Ponedeljak, 08.02.2016.

19:22

Čudo tehnologije: Sastavljen teleskop koji će naslediti Habl

Izvor: klix.ba

Èudo tehnologije: Sastavljen teleskop koji æe naslediti Habl IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar III

pre 8 godina

James web telescope je nova velika "fora" kao sto je bio huble. nadam se da nece morati da ga popravljalju kao huble. Go jWst i otvori nam oci

ferdinand

pre 8 godina

"Vecina ovde ne gaji simpatije ni prema Rusiji a ni prema USA," Kamo srece da je tako. Vidi se da si od juce na portalu.
(milan-bgd, 09. februar 2016 17:41)

Vidi se da si subjektivan i vidis samo ono sto zelis da vidis. Stojim iza toga da vecina ne gaji simpatije ni prema USA ni prema Rus, rec je o pojedincima. I ponavljam, ako neko napise nesto protiv ili za NASA, ne znaci da ne voli ili da voli USA, isto to vazi i za Rusiju.

Kontras

pre 8 godina

@ dajder gajger

:). Zapravo, nadimak ima vise veze sa razmisljanjem i misljenjem koje je suprotno od konvencionalnog, nekritickog, nametnutnog od strane pseudonauke i elita. Nikako sa time da je moje zakljucivanje suprotno od logickog. Naprotiv.

Sto se tice tvoje tvrdnje da sam ja protiv razvijenog sveta, to je zamena teza i demagogija. Ja sam za razvijen i demokratski svet. Ali kritikujem pseudonauku, Nasu, pseudoastronomiju, fejk otkrica i drzanje masa u naucnom neznanju od strane elita. Sama savremena kritika pseudonauke je najvise uzela maha i zapocela u najrazvijenijoj zapadnoj zemlji - Sad. To je jedini put da prava, eksperimentalna, primenjiva i proverljiva nauka ponovo dodje na naucni tron.

milan-bgd

pre 8 godina

@ferdinand

Hajde procitaj donje komentare i ranije po pitanju Apolo-Sojuz-Luna-Dzemini-Vastok postignuca, pa ces videti da postoji stroga polarizacija po rusko(sovjetsko)-americkom pitanju. Gore nego u "Tri karte za Holivud".

"Vecina ovde ne gaji simpatije ni prema Rusiji a ni prema USA," Kamo srece da je tako. Vidi se da si od juce na portalu.

ferdinand

pre 8 godina

@milan-bgd

Kad ces jednom da ukapiras, da i ako se kaze nesto protiv NASA-a, to nema veze sa tim da li neko voli ili ne voli USA, nema veze sa bombardovanjem i sl???? Samim tim sto se kritikuje NASA, kritikuje se i Rusija, jer postoji ogromna saradnja izmedju NASA i RASA i veliki broj Rusa koji rade u NASA. Vecina ovde ne gaji simpatije ni prema Rusiji a ni prema USA, prosto iznose ljudi svoje stavove, pa bili oni ovakvi ili onakvi. Tako da, smesno je vise prozivati ljude Rusofilima ukoliko napisu nesto protiv NASA.

milan-bgd

pre 8 godina

"Nadam se da ce teleskop i oprema biti dobro podeseni. Ako nesto ne bude funkcionisalo dzaba nam ovo cudo. Vise nema spejs satla cija bi ga posada mogla popraviti, kao Habl svojevremeno sredinom devedesetih. (Vladan, 8. februar 2016 23:27)"

Na zalost, ovde ni Spejs satl ne bi pomogao, jer se teleskop postavlja ne u orbitu oko Zemlje, kako u tekstu pise, nego u zajednicku orbitu oko Sunca, tzv. Lagranzevu L2 tacku

https://en.wikipedia.org/wiki/Lagrangian_point#/media/File:Lagrange_points_simple.svg

na milion i po km od Zemlje. Od pomoci bi bila jedino letelica tipa "Orion" koja je jos u razvoju, ona je predvidjena za izlete do nekoliko milona km od Zemlje, bar u prvoj fazi.
U tacki L2 Dzejms Veb ce zajedno sa Zemljom orbitirati oko Sunca tako da mu je vrelo Sunce uvek iza ledja i trostrukog termalnog zaklona. Teleskop ce raditi u infracrvenoj oblasti, namenjen je za posmatranje objekata sa velikim crvenim pomakom, dakle iz najranije istorije svemira, a i za direktno nalazenje egzoplaneta. Velicanstvena naprava, mozemo samo da joj pozelimo uspeh, a ovi sovjetsko-americki prepucavaci neka nadju neki drugi portal, bar takvih deponija ima na Internetu.

ferdinand

pre 8 godina

Sarena laza za siroke narodne mase... 
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ferdinand, 8. februar 2016 20:40) 

I šta kažeš, baba ti na samrti rekla da je ravna?...
(stoper4, 08. februar 2016 23:35)

Ne, rekla mi je tvoja mama.

dajder gajger!

pre 8 godina

"...Bolji su jedino u kompjuterskoj grafici i fotosopiranju planeta i galaksija. Zapravo, njima cilj nije naucno-tehnoloski napredak, vec drzanje covecanstva u neznanju i obmani."
(Kontras, 9. februar 2016 06:07)

E blago nama onda kad imamo ovde tebe, tako pametnog, lukavog i mudrog, da nam otvoriš oči svaki put kad neko iz tog pokvarenog, razvijenog dela sveta pokuša da nas prevari! Ko zna koliko puta bi nas do sada navukli na tanak led da nam nije tebe? Ovaj tvoj nadimak, to ti se odnosi na logiku, je li tako? (mala pomoć - poslednje pitanje je retoričko)

a kad ce rusi svoj?

pre 8 godina

Nista posebno. Malo bolji teleskop. Problem je samo d ali ce Rusi da im daju one motore da lansiraju ovo.

neće,
lansirat ce ga sa francuskom Arijanom

Jovan, mali idjos

pre 8 godina

Kablov teleskop ce verujem ipak ostati bolji. To se vidi i po tome sto sociva nisu logicnog i najboljeg oblika. Okruglog.

EU Citizen

pre 8 godina

Ja sam jednako nestrpljiv kao nekada u slučaju Hubblea ili LHC-a, mislim da ćemo bukvalno progledati, i unapred se radujem novim otkrićima i potvrdama sadašnjih nagađanja. Lepo je živeti u periodu kada poneki veo neznanja padne svake godine, a svet se potpuno promeni zahvaljujući novim tehnologijama svakih desetak godina. Ja već odavno ne mogu ni da zamislim kako bih živeo (i kako sam živeo :) ) bez interneta ili smartfona, a internet (računam prvi broadband - mislim da je bio jedan ili dva megabita, :) dok sada imam 160, i to zato što mi više momentalno stvarno ne treba, inače ima, za sitne pare i trostruko više - iako sam već koju godinu pre toga, možda od 1997. ili 1998. povremeno koristio internet na dial-upu za mail i neka stidljiva pretraživanja na Yahoou :) ) koristim samo nekih petnaestak godina i smartfone možda trinaest, a pritom sam verovatno bio među prvih nekoliko stotina hiljada Evropljana koji su ih upotrebljavali, odnosno, postali su masovni tek pre pet-šest godina. Uopšte ne razumem ljude koji ne shvataju potencijal ovakvih promena i ostaju izvan ove revolucije, zanoseći se glupostima o ravnoj zemlji, navodno lažnom sletanju na mesec i ostalim ovdašnjim hitovima, kako i pored svega što ih okružuje nisu svesni kakvu šansu za proširenje vlastite svesti i mogućnosti delovanja i unapređenja vlastitog života propuštaju?

igloo

pre 8 godina

:::(Zoran, made in USA)
Moj drugar Zoran je pre 15 godina izgubio dva zadnja šrafa u poštanskom paketu preporučenog računara, ali zadnjih decenija on stalno zbori i piše "amerikanske jezike" od uspešnog Detroita do Atlante, pa ne moše da nađe "Serbian cyrillic and latin" na novi "keyboard".
May god bless you and your family !

Kontras

pre 8 godina

Nikakav teleskop Dzejms Veb nikada nece davati apsolutno nikakve podatke o svemiru. Isto vazi i za Habl. Neki komentatori ovde hvale "naucnike", "napredak" i "nauku". Problem je u tome sto ovde imamo kvazi naucnike koji se bave pseudonaukom i obmanjivanjem sirokih masa. Sto se tice napretka to je vec vise nego smesno.

Apsolutno nikakav naucni napredak Nasa/Esa/Ruska svemirska agencija nikada nisu ostvarile. Tamo gde su bili 67me, tu su i sada. Tu ce biti i ubuduce. Bukvalno. Vrte jedno te isto: galaksije, kvazari, Big bang, Pluton, Haron, Encelad itd. Sve suvoparno, apstraktno, nepostojece na nacin kako oni to prezentuju i iznad svega, uvek i po pravilu: neproverljivo i neprimenjivo. Bolji su jedino u kompjuterskoj grafici i fotosopiranju planeta i galaksija. Zapravo, njima cilj nije naucno-tehnoloski napredak, vec drzanje covecanstva u neznanju i obmani.

zlatni tuš

pre 8 godina

Ko zna šta je teleskop Habl bio u svoje vreme svestan je i šta JWST predstavlja sada, pogled u do sad nepoznato! Pratim razvoj JWST-a već 10 godina i ne mogu da dočekam da konačno bude lansiran.

.

pre 8 godina

Za sve ove natofile(namerno natofili zato sto velicaju vojsku SAD a ne nauku) koji lece svoje komplekse i frustracije nad Rusijom imam da porucim da su NASA priroda i sport jedine svetle tacke u Americi mnogo mi je krivo sto rezim u Vasingtonu ne daje vise para NASA-i (ako mi se cini nekih 20milijardi sad su im nesto jos smanjili) nego daje 800 milijardi za vojni budzet ej 800 milijardi!!!! Do sad bi NASA sa takvim budzetom kolonizovala Mars verovatno zajedno sa Roskosmos posto imaju lepu saradnju.Dole rezim u Vasingtonu napred NASA!!!

Zoran

pre 8 godina

Sarena laza za siroke narodne mase...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ferdinand, 8. februar 2016 20:40)

Nista posebno. Malo bolji teleskop. Problem je samo d ali ce Rusi da im daju one motore da lansiraju ovo.

Drugo niej problem, oni mogu sve i znaju sve.

Zoran

pre 8 godina

Oduševim se kada pročitam ovako zanimljive i sjajne vesti vezane za nauku.
Čovečanstvo grabi krupnim koracima napred.
(Jovan, 8. februar 2016 22:32)

Mora da imas izmedju 15 i 25 godina. Da si preko 40 znao bi da je ovo smejurija.

Vladan

pre 8 godina

Nadam se da ce teleskop i oprema biti dobro podeseni. Ako nesto ne bude funkcionisalo dzaba nam ovo cudo. Vise nema spejs satla cija bi ga posada mogla popraviti, kao Habl svojevremeno sredinom devedesetih.

stoper4

pre 8 godina

Sarena laza za siroke narodne mase...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ferdinand, 8. februar 2016 20:40)

I šta kažeš, baba ti na samrti rekla da je ravna?...

Sibirski tigar

pre 8 godina

@ Bombon & @ biće bolje za dve godine...

Bravo majstori! To su komentari koji trebaju da svi razumeju, prihvate i pohvale.

