 milijardi godina! To je vreme koje je trebalo svetlosti da dodje od najdalje galaksije koju vidimo do nas! Uzimajuci u obzir inflaciju, ta galaksija se ne nalazi vise tu, nego mnogo mnogo dalje, jer je mi vidimo kako je izgledala pre 13 mil. godina. A 96 milijardi je sam trenutni precnik svemira uzimajuci u obzir inflaciju i stalno sirenje.

pn

pre 7 godina

Hmm- Svetlosna godina je razdaljina koju svetlost pređe za godinu dana. Znači kada bi se kretali brzinom svetlosti(što je nemoguće) trebalo bi nam 93 milijarde godina da bi prešli prečnik vidljivog dela svemira. E sada 1 svetlosna godina iznosi 9,5*10^12 km, pa ti posle pomnoži to sa 93 milijarde... Neverovatno. Svaki put kada pomislim na sav taj prostor shvatim koliko smo mi zapravo mali i nebitni.

QA bot

pre 7 godina

Sirina 93milijarde svetlosnih godina a starost 14 milijardi. Da, moguce je i naravno da nista ne ide brze od svetlosti. Sam prostor se siri brzinom vecom od brzine svetlosti. Zamislite balon i na njegovoj povrsini 2 tacke. Iz jedne tacke do druge mrav krene brzinom 0.1m/s recimo. I ako je udaljenost 2 tacke 1 metar onda mravu treba 10 sekundi da doputuje do druge tacke. E sad ako neko pocne da naduvava balon razdaljina izmedju 2 tacke raste i iako mrav putuje konstantnom brzinom on nikad nece stici u drugu tacku jer se balon siri brzinom vecom od brzine mrava. Tako se i univerzum siri.

Da, ali

pre 7 godina

Sve je jasno ovo za godinu i svetlosnu godinu, i razliku medju ova dva pojma, ali ako svemir postoji 14 milijardi godina, a nastao je iz jedne tacke, kako se bilo sta toliko odaljilo jedno od drugog da je sada udaljenost 93 milijardi svetlosnih godina?
Po nekoj logici, dve najudaljenije tacke u svemiru mogu da budu na udaljenosti od 28 milijardi svetlosnih godina, ako su se sve vreme od postanka svemira udaljavale jedna od druge brzinom svetlosti. Stvarno bih voleo objasnjenje bez saveta da idem na google :)

neutralni felsh

pre 7 godina

U duboku vodu idemo podmirnicama i ronilačkim odelom, u svemir skafanderima i svemirskim brodovima, kod državne administracije idemo nakljukani lekovima za smirenje.... Sve su to neprijateljska okruženja koja smo savladali vremenom, inteligencijom, iskustvom i tehnologijom a pričalo se svojevremeno da je to nemoguće.... Tako će biti i sa ovim problemom.
(MS, 18. maj 2016 10:55)


sharmantan komentar, ali sa izvesnim zabludama jer nije primenjiv na ovaj problem, koji je pak resiv samo krsenjima zakona fizike.

Pundit

pre 7 godina

nijedan "relativista" ne koristi izraz "metafizika", to si upravo izmislio
(neutralni felsh, 18. maj 2016 15:54)
Metafizika nije kombinacija čisto apstraktnih, već apstraktnih i realnih pojmova (ili fenomena). Vreme je čisto apstraktni pojam, dok je prostor realan. Hibrid "vremeprostor" je dakle metafizički pojam, a to što relativisti smatraju da nije, to je kao što i vernici smatraju da je Bog stvaran.
Da li i magneti sažimaju prostor, kad su već magnetna i gravitaciona privlačnost toliko slični fenomeni? Sprdaš se vrlo neukusno sa Teslom, a on je mnogo pre Ajnštajna shvatio da to nisu čak ni slični, već isti fenomeni. Ajnštajn to nije mogao da shvati zbog arhaičnog shvatanja materije. Materija i energija nisu ni u kakvoj relativističkoj korelaciji, već samo energija i postoji. Materija nisu nikakve sitne, sitne, sitne granulice kako relativisti smatraju ne odmakavši se od zaostalog shvatanja nedeljivog atoma.

Quantum entanglement (kvantna zapletenost) sada je već dokazano da je moguća na razdaljini od 100 kilometara i odvija se trenutno. Relativisti mogu samo da čupaju kose, ali sve više se dokazuje da je Teslino shvatanje materije i njene talasne strukture bilo ispravno, samo previše napredno.
Ajnštajn je bio veliki um utoliko što je jasno razumeo koliko je Tesla veći. To je čak pošteno i priznavao.

maja maja

pre 7 godina

Okrenite se ljudi sebi i u sebi ćete naći sve odgovore. Nema smisla, a ni vremena, "čačkati" izvan Zemlje. Životni vijek čovjeka je veoma kratak, a vjerovatno i postoji razlog zašto ne možemo dalje. Posvetite se lijepim odnosima prema drugim ljudima i nađite rješenja protiv virusa i karcinoma. I otkrili ste onda mnogo više za cijelo čovječanstvo, od gledanja u nebo.

baba&deda

pre 7 godina

Covek pita kako dve babe da pojedu tri zabe. A genijalci se javljaju sa odgovorom: pa babe su babe a zabe su zabe, progugluj malo!

Trovach

pre 7 godina

Rasprava se razvija u pogresnom smeru. Posto smo apsolvirali sta je to svetlosna godina, dajte da "resimo" problem iz teksta. Ako smo stvarno ograniceni (poznatim) fizickim zakonima, tesko da cemo putovati i do Andromede, a kamoli van nase galakticke grupe. Mozemo da "pozajmimo" nesto iz SF sektora, ali se bojim da se time necemo naputovati. Mozda bi nam kontrolisana fuzija omogucila putovanje do najblizih zvezda, pa bismo nasu galaksiju naselili, brzinom puza, za nekoliko miliona godina, ali ako ne uspemo nekako da "prevarimo" cika Ajnstajna, Mlecni put, ma kol'ko velik bio, ce ostati nas "zatvor".

ja

pre 7 godina

@hmm
Najstarija svetlost u svemiru jeste naucno, egzaktno potvrdjena na nekih 13.7 milijardi godina.
To znamo po tome sto kad pogledamo u svemir vidimo, kao najstariju, svetlost koja je pre toliko `nasih` zemaljskih, godina nastala i od tada putuje svemirom.
Divim se svim komentatorima koji su ovde uspeli da obore cak i Ajnstajna i njegovu teoriju da nista ne moze da se krece brze od svetlosti, te da nam dokazu ovde nekim, samo njima razumljivim teorijama, da se svemir siri brze od svetlosti?!?
Majstori, gde je to utvrdjeno i u kom naucnom casopisu objavljeno?? Pitam jer zelim da procitam nesto novo.
Takodje, mislim da je greska da je precnik svemira 93 milijarde godina. Toliko staru svetlost jos niko nije registrovao u svemiru ili bar polovinu te svetlosti pa da govorimo o poluprecniku.
Nauka je jako logicna, jednostavna i upravo zbog toga zanimljiva. Neki misle da ce, ako iznesu par nerazumljivih, nelogicnih, nepovezanih i sto je najgore, netacnih recenica, navesti druge da poveruju u nesto.
Zivela nauka. Nije kraj, jos mnogo toga nas ceka tamo negde ;)

dadara

pre 7 godina

@Bumbar

Nisi u pravu. Kvantna mehanika je nastala zajedno sa zakonima fizike. Pre toga nije bilo vremena, ni elementarnih cestica koje tvore kvantnu mehaniku i njene zakone. U pravu si da je postojala singularnost, ili singularitet, a oto nema veze sa kvantnom mehanikom. Kvantna mehanika nastaje sa Plankovim vremenom ili 10^-43 sekunde,od 10^-43s do 10^-35 urušava se ravnoteža materije i antimaterije u korist prve. Od 10^-35s do 10^-10 era hadrona i leptona, od 10^-10 sekundi do 1 sekunde era protona i neutrona, od 1 sekunde do 3 minuta prva stabilna jezgra. Posle 300 000 godina svemir se dovoljno ohladio i razdvojili su se materija i energija. Milijardu godina posle velikog praska nastaju prve zvezde, kvazari i protogalaksije. Nauka jos uvek ne sme da tvrdi sta se desilo izmedju nulte i 10^-43 sekunde. Kao i sta je bio taj atom iz kog je sve nastalo. To je taj singularitet, u tom napojmljivom delicu vremena, u kom nisu vazili zakoni fizike i koji je omogucio da se svemir rasiri brze od brzine svetlosti, da bi mu danas precnik bio 93 mlrd svetlosnih godina.

rejnald

pre 7 godina

,,Gde ce pod dejstvom gravitacije nastati samo jedna galaksija, dok ce ostale grupe zauvek nestati iz naseg vidokruga"...

I sve ce to da uradi cuvena sila sila gravitacije, koja odrzava cio kosmos na okupu, spaja galaksije u jednu a druge odbacuje, ta mocna nevidljiva sila?
Koja drzi nase okeane i mora da se ne prospu na nasoj okruglo elipsoidnoj zemlji koja se stalno vrti, sve se vrti u kosmosu i ne staje, a gravitacija odrzava taj red?
Samo da se zna da je veliki Nikola Tesla jedini istinski naucni autoritet smatrao da ova sila ne postoji vec iskljicivo ,,elektromagnetna sila" koja je lako dokaziva, uopste Tesla je imao drugaciju koncepciju svemira i planete zemlja, koje je mnogo blize geocentricnom nego li heliocentricnom sistemu...

Jazz

pre 7 godina

Ne brinite se,dragi ljubitelji kosmičkih putešestvija,još ima nade za boravak u izvanlokalnogalaktičkom prostoru! Vogoni upravo rade na intergalaktičkom autoputu koji bi trebalo da bude završen kroz narednih nekoliko godina (bar po njihovom nadležnom ministarstvu za dotični resor,oni su malo precizniji od ovih naših po tom pitanju procene,mada im nisu poslovi tog obima kao ovdašnji pa je i razumljivo). Jedini je problem što bi trebalo da prolazi kroz našu planetu...

hypatija

pre 7 godina

Све је то ок. Али, неке ствари ми нису јасне. У чему се десио тај велики прасак ако га је уопште било и у чему се налази комплетан свемир ? Вероватно сам отужно глуп и надпросечно необразован, али постоје нека питања на која никада нигде нисам наишао ни на трачак почетка одговора. Зато мислим и да никада неће доћи до краја људских истраживања и открића, односно хоће уколикко сами себе уништимо

cinik

pre 7 godina

Prvo malo konvencija; jedna miljiarda godina = 1mg. jedna milijarda svetlosnih godina = 1msg. Prva jedinica 1mg je vremenska, druga 1msg je prostorna. Citaoci koji postavljaju pitanje oko velicine i starosti svemira, meni se cini da razumeju razliku izmedju ovih velicina, ali s razlogom se pitaju kako to da je velicina svemir 93msv a starost je samo 14mg. Ako je svetlost sa najudaljenijih objekata do nas putovala 14mg, onda je svetlos presla 14msg. Posto se svemir siri, jasno je da pomenuti objekat nije vise ni priblizno na mestu na kom je bio kada je svetlost krenula, i neka se svemir siri brze od brzine svetlosti, mozda moze da se proceni da je u trenutku u kom vrsimo posmatranje objekat na mnogo vecoj udaljenosti od 14msg, ali to ne znaci da mi vidimo 93msv u daljinu. Jednostavno mi mozemo da gledamo samo do horizonta dogadjaja a on je od nas udaljen 14msg. Mozda se moze proceniti da se svemir prosirio na 93msv, ali mi najdalje sto mozemo da vidimo je kako je isti izgledao pre 14mg i kako su izgledali objekti od kojih je svetlost krenula pre 14mg.

Gandra_swe

pre 7 godina

Npr: "Šta je smisao svega?"
(Može to još tužnije, ali je i ovo dovoljno tužno!, 18. maj 2016 09:50)

Prijatelju, postavljas pogresno pitanje, sa postovanjem.
Slican primer bi bio "sta je smisao crvene boje"?
Da bi se to pitanje moglo postaviti, morali bi smo predpostaviti da je neko bice iza svega toga. Vernici to pitanje mogu postaviti, i ako nema smisla, ali ako verujes u to sto je dokazano. A ako zapravo pitas sta je smisao zivota, onda bih rekao da se to razlikuje. Nekome je da siri ljubav, nekome da siri mrznju, nekome da otvori pekaru a nekome da bude balerina.

