Nedelja, 15.11.2015.

21:15

Ateisti pričaju šta je za njih smisao života

Izvor: express.hr

Ateisti prièaju šta je za njih smisao života IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

233 Komentari

Sortiraj po:

Nexus

pre 8 godina

@duhovnost i metodologija

Filozofi su koristili logiku i racionalno razmišljanje, umetnici inspiraciju. A što se naučnika tiče, moram da priznam da me je nasmejalo to što podsvest, za koju znamo da postoji, nije prihvatljiv odgovor dok je duša, za koju ne znamo da li postoji, nekako jeste.

Vaš argument je u suštini samo "bog praznina" - ne znamo kako je nastao univerzum (ili život) - mora da je Bog. Ili u vašem slučaju - nismo u potpunosti objasnili svest - mora da je tu negde duša.

A kada je duša (ili šta god tačno mislili pod "neceg sto nije nuzno posledica misaonog procesa") u pitanju, tu ćemo se složiti čim predstavite dokaze za njeno postojanje.

Smuleco

pre 8 godina

@Mladen Mladenovic: Nisi shvatio suštinu mog komentara! Ne branim ateizam kao takav, ali ga razumem kao izbor. Hoću da kažem, da vernik ne mora nužno da bude etalon morala i ljudskosti. Primera za to ima mnogo, i ne bih ih sada navodio.

Camus

pre 8 godina

@ Ateista
Naravno da je Bog stvorio i ateiste ili ispravnije receno stvorio je slobodnog covjeka a taj slobodni covjek bira svoje vrijednosti i svoja uvjerenja. Pozdrav svim komentatorima bez obzira na njihovo uvjerenje i ugodan dan svima. Svi smo pred istim enigmama i istim izazovima. Neka svatko da svoj doprinos u skladu sa svojim mogucnostima i sve ce bit u redu.

Camus

pre 8 godina

@Goran
Ateisticki rezimi su poubijali oko 100 mil. nevinih ljudi, uglavnom vlastitih sunarodnjaka. To je vise nego oba svjetska rata na svim stranama. Ateisticki rezimi su ubijali u tzv. miru gdje je druga strana bila bez oruzja, dakle potpuno podredjena, ubijali su civile. Ali ne pada mi na pamet reci da bi se tako monstruozno ponasao svaki ateist ili da ateisti nisu ili ne mogu biti humani ljudi. Isto tako apsurdno je optuzivati religiozne ljude za tudja zlodjela koja su pocinili drugi religiozni ljudi. Svi ekstremisti i fanatici su opasni bez obzira na njihovo uvjerenje. Inace ratove vode narodi a ne religije, a glavni pokretac ratova je borba za teritorij, za zivotni prostor i materijalna dobra. Pravoslavna Srbija je vodila ratove sa pravoslavnom Bugarskom naravno ne zbog religije. Laz i obmana je da religije pokrecu ratove (iako neke religije imaju nesto ratoborno u sebi npr. radikalni islam). Religijskih ratova je bilo ali po opsegu i broju zrtava to je sitno u odnosu na sve ostale nereligijske ratove.

Joc@

pre 8 godina

@ gundra_swe, 22:17

Ogroman je broj, i svakodnevni su, i u svim narodima podjednako su prisutni događaji čudesnih izlečenja koja se mogu objasniti i pripisati jedino Bogu. Svedoka takvih izlečenja ima svud oko nas. Štaviše, najčešći način preobraženja ateiste u teistu je upravo u takvim slučajevima kada se Bogu obrati sa vapajem za izlečenje pa ga od Njega i dobije.
Setih se sada i ovih divnih reči naše velike književnice Ljiljane Habjanović Đurović:
''Све што нам Бог дâ, све са чиме нас суочи, чак и када се то дешава другима а ми смо само сведоци, може бити знак Његове руке којом нам показује пут. Сваки сусрет и разговор, и када нам се учини да је без значаја, може бити начин на који Он одговара на питања која нас муче. На која одговоре молимо. Потребно је само да гледамо. Да слушамо. Да препознајемо.''
.

Trovach

pre 8 godina

@plavi izvidnik...Pa nesto upravo vezano za "sanjanje". Opasno je, ali je preopsirno da objasnjavam. Uglavnom, bez nekog iskusnog bolje je ne pokusavati.

B.H.

pre 8 godina

Биће у потоња времена гора дома
Господњега утврђена уврх гора и
узвишена изнад хумова, и стјецаће
се к њој сви народи (Иса. 2, 2).
Ово пророчанство односи се на Цркву Христову. Колико је ово пророчанство могло изгледати тајанствено за Јевреје пре Христа, толико је оно нама данас сасвим јасно. Гора, или висина, дома Господњега заиста је утврђена уврх гора, т.ј. уврх висина небесних; јер Црква Христова прво не држи се земљом него небом, и јер најзад један део чланова цркве (и то сада већи део) налази се на небу док је други још на земљи. Даље, Црква Христова узвишена је изнад хумова, т.ј. изнад свих земаљских и људских величина. И философија људска, и уметност, и све културе народа, и све вредности земаљске представљају само ниске хумове према недогледној висини Цркве Христове. Јер све те хумове цркви није било тешко створити, док ниједан од њих - нити сви они укупно, у течају многих хиљада година - није могао створити цркву. Најзад, говори пророк, стјецаће се к њој сви народи. Коме су се, у истини, до сада стекли сви народи, ако не Цркви Христовој? Храм Јерусалимски био је неприступан незнабошцима под претњом смртне казне. Црква је пак од почетка призивала све народе на земљи, послушна заповести Господа: идите, и научите све народе (Мат. 28, 19). То је виђење Исаије, сина Амосова, виђење из далеке даљине, виђење истинито и чудесно.

Voja SD

pre 8 godina

Vecina vernika smatra da moras da budes religiozan da bi bio produhovljen. Ok, to je otprilike kao da mislis da moras da ides u teretanu da bi bio fit. Crkva je otprilike kao teretana. Profitabilan klub kojem je u ineresu da ima sto vise clanova. A to sto oduvek mistifikuje svoje postojanje je obican marketniski trik.

CATAPA

pre 8 godina

kad bi ateisti bili ful atesti bili bi depresivni do samoubistva
(autocorrect, 16. novembar 2015 18:38)
Ne postoji ništa što "ateizam odobrava" ili ne jer ne postoji nikakvo standardizovano učenje "ateizma" niti ateistička dogma. Upravo zato je lako moguće da postoji nešto u šta ti ili ja mislimo da ateista ne bi trebalo da veruje, ali ateisti su pre svega slobodni ljudi pa ih tvoje, moje ili bilo čije mišljenje ne obavezuje ništa.
Ja sam verovatno to što nazivaš potpunim ateistom. Ne verujem u čuda, bogove & sotone, vanzemaljce, dedamraze, zombije, veštice i Hari Potera. Ali volim da gledam bajke o svemu tome jer verujem u umetnost, sposobnost čoveka da od ništa napravi nešto: umetničko delo.
Religiju ne volim jer je odavno skliznula u kič. Postala je teror koji ljude prisiljava da se dive kiču i učestvuju u masovnom teatru diletantskih glumaca i profesionalnih režisera. Ne verujem u religiju jer više nije u stanju da probudi ono najzdravije u čoveku, smeh.
Ne verujem u boga ne zato što ga nikada nisam video, već zato što ga nikada nisam video da se smeje, pa čak ni nasmejanog. Bog lek od depresije? Leprom na koleru?
Religija bre mnogo morbidna stvar, samo o smrti, paklu, spasenju, sudnjim danima i najezdama skakavaca. Šta će mi to? Svakog dana porcija humora sve dok traju simptomi depresije i religije. Potom nastaviti istu terapiju, onako, za dušu.
(Pre upotrebe nikako ne tražiti savet popa ili farmaceuta)

op

pre 8 godina

Kažu, najteže je umiranje, ali teško se onima koji budu umirali bez Hrista u mislima.
@(Vrli Novi Svet, 16. novembar 2015 16:10)
šta je sa onima koji su rođeni pre hrista?

gundra_swe

pre 8 godina

@ Bog je Bog , ne znam da li njemu treba vasa ljubav ali vasim bliznjima treba sigurno.
(D, 16. novembar 2015 21:09)

Ok druze, aj ti se moli bogu ako nekim nesrecnim slucajem dobijes rak. Moli se bogu da te spasi a mi ostali ce mo verovati lekarima i medicini. Aj da vidimo ko ima vece sanse da prezivi. Moze?

duhovnost i metodologija

pre 8 godina

4. Napisite istrazivacki rad, dokazite da je evolucija laz a svi naucnici koji su pobornici iste obicne budale, opovrgnite ogroman broj dokaza za istu i pokupite svoju nobelovu nagradu.
5. Svaki naucnik koji je u istoriji nesto postigao je to ucinio kroz nauku i naucni metod, a ne kroz religiju, teologiju, razgovore sa bogom, vracanje ili gledanje u pasulj. Toliko o "svi ovi naucnici su bili vernici" argumentu.

Interesantno, jedino mi nije jasno da li je ovo napisano sa stanovista nekog ko se ozbiljno bavi naukom (sto ce reci sustinski je upoznat sa procesom), ili sa stanovista nekog ko jednostavno nije religiozan.
Kada govorimo o naucnim metodama interesuje me:
1) kojim su se naucnim metodama sluzili grcki filozofi koji su postavili temelje mnogih egzaktnih nauka
2) kojom se metodom koristio, na primer, Kant kada je postavio svoje principe
3) kojom se metodom koristio Mendeljejev kada je sanjao svoj system (ndadam se da ovde nece doci do pominjanja podsvesti u odgovoru, jer je to potpuno neegzaktno podrucje, nista vise opipljivo od religije)
4) kojom metodom je Tesla dosao do vizije motora tokom setnje
5) kojom metodom pesnici, slikari, muzicari itt stvaraju svoja dela

Poenta svih ovih pitanja je da se naglasi postojanje duha i neceg sto nije nuzno posledica misaonog procesa. Ako se slozimo da to postoji, onda mozemo da imamo zanimljiviju diskusiju

Trovach

pre 8 godina

@Spike...Hajde da kazemo da sam ja agnostik na koga je Kastaneda izvrsio najveci uticaj, iako ne verujem da je njegovo delo istinito. Verujem iskljucivo dokazima, a nesto od onoga sto je Kastaneda govorio licno sam uspeo da iskusim i nikada vise.

Voja Smederevac

pre 8 godina

Ne znam sta da vam kazem dobri ljudi. Neki od vas ovde su vernici koliko je i onaj Bogdanov navijac. Samo treba da budemo svesni da su najbucniji ustvari najsitniji. Da je svet fer mesto, takvi bi bili nebitni. Nevidljivi. Ali sistem ima glitch pa im je dat taj neki prostor koji su nam oberucke zagadili. Treba sve to polako vratiti u vakum. Jedino zdrav razum i pamet mogu da potisnu akumulaciju gluposti koja nas je zadesila na ovoj planeti. Brojniji jesu, ali imajte u vidu da se plaše logike ko đavo krsta.

ANJA

pre 8 godina

@Dr. Mancic
Kiseonik koji dises mozda ne vidis ali mozes da dokazes da postoji. Mozes i da ga dodirnes kada ga dovoljno ohladis i on postane tecan(temperatura blizu apsolutne nule).
Meni jos niko nije dokazao da bog postoji, a kamoli da sam mogla da ga dodirnem

Dzo

pre 8 godina

@Straitjacket, ti si moj stariji brat koji me je "ugnjetavao", zbog tebe imam traume iz detinjsatva. :) A da smo teski, teski smo...

Prof. Jovanovic

pre 8 godina

Crkvene institucije su stvorile veliku patnju na zemlji prodajuci vekovima raznorazne price o paklu i raju. Obmanom sitnog neukog coveka, sistematskom pljackom, i plasenjem sirokih masa stekli su basnoslovno bogatstvo i moć. Ako je to 'smisao' verskog zivota, ja ne zelim da sudelujem. Mogu jedino svim silama da se borim da se planeta oslobodi tog okova. A 'Milina Bozja' je slusati sveta lica iz zlatnih kocija sto savetuju gladnom narodu da bude skroman i pokoran. Bank of Vatikan moze jednom sitnom donacijom da nahrani sve gladne na ovoj planeti. Razmislite malo o toj cinjenici. Ali nije to bozja volja. Bog ima drugaciji plan za 'vas' a drugaciji za 'njih'. Verujte.. verujte, i samo verujte. Sta vam drugo preostaje? Da se 'ne do bog' malo educirate?

Dzo

pre 8 godina

@Spike, odavno se nismo citali. :) Gde nam je drug Markos ili je i on promenio nik? Pozdrav. (setio sam se i dosadnog "naseg dragog pedjice"... stara dobra vremena)... :)

Ateista kojeg je vas bog poslao da vam isprica pricu

pre 8 godina

Pitanje za ove najbucnije vernike:

Ako je taj vas bog stvorio SVE, onda je (po tom uverenju) stvorio i ateiste u toj svojoj velikoj viziji. Buneci se tako protiv svojih neistomisljenika, ispada da ste vi direktno u sukobu s tim vasim uber-kreatorom koji nas je kako tvrdite sve stvorio. Zar ne? Ajd uzdravlje, i nemojte mnogo da razbijate glavu s ovim, nije za svakoga.

pravi agnostik i mizantrop

pre 8 godina

@Spike- Batali Dokinsa,pocni razmisljati svojom glavom.Pazi agnostik je neko ko nema zakljucak sa da ili ne po pitanju da li nekakav Bog postoji ili da li verujes u njega.Neutralan sam jer nemam zakljucak iz razloga sto prihvatam realnost nemogucnosti spoznaje univerzalne istine,iako mi licno ideja o bilo kakvom Bogu tj fundamentalnom umu ne deluje bas racionalno,ja ostajem neutralan i bez zakljucka.Agnosticki stav je forma apsurdizma,ako ne postoji istina o tome sta predstavlja ova stvarnost,zasto je takva i koje je poreklo stvarnosti ili svemira,onda je sve sto vrednujemo vise od neceg drugog mozda manje vredno od onoga cemu smo pripisali mi ljudi vecu vrednost.Mozda nekakav stvoriteljski svesni entitet iliti ''Bog'' vise voli bakterije,jer ih ima najvise,pa je hteo da svemir uglavnom nameni njima.Nema istine i svet je iracionalan jer je u sukobu sa nasom potrebom da racionalizujemo stvarnost,da damo vrednost ili znacenje nekom dogadjaju vecu od nekog drugog,a u stvarnosti ne postoji razlog da mislimo da je bilo sta znacajnije od neceg drugog.

Straitjacket

pre 8 godina

Straitjacket, nemoj da se uvredis ili pogresno da me shvatis (iako sam siguran da neces) ali kad citam tvoje komentare pomislim da je moj cale bio nekad davno nevaljao i da si mi brat. Bila bi mi cast.
@(Dzo, 16. novembar 2015 18:48)

Meni bi bila čast da imam brata, makar to bio ti ;)
Ako imaš 59 godina, prek karakter i rupicu na bradi, možda smo blizanci. Ako si mlađi dvadesetak godina od mene, onda si možda moj sin koga sam uvek želeo;).

Straitjacket

pre 8 godina

Kažu, najteže je umiranje, ali teško se onima koji budu umirali bez Hrista u mislima.
(Vrli Novi Svet, 16. novembar 2015 16:10)


Beba oboli od sarkoma, umre, a ni "mama" nije naučila da kaže.

J... te Hrist i Muhamed i Buda i Šiva i Zevs i sve ostale "vrhovne sile".

Najlakše je umiranje, najteži je život kad si bespomoćan, kada bi sve dao da nešto promeniš.
Vi verujuće ovce ne želite da menjate, vi se samo prilagođavate i uljuljkujete u neku nadu u zagrobni život.

J... vas zagrobni život, kada umrete uživajte u njemu.

Dzo

pre 8 godina

@Straitjacket, nemoj da se uvredis ili pogresno da me shvatis (iako sam siguran da neces) ali kad citam tvoje komentare pomislim da je moj cale bio nekad davno nevaljao i da si mi brat. Bila bi mi cast.

Boki

pre 8 godina

Chinjenica da je vernik srecniji od nevernika ne znachi nishta vishe od cinjenice da je pijan covek srecniji od treznog. Sreca u lakovernosti je jeftin i opasan kvalitet.
Dzordz Bernard Sho

autocorrect

pre 8 godina

ateizam je širok i ne baš jasan pojam. Sam sam primjetio da mnogi koji se titulišu tako vjeruju u poneke stvari koje ateizam ne odobrava. npr. daglas adams iako zakleti ateist, često je govorio o ljudskoj duši, itd. kad bi ateisti bili ful atesti bili bi depresivni do samoubistva

Camus

pre 8 godina

@scepanmali
Biblija je slikovit govor a ne doslovan govor. Biblija posreduje istinu ali ne objasnjava kako je nesto ucinjeno. Biblija nije znanstvena knjiga. Biblija donosi istinu o covjeku, svijetu, univerzumu, Bogu, ali ne objasnjava, ona samo konstatira a znanost objasnjava. Kad Biblija kaze "Bog je stvorio covjeka" ne objasnjava doslovno kako je to ucinio, cak i kad aze "nacinio ga je od blata" to ne znaci doslovno od blata ali znaci od materije, od elemenata od kojih je nacinjena i Zemlja i zvijezde (svemir). Kad kaze "udahnuo mu je dah zivota" to ne znaci da mu je puhnuo u pluca vec da mu je dao nesto od svog bozanskog duha (inteligenciju, moc spoznavanja i shvacanja svijeta i stvarnosti, moc razlikovanja dobra i zla). Biblija kaze da su svi ljudi braca, da su jednaki u smislu vrijednosti, sposobnosti i dagocjenosti). nema razloga za diskriminaciju bilo koga i po bilo kojoj osnovi, bio vjernik ili nevjernik, bio crn ili bijel, bio Srbin, Hrvat, Albanac... Svi smo djeca Bozja i braca. To ne znaci doslovno braca vec na jednom drugom nivou.

perax

pre 8 godina

Koliko vidim, ovde ateisti baziraju svoju ideologiju na negaciji religije i vere. Bez ikakve doktrine.

I vera i ateizam su stvar izbora, odabira, a ne egzaktnosti. U cemu tolka frka?

Nexus

pre 8 godina

@Real

1. Biblija nema kredibilitet jer ga je sama narusila brojnim kontradikcijama.
2. Ateizam se ne uci u skoli, uci se nauka, koja nema veze sa ateizmom. To sto ta ista nauka dokazuje da su brojne tvdrnje iz Biblije laz, pa se to vama ne svidja, jeste druga prica. S druge strane, veronauka se svakako uci u skoli, na zalost svih zdravorazumskih ljudi.
3. Kreacionizam nema nikakve veze sa naukom, i do te mere je apsurdan i smesan da ga i vecina hriscana odbacuje. Zato se ne uci u skoli.
4. Tvrdnja bez argumenata vas nece dalako dovesti. Napisite istrazivacki rad, dokazite da je evolucija laz a svi naucnici koji su pobornici iste obicne budale, opovrgnite ogroman broj dokaza za istu i pokupite svoju nobelovu nagradu.
5. Svaki naucnik koji je u istoriji nesto postigao je to ucinio kroz nauku i naucni metod, a ne kroz religiju, teologiju, razgovore sa bogom, vracanje ili gledanje u pasulj. Toliko o "svi ovi naucnici su bili vernici" argumentu.
6. Ne postoji "prava i lazna" nauka, vec nauka i vernici koji bi voleli da im ista ne demantuje voljene bajke.

Alien

pre 8 godina

Istina je da su vernici uglavnom sa manjim IQ. Sa njima se manipulise lako, zato nikad nece biti mira. Voleo bih da postoji planeta kao zemlja, i da samo mi ateisti budemo tamo.

CATAPA

pre 8 godina

Зашто су водећи светски злочинци у историји и сада били неверници?
(је ли, 16. novembar 2015 13:45)
Mehanizam argumentacije vernika: smisliš laž, manijakalno je ponavljaš dok ne postane istina i onda se pozivaš na istinu "koju svi znaju".
Evo da okrenem taj mehanizam protiv tebe: Vodeći svetski zločinac u bližoj istoriji je Džordž Buš mlađi. Da li je on "nevernik" ili nije zločinac?

gandra_swe

pre 8 godina

@ ima boljih argumenata, hajde potrudite se malo, 16. novembar 2015 11:29)

Hehe. Ovakvi odgovori su mi jako smesni. Ti govoris o argumentima. Pa alo covece, ti koji tvrdis da nesto nevidljivo postoji, valjda je do tebe da pokazes dokaze a ne kod nas koji ne verujemo?

Jak si mi ti argumentator nema sta. Probaj sledeci put da ukljucis mozak pa posle komentarisi.
Lepa je demokratija, dozvoljava ljudima poput tebe da izjasnis svoje misljenje, a i ljudima poput mene da te javno napravimo budalom, bez ljutnje. Ali ako ja tvrdim da postoji Spageti monstrum koji se vrti oko zemlje i odlucuje o svemu i to javno kazem, ocekujem da ce ljudi da me prave budalom jer smatram da to u tom slucaju i zasluzujem.

Spike

pre 8 godina

@Trovach

Dopadaju mi se tvoji komentari i rado ih pratim, te ti se upravo zbog toga obracam jer vidim da ovde (ne kod tebe) postoji nepoznavanje ili nerazlikovanje odredjenih pojmova.

Naime, po pitanju vere, postoje ateisti (koji ne veruju u bozanstva) i teisti (koji veruju u bozanstva). Dakle, nema trecega! Ili verujes ili ne verujes, i ako si iskren prema sebi to je to. Druga stvar je sto postoji socijalno-kulturoloski pritisak, pa ljudi zaista imaju problem da cak i sami sebi priznaju da nisu verujuci.

Po pitanju mogucnosti saznanja bozanstava (grc. gnosis), postoje gnostici (koji smatraju da mozemo saznati boznanstva) i agnostici (koji smatraju da ne mozemo/nismo sposobni/nije nam dato da saznamo bozanstva). I opet - nema treceg.

Kombinovanjem vere i znanja dobijaju se 4 kombinacije: testa-gnostik, teista-agnostik, ateista-gnostik, ateista-agnostik.

Ako kazes "Ja nisam bas potpuni ateista, ali nisam ni iskreni vernik. Dopustam da postoji nesto sto mi, ovako ograniceni, ne mozemo da pojmimo." ti si zapravo bas ateista, ali ateista-agnostik. :) Ovo "ne mozemo da pojmimo" je tvoja agnosticka, ali nikako "manje ateisticka" komponenta.

I tu smo negde na liniji... :)

Svako dobro.

stevan

pre 8 godina

Vernici su u principu kukavice, ljudi koji se boje odgovornosti za svoje postupke i uopošte odgovornosti, ljudi koji se boje da budu sami i da priznaju da sve u životu zavisi samo od njih, sposobnosti, talenata i znanja koje poseduju i koje su stekli, boje se da preuzimaju odgovornost, inicijativu, da rizikuju, pa im je lakše kažu da sve što urade, rade u ime Boga, da su oni samo njegovi robovi, da je on tvorac i vlasnik svega što jeste i što će biti uključujući i njih same... Istorija religije je vrlo jednostavna, njena svrha je jasna-ujedini ljude tako što će verovati i boriti se za istu stvar/osobu/silu/Boga, šta god da je to u šta oni veruju, predstavi sebe kao njegovu poslanika/prenosnika informacija, naređenja, propovedi i kreiraj društvo onakvo kakvo tebi odgovara koje će se boriti za ciljeve koji su u tvom interesu.

Nikola

pre 8 godina

Moj najbolji ortak je totalno religiozan lik. Takav je od kad ga znam. S druge strane ja sam zagrizeni ateista. Te razlike nas ne sprecavaju da se druzimo intenzivno vec 15 godina. Naprotiv. Shvatili smo da smo zajedno jaci upravo jer pokrivamo 'ceo teren'. Bliske su nam obe strane novcica, i nemamo strah da o tome raspravljamo. Ali to ne bi bilo moguce da u startu nemamo a) jaka moralna nacela b) vaspitanje iz kuce i c) univerzalne principe (sta je dobro a sta lose). Ako te tri stvari imas u sebi, potpuno je nebitno koje si rase, nacionalnosti, veroispovesti, itd. -- jer si u startu dobar covek, a na kraju svih razglabanja, to je jedino bitno.

Dr. Jovan Vasiljevic, Psihijatar

pre 8 godina

Vera u nevidjeno je nemoguca vera. Ko veruje u nevidjeno je sigurno poremetio i treba ga leciti. Oni koji neveruju u nevidjeno su sasvim normalne osobe. Zato deco pazite u sta verujete jer vam je nauka na dohvatu ruke.

Dr. Pavlovic

pre 8 godina

Meni su najveci fenomen samoproklamovani ateisti koji slave slavu, krste decu, slave Bozic, Uskrs...
Sole pamet kako je religija za zatucane a pritom sve obicaje zadrzavaju.
(agnostik, 16. novembar 2015 13:45)

Meni smeta sto religionari koriste internet a u nauku ne veruju

S ljubavlju, ateista

pre 8 godina

@ Itekako se mi vjernici srećemo s "tom silom" svakednevno, samo nije svakome dano da je prepozna... Jer, "nasa sila" se nije desila prije 2000. godina - "ona" je živa i desava se svaki dan, odnosno svakog trenutka!
(Ivan, 16. novembar 2015 15:11)

Prestao sam da citam na "mi vjernici". Te dve opasne reci. To je taj sektaški mentalitet. To je taj iskljucivi pristup od kog polazi bukvalno svako zlo ovog sveta. Problem je sto "vi vjernici" toga niste svesni, jer vas "vasa sila" uci da ste VI ispravni i da je sve ostalo pogrešno. Ovo pre neki dan u Parizu je prilicno realan performans "vas vjernika" uverenih u neku "visu silu". Reci cete aah to je verski fanatizam, to je drugo. Ok, da vas pitam, da li ste ikada culi za Ateisticki Fanatizam? Zadojeni ste neruzumevanjem i netolerancijom, širenjem straha i podelama, i nece vas nikakav bog spasiti od pakla u kom vec zivite. Cast izuzecima.

tamo neki levi

pre 8 godina

Za mene je smisao zivota dogurati do mirne starosti i tako umreti.Na neki nacin ostvariti se tako da ti saldo bude nula, ne zalis, ne tugujes, ne mrzis... da secanje na tebe bude uteha, nada onima koji ostaju za tobom.Da kada te se sete pomisle 'hvala ti sto si postojao i ja te poznavao'.Tako bih voleo da me upamti neko, da budem dostojan da me tako pamte.Ja tako vidim svoj smisao zivota.

Komar

pre 8 godina

@Meni su najveci fenomen samoproklamovani ateisti koji slave slavu, krste decu, slave Bozic, Uskrs... 
Sole pamet kako je religija za zatucane a pritom sve obicaje zadrzavaju.
(agnostik, 16. novembar 2015 13:45)

Postoji nesto sto se zove postovanje srpskih obicaja.Sve to sto si nabrojao je smislio covek,a ne bog.

Joc@

pre 8 godina

...sta je smisao zivota vernicima?...
@ jeremija, 23:17 .......4........2

Smisao životu daje vlasnik života a to je Bog.
Kao što baštovan uređuje svoju baštu po svom nahođenju, i neke biljke
ovakve sadi ili čupa ovde a neke drugačije onde, imajući uvek u vidu
naznačenu svrhu svog truda, tako i Bog. Ono što Pravoslavlje tvrdi jeste
eshatološki smisao ljudskog života, a to znači šta će s ljudskim
životom da se događa u večnosti. Šta i kako će s čovekom da bude
posle ovog života, šta s njegovim duhom a šta s njegovim telom.
Duh (ili duša) postojaće večno i on nastavlja svoje življenje kontinuirano,
sa svim saznanjima koja nosi odavde, a telo se zadobija novo (preobraženo)
prilikom vaskrsenja. I potom, i do tada, i duh i telo borave u onakvim
okolnostima za kakva se čovek opredelio i kako se ponašao u svom
ovozemaljskom životu. S tog stanovišta, belina ljudske duše i
čistoća njegovog srca jeste cilj, smisao i svrha našeg života.
.

Ivan

pre 8 godina

@ Meni je fascinantno da neko moze da veruje u 'neku visu silu', sa kojom se pritom nikada u zivotu nije sreo, a posebno da veruje u nesto se desilo tipa pre 2000 godina. O popovima kao bozijim ambasadorima i da ne pricam :D
(Mikla, 15. novembar 2015 22:40)

Itekako se mi vjernici srećemo s "tom silom" svakednevno, samo nije svakome dano da je prepozna... Jer, "nasa sila" se nije desila prije 2000. godina - "ona" je živa i desava se svaki dan, odnosno svakog trenutka!

Vlatko

pre 8 godina

Еволуција....Мајмун..,,,,,,,,,!!!!!!Човек.........,,а између.....нема ничега.,,,xм...занимљиво
(kiza, 15. novembar 2015 22:04)

21 vek.. Uvo levo,,,,Uvo desno.... a izmedju.. promaja. Ne pricam o majmunima.

pravi agnostik

pre 8 godina

@irony-Uopste nije tacno da agnostici veruju u visu silu ili fundamentalni um,u to veruju deisti ili slobodni teisti,panenteisti takodje koji veruju u seprisutnu svest ili kosmicki duh.Agnostik je neko ko je neutralan po pitanju bilo koje hipoteze o poreklu stvarnosti.

Pravi agnostik

pre 8 godina

Ti imas vrlo primitivnu koncepciju Boga.Po pitanju postojanja nekog fundamentalnog uma tj Boga koji je osmislio svemir (ne dedica na oblaku) ja sam neutralan,a to zato sto sam pazi sad,realan.Agnosticizam nije neverovanje u Boga,vec neprihvatanje nikakve istine o poreklu stvarnosti,jer istina i ne postoji.Slazem se da zivota posle smrti nema,umrecemo i onda necemo biti svesni da smo ziveli,kao da nista nije ni postojalo.Mi zivimo na jednoj maloj tackici u svemiru u materijalnom svetu i svest je proizvod cula preko kojih dozivljavamo svet,a analiziranje podataka koji su dosli preko cula je svesnost.Dakle nema zivota posle smrti,to je ljudski ego-trip,mi smo najiritantnija i podlija bica,barem po meni jer su mi ljudi psihicki nepodnosljivi i nikakvo mesto u raju apsolutno nismo zasluzili.

Komar

pre 8 godina

@Vi uopšte niste nevernici, tj ne verujete, vi jednostavno MRZITE BOGA!
(Boro Svevlad, 15. novembar 2015 22:47)

Kako da mrzim nesto u sta ne verujem? Pre bih rekao da ti mrzis sve oko sebe,pa cak i sebe...

agnostik

pre 8 godina

Meni su najveci fenomen samoproklamovani ateisti koji slave slavu, krste decu, slave Bozic, Uskrs...
Sole pamet kako je religija za zatucane a pritom sve obicaje zadrzavaju.

Camus

pre 8 godina

@bice bolje
Kako objasnjavate da Albanci muslimani, Albanci pravoslavci i Albanci katolici nikad nisu ratovali izmedju sebe? A katolici Hrvati su ratovali sa katolicima Madjarima i katolicima Talijanima? Ili pravoslavci Rusi su na ratnoj nozi sa pravoslavcima Ukrajincima (oba naroda Slaveni i pravoslavci)? Brojni muslimani ratuju protiv drugih muslimana npr. protiv Kurda. Ne stoji vam tvrdnja. Ljudi ratuju za materijalna dobra (osim fanatika). Osim toga imamli smo i imamo ateisticke rezime koji su ubili oko 100 mil. ljudi. Stvari su ipak drugacije nego li h neki zele prikazati.

the truth

pre 8 godina

Ok vidim mnogo pametnih ljudi ovdje, nek mi neko objasni zasto pojedini ljudi kad se uspokoje nikad se ne raspadnu? A bili su u istim uslovima kao drugi ljudi pokopani u istoj kosturnici. Licno sam svojim ocima vidio, ( odbaciti teoriju nije ga dohvatio vazduh, pa se nije raspao, ako znate za takve slucajeve). A ironija je da taj covjek je bio uvjek spominjan kao veliki covjek, izuzetne dobrote i djela. E sad vi meni kao glupome covjeku objasnite naucno sta se tu zapravo desilo?

Isus

pre 8 godina

Treba postovati svakoga i ne suditi nikome.Za mene je smisao zivota pravda,istina i ljubav u Isusu
Hristu.Drugi Hristov dolazak ce biti vrhunac pobede dobra nad zlim.Da dodji Gospode Isuse Hriste!
(nenad, 16. novembar 2015 07:57)
####
Već sam došao, sine moj, ali ste me vi vernici i popovi nevernici strpali u ludnicu.

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Znam mnoge ateiste, koji su moralniji od vernika. U tom kontekstu, religioznost, ne može da bude, i nije, alibi za moralnost.
(Smuleco, 16. novembar 2015
----------
I ja znam mnoge ateiste koji su nemoralniji čak i od najnemoralnijeg vernika. To im dozvoljava status koji su stvorili zahvaljujući pretežno ateističkom društvu. Takodje znam da za nemoral nema alibija, bez obzira da li ste vernik ili ateista. Vaša "logika i argumenti" predstavljaju klasičan kliše nekadašnje ideologije po kojoj su svi vernici bili "banda i otpadnici".

n

pre 8 godina

@Agnostik
Nisi ti agnostik sa takvim stavom, već ateista. Evo ja ću ti pokazati Boga, odeš na kartu SAD nađi Jelouston. Slobodno možeš da mu se moliš jer jednog dana će da kaže dosta. Vidiš da Rimljani nisu bili tako naivni kada su imali Vulkana za Boga, a inače igra sudbine, sličajnost ili ironija života erupcija Vezuva se desila na dan posvećen bogu Vulkanu tj. proslave su se održavale 23.avgusta a do erupcije je došlo 24. Vernik ne mora da bude hrišćanin, musliman ili pripadnik neke od poznatih religija, već samo da veruje da ima nešto jače od nas i da samo ono odlučuje kada će i koga da kazni na koji način. Verujem u ovu planetu da uvek ima način da kazni čoveka.

gandra_swe

pre 8 godina

@ pita me sin, zasto ljudi imaju dve nozdrve? Kazem zato da kad se zapusi jedna da imas drugu da koristis. On kaze kad se zapusi onda stavis kapi za nos. Ali nije uvek bilo kapi za nos kazem ja. Ljudi pre 100 godina nisu to imali. On ce meni: a koji se covek prvi rodio? I sta sad ja njemu da kazem?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nepristojni stvor, 15. novembar 2015 21:49)

Za pocetak bi svom sinu mogao reci istinu. A to je da je evolucija ekstremno dug proces, to su najmanje sitnice koje se menjaju nako milione i milione godina. To sto mnoge mozgove to ne mogu shvatati nije fer prema deci da izbegavamo da se i mi nesto naucimo vec samo kazemo, citaj bibliju tu sve pise. Zato i deca na zalost prestaju da budu radoznali. Zbog takvih odgovora, ili nedostatak isth. A kad dete izgubi mastu, onda je to tesko povratiti. Trebaju nam, naucnici, iz svih polja, ali trebamo decu ubediti da to shvate i na kraju zavole.

Ili nek sva deca postanu popovi i bice sjajan svet.

Dok Holidej

pre 8 godina

Ne vredi, organizovana religija, kao i svaka ideološka propaganda ljudima ispira mozak od najranijeg detinjstva. Metode koje koriste, nisu namenjene racionalnom, već emotivnom delu mozga.
Posledica je da ni zdrav razum, ni dokazi ni bilo šta drugo ne mogu uticati na pojedinca, religijom ispranog mozga, da promeni svoja ubeđenja. Ovde ne pričam o verovanju u postojanje "nečeg višeg" već u uverenja onako kako su usađena verskom dogmom.
Većina ljudi su sebe odredili kao ateiste ili agnostike, ne zbog toga što ne veruju u "nešto više", već zbog toga što gomila gluposti koje serviraju institucionalizovane religije vređaju njihov zdrav razum.
Najbolji primer je teorija evolucije. Ako nešto od svih pojava u prirodi, deluje kao da odaje tragove težnje ka "nečem višem" to je onda evolucija živih vrsta. Međutim, sve religije sveta, od svih naučnih teorija imaju najveći problem upravo sa evolucijom. To nije stoga što teorija evolucije negira postojanje "Boga" već samo zato što negira gomilu gluposti koju, svojom propagandom, pokušavaju da ljudima usade kao apsolutnu istinu.

Mrle

pre 8 godina

Zasto svaki ateista potencira da se njemu dokazuje da Bog postoji ali svaki. Dali postoji zivot van zemlje,vanzemaljci, naseljive planete po sistemu verovatnoce DA ali dali iko to moze da dokaze i pouzdano da tvrdi NE. Kako onda da ja nekom dokazem da Bog postoji ili ne, suvise je to kompleksno za nas male ljude kada kazem male mislim na univerzum. Veliki broj stvari covek ne moze da razume i ne postoji za sve racionalno objasnjenje. Vera je mnogo dobra stvar i ko se god nadje u situaciji da je zivotno ugrozen postaje vernik to je jedino sigurno.

Dzo

pre 8 godina

@konfuzija, za tebe je smrt zastrasujuca. Nije, zastrasujuc je gubitak dragih osoba i nasa patnja i bol za njima. U stvari mi patimo zbog sebe, mi smo izgubili nekog, mi smo na gubitku. Tu osobu je bas briga sto je vise nema, anestezija, potpuni mrak, nista. Apsolutno nista vise ne postoji. Zasto smo srecni kad se neko rodi? Ili treba u startu da tugujemo zbog necijeg rodjenja? Jer sledi zivot i na kraju ipak smrt. Besmisleno je ziveti u strahu. Sebicno je.

B.H.

pre 8 godina

Сва је глава болесна
и све је срце изнемогло (Ис. 1, 5).
Бог је источник здравља, браћо, Бог Саваот. Изађите на висину Божју ви, којима се глава мути од излишних послова и још излишнијих брига, и надахните се здрављем, које од Бога, само од Бога долази. Глава болесна - то су вође и старешине народне, срце изнемогло - то је народ. Пророк представља цео један народ као једно тело, и показује како и са телом народним бива онако исто као и са телом човечјим, наиме: кад је један орган тела болестан, то је само тај орган болестан, али од болести тога једног органа осећа изнемоглост цело тело. Такоје било и у народу Израиљском: глава је оболела, и од главобоље срце је изнемогло. Вође и старешине Израиљске одустале су од закона Божјег и пошле за чулима својим као путовођама. Чулни разум свој, шарен прешарен од разноврсних светских утисака, узели су они за путоказ ка правом животу место закона Божјег. И запали су у безизлазни мрак идолопоклоничких заблуда. А од лудости главе срце је изнемогло. Срце се теже одваја од Бога него глава, народ се теже одваја од Бога него његове старешине, али кад глава дуго болује, онда и срце изнемогне и попусти. Од кривих вођа и народ најзад скрене с пута.
То је виђење Исаије, сина Амосова, пророка истинитог. Заиста, истинито виђење и за онда и за сада, и за народ Израиљски и за садашње народе. Погледајте, браћо, у онај народ који најбоље познајете, и сами просудите, да ли је глава болесна и срце изнемогло?

gandra_swe

pre 8 godina

@ Koja praznina u odgovorima.
(Đorđe, 15. novembar 2015 21:40)

Izvini druze, ali vise bih rekao da se ta praznina, o kojoj pricas, nalazi u tvojoj glavi nego u odgovorima.

Barem si se mogao potruditi argumentima da objasnis ZASTO smatras da je praznina. Ali eto, mozemo kriviti boga sto te nije naucio bolje, jer taman posla da si ti kriv za svoje postupke. Ipak svevisnji odlucuje.

Hvala bogu sto me napravio ateistom!

scepanmali

pre 8 godina

Dobro, da postavim pitanje ponovo. Molim da mi neko odgovori.

Ko je nastavio vrstu posle dece Adama i Eve? Koliko ja znam, vise nikoga nije bilo.

Hvala unapred i nadam se da ce mi neko odgovoriti. Pozdrav

Joc@

pre 8 godina

Ako bog postoji, zamolio bih nekoga da mi ga pokaze, gde se nalazi,
da mi dokaze njegovo postojanje...... Ja mogu da dokazem...
@ Agnostik, 09:53

Dokazi za Božje postojanje su mnogobrojni, svuda prisutni i svakodnevni.
Te dokaze poznaje većina čovečanstva, jer su ljudi većinom vernici.
Čovek, kao Božje stvorenje, ima ugrađen ''softver'' za komunikaciju s Bogom,
što vernici koriste, dok nevernici ne koriste i ne priznaju dokazima.
Problem s tim dokazima je da oni nisu podložni detektovanju
pomoću naše nauke i naših instrumenata. Naša je nauka nejaka i
nesposobna da dokaze o Božjem postojanju konstatuje.
Tako ateisti, kojima je je jedino naučni dokaz relevantan,
zaključuju da Boga nema, jer ga nauka ne može dokazati.
Ali – polako. Sa svakim svojim stvorenjem Bog ima
unikatan plan, kada će i kako da mu se otkrije.
Svima svako dobro od Boga.
.

Camus

pre 8 godina

Nitko jos nije odgovorio na pitanje "Zasto postoji nesto a ne nista". Osim tog pitanja tu su i pitanja kako materija ima sposobnost da planira unaprijed (jer svemir je uredjen sustav, jer evolucija je iznjedrila inteligentno bice, jer svemir ima niz neobjasnjenh konstanti koje da se i za malo promijene zivot kakav poznajemo ne bi bio moguc itd.). Uz navedene razloge za vjerovanje u Boga tu je i Biblija. Biblija je za krscane knjiga objave Boga covjeku. To je knjiga poticaja i nade. Poticaja na eticnost i altruizam i nade u smisao svega i zivot vjecni. Biblija nije diktat vec nadahnuce i u Bibliji je jak i ljudski element. To je Bozji poziv na plemenitost i Bozja utjeha. To je poticaj na spoznavanje svijeta i na avanturu. Normalan ateist i normalan vjernik se u malo cemu razlikuju. Vjernik je u maloj prednosti jer ima nadu. Brojne enigme su pred nama, bili mi ateisti ili vjernici. I umiremo prije nego te enigme rijesimo. Zato ne postoje razlozi za konflikte jer svi ljudi su braca. Konflikata ipak ima, to znaci da nismo na visini zadatka.

Trovach

pre 8 godina

@Smuleco...Naravno. Moralnost ne zavisi od toga da li je neko vernik, ili ateista. Imam druga koji redovno ide u crkvu, ali redovno koristi Boga u psovkama. Takodje, poznajem jos jednog istog takvog. Njima je najvaznije da ispostuju formu i tradiciju, a mozda ni ne znaju zasto i da li veruju. Licno mislim da moral poprilicno zavisi od nivoa svesti pojedinca.