Veliki pozdrav.

dragan

pre 8 godina

U istoj prostoriji rodjen i Habl.Pre 6g je planirano da se Habl unisti ali su naucnici toliko vezani za njega tako da se odustalo.Dzems Veb se gradi vc 10g.Skoro je bio snimak glacanja ogledala u Londonu.Rusija nikad nije pravila teleskope.

Bombon

pre 8 godina

90% komentatora na ovu vest bolje da ne odlazi dalje od sportskih strana. Manite se... nije svako za nauku rođen, al za popuniti tiket može svako.
A inače da su ti Rusi koje toliko idolopoklonizujete razmišljali kao vi u životu, ne bi nikad lansirali ni kamen iz praćke.

Roko

pre 8 godina

@ Arso

"Boga" nikada necemo naci jer ne mozemo opservirati od izbora koji ne razumemo. Tacnije, u trenutku velikog praska nije bilo svetlosti sve dok nisu nastali prvi fotoni nakon nekog vremena, pa zato "iza granice" nikada necemo videti.

ferdinand

pre 8 godina

Dok pravoslavni Rusi prave s500 600 1000... Svet se bavi otkricima i upoznavanjem Univerzuma.
(pedja, 08. februar 2016 20:57)

Vaaaauuuu, kako dubokouman komentar!!!

Biće bolje za dve godine...

pre 8 godina

Brate mili, kako su uporni u svojoj nameri da nas ubede u postojanje nekih izmišljenih stvari, koje koriste da nam odvrate pažnju od stvari bitnih za čovečanstvo, poput trke u naoružavanju, koja je vera i nacija bolja i više vredi od drugih, koji se svetski i lokalni vlastodržac sa tri grama mozga najbolje bori za interes "svog naroda" koji zajedno nema ni ta tri grama.

Uostalom, već znamo da je Zemlja ravna, jer bi u slučaju njene rotacije i brzine rotacije oko svoje ose i njenog sferičnog oblika, svi bili oduvani sa površine. Ne znam ko normalan još veruje u te teorije.

Verovatno samo oni što stalno postavljaju čudna i nerazumljiva pitanja, preispitujući stvari oko sebe, koje su toliko očigledne. To su oni kojima možeš da serviraš i priču da je čovek sleteo na Mesec, a ne znaju da senke na snimku i viorenje zastave otkrivaju zaveru svetskih razmera. Uostalom, svi snimci iz "svemira" su montaže u bazenu, a sa "Marsa" iz pustinje. Naravno - ulepšani u Photoshop-u, omiljenom software-u ljudi koji nas obmanjuju. Jel neko nekada video izbliza sve to, pa da zna da postoji?! Jel postoji negde bar neka maketa svega toga, pa onda bar da im poverujemo?

Šalim se naravno.

Stvari koje zaslužuju najviše ulaganja u svakom smislu, zarad razvoja kolektivne ljudske svesti i civilizacijskog progresa i koje nas mogu spasiti od zatupljivanja i degradacije svesti globalnih razmera su nauka, tehnologija i obrazovanje. Ujedno i jedno od glavnih merila razvoja ljudske civilizacije.

universe

pre 8 godina

Koliko podataka smo dibili o univerzumu zahvaljujući Habl-u teško ih je i nabrojati. Sa James Webb-om ćemo još jedan korak napred napraviti u razumevanju univerzuma.

esa

pre 8 godina

Svaka cast za Ruse. Ovaj teleskop se razvija vise od 20 godina, cudno mi je samo sto su mu nisu dali ime po nekom ruskom astronomu. Inace u tekstu je greska, spominje se NASA iako oni nemaju nikakve veze sa ovim. U pitanju je Ruska Svemirska Agencija!

Jaa

pre 8 godina

Ovo mora da je u Rusiji?
(razum, 08. februar 2016 20:10)

Nije, ovo je u Americi. Inače u NASA radi mnogo ruskih inženjera a i sama NASA ima veliku saradnju sa Rusijom, daleko veću nego sa ESA.

Jaa

pre 8 godina

Ovo mora da je u Rusiji?
(razum, 08. februar 2016 20:10)

Nije, ovo je u Americi. Inače u NASA radi mnogo ruskih inženjera a i sama NASA ima veliku saradnju sa Rusijom, daleko veću nego sa ESA.

universe

pre 8 godina

Koliko podataka smo dibili o univerzumu zahvaljujući Habl-u teško ih je i nabrojati. Sa James Webb-om ćemo još jedan korak napred napraviti u razumevanju univerzuma.

Biće bolje za dve godine...

pre 8 godina

Brate mili, kako su uporni u svojoj nameri da nas ubede u postojanje nekih izmišljenih stvari, koje koriste da nam odvrate pažnju od stvari bitnih za čovečanstvo, poput trke u naoružavanju, koja je vera i nacija bolja i više vredi od drugih, koji se svetski i lokalni vlastodržac sa tri grama mozga najbolje bori za interes "svog naroda" koji zajedno nema ni ta tri grama.

Uostalom, već znamo da je Zemlja ravna, jer bi u slučaju njene rotacije i brzine rotacije oko svoje ose i njenog sferičnog oblika, svi bili oduvani sa površine. Ne znam ko normalan još veruje u te teorije.

Verovatno samo oni što stalno postavljaju čudna i nerazumljiva pitanja, preispitujući stvari oko sebe, koje su toliko očigledne. To su oni kojima možeš da serviraš i priču da je čovek sleteo na Mesec, a ne znaju da senke na snimku i viorenje zastave otkrivaju zaveru svetskih razmera. Uostalom, svi snimci iz "svemira" su montaže u bazenu, a sa "Marsa" iz pustinje. Naravno - ulepšani u Photoshop-u, omiljenom software-u ljudi koji nas obmanjuju. Jel neko nekada video izbliza sve to, pa da zna da postoji?! Jel postoji negde bar neka maketa svega toga, pa onda bar da im poverujemo?