Mozga ni u tragovima

pre 7 godina

Ako imas vise dece nego sto imas hrane i vode za njih, to je put u propast. Svaka zena treba da rodi samo jedno dete i svi problemi civilizacije bi bili reseni. Ne treba da se putuje u svemir i nastanjuju druge planete. Ni ovu svoju ne umemo da odrzavamo, ponasamo se prema njoj kao stetni mikroorganizmi. Umesto da promenimo ponasanje, mi bi da se prosirimo i na druga mesta i nastavimo da radimo pogresno. Imperijalisticka filozofija grupe koja sebe dozivljava kao vaznu, a nema veze s'mozgom.

inside tip

pre 7 godina

Za ove sa jeftinijim kartama, poenta teksta i klipa nije istrazivenje lokalne grupe vec istrazivanje ostalih lokalnih grupa. Dakle sve i da smo toliko napredni da mozemo da istrazimo nasu galaksiju i nasu lokalnu grupu, tesko da cemo ikad biti u mogucnosti da istrazimo bilo sta vise od toga bez obzira na razvoj tehnologije. Sto i nije tako strasno, jer su brojke koje se vezuju samo za nasu galaksiju dovoljno velike da zadovlje svu znatizelju covecanstva. Sto se tice ostatka vidljivog svemira, dok i ako mi ikad dodjemo do momenta da istrazujemo to, bice toliko daleko da se nece ni videti (detektovati)... Dakle putuj Vasiono, srecan put! :)

Bumbar

pre 7 godina

@ Hmm

Godina i svetlosna godina nemaju veze jedna sa drugom. Naime sve sto vidimo na nebu teleskopima pripada vidljivom delu Svemira i zamisli taj vidljivi deo Svemira kao sferu, tj loptu. Sve sto je iza te sfere mi NE MOZEMO da vidimo! Zasto!? Pa Ajnstajn je rekao da ne moze nista KROZ PROSTOR da se krece brzinom svetlosti, ali to se ne odnosi na sam prostor. Prostor se siri vecom brzinom od svetlosti, sto znaci da neka zvezda van nase sfere kada ispusti foton prema nama, njega ce prostor nositi vecom brzinom od brzine svetlosti od nas iako on ide prema nama. E sad, zbog inflacije, vremenom i nasa sfera vidljivog Svemira raste, i bice trenutak u vremenu kada ce taj foton uci u vidljivi deo naseg Svemira. Precnik te nase sfere je upravo 96 milijardi SVETLOSNIH godina! A Svemir je star 14 milijardi godina!

Bora

pre 7 godina

Ako je materija ogranicena tj. ima svoje dimenzije, kako je onda materijalni svemir bezgranican? Ako pretpostavimo da svemir ima kraja, šta je onda iza njega. Znaci umom ne mozemo shvatiti svemir, pa su ovakve rasprave besmislene.
Očigledno postoje još neke dimenzije u kojima je sve to logično, ali jos nismo njima ovladali.

Zagor

pre 7 godina

@Artemis Foul

Jeste, u pravu si. Svaka cast na tom pojasnjenju. Stalno se stvara nov prostor, i to medjugalakticki prostor, te se zbog toga galaksije udaljavaju jedna od druge, i zbog cega ce se jednog dana ostvariti ovaj scenario opisan u clanku. Ali ne jos nekih 150 milijardi godina.

Bumbar

pre 7 godina

@ Mare

Kao ljubitelj astronomije i teorijske fizike cu ti objasniti na prvo pitanje, ali drugo je sasvim irelevantno. Nigde u Svemiru ne postoji celokupno vreme, vreme je razlicito, u zavisnosti od posmatraca, i Svemir je star 13,8 mil. godina, to je broj od 9 cifara nula, sto znaci gore dole tvojih 20-30 godina je kao kap vode u okeanu. Prvo pitanje:
Svemir je prema teoriji velikog praska nastao pre 13,8 milijardi godina, i cinjenica da se siri govori da je nekada bio mali. Bio je velicine atoma, sa beskonacnom masom i gustinom. Kako je to moguce!? Tu stupa na snagu nauka koja se zove "kvantna mehanika" , koja opisuje svet kvantnih cestica od kojih smo svi sastavljeni. U tom svetu vreme, prostor, gravitacija ne vladaju na isti nacin kao sto vladaju u kosmosu, vec se javljaju zakoni koji se kose sa zdravim razumom, npr. isti elektron moze postojati na dva mesta istovremeno. Ne pitaj zasto je to tako, jer niko to ne zna sa apsolutnom sigurnoscu. E sad, ako posmatras singularnost iz tog ugla kvantne mehanike u kojem je sve moguce, zasto bi bilo nemoguce da od atoma nastane ovako nesto kao Svemir!? Nadam se da sam pomogao!

Bumbar

pre 7 godina

@ hypatija

Sasvim je irelevantno sta je bilo PRE velikog praska zato sto nije postojalo vreme i fizicki zakoni koji bi uticali na sve nas. Opet postoji teorija da je svemir 'ravan' u 4 dimenzije i da je zakrivljen u petoj, a da postoje beskonacno paralelnih univerzuma, zamisli to kao dva ravna carsava a materija pravi udubljenje u njima, a crne rupe povezanost izmedju njih. I kada se ta dva univerzuma priblize jedan drugom i sudare, nastaje 'veliki prasak', a energija od praska se prema Ajnstajnu pretvara u materiju, koju imamo danas.

neutralni felsh

pre 7 godina

Dok ne otkrijemo novi vrstu energije odnosno neki novi pogon koji ce omoguciti interplanetarna putovanja u nekim prihvatljivim vremenskim okvirima, moze samo da se teoretise!
(Kol, 18. maj 2016 09:33)


ovde se govori o medjugalaktickim prostranstvima, a za prevazilazenje tih razdaljina (i brzina) nema tog pogona i verovatno ga nece ni biti. medjuplanetna prostranstva unutar naseg sils
hoce da kazu: gledaj globalno, deluj lokalno, i teoretisi do mile volje. tako i mi: gledajmo vasionu, izucavajmo je, ali dalje od dela galaksije u kojoj smo mi verovatno nioada necemo maci, sto nam ne smeta da razmisljamo o daljinama koje danas mozemo da vidimo... i koje cemo, kako kaze tekst, u nezamislivo dalekoj buducnosti vidjati sve manje.

Pundit

pre 7 godina

Starost svemira se procenjuje na nesto manje od 14 milijardi godina. U pomenutom clanku tvrde da je vidljivi deo svemira precnika 93 milijade svetlosnih godina.
?????
(Hmm, 18. maj 2016 09:34)
Šta je pitanje? Prvih par nanosekundi tokom primarne eksplozije, univerzum se širio mnogo brže od brzine svetlosti. I zvanična relativistička religija to usvaja. Tako su navodno nastajali i nastali "vreme" i prostor, odnosno metafizički vremeprostor, kako relativisti vole da kažu da bi zvučali učeno.

Istina se nešto razlikuje u tome da nikada nikakvo vreme nije ni nastalo, nije nikad, ni sada ne postoji. Relativisti su stvorili matematički model svemira, a pošto se svemir ne uklapa u taj model, izmislili su "tamnu materiju/energiju" u koju mogu da strpaju sve zablude svoje religije.

rex

pre 7 godina

Prvo hopni, pa reci skoč. Oo

Čekaj bre malo, nismo ni iz sopstvenog solarnog sistema mrdnuli a i pitanje je hoćemo li ikada i uspeti a oni razglabaju o inter galaktičkim putovanjima...

zzzz

pre 7 godina

(Marko, 18. maj 2016 10:32)

A kako Bog resava misteriju? I on je morao ni iz cega da stvori nesto. Ako nije postojao prostor gde je onda bio Bog? Kako je stvorio materiju ni iz cega? Bog ne daje odgovor na pitanje "kako?" vec "ko?". Ako ja kazem da je Marko napravio tortu dal ti to ista govori o tome kako se pravi torta? Ko je napravio tortu/svemir? Marko/Bog. Kako? Uzeo jaja, secer, slag... / ?!?!

dude

pre 7 godina

"Starost svemira se procenjuje na nesto manje od 14 milijardi godina - vidljivi deo svemira precnika 93 milijade svetlosnih godina"

Na prvi pogled izgleda nelogicno ali zabuna je zbog toga sto samo matrija (materijalni objekti) imaju ogranicenje brzine ali ne i prostor. Znaci prostor moze da se siri brze od brzine svetlosti i time "vuce" materiju, tako da materija nikad ne prelazi brzinu svetlosti (brzina u odnosu na druge materijalne objekte)

Dadara

pre 7 godina

Vidim da mnoge buni starost svemira i njegov precnik. Sada cu pokusati da objasnim mojim recima onako kako sam ja to shvatio citajuci godinama ovakve tekstove. U ovom stanju svemira koji postoji 13.7 milijardi godina,po fizickim zakonima ne postoji mogucnost da se svemir siri brze od brzine svetlosti. Jednostavno,materija ne moze da se krece brzinom svetlosti. Mogu jedino fotoni svetlosti,koji nemaju masu,posto su ujedno i talasi i cestice. E sad, u nezamislivo kratkom delicu vremena nakon velikog praska (lupicu sad,ali je red velicine sekunda na minus 37-mu.) desilo se nesto sto zovu Plankovo vreme. U toj primordinalnoj supi subatomskih cestica jos uvek nisu postojali zakoni fizike. Zbog toga su kvantne cestice u tom nezamislivo kratkom delicu vremena uspele da se prosire kroz prostor brze od brzine svetlosti,i da onda tvore materiju tu gde su se zatekle. Zbog toga je moguce da je svemir star 13.7 milijardi god. a da mu je precnik 93. Zbog toga je sa ovim zakonima fizike svemir nesaglediv,posto sa onih krajeva na koje se svemir prosirio brze od brzine svetlosti, slika tj svetlost nikada nece moci da stigne do posmatraca.

zozon

pre 7 godina

@(Duke, 18. maj 2016 15:11)
"Cak i da uzmemo da se prostor siri brze od svetlosti to neobjasnjava kako je svetlost udaljena 98 milijardi svetlosnih godina stigla do nas za 14 milijardi godina."

Ta SVETLOST nije nikad stigla niti ce ikad stici do nas. Granica vidljivog svemira je 13.6 milijardi svetlosnih godina i svetlost sa tih daljina stize do nas, zbog ogromnog crvenog pomaka, u obliku mikrotalasa. Fotoni sa te daljine dolaze iz perioda rekombinacije, kada je svemir bio star 380000 godina. Ako budemo mogli da detektujemo ne fotone nego neutrine ili gravitacione talase, moci cemo da zavirimo jos dublje u proslost svemira (i samim tim dalje). Prava velicina svemira nije poznata i predmet je teorijskih istrazivanja.

Zovite me Beskrajni :)

pre 7 godina

"Ograniceni smo svojim culima, da nema cula Univerzum bi nam se predstavio onakvim kakav zaista jeste - BESKONACAN".

Zamislite neki pra "organizam" na Zemlji u nasem 3 dimenzije(4D sa vremenom) univerzumu koji nije mogao da okusi okruzenje ili da ga pomirise, dodirne, cuje ili vidi. Kakvim se cini Univerzum tom bicu? Okruzenom beskonacnoscu :)

A kakav je Univerzum nekom "buducem" bicu koje mozda sestim ili sedmim culom dozivljava 5 dimenzija ili 6D ili 7D... Razumete poentu.

Zamislite Sebe koji dozivljava 7D. Kakav je taj Multiverzum? Gazis Vreme i dobacujes se Prostorom... Ali samo 7D. I dalje ogranicen, Univerzum zar ne?! :) Multimatematika Multiuniverzuma ukazuje da ima JOS! Mozda cak jos 11 dimenzija! :)
I tako do BESKONACNOSTI!

Zivke

pre 7 godina

Izvinte molim vas al dali bi neko mogao da mi objasni sa cime su izmerili precnik svemira da je 93 milijardi svetlonsnih godina?
(Pera iz Mosarina, 19. maj 2016 18:28)
@ A i za sve ostale.

Posroji nesto sto se zove Hablov zaokon i Hablova konstanta koji opisuju kako se svemir siri. Na osnovu Hablovog zakona je izracunato da se najudaljeniji objekat koji mezemo videti teleskopom udaljava od nas brzinom od 3,409 c. Vec su neki komentatori rekli o cemu se tu radi, naravno da se ta galaksija ne krece brzinom vecom od c vec se svemir siri konstantom od 3,409c na najudaljenijoj vidljivoj tacki sa koje je svetlost krenula ka nama pre skoro 13,7 milijardi godina. 13,7 milijardi x kostanta 3,409 = 46,7 milijardi svetlosnih godina sto predstavlja razdaljinu koju bi ste presli kada bi se sada teleportovali na najudaljeniji vidljivi objekat i ujedno se uzima za poluprecnik vidljivog svemira sto znaci da je precnik 93 milijarde svetlosnih godina.

whocares

pre 7 godina

@Projekat Atlantida - Svemir se širi tako da neki delovi odmiču od drugih delova brže od brzine svetlosti. Naučnici misle da je ta neka tamna energija odgovorna za to.

@Marko - Ne razumem ovaj zaključak: Ne znamo odgovore na neka pitanja (jošuvek), dakle, postoji čika na nebu koji...šta god...kontrolise vreme... (nemoj mi zemeriti, ne sećam se baš veronauke iz škole :D)

Hmm

pre 7 godina

@omg
Godina i svetlosna godina nemaju veze jedna sa drugom.

Imaju jos i kako! Jedno je vremenski period revolucije nase planete oko sunca, a drugo razdaljina koju svetlost predje za vreme tog istog vremenskog perioda? Veoma su povezani! Ako ne definisete prvu, druga je bezpredmetna! OMG x 3
Procitajte klomentar osobe potpisane sa imenom Petar, kojoj se zahvaljujem ovom prilikom, pa se nadam da cete shvatiti sta sam zeleo zapitati nekoga cije se skolovanje ili interes kretao u tom pravcu. Moj ocito nije, a Vas jos manje?
Hvala Petre! U medjuvremenu tu je i Zagor sa razumnim odgovorom. Hvala!

