Subota, 03.10.2015.

21:21

Činjenice o kosmosu koje će vas oduševiti

Izvor: Independent

Èinjenice o kosmosu koje æe vas oduševiti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

Zlatko

pre 8 godina

Foton ima energiju ali nema masu. STR kaze da je vreme pri kretanju brzinom svetlosti jednako nula. Tacnije vreme ne tece za cestice koje se krecu tim relativisrickim brzinama, stoga i za foton vreme stoji. Zato kiliko god daleko da putuje njemu je sve jedno vreme nula. Zato se kaze da stize trenutno (trenutno za njega). Nadam se da ste me razumeli.

vitez koja

pre 8 godina

@ Marko

Uhvati se teorije relativnosti, imas na netu za 400 dinara. Vreme u svemiru zavisi od jednog referentnog sistema do drugog, od posmatraca do posmatraca. Naime, zamisli da foton ima svest, i putuje brzinom 300000km/s, u njegovom referentnom sistemu vreme za koje prelazi neki put je uvek 0, ma koliko dugacko bilo to putovanje (npr 13 milijardi km), tj. vreme staje pri 300000km/s. Ee sad , ti se pitas kako nema osecaj za vreme a putuje 8 minuta. Ee, tih 8 minuta protekne u posmatracevom referentnom sistemu u kojem je potrebno 8 minuta da zrak stigne sa Sunca.

Osmatrac

pre 8 godina

Ovo pod 5 je nategnuto, ali razdaljina izmedju Meseca i Zemlje je oko 386.000km a precnici svih planeta zajedno negde oko hiljadu vise od svega toga, ali svejedno je impresivan podatak.
Pozdrav za sve ljubitelje nauke i prirode.

cirkuzant

pre 8 godina

Am... molim malo osnovnog obrazovanja. Ako bi na Veneri godina trajala manje od dva dana to znaci da bi za manje od dva dana morala da se okrene oko sunca. Godina na Veneri traje 224 dana.

My name is Bond, James Dean

pre 8 godina

1. Zemlja se okrece oko Sunca (to niko nikada nije video).
2. Zemlja se okrece oko svoje "zamisljene" "ose" (??). (Zamisljeno znaci nepostojece)
3. Zemlja je nagnuta u odnosu na Sunce 23,5 stepeni (?) (jos jedna pretpostavka da bi se uklopila u teoretski matematicki model).
(i ostale navedene nebuloze)
(Kontras, 4. oktobar 2015 03:04)


Tvoje neznanje je impresivno.

coa

pre 8 godina

Meni je ponekad žao što verovatno za vreme svog života nećemo saznati neke od glavnih misterija svemira: kako je nastao, zašto? Šta je bilo pre big beng-a, ako je ta teorija uopšte tačna... Koliki je svemir i gde mu je kraj...kako može nešto da bude beskonačno veliko? Ili postoje paralelni univerzumi i sl? Da li ima inteligentnog života još negde? Po logici i statistički gledano verovatno ima, ali možda i nema, jer ipak toliko sitnica treba da se pogodi da budu mogući uslovi za život... Onda da možda doživimo među zvezdano putovanje, kroz crvotočine ili na neki drugi super kul način... Baš je razocaravajuce što ćemo umreti ne znajući takve stvari...

Sima Svemir

pre 8 godina

Vreme i prostor ne postoje,to je fikcija bas kao i sam zivot.Tamna materija,crne rupe,fotoni,protoni....nista od svega toga nikada nece dati konacan odgovor sta je kosmos.

nevena

pre 8 godina

Divan tekst koji me podstiče na razmišljanje koliko je veliki naš Bog. On upravlja celim svemirom, "svemoguć je, ne možemo Ga stignuti" (Knjiga o Jovu). Mi to nikada nećemo moći do kraja da razumemo.
Hvala vam za ovaj članak.

vitez koja

pre 8 godina

Nije mi najjasniji broj 8, postulat teorije relativnosti. Naime ako foton nema "osecaj" za vreme, zbog toga putuje "trenutno" sa njegove tacke gledista, to znaci da nema osecaj ni za prostor, jel tako? Prema tome, njemu je u svakom trenutku SVUDA SVE, svakog trenutka moze da se nalazi svuda u Svemiru? Moze li mi neko ovo objasniti? I ako nema "osecaj" za ove dve dimenzije, kako uopste moze da putuje!? On putuje za posmatraca van njegovog sistema a on je u stvari svuda stalno, istog trenutka!?

Zlatko

pre 8 godina

Gustina neutronske zvezde je 1×10na 27-u ili 1 000 000 000 000 000 000 000 000 000 kg/m3. Kada bi planeta Zemlja imala tu gustinu bila bi velicine klikera. itd...

Ferdinand Bardami

pre 8 godina

Nema toga što me može oduševiti kada je kosmos u pitanju. Pustoš i samodestrukcija je sve što vidim u njemu. Jeziv je i neprijateljski nastrojen. Samo se molimo da je istina da je Bog pre 2000 godina sišao na zemlju u telu Isusa Hrista i da su istinita obećanja koja nam je dao. Inače, što se kosmosa i njegovih zakona tiče ne piše nam se dobro.

Spaceman

pre 8 godina

''Fotoni nemaju “osećaj” za vreme."
Cekaj malo, ovde pise da fotoni odmah stizu do svoje destinacije nez obzira koliko je udaljena???
A sta bi sa onim da svetlost putuje 300000 km/sek, sta bi sa svetlosnim godinama, itd..?

Ce Gevara

pre 8 godina

iko nikada neće videti iste fotone kao vi. Svaki put kad pogledate noćno nebo, gledate fantastičnu jedinstvenu sliku, koja se više nikad neće ponoviti. Sve to je samo za vas, putnika na planeti koja se okreće oko Sunca u galaksiji koju zovemo Mlečnim putem.

Za ovaj deo,cestitke novinaru!Prelep zakljucak!

Smuleco

pre 8 godina

Ovo za foton je zanimljivo. Kvantna fizika kaže, naime, da svetlost ima dualističku prirodu, tj., ponaša se i kao talas, i kao čestica. Isto, važi i za npr, elektron. U tom kontekstu, i svetlost je "materijalna", odnosno foton se može posmatrati kao korpuskula/ čestica. Shodno tome, i svetlost bi "morala" da "potpada" pod uticaj vremena, kao korpuskularno-talasni(energetski) entitet. Čini mi se zato, da je stvar u tome, da ne treba svemir posmatrati kao četvorodimenzionalan, već kao 11-dimenzionalan, jer samo 11D sistem može da opiše pojavnosti trenutnog stizanja npr. fotona na njegovo "odredište", kao i neke druge nelogičnosti, koje 4D sistem ne može da objasni(u matematičkom modelu).

Ertz

pre 8 godina

Prelepa otkrića, kao i izbor teksta. Tvorac je rekao da sve postane i sve je postalo i rekao zvezdama da zrače svetlost i zrače i rekao je planetama da rotiraju i one čine tako i rekao je tebi i meni pokajte se za grehe svoje i verujte Isusa da udjete u moj mir, da imate ono što se rečima ne može iskazati i ti kažeš - neću.