Šalim se naravno.

Stvari koje zaslužuju najviše ulaganja u svakom smislu, zarad razvoja kolektivne ljudske svesti i civilizacijskog progresa i koje nas mogu spasiti od zatupljivanja i degradacije svesti globalnih razmera su nauka, tehnologija i obrazovanje. Ujedno i jedno od glavnih merila razvoja ljudske civilizacije.

Bombon

pre 8 godina

90% komentatora na ovu vest bolje da ne odlazi dalje od sportskih strana. Manite se... nije svako za nauku rođen, al za popuniti tiket može svako.
A inače da su ti Rusi koje toliko idolopoklonizujete razmišljali kao vi u životu, ne bi nikad lansirali ni kamen iz praćke.

stoper4

pre 8 godina

Sarena laza za siroke narodne mase...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ferdinand, 8. februar 2016 20:40)

I šta kažeš, baba ti na samrti rekla da je ravna?...

ferdinand

pre 8 godina

Dok pravoslavni Rusi prave s500 600 1000... Svet se bavi otkricima i upoznavanjem Univerzuma.
(pedja, 08. februar 2016 20:57)

Vaaaauuuu, kako dubokouman komentar!!!

Roko

pre 8 godina

@ Arso

"Boga" nikada necemo naci jer ne mozemo opservirati od izbora koji ne razumemo. Tacnije, u trenutku velikog praska nije bilo svetlosti sve dok nisu nastali prvi fotoni nakon nekog vremena, pa zato "iza granice" nikada necemo videti.

esa

pre 8 godina

Svaka cast za Ruse. Ovaj teleskop se razvija vise od 20 godina, cudno mi je samo sto su mu nisu dali ime po nekom ruskom astronomu. Inace u tekstu je greska, spominje se NASA iako oni nemaju nikakve veze sa ovim. U pitanju je Ruska Svemirska Agencija!

Vladan

pre 8 godina

Nadam se da ce teleskop i oprema biti dobro podeseni. Ako nesto ne bude funkcionisalo dzaba nam ovo cudo. Vise nema spejs satla cija bi ga posada mogla popraviti, kao Habl svojevremeno sredinom devedesetih.

dragan

pre 8 godina

U istoj prostoriji rodjen i Habl.Pre 6g je planirano da se Habl unisti ali su naucnici toliko vezani za njega tako da se odustalo.Dzems Veb se gradi vc 10g.Skoro je bio snimak glacanja ogledala u Londonu.Rusija nikad nije pravila teleskope.

Sibirski tigar

pre 8 godina

@ Bombon & @ biće bolje za dve godine...

Bravo majstori! To su komentari koji trebaju da svi razumeju, prihvate i pohvale.

Veliki pozdrav.

EU Citizen

pre 8 godina

Ja sam jednako nestrpljiv kao nekada u slučaju Hubblea ili LHC-a, mislim da ćemo bukvalno progledati, i unapred se radujem novim otkrićima i potvrdama sadašnjih nagađanja. Lepo je živeti u periodu kada poneki veo neznanja padne svake godine, a svet se potpuno promeni zahvaljujući novim tehnologijama svakih desetak godina. Ja već odavno ne mogu ni da zamislim kako bih živeo (i kako sam živeo :) ) bez interneta ili smartfona, a internet (računam prvi broadband - mislim da je bio jedan ili dva megabita, :) dok sada imam 160, i to zato što mi više momentalno stvarno ne treba, inače ima, za sitne pare i trostruko više - iako sam već koju godinu pre toga, možda od 1997. ili 1998. povremeno koristio internet na dial-upu za mail i neka stidljiva pretraživanja na Yahoou :) ) koristim samo nekih petnaestak godina i smartfone možda trinaest, a pritom sam verovatno bio među prvih nekoliko stotina hiljada Evropljana koji su ih upotrebljavali, odnosno, postali su masovni tek pre pet-šest godina. Uopšte ne razumem ljude koji ne shvataju potencijal ovakvih promena i ostaju izvan ove revolucije, zanoseći se glupostima o ravnoj zemlji, navodno lažnom sletanju na mesec i ostalim ovdašnjim hitovima, kako i pored svega što ih okružuje nisu svesni kakvu šansu za proširenje vlastite svesti i mogućnosti delovanja i unapređenja vlastitog života propuštaju?

.

pre 8 godina

Za sve ove natofile(namerno natofili zato sto velicaju vojsku SAD a ne nauku) koji lece svoje komplekse i frustracije nad Rusijom imam da porucim da su NASA priroda i sport jedine svetle tacke u Americi mnogo mi je krivo sto rezim u Vasingtonu ne daje vise para NASA-i (ako mi se cini nekih 20milijardi sad su im nesto jos smanjili) nego daje 800 milijardi za vojni budzet ej 800 milijardi!!!! Do sad bi NASA sa takvim budzetom kolonizovala Mars verovatno zajedno sa Roskosmos posto imaju lepu saradnju.Dole rezim u Vasingtonu napred NASA!!!

milan-bgd

pre 8 godina

"Nadam se da ce teleskop i oprema biti dobro podeseni. Ako nesto ne bude funkcionisalo dzaba nam ovo cudo. Vise nema spejs satla cija bi ga posada mogla popraviti, kao Habl svojevremeno sredinom devedesetih. (Vladan, 8. februar 2016 23:27)"

