Nedelja, 30.08.2015.

13:55

Srbin pokrenuo lavinu: Većina državnih himni su plagijati

Izvor: express.hr

Srbin pokrenuo lavinu: Veæina državnih himni su plagijati IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

127 Komentari

Sortiraj po:

Maks

pre 8 godina

Meni himna BiH ne zvuči kao "plagijat" muzike iz tog filma... možda par sekundi koji se čuju pri sredini tog klipa sa muzikom iz tog filma ima nekih sličnosti sa početkom himne BiH, ali to mi liči na običnu slučajnost.


@Stanoje
@opa poyy
Ja ne vidim neku veliku sličnost između "Bože pravde" i "Deutschland, Deutschland Über Alles"... melodija i reči se poprilično razlikuju... ako ne primećujete razliku po sluhu, pogledajte note (ako umete da čitate note uopšte).


@posteni janjicar
"Mehter" nije "Turska duhovna muzika" kako ti kažeš, nego vojni marš... i nisu ih "svirali derviši i padali u trans" kako ti kažeš, nego su ih svirali janičarski vojni orkestri koje su zvali "mehterân", a dirigenta "mehterbaºı".

"Ruse kose curo imaš" i turska pesma "Üsküdar'a gider iken" koja ima sličnu melodiju nisu "Mehter", niti derviške pesme. "Üsküdar'a gider iken" je "ženska" pesma (devojka peva o "njenom pisaru")... vojni orkestri nisu imali "pevaljke".

Primer "Mehter" marša bi bio, na primer, "Hücum Marºı" ili "Eski Ordu Marºı".

Primer derviške pesme bi bio, na primer, "Ja upitah žuti cvet" (ima i turska verzija "Sordum sarı çiçeğe") ili "Od aška si bolestan" (pročitao sam da je to pisao neki derviš sa Kosova). Za derviške pesme je uobičajeno da u pozadini tokom cele pesme govore "Hu! Hu!".

Što se balkanske "etno" muzike tiče, potraži na YouTube "Christodoulos Halaris - Byzantine Secular Classical Music" i obrati pažnju koliko slično vizantijska muzika slično zvuči.

Jiriki

pre 8 godina

Pa naravno da je lepa, kad je Srbin napisao :)
(profa, 31. avgust 2015 18:37)

"Horvatska domovina" je napisal Antun Mihanović, dok ju je Runjanin kasnije uglazbil. Pobrkal si ih.

Негујмо срски језик

pre 8 godina

"Stanoje"
Можда је неко складао хрватску химну али српску "Боже правде" је конпоновао зна се ко!

profa

pre 8 godina

Nesmem to da kazem, jer znam da cu da zaradim gomilu minua ... ali ako covek ne zna odakle dolazi meni je uistinu lepa "Lepa nasa domovina" jer velica zemlju, reke, more, narod i jer nema nikakve drame, Boga, krvi, patnje i slicne patriotske idiotarije da ti se creva okrecu. Neznam kako vama ali je veoma ponosna himna, e to je druga stvar od koga i odkuda dolazi...i sto nikako ne bi trebalo da nam se svida, tako da Hrvati stvarno imaju, po meni, jednu od lepsih i orginalnijih himni.
(Nesa, 31. avgust 2015 13:12) Pa naravno da je lepa, kad je Srbin napisao :)

Daniel

pre 8 godina

@guska koja je spasila Rim
hmm.. "skandalozan tekst " italijanske himne , kazes
" necistom krvlju nasih neprijatelja preplavicemo nasa polja .... nasi neprijatelji poklase nase sunarodnike "
italijanska himna ?
ne .. Marseljeza !

nezavisno od ovoga, meni je jedna od najlepsih himni upravo ruska himna , muzicki gledano , bez politike

jenko

pre 8 godina

@Nesa Pozabavi se pravopisom malo pre nego himnama.
Nisam citao sve komentare, priznajem, ali pitam se koliko nas primecuje "bezobraznu" slicnost izmedju Hej, Sloveni i trenutne himne Poljske?

vino pije Kraljeviću Marko

pre 8 godina

Ko se seća legendarnog skeča Nadrealista o izboru za bosansku himnu? Sve je tamo rečeno...Ne mogu da se dogovore, sva tri naroda vuku na svoju stranu,i na kraju se nadju na "Oj, djevojko, džidžo moja, džidžala te majka tvoja..."

Nesa

pre 8 godina

Nesmem to da kazem, jer znam da cu da zaradim gomilu minua ... ali ako covek ne zna odakle dolazi meni je uistinu lepa "Lepa nasa domovina" jer velica zemlju, reke, more, narod i jer nema nikakve drame, Boga, krvi, patnje i slicne patriotske idiotarije da ti se creva okrecu. Neznam kako vama ali je veoma ponosna himna, e to je druga stvar od koga i odkuda dolazi...i sto nikako ne bi trebalo da nam se svida, tako da Hrvati stvarno imaju, po meni, jednu od lepsih i orginalnijih himni.

Stanoje

pre 8 godina

Nasa 'Boze pravde" je plagijat stare austro-ugarske himne koju je Kaydn skladao. I to teski plagijat. Poslusajte: https://www.youtube.com/watch?v=AhfMnlFZHgQ

Mik

pre 8 godina

Nacija nije prirodna kategorija, poput rodova, bratstava i plemena, koje vezuju jace ili slabije krvne veze. Izmišljena je, a sa njom i nacionalne himne, zastave, grbovi i nacionalni simboli -kao plod potrebe da se narod na nekom prostoru ujedini i veze oko neke teritorije (da bi opet odigrali nekakvu ulogu u politici velikih sila). Zato ne treba da cudi svo to plagiranje i problematični kvalitet tih primenjenih pesama. To su vam, manje-više kao danas pesme za reklame ("Veš mašina živi duže uz Kalgon"), sredstvo masovne hipnoze, sve je marketing, oduvek!

Kwisatz Haderach

pre 8 godina

Pošto sam čuo ovu austrougarsku himnu, i skontao da je naša ukradena, predlažem da je zamenimo sa "God of Thunder" od Kiss.

trojanski konjusar

pre 8 godina

P.S. Panslavizam je jedno od najvecih zala koja je porodila Evropa, u rangu nacizma i fasizma (zapravo, mnogo je vece zlo od talijanskog fasizma, onakvog kakav je zaista bio, a jeste, naravno, bio Zlo). Pobornike i zastupnike panslavizma treba tuci u glavu svim sredstvima. Panslavisti i mikroslavisti, ja nisam "izdajica" vase nabedjene domovine, jer, nije moguce izdati neprijatelja. Ja sam vas NEPRIJATELJ i vi ste moji NEPRIJATELJI. Medju nama ne moze biti diskusije i ne obracam se vama, nego potencijalnim zrtvama vasih lazi, odnosno, onih lazi cije ste vi zrtve. Za vas je kasno.

posteni janjicar

pre 8 godina

Pre nekoliko godina sam gledao emisiju na b92 koja se zove "Čija je ovo pesma". Novinarka je putovala kroz Tursku, Bugarsku, Grčku, Makedoniju, Srbiju, Albaniju i Bosnu i svi su hteli da stave glavu na panj da je to baš njihova pesma. Radi se o pesmi "Aj ruse kose curo imaš". U Vranju umalo nije dobila batine. Šta na kraju, pesma je pesma, nastala u narodu, narod je peva i voli pa neka je bilo čija. Bitno je da budi emocije i nista drugo. Toliko o plagijatima. Pozdrav od Brege. ;-)
(devlinjo)

Nije nastala u narodu! Dobro, neka konkretna pesma verovatno i jeste, ali, taj tip muzike, koju danas dozivljavamo kao autenticno balkansku, u originalu je turska duhovna muzika (mehteri), koju su svirali dervisi, te uz nju plesali i padali u trans, a koju su pisali najvisi velikodostojnici, ukljucujuci i sultane licno (u obavezno obrazovanje sultana ulazila je i muzika). Dakle, to je izvorno *pisana*, autorska muzika. Potom su na bazi te muzike pisani janjicarski marsevi (janjicari su bili u bliskoj vezi s derviskim redom), tako je ta muzika usla u uho balkanskim narodima, pa postala "stara narodna" (jasno da je potom dozivela regionalne varijacije). Naravno, ne treba zaboraviti ni ulogu Roma u njenoj difuziji, koji su prethodno, kao robovi, bili muzicari u turskoj sluzbi. BTW, janjicarski marsevi su inspirisali i jednog Mozarta da napise "Turski mars". Ta vrsta muzike je, nakon Ataturka, u Turskoj dugo bila zabranjena. A zaista je fantasticna, tuce bilo koje "latino" ritmove.

trojanski konjusar

pre 8 godina

posledica panslovenske politike, ideje da se sloveni medjusobno ujedine i tako stanu na put zapadnoevropropskim impreijama koje nas gaze vekovima. u planu je bio i panslovenski jezik koji bi svi mi koristili i razumeli, osnova bi bio slovacki, dovoljno blizu nama sa juga i onima sa severa. naravno ideja je propala. dovoljno je pogledati ulogu trojanskih konja kao hrvatske i sve je jasno... (sinisa)

Hvala Bogu da je propala, jer, em je bila rasisticka (preudo-rasisticka, sto je jos i gore), em idiotska. Tzv. "Slovene" nista ne povezuje (dobro, osim mreze pojedinacnih veza medju raznim narodima, koje zaista postoje... ali, takve veze postoje i s drugom narodima) sem srodnosti jezika. Koji su srodni jer zaista svi poticu od istog jezika, ali, taj nije bio nikakav "pra-slovenski", nego se prosirio dobro znamo odakle i dobro znamo kako - prvo kao liturgijski, knizevni i jezik elita, a potom kao osnova jezika unutrasnje komunikacije razlicitih drzava koje su upravo tada nastajale, uglavnom nezavisno jedna od druge. A u svakoj su zivele razlicite etnicke grupe, koje su govorile razlicitim jezicima - svakako, neke od njih su morale manje-vise razumevati taj jezik "seljaka iz okoline Soluna", sto uopste ne mora znaciti da su te grupe bile najbrojnije, ni dominantne (barem dok im Cirilo i Metodije nisu doneli prednost), pa cak ni da su medjusobno morale imati neko blisko zajednicko poreklo. Znaci samo da su morale biti najrasprsenije (sto bi se danas srpski reklo - najrasejanije).

guska koja je spasla Rim

pre 8 godina

Tako himne treba da zvuce, dostojanstveno, a ne tralala kao Italijani i Francuzi ali opet to bas na njih lici, simpaticno.
I da, nasa lici na nemacku zato je i lepa
(hmmmm, 30. avgust 2015 19:15)