Dejan

pre 8 godina

a sta je sa 500 milona neprijavljenih kineza?
(zukann, 03. oktobar 2015 21:55)

A sta je s mastom i originalnoscu? A i to je sve sto imas da kazes na ovo? Pih.

svemir je ogroman. mi smo prasina

pre 8 godina

i to je jos jedan razlog zasto vjerujem u Boga. jer sve to nije moglo da se osmisli i stvori samo od sebe...

Kontras

pre 8 godina

Razlog sto vec ne napisah komentar na ovaj tekst je sledeci: pa pogledajmo na sta lici ova "fotografija". :) Jeste lepa, ali je uradjena u fotosopu sa toliko gresaka da cak i ovaj Zemljin satelit na svojoj tamnoj strani ima svetla. Od tamosnjih gradova, pretpostavljam.

Sve navedene teze su pogresne. Cela trenutna teoretska pseudo astronomija se zasniva na nekoliko PRETPOSTAVKI koje niko nikada eksperimentalno nije proverio i koje se uzimaju kao tacne zdravo za gotovo. One su DOGMA. Evo nekih od tih pretpostavki:

1. Zemlja se okrece oko Sunca (to niko nikada nije video).
2. Zemlja se okrece oko svoje "zamisljene" "ose" (??). (Zamisljeno znaci nepostojece)
3. Zemlja je nagnuta u odnosu na Sunce 23,5 stepeni (?) (jos jedna pretpostavka da bi se uklopila u teoretski matematicki model).
4. Sunce je staticno u odnosu na Zemlju. (?) Ali i na Mesec. (??) Ne verujte vasim ocima kad pogledate na nebo.
5. Sve planete rotiraju oko Sunca u savrseno paralelnoj ravni. (?)
6. Zemlja se okrece oko svoje nepostojece ose ogromnom brzinom na Ekvatoru, a nultom na severnom i juznom polu. (?)
7. Istovremeno, Zemlja mnogo vecom brzinom se okrece oko Sunca, a takodje istovremeno sa Suncem daleko vecom brzinom oko centra galaksije Mlecni Put na taj nacin praveci ogromne elipse. Sva ova kretanja, trajektorije i brzine su savrseno uskladjene i neprimetne (?!)
8. Meseceva navodna rotacija je savrseno uskladjena (??) sa Zemljinom navodnom rotacijom. Zato po teoretskoj kvazi astronomiji vidimo stalno istu stranu Meseca. (?)
9. Navodne rotacije, a pogotovo revolucije i ostala kretanja i ogromne brzine Zemlje nemaju po njima ama bas nikakvog uticaja na zemljinu atmosferu (?) :))

Sve ove pretpostavke su MEDJUZAVISNE. Ako je netacna jedna od njih (a netacne su sve :) ), ceo heliocentricni model i Big Bang model ne odrazava stvarnost. A stvarnost je ono sto vidimo i osecamo: staticna Zemlja u centru relativno malog svemira, oko koje rotiraju Sunce, Mesec i zvezde.

vasilije knezevic

pre 8 godina

"Oj, dJevojko curo fina,bil' uzela Gagarina.
Gagarina plave kose,da te voza u kosmose".
Momacka pjesma nestalog vremena i fantazija o lakoci svemirskih putovanja
kada je masta zamjenjivala teske i naporne poduhvate pionirskih svemirskih
putovanja.Relativno gledajuci, za vise od pola vijeka nijesmo otisli daleko.
Fantazija/masta je otisla znatno dalje a da ne pominjemo Holywood.
Beskonacnost je tesko zamisliti,razdaljine i velicine drugih ostalih/beskonacno
nebeskih tijela.Onda mora da pocinjemo od nase dimenzionalne skromnosti i
da jednu poznatu velicinu uzimamo kao standard,ali se u jednom momentu
zaprepastimo koliko su te polazne velicine neznatne i koliko postaju
zanemarljive a sa njima i mi sami.Ako imamo kapacitete,bilo kakve,da to
shvatimo onda se mozemo i hvaliti da smo razumjeli kosmos.Holywood a sa
njime i neki od nas,shvataju kosmos nesto kao nase zaledje po kome ce se
vozati do mile volje i vidjeti dosta nevidjenog i raznovrsnog.Mozda ce mo
povesti i neku "zensku"da nam pravi drustvo ili ce neka "zenska"
biti komandir broda/letilice i povesti nekog od nas da joj pravimo drustvo.
Svasta se moze dogoditi pa cac i kvar broda/letilice.U tom slucaju,posto jos
nemamo neku odredjenu stanicu, pocece mo slobodni pad u vjecnost ako nas,
slucajno,neko drugo nebesko tijelo ne privuce u svoju orbitu.
vasilije knezevic 03 okt. 2015

vitez koja

pre 8 godina

Pod brojem 8. , osnovno nacelo teorije relativnosti... Foton u stvari na neki nacin putuje trenutno, samo je problem vreme u referentnom sistemu posmatraca! E sad, nije mi bas najjasnije, jer ako foton nema "osecaj" za vreme, onda nema osecaj ni za prostor, jel tako!? Tj. razdaljina mu je svuda 0 koju prelazi. To bi znacilo da je on u sustini svake sekunde SVUDA, svuda se nalazi!? Moze li mi to neko jasnije reci?

Infinite and beyond

pre 8 godina

Neke religije daju odgovore o svemiru, npr Islam kaze da postoji 7 svemira, da je potrebna velika moc da bi se kretalo vasionom. Nebeski simboli su prisutni na vecini nacionalnih zastava na planeti... Andjeli su izgradjeni od svjetlosti i putuju veoma brzo. Postoji nama nevidljiva stvorenja koja su daleko starija od ljudskog roda, i tehnicki mnogo naprednija od nas, pokusali su osvojiti velika prostranstva i dosegnuti udaljene galaksije ali bezuspjesno... Sve se moze pronaci u Kuranu, u pojedinim ajetima. Inace tekst clanka je divan.

igor pfc

pre 8 godina

40000 godina je potrebno Vojadzeru da dodje do sledeceg zvezdanog sistema, neverovatno. Koliko bi mu trebalo da dodje do nekog sistema na drugom kraju Mlecnog Puta. O intergalaktickim putovanjima necu ni razmisljati. Jel moguce da ce covekova najdalja destinacija biti Mars?

el te diro robert de niro

pre 8 godina

1. Đontra Volta: Četresiljadegodina sam ćeko... (u ulozi Emila Kovača, srpskog četnika koji pije "plodovu rakiju")

Mike

pre 8 godina

I šta kažeš, foton je samo moj? Kad gledam zvezde? Kada sa prijatljima gledam utakmicu na TV-u, verovatno delimo fotone - prvo ja, pa mu "dodam" da i on pogleda.
I šta ako je svemir ogroman? Veći deo je prazan prostor.