Trovach

pre 8 godina

@CATAPA...U svemu se slazem, osim u poslednjem. Moj otac je bio ateista, pa cak i clan SKJ i to ne iz koristi, nego iz cistog (mozda naivnog) ubedjenja. Kada je shvatio sa kakvom bandom je to ustvari bio, razocarao se u komunizam i dosta naglo postao iskreni vernik (katolik). Njegovo kajanje je cak pojacavalo njegovu veru i posto je kao ateista uticao na nas, njegovu decu, to nikako nije mogao sebi da oprosti. Cesto smo on i ja polemisali u vezi teorije evolucije i nastanka univerzuma i nije pomagalo ni to sto sam mu govorio da je upravo on kod mene izgradio takav pogled na svet. On je tvrdio da je nazalost bio zaveden, ali da sada zna pravu istinu. Ja nisam bas potpuni ateista, ali nisam ni iskreni vernik. Dopustam da postoji nesto sto mi, ovako ograniceni, ne mozemo da pojmimo.

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Nisam ateista ali ni vernik. Pokušavam da običnom ljudskom logikom proniknem u nrkr tajne života, koje će, po meni, ma kako ljudski rod napredovao, zauvek ostati tajna. Najteži su vernici čija se vera, u suštini, svodi na praznoverje i bezrezervno verovanje u ono što prenose poslenici vere, kao i ateisti koji "sve znaju" i unapred odbijaju bilo kakvu mogućnost u postojanje nečeg što je smisleno a iznad naših moći i shvatanja. Slepo sledeći njih pristajemo na mogućnost da je čitav univerzum stao u njihove, moramo priznati, ograničene mozgove, što je svakom normalnom čoveku, svesnog svoje ograničenosti i neznanja, neshvatljivo. Svi ovi anketirani ateisti, zalažu se i potenciraju, uglavnom, ljubav, saosećanje i povezanost sa ostalim ljudima, namerno izbegavajući da sa tom ljubavlju, sa tim razumevanjem, sa tom povezanošću, počnu od "Ljubi bližnjeg svog"?! Ovo me podseća na zidanje kuće, koja bi počela od krova?! Počinjemo od "interplanetarnog", od opšteg, od globalnog da bismo došli do sebe?! Zar to nije svojevrsno licemerje ili, nešto slično tome?

inter

pre 8 godina

imam 21 godinu, nisam krsten, i nisam vernik... nemam nista protiv ljudi koji veruju u boga, svako ima pravo na svoje misljenje... inace vecnina ljudi se cudi kad cuji da nisam krsten

ma stvarno

pre 8 godina

Ja sam, koliko sam upoznat, jedini PASTAFARIJANAC u Srbiji... I verovaću u FSM dok god budem imao zdravog razuma...
Mnogi vernici mi kažu da kao Srbin moram biti pravoslavac. Zašto? Vi verujete u vašeg, ja u mog - Flyind Spaghetti Monstera.
Pa ko to, bre, ne voli pastu ???

Ja

pre 8 godina

Oni svi slave svoje postojanje i velicaju ga kao nesto cudesno, a opet misle da je ono plod slucajnosti i da su nastali od amebe, sasvim slucajno, bez ikakvog plana i namere... Meni je to cudno.

Bogdan

pre 8 godina

Mnogo lepih misli koje su samo zabluda.
Nije lako prihvatiti da su i manijaci ravnopravan deo života.
Čovek je svemir i niko nema pravo da mu sudi u filozofskom smislu.
Ali pravo jačeg je Bogom dano i nesporno.
Boriti se za slabe je zadovoljstvo mnogih ali je ono protivno Bogu!
Pitanje:Treba li ubiti ubicu ili ga pustiti da "popravlja" svet na svoj način?

Zoharske price za malu djecu...

pre 8 godina

Ja ne vjerujem da postoji vječni život, ne mislim da su ljudi toliko posebni da iza njih stoji univerzalno svemoguće biće koje vuče konce. Jednostavno, postoji priroda i život - na ovom malom kamenu on naše planete, život je uspio da se izbori i planet (bar za sada) prilagodi sebi, da ga ozeleni, napuni kiseonikom i učini pogodnim za razvoj inteligentniji bića. Bez veze je misliti da svi negdje idemo nakon smrti - nekom tvorcu - to se kosi sa razumom i logikom i od pojedinca traži da vjeruje u bajke - koje su baš to, obične bajke koje uplašeni čovjek izmišljati da se sebi dao veću ulogu na zemlji...

uxon

pre 8 godina

Ja sam neutralan, jel ima takve grupe? Ne tvrdim da bog postoji, i ne tvrdim ni suprotno. Ne menja mi ništa u životu! Radim u životu sve što poželim sve dok to nikom ne smeta i nikom ne šteti. Najveći problem kako teista tako i ateista je neinformisanost o drugim pogledima i nepoštovanje tudjeg mišljenja. Ne priznajem za hrišćanina nikog ko nije pročitao na primer kuran i sličnu religijsku literaturu drugih naroda i svojevoljno utvrdio da je hrišćanstvo bolje, svi koji su naučeni od malena da gledaju samo u jednu tačku na papiru umesto da gledaju ceo papir nisu kompetentni da uopšte raspravljaju na teističke teme.

Dosta s religijom

pre 8 godina

Nama je ovaj zivot sve sto imamo. Nemamo luksuz da idemo u raj ili pakao, pa da tamo nastavimo gde smo stali. Ovo sto radimo sada, to je to, za sve smo sami odgovorni, i nijedna knjiga bajki nam nece dati pokrice i nece nam govoriti sta treba da mislimo.

Beogradjanin koji nije Sarli

pre 8 godina

Нема смисла без вечног живота, без васкрсења, све остало су празне приче. 
Смисао живота је спасење душа наших и нема утехе ни у деци ни у унуцима ако је и за њих смрт крај.Утеха и једина нада је Васкрсли Христос и друге никада неће бити.
(Данијел, 16. novembar 2015 08:51)
Za nekoga je to što ti govoriš prazna priča. Zato živi u skladu sa svojim uverenjima, a pusti i druge da žive u skladu sa svojim. I ne čini zlo. Oko ovoga se, nadam se, svi slažemo.

xyz

pre 8 godina

Upoznao sam zaista zle ljude koji su navodno jako religiozni. Od tada pomalo zazirem od verskih fanatika, isključivih ljudi, ljudi ograničenih da razumeju samo sebe i sebi slične.
Mislim da su pravi vernici skromniji, manje upadljivi, miroljubivi i imaju više razumevanja.
Ovi što su galamdžije kojima smeta sve drugo i drugačije, to su bolesni ljudi koji se samo kriju iza nečega što ima dobre vrednosti.
Poenta, ima nas dobrih i loših i među vernicima i među ateistima.

teško za razumeti

pre 8 godina

Ne može se pričati o smislu života na ovakav način.
Sve što su naveli je deo života, emocije, sreća, ljubav, i ne može jedan deo da bude celokupan smisao istog. Kao da kažeš ljubav je smisao ljubavi.
Ljudi olako shvataju neka pitanja koja su iznad njih i njihove inteligencije.
Šta je beskraj, šta je apslutno ništa, šta je smisao života...
Na ta pitanja niko nije odgovorio od kako postoji čovečanstvo.
Bolje je reći šta vas pokreće u životu, šta vam je glavni cilj, šta vas tera da se trudite i uvek budete dobri.
A ne šta je smisao života, ni manje ni više, a odgovori kao sastavi iz srpskog đaka prvaka!

Agnostik

pre 8 godina

Ako bog postoji, zamolio bih nekoga da mi ga pokaze, gde se nalazi, da mi dokaze njegovo postojanje......
Ja mogu da dokazem postojanje svega onoga sto tvrdim da postoji.
"Postojanje boga" je najveca prevara prevara u istoriji covecanstva. Pre ~ 2000 godina ljudi nisu mogli da objasne zasto pada kisa, sneg, zasto sija sunce, zasto je hladno ili toplo.... itd.... pa su izmislili nekog boga koji to prouzrokuje, ali sad u 21. veku kad imamo odgovore na sve to, zar treba da verujemo da neku tip sedi na oblacima i salje kisu, sunce.... :))))
A crkva je firma sa najboljim proizvodom, zivot posle smrti, samo sto niko nije potvrdio da taj proizvod zaista postoji....

marko

pre 8 godina

"Ipak, smatram da je prevaziđeno verovanje u višu silu u 21.veku i to je to"
Mislim da nije prevazidjeno nego je mozak ispran ljudima. Te komunizam, te pritisak sa zapada, te mediji i popovi u dzipovima il cemu god.
Nasli jednog popa pa izbacili pricu i hiljade ljudi zakljucilo da je vera neka smejurija... dok se sa druge strane nalazi hiljadu monaha i svestenika, staraca ljudi za primer o kojima rec nije recena. A i sto bi, lose vesti se danas smatraju vestima.

Nekada ni ja nisam bio vernik, razmisljao stalno o tome zasto vagam sta je dobro a sta lose, da li je dobro ono sto ti drustvo namece, sta ako je drustvo oko tebe lose? Sta je kompas morala, dobrote, ljubavi? I ko sam ja da vagam da li je nesto dobro ili lose, ako sam rodjen i zatecen i sa shvatanjem da je sve oko mene ok...hiljadu stvari. Zamislite, odgovori su nam svima dati, a mi se pitamo i sumnjamo i pored njih :)
Svako dobro!

dragutin

pre 8 godina

Teologija je za ljude koji ne znaju sta ce sa sobom a ateizam za ljude koji ne znaju sta ce sa sobom ali mogu da zive sa tim a ne da se tese bajkama.Sta je zivot je tvoja stvar nema univerzalnog odgovora smisli nesto sam za sebe.

Joc@

pre 8 godina

''Meni je fascinantno da neko moze da veruje u 'neku visu silu',
sa kojom se pritom nikada u zivotu nije sreo...''
@ (Mikla, 15. novembar 2015 22:40, 23:55)

*

Zaista si u pravu. Ali, takvi vernici ne postoje!
Kako verovati u nešto s čim se nikada u životu nisi sreo?
Verovati se može samo u Onoga Čiju si ljubav prema sebi doživeo.
.

Straitjacket

pre 8 godina

Život jedino ima smisla ako radite ono što vas čini srećnim, i kada na samrti pogledate unazad na svoj život i sa smeškom odete u zaborav, bez obzira na sve nepravde koje ste učinili, bez obzira na sve pogrešne odluke, loše procene... shvatite da je vaš život baš to što ste u svakom trenutku živeli onako kako ste hteli, doneli odluke koje ste hteli, napravili gluposti koje ste hteli i sve ostalo što čini život.

Da sam vernik, išao bih u crkvu/džamiju/sinagogu... svake nedelje, petka, subote imao bih obavezu da radim ono što su mi drugi napisali, preporučili, postio bih kada mi kažu...

Ja sam više od toga, meni ne trebaju iskustva drugih ljudi, ja volim da sam na svojoj koži osetim život, makar i u paklu goreo.

eto

pre 8 godina

ja nemam ništa protiv crkle. mene samo muči što oni ne daju u budžet a iz njega dobijaju smeštaj, plate i penzije, leče se itd.
Molim vas objasnite mi, kojom logikom je to opravdano?

Uros

pre 8 godina

Problem kod nas je sto je komunizam bio kvazireligija, a nakon njegovog ukidanja mnogi su se identifikovali kao ateisti. Odatle i tolika mrznja prema crkvi domacih "ateista". Nisu oni antiteisti, nego je to naucena netrpeljivost prema rivalskoj religiji.

n

pre 8 godina

Mislim da mnogi ljudi koji kažu da su ateisti zapravo nisu ateisti nego agnostici, a u medijima se slabo piše o tom pojmu pa ljudi ne razumeju. Tu postoje različite definicije, ali agnostici ne zagovaraju i ne poriču postojanje Boga. Oni ne isključuju tu mogućnost da postoji Bog. To je najumereniji pogled na svet, jer neki ateisti zaista mogu biti agresivni u poricanju Boga kao što vernici mogu biti agresivni u ubeđivanju da Bog postoji.

ROCKET BOOST BLAST

pre 8 godina

Ja sam ateista. Kršten sam i poštujem sve običaje pravoslavlja iz potrebe za pripadnošću svom okruženju. Ipak, smatram da je prevaziđeno verovanje u višu silu u 21.veku i to je to. Nek veruje svako ko hoće, ja nemam ništa protiv. Imam samo protiv nasilja u ime vere. A ono prati religiju od samog nastanka.

Данијел

pre 8 godina

Нема смисла без вечног живота, без васкрсења, све остало су празне приче.
Смисао живота је спасење душа наших и нема утехе ни у деци ни у унуцима ако је и за њих смрт крај.Утеха и једина нада је Васкрсли Христос и друге никада неће бити.

B.H.

pre 8 godina

Благословен Бог и отац Господа нашег
Исуса Христа, који нас по великој милости
својој препороди за жив нâд васкресенијем
Исуса Христа из мртвијех (I Петр 1, 3)
Ко има мртво надање, браћо, а ко има живо надање? Онај има мртво надање, ко се нада у мртве ствари; а онај има живо надање, ко се нада у живога Бога. И још, мртво надање има онај ко се нада у себе и у друге људе; а живо надање има онај ко се нада у живога Бога. И још, мртво надање има онај ко се нада у срећу и благостање у овом кратком земаљском битисању, и не простире никакву наду преко гроба; а живо надање има онај ко се нада у васкрсење и бесмртни живот у царству небеском. Ваистину, боље је живо надање од мртвог надања, као што је боље живот од смрти; као што је боља светлост од таме; као што је боље здравље од болести; као што је бољи ум од безумља. Но ко донесе и показа људима живо надање — ко, и како? Апостол Петар одговара на ово питање: Господ наш Исус Христос, и то васкрсењем из мртвих. Нико други до Господ Исус Христос; и ничим другим тако као Својим сопственим васкрсењем из мртвих. Својим васкрсењем Господ је окрилатио зачмало надање људско, и пружио га преко гроба, и показао му циљ и сврху и плод иза гроба. Све ово не тврди неки лаковеран човек но апостол, који се дуго колебао у вери, и који се три пута одрицао Христа. Зато је његово сведочанство о васкрслом Господу и о значају васкрсења Његовог неисказано драгоцено за нас.

NoName

pre 8 godina

Cist primer neznanja komentatora, koji su vernici, da nista ne znaju o svojoj religiji/veri, a kamoli o drugim.
Savetujem im da procitaju prevedene zapise iz kamena, drevne Mesopotamije, cisto da vide kako je Biblija, a i ostale dve danasnje religije, prepiska uz modifikaciju tih zapisa.
Pride, u Bibliji je i dodata geneologija Jevreja, tako da i ucite o tome.
Cisto da ih zainteresujem, u tim zapisima pise o kreaciji ljudskog roda, uz pomoc genetske manipulacije njihovim genima sa tadasnjim neadertalcima, stvarajuci ljude po liku "Boga". Inace u toj prici "Bog" je u mnozini. Kao i da su ljudi bili robovi za te "Bogove", poslusni i verni i da su se vremenom otrgli njihovom robovlasnistvu uz pomoc jednog od "Bogova", koji je hteo da ih nauci spiritualizmu i dobroti. Tako da su svi izbaceni iz "Baste Raja", zbog pobune. Zlatna jabuka je sinonim znanja dat ljudima u toj prici. Tako da je bilo i dobrih i losih "Bogova". Svi ucestvovali u kreaciji, samo kako ko je zeleo da nas iskoristi ili nauci.

Vasa

pre 8 godina

@(Misha, 15. novembar 2015 22:53) Znači sebično je da volim svoju porodicu, ali nije sebično ako volim Boga da bi mi dao nekakav oprost za sve što uradih loše? Izvini, ali ja ovo ne razumem...

S21

pre 8 godina

Zabraniti religiju na svim nivoima, a hipnotisanu gomilu otrezniti. Previse zla je posejano u ime raznih bogova. Dajem blanko glas za svaki drustveni poredak koji to omoguci, kako se god on zvao.

biće bolje

pre 8 godina

Religija je najveći otrov za mozak i najveća opasnost za čovečanstvo. Nemili događaji u Parizu su upravo dokaz šta ekstremni verski fanatizam može da uradi. Bez religija svet bi bio mnogo mirnije mesto i ljudi bi se manje mrzeli. Mi na balkanu smo najbolji dokaz koliko smo kao ljudi posvađani, a najviše tome doprinosi religija. Svaki čovek mora verovati u sebe, u svoje postojanje, i u ono što čini za života. Naš put je iscrtan ljubavlju, a ako želite da osetite boga u sebi, podelite ono što imate sa drugim. Možda je to i smisao života, podeliti ga sa nekim.

Ibn Batut

pre 8 godina

masinac, 15. novembar 2015 22:56

Sasvim suprotna iskustva...znam gomilu ateista koje je bas briga za vernike,crkvu i Boga I porodica im je na prvom mestu tj. ljudi i dosta vernika kojima je pored vere u Boga ,sekundarna delatnost pljuvanje svih koji drugacije misle.
Rekao bih da ste Vi u ovoj drugoj grupi.
Ne osudjujem.

Stevan

pre 8 godina

Odnos pluseva i minusa jasno stavlja do znanja da religije konačno izumiru! Kad poslednja religija izumre čovečanstvo će tek da krene napred!!!

Aska i vuk

pre 8 godina

Svi, baš do jednoga, navedeni ideali ateista jesu i hrišćanski. Da je ljubav,pravda i mir, da se lepo slažemo i da se pomažemo, da niko nikoga ne dira,da ovaj svet ostavimo makar malo boljim nego što smo ga zatekli,da ''dodamo svetu malo boje'', itd......
(Joc@, 15. novembar 2015 22:40)
Pa malo vam loše to ide...

basa

pre 8 godina

aahahahaha bidi ovog lika sa nickom oprosti im boze sto kaze da u ime pravoslavlja niko stradao nije.... sinak deder seti se srednjeg veka... pozz

nenad

pre 8 godina

Treba postovati svakoga i ne suditi nikome.Za mene je smisao zivota pravda,istina i ljubav u Isusu Hristu.Drugi Hristov dolazak ce biti vrhunac pobede dobra nad zlim.Da dodji Gospode Isuse Hriste!

Strucnjak

pre 8 godina

Pa evo i nekoliko onih koji su verovali u Boga!!!
Njutn, Ajnstajn,Paskal,Hekel,Galileo,Majkl Faradej,Nikolas Kopernikus,Lord Kelvin,Luis Pastel, Dzordz Washington,Gete,Tolstoj,Betoven,T.S Eliot....

posejdon

pre 8 godina

(Boro Svevlad, 15. novembar 2015 22:47)

Ne njega licno, samo ovozemaljsku aroganciju koja prica u njegovo ime. Ako Bog postoji, on ce nam se obratiti kako zna i ume, zasto mislite da ste vi taj medij i izaslanik? Vi ste posebni nesto? Otkud ti znas da ti se ne javlja djavo u toj tvojoj duhovnosti? Eeeej "svevlad", koje ime... Vratite se slovenskom paganizmu, te fore Svevlad, Svetovid, Veles i to nisu hrsicanske i sa njima treba postupati kao sto pise u Bibliji, jel tako? Uh, to i ne zvuci dobro kao sto pricate o vasem bogu.

Dovla

pre 8 godina

Najveci problem kod religija je taj sto svako ima drugacijeg boga, a upravo to je uzrok svih ratova koji su se ikada desavali. Pravi muslimani kazu da oni ekstremni dzihadisti nisu pravi vernici, a ovi opet se obracaju istom tom Alahu. Onda jedni za druge misle da su ovi nevernici. Vidite već koliko to problema stvara. Pa i u ovom nasem ExYU ratu religija je odigrala svoju ulogu. Nasi i njihovi popovi su blagosiljali zlocince i ubice, sto jasno pokazuje profil osobe koja veruje u Boga, pa joj je trebao blagoslov da ide da ubija. Religije su los relikt proslosti, iz doba kada su ljudi kisu pripisivali nekom tamo bogu i prinosili mu zrtve. Cudi me da ljudski mozak nije za svo ovo vreme evoluirao da shvati koliko je verovati u boga obicna budalastina.

leksabg

pre 8 godina

Pa da li ste realni,...Verujem u to da svi vi veliki vernici dole raspisani ama 5 stvari vrednih pomena za zivota napravili niste. Evo kao ateista sam ubedjen da sam vise crkvenih knjiga procitao od velike vecine vas, a da ne pominjem svete knjige ostalih religija sveta kojih je preko 5000, pa 5oro vas nema, koji ce znati sta je Popol vuh, ko je Sidarta Gautama, ili znaju jedan jedini red Mahabharate, ali je bitno da je na svakoj slavi odvaljen od rakije u ime Boga. U ime Sina ce tuci zenu svaku noc pred spavanje, a u ime Svetog Oca neka komsiji crkne krava!!AMIN!!

kesicjekreten

pre 8 godina

Kao klinac sam ulazio u raspravu oko toga kasnije sam shvatio da je nepotrebno ulaziti u istu jer argumenti vernika se zasnivaju na bibliji sto je opet napisao neko. Mada moram priznati zanimljiva fikcija.

svemir

pre 8 godina

stvar je u stvari jako jednostavna. Da li osoba veruje ili ne veruje u boga je sasvim nebitno. Šta je bitno je da bog kao koncept postoji u njihovoj glavi verovali oni ili ne. Osoba koja ne veruje pravi odluku da ne veruje u nešto što postoji u njihovoj glavi. Kao neko ko voli filozofiju mogu vam samo reci da je totalno nebitno da li postoji fizička osobina boga. On na ovoj zemlji i te kako postoji samo što neki odlučuju da veruju a neki da ne veruju u svakom slučaju sastavni je dio razmišljanja svakoga ko se rodi. Pa ko voli nek izvoli...

sale

pre 8 godina

kuran, biblija, tora.... sve su to ljudska dela. inkvizicija, krstaški ratovi koji se i danas vode, sve su to opet ljudska dela. mi smo bogovi koji umesto da poštuju planetu zemlju i njene zakone, uništavamo. ako nema medjuljudski odnosa nema ni mira, krenite prvo od sebe. ako poštujete bićete poštovani. ako mrzite, mrze će vas. birajte.

El Nebulozo

pre 8 godina

Svaki put kad neko napiše da ne veruje u boga ili stvoritelja kako neki vole da naglase, pojavi se lavina komentara koja ismeva i vredja tog čoveka. Veliki ste vi vernici, hrišćani. Ne znam zašto su vam povredjena osećanja?

Mrgud

pre 8 godina

Ovaj tekst je, drage moje i moji, odličan socijalni eksperiment kroz komentare i ocene na njih koje ste ostavili.
Obratite pažnju na pluseve, minuse, i zapitajte se zašto bi iko pozitivno ili negativno okarakterisao nečiju veru ili ateizam. To je prava slika naše stvarne tolerancije i širokih pogleda na svet. Idealno bi, naravno, bilo da ni na jedan komentar koji afirmiše bilo koji od ova dva pogleda na svet nema ni jednog plusa ili minusa.
Ceo svet je od vajkada funkcionisao na principu zavadi pa vladaj, a mi se primamo na to iz sve snage. Zato smo tu gde jesmo...

v

pre 8 godina

Nažalost, religija ima vrlo malu moć da istinski promeni ljude. Nesebično dobri i puni ljubavi sa jedne i oni puni mržnje i želje da dominiraju sa druge strane često traže i dobijaju pokriće u religiji. Organizovane religije su uglavnom veći oslonac nego lične bilo za dobro ili za zlo. Čovek će uvek tražiti smisao svoje ličnosti bilo da veruje da je ona lik božiji ili da se lik božiji izmišlja prema njoj. Organizovanje u crkve ili ateističke grupe bilo da se radi o aktivnom ili povremenom učešću je u ljudskoj prirodi i opravdano je ukoliko verujemo da ono u šta verujemo predstavlja objektivnu realnost a ne iluziju. Oni koji se nazivaju ateistima su uglavnom dobri ljudi jer su produkt obrazovanja koje zaista spašava čoveka od prostote i zla koje ona nosi ali smatram da zaista zli ljudi takođe ne veruju ni u šta sem u sebe. Staljinov progon crkve nije bolji od španske inkvizicije. Postojanje boga je filosofska tema a religioznost ili ateizam sociološka i greške nastaju kada se ovo pomeša. Inače, zanimljivo je da je ateizam najjači u društvima gde religija ima najmanji uticaj a izražava se borbom protiv religije, ređe pozitivnim i konstruktivnim stavovima. Lično, doživljavam ga kao ideologiju za mlade koji se nisu odlučili za granu društvene nauke a za neke je i surogat religije koja, na žalost ili ne, ne ide nikuda i biće ovde dokle je čoveka.

moje mišljenje

pre 8 godina

Svi govorimo o istom, sve dok nas naše sujete ne posvađaju, i način života suprotan onome što mislimo ne odvoji jedne od drugih.

BoraIzPobede

pre 8 godina

U cemu bi trebala da bude razlika u smislu zivota , atetista i teista . Ateizam , kao i teizam su samo deo licnosti . To ne opredeljuje da li ce covek biti dobar , altruista , posten , human .

Aca32

pre 8 godina

Ateisti uglavnom - hvala Bogu - ne izvlace konsekvence iz svog ateizma. A konsekvenca mora iti besmisao, jer ako cemo umreti/nestati, i ako ce umreti/nestati svi koje volimo i ako je to to, onda je svaka lepota, svaka dobrota, svaki izitak samo puki privid, samo mehur od spunice. To ne ynaci da ateisti automatski nisu u pravu, ali isistiranje ateista na smislu (Tagard, Rasel itd) ukayuje da tu postoji problem. Sartr je rekao da da Boga nema ali da se iy toga moraju iyvuci sve konsekvence ako hocemo da budemo dosledni. Besmislenost egzistencie je jedna od njih.

bezveze

pre 8 godina

"Nema šta da ja verujem ili ne verujem.Ja znam da Bog postoji! Isto kao što i znam da ateisti ne postoje. Svakom je dato pravo na mišljenje kao što svi na svom kraju itekako znaju kuda i kod koga idu.
Pitajte navodnog ateistu na svom kraju da li veruješ? i on će sam reći da je grešio celoga života i da moli Boga da mu sve oprosti.
To je prava istina! ... Zar je moguće da se još postavlja ovo pitanje u razvijenoj civilizaciji?
Dakle ateista ne veruje da ima Boga zato što ga nije video ali istovremeno veruje da diše vazduh koji ne vidi?!?
Svašta :-)
(Dr.Mancic, 15. novembar 2015 22:49)"

Dragi doktore, kada kazete da svako ima pravo na misljenje, preduslov za misljenje je neka misao; vi ste sa istom posvadjani gore nego teisticka dogma sa zdravim razumom. Ali i imate pravo, svakom je dato pravo na misljenje, ali to ne znaci da je misljenje nuzno niti da svi misle, sto se da videti i na vasem primeru.

Kontras

pre 8 godina

Zelim da razjasnim par stvari: mi hriscani ne cinimo dobra dela da bi usli u Carstvo Bozije, jer to onda ne bi bilo dobro delo, vec delo iz ciste KORISTI. Iako covek treba da cini dobra dela i da veruje u Boga, vecni zivot je dar Boziji, najveci moguci dar, i ne moze se zaraditi dobrim delima. Ja licno cinim dobra dela jer SMATRAM da treba ciniti dobra dela, da je to korisno i za pojedinca, i za drustvo. U ovom svetu i buducem.

Sto se tice smisla zivota ateista, postujem njihov stav. I izuzetno postujem one ateiste koji cine dobra dela radi dobrih dela. Oni su bolji ljudi i BLIZE Bogu i vecnom zivotu nego mnogi vernici, nedostaje im samo vera. Nista vise, nista manje.

Ateisti traze smisao kroz pomaganje drugima, kroz ideale, uzivanje u umetnosti itd. To je u principu dobro, ali taj smisao se gubi ako je sve to PROLAZNO. Zato hriscani nalaze puni smisao u Onome koji nam je obecao neprolaznost svih gore pomenutih stvari. On nam je dao ovaj zivot, nadajmo se da ce nam dati i vecni koji je obecao. I jedino Onaj koji nam je dao zivot, moze da ponudi potpuni smisao zivota. Sve drugo su surogati, idoli.

A, kukavice ne znaju da dele i saosećaju!

pre 8 godina

SAMO GLUP I NAIVAN COVEK NE VERUJE U STVORITELJA
(mi, 15. novembar 2015 21:46)
Ne bi trebalo da budeš toliko tvrdokoran, ne koristi takav pristup onome kome je poruka i najpotrebnija!

Priča Tolstojeva:
Čuje neki sveštenik, da na malom ostrvu lokalnog jezera imaju 3 starca! Priča se da čine čuda, leče rečju... pošto nisu bili članovi crkve, morao je da ode i sve ispita i ako su vernici da ih upiše u crkvu! Kad je stigao zatekne 3 priprosta čoveka i pita ih:
-"Znate li Oče naš?"
-"Mi smo prosti ljudi, nismo učeni, ne znamo ni čitati."
-"Nedopustivo! Svi vas hvale da ste poput svetaca, a vi ni osnovno ne znate. Kako se molite?"
-"Pošto je Bog trojstvo, nas ima 3, mi se molimo: Bože ti si trojica, mi smo trojica, pomozi nam!
-"Svetogrđe! Prostakluk! Sada ćete naučiti Oče naš!
I tako ih je sveštenik satima učio, dok posle hiljadu ponavljanja nisu uspeli sami da odrecituju molitvu.
-"Sad možete da se molite i budete članovi crkve."
Nedugo potom, na pola puta, dok je veslao jezerom nazad, sveštenik čuje da ga neko dovikuje. Okrene se i vidi jednog od staraca kako po vodi dotrčava do čamca i pita:
-"Zaboravili smo jedan stih, kako ide?"
-"Slobodno se vrati nazad i molite se kako želite!"


Pravi ateisti, što ovi citirani naučnici nikako nisu, to su jer jedino žele komformizam, a religija je pak NAJVEĆA AVANTURA! Duhovnim se biva samo punoćom života, to zahteva spremnost koračati u nepoznato, a to znači spremnost i na umiranje!!
Čista matematika ateista=kukavica!

Covek

pre 8 godina

Mikla, meni je fascinantno da neko veruje da je postao od neke nize sile-majmuna.Ti bi onda ispalo pre vise hiljada ili ? godina. I ja nisam video mog cukuncukun dedu ali znam da je postajao.

marko_90

pre 8 godina

Sta znam, ja sam iz porodice skeptika, majka je doktor farmacije, otac onkolog, oboje su ateisti, s tim da je otac, kako on sebe naziva, "Dokinsovac", i to par excellence. Indoktrinaciju teizmom nisam imao.

No, Boga sam nasao sam, uglavnom trazeci sebe. I to je to, bez puno sentimentike. Ne utice na moju naucnu prirodu (studiram medicinu), niti na odnose sa porodicom, naprosto odlazim u crkvu kada osetim potrebu za tim, lepo se osecam i srecniji sam i ispunjeniji nego sto sam ranije bio (iako ni kao ateista nisam bio nesrecan, upravo suprotno). Sto je licni dozivljaj, koji negujem u sebi.

Svi smo razliciti i drugacije percipiramo stvarnost i svet koji nas okruzuje.

Lepo je biti svoj, ma sta covek bio. I zivot je u oba slucaja lep, ako znamo sta zelimo i kuda idemo.

Svako dobro drugari, prihvatajte jedni druge :)

ckm

pre 8 godina

Kulturni vernici nisu problem, nego verski fanatici, kod ateista toga nema. Svi smo čuli za verski rat, za ateistički nikad. Živeli nezaluđeni i normalni ljudi...

Camus

pre 8 godina

Odgovori ateista su lijepi i dopadljivi. A kakvi bi i mogli biti kad su sva ljudska bica toliko slicna i kad imaju isto ishodiste. Ovi ateisti iskazuju zadivljenost svemirom i zivotom (bas kao i vjernici), iskazuju zelju i radost da cine nesto na dobrobit drugih, onih oko sebe ( bas kao i vjernici). Nema bitne razlike. Svi stojimo pred istom zagonetkom, sa istim altruistickim porivom i zadivljeni postojecim. Jedni vjeruju da je na pocetku svega toga UM a drugi vjeruju da je neka bezumna slijepa sila, slucaj, materija... Uz to sebicni gen i altruizam na jednom mjestu.

Ratove ne pokrecu religije vec borba za resurse, za zivotni prostor, za prezivljavanje "mog klana". Cime je klan obiljezen? Prije svega jezikom. Religija je puno sire obiljezje od jezika. Ratovali su "klanovi" iste religije jedni protiv drugih, ali puno rjedje "klanovi" istog jezika, istog naroda, istog plemena jedni protiv drugih. Religija je u ratovima posve nebitna. Zanimljivo je da su ateisticki rezimi ubijali vlastite sunarodnjake na vrlo okrutan navin i bez ikakva bitnog razloga. Prema nekim procjenama komunisticki rezimi su ubili oko 100 mil. ljudi, ubijali su u miru kroz dugo razdoblje.

Joker

pre 8 godina

Ja sam ateista, mada ne volim i ne razumem potrebu ljudi da se svrstavamo u nekakve kategorije. Moj stav za koji imam argumente, moja stvar. Dok sam bio mlađi, rugao sam se vernicima i pokušavao da im dokažem da bog ne postoji, da nisu u pravu. Sad već gledam drugačije na sve to. Poštujem vernike, one prave vernike koji osećaju veru u sebi. Ali i dalje se rugam onima koji poste petkom jer tako rekao pop, a u ostalih 6 dana se ne sete ni da se prekrste niti pomole, niti da odu u crkvu, niti da urade bilo šta što je hrišćanski. E, nažalost, takvih je mnogo više od onih pravih vernika, što govori u prilog tome kakva nam je crkva danas. Crkva šuruje sa svima, neka on da pare crkvi, a da li je on kriminalac ili ne, koga briga. Takvi danas propagiraju veru, pozivaju na rat i kojekakve budalaštine. Da bog postoji, sigurno ne bi imao ovakve predstavnike na zemlji.

bunga bunga

pre 8 godina

Izmedju coveka i boga uvalila se crkva.Licno mislim da ateisti u stvari ne prihvataju crkvu i njeno namecanje kao bozji predstavnici.Dok nasuprot njima,vernici ni ne primecuju da ustvari velicaju crkvu i veru a ne boga.

am

pre 8 godina

Militantni, radikalni, fundamentalni ateisti ???

Jesi ti zdrav ?!
(hours of love, 15. novembar 2015 22:21)

Da odgovorim u njegovo ime. Pitanje je da li ih ima vise nego militantnih vernika, ali su sigurno mnogo opasniji. Ne gotivim ni jedne ni druge, ali radiklani vernici (ne racunam ljude koji osmisljavaju ratove u koje ide gomila vernika, oni su uglavnom ateisti) su pojedinacno, bez manipulacije, uglavnom opasni po mali broj ljudi. Militantan ateista, koji je iz nekog razloga besan na Boga ili religiju je neverovatno opasna stvar. Oni su, za razliku od vernika, liseni svakih naznaka ogranicenja i spremni na sve, a uglavnom su i inteligentniji (sto lose usmereno postaje mana umesto vrline). Po portalima se mogu prepoznati po agresivnom ismevanju vernika, za koje kazu da su zatucani i glupi, iako ne znaju da objasne zasto bi zatucanost i glupost trebala da bude ismevana. Ako se vec osecaju inteligentnije i nadmocnije, onda bi netrpeljivost trebala da bude iskljucena. Naprotiv, kao sto se i iz mnogih komentara ovde moze videti, mnogo cesce se oseca nekontrolisan bes prema "manje inteligentnim" nego razumevanje, iako inteligencija naravno nije stvar izbora. Takvi ljudi kada dodju na vlast obicno postanu tirani bez presedana. Radikalni vernici takodje znaju da prave stetu, ali to rade naivno, nagonski i bez propracuna, sto donosi mnogo manje stete. Oni koji pokrecu verske ratove najcesce nisu vernici, vec manipulaciju koriste radi licne dobiti.

scepanmali

pre 8 godina

Najjednostavnije resenje svih muka. Ne radi drugima nista sto ne zelis sebi. KRAJ PRICE.

Kad god si u dilemi sta da radis, postavi sebi ovo prelako pitanje i ne treba ti nista vise.

Ne razumem zasto covek mora da ima svrhu, sem sto se umislio da je mnogo bitan i da mora da ima svrhu, pa leci ego.

Imam jedno pitanje, ako neko moze da mi odgovori.
Sa kim je nastavljena vrsta, ako su od Adama i Eve bili sinovi i niko vise na planeti? To me je uvek interesovalo.

Pozdrav svima.

CATAPA

pre 8 godina

Jednu stvar vernici jesu u pravu: nema ateiste koji ne veruje u neku bajku, u neku zabludu. Samo je ta zabluda drugačija od njihove. Vernici veruju i u te, ali ateisti ne besne kada im se kaže da je zabluda nego razmisle. Jer... možda i jeste?

Mač je krst kome je duži krak naoštren.

Анархиста

pre 8 godina

Мени је жао што људи погрешно схватају "наметање" атеизма. Наметање је да ја неком кажем да он не треба да верује у бога тек тако. Али то да изјавим да сам атеиста или прокоментаришем то што неко спомиње бога је наметање исто колико и кад се неко прекрсти. И није "милитанто" тражити да се веронаука избаци из школе и да црква треба да плаћа порез, то је само поштовање устава.

tobiramaduke97

pre 8 godina

Bog je i izmisljen (kada kazem izmisljen ne mislim nekom magijom nego cistom imaginacijom) da bi ljudima pomogao u nekim teskim emotivnim trenutcima. Mislim da se zivot zasniva na principu materije, i da uoste nema nikakve magije. Kao sto gledamo kako se zivotinje radjaju i umiru, tako i mi da se malo odmaknemo videli bi da i mi tako funkcionisemo. Ne podrzavam ateiste kada pljuju Boga i veru. I ja sam polu ateista, ali verujem da narod bez tradicije ne postoji, i stojim do toga da se tradicija radi indetiteta mora nastaviti. Isao sam na veronauku i u osnovnoj i u srednjoj skoli, isao u crkvu. Covek je u svojoj proslosti izmislio neku ,,visu,, silu, i kada sada vernici gledaju na vere iz proslosti (grcka, egipatska...) gledaju na tu veru kao primitivnu, a da ovi iz proslosti mogu da putuju kroz vreme i mi bi za njih izgledali kao primitivci. I to kada kazu ateisti da je novorodjence ateista , pa kako je onda gospodo nastala vera? :)

am

pre 8 godina

Dok vi mislite da idete u raj ,crvici ruckaju.Kod nas je problem upravo vera jer vernici ocekuju pomoc njega(dace Bog),ateisti necekaju vec rade.Zanimljivo sto siromasnija zemlja to vise vernika.Sta mislite sta Bog misli o onima- pre komunista-sad vernik?
(Dragan, 15. novembar 2015 22:23)

Kakve veze imaju crvici sa pitanjem da li postoji Bog? I kakve veze ima rad sa time? Sumnjam da ste pominanjem crvica rekli nesto novo. Svaki vernk zna da se to desava posle smrti tela. Koncept vernika je da je dusa (citaj svest) odvojena od tela. Probajte astralnu projekciju i mozete to da iskusite licno. Telo ce vam biti na jednom mestu, a vasa svest moze da luta i kilometrima daleko, plus mozete posle da potvrdite da to nije bila imaginacija, jer cete znati sta se desilo daleko od vaseg tela, sto ne bi mogli da znate da je u pitanju imaginacija. Toliko o ateizmu. Svest vam ne mogu pojesti crvici i svest jeste vecna. A sto se rada tice, postoji mnogo vrsta rada. Vecina njih vode u sebicnost, dok je za kvalitetan zivot, nevezano za to da li ste vernik ili ateista, potrebno saosecanje, empatija i ljubav prema ljudima. Samica i istinska samoca je najgora kazna. Ljudi obicno imaju pogresan koncept Boga, zato i postaju ateisti. Bog nije licnost i ni iz daleka ne postoji Bog koji salje ljude u vecni pakao ma sta oni uradili. Postoje, ipak, neke frekvencije postojanja koje bi voleli da po svaku cenu izbegnete iako su samo privremene i namenjene uklanjanju losih energetskih obrazaca.

aaa

pre 8 godina

smrt sta cemo sa njom?
Zivot je besmislen ako ima kraj, ne verujem da cu ici na nebo posle smrti jer je to kako da kazem glupo a i nigde ne pise u bibliji da ce svi ici na nebo, ali verujem da zivot nema smisao ako ima kraj, svako ko kaze da mu je dosta 60-70 godina zivota LAZE :D

Aleksa

pre 8 godina

Zakon verovatnoce kazuje da je nase postojanje kao I postojanje Zemlje kao ovakve nemoguce.
I sve te filosofije stoje kada vrse intervjue sa njima jer u tim intervjuima oni brane svoje stanoviste, svoju ideju, sto je potpuno normalno ponasanje po svim stanovistima filosofije.
Problem pocinje kada ostanu sami sa sobom sto se posebno vidi u zadnjim godinama zivota a vrhunac ocajanja dozivljavaju pred samu smrt. O tome ovde necemo citati jer. Ipak je oceigledno da je ovaj tekst pripreman sa ideoloskom osnovom.

Slobo

pre 8 godina

Trebalo bi malo vremena pa sve ove izjave analizirati,jer ima tu svega po malo; i idolopoklonstva u vezi sa poslom kojika se bave i prazne priče o ljubavi a da se ne zna suština iste,ima lepe satanističke ideologije da se diše punim plućima jer eto život je kratak i jedan je pa do iskrene i istinite ljubavi(brige)o drugome,pomaganju,o pravdi ,istini,..što je već božja poruka iz usta ateiste-što je pozitivno jer verujem da će tako i neki(mnogi) ateisti ,iskreni biti spaseni!Ono što mogu da poručim ateistima da dok sam imao iste ili slične poglede kao oni a dok nisam spoznao istinu(Hrista)koji me je "oslobodio"živeo sam život -sada vidim bez ikakvog pravog smisla i mnoge greºke od detinjstva koje sam pravio ,pravio sam jer nisam poznavao Boga i put koji nam je namenio-sištinu ovoga zemaljskog života,iako nisam bio mnogo losija osoba po moralu nego što sam sada.Šta je to suština?To je moralni zakon koji nam je ostavio u svijoj pisanoj reči -bibliji,jer iako nam je svima dao i savest,pa i ateistima,ali,savest je malo problematična jer se u ovom sve nemoralnijem svetu sve više prlja tako da je teško osloniti se samo na nju u ovom svetu prevara,podmetanja,neistina u kome je čovek od malih nogu izložen.Prema tome bez vere u večni život,ovaj život nema smisla-definitivno!!!!

Alexandar

pre 8 godina

Ataista sam od svoje nulte godine. Nikada nisam poverovao, niti ista osetio u religijskom smislu. Ni kao detetu mi nije bilo verodostojno:

Bog je stvorio svet, dobri ljudi idu u raj, losi ce da pate do kraja sveta. Moje decije pitanje: a ko je to video, kako znate je ostavilo pola moje vernicke porodice bez odgovora, a ja se okrenuo drugoj polovini.

Odrastao sam uz enciklopedije, Zivotinjsko Carstvo, Opsanak i Politikin Zabavnik. Danas sam naucnik i ide mi sjajno. Putovao sam na toliko puno mesta, probao nebrojano bozanskih ukusa, doziveo svasta sjajno.
I ne planiram da stanem.

Kao ateista znam da je ovo jedini zivot i da sve moram da resim sam.
Kao ateisti, nije mi dosadno, nikada, jer - imam odredjenu kolicinu zivota.
Dugove svima vracam sam, jer znam da bog nece umesto mene.
Nepravdu ne trpim i popravljam sve sto mi smeta.

Smrti se ne plasim, bio sam neziv milijardama godina bez osecaja neprijatnosti.

Prednosti su i te sto nemam strah od pijanog seoskog popa niti verujem u sve sto cujem.

Udaljio sam se od teme, koji je smisao - nema ga.
Koji je bio smisao postojanja svih ljudi koji su ikada ziveli, nih 100 milijardi? Smisao postojanja svih zivih bica kojih je bilo nebrojano?

Nema smisla, jednostavno uzivaj u svakom danu koliko god umes, juri svoju strast, saznaj, istazi i umri sa ogromnim osmehom i reci - hvala svete.
Sta je promenilo onu u Parizu - nista, svet nastavio, 7 ludaka onemogucilo sebi i drugima da se raduju novom danu.

irony

pre 8 godina

sve ljude vjernike i nevjernike koje sam ja susretala mogu nekako uopsteno podijeliti:
1) apsolutni nevjernici, obicno dobro argumentovani, racionalni analiticni, cesto se upustaju u diskusije, i nisu mrzitelji boga kako ih ljudi cesto nazivaju
2) agnostici, vjeruju u visu silu, preziru religijske institucije, pritom tu visu silu ne nazivaju bogom, kritikuju npr crkveno tumacenje biblije, imaju dobar moralni kompas koji nije baziran na religiji.
3) "moderni" vjernici, oni koji o vjeri pojma nemaju, npr krsteni su, ali ne umiju da objasne koja je svrha toga kada ih pitate, plitko ili uopste ne shvataju neke osnove religije i vjere, neka "pravila" postuju, neka ne, kako im se ucini da treba tako rade, ujedno su i najglasniji kad religija treba da se "brani" od ovih ateista, koriste se vjerskim ucenjem kao izgovor za neke postupke npr ovi dzihadisti, ekstremisti
4) "pravi" vjernici, obicno krajnje duhovni ljudi, smireni, dobri, ne trude se da druge ubijedu u smisao vjere ili religije.
E po meni jedino ovaj 3. tip zasluzuje kritike i donosi covjecanstvu lose.

H.B.

pre 8 godina

Ко зна да ли би дете икада имало љубави према својој мајци, када не би осетило љубав мајке према себи. Тако и ниједан човек не може се разгорети љубављу према Богу докле не осети неугасиви пламен Божје љубави према себи.

Mikla

pre 8 godina

Meni je fascinantno da neko moze da veruje u 'neku visu silu', sa kojom se pritom nikada u zivotu nije sreo, a posebno da veruje u nesto se desilo tipa pre 2000 godina. O popovima kao bozijim ambasadorima i da ne pricam :D

protivotrov

pre 8 godina

Sta mislite sta Bog misli o onima- pre komunista-sad vernik?
(Dragan, 15. novembar 2015 22:23)
====
misli isto što je rekao jednom od razbojnika koji su bili raspeti s Njim, a koji mu je rekao u času smrti- Seti me se Gospode u Carstvu Svome... a Hristos mu reče- Zaista ti kažem, danas ćeš biti sa mnom u Raju!
eto to misli Bog o pre komunista- sad vernik...
a isto to Bog misli i o pre komunista- i sad komunista...
*****
(Misleša, 15. novembar 2015 22:05)

Militantni, radikalni, fundamentalni ateisti ???

Jesi ti zdrav ?!
(hours of love, 15. novembar 2015 22:21)
====
pročitaj od A. Solženjicina "Arhipelag Gulag", gde objašnjava, da problem logora potiče još od Lenjina i početka boljševičko-ateističke države... i danas se naširoko smatra da pripada vrhu svetske književnosti, pa se 1999. godine u izboru "Le Monda" našao na popisu 100 najboljih knjiga dvadesetog veka. pa se onda izvini @Misleša, što si ga nazvao psihičkim bolesnikom...

James

pre 8 godina

Daleko bolje i smislenije i moralnije i inteligentnije od vernika ! Dok mi ateisti smisao zivota vidimo u ljubavi, saradnji, saosecanju itd. vernici se samo nadaju da ce ici u raj a da ne pricam sto se retko ko zapravo pridrzava nacela svoje vere ! Nije li to krajnje licemerno ???

jeremija

pre 8 godina

Potpuno je jasno da cete od ateista dobiti hiljadu i jedan razlicit odgovor na ovo pitanje. Mene mnogo vise interesuje (a posebno jer su za Djordja ovi svi odgovori prazni) sta je smisao zivota vernicima?

CATAPA

pre 8 godina

Najbolji čovek kog sam u životu upoznao bio je vernik. Najgori takođe. Dakle, nije pravilo.
Ja sam ateista, ali ateista sam samo onda i samo sa onima koji potenciraju svoje verovanje kao dodatni kvalitet. To po pravilu nije nikakav kvalitet jer taj "kvalitet" ljudi sami sebi dodeljuju. Najčešće je deklarisanje kao vernik samo vid lažnog predstavljanja, vid lažnog tituliranja. Nije nimalo slučajno što među političarima ateista maltene nema, čak i tamo gde ateisti čine značajan procenat populacije. Ateisti su najdiskriminisanija grupa i nije čudno da mnogi ne žele da se deklarišu tako, kad već ne moraju, a takva je većina vernika danas.
Takođe, ni jedan ateista nikada nije postao vernik. To samo znači da se ili lažno predstavljao pre, ili posle, a najverovatnije i pre i posle.

chombe

pre 8 godina

Ateizam je samo jedna faza u razvoju covekove licnosti koja se neprestano razvija na svom povratku ka izvoru, tj. Bogu. Taj put je dug u vremenskoj ravni, i odvija se kroz mnoge inkarnacije, mada je jedan deo duse, onaj cisti, uvek u svom izvoru. Razvija se samo drugi deo duse, onaj koji mora da prodje kroz mnogobrojna iskustva da bi iskusio celokupnu tvorevinu i svedocio njeno postojanje. Jedno od iskustava je i ateizam.

parz

pre 8 godina

Postoje samo 2 gospodara na Zemlji, Dragi Bog i ovaj drugi. Ovom drugom sluzite, ako tvrdite da ne verujete u Dragog Boga. I za ateiste samo jos jedno predavanje. Ja mogu da znam ili da ne znam Pitagorinu teoremu, da je primenjujem ili da nemam pojma cemu sluzi. Ne postoji nesto izmedju.

adriano_galliani

pre 8 godina

Ја очекивао неке научне чињенице.. А оно "чудо постојања" и то неколико њих је рекло. Е па то не може тако, дај нешто научно "сила гравитације", "математика", нешто реално.. Већина ствари које људи воле у животу су апстрактне и оне јесу основ за религиозност, за веровање. Нажалост, организоване религије нису оно што би требало да буду и то разумем да буни људе. При томе искључујем закључке са ових, бивших комунистичких простора. Ми и даље говоримо о комунизму као идеалном уређењу, тако да и тенденције атеизма приписујем истој ствари, као и љигаву југословенску музику. Поштујем многа убеђења (Ислам, наравно, не) али никада ми атеисти нису деловали убедљиво. Имају само мали, мали део питања а ниједан одговор. Невероватно је колико тога не знамо и колико тога је уопште немогуће сазнати. А онда погледате књиге старе 3000-4000 година, много пре Библије и видите да су тада људи итекако имали разна објашњења и схватите колико је тај прогрес мали. При томе је Библија само новија верзија исте приче. Суштина је увек било Стварање.

Grid 2

pre 8 godina

Mudri starac reče mi da poenta života,
nije to što rade ona druga dva idiota,
sedi pored mene, misli i voli, to je zadnji stadijum u životnoj školi...

I ja sam tako mislio, sedeo i voleo
ceo dan sam mislio, sedeo i voleo...


Tap 011 - Dosadan dan...

Hulk

pre 8 godina

Da li je moguce da ljudi ne veruju u Stvoritelja? Ko je stvorio bubrege?Srce?Oci?Osecanja?Razum?Savest? Ko je stavio informacije u DNK? Ko je stvorio zenu?Obrve da nam znoj ne pada u oci! Moc govora.Neverovatno mi je da ljudi veruju u evoluciju.

Srba

pre 8 godina

Najveći zlikovci se pozivaju na Boga. Najveći zločini se rade i ime vere... odakle onda ideja da ateistima nedostaje moralna baza. Upravo su bezuslovns ljubav, zdrav razum i vera u ljude osnove na kojima ateisa gradi svoj moral. Ateistu ne sputava religijska podela. On vidi samo čoveka kakav jeste.

Real

pre 8 godina

Problem se sastoji u tome sto se ateizam namece deci cim krenu u skolu.
Odmah krenu evolucionisticke hipoteze cime se nedvosmisleno narusava kredibilitet Biblije.
Svako dete je ateista dok ne izadje iz puberteta. Tek kasnije kad ljudi sazrenu, postanu vernici.
Dakle, ako hocete stvarno da se borimo za prava ljudi, ajde da ukinemo milione godine iz udzbenika i posvetimo se pravoj nauci a ne ateistickoj propagandi.
Ateizam se uci u skolama a kreacionizam nigde. Cak ni crkve vise ne uce kako bi trebalo, jer je ateisticki lobi prejak.
Znam da ce vecina ateista koji budu ovo procitali pomisliti ili mi napisati kako je evolucija dokazana i tako to, ali to nije tako. Evolucija je religija takodje, jer nikada nismo niti mozemo emiprijsi da je dokazemo. Dokle god je to tako, to je saamo religija i nema veze sa naukom.
Uostalom, najveci naucnici svih vremena su bili kreacionisti: Tesla, Ajnstajn, Njutn, Kepler, Faradej, Mendel, Paskal...
Nemojte biti ograniceni i nemojte verovati u sve i svasta. Bavite se naukom, a ne medijskim clancima o laznim naucnim dostignucima koji se pisu da bi se citali.

Pera Kojot

pre 8 godina

Smisao života je da ga živimo. Od nas se ništa drugo ne traži i ne očekuje. Sve što postignemo i doprinesemo preko toga je čista dobit. Moj najbolji prijatelj je vernik. Ja nisam. I odlično se slažemo. Nema razloga da ne bude tako. Obojica se trudimo da budemo što bolji i da pomognemo ljudima oko sebe koliko možemo. Ja ne tvrdim da Bog ne postoji. Ja samo kažem da na osnovu mog dosadašnjeg iskustva u životu nemam razloga da verujem da postoji. Moj prijatelj kaže da njega još niko nije ubedio da Bog ne postoji. I to je isto u redu. On ne pomaže ljudima zato što misli da će tako zaslužiti mesto u raju, već zato što ga to čini srećnim. I mene čini srećnim kad mogu nekome da pomognem. Ne može meni biti bliži i preči neki ateista, ako je lopov i lažov, kao što ni mom prijatelju ne moža biti preči neki verski fanatik od mene. Čovek koji je činio u životu koliko je mogao, za druge, ali i za sebe - nema razloga da žali ni za čim, postojao Bog ili ne.

marija

pre 8 godina

Religija je prevazidjen koncept koji je ljudima bio potreban u vreme primitivnih civilizacija, da da odgovore, a danas je vrlo pogodno sredstvo manipulacije i upravljanja sirokim narodnim masama. Kako je religija tesno vezana sa tradicijom, istorijom i kuturnim identitom nacija sirom sveta, podmuklo se slepa uz istoriju svakog naroda iako je religiju nauka potukla i demantovala. Religija sputava i ne nudi nikakva moralna uporista. Neskromno tvrdim da sam, kao ateista, daleko moralnija u svakom pogledu od mnogih vernika. Izuzev prvih nekoliko zapovesti koje se odnose na boga, ostale postujem, ne iz straha od kazne ili iz obaveze prema veri, vec iz sopstvene obaveze prema coveku i iz straha od sopstvenog moralnog suda. Tako su me odgajili roditelji, da volim i postujem zivot, kako svoj tako i tudj, coveka i covecanstvo, i tako odgajam svoje dete. Ne treba mi crkva za to. I moram da priznam (verovatno zvuci elitisticki) da smatram religiozne ljude primitivnim i nazadnim. Religija je mogla da prodje kod moje pokojne babe kojoj nisi mogao da objasnis da se kuca zapalila zbog kratkog spoja, jer su instalacije bile lose, a ne zato sto je pojela cvarak na veliki petak. (Gramatiku odlicno poznajem i postoji razlog zasto neke reci pisem malim slovom)

danda

pre 8 godina

Raznesete se bombom u uverenju da vas tamo negde ceka 100 devica. Toliko o tome i o veri, nebitno kojoj konfesiji pripadate. Pametnom dosta.

maki

pre 8 godina

ja sam vernik, slavim slavu, praznujem velike praznike, u crkvu se ne secam kad sam isao, ne volim da ubedjujem druge kao i da drugi ubedjuju u ateizam ili religiju, mnogo ljudi nema pojma o religiji, nasa pravoslavna vera ne propagira da sedis i molis se bogu i sve ce samo doci, naprotiv, propagira se da se ne pada u ocajanje i da covek tfeba da se trudi i radi sam za svoje dobro, ororiv ateista nemam nista protiv, osim onih tvrdokornih komunista koji bi zabranili religiju, mislim da je to licna stvar svakog coveka, da sam ateista po ubedjenju, i dalje bih slavio i slavu i bozic i ostale praznike jer je to nasa srpska tradicija, cinjenica da se nasa crkva srozala u svakom pogledu, pa sve vise ljudi bojkotuje istu, imao sam priliku da vidim poprilicno veliki broj slucajeva gde su proklamovani komunisti-ateisti po ubedjenju i razni sektasi pred smrt ocajnicki trazili popa da se ispovede, priceste i pokaju, tako da samo mogu svima da porucim nikad ne reci nikad, a sve nas ceka ista sudbina, a kad kucne zadnji cas ljudi se za sekund promene

Jee

pre 8 godina

Djordje, Djordje, nije to praznina, to je duboka misao koju mi pronalazimo duboko u sebi, na osnovu svega sto smo naucili, a ucimo svaki dan. Mozda tebe kroz zivot vodi pomisao da ces ici u raj ako si dobar i u pakao ako nisi dobar, ali nas vode dobro promisljeni razlozi do kojih dolazimo ucenjem i upoznavanjem s ljudima i svetom oko sebe. Vama je sve vec napisano i propisano. Prividno, religiozni imaju laksi put, ali je takav stav u stvari veoma opasan, jer on u principu govori ljudima da nije potrebno da razmisljaju svojom glavom. A ljudi koji ne razmisljaju svojom glavmo su podlozni da budu porobljeni.

alban

pre 8 godina

Pa bogami, ovi Ateisti, ispadaju da su mnogo bolji ljudi, nego ovi poboznici koji stvaraju mrznju. Izgleda da bas ovi Ateisti ce pre kod Boga, nego ovi 'poboznici'

чича

pre 8 godina

Prividno, religiozni imaju laksi put, ali je takav stav u stvari veoma opasan, jer on u principu govori ljudima da nije potrebno da razmisljaju svojom glavom. A ljudi koji ne razmisljaju svojom glavmo su podlozni da budu porobljeni. (Jee, 15. novembar 2015 22:05)
а по чему имамо лакши пут...шта је то нама прописано...ко то нама говори на није потребно да размишљамо својом главом...свима нама бог је дао право да изаберемо пут којим ћемо поћи...

Jovan

pre 8 godina

jedina razlika izmedju ovih odgovora i odgovora vernika je u tome sto iza svemira, vecnosti, ljubavi, sveta,... kod jednih stoji Bog a kod drugih je misterija i snaga u svakom od tih elemenata. Moralni kod je upisan u svakog coveka i svi znaju sta je dobro a sta zlo. Verovali u tvorca ili ne. Deset Bozijih zapovesti, sa izuzetkom onih koje su vezane za Boga se nalaze u osnovi svakog pravnog sistema a proizilaze iz tog moralnog koda. Neki se dobrano potrude da to u sebi razviju a opet neki drugi dozvole da se to u njima ugasi i postaju zveri koje, sartrovski, drugim ljudima pretvaraju ovaj zivot u pakao.

malkavian

pre 8 godina

Onog trenutka kad covjek shvati, ako ikada u svom kratkom postojanju osjeti takvu potrebu, da mu je najveca zelja i pitanje postojanje i njegova svrha, on ce do odgovora prije ili kasnije i doci, barem u odredjenom obliku.
Ako se(istinski i cjelim bicem) ne postavi pitanje, svaki odgovor je nevazan. Ako covjek ne zapocne potragu, sve sto procita ili mu se kaze je nevazno.

ziggy

pre 8 godina

Najbolji je onaj koji tvrdi da ja zbog ateizma stradalo najvise ljudi usrvari to i jeste tacno samo je spisak egzekitora pogresan posto je on samo jedan i to onaj u cije ime se radi.

Glupan

pre 8 godina

Bez obzira, postojao, ili ne, život van ove fizičke dimenzije... Ovde smo da bi samostalno isklesali vrednosti jedinog duha koji posedujemo, u ono što suštinski, trenutno, jesmo. A sebe gradimo, i vremenom postajemo, ono što težnjom, i ličnim vrednostima najdublje i najistrajnije, najstrastvenije zastupamo, u procesu učenja, i nadograđivanja. Princip izbora, uz protok vremena, ne dopušta umerenosti, uzdržanosti, neutralnost. Iako svesno, neki od nas, tome teže. Život sve te stavove, i protekle godine, testira, ponekad, u par minuta, ili sekundi. A velike T raskrsnice, služe da nas definitivno opredele, poput ispita lične volje, snage, iskustva i zrelosti. Ne trebaju nam Bogovi, mi već jesmo oni, ako oni ne postoje... A ako postoje, onda smo dostojanstveni, da im se ravnopravno pridružimo. Jer su se samo dobro od nas sakrili, ne bi li od nas, napravili samo beskorisne, bezdušne, bedne poltrone. U svakom slučaju, znamo ko su luzeri, bez obzira na postojanje Bogova.

Непримећен

pre 8 godina

Највећи злочинци у историји цивилизације су били тзв. атеисти илити борци против вере. Размишљате ли зашто?

Онај који на брду повише стоји

pre 8 godina

Када би сви људи били пристојни и понашали се нормално, не би било потребе да се убеђујемо да ли су атеисти или теисти овакви или онакви. Свако налази своју радост на свој начин. Глупа су такмичења у доказивању да су атеисти неморални, а теисти необразовани, злонамерна су тумачења да су теисти више осећајни, а атеисти више разумски оријентисани. Зашто једноставно не можете да будете то што јесте, атеисти или теисти, без намере да се поредите са другима? Да ли вас понижавање и исмевање оног другог и другачијег чини већим, бољим, лепшим?

Било да сте теиста или атеиста, само пробајте да живите свој живот, најбоље што умете и знате. И једни и други, пробајте макар један једини дан да не узмете у уста оног другог, оног који није као ви. И видећете како тишина може да завлада не само у вашим ушима, већ и у вашим срцима. А онда се вежбајте цео живот да о другима не причате ружно нити о себи лепо (али ни ружно). То је пут да се остане нормалан, добар и исправан човек. Атеиста или теиста, или нешто између или помало од оба.

D.P.

pre 8 godina

Mora da pripadam grupi najsretnijih ljudi na planati. Ja sam ateista i sve religije su mi smešne kao i sve njihove knjige koje sam pročitao. Nije da u njima nema dela pametnih stvari ali sve ro nema nikakve veze sa bogom. Religiju treba zabraniti zakonom i stvoriti muzeje od sakralnih objekata da budu odvojeni od države. Religija je kancer društva i najveći opijum za dušu i telo.

Trovach

pre 8 godina

Posle toliko dubokoumnih i pozitivnih izjava, naravno da prva dva komentara moraju biti plitkoumni i negativni. Mozda su samo hteli uspostaviti ravnotezu :)

Dr.Mancic

pre 8 godina

Nema šta da ja verujem ili ne verujem.Ja znam da Bog postoji! Isto kao što i znam da ateisti ne postoje. Svakom je dato pravo na mišljenje kao što svi na svom kraju itekako znaju kuda i kod koga idu.
Pitajte navodnog ateistu na svom kraju da li veruješ? i on će sam reći da je grešio celoga života i da moli Boga da mu sve oprosti.
To je prava istina!
Svi vi koji ste ubeđeni da ste ateisti, koga molite kada vam se desi nešto loše? Boga ili medicinu?
A gle čuda i medicinari mole Boga ili i u ovo ne verujete?
Zar je moguće da se još postavlja ovo pitanje u razvijenoj civilizaciji?
Dakle ateista ne veruje da ima Boga zato što ga nije video ali istovremeno veruje da diše vazduh koji ne vidi?!?
Svašta :-)

Ateista

pre 8 godina

Еволуција....Мајмун..,,,,,,,,,!!!!!!Човек.........,,а између.....нема ничега.,,,xм...занимљиво
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (kiza, 15. novembar 2015 22:04)

Neznanje je u tebi preveliko.

banacanin

pre 8 godina

susreo sam dosta ljudi i dobrih i losih i zanimljivo ovim losim stalno izlazi bog iz usta griza savesti ili strah od nepoznanice posle smrti dal smo hrana crvima ili ipak ima duse, a gde ide pitanje je

Perspektiva

pre 8 godina

(draganz, 15. novembar 2015 21:35)

Njima verujem da je lepo,nego me zanima,ko smo to mi? Posto vidim da spominjes lepo nama pa reko da pitam,kojim nama?

Hicks

pre 8 godina

Ne verujem da bog postoji,ali mi ponekad treba da bi se osećao bolje,i da bih imao neku nadu,i još puno toga,hoću reći,čovek mora odvojiti realnost od duhovnog i onda nema problema...

Miloš

pre 8 godina

Nisam vernik, nisam kršten. Opet, ljudima ne pričam da ne treba da veruju. Ateisti koji ubeđuju druge da ne treba da veruju su isti kao i vernici koji ubeđuju druge kako treba da veruju u Boga. Tako npr. u mom društvu(20 godina) mene čudno pogledaju ljudi kad im kažem da ne verujem u Boga. Samo jedan prijatelj koji veruje se slaže sa mnom, a to je tužno.
Isto tako znam i onoga: "Svi koji veruju su glupi."
Svako ima pravo na svoje mišljenje i to treba poštovati.

kgh kgh

pre 8 godina

0n ce meni: a koji se covek prvi rodio? I sta sad ja njemu da kazem? (Nepristojni stvor, 15. novembar 2015 21:49)

Ako se prvi covek rodio, znaci da nije prvi! Kokoska i jaje.

Misleša

pre 8 godina

Ateisti nisu problem. Među njima ima divnih, pametnih i osećajnih ljudi, baš kao i među vernicima. Problem su radikalni, fundamentalni i militantni pojedinci u obe skupine. Oni prozivaju, napadaju, ismevaju, prete... jednom rečju: ne dopuštaju da drugi imaju sopstveno mišljenje.
Interesantno je da među agnosticima ovakvih nema ili ih bar ja nisam sreo. Možda i to nešto govori.

Amer

pre 8 godina

uvek mi je bila zanimljiva pretpostavka vernika da ateisti nemaju moralni kompas, a iz svog iskustva mi se cini, a j statisticki je tacno, da su religiozni ljudi daleko cesce spremni da ignorisu moralna nacela u svojim postupcima, diskriminisu I sebicno su okrenuti svojim verovanjima, ignorisuci tudju patnju. Mozda je to zato sto mi nereligiozni stalno preispitujemo sta je znacenje dobrog I zlog, dok religiozni ne moraju, imaji 10 zapovesti - ne ubij, ne kradi, posti svake subote I sl I ne posvecuju se tim stvarima? Sa druge strane, mozda je I zato sto su nereligiozni cesto obrazovaniji pa I bolje stojeci pa ne prolaze kroz zivot pun nepravdi koje siromasni slojevi sigurno cesce prozivljavaju?

Joc@

pre 8 godina

Svi, baš do jednoga, navedeni ideali ateista jesu i hrišćanski. Da je ljubav,
pravda i mir, da se lepo slažemo i da se pomažemo, da niko nikoga ne dira,
da ovaj svet ostavimo makar malo boljim nego što smo ga zatekli,
da ''dodamo svetu malo boje'', itd......
Tako da, verujem, svi ti ljudi će to i otkriti, i postati vernici, hrišćani.
Jer, tako se i postaje hrišćanin, tako što se ateista potrudi da shvati
još nešto što mu se događa, a ne uklapa mu se u pogled na svet.
Teizam je proces za koji je potrebno životno iskustvo.
Tek kada čovek iskusi, oseti, ljubav i brigu Božju o sebi,
stekne se osnovni preduslov za doživljavanje i konstatovanje Božje.
Pozdrav svima i svako dobro od Boga.
.

Dragan

pre 8 godina

Dok vi mislite da idete u raj ,crvici ruckaju.Kod nas je problem upravo vera jer vernici ocekuju pomoc njega(dace Bog),ateisti necekaju vec rade.Zanimljivo sto siromasnija zemlja to vise vernika.Sta mislite sta Bog misli o onima- pre komunista-sad vernik?

Опрости им Боже, не знају шта чине

pre 8 godina

Каква празнина! Бог вам је дао слободу ума да мислите и размишљате, дао вам је слободу чак и да не верујете у Оног који вам је живот удахнуо. Све ме то подсећа на прчу о фетусу близанцу који у утроби мајчиној каже другом близанцу: "Како можеш да верујеш у мајку кад је никада ниси видео"?
Стаљин, Хитлер, Мао, Пол Пот, Ким Џонг Ил итд. све сами атеисти који су желели да намећу свој атеизам другима... У име тог атеизма страдало је највише људи у историји, а у име Православља нико...
Ко не верује у Бога, нека не верује... Богу не треба љубав на силу. Христос је и сам рекао Апостолима када су поједини кренули да Га напуштају: "Ја желим да останете са Мном, али да останете по својој вољи, не желим да вас приморавам на силу (Јн. 6: 67-69)".

Mikla

pre 8 godina

Meni je fascinantno da neko moze da veruje u 'neku visu silu', sa kojom se pritom nikada u zivotu nije sreo, a posebno da veruje u nesto se desilo tipa pre 2000 godina. O popovima kao bozijim ambasadorima i da ne pricam :D

pegone

pre 8 godina

@ne verujem u boga, to ljudima ne namecem, niti pravdam i propagiram. neka svako svoje verovanje drzi za sebe i nece biti rata i sukoba.
(ruka, 15. novembar 2015 21:57
Svaka cast za komentar !! :-)

Misha

pre 8 godina

Kada čovek nema ispunjenje u Bogu, tada on pokušava da nadje sreću u onome što radi i što ga zanima, a to znači da on to ne radi iz prave ljubavi već iz sebičnosti, jer ne radi da bi odgovorio na potrebe života, već da bi odgovorio na potrebe svoga velikog Ega za užitkom. On traži sreću u svojoj ženi, deci, poslu, a to znači da on to sve čini radi sebe, a ne radi njih i posla. A kada je čovek sa Bogom, onda je u biti zadovoljen, i ono što radi, radi iz sreće koju ima u sebi, a ne da bi do nje došao. On izražava sreću kroz nesebičnu ljubav i dobrotu. Ova shema jasno otkriva tu vezi izmedju duhovnog zadovoljenja i prave ljubavi sa jedne strane, i duhovnog nezadovoljenja kao izvora greha sa druge:

http://enlite.org/nezavisnost.png

opa Djurdjo

pre 8 godina

Sve ovo kad se cita, fino zvuci. Ali zasto se ateisti toliko trude da dokazu da su vernici u zabludi? U cemu se razlikuju od onih vernika koji hoce da dokazu da su ateisti u zabludi?

Aron

pre 8 godina

Lako je njima da pričaju kako je dobro i kako su srećni što su ateisti kad žive u razvijenim društvima gde je život bajka. I samo izuzetno razmažen čovek ne može da bude srećan. Tamo svako zna gde mu je mesto s obzirom na svoje obrazovanje, rad i odgovornost, a sve potrebe i prava su zadovoljene. Religija im uopšte nije potrebna da bi mogli da normalno funkcionišu kao društvo, ali i kod njih ima dosta ludila, perverzuja, otuđenosti. a to nije zato što im je loše i što su im uskraćena ljudska prava več zato što religija nema tu jačinu pa samim tim ni ideal. I zbog toga su zbunji i izgubljeni. Religija je dobra stvar i ona služi kao moralni vodič, izvor dobrih stavova i želja. Prestavlja neku vrstu kontrole primitivnih želja i osećanja.

Nepristojni stvor

pre 8 godina

pita me sin, zasto ljudi imaju dve nozdrve? Kazem zato da kad se zapusi jedna da imas drugu da koristis. On kaze kad se zapusi onda stavis kapi za nos. Ali nije uvek bilo kapi za nos kazem ja. Ljudi pre 100 godina nisu to imali. On ce meni: a koji se covek prvi rodio? I sta sad ja njemu da kazem?

Realno

pre 8 godina

Sjajno. Samo je problem što većina ljudi nije ni blizu ovakvog nivoa razmišljanja. Slabi su i uvek im treba neka nada i uteha, pastir, vođa ili bilo koja budala koja će im reći da će biti nagrađeni večnim životom (ha, ha!), ako budu poslušni, naravno, uvek u interesu tog "božjeg izaslanika", koji istovremeno živi životi uživa na račun te gulije.

Miloš

pre 8 godina

Nisam vernik, nisam kršten. Opet, ljudima ne pričam da ne treba da veruju. Ateisti koji ubeđuju druge da ne treba da veruju su isti kao i vernici koji ubeđuju druge kako treba da veruju u Boga. Tako npr. u mom društvu(20 godina) mene čudno pogledaju ljudi kad im kažem da ne verujem u Boga. Samo jedan prijatelj koji veruje se slaže sa mnom, a to je tužno.
Isto tako znam i onoga: "Svi koji veruju su glupi."
Svako ima pravo na svoje mišljenje i to treba poštovati.

Jee

pre 8 godina

Djordje, Djordje, nije to praznina, to je duboka misao koju mi pronalazimo duboko u sebi, na osnovu svega sto smo naucili, a ucimo svaki dan. Mozda tebe kroz zivot vodi pomisao da ces ici u raj ako si dobar i u pakao ako nisi dobar, ali nas vode dobro promisljeni razlozi do kojih dolazimo ucenjem i upoznavanjem s ljudima i svetom oko sebe. Vama je sve vec napisano i propisano. Prividno, religiozni imaju laksi put, ali je takav stav u stvari veoma opasan, jer on u principu govori ljudima da nije potrebno da razmisljaju svojom glavom. A ljudi koji ne razmisljaju svojom glavmo su podlozni da budu porobljeni.

Dragan

pre 8 godina

Dok vi mislite da idete u raj ,crvici ruckaju.Kod nas je problem upravo vera jer vernici ocekuju pomoc njega(dace Bog),ateisti necekaju vec rade.Zanimljivo sto siromasnija zemlja to vise vernika.Sta mislite sta Bog misli o onima- pre komunista-sad vernik?

Realno

pre 8 godina

Sjajno. Samo je problem što većina ljudi nije ni blizu ovakvog nivoa razmišljanja. Slabi su i uvek im treba neka nada i uteha, pastir, vođa ili bilo koja budala koja će im reći da će biti nagrađeni večnim životom (ha, ha!), ako budu poslušni, naravno, uvek u interesu tog "božjeg izaslanika", koji istovremeno živi životi uživa na račun te gulije.

alban

pre 8 godina

Pa bogami, ovi Ateisti, ispadaju da su mnogo bolji ljudi, nego ovi poboznici koji stvaraju mrznju. Izgleda da bas ovi Ateisti ce pre kod Boga, nego ovi 'poboznici'

Amer

pre 8 godina

uvek mi je bila zanimljiva pretpostavka vernika da ateisti nemaju moralni kompas, a iz svog iskustva mi se cini, a j statisticki je tacno, da su religiozni ljudi daleko cesce spremni da ignorisu moralna nacela u svojim postupcima, diskriminisu I sebicno su okrenuti svojim verovanjima, ignorisuci tudju patnju. Mozda je to zato sto mi nereligiozni stalno preispitujemo sta je znacenje dobrog I zlog, dok religiozni ne moraju, imaji 10 zapovesti - ne ubij, ne kradi, posti svake subote I sl I ne posvecuju se tim stvarima? Sa druge strane, mozda je I zato sto su nereligiozni cesto obrazovaniji pa I bolje stojeci pa ne prolaze kroz zivot pun nepravdi koje siromasni slojevi sigurno cesce prozivljavaju?

Mikla

pre 8 godina

Meni je fascinantno da neko moze da veruje u 'neku visu silu', sa kojom se pritom nikada u zivotu nije sreo, a posebno da veruje u nesto se desilo tipa pre 2000 godina. O popovima kao bozijim ambasadorima i da ne pricam :D

D.P.

pre 8 godina

Mora da pripadam grupi najsretnijih ljudi na planati. Ja sam ateista i sve religije su mi smešne kao i sve njihove knjige koje sam pročitao. Nije da u njima nema dela pametnih stvari ali sve ro nema nikakve veze sa bogom. Religiju treba zabraniti zakonom i stvoriti muzeje od sakralnih objekata da budu odvojeni od države. Religija je kancer društva i najveći opijum za dušu i telo.

Ateista

pre 8 godina

Еволуција....Мајмун..,,,,,,,,,!!!!!!Човек.........,,а између.....нема ничега.,,,xм...занимљиво
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (kiza, 15. novembar 2015 22:04)

Neznanje je u tebi preveliko.

Misleša

pre 8 godina

Ateisti nisu problem. Među njima ima divnih, pametnih i osećajnih ljudi, baš kao i među vernicima. Problem su radikalni, fundamentalni i militantni pojedinci u obe skupine. Oni prozivaju, napadaju, ismevaju, prete... jednom rečju: ne dopuštaju da drugi imaju sopstveno mišljenje.
Interesantno je da među agnosticima ovakvih nema ili ih bar ja nisam sreo. Možda i to nešto govori.

Trovach

pre 8 godina

Posle toliko dubokoumnih i pozitivnih izjava, naravno da prva dva komentara moraju biti plitkoumni i negativni. Mozda su samo hteli uspostaviti ravnotezu :)

Онај који на брду повише стоји

pre 8 godina

Када би сви људи били пристојни и понашали се нормално, не би било потребе да се убеђујемо да ли су атеисти или теисти овакви или онакви. Свако налази своју радост на свој начин. Глупа су такмичења у доказивању да су атеисти неморални, а теисти необразовани, злонамерна су тумачења да су теисти више осећајни, а атеисти више разумски оријентисани. Зашто једноставно не можете да будете то што јесте, атеисти или теисти, без намере да се поредите са другима? Да ли вас понижавање и исмевање оног другог и другачијег чини већим, бољим, лепшим?

Било да сте теиста или атеиста, само пробајте да живите свој живот, најбоље што умете и знате. И једни и други, пробајте макар један једини дан да не узмете у уста оног другог, оног који није као ви. И видећете како тишина може да завлада не само у вашим ушима, већ и у вашим срцима. А онда се вежбајте цео живот да о другима не причате ружно нити о себи лепо (али ни ружно). То је пут да се остане нормалан, добар и исправан човек. Атеиста или теиста, или нешто између или помало од оба.

kgh kgh

pre 8 godina

0n ce meni: a koji se covek prvi rodio? I sta sad ja njemu da kazem? (Nepristojni stvor, 15. novembar 2015 21:49)

Ako se prvi covek rodio, znaci da nije prvi! Kokoska i jaje.

pegone

pre 8 godina

@ne verujem u boga, to ljudima ne namecem, niti pravdam i propagiram. neka svako svoje verovanje drzi za sebe i nece biti rata i sukoba.
(ruka, 15. novembar 2015 21:57
Svaka cast za komentar !! :-)

Jovan

pre 8 godina

jedina razlika izmedju ovih odgovora i odgovora vernika je u tome sto iza svemira, vecnosti, ljubavi, sveta,... kod jednih stoji Bog a kod drugih je misterija i snaga u svakom od tih elemenata. Moralni kod je upisan u svakog coveka i svi znaju sta je dobro a sta zlo. Verovali u tvorca ili ne. Deset Bozijih zapovesti, sa izuzetkom onih koje su vezane za Boga se nalaze u osnovi svakog pravnog sistema a proizilaze iz tog moralnog koda. Neki se dobrano potrude da to u sebi razviju a opet neki drugi dozvole da se to u njima ugasi i postaju zveri koje, sartrovski, drugim ljudima pretvaraju ovaj zivot u pakao.

banacanin

pre 8 godina

susreo sam dosta ljudi i dobrih i losih i zanimljivo ovim losim stalno izlazi bog iz usta griza savesti ili strah od nepoznanice posle smrti dal smo hrana crvima ili ipak ima duse, a gde ide pitanje je

Опрости им Боже, не знају шта чине

pre 8 godina

Каква празнина! Бог вам је дао слободу ума да мислите и размишљате, дао вам је слободу чак и да не верујете у Оног који вам је живот удахнуо. Све ме то подсећа на прчу о фетусу близанцу који у утроби мајчиној каже другом близанцу: "Како можеш да верујеш у мајку кад је никада ниси видео"?
Стаљин, Хитлер, Мао, Пол Пот, Ким Џонг Ил итд. све сами атеисти који су желели да намећу свој атеизам другима... У име тог атеизма страдало је највише људи у историји, а у име Православља нико...
Ко не верује у Бога, нека не верује... Богу не треба љубав на силу. Христос је и сам рекао Апостолима када су поједини кренули да Га напуштају: "Ја желим да останете са Мном, али да останете по својој вољи, не желим да вас приморавам на силу (Јн. 6: 67-69)".

ROCKET BOOST BLAST

pre 8 godina

Ja sam ateista. Kršten sam i poštujem sve običaje pravoslavlja iz potrebe za pripadnošću svom okruženju. Ipak, smatram da je prevaziđeno verovanje u višu silu u 21.veku i to je to. Nek veruje svako ko hoće, ja nemam ništa protiv. Imam samo protiv nasilja u ime vere. A ono prati religiju od samog nastanka.

opa Djurdjo

pre 8 godina

Sve ovo kad se cita, fino zvuci. Ali zasto se ateisti toliko trude da dokazu da su vernici u zabludi? U cemu se razlikuju od onih vernika koji hoce da dokazu da su ateisti u zabludi?

malkavian

pre 8 godina

Onog trenutka kad covjek shvati, ako ikada u svom kratkom postojanju osjeti takvu potrebu, da mu je najveca zelja i pitanje postojanje i njegova svrha, on ce do odgovora prije ili kasnije i doci, barem u odredjenom obliku.
Ako se(istinski i cjelim bicem) ne postavi pitanje, svaki odgovor je nevazan. Ako covjek ne zapocne potragu, sve sto procita ili mu se kaze je nevazno.

Dr.Mancic

pre 8 godina

Nema šta da ja verujem ili ne verujem.Ja znam da Bog postoji! Isto kao što i znam da ateisti ne postoje. Svakom je dato pravo na mišljenje kao što svi na svom kraju itekako znaju kuda i kod koga idu.
Pitajte navodnog ateistu na svom kraju da li veruješ? i on će sam reći da je grešio celoga života i da moli Boga da mu sve oprosti.
To je prava istina!
Svi vi koji ste ubeđeni da ste ateisti, koga molite kada vam se desi nešto loše? Boga ili medicinu?
A gle čuda i medicinari mole Boga ili i u ovo ne verujete?
Zar je moguće da se još postavlja ovo pitanje u razvijenoj civilizaciji?
Dakle ateista ne veruje da ima Boga zato što ga nije video ali istovremeno veruje da diše vazduh koji ne vidi?!?
Svašta :-)

Straitjacket

pre 8 godina

Život jedino ima smisla ako radite ono što vas čini srećnim, i kada na samrti pogledate unazad na svoj život i sa smeškom odete u zaborav, bez obzira na sve nepravde koje ste učinili, bez obzira na sve pogrešne odluke, loše procene... shvatite da je vaš život baš to što ste u svakom trenutku živeli onako kako ste hteli, doneli odluke koje ste hteli, napravili gluposti koje ste hteli i sve ostalo što čini život.

Da sam vernik, išao bih u crkvu/džamiju/sinagogu... svake nedelje, petka, subote imao bih obavezu da radim ono što su mi drugi napisali, preporučili, postio bih kada mi kažu...

Ja sam više od toga, meni ne trebaju iskustva drugih ljudi, ja volim da sam na svojoj koži osetim život, makar i u paklu goreo.

eto

pre 8 godina

ja nemam ništa protiv crkle. mene samo muči što oni ne daju u budžet a iz njega dobijaju smeštaj, plate i penzije, leče se itd.
Molim vas objasnite mi, kojom logikom je to opravdano?

biće bolje

pre 8 godina

Religija je najveći otrov za mozak i najveća opasnost za čovečanstvo. Nemili događaji u Parizu su upravo dokaz šta ekstremni verski fanatizam može da uradi. Bez religija svet bi bio mnogo mirnije mesto i ljudi bi se manje mrzeli. Mi na balkanu smo najbolji dokaz koliko smo kao ljudi posvađani, a najviše tome doprinosi religija. Svaki čovek mora verovati u sebe, u svoje postojanje, i u ono što čini za života. Naš put je iscrtan ljubavlju, a ako želite da osetite boga u sebi, podelite ono što imate sa drugim. Možda je to i smisao života, podeliti ga sa nekim.

Joc@

pre 8 godina

Svi, baš do jednoga, navedeni ideali ateista jesu i hrišćanski. Da je ljubav,
pravda i mir, da se lepo slažemo i da se pomažemo, da niko nikoga ne dira,
da ovaj svet ostavimo makar malo boljim nego što smo ga zatekli,
da ''dodamo svetu malo boje'', itd......
Tako da, verujem, svi ti ljudi će to i otkriti, i postati vernici, hrišćani.
Jer, tako se i postaje hrišćanin, tako što se ateista potrudi da shvati
još nešto što mu se događa, a ne uklapa mu se u pogled na svet.
Teizam je proces za koji je potrebno životno iskustvo.
Tek kada čovek iskusi, oseti, ljubav i brigu Božju o sebi,
stekne se osnovni preduslov za doživljavanje i konstatovanje Božje.
Pozdrav svima i svako dobro od Boga.
.

Misha

pre 8 godina

Kada čovek nema ispunjenje u Bogu, tada on pokušava da nadje sreću u onome što radi i što ga zanima, a to znači da on to ne radi iz prave ljubavi već iz sebičnosti, jer ne radi da bi odgovorio na potrebe života, već da bi odgovorio na potrebe svoga velikog Ega za užitkom. On traži sreću u svojoj ženi, deci, poslu, a to znači da on to sve čini radi sebe, a ne radi njih i posla. A kada je čovek sa Bogom, onda je u biti zadovoljen, i ono što radi, radi iz sreće koju ima u sebi, a ne da bi do nje došao. On izražava sreću kroz nesebičnu ljubav i dobrotu. Ova shema jasno otkriva tu vezi izmedju duhovnog zadovoljenja i prave ljubavi sa jedne strane, i duhovnog nezadovoljenja kao izvora greha sa druge:

http://enlite.org/nezavisnost.png

Glupan

pre 8 godina

Bez obzira, postojao, ili ne, život van ove fizičke dimenzije... Ovde smo da bi samostalno isklesali vrednosti jedinog duha koji posedujemo, u ono što suštinski, trenutno, jesmo. A sebe gradimo, i vremenom postajemo, ono što težnjom, i ličnim vrednostima najdublje i najistrajnije, najstrastvenije zastupamo, u procesu učenja, i nadograđivanja. Princip izbora, uz protok vremena, ne dopušta umerenosti, uzdržanosti, neutralnost. Iako svesno, neki od nas, tome teže. Život sve te stavove, i protekle godine, testira, ponekad, u par minuta, ili sekundi. A velike T raskrsnice, služe da nas definitivno opredele, poput ispita lične volje, snage, iskustva i zrelosti. Ne trebaju nam Bogovi, mi već jesmo oni, ako oni ne postoje... A ako postoje, onda smo dostojanstveni, da im se ravnopravno pridružimo. Jer su se samo dobro od nas sakrili, ne bi li od nas, napravili samo beskorisne, bezdušne, bedne poltrone. U svakom slučaju, znamo ko su luzeri, bez obzira na postojanje Bogova.