Na zalost, ovde ni Spejs satl ne bi pomogao, jer se teleskop postavlja ne u orbitu oko Zemlje, kako u tekstu pise, nego u zajednicku orbitu oko Sunca, tzv. Lagranzevu L2 tacku

https://en.wikipedia.org/wiki/Lagrangian_point#/media/File:Lagrange_points_simple.svg

na milion i po km od Zemlje. Od pomoci bi bila jedino letelica tipa "Orion" koja je jos u razvoju, ona je predvidjena za izlete do nekoliko milona km od Zemlje, bar u prvoj fazi.
U tacki L2 Dzejms Veb ce zajedno sa Zemljom orbitirati oko Sunca tako da mu je vrelo Sunce uvek iza ledja i trostrukog termalnog zaklona. Teleskop ce raditi u infracrvenoj oblasti, namenjen je za posmatranje objekata sa velikim crvenim pomakom, dakle iz najranije istorije svemira, a i za direktno nalazenje egzoplaneta. Velicanstvena naprava, mozemo samo da joj pozelimo uspeh, a ovi sovjetsko-americki prepucavaci neka nadju neki drugi portal, bar takvih deponija ima na Internetu.

zlatni tuš

pre 8 godina

Ko zna šta je teleskop Habl bio u svoje vreme svestan je i šta JWST predstavlja sada, pogled u do sad nepoznato! Pratim razvoj JWST-a već 10 godina i ne mogu da dočekam da konačno bude lansiran.

dajder gajger!

pre 8 godina

"...Bolji su jedino u kompjuterskoj grafici i fotosopiranju planeta i galaksija. Zapravo, njima cilj nije naucno-tehnoloski napredak, vec drzanje covecanstva u neznanju i obmani."
(Kontras, 9. februar 2016 06:07)

E blago nama onda kad imamo ovde tebe, tako pametnog, lukavog i mudrog, da nam otvoriš oči svaki put kad neko iz tog pokvarenog, razvijenog dela sveta pokuša da nas prevari! Ko zna koliko puta bi nas do sada navukli na tanak led da nam nije tebe? Ovaj tvoj nadimak, to ti se odnosi na logiku, je li tako? (mala pomoć - poslednje pitanje je retoričko)

Aleksandar III

pre 8 godina

James web telescope je nova velika "fora" kao sto je bio huble. nadam se da nece morati da ga popravljalju kao huble. Go jWst i otvori nam oci

milan-bgd

pre 8 godina

@ferdinand

Hajde procitaj donje komentare i ranije po pitanju Apolo-Sojuz-Luna-Dzemini-Vastok postignuca, pa ces videti da postoji stroga polarizacija po rusko(sovjetsko)-americkom pitanju. Gore nego u "Tri karte za Holivud".

"Vecina ovde ne gaji simpatije ni prema Rusiji a ni prema USA," Kamo srece da je tako. Vidi se da si od juce na portalu.

ferdinand

pre 8 godina

@milan-bgd

Kad ces jednom da ukapiras, da i ako se kaze nesto protiv NASA-a, to nema veze sa tim da li neko voli ili ne voli USA, nema veze sa bombardovanjem i sl???? Samim tim sto se kritikuje NASA, kritikuje se i Rusija, jer postoji ogromna saradnja izmedju NASA i RASA i veliki broj Rusa koji rade u NASA. Vecina ovde ne gaji simpatije ni prema Rusiji a ni prema USA, prosto iznose ljudi svoje stavove, pa bili oni ovakvi ili onakvi. Tako da, smesno je vise prozivati ljude Rusofilima ukoliko napisu nesto protiv NASA.

ferdinand

pre 8 godina

Sarena laza za siroke narodne mase... 
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ferdinand, 8. februar 2016 20:40) 

I šta kažeš, baba ti na samrti rekla da je ravna?...
(stoper4, 08. februar 2016 23:35)

Ne, rekla mi je tvoja mama.

ferdinand

pre 8 godina

"Vecina ovde ne gaji simpatije ni prema Rusiji a ni prema USA," Kamo srece da je tako. Vidi se da si od juce na portalu.
(milan-bgd, 09. februar 2016 17:41)

Vidi se da si subjektivan i vidis samo ono sto zelis da vidis. Stojim iza toga da vecina ne gaji simpatije ni prema USA ni prema Rus, rec je o pojedincima. I ponavljam, ako neko napise nesto protiv ili za NASA, ne znaci da ne voli ili da voli USA, isto to vazi i za Rusiju.

igloo

pre 8 godina

:::(Zoran, made in USA)
Moj drugar Zoran je pre 15 godina izgubio dva zadnja šrafa u poštanskom paketu preporučenog računara, ali zadnjih decenija on stalno zbori i piše "amerikanske jezike" od uspešnog Detroita do Atlante, pa ne moše da nađe "Serbian cyrillic and latin" na novi "keyboard".
May god bless you and your family !

Zoran

pre 8 godina

Oduševim se kada pročitam ovako zanimljive i sjajne vesti vezane za nauku.
Čovečanstvo grabi krupnim koracima napred.
(Jovan, 8. februar 2016 22:32)

Mora da imas izmedju 15 i 25 godina. Da si preko 40 znao bi da je ovo smejurija.

a kad ce rusi svoj?

pre 8 godina

Nista posebno. Malo bolji teleskop. Problem je samo d ali ce Rusi da im daju one motore da lansiraju ovo.

neće,
lansirat ce ga sa francuskom Arijanom

Kontras

pre 8 godina

Nikakav teleskop Dzejms Veb nikada nece davati apsolutno nikakve podatke o svemiru. Isto vazi i za Habl. Neki komentatori ovde hvale "naucnike", "napredak" i "nauku". Problem je u tome sto ovde imamo kvazi naucnike koji se bave pseudonaukom i obmanjivanjem sirokih masa. Sto se tice napretka to je vec vise nego smesno.