Trovach

pre 7 godina

@Bulls eyes...Predlazem ti da odes na rubriku "super zena". Mozemo kolega @smuleco i ja da pomognemo, ali sada pricamo o nekim drugim stvarima.

goran

pre 7 godina

Mi sada dobijamo svetlost sa objekata koji su u pocetku, nakon Velikog praska bili udaljeni 14 milijardi S.G. Dobijamo je iz vremena oko 380 000 godina nakon Velikog praska. Medjutim, svemir se siri i to ubrzano poslednjih 7 milijardi godina. Samim tim objekti koji su tada bili na toj udaljenosti od 14 milijardi S.G. su mnogo dalje. Procena je da su sada na oko 90 milijardi S.G.

dr.doom

pre 7 godina

nijedna super inteligentna civilizacija ne moze da dominira u svojoj galaksiji zato sto je to ogroman prostor....od kada covek postoji kao inteligentno bice kada se to preracuna u vreme nastanka nase planete to je svega par sekundi,ako je i negde duboko u svmiru postojala neka inteligentna civilizacija ona je odavno "mrtva" kao sto ce jednoga dana biti i ova nasa...a nasa ce najkrace da traje s'obzirom kako se tamanimo izmedju sebe i zivotinjske vrste,unistavamo ekosistem i pravimo oruzja za masovno unistenje i smrtonosne laboratorijske viruse...ljudski rod jos ne moze da shvati koliko kratko zivi od svoga postojanja,mi smo BEZNACAJNI VREMENSKI PERIOD U UNIVERZUMU kojeg jednog dana nece biti

Ima li astro fizicara u Srbiji?

pre 7 godina

@ (Hmm, 18. maj 2016 09:34)
Moze li neko, sa znanjem iz ove materije, da mi objasni gresi li novinar ili ja nisam najbolje shvatio brojke.
Starost svemira se procenjuje na nesto manje od 14 milijardi godina. U pomenutom clanku tvrde da je vidljivi deo svemira precnika 93 milijade svetlosnih godina.
?????

Izgleda da (jos uvek) ne moze. Ali je zato dosta "znalaca" sto lupaju minuse, a nisu ni shvatili u cemu je problem odnosa izmedju brzine svetlosti i razdaljine o kojima se govori u clanku. Ako se nalazimo u centru sfere vidljivog svemira ciji je poluprecnik 46,5 milijarde svetlosnih godina (precnik 93) na koji nacin registrujemo tu svetlost ili zracnje sa oboda te sfere ako je ona/ono mogla postojati samo 14 milijardi godina i zbog zakona fizike koji danas poznajemo preci samo trecinu onoga sto "vidimo"?

Inflacija

pre 7 godina

Moze li neko, sa znanjem iz ove materije, da mi objasni gresi li novinar ili ja nisam najbolje shvatio brojke.
Starost svemira se procenjuje na nesto manje od 14 milijardi godina. U pomenutom clanku tvrde da je vidljivi deo svemira precnika 93 milijade svetlosnih godina.
?????
(Hmm, 18. maj 2016 09:34)
Nauka kaže da se svemir u kratkom vremenskom roku, tokom takozvane inflacije (koja se desila u deliću sekunde nako velikog praska) proširio do veličine bliske onoj danas (još uvek se širi, ali jako sporije). Ovo je podržano posmatranjem kosmičkog pozadinskog mikrotalasnog zračenja (vidi vikipediju).

Ne razumem

pre 7 godina

"Iako je velika, naša Lokalna grupa galaksija čini svega 0,00000000001 odsto vidljivog svemira, čiji je prečnik 93 milijarde svetlosnih godina..."

Ako se "zna" da je nastanak svemira Bing Bang za koji se takodje "zna" da se dogodio pre nekih trinaest i kusur milijardi godina, kako moze da precnik svemira iznosi devedeset tri milijarde godina znajuci da se ni jedna cestica u prostoru ne krece brze od svetlosti? Ako se veliki prasak dogodio u jednoj tacki kako se materija prosirile do preko tri puta vece udaljenosti pa cak i da je putovala brzinom svetlosti?

Ladislav

pre 7 godina

Ok , sve je jasno o čemu se danas razmišlja iako je predviđanje i mnogo bliže budućnosti uvek bio jalov posao ... Nego , nije mi jasno ( 3:07) da se početno širenje svermira odigralo takvom brzinom koju spiker spominje ; to bi značilo da se sve odvijalo mnooogo većom brzinom od brzine svetlosti ??!! Kako on reče više biliona kilometara u DELIĆU sekunde ...lol ...nešto ne štima !

kole

pre 7 godina

Naravno da je ovo trenutno vrhunac nase civilizacije.Izvalcimo maximum iz tehnologije od pre drugog svetskog rata i toliko.Tehnologija ide u pravcu da drzi ljude na zemlji u iluziji,kao u interstellar,samo sto se to ne radi na tako uocljiv nacin.Ne postoji nacin da posetimo drugu galaksiju ali cemo moci da uzivamo u neki vr kao da smo tamo.

Pundit

pre 7 godina

U tom svetu vreme, prostor, gravitacija ne vladaju na isti nacin kao sto vladaju u kosmosu, vec se javljaju zakoni koji se kose sa zdravim razumom, npr. isti elektron moze postojati na dva mesta istovremeno.
(Bumbar, 18. maj 2016 19:35)
Brzina kvantne povezanosti ("quantum entanglement", zapetljanost mi se ne čini dobar prevod) je izračunata na najmanje 10000 puta bržu od svetlosne. Dakle, eksperimentalno najmanje toliko, a vrlo verovatno se radi o trenutnoj interakciji na daljinu. Sada već dokazano, na daljinu i od 100 kilometara.
Ako tome dodamo eksperimentalne dokaze iz najmanje tri izvora o postojanju Weyl fermiona, relativistički koncept je u gadnom sosu.
Ali religija je to, ispašće na kraju da je sve to Ajnštajn predvideo. Može i teorija praktično da padne i pokaže se besmislenom kakva je uvek i bila, ali prorok time postaje još veći.

Kontras

pre 7 godina

Ne postoje nikakva superjata galaksija. Svemir je mnogo manji nego sto nam se prezentuje i zvezde su daleko blize od onoga prezentuje heliocentristicka pseudo astronomija.

Udaljenost zvezda se meri uz pomoc Paralax i Red shift metode (crveni pomak) koje u sustini jesu ispravne, ali se zasnivaju na dogmatskim pretpostavkama da se Zemlja okrece oko Sunca i ostalim pretpostavkama cije opovrgavanje zahteva mnogo vise od jednog komentara. Narocito za Red shift metod merenja koji je kompleksniji.

Svemir je daleko manji nego sto se prezentuje, a Zemlja je apsolutno staticna u centru tog relativno malog svemira. Ceo svemir rotira oko Zemlje. Nikako obratno.

Hulk

pre 7 godina

@Hmm Nije greska. Staros svemira je procenjena na 13.7 milijardi godina a precnik vidljivog dela svemira je oko 93 milijarde svetlosnih godina. Na prvi pogled jeste kontradiktorno, ali objasnjenje je sledece: svetlos kojoj je trebalo tih 13.7 milijardi godina da stigne do nas se nalazi sada na oko 46.5 milijardi svetlosnih godina udaljenosti zato sto se i sam prostor siri...tj kao da se stvara sve vise i vise prostora kako kosmos stari...

milan

pre 7 godina

Prečnik vidljivog svemira je 14 milijardi svetlosnih godina unaokolo oko nas; dakle 28 u prečniku. To ne znači da je svemir zaista toliki već mi možemo toliko da vidimo. Da li je 29 ili 96 milijardi to niko ne zna.

Oenophile

pre 7 godina

Alkubjerov pogon. Ako ne znate o cemu se radi, izguglajte "Alcubierre Drive". Zasad, najizgledniji nacin da putujemo izmedju zvezda, a verovatno i galaksija.

StefanL

pre 7 godina

Kosmos se pod uticajem tamne energije širi UBRZANO, kao da stalno dobija novu energiju! Brzina širenja može biti i mnogostruko veća od svetlosne, jer za nju ne važi ograničenje koje ima svetlost kad se kreće kroz kosmos, jer se ovde radi o širenju same strukture kosmosa. Takođe je još uvek nejasan i uticaj tamne mase. Ovo što mi vidimo kao "belu masu" je svega 4% od ukupnog energetsko-masenog bilansa kosmosa. Tamnu energiju je Tesla uvek propovedao i zvao je "energijom vakuuma", a Ajnštajn je takođe prvo mislio da postoji, ali je kasnije odustao od toga. U svakom slučaju, ako se kosmos ubrzano širi i to većom brzinom od svetlosne, jasno je da njegova najveći deo nikad nećemo upoznati, već samo onaj gde gde je gravitacija jača od tamne energije, a to su galaktička jata.

...

pre 7 godina

Ne vidimo dalje od 13,8 milijardi godina svetlosti jer je svemir toliko star..Kako se svemir ubrzano širi čista je procena da bi sad mogao biti oko 90 milijarde godina svetlosti..E sad, kako se je mogao toliko raširiti u tako malo vremena? Pa jer se prostor širi brže od brzine svetlosti.. Ponavljam mi vidimo samo onoliko daleko koliko je svemir star a to je oko 13,8 milijardi godina.

Dragan

pre 7 godina

Ne mora da znači. Ulazeći u problematiku prostor-vreme mogu se dosegnuti različite stvari, npr. da prostor-vreme prestanemo da shvatamo kao protežnu stvar (tvar i praznina). Dobar put je problem spregnutih čestica, koje su uzrok fenomena "Spooky action at a distance" koje je anticipirao Bor. Mislim da je to naredno poglavlje u kvantnoj fizici. http://phys.org/news/2012-09-km-physicists-quantum-teleportation-distance.html

biće bolje

pre 7 godina

Znači po Ajnštajnu ništa se u svemiru ne može kretati brže od svetlosti, jer bi to telo ili čestica onda imalo beskonačnu masu ili možda urušilo svemir, a sam svemir se širi brže od svetlosti, ovo je paradoks ili teorija relativiteta ne štima.

Astrofizicar

pre 7 godina

Pokusacu da odgovorim na nedoumica oko brojki u tekstu, Pitanje kolika je starost svemira je odlicno, i potpuno na mestu, Dakle, svemir je zaista STAR 13.8 milijardi godina, sto znaci da je poluprecnik sfere na cijem obodu smo detektovali kosmicko pozadinsko zracenje (pogledajte slike koje je napravio teleskop Planck) zaista 13.8 mlrd godina (prva svetlost koju smo detektovali je ona neposredno nakon Velikog praska). MEDJUTIM, s obzirom da se svemir UBRZANO SIRI zbog dominirajuceg uticaja tamne energije (za to je dodeljena Nobelova nagrada pre par godina), cini da se iz tacaka koje je teleskop Planck snimio razvijaju razne strukture poput galaksija, jata i superjata galaksija. One se u sirecem svemiru udaljavaju BRZE OD SVETLOSTI, teorijski horizont vidljivog svemira (dakle celokupne materije koja je u njemu stvorena) je tako procenjen na poluprecnik od 46.5 milijardi sv. godina, sto znaci da je precnik te sfere pomenutih 93 milijarde sv. godina. Dakle, ta pojednostavimo: to je velicina sfere sa centrom u Zemlji, do cijeg oboda mozemo posmatrati objekte iz naseg Univerzuma, jer je zbog ekspanzije nekim dalekim izvorima jos uvek potrebno vreme da njihovo zracenje dospe do nas.

Pera iz Mosarina

pre 7 godina

Izvinte molim vas al dali bi neko mogao da mi objasni sa cime su izmerili precnik svemira da je 93 milijardi svetlonsnih godina?

mm

pre 7 godina

Moze li neko, sa znanjem iz ove materije, da mi objasni gresi li novinar ili ja nisam najbolje shvatio brojke.
Starost svemira se procenjuje na nesto manje od 14 milijardi godina. U pomenutom clanku tvrde da je vidljivi deo svemira precnika 93 milijade svetlosnih godina.
?????
(Hmm, 18. maj 2016 09:34)

"Svetlosna godina" je jedinica za rastojanje, a ne za vreme iako joj u nazivu stoji rec "godina". Dakle, svemir je star manje od 14 milijardi godina, a 93 milijarde svetlosnih godina, je rastojanje od jednog kraja svemira (koji mozemo da vidimo) do drugog kraja. Inace svetlosna godina je rastojanje koje svetlost na svom putu prodje za godinu dana, tj jednaka je negde oko 9,5 biliona kilometara.

Zoran

pre 7 godina

Ako cete po Ajnstajnu, sve je ograniceno osim gluposti. Ako prihvatimo da nauka niej glupost i ona je ogranicena. I uopste niej bitno da li su ovo najveci dometi nauke. Buitno da je ogranicena.

Mare

pre 7 godina

Imam dva pitanja.
1. Kako je moguce da je od jednog atoma ili ne znam cega, nastao veliki prasak i posle toga nastalo sve sto danas postoji?
2. Kad sam bio mali, pricali su da je svemir star 13.8 milij.god, i sada isto pricaju. Jel moguce da vreme stoji?
Podpitanje: kako sam ja onda ostario?

comrade

pre 7 godina

Moze li neko, sa znanjem iz ove materije, da mi objasni gresi li novinar ili ja nisam najbolje shvatio brojke.
Starost svemira se procenjuje na nesto manje od 14 milijardi godina. U pomenutom clanku tvrde da je vidljivi deo svemira precnika 93 milijade svetlosnih godina.
?????
(Hmm, 18. maj 2016 09:34)

Prijatelju ne grese novinari, oni samo prenose brojke koje lupetaju naucnici. Naravno da nije logicno, tj nikako se ne uklapa racunica.

odbegli bot

pre 7 godina

Hmm, 93 mil. svetlosnih godina za period od 14 mil. godina je upravo zbog pocetne inflacije kosmosa. Efekat kada se prostor mnogo brze uvecao, od sirenja materije ogranicene brzinom svetlosti.

Stefan

pre 7 godina

Tacno, greska u kucanju, vidiljivi svemir je sirok 13.6 milijardi svetlosnih godina u svim pravcima od zemlje, jer je to najveca razdaljina koju je svetlost mogla preci od stvaranja sveta pre 13.6 milijardi godina i to nam daje uvid kako je svemir u to vreme izgledao.

