Nedelja, 10.04.2016.

17:20

Njujork - grad prevarenih očekivanja (3. deo)

Izvor: Maja Pišèeviæ

Njujork - grad prevarenih oèekivanja (3. deo) IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Savanah

pre 8 godina

PROFESORKA,ukucajte na internetu kao sto sam ukucala i ja ime i prezime autorke pa cete videti sta je zavrsila. Vi kao "profesorka" treba da dajete primer a ne da sirite predrasude.

PROFESORKA

pre 8 godina

Naravno da svako ima svoje misljenje i pogled iz "svog" ugla.....ali kad neko malo izkvari istinu onda je duznost oni koji znaju da kazu istinu, ma koliko to Srbi ne vole da cuju! Uostalom mozete da odete na sajt CVS ili bilo koje druge radnje koja nije Kineska i lepo vam na sajtovima pise ROK za vracanje robe..uostalom pise na racunu ili vam kaze kasirka. Da..da kako da ne Ameri su glupi, sto ce Srbi da ih zeznu i spavaju na duseku mesec dana i da ga vrate. A teks je ocigledno napisala neka koja je studirala "novinarstvo-menadzment" na nekom prestiznom fakultetu poput Megdatrenda ili nekog drugog privatnog, gde su svi sami "menadzeri" !

EU Citizen

pre 8 godina

@CHINATOWN EXPRESS
Videli ste vi Ameriku, ali u crtanim filmovima, a o njoj taman toliko i znate, koliko i Šilja ili Pluton :))

Sputnik

pre 8 godina

Bravo Chinatown Express. Ja sam bankarski analiticar i relativno dobrostojeci stalez u Skandinaviji. Dolazeci u Srbiju cesto sam pricao i dobre i lose stvari, te kako nije sve sjajno. Jednom mi rece majka, kaze, ne zele oni da cuju to lose, pricaj im samo kako je tamo sve dobro, oni zele to da cuju. Inace ili ispada da lazes ili da zivis bedno. Od tada izbegavam pricu o tome. A te floskule kako vlastitom sposobnoscu savladavas sve prepreke necu ni da komentarisem.

Savanah

pre 8 godina

Slažem se sa komentarom neke očigledno pametne osobe koja je shavtila ovaj tekst-tema nije poglavlje turističkog vodiča ili udžbenika iz geografije. To može svako da nađe na internetu ili u knjigama i da napiše svojim rečima. Ovaj tekst je prikaz individualnog utiska nekih aspekata Njujorka. Ni u jednom delu teksta nema ni primese hvalospeva autorke samoj sebi, a posebno ne apropo davanja jednog bednog centa. U svakom slučaju, neki će shvatiti da je za dotičnu baku taj cent značio mnogo više. Nikakvih kritika a kamoli osuda Srbije i srpskog naroda kao ni veličanja Amerike i Amerikanaca takođe nema, tako da nema potrebe za sličnim ponašanjem od strane čitalaca teksta. Verbalna agresija čitalaca, to jest komentatora jasno ukazuje na lično nezadovoljtvo i pasivnu agresiju. Garantujem da niko od vas nije pomislio kako bi bilo njemu da napiše iskren tekst bez ikakvih osuda i naiđe na vatreno oružje. Dozvoljeno je svakome da ima svoj stav ali svako od nas je obavezan da cenzuriše svoje izjave. Ne možemo raspaljivati paljbu kako nam padne na pamet, ničim izazvani. Usput, to što mnogi mrze Amerikance nije razlog da se ovako pristupi tekstu o utiscima iz Njujorka. Niti tekst govori o politici niti autor zauzima osuđujući stav. O nepismenosti teksta može da komentariše samo besprekoran filolog koji je uočio jasne greške. O površnosti mogu komentarisati pisci ili oni kojima je barem priznat spisateljski talenat. Sa ovim komentarima pokazujemo kakvi smo, Srbi...

ten yard penalty

pre 8 godina

Moćna zemlja u kojoj je sve predimenzionirano - i sjaj i beda. Nije tu lako ni baki ni kasirki. Obe pate. Videćemo, možda ih i sretnem? Živeli!
(Rade Bajić, 11. april 2016 05:26)

...mislish u Srbiji-"nije lako ni baki ni kasirki...obe pate i zlopate"!??!!...

ten yard penalty

pre 8 godina

Таман сам оставио коментар у коме кажем да такве ствари, са куповином па враћањем раде одређени слојеви друштва, кад после тога, читајући коментаре, наиђем на онај који каже да се" тиме бави,неки "наши земљаци
, а на то преко 300 плусева!!! Једноставно речено, наша беда није материјалне природе...
(Mikiveliki, 11. april 2016 04:33)

Jeste ona MATERIJALNE PRIRODE....ali njen UZROK- NIJE NEPOZNAVANJE materijalne prirode!...nego gen!....ako mogu tako "duhovito" da se izrazim....

Reklamacija

pre 8 godina

Pa to vraćanje robe i nije baš vezano s Nujujorkom. Kaše mi rođak idi i vrati to, valjda je bilo u Target-u, i kaži: "boja mi ide na živce" i gotova stvar. I bi tako!

ten yard penalty

pre 8 godina

USA je to, surovi individualizam, kapitalizam, ljudi su fejk na sve strane.
(aaa, 10. april 2016 18:51)

A KOD NAS NA BALKANU JE KAO DRUGACHIJE!??....eee,pa i bilo je drugachije u neka druga sreccnija vremena neke druge sreccnije nacije i drzzave.....a danas je surovi kapitalizam-potpuni GLOBALIZAM!....i svugde je Njujork,i svugde je Balkan!....i svugde je "chovek choveku vuk" kroz ceo zzivot koji je vishe ili mashina za prezzivljavanje,ili zzivotarenje....chast retkim izuzecima!...

ten yard penalty

pre 8 godina

To je ogromna zemlja koja je tolika da je LA povrsine kao nasa Vojvodina,to je tesko nekako ljudima da shvate kad im to kazete.
(C i n i k, 10. april 2016 20:32)

Pa tachno tako!...evo,kako prosechan Srbin...svejedno,Evropljanin uopshte...da pojmi chinjenicu da je distanca od Irvajna,iliti Santane(Santa Ane) na krajnjem jugu grada, pa do Burbenka iliti Glendejla na severu....iliti od Malibua i Topenga klanca na zapadu pa do Pomone iliti Ontarija(SanBernardina) na krajnjem istoku - KAO OD VRSHCA DO SOMBORA,I KAO OD SHIDA DO KIKINDE!?!???...

milekontraš

pre 8 godina

Svuda je to normalno da robu mozes da vratis osim u Srbiji. Skoro mi se desilo nešto o čemu nisam ni pomislio da može u ovo vreme da se dogodi. Kupio sam tablet računar od MTS Telekoma, naručivanjrm sa sajta i isporukom preko kurirske službe. Nažalost desilo se da je neispravan, hteo sam odmah da vratim, ali nećete verovati, ta opcija kod Telekoma ne postoji!!! Protivnom zdravom razumu i zakonima države ne možete da vratite robu kupljenju na daljinu!

ipejam

pre 8 godina

Samo napred Majo. A komentari ovih nasih migranata su meni mnogo tuzni, svi vide razlicito svoju okolinu i jos ih drma nostalgija pa razbija.

Komentator

pre 8 godina

Devojka pise iz svog ugla. Individualni prikaz New York. Meni je to potpuno korektno. Isto mi je korektno kada neko napise svoje misljenje u komentaru, ali mi je neshvatljivo da se kritikuje autor upravo zbog tog istog, a to je iskazivanja svog vidjenja jednog grada. Ako je njoj bilo fascinantno davanje novcica (nije jedina osoboa kojoj bi to predstavljalo dogadjaj) ne vidim zasto to nekome smeta. Ako je radnju videla kao sve i svasta umesto apoteke i to mi je normalno jer tipovi radnja jesu drugaciji nego u Evropi ili makar vecini evropskih zemalja. Njeno je da napise tekst, nase jeste da komentarisemo, ali mozda sa malo manjom dozom arogancije. Svako dozivljava USA na svoj nacin ma bilo koju zemlju. Ja sam se vracao iz nekih zemalja pun pozitivnih utisaka, a onda cujem od nekog drugog sve najgore o istoj zemlji. Zivim u Norveskoj pa mi je trebalo par meseci da se naviknem na sve razlicitosti sistema i funkcionisanja, a sada mi bude zbunjujuce kada sam u Srbiji jer sam se od toga odvikao. Sve je to normalno navike se stvaraju i gube vremenom.

