Četvrtak, 19.11.2015.

18:40

Staljingrad: Bitka koja je promenila tok Drugog svetskog rata

Izvor: Dnevnik

Staljingrad: Bitka koja je promenila tok Drugog svetskog rata IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

92 Komentari

Sortiraj po:

Comsheeya Niš

pre 8 godina

Ne slazem se da je to bila prekretnica II svetskog rata, vec Moskovska bitka, odigrana nepunih godinu dana ranije. Sovjeti su tada odbili snazno polugodisnje napredovanje Nemaca, naterali ih na borbu koja Vermahtu nikako nije odgovarala. Staljingrad, Kursk, Kijev su samo posledice...
(Stella, 19. novembar 2015 19:18)

Može biti, e onda dolazimo do ovog čoveka..

https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Sorge

..ali to je već neka druga priča.

neutralni felsh

pre 8 godina

naravno, ko nije citao knjigu "zivot i sudbina" vasilija grosmana - nema potpuni uvid u rat na istocnom frontu. fascinantna knjiga koja je neformalno bila zabranjena u sssr-u, jer nije dovoljno glorifikovala pobednicku stranu. sta li bi tek uradili sa helerovom "kvakom 22"? ;)

neutralni felsh

pre 8 godina

@Mare,NS, prica o tome kako nisu hteli da otvore drugi front da bi pomogli Rusima nema veze sa istinom. Da te pitam, kada su se Francuzi i Englezi borili protiv Nemaca 1939., kada su bombe padale po Londonu 1940. i pretila invazija, sta su Rusi radili? Otvarali drugi front? SSSR je bila prva zemlja koja je poslala zvanicnu cestitku Nemackoj za pobedu nad Francuskom 1940. Staljin je licno poslao telegram cestitke Hitleru. Molotov je u svojim memoarima opisao kako je 1940. bio na razgovoru sa Ribentropom i Geringom u Berlinu gde su ga uveravali da je Engleska gotova kada su naisli bombarderi RAF-a i poterali ih sve zajedno u podrum. Ko je isporucivao materijal, naftu i rude Nemackoj sve do prvog dana rata? SSSR. Zadnji voz sa naftom je presao u ponoc, dan pred nemacki napad na SSSR. A ti pricas o tome kako zapadni saveznici nisu otvorili drugi front. Da li znas da Amerika uopste nije imala kopnenu vojsku? Prva regrutacjija je obavljena tek 1940. kada je postalo jasno da je rat za Ameriku blizu. Na vojnoj vezbi u Arizoni americka vojska koristila je drvene makete tenkova da bi simulirala tenkovski napad. Trebalo im je 4 godine da bi izgradili vojsku iole dovoljnu za iskrcavanje. Ali operacije su poceli 1942. godine u Africi sa totalno neiskusnom vojskom i toga su bili svesni. Rusi koji su cestitali Hitleru pobedu nad Francuskom i slali materijal dok je bombardovao London su OK a zapadni saveznici koji nisu imali vojsku ni za manje bitke a kamoli za drugi front su licemeri?
(Apsurdi mrznje, 19. novembar 2015 22:36)


odlican komentar.

Nišlija

pre 8 godina

Vasilij Čujkov, pobednik bitke i kasnije osvajač Berlina, razvio je taktiku da se njegove trupe koliko je god moguće približe nemačkim, da Luftvafe ne bi mogla da dejstvuje, jer bi u tom slučaju ugrozila i svoje vojnike. To se zvalo "grljenje neprijatelja". Zbog toga su u Staljingradu negde linije bile toliko blizu da su jedni drugima mogli da čuju disanje.

Pred kraj bitke, nemačkim vojnicima je naredbom bilo zabranjeno da izvršavaju samoubistvo.

Cela jedna sovjetska divizija je izginula u jednom danu, od prvog do poslednjeg vojnika.

Sovjetska inženjerija je napravila most na Volgi pola metra ispod površine vode, da ne bi mogao da bude opažen iz vazduha.

Skulptura Majke Otadžbine u memorijalnom kompleksu na brdu Mamajev Kurgan u Volgogradu je najviši spomenik na svetu.

Brat Alberta Špera je bio vojnik u Staljingradu. Molio je pismom Špera da ga izvuče odatle. Šper je odgovorio "ja to ne mogu da uradim." Brat je u bici nestao bez traga.

Bilo je slučajeva kanibalizma. Sovjetski zarobljenici u kotlu, koje Nemci nisu mogli da snabdevaju hranom jer je nisu imali ni za sebe, jeli su tela svojih mrtvih drugova koji su pre toga umrli od gladi.

Vasilij Čujkov, jedini je maršal Sovjetskog Saveza koji nije sahranjen u Moskvi. Sahranjen je na Mamajevom Kurganu.

Aleksa

pre 8 godina

Neka je večna slava svima onima koji izginuše boreći se protiv fašizma. To se ne sme zaboraviti i mora se uvek isticati. Mi smo malo 'zaboravniji', pa prema potrebi i proceni neukih i neobrazovanih političara sami sebi 'pucamo u nogu' t.j. glorifikujemo izdajnike, a onda opet posle mnogo godina okrenemo 'ćurak naopako' pa odemo na paradu u Rusiju, ali i dalje svojim delima omalovažavamo antifašističku borbu. To smo MI. Inače, Čerčil u svojim Memoarima kaže da je Britanski prirodni saveznik Nemačka (tada Hitlerova) protiv nadolalazeće CRVENE OPASNOSTI sa Istoka. To beše onda. Da li je danas drugačije...? Gering je na Nirnberškom procesu na kraju izjavio i obratio se tužiocu: 'Gospodine ... videli ste gde smo (fašistička Nemačka) pogrešili. Dobro vodite računa da ne pogrešite vi (SAD)'.

Vlada M

pre 8 godina

@totalnonebitan

Pucali su Srbi na Ruse kao deo kontrarevolucionarne koalicije posle Oktobarske revolucije. A pucao je sigurno i neki junački četnik na crvenoarmejca... mada kakvo je to junaštvo bilo verovatno nije.

Ни шагу назад!

pre 8 godina

...
Taktika Crvene armije je bila prilično jadna u prve dve godine rata - žrtvovane si kompletne divizije u armije u samoubilačkim jurišima radi usporavanja Nemaca, što ne na kraju i uspelo a cena je poznata - 12 miliona mrtvih ruskih vojnika plus 10 miliona civila naspram 2,6 miliona poginulih Švaba na istočnom frontu
(Hauard Hjuz, 19. novembar 2015 20:32)

Jesu li i ti civili jurišali na Nemce?

kad procitas, procitaj jos jednom

pre 8 godina

Da nije bilo Amerike i V Britanije danas na teritoriju Rusije sluzbeni jezik bio NEMACKI,citajte istoriju u originalu(cweite Weltkrieg) do Stalingrada nemacke trupe stigle bez ispalenog metka,tolko o rusiji.
(prizrenac, 19. novembar 2015 21:10)

vidis, to je bila i hitlerova velika greska
on je hteo posto-poto da sto pre i sto dublje prodre u rusiju. Ali tom prilikom nije razvijo infrastrukturne veze za snabdevanje armije (hrana, gorivo a najvise GARDEROBA)
Nemci su stigli do staljingrada u letnjim bluzama, kada je poceolo ”snjeziti” (na isti nacin i Napolen je prosao). Postoje price da su ih rusi demoralisali tako sto su se skidali goli i kupali na 100m od njih, a oni nisu mogli da pucaju od zime:-):-)

neutralni felsh

pre 8 godina

Otuda izrazi poput "6. vojske" a ne 6.armije. Inače, zarobljene ustaše su izdresirane da nose petokrake, pa ustupljene Titu da ratuju po Srbiji(!) 44, pod komandom pukovnika Mesića(da budem pošten-i poginuo je kao partizan, mislim), rekao bih-strica poznatog nam izvršioca zadatka uništenja Jugoslavije. Titu se ideja toliko svidela, pa je, u nedostatku partizana, s ciljem omasovljenja pokreta i preuzimanja vlasti u Srbiji i celoj Jugoslaviji, izdejstvovao masovno preoblačenje ustaša i domobrana u partizanske uniforme. Ovi nisu imali ništa protiv, osobito krajem 44. Tako je došlo do apsurda da, na pr. drugi ustaški pukovnik u Pančevu 44. strelja 72 avijatičara vojske Kraljevine Jugoslavije, koji su izbegli zarobljeništvo, a odazvali se pozivu partizana(da se pridruže eskadrili!).
Na kraju, posle muljanja po balkanskom blatu, da ne zaboravim: Slava i hvala svim herojima Crvene Armije od Murmanska do Kavkaza!
(kažnjeni, 19. novembar 2015 20:44)


sovjeti prvo istrenirali pa pustili ratne zarobljenike i poslali ih titu? gde si to citao? made in trece oko i feljton iz neki glupih novina.

delija

pre 8 godina

Milion pluseva za komentar DEDA CVETKA . Fantastican komentar koji cu da zapisem od reci do reci . Svaka cast DEDA , duboki naklon !

voodoo

pre 8 godina

Masovne dve bitke sa ogromnim zbirom zrtava na obe strane, za Lenjingrad i Staljingrad, dve najvece bitke po broju prisutnih i poginulih vojnika, kao i vojnoj opremi. Ali meni je uvek kada sam citao o njima kao i u ovom tekstu uvek vise delovalo i da nije bilo bas mnogo dobre taktike i koordinacije ni na jednoj strani, vise kao haotican sudar milionskih armija, sa nekim pokusajem koordinscije, pa ko prezivi pobednik. Cinjenica je da su ove dve bitke bile kobne po Nemce, broj vojnika, aviona, tenkova, ... koji su izgubili mogli su sa njima meseci da se brane od saveznika sa dobrom taktikom i mozda cak i odbrane na neko vreme. Medjutim cinjenica je da i Rusi ne bi mogli sami da zavrse posao, Nemci su bili dosta tehnicki napredniji tada, tako da je kljuc upravo bilo to sto su napadnuti sa obe strane, i sto su obe strane fanaticno gurale napred samo da prvi stignu do Berlina bez obzira na zrtve usput.

Zoki

pre 8 godina

Bez osporavanja herojske odbrane Crvene armije u Otadžbinskom ratu, treba biti pošten pa reći da su SAD i Velika Britanija pomagale SSSR kroz tzv. Lend-lease program. Brojevi možda i nisu toliko veliki kada se uzme ukupna količina opreme na istočnom frontu, ali su u određenim trenutcima bili veoma značajni. SSSR je do decembra 1941. izgubio 20 hiljada tenkova, na sva 3 fronta koja su branila Moskvu krajem novembra 1941. ostali su na svega 670 tenkova, od kojih samo 120 srednjih i teških. U tom kontekstu, britanska pomoć od 460 tenkova, koliko je isporučeno do kraja 1941. bila je dragocena. Tokom prve polovine 1942. stiglo je oko 140 tenkova iz Kanade, tako da je u julu 1942. oko 16% oklopnih sredstava bilo sa Zapada. Do kraja 1941. isporučeno je oko 700 aviona, a isporuke su nastavljene i kasnije. Da ne govorimo o isporukama vozila i sl. SSSR sve do jeseni 1942. godine nije imao sopstvenu tehniku kojom bi mogao da parira Nemcima, ogroman broj sovjetski vojnika je poginuo upravo radi toga, cele jedinice su žrtvovane da se makar malo uspore Nemci. Cena je bila stravična.
Srbija je bila jedna od retkih okupiranih zemalja koja na Istočnom frontu nije imala ni jednog dobrovoljca, koliko god je velik bio nemački pritisak na Nedića, da pošalje makar vojnu muziku. Broj od 10 hiljada Hrvata je preteran, puk je daleko manja vojna formacija.
Otvaranje zapadnog fronta je bilo i te kako bitno i 1944, zato je Staljin toliko insistirao na tome. Isto važi i za bombardovanja Nemačke.

dukiVrs

pre 8 godina

O pogromu Jevreja su Ameri sve znali pa cak i avionske snimke lokacija imali ali su cekali trenutak. Iskrcavanje na Normandiju je bilo da bi se smanjio pritisak na Istocni front. Drugi svetski rat je toliko uzasan ali istorijski znacajan period da je to neverovatno. Tolika kolicina informacija ne postoji ni o jednom sukobu. Ipak je to bio najveci oruzani sukob ikada kao posledica ekonomske krize koja je slabija od ove trenutne i gde se predvidja turbulentan period i u narednih 10g.

neutralni felsh

pre 8 godina

uzgred, bitka u staljingradu bila je velika strateska greska licno hitlera. svi generali su ga nagovarali da svom snagom udare na moskvu ("stanu zmiji na glavu"), ali on je imao fobiju od nedostatka nafte: predvojio je armije i dve trecine posla prema kavkazu i naftnim poljima, gde ih je cekao i staljingrad. sustina plana bila je da vermahtove juzne armije nakon pobede prezime u staljingradu i na prolece nastave kampanju ka moskvi.

Milorad

pre 8 godina

U tom kontekstu i Sovjetski "istocni blok" izgleda drugacije,kao i biti pod "ruskim cizmom"???
Jasno je,da su Rumuni,Bugari,Madjari,Litvanija,Letonija,Estonija i Istocna Nemacka bili fasisti,koji su zajedno sa Hitlerom ratovali protiv SSSR-a,Poljaci su vekovima ratovali protiv Rusa i mrze ih i danas,jedino ne znam sta je sa Cehoslovackom!? Ukrajina je bila deo SSSR-a,a ne "pod cizmom",oni su bili cizma!
Ako je SSSR i vrsio pritisak na te drzave,bilo je potpuno opravdano jer su bili fasisti,a prilicno su odgovori i za smrt 25 miliona naroda SSSR-a!!!

Sedi, NULA

pre 8 godina

@Sedi, jedan

Potražite na Vikipediji pojam "Lend-Lease" (i nešto naučite. ;)

"The United States gave to the Soviet Union from October 1, 1941 to May 31, 1945 the following: 427,284 trucks, 13,303 combat vehicles, 35,170 motorcycles, 2,328 ordnance service vehicles, 2,670,371 tons of petroleum products (gasoline and oil), 4,478,116 tons of foodstuffs (canned meats, sugar, flour, salt, etc.), 1,900 steam locomotives, 66 Diesel locomotives, 9,920 flat cars, 1,000 dump cars, 120 tank cars, and 35 heavy machinery cars. One item typical of many was a tire plant that was lifted bodily from the Ford Company's River Rouge Plant and transferred to the USSR. "

Malo li je? ;)

Gruzanin

pre 8 godina

Temerinac - a u kojoj vojsci je tvoj deda ( ili pradeda ) bio u to vreme, kazi posteno? Moj je bio u partizanima, i dao zivot u borbi sa ustasama i italijanima. Ajde reci sad ti.

homer

pre 8 godina

@ Hauard Hjuz

Staljingrad mozda nije imao toliko strateskog znacaja, osim naftnih polja, ali svakako je bio prekretnica kako za Hitlera, tako i za crvenu armiju. Da su ga zauzeli, ishod rata bi bio drugaciji, a to bi se pre svega desilo zbog pada morala crvene armije koja je branila grad pod Staljinovim imenom. Cela crvena armija bi izgubila moral tad.

neutralni felsh

pre 8 godina

bio sam na mamajevom kurganu, velikom memorijalnom kompleksu na brdu sa ogromnim spomenikom tzv. majci rodini, u danasnjem volgogradu. polozio sam cvece za obe strane. jer, za dobru zurku je potrebno dvoje - dva protivnika ciji tadasnji herioizam u epskoj borbi na zivot i smrt zasluzuje svako postovanje, iz danasnje perspektive, kao jedina uteha i svetla tacka u ratu, dokazano najvecoj gluposti i organizovanom kriminalu skrivenom iza gomile velikih dirljivih reci.
nazalost, vidim da mnogi opet minorizuju jednu stranu medju pobednicima, a nipodastavaju drugu. zato propustaju poentu: vojno superiornu nacisticku nemacku nijedna zemlja nije mogla sama da pobedi, cak ni sovjeti i ameri. jedino svi zajedno. ta pobeda je zapravo prica o sinergiji i sadejstvu, nesto sto smo kao nacija zaboravili, godinama ziveci u stihiji i dnevnim improvizacijama, detinjasto kriveci sve druge za nasu stagnaciju.
staljin je rekao da bi bez americke materijalne pomoci sssr bio porazen. u najmanju ruku, rat bi postao produzeno rovovski. pojednostavljeno, sovjeti su pruzili pesadiju i artiljeriju, zapadni saveznici mocnu avijaciju i mornaricu. jedan na jedan, nacisticka nemacka je tokom veceg dela rata bila jaca od svakog od njih po vojnoj sili, osim u mornarici naspram engleza i pesadiji naspram sovjeta. mada, bez pomoci zapada, zilavi sovjeti bi se s upornim vermahtom tukli godinama duze, s nepredvidljivim ishodom. takodje, bez sovjeta, zapad bi se godinama duze rvao sa nacistickom pretnjom.
zato vi pojedini, molim vas, cutite i uzivajte u pobedi, ne skrnavite danasnji povod i dan.

homer

pre 8 godina

@ prizrenac

Eee blago meni, da si malo ucio istoriju, znao bi da Rusija nije krenula u kontraofanzivu protiv nemacke armije na sva tri fronta, verovatno ne bismo ni culi za iskrcavanje saveznika u Normandiji. Nego gospoda sa zapada dosla da opljackaju kada su videli da treci rajh krece da pada na istoku.