Apsolutno nikakav naucni napredak Nasa/Esa/Ruska svemirska agencija nikada nisu ostvarile. Tamo gde su bili 67me, tu su i sada. Tu ce biti i ubuduce. Bukvalno. Vrte jedno te isto: galaksije, kvazari, Big bang, Pluton, Haron, Encelad itd. Sve suvoparno, apstraktno, nepostojece na nacin kako oni to prezentuju i iznad svega, uvek i po pravilu: neproverljivo i neprimenjivo. Bolji su jedino u kompjuterskoj grafici i fotosopiranju planeta i galaksija. Zapravo, njima cilj nije naucno-tehnoloski napredak, vec drzanje covecanstva u neznanju i obmani.

Zoran

pre 8 godina

Sarena laza za siroke narodne mase...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ferdinand, 8. februar 2016 20:40)

Nista posebno. Malo bolji teleskop. Problem je samo d ali ce Rusi da im daju one motore da lansiraju ovo.

Drugo niej problem, oni mogu sve i znaju sve.

Jovan, mali idjos

pre 8 godina

Kablov teleskop ce verujem ipak ostati bolji. To se vidi i po tome sto sociva nisu logicnog i najboljeg oblika. Okruglog.

Kontras

pre 8 godina

@ dajder gajger

:). Zapravo, nadimak ima vise veze sa razmisljanjem i misljenjem koje je suprotno od konvencionalnog, nekritickog, nametnutnog od strane pseudonauke i elita. Nikako sa time da je moje zakljucivanje suprotno od logickog. Naprotiv.

Sto se tice tvoje tvrdnje da sam ja protiv razvijenog sveta, to je zamena teza i demagogija. Ja sam za razvijen i demokratski svet. Ali kritikujem pseudonauku, Nasu, pseudoastronomiju, fejk otkrica i drzanje masa u naucnom neznanju od strane elita. Sama savremena kritika pseudonauke je najvise uzela maha i zapocela u najrazvijenijoj zapadnoj zemlji - Sad. To je jedini put da prava, eksperimentalna, primenjiva i proverljiva nauka ponovo dodje na naucni tron.

esa

pre 8 godina

Svaka cast za Ruse. Ovaj teleskop se razvija vise od 20 godina, cudno mi je samo sto su mu nisu dali ime po nekom ruskom astronomu. Inace u tekstu je greska, spominje se NASA iako oni nemaju nikakve veze sa ovim. U pitanju je Ruska Svemirska Agencija!

ferdinand

pre 8 godina

Dok pravoslavni Rusi prave s500 600 1000... Svet se bavi otkricima i upoznavanjem Univerzuma.
(pedja, 08. februar 2016 20:57)

Vaaaauuuu, kako dubokouman komentar!!!

Kontras

pre 8 godina

Nikakav teleskop Dzejms Veb nikada nece davati apsolutno nikakve podatke o svemiru. Isto vazi i za Habl. Neki komentatori ovde hvale "naucnike", "napredak" i "nauku". Problem je u tome sto ovde imamo kvazi naucnike koji se bave pseudonaukom i obmanjivanjem sirokih masa. Sto se tice napretka to je vec vise nego smesno.

Apsolutno nikakav naucni napredak Nasa/Esa/Ruska svemirska agencija nikada nisu ostvarile. Tamo gde su bili 67me, tu su i sada. Tu ce biti i ubuduce. Bukvalno. Vrte jedno te isto: galaksije, kvazari, Big bang, Pluton, Haron, Encelad itd. Sve suvoparno, apstraktno, nepostojece na nacin kako oni to prezentuju i iznad svega, uvek i po pravilu: neproverljivo i neprimenjivo. Bolji su jedino u kompjuterskoj grafici i fotosopiranju planeta i galaksija. Zapravo, njima cilj nije naucno-tehnoloski napredak, vec drzanje covecanstva u neznanju i obmani.

Zoran

pre 8 godina

Oduševim se kada pročitam ovako zanimljive i sjajne vesti vezane za nauku.
Čovečanstvo grabi krupnim koracima napred.
(Jovan, 8. februar 2016 22:32)

Mora da imas izmedju 15 i 25 godina. Da si preko 40 znao bi da je ovo smejurija.

ferdinand

pre 8 godina

Sarena laza za siroke narodne mase... 
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ferdinand, 8. februar 2016 20:40) 

I šta kažeš, baba ti na samrti rekla da je ravna?...
(stoper4, 08. februar 2016 23:35)

Ne, rekla mi je tvoja mama.

ferdinand

pre 8 godina

"Vecina ovde ne gaji simpatije ni prema Rusiji a ni prema USA," Kamo srece da je tako. Vidi se da si od juce na portalu.
(milan-bgd, 09. februar 2016 17:41)

Vidi se da si subjektivan i vidis samo ono sto zelis da vidis. Stojim iza toga da vecina ne gaji simpatije ni prema USA ni prema Rus, rec je o pojedincima. I ponavljam, ako neko napise nesto protiv ili za NASA, ne znaci da ne voli ili da voli USA, isto to vazi i za Rusiju.

Jovan, mali idjos

pre 8 godina

Kablov teleskop ce verujem ipak ostati bolji. To se vidi i po tome sto sociva nisu logicnog i najboljeg oblika. Okruglog.

Biće bolje za dve godine...

pre 8 godina

Brate mili, kako su uporni u svojoj nameri da nas ubede u postojanje nekih izmišljenih stvari, koje koriste da nam odvrate pažnju od stvari bitnih za čovečanstvo, poput trke u naoružavanju, koja je vera i nacija bolja i više vredi od drugih, koji se svetski i lokalni vlastodržac sa tri grama mozga najbolje bori za interes "svog naroda" koji zajedno nema ni ta tri grama.