Predrag

pre 8 godina

"3. U vidljivom delu svemira postoji oko 1.000.000.000.000.000.000.000.000 zvezda. "

pa posle neko prica kako vanzemaljci ne postoje!

ranko

pre 8 godina

A ti bio na mjesecu i sve te baze vidio..Svska cast.Ja cu Lastom iduci vikend ps cu dati objektivniji komentsr...dotada ovoliko....

Marko

pre 8 godina

Majku mu,ovo oko fotona bas nisam dobro razumeo,pa bih zamolio da mi neko laicki pojasni,posto nisam fizicar.Kako fotoni nemaju osecaj za vreme,a znam da se krecu brzinom svetlosti?Znaci kad se emituje foton sa Sunca,potrebno je 8 minuta da dodje do Zemlje,posto je Sunce udaljeno 8 svetlosnih minuta od Zemlje tj.to znaci da ipak imaju neki osecaj za vreme ili gresim?

hak

pre 8 godina

Muhammed s.a.v.s. kaze u jednom hadisu i jedan od opisa velicine Gospodara nebesa i zemlje, pa kaze: "... Sedam nebesa u odnosu na ono sto dolazi nakon toga, a to je Kursij. Jeste poput sedam dirhema bacenih u nepreglednoj pustinji.( rasmislite: sa svim planetama i zvezdama ciji broj nezna niko osim Allah s.w.t. svemir ciju sirinu, dubinu, visinu ne zna niko osim Allah s.v.t. sve to u odnosu na Kursij, je poput 7 dirhema bacenih u nepreglednoj pustinji)( a svako od 7 nebesa vece je od prethodnog, kao dirhem u pustinji. Razdaljina svakog od njih je 500godina). A Kursij u odnosu na Ars. ( prijestolje Allaha s.w.t. i ujedno najvece stvorenje) je poput dirhema bacenog u nepreglesnoj pustinji. ( zamislite, ako se moze zamisliti.) A Milostivi se iznad Arsa Uzvisio i zna sta svaka dusa pomisli. Razuman insan kada vidi ovo moze samo reci: Neka je Slavljen Onaj koji je sve ovo stvroio.

BV

pre 8 godina

A utakmice izmedju Partizana i Zvezde ili izmedju Srbije i Albanije imaju po hiljadu komentara.. Ne kazem da fudbbal nije vazan a ovo jeste, ali ipak... toliko o covecanstvu (na balkanski nacin).

IvanBre

pre 8 godina

"3. U vidljivom delu svemira postoji oko 1.000.000.000.000.000.000.000.000 zvezda."

To se kaze ovako: U svemiru ima vese zvezda nego svih zrnaca peska na svim plazama na planeti ZEMLJI!

prof.

pre 8 godina

Антибот, јел то неки цитат? Или смо почели сад међу собом да комуницирамо на енглеском а да ја то нисам уочио?

dzigi

pre 8 godina

Misterija fotona: putuje brzinom svetlosti te je za njega vreme stalo. Sećate se iz škole, kosmonaut koji putuje brzinom svetlosti 100 godina kad se vrati na Zemlju zatekne sve starije za toliko, a on sam nije ostario ni sekundu. Da je putovao duplo sporije, ostario bi 50 godina.
S druge strane, vi čitate ovaj komentar dok sedite/ležite i mislite da se uopšte ne krećete. Zapravo se u prostoru ne krećete ali se krećete u vremenu - brzinom svetlosti :) I tako maksimalno brzo starite.

omg

pre 8 godina

kvantna fizika je kompletna "mindblowing", da se tako izrazim. ono sto moj mozak ne moze da koncipira je sledece. brzina svetlosti je konstantna u vakuumu. ako uperite snop svetlosti iz tacke a u tacku b, on se krece tom brzinom. obrnuto, takodje. ako to uradite istovremeno, ta dva snopa se nece sudariti duplo vecom brzinom, kao sto je i logicno je l', vec se i dalje sudaraju istom tom brzinom svetlosti. koja je to magija?

Kirito

pre 8 godina

9. Na mesecu postoje piramide i alien baze i ljudi ne smeju da se vrate.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kontroverzni fitnes bloger, 3. oktobar 2015 21:53)

10. Srbija je jedina crna rupa u poznatom univerzumu u kojoj je moguc zivot (jedva).

Cooper

pre 8 godina

I opet postoje ljudi na ovoj prelepoj planeti, koji ne veruju u dokaze nauke ali zato veruju da je bradati čika koji leži na oblaku stvorio to sve za 7 dana.

antibot

pre 8 godina

Space is big. Really big. You just won't believe how vastly, hugely, mind-bogglingly big it is. I mean, you may think it's a long way down the road to the chemist, but that's just peanuts to space.

antibot

pre 8 godina

Space is big. Really big. You just won't believe how vastly, hugely, mind-bogglingly big it is. I mean, you may think it's a long way down the road to the chemist, but that's just peanuts to space.

My name is Bond, James Dean

pre 8 godina

1. Zemlja se okrece oko Sunca (to niko nikada nije video).
2. Zemlja se okrece oko svoje "zamisljene" "ose" (??). (Zamisljeno znaci nepostojece)
3. Zemlja je nagnuta u odnosu na Sunce 23,5 stepeni (?) (jos jedna pretpostavka da bi se uklopila u teoretski matematicki model).
(i ostale navedene nebuloze)
(Kontras, 4. oktobar 2015 03:04)


Tvoje neznanje je impresivno.

coa

pre 8 godina

Meni je ponekad žao što verovatno za vreme svog života nećemo saznati neke od glavnih misterija svemira: kako je nastao, zašto? Šta je bilo pre big beng-a, ako je ta teorija uopšte tačna... Koliki je svemir i gde mu je kraj...kako može nešto da bude beskonačno veliko? Ili postoje paralelni univerzumi i sl? Da li ima inteligentnog života još negde? Po logici i statistički gledano verovatno ima, ali možda i nema, jer ipak toliko sitnica treba da se pogodi da budu mogući uslovi za život... Onda da možda doživimo među zvezdano putovanje, kroz crvotočine ili na neki drugi super kul način... Baš je razocaravajuce što ćemo umreti ne znajući takve stvari...

Ce Gevara

pre 8 godina

iko nikada neće videti iste fotone kao vi. Svaki put kad pogledate noćno nebo, gledate fantastičnu jedinstvenu sliku, koja se više nikad neće ponoviti. Sve to je samo za vas, putnika na planeti koja se okreće oko Sunca u galaksiji koju zovemo Mlečnim putem.

Za ovaj deo,cestitke novinaru!Prelep zakljucak!

Dejan

pre 8 godina

a sta je sa 500 milona neprijavljenih kineza?
(zukann, 03. oktobar 2015 21:55)

A sta je s mastom i originalnoscu? A i to je sve sto imas da kazes na ovo? Pih.