socrat

pre 8 godina

U Staljingradu je bilo opkoljeno oko 400000 Nemaca, Hitlerova greska je bila u tome sto je podelio snage na dva dela, grupe armija A i B, jedna sa zadatkom da zauzme Kavkaz i naftne izvore, a druga Staljingrad. Tako je podelio i razvukao snage, su Sovjeti mogli da izvrse napad na slabo sticene bokove (Rumuni, Hrvati i Italijani). Inace, protivnapad su izvele dobro opremljene trupe koje su stigle sa Dalekog istoka. Staljin je do tada saznao da Japan nece da napadne SSSR, tako da je mogao da povuce snage koje su tamo cekale eventualni rat sa Japanom. A kada smo kod Japana, Japancima su Amerikanci iznudili rat, tako sto su im udarili sankcije na uvoz sirovina, tako da nisu imali gde, rat im je bio jedina opcija. Po meni je najveca Hitlerova greska bila sto nije uspeo da zauzme Severnu Afriku, tako bi se prosirio i na Bliski istok i uspeo da preuzme naftne izvore. Naravno, greska mu je i sto je uopste napao Ruse

Apsurdi mrznje

pre 8 godina

@Mare,NS, prica o tome kako nisu hteli da otvore drugi front da bi pomogli Rusima nema veze sa istinom. Da te pitam, kada su se Francuzi i Englezi borili protiv Nemaca 1939., kada su bombe padale po Londonu 1940. i pretila invazija, sta su Rusi radili? Otvarali drugi front? SSSR je bila prva zemlja koja je poslala zvanicnu cestitku Nemackoj za pobedu nad Francuskom 1940. Staljin je licno poslao telegram cestitke Hitleru. Molotov je u svojim memoarima opisao kako je 1940. bio na razgovoru sa Ribentropom i Geringom u Berlinu gde su ga uveravali da je Engleska gotova kada su naisli bombarderi RAF-a i poterali ih sve zajedno u podrum. Ko je isporucivao materijal, naftu i rude Nemackoj sve do prvog dana rata? SSSR. Zadnji voz sa naftom je presao u ponoc, dan pred nemacki napad na SSSR. A ti pricas o tome kako zapadni saveznici nisu otvorili drugi front. Da li znas da Amerika uopste nije imala kopnenu vojsku? Prva regrutacjija je obavljena tek 1940. kada je postalo jasno da je rat za Ameriku blizu. Na vojnoj vezbi u Arizoni americka vojska koristila je drvene makete tenkova da bi simulirala tenkovski napad. Trebalo im je 4 godine da bi izgradili vojsku iole dovoljnu za iskrcavanje. Ali operacije su poceli 1942. godine u Africi sa totalno neiskusnom vojskom i toga su bili svesni. Rusi koji su cestitali Hitleru pobedu nad Francuskom i slali materijal dok je bombardovao London su OK a zapadni saveznici koji nisu imali vojsku ni za manje bitke a kamoli za drugi front su licemeri?

Vatra

pre 8 godina

Rusi su snimili odlične dokumentarce o drugom svetskom ratu od operacije Barbarosa kad su nemci bez objave rata počeli da razbijaju SSSR pa do gaženja Brlina, bitka za Moskvu, opsada Lenjingrada, Staljingradska bitka, Kurska bitka, Bagration... odlični dokumentarci, ima ih na youtube-u, mislim da se zove Sovjetska oluja ili Sowiet storm. Postoji i prevod na hrvatskom, na žalost naši osim što ponavljaju jevropa nema alternativu ništa drugo ne znaju.
Preporučujem vam ove dokumentarce od srca.

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Da nije bilo Amerike i V Britanije danas na teritoriju Rusije sluzbeni jezik bio NEMACKI,citajte istoriju u originalu(cweite Weltkrieg) do Stalingrada nemacke trupe stigle bez ispalenog metka,tolko o rusiji.
(prizrenac, 19. novembar 2015 21:10)
---------
SAD su ušle u otvoreni sukob sa državama "Sile osovine" tek pošto su videli da će Rusi doći do Berlina i okupirati Nemačku. Da je Evropa čekala Amerikance i danas bi "čičko Adolf" iz Berlina odredjivao granice i način ponašanja svim narodima koji ne pripadaju nemačkoj naciji. SAD i Velika Britanija su se angažovale na evropskom kontinentu tek pošto su videli krah Nemačke. Jurili su da što pre dodju do Ne,msačke. Radi interesnih sfera u Nemačkoj i Austriji, kao što to rade danas u Libiji ili Iraku. Mogle su nemačke trupe da stignu i do Vladivostoka veoma brzo ali bi im povratak nazad bio još pakleniji nego od Staljingrada. I Napoleon je dolazio do Moskve. Nemojte da omalovažavate Ruse samo zbog toga što mrzite Srbe. Ostavite se nemačkih originala. Tu istoriju su pisali popularni "ameri". Nemačka ni danas ne sme da podigne dva prsta pre nego što se konsultuje i to odobri SAD.

ajde vise...

pre 8 godina

do Stalingrada nemacke trupe stigle bez ispalenog metka,tolko o rusiji.
(prizrenac, 19. novembar 2015 21:10)

Nadam se da je ovaj nesuvisli komentar plod nepoznavanja jezika pa je iskrivljeno napisan. Pa samo u operaciji Barbarosa poginulo je skoro milion Nemaca i nekoliko miliona Sovjeta. Bez ispaljenog metka?

Sedi, jedan

pre 8 godina

Da nije bilo Amerike i V Britanije danas na teritoriju Rusije sluzbeni jezik bio NEMACKI,citajte istoriju u originalu(cweite Weltkrieg) do Stalingrada nemacke trupe stigle bez ispalenog metka,tolko o rusiji.
(prizrenac, 19. novembar 2015 21:10)

Crvena armija je likvidirala pet šestina poginulih nemačkih vojnika i tako praktično rešila rat: World-War-II-military-deaths-in-Europe-by-theater-year: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/51/World-War-II-military-deaths-in-Europe-by-theater-year.png/800px-World-War-II-military-deaths-in-Europe-by-theater-year.png

runner

pre 8 godina

...Ali je zato ruski vojnik pucao na srpskog (i Srbe). To videti pod "Ruski zaštitni korpus". Oni su se baš lepo odužili i Srbiji i Srbima za pruženo utočište posle revolucije...
(Ja, 19. novembar 2015 21:13)
Ти си баш помешао жабе и бабе. Краљ Александар Карађорђевић је пружио уточиште руској аристокрацији и белогардејцима, дакле непријатељима револуције и Црвене армије а ако су Совјети и пуцали на Србе онда су пуцали на немачке колаборационисте а не на партизане, истинске борце против Хитлеровске солдатеске.

драган

pre 8 godina

Надам се да је свима јасно да је Немачка машинерија била створена уз подршку англосаксонаца, са циљем да покоре Русију. Када су англосаксонаци видели да ће Немачка претрпети пораз онда се укључуо у рат против Немачке. До тада их нису озбиљно дирали.

Nindza

pre 8 godina

Neko rece da je bilo bitaka sa vise ljudstva - pa bas i nije. U staljingradu je izginulo grubo oko 1.200.000, i to oko 400.000 Rusa i 800.000 Nemaca (i saradnika). Jedina veca je bitka za Lenjingrad.

Mesić

pre 8 godina

Marko Mesić nema nikakve rodbinske veze sa Stjepanom Mesićem. Radi se o Miloševićevoj propagandi koja se, na moje neugodno iznenađenje, još uvijek citira od strane nekih komentatora. Nevjerojatno je da i 25 godina nakon početka rata Miloševićeva propaganda ima takav učinak da i danas veliki broj ljudi nekritički ponavlja ono što ih je ona indoktrinirala. Šokiran sam ovom spoznajom. Mislio sam da je ipak u Srbiji ljudima objašnjeno što se to lagalo tijekom devedesetih, a što je istina. Još je jako puno posla ostalo izgleda da se riješite indoktrinacije. Pozdrav.

prizrenac

pre 8 godina

Da nije bilo Amerike i V Britanije danas na teritoriju Rusije sluzbeni jezik bio NEMACKI,citajte istoriju u originalu(cweite Weltkrieg) do Stalingrada nemacke trupe stigle bez ispalenog metka,tolko o rusiji.

Slavisa V.

pre 8 godina

"2 najvece greske sila Osovina u 2. svetskom ratu su:
1. napad nacisticke Nemacke na SSSR
2. napad carskog Japana na SAD
Sva sreca pa su to i uradili, inace bi Nemci sa Italijanima zauzeli Evropu i zajednicki napali SSSR sa zapada a Japanci bi ih napali sa istoka (istovremeno bi napali SSSR), a kasnije bi osvojili SAD."
Ti se kodza pomuci da ovo napises, a oni bi to sve uradili bez ikakve muke. A kako si napisao skoro da su ove dve pobrojane greske imale istu tezinu.

Ja

pre 8 godina

o lomentaru da su ljOticevci bili ustaljingradu...nikada nijedan srpski vojnik nije pucao na ruskog
(totalnonebitan, 19. novembar 2015 20:51)

Na ruskog nije, ali na sovjetskog jeste. Vidi pod "Intervencija Antante tokom Građanskig rata u Rusiji" Tada je i Srbija poslala svoj kontigent.
Ali je zato ruski vojnik pucao na srpskog (i Srbe). To videti pod "Ruski zaštitni korpus". Oni su se baš lepo odužili i Srbiji i Srbima za pruženo utočište posle revolucije...

DEDA CVETKO

pre 8 godina

Ne postoji nista u istoriji ratovanja sto bi moglo cak i da se poredi sa Staljingradom. Mada se kroz vekove vodilo mnogo bitaka sa daleko vise ljudstva i opreme, po intenzitetu, duzini i upornosti sukoba i strasti heroizma, Staljingrad JEDINO moze da se meri sa Verdenom, gde je tokom 10 meseci borbe ispaljeno 65 MILIONA (MILIONA, NE HILJADA) artiljerijskih projektila, i gde je u presudnim trenucima bitke bilo ispaljivano i po 1000 granata NA MINUT. Staljingrad je metar kojim se meri krvolocnost i ludilo rata, ali i ljudska zrtva ravna andjeoskoj. Heroizam sovjetskih trupa (potpomognut masovnim streljanjem preko 100,000 dezertera) jednostavno je nemoguce razumeti sa ove istorijske perspektive. Oni koji su tamo dali svoje zivote za oslobodjenje covecanstva od nacizma vise su bili polubogovi nego ljudi i dostojni su naseg dubokog postovanja i secanja zauvek. Jer, oni koji danas radjaju se, zive i umiru od Subotice do Prizrena (i sire), zivi su ISKLJUCIVO zbog onih koji nisu preziveli Staljingrad.

Dule Dabić gluvaja, selo Gornja Suvaja

pre 8 godina

@Prizrenac

Da se ne raspravljam sa tobom, samo pročitaj koliko je žrtava bilo na kojoj strani (nemačka, američka, engleska i sovjetska), pa onda napiši ko je najviše doprineo porazu Hitlera...

Bojan

pre 8 godina

mnogi su tamo poginili i bilo je tu svašta od ubijanje medjusobno, umiranje od gladi i od zime pa do kanibalizma. Od oko 150 000 zarobljeni nemaca su se do sada samo oko 6000 vratili i najveći broj njih je poludeo. Bila je to jedna ključna bitka.

nenad 12

pre 8 godina

Zašto niste spomenuli koliko je hiljada,tačnije desetine hiljada,Hrvata pod Hitlerovom komandom jurišalo na Staljingrad?
(Sloba, 19. novembar 2015 18:44)

Reč je o 369-oj Pojačanoj Pešačkoj Pukovniji,tu jedinicu su još nazivali i "đavolja postrojba"i "Crna legija".Brojala je nešto preko 10 000 boraca koji su skoro svi izginuli.Za razliku od Rumuna,Italijani i dr.Hrvati su se zaista ludački hrabro borili na iznenađenje i samih Nemaca i bili su jedinica koja je dobila najviše odlikovanja u toj bitci.Posebno su se istakli u bitci za železničku stanicu gde ih je većina i izginula.

mr

pre 8 godina

Samo jedno ime ,Marko Mesić i dovoljno je izguglati ko je bio.Borio se na strani Nemaca u Staljingradu,a posle prešao na stranu partizana kod nas i bio oficir u Titovoj vojsci.Zanimljiva i nedovoljno rasvetljena uloga tog Hrvata.

John

pre 8 godina

Čuvena naredba 227. "Ни шагу назад".
Ili, što bi rekao Vasilij Zajcev (pravi, ne onaj na filmu, film nije ni za šta) "Iza Volge za nas nema ničega."

Što se tiče Hrvata pod Staljingradom, da, bilo ih je (369. pešadijski puk). Ali nemojte preterivati sa 10 hiljada (ili tisuća). Odakle im, bre, toliko da pošalju? Plus što u njemu i nisu bili samo Hrvati, bilo je i (belih) Rusa.
Uzgred, kada se Paulus predao, u NDH je proglašen dan žalosti.

Milosav

pre 8 godina

Slava i hvala velikoj Crvenoj Armiji i bratskom ruskom narodu sto zgazise Hitlera i njegovu na izgled nepobedivu armadu!
Smrt fasizmu, ura, ura, uraaaa!

vasilije knezevic

pre 8 godina

Jos i danas 70 godina kasnije,zapad a posebno Sjedinjene Drzave komemorativno
proslacljaju svoje uspjehe u II SR.Pritom se cutke ili sa dozom ljubomore pominje
Crvena Amija,Staljin i nadljudski napori Ruskog naroda da zaustavi proboj njemackih
fasistickih horda.Malo se zna da su u bitci kod Staljingrada ucestvovale i rumunske,
madjarske i armije drugih istocnoevropskih fasistickih kolaboratera.Medjum previse
se zna da su neki u Istocnoj Evropi bili protiv komunizma i sovjetskog prisustva.
Pritom se vrse napori da se Staljin izjednaci sa Hitlerom ili da bude gori od njega.
Nije potrebno nabrajati ili imenovati sve lazi koje se lansiraju u tu svdhu .Mi objektivno ne znamo kakva je licnost bio Staljin ali nam je dobro poznato kakve je
uspjehe i pobjede donio Sovjetskom Savezu. Takodje nam je poznato i postepeno
slabljenje i raspad,naravno poslije njegove smrti,te ogromne zajednice naroda.
Nije potrebno ulaziti u analizu licnosti Staljina;sama vojna i politicka situacija u toj
i okolo te zemlje moze nam odgovoriti na sva pitanja.Ideologija jedne vladajuce
konglomeracije skoro i da nije vazna,sta je mnogo vaznije je prostor koji je
potrebno braniti i zastititi.U interesu je mnogih da prostor bivseg SSSR prisvoje
sebi .Obicno se komunizam i Staljin okrivljava za sve a bitka kod Staljingrada
postaje mislena imenica.
vasilije knezevic 18 nov. 2015

да да

pre 8 godina

А ми рехабилитујемо четнике, недићевце и пљујемо по партизанима ! Срам нас било !!!

WWII

pre 8 godina

2 najvece greske sila Osovina u 2. svetskom ratu su:
1. napad nacisticke Nemacke na SSSR
2. napad carskog Japana na SAD
Sva sreca pa su to i uradili, inace bi Nemci sa Italijanima zauzeli Evropu i zajednicki napali SSSR sa zapada a Japanci bi ih napali sa istoka (istovremeno bi napali SSSR), a kasnije bi osvojili SAD.

Lester

pre 8 godina

Nije toliko poznato (a trebalo bi biti) je da su Nemci zauzeli Staljingrad, Turci bi ušli u rat na nemačkoj strani. Od kad je Paulusova pešadija ušla u grad, Turci su samo čekali pad grada da uđu u rat (pad Staljingrada bi presekao Rusima linije snabdevanja Volgom sa Kavkazom i Kaspijskim morem) i zajedno sa Nemcima unište kavkaske jedinice Crvene armiji i zauzmu naftonosna polja. Turska vojska je bila na granicama današnjih Gruzije i Jermenije.

Flash

pre 8 godina

Ne bih se slozio da je Moskva bila prekretnica, iz sledecih razloga: Staljingrad je bio ''popravni'' svabama, koji su itekako mogli da ''poloze''. Moskovsku bitku jesu izgubili, ali da su staljingradsku dobili, osvojivsi naftna polja Kavkaza, pobeda bi bila itekako moguca. Ali posle Staljingrada, Nemci gube apsolutno svaku sansu da pobede SSSR - Kursk je bio gotovo nebitan, i da je uspeo samo bi produzio rat za 5-6 meseci, a cinjenica da je Kursk jedina ofanziva nemaca na istocnom frontu posle Staljingrada govori u prilog tome da je Staljingrad bio poslednji ekser u Hitlerovom kovcegu. Sledece 2 godine ratovanja bile su cista formalnost i svi su znali kako ce se zavrsiti, osim mozda najtvrdokornijih nacista. Situacija nije bila takva izmedju decembra '41 (Moskovska bitka) i novembra '42 (operacija uran).

