- Gastronauti -

Quelle horreur! Francuskom kroasanu preti "izumiranje"?

Teško da neki Francuz može da zamisli život bez kroasana, ali pekari sada upozoravaju da zbog rasta cene maslaca preti opasnost ovom pecivu.

Izvor:
Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Cena butera se u poslednjih 13 meseci udvostručila, pošto se tražnja za mlekom i mlečnim proizvodima povećala u azijskim zemljama sa kojima razmenjuju dobra. U zapadnim zemljama se takođe beleži veća tražnja, posebno otkako se saznalo da maslac nije štetan za zdravlje u meri u kojoj se ranije smatralo.

“Bojimo se da u narednih par meseci nećemo moći da pronađemo maslac jer su zalihe sve manje, zbog čega ćemo i proizvodnju peciva morati da smanjimo“, kaže Metju Labe iz Francuske federacije pekara.

Inače, kroasani se prave od 25 odsto butera, a krucijalni sastojak sada košta pekare čak 5,37 evra po kilogramu, što je skoro dvostruko više ako uporedimo sa tri evra, koliko je koštao kilogram maslaca u aprilu 2016. godine.

“Moj profit se smanjuje, ali ja ne mogu zbog toga da povećam cene peciva zato što će onda mušterije prestati da dolaze“, kaže Žerom Bluet, vlasnik pekare u kojoj jedan kroasan košta samo 1,10 evra.

Inače, Francuzi i dalje hleb i peciva kupuju u pekarama radije nego u supermarketima jer su jeftinija i lakše dostupna.

Prati B92 na Viberu

Gastronauti

Srećan vam Svetski dan sladoleda!

Nastao je u drevnoj Kini, koristili su ga i Rimljani, u Evropu su ga doneli Arapi, masovna proizvodnja počinje tek u 19. veku u SAD, a danas je jedno od omiljenih osveženja tokom vrelih letnjih dana. Danas se obeležava Svetski dan sladoleda.

Gastronauti četvrtak 20.07. 17:15 Komentara: 8

Plemićka hrana koju može da priušti svaka sirotinjska trpeza

Jedan od kriterijuma slave jeste da ime znane osobe postane opštepoznata stvar. Oni koji pretenduju na slavu verovatno žele da se uz večnu slavu imena vezuje i njihov lik. To, međutim, nije uvek slučaj. Titularni naziv Džona Montagjua svakodnevno pominjemo, ali ne kada se setimo njegovog života i dela, već kada nam zakrče stomaci.

Gastronauti utorak 18.07. 08:10 Komentara: 1
strana 1 od 46 idi na stranu