Black howk

pre 7 godina

Covek jedino kroz duhovnu ispunjenost dobija smisao egzistencije. Alat za to je komunikacija sa Tvorcem putem molitve.Ako smo iskreni u tome s vremenom svi mozaici univerzuma dolaze na svoje mesto.

Marko

pre 7 godina

Prestacu da verujem da je bog ovo stvorio ako mi neko da odgovor na ova tri pitanja?

KAKO JE NASTAO PROSTOR?(naprimer uzmete veliku kutiju praznu ono unutra je prostor gde se napravio big beng I materije? a odakle je kutija?

ODAKLE SU SE STVORILE I KAKO MATERIJE ZA BIG BANG?

ZAŠTO VREME TEČE?

Hmm

pre 7 godina

Moze li neko, sa znanjem iz ove materije, da mi objasni gresi li novinar ili ja nisam najbolje shvatio brojke.
Starost svemira se procenjuje na nesto manje od 14 milijardi godina. U pomenutom clanku tvrde da je vidljivi deo svemira precnika 93 milijade svetlosnih godina.
?????

rejnald

pre 7 godina

,,Gde ce pod dejstvom gravitacije nastati samo jedna galaksija, dok ce ostale grupe zauvek nestati iz naseg vidokruga"...

I sve ce to da uradi cuvena sila sila gravitacije, koja odrzava cio kosmos na okupu, spaja galaksije u jednu a druge odbacuje, ta mocna nevidljiva sila?
Koja drzi nase okeane i mora da se ne prospu na nasoj okruglo elipsoidnoj zemlji koja se stalno vrti, sve se vrti u kosmosu i ne staje, a gravitacija odrzava taj red?
Samo da se zna da je veliki Nikola Tesla jedini istinski naucni autoritet smatrao da ova sila ne postoji vec iskljicivo ,,elektromagnetna sila" koja je lako dokaziva, uopste Tesla je imao drugaciju koncepciju svemira i planete zemlja, koje je mnogo blize geocentricnom nego li heliocentricnom sistemu...

Projekat Atlantida

pre 7 godina

Kazu da je Svemir star 13.6 milijardi godina, a isto tako kazu da je precnik vidljivog svemira 96 milijardi svatlosnoh godina, sto je nemoguce, jer da je sve krenulo iz centra i da se siri u svim pravcima, za 13.6 milijardi godina nikako ne bi moglo da dostigne tih 93 milijarde svetlosnih godina pod pretpostavkom da nista ne moze da ide brze od svetlosti.

ax

pre 7 godina

93 mlrd svetlosnih godina?

svemir je star 13,5 mlrd godina... tako kaze nauka.. kako su se dve zvezde ili galaksije udaljile 93 mlrd svetlosnih godina ako nista nije brze od svetlosti jer su na raspolaganju imale svega, maksimalno, 13,5 mlrd godina?

nesto tu ne stima

Kontras

pre 7 godina

Ne postoje nikakva superjata galaksija. Svemir je mnogo manji nego sto nam se prezentuje i zvezde su daleko blize od onoga prezentuje heliocentristicka pseudo astronomija.

Udaljenost zvezda se meri uz pomoc Paralax i Red shift metode (crveni pomak) koje u sustini jesu ispravne, ali se zasnivaju na dogmatskim pretpostavkama da se Zemlja okrece oko Sunca i ostalim pretpostavkama cije opovrgavanje zahteva mnogo vise od jednog komentara. Narocito za Red shift metod merenja koji je kompleksniji.

Svemir je daleko manji nego sto se prezentuje, a Zemlja je apsolutno staticna u centru tog relativno malog svemira. Ceo svemir rotira oko Zemlje. Nikako obratno.

NIKI

pre 7 godina

DOBRO, I KADA SE VIDI TAJ PREOSTALI DEO POSLE TIH 0.0000000001 % STO VEC VIDIMO, STA JE POSLE TOGA ONDA? KOLIKO ZNAM SVEMIR NEMA GRANICE ILI IPAK IMA, STA JE ONDA POSLE TE GRANICE?? JEL SE UDARI U ZID KADA SE DODJE DO KRAJA?

cobo

pre 7 godina

Krajnji domet covecanstva je zemlja.I da izmislimo najmodernije rakete i svemirske brodove ljudski organizam ne bi mogao te gravitacije i zracenja preziveti .Zato sedite tu gde ste !A virtualno i u fantaziji,granica nema .

Aleksandar

pre 7 godina

Moze li neko, sa znanjem iz ove materije, da mi objasni gresi li novinar ili ja nisam najbolje shvatio brojke.
Starost svemira se procenjuje na nesto manje od 14 milijardi godina. U pomenutom clanku tvrde da je vidljivi deo svemira precnika 93 milijade svetlosnih godina.
?????
(Hmm, 18. maj 2016 09:34)

to je zato sto je svetlosna godina jedinica za duzinu

Loš prevod

pre 7 godina

Nešto ste loše preveli očigledno: "...čiji je prečnik 93 milijarde svetlosnih godina".

Svemir koga sada vidimo je velik 14,7 milijardi svetlosnih godina, a teoretski bi mogao da bude velik do 50 zbog ubrzanog širenja i svetlosti koja još nije stigla do nas. Taman posla da je lokalna grupa galaksija (na koje mislite - Kumovu Slamu i Andromedu?) 97 milijardi svetlosnih godina.

EU Citizen

pre 7 godina

Sve ovo je savršeno tačno iz perspektive našeg sadašnjeg znanja o svetu i predstavama o putovanju kao fizičkoj translaciji materijalnih objekata. To znanje, u opsegu na koji se odnosi, verovatno odgovara istini, makar približno, ali paradigma naučnog razvoja je oduvek podrazumevala baš proširenje tog opsega na do tada nepoznate ekstremne i marginalne situacije koje su pružale nove uvide u dublje nivoe realnosti, pa me ne bi začudilo da nešto tako omogući neku vrstu putovanja izvan opsega Lokalne grupe i mnogo dalje. Ako preživimo tu transformaciju, mislim da će i priroda čoveka uskoro biti pre informativna nego materijalna, pa nije isključeno da ćemo u nekom trenutku moći da putujemo i brzinom svetlosti kao čestice bez mase koje nose samo energiju/informaciju, ili čak možda i brže, ako se pokaže da su, recimo, neki geometrijski trikovi sa prostorom koji su danas u nivou nedokazivih ali relativno solidno naučno fundiranih spekulacija ipak realni. Poznati svet se poslednjih vekova širio geometrijskom progresijom, odnosno njegove granice su se svakih nekoliko decenija pomerale za čitave redove veličine, pa je teško reći gde će to stati, realnost možda i nije jedinstvena i ograničena, već predstavlja nekakvu beskrajnu redukciju ili multiverzum, a čak i "prosti", četvorodimenzionalni svemir je gotovo sigurno u prostornom smislu beskrajan, s tim što je našoj percepciji, opet, samo po sadašnjem obimu saznanja, i teoretski dostupan samo njegov mali deo od pedesetak milijardi svetlosnih godina, ali teorije se, srećom, menjaju i nadograđuju :))

Aleksandar

pre 7 godina

@Hmm Tih 14 milijardi koje si pomenuo to je starost izrazena u godinama, a ovih 93 milijardi SVETLOSNIH godina je mera rastojanja tj. duzine kao sto us to kilometri, ali za svemir se koriste svetlosne godine zbog lakseg racunanja jer je jedna svetlosna godina = hiljadu milijardi kilometara....

couch potato

pre 7 godina

koristicemo prostorno vremensku crvotocinu kod granicnog prelaza deep space nine, svercovati sve I svasta iz tih drugih grupa galaksija, videcete.

Maxa

pre 7 godina

Ovo je notorna glupost, i krajnje povrsno posmatranje na stvari iz sadasnje smrtnicke perspektive.

Ako se gleda toliko daleko u buducnost, Mlecni Put ce se svakako sudariti sa Andromeda galaksijom, tako da nece ni biti potrebe da putujemo.

Uostalom ona civilizacija koja je u stanju da putuje sa jednok kraja galaksije na drugi je em besmrtna, em ce imati tehnologiju da savija prostor i vreme.

Mare

pre 7 godina

Imam dva pitanja.
1. Kako je moguce da je od jednog atoma ili ne znam cega, nastao veliki prasak i posle toga nastalo sve sto danas postoji?
2. Kad sam bio mali, pricali su da je svemir star 13.8 milij.god, i sada isto pricaju. Jel moguce da vreme stoji?
Podpitanje: kako sam ja onda ostario?

petar

pre 7 godina

@bane cenzura
To što si rekao odnosi se na Boga a ne na svemir. Jer Bog je Živi, Ličnost koja promišlja, Tvorac svega vidljivog i nevidljivog, bez početka i bez kraja. On je stvorio i večnost, Predvečni Bog. On je taj koji daje svemu postojanje, koji ni iz čega stvara, iz nebića priziva u biće...On je Taj koji svemu daje smisao i bez Koga sve ovo nema nikakvog smisla.

Kol

pre 7 godina

Dok ne otkrijemo novi vrstu energije odnosno neki novi pogon koji ce omoguciti interplanetarna putovanja u nekim prihvatljivim vremenskim okvirima, moze samo da se teoretise!

Voja

pre 7 godina

Novinar ne gresi,jer je samo preveo tudji tekst... Iako je svemir star 13.5 milijardi godina,njegov vidljivi precnik je oko 93 milijarde svetlosnih godina. Najjednostavnije objasnjenje je to da iako je brzina svetlosti najveca brzina kojom materija moze da se krece kroz prostor-vreme, sam prostor-vreme moze da se siri brzinom vecom od brzine svetlosti,jer to nije kretanje u smislu u kome ga mi predstavljamo. Zbog cuvene tamne energije,prostor-vreme se siri brzinom vecom od svetlosti i odatle ta razlika,najjednostavnije napisano i ne samo to,vec se to sirenje i dalje ubrzava.

Moravsky

pre 7 godina

"Moze li neko, sa znanjem iz ove materije, da mi objasni gresi li novinar ili ja nisam najbolje shvatio brojke.
Starost svemira se procenjuje na nesto manje od 14 milijardi godina. U pomenutom clanku tvrde da je vidljivi deo svemira precnika 93 milijade svetlosnih godina.
?????
(Hmm, 18. maj 2016 09:34)

šta ti tu nije jasno?..misliš da bi prečnik trebao da je oko 28 milijardi?..Stvar je u tome..što je brzina širenja veća od brzine svetlosti i plus ubrazava to širenje svakim sekundom..

Miloš

pre 7 godina

@hmmm godinom se meri vreme, svetlosnom godinom daljina tj. dužina , 1 godina je isto što i 8.784 časova a jedna svetlosna godina je isto što i 9.460.528.112.671.650 metara.

Pundit

pre 7 godina

Starost svemira se procenjuje na nesto manje od 14 milijardi godina. U pomenutom clanku tvrde da je vidljivi deo svemira precnika 93 milijade svetlosnih godina.
?????
(Hmm, 18. maj 2016 09:34)
Šta je pitanje? Prvih par nanosekundi tokom primarne eksplozije, univerzum se širio mnogo brže od brzine svetlosti. I zvanična relativistička religija to usvaja. Tako su navodno nastajali i nastali "vreme" i prostor, odnosno metafizički vremeprostor, kako relativisti vole da kažu da bi zvučali učeno.

Istina se nešto razlikuje u tome da nikada nikakvo vreme nije ni nastalo, nije nikad, ni sada ne postoji. Relativisti su stvorili matematički model svemira, a pošto se svemir ne uklapa u taj model, izmislili su "tamnu materiju/energiju" u koju mogu da strpaju sve zablude svoje religije.