Nem sam k'o riba

pre 8 godina

Svi oni koji su napravili Hitlera i njegov Rajh su očekivali pozitivan ishod plana Barbarosa kako bi rudna blaga i sirovine tog ogromnog prostranstva do Vladivostoka završila u njihovim rukama. Ništa se u Evropi i na Pacifiku spektakularno nije dešavalo na vojnom planu (sporadični sukobi) do momenta kada Rusi preuzimaju inicijativu na Staljingradskom frontu, a kasnije i u bici kod Kurska. Tada kreću planovi za Dan D, kreće bitka za Pacifik protiv Japanaca, kreću Englezi u Africi...Počinje spasavanje Evrope od Rusa. A ne kažnjavanje Nemaca za rat i genocid nad Jevrejima. Mislite da preterujem? Pogledajte situaciju u svetu. Jedini neprijatelj EU i SAD je Rusija. Opet se sprema nova Barbarosa i pohod na istok (Drang nach Osten), ka Sibiru i Vladivostoku.....
"Sibir sa svojim bogatstvima je prevelik da bi pripadao jednoj državi"
Madlen Olbrajt

mik

pre 8 godina

Sovjeti pametni, udarili na najslabiju tačku,na Rumune i na taj način napravili konfuziju kod Nemaca i njihovih saveznika. Nemci su onda morali da preraspoređuju vojsku i uvek su negde bili kratki.Da su sve bili Nemci,pitanje kako bi se sve završilo,ali na našu sreću,tamo su bili i Rumuni i Hrvati i ostale sluge nacista,pa je Crvena Armija to probila.

Hauard Hjuz

pre 8 godina

Prevelika fama se diže oko bitke za Staljingrad koji je bio relativno strateški nebitan, a cela bitka rezultat ne sujete Staljina i Hitlera. U novembri 1942. Moskva js već debelo obranjena, sve velike tvornice izmeštene u Sibir i postignuta ravnoteža u ljudstvu i naoružanju na frontu rastegnutom na preko 3000km. Vermaht je ušao u statički rat gde osvajanje nekog grada tipa Smolensk, Harkov ali Staljingrad nije donosilo nikakve strateške pomake a zahtevalo je ogromne žrtve u živoj sili koja je Rusima praktički bila nepresušna. Sve u da je Staljingrad pao ishod rata bi bio isti eventualno ni trajao par meseci duže. Taktika Crvene armije je bila prilično jadna u prve dve godine rata - žrtvovane si kompletne divizije u armije u samoubilačkim jurišima radi usporavanja Nemaca, što ne na kraju i uspelo a cena je poznata - 12 miliona mrtvih ruskih vojnika plus 10 miliona civila naspram 2,6 miliona poginulih Švaba na istočnom frontu

Dusan

pre 8 godina

Prvo, svim vojnicima koji su poginuli u odbrani Staljingrada vecno hvala i postovanje.

Drugo, odgovor (Danilo, 19. novembar 2015 18:56)

Nije bas. Prva greska Nemaca bila je naredba Hitlera da stane i unisti opkoljene Sovjete kod Smolenska sto je znacilo da su Nemci tri nedelje cekali ispred Moskve dok pozadinske mehanizovane jedinice nisu resile dzepove otpora. Tada je krenula zima, pa protivnapad i dovidjenja od Moskve. Onda su Rusi i Sovjeti tokom proleca ginuli kao muve napadajuci Nemce, sto je ovima dalo priliku da napadnu na jug. Greska Nemaca bila je sto se nisu fokusirali samo na naftna polja i Kavkaz vec je Hitler iz sujete naredio Paulusu da ide na Staljingrad, koji takticki jeste bio vazan, ali strateski uopste. Da su Nemci nastavili samo prema Kavkazu i oteli Rusima sva naftna polja, ishod rata bio bi potpuno drugaciji.

Nakon Staljingrada su zaista izgubili rat. Kursk ih je samo zacementirao i potvrdio Hitlerovu glupost. U svakom slucaju slava svim braniocima i hvala im. Vojnicki pozdravljam i nemacke vojnike (ne naciste i bolesnike) koji su iz duznosti prema svojoj domovini poginuli.

kažnjeni

pre 8 godina

Zašto niste spomenuli koliko je hiljada,tačnije desetine hiljada,Hrvata pod Hitlerovom komandom jurišalo na Staljingrad?
(Sloba, 19. novembar 2015 18:44)
@Sloba

Зато што је чланак преузет са dnevnik.hr. :)
(Сталкер, 19. novembar 2015 19:19)

Dolazi se do cifre od cak 5000-10000 vojnika. Vole ljudi da poginu za tudje ideale, pa to ti je.
(aga, 19. novembar 2015 19:25)

Otuda izrazi poput "6. vojske" a ne 6.armije. Inače, zarobljene ustaše su izdresirane da nose petokrake, pa ustupljene Titu da ratuju po Srbiji(!) 44, pod komandom pukovnika Mesića(da budem pošten-i poginuo je kao partizan, mislim), rekao bih-strica poznatog nam izvršioca zadatka uništenja Jugoslavije. Titu se ideja toliko svidela, pa je, u nedostatku partizana, s ciljem omasovljenja pokreta i preuzimanja vlasti u Srbiji i celoj Jugoslaviji, izdejstvovao masovno preoblačenje ustaša i domobrana u partizanske uniforme. Ovi nisu imali ništa protiv, osobito krajem 44. Tako je došlo do apsurda da, na pr. drugi ustaški pukovnik u Pančevu 44. strelja 72 avijatičara vojske Kraljevine Jugoslavije, koji su izbegli zarobljeništvo, a odazvali se pozivu partizana(da se pridruže eskadrili!).
Na kraju, posle muljanja po balkanskom blatu, da ne zaboravim: Slava i hvala svim herojima Crvene Armije od Murmanska do Kavkaza!

max

pre 8 godina

A Ustaške jedinice na istočnom frontu? O njima ni slova?
(Webber, 19. novembar 2015 19:19)


ustase nisu ucestvovale u staljungradskim operacijama vec su tamo bili domobrani koji su za razliku od ustasa ipak bili vojska sposobna za ofaznivna dejstva. ustaske jedinice su jedino bile sposobne za izivljavanje nad civilima tako ta ih nemci ne bi nikada angazovali za neke ozbiljne vojne operacije

aga

pre 8 godina

Zašto niste spomenuli koliko je hiljada,tačnije desetine hiljada,Hrvata pod Hitlerovom komandom jurišalo na Staljingrad?
(Sloba, 19. novembar 2015 18:44)

Dolazi se do cifre od cak 5000-10000 vojnika. Vole ljudi da poginu za tudje ideale, pa to ti je.

dragan

pre 8 godina

Rusija danasnja je 50x veca od Nemacke danasnje (SSSR je za celu Evropu bio veci od danasnje Rusije). To je kao da, ajde ne mis, nego manji pas napada slona.

Stella

pre 8 godina

Ne slazem se da je to bila prekretnica II svetskog rata, vec Moskovska bitka, odigrana nepunih godinu dana ranije. Sovjeti su tada odbili snazno polugodisnje napredovanje Nemaca, naterali ih na borbu koja Vermahtu nikako nije odgovarala. Staljingrad, Kursk, Kijev su samo posledice...

GuyFawkes

pre 8 godina

@Temerinac
Niti jedna jedinica Ljoticevih nije bila na Staljingradu. Ali je skoro svaka kontinentalna zemlja EU imala svoje "delegate", neke u vecem broju,druge u simbolicnom. Znaci,iz istorije kec kao vrata. Sedi,jedan!

Mare,NS

pre 8 godina

Kakav Staljingrad?
Bitan je Dan `D`.
Kada su videli,kako su Rusi razbucali Nemce i da im nema spasa,odmah je pocelo iskrcavanje u Normandiji.
Nije im ni palo napamet da pokusaju iskrcavanje,bilo gde ranije,razvuku nacisticke snage i pomognu CCCP-u.
Setili se 1944.,kada je bilo pitanje vremena,kada ce Berlin pasti u sovjetske ruke.
Anglikanska posla,stari,dobri nasi `saveznici`,koji nam sto javno,sto tajno i dan danas zabijaju noz u ledja.
Ovi drugi nas barem ne diraju,jos od Staljinovog vremena,a podrzavali su nas i u I svetskom ratu,kada je Nikolaj II Romanov odmah objavio rat Austrougarskoj posle napada na Srbiju!
Cak je zapretio `saveznicima` da moraju prihvatiti i pomoci srpske vojnike,koji se povlace preko Albanije u Grcku ili ce sklopiti separatni mir sa Austougarima.
Da ne bi njega,ne bi bilo ni pesme `Krece se ladja francuska`,jer bi ista ostala usidrena u solunskom pristanistu.

Svima pamti,svima vrati istom merom!

max

pre 8 godina

Kako nema ništa o Ljutićevcima, koji su se borili na strani Nemačke?
(Temerinac, 19. novembar 2015 19:27)


mozda zato sto je tema staljingradska bitka u kojoj ljoticevci nisu ucestvovali niti bilo gde na teritoriji SSSR

srbijasine

pre 8 godina

@ Zašto niste spomenuli koliko je hiljada,tačnije desetine hiljada,Hrvata pod Hitlerovom komandom jurišalo na Staljingrad?
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Sloba, 19. novembar 2015 18:44) # Link komentara
Preporučujem (+50)Ne preporučujem (-1)

Oko 5000. Zanimljivo je da su Rumuni bili neutralni do 40', a onda kad su videli da su Francuska i Britanija nemocni prisli Hitleru. Posle su ponovo promenili strane krajem 44'.

covek

pre 8 godina

Fon Paulus se po predaji izjasnio da je od cele Nemacke 6. armije poslate na Staljingrad, a koja je brojala tek nesto ispod 1 000 000 vojnika u svim fazama, ostalo zivo negde oko 90 000. Nekih 10 000 je umrlo neposredno po predaji.
Ofanziva ruske vojske na Staljingrad je zvanicno i najvece povlacenje vojne rezerve u istoriji. Naime cifra od 1 240 000 vojnika je poslata zeleznicom i tada vec razrusen grad. Kao i Naopleon pre njega, Hitler je odabrao los vremenski period za napad jer pored velike vojne sile, nemacku vojsku jer dotukla i zima.
Zbog nemogucnosti dopremanja municije i hrane i manjka iste, nemci su radi ohrabrenja vojske bacali sanduke sa crnim krstovima. Zanimljivo je i da ruska rezerva imala oruzje tek za svakog treceg vojnika te su racunali da kada onaj koji nosi oruzje pogine drugi preuzme isto. U pozadini njihovog napredovanja su bili pozicionirani mitraljezi da sprece eventualno povlacenje ili dezertiranje.

masakr

pre 8 godina

Tri miliona nemačkih vojnika je ušlo u CCCP.
Churchill je odahnuo, nije mrdnuo repom i jedva je nagovorio Englesku da ne sklopi pakt sa Hitlerom protiv Sovjeta.
Roosevelt je već imao japanske probleme (Pearl Harbor) i nije želeo da pomogne Evropi.
Nikita je branio Staljingrad, i Rusija je bez ičije pomoći izgubila 25 miliona ljudi.

Milorad

pre 8 godina

Braca Rusi, pokazali su svetu, zauvek zapisali u istoriji ljudskog roda, kako se brani domovina, sloboda i nezavisnost. Oni su slomili kicmu nacizmu,doneli slobodu celoj Evropi, pamtimo to zauvek. Hvala im ! Slava poginulim herojima !!!

Danilo

pre 8 godina

Vec pocetkom 1942 je bilo jasno da Nemci ne mogu da pobede na Istocnom frontu.Jednodtavno imali su sanse samo u brzoj pobedi koja zamalo da im uspe,ali cim su usli u prvu zimu,vise nisu imali sanse protiv Rusa.Jednostavno Sovjetski savez je imao toliki ljudski,industrijski,vojni potencijal da je stalno mogao da dovodi rezerve i pravi novo oruzje zbog obilja resursa za razliku od Nemaca i njihovih saveznika koji su bili previse rastegnuti i morali su da drze veliki broj zemalja pod okupacijom.Staljingrad je bio prelomna tacka i po meni vec je tad odlucen pobednik,a jos 2 godine su morale da prodju da Nemci to i prihvate.

aga

pre 8 godina

Zašto niste spomenuli koliko je hiljada,tačnije desetine hiljada,Hrvata pod Hitlerovom komandom jurišalo na Staljingrad?
(Sloba, 19. novembar 2015 18:44)

Dolazi se do cifre od cak 5000-10000 vojnika. Vole ljudi da poginu za tudje ideale, pa to ti je.

Milorad

pre 8 godina

Braca Rusi, pokazali su svetu, zauvek zapisali u istoriji ljudskog roda, kako se brani domovina, sloboda i nezavisnost. Oni su slomili kicmu nacizmu,doneli slobodu celoj Evropi, pamtimo to zauvek. Hvala im ! Slava poginulim herojima !!!

Danilo

pre 8 godina

Vec pocetkom 1942 je bilo jasno da Nemci ne mogu da pobede na Istocnom frontu.Jednodtavno imali su sanse samo u brzoj pobedi koja zamalo da im uspe,ali cim su usli u prvu zimu,vise nisu imali sanse protiv Rusa.Jednostavno Sovjetski savez je imao toliki ljudski,industrijski,vojni potencijal da je stalno mogao da dovodi rezerve i pravi novo oruzje zbog obilja resursa za razliku od Nemaca i njihovih saveznika koji su bili previse rastegnuti i morali su da drze veliki broj zemalja pod okupacijom.Staljingrad je bio prelomna tacka i po meni vec je tad odlucen pobednik,a jos 2 godine su morale da prodju da Nemci to i prihvate.

DEDA CVETKO

pre 8 godina

Ne postoji nista u istoriji ratovanja sto bi moglo cak i da se poredi sa Staljingradom. Mada se kroz vekove vodilo mnogo bitaka sa daleko vise ljudstva i opreme, po intenzitetu, duzini i upornosti sukoba i strasti heroizma, Staljingrad JEDINO moze da se meri sa Verdenom, gde je tokom 10 meseci borbe ispaljeno 65 MILIONA (MILIONA, NE HILJADA) artiljerijskih projektila, i gde je u presudnim trenucima bitke bilo ispaljivano i po 1000 granata NA MINUT. Staljingrad je metar kojim se meri krvolocnost i ludilo rata, ali i ljudska zrtva ravna andjeoskoj. Heroizam sovjetskih trupa (potpomognut masovnim streljanjem preko 100,000 dezertera) jednostavno je nemoguce razumeti sa ove istorijske perspektive. Oni koji su tamo dali svoje zivote za oslobodjenje covecanstva od nacizma vise su bili polubogovi nego ljudi i dostojni su naseg dubokog postovanja i secanja zauvek. Jer, oni koji danas radjaju se, zive i umiru od Subotice do Prizrena (i sire), zivi su ISKLJUCIVO zbog onih koji nisu preziveli Staljingrad.

Mare,NS

pre 8 godina

Kakav Staljingrad?
Bitan je Dan `D`.
Kada su videli,kako su Rusi razbucali Nemce i da im nema spasa,odmah je pocelo iskrcavanje u Normandiji.
Nije im ni palo napamet da pokusaju iskrcavanje,bilo gde ranije,razvuku nacisticke snage i pomognu CCCP-u.
Setili se 1944.,kada je bilo pitanje vremena,kada ce Berlin pasti u sovjetske ruke.
Anglikanska posla,stari,dobri nasi `saveznici`,koji nam sto javno,sto tajno i dan danas zabijaju noz u ledja.
Ovi drugi nas barem ne diraju,jos od Staljinovog vremena,a podrzavali su nas i u I svetskom ratu,kada je Nikolaj II Romanov odmah objavio rat Austrougarskoj posle napada na Srbiju!
Cak je zapretio `saveznicima` da moraju prihvatiti i pomoci srpske vojnike,koji se povlace preko Albanije u Grcku ili ce sklopiti separatni mir sa Austougarima.
Da ne bi njega,ne bi bilo ni pesme `Krece se ladja francuska`,jer bi ista ostala usidrena u solunskom pristanistu.

Svima pamti,svima vrati istom merom!

John

pre 8 godina

Čuvena naredba 227. "Ни шагу назад".
Ili, što bi rekao Vasilij Zajcev (pravi, ne onaj na filmu, film nije ni za šta) "Iza Volge za nas nema ničega."

Što se tiče Hrvata pod Staljingradom, da, bilo ih je (369. pešadijski puk). Ali nemojte preterivati sa 10 hiljada (ili tisuća). Odakle im, bre, toliko da pošalju? Plus što u njemu i nisu bili samo Hrvati, bilo je i (belih) Rusa.
Uzgred, kada se Paulus predao, u NDH je proglašen dan žalosti.

Sedi, jedan

pre 8 godina

Da nije bilo Amerike i V Britanije danas na teritoriju Rusije sluzbeni jezik bio NEMACKI,citajte istoriju u originalu(cweite Weltkrieg) do Stalingrada nemacke trupe stigle bez ispalenog metka,tolko o rusiji.
(prizrenac, 19. novembar 2015 21:10)

Crvena armija je likvidirala pet šestina poginulih nemačkih vojnika i tako praktično rešila rat: World-War-II-military-deaths-in-Europe-by-theater-year: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/51/World-War-II-military-deaths-in-Europe-by-theater-year.png/800px-World-War-II-military-deaths-in-Europe-by-theater-year.png

dragan

pre 8 godina

Rusija danasnja je 50x veca od Nemacke danasnje (SSSR je za celu Evropu bio veci od danasnje Rusije). To je kao da, ajde ne mis, nego manji pas napada slona.

mr

pre 8 godina

Samo jedno ime ,Marko Mesić i dovoljno je izguglati ko je bio.Borio se na strani Nemaca u Staljingradu,a posle prešao na stranu partizana kod nas i bio oficir u Titovoj vojsci.Zanimljiva i nedovoljno rasvetljena uloga tog Hrvata.