Kako, za ime svih svetova, mozes da poredis MARSELJEZU s talijanskom himnom, koja, zaista, em je prikladana za cirkus, em ima sramotan i skandalozan tekst, totalno neprikladan danasnjem vremenu, na koji niko ne obraca paznju (da se bilo koja balkanska drzava u svojoj himni proglasava naslednicom Rimskog Carstva, a narocito da pri tom jos preti njegovim oruzjem, pa da joj cak ni to nije dosta, nego da na kraju podrugljivo peva o rascerupanom orlu sa susedovog grba... mozete li zamisliti u kakav bi katran i perje citav Svet uvaljao tu balkansku drzavu i taj balkanski narod!?). I sto je najgore, valjda niko kao Talijani nema u svom kulturnom nasledju toliko velicanstvenih operskih horova, idealnih za himnu (i to je ono kulturno nasledje koje zaista jeste "italijansko", a ne pre-italijansko, tj. toskansko, venetsko, piemontesko, sicilijansko). Kako zaboga mozes MARSELJEZU porediti s talijanskom cirkuskom koracnicom!?

nevski

pre 8 godina

Paradoks vise,holandska himna je plagijat francuskog marsa Anrija IV,koriscenog bas u tridesetogodisnjem ratu katolika,protiv istih tih protenstantskih Holandjana,melodija se svidela narodu,kasnije su napravili himnu od petnaest strofa....

republikanac

pre 8 godina

Jeli ruska himna ista ona koju je Staljin narucio/izabrao umesto Internacionale?
(Moskvic je najbolji auto, 30. avgust 2015 19:45

Jeste. Najveća glupost koju je uradio.

e bas svasta

pre 8 godina

Stvarno su mi smesni ljudi koji ne vole Ruse pa im se ne svidja ni njihova himna koja je realno lepa. Koji su to tuzni kriterijumi verujte mi rusofobi ljudi na vasem voljenom zapadu nemaju uopste probleme tog tipa. Evo meni su lepe i ruska i americka.

mali vozd

pre 8 godina

Sličnosti ima, ali himna BiH nije plagijat - himna totalno izaziva drugačije emocije od ove muzike iz filma... Primeri plagijata: kada god sam poslušao Bregine plagijate i originale - tu dileme nije bilo niti oko muzike niti oko emocija :)

nisam ja, ja je

pre 8 godina

Svi su oni mala deca za Gorana Bregovića...šta je sve taj čovek pokrao,preradio,prepevao...Brega je šampion muzičkog lopovluka! (he,he..., 30. avgust 2015 14:57)

Taj je krao sta je hteo (tramvaj ceo i oblaka jedan deo), pa je, izmedju ostalog, krao i himne. Uzeo Lijepu nasu, pomesao je s Tamo daleko i 'ladno se... potpisao kao autor. Cak nema ni formalne napomene, za one koji slucajno ne znaju, da su "koristeni delovi..." etc. etc (a on je danas svetska zvezda i tamo gde ga dizu u nebesa zaista i ne znaju da Bregovic nije napisao "Moja mala nema mane" ili "Ja sam ja, Jeremija", oni iskreno veruju da jeste, pa, ne samo sto ga dizu u nebesa, nego mu i placaju kao autoru). Da i ne pominjemo kako je opljackao Sabana Bajramovica...

Pantagruel

pre 8 godina

Румунија има предивну химну (и мелодију и текст). Онај ко прочита превод њеног текста мора помислити да је њеном аутору један од извора инспирације била Доситејева песма "Востани Сербие" што није необично, будући да су нас кроз 19. век мучиле сличне муке, као и да је Доситеј рођен у Темишвару, те је његов рад врло добро био познат и Румунима.

Darko

pre 8 godina

Apsolutno najljepsa himna je ruska himna i to je realnost.
Kakva ukrajinska, norveska i sl. Bilo je i istrazivanje u svijetu
i ruska himna je dobila najvise glasova. Moze neko nekoga da ne voli
ali treba biti covjek i ne osporavati ono sto je neosporivo.
Medju najljepsim su sigurno crnogorska, italijanska, francuska himna.

0o

pre 8 godina

plagijat...heh...
pa svi mi stojimo na ramenima nasih predhodnika, sta ocekujete
postoji konacan, i ne preterano veliki, broj tonova i njihovih derivata (polovine, cetvrtine...)
ljudski sluh je efektivan samo u odredjenom opsegu frekvencija a cak i trenirano uvo tesko cije ispod 1/32 tona
postoji veliki, ali ogranicen broj mogucih kombinacija nota, pauza i svih ostalih elemenata kompozicije
taj broj je jos manji zbog preferenci koje prosecna osoba usvoji tokom kulturnog programiranja
pa jos manji zbog osecanja koja bi odredjeno delo, u ovom slucaju himna, trebala da proizvede kod slusalaca
zar je toliko bitno sto je muzika za busanje u grudi i padanje u amok jedne arbitrarno definisane grupe slicna drugoj
zar je toliko strasna ideja da su toliko slicne stvari za koje mislimo da nas razdvajaju...
hmh...izgleda da je ajnstajn bio u pravu...ljudska glupost je verovatno bezgranicna...pa opet, svakom svoje

hmmmm

pre 8 godina

Meni su najlepse nemacka i ruska himna. Tako himne treba da zvuce, dostojanstveno, a ne tralala kao Italijani i Francuzi ali opet to bas na njih lici, simpaticno.
I da, nasa lici na nemacku zato je i lepa

ju tuba

pre 8 godina

USA je ukrala staru rusku narodnu pesmu za svoju himnu...
Proverite...
[link]
(USA ukrala pesmu od Rusa, 30. avgust 2015 15:28)
A ti poverovao??

HA haaaaaaa haaaa!!!

nego šta

pre 8 godina

Kada vec pisete o slicnim himnama, mozda bi bilo lepo da pomenete himnu Poljske, cija je melodija prakticno istovetna sa "Hej, Sloveni".
(Milos, 30. avgust 2015 14:54)
------------------------------
Poljska himna "Ješće Poljska nje zginjela" (U slobodnom prevodu "Još Poljska nije propala" ) je poslužila kao osnova za nekoliko varijanti pesme "Hej Sloveni" u raznim slovenskim zemljama. Između dva rata bila je himna sokolskog pokreta, a ko u komunističkoj Jugoslaviji bila je državna himna. Po mom skromnom mišljenju jedna od boljih svetskih himni, poletne muzike i sjajne poruke (verujem da stih "Proklet bio izdajica svoje domovine" danas mnogi ne bi želeli da čuju).
Izvorna pesma je nastala za vreme Napoleonovih ratova (Poljaci su bili Napoleonovi saveznici) i bila je borbena pesma Legije Dombrovskog.

Predrag

pre 8 godina

A sta je sa nasom himnom "Boze pravde"? Nju je navodno komponovao Davorin Jenko, a da li je to original prosudite sami kada preslusate pesmu Jozefa Hajdna-”Gott erhalte“ koju je Hajdn svojevremeno komponovao za cara Franca Jozefa II. Ona je bila službena himna Austro-Ugarske Monarhije od 1797. godine.Poslusajte na linku: http://www.youtube.com/watch?v=QLG-zNSVxJ0

Garbage collector

pre 8 godina

Hej sloveni = Poljska, Bože pravde = Nemačka. Iako se govori da je Davorin Jenko kompozitor muzike iz te pesme, note koje je on pisao nemaju veze sa himnom usvojenom devedesetih.

Pozovite_Gorana_Radi_Pesme_Radim_Svadbe_I_Sahrane

pre 8 godina

Ne znam jel neko možda već rekao da je 'Hej Sloveni' jako slična himni Poljske? Da ste mene angažovali makar bi dobili original kompoziciju, ne bih to previše napatio.

devlinjo

pre 8 godina

Pre nekoliko godina sam gledao emisiju na b92 koja se zove "Čija je ovo pesma". Novinarka je putovala kroz Tursku, Bugarsku, Grčku, Makedoniju, Srbiju, Albaniju i Bosnu i svi su hteli da stave glavu na panj da je to baš njihova pesma. Radi se o pesmi "Aj ruse kose curo imaš". U Vranju umalo nije dobila batine. Šta na kraju, pesma je pesma, nastala u narodu, narod je peva i voli pa neka je bilo čija. Bitno je da budi emocije i nista drugo. Toliko o plagijatima. Pozdrav od Brege. ;-)

keks

pre 8 godina

Nije iznenadjenje. Kad kpmpozitor dobije domaci zadatak da izmisli jednostavnu pevljivu melodiju i uglavi jednostavan pevljivi tekst, a da su i harmonije takodje jednostavne i standardne, nema tu beskonacan broj kombinacija. Kao kad bi trebalo da obojite sliku od 4x4 piksela sa 3 boje, ako bi to radilo hiljadu slikara, sigurno bi bilo mnogo ponavljanja i medjusobne slicnosti.

Aleksa18

pre 8 godina

Хеј, Словени је панслoвeнcка патриотска песма , химна младих соколског спортског и политичког пансловенског друштва. Изворно наследство има прва Словачка република (1939-1945) .Kасније имплементирана у химну Социјалистичке Федеративне Републике Југославије од 1945. до 1992. Формирањем Савезне Републике Југославије, Хеј, Словени је постала химна те државе, а касније и химна Србије и Црне Горе.Данас није у службеној употреби. А Пољска је позајмила мелодију. Проверите нешто пре него што прокоментаришете.

Dusan

pre 8 godina

Sta ste zapeli za Hej Sloveni i Poljsku? To je panslovenska pesma koju je komponovao Slovak Tomasik. Niti je Jugoslavija pokrala Poljsku, niti Poljska Jugoslaviju.

Petar

pre 8 godina

Što se tiče poljske himne i Hej Sloveni, nisu to plagijati. To je zaostavština pan-slavenskog pokreta, nastalog u Češkoj u 19 veku. Plan je bio da svaka slovenska zemlja to ima za himnu.

Imali smo je mi, Poljaci i Slovaci. Mada, ako se ne varam, Poljaci su ćornuli melodiju, reči su promenili.

Pedja

pre 8 godina

Nažalost i himna Srbije je plagijat,kopija nemačko-austrougarske himne.
Jedina prava srpska himna Vostanie Serbie sa muzikom Vartkesa Baronijana, himna koja budi najlepše emocije.

enemy

pre 8 godina

Заболела ме глава, ња ња ња Пољска ња ња ња Југославија ња ња ња...
То није плагијат него пансловенска химна. Сама мелодија потиче из пољске народне песме, ал је прихваћена као пансловенска у 19. веку, тако да ту нико није крао ништа.

muhamed

pre 8 godina

Himne SFRJ i Poljske su obe nastale na osnovu melodije slovačkog kompozitora iz 19. veka koja je napisana kao sveslovenska himna. Budu li se Sloveni opametili i složili, nadam se da će baš ta pesma biti himna.

KiSSeli

pre 8 godina

Neke pesme jesu cisti plagijati, ali vecina pesama podseca na neku drugu ako bi se ulazilo u duboku analizu. Pa kod nas "Jugovica" nema tri originalne pesmeu celoj istoriji. Mozda "coban tera ovcice", a verovatno je i to duskutabilno.

bez_cenzure

pre 8 godina

Poslušajte himnu Izraela, Hatikvu i djelo ceskog kompozitora Bedžiha Smetane "Vltava" i nevjerovatno su slične. Kasnije se ispostavilo da je tvorac izraelske himne svoju kompoziciju zaista zasnovao na osnovu pomenutog muzickog djela češkog kompozitora.

Nenad

pre 8 godina

Boze pravde je usporena Nemacka himna. Tamo daleko je recimo stara Turska narodna pesma, ali posto smo i mi bili Turski narod, zavolesmo je.

realno

pre 8 godina

Marseljeza, deset mesta prazno, pa sve ostale.

Živela republika!
(Mihailo, 30. avgust 2015 14:45)

U pravu si, samo sto je ispred francuske himne ruska. I po melodiji i po tekstu.

sinisa

pre 8 godina

koliko je opao nivo opste kulture i obrazovanja pokazuje i ovaj clanak.

himna poljske i sfr jugoslavije planski imaju istu melodiju, a razlicit tekst. to je posledica panslovenske politike, ideje da se sloveni medjusobno ujedine i tako stanu na put zapadnoevropropskim impreijama koje nas gaze vekovima.
u planu je bio i panslovenski jezik koji bi svi mi koristili i razumeli, osnova bi bio slovacki, dovoljno blizu nama sa juga i onima sa severa.
naravno ideja je propala. dovoljno je pogledati ulogu trojanskih konja kao hrvatske i sve je jasno...

Washington

pre 8 godina

Ne znam ali po meni najbolje i najmocnije himne su crnogorska, ruska i francuska.

Ali crnogorska je onako najbolja pred neki boj :) nekima je morbidna meni je ekstra.

Gradjanska opcija

pre 8 godina

@irish radi se o himni Austrougarske. Himne su maltene identične, kao i tekst. Ali, dokaži ti to Srbima. Po meni je bolje da je himna bila Vostani Serbie.
(Poznavalac, 30. avgust 2015 15:20)

Himna Austrougarske od 1795. do 1918. je bila "Keiserhymne" koja je kasnije postala Nemacka himna "Deutschland über alles" a u stvari je jedan od Hajdenovih kvarteta... I ne da nema veze sa "Boze Pravde" nego ni doza najfinijeg Vinjaua ih ne bi mogla povezati

Zoki

pre 8 godina

Uh... "Hej Sloveni" je bila himna panslovenskog pokreta, nastala u prvoj polovini 19. veka. Na istu melodiju se pevala i himna sokolskog pokreta, kao i slovačka "Hej Slovaci". Muzika je preuzeta iz "Mazurke Dobrovskog" (Još Poljska nije propala) koja je nastala tridesetak godina ranije. Međutim, ta pesma je postala himna Poljske tek 1926. godine. Niko se u 19. veku nije uzbuđivao što himne koriste istu muziku. Pola Evrope je stajalo mirno na "God save the king (queen)" uz različite tekstove. "Bože pravde" nije pisana da bude državna himna, ali je to postala i to je završena priča. Ovo sa plagijatima i autorskim pravima je izmišljotina modernog doba. Starim autorima bi bio kompliment da je neko kopirao njihov rad, jer to znači da su napravili dobru stvar. Uostalom, za izvođenje himni se nigde u svetu ne plaća nadoknada autorima.

hej sloveni

pre 8 godina

Ne mogu da shvatim da u danasnje vreme, kada je skoro svaka informacija samo par otkucaja daleko, toliko ljudi napise da je Hej Sloveni plagijat poljske himne. Vise ste vremena potrosili da ostavite takav komentar nego sto bi vam bilo potrebno da saznate istinu o toj himni - to je panslovenska himna, koristi je vise zemalja za razne prilike i niko nikoga tu nije plagirao. Ako nista drugo bar moze da se pogleda wikipedia.

arh.

pre 8 godina

Ja ne znam da li su ljudi toliko neuki da ne znaju da je melodiju za himnu SFRJ i Poljske pisao isti čovek i da je namerno skoro identična zbog bliskosti slovenskih naroda. Uticaj panslovenskog pokreta kad je postojala ideja da svi slonenski narodi imaju varijaciju iste himne.

Poznavalac

pre 8 godina

@irish radi se o himni Austrougarske. Himne su maltene identične, kao i tekst. Ali, dokaži ti to Srbima. Po meni je bolje da je himna bila Vostani Serbie.

dinamo zagreb

pre 8 godina

Njemačka himna je ustvari međimurska narodna pjesma koju je Joseph Haydin uzeo za Austro Ugarsku himnu.
V jutro se ja rano stanem.

der bomber

pre 8 godina

Vidim da je citaocima nazanimljivija "slicnost" nase bivse himne, i Poljske himne.
Ovo je Istoriska cinjenica:
Sredinom 19 veka odrzan je sveslovenski kongres, (nazalost zaboravio sam gde)na kome je odluceno da "Hej Sloveni"bude himna svih Slovenskih naroda.Tu odluku je ispostovala Poljska i kasnije SFRJ.

Daniel

pre 8 godina

nemacka himna je ustvari melodija iz jednog od Hajdnovih kvarteta :

https://www.youtube.com/watch?v=4t3Vmo_EM8Y

nije spomenut , po meni najupadljiviji primer plagijata a to je himna stare Jugoslavije koja je ustvari poljska himna ( a u izvoru stara poljska melodija koju je i Shopen obradio u jednoj od svojih kompozicija mada je veza manje ocigledna ) .. medjutim poslusajte poljsku himnu ..
https://www.youtube.com/watch?v=3M9wrLN_dV0

Raush

pre 8 godina

SFRJ himna "Hej Sloveni" I Poljska himna - ovde nema greske, teski plagijat Jugoslovenske himne, https://www.google.com.au/?gfe_rd=cr&ei=Cx7nU-brFMqN8Qe1koDgBQ&gws_rd=ssl#q=polish+anthem ,

kao uostalom I ostalo u toj tvorevini ;o)

Ivan

pre 8 godina

Većina aktuelnih himni je pisana u XVIII ili XIX veku, u ogromnom broju slučajeva je u duru (svega desetak svetskih himni je u molu, pored pentatonskih i drugih lestvica), i uglavnom su (relativno) jednostavnijeg melodijskog sloga i ustaljenog, da ne kažem školskog, harmonskog sleda, te se čak i nenamerno desi da neki delovi liče, što ne znači automatski da su plagijati.

Dragoljub

pre 8 godina

Koliko ja znam, US nije "ukrala" rusku pesmu. Pre mnogo godina, video sam neki Riplijev film iz koga je proizilazilo da je po sredi bila britanska pesma.

peter

pre 8 godina

A slicnost himne "hej sloveni" iz nase bivse zajednicke drzave SFRJ, sa Poljskom himnom - identicna, samo poljska ima brzi takt. Ali identicna. Potrazite I poslusajte!

Winston

pre 8 godina

"Čak je čuvena nacionalna himna Velike Birtanije “Bože, čuvaj kraljicu” (“God Save the Queen”) sa početka 19. veka nastala na osnovu starije kompozicije koja je oživljena 1745. godine."

Ček' malo ... Zar britanska himna nije nastala po pesmi "God save the queen" od Sex Pistolsa?!?

Anaksimandar

pre 8 godina

Himne Nemacke i Srbije pocinju identicno melodijski, samo se razlikuje sta se u pevanju drugacije naglasi. To jest - Svabe su iskopirale valjda Hajdna, a mi Svabe...

Poznavalac

pre 8 godina

@irish radi se o himni Austrougarske. Himne su maltene identične, kao i tekst. Ali, dokaži ti to Srbima. Po meni je bolje da je himna bila Vostani Serbie.

Ivan

pre 8 godina

Većina aktuelnih himni je pisana u XVIII ili XIX veku, u ogromnom broju slučajeva je u duru (svega desetak svetskih himni je u molu, pored pentatonskih i drugih lestvica), i uglavnom su (relativno) jednostavnijeg melodijskog sloga i ustaljenog, da ne kažem školskog, harmonskog sleda, te se čak i nenamerno desi da neki delovi liče, što ne znači automatski da su plagijati.

devlinjo

pre 8 godina

Pre nekoliko godina sam gledao emisiju na b92 koja se zove "Čija je ovo pesma". Novinarka je putovala kroz Tursku, Bugarsku, Grčku, Makedoniju, Srbiju, Albaniju i Bosnu i svi su hteli da stave glavu na panj da je to baš njihova pesma. Radi se o pesmi "Aj ruse kose curo imaš". U Vranju umalo nije dobila batine. Šta na kraju, pesma je pesma, nastala u narodu, narod je peva i voli pa neka je bilo čija. Bitno je da budi emocije i nista drugo. Toliko o plagijatima. Pozdrav od Brege. ;-)

Winston

pre 8 godina

"Čak je čuvena nacionalna himna Velike Birtanije “Bože, čuvaj kraljicu” (“God Save the Queen”) sa početka 19. veka nastala na osnovu starije kompozicije koja je oživljena 1745. godine."

Ček' malo ... Zar britanska himna nije nastala po pesmi "God save the queen" od Sex Pistolsa?!?

sinisa

pre 8 godina

koliko je opao nivo opste kulture i obrazovanja pokazuje i ovaj clanak.

himna poljske i sfr jugoslavije planski imaju istu melodiju, a razlicit tekst. to je posledica panslovenske politike, ideje da se sloveni medjusobno ujedine i tako stanu na put zapadnoevropropskim impreijama koje nas gaze vekovima.
u planu je bio i panslovenski jezik koji bi svi mi koristili i razumeli, osnova bi bio slovacki, dovoljno blizu nama sa juga i onima sa severa.
naravno ideja je propala. dovoljno je pogledati ulogu trojanskih konja kao hrvatske i sve je jasno...

enemy

pre 8 godina

Заболела ме глава, ња ња ња Пољска ња ња ња Југославија ња ња ња...
То није плагијат него пансловенска химна. Сама мелодија потиче из пољске народне песме, ал је прихваћена као пансловенска у 19. веку, тако да ту нико није крао ништа.

hej sloveni

pre 8 godina

Ne mogu da shvatim da u danasnje vreme, kada je skoro svaka informacija samo par otkucaja daleko, toliko ljudi napise da je Hej Sloveni plagijat poljske himne. Vise ste vremena potrosili da ostavite takav komentar nego sto bi vam bilo potrebno da saznate istinu o toj himni - to je panslovenska himna, koristi je vise zemalja za razne prilike i niko nikoga tu nije plagirao. Ako nista drugo bar moze da se pogleda wikipedia.