Asparagus

pre 8 godina

@Lina: Odlicni komentari.
Komentatori- vecina ovde jeste ocigledno nesrecna, ogorcena i sitnicava, cim ne shvataju jednostavan opis jednog obicnog dana. Devojka nije zelela da fascinira ikog od ovih sveznalica, prosto je prenela svoje utiske, ali zloba je čudo. Pisala sam i sama o iskustvu na zapadnoj obali, ali srecom samo svojim prijateljima. Da sam pisala blog, verovatno bi me cekali nozevi kao i ovu Maju.
Majo, ne obaziri se, samo napred:)

rubarb

pre 8 godina

@Bojan

U pravu si. Srbija nije zatrovana laznom politickom korektnoscu vec istinskom politickom nekorektnoscu. A veoma gresis ako mislis da je to kako ces se obracati onima koji pripadaju populaciji africkih Americanaca (African Americans)...bio je jedan gospodin, Martin Luter King. Pricao je o boji koze i sadrzaju karaktera. Kad procitas o njemu i pogledas njegove govore, bice ti jasno zasto 'crnac' nije preferirani termin.

Imam nesto vazno...

pre 8 godina

Citajte ili ne citajte i postedite nas vasih "ja sam nezadovoljan tip" komentara! Tekst je simpatican, interesantan, a Nusica cete lako pronaci na policama sa knjigama, a ne medju blogerima!! " Zivi i pusti druge da zive!"

:)

pre 8 godina

(Lina, 10. april 2016 22:20)

Svi se uhvatili da porede ovaj sastav sa Cehovom, koji je topao, nezan, univerzalan, i duhovit. Ovo pisanije je samodopadljivo, sebi okrenuto, iz vrlo uske perspektive. Ne bih ja poredila ta dva. Dodatno je cudno sto se neko ko je juce otisao odavde ziv zacudi nad onim sto se ovde desava, sto bi rekli glumi ludilo. Mozda se neko i prima, ne znam, meni cela prica deluje malo da je pisao neko ko se obraca izolovanom plemenu i objasnjava sta je sto a sta kasika.

zagor

pre 8 godina

нисам никада био, а волео бих и то не туристички, него да живим и радим бар неколико месеци или годину две. мислим да тек тако можеш да доживиш њујорк. по свему што знам, њујорк није америка, него свет у малом, нови вавилон. шеташ, уђеш у јеврејски кварт, све на хебреском пише, око тебе они ортодоксни са колицима... неопажено већ си у делу где је пуно пољака и све на пољском пише... па мала италија, па редом... а америка генерално, то су кућице са травњаком, мама и тата оду колима ујутру на посао, деца бусом у школу, викендом се иде у провод у мол и то, је то. једини изузетак неколико великих и специфичних градова: њујорк, ла, сан франциско, бостон и мајами

Rade Bajić

pre 8 godina

Sutra odlazim u New York, po prvi put... :-) Obidjoh do sada Washington, Dallas i evo Chicago. Sve iz teksta mi već zvuči poznato. Kao da sam i lično proživeo. Moćna zemlja u kojoj je sve predimenzionirano - i sjaj i beda. Nije tu lako ni baki ni kasirki. Obe pate. Videćemo, možda ih i sretnem? Živeli!

Mikiveliki

pre 8 godina

Таман сам оставио коментар у коме кажем да такве ствари, са куповином па враћањем раде одређени слојеви друштва, кад после тога, читајући коментаре, наиђем на онај који каже да се" тиме бави,неки "наши земљаци
, а на то преко 300 плусева!!! Једноставно речено, наша беда није материјалне природе...

Igor

pre 8 godina

Znate kada bih seo u kola i vozio min 15 min da vratim proizvod koji je ispod $30. Verovatno bih bacio u kontejner i psovao sam sebe kako sam glup sto sam kupio to!

aussie

pre 8 godina

vracanje sasvim normalna stvar I ovde u australiji. niko te nepita nizasta. cak mozes I da vratis godinu kasnije. samo kazes da neradi kao sto je bilo ko novo. svi oni prave mnogo para da bi pitali za te gluposti. I "musterije su uvek u pravu". to je cuvena recenica.

CHINATOWN EXPRESS

pre 8 godina

@ CINIK, Kazes : Ako si sposoban,uspeces,ako nisi ne,i to je to!
Pa dragi najbolje vreme u istoriji Amerike za uspeh sposobni ljudi je bilo u vreme Nikole Tesla, a on umro sam, sa $20, i dan danas vecina Amerike nije culo za njega! To sto si izjavio su bajke za malu decu, ispunjavanje fantazija onima u Srbiji jer svi za sebe kao pojednice misle da su NAJ sposobniji i upravo oni naj pametniji, zene misle da su najlepse i nema sanse da ne zive kao iz Sex and the city, i da ce svaka da upeca Mr. Biga itd itd....Srpskom samopuzdanju kao pojednicima su snovi do neba, a kao drustvu apsolutno ne postoje zato je stanje takvo kakvo je.
A ovaj clanak je komican sa centom, i da neko kupuje i vraca robu po prodavnicama je celodnevni posao.....zasto novinarak nije opisala stanje u skolama, koliko beskucnika ima po ulicama, skoro su nasli i jednog coveka bezkucnika koji je zavrsio Harvard, da vecina ljudi radi za minimalac, i vecina nemaju zdravstveno osiguranje....REALNOST ali samo to Srbi ne vole da cuju, nego kad je god neka prica o Njujorku ima najvise strucnjaka u tom polju.

Ceca

pre 8 godina

Ne shvatam sta je ovde drugacije? Razlika je mozda samo u obrazu. U svakoj prodavnici kod nas mozes da vratis robu,ako imas racun. Samo eto,vecina nas nisu toliki idioti da to zloupotrebljavaju. I ovde se kasirke ljute kad im das sicu da broje. Prosto,oduzimas joj vreme. A uvek ces naleteti na idiota koji ti nece dozvoliti da dugujes 5-6 dinara. To mi se desilo u apoteci pre neki dan. Nisam trazila da dugujem,ali sam ocekivala "nema veze" na moju konstataciju da mi fali 5 dinara. To je apoteka kod moje zgrade,imamo bebu i kupujemo hranu,cucle i skoro sve potrebstine za nju kod njih. Apotekar mi nije izasao u susret. U drugoj apoteci jeste i bas sam veceras svratila da im vratim 5 dinara. A koliko sam samo puta za taj sitni kusur rekla "u redu je".

...

pre 8 godina

Smarate sa tim da je CVS apoteka... jeste apoteka je, tako se zove ali je u stvari market gde se prodaju samponi, kreme, sve za higijenu, dekorativna kozmetika, carape, cajevi....

@cinik Nije tacno da ko je sposoban ce uspeti u Americi a ko nije nece. To je bajka, americki san, filmovi, reklama. Mogucnosti postoje, postoji sloboda i izrazen individualizam ali to je pre svega surovi kapitalizam koji neguje materijalisticke vrednosti a to nije za svakog sposobnog coveka plodno tle zato sto u takvoj sredini gubi neke druge jako bitne stvari. I jeste "jedinstvena je Amerika" (pre svega zbog osecaja slobode) ali jedinstvene su i Australija i Francuska i Italija i Japan...

E

pre 8 godina

Meni je ovo bas ludo, kupovati i vracati nekakve gluposti. Meni je oduvek odlazak u prodavnice predstavljao gubljenje vremena cak i kad nisam imala sta da radim:-) Vracanje samo u nuzdi, niko ne stanuje bas pored tih prodavnica i cesto morate da prevalite dobru kilometrazu da biste se dva puta uputili u te prodavnice i jos ako se radi o bezveznim stvarima eto uludo bacenog vremena. U Njujorku mi je jedino bilo zabavno kupovati dobrih stvari za male pare. Mislim u poredjenju sa cenama ovde gde ja zivim.

