Četvrtak, 05.05.2016.

18:41

Hoće li ikada biti otključana Titova „riznica tajni“?

Izvor: sputniknews.com

Hoæe li ikada biti otkljuèana Titova „riznica tajni“? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

my way

pre 7 godina

(Tito je bio zakon, 06. maj 2016 01:49)
Eto intelektualnog i moralnog kapaciteta titoiste. Vredjanje Srba na genetskoj osnovi i pretenzije na monopol na antifasizam pritom. Inace, opste je poznato da je oficir Vrazije divizije, pardon marsal bio najblazi vladar prema politickim protivnicima. Kum ubije kuma, pritom uprkos svim zaslugama ostane omrazen zbog toga u istoriji tog genetski loseg srpakog naroda koji je pre Tita uzivao veliko postovanje, cak i slavu, a Broz pobije desetine hiljada ljudi, otme Dijani Budisavljevic kartoteke i albume sa slikama da se deca nikad ne vrate porodicama i da se njeno delo izbrise, nikad ne ode u Jasenovac, napravi u Jajcu nacionalisticku tvorevinu koja se kontinuirano raspadala nakon svake ustavne promene, proleca, lige, no o tim stvarima necemo, je li tako? O tome da se nijedna nasa drzava nije sama od sebe unistila bez da je bilo ko sa strane morao da je okupira osim Brozove SFRJ. Geni su geni, retardi su retardi i neka dizu spomenike Titu, zahvaljuju mu, rade sta hoce, stvar je to morala, inteligencije i znanja.

Ljiljana

pre 7 godina

Komentatori su, uglavnom, Titovi pioniri. A niste u pravu. Ono što mi živimo danas je posledica njegove vladavine tipa "vođe", a ne pluralizma koji bi za posledicu imao način života u zapadnoj Evropi. Ne možete pričati o ex Yu tako kao da se samo ona razvijala u tom periodu. 45. Nemačka je krenula sa niže startne pozicije, a sada je poređenje prosto neumesno. Nordijske zemlje? Bravar nije bio bolji, bio je diktator! A od svega što se piše o njemu, izgleda da je nesporna jedino činjenica da je jedan od retkih mališana koji je ponavljao prvi razred osnovne škole.

Tito je zakon

pre 7 godina

Laz je da je Titovo nasladje razorilo Jugoslaviju.Jugoslaviju su srusili nacionalisti u svim njenim narodima,a najvecu ulogu u tom projektu imao je nacionalizam najveceg i najjaceg naroda, Srba.Od pocetka je uvideo opasnost od nacionalizma i zato ga je za svoga vakta uterao u misju rupu.Jednako je progonio svaki nacionalizam,sto mu danas nacionalisti svih bivsih jugoslovenskih naroda najvise zameraju.Nije pravio nikakve razlike i progonio je nacionaliste,kako srpske,isto tako i hrvatske,i sve druge.Nema sumnje da je Tito bio diktator.Medjutim,i njega licno i tu diktaturu treba sagledavati u svetlu tog vremena.Na razvalinama koje su preostale nakon rata,Tito je vaskrsao ne samo drzavu Jugoslaviju,nego i jugoslovensku ideju.U periodu konsolidovanja te drzave,bio je nemilosrdan.Mereci to sudom onog vremena,slicno se dogadjalo i u drugim evropskim zemljama.Primer za to je Francuska,gde su bez suda izravnavani ratni racuni.Tito je bio iskreno podrzan od vecine naroda Jugoslavije jer su u vecini dolaskom njegovog sistema dobili nesto bolje nego pre.Na zalost,gradjani Jugoslavije nisu prepoznali koliko je Tito bio u pravu kada je ukazivao na nacionalizam kao na glavnu opasnost.Ispili su opojnu casu nacionalistickog otrova,sto je rezultiralo stotinama hiljada mrtvih i raseljenih,raspadom zemlje i drasticnim padom kvaliteta zivota za sve njih.Za zivota o njemu su pisane slavopojke,a po smrti poceli su da mu prebrojavaju gace i carape,jer ocigledno nista drugo nisu ni mogli

my way

pre 7 godina

Бројке говоре све, 35 година његове владавине и 36 година након њега. Аргумент да је расчепао Србију стоји, али морате да схватите да он није био Србин или Хрват него Југословен, и да 65% српског становништва није одговарало Југославији.
(Хајрудин, 05. maj 2016 19:29)

Ok, samo onda kad to ne odgovara Titu i Jugoslaviji, oni ne odgovaraju Srbima. Naprotiv, najvece su zlo koje nas je zadesilo i posledice zivimo i danas. Ovo danas je rusevina nacionalisticki uredjene SFRJ koja se od Jajaca nadalje kontinuirano dezintegrisala, a ne nikakva alternativna stvarnost u kojoj Tita nema ili u kojoj nije pobedio u borbi za vlast. Dakle, brojke, poredjenje sa sadasnjoscu je potpuno bespredmetno. Vozis jednim putem, a ono slepa ulica i zakucas se u zid, da li velicas tu voznju jer je bila lepa i bolja od onoga sto je usledilo ili proklinjes sebe sto si isao tim putem i onoga ko te je njime vodio? Uzroci i posledice rodjaci, nije tako tesko. Uostalom, valja se ravnati po onima koji su drugim putem isli. U vreme najveceg blagostanja u SFRJ ljudi su isli u inostranstvo jer je tamo bilo bolje i vise se napredovalo. Vreme posle Drugog svetskog rata je bilo vreme najbrzeg i najveceg napretka u svakom pogledu u ljudskoj istoriji. Kako je kome danas, koja ideologija je krajem 20. veka porazena, koje drzave su ze raspadale, pa da li je to potrebno bilo kome objasnjavati?

Zoki

pre 7 godina

Malo je neverovatno da mason vlada državom u kojoj masonima nije bio dozvoljen rad. Ali da je imao prijatelje među njima - to je sigurno. Komunizam i masonerija su teško spojivi, jer su masoni generalno pobornici slobode govora i udruživanja. Takođe, veruju u boga ("Supreme Being") što je u suprotnosti sa ateizmom.

Tito je bio zakon

pre 7 godina

Tito je bio lik.I kao mator covek,a vec je pocetkom sezdesetih po svim merilima bio mator covek,znao da drzi i ustaše i bradonje i albansku bandu pod kontrolom.I to vrlo efikasno.Mrzeli su ga najviše ekstremni Hrvati.Kasnije su im se pridruzili srbende,a svi zajedno su se ukakavali u gace pri pomisli da im UDBA ili OZNA ili DB kuca na vrata.U novije vreme su se vec pomenutim grupama pridruzili novokomponovani bradonje,dojucerasnji pioniri i uzorni omladinci,a cije su mame i tate redovno isle na kazan kod druga Tite,i koji su radosno mahali voljenom marsalu i drugu kada se ovaj vracao sa dugih putovanja Galebom po svetu.U zadnju grupu spadaju pojedini likovi iz ovih komentara.Srbi treba da se sakriju u opanak i da Titu podignu spomenik od jedno sto metara visine.Najduzi period u srpskoj novijoj istoriji bez rata zahvaljujuci Titu i komunistima.Univerziteti.Skole.Bolnice.Putevi i zeleznica i fabrike.Iskorenjena tuberkuloza i sifilis i nepismenost.No srpska posla.Nezahvalnost i zavist i pokvarenost.Odnos prema Titu i ne treba da cudi.On je Hrvat,Zagorac.A kako ocekivati da ga Srbende vole kad su oni sami masakrirali svoje vodje sekirama,sekli svoje kraljeve sabljama i bacali ih kroz prozore (i kraljice),prodavali glave svojih kumova (a kum je kažu svetinja),okrivljavali junake za poraze...Tito dobro si i prosao.Od takvih moze da se ocekuje i da ti kosti prevrnu i razbacaju.Ne bi bilo ništa novo.Geni su geni

vlada

pre 7 godina

Moj teca, vodoinstalater po struci, jede violinu i to klasicnu. Kakve su ovo predrasude?
(Astronom, 5. maj 2016 21:54)

A kumce mog surjaka (preko zaovice) je pojelo citavu harfu. Za opkladu. Sa zicama.

Ivo

pre 7 godina

Odrasla sam uz Titove govore,svakodnevna pojavljivanja na tada jednom,pa onda drugom kanalu TV-a i ni ja niti iko,barem nije javno izrekao nesto sto prosto bode oci.Kada sada cujem njegov govor jasno je da govori stranac

HAHA pa u medjuvremenu je postao stranac, ali ako vas zanima, on vam govori kao pravi zagorec.

Homo politicus

pre 7 godina

Zasto je u Kraljevini Jugoslaviji regularna jugoslovenska vojska bila toliko slaba i desetkovana ? Zato sto su je masovno napustali Hrvati i Slovenci. Upravo ovu cinjenicu su iskoristili komunisti i politicki krenuli da ruse sistem iznutra, (ovde se moze izvuci pouka o ulozi Milana Nedica tokom WW2) .
Jedino mi nije jasno odakle komunistima naoruzanje, oprema, orudje, ... Ono kako otimaju od Nemaca u fimovima nije realno i istinito, dakle imali su pomagace van kraljevine, koji su ih iskoristili posle rata. Ko su pomagaci spolja? Britanska vlada, kraljica, Staljin, Ruzvelt ili neko treci ?
Jedno je sigurno, Titova Jugoslavija je imala u startu rok trajanja, a on je bio do pada Berlinskog zida, posle pada "gvozdene zavese" Tito nije bio potreban nikome a izgleda ni Jugoslavija.

vasilije knezevic

pre 7 godina

"Pitate o Titu: ko je? Tito to smo mi.Tita je rodio "titan"
narod i borba mati".Postoji na nasem podneblju mnogo
njih,vrlo tajanstvenih,seljaka i gradjana koji zive u gradu.
Oni, svaki ponaosob,kao da ulazu energiju u nase bice,
eliminisu strah.Mi onda ne mislimo kako ce mo pregaziti
Neretvu ili Sutjesku jer smo zacarani cutljivom snagom.
vasilije knezevic 5 maja 2016

borko

pre 7 godina

Meni je uvek bilo bezveze ovo da je Tito bio mason. Da je stvarno bio u masonima, onda mislm da bi u Jugoslaviji bilo masonskih loza na sve strane. Ovako su bili samo komiteti i mesne zajednice i slicno. Jedan mason, sam samcit u celoj Jugoslaviji, nekako mi se cini da ne ide.

Astronom

pre 7 godina

Kako jedan bravar zna da svira klavir? Sahranjen je u nauzoveju u obliku piramide a zna se čiji je to simbol.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kimi, 5. maj 2016 19:23) # Link komentara

Moj teca, vodoinstalater po struci, jede violinu i to klasicnu. Kakve su ovo predrasude?

steta sto nijje ziveo jedno 150 god.

pre 7 godina

Bravar, Mason ili Kralj , on nijje krao niti plackao kao ovi danasnji u ovim Banana Republikama bivse YU. Kad god je putovao u Inostranstvo uvek je bilo koristi od toga , uvek je nesto donosio, ili neke jeftine kredite ili investitore nove fabrike itd.

baki960

pre 7 godina

Srbima su uvek drugi krivi. Pogledaj zadnje izbore bez Tita i sve će ti biti jasno. Titovo najveće dostignuće i greh je to što je 35 godina prisilio srbe da se slažu i ne dele. Ali i to je po pametnjakovićima ove vrste zadatak i zasluga svetskih sila i masona. Mi srbi smo svetski faktor i ceo svet se svakodnevno bavi srbima i srbijom. Gde nam je ogledalo - polomljeno na farmi ili u parovima. Verovatno su nam i pink i cecu uterali masoni da nas unaprede ili zaglupe. Ko nam je doveo ili poslao princa?

dabome

pre 7 godina

Dajte otkljucajte "riznice tajni" raznoraznih od '90. do danas, od toga bi narod imao vise vajde, da se vidi ko se koliko nakrao. Tita pustite na miru, covek nije ziv vec 36 godina, a do dana danasnjeg mi krcmimo to sto je za njegovo doba napravljeno.

Iza brda

pre 7 godina

Kljuc za tu tajanstvenu bravu je u nama. U Srbima. Dokle god postoje ljudi koji polazu cvece u kucu zla, i glorifikuju vreme u kojem je bez sudjenja, ili u montiranim procesima pobijeno 1,1 milion ljudi od Triglava do Djevdjelije, dok le god tom komunistickom klovnu budemo pridavali vaznost i pisali, pricali o njemu - on ce biti tajna. Onoga momenta, kada prestanemo da ga pominjemo kao, recimo Kardelja, ili Miku Spiljka, Broz ce zavrsiti u nekom krugu Danteovog pakla, gde mu je i mesto.

petrija

pre 7 godina

Odrasla sam uz Titove govore,svakodnevna pojavljivanja na tada jednom,pa onda drugom kanalu TV-a i ni ja niti iko,barem nije javno izrekao nesto sto prosto bode oci.Kada sada cujem njegov govor jasno je da govori stranac i to toliko bode oci ili sam ja u medjuvremenu porasla.Jedino ne mogu da sa sigurnoscu prepoznam akcenat.

John

pre 7 godina

Tito je pre rata bio mason, ali je odatle izbačen, takođe pre rata (Loža "Libertas" u Zagrebu, koliko mi se čini).
A ne znam na kakve se veze sa britanskim misli. On je imao veze sa svim dvorovima u ono vreme, dolazili mu kraljevi i kraljice, išao on kod njih...

Хајрудин

pre 7 godina

Бројке говоре све, 35 година његове владавине и 36 година након њега. Аргумент да је расчепао Србију стоји, али морате да схватите да он није био Србин или Хрват него Југословен, и да 65% српског становништва није одговарало Југославији.

dabome

pre 7 godina

Dajte otkljucajte "riznice tajni" raznoraznih od '90. do danas, od toga bi narod imao vise vajde, da se vidi ko se koliko nakrao. Tita pustite na miru, covek nije ziv vec 36 godina, a do dana danasnjeg mi krcmimo to sto je za njegovo doba napravljeno.

steta sto nijje ziveo jedno 150 god.

pre 7 godina

Bravar, Mason ili Kralj , on nijje krao niti plackao kao ovi danasnji u ovim Banana Republikama bivse YU. Kad god je putovao u Inostranstvo uvek je bilo koristi od toga , uvek je nesto donosio, ili neke jeftine kredite ili investitore nove fabrike itd.

baki960

pre 7 godina

Srbima su uvek drugi krivi. Pogledaj zadnje izbore bez Tita i sve će ti biti jasno. Titovo najveće dostignuće i greh je to što je 35 godina prisilio srbe da se slažu i ne dele. Ali i to je po pametnjakovićima ove vrste zadatak i zasluga svetskih sila i masona. Mi srbi smo svetski faktor i ceo svet se svakodnevno bavi srbima i srbijom. Gde nam je ogledalo - polomljeno na farmi ili u parovima. Verovatno su nam i pink i cecu uterali masoni da nas unaprede ili zaglupe. Ko nam je doveo ili poslao princa?

Astronom

pre 7 godina

Kako jedan bravar zna da svira klavir? Sahranjen je u nauzoveju u obliku piramide a zna se čiji je to simbol.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kimi, 5. maj 2016 19:23) # Link komentara

Moj teca, vodoinstalater po struci, jede violinu i to klasicnu. Kakve su ovo predrasude?

petrija

pre 7 godina

Odrasla sam uz Titove govore,svakodnevna pojavljivanja na tada jednom,pa onda drugom kanalu TV-a i ni ja niti iko,barem nije javno izrekao nesto sto prosto bode oci.Kada sada cujem njegov govor jasno je da govori stranac i to toliko bode oci ili sam ja u medjuvremenu porasla.Jedino ne mogu da sa sigurnoscu prepoznam akcenat.

borko

pre 7 godina

Meni je uvek bilo bezveze ovo da je Tito bio mason. Da je stvarno bio u masonima, onda mislm da bi u Jugoslaviji bilo masonskih loza na sve strane. Ovako su bili samo komiteti i mesne zajednice i slicno. Jedan mason, sam samcit u celoj Jugoslaviji, nekako mi se cini da ne ide.

Iza brda

pre 7 godina

Kljuc za tu tajanstvenu bravu je u nama. U Srbima. Dokle god postoje ljudi koji polazu cvece u kucu zla, i glorifikuju vreme u kojem je bez sudjenja, ili u montiranim procesima pobijeno 1,1 milion ljudi od Triglava do Djevdjelije, dok le god tom komunistickom klovnu budemo pridavali vaznost i pisali, pricali o njemu - on ce biti tajna. Onoga momenta, kada prestanemo da ga pominjemo kao, recimo Kardelja, ili Miku Spiljka, Broz ce zavrsiti u nekom krugu Danteovog pakla, gde mu je i mesto.

Хајрудин

pre 7 godina

Бројке говоре све, 35 година његове владавине и 36 година након њега. Аргумент да је расчепао Србију стоји, али морате да схватите да он није био Србин или Хрват него Југословен, и да 65% српског становништва није одговарало Југославији.

John

pre 7 godina

Tito je pre rata bio mason, ali je odatle izbačen, takođe pre rata (Loža "Libertas" u Zagrebu, koliko mi se čini).
A ne znam na kakve se veze sa britanskim misli. On je imao veze sa svim dvorovima u ono vreme, dolazili mu kraljevi i kraljice, išao on kod njih...

Tito je bio zakon

pre 7 godina

Tito je bio lik.I kao mator covek,a vec je pocetkom sezdesetih po svim merilima bio mator covek,znao da drzi i ustaše i bradonje i albansku bandu pod kontrolom.I to vrlo efikasno.Mrzeli su ga najviše ekstremni Hrvati.Kasnije su im se pridruzili srbende,a svi zajedno su se ukakavali u gace pri pomisli da im UDBA ili OZNA ili DB kuca na vrata.U novije vreme su se vec pomenutim grupama pridruzili novokomponovani bradonje,dojucerasnji pioniri i uzorni omladinci,a cije su mame i tate redovno isle na kazan kod druga Tite,i koji su radosno mahali voljenom marsalu i drugu kada se ovaj vracao sa dugih putovanja Galebom po svetu.U zadnju grupu spadaju pojedini likovi iz ovih komentara.Srbi treba da se sakriju u opanak i da Titu podignu spomenik od jedno sto metara visine.Najduzi period u srpskoj novijoj istoriji bez rata zahvaljujuci Titu i komunistima.Univerziteti.Skole.Bolnice.Putevi i zeleznica i fabrike.Iskorenjena tuberkuloza i sifilis i nepismenost.No srpska posla.Nezahvalnost i zavist i pokvarenost.Odnos prema Titu i ne treba da cudi.On je Hrvat,Zagorac.A kako ocekivati da ga Srbende vole kad su oni sami masakrirali svoje vodje sekirama,sekli svoje kraljeve sabljama i bacali ih kroz prozore (i kraljice),prodavali glave svojih kumova (a kum je kažu svetinja),okrivljavali junake za poraze...Tito dobro si i prosao.Od takvih moze da se ocekuje i da ti kosti prevrnu i razbacaju.Ne bi bilo ništa novo.Geni su geni

vlada

pre 7 godina

Moj teca, vodoinstalater po struci, jede violinu i to klasicnu. Kakve su ovo predrasude?
(Astronom, 5. maj 2016 21:54)

A kumce mog surjaka (preko zaovice) je pojelo citavu harfu. Za opkladu. Sa zicama.

Zoki

pre 7 godina

Malo je neverovatno da mason vlada državom u kojoj masonima nije bio dozvoljen rad. Ali da je imao prijatelje među njima - to je sigurno. Komunizam i masonerija su teško spojivi, jer su masoni generalno pobornici slobode govora i udruživanja. Takođe, veruju u boga ("Supreme Being") što je u suprotnosti sa ateizmom.

my way

pre 7 godina

Бројке говоре све, 35 година његове владавине и 36 година након њега. Аргумент да је расчепао Србију стоји, али морате да схватите да он није био Србин или Хрват него Југословен, и да 65% српског становништва није одговарало Југославији.
(Хајрудин, 05. maj 2016 19:29)