Zoki

pre 8 godina

Uh... "Hej Sloveni" je bila himna panslovenskog pokreta, nastala u prvoj polovini 19. veka. Na istu melodiju se pevala i himna sokolskog pokreta, kao i slovačka "Hej Slovaci". Muzika je preuzeta iz "Mazurke Dobrovskog" (Još Poljska nije propala) koja je nastala tridesetak godina ranije. Međutim, ta pesma je postala himna Poljske tek 1926. godine. Niko se u 19. veku nije uzbuđivao što himne koriste istu muziku. Pola Evrope je stajalo mirno na "God save the king (queen)" uz različite tekstove. "Bože pravde" nije pisana da bude državna himna, ali je to postala i to je završena priča. Ovo sa plagijatima i autorskim pravima je izmišljotina modernog doba. Starim autorima bi bio kompliment da je neko kopirao njihov rad, jer to znači da su napravili dobru stvar. Uostalom, za izvođenje himni se nigde u svetu ne plaća nadoknada autorima.

Dusan

pre 8 godina

Sta ste zapeli za Hej Sloveni i Poljsku? To je panslovenska pesma koju je komponovao Slovak Tomasik. Niti je Jugoslavija pokrala Poljsku, niti Poljska Jugoslaviju.

nego šta

pre 8 godina

Kada vec pisete o slicnim himnama, mozda bi bilo lepo da pomenete himnu Poljske, cija je melodija prakticno istovetna sa "Hej, Sloveni".
(Milos, 30. avgust 2015 14:54)
------------------------------
Poljska himna "Ješće Poljska nje zginjela" (U slobodnom prevodu "Još Poljska nije propala" ) je poslužila kao osnova za nekoliko varijanti pesme "Hej Sloveni" u raznim slovenskim zemljama. Između dva rata bila je himna sokolskog pokreta, a ko u komunističkoj Jugoslaviji bila je državna himna. Po mom skromnom mišljenju jedna od boljih svetskih himni, poletne muzike i sjajne poruke (verujem da stih "Proklet bio izdajica svoje domovine" danas mnogi ne bi želeli da čuju).
Izvorna pesma je nastala za vreme Napoleonovih ratova (Poljaci su bili Napoleonovi saveznici) i bila je borbena pesma Legije Dombrovskog.

peter

pre 8 godina

A slicnost himne "hej sloveni" iz nase bivse zajednicke drzave SFRJ, sa Poljskom himnom - identicna, samo poljska ima brzi takt. Ali identicna. Potrazite I poslusajte!

muhamed

pre 8 godina

Himne SFRJ i Poljske su obe nastale na osnovu melodije slovačkog kompozitora iz 19. veka koja je napisana kao sveslovenska himna. Budu li se Sloveni opametili i složili, nadam se da će baš ta pesma biti himna.

der bomber

pre 8 godina

Vidim da je citaocima nazanimljivija "slicnost" nase bivse himne, i Poljske himne.
Ovo je Istoriska cinjenica:
Sredinom 19 veka odrzan je sveslovenski kongres, (nazalost zaboravio sam gde)na kome je odluceno da "Hej Sloveni"bude himna svih Slovenskih naroda.Tu odluku je ispostovala Poljska i kasnije SFRJ.

arh.

pre 8 godina

Ja ne znam da li su ljudi toliko neuki da ne znaju da je melodiju za himnu SFRJ i Poljske pisao isti čovek i da je namerno skoro identična zbog bliskosti slovenskih naroda. Uticaj panslovenskog pokreta kad je postojala ideja da svi slonenski narodi imaju varijaciju iste himne.

nisam ja, ja je

pre 8 godina

Svi su oni mala deca za Gorana Bregovića...šta je sve taj čovek pokrao,preradio,prepevao...Brega je šampion muzičkog lopovluka! (he,he..., 30. avgust 2015 14:57)

Taj je krao sta je hteo (tramvaj ceo i oblaka jedan deo), pa je, izmedju ostalog, krao i himne. Uzeo Lijepu nasu, pomesao je s Tamo daleko i 'ladno se... potpisao kao autor. Cak nema ni formalne napomene, za one koji slucajno ne znaju, da su "koristeni delovi..." etc. etc (a on je danas svetska zvezda i tamo gde ga dizu u nebesa zaista i ne znaju da Bregovic nije napisao "Moja mala nema mane" ili "Ja sam ja, Jeremija", oni iskreno veruju da jeste, pa, ne samo sto ga dizu u nebesa, nego mu i placaju kao autoru). Da i ne pominjemo kako je opljackao Sabana Bajramovica...

Aleksa18

pre 8 godina

Хеј, Словени је панслoвeнcка патриотска песма , химна младих соколског спортског и политичког пансловенског друштва. Изворно наследство има прва Словачка република (1939-1945) .Kасније имплементирана у химну Социјалистичке Федеративне Републике Југославије од 1945. до 1992. Формирањем Савезне Републике Југославије, Хеј, Словени је постала химна те државе, а касније и химна Србије и Црне Горе.Данас није у службеној употреби. А Пољска је позајмила мелодију. Проверите нешто пре него што прокоментаришете.

Gradjanska opcija

pre 8 godina

@irish radi se o himni Austrougarske. Himne su maltene identične, kao i tekst. Ali, dokaži ti to Srbima. Po meni je bolje da je himna bila Vostani Serbie.
(Poznavalac, 30. avgust 2015 15:20)

Himna Austrougarske od 1795. do 1918. je bila "Keiserhymne" koja je kasnije postala Nemacka himna "Deutschland über alles" a u stvari je jedan od Hajdenovih kvarteta... I ne da nema veze sa "Boze Pravde" nego ni doza najfinijeg Vinjaua ih ne bi mogla povezati

realno

pre 8 godina

Marseljeza, deset mesta prazno, pa sve ostale.

Živela republika!
(Mihailo, 30. avgust 2015 14:45)

U pravu si, samo sto je ispred francuske himne ruska. I po melodiji i po tekstu.

Daniel

pre 8 godina

nemacka himna je ustvari melodija iz jednog od Hajdnovih kvarteta :

https://www.youtube.com/watch?v=4t3Vmo_EM8Y

nije spomenut , po meni najupadljiviji primer plagijata a to je himna stare Jugoslavije koja je ustvari poljska himna ( a u izvoru stara poljska melodija koju je i Shopen obradio u jednoj od svojih kompozicija mada je veza manje ocigledna ) .. medjutim poslusajte poljsku himnu ..
https://www.youtube.com/watch?v=3M9wrLN_dV0

keks

pre 8 godina

Nije iznenadjenje. Kad kpmpozitor dobije domaci zadatak da izmisli jednostavnu pevljivu melodiju i uglavi jednostavan pevljivi tekst, a da su i harmonije takodje jednostavne i standardne, nema tu beskonacan broj kombinacija. Kao kad bi trebalo da obojite sliku od 4x4 piksela sa 3 boje, ako bi to radilo hiljadu slikara, sigurno bi bilo mnogo ponavljanja i medjusobne slicnosti.

Predrag

pre 8 godina

A sta je sa nasom himnom "Boze pravde"? Nju je navodno komponovao Davorin Jenko, a da li je to original prosudite sami kada preslusate pesmu Jozefa Hajdna-”Gott erhalte“ koju je Hajdn svojevremeno komponovao za cara Franca Jozefa II. Ona je bila službena himna Austro-Ugarske Monarhije od 1797. godine.Poslusajte na linku: http://www.youtube.com/watch?v=QLG-zNSVxJ0

Pedja

pre 8 godina

Nažalost i himna Srbije je plagijat,kopija nemačko-austrougarske himne.
Jedina prava srpska himna Vostanie Serbie sa muzikom Vartkesa Baronijana, himna koja budi najlepše emocije.

Raush

pre 8 godina

SFRJ himna "Hej Sloveni" I Poljska himna - ovde nema greske, teski plagijat Jugoslovenske himne, https://www.google.com.au/?gfe_rd=cr&ei=Cx7nU-brFMqN8Qe1koDgBQ&gws_rd=ssl#q=polish+anthem ,

kao uostalom I ostalo u toj tvorevini ;o)

Nenad

pre 8 godina

Boze pravde je usporena Nemacka himna. Tamo daleko je recimo stara Turska narodna pesma, ali posto smo i mi bili Turski narod, zavolesmo je.

Petar

pre 8 godina

Što se tiče poljske himne i Hej Sloveni, nisu to plagijati. To je zaostavština pan-slavenskog pokreta, nastalog u Češkoj u 19 veku. Plan je bio da svaka slovenska zemlja to ima za himnu.

Imali smo je mi, Poljaci i Slovaci. Mada, ako se ne varam, Poljaci su ćornuli melodiju, reči su promenili.

hmmmm

pre 8 godina

Meni su najlepse nemacka i ruska himna. Tako himne treba da zvuce, dostojanstveno, a ne tralala kao Italijani i Francuzi ali opet to bas na njih lici, simpaticno.
I da, nasa lici na nemacku zato je i lepa

dinamo zagreb

pre 8 godina

Njemačka himna je ustvari međimurska narodna pjesma koju je Joseph Haydin uzeo za Austro Ugarsku himnu.
V jutro se ja rano stanem.

Darko

pre 8 godina

Apsolutno najljepsa himna je ruska himna i to je realnost.
Kakva ukrajinska, norveska i sl. Bilo je i istrazivanje u svijetu
i ruska himna je dobila najvise glasova. Moze neko nekoga da ne voli
ali treba biti covjek i ne osporavati ono sto je neosporivo.
Medju najljepsim su sigurno crnogorska, italijanska, francuska himna.

KiSSeli

pre 8 godina

Neke pesme jesu cisti plagijati, ali vecina pesama podseca na neku drugu ako bi se ulazilo u duboku analizu. Pa kod nas "Jugovica" nema tri originalne pesmeu celoj istoriji. Mozda "coban tera ovcice", a verovatno je i to duskutabilno.

e bas svasta

pre 8 godina

Stvarno su mi smesni ljudi koji ne vole Ruse pa im se ne svidja ni njihova himna koja je realno lepa. Koji su to tuzni kriterijumi verujte mi rusofobi ljudi na vasem voljenom zapadu nemaju uopste probleme tog tipa. Evo meni su lepe i ruska i americka.

bez_cenzure

pre 8 godina

Poslušajte himnu Izraela, Hatikvu i djelo ceskog kompozitora Bedžiha Smetane "Vltava" i nevjerovatno su slične. Kasnije se ispostavilo da je tvorac izraelske himne svoju kompoziciju zaista zasnovao na osnovu pomenutog muzickog djela češkog kompozitora.

ju tuba

pre 8 godina

USA je ukrala staru rusku narodnu pesmu za svoju himnu...
Proverite...
[link]
(USA ukrala pesmu od Rusa, 30. avgust 2015 15:28)
A ti poverovao??

HA haaaaaaa haaaa!!!