Hana

pre 8 godina

Ljudi ovo nije turisticki vodic pa da pise o Kipu slobode i znamenitostima Njujorka.. Ovo su vidno uhvacene misli i novi utisci, novo iskustvo i novi grad za osobu koja je napisala tekst. Bas treba da pise o kasirki i drugim likovima o kojima retko kad slusate kada se pomene grad Njujork. Ako vas intresuju sve one stvari za koje znaju i ptice na grani onda otvorite bilo koji casopis ili jednostavno pustite "Sex and the City". Oni koji smatraju da u tim recenicama ima ikakve mrznje ili predrasuda vidno su sami ispunjeni istim.. Sedite vi pa napisite kako vam izgleda jedan dan bez laganja, ulepsavanja i dodavanja pa da vidimo kako to izgleda... Vise je nego ocigledno da nije spomenula davanje centa starici radi hvalisanja sebe.. pa da je hvalisanje poenta valjda bi rekla da je dala vise od centa, aman ljudi zar ste stvarno toliko nesrecni da vise ne umete ni da citate? Ovo nije celukopni utisak grada ovo su su kako je i sama rekla crtice, misli, pa samim tim ne mozete ocekivati da u ovim tekstovima podize nacionalnu svest i isprica celo svoje iskustvo.. Nema potrebe da budete toliko puni mrznje, ako ne umete da uzivate u ovakvim tekstovima onda nemojte da ih citate :) poz za Maju caricu!

Хелс Кичен

pre 8 godina

Њујорк није Америка. Ово је сурова средина и није за свакога... Сви долазе овде са неким сновима о глуми на Бродвеју или манакенисању или млаћењу огромне лове на Вол Стриту... Многи снови се разбију о оне стене у Централном парку јако лако.
Будите обазриви јер ова средина меље. Нема маме и тате, нема везе и познанстава, сам си са својим способностима и такмичиш се са великим бројем људи истим као ти, са истим очекивањима од живота.
Полако и опрезно са Њујорком!

Mile

pre 8 godina

CVS je lanac apoteka, a ne prodavnica svega i svacega. U Americi je uobicajeno da mnoge apoteke pored lekova prodaju i cigarete, casopise, hranu... To za vracanje proizvoda vazi za celu Ameriku, a ne samo za Njujork. Vracao sam i ja mnogo puta, mada su mi ipak uvek trazili racun.

Lina

pre 8 godina

Aman ljudi sta vas je spopalo. Devojka pise lepe crtice iz privatnog zivota, ljudski, bez patetike. Cemu tolika mrznja na ove mirne cehovljevske momente. Da li vas je zivot ovde u Srbiji toliko zatrovao i prozlio???? Majo samo nastavi. Licno znam ljude koji te prate ovde i vole tvoje price. Prica se o tebi u Beogradu. Ovi komentari mi stvarno ne idu u glavu....

Mika

pre 8 godina

@EU Citizen, znaci ti po inerciji i navici mrzis sve sto je srpsko, pa moras da nas podsetis te mrznje tako sto je dovodis u vezu sa bas svakom vescu ovde?
Ako zaista zelis da se deklarises kao gradjanin EU, okanices se tok slepog polariteta rezonovanja i generalisanja.
Mislim da su takve osobe glavni razlog kako nam dobro ide.

Zoran

pre 8 godina

Tek cete da vidite sta su prevarena ocekivanaj kad vam zavlada socijlizam ovd eu SAD. A hoce. Rade na tome ovi sto bi da se globalizuju. A i narod ide u tom smeru. Ovo nije nista, sala.

C i n i k

pre 8 godina

Amerika je jedinstvena na svetu. To je zemlja ogromnih mogucnosti. Naravno,nije za svakog, ali ima za svakog ponesto da ponudi. Ako si sposoban,uspeces,ako nisi ne,i to je to. Nije svaka drzava Usa podjednako ok. Jug je kao uspavan,sever radan i progresivan. To je ogromna zemlja koja je tolika da je LA povrsine kao nasa Vojvodina,to je tesko nekako ljudima da shvate kad im to kazete.

Paha

pre 8 godina

Mi smo redovno za novu godinu kupovali pojacalo za 4 zvucnika i sab vuferom u best buy, deremo ih 3 dana pa vratimo. Ovaj kad pita sta nije uredu samo kazes i dont like it i to je to. Kupio skupu jaknu u bloomingdales, reko koji je rok za vracanje ako mi se ne svidi, kaze lik neograniceno samo da je neostetis. Pitam 2g , on odgovara 2g, huh reko posteno.

Ela

pre 8 godina

CVS jeste apoteka, ali kada bi je gledali iz pticije perspektive onda bi videli da je to ustvari supermarket 95%, a apoteka se nalazi tek negde u uglu i zauzima svega 5% od citavog prostora. Ziva istina. Ko je bio u USA zna. Inace, ja u americi nisam videla apoteke europskog tipa vec su sve upravo poput CVS-a.

Slobodni Klikeri

pre 8 godina

Citam redovno ovaj feljton. :) Potpisujem sve sto pise u ovom nastavku. Mada,istina je da Amerika nije samo Njujork,vec je uzasno razlicita i drugacija,ali za Njujork i za jos nekoliko najvecih gradova vazi apsolutno sve opisano u ovom tekstu. Svaka rec,svaki zarez.

Lina

pre 8 godina

Aman ljudi sta vas je spopalo. Devojka pise lepe crtice iz privatnog zivota, ljudski, bez patetike. Cemu tolika mrznja na ove mirne cehovljevske momente. Da li vas je zivot ovde u Srbiji toliko zatrovao i prozlio???? Majo samo nastavi. Licno znam ljude koji te prate ovde i vole tvoje price. Prica se o tebi u Beogradu. Ovi komentari mi stvarno ne idu u glavu....

C i n i k

pre 8 godina

Amerika je jedinstvena na svetu. To je zemlja ogromnih mogucnosti. Naravno,nije za svakog, ali ima za svakog ponesto da ponudi. Ako si sposoban,uspeces,ako nisi ne,i to je to. Nije svaka drzava Usa podjednako ok. Jug je kao uspavan,sever radan i progresivan. To je ogromna zemlja koja je tolika da je LA povrsine kao nasa Vojvodina,to je tesko nekako ljudima da shvate kad im to kazete.

Хелс Кичен

pre 8 godina

Њујорк није Америка. Ово је сурова средина и није за свакога... Сви долазе овде са неким сновима о глуми на Бродвеју или манакенисању или млаћењу огромне лове на Вол Стриту... Многи снови се разбију о оне стене у Централном парку јако лако.
Будите обазриви јер ова средина меље. Нема маме и тате, нема везе и познанстава, сам си са својим способностима и такмичиш се са великим бројем људи истим као ти, са истим очекивањима од живота.
Полако и опрезно са Њујорком!

Ela

pre 8 godina

CVS jeste apoteka, ali kada bi je gledali iz pticije perspektive onda bi videli da je to ustvari supermarket 95%, a apoteka se nalazi tek negde u uglu i zauzima svega 5% od citavog prostora. Ziva istina. Ko je bio u USA zna. Inace, ja u americi nisam videla apoteke europskog tipa vec su sve upravo poput CVS-a.

Mika

pre 8 godina

@EU Citizen, znaci ti po inerciji i navici mrzis sve sto je srpsko, pa moras da nas podsetis te mrznje tako sto je dovodis u vezu sa bas svakom vescu ovde?
Ako zaista zelis da se deklarises kao gradjanin EU, okanices se tok slepog polariteta rezonovanja i generalisanja.
Mislim da su takve osobe glavni razlog kako nam dobro ide.

Mile

pre 8 godina

CVS je lanac apoteka, a ne prodavnica svega i svacega. U Americi je uobicajeno da mnoge apoteke pored lekova prodaju i cigarete, casopise, hranu... To za vracanje proizvoda vazi za celu Ameriku, a ne samo za Njujork. Vracao sam i ja mnogo puta, mada su mi ipak uvek trazili racun.