Zlatko

pre 8 godina

Gustina neutronske zvezde je 1×10na 27-u ili 1 000 000 000 000 000 000 000 000 000 kg/m3. Kada bi planeta Zemlja imala tu gustinu bila bi velicine klikera. itd...

igor pfc

pre 8 godina

40000 godina je potrebno Vojadzeru da dodje do sledeceg zvezdanog sistema, neverovatno. Koliko bi mu trebalo da dodje do nekog sistema na drugom kraju Mlecnog Puta. O intergalaktickim putovanjima necu ni razmisljati. Jel moguce da ce covekova najdalja destinacija biti Mars?

vitez koja

pre 8 godina

Nije mi najjasniji broj 8, postulat teorije relativnosti. Naime ako foton nema "osecaj" za vreme, zbog toga putuje "trenutno" sa njegove tacke gledista, to znaci da nema osecaj ni za prostor, jel tako? Prema tome, njemu je u svakom trenutku SVUDA SVE, svakog trenutka moze da se nalazi svuda u Svemiru? Moze li mi neko ovo objasniti? I ako nema "osecaj" za ove dve dimenzije, kako uopste moze da putuje!? On putuje za posmatraca van njegovog sistema a on je u stvari svuda stalno, istog trenutka!?

Cooper

pre 8 godina

I opet postoje ljudi na ovoj prelepoj planeti, koji ne veruju u dokaze nauke ali zato veruju da je bradati čika koji leži na oblaku stvorio to sve za 7 dana.

dzigi

pre 8 godina

Misterija fotona: putuje brzinom svetlosti te je za njega vreme stalo. Sećate se iz škole, kosmonaut koji putuje brzinom svetlosti 100 godina kad se vrati na Zemlju zatekne sve starije za toliko, a on sam nije ostario ni sekundu. Da je putovao duplo sporije, ostario bi 50 godina.
S druge strane, vi čitate ovaj komentar dok sedite/ležite i mislite da se uopšte ne krećete. Zapravo se u prostoru ne krećete ali se krećete u vremenu - brzinom svetlosti :) I tako maksimalno brzo starite.

Smuleco

pre 8 godina

Ovo za foton je zanimljivo. Kvantna fizika kaže, naime, da svetlost ima dualističku prirodu, tj., ponaša se i kao talas, i kao čestica. Isto, važi i za npr, elektron. U tom kontekstu, i svetlost je "materijalna", odnosno foton se može posmatrati kao korpuskula/ čestica. Shodno tome, i svetlost bi "morala" da "potpada" pod uticaj vremena, kao korpuskularno-talasni(energetski) entitet. Čini mi se zato, da je stvar u tome, da ne treba svemir posmatrati kao četvorodimenzionalan, već kao 11-dimenzionalan, jer samo 11D sistem može da opiše pojavnosti trenutnog stizanja npr. fotona na njegovo "odredište", kao i neke druge nelogičnosti, koje 4D sistem ne može da objasni(u matematičkom modelu).

Osmatrac

pre 8 godina

Ovo pod 5 je nategnuto, ali razdaljina izmedju Meseca i Zemlje je oko 386.000km a precnici svih planeta zajedno negde oko hiljadu vise od svega toga, ali svejedno je impresivan podatak.
Pozdrav za sve ljubitelje nauke i prirode.

IvanBre

pre 8 godina

"3. U vidljivom delu svemira postoji oko 1.000.000.000.000.000.000.000.000 zvezda."

To se kaze ovako: U svemiru ima vese zvezda nego svih zrnaca peska na svim plazama na planeti ZEMLJI!

omg

pre 8 godina

kvantna fizika je kompletna "mindblowing", da se tako izrazim. ono sto moj mozak ne moze da koncipira je sledece. brzina svetlosti je konstantna u vakuumu. ako uperite snop svetlosti iz tacke a u tacku b, on se krece tom brzinom. obrnuto, takodje. ako to uradite istovremeno, ta dva snopa se nece sudariti duplo vecom brzinom, kao sto je i logicno je l', vec se i dalje sudaraju istom tom brzinom svetlosti. koja je to magija?

cirkuzant

pre 8 godina

Am... molim malo osnovnog obrazovanja. Ako bi na Veneri godina trajala manje od dva dana to znaci da bi za manje od dva dana morala da se okrene oko sunca. Godina na Veneri traje 224 dana.

BV

pre 8 godina

A utakmice izmedju Partizana i Zvezde ili izmedju Srbije i Albanije imaju po hiljadu komentara.. Ne kazem da fudbbal nije vazan a ovo jeste, ali ipak... toliko o covecanstvu (na balkanski nacin).

nevena

pre 8 godina

Divan tekst koji me podstiče na razmišljanje koliko je veliki naš Bog. On upravlja celim svemirom, "svemoguć je, ne možemo Ga stignuti" (Knjiga o Jovu). Mi to nikada nećemo moći do kraja da razumemo.
Hvala vam za ovaj članak.

Predrag

pre 8 godina

"3. U vidljivom delu svemira postoji oko 1.000.000.000.000.000.000.000.000 zvezda. "

pa posle neko prica kako vanzemaljci ne postoje!

vitez koja

pre 8 godina

Pod brojem 8. , osnovno nacelo teorije relativnosti... Foton u stvari na neki nacin putuje trenutno, samo je problem vreme u referentnom sistemu posmatraca! E sad, nije mi bas najjasnije, jer ako foton nema "osecaj" za vreme, onda nema osecaj ni za prostor, jel tako!? Tj. razdaljina mu je svuda 0 koju prelazi. To bi znacilo da je on u sustini svake sekunde SVUDA, svuda se nalazi!? Moze li mi to neko jasnije reci?

Sima Svemir

pre 8 godina

Vreme i prostor ne postoje,to je fikcija bas kao i sam zivot.Tamna materija,crne rupe,fotoni,protoni....nista od svega toga nikada nece dati konacan odgovor sta je kosmos.

Spaceman

pre 8 godina

''Fotoni nemaju “osećaj” za vreme."
Cekaj malo, ovde pise da fotoni odmah stizu do svoje destinacije nez obzira koliko je udaljena???
A sta bi sa onim da svetlost putuje 300000 km/sek, sta bi sa svetlosnim godinama, itd..?

Kirito

pre 8 godina

9. Na mesecu postoje piramide i alien baze i ljudi ne smeju da se vrate.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kontroverzni fitnes bloger, 3. oktobar 2015 21:53)

10. Srbija je jedina crna rupa u poznatom univerzumu u kojoj je moguc zivot (jedva).

svemir je ogroman. mi smo prasina

pre 8 godina

i to je jos jedan razlog zasto vjerujem u Boga. jer sve to nije moglo da se osmisli i stvori samo od sebe...

vasilije knezevic

pre 8 godina

"Oj, dJevojko curo fina,bil' uzela Gagarina.
Gagarina plave kose,da te voza u kosmose".
Momacka pjesma nestalog vremena i fantazija o lakoci svemirskih putovanja
kada je masta zamjenjivala teske i naporne poduhvate pionirskih svemirskih
putovanja.Relativno gledajuci, za vise od pola vijeka nijesmo otisli daleko.
Fantazija/masta je otisla znatno dalje a da ne pominjemo Holywood.
Beskonacnost je tesko zamisliti,razdaljine i velicine drugih ostalih/beskonacno
nebeskih tijela.Onda mora da pocinjemo od nase dimenzionalne skromnosti i
da jednu poznatu velicinu uzimamo kao standard,ali se u jednom momentu
zaprepastimo koliko su te polazne velicine neznatne i koliko postaju
zanemarljive a sa njima i mi sami.Ako imamo kapacitete,bilo kakve,da to
shvatimo onda se mozemo i hvaliti da smo razumjeli kosmos.Holywood a sa
njime i neki od nas,shvataju kosmos nesto kao nase zaledje po kome ce se
vozati do mile volje i vidjeti dosta nevidjenog i raznovrsnog.Mozda ce mo
povesti i neku "zensku"da nam pravi drustvo ili ce neka "zenska"
biti komandir broda/letilice i povesti nekog od nas da joj pravimo drustvo.
Svasta se moze dogoditi pa cac i kvar broda/letilice.U tom slucaju,posto jos
nemamo neku odredjenu stanicu, pocece mo slobodni pad u vjecnost ako nas,
slucajno,neko drugo nebesko tijelo ne privuce u svoju orbitu.
vasilije knezevic 03 okt. 2015

Ferdinand Bardami

pre 8 godina

Nema toga što me može oduševiti kada je kosmos u pitanju. Pustoš i samodestrukcija je sve što vidim u njemu. Jeziv je i neprijateljski nastrojen. Samo se molimo da je istina da je Bog pre 2000 godina sišao na zemlju u telu Isusa Hrista i da su istinita obećanja koja nam je dao. Inače, što se kosmosa i njegovih zakona tiče ne piše nam se dobro.

vitez koja

pre 8 godina

@ Marko

Uhvati se teorije relativnosti, imas na netu za 400 dinara. Vreme u svemiru zavisi od jednog referentnog sistema do drugog, od posmatraca do posmatraca. Naime, zamisli da foton ima svest, i putuje brzinom 300000km/s, u njegovom referentnom sistemu vreme za koje prelazi neki put je uvek 0, ma koliko dugacko bilo to putovanje (npr 13 milijardi km), tj. vreme staje pri 300000km/s. Ee sad , ti se pitas kako nema osecaj za vreme a putuje 8 minuta. Ee, tih 8 minuta protekne u posmatracevom referentnom sistemu u kojem je potrebno 8 minuta da zrak stigne sa Sunca.

prof.

pre 8 godina

Антибот, јел то неки цитат? Или смо почели сад међу собом да комуницирамо на енглеском а да ја то нисам уочио?

ranko

pre 8 godina

A ti bio na mjesecu i sve te baze vidio..Svska cast.Ja cu Lastom iduci vikend ps cu dati objektivniji komentsr...dotada ovoliko....

Marko

pre 8 godina

Majku mu,ovo oko fotona bas nisam dobro razumeo,pa bih zamolio da mi neko laicki pojasni,posto nisam fizicar.Kako fotoni nemaju osecaj za vreme,a znam da se krecu brzinom svetlosti?Znaci kad se emituje foton sa Sunca,potrebno je 8 minuta da dodje do Zemlje,posto je Sunce udaljeno 8 svetlosnih minuta od Zemlje tj.to znaci da ipak imaju neki osecaj za vreme ili gresim?

Infinite and beyond

pre 8 godina

Neke religije daju odgovore o svemiru, npr Islam kaze da postoji 7 svemira, da je potrebna velika moc da bi se kretalo vasionom. Nebeski simboli su prisutni na vecini nacionalnih zastava na planeti... Andjeli su izgradjeni od svjetlosti i putuju veoma brzo. Postoji nama nevidljiva stvorenja koja su daleko starija od ljudskog roda, i tehnicki mnogo naprednija od nas, pokusali su osvojiti velika prostranstva i dosegnuti udaljene galaksije ali bezuspjesno... Sve se moze pronaci u Kuranu, u pojedinim ajetima. Inace tekst clanka je divan.

hak

pre 8 godina

Muhammed s.a.v.s. kaze u jednom hadisu i jedan od opisa velicine Gospodara nebesa i zemlje, pa kaze: "... Sedam nebesa u odnosu na ono sto dolazi nakon toga, a to je Kursij. Jeste poput sedam dirhema bacenih u nepreglednoj pustinji.( rasmislite: sa svim planetama i zvezdama ciji broj nezna niko osim Allah s.w.t. svemir ciju sirinu, dubinu, visinu ne zna niko osim Allah s.v.t. sve to u odnosu na Kursij, je poput 7 dirhema bacenih u nepreglednoj pustinji)( a svako od 7 nebesa vece je od prethodnog, kao dirhem u pustinji. Razdaljina svakog od njih je 500godina). A Kursij u odnosu na Ars. ( prijestolje Allaha s.w.t. i ujedno najvece stvorenje) je poput dirhema bacenog u nepreglesnoj pustinji. ( zamislite, ako se moze zamisliti.) A Milostivi se iznad Arsa Uzvisio i zna sta svaka dusa pomisli. Razuman insan kada vidi ovo moze samo reci: Neka je Slavljen Onaj koji je sve ovo stvroio.

Zlatko

pre 8 godina

Foton ima energiju ali nema masu. STR kaze da je vreme pri kretanju brzinom svetlosti jednako nula. Tacnije vreme ne tece za cestice koje se krecu tim relativisrickim brzinama, stoga i za foton vreme stoji. Zato kiliko god daleko da putuje njemu je sve jedno vreme nula. Zato se kaze da stize trenutno (trenutno za njega). Nadam se da ste me razumeli.

Mike

pre 8 godina

I šta kažeš, foton je samo moj? Kad gledam zvezde? Kada sa prijatljima gledam utakmicu na TV-u, verovatno delimo fotone - prvo ja, pa mu "dodam" da i on pogleda.
I šta ako je svemir ogroman? Veći deo je prazan prostor.

el te diro robert de niro

pre 8 godina

1. Đontra Volta: Četresiljadegodina sam ćeko... (u ulozi Emila Kovača, srpskog četnika koji pije "plodovu rakiju")

Kontras

pre 8 godina

Razlog sto vec ne napisah komentar na ovaj tekst je sledeci: pa pogledajmo na sta lici ova "fotografija". :) Jeste lepa, ali je uradjena u fotosopu sa toliko gresaka da cak i ovaj Zemljin satelit na svojoj tamnoj strani ima svetla. Od tamosnjih gradova, pretpostavljam.