Pantagruel

pre 8 godina

Румунија има предивну химну (и мелодију и текст). Онај ко прочита превод њеног текста мора помислити да је њеном аутору један од извора инспирације била Доситејева песма "Востани Сербие" што није необично, будући да су нас кроз 19. век мучиле сличне муке, као и да је Доситеј рођен у Темишвару, те је његов рад врло добро био познат и Румунима.

mali vozd

pre 8 godina

Sličnosti ima, ali himna BiH nije plagijat - himna totalno izaziva drugačije emocije od ove muzike iz filma... Primeri plagijata: kada god sam poslušao Bregine plagijate i originale - tu dileme nije bilo niti oko muzike niti oko emocija :)

Washington

pre 8 godina

Ne znam ali po meni najbolje i najmocnije himne su crnogorska, ruska i francuska.

Ali crnogorska je onako najbolja pred neki boj :) nekima je morbidna meni je ekstra.

Garbage collector

pre 8 godina

Hej sloveni = Poljska, Bože pravde = Nemačka. Iako se govori da je Davorin Jenko kompozitor muzike iz te pesme, note koje je on pisao nemaju veze sa himnom usvojenom devedesetih.

republikanac

pre 8 godina

Jeli ruska himna ista ona koju je Staljin narucio/izabrao umesto Internacionale?
(Moskvic je najbolji auto, 30. avgust 2015 19:45

Jeste. Najveća glupost koju je uradio.

Anaksimandar

pre 8 godina

Himne Nemacke i Srbije pocinju identicno melodijski, samo se razlikuje sta se u pevanju drugacije naglasi. To jest - Svabe su iskopirale valjda Hajdna, a mi Svabe...

nevski

pre 8 godina

Paradoks vise,holandska himna je plagijat francuskog marsa Anrija IV,koriscenog bas u tridesetogodisnjem ratu katolika,protiv istih tih protenstantskih Holandjana,melodija se svidela narodu,kasnije su napravili himnu od petnaest strofa....

guska koja je spasla Rim

pre 8 godina

Tako himne treba da zvuce, dostojanstveno, a ne tralala kao Italijani i Francuzi ali opet to bas na njih lici, simpaticno.
I da, nasa lici na nemacku zato je i lepa
(hmmmm, 30. avgust 2015 19:15)

Kako, za ime svih svetova, mozes da poredis MARSELJEZU s talijanskom himnom, koja, zaista, em je prikladana za cirkus, em ima sramotan i skandalozan tekst, totalno neprikladan danasnjem vremenu, na koji niko ne obraca paznju (da se bilo koja balkanska drzava u svojoj himni proglasava naslednicom Rimskog Carstva, a narocito da pri tom jos preti njegovim oruzjem, pa da joj cak ni to nije dosta, nego da na kraju podrugljivo peva o rascerupanom orlu sa susedovog grba... mozete li zamisliti u kakav bi katran i perje citav Svet uvaljao tu balkansku drzavu i taj balkanski narod!?). I sto je najgore, valjda niko kao Talijani nema u svom kulturnom nasledju toliko velicanstvenih operskih horova, idealnih za himnu (i to je ono kulturno nasledje koje zaista jeste "italijansko", a ne pre-italijansko, tj. toskansko, venetsko, piemontesko, sicilijansko). Kako zaboga mozes MARSELJEZU porediti s talijanskom cirkuskom koracnicom!?

0o

pre 8 godina

plagijat...heh...
pa svi mi stojimo na ramenima nasih predhodnika, sta ocekujete
postoji konacan, i ne preterano veliki, broj tonova i njihovih derivata (polovine, cetvrtine...)
ljudski sluh je efektivan samo u odredjenom opsegu frekvencija a cak i trenirano uvo tesko cije ispod 1/32 tona
postoji veliki, ali ogranicen broj mogucih kombinacija nota, pauza i svih ostalih elemenata kompozicije
taj broj je jos manji zbog preferenci koje prosecna osoba usvoji tokom kulturnog programiranja
pa jos manji zbog osecanja koja bi odredjeno delo, u ovom slucaju himna, trebala da proizvede kod slusalaca
zar je toliko bitno sto je muzika za busanje u grudi i padanje u amok jedne arbitrarno definisane grupe slicna drugoj
zar je toliko strasna ideja da su toliko slicne stvari za koje mislimo da nas razdvajaju...
hmh...izgleda da je ajnstajn bio u pravu...ljudska glupost je verovatno bezgranicna...pa opet, svakom svoje

Nesa

pre 8 godina

Nesmem to da kazem, jer znam da cu da zaradim gomilu minua ... ali ako covek ne zna odakle dolazi meni je uistinu lepa "Lepa nasa domovina" jer velica zemlju, reke, more, narod i jer nema nikakve drame, Boga, krvi, patnje i slicne patriotske idiotarije da ti se creva okrecu. Neznam kako vama ali je veoma ponosna himna, e to je druga stvar od koga i odkuda dolazi...i sto nikako ne bi trebalo da nam se svida, tako da Hrvati stvarno imaju, po meni, jednu od lepsih i orginalnijih himni.

Pozovite_Gorana_Radi_Pesme_Radim_Svadbe_I_Sahrane

pre 8 godina

Ne znam jel neko možda već rekao da je 'Hej Sloveni' jako slična himni Poljske? Da ste mene angažovali makar bi dobili original kompoziciju, ne bih to previše napatio.

trojanski konjusar

pre 8 godina

P.S. Panslavizam je jedno od najvecih zala koja je porodila Evropa, u rangu nacizma i fasizma (zapravo, mnogo je vece zlo od talijanskog fasizma, onakvog kakav je zaista bio, a jeste, naravno, bio Zlo). Pobornike i zastupnike panslavizma treba tuci u glavu svim sredstvima. Panslavisti i mikroslavisti, ja nisam "izdajica" vase nabedjene domovine, jer, nije moguce izdati neprijatelja. Ja sam vas NEPRIJATELJ i vi ste moji NEPRIJATELJI. Medju nama ne moze biti diskusije i ne obracam se vama, nego potencijalnim zrtvama vasih lazi, odnosno, onih lazi cije ste vi zrtve. Za vas je kasno.

Mik

pre 8 godina

Nacija nije prirodna kategorija, poput rodova, bratstava i plemena, koje vezuju jace ili slabije krvne veze. Izmišljena je, a sa njom i nacionalne himne, zastave, grbovi i nacionalni simboli -kao plod potrebe da se narod na nekom prostoru ujedini i veze oko neke teritorije (da bi opet odigrali nekakvu ulogu u politici velikih sila). Zato ne treba da cudi svo to plagiranje i problematični kvalitet tih primenjenih pesama. To su vam, manje-više kao danas pesme za reklame ("Veš mašina živi duže uz Kalgon"), sredstvo masovne hipnoze, sve je marketing, oduvek!

vino pije Kraljeviću Marko

pre 8 godina

Ko se seća legendarnog skeča Nadrealista o izboru za bosansku himnu? Sve je tamo rečeno...Ne mogu da se dogovore, sva tri naroda vuku na svoju stranu,i na kraju se nadju na "Oj, djevojko, džidžo moja, džidžala te majka tvoja..."

Dragoljub

pre 8 godina

Koliko ja znam, US nije "ukrala" rusku pesmu. Pre mnogo godina, video sam neki Riplijev film iz koga je proizilazilo da je po sredi bila britanska pesma.

trojanski konjusar

pre 8 godina

posledica panslovenske politike, ideje da se sloveni medjusobno ujedine i tako stanu na put zapadnoevropropskim impreijama koje nas gaze vekovima. u planu je bio i panslovenski jezik koji bi svi mi koristili i razumeli, osnova bi bio slovacki, dovoljno blizu nama sa juga i onima sa severa. naravno ideja je propala. dovoljno je pogledati ulogu trojanskih konja kao hrvatske i sve je jasno... (sinisa)

Hvala Bogu da je propala, jer, em je bila rasisticka (preudo-rasisticka, sto je jos i gore), em idiotska. Tzv. "Slovene" nista ne povezuje (dobro, osim mreze pojedinacnih veza medju raznim narodima, koje zaista postoje... ali, takve veze postoje i s drugom narodima) sem srodnosti jezika. Koji su srodni jer zaista svi poticu od istog jezika, ali, taj nije bio nikakav "pra-slovenski", nego se prosirio dobro znamo odakle i dobro znamo kako - prvo kao liturgijski, knizevni i jezik elita, a potom kao osnova jezika unutrasnje komunikacije razlicitih drzava koje su upravo tada nastajale, uglavnom nezavisno jedna od druge. A u svakoj su zivele razlicite etnicke grupe, koje su govorile razlicitim jezicima - svakako, neke od njih su morale manje-vise razumevati taj jezik "seljaka iz okoline Soluna", sto uopste ne mora znaciti da su te grupe bile najbrojnije, ni dominantne (barem dok im Cirilo i Metodije nisu doneli prednost), pa cak ni da su medjusobno morale imati neko blisko zajednicko poreklo. Znaci samo da su morale biti najrasprsenije (sto bi se danas srpski reklo - najrasejanije).

Stanoje

pre 8 godina

Nasa 'Boze pravde" je plagijat stare austro-ugarske himne koju je Kaydn skladao. I to teski plagijat. Poslusajte: https://www.youtube.com/watch?v=AhfMnlFZHgQ

Kwisatz Haderach

pre 8 godina

Pošto sam čuo ovu austrougarsku himnu, i skontao da je naša ukradena, predlažem da je zamenimo sa "God of Thunder" od Kiss.

posteni janjicar

pre 8 godina

Pre nekoliko godina sam gledao emisiju na b92 koja se zove "Čija je ovo pesma". Novinarka je putovala kroz Tursku, Bugarsku, Grčku, Makedoniju, Srbiju, Albaniju i Bosnu i svi su hteli da stave glavu na panj da je to baš njihova pesma. Radi se o pesmi "Aj ruse kose curo imaš". U Vranju umalo nije dobila batine. Šta na kraju, pesma je pesma, nastala u narodu, narod je peva i voli pa neka je bilo čija. Bitno je da budi emocije i nista drugo. Toliko o plagijatima. Pozdrav od Brege. ;-)
(devlinjo)

Nije nastala u narodu! Dobro, neka konkretna pesma verovatno i jeste, ali, taj tip muzike, koju danas dozivljavamo kao autenticno balkansku, u originalu je turska duhovna muzika (mehteri), koju su svirali dervisi, te uz nju plesali i padali u trans, a koju su pisali najvisi velikodostojnici, ukljucujuci i sultane licno (u obavezno obrazovanje sultana ulazila je i muzika). Dakle, to je izvorno *pisana*, autorska muzika. Potom su na bazi te muzike pisani janjicarski marsevi (janjicari su bili u bliskoj vezi s derviskim redom), tako je ta muzika usla u uho balkanskim narodima, pa postala "stara narodna" (jasno da je potom dozivela regionalne varijacije). Naravno, ne treba zaboraviti ni ulogu Roma u njenoj difuziji, koji su prethodno, kao robovi, bili muzicari u turskoj sluzbi. BTW, janjicarski marsevi su inspirisali i jednog Mozarta da napise "Turski mars". Ta vrsta muzike je, nakon Ataturka, u Turskoj dugo bila zabranjena. A zaista je fantasticna, tuce bilo koje "latino" ritmove.

profa

pre 8 godina

Nesmem to da kazem, jer znam da cu da zaradim gomilu minua ... ali ako covek ne zna odakle dolazi meni je uistinu lepa "Lepa nasa domovina" jer velica zemlju, reke, more, narod i jer nema nikakve drame, Boga, krvi, patnje i slicne patriotske idiotarije da ti se creva okrecu. Neznam kako vama ali je veoma ponosna himna, e to je druga stvar od koga i odkuda dolazi...i sto nikako ne bi trebalo da nam se svida, tako da Hrvati stvarno imaju, po meni, jednu od lepsih i orginalnijih himni.
(Nesa, 31. avgust 2015 13:12) Pa naravno da je lepa, kad je Srbin napisao :)

Daniel

pre 8 godina

@guska koja je spasila Rim
hmm.. "skandalozan tekst " italijanske himne , kazes
" necistom krvlju nasih neprijatelja preplavicemo nasa polja .... nasi neprijatelji poklase nase sunarodnike "
italijanska himna ?
ne .. Marseljeza !

nezavisno od ovoga, meni je jedna od najlepsih himni upravo ruska himna , muzicki gledano , bez politike

jenko

pre 8 godina

@Nesa Pozabavi se pravopisom malo pre nego himnama.
Nisam citao sve komentare, priznajem, ali pitam se koliko nas primecuje "bezobraznu" slicnost izmedju Hej, Sloveni i trenutne himne Poljske?