Uostalom, već znamo da je Zemlja ravna, jer bi u slučaju njene rotacije i brzine rotacije oko svoje ose i njenog sferičnog oblika, svi bili oduvani sa površine. Ne znam ko normalan još veruje u te teorije.

Verovatno samo oni što stalno postavljaju čudna i nerazumljiva pitanja, preispitujući stvari oko sebe, koje su toliko očigledne. To su oni kojima možeš da serviraš i priču da je čovek sleteo na Mesec, a ne znaju da senke na snimku i viorenje zastave otkrivaju zaveru svetskih razmera. Uostalom, svi snimci iz "svemira" su montaže u bazenu, a sa "Marsa" iz pustinje. Naravno - ulepšani u Photoshop-u, omiljenom software-u ljudi koji nas obmanjuju. Jel neko nekada video izbliza sve to, pa da zna da postoji?! Jel postoji negde bar neka maketa svega toga, pa onda bar da im poverujemo?

Šalim se naravno.

Stvari koje zaslužuju najviše ulaganja u svakom smislu, zarad razvoja kolektivne ljudske svesti i civilizacijskog progresa i koje nas mogu spasiti od zatupljivanja i degradacije svesti globalnih razmera su nauka, tehnologija i obrazovanje. Ujedno i jedno od glavnih merila razvoja ljudske civilizacije.

Zoran

pre 8 godina

Sarena laza za siroke narodne mase...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ferdinand, 8. februar 2016 20:40)

Nista posebno. Malo bolji teleskop. Problem je samo d ali ce Rusi da im daju one motore da lansiraju ovo.

Drugo niej problem, oni mogu sve i znaju sve.

stoper4

pre 8 godina

Sarena laza za siroke narodne mase...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ferdinand, 8. februar 2016 20:40)

I šta kažeš, baba ti na samrti rekla da je ravna?...

ferdinand

pre 8 godina

@milan-bgd

Kad ces jednom da ukapiras, da i ako se kaze nesto protiv NASA-a, to nema veze sa tim da li neko voli ili ne voli USA, nema veze sa bombardovanjem i sl???? Samim tim sto se kritikuje NASA, kritikuje se i Rusija, jer postoji ogromna saradnja izmedju NASA i RASA i veliki broj Rusa koji rade u NASA. Vecina ovde ne gaji simpatije ni prema Rusiji a ni prema USA, prosto iznose ljudi svoje stavove, pa bili oni ovakvi ili onakvi. Tako da, smesno je vise prozivati ljude Rusofilima ukoliko napisu nesto protiv NASA.

Kontras

pre 8 godina

@ dajder gajger

:). Zapravo, nadimak ima vise veze sa razmisljanjem i misljenjem koje je suprotno od konvencionalnog, nekritickog, nametnutnog od strane pseudonauke i elita. Nikako sa time da je moje zakljucivanje suprotno od logickog. Naprotiv.

Sto se tice tvoje tvrdnje da sam ja protiv razvijenog sveta, to je zamena teza i demagogija. Ja sam za razvijen i demokratski svet. Ali kritikujem pseudonauku, Nasu, pseudoastronomiju, fejk otkrica i drzanje masa u naucnom neznanju od strane elita. Sama savremena kritika pseudonauke je najvise uzela maha i zapocela u najrazvijenijoj zapadnoj zemlji - Sad. To je jedini put da prava, eksperimentalna, primenjiva i proverljiva nauka ponovo dodje na naucni tron.

Roko

pre 8 godina

@ Arso

"Boga" nikada necemo naci jer ne mozemo opservirati od izbora koji ne razumemo. Tacnije, u trenutku velikog praska nije bilo svetlosti sve dok nisu nastali prvi fotoni nakon nekog vremena, pa zato "iza granice" nikada necemo videti.

Jaa

pre 8 godina

Ovo mora da je u Rusiji?
(razum, 08. februar 2016 20:10)

Nije, ovo je u Americi. Inače u NASA radi mnogo ruskih inženjera a i sama NASA ima veliku saradnju sa Rusijom, daleko veću nego sa ESA.

Bombon

pre 8 godina

90% komentatora na ovu vest bolje da ne odlazi dalje od sportskih strana. Manite se... nije svako za nauku rođen, al za popuniti tiket može svako.
A inače da su ti Rusi koje toliko idolopoklonizujete razmišljali kao vi u životu, ne bi nikad lansirali ni kamen iz praćke.

.

pre 8 godina

Za sve ove natofile(namerno natofili zato sto velicaju vojsku SAD a ne nauku) koji lece svoje komplekse i frustracije nad Rusijom imam da porucim da su NASA priroda i sport jedine svetle tacke u Americi mnogo mi je krivo sto rezim u Vasingtonu ne daje vise para NASA-i (ako mi se cini nekih 20milijardi sad su im nesto jos smanjili) nego daje 800 milijardi za vojni budzet ej 800 milijardi!!!! Do sad bi NASA sa takvim budzetom kolonizovala Mars verovatno zajedno sa Roskosmos posto imaju lepu saradnju.Dole rezim u Vasingtonu napred NASA!!!

EU Citizen

pre 8 godina

Ja sam jednako nestrpljiv kao nekada u slučaju Hubblea ili LHC-a, mislim da ćemo bukvalno progledati, i unapred se radujem novim otkrićima i potvrdama sadašnjih nagađanja. Lepo je živeti u periodu kada poneki veo neznanja padne svake godine, a svet se potpuno promeni zahvaljujući novim tehnologijama svakih desetak godina. Ja već odavno ne mogu ni da zamislim kako bih živeo (i kako sam živeo :) ) bez interneta ili smartfona, a internet (računam prvi broadband - mislim da je bio jedan ili dva megabita, :) dok sada imam 160, i to zato što mi više momentalno stvarno ne treba, inače ima, za sitne pare i trostruko više - iako sam već koju godinu pre toga, možda od 1997. ili 1998. povremeno koristio internet na dial-upu za mail i neka stidljiva pretraživanja na Yahoou :) ) koristim samo nekih petnaestak godina i smartfone možda trinaest, a pritom sam verovatno bio među prvih nekoliko stotina hiljada Evropljana koji su ih upotrebljavali, odnosno, postali su masovni tek pre pet-šest godina. Uopšte ne razumem ljude koji ne shvataju potencijal ovakvih promena i ostaju izvan ove revolucije, zanoseći se glupostima o ravnoj zemlji, navodno lažnom sletanju na mesec i ostalim ovdašnjim hitovima, kako i pored svega što ih okružuje nisu svesni kakvu šansu za proširenje vlastite svesti i mogućnosti delovanja i unapređenja vlastitog života propuštaju?

dragan

pre 8 godina

U istoj prostoriji rodjen i Habl.Pre 6g je planirano da se Habl unisti ali su naucnici toliko vezani za njega tako da se odustalo.Dzems Veb se gradi vc 10g.Skoro je bio snimak glacanja ogledala u Londonu.Rusija nikad nije pravila teleskope.

Vladan

pre 8 godina

Nadam se da ce teleskop i oprema biti dobro podeseni. Ako nesto ne bude funkcionisalo dzaba nam ovo cudo. Vise nema spejs satla cija bi ga posada mogla popraviti, kao Habl svojevremeno sredinom devedesetih.

milan-bgd

pre 8 godina

"Nadam se da ce teleskop i oprema biti dobro podeseni. Ako nesto ne bude funkcionisalo dzaba nam ovo cudo. Vise nema spejs satla cija bi ga posada mogla popraviti, kao Habl svojevremeno sredinom devedesetih. (Vladan, 8. februar 2016 23:27)"

Na zalost, ovde ni Spejs satl ne bi pomogao, jer se teleskop postavlja ne u orbitu oko Zemlje, kako u tekstu pise, nego u zajednicku orbitu oko Sunca, tzv. Lagranzevu L2 tacku

https://en.wikipedia.org/wiki/Lagrangian_point#/media/File:Lagrange_points_simple.svg

na milion i po km od Zemlje. Od pomoci bi bila jedino letelica tipa "Orion" koja je jos u razvoju, ona je predvidjena za izlete do nekoliko milona km od Zemlje, bar u prvoj fazi.
U tacki L2 Dzejms Veb ce zajedno sa Zemljom orbitirati oko Sunca tako da mu je vrelo Sunce uvek iza ledja i trostrukog termalnog zaklona. Teleskop ce raditi u infracrvenoj oblasti, namenjen je za posmatranje objekata sa velikim crvenim pomakom, dakle iz najranije istorije svemira, a i za direktno nalazenje egzoplaneta. Velicanstvena naprava, mozemo samo da joj pozelimo uspeh, a ovi sovjetsko-americki prepucavaci neka nadju neki drugi portal, bar takvih deponija ima na Internetu.

Sibirski tigar

pre 8 godina

@ Bombon & @ biće bolje za dve godine...

Bravo majstori! To su komentari koji trebaju da svi razumeju, prihvate i pohvale.

Veliki pozdrav.

a kad ce rusi svoj?

pre 8 godina

Nista posebno. Malo bolji teleskop. Problem je samo d ali ce Rusi da im daju one motore da lansiraju ovo.

neće,
lansirat ce ga sa francuskom Arijanom

Aleksandar III

pre 8 godina

James web telescope je nova velika "fora" kao sto je bio huble. nadam se da nece morati da ga popravljalju kao huble. Go jWst i otvori nam oci

universe

pre 8 godina

Koliko podataka smo dibili o univerzumu zahvaljujući Habl-u teško ih je i nabrojati. Sa James Webb-om ćemo još jedan korak napred napraviti u razumevanju univerzuma.

milan-bgd

pre 8 godina

@ferdinand

Hajde procitaj donje komentare i ranije po pitanju Apolo-Sojuz-Luna-Dzemini-Vastok postignuca, pa ces videti da postoji stroga polarizacija po rusko(sovjetsko)-americkom pitanju. Gore nego u "Tri karte za Holivud".

"Vecina ovde ne gaji simpatije ni prema Rusiji a ni prema USA," Kamo srece da je tako. Vidi se da si od juce na portalu.

igloo

pre 8 godina

:::(Zoran, made in USA)
Moj drugar Zoran je pre 15 godina izgubio dva zadnja šrafa u poštanskom paketu preporučenog računara, ali zadnjih decenija on stalno zbori i piše "amerikanske jezike" od uspešnog Detroita do Atlante, pa ne moše da nađe "Serbian cyrillic and latin" na novi "keyboard".
May god bless you and your family !

dajder gajger!

pre 8 godina

"...Bolji su jedino u kompjuterskoj grafici i fotosopiranju planeta i galaksija. Zapravo, njima cilj nije naucno-tehnoloski napredak, vec drzanje covecanstva u neznanju i obmani."
(Kontras, 9. februar 2016 06:07)

E blago nama onda kad imamo ovde tebe, tako pametnog, lukavog i mudrog, da nam otvoriš oči svaki put kad neko iz tog pokvarenog, razvijenog dela sveta pokuša da nas prevari! Ko zna koliko puta bi nas do sada navukli na tanak led da nam nije tebe? Ovaj tvoj nadimak, to ti se odnosi na logiku, je li tako? (mala pomoć - poslednje pitanje je retoričko)

zlatni tuš

pre 8 godina

Ko zna šta je teleskop Habl bio u svoje vreme svestan je i šta JWST predstavlja sada, pogled u do sad nepoznato! Pratim razvoj JWST-a već 10 godina i ne mogu da dočekam da konačno bude lansiran.