Sve navedene teze su pogresne. Cela trenutna teoretska pseudo astronomija se zasniva na nekoliko PRETPOSTAVKI koje niko nikada eksperimentalno nije proverio i koje se uzimaju kao tacne zdravo za gotovo. One su DOGMA. Evo nekih od tih pretpostavki:

1. Zemlja se okrece oko Sunca (to niko nikada nije video).
2. Zemlja se okrece oko svoje "zamisljene" "ose" (??). (Zamisljeno znaci nepostojece)
3. Zemlja je nagnuta u odnosu na Sunce 23,5 stepeni (?) (jos jedna pretpostavka da bi se uklopila u teoretski matematicki model).
4. Sunce je staticno u odnosu na Zemlju. (?) Ali i na Mesec. (??) Ne verujte vasim ocima kad pogledate na nebo.
5. Sve planete rotiraju oko Sunca u savrseno paralelnoj ravni. (?)
6. Zemlja se okrece oko svoje nepostojece ose ogromnom brzinom na Ekvatoru, a nultom na severnom i juznom polu. (?)
7. Istovremeno, Zemlja mnogo vecom brzinom se okrece oko Sunca, a takodje istovremeno sa Suncem daleko vecom brzinom oko centra galaksije Mlecni Put na taj nacin praveci ogromne elipse. Sva ova kretanja, trajektorije i brzine su savrseno uskladjene i neprimetne (?!)
8. Meseceva navodna rotacija je savrseno uskladjena (??) sa Zemljinom navodnom rotacijom. Zato po teoretskoj kvazi astronomiji vidimo stalno istu stranu Meseca. (?)
9. Navodne rotacije, a pogotovo revolucije i ostala kretanja i ogromne brzine Zemlje nemaju po njima ama bas nikakvog uticaja na zemljinu atmosferu (?) :))

Sve ove pretpostavke su MEDJUZAVISNE. Ako je netacna jedna od njih (a netacne su sve :) ), ceo heliocentricni model i Big Bang model ne odrazava stvarnost. A stvarnost je ono sto vidimo i osecamo: staticna Zemlja u centru relativno malog svemira, oko koje rotiraju Sunce, Mesec i zvezde.

Ertz

pre 8 godina

Prelepa otkrića, kao i izbor teksta. Tvorac je rekao da sve postane i sve je postalo i rekao zvezdama da zrače svetlost i zrače i rekao je planetama da rotiraju i one čine tako i rekao je tebi i meni pokajte se za grehe svoje i verujte Isusa da udjete u moj mir, da imate ono što se rečima ne može iskazati i ti kažeš - neću.

antibot

pre 8 godina

Space is big. Really big. You just won't believe how vastly, hugely, mind-bogglingly big it is. I mean, you may think it's a long way down the road to the chemist, but that's just peanuts to space.

Kontras

pre 8 godina

Razlog sto vec ne napisah komentar na ovaj tekst je sledeci: pa pogledajmo na sta lici ova "fotografija". :) Jeste lepa, ali je uradjena u fotosopu sa toliko gresaka da cak i ovaj Zemljin satelit na svojoj tamnoj strani ima svetla. Od tamosnjih gradova, pretpostavljam.

Sve navedene teze su pogresne. Cela trenutna teoretska pseudo astronomija se zasniva na nekoliko PRETPOSTAVKI koje niko nikada eksperimentalno nije proverio i koje se uzimaju kao tacne zdravo za gotovo. One su DOGMA. Evo nekih od tih pretpostavki:

1. Zemlja se okrece oko Sunca (to niko nikada nije video).
2. Zemlja se okrece oko svoje "zamisljene" "ose" (??). (Zamisljeno znaci nepostojece)
3. Zemlja je nagnuta u odnosu na Sunce 23,5 stepeni (?) (jos jedna pretpostavka da bi se uklopila u teoretski matematicki model).
4. Sunce je staticno u odnosu na Zemlju. (?) Ali i na Mesec. (??) Ne verujte vasim ocima kad pogledate na nebo.
5. Sve planete rotiraju oko Sunca u savrseno paralelnoj ravni. (?)
6. Zemlja se okrece oko svoje nepostojece ose ogromnom brzinom na Ekvatoru, a nultom na severnom i juznom polu. (?)
7. Istovremeno, Zemlja mnogo vecom brzinom se okrece oko Sunca, a takodje istovremeno sa Suncem daleko vecom brzinom oko centra galaksije Mlecni Put na taj nacin praveci ogromne elipse. Sva ova kretanja, trajektorije i brzine su savrseno uskladjene i neprimetne (?!)
8. Meseceva navodna rotacija je savrseno uskladjena (??) sa Zemljinom navodnom rotacijom. Zato po teoretskoj kvazi astronomiji vidimo stalno istu stranu Meseca. (?)
9. Navodne rotacije, a pogotovo revolucije i ostala kretanja i ogromne brzine Zemlje nemaju po njima ama bas nikakvog uticaja na zemljinu atmosferu (?) :))

Sve ove pretpostavke su MEDJUZAVISNE. Ako je netacna jedna od njih (a netacne su sve :) ), ceo heliocentricni model i Big Bang model ne odrazava stvarnost. A stvarnost je ono sto vidimo i osecamo: staticna Zemlja u centru relativno malog svemira, oko koje rotiraju Sunce, Mesec i zvezde.

nevena

pre 8 godina

Divan tekst koji me podstiče na razmišljanje koliko je veliki naš Bog. On upravlja celim svemirom, "svemoguć je, ne možemo Ga stignuti" (Knjiga o Jovu). Mi to nikada nećemo moći do kraja da razumemo.
Hvala vam za ovaj članak.

Ferdinand Bardami

pre 8 godina

Nema toga što me može oduševiti kada je kosmos u pitanju. Pustoš i samodestrukcija je sve što vidim u njemu. Jeziv je i neprijateljski nastrojen. Samo se molimo da je istina da je Bog pre 2000 godina sišao na zemlju u telu Isusa Hrista i da su istinita obećanja koja nam je dao. Inače, što se kosmosa i njegovih zakona tiče ne piše nam se dobro.

Sima Svemir

pre 8 godina

Vreme i prostor ne postoje,to je fikcija bas kao i sam zivot.Tamna materija,crne rupe,fotoni,protoni....nista od svega toga nikada nece dati konacan odgovor sta je kosmos.

Ertz

pre 8 godina

Prelepa otkrića, kao i izbor teksta. Tvorac je rekao da sve postane i sve je postalo i rekao zvezdama da zrače svetlost i zrače i rekao je planetama da rotiraju i one čine tako i rekao je tebi i meni pokajte se za grehe svoje i verujte Isusa da udjete u moj mir, da imate ono što se rečima ne može iskazati i ti kažeš - neću.

hak

pre 8 godina

Muhammed s.a.v.s. kaze u jednom hadisu i jedan od opisa velicine Gospodara nebesa i zemlje, pa kaze: "... Sedam nebesa u odnosu na ono sto dolazi nakon toga, a to je Kursij. Jeste poput sedam dirhema bacenih u nepreglednoj pustinji.( rasmislite: sa svim planetama i zvezdama ciji broj nezna niko osim Allah s.w.t. svemir ciju sirinu, dubinu, visinu ne zna niko osim Allah s.v.t. sve to u odnosu na Kursij, je poput 7 dirhema bacenih u nepreglednoj pustinji)( a svako od 7 nebesa vece je od prethodnog, kao dirhem u pustinji. Razdaljina svakog od njih je 500godina). A Kursij u odnosu na Ars. ( prijestolje Allaha s.w.t. i ujedno najvece stvorenje) je poput dirhema bacenog u nepreglesnoj pustinji. ( zamislite, ako se moze zamisliti.) A Milostivi se iznad Arsa Uzvisio i zna sta svaka dusa pomisli. Razuman insan kada vidi ovo moze samo reci: Neka je Slavljen Onaj koji je sve ovo stvroio.