Ok, samo onda kad to ne odgovara Titu i Jugoslaviji, oni ne odgovaraju Srbima. Naprotiv, najvece su zlo koje nas je zadesilo i posledice zivimo i danas. Ovo danas je rusevina nacionalisticki uredjene SFRJ koja se od Jajaca nadalje kontinuirano dezintegrisala, a ne nikakva alternativna stvarnost u kojoj Tita nema ili u kojoj nije pobedio u borbi za vlast. Dakle, brojke, poredjenje sa sadasnjoscu je potpuno bespredmetno. Vozis jednim putem, a ono slepa ulica i zakucas se u zid, da li velicas tu voznju jer je bila lepa i bolja od onoga sto je usledilo ili proklinjes sebe sto si isao tim putem i onoga ko te je njime vodio? Uzroci i posledice rodjaci, nije tako tesko. Uostalom, valja se ravnati po onima koji su drugim putem isli. U vreme najveceg blagostanja u SFRJ ljudi su isli u inostranstvo jer je tamo bilo bolje i vise se napredovalo. Vreme posle Drugog svetskog rata je bilo vreme najbrzeg i najveceg napretka u svakom pogledu u ljudskoj istoriji. Kako je kome danas, koja ideologija je krajem 20. veka porazena, koje drzave su ze raspadale, pa da li je to potrebno bilo kome objasnjavati?

Homo politicus

pre 7 godina

Zasto je u Kraljevini Jugoslaviji regularna jugoslovenska vojska bila toliko slaba i desetkovana ? Zato sto su je masovno napustali Hrvati i Slovenci. Upravo ovu cinjenicu su iskoristili komunisti i politicki krenuli da ruse sistem iznutra, (ovde se moze izvuci pouka o ulozi Milana Nedica tokom WW2) .
Jedino mi nije jasno odakle komunistima naoruzanje, oprema, orudje, ... Ono kako otimaju od Nemaca u fimovima nije realno i istinito, dakle imali su pomagace van kraljevine, koji su ih iskoristili posle rata. Ko su pomagaci spolja? Britanska vlada, kraljica, Staljin, Ruzvelt ili neko treci ?
Jedno je sigurno, Titova Jugoslavija je imala u startu rok trajanja, a on je bio do pada Berlinskog zida, posle pada "gvozdene zavese" Tito nije bio potreban nikome a izgleda ni Jugoslavija.

Ivo

pre 7 godina

Odrasla sam uz Titove govore,svakodnevna pojavljivanja na tada jednom,pa onda drugom kanalu TV-a i ni ja niti iko,barem nije javno izrekao nesto sto prosto bode oci.Kada sada cujem njegov govor jasno je da govori stranac

HAHA pa u medjuvremenu je postao stranac, ali ako vas zanima, on vam govori kao pravi zagorec.

my way

pre 7 godina

(Tito je bio zakon, 06. maj 2016 01:49)
Eto intelektualnog i moralnog kapaciteta titoiste. Vredjanje Srba na genetskoj osnovi i pretenzije na monopol na antifasizam pritom. Inace, opste je poznato da je oficir Vrazije divizije, pardon marsal bio najblazi vladar prema politickim protivnicima. Kum ubije kuma, pritom uprkos svim zaslugama ostane omrazen zbog toga u istoriji tog genetski loseg srpakog naroda koji je pre Tita uzivao veliko postovanje, cak i slavu, a Broz pobije desetine hiljada ljudi, otme Dijani Budisavljevic kartoteke i albume sa slikama da se deca nikad ne vrate porodicama i da se njeno delo izbrise, nikad ne ode u Jasenovac, napravi u Jajcu nacionalisticku tvorevinu koja se kontinuirano raspadala nakon svake ustavne promene, proleca, lige, no o tim stvarima necemo, je li tako? O tome da se nijedna nasa drzava nije sama od sebe unistila bez da je bilo ko sa strane morao da je okupira osim Brozove SFRJ. Geni su geni, retardi su retardi i neka dizu spomenike Titu, zahvaljuju mu, rade sta hoce, stvar je to morala, inteligencije i znanja.

vasilije knezevic

pre 7 godina

"Pitate o Titu: ko je? Tito to smo mi.Tita je rodio "titan"
narod i borba mati".Postoji na nasem podneblju mnogo
njih,vrlo tajanstvenih,seljaka i gradjana koji zive u gradu.
Oni, svaki ponaosob,kao da ulazu energiju u nase bice,
eliminisu strah.Mi onda ne mislimo kako ce mo pregaziti
Neretvu ili Sutjesku jer smo zacarani cutljivom snagom.
vasilije knezevic 5 maja 2016