...

pre 8 godina

Smarate sa tim da je CVS apoteka... jeste apoteka je, tako se zove ali je u stvari market gde se prodaju samponi, kreme, sve za higijenu, dekorativna kozmetika, carape, cajevi....

@cinik Nije tacno da ko je sposoban ce uspeti u Americi a ko nije nece. To je bajka, americki san, filmovi, reklama. Mogucnosti postoje, postoji sloboda i izrazen individualizam ali to je pre svega surovi kapitalizam koji neguje materijalisticke vrednosti a to nije za svakog sposobnog coveka plodno tle zato sto u takvoj sredini gubi neke druge jako bitne stvari. I jeste "jedinstvena je Amerika" (pre svega zbog osecaja slobode) ali jedinstvene su i Australija i Francuska i Italija i Japan...

Hana

pre 8 godina

Ljudi ovo nije turisticki vodic pa da pise o Kipu slobode i znamenitostima Njujorka.. Ovo su vidno uhvacene misli i novi utisci, novo iskustvo i novi grad za osobu koja je napisala tekst. Bas treba da pise o kasirki i drugim likovima o kojima retko kad slusate kada se pomene grad Njujork. Ako vas intresuju sve one stvari za koje znaju i ptice na grani onda otvorite bilo koji casopis ili jednostavno pustite "Sex and the City". Oni koji smatraju da u tim recenicama ima ikakve mrznje ili predrasuda vidno su sami ispunjeni istim.. Sedite vi pa napisite kako vam izgleda jedan dan bez laganja, ulepsavanja i dodavanja pa da vidimo kako to izgleda... Vise je nego ocigledno da nije spomenula davanje centa starici radi hvalisanja sebe.. pa da je hvalisanje poenta valjda bi rekla da je dala vise od centa, aman ljudi zar ste stvarno toliko nesrecni da vise ne umete ni da citate? Ovo nije celukopni utisak grada ovo su su kako je i sama rekla crtice, misli, pa samim tim ne mozete ocekivati da u ovim tekstovima podize nacionalnu svest i isprica celo svoje iskustvo.. Nema potrebe da budete toliko puni mrznje, ako ne umete da uzivate u ovakvim tekstovima onda nemojte da ih citate :) poz za Maju caricu!

Slobodni Klikeri

pre 8 godina

Citam redovno ovaj feljton. :) Potpisujem sve sto pise u ovom nastavku. Mada,istina je da Amerika nije samo Njujork,vec je uzasno razlicita i drugacija,ali za Njujork i za jos nekoliko najvecih gradova vazi apsolutno sve opisano u ovom tekstu. Svaka rec,svaki zarez.

E

pre 8 godina

Meni je ovo bas ludo, kupovati i vracati nekakve gluposti. Meni je oduvek odlazak u prodavnice predstavljao gubljenje vremena cak i kad nisam imala sta da radim:-) Vracanje samo u nuzdi, niko ne stanuje bas pored tih prodavnica i cesto morate da prevalite dobru kilometrazu da biste se dva puta uputili u te prodavnice i jos ako se radi o bezveznim stvarima eto uludo bacenog vremena. U Njujorku mi je jedino bilo zabavno kupovati dobrih stvari za male pare. Mislim u poredjenju sa cenama ovde gde ja zivim.

Paha

pre 8 godina

Mi smo redovno za novu godinu kupovali pojacalo za 4 zvucnika i sab vuferom u best buy, deremo ih 3 dana pa vratimo. Ovaj kad pita sta nije uredu samo kazes i dont like it i to je to. Kupio skupu jaknu u bloomingdales, reko koji je rok za vracanje ako mi se ne svidi, kaze lik neograniceno samo da je neostetis. Pitam 2g , on odgovara 2g, huh reko posteno.

Rade Bajić

pre 8 godina

Sutra odlazim u New York, po prvi put... :-) Obidjoh do sada Washington, Dallas i evo Chicago. Sve iz teksta mi već zvuči poznato. Kao da sam i lično proživeo. Moćna zemlja u kojoj je sve predimenzionirano - i sjaj i beda. Nije tu lako ni baki ni kasirki. Obe pate. Videćemo, možda ih i sretnem? Živeli!

Zoran

pre 8 godina

Tek cete da vidite sta su prevarena ocekivanaj kad vam zavlada socijlizam ovd eu SAD. A hoce. Rade na tome ovi sto bi da se globalizuju. A i narod ide u tom smeru. Ovo nije nista, sala.

Mikiveliki

pre 8 godina

Таман сам оставио коментар у коме кажем да такве ствари, са куповином па враћањем раде одређени слојеви друштва, кад после тога, читајући коментаре, наиђем на онај који каже да се" тиме бави,неки "наши земљаци
, а на то преко 300 плусева!!! Једноставно речено, наша беда није материјалне природе...

Komentator

pre 8 godina

Devojka pise iz svog ugla. Individualni prikaz New York. Meni je to potpuno korektno. Isto mi je korektno kada neko napise svoje misljenje u komentaru, ali mi je neshvatljivo da se kritikuje autor upravo zbog tog istog, a to je iskazivanja svog vidjenja jednog grada. Ako je njoj bilo fascinantno davanje novcica (nije jedina osoboa kojoj bi to predstavljalo dogadjaj) ne vidim zasto to nekome smeta. Ako je radnju videla kao sve i svasta umesto apoteke i to mi je normalno jer tipovi radnja jesu drugaciji nego u Evropi ili makar vecini evropskih zemalja. Njeno je da napise tekst, nase jeste da komentarisemo, ali mozda sa malo manjom dozom arogancije. Svako dozivljava USA na svoj nacin ma bilo koju zemlju. Ja sam se vracao iz nekih zemalja pun pozitivnih utisaka, a onda cujem od nekog drugog sve najgore o istoj zemlji. Zivim u Norveskoj pa mi je trebalo par meseci da se naviknem na sve razlicitosti sistema i funkcionisanja, a sada mi bude zbunjujuce kada sam u Srbiji jer sam se od toga odvikao. Sve je to normalno navike se stvaraju i gube vremenom.

Ceca

pre 8 godina

Ne shvatam sta je ovde drugacije? Razlika je mozda samo u obrazu. U svakoj prodavnici kod nas mozes da vratis robu,ako imas racun. Samo eto,vecina nas nisu toliki idioti da to zloupotrebljavaju. I ovde se kasirke ljute kad im das sicu da broje. Prosto,oduzimas joj vreme. A uvek ces naleteti na idiota koji ti nece dozvoliti da dugujes 5-6 dinara. To mi se desilo u apoteci pre neki dan. Nisam trazila da dugujem,ali sam ocekivala "nema veze" na moju konstataciju da mi fali 5 dinara. To je apoteka kod moje zgrade,imamo bebu i kupujemo hranu,cucle i skoro sve potrebstine za nju kod njih. Apotekar mi nije izasao u susret. U drugoj apoteci jeste i bas sam veceras svratila da im vratim 5 dinara. A koliko sam samo puta za taj sitni kusur rekla "u redu je".

zagor

pre 8 godina

нисам никада био, а волео бих и то не туристички, него да живим и радим бар неколико месеци или годину две. мислим да тек тако можеш да доживиш њујорк. по свему што знам, њујорк није америка, него свет у малом, нови вавилон. шеташ, уђеш у јеврејски кварт, све на хебреском пише, око тебе они ортодоксни са колицима... неопажено већ си у делу где је пуно пољака и све на пољском пише... па мала италија, па редом... а америка генерално, то су кућице са травњаком, мама и тата оду колима ујутру на посао, деца бусом у школу, викендом се иде у провод у мол и то, је то. једини изузетак неколико великих и специфичних градова: њујорк, ла, сан франциско, бостон и мајами