Zoran

pre 7 godina

Ako cete po Ajnstajnu, sve je ograniceno osim gluposti. Ako prihvatimo da nauka niej glupost i ona je ogranicena. I uopste niej bitno da li su ovo najveci dometi nauke. Buitno da je ogranicena.

comrade

pre 7 godina

Moze li neko, sa znanjem iz ove materije, da mi objasni gresi li novinar ili ja nisam najbolje shvatio brojke.
Starost svemira se procenjuje na nesto manje od 14 milijardi godina. U pomenutom clanku tvrde da je vidljivi deo svemira precnika 93 milijade svetlosnih godina.
?????
(Hmm, 18. maj 2016 09:34)

Prijatelju ne grese novinari, oni samo prenose brojke koje lupetaju naucnici. Naravno da nije logicno, tj nikako se ne uklapa racunica.

maja maja

pre 7 godina

Okrenite se ljudi sebi i u sebi ćete naći sve odgovore. Nema smisla, a ni vremena, "čačkati" izvan Zemlje. Životni vijek čovjeka je veoma kratak, a vjerovatno i postoji razlog zašto ne možemo dalje. Posvetite se lijepim odnosima prema drugim ljudima i nađite rješenja protiv virusa i karcinoma. I otkrili ste onda mnogo više za cijelo čovječanstvo, od gledanja u nebo.

neutralni felsh

pre 7 godina

Samo da se zna da je veliki Nikola Tesla jedini istinski naucni autoritet smatrao da ova sila ne postoji vec iskljicivo ,,elektromagnetna sila" koja je lako dokaziva, uopste Tesla je imao drugaciju koncepciju svemira i planete zemlja, koje je mnogo blize geocentricnom nego li heliocentricnom sistemu...
(rejnald, 18. maj 2016 10:52)



tesla je bio astronom i fizicar?
da nije mozda i fudbal igrao bolje od mesija? ;)

majstor

pre 7 godina

da. iako se radi o kosmickim vremsnskim skalama, ako neka civilizacija bude tada postojala svemir ce biti prilicno mracno i tamno mjesto jer ce ubrzano siri i nikakva tehnologija (cak i ona koju mi sada ne mozemo ni da zamislimo a kamoli ostvarimo) nece moci probiti zakone univerzuma a to je da se prostor izmedju galaksija (jata galaksija) siri (tj. stvara(, a za one dalje galaksije cak i brze od svjetlosti. PS: I ne to ne pobija Ajnstajna niti uzdize Teslu, Milevu ili ti nastavnika fizike iz Mrcajevaca koji tvrdi suprotno, jer po teoriji relativnosti nijedan objekat niti energija ne moze da se prostire brze od svjetlosti kroz prostorvrijeme (jos jednom ponavljam kroz prostorvrijeme), ali to ogranicenje ne vazi za prostorvrijeme.

kojan

pre 7 godina

svetlostna godina je daljina koju svetlost predje za jednu godinu. nadam se da sam pomogao. kad vec koristis internet proveri jedan sajt, google. svasta mozes da saznas tu. :)

Gazda Milutin

pre 7 godina

Sa ovakvom regresijom čovečanstva (od vakcina do ravne Zemlje) bićemo srećni da napustimo i planetu, kakvo crno napuštanje Mlečnog Puta.

petar

pre 7 godina

@hmm
Razlog za to je što se brzina svetlosti odnosi na prostiranje KROZ prostor vreme. Zapravo to je najveća moguća brzina kojom bilo koje dve tačke mogu da 'komunicoraju', npr. da razmene naelektrisanje, momentum itd. Inače iz najpoznatije jednačine ikada (e=mc2) možeš da primetiš da mora postojati ograničenje brzine da bi postojala masa i univerzumu. Što se tiče širenja samog prostor-vremena, tu ne postoji ograničenje. Bukvalno se sam svemir širi, kao kada bi nekako mogao da se rasteže auto put dok se voziš po njemu. Iako ti imaš ograničenje brzine, sam auto put nema. Imaš super kanal na YouTubeu, pbs space time, vredi posetiti

Zli

pre 7 godina

Covek je stvarno cudna zivotinja, trebace desetine vekova samo da se istrazi bogatstvo u nasem najblizem komsiluku, necemo moci da klasifikujemo sve sto nadjemo u krugu od 1000 svetlosnih godina a ovi vec kukaju kako necemo videti druge galaksije. I da covek uspe da ode u drugu galaksiju nece naci nista bitno drugacije nego sto ima ovde, samo ce se smoriti i onda ce hteti da dodje do granice svemira i da preskoci u drugi svemir pa u treci i sedmi i sta onda? Sticice do 135536895498 svemira i sta onda? Nista, svemir kao i svaki drugi. Nema smisla, bavite se konkretnim stvarima i sredite ovu planetu za pocetak.

Duke

pre 7 godina

Klasicna fizika kaze ako se voz krece 100km/h i ja po tom vozu krenem da trcim u sistemu vezanom za brdo pokraj kojeg prolazimo ja cu imati brzinu 101km/h.

Ajnstajn kaze ako se moj voz krece brzinom svetlosti i ako ja trcim po njemu i dalje cu se kretati brzinom svetlosti-ne brze gledano sa obliznjeg brda.

Ljudi koji govore da svetlosna godina i godina mere razlicite fizicko velicine su u pravu. Samo u slucaju svetlosti u vaakumu se svodi na isto. Razdaljina koju svetlost predje u vaakumu za godinu dana je svetlosna godina. Stoga max razdaljina koju moze da predje za 14milijardi godina je 14 milijardi svetlosnih godina.

Cak i da uzmemo da se prostor siri brze od svetlosti to neobjasnjava kako je svetlost udaljena 98 milijardi svetlosnih godina stigla do nas za 14 milijardi godina.

Jedino ako su ovi prostori izmedju galaksija nekako energijski nabijeni pa kroz njih svetlost ide brze?

Alex

pre 7 godina

Da, u jednom trenutku će brzina širenja svemira, odnosno udaljavanja objekata biti veća od brzine svetlosti, i nećemo moći da vidimo ništa osim nase galaksije..

MS

pre 7 godina

U duboku vodu idemo podmirnicama i ronilačkim odelom, u svemir skafanderima i svemirskim brodovima, kod državne administracije idemo nakljukani lekovima za smirenje.... Sve su to neprijateljska okruženja koja smo savladali vremenom, inteligencijom, iskustvom i tehnologijom a pričalo se svojevremeno da je to nemoguće.... Tako će biti i sa ovim problemom.

kole

pre 7 godina

Naravno da je ovo trenutno vrhunac nase civilizacije.Izvalcimo maximum iz tehnologije od pre drugog svetskog rata i toliko.Tehnologija ide u pravcu da drzi ljude na zemlji u iluziji,kao u interstellar,samo sto se to ne radi na tako uocljiv nacin.Ne postoji nacin da posetimo drugu galaksiju ali cemo moci da uzivamo u neki vr kao da smo tamo.

Pundit

pre 7 godina

nijedan "relativista" ne koristi izraz "metafizika", to si upravo izmislio
(neutralni felsh, 18. maj 2016 15:54)
Metafizika nije kombinacija čisto apstraktnih, već apstraktnih i realnih pojmova (ili fenomena). Vreme je čisto apstraktni pojam, dok je prostor realan. Hibrid "vremeprostor" je dakle metafizički pojam, a to što relativisti smatraju da nije, to je kao što i vernici smatraju da je Bog stvaran.
Da li i magneti sažimaju prostor, kad su već magnetna i gravitaciona privlačnost toliko slični fenomeni? Sprdaš se vrlo neukusno sa Teslom, a on je mnogo pre Ajnštajna shvatio da to nisu čak ni slični, već isti fenomeni. Ajnštajn to nije mogao da shvati zbog arhaičnog shvatanja materije. Materija i energija nisu ni u kakvoj relativističkoj korelaciji, već samo energija i postoji. Materija nisu nikakve sitne, sitne, sitne granulice kako relativisti smatraju ne odmakavši se od zaostalog shvatanja nedeljivog atoma.

Quantum entanglement (kvantna zapletenost) sada je već dokazano da je moguća na razdaljini od 100 kilometara i odvija se trenutno. Relativisti mogu samo da čupaju kose, ali sve više se dokazuje da je Teslino shvatanje materije i njene talasne strukture bilo ispravno, samo previše napredno.
Ajnštajn je bio veliki um utoliko što je jasno razumeo koliko je Tesla veći. To je čak pošteno i priznavao.

Zagor

pre 7 godina

@hmm

Dotakli su se objasnjenja na tvoje pitanje u clanku, ali ne na najjasniji nacin, tako da nije cudo ako nekome ko ne poznaje materiju najbolje nije sve jasno.

Ukratko, nas svemir se siri sve brze i brze, brzinama vecim od brzine svetlosti, usled dejstva te takozvane "tamne energije", koja sacinjava oko 68% vidljivog svemira (o kojoj inace znamo jako malo, prakticno nista). Usled toga, svemir je daleko veci nego sto bi njegova starost (nekih 13.8 milijarde godina) to ukazivala. Pritom, tih 93 milijarde svetlosnih godina je precnik samo nama VIDLJIVOG svemira. Niko ne zna koje su prave dimenzije celog svemira, pa cak ni da li uopste ima granica).

Ladislav

pre 7 godina

Ok , sve je jasno o čemu se danas razmišlja iako je predviđanje i mnogo bliže budućnosti uvek bio jalov posao ... Nego , nije mi jasno ( 3:07) da se početno širenje svermira odigralo takvom brzinom koju spiker spominje ; to bi značilo da se sve odvijalo mnooogo većom brzinom od brzine svetlosti ??!! Kako on reče više biliona kilometara u DELIĆU sekunde ...lol ...nešto ne štima !

Stefan

pre 7 godina

Tacno, greska u kucanju, vidiljivi svemir je sirok 13.6 milijardi svetlosnih godina u svim pravcima od zemlje, jer je to najveca razdaljina koju je svetlost mogla preci od stvaranja sveta pre 13.6 milijardi godina i to nam daje uvid kako je svemir u to vreme izgledao.

Ima li astro fizicara u Srbiji?

pre 7 godina

@ (Hmm, 18. maj 2016 09:34)
Moze li neko, sa znanjem iz ove materije, da mi objasni gresi li novinar ili ja nisam najbolje shvatio brojke.
Starost svemira se procenjuje na nesto manje od 14 milijardi godina. U pomenutom clanku tvrde da je vidljivi deo svemira precnika 93 milijade svetlosnih godina.
?????

Izgleda da (jos uvek) ne moze. Ali je zato dosta "znalaca" sto lupaju minuse, a nisu ni shvatili u cemu je problem odnosa izmedju brzine svetlosti i razdaljine o kojima se govori u clanku. Ako se nalazimo u centru sfere vidljivog svemira ciji je poluprecnik 46,5 milijarde svetlosnih godina (precnik 93) na koji nacin registrujemo tu svetlost ili zracnje sa oboda te sfere ako je ona/ono mogla postojati samo 14 milijardi godina i zbog zakona fizike koji danas poznajemo preci samo trecinu onoga sto "vidimo"?

neutralni felsh

pre 7 godina

U duboku vodu idemo podmirnicama i ronilačkim odelom, u svemir skafanderima i svemirskim brodovima, kod državne administracije idemo nakljukani lekovima za smirenje.... Sve su to neprijateljska okruženja koja smo savladali vremenom, inteligencijom, iskustvom i tehnologijom a pričalo se svojevremeno da je to nemoguće.... Tako će biti i sa ovim problemom.
(MS, 18. maj 2016 10:55)


sharmantan komentar, ali sa izvesnim zabludama jer nije primenjiv na ovaj problem, koji je pak resiv samo krsenjima zakona fizike.

hypatija

pre 7 godina

Све је то ок. Али, неке ствари ми нису јасне. У чему се десио тај велики прасак ако га је уопште било и у чему се налази комплетан свемир ? Вероватно сам отужно глуп и надпросечно необразован, али постоје нека питања на која никада нигде нисам наишао ни на трачак почетка одговора. Зато мислим и да никада неће доћи до краја људских истраживања и открића, односно хоће уколикко сами себе уништимо

biće bolje

pre 7 godina

Znači po Ajnštajnu ništa se u svemiru ne može kretati brže od svetlosti, jer bi to telo ili čestica onda imalo beskonačnu masu ili možda urušilo svemir, a sam svemir se širi brže od svetlosti, ovo je paradoks ili teorija relativiteta ne štima.

Pundit

pre 7 godina

U tom svetu vreme, prostor, gravitacija ne vladaju na isti nacin kao sto vladaju u kosmosu, vec se javljaju zakoni koji se kose sa zdravim razumom, npr. isti elektron moze postojati na dva mesta istovremeno.
(Bumbar, 18. maj 2016 19:35)
Brzina kvantne povezanosti ("quantum entanglement", zapetljanost mi se ne čini dobar prevod) je izračunata na najmanje 10000 puta bržu od svetlosne. Dakle, eksperimentalno najmanje toliko, a vrlo verovatno se radi o trenutnoj interakciji na daljinu. Sada već dokazano, na daljinu i od 100 kilometara.
Ako tome dodamo eksperimentalne dokaze iz najmanje tri izvora o postojanju Weyl fermiona, relativistički koncept je u gadnom sosu.
Ali religija je to, ispašće na kraju da je sve to Ajnštajn predvideo. Može i teorija praktično da padne i pokaže se besmislenom kakva je uvek i bila, ali prorok time postaje još veći.

Bumbar

pre 7 godina

Gledao sam emisiju u kojoj smatraju da je tamna energija u stvari peta osnovna sila a razlog zasto je ne vidimo je taj sto njeno dejstvo prestaje da deluje u blizini bilo kakve materije, pa je zato ne mozemo ni proucavati u galaksiji vec samo deluje u medjugalaktickom prostoru gde apsolutno ne postoji materija i ona je tu najjaca.

Ana-bg

pre 7 godina

Pohvala za b92 ! Tesktovi su mi pomogli da saznam sta je Laniakea i kvantne fluktacije. Iako sam potpuni laik nauka o svemiru je vrlo interesantna i ovakvi tekstovi svakako pomazu nama koji se interesujemo.

zzzz

pre 7 godina

(Marko, 18. maj 2016 10:32)

A kako Bog resava misteriju? I on je morao ni iz cega da stvori nesto. Ako nije postojao prostor gde je onda bio Bog? Kako je stvorio materiju ni iz cega? Bog ne daje odgovor na pitanje "kako?" vec "ko?". Ako ja kazem da je Marko napravio tortu dal ti to ista govori o tome kako se pravi torta? Ko je napravio tortu/svemir? Marko/Bog. Kako? Uzeo jaja, secer, slag... / ?!?!

Ne razumem

pre 7 godina

"Iako je velika, naša Lokalna grupa galaksija čini svega 0,00000000001 odsto vidljivog svemira, čiji je prečnik 93 milijarde svetlosnih godina..."