Tito je zakon

pre 7 godina

Laz je da je Titovo nasladje razorilo Jugoslaviju.Jugoslaviju su srusili nacionalisti u svim njenim narodima,a najvecu ulogu u tom projektu imao je nacionalizam najveceg i najjaceg naroda, Srba.Od pocetka je uvideo opasnost od nacionalizma i zato ga je za svoga vakta uterao u misju rupu.Jednako je progonio svaki nacionalizam,sto mu danas nacionalisti svih bivsih jugoslovenskih naroda najvise zameraju.Nije pravio nikakve razlike i progonio je nacionaliste,kako srpske,isto tako i hrvatske,i sve druge.Nema sumnje da je Tito bio diktator.Medjutim,i njega licno i tu diktaturu treba sagledavati u svetlu tog vremena.Na razvalinama koje su preostale nakon rata,Tito je vaskrsao ne samo drzavu Jugoslaviju,nego i jugoslovensku ideju.U periodu konsolidovanja te drzave,bio je nemilosrdan.Mereci to sudom onog vremena,slicno se dogadjalo i u drugim evropskim zemljama.Primer za to je Francuska,gde su bez suda izravnavani ratni racuni.Tito je bio iskreno podrzan od vecine naroda Jugoslavije jer su u vecini dolaskom njegovog sistema dobili nesto bolje nego pre.Na zalost,gradjani Jugoslavije nisu prepoznali koliko je Tito bio u pravu kada je ukazivao na nacionalizam kao na glavnu opasnost.Ispili su opojnu casu nacionalistickog otrova,sto je rezultiralo stotinama hiljada mrtvih i raseljenih,raspadom zemlje i drasticnim padom kvaliteta zivota za sve njih.Za zivota o njemu su pisane slavopojke,a po smrti poceli su da mu prebrojavaju gace i carape,jer ocigledno nista drugo nisu ni mogli

Ljiljana

pre 7 godina

Komentatori su, uglavnom, Titovi pioniri. A niste u pravu. Ono što mi živimo danas je posledica njegove vladavine tipa "vođe", a ne pluralizma koji bi za posledicu imao način života u zapadnoj Evropi. Ne možete pričati o ex Yu tako kao da se samo ona razvijala u tom periodu. 45. Nemačka je krenula sa niže startne pozicije, a sada je poređenje prosto neumesno. Nordijske zemlje? Bravar nije bio bolji, bio je diktator! A od svega što se piše o njemu, izgleda da je nesporna jedino činjenica da je jedan od retkih mališana koji je ponavljao prvi razred osnovne škole.

Iza brda

pre 7 godina

Kljuc za tu tajanstvenu bravu je u nama. U Srbima. Dokle god postoje ljudi koji polazu cvece u kucu zla, i glorifikuju vreme u kojem je bez sudjenja, ili u montiranim procesima pobijeno 1,1 milion ljudi od Triglava do Djevdjelije, dok le god tom komunistickom klovnu budemo pridavali vaznost i pisali, pricali o njemu - on ce biti tajna. Onoga momenta, kada prestanemo da ga pominjemo kao, recimo Kardelja, ili Miku Spiljka, Broz ce zavrsiti u nekom krugu Danteovog pakla, gde mu je i mesto.

Хајрудин

pre 7 godina

Бројке говоре све, 35 година његове владавине и 36 година након њега. Аргумент да је расчепао Србију стоји, али морате да схватите да он није био Србин или Хрват него Југословен, и да 65% српског становништва није одговарало Југославији.

petrija

pre 7 godina

Odrasla sam uz Titove govore,svakodnevna pojavljivanja na tada jednom,pa onda drugom kanalu TV-a i ni ja niti iko,barem nije javno izrekao nesto sto prosto bode oci.Kada sada cujem njegov govor jasno je da govori stranac i to toliko bode oci ili sam ja u medjuvremenu porasla.Jedino ne mogu da sa sigurnoscu prepoznam akcenat.

borko

pre 7 godina

Meni je uvek bilo bezveze ovo da je Tito bio mason. Da je stvarno bio u masonima, onda mislm da bi u Jugoslaviji bilo masonskih loza na sve strane. Ovako su bili samo komiteti i mesne zajednice i slicno. Jedan mason, sam samcit u celoj Jugoslaviji, nekako mi se cini da ne ide.

baki960

pre 7 godina

Srbima su uvek drugi krivi. Pogledaj zadnje izbore bez Tita i sve će ti biti jasno. Titovo najveće dostignuće i greh je to što je 35 godina prisilio srbe da se slažu i ne dele. Ali i to je po pametnjakovićima ove vrste zadatak i zasluga svetskih sila i masona. Mi srbi smo svetski faktor i ceo svet se svakodnevno bavi srbima i srbijom. Gde nam je ogledalo - polomljeno na farmi ili u parovima. Verovatno su nam i pink i cecu uterali masoni da nas unaprede ili zaglupe. Ko nam je doveo ili poslao princa?

steta sto nijje ziveo jedno 150 god.

pre 7 godina

Bravar, Mason ili Kralj , on nijje krao niti plackao kao ovi danasnji u ovim Banana Republikama bivse YU. Kad god je putovao u Inostranstvo uvek je bilo koristi od toga , uvek je nesto donosio, ili neke jeftine kredite ili investitore nove fabrike itd.

dabome

pre 7 godina

Dajte otkljucajte "riznice tajni" raznoraznih od '90. do danas, od toga bi narod imao vise vajde, da se vidi ko se koliko nakrao. Tita pustite na miru, covek nije ziv vec 36 godina, a do dana danasnjeg mi krcmimo to sto je za njegovo doba napravljeno.

Astronom

pre 7 godina

Kako jedan bravar zna da svira klavir? Sahranjen je u nauzoveju u obliku piramide a zna se čiji je to simbol.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kimi, 5. maj 2016 19:23) # Link komentara

Moj teca, vodoinstalater po struci, jede violinu i to klasicnu. Kakve su ovo predrasude?