Nem sam k'o riba

pre 8 godina

Svi oni koji su napravili Hitlera i njegov Rajh su očekivali pozitivan ishod plana Barbarosa kako bi rudna blaga i sirovine tog ogromnog prostranstva do Vladivostoka završila u njihovim rukama. Ništa se u Evropi i na Pacifiku spektakularno nije dešavalo na vojnom planu (sporadični sukobi) do momenta kada Rusi preuzimaju inicijativu na Staljingradskom frontu, a kasnije i u bici kod Kurska. Tada kreću planovi za Dan D, kreće bitka za Pacifik protiv Japanaca, kreću Englezi u Africi...Počinje spasavanje Evrope od Rusa. A ne kažnjavanje Nemaca za rat i genocid nad Jevrejima. Mislite da preterujem? Pogledajte situaciju u svetu. Jedini neprijatelj EU i SAD je Rusija. Opet se sprema nova Barbarosa i pohod na istok (Drang nach Osten), ka Sibiru i Vladivostoku.....
"Sibir sa svojim bogatstvima je prevelik da bi pripadao jednoj državi"
Madlen Olbrajt

kažnjeni

pre 8 godina

Zašto niste spomenuli koliko je hiljada,tačnije desetine hiljada,Hrvata pod Hitlerovom komandom jurišalo na Staljingrad?
(Sloba, 19. novembar 2015 18:44)
@Sloba

Зато што је чланак преузет са dnevnik.hr. :)
(Сталкер, 19. novembar 2015 19:19)

Dolazi se do cifre od cak 5000-10000 vojnika. Vole ljudi da poginu za tudje ideale, pa to ti je.
(aga, 19. novembar 2015 19:25)

Otuda izrazi poput "6. vojske" a ne 6.armije. Inače, zarobljene ustaše su izdresirane da nose petokrake, pa ustupljene Titu da ratuju po Srbiji(!) 44, pod komandom pukovnika Mesića(da budem pošten-i poginuo je kao partizan, mislim), rekao bih-strica poznatog nam izvršioca zadatka uništenja Jugoslavije. Titu se ideja toliko svidela, pa je, u nedostatku partizana, s ciljem omasovljenja pokreta i preuzimanja vlasti u Srbiji i celoj Jugoslaviji, izdejstvovao masovno preoblačenje ustaša i domobrana u partizanske uniforme. Ovi nisu imali ništa protiv, osobito krajem 44. Tako je došlo do apsurda da, na pr. drugi ustaški pukovnik u Pančevu 44. strelja 72 avijatičara vojske Kraljevine Jugoslavije, koji su izbegli zarobljeništvo, a odazvali se pozivu partizana(da se pridruže eskadrili!).
Na kraju, posle muljanja po balkanskom blatu, da ne zaboravim: Slava i hvala svim herojima Crvene Armije od Murmanska do Kavkaza!

Milosav

pre 8 godina

Slava i hvala velikoj Crvenoj Armiji i bratskom ruskom narodu sto zgazise Hitlera i njegovu na izgled nepobedivu armadu!
Smrt fasizmu, ura, ura, uraaaa!

Stella

pre 8 godina

Ne slazem se da je to bila prekretnica II svetskog rata, vec Moskovska bitka, odigrana nepunih godinu dana ranije. Sovjeti su tada odbili snazno polugodisnje napredovanje Nemaca, naterali ih na borbu koja Vermahtu nikako nije odgovarala. Staljingrad, Kursk, Kijev su samo posledice...

max

pre 8 godina

A Ustaške jedinice na istočnom frontu? O njima ni slova?
(Webber, 19. novembar 2015 19:19)


ustase nisu ucestvovale u staljungradskim operacijama vec su tamo bili domobrani koji su za razliku od ustasa ipak bili vojska sposobna za ofaznivna dejstva. ustaske jedinice su jedino bile sposobne za izivljavanje nad civilima tako ta ih nemci ne bi nikada angazovali za neke ozbiljne vojne operacije

max

pre 8 godina

Kako nema ništa o Ljutićevcima, koji su se borili na strani Nemačke?
(Temerinac, 19. novembar 2015 19:27)


mozda zato sto je tema staljingradska bitka u kojoj ljoticevci nisu ucestvovali niti bilo gde na teritoriji SSSR

Dule Dabić gluvaja, selo Gornja Suvaja

pre 8 godina

@Prizrenac

Da se ne raspravljam sa tobom, samo pročitaj koliko je žrtava bilo na kojoj strani (nemačka, američka, engleska i sovjetska), pa onda napiši ko je najviše doprineo porazu Hitlera...

mik

pre 8 godina

Sovjeti pametni, udarili na najslabiju tačku,na Rumune i na taj način napravili konfuziju kod Nemaca i njihovih saveznika. Nemci su onda morali da preraspoređuju vojsku i uvek su negde bili kratki.Da su sve bili Nemci,pitanje kako bi se sve završilo,ali na našu sreću,tamo su bili i Rumuni i Hrvati i ostale sluge nacista,pa je Crvena Armija to probila.

Bojan

pre 8 godina

mnogi su tamo poginili i bilo je tu svašta od ubijanje medjusobno, umiranje od gladi i od zime pa do kanibalizma. Od oko 150 000 zarobljeni nemaca su se do sada samo oko 6000 vratili i najveći broj njih je poludeo. Bila je to jedna ključna bitka.

nenad 12

pre 8 godina

Zašto niste spomenuli koliko je hiljada,tačnije desetine hiljada,Hrvata pod Hitlerovom komandom jurišalo na Staljingrad?
(Sloba, 19. novembar 2015 18:44)

Reč je o 369-oj Pojačanoj Pešačkoj Pukovniji,tu jedinicu su još nazivali i "đavolja postrojba"i "Crna legija".Brojala je nešto preko 10 000 boraca koji su skoro svi izginuli.Za razliku od Rumuna,Italijani i dr.Hrvati su se zaista ludački hrabro borili na iznenađenje i samih Nemaca i bili su jedinica koja je dobila najviše odlikovanja u toj bitci.Posebno su se istakli u bitci za železničku stanicu gde ih je većina i izginula.

Dusan

pre 8 godina

Prvo, svim vojnicima koji su poginuli u odbrani Staljingrada vecno hvala i postovanje.

Drugo, odgovor (Danilo, 19. novembar 2015 18:56)

Nije bas. Prva greska Nemaca bila je naredba Hitlera da stane i unisti opkoljene Sovjete kod Smolenska sto je znacilo da su Nemci tri nedelje cekali ispred Moskve dok pozadinske mehanizovane jedinice nisu resile dzepove otpora. Tada je krenula zima, pa protivnapad i dovidjenja od Moskve. Onda su Rusi i Sovjeti tokom proleca ginuli kao muve napadajuci Nemce, sto je ovima dalo priliku da napadnu na jug. Greska Nemaca bila je sto se nisu fokusirali samo na naftna polja i Kavkaz vec je Hitler iz sujete naredio Paulusu da ide na Staljingrad, koji takticki jeste bio vazan, ali strateski uopste. Da su Nemci nastavili samo prema Kavkazu i oteli Rusima sva naftna polja, ishod rata bio bi potpuno drugaciji.

Nakon Staljingrada su zaista izgubili rat. Kursk ih je samo zacementirao i potvrdio Hitlerovu glupost. U svakom slucaju slava svim braniocima i hvala im. Vojnicki pozdravljam i nemacke vojnike (ne naciste i bolesnike) koji su iz duznosti prema svojoj domovini poginuli.

GuyFawkes

pre 8 godina

@Temerinac
Niti jedna jedinica Ljoticevih nije bila na Staljingradu. Ali je skoro svaka kontinentalna zemlja EU imala svoje "delegate", neke u vecem broju,druge u simbolicnom. Znaci,iz istorije kec kao vrata. Sedi,jedan!

srbijasine

pre 8 godina

@ Zašto niste spomenuli koliko je hiljada,tačnije desetine hiljada,Hrvata pod Hitlerovom komandom jurišalo na Staljingrad?
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Sloba, 19. novembar 2015 18:44) # Link komentara
Preporučujem (+50)Ne preporučujem (-1)

Oko 5000. Zanimljivo je da su Rumuni bili neutralni do 40', a onda kad su videli da su Francuska i Britanija nemocni prisli Hitleru. Posle su ponovo promenili strane krajem 44'.

masakr

pre 8 godina

Tri miliona nemačkih vojnika je ušlo u CCCP.
Churchill je odahnuo, nije mrdnuo repom i jedva je nagovorio Englesku da ne sklopi pakt sa Hitlerom protiv Sovjeta.
Roosevelt je već imao japanske probleme (Pearl Harbor) i nije želeo da pomogne Evropi.
Nikita je branio Staljingrad, i Rusija je bez ičije pomoći izgubila 25 miliona ljudi.

Lester

pre 8 godina

Nije toliko poznato (a trebalo bi biti) je da su Nemci zauzeli Staljingrad, Turci bi ušli u rat na nemačkoj strani. Od kad je Paulusova pešadija ušla u grad, Turci su samo čekali pad grada da uđu u rat (pad Staljingrada bi presekao Rusima linije snabdevanja Volgom sa Kavkazom i Kaspijskim morem) i zajedno sa Nemcima unište kavkaske jedinice Crvene armiji i zauzmu naftonosna polja. Turska vojska je bila na granicama današnjih Gruzije i Jermenije.

да да

pre 8 godina

А ми рехабилитујемо четнике, недићевце и пљујемо по партизанима ! Срам нас било !!!

Flash

pre 8 godina

Ne bih se slozio da je Moskva bila prekretnica, iz sledecih razloga: Staljingrad je bio ''popravni'' svabama, koji su itekako mogli da ''poloze''. Moskovsku bitku jesu izgubili, ali da su staljingradsku dobili, osvojivsi naftna polja Kavkaza, pobeda bi bila itekako moguca. Ali posle Staljingrada, Nemci gube apsolutno svaku sansu da pobede SSSR - Kursk je bio gotovo nebitan, i da je uspeo samo bi produzio rat za 5-6 meseci, a cinjenica da je Kursk jedina ofanziva nemaca na istocnom frontu posle Staljingrada govori u prilog tome da je Staljingrad bio poslednji ekser u Hitlerovom kovcegu. Sledece 2 godine ratovanja bile su cista formalnost i svi su znali kako ce se zavrsiti, osim mozda najtvrdokornijih nacista. Situacija nije bila takva izmedju decembra '41 (Moskovska bitka) i novembra '42 (operacija uran).

covek

pre 8 godina

Fon Paulus se po predaji izjasnio da je od cele Nemacke 6. armije poslate na Staljingrad, a koja je brojala tek nesto ispod 1 000 000 vojnika u svim fazama, ostalo zivo negde oko 90 000. Nekih 10 000 je umrlo neposredno po predaji.
Ofanziva ruske vojske na Staljingrad je zvanicno i najvece povlacenje vojne rezerve u istoriji. Naime cifra od 1 240 000 vojnika je poslata zeleznicom i tada vec razrusen grad. Kao i Naopleon pre njega, Hitler je odabrao los vremenski period za napad jer pored velike vojne sile, nemacku vojsku jer dotukla i zima.
Zbog nemogucnosti dopremanja municije i hrane i manjka iste, nemci su radi ohrabrenja vojske bacali sanduke sa crnim krstovima. Zanimljivo je i da ruska rezerva imala oruzje tek za svakog treceg vojnika te su racunali da kada onaj koji nosi oruzje pogine drugi preuzme isto. U pozadini njihovog napredovanja su bili pozicionirani mitraljezi da sprece eventualno povlacenje ili dezertiranje.

Nindza

pre 8 godina

Neko rece da je bilo bitaka sa vise ljudstva - pa bas i nije. U staljingradu je izginulo grubo oko 1.200.000, i to oko 400.000 Rusa i 800.000 Nemaca (i saradnika). Jedina veca je bitka za Lenjingrad.

vasilije knezevic

pre 8 godina

Jos i danas 70 godina kasnije,zapad a posebno Sjedinjene Drzave komemorativno
proslacljaju svoje uspjehe u II SR.Pritom se cutke ili sa dozom ljubomore pominje
Crvena Amija,Staljin i nadljudski napori Ruskog naroda da zaustavi proboj njemackih
fasistickih horda.Malo se zna da su u bitci kod Staljingrada ucestvovale i rumunske,
madjarske i armije drugih istocnoevropskih fasistickih kolaboratera.Medjum previse
se zna da su neki u Istocnoj Evropi bili protiv komunizma i sovjetskog prisustva.
Pritom se vrse napori da se Staljin izjednaci sa Hitlerom ili da bude gori od njega.
Nije potrebno nabrajati ili imenovati sve lazi koje se lansiraju u tu svdhu .Mi objektivno ne znamo kakva je licnost bio Staljin ali nam je dobro poznato kakve je
uspjehe i pobjede donio Sovjetskom Savezu. Takodje nam je poznato i postepeno
slabljenje i raspad,naravno poslije njegove smrti,te ogromne zajednice naroda.
Nije potrebno ulaziti u analizu licnosti Staljina;sama vojna i politicka situacija u toj
i okolo te zemlje moze nam odgovoriti na sva pitanja.Ideologija jedne vladajuce
konglomeracije skoro i da nije vazna,sta je mnogo vaznije je prostor koji je
potrebno braniti i zastititi.U interesu je mnogih da prostor bivseg SSSR prisvoje
sebi .Obicno se komunizam i Staljin okrivljava za sve a bitka kod Staljingrada
postaje mislena imenica.
vasilije knezevic 18 nov. 2015

Slavisa V.

pre 8 godina

"2 najvece greske sila Osovina u 2. svetskom ratu su:
1. napad nacisticke Nemacke na SSSR
2. napad carskog Japana na SAD
Sva sreca pa su to i uradili, inace bi Nemci sa Italijanima zauzeli Evropu i zajednicki napali SSSR sa zapada a Japanci bi ih napali sa istoka (istovremeno bi napali SSSR), a kasnije bi osvojili SAD."
Ti se kodza pomuci da ovo napises, a oni bi to sve uradili bez ikakve muke. A kako si napisao skoro da su ove dve pobrojane greske imale istu tezinu.

WWII

pre 8 godina

2 najvece greske sila Osovina u 2. svetskom ratu su:
1. napad nacisticke Nemacke na SSSR
2. napad carskog Japana na SAD
Sva sreca pa su to i uradili, inace bi Nemci sa Italijanima zauzeli Evropu i zajednicki napali SSSR sa zapada a Japanci bi ih napali sa istoka (istovremeno bi napali SSSR), a kasnije bi osvojili SAD.

Hauard Hjuz

pre 8 godina

Prevelika fama se diže oko bitke za Staljingrad koji je bio relativno strateški nebitan, a cela bitka rezultat ne sujete Staljina i Hitlera. U novembri 1942. Moskva js već debelo obranjena, sve velike tvornice izmeštene u Sibir i postignuta ravnoteža u ljudstvu i naoružanju na frontu rastegnutom na preko 3000km. Vermaht je ušao u statički rat gde osvajanje nekog grada tipa Smolensk, Harkov ali Staljingrad nije donosilo nikakve strateške pomake a zahtevalo je ogromne žrtve u živoj sili koja je Rusima praktički bila nepresušna. Sve u da je Staljingrad pao ishod rata bi bio isti eventualno ni trajao par meseci duže. Taktika Crvene armije je bila prilično jadna u prve dve godine rata - žrtvovane si kompletne divizije u armije u samoubilačkim jurišima radi usporavanja Nemaca, što ne na kraju i uspelo a cena je poznata - 12 miliona mrtvih ruskih vojnika plus 10 miliona civila naspram 2,6 miliona poginulih Švaba na istočnom frontu

Ja

pre 8 godina

o lomentaru da su ljOticevci bili ustaljingradu...nikada nijedan srpski vojnik nije pucao na ruskog
(totalnonebitan, 19. novembar 2015 20:51)

Na ruskog nije, ali na sovjetskog jeste. Vidi pod "Intervencija Antante tokom Građanskig rata u Rusiji" Tada je i Srbija poslala svoj kontigent.
Ali je zato ruski vojnik pucao na srpskog (i Srbe). To videti pod "Ruski zaštitni korpus". Oni su se baš lepo odužili i Srbiji i Srbima za pruženo utočište posle revolucije...

Mesić

pre 8 godina

Marko Mesić nema nikakve rodbinske veze sa Stjepanom Mesićem. Radi se o Miloševićevoj propagandi koja se, na moje neugodno iznenađenje, još uvijek citira od strane nekih komentatora. Nevjerojatno je da i 25 godina nakon početka rata Miloševićeva propaganda ima takav učinak da i danas veliki broj ljudi nekritički ponavlja ono što ih je ona indoktrinirala. Šokiran sam ovom spoznajom. Mislio sam da je ipak u Srbiji ljudima objašnjeno što se to lagalo tijekom devedesetih, a što je istina. Još je jako puno posla ostalo izgleda da se riješite indoktrinacije. Pozdrav.

kad procitas, procitaj jos jednom

pre 8 godina

Da nije bilo Amerike i V Britanije danas na teritoriju Rusije sluzbeni jezik bio NEMACKI,citajte istoriju u originalu(cweite Weltkrieg) do Stalingrada nemacke trupe stigle bez ispalenog metka,tolko o rusiji.
(prizrenac, 19. novembar 2015 21:10)

vidis, to je bila i hitlerova velika greska
on je hteo posto-poto da sto pre i sto dublje prodre u rusiju. Ali tom prilikom nije razvijo infrastrukturne veze za snabdevanje armije (hrana, gorivo a najvise GARDEROBA)
Nemci su stigli do staljingrada u letnjim bluzama, kada je poceolo ”snjeziti” (na isti nacin i Napolen je prosao). Postoje price da su ih rusi demoralisali tako sto su se skidali goli i kupali na 100m od njih, a oni nisu mogli da pucaju od zime:-):-)

prizrenac

pre 8 godina

Da nije bilo Amerike i V Britanije danas na teritoriju Rusije sluzbeni jezik bio NEMACKI,citajte istoriju u originalu(cweite Weltkrieg) do Stalingrada nemacke trupe stigle bez ispalenog metka,tolko o rusiji.