Ako se "zna" da je nastanak svemira Bing Bang za koji se takodje "zna" da se dogodio pre nekih trinaest i kusur milijardi godina, kako moze da precnik svemira iznosi devedeset tri milijarde godina znajuci da se ni jedna cestica u prostoru ne krece brze od svetlosti? Ako se veliki prasak dogodio u jednoj tacki kako se materija prosirile do preko tri puta vece udaljenosti pa cak i da je putovala brzinom svetlosti?

dude

pre 7 godina

"Starost svemira se procenjuje na nesto manje od 14 milijardi godina - vidljivi deo svemira precnika 93 milijade svetlosnih godina"

Na prvi pogled izgleda nelogicno ali zabuna je zbog toga sto samo matrija (materijalni objekti) imaju ogranicenje brzine ali ne i prostor. Znaci prostor moze da se siri brze od brzine svetlosti i time "vuce" materiju, tako da materija nikad ne prelazi brzinu svetlosti (brzina u odnosu na druge materijalne objekte)

Dr.Prim.Mancic

pre 7 godina

Hajde da pokusam ja da vam laicki objasnim .
Ovaj tekst je dobar i brojke se slazu,medjutim mi kao civilizacija necemo postojati da prisustvujemo pogledu na super jato galaksija sa zemlje.
Zasto?
Iz jednostavnog razloga jer je u pitanju gotovo 3,4 milijardi zemaljskih godina . Dakle covek postoji 200 000 godina , dinarosaurusi su vladali zemljom pre 65 000 000 godina a ovde se radi o priblizno 3 400 000 000 godina ,dakle jos milijarda i 100 Miliona godina pa starost zemljine kugle . Mi to doziveti necemo kao i nase buduce generacije .
A sto se tice mogucnosti unistenja zivota na zemljinoj kugli to moze da bude i sada dok ovo citate a dogodilo se pre 4 godina od neke nama najblize zvezde (mi to ne mozemo znati) a kamo li asteroidi ,supervulkani,superzemljotresi . U dalekoj buducnosti imamo i sudar sa nama najblizom galaksijom Andrimedom pa unistenje zemlje od naseg sunca koje ce da raste itd. Pa pre svega gotovi smo ko civilizacija od samih zemaljskih politicara koji ce garant obistiniti bibliju i pricu o Nojevoj barci.

bane cenzura

pre 7 godina

Mislim da bi lakse bilo sve razumeti da zamislimo da ne postoji pocetak i kraj. Ni vremenski ni prostorno. Tu je problem nas mozak.Nas zivot ima kraj i pocetak. I mi sve tako i zamisljamo . Pogresno . Nema kraja ni pocetka.univerzum je postojao od uvek i uvek ce postojati i nema kraja ni pocetka prostorno ni vremenski.

neutralni felsh

pre 7 godina

Tako su navodno nastajali i nastali "vreme" i prostor, odnosno metafizički vremeprostor, kako relativisti vole da kažu da bi zvučali učeno. 

(Pundit, 18. maj 2016 12:16)


nijedan "relativista" ne koristi izraz "metafizika", to si upravo izmislio ;)

Zagor

pre 7 godina

@Artemis Foul

Jeste, u pravu si. Svaka cast na tom pojasnjenju. Stalno se stvara nov prostor, i to medjugalakticki prostor, te se zbog toga galaksije udaljavaju jedna od druge, i zbog cega ce se jednog dana ostvariti ovaj scenario opisan u clanku. Ali ne jos nekih 150 milijardi godina.

brzi od vremena

pre 7 godina

Tesla je bio astronom i fizicar?
da nije mozda i fudbal igrao bolje od mesija? ;)
(neutralni felsh, 18. maj 2016 13:58)

Tesla je bre asistirao babici pri svom rodjenju!

rex

pre 7 godina

Prvo hopni, pa reci skoč. Oo

Čekaj bre malo, nismo ni iz sopstvenog solarnog sistema mrdnuli a i pitanje je hoćemo li ikada i uspeti a oni razglabaju o inter galaktičkim putovanjima...

Bumbar

pre 7 godina

@ Projekat Atlantida

Gospodo, brkate prostor i vreme iako je to sve povezano u Svemiru. Svemir je STAR 13,7 milijardi godina! To je vreme koje je trebalo svetlosti da dodje od najdalje galaksije koju vidimo do nas! Uzimajuci u obzir inflaciju, ta galaksija se ne nalazi vise tu, nego mnogo mnogo dalje, jer je mi vidimo kako je izgledala pre 13 mil. godina. A 96 milijardi je sam trenutni precnik svemira uzimajuci u obzir inflaciju i stalno sirenje.

Da, ali

pre 7 godina

Sve je jasno ovo za godinu i svetlosnu godinu, i razliku medju ova dva pojma, ali ako svemir postoji 14 milijardi godina, a nastao je iz jedne tacke, kako se bilo sta toliko odaljilo jedno od drugog da je sada udaljenost 93 milijardi svetlosnih godina?
Po nekoj logici, dve najudaljenije tacke u svemiru mogu da budu na udaljenosti od 28 milijardi svetlosnih godina, ako su se sve vreme od postanka svemira udaljavale jedna od druge brzinom svetlosti. Stvarno bih voleo objasnjenje bez saveta da idem na google :)

...

pre 7 godina

Ne vidimo dalje od 13,8 milijardi godina svetlosti jer je svemir toliko star..Kako se svemir ubrzano širi čista je procena da bi sad mogao biti oko 90 milijarde godina svetlosti..E sad, kako se je mogao toliko raširiti u tako malo vremena? Pa jer se prostor širi brže od brzine svetlosti.. Ponavljam mi vidimo samo onoliko daleko koliko je svemir star a to je oko 13,8 milijardi godina.

Artemis Foul

pre 7 godina

Mnogi su ovde dali približno tačno rešenje za prečnik od 93milijarde ali sa par fundametalnih grešaka. Prvo prostor se NE širi brže od svetlosti, tj ne širi se uopšte već se stalno stvara novi. Zato je galaksija koja je, kad je svetlost krenula sa nje, bila udaljena 14 milijardi s. god sada udaljena nekih 46 milijardi, a galalsija udaljena 1 milijardu pobegla samo 100.000 sv. godina.
Što je više prostora između to se više novog prostora stvara i zato nam se čini da se udaljenije galaksije udaljavaju mnogo brže od bližih.
Da se prostor širi brže od svetlosti mi bi svakog dana videli sve manje i manje od svemira.
Koga interesuje ima odlična knjiga na tu temu, Vasiona u ponoć.

vardi

pre 7 godina

ako se nalazis unutar nekog sistema (svemira) nemoguce je prikupiti sve informacije o tom sistemu. za to je potrebno sagledavanje sistema (svemira) spolja. kao cetvorodimenzionalna bica (3 dimenzije prostora+vreme), trenutnim poimanjem stvarnosti nismo sposobni da se izmestimo fizicki ili mentalno van ovog sistema (svemira) i time ga posmatramo spolja. za to ce biti sposobna bica koja ce funkcionati na visim nivoima svesti pri cemu ce imati i drugacije poimanje stvarnosti. to ce biti petodimenzionalna bica za koje ce vreme biti obicna fizicka velicina kao sto je za nas prostor sa x,y,z koordinatama, bez ogranicenja da vreme mogu meriti samo u jednom pravcu kao nasa civilizacija. kao sto mi posmatramo i analiziramo fudbalsku loptu, pri cemu saznajemo sve informacije o toj lopti, tako ce petodimenzionalna bica posmatrati i analizirati nas kosmos i saznati sve o njemu :)

Zagor

pre 7 godina

Uzgred, ovaj scenario koji napominju gde nista van nase Lokalne Grupe necemo moci videti se nece desiti jos izmedju 100 i 150 milijardi godina, tako da ova fraza "nasa buduca pokoljenja" je i vise nego isprazna. Cak ni nase Sunce nece trajati toliko dugo.

mister x

pre 7 godina

Ovde je neko od komentatora postavio zanimljivo pitanje u vezi sa staroscu svemira i vidljivim delom svemira, koji se mere u milijardama godina.
14 milijardi godina je procenjena starost svemira, a vidljivi deo svemira je procenjen na 93 milijarde svetlosnih godina.Ako je jedna svetlosna godina rastojanje koje svetlost predje za godinu dana, onda je vidljivi deo put koji svetlost predje za 93 milijarde godina.Ovde se ljudi sa pravom pitaju da li se eventualno potkrala greska u ovom clanku.

Konfuzije

pre 7 godina

u prvoj godini gimnazije sam pisao sastav koji se bavio otprilike : Sateliti oribitiraju oko planeta,planete oko zvezda. Zvezde cine sisteme kojih ima na milijarde koji su u medjusobnoj interakciji.U velikim sistemima vreme se racuna jedinicama koje nama ne znace mnogo jer su vece od nama svega poznatog. Slicno tome, covek je od organa u interakciji,organi od celija,celije od atoma,atomi od jezgra i elektrona koji gle cuda isto orbitiraju oko svog jezgra. Bavio sam se temom da jednim udarom dlana o dlan,sto je meni trajalo delic sekunde, gomila celija moje koze je nestalo sa svim elektronima koji tu kruze oko svojih jezgara. Meni je to trajalo kratko,ali na tom mikronivou - mozda je to bila citava istorija.Slicno tome mi posmatramo pojave u makro kosmosu, sudare planeta,zvezda,sasvezdja,nestajanje i nastajanje zivota... Razapatost coveka izmedju makro i mikro sveta, pogled u veliko nevidljivo i pogled u malo nevidljivo i gde traziti svoj smisao. Dobio sam dvojku,i to verovatno samo zato sto nisam imao pravopisne greske. A jako sam voleo profesorku do tog momenta. Ako nista drugo mislio sam da sam zasluzio vecu ocenu bar zato sto kao ucenik prvog razreda srednje skole nisam poceo pismeni sastav sa " Bio je lep i suncan dan...."

Trovach

pre 7 godina

Rasprava se razvija u pogresnom smeru. Posto smo apsolvirali sta je to svetlosna godina, dajte da "resimo" problem iz teksta. Ako smo stvarno ograniceni (poznatim) fizickim zakonima, tesko da cemo putovati i do Andromede, a kamoli van nase galakticke grupe. Mozemo da "pozajmimo" nesto iz SF sektora, ali se bojim da se time necemo naputovati. Mozda bi nam kontrolisana fuzija omogucila putovanje do najblizih zvezda, pa bismo nasu galaksiju naselili, brzinom puza, za nekoliko miliona godina, ali ako ne uspemo nekako da "prevarimo" cika Ajnstajna, Mlecni put, ma kol'ko velik bio, ce ostati nas "zatvor".

neutralni felsh

pre 7 godina

@Artemis Foul 

Jeste, u pravu si. Svaka cast na tom pojasnjenju. Stalno se stvara nov prostor, i to medjugalakticki prostor, te se zbog toga galaksije udaljavaju jedna od druge, i zbog cega ce se jednog dana ostvariti ovaj scenario opisan u clanku. Ali ne jos nekih 150 milijardi godina.
(Zagor, 18. maj 2016 16:19)


pa ne bas... minus je na kraju uvek jaci od plusa, pitaj sve-vladajucu entropiju ;)
koliko za sada znamo, ne stvara se nista, narocito ne prostor... ili bar ne u tolikoj meri da materijom nadoknadi sirenje.
zapravo, ekspanzijom vasiona postaje sve redja i redja. dok naposletku ne postane skoro potpuno retka, bez zvezda, bez planeta, konacno i bez crnih rupa, a na kraju i bez "opipljive" materije - bez ikakve medjucestice interakcije, cak i bez cestica.
naravno, kraj je ovde vrlo relativan termin, jer prema vazecom kosmoloskom modelu taj period neformalnog nistavila trajace beskonacno dugo. ovo se po toj teoriji zove "toplotna smrt vasione", jer ce taj potpuno mracni svemir daleke buducnosti svuda imati temperaturu apsolutne nule.

Bumbar

pre 7 godina

@ Mare

Kao ljubitelj astronomije i teorijske fizike cu ti objasniti na prvo pitanje, ali drugo je sasvim irelevantno. Nigde u Svemiru ne postoji celokupno vreme, vreme je razlicito, u zavisnosti od posmatraca, i Svemir je star 13,8 mil. godina, to je broj od 9 cifara nula, sto znaci gore dole tvojih 20-30 godina je kao kap vode u okeanu. Prvo pitanje:
Svemir je prema teoriji velikog praska nastao pre 13,8 milijardi godina, i cinjenica da se siri govori da je nekada bio mali. Bio je velicine atoma, sa beskonacnom masom i gustinom. Kako je to moguce!? Tu stupa na snagu nauka koja se zove "kvantna mehanika" , koja opisuje svet kvantnih cestica od kojih smo svi sastavljeni. U tom svetu vreme, prostor, gravitacija ne vladaju na isti nacin kao sto vladaju u kosmosu, vec se javljaju zakoni koji se kose sa zdravim razumom, npr. isti elektron moze postojati na dva mesta istovremeno. Ne pitaj zasto je to tako, jer niko to ne zna sa apsolutnom sigurnoscu. E sad, ako posmatras singularnost iz tog ugla kvantne mehanike u kojem je sve moguce, zasto bi bilo nemoguce da od atoma nastane ovako nesto kao Svemir!? Nadam se da sam pomogao!

Mozga ni u tragovima

pre 7 godina

Ako imas vise dece nego sto imas hrane i vode za njih, to je put u propast. Svaka zena treba da rodi samo jedno dete i svi problemi civilizacije bi bili reseni. Ne treba da se putuje u svemir i nastanjuju druge planete. Ni ovu svoju ne umemo da odrzavamo, ponasamo se prema njoj kao stetni mikroorganizmi. Umesto da promenimo ponasanje, mi bi da se prosirimo i na druga mesta i nastavimo da radimo pogresno. Imperijalisticka filozofija grupe koja sebe dozivljava kao vaznu, a nema veze s'mozgom.

dr.doom

pre 7 godina

nijedna super inteligentna civilizacija ne moze da dominira u svojoj galaksiji zato sto je to ogroman prostor....od kada covek postoji kao inteligentno bice kada se to preracuna u vreme nastanka nase planete to je svega par sekundi,ako je i negde duboko u svmiru postojala neka inteligentna civilizacija ona je odavno "mrtva" kao sto ce jednoga dana biti i ova nasa...a nasa ce najkrace da traje s'obzirom kako se tamanimo izmedju sebe i zivotinjske vrste,unistavamo ekosistem i pravimo oruzja za masovno unistenje i smrtonosne laboratorijske viruse...ljudski rod jos ne moze da shvati koliko kratko zivi od svoga postojanja,mi smo BEZNACAJNI VREMENSKI PERIOD U UNIVERZUMU kojeg jednog dana nece biti

milan

pre 7 godina

Prečnik vidljivog svemira je 14 milijardi svetlosnih godina unaokolo oko nas; dakle 28 u prečniku. To ne znači da je svemir zaista toliki već mi možemo toliko da vidimo. Da li je 29 ili 96 milijardi to niko ne zna.