John

pre 7 godina

Tito je pre rata bio mason, ali je odatle izbačen, takođe pre rata (Loža "Libertas" u Zagrebu, koliko mi se čini).
A ne znam na kakve se veze sa britanskim misli. On je imao veze sa svim dvorovima u ono vreme, dolazili mu kraljevi i kraljice, išao on kod njih...

Tito je bio zakon

pre 7 godina

Tito je bio lik.I kao mator covek,a vec je pocetkom sezdesetih po svim merilima bio mator covek,znao da drzi i ustaše i bradonje i albansku bandu pod kontrolom.I to vrlo efikasno.Mrzeli su ga najviše ekstremni Hrvati.Kasnije su im se pridruzili srbende,a svi zajedno su se ukakavali u gace pri pomisli da im UDBA ili OZNA ili DB kuca na vrata.U novije vreme su se vec pomenutim grupama pridruzili novokomponovani bradonje,dojucerasnji pioniri i uzorni omladinci,a cije su mame i tate redovno isle na kazan kod druga Tite,i koji su radosno mahali voljenom marsalu i drugu kada se ovaj vracao sa dugih putovanja Galebom po svetu.U zadnju grupu spadaju pojedini likovi iz ovih komentara.Srbi treba da se sakriju u opanak i da Titu podignu spomenik od jedno sto metara visine.Najduzi period u srpskoj novijoj istoriji bez rata zahvaljujuci Titu i komunistima.Univerziteti.Skole.Bolnice.Putevi i zeleznica i fabrike.Iskorenjena tuberkuloza i sifilis i nepismenost.No srpska posla.Nezahvalnost i zavist i pokvarenost.Odnos prema Titu i ne treba da cudi.On je Hrvat,Zagorac.A kako ocekivati da ga Srbende vole kad su oni sami masakrirali svoje vodje sekirama,sekli svoje kraljeve sabljama i bacali ih kroz prozore (i kraljice),prodavali glave svojih kumova (a kum je kažu svetinja),okrivljavali junake za poraze...Tito dobro si i prosao.Od takvih moze da se ocekuje i da ti kosti prevrnu i razbacaju.Ne bi bilo ništa novo.Geni su geni

my way

pre 7 godina

Бројке говоре све, 35 година његове владавине и 36 година након њега. Аргумент да је расчепао Србију стоји, али морате да схватите да он није био Србин или Хрват него Југословен, и да 65% српског становништва није одговарало Југославији.
(Хајрудин, 05. maj 2016 19:29)

Ok, samo onda kad to ne odgovara Titu i Jugoslaviji, oni ne odgovaraju Srbima. Naprotiv, najvece su zlo koje nas je zadesilo i posledice zivimo i danas. Ovo danas je rusevina nacionalisticki uredjene SFRJ koja se od Jajaca nadalje kontinuirano dezintegrisala, a ne nikakva alternativna stvarnost u kojoj Tita nema ili u kojoj nije pobedio u borbi za vlast. Dakle, brojke, poredjenje sa sadasnjoscu je potpuno bespredmetno. Vozis jednim putem, a ono slepa ulica i zakucas se u zid, da li velicas tu voznju jer je bila lepa i bolja od onoga sto je usledilo ili proklinjes sebe sto si isao tim putem i onoga ko te je njime vodio? Uzroci i posledice rodjaci, nije tako tesko. Uostalom, valja se ravnati po onima koji su drugim putem isli. U vreme najveceg blagostanja u SFRJ ljudi su isli u inostranstvo jer je tamo bilo bolje i vise se napredovalo. Vreme posle Drugog svetskog rata je bilo vreme najbrzeg i najveceg napretka u svakom pogledu u ljudskoj istoriji. Kako je kome danas, koja ideologija je krajem 20. veka porazena, koje drzave su ze raspadale, pa da li je to potrebno bilo kome objasnjavati?

Homo politicus

pre 7 godina

Zasto je u Kraljevini Jugoslaviji regularna jugoslovenska vojska bila toliko slaba i desetkovana ? Zato sto su je masovno napustali Hrvati i Slovenci. Upravo ovu cinjenicu su iskoristili komunisti i politicki krenuli da ruse sistem iznutra, (ovde se moze izvuci pouka o ulozi Milana Nedica tokom WW2) .
Jedino mi nije jasno odakle komunistima naoruzanje, oprema, orudje, ... Ono kako otimaju od Nemaca u fimovima nije realno i istinito, dakle imali su pomagace van kraljevine, koji su ih iskoristili posle rata. Ko su pomagaci spolja? Britanska vlada, kraljica, Staljin, Ruzvelt ili neko treci ?
Jedno je sigurno, Titova Jugoslavija je imala u startu rok trajanja, a on je bio do pada Berlinskog zida, posle pada "gvozdene zavese" Tito nije bio potreban nikome a izgleda ni Jugoslavija.

vlada

pre 7 godina

Moj teca, vodoinstalater po struci, jede violinu i to klasicnu. Kakve su ovo predrasude?
(Astronom, 5. maj 2016 21:54)

A kumce mog surjaka (preko zaovice) je pojelo citavu harfu. Za opkladu. Sa zicama.