Aleksa

pre 8 godina

Neka je večna slava svima onima koji izginuše boreći se protiv fašizma. To se ne sme zaboraviti i mora se uvek isticati. Mi smo malo 'zaboravniji', pa prema potrebi i proceni neukih i neobrazovanih političara sami sebi 'pucamo u nogu' t.j. glorifikujemo izdajnike, a onda opet posle mnogo godina okrenemo 'ćurak naopako' pa odemo na paradu u Rusiju, ali i dalje svojim delima omalovažavamo antifašističku borbu. To smo MI. Inače, Čerčil u svojim Memoarima kaže da je Britanski prirodni saveznik Nemačka (tada Hitlerova) protiv nadolalazeće CRVENE OPASNOSTI sa Istoka. To beše onda. Da li je danas drugačije...? Gering je na Nirnberškom procesu na kraju izjavio i obratio se tužiocu: 'Gospodine ... videli ste gde smo (fašistička Nemačka) pogrešili. Dobro vodite računa da ne pogrešite vi (SAD)'.

Ни шагу назад!

pre 8 godina

...
Taktika Crvene armije je bila prilično jadna u prve dve godine rata - žrtvovane si kompletne divizije u armije u samoubilačkim jurišima radi usporavanja Nemaca, što ne na kraju i uspelo a cena je poznata - 12 miliona mrtvih ruskih vojnika plus 10 miliona civila naspram 2,6 miliona poginulih Švaba na istočnom frontu
(Hauard Hjuz, 19. novembar 2015 20:32)

Jesu li i ti civili jurišali na Nemce?

ajde vise...

pre 8 godina

do Stalingrada nemacke trupe stigle bez ispalenog metka,tolko o rusiji.
(prizrenac, 19. novembar 2015 21:10)

Nadam se da je ovaj nesuvisli komentar plod nepoznavanja jezika pa je iskrivljeno napisan. Pa samo u operaciji Barbarosa poginulo je skoro milion Nemaca i nekoliko miliona Sovjeta. Bez ispaljenog metka?

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Da nije bilo Amerike i V Britanije danas na teritoriju Rusije sluzbeni jezik bio NEMACKI,citajte istoriju u originalu(cweite Weltkrieg) do Stalingrada nemacke trupe stigle bez ispalenog metka,tolko o rusiji.
(prizrenac, 19. novembar 2015 21:10)
---------
SAD su ušle u otvoreni sukob sa državama "Sile osovine" tek pošto su videli da će Rusi doći do Berlina i okupirati Nemačku. Da je Evropa čekala Amerikance i danas bi "čičko Adolf" iz Berlina odredjivao granice i način ponašanja svim narodima koji ne pripadaju nemačkoj naciji. SAD i Velika Britanija su se angažovale na evropskom kontinentu tek pošto su videli krah Nemačke. Jurili su da što pre dodju do Ne,msačke. Radi interesnih sfera u Nemačkoj i Austriji, kao što to rade danas u Libiji ili Iraku. Mogle su nemačke trupe da stignu i do Vladivostoka veoma brzo ali bi im povratak nazad bio još pakleniji nego od Staljingrada. I Napoleon je dolazio do Moskve. Nemojte da omalovažavate Ruse samo zbog toga što mrzite Srbe. Ostavite se nemačkih originala. Tu istoriju su pisali popularni "ameri". Nemačka ni danas ne sme da podigne dva prsta pre nego što se konsultuje i to odobri SAD.

Gruzanin

pre 8 godina

Temerinac - a u kojoj vojsci je tvoj deda ( ili pradeda ) bio u to vreme, kazi posteno? Moj je bio u partizanima, i dao zivot u borbi sa ustasama i italijanima. Ajde reci sad ti.

socrat

pre 8 godina

U Staljingradu je bilo opkoljeno oko 400000 Nemaca, Hitlerova greska je bila u tome sto je podelio snage na dva dela, grupe armija A i B, jedna sa zadatkom da zauzme Kavkaz i naftne izvore, a druga Staljingrad. Tako je podelio i razvukao snage, su Sovjeti mogli da izvrse napad na slabo sticene bokove (Rumuni, Hrvati i Italijani). Inace, protivnapad su izvele dobro opremljene trupe koje su stigle sa Dalekog istoka. Staljin je do tada saznao da Japan nece da napadne SSSR, tako da je mogao da povuce snage koje su tamo cekale eventualni rat sa Japanom. A kada smo kod Japana, Japancima su Amerikanci iznudili rat, tako sto su im udarili sankcije na uvoz sirovina, tako da nisu imali gde, rat im je bio jedina opcija. Po meni je najveca Hitlerova greska bila sto nije uspeo da zauzme Severnu Afriku, tako bi se prosirio i na Bliski istok i uspeo da preuzme naftne izvore. Naravno, greska mu je i sto je uopste napao Ruse

драган

pre 8 godina

Надам се да је свима јасно да је Немачка машинерија била створена уз подршку англосаксонаца, са циљем да покоре Русију. Када су англосаксонаци видели да ће Немачка претрпети пораз онда се укључуо у рат против Немачке. До тада их нису озбиљно дирали.

neutralni felsh

pre 8 godina

bio sam na mamajevom kurganu, velikom memorijalnom kompleksu na brdu sa ogromnim spomenikom tzv. majci rodini, u danasnjem volgogradu. polozio sam cvece za obe strane. jer, za dobru zurku je potrebno dvoje - dva protivnika ciji tadasnji herioizam u epskoj borbi na zivot i smrt zasluzuje svako postovanje, iz danasnje perspektive, kao jedina uteha i svetla tacka u ratu, dokazano najvecoj gluposti i organizovanom kriminalu skrivenom iza gomile velikih dirljivih reci.
nazalost, vidim da mnogi opet minorizuju jednu stranu medju pobednicima, a nipodastavaju drugu. zato propustaju poentu: vojno superiornu nacisticku nemacku nijedna zemlja nije mogla sama da pobedi, cak ni sovjeti i ameri. jedino svi zajedno. ta pobeda je zapravo prica o sinergiji i sadejstvu, nesto sto smo kao nacija zaboravili, godinama ziveci u stihiji i dnevnim improvizacijama, detinjasto kriveci sve druge za nasu stagnaciju.
staljin je rekao da bi bez americke materijalne pomoci sssr bio porazen. u najmanju ruku, rat bi postao produzeno rovovski. pojednostavljeno, sovjeti su pruzili pesadiju i artiljeriju, zapadni saveznici mocnu avijaciju i mornaricu. jedan na jedan, nacisticka nemacka je tokom veceg dela rata bila jaca od svakog od njih po vojnoj sili, osim u mornarici naspram engleza i pesadiji naspram sovjeta. mada, bez pomoci zapada, zilavi sovjeti bi se s upornim vermahtom tukli godinama duze, s nepredvidljivim ishodom. takodje, bez sovjeta, zapad bi se godinama duze rvao sa nacistickom pretnjom.
zato vi pojedini, molim vas, cutite i uzivajte u pobedi, ne skrnavite danasnji povod i dan.

homer

pre 8 godina

@ prizrenac

Eee blago meni, da si malo ucio istoriju, znao bi da Rusija nije krenula u kontraofanzivu protiv nemacke armije na sva tri fronta, verovatno ne bismo ni culi za iskrcavanje saveznika u Normandiji. Nego gospoda sa zapada dosla da opljackaju kada su videli da treci rajh krece da pada na istoku.

Milorad

pre 8 godina

U tom kontekstu i Sovjetski "istocni blok" izgleda drugacije,kao i biti pod "ruskim cizmom"???
Jasno je,da su Rumuni,Bugari,Madjari,Litvanija,Letonija,Estonija i Istocna Nemacka bili fasisti,koji su zajedno sa Hitlerom ratovali protiv SSSR-a,Poljaci su vekovima ratovali protiv Rusa i mrze ih i danas,jedino ne znam sta je sa Cehoslovackom!? Ukrajina je bila deo SSSR-a,a ne "pod cizmom",oni su bili cizma!
Ako je SSSR i vrsio pritisak na te drzave,bilo je potpuno opravdano jer su bili fasisti,a prilicno su odgovori i za smrt 25 miliona naroda SSSR-a!!!

neutralni felsh

pre 8 godina

Otuda izrazi poput "6. vojske" a ne 6.armije. Inače, zarobljene ustaše su izdresirane da nose petokrake, pa ustupljene Titu da ratuju po Srbiji(!) 44, pod komandom pukovnika Mesića(da budem pošten-i poginuo je kao partizan, mislim), rekao bih-strica poznatog nam izvršioca zadatka uništenja Jugoslavije. Titu se ideja toliko svidela, pa je, u nedostatku partizana, s ciljem omasovljenja pokreta i preuzimanja vlasti u Srbiji i celoj Jugoslaviji, izdejstvovao masovno preoblačenje ustaša i domobrana u partizanske uniforme. Ovi nisu imali ništa protiv, osobito krajem 44. Tako je došlo do apsurda da, na pr. drugi ustaški pukovnik u Pančevu 44. strelja 72 avijatičara vojske Kraljevine Jugoslavije, koji su izbegli zarobljeništvo, a odazvali se pozivu partizana(da se pridruže eskadrili!).
Na kraju, posle muljanja po balkanskom blatu, da ne zaboravim: Slava i hvala svim herojima Crvene Armije od Murmanska do Kavkaza!
(kažnjeni, 19. novembar 2015 20:44)


sovjeti prvo istrenirali pa pustili ratne zarobljenike i poslali ih titu? gde si to citao? made in trece oko i feljton iz neki glupih novina.

homer

pre 8 godina

@ Hauard Hjuz

Staljingrad mozda nije imao toliko strateskog znacaja, osim naftnih polja, ali svakako je bio prekretnica kako za Hitlera, tako i za crvenu armiju. Da su ga zauzeli, ishod rata bi bio drugaciji, a to bi se pre svega desilo zbog pada morala crvene armije koja je branila grad pod Staljinovim imenom. Cela crvena armija bi izgubila moral tad.

Vatra

pre 8 godina

Rusi su snimili odlične dokumentarce o drugom svetskom ratu od operacije Barbarosa kad su nemci bez objave rata počeli da razbijaju SSSR pa do gaženja Brlina, bitka za Moskvu, opsada Lenjingrada, Staljingradska bitka, Kurska bitka, Bagration... odlični dokumentarci, ima ih na youtube-u, mislim da se zove Sovjetska oluja ili Sowiet storm. Postoji i prevod na hrvatskom, na žalost naši osim što ponavljaju jevropa nema alternativu ništa drugo ne znaju.
Preporučujem vam ove dokumentarce od srca.

neutralni felsh

pre 8 godina

uzgred, bitka u staljingradu bila je velika strateska greska licno hitlera. svi generali su ga nagovarali da svom snagom udare na moskvu ("stanu zmiji na glavu"), ali on je imao fobiju od nedostatka nafte: predvojio je armije i dve trecine posla prema kavkazu i naftnim poljima, gde ih je cekao i staljingrad. sustina plana bila je da vermahtove juzne armije nakon pobede prezime u staljingradu i na prolece nastave kampanju ka moskvi.

runner

pre 8 godina

...Ali je zato ruski vojnik pucao na srpskog (i Srbe). To videti pod "Ruski zaštitni korpus". Oni su se baš lepo odužili i Srbiji i Srbima za pruženo utočište posle revolucije...
(Ja, 19. novembar 2015 21:13)
Ти си баш помешао жабе и бабе. Краљ Александар Карађорђевић је пружио уточиште руској аристокрацији и белогардејцима, дакле непријатељима револуције и Црвене армије а ако су Совјети и пуцали на Србе онда су пуцали на немачке колаборационисте а не на партизане, истинске борце против Хитлеровске солдатеске.

dukiVrs

pre 8 godina

O pogromu Jevreja su Ameri sve znali pa cak i avionske snimke lokacija imali ali su cekali trenutak. Iskrcavanje na Normandiju je bilo da bi se smanjio pritisak na Istocni front. Drugi svetski rat je toliko uzasan ali istorijski znacajan period da je to neverovatno. Tolika kolicina informacija ne postoji ni o jednom sukobu. Ipak je to bio najveci oruzani sukob ikada kao posledica ekonomske krize koja je slabija od ove trenutne i gde se predvidja turbulentan period i u narednih 10g.

Zoki

pre 8 godina

Bez osporavanja herojske odbrane Crvene armije u Otadžbinskom ratu, treba biti pošten pa reći da su SAD i Velika Britanija pomagale SSSR kroz tzv. Lend-lease program. Brojevi možda i nisu toliko veliki kada se uzme ukupna količina opreme na istočnom frontu, ali su u određenim trenutcima bili veoma značajni. SSSR je do decembra 1941. izgubio 20 hiljada tenkova, na sva 3 fronta koja su branila Moskvu krajem novembra 1941. ostali su na svega 670 tenkova, od kojih samo 120 srednjih i teških. U tom kontekstu, britanska pomoć od 460 tenkova, koliko je isporučeno do kraja 1941. bila je dragocena. Tokom prve polovine 1942. stiglo je oko 140 tenkova iz Kanade, tako da je u julu 1942. oko 16% oklopnih sredstava bilo sa Zapada. Do kraja 1941. isporučeno je oko 700 aviona, a isporuke su nastavljene i kasnije. Da ne govorimo o isporukama vozila i sl. SSSR sve do jeseni 1942. godine nije imao sopstvenu tehniku kojom bi mogao da parira Nemcima, ogroman broj sovjetski vojnika je poginuo upravo radi toga, cele jedinice su žrtvovane da se makar malo uspore Nemci. Cena je bila stravična.
Srbija je bila jedna od retkih okupiranih zemalja koja na Istočnom frontu nije imala ni jednog dobrovoljca, koliko god je velik bio nemački pritisak na Nedića, da pošalje makar vojnu muziku. Broj od 10 hiljada Hrvata je preteran, puk je daleko manja vojna formacija.
Otvaranje zapadnog fronta je bilo i te kako bitno i 1944, zato je Staljin toliko insistirao na tome. Isto važi i za bombardovanja Nemačke.

Vlada M

pre 8 godina

@totalnonebitan

Pucali su Srbi na Ruse kao deo kontrarevolucionarne koalicije posle Oktobarske revolucije. A pucao je sigurno i neki junački četnik na crvenoarmejca... mada kakvo je to junaštvo bilo verovatno nije.

delija

pre 8 godina

Milion pluseva za komentar DEDA CVETKA . Fantastican komentar koji cu da zapisem od reci do reci . Svaka cast DEDA , duboki naklon !

Nišlija

pre 8 godina

Vasilij Čujkov, pobednik bitke i kasnije osvajač Berlina, razvio je taktiku da se njegove trupe koliko je god moguće približe nemačkim, da Luftvafe ne bi mogla da dejstvuje, jer bi u tom slučaju ugrozila i svoje vojnike. To se zvalo "grljenje neprijatelja". Zbog toga su u Staljingradu negde linije bile toliko blizu da su jedni drugima mogli da čuju disanje.

Pred kraj bitke, nemačkim vojnicima je naredbom bilo zabranjeno da izvršavaju samoubistvo.

Cela jedna sovjetska divizija je izginula u jednom danu, od prvog do poslednjeg vojnika.

Sovjetska inženjerija je napravila most na Volgi pola metra ispod površine vode, da ne bi mogao da bude opažen iz vazduha.

Skulptura Majke Otadžbine u memorijalnom kompleksu na brdu Mamajev Kurgan u Volgogradu je najviši spomenik na svetu.

Brat Alberta Špera je bio vojnik u Staljingradu. Molio je pismom Špera da ga izvuče odatle. Šper je odgovorio "ja to ne mogu da uradim." Brat je u bici nestao bez traga.

Bilo je slučajeva kanibalizma. Sovjetski zarobljenici u kotlu, koje Nemci nisu mogli da snabdevaju hranom jer je nisu imali ni za sebe, jeli su tela svojih mrtvih drugova koji su pre toga umrli od gladi.

Vasilij Čujkov, jedini je maršal Sovjetskog Saveza koji nije sahranjen u Moskvi. Sahranjen je na Mamajevom Kurganu.