Oenophile

pre 7 godina

Alkubjerov pogon. Ako ne znate o cemu se radi, izguglajte "Alcubierre Drive". Zasad, najizgledniji nacin da putujemo izmedju zvezda, a verovatno i galaksija.

neutralni felsh

pre 7 godina

Dok ne otkrijemo novi vrstu energije odnosno neki novi pogon koji ce omoguciti interplanetarna putovanja u nekim prihvatljivim vremenskim okvirima, moze samo da se teoretise!
(Kol, 18. maj 2016 09:33)


ovde se govori o medjugalaktickim prostranstvima, a za prevazilazenje tih razdaljina (i brzina) nema tog pogona i verovatno ga nece ni biti. medjuplanetna prostranstva unutar naseg sils
hoce da kazu: gledaj globalno, deluj lokalno, i teoretisi do mile volje. tako i mi: gledajmo vasionu, izucavajmo je, ali dalje od dela galaksije u kojoj smo mi verovatno nioada necemo maci, sto nam ne smeta da razmisljamo o daljinama koje danas mozemo da vidimo... i koje cemo, kako kaze tekst, u nezamislivo dalekoj buducnosti vidjati sve manje.

StefanL

pre 7 godina

Kosmos se pod uticajem tamne energije širi UBRZANO, kao da stalno dobija novu energiju! Brzina širenja može biti i mnogostruko veća od svetlosne, jer za nju ne važi ograničenje koje ima svetlost kad se kreće kroz kosmos, jer se ovde radi o širenju same strukture kosmosa. Takođe je još uvek nejasan i uticaj tamne mase. Ovo što mi vidimo kao "belu masu" je svega 4% od ukupnog energetsko-masenog bilansa kosmosa. Tamnu energiju je Tesla uvek propovedao i zvao je "energijom vakuuma", a Ajnštajn je takođe prvo mislio da postoji, ali je kasnije odustao od toga. U svakom slučaju, ako se kosmos ubrzano širi i to većom brzinom od svetlosne, jasno je da njegova najveći deo nikad nećemo upoznati, već samo onaj gde gde je gravitacija jača od tamne energije, a to su galaktička jata.

Bumbar

pre 7 godina

@ Hmm

Godina i svetlosna godina nemaju veze jedna sa drugom. Naime sve sto vidimo na nebu teleskopima pripada vidljivom delu Svemira i zamisli taj vidljivi deo Svemira kao sferu, tj loptu. Sve sto je iza te sfere mi NE MOZEMO da vidimo! Zasto!? Pa Ajnstajn je rekao da ne moze nista KROZ PROSTOR da se krece brzinom svetlosti, ali to se ne odnosi na sam prostor. Prostor se siri vecom brzinom od svetlosti, sto znaci da neka zvezda van nase sfere kada ispusti foton prema nama, njega ce prostor nositi vecom brzinom od brzine svetlosti od nas iako on ide prema nama. E sad, zbog inflacije, vremenom i nasa sfera vidljivog Svemira raste, i bice trenutak u vremenu kada ce taj foton uci u vidljivi deo naseg Svemira. Precnik te nase sfere je upravo 96 milijardi SVETLOSNIH godina! A Svemir je star 14 milijardi godina!

QA bot

pre 7 godina

Sirina 93milijarde svetlosnih godina a starost 14 milijardi. Da, moguce je i naravno da nista ne ide brze od svetlosti. Sam prostor se siri brzinom vecom od brzine svetlosti. Zamislite balon i na njegovoj povrsini 2 tacke. Iz jedne tacke do druge mrav krene brzinom 0.1m/s recimo. I ako je udaljenost 2 tacke 1 metar onda mravu treba 10 sekundi da doputuje do druge tacke. E sad ako neko pocne da naduvava balon razdaljina izmedju 2 tacke raste i iako mrav putuje konstantnom brzinom on nikad nece stici u drugu tacku jer se balon siri brzinom vecom od brzine mrava. Tako se i univerzum siri.

lalegator

pre 7 godina

Uvek podrzavam nauku i njene napore da shvatimo i objasnimo svet oko nas...

Ali ne volim kada se odredjene teorije predstavljaju kao činjenice, 100% dokazane a u isto vreme imaju gomilu rupa

To da se svemir siri nastajanjem novog prostora izmedju galaksija je cista teorija bazirana na pretpostavkam, koje mozda i jesu ili mozda nisu tacne!
Mi ni jednim nasim instrumentom nismo direktno primetili niti izmerili nastajanje novog prostora,

cinjenica jeste da se u svemiru sve kreće

Na osnovu crvenog pomaka kvazara mi smo ustanovili da se svemir siri, sto je veci crveni pomak to je veca brzina sirenja!

Nema sumnje da crveni pomak nastaje udaljavanjem objekta od posmatraca!

ALI ono sto nam prećutkuju jeste da taj crveni pomak veoma lako nastaje i zbog gravitacije!
Interesantno je da kvazari poseduju najmasivnije crne rupe koje stalno rastu (hranjenjem) a samim tim imaju najjacu gravitaciju koja isto raste srazmerno rastu mase crne rupe, pa je sasvim logicno da njihov crveni pomak nastaje zbog njihove gravitacije a ne zato sto se udaljavaju od nas, ovo dovodi u pitanje teoriju da se svemir sve brze siri!

Neki od kvazara imaju toliko veliki crveni pomak da ispada da se krecu brze od svetlosti ( sto je nemoguce)
Ovo su resili teorijom da se ne krecu kvazari vec se krece prostor zajedno sa njima pod dejstvom tamne energije koja stvara novu prostor, ali niko jos nije video tu tamnu energiju niti nastanak novog prostora!

Dakle kvazari se "ne krecu" vec se krece prostor, pa ako se ne krecu kako onda nastaje njihov crveni pomak u njihovom prostoru?

Sasvim je logicnije da njihov crveni pomak nastaje zbog gravitacije jer u svom centru imaju najmasivnije crne rupe
a samim tim se ne krecu brze od svetlosti

Zovite me Beskrajni :)

pre 7 godina

"Ograniceni smo svojim culima, da nema cula Univerzum bi nam se predstavio onakvim kakav zaista jeste - BESKONACAN".

Zamislite neki pra "organizam" na Zemlji u nasem 3 dimenzije(4D sa vremenom) univerzumu koji nije mogao da okusi okruzenje ili da ga pomirise, dodirne, cuje ili vidi. Kakvim se cini Univerzum tom bicu? Okruzenom beskonacnoscu :)

A kakav je Univerzum nekom "buducem" bicu koje mozda sestim ili sedmim culom dozivljava 5 dimenzija ili 6D ili 7D... Razumete poentu.

Zamislite Sebe koji dozivljava 7D. Kakav je taj Multiverzum? Gazis Vreme i dobacujes se Prostorom... Ali samo 7D. I dalje ogranicen, Univerzum zar ne?! :) Multimatematika Multiuniverzuma ukazuje da ima JOS! Mozda cak jos 11 dimenzija! :)
I tako do BESKONACNOSTI!

Gandra_swe

pre 7 godina

Npr: "Šta je smisao svega?"
(Može to još tužnije, ali je i ovo dovoljno tužno!, 18. maj 2016 09:50)

Prijatelju, postavljas pogresno pitanje, sa postovanjem.
Slican primer bi bio "sta je smisao crvene boje"?
Da bi se to pitanje moglo postaviti, morali bi smo predpostaviti da je neko bice iza svega toga. Vernici to pitanje mogu postaviti, i ako nema smisla, ali ako verujes u to sto je dokazano. A ako zapravo pitas sta je smisao zivota, onda bih rekao da se to razlikuje. Nekome je da siri ljubav, nekome da siri mrznju, nekome da otvori pekaru a nekome da bude balerina.

Pera iz Mosarina

pre 7 godina

Izvinte molim vas al dali bi neko mogao da mi objasni sa cime su izmerili precnik svemira da je 93 milijardi svetlonsnih godina?

goran

pre 7 godina

Mi sada dobijamo svetlost sa objekata koji su u pocetku, nakon Velikog praska bili udaljeni 14 milijardi S.G. Dobijamo je iz vremena oko 380 000 godina nakon Velikog praska. Medjutim, svemir se siri i to ubrzano poslednjih 7 milijardi godina. Samim tim objekti koji su tada bili na toj udaljenosti od 14 milijardi S.G. su mnogo dalje. Procena je da su sada na oko 90 milijardi S.G.

pn

pre 7 godina

Hmm- Svetlosna godina je razdaljina koju svetlost pređe za godinu dana. Znači kada bi se kretali brzinom svetlosti(što je nemoguće) trebalo bi nam 93 milijarde godina da bi prešli prečnik vidljivog dela svemira. E sada 1 svetlosna godina iznosi 9,5*10^12 km, pa ti posle pomnoži to sa 93 milijarde... Neverovatno. Svaki put kada pomislim na sav taj prostor shvatim koliko smo mi zapravo mali i nebitni.

Dadara

pre 7 godina

Vidim da mnoge buni starost svemira i njegov precnik. Sada cu pokusati da objasnim mojim recima onako kako sam ja to shvatio citajuci godinama ovakve tekstove. U ovom stanju svemira koji postoji 13.7 milijardi godina,po fizickim zakonima ne postoji mogucnost da se svemir siri brze od brzine svetlosti. Jednostavno,materija ne moze da se krece brzinom svetlosti. Mogu jedino fotoni svetlosti,koji nemaju masu,posto su ujedno i talasi i cestice. E sad, u nezamislivo kratkom delicu vremena nakon velikog praska (lupicu sad,ali je red velicine sekunda na minus 37-mu.) desilo se nesto sto zovu Plankovo vreme. U toj primordinalnoj supi subatomskih cestica jos uvek nisu postojali zakoni fizike. Zbog toga su kvantne cestice u tom nezamislivo kratkom delicu vremena uspele da se prosire kroz prostor brze od brzine svetlosti,i da onda tvore materiju tu gde su se zatekle. Zbog toga je moguce da je svemir star 13.7 milijardi god. a da mu je precnik 93. Zbog toga je sa ovim zakonima fizike svemir nesaglediv,posto sa onih krajeva na koje se svemir prosirio brze od brzine svetlosti, slika tj svetlost nikada nece moci da stigne do posmatraca.

Astrofizicar

pre 7 godina

Pokusacu da odgovorim na nedoumica oko brojki u tekstu, Pitanje kolika je starost svemira je odlicno, i potpuno na mestu, Dakle, svemir je zaista STAR 13.8 milijardi godina, sto znaci da je poluprecnik sfere na cijem obodu smo detektovali kosmicko pozadinsko zracenje (pogledajte slike koje je napravio teleskop Planck) zaista 13.8 mlrd godina (prva svetlost koju smo detektovali je ona neposredno nakon Velikog praska). MEDJUTIM, s obzirom da se svemir UBRZANO SIRI zbog dominirajuceg uticaja tamne energije (za to je dodeljena Nobelova nagrada pre par godina), cini da se iz tacaka koje je teleskop Planck snimio razvijaju razne strukture poput galaksija, jata i superjata galaksija. One se u sirecem svemiru udaljavaju BRZE OD SVETLOSTI, teorijski horizont vidljivog svemira (dakle celokupne materije koja je u njemu stvorena) je tako procenjen na poluprecnik od 46.5 milijardi sv. godina, sto znaci da je precnik te sfere pomenutih 93 milijarde sv. godina. Dakle, ta pojednostavimo: to je velicina sfere sa centrom u Zemlji, do cijeg oboda mozemo posmatrati objekte iz naseg Univerzuma, jer je zbog ekspanzije nekim dalekim izvorima jos uvek potrebno vreme da njihovo zracenje dospe do nas.