Zoki

pre 7 godina

Malo je neverovatno da mason vlada državom u kojoj masonima nije bio dozvoljen rad. Ali da je imao prijatelje među njima - to je sigurno. Komunizam i masonerija su teško spojivi, jer su masoni generalno pobornici slobode govora i udruživanja. Takođe, veruju u boga ("Supreme Being") što je u suprotnosti sa ateizmom.

Tito je zakon

pre 7 godina

Laz je da je Titovo nasladje razorilo Jugoslaviju.Jugoslaviju su srusili nacionalisti u svim njenim narodima,a najvecu ulogu u tom projektu imao je nacionalizam najveceg i najjaceg naroda, Srba.Od pocetka je uvideo opasnost od nacionalizma i zato ga je za svoga vakta uterao u misju rupu.Jednako je progonio svaki nacionalizam,sto mu danas nacionalisti svih bivsih jugoslovenskih naroda najvise zameraju.Nije pravio nikakve razlike i progonio je nacionaliste,kako srpske,isto tako i hrvatske,i sve druge.Nema sumnje da je Tito bio diktator.Medjutim,i njega licno i tu diktaturu treba sagledavati u svetlu tog vremena.Na razvalinama koje su preostale nakon rata,Tito je vaskrsao ne samo drzavu Jugoslaviju,nego i jugoslovensku ideju.U periodu konsolidovanja te drzave,bio je nemilosrdan.Mereci to sudom onog vremena,slicno se dogadjalo i u drugim evropskim zemljama.Primer za to je Francuska,gde su bez suda izravnavani ratni racuni.Tito je bio iskreno podrzan od vecine naroda Jugoslavije jer su u vecini dolaskom njegovog sistema dobili nesto bolje nego pre.Na zalost,gradjani Jugoslavije nisu prepoznali koliko je Tito bio u pravu kada je ukazivao na nacionalizam kao na glavnu opasnost.Ispili su opojnu casu nacionalistickog otrova,sto je rezultiralo stotinama hiljada mrtvih i raseljenih,raspadom zemlje i drasticnim padom kvaliteta zivota za sve njih.Za zivota o njemu su pisane slavopojke,a po smrti poceli su da mu prebrojavaju gace i carape,jer ocigledno nista drugo nisu ni mogli

Ivo

pre 7 godina

Odrasla sam uz Titove govore,svakodnevna pojavljivanja na tada jednom,pa onda drugom kanalu TV-a i ni ja niti iko,barem nije javno izrekao nesto sto prosto bode oci.Kada sada cujem njegov govor jasno je da govori stranac

HAHA pa u medjuvremenu je postao stranac, ali ako vas zanima, on vam govori kao pravi zagorec.

Ljiljana

pre 7 godina

Komentatori su, uglavnom, Titovi pioniri. A niste u pravu. Ono što mi živimo danas je posledica njegove vladavine tipa "vođe", a ne pluralizma koji bi za posledicu imao način života u zapadnoj Evropi. Ne možete pričati o ex Yu tako kao da se samo ona razvijala u tom periodu. 45. Nemačka je krenula sa niže startne pozicije, a sada je poređenje prosto neumesno. Nordijske zemlje? Bravar nije bio bolji, bio je diktator! A od svega što se piše o njemu, izgleda da je nesporna jedino činjenica da je jedan od retkih mališana koji je ponavljao prvi razred osnovne škole.

vasilije knezevic

pre 7 godina

"Pitate o Titu: ko je? Tito to smo mi.Tita je rodio "titan"
narod i borba mati".Postoji na nasem podneblju mnogo
njih,vrlo tajanstvenih,seljaka i gradjana koji zive u gradu.
Oni, svaki ponaosob,kao da ulazu energiju u nase bice,
eliminisu strah.Mi onda ne mislimo kako ce mo pregaziti
Neretvu ili Sutjesku jer smo zacarani cutljivom snagom.
vasilije knezevic 5 maja 2016

my way

pre 7 godina

(Tito je bio zakon, 06. maj 2016 01:49)
Eto intelektualnog i moralnog kapaciteta titoiste. Vredjanje Srba na genetskoj osnovi i pretenzije na monopol na antifasizam pritom. Inace, opste je poznato da je oficir Vrazije divizije, pardon marsal bio najblazi vladar prema politickim protivnicima. Kum ubije kuma, pritom uprkos svim zaslugama ostane omrazen zbog toga u istoriji tog genetski loseg srpakog naroda koji je pre Tita uzivao veliko postovanje, cak i slavu, a Broz pobije desetine hiljada ljudi, otme Dijani Budisavljevic kartoteke i albume sa slikama da se deca nikad ne vrate porodicama i da se njeno delo izbrise, nikad ne ode u Jasenovac, napravi u Jajcu nacionalisticku tvorevinu koja se kontinuirano raspadala nakon svake ustavne promene, proleca, lige, no o tim stvarima necemo, je li tako? O tome da se nijedna nasa drzava nije sama od sebe unistila bez da je bilo ko sa strane morao da je okupira osim Brozove SFRJ. Geni su geni, retardi su retardi i neka dizu spomenike Titu, zahvaljuju mu, rade sta hoce, stvar je to morala, inteligencije i znanja.