Spaceman

pre 8 godina

''Fotoni nemaju “osećaj” za vreme."
Cekaj malo, ovde pise da fotoni odmah stizu do svoje destinacije nez obzira koliko je udaljena???
A sta bi sa onim da svetlost putuje 300000 km/sek, sta bi sa svetlosnim godinama, itd..?

svemir je ogroman. mi smo prasina

pre 8 godina

i to je jos jedan razlog zasto vjerujem u Boga. jer sve to nije moglo da se osmisli i stvori samo od sebe...

Infinite and beyond

pre 8 godina

Neke religije daju odgovore o svemiru, npr Islam kaze da postoji 7 svemira, da je potrebna velika moc da bi se kretalo vasionom. Nebeski simboli su prisutni na vecini nacionalnih zastava na planeti... Andjeli su izgradjeni od svjetlosti i putuju veoma brzo. Postoji nama nevidljiva stvorenja koja su daleko starija od ljudskog roda, i tehnicki mnogo naprednija od nas, pokusali su osvojiti velika prostranstva i dosegnuti udaljene galaksije ali bezuspjesno... Sve se moze pronaci u Kuranu, u pojedinim ajetima. Inace tekst clanka je divan.

Mike

pre 8 godina

I šta kažeš, foton je samo moj? Kad gledam zvezde? Kada sa prijatljima gledam utakmicu na TV-u, verovatno delimo fotone - prvo ja, pa mu "dodam" da i on pogleda.
I šta ako je svemir ogroman? Veći deo je prazan prostor.

Marko

pre 8 godina

Majku mu,ovo oko fotona bas nisam dobro razumeo,pa bih zamolio da mi neko laicki pojasni,posto nisam fizicar.Kako fotoni nemaju osecaj za vreme,a znam da se krecu brzinom svetlosti?Znaci kad se emituje foton sa Sunca,potrebno je 8 minuta da dodje do Zemlje,posto je Sunce udaljeno 8 svetlosnih minuta od Zemlje tj.to znaci da ipak imaju neki osecaj za vreme ili gresim?

prof.

pre 8 godina

Антибот, јел то неки цитат? Или смо почели сад међу собом да комуницирамо на енглеском а да ја то нисам уочио?

coa

pre 8 godina

Meni je ponekad žao što verovatno za vreme svog života nećemo saznati neke od glavnih misterija svemira: kako je nastao, zašto? Šta je bilo pre big beng-a, ako je ta teorija uopšte tačna... Koliki je svemir i gde mu je kraj...kako može nešto da bude beskonačno veliko? Ili postoje paralelni univerzumi i sl? Da li ima inteligentnog života još negde? Po logici i statistički gledano verovatno ima, ali možda i nema, jer ipak toliko sitnica treba da se pogodi da budu mogući uslovi za život... Onda da možda doživimo među zvezdano putovanje, kroz crvotočine ili na neki drugi super kul način... Baš je razocaravajuce što ćemo umreti ne znajući takve stvari...

el te diro robert de niro

pre 8 godina

1. Đontra Volta: Četresiljadegodina sam ćeko... (u ulozi Emila Kovača, srpskog četnika koji pije "plodovu rakiju")

vasilije knezevic

pre 8 godina

"Oj, dJevojko curo fina,bil' uzela Gagarina.
Gagarina plave kose,da te voza u kosmose".
Momacka pjesma nestalog vremena i fantazija o lakoci svemirskih putovanja
kada je masta zamjenjivala teske i naporne poduhvate pionirskih svemirskih
putovanja.Relativno gledajuci, za vise od pola vijeka nijesmo otisli daleko.
Fantazija/masta je otisla znatno dalje a da ne pominjemo Holywood.
Beskonacnost je tesko zamisliti,razdaljine i velicine drugih ostalih/beskonacno
nebeskih tijela.Onda mora da pocinjemo od nase dimenzionalne skromnosti i
da jednu poznatu velicinu uzimamo kao standard,ali se u jednom momentu
zaprepastimo koliko su te polazne velicine neznatne i koliko postaju
zanemarljive a sa njima i mi sami.Ako imamo kapacitete,bilo kakve,da to
shvatimo onda se mozemo i hvaliti da smo razumjeli kosmos.Holywood a sa
njime i neki od nas,shvataju kosmos nesto kao nase zaledje po kome ce se
vozati do mile volje i vidjeti dosta nevidjenog i raznovrsnog.Mozda ce mo
povesti i neku "zensku"da nam pravi drustvo ili ce neka "zenska"
biti komandir broda/letilice i povesti nekog od nas da joj pravimo drustvo.
Svasta se moze dogoditi pa cac i kvar broda/letilice.U tom slucaju,posto jos
nemamo neku odredjenu stanicu, pocece mo slobodni pad u vjecnost ako nas,
slucajno,neko drugo nebesko tijelo ne privuce u svoju orbitu.
vasilije knezevic 03 okt. 2015

cirkuzant

pre 8 godina

Am... molim malo osnovnog obrazovanja. Ako bi na Veneri godina trajala manje od dva dana to znaci da bi za manje od dva dana morala da se okrene oko sunca. Godina na Veneri traje 224 dana.

ranko

pre 8 godina

A ti bio na mjesecu i sve te baze vidio..Svska cast.Ja cu Lastom iduci vikend ps cu dati objektivniji komentsr...dotada ovoliko....

My name is Bond, James Dean

pre 8 godina

1. Zemlja se okrece oko Sunca (to niko nikada nije video).
2. Zemlja se okrece oko svoje "zamisljene" "ose" (??). (Zamisljeno znaci nepostojece)
3. Zemlja je nagnuta u odnosu na Sunce 23,5 stepeni (?) (jos jedna pretpostavka da bi se uklopila u teoretski matematicki model).
(i ostale navedene nebuloze)
(Kontras, 4. oktobar 2015 03:04)


Tvoje neznanje je impresivno.

Kirito

pre 8 godina

9. Na mesecu postoje piramide i alien baze i ljudi ne smeju da se vrate.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kontroverzni fitnes bloger, 3. oktobar 2015 21:53)

10. Srbija je jedina crna rupa u poznatom univerzumu u kojoj je moguc zivot (jedva).

Cooper

pre 8 godina

I opet postoje ljudi na ovoj prelepoj planeti, koji ne veruju u dokaze nauke ali zato veruju da je bradati čika koji leži na oblaku stvorio to sve za 7 dana.