Savanah

pre 8 godina

Slažem se sa komentarom neke očigledno pametne osobe koja je shavtila ovaj tekst-tema nije poglavlje turističkog vodiča ili udžbenika iz geografije. To može svako da nađe na internetu ili u knjigama i da napiše svojim rečima. Ovaj tekst je prikaz individualnog utiska nekih aspekata Njujorka. Ni u jednom delu teksta nema ni primese hvalospeva autorke samoj sebi, a posebno ne apropo davanja jednog bednog centa. U svakom slučaju, neki će shvatiti da je za dotičnu baku taj cent značio mnogo više. Nikakvih kritika a kamoli osuda Srbije i srpskog naroda kao ni veličanja Amerike i Amerikanaca takođe nema, tako da nema potrebe za sličnim ponašanjem od strane čitalaca teksta. Verbalna agresija čitalaca, to jest komentatora jasno ukazuje na lično nezadovoljtvo i pasivnu agresiju. Garantujem da niko od vas nije pomislio kako bi bilo njemu da napiše iskren tekst bez ikakvih osuda i naiđe na vatreno oružje. Dozvoljeno je svakome da ima svoj stav ali svako od nas je obavezan da cenzuriše svoje izjave. Ne možemo raspaljivati paljbu kako nam padne na pamet, ničim izazvani. Usput, to što mnogi mrze Amerikance nije razlog da se ovako pristupi tekstu o utiscima iz Njujorka. Niti tekst govori o politici niti autor zauzima osuđujući stav. O nepismenosti teksta može da komentariše samo besprekoran filolog koji je uočio jasne greške. O površnosti mogu komentarisati pisci ili oni kojima je barem priznat spisateljski talenat. Sa ovim komentarima pokazujemo kakvi smo, Srbi...

CHINATOWN EXPRESS

pre 8 godina

@ CINIK, Kazes : Ako si sposoban,uspeces,ako nisi ne,i to je to!
Pa dragi najbolje vreme u istoriji Amerike za uspeh sposobni ljudi je bilo u vreme Nikole Tesla, a on umro sam, sa $20, i dan danas vecina Amerike nije culo za njega! To sto si izjavio su bajke za malu decu, ispunjavanje fantazija onima u Srbiji jer svi za sebe kao pojednice misle da su NAJ sposobniji i upravo oni naj pametniji, zene misle da su najlepse i nema sanse da ne zive kao iz Sex and the city, i da ce svaka da upeca Mr. Biga itd itd....Srpskom samopuzdanju kao pojednicima su snovi do neba, a kao drustvu apsolutno ne postoje zato je stanje takvo kakvo je.
A ovaj clanak je komican sa centom, i da neko kupuje i vraca robu po prodavnicama je celodnevni posao.....zasto novinarak nije opisala stanje u skolama, koliko beskucnika ima po ulicama, skoro su nasli i jednog coveka bezkucnika koji je zavrsio Harvard, da vecina ljudi radi za minimalac, i vecina nemaju zdravstveno osiguranje....REALNOST ali samo to Srbi ne vole da cuju, nego kad je god neka prica o Njujorku ima najvise strucnjaka u tom polju.

milekontraš

pre 8 godina

Svuda je to normalno da robu mozes da vratis osim u Srbiji. Skoro mi se desilo nešto o čemu nisam ni pomislio da može u ovo vreme da se dogodi. Kupio sam tablet računar od MTS Telekoma, naručivanjrm sa sajta i isporukom preko kurirske službe. Nažalost desilo se da je neispravan, hteo sam odmah da vratim, ali nećete verovati, ta opcija kod Telekoma ne postoji!!! Protivnom zdravom razumu i zakonima države ne možete da vratite robu kupljenju na daljinu!

Igor

pre 8 godina

Znate kada bih seo u kola i vozio min 15 min da vratim proizvod koji je ispod $30. Verovatno bih bacio u kontejner i psovao sam sebe kako sam glup sto sam kupio to!

ten yard penalty

pre 8 godina

USA je to, surovi individualizam, kapitalizam, ljudi su fejk na sve strane.
(aaa, 10. april 2016 18:51)

A KOD NAS NA BALKANU JE KAO DRUGACHIJE!??....eee,pa i bilo je drugachije u neka druga sreccnija vremena neke druge sreccnije nacije i drzzave.....a danas je surovi kapitalizam-potpuni GLOBALIZAM!....i svugde je Njujork,i svugde je Balkan!....i svugde je "chovek choveku vuk" kroz ceo zzivot koji je vishe ili mashina za prezzivljavanje,ili zzivotarenje....chast retkim izuzecima!...

:)

pre 8 godina

(Lina, 10. april 2016 22:20)

Svi se uhvatili da porede ovaj sastav sa Cehovom, koji je topao, nezan, univerzalan, i duhovit. Ovo pisanije je samodopadljivo, sebi okrenuto, iz vrlo uske perspektive. Ne bih ja poredila ta dva. Dodatno je cudno sto se neko ko je juce otisao odavde ziv zacudi nad onim sto se ovde desava, sto bi rekli glumi ludilo. Mozda se neko i prima, ne znam, meni cela prica deluje malo da je pisao neko ko se obraca izolovanom plemenu i objasnjava sta je sto a sta kasika.

Asparagus

pre 8 godina

@Lina: Odlicni komentari.
Komentatori- vecina ovde jeste ocigledno nesrecna, ogorcena i sitnicava, cim ne shvataju jednostavan opis jednog obicnog dana. Devojka nije zelela da fascinira ikog od ovih sveznalica, prosto je prenela svoje utiske, ali zloba je čudo. Pisala sam i sama o iskustvu na zapadnoj obali, ali srecom samo svojim prijateljima. Da sam pisala blog, verovatno bi me cekali nozevi kao i ovu Maju.
Majo, ne obaziri se, samo napred:)

aussie

pre 8 godina

vracanje sasvim normalna stvar I ovde u australiji. niko te nepita nizasta. cak mozes I da vratis godinu kasnije. samo kazes da neradi kao sto je bilo ko novo. svi oni prave mnogo para da bi pitali za te gluposti. I "musterije su uvek u pravu". to je cuvena recenica.

Imam nesto vazno...

pre 8 godina

Citajte ili ne citajte i postedite nas vasih "ja sam nezadovoljan tip" komentara! Tekst je simpatican, interesantan, a Nusica cete lako pronaci na policama sa knjigama, a ne medju blogerima!! " Zivi i pusti druge da zive!"

rubarb

pre 8 godina

@Bojan

U pravu si. Srbija nije zatrovana laznom politickom korektnoscu vec istinskom politickom nekorektnoscu. A veoma gresis ako mislis da je to kako ces se obracati onima koji pripadaju populaciji africkih Americanaca (African Americans)...bio je jedan gospodin, Martin Luter King. Pricao je o boji koze i sadrzaju karaktera. Kad procitas o njemu i pogledas njegove govore, bice ti jasno zasto 'crnac' nije preferirani termin.

Sputnik

pre 8 godina

Bravo Chinatown Express. Ja sam bankarski analiticar i relativno dobrostojeci stalez u Skandinaviji. Dolazeci u Srbiju cesto sam pricao i dobre i lose stvari, te kako nije sve sjajno. Jednom mi rece majka, kaze, ne zele oni da cuju to lose, pricaj im samo kako je tamo sve dobro, oni zele to da cuju. Inace ili ispada da lazes ili da zivis bedno. Od tada izbegavam pricu o tome. A te floskule kako vlastitom sposobnoscu savladavas sve prepreke necu ni da komentarisem.

Reklamacija

pre 8 godina

Pa to vraćanje robe i nije baš vezano s Nujujorkom. Kaše mi rođak idi i vrati to, valjda je bilo u Target-u, i kaži: "boja mi ide na živce" i gotova stvar. I bi tako!