Nepristojni stvor

pre 8 godina

pita me sin, zasto ljudi imaju dve nozdrve? Kazem zato da kad se zapusi jedna da imas drugu da koristis. On kaze kad se zapusi onda stavis kapi za nos. Ali nije uvek bilo kapi za nos kazem ja. Ljudi pre 100 godina nisu to imali. On ce meni: a koji se covek prvi rodio? I sta sad ja njemu da kazem?

Aron

pre 8 godina

Lako je njima da pričaju kako je dobro i kako su srećni što su ateisti kad žive u razvijenim društvima gde je život bajka. I samo izuzetno razmažen čovek ne može da bude srećan. Tamo svako zna gde mu je mesto s obzirom na svoje obrazovanje, rad i odgovornost, a sve potrebe i prava su zadovoljene. Religija im uopšte nije potrebna da bi mogli da normalno funkcionišu kao društvo, ali i kod njih ima dosta ludila, perverzuja, otuđenosti. a to nije zato što im je loše i što su im uskraćena ljudska prava več zato što religija nema tu jačinu pa samim tim ni ideal. I zbog toga su zbunji i izgubljeni. Religija je dobra stvar i ona služi kao moralni vodič, izvor dobrih stavova i želja. Prestavlja neku vrstu kontrole primitivnih želja i osećanja.

Stevan

pre 8 godina

Odnos pluseva i minusa jasno stavlja do znanja da religije konačno izumiru! Kad poslednja religija izumre čovečanstvo će tek da krene napred!!!

n

pre 8 godina

Mislim da mnogi ljudi koji kažu da su ateisti zapravo nisu ateisti nego agnostici, a u medijima se slabo piše o tom pojmu pa ljudi ne razumeju. Tu postoje različite definicije, ali agnostici ne zagovaraju i ne poriču postojanje Boga. Oni ne isključuju tu mogućnost da postoji Bog. To je najumereniji pogled na svet, jer neki ateisti zaista mogu biti agresivni u poricanju Boga kao što vernici mogu biti agresivni u ubeđivanju da Bog postoji.

Vasa

pre 8 godina

@(Misha, 15. novembar 2015 22:53) Znači sebično je da volim svoju porodicu, ali nije sebično ako volim Boga da bi mi dao nekakav oprost za sve što uradih loše? Izvini, ali ja ovo ne razumem...

S21

pre 8 godina

Zabraniti religiju na svim nivoima, a hipnotisanu gomilu otrezniti. Previse zla je posejano u ime raznih bogova. Dajem blanko glas za svaki drustveni poredak koji to omoguci, kako se god on zvao.

marko_90

pre 8 godina

Sta znam, ja sam iz porodice skeptika, majka je doktor farmacije, otac onkolog, oboje su ateisti, s tim da je otac, kako on sebe naziva, "Dokinsovac", i to par excellence. Indoktrinaciju teizmom nisam imao.

No, Boga sam nasao sam, uglavnom trazeci sebe. I to je to, bez puno sentimentike. Ne utice na moju naucnu prirodu (studiram medicinu), niti na odnose sa porodicom, naprosto odlazim u crkvu kada osetim potrebu za tim, lepo se osecam i srecniji sam i ispunjeniji nego sto sam ranije bio (iako ni kao ateista nisam bio nesrecan, upravo suprotno). Sto je licni dozivljaj, koji negujem u sebi.

Svi smo razliciti i drugacije percipiramo stvarnost i svet koji nas okruzuje.

Lepo je biti svoj, ma sta covek bio. I zivot je u oba slucaja lep, ako znamo sta zelimo i kuda idemo.

Svako dobro drugari, prihvatajte jedni druge :)

inter

pre 8 godina

imam 21 godinu, nisam krsten, i nisam vernik... nemam nista protiv ljudi koji veruju u boga, svako ima pravo na svoje misljenje... inace vecnina ljudi se cudi kad cuji da nisam krsten

Alexandar

pre 8 godina

Ataista sam od svoje nulte godine. Nikada nisam poverovao, niti ista osetio u religijskom smislu. Ni kao detetu mi nije bilo verodostojno:

Bog je stvorio svet, dobri ljudi idu u raj, losi ce da pate do kraja sveta. Moje decije pitanje: a ko je to video, kako znate je ostavilo pola moje vernicke porodice bez odgovora, a ja se okrenuo drugoj polovini.

Odrastao sam uz enciklopedije, Zivotinjsko Carstvo, Opsanak i Politikin Zabavnik. Danas sam naucnik i ide mi sjajno. Putovao sam na toliko puno mesta, probao nebrojano bozanskih ukusa, doziveo svasta sjajno.
I ne planiram da stanem.

Kao ateista znam da je ovo jedini zivot i da sve moram da resim sam.
Kao ateisti, nije mi dosadno, nikada, jer - imam odredjenu kolicinu zivota.
Dugove svima vracam sam, jer znam da bog nece umesto mene.
Nepravdu ne trpim i popravljam sve sto mi smeta.

Smrti se ne plasim, bio sam neziv milijardama godina bez osecaja neprijatnosti.

Prednosti su i te sto nemam strah od pijanog seoskog popa niti verujem u sve sto cujem.

Udaljio sam se od teme, koji je smisao - nema ga.
Koji je bio smisao postojanja svih ljudi koji su ikada ziveli, nih 100 milijardi? Smisao postojanja svih zivih bica kojih je bilo nebrojano?

Nema smisla, jednostavno uzivaj u svakom danu koliko god umes, juri svoju strast, saznaj, istazi i umri sa ogromnim osmehom i reci - hvala svete.
Sta je promenilo onu u Parizu - nista, svet nastavio, 7 ludaka onemogucilo sebi i drugima da se raduju novom danu.

irony

pre 8 godina

sve ljude vjernike i nevjernike koje sam ja susretala mogu nekako uopsteno podijeliti:
1) apsolutni nevjernici, obicno dobro argumentovani, racionalni analiticni, cesto se upustaju u diskusije, i nisu mrzitelji boga kako ih ljudi cesto nazivaju
2) agnostici, vjeruju u visu silu, preziru religijske institucije, pritom tu visu silu ne nazivaju bogom, kritikuju npr crkveno tumacenje biblije, imaju dobar moralni kompas koji nije baziran na religiji.
3) "moderni" vjernici, oni koji o vjeri pojma nemaju, npr krsteni su, ali ne umiju da objasne koja je svrha toga kada ih pitate, plitko ili uopste ne shvataju neke osnove religije i vjere, neka "pravila" postuju, neka ne, kako im se ucini da treba tako rade, ujedno su i najglasniji kad religija treba da se "brani" od ovih ateista, koriste se vjerskim ucenjem kao izgovor za neke postupke npr ovi dzihadisti, ekstremisti
4) "pravi" vjernici, obicno krajnje duhovni ljudi, smireni, dobri, ne trude se da druge ubijedu u smisao vjere ili religije.
E po meni jedino ovaj 3. tip zasluzuje kritike i donosi covjecanstvu lose.

leksabg

pre 8 godina

Pa da li ste realni,...Verujem u to da svi vi veliki vernici dole raspisani ama 5 stvari vrednih pomena za zivota napravili niste. Evo kao ateista sam ubedjen da sam vise crkvenih knjiga procitao od velike vecine vas, a da ne pominjem svete knjige ostalih religija sveta kojih je preko 5000, pa 5oro vas nema, koji ce znati sta je Popol vuh, ko je Sidarta Gautama, ili znaju jedan jedini red Mahabharate, ali je bitno da je na svakoj slavi odvaljen od rakije u ime Boga. U ime Sina ce tuci zenu svaku noc pred spavanje, a u ime Svetog Oca neka komsiji crkne krava!!AMIN!!

Agnostik

pre 8 godina

Ako bog postoji, zamolio bih nekoga da mi ga pokaze, gde se nalazi, da mi dokaze njegovo postojanje......
Ja mogu da dokazem postojanje svega onoga sto tvrdim da postoji.
"Postojanje boga" je najveca prevara prevara u istoriji covecanstva. Pre ~ 2000 godina ljudi nisu mogli da objasne zasto pada kisa, sneg, zasto sija sunce, zasto je hladno ili toplo.... itd.... pa su izmislili nekog boga koji to prouzrokuje, ali sad u 21. veku kad imamo odgovore na sve to, zar treba da verujemo da neku tip sedi na oblacima i salje kisu, sunce.... :))))
A crkva je firma sa najboljim proizvodom, zivot posle smrti, samo sto niko nije potvrdio da taj proizvod zaista postoji....

Komar

pre 8 godina

@Vi uopšte niste nevernici, tj ne verujete, vi jednostavno MRZITE BOGA!
(Boro Svevlad, 15. novembar 2015 22:47)

Kako da mrzim nesto u sta ne verujem? Pre bih rekao da ti mrzis sve oko sebe,pa cak i sebe...

basa

pre 8 godina

aahahahaha bidi ovog lika sa nickom oprosti im boze sto kaze da u ime pravoslavlja niko stradao nije.... sinak deder seti se srednjeg veka... pozz

Nexus

pre 8 godina

@Real

1. Biblija nema kredibilitet jer ga je sama narusila brojnim kontradikcijama.
2. Ateizam se ne uci u skoli, uci se nauka, koja nema veze sa ateizmom. To sto ta ista nauka dokazuje da su brojne tvdrnje iz Biblije laz, pa se to vama ne svidja, jeste druga prica. S druge strane, veronauka se svakako uci u skoli, na zalost svih zdravorazumskih ljudi.
3. Kreacionizam nema nikakve veze sa naukom, i do te mere je apsurdan i smesan da ga i vecina hriscana odbacuje. Zato se ne uci u skoli.
4. Tvrdnja bez argumenata vas nece dalako dovesti. Napisite istrazivacki rad, dokazite da je evolucija laz a svi naucnici koji su pobornici iste obicne budale, opovrgnite ogroman broj dokaza za istu i pokupite svoju nobelovu nagradu.
5. Svaki naucnik koji je u istoriji nesto postigao je to ucinio kroz nauku i naucni metod, a ne kroz religiju, teologiju, razgovore sa bogom, vracanje ili gledanje u pasulj. Toliko o "svi ovi naucnici su bili vernici" argumentu.
6. Ne postoji "prava i lazna" nauka, vec nauka i vernici koji bi voleli da im ista ne demantuje voljene bajke.

Straitjacket

pre 8 godina

Kažu, najteže je umiranje, ali teško se onima koji budu umirali bez Hrista u mislima.
(Vrli Novi Svet, 16. novembar 2015 16:10)


Beba oboli od sarkoma, umre, a ni "mama" nije naučila da kaže.

J... te Hrist i Muhamed i Buda i Šiva i Zevs i sve ostale "vrhovne sile".

Najlakše je umiranje, najteži je život kad si bespomoćan, kada bi sve dao da nešto promeniš.
Vi verujuće ovce ne želite da menjate, vi se samo prilagođavate i uljuljkujete u neku nadu u zagrobni život.

J... vas zagrobni život, kada umrete uživajte u njemu.

bezveze

pre 8 godina

"Nema šta da ja verujem ili ne verujem.Ja znam da Bog postoji! Isto kao što i znam da ateisti ne postoje. Svakom je dato pravo na mišljenje kao što svi na svom kraju itekako znaju kuda i kod koga idu.
Pitajte navodnog ateistu na svom kraju da li veruješ? i on će sam reći da je grešio celoga života i da moli Boga da mu sve oprosti.
To je prava istina! ... Zar je moguće da se još postavlja ovo pitanje u razvijenoj civilizaciji?
Dakle ateista ne veruje da ima Boga zato što ga nije video ali istovremeno veruje da diše vazduh koji ne vidi?!?
Svašta :-)
(Dr.Mancic, 15. novembar 2015 22:49)"

Dragi doktore, kada kazete da svako ima pravo na misljenje, preduslov za misljenje je neka misao; vi ste sa istom posvadjani gore nego teisticka dogma sa zdravim razumom. Ali i imate pravo, svakom je dato pravo na misljenje, ali to ne znaci da je misljenje nuzno niti da svi misle, sto se da videti i na vasem primeru.

Dr. Pavlovic

pre 8 godina

Meni su najveci fenomen samoproklamovani ateisti koji slave slavu, krste decu, slave Bozic, Uskrs...
Sole pamet kako je religija za zatucane a pritom sve obicaje zadrzavaju.
(agnostik, 16. novembar 2015 13:45)

Meni smeta sto religionari koriste internet a u nauku ne veruju

Boki

pre 8 godina

Chinjenica da je vernik srecniji od nevernika ne znachi nishta vishe od cinjenice da je pijan covek srecniji od treznog. Sreca u lakovernosti je jeftin i opasan kvalitet.
Dzordz Bernard Sho

ckm

pre 8 godina

Kulturni vernici nisu problem, nego verski fanatici, kod ateista toga nema. Svi smo čuli za verski rat, za ateistički nikad. Živeli nezaluđeni i normalni ljudi...

Ibn Batut

pre 8 godina

masinac, 15. novembar 2015 22:56

Sasvim suprotna iskustva...znam gomilu ateista koje je bas briga za vernike,crkvu i Boga I porodica im je na prvom mestu tj. ljudi i dosta vernika kojima je pored vere u Boga ,sekundarna delatnost pljuvanje svih koji drugacije misle.
Rekao bih da ste Vi u ovoj drugoj grupi.
Ne osudjujem.

El Nebulozo

pre 8 godina

Svaki put kad neko napiše da ne veruje u boga ili stvoritelja kako neki vole da naglase, pojavi se lavina komentara koja ismeva i vredja tog čoveka. Veliki ste vi vernici, hrišćani. Ne znam zašto su vam povredjena osećanja?

kesicjekreten

pre 8 godina

Kao klinac sam ulazio u raspravu oko toga kasnije sam shvatio da je nepotrebno ulaziti u istu jer argumenti vernika se zasnivaju na bibliji sto je opet napisao neko. Mada moram priznati zanimljiva fikcija.

James

pre 8 godina

Daleko bolje i smislenije i moralnije i inteligentnije od vernika ! Dok mi ateisti smisao zivota vidimo u ljubavi, saradnji, saosecanju itd. vernici se samo nadaju da ce ici u raj a da ne pricam sto se retko ko zapravo pridrzava nacela svoje vere ! Nije li to krajnje licemerno ???

Beogradjanin koji nije Sarli

pre 8 godina

Нема смисла без вечног живота, без васкрсења, све остало су празне приче. 
Смисао живота је спасење душа наших и нема утехе ни у деци ни у унуцима ако је и за њих смрт крај.Утеха и једина нада је Васкрсли Христос и друге никада неће бити.
(Данијел, 16. novembar 2015 08:51)
Za nekoga je to što ti govoriš prazna priča. Zato živi u skladu sa svojim uverenjima, a pusti i druge da žive u skladu sa svojim. I ne čini zlo. Oko ovoga se, nadam se, svi slažemo.

Zoharske price za malu djecu...

pre 8 godina

Ja ne vjerujem da postoji vječni život, ne mislim da su ljudi toliko posebni da iza njih stoji univerzalno svemoguće biće koje vuče konce. Jednostavno, postoji priroda i život - na ovom malom kamenu on naše planete, život je uspio da se izbori i planet (bar za sada) prilagodi sebi, da ga ozeleni, napuni kiseonikom i učini pogodnim za razvoj inteligentniji bića. Bez veze je misliti da svi negdje idemo nakon smrti - nekom tvorcu - to se kosi sa razumom i logikom i od pojedinca traži da vjeruje u bajke - koje su baš to, obične bajke koje uplašeni čovjek izmišljati da se sebi dao veću ulogu na zemlji...

S ljubavlju, ateista

pre 8 godina

@ Itekako se mi vjernici srećemo s "tom silom" svakednevno, samo nije svakome dano da je prepozna... Jer, "nasa sila" se nije desila prije 2000. godina - "ona" je živa i desava se svaki dan, odnosno svakog trenutka!
(Ivan, 16. novembar 2015 15:11)

Prestao sam da citam na "mi vjernici". Te dve opasne reci. To je taj sektaški mentalitet. To je taj iskljucivi pristup od kog polazi bukvalno svako zlo ovog sveta. Problem je sto "vi vjernici" toga niste svesni, jer vas "vasa sila" uci da ste VI ispravni i da je sve ostalo pogrešno. Ovo pre neki dan u Parizu je prilicno realan performans "vas vjernika" uverenih u neku "visu silu". Reci cete aah to je verski fanatizam, to je drugo. Ok, da vas pitam, da li ste ikada culi za Ateisticki Fanatizam? Zadojeni ste neruzumevanjem i netolerancijom, širenjem straha i podelama, i nece vas nikakav bog spasiti od pakla u kom vec zivite. Cast izuzecima.

CATAPA

pre 8 godina

Зашто су водећи светски злочинци у историји и сада били неверници?
(је ли, 16. novembar 2015 13:45)
Mehanizam argumentacije vernika: smisliš laž, manijakalno je ponavljaš dok ne postane istina i onda se pozivaš na istinu "koju svi znaju".
Evo da okrenem taj mehanizam protiv tebe: Vodeći svetski zločinac u bližoj istoriji je Džordž Buš mlađi. Da li je on "nevernik" ili nije zločinac?

Aska i vuk

pre 8 godina

Svi, baš do jednoga, navedeni ideali ateista jesu i hrišćanski. Da je ljubav,pravda i mir, da se lepo slažemo i da se pomažemo, da niko nikoga ne dira,da ovaj svet ostavimo makar malo boljim nego što smo ga zatekli,da ''dodamo svetu malo boje'', itd......
(Joc@, 15. novembar 2015 22:40)
Pa malo vam loše to ide...

Nikola

pre 8 godina

Moj najbolji ortak je totalno religiozan lik. Takav je od kad ga znam. S druge strane ja sam zagrizeni ateista. Te razlike nas ne sprecavaju da se druzimo intenzivno vec 15 godina. Naprotiv. Shvatili smo da smo zajedno jaci upravo jer pokrivamo 'ceo teren'. Bliske su nam obe strane novcica, i nemamo strah da o tome raspravljamo. Ali to ne bi bilo moguce da u startu nemamo a) jaka moralna nacela b) vaspitanje iz kuce i c) univerzalne principe (sta je dobro a sta lose). Ako te tri stvari imas u sebi, potpuno je nebitno koje si rase, nacionalnosti, veroispovesti, itd. -- jer si u startu dobar covek, a na kraju svih razglabanja, to je jedino bitno.

Perspektiva

pre 8 godina

(draganz, 15. novembar 2015 21:35)

Njima verujem da je lepo,nego me zanima,ko smo to mi? Posto vidim da spominjes lepo nama pa reko da pitam,kojim nama?

Dovla

pre 8 godina

Najveci problem kod religija je taj sto svako ima drugacijeg boga, a upravo to je uzrok svih ratova koji su se ikada desavali. Pravi muslimani kazu da oni ekstremni dzihadisti nisu pravi vernici, a ovi opet se obracaju istom tom Alahu. Onda jedni za druge misle da su ovi nevernici. Vidite već koliko to problema stvara. Pa i u ovom nasem ExYU ratu religija je odigrala svoju ulogu. Nasi i njihovi popovi su blagosiljali zlocince i ubice, sto jasno pokazuje profil osobe koja veruje u Boga, pa joj je trebao blagoslov da ide da ubija. Religije su los relikt proslosti, iz doba kada su ljudi kisu pripisivali nekom tamo bogu i prinosili mu zrtve. Cudi me da ljudski mozak nije za svo ovo vreme evoluirao da shvati koliko je verovati u boga obicna budalastina.

Dosta s religijom

pre 8 godina

Nama je ovaj zivot sve sto imamo. Nemamo luksuz da idemo u raj ili pakao, pa da tamo nastavimo gde smo stali. Ovo sto radimo sada, to je to, za sve smo sami odgovorni, i nijedna knjiga bajki nam nece dati pokrice i nece nam govoriti sta treba da mislimo.

Alien

pre 8 godina

Istina je da su vernici uglavnom sa manjim IQ. Sa njima se manipulise lako, zato nikad nece biti mira. Voleo bih da postoji planeta kao zemlja, i da samo mi ateisti budemo tamo.

Данијел

pre 8 godina

Нема смисла без вечног живота, без васкрсења, све остало су празне приче.
Смисао живота је спасење душа наших и нема утехе ни у деци ни у унуцима ако је и за њих смрт крај.Утеха и једина нада је Васкрсли Христос и друге никада неће бити.

ziggy

pre 8 godina

Najbolji je onaj koji tvrdi da ja zbog ateizma stradalo najvise ljudi usrvari to i jeste tacno samo je spisak egzekitora pogresan posto je on samo jedan i to onaj u cije ime se radi.

marija

pre 8 godina

Religija je prevazidjen koncept koji je ljudima bio potreban u vreme primitivnih civilizacija, da da odgovore, a danas je vrlo pogodno sredstvo manipulacije i upravljanja sirokim narodnim masama. Kako je religija tesno vezana sa tradicijom, istorijom i kuturnim identitom nacija sirom sveta, podmuklo se slepa uz istoriju svakog naroda iako je religiju nauka potukla i demantovala. Religija sputava i ne nudi nikakva moralna uporista. Neskromno tvrdim da sam, kao ateista, daleko moralnija u svakom pogledu od mnogih vernika. Izuzev prvih nekoliko zapovesti koje se odnose na boga, ostale postujem, ne iz straha od kazne ili iz obaveze prema veri, vec iz sopstvene obaveze prema coveku i iz straha od sopstvenog moralnog suda. Tako su me odgajili roditelji, da volim i postujem zivot, kako svoj tako i tudj, coveka i covecanstvo, i tako odgajam svoje dete. Ne treba mi crkva za to. I moram da priznam (verovatno zvuci elitisticki) da smatram religiozne ljude primitivnim i nazadnim. Religija je mogla da prodje kod moje pokojne babe kojoj nisi mogao da objasnis da se kuca zapalila zbog kratkog spoja, jer su instalacije bile lose, a ne zato sto je pojela cvarak na veliki petak. (Gramatiku odlicno poznajem i postoji razlog zasto neke reci pisem malim slovom)

scepanmali

pre 8 godina

Najjednostavnije resenje svih muka. Ne radi drugima nista sto ne zelis sebi. KRAJ PRICE.

Kad god si u dilemi sta da radis, postavi sebi ovo prelako pitanje i ne treba ti nista vise.

Ne razumem zasto covek mora da ima svrhu, sem sto se umislio da je mnogo bitan i da mora da ima svrhu, pa leci ego.

Imam jedno pitanje, ako neko moze da mi odgovori.
Sa kim je nastavljena vrsta, ako su od Adama i Eve bili sinovi i niko vise na planeti? To me je uvek interesovalo.

Pozdrav svima.

Анархиста

pre 8 godina

Мени је жао што људи погрешно схватају "наметање" атеизма. Наметање је да ја неком кажем да он не треба да верује у бога тек тако. Али то да изјавим да сам атеиста или прокоментаришем то што неко спомиње бога је наметање исто колико и кад се неко прекрсти. И није "милитанто" тражити да се веронаука избаци из школе и да црква треба да плаћа порез, то је само поштовање устава.

Joker

pre 8 godina

Ja sam ateista, mada ne volim i ne razumem potrebu ljudi da se svrstavamo u nekakve kategorije. Moj stav za koji imam argumente, moja stvar. Dok sam bio mlađi, rugao sam se vernicima i pokušavao da im dokažem da bog ne postoji, da nisu u pravu. Sad već gledam drugačije na sve to. Poštujem vernike, one prave vernike koji osećaju veru u sebi. Ali i dalje se rugam onima koji poste petkom jer tako rekao pop, a u ostalih 6 dana se ne sete ni da se prekrste niti pomole, niti da odu u crkvu, niti da urade bilo šta što je hrišćanski. E, nažalost, takvih je mnogo više od onih pravih vernika, što govori u prilog tome kakva nam je crkva danas. Crkva šuruje sa svima, neka on da pare crkvi, a da li je on kriminalac ili ne, koga briga. Takvi danas propagiraju veru, pozivaju na rat i kojekakve budalaštine. Da bog postoji, sigurno ne bi imao ovakve predstavnike na zemlji.

B.H.

pre 8 godina

Благословен Бог и отац Господа нашег
Исуса Христа, који нас по великој милости
својој препороди за жив нâд васкресенијем
Исуса Христа из мртвијех (I Петр 1, 3)
Ко има мртво надање, браћо, а ко има живо надање? Онај има мртво надање, ко се нада у мртве ствари; а онај има живо надање, ко се нада у живога Бога. И још, мртво надање има онај ко се нада у себе и у друге људе; а живо надање има онај ко се нада у живога Бога. И још, мртво надање има онај ко се нада у срећу и благостање у овом кратком земаљском битисању, и не простире никакву наду преко гроба; а живо надање има онај ко се нада у васкрсење и бесмртни живот у царству небеском. Ваистину, боље је живо надање од мртвог надања, као што је боље живот од смрти; као што је боља светлост од таме; као што је боље здравље од болести; као што је бољи ум од безумља. Но ко донесе и показа људима живо надање — ко, и како? Апостол Петар одговара на ово питање: Господ наш Исус Христос, и то васкрсењем из мртвих. Нико други до Господ Исус Христос; и ничим другим тако као Својим сопственим васкрсењем из мртвих. Својим васкрсењем Господ је окрилатио зачмало надање људско, и пружио га преко гроба, и показао му циљ и сврху и плод иза гроба. Све ово не тврди неки лаковеран човек но апостол, који се дуго колебао у вери, и који се три пута одрицао Христа. Зато је његово сведочанство о васкрслом Господу и о значају васкрсења Његовог неисказано драгоцено за нас.

gandra_swe

pre 8 godina

@ Koja praznina u odgovorima.
(Đorđe, 15. novembar 2015 21:40)

Izvini druze, ali vise bih rekao da se ta praznina, o kojoj pricas, nalazi u tvojoj glavi nego u odgovorima.

Barem si se mogao potruditi argumentima da objasnis ZASTO smatras da je praznina. Ali eto, mozemo kriviti boga sto te nije naucio bolje, jer taman posla da si ti kriv za svoje postupke. Ipak svevisnji odlucuje.

Hvala bogu sto me napravio ateistom!

Pera Kojot

pre 8 godina

Smisao života je da ga živimo. Od nas se ništa drugo ne traži i ne očekuje. Sve što postignemo i doprinesemo preko toga je čista dobit. Moj najbolji prijatelj je vernik. Ja nisam. I odlično se slažemo. Nema razloga da ne bude tako. Obojica se trudimo da budemo što bolji i da pomognemo ljudima oko sebe koliko možemo. Ja ne tvrdim da Bog ne postoji. Ja samo kažem da na osnovu mog dosadašnjeg iskustva u životu nemam razloga da verujem da postoji. Moj prijatelj kaže da njega još niko nije ubedio da Bog ne postoji. I to je isto u redu. On ne pomaže ljudima zato što misli da će tako zaslužiti mesto u raju, već zato što ga to čini srećnim. I mene čini srećnim kad mogu nekome da pomognem. Ne može meni biti bliži i preči neki ateista, ako je lopov i lažov, kao što ni mom prijatelju ne moža biti preči neki verski fanatik od mene. Čovek koji je činio u životu koliko je mogao, za druge, ali i za sebe - nema razloga da žali ni za čim, postojao Bog ili ne.

bunga bunga

pre 8 godina

Izmedju coveka i boga uvalila se crkva.Licno mislim da ateisti u stvari ne prihvataju crkvu i njeno namecanje kao bozji predstavnici.Dok nasuprot njima,vernici ni ne primecuju da ustvari velicaju crkvu i veru a ne boga.

Mrgud

pre 8 godina

Ovaj tekst je, drage moje i moji, odličan socijalni eksperiment kroz komentare i ocene na njih koje ste ostavili.
Obratite pažnju na pluseve, minuse, i zapitajte se zašto bi iko pozitivno ili negativno okarakterisao nečiju veru ili ateizam. To je prava slika naše stvarne tolerancije i širokih pogleda na svet. Idealno bi, naravno, bilo da ni na jedan komentar koji afirmiše bilo koji od ova dva pogleda na svet nema ni jednog plusa ili minusa.
Ceo svet je od vajkada funkcionisao na principu zavadi pa vladaj, a mi se primamo na to iz sve snage. Zato smo tu gde jesmo...

danda

pre 8 godina

Raznesete se bombom u uverenju da vas tamo negde ceka 100 devica. Toliko o tome i o veri, nebitno kojoj konfesiji pripadate. Pametnom dosta.

Dzo

pre 8 godina

@konfuzija, za tebe je smrt zastrasujuca. Nije, zastrasujuc je gubitak dragih osoba i nasa patnja i bol za njima. U stvari mi patimo zbog sebe, mi smo izgubili nekog, mi smo na gubitku. Tu osobu je bas briga sto je vise nema, anestezija, potpuni mrak, nista. Apsolutno nista vise ne postoji. Zasto smo srecni kad se neko rodi? Ili treba u startu da tugujemo zbog necijeg rodjenja? Jer sledi zivot i na kraju ipak smrt. Besmisleno je ziveti u strahu. Sebicno je.

BoraIzPobede

pre 8 godina

U cemu bi trebala da bude razlika u smislu zivota , atetista i teista . Ateizam , kao i teizam su samo deo licnosti . To ne opredeljuje da li ce covek biti dobar , altruista , posten , human .

sale

pre 8 godina

kuran, biblija, tora.... sve su to ljudska dela. inkvizicija, krstaški ratovi koji se i danas vode, sve su to opet ljudska dela. mi smo bogovi koji umesto da poštuju planetu zemlju i njene zakone, uništavamo. ako nema medjuljudski odnosa nema ni mira, krenite prvo od sebe. ako poštujete bićete poštovani. ako mrzite, mrze će vas. birajte.

xyz

pre 8 godina

Upoznao sam zaista zle ljude koji su navodno jako religiozni. Od tada pomalo zazirem od verskih fanatika, isključivih ljudi, ljudi ograničenih da razumeju samo sebe i sebi slične.
Mislim da su pravi vernici skromniji, manje upadljivi, miroljubivi i imaju više razumevanja.
Ovi što su galamdžije kojima smeta sve drugo i drugačije, to su bolesni ljudi koji se samo kriju iza nečega što ima dobre vrednosti.
Poenta, ima nas dobrih i loših i među vernicima i među ateistima.

Vlatko

pre 8 godina

Еволуција....Мајмун..,,,,,,,,,!!!!!!Човек.........,,а између.....нема ничега.,,,xм...занимљиво
(kiza, 15. novembar 2015 22:04)

21 vek.. Uvo levo,,,,Uvo desno.... a izmedju.. promaja. Ne pricam o majmunima.

Trovach

pre 8 godina

@CATAPA...U svemu se slazem, osim u poslednjem. Moj otac je bio ateista, pa cak i clan SKJ i to ne iz koristi, nego iz cistog (mozda naivnog) ubedjenja. Kada je shvatio sa kakvom bandom je to ustvari bio, razocarao se u komunizam i dosta naglo postao iskreni vernik (katolik). Njegovo kajanje je cak pojacavalo njegovu veru i posto je kao ateista uticao na nas, njegovu decu, to nikako nije mogao sebi da oprosti. Cesto smo on i ja polemisali u vezi teorije evolucije i nastanka univerzuma i nije pomagalo ni to sto sam mu govorio da je upravo on kod mene izgradio takav pogled na svet. On je tvrdio da je nazalost bio zaveden, ali da sada zna pravu istinu. Ja nisam bas potpuni ateista, ali nisam ni iskreni vernik. Dopustam da postoji nesto sto mi, ovako ograniceni, ne mozemo da pojmimo.

stevan

pre 8 godina

Vernici su u principu kukavice, ljudi koji se boje odgovornosti za svoje postupke i uopošte odgovornosti, ljudi koji se boje da budu sami i da priznaju da sve u životu zavisi samo od njih, sposobnosti, talenata i znanja koje poseduju i koje su stekli, boje se da preuzimaju odgovornost, inicijativu, da rizikuju, pa im je lakše kažu da sve što urade, rade u ime Boga, da su oni samo njegovi robovi, da je on tvorac i vlasnik svega što jeste i što će biti uključujući i njih same... Istorija religije je vrlo jednostavna, njena svrha je jasna-ujedini ljude tako što će verovati i boriti se za istu stvar/osobu/silu/Boga, šta god da je to u šta oni veruju, predstavi sebe kao njegovu poslanika/prenosnika informacija, naređenja, propovedi i kreiraj društvo onakvo kakvo tebi odgovara koje će se boriti za ciljeve koji su u tvom interesu.

Prof. Jovanovic

pre 8 godina

Crkvene institucije su stvorile veliku patnju na zemlji prodajuci vekovima raznorazne price o paklu i raju. Obmanom sitnog neukog coveka, sistematskom pljackom, i plasenjem sirokih masa stekli su basnoslovno bogatstvo i moć. Ako je to 'smisao' verskog zivota, ja ne zelim da sudelujem. Mogu jedino svim silama da se borim da se planeta oslobodi tog okova. A 'Milina Bozja' je slusati sveta lica iz zlatnih kocija sto savetuju gladnom narodu da bude skroman i pokoran. Bank of Vatikan moze jednom sitnom donacijom da nahrani sve gladne na ovoj planeti. Razmislite malo o toj cinjenici. Ali nije to bozja volja. Bog ima drugaciji plan za 'vas' a drugaciji za 'njih'. Verujte.. verujte, i samo verujte. Sta vam drugo preostaje? Da se 'ne do bog' malo educirate?

Srba

pre 8 godina

Najveći zlikovci se pozivaju na Boga. Najveći zločini se rade i ime vere... odakle onda ideja da ateistima nedostaje moralna baza. Upravo su bezuslovns ljubav, zdrav razum i vera u ljude osnove na kojima ateisa gradi svoj moral. Ateistu ne sputava religijska podela. On vidi samo čoveka kakav jeste.

Dok Holidej

pre 8 godina

Ne vredi, organizovana religija, kao i svaka ideološka propaganda ljudima ispira mozak od najranijeg detinjstva. Metode koje koriste, nisu namenjene racionalnom, već emotivnom delu mozga.
Posledica je da ni zdrav razum, ni dokazi ni bilo šta drugo ne mogu uticati na pojedinca, religijom ispranog mozga, da promeni svoja ubeđenja. Ovde ne pričam o verovanju u postojanje "nečeg višeg" već u uverenja onako kako su usađena verskom dogmom.
Većina ljudi su sebe odredili kao ateiste ili agnostike, ne zbog toga što ne veruju u "nešto više", već zbog toga što gomila gluposti koje serviraju institucionalizovane religije vređaju njihov zdrav razum.
Najbolji primer je teorija evolucije. Ako nešto od svih pojava u prirodi, deluje kao da odaje tragove težnje ka "nečem višem" to je onda evolucija živih vrsta. Međutim, sve religije sveta, od svih naučnih teorija imaju najveći problem upravo sa evolucijom. To nije stoga što teorija evolucije negira postojanje "Boga" već samo zato što negira gomilu gluposti koju, svojom propagandom, pokušavaju da ljudima usade kao apsolutnu istinu.

Komar

pre 8 godina

@Meni su najveci fenomen samoproklamovani ateisti koji slave slavu, krste decu, slave Bozic, Uskrs... 
Sole pamet kako je religija za zatucane a pritom sve obicaje zadrzavaju.
(agnostik, 16. novembar 2015 13:45)

Postoji nesto sto se zove postovanje srpskih obicaja.Sve to sto si nabrojao je smislio covek,a ne bog.

CATAPA

pre 8 godina

Najbolji čovek kog sam u životu upoznao bio je vernik. Najgori takođe. Dakle, nije pravilo.
Ja sam ateista, ali ateista sam samo onda i samo sa onima koji potenciraju svoje verovanje kao dodatni kvalitet. To po pravilu nije nikakav kvalitet jer taj "kvalitet" ljudi sami sebi dodeljuju. Najčešće je deklarisanje kao vernik samo vid lažnog predstavljanja, vid lažnog tituliranja. Nije nimalo slučajno što među političarima ateista maltene nema, čak i tamo gde ateisti čine značajan procenat populacije. Ateisti su najdiskriminisanija grupa i nije čudno da mnogi ne žele da se deklarišu tako, kad već ne moraju, a takva je većina vernika danas.
Takođe, ni jedan ateista nikada nije postao vernik. To samo znači da se ili lažno predstavljao pre, ili posle, a najverovatnije i pre i posle.

gandra_swe

pre 8 godina

@ ima boljih argumenata, hajde potrudite se malo, 16. novembar 2015 11:29)

Hehe. Ovakvi odgovori su mi jako smesni. Ti govoris o argumentima. Pa alo covece, ti koji tvrdis da nesto nevidljivo postoji, valjda je do tebe da pokazes dokaze a ne kod nas koji ne verujemo?

Jak si mi ti argumentator nema sta. Probaj sledeci put da ukljucis mozak pa posle komentarisi.
Lepa je demokratija, dozvoljava ljudima poput tebe da izjasnis svoje misljenje, a i ljudima poput mene da te javno napravimo budalom, bez ljutnje. Ali ako ja tvrdim da postoji Spageti monstrum koji se vrti oko zemlje i odlucuje o svemu i to javno kazem, ocekujem da ce ljudi da me prave budalom jer smatram da to u tom slucaju i zasluzujem.

Ateista kojeg je vas bog poslao da vam isprica pricu

pre 8 godina

Pitanje za ove najbucnije vernike:

Ako je taj vas bog stvorio SVE, onda je (po tom uverenju) stvorio i ateiste u toj svojoj velikoj viziji. Buneci se tako protiv svojih neistomisljenika, ispada da ste vi direktno u sukobu s tim vasim uber-kreatorom koji nas je kako tvrdite sve stvorio. Zar ne? Ajd uzdravlje, i nemojte mnogo da razbijate glavu s ovim, nije za svakoga.

ANJA

pre 8 godina

@Dr. Mancic
Kiseonik koji dises mozda ne vidis ali mozes da dokazes da postoji. Mozes i da ga dodirnes kada ga dovoljno ohladis i on postane tecan(temperatura blizu apsolutne nule).
Meni jos niko nije dokazao da bog postoji, a kamoli da sam mogla da ga dodirnem

uxon

pre 8 godina

Ja sam neutralan, jel ima takve grupe? Ne tvrdim da bog postoji, i ne tvrdim ni suprotno. Ne menja mi ništa u životu! Radim u životu sve što poželim sve dok to nikom ne smeta i nikom ne šteti. Najveći problem kako teista tako i ateista je neinformisanost o drugim pogledima i nepoštovanje tudjeg mišljenja. Ne priznajem za hrišćanina nikog ko nije pročitao na primer kuran i sličnu religijsku literaturu drugih naroda i svojevoljno utvrdio da je hrišćanstvo bolje, svi koji su naučeni od malena da gledaju samo u jednu tačku na papiru umesto da gledaju ceo papir nisu kompetentni da uopšte raspravljaju na teističke teme.

Voja Smederevac

pre 8 godina

Ne znam sta da vam kazem dobri ljudi. Neki od vas ovde su vernici koliko je i onaj Bogdanov navijac. Samo treba da budemo svesni da su najbucniji ustvari najsitniji. Da je svet fer mesto, takvi bi bili nebitni. Nevidljivi. Ali sistem ima glitch pa im je dat taj neki prostor koji su nam oberucke zagadili. Treba sve to polako vratiti u vakum. Jedino zdrav razum i pamet mogu da potisnu akumulaciju gluposti koja nas je zadesila na ovoj planeti. Brojniji jesu, ali imajte u vidu da se plaše logike ko đavo krsta.

Smuleco

pre 8 godina

@Mladen Mladenovic: Nisi shvatio suštinu mog komentara! Ne branim ateizam kao takav, ali ga razumem kao izbor. Hoću da kažem, da vernik ne mora nužno da bude etalon morala i ljudskosti. Primera za to ima mnogo, i ne bih ih sada navodio.

posejdon

pre 8 godina

(Boro Svevlad, 15. novembar 2015 22:47)

Ne njega licno, samo ovozemaljsku aroganciju koja prica u njegovo ime. Ako Bog postoji, on ce nam se obratiti kako zna i ume, zasto mislite da ste vi taj medij i izaslanik? Vi ste posebni nesto? Otkud ti znas da ti se ne javlja djavo u toj tvojoj duhovnosti? Eeeej "svevlad", koje ime... Vratite se slovenskom paganizmu, te fore Svevlad, Svetovid, Veles i to nisu hrsicanske i sa njima treba postupati kao sto pise u Bibliji, jel tako? Uh, to i ne zvuci dobro kao sto pricate o vasem bogu.

dragutin

pre 8 godina

Teologija je za ljude koji ne znaju sta ce sa sobom a ateizam za ljude koji ne znaju sta ce sa sobom ali mogu da zive sa tim a ne da se tese bajkama.Sta je zivot je tvoja stvar nema univerzalnog odgovora smisli nesto sam za sebe.

CATAPA

pre 8 godina

kad bi ateisti bili ful atesti bili bi depresivni do samoubistva
(autocorrect, 16. novembar 2015 18:38)
Ne postoji ništa što "ateizam odobrava" ili ne jer ne postoji nikakvo standardizovano učenje "ateizma" niti ateistička dogma. Upravo zato je lako moguće da postoji nešto u šta ti ili ja mislimo da ateista ne bi trebalo da veruje, ali ateisti su pre svega slobodni ljudi pa ih tvoje, moje ili bilo čije mišljenje ne obavezuje ništa.
Ja sam verovatno to što nazivaš potpunim ateistom. Ne verujem u čuda, bogove & sotone, vanzemaljce, dedamraze, zombije, veštice i Hari Potera. Ali volim da gledam bajke o svemu tome jer verujem u umetnost, sposobnost čoveka da od ništa napravi nešto: umetničko delo.
Religiju ne volim jer je odavno skliznula u kič. Postala je teror koji ljude prisiljava da se dive kiču i učestvuju u masovnom teatru diletantskih glumaca i profesionalnih režisera. Ne verujem u religiju jer više nije u stanju da probudi ono najzdravije u čoveku, smeh.
Ne verujem u boga ne zato što ga nikada nisam video, već zato što ga nikada nisam video da se smeje, pa čak ni nasmejanog. Bog lek od depresije? Leprom na koleru?
Religija bre mnogo morbidna stvar, samo o smrti, paklu, spasenju, sudnjim danima i najezdama skakavaca. Šta će mi to? Svakog dana porcija humora sve dok traju simptomi depresije i religije. Potom nastaviti istu terapiju, onako, za dušu.
(Pre upotrebe nikako ne tražiti savet popa ili farmaceuta)

gandra_swe

pre 8 godina

@ pita me sin, zasto ljudi imaju dve nozdrve? Kazem zato da kad se zapusi jedna da imas drugu da koristis. On kaze kad se zapusi onda stavis kapi za nos. Ali nije uvek bilo kapi za nos kazem ja. Ljudi pre 100 godina nisu to imali. On ce meni: a koji se covek prvi rodio? I sta sad ja njemu da kazem?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nepristojni stvor, 15. novembar 2015 21:49)

Za pocetak bi svom sinu mogao reci istinu. A to je da je evolucija ekstremno dug proces, to su najmanje sitnice koje se menjaju nako milione i milione godina. To sto mnoge mozgove to ne mogu shvatati nije fer prema deci da izbegavamo da se i mi nesto naucimo vec samo kazemo, citaj bibliju tu sve pise. Zato i deca na zalost prestaju da budu radoznali. Zbog takvih odgovora, ili nedostatak isth. A kad dete izgubi mastu, onda je to tesko povratiti. Trebaju nam, naucnici, iz svih polja, ali trebamo decu ubediti da to shvate i na kraju zavole.

