Recepti

"Italijani i Srbi na hranu gledaju na sličan način"

Druga "Nedelja italijanske kuhinje" počela je večeras u Beogradu s ciljem da se promovišu originalni italijanski proizvodi, zdrav način života, ali i prehrambena industrija, koja donosi izuzetne prihode.

Ponedeljak, 20.11.2017.

20:20

Izvor: Tanjug

Thinkstock / Ilustracija

Podeli:

"Italija je u 2017. izabrana za najzdraviju zemlju u svetu po Blumberg helt (health) indeksu, a i ta kultura ishrane i ono što Italijani jedu (mediteranska kuhinja) deo je svetske kulturne baštine na listi Uneskoa", rekao je ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco.

Manifestacija će trajati do 26. novrembra i održava se u tri grada - Beogradu, Novom Sadu i u Subotici.

Za to vreme biće organizovano više od 20 događaja, uključujući seminare o kuhinji i književnosti, kurseve poslastičarstva, degustacije i predstavljanja napolitanskih pica majstora.

Dvadeset restorana imaće u tom periodu 20 različtih menija, a u određenim hipermarketima biće postavljene zone namenjene italijanskim proizvodima.

Kako je na otvaranju rekao italijalianski ambasador, prehrambena industrija donosi Italiji izuzetne prihode - više od 180 milijardi evra godišnje (11,3 odsto BDP Italije) - odnosno četiri puta BDP Srbije.

"Promovišemo zdrav život, od kojeg i dobro zarađujemo", kaže Manco, navodeći da je 86 italijanskih proizvoda među najprodavanijim u celom svetu.

Pasta, hleb, sirevi (više od 600 vrsta), vina, sladoled, pirinač - samo su neki od tih proizvoda po kojima je Italija poznata u svetu, a da kupci mogu biti sigurni da su kupili originalni italijanski proizvod garantuje im oznaka d.o.p.

*ALT

Manco napominje da je kultura neodvojivi deo ove priče i podseća da je Italija na 1. mestu u svetu po broju lokaliteta na listi Uneska - 53, čime se nijedna druga zemlja u svetu ne može pohvaliti.

U izjavi za Tanjug, Manco kaže da Italijani i Srbi često na hranu gledaju na sličan način.

"Kada sednete za večeru, bilo u Italiji, bilo u Srbiji, vi imate utisak da se ne radi samo o hrani već o tome da provodite vreme zajedno sa prijateljima i porodicom, sa otvorenim vratima za goste. I hrana je kultura, mi promovišemo kulturni model. Srbija je u tom smislu idealno mesto jer Srbi takođe prihvataju ideju da je obed nešto što obuhvata kulturni, lični i prijateljski trenutak", kaže italijanski ambasador.

Dodaje da ima svoju omiljenu hranu, ali da ne bi nikome sugerisao šta obavezno treba da proba kada se nađe u Italiji.

Prema njegovom mišljenju je najbolje kupiti neki originalni italijanski proizvod, a onda ga kod kuće pripremiti.

Tokom "Nedelje italijanske kuhinje" će biti održano i predavanje koje drži italijanski poslastičar Alesandro Petito, za poznavaoce vina degustacija enologa Barbare Tamburini, a za ljubitelje književnosti veče u Italijanskom institutu za kulturu biće posvećeno odnosu izmedu hrane i književnosti sa profesorom Đan Mariom Anselmijem.

Italija ovaj događaj organizuje u svojih 296 diplomatskih i konzularnih predstavništava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare