Subota, 28.11.2015.

09:04

Revolucionarno otkriće: Deo zvezde uspeo da "pobegne" crnoj rupi

Izvor: Independent

Revolucionarno otkriæe: Deo zvezde uspeo da "pobegne" crnoj rupi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

neutralni felsh

pre 8 godina

И сада сви треба да верујемо у ово прање мозга!? Јесте снимили су догађај у 300 милиона светлостних година одаљеној галаксији... дали сте бре нормални!!??
(деки, 28. novembar 2015 13:15)


niko te ne veruje da "verujes" u ovo. kad vec ne umes da cenis tudji trud (ogroman, astronomi su neverovatno posveceni ljudi) ulozen u istrazivanje nekog kosmiskog fenomena.
nista te ucitelji nisu naucili, trk u skolu i trazi im da ti vrate pare!

homer

pre 8 godina

@ Millan No.1

Kakve veze ima kad se desilo? Bitno je da je vidjeno od strane naucnika, pa makar bilo i neposredno nakon velikog praska. Druga stvar, 300 miliona godina je za masivniju crnu rupu otprilike kao za covek 15-tak godina zivota.

grunf

pre 8 godina

Zvezda bre pobegla velikom kraljevskom Realu ,i to ovde a da nece tamo na kraj galaksije... ajte molim vas !!!! Inace cisto sumnjam u toliko mocnu antimateriju , zakrivljenost prostora i singularnu tacku i na kraju kazu postji Bog kad nema odgovora na sledece ZASTO ...ah. zajecarac , cvarci , slanina ,aj dalje

milan-bgd

pre 8 godina

(деки, 28.11. 13:15)

(thc, 28.11. 13:50)

S obzirom na udaljenost celog dogadjaja, jasno je da se ovo nije moglo direktno gledati kao film. Ali astronomi imaju i druge mocne sprave za "osmatranje" osim onih u koje se gleda (kako zamisljamo astronome, skupi se drustvo iz ulice i namesti na poljani teleskop i onda "Hajde vidi ono, hajde vidi ovo..."). Upravo zahvaljujuci njima znamo toliko o svemiru. Recimo posmatranje u oku nevidljivim delovima spektra, analiza spektra pa i samog oblika spektralnih linija, merenje malih promena sjaja itd... sve to daje rezultate koji nisu spektakularni za laika - gomila brojeva, grafici, talasni oblici... Ali njihovom analizom dolazimo da zakljucaka o desavanjima u dalekim oblastima svemira i mozemo vizuelno da ih predstavimo kroz ilustraciju ili animirani prikaz. Oni koji sumnjaju u sve onda kazu da je to laz i CGI prevara, oni koji se zanimaju za nauku znaju koliko je to ozbiljan i tezak posao i cene sto naucnici hoce da im priblize rezultate svog rada... Verujte mi, nijedan ovakav CGI se ne prikazuje na simpozijumima ili naucnim radovima, jer nije potreban... Naucnici rade sa brojevima i formulama kao laici sa stripovima i filmovima.

Na sledecem sajtu

http://chandra.si.edu/photo/2015/tidal/

mozete videti sta je rendgenska opservatorija Candra opazila i rekonstrukciju desavanja na osnovu njegovih podataka. Dakle, Candra je snimio bljeskove u rengenskoj oblasti spektra koji poticu od materije koja se srucuje na crnu rupu.

milan-bgd

pre 8 godina

NikolaKG80, 28. novembar 2015 13:29

Centrifugalna sila ne moze da sacuva zvezdu od propadanja zato sto se zvezda sastoji od jonizovanog gasa, znaci skupa naelektrisanih cestica. Svaka naelektrisana cestica kretanjem gubi energiju zracenjem. Neutralni gas moze u principu da zauzme stabilnu orbitu oko crne rupe kao i kod svakog drugog centra gravitacionog privlacenja. Ali jonizovani gas gas koji pada na crnu rupu snazno zraci i to zracenje jonizuje neutralni gas okolo, tako da i on krece u spiralni pad.

Kada kazemo da smo detektovali zracenje crne rupe, u stvari mislimo na visokoenergetsko zracenje koje proizvodi materija koja pada u rupu. Sama crna rupa, kao sto joj ime kaze, ne zraci.

čovek

pre 8 godina

"И сада сви треба да верујемо у ово прање мозга!? Јесте снимили су догађај у 300 милиона светлостних година одаљеној галаксији... дали сте бре нормални!!??"
###
snimili su informaciju koja je dospela do nas sa udaljenog izvora ... u konkretnom slučaju ta informacija/svetlost/zračenje je odaslata sa udaljenosti od ~300 mil sv.g. i ovih dana stigla i do nas ... na osnovu tih informacija, analizom i modelima - identifikovana je, u tekstu pojašnjena, pojava ...

"jedno pitanje- da li je u teoriji moguće napraviti tako dobar teleskop koji bi vidio toliko daleko (u prošlost) da bi bilo vidljivo samo stvaranje svemira?"
###

ne, tako nešto nije ni teorijski moguće jer nakon BB, univerzum je prolazio kroz razne faze od Plank faze do pojave i dominacije fotona ... ono što mi možemo "videti" (teorijski) su samo kasnije faze razvoja a ne i sam početak ... izguglaj za više detalja ...

homer

pre 8 godina

@ Kontras

O cemu ti pricas covece? Da postoji samo jedan referentan sistem u Svemiru i sve vreme je svima isto? Da svetlost putuje trenutno!? Ne znam ko te je ucio fiziku, ali vecih gluposti se nisam nacitao skoro. Svetlost putuje konacnom brzinom, i zato vreme u svemiru sa aspekta relativnosti nije svuda isto - trenutno, vec u svakom referentnom sistemu tece drugacije.

Kontras

pre 8 godina

Kao sto znamo, eksperimentalna nauka argumentovano kaze: ne postoje crne rupe, ne postoje gigantske galaksije i zvezde koje ove nepostojece crne rupe navodno usisavaju. Zvezde su mnogo blize i mnogo manje. I ovo kako ih vidimo je kako izgledaju sada, a ne pre nekih navodnih trista miliona godina, dodaj ili oduzmi koju godinu.

Takodje, kao sto znamo, ovo nije fotografija kako nam Nasa prezentuje, vec kompjuterska grafika. Ovo kao i svako drugo kvazi otkrice mozete razlikovati od pravih otkrica po sledecem: ne donose nikakav benefit covecanstu, nerelevantna su odnosno nebitna i nije ih moguce proveriti.

Trovach

pre 8 godina

Ako je zvezda delimicno prosla pored samog ruba horizonta dogadjaja, verovatno ju je crna rupa lansirala neverovatnom brzinom poput "gravitacione pracke". Bilo bi interesantno dalje je pratiti.

milan-bgd

pre 8 godina

Pre godinu dana astronomi sa optickog teleskopa na Havajima su opazili crnu rupu koja "upravo" (pre 300 miliona godina) prozdire zvezdu otprilike velicine naseg Sunca. Taj dogadjaj je alarmirao medjunarodni tim astronoma koji su ocekivali da u nastavku vide ono sto teorija predvidja, a to je da ce, ako je kolicina usisavane materije prevelika, deo nje uspeti da se organizuje u mlaz i izbegne zalazak za horizont dogadjaja. Od tada su desavanja pracena svim raspolozivim uredjajima u optickom, radio i rentgenskom podrucju spektra. I PRVI PUT su opazili kako, tokom samo nekoliko meseci, zvezdana materija uspeva da se pregrupise u brzi mlaz (energije koju nase Sunce proizvede za 10 miliona godina) i utekne. U tome im je pomogla srecna okolnost da je galaksija PGC 43234, gde se sve to desilo, "samo" 300 miliona svetlosnih godina daleko, tri puta blize nego opazena mesta slicnih ranijih desavanja. Prethodne analize su iskljucile usisavanje okolnog medjuzvezdanog gasa kao uzrok povecanog bljeska.

OdAv de

pre 8 godina

Crne rupe bi mogle da budu stanice koje pretvaraju nama poznatu materiju(vidljivu) u tamnu materiju (nama jos uvek nedokucivu,a koja cini preko 95%materije kosmosa). Ali zakoni fizike kazu da je materija u prirodi konstantna?i da ne moze nestati? e pa izgleda da moze! i to u "crnoj rupi"

čovek

pre 8 godina

jedino što je tu revolucionarno je da je to prvi put da je takav slučaj zabeležen teleskopima ... teorijski predviđen i poznat ... uvek je doboro i produktivno kada model dobije i potvrdu u praksi jer ga novi podaci potvrđuju i dopunjuju ... materija "upada" u vrtlog, pandam bi bio rečni vir, pa tek nakon toga, rotirajući oko CR, biva usisana ... kao i kod vira moguće je da deo vode/materije bude izbačen ili ne-usisan ... literarno pojašnjenje :)

dosadna subota, nemam djevojku

pre 8 godina

jedno pitanje- da li je u teoriji moguće napraviti tako dobar teleskop koji bi vidio toliko daleko (u prošlost) da bi bilo vidljivo samo stvaranje svemira? Ako se ovo desilo 300 mil godina ranije, treba samo 45 puta jači teleskop :D i negdje daleko u prostoru bi vidjeli nekakvo stvaranje (iz ničega)?!

деки

pre 8 godina

И сада сви треба да верујемо у ово прање мозга!? Јесте снимили су догађај у 300 милиона светлостних година одаљеној галаксији... дали сте бре нормални!!??

NikolaKG80

pre 8 godina

Prilično sam siguran da je ugaona brzina rotacije zvezde oko crne rupe bila veća od brzine privlačenja ka crnoj rupi i da je to ono što je izbacilo deo zvezde napolje. Tj, centrifugalna sila je bila veća od sile gravitacije.

tell me am wrong i dont wanna be right

pre 8 godina

nije moguqe niti qe ikad to biti moguce predvideti takvu stvar u udaljenosti od ni manje ni vise od 300 miljioni ne kilometrima nego godisnje svetlosti,ne sanjajte bre budale jedan ne postoji takav Instrument niti bilo sta laz i Propaganda koja nema nameru za obrazovanje nego za propagandu.

Majkemi

pre 8 godina

Zbog ovog cenim b92. Dok na drugim sajtovima vidim vesti tipa, Stanija kinula na farmi, ovde ima nesto sto normalnog coveka zanima.

ferdinand

pre 8 godina

У сваком случају ти делови нису прошли хоризонт догађаја.
(Недељко Стефановић, 28. novembar 2015 09:29)

A, ti znas sta je "horizont dogadjaja", i da zato zvezda nije u potpunosti usisana....

Zlopamtilo

pre 8 godina

Kada bi Zemlju usisala crna rupa , deo planete koji sadrži Srbiju bi otpao jer sasvim sigurno ne ispunjavamo kriterijume koji važe u crnoj rupi.

DDD

pre 8 godina

Da ne bude zabune, ovo je vec oredvidjeno postojecim teorijama i nije iznenadjujuce, naprotiv. Ovde je predstavljeno tako da ce neko pomisliti da se doslo do revolucionarnih saznanja.

odplying

pre 8 godina

sta je ovde novo, odavno se zna da crna rupa ne guta bas sve tj da oslobadja odredjenju kolicinu usisane materije kada je "puna" iako ne znamo sta je i u kojoj meri cini punom?

Filip

pre 8 godina

To sto je udaljena 300k godina znaci da se to desilo pre toliko godina a da mi tek sad vidimo, znaci nije tamo, nestala je pre 300000 godina. :D

Zlopamtilo

pre 8 godina

Kada bi Zemlju usisala crna rupa , deo planete koji sadrži Srbiju bi otpao jer sasvim sigurno ne ispunjavamo kriterijume koji važe u crnoj rupi.

DDD

pre 8 godina

Da ne bude zabune, ovo je vec oredvidjeno postojecim teorijama i nije iznenadjujuce, naprotiv. Ovde je predstavljeno tako da ce neko pomisliti da se doslo do revolucionarnih saznanja.

Filip

pre 8 godina

To sto je udaljena 300k godina znaci da se to desilo pre toliko godina a da mi tek sad vidimo, znaci nije tamo, nestala je pre 300000 godina. :D

odplying

pre 8 godina

sta je ovde novo, odavno se zna da crna rupa ne guta bas sve tj da oslobadja odredjenju kolicinu usisane materije kada je "puna" iako ne znamo sta je i u kojoj meri cini punom?

Majkemi

pre 8 godina

Zbog ovog cenim b92. Dok na drugim sajtovima vidim vesti tipa, Stanija kinula na farmi, ovde ima nesto sto normalnog coveka zanima.

čovek

pre 8 godina

"И сада сви треба да верујемо у ово прање мозга!? Јесте снимили су догађај у 300 милиона светлостних година одаљеној галаксији... дали сте бре нормални!!??"
###
snimili su informaciju koja je dospela do nas sa udaljenog izvora ... u konkretnom slučaju ta informacija/svetlost/zračenje je odaslata sa udaljenosti od ~300 mil sv.g. i ovih dana stigla i do nas ... na osnovu tih informacija, analizom i modelima - identifikovana je, u tekstu pojašnjena, pojava ...

"jedno pitanje- da li je u teoriji moguće napraviti tako dobar teleskop koji bi vidio toliko daleko (u prošlost) da bi bilo vidljivo samo stvaranje svemira?"
###

ne, tako nešto nije ni teorijski moguće jer nakon BB, univerzum je prolazio kroz razne faze od Plank faze do pojave i dominacije fotona ... ono što mi možemo "videti" (teorijski) su samo kasnije faze razvoja a ne i sam početak ... izguglaj za više detalja ...

milan-bgd

pre 8 godina

NikolaKG80, 28. novembar 2015 13:29

Centrifugalna sila ne moze da sacuva zvezdu od propadanja zato sto se zvezda sastoji od jonizovanog gasa, znaci skupa naelektrisanih cestica. Svaka naelektrisana cestica kretanjem gubi energiju zracenjem. Neutralni gas moze u principu da zauzme stabilnu orbitu oko crne rupe kao i kod svakog drugog centra gravitacionog privlacenja. Ali jonizovani gas gas koji pada na crnu rupu snazno zraci i to zracenje jonizuje neutralni gas okolo, tako da i on krece u spiralni pad.

Kada kazemo da smo detektovali zracenje crne rupe, u stvari mislimo na visokoenergetsko zracenje koje proizvodi materija koja pada u rupu. Sama crna rupa, kao sto joj ime kaze, ne zraci.

homer

pre 8 godina

@ Kontras

O cemu ti pricas covece? Da postoji samo jedan referentan sistem u Svemiru i sve vreme je svima isto? Da svetlost putuje trenutno!? Ne znam ko te je ucio fiziku, ali vecih gluposti se nisam nacitao skoro. Svetlost putuje konacnom brzinom, i zato vreme u svemiru sa aspekta relativnosti nije svuda isto - trenutno, vec u svakom referentnom sistemu tece drugacije.

milan-bgd

pre 8 godina

Pre godinu dana astronomi sa optickog teleskopa na Havajima su opazili crnu rupu koja "upravo" (pre 300 miliona godina) prozdire zvezdu otprilike velicine naseg Sunca. Taj dogadjaj je alarmirao medjunarodni tim astronoma koji su ocekivali da u nastavku vide ono sto teorija predvidja, a to je da ce, ako je kolicina usisavane materije prevelika, deo nje uspeti da se organizuje u mlaz i izbegne zalazak za horizont dogadjaja. Od tada su desavanja pracena svim raspolozivim uredjajima u optickom, radio i rentgenskom podrucju spektra. I PRVI PUT su opazili kako, tokom samo nekoliko meseci, zvezdana materija uspeva da se pregrupise u brzi mlaz (energije koju nase Sunce proizvede za 10 miliona godina) i utekne. U tome im je pomogla srecna okolnost da je galaksija PGC 43234, gde se sve to desilo, "samo" 300 miliona svetlosnih godina daleko, tri puta blize nego opazena mesta slicnih ranijih desavanja. Prethodne analize su iskljucile usisavanje okolnog medjuzvezdanog gasa kao uzrok povecanog bljeska.

milan-bgd

pre 8 godina

(деки, 28.11. 13:15)

(thc, 28.11. 13:50)

S obzirom na udaljenost celog dogadjaja, jasno je da se ovo nije moglo direktno gledati kao film. Ali astronomi imaju i druge mocne sprave za "osmatranje" osim onih u koje se gleda (kako zamisljamo astronome, skupi se drustvo iz ulice i namesti na poljani teleskop i onda "Hajde vidi ono, hajde vidi ovo..."). Upravo zahvaljujuci njima znamo toliko o svemiru. Recimo posmatranje u oku nevidljivim delovima spektra, analiza spektra pa i samog oblika spektralnih linija, merenje malih promena sjaja itd... sve to daje rezultate koji nisu spektakularni za laika - gomila brojeva, grafici, talasni oblici... Ali njihovom analizom dolazimo da zakljucaka o desavanjima u dalekim oblastima svemira i mozemo vizuelno da ih predstavimo kroz ilustraciju ili animirani prikaz. Oni koji sumnjaju u sve onda kazu da je to laz i CGI prevara, oni koji se zanimaju za nauku znaju koliko je to ozbiljan i tezak posao i cene sto naucnici hoce da im priblize rezultate svog rada... Verujte mi, nijedan ovakav CGI se ne prikazuje na simpozijumima ili naucnim radovima, jer nije potreban... Naucnici rade sa brojevima i formulama kao laici sa stripovima i filmovima.

Na sledecem sajtu

http://chandra.si.edu/photo/2015/tidal/

mozete videti sta je rendgenska opservatorija Candra opazila i rekonstrukciju desavanja na osnovu njegovih podataka. Dakle, Candra je snimio bljeskove u rengenskoj oblasti spektra koji poticu od materije koja se srucuje na crnu rupu.

neutralni felsh

pre 8 godina

И сада сви треба да верујемо у ово прање мозга!? Јесте снимили су догађај у 300 милиона светлостних година одаљеној галаксији... дали сте бре нормални!!??
(деки, 28. novembar 2015 13:15)


niko te ne veruje da "verujes" u ovo. kad vec ne umes da cenis tudji trud (ogroman, astronomi su neverovatno posveceni ljudi) ulozen u istrazivanje nekog kosmiskog fenomena.
nista te ucitelji nisu naucili, trk u skolu i trazi im da ti vrate pare!

čovek

pre 8 godina

jedino što je tu revolucionarno je da je to prvi put da je takav slučaj zabeležen teleskopima ... teorijski predviđen i poznat ... uvek je doboro i produktivno kada model dobije i potvrdu u praksi jer ga novi podaci potvrđuju i dopunjuju ... materija "upada" u vrtlog, pandam bi bio rečni vir, pa tek nakon toga, rotirajući oko CR, biva usisana ... kao i kod vira moguće je da deo vode/materije bude izbačen ili ne-usisan ... literarno pojašnjenje :)

NikolaKG80

pre 8 godina

Prilično sam siguran da je ugaona brzina rotacije zvezde oko crne rupe bila veća od brzine privlačenja ka crnoj rupi i da je to ono što je izbacilo deo zvezde napolje. Tj, centrifugalna sila je bila veća od sile gravitacije.

ferdinand

pre 8 godina

У сваком случају ти делови нису прошли хоризонт догађаја.
(Недељко Стефановић, 28. novembar 2015 09:29)

A, ti znas sta je "horizont dogadjaja", i da zato zvezda nije u potpunosti usisana....

dosadna subota, nemam djevojku

pre 8 godina

jedno pitanje- da li je u teoriji moguće napraviti tako dobar teleskop koji bi vidio toliko daleko (u prošlost) da bi bilo vidljivo samo stvaranje svemira? Ako se ovo desilo 300 mil godina ranije, treba samo 45 puta jači teleskop :D i negdje daleko u prostoru bi vidjeli nekakvo stvaranje (iz ničega)?!

деки

pre 8 godina

И сада сви треба да верујемо у ово прање мозга!? Јесте снимили су догађај у 300 милиона светлостних година одаљеној галаксији... дали сте бре нормални!!??

Kontras

pre 8 godina

Kao sto znamo, eksperimentalna nauka argumentovano kaze: ne postoje crne rupe, ne postoje gigantske galaksije i zvezde koje ove nepostojece crne rupe navodno usisavaju. Zvezde su mnogo blize i mnogo manje. I ovo kako ih vidimo je kako izgledaju sada, a ne pre nekih navodnih trista miliona godina, dodaj ili oduzmi koju godinu.

Takodje, kao sto znamo, ovo nije fotografija kako nam Nasa prezentuje, vec kompjuterska grafika. Ovo kao i svako drugo kvazi otkrice mozete razlikovati od pravih otkrica po sledecem: ne donose nikakav benefit covecanstu, nerelevantna su odnosno nebitna i nije ih moguce proveriti.

Trovach

pre 8 godina

Ako je zvezda delimicno prosla pored samog ruba horizonta dogadjaja, verovatno ju je crna rupa lansirala neverovatnom brzinom poput "gravitacione pracke". Bilo bi interesantno dalje je pratiti.

homer

pre 8 godina

@ Millan No.1

Kakve veze ima kad se desilo? Bitno je da je vidjeno od strane naucnika, pa makar bilo i neposredno nakon velikog praska. Druga stvar, 300 miliona godina je za masivniju crnu rupu otprilike kao za covek 15-tak godina zivota.

tell me am wrong i dont wanna be right

pre 8 godina

nije moguqe niti qe ikad to biti moguce predvideti takvu stvar u udaljenosti od ni manje ni vise od 300 miljioni ne kilometrima nego godisnje svetlosti,ne sanjajte bre budale jedan ne postoji takav Instrument niti bilo sta laz i Propaganda koja nema nameru za obrazovanje nego za propagandu.

OdAv de

pre 8 godina

Crne rupe bi mogle da budu stanice koje pretvaraju nama poznatu materiju(vidljivu) u tamnu materiju (nama jos uvek nedokucivu,a koja cini preko 95%materije kosmosa). Ali zakoni fizike kazu da je materija u prirodi konstantna?i da ne moze nestati? e pa izgleda da moze! i to u "crnoj rupi"

grunf

pre 8 godina

Zvezda bre pobegla velikom kraljevskom Realu ,i to ovde a da nece tamo na kraj galaksije... ajte molim vas !!!! Inace cisto sumnjam u toliko mocnu antimateriju , zakrivljenost prostora i singularnu tacku i na kraju kazu postji Bog kad nema odgovora na sledece ZASTO ...ah. zajecarac , cvarci , slanina ,aj dalje

ferdinand

pre 8 godina

У сваком случају ти делови нису прошли хоризонт догађаја.
(Недељко Стефановић, 28. novembar 2015 09:29)

A, ti znas sta je "horizont dogadjaja", i da zato zvezda nije u potpunosti usisana....

деки

pre 8 godina

И сада сви треба да верујемо у ово прање мозга!? Јесте снимили су догађај у 300 милиона светлостних година одаљеној галаксији... дали сте бре нормални!!??

Kontras

pre 8 godina

Kao sto znamo, eksperimentalna nauka argumentovano kaze: ne postoje crne rupe, ne postoje gigantske galaksije i zvezde koje ove nepostojece crne rupe navodno usisavaju. Zvezde su mnogo blize i mnogo manje. I ovo kako ih vidimo je kako izgledaju sada, a ne pre nekih navodnih trista miliona godina, dodaj ili oduzmi koju godinu.

Takodje, kao sto znamo, ovo nije fotografija kako nam Nasa prezentuje, vec kompjuterska grafika. Ovo kao i svako drugo kvazi otkrice mozete razlikovati od pravih otkrica po sledecem: ne donose nikakav benefit covecanstu, nerelevantna su odnosno nebitna i nije ih moguce proveriti.

odplying

pre 8 godina

sta je ovde novo, odavno se zna da crna rupa ne guta bas sve tj da oslobadja odredjenju kolicinu usisane materije kada je "puna" iako ne znamo sta je i u kojoj meri cini punom?

tell me am wrong i dont wanna be right

pre 8 godina

nije moguqe niti qe ikad to biti moguce predvideti takvu stvar u udaljenosti od ni manje ni vise od 300 miljioni ne kilometrima nego godisnje svetlosti,ne sanjajte bre budale jedan ne postoji takav Instrument niti bilo sta laz i Propaganda koja nema nameru za obrazovanje nego za propagandu.

Zlopamtilo

pre 8 godina

Kada bi Zemlju usisala crna rupa , deo planete koji sadrži Srbiju bi otpao jer sasvim sigurno ne ispunjavamo kriterijume koji važe u crnoj rupi.

Filip

pre 8 godina

To sto je udaljena 300k godina znaci da se to desilo pre toliko godina a da mi tek sad vidimo, znaci nije tamo, nestala je pre 300000 godina. :D

DDD

pre 8 godina

Da ne bude zabune, ovo je vec oredvidjeno postojecim teorijama i nije iznenadjujuce, naprotiv. Ovde je predstavljeno tako da ce neko pomisliti da se doslo do revolucionarnih saznanja.

dosadna subota, nemam djevojku

pre 8 godina

jedno pitanje- da li je u teoriji moguće napraviti tako dobar teleskop koji bi vidio toliko daleko (u prošlost) da bi bilo vidljivo samo stvaranje svemira? Ako se ovo desilo 300 mil godina ranije, treba samo 45 puta jači teleskop :D i negdje daleko u prostoru bi vidjeli nekakvo stvaranje (iz ničega)?!

homer

pre 8 godina

@ Kontras

O cemu ti pricas covece? Da postoji samo jedan referentan sistem u Svemiru i sve vreme je svima isto? Da svetlost putuje trenutno!? Ne znam ko te je ucio fiziku, ali vecih gluposti se nisam nacitao skoro. Svetlost putuje konacnom brzinom, i zato vreme u svemiru sa aspekta relativnosti nije svuda isto - trenutno, vec u svakom referentnom sistemu tece drugacije.

grunf

pre 8 godina

Zvezda bre pobegla velikom kraljevskom Realu ,i to ovde a da nece tamo na kraj galaksije... ajte molim vas !!!! Inace cisto sumnjam u toliko mocnu antimateriju , zakrivljenost prostora i singularnu tacku i na kraju kazu postji Bog kad nema odgovora na sledece ZASTO ...ah. zajecarac , cvarci , slanina ,aj dalje

neutralni felsh

pre 8 godina

И сада сви треба да верујемо у ово прање мозга!? Јесте снимили су догађај у 300 милиона светлостних година одаљеној галаксији... дали сте бре нормални!!??
(деки, 28. novembar 2015 13:15)


niko te ne veruje da "verujes" u ovo. kad vec ne umes da cenis tudji trud (ogroman, astronomi su neverovatno posveceni ljudi) ulozen u istrazivanje nekog kosmiskog fenomena.
nista te ucitelji nisu naucili, trk u skolu i trazi im da ti vrate pare!

OdAv de

pre 8 godina

Crne rupe bi mogle da budu stanice koje pretvaraju nama poznatu materiju(vidljivu) u tamnu materiju (nama jos uvek nedokucivu,a koja cini preko 95%materije kosmosa). Ali zakoni fizike kazu da je materija u prirodi konstantna?i da ne moze nestati? e pa izgleda da moze! i to u "crnoj rupi"

milan-bgd

pre 8 godina

(деки, 28.11. 13:15)

(thc, 28.11. 13:50)

S obzirom na udaljenost celog dogadjaja, jasno je da se ovo nije moglo direktno gledati kao film. Ali astronomi imaju i druge mocne sprave za "osmatranje" osim onih u koje se gleda (kako zamisljamo astronome, skupi se drustvo iz ulice i namesti na poljani teleskop i onda "Hajde vidi ono, hajde vidi ovo..."). Upravo zahvaljujuci njima znamo toliko o svemiru. Recimo posmatranje u oku nevidljivim delovima spektra, analiza spektra pa i samog oblika spektralnih linija, merenje malih promena sjaja itd... sve to daje rezultate koji nisu spektakularni za laika - gomila brojeva, grafici, talasni oblici... Ali njihovom analizom dolazimo da zakljucaka o desavanjima u dalekim oblastima svemira i mozemo vizuelno da ih predstavimo kroz ilustraciju ili animirani prikaz. Oni koji sumnjaju u sve onda kazu da je to laz i CGI prevara, oni koji se zanimaju za nauku znaju koliko je to ozbiljan i tezak posao i cene sto naucnici hoce da im priblize rezultate svog rada... Verujte mi, nijedan ovakav CGI se ne prikazuje na simpozijumima ili naucnim radovima, jer nije potreban... Naucnici rade sa brojevima i formulama kao laici sa stripovima i filmovima.

Na sledecem sajtu

http://chandra.si.edu/photo/2015/tidal/

mozete videti sta je rendgenska opservatorija Candra opazila i rekonstrukciju desavanja na osnovu njegovih podataka. Dakle, Candra je snimio bljeskove u rengenskoj oblasti spektra koji poticu od materije koja se srucuje na crnu rupu.

NikolaKG80

pre 8 godina

Prilično sam siguran da je ugaona brzina rotacije zvezde oko crne rupe bila veća od brzine privlačenja ka crnoj rupi i da je to ono što je izbacilo deo zvezde napolje. Tj, centrifugalna sila je bila veća od sile gravitacije.

Trovach

pre 8 godina

Ako je zvezda delimicno prosla pored samog ruba horizonta dogadjaja, verovatno ju je crna rupa lansirala neverovatnom brzinom poput "gravitacione pracke". Bilo bi interesantno dalje je pratiti.

milan-bgd

pre 8 godina

NikolaKG80, 28. novembar 2015 13:29

Centrifugalna sila ne moze da sacuva zvezdu od propadanja zato sto se zvezda sastoji od jonizovanog gasa, znaci skupa naelektrisanih cestica. Svaka naelektrisana cestica kretanjem gubi energiju zracenjem. Neutralni gas moze u principu da zauzme stabilnu orbitu oko crne rupe kao i kod svakog drugog centra gravitacionog privlacenja. Ali jonizovani gas gas koji pada na crnu rupu snazno zraci i to zracenje jonizuje neutralni gas okolo, tako da i on krece u spiralni pad.

Kada kazemo da smo detektovali zracenje crne rupe, u stvari mislimo na visokoenergetsko zracenje koje proizvodi materija koja pada u rupu. Sama crna rupa, kao sto joj ime kaze, ne zraci.

čovek

pre 8 godina

jedino što je tu revolucionarno je da je to prvi put da je takav slučaj zabeležen teleskopima ... teorijski predviđen i poznat ... uvek je doboro i produktivno kada model dobije i potvrdu u praksi jer ga novi podaci potvrđuju i dopunjuju ... materija "upada" u vrtlog, pandam bi bio rečni vir, pa tek nakon toga, rotirajući oko CR, biva usisana ... kao i kod vira moguće je da deo vode/materije bude izbačen ili ne-usisan ... literarno pojašnjenje :)

milan-bgd

pre 8 godina

Pre godinu dana astronomi sa optickog teleskopa na Havajima su opazili crnu rupu koja "upravo" (pre 300 miliona godina) prozdire zvezdu otprilike velicine naseg Sunca. Taj dogadjaj je alarmirao medjunarodni tim astronoma koji su ocekivali da u nastavku vide ono sto teorija predvidja, a to je da ce, ako je kolicina usisavane materije prevelika, deo nje uspeti da se organizuje u mlaz i izbegne zalazak za horizont dogadjaja. Od tada su desavanja pracena svim raspolozivim uredjajima u optickom, radio i rentgenskom podrucju spektra. I PRVI PUT su opazili kako, tokom samo nekoliko meseci, zvezdana materija uspeva da se pregrupise u brzi mlaz (energije koju nase Sunce proizvede za 10 miliona godina) i utekne. U tome im je pomogla srecna okolnost da je galaksija PGC 43234, gde se sve to desilo, "samo" 300 miliona svetlosnih godina daleko, tri puta blize nego opazena mesta slicnih ranijih desavanja. Prethodne analize su iskljucile usisavanje okolnog medjuzvezdanog gasa kao uzrok povecanog bljeska.

Majkemi

pre 8 godina

Zbog ovog cenim b92. Dok na drugim sajtovima vidim vesti tipa, Stanija kinula na farmi, ovde ima nesto sto normalnog coveka zanima.

čovek

pre 8 godina

"И сада сви треба да верујемо у ово прање мозга!? Јесте снимили су догађај у 300 милиона светлостних година одаљеној галаксији... дали сте бре нормални!!??"
###
snimili su informaciju koja je dospela do nas sa udaljenog izvora ... u konkretnom slučaju ta informacija/svetlost/zračenje je odaslata sa udaljenosti od ~300 mil sv.g. i ovih dana stigla i do nas ... na osnovu tih informacija, analizom i modelima - identifikovana je, u tekstu pojašnjena, pojava ...

"jedno pitanje- da li je u teoriji moguće napraviti tako dobar teleskop koji bi vidio toliko daleko (u prošlost) da bi bilo vidljivo samo stvaranje svemira?"
###

ne, tako nešto nije ni teorijski moguće jer nakon BB, univerzum je prolazio kroz razne faze od Plank faze do pojave i dominacije fotona ... ono što mi možemo "videti" (teorijski) su samo kasnije faze razvoja a ne i sam početak ... izguglaj za više detalja ...

homer

pre 8 godina

@ Millan No.1

Kakve veze ima kad se desilo? Bitno je da je vidjeno od strane naucnika, pa makar bilo i neposredno nakon velikog praska. Druga stvar, 300 miliona godina je za masivniju crnu rupu otprilike kao za covek 15-tak godina zivota.