Apsurdi mrznje

pre 8 godina

@Mare,NS, prica o tome kako nisu hteli da otvore drugi front da bi pomogli Rusima nema veze sa istinom. Da te pitam, kada su se Francuzi i Englezi borili protiv Nemaca 1939., kada su bombe padale po Londonu 1940. i pretila invazija, sta su Rusi radili? Otvarali drugi front? SSSR je bila prva zemlja koja je poslala zvanicnu cestitku Nemackoj za pobedu nad Francuskom 1940. Staljin je licno poslao telegram cestitke Hitleru. Molotov je u svojim memoarima opisao kako je 1940. bio na razgovoru sa Ribentropom i Geringom u Berlinu gde su ga uveravali da je Engleska gotova kada su naisli bombarderi RAF-a i poterali ih sve zajedno u podrum. Ko je isporucivao materijal, naftu i rude Nemackoj sve do prvog dana rata? SSSR. Zadnji voz sa naftom je presao u ponoc, dan pred nemacki napad na SSSR. A ti pricas o tome kako zapadni saveznici nisu otvorili drugi front. Da li znas da Amerika uopste nije imala kopnenu vojsku? Prva regrutacjija je obavljena tek 1940. kada je postalo jasno da je rat za Ameriku blizu. Na vojnoj vezbi u Arizoni americka vojska koristila je drvene makete tenkova da bi simulirala tenkovski napad. Trebalo im je 4 godine da bi izgradili vojsku iole dovoljnu za iskrcavanje. Ali operacije su poceli 1942. godine u Africi sa totalno neiskusnom vojskom i toga su bili svesni. Rusi koji su cestitali Hitleru pobedu nad Francuskom i slali materijal dok je bombardovao London su OK a zapadni saveznici koji nisu imali vojsku ni za manje bitke a kamoli za drugi front su licemeri?

voodoo

pre 8 godina

Masovne dve bitke sa ogromnim zbirom zrtava na obe strane, za Lenjingrad i Staljingrad, dve najvece bitke po broju prisutnih i poginulih vojnika, kao i vojnoj opremi. Ali meni je uvek kada sam citao o njima kao i u ovom tekstu uvek vise delovalo i da nije bilo bas mnogo dobre taktike i koordinacije ni na jednoj strani, vise kao haotican sudar milionskih armija, sa nekim pokusajem koordinscije, pa ko prezivi pobednik. Cinjenica je da su ove dve bitke bile kobne po Nemce, broj vojnika, aviona, tenkova, ... koji su izgubili mogli su sa njima meseci da se brane od saveznika sa dobrom taktikom i mozda cak i odbrane na neko vreme. Medjutim cinjenica je da i Rusi ne bi mogli sami da zavrse posao, Nemci su bili dosta tehnicki napredniji tada, tako da je kljuc upravo bilo to sto su napadnuti sa obe strane, i sto su obe strane fanaticno gurale napred samo da prvi stignu do Berlina bez obzira na zrtve usput.

Sedi, NULA

pre 8 godina

@Sedi, jedan

Potražite na Vikipediji pojam "Lend-Lease" (i nešto naučite. ;)

"The United States gave to the Soviet Union from October 1, 1941 to May 31, 1945 the following: 427,284 trucks, 13,303 combat vehicles, 35,170 motorcycles, 2,328 ordnance service vehicles, 2,670,371 tons of petroleum products (gasoline and oil), 4,478,116 tons of foodstuffs (canned meats, sugar, flour, salt, etc.), 1,900 steam locomotives, 66 Diesel locomotives, 9,920 flat cars, 1,000 dump cars, 120 tank cars, and 35 heavy machinery cars. One item typical of many was a tire plant that was lifted bodily from the Ford Company's River Rouge Plant and transferred to the USSR. "

Malo li je? ;)

neutralni felsh

pre 8 godina

@Mare,NS, prica o tome kako nisu hteli da otvore drugi front da bi pomogli Rusima nema veze sa istinom. Da te pitam, kada su se Francuzi i Englezi borili protiv Nemaca 1939., kada su bombe padale po Londonu 1940. i pretila invazija, sta su Rusi radili? Otvarali drugi front? SSSR je bila prva zemlja koja je poslala zvanicnu cestitku Nemackoj za pobedu nad Francuskom 1940. Staljin je licno poslao telegram cestitke Hitleru. Molotov je u svojim memoarima opisao kako je 1940. bio na razgovoru sa Ribentropom i Geringom u Berlinu gde su ga uveravali da je Engleska gotova kada su naisli bombarderi RAF-a i poterali ih sve zajedno u podrum. Ko je isporucivao materijal, naftu i rude Nemackoj sve do prvog dana rata? SSSR. Zadnji voz sa naftom je presao u ponoc, dan pred nemacki napad na SSSR. A ti pricas o tome kako zapadni saveznici nisu otvorili drugi front. Da li znas da Amerika uopste nije imala kopnenu vojsku? Prva regrutacjija je obavljena tek 1940. kada je postalo jasno da je rat za Ameriku blizu. Na vojnoj vezbi u Arizoni americka vojska koristila je drvene makete tenkova da bi simulirala tenkovski napad. Trebalo im je 4 godine da bi izgradili vojsku iole dovoljnu za iskrcavanje. Ali operacije su poceli 1942. godine u Africi sa totalno neiskusnom vojskom i toga su bili svesni. Rusi koji su cestitali Hitleru pobedu nad Francuskom i slali materijal dok je bombardovao London su OK a zapadni saveznici koji nisu imali vojsku ni za manje bitke a kamoli za drugi front su licemeri?
(Apsurdi mrznje, 19. novembar 2015 22:36)


odlican komentar.

Comsheeya Niš

pre 8 godina

Ne slazem se da je to bila prekretnica II svetskog rata, vec Moskovska bitka, odigrana nepunih godinu dana ranije. Sovjeti su tada odbili snazno polugodisnje napredovanje Nemaca, naterali ih na borbu koja Vermahtu nikako nije odgovarala. Staljingrad, Kursk, Kijev su samo posledice...
(Stella, 19. novembar 2015 19:18)

Može biti, e onda dolazimo do ovog čoveka..

https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Sorge

..ali to je već neka druga priča.

neutralni felsh

pre 8 godina

naravno, ko nije citao knjigu "zivot i sudbina" vasilija grosmana - nema potpuni uvid u rat na istocnom frontu. fascinantna knjiga koja je neformalno bila zabranjena u sssr-u, jer nije dovoljno glorifikovala pobednicku stranu. sta li bi tek uradili sa helerovom "kvakom 22"? ;)

prizrenac

pre 8 godina

Da nije bilo Amerike i V Britanije danas na teritoriju Rusije sluzbeni jezik bio NEMACKI,citajte istoriju u originalu(cweite Weltkrieg) do Stalingrada nemacke trupe stigle bez ispalenog metka,tolko o rusiji.

Mesić

pre 8 godina

Marko Mesić nema nikakve rodbinske veze sa Stjepanom Mesićem. Radi se o Miloševićevoj propagandi koja se, na moje neugodno iznenađenje, još uvijek citira od strane nekih komentatora. Nevjerojatno je da i 25 godina nakon početka rata Miloševićeva propaganda ima takav učinak da i danas veliki broj ljudi nekritički ponavlja ono što ih je ona indoktrinirala. Šokiran sam ovom spoznajom. Mislio sam da je ipak u Srbiji ljudima objašnjeno što se to lagalo tijekom devedesetih, a što je istina. Još je jako puno posla ostalo izgleda da se riješite indoktrinacije. Pozdrav.

да да

pre 8 godina

А ми рехабилитујемо четнике, недићевце и пљујемо по партизанима ! Срам нас било !!!

Hauard Hjuz

pre 8 godina

Prevelika fama se diže oko bitke za Staljingrad koji je bio relativno strateški nebitan, a cela bitka rezultat ne sujete Staljina i Hitlera. U novembri 1942. Moskva js već debelo obranjena, sve velike tvornice izmeštene u Sibir i postignuta ravnoteža u ljudstvu i naoružanju na frontu rastegnutom na preko 3000km. Vermaht je ušao u statički rat gde osvajanje nekog grada tipa Smolensk, Harkov ali Staljingrad nije donosilo nikakve strateške pomake a zahtevalo je ogromne žrtve u živoj sili koja je Rusima praktički bila nepresušna. Sve u da je Staljingrad pao ishod rata bi bio isti eventualno ni trajao par meseci duže. Taktika Crvene armije je bila prilično jadna u prve dve godine rata - žrtvovane si kompletne divizije u armije u samoubilačkim jurišima radi usporavanja Nemaca, što ne na kraju i uspelo a cena je poznata - 12 miliona mrtvih ruskih vojnika plus 10 miliona civila naspram 2,6 miliona poginulih Švaba na istočnom frontu

Ja

pre 8 godina

o lomentaru da su ljOticevci bili ustaljingradu...nikada nijedan srpski vojnik nije pucao na ruskog
(totalnonebitan, 19. novembar 2015 20:51)

Na ruskog nije, ali na sovjetskog jeste. Vidi pod "Intervencija Antante tokom Građanskig rata u Rusiji" Tada je i Srbija poslala svoj kontigent.
Ali je zato ruski vojnik pucao na srpskog (i Srbe). To videti pod "Ruski zaštitni korpus". Oni su se baš lepo odužili i Srbiji i Srbima za pruženo utočište posle revolucije...

Mare,NS

pre 8 godina

Kakav Staljingrad?
Bitan je Dan `D`.
Kada su videli,kako su Rusi razbucali Nemce i da im nema spasa,odmah je pocelo iskrcavanje u Normandiji.
Nije im ni palo napamet da pokusaju iskrcavanje,bilo gde ranije,razvuku nacisticke snage i pomognu CCCP-u.
Setili se 1944.,kada je bilo pitanje vremena,kada ce Berlin pasti u sovjetske ruke.
Anglikanska posla,stari,dobri nasi `saveznici`,koji nam sto javno,sto tajno i dan danas zabijaju noz u ledja.
Ovi drugi nas barem ne diraju,jos od Staljinovog vremena,a podrzavali su nas i u I svetskom ratu,kada je Nikolaj II Romanov odmah objavio rat Austrougarskoj posle napada na Srbiju!
Cak je zapretio `saveznicima` da moraju prihvatiti i pomoci srpske vojnike,koji se povlace preko Albanije u Grcku ili ce sklopiti separatni mir sa Austougarima.
Da ne bi njega,ne bi bilo ni pesme `Krece se ladja francuska`,jer bi ista ostala usidrena u solunskom pristanistu.

Svima pamti,svima vrati istom merom!

vasilije knezevic

pre 8 godina

Jos i danas 70 godina kasnije,zapad a posebno Sjedinjene Drzave komemorativno
proslacljaju svoje uspjehe u II SR.Pritom se cutke ili sa dozom ljubomore pominje
Crvena Amija,Staljin i nadljudski napori Ruskog naroda da zaustavi proboj njemackih
fasistickih horda.Malo se zna da su u bitci kod Staljingrada ucestvovale i rumunske,
madjarske i armije drugih istocnoevropskih fasistickih kolaboratera.Medjum previse
se zna da su neki u Istocnoj Evropi bili protiv komunizma i sovjetskog prisustva.
Pritom se vrse napori da se Staljin izjednaci sa Hitlerom ili da bude gori od njega.
Nije potrebno nabrajati ili imenovati sve lazi koje se lansiraju u tu svdhu .Mi objektivno ne znamo kakva je licnost bio Staljin ali nam je dobro poznato kakve je
uspjehe i pobjede donio Sovjetskom Savezu. Takodje nam je poznato i postepeno
slabljenje i raspad,naravno poslije njegove smrti,te ogromne zajednice naroda.
Nije potrebno ulaziti u analizu licnosti Staljina;sama vojna i politicka situacija u toj
i okolo te zemlje moze nam odgovoriti na sva pitanja.Ideologija jedne vladajuce
konglomeracije skoro i da nije vazna,sta je mnogo vaznije je prostor koji je
potrebno braniti i zastititi.U interesu je mnogih da prostor bivseg SSSR prisvoje
sebi .Obicno se komunizam i Staljin okrivljava za sve a bitka kod Staljingrada
postaje mislena imenica.
vasilije knezevic 18 nov. 2015

Milorad

pre 8 godina

Braca Rusi, pokazali su svetu, zauvek zapisali u istoriji ljudskog roda, kako se brani domovina, sloboda i nezavisnost. Oni su slomili kicmu nacizmu,doneli slobodu celoj Evropi, pamtimo to zauvek. Hvala im ! Slava poginulim herojima !!!

kažnjeni

pre 8 godina

Zašto niste spomenuli koliko je hiljada,tačnije desetine hiljada,Hrvata pod Hitlerovom komandom jurišalo na Staljingrad?
(Sloba, 19. novembar 2015 18:44)
@Sloba

Зато што је чланак преузет са dnevnik.hr. :)
(Сталкер, 19. novembar 2015 19:19)

Dolazi se do cifre od cak 5000-10000 vojnika. Vole ljudi da poginu za tudje ideale, pa to ti je.
(aga, 19. novembar 2015 19:25)

Otuda izrazi poput "6. vojske" a ne 6.armije. Inače, zarobljene ustaše su izdresirane da nose petokrake, pa ustupljene Titu da ratuju po Srbiji(!) 44, pod komandom pukovnika Mesića(da budem pošten-i poginuo je kao partizan, mislim), rekao bih-strica poznatog nam izvršioca zadatka uništenja Jugoslavije. Titu se ideja toliko svidela, pa je, u nedostatku partizana, s ciljem omasovljenja pokreta i preuzimanja vlasti u Srbiji i celoj Jugoslaviji, izdejstvovao masovno preoblačenje ustaša i domobrana u partizanske uniforme. Ovi nisu imali ništa protiv, osobito krajem 44. Tako je došlo do apsurda da, na pr. drugi ustaški pukovnik u Pančevu 44. strelja 72 avijatičara vojske Kraljevine Jugoslavije, koji su izbegli zarobljeništvo, a odazvali se pozivu partizana(da se pridruže eskadrili!).
Na kraju, posle muljanja po balkanskom blatu, da ne zaboravim: Slava i hvala svim herojima Crvene Armije od Murmanska do Kavkaza!

Stella

pre 8 godina

Ne slazem se da je to bila prekretnica II svetskog rata, vec Moskovska bitka, odigrana nepunih godinu dana ranije. Sovjeti su tada odbili snazno polugodisnje napredovanje Nemaca, naterali ih na borbu koja Vermahtu nikako nije odgovarala. Staljingrad, Kursk, Kijev su samo posledice...

dragan

pre 8 godina

Rusija danasnja je 50x veca od Nemacke danasnje (SSSR je za celu Evropu bio veci od danasnje Rusije). To je kao da, ajde ne mis, nego manji pas napada slona.

Nem sam k'o riba

pre 8 godina

Svi oni koji su napravili Hitlera i njegov Rajh su očekivali pozitivan ishod plana Barbarosa kako bi rudna blaga i sirovine tog ogromnog prostranstva do Vladivostoka završila u njihovim rukama. Ništa se u Evropi i na Pacifiku spektakularno nije dešavalo na vojnom planu (sporadični sukobi) do momenta kada Rusi preuzimaju inicijativu na Staljingradskom frontu, a kasnije i u bici kod Kurska. Tada kreću planovi za Dan D, kreće bitka za Pacifik protiv Japanaca, kreću Englezi u Africi...Počinje spasavanje Evrope od Rusa. A ne kažnjavanje Nemaca za rat i genocid nad Jevrejima. Mislite da preterujem? Pogledajte situaciju u svetu. Jedini neprijatelj EU i SAD je Rusija. Opet se sprema nova Barbarosa i pohod na istok (Drang nach Osten), ka Sibiru i Vladivostoku.....
"Sibir sa svojim bogatstvima je prevelik da bi pripadao jednoj državi"
Madlen Olbrajt

Sedi, jedan

pre 8 godina

Da nije bilo Amerike i V Britanije danas na teritoriju Rusije sluzbeni jezik bio NEMACKI,citajte istoriju u originalu(cweite Weltkrieg) do Stalingrada nemacke trupe stigle bez ispalenog metka,tolko o rusiji.
(prizrenac, 19. novembar 2015 21:10)

Crvena armija je likvidirala pet šestina poginulih nemačkih vojnika i tako praktično rešila rat: World-War-II-military-deaths-in-Europe-by-theater-year: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/51/World-War-II-military-deaths-in-Europe-by-theater-year.png/800px-World-War-II-military-deaths-in-Europe-by-theater-year.png

Nindza

pre 8 godina

Neko rece da je bilo bitaka sa vise ljudstva - pa bas i nije. U staljingradu je izginulo grubo oko 1.200.000, i to oko 400.000 Rusa i 800.000 Nemaca (i saradnika). Jedina veca je bitka za Lenjingrad.

DEDA CVETKO

pre 8 godina

Ne postoji nista u istoriji ratovanja sto bi moglo cak i da se poredi sa Staljingradom. Mada se kroz vekove vodilo mnogo bitaka sa daleko vise ljudstva i opreme, po intenzitetu, duzini i upornosti sukoba i strasti heroizma, Staljingrad JEDINO moze da se meri sa Verdenom, gde je tokom 10 meseci borbe ispaljeno 65 MILIONA (MILIONA, NE HILJADA) artiljerijskih projektila, i gde je u presudnim trenucima bitke bilo ispaljivano i po 1000 granata NA MINUT. Staljingrad je metar kojim se meri krvolocnost i ludilo rata, ali i ljudska zrtva ravna andjeoskoj. Heroizam sovjetskih trupa (potpomognut masovnim streljanjem preko 100,000 dezertera) jednostavno je nemoguce razumeti sa ove istorijske perspektive. Oni koji su tamo dali svoje zivote za oslobodjenje covecanstva od nacizma vise su bili polubogovi nego ljudi i dostojni su naseg dubokog postovanja i secanja zauvek. Jer, oni koji danas radjaju se, zive i umiru od Subotice do Prizrena (i sire), zivi su ISKLJUCIVO zbog onih koji nisu preziveli Staljingrad.