Ili nek sva deca postanu popovi i bice sjajan svet.

Isus

pre 8 godina

Treba postovati svakoga i ne suditi nikome.Za mene je smisao zivota pravda,istina i ljubav u Isusu
Hristu.Drugi Hristov dolazak ce biti vrhunac pobede dobra nad zlim.Da dodji Gospode Isuse Hriste!
(nenad, 16. novembar 2015 07:57)
####
Već sam došao, sine moj, ali ste me vi vernici i popovi nevernici strpali u ludnicu.

tamo neki levi

pre 8 godina

Za mene je smisao zivota dogurati do mirne starosti i tako umreti.Na neki nacin ostvariti se tako da ti saldo bude nula, ne zalis, ne tugujes, ne mrzis... da secanje na tebe bude uteha, nada onima koji ostaju za tobom.Da kada te se sete pomisle 'hvala ti sto si postojao i ja te poznavao'.Tako bih voleo da me upamti neko, da budem dostojan da me tako pamte.Ja tako vidim svoj smisao zivota.

Kontras

pre 8 godina

Zelim da razjasnim par stvari: mi hriscani ne cinimo dobra dela da bi usli u Carstvo Bozije, jer to onda ne bi bilo dobro delo, vec delo iz ciste KORISTI. Iako covek treba da cini dobra dela i da veruje u Boga, vecni zivot je dar Boziji, najveci moguci dar, i ne moze se zaraditi dobrim delima. Ja licno cinim dobra dela jer SMATRAM da treba ciniti dobra dela, da je to korisno i za pojedinca, i za drustvo. U ovom svetu i buducem.

Sto se tice smisla zivota ateista, postujem njihov stav. I izuzetno postujem one ateiste koji cine dobra dela radi dobrih dela. Oni su bolji ljudi i BLIZE Bogu i vecnom zivotu nego mnogi vernici, nedostaje im samo vera. Nista vise, nista manje.

Ateisti traze smisao kroz pomaganje drugima, kroz ideale, uzivanje u umetnosti itd. To je u principu dobro, ali taj smisao se gubi ako je sve to PROLAZNO. Zato hriscani nalaze puni smisao u Onome koji nam je obecao neprolaznost svih gore pomenutih stvari. On nam je dao ovaj zivot, nadajmo se da ce nam dati i vecni koji je obecao. I jedino Onaj koji nam je dao zivot, moze da ponudi potpuni smisao zivota. Sve drugo su surogati, idoli.

Strucnjak

pre 8 godina

Pa evo i nekoliko onih koji su verovali u Boga!!!
Njutn, Ajnstajn,Paskal,Hekel,Galileo,Majkl Faradej,Nikolas Kopernikus,Lord Kelvin,Luis Pastel, Dzordz Washington,Gete,Tolstoj,Betoven,T.S Eliot....

Trovach

pre 8 godina

@Smuleco...Naravno. Moralnost ne zavisi od toga da li je neko vernik, ili ateista. Imam druga koji redovno ide u crkvu, ali redovno koristi Boga u psovkama. Takodje, poznajem jos jednog istog takvog. Njima je najvaznije da ispostuju formu i tradiciju, a mozda ni ne znaju zasto i da li veruju. Licno mislim da moral poprilicno zavisi od nivoa svesti pojedinca.

pravi agnostik

pre 8 godina

@irony-Uopste nije tacno da agnostici veruju u visu silu ili fundamentalni um,u to veruju deisti ili slobodni teisti,panenteisti takodje koji veruju u seprisutnu svest ili kosmicki duh.Agnostik je neko ko je neutralan po pitanju bilo koje hipoteze o poreklu stvarnosti.

jeremija

pre 8 godina

Potpuno je jasno da cete od ateista dobiti hiljadu i jedan razlicit odgovor na ovo pitanje. Mene mnogo vise interesuje (a posebno jer su za Djordja ovi svi odgovori prazni) sta je smisao zivota vernicima?

Uros

pre 8 godina

Problem kod nas je sto je komunizam bio kvazireligija, a nakon njegovog ukidanja mnogi su se identifikovali kao ateisti. Odatle i tolika mrznja prema crkvi domacih "ateista". Nisu oni antiteisti, nego je to naucena netrpeljivost prema rivalskoj religiji.

NoName

pre 8 godina

Cist primer neznanja komentatora, koji su vernici, da nista ne znaju o svojoj religiji/veri, a kamoli o drugim.
Savetujem im da procitaju prevedene zapise iz kamena, drevne Mesopotamije, cisto da vide kako je Biblija, a i ostale dve danasnje religije, prepiska uz modifikaciju tih zapisa.
Pride, u Bibliji je i dodata geneologija Jevreja, tako da i ucite o tome.
Cisto da ih zainteresujem, u tim zapisima pise o kreaciji ljudskog roda, uz pomoc genetske manipulacije njihovim genima sa tadasnjim neadertalcima, stvarajuci ljude po liku "Boga". Inace u toj prici "Bog" je u mnozini. Kao i da su ljudi bili robovi za te "Bogove", poslusni i verni i da su se vremenom otrgli njihovom robovlasnistvu uz pomoc jednog od "Bogova", koji je hteo da ih nauci spiritualizmu i dobroti. Tako da su svi izbaceni iz "Baste Raja", zbog pobune. Zlatna jabuka je sinonim znanja dat ljudima u toj prici. Tako da je bilo i dobrih i losih "Bogova". Svi ucestvovali u kreaciji, samo kako ko je zeleo da nas iskoristi ili nauci.

gundra_swe

pre 8 godina

@ Bog je Bog , ne znam da li njemu treba vasa ljubav ali vasim bliznjima treba sigurno.
(D, 16. novembar 2015 21:09)

Ok druze, aj ti se moli bogu ako nekim nesrecnim slucajem dobijes rak. Moli se bogu da te spasi a mi ostali ce mo verovati lekarima i medicini. Aj da vidimo ko ima vece sanse da prezivi. Moze?

Mikla

pre 8 godina

Meni je fascinantno da neko moze da veruje u 'neku visu silu', sa kojom se pritom nikada u zivotu nije sreo, a posebno da veruje u nesto se desilo tipa pre 2000 godina. O popovima kao bozijim ambasadorima i da ne pricam :D

ma stvarno

pre 8 godina

Ja sam, koliko sam upoznat, jedini PASTAFARIJANAC u Srbiji... I verovaću u FSM dok god budem imao zdravog razuma...
Mnogi vernici mi kažu da kao Srbin moram biti pravoslavac. Zašto? Vi verujete u vašeg, ja u mog - Flyind Spaghetti Monstera.
Pa ko to, bre, ne voli pastu ???

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Znam mnoge ateiste, koji su moralniji od vernika. U tom kontekstu, religioznost, ne može da bude, i nije, alibi za moralnost.
(Smuleco, 16. novembar 2015
----------
I ja znam mnoge ateiste koji su nemoralniji čak i od najnemoralnijeg vernika. To im dozvoljava status koji su stvorili zahvaljujući pretežno ateističkom društvu. Takodje znam da za nemoral nema alibija, bez obzira da li ste vernik ili ateista. Vaša "logika i argumenti" predstavljaju klasičan kliše nekadašnje ideologije po kojoj su svi vernici bili "banda i otpadnici".

Camus

pre 8 godina

@bice bolje
Kako objasnjavate da Albanci muslimani, Albanci pravoslavci i Albanci katolici nikad nisu ratovali izmedju sebe? A katolici Hrvati su ratovali sa katolicima Madjarima i katolicima Talijanima? Ili pravoslavci Rusi su na ratnoj nozi sa pravoslavcima Ukrajincima (oba naroda Slaveni i pravoslavci)? Brojni muslimani ratuju protiv drugih muslimana npr. protiv Kurda. Ne stoji vam tvrdnja. Ljudi ratuju za materijalna dobra (osim fanatika). Osim toga imamli smo i imamo ateisticke rezime koji su ubili oko 100 mil. ljudi. Stvari su ipak drugacije nego li h neki zele prikazati.

Ja

pre 8 godina

Oni svi slave svoje postojanje i velicaju ga kao nesto cudesno, a opet misle da je ono plod slucajnosti i da su nastali od amebe, sasvim slucajno, bez ikakvog plana i namere... Meni je to cudno.

Pravi agnostik

pre 8 godina

Ti imas vrlo primitivnu koncepciju Boga.Po pitanju postojanja nekog fundamentalnog uma tj Boga koji je osmislio svemir (ne dedica na oblaku) ja sam neutralan,a to zato sto sam pazi sad,realan.Agnosticizam nije neverovanje u Boga,vec neprihvatanje nikakve istine o poreklu stvarnosti,jer istina i ne postoji.Slazem se da zivota posle smrti nema,umrecemo i onda necemo biti svesni da smo ziveli,kao da nista nije ni postojalo.Mi zivimo na jednoj maloj tackici u svemiru u materijalnom svetu i svest je proizvod cula preko kojih dozivljavamo svet,a analiziranje podataka koji su dosli preko cula je svesnost.Dakle nema zivota posle smrti,to je ljudski ego-trip,mi smo najiritantnija i podlija bica,barem po meni jer su mi ljudi psihicki nepodnosljivi i nikakvo mesto u raju apsolutno nismo zasluzili.

Joc@

pre 8 godina

...sta je smisao zivota vernicima?...
@ jeremija, 23:17 .......4........2

Smisao životu daje vlasnik života a to je Bog.
Kao što baštovan uređuje svoju baštu po svom nahođenju, i neke biljke
ovakve sadi ili čupa ovde a neke drugačije onde, imajući uvek u vidu
naznačenu svrhu svog truda, tako i Bog. Ono što Pravoslavlje tvrdi jeste
eshatološki smisao ljudskog života, a to znači šta će s ljudskim
životom da se događa u večnosti. Šta i kako će s čovekom da bude
posle ovog života, šta s njegovim duhom a šta s njegovim telom.
Duh (ili duša) postojaće večno i on nastavlja svoje življenje kontinuirano,
sa svim saznanjima koja nosi odavde, a telo se zadobija novo (preobraženo)
prilikom vaskrsenja. I potom, i do tada, i duh i telo borave u onakvim
okolnostima za kakva se čovek opredelio i kako se ponašao u svom
ovozemaljskom životu. S tog stanovišta, belina ljudske duše i
čistoća njegovog srca jeste cilj, smisao i svrha našeg života.
.

Ivan

pre 8 godina

@ Meni je fascinantno da neko moze da veruje u 'neku visu silu', sa kojom se pritom nikada u zivotu nije sreo, a posebno da veruje u nesto se desilo tipa pre 2000 godina. O popovima kao bozijim ambasadorima i da ne pricam :D
(Mikla, 15. novembar 2015 22:40)

Itekako se mi vjernici srećemo s "tom silom" svakednevno, samo nije svakome dano da je prepozna... Jer, "nasa sila" se nije desila prije 2000. godina - "ona" je živa i desava se svaki dan, odnosno svakog trenutka!

Camus

pre 8 godina

@scepanmali
Biblija je slikovit govor a ne doslovan govor. Biblija posreduje istinu ali ne objasnjava kako je nesto ucinjeno. Biblija nije znanstvena knjiga. Biblija donosi istinu o covjeku, svijetu, univerzumu, Bogu, ali ne objasnjava, ona samo konstatira a znanost objasnjava. Kad Biblija kaze "Bog je stvorio covjeka" ne objasnjava doslovno kako je to ucinio, cak i kad aze "nacinio ga je od blata" to ne znaci doslovno od blata ali znaci od materije, od elemenata od kojih je nacinjena i Zemlja i zvijezde (svemir). Kad kaze "udahnuo mu je dah zivota" to ne znaci da mu je puhnuo u pluca vec da mu je dao nesto od svog bozanskog duha (inteligenciju, moc spoznavanja i shvacanja svijeta i stvarnosti, moc razlikovanja dobra i zla). Biblija kaze da su svi ljudi braca, da su jednaki u smislu vrijednosti, sposobnosti i dagocjenosti). nema razloga za diskriminaciju bilo koga i po bilo kojoj osnovi, bio vjernik ili nevjernik, bio crn ili bijel, bio Srbin, Hrvat, Albanac... Svi smo djeca Bozja i braca. To ne znaci doslovno braca vec na jednom drugom nivou.

Straitjacket

pre 8 godina

Straitjacket, nemoj da se uvredis ili pogresno da me shvatis (iako sam siguran da neces) ali kad citam tvoje komentare pomislim da je moj cale bio nekad davno nevaljao i da si mi brat. Bila bi mi cast.
@(Dzo, 16. novembar 2015 18:48)

Meni bi bila čast da imam brata, makar to bio ti ;)
Ako imaš 59 godina, prek karakter i rupicu na bradi, možda smo blizanci. Ako si mlađi dvadesetak godina od mene, onda si možda moj sin koga sam uvek želeo;).

nenad

pre 8 godina

Treba postovati svakoga i ne suditi nikome.Za mene je smisao zivota pravda,istina i ljubav u Isusu Hristu.Drugi Hristov dolazak ce biti vrhunac pobede dobra nad zlim.Da dodji Gospode Isuse Hriste!

Joc@

pre 8 godina

''Meni je fascinantno da neko moze da veruje u 'neku visu silu',
sa kojom se pritom nikada u zivotu nije sreo...''
@ (Mikla, 15. novembar 2015 22:40, 23:55)

*

Zaista si u pravu. Ali, takvi vernici ne postoje!
Kako verovati u nešto s čim se nikada u životu nisi sreo?
Verovati se može samo u Onoga Čiju si ljubav prema sebi doživeo.
.

scepanmali

pre 8 godina

Dobro, da postavim pitanje ponovo. Molim da mi neko odgovori.

Ko je nastavio vrstu posle dece Adama i Eve? Koliko ja znam, vise nikoga nije bilo.

Hvala unapred i nadam se da ce mi neko odgovoriti. Pozdrav

Joc@

pre 8 godina

Ako bog postoji, zamolio bih nekoga da mi ga pokaze, gde se nalazi,
da mi dokaze njegovo postojanje...... Ja mogu da dokazem...
@ Agnostik, 09:53

Dokazi za Božje postojanje su mnogobrojni, svuda prisutni i svakodnevni.
Te dokaze poznaje većina čovečanstva, jer su ljudi većinom vernici.
Čovek, kao Božje stvorenje, ima ugrađen ''softver'' za komunikaciju s Bogom,
što vernici koriste, dok nevernici ne koriste i ne priznaju dokazima.
Problem s tim dokazima je da oni nisu podložni detektovanju
pomoću naše nauke i naših instrumenata. Naša je nauka nejaka i
nesposobna da dokaze o Božjem postojanju konstatuje.
Tako ateisti, kojima je je jedino naučni dokaz relevantan,
zaključuju da Boga nema, jer ga nauka ne može dokazati.
Ali – polako. Sa svakim svojim stvorenjem Bog ima
unikatan plan, kada će i kako da mu se otkrije.
Svima svako dobro od Boga.
.

Dr. Jovan Vasiljevic, Psihijatar

pre 8 godina

Vera u nevidjeno je nemoguca vera. Ko veruje u nevidjeno je sigurno poremetio i treba ga leciti. Oni koji neveruju u nevidjeno su sasvim normalne osobe. Zato deco pazite u sta verujete jer vam je nauka na dohvatu ruke.

op

pre 8 godina

Kažu, najteže je umiranje, ali teško se onima koji budu umirali bez Hrista u mislima.
@(Vrli Novi Svet, 16. novembar 2015 16:10)
šta je sa onima koji su rođeni pre hrista?

Grid 2

pre 8 godina

Mudri starac reče mi da poenta života,
nije to što rade ona druga dva idiota,
sedi pored mene, misli i voli, to je zadnji stadijum u životnoj školi...

I ja sam tako mislio, sedeo i voleo
ceo dan sam mislio, sedeo i voleo...


Tap 011 - Dosadan dan...

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Nisam ateista ali ni vernik. Pokušavam da običnom ljudskom logikom proniknem u nrkr tajne života, koje će, po meni, ma kako ljudski rod napredovao, zauvek ostati tajna. Najteži su vernici čija se vera, u suštini, svodi na praznoverje i bezrezervno verovanje u ono što prenose poslenici vere, kao i ateisti koji "sve znaju" i unapred odbijaju bilo kakvu mogućnost u postojanje nečeg što je smisleno a iznad naših moći i shvatanja. Slepo sledeći njih pristajemo na mogućnost da je čitav univerzum stao u njihove, moramo priznati, ograničene mozgove, što je svakom normalnom čoveku, svesnog svoje ograničenosti i neznanja, neshvatljivo. Svi ovi anketirani ateisti, zalažu se i potenciraju, uglavnom, ljubav, saosećanje i povezanost sa ostalim ljudima, namerno izbegavajući da sa tom ljubavlju, sa tim razumevanjem, sa tom povezanošću, počnu od "Ljubi bližnjeg svog"?! Ovo me podseća na zidanje kuće, koja bi počela od krova?! Počinjemo od "interplanetarnog", od opšteg, od globalnog da bismo došli do sebe?! Zar to nije svojevrsno licemerje ili, nešto slično tome?

Spike

pre 8 godina

@Trovach

Dopadaju mi se tvoji komentari i rado ih pratim, te ti se upravo zbog toga obracam jer vidim da ovde (ne kod tebe) postoji nepoznavanje ili nerazlikovanje odredjenih pojmova.

Naime, po pitanju vere, postoje ateisti (koji ne veruju u bozanstva) i teisti (koji veruju u bozanstva). Dakle, nema trecega! Ili verujes ili ne verujes, i ako si iskren prema sebi to je to. Druga stvar je sto postoji socijalno-kulturoloski pritisak, pa ljudi zaista imaju problem da cak i sami sebi priznaju da nisu verujuci.

Po pitanju mogucnosti saznanja bozanstava (grc. gnosis), postoje gnostici (koji smatraju da mozemo saznati boznanstva) i agnostici (koji smatraju da ne mozemo/nismo sposobni/nije nam dato da saznamo bozanstva). I opet - nema treceg.

Kombinovanjem vere i znanja dobijaju se 4 kombinacije: testa-gnostik, teista-agnostik, ateista-gnostik, ateista-agnostik.

Ako kazes "Ja nisam bas potpuni ateista, ali nisam ni iskreni vernik. Dopustam da postoji nesto sto mi, ovako ograniceni, ne mozemo da pojmimo." ti si zapravo bas ateista, ali ateista-agnostik. :) Ovo "ne mozemo da pojmimo" je tvoja agnosticka, ali nikako "manje ateisticka" komponenta.

I tu smo negde na liniji... :)

Svako dobro.

perax

pre 8 godina

Koliko vidim, ovde ateisti baziraju svoju ideologiju na negaciji religije i vere. Bez ikakve doktrine.

I vera i ateizam su stvar izbora, odabira, a ne egzaktnosti. U cemu tolka frka?

duhovnost i metodologija

pre 8 godina

4. Napisite istrazivacki rad, dokazite da je evolucija laz a svi naucnici koji su pobornici iste obicne budale, opovrgnite ogroman broj dokaza za istu i pokupite svoju nobelovu nagradu.
5. Svaki naucnik koji je u istoriji nesto postigao je to ucinio kroz nauku i naucni metod, a ne kroz religiju, teologiju, razgovore sa bogom, vracanje ili gledanje u pasulj. Toliko o "svi ovi naucnici su bili vernici" argumentu.

Interesantno, jedino mi nije jasno da li je ovo napisano sa stanovista nekog ko se ozbiljno bavi naukom (sto ce reci sustinski je upoznat sa procesom), ili sa stanovista nekog ko jednostavno nije religiozan.
Kada govorimo o naucnim metodama interesuje me:
1) kojim su se naucnim metodama sluzili grcki filozofi koji su postavili temelje mnogih egzaktnih nauka
2) kojom se metodom koristio, na primer, Kant kada je postavio svoje principe
3) kojom se metodom koristio Mendeljejev kada je sanjao svoj system (ndadam se da ovde nece doci do pominjanja podsvesti u odgovoru, jer je to potpuno neegzaktno podrucje, nista vise opipljivo od religije)
4) kojom metodom je Tesla dosao do vizije motora tokom setnje
5) kojom metodom pesnici, slikari, muzicari itt stvaraju svoja dela

Poenta svih ovih pitanja je da se naglasi postojanje duha i neceg sto nije nuzno posledica misaonog procesa. Ako se slozimo da to postoji, onda mozemo da imamo zanimljiviju diskusiju

Camus

pre 8 godina

@Goran
Ateisticki rezimi su poubijali oko 100 mil. nevinih ljudi, uglavnom vlastitih sunarodnjaka. To je vise nego oba svjetska rata na svim stranama. Ateisticki rezimi su ubijali u tzv. miru gdje je druga strana bila bez oruzja, dakle potpuno podredjena, ubijali su civile. Ali ne pada mi na pamet reci da bi se tako monstruozno ponasao svaki ateist ili da ateisti nisu ili ne mogu biti humani ljudi. Isto tako apsurdno je optuzivati religiozne ljude za tudja zlodjela koja su pocinili drugi religiozni ljudi. Svi ekstremisti i fanatici su opasni bez obzira na njihovo uvjerenje. Inace ratove vode narodi a ne religije, a glavni pokretac ratova je borba za teritorij, za zivotni prostor i materijalna dobra. Pravoslavna Srbija je vodila ratove sa pravoslavnom Bugarskom naravno ne zbog religije. Laz i obmana je da religije pokrecu ratove (iako neke religije imaju nesto ratoborno u sebi npr. radikalni islam). Religijskih ratova je bilo ali po opsegu i broju zrtava to je sitno u odnosu na sve ostale nereligijske ratove.

CATAPA

pre 8 godina

Jednu stvar vernici jesu u pravu: nema ateiste koji ne veruje u neku bajku, u neku zabludu. Samo je ta zabluda drugačija od njihove. Vernici veruju i u te, ali ateisti ne besne kada im se kaže da je zabluda nego razmisle. Jer... možda i jeste?

Mač je krst kome je duži krak naoštren.

teško za razumeti

pre 8 godina

Ne može se pričati o smislu života na ovakav način.
Sve što su naveli je deo života, emocije, sreća, ljubav, i ne može jedan deo da bude celokupan smisao istog. Kao da kažeš ljubav je smisao ljubavi.
Ljudi olako shvataju neka pitanja koja su iznad njih i njihove inteligencije.
Šta je beskraj, šta je apslutno ništa, šta je smisao života...
Na ta pitanja niko nije odgovorio od kako postoji čovečanstvo.
Bolje je reći šta vas pokreće u životu, šta vam je glavni cilj, šta vas tera da se trudite i uvek budete dobri.
A ne šta je smisao života, ni manje ni više, a odgovori kao sastavi iz srpskog đaka prvaka!

Dzo

pre 8 godina

@Straitjacket, nemoj da se uvredis ili pogresno da me shvatis (iako sam siguran da neces) ali kad citam tvoje komentare pomislim da je moj cale bio nekad davno nevaljao i da si mi brat. Bila bi mi cast.

tobiramaduke97

pre 8 godina

Bog je i izmisljen (kada kazem izmisljen ne mislim nekom magijom nego cistom imaginacijom) da bi ljudima pomogao u nekim teskim emotivnim trenutcima. Mislim da se zivot zasniva na principu materije, i da uoste nema nikakve magije. Kao sto gledamo kako se zivotinje radjaju i umiru, tako i mi da se malo odmaknemo videli bi da i mi tako funkcionisemo. Ne podrzavam ateiste kada pljuju Boga i veru. I ja sam polu ateista, ali verujem da narod bez tradicije ne postoji, i stojim do toga da se tradicija radi indetiteta mora nastaviti. Isao sam na veronauku i u osnovnoj i u srednjoj skoli, isao u crkvu. Covek je u svojoj proslosti izmislio neku ,,visu,, silu, i kada sada vernici gledaju na vere iz proslosti (grcka, egipatska...) gledaju na tu veru kao primitivnu, a da ovi iz proslosti mogu da putuju kroz vreme i mi bi za njih izgledali kao primitivci. I to kada kazu ateisti da je novorodjence ateista , pa kako je onda gospodo nastala vera? :)

v

pre 8 godina

Nažalost, religija ima vrlo malu moć da istinski promeni ljude. Nesebično dobri i puni ljubavi sa jedne i oni puni mržnje i želje da dominiraju sa druge strane često traže i dobijaju pokriće u religiji. Organizovane religije su uglavnom veći oslonac nego lične bilo za dobro ili za zlo. Čovek će uvek tražiti smisao svoje ličnosti bilo da veruje da je ona lik božiji ili da se lik božiji izmišlja prema njoj. Organizovanje u crkve ili ateističke grupe bilo da se radi o aktivnom ili povremenom učešću je u ljudskoj prirodi i opravdano je ukoliko verujemo da ono u šta verujemo predstavlja objektivnu realnost a ne iluziju. Oni koji se nazivaju ateistima su uglavnom dobri ljudi jer su produkt obrazovanja koje zaista spašava čoveka od prostote i zla koje ona nosi ali smatram da zaista zli ljudi takođe ne veruju ni u šta sem u sebe. Staljinov progon crkve nije bolji od španske inkvizicije. Postojanje boga je filosofska tema a religioznost ili ateizam sociološka i greške nastaju kada se ovo pomeša. Inače, zanimljivo je da je ateizam najjači u društvima gde religija ima najmanji uticaj a izražava se borbom protiv religije, ređe pozitivnim i konstruktivnim stavovima. Lično, doživljavam ga kao ideologiju za mlade koji se nisu odlučili za granu društvene nauke a za neke je i surogat religije koja, na žalost ili ne, ne ide nikuda i biće ovde dokle je čoveka.

agnostik

pre 8 godina

Meni su najveci fenomen samoproklamovani ateisti koji slave slavu, krste decu, slave Bozic, Uskrs...
Sole pamet kako je religija za zatucane a pritom sve obicaje zadrzavaju.

Voja SD

pre 8 godina

Vecina vernika smatra da moras da budes religiozan da bi bio produhovljen. Ok, to je otprilike kao da mislis da moras da ides u teretanu da bi bio fit. Crkva je otprilike kao teretana. Profitabilan klub kojem je u ineresu da ima sto vise clanova. A to sto oduvek mistifikuje svoje postojanje je obican marketniski trik.

Непримећен

pre 8 godina

Највећи злочинци у историји цивилизације су били тзв. атеисти илити борци против вере. Размишљате ли зашто?

Camus

pre 8 godina

Odgovori ateista su lijepi i dopadljivi. A kakvi bi i mogli biti kad su sva ljudska bica toliko slicna i kad imaju isto ishodiste. Ovi ateisti iskazuju zadivljenost svemirom i zivotom (bas kao i vjernici), iskazuju zelju i radost da cine nesto na dobrobit drugih, onih oko sebe ( bas kao i vjernici). Nema bitne razlike. Svi stojimo pred istom zagonetkom, sa istim altruistickim porivom i zadivljeni postojecim. Jedni vjeruju da je na pocetku svega toga UM a drugi vjeruju da je neka bezumna slijepa sila, slucaj, materija... Uz to sebicni gen i altruizam na jednom mjestu.

Ratove ne pokrecu religije vec borba za resurse, za zivotni prostor, za prezivljavanje "mog klana". Cime je klan obiljezen? Prije svega jezikom. Religija je puno sire obiljezje od jezika. Ratovali su "klanovi" iste religije jedni protiv drugih, ali puno rjedje "klanovi" istog jezika, istog naroda, istog plemena jedni protiv drugih. Religija je u ratovima posve nebitna. Zanimljivo je da su ateisticki rezimi ubijali vlastite sunarodnjake na vrlo okrutan navin i bez ikakva bitnog razloga. Prema nekim procjenama komunisticki rezimi su ubili oko 100 mil. ljudi, ubijali su u miru kroz dugo razdoblje.

moje mišljenje

pre 8 godina

Svi govorimo o istom, sve dok nas naše sujete ne posvađaju, i način života suprotan onome što mislimo ne odvoji jedne od drugih.

svemir

pre 8 godina

stvar je u stvari jako jednostavna. Da li osoba veruje ili ne veruje u boga je sasvim nebitno. Šta je bitno je da bog kao koncept postoji u njihovoj glavi verovali oni ili ne. Osoba koja ne veruje pravi odluku da ne veruje u nešto što postoji u njihovoj glavi. Kao neko ko voli filozofiju mogu vam samo reci da je totalno nebitno da li postoji fizička osobina boga. On na ovoj zemlji i te kako postoji samo što neki odlučuju da veruju a neki da ne veruju u svakom slučaju sastavni je dio razmišljanja svakoga ko se rodi. Pa ko voli nek izvoli...

Hulk

pre 8 godina

Da li je moguce da ljudi ne veruju u Stvoritelja? Ko je stvorio bubrege?Srce?Oci?Osecanja?Razum?Savest? Ko je stavio informacije u DNK? Ko je stvorio zenu?Obrve da nam znoj ne pada u oci! Moc govora.Neverovatno mi je da ljudi veruju u evoluciju.

am

pre 8 godina

Militantni, radikalni, fundamentalni ateisti ???

Jesi ti zdrav ?!
(hours of love, 15. novembar 2015 22:21)

Da odgovorim u njegovo ime. Pitanje je da li ih ima vise nego militantnih vernika, ali su sigurno mnogo opasniji. Ne gotivim ni jedne ni druge, ali radiklani vernici (ne racunam ljude koji osmisljavaju ratove u koje ide gomila vernika, oni su uglavnom ateisti) su pojedinacno, bez manipulacije, uglavnom opasni po mali broj ljudi. Militantan ateista, koji je iz nekog razloga besan na Boga ili religiju je neverovatno opasna stvar. Oni su, za razliku od vernika, liseni svakih naznaka ogranicenja i spremni na sve, a uglavnom su i inteligentniji (sto lose usmereno postaje mana umesto vrline). Po portalima se mogu prepoznati po agresivnom ismevanju vernika, za koje kazu da su zatucani i glupi, iako ne znaju da objasne zasto bi zatucanost i glupost trebala da bude ismevana. Ako se vec osecaju inteligentnije i nadmocnije, onda bi netrpeljivost trebala da bude iskljucena. Naprotiv, kao sto se i iz mnogih komentara ovde moze videti, mnogo cesce se oseca nekontrolisan bes prema "manje inteligentnim" nego razumevanje, iako inteligencija naravno nije stvar izbora. Takvi ljudi kada dodju na vlast obicno postanu tirani bez presedana. Radikalni vernici takodje znaju da prave stetu, ali to rade naivno, nagonski i bez propracuna, sto donosi mnogo manje stete. Oni koji pokrecu verske ratove najcesce nisu vernici, vec manipulaciju koriste radi licne dobiti.

Aca32

pre 8 godina

Ateisti uglavnom - hvala Bogu - ne izvlace konsekvence iz svog ateizma. A konsekvenca mora iti besmisao, jer ako cemo umreti/nestati, i ako ce umreti/nestati svi koje volimo i ako je to to, onda je svaka lepota, svaka dobrota, svaki izitak samo puki privid, samo mehur od spunice. To ne ynaci da ateisti automatski nisu u pravu, ali isistiranje ateista na smislu (Tagard, Rasel itd) ukayuje da tu postoji problem. Sartr je rekao da da Boga nema ali da se iy toga moraju iyvuci sve konsekvence ako hocemo da budemo dosledni. Besmislenost egzistencie je jedna od njih.

marko

pre 8 godina

"Ipak, smatram da je prevaziđeno verovanje u višu silu u 21.veku i to je to"
Mislim da nije prevazidjeno nego je mozak ispran ljudima. Te komunizam, te pritisak sa zapada, te mediji i popovi u dzipovima il cemu god.
Nasli jednog popa pa izbacili pricu i hiljade ljudi zakljucilo da je vera neka smejurija... dok se sa druge strane nalazi hiljadu monaha i svestenika, staraca ljudi za primer o kojima rec nije recena. A i sto bi, lose vesti se danas smatraju vestima.

Nekada ni ja nisam bio vernik, razmisljao stalno o tome zasto vagam sta je dobro a sta lose, da li je dobro ono sto ti drustvo namece, sta ako je drustvo oko tebe lose? Sta je kompas morala, dobrote, ljubavi? I ko sam ja da vagam da li je nesto dobro ili lose, ako sam rodjen i zatecen i sa shvatanjem da je sve oko mene ok...hiljadu stvari. Zamislite, odgovori su nam svima dati, a mi se pitamo i sumnjamo i pored njih :)
Svako dobro!

the truth

pre 8 godina

Ok vidim mnogo pametnih ljudi ovdje, nek mi neko objasni zasto pojedini ljudi kad se uspokoje nikad se ne raspadnu? A bili su u istim uslovima kao drugi ljudi pokopani u istoj kosturnici. Licno sam svojim ocima vidio, ( odbaciti teoriju nije ga dohvatio vazduh, pa se nije raspao, ako znate za takve slucajeve). A ironija je da taj covjek je bio uvjek spominjan kao veliki covjek, izuzetne dobrote i djela. E sad vi meni kao glupome covjeku objasnite naucno sta se tu zapravo desilo?

Nexus

pre 8 godina

@duhovnost i metodologija

Filozofi su koristili logiku i racionalno razmišljanje, umetnici inspiraciju. A što se naučnika tiče, moram da priznam da me je nasmejalo to što podsvest, za koju znamo da postoji, nije prihvatljiv odgovor dok je duša, za koju ne znamo da li postoji, nekako jeste.

Vaš argument je u suštini samo "bog praznina" - ne znamo kako je nastao univerzum (ili život) - mora da je Bog. Ili u vašem slučaju - nismo u potpunosti objasnili svest - mora da je tu negde duša.

A kada je duša (ili šta god tačno mislili pod "neceg sto nije nuzno posledica misaonog procesa") u pitanju, tu ćemo se složiti čim predstavite dokaze za njeno postojanje.

pravi agnostik i mizantrop

pre 8 godina

@Spike- Batali Dokinsa,pocni razmisljati svojom glavom.Pazi agnostik je neko ko nema zakljucak sa da ili ne po pitanju da li nekakav Bog postoji ili da li verujes u njega.Neutralan sam jer nemam zakljucak iz razloga sto prihvatam realnost nemogucnosti spoznaje univerzalne istine,iako mi licno ideja o bilo kakvom Bogu tj fundamentalnom umu ne deluje bas racionalno,ja ostajem neutralan i bez zakljucka.Agnosticki stav je forma apsurdizma,ako ne postoji istina o tome sta predstavlja ova stvarnost,zasto je takva i koje je poreklo stvarnosti ili svemira,onda je sve sto vrednujemo vise od neceg drugog mozda manje vredno od onoga cemu smo pripisali mi ljudi vecu vrednost.Mozda nekakav stvoriteljski svesni entitet iliti ''Bog'' vise voli bakterije,jer ih ima najvise,pa je hteo da svemir uglavnom nameni njima.Nema istine i svet je iracionalan jer je u sukobu sa nasom potrebom da racionalizujemo stvarnost,da damo vrednost ili znacenje nekom dogadjaju vecu od nekog drugog,a u stvarnosti ne postoji razlog da mislimo da je bilo sta znacajnije od neceg drugog.

B.H.

pre 8 godina

Биће у потоња времена гора дома
Господњега утврђена уврх гора и
узвишена изнад хумова, и стјецаће
се к њој сви народи (Иса. 2, 2).
Ово пророчанство односи се на Цркву Христову. Колико је ово пророчанство могло изгледати тајанствено за Јевреје пре Христа, толико је оно нама данас сасвим јасно. Гора, или висина, дома Господњега заиста је утврђена уврх гора, т.ј. уврх висина небесних; јер Црква Христова прво не држи се земљом него небом, и јер најзад један део чланова цркве (и то сада већи део) налази се на небу док је други још на земљи. Даље, Црква Христова узвишена је изнад хумова, т.ј. изнад свих земаљских и људских величина. И философија људска, и уметност, и све културе народа, и све вредности земаљске представљају само ниске хумове према недогледној висини Цркве Христове. Јер све те хумове цркви није било тешко створити, док ниједан од њих - нити сви они укупно, у течају многих хиљада година - није могао створити цркву. Најзад, говори пророк, стјецаће се к њој сви народи. Коме су се, у истини, до сада стекли сви народи, ако не Цркви Христовој? Храм Јерусалимски био је неприступан незнабошцима под претњом смртне казне. Црква је пак од почетка призивала све народе на земљи, послушна заповести Господа: идите, и научите све народе (Мат. 28, 19). То је виђење Исаије, сина Амосова, виђење из далеке даљине, виђење истинито и чудесно.

Joc@

pre 8 godina

@ gundra_swe, 22:17

Ogroman je broj, i svakodnevni su, i u svim narodima podjednako su prisutni događaji čudesnih izlečenja koja se mogu objasniti i pripisati jedino Bogu. Svedoka takvih izlečenja ima svud oko nas. Štaviše, najčešći način preobraženja ateiste u teistu je upravo u takvim slučajevima kada se Bogu obrati sa vapajem za izlečenje pa ga od Njega i dobije.
Setih se sada i ovih divnih reči naše velike književnice Ljiljane Habjanović Đurović:
''Све што нам Бог дâ, све са чиме нас суочи, чак и када се то дешава другима а ми смо само сведоци, може бити знак Његове руке којом нам показује пут. Сваки сусрет и разговор, и када нам се учини да је без значаја, може бити начин на који Он одговара на питања која нас муче. На која одговоре молимо. Потребно је само да гледамо. Да слушамо. Да препознајемо.''
.

H.B.

pre 8 godina

Ко зна да ли би дете икада имало љубави према својој мајци, када не би осетило љубав мајке према себи. Тако и ниједан човек не може се разгорети љубављу према Богу докле не осети неугасиви пламен Божје љубави према себи.

am

pre 8 godina

Dok vi mislite da idete u raj ,crvici ruckaju.Kod nas je problem upravo vera jer vernici ocekuju pomoc njega(dace Bog),ateisti necekaju vec rade.Zanimljivo sto siromasnija zemlja to vise vernika.Sta mislite sta Bog misli o onima- pre komunista-sad vernik?
(Dragan, 15. novembar 2015 22:23)

Kakve veze imaju crvici sa pitanjem da li postoji Bog? I kakve veze ima rad sa time? Sumnjam da ste pominanjem crvica rekli nesto novo. Svaki vernk zna da se to desava posle smrti tela. Koncept vernika je da je dusa (citaj svest) odvojena od tela. Probajte astralnu projekciju i mozete to da iskusite licno. Telo ce vam biti na jednom mestu, a vasa svest moze da luta i kilometrima daleko, plus mozete posle da potvrdite da to nije bila imaginacija, jer cete znati sta se desilo daleko od vaseg tela, sto ne bi mogli da znate da je u pitanju imaginacija. Toliko o ateizmu. Svest vam ne mogu pojesti crvici i svest jeste vecna. A sto se rada tice, postoji mnogo vrsta rada. Vecina njih vode u sebicnost, dok je za kvalitetan zivot, nevezano za to da li ste vernik ili ateista, potrebno saosecanje, empatija i ljubav prema ljudima. Samica i istinska samoca je najgora kazna. Ljudi obicno imaju pogresan koncept Boga, zato i postaju ateisti. Bog nije licnost i ni iz daleka ne postoji Bog koji salje ljude u vecni pakao ma sta oni uradili. Postoje, ipak, neke frekvencije postojanja koje bi voleli da po svaku cenu izbegnete iako su samo privremene i namenjene uklanjanju losih energetskih obrazaca.

Aleksa

pre 8 godina

Zakon verovatnoce kazuje da je nase postojanje kao I postojanje Zemlje kao ovakve nemoguce.
I sve te filosofije stoje kada vrse intervjue sa njima jer u tim intervjuima oni brane svoje stanoviste, svoju ideju, sto je potpuno normalno ponasanje po svim stanovistima filosofije.
Problem pocinje kada ostanu sami sa sobom sto se posebno vidi u zadnjim godinama zivota a vrhunac ocajanja dozivljavaju pred samu smrt. O tome ovde necemo citati jer. Ipak je oceigledno da je ovaj tekst pripreman sa ideoloskom osnovom.

Mrle

pre 8 godina

Zasto svaki ateista potencira da se njemu dokazuje da Bog postoji ali svaki. Dali postoji zivot van zemlje,vanzemaljci, naseljive planete po sistemu verovatnoce DA ali dali iko to moze da dokaze i pouzdano da tvrdi NE. Kako onda da ja nekom dokazem da Bog postoji ili ne, suvise je to kompleksno za nas male ljude kada kazem male mislim na univerzum. Veliki broj stvari covek ne moze da razume i ne postoji za sve racionalno objasnjenje. Vera je mnogo dobra stvar i ko se god nadje u situaciji da je zivotno ugrozen postaje vernik to je jedino sigurno.

B.H.

pre 8 godina

Сва је глава болесна
и све је срце изнемогло (Ис. 1, 5).
Бог је источник здравља, браћо, Бог Саваот. Изађите на висину Божју ви, којима се глава мути од излишних послова и још излишнијих брига, и надахните се здрављем, које од Бога, само од Бога долази. Глава болесна - то су вође и старешине народне, срце изнемогло - то је народ. Пророк представља цео један народ као једно тело, и показује како и са телом народним бива онако исто као и са телом човечјим, наиме: кад је један орган тела болестан, то је само тај орган болестан, али од болести тога једног органа осећа изнемоглост цело тело. Такоје било и у народу Израиљском: глава је оболела, и од главобоље срце је изнемогло. Вође и старешине Израиљске одустале су од закона Божјег и пошле за чулима својим као путовођама. Чулни разум свој, шарен прешарен од разноврсних светских утисака, узели су они за путоказ ка правом животу место закона Божјег. И запали су у безизлазни мрак идолопоклоничких заблуда. А од лудости главе срце је изнемогло. Срце се теже одваја од Бога него глава, народ се теже одваја од Бога него његове старешине, али кад глава дуго болује, онда и срце изнемогне и попусти. Од кривих вођа и народ најзад скрене с пута.
То је виђење Исаије, сина Амосова, пророка истинитог. Заиста, истинито виђење и за онда и за сада, и за народ Израиљски и за садашње народе. Погледајте, браћо, у онај народ који најбоље познајете, и сами просудите, да ли је глава болесна и срце изнемогло?

Camus

pre 8 godina

Nitko jos nije odgovorio na pitanje "Zasto postoji nesto a ne nista". Osim tog pitanja tu su i pitanja kako materija ima sposobnost da planira unaprijed (jer svemir je uredjen sustav, jer evolucija je iznjedrila inteligentno bice, jer svemir ima niz neobjasnjenh konstanti koje da se i za malo promijene zivot kakav poznajemo ne bi bio moguc itd.). Uz navedene razloge za vjerovanje u Boga tu je i Biblija. Biblija je za krscane knjiga objave Boga covjeku. To je knjiga poticaja i nade. Poticaja na eticnost i altruizam i nade u smisao svega i zivot vjecni. Biblija nije diktat vec nadahnuce i u Bibliji je jak i ljudski element. To je Bozji poziv na plemenitost i Bozja utjeha. To je poticaj na spoznavanje svijeta i na avanturu. Normalan ateist i normalan vjernik se u malo cemu razlikuju. Vjernik je u maloj prednosti jer ima nadu. Brojne enigme su pred nama, bili mi ateisti ili vjernici. I umiremo prije nego te enigme rijesimo. Zato ne postoje razlozi za konflikte jer svi ljudi su braca. Konflikata ipak ima, to znaci da nismo na visini zadatka.

Camus

pre 8 godina

@ Ateista
Naravno da je Bog stvorio i ateiste ili ispravnije receno stvorio je slobodnog covjeka a taj slobodni covjek bira svoje vrijednosti i svoja uvjerenja. Pozdrav svim komentatorima bez obzira na njihovo uvjerenje i ugodan dan svima. Svi smo pred istim enigmama i istim izazovima. Neka svatko da svoj doprinos u skladu sa svojim mogucnostima i sve ce bit u redu.

чича

pre 8 godina

Prividno, religiozni imaju laksi put, ali je takav stav u stvari veoma opasan, jer on u principu govori ljudima da nije potrebno da razmisljaju svojom glavom. A ljudi koji ne razmisljaju svojom glavmo su podlozni da budu porobljeni. (Jee, 15. novembar 2015 22:05)
а по чему имамо лакши пут...шта је то нама прописано...ко то нама говори на није потребно да размишљамо својом главом...свима нама бог је дао право да изаберемо пут којим ћемо поћи...

chombe

pre 8 godina

Ateizam je samo jedna faza u razvoju covekove licnosti koja se neprestano razvija na svom povratku ka izvoru, tj. Bogu. Taj put je dug u vremenskoj ravni, i odvija se kroz mnoge inkarnacije, mada je jedan deo duse, onaj cisti, uvek u svom izvoru. Razvija se samo drugi deo duse, onaj koji mora da prodje kroz mnogobrojna iskustva da bi iskusio celokupnu tvorevinu i svedocio njeno postojanje. Jedno od iskustava je i ateizam.

A, kukavice ne znaju da dele i saosećaju!

pre 8 godina

SAMO GLUP I NAIVAN COVEK NE VERUJE U STVORITELJA
(mi, 15. novembar 2015 21:46)
Ne bi trebalo da budeš toliko tvrdokoran, ne koristi takav pristup onome kome je poruka i najpotrebnija!

Priča Tolstojeva:
Čuje neki sveštenik, da na malom ostrvu lokalnog jezera imaju 3 starca! Priča se da čine čuda, leče rečju... pošto nisu bili članovi crkve, morao je da ode i sve ispita i ako su vernici da ih upiše u crkvu! Kad je stigao zatekne 3 priprosta čoveka i pita ih:
-"Znate li Oče naš?"
-"Mi smo prosti ljudi, nismo učeni, ne znamo ni čitati."
-"Nedopustivo! Svi vas hvale da ste poput svetaca, a vi ni osnovno ne znate. Kako se molite?"
-"Pošto je Bog trojstvo, nas ima 3, mi se molimo: Bože ti si trojica, mi smo trojica, pomozi nam!
-"Svetogrđe! Prostakluk! Sada ćete naučiti Oče naš!
I tako ih je sveštenik satima učio, dok posle hiljadu ponavljanja nisu uspeli sami da odrecituju molitvu.
-"Sad možete da se molite i budete članovi crkve."
Nedugo potom, na pola puta, dok je veslao jezerom nazad, sveštenik čuje da ga neko dovikuje. Okrene se i vidi jednog od staraca kako po vodi dotrčava do čamca i pita:
-"Zaboravili smo jedan stih, kako ide?"
-"Slobodno se vrati nazad i molite se kako želite!"


Pravi ateisti, što ovi citirani naučnici nikako nisu, to su jer jedino žele komformizam, a religija je pak NAJVEĆA AVANTURA! Duhovnim se biva samo punoćom života, to zahteva spremnost koračati u nepoznato, a to znači spremnost i na umiranje!!
Čista matematika ateista=kukavica!

Hicks

pre 8 godina

Ne verujem da bog postoji,ali mi ponekad treba da bi se osećao bolje,i da bih imao neku nadu,i još puno toga,hoću reći,čovek mora odvojiti realnost od duhovnog i onda nema problema...

maki

pre 8 godina

ja sam vernik, slavim slavu, praznujem velike praznike, u crkvu se ne secam kad sam isao, ne volim da ubedjujem druge kao i da drugi ubedjuju u ateizam ili religiju, mnogo ljudi nema pojma o religiji, nasa pravoslavna vera ne propagira da sedis i molis se bogu i sve ce samo doci, naprotiv, propagira se da se ne pada u ocajanje i da covek tfeba da se trudi i radi sam za svoje dobro, ororiv ateista nemam nista protiv, osim onih tvrdokornih komunista koji bi zabranili religiju, mislim da je to licna stvar svakog coveka, da sam ateista po ubedjenju, i dalje bih slavio i slavu i bozic i ostale praznike jer je to nasa srpska tradicija, cinjenica da se nasa crkva srozala u svakom pogledu, pa sve vise ljudi bojkotuje istu, imao sam priliku da vidim poprilicno veliki broj slucajeva gde su proklamovani komunisti-ateisti po ubedjenju i razni sektasi pred smrt ocajnicki trazili popa da se ispovede, priceste i pokaju, tako da samo mogu svima da porucim nikad ne reci nikad, a sve nas ceka ista sudbina, a kad kucne zadnji cas ljudi se za sekund promene

autocorrect

pre 8 godina

ateizam je širok i ne baš jasan pojam. Sam sam primjetio da mnogi koji se titulišu tako vjeruju u poneke stvari koje ateizam ne odobrava. npr. daglas adams iako zakleti ateist, često je govorio o ljudskoj duši, itd. kad bi ateisti bili ful atesti bili bi depresivni do samoubistva

Dzo

pre 8 godina

@Spike, odavno se nismo citali. :) Gde nam je drug Markos ili je i on promenio nik? Pozdrav. (setio sam se i dosadnog "naseg dragog pedjice"... stara dobra vremena)... :)

Trovach

pre 8 godina

@Spike...Hajde da kazemo da sam ja agnostik na koga je Kastaneda izvrsio najveci uticaj, iako ne verujem da je njegovo delo istinito. Verujem iskljucivo dokazima, a nesto od onoga sto je Kastaneda govorio licno sam uspeo da iskusim i nikada vise.

Real

pre 8 godina

Problem se sastoji u tome sto se ateizam namece deci cim krenu u skolu.
Odmah krenu evolucionisticke hipoteze cime se nedvosmisleno narusava kredibilitet Biblije.
Svako dete je ateista dok ne izadje iz puberteta. Tek kasnije kad ljudi sazrenu, postanu vernici.
Dakle, ako hocete stvarno da se borimo za prava ljudi, ajde da ukinemo milione godine iz udzbenika i posvetimo se pravoj nauci a ne ateistickoj propagandi.
Ateizam se uci u skolama a kreacionizam nigde. Cak ni crkve vise ne uce kako bi trebalo, jer je ateisticki lobi prejak.
Znam da ce vecina ateista koji budu ovo procitali pomisliti ili mi napisati kako je evolucija dokazana i tako to, ali to nije tako. Evolucija je religija takodje, jer nikada nismo niti mozemo emiprijsi da je dokazemo. Dokle god je to tako, to je saamo religija i nema veze sa naukom.
Uostalom, najveci naucnici svih vremena su bili kreacionisti: Tesla, Ajnstajn, Njutn, Kepler, Faradej, Mendel, Paskal...
Nemojte biti ograniceni i nemojte verovati u sve i svasta. Bavite se naukom, a ne medijskim clancima o laznim naucnim dostignucima koji se pisu da bi se citali.

protivotrov

pre 8 godina

Sta mislite sta Bog misli o onima- pre komunista-sad vernik?
(Dragan, 15. novembar 2015 22:23)
====
misli isto što je rekao jednom od razbojnika koji su bili raspeti s Njim, a koji mu je rekao u času smrti- Seti me se Gospode u Carstvu Svome... a Hristos mu reče- Zaista ti kažem, danas ćeš biti sa mnom u Raju!
eto to misli Bog o pre komunista- sad vernik...
a isto to Bog misli i o pre komunista- i sad komunista...
*****
(Misleša, 15. novembar 2015 22:05)

Militantni, radikalni, fundamentalni ateisti ???

Jesi ti zdrav ?!
(hours of love, 15. novembar 2015 22:21)
====
pročitaj od A. Solženjicina "Arhipelag Gulag", gde objašnjava, da problem logora potiče još od Lenjina i početka boljševičko-ateističke države... i danas se naširoko smatra da pripada vrhu svetske književnosti, pa se 1999. godine u izboru "Le Monda" našao na popisu 100 najboljih knjiga dvadesetog veka. pa se onda izvini @Misleša, što si ga nazvao psihičkim bolesnikom...

Slobo

pre 8 godina

Trebalo bi malo vremena pa sve ove izjave analizirati,jer ima tu svega po malo; i idolopoklonstva u vezi sa poslom kojika se bave i prazne priče o ljubavi a da se ne zna suština iste,ima lepe satanističke ideologije da se diše punim plućima jer eto život je kratak i jedan je pa do iskrene i istinite ljubavi(brige)o drugome,pomaganju,o pravdi ,istini,..što je već božja poruka iz usta ateiste-što je pozitivno jer verujem da će tako i neki(mnogi) ateisti ,iskreni biti spaseni!Ono što mogu da poručim ateistima da dok sam imao iste ili slične poglede kao oni a dok nisam spoznao istinu(Hrista)koji me je "oslobodio"živeo sam život -sada vidim bez ikakvog pravog smisla i mnoge greºke od detinjstva koje sam pravio ,pravio sam jer nisam poznavao Boga i put koji nam je namenio-sištinu ovoga zemaljskog života,iako nisam bio mnogo losija osoba po moralu nego što sam sada.Šta je to suština?To je moralni zakon koji nam je ostavio u svijoj pisanoj reči -bibliji,jer iako nam je svima dao i savest,pa i ateistima,ali,savest je malo problematična jer se u ovom sve nemoralnijem svetu sve više prlja tako da je teško osloniti se samo na nju u ovom svetu prevara,podmetanja,neistina u kome je čovek od malih nogu izložen.Prema tome bez vere u večni život,ovaj život nema smisla-definitivno!!!!

aaa

pre 8 godina

smrt sta cemo sa njom?
Zivot je besmislen ako ima kraj, ne verujem da cu ici na nebo posle smrti jer je to kako da kazem glupo a i nigde ne pise u bibliji da ce svi ici na nebo, ali verujem da zivot nema smisao ako ima kraj, svako ko kaze da mu je dosta 60-70 godina zivota LAZE :D

Covek

pre 8 godina

Mikla, meni je fascinantno da neko veruje da je postao od neke nize sile-majmuna.Ti bi onda ispalo pre vise hiljada ili ? godina. I ja nisam video mog cukuncukun dedu ali znam da je postajao.

n

pre 8 godina

@Agnostik
Nisi ti agnostik sa takvim stavom, već ateista. Evo ja ću ti pokazati Boga, odeš na kartu SAD nađi Jelouston. Slobodno možeš da mu se moliš jer jednog dana će da kaže dosta. Vidiš da Rimljani nisu bili tako naivni kada su imali Vulkana za Boga, a inače igra sudbine, sličajnost ili ironija života erupcija Vezuva se desila na dan posvećen bogu Vulkanu tj. proslave su se održavale 23.avgusta a do erupcije je došlo 24. Vernik ne mora da bude hrišćanin, musliman ili pripadnik neke od poznatih religija, već samo da veruje da ima nešto jače od nas i da samo ono odlučuje kada će i koga da kazni na koji način. Verujem u ovu planetu da uvek ima način da kazni čoveka.

Trovach

pre 8 godina

@plavi izvidnik...Pa nesto upravo vezano za "sanjanje". Opasno je, ali je preopsirno da objasnjavam. Uglavnom, bez nekog iskusnog bolje je ne pokusavati.

parz

pre 8 godina

Postoje samo 2 gospodara na Zemlji, Dragi Bog i ovaj drugi. Ovom drugom sluzite, ako tvrdite da ne verujete u Dragog Boga. I za ateiste samo jos jedno predavanje. Ja mogu da znam ili da ne znam Pitagorinu teoremu, da je primenjujem ili da nemam pojma cemu sluzi. Ne postoji nesto izmedju.

adriano_galliani

pre 8 godina

Ја очекивао неке научне чињенице.. А оно "чудо постојања" и то неколико њих је рекло. Е па то не може тако, дај нешто научно "сила гравитације", "математика", нешто реално.. Већина ствари које људи воле у животу су апстрактне и оне јесу основ за религиозност, за веровање. Нажалост, организоване религије нису оно што би требало да буду и то разумем да буни људе. При томе искључујем закључке са ових, бивших комунистичких простора. Ми и даље говоримо о комунизму као идеалном уређењу, тако да и тенденције атеизма приписујем истој ствари, као и љигаву југословенску музику. Поштујем многа убеђења (Ислам, наравно, не) али никада ми атеисти нису деловали убедљиво. Имају само мали, мали део питања а ниједан одговор. Невероватно је колико тога не знамо и колико тога је уопште немогуће сазнати. А онда погледате књиге старе 3000-4000 година, много пре Библије и видите да су тада људи итекако имали разна објашњења и схватите колико је тај прогрес мали. При томе је Библија само новија верзија исте приче. Суштина је увек било Стварање.

Bogdan

pre 8 godina

Mnogo lepih misli koje su samo zabluda.
Nije lako prihvatiti da su i manijaci ravnopravan deo života.
Čovek je svemir i niko nema pravo da mu sudi u filozofskom smislu.
Ali pravo jačeg je Bogom dano i nesporno.
Boriti se za slabe je zadovoljstvo mnogih ali je ono protivno Bogu!
Pitanje:Treba li ubiti ubicu ili ga pustiti da "popravlja" svet na svoj način?

Dzo

pre 8 godina

@Straitjacket, ti si moj stariji brat koji me je "ugnjetavao", zbog tebe imam traume iz detinjsatva. :) A da smo teski, teski smo...

Опрости им Боже, не знају шта чине

pre 8 godina

Каква празнина! Бог вам је дао слободу ума да мислите и размишљате, дао вам је слободу чак и да не верујете у Оног који вам је живот удахнуо. Све ме то подсећа на прчу о фетусу близанцу који у утроби мајчиној каже другом близанцу: "Како можеш да верујеш у мајку кад је никада ниси видео"?
Стаљин, Хитлер, Мао, Пол Пот, Ким Џонг Ил итд. све сами атеисти који су желели да намећу свој атеизам другима... У име тог атеизма страдало је највише људи у историји, а у име Православља нико...
Ко не верује у Бога, нека не верује... Богу не треба љубав на силу. Христос је и сам рекао Апостолима када су поједини кренули да Га напуштају: "Ја желим да останете са Мном, али да останете по својој вољи, не желим да вас приморавам на силу (Јн. 6: 67-69)".

Dr.Mancic

pre 8 godina

Nema šta da ja verujem ili ne verujem.Ja znam da Bog postoji! Isto kao što i znam da ateisti ne postoje. Svakom je dato pravo na mišljenje kao što svi na svom kraju itekako znaju kuda i kod koga idu.
Pitajte navodnog ateistu na svom kraju da li veruješ? i on će sam reći da je grešio celoga života i da moli Boga da mu sve oprosti.
To je prava istina!
Svi vi koji ste ubeđeni da ste ateisti, koga molite kada vam se desi nešto loše? Boga ili medicinu?
A gle čuda i medicinari mole Boga ili i u ovo ne verujete?
Zar je moguće da se još postavlja ovo pitanje u razvijenoj civilizaciji?
Dakle ateista ne veruje da ima Boga zato što ga nije video ali istovremeno veruje da diše vazduh koji ne vidi?!?
Svašta :-)

Misha

pre 8 godina

Kada čovek nema ispunjenje u Bogu, tada on pokušava da nadje sreću u onome što radi i što ga zanima, a to znači da on to ne radi iz prave ljubavi već iz sebičnosti, jer ne radi da bi odgovorio na potrebe života, već da bi odgovorio na potrebe svoga velikog Ega za užitkom. On traži sreću u svojoj ženi, deci, poslu, a to znači da on to sve čini radi sebe, a ne radi njih i posla. A kada je čovek sa Bogom, onda je u biti zadovoljen, i ono što radi, radi iz sreće koju ima u sebi, a ne da bi do nje došao. On izražava sreću kroz nesebičnu ljubav i dobrotu. Ova shema jasno otkriva tu vezi izmedju duhovnog zadovoljenja i prave ljubavi sa jedne strane, i duhovnog nezadovoljenja kao izvora greha sa druge:

http://enlite.org/nezavisnost.png

opa Djurdjo

pre 8 godina

Sve ovo kad se cita, fino zvuci. Ali zasto se ateisti toliko trude da dokazu da su vernici u zabludi? U cemu se razlikuju od onih vernika koji hoce da dokazu da su ateisti u zabludi?

Aron

pre 8 godina

Lako je njima da pričaju kako je dobro i kako su srećni što su ateisti kad žive u razvijenim društvima gde je život bajka. I samo izuzetno razmažen čovek ne može da bude srećan. Tamo svako zna gde mu je mesto s obzirom na svoje obrazovanje, rad i odgovornost, a sve potrebe i prava su zadovoljene. Religija im uopšte nije potrebna da bi mogli da normalno funkcionišu kao društvo, ali i kod njih ima dosta ludila, perverzuja, otuđenosti. a to nije zato što im je loše i što su im uskraćena ljudska prava več zato što religija nema tu jačinu pa samim tim ni ideal. I zbog toga su zbunji i izgubljeni. Religija je dobra stvar i ona služi kao moralni vodič, izvor dobrih stavova i želja. Prestavlja neku vrstu kontrole primitivnih želja i osećanja.

Nepristojni stvor

pre 8 godina

pita me sin, zasto ljudi imaju dve nozdrve? Kazem zato da kad se zapusi jedna da imas drugu da koristis. On kaze kad se zapusi onda stavis kapi za nos. Ali nije uvek bilo kapi za nos kazem ja. Ljudi pre 100 godina nisu to imali. On ce meni: a koji se covek prvi rodio? I sta sad ja njemu da kazem?

Joc@

pre 8 godina

Svi, baš do jednoga, navedeni ideali ateista jesu i hrišćanski. Da je ljubav,
pravda i mir, da se lepo slažemo i da se pomažemo, da niko nikoga ne dira,
da ovaj svet ostavimo makar malo boljim nego što smo ga zatekli,
da ''dodamo svetu malo boje'', itd......
Tako da, verujem, svi ti ljudi će to i otkriti, i postati vernici, hrišćani.
Jer, tako se i postaje hrišćanin, tako što se ateista potrudi da shvati
još nešto što mu se događa, a ne uklapa mu se u pogled na svet.
Teizam je proces za koji je potrebno životno iskustvo.
Tek kada čovek iskusi, oseti, ljubav i brigu Božju o sebi,
stekne se osnovni preduslov za doživljavanje i konstatovanje Božje.
Pozdrav svima i svako dobro od Boga.
.

Dragan

pre 8 godina

Dok vi mislite da idete u raj ,crvici ruckaju.Kod nas je problem upravo vera jer vernici ocekuju pomoc njega(dace Bog),ateisti necekaju vec rade.Zanimljivo sto siromasnija zemlja to vise vernika.Sta mislite sta Bog misli o onima- pre komunista-sad vernik?

Данијел

pre 8 godina

Нема смисла без вечног живота, без васкрсења, све остало су празне приче.
Смисао живота је спасење душа наших и нема утехе ни у деци ни у унуцима ако је и за њих смрт крај.Утеха и једина нада је Васкрсли Христос и друге никада неће бити.

B.H.

pre 8 godina

Благословен Бог и отац Господа нашег
Исуса Христа, који нас по великој милости
својој препороди за жив нâд васкресенијем
Исуса Христа из мртвијех (I Петр 1, 3)
Ко има мртво надање, браћо, а ко има живо надање? Онај има мртво надање, ко се нада у мртве ствари; а онај има живо надање, ко се нада у живога Бога. И још, мртво надање има онај ко се нада у себе и у друге људе; а живо надање има онај ко се нада у живога Бога. И још, мртво надање има онај ко се нада у срећу и благостање у овом кратком земаљском битисању, и не простире никакву наду преко гроба; а живо надање има онај ко се нада у васкрсење и бесмртни живот у царству небеском. Ваистину, боље је живо надање од мртвог надања, као што је боље живот од смрти; као што је боља светлост од таме; као што је боље здравље од болести; као што је бољи ум од безумља. Но ко донесе и показа људима живо надање — ко, и како? Апостол Петар одговара на ово питање: Господ наш Исус Христос, и то васкрсењем из мртвих. Нико други до Господ Исус Христос; и ничим другим тако као Својим сопственим васкрсењем из мртвих. Својим васкрсењем Господ је окрилатио зачмало надање људско, и пружио га преко гроба, и показао му циљ и сврху и плод иза гроба. Све ово не тврди неки лаковеран човек но апостол, који се дуго колебао у вери, и који се три пута одрицао Христа. Зато је његово сведочанство о васкрслом Господу и о значају васкрсења Његовог неисказано драгоцено за нас.

D.P.

pre 8 godina

Mora da pripadam grupi najsretnijih ljudi na planati. Ja sam ateista i sve religije su mi smešne kao i sve njihove knjige koje sam pročitao. Nije da u njima nema dela pametnih stvari ali sve ro nema nikakve veze sa bogom. Religiju treba zabraniti zakonom i stvoriti muzeje od sakralnih objekata da budu odvojeni od države. Religija je kancer društva i najveći opijum za dušu i telo.

ziggy

pre 8 godina

Najbolji je onaj koji tvrdi da ja zbog ateizma stradalo najvise ljudi usrvari to i jeste tacno samo je spisak egzekitora pogresan posto je on samo jedan i to onaj u cije ime se radi.

Realno

pre 8 godina

Sjajno. Samo je problem što većina ljudi nije ni blizu ovakvog nivoa razmišljanja. Slabi su i uvek im treba neka nada i uteha, pastir, vođa ili bilo koja budala koja će im reći da će biti nagrađeni večnim životom (ha, ha!), ako budu poslušni, naravno, uvek u interesu tog "božjeg izaslanika", koji istovremeno živi životi uživa na račun te gulije.

Mikla

pre 8 godina

Meni je fascinantno da neko moze da veruje u 'neku visu silu', sa kojom se pritom nikada u zivotu nije sreo, a posebno da veruje u nesto se desilo tipa pre 2000 godina. O popovima kao bozijim ambasadorima i da ne pricam :D

Jee

pre 8 godina

Djordje, Djordje, nije to praznina, to je duboka misao koju mi pronalazimo duboko u sebi, na osnovu svega sto smo naucili, a ucimo svaki dan. Mozda tebe kroz zivot vodi pomisao da ces ici u raj ako si dobar i u pakao ako nisi dobar, ali nas vode dobro promisljeni razlozi do kojih dolazimo ucenjem i upoznavanjem s ljudima i svetom oko sebe. Vama je sve vec napisano i propisano. Prividno, religiozni imaju laksi put, ali je takav stav u stvari veoma opasan, jer on u principu govori ljudima da nije potrebno da razmisljaju svojom glavom. A ljudi koji ne razmisljaju svojom glavmo su podlozni da budu porobljeni.

Misleša

pre 8 godina

Ateisti nisu problem. Među njima ima divnih, pametnih i osećajnih ljudi, baš kao i među vernicima. Problem su radikalni, fundamentalni i militantni pojedinci u obe skupine. Oni prozivaju, napadaju, ismevaju, prete... jednom rečju: ne dopuštaju da drugi imaju sopstveno mišljenje.
Interesantno je da među agnosticima ovakvih nema ili ih bar ja nisam sreo. Možda i to nešto govori.

alban

pre 8 godina

Pa bogami, ovi Ateisti, ispadaju da su mnogo bolji ljudi, nego ovi poboznici koji stvaraju mrznju. Izgleda da bas ovi Ateisti ce pre kod Boga, nego ovi 'poboznici'

Amer

pre 8 godina

uvek mi je bila zanimljiva pretpostavka vernika da ateisti nemaju moralni kompas, a iz svog iskustva mi se cini, a j statisticki je tacno, da su religiozni ljudi daleko cesce spremni da ignorisu moralna nacela u svojim postupcima, diskriminisu I sebicno su okrenuti svojim verovanjima, ignorisuci tudju patnju. Mozda je to zato sto mi nereligiozni stalno preispitujemo sta je znacenje dobrog I zlog, dok religiozni ne moraju, imaji 10 zapovesti - ne ubij, ne kradi, posti svake subote I sl I ne posvecuju se tim stvarima? Sa druge strane, mozda je I zato sto su nereligiozni cesto obrazovaniji pa I bolje stojeci pa ne prolaze kroz zivot pun nepravdi koje siromasni slojevi sigurno cesce prozivljavaju?

Uros

pre 8 godina

Problem kod nas je sto je komunizam bio kvazireligija, a nakon njegovog ukidanja mnogi su se identifikovali kao ateisti. Odatle i tolika mrznja prema crkvi domacih "ateista". Nisu oni antiteisti, nego je to naucena netrpeljivost prema rivalskoj religiji.

Strucnjak

pre 8 godina

Pa evo i nekoliko onih koji su verovali u Boga!!!
Njutn, Ajnstajn,Paskal,Hekel,Galileo,Majkl Faradej,Nikolas Kopernikus,Lord Kelvin,Luis Pastel, Dzordz Washington,Gete,Tolstoj,Betoven,T.S Eliot....

Miloš

pre 8 godina

Nisam vernik, nisam kršten. Opet, ljudima ne pričam da ne treba da veruju. Ateisti koji ubeđuju druge da ne treba da veruju su isti kao i vernici koji ubeđuju druge kako treba da veruju u Boga. Tako npr. u mom društvu(20 godina) mene čudno pogledaju ljudi kad im kažem da ne verujem u Boga. Samo jedan prijatelj koji veruje se slaže sa mnom, a to je tužno.
Isto tako znam i onoga: "Svi koji veruju su glupi."
Svako ima pravo na svoje mišljenje i to treba poštovati.

Hulk

pre 8 godina

Da li je moguce da ljudi ne veruju u Stvoritelja? Ko je stvorio bubrege?Srce?Oci?Osecanja?Razum?Savest? Ko je stavio informacije u DNK? Ko je stvorio zenu?Obrve da nam znoj ne pada u oci! Moc govora.Neverovatno mi je da ljudi veruju u evoluciju.

Joc@

pre 8 godina

...sta je smisao zivota vernicima?...
@ jeremija, 23:17 .......4........2

Smisao životu daje vlasnik života a to je Bog.
Kao što baštovan uređuje svoju baštu po svom nahođenju, i neke biljke
ovakve sadi ili čupa ovde a neke drugačije onde, imajući uvek u vidu
naznačenu svrhu svog truda, tako i Bog. Ono što Pravoslavlje tvrdi jeste
eshatološki smisao ljudskog života, a to znači šta će s ljudskim
životom da se događa u večnosti. Šta i kako će s čovekom da bude
posle ovog života, šta s njegovim duhom a šta s njegovim telom.
Duh (ili duša) postojaće večno i on nastavlja svoje življenje kontinuirano,
sa svim saznanjima koja nosi odavde, a telo se zadobija novo (preobraženo)
prilikom vaskrsenja. I potom, i do tada, i duh i telo borave u onakvim
okolnostima za kakva se čovek opredelio i kako se ponašao u svom
ovozemaljskom životu. S tog stanovišta, belina ljudske duše i
čistoća njegovog srca jeste cilj, smisao i svrha našeg života.
.

Trovach

pre 8 godina

Posle toliko dubokoumnih i pozitivnih izjava, naravno da prva dva komentara moraju biti plitkoumni i negativni. Mozda su samo hteli uspostaviti ravnotezu :)

Ateista

pre 8 godina

Еволуција....Мајмун..,,,,,,,,,!!!!!!Човек.........,,а између.....нема ничега.,,,xм...занимљиво
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (kiza, 15. novembar 2015 22:04)

Neznanje je u tebi preveliko.

Непримећен

pre 8 godina

Највећи злочинци у историји цивилизације су били тзв. атеисти илити борци против вере. Размишљате ли зашто?

nenad

pre 8 godina

Treba postovati svakoga i ne suditi nikome.Za mene je smisao zivota pravda,istina i ljubav u Isusu Hristu.Drugi Hristov dolazak ce biti vrhunac pobede dobra nad zlim.Da dodji Gospode Isuse Hriste!

Ivan

pre 8 godina

@ Meni je fascinantno da neko moze da veruje u 'neku visu silu', sa kojom se pritom nikada u zivotu nije sreo, a posebno da veruje u nesto se desilo tipa pre 2000 godina. O popovima kao bozijim ambasadorima i da ne pricam :D
(Mikla, 15. novembar 2015 22:40)

Itekako se mi vjernici srećemo s "tom silom" svakednevno, samo nije svakome dano da je prepozna... Jer, "nasa sila" se nije desila prije 2000. godina - "ona" je živa i desava se svaki dan, odnosno svakog trenutka!

A, kukavice ne znaju da dele i saosećaju!

pre 8 godina

SAMO GLUP I NAIVAN COVEK NE VERUJE U STVORITELJA
(mi, 15. novembar 2015 21:46)
Ne bi trebalo da budeš toliko tvrdokoran, ne koristi takav pristup onome kome je poruka i najpotrebnija!

Priča Tolstojeva:
Čuje neki sveštenik, da na malom ostrvu lokalnog jezera imaju 3 starca! Priča se da čine čuda, leče rečju... pošto nisu bili članovi crkve, morao je da ode i sve ispita i ako su vernici da ih upiše u crkvu! Kad je stigao zatekne 3 priprosta čoveka i pita ih:
-"Znate li Oče naš?"
-"Mi smo prosti ljudi, nismo učeni, ne znamo ni čitati."
-"Nedopustivo! Svi vas hvale da ste poput svetaca, a vi ni osnovno ne znate. Kako se molite?"
-"Pošto je Bog trojstvo, nas ima 3, mi se molimo: Bože ti si trojica, mi smo trojica, pomozi nam!
-"Svetogrđe! Prostakluk! Sada ćete naučiti Oče naš!
I tako ih je sveštenik satima učio, dok posle hiljadu ponavljanja nisu uspeli sami da odrecituju molitvu.
-"Sad možete da se molite i budete članovi crkve."
Nedugo potom, na pola puta, dok je veslao jezerom nazad, sveštenik čuje da ga neko dovikuje. Okrene se i vidi jednog od staraca kako po vodi dotrčava do čamca i pita:
-"Zaboravili smo jedan stih, kako ide?"
-"Slobodno se vrati nazad i molite se kako želite!"


Pravi ateisti, što ovi citirani naučnici nikako nisu, to su jer jedino žele komformizam, a religija je pak NAJVEĆA AVANTURA! Duhovnim se biva samo punoćom života, to zahteva spremnost koračati u nepoznato, a to znači spremnost i na umiranje!!
Čista matematika ateista=kukavica!

Joc@

pre 8 godina

Ako bog postoji, zamolio bih nekoga da mi ga pokaze, gde se nalazi,
da mi dokaze njegovo postojanje...... Ja mogu da dokazem...
@ Agnostik, 09:53

Dokazi za Božje postojanje su mnogobrojni, svuda prisutni i svakodnevni.
Te dokaze poznaje većina čovečanstva, jer su ljudi većinom vernici.
Čovek, kao Božje stvorenje, ima ugrađen ''softver'' za komunikaciju s Bogom,
što vernici koriste, dok nevernici ne koriste i ne priznaju dokazima.
Problem s tim dokazima je da oni nisu podložni detektovanju
pomoću naše nauke i naših instrumenata. Naša je nauka nejaka i
nesposobna da dokaze o Božjem postojanju konstatuje.
Tako ateisti, kojima je je jedino naučni dokaz relevantan,
zaključuju da Boga nema, jer ga nauka ne može dokazati.
Ali – polako. Sa svakim svojim stvorenjem Bog ima
unikatan plan, kada će i kako da mu se otkrije.
Svima svako dobro od Boga.
.

Covek

pre 8 godina

Mikla, meni je fascinantno da neko veruje da je postao od neke nize sile-majmuna.Ti bi onda ispalo pre vise hiljada ili ? godina. I ja nisam video mog cukuncukun dedu ali znam da je postajao.

ROCKET BOOST BLAST

pre 8 godina

Ja sam ateista. Kršten sam i poštujem sve običaje pravoslavlja iz potrebe za pripadnošću svom okruženju. Ipak, smatram da je prevaziđeno verovanje u višu silu u 21.veku i to je to. Nek veruje svako ko hoće, ja nemam ništa protiv. Imam samo protiv nasilja u ime vere. A ono prati religiju od samog nastanka.

Real

pre 8 godina

Problem se sastoji u tome sto se ateizam namece deci cim krenu u skolu.
Odmah krenu evolucionisticke hipoteze cime se nedvosmisleno narusava kredibilitet Biblije.
Svako dete je ateista dok ne izadje iz puberteta. Tek kasnije kad ljudi sazrenu, postanu vernici.
Dakle, ako hocete stvarno da se borimo za prava ljudi, ajde da ukinemo milione godine iz udzbenika i posvetimo se pravoj nauci a ne ateistickoj propagandi.
Ateizam se uci u skolama a kreacionizam nigde. Cak ni crkve vise ne uce kako bi trebalo, jer je ateisticki lobi prejak.
Znam da ce vecina ateista koji budu ovo procitali pomisliti ili mi napisati kako je evolucija dokazana i tako to, ali to nije tako. Evolucija je religija takodje, jer nikada nismo niti mozemo emiprijsi da je dokazemo. Dokle god je to tako, to je saamo religija i nema veze sa naukom.
Uostalom, najveci naucnici svih vremena su bili kreacionisti: Tesla, Ajnstajn, Njutn, Kepler, Faradej, Mendel, Paskal...
Nemojte biti ograniceni i nemojte verovati u sve i svasta. Bavite se naukom, a ne medijskim clancima o laznim naucnim dostignucima koji se pisu da bi se citali.

H.B.

pre 8 godina

Ко зна да ли би дете икада имало љубави према својој мајци, када не би осетило љубав мајке према себи. Тако и ниједан човек не може се разгорети љубављу према Богу докле не осети неугасиви пламен Божје љубави према себи.

Ja

pre 8 godina

Oni svi slave svoje postojanje i velicaju ga kao nesto cudesno, a opet misle da je ono plod slucajnosti i da su nastali od amebe, sasvim slucajno, bez ikakvog plana i namere... Meni je to cudno.

parz

pre 8 godina

Postoje samo 2 gospodara na Zemlji, Dragi Bog i ovaj drugi. Ovom drugom sluzite, ako tvrdite da ne verujete u Dragog Boga. I za ateiste samo jos jedno predavanje. Ja mogu da znam ili da ne znam Pitagorinu teoremu, da je primenjujem ili da nemam pojma cemu sluzi. Ne postoji nesto izmedju.

Straitjacket

pre 8 godina

Život jedino ima smisla ako radite ono što vas čini srećnim, i kada na samrti pogledate unazad na svoj život i sa smeškom odete u zaborav, bez obzira na sve nepravde koje ste učinili, bez obzira na sve pogrešne odluke, loše procene... shvatite da je vaš život baš to što ste u svakom trenutku živeli onako kako ste hteli, doneli odluke koje ste hteli, napravili gluposti koje ste hteli i sve ostalo što čini život.

Da sam vernik, išao bih u crkvu/džamiju/sinagogu... svake nedelje, petka, subote imao bih obavezu da radim ono što su mi drugi napisali, preporučili, postio bih kada mi kažu...

Ja sam više od toga, meni ne trebaju iskustva drugih ljudi, ja volim da sam na svojoj koži osetim život, makar i u paklu goreo.

Perspektiva

pre 8 godina

(draganz, 15. novembar 2015 21:35)

Njima verujem da je lepo,nego me zanima,ko smo to mi? Posto vidim da spominjes lepo nama pa reko da pitam,kojim nama?

biće bolje

pre 8 godina

Religija je najveći otrov za mozak i najveća opasnost za čovečanstvo. Nemili događaji u Parizu su upravo dokaz šta ekstremni verski fanatizam može da uradi. Bez religija svet bi bio mnogo mirnije mesto i ljudi bi se manje mrzeli. Mi na balkanu smo najbolji dokaz koliko smo kao ljudi posvađani, a najviše tome doprinosi religija. Svaki čovek mora verovati u sebe, u svoje postojanje, i u ono što čini za života. Naš put je iscrtan ljubavlju, a ako želite da osetite boga u sebi, podelite ono što imate sa drugim. Možda je to i smisao života, podeliti ga sa nekim.

am

pre 8 godina

Dok vi mislite da idete u raj ,crvici ruckaju.Kod nas je problem upravo vera jer vernici ocekuju pomoc njega(dace Bog),ateisti necekaju vec rade.Zanimljivo sto siromasnija zemlja to vise vernika.Sta mislite sta Bog misli o onima- pre komunista-sad vernik?
(Dragan, 15. novembar 2015 22:23)

Kakve veze imaju crvici sa pitanjem da li postoji Bog? I kakve veze ima rad sa time? Sumnjam da ste pominanjem crvica rekli nesto novo. Svaki vernk zna da se to desava posle smrti tela. Koncept vernika je da je dusa (citaj svest) odvojena od tela. Probajte astralnu projekciju i mozete to da iskusite licno. Telo ce vam biti na jednom mestu, a vasa svest moze da luta i kilometrima daleko, plus mozete posle da potvrdite da to nije bila imaginacija, jer cete znati sta se desilo daleko od vaseg tela, sto ne bi mogli da znate da je u pitanju imaginacija. Toliko o ateizmu. Svest vam ne mogu pojesti crvici i svest jeste vecna. A sto se rada tice, postoji mnogo vrsta rada. Vecina njih vode u sebicnost, dok je za kvalitetan zivot, nevezano za to da li ste vernik ili ateista, potrebno saosecanje, empatija i ljubav prema ljudima. Samica i istinska samoca je najgora kazna. Ljudi obicno imaju pogresan koncept Boga, zato i postaju ateisti. Bog nije licnost i ni iz daleka ne postoji Bog koji salje ljude u vecni pakao ma sta oni uradili. Postoje, ipak, neke frekvencije postojanja koje bi voleli da po svaku cenu izbegnete iako su samo privremene i namenjene uklanjanju losih energetskih obrazaca.

B.H.

pre 8 godina

Сва је глава болесна
и све је срце изнемогло (Ис. 1, 5).
Бог је источник здравља, браћо, Бог Саваот. Изађите на висину Божју ви, којима се глава мути од излишних послова и још излишнијих брига, и надахните се здрављем, које од Бога, само од Бога долази. Глава болесна - то су вође и старешине народне, срце изнемогло - то је народ. Пророк представља цео један народ као једно тело, и показује како и са телом народним бива онако исто као и са телом човечјим, наиме: кад је један орган тела болестан, то је само тај орган болестан, али од болести тога једног органа осећа изнемоглост цело тело. Такоје било и у народу Израиљском: глава је оболела, и од главобоље срце је изнемогло. Вође и старешине Израиљске одустале су од закона Божјег и пошле за чулима својим као путовођама. Чулни разум свој, шарен прешарен од разноврсних светских утисака, узели су они за путоказ ка правом животу место закона Божјег. И запали су у безизлазни мрак идолопоклоничких заблуда. А од лудости главе срце је изнемогло. Срце се теже одваја од Бога него глава, народ се теже одваја од Бога него његове старешине, али кад глава дуго болује, онда и срце изнемогне и попусти. Од кривих вођа и народ најзад скрене с пута.
То је виђење Исаије, сина Амосова, пророка истинитог. Заиста, истинито виђење и за онда и за сада, и за народ Израиљски и за садашње народе. Погледајте, браћо, у онај народ који најбоље познајете, и сами просудите, да ли је глава болесна и срце изнемогло?

the truth

pre 8 godina

Ok vidim mnogo pametnih ljudi ovdje, nek mi neko objasni zasto pojedini ljudi kad se uspokoje nikad se ne raspadnu? A bili su u istim uslovima kao drugi ljudi pokopani u istoj kosturnici. Licno sam svojim ocima vidio, ( odbaciti teoriju nije ga dohvatio vazduh, pa se nije raspao, ako znate za takve slucajeve). A ironija je da taj covjek je bio uvjek spominjan kao veliki covjek, izuzetne dobrote i djela. E sad vi meni kao glupome covjeku objasnite naucno sta se tu zapravo desilo?

adriano_galliani

pre 8 godina

Ја очекивао неке научне чињенице.. А оно "чудо постојања" и то неколико њих је рекло. Е па то не може тако, дај нешто научно "сила гравитације", "математика", нешто реално.. Већина ствари које људи воле у животу су апстрактне и оне јесу основ за религиозност, за веровање. Нажалост, организоване религије нису оно што би требало да буду и то разумем да буни људе. При томе искључујем закључке са ових, бивших комунистичких простора. Ми и даље говоримо о комунизму као идеалном уређењу, тако да и тенденције атеизма приписујем истој ствари, као и љигаву југословенску музику. Поштујем многа убеђења (Ислам, наравно, не) али никада ми атеисти нису деловали убедљиво. Имају само мали, мали део питања а ниједан одговор. Невероватно је колико тога не знамо и колико тога је уопште немогуће сазнати. А онда погледате књиге старе 3000-4000 година, много пре Библије и видите да су тада људи итекако имали разна објашњења и схватите колико је тај прогрес мали. При томе је Библија само новија верзија исте приче. Суштина је увек било Стварање.

Slobo

pre 8 godina

Trebalo bi malo vremena pa sve ove izjave analizirati,jer ima tu svega po malo; i idolopoklonstva u vezi sa poslom kojika se bave i prazne priče o ljubavi a da se ne zna suština iste,ima lepe satanističke ideologije da se diše punim plućima jer eto život je kratak i jedan je pa do iskrene i istinite ljubavi(brige)o drugome,pomaganju,o pravdi ,istini,..što je već božja poruka iz usta ateiste-što je pozitivno jer verujem da će tako i neki(mnogi) ateisti ,iskreni biti spaseni!Ono što mogu da poručim ateistima da dok sam imao iste ili slične poglede kao oni a dok nisam spoznao istinu(Hrista)koji me je "oslobodio"živeo sam život -sada vidim bez ikakvog pravog smisla i mnoge greºke od detinjstva koje sam pravio ,pravio sam jer nisam poznavao Boga i put koji nam je namenio-sištinu ovoga zemaljskog života,iako nisam bio mnogo losija osoba po moralu nego što sam sada.Šta je to suština?To je moralni zakon koji nam je ostavio u svijoj pisanoj reči -bibliji,jer iako nam je svima dao i savest,pa i ateistima,ali,savest je malo problematična jer se u ovom sve nemoralnijem svetu sve više prlja tako da je teško osloniti se samo na nju u ovom svetu prevara,podmetanja,neistina u kome je čovek od malih nogu izložen.Prema tome bez vere u večni život,ovaj život nema smisla-definitivno!!!!

am

pre 8 godina

Militantni, radikalni, fundamentalni ateisti ???

Jesi ti zdrav ?!
(hours of love, 15. novembar 2015 22:21)

Da odgovorim u njegovo ime. Pitanje je da li ih ima vise nego militantnih vernika, ali su sigurno mnogo opasniji. Ne gotivim ni jedne ni druge, ali radiklani vernici (ne racunam ljude koji osmisljavaju ratove u koje ide gomila vernika, oni su uglavnom ateisti) su pojedinacno, bez manipulacije, uglavnom opasni po mali broj ljudi. Militantan ateista, koji je iz nekog razloga besan na Boga ili religiju je neverovatno opasna stvar. Oni su, za razliku od vernika, liseni svakih naznaka ogranicenja i spremni na sve, a uglavnom su i inteligentniji (sto lose usmereno postaje mana umesto vrline). Po portalima se mogu prepoznati po agresivnom ismevanju vernika, za koje kazu da su zatucani i glupi, iako ne znaju da objasne zasto bi zatucanost i glupost trebala da bude ismevana. Ako se vec osecaju inteligentnije i nadmocnije, onda bi netrpeljivost trebala da bude iskljucena. Naprotiv, kao sto se i iz mnogih komentara ovde moze videti, mnogo cesce se oseca nekontrolisan bes prema "manje inteligentnim" nego razumevanje, iako inteligencija naravno nije stvar izbora. Takvi ljudi kada dodju na vlast obicno postanu tirani bez presedana. Radikalni vernici takodje znaju da prave stetu, ali to rade naivno, nagonski i bez propracuna, sto donosi mnogo manje stete. Oni koji pokrecu verske ratove najcesce nisu vernici, vec manipulaciju koriste radi licne dobiti.

Kontras

pre 8 godina

Zelim da razjasnim par stvari: mi hriscani ne cinimo dobra dela da bi usli u Carstvo Bozije, jer to onda ne bi bilo dobro delo, vec delo iz ciste KORISTI. Iako covek treba da cini dobra dela i da veruje u Boga, vecni zivot je dar Boziji, najveci moguci dar, i ne moze se zaraditi dobrim delima. Ja licno cinim dobra dela jer SMATRAM da treba ciniti dobra dela, da je to korisno i za pojedinca, i za drustvo. U ovom svetu i buducem.

Sto se tice smisla zivota ateista, postujem njihov stav. I izuzetno postujem one ateiste koji cine dobra dela radi dobrih dela. Oni su bolji ljudi i BLIZE Bogu i vecnom zivotu nego mnogi vernici, nedostaje im samo vera. Nista vise, nista manje.

Ateisti traze smisao kroz pomaganje drugima, kroz ideale, uzivanje u umetnosti itd. To je u principu dobro, ali taj smisao se gubi ako je sve to PROLAZNO. Zato hriscani nalaze puni smisao u Onome koji nam je obecao neprolaznost svih gore pomenutih stvari. On nam je dao ovaj zivot, nadajmo se da ce nam dati i vecni koji je obecao. I jedino Onaj koji nam je dao zivot, moze da ponudi potpuni smisao zivota. Sve drugo su surogati, idoli.

NoName

pre 8 godina

Cist primer neznanja komentatora, koji su vernici, da nista ne znaju o svojoj religiji/veri, a kamoli o drugim.
Savetujem im da procitaju prevedene zapise iz kamena, drevne Mesopotamije, cisto da vide kako je Biblija, a i ostale dve danasnje religije, prepiska uz modifikaciju tih zapisa.
Pride, u Bibliji je i dodata geneologija Jevreja, tako da i ucite o tome.
Cisto da ih zainteresujem, u tim zapisima pise o kreaciji ljudskog roda, uz pomoc genetske manipulacije njihovim genima sa tadasnjim neadertalcima, stvarajuci ljude po liku "Boga". Inace u toj prici "Bog" je u mnozini. Kao i da su ljudi bili robovi za te "Bogove", poslusni i verni i da su se vremenom otrgli njihovom robovlasnistvu uz pomoc jednog od "Bogova", koji je hteo da ih nauci spiritualizmu i dobroti. Tako da su svi izbaceni iz "Baste Raja", zbog pobune. Zlatna jabuka je sinonim znanja dat ljudima u toj prici. Tako da je bilo i dobrih i losih "Bogova". Svi ucestvovali u kreaciji, samo kako ko je zeleo da nas iskoristi ili nauci.

n

pre 8 godina

Mislim da mnogi ljudi koji kažu da su ateisti zapravo nisu ateisti nego agnostici, a u medijima se slabo piše o tom pojmu pa ljudi ne razumeju. Tu postoje različite definicije, ali agnostici ne zagovaraju i ne poriču postojanje Boga. Oni ne isključuju tu mogućnost da postoji Bog. To je najumereniji pogled na svet, jer neki ateisti zaista mogu biti agresivni u poricanju Boga kao što vernici mogu biti agresivni u ubeđivanju da Bog postoji.

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Znam mnoge ateiste, koji su moralniji od vernika. U tom kontekstu, religioznost, ne može da bude, i nije, alibi za moralnost.
(Smuleco, 16. novembar 2015
----------
I ja znam mnoge ateiste koji su nemoralniji čak i od najnemoralnijeg vernika. To im dozvoljava status koji su stvorili zahvaljujući pretežno ateističkom društvu. Takodje znam da za nemoral nema alibija, bez obzira da li ste vernik ili ateista. Vaša "logika i argumenti" predstavljaju klasičan kliše nekadašnje ideologije po kojoj su svi vernici bili "banda i otpadnici".

agnostik

pre 8 godina

Meni su najveci fenomen samoproklamovani ateisti koji slave slavu, krste decu, slave Bozic, Uskrs...
Sole pamet kako je religija za zatucane a pritom sve obicaje zadrzavaju.

tobiramaduke97

pre 8 godina

Bog je i izmisljen (kada kazem izmisljen ne mislim nekom magijom nego cistom imaginacijom) da bi ljudima pomogao u nekim teskim emotivnim trenutcima. Mislim da se zivot zasniva na principu materije, i da uoste nema nikakve magije. Kao sto gledamo kako se zivotinje radjaju i umiru, tako i mi da se malo odmaknemo videli bi da i mi tako funkcionisemo. Ne podrzavam ateiste kada pljuju Boga i veru. I ja sam polu ateista, ali verujem da narod bez tradicije ne postoji, i stojim do toga da se tradicija radi indetiteta mora nastaviti. Isao sam na veronauku i u osnovnoj i u srednjoj skoli, isao u crkvu. Covek je u svojoj proslosti izmislio neku ,,visu,, silu, i kada sada vernici gledaju na vere iz proslosti (grcka, egipatska...) gledaju na tu veru kao primitivnu, a da ovi iz proslosti mogu da putuju kroz vreme i mi bi za njih izgledali kao primitivci. I to kada kazu ateisti da je novorodjence ateista , pa kako je onda gospodo nastala vera? :)

Aca32

pre 8 godina

Ateisti uglavnom - hvala Bogu - ne izvlace konsekvence iz svog ateizma. A konsekvenca mora iti besmisao, jer ako cemo umreti/nestati, i ako ce umreti/nestati svi koje volimo i ako je to to, onda je svaka lepota, svaka dobrota, svaki izitak samo puki privid, samo mehur od spunice. To ne ynaci da ateisti automatski nisu u pravu, ali isistiranje ateista na smislu (Tagard, Rasel itd) ukayuje da tu postoji problem. Sartr je rekao da da Boga nema ali da se iy toga moraju iyvuci sve konsekvence ako hocemo da budemo dosledni. Besmislenost egzistencie je jedna od njih.

Joc@

pre 8 godina

''Meni je fascinantno da neko moze da veruje u 'neku visu silu',
sa kojom se pritom nikada u zivotu nije sreo...''
@ (Mikla, 15. novembar 2015 22:40, 23:55)

*

Zaista si u pravu. Ali, takvi vernici ne postoje!
Kako verovati u nešto s čim se nikada u životu nisi sreo?
Verovati se može samo u Onoga Čiju si ljubav prema sebi doživeo.
.

Glupan

pre 8 godina

Bez obzira, postojao, ili ne, život van ove fizičke dimenzije... Ovde smo da bi samostalno isklesali vrednosti jedinog duha koji posedujemo, u ono što suštinski, trenutno, jesmo. A sebe gradimo, i vremenom postajemo, ono što težnjom, i ličnim vrednostima najdublje i najistrajnije, najstrastvenije zastupamo, u procesu učenja, i nadograđivanja. Princip izbora, uz protok vremena, ne dopušta umerenosti, uzdržanosti, neutralnost. Iako svesno, neki od nas, tome teže. Život sve te stavove, i protekle godine, testira, ponekad, u par minuta, ili sekundi. A velike T raskrsnice, služe da nas definitivno opredele, poput ispita lične volje, snage, iskustva i zrelosti. Ne trebaju nam Bogovi, mi već jesmo oni, ako oni ne postoje... A ako postoje, onda smo dostojanstveni, da im se ravnopravno pridružimo. Jer su se samo dobro od nas sakrili, ne bi li od nas, napravili samo beskorisne, bezdušne, bedne poltrone. U svakom slučaju, znamo ko su luzeri, bez obzira na postojanje Bogova.

Camus

pre 8 godina

@scepanmali
Biblija je slikovit govor a ne doslovan govor. Biblija posreduje istinu ali ne objasnjava kako je nesto ucinjeno. Biblija nije znanstvena knjiga. Biblija donosi istinu o covjeku, svijetu, univerzumu, Bogu, ali ne objasnjava, ona samo konstatira a znanost objasnjava. Kad Biblija kaze "Bog je stvorio covjeka" ne objasnjava doslovno kako je to ucinio, cak i kad aze "nacinio ga je od blata" to ne znaci doslovno od blata ali znaci od materije, od elemenata od kojih je nacinjena i Zemlja i zvijezde (svemir). Kad kaze "udahnuo mu je dah zivota" to ne znaci da mu je puhnuo u pluca vec da mu je dao nesto od svog bozanskog duha (inteligenciju, moc spoznavanja i shvacanja svijeta i stvarnosti, moc razlikovanja dobra i zla). Biblija kaze da su svi ljudi braca, da su jednaki u smislu vrijednosti, sposobnosti i dagocjenosti). nema razloga za diskriminaciju bilo koga i po bilo kojoj osnovi, bio vjernik ili nevjernik, bio crn ili bijel, bio Srbin, Hrvat, Albanac... Svi smo djeca Bozja i braca. To ne znaci doslovno braca vec na jednom drugom nivou.

чича

pre 8 godina

Prividno, religiozni imaju laksi put, ali je takav stav u stvari veoma opasan, jer on u principu govori ljudima da nije potrebno da razmisljaju svojom glavom. A ljudi koji ne razmisljaju svojom glavmo su podlozni da budu porobljeni. (Jee, 15. novembar 2015 22:05)
а по чему имамо лакши пут...шта је то нама прописано...ко то нама говори на није потребно да размишљамо својом главом...свима нама бог је дао право да изаберемо пут којим ћемо поћи...

kgh kgh

pre 8 godina

0n ce meni: a koji se covek prvi rodio? I sta sad ja njemu da kazem? (Nepristojni stvor, 15. novembar 2015 21:49)

Ako se prvi covek rodio, znaci da nije prvi! Kokoska i jaje.

Jovan

pre 8 godina

jedina razlika izmedju ovih odgovora i odgovora vernika je u tome sto iza svemira, vecnosti, ljubavi, sveta,... kod jednih stoji Bog a kod drugih je misterija i snaga u svakom od tih elemenata. Moralni kod je upisan u svakog coveka i svi znaju sta je dobro a sta zlo. Verovali u tvorca ili ne. Deset Bozijih zapovesti, sa izuzetkom onih koje su vezane za Boga se nalaze u osnovi svakog pravnog sistema a proizilaze iz tog moralnog koda. Neki se dobrano potrude da to u sebi razviju a opet neki drugi dozvole da se to u njima ugasi i postaju zveri koje, sartrovski, drugim ljudima pretvaraju ovaj zivot u pakao.

chombe

pre 8 godina

Ateizam je samo jedna faza u razvoju covekove licnosti koja se neprestano razvija na svom povratku ka izvoru, tj. Bogu. Taj put je dug u vremenskoj ravni, i odvija se kroz mnoge inkarnacije, mada je jedan deo duse, onaj cisti, uvek u svom izvoru. Razvija se samo drugi deo duse, onaj koji mora da prodje kroz mnogobrojna iskustva da bi iskusio celokupnu tvorevinu i svedocio njeno postojanje. Jedno od iskustava je i ateizam.

Camus

pre 8 godina

Odgovori ateista su lijepi i dopadljivi. A kakvi bi i mogli biti kad su sva ljudska bica toliko slicna i kad imaju isto ishodiste. Ovi ateisti iskazuju zadivljenost svemirom i zivotom (bas kao i vjernici), iskazuju zelju i radost da cine nesto na dobrobit drugih, onih oko sebe ( bas kao i vjernici). Nema bitne razlike. Svi stojimo pred istom zagonetkom, sa istim altruistickim porivom i zadivljeni postojecim. Jedni vjeruju da je na pocetku svega toga UM a drugi vjeruju da je neka bezumna slijepa sila, slucaj, materija... Uz to sebicni gen i altruizam na jednom mjestu.

Ratove ne pokrecu religije vec borba za resurse, za zivotni prostor, za prezivljavanje "mog klana". Cime je klan obiljezen? Prije svega jezikom. Religija je puno sire obiljezje od jezika. Ratovali su "klanovi" iste religije jedni protiv drugih, ali puno rjedje "klanovi" istog jezika, istog naroda, istog plemena jedni protiv drugih. Religija je u ratovima posve nebitna. Zanimljivo je da su ateisticki rezimi ubijali vlastite sunarodnjake na vrlo okrutan navin i bez ikakva bitnog razloga. Prema nekim procjenama komunisticki rezimi su ubili oko 100 mil. ljudi, ubijali su u miru kroz dugo razdoblje.

svemir

pre 8 godina

stvar je u stvari jako jednostavna. Da li osoba veruje ili ne veruje u boga je sasvim nebitno. Šta je bitno je da bog kao koncept postoji u njihovoj glavi verovali oni ili ne. Osoba koja ne veruje pravi odluku da ne veruje u nešto što postoji u njihovoj glavi. Kao neko ko voli filozofiju mogu vam samo reci da je totalno nebitno da li postoji fizička osobina boga. On na ovoj zemlji i te kako postoji samo što neki odlučuju da veruju a neki da ne veruju u svakom slučaju sastavni je dio razmišljanja svakoga ko se rodi. Pa ko voli nek izvoli...

S21

pre 8 godina

Zabraniti religiju na svim nivoima, a hipnotisanu gomilu otrezniti. Previse zla je posejano u ime raznih bogova. Dajem blanko glas za svaki drustveni poredak koji to omoguci, kako se god on zvao.

Stevan

pre 8 godina

Odnos pluseva i minusa jasno stavlja do znanja da religije konačno izumiru! Kad poslednja religija izumre čovečanstvo će tek da krene napred!!!

Онај који на брду повише стоји

pre 8 godina

Када би сви људи били пристојни и понашали се нормално, не би било потребе да се убеђујемо да ли су атеисти или теисти овакви или онакви. Свако налази своју радост на свој начин. Глупа су такмичења у доказивању да су атеисти неморални, а теисти необразовани, злонамерна су тумачења да су теисти више осећајни, а атеисти више разумски оријентисани. Зашто једноставно не можете да будете то што јесте, атеисти или теисти, без намере да се поредите са другима? Да ли вас понижавање и исмевање оног другог и другачијег чини већим, бољим, лепшим?

Било да сте теиста или атеиста, само пробајте да живите свој живот, најбоље што умете и знате. И једни и други, пробајте макар један једини дан да не узмете у уста оног другог, оног који није као ви. И видећете како тишина може да завлада не само у вашим ушима, већ и у вашим срцима. А онда се вежбајте цео живот да о другима не причате ружно нити о себи лепо (али ни ружно). То је пут да се остане нормалан, добар и исправан човек. Атеиста или теиста, или нешто између или помало од оба.

Agnostik

pre 8 godina

Ako bog postoji, zamolio bih nekoga da mi ga pokaze, gde se nalazi, da mi dokaze njegovo postojanje......
Ja mogu da dokazem postojanje svega onoga sto tvrdim da postoji.
"Postojanje boga" je najveca prevara prevara u istoriji covecanstva. Pre ~ 2000 godina ljudi nisu mogli da objasne zasto pada kisa, sneg, zasto sija sunce, zasto je hladno ili toplo.... itd.... pa su izmislili nekog boga koji to prouzrokuje, ali sad u 21. veku kad imamo odgovore na sve to, zar treba da verujemo da neku tip sedi na oblacima i salje kisu, sunce.... :))))
A crkva je firma sa najboljim proizvodom, zivot posle smrti, samo sto niko nije potvrdio da taj proizvod zaista postoji....

Aska i vuk

pre 8 godina

Svi, baš do jednoga, navedeni ideali ateista jesu i hrišćanski. Da je ljubav,pravda i mir, da se lepo slažemo i da se pomažemo, da niko nikoga ne dira,da ovaj svet ostavimo makar malo boljim nego što smo ga zatekli,da ''dodamo svetu malo boje'', itd......
(Joc@, 15. novembar 2015 22:40)
Pa malo vam loše to ide...

banacanin

pre 8 godina

susreo sam dosta ljudi i dobrih i losih i zanimljivo ovim losim stalno izlazi bog iz usta griza savesti ili strah od nepoznanice posle smrti dal smo hrana crvima ili ipak ima duse, a gde ide pitanje je

Aleksa

pre 8 godina

Zakon verovatnoce kazuje da je nase postojanje kao I postojanje Zemlje kao ovakve nemoguce.
I sve te filosofije stoje kada vrse intervjue sa njima jer u tim intervjuima oni brane svoje stanoviste, svoju ideju, sto je potpuno normalno ponasanje po svim stanovistima filosofije.
Problem pocinje kada ostanu sami sa sobom sto se posebno vidi u zadnjim godinama zivota a vrhunac ocajanja dozivljavaju pred samu smrt. O tome ovde necemo citati jer. Ipak je oceigledno da je ovaj tekst pripreman sa ideoloskom osnovom.

Camus

pre 8 godina

Nitko jos nije odgovorio na pitanje "Zasto postoji nesto a ne nista". Osim tog pitanja tu su i pitanja kako materija ima sposobnost da planira unaprijed (jer svemir je uredjen sustav, jer evolucija je iznjedrila inteligentno bice, jer svemir ima niz neobjasnjenh konstanti koje da se i za malo promijene zivot kakav poznajemo ne bi bio moguc itd.). Uz navedene razloge za vjerovanje u Boga tu je i Biblija. Biblija je za krscane knjiga objave Boga covjeku. To je knjiga poticaja i nade. Poticaja na eticnost i altruizam i nade u smisao svega i zivot vjecni. Biblija nije diktat vec nadahnuce i u Bibliji je jak i ljudski element. To je Bozji poziv na plemenitost i Bozja utjeha. To je poticaj na spoznavanje svijeta i na avanturu. Normalan ateist i normalan vjernik se u malo cemu razlikuju. Vjernik je u maloj prednosti jer ima nadu. Brojne enigme su pred nama, bili mi ateisti ili vjernici. I umiremo prije nego te enigme rijesimo. Zato ne postoje razlozi za konflikte jer svi ljudi su braca. Konflikata ipak ima, to znaci da nismo na visini zadatka.

autocorrect

pre 8 godina

ateizam je širok i ne baš jasan pojam. Sam sam primjetio da mnogi koji se titulišu tako vjeruju u poneke stvari koje ateizam ne odobrava. npr. daglas adams iako zakleti ateist, često je govorio o ljudskoj duši, itd. kad bi ateisti bili ful atesti bili bi depresivni do samoubistva

maki

pre 8 godina

ja sam vernik, slavim slavu, praznujem velike praznike, u crkvu se ne secam kad sam isao, ne volim da ubedjujem druge kao i da drugi ubedjuju u ateizam ili religiju, mnogo ljudi nema pojma o religiji, nasa pravoslavna vera ne propagira da sedis i molis se bogu i sve ce samo doci, naprotiv, propagira se da se ne pada u ocajanje i da covek tfeba da se trudi i radi sam za svoje dobro, ororiv ateista nemam nista protiv, osim onih tvrdokornih komunista koji bi zabranili religiju, mislim da je to licna stvar svakog coveka, da sam ateista po ubedjenju, i dalje bih slavio i slavu i bozic i ostale praznike jer je to nasa srpska tradicija, cinjenica da se nasa crkva srozala u svakom pogledu, pa sve vise ljudi bojkotuje istu, imao sam priliku da vidim poprilicno veliki broj slucajeva gde su proklamovani komunisti-ateisti po ubedjenju i razni sektasi pred smrt ocajnicki trazili popa da se ispovede, priceste i pokaju, tako da samo mogu svima da porucim nikad ne reci nikad, a sve nas ceka ista sudbina, a kad kucne zadnji cas ljudi se za sekund promene

marko

pre 8 godina

"Ipak, smatram da je prevaziđeno verovanje u višu silu u 21.veku i to je to"
Mislim da nije prevazidjeno nego je mozak ispran ljudima. Te komunizam, te pritisak sa zapada, te mediji i popovi u dzipovima il cemu god.
Nasli jednog popa pa izbacili pricu i hiljade ljudi zakljucilo da je vera neka smejurija... dok se sa druge strane nalazi hiljadu monaha i svestenika, staraca ljudi za primer o kojima rec nije recena. A i sto bi, lose vesti se danas smatraju vestima.

Nekada ni ja nisam bio vernik, razmisljao stalno o tome zasto vagam sta je dobro a sta lose, da li je dobro ono sto ti drustvo namece, sta ako je drustvo oko tebe lose? Sta je kompas morala, dobrote, ljubavi? I ko sam ja da vagam da li je nesto dobro ili lose, ako sam rodjen i zatecen i sa shvatanjem da je sve oko mene ok...hiljadu stvari. Zamislite, odgovori su nam svima dati, a mi se pitamo i sumnjamo i pored njih :)
Svako dobro!

n

pre 8 godina

@Agnostik
Nisi ti agnostik sa takvim stavom, već ateista. Evo ja ću ti pokazati Boga, odeš na kartu SAD nađi Jelouston. Slobodno možeš da mu se moliš jer jednog dana će da kaže dosta. Vidiš da Rimljani nisu bili tako naivni kada su imali Vulkana za Boga, a inače igra sudbine, sličajnost ili ironija života erupcija Vezuva se desila na dan posvećen bogu Vulkanu tj. proslave su se održavale 23.avgusta a do erupcije je došlo 24. Vernik ne mora da bude hrišćanin, musliman ili pripadnik neke od poznatih religija, već samo da veruje da ima nešto jače od nas i da samo ono odlučuje kada će i koga da kazni na koji način. Verujem u ovu planetu da uvek ima način da kazni čoveka.

perax

pre 8 godina

Koliko vidim, ovde ateisti baziraju svoju ideologiju na negaciji religije i vere. Bez ikakve doktrine.

I vera i ateizam su stvar izbora, odabira, a ne egzaktnosti. U cemu tolka frka?

gundra_swe

pre 8 godina

@ Bog je Bog , ne znam da li njemu treba vasa ljubav ali vasim bliznjima treba sigurno.
(D, 16. novembar 2015 21:09)

Ok druze, aj ti se moli bogu ako nekim nesrecnim slucajem dobijes rak. Moli se bogu da te spasi a mi ostali ce mo verovati lekarima i medicini. Aj da vidimo ko ima vece sanse da prezivi. Moze?

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Nisam ateista ali ni vernik. Pokušavam da običnom ljudskom logikom proniknem u nrkr tajne života, koje će, po meni, ma kako ljudski rod napredovao, zauvek ostati tajna. Najteži su vernici čija se vera, u suštini, svodi na praznoverje i bezrezervno verovanje u ono što prenose poslenici vere, kao i ateisti koji "sve znaju" i unapred odbijaju bilo kakvu mogućnost u postojanje nečeg što je smisleno a iznad naših moći i shvatanja. Slepo sledeći njih pristajemo na mogućnost da je čitav univerzum stao u njihove, moramo priznati, ograničene mozgove, što je svakom normalnom čoveku, svesnog svoje ograničenosti i neznanja, neshvatljivo. Svi ovi anketirani ateisti, zalažu se i potenciraju, uglavnom, ljubav, saosećanje i povezanost sa ostalim ljudima, namerno izbegavajući da sa tom ljubavlju, sa tim razumevanjem, sa tom povezanošću, počnu od "Ljubi bližnjeg svog"?! Ovo me podseća na zidanje kuće, koja bi počela od krova?! Počinjemo od "interplanetarnog", od opšteg, od globalnog da bismo došli do sebe?! Zar to nije svojevrsno licemerje ili, nešto slično tome?

Bogdan

pre 8 godina

Mnogo lepih misli koje su samo zabluda.
Nije lako prihvatiti da su i manijaci ravnopravan deo života.
Čovek je svemir i niko nema pravo da mu sudi u filozofskom smislu.
Ali pravo jačeg je Bogom dano i nesporno.
Boriti se za slabe je zadovoljstvo mnogih ali je ono protivno Bogu!
Pitanje:Treba li ubiti ubicu ili ga pustiti da "popravlja" svet na svoj način?

Camus

pre 8 godina

@Goran
Ateisticki rezimi su poubijali oko 100 mil. nevinih ljudi, uglavnom vlastitih sunarodnjaka. To je vise nego oba svjetska rata na svim stranama. Ateisticki rezimi su ubijali u tzv. miru gdje je druga strana bila bez oruzja, dakle potpuno podredjena, ubijali su civile. Ali ne pada mi na pamet reci da bi se tako monstruozno ponasao svaki ateist ili da ateisti nisu ili ne mogu biti humani ljudi. Isto tako apsurdno je optuzivati religiozne ljude za tudja zlodjela koja su pocinili drugi religiozni ljudi. Svi ekstremisti i fanatici su opasni bez obzira na njihovo uvjerenje. Inace ratove vode narodi a ne religije, a glavni pokretac ratova je borba za teritorij, za zivotni prostor i materijalna dobra. Pravoslavna Srbija je vodila ratove sa pravoslavnom Bugarskom naravno ne zbog religije. Laz i obmana je da religije pokrecu ratove (iako neke religije imaju nesto ratoborno u sebi npr. radikalni islam). Religijskih ratova je bilo ali po opsegu i broju zrtava to je sitno u odnosu na sve ostale nereligijske ratove.

pegone

pre 8 godina

@ne verujem u boga, to ljudima ne namecem, niti pravdam i propagiram. neka svako svoje verovanje drzi za sebe i nece biti rata i sukoba.
(ruka, 15. novembar 2015 21:57
Svaka cast za komentar !! :-)

malkavian

pre 8 godina

Onog trenutka kad covjek shvati, ako ikada u svom kratkom postojanju osjeti takvu potrebu, da mu je najveca zelja i pitanje postojanje i njegova svrha, on ce do odgovora prije ili kasnije i doci, barem u odredjenom obliku.
Ako se(istinski i cjelim bicem) ne postavi pitanje, svaki odgovor je nevazan. Ako covjek ne zapocne potragu, sve sto procita ili mu se kaze je nevazno.

aaa

pre 8 godina

smrt sta cemo sa njom?
Zivot je besmislen ako ima kraj, ne verujem da cu ici na nebo posle smrti jer je to kako da kazem glupo a i nigde ne pise u bibliji da ce svi ici na nebo, ali verujem da zivot nema smisao ako ima kraj, svako ko kaze da mu je dosta 60-70 godina zivota LAZE :D

Mrle

pre 8 godina

Zasto svaki ateista potencira da se njemu dokazuje da Bog postoji ali svaki. Dali postoji zivot van zemlje,vanzemaljci, naseljive planete po sistemu verovatnoce DA ali dali iko to moze da dokaze i pouzdano da tvrdi NE. Kako onda da ja nekom dokazem da Bog postoji ili ne, suvise je to kompleksno za nas male ljude kada kazem male mislim na univerzum. Veliki broj stvari covek ne moze da razume i ne postoji za sve racionalno objasnjenje. Vera je mnogo dobra stvar i ko se god nadje u situaciji da je zivotno ugrozen postaje vernik to je jedino sigurno.

Isus

pre 8 godina

Treba postovati svakoga i ne suditi nikome.Za mene je smisao zivota pravda,istina i ljubav u Isusu
Hristu.Drugi Hristov dolazak ce biti vrhunac pobede dobra nad zlim.Da dodji Gospode Isuse Hriste!
(nenad, 16. novembar 2015 07:57)
####
Već sam došao, sine moj, ali ste me vi vernici i popovi nevernici strpali u ludnicu.

B.H.

pre 8 godina

Биће у потоња времена гора дома
Господњега утврђена уврх гора и
узвишена изнад хумова, и стјецаће
се к њој сви народи (Иса. 2, 2).
Ово пророчанство односи се на Цркву Христову. Колико је ово пророчанство могло изгледати тајанствено за Јевреје пре Христа, толико је оно нама данас сасвим јасно. Гора, или висина, дома Господњега заиста је утврђена уврх гора, т.ј. уврх висина небесних; јер Црква Христова прво не држи се земљом него небом, и јер најзад један део чланова цркве (и то сада већи део) налази се на небу док је други још на земљи. Даље, Црква Христова узвишена је изнад хумова, т.ј. изнад свих земаљских и људских величина. И философија људска, и уметност, и све културе народа, и све вредности земаљске представљају само ниске хумове према недогледној висини Цркве Христове. Јер све те хумове цркви није било тешко створити, док ниједан од њих - нити сви они укупно, у течају многих хиљада година - није могао створити цркву. Најзад, говори пророк, стјецаће се к њој сви народи. Коме су се, у истини, до сада стекли сви народи, ако не Цркви Христовој? Храм Јерусалимски био је неприступан незнабошцима под претњом смртне казне. Црква је пак од почетка призивала све народе на земљи, послушна заповести Господа: идите, и научите све народе (Мат. 28, 19). То је виђење Исаије, сина Амосова, виђење из далеке даљине, виђење истинито и чудесно.

protivotrov

pre 8 godina

Sta mislite sta Bog misli o onima- pre komunista-sad vernik?
(Dragan, 15. novembar 2015 22:23)
====
misli isto što je rekao jednom od razbojnika koji su bili raspeti s Njim, a koji mu je rekao u času smrti- Seti me se Gospode u Carstvu Svome... a Hristos mu reče- Zaista ti kažem, danas ćeš biti sa mnom u Raju!
eto to misli Bog o pre komunista- sad vernik...
a isto to Bog misli i o pre komunista- i sad komunista...
*****
(Misleša, 15. novembar 2015 22:05)

Militantni, radikalni, fundamentalni ateisti ???

Jesi ti zdrav ?!
(hours of love, 15. novembar 2015 22:21)
====
pročitaj od A. Solženjicina "Arhipelag Gulag", gde objašnjava, da problem logora potiče još od Lenjina i početka boljševičko-ateističke države... i danas se naširoko smatra da pripada vrhu svetske književnosti, pa se 1999. godine u izboru "Le Monda" našao na popisu 100 najboljih knjiga dvadesetog veka. pa se onda izvini @Misleša, što si ga nazvao psihičkim bolesnikom...

Trovach

pre 8 godina

@CATAPA...U svemu se slazem, osim u poslednjem. Moj otac je bio ateista, pa cak i clan SKJ i to ne iz koristi, nego iz cistog (mozda naivnog) ubedjenja. Kada je shvatio sa kakvom bandom je to ustvari bio, razocarao se u komunizam i dosta naglo postao iskreni vernik (katolik). Njegovo kajanje je cak pojacavalo njegovu veru i posto je kao ateista uticao na nas, njegovu decu, to nikako nije mogao sebi da oprosti. Cesto smo on i ja polemisali u vezi teorije evolucije i nastanka univerzuma i nije pomagalo ni to sto sam mu govorio da je upravo on kod mene izgradio takav pogled na svet. On je tvrdio da je nazalost bio zaveden, ali da sada zna pravu istinu. Ja nisam bas potpuni ateista, ali nisam ni iskreni vernik. Dopustam da postoji nesto sto mi, ovako ograniceni, ne mozemo da pojmimo.

Joc@

pre 8 godina

@ gundra_swe, 22:17

Ogroman je broj, i svakodnevni su, i u svim narodima podjednako su prisutni događaji čudesnih izlečenja koja se mogu objasniti i pripisati jedino Bogu. Svedoka takvih izlečenja ima svud oko nas. Štaviše, najčešći način preobraženja ateiste u teistu je upravo u takvim slučajevima kada se Bogu obrati sa vapajem za izlečenje pa ga od Njega i dobije.
Setih se sada i ovih divnih reči naše velike književnice Ljiljane Habjanović Đurović:
''Све што нам Бог дâ, све са чиме нас суочи, чак и када се то дешава другима а ми смо само сведоци, може бити знак Његове руке којом нам показује пут. Сваки сусрет и разговор, и када нам се учини да је без значаја, може бити начин на који Он одговара на питања која нас муче. На која одговоре молимо. Потребно је само да гледамо. Да слушамо. Да препознајемо.''
.

Alexandar

pre 8 godina

Ataista sam od svoje nulte godine. Nikada nisam poverovao, niti ista osetio u religijskom smislu. Ni kao detetu mi nije bilo verodostojno:

Bog je stvorio svet, dobri ljudi idu u raj, losi ce da pate do kraja sveta. Moje decije pitanje: a ko je to video, kako znate je ostavilo pola moje vernicke porodice bez odgovora, a ja se okrenuo drugoj polovini.

Odrastao sam uz enciklopedije, Zivotinjsko Carstvo, Opsanak i Politikin Zabavnik. Danas sam naucnik i ide mi sjajno. Putovao sam na toliko puno mesta, probao nebrojano bozanskih ukusa, doziveo svasta sjajno.
I ne planiram da stanem.

Kao ateista znam da je ovo jedini zivot i da sve moram da resim sam.
Kao ateisti, nije mi dosadno, nikada, jer - imam odredjenu kolicinu zivota.
Dugove svima vracam sam, jer znam da bog nece umesto mene.
Nepravdu ne trpim i popravljam sve sto mi smeta.

Smrti se ne plasim, bio sam neziv milijardama godina bez osecaja neprijatnosti.

Prednosti su i te sto nemam strah od pijanog seoskog popa niti verujem u sve sto cujem.

Udaljio sam se od teme, koji je smisao - nema ga.
Koji je bio smisao postojanja svih ljudi koji su ikada ziveli, nih 100 milijardi? Smisao postojanja svih zivih bica kojih je bilo nebrojano?

Nema smisla, jednostavno uzivaj u svakom danu koliko god umes, juri svoju strast, saznaj, istazi i umri sa ogromnim osmehom i reci - hvala svete.
Sta je promenilo onu u Parizu - nista, svet nastavio, 7 ludaka onemogucilo sebi i drugima da se raduju novom danu.

gandra_swe

pre 8 godina

@ Koja praznina u odgovorima.
(Đorđe, 15. novembar 2015 21:40)

Izvini druze, ali vise bih rekao da se ta praznina, o kojoj pricas, nalazi u tvojoj glavi nego u odgovorima.

Barem si se mogao potruditi argumentima da objasnis ZASTO smatras da je praznina. Ali eto, mozemo kriviti boga sto te nije naucio bolje, jer taman posla da si ti kriv za svoje postupke. Ipak svevisnji odlucuje.

Hvala bogu sto me napravio ateistom!

Nexus

pre 8 godina

@Real

1. Biblija nema kredibilitet jer ga je sama narusila brojnim kontradikcijama.
2. Ateizam se ne uci u skoli, uci se nauka, koja nema veze sa ateizmom. To sto ta ista nauka dokazuje da su brojne tvdrnje iz Biblije laz, pa se to vama ne svidja, jeste druga prica. S druge strane, veronauka se svakako uci u skoli, na zalost svih zdravorazumskih ljudi.
3. Kreacionizam nema nikakve veze sa naukom, i do te mere je apsurdan i smesan da ga i vecina hriscana odbacuje. Zato se ne uci u skoli.
4. Tvrdnja bez argumenata vas nece dalako dovesti. Napisite istrazivacki rad, dokazite da je evolucija laz a svi naucnici koji su pobornici iste obicne budale, opovrgnite ogroman broj dokaza za istu i pokupite svoju nobelovu nagradu.
5. Svaki naucnik koji je u istoriji nesto postigao je to ucinio kroz nauku i naucni metod, a ne kroz religiju, teologiju, razgovore sa bogom, vracanje ili gledanje u pasulj. Toliko o "svi ovi naucnici su bili vernici" argumentu.
6. Ne postoji "prava i lazna" nauka, vec nauka i vernici koji bi voleli da im ista ne demantuje voljene bajke.

Straitjacket

pre 8 godina

Kažu, najteže je umiranje, ali teško se onima koji budu umirali bez Hrista u mislima.
(Vrli Novi Svet, 16. novembar 2015 16:10)


Beba oboli od sarkoma, umre, a ni "mama" nije naučila da kaže.

J... te Hrist i Muhamed i Buda i Šiva i Zevs i sve ostale "vrhovne sile".

Najlakše je umiranje, najteži je život kad si bespomoćan, kada bi sve dao da nešto promeniš.
Vi verujuće ovce ne želite da menjate, vi se samo prilagođavate i uljuljkujete u neku nadu u zagrobni život.

J... vas zagrobni život, kada umrete uživajte u njemu.

CATAPA

pre 8 godina

Jednu stvar vernici jesu u pravu: nema ateiste koji ne veruje u neku bajku, u neku zabludu. Samo je ta zabluda drugačija od njihove. Vernici veruju i u te, ali ateisti ne besne kada im se kaže da je zabluda nego razmisle. Jer... možda i jeste?

Mač je krst kome je duži krak naoštren.

Mrgud

pre 8 godina

Ovaj tekst je, drage moje i moji, odličan socijalni eksperiment kroz komentare i ocene na njih koje ste ostavili.
Obratite pažnju na pluseve, minuse, i zapitajte se zašto bi iko pozitivno ili negativno okarakterisao nečiju veru ili ateizam. To je prava slika naše stvarne tolerancije i širokih pogleda na svet. Idealno bi, naravno, bilo da ni na jedan komentar koji afirmiše bilo koji od ova dva pogleda na svet nema ni jednog plusa ili minusa.
Ceo svet je od vajkada funkcionisao na principu zavadi pa vladaj, a mi se primamo na to iz sve snage. Zato smo tu gde jesmo...

Zoharske price za malu djecu...

pre 8 godina

Ja ne vjerujem da postoji vječni život, ne mislim da su ljudi toliko posebni da iza njih stoji univerzalno svemoguće biće koje vuče konce. Jednostavno, postoji priroda i život - na ovom malom kamenu on naše planete, život je uspio da se izbori i planet (bar za sada) prilagodi sebi, da ga ozeleni, napuni kiseonikom i učini pogodnim za razvoj inteligentniji bića. Bez veze je misliti da svi negdje idemo nakon smrti - nekom tvorcu - to se kosi sa razumom i logikom i od pojedinca traži da vjeruje u bajke - koje su baš to, obične bajke koje uplašeni čovjek izmišljati da se sebi dao veću ulogu na zemlji...

Pravi agnostik

pre 8 godina

Ti imas vrlo primitivnu koncepciju Boga.Po pitanju postojanja nekog fundamentalnog uma tj Boga koji je osmislio svemir (ne dedica na oblaku) ja sam neutralan,a to zato sto sam pazi sad,realan.Agnosticizam nije neverovanje u Boga,vec neprihvatanje nikakve istine o poreklu stvarnosti,jer istina i ne postoji.Slazem se da zivota posle smrti nema,umrecemo i onda necemo biti svesni da smo ziveli,kao da nista nije ni postojalo.Mi zivimo na jednoj maloj tackici u svemiru u materijalnom svetu i svest je proizvod cula preko kojih dozivljavamo svet,a analiziranje podataka koji su dosli preko cula je svesnost.Dakle nema zivota posle smrti,to je ljudski ego-trip,mi smo najiritantnija i podlija bica,barem po meni jer su mi ljudi psihicki nepodnosljivi i nikakvo mesto u raju apsolutno nismo zasluzili.

stevan

pre 8 godina

Vernici su u principu kukavice, ljudi koji se boje odgovornosti za svoje postupke i uopošte odgovornosti, ljudi koji se boje da budu sami i da priznaju da sve u životu zavisi samo od njih, sposobnosti, talenata i znanja koje poseduju i koje su stekli, boje se da preuzimaju odgovornost, inicijativu, da rizikuju, pa im je lakše kažu da sve što urade, rade u ime Boga, da su oni samo njegovi robovi, da je on tvorac i vlasnik svega što jeste i što će biti uključujući i njih same... Istorija religije je vrlo jednostavna, njena svrha je jasna-ujedini ljude tako što će verovati i boriti se za istu stvar/osobu/silu/Boga, šta god da je to u šta oni veruju, predstavi sebe kao njegovu poslanika/prenosnika informacija, naređenja, propovedi i kreiraj društvo onakvo kakvo tebi odgovara koje će se boriti za ciljeve koji su u tvom interesu.

Alien

pre 8 godina

Istina je da su vernici uglavnom sa manjim IQ. Sa njima se manipulise lako, zato nikad nece biti mira. Voleo bih da postoji planeta kao zemlja, i da samo mi ateisti budemo tamo.

Hicks

pre 8 godina

Ne verujem da bog postoji,ali mi ponekad treba da bi se osećao bolje,i da bih imao neku nadu,i još puno toga,hoću reći,čovek mora odvojiti realnost od duhovnog i onda nema problema...

marija

pre 8 godina

Religija je prevazidjen koncept koji je ljudima bio potreban u vreme primitivnih civilizacija, da da odgovore, a danas je vrlo pogodno sredstvo manipulacije i upravljanja sirokim narodnim masama. Kako je religija tesno vezana sa tradicijom, istorijom i kuturnim identitom nacija sirom sveta, podmuklo se slepa uz istoriju svakog naroda iako je religiju nauka potukla i demantovala. Religija sputava i ne nudi nikakva moralna uporista. Neskromno tvrdim da sam, kao ateista, daleko moralnija u svakom pogledu od mnogih vernika. Izuzev prvih nekoliko zapovesti koje se odnose na boga, ostale postujem, ne iz straha od kazne ili iz obaveze prema veri, vec iz sopstvene obaveze prema coveku i iz straha od sopstvenog moralnog suda. Tako su me odgajili roditelji, da volim i postujem zivot, kako svoj tako i tudj, coveka i covecanstvo, i tako odgajam svoje dete. Ne treba mi crkva za to. I moram da priznam (verovatno zvuci elitisticki) da smatram religiozne ljude primitivnim i nazadnim. Religija je mogla da prodje kod moje pokojne babe kojoj nisi mogao da objasnis da se kuca zapalila zbog kratkog spoja, jer su instalacije bile lose, a ne zato sto je pojela cvarak na veliki petak. (Gramatiku odlicno poznajem i postoji razlog zasto neke reci pisem malim slovom)

kesicjekreten

pre 8 godina

Kao klinac sam ulazio u raspravu oko toga kasnije sam shvatio da je nepotrebno ulaziti u istu jer argumenti vernika se zasnivaju na bibliji sto je opet napisao neko. Mada moram priznati zanimljiva fikcija.

basa

pre 8 godina

aahahahaha bidi ovog lika sa nickom oprosti im boze sto kaze da u ime pravoslavlja niko stradao nije.... sinak deder seti se srednjeg veka... pozz

eto

pre 8 godina

ja nemam ništa protiv crkle. mene samo muči što oni ne daju u budžet a iz njega dobijaju smeštaj, plate i penzije, leče se itd.
Molim vas objasnite mi, kojom logikom je to opravdano?

Анархиста

pre 8 godina

Мени је жао што људи погрешно схватају "наметање" атеизма. Наметање је да ја неком кажем да он не треба да верује у бога тек тако. Али то да изјавим да сам атеиста или прокоментаришем то што неко спомиње бога је наметање исто колико и кад се неко прекрсти. И није "милитанто" тражити да се веронаука избаци из школе и да црква треба да плаћа порез, то је само поштовање устава.

ckm

pre 8 godina

Kulturni vernici nisu problem, nego verski fanatici, kod ateista toga nema. Svi smo čuli za verski rat, za ateistički nikad. Živeli nezaluđeni i normalni ljudi...

Beogradjanin koji nije Sarli

pre 8 godina

Нема смисла без вечног живота, без васкрсења, све остало су празне приче. 
Смисао живота је спасење душа наших и нема утехе ни у деци ни у унуцима ако је и за њих смрт крај.Утеха и једина нада је Васкрсли Христос и друге никада неће бити.
(Данијел, 16. novembar 2015 08:51)
Za nekoga je to što ti govoriš prazna priča. Zato živi u skladu sa svojim uverenjima, a pusti i druge da žive u skladu sa svojim. I ne čini zlo. Oko ovoga se, nadam se, svi slažemo.

inter

pre 8 godina

imam 21 godinu, nisam krsten, i nisam vernik... nemam nista protiv ljudi koji veruju u boga, svako ima pravo na svoje misljenje... inace vecnina ljudi se cudi kad cuji da nisam krsten

ma stvarno

pre 8 godina

Ja sam, koliko sam upoznat, jedini PASTAFARIJANAC u Srbiji... I verovaću u FSM dok god budem imao zdravog razuma...
Mnogi vernici mi kažu da kao Srbin moram biti pravoslavac. Zašto? Vi verujete u vašeg, ja u mog - Flyind Spaghetti Monstera.
Pa ko to, bre, ne voli pastu ???

Dr. Jovan Vasiljevic, Psihijatar

pre 8 godina

Vera u nevidjeno je nemoguca vera. Ko veruje u nevidjeno je sigurno poremetio i treba ga leciti. Oni koji neveruju u nevidjeno su sasvim normalne osobe. Zato deco pazite u sta verujete jer vam je nauka na dohvatu ruke.

Dr. Pavlovic

pre 8 godina

Meni su najveci fenomen samoproklamovani ateisti koji slave slavu, krste decu, slave Bozic, Uskrs...
Sole pamet kako je religija za zatucane a pritom sve obicaje zadrzavaju.
(agnostik, 16. novembar 2015 13:45)

Meni smeta sto religionari koriste internet a u nauku ne veruju

Camus

pre 8 godina

@ Ateista
Naravno da je Bog stvorio i ateiste ili ispravnije receno stvorio je slobodnog covjeka a taj slobodni covjek bira svoje vrijednosti i svoja uvjerenja. Pozdrav svim komentatorima bez obzira na njihovo uvjerenje i ugodan dan svima. Svi smo pred istim enigmama i istim izazovima. Neka svatko da svoj doprinos u skladu sa svojim mogucnostima i sve ce bit u redu.

bunga bunga

pre 8 godina

Izmedju coveka i boga uvalila se crkva.Licno mislim da ateisti u stvari ne prihvataju crkvu i njeno namecanje kao bozji predstavnici.Dok nasuprot njima,vernici ni ne primecuju da ustvari velicaju crkvu i veru a ne boga.

Dzo

pre 8 godina

@konfuzija, za tebe je smrt zastrasujuca. Nije, zastrasujuc je gubitak dragih osoba i nasa patnja i bol za njima. U stvari mi patimo zbog sebe, mi smo izgubili nekog, mi smo na gubitku. Tu osobu je bas briga sto je vise nema, anestezija, potpuni mrak, nista. Apsolutno nista vise ne postoji. Zasto smo srecni kad se neko rodi? Ili treba u startu da tugujemo zbog necijeg rodjenja? Jer sledi zivot i na kraju ipak smrt. Besmisleno je ziveti u strahu. Sebicno je.

Komar

pre 8 godina

@Vi uopšte niste nevernici, tj ne verujete, vi jednostavno MRZITE BOGA!
(Boro Svevlad, 15. novembar 2015 22:47)

Kako da mrzim nesto u sta ne verujem? Pre bih rekao da ti mrzis sve oko sebe,pa cak i sebe...

Komar

pre 8 godina

@Meni su najveci fenomen samoproklamovani ateisti koji slave slavu, krste decu, slave Bozic, Uskrs... 
Sole pamet kako je religija za zatucane a pritom sve obicaje zadrzavaju.
(agnostik, 16. novembar 2015 13:45)

Postoji nesto sto se zove postovanje srpskih obicaja.Sve to sto si nabrojao je smislio covek,a ne bog.

CATAPA

pre 8 godina

Зашто су водећи светски злочинци у историји и сада били неверници?
(је ли, 16. novembar 2015 13:45)
Mehanizam argumentacije vernika: smisliš laž, manijakalno je ponavljaš dok ne postane istina i onda se pozivaš na istinu "koju svi znaju".
Evo da okrenem taj mehanizam protiv tebe: Vodeći svetski zločinac u bližoj istoriji je Džordž Buš mlađi. Da li je on "nevernik" ili nije zločinac?

Mikla

pre 8 godina

Meni je fascinantno da neko moze da veruje u 'neku visu silu', sa kojom se pritom nikada u zivotu nije sreo, a posebno da veruje u nesto se desilo tipa pre 2000 godina. O popovima kao bozijim ambasadorima i da ne pricam :D

bezveze

pre 8 godina

"Nema šta da ja verujem ili ne verujem.Ja znam da Bog postoji! Isto kao što i znam da ateisti ne postoje. Svakom je dato pravo na mišljenje kao što svi na svom kraju itekako znaju kuda i kod koga idu.
Pitajte navodnog ateistu na svom kraju da li veruješ? i on će sam reći da je grešio celoga života i da moli Boga da mu sve oprosti.
To je prava istina! ... Zar je moguće da se još postavlja ovo pitanje u razvijenoj civilizaciji?
Dakle ateista ne veruje da ima Boga zato što ga nije video ali istovremeno veruje da diše vazduh koji ne vidi?!?
Svašta :-)
(Dr.Mancic, 15. novembar 2015 22:49)"

Dragi doktore, kada kazete da svako ima pravo na misljenje, preduslov za misljenje je neka misao; vi ste sa istom posvadjani gore nego teisticka dogma sa zdravim razumom. Ali i imate pravo, svakom je dato pravo na misljenje, ali to ne znaci da je misljenje nuzno niti da svi misle, sto se da videti i na vasem primeru.

v

pre 8 godina

Nažalost, religija ima vrlo malu moć da istinski promeni ljude. Nesebično dobri i puni ljubavi sa jedne i oni puni mržnje i želje da dominiraju sa druge strane često traže i dobijaju pokriće u religiji. Organizovane religije su uglavnom veći oslonac nego lične bilo za dobro ili za zlo. Čovek će uvek tražiti smisao svoje ličnosti bilo da veruje da je ona lik božiji ili da se lik božiji izmišlja prema njoj. Organizovanje u crkve ili ateističke grupe bilo da se radi o aktivnom ili povremenom učešću je u ljudskoj prirodi i opravdano je ukoliko verujemo da ono u šta verujemo predstavlja objektivnu realnost a ne iluziju. Oni koji se nazivaju ateistima su uglavnom dobri ljudi jer su produkt obrazovanja koje zaista spašava čoveka od prostote i zla koje ona nosi ali smatram da zaista zli ljudi takođe ne veruju ni u šta sem u sebe. Staljinov progon crkve nije bolji od španske inkvizicije. Postojanje boga je filosofska tema a religioznost ili ateizam sociološka i greške nastaju kada se ovo pomeša. Inače, zanimljivo je da je ateizam najjači u društvima gde religija ima najmanji uticaj a izražava se borbom protiv religije, ređe pozitivnim i konstruktivnim stavovima. Lično, doživljavam ga kao ideologiju za mlade koji se nisu odlučili za granu društvene nauke a za neke je i surogat religije koja, na žalost ili ne, ne ide nikuda i biće ovde dokle je čoveka.

Vasa

pre 8 godina

@(Misha, 15. novembar 2015 22:53) Znači sebično je da volim svoju porodicu, ali nije sebično ako volim Boga da bi mi dao nekakav oprost za sve što uradih loše? Izvini, ali ja ovo ne razumem...

dragutin

pre 8 godina

Teologija je za ljude koji ne znaju sta ce sa sobom a ateizam za ljude koji ne znaju sta ce sa sobom ali mogu da zive sa tim a ne da se tese bajkama.Sta je zivot je tvoja stvar nema univerzalnog odgovora smisli nesto sam za sebe.

Dok Holidej

pre 8 godina

Ne vredi, organizovana religija, kao i svaka ideološka propaganda ljudima ispira mozak od najranijeg detinjstva. Metode koje koriste, nisu namenjene racionalnom, već emotivnom delu mozga.
Posledica je da ni zdrav razum, ni dokazi ni bilo šta drugo ne mogu uticati na pojedinca, religijom ispranog mozga, da promeni svoja ubeđenja. Ovde ne pričam o verovanju u postojanje "nečeg višeg" već u uverenja onako kako su usađena verskom dogmom.
Većina ljudi su sebe odredili kao ateiste ili agnostike, ne zbog toga što ne veruju u "nešto više", već zbog toga što gomila gluposti koje serviraju institucionalizovane religije vređaju njihov zdrav razum.
Najbolji primer je teorija evolucije. Ako nešto od svih pojava u prirodi, deluje kao da odaje tragove težnje ka "nečem višem" to je onda evolucija živih vrsta. Međutim, sve religije sveta, od svih naučnih teorija imaju najveći problem upravo sa evolucijom. To nije stoga što teorija evolucije negira postojanje "Boga" već samo zato što negira gomilu gluposti koju, svojom propagandom, pokušavaju da ljudima usade kao apsolutnu istinu.

S ljubavlju, ateista

pre 8 godina

@ Itekako se mi vjernici srećemo s "tom silom" svakednevno, samo nije svakome dano da je prepozna... Jer, "nasa sila" se nije desila prije 2000. godina - "ona" je živa i desava se svaki dan, odnosno svakog trenutka!
(Ivan, 16. novembar 2015 15:11)

Prestao sam da citam na "mi vjernici". Te dve opasne reci. To je taj sektaški mentalitet. To je taj iskljucivi pristup od kog polazi bukvalno svako zlo ovog sveta. Problem je sto "vi vjernici" toga niste svesni, jer vas "vasa sila" uci da ste VI ispravni i da je sve ostalo pogrešno. Ovo pre neki dan u Parizu je prilicno realan performans "vas vjernika" uverenih u neku "visu silu". Reci cete aah to je verski fanatizam, to je drugo. Ok, da vas pitam, da li ste ikada culi za Ateisticki Fanatizam? Zadojeni ste neruzumevanjem i netolerancijom, širenjem straha i podelama, i nece vas nikakav bog spasiti od pakla u kom vec zivite. Cast izuzecima.

gandra_swe

pre 8 godina

@ ima boljih argumenata, hajde potrudite se malo, 16. novembar 2015 11:29)

Hehe. Ovakvi odgovori su mi jako smesni. Ti govoris o argumentima. Pa alo covece, ti koji tvrdis da nesto nevidljivo postoji, valjda je do tebe da pokazes dokaze a ne kod nas koji ne verujemo?

Jak si mi ti argumentator nema sta. Probaj sledeci put da ukljucis mozak pa posle komentarisi.
Lepa je demokratija, dozvoljava ljudima poput tebe da izjasnis svoje misljenje, a i ljudima poput mene da te javno napravimo budalom, bez ljutnje. Ali ako ja tvrdim da postoji Spageti monstrum koji se vrti oko zemlje i odlucuje o svemu i to javno kazem, ocekujem da ce ljudi da me prave budalom jer smatram da to u tom slucaju i zasluzujem.

Boki

pre 8 godina

Chinjenica da je vernik srecniji od nevernika ne znachi nishta vishe od cinjenice da je pijan covek srecniji od treznog. Sreca u lakovernosti je jeftin i opasan kvalitet.
Dzordz Bernard Sho

Prof. Jovanovic

pre 8 godina

Crkvene institucije su stvorile veliku patnju na zemlji prodajuci vekovima raznorazne price o paklu i raju. Obmanom sitnog neukog coveka, sistematskom pljackom, i plasenjem sirokih masa stekli su basnoslovno bogatstvo i moć. Ako je to 'smisao' verskog zivota, ja ne zelim da sudelujem. Mogu jedino svim silama da se borim da se planeta oslobodi tog okova. A 'Milina Bozja' je slusati sveta lica iz zlatnih kocija sto savetuju gladnom narodu da bude skroman i pokoran. Bank of Vatikan moze jednom sitnom donacijom da nahrani sve gladne na ovoj planeti. Razmislite malo o toj cinjenici. Ali nije to bozja volja. Bog ima drugaciji plan za 'vas' a drugaciji za 'njih'. Verujte.. verujte, i samo verujte. Sta vam drugo preostaje? Da se 'ne do bog' malo educirate?

Ateista kojeg je vas bog poslao da vam isprica pricu

pre 8 godina

Pitanje za ove najbucnije vernike:

Ako je taj vas bog stvorio SVE, onda je (po tom uverenju) stvorio i ateiste u toj svojoj velikoj viziji. Buneci se tako protiv svojih neistomisljenika, ispada da ste vi direktno u sukobu s tim vasim uber-kreatorom koji nas je kako tvrdite sve stvorio. Zar ne? Ajd uzdravlje, i nemojte mnogo da razbijate glavu s ovim, nije za svakoga.

duhovnost i metodologija

pre 8 godina

4. Napisite istrazivacki rad, dokazite da je evolucija laz a svi naucnici koji su pobornici iste obicne budale, opovrgnite ogroman broj dokaza za istu i pokupite svoju nobelovu nagradu.
5. Svaki naucnik koji je u istoriji nesto postigao je to ucinio kroz nauku i naucni metod, a ne kroz religiju, teologiju, razgovore sa bogom, vracanje ili gledanje u pasulj. Toliko o "svi ovi naucnici su bili vernici" argumentu.

Interesantno, jedino mi nije jasno da li je ovo napisano sa stanovista nekog ko se ozbiljno bavi naukom (sto ce reci sustinski je upoznat sa procesom), ili sa stanovista nekog ko jednostavno nije religiozan.
Kada govorimo o naucnim metodama interesuje me:
1) kojim su se naucnim metodama sluzili grcki filozofi koji su postavili temelje mnogih egzaktnih nauka
2) kojom se metodom koristio, na primer, Kant kada je postavio svoje principe
3) kojom se metodom koristio Mendeljejev kada je sanjao svoj system (ndadam se da ovde nece doci do pominjanja podsvesti u odgovoru, jer je to potpuno neegzaktno podrucje, nista vise opipljivo od religije)
4) kojom metodom je Tesla dosao do vizije motora tokom setnje
5) kojom metodom pesnici, slikari, muzicari itt stvaraju svoja dela

Poenta svih ovih pitanja je da se naglasi postojanje duha i neceg sto nije nuzno posledica misaonog procesa. Ako se slozimo da to postoji, onda mozemo da imamo zanimljiviju diskusiju

Dovla

pre 8 godina

Najveci problem kod religija je taj sto svako ima drugacijeg boga, a upravo to je uzrok svih ratova koji su se ikada desavali. Pravi muslimani kazu da oni ekstremni dzihadisti nisu pravi vernici, a ovi opet se obracaju istom tom Alahu. Onda jedni za druge misle da su ovi nevernici. Vidite već koliko to problema stvara. Pa i u ovom nasem ExYU ratu religija je odigrala svoju ulogu. Nasi i njihovi popovi su blagosiljali zlocince i ubice, sto jasno pokazuje profil osobe koja veruje u Boga, pa joj je trebao blagoslov da ide da ubija. Religije su los relikt proslosti, iz doba kada su ljudi kisu pripisivali nekom tamo bogu i prinosili mu zrtve. Cudi me da ljudski mozak nije za svo ovo vreme evoluirao da shvati koliko je verovati u boga obicna budalastina.

uxon

pre 8 godina

Ja sam neutralan, jel ima takve grupe? Ne tvrdim da bog postoji, i ne tvrdim ni suprotno. Ne menja mi ništa u životu! Radim u životu sve što poželim sve dok to nikom ne smeta i nikom ne šteti. Najveći problem kako teista tako i ateista je neinformisanost o drugim pogledima i nepoštovanje tudjeg mišljenja. Ne priznajem za hrišćanina nikog ko nije pročitao na primer kuran i sličnu religijsku literaturu drugih naroda i svojevoljno utvrdio da je hrišćanstvo bolje, svi koji su naučeni od malena da gledaju samo u jednu tačku na papiru umesto da gledaju ceo papir nisu kompetentni da uopšte raspravljaju na teističke teme.

gandra_swe

pre 8 godina

@ pita me sin, zasto ljudi imaju dve nozdrve? Kazem zato da kad se zapusi jedna da imas drugu da koristis. On kaze kad se zapusi onda stavis kapi za nos. Ali nije uvek bilo kapi za nos kazem ja. Ljudi pre 100 godina nisu to imali. On ce meni: a koji se covek prvi rodio? I sta sad ja njemu da kazem?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nepristojni stvor, 15. novembar 2015 21:49)

Za pocetak bi svom sinu mogao reci istinu. A to je da je evolucija ekstremno dug proces, to su najmanje sitnice koje se menjaju nako milione i milione godina. To sto mnoge mozgove to ne mogu shvatati nije fer prema deci da izbegavamo da se i mi nesto naucimo vec samo kazemo, citaj bibliju tu sve pise. Zato i deca na zalost prestaju da budu radoznali. Zbog takvih odgovora, ili nedostatak isth. A kad dete izgubi mastu, onda je to tesko povratiti. Trebaju nam, naucnici, iz svih polja, ali trebamo decu ubediti da to shvate i na kraju zavole.

Ili nek sva deca postanu popovi i bice sjajan svet.

Camus

pre 8 godina

@bice bolje
Kako objasnjavate da Albanci muslimani, Albanci pravoslavci i Albanci katolici nikad nisu ratovali izmedju sebe? A katolici Hrvati su ratovali sa katolicima Madjarima i katolicima Talijanima? Ili pravoslavci Rusi su na ratnoj nozi sa pravoslavcima Ukrajincima (oba naroda Slaveni i pravoslavci)? Brojni muslimani ratuju protiv drugih muslimana npr. protiv Kurda. Ne stoji vam tvrdnja. Ljudi ratuju za materijalna dobra (osim fanatika). Osim toga imamli smo i imamo ateisticke rezime koji su ubili oko 100 mil. ljudi. Stvari su ipak drugacije nego li h neki zele prikazati.

Vlatko

pre 8 godina

Еволуција....Мајмун..,,,,,,,,,!!!!!!Човек.........,,а између.....нема ничега.,,,xм...занимљиво
(kiza, 15. novembar 2015 22:04)

21 vek.. Uvo levo,,,,Uvo desno.... a izmedju.. promaja. Ne pricam o majmunima.

Spike

pre 8 godina

@Trovach

Dopadaju mi se tvoji komentari i rado ih pratim, te ti se upravo zbog toga obracam jer vidim da ovde (ne kod tebe) postoji nepoznavanje ili nerazlikovanje odredjenih pojmova.

Naime, po pitanju vere, postoje ateisti (koji ne veruju u bozanstva) i teisti (koji veruju u bozanstva). Dakle, nema trecega! Ili verujes ili ne verujes, i ako si iskren prema sebi to je to. Druga stvar je sto postoji socijalno-kulturoloski pritisak, pa ljudi zaista imaju problem da cak i sami sebi priznaju da nisu verujuci.

Po pitanju mogucnosti saznanja bozanstava (grc. gnosis), postoje gnostici (koji smatraju da mozemo saznati boznanstva) i agnostici (koji smatraju da ne mozemo/nismo sposobni/nije nam dato da saznamo bozanstva). I opet - nema treceg.

Kombinovanjem vere i znanja dobijaju se 4 kombinacije: testa-gnostik, teista-agnostik, ateista-gnostik, ateista-agnostik.

Ako kazes "Ja nisam bas potpuni ateista, ali nisam ni iskreni vernik. Dopustam da postoji nesto sto mi, ovako ograniceni, ne mozemo da pojmimo." ti si zapravo bas ateista, ali ateista-agnostik. :) Ovo "ne mozemo da pojmimo" je tvoja agnosticka, ali nikako "manje ateisticka" komponenta.

I tu smo negde na liniji... :)

Svako dobro.

Dzo

pre 8 godina

@Spike, odavno se nismo citali. :) Gde nam je drug Markos ili je i on promenio nik? Pozdrav. (setio sam se i dosadnog "naseg dragog pedjice"... stara dobra vremena)... :)

James

pre 8 godina

Daleko bolje i smislenije i moralnije i inteligentnije od vernika ! Dok mi ateisti smisao zivota vidimo u ljubavi, saradnji, saosecanju itd. vernici se samo nadaju da ce ici u raj a da ne pricam sto se retko ko zapravo pridrzava nacela svoje vere ! Nije li to krajnje licemerno ???

danda

pre 8 godina

Raznesete se bombom u uverenju da vas tamo negde ceka 100 devica. Toliko o tome i o veri, nebitno kojoj konfesiji pripadate. Pametnom dosta.

Srba

pre 8 godina

Najveći zlikovci se pozivaju na Boga. Najveći zločini se rade i ime vere... odakle onda ideja da ateistima nedostaje moralna baza. Upravo su bezuslovns ljubav, zdrav razum i vera u ljude osnove na kojima ateisa gradi svoj moral. Ateistu ne sputava religijska podela. On vidi samo čoveka kakav jeste.

scepanmali

pre 8 godina

Najjednostavnije resenje svih muka. Ne radi drugima nista sto ne zelis sebi. KRAJ PRICE.

Kad god si u dilemi sta da radis, postavi sebi ovo prelako pitanje i ne treba ti nista vise.

Ne razumem zasto covek mora da ima svrhu, sem sto se umislio da je mnogo bitan i da mora da ima svrhu, pa leci ego.

Imam jedno pitanje, ako neko moze da mi odgovori.
Sa kim je nastavljena vrsta, ako su od Adama i Eve bili sinovi i niko vise na planeti? To me je uvek interesovalo.

Pozdrav svima.

posejdon

pre 8 godina

(Boro Svevlad, 15. novembar 2015 22:47)

Ne njega licno, samo ovozemaljsku aroganciju koja prica u njegovo ime. Ako Bog postoji, on ce nam se obratiti kako zna i ume, zasto mislite da ste vi taj medij i izaslanik? Vi ste posebni nesto? Otkud ti znas da ti se ne javlja djavo u toj tvojoj duhovnosti? Eeeej "svevlad", koje ime... Vratite se slovenskom paganizmu, te fore Svevlad, Svetovid, Veles i to nisu hrsicanske i sa njima treba postupati kao sto pise u Bibliji, jel tako? Uh, to i ne zvuci dobro kao sto pricate o vasem bogu.

El Nebulozo

pre 8 godina

Svaki put kad neko napiše da ne veruje u boga ili stvoritelja kako neki vole da naglase, pojavi se lavina komentara koja ismeva i vredja tog čoveka. Veliki ste vi vernici, hrišćani. Ne znam zašto su vam povredjena osećanja?

sale

pre 8 godina

kuran, biblija, tora.... sve su to ljudska dela. inkvizicija, krstaški ratovi koji se i danas vode, sve su to opet ljudska dela. mi smo bogovi koji umesto da poštuju planetu zemlju i njene zakone, uništavamo. ako nema medjuljudski odnosa nema ni mira, krenite prvo od sebe. ako poštujete bićete poštovani. ako mrzite, mrze će vas. birajte.

Dosta s religijom

pre 8 godina

Nama je ovaj zivot sve sto imamo. Nemamo luksuz da idemo u raj ili pakao, pa da tamo nastavimo gde smo stali. Ovo sto radimo sada, to je to, za sve smo sami odgovorni, i nijedna knjiga bajki nam nece dati pokrice i nece nam govoriti sta treba da mislimo.

pravi agnostik

pre 8 godina

@irony-Uopste nije tacno da agnostici veruju u visu silu ili fundamentalni um,u to veruju deisti ili slobodni teisti,panenteisti takodje koji veruju u seprisutnu svest ili kosmicki duh.Agnostik je neko ko je neutralan po pitanju bilo koje hipoteze o poreklu stvarnosti.

Dzo

pre 8 godina

@Straitjacket, nemoj da se uvredis ili pogresno da me shvatis (iako sam siguran da neces) ali kad citam tvoje komentare pomislim da je moj cale bio nekad davno nevaljao i da si mi brat. Bila bi mi cast.

Dzo

pre 8 godina

@Straitjacket, ti si moj stariji brat koji me je "ugnjetavao", zbog tebe imam traume iz detinjsatva. :) A da smo teski, teski smo...

Joker

pre 8 godina

Ja sam ateista, mada ne volim i ne razumem potrebu ljudi da se svrstavamo u nekakve kategorije. Moj stav za koji imam argumente, moja stvar. Dok sam bio mlađi, rugao sam se vernicima i pokušavao da im dokažem da bog ne postoji, da nisu u pravu. Sad već gledam drugačije na sve to. Poštujem vernike, one prave vernike koji osećaju veru u sebi. Ali i dalje se rugam onima koji poste petkom jer tako rekao pop, a u ostalih 6 dana se ne sete ni da se prekrste niti pomole, niti da odu u crkvu, niti da urade bilo šta što je hrišćanski. E, nažalost, takvih je mnogo više od onih pravih vernika, što govori u prilog tome kakva nam je crkva danas. Crkva šuruje sa svima, neka on da pare crkvi, a da li je on kriminalac ili ne, koga briga. Takvi danas propagiraju veru, pozivaju na rat i kojekakve budalaštine. Da bog postoji, sigurno ne bi imao ovakve predstavnike na zemlji.

leksabg

pre 8 godina

Pa da li ste realni,...Verujem u to da svi vi veliki vernici dole raspisani ama 5 stvari vrednih pomena za zivota napravili niste. Evo kao ateista sam ubedjen da sam vise crkvenih knjiga procitao od velike vecine vas, a da ne pominjem svete knjige ostalih religija sveta kojih je preko 5000, pa 5oro vas nema, koji ce znati sta je Popol vuh, ko je Sidarta Gautama, ili znaju jedan jedini red Mahabharate, ali je bitno da je na svakoj slavi odvaljen od rakije u ime Boga. U ime Sina ce tuci zenu svaku noc pred spavanje, a u ime Svetog Oca neka komsiji crkne krava!!AMIN!!

Ibn Batut

pre 8 godina

masinac, 15. novembar 2015 22:56

Sasvim suprotna iskustva...znam gomilu ateista koje je bas briga za vernike,crkvu i Boga I porodica im je na prvom mestu tj. ljudi i dosta vernika kojima je pored vere u Boga ,sekundarna delatnost pljuvanje svih koji drugacije misle.
Rekao bih da ste Vi u ovoj drugoj grupi.
Ne osudjujem.

ANJA

pre 8 godina

@Dr. Mancic
Kiseonik koji dises mozda ne vidis ali mozes da dokazes da postoji. Mozes i da ga dodirnes kada ga dovoljno ohladis i on postane tecan(temperatura blizu apsolutne nule).
Meni jos niko nije dokazao da bog postoji, a kamoli da sam mogla da ga dodirnem

Smuleco

pre 8 godina

@Mladen Mladenovic: Nisi shvatio suštinu mog komentara! Ne branim ateizam kao takav, ali ga razumem kao izbor. Hoću da kažem, da vernik ne mora nužno da bude etalon morala i ljudskosti. Primera za to ima mnogo, i ne bih ih sada navodio.

Nexus

pre 8 godina

@duhovnost i metodologija

Filozofi su koristili logiku i racionalno razmišljanje, umetnici inspiraciju. A što se naučnika tiče, moram da priznam da me je nasmejalo to što podsvest, za koju znamo da postoji, nije prihvatljiv odgovor dok je duša, za koju ne znamo da li postoji, nekako jeste.

Vaš argument je u suštini samo "bog praznina" - ne znamo kako je nastao univerzum (ili život) - mora da je Bog. Ili u vašem slučaju - nismo u potpunosti objasnili svest - mora da je tu negde duša.

A kada je duša (ili šta god tačno mislili pod "neceg sto nije nuzno posledica misaonog procesa") u pitanju, tu ćemo se složiti čim predstavite dokaze za njeno postojanje.

irony

pre 8 godina

sve ljude vjernike i nevjernike koje sam ja susretala mogu nekako uopsteno podijeliti:
1) apsolutni nevjernici, obicno dobro argumentovani, racionalni analiticni, cesto se upustaju u diskusije, i nisu mrzitelji boga kako ih ljudi cesto nazivaju
2) agnostici, vjeruju u visu silu, preziru religijske institucije, pritom tu visu silu ne nazivaju bogom, kritikuju npr crkveno tumacenje biblije, imaju dobar moralni kompas koji nije baziran na religiji.
3) "moderni" vjernici, oni koji o vjeri pojma nemaju, npr krsteni su, ali ne umiju da objasne koja je svrha toga kada ih pitate, plitko ili uopste ne shvataju neke osnove religije i vjere, neka "pravila" postuju, neka ne, kako im se ucini da treba tako rade, ujedno su i najglasniji kad religija treba da se "brani" od ovih ateista, koriste se vjerskim ucenjem kao izgovor za neke postupke npr ovi dzihadisti, ekstremisti
4) "pravi" vjernici, obicno krajnje duhovni ljudi, smireni, dobri, ne trude se da druge ubijedu u smisao vjere ili religije.
E po meni jedino ovaj 3. tip zasluzuje kritike i donosi covjecanstvu lose.

marko_90

pre 8 godina

Sta znam, ja sam iz porodice skeptika, majka je doktor farmacije, otac onkolog, oboje su ateisti, s tim da je otac, kako on sebe naziva, "Dokinsovac", i to par excellence. Indoktrinaciju teizmom nisam imao.

No, Boga sam nasao sam, uglavnom trazeci sebe. I to je to, bez puno sentimentike. Ne utice na moju naucnu prirodu (studiram medicinu), niti na odnose sa porodicom, naprosto odlazim u crkvu kada osetim potrebu za tim, lepo se osecam i srecniji sam i ispunjeniji nego sto sam ranije bio (iako ni kao ateista nisam bio nesrecan, upravo suprotno). Sto je licni dozivljaj, koji negujem u sebi.

Svi smo razliciti i drugacije percipiramo stvarnost i svet koji nas okruzuje.

Lepo je biti svoj, ma sta covek bio. I zivot je u oba slucaja lep, ako znamo sta zelimo i kuda idemo.

Svako dobro drugari, prihvatajte jedni druge :)

BoraIzPobede

pre 8 godina

U cemu bi trebala da bude razlika u smislu zivota , atetista i teista . Ateizam , kao i teizam su samo deo licnosti . To ne opredeljuje da li ce covek biti dobar , altruista , posten , human .

teško za razumeti

pre 8 godina

Ne može se pričati o smislu života na ovakav način.
Sve što su naveli je deo života, emocije, sreća, ljubav, i ne može jedan deo da bude celokupan smisao istog. Kao da kažeš ljubav je smisao ljubavi.
Ljudi olako shvataju neka pitanja koja su iznad njih i njihove inteligencije.
Šta je beskraj, šta je apslutno ništa, šta je smisao života...
Na ta pitanja niko nije odgovorio od kako postoji čovečanstvo.
Bolje je reći šta vas pokreće u životu, šta vam je glavni cilj, šta vas tera da se trudite i uvek budete dobri.
A ne šta je smisao života, ni manje ni više, a odgovori kao sastavi iz srpskog đaka prvaka!

scepanmali

pre 8 godina

Dobro, da postavim pitanje ponovo. Molim da mi neko odgovori.

Ko je nastavio vrstu posle dece Adama i Eve? Koliko ja znam, vise nikoga nije bilo.

Hvala unapred i nadam se da ce mi neko odgovoriti. Pozdrav

pravi agnostik i mizantrop

pre 8 godina

@Spike- Batali Dokinsa,pocni razmisljati svojom glavom.Pazi agnostik je neko ko nema zakljucak sa da ili ne po pitanju da li nekakav Bog postoji ili da li verujes u njega.Neutralan sam jer nemam zakljucak iz razloga sto prihvatam realnost nemogucnosti spoznaje univerzalne istine,iako mi licno ideja o bilo kakvom Bogu tj fundamentalnom umu ne deluje bas racionalno,ja ostajem neutralan i bez zakljucka.Agnosticki stav je forma apsurdizma,ako ne postoji istina o tome sta predstavlja ova stvarnost,zasto je takva i koje je poreklo stvarnosti ili svemira,onda je sve sto vrednujemo vise od neceg drugog mozda manje vredno od onoga cemu smo pripisali mi ljudi vecu vrednost.Mozda nekakav stvoriteljski svesni entitet iliti ''Bog'' vise voli bakterije,jer ih ima najvise,pa je hteo da svemir uglavnom nameni njima.Nema istine i svet je iracionalan jer je u sukobu sa nasom potrebom da racionalizujemo stvarnost,da damo vrednost ili znacenje nekom dogadjaju vecu od nekog drugog,a u stvarnosti ne postoji razlog da mislimo da je bilo sta znacajnije od neceg drugog.

Voja Smederevac

pre 8 godina

Ne znam sta da vam kazem dobri ljudi. Neki od vas ovde su vernici koliko je i onaj Bogdanov navijac. Samo treba da budemo svesni da su najbucniji ustvari najsitniji. Da je svet fer mesto, takvi bi bili nebitni. Nevidljivi. Ali sistem ima glitch pa im je dat taj neki prostor koji su nam oberucke zagadili. Treba sve to polako vratiti u vakum. Jedino zdrav razum i pamet mogu da potisnu akumulaciju gluposti koja nas je zadesila na ovoj planeti. Brojniji jesu, ali imajte u vidu da se plaše logike ko đavo krsta.

Trovach

pre 8 godina

@Spike...Hajde da kazemo da sam ja agnostik na koga je Kastaneda izvrsio najveci uticaj, iako ne verujem da je njegovo delo istinito. Verujem iskljucivo dokazima, a nesto od onoga sto je Kastaneda govorio licno sam uspeo da iskusim i nikada vise.

op

pre 8 godina

Kažu, najteže je umiranje, ali teško se onima koji budu umirali bez Hrista u mislima.
@(Vrli Novi Svet, 16. novembar 2015 16:10)
šta je sa onima koji su rođeni pre hrista?

Voja SD

pre 8 godina

Vecina vernika smatra da moras da budes religiozan da bi bio produhovljen. Ok, to je otprilike kao da mislis da moras da ides u teretanu da bi bio fit. Crkva je otprilike kao teretana. Profitabilan klub kojem je u ineresu da ima sto vise clanova. A to sto oduvek mistifikuje svoje postojanje je obican marketniski trik.

CATAPA

pre 8 godina

kad bi ateisti bili ful atesti bili bi depresivni do samoubistva
(autocorrect, 16. novembar 2015 18:38)
Ne postoji ništa što "ateizam odobrava" ili ne jer ne postoji nikakvo standardizovano učenje "ateizma" niti ateistička dogma. Upravo zato je lako moguće da postoji nešto u šta ti ili ja mislimo da ateista ne bi trebalo da veruje, ali ateisti su pre svega slobodni ljudi pa ih tvoje, moje ili bilo čije mišljenje ne obavezuje ništa.
Ja sam verovatno to što nazivaš potpunim ateistom. Ne verujem u čuda, bogove & sotone, vanzemaljce, dedamraze, zombije, veštice i Hari Potera. Ali volim da gledam bajke o svemu tome jer verujem u umetnost, sposobnost čoveka da od ništa napravi nešto: umetničko delo.
Religiju ne volim jer je odavno skliznula u kič. Postala je teror koji ljude prisiljava da se dive kiču i učestvuju u masovnom teatru diletantskih glumaca i profesionalnih režisera. Ne verujem u religiju jer više nije u stanju da probudi ono najzdravije u čoveku, smeh.
Ne verujem u boga ne zato što ga nikada nisam video, već zato što ga nikada nisam video da se smeje, pa čak ni nasmejanog. Bog lek od depresije? Leprom na koleru?
Religija bre mnogo morbidna stvar, samo o smrti, paklu, spasenju, sudnjim danima i najezdama skakavaca. Šta će mi to? Svakog dana porcija humora sve dok traju simptomi depresije i religije. Potom nastaviti istu terapiju, onako, za dušu.
(Pre upotrebe nikako ne tražiti savet popa ili farmaceuta)

Pera Kojot

pre 8 godina

Smisao života je da ga živimo. Od nas se ništa drugo ne traži i ne očekuje. Sve što postignemo i doprinesemo preko toga je čista dobit. Moj najbolji prijatelj je vernik. Ja nisam. I odlično se slažemo. Nema razloga da ne bude tako. Obojica se trudimo da budemo što bolji i da pomognemo ljudima oko sebe koliko možemo. Ja ne tvrdim da Bog ne postoji. Ja samo kažem da na osnovu mog dosadašnjeg iskustva u životu nemam razloga da verujem da postoji. Moj prijatelj kaže da njega još niko nije ubedio da Bog ne postoji. I to je isto u redu. On ne pomaže ljudima zato što misli da će tako zaslužiti mesto u raju, već zato što ga to čini srećnim. I mene čini srećnim kad mogu nekome da pomognem. Ne može meni biti bliži i preči neki ateista, ako je lopov i lažov, kao što ni mom prijatelju ne moža biti preči neki verski fanatik od mene. Čovek koji je činio u životu koliko je mogao, za druge, ali i za sebe - nema razloga da žali ni za čim, postojao Bog ili ne.

Grid 2

pre 8 godina

Mudri starac reče mi da poenta života,
nije to što rade ona druga dva idiota,
sedi pored mene, misli i voli, to je zadnji stadijum u životnoj školi...

I ja sam tako mislio, sedeo i voleo
ceo dan sam mislio, sedeo i voleo...


Tap 011 - Dosadan dan...

jeremija

pre 8 godina

Potpuno je jasno da cete od ateista dobiti hiljadu i jedan razlicit odgovor na ovo pitanje. Mene mnogo vise interesuje (a posebno jer su za Djordja ovi svi odgovori prazni) sta je smisao zivota vernicima?

moje mišljenje

pre 8 godina

Svi govorimo o istom, sve dok nas naše sujete ne posvađaju, i način života suprotan onome što mislimo ne odvoji jedne od drugih.

Trovach

pre 8 godina

@Smuleco...Naravno. Moralnost ne zavisi od toga da li je neko vernik, ili ateista. Imam druga koji redovno ide u crkvu, ali redovno koristi Boga u psovkama. Takodje, poznajem jos jednog istog takvog. Njima je najvaznije da ispostuju formu i tradiciju, a mozda ni ne znaju zasto i da li veruju. Licno mislim da moral poprilicno zavisi od nivoa svesti pojedinca.

tamo neki levi

pre 8 godina

Za mene je smisao zivota dogurati do mirne starosti i tako umreti.Na neki nacin ostvariti se tako da ti saldo bude nula, ne zalis, ne tugujes, ne mrzis... da secanje na tebe bude uteha, nada onima koji ostaju za tobom.Da kada te se sete pomisle 'hvala ti sto si postojao i ja te poznavao'.Tako bih voleo da me upamti neko, da budem dostojan da me tako pamte.Ja tako vidim svoj smisao zivota.

Straitjacket

pre 8 godina

Straitjacket, nemoj da se uvredis ili pogresno da me shvatis (iako sam siguran da neces) ali kad citam tvoje komentare pomislim da je moj cale bio nekad davno nevaljao i da si mi brat. Bila bi mi cast.
@(Dzo, 16. novembar 2015 18:48)

Meni bi bila čast da imam brata, makar to bio ti ;)
Ako imaš 59 godina, prek karakter i rupicu na bradi, možda smo blizanci. Ako si mlađi dvadesetak godina od mene, onda si možda moj sin koga sam uvek želeo;).

Trovach

pre 8 godina

@plavi izvidnik...Pa nesto upravo vezano za "sanjanje". Opasno je, ali je preopsirno da objasnjavam. Uglavnom, bez nekog iskusnog bolje je ne pokusavati.

CATAPA

pre 8 godina

Najbolji čovek kog sam u životu upoznao bio je vernik. Najgori takođe. Dakle, nije pravilo.
Ja sam ateista, ali ateista sam samo onda i samo sa onima koji potenciraju svoje verovanje kao dodatni kvalitet. To po pravilu nije nikakav kvalitet jer taj "kvalitet" ljudi sami sebi dodeljuju. Najčešće je deklarisanje kao vernik samo vid lažnog predstavljanja, vid lažnog tituliranja. Nije nimalo slučajno što među političarima ateista maltene nema, čak i tamo gde ateisti čine značajan procenat populacije. Ateisti su najdiskriminisanija grupa i nije čudno da mnogi ne žele da se deklarišu tako, kad već ne moraju, a takva je većina vernika danas.
Takođe, ni jedan ateista nikada nije postao vernik. To samo znači da se ili lažno predstavljao pre, ili posle, a najverovatnije i pre i posle.

xyz

pre 8 godina

Upoznao sam zaista zle ljude koji su navodno jako religiozni. Od tada pomalo zazirem od verskih fanatika, isključivih ljudi, ljudi ograničenih da razumeju samo sebe i sebi slične.
Mislim da su pravi vernici skromniji, manje upadljivi, miroljubivi i imaju više razumevanja.
Ovi što su galamdžije kojima smeta sve drugo i drugačije, to su bolesni ljudi koji se samo kriju iza nečega što ima dobre vrednosti.
Poenta, ima nas dobrih i loših i među vernicima i među ateistima.

Nikola

pre 8 godina

Moj najbolji ortak je totalno religiozan lik. Takav je od kad ga znam. S druge strane ja sam zagrizeni ateista. Te razlike nas ne sprecavaju da se druzimo intenzivno vec 15 godina. Naprotiv. Shvatili smo da smo zajedno jaci upravo jer pokrivamo 'ceo teren'. Bliske su nam obe strane novcica, i nemamo strah da o tome raspravljamo. Ali to ne bi bilo moguce da u startu nemamo a) jaka moralna nacela b) vaspitanje iz kuce i c) univerzalne principe (sta je dobro a sta lose). Ako te tri stvari imas u sebi, potpuno je nebitno koje si rase, nacionalnosti, veroispovesti, itd. -- jer si u startu dobar covek, a na kraju svih razglabanja, to je jedino bitno.