Predrag

pre 8 godina

"3. U vidljivom delu svemira postoji oko 1.000.000.000.000.000.000.000.000 zvezda. "

pa posle neko prica kako vanzemaljci ne postoje!

Dejan

pre 8 godina

a sta je sa 500 milona neprijavljenih kineza?
(zukann, 03. oktobar 2015 21:55)

A sta je s mastom i originalnoscu? A i to je sve sto imas da kazes na ovo? Pih.

vitez koja

pre 8 godina

Nije mi najjasniji broj 8, postulat teorije relativnosti. Naime ako foton nema "osecaj" za vreme, zbog toga putuje "trenutno" sa njegove tacke gledista, to znaci da nema osecaj ni za prostor, jel tako? Prema tome, njemu je u svakom trenutku SVUDA SVE, svakog trenutka moze da se nalazi svuda u Svemiru? Moze li mi neko ovo objasniti? I ako nema "osecaj" za ove dve dimenzije, kako uopste moze da putuje!? On putuje za posmatraca van njegovog sistema a on je u stvari svuda stalno, istog trenutka!?

BV

pre 8 godina

A utakmice izmedju Partizana i Zvezde ili izmedju Srbije i Albanije imaju po hiljadu komentara.. Ne kazem da fudbbal nije vazan a ovo jeste, ali ipak... toliko o covecanstvu (na balkanski nacin).

IvanBre

pre 8 godina

"3. U vidljivom delu svemira postoji oko 1.000.000.000.000.000.000.000.000 zvezda."

To se kaze ovako: U svemiru ima vese zvezda nego svih zrnaca peska na svim plazama na planeti ZEMLJI!

vitez koja

pre 8 godina

Pod brojem 8. , osnovno nacelo teorije relativnosti... Foton u stvari na neki nacin putuje trenutno, samo je problem vreme u referentnom sistemu posmatraca! E sad, nije mi bas najjasnije, jer ako foton nema "osecaj" za vreme, onda nema osecaj ni za prostor, jel tako!? Tj. razdaljina mu je svuda 0 koju prelazi. To bi znacilo da je on u sustini svake sekunde SVUDA, svuda se nalazi!? Moze li mi to neko jasnije reci?

omg

pre 8 godina

kvantna fizika je kompletna "mindblowing", da se tako izrazim. ono sto moj mozak ne moze da koncipira je sledece. brzina svetlosti je konstantna u vakuumu. ako uperite snop svetlosti iz tacke a u tacku b, on se krece tom brzinom. obrnuto, takodje. ako to uradite istovremeno, ta dva snopa se nece sudariti duplo vecom brzinom, kao sto je i logicno je l', vec se i dalje sudaraju istom tom brzinom svetlosti. koja je to magija?

igor pfc

pre 8 godina

40000 godina je potrebno Vojadzeru da dodje do sledeceg zvezdanog sistema, neverovatno. Koliko bi mu trebalo da dodje do nekog sistema na drugom kraju Mlecnog Puta. O intergalaktickim putovanjima necu ni razmisljati. Jel moguce da ce covekova najdalja destinacija biti Mars?

Smuleco

pre 8 godina

Ovo za foton je zanimljivo. Kvantna fizika kaže, naime, da svetlost ima dualističku prirodu, tj., ponaša se i kao talas, i kao čestica. Isto, važi i za npr, elektron. U tom kontekstu, i svetlost je "materijalna", odnosno foton se može posmatrati kao korpuskula/ čestica. Shodno tome, i svetlost bi "morala" da "potpada" pod uticaj vremena, kao korpuskularno-talasni(energetski) entitet. Čini mi se zato, da je stvar u tome, da ne treba svemir posmatrati kao četvorodimenzionalan, već kao 11-dimenzionalan, jer samo 11D sistem može da opiše pojavnosti trenutnog stizanja npr. fotona na njegovo "odredište", kao i neke druge nelogičnosti, koje 4D sistem ne može da objasni(u matematičkom modelu).

Ce Gevara

pre 8 godina

iko nikada neće videti iste fotone kao vi. Svaki put kad pogledate noćno nebo, gledate fantastičnu jedinstvenu sliku, koja se više nikad neće ponoviti. Sve to je samo za vas, putnika na planeti koja se okreće oko Sunca u galaksiji koju zovemo Mlečnim putem.

Za ovaj deo,cestitke novinaru!Prelep zakljucak!

Zlatko

pre 8 godina

Gustina neutronske zvezde je 1×10na 27-u ili 1 000 000 000 000 000 000 000 000 000 kg/m3. Kada bi planeta Zemlja imala tu gustinu bila bi velicine klikera. itd...

dzigi

pre 8 godina

Misterija fotona: putuje brzinom svetlosti te je za njega vreme stalo. Sećate se iz škole, kosmonaut koji putuje brzinom svetlosti 100 godina kad se vrati na Zemlju zatekne sve starije za toliko, a on sam nije ostario ni sekundu. Da je putovao duplo sporije, ostario bi 50 godina.
S druge strane, vi čitate ovaj komentar dok sedite/ležite i mislite da se uopšte ne krećete. Zapravo se u prostoru ne krećete ali se krećete u vremenu - brzinom svetlosti :) I tako maksimalno brzo starite.

Osmatrac

pre 8 godina

Ovo pod 5 je nategnuto, ali razdaljina izmedju Meseca i Zemlje je oko 386.000km a precnici svih planeta zajedno negde oko hiljadu vise od svega toga, ali svejedno je impresivan podatak.
Pozdrav za sve ljubitelje nauke i prirode.

vitez koja

pre 8 godina

@ Marko

Uhvati se teorije relativnosti, imas na netu za 400 dinara. Vreme u svemiru zavisi od jednog referentnog sistema do drugog, od posmatraca do posmatraca. Naime, zamisli da foton ima svest, i putuje brzinom 300000km/s, u njegovom referentnom sistemu vreme za koje prelazi neki put je uvek 0, ma koliko dugacko bilo to putovanje (npr 13 milijardi km), tj. vreme staje pri 300000km/s. Ee sad , ti se pitas kako nema osecaj za vreme a putuje 8 minuta. Ee, tih 8 minuta protekne u posmatracevom referentnom sistemu u kojem je potrebno 8 minuta da zrak stigne sa Sunca.

Zlatko

pre 8 godina

Foton ima energiju ali nema masu. STR kaze da je vreme pri kretanju brzinom svetlosti jednako nula. Tacnije vreme ne tece za cestice koje se krecu tim relativisrickim brzinama, stoga i za foton vreme stoji. Zato kiliko god daleko da putuje njemu je sve jedno vreme nula. Zato se kaze da stize trenutno (trenutno za njega). Nadam se da ste me razumeli.