Jiriki

pre 8 godina

Pa naravno da je lepa, kad je Srbin napisao :)
(profa, 31. avgust 2015 18:37)

"Horvatska domovina" je napisal Antun Mihanović, dok ju je Runjanin kasnije uglazbil. Pobrkal si ih.

Негујмо срски језик

pre 8 godina

"Stanoje"
Можда је неко складао хрватску химну али српску "Боже правде" је конпоновао зна се ко!

Maks

pre 8 godina

Meni himna BiH ne zvuči kao "plagijat" muzike iz tog filma... možda par sekundi koji se čuju pri sredini tog klipa sa muzikom iz tog filma ima nekih sličnosti sa početkom himne BiH, ali to mi liči na običnu slučajnost.


@Stanoje
@opa poyy
Ja ne vidim neku veliku sličnost između "Bože pravde" i "Deutschland, Deutschland Über Alles"... melodija i reči se poprilično razlikuju... ako ne primećujete razliku po sluhu, pogledajte note (ako umete da čitate note uopšte).


@posteni janjicar
"Mehter" nije "Turska duhovna muzika" kako ti kažeš, nego vojni marš... i nisu ih "svirali derviši i padali u trans" kako ti kažeš, nego su ih svirali janičarski vojni orkestri koje su zvali "mehterân", a dirigenta "mehterbaºı".

"Ruse kose curo imaš" i turska pesma "Üsküdar'a gider iken" koja ima sličnu melodiju nisu "Mehter", niti derviške pesme. "Üsküdar'a gider iken" je "ženska" pesma (devojka peva o "njenom pisaru")... vojni orkestri nisu imali "pevaljke".

Primer "Mehter" marša bi bio, na primer, "Hücum Marºı" ili "Eski Ordu Marºı".

Primer derviške pesme bi bio, na primer, "Ja upitah žuti cvet" (ima i turska verzija "Sordum sarı çiçeğe") ili "Od aška si bolestan" (pročitao sam da je to pisao neki derviš sa Kosova). Za derviške pesme je uobičajeno da u pozadini tokom cele pesme govore "Hu! Hu!".

Što se balkanske "etno" muzike tiče, potraži na YouTube "Christodoulos Halaris - Byzantine Secular Classical Music" i obrati pažnju koliko slično vizantijska muzika slično zvuči.

Nenad

pre 8 godina

Boze pravde je usporena Nemacka himna. Tamo daleko je recimo stara Turska narodna pesma, ali posto smo i mi bili Turski narod, zavolesmo je.

Raush

pre 8 godina

SFRJ himna "Hej Sloveni" I Poljska himna - ovde nema greske, teski plagijat Jugoslovenske himne, https://www.google.com.au/?gfe_rd=cr&ei=Cx7nU-brFMqN8Qe1koDgBQ&gws_rd=ssl#q=polish+anthem ,

kao uostalom I ostalo u toj tvorevini ;o)

hmmmm

pre 8 godina

Meni su najlepse nemacka i ruska himna. Tako himne treba da zvuce, dostojanstveno, a ne tralala kao Italijani i Francuzi ali opet to bas na njih lici, simpaticno.
I da, nasa lici na nemacku zato je i lepa

trojanski konjusar

pre 8 godina

posledica panslovenske politike, ideje da se sloveni medjusobno ujedine i tako stanu na put zapadnoevropropskim impreijama koje nas gaze vekovima. u planu je bio i panslovenski jezik koji bi svi mi koristili i razumeli, osnova bi bio slovacki, dovoljno blizu nama sa juga i onima sa severa. naravno ideja je propala. dovoljno je pogledati ulogu trojanskih konja kao hrvatske i sve je jasno... (sinisa)

Hvala Bogu da je propala, jer, em je bila rasisticka (preudo-rasisticka, sto je jos i gore), em idiotska. Tzv. "Slovene" nista ne povezuje (dobro, osim mreze pojedinacnih veza medju raznim narodima, koje zaista postoje... ali, takve veze postoje i s drugom narodima) sem srodnosti jezika. Koji su srodni jer zaista svi poticu od istog jezika, ali, taj nije bio nikakav "pra-slovenski", nego se prosirio dobro znamo odakle i dobro znamo kako - prvo kao liturgijski, knizevni i jezik elita, a potom kao osnova jezika unutrasnje komunikacije razlicitih drzava koje su upravo tada nastajale, uglavnom nezavisno jedna od druge. A u svakoj su zivele razlicite etnicke grupe, koje su govorile razlicitim jezicima - svakako, neke od njih su morale manje-vise razumevati taj jezik "seljaka iz okoline Soluna", sto uopste ne mora znaciti da su te grupe bile najbrojnije, ni dominantne (barem dok im Cirilo i Metodije nisu doneli prednost), pa cak ni da su medjusobno morale imati neko blisko zajednicko poreklo. Znaci samo da su morale biti najrasprsenije (sto bi se danas srpski reklo - najrasejanije).

trojanski konjusar

pre 8 godina

P.S. Panslavizam je jedno od najvecih zala koja je porodila Evropa, u rangu nacizma i fasizma (zapravo, mnogo je vece zlo od talijanskog fasizma, onakvog kakav je zaista bio, a jeste, naravno, bio Zlo). Pobornike i zastupnike panslavizma treba tuci u glavu svim sredstvima. Panslavisti i mikroslavisti, ja nisam "izdajica" vase nabedjene domovine, jer, nije moguce izdati neprijatelja. Ja sam vas NEPRIJATELJ i vi ste moji NEPRIJATELJI. Medju nama ne moze biti diskusije i ne obracam se vama, nego potencijalnim zrtvama vasih lazi, odnosno, onih lazi cije ste vi zrtve. Za vas je kasno.

Washington

pre 8 godina

Ne znam ali po meni najbolje i najmocnije himne su crnogorska, ruska i francuska.

Ali crnogorska je onako najbolja pred neki boj :) nekima je morbidna meni je ekstra.

Poznavalac

pre 8 godina

@irish radi se o himni Austrougarske. Himne su maltene identične, kao i tekst. Ali, dokaži ti to Srbima. Po meni je bolje da je himna bila Vostani Serbie.

Darko

pre 8 godina

Apsolutno najljepsa himna je ruska himna i to je realnost.
Kakva ukrajinska, norveska i sl. Bilo je i istrazivanje u svijetu
i ruska himna je dobila najvise glasova. Moze neko nekoga da ne voli
ali treba biti covjek i ne osporavati ono sto je neosporivo.
Medju najljepsim su sigurno crnogorska, italijanska, francuska himna.

Garbage collector

pre 8 godina

Hej sloveni = Poljska, Bože pravde = Nemačka. Iako se govori da je Davorin Jenko kompozitor muzike iz te pesme, note koje je on pisao nemaju veze sa himnom usvojenom devedesetih.

Pozovite_Gorana_Radi_Pesme_Radim_Svadbe_I_Sahrane

pre 8 godina

Ne znam jel neko možda već rekao da je 'Hej Sloveni' jako slična himni Poljske? Da ste mene angažovali makar bi dobili original kompoziciju, ne bih to previše napatio.

realno

pre 8 godina

Marseljeza, deset mesta prazno, pa sve ostale.

Živela republika!
(Mihailo, 30. avgust 2015 14:45)

U pravu si, samo sto je ispred francuske himne ruska. I po melodiji i po tekstu.

peter

pre 8 godina

A slicnost himne "hej sloveni" iz nase bivse zajednicke drzave SFRJ, sa Poljskom himnom - identicna, samo poljska ima brzi takt. Ali identicna. Potrazite I poslusajte!

Anaksimandar

pre 8 godina

Himne Nemacke i Srbije pocinju identicno melodijski, samo se razlikuje sta se u pevanju drugacije naglasi. To jest - Svabe su iskopirale valjda Hajdna, a mi Svabe...

Gradjanska opcija

pre 8 godina

@irish radi se o himni Austrougarske. Himne su maltene identične, kao i tekst. Ali, dokaži ti to Srbima. Po meni je bolje da je himna bila Vostani Serbie.
(Poznavalac, 30. avgust 2015 15:20)

Himna Austrougarske od 1795. do 1918. je bila "Keiserhymne" koja je kasnije postala Nemacka himna "Deutschland über alles" a u stvari je jedan od Hajdenovih kvarteta... I ne da nema veze sa "Boze Pravde" nego ni doza najfinijeg Vinjaua ih ne bi mogla povezati

Predrag

pre 8 godina

A sta je sa nasom himnom "Boze pravde"? Nju je navodno komponovao Davorin Jenko, a da li je to original prosudite sami kada preslusate pesmu Jozefa Hajdna-”Gott erhalte“ koju je Hajdn svojevremeno komponovao za cara Franca Jozefa II. Ona je bila službena himna Austro-Ugarske Monarhije od 1797. godine.Poslusajte na linku: http://www.youtube.com/watch?v=QLG-zNSVxJ0

Daniel

pre 8 godina

nemacka himna je ustvari melodija iz jednog od Hajdnovih kvarteta :

https://www.youtube.com/watch?v=4t3Vmo_EM8Y

nije spomenut , po meni najupadljiviji primer plagijata a to je himna stare Jugoslavije koja je ustvari poljska himna ( a u izvoru stara poljska melodija koju je i Shopen obradio u jednoj od svojih kompozicija mada je veza manje ocigledna ) .. medjutim poslusajte poljsku himnu ..
https://www.youtube.com/watch?v=3M9wrLN_dV0

Pedja

pre 8 godina

Nažalost i himna Srbije je plagijat,kopija nemačko-austrougarske himne.
Jedina prava srpska himna Vostanie Serbie sa muzikom Vartkesa Baronijana, himna koja budi najlepše emocije.

republikanac

pre 8 godina

Jeli ruska himna ista ona koju je Staljin narucio/izabrao umesto Internacionale?
(Moskvic je najbolji auto, 30. avgust 2015 19:45

Jeste. Najveća glupost koju je uradio.