Bumbar

pre 7 godina

@ hypatija

Sasvim je irelevantno sta je bilo PRE velikog praska zato sto nije postojalo vreme i fizicki zakoni koji bi uticali na sve nas. Opet postoji teorija da je svemir 'ravan' u 4 dimenzije i da je zakrivljen u petoj, a da postoje beskonacno paralelnih univerzuma, zamisli to kao dva ravna carsava a materija pravi udubljenje u njima, a crne rupe povezanost izmedju njih. I kada se ta dva univerzuma priblize jedan drugom i sudare, nastaje 'veliki prasak', a energija od praska se prema Ajnstajnu pretvara u materiju, koju imamo danas.

ja

pre 7 godina

@hmm
Najstarija svetlost u svemiru jeste naucno, egzaktno potvrdjena na nekih 13.7 milijardi godina.
To znamo po tome sto kad pogledamo u svemir vidimo, kao najstariju, svetlost koja je pre toliko `nasih` zemaljskih, godina nastala i od tada putuje svemirom.
Divim se svim komentatorima koji su ovde uspeli da obore cak i Ajnstajna i njegovu teoriju da nista ne moze da se krece brze od svetlosti, te da nam dokazu ovde nekim, samo njima razumljivim teorijama, da se svemir siri brze od svetlosti?!?
Majstori, gde je to utvrdjeno i u kom naucnom casopisu objavljeno?? Pitam jer zelim da procitam nesto novo.
Takodje, mislim da je greska da je precnik svemira 93 milijarde godina. Toliko staru svetlost jos niko nije registrovao u svemiru ili bar polovinu te svetlosti pa da govorimo o poluprecniku.
Nauka je jako logicna, jednostavna i upravo zbog toga zanimljiva. Neki misle da ce, ako iznesu par nerazumljivih, nelogicnih, nepovezanih i sto je najgore, netacnih recenica, navesti druge da poveruju u nesto.
Zivela nauka. Nije kraj, jos mnogo toga nas ceka tamo negde ;)

Jazz

pre 7 godina

Ne brinite se,dragi ljubitelji kosmičkih putešestvija,još ima nade za boravak u izvanlokalnogalaktičkom prostoru! Vogoni upravo rade na intergalaktičkom autoputu koji bi trebalo da bude završen kroz narednih nekoliko godina (bar po njihovom nadležnom ministarstvu za dotični resor,oni su malo precizniji od ovih naših po tom pitanju procene,mada im nisu poslovi tog obima kao ovdašnji pa je i razumljivo). Jedini je problem što bi trebalo da prolazi kroz našu planetu...

Hulk

pre 7 godina

@Hmm Nije greska. Staros svemira je procenjena na 13.7 milijardi godina a precnik vidljivog dela svemira je oko 93 milijarde svetlosnih godina. Na prvi pogled jeste kontradiktorno, ali objasnjenje je sledece: svetlos kojoj je trebalo tih 13.7 milijardi godina da stigne do nas se nalazi sada na oko 46.5 milijardi svetlosnih godina udaljenosti zato sto se i sam prostor siri...tj kao da se stvara sve vise i vise prostora kako kosmos stari...

mm

pre 7 godina

Moze li neko, sa znanjem iz ove materije, da mi objasni gresi li novinar ili ja nisam najbolje shvatio brojke.
Starost svemira se procenjuje na nesto manje od 14 milijardi godina. U pomenutom clanku tvrde da je vidljivi deo svemira precnika 93 milijade svetlosnih godina.
?????
(Hmm, 18. maj 2016 09:34)

"Svetlosna godina" je jedinica za rastojanje, a ne za vreme iako joj u nazivu stoji rec "godina". Dakle, svemir je star manje od 14 milijardi godina, a 93 milijarde svetlosnih godina, je rastojanje od jednog kraja svemira (koji mozemo da vidimo) do drugog kraja. Inace svetlosna godina je rastojanje koje svetlost na svom putu prodje za godinu dana, tj jednaka je negde oko 9,5 biliona kilometara.

Inflacija

pre 7 godina

Moze li neko, sa znanjem iz ove materije, da mi objasni gresi li novinar ili ja nisam najbolje shvatio brojke.
Starost svemira se procenjuje na nesto manje od 14 milijardi godina. U pomenutom clanku tvrde da je vidljivi deo svemira precnika 93 milijade svetlosnih godina.
?????
(Hmm, 18. maj 2016 09:34)
Nauka kaže da se svemir u kratkom vremenskom roku, tokom takozvane inflacije (koja se desila u deliću sekunde nako velikog praska) proširio do veličine bliske onoj danas (još uvek se širi, ali jako sporije). Ovo je podržano posmatranjem kosmičkog pozadinskog mikrotalasnog zračenja (vidi vikipediju).

whocares

pre 7 godina

@Projekat Atlantida - Svemir se širi tako da neki delovi odmiču od drugih delova brže od brzine svetlosti. Naučnici misle da je ta neka tamna energija odgovorna za to.

@Marko - Ne razumem ovaj zaključak: Ne znamo odgovore na neka pitanja (jošuvek), dakle, postoji čika na nebu koji...šta god...kontrolise vreme... (nemoj mi zemeriti, ne sećam se baš veronauke iz škole :D)

baba&deda

pre 7 godina

Covek pita kako dve babe da pojedu tri zabe. A genijalci se javljaju sa odgovorom: pa babe su babe a zabe su zabe, progugluj malo!

Bora

pre 7 godina

Ako je materija ogranicena tj. ima svoje dimenzije, kako je onda materijalni svemir bezgranican? Ako pretpostavimo da svemir ima kraja, šta je onda iza njega. Znaci umom ne mozemo shvatiti svemir, pa su ovakve rasprave besmislene.
Očigledno postoje još neke dimenzije u kojima je sve to logično, ali jos nismo njima ovladali.

Trovach

pre 7 godina

@Bulls eyes...Predlazem ti da odes na rubriku "super zena". Mozemo kolega @smuleco i ja da pomognemo, ali sada pricamo o nekim drugim stvarima.

zozon

pre 7 godina

@(Duke, 18. maj 2016 15:11)
"Cak i da uzmemo da se prostor siri brze od svetlosti to neobjasnjava kako je svetlost udaljena 98 milijardi svetlosnih godina stigla do nas za 14 milijardi godina."

Ta SVETLOST nije nikad stigla niti ce ikad stici do nas. Granica vidljivog svemira je 13.6 milijardi svetlosnih godina i svetlost sa tih daljina stize do nas, zbog ogromnog crvenog pomaka, u obliku mikrotalasa. Fotoni sa te daljine dolaze iz perioda rekombinacije, kada je svemir bio star 380000 godina. Ako budemo mogli da detektujemo ne fotone nego neutrine ili gravitacione talase, moci cemo da zavirimo jos dublje u proslost svemira (i samim tim dalje). Prava velicina svemira nije poznata i predmet je teorijskih istrazivanja.

dadara

pre 7 godina

@Bumbar

Nisi u pravu. Kvantna mehanika je nastala zajedno sa zakonima fizike. Pre toga nije bilo vremena, ni elementarnih cestica koje tvore kvantnu mehaniku i njene zakone. U pravu si da je postojala singularnost, ili singularitet, a oto nema veze sa kvantnom mehanikom. Kvantna mehanika nastaje sa Plankovim vremenom ili 10^-43 sekunde,od 10^-43s do 10^-35 urušava se ravnoteža materije i antimaterije u korist prve. Od 10^-35s do 10^-10 era hadrona i leptona, od 10^-10 sekundi do 1 sekunde era protona i neutrona, od 1 sekunde do 3 minuta prva stabilna jezgra. Posle 300 000 godina svemir se dovoljno ohladio i razdvojili su se materija i energija. Milijardu godina posle velikog praska nastaju prve zvezde, kvazari i protogalaksije. Nauka jos uvek ne sme da tvrdi sta se desilo izmedju nulte i 10^-43 sekunde. Kao i sta je bio taj atom iz kog je sve nastalo. To je taj singularitet, u tom napojmljivom delicu vremena, u kom nisu vazili zakoni fizike i koji je omogucio da se svemir rasiri brze od brzine svetlosti, da bi mu danas precnik bio 93 mlrd svetlosnih godina.

TOTALNI LAIK

pre 7 godina

Izvinite što se mešam ali...96% svemira čini crna materija. A naučnici se još spore da li u opšte postoji. E sad mi još ne znamo ni šta je ni da li postoji to što čini 96% svemira. Nemam dokaze ali nešto mi se čini da će se za par stotina godina čak i deca smejati današnjim učenjima. Ne tako davno svet je bio ravna ploča i ceo svemir se okretao oko nje. Zar ne? Pre samo 30 godina vrteli smo olovkom kasetu da uštedimo baterije kasetofona na ekskurziji, nije bilo mobilnog i za najmanje saznanje si morao da kopas i kopas po biblioteci. Da pročitaš nekoliko knjiga dok ne naiđeš na podatak koji te zanima. Danas ask Google. Samo je potreban jedan ili dvojica genija i po jedan veliki izum na polju energije ili ko zna vremenskih tunela? I možda uputimo neku letelicu pa makar i sa veštačkom inteligencijom već za 200 godina :-( širom naše galaksije. Možda tamo sretnemo inteligentnija bića od nas pa od njih naučimo kako da savladamo velike udaljenosti između galaksija za daleko kraće vreme?

inside tip

pre 7 godina

Za ove sa jeftinijim kartama, poenta teksta i klipa nije istrazivenje lokalne grupe vec istrazivanje ostalih lokalnih grupa. Dakle sve i da smo toliko napredni da mozemo da istrazimo nasu galaksiju i nasu lokalnu grupu, tesko da cemo ikad biti u mogucnosti da istrazimo bilo sta vise od toga bez obzira na razvoj tehnologije. Sto i nije tako strasno, jer su brojke koje se vezuju samo za nasu galaksiju dovoljno velike da zadovlje svu znatizelju covecanstva. Sto se tice ostatka vidljivog svemira, dok i ako mi ikad dodjemo do momenta da istrazujemo to, bice toliko daleko da se nece ni videti (detektovati)... Dakle putuj Vasiono, srecan put! :)

odbegli bot

pre 7 godina

Hmm, 93 mil. svetlosnih godina za period od 14 mil. godina je upravo zbog pocetne inflacije kosmosa. Efekat kada se prostor mnogo brze uvecao, od sirenja materije ogranicene brzinom svetlosti.

Hmm

pre 7 godina

@omg
Godina i svetlosna godina nemaju veze jedna sa drugom.

Imaju jos i kako! Jedno je vremenski period revolucije nase planete oko sunca, a drugo razdaljina koju svetlost predje za vreme tog istog vremenskog perioda? Veoma su povezani! Ako ne definisete prvu, druga je bezpredmetna! OMG x 3
Procitajte klomentar osobe potpisane sa imenom Petar, kojoj se zahvaljujem ovom prilikom, pa se nadam da cete shvatiti sta sam zeleo zapitati nekoga cije se skolovanje ili interes kretao u tom pravcu. Moj ocito nije, a Vas jos manje?
Hvala Petre! U medjuvremenu tu je i Zagor sa razumnim odgovorom. Hvala!

Dragan

pre 7 godina

Ne mora da znači. Ulazeći u problematiku prostor-vreme mogu se dosegnuti različite stvari, npr. da prostor-vreme prestanemo da shvatamo kao protežnu stvar (tvar i praznina). Dobar put je problem spregnutih čestica, koje su uzrok fenomena "Spooky action at a distance" koje je anticipirao Bor. Mislim da je to naredno poglavlje u kvantnoj fizici. http://phys.org/news/2012-09-km-physicists-quantum-teleportation-distance.html

HeadsUp

pre 7 godina

Godina i svetlosna godina nemaju veze jedna sa drugom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (omg, 18. maj 2016 11:20)

@omg & all: Imaju, itekako. Svetlosna godina je, po definiciji, razdaljina koja se moze preci za godinu dana krecuci se brzinom svetlosti.

cinik

pre 7 godina

Prvo malo konvencija; jedna miljiarda godina = 1mg. jedna milijarda svetlosnih godina = 1msg. Prva jedinica 1mg je vremenska, druga 1msg je prostorna. Citaoci koji postavljaju pitanje oko velicine i starosti svemira, meni se cini da razumeju razliku izmedju ovih velicina, ali s razlogom se pitaju kako to da je velicina svemir 93msv a starost je samo 14mg. Ako je svetlost sa najudaljenijih objekata do nas putovala 14mg, onda je svetlos presla 14msg. Posto se svemir siri, jasno je da pomenuti objekat nije vise ni priblizno na mestu na kom je bio kada je svetlost krenula, i neka se svemir siri brze od brzine svetlosti, mozda moze da se proceni da je u trenutku u kom vrsimo posmatranje objekat na mnogo vecoj udaljenosti od 14msg, ali to ne znaci da mi vidimo 93msv u daljinu. Jednostavno mi mozemo da gledamo samo do horizonta dogadjaja a on je od nas udaljen 14msg. Mozda se moze proceniti da se svemir prosirio na 93msv, ali mi najdalje sto mozemo da vidimo je kako je isti izgledao pre 14mg i kako su izgledali objekti od kojih je svetlost krenula pre 14mg.

Maestro

pre 7 godina

Ja mislim da ljudsku vrstu cekaju mnogo veci egzistencijalni problemi na zemlji u dosta skorom vremenskom periodu - sledecih par stotina godina. Tako da bih ja bio veoma zadovoljan ako ljudska rasa uspe da prezivi na zemlji 5,000-10,000 godina. Da ne pricamo dalje. Odlazak i nastanjivanje planete van suncevog sistema bi bio nevidjena premija. Verovatnoca nije na nasoj strani ali nije ni bila do sada...

Zivke

pre 7 godina

Izvinte molim vas al dali bi neko mogao da mi objasni sa cime su izmerili precnik svemira da je 93 milijardi svetlonsnih godina?
(Pera iz Mosarina, 19. maj 2016 18:28)
@ A i za sve ostale.

Posroji nesto sto se zove Hablov zaokon i Hablova konstanta koji opisuju kako se svemir siri. Na osnovu Hablovog zakona je izracunato da se najudaljeniji objekat koji mezemo videti teleskopom udaljava od nas brzinom od 3,409 c. Vec su neki komentatori rekli o cemu se tu radi, naravno da se ta galaksija ne krece brzinom vecom od c vec se svemir siri konstantom od 3,409c na najudaljenijoj vidljivoj tacki sa koje je svetlost krenula ka nama pre skoro 13,7 milijardi godina. 13,7 milijardi x kostanta 3,409 = 46,7 milijardi svetlosnih godina sto predstavlja razdaljinu koju bi ste presli kada bi se sada teleportovali na najudaljeniji vidljivi objekat i ujedno se uzima za poluprecnik vidljivog svemira sto znaci da je precnik 93 milijarde svetlosnih godina.