Savanah

pre 8 godina

PROFESORKA,ukucajte na internetu kao sto sam ukucala i ja ime i prezime autorke pa cete videti sta je zavrsila. Vi kao "profesorka" treba da dajete primer a ne da sirite predrasude.

ten yard penalty

pre 8 godina

Moćna zemlja u kojoj je sve predimenzionirano - i sjaj i beda. Nije tu lako ni baki ni kasirki. Obe pate. Videćemo, možda ih i sretnem? Živeli!
(Rade Bajić, 11. april 2016 05:26)

...mislish u Srbiji-"nije lako ni baki ni kasirki...obe pate i zlopate"!??!!...

ten yard penalty

pre 8 godina

To je ogromna zemlja koja je tolika da je LA povrsine kao nasa Vojvodina,to je tesko nekako ljudima da shvate kad im to kazete.
(C i n i k, 10. april 2016 20:32)

Pa tachno tako!...evo,kako prosechan Srbin...svejedno,Evropljanin uopshte...da pojmi chinjenicu da je distanca od Irvajna,iliti Santane(Santa Ane) na krajnjem jugu grada, pa do Burbenka iliti Glendejla na severu....iliti od Malibua i Topenga klanca na zapadu pa do Pomone iliti Ontarija(SanBernardina) na krajnjem istoku - KAO OD VRSHCA DO SOMBORA,I KAO OD SHIDA DO KIKINDE!?!???...

ten yard penalty

pre 8 godina

Таман сам оставио коментар у коме кажем да такве ствари, са куповином па враћањем раде одређени слојеви друштва, кад после тога, читајући коментаре, наиђем на онај који каже да се" тиме бави,неки "наши земљаци
, а на то преко 300 плусева!!! Једноставно речено, наша беда није материјалне природе...
(Mikiveliki, 11. april 2016 04:33)

Jeste ona MATERIJALNE PRIRODE....ali njen UZROK- NIJE NEPOZNAVANJE materijalne prirode!...nego gen!....ako mogu tako "duhovito" da se izrazim....

ipejam

pre 8 godina

Samo napred Majo. A komentari ovih nasih migranata su meni mnogo tuzni, svi vide razlicito svoju okolinu i jos ih drma nostalgija pa razbija.

EU Citizen

pre 8 godina

@CHINATOWN EXPRESS
Videli ste vi Ameriku, ali u crtanim filmovima, a o njoj taman toliko i znate, koliko i Šilja ili Pluton :))

PROFESORKA

pre 8 godina

Naravno da svako ima svoje misljenje i pogled iz "svog" ugla.....ali kad neko malo izkvari istinu onda je duznost oni koji znaju da kazu istinu, ma koliko to Srbi ne vole da cuju! Uostalom mozete da odete na sajt CVS ili bilo koje druge radnje koja nije Kineska i lepo vam na sajtovima pise ROK za vracanje robe..uostalom pise na racunu ili vam kaze kasirka. Da..da kako da ne Ameri su glupi, sto ce Srbi da ih zeznu i spavaju na duseku mesec dana i da ga vrate. A teks je ocigledno napisala neka koja je studirala "novinarstvo-menadzment" na nekom prestiznom fakultetu poput Megdatrenda ili nekog drugog privatnog, gde su svi sami "menadzeri" !

Paha

pre 8 godina

Mi smo redovno za novu godinu kupovali pojacalo za 4 zvucnika i sab vuferom u best buy, deremo ih 3 dana pa vratimo. Ovaj kad pita sta nije uredu samo kazes i dont like it i to je to. Kupio skupu jaknu u bloomingdales, reko koji je rok za vracanje ako mi se ne svidi, kaze lik neograniceno samo da je neostetis. Pitam 2g , on odgovara 2g, huh reko posteno.

Zoran

pre 8 godina

Tek cete da vidite sta su prevarena ocekivanaj kad vam zavlada socijlizam ovd eu SAD. A hoce. Rade na tome ovi sto bi da se globalizuju. A i narod ide u tom smeru. Ovo nije nista, sala.

Lina

pre 8 godina

Aman ljudi sta vas je spopalo. Devojka pise lepe crtice iz privatnog zivota, ljudski, bez patetike. Cemu tolika mrznja na ove mirne cehovljevske momente. Da li vas je zivot ovde u Srbiji toliko zatrovao i prozlio???? Majo samo nastavi. Licno znam ljude koji te prate ovde i vole tvoje price. Prica se o tebi u Beogradu. Ovi komentari mi stvarno ne idu u glavu....

Mika

pre 8 godina

@EU Citizen, znaci ti po inerciji i navici mrzis sve sto je srpsko, pa moras da nas podsetis te mrznje tako sto je dovodis u vezu sa bas svakom vescu ovde?
Ako zaista zelis da se deklarises kao gradjanin EU, okanices se tok slepog polariteta rezonovanja i generalisanja.
Mislim da su takve osobe glavni razlog kako nam dobro ide.

Slobodni Klikeri

pre 8 godina

Citam redovno ovaj feljton. :) Potpisujem sve sto pise u ovom nastavku. Mada,istina je da Amerika nije samo Njujork,vec je uzasno razlicita i drugacija,ali za Njujork i za jos nekoliko najvecih gradova vazi apsolutno sve opisano u ovom tekstu. Svaka rec,svaki zarez.

Hana

pre 8 godina

Ljudi ovo nije turisticki vodic pa da pise o Kipu slobode i znamenitostima Njujorka.. Ovo su vidno uhvacene misli i novi utisci, novo iskustvo i novi grad za osobu koja je napisala tekst. Bas treba da pise o kasirki i drugim likovima o kojima retko kad slusate kada se pomene grad Njujork. Ako vas intresuju sve one stvari za koje znaju i ptice na grani onda otvorite bilo koji casopis ili jednostavno pustite "Sex and the City". Oni koji smatraju da u tim recenicama ima ikakve mrznje ili predrasuda vidno su sami ispunjeni istim.. Sedite vi pa napisite kako vam izgleda jedan dan bez laganja, ulepsavanja i dodavanja pa da vidimo kako to izgleda... Vise je nego ocigledno da nije spomenula davanje centa starici radi hvalisanja sebe.. pa da je hvalisanje poenta valjda bi rekla da je dala vise od centa, aman ljudi zar ste stvarno toliko nesrecni da vise ne umete ni da citate? Ovo nije celukopni utisak grada ovo su su kako je i sama rekla crtice, misli, pa samim tim ne mozete ocekivati da u ovim tekstovima podize nacionalnu svest i isprica celo svoje iskustvo.. Nema potrebe da budete toliko puni mrznje, ako ne umete da uzivate u ovakvim tekstovima onda nemojte da ih citate :) poz za Maju caricu!

C i n i k

pre 8 godina

Amerika je jedinstvena na svetu. To je zemlja ogromnih mogucnosti. Naravno,nije za svakog, ali ima za svakog ponesto da ponudi. Ako si sposoban,uspeces,ako nisi ne,i to je to. Nije svaka drzava Usa podjednako ok. Jug je kao uspavan,sever radan i progresivan. To je ogromna zemlja koja je tolika da je LA povrsine kao nasa Vojvodina,to je tesko nekako ljudima da shvate kad im to kazete.

Mile

pre 8 godina

CVS je lanac apoteka, a ne prodavnica svega i svacega. U Americi je uobicajeno da mnoge apoteke pored lekova prodaju i cigarete, casopise, hranu... To za vracanje proizvoda vazi za celu Ameriku, a ne samo za Njujork. Vracao sam i ja mnogo puta, mada su mi ipak uvek trazili racun.

CHINATOWN EXPRESS

pre 8 godina

@ CINIK, Kazes : Ako si sposoban,uspeces,ako nisi ne,i to je to!
Pa dragi najbolje vreme u istoriji Amerike za uspeh sposobni ljudi je bilo u vreme Nikole Tesla, a on umro sam, sa $20, i dan danas vecina Amerike nije culo za njega! To sto si izjavio su bajke za malu decu, ispunjavanje fantazija onima u Srbiji jer svi za sebe kao pojednice misle da su NAJ sposobniji i upravo oni naj pametniji, zene misle da su najlepse i nema sanse da ne zive kao iz Sex and the city, i da ce svaka da upeca Mr. Biga itd itd....Srpskom samopuzdanju kao pojednicima su snovi do neba, a kao drustvu apsolutno ne postoje zato je stanje takvo kakvo je.
A ovaj clanak je komican sa centom, i da neko kupuje i vraca robu po prodavnicama je celodnevni posao.....zasto novinarak nije opisala stanje u skolama, koliko beskucnika ima po ulicama, skoro su nasli i jednog coveka bezkucnika koji je zavrsio Harvard, da vecina ljudi radi za minimalac, i vecina nemaju zdravstveno osiguranje....REALNOST ali samo to Srbi ne vole da cuju, nego kad je god neka prica o Njujorku ima najvise strucnjaka u tom polju.