Dusan

pre 8 godina

Prvo, svim vojnicima koji su poginuli u odbrani Staljingrada vecno hvala i postovanje.

Drugo, odgovor (Danilo, 19. novembar 2015 18:56)

Nije bas. Prva greska Nemaca bila je naredba Hitlera da stane i unisti opkoljene Sovjete kod Smolenska sto je znacilo da su Nemci tri nedelje cekali ispred Moskve dok pozadinske mehanizovane jedinice nisu resile dzepove otpora. Tada je krenula zima, pa protivnapad i dovidjenja od Moskve. Onda su Rusi i Sovjeti tokom proleca ginuli kao muve napadajuci Nemce, sto je ovima dalo priliku da napadnu na jug. Greska Nemaca bila je sto se nisu fokusirali samo na naftna polja i Kavkaz vec je Hitler iz sujete naredio Paulusu da ide na Staljingrad, koji takticki jeste bio vazan, ali strateski uopste. Da su Nemci nastavili samo prema Kavkazu i oteli Rusima sva naftna polja, ishod rata bio bi potpuno drugaciji.

Nakon Staljingrada su zaista izgubili rat. Kursk ih je samo zacementirao i potvrdio Hitlerovu glupost. U svakom slucaju slava svim braniocima i hvala im. Vojnicki pozdravljam i nemacke vojnike (ne naciste i bolesnike) koji su iz duznosti prema svojoj domovini poginuli.

GuyFawkes

pre 8 godina

@Temerinac
Niti jedna jedinica Ljoticevih nije bila na Staljingradu. Ali je skoro svaka kontinentalna zemlja EU imala svoje "delegate", neke u vecem broju,druge u simbolicnom. Znaci,iz istorije kec kao vrata. Sedi,jedan!

mik

pre 8 godina

Sovjeti pametni, udarili na najslabiju tačku,na Rumune i na taj način napravili konfuziju kod Nemaca i njihovih saveznika. Nemci su onda morali da preraspoređuju vojsku i uvek su negde bili kratki.Da su sve bili Nemci,pitanje kako bi se sve završilo,ali na našu sreću,tamo su bili i Rumuni i Hrvati i ostale sluge nacista,pa je Crvena Armija to probila.

John

pre 8 godina

Čuvena naredba 227. "Ни шагу назад".
Ili, što bi rekao Vasilij Zajcev (pravi, ne onaj na filmu, film nije ni za šta) "Iza Volge za nas nema ničega."

Što se tiče Hrvata pod Staljingradom, da, bilo ih je (369. pešadijski puk). Ali nemojte preterivati sa 10 hiljada (ili tisuća). Odakle im, bre, toliko da pošalju? Plus što u njemu i nisu bili samo Hrvati, bilo je i (belih) Rusa.
Uzgred, kada se Paulus predao, u NDH je proglašen dan žalosti.

covek

pre 8 godina

Fon Paulus se po predaji izjasnio da je od cele Nemacke 6. armije poslate na Staljingrad, a koja je brojala tek nesto ispod 1 000 000 vojnika u svim fazama, ostalo zivo negde oko 90 000. Nekih 10 000 je umrlo neposredno po predaji.
Ofanziva ruske vojske na Staljingrad je zvanicno i najvece povlacenje vojne rezerve u istoriji. Naime cifra od 1 240 000 vojnika je poslata zeleznicom i tada vec razrusen grad. Kao i Naopleon pre njega, Hitler je odabrao los vremenski period za napad jer pored velike vojne sile, nemacku vojsku jer dotukla i zima.
Zbog nemogucnosti dopremanja municije i hrane i manjka iste, nemci su radi ohrabrenja vojske bacali sanduke sa crnim krstovima. Zanimljivo je i da ruska rezerva imala oruzje tek za svakog treceg vojnika te su racunali da kada onaj koji nosi oruzje pogine drugi preuzme isto. U pozadini njihovog napredovanja su bili pozicionirani mitraljezi da sprece eventualno povlacenje ili dezertiranje.

nenad 12

pre 8 godina

Zašto niste spomenuli koliko je hiljada,tačnije desetine hiljada,Hrvata pod Hitlerovom komandom jurišalo na Staljingrad?
(Sloba, 19. novembar 2015 18:44)

Reč je o 369-oj Pojačanoj Pešačkoj Pukovniji,tu jedinicu su još nazivali i "đavolja postrojba"i "Crna legija".Brojala je nešto preko 10 000 boraca koji su skoro svi izginuli.Za razliku od Rumuna,Italijani i dr.Hrvati su se zaista ludački hrabro borili na iznenađenje i samih Nemaca i bili su jedinica koja je dobila najviše odlikovanja u toj bitci.Posebno su se istakli u bitci za železničku stanicu gde ih je većina i izginula.

WWII

pre 8 godina

2 najvece greske sila Osovina u 2. svetskom ratu su:
1. napad nacisticke Nemacke na SSSR
2. napad carskog Japana na SAD
Sva sreca pa su to i uradili, inace bi Nemci sa Italijanima zauzeli Evropu i zajednicki napali SSSR sa zapada a Japanci bi ih napali sa istoka (istovremeno bi napali SSSR), a kasnije bi osvojili SAD.

aga

pre 8 godina

Zašto niste spomenuli koliko je hiljada,tačnije desetine hiljada,Hrvata pod Hitlerovom komandom jurišalo na Staljingrad?
(Sloba, 19. novembar 2015 18:44)

Dolazi se do cifre od cak 5000-10000 vojnika. Vole ljudi da poginu za tudje ideale, pa to ti je.

masakr

pre 8 godina

Tri miliona nemačkih vojnika je ušlo u CCCP.
Churchill je odahnuo, nije mrdnuo repom i jedva je nagovorio Englesku da ne sklopi pakt sa Hitlerom protiv Sovjeta.
Roosevelt je već imao japanske probleme (Pearl Harbor) i nije želeo da pomogne Evropi.
Nikita je branio Staljingrad, i Rusija je bez ičije pomoći izgubila 25 miliona ljudi.

max

pre 8 godina

Kako nema ništa o Ljutićevcima, koji su se borili na strani Nemačke?
(Temerinac, 19. novembar 2015 19:27)


mozda zato sto je tema staljingradska bitka u kojoj ljoticevci nisu ucestvovali niti bilo gde na teritoriji SSSR

mr

pre 8 godina

Samo jedno ime ,Marko Mesić i dovoljno je izguglati ko je bio.Borio se na strani Nemaca u Staljingradu,a posle prešao na stranu partizana kod nas i bio oficir u Titovoj vojsci.Zanimljiva i nedovoljno rasvetljena uloga tog Hrvata.

Danilo

pre 8 godina

Vec pocetkom 1942 je bilo jasno da Nemci ne mogu da pobede na Istocnom frontu.Jednodtavno imali su sanse samo u brzoj pobedi koja zamalo da im uspe,ali cim su usli u prvu zimu,vise nisu imali sanse protiv Rusa.Jednostavno Sovjetski savez je imao toliki ljudski,industrijski,vojni potencijal da je stalno mogao da dovodi rezerve i pravi novo oruzje zbog obilja resursa za razliku od Nemaca i njihovih saveznika koji su bili previse rastegnuti i morali su da drze veliki broj zemalja pod okupacijom.Staljingrad je bio prelomna tacka i po meni vec je tad odlucen pobednik,a jos 2 godine su morale da prodju da Nemci to i prihvate.

max

pre 8 godina

A Ustaške jedinice na istočnom frontu? O njima ni slova?
(Webber, 19. novembar 2015 19:19)


ustase nisu ucestvovale u staljungradskim operacijama vec su tamo bili domobrani koji su za razliku od ustasa ipak bili vojska sposobna za ofaznivna dejstva. ustaske jedinice su jedino bile sposobne za izivljavanje nad civilima tako ta ih nemci ne bi nikada angazovali za neke ozbiljne vojne operacije

Milosav

pre 8 godina

Slava i hvala velikoj Crvenoj Armiji i bratskom ruskom narodu sto zgazise Hitlera i njegovu na izgled nepobedivu armadu!
Smrt fasizmu, ura, ura, uraaaa!

Apsurdi mrznje

pre 8 godina

@Mare,NS, prica o tome kako nisu hteli da otvore drugi front da bi pomogli Rusima nema veze sa istinom. Da te pitam, kada su se Francuzi i Englezi borili protiv Nemaca 1939., kada su bombe padale po Londonu 1940. i pretila invazija, sta su Rusi radili? Otvarali drugi front? SSSR je bila prva zemlja koja je poslala zvanicnu cestitku Nemackoj za pobedu nad Francuskom 1940. Staljin je licno poslao telegram cestitke Hitleru. Molotov je u svojim memoarima opisao kako je 1940. bio na razgovoru sa Ribentropom i Geringom u Berlinu gde su ga uveravali da je Engleska gotova kada su naisli bombarderi RAF-a i poterali ih sve zajedno u podrum. Ko je isporucivao materijal, naftu i rude Nemackoj sve do prvog dana rata? SSSR. Zadnji voz sa naftom je presao u ponoc, dan pred nemacki napad na SSSR. A ti pricas o tome kako zapadni saveznici nisu otvorili drugi front. Da li znas da Amerika uopste nije imala kopnenu vojsku? Prva regrutacjija je obavljena tek 1940. kada je postalo jasno da je rat za Ameriku blizu. Na vojnoj vezbi u Arizoni americka vojska koristila je drvene makete tenkova da bi simulirala tenkovski napad. Trebalo im je 4 godine da bi izgradili vojsku iole dovoljnu za iskrcavanje. Ali operacije su poceli 1942. godine u Africi sa totalno neiskusnom vojskom i toga su bili svesni. Rusi koji su cestitali Hitleru pobedu nad Francuskom i slali materijal dok je bombardovao London su OK a zapadni saveznici koji nisu imali vojsku ni za manje bitke a kamoli za drugi front su licemeri?

neutralni felsh

pre 8 godina

Otuda izrazi poput "6. vojske" a ne 6.armije. Inače, zarobljene ustaše su izdresirane da nose petokrake, pa ustupljene Titu da ratuju po Srbiji(!) 44, pod komandom pukovnika Mesića(da budem pošten-i poginuo je kao partizan, mislim), rekao bih-strica poznatog nam izvršioca zadatka uništenja Jugoslavije. Titu se ideja toliko svidela, pa je, u nedostatku partizana, s ciljem omasovljenja pokreta i preuzimanja vlasti u Srbiji i celoj Jugoslaviji, izdejstvovao masovno preoblačenje ustaša i domobrana u partizanske uniforme. Ovi nisu imali ništa protiv, osobito krajem 44. Tako je došlo do apsurda da, na pr. drugi ustaški pukovnik u Pančevu 44. strelja 72 avijatičara vojske Kraljevine Jugoslavije, koji su izbegli zarobljeništvo, a odazvali se pozivu partizana(da se pridruže eskadrili!).
Na kraju, posle muljanja po balkanskom blatu, da ne zaboravim: Slava i hvala svim herojima Crvene Armije od Murmanska do Kavkaza!
(kažnjeni, 19. novembar 2015 20:44)


sovjeti prvo istrenirali pa pustili ratne zarobljenike i poslali ih titu? gde si to citao? made in trece oko i feljton iz neki glupih novina.

Lester

pre 8 godina

Nije toliko poznato (a trebalo bi biti) je da su Nemci zauzeli Staljingrad, Turci bi ušli u rat na nemačkoj strani. Od kad je Paulusova pešadija ušla u grad, Turci su samo čekali pad grada da uđu u rat (pad Staljingrada bi presekao Rusima linije snabdevanja Volgom sa Kavkazom i Kaspijskim morem) i zajedno sa Nemcima unište kavkaske jedinice Crvene armiji i zauzmu naftonosna polja. Turska vojska je bila na granicama današnjih Gruzije i Jermenije.

neutralni felsh

pre 8 godina

bio sam na mamajevom kurganu, velikom memorijalnom kompleksu na brdu sa ogromnim spomenikom tzv. majci rodini, u danasnjem volgogradu. polozio sam cvece za obe strane. jer, za dobru zurku je potrebno dvoje - dva protivnika ciji tadasnji herioizam u epskoj borbi na zivot i smrt zasluzuje svako postovanje, iz danasnje perspektive, kao jedina uteha i svetla tacka u ratu, dokazano najvecoj gluposti i organizovanom kriminalu skrivenom iza gomile velikih dirljivih reci.
nazalost, vidim da mnogi opet minorizuju jednu stranu medju pobednicima, a nipodastavaju drugu. zato propustaju poentu: vojno superiornu nacisticku nemacku nijedna zemlja nije mogla sama da pobedi, cak ni sovjeti i ameri. jedino svi zajedno. ta pobeda je zapravo prica o sinergiji i sadejstvu, nesto sto smo kao nacija zaboravili, godinama ziveci u stihiji i dnevnim improvizacijama, detinjasto kriveci sve druge za nasu stagnaciju.
staljin je rekao da bi bez americke materijalne pomoci sssr bio porazen. u najmanju ruku, rat bi postao produzeno rovovski. pojednostavljeno, sovjeti su pruzili pesadiju i artiljeriju, zapadni saveznici mocnu avijaciju i mornaricu. jedan na jedan, nacisticka nemacka je tokom veceg dela rata bila jaca od svakog od njih po vojnoj sili, osim u mornarici naspram engleza i pesadiji naspram sovjeta. mada, bez pomoci zapada, zilavi sovjeti bi se s upornim vermahtom tukli godinama duze, s nepredvidljivim ishodom. takodje, bez sovjeta, zapad bi se godinama duze rvao sa nacistickom pretnjom.
zato vi pojedini, molim vas, cutite i uzivajte u pobedi, ne skrnavite danasnji povod i dan.

Sedi, NULA

pre 8 godina

@Sedi, jedan

Potražite na Vikipediji pojam "Lend-Lease" (i nešto naučite. ;)

"The United States gave to the Soviet Union from October 1, 1941 to May 31, 1945 the following: 427,284 trucks, 13,303 combat vehicles, 35,170 motorcycles, 2,328 ordnance service vehicles, 2,670,371 tons of petroleum products (gasoline and oil), 4,478,116 tons of foodstuffs (canned meats, sugar, flour, salt, etc.), 1,900 steam locomotives, 66 Diesel locomotives, 9,920 flat cars, 1,000 dump cars, 120 tank cars, and 35 heavy machinery cars. One item typical of many was a tire plant that was lifted bodily from the Ford Company's River Rouge Plant and transferred to the USSR. "

Malo li je? ;)

Vlada M

pre 8 godina

@totalnonebitan

Pucali su Srbi na Ruse kao deo kontrarevolucionarne koalicije posle Oktobarske revolucije. A pucao je sigurno i neki junački četnik na crvenoarmejca... mada kakvo je to junaštvo bilo verovatno nije.

Flash

pre 8 godina

Ne bih se slozio da je Moskva bila prekretnica, iz sledecih razloga: Staljingrad je bio ''popravni'' svabama, koji su itekako mogli da ''poloze''. Moskovsku bitku jesu izgubili, ali da su staljingradsku dobili, osvojivsi naftna polja Kavkaza, pobeda bi bila itekako moguca. Ali posle Staljingrada, Nemci gube apsolutno svaku sansu da pobede SSSR - Kursk je bio gotovo nebitan, i da je uspeo samo bi produzio rat za 5-6 meseci, a cinjenica da je Kursk jedina ofanziva nemaca na istocnom frontu posle Staljingrada govori u prilog tome da je Staljingrad bio poslednji ekser u Hitlerovom kovcegu. Sledece 2 godine ratovanja bile su cista formalnost i svi su znali kako ce se zavrsiti, osim mozda najtvrdokornijih nacista. Situacija nije bila takva izmedju decembra '41 (Moskovska bitka) i novembra '42 (operacija uran).

драган

pre 8 godina

Надам се да је свима јасно да је Немачка машинерија била створена уз подршку англосаксонаца, са циљем да покоре Русију. Када су англосаксонаци видели да ће Немачка претрпети пораз онда се укључуо у рат против Немачке. До тада их нису озбиљно дирали.

Bojan

pre 8 godina

mnogi su tamo poginili i bilo je tu svašta od ubijanje medjusobno, umiranje od gladi i od zime pa do kanibalizma. Od oko 150 000 zarobljeni nemaca su se do sada samo oko 6000 vratili i najveći broj njih je poludeo. Bila je to jedna ključna bitka.

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Da nije bilo Amerike i V Britanije danas na teritoriju Rusije sluzbeni jezik bio NEMACKI,citajte istoriju u originalu(cweite Weltkrieg) do Stalingrada nemacke trupe stigle bez ispalenog metka,tolko o rusiji.
(prizrenac, 19. novembar 2015 21:10)
---------
SAD su ušle u otvoreni sukob sa državama "Sile osovine" tek pošto su videli da će Rusi doći do Berlina i okupirati Nemačku. Da je Evropa čekala Amerikance i danas bi "čičko Adolf" iz Berlina odredjivao granice i način ponašanja svim narodima koji ne pripadaju nemačkoj naciji. SAD i Velika Britanija su se angažovale na evropskom kontinentu tek pošto su videli krah Nemačke. Jurili su da što pre dodju do Ne,msačke. Radi interesnih sfera u Nemačkoj i Austriji, kao što to rade danas u Libiji ili Iraku. Mogle su nemačke trupe da stignu i do Vladivostoka veoma brzo ali bi im povratak nazad bio još pakleniji nego od Staljingrada. I Napoleon je dolazio do Moskve. Nemojte da omalovažavate Ruse samo zbog toga što mrzite Srbe. Ostavite se nemačkih originala. Tu istoriju su pisali popularni "ameri". Nemačka ni danas ne sme da podigne dva prsta pre nego što se konsultuje i to odobri SAD.