Petar

pre 8 godina

Što se tiče poljske himne i Hej Sloveni, nisu to plagijati. To je zaostavština pan-slavenskog pokreta, nastalog u Češkoj u 19 veku. Plan je bio da svaka slovenska zemlja to ima za himnu.

Imali smo je mi, Poljaci i Slovaci. Mada, ako se ne varam, Poljaci su ćornuli melodiju, reči su promenili.

sinisa

pre 8 godina

koliko je opao nivo opste kulture i obrazovanja pokazuje i ovaj clanak.

himna poljske i sfr jugoslavije planski imaju istu melodiju, a razlicit tekst. to je posledica panslovenske politike, ideje da se sloveni medjusobno ujedine i tako stanu na put zapadnoevropropskim impreijama koje nas gaze vekovima.
u planu je bio i panslovenski jezik koji bi svi mi koristili i razumeli, osnova bi bio slovacki, dovoljno blizu nama sa juga i onima sa severa.
naravno ideja je propala. dovoljno je pogledati ulogu trojanskih konja kao hrvatske i sve je jasno...

ju tuba

pre 8 godina

USA je ukrala staru rusku narodnu pesmu za svoju himnu...
Proverite...
[link]
(USA ukrala pesmu od Rusa, 30. avgust 2015 15:28)
A ti poverovao??

HA haaaaaaa haaaa!!!

posteni janjicar

pre 8 godina

Pre nekoliko godina sam gledao emisiju na b92 koja se zove "Čija je ovo pesma". Novinarka je putovala kroz Tursku, Bugarsku, Grčku, Makedoniju, Srbiju, Albaniju i Bosnu i svi su hteli da stave glavu na panj da je to baš njihova pesma. Radi se o pesmi "Aj ruse kose curo imaš". U Vranju umalo nije dobila batine. Šta na kraju, pesma je pesma, nastala u narodu, narod je peva i voli pa neka je bilo čija. Bitno je da budi emocije i nista drugo. Toliko o plagijatima. Pozdrav od Brege. ;-)
(devlinjo)

Nije nastala u narodu! Dobro, neka konkretna pesma verovatno i jeste, ali, taj tip muzike, koju danas dozivljavamo kao autenticno balkansku, u originalu je turska duhovna muzika (mehteri), koju su svirali dervisi, te uz nju plesali i padali u trans, a koju su pisali najvisi velikodostojnici, ukljucujuci i sultane licno (u obavezno obrazovanje sultana ulazila je i muzika). Dakle, to je izvorno *pisana*, autorska muzika. Potom su na bazi te muzike pisani janjicarski marsevi (janjicari su bili u bliskoj vezi s derviskim redom), tako je ta muzika usla u uho balkanskim narodima, pa postala "stara narodna" (jasno da je potom dozivela regionalne varijacije). Naravno, ne treba zaboraviti ni ulogu Roma u njenoj difuziji, koji su prethodno, kao robovi, bili muzicari u turskoj sluzbi. BTW, janjicarski marsevi su inspirisali i jednog Mozarta da napise "Turski mars". Ta vrsta muzike je, nakon Ataturka, u Turskoj dugo bila zabranjena. A zaista je fantasticna, tuce bilo koje "latino" ritmove.

Stanoje

pre 8 godina

Nasa 'Boze pravde" je plagijat stare austro-ugarske himne koju je Kaydn skladao. I to teski plagijat. Poslusajte: https://www.youtube.com/watch?v=AhfMnlFZHgQ

KiSSeli

pre 8 godina

Neke pesme jesu cisti plagijati, ali vecina pesama podseca na neku drugu ako bi se ulazilo u duboku analizu. Pa kod nas "Jugovica" nema tri originalne pesmeu celoj istoriji. Mozda "coban tera ovcice", a verovatno je i to duskutabilno.

enemy

pre 8 godina

Заболела ме глава, ња ња ња Пољска ња ња ња Југославија ња ња ња...
То није плагијат него пансловенска химна. Сама мелодија потиче из пољске народне песме, ал је прихваћена као пансловенска у 19. веку, тако да ту нико није крао ништа.

Aleksa18

pre 8 godina

Хеј, Словени је панслoвeнcка патриотска песма , химна младих соколског спортског и политичког пансловенског друштва. Изворно наследство има прва Словачка република (1939-1945) .Kасније имплементирана у химну Социјалистичке Федеративне Републике Југославије од 1945. до 1992. Формирањем Савезне Републике Југославије, Хеј, Словени је постала химна те државе, а касније и химна Србије и Црне Горе.Данас није у службеној употреби. А Пољска је позајмила мелодију. Проверите нешто пре него што прокоментаришете.

e bas svasta

pre 8 godina

Stvarno su mi smesni ljudi koji ne vole Ruse pa im se ne svidja ni njihova himna koja je realno lepa. Koji su to tuzni kriterijumi verujte mi rusofobi ljudi na vasem voljenom zapadu nemaju uopste probleme tog tipa. Evo meni su lepe i ruska i americka.

arh.

pre 8 godina

Ja ne znam da li su ljudi toliko neuki da ne znaju da je melodiju za himnu SFRJ i Poljske pisao isti čovek i da je namerno skoro identična zbog bliskosti slovenskih naroda. Uticaj panslovenskog pokreta kad je postojala ideja da svi slonenski narodi imaju varijaciju iste himne.

0o

pre 8 godina

plagijat...heh...
pa svi mi stojimo na ramenima nasih predhodnika, sta ocekujete
postoji konacan, i ne preterano veliki, broj tonova i njihovih derivata (polovine, cetvrtine...)
ljudski sluh je efektivan samo u odredjenom opsegu frekvencija a cak i trenirano uvo tesko cije ispod 1/32 tona
postoji veliki, ali ogranicen broj mogucih kombinacija nota, pauza i svih ostalih elemenata kompozicije
taj broj je jos manji zbog preferenci koje prosecna osoba usvoji tokom kulturnog programiranja
pa jos manji zbog osecanja koja bi odredjeno delo, u ovom slucaju himna, trebala da proizvede kod slusalaca
zar je toliko bitno sto je muzika za busanje u grudi i padanje u amok jedne arbitrarno definisane grupe slicna drugoj
zar je toliko strasna ideja da su toliko slicne stvari za koje mislimo da nas razdvajaju...
hmh...izgleda da je ajnstajn bio u pravu...ljudska glupost je verovatno bezgranicna...pa opet, svakom svoje

Nesa

pre 8 godina

Nesmem to da kazem, jer znam da cu da zaradim gomilu minua ... ali ako covek ne zna odakle dolazi meni je uistinu lepa "Lepa nasa domovina" jer velica zemlju, reke, more, narod i jer nema nikakve drame, Boga, krvi, patnje i slicne patriotske idiotarije da ti se creva okrecu. Neznam kako vama ali je veoma ponosna himna, e to je druga stvar od koga i odkuda dolazi...i sto nikako ne bi trebalo da nam se svida, tako da Hrvati stvarno imaju, po meni, jednu od lepsih i orginalnijih himni.

Winston

pre 8 godina

"Čak je čuvena nacionalna himna Velike Birtanije “Bože, čuvaj kraljicu” (“God Save the Queen”) sa početka 19. veka nastala na osnovu starije kompozicije koja je oživljena 1745. godine."

Ček' malo ... Zar britanska himna nije nastala po pesmi "God save the queen" od Sex Pistolsa?!?

muhamed

pre 8 godina

Himne SFRJ i Poljske su obe nastale na osnovu melodije slovačkog kompozitora iz 19. veka koja je napisana kao sveslovenska himna. Budu li se Sloveni opametili i složili, nadam se da će baš ta pesma biti himna.

hej sloveni

pre 8 godina

Ne mogu da shvatim da u danasnje vreme, kada je skoro svaka informacija samo par otkucaja daleko, toliko ljudi napise da je Hej Sloveni plagijat poljske himne. Vise ste vremena potrosili da ostavite takav komentar nego sto bi vam bilo potrebno da saznate istinu o toj himni - to je panslovenska himna, koristi je vise zemalja za razne prilike i niko nikoga tu nije plagirao. Ako nista drugo bar moze da se pogleda wikipedia.

keks

pre 8 godina

Nije iznenadjenje. Kad kpmpozitor dobije domaci zadatak da izmisli jednostavnu pevljivu melodiju i uglavi jednostavan pevljivi tekst, a da su i harmonije takodje jednostavne i standardne, nema tu beskonacan broj kombinacija. Kao kad bi trebalo da obojite sliku od 4x4 piksela sa 3 boje, ako bi to radilo hiljadu slikara, sigurno bi bilo mnogo ponavljanja i medjusobne slicnosti.

nisam ja, ja je

pre 8 godina

Svi su oni mala deca za Gorana Bregovića...šta je sve taj čovek pokrao,preradio,prepevao...Brega je šampion muzičkog lopovluka! (he,he..., 30. avgust 2015 14:57)

Taj je krao sta je hteo (tramvaj ceo i oblaka jedan deo), pa je, izmedju ostalog, krao i himne. Uzeo Lijepu nasu, pomesao je s Tamo daleko i 'ladno se... potpisao kao autor. Cak nema ni formalne napomene, za one koji slucajno ne znaju, da su "koristeni delovi..." etc. etc (a on je danas svetska zvezda i tamo gde ga dizu u nebesa zaista i ne znaju da Bregovic nije napisao "Moja mala nema mane" ili "Ja sam ja, Jeremija", oni iskreno veruju da jeste, pa, ne samo sto ga dizu u nebesa, nego mu i placaju kao autoru). Da i ne pominjemo kako je opljackao Sabana Bajramovica...

