Recepti

Najpoznatiji srpski kuvar na svetu otvara vrata svog restorana

“Ko ima dobro vino, ima dobrog prijatelja”. Portugalska poslovica

Utorak, 24.10.2017.

12:35

Izvor: B92

Najpoznatiji srpski kuvar na svetu otvara vrata svog restorana
Foto: Ivana Kovaèeviæ

Podeli:

Nedavno sam boravila u predivnom Portugalu. Bila sam na različitim mestima, probala raznoliku hranu i vina. O tome bih mogla da vam pišem onoliko.

Ali, osim u svojim blogovima o putovanjima, nikada ranije nisam imala priliku da opisujem i hranu, njene ukuse i mirise. Volim svašta da probam i većinom sam vrlo oštra u stavu šta mi se sviđa a šta ne.

Ali harmonija mirisa i ukusa jela koja sam imala priliku da probam u restoranu “100 Maneiras” (100 načina) u Lisabonu ostavila je na mene neverovatan utisak pa sad moram da vam ispričam ovu priču.

Restoran “100 Maneiras” je jedan od (trenutno) 12 onih koje drži naš čovek Ljubomir Stanišić. Imali smo zadovoljstvo da za nas bira hranu i da sa njim, uz laganu priču, degustiramo vina koja proizvodi.

Naravno da sam o Ljubomiru Stanišiću znala ponešto pre nego što sam dobila poziv da budem njegov gost. A kada sam mojoj mami saopštila sa kim to veče treba da se vidim, ona je vrisnula od sreće. “Pa ja sam sve njegove emisije odgledala, on je čarobnjak, on stvara magiju”, bile su reči moje mame.

Naravno, Ljubomir se nasmejao kada sam mu to ispričala. I dodao da je poslednja sezona njegove emisije na 24 Kitchen oborila sve rekorde gledanosti. Jednom rečju, razbila.

*ALT

Tih dana (početak oktobra) kada smo ugovarali susret, bio je u velikoj žurbi i jurnjavi jer je otvarao novi restoran (12. po redu).

Pored toga, već par godina o njemu se snima film pa mu i to dosta vremena oduzima.

Kaže da je u kuhinji, trpezariji i kancelariji ekipa jedinstvenih, opuštenih i istovremeno stručnih ljudi koji čine savršen spoj za rad.

Okružen je multikulturalnom i vrednom ekipom. Napulj, Bosna, Ukrajina, Hrvatska, Mozambik, Srbija, Portugal… Ujedinjeni u Lisabonu, prave magiju za svoje goste.

Ali, nije hrana jedino Ljubomirovo zadovoljstvo. Ovaj kulinarski velemajstor uživa i u proizvodnji vina.

Dok smo sedeli u njegovom restoranu u delu grada koji se zove Bairro Alto, u zgadi koja je stara više od stotinu godina i dok nam je prepričavao kako je osmislio koncept svog restorana i bistro, Ljubomir otvara par različitih flaša vina koje sam proizvodi i u kojima smo uživali.

*ALT

Pronalaženje veze između gastronomije i vinarstva za njega je prava stvar. Voli i uživa da pravi svoja vina. Ima vinograde po čitavom Portugalu i to su uglavnom autohtone sorte. Kaže da mu je proizvodnja vina hobi.

Jedno od vina koje smo degustirali je sa Azora. Ima specifičan ukus, Ljubomir bi rekao slan, ukus vulkana. I zaista, nikada pre toga nisamo probala nijedno slično vino.

Kaže da sledi emocionalnu struju u kilinarstvu. Ljubav prema hrani, edukacija praćena iskustvom, ali i putovanja, znatiželja, njegova energija…. čine ga najpriznatijim i najtraženijim šefom kuhinje.

Da biste shvatili u čemu je tajna Ljubomirovog uspeha, morate da probate njegovu hranu.

Dok smo razgovarali o putovanjima, hrani, vinima, stidljivo se pohvalio da je njegov restoran pre par meseci dobio nagradu Monocle Restaurant Awards 2017. za najbolji restoran. U trci za nagradu bilo je 50 restorana iz čitavog sveta.

Piše: Ivana Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.