PROFESORKA

pre 8 godina

Naravno da svako ima svoje misljenje i pogled iz "svog" ugla.....ali kad neko malo izkvari istinu onda je duznost oni koji znaju da kazu istinu, ma koliko to Srbi ne vole da cuju! Uostalom mozete da odete na sajt CVS ili bilo koje druge radnje koja nije Kineska i lepo vam na sajtovima pise ROK za vracanje robe..uostalom pise na racunu ili vam kaze kasirka. Da..da kako da ne Ameri su glupi, sto ce Srbi da ih zeznu i spavaju na duseku mesec dana i da ga vrate. A teks je ocigledno napisala neka koja je studirala "novinarstvo-menadzment" na nekom prestiznom fakultetu poput Megdatrenda ili nekog drugog privatnog, gde su svi sami "menadzeri" !

...

pre 8 godina

Smarate sa tim da je CVS apoteka... jeste apoteka je, tako se zove ali je u stvari market gde se prodaju samponi, kreme, sve za higijenu, dekorativna kozmetika, carape, cajevi....

@cinik Nije tacno da ko je sposoban ce uspeti u Americi a ko nije nece. To je bajka, americki san, filmovi, reklama. Mogucnosti postoje, postoji sloboda i izrazen individualizam ali to je pre svega surovi kapitalizam koji neguje materijalisticke vrednosti a to nije za svakog sposobnog coveka plodno tle zato sto u takvoj sredini gubi neke druge jako bitne stvari. I jeste "jedinstvena je Amerika" (pre svega zbog osecaja slobode) ali jedinstvene su i Australija i Francuska i Italija i Japan...

E

pre 8 godina

Meni je ovo bas ludo, kupovati i vracati nekakve gluposti. Meni je oduvek odlazak u prodavnice predstavljao gubljenje vremena cak i kad nisam imala sta da radim:-) Vracanje samo u nuzdi, niko ne stanuje bas pored tih prodavnica i cesto morate da prevalite dobru kilometrazu da biste se dva puta uputili u te prodavnice i jos ako se radi o bezveznim stvarima eto uludo bacenog vremena. U Njujorku mi je jedino bilo zabavno kupovati dobrih stvari za male pare. Mislim u poredjenju sa cenama ovde gde ja zivim.

:)

pre 8 godina

(Lina, 10. april 2016 22:20)

Svi se uhvatili da porede ovaj sastav sa Cehovom, koji je topao, nezan, univerzalan, i duhovit. Ovo pisanije je samodopadljivo, sebi okrenuto, iz vrlo uske perspektive. Ne bih ja poredila ta dva. Dodatno je cudno sto se neko ko je juce otisao odavde ziv zacudi nad onim sto se ovde desava, sto bi rekli glumi ludilo. Mozda se neko i prima, ne znam, meni cela prica deluje malo da je pisao neko ko se obraca izolovanom plemenu i objasnjava sta je sto a sta kasika.

Хелс Кичен

pre 8 godina

Њујорк није Америка. Ово је сурова средина и није за свакога... Сви долазе овде са неким сновима о глуми на Бродвеју или манакенисању или млаћењу огромне лове на Вол Стриту... Многи снови се разбију о оне стене у Централном парку јако лако.
Будите обазриви јер ова средина меље. Нема маме и тате, нема везе и познанстава, сам си са својим способностима и такмичиш се са великим бројем људи истим као ти, са истим очекивањима од живота.
Полако и опрезно са Њујорком!

EU Citizen

pre 8 godina

@CHINATOWN EXPRESS
Videli ste vi Ameriku, ali u crtanim filmovima, a o njoj taman toliko i znate, koliko i Šilja ili Pluton :))

Ela

pre 8 godina

CVS jeste apoteka, ali kada bi je gledali iz pticije perspektive onda bi videli da je to ustvari supermarket 95%, a apoteka se nalazi tek negde u uglu i zauzima svega 5% od citavog prostora. Ziva istina. Ko je bio u USA zna. Inace, ja u americi nisam videla apoteke europskog tipa vec su sve upravo poput CVS-a.

ipejam

pre 8 godina

Samo napred Majo. A komentari ovih nasih migranata su meni mnogo tuzni, svi vide razlicito svoju okolinu i jos ih drma nostalgija pa razbija.

Igor

pre 8 godina

Znate kada bih seo u kola i vozio min 15 min da vratim proizvod koji je ispod $30. Verovatno bih bacio u kontejner i psovao sam sebe kako sam glup sto sam kupio to!

Imam nesto vazno...

pre 8 godina

Citajte ili ne citajte i postedite nas vasih "ja sam nezadovoljan tip" komentara! Tekst je simpatican, interesantan, a Nusica cete lako pronaci na policama sa knjigama, a ne medju blogerima!! " Zivi i pusti druge da zive!"

Rade Bajić

pre 8 godina

Sutra odlazim u New York, po prvi put... :-) Obidjoh do sada Washington, Dallas i evo Chicago. Sve iz teksta mi već zvuči poznato. Kao da sam i lično proživeo. Moćna zemlja u kojoj je sve predimenzionirano - i sjaj i beda. Nije tu lako ni baki ni kasirki. Obe pate. Videćemo, možda ih i sretnem? Živeli!

Asparagus

pre 8 godina

@Lina: Odlicni komentari.
Komentatori- vecina ovde jeste ocigledno nesrecna, ogorcena i sitnicava, cim ne shvataju jednostavan opis jednog obicnog dana. Devojka nije zelela da fascinira ikog od ovih sveznalica, prosto je prenela svoje utiske, ali zloba je čudo. Pisala sam i sama o iskustvu na zapadnoj obali, ali srecom samo svojim prijateljima. Da sam pisala blog, verovatno bi me cekali nozevi kao i ovu Maju.
Majo, ne obaziri se, samo napred:)

rubarb

pre 8 godina

@Bojan

U pravu si. Srbija nije zatrovana laznom politickom korektnoscu vec istinskom politickom nekorektnoscu. A veoma gresis ako mislis da je to kako ces se obracati onima koji pripadaju populaciji africkih Americanaca (African Americans)...bio je jedan gospodin, Martin Luter King. Pricao je o boji koze i sadrzaju karaktera. Kad procitas o njemu i pogledas njegove govore, bice ti jasno zasto 'crnac' nije preferirani termin.

Sputnik

pre 8 godina

Bravo Chinatown Express. Ja sam bankarski analiticar i relativno dobrostojeci stalez u Skandinaviji. Dolazeci u Srbiju cesto sam pricao i dobre i lose stvari, te kako nije sve sjajno. Jednom mi rece majka, kaze, ne zele oni da cuju to lose, pricaj im samo kako je tamo sve dobro, oni zele to da cuju. Inace ili ispada da lazes ili da zivis bedno. Od tada izbegavam pricu o tome. A te floskule kako vlastitom sposobnoscu savladavas sve prepreke necu ni da komentarisem.