Dragoljub

pre 8 godina

Koliko ja znam, US nije "ukrala" rusku pesmu. Pre mnogo godina, video sam neki Riplijev film iz koga je proizilazilo da je po sredi bila britanska pesma.

nego šta

pre 8 godina

Kada vec pisete o slicnim himnama, mozda bi bilo lepo da pomenete himnu Poljske, cija je melodija prakticno istovetna sa "Hej, Sloveni".
(Milos, 30. avgust 2015 14:54)
------------------------------
Poljska himna "Ješće Poljska nje zginjela" (U slobodnom prevodu "Još Poljska nije propala" ) je poslužila kao osnova za nekoliko varijanti pesme "Hej Sloveni" u raznim slovenskim zemljama. Između dva rata bila je himna sokolskog pokreta, a ko u komunističkoj Jugoslaviji bila je državna himna. Po mom skromnom mišljenju jedna od boljih svetskih himni, poletne muzike i sjajne poruke (verujem da stih "Proklet bio izdajica svoje domovine" danas mnogi ne bi želeli da čuju).
Izvorna pesma je nastala za vreme Napoleonovih ratova (Poljaci su bili Napoleonovi saveznici) i bila je borbena pesma Legije Dombrovskog.

guska koja je spasla Rim

pre 8 godina

Tako himne treba da zvuce, dostojanstveno, a ne tralala kao Italijani i Francuzi ali opet to bas na njih lici, simpaticno.
I da, nasa lici na nemacku zato je i lepa
(hmmmm, 30. avgust 2015 19:15)

Kako, za ime svih svetova, mozes da poredis MARSELJEZU s talijanskom himnom, koja, zaista, em je prikladana za cirkus, em ima sramotan i skandalozan tekst, totalno neprikladan danasnjem vremenu, na koji niko ne obraca paznju (da se bilo koja balkanska drzava u svojoj himni proglasava naslednicom Rimskog Carstva, a narocito da pri tom jos preti njegovim oruzjem, pa da joj cak ni to nije dosta, nego da na kraju podrugljivo peva o rascerupanom orlu sa susedovog grba... mozete li zamisliti u kakav bi katran i perje citav Svet uvaljao tu balkansku drzavu i taj balkanski narod!?). I sto je najgore, valjda niko kao Talijani nema u svom kulturnom nasledju toliko velicanstvenih operskih horova, idealnih za himnu (i to je ono kulturno nasledje koje zaista jeste "italijansko", a ne pre-italijansko, tj. toskansko, venetsko, piemontesko, sicilijansko). Kako zaboga mozes MARSELJEZU porediti s talijanskom cirkuskom koracnicom!?

Ivan

pre 8 godina

Većina aktuelnih himni je pisana u XVIII ili XIX veku, u ogromnom broju slučajeva je u duru (svega desetak svetskih himni je u molu, pored pentatonskih i drugih lestvica), i uglavnom su (relativno) jednostavnijeg melodijskog sloga i ustaljenog, da ne kažem školskog, harmonskog sleda, te se čak i nenamerno desi da neki delovi liče, što ne znači automatski da su plagijati.

dinamo zagreb

pre 8 godina

Njemačka himna je ustvari međimurska narodna pjesma koju je Joseph Haydin uzeo za Austro Ugarsku himnu.
V jutro se ja rano stanem.

Dusan

pre 8 godina

Sta ste zapeli za Hej Sloveni i Poljsku? To je panslovenska pesma koju je komponovao Slovak Tomasik. Niti je Jugoslavija pokrala Poljsku, niti Poljska Jugoslaviju.

mali vozd

pre 8 godina

Sličnosti ima, ali himna BiH nije plagijat - himna totalno izaziva drugačije emocije od ove muzike iz filma... Primeri plagijata: kada god sam poslušao Bregine plagijate i originale - tu dileme nije bilo niti oko muzike niti oko emocija :)

profa

pre 8 godina

Nesmem to da kazem, jer znam da cu da zaradim gomilu minua ... ali ako covek ne zna odakle dolazi meni je uistinu lepa "Lepa nasa domovina" jer velica zemlju, reke, more, narod i jer nema nikakve drame, Boga, krvi, patnje i slicne patriotske idiotarije da ti se creva okrecu. Neznam kako vama ali je veoma ponosna himna, e to je druga stvar od koga i odkuda dolazi...i sto nikako ne bi trebalo da nam se svida, tako da Hrvati stvarno imaju, po meni, jednu od lepsih i orginalnijih himni.
(Nesa, 31. avgust 2015 13:12) Pa naravno da je lepa, kad je Srbin napisao :)

der bomber

pre 8 godina

Vidim da je citaocima nazanimljivija "slicnost" nase bivse himne, i Poljske himne.
Ovo je Istoriska cinjenica:
Sredinom 19 veka odrzan je sveslovenski kongres, (nazalost zaboravio sam gde)na kome je odluceno da "Hej Sloveni"bude himna svih Slovenskih naroda.Tu odluku je ispostovala Poljska i kasnije SFRJ.

Kwisatz Haderach

pre 8 godina

Pošto sam čuo ovu austrougarsku himnu, i skontao da je naša ukradena, predlažem da je zamenimo sa "God of Thunder" od Kiss.

jenko

pre 8 godina

@Nesa Pozabavi se pravopisom malo pre nego himnama.
Nisam citao sve komentare, priznajem, ali pitam se koliko nas primecuje "bezobraznu" slicnost izmedju Hej, Sloveni i trenutne himne Poljske?

Daniel

pre 8 godina

@guska koja je spasila Rim
hmm.. "skandalozan tekst " italijanske himne , kazes
" necistom krvlju nasih neprijatelja preplavicemo nasa polja .... nasi neprijatelji poklase nase sunarodnike "
italijanska himna ?
ne .. Marseljeza !

nezavisno od ovoga, meni je jedna od najlepsih himni upravo ruska himna , muzicki gledano , bez politike

Zoki

pre 8 godina

Uh... "Hej Sloveni" je bila himna panslovenskog pokreta, nastala u prvoj polovini 19. veka. Na istu melodiju se pevala i himna sokolskog pokreta, kao i slovačka "Hej Slovaci". Muzika je preuzeta iz "Mazurke Dobrovskog" (Još Poljska nije propala) koja je nastala tridesetak godina ranije. Međutim, ta pesma je postala himna Poljske tek 1926. godine. Niko se u 19. veku nije uzbuđivao što himne koriste istu muziku. Pola Evrope je stajalo mirno na "God save the king (queen)" uz različite tekstove. "Bože pravde" nije pisana da bude državna himna, ali je to postala i to je završena priča. Ovo sa plagijatima i autorskim pravima je izmišljotina modernog doba. Starim autorima bi bio kompliment da je neko kopirao njihov rad, jer to znači da su napravili dobru stvar. Uostalom, za izvođenje himni se nigde u svetu ne plaća nadoknada autorima.

devlinjo

pre 8 godina

Pre nekoliko godina sam gledao emisiju na b92 koja se zove "Čija je ovo pesma". Novinarka je putovala kroz Tursku, Bugarsku, Grčku, Makedoniju, Srbiju, Albaniju i Bosnu i svi su hteli da stave glavu na panj da je to baš njihova pesma. Radi se o pesmi "Aj ruse kose curo imaš". U Vranju umalo nije dobila batine. Šta na kraju, pesma je pesma, nastala u narodu, narod je peva i voli pa neka je bilo čija. Bitno je da budi emocije i nista drugo. Toliko o plagijatima. Pozdrav od Brege. ;-)

Pantagruel

pre 8 godina

Румунија има предивну химну (и мелодију и текст). Онај ко прочита превод њеног текста мора помислити да је њеном аутору један од извора инспирације била Доситејева песма "Востани Сербие" што није необично, будући да су нас кроз 19. век мучиле сличне муке, као и да је Доситеј рођен у Темишвару, те је његов рад врло добро био познат и Румунима.

Mik

pre 8 godina

Nacija nije prirodna kategorija, poput rodova, bratstava i plemena, koje vezuju jace ili slabije krvne veze. Izmišljena je, a sa njom i nacionalne himne, zastave, grbovi i nacionalni simboli -kao plod potrebe da se narod na nekom prostoru ujedini i veze oko neke teritorije (da bi opet odigrali nekakvu ulogu u politici velikih sila). Zato ne treba da cudi svo to plagiranje i problematični kvalitet tih primenjenih pesama. To su vam, manje-više kao danas pesme za reklame ("Veš mašina živi duže uz Kalgon"), sredstvo masovne hipnoze, sve je marketing, oduvek!

Maks

pre 8 godina

Meni himna BiH ne zvuči kao "plagijat" muzike iz tog filma... možda par sekundi koji se čuju pri sredini tog klipa sa muzikom iz tog filma ima nekih sličnosti sa početkom himne BiH, ali to mi liči na običnu slučajnost.


@Stanoje
@opa poyy
Ja ne vidim neku veliku sličnost između "Bože pravde" i "Deutschland, Deutschland Über Alles"... melodija i reči se poprilično razlikuju... ako ne primećujete razliku po sluhu, pogledajte note (ako umete da čitate note uopšte).


@posteni janjicar
"Mehter" nije "Turska duhovna muzika" kako ti kažeš, nego vojni marš... i nisu ih "svirali derviši i padali u trans" kako ti kažeš, nego su ih svirali janičarski vojni orkestri koje su zvali "mehterân", a dirigenta "mehterbaºı".

"Ruse kose curo imaš" i turska pesma "Üsküdar'a gider iken" koja ima sličnu melodiju nisu "Mehter", niti derviške pesme. "Üsküdar'a gider iken" je "ženska" pesma (devojka peva o "njenom pisaru")... vojni orkestri nisu imali "pevaljke".

Primer "Mehter" marša bi bio, na primer, "Hücum Marºı" ili "Eski Ordu Marºı".

Primer derviške pesme bi bio, na primer, "Ja upitah žuti cvet" (ima i turska verzija "Sordum sarı çiçeğe") ili "Od aška si bolestan" (pročitao sam da je to pisao neki derviš sa Kosova). Za derviške pesme je uobičajeno da u pozadini tokom cele pesme govore "Hu! Hu!".

Što se balkanske "etno" muzike tiče, potraži na YouTube "Christodoulos Halaris - Byzantine Secular Classical Music" i obrati pažnju koliko slično vizantijska muzika slično zvuči.

bez_cenzure

pre 8 godina

Poslušajte himnu Izraela, Hatikvu i djelo ceskog kompozitora Bedžiha Smetane "Vltava" i nevjerovatno su slične. Kasnije se ispostavilo da je tvorac izraelske himne svoju kompoziciju zaista zasnovao na osnovu pomenutog muzickog djela češkog kompozitora.

nevski

pre 8 godina

Paradoks vise,holandska himna je plagijat francuskog marsa Anrija IV,koriscenog bas u tridesetogodisnjem ratu katolika,protiv istih tih protenstantskih Holandjana,melodija se svidela narodu,kasnije su napravili himnu od petnaest strofa....

Негујмо срски језик

pre 8 godina

"Stanoje"
Можда је неко складао хрватску химну али српску "Боже правде" је конпоновао зна се ко!

vino pije Kraljeviću Marko

pre 8 godina

Ko se seća legendarnog skeča Nadrealista o izboru za bosansku himnu? Sve je tamo rečeno...Ne mogu da se dogovore, sva tri naroda vuku na svoju stranu,i na kraju se nadju na "Oj, djevojko, džidžo moja, džidžala te majka tvoja..."

Jiriki

pre 8 godina

Pa naravno da je lepa, kad je Srbin napisao :)
(profa, 31. avgust 2015 18:37)

"Horvatska domovina" je napisal Antun Mihanović, dok ju je Runjanin kasnije uglazbil. Pobrkal si ih.