Milorad

pre 8 godina

U tom kontekstu i Sovjetski "istocni blok" izgleda drugacije,kao i biti pod "ruskim cizmom"???
Jasno je,da su Rumuni,Bugari,Madjari,Litvanija,Letonija,Estonija i Istocna Nemacka bili fasisti,koji su zajedno sa Hitlerom ratovali protiv SSSR-a,Poljaci su vekovima ratovali protiv Rusa i mrze ih i danas,jedino ne znam sta je sa Cehoslovackom!? Ukrajina je bila deo SSSR-a,a ne "pod cizmom",oni su bili cizma!
Ako je SSSR i vrsio pritisak na te drzave,bilo je potpuno opravdano jer su bili fasisti,a prilicno su odgovori i za smrt 25 miliona naroda SSSR-a!!!

Dule Dabić gluvaja, selo Gornja Suvaja

pre 8 godina

@Prizrenac

Da se ne raspravljam sa tobom, samo pročitaj koliko je žrtava bilo na kojoj strani (nemačka, američka, engleska i sovjetska), pa onda napiši ko je najviše doprineo porazu Hitlera...

neutralni felsh

pre 8 godina

@Mare,NS, prica o tome kako nisu hteli da otvore drugi front da bi pomogli Rusima nema veze sa istinom. Da te pitam, kada su se Francuzi i Englezi borili protiv Nemaca 1939., kada su bombe padale po Londonu 1940. i pretila invazija, sta su Rusi radili? Otvarali drugi front? SSSR je bila prva zemlja koja je poslala zvanicnu cestitku Nemackoj za pobedu nad Francuskom 1940. Staljin je licno poslao telegram cestitke Hitleru. Molotov je u svojim memoarima opisao kako je 1940. bio na razgovoru sa Ribentropom i Geringom u Berlinu gde su ga uveravali da je Engleska gotova kada su naisli bombarderi RAF-a i poterali ih sve zajedno u podrum. Ko je isporucivao materijal, naftu i rude Nemackoj sve do prvog dana rata? SSSR. Zadnji voz sa naftom je presao u ponoc, dan pred nemacki napad na SSSR. A ti pricas o tome kako zapadni saveznici nisu otvorili drugi front. Da li znas da Amerika uopste nije imala kopnenu vojsku? Prva regrutacjija je obavljena tek 1940. kada je postalo jasno da je rat za Ameriku blizu. Na vojnoj vezbi u Arizoni americka vojska koristila je drvene makete tenkova da bi simulirala tenkovski napad. Trebalo im je 4 godine da bi izgradili vojsku iole dovoljnu za iskrcavanje. Ali operacije su poceli 1942. godine u Africi sa totalno neiskusnom vojskom i toga su bili svesni. Rusi koji su cestitali Hitleru pobedu nad Francuskom i slali materijal dok je bombardovao London su OK a zapadni saveznici koji nisu imali vojsku ni za manje bitke a kamoli za drugi front su licemeri?
(Apsurdi mrznje, 19. novembar 2015 22:36)


odlican komentar.

runner

pre 8 godina

...Ali je zato ruski vojnik pucao na srpskog (i Srbe). To videti pod "Ruski zaštitni korpus". Oni su se baš lepo odužili i Srbiji i Srbima za pruženo utočište posle revolucije...
(Ja, 19. novembar 2015 21:13)
Ти си баш помешао жабе и бабе. Краљ Александар Карађорђевић је пружио уточиште руској аристокрацији и белогардејцима, дакле непријатељима револуције и Црвене армије а ако су Совјети и пуцали на Србе онда су пуцали на немачке колаборационисте а не на партизане, истинске борце против Хитлеровске солдатеске.

homer

pre 8 godina

@ prizrenac

Eee blago meni, da si malo ucio istoriju, znao bi da Rusija nije krenula u kontraofanzivu protiv nemacke armije na sva tri fronta, verovatno ne bismo ni culi za iskrcavanje saveznika u Normandiji. Nego gospoda sa zapada dosla da opljackaju kada su videli da treci rajh krece da pada na istoku.

kad procitas, procitaj jos jednom

pre 8 godina

Da nije bilo Amerike i V Britanije danas na teritoriju Rusije sluzbeni jezik bio NEMACKI,citajte istoriju u originalu(cweite Weltkrieg) do Stalingrada nemacke trupe stigle bez ispalenog metka,tolko o rusiji.
(prizrenac, 19. novembar 2015 21:10)

vidis, to je bila i hitlerova velika greska
on je hteo posto-poto da sto pre i sto dublje prodre u rusiju. Ali tom prilikom nije razvijo infrastrukturne veze za snabdevanje armije (hrana, gorivo a najvise GARDEROBA)
Nemci su stigli do staljingrada u letnjim bluzama, kada je poceolo ”snjeziti” (na isti nacin i Napolen je prosao). Postoje price da su ih rusi demoralisali tako sto su se skidali goli i kupali na 100m od njih, a oni nisu mogli da pucaju od zime:-):-)

Aleksa

pre 8 godina

Neka je večna slava svima onima koji izginuše boreći se protiv fašizma. To se ne sme zaboraviti i mora se uvek isticati. Mi smo malo 'zaboravniji', pa prema potrebi i proceni neukih i neobrazovanih političara sami sebi 'pucamo u nogu' t.j. glorifikujemo izdajnike, a onda opet posle mnogo godina okrenemo 'ćurak naopako' pa odemo na paradu u Rusiju, ali i dalje svojim delima omalovažavamo antifašističku borbu. To smo MI. Inače, Čerčil u svojim Memoarima kaže da je Britanski prirodni saveznik Nemačka (tada Hitlerova) protiv nadolalazeće CRVENE OPASNOSTI sa Istoka. To beše onda. Da li je danas drugačije...? Gering je na Nirnberškom procesu na kraju izjavio i obratio se tužiocu: 'Gospodine ... videli ste gde smo (fašistička Nemačka) pogrešili. Dobro vodite računa da ne pogrešite vi (SAD)'.

Slavisa V.

pre 8 godina

"2 najvece greske sila Osovina u 2. svetskom ratu su:
1. napad nacisticke Nemacke na SSSR
2. napad carskog Japana na SAD
Sva sreca pa su to i uradili, inace bi Nemci sa Italijanima zauzeli Evropu i zajednicki napali SSSR sa zapada a Japanci bi ih napali sa istoka (istovremeno bi napali SSSR), a kasnije bi osvojili SAD."
Ti se kodza pomuci da ovo napises, a oni bi to sve uradili bez ikakve muke. A kako si napisao skoro da su ove dve pobrojane greske imale istu tezinu.

Zoki

pre 8 godina

Bez osporavanja herojske odbrane Crvene armije u Otadžbinskom ratu, treba biti pošten pa reći da su SAD i Velika Britanija pomagale SSSR kroz tzv. Lend-lease program. Brojevi možda i nisu toliko veliki kada se uzme ukupna količina opreme na istočnom frontu, ali su u određenim trenutcima bili veoma značajni. SSSR je do decembra 1941. izgubio 20 hiljada tenkova, na sva 3 fronta koja su branila Moskvu krajem novembra 1941. ostali su na svega 670 tenkova, od kojih samo 120 srednjih i teških. U tom kontekstu, britanska pomoć od 460 tenkova, koliko je isporučeno do kraja 1941. bila je dragocena. Tokom prve polovine 1942. stiglo je oko 140 tenkova iz Kanade, tako da je u julu 1942. oko 16% oklopnih sredstava bilo sa Zapada. Do kraja 1941. isporučeno je oko 700 aviona, a isporuke su nastavljene i kasnije. Da ne govorimo o isporukama vozila i sl. SSSR sve do jeseni 1942. godine nije imao sopstvenu tehniku kojom bi mogao da parira Nemcima, ogroman broj sovjetski vojnika je poginuo upravo radi toga, cele jedinice su žrtvovane da se makar malo uspore Nemci. Cena je bila stravična.
Srbija je bila jedna od retkih okupiranih zemalja koja na Istočnom frontu nije imala ni jednog dobrovoljca, koliko god je velik bio nemački pritisak na Nedića, da pošalje makar vojnu muziku. Broj od 10 hiljada Hrvata je preteran, puk je daleko manja vojna formacija.
Otvaranje zapadnog fronta je bilo i te kako bitno i 1944, zato je Staljin toliko insistirao na tome. Isto važi i za bombardovanja Nemačke.

srbijasine

pre 8 godina

@ Zašto niste spomenuli koliko je hiljada,tačnije desetine hiljada,Hrvata pod Hitlerovom komandom jurišalo na Staljingrad?
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Sloba, 19. novembar 2015 18:44) # Link komentara
Preporučujem (+50)Ne preporučujem (-1)

Oko 5000. Zanimljivo je da su Rumuni bili neutralni do 40', a onda kad su videli da su Francuska i Britanija nemocni prisli Hitleru. Posle su ponovo promenili strane krajem 44'.

voodoo

pre 8 godina

Masovne dve bitke sa ogromnim zbirom zrtava na obe strane, za Lenjingrad i Staljingrad, dve najvece bitke po broju prisutnih i poginulih vojnika, kao i vojnoj opremi. Ali meni je uvek kada sam citao o njima kao i u ovom tekstu uvek vise delovalo i da nije bilo bas mnogo dobre taktike i koordinacije ni na jednoj strani, vise kao haotican sudar milionskih armija, sa nekim pokusajem koordinscije, pa ko prezivi pobednik. Cinjenica je da su ove dve bitke bile kobne po Nemce, broj vojnika, aviona, tenkova, ... koji su izgubili mogli su sa njima meseci da se brane od saveznika sa dobrom taktikom i mozda cak i odbrane na neko vreme. Medjutim cinjenica je da i Rusi ne bi mogli sami da zavrse posao, Nemci su bili dosta tehnicki napredniji tada, tako da je kljuc upravo bilo to sto su napadnuti sa obe strane, i sto su obe strane fanaticno gurale napred samo da prvi stignu do Berlina bez obzira na zrtve usput.

Ни шагу назад!

pre 8 godina

...
Taktika Crvene armije je bila prilično jadna u prve dve godine rata - žrtvovane si kompletne divizije u armije u samoubilačkim jurišima radi usporavanja Nemaca, što ne na kraju i uspelo a cena je poznata - 12 miliona mrtvih ruskih vojnika plus 10 miliona civila naspram 2,6 miliona poginulih Švaba na istočnom frontu
(Hauard Hjuz, 19. novembar 2015 20:32)

Jesu li i ti civili jurišali na Nemce?

socrat

pre 8 godina

U Staljingradu je bilo opkoljeno oko 400000 Nemaca, Hitlerova greska je bila u tome sto je podelio snage na dva dela, grupe armija A i B, jedna sa zadatkom da zauzme Kavkaz i naftne izvore, a druga Staljingrad. Tako je podelio i razvukao snage, su Sovjeti mogli da izvrse napad na slabo sticene bokove (Rumuni, Hrvati i Italijani). Inace, protivnapad su izvele dobro opremljene trupe koje su stigle sa Dalekog istoka. Staljin je do tada saznao da Japan nece da napadne SSSR, tako da je mogao da povuce snage koje su tamo cekale eventualni rat sa Japanom. A kada smo kod Japana, Japancima su Amerikanci iznudili rat, tako sto su im udarili sankcije na uvoz sirovina, tako da nisu imali gde, rat im je bio jedina opcija. Po meni je najveca Hitlerova greska bila sto nije uspeo da zauzme Severnu Afriku, tako bi se prosirio i na Bliski istok i uspeo da preuzme naftne izvore. Naravno, greska mu je i sto je uopste napao Ruse

ajde vise...

pre 8 godina

do Stalingrada nemacke trupe stigle bez ispalenog metka,tolko o rusiji.
(prizrenac, 19. novembar 2015 21:10)

Nadam se da je ovaj nesuvisli komentar plod nepoznavanja jezika pa je iskrivljeno napisan. Pa samo u operaciji Barbarosa poginulo je skoro milion Nemaca i nekoliko miliona Sovjeta. Bez ispaljenog metka?

Vatra

pre 8 godina

Rusi su snimili odlične dokumentarce o drugom svetskom ratu od operacije Barbarosa kad su nemci bez objave rata počeli da razbijaju SSSR pa do gaženja Brlina, bitka za Moskvu, opsada Lenjingrada, Staljingradska bitka, Kurska bitka, Bagration... odlični dokumentarci, ima ih na youtube-u, mislim da se zove Sovjetska oluja ili Sowiet storm. Postoji i prevod na hrvatskom, na žalost naši osim što ponavljaju jevropa nema alternativu ništa drugo ne znaju.
Preporučujem vam ove dokumentarce od srca.

dukiVrs

pre 8 godina

O pogromu Jevreja su Ameri sve znali pa cak i avionske snimke lokacija imali ali su cekali trenutak. Iskrcavanje na Normandiju je bilo da bi se smanjio pritisak na Istocni front. Drugi svetski rat je toliko uzasan ali istorijski znacajan period da je to neverovatno. Tolika kolicina informacija ne postoji ni o jednom sukobu. Ipak je to bio najveci oruzani sukob ikada kao posledica ekonomske krize koja je slabija od ove trenutne i gde se predvidja turbulentan period i u narednih 10g.

neutralni felsh

pre 8 godina

uzgred, bitka u staljingradu bila je velika strateska greska licno hitlera. svi generali su ga nagovarali da svom snagom udare na moskvu ("stanu zmiji na glavu"), ali on je imao fobiju od nedostatka nafte: predvojio je armije i dve trecine posla prema kavkazu i naftnim poljima, gde ih je cekao i staljingrad. sustina plana bila je da vermahtove juzne armije nakon pobede prezime u staljingradu i na prolece nastave kampanju ka moskvi.

delija

pre 8 godina

Milion pluseva za komentar DEDA CVETKA . Fantastican komentar koji cu da zapisem od reci do reci . Svaka cast DEDA , duboki naklon !

Nišlija

pre 8 godina

Vasilij Čujkov, pobednik bitke i kasnije osvajač Berlina, razvio je taktiku da se njegove trupe koliko je god moguće približe nemačkim, da Luftvafe ne bi mogla da dejstvuje, jer bi u tom slučaju ugrozila i svoje vojnike. To se zvalo "grljenje neprijatelja". Zbog toga su u Staljingradu negde linije bile toliko blizu da su jedni drugima mogli da čuju disanje.

Pred kraj bitke, nemačkim vojnicima je naredbom bilo zabranjeno da izvršavaju samoubistvo.

Cela jedna sovjetska divizija je izginula u jednom danu, od prvog do poslednjeg vojnika.

Sovjetska inženjerija je napravila most na Volgi pola metra ispod površine vode, da ne bi mogao da bude opažen iz vazduha.

Skulptura Majke Otadžbine u memorijalnom kompleksu na brdu Mamajev Kurgan u Volgogradu je najviši spomenik na svetu.

Brat Alberta Špera je bio vojnik u Staljingradu. Molio je pismom Špera da ga izvuče odatle. Šper je odgovorio "ja to ne mogu da uradim." Brat je u bici nestao bez traga.

Bilo je slučajeva kanibalizma. Sovjetski zarobljenici u kotlu, koje Nemci nisu mogli da snabdevaju hranom jer je nisu imali ni za sebe, jeli su tela svojih mrtvih drugova koji su pre toga umrli od gladi.

Vasilij Čujkov, jedini je maršal Sovjetskog Saveza koji nije sahranjen u Moskvi. Sahranjen je na Mamajevom Kurganu.

Comsheeya Niš

pre 8 godina

Ne slazem se da je to bila prekretnica II svetskog rata, vec Moskovska bitka, odigrana nepunih godinu dana ranije. Sovjeti su tada odbili snazno polugodisnje napredovanje Nemaca, naterali ih na borbu koja Vermahtu nikako nije odgovarala. Staljingrad, Kursk, Kijev su samo posledice...
(Stella, 19. novembar 2015 19:18)

Može biti, e onda dolazimo do ovog čoveka..

https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Sorge

..ali to je već neka druga priča.

homer

pre 8 godina

@ Hauard Hjuz

Staljingrad mozda nije imao toliko strateskog znacaja, osim naftnih polja, ali svakako je bio prekretnica kako za Hitlera, tako i za crvenu armiju. Da su ga zauzeli, ishod rata bi bio drugaciji, a to bi se pre svega desilo zbog pada morala crvene armije koja je branila grad pod Staljinovim imenom. Cela crvena armija bi izgubila moral tad.

Gruzanin

pre 8 godina

Temerinac - a u kojoj vojsci je tvoj deda ( ili pradeda ) bio u to vreme, kazi posteno? Moj je bio u partizanima, i dao zivot u borbi sa ustasama i italijanima. Ajde reci sad ti.

neutralni felsh

pre 8 godina

naravno, ko nije citao knjigu "zivot i sudbina" vasilija grosmana - nema potpuni uvid u rat na istocnom frontu. fascinantna knjiga koja je neformalno bila zabranjena u sssr-u, jer nije dovoljno glorifikovala pobednicku stranu. sta li bi tek uradili sa helerovom "kvakom 22"? ;)