Savanah

pre 8 godina

Slažem se sa komentarom neke očigledno pametne osobe koja je shavtila ovaj tekst-tema nije poglavlje turističkog vodiča ili udžbenika iz geografije. To može svako da nađe na internetu ili u knjigama i da napiše svojim rečima. Ovaj tekst je prikaz individualnog utiska nekih aspekata Njujorka. Ni u jednom delu teksta nema ni primese hvalospeva autorke samoj sebi, a posebno ne apropo davanja jednog bednog centa. U svakom slučaju, neki će shvatiti da je za dotičnu baku taj cent značio mnogo više. Nikakvih kritika a kamoli osuda Srbije i srpskog naroda kao ni veličanja Amerike i Amerikanaca takođe nema, tako da nema potrebe za sličnim ponašanjem od strane čitalaca teksta. Verbalna agresija čitalaca, to jest komentatora jasno ukazuje na lično nezadovoljtvo i pasivnu agresiju. Garantujem da niko od vas nije pomislio kako bi bilo njemu da napiše iskren tekst bez ikakvih osuda i naiđe na vatreno oružje. Dozvoljeno je svakome da ima svoj stav ali svako od nas je obavezan da cenzuriše svoje izjave. Ne možemo raspaljivati paljbu kako nam padne na pamet, ničim izazvani. Usput, to što mnogi mrze Amerikance nije razlog da se ovako pristupi tekstu o utiscima iz Njujorka. Niti tekst govori o politici niti autor zauzima osuđujući stav. O nepismenosti teksta može da komentariše samo besprekoran filolog koji je uočio jasne greške. O površnosti mogu komentarisati pisci ili oni kojima je barem priznat spisateljski talenat. Sa ovim komentarima pokazujemo kakvi smo, Srbi...

Ceca

pre 8 godina

Ne shvatam sta je ovde drugacije? Razlika je mozda samo u obrazu. U svakoj prodavnici kod nas mozes da vratis robu,ako imas racun. Samo eto,vecina nas nisu toliki idioti da to zloupotrebljavaju. I ovde se kasirke ljute kad im das sicu da broje. Prosto,oduzimas joj vreme. A uvek ces naleteti na idiota koji ti nece dozvoliti da dugujes 5-6 dinara. To mi se desilo u apoteci pre neki dan. Nisam trazila da dugujem,ali sam ocekivala "nema veze" na moju konstataciju da mi fali 5 dinara. To je apoteka kod moje zgrade,imamo bebu i kupujemo hranu,cucle i skoro sve potrebstine za nju kod njih. Apotekar mi nije izasao u susret. U drugoj apoteci jeste i bas sam veceras svratila da im vratim 5 dinara. A koliko sam samo puta za taj sitni kusur rekla "u redu je".

Mikiveliki

pre 8 godina

Таман сам оставио коментар у коме кажем да такве ствари, са куповином па враћањем раде одређени слојеви друштва, кад после тога, читајући коментаре, наиђем на онај који каже да се" тиме бави,неки "наши земљаци
, а на то преко 300 плусева!!! Једноставно речено, наша беда није материјалне природе...

zagor

pre 8 godina

нисам никада био, а волео бих и то не туристички, него да живим и радим бар неколико месеци или годину две. мислим да тек тако можеш да доживиш њујорк. по свему што знам, њујорк није америка, него свет у малом, нови вавилон. шеташ, уђеш у јеврејски кварт, све на хебреском пише, око тебе они ортодоксни са колицима... неопажено већ си у делу где је пуно пољака и све на пољском пише... па мала италија, па редом... а америка генерално, то су кућице са травњаком, мама и тата оду колима ујутру на посао, деца бусом у школу, викендом се иде у провод у мол и то, је то. једини изузетак неколико великих и специфичних градова: њујорк, ла, сан франциско, бостон и мајами

ten yard penalty

pre 8 godina

Таман сам оставио коментар у коме кажем да такве ствари, са куповином па враћањем раде одређени слојеви друштва, кад после тога, читајући коментаре, наиђем на онај који каже да се" тиме бави,неки "наши земљаци
, а на то преко 300 плусева!!! Једноставно речено, наша беда није материјалне природе...
(Mikiveliki, 11. april 2016 04:33)

Jeste ona MATERIJALNE PRIRODE....ali njen UZROK- NIJE NEPOZNAVANJE materijalne prirode!...nego gen!....ako mogu tako "duhovito" da se izrazim....

ten yard penalty

pre 8 godina

Moćna zemlja u kojoj je sve predimenzionirano - i sjaj i beda. Nije tu lako ni baki ni kasirki. Obe pate. Videćemo, možda ih i sretnem? Živeli!
(Rade Bajić, 11. april 2016 05:26)

...mislish u Srbiji-"nije lako ni baki ni kasirki...obe pate i zlopate"!??!!...

Savanah

pre 8 godina

PROFESORKA,ukucajte na internetu kao sto sam ukucala i ja ime i prezime autorke pa cete videti sta je zavrsila. Vi kao "profesorka" treba da dajete primer a ne da sirite predrasude.

aussie

pre 8 godina

vracanje sasvim normalna stvar I ovde u australiji. niko te nepita nizasta. cak mozes I da vratis godinu kasnije. samo kazes da neradi kao sto je bilo ko novo. svi oni prave mnogo para da bi pitali za te gluposti. I "musterije su uvek u pravu". to je cuvena recenica.

Komentator

pre 8 godina

Devojka pise iz svog ugla. Individualni prikaz New York. Meni je to potpuno korektno. Isto mi je korektno kada neko napise svoje misljenje u komentaru, ali mi je neshvatljivo da se kritikuje autor upravo zbog tog istog, a to je iskazivanja svog vidjenja jednog grada. Ako je njoj bilo fascinantno davanje novcica (nije jedina osoboa kojoj bi to predstavljalo dogadjaj) ne vidim zasto to nekome smeta. Ako je radnju videla kao sve i svasta umesto apoteke i to mi je normalno jer tipovi radnja jesu drugaciji nego u Evropi ili makar vecini evropskih zemalja. Njeno je da napise tekst, nase jeste da komentarisemo, ali mozda sa malo manjom dozom arogancije. Svako dozivljava USA na svoj nacin ma bilo koju zemlju. Ja sam se vracao iz nekih zemalja pun pozitivnih utisaka, a onda cujem od nekog drugog sve najgore o istoj zemlji. Zivim u Norveskoj pa mi je trebalo par meseci da se naviknem na sve razlicitosti sistema i funkcionisanja, a sada mi bude zbunjujuce kada sam u Srbiji jer sam se od toga odvikao. Sve je to normalno navike se stvaraju i gube vremenom.

milekontraš

pre 8 godina

Svuda je to normalno da robu mozes da vratis osim u Srbiji. Skoro mi se desilo nešto o čemu nisam ni pomislio da može u ovo vreme da se dogodi. Kupio sam tablet računar od MTS Telekoma, naručivanjrm sa sajta i isporukom preko kurirske službe. Nažalost desilo se da je neispravan, hteo sam odmah da vratim, ali nećete verovati, ta opcija kod Telekoma ne postoji!!! Protivnom zdravom razumu i zakonima države ne možete da vratite robu kupljenju na daljinu!

Reklamacija

pre 8 godina

Pa to vraćanje robe i nije baš vezano s Nujujorkom. Kaše mi rođak idi i vrati to, valjda je bilo u Target-u, i kaži: "boja mi ide na živce" i gotova stvar. I bi tako!

ten yard penalty

pre 8 godina

USA je to, surovi individualizam, kapitalizam, ljudi su fejk na sve strane.
(aaa, 10. april 2016 18:51)

A KOD NAS NA BALKANU JE KAO DRUGACHIJE!??....eee,pa i bilo je drugachije u neka druga sreccnija vremena neke druge sreccnije nacije i drzzave.....a danas je surovi kapitalizam-potpuni GLOBALIZAM!....i svugde je Njujork,i svugde je Balkan!....i svugde je "chovek choveku vuk" kroz ceo zzivot koji je vishe ili mashina za prezzivljavanje,ili zzivotarenje....chast retkim izuzecima!...

ten yard penalty

pre 8 godina

To je ogromna zemlja koja je tolika da je LA povrsine kao nasa Vojvodina,to je tesko nekako ljudima da shvate kad im to kazete.
(C i n i k, 10. april 2016 20:32)

Pa tachno tako!...evo,kako prosechan Srbin...svejedno,Evropljanin uopshte...da pojmi chinjenicu da je distanca od Irvajna,iliti Santane(Santa Ane) na krajnjem jugu grada, pa do Burbenka iliti Glendejla na severu....iliti od Malibua i Topenga klanca na zapadu pa do Pomone iliti Ontarija(SanBernardina) na krajnjem istoku - KAO OD VRSHCA DO SOMBORA,I KAO OD SHIDA DO KIKINDE!?!???...